Keresés

Részletes keresés

Sgt. Elias Creative Commons License 2001.03.01 0 0 22
Hol? Mit lehet ott beszerezni? (Creedmore-on kívül :-)
Előzmény: Vgaby (21)
Vgaby Creative Commons License 2001.02.28 0 0 21
Uraim !

Kérdezzetek a témában bátran ! Írjátok meg miről olvasnátok szívesen és ha szerény tudásom lehetővé teszi akkor válaszolok.

Üdv: Vgaby

Szombaton fegyverbolha !!!

Vgaby Creative Commons License 2001.02.28 0 0 20
Sziasztok !

Helyesbítenem kell tanult kartácsom hozzászólását ! Egészen pontosan minden hónap első szombatján NEM egyébként minden más szombaton is lehet lőni fekete korommal az APLE-n. :)) Üdv: Vgaby

Előzmény: Space Cowboy (17)
Space Cowboy Creative Commons License 2001.02.28 0 0 19
Jól van no, aki elléggé füstimádó, mindenhol ugyanannyira elvetemült. Befogadunk az elvetemültek klubjába bárki érdeklodot!
Előzmény: gvass1 (18)
gvass1 Creative Commons License 2001.02.28 0 0 18
Kedves SC,
APLE
"Itt találod a legelvetemültebb füstimádókat. "

hehe, en sem ott vagyok, pedig az en fustimadatomhoz ketseg sem ferhet...

Előzmény: Space Cowboy (17)
Space Cowboy Creative Commons License 2001.02.28 0 0 17
Hello Chariot kolléga!

APLE: XIII. ker. Tahi u. 9-11. Rákos - patak mellet. Hétfon-Szerdán van feketelopor, + minden 2. Szombaton. Itt találod a legelvetemültebb füstimádókat.

Üdv
SC

Előzmény: chariot (16)
chariot Creative Commons License 2001.02.27 0 0 16
Hát még ha azt is elárulod hol van! De tényleg, fogalmam sincs. Ez az a lötér a Rákospatak mellett?
Előzmény: Vgaby (15)
Vgaby Creative Commons License 2001.02.27 0 0 15
Dehogynem :)) Én is viccnek szántam, remélem a megfogalmazás milyenségéből sejtetted Te is !
Üdv : Vgaby

Nem jössz le soha az APLE-ra ?

Előzmény: chariot (14)
chariot Creative Commons License 2001.02.27 0 0 14
Á, izé, naszóval én abszolút vegyész vagyok. A mechanika nem igazán az én asztalom. Sajnálom ha kicsit homályos voltam, de ezt én viccnek szántam. Fegyverépités a vegyészet eszköztárával. Legfeljebb nem jött be.
Előzmény: Vgaby (13)
Vgaby Creative Commons License 2001.02.27 0 0 13
Sziasztok !

Chariot Kartács ezt fejtsd ki légyszi bővebben mert sekélyes képességeimmel nem bírtam értelmezni a probléma mibenlétét :))
Üdv : Vgaby

Előzmény: chariot (12)
chariot Creative Commons License 2001.02.27 0 0 12
Szasztok Skacok!
Hát én ezt hiszem itt és most mondtam le végleg arról, hogy kitet vegyek. Nem lehetne esetleg a dolgot úgy kezdeni, hogy a megmunkálandó anyag már oldatba ment? Mert én ahhoz már jól értek. Viszont nagyon útálnám magam amint már a harmadik darab, nem túl nagy, cserébe elég költséges gyújtóst készitem el. Esetleg faágyazat formában kristályositani?
Space Cowboy Creative Commons License 2001.02.27 0 0 11
Üdv kollégák!

Jó lesz nagyon az info, Vgaby. Eddig az országban ilyen témában csak a Kaliberben megjelent cikk létezik arról "gyönyöru" Kentucky-ról a "Kaliber 2000" korhú, és különösen ízléses felirattal. szerintem az elég sok embert riaszthatott el, úgyhogy kell a részletes info.

