Keresés

Részletes keresés

lex perfecta Creative Commons License 2012.12.04 0 0 302

Pankráció: fogyasztók harca a gáz- és az áramszolgáltatókkal2012. november 20. 11:51 | Frissítve: 2012. november 20. 17:11 Szénási Miklós | szenasi.miklos@dehir.hu 


 

http://www.dehir.hu/velemeny/pankracio-fogyasztok-harca-a-gaz-es-az-aramszolgaltatokkal/2012/11/20/

Debrecen – Ha kiderül, hogy az ügyfél csalt, olyan böszme nagy számlát kap, hogy belerokkan. De mi van, ha mégsem csalt? Jegyzet.

Kezd olyanná válni az áram- és gázszolgáltatók csatája az ügyfelekkel, mint valami őrületes pankrátormeccs.
 

Az egyik sarokban a nagy böhöm vállalat melegít, háta mögött szakértők és jogászok hadával, a másikban meg ott szorong a kis gizda ügyfél, reszkető lábakkal, hogy mi van, mi lesz.


Egyre több botrányos ügy borzolja ugyanis a fogyasztói kedélyeket egy ideje.

A szolgáltató nem csupán szolgáltat, de néha fenyeget is.

Azt mondja, van ügyfél, aki lopja a gázt vagy áramot. Azzal, hogy ezek a rafinált fogyasztók
elmágnesezik a mérőórákat, és azok kevesebbet mutatnak, mint a ténylegesen használt gáz vagy áram mennyisége.
 

Csakhogy arra vannak a szakértők, hogy kiderítsék ezt a tényt.

S ha kiderül, hogy az ügyfél csalt, akkor olyan böszme nagy számlát hoz a postás, hogy a fogyasztó belerokkan, míg kifizeti.
 
Röviden így állunk most, mondhatnánk, de a helyzet nem ennyire egyszerű.

 

 

Valóban sokan lopják egy-egy szolgáltató területén a gázt és az áramot.

Az utóbbit bizonyos helyeken és helyzetekben akár az életük kockáztatásával is.

Valaki feldob egy kampós drótot a két villanyoszlop között futó vezetékre, és azt osztja szét olykor a fél utca, így tévéznek, mosnak, főznek... Életveszélyes? Az. Lopás? Hogyne. Ahogy az is lopás, ha az ügyfél fog egy mágnest, és a mérőóra forgását lelassítja vele. Bár ez utóbbi – stílusosan szólva – eléggé gázos, mert ki lehet deríteni. Vannak erre szakosodott szakértők. Olyan ügyfelek persze ritkán lépnek a nyilvánosság elé, akik azt mondják: csókolom, tény, mi március óta csalunk, akkor vittük ki a nagy mágnespatkót a folyosóra, mert úgy gondoltuk, jobb lenne kevesebbet fizetni...

Olyanok viszont egyre többen vannak, akik különböző fórumokhoz fordulnak, s keresik az igazukat, mivel
állításuk szerint ők nem csaltak, szó sincs arról, állítják, hogy mágnesezték volna az órájukat.


Más kérdés, hogy azzal nehéz mit kezdeni, ha
az ügyfél azt tapasztalja, valami nincs rendben az órájával, amit a kérésére a szolgáltató lecserél, aztán hónapokkal később jön az értesítés, hogy csalás esete forog fenn, az ügyfél mágnesezett, volna tehát szíveskedni befizetni ezt a félmilliós számlát...

Ilyenkor ki-ki vérmérséklete szerint kritizálni kezdi a szolgáltatókat.

Pedig tény: a szolgáltatók csak a saját érdekeiket védik, és azokét, akik becsületesen fogyasztanak és fizetnek.

Ahogy az is tény: az azért mégis elgondolkodtató, hogy igen gyakran az ügyfélnek adnak igazat a vitás kérdésekben a fogyasztóvédelmi szervek.

Az egymásra mutogatás helyett persze célszerűbb lenne a körülményeket megvizsgálni.

Mi az oka annak, hogy el lehet mágnesezni egy mérőórát?
 
Elsősorban az, hogy a fogyasztó hozzáfér.

A gázóra alapból ott van a lakáson belül.

A villanyórák nem kis része meg kint a folyosón.

Olyan villanyóraszekrényben, amelyen nincs zár, lakat, semmi.

Egyes társasházakban pedig pincében, közös helyiségben.
 
Ami azt jelenti, a villanyórák többségét nem csak a fogyasztó, hanem konkrétan bárki eléri. Haragos szomszéd, vendégségbe érkező idióta, unatkozó hülyegyerek. Kulcs sem kell hozzá. S mibe kerül egy mágnest feltenni rá? Vagy letépni róla a plombát? Semmibe.

Ahogy az sem kerül semmibe, hogy egy vizsgálatnál azt mondja a szolgáltató, ez el lett mágnesezve. Aztán ha az ügyfél biztos benne, hogy tiszta a lelkiismerete, meg hozzá elég karakán, még az is lehet, hogy kijárja a maga igazát, és ejtik az ügyét.
 
A tüske persze ott lesz benne. Mert úgy érzi, ki van szolgáltatva a körülményeknek.


S joggal akad ki azon, hogy akkor ő most mit tehetne. Hogyan védje azt, amiért egyébként ő a felelős a szolgáltatók szerint? Álljon ott csőre töltött fegyverrel éjjel-nappal? Vagy szervezzen mérőóraőrző szolgálatot a szomszédokkal? S mi van azzal, akinek a hétvégi kertjében rongálják meg az órát? Hogyan fogja bizonyítani, hogy nem ő volt? Hogy két hete, két hónapja kint sem járt? Tegyen rá lakatot? Ugyan már, mibe kerül egy elhagyott kertben lecsapni egy zárat? Két másodpercbe.

Lássuk be, nagyjából behozhatatlan hátrányban van a fogyasztó.

Megoldást jelentene egy olyan óra, ami nem fémből van, vagy amit a plombán kívül más is védene. Például valami stabil műanyag borítás, vagy olyan doboz, amit csak a szolgáltató nyithat ki. Ez esetben mindjárt új helyzet előtt állnánk. Már nem férne boldog-boldogtalan a mérőórához, ha pedig igen, annak egyértelmű nyoma lenne. Tény, hogy ehhez persze valóban igényes megoldás kellene, mert ha a lakásajtón belül található gázóra, azt tényleg nem lehet elvárni az ügyféltől, hogy a saját konyhájában naponta megriadjon egy horrorisztikus külsejű eszközökkel védett mérőórától. Ahogy a villanyóra esetében is szempont lenne, hogy jó is legyen, meg normálisan is nézzen ki. Vagy mondjuk le lehessen róla olvasni az óraállást, ha pedig gond van, visszakapcsolható legyen az áram.

Kérdés, ki találja ezt ki, ki oldja meg a helyzetet. Az ügyfelek százezrei? Ők egyezkedjenek egymással, meg a szolgáltatóval, keressenek gyártót, szerelőt? Nem lenne jobb, ha az a néhány szolgáltató állna elő valami értelmes javaslattal?

Innentől ugyanis elég nagy esély lenne rá, hogy véget érjen a hiszti, az egymásra mutogatás. Nem mondhatná a fogyasztó, hogy nem csalt, ha mégis.

Befejeződnének azok a viták is, hogy akkor most csinálhatott-e bármit is a szolgáltató szerelője az órával, vagy csak képzelődik az ügyfél.
 
S persze, ettől kezdve a szolgáltató sem fenyegethetné az ügyfelet, hogy fizessen százezreket, és nem kellene az ügyfélnek sem a sajtóhoz, meg a fogyasztóvédelemhez rohangálnia, hogy bizonygassa az igazát.

Kérdés, erre van-e valódi igény.
 
Tényleg szempont-e az, hogy véget érjenek ezek az ügyek, s lefújja a bíró a szolgáltatók és az ügyfelek közötti pankrációt?

Vagy éppen az a jó, ha zavaros az egész és kedvére halászhat benne mindenki?



Eddig a cikk.


Komment: Álláspontom szerint mind a TIGÁZ dolgozói, mind a Magyar Energia Hivatal munkatársai, mind a TIGÁZ által fizetett szakértők abban érdekeltek, hogy ezen állapot tartósan fennmaradjon, hiszen ilyen kis ráfordítással, (kb. 10.000 Ft.- kiszállási díj) és egy semmibe nem kerülő gyanúsítással (rágalmazás és jó hírnév megsértése) egyetlen európai országban sem lehet következmények nélkül 540.000 Ft.- tiszta extraprofithoz jutni.

Márpedig egy profitorientált gazdasági társaságnak a profit az elsődleges szempont. (Karl Marx: Tőke)

Az,  hogy a jogászok folyamatosan a jogelveket szajkózzák senkit sem érdekel, mert a MEH és a TIGÁZ közös erővel kialakított egy olyan ellenőrzési és kötbérezési rendszert, ami azon túl, hogy bűncselekmény elkövetésére ösztönöz (hamis szakvélemények adása, duplikát, a címzettől függően eltérő adattartalmú szakvélemény készítése, mérőórák gázszerelők általi megkarcolása, mágnesezése) megkerüli a teljes jogállami intézményrendszert. 

(Lásd a Hír TV rejtett kamerás felvételét+Dr. Apáti interpellációjának hiteles jegyzőkönyvét+a MEH által elfogadott TIGÁZ jegyzőkönyv bizonyítási terhet és megfordító és jogról lemondó részét+az Üzletszabályzat azon szakaszát, ahol az egyoldalú jkv. alá nem írásáért a szolgáltatásból történő kikapcsolást helyezik kilátásba, azaz vagy elfogadod a TIGÁZ és a MEH feltételeit, vagy megfagyhatsz. Ja, hogy ez már nem polgári jogi mellérendeltség az  ezen két szereplőt nem érdekli)

Köszönjük TIGÁZ!

Köszönjük Magyar Energia Hivatal!

Karácsonyra jutalmat az Energia Hivatal dolgozóinak! Különösen a Fogyasztóvédelmi Főosztály munkatársainak.
De tulajdonképpen miért is fizetjük Őket?
http://www.dehir.hu/velemeny/pankracio-fogyasztok-harca-a-gaz-es-az-aramszolgaltatokkal/2012/11/20/

Alapi42 Creative Commons License 2012.12.02 0 0 301

 Szarházi tigáz !!!

dr.kago Creative Commons License 2012.11.27 0 0 300

Íme az [ORIGO] részére adott interjúm eredeti, vágatlan változata:

 

 „Rengetegen keresnek meg ezzel a problémával” – mondta az [origo]-nak dr. Kalocsai Gábor ügyvéd. Dr. Kalocsai ügyfelei között van iskolaigazgató, rendőr, tanárnő, festőművész, szállodatulajdonos, közgazdász, vállalkozó, okleveles gépészmérnök, és idős kisnyugdíjas egyaránt, akik mind azért fordultak hozzá, mert a gázszolgáltató szabálytalan vételezés miatt kötbért követel tőlük, holott ők azt állítják, hogy nem lopták a gázt. Az ügyvéd szerint az ügyfelei jellemzően a Tigáz-ra panaszkodnak.

„Ezek az ügyek úgy szoktak indulni, hogy - többnyire bejelentés nélkül - megjelennek a gázóra-leolvasók a felhasználó lakásán” – mondta Kalocsai. Az ellenőrzés során közlik, hogy gyanús nekik a gázóra, mert azt szerintük méretlen gáz vételezésére tették alkalmassá. Erre hivatkozva leszerelik a készüléket, bedobozolják, majd elviszik. Kalocsai ügyfelei szerint az esetek egy részében az sem zárható ki, hogy maga a TIGÁZ szerelői rongálták meg a készüléket a vizsgálat során, amíg a házigazda nem tartózkodott a helyszínen.

A fogyasztó legközelebb akkor találkozik a készülékkel, amikor elvégzik rajta a szakértői vizsgálatot. „A TIGÁZ ehhez saját maga szerződtet szakértőket, akik futószalagon gyártják az illetéktelen beavatkozás megállapítását tartalmazó magánszakvéleményeiket.” – mondta dr. Kalocsai. A cég által felkért szakértők általában ugyanarra a három jelenségre hivatkozva állapítják meg a gázmérő megmágnesezésével történt szabálytalan gázvételezés tényét. Ezek:

- karcolási nyomok amiket a gázmérő házán szoktak felfedezni. (A gázmérő megkarcolódásának azonban számtalan más oka is lehet, hiszen a házigazdák akár nyolc, tíz évig is kerülgetik a sokszor szűkös, zsúfolt helyiségben, konyhában, előszobában, spájzban felszerelt gázmérőjüket.)

- a polarizációs fólia elszíneződése amikor azt a szakértők a gázmérő számláló körüli részéhez, vagy középső pereméhez nyomkodják, ( pedig  a polarizációs fólia a gázmérő un. alakított részein, vagyis a sarkokon, éleken, pl. a gázmérő csonkjain, számláló körüli részén középső peremén.) általában akkor is elszíneződik, ha a gázmérő korábban nem volt erős mágnes hatásának kitéve, és végül

- berágódási nyomok, amelyek a gázmérő membránházának belső oldalán láthatóak, ( pedig  egy 10 - 20 vagy akár 30 éves Gallus típusú gázmérő esetében szinte természetes jelenség az is, hogy a membrántányért tartó gumiágy idővel elöregedik, elfárad, kitágul, és emiatt a membrántányér esetenként, - pl. a gáz áramlási sebességének ingadozásakor - hozzáér, beleverődik a membránház belső oldalába. A megmágnesezés „legfőbb bizonyítékaként” kezelt, - a membránház belső oldalán található – berágódási nyomok így szintén természetes jelenségnek tekinthetők, hiszen azok normál körülmények között is keletkezhetnek.

 

„Ennek a vizsgálatnak tehát egyetlen olyan pontja sincs, ami kétséget kizáróan bizonyítaná a szabálytalan vételezést” – mondta dr. Kalocsai, hozzátéve, hogy a gázszolgáltató szakértői bár igazságügyi szakértők, az ő magánszakvéleményük mégsem egyenértékű egy, a bíróság előtt megszólaló szakértővel, hiszen a magánszakvélemény elkészítése során nincs igazmondási kötelezettségük.

Ráadásul a törvény szerint a szabálytalan vételezés kimondása előtt azt is vizsgálni kellene, hogy ki rongálta meg a gázmérőt, és mikor, hogyan, milyen célból. Mindezekkel azonban a TIGÁZ egyáltalán nem foglalkozik, ehelyett minden további bizonyítás nélkül is magától értetődőnek veszi azt, hogy a gázmérőt éppen a felhasználó rongálta meg, és méghozzá éppen azért, hogy azon keresztül gázt lopjon.

Az ügyvéd szerint mindez amiatt is különösen veszélyes, mert a TIGÁZ következetesen összemossa a gázlopás tényét mindazokkal a további esetekkel, amikor a gázmérő bármely más okból megsérül. Az ugyanis valóban igaz, hogy a jogszabály szerint a felhasználó felelős a gázmérő mindenkori állapotáért, ez azonban egyszerű kárfelelősség. Ha tehát nem bizonyítható azon állítás minden egyes eleme, hogy maga a felhasználó, méretlen gáz vételezése céljából szándékosan, és tevőlegesen megrongálta a gázmérőjét, (lopta a gázt,) akkor csak a ténylegesen keletkezett kár megtérítését (pl. a gázmérő újrafestésének a költségét) követelhetné a szolgáltató. Kötbér alkalmazásának azonban ilyenkor nincs helye.

A TIGÁZ vádaskodásával kapcsolatosan alkotmányossági problémák is vannak – állítja a jogász, hiszen a gázlopás is lopás, az Alaptörvény XXVIII cikke szerint viszont Magyarországon senki nem tekinthető bűnösnek addig, amíg a bűnösségét a bíróság jogerős ítélettel meg nem állapította.

A jogállamiság kereteit feszegeti végezetül – dr. Kalocsai szerint  - az a tény is, hogy a gázszolgáltató, eljárása során, - megkerülve a teljes magyar alkotmányos intézményrendszert, - maga gyanúsítja meg a fogyasztóit, maga vádol, maga ítélkezik, maga büntet, és a gázszolgáltatásból való kizárással fenyegetőzve - saját maga akarja végre hajtani is a saját maga által kiszabott „ kötbérbüntetést”.

Az ügyvéd tudomása szerint a vizsgálatok mintegy fele azzal a megállapítással végződik, hogy a gázmérőt valaki, egyszer, valamikor, alkalmassá tette arra, hogy azon keresztül méretlen gázt lehessen vételezni, és emiatt a cég – minden további bizonyítási eljárás mellőzésével - a felhasználótól kötbért követel.

A kötbér kiszabás jogalapján túlmenően a TIGÁZ által alkalmazott kötbér összege is aggályos, - állítja a jogász - hiszen a jogszabály szerint a  kötbér mértékét a földgázelosztó üzletszabályzatában arányosan, a fokozatosság elvét figyelembe véve kell megállapítani úgy, hogy a felsorolt jogsértések súlyát és a szerződésszegéssel a földgázelosztónak okozott joghátrányt is figyelembe kell venni.

Az egységesen 540 ezer forint összegben „kiszabott” kötbér azonban, - ami a TIGÁZ szerint 30 nap szabálytalan gázvételezést feltételez, és napi 18 ezer forint értékű gázvétellel számol, - sem az arányosság, sem a fokozatosság elvét nem veszi figyelembe, és messze nem áll arányban a gázszolgáltatót ért joghátrány mértékével sem.

Az 540.000,- Ft továbbá nem a jogszabály által megengedett 30 napi fogyasztás, hanem sokkal inkább több évi gázfogyasztás ellenértéke.

Ráadásul a kötbér a jogirodalom szerint csak egy olyan kárátalány, amelynek szankció tartalma nem is lehet. A túlzott mértékű kötbért ezért a bíróság mérsékelheti.

