Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

joevagyok68 2013. dec. 2. Creative Commons License 69829

Miért ?

Ugyan abban a beépítési hosszban nincs combosabb szivattyú ?

Vagy a jelenlegi szivattyún nincs véletlen fokozatkapcsoló ?

Ami esetleg II-esen áll ?  :-)

Előzmény: Herr X (69827)
halaloszto 2013. dec. 2. Creative Commons License 69828

En eloszor a regi rendszer fojtasaval probalkoznek. Ha egy hatarozott elagazas az eloremenon a regi/uj resz, akkor ott, ha nincs ilyen, akkor minden regi radiator torlojan zarni egy picit.

 

En elektromosan jobban ertem a dolgot: Ez egy nagy paralel kapcsolas, a kazan szivattyuja a tap, ami egy aramgenerator. A cel, hogy a parallel agakban azonos legyen az aram. Igy a beiktatott trimmerekkel addig noveljuk a tul kicsi ellenallasu agak ellenallasat, amigy egyformava nem valnak az aramok. (ha egy ag ellenallasa no, a tobbin noni fog az aram, mert a betap aramgeneratoros)

 

Volt egy behangolt rendszer, ratettel meg parallel uj fogyasztot. Ha az jo messze van, ezert a hosszu vezetekkel az ellenallasa nagyobb mint a meglevo agake, akkor ott mindig is kicsi lesz az aram, barmit csinalsz, muszaj a tobbi kor ellenallasat novelni. Vegul a regi agakon kisebb lesz mint volt, de ez elkerulhetetlen, hiszen mostantol tobb agat kell a tap kiszolgaljon. Ha ehelyett az aramgenerator aramat emeled meg, akkor a regi korokon no az aram, mondjuk hogy feleslegesen, az ujon meg az arany nem fog valtozni. Ha egy agba beteszel egy plusz aramforrast, azzal meg jol megkevered az egeszet, rossz esetben egyes agakon mogotte meg meg is fordulhat az aramirany.

 

Vajk

Előzmény: Herr X (69827)
Herr X 2013. dec. 2. Creative Commons License 69827

és akkor mi a megoldás? A kazán gyári szivattyúját kössem át egy darab csővel és tegyek be kívülre egy darab combosabb szivattyút?

Előzmény: halaloszto (69826)
halaloszto 2013. dec. 2. Creative Commons License 69826

szerintem ha beteszed, mashol lesz kicsi a tomegaram. 

 

Vajk

Előzmény: Herr X (69825)
Herr X 2013. dec. 2. Creative Commons License 69825

Tetőteret építünk be. A tetőtérbe most kerültek beépítésre a radiátorok és sajnos az már látszik, hogy a kazánban levő keringető szivattyú kevés. (Az egyik körben levő utolsó radiátorba már nem megy el a melegvíz, ha az utolsó előtti radiátor szelepei nyitva vannak.)

 

A felfele menő gerincbe betennék egy második keringető szivattyút, amit a kazánban levő szivattyúval együtt üzemeltetnék (nem azonos csatlakozóról, hanem relézve külön tápforrásról).

 

A jelenlegi szivattyú fűtési rendszerben használható keringési nyomása papír szerint 250mBar és a lenti részt kiválóan ellátja. Ezek alapján úgy gondolom, hogy ennél nagyobb a fenti radiátoroknak sem kell, mert ott sincs több cső-szelep-raidátor.

 

Ugye gond nélkül lehet kvázi sorba kötni két szivattyút?

Milyen szivattyút ajánlotok? (Wilo, Grundfos, egyéb?)

Esetleg konkrét típus?

 

Így "laikusként" erre gondoltam: WILO YONOS PICO 25/1‑6

http://wiloszer.hu/Wilo-Yonos-Pico

 

 

Enduroo 2013. dec. 2. Creative Commons License 69824Köszönöm mindenki segítségét,ötletét.

A képen látható tartó volt bent a falba viszont valószínű ezt is fogom visszatenni csak nem szeretném ilyen szélesen szétbarmolni a csempét meg ez keveset is fogott hiába volt begipszelve mondjuk a vakolat se sokat ért és anno ahogy beverték a tégla körülötte megrepedet azért is mozgott. Ezért szerintem J-e-l-a-d-ó ötlete lesz a nyerő ebből a vasból vágok le és hegesztek hozzá egy másik vasat ami pont megszorul majd a lukba.


A másik megoldás ami tetszik az itt a képen látható mert nekem is egy kisebb radiátorrol van szó és jól is mutatna ha kapna ilyen kis lábakat hófehérre lefestve nem hiszem,hogy csúnya lenne még eldöntöm a napokba mi is legyen:)

j-e-l-a-d-ó 2013. dec. 2. Creative Commons License 69823

Ettől csak azért jobb az enyém, mert nem tudsz pont olyan lyukat fúrni amibe bele is megy , és nem is kotyog. A négyzetes keresztmetszetnél az élek belevágnak a kör aaku furat ba és könnyen beüthető, de nem mozog mégsem. Persze nekem komoly műhelyem van , akinek nincs vegye a boltit.

Előzmény: pajaci (69822)
pajaci 2013. dec. 1. Creative Commons License 69822
Előzmény: Enduroo (69815)
j-e-l-a-d-ó 2013. dec. 1. Creative Commons License 69821

Nyomj a falban lévő PVC könyökbe egy slagot (locsolócsövet,) tekerd körbe egy ronggyal valahová csatlakoztasd a másik véget, és nyomasd meg vízzel  jó erősen. Ha lemegy akkor a szifon van eldugulva, ha nem akkor a fali cső. Bár nekem ilyenkor a fali cső mindig kidugult....

 

Ez a saját patentem, immáron közkincsé teszem....

Előzmény: Nbalint (69812)
j-e-l-a-d-ó 2013. dec. 1. Creative Commons License 69820

 

Na így gondolom , persze elég rossz rajzoló vagyok. azért négyzetacélból kell csinálni a szárát, (és nem betonacélból ) mert a furt luk kerek ez meg négyszögletű, pont a négy sarkánál szorulni fog , így egyszerüen bentmarad.

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69819)
j-e-l-a-d-ó 2013. dec. 1. Creative Commons License 69819

A következő a jó megoldás. Csinálsz laposvasból rad. tartót,(kb 35x5 laposacél már jó) ami kb egy arasznyi (20 cm) és megtoldod egy kb20-25 cm es  10-12 mm es négyzetacéllal. (másnéven gátervas,hegesztve természetesen. A laposvason(élére állítva természetesen) a megfelelő helyen ahol a rad. felfekszik kicsit kiköszörülöd homorura. Használata : befursz a falba egy hosszu lukat 10 es vagy 12 es falfúróval amilyen a négyzetacél , természetesen. Utána a tartót kalapáccsal a szükséges mértékig beütöd, gipszelni sem kell, örök életű!

A radiátor általában a 4 vízoszlopos 220 mm, tehát ennel a fele 110 mm, meg a faltól eláljon vsagy 30-50 mm ert, tehát a laposvas, 30+110+110mm azaz 240 mm . Ha nem egyértelmü lerajzolom. Nekem így csinálták vagy 35 éve ma is jó.

Előzmény: Enduroo (69815)
t.zsolti 2013. dec. 1. Creative Commons License 69818

kijelölöd a síkot , furkálsz a falba likakat és a fúrattól kicsit nagyobb ( 1-2mm ) betonvasakat beütsz 10-15cm méllyre, 3/8-ados cső, 5*30-as laposvas ( a gyári is valami hasonló volt ) csak a bordákat mérd ki pontosan

és van a láb,

Előzmény: Enduroo (69816)
morgen66 2013. dec. 1. Creative Commons License 69817

Ezekhez a radiátorokhoz vagy lábat csinálsz,vagy bilincset de ha jól tudom tiplis felfogatás nincs.

 

Tiplis azért nincs és nem jó mert nehezek a radiátorok,és még a bennelévő víz is elég tetemes.

