Keresés

Részletes keresés

Allia Creative Commons License 2003.01.20 0 0 788
Kérdésem lenne.

A munkahelyemről üzenték, hogy a gyáshoz valami kérvényt vagy nyilatkozatot kell írnom, hogy mikor született meg a gyerek. Erről tudtok valamit? Nem elég a szül.akvi. kivonatát elküldeni, meg a kórházi zárójelentéseket?

Help, plíííz!!!

Allia

iricc Creative Commons License 2003.01.20 0 0 787
sziasztok!
egy erdekes tortenet, szolgaljon mindenki okosodasara :-)
ugyebar 180 nap folyamatos biztositottsag kell az ember lanyanak szules elott, h TGYAS-t is kapjon. en juni 9-re vagyok kiirva.
nosza 2002 nov 1 - 2002 dec. 31-ig be is lettem jelentve, mikoris azt a tanacsot kaptuk, h jobban jarunk, ha onkentes szerzodest kotunk a TB-vel, ez ugyanis a mindenkori minimalber 14%-a. ami kell, (mondta egy pasi a TB-nel), egy 30 napnal nem regebbi munkaviszony megszuneserol szolo papir.
na januarban felkerestuk a TB-t, h megkotnenk ezt a szerzodet. a holgy igen kedvesen, de kozolte, h semmi problem, februar 1-tol meg is kotik velem. januar honapra legyek szives elfaradni az APEH-hez, befizetni kb 7000 ft-ot. nosza gyanu serkedt bennunk, h ez mind szep es jo, de akkor bizony januar honapban nem szamit biztositottnak, tehat 30 nap megszakitasom lesz, nem kaphatok akkor mar TGYAST.
na mondom egy pillanat, nekunk azt mondtak, h johetek januarban is, januar 1-tol megkotni a szerzodest. nem, ok csak kov. honaptol kothetik meg. hinnye mondom, dehat akkor engem felretajekoztattak ezen a szent helyen.
ki volt az? mondom egy pasi a leghatso ablaknal.
nade o egy teljesen mas osztalyhoz tartozik, o ebben az ugyben nem adhat nekem felvilagositast.
es ezt nekem tudnom kene? - horkantam fel, de ekkor mar otezres vernyomassal.
na szo szot kovetett, az lett a vege, h panaszt tettem, jegyzokonyvet vettek fel az esetrol, es lass csodat, ma hivtak, h visszamenoleg megkotik velem januar 1-tol az onkentest. szoval holnap megyunk, ez majd csak holnaptol (a papirok alairasatol) valik igazi sikersztoriva.
na akinek volt ereje vegigolvasni, es tudtam neki infoval szolgalni, annak valjek egeszsegere :-))))
pusz iricc
Eribari Creative Commons License 2003.01.20 0 0 786
Sziasztok,

tényleg nagyon hasznos ez a topic, köszönhetően a sok segítőkész topictársnak! :)
Eddig csak kiváncsian olvasgattam, miután nyugiban ülök a kis.. hiszen a cégem TB kifizetőhely. De. Néhánnyal lentebbi hozzászólásnál megakadt a szemem azon, hogy valaki mondjuk a TGYÁS után elmegy táppénzre és ott marad mondjuk x ideig. Ezt lehet? Merthogy ugye anyagilag nem mindegy, hogy valaki GYED-re megy (hiszen azt ugye maximálják) vagy táppénzre. Szerintetek ezt mondjuk egy orvosi igazolással lehet?? Én kb. másfél évet tervezek otthon maradni és miután a tavalyi átlag fizum is sokkal magasabb összegre jönne ki havonta, mint az a max. bruttó 82e Ft ezért arra gondtam, egy évet megpróbálnék akkor betegácsiba menni...

