Keresés

Részletes keresés

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.20 0 0 2823

A takaró kapcsán: megfelelő méretű porfogó szövet amivel minden oldalról a zongora alá tudsz fordulni és egy gumírozás körbe megteszi házilag is :)

Előzmény: Proci_85 (2820)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.20 0 0 2822

Inkább úgy fogalmaznék hogy profi tanár nélkül különösen a zongoratanulás eleje sokkal kockázatosabb.
Sajnos könnyű olyan rossz szokásokat kialakíani, rossz mozdulatokat rögzíteni amit utána sokkal nehezebb korrigálni.

Előzmény: Proci_85 (2820)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.20 0 0 2821

Mi anno egy ilyet vettünk https://www.gear4music.sk/en/Keyboards-and-Pianos/Piano-Dust-Cover-by-Gear4music/1FT6 (ugyanis itt találtunk jó áron Z állványt is -- azóta már nem kell feltétlenül olcsó Z állványért külföldre menni)

 

Azóta már láttam ilyet is: https://billentyus-hangszer-kiegeszito.arukereso.hu/soundsation/ul-sp88-nat-ultramikroszalas-billentyuzet-takaro-88-billentyus-zongorakhoz-natur-szinben-p571431156/ de őszintén nyugodtabb vagyok azzal a takaróval ami oldalról is fedi a zongorát.

 

Ha a szett szétszerelése és hordozhatóság nem szempont, akkor hadd ajánljam a figyelmedbe ezt (ha még megvan, egyelőre listázzák, elfekvő kifutó darab, szóval kipróbálás előtt érdemes odatelefonálni) https://hangbolt.com/hu/zongora/digitalis-zongora/kawai-cl36-digitalis-zongora

Előzmény: Proci_85 (2820)
Proci_85 Creative Commons License 2020.11.20 0 0 2820

Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos tanácsot és linkeket.

 

E kettő szettet néztem ki. Tartalomra ugyanaz: digitális zongora, állvány, 3 pedál:

Roland FP-30 szett: https://www.hangszerdiszkont.hu/index.php?route=product/product&product_id=23072
3 pedál, egy egyszerű bútorlapokból összerakott állvány. Úgy látom csak rá van rakva a bútor lábaira a zongora és teljesen betakarja azt, mint egy kupak lenne. (30k-ért adják ezt a bútort pedál nélkül, ilyet talán én is összeütök, ha erre esik a választásom a pedált megveszem külön, mely újabb 30k https://www.hangszeraruhaz.hu/roland-kpd-70-bk-pedal-konzol-digitalis-zongorahoz/P33494 )

 

Korg LP-380 szett: https://www.muziker.hu/korg-lp-380-bk

Ránézésre ugyanaz, 3 pedál, árban is nagyon hasonló a szett. Ezt külön nem is találtam. A bútor kiállása viszont jobb és lehajtható lapja van.

Bevallom ez a lehajtókája miatt tetszik. Mutatósabb emiatt a bútor egy szobában meg a portól is gondolom védettebb.

Maga az eszköz kinézete már kevésbé jön be. Feleségem szavaival élve, olyan mint egy mosógép, főleg fehérben: https://1.bp.blogspot.com/-djoXOVzqno4/WryxYE07cnI/AAAAAAAALk4/e1fthXCcu3MAaNSqcok7iRhRaDoN0aR3gCLcBGAs/s1600/P1540873-1.jpg

A Roland FP-30 letisztultabb, minimálisabb gombokat tartalmaz: https://static.roland.com/assets/images/products/main/FP-30_main.jpg

 

Azoknak akiknek csak szabadon áll a digitális zongora ilyen lehajtó nélkül, mivel védik a portól? Letakarják valamivel?

Hülyén hangzik, hogy csak a bútora miatt tetszik a Korg.

Arra is gondoltam, hogy megpróbálok építeni egy Korghoz hasonló lehajtóval rendelkező asztalt...majd ahhoz a zongorához, amelyiket választom, ha az nem a Korg lesz.

