Keresés

Részletes keresés

sasac Creative Commons License 2005.09.02 0 0 3260

Valaki nem tud véletlenül egy online bolgár útvonaltervezőt az interneten?

Nem ilyen viamichelinekre gondolok hanem amelyik elég részletes tervet készít az országon belül és ismeri a kissebb településeket is.

Törölt nick Creative Commons License 2005.09.01 0 0 3259

Egy ilyen Leszovo-féle faluban csak a rettenetes-sok gazt fogja tudni kaszálni bármilyen új tulaj.

Ami bizony rá is férne. Pont úgy, mint az egész országra !

 

De érdekesség :

Észrevettétek-e, hogy az egész Bulgáriát elborító gazrengeteg ellenére nem igazán érezhető a parlagfű-pollen ???

Előzmény: Törölt nick (3258)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.01 0 0 3258
Biztosan óriásit lehet pár év múlva kaszálni.
Előzmény: őrült elmebeteg (3257)
őrült elmebeteg Creative Commons License 2005.08.31 0 0 3257
Akad olyan falu amit angolok vettek meg cakk-pakk. Az oregek meg elkoltoztek a varosokba a gyerekeikhez. Valszeg ez is olyan falu lehetett.
Előzmény: Törölt nick (3256)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.31 0 0 3256

És egy másik tippem az orwelli hangulatot árasztó települések listájának élmezőnyébe :

 

LESZOVO !

Ez egy kis falu a török határ közelében.

Mi a BG tengerpartra Szvilengrád felől autózgattunk a kertek alatt. Az elején jó térkép hiányában keresztül-kasul keveregtük a falvakat, mindenféle rosszabbnál rosszabb utakon, pedig csak Mladinovo felé akartunk fordulni. Na, ennek során még az egyébként zsákfalu Leszovoba is eljutottunk.

Írd és mondd, hogy ez a falu teljesen (!) kihalt. Mintha egyszerre mindenkit elvitt volna nemrég a helyi karhatalom, mert még az udvaron benn állt az Ős-Volga a körbenőtt gazban, a házakon helyenként még tető, meg ablak is volt normálisan, a két utcányi úthálózata járhatóan kövezett, a közepén egy bármikor újra használható buszfordulóval.

Csakhogy ember nincs a faluban !

(Mindössze egy házon dolgozott pár ember a felújításon. - Nyilván aki oda települ, az érezheti magát a környék egyedüli urának. :)

 

De egyébként szép a környék, az odaút mentén egy mogila (tumulus, trák sírhalom) a szomszéd Levka falunál kis várrom magasodik, Mladinovo (ami szintén nem egy perspektivikus, abszolút megélhetés nélküli, de legalább lakott falu) felé duzzasztott mesterséges tó, stb.

Előzmény: Törölt nick (3254)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.31 0 0 3255

De oldalnézetből Pernik sem tűnt valami lélekemelő látványnak. Ott sem szándékozom a következő ünnepi hosszú hétvégémet eltölteni. :o(

 

Azonban Pernik mellett egy másik dologra lettem figyelmes.

Mivel háromszor is végigautóztam a 2x2 sávos keülőútját (oda-vissza-oda), így láthattam, hogy egy üzemi bejáratnál km-es kamionsor torlódott fel. Mint egy jól üzemelő vámudvarnál, ha fél Európa ide akarna szállítani. :-)

Majd utána (úgy este 7 körül lehetett) mintegy varázsszóra hömpölyögni kezdtek Szófia felé.

 

Hétköznap fényes nappali időszakra vajon kamiontilalom van a fővárosban ???

Előzmény: Törölt nick (3254)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.31 0 0 3254

S.W. !

Még a 2670 alatt megemlékeztél az übertoprongy városok között (a dzsurzsui panoráma megtekintési felhívása mellett) a numero 1. Bobov Dol-ról, amire többen is kötelező látnivalóként reagáltak.

