Keresés

Részletes keresés

boattis Creative Commons License 2006.09.19 0 0 276

Nem értem, mi kerül ennyibe a Meditherm rendszerben. Csak kapkodom a fejemet, hogy 3 milla alatt nincs is ajánlat. Én még 2 milliónál nagyobb összeget nem ajánlottam ki komplett fal-padló-mennyezet fűtésre ehhez hasonló méretű házakhoz. Pedig benne van minden, tároló, kazán, helyiségenkénti termosztát,  vezérlés, sőt még a szolár előkészítést is megcsinálom, ha kell, ha nem. Ne kelljen utólag hozzányúlni a rendszerhez.

Persze nem is Meditherm!

Előzmény: zsuri (267)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.18 0 0 275
Ok, köszi, majd kereslek a télen!
Előzmény: zsuri (274)
zsuri Creative Commons License 2006.09.18 0 0 274

kiggyo,

 

az ismerösömnek is azért van a padló+mennyezet rendszer, mert alig van külsö fala a helységnek, ahol nem ablak van. Érdekes, nekünk sehol nem kellett csak azért padlófütést tenni, hogy meglegyen a megfelelö mennyiségü watt. Pedig elég nagy ablakaink vannak. Csak ott van padlófütésünk, ahol hidegburkolat van. Az ismerösöm Debrecenben lakik, ha aktuális lesz szólj és majd közvetítek. Ha nem járok erre írj mailt.

Előzmény: kiggyo (271)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.18 0 0 273
Igen, pont ezért és a későbbi megoldások (napkollektor, hőszivattyú) miatt szeretnék csak és kizárólag alacsony hőmérsékletű fűtést csinálni. Lehet hogy pár 100 ezerrel többe lesz mint a radiátor, de azt később lehet hogy megbánnám.
Előzmény: zsuri (270)
zsuri Creative Commons License 2006.09.18 0 0 272

Beha2,

 

miért akarod fütési idöszakban lezárni a mennyezetet? Szerintem semmi gond nincs a mennyezetfütéssel, tapasztalatból mondom.

Előzmény: Beha2 (247)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.18 0 0 271

A télen-tavasszal fogok oda jutni, egyelőre még a falakat pakolászom jobbra-balra. Ha lehetséges akkor meg is nézném majd üzem közben. Utánagondoltam jobban, a külső falak közül elég kevés felület lesz (szobánként egy jó nagy ablakkal szerelt fal) amit nem takar majd bútor, úgyhogy lehet hogy oda rakok falfűtést is, a pluszt pedig a mennyezetre.

Igazából a hálószobákról lesz szó főként, mivel ott melegburkolat lesz, és 1 falon falfűtés. A többi pedig vagy a mennyezet vagy a belső falakon.

Előzmény: zsuri (269)
zsuri Creative Commons License 2006.09.18 0 0 270

>Nehéz eldönteni hogy mi lenne a jó.

Hát igen, így van ez :-) Azon gondolkodtál már, hogy milyen kéményed lesz, föleg ha zárt égésterü (normál vagy kondenzációs) kazánt akarsz beépíteni? Ez sem egyszerü dolog :-(

 

Ha  nem mindenképpen szükséges szerintem ne keverd az alacsony hömérsékletü fütést a magasabb hömérsékletüvel. Nem, mintha gond lenne, csak akkor ki kell építeni még egy, magasabb hömérsékletü kört a kazántól, amitöl drágább lesz az egész. És a szegélyfütés nem tud hüteni.

Előzmény: kiggyo (259)
zsuri Creative Commons License 2006.09.18 0 0 269

kiggyo,

 

ha tudsz várni pár hónapot, akkor meg fogom tudni mondani a tapasztalatokat a padló+mennyezetfütéssel. Nekünk nincs ilyen, de egy ismerösömnek ez van a nappalijában, csak most lesz az elsö tele.