Csináltatok már ilyet, korrekt eredmény született? (asztalos van a családban)

 

Tudom, próbálni kellene. Jövőhéten benézünk 1-2 boltba feleségemmel.

 

Oktatás:

Megkérdeztük a barátnőt, 11 évet tanult zongoraiskolában. A koncepció az, hogy a környéken nézünk akkor egy hivatalos tanárt. Vele a kéz, ülés stb tartást átvesszük. Időnként visszatérünk hozzá kotnrollra, mentorálásra, de az idő nagyobb részét inkább önképzésben és az ismerőssel. Aztán meglátjuk hogyan alakul. Beláttattátok, hogy ez profi nélkül nehezebb.

 

 

 

Előzmény: djuice (2819)
djuice Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2819

Na igen és azt hiszem az LP380-hoz talán a 3-as pedálegység is jár. A kérdező valószínűleg nem ezt fogja firtatni ismeretlenül, ha egy adott modellhez egy összevissza csúszkáló kis műanyag kocka pedált kap esetleg...

Jó hogy felemlítjük a pedál kérdését is nekik!

Előzmény: ÁsítóSárkány (2818)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2818

Két elég jó modellel indulsz neki. Ebben az árkategóriában még a Kawai ES-110-et és Yamaha P-125-öt tenném mellé, amelyeket érdemes lehet végigpróbálni. Korgból a D1 és külső hamgszóró is érdekes lehet.

 

Ezen a szinten jellemzően Bluetooth MIDI-t kapsz (az érzékelt billentyűleütések, felengedések, pedálmozgatások digitalizált adatsorát tudod átküldeni.

Tipikusan a Bluetooth audio nincs ebben az árszintben.

 

Tanulást segítő lehetőségek jellemzően ezen a már komolyan vehető belépőszinten azért megvannak, érdemes lehet kipróbáláskor rákérdezni (extrém esetben előre megnézni a felhasználói kézikönyveket kipróbálás előtt).

 

Ha komolyabban gondoljátok a tanulást, akkor arra érdemes odafigyelni, hogy a zongorákhoz alapból eltérő pedálokat adnak a gyártók, valahol csak ki-be pedált kapsz.

 

Fő tanács: próbálni, próbálni, próbálni.

Szerezzetek be (akár kölcsönbe) egy nem gagyi fülest. Tipikusan a legtöbb zongora a nagy jack dugót szereti fülesnek, bár van amelyik kis jack aljzattal is rendelkezik... az átalakító párszáz forintos tétel..

Előzmény: Proci_85 (2813)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2817

Az önképzés és segítség témában teljes mértékben egyetértek.

 

FP-30 és stretch tuning: nem neveztem betegségnek. Inkább csak sajátosság, és annak kapcsán mentem a mélyére, hogy a Roland zongorahangzása elég megosztó: sokan oda vannak érte, sokan meg nagyon nem... Leginkább ki kell próbálni családilag, lehetőleg nem csak netes videókról.

 

Előzmény: djuice (2815)
djuice Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2816
Előzmény: Proci_85 (2814)
djuice Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2815

"szomszédban tizensokéve zongorázó barátnőjétől..."

Ha zenei végzettsége van róla és nem csak úgymond vhol ő is látta hogy kell ütögetni a billentyűket és autodidakta, akkor még szerencsétek is lehet.

Videóról, stb. oktató cuccokról megtanulni 0-ról azonban olyan mint autót vezetni megtanulni könyvből HA NINCS SEGÍTSÉG MELLÉ. Ugyanis főként az elején a megfelelő technika, ujjrend, helyes kéz és testtartás mindenképp felkészültebb személy kontrolja alatt kell legyen. Enélkül el lehet cseszni jó előre sok mindent, s még a kedvet is el lehet veszíteni ha valami nem úgy megy, pedig csak egy tanári kiigazítás kéne hozzá mondjuk...

Na mindegy, a neten én is látom a varázsütésszerű video reklámokat zongora oktató appokról, hogy 2 hét alatt már majdnem zongoraművész az ott szereplő kislány. Igen, valószínűleg a mesékben vannak ilyenek is!