Másutt pedig a hányattatott kerülőutakon és mellékutakon tett tapasztalataimat ígértem meg.

 

Nos, a kettő majdnemhogy kapcsolódik.

Amikor utóbb olvastam Bobov Dol említését, először bennem is felvillant, hogy meg kellene nézni. De aztán megkerestem a térképen, és rájöttem, hogy a tőszomszédságában autóztam el, ahol megkaphattam az élményt.

Ugyanis Pernik előtt a rendőrök elzárták az utat, és nem sikerült a jobbra letérős balkanyart bevennem, hanem továbbhajtottak a Perniket elkerülő autópályahamisítványon. (Amikor nem találtam jópár km-en további kerülőút terelő táblát, visszafordultam, hátha erről letérhetek. Így sem sikerült, újra forgolódnom, és ismét tová tereltetődnöm kellett.) Elmentem Radomir-ig, ahonnan Dolna Dikanja felé lehetett visszatérni a görögök felé tartó főútra. Nos, ez a visszakanyarodó út egyébként bitang jó minőségű volt szinte végig, de az érintett építménykomplexumok, és a település (Cservena Mogila) volt az, ami az - általam ugyan nem látott - említett Bobov Dol által sugározható életérzést közelíthette. A félig elhagyott, lerongyolódott lakótelep volt a csúcs. Valószínűleg nem véletlenül, mivel innen már csak egy köpésre van Bobov Dol...

Előzmény: stevie wonder (2800)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.31 0 0 3253

A szallodak egy resze meg azert nem ad papirt, mert akkor be kell fizetniuk a turisztikai illeteket. 

 

Nyilván ezért kaptunk a kis primorszkoi szállóban mindössze kettőnkre passzust.

Előzmény: őrült elmebeteg (3251)
aranyapám Creative Commons License 2005.08.30 0 0 3252

"BG meg az EU ba tart..."

Erről a "tartás"-ról tudnék egyet-mást mesélni...

Egy kicsit offtopic, de látszik, hogy RO-val kéz a kézben mennek. Bukarest közepén van egy számláló, ami azt mutatja, hány nap van még az ország EU-tagságáig (2007. január 1.). Amikor ott voltam, augusztus 6-án, 513-at mutatott.

Előzmény: őrült elmebeteg (3251)
őrült elmebeteg Creative Commons License 2005.08.30 0 0 3251

Ismerem, csakhogy par eve meg volt kartyajuk hataron. Sot, egy idoben eltoroltek a regisztracios kotelezettseget. (abban az idoszakban egy rendor kovetelte rajtam, de miutan megnezte a konyveben elengedett) Azonkivul talan egyetlen europai orszagban sem kell 48 oran belul bejelentkezni. BG meg az EU ba tart...

 

A szallodak egy resze meg azert nem ad papirt, mert akkor be kell fizetniuk a turisztikai illeteket. 

Előzmény: aranyapám (3250)
aranyapám Creative Commons License 2005.08.30 0 0 3250

őrült elmebeteg-nek:

 

Ismered azt a mondást, hogy "a törvény nem ismerete nem mentesít a hatálya alól"? Nem hiszem, hogy adott esetben a bolgár hivatalos személyeket érdekelné, hogy ki volt-e írva, vagy nem a szállásigazolás bemutatásának kötelezettsége.

Egyébként annak ellenére, hogy szállodában voltam, én sem kaptam erről igazolást. Igaz, a kutya sem hiányolta ezt a határon sem most nyáron, sem az elmúlt években, amikor csak átutaztam Bulgárián.

Előzmény: őrült elmebeteg (3249)
őrült elmebeteg Creative Commons License 2005.08.30 0 0 3249

Elmeletileg bekaphattyak, mert mig regebben adtak egy tobbnyelvu reg.kartyat, most meg meg kiirva sincsen sehol. Honnan kellene tudnom...

 Akik repulovel utaznak azoktol mar eleg regota nem kernek papirt.