 

Úgyhogy te választasz vagy lábat csinálsz nekik , vagy bevéshető bilincset.

Előzmény: Enduroo (69815)
Enduroo 2013. dec. 1. Creative Commons License 69816

Előzmény: Enduroo (69815)
Enduroo 2013. dec. 1. Creative Commons License 69815

Sziasztok! 

 

Régi lemezraditárhoz szeretnék segítséget,ötletet kérni felfogatás szempontjából. 

Eddig olyan tartók voltak bent a falba amit csak szinte a vakolat fogott viszont most,hogy lekerült a radiátor a fürdőbe felújítás miatt a vasak ki lettek szedve és tiplis megoldással szeretném felfogatni vagy valami házilag gyártott tartóval,de mindenképp tiplis legyen. Az a baj boltba azt mondták ehhez nem lehet már kapni felfogatót. A képen a szóbaforgó radiátor típus. Köszi :)

nixon70 2013. dec. 1. Creative Commons License 69814

Hali!

A szifon alját ahogy levetted,csavarhúzóval nyúlj fel és körbe szedd ki a dzsuvát.

Előzmény: Nbalint (69812)
Johnny korn 2013. dec. 1. Creative Commons License 69813

Sziasztok,

 

a kombi-gázkazán topicban is feltettem a kérdést, de nem igazán kaptam konkrét válaszokat, inkább csak kommenteket, ezért megpróbálkozok itt is:

 

adott egy 75 m2-es, „B” energetikai besorolású 10 éve épült, társasházi lakás egyedi, radiátoros fűtéssel. (A külső falazat 38 cm-es Porotherm, egyéb extra hőszigetelés a vakolaton kívül nincsen.)

A lakás számított hőigénye kb. 6,5 -7 kW.

Jelenleg a fűtést és a meleg víz előállítást egy „öregecskedő” 24 kW-os Ariston turbós kombi készülék végzi, amely min. 9,6 kW-ra tudja magát leszabályozni. A füstgáz elvezetés és az égéshez szükséges levegő biztosítása LAS rendszerű gyűjtőkéményből történik.

 

Probléma (feladat): a legnagyobb takarékosságot – mint elsődleges prioritást -, szem előtt tartva milyen kazán lenne a legjobb megoldás, ha a jelenlegi nyugdíjba vonul (=értsd: cserére szorul)?

  • Opció I. : kondenzációs kazán Sajnos bármennyire is szeretném és áldoznék is rá, nem realizálható megoldás, mert a vonatkozó előírások miatt (?) tilos LAS gyűjtőkéménybe kötni, ugyanis a kondenzációs kazánok „hideg”, mindössze 60-70 °C –os füstgáza nem tud megfelelően eltávozni a gravitációs kéményből, a mérgező gázok „leülhetnek” a kéményben és a nem működő készülékekbe (amelyek ugyanebbe a kéménybe vannak bekötve) beszivároghatnak. Ezt a kockázatot én nem vállalom! Olvastam egy lehetséges megoldásról, hogy túlnyomásossá kell tenni a gyűjtőkéményt, ezzel kitessékelve a füstgázt, de egyedül nem tudom az átépítést finanszírozni (nem is biztos, hogy mindenki hozzájárulna) ráadásul a túlnyomást valahogyan plusz energia bevitelével fenn is kell tartani.

  •  Opció II. :a Westen kínálatában nagy örömmel felfedeztem a Star Master típust, ami „kondenzáló” kazán, a fűtökör visszatérő ágát átvezeti egy másodlagos hőcserélőn, így a hatásfoka 97-101 % körül alakul radiátoros fűtés (=magas hőmérsékletű) esetén is! A részletek tisztázása után kiderült, hogy sajnos ez is kondenzációs kazán, bár a beüzemelési útmutatója szerint LAS kéménybe köthető (erről mindössze egy ábra van a leírásban). Nagy kérdés, hogy a magyar szabályozások is megengednék-e, jó eséllyel nem.

  • Opció III. No, semmi sincs veszve, keressünk tovább! A Saunier Duval kínálatában van egy vonzónak tűnő készülék: a Themafast (beépített 8 l-es mikro tárolóval, amelyet egy 70 W-os fűtőpatron temperál – gyorsan szolgáltat használati meleg vizet). Ez egy ún. H-MOD (széles lángmodulációjú) készülék, amely akár 4,1 kW-ra (!!!) is leszabályozza a teljesítményét.(nem kondenzációs típus!) Elsőre azt hittem ettől jobb készülék nekem nem is kellene! A részletek tanulmányozása után azonban kiderült, hogy a névleges teljesítményen (24,9 kW) mért 91,5%-os hatásfok 82%-ra csökken a minimális teljesítményen. (Megjegyzés: a „csak” 8-9 kW minimális teljesítményre képes kombi készülékek átlagosan 87-88%-os hatásfokon működnek. )

Ezek után mi a jó megoldás: vegyek egy nagyobb teljesítményű (a jelenlegihez hasonló, olcsó: pl Westen Pulsar D) kazánt és hadd kapcsolgasson ki-be? Vagy vegyem meg az SD Themafast-ot (kb. 1,5-2x annyiba kerül, mint egy egyszerű 9-24 kW teljesítménysávú készülék), és hadd működjön folyamatosan alacsony hatásfokon? Szerintem ez utóbbi sem hatékony.

Helyhiány miatt kis teljesítményű kazánt (max. 12-14 kW) nem vehetek, mert ezek csak indirekt tárolóval összekötve tudnak meleg vizet készíteni (A tárolónak egyrészt helye sem lenne, másrészt ez sem hatékony, hiszen folyamatosan temperálni kell a vizet.) Más kérdés, hogy ezek a kis teljesítményű kazánok sem tudnak mindig 4 kW-ra lemodulálni, többnek a min. teljesítménye 6 kW.

 

Bónusz kérdés: miért van az, hogy a bitermikus hőcserélős készülékek olcsóbbak a külön hőcserélősöknél? Azon kívül, hogy jobban vízkövesedhetnek (bár ez használat és vízkeménység függvénye elsősorban) szerintem inkább csak előnyük van: gyorsabb használati meleg víz, kevesebb meghibásodási lehetőség: nincs váltószelep!

 

Előre is köszi, ha valaki tud segíteni eme komplex feladat megoldásában :-)

Nbalint 2013. dec. 1. Creative Commons License 69812

Sziasztok!

 

Nekem egy olyan problémám lenne, hogy nagyon lassan folyik le a víz a mosogatóból. Előzményekben annyi történt, hogy ki kellett cserélni a gumi tömítést azon a részen ahol a "szennyvíz" elvezető cső a falba megy bele. Úgy voltam vele, hogy nagyon öreg már a cső, azt is lecserélem, odáig is lassabban ment le a víz, de mióta vettem a valamivel vastagabb csövet meg kicseréltem a gumi tömítést azóta kb. 40-50perc alatt folyik le ha teli van engedve vízzel a mosogató. Szétszedtem már jópárszor a szifont meg kivettem ezt az új csövet is, sehol sincsen dugulás, minimális kosz van bennük amit ha kiöblítek vízzel már el is megy.  Valakinek esetleg valami tippje nincs rá, hogy ez miért lehet? Remélem mindennek a jó nevét írtam, annyira nem értek hozzá. Előre is köszönöm szépen.

 

Bálint

paplanfa 2013. dec. 1. Creative Commons License 69811

Nagyon köszi! Egy ilyen simán elfér.

Előzmény: morgen66 (69810)
morgen66 2013. dec. 1. Creative Commons License 69810

A képen látszik http://www.rems.de/fagyasztas/csofagyaszto/rems-eskimo.aspx

 

Az elektromosnál egy kicsit vastagabb a fej amit rá kell tenni a csőre.