Ha a fogyasztó nem fizet, akkor a cég Kalocsai szerint az alábbiakat teheti:

- Kikapcsolhatja a gázszolgáltatást, (még ha az, a földgáz kereskedő törvényben rögzített szolgáltatási kötelezettségének esetleges megsértésével jár is, hiszen ezt a törvényszegést jelenleg senki nem kéri számon tőle)

- Alkudozni kezd a fogyasztóval a kötbér összegéről, hiszen 540.000 ,- Ft  el nem ismert, és így behajthatatlan követelésnél többet ér neki egy ugyan alacsonyabb összegű, de elismert - és ezáltal behajtható – követelés, vagy

- Eladhatja a követelését egy zaklató-fenyegető behajtó magáncégnek, (amelynek azonban - a TIGÁZ-hoz hasonlóan – szintén nem állnak rendelkezésére a kötbér behajtására olyan állami kényszereszközök, mint pl. az inkasszó, a letiltás, az ingó- és ingatlanvégrehajtás.)

Az ügyvéd szerint az alkudozás a jellemző, és bizony sokan fizetnek olyanok is, akik teljesen biztosak a saját ártatlanságukban, mert attól félnek, hogy a tél közepén fűtés, melegvíz, és főzési lehetőség nélkül maradhatnak Az egyik ügyfele pedig amiatt választotta inkább a fizetést, mert több év után végre vevőt talált a lakására, de azt gáz nélkül megint csak  nem tudta volna eladni..

Ha valaki úgy dönt, hogy nem fizet, de a gázszolgáltatás fenntartásához mégis ragaszkodik, akkor neki magának kell pert indítania a szolgáltató ellen.  Ez a per ugyan elhúzódhat, de a TIGÁZ a per jogerős befejezéséig általában nem kapcsolja ki a szolgáltatást.  

Kalocsai szerint továbbá, ha a fogyasztó igazolni tudja azt, hogy rajta kívül más is megrongálhatta a gázmérőjét,  (például a lakásában lakó bérlő, albérlő, a vendég, a lakás korábbi tulajdonosa, vagy a lakásba már beköltözött új tulajdonos, a társasház  folyosón lévő gázóra esetén a szomszéd, a közterület felől hozzáférhető gázóra esetén bármely járókelő, vagy akár a TIGÁZ saját szerelői is, (ha rövid időre egyedül maradtak a gázórával,) akkor érdemes a Magyar Energiahivatalhoz fordulnia, amely semmisnek nyilváníthatja a követelést. Sajnálatos azonban, hogy a hivatal akkor sem bírságolja meg a gázszolgáltatót, ha annak nyilvánvalóan alaptalan volt a vádaskodása.

Kalocsai szerint végül nehéz helyzetbe kerülhet a fogyasztó a bíróság előtt akkor, ha egyedül volt otthon, mikor a gázmérőjét a gázszerelők, - akik általában többen vannak  - „rongálás gyanujával” leszerelték. Éppen emiatt a gázszerelőket csak előre egyeztetett időpontban célszerű beengedni a lakásba. „Érdemes ilyenkor ismerőseket, szomszédokat is áthívni, hogy figyeljék a vizsgálatot” – mondta az ügyvéd. Ha mégis problémát találnak az ellenőrök, akkor pedig az ügyvéd szerint a jegyzőkönyvet nem szabad aláírni. A jegyzőkönyv végén ugyanis el van rejtve egy olyan jogról lemondó nyilatkozat, amelyet a TIGÁZ illetékesei a gázszolgáltatót  terhelő bizonyítási teher bíróság előtti megfordítása (fogyasztóra történő áthárítása) céljából rejtettek el.  

Üdvözlettel:

Dr. Kalocsai Gábor

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.26 0 0 299

Az origo internetes hírportál ismét a TIGÁZ (Tiszántúli Gázszolgáltató) "üzemszerűen tisztességtelen" magatartásával foglalkozott

 

 

Legyen óvatos, ha kopogtat a gázszerelő!

 

http://www.origo.hu/itthon/komment/20121123-ketes-eljarassal-buntetik-felmilliora-a-gazfogyasztokat.html?SYSref=NONE&h=UAQF0yaNfAQF9bKGToTxSujDI5TyQBq7LxsgjHmqaChuUAg&s=1&cmnt_page=1

 

 

2012. 11. 26., 9:15

 

Elég pár karcolás a gázórán ahhoz, hogy a gázszolgálató arra gyanakodjon, lopják a gázt.

 

A legtöbb fogyasztó a Tigázra panaszkodik, amely már egy államtitkárnál is lekapta a gázórát.

 

A Tigáz ellen indult vizsgálatokból az derül ki, hogy a gázszolgáltató az esetek közel felében indokolatlanul vette le az órát, és követelt félmillió forintot.

"Megjelentek a Tigáztól, és kitalálták, hogy van rajta egy karcolás" - mondta az [origo]-nak Galán Tamás, akitől félmillió forintot követel a Tigáz arra hivatkozva, hogy sérült volt a gázóra plombája.

 

 

A Nyíregyházán élő Galánékhoz előzetes egyeztetés nélkül toppantak be az ellenőrök néhány hónapja, így csak Galán felesége volt otthon.

"Bebújtak a gázóra-dobozba, a feleségem nem is látta, hogy mit csinálnak, akár ők is megrongálhatták" - mondta Galán.

 

A vizsgálat után az ellenőr közölte, hogy az egyik plomba karcos, és emiatt leszerelik a gázórát. A nővel aláíratták a jegyzőkönyvet, felszereltek egy másik órát, a régit pedig elvitték.

 

 

Az államtitkárnál is lekapták a gázórát


Galánék esete nem egyedi, a problémáról a múlt hétfőn (2012.11.19.) már a parlamentben is volt szó, Apáti István jobbikos képviselő kérdezte róla a kormányt.

Apáti az [origo]-nak azt mondta, sokan panaszkodtak neki, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, hogy állítólagos rongálásért félmilliós kötbért követelt tőlük a gázszolgáltató.

 

 

Apáti szerint neki egy kivételtől eltekintve csak a Tigázra panaszkodtak, és a cég "üzemszerűen tisztességtelen magatartása" több ezer embert érint.

A jobbikos képviselőnek válaszoló Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára nemcsak a válaszra kerülve ismerkedett meg a problémával, hanem a Tigáz ügyfeleként is.

 

 

Pár éve saját lakásánál is egyszer csak csöngettek, majd "pikk-pakk leszerelték a gázórát" a cég ellenőrei - mondta az [origo]-nak.

A Tigáz alvállalkozójaként dolgozó bt. munkatársai Fónagy János szerint arra hivatkoztak, hogy valami nem stimmel az órával, majd a készülék leszerelése után az épp otthon tartózkodó feleségével egy papírt is alá is akartak íratni, miszerint elismeri, hogy "szabálytalanul vételezték", vagyis lopták a gázt a lakásban.

 

 

Fónagy János a parlamentben

 

 

Az államtitkár jogász felesége nem írt alá semmit, hanem az óra vizsgálatát kérte a szolgáltatótól.

 

Ehhez az államtitkár szerint nagyjából egy hónap múlva Érdre kellett elmennie, ahol kiderült: semmi baj nem volt az órával, vagyis megalapozatlanul szerelték le és gyanúsították meg az államtitkárt és családját a gázlopással.

 

 

Vasfűrésszel estek neki


Galán Tamás nem úszta meg ennyivel a két hónappal a készülék leszerelése után történő vizsgálatot.

 

 

"Vasfűrésszel estek neki a gázórának, aztán húsz percen keresztül vizsgálták mikroszkóppal"- mondta.

 

Végül Galán szerint arra a megállapításra jutottak, hogy a plomba hamis, mivel halványabb az eredetinél.

 

Ezt Galán vitatta, szerinte az ő plombája pontosan ugyanolyan volt, mint amilyet a vizsgálat közben mutattak neki, ráadásul szerinte a 2007-es átvételnél azt a plombát neki nem is kellett hitelesítenie.


"Fényképet sajnos nem készítettem" - mondta, ő ugyanis előzetesen úgy gondolta, hogy az ártatlanságát kellő mértékben bizonyítja a gázfogyasztása.

 

Galán ugyanis azt állítja, hogy jóval magasabb gázfogyasztásért fizetett az előzetesen kalkuláltnál, így nem érti, hogy most miért vádolják gázlopással. A Tigáz összesen 584 ezer forintot követel tőle szabálytalan vételezés miatt, és a régi helyére felszerelt új gázóráért.

 

 

"Egy forintot sem fogok fizetni, én nem loptam gázt" - mondta. Az ügyet jelenleg a Magyar Energia Hivatal (MEH) vizsgálja, de Galán azt mondta, hogy épp a minap kapott egy fizetési felszólítást, amelyben "kikapcsolással fenyegetik".

 

 

A MEH 2011-ben 491 darab olyan panaszosoktól érkezett üggyel foglalkozott, amelyben a Tigáz szabálytalan vételezést állapított meg - írták az [origo]-nak. Ebből 208 esetben a hivatal elutasította a lakossági panaszt, 51 esetben csupán tájékoztatást küldött az érintetteknek, 232 esetben viszont megállapították, hogy a szolgáltató nem tudta kellően bizonyítani, hogy a szerződésszegést az a felhasználó követte el, akitől végül a kötbért követelték.

 

 

A Tigáz Zrt. Magyarország északkeleti régiójában, megközelítőleg az ország területének egyharmadán értékesít földgázt, méretét tekintve a legjelentősebb magyar gázszolgáltató.

 

 

A konyhában, spájzban könnyen karcolódik

 

 

A Tigáz vizsgálatainak mintegy fele azzal a megállapítással végződik, hogy a gázmérőt valaki, egyszer, valamikor, alkalmassá tette arra, hogy azon keresztül méretlen gázt lehessen vételezni" - mondta az [origo]-nak Kalocsai Gábor ügyvéd, aki több ilyen ügyben is védte a Tigáz ügyfeleit. A Tigáz ezek alapján a vizsgálatok alapján dönti el, hogy követel-e kötbért a fogyasztótól.

 

 

A Magyar Energia Hivatalhoz akkor kerül az ügy, ha a panaszos nem fogadja el a Tigáz döntését. Kalocsai ügyfelei között van iskolaigazgató, rendőr, tanárnő, festőművész és kisnyugdíjas is, aki mind azért fordult hozzá, mert a gázszolgáltató szabálytalan vételezés miatt kötbért követel tőlük, holott ők azt állítják, nem lopták a gázt.

 

"Az valóban igaz, hogy a jogszabály szerint a felhasználó felelős a gázmérő mindenkori állapotáért, ez azonban egyszerű kárfelelősség" - mondta Kalocsai. Az ügyvéd szerint a cég gyakorlata azért különösen veszélyes, mert a Tigáz következetesen összemossa a gázlopás tényét mindazokkal a további esetekkel, amikor a gázmérő bármely más okból megsérül.

 

 

Tiltó tábla Tigáz Zrt. egyik gázkútjának kerítésén

"A gázmérő megkarcolódásának számtalan oka lehet, hiszen a házigazdák akár nyolc-tíz évig is kerülgetik a sokszor szűkös, zsúfolt helyiségben, konyhában, előszobában, spájzban felszerelt gázmérőjüket" - mondta Kalocsai.

Ha nem bizonyítható, hogy maga a felhasználó szándékosan és tevőlegesen megrongálta a gázmérőjét azért, hogy méretlenül jusson gázhoz, akkor csak a ténylegesen keletkezett kár megtérítését, például a gázmérő újrafestésének a költségét követelhetné a szolgáltató.

Tízezrek trükköznek a gázzal
A Tigáz Zrt.-nek évente 70 millió köbméternyi kárt okoz a szabálytalan vételezés - tudtuk meg a cég szóvivőjétől, Száraz Gábortól. "Éves szinten a társaság tízezres nagyságrendben derít fel szabálytalan vételezési eseteket.
Vannak már a helyszínen egyértelmű esetek (pl. kerülővezeték), a többi eset többségében szakértői vizsgálattal zárul" - írta az [origo]-nak.
Mágnessel könnyű lebukni
A felhasználókat (jellemzően idős embereket) sokszor "segítőkész emberek" keresik fel, és a villanyszámla, gázszámla csökkentésére alkalmas eszközt ajánlanak fel - tájékozatott a MEH. Olyan mágnessel házalnak, amely a mérőre helyezve lelassítja a forgását. A MEH szerint gázmérőre maradandóan hathat a mágnes, a mágneses befolyásolás kísérlete pedig kimutatható. "Semmilyen mágnest, mágnest tartalmazó eszközt (mobiltelefon, hűtő-mágnes, zseblámpa, hangszóró, stb.) ne tegyenek a mérőkre, de még a közelébe sem. A szabálytalan vételezés kivizsgálásakor könnyen kimutathatók a mágnes hatásai" - közölte a MEH.
Száraz szerint a szakértő csak akkor állapítja meg a szabálytalan vételezést, ha erre több jel együttesen utal, és nem kizárólag külsérelmi nyomokat vesznek figyelembe.
"Társaságunk figyelembe veszi a fogyasztásváltozást, de találunk számos olyan esetet, amikor a szabálytalan vételezéskor nem változik a fogyasztás, vagy még nő is" - írta.
Csak olyan szakértőket kérnek fel, akik rendelkeznek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium minősítésével, az elvégzett munkáért pedig akkor is megkapják a fizetésüket, ha nem találnak szabálytalanságot.
Háztartási gázfogyasztásmérő
A gáztörvény értelmében a felhasználó kötelessége a gázmérő állapotának megóvása, e felelősségi kör kiterjed a szándékosan és nem szándékosan okozott külsérelmi nyomokra" - írta Száraz. Szerinte amikor a fogyasztó szerződést köt a szolgáltatóval, akkor ők helyszíni ellenőrzés során felmérik a gázmérő állapotát. "Minden ehhez az állapothoz képest való változás ezt követően a felhasználó felelősségi körébe tartozik" - írta hozzátéve, hogy amennyiben az átíráskor derül ki, hogy a mérővel probléma van, akkor a szolgáltató az előző ügyféllel szemben jár el.

 

 


Az ügyvéd szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet.

 

 "A vizsgálatnak egyetlen olyan pontja sincs, ami kétséget kizáróan bizonyítaná a szabálytalan vételezést" - mondta Kalocsai Gábor.

 

A cég által felkért szakértők ugyanarra a három jelenségre hivatkozva állapítják meg például a gázmérő megmágnesezésével történt szabálytalan gázvételezést.

 

Ilyen például az, ha karcolás van a gázórán, vagy belülről sérül meg, illetve ha a polarizációs fólia elszíneződik. Kalocsai szerint a gázszolgáltató szakértői bár igazságügyi szakértők, az ő magánszakvéleményük mégsem egyenértékű egy, a bíróság előtt megszólaló szakértővel, hiszen a magánszakvélemény elkészítése során nincs igazmondási kötelezettségük.

 

 

Sokan inkább fizetnek

 

 

Ha a fogyasztó nem fizet, akkor a cég kikapcsolhatja a gázszolgáltatást, elkezdhet alkudozni a kötbér összegéről, vagy eladhatja a követelését egy behajtó cégnek.

 

Kalocsai szerint az alkudozás a jellemző, és sokan annak ellenére is fizetnek, hogy nem követtek el semmit, mert attól félnek, hogy a tél közepén fűtés, meleg víz és főzési lehetőség nélkül maradhatnak.

 

 

 

Az egyik ügyfele például amiatt választotta inkább a fizetést, mert több év után végre vevőt talált a lakására, de gáz nélkül megint csak nem tudta volna eladni.

 

 

Kalocsai szerint ha a fogyasztó igazolni tudja azt, hogy rajta kívül más is megrongálhatta a gázmérőjét, például a lakásában lakó albérlő, a lakás korábbi tulajdonosa, a társasház folyosón lévő gázóra esetén a szomszéd vagy akár a Tigáz saját szerelői, akkor érdemes a MEH-hez fordulnia, amely semmisnek nyilváníthatja a követelést.

 

 

A szolgáltatót azonban akkor sem bírságolja meg, ha annak nyilvánvalóan alaptalan volt a vádaskodása.

 

 

"Ha valaki úgy dönt, hogy nem fizet, de a gázszolgáltatás fenntartásához mégis ragaszkodik, akkor neki magának kell pert indítania a szolgáltató ellen" - mondta Kalocsai.

 

 

Mire érdemes figyelni, ha bekopogtat a szerelő?

 


Kalocsai Gábor szerint a procedúra elkerülése miatt célszerű a gázszerelőket csak előre egyeztetett időpontban beengedni a lakásba.

 

 

"Érdemes ilyenkor ismerősöket, szomszédokat is áthívni, hogy figyeljék a vizsgálatot, és szükség esetén tanúskodhassanak" - mondta az ügyvéd.

 

 

Ha mégis problémát találnak az ellenőrök, akkor pedig az ügyvéd szerint a jegyzőkönyvet nem szabad aláírni.

 

 

A jegyzőkönyv végén ugyanis el van rejtve egy önkéntes lemondó nyilatkozat, amellyel a Tigáz illetékesei a fogyasztóra hárítják át az amúgy a gázszolgáltatót terhelő bizonyítási terhet.

 

 

A MEH kérdésünkre azt írta, fontos, hogy ellenőrzéskor a felhasználó ne távozzon el a helyszínről, a jegyzőkönyvet aláírás előtt gondosan olvassa el, és észrevételeit, kifogásait, mindenképpen vezesse fel a jegyzőkönyvre.

 

 

"Az aláírással nem a vélt szerződésszegés körülményét ismerik el, hanem azt, hogy a jegyzőkönyv csak olyan információkat tartalmaz, amelyek megfelelnek a valóságnak, és azt, hogy jelen voltak a jegyzőkönyv felvételekor" - írták, hozzátéve, hogy a szerződésszegés el nem ismerésekor az erre vonatkozó rovat nem lehet beikszelve.

