Keresés

Részletes keresés

paracsimpo Creative Commons License 2003.03.02 0 0 1010
Kedves simine!

Nem nm tudtam ezt sem. Nekem ez nagyon kínai:)
Nekem csak az a bajom, hogy nem tudok végig tp.-lenni, mert nincs annyi munkaviszonyom. Bár ha van 7 és fél hó akkor sem? Így max. 2 hétre nem kapok pénzt. De ha 2 héttel hamarabb születne akkor minden gond megoldódna:))))) Én azt sem bánnám. Na de ez legyen a legkisebb bajom. Én annak szurkolok, hogy megmaradjon és egészségesen szülessen. Már 3 babámat elveszítettem. Nekem most csak ez a fontos.
Köszönöm a válaszodat:))

Előzmény: simine (1009)
simine Creative Commons License 2003.03.02 0 0 1009
paracsimpo!

Annyit tudok, hogy a TGYÁS 168 napra jár, és amennyivel a szülés előtt igénybe veszed, annyival kevesebb jár szülés után. Abban, hogy az 5. ill. 6. hónap között mi jár nem vagyok biztos, de én arra tippelek, hogy a GYED jár. Akkor szokták azt mondani, hogy ne vedd igénybe a TGYÁS-t a szülés előtt, ha jogosult vagy magasabb összegű táppénzre, mert az ugye (ha jól tudom ) nincs maximálva, és utána a TGYÁS is magasabb lehet (jó fizetés esetén) mint a GYED, tehát ha szülésig tp-en vagy, 1 hónappal tovább kaphatod a magasabb összegű TGYÁS-t. Ha mindezt tudtad, bocs.:)

A többi kérdésedre válaszoljanak a szakértők:)

simine

Előzmény: paracsimpo (1008)
paracsimpo Creative Commons License 2003.03.02 0 0 1008
Kedves Elm ill. csotrog!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha én kiveszem a TGYAS-t a szülés előtt akkor csak 5 hónapos korig kapom utána a pénzt? És az az 1 hónap ami az 5. és 6. hó között van akkor nem kapok semmilyen ellátást, majd csak a 6. hónaptól a gyedet? Így kell nézni? Vagy ha a TGYAS-t elkezdem szülés előtt 1 hóval akkor jár a baba 6. hó koráig?
Húúú ez most nagyon bonyolult lett, de nagyon érdekelne a válasz.
És a 70% rész az ugye a nettó összeg 70 %-a?

Nekem február 15.-ig van ledolgozott 7 hónapom + mostanáig márc. 3-ig. Akkor én most mennyi ideig kaphatok tp.-t? Ha a baba jó helyen van akkor nov. 1.-én érkezik.

Ja és mégegy. Ha végig kórházi kezelésre szorulok a szülés végéig és nincs kiskönyvem ,nincs meg a kötelező pecsétszám, akkor nem is kaphatok 1x szülési segélyt? Vagy ha bemutatom a zárójelentést akkor ugyanúgy jár?

Válaszodat/válaszaitokat előre is nagyon szépen köszönöm.

paracsimpo

Előzmény: Elm (990)
csotrog Creative Commons License 2003.02.27 0 0 1007
...ami kerdes maradt bennem: irtad, hogy az ossz tappenz nem lehet 1 evnel tobb. A kerdesem, hogy mi alatt? Az ellatas nelkuli napok kozott (eleg 1 honap szabi es utana ujra)? Vagy ha volt 1 ev tappenz, akkor kell megint x nap valodi jovedelem?

Alapesetben: a táppénz kezdő napjától az előző év jan 1-ig számolva vissza - mert az a tp számítás alapja is. Ez a saját jogú táppénzre vonatkozik(nem a gyerek utáni, mert azt külön szabályozza a tv.).
Az extra esetekben elég változó. Némelyiket találtam szabályozva, sokat nem.
Úgy láttam egy esetben: a tp után dolgozott ugyanannyit, mint amennyit tp-n volt, utánna újra elfogadták az 1 évet (fél év után ugyan ment levél a dokinak, hogy várható-e javulás. Mivel nem javult még fél évig volt tp-n, és aztán leszázalékolták).
Ebben nem vagyok otthon, nem ismerem a belső eljárási szabályokat.