A zenetanulás ugyanis elsősorban önfeláldozás szabadidőben, a kitartó gyakorlás szenvedéseiben, magyarul teljes egészében olyan mint a sport. Ha egy napot kihagyunk, azt már holnap észrevesszük, ha egy hetet, azt már a közönség is... (nem én mondtam, egy művésztől származik)

A lényeg, hogy az oktató dolgok gyakorlásra tanár mellett hasznos kiegészítők, de a főirányt mindig egy tapasztaltabb oktatónak kell kijelölnie.

Az FP30-ról nemrég derült ki hogy egy strech tuning betegsége van (amit persze csak haladó zenészek vesznek észre, nem a kezdők, de ha 200 ezer a kerethatár, az LP380 az mindenképpen drágább, mivel igényesebb kialakítású is.

A döntés a tietek és talán a tanult barátnő véleménye is fontos lehet, hogy mondjuk egy ipades kapcsolódást és a Roland oktató szoftvereit ajánlaná-e. Metronóm stb. az még elengedhetetlen a pontos gyakorláshoz, de ezt tudják a hangszerek, ill. az applikációk. A 2 típussal azért nagyon mellé lőni nem lehet és jó árban el is adhatók később, ha elunjátok az egészet, meg a gyerekeknek sem tetszik később...

Röviden, tömören dióhéjban kb. ennyi.

Tanultabb fórumtársak meg majd kiegészítik valamivel még biztos...

Sok szerencsét!

Ajándékként még ezt tudom adni: http://zenelniszeretnek.hu/piano/

Előzmény: Proci_85 (2813)
Proci_85 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2814

Meg annyi kiegészítés, hogy a lehetőségekhez mérten online szeretnénk tanulni + a feleségem szomszédban tizensokéve zongorázó barátnőjétől.

Bevallom jelenleg úgy érzem nem szeretnék dollár milliókat költeni oktatásra. Eljárni mindig munka után, főleg most covidos időben.

Elnézést, ha ez itt szentségtörésnek számít. Viszont véleményeket szívesen fogadok ebben is, ha teljesen agyament ötlet és felejtsem el.

Illetve érdeklődöm, ha kivitelezhető, mit érnek a zongorába épített tanuló módok vagy a BT kapcsolat tablettel és annak segítségével tanulni.

Szakmai szem hiányából nem tudom megítélni, hogy ezek hasznos dolgok (tehát a döntésben súlyozzam-e) vagy parasztvakítás.

Előzmény: Proci_85 (2813)
Proci_85 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2813

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni a döntésben.

Zongorában totális kezdő 30-35 éves fiatal házaspárként zongorázni szeretnénk tanulni.

A limit 100k volt, amiből gyorsan kijózanítottak, hogy inkább 200k körül érdemes nézelődni.

Roland FP-30 és Korg LP-380 között gondolkozunk. Az utóbbinál tetszik, hogy lehajtható fedlapos állványa van ( https://www.muziker.hu/korg-lp-380-bk )

2 kisgyerek mellett ez jól jöhet, bár hálószobából amúgy is "ki vannak tíltva", tehát nem annyira erős szempont, max jó ha van.

A cél egy jó közép elérése magunk és család szórakoztatására. Szeretném, ha jó darabig kiszolgálna minket. Kettőnk közül valamelyikőnknek bizonyára megmarad az elszántsága és nem fog 2 hónap után letakarva állni.

Előny lehet a tanulást segítő lehetőségek. Úgy látom a Rolandnál ez megoldott.

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.15 0 0 2812

A magam részéről nyugati videóval találkoztam, USA, Tennessee államból, James Paveltől (youtube nick: ThePianoForever)

Előzmény: -YDX7- (2811)
-YDX7- Creative Commons License 2020.11.15 0 0 2811

Köszönöm szépen :)  Igen én is láttam egy keleti videóban a billentyűzet érzékenységének furcsaságát, de ez nem riasztott el a vásárlástól. Remélem  beválik amire nekem kell. 