 

 

 

http://www.origo.hu/itthon/komment/20121123-ketes-eljarassal-buntetik-felmilliora-a-gazfogyasztokat.html?SYSref=NONE&h=UAQF0yaNfAQF9bKGToTxSujDI5TyQBq7LxsgjHmqaChuUAg&s=1&cmnt_page=1

 

kikukac678 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 298
Szerintem minden olyan ügyben ahol a tulaj tiszta es ugy érzi a GÁZMUVEK buheralt büntető feljelentést kell tenni. Nyomozza ki a rendőrség mi történt es ha tömegével teszik ezt az emberek a szolgáltatónak is rá kell jönnie milyen vádolva lenni. Az adminisztratív teher nem tudom összhangban van e a nyeresegvaggyal, de azt sem fogjak szerertni
Előzmény: lex perfecta (293)
kikukac678 Creative Commons License 2012.11.24 0 0 297
Lex perfecta
Köszönöm a segitseged :-)
Előzmény: lex perfecta (293)
dr.kago Creative Commons License 2012.11.23 0 0 296

Íme az [ORIGO] részére adott interjúm eredeti, vágatlan változata:

 

 „Rengetegen keresnek meg ezzel a problémával” – mondta az [origo]-nak dr. Kalocsai Gábor ügyvéd. Dr. Kalocsai ügyfelei között van iskolaigazgató, rendőr, tanárnő, festőművész, szállodatulajdonos, közgazdász, vállalkozó, okleveles gépészmérnök, és idős kisnyugdíjas egyaránt, akik mind azért fordultak hozzá, mert a gázszolgáltató szabálytalan vételezés miatt kötbért követel tőlük, holott ők azt állítják, hogy nem lopták a gázt. Az ügyvéd szerint az ügyfelei jellemzően a Tigáz-ra panaszkodnak.

„Ezek az ügyek úgy szoktak indulni, hogy - többnyire bejelentés nélkül - megjelennek a gázóra-leolvasók a felhasználó lakásán” – mondta Kalocsai. Az ellenőrzés során közlik, hogy gyanús nekik a gázóra, mert azt szerintük méretlen gáz vételezésére tették alkalmassá. Erre hivatkozva leszerelik a készüléket, bedobozolják, majd elviszik. Kalocsai ügyfelei szerint az esetek egy részében az sem zárható ki, hogy maga a TIGÁZ szerelői rongálták meg a készüléket a vizsgálat során, amíg a házigazda nem tartózkodott a helyszínen.

A fogyasztó legközelebb akkor találkozik a készülékkel, amikor elvégzik rajta a szakértői vizsgálatot. „A TIGÁZ ehhez saját maga szerződtet szakértőket, akik futószalagon gyártják az illetéktelen beavatkozás megállapítását tartalmazó magánszakvéleményeiket.” – mondta dr. Kalocsai. A cég által felkért szakértők általában ugyanarra a három jelenségre hivatkozva állapítják meg a gázmérő megmágnesezésével történt szabálytalan gázvételezés tényét. Ezek:

- karcolási nyomok amiket a gázmérő házán szoktak felfedezni. (A gázmérő megkarcolódásának azonban számtalan más oka is lehet, hiszen a házigazdák akár nyolc, tíz évig is kerülgetik a sokszor szűkös, zsúfolt helyiségben, konyhában, előszobában, spájzban felszerelt gázmérőjüket.)

- a polarizációs fólia elszíneződése amikor azt a szakértők a gázmérő számláló körüli részéhez, vagy középső pereméhez nyomkodják, ( pedig  a polarizációs fólia a gázmérő un. alakított részein, vagyis a sarkokon, éleken, pl. a gázmérő csonkjain, számláló körüli részén középső peremén.) általában akkor is elszíneződik, ha a gázmérő korábban nem volt erős mágnes hatásának kitéve, és végül

- berágódási nyomok, amelyek a gázmérő membránházának belső oldalán láthatóak, ( pedig  egy 10 - 20 vagy akár 30 éves Gallus típusú gázmérő esetében szinte természetes jelenség az is, hogy a membrántányért tartó gumiágy idővel elöregedik, elfárad, kitágul, és emiatt a membrántányér esetenként, - pl. a gáz áramlási sebességének ingadozásakor - hozzáér, beleverődik a membránház belső oldalába. A megmágnesezés „legfőbb bizonyítékaként” kezelt, - a membránház belső oldalán található – berágódási nyomok így szintén természetes jelenségnek tekinthetők, hiszen azok normál körülmények között is keletkezhetnek.

 

„Ennek a vizsgálatnak tehát egyetlen olyan pontja sincs, ami kétséget kizáróan bizonyítaná a szabálytalan vételezést” – mondta dr. Kalocsai, hozzátéve, hogy a gázszolgáltató szakértői bár igazságügyi szakértők, az ő magánszakvéleményük mégsem egyenértékű egy, a bíróság előtt megszólaló szakértővel, hiszen a magánszakvélemény elkészítése során nincs igazmondási kötelezettségük.

Ráadásul a törvény szerint a szabálytalan vételezés kimondása előtt azt is vizsgálni kellene, hogy ki rongálta meg a gázmérőt, és mikor, hogyan, milyen célból. Mindezekkel azonban a TIGÁZ egyáltalán nem foglalkozik, ehelyett minden további bizonyítás nélkül is magától értetődőnek veszi azt, hogy a gázmérőt éppen a felhasználó rongálta meg, és méghozzá éppen azért, hogy azon keresztül gázt lopjon.

Az ügyvéd szerint mindez amiatt is különösen veszélyes, mert a TIGÁZ következetesen összemossa a gázlopás tényét mindazokkal a további esetekkel, amikor a gázmérő bármely más okból megsérül. Az ugyanis valóban igaz, hogy a jogszabály szerint a felhasználó felelős a gázmérő mindenkori állapotáért, ez azonban egyszerű kárfelelősség. Ha tehát nem bizonyítható azon állítás minden egyes eleme, hogy maga a felhasználó, méretlen gáz vételezése céljából szándékosan, és tevőlegesen megrongálta a gázmérőjét, (lopta a gázt,) akkor csak a ténylegesen keletkezett kár megtérítését (pl. a gázmérő újrafestésének a költségét) követelhetné a szolgáltató. Kötbér alkalmazásának azonban ilyenkor nincs helye.

A TIGÁZ vádaskodásával kapcsolatosan alkotmányossági problémák is vannak – állítja a jogász, hiszen a gázlopás is lopás, az Alaptörvény XXVIII cikke szerint viszont Magyarországon senki nem tekinthető bűnösnek addig, amíg a bűnösségét a bíróság jogerős ítélettel meg nem állapította.

A jogállamiság kereteit feszegeti végezetül – dr. Kalocsai szerint  - az a tény is, hogy a gázszolgáltató, eljárása során, - megkerülve a teljes magyar alkotmányos intézményrendszert, - maga gyanúsítja meg a fogyasztóit, maga vádol, maga ítélkezik, maga büntet, és a gázszolgáltatásból való kizárással fenyegetőzve - saját maga akarja végre hajtani is a saját maga által kiszabott „ kötbérbüntetést”.

Az ügyvéd tudomása szerint a vizsgálatok mintegy fele azzal a megállapítással végződik, hogy a gázmérőt valaki, egyszer, valamikor, alkalmassá tette arra, hogy azon keresztül méretlen gázt lehessen vételezni, és emiatt a cég – minden további bizonyítási eljárás mellőzésével - a felhasználótól kötbért követel.

A kötbér kiszabás jogalapján túlmenően a TIGÁZ által alkalmazott kötbér összege is aggályos, - állítja a jogász - hiszen a jogszabály szerint a  kötbér mértékét a földgázelosztó üzletszabályzatában arányosan, a fokozatosság elvét figyelembe véve kell megállapítani úgy, hogy a felsorolt jogsértések súlyát és a szerződésszegéssel a földgázelosztónak okozott joghátrányt is figyelembe kell venni.

Az egységesen 540 ezer forint összegben „kiszabott” kötbér azonban, - ami a TIGÁZ szerint 30 nap szabálytalan gázvételezést feltételez, és napi 18 ezer forint értékű gázvétellel számol, - sem az arányosság, sem a fokozatosság elvét nem veszi figyelembe, és messze nem áll arányban a gázszolgáltatót ért joghátrány mértékével sem.

Az 540.000,- Ft továbbá nem a jogszabály által megengedett 30 napi fogyasztás, hanem sokkal inkább több évi gázfogyasztás ellenértéke.

Ráadásul a kötbér a jogirodalom szerint csak egy olyan kárátalány, amelynek szankció tartalma nem is lehet. A túlzott mértékű kötbért ezért a bíróság mérsékelheti.

Ha a fogyasztó nem fizet, akkor a cég Kalocsai szerint az alábbiakat teheti:

- Kikapcsolhatja a gázszolgáltatást, (még ha az, a földgáz kereskedő törvényben rögzített szolgáltatási kötelezettségének esetleges megsértésével jár is, hiszen ezt a törvényszegést jelenleg senki nem kéri számon tőle)

- Alkudozni kezd a fogyasztóval a kötbér összegéről, hiszen 540.000 ,- Ft  el nem ismert, és így behajthatatlan követelésnél többet ér neki egy ugyan alacsonyabb összegű, de elismert - és ezáltal behajtható – követelés, vagy

- Eladhatja a követelését egy zaklató-fenyegető behajtó magáncégnek, (amelynek azonban - a TIGÁZ-hoz hasonlóan – szintén nem állnak rendelkezésére a kötbér behajtására olyan állami kényszereszközök, mint pl. az inkasszó, a letiltás, az ingó- és ingatlanvégrehajtás.)

Az ügyvéd szerint az alkudozás a jellemző, és bizony sokan fizetnek olyanok is, akik teljesen biztosak a saját ártatlanságukban, mert attól félnek, hogy a tél közepén fűtés, melegvíz, és főzési lehetőség nélkül maradhatnak Az egyik ügyfele pedig amiatt választotta inkább a fizetést, mert több év után végre vevőt talált a lakására, de azt gáz nélkül megint csak  nem tudta volna eladni..

Ha valaki úgy dönt, hogy nem fizet, de a gázszolgáltatás fenntartásához mégis ragaszkodik, akkor neki magának kell pert indítania a szolgáltató ellen.  Ez a per ugyan elhúzódhat, de a TIGÁZ a per jogerős befejezéséig általában nem kapcsolja ki a szolgáltatást.  

Kalocsai szerint továbbá, ha a fogyasztó igazolni tudja azt, hogy rajta kívül más is megrongálhatta a gázmérőjét,  (például a lakásában lakó bérlő, albérlő, a vendég, a lakás korábbi tulajdonosa, vagy a lakásba már beköltözött új tulajdonos, a társasház  folyosón lévő gázóra esetén a szomszéd, a közterület felől hozzáférhető gázóra esetén bármely járókelő, vagy akár a TIGÁZ saját szerelői is, (ha rövid időre egyedül maradtak a gázórával,) akkor érdemes a Magyar Energiahivatalhoz fordulnia, amely semmisnek nyilváníthatja a követelést. Sajnálatos azonban, hogy a hivatal akkor sem bírságolja meg a gázszolgáltatót, ha annak nyilvánvalóan alaptalan volt a vádaskodása.

Kalocsai szerint végül nehéz helyzetbe kerülhet a fogyasztó a bíróság előtt akkor, ha egyedül volt otthon, mikor a gázmérőjét a gázszerelők, - akik általában többen vannak  - „rongálás gyanujával” leszerelték. Éppen emiatt a gázszerelőket csak előre egyeztetett időpontban célszerű beengedni a lakásba. „Érdemes ilyenkor ismerőseket, szomszédokat is áthívni, hogy figyeljék a vizsgálatot” – mondta az ügyvéd. Ha mégis problémát találnak az ellenőrök, akkor pedig az ügyvéd szerint a jegyzőkönyvet nem szabad aláírni. A jegyzőkönyv végén ugyanis el van rejtve egy olyan jogról lemondó nyilatkozat, amelyet a TIGÁZ illetékesei a gázszolgáltatót  terhelő bizonyítási teher bíróság előtti megfordítása (fogyasztóra történő áthárítása) céljából rejtettek el.  

Üdvözlettel:

Dr. Kalocsai Gábor

dr.kago Creative Commons License 2012.11.23 0 0 295

Parlamenti Interpelláció

 

Érdekes módon mindenki ugyanazokat a jogi képtelenségeket kifogásolja a TIGÁZ kötbérezési eljárásában, amiket már magam is számtalanszor leírtam, hogy pl. a bíróság gyakorlatában megfordul a bizonyítási teher, és hihetetlen módon a felhasználónak kell bizonyítania a saját ártatlanságát, hogy a TIGÁZ a saját szakértőivel vizsgáltatja be a gázórákat, hogy a szakértői vizsgálatok gyanus körülmények között készülnek, és még gyanusabb megállapításokat tartalmaznak, hogy a TIGÁZ szerelői érdekeltek abban, hogy "manipulált" gázórákat találjanak, hogy a TIGÁZ összekeveri a gázlopás törvényi tényállását mindazokkal az egyéb esetekkel, amikor a gázóra bármely más okból megsérül, (és mindkét esetben azonos szankciót, 540 ezer Ft kötbért alkalmaz,) stb.
A parlament már sokadszorra foglalkozik az üggyel, és az Energiahivatal is a panaszosok több mint felének igazat ad, (az interpelláló szerint azonban ez az 53 % még mindig elkeserítően kevés a valós jogsérelmek arányához képest), a TIGÁZ MÉGSEM HAJLANDÓ ÉSZREVENNI, HOGY MÁR SENKI NEM HISZ NEKI.

A Parlament pedig módosíthatná végre a Gázellátásról szóló törvényt, mindössze annyiban, hogy kimondhatná végre: a gázszolgáltatási kötelezettség az elosztói engedélyesre (TIGÁZ DSO Kft) is vonatkozik, ami alól CSAK BÍRÓSÁG ÁLTAL MEGÁLLAPÍTOTT kötbér követelés esetén kap felmentést.

 

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.23 0 0 294

Interpelláció a TIGÁZ aggályos ellenőrzési és kötbérezési gyakorlata miatt.

(2012.11.19. Hétfő)

 

"a Tigáz különböző szakértői véleményeket küld meg az Energia Hivatalnak, és megint másokat a fogyasztóknak"  

 

 

A felszólalás szövege:

 

DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr!

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében különösen gyakran fordul elő, de az ország több más megyéjében is tetten érhető, hogy a gázfogyasztókat a szolgáltató a fogyasztásmérő óra állítólagos megrongálása miatt 540 ezer forint kötbér megfizetésére kötelezi. Nemcsak a kötbér összege felháborító, hanem a megállapítás körülményei is homályosak és megdöbbentőek.

 

 

 

A lakossági megkeresések nyomán összegyűjtött információk alapján a gázszolgáltató eljárása és döntése a következők miatt kifogásolható:

 

A szolgáltató saját szakértője állapítja meg, hogy a mérőóra plombája és a plombavédő nem eredeti.

 

 

A fogyasztók helyszíni kérése ellenére sem a vizsgálatkor, sem a szakértői véleményben nem mutatják be az összehasonlítás alapjául szolgáló hiteles plombamintát, amelyhez képest a hamisítás ténye vélelmezhető.

 

 

 

Eleve hibás lépés, hogy a plombákat szétvágást követően vizsgálják, amely utólag nem korrigálható, hiszen az objektív összehasonlításra a plomba szétvágását megelőzően lett volna lehetőség.

 

 

A vizsgálat elején a szakértők roncsolásos módszerrel, legtöbbször vasfűrésszel vágták szét a plomba körüli részt, a sérülések könnyen keletkezhettek akkor is, így tehát ezek a körülmények sem támasztják alá a szakértői vélekedéseket.

 

 

 

Az sem világos, hogy miért állítja a szolgáltató, hogy a gyanús körülmények közötti rongálódásuk önmagukban megalapozza a szabálytalan gázvételezést, magyarul: a gázlopás tényét. Arra sem történt vizsgálat vagy bizonyítékok beszerzése, amelyek szerint mérés nélküli fogyasztásra került volna sor.

(14.50)

 

 

 

Ismerek olyan esetet, amikor a 2010. évi 1568 köbméteres fogyasztáshoz képest az ügyfél a 2011. évben több mint 2200 köbmétert fogyasztott el és fizetett meg, ennek ellenére, az előbb ismertetett eljárást követően, kötbér megfizetésére kötelezték.

 

 

 

Mindehhez hozzátartozik, hogy a gázszolgáltató állítólagosan minél több hiba feltárásában teszi érdekeltté munkatársait vagy alvállalkozóit, hiszen 30 ezer forint juttatást fizet minden feltárt hiba után.

 

 

 

De ismeretes olyan eset is, amikor a fogyasztó azért fizetett kevesebbet az előző évihez képest, mert kevesebb gázt használt, azért, mert átállt a fafűtésre, a fatüzelésre. Erős a gyanúm, hogy az egész nem más, mint újabb jogcím és eljárás a fogyasztók megkárosítására és lehúzására. A szolgáltató be nem hajtható követeléseit az eddig becsületesen fizető többség megsarcolásával akarja pótolni.

 

 

 

A kiszolgáltatott és kritikus anyagi helyzetben lévő fogyasztók kisebb része érthető okokból ellenáll, jogi útra tereli az ügyet, nagyobb részük megijed, tanácstalanná válik, és utolsó forintjait fizeti ki ezen vitatható megalapozottságú követelések miatt. Mindkét csoportban közös, hogy azonnali segítségre van szükségük. Nem hagyhatjuk cserben őket.

