Keresés

Részletes keresés

feanorthegreat Creative Commons License 2003.03.04 0 0 1020
Sziasztok!

Végig olvastam a topic nagy részét, mégse világos nekem a dolog. Ha a nejem idén augusztus 17-re van kiírva, akkor a gyed kezdő napja pont átcsúszik 2004-re. Ilyenkor már a gyed összegét a 2003 év alapján számolják ki? Gondolom jól értelmezem, hogy a táppénz ideje nem számít bele a 180 napba?

Másik kérdés: Ha valaki gyed-en van, akkor mi alapján számolják ki az esetlegesen születendő következő gyermek utáni gyás/gyed összegét? Számít-e ilyenkor a gyed alatt meglévő szüneteltetett munkaviszony?

köszönöm a válaszokat!

Tamás

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.04 0 0 1019
Sziasztok!

Hallotta valaki a TV2-n azt a hírt, miszerint a 98-2002-ig Gyesen levő kismamáknak nem fizettek ki havi 6700 Ft-ot?
Én is pont bele esem ebbe a tartományba, az első gyerekemmel, és kiváncsi lennék, hogy most majd fizetnek-e,vagy nekem is perelni kell?Meg az is éárdekelne, hogy ez a jogszabály csak a GYES-re vagy a gyerekágyi segélyre is vonatkozik.
Őszinte legyek nekem a 240ezer forint is sok pénz!:-(

Előre is köszi az infókat!

Meastick

csotrog Creative Commons License 2003.03.04 0 0 1018
Paracsimpó
Szívből örülök, hogy Neked is összejött!
(nem volt időm utánad olvasni)
Az izgalmak viszont - komolyan mondom - nem használnak. Neked sem, a babának sem.
Gondolj arra, hogy minden pechszéria megszakad egyszer...
Előzmény: paracsimpo (1017)
paracsimpo Creative Commons License 2003.03.04 0 0 1017
KÖszi szépen a biztató szavakat:))))Nagyon jól esik, csak tudod már volt 2 vetélésem, utóbbi 1 éve és közel fél idős voltam:(( Ezért vagyok annyira beszari mindenben:((((De próbálom magam túltenni mindenen, hisz e kicsi élet ami bennem van spontán jött:)), nem úgy mint az előző kettő:((

Csotrog: Látod azért vagyok ilyen remegős, mert az előző csemeték inszemmel és sok sok szuri miatt lettek. A mostani babócámhoz meg csak szuri kellett és jött magától:)))))))

Előzmény: rollller (1016)
rollller Creative Commons License 2003.03.04 0 0 1016
paracsimpo, ha korhazi kezeles miatt nincs meg a 4 pecset, attol meg megkapod az igazolast, hogy reszt vettel terhesgondozason, amit egyebkent is a korhazi zaroval adnak ki, tehat ne aggodj, ha rajtad kivul allo okok miatt nincs meg a 4 pecset, attol meg az szamit (pl. koraszulesnel csak 1et kernek) (de ha bentfekszel, akkor is eselyes, hogy irogatnak a konyvedbe), es a doki es a vedono pecset is szamit, egyutt is,
masreszt meg nem fogsz korhazban fekudni, hanem otthon uldogelsz majd, es olvasgatsz meg fozocskezel.
Előzmény: paracsimpo (1012)
paracsimpo Creative Commons License 2003.03.04 0 0 1015
Szia csotrog!

Bocsi, hogy nem értelmesen tettem fel a kérdést, de tudod én magam sem tudom. Na de ha majd megyek védőnénihez talán okosabb leszek:)) Addig meg úgy is csak a tp. jár:))) Azt legalább tudom, hogy mi fán terem:)))

Roller: ha itthon lehetek végig a terhesség ideje alatt akkor meg lesz a pecsétszám, de ha be kell feküdöm a kórházba (amiről a doki nem beszélt egyenlőre) akkor nem fogok tudni se védőnénihez, se a dokim magánrendelőjébe járni:(( ÉS akkor nincs pecsét:((( Ezért kérdeztem azt csotrogtól, hogy ha netán-tán végig kórházban kell(ene) feküdnöm akkor nem jár az 1x szülési segély?