Tenyleg, gyas/gyed-alaphoz nem lehet olyat csinalni, mint a nyugdijhoz, hogy ha nincs is jovedelmed de befizeted a jarulekat, es akkor reszukrol olyan mintha volna? Meg az is megerne.

Van. Úgy nevezik: megállapodás v. szerződés kötés egészségbiztosítási ellátásokra.
Legalább a minimálbér után kell fizetni minimum 180 napig, és utána lehet igényelni a TGYÁS-t, és a GYED-t. Lehet magasabb összegre is megkötni, és azután kaphatja. Gyed itt is maximálva van.
De: csak avval kötnek megállapodást, akinek nincs más jogviszonya. Mindig előre kell fizetni ahhoz, hogy fizessenek is később.

Itt - a topicban - mesélte valaki, hogy vele nem akartak kötni, mert van aki eltartsa. Ez jogszerűtlen volt, később meg is kötötték, csak minimálbérre.
Szia

Előzmény: branyine (1006)
branyine Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1006
Csotrog, te aztan mindentudo vagy:)
Egy ami kerdes maradt bennem: irtad, hogy az ossz tappenz nem lehet 1 evnel tobb. A kerdesem, hogy mi alatt? Az ellatas nelkuli napok kozott (eleg 1 honap szabi es utana ujra)? Vagy ha volt 1 ev tappenz, akkor kell megint x nap valodi jovedelem?
Meg nem tudtam megkerdezni ezt a szoptatasos tappenz dolgot (dokitol), de orulok hogy nem csak en hozongtem magamban, hanem mast is erdekelne/erintene... eleg durva a torveny, hogy a gyednel csak azt veszik figyelembe ha kevesebbet fizettel, ha tobbet, azt nem:(
Tenyleg, gyas/gyed-alaphoz nem lehet olyat csinalni, mint a nyugdijhoz, hogy ha nincs is jovedelmed de befizeted a jarulekat, es akkor reszukrol olyan mintha volna? Meg az is megerne.
Előzmény: csotrog (1001)
Kisnyul Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1005
Köszi, közben megtaláltam.
Előzmény: Kisnyul (1004)
Kisnyul Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1004
Sziasztok!

Csotrog, nagyon sokat tudtam meg a hozzászólásaidból, ezúton is köszike!

Elmondanád, hogy ezt a bizonyos 15 oldalt hol találom meg?

Előzmény: csotrog (1001)
nyarimikulas Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1003
Csotrog,

köszönöm szépen :-)

Nyárimikulás

rollller Creative Commons License 2003.02.25 0 0 1002
off csotrog mail megy on
Előzmény: csotrog (1001)
csotrog Creative Commons License 2003.02.25 0 0 1001
Szervusztok!
Kicsit elmaradtam. Mostanában nekem sokadika van - bevallások folyamatosan (0203, szja-k, Nyenyik stb, meg családom, ahol zajlik az élet.)
Röviden próbálok hozzászólni ahhoz, amit még nem válaszoltatok meg.

Nyárimukulás
A nettód - az én számításom szerint, 1 gyerek utáni kedvezményt számítva - kb 70225.-
Talán más is számol, akkor megerősíthetne, vagy pontosíthana. (Számolásoknál néha tévedek - ezért mindent kétszer kell csinálnom. Itt segítetek Ti ugye?!)

Szellőke
A táppénz 1/3-t (sajnos) az elmúlt 2-3 évben nem felejtik el. Tapasztalatom szerint gyakran 1/2 év is eltelik mire kiküldik a határozatot. Utalni a kézhezvételtől 30 napon belül kell.

