Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.10.15 -5 7 14815

off
Van itt egy fanatikus pitiáner retardált troll (falka), aki(k) mindent lepontoz(nak) azonnal, kb addig olvassá(k) hogy ki nick... nem kell foglalkozni ezzel, legfeljebb röhögni a hisztérikus erőlködésen, nem tehet(nek) róla szerencsétlen hibbant(ak)... (de amúgy gyaníthatóan egyetlen "ember", ezért a zárójelek, mert sok ilyen hülye nem nagyon létezhet, hanem valaki az indexnél, aki folyamatosan nézni a fórumot, tehát moderátor lehet, szóval inkább rebegjünk párás szemmel hálát, hogy nem törli is az adott kommentet, csak lepontozza...) XD

Előzmény: atherton_ (14814)
atherton_ Creative Commons License 2020.10.15 -4 4 14814

OFF:

vicces hogy félóra se kellett hozzá hogy valaki máris lepontozzon.. az illető valszeg egy mosógép megölésével is képes lenne megvádolni ennyire zsigeri alapon. :D

Előzmény: atherton_ (14813)
atherton_ Creative Commons License 2020.10.15 -4 4 14813

Az Asimov idézet amúgy nem analóg a szóban forgó kérdéssel, mert ott arról van szó hogy mit nevezünk életnek egy robot kapcsán, itt pedig nem erről.

Előzmény: NevemTeve (14811)
atherton_ Creative Commons License 2020.10.15 -2 4 14812

Oké, és hogyan kutatnál bármiféle szerves cucc után 400-500 fokos környezetben?

 

Több elmélet szerint lehettek óceánok anno a Vénuszon. Ott miért ne jöhetett volna létre élet szerinted, ha a Földön létre tudott jönni olyan spontán módon, ahogy a tudomány állítja?


Engem inkább olyasmi forgatókönyvek, szimulációk érdekelnének, hogy tkp. mennyi idő kell ahhoz, hogy egy bolygó olyanra főljön, mint amilyen most a Vénusz. Lehetséges e hogy a folyamat olyan öngerjesztő módon exponenciálisan begyorsuljon, hogy a végstádium nagyságrendekkel gyorsabban beálljon, 100 millió évek helyett mondjuk 100 ezer év? vagy akar 10 ezer év?

 

És miben különbözne az a Vénusz ahol csak ezer éve uralkodik 500 fok, attól a Vénusztól, ahol már x millió éve?

Előzmény: NevemTeve (14811)
NevemTeve Creative Commons License 2020.10.15 -9 2 14811

> ugyanígy csak a tudomány mai állására tudnak hivatkozni a Vénuszi élet pusztulásának idejéről

 

Mint Asimov egyik regényében:

-- Önt azzal vádolják, hogy megölt egy robotot.

-- Ehhez nem kellene először kimutatni, hogy a kérdéses robot valaha is életben volt?

 

Szóval a vénuszi élet pusztulásának ideje is érdekes kérdés, de talán meg kellene előzze annak a kutatása, hogy volt-e valaha is élet a Vénuszon.

Előzmény: Schenouda (14810)
Schenouda Creative Commons License 2020.10.15 -2 8 14810

Már adtam be régi cikkeket Atlantisszal kapcsolatban. Ezek természetesen nem a tudomány mai állását mutatják. De én ugyanúgy gyűjtöm magának az "Atlantisz-kutatásnak" is a történetét, ahogy az a 19. század második felétől haladt máig.

Érdekes megfigyelni a sokszor évenkénti változásokat. A szkeptikusok már a 19. század közepétől gyakorlatilag három irányt vettek fel azzal, hogy bejelentgették periódikusoan, hogy "megoldódott Atlantisz rejtélye"!

Az egyik irány az volt, hogy ez csak afféle tanmese, kitaláció Platón részéről, így aztán a geográfiai elemeivel egyáltalán nem foglalkoztak. A második irány, hogy "megtalálták Atlantiszt", csak nem ott, ahol Platón mondta, hanem pld. Théra, Kréta, Málta, Svédország, Ciprus, Szicília, Szahara vagy a Helgoland lehetett. A harmadik irány pedig azt jelentgette be periódikusan, hogy most már tényleg bizonyos, hogy nem süllyedhetett el egy nagy sziget az Atlanti-óceánban, ilyen-meg olyan geológiai okok miatt, főleg miután tisztázódott, hogy az Atlanti-hátság emelkedő hegység és nem süllyedő.

Atlantisz kutatói persze szintén periódikusan előálltak valamivel, valamilyen felhozott kőzetre  vagy állítólagos levegőből kiszúrt házromokra hivatkozva, hogy lám-lám mégis igaza lehetett Platónnak.

 

Itt van egy cikk 1961-ből, azzal, hogy Vége az atlantiszi legendának. A cikk szerint az óceán fenekén "szinte mindenütt"  bolygatatlan több méter vastag tengeri üledéket találtak az expedíciók.

De erre kontrázva már beadtam egy 1986-os Delta cikket, ami szerint mégis: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155547303&t=9000303

Jelenleg is jelennek meg pró és kontra könyvek a legendáról, s nyilvánvaló, hogy a tudomány nem mondta ki még a végső szót az ügyben. Egyébként kicsit hasonló a helyzet több más dologban (mint az Andok felemelkedésének ideje, vagy Antarktisz mikor jegesedett el), ugyanígy csak a tudomány mai állására tudnak hivatkozni a Vénuszi élet pusztulásának idejéről. Kiváncsi lennék, hogy mít írnak majd ezen ügyekben mondjuk 50, 100 vagy 200 év múlva, de egyáltálán lesz "végső", mindent eldöntő válasz ezekben valamikor???