Persze ha itthon lehetek akkor mindig megyek védőnénihez és a dokihoz is:))

Tényleg, hogy kell négy pecsét? A doki és a védőnéni egyben? Vagy külön-külön?
Na tényleg több kérdésem nem lesz:)))

Bocsi minden hülye kérdésért:)))))

paracsimpo

Előzmény: rollller (1014)
rollller Creative Commons License 2003.03.03 0 0 1014
paracsimpo, miert nem lesz meg a 4 pecseted? masreszt ha van valasztott dokid, akkor a szules utan o automatikusan igazolja a terhesgondozast, de a vedonovel is fogsz vmennyit talalkozni nem?
Előzmény: paracsimpo (1012)
csotrog Creative Commons License 2003.03.03 0 0 1013
Nem értem a kérdést :-(
Előzmény: paracsimpo (1012)
paracsimpo Creative Commons License 2003.03.03 0 0 1012
Szia csotrog!

Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat.

Sajnos végig feküdnöm kell (egyenlőre itthon) és próbálok mindent rendbe tenni, hogy meg legyen a pecsétszámom.
Majd ha megyek a védőnőhöz megkérdem őt is, no meg majd a dokit is. Sajnos nekem az 1x pénz is sokat számítana. Bár meglennék nélküle, de ...
Ilyenkor mi a felállás? Vagy semmit nem változik?

Köszi paracsimpo

Előzmény: csotrog (1011)
csotrog Creative Commons License 2003.03.03 0 0 1011
Paracsimpó
Ha megvan a 7 hónapod, az már több, mint 180 nap.
Ennélfogva jogosult leszel a Tgyás-ra is a Gyed-re is. A szükséges táppénzes idő után is.
Ezeket igényelni kell, folyamatosan, egymás után, mielőtt lejár az egyik, be kell adni a másik igénylést is.
Ezek az összegek a bruttó kereset százalékai.

Táppénz (60%)valóban csak annyi napra jár, amennyit dolgoztál - ahány napi kereseted után vonták a 3%-t.
Próbálj meg addig dolgozni, amig csak lehet. Saját tapasztalatom az, hogy 3 hó előtt nem érdemes lefeküdni a terhességgel. (8-ból kettő lett csak). Amelyik addig megmarad, annak nagyobb az esélye a kihordásra. Amelyik el akar menni, addig menjen, amig emberszámba nem kezdjük igazán venni ....
Anyaságit csak a kiskönyvvel lehet igazolni, és a törvény csak a külföldön tartósan távol levőnél tekint el a terhesgondozáson való megjelenéstől. Azt viszont több oldalról igazolni kell...

A kórházban sem tartanak folyamatosan - gondolom én - közte a terhesgondozó tarthat táppénzen, ha veszélyeztetettként feküdnöd kell.
Akkor meg úgyis lepecsételik.
Ha Te nem tudsz odamenni, valamelyik családtagod vigye be, és beszélje meg a védőnővel, vagy a dokival.

Próbáld magad arra programozni, hogy egyszer be fog jönni. Lehet, hogy pont ez lesz az.
Örülj annak nagyon, hogy legalább terhes tudsz lenni. Az esélyed megvan a kihordásra. Ha nem tegnap, majd holnap.
Mennyivel jobb ez, mint annak, aki még terhes sem tud lenni! Gondolj csak bele!
Ne izgulj sokat, ha tudsz!
Szurkolok Neked!

Előzmény: paracsimpo (1008)
paracsimpo Creative Commons License 2003.03.02 0 0 1010
Kedves simine!

Nem nm tudtam ezt sem. Nekem ez nagyon kínai:)
Nekem csak az a bajom, hogy nem tudok végig tp.-lenni, mert nincs annyi munkaviszonyom. Bár ha van 7 és fél hó akkor sem? Így max. 2 hétre nem kapok pénzt. De ha 2 héttel hamarabb születne akkor minden gond megoldódna:))))) Én azt sem bánnám. Na de ez legyen a legkisebb bajom. Én annak szurkolok, hogy megmaradjon és egészségesen szülessen. Már 3 babámat elveszítettem. Nekem most csak ez a fontos.
Köszönöm a válaszodat:))

Előzmény: simine (1009)
simine Creative Commons License 2003.03.02 0 0 1009
paracsimpo!