Törp válaszolt - nem emlékszem kinek - az adójóváírásról. Jó a 3e az egy gyerekesnél, 4e a kétgyerekesnél havonta, gyerekenként. A magzati összege gyerekszám függő - első v. másodiknak minősül a "gyerek". A háromgyerekes maradt le: 10e gyerekenként, havonta.
Amit Hezsunak mondott szintén pontos. Amit áthárított rám - távoli jövő.
Megpróbálok tippelni: ha minden úgy alakul ahogy tervezi, és nem változik jövőre nagyot az EB tv - akkor az idei első féléve után szép táppénzt kaphat a Tgyás után. De: az idei saját jogon elhasznált táppénzzel együtt max 1 év lehet csak.

Sbaby
Elm bőven beszámolt a lehetőségekről - remélem figyelmesen elolvastad.
Megint megnéztem az eum.hu-n a keresésben gyönyörűen lejön a Lakossági tájékoztató, onnan meg mint a GYIK-t, mint a Szoc támogatások tábláját szépen lehet olvasni - mi több kinyomtatni. Az egyéb támák részleteit is.
Több is van benne, mint amit kérdeztél.
Feltételeztem, hogy programozó révén könnyen megtalálod. Bocs!

Lányok, fiúk!
Nektek is nyomatékosan tanácsolom: ha módotok van rá, feltétlenül nyomtassátok ki magatoknak a Szoc.ellátások táblázatát!
15 oldal ugyan - de : olyan ellátásokat, és a hozzátartozó jogosultságokat foglal táblába, amikről itt szó sem eshet, de sokaknak jól jöhet.
A végén természetesen benne vannak az itteni témák összefoglalásai is: Tgyás, Gyed, GYes, Csp stb.
Az alapesettől eltérő dolgok ott nincsenek, ezeknek utánnajárunk, ha tudunk - de sok ötlet, és sok olyan téma leledzik benne, amit még Ti is tudtok apránként használni, kérni, kalkulálni vele, a családban hasznosítani.(Felér egy kislexikonnal)

Remélem, nem hagytam ki semmit!
Ha mégis, elnézést kérek, de irjátok meg újra!
(fáradt vagyok, rosszul látok esténként)
Jó éjt!

gabriel_ Creative Commons License 2003.02.25 0 0 1000
Ja-ja nekunk is ugy nez ki, hogy csesznek elkuldeni mar par honapja. Namost ez meg tavalyra szol, es ugye le kell zarni a 2002-t majus 30-al.
Ha ezutan jon meg a tappenzes papper, akkor mi a fenet csinalunk?
Vagy kulonitsek el x penzt 2003-ra emiatt?

Udv,
Gabriel

Előzmény: Szellőke (997)
Törp Creative Commons License 2003.02.25 0 0 999
huhhh Te aztán tudsz kérdezni :)
1. ha táppénzen vagy is kezdheted a tgyást a baba születésének napjával
2. ha csak 2 hetet voltál és semmi egyéb más módon nem szakad meg a biztosítási jogviszonyod akkor nem számít, a tgyásod alapja az előző évben kifizetett minden olyan pénzösszeg amiből mindenféle tb járulékot vontak (na ezt jól elmondtam :) ) tehát vaszínűleg 260 e Ft körül kapsz. én pl szept 20án kezdtem a tgyást, az egész pontosan márc 6ig tart. (168 nap)
3. kell hozzá gyerekorvos, nem válsztható, kicsit macerás ügy sztem, egy próbát azért megér
4. utána igen, gyed jön vagy a táppénz - na ezt a saját jogos táppénzt nem tudom pontosan de sztem csotrog nemsokára erre jár :)
és a többi következő kérdésre is ő az illetékesebb :)

t.

Előzmény: hezsu (998)
hezsu Creative Commons License 2003.02.25 0 0 998
Kedves csotrog vagy bárki hozzáértő!