Előzmény: paplanfa (69809)
paplanfa 2013. dec. 1. Creative Commons License 69809

Van egy kiálló vízcső ami régen a fenti buditartályhoz vezetett. Amikor vízórát szereltek fel, csak ledugózták, és ottmaradt az előző tulajnak a semmiért ls schell szelepet raktak fel.

 

leszedtem a strangborítást, és látom ezt a csövet simán likvidálni lehetne akár tőből, akár az egyik könyöknél, viszont nyomás alatt van...

 

A lefagyasztásos módszerhez mennyi hely kell egy cső körül széltében és hosszában?

morgen66 2013. dec. 1. Creative Commons License 69808

Igen a szivattyút is le kell állítíni,a vizet már most a főtáv nem engedi le,ha jól tudom.

De más hőszolgáltató se szivesen.

Előzmény: sjohn (69806)
nixon70 2013. dec. 1. Creative Commons License 69807

Mail ment az itteni címedre.

Előzmény: Yooha (69802)
sjohn 2013. dec. 1. Creative Commons License 69806

vagy lefagyasztatod a csövet és teszel rá megfelelő szelepet.

 

Ahhoz előbb le kellene kapcsolni a szivattyút, ha meg már odáig eljut, akkor akár a vizet is leengedheti arra a 22 percre amíg csapot cserél.

Előzmény: morgen66 (69805)
morgen66 2013. dec. 1. Creative Commons License 69805

"Egycsöves fűtési rendszereknél kizárólag  kis ellenállású nagy áteresztő képességű radiátorszelepeket használjunk a megfelelő hőmennyiség elérése végett"

 

És  ahogy Nixon is írta nem szerencsés 1" -ról 1/2"-ra leszűkíteni a radiátorszelepet.

 

De ezt a szerelődnek tudni kellett volna.

 

Most azt teheted hogy kihúzod így a telet vele és fűtési szezon után lecseréled,

vagy lefagyasztatod a csövet és teszel rá megfelelő szelepet.

 

(A radiátor is lelehet iszaposodva,de ennek a valószinüsége kicsi)

 

 

Előzmény: Yooha (69797)
nixon70 2013. dec. 1. Creative Commons License 69804

Felülre egycsöves rendszerre való szelepet kellene tenni,ennek qurvanagy az ellenállása.(kicsi a lyuk rajta+a lapradiátor ellenállása)

1"-ról 1/2"-ra váltás sem egészséges.

Előzmény: Yooha (69800)
GeriSoft07 2013. dec. 1. Creative Commons License 69803

Egycsoves futesrendszer :)

igy kell

Előzmény: pajaci (69801)
Yooha 2013. nov. 30. Creative Commons License 69802
A masik szobaban is igy van bekotve, es ott meleg vegig. Meg ez nem aram.
Előzmény: pajaci (69801)
pajaci 2013. nov. 30. Creative Commons License 69801

Ez így nem fog soha felmelegedni, rövidre zártátok a radiátort.

Előzmény: Yooha (69800)
Yooha 2013. nov. 30. Creative Commons License 69800

Persze, itt van:

Előzmény: nixon70 (69799)
nixon70 2013. nov. 30. Creative Commons License 69799

" A radiátor elé bekötöttünk egy átkötő csövet,"

Erről és a radiátorról(szelep,ill.alsó elzáró) képet tudsz feltenni?

Előzmény: Yooha (69797)
BöPö 2013. nov. 30. Creative Commons License 69798

Sziasztok!Ariston, kéményes kombi kazánunknak  kilyukadt a hőkicserélője, szerelő szerint jobban járunk ha kazánt cserélek. De ha már csere, akkor turbost szeretnék, olcsót és jót. :-)) Szerelő a Baxi Fourtechet vagy az Ecofourt, illetve az Ariston Egist vagy Claest javasolja. Nektek mi a véleményetek, tapasztalatotok ezekről a készülékekről?

Még valami, mi a különbség a "kompozit hidraulikus szerelvénycsoport" és a "sárgaréz hid. szer.csoport" között?? Melyik a jobb?

Yooha 2013. nov. 30. Creative Commons License 69797

Sziasztok itt is!

 

Van egy radiátorunk egy társasházi lakásban, aminek a tejete jó meleg, de az alja hideg. Levegőztettem, de víz jön, szóval nem levegős. A lakás többi helyiségében egyformán meleg alul, és felül is, szóval nem a szokásos "lent már hidegebb" jelenség. Meg ez a legfelső lakás és sorba vannak kötve (köszönjük, ó tervező!), szóval a lenti lakásoknak is még meleg víz megy. A radiátor elé bekötöttünk egy átkötő csövet, hogy lejjebb tudjuk venni anélkül, hogy az alattunk lévő lakásokban is elzárnánk a fűtést. A bejövő cső meleg, az átkötő meleg, a radiátorba továbbmenő ág meleg, a radiátorból kijövő alsó ág meleg, csak a radiátor alja hideg. Most vagy a vízáram nagy része elkerüli a radiátort (lehetséges ez?) vagy el van dugulva. Ha lezárom a bemenő és a kimenő ágat, le tudom szerelni házilag a radiátort, esetleg kimosni a dugulást? Mondjuk a mostani hőmérséklet nem ideális arra, hogy _egyáltalán_ ne legyen fűtés addig.

G.b.Reload 2013. nov. 30. Creative Commons License 69796

amikor 7.5-lel ment, nm kapcsolgatott, most meg 19mpégőkapcsolásokkalmegy

Előzmény: joevagyok68 (69794)
G.b.Reload 2013. nov. 30. Creative Commons License 69795

jól emlékszel.

kicserélte a beüzemelő a gázszelepet, berakott egy másikat, ami meglepő ám örvendetes módon 7,5 liter/percel ment. a régi szelepben valóban voltak eps golyók, a cserével megoldódni láccot a probléma.

 

 

ezután megint nem tudott HMV-t csinálni (ha beírod a jutyubba hogy radiant rbs 24, akkor láthatod mi volt.) megint kicserélték a szelepet, de egy másik szerviz.

ez kb 2 napig jó volt, aztán szelepet és panelt i cseréltek, ez hétfő óta jó.

 

Most azon rúgózok hogy jó e foyasztásom, valamint hogyan lehetne jó hőérzetet csinálni, mert hiába van nonstop 22,5 a ilyenkor 3 óránként fűt ez a szar. 

 

Érted mit akarok mondani? 

Előzmény: joevagyok68 (69794)
joevagyok68 2013. nov. 30. Creative Commons License 69794

Már a múltkor IS kevesebb volt mint gyárilag !

0,45 m3

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=127483959&t=9054448

Akkor még örültél is neki..

Lehet megint van benne eps golyócska ? :-))

Előzmény: G.b.Reload (69792)
G.b.Reload 2013. nov. 30. Creative Commons License 69793

fajlagosan akkor ez a fostalicska turbós kevesebbet evett, ráadásul az enyémbe benne van két gázszelep csere tesztje beállítása.

Előzmény: kaogha (69788)
G.b.Reload 2013. nov. 30. Creative Commons License 69792

óránként fogyaszt 0.33m3-t.  valami el van baszinkózva, de nemtom mi.

 

Előzmény: G.b.Reload (69791)
G.b.Reload 2013. nov. 30. Creative Commons License 69791

levettem az előremenőt 38 fokra. kazán kapcsolgat, 19mp fűtés 3perc keringtetés 31 fokos vízzel. brutál jó hőérzet belső hőmérséklet nő, óránként 0.1 fokot

pajaci 2013. nov. 30. Creative Commons License 69790

Passzív házakban meg villany a nyerő.

Előzmény: kaogha (69788)
pajaci 2013. nov. 30. Creative Commons License 69789

Nyilván rendesen körbe van szigetelve a házad. Próbálnád meg B30-as falakkal.