Annyit tudok, hogy a TGYÁS 168 napra jár, és amennyivel a szülés előtt igénybe veszed, annyival kevesebb jár szülés után. Abban, hogy az 5. ill. 6. hónap között mi jár nem vagyok biztos, de én arra tippelek, hogy a GYED jár. Akkor szokták azt mondani, hogy ne vedd igénybe a TGYÁS-t a szülés előtt, ha jogosult vagy magasabb összegű táppénzre, mert az ugye (ha jól tudom ) nincs maximálva, és utána a TGYÁS is magasabb lehet (jó fizetés esetén) mint a GYED, tehát ha szülésig tp-en vagy, 1 hónappal tovább kaphatod a magasabb összegű TGYÁS-t. Ha mindezt tudtad, bocs.:)

A többi kérdésedre válaszoljanak a szakértők:)

simine

Előzmény: paracsimpo (1008)
paracsimpo Creative Commons License 2003.03.02 0 0 1008
Kedves Elm ill. csotrog!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha én kiveszem a TGYAS-t a szülés előtt akkor csak 5 hónapos korig kapom utána a pénzt? És az az 1 hónap ami az 5. és 6. hó között van akkor nem kapok semmilyen ellátást, majd csak a 6. hónaptól a gyedet? Így kell nézni? Vagy ha a TGYAS-t elkezdem szülés előtt 1 hóval akkor jár a baba 6. hó koráig?
Húúú ez most nagyon bonyolult lett, de nagyon érdekelne a válasz.
És a 70% rész az ugye a nettó összeg 70 %-a?

Nekem február 15.-ig van ledolgozott 7 hónapom + mostanáig márc. 3-ig. Akkor én most mennyi ideig kaphatok tp.-t? Ha a baba jó helyen van akkor nov. 1.-én érkezik.

Ja és mégegy. Ha végig kórházi kezelésre szorulok a szülés végéig és nincs kiskönyvem ,nincs meg a kötelező pecsétszám, akkor nem is kaphatok 1x szülési segélyt? Vagy ha bemutatom a zárójelentést akkor ugyanúgy jár?

Válaszodat/válaszaitokat előre is nagyon szépen köszönöm.

paracsimpo

Előzmény: Elm (990)
csotrog Creative Commons License 2003.02.27 0 0 1007
...ami kerdes maradt bennem: irtad, hogy az ossz tappenz nem lehet 1 evnel tobb. A kerdesem, hogy mi alatt? Az ellatas nelkuli napok kozott (eleg 1 honap szabi es utana ujra)? Vagy ha volt 1 ev tappenz, akkor kell megint x nap valodi jovedelem?

Alapesetben: a táppénz kezdő napjától az előző év jan 1-ig számolva vissza - mert az a tp számítás alapja is. Ez a saját jogú táppénzre vonatkozik(nem a gyerek utáni, mert azt külön szabályozza a tv.).
Az extra esetekben elég változó. Némelyiket találtam szabályozva, sokat nem.
Úgy láttam egy esetben: a tp után dolgozott ugyanannyit, mint amennyit tp-n volt, utánna újra elfogadták az 1 évet (fél év után ugyan ment levél a dokinak, hogy várható-e javulás. Mivel nem javult még fél évig volt tp-n, és aztán leszázalékolták).
Ebben nem vagyok otthon, nem ismerem a belső eljárási szabályokat.

Tenyleg, gyas/gyed-alaphoz nem lehet olyat csinalni, mint a nyugdijhoz, hogy ha nincs is jovedelmed de befizeted a jarulekat, es akkor reszukrol olyan mintha volna? Meg az is megerne.

Van. Úgy nevezik: megállapodás v. szerződés kötés egészségbiztosítási ellátásokra.
Legalább a minimálbér után kell fizetni minimum 180 napig, és utána lehet igényelni a TGYÁS-t, és a GYED-t. Lehet magasabb összegre is megkötni, és azután kaphatja. Gyed itt is maximálva van.
De: csak avval kötnek megállapodást, akinek nincs más jogviszonya. Mindig előre kell fizetni ahhoz, hogy fizessenek is később.

