Keresés

Részletes keresés

szsrobert Creative Commons License 2009.10.24 0 0 11608
Kedves "széllelbélelt" társam!

A szélkereked neked áramot, energiát szolgáltat(na). Ha...
Az államnak nem érdeke, mert így kevesebb pénzt tud belőled kihúzni. Fizesd csak az illetékeket, adót, ÁFÁ-t az enegria után.

A szomszédodnak sem jó, mert nehogy te munkád gyümölcseként hasznos és környezetbarát energiához tudj jutni, mikor ő ugyanazt munka, és pénz nélkül akarja.

A hivatali dolgozóknak nem érdeke, mert időt és fáradtságot jelent utánanézni, és fel kell emelni a vizilósegget a kényelmes fotelekből.
Egyébként sem ezért vannak ott, hanem hogy sokszor felesleges papírmunkával, összevissza telefonálgatással, bonyolítással a társadalmunk működése szempontjából fontosnak állítsák be maguk, és felmarkolják gyakran semmi munkáért a magas fizetést a valóban dolgozó állampolgárok adójából, valamint ugyanezen forrásból egy átlagfizetést meghaladó összeget osztogassanak a kátrányos helyzetű mélyszegényeknek, alkoholistáknak.
Aktuális jogszabályok ismeretét ne várd el tőlük, hiszen ez a munkájuk.

(Eladott és ocsmányirodán bejelenttett autó után több éven át követeltek tőlem súlyadót. Jártam városunkban, és emiatt a megyeszékhelyen, illetve APEH is meg kívánt bírságolni jogosulatlan követelésük miatt. 11, azaz TIZENEGY darabot adtam le a dokumentum fénymásolataiból is, mire hajlandóak voltak tenni valamit.(Közöltem, hogy panaszt teszek a jegyzőnél, és a médiához fordulok). Akkor is követelték, mikor már a jogszabály szerint eleve nem lehetett volna(Nekem kell felvilágosítani a hivatali dolgozót????).
Az autónak Szegeden már a harmadik tulajdonosa volt(az ottani iroda szerint), mikor a városiak még súlyadót akartak utána fizettetni velem, szerintük én még mindig üzembentartó voltam, háromszori adásvétel után.. A két hivatal még véletlenül sem hajlandó felemelni a telefont, és beszélni egymással. Vigyem ÉN át s megyeszékhelyre a papírt...Önálló állam az államban?)

Ha ilyen a vezetés, és ilyen emberek ülnek a hivatalban, mitől várjuk, hogy bármi javulni fog?

Majd akkor, ha páros lábbal rugjuk ki őket mindkét helyről, és megfelelő ember kerül a helyükre, aki BENNÜNKET segít a MI PÉNZÜNKÉRT. Én nem a mi fizetésünk kétszeresét markolja fel a seggnövesztésért.

Előzmény: Inoxy (11602)
Inoxy Creative Commons License 2009.10.24 0 0 11607

Szia Rottoo.

Ha rákattintasz az Inoxy-ra, majd a hozzászólások-ra és végül a 282-re, akkor valamennyi "szenvedésemet" láthatod és olvashatod. Persze csak ha akarod.

Előzmény: Rottoo (11606)
Rottoo Creative Commons License 2009.10.24 0 0 11606
Szia Inoxy !

Nagyon jól nézz ki ,de ha valami méreteket is írtál volna melle, mert így kB egy Olyan 3 m átmérőjűnek latszik . Es a teljesítményről is írhatnál egy pár sort, meg hogy miken akadtál el az építésebbe.
Előzmény: Inoxy (11604)
Crapface Creative Commons License 2009.10.24 0 0 11605
A szélgenerátorokkal szembeni beakasztások mögött több dolog is áll:
a, Nem szokványos dolog, emiatt a hivatalnak nincs bejárt rutinja az ügy megoldására. Mivel nem érdekük, hogy egy vagy két fanatikus hobbizásának utánanézzenek és ezért felelősséget vállaljanak, ezért inkább a tiltást választják. Sajnos a legtöbb önkormányzatnál olyan lények élnek akik szellemi, felelősségvállalási és problémamegoldó kapacitása egy algával vetekszik. Mihelyt felmerül, hogy a döntésének esetleg konzekvenciái lehetnek a kényelmes dagonyáján belül, rögtön a tiltás eszözéhez fog nyúlni.

b, Nem tejel a szélgépépítő. A legtöbb önkormányzatnál igen komoly mutyizások, zsebbefizetések mennek az engedélyekért. Sok jegyző úgy érzi, hogy a neki kifizetett összeg az ötlet szokatlansága és látványosságával kell arányban lennie. Ezek az emberek sértve érzik magukat, ha fentről "keresztbetesznek" nekik.

c, "Mit fog hozzá szólni Mari néni?" mentalitás. Itt a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak az irigysége és ezáltal szavazatvesztések vannak. Egy falusi környezetben erősen él a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" gondolkodás. AZ egyik ismerősömet feljelentették az önkormányzatnál és a helyi vízműnél azért, mert a talajra telepített WAVT folyamatosan húzta a vizet a zöldségesre és ez csípte a szomszédasszony szemét.