Előzmény: stevie wonder (3248)
stevie wonder Creative Commons License 2005.08.29 0 0 3248

Tolem az esetek feleben kerik a papirt. Altalaban csak a szallodai szamlat tudom megmutatni, es az eleg.

 

Tuttira nincs benne rendszer.

 

 

Előzmény: őrült elmebeteg (3247)
őrült elmebeteg Creative Commons License 2005.08.29 0 0 3247

Hivatalosan, 48 oran belul be kell jelentkezni valahova. Ennek hianyaban a buntetes max. 1000 BGL . Ezt egy szofiai irodaban a fonok mondta.

Hogy ennek aztan hogyan szereznek ervenyt azt nem tudom, de mar irt ide egy topiktars akit mar megbuntettek e miatt.

 

Viszont apam direkt nem rakta az utlevelebe a papirocskakat, es nem is kertek tole.

 

 

Előzmény: Törölt nick (3246)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.29 0 0 3246

Ha jól értelmezem, akkor a regisztrációs papír alatt itt a szállás bejelentésének igazolása értendő. Ugye ?

Ezt csak a határon hiányolhatják. Ha egyáltalán hiányolják ? (De akkor állítólag nagyon ! )

 

Nos, tavaly előre szervezett szálláson voltunk (Robinson Tours - Pulev). Semmiféle papírt nem kaptunk. De nem is volt szükség a határon a felmutatására, a kutya sem igényelte.

Kicsit ugyan cidriztem előtte, de azzal vigasztalódtam, hogy szükség esetén bemutatom a voucher-t. Nem kellett.

 

Az idén odaúton (GR. felé) megszálltunk Rilában a Hotel Rilets-ben (külön történet, mindenkinek csak javasolhatom). Ott aztán mind az ötünknek megkaptuk a bejelentő cédulát, majd ezzel felfegyverkezve érkeztünk másnap a görög határra. A cetli hiába hevert az útlevelekben, egyszerűen csak átlapozták, nem kellett senkinek.

Gondoltam is, hogy ez egy tök felesleges dolog, de valahogy mégis ottfelejtődtek benne.

Visszafelé a szvilengrádi határőr meg szépen kimazsolázta mindegyiket és eltette emlékül a hivatalos iratok közé. Csak azt nem tudom, hogy ekkor meg minek kellett neki, hiszen épp befelé léptünk Bulgáriába. (?)

 

Majd Primorszko-ban megszállva az ott töltött napokról csak ketten (a felnőtt szülők) kaptunk igazoló lapot. Ebből már csak az egyiket hagytam az útlevelemben az SCG határon. Szépen ki is vették belőle, le is statisztikázgattak. És a másik megmaradt emlékül...

 

Namármost ezekből azt hámoztam ki, hogy semmi rendszer nincs az egészben.

De sejtem, hogy ha nincs semmi igazolás a napok hollétéről, és a határőr ehhez köti magát, akkor csúnya kalamajka keveredhet ki belőle. :o(

Haskovo Creative Commons License 2005.08.27 0 0 3245

sziasztok!

 

szeretném a segítségeteket kérni! El kellene jutnom Bulgáriaba a következő két hétben,viszont anyagilag most elég vacakul állok, nem tudok 23000-et leperkálni egy buszjegyért. Ha valaki menne ki, és lenne egy hely még, szívesen hozzájárulnék az benzinköltséghez, és hálás lennék, ha kivinne engem is. Ha tudtok,segítsetek, kösz előre is T. /26 lány/

aranyapám Creative Commons License 2005.08.26 0 0 3244

tripartitum-nak:

 

Ha egy másik ismerőst kérdezel, lehet, hogy mást fog mondani. Nem azért, mert rosszul tudja, hanem azért, mert valószínüleg kívánság szerint (mármint a rendőrök kívánsága szerint) kérnek, vagy nem kérnek bizonyos papírokat. Ez nem az én tapasztalatom, hanem az ismerősökkel folytatott beszélgetés alapján gondolom.

