Keresés

Részletes keresés

csotrog Creative Commons License 2003.02.05 0 0 908
Andalúzia
Ezt találtam Neked:

Ebtv. 42/B. § A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. .......
Ebtv. 42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha
a) a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ....
b.....
c) a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban részesül [1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. i) pont];

Vhr. 26/A. § (1) Ha a gyermekgondozási díjra jogosult terhességi-gyermekágyi segélyt nem vett igénybe, a gyermekgondozási díjra jogosultság megállapításánál a terhességi-gyermekágyi segélynek megfelelő időtartam kezdő napjaként a gyermek születésének napját kell figyelembe venni.

Ezek alapján úgy látom: - Vhr.26/A alapján - ha még mindig fennáll a munkaviszonyod - a nagyobbik gyerek Gyed-jének lejártakor megigényelheted a kisebb után a Gyed-t, annak 2 éves koráig.

Mivel közben egy napot sem dolgoztál, kb ugyanannyit kapsz utána, mint eddig.

Előzmény: Andalúzia (907)
Andalúzia Creative Commons License 2003.02.05 0 0 907
Azzal kapcsolatban, hogy ha azt mondták akkor biztos úgy van, nos az ügyintéző hölgy nem áll a helyzet magaslatán, ezt már tapasztaltuk.
Nem méltányossági alapon van a gyed , mert az első terhesség elött több mint tíz éves munkaviszony van és ez a terhesség miatt szüneteltetve van.Tehát ezért úgy gondolom, hogy nem méltányossági és nem alanyi jogon kapom a Gyed-et, hanem biztosítottként(?). Most akkor jár a Gyed a legkisebbre vagy nem? Most egyébként 40.000 Ft Gyed-et kapok. Külföldön egyébként átmenetileg vagyok ami nem haladja meg a 3 hónapot.
Bocs ha nagyon bénákat kérdezek, de én nagyon nem vagyok képben.
Elm Creative Commons License 2003.02.05 0 0 906
hm, en csak ugatom ezt, es nyilvan nem ilyen egyszeru a tema, de szvsz most Te is tevedsz.

Az EHO tenyleg nem vonodik asszem - de az ingyenes orvosi ellatas, meg ilyenek jarnak gondolom.

Viszont nekem az remlik, hogy csak a GYEDbol vonjak az adot (mert az berpotlo ize) ES a nyugdijjarulekot, de a GYESBOL csak az utobbit, nem az adot!

Meg kene nezni...
(de inkabb csendben maradok :-))

Előzmény: csotrog (905)
csotrog Creative Commons License 2003.02.05 0 0 905
Elm - nem ilyen egyszerű a téma.

Egyébként a Gyed-ből csak nyugdijjárulékot vonnak, eb-t nem. A Gyes-ből meg egyiket sem - tudtommal (ezért engedték meg tavaly, hogy nyugdij szolg. időre a Gyes-en levő megállapodást köthessen. Az ideit még nem bogaráztam át).

Mindkettőből "természetesen" vonják az adót.
Ez viszont nem keletkeztet "biztosítási" jogviszonyt, hiszen fizetés nélküli szabadság alatti részben szociális ellátások.

Csak "szivességi" alapon tekinti a törvény folyamatosnak biztosítás szempontjából - hiszen a költségvetésből fizetik, és a munkaviszonya csak szünetel, nem szünt meg. Alapesetben.

Előzmény: Elm (900)
Elm Creative Commons License 2003.02.05 0 0 904
csotrog,

tudomasom szerint a megfontolasra visszakuldott torvenycsomagot targyalas es valtoztatas nelkul fogadta el ujra a parlament. Es a HVG-ben benne van egy az egyben az egesz, azzal a bevezetovel, hogy meg nem hatalyos, mert nem irta ala a kozt.elnok, egyszoval szvsz nem kell kidobni... :-)

Előzmény: csotrog (901)
Elm Creative Commons License 2003.02.05 0 0 903
Andaluzia,

tenyleg, csotrognak igaza lehet, valszeg azert mondtak, hogy nem jar a gyed, mert a kulfoldi tartozkodas miatt valszeg nincs meg a szukseges biztositott idod. Akkor meg tenyleg csak a gyes marad...

Előzmény: Andalúzia (899)
Elm Creative Commons License 2003.02.05 0 0 902
Mellesleg csotrog abbol indult ki, ha jol megnezed, hogy HA ezt mondtak neked, AKKOR valszeg meltanyossagbol kapod a gyedet, es azert nem fog majd jarni.