Előre is köszönöm

Eribari

rollller Creative Commons License 2003.01.17 0 0 785
simine, lehet osztva igenyelni, de szvsz nem egyszerubb, hanem ha mar a ferjed vmennyit megigenyelt, azt az adobevallasban ugyis jelolni kell, es akkor meg a fennmaradot is lehet,

magzati kedvezmeny mert felmerult: a torveny szerint semmilyen igazolast nem kell leadni a terhessegrol, csak 5 evig megorizni az errol szolo orvosi igazolast vagy terheskonyvet vagy ultrahangleletet, ennek ellenere hallottam olyan munkahelyrol, ahol ezt koveteltek, no comment mit gondolok errol, amugy pedig vagy egy formanyomtatvany, amin te mint felelos allampolgar nyilatkozol arrol, hogy 91 napot meghaladta a terhesseget es ezert kered a kedvezmenyt, es ahol vonjak az szjadat, ott ezt leadod es figyelembe veszik (munkahelyen a berszamfejto amugy meg a konyvelod, a nyomtatvanyt is ok adjak/szerzik be), ha meg nem akarod bevallani a munkahelyeden idonek elotte, majd kered visszamenoleg vagy keri a parod vagy az eves adobevallasban kered a jovairasat

roll.

Előzmény: simine (783)
Gica70 Creative Commons License 2003.01.17 0 0 784
Sziasztok!

Nagyon jó ez a topic. A szülés előtt én is próbáltam okos lenni (akkor is olvasgattam az itteni hozzászólásokat), próbáltam értelmezni a törvényeket, na de az élet időnként olyan bonyolultnak tűnő dolgokat produkál, hogy ember legyen a talpán, aki előre mindent jól tud kalkulálni.
Még az a szerencse, hogy van egy pár kedves topictárs, akik igazán értik a dolgokat:-)

Kedves Csotrog!
Úgy látom Te vagy az egyik igazán hozzáértő, és ami nagyon fontos, tudod hol kell utánanézni, plusz még talán vállalkozós dolgokban is(?) jártas vagy(karrier-es topicok). Ha megengeded küldök Neked egy e-mail-t (a segítségedet előre is megköszönve), mert egy-két átfogó jellegű kérdésben (megspékelve egy kis vállalkozással) szeretném a tanácsodat kérni és mindezzel nem terhelném itt a topicot.

Savanyújóska
Gratulálok a lányokhoz!!! És a feleségedhez is, hogy ilyen szépen, szinte a kiírt időig hordta Őket!!!

Sziasztok
Gica

simine Creative Commons License 2003.01.16 0 0 783
Köszönöm, nagyon rendesek vagytok. Ha már így belelndültünk az adózásba, ill. családi kedvezménybe, még tovább bonyolítanám a dolgot.
A férjemnek volt idén 2 munkahelyváltás, közben munkanélküliség (csak úgy saját zsebre ellátás nélkül) és csak a jelenlegi állásnál kérte a családi kedvezmény figyelembevételét.Tehát kb fél éve veszik ezt figyelembe a jövedelem kifizetésnél.
Az ezt megelőző időszakra érvénysíthetjük az adóbevallásban az igényünket? Ha igen én is tehetem, ha nyilatkozunk a megosztott igénylésről, és akkor a magzatra is én? Vagy jobb nem keverni és igényelje Ő? Csak azért problémázok, mert Neki egy cég fogja megcsinálni és egyszerűbb lenne az enyémben, mert Neki így is meglehetősen bonyolult lesz.

simine

csotrog Creative Commons License 2003.01.16 0 0 782
:-D
Előzmény: Törp (781)
Törp Creative Commons License 2003.01.16 0 0 781
persze, szívesen, de csak akkor ha nagyon bizti vagyok benne hogy pontosan emlékszem :)
Előzmény: csotrog (780)
csotrog Creative Commons License 2003.01.16 0 0 780
Kösz Törpi!
Máskor is besegítenél?
Előzmény: Törp (778)
csotrog Creative Commons License 2003.01.16 0 0 779
Igen.
Az igazolás kiadásától "két" gyerekes kedvezményre vagy jogosult=2X4000.-=8000.-/hó
lásd alábbiakat (ikreseknek egy kis kiegészítés):

(4) E § alkalmazásában jogosultsági hónap az a hónap, amelyre tekintettel a nevelési ellátást, illetőleg a rokkantsági járadékot folyósítják, magzat esetében a várandósság időszakában azon hónap, amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll, kivéve azt a hónapot, amikor a megszületett gyermek után a nevelési ellátásra való jogosultság megnyílik. Az adóhatóság az ellenőrzés során kérheti a várandósság tényéről kiadott orvosi igazolást.
(5) A (3) bekezdésben megállapított összeg meghatározása szempontjából az eltartottak létszámába be kell számítani a kedvezményezett eltartottakon kívül azokat is, akiket rajtuk kívül a családok támogatásáról szóló törvény szerint a nevelési ellátás összegének megállapítása szempontjából figyelembe vesznek (a továbbiakban együtt: eltartottak).
(10) Ha a magzat (ikermagzat) felismerése az adóbevallás benyújtását követően történik, akkor a várandósság alapján az adóévben fennálló jogosultsági hónapokra járó családi kedvezmény - figyelemmel e § rendelkezéseire is - önellenőrzéssel érvényesíthető.

