Sziasztok! Megtudná valaki mondani, hogy mitől habzik a sertés szája, ha egyébként különösebb baja nincsen? Illetve úgy tűnik, hogy a kocáink rühvel fertőződtek, ráadásul vemhesek. Mivel lehet őket ilyenkor kezelni? Fura, hogy itt kérdezem, tudom, de az orvosokban már nem bízom. Előre is köszönöm a válaszokat.
Ahonnan vesszük, az sem bio, de a hús minősége ég és föld. Ha csináltunk volna képeket csatolnám, lássátok, micsoda szőrös szörnyeteget vettünk. Gyönyörű volt (nekünk). A feje akkora volt..., alig bírtam kettéfűrészelni. ;)
Gyerekkoromban is majdnem minden évben csináltunk kolbászt vett húsból, úgyhogy van némi rálátásom, mi a különbség, csak biztatni tudok mindenkit. Persze kinek a pap, kinek a papné. :)
Köszönöm elismerő szavaid, gondoltam, hátha nem haragszanak meg a "bennfentesek", ha egy kívülálló leírja az általa tapasztaltakat. Imádom a sertéshúst (na jó nemcsak azt), és a malacokat is kedvelem, azért szoktam olvasgatni a topic-ot, és nézegetni a jobbnál jobb képeket.
Jó rég voltam discóban, néha eszembe jutnak a régi szép idők... :)
Igen, úgy hangzik, de ha vársz egy bizonyos ízre és kapsz helyette valami egészen nem odaillőt, anélkül, hogy bőven meglocsoltad volna édes-savanyú mártással... :) Így azért persze túlzás, de tényleg édeskés volt az íze, nem volt jó.
A penész pedig tényleg nagy ellenség, ugyan én a kecskék szemszögéből nézem a dolgokat, de nekik sem tesz jót a penészes takarmány.
Pont így akarom én is tartani őket, van ól de ki is mehetnek amikor akarnak, semmi táp, semmi szója, sok zöld. Mondhatnám hogy bio, de a gabonát veszem és az tuti nem bio. Ha lenne egy nagyobb terület ahol tarthatnám őket, akkor nem is adnám el, inkább felhizlalnám az összeset. De majd egyszer...
Igen van benne vietnámi, negyed rész. Úgy vettem észre hogy a malacain nem látszik egyáltalán, csak a színükön, sok a fekete malac, lehet a pietrain apa miatt, mert amit eladtam testvérét és meghagyták kocának fehér kantól csak hófehér malacai lettek. :) A fecskehasú kantól tuti hogy csak fekete malacaink lennének. Megpróbálok inkább szőke kant találni. Ez a fekete nagyon makacs szín. :) Engem nem zavar, mert szabadon tarom őket és volt hogy a fehér malac leégett a napon, és olyan vörös lett szegény. :) A feketének nincs ilyen baja.
Szia, engem érdekelne még a Bentheimer-ral berakott húsa is. Hiszen a reneszánszát kezdi élni, persze nem annyira finom mint a manga. De kiváló márványos husika és nagy darabb állat, jó szalonnával. ,-)))
A tejen tartott állatok is "tej-ízüek" a beszámolók szerint. Egyszer rácsesztem, mert nagyon kanndisznóra sikeredett a "megrendelés" és bizony a komondor is fintorrgott csupán a finyí falatoktól. Megenni nem lehetett sajnos.Jó nagy várakozási idő betartással, talán ez is mérsékelhető lenne, majd utána kérdezek.
Üdv. Igaza van az elöttem szólónak,a tul sok cukrász áru adhat egy édes izt a husnak. DE ha vágás elött 2 hónappal abba hagyod a pék termék etetést és áttérsz tisztán takarmánydarára az iz kimegy. Viszont a töltelékes pékáruk nagyon hamar penészednek romlanak úgy azokkal nagyon óvatos légy és semmiképp ne csak pékáruval etess.!
Szia Lila! Sok helyen már csak durokkal kevert mangákat tartanak pont hogy legyen husa is. Szerintem azokat jol el tudod majd adni. Viszont az elgondolkodtat,javits ki ha tévedek,a Te anyád mintha vietkong beütésü ugye? Hát arra a fecske manga lehet rizikós, mert ha visszaüt hát lehet lesz benne kistestú is. Egyébként én is kapok tavaszon egy durok manga keveréket majd megosszuk a tapasztalatokat.