Végigolvastam egy csomó fórumot, az eum honlapját, de csak elbizonytalanodtam a nekem járó juttatásokat illetően. Kérlek, erősíts meg vagy írd meg, ha tévednék a következő feltételezésemben:

Jelenleg 11 hetes vagyok, szept. közepére vagyok kiírva. Jelenleg bruttó 375ezer a fizum, ez teljesen legális és bejelentett! 5 éve dolgozok (bár nem kerestem mindig ennyit), tehát a TB-nek az APEH-nek egy kisebb vagyont fizettem az évek során. Úgy gondolom, hogy max. jul. elejéig dolgozom, akkor elmegyek táppénzre, és szept-ben, ha megszületik a baba, akkor kezdem el a TGyást. ezt lehet ugye, vagy ha táppénzen vagyok, akkor el kell kezdeni 1 hónappal korábban?
A tavalyi (2002.jan.1-dec.31) brutto keresetem 70%-a 260ezer körül van, gondolom ennyit kapok TGyás-ként. Bár tavaly voltam kb. 2 hetet táppénzen, nem tudom, hogy ez számít-e? Ha szept.-ben kezdem a TGyást, akkor az kb. febr. elejéig tart. Akkor szintén táppénzre szeretnék menni, mert a GYED ehhez képest nagyon kevés. Ez választható, vagy kell hozzá egy gyermekorvos, aki igazolja hogy beteg a gyerek? De gondolom, ez sem probléma. Ez még fél év. Utána mehetek GYED-re, illetve saját jogon táppénzre (van némi állandósult gyomorbajom, amivel gyakorlatilag bármikor kiírnak), vagy az már túlzás? A táppénz ideje alatt a kb. 260ezer körüli összeget kapnám, vagy ekkor már más a táppénz alap? Ha időközben újra terhes lennék, akkor szintén mehetnék táppénzre. Ezután mi alapján kapom a táppénzt, illetve a 2. babánál kapok-e TGYÁS-t, ha igen, mi alapján számítják? Válaszaidat előre is köszönöm!
Zs.

Szellőke Creative Commons License 2003.02.25 0 0 997
Szia csotrog,
tudtuk, hogy a táppénz 1/3-t be kell fizetnie a páromnak, és képzeld másfél éve nem küldték el (egy összegben kaptam a jogosultsági idő után fél évvel, mert valami igazolást, amit leadtunk elveszítettek).
Nem tudod, ez gyakran előfordul, hogy a határozat ilyen sokat késik? Vagy lassan elkezdhetünk örülni, hogy már nem is fog megjönni? (elég nagy tétel)
Üdv: Sz.
Előzmény: csotrog (981)
branyine Creative Commons License 2003.02.24 0 0 996
Csotrog, koszonom szepen, hogy megnezted. Ezek szerint akkor a gyerekorvos joszandekara vagyok utalva, hat majd puhatolozom... pedig nem lenne rossz megoldas. Es ha a doki kiir, akkor a tb-sunknek sima ugy, nem neki kell ertelmeznie a torvenyt. Ez is valami.
Koszi meg egyszer!
Előzmény: csotrog (986)
softwarebaby Creative Commons License 2003.02.24 0 0 995
Eloszor is koszonom Elm-nek, hogy segitett, nekem ugyanis nem sikerult osszegyujtenem ennyi infot, hiaba neztem vegig az eum szajtjat (es ezt a topikot is visszamenoleg ugy 200 hozzaszolasra)...

Masodszor pedig szeretnek elnezest kerni mindenkitol, akit megbantottam a hangnememmel, altalaban nem szoktam, de ugylatszik a terhesseg miatt ilyen a hangulatom... En sem orulok neki, remelem egyszer majd elmulik... Masreszt meg nem azonnal haraptam le a fejet szegeny csotrognak, hanem par nappal kesobb, es akkor is csak azert, mert felbosszantott, hogy sehol nem talalok infot, meg google-al sem :( Nem igaz, hogy mindent doc file-okban kell tartani, nem mindenki szuletik beultetett mikroszoftvorddel a hona alatt...