Előzmény: kaogha (69788)
kaogha 2013. nov. 30. Creative Commons License 69788

Hello, 

 

csak gazos  futesem van, kondenzacios, Inka 35 (60%-ra korlatozva)

 

140 m2 haz 0-24h 21 fokos állandó fűtés novemberre: 170 m3 gáz (olyan brutto 21e ft)

 

Úgy vélem nekem nem éri meg a fatüzelés bevezetése..

 

Előzmény: G.b.Reload (69786)
Zoltanuss 2013. nov. 30. Creative Commons License 69787

 Csak az éves, sőt a több éves átlagból lehet levonni következtetéseket.

Előzmény: G.b.Reload (69776)
G.b.Reload 2013. nov. 30. Creative Commons License 69786

a novemberi fogyim fa nélküli. félreérthető.

 

Előzmény: GeriSoft07 (69785)
GeriSoft07 2013. nov. 30. Creative Commons License 69785

"nem tüzelek fával:)"

 

"tavaly dec 10től június végéig fogyott 670m3+ 140kiló brikett+kb 2.5m3 vegyesfa"

Előzmény: G.b.Reload (69782)
G.b.Reload 2013. nov. 30. Creative Commons License 69784

tavaly december10 és jún. vége között

Előzmény: joevagyok68 (69783)
joevagyok68 2013. nov. 30. Creative Commons License 69783

novemberben vagy általában ? :-)

"kb 2.5m3 vegyesfa"

Előzmény: G.b.Reload (69780)
G.b.Reload 2013. nov. 30. Creative Commons License 69782

tavaly dec 10től június végéig fogyott 670m3+ 140kiló brikett+kb 2.5m3 vegyesfa

Előzmény: GeriSoft07 (69781)
GeriSoft07 2013. nov. 30. Creative Commons License 69781

60nm, egy szint, északi tájolás, 650m3/ÉV(!!!) + 300-350kg fabrikett (fa nélkül 800m3/év)

ha neked egy laza november 117m3, akkor egy fagyos jan/feb lesz olyan 300m3/hó, évi 1600-1800m3-ig meg se állsz?

Előzmény: G.b.Reload (69776)
G.b.Reload 2013. nov. 30. Creative Commons License 69780

nem tüzelek fával:)

 

nem tudom hol van honululu...

 

Előzmény: joevagyok68 (69777)
GeriSoft07 2013. nov. 30. Creative Commons License 69779

megkattanok a kazán pattogástól. Most már írtam a szerviznek, cseréljék a kazánt, vagy a tágulásit, ha az pattog

https://www.dropbox.com/s/enujetobcxy6eyt/kaz%C3%A1n%20v%C3%A1gott.wav

ez egy másfél órának a megvágott része, első 11mp amikor (éjjel fél ötkor) bekapcsolom a mobilomat felvételre, beteszem a kazán alá, lekapcsolom a villanyt, becsukom az ajtót, majd jön a koncert

ha nyitva marad a fürdőajtó, nem lehet aludni mellette

 

Szerintem a tágulási tartály, mert mikor leáll minden, 15 perc múlva is pattan, ekkor már hűl, esik a nyomás.

Előtte melegszik

 

SD Semia Condens

Láttatok már ilyet (szerelők főleg?)

 

Rajzon így néz ki ugyanez. Persze nyáron nem találja a hibát, mert a fűtőkör nem tágul úgy, stb

 

GeriSoft07 2013. nov. 30. Creative Commons License 69778

ne viccelj, hideg se volt még :)

 

Előzmény: G.b.Reload (69776)
joevagyok68 2013. nov. 30. Creative Commons License 69777

Fával rásegítesz ?

Igen>szar

Hol laksz ?

Honoluluban>szar

:-)

Előzmény: G.b.Reload (69776)
G.b.Reload 2013. nov. 30. Creative Commons License 69776

novemberi fogyasztásom netto 100nm 22.5 fok egy szintre 117m3, amiből 21m3 melegvíz. Jó vagy rossz? egyszavas válaszok is jöhetnek. ;)

kaogha 2013. nov. 30. Creative Commons License 69775

Hello,

 

nem hiszem, hogy egy 1 barra felfujt kis gumitömlő megvédené a kazánomat extrem helyzetben.

a elektronika letilt ha magas lenne a nyomás, és ha elromlik a nyomás érzékelő akkor is letilt.

 

Tovabba a tartály aljan ott a levego szelep,  gondolom azt tolná ki legelőször.

 

 

Előzmény: nixon70 (69773)
kaogha 2013. nov. 30. Creative Commons License 69774

Hello,

 

igen inka 35K . Eletem legnagyobb tévedese volt, ráadasul nem is volt olcsó.

Ráadasul irgalmatlanul hangos is, zúg búg mint egy lestrapált távolsági Ikarus

már 6 éves, rég túl az ógarancián :-)

 

http://www.argep.hu/popup.asp?pid=248833348&pnr=10001&foto=1

 

egy ilyet lehet hogy veszek aprilisban, fűtés szezon végén, nem tudom ez mennyi ideig nem lesz lyukas (annyira vacak gumiból gyártják ezeket kinában)

 

Ameddig lehet életben tartom ezt a kazánt, aztán veszek egy

Westen Star Condens -t, nagyon jókat hallottam róluk. (civilnek is lehet hozzá alkatrészt  venni, nem úgy mint pl a Bosh)

 

 

Előzmény: joevagyok68 (69772)
nixon70 2013. nov. 30. Creative Commons License 69773

Hali!

A kazánod és a fűtési rendszered vízoldalon két eszközzel van biztosítva:a biztonsági szelep és a tágtartály.

Működésképtelen tartály esetén marad a bizt.szelep,ami bármikor leragadhat.

Akkor mit csinálsz?

Előzmény: kaogha (69769)
joevagyok68 2013. nov. 29. Creative Commons License 69772

Milyen tipusú a csoda ?  Inka ?

Mennyi idős ? Má csak a garancia miatt..

Mert itten régebben volt szó repedt hőcserélőről vagy miről !

Má csak a vízfogyás miatt...

http://forum.index.hu/Article/showResultList?o=&aq_text=thermomax+inka&aq_cre=0&user_id=&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9182044

 

 

Előzmény: kaogha (69769)
t.zsolti 2013. nov. 29. Creative Commons License 69771

majd csak elvízkövesedik a kazán , a többi meg beiszaposodik.

fogsz egy rendes nyomásmérőt egy T idomba belerakod, és ellátod gyolyóscsappal , rárakod a töltöre és feltöltöd max nyomásra megkeresed a vízfolyás helyét és megszünteted, egyben összehasonlítod a kazán óráját a T idomban levővel.

Előzmény: kaogha (69765)
bassus 2013. nov. 29. Creative Commons License 69770

a belső nyomás nem megy fel 1.9 fölé"

Nálam 1-ig ment mert az óra elromlott de, feltöltéskor működött a bizt.szelep.

A külső tágulót ha kulturáltan megldható én megpróbálnám, mert ismerősemnél segített és valószínű nem kerül többe, mint az évenkénti csere.(nála a viznyomás csökkenés okát nem találták)

 

 

Előzmény: kaogha (69769)
kaogha 2013. nov. 29. Creative Commons License 69769

Hello,

 

Ez a csodakazán a VOLT gyöngyösi gyárból. az hogy hova tünik az a havi pár liter víz, nem tudom, de nem is igazán érdekel már.

 

a belső nyomás nem megy fel 1.9 fölé, mert minden félórában megnézem, ezzel foglalkozom egész nap pár éve, mióta megvettem ezt a kazánt.

 

Viszont tény, h nagyon kevés gázt fogyaszt, szóval szeretném megtartani még pár évig

 

A külső tágulásiról hallottam már, DE minek rakjak fel működő tágulásit, ha így is működik?

 

És semmi nem garantálja , h a befektetek vagy 10 ezer forintot a tágulásiba, megáll a havi vizes töltögetés.

 

az elmult 2 evben 2x tettek fel uj eredeti tágulásit, 1 évet birnak.