Amúgy hibás a cikk mert a tavaly elfogadott jogszabály igy szól:
2008. évi XL törvény (GET) 152.§

(12) A VET 116. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) Nem kell a Hatóság 115. §-ban meghatározott engedélyét kérni
a) az 50 kVA-nál nem nagyobb névleges teljesítőképességű kiserőmű építéséhez,
b) A 0,5 MW-nál nem nagyobb névleges teljesítőképességű kiserőmű építéséhez, ha az nem csatlakozik villamosműhöz,

Viszont továbbra is él a 1997 évi LXXVIII törvény és a 37/2007 (XII.23.) ÖTM rendelet. Ezen szabályok alapján az önkormányzat megkövetelheti a szélgenerátor tartószerkezetének az engedélyeztetését függetlenül annak méretétől.
Sajnálatos módon ugyanitt lehetősége van az önkormányzatnak ezen engedélyek megadásának a megtagadására, amennyiben a helyi szabályozás tiltja az oszlopok és más hasonló építmények építését.

Összegezve: A szélgenerátor építését semmi nem tiltja, viszont az oszlopét vagy igen, vagy nem. Ezek után már nem is olyan nagy baromság talajra telepített VAWT-al szórakozni. Nincs oszlop, nincs mibe belekötni...
Előzmény: Inoxy (11602)
Inoxy Creative Commons License 2009.10.24 0 0 11604

Szia Rottoo.

Kedvcsinálónak egy fotó. Itt még a kisérleti állványon van a gép. Ne vegyél készen, építeni sokkal jobb. Itt mindenki segíteni fog.

 

Előzmény: Rottoo (11603)
Rottoo Creative Commons License 2009.10.24 0 0 11603
Tisztelt Freex, Sanyi meg Inoxi

Nagyon örülök annak, hogy kifejtitek véleményeteket .
Nagy szegett ütöttetek a fejembe, mert mindhárman jó tanácsot adtatok .Habar én meg a román törvényeket nem ismerem, de szerintem itt se jobb a helyzet mint ott nálatok. Remélem tudjatok hogy én Erdélybe élek és itt más törvények uralkodnak. Majd utána nézzek. Szinte minden kérdésemre kaptam választ. Különösen Inoxi linke emelte meg a vérnyomásomat, mert elolvastam hogy a törvények mennyire akadályozzak a kisembereket, akik tenni szeretnének valamit, egy tisztább és égésegesebb környezettért. Ajánlom hogy ti is olvasattok el mert ott lehet tanulmányozni a dolgokat, például e cím alatt ( Szélkerék centrum).
Most nagyon tanácstalan vagyok. A végen még meggondol magam és veszek egyet készen :)))
Sanyi ! neked sokk kitartass kívánok az uj szélkerekedhez de azért a mostaniról küldhetnél egy kepét, szívesen megnézzem .
Freex!a tiedre is nagyon kíváncsi vagyok .:))))
Nagyon irigyelni tudlak benneteket, biztos tik is sokat térdeltettek amíg bele nem fogtatok .



Üdv: Ottó
Inoxy Creative Commons License 2009.10.24 0 0 11602

Sziasztok.

Érdekes lehet, olvassátok el.


http://ingatlanmenedzser.hu/tippek/20090304_szelkerek_otthonra_harcolni_hivatal.aspx

 
móby dyk Creative Commons License 2009.10.23 0 0 11601


Szevasz, Rottoo.

