Ott így lett csinálva karimakötéssel szorosra húzva és én is így szeretném csinálni annyi különbséggel hogy a kupolától vörösréz az egész. Habzásgátlót mindenképp akarok használni minden főzéskor, meg csak a cefrének a levét akarom főzni. Tehát akkor nem valószínű hogy felfog habzani? Mert akkor csak egy hőmérőt rakok a kupolára. Vagy akkor is kellene ez a parafadugós megoldás?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mivel már túl vagyok egy ilyen kísérleten,röviden leírom a tapasztalatokat. A sisak 320 mm átmérőjű ebbe hajlítottam egy 10 -es vörösréz spirált,ami lefedte az egész felületet,ezután a spirál szét lett húzva kúposra,így a menetek közt lévő néhány milliméteren tudott csak átjutni a párlat. A spirálba 75-85 fokos vizet keringtettem amit közvetlenül a hűtő tetejéből kapott. A hűtő térfogata 25 l amelybe 8 m 18- as átmérőjű cső van,a friss vizet egy 200 l -es kútvízzel töltött hordóból egy 11 w -os tó- szivattyú nyomja be alulról. A szivattyú által szállított víz egy része ,a mennyiséget golyós csappal szabályozva került a deflegmátorba,onnan vissza a hordó felső részébe.(az átfolyás mennyiségét szabályozva a deflegmátor hőmérséklete mindig igazodik a párák emelkedő hőmérsékletéhez,nálam kb.10 fok különbség volt)......A tapasztalatom az,hogy a deflegmátort beindítva néhány másodpercen belül reagált a rendszer,kb 18 % -al csökkent a kifolyó párlat mennyisége,és közel ennyi %-al erősebb lett az al szesz átlaga....A gyümölcspárlatok íztelenebbek lettek,először arra gondoltam ,hogy az évjárat miatt van,de többszörös próbálkozások után ki kapcsoltam és vissza tértek a teltebb ízek,azóta is bent van mint réz katalizátor.
Na, a túlcukrozottakból lehet issteni gyümölcs-sajtot készíteni. Egy tepsibe terítesz celofánt. 2-3 üvegnyi lekvártot meleg vizes fürdőn felmelegítesz kb. 55-60 Celsius fokra, majd még melegen szétteríted a tepsiben. rögtön ezután celofánnal lefeded. A tepsi szélén túlnyúló celofánt ráhajtogatod. A celofán az elsimított lekvárra simuljon. Ha kihűlt, az egészet celofánostól kiborítod egy olyan deszkára, ami alatta is maradhat. Mehet vissza a spájzba, a legfelső polcra. Kb. fél év alatt gyönyörű, kemény, sajtszerű állagot vesz fel. Időnként azért érdemes ránézni, hogy a celofán kívülről nem penészedik-e. Ezt szaliciles vizes törlővel le kell takarítani.
Egy recept a felhasználásra: saját szaloncukor. A gyümölcssajtot 2x2x4 centis kockákra vágod, megmártod olvasztott csokoládéba, majd kihűtöd. Átlátszó karácsonyi csomagoló fóliából vágsz 16x10 centis téglalapokat, és abba csomagolod, mint a szaloncukrokat.
Ha összeszorzod a "biztonsági szelep" nyitó nyomását az üstfedél felületével, akkor kiderül, hogy egy tonnányit kellene megtartania. Minden rész előbb törik, szakad, minthogy a fél báros szelep kinyitna.