 

 

 

Tisztelt Államtitkár Úr! Mit tesz a kormány a helyzet megnyugtató rendezése és a fogyasztók védelme érdekében? Mennyi időn belül számíthatnak a fogyasztók segítségre? Annak érdekében, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő, milyen szankcióra számíthat a szolgáltató?

Várom érdemi válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

 

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr!

 

 

 

Elöljáróban: magam is végigjártam ezt a Canossát, ezért állításai egy részét magam is megerősíthetem.

 

 

 

A magam tapasztalatai mellett hangsúlyozni szeretném, hogy a kormány is szükségesnek tartja mindenfajta visszaélés feltárását és megakadályozását. Ezért a gyakorlati tapasztalatok alapján nyilvánvaló volt, hogy a korábbi törvényi, tehát magas szintű szabályozás sem megfelelően választja szét a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Energia Hivatal hatáskörét.

 

 

 

Ennek a korrigálását közösen elvégeztük, hiszen 2012 tavaszán a parlament ennek megfelelően módosította a törvényt, és szétválasztotta és egyértelművé tette, hogy a lakossági fogyasztói panaszok kivizsgálására elsősorban és alapvetően a Fogyasztóvédelmi Hatóság jogosult.

 

 

 

Az e tárgykörön, tehát a fogyasztóvédelmi panaszokon kívüli ügyekben a Magyar Energia Hivatal jogosultságát állapítja meg a törvény.

A jogszabály-módosítás egyértelművé tette, hogy a szerződés nélküli vételezéssel, a szabálytalan vételezéssel vagy ezek jogkövetkezményeivel kapcsolatos panaszok kezelése a Magyar Energia Hivatal hatáskörébe tartozik; pontosította a panaszok kivizsgálását követően alkalmazható jogkövetkezményeket is.

 

 

 

A szabálytalan fogyasztói vételezést vizsgáló eljárások, amit ön is kifogásolt, erre feljogosított szolgáltatók által történő lefolytatásának szabályait tehát a földgáztörvény és annak végrehajtási szabályai állapítják meg, valamint az üzletszabályzatok tartalmazzák. A szabálytalan vételezéssel kapcsolatos egyedi felhasználói panaszokat a Magyar Energia Hivatal folyamatosan vizsgálja, egyedi ügyekben az eset összes körülményei mérlegelésével hoz döntést.

 

 

 

Hogy ez mennyire szükséges, mutatja az, hogy az egyedi panaszkezelésen túlmenően a Tigáz-DSO Kft. szabálytalan vételezéssel kapcsolatos gyakorlatát a hivatal hatósági ellenőrzés keretében jelenleg is vizsgálja.

 

 

 

 

A vizsgálat alapján 2011-ben az Energia Hivatal a Tigáz-DSO Kft.-vel szembeni szerződésszegéssel és szabálytalan vételezéssel kapcsolatban indított fogyasztói panaszok 53 százalékát találta megalapozottnak, s a lakossági fogyasztók érdekében megtette a szükséges intézkedéseket. Ez mutatja azt, hogy a hivatalnak és a Fogyasztóvédelmi Hatóságnak továbbra is következetesen és szigorúan el kell járnia.

 

 

 

 

Azt természetesen nem ígérhetem, amit ön kért, hogy ez soha többé ne forduljon elő, de ezt a témát felszínen tartjuk, és a fogyasztók érdekében minden szükséges intézkedést megteszünk a törvények és a végrehajtási szabályok keretében. Ennek alapján kérem, hogy válaszomat szíveskedjen elfogadni.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

felszólalás szövege:

DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Tisztelt Államtitkár Úr!

 

 

 

Isten látja lelkemet, én minden erőmmel azon lettem volna vagy azon lennék, hogy elfogadjam ezt a választ, miután itt alapvetően nem egy politikai nézetkülönbségről van szó.

 

 

 

Azért nem tudom elfogadni a válaszát, mert több volt benne az általánosság, kevés a konkrétum; másrészt az 53 százalékot rendkívül csekély mértéknek tartom. Nem esett szó több jogi alapvetésről, illetőleg arról, hogy hol tartanak most ezek az ügyek.

 

 

A Tigáz összekeveri a tartozás és a követelés fogalmát. Megfordítja, a Ptk.-val teljesen ellentétesen, a bizonyítási terhet, ugyanis a hatályos Ptk. szerint nem a fogyasztónak kell bizonyítania az ártatlanságát, hanem a Tigáznak kellene bizonyítania a fogyasztó felelősségét.

 

 

Ha valóban loptak meg rongáltak az ügyfelek, miért nem tettek rongálás és lopás megalapozott gyanúja miatt büntetőfeljelentéseket?

 

 

 

Továbbá nagyon gyakran előfordul, éppen ma Heves megyéből kaptam ilyen információkat, hogy a Tigáz különböző szakértői véleményeket küld meg az Energia Hivatalnak, és megint másokat a fogyasztóknak.   (!!!!!)

 

Másrészt ezeket a követeléseket a Tigáz nagyrészt már 10 százalékért átadta behajtó cégeknek, amelyek akár 50 százalék megfizetése ellenében is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) elállnak a többi követeléstől.

Épp ezért sajnos nem tudom elfogadni a választ. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

 

Forrás: http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.ulnap_felszo?p_lista=A&p_nap=238&p_ckl=39

(58., 60. és 62. felszólalás)

 

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.23 0 0 293

 

Róluk a fogyasztók jó véleménnyel vannak, náluk érdemes érdeklődni budapesti szakértő ügyben.

 

 

TIGÁZ-tól független Igazságügyi szakértő

 

Zavarkó István János
igazságügyi szakértő
3525 Miskolc, Tizeshonvéd u. 6. IV/1.
Telefon: 06-46-328-696
e-mail: zavarkoi@gmail.com

http://www.vegyigepesz.atw.hu/

Igazságügyi szakértés

"Ha a perben jelentős tény vagy egyéb körülmény megállapításához vagy megítéléséhez olyan különleges szakértelem szükséges, amellyel a bíróság nem rendelkezik, a bíróság szakértőt rendel ki."

(1952. évi III. törvény a polgári perrendtartásról 177.§ (1))

„Az igazságügyi szakértő feladata, hogy a bíróság, az ügyészség, a rendőrség és a jogszabályban meghatározott más hatóság (továbbiakban együtt: hatóság) kirendelése, vagy megbízás alapján, a tudomány és a műszaki fejlődés eredményeinek felhasználásával készített szakvéleménnyel segítse a tényállás megállapítását, a szakkérdés eldöntését.”

(2005. évi XLVII. törvény az igazságügyi szakértői tevékenységről 1.§ (1))

Bejegyzett szakterületek:
Energetikai biztonságtechnika igazságügyi szakértő
Földgáz és PB-gázelosztás igazságügyi szakértő
Háztartási hőforrások, tüzelő és fűtőberendezések igazságügyi szakértő
Ipari energiaellátás igazságügyi szakértő
Költségelemzés, értékelemzés, kockázat igazságügyi szakértő
Nyomástartó edények, tartályok, csőhálózatok igazságügyi szakértő
Tűzálló anyagok (gyártása, alkalmazása) igazságügyi szakértő
Vegyipari gép és berendezés igazságügyi szakértő

 

 

 

 

TIGÁZ ügyben járatos ügyvédek, akikről a fogyasztók is jó véleménnyel voltak

I.

Dr. Boldizsár József és Társa Ügyvédi Iroda

Dr. Szabó L. Zsolt ügyvéd

Cím: 1011 Budapest, Gyorskocsi u. 6. I/1.

Tel.:+36-1-225-8728

Mobil: +36-30-625-6030

Fax: +36-1-2258731

E-mail: zs.drszabo@gmail.com

Megleckéztette  a Tigázt egy gázlopással megvádolt fogyasztó

Pert nyert a fogyasztó a TIGÁZ-zal szemben.

A lenti cikk itt olvasható:
http://www.dehir.hu/hajdu-bihar/megleckeztette-a-tigazt-egy-gazlopassal-megvadolt-fogyaszto/2012/10/15/

 

Az ügyben Dr. Szabó L. Zsolt járt el.

 

 

 

 

II.

Dr. Harmath Kadosa (egyéni ügyvéd)

 

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 22/a.

telefon: 06-70-638-18-21

 

 

 

III.

Dr. Kalocsai Gábor Ügyvéd Nyíregyháza

A jogi fórum kötbér topicjából küldhető a részére email.

Kattintson a     http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

linkre, keresse a Dr.Kago # e-mail 2012.11.12. 22:16 bejegyzést, az email szóra kattintva küldhet a részére üzenetet.  Javasolt elolvasni a TIGÁZ ügyben tett leveleit, hozzászólásait, összefoglalóit!

 

 

 

 

 

IV.

Dr. Lőrincz Andrea
Dr. Lőrincz Andrea (egyéni ügyvéd) §
Cím: 1141 Budapest (Zugló) Mogyoródi út 147/a.

Tel: (1) 4319342
Fax: (1) 4319342
Mobil: (30) 2416286
Web: lorinczugyved.p8.hu
Kapcsolatfelvétel: dr.lorincza@mitax.hu

nyikita.hu # e-mail 2012.09.07. 20:36  http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

Kedves "Creasyhun"!

Nekem is az egyik -"forgomorgo1" által felsorolt- ügyvéd segítségével oldódott meg az ügyem; Dr Lőrincz Andrea www.lorinczugyved.hu. Szerintem hívd fel, telefonon nem kerül semmibe :) !

 

Előzmény: kikukac678 (290)
rombolo03 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 292

alant válaszoltam, nem tudom miért nem úgy ment el de lent a válasz, amúgy még annyit hogy a feketelőporos replikák feketelőporral, és csappantyúval működőképes fegyverek, csak magyarországon a lőpor és csappantyú birtoklása engedélyhez kötött, hagyományőrzők, és fekete lőporos lövészegyesületek juthatnak hozzá, a fegyveré nem bárki megvásárolhatja, a szomszédos szlovákiában ez fordítva van fekete lőport és csappantyút bárki, fegyvert csak engedélyre lehet vásárolni.  

 

 

 

Előzmény: Blue_Sky_007 (288)
rombolo03 Creative Commons License 2012.11.22 0 0 291

a bevetési egység először a lehetőség szerint minden hozzáférhető nyilvántartást megvizsgál, és akkor már egyből kiderül, hogy hivatásos vagyok és rendelkezem fegyverrel, ezek után már nem fog kijönni, és azzal, hogy a szerelők magánterületre történő belépésekor a magánlakásban történő tartózkodás megkezdése előtt felhívtam a figyelmüket hogy magánlakásban történik a tartózkodásuk az időtartamot, és végzett tevékenységet ÉN mint tulajdonos határozom meg jogilag teljesen tiszta helyzetet teremtek, amúgy akkor mi a helyzet ha múzeális fegyverek replikái vannak a lakásban, az 1800-as évek második felében gyártott kapszlis revolverekről, valamint szerelt lőszeres replikákról első ránézésre még a szakértő nemhogy átlagos ember sem állapítja meg hogy minden megkötés nélkül tartható fekete lőporos múzeális replikáról van szó.

amúgy a matricákat felragasztották, órár visszarakták, és csak munkavégzési papírjukat aláiratva eltávoztak.

 

kikukac678 Creative Commons License 2012.11.21 0 0 290
Sziasztok
Tudna nekem valaki olyan igazságügyi szakértőt ajánlati aki ezekben az ügyekben képben van és már segített nektek? Budapestit lehetőleg. Köszönöm !
lex perfecta Creative Commons License 2012.11.21 0 0 289

A TIGÁZ  trükközése ismét téma volt a Parlamentben



2012. nov. 19. 14:51   "Ti nem látjátok mekkora GÁZ van?" - tegezte le a kormányt felszólalása címében a jobbikos Apáti István.  

 

A gázról volt szó, azon belül is arról a sajátos gázszolgáltatói gyakorlatról, hogy találomra bírságolnak meg félmillió forintokra gázfogyasztókat arra hivatkozva, hogy sérült a gázóra plombája.  

 

 

Alapvető probléma, hogy mindezt a gázszolgáltató saját szakértői állapítják meg, már azután, hogy fűrésszel szétvágták a plombát, egyben megsemmisítve az egyetlen bizonyítékot is. 

 

  Azt pedig már egyáltalán nem vizsgálják, hogy amúgy bárki lopott-e gázt, önmagában a plomba sérülése miatt is kötbérre kötelezik.

 

 

Ha ez nem volna elég, a gázszolgáltatók jutalmazással ösztönzik hibák találására szakértőiket. 

 

 Fónagy plombájával is kötekedtek?

 

Király András nov. 19. 14:56

 

 "Magam is végigjártam ezt a kanosszát, állításait saját tapasztalataimból is megerősíthetem" - kezdte válaszát Fónagy nemzeti fejlesztési államtitkár, aki szerint korábban tényleg nem volt megfelelő a szabályozás, de azon már módosítottak.  

 

 

Pontosították például, hogy milyen kifogásokkal lehet az Energiahivatalhoz fordulni.

 

 

A hivatal jelenleg is vizsgálja a Tigázzal kapcsolatos fogyasztói panaszokat. 

 

 

  A korábbi panaszok 53 százalékában a fogyasztónak adott igazat. "Azt természetesen nem ígérhetem, hogy ilyen soha többé nem fordulhat elő" - mondta magáról a gázos trükközésről. 

 

 

Apáti nem fogadta el a választ, szerinte igen is lehetne tenni valamit a különös gyakorlat ellen.

 

 

 

A kormánytöbbséget viszont kielégítette a válasz.

 http://index.hu/belfold/2012/11/19/a_valasztasi_eljarast_ne_itt_keressek/?p=1



Komment:
Érdekes, hogy Magyarországon nincs érdemi következménye a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak, a fogyasztók alaptalan megrágalmazásának, jó hírnevük megsértésének,  a sorozatosan kiadott hamis szakvéleményeknek...

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2012.11.21 0 0 288

Na akkor hamarosan megjelenik nálad is az "egység".

 

De mivel Te élessel játszadoztál, ezért lehet hogy nem úszód meg ennyivel.

Előzmény: rombolo03 (287)
rombolo03 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 287

Na ma megjelentek nálam is előzmény felmondtam a szerződést és más szolgáltatóhoz mentem, a hitelesítés 10 évéből 9 hónap van hátra tehát amúgy is 9 hónap mulva cserélnék az órát, megjelenésük így eleve büdös volt.Fegyveres dolgozó vagyok van önvédemi fegyverem, a kapuban közöltem velük, hogy magánterületre lépnek, az ittartózkodás időtartamát és feltételeit én határozom meg, és jól láthatóam kilógattam a pisztoly markolatát melegítőm zsebéből, mikor a pincében valamit morgott a szerelő elővettem és csőre húztam és közöltem a szerelővel hogy az órához kilenc éve nem nyúlt rajta kívül senki, úgy mormogjon, és ha nem tetszik lehet távozni, természetesen az ellenőrzés jó lett szó nélkül távoztak.

mindenkinek javaslom határozottan, ha kell csavarkulcsal kézben lépjen fel velük szemben én a tulajdonos vagyok birtokon belül azt köteles tenni amit mondok neki, a határozottság nagyon kell.

 

 

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.19 0 0 286

 

Levél az ügyészségnek TIGÁZ ügyben

 

http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

 

Hajdú Bihar Megyei Főügyészség

Debrecen
Széchenyi út 9.

4025

 

Tárgy: Ügyészi intézkedés kérése

irat betekintési és irat másolat

készítési jog megtagadása miatt

 

Mellékletek: Db.

 

Tisztelt Főügyész Asszony/Úr!

 

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a Tigáz Zrt., valamint a Tigáz Dso. Kft. által kialakított ellenőrzési, igazságügyi szakértő alkalmazási és kötbér kivetési gyakorlatát a lent előadottak, a csatolt újságcikkek, internetes bejegyzések és TV riportok figyelembevételével vizsgálni, a TIGÁZ eljárása során az irat betekintési és irat másolat készítési, valamint az Alaptörvényben rögzített panaszjog gyakorlását a TIGÁZ által eljárás alá vont fogyasztók részére biztosítani, a TIGÁZ aggályos gyakorlata ellen fellépni, az esetleges szükséges egyéb intézkedéseket megtenni szíveskedjen.

 

Indokaim a következők:

 

A Tiszántúli Gázszolgáltató a …-án kelt, de csak ….-én kézbesített, … iktatószámú levelében arról tájékoztatott, hogy az előzőleg a gázszerelőik által megkarcolt, majd az ezirányú panaszom miatt leszerelt, bedobozolt és a TIGÁZ debreceni telephelyére szállított gázmérő „független”, de a TIGÁZ által egyoldalúan felkért és fizetett műszaki szakértő szakértői vizsgálatára …-én, az ellenérdekű és ügyemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatása miatt az NFH által már …. Ft.- fogyasztóvédelmi bírságban jogerősen marasztalt fél, azaz a TIGÁZ debreceni telephelyén kerül sor. (1. sz. melléklet)

 

Ezen vizsgálat során a Tigáz által fizetett és egyoldalúan felkért úgynevezett igazságügyi szakértő azt a tájékoztatást adta, hogy a szakvélemény egy példányát 3 héten belül részemre megküldik, ami sajnos nem történt meg ezért ….-én tértivevényes levélben fordultam a szolgáltatóhoz, amelyben többek között ezt írtam: (2. sz. melléklet)

 

 

„Kérem, hogy a panaszomat kivizsgálni, a szakvéleményt –tekintettel arra, hogy a szakértői eljárást mind anyagi, mind eljárásjogi oldalról erősen aggályosnak tartom, ezért az igazságügyi szakértői kamaránál panasszal kívánok élni, továbbá tekintettel arra, hogy álláspontom szerint az eljáró szakértő megsértette az igazságügyi szakértői kamara etikai szabályzatában foglaltakat, ezért vele szemben etikai vizsgálatot kívánok kezdeményezni- postafordultával megküldeni szíveskedjenek!”