Az érdekesség az volt, hogy még nagyobb fordulaton sem volt hangos,igy aztán a szomszédokkal emiatt semmi probléma nem volt,bár tudom hogy kissé bogarasnak vélnek /na bumm/ Elöször 3 majd 6 és végül 9 lapátos lett amit 12 lapátosra terveztem kibőviteni. A mérések alapján aztán jöttek a pofáraesések, örültem, ha erősebb szeleknél kijött a 300watt. Házak között a turbulens áramlások nem használtak az elképzeléseimnek. Na végső soron az egészet lebontottam.Most viszont egy függőleges turbina megépitését kezdtem el és remélem tavaszra elkészül. Ami nem érzékeny a turbulenciára és nem kell fel-fel mászni a toronyra.
Semmiképpen nem adom fel a megépitést, de most előbb bővitem a napelemes rendszeremet Tulajdonképp ha 500wattot ki tudnék hozni az új elképzelésemből én nagyon örülnék. Azért a némi csalódás nem vette el a kedvem, attól én még továbbra "szélörült maradok".

Üdv:Sanyi


























Előzmény: Rottoo (11598)
szsrobert Creative Commons License 2009.10.23 0 0 11600
Jó és erős mágneseket kell olcsón beszereznie.
Előzmény: freex (11599)
freex Creative Commons License 2009.10.23 0 0 11599
Szia Rottoo!

Bocs, tudom nem nekem címezted, de azért mondanék pár dolgot.
Mindenek előtt érdeklődd meg, hogy egyáltalán állítható-e szélkerék a lakóhelyeden. A törvények értelmében 6m-ig építhetsz szélkereket, de némely önkormányzat ezt helyi szabályozásban kifejezetten tiltja. Pl. Siófokon teljes mértékben tiltják, nálunk meg építési engedélyt nem adnak magasabbra, de az sem kizárt, hogy nálunk sem építhető. Amikor kérdeztem nem volt egyértelmű, én meg inkább nem firtattam, hanem állítottam.
A másik, hogy ok a huzatos hely, de azért nem ártana szélsebességet mérni. Abból fogod tudni, hogy kb. mennyi áramra számíthatsz. Aztán ha vannak szomszédok, őket is érdemes megkérdezni, sőt írásbeli beleegyezést kérni tőlük.
Amúgy a kérdésedre, hogy 2.2m átmérőjű géppel mennyi energiát lehet termelni.
Nekem is ekkora gépem van, 1 kW-osnak készült anno, csak időközben kicsit kifáradt, így jó, ha a felét teljesíti.
De a lényeg, hogy ekkora átmérőn 20-30% hatásfokú géppel 500-800W-ra lehet számítani 10m/s sebességű szélben. A hatásfok meg azért lényeges, mert ha nem célzottan erre alkalmas generátorból építesz, akkor nagyon rossz hatásfokot fogsz kapni. Én is építettem autógenerátorból áttétellel, 60km/h-ás szélben volt 20kW (!!!) teljesítmény 3m átmérőn, ehhez képest sikerült 12V 20-25A-t kinyernem, vagyis kemény 300W-ot. Volt is a rendszeremnek 1.5% (!!!) hatásfoka.
Hidd el, jobban jársz, ha az áttételezés helyett inkább sokpólusú generátort építesz, egy jó géppel 3m átmérőn simán tudsz 2-3kW-ot termelni.
Előzmény: Rottoo (11598)
Rottoo Creative Commons License 2009.10.23 0 0 11598
T . MobY Dyk

Ezzel a 2.2 m átmerőjű turbinával mennyi energiát sikerült kitermelned ?
Na meg aztán érdekelne, hogy a szomszédok milyen szemmel néztek rád ?::))))))
Nem zavarta őket a zaj ? Azért kérdem mert én lennék az első okostojás aki ilyet keszit a környéken . Eléggé nagy lesz és messze el fog látszani :))))


Üdv: Otto
Előzmény: móby dyk (11595)
Barret02 Creative Commons License 2009.10.23 0 0 11597
Visszavonom a forgásirányos véleményemet...
Ha rugóerő tartja bent a lapátokat,akkor teljesen jó.
De meg lehet csinálni mechanikus nyitással,szélirány figyelés mellett!
Akkor kell fordított irányba forgatni. Egy köralakú gyűrűt kell rácsatlakoztatni mind a 4 lapátra,mozgatható kivitelben.
Ekkor a gyűrű bármely irányban elmozdítható,és mechanikusan nyitja a lapátokat.
Ezt kell összekötni egy "farokkal" ami kinyit mindig 1 lapátot szélirány függvényében.
Előzmény: Törölt nick (11592)
Barret02 Creative Commons License 2009.10.23 0 0 11596
Szerintem rossz irányba pörög az animációd!
Ezt sokan megépítették már,1 baja van: általában igen zajos!
Viszont cserébe jó nagy a nyomatéka.
Előzmény: Törölt nick (11592)
móby dyk Creative Commons License 2009.10.23 0 0 11595

Szevasz Otto.