De ha a tajekoztatas eleve teves, akkor mas a helyzet, mert tudomasom szerint ALAPESETBEN ugye a gyerek 2 eves koraig jar a gyed, de ha kozben uj szuletik, akkor az legkisebb gyerek ket eves koraig jar, tehat tovabb. Es csak azutan a gyes. Szoval ha sima alanyi jogon kapod a gyedet, akkor jar az utana is. Legalabbis ha nem tevedek.

Esetleg a szamitasnal van olyan, hogy hiaba volt a ket gyerek kozott munkad es magas fizetesed, akkor is a regebbi, kisebb fizetes alapjan megallapitott gyedet kaphatod. De mondjuk ez Teged most nem erint, ha jol ertem.

Előzmény: Andalúzia (899)
csotrog Creative Commons License 2003.02.05 0 0 901
Andalúzia
Mivel semmit sem tudok a Te előzményeidről - pl. milyen jogon, milyen jövedelem után kaptad a nagyobb gyerek után a Tgyás-t, és a Gyed-t, véleményt formálni sem tudok.

Aki 3 hónapnál több ideig tartózkodik külföldön, annak minden ellátását megszünteti, mint a TÁH, mint az EB.

Az itthoni igényelhető ellátásokról az eum.hu lapon olvasgathatsz a lakossági tájékoztatóban.
Itt is visszaolvasgathasz, nagyon sok témát érintettünk már az elmúlt fél évben.

Az családok támogatásáról szóló törvények módosítását meg tegnap tárgyalta megint a parlament.
(a fél HVG-t dobhatjuk el)

Előzmény: Andalúzia (899)
Elm Creative Commons License 2003.02.05 0 0 900
A GYED elott kell bizonyos szamu biztositott napnak lennie, csak ugy jar.

Amugy termeszetesen a gyed alatt is biztositva vagy, sot a gyes alatt is, hiszen mindkettobol vonjak a tb-t (a gyedbol meg az szjat is).

Előzmény: Andalúzia (899)
Andalúzia Creative Commons License 2003.02.05 0 0 899
Csotrog!

Gyors válaszodat köszönöm. A felvilágosítást nem nekem adták az illetékes hivatalban, ezért nem voltam benne biztos, hogy az információ jó rám vonatkozólag vagy sem. Nem igazán akartam elhinni, hogy két gyermek után kevesebb pénzt kapok majd, mint egy után. Többek között ezért is kérdeztelek, hátha rosszul tudakoltak meg nekem. Jelenleg még semmit sem kapok, ugyanis külföldön tartózkodom és ezért sem nagyon tudom, hogy Magyarországon most milyen juttatások járnak a két gyermekes anyáknak. Lehet, hogy buta kérdés, de GYED alatt hogy lehet valakinek folyamatos biztosítása? Valamit elrontottam esetleg?

csotrog Creative Commons License 2003.02.05 0 0 898
Andalúzia

Nagyobbik gyermekem két éves lesz 2003.március 11.-én, Őrá GYED-et kapok jelenleg. Viszont 2002.november 19.-én megszületett a kisebbik. Így én most milyen TB juttatásra vagyok jogosult? Mivel az illetékes hivatalban azt mondták, hogy amikor a nagyobbik gyermekem betölti a 2.életévét, onnantól csak GYES-re leszek jogosult. Akkor a kisebbik után nekem nem jár semmi? Lehetséges, hogy két gyermek után kevesebb pénzt fogok kapni, mint egy után?

Ha az illetékes hivatal azt mondta, biztosan úgy van. (gondolom már novemberben utána jártál)
Valószínű, hogy a nagyobbra csak valamilyen kedvezménnyel kaptad meg a Gyed-t, a kissebbre ez a kedvezmény már nem érvényes, mert ...
valószínű, hogy nem volt olyan folyamatos biztosításod, ami most is megadhatná ugyanazt a kedvezményt.

JeleB

...megszűnik a biztosított státusza is, és elesünk a gyedtől (vagy nem?). Szóval ebben az ügyben szeretnék segítséget, tanácsot kérni tőletek.
Segíteni nem tudok abban, hogy biztosítása legyen.
Gondolom Ti sem tudtok szerződést kötni az EB-vel, különben nem ezt kérdezted volna.
Ha a szülés várható ideje előtt 28. napig 30 nap kieső ideje lesz, bizony csak méltányossági kérelemmel fordulhattok a szoc.csal.miniszterhez - amit vagy megkap, vagy nem - vagy a szüléstől a Gyes-t igénylitek.