 

 

Kérésemet a Tigáz a ….-án kelt, de csak …-án kézbesített, ….. iktatószámú levelében elutasította azzal, hogy ingatlanom vonatkozásában Társaságuk szabálytalan vételezési eljárást nem folytat. (3. sz. melléklet)

 

 

Ezt követően, …-én ajánlott, tértivevévenyes levélben (ajánlási ragszám: ….) a TIGÁZ és a vele keretszerződéses (megbízási) jogviszonyban álló szakértője, illetve az általuk kialakított gyakorlat ellen, különösen a szakértő személyére vonatkozó adatok eltitkolása, a szakvélemény és az annak alapját képező jegyzőkönyv kiadásának megtagadása miatt panasszal éltem a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (továbbiakban MISZK) Elnökénél, illetve a Kamara Etikai Bizottságánál (4. sz. melléklet).

 

 

Dr. …. a MISZK Etikai Bizottságának az Elnöke a …-án kelt levelében panaszomat egyrészről azzal utasította el, hogy etikai vizsgálat csak természetes személy ellen indítható, beadványomban azonban ilyen személyt nem jelöltem meg, másrészről a Tigáz tevékenysége nem tartozik a MISZK hatáskörébe. (5. sz. melléklet)

 

 

(Itt jegyzem meg, hogy a hatályos jogszabályok, illetve Üzletszabályzat szerint a TIGÁZ a MISZK névjegyzékéből köteles szakértőt választani, azaz elvileg minden szakértő egyben a MISZK tagja is.)

 

 

Tekintettel arra, hogy a MISZK az etikai vizsgálat megindításának feltételéül szabta az ügyben eljáró természetes személy szakértő adatainak általam történő közlését írásban ismételten megkerestem a Tiszántúli Gázszolgáltatót.

 

 

A TIGÁZ többszöri, írásbeli kérés után, (6. sz. melléklet) ….-i keltezéssel ismételten megtagadta (7. sz. melléklet) mind az eljáró szakértő adatainak a közlését, mind az irat betekintési és iratmásolat készítési jog gyakorlását, ezzel pedig megfosztott attól a jogomtól, hogy a TIGÁZ által megpályáztatott, majd ezen nyertes pályázók közül egyoldalúan kiválasztott szakértő ellen[1] panasszal éljek, etikai vizsgálatot kezdeményezzek.

 

 

 

A Btk. 10. § (2) értelmében: „Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely Magyarország állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti.”

 

 

Álláspontom szerint azzal, hogy a TIGÁZ az általa előbb megpályáztatott[2], majd ezen nyertes pályázók közül egyoldalúan, a fogyasztó kihagyásával kiválasztott és a TIGÁZ által fizetett szakértőt a fogyasztók részére írt levélben (Lásd az 1. sz. mellékletet.)

függetlenként állítja be tisztességtelenül jár el, hiszen a PTK. 474. § (2) értelmében a megbízást a megbízó érdekének megfelelően kell teljesíteni. Nyilvánvaló, hogy nem lehet független az, akit az ellenérdekű, az 540.000 Ft-os fix kötbér kiszabásában érdekelt, profitorientált fél fizet.

 

 

Álláspontom szerint azzal, hogy a TIGÁZ a fogyasztóknak írt levélben a fogyasztókat nem tájékoztatja az eljáró szakértő adatairól a TIGÁZ megsérti az eljárás alá vont állampolgárok jogait, ezzel pedig sérül a jogbiztonság, fennáll az alkotmányos visszásság, egyben ezen cselekmény és gyakorlat, mivel állampolgárok jogait sérti társadalomra veszélyes cselekménynek minősül.

 

 

Ezzel a gyakorlattal az állampolgárokat (eljárás alá vont fogyasztókat) megfosztják attól a joguktól, hogy ellenőrizhessék azt, hogy a Tigáz által egyoldalúan felkért, megpályáztatott és fizetett szakértő valóban rendelkezik-e a szakvélemény adásához szükséges szakképesítéssel és kamarai tagsággal?

 

 

A MISZK etikai kódex 25. szakasza lehetővé teszi, hogy a felek a szakértőt írásban megkeressék, neki kérdéseket tegyenek fel, amely jog csak akkor érvényesülhet, ha a szakértő adatait és elérhetőségét valamennyi érintett féllel közlik.

 

Ezen kötelezettségének sem a Tigáz, sem az eljáró szakértő nem tett eleget, ami sérti mind a tisztességes eljáráshoz való jogot, mind az etikai szabályzat rendelkezéseit. Hasonlóképpen azzal, hogy a fogyasztókkal nem közlik az eljáró szakértő adatait az eljárás alá vont fogyasztókat megfosztják attól a lehetőségtől, hogy az esetleges elfogultsági-kizárási okokat még a szakértői vizsgálat megkezdése előtt mérlegelni tudják.

 

 

Összességében, álláspontom szerint a TIGÁZ és a vele gazdaságilag összefonódó, minél nagyobb számú marasztalásban anyagilag érdekelté tett, mégis etikátlanul függetlenként megjelölt szakértők által kialakított eljárás a társadalomra veszélyes cselekmény.

 

 

Elfogadhatatlan, hogy egy multinacionális, profitorientált vállalat miközben magának vindikálja a hatósági ellenőrzési[3] és szankcionáló[4] jogot, mint állami monopóliumot az eljárását úgy alakítja ki, hogy abban a garanciális elemek (jogorvoslathoz való jog, irat betekintési, irat másolat készítési jog stb.) nem érvényesülnek.

 

 

Dr. Kalocsai Gábor, mint a témában járatos ügyvéd a Jogi fórumon[5] már többször felhívta a figyelmet arra, hogy „a kötbérbiznisz a gázszolgáltatók részére évente hatalmas összegű, törvénytelen többletbevételt hoz, melyből a velük szerződött szakértők is részesülnek.

 

 

Mindezt a szolgáltató úgy éri el, hogy állításait hamis magán szakvéleményekre alapozza, nem fordul bírósághoz, hanem egészen elképesztő módon, egyszerűen megkerülik a nyomozóhatóságot, a vádhatóságot, a bíróságot, és a bírósági végrehajtó szervezetet, vagyis a teljes magyar alkotmányos jogállami intézményrendszert.[6]”

 

 

A szakvélemény és az annak alapját képező tényjegyzőkönyv kiadásához az alábbi okok miatt ragaszkodom:

 

 

1. A jogállamiság egyik ismérve a tisztességes eljáráshoz való jog, amelynek nélkülözhetetlen eleme az irat betekintési és irat másolat készítési jog. Tekintettel arra, hogy a Ket.[7] kógens jelleggel előírja a közigazgatási szervnek ezen jog biztosítását, sőt kérésre köteles hitelesített példányt küldeni az ügyfélnek számomra érthetetlen, hogy a TIGÁZ eljárásában, ahol is közel 540.000 Ft.- kötbér és a fogyasztó jó hírneve a „tét” a fogyasztókat ezen jog miért nem illeti meg?

 

Ket.[8] 68. § (1) Az ügyfél az eljárás bármely szakaszában betekinthet az eljárás során keletkezett iratba. 5) Az iratbetekintés során az arra jogosult másolatot, kivonatot készíthet vagy másolatot kérhet. A másolatot és a kivonatot a hatóság kérelemre hitelesíti.

 

 

 

2. A szakértői vizsgálatra azért került sor, mert előzőleg a mérőt a TIGÁZ gázszerelői úgynevezett teszterrel történő ellenőrzés során megkarcolták. Panaszomra M-né TIGÁZ dolgozó írásban azt válaszolta, hogy panaszom alaptalan, szerelőik a mérőt nem karcolták meg.

 

 

Szeretném tudni, hogy a TIGÁZ által „függetlennek” minősített, de a TIGÁZ megbízásaitól anyagilag függő szakértő tárgyban milyen megállapításokra jutott?

 

 

Egyáltalán vizsgálat tárgyát képezte-e a panaszom?

 

 

Amennyiben nem felmerül a gyanú, hogy a TIGÁZ a gázszerelőik jogsértéseit így próbálta meg eltusolni.

 

 

Itt jegyezném meg, hogy a sajtócikkek, TV riportok szerint a TIGÁZ szerelők sokszor egy nagyítóval is alig látható karcolás miatt is eljárást kezdeményeznek a fogyasztóval szemben, amelynek eredménye, hogy a TIGÁZ által egyoldalúan, az ügyfél kihagyásával kiválasztott, a TIGÁZ-tól egzisztenciálisan függő szakértő természetesen megállapítja a szabálytalan vételezést, melynek következménye, hogy a fogyasztóra kiszabják az 540.000 Ft-os kötbért.

 

 

Ezen eljárást ismerve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősítem, hogy a TIGÁZ gázszerelői a gázórát az ellenőrzés során előbb megkarcolják, majd felszerelik és egy későbbi időpontban ugyanezen, általuk okozott karcolásra hivatkozva kiszabják az ügyfélre az 540.000 Ft-os kötbért, immár úgy beállítva, hogy azt a fogyasztó ejtette a gázmérőn.

 

 

Szintén itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ezen visszaélést a TIGÁZ gázszerelői rendszeresen folytatják. Ezt támasztja alá a napokban a HÍR TV Panaszkönyv című műsorában bemutatott rejtett kamerás felvétel[9]. Szintén ezen felvétel bizonyítja, hogy a TIGÁZ által kialakított és a Magyar Energia Hivatal által jóváhagyott gyakorlat már-már ösztönzi a gázszerelőket bűncselekmény elkövetésére.

 

 

Hasonlóképpen ezen gyakorlat következménye az is, hogy egyre több függetlennek beállított, de a TIGÁZ által egyoldalúan felkért és fizetett szakértő szakvéleményről derül ki, hogy valótlan adatokat tartalmaz, azaz ezen szakvélemény hamis[10] szakvélemény. Az ilyen cselekmények elszaporodása, gyakorlattá válása azonban sérti az állampolgárok jogait, azaz a Btk. 10. § (2) szerinti, társadalomra veszélyes gyakorlatnak minősül, amely elleni mielőbbi és határozott fellépés társadalmi érdek.

 

 

3. A szakértő a vizsgálat alatt állította, hogy a mérő mágnesezve lett, azonban ezen új, a vizsgálat előtt kb. 6 hónappal feltett óra tudomásom szerint nem mágnesezhető, azaz a szakértő szóban megpróbált csalóként beállítani. Ehhez képest kíváncsi lennék a ténymegállapításokra és a mágnesességi határértékekre.

 

 

4. A szakértő állította, hogy az un. polarizációs fólia elváltozott, azonban a gyártó nyilatkozata szerint[11] a polarizációs fólia nem erre lett kitalálva, illetve eredménye joghatás kiváltására nem alkalmas. Kíváncsi vagyok, hogy ehhez képest mit tartalmaz a jegyzőkönyv, illetve a szakvélemény? „A fólia nem egy kalibrált termék, minden egyes használatnál változik a mágneses tér, és az abból eredendő, időlegesen maradandó mágnesezettsége, mely minden esetben, minden használatnál más képet nyújt, ezért alkalmatlan pontos mérések elvégzésére és bizonyítására. Fólia kizárólag tájékoztató jellegű mérésekre alkalmas! (Szakértői bizonyító ereje nincs!)”

 

 

 

5. A fenti okmányok birtokában tudom megfogalmazni, illetve az abban foglaltakkal tudom alátámasztani az etikai vizsgálat alapját képező, az eljáró szakértő ellen benyújtandó panaszomat, mely panaszt mind az Alaptörvény, mind a MISZK Etikai Kódexe lehetővé teszi.

 

Mindezek figyelembevételével kérem, hogy panaszom alapján a TIGÁZ és az általa felkért szakértők gyakorlatának jogszerűségét vizsgálni, jogsértés esetén a szükséges intézkedéseket megtenni, a TIGÁZ-t az által visszatartott adatok és okmányok kiadására, a hatályos jogszabályok és általános jogelvek maradéktalan betartására felszólítani szíveskedjenek!

 

 

 

Kérelmemet a teljesség igénye nélkül az alábbi jogszabályokra alapozom:

 

2004. évi XXIX. törvény az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról

 

 

141. § (4) Panasszal és a közérdekű bejelentéssel bárki - szóban, írásban vagy elektronikus úton - fordulhat a tárgykörben eljárásra jogosult szervhez. A szóbeli bejelentést az eljárásra jogosult szerv köteles írásba foglalni.

 

 

Magyarország Alaptörvénye

XXV. cikk

 

 

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy egyedül vagy másokkal együtt, írásban kérelemmel, panasszal vagy javaslattal forduljon bármely közhatalmat gyakorló szervhez.

 

 

 

2011. évi CLXIII. törvény az ügyészségről1

 

1. § (2) Az ügyészség a közérdek védelme érdekében közreműködik annak biztosításában, hogy mindenki betartsa a törvényeket. A jogszabályok megsértése esetén – törvényben meghatározott esetekben és módon – fellép a törvényesség érdekében.

 

5. § (1) Az ügyész a tudomására jutott jogsértés vagy jogszabálysértő mulasztás miatt jogszabályban megállapított feltételek fennállása esetén büntető, fegyelmi, szabálysértési, illetve hatósági eljárást, büntetés-végrehajtási ügyekben kártérítési eljárást is kezdeményez.

 

(2) Az ügyész elbírálja a hatósági határozat, intézkedés, jogszabálysértő mulasztás ellen hozzá intézett kérelmeket, közérdekű bejelentéseket, jogsértésre utaló jelzéseket (a továbbiakban együtt: kérelem). Amennyiben a hozzá intézett kérelem vizsgálatára nincs hatásköre, gondoskodik annak áttételéről a hatáskörrel rendelkező szervhez.

 

 

Köszönettel:

 

Dátum, aláírás

 

Topi7 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 285

Kaptam egy levelet a Tigáztól, melyben, mint rendszeresen időben fizető ügyfél a HŰSÉGPROGRAMUK keretében egy hűségkártyát igényelhetek, rengeteg kedvezményben részesülhetek és még egy nyereményjátékban is rész vehetek.

 

Ez vicces, vagy inkább tragikomikus, mert közben a TIGÁZ már több hónapja gázlopással vádol kötbért követel tőlem és gázelzárással fenyegetőzik!

 

Javaslom, jól gondolja át mindenki, mielőtt válaszol a TIGÁZ által kiküldött kérdőívre melyben többek között a következőkre kíváncsiak:

 - háztartás havi nettó jövedelme

 - jelenlegi otthon tulajdonviszonyai

 - ingatlan mérete

 - saját tulajdonú autók száma, gyártási éve márkája

 stb.

 

Ezzel kapcsolatban eszembe jutott, hogy a TIGÁZ részéről, milyen remek kis adatbázist lehetne összeállítani a beküldött adatokból.

Természetesen a TIGÁZ a beküldött adatokat "bizalmasan kezeli" és nem használja fel olyan célokra mint:

 - hol érdemes pl. "mérőellenőrzést" végezni.

 

Persze a TIGÁZ egy "megbízható", a "jogszabályokat a betartó", "etikus" cég.

Ezt eddigi tevékenységük is bizonyítja!

 

ai: Naív Norbert

Richárd85 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 284

 

Indulóban lévő energia magazinunk érdekes cikkekkel, videókkal várja önöket ! 

Oldalunk korhatár nélkül magyarázza a témával kapcsolatos tudnivalókat .

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.13 0 0 283

A TIGÁZ szakértői a gázmérő ellenőrzése során az alábbi, un. polarizációs fóliát alkalmazzák.

Így ír erről a gyártó:


http://euromagnet.hu/polarizacios-folia-50-x-50

 

Polarizációs fólia


A fólia nem egy kalibrált termék, minden egyes használatnál változik a mágneses tér, és az abból eredendő, időlegesen maradandó mágnesezettsége, mely minden esetben, minden használatnál más képet nyújt, ezért alkalmatlan pontos mérések elvégzésére és bizonyítására.

 Méret: 50 mm x 50 mm


Vékony műanyag fóliára felhordott és rögzített lágyferrit szemcsék. Alkalmas a mágneses terek kimutatására, a mágnes felületére helyezett fólia megmutatja a mágnes felületén elhelyezkedő erővonalakat, valamint a mágnes felületén a mechanikai, vagy gyártás során keletkezett repedéseket is könnyedén felfedezhetjük.

 

Fólia kizárólag tájékoztató jellegű mérésekre alkalmas! (Szakértői bizonyító ereje nincs!)

Ehhez képest a szakértők mégis erre, illetve erre is alapozzák a szakvéleményüket.

Kérdés: Alkalmas-e joghatás kiváltására (540.000 Ft.- kötbér kiszabására) ezen fólia eredménye?

Amennyiben nem, miért nem lép fel a Magyar Energia Hivatal és/vagy a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara ezen gyakorlat ellen?

 

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.13 0 0 282

 

http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/kesz_csoda_hogy_van_meg_gazellatas_magyarorszagon.175402.html?utm_source=portfolio&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel_hirfutar 

 

 "Kész csoda, ha lesz még gázellátás 2015-ben Magyarországon egy olyan gázpiaci modell mellett, amelyben a földgáz beszerzési árát Moszkvában, míg a hazai értékesítési árat egy budapesti minisztériumban határozzák meg" - hangzott el a ma indult 44. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállításon. A válság, az ármoratórium, a különadók és a bizonytalan szabályozási környezet mostanra lenyomta a gázszektort. 

 

 

  http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/kesz_csoda_hogy_van_meg_gazellatas_magyarorszagon.175402.html?utm_source=portfolio&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel_hirfutar

Komment: 

 

Lehet, hogy a gázszektor fentiekben ismertetett veszteségeinek csökkentése miatt  alakította ki és tartja fenn a TIGÁZ  a tömeges rágalmazási, illetve a magyar alkotmányos jogállami intézményrendszert megkerülő ellenőrzési és kötbérezési gyakorlatát? 