Egyébként nem tudom, milyen regisztrációs papírról írtál.

Utoljára 1982-ben állított meg bolgár rendőr, amikor egy 60-as táblánál 90-el mentem. Ez a megállítás nekem 5 Levába, akkori árfolyamon 95 Ft.-ba került. Az idén nyáron, amikor Bulgáriában voltam láttam egy-két rendőrt, de azok az út szélén bámészkodtak.

Útközben Romániában is csak papundekli-rendőröket láttam, amint a magaslesükről "figyelték" a forgalmat.

 

 

 

 

Előzmény: tripartitum (3242)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.25 0 0 3243

Akkorhát nektek a nyaralás "sajnálatosan" vált emlékezetessé. :o(

Remélem mihamarabb gyógyultan, csak kalandként emlékezik vissza minderre az ifj. Tripartitum. ;-)

 

Nekem szerencsére nem volt balesetem. Vagy legalábbis még a térdem konkrét beverésére sem elékszem. (Sok volt a MACTIKA ? :) Ennek ellenére egy reggel már fájlaltam, majd a kirándulgatások után úgy begyulladt és bedagadt, hogy csak fájdalmak árán tudtam mozdítani. De továbbra is kinyaralgattuk magunkat, így aztán a végére már nem tudtam térdben hajlítani. :o(

Mákom van, hogy a nejem rutinos sofőr, így aztán egy szuszra vezette végig az egész hazautat, miközben én felpolcolt lábbal panaszkodtam.

Itthon rögtön az ügyelet -> röntgen (szerencsésen) -> kenőcsök, gyógyszeres kúra -> beteg állomány -> vizsgálatok -> holnap utóellenőrzés -> később már csak a szépülő emlékek következhetnek...

Előzmény: tripartitum (3241)
tripartitum Creative Commons License 2005.08.24 0 0 3242

Felhívtam Bolgár barátomat,mert amitt vettem matricát arról megtudtam,hogy csak 12napig jó.Leírom barátom véleményét erről meg a regisztrációs papirról amit napi

20 sztotyinkáért adtak/fő. " Barátom te túl szevezed ezt az egészet,megállitott téged már Bolgár rendőr? Ha a regisztrációs papirokat kérik mond hogy nem érted,semmit sem csinálhat.....Igaza volt a kutyát nem érdekeltük.

 

 

 

                                                                Üdv.

Előzmény: aranyapám (3239)
tripartitum Creative Commons License 2005.08.24 0 0 3241

Köszönjük az együtt érzést Sziklákon mászkáltak,illetve hullámtörő köveken,nyálkás volt megcsúszott és a lába egy törött vas kampóba akadt a víz alatt,ami a lábfejét felül 4 cm hosszan és vagy 1.5cm mélyen felszakitotta + oldalt kissebb sebek. Késöbb mikor igazán meglátta elájúlt,de ekkor már lezuhanyoztuk a lábát és egy pár

méterre lévő bárból egy Bolgár idősebb Úr vodkával locsolta/ a pincér mikor látta mire kell nem fogadott el pénzt érte/. Mindezt csak visszaérve konstatáltam illetve feleségem mesélte el,mert az ájulás után lefektettük és rögtön orvosi segitségért szaladtam.A mentő kb.15 perc alatt jött meg. Irány a korház,fertőtlenités,érzéstelenítés majd a varrás.Ekkor már végig öntudatánál volt a fiam sőt már viccelődtünk is. A személyzet nagyon emberséges volt. A nejem megérkezett a papirokkal és a biztosítással. A dokinak felhívtam a biztosítási ügyeletet, rövid idő után a doki feszülktsége molysollyá vált és megjegyezte a grupp

korrekt. A biztósitós fiatalember elmondta,hogy minden rendben/adat egyeztetés után/ nekem semmit sem kell fizetnem,mindent rendeznek a dokival. Kétszer kellet visszamenni kötözésre és végig tisztességesek voltak /privát rendelőjébe/.