Előzmény: ÁsítóSárkány (2809)
-YDX7- Creative Commons License 2020.11.15 0 0 2810

Rendben. Elméletileg szerdán érkezik, de majd kiderül. Már várom egy ideje. 

Előzmény: djuice (2808)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.15 0 0 2809

Ha már döntöttél, akkor sok örömöt benne!

 

(A magam részéről a Casio-k közül a PX-160-at sokkal inkább ajánlanám, mert belefutottam egy elég furcsa review videóba a PX-S3000 és PX-S1000 kapcsán, amelyeket még nem volt módomban kipróbálni...)

Előzmény: -YDX7- (2807)
djuice Creative Commons License 2020.11.15 0 0 2808

És mikorra érkezik?

Ez vmi új fejlesztésnek titulált cucc. Majd írj pár sort, ha már lesz miről.

 

Tegnap egy kiváló úriember zongoratanárral volt szerencsém megismerkedni... Ő pl. a Korg B2-t tartja a Yamaha P-k mellett a legjobb s leghitelesebb olcsó választásnak. Hosszasan ecsetelte a billentés minőséget, a keytop anyagának megfelelőségét (ivory feel parasztvakítást), a repetíció és súlyozás kérdését és pl. a milliós Nord Satgetől a zeneiskolában ahol tanít, s ott megtalálható mindenféle más instrumentumon keresztül jól átlátja, kipróbálta a dig.zong kategóriákat. Kiegészítve a tucatnyi tanítványok általi visszajelzésekkel is, pl. például a nehezebb klasszikus zongoradarabok gyakorlásának problémáival melyik típuson mivel szembesülhet az ember...

Előzmény: -YDX7- (2807)
-YDX7- Creative Commons License 2020.11.14 0 0 2807

Sokat osztottam, szoroztam, gyököt vontam, lóvét számoltam, mire meghoztam a döntésem, ami lehet meglepő lesz. Tőletek is kértem tanácsot és azokat is figyelembe vettem. Lett volna egy Korg D1 120.000 ért de azt elvitték előlem. Nézegettem a YouTube ot, olvasgattam a véleményeket. Egyik nap a Korg D1 jött be a másik nap a Roland fp 30  a harmadik nap a Kawai Es 110 és így tovább. Egyszer csak elhatároztam magam és leültem megrendelni a Roland fp 30 at az egyik webáruházból ahol 200.000 alatt adják. Igen ám de mire a fizetés részhez értem kiderült nem lehet utánvéttel fizetni csak előreutalással vagy személyesen a boltban. Én eleve előre nem fizetek semmiért és mivel nem budapesti vagyok, hogy csak úgy hazafelé beugrok a hangszerért így végül nem rendeltem meg. Közben ismét változott a véleményem és ez inkább a az fp 30 as hangjával van kapcsolatban. Szép hangja van de nekem egy kicsit olyan gitárosnak tűnik, persze ez csak az én véleményem és ez is csak videók alapján. (Egyébként már megrendeltem a most érkező zongorát, mielőtt még egy fórumtárs felvetette hogy neki nem jön be az fp 30 hangja.) Végül arra a döntésre jutottam, hogy mivel nem leszek művész és csak saját szórakoztatásomra tanulgatok és zenélgetek, amiben a könnyű helyváltoztatás is szerepet játszott, megrendeltem állvánnyal, hármaspedállal a Casio px s1000 es zongorát. 

Előzmény: djuice (2805)
djuice Creative Commons License 2020.11.14 0 1 2806

Mi viszont hiszünk Isten erejében, még ha a gonosz eszköze is a vírus! Istennek terve van velünk! (ha már élet és halál a kérdés...)

Előzmény: Cooperx (2803)
djuice Creative Commons License 2020.11.14 0 0 2805

Ez a beszéd!

És mi a haxer?