A honlapra felkerül mindenképpen, csak kellenének képek!

Üdv
SC

Sgt. Elias Creative Commons License 2001.02.27 0 0 10
Izgalmas!
Egyre inkább bennem van a kisördög, hogy ki kellene próbálni...
Előzmény: Vgaby (9)
Vgaby Creative Commons License 2001.02.26 0 0 9
Szia Sergeant !

Már megtettem :)) Íme !

Csiszolás

Az agy finiseléséhez szükséges 180-as, 320-as, 400-as és 600-as finomságú nedves csiszoló papír. Az autókarosszériához való papírok nagyon jó minőségűek azokat célszerü használni.
Először a 180-as papirral csiszoljuk át az agyat, mindig szálirányban egyenesvonalban csiszoljunk. Érdemes egy parafa vagy egyéb anyagú csiszolófára helyezni a papírt az egyenletes felület elérése érdekében. Nagyon fontos, hogy soha ne csiszoljunk keresztben, a szálirányra merőlegesen mert nagyon csúnya nyomot hagy és nehéz korrigálni. Néhányszor tisztítsuk meg csiszolás közben a portól a csiszolópapírt.
Minden papírfajtával készre csiszoljunk mert visszatérni a durvábbra sok plussz munkát jelent.
Ha eltüntek a durva reszelő és egyéb nyomok az agy felületéről, áttérhetünk a 320-as papírra. Ezzel már szép sima felületet tudunk kialakítani, legalábbis szemre és tapintásra. Mikor úgy ítéljük meg, hogy simább már nem lesz a felület, portalanítsuk gondosan a munkadarabot és töröljük át alaposan egy közepesen nedves szivaccsal. Mikor kellőképpen benedvesítettük az egész felületet, szárítsuk meg gyorsan egy hőlégfúvóval vagy egy erősebb hajszárítóval. A hőlégfúvóval óvatosan bánjunk mert a magas hőmérséklet könnyen elszinezi a fát. Különösen a vékony éleknél mozgassuk intenziven a légsugarat. Mikor megszáradt a felület, meglepve tapasztaljuk, hogy az addig tökéletesen simának vélt felületünk nagyon hasonlít a csiszolópapírra. Nem kell kétségbe esni, ez természetes.
Csiszoljuk át nagyon finoman az egész felületet, mostmár csiszolófa nélkül. Mikor újra sima az egész, akkor ismételjük meg a nedvesítést- szárítást, csiszolást. Ezt a műveletsort addig kell ismételni míg a szárítás után teljesen sima felületet kapunk. Ha ez megvan akkor a 400-as papírral leheletfinoman csiszoljuk át a teljes felületet. Nagyon vigyázzunk a szennyeződések elkerülésére !

Pácolás

A kész fegyveragy színét pácolással tudjuk befolyásolni. Sokféle pácot ismerünk és használunk. Az agyakhoz én a szeszes pácokat ajánlom, bár nem teljesen autentikusak, de könnyü velük dolgozni és a szinválaszték is kielégítő. A készen kapható zacskós pácokat 4 dl denaturált szeszben kell feloldani. Szinte azonnal oldódnak, teljesen homogén oldattá. Érdemes próbacsikokat festeni egy az agy fájával megegyező tipusú fára.
Kerüljük a durva szineket és ne felejtsük el, egy bükkfából semmilyen pác hatására nem lesz dió vagy gyűrűs juhar !!!
A pác felhordható ecsettel, rongypamaccsal de akár szórással is.
Nagyon figyeljünk a felhordásnál az átfedésekre ! Ahova két réteg pác kerül, ott egy sötétebb csík lesz látható. Hagyjuk a pácot tökéletesen megszáradni a következő művelet előtt. Ha elégedetlenek vagyunk a szín intenzítással, átvonhatjuk még egy réteggel a teljes felületet, természetesen az előző réteg teljes száradása után.