Törölt nick Creative Commons License 2020.10.11 -5 7 14809

Elfogadsz bizonyítéknak ilyen horderejű kérdésben, miközben Atlantisz és őskori megalitikus, fejlett építkezők rendíthetetlen híve vagy, olyan környéken, ami abszolút nem római, de még csak nem is igazán görög, hanem mezopotámiai és egyiptomi befolyási terület volt még a megalitikus korokban... mégis neked megfelel, hogy mert mellette alatta találtak római motyót, azzal el van boronálva.... ez pont az a történész gondolkodás ami ellen magad is fellépsz más témákban... azok a feltalált apró cseprő bizonyítékok pont az ilyen történészek szívéről vették le a nagy követ, hiszen tessék nézni itt van biztosssss hogy római. Hát nem. Sok egyéb módon is odakerülhettek 2000 év alatt... a rómaiak te is tudod, hogy kutatták az elődöket, az óhellén és óegyiptomi titkokat is és az atlantisziakat is. Rajongásig imádták őket, ezért is plagizálták az összes misztériumukat, de még az óperzsákét és az asszírokét is, mert sejtettek eme nagy ősi népek körül titkokat, mint ahogy vannak is voltak is, pl óriások és törpék pl paleoasztranautika vagy éppen igazi mágia, valóban varázs képességű mesterek. Ebben szerintem egyetértünk. Nyilván csak saját konyha teóriát írhatok, de nem is saját, mert nem a kisujjamból szoptam nyilván. A Deniken és Sitchin féléknek triviális. Hogy azért kerülhettek oda mert ad egy már a rómaiak is nyomozta, és római ásatások során kerültek oda (jó volna pontosan lajstromba venni azokat a tárgyakat ill törmelékeket, hogy kiderüljön miféle maradványok, használtai tárgyak vagy valamilyen egyéb célra való dolgok voltak, akár rituáléra pl...) illetve, mivel évszázadokon át római birodalmi város volt tele rómaiakkal és kiemelt szent hely amit pofozgattak, szépítgettek, császáronként hozzáépítgettek (de leginkább mellé... csodásan látható a nagy terasz mellett a néhány ott elég aprónak tűnő római templom... mégis miért nem rá építették..? ) Mint írtam már a Bacchus (Vénusz) templomnál meg vitán felül van, hogy egy régebbi másik templomot "ölel" azaz teljesen ráépítették az újat a régi oszlopokat befalazták de belül szépen látszanak, gyönyörűen megfigyelhető hogy görög oszlopok, ami akár főníciai is lehet, szerintem az is, de nem lényeg, együtt mozogtak... a rómaiak persze ügyesek voltak, de nem építkeztek annyira monumentálisan és megalitikusan mint az ógörögök vagy az egyiptomiak, egyszerűen nem is voltak annyira motiváltak, hiszen hitviláguk másolt volt, a szakramentum már nem volt jelen, ahogy szoktad mondani cargo tárgyak voltak már csak a szobraik és templomaik nem értették az ősi heliopoliszi misztériumot... Ezek a törmelékek odakerülhettek a rendszeres földrengések, nagy szökőárak stb során, tehát a természet miatt is egyébként. Továbbá lehetséges, hogy odacsempészték már a XX században kedves francia szkeptikus történészek, hogy ne szekálják már tovább őket Baalbek rejtélyével... nem gondolod..? ;)
A város ismerten 5000 éves, és ha a történészet ezt kimondhatja, akkor sejthető, hogy még régebbi, scak nem merték távolabb datálni, mert az már komolytalan lenne ugyebár. Megmaradtak a mérsékelt 5000 évnél. Hol voltak ekkor még rómaiak... Baalbek tehát ugyanaz a kategória mint Ninive, Babilon, Uruk, az ősi Heliupolisz, Jerikó vagy éppen Tartesszosz stb stb, tehát a történelem első megalitikus nagyvárosai közé sorolható szerintem... A terasz meg nyilvánvaló hogy ott volt már, ahogy te magad is most finoman céloztál rá, hogy még csak görög és főníciai SEM...
Szerintem atlantiszi megalitikus maradvány rom (talán ezek közt a legjobb állapotban megmaradt és ismert helyszín), ott atlantiszi gyarmati épület állt, annak a romjait, az alapját láthatjuk, ami csak önmagában felépítmény nélkül is vagy 40 méter magas és 300 méter hosszú, tehát küklopszi építmény, nem zárom ki hogy még óriások építették, hiszen a küklopszi szó pontosan ezt jelenti, ezt őrzi a nyelvi emlékezet, hogy valaha, történelem előtti időkben óriások jártak köztünk, talán ők voltak az "istenek", én ebben akarok hinni... a rómaiak kis egérkék ehhez képest, pedig ők sem voltak piskóták (és miért nem, mert fanatikusan utol akarták érni az ősi mestereket, mutatni és hinni akarták hogy ők sem kisebb birodalom) és tudom, hogy te is ebben is hiszel... csak egyszerűen nem szereted az ilyen felkapott helyeket, amiket mindenki rág, hogy Nagy piramis, meg Baalbek, ilyen magamfajta kontárok okoskodnak róluk... inkább te is lepattintod, mint a történészek... valahogy ezt érzem... bocsánat...

Előzmény: Schenouda (14808)
Schenouda Creative Commons License 2020.10.11 0 11 14808

Sem a gízai Nagy Piramis, sem a baalbeki Nagy Terasz építésében semmi rendkivülit sem látok.

 

A rómaiaknak kiváló mérnökei voltak, messze jobbak a föníciaiaknál. Konstrukcióikról többször beszéltem. Baalbek ősi szenthely volt, régibb a föníciaiaktól is (ezen a területen sok ilyen város van!), de a megmaradt templomok a római idők termékei, s valóban inkább görög stílusúak. Főként éppen a templomok alatti két nagy pódium, ami leginkább a rómaiakra jellemző!

Nem is olyan rég írtam a római mérnökök teljesítményeiről: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155013567&t=9000303

Ilyen Google utcakép nézegetéssel, nem hiszem hagy valami rejtély mélyére bukkansz. A német régészek már több mint száz éve kutatóárkokat ástak a nagy terasz kövei alá is, ahol római és görög kori kerámia darabokat, pénzeket és más kidobott szemetet találtak. Szerinted ezek akkor, hogy kerültek alá az "ezer tonnás" tömböknek??? (a terasz építését még az i.e. 2. sz-ban kezdték el, mikor Baalbek még görög kultúrterülethez tartozott, majd gigantikus kövekkel ezt folytatták a római uralom idejében, az i.e. 1. sz. végétől).

 

Javaslom elolvasásra és tanulmányozásra két régebbi beírásomat, amiben elmagyaráztam, hogy a nagy terasz miért a rómaiak műve:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148472421&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148540300&t=9000303

 

Ha látsz a baalbeki teplomoknál amolyan csálé ráépítéseket, kisebb, dúrvább kövekből, azok a mohamedánok középkori művei, mikor erődnek használták a helyet. S nem a rómaiak ráépítései a föníciai templomokra.

 

Előzmény: Törölt nick (14807)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.10 -4 7 14807

Baalbek-re visszatérve. A Google Earth, Street View-ben már tökéletesen bejárható az egész körpanorámás képpel... jobban is mint a valóságban, hiszen általában mozdulni nem lehet a turistáktól... meg amúgy sem engednek akárhová... csodálatosan látható a régi és az újabb ahogy egymásra épült. A rómaiak, tudjuk, hogy szinte mindent, amit ott találtak egy helyen vagy leromboltak, vagy átépítettek ráépítettek profán módon, mert zömmel nem értették az ősmisztériumot amiről szólt az adott hely vagy szent tárgy. Itt ennél szebben nem is lehetne látni, ahogy a bizonyos Bacchus templom, ami olyan bazi nagy, az egy római ráépítés valóban, ahogy írtad és persze köztudott... azonban be is lehet menni ám a gugliban!!! Mit is látunk bent? A régi eredeti, ősi főníciai ill ógörög átépítésű templomot! Baal eleve nem is római isten volt és nem is görög, hanem főníciai, kultuszáról fogalmuk nem volt a rómaiaknak, csak halvány másolatokat, utánzást produkáltak. De amúgy nem is ez a terasz, ez csak egy jó nagy templom ott, de a terasz sokkal nagyobb, a görög és azt másoló római templomok mindig 75 méteresek... namost ez szintén egy templom alapja volt több mint 200 méter hosszú, ez a terasz, és ez az, amit nem tudunk hogyan építettek és pontosan kik, csak találgatunk... de vannak benne ezer tonnás kövek is. A két külön fekvő "félkész" nagy kő, egyfelől nem megállapítható korú, tehát aligha a rómaiak hagyták ott, ha nem már ott volt és a rómaiak tiszteletben tartották az ősi építőket (különben ha ők kezdték volna, akkor valamit biztos hogy csináltak volna vele vagy betemetik, vagy befejezik a munkát... de ilyen irdatlan megalitikus munka nem volt jellemző a rómaiakra, akkor már inkább a hellének, bár még nekik is sok lett volna... hiszen  nem a Római birodalom bukásakor épült az egész komplexum ugyebár, hanem az évezred eleje felé. (legalábbis a római része), Heliopolisz ugyebár a hely másik neve, ami görög név... nem római...
Szóval egyezzünk ki abban Schen, hogy a terasz nem római építésű... hanem ahogy a többség mondja parakutató berkekben, egy rejtély. Jó lenne egy módszer, amivel a konkrét kő kora meghatározható lenne megbízhatóan... lehet nagyot néznénk... szerintem ősi atlantiszi küklopszi megalitikus építmény egyértelműen... nagyon beleragadtál ebbe a római marhaságba... :)