 

Ha segít azt azért elmondhatom, hogy egyáltalán nem kellemetlen, hogy felülröl sugárzik a meleg. Nem úgy kell elképzelni, mintha a nap sütne 1000-el felülröl, hanem olyan kellemes. Igaz, nekünk mindenhol van falfütés is, ahol mennyezetfütés van. Sajnos nem tudom, hogy hány w/m2-el kell számolni a plafonon, de mintha valamelyik cég honlapján a sok leírás között olvastam volna erröl.

Előzmény: kiggyo (244)
zsuri Creative Commons License 2006.09.18 0 0 268
Ja igen, lehetöleg olyan szerelö csinálja, akinek nem ez lesz az elsö Meditherm-es munkája.
Előzmény: Beha2 (237)
zsuri Creative Commons License 2006.09.18 0 0 267

Beha2,

 

mi kb. 150m2+50m2 tetöteret fütünk fal-, padló- és mennyezetfütéssel (Meditherm). A rendszer hütésre is tervezve lett. A komplett rendszer kazánnal, melegvíztárolóval, vezérléssel, beüzemeléssel de hütökompresszor és páralecsapódásérzékelök nélkül kb. 3.2M volt. És ugye azt sem szabad elfelejteni, hogy ezért jár - azt hiszem 30 év -garancia is.

 

Nem biztos, hogy a gázszerelö tudja neked a legjobb tanácsokat adni falfütés ügyben. Sokszor még a "normál" fütésszerelök is tájékozatlanok és sok hülyeséget magyaráznak össze-vissza.

 

Az, hogy akarsz-e minden szobába termosztátot vagy sem, az a te választásod. Ha meg tudod oldani, hogy egyes helységeket "szabályozásilag" összekapcsolsz, akkor nem kell. Az viszont hülyeség, hogy a "rendszer ezt nem tudja szabályozni". A manus azt sem tudja, miröl beszél. Nekünk egy olyan vezérlés van hozzá, hogy ha bármelyik termosztát is bekapcsol, akkor az bekapcsolja a kazánt és kinyitja az adott kört. Ha nincs több termosztát bekapcsolva, lekapcsol a kazán. Természetesen ezt a kazán nem magától tudja, hanem kb. 40e forint értékben kaptunk egy egyszerü vezérlést hozzá, a Meditherm képviselö ajánlotta a méregdrága márkás vezérlés helyett. Tökéletesen müködik, bár nyilván még lehetne finomítani rajta.

 

A hütés nem lutri. Vagy nem szabad túl hideg vizet vezetni a falba, vagy be kell építeni a páralecsapódásérzékelöket, amit valószínüleg neked is beleterveztek a rendszeredbe. Mi még nem építettük öket be, mivel a hütökompresszorra még nem volt pénzünk. Jártunk már falhütött lakásban - kellemes volt. Olyat viszont nem szabad elvárni töle, amit nem tudhat - nem fogja a 30 fokos lakást 1 óra alatt 22 fokra hüteni. Viszont ha figyelsz a szellözésre és az árnyékolásra, akkor a legmelegebb napokon a "maradékot" elvégzi a rendszer és folyamatosan 24 fokot tud tartani.

 

A hütés a mennyezeten a leghatásosabb, ezért ha lehet oda is kell tenni csövet. Nyilván a fütés meg a falon a legjobb - meg kell találni azt a kompromisszumot, ahol a fütés is jó lesz és a hütés is.

 

Mi az, hogy "mindenképpen kondenzációs kazán kell"? Ilyen marhaságot is régen hallottam. A normál zárt égésterü kazánnal nincs semmi baj (nekünk is az van), de ha megengedheted tényleg jobb a kondenzációs kazán a jelenlegi gázárak mellett. Mivel a Meditherm csö nem oxigédiffúziómentes (de ettöl még nem rossz!!!!), ezért azt úgyis höcserélövel választják el a kazántól - innentöl a normál kazánod is ugyanúgy mehet a neki optimális hömérsékleten, a hölépcsöt (hogy a falba ne a 70 fokos víz menjen be) a höcserélö biztosítja.

 

Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a Meditherm a legjobb - ennek is megvannak a gyengéi, sajnos én is találkoztam velük. Esetleg nézz szét, hogy mások mit ajánlanak, mennyiért. De amit a gázszerelöd mond, az bizonyos szintü tájékozatlanságra utal úgy általában falfütés téren.