Póruskitöltés

Ahhoz hogy tükörsima felületet kapjunk végeredményként, a fa pórusait el kell tömítenünk a végleges varnish vagy olajbevonat felvitele előtt.
Erre két módszert ismertetek, az egyik gyorsabb ez a filler használata,
a másik pedig teljesen autentikus, bár nagyon fáradtságos és hosszú.
Kezdem a gyorsabb eljárással. Kereskedelemben némi utánjárással beszerezhető a Birchwood-Casey amerikai cég "stock-filler" nevű készítménye natur valamint dió színben. Ezt az anyagot nagyon alaposan felrázzuk és egy darab durva ronggyal felkenjük a teljes felületre.
A kenést a rostirányra MERŐLEGESEN végezzük, nagyon erősen beledörzsölve a fába. Természetesen csak a külső felületeket dörzsöljük át, a lakatszerkezet és a cső alatti részeket felesleges. Hagyjuk az elkészült felületet 24 órán át száradni, ezután dörzsöljük át egy darab tiszta ronggyal, hogy a felesleget eltávolítsuk.
A másik eljárás a sellakal történő kitöltés. Ezt csak nagy gyakorlattal rendelkező profiknak ajánlom !
Két púpozott evőkanál lehetőleg friss sellakot feloldunk fél liter denaturált szeszben. A teljes oldódás csak másnapra várható, lehetőleg 2 óránként keverjük fel az elegyet. Az elkészült oldatot egy háromszegletűre hajtogatott nem szöszölő ruhadarabbal kenjük fel a felületre és hagyjuk 24 órát száradni. Ezután csiszoljuk át nagyon óvatosan az egész felületet a pácolásig, vagyis csiszoljuk le a sellakot. Nagyon óvatosan kell ezt végrehajtani részben, hogy ne sértsük meg a pácolt felületet, részben hogy a teljes felületről a sellakot eltávolítsuk, gyakorlatilag le kell mattitani a felületet. Ha ez megvan akkor tartsuk az agyat a fény felé úgy, hogy súrló fényben lássuk a felületet. Észre kell vennünk apró kis csillogó pontokat, nos ezek a pórusok amiket ki kell töltenünk. Mivel ezek mélyebben fekszenek a fa felületénél, megül bennük a sellak. Nos az előző műveletet 10-12-szer kell elvégeznünk mikorra a pórusok teljes mélységben kitöltődnek. Ez hatalmas munka, de a végeredménye sem mindennapi.
Aki ezt az eljárást végigviszi, biztos lehet benne, hogy ha értő kezekbe kerül a fegyvere, tisztelettel fognak adózni szaktudásának.

