Még nem számoltam ki, de nekem a fa fogyasztásom anyagi befektetése igencsak alul marad az előrekalkulált számításaimtól.
Akácot sikerült intéznem 1,800 Ft/ q-ban. És miután megvettem, még egy "kihagyhatatlan" ajánlatom érkezett! Durván 55-60 mázsa akácot 60.000 Ft-ban lehetett volna elhoznom. Gallyfa, de az az igazi fasza! Traktor kellett volna, meg vagy két munkás rajtam meg a haveromon kívül... Én meg három műszakban tolom, így átadtam másnak. Nem tudtam elmenni...Van még a tavalyiból... Egyenlőre csak elég lesz. :) De annyit hozzá fűznék, hogy ameddig nem volt DES 100-asom, hanem a kis 20 literes szamovár alakú réz főzőm volt ami ugye gázzal ment az se volt vészes. Sokáig kitartott a PB gázpalack. De most már a fáról, ha kényszerítenének sem állnék le! Bevált és fasza! És a viszonyításhoz képest számomra rendkívül olcsó! Csak óvatosan! Ennyi... :)
Kérdésem lenne: Hogy lehet kiírni azt, hogy kinek a hozzászólására reagálok valamit? Nem rég vagyok fent és egy kicsit még idegen a kezelő felület.. :)
Ha jól emlékszem 70-75Ft/litert írtam néhány hónapja. Ha valaki kihasználja az éves keretét, és lefőzi mind a 72 litert, akkor az 5400 Ft. Ha egy duplafalú, szigetelt készülékkel le lehetne menni 35Ft/liter összegre, akkor az már jelentős megtakarítás. ( egy nagy, és egy kis pizza :)
" Aztán persze ott vannak a számszerű előnyök: idő- és energiagazdaságosabb, meg gondolom az adott cefréből kihozható középpárlat mennyisége is nagyobb. "
Bár tapasztalatom nincsen benne,viszont vidékünkön nem első főzdéstől hallom(akinek van mind a két rendszer) nem igazán van különbség mert állítólag átfűteni a tányérokat több energia kell mint egy sima kisüsti üstöt,bár azt 2x kell fűteni. Nagyjából ugyan ott van energiamennyiségben,vagy minimális különbség van.Viszont jövő héten 28-án lesz kóstoló tréningünk,rákérdezek konkrétan mik a tapasztalatok.
A gázszámla igazolná a legjobban szerintem.
Viszont ezt tényleg tudja valaki biztosra,vagy csak az egylépcsősök állítása?
Több magyarázat is felmerült már bennem. Egyrészt, úgy tűnik, itthon a ker. pálinkának elsősorban nem a pálinkakedvelő a célközönsége, hanem jellemzően olyan pálinkákat főznek, amit ízléstől lehetőleg függetlenül minél több emberrel meg lehet itatni az országban, és erre az oszlopos finomítás az alkalmasabb. Most hogy ez üzleti szempontból jó vagy rossz hozzáállás, azt remélem ők tudják.
Aztán persze ott vannak a számszerű előnyök: idő- és energiagazdaságosabb, meg gondolom az adott cefréből kihozható középpárlat mennyisége is nagyobb.
Emellett elég sok „prémium” pálinkafőzde nyílt mélyebb szaktudás nélkül, szóval egész biztosan sokan voltak, akik egyszerűen elhitték, hogy az egymenetes a jobb, a modernebb, ami mindent tud, ez a jövő és kész. Egy időben azzal a mániával is gyakran lehetett találkozni, hogy a kisüsti módszer szar, elavult, semmire sem jó, és ezt elferdített nemzetközi trendekkel is megpróbálták alátámasztani. Valójában a legtöbb világhírű párlatfajta valamilyen formában a kisüsti finomításnak köszönheti az ízét.
A kosher 10 éves Jelíneket lehet, hogy külön főzik, az nekem is kisüstinek tűnik. De egyébként oszloppal is lehet hasonlót főzni, a Zufánek érlelt szilváját legalább ennyire szeretem, és az viszont biztosan oszlopos. Érzékelhető egyfajta különbség, de nem úgy, mint a hazai oszlopos szilvákkal. A szájban kicsit karcsúbb a Jelíneknél, de a korty végén olyat szól az erjedt szilvaíz, hogy nem is tudtam, hogy ilyet is lehet:)
Természetesen jó az űrtechnika,ha jó kezekbe van.Le írok egy esetet,hogy ha valamit ki spórolnak.Úgy 10 éve az egyik eléggé ismert kereskedelmi főzdében főzettünk haverral, előtte állítottak be egy gyönyörű Hagyó féle főzőt számítógép vezérléssel. Rá beszéltek bennünket,hogy felét lefőzi azon felét hagyományos kis üstön.Javában folyik a főzés ,beszélgetünk,egyszer csak nagy csengőszó a főzdés kapja a 10 literes vödröt és a főző alatt nyakon önti a tüzet.Mivel fával fűtöttek a számítógép azt nem tudta szabályozni,manuálisan kellett beavatkozni.A végtermék a kisüstin főzött jobban ízlett mindenkinek mint az egy utason főzött.
Azért nem minden országban tombol olyan elsöprő egymenetes-mánia, mint nálunk :) Engem az se lepne meg különösebben, ha Magyarországon volna a legnagyobb az egymenetes ker. főzdék aránya.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
És a végére, megcáfolván azt a kijelentést, hogy nem minden arany, ami fénylik..., de igen (csak annyit tudtam meg, hogy egy német megrendelő fogja nézegetni, és az apró betű nem kamu...)
( a teljesség igénye nélkül, csak pár aranyozott alkatrészt fényképeztem)