 

 

Előzmény: joevagyok68 (69767)
halaloszto 2013. nov. 29. Creative Commons License 69768

az opentherm azert nem olyan nagyon szabvanyos. kb az uzenet formatumat irja le, meg nehany alapfogalomhoz tartozo regisztert. de hogy melyik kazan hol tartja az extra parametereit, az mar a sajat ugye.

 

ja, es jol nemolcso a licenc, ezert olcso opentherm termosztatot nem nagyon fogsz talalni.

 

Vajk

Előzmény: C20NE (69764)
joevagyok68 2013. nov. 29. Creative Commons License 69767

Ha azt mondják, hogy nem, akkor időugrást hajtasz végre és másfél évvel ezelőtt kicseréled/kicserélteted ?  :-)

 

Amúgy miért is kell havonta pár litert rátölteni ?

Mert ugye gázkazánokba a biztonsági szelep az 2,5 vagy 3 baros....talán.

Tehát bőven az 1,9 felett..

Vagy akkor mégse 1.9 legmagasabb nyomásod, csak te azt látod, miután elengedett némi vizet...

 

Ha nem akarsz/tudsz belső tágulásit cserélni/cseréltetni, akkor lehet akár külső IS !

És azt felrakhatod bárhova...nem fontos a kazán mellé/alá...Felszerelés/feltöltés előtt azért a nyomását érdemes beállítani ! Gyárilag tán másfél bar ..

Előzmény: kaogha (69765)
joevagyok68 2013. nov. 29. Creative Commons License 69766

Félre értetted !

Ebben az esetben

"ami méri a fűtés előremenőt és 65 foknál lezár?"

ez

"Ha 65 fokig visszahűtené a tartályt az nem lenne gond"

 

Ez nem következhet be !

Hisz amint a fűtési előre eléri a 65 fokot, akkor lezár.

Melegvizet indirektben,  hőcserélővel csak bizonyos hőfoklépcsővel tudsz csinálni.

Ha így kötöd be, akkor begyuttasz ugye.....lassan melegszik a víz.....mire eléri a fútési előre a 65 fokot már egyből le is zár a szeleped !!

Nem lesz még csak  "kevés/langyos"  vized a tartály tetejében!

Nem lesz ideje felmelegítenie azt...

Ezért írtam az "és" kapcsolatot. 2 termosztát kell, az 1ik lehet a tartály beépített termosztátja IS.

Mágnesszelep nyit ha fűtési előre melegebb mint 60/65 fok, ÉS a tartályban hidegebb a víz mint 60 fok...mondjuk..

 

Előzmény: andras87 (69761)
kaogha 2013. nov. 29. Creative Commons License 69765

Hello mindenkinek!

 

Érdeklődnék, hogy tágulási tartály nélkül (illetve, hogy egész pontos legyek lyukas gumibelsővell) üzemeltethetek-e egy kombi cirkót?

 

Már 1.5 éve így megy, hidegen 1.4 bar, melegen 1.9 bar, és havonta pár liter vizet rá kell töltenem.

 

K

 

 

C20NE 2013. nov. 29. Creative Commons License 69764

Van, de picit borsos. Gondoltam nagyobb tudással lehetne márkafüggetlent venni, hamár az opentherm szabványos.

Előzmény: pajaci (69763)
pajaci 2013. nov. 29. Creative Commons License 69763

A kazánodnak nincs sajátja?

Előzmény: C20NE (69762)
C20NE 2013. nov. 29. Creative Commons License 69762

Tudnátok egy profi opentherm termosztátot ajánlani, ami figyelembe veszi a kazánhoz kötött külső hőérzékelő jelét a belső hőmérsékletet és ahhoz állítja a kazánteljesítményt?

andras87 2013. nov. 29. Creative Commons License 69761

Ha 65 fokig visszahűtené a tartályt az nem lenne gond. A tartály könyve is annyit ír hőmérsékletnek, meg a vízkövesedés miatt is jobb ha nem megy feljebb (Nagyon kemény nálunk a víz).

Köszönöm a válaszokat, utánanézek a mágnesszelepnek.

Előzmény: joevagyok68 (69759)
gyuri1947 2013. nov. 29. Creative Commons License 69760

Helló, kérdésedre nem tudok válaszolni, de engem is érdekel a dolog, mert az enyém már új korától kezdve (3 szezont ment eddig) hangos csattanással vált , és ez kicsit idegesítő. Még szerencse, hogy a kazán a szuterénben van és csak áttételesen -a fűtési csövek közvetítésével- hallom a kattanásokat.

Ha valaki tudja, hogy mibe kerül kicseréltetni ezt a váltószelepet, írja meg.

Gyuri

 

 

Előzmény: 5738g (69755)
joevagyok68 2013. nov. 29. Creative Commons License 69759

Keress ra...magnesszelep

DE ha a futes eloremenovel kapcsoltatod, akkoe nem lesz 65 fokos vized a tartlyban (meg) ! :-) 

Ha meg tartalyhore, akkor meg kinyit ha hul a viz a tartalyban.....es tovabb hul

Akkor mar inkabb 2 helyen merto, 2 termostattal sorbakotve ...

Kinyit ha viz hidegebb a tartalyban mint 65 fok ES a futoviz IS melegebb mint .....

Előzmény: andras87 (69756)
a végtelen 2013. nov. 29. Creative Commons License 69758

 Nekem tavaly még fixen kötötték be.

Előzmény: C20NE (69757)
C20NE 2013. nov. 29. Creative Commons License 69757

Sziasztok!

 

Mi igaz abból, szerintetek, hogy a gázkazánt flexi csővel kell bekötni és nem lehet fixen kiépített vezetékkel, réz gázpress idomokkal?

 

Nekem a fix cső sokkal biztonságosabbnak tűnik mint a flexi, még ha az új Inox cső lenne is.

 

Szerintetek?

andras87 2013. nov. 29. Creative Commons License 69756

Felmerült még egy ötlet. Mi lenne ha visszacsapó helyett egy olyan termoszelep lenne beépítve ami méri a fűtés előremenőt és 65 foknál lezár? Ez működhet? Ha igen akkor milyen szelep ajánlott pontosan?

Előzmény: joevagyok68 (69745)
5738g 2013. nov. 28. Creative Commons License 69755

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni tőletek hogy a képen látható váltószelepet lehet-e javítani, vagy ki kell cserélni? Melegvízkészítés, és fűtésváltás között nem mindig 100%-os a váltás.

A kazán Termomax Condenz 24K kombikazán.

A fűtéskör teljesen tiszta.

Köszönöm!

G.b.Reload 2013. nov. 28. Creative Commons License 69754

Ó 

Nagy kár hogy csak most tetted be ide a kabit, mert pont ma vettem egy ugyanilyet.

Előzmény: user.56 (69753)
user.56 2013. nov. 28. Creative Commons License 69753

Üdvözlet!

Eladó egy coverguard mellényé átalakítható télies kabát. Új és féláron adom!

Részletek itt:

http://divat-ruha.vatera.hu/ferfi_ruhazat/ferfi_kabat_melleny/egyeb/polena_sleeve_teli_melleny_munkakabat_1832111957.html

Sanyika088 2013. nov. 28. Creative Commons License 69752

Köszi

 

Előzmény: nixon70 (69749)
morgen66 2013. nov. 28. Creative Commons License 69751

Szerelő nélkül nem fog menni.

 

A biztonsági szelepnél valahol csöpög a viz,ehez szét kellene szedni a kazánt.

 

Nyomásmérő és a hőmérő cserére szorul , anélkül nehéz egy fűtési rendszert rendesen beállítani.

 

37 000 ft nem kevés miért nem hívod vissza a szerelőt?

Számlát adott?

Előzmény: Gabibogár (69747)
halaloszto 2013. nov. 28. Creative Commons License 69750

1. kazanban kiegyenlito tartaly megkeres

2. viz leenged hogy nyomas mentes legyen a rendszer

3. tartalyon autoszelep megkeres, 1.3 barra felpumpal pumpaval.