Schenouda Creative Commons License 2020.10.04 -2 9 14806

 

David Hatcher Childress a Technology of the Gods c. könyvében (1999) ezoterikus társaságokra hivatkozva írja, hogy 15 ezer évvel ezelőtt 3 nagy civilizáció volt: Atlantisz, a Ráma Birodalom és az Oziriszi Civilizáció. Ez utóbbi azonos lenne (részben) a prehisztorikus Egyiptommal. Valószínűleg ebből a forrásból teszi hozzá azt az elképesztő, valójában sci-fibe illő dolgot, hogy akkoriban a Mediterránum egy virágzó völgynek hatott. Krétától délre tavak voltak. A Nílus pedig a földközi-medencében nyugatnak folyt Szicília és Málta közt, hogy a Gibraltárnál az Atlanti-óceánba ömöljön. A folyó virágzó völgyét nevezték Oziriszi Civilizációnak. Akkor épült a Szfinx és az Ozerion is Abüdoszban.

 

Jean-Bruno Renard francia szociológus és szkeptikus az ősi asztronauták elméletét "neo-euhémerizmusnak" becézte. Ez nem Erich von Dänikennel kezdődött 1968-ban, hanem már a teozófus Helena Blavatskyval a 19. század vége fele, majd 1919-től Charles Hoy Forttal, majd az 50-es évektől Harold T. Wilkinssel, Kolosimóval, Kazancev-el, majd 1962-től Robert Charroux-al (és még sok mindenki mással).

 

 

 

construct Creative Commons License 2020.10.04 -9 3 14805

Milyen jól megtaláljátok egymást ezekkel az elmeháborodott fantasztákkal.

Előzmény: Schenouda (14804)
Schenouda Creative Commons License 2020.10.04 -3 9 14804

Az osztrák Hans Hörbiger mérnök jégelmélete szerint a harmadik Hold lezuhantával az óceánok szétterjedtek a földön, s csak a magasfennsíkok, mint az Andok, Új-Guinea, Mexikó, Abesszínia és Tibet emelkedtek ki, ahol az emberek meghúzhatták magukat. A negyedik Hold, a Luna befogása 12.000 évvel ezelőtt úgyszínt katasztrófákat indított el, Atlantisz, Mu Föld és Gondvana elsüllyedésével.

 

 

Robert Charroux A világ urainak könyvé-ben (1967) kicsit hasonló, de még fantasztikusabb elmélettel állt elő a földgolyó öt szigetéről. Képzeljük el, az i.e. 10.000 évet, amikor a jégtakaró jóval kisebb volt mint magyarázta a francia alternatív-kutató-, s határos a Zöld Földdel vagy Hüperboriával, ahol a hagyomány szerint egy rendkívül fejlett civilizáció virágzott.

 

A földönkívüliek első hulláma 12.000 évvel ezelőtt érkezett a Tejút egy csillagáról, akiket az első beavatóknak nevez. Ők elsőként Hüperboreián szálltak le.

Utána nem sokkal nagy kataklizmák történtek a Földön. Előbb tűzözön sepert végig, majd vízözön jött, és öt nagy magas fennsík lakói menekültek meg. A négy emberi fajt is innen származtatja:

Amerika a vörösbőrüek: az Andok (Perui Altiplano), Mexikó (s talán a Sziklás hegység).

Himalája a sárgák.

Iráni fennsik, a fehérek.

Etióp magasföld, a feketék.

Tehát innen terjedtek volna el a fajok.

 

Ad egy ábrát is erről:

 

 

Az ábrán i.e. 5000 és 3000 közé rajzolja be a Vénus üstökösének az érkezését, ami el is foglalta a helyét a naprendszerben (szerinte a Venust a történelem előtti időkben - azaz 5000 évnél korábban - az emberek nem ismerték-ismerhették, hiszen még nem is volt a naprendszerben). Az új bolygóról jött a földönkívüli beavatók második hulláma: Kukukan, Quetzalcocha, Viracocha, Baal és társaik. A vízözön után voltak mutációk. A vörös bőrű atlantákból beolvadtak az egyiptomiakba és fehér keltákba.

 

Hogy a világ őscivilizációinak kevés nyoma maradt, arra azt mondja, hogy a fejlett városok a völgyekben voltak, amiket elmosott a vízözön. Egyiptomi a legkorábbi magas kultúra (i.e. 4000-től), ami kimutatható. Ez egyben a legújab ország is, hiszen a Nílus völgye csak 12.000 éve létezik, csak azóta ömlik a Földközi-tengerbe. Az egyiptomiak nem is tudtak semmiféle áradásról. Hüperboreuszok vagy atlanták költöztek a Nílus-völgyébe.

 

Schenouda Creative Commons License 2020.10.02 -3 9 14803

Nyilván nem egyenlők. De lehet közük egymáshoz!

 

Persze, jól érted, amire gondolok. Hiszen csak azt mondom, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni, de nyilván nem mondok lehetetlent azzal, ha volt élet a naprendszerben, sőt, fejlett civilizáció, annak ugyanúgy vágya lehetett, hogy eljusson a Földre, mint ahogy mi tervezzük meghódítani a Marsot.

Más csillagokról (vagy "galaktikákból"!) idejött űrhajósokban én nem hiszek, mert túl kicsi egy bolygó ahhoz, hogy nyersanyagban ellássa lakóit, hogy azok más csillagrendszerekbe tudjanak költözni. Ha csak nem egy olyan bolygórendszerben élnek, ahol jó pár bolygó lakható, de a mi naprendszerünkből itélve, erre mindig elég kicsi az esély. Felfoghatatlanul sok energia kellett volna egy ilyen utazáshoz, mondjuk a Siriusról, csak azért hogy itt egy primitív néger törzsnek istent játszanak? Majd el is tűnjenek? Ennek semmi értelme, semmi haszna...!?! Ha voltak itt idegenek, a "közelből" kellett jönniük.

 

Talán Atlantisz volt kapcsolatban még idegenekkel és az Egyiptomiak ezt már csak az atlantiszi gyarmatosítók ill túlélők közvetítésével hallották.