Itt - a topicban - mesélte valaki, hogy vele nem akartak kötni, mert van aki eltartsa. Ez jogszerűtlen volt, később meg is kötötték, csak minimálbérre.
Szia

Előzmény: branyine (1006)
branyine Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1006
Csotrog, te aztan mindentudo vagy:)
Egy ami kerdes maradt bennem: irtad, hogy az ossz tappenz nem lehet 1 evnel tobb. A kerdesem, hogy mi alatt? Az ellatas nelkuli napok kozott (eleg 1 honap szabi es utana ujra)? Vagy ha volt 1 ev tappenz, akkor kell megint x nap valodi jovedelem?
Meg nem tudtam megkerdezni ezt a szoptatasos tappenz dolgot (dokitol), de orulok hogy nem csak en hozongtem magamban, hanem mast is erdekelne/erintene... eleg durva a torveny, hogy a gyednel csak azt veszik figyelembe ha kevesebbet fizettel, ha tobbet, azt nem:(
Tenyleg, gyas/gyed-alaphoz nem lehet olyat csinalni, mint a nyugdijhoz, hogy ha nincs is jovedelmed de befizeted a jarulekat, es akkor reszukrol olyan mintha volna? Meg az is megerne.
Előzmény: csotrog (1001)
Kisnyul Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1005
Köszi, közben megtaláltam.
Előzmény: Kisnyul (1004)
Kisnyul Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1004
Sziasztok!

Csotrog, nagyon sokat tudtam meg a hozzászólásaidból, ezúton is köszike!

Elmondanád, hogy ezt a bizonyos 15 oldalt hol találom meg?

Előzmény: csotrog (1001)
nyarimikulas Creative Commons License 2003.02.26 0 0 1003
Csotrog,

köszönöm szépen :-)

Nyárimikulás

rollller Creative Commons License 2003.02.25 0 0 1002
off csotrog mail megy on
Előzmény: csotrog (1001)
csotrog Creative Commons License 2003.02.25 0 0 1001
Szervusztok!
Kicsit elmaradtam. Mostanában nekem sokadika van - bevallások folyamatosan (0203, szja-k, Nyenyik stb, meg családom, ahol zajlik az élet.)
Röviden próbálok hozzászólni ahhoz, amit még nem válaszoltatok meg.

Nyárimukulás
A nettód - az én számításom szerint, 1 gyerek utáni kedvezményt számítva - kb 70225.-
Talán más is számol, akkor megerősíthetne, vagy pontosíthana. (Számolásoknál néha tévedek - ezért mindent kétszer kell csinálnom. Itt segítetek Ti ugye?!)

Szellőke
A táppénz 1/3-t (sajnos) az elmúlt 2-3 évben nem felejtik el. Tapasztalatom szerint gyakran 1/2 év is eltelik mire kiküldik a határozatot. Utalni a kézhezvételtől 30 napon belül kell.

Törp válaszolt - nem emlékszem kinek - az adójóváírásról. Jó a 3e az egy gyerekesnél, 4e a kétgyerekesnél havonta, gyerekenként. A magzati összege gyerekszám függő - első v. másodiknak minősül a "gyerek". A háromgyerekes maradt le: 10e gyerekenként, havonta.
Amit Hezsunak mondott szintén pontos. Amit áthárított rám - távoli jövő.
Megpróbálok tippelni: ha minden úgy alakul ahogy tervezi, és nem változik jövőre nagyot az EB tv - akkor az idei első féléve után szép táppénzt kaphat a Tgyás után. De: az idei saját jogon elhasznált táppénzzel együtt max 1 év lehet csak.

Sbaby
Elm bőven beszámolt a lehetőségekről - remélem figyelmesen elolvastad.
Megint megnéztem az eum.hu-n a keresésben gyönyörűen lejön a Lakossági tájékoztató, onnan meg mint a GYIK-t, mint a Szoc támogatások tábláját szépen lehet olvasni - mi több kinyomtatni. Az egyéb támák részleteit is.
Több is van benne, mint amit kérdeztél.
Feltételeztem, hogy programozó révén könnyen megtalálod. Bocs!