Előzmény: csotrog (777)
Törp Creative Commons License 2003.01.16 0 0 778
kérheti, és jól tudja az összeget :)

Előzmény: csotrog (777)
csotrog Creative Commons License 2003.01.16 0 0 777
Az adóbevallásban lehet érvényesíteni a magzatit, ha eddig nem tettétek.
Az összeggel megfogtál.
Mindjárt megnézem.
Előzmény: simine (776)
simine Creative Commons License 2003.01.16 0 0 776
Csotrog!

Köszi. Remélem a doki utólag is ad ki ilyen igazolást, mármint visszadátumozva. Nekünk ugyanis eddig eszünkbe sem jutott, hogy már korábban is igénybe vehettük volna. Ezek után majd a doki megoldja a problémát, mert amit Ő ír az igazolásra attól a hónaptól jár a kedvezmény.
És nekem már a 4000 Ft jár ha jól tudom, mert második gyerek. És ezzel együtt felmerül az a kérdés, hogy ugye az első gyerekre is utólag kérhetem a + 1000 Ft-ot, mikortól életbe lép a jogos igényem a második gyerek (magzat) után?

simine

Előzmény: csotrog (775)
csotrog Creative Commons License 2003.01.16 0 0 775
Tanita - Simine
A magzat utáni adókedvezmény - 3000.-/hó -akkortól vehető igénybe, amikortól a doki leírta, hogy 91 napos terhes vagy, és az adókedvezményhez adta ki az igazolást, és dátumot ír rá.
Az igazolás dátuma a fontos.
Többnyire egy recipére szokta írni.

Cuci
A Gyesből - tudomásom szerint semmit nem vonnak, ezért nem jár utána semmi.
Ha már dolgozhatsz mellette, a 4 órás bérből mindent vonnak, ugyanúgy mint a rendes bérből.
Ugyanazok a jogaid vannak, mintha dolgoznál, csak a nyugdijas szolg.időd lesz a fele, mintha 8 órás lennél.
Munkajogász a Karrier fórumban szintén nagyon szolgálatkész!

Előzmény: simine (774)
simine Creative Commons License 2003.01.16 0 0 774
Tanita76!

Éppen ma olvasgattam a kitültési útmutatót, és én úgy értelmeztem, hogy semmi formanyomtatvány nem kell, csak kell egy hivatalos orvosi papír, amin a doki igazolja a terhesség tényét és korát. De ezt nem is kell csatolni az adóbevalláshoz, csak az elévülésig meg kell őrizni.

Ugyanezzel a 91 nappal kapcs. van kérdésem. Honann kell ezt a 91 napot számolni? A szövegben ugyanis magzat fogantatásáról írnak, de ugye mint tudjuk ezt kevesen tudják pontosan. A terhességet is az utolsó mensi első napjától számolják. Ha én innen számolom, akkor a 91. nap okt. 26 és ebben az esetben már október hónapra is jogosult vagyok a magzat után adókedvezményre. Ha viszont +14 nappal számolok, akkor már csak novembertől.

Sziasztok
simine

Előzmény: tanita76 (773)
tanita76 Creative Commons License 2003.01.16 0 0 773
Hahó mindenkinek!

Ahhoz az adókedvezményhez, amit a terhesség 91. napjától lehet igénybe venni elég, ha a doki ír egy igazolást saját szövegezéssel, vagy vmi formanyomtatványt kell kitöltenie????
Jól tudom, hogy ez havi 3000 Ft?

köszi,
tanita

Cuci1974 Creative Commons License 2003.01.16 0 0 772
Tudja vki,hogyha elmegyek dolgozni 4 órába,akkor mit vonnak a bruttó bérből és a gyesből.Jó lenne,ha vki konkrét összeggel is szolgálna a saját példájából.Minimál összegért mehetnék 4 órába,de nem tudom megéri-e.Mennyi szabi jár a 4 órásnak?
Előzmény: VViki (771)
VViki Creative Commons License 2003.01.16 0 0 771
Cuci 1974!