 

Hasonló gondolataim mindig voltak, persze ezek csak hipotézisek. Homérosz is utal erre, és más hagyományok is, hogy az atlantiszi királyságban jelentek meg a prehisztorikumban az idegenek. A prehisztorikus egyiptomiak még ismerhették őket, mikor az expedícióik eljutottak az óceáni szigetekre, de a dinasztiák Egyiptoma már nem.

Valami ilyesmiről írsz, viszont ahogy írtam, nem kifejezetten "tanítómesterek" voltak a valódi idegenek. Az emberi mítoszok gyártanak tanító isteneket, attól függetlenül, hogy voltak-e más bolygóról látogatóink vagy sem. Több Charles Fort eszmefuttatást kellene olvasni mindenkinek, aki e témával ismerkedik, mert ő már száz éve is közelebb jutott a lényeghez, mint a palesztin kereskedősegéd, Sitchin.

Előzmény: Törölt nick (14801)
Schenouda Creative Commons License 2020.10.02 -3 9 14802

Persze, bizonyos körülmények közt, ha te uralkodsz, vagy rabszolgának tartassz egy másik fajt, nyilván megtanítod bizonyos mechanizmusokra, amik neked hasznosak, de jól felfogott érdekből, minden mást tiltassz neki!

Csak példának mondom, hogy Amerikában a fehér rabszolgatartók megtanították a négereknek az európai parasztok eszközeinek (sarló, kapa, kasza, gereblye, stb) használatát, ugyanakkor kifejezetten tiltották, és erre figyeltek is, hogy ne tanulják meg vagy lessék el a fehérektől az írás-olvasás tudományát. Egyébként ugy kezelték a szerencsétlen feketéket, mint a marhákat, tehát a legnagyobb darab (és butább) négereket igyekeztek pároztatni (gondolom ezért is ilyen drabálisak az amerikai négerek), ezeknek volt a legmagasabb áruk. (De mindig volt azért a rabszolgák közt is olyan, akik több minden ellestek uraiktól.)

Viszont minél fejlettebb egy technika annál nem kifizetődőbb a rabszolga munkaerő használata. Tegyük fel, ha egy nagyon fejlett technikájú űrhajósnép tömegesen lepte volna el a Földet, hogy itt bányásszon, gyakorlatilag az ókorra nem is maradtak volna aranybányák! (Egyébként nem látszik a föld ásványkincseiben, hogy egy történelem előtti technikai civilizáció már kiszedte volna a magáét.)

 

Sokkal hatékonyabbak lettek volna az idegenek, ha saját techikájukat használják, azaz nagyon fejlett gépeket, a mi 21. századi technikánktól is sokkal fejlettebeket, amik kezelésére csak pár fő személyzet elég, mintsem több ezer primitív földlakóval kínlódni, akik csákányokkal és csillékkel bányásszák nekik az aranyat. Ez olyan Sitchin-féle elképzelés, tele buktatókkal.

 

Előzmény: Törölt nick (14800)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.02 -5 8 14801

Egyszerűbben mondva az istenek nem egyenlő űrhajósok.

 

Nyilván nem egyenlők. De lehet közük egymáshoz! Azonban az, hogy az égben szekerekkel repkedő istenek, vagy a tengerekben térdig gázoló irdatlan óriás istenek közlekednek a mítoszokban ill vallásokban (nálam a kettő egykutya), az azért erősen arra is utalhat, hogy ezek tényleg megtörténtek vagy nagyon hasonló események valaha. Annyira mélyre ásunk az időben, hogy ki tudja mikor, talán 10- talán 100 ezer éve vagy akár évmilliókkal ezelőtt. Elég annyi hogy valami ősi emlék volt róla, és az újabb korszakban egy nép, erre alapozza a regéit, nem kellett ehhez hogy találkozzon az adott istennel, elég ha hallott róla, olvasott egy kőtáblán, mondta a nagypapa stb... a görög- majd a római kor, az ókor utolsó évezrede során már eltávolodott az emberiség az korábbi korok ősmítoszoktól... az óegyiptomiak fáraói még "istenek voltak" ugyebár (ahogy egyébként a mezopotámiai uralkodók is), ahogy írtad minden szisz-szösz dolgot isteneknek tulajdonítottak... ennek kell legyen egy gyökere, hogy miért tették... aligha butaságból naivitásból, hanem valami korábbi dologra alapozta, vagy elődjeik mítosza, vagy utazásaik során látott dolgok. A görögök és rómaiak ókora meg ezt még profanizálta és az istenek emléke egyre halványult, egyre inkább a mesék világába került...

Talán Atlantisz volt kapcsolatban még idegenekkel és az Egyiptomiak ezt már csak az atlantiszi gyarmatosítók ill túlélők közvetítésével hallották. Ugyebár egyes teóriák szerint két nagy Atlantisz korszak volt, az Ős Atlantisz, ami akár 100 000 éve is lehetett és az Új Atlantisz (nyilván a régebbi az, amit te Nagy Atlantisznak nevezel) 10-12 ezer éve; namost kézenfekvő hogy még az ős Atlantisz volt kapcsolatban idegenekkel, vagy éppenséggel azok alapították, ahogy ugyebár ezt is olvashatjuk egyes teóriákban... Tehát a vénuszi civilizáció elpusztult (vagy akár az is lehet hogy már ennél jóval előbb ideköltöztek telepesek), a túlélők leszálltak a Földön és alapítottak egy országot (illetve a meglévő földi telepeket és bázisokat kezdték bővíteni), s ahogy terjeszkedtek, találkoztak az ősemberrel "elhozták nekik a tüzet", tanítgatták egyúttal le is igázták őket... minket...
Ha abból indulunk ki, hogy ugyebár az égből "óriások és törpék érkeztek" (az istenek kihaltak, mert nekik az itteni körülmények hosszú távon ártottak fiziológiailag, vagy éppen más miatt, pl háborúztak folyton (akár a nibirui "istenekkel", ahogy Sitchin teóriája mondja, a törpék meg ahogy te utaltál már rá, lehet hogy még ma is élnek a föld alatt); két másféle humanoid faj, mint az ember, az istenek és a démonok; az ősember így láthatta őket és így mesélte unokájának, százezer év torzítását még hozzá kell adni az istenek egyenlő űrhajósok elképzeléshez. Természetes hogy nem ugyanazok, nem ugyanolyanok, ahogy a regék és vallások leírják őket, de az alapot ők adták anno... talán

Előzmény: Schenouda (14799)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.02 0 2 14800

Áruld már el, mit nyertek volna vele?

Ugyan nem én vagyok a megszólított,de az emberi civilizációk viselkedéséből is le lehet szűrni,hogy egy bizonyos  szint fölött megjelenik a saját kultúra exportja, különböző jól felfogott érdekből.

Az ember azért akar robotokat "alkotni a saját képmására" ,mert azok tudnák használni az eszközeit, kéziszerszámát,nagyobb gépeit.

Lehet,hogy nekik egyszerűen csak inteligensebb munkaerő kellett,aki pl. "aranyat bányászik nekik",mert kell az akkumlátorokhoz.