 

Amennyiben igen nem minősül ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak?

 

 

 Ha pedig annak minősül nem kellene ellene a szabályozó hatóságoknak (Magyar Energia Hivatal, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Gazdasági Versenyhivatal) fellépni?

 

 

 Lehet, hogy a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya a fentiek szerinti  veszteségek elismerése és hallgatólagos ellensúlyozása miatt nem lép fel érdemben  a TIGÁZ aggályos eljárása ellen?

 

 

 A fogyasztók ily módon történő meglopása nem vet-e fel jogi aggályokat?

 

 Amennyiben felvet nem kellene-e a jólfizetett  illetékeseknek valamit tenni?

 

 A Btk. 10. § (2) értelmében:"Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely Magyarország állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti." 

 

 

Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ alaptalanul megrágalmazza őket.

 

 Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ egyoldalúan választja ki az eljáró szakértőt.

 

 Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ szakértői sorozatosan hamis szakvéleményt adnak.

 

 Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ nyíltan megtagadja az irat betekintési és irat másolat készítési jog gyakorlását.

 

 Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ az általa alaptalanul, egy koncepciós eljárás során  megrágalmazott fogyasztóit köztörvényes bűnözőként kezeli.

Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ eljárásában nem érvényesül az ártatlanság vélelme.

Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ eljárásában nem érvényesül a pártatlanság.

Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ által leszerelt mérőt az ellenérdekű fél telephelyén, tisztázatlan, visszaélésre alkalmas körülmények között tárolják a szakértői vizsgálatig.

Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ, mint ellenérdekű, az 540.000 Ft-os fix. kötbér kiszabásában érdekelt fél  telephelyén történik a mérőórák szakértői vizsgálata.

Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ eljárásából hiányoznak az un. garanciális elemek.

Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ alaptalan rágalmazásának (jó hírnév megsértése) a TIGÁZ-ra nézve nincs következménye.

Sérti az állampolgárok jogait, hogy a TIGÁZ blanketta jegyzőkönyvében jogról való lemondó rész található. (A fogyasztó elfogadja a TIGÁZ szakértőjének mint ellenérdekű, az 540.000 Ft-os fix. kötbér, kiszabásában érdekelt fél szakvéleményét.)

Sérti az állampolgárok jogait, hogy maguk a gázszerelők karcolják meg, illetve mágnesezik a fogyasztó gázmérőjét. (Lásd a Hír TV rejtett kamerás felvételét.)

Sérti az állampolgárok jogait, hogy  a gázszerelők valótlan tartalmú jegyzőkönyvet íratnak alá a fogyasztóval.

És lehetne sorolni.

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.09 0 0 281

A jogi fórumon találtam, megosztom, mert alapos és nagyon jól szemlélteti a szolgáltatók eljárásában található jogellenes pontokat

 

 

 

 

Az E-On kötbérezési gyakorlata jogi-jogszabályi hátterének ismertetése céljából felmásolom ide - egyik ügyfelem képviseletében eljárva - hozzájuk írt levelemet. Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd

 

 

http://www.jogiforum.hu/forum/31/31221

Dr.Kago
#e-mail 2012.11.09. 00:54

E-ON Déldunántúli Áramhálózati
Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Energia Mérési Osztály
részére

Pécs
Pf. 2000
7602

 

Tisztelt Cím!

 

Az általam képviselt G .... sz. alatti lakos képviseletében eljárva, az Önök 2012. október 29.-én kelt, ... iktatószámú levelében foglaltakkal kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatom Önöket:

 

Az ügyfelem képviseletében eljárva, 2012. május 31.-én, és 2012. október 9.-én megküldött leveleimben már jeleztem Önök felé, hogy ügyfelem nem vételezett szabálytalanul áramot Önöktől.

 

Az Önök nekem küldött levelében foglaltakkal kapcsolatosan kérem engedjék meg, hegy felhívjam szíves figyelmüket néhány sajnálatos jogi tévedésükre.

 

Tekintettel arra, hogy Önök nem jogászok,


(a nekem címzett levél aláírói közül ugyanis egyiknek sem volt dr. a neve előtt.) így nem is kell tudniuk arról, hogy a magyar jogrendszer szerint mi minősül jogszabálynak, és mely szervek vannak jogszabályalkotásra feljogosítva.

A fentiek miatt tájékoztatom Önöket arról, hogy

Magyarország Alaptörvényének ALAPVETÉS című fejezetében szereplő

T) cikk szerint:


„(1) Általánosan kötelező magatartási szabályt az Alaptörvényben megjelölt, jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv által megalkotott, a hivatalos lapban kihirdetett jogszabály állapíthat meg. …

 

(2) Jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, az önálló szabályozó szerv vezetőjének rendelete és az önkormányzati rendelet. …

 

(3) Jogszabály nem lehet ellentétes az Alaptörvénnyel.

 

A fentiek figyelembevételével kérem szíveskedjenek felülvizsgálni azon állításukat, hogy az Önök „Elosztói Engedélyesi Üzletszabályzata” a „feldolgozás során alkalmazott jogszabály” volna. (1. oldal 4. bekezdés.)

Kérem továbbá, hogy ha már a saját belső szabályzatukra, (mint jogszabályra) hivatkoznak, akkor legalább szíveskedjenek azt - a magyar nyelv általános szabályainak megfelelő - tartalma szerint értelmezni.

Ha ugyanis azt mondja az Önök szabályzata, hogy a kötbér alkalmazásának alapjául szolgáló szerződésszegést az a felhasználó követi el, aki a fogyasztásmérő berendezést megbontja, és a megbontott, vagy befolyásolt fogyasztásmérő berendezésen keresztül vagy a fogyasztásmérő megkerülésével áramot vételez, akkor:
A szerződésszegést csak az önökkel szerződéses jogviszonyban álló

  • felhasználó követhet el, és ő is
  • csak szándékosan,
  • tevőleges, és
  • olyan célzatos magatartással, amelynek eredményeként
  • megvalósul a méretlen vételezés, (áramlopás.)

A fentiek miatt súlyos hiba volna összekeverni, - és emiatt kérem Önök se keverjék össze


• a szabálytalan vételezéssel (áramlopás) megvalósuló szerződésszegést
• azzal az esettel, ha a felhasználónál felszerelt mérőműszer valamiért megsérül.

Önök ugyan nem jogászok, mégis úgy gondolom, hogy talán a laikusok számára is jól érzékelhető a különbség az „áram lopás” bűncselekmény elkövetése, és az ingatlanon felszerelt mérőműszer egyszerű megrongálódása (pl. megkarcolódása) között.

Amiatt volna nagyon fontos, hogy Önök is különbséget tudjanak tenni a fent leírt két, - egymástól alapvetően különböző - esemény között, mert a két eseményhez más- és más fajta jogkövetkezményt is fűz a jogszabály.

 

Kötbér alkalmazására ugyanis kizárólag csak az előbbi esetkörben kerülhet sor, míg

az utóbbi esetkör jogkövetkezménye csupán a mérőberendezésben esett kár megtérítése lehet.

 

Kérem gondoljanak bele, gázlopás esetén Önök „kötbér” címén százezres nagyságrendű követeléseket támaszthatnak a felhasználóikkal szemben, míg   

a villanyóra egyéb megrongálódása esetén legfeljebb csak a pár száz, (vagy maximum egy-két ezer) forint ténylegesen felmerült káruk megtérítését követelhetik.


Az Önökkel szembeni szerződésszegés, (áramlopás) tehát az Önök által „jogszabály”-nak nevezett szabályzatban szereplőtől eltérően, más módon, (pl. a felhasználó mulasztásával, vagy a felhasználó tudta nélkül, vagy például véletlenül, stb.) egyáltalán nem valósítható meg, és azt a felhasználón kívül más (értelemszerűen. például az, aki nincs is szerződéses kapcsolatban a villamos energia szolgáltatóval,) sem valósíthatja meg.


Jól is néznénk ki ugyanis akkor, ha a felhasználó tevőleges, szándékos és célzatos magatartását Önöknek nem kellene bebizonyítania, és így a felhasználó valóban, „felróhatóságára tekintet nélkül” - az objektív felelősség szabályaihoz hasonló módon - felelne az ingatlanán felszerelt villamos energia mérőberendezés mindenkori állapotáért.


Ebben az esetben ugyanis jogosan sújthatnák Önök kötbérrel mindazokat a felhasználókat, akik ugyan semmiféle tevőleges, szándékos, és célzatos magatartást nem tanúsítottak annak érdekében, hogy ingyen jussanak villamos energiához, - és valóban, nem is vételeztek méretlen áramot, - de akiknél olyan használt, újrahitelesített mérőórát szereltek fel, amely esetleg karcos, vagy amelyet előzetesen, (vagy utólagosan) valakik (pl. az Önök villanyszerelői) megmanipuláltak, vagy amelynek a plombái nem tisztán kivehetőek, stb.

 

 


Ezeket a mérőket ugyanis az Önök magánszakértői minden további nélkül méretlen áram vételezésére alkalmasnak minősíthetik.
Hasonlóképpen nem érezhetnék magukat biztonságban azok sem, akik olyan használt lakást vásároltak, amelybe a villanyórát már korábban felszerelték, és a villanyóra átvétele során éppen nem állt a rendelkezésükre egy négyszázszoros nagyítású elektronmikroszkóp, és megfelelő kontroll fényképek a plombák lenyomatainak, színének, és festésének az ellenőrzéséhez, továbbá a kismegszakítón található mikroszkopikus karcolások, és egyéb apró elváltozások megfigyeléséhez.


Természetesen azoknak sem lehetnének nyugodt éjszakáik, akik már eladták, vagy bérbe, albérletbe, szívességi használatba adták a lakásukat, vagy akik a náluk újonnan beépített mérőműszert esetleg véletlenül megkarcolták, vagy akinek az utca felől bárki hozzáférhet a szabadon álló villanyórájához, stb.

*

Tekintettel arra, hogy Önök nem jogászok, nyilván a Polgári Perrendtartás szabályait és az ezzel kapcsolatos bírósági gyakorlatot sem ismerhetik.

A fentiek miatt tájékoztatom Önöket arról, hogy a bíróság előtt általában annak kell bizonyítania a saját tényállításai valóságtartalmát, akinek érdeke fűződik ahhoz, hogy azokat a bíróság valósnak elfogadja.

Egy esetleges bíróság előtti eljárásban tehát Önöknek kellene igazolniuk a felhasználó szabálytalan vételezéssel megvalósított szerződésszegését. Ez azonban a bíróság előtt egy egyszerű, - saját maguk által készíttetett - magánszakértői véleménnyel aligha igazolható.


A hatályos Btk. (amely egyébként valóban jogszabály) szerint ugyanis: a „Hamis tanúzás” bűncselekmény törvényi tényállása a következő:


Btk 238. § (1) A tanú, aki bíróság vagy más hatóság előtt az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja, hamis tanúzást követ el.


(2) A hamis tanúzásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni arra, aki


a.) mint szakértő hamis szakvéleményt, vagy mint szaktanácsadó hamis felvilágosítást ad,


b.) mint tolmács vagy fordító hamisan fordít,
Tekintettel tehát arra, hogy az Önök által megrendelt magánszakvéleményt az azt elkészítő szakértő nem a bíróság és nem is más hatóság előtt készítette, emiatt ő abban bármit leírhatott. Ezzel ugyanis még nem követi el a hamis tanúzás bűncselekményt.


Az Önök előtt magánszakvéleményt adó szakértőket tehát igazmondási kötelezettség nem terheli, így tőle elfogulatlan, minden részletre kiterjedő, minden lényeges körülményt magában foglaló, (illetve egyetlen lényeges körülményt sem elhallgató) korrekt szakvélemény nyilván nem is várható.
A legfelsőbb bíróság ezzel kapcsolatos iránymutatása szerint azonban.:


„A peres fél által megbízott - akár egyébként igazságügyi - szakértő szakvéleménye a perben csak mint a fél előadása vehető figyelembe (Legfelsőbb Bíróság BH 1992.270), így az nem helyettesítheti a bíróság által elrendelt igazságügyi szakértői bizonyítást.


Jogászi szemmel nézve, - és a bíróság gyakorlatát ismerve - tehát, az Önök álláspontja, a saját maguk által készíttetett magánszakvélemény bíróság előtti felhasználhatóságával kapcsolatosan (3. oldal 6. bekezdés) alapos felülvizsgálatra szorul.


Önök tehát, az ügyfelem állítólagos áramlopásával kapcsolatos állításaik valóságtartalmát - a magyar joggyakorlat szerint - csak olyan szakértő szakvéleményével bizonyíthatnák be a bíróság előtt, akit a bíróság maga rendel ki, ráadásul azok közül a szakértők közül, akik - a hamis szakvélemény adás büntetőjogi következményeinek ismeretében - igazmondási kötelezettséggel készítenék el a szakvéleményüket.

Felhívom az Önök szíves figyelmét továbbá arra is, hogy a bíróság előtt Önöknek nem is csak azt kellene igazolniuk, (és pláne nem egy magánszakvéleménnyel,) hogy a mérőműszer valahogyan megrongálódott.

Önöknek ugyanis, - ahogyan arról korábban már volt szó - természetesen azt is igazolniuk kellene, hogy


• a rongálást maga a felhasználó követte el, (és nem például az Önök villanyszerelői,) ráadásul


• a rongálást a felhasználó szándékos,


• tevőleges, és


• célzatos magatartással


követte el. (Célzat: valamely, előre meghatározott, konkrét eredmény elérésére, - jelenleg áramlopásra - irányuló egyenes szándék)

Félreértés ne essék.: Nem a felhasználónak kell bizonyítania, hogy a villanyórát az Önök munkatársai rongálták meg az ellenőrzés során vagy máskor, (a felhasználó elég, ha ennek csak a lehetőségét igazolja,) hanem kétség esetén Önöknek kell bizonyítaniuk azt, hogy a villanyórát a felhasználó rongálta meg.

 

(Ezzel kapcsolatosan viszont emlékeztetem Önöket arra, hogy - amint azt Önök (egyébként helyesen) írták is, - a szakértőjüknek viszont nem is volt feladata a beavatkozás ideje, és a beavatkozást végző személy kilétének megállapítása, így ennek bizonyítása során Önök nehéz helyzetbe kerülhetnek a bíróság előtt.)

 

Végezetül, de nem utolsó sorban Önöknek azt is bizonyítaniuk kellene a bíróság előtt, hogy maga a szabálytalan vételezés (áramlopás) ténylegesen meg is valósult.

 

Ez utóbbival kapcsolatosan azonban ismét hivatkoznom kell Magyarország Alaptörvényére, (melyet nem ártana, ha egy közszolgáltató cég nyilatkozattételre feljogosított munkatársai is megismernének).

 

Az alaptörvény XXVIII. Cikke szerint ugyanis:


„(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat … törvény által felállított, független és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, ésszerű határidőn belül bírálja el.” és„


(2) Senki nem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.”

A fentiekre tekintettel nyilván nem a büntetőjogi, és a polgári jogi kategóriák összemosásáról van szó akkor, amikor azt állítom: még a villamos-energiaszolgáltató sem mondhatja senkiről, hogy méretlen áramot vételezett, (azaz áramlopás bűncselekményt követett el) anélkül, hogy a felhasználó bűnösségét büntető bíróság jogerős határozattal megállapította volna.


A felhasználó ugyanis a szerződésszegést csak olyan jogellenes (szándékos, tevőleges, célzatos) magatartásával valósíthatta volna meg, amely egyben bűncselekménynek is minősül. (Az áramlopás is lopás.)


A villamos energia szolgáltató továbbá nem „független és pártatlan bíróság” csupán a polgári jog rendes szereplője, így nincs sem arra felhatalmazva, hogy maga mondja ki a fogyasztó (áram-) lopásban való bűnösségét, (és arra úgy hivatkozzon, mintha az bizonyított tény volna,)


sem pedig arra, hogy az általa bűnösnek kimondott felhasználót maga „megbüntesse” egy nyilvánvalóan eltúlzott, a villamos áram szolgáltatót valóságosan ért jogsérelemhez képest elképesztően magas összegű kötbér alkalmazásával, ráadásul úgy, hogy a büntetést a saját számlájára kéri befizetni.


Az alkotmányos eljárás ezzel szemben az, hogy ha Önök a felhasználót áramlopással gyanúsítják, és erre hivatkozással követelést akarnak támasztani vele szemben, akkor büntető feljelentést kell tenniük a rendőrségen.


Ha a nyomozás során a gyanúsítottal szemben felmerült gyanú beigazolódni látszik, úgy az ügy átkerül az ügyészhez, aki - ha a nyomozati anyag alkalmas a vádemelésre - vádat emel. A vádlott áramlopásban való bűnösségét – amint láttuk – csak a (pártatlan és független) büntető bíróság mondhatja ki, - vagy felmenti a vád alól.


A büntető bíróság eljárását viszont – az Önök eljárásával ellentétben – un. „büntető eljárásjogi alapelvek” kötik. Ilyenek pl.: az ártatlanság vélelme, a védelemhez való jog, a jogorvoslati lehetőség biztosítása, a szóbeliség elve, a hivatalbóliság elve, stb. mindazok a jogok tehát, amelyek - az Önök által megvádolt fogyasztókkal ellentétben - a bűnözőket megilletik.


(Az állam- és Jogtudományi Egyetemeken azt tanítják, hogy a büntetőjogi alapelvek következetes érvényre juttatása a jogállamiság egyik alapköve.)


A jogászok tudják végezetül, hogy a nyomozó hatóság, a vádhatóság, a bíróság, és a bírósági végrehajtás szervezetében tevékenykedő személyek a másik hatóság munkájából ki vannak zárva, (összeférhetetlenek,) maga a károsult pedig személy szerint eleve, - ugyancsak az összeférhetetlenség miatt - egyik hatóság munkájában sem vehet részt.

