Keresés

Részletes keresés

skaloz Creative Commons License 2005.09.02 0 0 7876
hidógroszkóp = higroszkóp ! Hiába, este van ...
Előzmény: skaloz (7875)
skaloz Creative Commons License 2005.09.02 0 0 7875

Hát nem semmibe vágtad a makettező szikét!

 

Ami a hajszálat illeti, sokan esküsznek rá, bár szerintem műhaj lehet a dologban, mert a valódi igencsak hidógroszkóp, úgy, ahogy írtad. Hasonló a gond a rézdróttal, az meg a hőmérséklet változásra allergiás. A vékony damilt nehéz rögzíteni (egyesek szerint pillanat ragasztó, nekem egy idő után elengedi, csomózni meg ilyen helyen nem a legegyszerűb). Marad a selyemszál (cérna) vagy a húzottszál (műanyag). Az előbbi nehezen beszerezhető (érdekes, a makettboltok nem tartanak!!!), az utóbbi korlátlanul előállítható öntőcsonk darabokból, de elég rugalmatlan, könnyen törik.

Szóval lehet válogatni.

 

Ami a tömítőpasztát illeti, ha csak annyira látszik, mint a képen, akkor szerintem hegyd a fenébe! Eléggé nem látható helyen van (ki a fene nézgeti a makettrepülők hasát?). Ha mégis zavar, akkor előlről kell kezdeni, legalább is az adott hely környékén. Csiszolás-tömítés-csiszolás (esetleg polír) - festés, és nem biztos, hogy nyomtalanul sikerül. Apropó! Milyen tömítőanyagot használsz? A makett tömítők nagyrésze nitroalapú, azt a szintetikus hígító ily módon nem lett volna szabad feloldja.

 

Egyébként van összerakatlan utasgépem, de nem adom el. A Revell osztrák jubileumi festésű Airbusa ...

 

Üdv, és jó munkát: Kalóz

Előzmény: HA-SLN (7874)
HA-SLN Creative Commons License 2005.09.02 0 0 7874

Sziasztok!

 

Egy óriási munkába kezdtem bele úgy 1 évvel ezelőtt. Elegem lett az életből, és ellátogattam a Kék Kobra nagykerbe. Oszt vettem az összes utasszállító makettből egyet-egyet. Most 14 reppelőgép várja a hangárban készre csinálását.

 

Az első alannyal majdnem készen is vagyok egy év alatt...:-/

Egy BAE 146-100 Australian Express festéssel. ennek a gépnek össze van kötve az orra a függőleges vezérsíkkal. 1:144 méretarány  miatt kitaláltam HAJSZÁL!

Ma már tudom, ökörség volt, hisz a páratartalom hatására változik a hossza.

Ti mire cserélnétek le a hajszálat?

 

Másik nagy gondom. elrontottam a festésnél, azaz a fényezésnél a madárka hasa alatt. Szintetikus hígítóval fújtam, és hát megoldotta a glettanyagot. Sajna meglátszik kicsit az illesztés egy kb 2 centis hosszon.

Melléklem képen is: http://img.tar.hu/lacisajt/size2/15302520.jpg

 

Hogyan javítanátok ezt ki??

 

Laci

 

jah és mivel fejembe vettem, hogy minden valaha gyártott utasgépet megcsinálok egyszer 1:144-ben, nekiláttam gyüjtani őket. Van valakinek össze nem rakott utasgépe???

 

skaloz Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7873
Sajna nem, itt a környéken elég nehéz hozzájutni, meg mint írtam, én ecsettel festek, az acrylokkal nincs időm és kedvem kísérletezni.
Előzmény: I.c.ram (7872)
I.c.ram Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7872
Én se Revell festéket használok, hanem Modelmastert. Modelmaster akriljáról tudsz valamit?
Előzmény: skaloz (7871)
skaloz Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7871
Őtet speciel nem ismerem, mert elég kevés Revell festéket használok, és ahhoz jó a Humbrol hígítója. Az kevésbé intenzíven igyekszik elillanni.
Előzmény: I.c.ram (7870)
I.c.ram Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7870
Nekem Revell Color Mixer hígítóm van, és elég gyorsan párolog :(
Előzmény: skaloz (7869)
skaloz Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7869

Az enamelt konkrétan egy edényben hígítom. Az enamelhez használható hígítók nem párolognak olyan gyorsan (kamrában egy befőttesüvegben hónapokig elvan fedő nélkül, és nem igazán csökken a mennyisége. Nitrós hígítóknál pár nap alatt elfogyna!). Igaz a szaguk érződik, de az kb. megfelel a cipőkrém vagy a motorbenzin szagának. Ha egyébként jól szellőző helyiségben makettezel, nincs vele különösebb gond. Én évekig asztmától szenvedtem (úgy két éve magától elmaradt), de a makettek festése során soha nem volt gondom a fulladással, pedig ha igaz, amit híresztelnek, már a tégely kinyitásától a mentő kellett volna elvigyen. Azért mosakodni vagy locsolni természetesen nem kell velük, de ami egy makett festésénél kiszabadul, nem hiszem, hogy káros lenne. Természetesen szórópisztolyos festésnél több anyag kerül a levegőbe, de az akrylszemcsék tüdőbeni leülepedéséről is olvastam már érdekes dolgokat!