Előzmény: Schenouda (14797)
Schenouda Creative Commons License 2020.10.02 -1 10 14799

"a Földet mesterségesen termékenyítette meg, ősi időkben ide érkezett fejlett (nem is lehet nem fejlett ha ide utazott ugyebár) idegen civilizáció (nagyjából erre utal a sumer őshagyomány is, ha így akarjuk érteni), számos mítoszban van jelen ez, hogy az égből jöttek az istenek, akik elhozták az életet, akik gyermekei az emberek stb..."

 

A mitoszok igazából nem ezt mondják, hanem azt hogy az istenek teremtették meg a világot, hiszen a kereszténység szerint is az Isten teremtette a világot. Ezek a teremtésmítoszok. Az emberek, még azt se mondanám, hogy logikátlanul, különböző isteneknek tulajdonították a föld teremtését. Ezek - sokszor hosszú - megfigyeléseken alapuló természetismeretből fakadtak. Egy tavat az ég istennő könnyeiből keletkezettnek mondtak, és valóban egy nagy esős korszak nyomán keletkezett. Sokszor földtani mítoszok valós eseményeket közöltek, hogy istenekről beszélnek mögötte, az majd mellékes. Érdekes hogy minden alternatív magyarázó a "sumér" mítoszokra hivatkozgat, pedig a kereszténység szerint is Isten teremtette a világot. Például ha egy sumer villámisten lerombolt egy palotát egy mítoszban, a magyarázók ezt valamiféle lézerfegyveres akciónak gondolják, mert hát a sumerok kurvarégen éltek, így könnyebb bármit mondani az esetről. Ha szegény görög Zeusz villámai teszik ezt egy templommal, azt meg közönséges villámnak gondolják, s az alternatív magyarázók sem mondják azt, hogy Zeusz lézerfegyvert alkalmazott.

Egyszerűbben mondva az istenek nem egyenlő űrhajósok. A mitosz nem tesz különbséget való és elképzelt közt, a természetmagyarázat is lehet valós vagy kitalált bennük. Az egyiptomiak szinte az összes nagy találmányukat, kezdve a sarlótól az írásig, mind-mind az isteneknek tulajdonították. Most szerinted ezekre idegen űrhajósoknak kellett megtanítani őket?

Ha jártak itt, vagy éltek a földön más bolygók lakói, azok sokkal rejtettebb módon tették és igazából nagyon kevés közük lehetett a mítoszok isteneihez. Szerintem ha bizonyosan nem jártak volna a földön semmilyen más égitest lakói, úgy ezek a teremtő istenek a mítoszokban bizonyosan szerepelnének! Elég forró talaj a mítoszok világa, mert sok minden keveredik benne. Én is csak megpróbálok eligazodni benne. Bizonyos forrásokat elényben részesítek, ha kihámozható a történetből egy prehisztorikus kapcsolat idegenekkel. Sőt, ezek sokszor nem is mítoszok, hanem ókori beszámolók, vallási szövegek.

 

Előzmény: Törölt nick (14798)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.02 -5 8 14798

Tehát úgy gondolod, nincs evolúciós összefüggés Atlantisz kifejlődése, és a vénuszi fejlett fajok közt, hanem amikor leszálltak ide, akkor találtak egymásra, azaz a vénusziak az Atlantiszra... Nem tudtam, azt hittem hogy összekötöd a kettőt, mint sokan mások, hiszen jó pár elmélet van erről (ha nem is vénusziakről, de pl Szíriusz rendszerből érkezők vagy épp nibiruiak, azaz a rejtőzködő külső órásbolygója a naprendszernek (ahogy Sitchin gondolja), amit ki lehet olvasni az ősi mezopotámiai kőtáblák szövegeiből. (legalábbis őszerinte)
Én csak teóriák közt szörfözök; az exogenezis teória (tehát űrből érkező földi élet) paleoasztroanautikai vonala azt mondja ki, hogy a Földet mesterségesen termékenyítette meg, ősi időkben ide érkezett fejlett (nem is lehet nem fejlett ha ide utazott ugyebár) idegen civilizáció (nagyjából erre utal a sumer őshagyomány is, ha így akarjuk érteni), számos mítoszban van jelen ez, hogy az égből jöttek az istenek, akik elhozták az életet, akik gyermekei az emberek stb A paleoasztroanautika teológiája az, hogy az emberiség teljes történelme során bármilyen istennek vagy affélének tartott természetfeletti ill túlvilági lény (legyen az akár szellem, angyal, szent stb), kivétel nélkül mind (jó kivéve a nagyon naiv animista kultuszok, mint állat istenek, földisten, vízisten, tűzisten stb, akik szinte minden dologban elgondoltak egy misztikus létező személyt és imádkoztak ahhoz), ha és amennyiben valóság, tehát létezik - léteznek vagy léteztek; nyilvánvalóan csakis földön kívüli fejlett civilizáció tagjai lehet(tek); ha nem akkor nem; akkor nincs semmi misztikum (nyilván ez is egy teória sok a közül), és ez mellesleg logikus; hiszen az újabbkori egyházak istenei nyilvánvaló hogy nem léteznek, átverés, ami kizárólag az elnyomást és önkényt szolgálja, de az őshagyományt amiből plagizáltak, amit átvettek, átírtak, meggyaláztak valaha talán valós létező lllető ihlette. Tehát pl látjuk, hogy Jézus története is fals és sokkal régebben létezett valaki, egy csodatevő, a primitív ember számára istennek tűnő személy (felbukkan a világ minden táján különböző neveken, az elmúlt úgy 10 000 évben), Mithras, Mani, Buddha, Krisna stb (utóbbinál még a név is majd egyezik)... Tucatszám lehet sorolni a teljesen vagy részben egyező isten- ill isten fia sztorikat. Ahogy a görögök átvették az egyiptomi mítoszokat, illetve a rómaiak a görögöket (persze általában szabadosan és önkényesen, tetszése szerint átvariálva) stb stb

https://ateistaklub.blog.hu/2015/07/22/a_jezus-mitosz_elodei_mas_vallasokban#comment-form
https://baalvany.blog.hu/2020/01/06/krishna

Előzmény: Schenouda (14797)
Schenouda Creative Commons License 2020.10.01 -2 10 14797

Többször írtam már, hogy nem igazán hiszek a civilizáció ilyetén átadásában. Nem hiszek abban sem, hogy a földön kívüliek ha idejöttek, a legföbb dolguk valamelyik földi civilizáció beröffentése lett volna.

Áruld már el, mit nyertek volna vele? A civilizációt, technikai rekvizítumokat a civilizációk általában lopták egymástól, vagy sokszor háborúkban, harcokban szerezték meg. A mitoszok is erről beszélnek.

Ez a civilizáció-terjesztés még emberek közt sem nagyon működik!!! Akkor miért működne két eltérő faj közt?

Kolumbusz és a konkvisztádorok azért mentek volna Amerikába, hogy az indiánok beröffentsék, vagy az angolok azért gyarmatosítottak Afrikában, hogy a bantukat késsel-villával enni tanítsák? Addig van előnyöd egy más fajjal szemben, amíg a tudásod több. Még ma is az egyik legjövedelmezőbb iparág az országok közt, az ipari kémkedés.