 

 


Önök viszont ezzel szemben, - a teljes jogállami alkotmányos intézményrendszert megkerülve:

 

 


• saját maguk gyanúsítják meg a saját fogyasztóikat, és azután (a saját magánszakértőjük szakvéleményére hivatkozással, mindenféle további bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül, )
• maguk is akarják kimondani az illető bűnösségét is, majd szintén
• maguk akarják kiszabni a „büntetést” is – amit persze a saját maguk számlájára kérnek befizetni – és nem fizetés esetén végül
• maguk is akarják behajtani a büntetést az áramszolgáltatásból való kizárás fenyegetésével, nem fizetés esetén pedig a tényleges kikapcsolással.

 

 


Ha Önök tanultak volna jogot, úgy nyilván tudnák, hogy mindez a jogállamiság alapelveivel teljességgel összeegyeztethetetlen.
(Utoljára a középkorban volt arra példa, hogy egy nem állami szerv, a földesúr, feljogosítva érezte magát arra, hogy saját maga ítélkezzen a jobbágyai felett. Ezt akkortájt úriszéknek nevezték.)

 

 

 

*
Az Országos Mérésügyi Hivatal által felhelyezett plombák megsérülése következtében előálló sajátos jogi helyzettel kapcsolatosan tájékoztatom Önöket arról, hogy a villamos mérőóra un. „hitelesített mérőeszköz”, és emiatt a villamos mérőóra mérési pontossága mellett un. megdönthető törvényi vélelem (presumptio iuris) szól. A plomba sértetlensége a villamos mérőóra hitelességét igazolja.
A „Mérésügyről” szóló, 1991. évi XLV. Törvény 6. §. (3) bekezdése szerint: "Hiteles az a mérőeszköz:


a. amelyet a mérésügyi szerv hitelesített,
b. amelynek külföldi hitelesítését a mérésügyi szerv első belföldi hitelesítésként elismerte.”


10. § (1) bekezdése szerint pedig "A mérőeszköz-hitelesítés célja annak elbírálása, hogy a mérőeszköz megfelel-e a vele szemben támasztott mérésügyi előírásoknak.."


13. § (3) bekezdése szerint végül: „A hitelesített mérőeszközt — az ellenkező bizonyításáig — úgy kell tekinteni, hogy annak nincs a mérési eredményt befolyásoló hibája".


Az idézett jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően: tehát a villamos mérőórák kötelező hitelesíttetésének éppen az a célja és értelme, hogy azok mérési pontosságát "az ellenkező bizonyításáig", (ami csak a villamos mérőóra újrahitelesítésével lehetséges – kötött bizonyítási rendszer) - egyáltalán ne lehessen vitatni.


Az OMH plomba megsérülésének jogi hatása tehát az, hogy amiatt a mérőóra elveszíti a hitelességét. Ilyenkor tehát nem érvényesül a mérőműszer mérési pontosságába vetett törvényi vélelem. A bizonyítási teher ekkor megfordul, azaz kétség esetén nem a mérőműszer pontosságába vetett törvényi vélelmet kell megdönteni, hanem a mérőműszer pontosságát kell bizonyítania annak, aki ezt állítja.
A plomba megsérülése önmagában még nem szerződésszegés, azt azonban a fogyasztónak - a tudomására jutását követően - be kell jelentenie, a szolgáltatónak pedig gondoskodnia kell ilyenkor a mérőműszer újrahitelesíttetéséről.

*

A kötbérezés jogalapján túlmenően az Önök által alkalmazott kötbér összegszerűségével is törvényességi problémák vannak.
Amint arról már volt szó, az Önök szabályzata nem jogszabály, így az Önök által alkalmazott kötbér mértékét nem jogszabály állapítja meg, Önök pedig jelentősen eltúlzott mértékű kötbér megfizetését követelik a fogyasztóiktól


A fogyasztóval szemben, - egy, a bíróság előtt is igazolt szerződésszegés esetén - érvényesíthető kötbér mértékével kapcsolatosan az alábbiakat kell tudniuk.:


A jogászok körében ismert, hogy a Ptk. a kötbért, un. "kárátalány" -ként határozza meg.


A Ptk. általános szabályai szerint ugyanis alapesetben, a másik fél szerződésszegése miatt kárt szenvedett szerződő félnek kell bizonyítania, azt, hogy

  1. őt kár érte,
  2. az őt ért kár összegét,
  3. az összefüggést az őt ért kár, és a szerződő partner magatartása között, és végezetül
  4. a szerződő partner magatartásának szerződésszegő voltát.

( A másik fél még ekkor is kimentheti magát azzal, ha igazolja, hogy úgy járt el, ahogy az, az adott helyzetben elvárható.)
A szerződő felek azonban már a szerződéskötéskor megállapodhatnak abban, hogy a másik fél esetleges szerződésszegő magatartása esetén a károsult felet minden további bizonyítási kötelezettség nélkül egy bizonyos összegű "kár átalány" illeti meg. Ezt a kár átalányt nevezik kötbérnek, amely a szerződésszegés fajtájától függően lehet:
• késedelmi kötbér,
• hibás teljesítési kötbér, vagy
• meghiúsulási kötbér.


(A Önök vajon milyen típusú kötbér megfizetését követelik a fogyasztóiktól?)


A kötbér a Ptk. szerint tehát „reparatív” jellegű, azaz igazodik annak a kárnak a mértékéhez, amely a szerződő partnert, a másik fél szerződésszegése következtében érte, (a károsultat olyan helyzetbe törekszik hozni, mintha a kár egyáltalán be sem következett volna).
A kárt szenvedő fél ugyanis – a törvény rendelkezése szerint – a ténylegesen keletkezett kárának azt a részét is érvényesítheti, amely meghaladja az előre kikötött kötbér összegét, feltéve, ha be tudja bizonyítani azt, hogy annál valóban nagyobb mértékű kárt szenvedett. (ez a kiköthető kötbér alsó korlátja. ).


A bíróság ugyanakkor a Polgári törvénykönyv 247. §. 1.) bekezdésében foglaltak szerint a túlzott mértékű kötbért mérsékelheti. (ez a kiköthető kötbér felső korlátja)


A kötbér tehát olyan kár átalány, amely a szerződő feleknek, a másik fél szerződésszegése miatt bekövetkező kárát hivatott kompenzálni, így a kötbér mértékének közelítenie kell a keletkezett kár mértékéhez. A kötbért annak érdekében szokták kikötni, hogy ne a szerződésszegés folytán károsult felet terhelje az esetenként meglehetősen nehézkes bizonyítási teher.


Tekintettel arra, hogy a kötbér "reparatív" jellegű, így a kötbért nem büntetésből szokták „kiszabni”. A kötbérnek ugyanis a Ptk. szerint semmiféle szankció tartalma nincs, és a korábban már részletezett okok miatt nem is lehet.


(Önök ugyanis nem büntető bíróság, és nem is szabálysértési hatóság, hanem a polgári jog rendes szereplői, és így mellérendeltségi viszonyban vannak az Önökkel szerződő más polgári jogi jogalanyokkal, (természetes és jogi személyekkel) Az igazságszolgáltatás, (és így a büntetés kiszabása is) jogállamban viszont állami monopólium.


A fentiek előrebocsátása után tehát:


• ha az Önök által érvényesíthető kötbér igénynek szankció tartalma nincs, - és emiatt a kötbér csak az Önöket ténylegesen ért kár megtérítésére (reparálására) szolgálhat, továbbá
• ha lopáskárt sem érvényesíthetnek a kötbér összegének meghatározása során, mert a fogyasztó áramlopásban való bűnösségét jogerős büntető bírói ítélet nem mondta ki, ennek hiányában pedig - a Magyar Köztársaság Alaptörvényének XXVIII. cikkében foglaltak értelmében - senki nem állíthatja a fogyasztóról azt, hogy bűncselekményt követett volna el (áramot lopott,)

úgy Önök nem állíthatják azt, hogy a felhasználó állítólagos szerződésszegése miatt Önöket – a villanyóra újrafestésének, vagy újrahitelesítésének költségén kívül - más kár is érte volna.

Kérem tájékoztatásom bölcs tudomásulvételét..

Dr. Kalocsai Gábor

- ügyvéd –

http://www.jogiforum.hu/forum/31/31221

Dr.Kago
#e-mail 2012.11.09. 00:54

 

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.08 0 0 280

 

Élénk beszélgetés alakult ki a facebook-on a TIGÁZ visszaélései kapcsán:

 

A csoport neve: TIGÁZ és más gázos cégek által megkárosítottak jogaiért.

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.08 0 0 279

 

FELHÍVÁS

 

Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani minden hétköznap reggel 6-tól 10-ig...
Morning Show

 

Figyelem! Keressük azon hallgatóinkat, akiket gyanúsítottak már meg különböző energetikai szolgáltatók mérőórájuk megbuherálásával, vagy feleslegesen, pénzlehúzás céljával cseréltették le velük azt.

 

 

Köszönjük!

 

Esetleg rajta is kapta a szerelőt bármilyen ügyeskedésen.

 

 

Írd meg történeted és elérhetőséged a morningshow@classfm.hu e-mail címre.

 

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.07 0 0 278

Tigáz-ügy:összecsapott a fogyasztóvédő és a gázszolgáltató szóvivője

 

 2012. november 01. 10:00 | Frissítve: 2012. november 02. 10:07 Dehir.hu | info@dehir.hu

 

 

 http://www.dehir.hu/debrecen/tigaz-ugy-osszecsapott-a-fogyasztovedo-es-a-gazszolgaltato-szovivoje/2012/11/01/

 

 Debrecen – A Tigáz azt mondja, csak akkor büntetnek, ha bizonyított a mágnesezés. A fogyasztóvédők szerint viszont hátrányos helyzetben vannak a fogyasztók.

 

 

 Néhány hete első fokon úgy döntött a Hajdúszoboszlói Városi Bíróság, hogy a Tigáz tévesen küldött 540 ezer forintos csekket a gázóra manipulálása miatt egy Pest megyei fogyasztónak. A sokakat érintő téma azóta is változatlanul nagy érdeklődésnek örvend.

 

 A gázórák mágnesezéséről volt szó a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorának szerda esti adásában, ahol Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője és Morvai Gábor, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének szóvivője volt a vendég.

 

 

 

 A gázszolgáltató szóvivője a bírósági döntés kapcsán elmondta, hogy a bíróság által felkért igazságügyi szakértő véleménye eltért a Tigáz által felkért szakértő véleményétől, így egyértelműen nem igazolható, hogy a fogyasztó manipulálta a gázórát, ilyen esetekben pedig a szolgáltató nem kér kötbért.Morvai Gábor szerint ez az ügy megfelelően felhívja az emberek figyelmét, hogy mindenki, aki nem mágnesezte a gázóráját, vagyis nem lopta a gázt, az forduljon bírósághoz, merítse ki a jogérvényesítési lehetőséget.-

 

 

Ez az eset arra is rávilágít, hogy mennyire hátrányos helyzetben van az a fogyasztó, akit egy erőfölényben lévő szolgáltató vádol szerződésszegéssel, hiszen neki kell bírósághoz fordulnia abban az esetben, hogyha vitatja az állítást – vélekedik a fogyasztóvédők szóvivője.Csak az egyértelmű esetekben büntetnek.

 

 

 A Tigáz szóvivője erre reagálva elmondta, ha a fogyasztó vitatja a szabálytalan vételezést, akkor a Magyar Energia Hivatalhoz fordulhat. Ha ők megállapítják, hogy nem bizonyítható a mágnesezés, akkor a szolgáltató megszünteti a kötbérezési eljárást.- Tartjuk azt az álláspontunkat, hogy csak az egyértelmű esetekben rovunk ki kötbért.

 

Azonban ez az ügy is mutatja, hogy a szolgáltató nincs olyan helyzetben, hogy mérlegelje, melyik szakértőnek van igaza, a Tigáz mindig a rendelkezésre álló információk alapján dönt az eljárásról.

 

 Ha valaki vitatja a szabálytalan vételezést, akkor több fórum is a rendelkezésére áll, hogy bebizonyítsa az igazát. – magyarázta Száraz Gábor.

 

 

 

 A beszélgetés során szóba került az a nemrég nyilvánosságra hozott felvétel is, amelyen az látszik, hogy a Tigáz munkatársa valamit csinál a gázórával a vizsgálat során. A szolgáltató szóvivője erre reagálva megjegyezte, hogy a szakember valóban csinál valamit a gázórával, hiszen azért van ott.

 

 

 A manipulált gázórák leleplezése kapcsán pedig elmondta, hogy a Tigáz dolgozói valóban motiválva vannak, leplezzenek le minél több ilyen csalást, hiszen a cég üzleti célkitűzése, hogy a szabálytalan vételezéssel okozott kár mértékét csökkentsék, aki pedig hozzájárul ehhez a cél eléréshez, az prémiumot kap. A konkrét esetről Száraz Gábor további információt nem akart elárulni, mivel az ügyben rendőrségi eljárás zajlik, így csak annak befejezését követően tudnak majd bővebben nyilatkozni.

 

 

 

 Célszerű végig jelen lenniMorvai Gábor az eset kapcsán azt emelte ki, hogy a fogyasztónak az egész vizsgálat alatt, végig jelen kell lennie.- Sem a gázszolgáltató, sem az áramszolgáltató munkatársát ne kínálgassuk kávéval, hanem akkor engedjük be, ha végig jelen tudunk lenni az ellenőrzésnél. Ha nagyon nem alkalmas, akkor kérjünk egy másik időpontot! – javasolja a fogyasztóvédők szóvivője.

 

 Száraz Gábor szerint is az a célszerű, ha a fogyasztó a vizsgálat során végig jelen van.- Amennyiben valaki a jegyzőkönyvben aláírja, hogy végig jelen volt, akkor azzal elismeri, hogy ott volt.

 

 

Ráadásul van a jegyzőkönyvnek egy olyan része, ahová a saját észrevételeket be lehet írni. Ha úgy érzi, hogy nem volt végig jelen, akkor azt írja ide, illetve a saját észrevételeit az eljárás során tapasztaltakról, és csak ezután írja alá a jegyzőkönyvet.

 

 

 

 A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg:http://www.dehir.hu/debrecen/tigaz-ugy-osszecsapott-a-fogyasztovedo-es-a-gazszolgaltato-szovivoje/2012/11/01/ 

 

 

 

Komment: A gázszolgáltató szóvivője (Száraz Gábor)  a bírósági döntés kapcsán elmondta, hogy a bíróság által felkért igazságügyi szakértő véleménye eltért a Tigáz által felkért szakértő véleményétől, így egyértelműen nem igazolható, hogy a fogyasztó manipulálta a gázórát, ilyen esetekben pedig a szolgáltató nem kér kötbért.

 

 

 

 Érdeklődnék, hogyan lehet az, hogy a TIGÁZ által megpályáztatott, fizetett, és a fogyasztó kizárásával kiválasztott szakértő szakvéleménye rendszeresen eltér a valóban független, bíróság által kirendelt szakértő szakvéleményétől?Miért nincs a TIGÁZ szakértő hamis szakvéleményadásának büntetőjogi következménye?

 

 

 A Tigáz szóvivője erre reagálva elmondta, ha a fogyasztó vitatja a szabálytalan vételezést, akkor a Magyar Energia Hivatalhoz fordulhat.

 

 

 

 No igen bízzuk a kecskére a káposztát. Bízzuk az ügyet arra az Magyar Energia Hivatalra, aki a TIGÁZ jogsértéseit nem szankcionálja, csupán megszüntetik a TIGÁZ eljárását. Ez igen, ez egy valóban pártatlan, jogszerű, szakszerű eljárás, amely alkalmas arra, hogy a TIGÁZ visszaéléseit visszaszorítsa.  Ez aztán a fogyasztóvédelem. Ez az igazi közigazgatás. Jogszerű, szakszerű, hatékony, igazságos és persze pártatlan.  Egy kicsit sem gyanús, hogy a hamis szakvéleményt kiadó szakértő és a tetemes kötbért kiszabó szolgáltatót nem szankcionálják.Ez az un. kötbérbiznisz  vélhetőleg jövedelmezőbb, mint az 1990-es években az olajszőkítés.

 

 

 Ha valaki vitatja a szabálytalan vételezést, akkor több fórum is a rendelkezésére áll, hogy bebizonyítsa az igazát. – magyarázta Száraz Gábor.

 

 Aha. Ők rágalmaznak, az Ő szerelőik karcolgatnak, de a fogyasztó bizonyítsa be az igazát. Mintha a bizonyítási teher a szolgáltató oldalán lenne. Persze saját (de azért függetlenként beállított, anyagilag érdekelté tett) szakértővel könnyű. Nesze neked tisztességes eljáráshoz való jog. És az ügyészség még mindig nem minősíti ezen gyakorlatot társadalomra veszélyesnek. /Btk. 10. § (2)/

 

 

 

 A beszélgetés során szóba került az a nemrég nyilvánosságra hozott felvétel is, (Nyomozás indul a TIGÁZ szerelő ellen http://mno.hu/ahirtvhirei/gazorak-es-magnesek-nyomozas-indul-a-szerelo-ellen-1113650   Forrás: Hír TV  2012. október 25., csütörtök 18:50 ) amelyen az látszik, hogy a Tigáz munkatársa valamit csinál a gázórával a vizsgálat során. A szolgáltató szóvivője erre reagálva megjegyezte, hogy a szakember valóban csinál valamit a gázórával, hiszen azért van ott.

 

 

 

 Rendben, de ha karcolgat, ráadásul azért, hogy ilyen aljas módszerrel (mások csőbehúzásával) tisztességtelen vagyoni előnyhöz jusson azért az nem fogadható el.  Persze lehet, hogy csak én vagyok ennyire konzervatív.  