Az édes hús egy kicsit tényleg bizarul hangzik:) ,bár lehet, hogy ez lesz a jövő legkeresettebb terméke... Ha van esetleg olyan személy,aki ténylegesen kipróbálta ezt a fajta takarmányozást, annak örömmel olvasnám a tapasztalatait.
Ehhez is csak mint vásárló szólnék hozzá halkan. Egyszer barátnőmék vettek pizzériás moslékon nevelt malacot, szinte édes volt a húsa, nem ízlett. Akkor fogadtuk meg, hogy ha lehet, moslékos-tápos disznót nem veszünk magunknak. Mint a neveléshez hozzá nem értő, de húst fogyasztó, szerintem biztos nem baj, ha adsz nekik, csak a mennyiséggel légy óvatos, úgy gondolom.
Én csak mint vásárló tudok belekotnyeleskedni a dologba. Kb. 5 éve veszünk vágni malacot (160-180 kg-sakat), direkt nem tápos hússertést. Mangalicát próbáltunk elsőre, túl sok volt a szalonna, kevés a hús. Azóta minden évben durok-mangalica keveréket veszünk egy tenyésztőtől, aki nem tápozza őket és fél-ridegen tartja őket. Nagyon meg vagyunk elégedve velük, én az ismerőseimnek is mindig ezeket ajánlom. Most vett ugyanonnan egy barátunk is, neki is nagyon tetszett. Szerintem van rá kereslet, de ez csak az én véleményem. Tavaly hívtam egy hentest segíteni, ő otthon csak hússertéssel foglalkozik, ő is elismerően nyilatkozott bontás után.
A helyzet az, hogy több töltött péksüti marad, mint kenyér. pl. lekvárral töltött dolgok, pizzák, csokis sütik, de gondolom ez nem baj, legalább nagyobb a tápértéke. Szárításra nincsen lehetőségem. Próbálkoztam vele,de bepenészedett a legnagyobb része, így még puhán adnám nekik oda. Arra gondoltam, hogy beaztatom vízbe, hogy pépes legyen és ahhoz keverem hozzá a szemes takarmányt. Ötlet?
Szia, utána néztem és úgy kb. 50%-ban etettnek .A "szagg-értő" nyilatkozata szerint kiváló takarmány ha vigyázunk a tisztaságára és kb. két hetesnél ne legyen öregebb a száraz kenyerünk.
Igyaz 'német nyelvterületről' való a forrás ,de hiteltérdemlően cseng számomra. Különösen tárgyalja ,hogy a fehérje pótlást bekalkulálni ésszerü. ( egy 80 kg-os állat kb.másfél kiló szárazkenyér és ugyan ennyi keverék takarmányal etetve. Ez most egy egyéni vélemény volt és jó magam is tanulni járok ide csupán.
Szerintetek durok-mangalica jellegű malacokra mennyire lenne kereslet? Most H39-el lett rakva a koca, de utána szeretnék mangalica keverékeket hizlalni saját részre, de az 3 max. 4 malac, a többit viszont eladjuk. Ráadásul fecskehasú mangalica kan, szóval fekete jó szőrös malacok lennének. :) A hirdetéseket nézve úgy látom nem veszik a mangalicákat, van olyan hirdetés ami hónapok óta fönt van a hirdető oldalakon.
Kérem segítsetek abban, hogy egy hízó malacnak hány %-ban lehet pékipari hulladékot adni? Van a közelben egy pékség, ingyen elhozhatom mindennap a maradékot( kb. 2 terményes zsák/nap). Gondolom, ha csak kelt tésztát kapnak abból nagy baj lehet.
szia. Szerencsés vagy akkor a bajban. Egyszer vettem, nem direkt kanhust hát mikor el kezdett sülni bizony valami undoritó szaga lett. Sok éve már de azóta is félve viszek hentestöl haza hust. Felejthetetlen élmény.
Én egyszer ettem kandisznóból fasirtot,hát a mai napig nem felejtettem el ,és nem a jó tapasztalat miatt :(( ráadásul ballagásban készitették el belőle az ételt,mondanom sem kell hogy hazamentünk enni!már a szaga is iszonyat volt ahogy sütötték.sajnálom a disznódat,remélem ,még meg tudjátok menteni.
Nem sokára ki derül , hogy menthető e vagy sem. ha nem akkor fel ajánlom valamelyik állat menhelynek állati fogyasztásra , ha nekik nem kel vagy vacilálnak vele (mert ki telik tőlük , hogy igazolást is kérjünk ,hogy fogyasztható e a hús az állatok számára ) akkor szólok a vad őr ismimnek és fel aprítjuk majd ki rakjuk szóróra.