4. rendszer vizzel 1.3 barra visszatolt.

 

ha nemjo rajta a nyomasmero, akkor a 4-es pont nem kivitelezheto, anelkul meg ne fogj hozza.

 

Vajk

Előzmény: Gabibogár (69747)
nixon70 2013. nov. 28. Creative Commons License 69749

Gyakorlatilag a vonalat érje a buborék széle.

Előzmény: Sanyika088 (69742)
nixon70 2013. nov. 28. Creative Commons License 69748

3

Előzmény: Sanyika088 (69742)
Gabibogár 2013. nov. 28. Creative Commons License 69747

Sziasztok!

 

Hozzáértők segítségét szeretném kérni! Van egy Beretta Idra Exclusive 20 falikazánom amiből egy ideje elég rendesen csöpög a víz. Kb 6-7 másodpercenként csöpög. Ha töltök rá akkor, rövid időn belül elkezd ömleni belőle a víz. Már látta szerelő is aki azon kívül hogy lelégtelenitette a renszert, ami 3 db radiátorból áll és azt mondta hogy ne foglalkozzak azzal hogy a vízhőfok és a víznyomás mérő óra nem működik nem csinált semmit, ellenben lenyúlt 37ezer forintal és csak 1 hétig volt jó a fűtés. Most ott tartok hogy amit beleengedek szinte egyből kijön belőle, a radiátorokba minivízesés van amint bekapcsol a termosz. Szóval abban kérnék segítséget hogyan tudnám megoldani a problémát szerelő bevonása nélkül?

Előre is köszönöm az értelmes válaszokat!

 

http://kepfeltoltes.hu/view/131128/WP_20131128_002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

3244 2013. nov. 28. Creative Commons License 69746

Sziasztok!

 

Segítségeteket kérem a következőben:

beüzemelésre került az új Ariston Genus Premium EVO 24 fali kondenzációs kombi gázkazánom. A fürdőszobában lett ehelyezve.

Vettem hozzá egy Teka Indic termosztatikus csaptelepet a zuhanyzóba.

 

Ehhez a típusú kazánhoz alkalmazható ez a termosztásos csaptelep? Jól fog működni így a csaptelep?

 

Válaszokat előre köszönöm.

joevagyok68 2013. nov. 27. Creative Commons License 69745

"Működnie kellene a visszacsapós megoldásnak."

:-)

Mármint rugóssal..

Esetleg még annyit tehetsz, hogy a benne lévő rugót meggyengíted egy picit ( kiveszed és levágsz a hosszából), hogy könnyebb legyen kinyitnia a szivattyúnak, de azért lezárjon ha nem megy..

Vagy akár a lengőnyelves is , ha ez

"fútő csőspirál felső csonkján a fűtés előremenő felé."

elé rakod

Előzmény: andras87 (69743)
morgen66 2013. nov. 27. Creative Commons License 69744

A szerelőd nem tudja,vagy te akarod csinálni?

Előzmény: Sanyika088 (69742)
andras87 2013. nov. 27. Creative Commons License 69743

"A termosztát az milyen termosztát ? "cső" ?"

 

Cewal csőtermosztát.

 

 

"A tartály miként höűül ki szerinted ? Gravitációsan ?"

 

Az a gyanúm, hogy gravitációsan, fútő csőspirál felső csonkján a fűtés előremenő felé. Ez a cső langyos akkor is amikor már a fűtés előremenő cső más részein teljesen hideg.

A tartály legtetején még langyos a víz reggel is mikor a hőmérő már csak 20 fokot mutat. (A csőspirál felső csonkja felett).

 

 

 

"Hol méred a tartály hőmérsékletét, milyen magasságban ?"

 

A felső mérőcsonkban.

 

 

"Milyen gyártmány az indirekt, milyen vastag a szigetelés rajta ?"

 

Hajdu STA200C2, szigetelése az adatlap szerint 47 mm purhab.

 

 

 

"a termosztát az csőtermosztát, és a hájtek kivitel miatt van vagy +-10 fok a hiszterézise, és mikor leég a tűz, a 65-10 fokos fűtővíz hűti vissza a vizet a tartályban ?"

 

Biztos hogy nem a legpontosabb a termosztát, de 55 fokról sem szabadna 20-ra lehűlnie szerintem.

 

 

"Ami a tartály vkonka szigetelése és a csonkok/csövek szigeteletlensége miatt még tovább hül reggelig ?"

 

A tartály szigetelését leírtam, a csöveké tubolit csőhéj a használati melegvíz műanyag csöveken megy a fűtés előremenőből a tartályig a leágazás ötrétegű cső szintén tubolit csőhéjjal. A golyóscsap és a tartály csatlakozó elem nincs szigetelve, nem tudom hogy mennyit számít az a néhány centi.

 

 

Előzmény: joevagyok68 (69741)
Sanyika088 2013. nov. 27. Creative Commons License 69742

Sziasztok!

Gravitációs elven működő fütés csöveinek milyen lejtést kell adni?

Tehát hány mm/m a szabvány vagy bevált módszer?

Köszi előre is.

joevagyok68 2013. nov. 27. Creative Commons License 69741

Néhány kérédés...

"után az előremenőre szerelt termosztát,"

A termosztát az milyen termosztát ? "cső" ?

A tartály miként höűül ki szerinted ? Gravitációsan ?

Hol méred a tartály hőmérsékletét, milyen magasságban ?

Milyen gyártmány az indirekt, milyen vastag a szigetelés rajta ?

 

Mert nem lehet, hogy:

- a termosztát az csőtermosztát, és a hájtek kivitel miatt van vagy +-10 fok a hiszterézise, és mikor leég a tűz, a 65-10 fokos fűtővíz hűti vissza a vizet a tartályban ?

Ami a tartály vkonka szigetelése és a csonkok/csövek szigeteletlensége miatt még tovább hül reggelig ?

 

Előzmény: andras87 (69734)
pajaci 2013. nov. 27. Creative Commons License 69740

Működnie kellene a visszacsapós megoldásnak.

Előzmény: andras87 (69734)
Kisbögre 2013. nov. 27. Creative Commons License 69739

Sziasztok. Melóhelyen valaki babrálta a  fűtést. ezt ennek  a hátulján van egy nagy kar amibe belemegy egy kiskar. Hogyan tudom a nagy kart áthajtani vissza? http://kepfeltoltes.hu/131127/IMG_20131127_170850_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

nixon70 2013. nov. 27. Creative Commons License 69738

No!!! :-D

Előzmény: sjohn (69717)
mjevsrsh 2013. nov. 27. Creative Commons License 69737

Egy rajzot ha mutatnál , lehet kiderülne mi a hiba.

 

A hidraulikus váltó csak egy darab cső, ha jól van kötve működik(ha rosszul akkor is csak a rendszer nem). Szóval rajz után lehet többet mondani.

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69728)
andras87 2013. nov. 27. Creative Commons License 69736

Bocs most elvileg megy a kép is.

MZ/Y 2013. nov. 27. Creative Commons License 69735

Kihagytad a "Beillesztés" gomb megnyomását.

Előzmény: andras87 (69734)
andras87 2013. nov. 27. Creative Commons License 69734

Az csatolt képen látható a használati melegvíz tárolónk bekötése. Maga a fűtési rendszer gravitációs volt a melegvíztároló miatt lett beépítve a keringető szivattyú. A szivattyút 65 foknál kapcsolja a kazán után az előremenőre szerelt termosztát, ez pont megfelel a kívánt melegvíztartály hőmérsékletnek. A tartályhoz menő fűtéscső kb. a kazán után 1,5 méterrel van leágaztatva a fűtés előremenőről és egy golyóscsappal tudom zárni. A problémám az hogy este leég a tűz és nem zárom a golyóscsapot akkor reggelre visszahűl a tartály. Épületgépészeti boltban egy hőfokkülönbség kapcsolós külön szivattyús vagy mágnesszelepes rendszert akartak ajánlani közel 30ezerért. Szerintem egy visszacsapó szelep elég lenne a tartály fűtés bemenő csonkjára. Jó az elképzelésem?

titusz99 2013. nov. 27. Creative Commons License 69733

A Pufferes topikban már egyszer leírtam! Rosszul lett bekötve a puffer!