 

 

 

A manipulált gázórák leleplezése kapcsán pedig elmondta, hogy a Tigáz dolgozói valóban motiválva vannak, leplezzenek le minél több ilyen csalást, hiszen a cég üzleti célkitűzése, hogy a szabálytalan vételezéssel okozott kár mértékét csökkentsék, aki pedig hozzájárul ehhez a cél eléréshez, az prémiumot kap.

 

 

Jól mondja a szóvivő úr a manipulált gázórák leleplezéséért, és nem a TIGÁZ dolgozók által manipulált gázórákért. A TIGÁZ mintha átesett volna a ló túlsó oldalára. Kialakított egy olyan rendszert, amely felhívás a TIGÁZ dolgozók részére bűncselekmény elkövetésére. Visszaéléseiknek, a rágalmazásaiknak, a szakértőik hamis szakvélemény adásának  ugyanis nincs (negatív) jogkövetkezménye.  

A konkrét esetről Száraz Gábor további információt nem akart elárulni.Érthető, elég kellemetlen volt Nagy Katalinnak (HÍR TV műsorvezető) a szemébe néznie amikor kiderült, hogy a saját dolgozóik karcolják meg az órákat, majd úgy jegyzőkönyvezik, mintha azért a fogyasztó lenne a felelős. Zavarában meg is vádolta a HÍR TV-t kiegyensúlyozatlan tájékoztatással.

Amennyiben valaki a jegyzőkönyvben aláírja, hogy végig jelen volt, akkor azzal elismeri, hogy ott volt.Igen. És az lenne a tisztességes, ha a fogyasztó nem volt jelen, akkor a gázszerelő húzná ki ezt a részt a jegyzőkönyvből. Persze így azt kockáztatja, hogy elesik 30-40.000 Ft.- sikerdíjtól. Na azt már azért mégse.  

 

 

 

Ezúton köszönjük a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának, hogy hathatós közreműködésükkel az országban kialakulhatott egy ilyen, (sorozatos, hamis szakvélemény, szolgáltatóval összefonódó szakértők, gázórát karcoló gázszerelők, alaptalanul kiszabott több százezres kötbér, iratbetekintési jog megtagadása, jó hírnév megsértése, fogyasztók tömegeinek alaptalan megrágalmazása, a jogállami intézményrendszer tudatos megkerülése) a Btk. szerint társadalomra veszélyes gyakorlat. Reméljük, hogy karácsonyra az államtól (is) kapnak némi jutalmat a jó munkájukért.

A Btk. 10. § (2) értelmében:"Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely Magyarország állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti."

lex perfecta Creative Commons License 2012.11.07 0 0 277

A PSZÁF jogsértés esetén vizsgál, bírságol, a Magyar Energia Hivatal a TIGÁZ aggályos eljárásaival kapcsolatos panaszok kapcsán (sorozatos, hamis szakvélemény, szolgáltatóval összefonódó szakértők, gázórát karcoló gázszerelők, alaptalanul kiszabott több százezres kötbér, iratbetekintési jog megtagadása, jó hírnév megsértése, fogyasztók tömegeinek alaptalan megrágalmazása, a jogállami intézményrendszer tudatos megkerülése...) viszont mélyen "hallgat".http://www.portfolio.hu/….175190.html

 

Mi lehet ennek az oka?

 

Úgy tűnik a Tigáz mindezeket következmények nélkül megteheti, pedig a Btk. 10. § (2) értelmében:

 

Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely Magyarország állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti.

 

Mintha a TIGÁZ a fentiekkel mindezt kimerítené.

lex perfecta Creative Commons License 2012.10.30 0 0 276

A TIGÁZ eljárásaival foglalkozó riportok, videok itt:

 

http://frissvideok.hu/tig%C3%A1z.html

lex perfecta Creative Commons License 2012.10.30 0 0 275

Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt.

 Hajdúszoboszló

 Rákóczi út 184.

 4200.

           Tárgy:

 

      Sürgetés

 

 

   Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!  

 

 

 

 Hivatkozva a .......-én kelt, de csak ..........-án kézbesített ......... iktatószámú válaszukra tájékoztatom, hogy a levelükben foglaltakat elfogadni nem áll módomban, mivel  a ..........-én, a TIGÁZ DSO Kft. debreceni telephelyén lefolytatott szakértői vizsgálatról készült szakvéleményt, az annak alapját képező jegyzőkönyvet és az eljáró szakértő adatait nem küldték meg, ezen kérésemre vonatkozóan levelük információt nem tartalmaz, ezért ismételten kérem, hogy a mulasztást 15 napon belül pótolni szíveskedjen! 

 

 

 

Hiányában a határidő után –tekintettel arra, hogy a szolgáltató ezen okmányok és adatok eltitkolásával súlyosan megsérti a tisztességes eljárás fogalmába tartozó irat betekintési, és irat másolat készítési jogot, valamint mivel korlátozza az –álláspontom szerint a szolgáltatóval összefonódó, etikai vétséget elkövető   szakértő ellen indítandó etikai vizsgálatot, egyben figyelemmel arra is, hogy a Magyar Energia Hivatal a tárgyban benyújtott panaszomra több hónapja nem válaszol, hatáskörében és illetékességi területén Ket. ellenesen nem jár el- a szolgáltató székhelye szerinti illetékes Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnél, az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény alapján ügyészi intézkedést kezdeményezek. 

 

 

 

 

 Üdvözlettel:                                                                             Dátum, aláírás  

 

 

 

 

Mi lehet az oka annak, hogy a TIGÁZ többszöri kérés ellenére sem hajlandó kiadni a fogyasztónak a szakvéleményt, az annak alapját képező jegyzőkönyvet, illetve nem hajlandó közölni az eljárt szakértő adatait?

 

 

 

 

A Magyar Energia Hivatal immár több, mint fél év elteltével miért nem vizsgálja a tárgyban benyújtott panaszt?

 



Mi az oka annak, hogy a Magyar Energia Hivatal "hallgat" és hatáskörében, illetékességi területén nem jár el?

 



Mi az oka annak, hogy a MEH nem tartja a jogszabályban előírt ügyintézési időt?

 



Kezdeményezett-e a MEH Elnöke fegyelmi felelősségrevonást a mulasztó kormánytisztviselővel szemben?

 



Befizették-e a központi költségvetésbe a mulasztás miatti,  Ket. által előírt általános tételű eljárási illetéket.

 



Mi az oka annak, hogy a TIGÁZ eljárásában az ügyfél nem gyakorolhatja a tisztességes eljárás fogalmi elemébe tartozó, garanciális iratbetekintési és irat másolat készítési jogát?

 



A MEH ezen visszásság ellen miért nem lép fel?



Az ügyészség miért nem indít vizsgálatot a MEH mulasztása miatt?

 

 

lex perfecta Creative Commons License 2012.10.30 0 0 274

A plombák megpiszkálására tanítják ki a TIGÁZ gázszerelőit.

A volt TIGÁZ dolgozó ezzel kapcsolatos levelét itt mutatja be a HÍR TV.



http://mno.hu/ahirtvhirei/karcolt-gazora-900-ezres-kotbert-kovetelt-a-tigaz-1114088

lex perfecta Creative Commons License 2012.10.29 0 0 273

Nyomozás indul a TIGÁZ szerelő ellen

 

http://mno.hu/ahirtvhirei/gazorak-es-magnesek-nyomozas-indul-a-szerelo-ellen-1113650

 

 

Forrás: Hír TV
2012. október 25., csütörtök 18:50

 

Csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Hajdúnánási Rendőrkapitányság az ellen a gázszerelő ellen, akit a Hír TV Panaszkönyv című műsora buktatott le.

 

A rejtett kamerás felvételeken az látható, ahogy a Tigáz munkatársa valamivel megkarcol egy gázórát, amit aztán emiatt leszereltetnek. A Tigáz szóvivője a Panaszkönyv stúdiójában tagadta, hogy munkatársaik 30 ezer forintos fejpénzt kapnak a manipulált gázórák után.

 

A Magyar Energia Hivatal illetékese azonban azt ígérte, ők is vizsgálatot indítanak az ügyben.

 

A szerelő tagadta a Hír TV-nek, hogy mágnes lett volna nála. Azt viszont elismerte, hogy a megbuktatott órák után 30 ezer forintos fejpénzt kapnak.

 

A szerelő ellen csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Hajdúnánási Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya.

 

A Hír TV úgy tudja, a Tigáz munkatársát még októberben ki is hallgatják.

 

A gázórák miatt az ügyfelek ellen indult eljárások hitelessége azonban nemcsak a szerelők, hanem a Tigázzal szerződésben álló, függetlennek mondott szakértők miatt is megkérdőjelezhető a fogyasztókat képviselő egyesület szerint.

Morvai Gábor, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének jogásza elmondta: évente meghaladja a tízezret a szakértői vizsgálatok száma, de az esetek 80 százalékában nem a fogyasztó javára döntenek.

 

 

A Tigáz a rendőrségi eljárás ellenére egyelőre nem indít belső vizsgálatot.

http://mno.hu/ahirtvhirei/gazorak-es-magnesek-nyomozas-indul-a-szerelo-ellen-1113650

 

***

 

 

Az egykori dolgozó állítja: oktatták őket a gázóra megsértésére

http://mno.hu/ahirtvhirei/az-egykori-dolgozo-allitja-oktattak-oket-a-gazora-megsertesere-1113902

Hír TV


2012. október 26., péntek 20:03

 

Nem bocsátotta el a Tigáz azt a szerelőt, aki ellen csalás gyanúja miatt nyomozást indított a Hajdúnánási Rendőrkapitányság, de az eljárás végéig lakossági ellenőrzést nem végezhet.

 

A Hír TV Panaszkönyv című műsorának riportja után egy volt Tigáz-dolgozó is jelentkezett, aki azt írta: valóban jutalékot kaptak a szerelők a cégnél a manipulált gázórák után.

 

A Panaszkönyv mutatta be azt a rejtett kamerás felvételt, amelyen a Tigáz egyik szerelője valamivel többször is megkarcolta a gázórát, miközben a lakás tulajdonosa éppen a másik helyiségben tartózkodott. A művelet elvégzése után a szerelő azt közölte a gyanútlan fogyasztóval, hogy a gázórát szerinte valaki manipulálta.

 

 

A szerdai adás óta rengeteg néző jelentkezett a Hír Televíziónál azzal, hogy ő is így járt.

 

 

Levelet írt a Tigáz egyik volt munkatársa is, aki elmesélte: a cég arra is oktatta szerelőit, hogyan tudnak leolvasás után kisebb hibákat ejteni a gázórákon.

 „Nyolc évig voltam a Tigáz gázmérő-leolvasója… Tőlünk sem a mérők állására voltak kíváncsiak, hanem a szabálytalan vételezésre, aminek felderítéséért akkor tízezer forint járt… Többször megkértek minket az oktatásokon a plombák megmozgatására leolvasás során. Vajon miért?” – olvasható a volt munkatárs levelében.

 

Nem lehet bizonyítani, mikor lett mágnesezve az óra

 

 

„A probléma az, hogy a szerelők motiváltak abban, hogy szabálytalan vételezőket találjanak” – nyilatkozta az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke a Hír TV Rájátszás című műsorában. Morvay György hangsúlyozta: később már szinte lehetetlen bizonyítani, hogy a leszerelés előtt vagy után mágnesezték meg a készüléket.

Morvay kifejtette: úgynevezett szakértői véleményt kérnek be a szolgáltatók, amelynek részeként elviszik valamilyen helyre az órát zsákban, és szállítás közben is megtörténhet, hogy az óra mágnesezetté válik, hisz nem lehet tudni, hogyan szállítják, és előfordulhat az is, hogy egy mágnesezett óra kerül mellé.

Az igazát viszont általában a fogyasztónak kell bizonyítania a bíróságon, ha nem akarja kifizetni a több százezer forintos kötbért. Ha valaki magánúton bizonyította be, hogy nem lopta a gázt, utólag kártérítésért beperelheti a szolgáltató céget.

 

 

Nem indult belső vizsgálat a Tigáznál

 

 

A Panaszkönyvben bemutatott felvételeken látható Tigáz-szerelő ellen csalás gyanújával nyomozás indult, de még mindig a cégnél dolgozik.

 

 

A Tigáz szóvivője azt mondta, amíg az eljárás le nem zárul, nem végezhet lakossági gázóra-ellenőrzéseket. Belső vizsgálat azonban egyelőre nem indult a cégnél, így a Hír TV azon információját sem erősítették meg, hogy az alkalmazottaik 30 ezer forintos jutalékot kapnak minden egyes manipulált gázóra után.

 

 

http://mno.hu/ahirtvhirei/az-egykori-dolgozo-allitja-oktattak-oket-a-gazora-megsertesere-1113902

 

 

 

Komment:

 

 

„Nem indult belső vizsgálat a Tigáznál”  -Ez így helyes. Aki csal azt ne büntessük, hiszen nekünk csalt.

 

 

„A Panaszkönyvben bemutatott felvételeken látható Tigáz-szerelő ellen csalás gyanújával nyomozás indult, de még mindig a cégnél dolgozik.”  -Ugyanis szükség van az ilyen jó munkaerőre. Bárcsak többen lennének. Mi extraprofitot lehetne pár tucat ilyen mentalitású dolgozóval szerezni.

 

 

„A Tigáz szóvivője azt mondta, amíg az eljárás le nem zárul, nem végezhet lakossági gázóra-ellenőrzéseket.”  -Nem baj, majd átképezzük szakértőnek.

 

 

 

„Nyolc évig voltam a Tigáz gázmérő-leolvasója… Tőlünk sem a mérők állására voltak kíváncsiak, hanem a szabálytalan vételezésre, aminek felderítéséért akkor tízezer forint járt… Többször megkértek minket az oktatásokon a plombák megmozgatására leolvasás során. Vajon miért?”-Tényleg miért is? Csak nem már akkor is a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat járt a fejükben?

 

 

 

„úgynevezett szakértői véleményt kérnek be a szolgáltatók” –Bizony, bizony ez így van. És hogy erősítsük a pártatlanságot ezen szakértőket előbb a TIGÁZ megpályáztatja és a közvélemény számára nem nyilvános feltételeknek megfelelőket kiválasztja. Ezt követően az így gondosan kiválasztott és a szolgáltató által fizetett, vele megbízási jogviszonyban álló szakértőt a szolgáltató egyoldalúan, a fogyasztó bevonása nélkül jelöli ki, majd az ügyfélnek  írt levélben, arcátlanul, tisztességtelen módon „függetlenként” jelöli meg. Csak hab a tortán, hogy az általa végzett szakvéleményt az ügyfél többszöri írásbeli kérése ellenére sem hajlandó megküldeni a szolgáltató, így gátolva a szolgáltatóval összefonódó szakértő ellen indítandó etikai vizsgálatot.

 

 

Érdekesség, hogy a tisztességes eljárásokban biztosított irat betekintési és irat másolat készítési jog megtagadása tárgyában írott panaszt a Magyar Energia hivatal fél év elteltével sem hajlandó vizsgálni, az ügyben mélyen hallgat.  Vajon miért?

 

 

 

 

„elviszik valamilyen helyre az órát zsákban, és szállítás közben is megtörténhet, hogy az óra mágnesezetté válik, hisz nem lehet tudni, hogyan szállítják, és előfordulhat az is, hogy egy mágnesezett óra kerül mellé.”  -És a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya ezen visszás gyakorlat ellen évek óta nem lép fel. Mi lehet az oka? Miért kapják az átlagnál magasabb illetményüket?  Miért nem kötnek útilaput az ilyen közszolgák talpa alá?

 

 

 

„Az igazát viszont általában a fogyasztónak kell bizonyítania a bíróságon, ha nem akarja kifizetni a több százezer forintos kötbért.” –Mondjuk ilyen már-már a szervezett bűnözés határát súroló eljárásokkal szemben igen nehéz dolga van szegény, kiszolgáltatott fogyasztónak.  -A Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya –bár ez lenne a feladata- nem segít a kiszolgáltatott fogyasztókon? Vajon miért?

 

 

 

„utólag kártérítésért beperelheti a szolgáltató céget.”  -Bár a lehetőség adott, mintha nem lenne életszerű, hogy Mari néni, vagy Józsi bácsi keresetlevelet írjon.

 

 

 

„A Panaszkönyvben bemutatott felvételeken látható Tigáz-szerelő ellen csalás gyanújával nyomozás indult,”  -Végre, bár tartok tőle, hogy nincs egyedül. Aztán érdemes lenne azt is vizsgálni, hogy a TIGÁZ-nál melyik felső vezető találta ki, illetve adott utasítást az ilyen visszaélésszerű gyakorlat kialakítására? Egy nyomozást ez is megérne, mint ahogyan a TIGÁZ és a TIGÁZ által megpályáztatott, egyoldalúan kiválasztott és fizetett, un.  un. független szakértők összefonódásának a vizsgálata is.  Ki, milyen összegű kötbért nyelt, vagy nyúlt le ilyen módszerekkel?

Ennek miért nincs évek óta büntetőjogi következménye?

 

És miért nincs következménye a TIGÁZ szakértők által adott „hamis” szakvéleménynek?

 

 

Fellép végre valaki a TIGÁZ aggályos eljárása ellen?

 

 

Ha igen mikor?

 

Ha nem miért nem?

 

Meddig folyhat a szabadrablás, a jogkövető, köztiszteletben álló fogyasztók megrágalmazása, becsületének a meglopása, becsapása, csőbehúzása átverése, megkárosítása, meghurcolása?

 

 

http://mno.hu/ahirtvhirei/gazorak-es-magnesek-nyomozas-indul-a-szerelo-ellen-1113650

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!