Finiselés

Ezzel az eljárással adjuk meg az agy végső felületét, éppen ezért ne tekintsük ezt egy festésnek vagy lakkozásnak. Ez annál sokkal összetettebb dolog. A végső bevonatot nem egyszerűen felkenjük, hanem felépítjük. Ezt a műveletet kellő alázattal és maximális odaadással végezzük, ne kapkodjunk vele, gondoljunk arra hogy amit most csinálunk az akár több évszázad múlva is kézbevehető és csodálható !
Aki nem tud ezzel az érzéssel azonosulni az vegyen kész fegyvert !
Nos, ennyi bevezető után rátérek a dolog lényegére.
A nálunk beszerezhető és minőségileg megfelelő anyag a Birchwood-Casey által gyártott TRU-OIL ! Ez fözött lenmag olaj némi Varethane-nal keverve. A Varethane a kötésgyorsító az elegyben. Magunk is elkészíthetjük 9 rész olaj és 1 rész Varethane-t kell elegyíteni. A kész keveréket jól zárható üvegben tároljuk , lehetőleg fejjel lefelé.
Kinyitás után az esetlegesen képződött kemény filmréteget maradéktalanul távolítsuk el, mert kötés után nem oldódik fel.
Rázzuk fel jól a keveréket és egy kis tégelybe öntsünk néhány ml-t.
A felhordáshoz ne használjunk semmilyen eszközt, kizárólóg az ujjainkat !
Vékony réteget vigyünk fel egyszerre és hagyjuk teljesen megszáradni. Ez 24 óra száradást jelent. Ezután 320-as papírral csiszoljuk át lehelet finoman az egészet. Itt nem cél a teljes bevonat eltávolítása, csak a minimális felületi egyenetlenségek megszüntetése. Ezután ujabb réteget hordunk fel és újra megvárjuk a teljes száradást, majd átcsiszoljuk. Ezt a műveletsort 10-12 alkalommal megismételjük. Ne keseredjünk el mert a csiszolások után az agy úgy néz ki mint a rút kiskacsa. Jussom eszünkbe, hogy milyen gyönyörű hattyú vált belőle is !
A 12.-dik csiszolás után még legalább két réteget fel kell vinnünk de ezeket már nem csiszoljuk. Mikor az utolsó réteg is megszáradt, és jól végeztük a munkánkat, egy gyönyörű sima csillogó fényes felületet látunk.
Ha ez megfelel az izlésünknek, akkor végeztünk, lehet összeszerelni a fegyvert. Ha nem szeretjük ezt a nagyon csillogó felületet akkor kenjük át egy réteg WAX-al, mely megszünteti ezt a ragyogást és egy gyönyörű selymes fényt ad az agynak. Azt tudni kell, hogy ez a fajta bevonat nem 100%-ig vízzáró, de természetesen víztaszító hatású.

Vgaby
Jó szórakozást !

Előzmény: Sgt. Elias (8)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.02.26 0 0 8
Hali Vgaby,

Szerintem ezt a cikket folytatnod kellene, és akkor fel lehetne tenni a honlapra. Hátha kedvet kapnának hozzá az emberek.

Engem tényleg érdekelne, csak két dolog tart vissza, az egyik az időhiány (örülök, ha hetente lőni kijutok), a másik, hogy technikából mindig 3-as voltam...

Azért folytasd, Vgaby, előbb-utóbb sikerülni fog egy kis kört összeszedni, akinek szintén lesz tapasztalata, majd onnantól lehet igazán jól használni ezt a topicot!

Előzmény: Vgaby (7)
Vgaby Creative Commons License 2001.02.25 0 0 7
Szia Sergeant !