Lányok, fiúk!
Nektek is nyomatékosan tanácsolom: ha módotok van rá, feltétlenül nyomtassátok ki magatoknak a Szoc.ellátások táblázatát!
15 oldal ugyan - de : olyan ellátásokat, és a hozzátartozó jogosultságokat foglal táblába, amikről itt szó sem eshet, de sokaknak jól jöhet.
A végén természetesen benne vannak az itteni témák összefoglalásai is: Tgyás, Gyed, GYes, Csp stb.
Az alapesettől eltérő dolgok ott nincsenek, ezeknek utánnajárunk, ha tudunk - de sok ötlet, és sok olyan téma leledzik benne, amit még Ti is tudtok apránként használni, kérni, kalkulálni vele, a családban hasznosítani.(Felér egy kislexikonnal)

Remélem, nem hagytam ki semmit!
Ha mégis, elnézést kérek, de irjátok meg újra!
(fáradt vagyok, rosszul látok esténként)
Jó éjt!

gabriel_ Creative Commons License 2003.02.25 0 0 1000
Ja-ja nekunk is ugy nez ki, hogy csesznek elkuldeni mar par honapja. Namost ez meg tavalyra szol, es ugye le kell zarni a 2002-t majus 30-al.
Ha ezutan jon meg a tappenzes papper, akkor mi a fenet csinalunk?
Vagy kulonitsek el x penzt 2003-ra emiatt?

Udv,
Gabriel

Előzmény: Szellőke (997)
Törp Creative Commons License 2003.02.25 0 0 999
huhhh Te aztán tudsz kérdezni :)
1. ha táppénzen vagy is kezdheted a tgyást a baba születésének napjával
2. ha csak 2 hetet voltál és semmi egyéb más módon nem szakad meg a biztosítási jogviszonyod akkor nem számít, a tgyásod alapja az előző évben kifizetett minden olyan pénzösszeg amiből mindenféle tb járulékot vontak (na ezt jól elmondtam :) ) tehát vaszínűleg 260 e Ft körül kapsz. én pl szept 20án kezdtem a tgyást, az egész pontosan márc 6ig tart. (168 nap)
3. kell hozzá gyerekorvos, nem válsztható, kicsit macerás ügy sztem, egy próbát azért megér
4. utána igen, gyed jön vagy a táppénz - na ezt a saját jogos táppénzt nem tudom pontosan de sztem csotrog nemsokára erre jár :)
és a többi következő kérdésre is ő az illetékesebb :)

t.

Előzmény: hezsu (998)
hezsu Creative Commons License 2003.02.25 0 0 998
Kedves csotrog vagy bárki hozzáértő!

Végigolvastam egy csomó fórumot, az eum honlapját, de csak elbizonytalanodtam a nekem járó juttatásokat illetően. Kérlek, erősíts meg vagy írd meg, ha tévednék a következő feltételezésemben:

Jelenleg 11 hetes vagyok, szept. közepére vagyok kiírva. Jelenleg bruttó 375ezer a fizum, ez teljesen legális és bejelentett! 5 éve dolgozok (bár nem kerestem mindig ennyit), tehát a TB-nek az APEH-nek egy kisebb vagyont fizettem az évek során. Úgy gondolom, hogy max. jul. elejéig dolgozom, akkor elmegyek táppénzre, és szept-ben, ha megszületik a baba, akkor kezdem el a TGyást. ezt lehet ugye, vagy ha táppénzen vagyok, akkor el kell kezdeni 1 hónappal korábban?
A tavalyi (2002.jan.1-dec.31) brutto keresetem 70%-a 260ezer körül van, gondolom ennyit kapok TGyás-ként. Bár tavaly voltam kb. 2 hetet táppénzen, nem tudom, hogy ez számít-e? Ha szept.-ben kezdem a TGyást, akkor az kb. febr. elejéig tart. Akkor szintén táppénzre szeretnék menni, mert a GYED ehhez képest nagyon kevés. Ez választható, vagy kell hozzá egy gyermekorvos, aki igazolja hogy beteg a gyerek? De gondolom, ez sem probléma. Ez még fél év. Utána mehetek GYED-re, illetve saját jogon táppénzre (van némi állandósult gyomorbajom, amivel gyakorlatilag bármikor kiírnak), vagy az már túlzás? A táppénz ideje alatt a kb. 260ezer körüli összeget kapnám, vagy ekkor már más a táppénz alap? Ha időközben újra terhes lennék, akkor szintén mehetnék táppénzre. Ezután mi alapján kapom a táppénzt, illetve a 2. babánál kapok-e TGYÁS-t, ha igen, mi alapján számítják? Válaszaidat előre is köszönöm!
Zs.