Ilyen megoldásban a hidrováltó csak gáz üzemben megy funkciójának megfelelően.

Pufferes üzemben sorosan kell menni-e a pufferral.

Ezért kell átkötni. Elvileg a váltószelep elhagyható, csak akkor a fűtési visszatérő (gázüzemben) keresztűlhalad a pufferen is. Ez meg nem szerencsés.

Üdv.:Titusz

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69728)
MZ/Y 2013. nov. 27. Creative Commons License 69732

"Kicsit" lassabban áramlik a meleg felfelé, mint ahogy a szivattyú hozza/viszi a vizet.

Na, jó, nem kicsit.

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69728)
-Tsunami- 2013. nov. 27. Creative Commons License 69731

Én az első képen szereplő bekötést akarom  itthon megoldani, csak solar nélkül.

Ennél a bekötésnél ha pufferről fűtesz, nem  megy a hidrováltóba  meleg víz.

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69728)
halaloszto 2013. nov. 26. Creative Commons License 69730

most nem latod naluk, vagy nincs? nem mindegy!

 

Vajk

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69729)
j-e-l-a-d-ó 2013. nov. 26. Creative Commons License 69729

A szerelők ezt nem mondták......

 

és más barátaimnál sem látok.....

Előzmény: joevagyok68 (69725)
j-e-l-a-d-ó 2013. nov. 26. Creative Commons License 69728

Igaz, csak az a baj, hogy időnként müködik(amikor magas a puffer hőmérséklete 75-80 fok) Sajna egy szivattyuval sem megy (a legkisebb teljesítménynél sem ) amikor csökken a víz hőfoka...

ha megtapogatom a váltót a kimenő 1 " csonk teteje forró , az alja hideg, term. a víz is keveredik , langyos.

És van primer stb oldal  :

"

A hidraulikus váltó primer belépő és szekunder kilépő hőmérséklete szorosan követi egymást, terhelésre nem változik. Ennek oka lehet a hidrováltó ki- és bemeneti csonkjának geometriai elhelyezése (pl. szemben vannak egymással), és/vagy a primer (kazánköri) magas..."

 

Szeretnék látni egy tervrajzot ahol láthatom ezeket az oldalakat, a bekötés, elvezetést, stb.

 

És a szerelők továbbra is értetlenül állnak, bár állításuk szerint sokat csináltak már........

Előzmény: joevagyok68 (69723)
joevagyok68 2013. nov. 26. Creative Commons License 69727

Lehet akkor mostmá el is hiszi majd, ha még vagy 4-en, 5-en azt mondják...

Előzmény: t.zsolti (69724)
joevagyok68 2013. nov. 26. Creative Commons License 69726

tényleg !? :-)

"Szivattyút a pufferből hidrováltóba menő csőre IS"

Előzmény: t.zsolti (69724)
joevagyok68 2013. nov. 26. Creative Commons License 69725

"A puferból mindig garavitcióval menne a meleg,"

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=127876197&t=9173884

ÉS szerintem még mindíg a megoldás:

".....Szivattyút a pufferből hidrováltóba menő csőre IS !"

 

CSak hát ott - a pufferesben -  abbamaradt az egész "beszélgetés"...

Most meg megint ugyan onnan indulsz...

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69718)
t.zsolti 2013. nov. 26. Creative Commons License 69724

de amint hidrováltó van akkor kell a be és a ki ágra is szivattyú!

Előzmény: joevagyok68 (69723)
joevagyok68 2013. nov. 26. Creative Commons License 69723

Azért azt a lényegtelen dolgot se felejtsd el megemlíteni - mint az már a pufferesben kiderült -, hogy  a terv/bekötés szerint a pufferból a hidrováltóba gravitációsan kéne/kell eljusson a víz, míg a másik oldalon meg akár 2 szivattyú is szipkázza/szipkázná el a meleget onnan !

HA azóta nem változott ez a dolog...

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69718)
Misland 2013. nov. 26. Creative Commons License 69722

Illetve jobban megnézve nem is azon van a hangsúly, hogy szélső vagy középső, inkább az eltolás érdekes ilyenkor:

 

A primer és szekunder oldali csatlakozások helyét úgy kell kialakítani, hogy azok ne legyenek egymással szemben, mert akkor kevésbé érvényesülne a rövidzárhatás.  3. ábra Nagyobb kazánköri tömegáram A csonkokat vagy eltolással alakítják ki, vagy terelőlemezt alkalmaznak a szemben lévő csatlakozások között.

Előzmény: Misland (69721)
Misland 2013. nov. 26. Creative Commons License 69721

Nem szakterületem, de attól még egy szakmai cikket tudok mutatni:

 

http://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2012/marcius/mire-is-jo-a-hidraulikus-valto

 

Mindamellett fizikailag is logikusnak tűnik, hogy a legalsó és a legfelső csatlakozás legyen a kazánkör, mivel így tudja jól átadni a hőt a két középső csonkra csatlakozó fűtőkörnek.

 

Vagy itt látható egy némileg eltérőbb elrendezés is, a lap alján:

 

http://www.e-gepesz.hu/nyomtat.php?id=4482

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69718)
j-e-l-a-d-ó 2013. nov. 26. Creative Commons License 69720

A ciiket már olvastam , de a kérdés kérdés marad : van jelentősége , hogy közelebb vagy távolabb van a csonk? Mitől primer oldal az egyik szekunder a másik? (és miért nem fűt a kazánom ? ),

Előzmény: t.zsolti (69719)
t.zsolti 2013. nov. 26. Creative Commons License 69719

a hidrováltót " elméletileg "nem lehet fordítva bekötni. itt egy magyarázat:http://nap-kollektor.hu/irasok/hidraulikus-valto-vagy-hidrovalto-feladata-mukodese

 

kérdés? a motoros szelepet mi mozgatja? feltételezem alaphelyzetben a gázkazán kör van nyitva,ha pufferral akarsz fűteni a szelepnek is váltani kellene puffer ágra.

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69718)
j-e-l-a-d-ó 2013. nov. 26. Creative Commons License 69718

Kérem, hogy az alábbi kérdésemre csak az válaszoljon aki tényleg ért is hozzá, mert a "mesterekben " már megrendült a bizalmam.

Tehát  :szakemberek behegesztettek egy puffert, gázkazánt stb, és egy hidrováltót. A váltó amikor a gázkazán megy akkor jól adja tovább a meleget, bár szerintem sok meleget visszaküld a gázkazánba. Megtapintásra végig meleg a h.váltó.

A  gond: A puffer tarálybó kijövő felső (előremenő) cső bármilyen meleg a  viz nem viszi tovább a meleget, elakad a hidrováltónál. A h. váltó ilyenkor lehül, tapintásra végig hideg, egy vagy több szivattyu mindegy neki.

 

Felteszem róla a képet, már arra gyanakszom, hogy fordítva kötötték be a váltót.  nekem a jobb oldalon fent van a gázkazánból(vagy pufferból) bejövő (forró-előremenő) cső, és alul a gázkazánba (és puferba visszatérő) cső. A bal oldalon a felső a radiátorba elmenő cső, az alsó a radiátorokból visszatérő hideg cső.

Már arra gondolok , hogy a jobb és bal oldalt felcserélték. Ki tudja:  az egymáshoz közelebb lévő csonkokat hova kell kötni, és hova a maásik oldalt amin egymástól távolabb van behegesztve az 1" csonk. ?

 

Tehát a képen melyik a primer, ill. a szekunder oldal , és melyiket hova kell kötni :?