Azt hiszem 21.800 Ft a Gyes. Legalább is a HVG-ben az van.
A gyed szerintem továbbra is 2 év, de azt nem néztem meg csak úgy rémlik.

VViki

Előzmény: Cuci1974 (768)
Gabeszka Creative Commons License 2003.01.15 0 0 770
Ha jól tudom, ezt a részt (anyasági támogatásokat) kivették a szociális törvénycsomagból, tehát nem emelnek sem plafont sem időt.
A GYES (szerintem a nyugdíjszerű folyosítás kategóriába tartozik) ha jól olvastam akkor 8,4%-kal emelkedett. De pontos összegetnem tudok.
Ennyi. (nekem is 2 múlt a fiam:-(((

G

Előzmény: Cuci1974 (768)
csotrog Creative Commons License 2003.01.15 0 0 769
A költségvetési törvényben állapítják meg a minimálnyugdij összegét - annyi lesz. Még nem láttam.
Találkozott vele valaki?
Előzmény: Cuci1974 (768)
Cuci1974 Creative Commons License 2003.01.15 0 0 768
Nem tudjátok mennyi lesz idén a gyes összege?Döntöttek már erről?Kormányváltáskor szó volt arról,hogy a gyed a gyerek 3 éves koráig fog járni.Hallotatok erről vmit?Köszi a válaszokat.
Előzmény: csotrog (767)
csotrog Creative Commons License 2003.01.15 0 0 767
"A gyet nem tudom mi pontosan (most nem talalom azt az ismerteto docot), de ugy remlik, hogy az mas."
Gyermeknevelési támogatás
Cst. 23. § Gyermeknevelési támogatásra az a szülő, nevelőszülő, gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől 8. életévének betöltéséig jár.
Vhr. 21. § A gyermeknevelési támogatásra vonatkozó igény benyújtása a 6. számú melléklet szerinti "Igénybejelentés gyermeknevelési támogatásra" című formanyomtatványon történik. Ha a gyermek után gyermeknevelési támogatást már folyósítottak, úgy az igényelbíráló szerv az előző igényelbíráló szervtől beszerzi a "Gyermeknevelési támogatás folytatólagos igénylésére jogosító igazolás"-t.
Cst. 24. § A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.

"A tappenz pedig szvsz nem jar a szules utan... bar miert ne?"

Járni nem jár, de ha szükség van rá
igénybevehető:

Táppénz

Ebtv. 43. § (1) Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első, második vagy harmadik napon keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.
Ebtv. 44. § Keresőképtelen,
a) aki betegsége miatt munkáját nem tudja ellátni;
b) aki terhessége, illetőleg szülése miatt nem tudja munkáját ellátni, és terhességi-gyermekágyi segélyre nem jogosult;
c) az anya, ha kórházi ápolás alatt álló egyévesnél fiatalabb gyermekét szoptatja;
d) az anya, az egyedülálló apa, valamint a nevelőszülő és helyettes szülő, ha egyévesnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja;
e) az a szülő, nevelőszülő és helyettes szülő, aki egyévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja;

"Mindenesetre egy honappal a (kiirt) szules elottol lehet menni TGYASRA, fel evre, es utana johet a gyed. Hasonloan szamitjak (fizu 70%, csak nem ugyanabbol az alapbol), de a tgyas kicsivel tobb altalaban mint a gyed."

Valóban - a Gyed-et maximálták.

"Lehet, hogy tevedek, majd jon (este) csotrog, es jol megmondja a frankot..."

Elég frankó?
:-)

Előzmény: Elm (764)
rollller Creative Commons License 2003.01.15 0 0 766
magasabb fizetes eseten a tgyas az sokkal is lehet tobb, mint a gyed, mivel a tgyas osszege nincs maximalizalva, a gyed pedig igen,
tappenzre meg szules utan is mehet az ember, ha visszamegy dolgozni, de pl. mar masnap tappenzre megy, akkor persze nincs gyed, hanem teppenz van
Előzmény: Elm (764)
VViki Creative Commons License 2003.01.15 0 0 765
Kadves Savanyújóska!