Előzmény: Beha2 (237)
Jancsii Creative Commons License 2006.09.17 0 0 266

Szintén előnyének írják:

 

- A gyors felfűtési idő miatt rendkívül jól szabályozható a helyiségek hőmérséklete

- A külsőfalakra szerelve megszünteti a hideg sugárzását

- A nyári melegben hűteni is lehet vele, azáltal, hogy hidegvizet keringetünk a  
  rendszerben.

 

Azt nem tudom, hogy mennyire független az írója. :))))

( tegnap olvastam a BNV-n egy szórólapon)

Előzmény: Fido Dido (264)
bendediver Creative Commons License 2006.09.15 0 0 265

Szia

Én ugyan abban a helyzetben voltam, hogy a régi vakolat nem akart lekivánkozni.

Úgy oldottam meg, hogy kalapáccsal felérdesítettem majd lekentem mélyalapozóval az egész falat az új vakolat jó tapadásának érdekében. Erre raktam rá 4,2 es betonhálót amire a csöveket tekertem 10 cm ként. A háló helyettesíti a gyári szerelvényt amibe a csöveket kellene pattintani, olcsóbb is és talán a repedésre nem annyira hajlamos, mert az egész vakolatot egybentartja.  A vakolást tiszta folyami homokkal csináltam, de mész helyett mészpótló folyadékot raktam bele. Simítóvakolatnak szerintem érdemes zsákos flexi vakolatot rakni.

Előzmény: kiggyo (262)
Fido Dido Creative Commons License 2006.09.15 0 0 264

Konkrétan ezt írták róla egy független oldalon:

 

Előnyei:

  • Egyenletesen oszlatja el a hőmérsékletet.
  • Alacsonyabb hőmérsékleten is biztosítja a hagyományos fűtésnél megszokott hőérzetet.
  • Megszünteti az egészségre káros, túlfűtött lakózónákat.
  • Nincs por-, pollen- és baktériumkeringés a levegőben.
  • Bármely, már meglévő meleg vizes fűtőberendezésre csatlakoztatható.
  • Csekély helyigénye révén kiválóan alkalmazható tetőterekben, kis garzonokban.
  • A kedvező energia kihasználása révén a fűtési költségnek akár az egynegyedét is megtakaríthatjuk vele.
Hátránya:
  • Kiépítése többe kerül, mint a radiátoros fűtésé.
Előzmény: Fido Dido (263)
Fido Dido Creative Commons License 2006.09.15 0 0 263
Bár személyes tapasztalatom nincs, de azt írják egyik előnyének, hogy nem porol.
Előzmény: kiggyo (259)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.15 0 0 262
Megpróbálok a vakolatra ráugrani horonymaróval vagy ilyesmivel, megnézem mennyire macerás dolog lenne belevakolni a csövet. Szerinted ha nem válik el a vakolat a faltól (próbáltam leverni az egyik közfalon, esélyem sem volt úgy tapad a falhoz) akkor hogyan rögzítsem a csövet? Belefektetem a mart horonyba, utána gondolom valamivel oda kéne tapasztani, azután háló és milyen vastag simítóvakolat kellene rá? Mennyire lehet ez stabil dolog repedés szempontjából? Most 2-3 cm körüli a vakolat. Az egészet leverni nem sok kedvem van.
Előzmény: boattis (261)
boattis Creative Commons License 2006.09.15 0 0 261

Nagyon jó alternatíva a szegély fűtés meleg burkolatú helyiségekben, csak sajnos a komplett rendszer arany árban van.

Egy jó ismerősömnél kellene szegély fűtést szerelnem, úgyhogy most próbálkozunk az "utángyártásával".  Plusz pozitívum, hogy nem kell az eredeti méretekhez igazodni, bármilyen méretben legyártható lesz (remélem). Csak valami szép rácsot kell keríteni, és annak a méretéhez lehet igazodni.

Nem kimondottan alacsony hőmérsékletű rendszer ez sem. A helyzet ugyan az, mint a radiátornál.