A nagyobb és több lapátokban óriási erő van és ezért nagyobb átmérőjű tengelyek
kellenek, emlékszem mikor a vizszintes tengelyű turbinám először küzdött az erős széllel szószerint vedd félelmetes forgása volt. Ráadásul balga fejemmel, idő hiányában terheletlenül hagytam. Tényleg nagyon vigyázni kell ez azért veszélyes üzem. Egy esetleges tengelytörés életet is veszélyeztet nem beszélve egy elrepülő rotor házat is bont. Akkor a turbinám átmérője 2.2m-volt és a tengelye 45mm. A kevés
lapát gyorsabban forog, de kisebb a nyomatéka a sok lapátosban nagyobb erő van és ezt áttételell gyorsitani tudod, ez viszont egy kicsit lassabban forog. Mindenek előtt a jó generátor a lényeges.

Üdvözlettel: Sanyi

És jó széljárást kivánok minden "szélörültnek"
Előzmény: Rottoo (11594)
Rottoo Creative Commons License 2009.10.22 0 0 11594
Ha jól sejtem akkor azt szeretned tudatni velem, hogy meg nagyobb lapátokkal próbálkozzak és áttétellel csináljak nagyobb sebességet . En egy optimista típus vagyok de azért megfogadom a tanácsodat, mielőtt nekifogok előbb kikérem egy szaki tanácsát, persze ha találok :))))
Nagyon szépen köszönöm a tanácsodat.

Üdv; Ottó
Előzmény: móby dyk (11593)
móby dyk Creative Commons License 2009.10.22 0 0 11593

T. Rottoo.

Ne feledkezzél arról el, hogy gyakorlatilag a benzinmotoros aggreatorod nagyon nagy fordulaton és sok-sok lóerővel tudta produkálni az általad emlitett teljesitményt. Azért a házilag elkészitett szélgenerátor ezt a teljesitményt csak komoly és tényleg nagyon komoly teljesiményű gép tudná teljesiteni sok-sok százezres kiadással./ez a realitás/ Mindamellet ezt nem azért irom le, hogy elvegyem a kedved az alkotástol. Igenis ha a lehetőséged és készséged megvan és ráadásul ilyen szélviszonyok között élsz ki kell használnod ezt a lehetőséget. Tanulmányozd a szakirodalmat, sokat olvass e tárgyrol és csak kemény munka árán, de előbb- utobb eredményes leszel, de hiú ábrándokat ne kergess. Mindezekhez jó egészséget és kitartást kivánok neked.

Üdv; Sanyi.
Előzmény: Rottoo (11591)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.22 0 0 11592

Miután a vízhúzó szélkerekem remekül működik (ha valakit érdekel, részletes dokumentációm van róla - akár 3D-ben is), a következő projekt egy függőleges tengelyű szerkezet lenne.

Valami hasonlóban gondolkodom:

(Egy egyszerű animált rajz a működéséről)

 

Rottoo Creative Commons License 2009.10.22 0 0 11591
Sziasztok !
A Szamos völgyébe lakom közzel a Máramarosi hegyekhez, egy nagyon huzatos helyen ,szinte öröké fúj a szel .
Szeretnék egy szélgenerátort építeni. Volna is három lapátra való anyagom.Egy lapátméret 2m x 40cm, és van a kertbe egy 7 m. hosszú villanypóznám, amit gondolom 2 m. mélységbe bebetonozom a földbe .Így marad 5 m.magasság. A bátyámnak van egy benzines generátor, amibe elromlót valami. Meg nem tudom mi de majd megjavítom és kibelezem belőle a benzinmotort.A generátor résszett hozzácsatolnám a lapátokhoz .

( A benzines generátor simán elvitt 2 betonkeverőt, meg közbe a kéziszerszámgépeket is tudtuk használni. )