Hát gratulálok!! Minden elismerésem a Tiétek! Jó sokáig bírta at asszony!
Nálunk is valahogy így oszlottak meg a súlyarárok kicsit több mint 2 éve (2001 jan. 10 Levente:2550, Nándi:2450)
Úgy látszik igaz, hogy az ikrek többsége nyáron fogan! :))
Remélem kialudtátok magatokat, mert ezután már nem biztos, hogy lesz rá időtök.:)
További jó egészséget!

VViki

Előzmény: savanyujoska (755)
Elm Creative Commons License 2003.01.15 0 0 764
A gyet nem tudom mi pontosan (most nem talalom azt az ismerteto docot), de ugy remlik, hogy az mas.

A tappenz pedig szvsz nem jar a szules utan... bar miert ne?

Mindenesetre egy honappal a (kiirt) szules elottol lehet menni TGYASRA, fel evre, es utana johet a gyed. Hasonloan szamitjak (fizu 70%, csak nem ugyanabbol az alapbol), de a tgyas kicsivel tobb altalaban mint a gyed.

Lehet, hogy tevedek, majd jon (este) csotrog, es jol megmondja a frankot...

Előzmény: savanyujoska (762)
savanyujoska Creative Commons License 2003.01.15 0 0 763
Szellőke!

Kérdezd már meg lécci anyukádtól azt is, hogy hány hónapot vagy évet jelent az "átvészelés".
Csak, hogy be tudjam osztani a humorérzékemet. :o)

Üdv, Savanyú

Előzmény: Szellőke (759)
savanyujoska Creative Commons License 2003.01.15 0 0 762
Kedves Szellőke és Elm!

Köszönöm a gratulációkat.
Lehet, hogy igazad van a kvázi-pszeudo-posztalkoholos madárfogdosás értelmezésében, hukk. :o)

De hogy ne legyek teljesen off, ma beszélgettem a munkaadóm tb szakértőjével, aki megpendítette a táppénz (gyet?) lehetőségét.
A gyermekorvos írhatja ki a kismamát táppénzre, ami magasabb jövedelműeknél (lásd énnejem, nálunk én keresem a pénzt, ő meg találja is :o)) sokkal több lehet, mint a gyed.
Enyhén svarc a dolog ha tényleg semmi sem indokolja, de aki jó viszonyban van a gyerekorvossal, az akár 1 évig is lehet így táppénzen.

Üdv, Savanyú

Elm Creative Commons License 2003.01.15 0 0 761
Igen, ami peldakat irtal abban igazad van, meg ugy altalaban is, de felreertes ne essek: en NEM vartam hogy barmit is automatikusan adjanak, en mindennek utanatalpaltam (epitkezem, lakashitelt vettem fel, szoval nagyon benne vagyok a hivatalok es szolgaltatokhoz valo maszkalasba), en csak ugy tudtam (az EUSZCSM honlapjarol letoltheto doksi, illetve az altalam ismert szja szabalyok alapjan, amik ezek szerint nem voltak tokeletesek), hogy van _egy_ csaladi adokedvezmeny, ami mar jar a szulest megelozoen is. Pont. Fel sem merult bennem, hogy a szules utan ujra kellene igenyelni... de ezek szerint tevedtem. Van az igy... :-)

Erdekes, volt ez itt mar amugy tema, csak atsiklottam rajta?

Előzmény: rollller (758)
Szellőke Creative Commons License 2003.01.15 0 0 760
Helyesbítek, illete pontosítok.
Ha a munkaviszony (biztosítás fennáll),akkor 1.sor (bérjövedelem), ha passzív jogon, megszűnt munkaviszony után kapjátok a TGYÁS-t, GYedet, akkor 4.sor (más bérjövedelem).
Szellőke Creative Commons License 2003.01.15 0 0 759
Sziasztok,
hihetetlen élményem volt.
Felhívtam az apehot, hogy megkérdezzem, hová írjam be a Tgyást és a Gyedet. 20 mp alatt kapcsoltak és egy udvarias, értelmes, hozzáértő pasi szép türelmesen utánanézett és válaszolt.

Mindenkinek:
Tgyás és gyed, ha az OEP utalja: 4.sor, mivel táppénz típusú ellátás. (rolller: a szimatod irigylésre méltó).

Savanyú: sok örömet kívánok a két kis manóhoz (anyukám aszongya, humorral át lehet vészelni az ikerbabákat)

Üdv: Szellőke, az iker, akinek sajnos (még) nincsenek ikrei

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!