Ja, és az enamel hígítók nem oldják a makettek anyagát (a polisztirolt). Ha mégis oldanák, az a hígító NEM enamel hígító, tehát makettek festésére szolgáló enamel festékek hígítására NEM ALKALMAS, és nem egészségügyi okokból! (Egyébként egyes festékek nitros (toluol-os) hígítóval dolgoznak, és mégis alkalmasak polisztirol festésére, de ez már más téma).

Előzmény: I.c.ram (7868)
I.c.ram Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7868
és az enamelt, hol hígítod, mert ugye az acrylt lehet bárhol, mert a víz nem párolog olyan gyorsan, és nem is oldja a dolgokat, míg hígító baromi gyorsan párolog, és szépen fel is old ezt azt.
Előzmény: skaloz (7867)
skaloz Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7867
Általában - ecset és enamelnél - a hígítást addig kell folytatni, amíg az ecsettel kevergetés közben enyhén gyöngyözni nem kezd a festék (én is úgy olvastam - kipróbáltam - bevált). Ekkor még megfelelően takar és száradás közben megfelelően kisímul (van rá ideje). Természetesen nem kell törekedni egy rétegben a megfelelő takarásra (szórásnál is ez a helyzet), mert akkor vagy megfolyik, vagy sűrűbb festéket kell használni, ami meg csíkol. És semmiképp nem szabad visszamenni a már lefestett részre, amíg az porszáraz nem lesz (sokszor én is beleesem ebbe a hibába, olyankor általában jön a törlőrongy hígítóval!). Természetesen az egyes festékek, színek nem takarnak egyformán, és ez gyártótól is függ. A matt festékek általában egyenletesebb felületet adnak, és jobban takarnak, a fényesek kevésbé, bár ott is vannak kivételek. Viszont általános jótanács, hogy ki nem próbált technikát mindig egy próbadarabon ajánlatos elsajátítani.
Előzmény: I.c.ram (7866)
I.c.ram Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7866

Köszi a tippeket!

 

Akkor marad az enamel. Akrillal is lehet nagyon jól festeni biztos, nekem van egy ismerősöm, aki Warhammer figurákat, csak akrillal fest, és gyönyörűek. Mindenestre makettesek, főleg az enamelt ajánlják, szóval maradok ennél.

 

Másik kérdésem az lenne, hogy a Modelmaster festékeket milyen hígságúra érdemes hígítani, hogy jól befedjenek, és ne legyen vastag sem a réteg.

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7865
Bocs, hogy ellentmondok, de szerintem ez az akril-nem-jo-ecsettel egy baromság. Tényleg gyorsabban szárd, de mindaddig, amíg nem tudtam, hogy nem lehet, nagyon szép egyenletes felületeket festettem repülőkre 48-ban ecsettel... Egyszerűen higítani kell (desztvízzel), retardert adni hozzá és rétegekben festeni. Tényleg munkaigényesebb, de teljesen jó erdeményt ad.
Valaki kitalálta ezt a legendát, és azóta gyűrűzik tovább...
Előzmény: skaloz (7864)
skaloz Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7864

1:35-ben acryllal szinte lehetetlen ecsettel festeni. A gyors száradása miatt a nagyobb felületeken nagy valószínűséggel csíkos, foltos lesz. A kisebb méretarányoknál ez kevésbé feltűnő lehet a kisebb felületek miatt.

Ecsettel festéshez mindenképp az enamelt ajánlom, főleg ha nincs megfelelő gyakorlatod. És nagyon fontos a megfelelő méretű és puhaságú, lehetőleg laposecset, ill. a festék megfelelő hígítása, lehetőleg a gyári hígítójával. Az egyéb enamel hígítók az ecsetek, szerszámok elmosásához nagyon megfelelnek, a festékes dobozba kerülve viszont ledögleszthetik a festéket. Persze ha a bekevert fetéket nem öntöd vissza a dobozba, akkor akármivel lehet hígítani (a megfelelő hígítók közül válogatva). Enamel festéket, lakkot hígítja a lakkbenzin, szintetikus hígító, terpenti, Terpenol, szuperbenzin (motorbenzin), Neolux hígító és azt hiszem a H-100 is (az utóbbiból van nitro alapú is, az szintén hígítja az olajos festékeket, csak megmarhatja a sztirolt).

Előzmény: I.c.ram (7863)
I.c.ram Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7863
1:35-ben szeretnék majd alkotni. Ott is csak a fújásra jó az akril?
Előzmény: phantomII (7862)
phantomII Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7862
Ez egyrészt méretarányfüggő. 1/72-ben ecsettel szokás festeni, ott az enamel (olajos) a használható. Ha fújsz, akkor szóbajöhet az akril. Ecsettel enamel.