1)- szerintetek működni fog ha megépítem ?
2)-elegendőek a lapátméretek ?
3)-mennyi arámot kepés termelni ?
4)-ne is próbálkozzak vele ?
Barret02 Creative Commons License 2009.10.22 0 0 11590
Szinte ingyen akarok építeni.
Nem fogyok mágnest venni 70 -000 forint értékben...
De ha belebotlok nagyobb generátorba,azonnal lecserélem!
Amúgy már tölti az akksit :)
Szal..... Működik.
Előzmény: erbe (11589)
erbe Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11589
Ja, meg el kellene döntened végre, hogy 2 wattos, vagy 200 wattos szélgenerátort akarsz építeni!
Előzmény: erbe (11588)
erbe Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11588
Ennél jóval nagyobbat is tudok adni. Lézernyomtató, fénymásoló papírtovábbító motorja.
Előzmény: Barret02 (11586)
freex Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11587
Én is olyan gépen gondolkodom, hogy a hajtást az oszlopban lehozom, de én függőleges tengelyű gépet szeretnék, mert egyszerűbb, meg nálam amúgy is elég turbulens szelek fújdogálnak. A turbulens szelek miatt nálam talán még előnyösebb is a vawt.
A lehozott hajtásnak több előnye is lenne: alul a generátorház, így karbantartás, variálás, mérés, csapadék- és fagyvédelem, áram elvezetés könnyen megoldható. Lehet a tengelyre rakni egy sima tárcsafék szerkezetet, ha be kell fékezni valamiért. Sőt, ha iszonyat szelek jönnek, át lehet fúrni a tárcsát, átdugni egy stiftet, máris rögzítve van. És nem kell felmászni semmiért, nem kell ledönteni. Jó, tudom minden mechanikai trükközés veszteséggel jár.
Már csak azon gondolkodom, ha lesz vawt otthon, milyen legyen. A Savonius rossz hatásfokú és kicsi fordulatú. A Darrieus nehezen indul, de "jól" pörög. Mivel a fordulatszám és a hatásfok lényeges, valószínűleg Darrieus lesz. Állítólag tangenciális lapátelrendezésűt még érdemes csinálni, de arról meg nem találok rendest leírást.
Néhány napja a szeles haverom megcsinálta az eladásra szánt vawt-je prototípusát. Darrieus, 3 db 3m magas lapát, 2.5m átmérő. Hát mit mondjak... Amikor rá lett szerelve az autóra, hogy megmérjük a teljesítményét, igencsak méretesnek bizonyult.
1.5-2m-es szélben egész jó a nyomatéka, a vasmagos tárcsagenerátort minden erőlködés nélkül elindította. Az viszont nem tetszett benne, hogy iszonyat lassan gyorsult fel, vagyis valószínűleg csak tartós szélben fog rendesen felpörögni.
Mindegy, ha lesz lehetőségem, csináltatok vele 3 lapátot, bár én csak 2m magassággal és kb. 1.5m átmérővel kalkulálok. Legolcsóbb talán a 6m-es toronyban egy egész szál 1/2"-os csővel lehozni a hajtást, alul, felül kardánszerű átvitel, ekkora hosszon rögzített tengelyt nem igazán lehet alkalmazni.
Meglátjuk mi lesz, már nagyon szeretnék lent egy forgó tengelyt látni, amire olyan áttételt és generátort akasztok rá, amilyet akarok.
Előzmény: tuutuu (11581)
Barret02 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11586
Hmmm myomtató léptetőmotor?
Simán nyom 14 voltot közepes szélben.
igaz csak 0,5 ampert tud rovidzárüzemben...
De evvel megdupláztam a feszültséget :)
Ha jobban belegondolok,lehet megháromszoztam.
Ebből kéne még pár darab egyforma :)
Petrusz123 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11585
Olvastam hozzászólásokat a panelen történő szélenergia termeléséről és felmerült bennem egy ötlet. Nem a tetejére tenném, mivel ezek baleset veszélyesek lehetnek, meg stb.. Minden panelnak van legalább négy éle és mint olyan a szél leginkább azokba ütközik; mi lenne ha ezeket az oszlopszerű szélgenerátorokat a panelházak éleire erősítve bírnák munkára. Békáson van kb 8 db 15 emeletes ház.. elég szeles környék magasságuk 15*3 kb 45 méter, ha 1 méter átmérőjű oszloppal számolok akkor is 180 nm felület és szintenként ki lehetne biztosítani egy egy csapággyal... hogy el ne szálljon :)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11584

Mégegyszer: 11 szélgép volt egy sorban, alattuk birkák ezerszám. Sajna nem fényképeztem le, kénytelen vagy elhinni, vagy se...:}}}

Azért ki tudom deríteni hol volt, azért nem fényképeztem, mert a birkákat kellett kerülgetnem...:}}}

Utólag jöttem rá, ilyenkor milyen ütős lenne egy fotó...:{{{

Előzmény: Crapface (11582)
erbe Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11583
"A toronyban levo fuggoleges sebessegeloszlasban szerintem nincs lenyeges elteres, mivel egy rotor van a toronyban. "
Épp ez a gond! Mert a szélsebesség változik a magasság függvényében és ugyanaz a fordulatszám egyik pontott hajtott, másik ponton túlhajtott lesz.
Előzmény: Crapface (11582)
Crapface Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11582
A toronyban levo fuggoleges sebessegeloszlasban szerintem nincs lenyeges elteres, mivel egy rotor van a toronyban. De ebbe megint csak pontos meresi eredmenyek birtokaban lehetne belemenni.