JeleB Creative Commons License 2003.02.05 0 0 897
Sziasztok!
NAgy segítségre lenne szükségem. A feleségem 18 éves kora óta dolgozik folyamatosan. Most 26 és másfél hónapos terhes.
Az elmúlt egy évben munkaerő közvetítő cég által kapott munkát, és munkaszerződését havonta újítják meg.
A problémám a következő: Ha közli, hogy terhes, akkor 100%, hogy a következő havi szerződését már nem hosszabbítják meg vele (gondolom én). Igen ám, viszont akkor megszűnik a biztosított státusza is, és elesünk a gyedtől (vagy nem?). Szóval ebben az ügyben szeretnék segítséget, tanácsot kérni tőletek.
Előre is köszönöm.
Andalúzia Creative Commons License 2003.02.04 0 0 896
Mivel láttam, hogy milyen sok embernek milyen kimerítő választ tudott adni Csotrog és más is, ezért én is kérdeznék Tőletek. Kérdésem a következő: Nagyobbik gyermekem két éves lesz 2003.március 11.-én, Őrá GYED-et kapok jelenleg. Viszont 2002.november 19.-én megszületett a kisebbik. Így én most milyen TB juttatásra vagyok jogosult? Mivel az illetékes hivatalban azt mondták, hogy amikor a nagyobbik gyermekem betölti a 2.életévét, onnantól csak GYES-re leszek jogosult. Akkor a kisebbik után nekem nem jár semmi? Lehetséges, hogy két gyermek után kevesebb pénzt fogok kapni, mint egy után?

csotrog Creative Commons License 2003.02.04 0 0 895
Joghurt

Te irtad, hogy az egyik ezt mondott, a másik meg azt.
Gondoltam átnyergeltél! :-D

Ami a jogszabályokat illeti - a pm.gov.hu-n is hozzáférhető.
A TB meg olyan nagy aparátus, annyiféle ellátással, hogy na.... Minden kormány elkezdi formálni, mert nagyon kusza rendszer, meg nagy hatalom - de még nem sikerült....
Az egyiket meg sem szokja az ember, jön a másik...

Ha kibirjátok júli elejéig - úgy tűnik jobban jártok.

Előzmény: joghurt (894)
joghurt Creative Commons License 2003.02.04 0 0 894
csotrog!

Ha könyvelő lennék, kérdeznék ilyen hülyeségeket? :-)

Amúgy meg szívesen adnék akár 5 kFt-ot is, ha valahol normálisan össze lenne gyűjtve az összes tb-s dolog is, mint ahogy az adójogszabályokat és -űrlapokat már le tudom tölteni. A http://www.eum.hu/ persze még mindig nézhetetlen állapotban. :-(

Voltam Teve utcában (és nem az ORFK-n...). Ha a gyedet már idejében lemondtuk (jan. 1-jétől), és a mindenféle tb-járulékot is idejében átutaljuk, akkor ugye a TB szempontjából is megkezdődött a 180 napos munkaviszony számítása jan. 1-jétől?

Előzmény: csotrog (893)
csotrog Creative Commons License 2003.02.03 0 0 893
Joghurt
- csak nem vagy könyvelő?
Előzmény: joghurt (892)
joghurt Creative Commons License 2003.02.03 0 0 892
rollller!

A gyed még nem járt volna le, de a feleségem már visszajelentette magát gyes-re (mert ugyebár csak amellett lehet dolgozni). A munkahely azt hiszem nem tb kifizetőhely, bt-ről lévén szó.

csotrog!

Az 5000 Ft a legkevesebb amellett, hogy mennyit bukhatunk, ha nem lesz meg a 180 nap... ;-) :-(

Előzmény: rollller (889)
csotrog Creative Commons License 2003.02.03 0 0 891
A könyvelőknek szakmai tanácsadás alkalmanként 5000.-
Ha felvilágosítod őket: hova küldjem a számlámat?
:-)
Előzmény: csotrog (890)
csotrog Creative Commons License 2003.02.03 0 0 890
Joghurt
Rolller szakszerű válasza után csak az alábbi kiegészítést tudom tenni a kérdésed ezen részére:

"...a január 1-jei munkakezdést elég február 20-ig bejelenteni"

Nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése
Tbj. 44. § (1) A foglalkoztató - az egyéni vállalkozó és az egyéb szerv is - ....
(5) A foglalkoztató az illetékes egészségbiztosítási szervnek 8 napon belül bejelentést tesz a személyi adatok és a TAJ szám megjelölésével az általa foglalkoztatott biztosított biztosítási jogviszonyának kezdetéről, megszűnéséről, a biztosítás szünetelésének időtartamáról.