Előzmény: Gica70 (994)
Gica70 Creative Commons License 2003.02.24 0 0 994
Szerintem vegyél vissza ebből a hangnemből S.baby!
Pont Csotrog az aki állandóan és önzetlenül segít mindenkinek (persze a többiek is ezt teszik-mindenki a tőle tellhető legjobb módon)! Nem kell mindjárt leharapni a fejét azért, mert nem írt le neked mindent, amire vágytál! Egyébként, ha elolvasod a fórumozás "szabályait", akkor ott is láthatod, hogy javasolják a visszaolvasást egy-egy témában mielőtt kérdezel!!! De ha nincs időd rá - mindenkinek kevés van - akkor legalább VÁLOGASD MEG A SZAVAIDAT ÉS A HANGNEMEMET!!! Ez a stílus és indulat a babádnak sem tesz jót!
Előzmény: softwarebaby (987)
nyarimikulas Creative Commons License 2003.02.24 0 0 993
Sziasztok!

Meg tudja nekem valaki mondani, hogy a maximált bruttó 83e ft.-os gyedből kb. mennyi pénzt kapok kézhez?

Bocs, ha már szerepelt a kérdés korábban!

Köszi,

Nyárimikulás

Törp Creative Commons License 2003.02.24 0 0 992
4e/hó/gyerek
Előzmény: Törp (991)
Törp Creative Commons License 2003.02.24 0 0 991
segítség :) adókedvezmény 3e/hó 1 gyereknél 4/hó 2 gyereknél, ha a terhesség betöltötte a 91. napot onnantól már igényelhető
Előzmény: Elm (990)
Elm Creative Commons License 2003.02.24 0 0 990
Es csak par szoban a kedvedert:

Ezek vannak igy idoben egymas utan. Ezek mellett, illetve helyett van meg par specialis tamogatas, ha pl. ne adj isten beteg a baba, vagy ilyesmi, de ezt most kihagyom.

-táppénz: amíg kijön a baba (magyaran betegallomany, asszem ez is fizu 70% koruli)

-gyás (vagy tgyas masneven): gyerek 0-6 hónapos koraig (fizu 70%), ez a szules elott egy honappal indulhat

-gyed: 6 hónaptól 2 éves korig (fizu 70%, de max 83e brutto)

-gyes: 2-től 3 éves korig, fix havi összeg, iden maradt a 21e HUF koruli, ikreknek duplan (de tobb gyerekre nem!).

-----------------
Aztan van a szules utan jaro anyasági segely: egyszeri fix összeg (egy gyerekre 30e HUF, ikreknel tobb). Hat honapon belul kell kerni.
-----------------

Valamint vannak a gyerek koratol fuggetlenul, folyamatosan jaro ellatasok, ezek gyakorlatilag nagykorusagig jarnak (kivetelekkel persze):

-családi pótlék: 5000 HUF koruli egy gyerekre, 11e HUF koruli kettore, 30e HUF haromra, stb. Per ho termeszetesen.

-és a ráadás, az adókedvezmény, amit bármelyik kereső szülő igénybe vehet, 2-3-4ezer/honap/gyerek kb., ez most nem ugrik be pontosan.

-----------------

Es vegul mit hol kell elintezni, es alatta, hogy milyen papir kell hozza:

Gyermek TAJ kártyája:
Teve. u. Ügyfélszolgálat II.
- Gyermek anyakönyvi kivonata ( ott adnak egy nyomtatványt amit ki kell tölteni) az ajtonál sorszámot kell kérni. Általánban hamar megy ha jol emlékszem akkor a 18-as ablak foglalkozik az ujszülöttek Taj kártyájával.

TGYÁS
Teve u. Ügyfélszolgálat I.
- terhesállományba vételröl orvosi igazolás
- szülést igazoló papir( zárójelentés)
- gyermek szül.anyakönyvi kivonata
- TB harmonika (rozsaszin kiskönyv)
- adóazonositó
- nyomtatvány ( mely tartalmazza a foglalkoztatói igazolást, narancssárga papir )

A GYED-et ugyanitt tudod igényelni.