 

"Mi van ha a Vénuszon két nagy civilizáció volt (mint mondjuk nálunk pl a keresztény és az iszlám országok "civilizációi"), az őskori vénuszi világháború és a bolygó nukleáris felperzselése ill elpusztulása utána túlélők megindultak a legközelebbi lakható bolygóra, a közeli testvérbolygóra..."

 

Ez nagyon jó elgondolás. Nagyon hasonlót gondolok én is, két nagy civilizációt a Venuson. Vagyis inkább két értelmes fajt. A Földdel ellentétben ott két különböző faj is eljutott az értelmes életig. Ez csak úgy lehet, hogy nagyon eltérő közegben éltek évezredeken át, s ezért kerülhették el a konfliktusokat sokáig egymással.

Viszont a Vénus menekültjei eleve nagyon kevesen lehettek, s a földön is azt a közeget keresték, ami leginkább megfelelt otthoni körülményeiknek. Gondolom ez lehetett az egyik oka, hogy végülis kipusztultak. Amit tudunk róluk az nagyrészt azoknak köszönhető akik a közelükbe kerültek, bizalmasaik lehettek, el tudtak lesni valamit, valamilyen titkos rendek tagjai, főmuftik, vagy hasonlók.

Ha belegondolsz, akkor nyilván azokat az embercsoportokat kereshették a Földön, akik a civilizációs skálán a többitől fentebb álltak, s ezért mondják az ősi, ezoterikus hagyományok, hogy a prehisztorikus Hüperborával és Atlantisszal kerültek kapcsolatba.

 

Előzmény: Törölt nick (14795)
NevemTeve Creative Commons License 2020.10.01 -8 2 14796

Még annyit tennék hozzá, mint a heliopluszpluszok szóvivője, hogy a vénuszi civilizáció sosem alakult volna ki egy időutazó földi expedíció nélkül: 2863-ban fognak elindulni a Földről, és ötvenmillió évvel ezelőtt érkeztek a Vénuszra.

Törölt nick Creative Commons License 2020.10.01 -5 9 14795

Nade kedves Mester, ellentmondásban vagy magaddal, vagy legalábbis nekem úgy tűnik!
Azt mondod a legkorábbi civilizációknak triviálisan nem kellett nagy hely, de közben extrém paleoasztroanautikai elméletet képviselsz ill kutatsz. (az emberi korai civilizációk mint Mezopotámia Egyiptom Indusvölgy és a kínai, de ideveszem az ősi indián megalitikus fejlett civilizácókat is) mind csodálatosan mutatják a harmadik fél teóriát, azonnal megalitikusan építkeztek); mindegyiken látszik egyértelműen, hogy nem a kisujjukból szopták amit tudtak, hanem "elhozták nekik a tüzet"... több ezer évnyi fejlődés kellett volna ahhoz a szinthez mindenütt, amin váratlanul a vadember stációból felbukkantak és máris megvolt nekik növénynemesítés, állat nemesítés, megalitikus építkezés, fejlett gyógyászat stb stb (a királylisták évtízezrekre mutatnak vissza és istenkirályokkal indulnak, ezen is érdemes elelmélkedni)

Ha és amennyiben valóban a Vénuszról érkezett egy kulcsrakész civilizáció, tehát már fejlett, űrhajózó, klónozó stb; akik beröffentették a földit, akkor már hogyne kellett volna nekik nagy hely? Azonnal elkezdték a (maguk szintjén) modern, magas technológiájú telepeket, településeket felépíteni nemde? Az összevont elméletek szerint ugyebár az őskori fejlett földi civilizáció(k), nem földi eredetűek, azaz leszálltak itt és letelepedtek (ez is kiolvasható szinten minden ősmítoszból, akár Bibliából is könnyedén), pontosan tudod. Tehát vígan lehetett egykor irdatlan nagy (akár Afrika és Ázsia együttes nagyságú) kontinens a Csendes óceánon, sőt szerintem kellett hogy legyen, hiszen ha a földgömböt a pacifikus oldalára fordítjuk (és a szigeteket nem nézzük), csak víz van..!!! Felfoghatatlan nagy terület. Egy kék kört látunk kb 20000 km átmérővel. Rajta bizonyos régiókban (ugyebár Polinézia, Melanézia, Mikronézia) rengeteg a sziget, ami együttvéve kitesz valóban egy kontinenst, egyetlen méretes sziget van ami "belóg" az Új-Zéland, de hát az is csak egy sziget ugyebár...

Nem csak az Atlanti óceánon, de a Csendes óceánon is csodálatosan körbe lehet "torpedózni" a partvonalak és szigetek mentén, legfőképp a mítoszok és mesék alapján, hogy volt egy ősi misztikus mítikus "isteni" ország ugyebár... Vagy ezt te vitatod?
Mi van ha a Vénuszon két nagy civilizáció volt (mint mondjuk nálunk pl a keresztény és az iszlám országok "civilizációi"), az őskori vénuszi világháború és a bolygó nukleáris felperzselése ill elpusztulása utána túlélők megindultak a legközelebbi lakható bolygóra, a közeli testvérbolygóra.. ahol kisebb bázisaik már tán voltak is. A törpe és az óriás faj. Az istenek és a kabírok! Nem voltak túl jóban, de a háború tanulságait levonták és már nem folytatták a harcot hanem összefogtak, összeadták munkaerejüket, technológiáikat és bevonták a Föld élővilágát, értelmes fajt alkottak a majmokból, az erre épített Édenkert-ben ugyebár), majd az istenek idővel (de ez évmilliónyi idő is lehet, nem tudjuk, mint ahogy semmit ebben a mondakörben ill mítosz körben) kihaltak... a törpéket pedig irtották és elkergették, föld alatti városaikba vonultak vissza, várva az emberiség értelmi fejlődésének előrehaladtára, amikor már kapcsolatfelvételre leszünk érdemesek... vagy éppen vadászva ránk és titokzatos borzalmas eseteket előidézve...

Azt nehogy már mondd, hogy a Pacifikus partvidéken ill szigeteken nincs mítikus, misztikus hagyomány illetve megalitikus romok, amik őskori fejlett civilizációra utalnak mert dehogynem, te is tudod hogy vannak, sőt ugyebár Amerika másik oldala eleve ott van... a Húsvét szigetek is ott van és hadd ne soroljam...a csendes óceáni szigetek és partvidékek is tele vannak titokzatos ősi dolgokkal, Yonaguni is ott van ugyebár... Ezek vígan lehetnek Mu (és vagy Lemúria) emlékei. Azonban nyilván 4 milliárd év nem kevés, tehát abszolút nem lehet bizonyosságot még csak feltételezni sem arról, hogy Atlantisz és Mu egyidőben léteztek... de az is lehet hogy igen és közös globális civilizációt képeztek... Ha más nem sörözés vagy tábortűz mellé jó téma ezeken fantáziálni...
Szerintem ez vagy ilyesmi a titkos ősi tudás, az emberiség valós őstörténelme ill rejtélye, amit a történelem során, minden nagyhatalom titkolt, pusztított illetve torzított...
(fikázó trollok hiába erőlködtök, sem nem olvasom, sem nem válaszolok a fröcsögésetekre... neked sem kéne foglalkozni velük Schen)

Előzmény: Schenouda (14794)
Schenouda Creative Commons License 2020.09.30 -1 9 14794

Érdekes elgondolás, hogy átvigyük Atlantisz hatalmas szigetét a Csendes-óceánra. Ott kétségkívül "elférne". Régi elképzelése bizonyos íróknak, hogy az egyiptomiak már a történelmük elején bejárták a világot, azaz a Pacifikumot is. A diffuzionista W. J. Perry híres könyvében: The Children of the Sun (1923), azt állította, hogy az ősegyiptomiak beutazták az egész világot, vagyis annak jórészét és elvitték mindenhová a napvallást, a megalitok állítását és a piramisok építését. Óceánia lakhatatlan szigetein is otthagyták emlékeiket.