Érvényes 2003 jan.1-től - mindig a törvénynek van igaza.

Előzmény: joghurt (888)
rollller Creative Commons License 2003.02.03 0 0 889
joghurt, nem egyertelmu a kerdesed, mert egyreszt lejart gyed utan vagy gyed kozben?
aztan ha gyed kozben, akkor a munkahelyed tb kifizetohely vagy sem, ha nem tb kifizeto, akkor nem er ra a bejelentes, mert mikor igenyelted a gyedet az oeptol, akkor nyilatkoztal, hogy amint nem leszel jogosult, ezt jelzed felejuk (ha jol emlekszem itt van a 30 nap, de ebben nem vagyok biztos), ha tb kifizeto, akkor a szokasos havi lejelentessel raer, mert a munkahelyed ugyse fog utalni neked gyedet, hanem mar fizetest, tehat a tb fele az elszamolas szinkronban lesz.
Előzmény: joghurt (888)
joghurt Creative Commons License 2003.02.03 0 0 888
Kedves csotrognéni!

Ha valaki gyedről visszaáll munkába, azt milyen határidővel kell bejelenteni a tb-nek? Azért kérdem, mert ebben a témában is egymásnak ellentmondó infóim vannak. Egyik könyvelő szerint 30 nap, másik szerint a január 1-jei munkakezdést elég február 20-ig bejelenteni. Melyiknek van igaza?

Előre is köszönöm a segítséget.

csotrog Creative Commons License 2003.01.31 0 0 887
Tantus
Ha senki nem tippel, megpróbálom ...

Valószínű, hogy a természetben (nem kell bemenned?) megkapott szabid utsó napján szűnik meg a munkaviszonyod, a többit meg kifizetik.
Ezt a kifejezést más jövedelmeknél ismerem.
Ebben a szerkezetben még nem találkoztam vele.

Karrier alatt találsz munkajogászt, nagyon készséges, kérdezd meg Őt.

Előzmény: Tantus (886)
Tantus Creative Commons License 2003.01.30 0 0 886
Help!!
Nem tudja valaki megmondani, mit jelent az, hogy a szabadságot természetben adják ki? Gyesről már nem a régi munkahelyemre megyek vissza, a "felmondáskor" azt mondták, hogy a 42 nap szabadságom egy részét természetben, másik részét "szabadság megváltás" címen kapom meg. És csak most jutott eszembe, hogy ez vajh mit jelent???
Köszike előre is!!!!!!!!!!!
rollller Creative Commons License 2003.01.30 0 0 885
lara bocs, az ember lanya neha tul pestkozpontu, termeszetesen nektek a teruletileg illetekes tah a cel.
Előzmény: kiskendo (882)
csotrog Creative Commons License 2003.01.30 0 0 884
Örömmel!
Sok sikert, a továbbiakban is!
Előzmény: mima4001 (883)
mima4001 Creative Commons License 2003.01.30 0 0 883
Köszi Csotrog a választ, meg mindent. Nagyon sokat segítettél!
Előzmény: csotrog (876)
kiskendo Creative Commons License 2003.01.29 0 0 882
Köszi, de ide kell menni mindenkinek? Mert mi Gödöllőn lakunk, és úgy emlékszem, hogy a párom nem Pestre ment be intézkedni. Na majd rábízom, bár akkor nem lesz túl gyors, de viszont legalább tudja hová kell mennie, remélhetőleg:-)

Lara

Előzmény: rollller (881)
rollller Creative Commons License 2003.01.29 0 0 881
lara nem, csp az tah (tgyas es gyed pedig oep), de a csp-t is szepen lehet kerni utalasra, es kuldik is rendesen 5-en minden honapban, csp ugyintezes loportar utca illetve itt a forumban elokerulta semmelweis utca ahol kisebb sorallassal megvalosithato, r.
Előzmény: kiskendo (879)
joghurt Creative Commons License 2003.01.29 0 0 880
Kedves csotrog!

Köszönöm válaszod. Feleség már sorban is áll a Teve utcában, szóval beboot-olás már megtörtént. :-) Remélhet?leg a kistesóból nem lesz annyira koraszülött, hogy ne férjünk bele a 180 napba.

Előzmény: csotrog (871)
kiskendo Creative Commons License 2003.01.29 0 0 879
Rollller, köszönöm, a családi pótlékot is így kell intézni, és ugyan oda kell vinni mint a másikat?

Lara

Előzmény: rollller (878)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!