Családi pótlék
Pest és TÁH Családtámogatási Osztály
XIII. Lőportár u. 3/b
350-2481
1430 Bp. Pf. 3.
- nyomtatvány( ott helyben beszerezhetö )
- gyermek szül. anyakönyvi kivonata
- igénylö személyije, adokártyája
- vigyázni kell ha már van gyermek akkor más nyomtatványt kell kérni.

Egyszeri anyasági segély ( 30.150 Ft 2002.-ben. Mindig a minimál öregségi nyugdij 150%-a)
- nyomtatvány
- gyermek szül. anyakönyvi kivonata
- mama személyije, Taj kártyája
- vigyázni mert csak a szülés után 60 napig vehetö igénybe. Ott azonnal megkapod a pénzt vagy kérheted a számládra, postán

Hirtelen ezeket olloztam ossze a topikbol... :-)

Előzmény: softwarebaby (987)
Törp Creative Commons License 2003.02.24 0 0 989
Szia!

Nem küldött Téged senki sehová. Csotrog meg pláne nem.
Csak amit kérdeztél az kb élőszóban elmondva is legalább 2,5 óra.
Mit hol hogyan miért, kinél stb és végül, hogy Te mire vagy jogosult. Egyébként itt más is dolgozik, nemcsak Te, de mind1.
Ha számodra is érthető módon keresel infókat akkor vmelyik könyvtárból kölcsönözd ki a Kismama újság 2002/áprilisi számát az elég jól összefoglalja a juttatásokat és azt, hogy mit és hol kell igényelni. Persze nem árt ha az újság által hivatkozott törvények idei szövegét az ajánlott eum.hu oldalon pontosítod.

törpi

Előzmény: softwarebaby (987)
Elm Creative Commons License 2003.02.24 0 0 988
A kerdesedre felelt. Ami ugy szolt - tobbek kozott -, hogy hol van ez osszefoglalva, es erre korrektul valaszolt.

A masik kerdese(i)d pedig tenyleg ignoralva lett, de Te is megertheted, hogy ha valaki ingyen itt osztja az eszt nap min nap, azt mar egy kicsit farsztja az olyan kerdes ami hetente merul fel, raadasul olyan alapveto, ami max. tiz masodperc alatt megkeresheto a google-val. Ha penzert dolgozna ezt egy informacios irodanal, akkor persze nem tehetne ezt (marmint az ignoraciot)...

De igazad van, megprobalok egy kicsit segitheteni, elvegre ertem en, hogy neked sincs idod.

Szoval: www.eum.hu, ott a belepes ,utana valaszd ki a jobb oldali menuben a "szocialis es csaladugy" linket, majd a megjeleno kozbulso menuben az utolso elotti link a "reszletes informaciok ellatasokrol, segelyekrol, tamogatasokrol...". Ez alatt kulonbozo DOC-okban megtalalsz mindent.

Szvsz nyomtasd ki oket, es olvasd el nehanyszor, mert ennek is eleg illogikus felepitese van (szerintem), ezert nem konnyu elsore rajonni mi mikor, kinek, miert jar, foleg, hogy ezek az ellatasok reszben egymas utan jonnek, reszben atfedik egymast... de elvben minden benne van.