Az akril véhonyabban fed, jobban kihozza a felületi hibákat.
Számíthat a választék is, meg hogy miket akarsz még festeni.

Én az enamel felé hajlanék.
I.c.ram Creative Commons License 2005.09.01 0 0 7861

Hello!

 

Az lenne a kérdésem, hogy makett harckocsik festésére melyi ka jobb festék? Akril vagy az olajfesték? Illetve mi a kettő közt a különbség a festés szempontjából. Modelmaster akril vagy Modelmaster enamelről lenne a szó. Nagyon sürgős a kérdés, mert holnap kéne beszereznem őket. Légyszíves válaszoljatok minél előbb. Kösz.

phantomII Creative Commons License 2005.08.31 0 0 7860
Én fordítva tapasztaltam.
Előzmény: Brutalis Harmonia (7859)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2005.08.31 0 0 7859
Szerintem egy harckocsi nagysagrendekkel tobb munkat es penzt igenyel, mint egy atlagos repulo (a fenti kijelentes altalanositas, tehat nem mindig es nem feltetlenul igaz...). A pacak valszeg arra hajt, hogy minel tobbet fejezzen be, nem pedig arra, hogy a legutolso kis csovecsket is megepitse.
Előzmény: Capt. Richard Winters (7858)
Capt. Richard Winters Creative Commons License 2005.08.31 0 0 7858

Azért sajnálom, hogy a harckocsimakettek nem érdeklik! :((((

De azért ezek a repülők szépek!

Előzmény: Brutalis Harmonia (7856)
part Creative Commons License 2005.08.29 0 0 7857

fogászati laborból valók alig használtan, vagy esetleg torquemada testvér hagyatékából származnak..?:))

tök jök egyébként, gratulálok!

ja, minap láttam praktikerben szikekészletet, volt benne vagy 10 féle vágófejjel szerelt szár (kör keresztmetszetű) meg vagy 40 db tartalék penge és mindez csak 2.5 ezer forintért!

nekem nagyon megtetszett és bátran merem ajánlani mindenkinek, ezért az árért bőven megéri!

Előzmény: Törölt nick (7850)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2005.08.29 0 0 7856
Ja. Bájos, ahogy kategorizálva vannak a makettek. Viszont ekkora tömegben eltűnnek a részletek...
Előzmény: Capt. Richard Winters (7853)
phantomII Creative Commons License 2005.08.28 0 0 7855
A fabulis.hu oldalon nézd meg, nekik szokott lenni olyan enyvezett lap amire nyomtathatsz. Ha van olyanod, arra már te is ki tudod nyomtatni. Persze kell hozzá egy kis átlátszó lakk is amivel fixálod, hogy utána le tudjad áztatni és egyben át is menjen a felületre.
Előzmény: Echo Zulu (7854)
Echo Zulu Creative Commons License 2005.08.28 0 0 7854
Fontos lenne az a matrica - valaki írjon...!!! :-)))
Capt. Richard Winters Creative Commons License 2005.08.28 0 0 7853
AZZANNYA!!!!! NEM SEMMI A FÓSZER!! :))))))))
Előzmény: Brutalis Harmonia (7851)
Echo Zulu Creative Commons License 2005.08.28 0 0 7852

Sziasztok.

Egy kis HELP kéne...

Ki tud nekem olyan "makett-matricára" bármit is nyomtatni???

Nem makettozáshoz kéne, hanem valahova feliratnak egy szöveg (több változatban).

Aki tud segíteni, hogy ki vagy hol csinál ilyet, az írjon.

Köszönök minden segítséget.

E.Z.

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2005.08.28 0 0 7851
Ha életetek párja esetleg panaszkodna a hobbitok miatt, irányítsátok el a következő oldalra:
http://www.ipmsslc.com/gallery/GuinessWorldRecordHolder/The_World_Record_Holder
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.27 0 0 7850

A 1.5 fontos furom és a 3fontos modellezö készletem.

Jo dolog ez az e-bay. :)

phantomII Creative Commons License 2005.08.25 0 0 7849
Illetve a szokásos, SAS Militaria, BP.V.Sas u. 4, de lehet, hogy már átköltöztek szembe.
Előzmény: phantomII (7848)
phantomII Creative Commons License 2005.08.25 0 0 7848
A Humbrolnak is van ilyenje, az jóval kisebb. fabulis.hu vagy a többi online makettbolt. makettezes.lap.hu
Előzmény: Törölt nick (7847)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.25 0 0 7847
Kellene egy kis segítség: flakonos-fújós matt fekete festéket keresek. REVELL gyártott ilyesmit anno, most hol lehet kapni?
A körúti HO-KInál voltam, van TAMIYA, de az bazi nagy, csak egy pici felületre kellene. HELP HELP F1 F1....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!