Nagyon örülök,hogy idetaláltál,végre az első értelmes beírás !
Szóval ahhoz hogy egy kitet megépíts nem szükséges nagyon komoly szerszámpark. Néhány favéső és ráspoly, reszelő mérőeszköz valamint egy legalább 100-as satu szükséges. Ez a feladat dologi része. Általában a kitek építésének nagyobbik hányada a famunka. A fémszerkezetek alapvetően működőképesen vannak a csomagban, ezeket csak hangolni szükséges. Viszont a munka bonyolultabb része a famegmunkálás, mert szinte semmi nem illeszkedik a helyére, ami nem baj mert ha készre lenne gyártva nem vennénk kitet ! :)
Először a csövet kell a helyére illeszteni kotyogásmentesen, de azért szoros illesztéssel.
A második lépés a lakatszerkezet beillesztése. Ennél a résznél már nem baj ha tisztában vagyunk a lakatszerkezet működésével. A lakatszerkezet általában kisebb igazítással befér az előre kimart fészekbe, de a fészek mélységét néhány helyen hozzá kell illeszteni a fémrészekhez. Erre kellenek a favésők. Ezekből célszerű beszerezni egy fafaragó készletet és néhány ácsvésőt. A fafaragó készletben megtalálhatóak a rádiuszos vésők és a "kutyaláb véső" ez utóbbit használjuk legtöbbet. Csak ezzel lehet a mélyen fekvő vizszintes felületekhez hozzáférni. Mikor a lakatszerkezetet úgy beillesztettük, hogy akadály és súrlódásmentesen működik akkor következik az elsütő szerkezet. Az Ardesa ill."Traditions" gyártmányoknál előfordul, hogy az elsütőszerkezet fészke nem elég mély. Így az elsütőemelő nem ér hozzá a lakatszerkezet kioldókarjához. Ebben az esetben az egész fészket mélyebbre kell vésni, ez viszont magával hozza azt a problémát, hogy az elsütőbillentyű rövidebben lóg ki az agyból. Ha ez zavaró mértékű akkor az agyat ki kell könnyiteni, hogy a megfelelő mértékű kinyúlást biztosítsuk. Ezt a mélyítést nagyon gondosan kell elvégezni kis lépésekben mert ha túlvéssük, akkor csak gyújtósnak lesz megfelelő az agy.
Ha ezzel megvagyunk akkor gyakorlatilag már müködőképes a fegyverünk, a sátorvas és a díszítő alkatrészek felszerelése van hátra a komplettírozásból. Mikor minden a helyén van akkor következik a munka legkényesebb része az agy végső formázása. Itt nem lehet örökérvényű megállapításokat tenni mert minden agy más és más. A lényeg, hogy a felesleges részeket el kell távolítani erre a ráspolyok és reszelők használhatók. A faráspolyok túlzott használatáról lebeszélek mindenkit mert nagyon nehéz a nyomait eltávolítani. Inkább használjunk fémreszelőket, azokból is a kettősvágásúakat a finomabb felület érdekében. Ne felejtsük el, nekünk kell a reszelés nyomait kicsiszolnunk !!! Az agy legtöbb méretét a fémalaktrészek adják. Törekedni kell a pontos illesztésekre a fa és fémrészek között.
Mikor ezzel is megvagyunk szereljük össze a fegyvert és ellenőrizzük a munkánkat minden oldalról alaposan. Most még könnyen korrigálhatóak az esetleges hiányosságok.
Ezután a fa és fémrészek finishelését kell elvégeznünk.
Ha érdekel a dolog akkor legközelebb azt ismertetem részletesen. Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet, ha úgy döntesz, hogy építeni akarsz nagyon szívesen segítek akár a gyakorlatban is . Üdv: Vgaby

Előzmény: Sgt. Elias (6)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.02.25 0 0 6
Hali Vgaby,

körülbelül milyen felszereltség mellett érdemes nekifogni fegyver építésének? Mi kell hozzá, és milyen szaktudás? Mesélj már egy kicsit, mert szerintem itt az a baj, hogy senkinek fogalma sincs erről az egészről.

Otpor Creative Commons License 2001.02.17 0 0 5
Jól van, srácok. Ezt vártam tőletek. Ellenállás!
Előzmény: Elephant (4)
Elephant Creative Commons License 2001.02.17 0 0 4
Dehogy lőnek, dehogy lőnek. Mint a galambot etetik!
Előzmény: Gai-luron (3)
Gai-luron Creative Commons License 2001.02.17 0 0 3
Ezek lelőnek.
Előzmény: Elephant (2)
Elephant Creative Commons License 2001.02.17 0 0 2
Átköltözünk ide, Gai?
Előzmény: Gai-luron (1)
Gai-luron Creative Commons License 2001.02.17 0 0 1
Virágot a csőbe, vázát a fejre.
Előzmény: Vgaby (-)
Elephant Creative Commons License 2001.02.16 0 0 0
Csúnya t0pic! Fúj! Make love not guns!
Vgaby Creative Commons License 2001.02.16 0 0 topiknyitó
Sziasztok !

Szeretném ha itt találkoznánk Mi az elöltöltős fegyvert építők, javítók és megbeszélnénk az esetleges problémákat valamint tapasztalatainkat megoszthatnánk egymással !
Üdv :Vgaby
Kíváncsi vagyok ki csap le a 0-ra ! :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!