Röviden ennyi.

 

Veled mi történt?                                    Üdv. JObbulást Neked is.

Előzmény: Törölt nick (3235)
ghia75 Creative Commons License 2005.08.24 0 0 3240

Sziasztok!

 

Megint megjártam Bulgáriát, de most csak tranzit.

Továbbra is kellemes élmények, köszi mindenkinek a hasznos információkat.

 

Egy pár dolog eszembe jutott azért:

 

A határon visszafelé is megvettem a 4Eurós matricát, de csak számlát kaptam, matricát nem.

Már 3szor kell sorbaállni a bolgár oldalon a határon. (fertőtlenítés + Útlevél + Útdíj)

Kisebb az átmenőforgalom a Makedónok miatt.

Rozsenbe alig lehet bejutni, és csak rövid időre.

 

Üdv G

aranyapám Creative Commons License 2005.08.24 0 0 3239

sasac-nak

 

"Most az úthasználati díj és az autópálya matrica nem ugyanaz?"

 

Hát ez az, amit nem tudok biztosan. Állítólag a külföldieknek (akik úthasználati díjat fizetnek) nem kell matrica, de biztosat nem tudok mondani. Én a második hétre vettem csak matricát, mert 4 Leva miatt nem akartam nekiállni vitatkozni bolgár rendőrökkel. Nem tudok arról, hogy valaki tudott volna egy hivatalos forrást megjelölni, amiből egyértelműen kiderül, mit is kell fizetni.

Előzmény: sasac (3237)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.24 0 0 3238

Tripartitum !

 

Csak azért faggatózom, mivel magam is póruljártam kissé. Én épp a térdemmel. Pont ennek köszönhető, hogy pár hetes eü. kényszerpihenővel kellett kezdenem az itthoni létet. :o(

De szerencsére még megúsztam a művi beavatkozást. ;-)

 

Így aztán át tudom érezni a helyzeteteket.

 

...

 

Más :

 

Te említetted a 2888 alatt a Tito emlékhelyet, ami útközben megnézésre érdemes.

 

Nos, ha ott ugyan nem is jártunk, de a Nis felé vezető autópálya mellett (Belgrád után úgy jó fél távon túl) van egy benzinkutas-éttermes pihenőhely. Az étkezde neve : TITO RESZTORANT !

Bent hatalmas régi "Jugó" térkép a falon, Tito emlékmúzeumként berendezett sarok (csillagos zászlóval, mellszoborral, emlékcikkekkel, stb.), a falakon Tito képek virítanak, de még a kerthelyiségben is Tito kitűzők garmadája a bárpultnál...

 

Szintén jó kis kikapcsolódásként tudom mindenkinek ajánlani a tranzitút fáradalmai során.

(És ráadásul jó kávét is adnak relatíve olcsón. :)

Előzmény: Törölt nick (3235)
sasac Creative Commons License 2005.08.24 0 0 3237
Most az úthasználati díj és az autópálya matrica nem ugyanaz? Tőlem belépéskor csak a 2 euró fertőtleniési díjat és 7 eurót kértek amikor mondtam hogy a görögökhöz megyünk.Ebből a 7 euróbol 3 valami atek füzet volt, ezen kívűl mi nem fizettünk semmit bulgáriában.
Előzmény: aranyapám (3233)
aranyapám Creative Commons License 2005.08.24 0 0 3236

Ez valami büntetés lehet?

(Amellett, hogy én büntetésnek veszem az összes fizetendőt a "Barátság hídja" viszonylatában.)

Előzmény: Jacques de Molay (3234)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.24 0 0 3235

Tyűha ! Ha nem túl indiszkrét a kérdés : Mi történt a Fiaddal ? Mit varrtak ?

Jobbulást kívánok Neki !