Várkonyi igazából már nem bízott abban, hogy Mu Föld egy kontinens volt, inkább a mainál sokkal kiterjedtebb és összefüggőbb szigetrendszert tartott Mu Birodalomnak Óceániában.

 

Mindazonáltal a sok atlantológus éppen Amerika és Euró-Afrika atlanti partjain mutatta ki egy atlanti műveltség nyomait, s nem a Pacifikumban. Amúgy szerintem mindkét feltételezés ellehet egymás mellett. (De nem is mondtál nagyon elrugaszkodottat, ha meggondoljuk, hogy többen a Szundaföldet hírdetik mint Atlantiszt, ami közelebb van az óceáni szigetekhez, mint az Atlanti-óceánhoz.)

Én amúgy nagy valószínűséggel arra szavazok, ahová nagyjából Platón is megjelölte, bár abban nem hiszek, amit a százévvel ezelőtti katasztrófakutatók még hittek, hogy három kontinens méretű sziget süllyedt volna a tengerekbe 11-12 ezer éve.

Egyszerűen maga az őstörténelem sem igazolja, hogy egy őskultúrának több millió négyzetkm-es országra lenne szüksége, hisz szinte mindegyik nagy őskultúra pár tízezer nyégyzetkm-en virágzott fel: sumer, egyiptomi, krétai, máltai, föníciai.... Másrészt a tengerek földrajza az igazolja, hogy szigetek, földségek süllyedtek el (egészen a korunkig), ill. bukkantak is fel, néha nem is kicsik (mint pld a Britannia körüli területek), de "kontinensekről" nem lehet szó. Az Atlanti-óceánban nincs számottevő kontinentális talapzat, ennek egykülönös elpusztult maradványáról adtam hírt nem rég egy cikk formájában. A szigetek nagyrésze vulkanikus eredetű (a Pacifikumban hasonló a helyzet).

Előzmény: Törölt nick (14792)
Schenouda Creative Commons License 2020.09.30 -2 9 14793

Közben írtam 2 posztot is.

 

Az első a Kabirok hangszere: dermesztőgép.

Erről már itt az évek alatt több utalást tettem, de csak most szedtem össze egy írásba az összes hasonló utalást, leletet és legendát.

 

A második A rejtőző nép. Ez az emberből félállati kreatúrákká degenerálódott kicsi népről szól, akik az ellenségeik elől a föld alá kényszerültek, s arra, hogy rejtőzködő életet éljenek.

 

Persze a legendákban és mítoszokban, sőt a régi ábrázolásokon bőven találunk rá nyomokat. Végül a 19. század vége felé eljutottak a fikciós rémtörténetekbe, a horrorirodalomba is. Igazából ezzel, a rémtörténetekben feltűnő irodalmi szerepükkel foglalkozom, sok-sok idézettel.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.29 -4 8 14792

Azt mondom, egészítsük ki Atlantisz mérete latolgatását egyrészt Mu mítoszával, másrészt pedig Graham Hancock elméletével! Mu a Csendes óceánon volt ugyebár, ahogy a mítosz vagy ha tetszik legenda mondja (mivel sok ázsiai nemzet nem irtotta tűzzel-vassal az őshagyományát mint a keresztényterror), ami sokkal élőbb, mint nálunk Atlantisz; így már nem is annyira irreális, hogy együttvéve Ázsia és Afrika, mert bizony a pacifikus oldalára a Földnek vígan ráfér mindkettő és még egy Atlanti óceánnyi hely marad..!!! Ergo az egyiptomiak szerintem vígan beszélhettek Mu-ról, ami a "csendes óceáni Atlantisz" ugyebár. Szerintem Atlantisz nem egy sziget volt, hanem a bizonyos emlegetett sziget csak a központja, mondhatni fővárosa ill állama volt; ez a sziget volt Atlantisz nevű talán, amit a görög és az egyiptomiak is emlegetnek és az euroatlanti civilizáció parakutatói. Hasonló vagy ugyanazon nevű birodalom ill ország és annak fővárosa előfordult azóta is, pl Brazília ugyebár. Egy fejlett, hajózó és gyarmatosító globális civilizáció volt ez az őskorban a teóriák szerint. Olyan mint középkorban Nagy-Britannia. Elég nagy volt, gazdag és erős, behálózta a glóbuszt a gyarmati világa, mégsem volt ott mindenütt! Annyi különbség van, hogy akkor már mellette több nagyhatalom is volt a bolygón, míg Atlantisz egyedüli volt valószínűleg, nem tudott vetekedni vele egyetlen ország sem, ha egyáltalán voltak országok még akkor (őskori törzsi területek meg számára nevetségesek voltak, sőt segítették, tanították az atlantisziak a vadembereket). Ha a középkorban egy inka krónikás elutazott volna a nyugati világban és legelőbb a brit szigeteken köt ki, majd eljut a brit gyarmatokra is ill másik nagy gyarmati szigetére Ausztráliába. Akkor kb visszatérve hasonlóan számolt volna be az övéinek. Atlantisz esetében Mu volt a nagy kontinens ahol kiterjedt telepei városai, esetleg országai ill államai voltak; míg Amerika, Európa, Afrika és Ázsia kevésbé volt érintett (bár ősi romok vannak mindenfelé, tehát vígan lehetett mindenütt a Földön, de a nagy globális katasztrófa korszak eltörölte, alig maradt nyoma, ami meg maradt, azt a keresztény és iszlám történelemhamisító terror elintézte), csak azok partvidékei és a központ a bizonyos Atlanti óceánon levő sziget lehetett, ha a tengerszint lejjebb volt száz méterrel, akkor bárhogy kinézhetett a föld, könnyen lehet hogy ott van Mu is, meg Atlantisz is, csak víz alatt, de nem elsüllyedt, hanem a tengerszint nőtt rengeteget, sőt még többet is, mert látható hogy valaha még sokkal feljebb volt még kb 100 méterrel. Szépen megfigyelhető a sziklás partoknál mindenfelé a világon... ahol parti síkságok vannak az vlaha tangerfenék volt, a Földközi tenger a Fekete Tengerrel és a Vörös ill Holt tengerrel is egyben volt... sokkal kevesebb földterület volt ekkor (talán ezt az időszakot őrzi az özönvíz mítosz, a világ minden táján). Aztán a jégkorszak után tengerszint nem ment vissza oda, ahol Atlantisz idején volt, hanem kb a két korábbi végletes szint közt "megállt" ez a mai világtenger szint. Így Mu és Atlantisz földjei víz alatt maradtak (aztán van még Lemúria legendája is, ami az Indiai óceánon is volt egy kontinens... bár arról nem szól a fáma, hogy azon is volt-e civilizáció vagy sem).
Hancock teóriája pedig ugyebár közismert, hogy Atlantisz az Antarktisz, nem süllyedt el, nem lepte el a víz, hanem a jég. De előbb volt egy globális földkéreg eltolódás majd vulkanikus korszak, ezután értelemszerű globális teljes eljegesedés, majd idővel, ahogy eloszlottak a hőszigetelő fekete felhők (több ezer év), olvadás egy szintig, de már kissé más éghajlatú bolygó...