Előzmény: kiggyo (259)
boattis Creative Commons License 2006.09.15 0 0 260
Van hungarocelles kivitelben is, meg tömörben is.  Én speciel a tömört tartom alkalmasnak a célra, mert  ha a hungarocelles az egyik oldalán vizet kap, nagyon meghajlik, és könnyebben megreped a vakolat rajta. (tapasztalat) A tömör nagyon strapa bíró, bár nem olyan jó a hőszigetelése és ezért vastagabb kell belőle. (8 cm javasolt)
Előzmény: erbe (258)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.15 0 0 259

Utálok építkezni, felújítani :-) Nehéz eldönteni hogy mi lenne a jó.

 

Az alzatbeton cserélve lesz, a szegélyfűtésről mik a tapasztalatok? Mennyire porol, mennyire rossz takarítani, stb... Mert akkor nem kellene a falat bántani.

Előzmény: erbe (258)
erbe Creative Commons License 2006.09.15 0 0 258
A Heraklith lap, amit boattis említett, két vékony cementkötésű faforgács réteg között 2-3-5cm vastag hungarocell réteg.
Előzmény: kiggyo (252)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.15 0 0 257

Bonyolult ez, de lehet hogy húdemorcos leszek, és csak nekiugrok a falnak. Csak nem tudom hogy a meglévő vakolatba (mész-cement, és áll mint katiban a gyerek) belemarok nútokat, beleetszem az alupexet, és rabic+simítóvakolatot kap, akkor jó lesz-e az nekem úgy?

 

A csövek hőtágulását teljesen fel tudja venni a vakolat és a háló?

Egy oda-vissza kanyar, azaz a fordulások közötti egyenes csőszakasz milyen hosszú lehet max, mert gondolom a hőtágulás miatt fontos ez is. Húha, remélem érthetően fogalmaztam meg a dolgot:-)

Előzmény: boattis (256)
boattis Creative Commons License 2006.09.15 0 0 256

Hát, Csongrádban nem nagyon tudok ilyennel szolgálni, elég messze van tőlem.

 

Mit csinálsz a meleg burkolatú helyiségekben? Oda nem nagyon tudsz padlófűtést tenni, és a mennyezet önmagában nem egy üdvözítő megoldás. Lehet, hogy kénytelen leszel egy-két helyiségbe radiátort tenni. A hőszükséglet felét 40/30 vízhőfokra méretezett radiátorral + a mennyezettel a másik felét.

Előzmény: kiggyo (252)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.15 0 0 255
Be van építve, de nincs használva, el kellene bontani, tetőt meg fogom egyszer magasítani, és rendes tetőteret kialakítani. Egyelőre nincs pénz meg idő, úgyhogy nem bántom.
Előzmény: boattis (254)
boattis Creative Commons License 2006.09.15 0 0 254

Mi van a födém másik oldalán (felül) hogy nem lehet onnan (is) szigetelni?

A mennyezetfűtésnél 250-350 W/nm-el számolhatsz 10 cm-es csőtávnál. Persze ez függ az előremenő vízhőfoktól, és csak az AL-PEX rendszerre vonatkozik.

Előzmény: kiggyo (253)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.15 0 1 253
Tényleg, fűtésnél hány w/m2-rrel lehet a menyezetet számolni?
Előzmény: boattis (251)
kiggyo Creative Commons License 2006.09.15 0 0 252

Szia!

 

Ezért kérdeztem mert nálam tömör beton a födém, szigetelnem úgyis kellene, és sajna csak belülről megoldható a dolog. A hungarocellt amúgy is kerülném a penész miatt, a faforgácsot még nem ismerem, de gondolom páraáteresztőbb a dolog. Vakolni úgyis kell, mert a gipszkarton nem a kedvencem.

 

A másik alternatíva a páraálló gipszkarton lenne, amibe hátulról belemarnám a vékony csöveket, és álmennyezetet csinálni, de szerintem hasonló árban lenne mint a heraklith+vakolás.