Előzmény: softwarebaby (987)
softwarebaby Creative Commons License 2003.02.24 0 0 987
kedves csotrog,
RTFM: Read That Fucking Manual.
Magyarul: elkuldtel a nagy budos francba, mert a ti jol joalakult topicotokba mertem belepofazni. Azert, mert elotte nem olvastam at a 900 beszolasotokat. Esetleg lehet, hogy nehez elkepzelni, de terhessegem ellenere dolgozom, es nincs erre idom. Es arra sincs kulonosebben, hogy linearis search-el vegignezzem a teljesseggel hasznalhatatlan eum szajtjat. Ezert furdultam hozzatok, de latom kar volt...
Koszi a segitseget.
Előzmény: csotrog (970)
csotrog Creative Commons License 2003.02.24 0 0 986
Szó ami szó, a 44-ben a beteg gyermekről van szó: c) a kórházi ápolás ideje alatti szoptatást mondja, a d) az egyedülállót emeli ki.
A 46 § 1/b) viszont a gyermek betegségére tekintettel 1 éves koráig - főleg ha szopik is - teszi lehetővé a gyermek utáni táppénzt. (a munkáltató cégnek ilyenkor nem kell fizetni az 1/3-t - mert nem a saját, hanem a gyerek jogán van a biztosított táppénzen)
Tgyás után - kb 4 hónapos a baba. Elég gyakran megbetegszik, főleg ha az idősebb testvére mindig megfertőzi.
A gyerekekre a táppénzes állományt a gyermekorvos jogosult igazolni - ő tarthat csak táppénzen.
Többet nem tudok segíteni - sajnos!
Előzmény: branyine (985)
branyine Creative Commons License 2003.02.24 0 0 985
Beszeltem a tb-sunkkel, es szerinte ez ebben a formaban nem megy, mert a keresokeptelenseg a 44. paragrafusban van felsorolva, es ott nem emliti a gyerek szoptatasat mint okot.
Ez hogyan mukodik akkor? A korzeti dokim kiirhat 1 ev tappenzre szoptatas cimen? Es honnan lehet megtudni, hogy a TB-nek mi lenne az allaspontja?
branyine Creative Commons License 2003.02.24 0 0 984
Koszonom, ezt soha nem talaltam volna meg! Raadasul a ceg tb-se se modnta:((( Bocsanat hogy itt negativoskodtam, de ugy latszik, kivetelesen hasznom is lett belole! Orok halam uldozni fog!
csotrog Creative Commons License 2003.02.22 0 0 983
Ebtv. 39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

Táppénz
Ebtv. 43. § (1) Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő első, második vagy harmadik napon keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.
Ebtv. 46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban
a) egy éven át;
b) egyévesnél fiatalabb gyermek szoptatása, illetőleg ápolása címén a gyermek egyéves koráig;
c) egyévesnél idősebb, de háromévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként nyolcvannégy naptári napon át;

Előzmény: branyine (982)
branyine Creative Commons License 2003.02.22 0 0 982
> A gyerek 2 éves koráig kaphatja a Gyed-t, mig táppénzt csak max 1 évig fizetnek.
Hat en ha 1 evig tappenzt kaphatnek es utana 1 evig penz nelkul otthon vagyok a gyerekkel, akkor kb. masfelszereset kapnam, mint a 2 evig a gyed _lenne_, ha a regi fizetesem szerinti maxot kapnam. Es persze meg tobb, mivel (masodik gyerekrol beszelek) csak a minimalber duplaja az alap. Az elso gyerek elso 168 napnyi gyas-a a kivetel, de ott meg nekem tappenz=gyed mert dolgoztam elotte eleget.
Tehat modositom a vitatott mondatomat:
"a folyamatos munkaviszonyban korabban maximalas nelkuli tb-t fizeto, gyerekneveles celjabol otthon levo anyuka nem er annyit, mintha fele annyi ideig tappenzen lenne"
Igy se lett szebb, csak bonyolultabb. Es persze nem ir ki semmilyen doki tappenzre, pedig 1 evig (szoptatas alatt) egeszsegugyi szempontok miatt otthon ajanlott lennem.
Bocsi, de nem gyoztel meg.
A fizetesek temaban meg ott a tanar ferjem, ezt azt hiszem nem kell ragoznom, es talan megerted, hogy miert erdekel annyira az, hogy en mit kapok.
Előzmény: csotrog (974)
csotrog Creative Commons License 2003.02.22 0 0 981
Szellőke
Még egy, bár nem szorosan a témához kapcsolódik:
a munkáltatódnak pl.: a neked EB által kifizetett táppénzed után kell megfizetnie annak 1/3-át.
Azt is akkor, ha megjön róla a határozat, hogy mennyi kifizetett tp után, mennyit, és meddig kell megfizetnie.
Előzmény: Szellőke (978)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!