Előzmény: tripartitum (3232)
Jacques de Molay Creative Commons License 2005.08.24 0 0 3234
Azt jelenti, hogy "pénzügyi számla" :-)
Előzmény: aranyapám (3233)
aranyapám Creative Commons License 2005.08.24 0 0 3233

tripartitumnak:

 

Román (és bolgár) jószívűségről senki sem beszél, sőt...

Az egyhetes Rovineta-t én forintért vettem még kifelé, a határ utáni első benzinkútnál. Ott 700 Ft. volt.

Nem tudom, mi az a "Factura fiscalá:66 lei". Nekem nem volt ilyen tételem, viszont a "fertőtlenítés" csak 2 Euro volt személykocsira.

Az egyhetes bolgár matrica  benzinkútnál 4 Leva (és nem Euro!), sajnos a határon 4 Euroért adják, számlával. Tapasztalatom szerint ilyen matricát az országon belül csak az OMV-kutaknál lehet kapni.

Az Általad kiszámolt kb. 40 Eurohoz hozzá kell adni a bolgár úthasználati díjat, ami Ruszétól elvileg kevesebb, mint Kalotinától. Nekem 10 euroba került, miután Várnát mondtam (az volt a legközelebbi üdülőhely).

Előzmény: tripartitum (3232)
tripartitum Creative Commons License 2005.08.23 0 0 3232

Nos kedves barátaim. Pontos számlákkal tudom igazolni a Román joszivüséget.Megfizettük a tanuló pénzt.

Rovienta-talon     12.69 lei /autó matrica/ Új lei régiben x 10.000

directa generala serviciilor publice de gospodárire comunalá giorgiu: 41.4 lei

Factura fiscalá:66 lei

Chtanta: 6 euro+37 lei

mindez kb 40 euro

Russe Bulgária Autópálya matrica 6 euro,alváz fertötlenités 4 euro.

Több magyarral mentünk át a határon meg a hidon, már csak rezignálta mutattuk egymásnak /megint 21 eu stb/.

Visszafelé Stevie tanácsát megfogadva Szerbián át jöttünk,hat órával kevesebb

és egyszer 15 eu /nis-belgrád/ majd 7 eu /belgrád-novi-sad/ 6 eu /novi-sad-szabadka/. Szóval el lehet dönteni.

Biztositást mindenképp kössetek. Fiam lábát műteni kellet /varrni/. A biztósitós és a doki szerintem még most is vitatkoznak. A doki 430 eu-t kér a bizti 300-at akar adni.

Minden esetre szarba lettem volna ha az utcsó három napra ki kellet volna keshben

csengetnem.

 

 

 

                                                                    Üdv!

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.23 0 0 3231

Kiváncsiságból vettem volna mintát a bolgár "fertőtlenítő" folyadékból

 

Én szemrebbenés nélkül megtettem. Azazhogy a szemem némileg megrebbent, amikor a letekert ablakon a képembe fröcskölt a víz az autó oldala mellett álló csőből.

Ez bizony nem lágy esővíz, mégcsak nem is csapvíz, hanem erősen klórozott folyadék volt. Tán hypo oldat lehetett.

 

Ebből okulva a következő BG-belépésnél már feltekertem az ablakot. Ott meg annyi haszna volt, hogy a piszkos szélvédőn nyomot hagyott, amit megpróbáltam letörölni, és csak szétmajszolás lett az eredménye...

De itt, a görög Ormenio felőli átlépőnél nem is ez volt az érdekes, hanem az, hogy mindössze 2 (kettő) Leva a fertőtlenítési díj személyautóra. Ellenben érdekes módon rosszul váltják ott az Euro-t, ugyanis ez a két levás díj leróható két Euro-val is. (Teljesen hivatalos ez az álláspont, a bódé falán a kinyomtatott papíroson szerepel az ártáblázat ezekkel a - személyautóra vonatkozó - árakkal. A többi kategóriában azonban már visszatér a kettes szorzó.)

Előzmény: aranyapám (3225)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!