Előzmény: -YDX7- (2804)
-YDX7- Creative Commons License 2020.11.14 0 1 2804

Nos nekem elméletileg szerdán jön meg a zongorám és nem aggódok különösen hogy kárba veszne a befektetésem.Nem vagyok vírustagadó de tavasszal is meg most is csak azt tudom mondani hogy ha ettől elpatkolok akkor meg is érdemlem. 

Cooperx Creative Commons License 2020.11.14 0 0 2803

Szia!

Nem tudom, hogy ki vagy, hol élsz.

Egyet tudok rólad: nagyon okosakat szóltál hozzá a digi zongorákhoz.

------

Figyelj! Nem orvos vagyok, csak sejt biológus.

Ebben az évben csak a kovid kutattuk.

 ------

Tarts távolságot!!!!!!!!!!!!!!!

Ez egy biológiai fegyver.

Előzmény: ÁsítóSárkány (2802)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.13 0 0 2802

Ez azért lakhely és életmód kérdése. Remeték előnyben :)

Előzmény: Cooperx (2801)
Cooperx Creative Commons License 2020.11.13 0 0 2801

Figyeljetek!

Minek ma beruházni egy költséges zongorára?

Lehet, hogy 3 hét múlva megfulladsz egy kórház folyosóján.

Benne van a pakliban?

Igen.

Kb. 20-30%-ban.

 

koqxdioo Creative Commons License 2020.11.04 0 0 2800

Ez utóbbi verzió a legszimpatikusabb, mivel szobai használatra kell így "ez illik legjobban" a környezetébe.

Köszi! 

Előzmény: djuice (2799)
djuice Creative Commons License 2020.11.01 0 0 2799
Előzmény: koqxdioo (2780)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.10.31 0 0 2798

Ha ez működne, az sokaknak lehetne érdekes itt a fórumon :)

Előzmény: djuice (2797)
djuice Creative Commons License 2020.10.31 0 0 2797

Nagyobb Roland zongik amúgy híresek a rendkívül részletes micro tuningról, így pl. semelyik más márkánál ilyen behatóan szerkesztés nem lehetséges talán.

Lehet hogy az FP30 is tudna hasonlót egy applikációból???

Előzmény: ÁsítóSárkány (2796)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.10.31 0 0 2796

Leginkább az a gond, hogy bizonyos hangkombinációk már-már disszonánsan szólnak...

ami természetes velejárója a stretch tuningnak.

 

Nem mondható, hogy a strech tuningot a teljes billentyűzetre nézve túltolták volna... viszont 1-1 gyakran használt hang esetében talán igen. Könnyű belefutni a dologba, ha pont nem azokat a hangokat fogod le, amihez az adott stretch tuning éppen szeret...

ez a középső A hang esetében kicsit zavaró tud lenni.

Előzmény: djuice (2795)
djuice Creative Commons License 2020.10.31 0 0 2795

De most akkor mi zavaró, hogy hamis vagy a hang tónusa nem szép?

Mellesleg majd minden hangszernél a közép tartomány a leggázosabb, általában szép alját és tetejét lehet hallani sokszor, de a közép tartományokkal sok gond szokott lenni tónusilag. Illetve Yamaháknál volt még az hiba egy időben, hogy a teteje is kis vékony erőtlen volt régebben.

Előzmény: ÁsítóSárkány (2794)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.10.31 0 0 2794

közben megtaláltam azt az angol nyelvű fórum posztot, ami után leesett a tantusz, hogy mi zavart:

http://forum.pianoworld.com/ubbthreads.php/topics/2540983/re-roland-fp-30.html#Post2540983

 

és valóban, a középső oktáv A hangja szól furán bizonyos hangközökben...

 

amúgy egy volt Roland alkalmazott a fórumon

  • megerősítette azt, hogy az FP-30 esetében a szokásos stretch tuningot alkalmazták
  • felvetette a második (lágy -- mellow) zongorahang használatát annak, akit a dolog zavar
    ha ez segít, akkor az egy egyszerű de nagyszerű megoldás lehet.
Előzmény: ÁsítóSárkány (2793)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!