Tuutuu:
Ha a nyomasingadozas mint hangforrassal nem vitatkozom. De vegyuk figyelembe, hogy 94dB hangnyomas felel meg 1Pa nyomasingadozasnak. Ez gyakorlatilag annak a hangeronek felel meg, mint amikor 2 centire beszel valaki az ember fuletol.
Egy varosi lakas 40dB koruli.
Az a zaj amit a szelgep kozvetlen kozeleben hallunk nagysagrendileg es spektrum tekinteteben egesz mas, mint amit 30-100-300 meterre hallunk.
Az infrahangoknak pont az adja a veszelyesseget, hogy "nem hallja" az ember. Emiatt sokkal erosebb infrahang az amit eszlel, plusz elettanilag sokkal alattomosabb. Mivel a hang nyelodese fugg a frekvenciatol, egy infrahang sokkal "erosebben szol" az adott tavolsagra a hangforaastol, mint egy ugyanolyan erossegu hallastartomanyba eso hang.

A huzamosabb ideig infrahangnak kitett élőlényeknek romlik a hallasa és az egyensúlyi érzékelése, az egesz test huzamos ideju kitetele szervi megbetegedeseket okozhat.
(http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TBN-4KJTM7J-7&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1057651044&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=05ca850db42c2f12bfc767157a3801a2)

A 12-18 Hz koruli hang latasproblemakat okozhat. (Egy tanulmany: http://www.psy.herts.ac.uk/ghost/theories-infra.html )

Kulonosen alacsony, 4-7Hz frekvenciaju hangok neurologiai tuneteket okozhatnak
(Kapcsolodo cikk:
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T73-4P9F3CP-1&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1057654452&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=29322ef358f141288021ac5a3fe556c3
)

Osszegezve, megint egy olyan gumicsonton megy a ragodas, aminek konkret meresi eredmenyek nelkul nincs ertelme. Egyikunk sem merte meg pontosan mekkora a hangnyomasa es a frekvencia spektruma a bicskei szelgepnek es hasonlitotta ossze mondjuk a varpalotainak ugyanolyan szelsebessegeknel vegzett meresekkel.
Előzmény: erbe (11579)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11581

Az meg különösen fontos, hogy a generátor a "földön" van és nem 20 méter magasban.

 

Ha 10-szer nem írtam le, hogy a vízszintes tengelyű (házilagos !) rotor bele egy differenciálműbe, van egyből egy ~4-szeres gyorsítás, viszonylag kis veszteséggel, aztán függőleges tengelyen leviheted a földre a generátort.

Ha meg megállítod a függőleges tengelyt, szépen kifordul a szélből.

Előzmény: a11 (11578)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11580

Csakhogy, egy szélerőgépben NINCS nyomásnövekedés a kilépési oldalon, ugyanis mi VESZÜNK KI energiát a levegőből, nem pedig adunk hozzá

 

A mondott oknál fogva viszont van nyomáscsökkenés ( attól működik a szerkezet).

Annak ingadozása ( hatása) pedig azonos hatású a növekedés-ingadozással.

(Szerintem). De van egy kis szirénám, a hét végén kívülről megtolom valami levegősugárral, kísérletképpen.

 

Skóciában álltam szélerőmú-park tövében, engem inkább a süvítés-surrogás, mint az alacsonyfrekis zaj zavart.

Mindenesetre a közelben legelő pár ezer birka szemmel láthatóan nem törődött egyikkel se....}}

Előzmény: Crapface (11577)
erbe Creative Commons License 2009.10.21 0 0 11579
Nem vijjogásról volt szó.
A külső terelőlapátok előtt elhaladó belsők minden "metszéskor" keltenek hangot, akár van nyomásváltozás, akár nincs. Az alsó és felső rész közötti szélsebességkülönbség a légáramlástól eltérő forgási sebességet hoz létre a torony különböző szintjein, ami ezt a hangot növeli.
Ellentétben a terelő nélküli VAWT-kel szemben, ami a legtöbb gyártó szerint "zajtalan".
Előzmény: Crapface (11577)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!