Szellőke Creative Commons License 2003.02.25 0 0 997
Szia csotrog,
tudtuk, hogy a táppénz 1/3-t be kell fizetnie a páromnak, és képzeld másfél éve nem küldték el (egy összegben kaptam a jogosultsági idő után fél évvel, mert valami igazolást, amit leadtunk elveszítettek).
Nem tudod, ez gyakran előfordul, hogy a határozat ilyen sokat késik? Vagy lassan elkezdhetünk örülni, hogy már nem is fog megjönni? (elég nagy tétel)
Üdv: Sz.
Előzmény: csotrog (981)
branyine Creative Commons License 2003.02.24 0 0 996
Csotrog, koszonom szepen, hogy megnezted. Ezek szerint akkor a gyerekorvos joszandekara vagyok utalva, hat majd puhatolozom... pedig nem lenne rossz megoldas. Es ha a doki kiir, akkor a tb-sunknek sima ugy, nem neki kell ertelmeznie a torvenyt. Ez is valami.
Koszi meg egyszer!
Előzmény: csotrog (986)
softwarebaby Creative Commons License 2003.02.24 0 0 995
Eloszor is koszonom Elm-nek, hogy segitett, nekem ugyanis nem sikerult osszegyujtenem ennyi infot, hiaba neztem vegig az eum szajtjat (es ezt a topikot is visszamenoleg ugy 200 hozzaszolasra)...

Masodszor pedig szeretnek elnezest kerni mindenkitol, akit megbantottam a hangnememmel, altalaban nem szoktam, de ugylatszik a terhesseg miatt ilyen a hangulatom... En sem orulok neki, remelem egyszer majd elmulik... Masreszt meg nem azonnal haraptam le a fejet szegeny csotrognak, hanem par nappal kesobb, es akkor is csak azert, mert felbosszantott, hogy sehol nem talalok infot, meg google-al sem :( Nem igaz, hogy mindent doc file-okban kell tartani, nem mindenki szuletik beultetett mikroszoftvorddel a hona alatt...

Előzmény: Gica70 (994)
Gica70 Creative Commons License 2003.02.24 0 0 994
Szerintem vegyél vissza ebből a hangnemből S.baby!
Pont Csotrog az aki állandóan és önzetlenül segít mindenkinek (persze a többiek is ezt teszik-mindenki a tőle tellhető legjobb módon)! Nem kell mindjárt leharapni a fejét azért, mert nem írt le neked mindent, amire vágytál! Egyébként, ha elolvasod a fórumozás "szabályait", akkor ott is láthatod, hogy javasolják a visszaolvasást egy-egy témában mielőtt kérdezel!!! De ha nincs időd rá - mindenkinek kevés van - akkor legalább VÁLOGASD MEG A SZAVAIDAT ÉS A HANGNEMEMET!!! Ez a stílus és indulat a babádnak sem tesz jót!
Előzmény: softwarebaby (987)
nyarimikulas Creative Commons License 2003.02.24 0 0 993
Sziasztok!

Meg tudja nekem valaki mondani, hogy a maximált bruttó 83e ft.-os gyedből kb. mennyi pénzt kapok kézhez?

Bocs, ha már szerepelt a kérdés korábban!

Köszi,

Nyárimikulás

Törp Creative Commons License 2003.02.24 0 0 992
4e/hó/gyerek
Előzmény: Törp (991)
Törp Creative Commons License 2003.02.24 0 0 991
segítség :) adókedvezmény 3e/hó 1 gyereknél 4/hó 2 gyereknél, ha a terhesség betöltötte a 91. napot onnantól már igényelhető
Előzmény: Elm (990)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!