Előzmény: Schenouda (14779)
Barkács Harkács Creative Commons License 2020.09.29 -8 0 14791

Vigyázni is kell ezekre a túristákra, elvégre mindegyik hülye és csak a hivatalosan elfogadott elméletekhez szabad foggal-körömmel ragaszkodni.

Előzmény: Alfa Hold (14789)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.29 -4 8 14790
Alfa Hold Creative Commons License 2020.09.28 -1 0 14789

vicces, amikor külföldi turisták beszabadunak egy site-ra és osztják az észt olyan helyekről, amit már rég széttapostott a turista horda.

 

Előzmény: Kreezpeebékön (14778)
Schenouda Creative Commons License 2020.09.28 0 10 14788

"Egy évre rá, 1901. dec. 4-én a Népszava pedig arról adott hírt..."

 

Itt természetesen 1910-et kel érteni, csak elütöttem az évszámot.

Előzmény: Schenouda (14787)
Schenouda Creative Commons License 2020.09.28 -1 10 14787

Helikopter tervezőnk egészen sok volt a 19. század végétől az első világháború éveiig. Mint Bahily János mérnök Pozsonyban már 1895-ben szabadalmaztatta helikopterét (ez még minimális távolságra emelkedett fel és repült, az 1903-as továbbfejlesztett konstrukciója is csak másfél méter magasra emelkedett).

 

A PKZ-1 és PKZ-2 magyar helikopterek (1917-1918) történetét sokan ismerik, aminek fejlesztését Petróczy István, Kármán Tódor és Zsurovecz Vilmos végezte.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-magyar-helikopterepito/

https://inno-anno.blog.hu/2019/10/31/a_helikopter_magyar_uttoroi

 

Bödők Zsigmond könyve nem említi Bárczay Gábort (1873-1937) Felsődobsza földesurát, sem Rihász Sándor tervezőt: http://mek.niif.hu/03200/03277/index.phtml

 

A közös munkájuk 1908-tól kezdődöt, vagyis inkább párharcot mondanék. Erről a kapcsolatról találtam korabeli cikkeket. Persze magáról a helikopterjükről is esik azért szó bennük...

 

 

Egy leírás szerint Bárczay Gábor malmot hozott létre Felsődobszán, villamos energiát szolgáltató telepet alakított ki, saját költségén tökéletesítette a villamos hálózatot, helikopterkísérletekbe kezdett. Komoly barátság fűzte Kossuth Lajos fiához, Ferenchez. II. Rákóczi Ferenc hazaszállításakor pedig a megye zászlajával lovagolt a temetési menet élén. Ma a helyi iskola a nevét viseli.

 

Bárczay a helikopterét 1909 novemberében mutatta be.

A kísérletet végignézte Tolnay Lajos országgyűlési képviselő is, a Magyar Aviatikái Bizottság képviseletében. A repülőgép egy szárnycsapásra félméter magasra emelkedett, aztán néhány szárnyverés után több ugrást tett. A gépen nem ült senki. Ez az első ilyen elveken épült repülőgép, amely bárha csak ötven centiméterre tudott fölugrani, mégis elhagyta a talajt. A gép a türelem mesterműve. Egy 93 négyzetméteres zongorahúr rácson 26.000 kis le­mez van elhelyezve vékony viaszos vászonból, a melyet rövid kis acélárbocok körben elhelyezett sorozata merevít ezernyi zongora-húrral kifeszítve. Minden egyes szelep pontosan nyílik és záródik az ernyő fel- vagy lefelé irányuló mozdulatánál és a nyilas nagyságot megfelelő hosszúságú zsinegek szabályozzák. Az ernyő acéltengelyen áll, a melynek alján van egy ötszög alakú vázon a motor, a giroszkóp és a fék. A motor működésbe hozza a giroszkópot és a fölváltva fékezett és szabadon engedeti, szerkezet az ernyőt a gép felé rántja és ismét elereszti. Ez által szárnyverés-szerű mozgás jön létre, a melynek fölfelé irányuló mozdulatánál a 26.000 szeleplemez a zsinegecskék által engedett határig kinyílik, a lecsapás pillanatában pedig mindannyi egyszerre záródva alkotja a 93 négyzetméteres emelő felületet. Barczay Gábor, a kinek segítőtársa Balassa kassai mérnök, folytatja kísérleteit, a melyek eredménnyel biztatnak.

Az Ujság, 1909. dec. 3.

Ekkor már Rihász nem volt ott. Ő azt nyilatkozta rögtön, hogy a helikopter az ő tervei szerint épült. Rihász már húsz év óta foglalkozott aviatikával s Bárczay Gábor eleinte a mecénása volt.

Ez a Rihász nem csak feltaláló, hanem egészen ravasz ember volt, ha befektetőket kellett keresni tanálmányaihoz. Kolozsvári illetőségű volt. Egy 1906-os cikk Rihász terveiről a Magyar Iparból:

Az 1909-es kisérlet kapcsán hamar nyilatkozott Rihász az Ellenzék nevű kolozsvári napilapnak:

Bárczayék is nyilatkoztak (Az Ujság, 1909. dec. 14):

 

A Székely Nép napilap 1909. 12. 18:

 

Egy évre rá, 1901. dec. 4-én a Népszava pedig arról adott hírt, hogy a kísérletek folyamán Bárczay helikoptere leégett, s szerencsére a biztosító a károk egy részét megtéríti:

 

Rihász Sándorról még 1912-ből is olvastam cikket, amiben részvények kibocsátásáról beszélt, és befektetőket keresett a 150-200 kmóra sebességgel suhanó helikopteréhez...

 

Schenouda Creative Commons License 2020.09.27 -2 8 14786

Elmondtam, hogy mit vettem Platon beszámolójából komolyan. Csak az istennek se akartad megérteni. Állandóan ez emlegetted, hogy "lelkem rajta, ha elhiszem ezt" meg hasonlók. Ennyit értettél ki belőle. Ez kb. azaz az eset, mikor az ember egy lónak imádkozik.

 

Azt a szerencsétlen csónakot, amit magadtól (!) beraktál ide, s bekevertél egy újjal, utánna meg ezt hajtogattad, hogy "nem tudtad, hogy ezt el kell magyarázni", etecera a többi szokásos hümmögés...

Előzmény: construct (14785)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!