 

Padlófűtés az lesz, és ha a mennyezetre rakott csövek megoldanák a kiegészítő fűtést, akkor nem kellene radiátorra költenem, nem is beszélve arról hogy alacsony hőmérséklettel akarok fűteni.

A ház kívülről le lesz hőszigetelve pár éven belül, jó vastag (8cm körül) szigetelést tervezek, gondolom akkor már nem nagyon lesz érezhető a hideg falak húzása.

Ha tényleg jobb mint a radiátor, akkor szerintem megéri vele vergődni.

Csongrád megyében tudsz valahol helyet, ahol megnézhető lenne egy ilyen mennyezetfűtés a télen? Komolyan érdekelne a dolog.

 

Ha nagyon nem OK, akkor a külső falakra csak bele kell marnom a csöveket, de az megint nem kis munka lenne.

Előzmény: boattis (251)
boattis Creative Commons License 2006.09.15 0 0 251

Megtaláltam a mennyezetfűtéses képeket, felteszek belőlük.

A mennyezetfűtést csak jó szigetelőképességű mennyezetre érdemes feltenni, oda is a hőhidak elkerülése miatt 5-8 cmm-es Heraklit (faforgács) táblákra. Egy betongerendás beton kefnis födém elég sok hőt elvihet.

Egyébként ugyan így, Heraklit táblára rakom a falfűtést könnyűszerkezetes házakon, és tetőterekben is.

Ha már van cső a mennyezeten, akkor nem kell lezárni a fűtési idényben, legfeljebb a térfogatáramot kell visszavenni.

Tisztán padló és mennyezetfűtéses házban természetesen érezni az oldalfalak "húzását", de jobb, mint egy radiátoros megoldás. Persze a mennyezetre nem olyan egyszerű feltekerni a csöveket, sokkal munkaigényesebb, és a Heraklit táblák is drágítják a rendszert.

 

 

Jesu Creative Commons License 2006.09.14 0 0 250
Örülök, hogy megjelentél! Szükség van korrekt emberkékre, eléggé sokan el vagyunk itt már temetve nemkorrekt ajánlatokkal. :(
Előzmény: boattis (249)
boattis Creative Commons License 2006.09.14 0 0 249

Ebben az ajánlatban minden benne van, még a fűtőrendszer beszabályozása is. Egyedül a kazán ára, annak bekötése és a gáz bekötés hiányzik.

Egyébként az ajánlat komplett dupla vízkörös (kútvízre való átváltási lehetőség) vízszereléssel, szerelvényezéssel együtt, szolárral, fűtés rásegítéssel, mindenestül sincs 3,4 millió, pedig abban is van egy 300 l-es két hőcserélős HMV tartály.

 

Egy 2x220nm-es emeletes ház komplett fűtésszerelési kivitelezése sem volt ennyi.

 

Persze az árak egyedi esetekben eltérnek, sokkmindentől függenek, de ennyivel akkor sem lenne több, max 10-15%-ban változhat a strang kiépítés miatt.

Medithermes csövekkel nem foglalkozom!

 

 

Előzmény: Beha2 (247)
hawe Creative Commons License 2006.09.14 0 0 248

Én pár nappal ezelőtt ajánlottam neked boattis-t és most is azt mondom, hogy ő lesz az embered. Szerintem nagyon korrekt és profi munkát végez.

Bár az e-mail-re nem reagáltál, pedig segítő szándékkal írtam.

Előzmény: Beha2 (247)
Beha2 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 247

Szia!

 

Amennyiben mégis lesz a mennyezeten cső, akkor azt a fűtési időszakban le lehet zárni, a hűtési időszakban meg természetesen megnyitni?

Amit említettél árat abban már minden benne van ,ami az üzemeléshez szükséges? (kivéve kazán) én ugyanis 3,4 MFt-os árajánlatot kaptam a medithermtől,ami miatt fáj a fogam rendesen. A ház alapterülete 120 nm+ 80 nm tetőrtér, de ez utóbbi egyelőre nem kerül beéítésre, tehát itt csak előkészítésról van szó. Medithermes csövekkel nem is dolgozol egyáltalán?

 

Előzmény: boattis (245)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!