 

sjohn 2013. nov. 26. Creative Commons License 69717

Watergate?

Előzmény: nixon70 (69713)
G.b.Reload 2013. nov. 26. Creative Commons License 69716

Nyomd meg a SET gombot
Nyomd be a HOLD gombot
Állítsd be a fokot (mikor mennyit)

Élvezd.

Előzmény: Eniko86 (69714)
cucu 2013. nov. 26. Creative Commons License 69715

Biztosan át lehet állítani, bár én a kérdésedet sem értem...:(

Előzmény: Eniko86 (69714)
Eniko86 2013. nov. 26. Creative Commons License 69714

Sziasztok! Segítsetek legyetek kedvesek! Computherm Q7 termosztásos kezdtem el a napokban használni. Kézi vezérléssel akarom folyamatosan használni, tehát nem akarok programokat, hanem az a célom, hogy ha beállítom 18C-ra, akkor addig tartsa a 18C-ot, amíg be nem állítom 21C-ra. Egy dolog zavart meg, hogy a tájékoztató szerint a gyári program szerint 20C-ra van állítva. A gyári beállítást át tudom állítani?

nixon70 2013. nov. 26. Creative Commons License 69713

Vízellátást 150L/nap/fő-vel kell számolni.

Nálunk ehhez képest 4 főre 11m3 a havi fogyasztás,igaz nem is pazarolunk.:-))

Előzmény: Émile (69711)
halaloszto 2013. nov. 26. Creative Commons License 69712

"mint írtam az átlagos vízfogyasztás egy felnőttre nagyjából 3 m3/fő/hó. Ez lehet 3,1  3,2 vagy 2,9 m3, ezt simítottam "

 

feneket lehet 3.1 vagy 3.2 vagy 2.9. te magad irtad oda, hogy lehet 0.2 is. az atlag 3m3/fo/ho jo lehet arra hogy egy varos vizfogyasztasarol elmelkedj, de semmire nem alkalmas amikor azt akarjuk megbecsulni, hogy egy konkret csakadnak a havi 5m3 szennyviz az sok vagy keves.

 

Vajk

Előzmény: Émile (69711)
Émile 2013. nov. 26. Creative Commons License 69711

 Megfelelően kell használni az  átlagot. És még annyit az átlag mindig csak egy szám és nem több. Viszont ez a szemes példa a lehető legrosszabb. Ugyani van kettőszemű muksó egy szemű és szem nélküli. Viszont  háromszemű nincs.

 A vizes példára : mint írtam az átlagos vízfogyasztás egy felnőttre nagyjából 3 m3/fő/hó. Ez lehet 3,1  3,2 vagy 2,9 m3, ezt simítottam a nagyjából szóval.

 

 Viszont  nem lehet úgy megadni, hogy az átlagos vízfogyasztás 2  és 4 m3 Fő/hó között van, lehet viszont úgy ,hogy a többség  2 és   4 m3 között van. (harang görbe )

 A konkrét fogyasztások viszont tág határok között változhatnak, akár  0,1 m3 és 18 m3 között is. Az első egy nagyon nagyon takarékos ember gyakorlatilag az iváson kivül semmi másra nem használ vizet ( elvileg nem is  kell ) a másik egy 'bűnösen' pocsékló, habár nem tudhatjuk mi francnak használ annyi vízet, de a jővő felé bűnt követ el.

 

 

 Ja látom  fűtési topik. nos én a banki irodákban néha megjegyzem, hogy az rendben van hogy túlfűtik ( az ügyfelet leszarják, van pénzük ) de mondom jó lenne egy energetikust felvenni, mert a túlfűtés bünös cselekedett az unokáink felé.

 Némelyek bolondnak néznek, némelyek meg nem értik mit is mondtam.

halaloszto 2013. nov. 26. Creative Commons License 69710

az atlag sokmindenre jo, de konkret esetben hasznalhatatlan. pl a magyaroknak atlag 1.99 szemuk van. de ezzel semmire nem mesz amikor arrol van szo hogy nekem hany van.

 

Vajk

Előzmény: Émile (69709)
Émile 2013. nov. 26. Creative Commons License 69709

 A nagyszámok törvénye alapján  3 m3/fő /hó az átlagos vízfogyasztás nálunk. 

 De kivételek akadnak.

Az egyik bérlőm rettentően kevesett fogyaszt vízből. Már azt hittem, hogy a vízóra romlott el, de nem. Majdnem kicseréltettem, kb. 15 eft lett volna a költség, de mondtam magamnak fussunk még egy kört. Nyáron elő egy 200 literes hordó és leellenőríztem az órát. Jól mér, csak az ipse nagyon takarékos. Kijön havi 150 - 200 literből. Igaz sokat van vidéken.

Előzmény: halaloszto (69704)
citcat 18-16v 2013. nov. 26. Creative Commons License 69708

A fondital sokkal tartósabb és kevesebbet fogyaszt mint a beta, A beta zománcozott testű egy időkapcsolóval, és nekem egy kicsit hangosnak tűnik a ventillátora a fondital meg eloxált alu öntvény szinte nem is lehet hallani,és időkapcsolón kívül még van rajta thermosztátos bekötési lehetőség is,viszont kicsit drágább de a füstcsövétlehet akár5méterre is elvezetni. Ami még fontos,hogy ezeket nem lehet kéménybe kötni, csak a sját füstelvezető rendszerével és max5méter!

Előzmény: csonti_vw (69703)
Mutual Friend 2013. nov. 25. Creative Commons License 69707

Van ilyen kütyü meg csinalni is lehet. Egy kolléga lakasaba egy c18-ra rakott fel egy időzítő áramkört ami megoldja az utókeringetést. Pár relé - mert az volt neki ingyen otthon - és egy 555 időzitő.

Előzmény: Jacktwoo (69655)
G.b.Reload 2013. nov. 25. Creative Commons License 69706

Létezhet-e olyan kazán, ami negyed annyit fogyaszt mint a szomszédé, évtizedeken át teszi csendben a dolgát, és még néha le is sz*p???

 

Írd meg melyik az, holnap veszek egyet.

Túl vagyunk 3 gázszelep  és egy panel cserén. Ennek már nem engedném a kezét a gatyám közelébe.

Jacktwoo 2013. nov. 25. Creative Commons License 69705

Hagyjuk, felesleges....Vannak bajok :)  Jó így ahogy van, pár évet kihúz, akkor kap valami új modern rendszert...

 

Köszi...

Előzmény: joevagyok68 (69663)
halaloszto 2013. nov. 25. Creative Commons License 69704

megnezed a vizorat. ha az 6-7m3-t mutat (4-5 fos csaladnal siman) akkor ez van. ha csak 3-at, akkor valahol belemegy az esoviz.

 

Vajk

Előzmény: LatteO (69702)
csonti_vw 2013. nov. 25. Creative Commons License 69703

Üdv!

 

Valakinek van esetleg tapaztala elektromos vezérlésű konvektorokkal?

 

Konkrétan ezek között gondolkodom:

 

http://slovarm.hu/meleg%C3%ADt%C3%A9s-g%C3%A1zzal/beta-konvektor-5kw-parapet-n%C3%A9lk%C3%BCl-25-kal-kevesebb-g%C3%A1z-430

 

http://www.trg.hu/Konvektorok

 

A fondital drágább, és ahogy olvasom többet is tud, de megéri a felárat?

LatteO 2013. nov. 25. Creative Commons License 69702

Köszi a válaszokat! Csak azért kérdeztem mert van egy (ideiglenes) 5m3-es szennyvíztartályom ami 4 hét alatt szinte teliszaladt és arra gyanakodtam, hogy mivel a kondenzvíz is ide van belevezetve, ez nyomta meg ennyire, de ezek szerint nem.

halaloszto 2013. nov. 25. Creative Commons License 69701

kb 1m3 gazbol bo 1 liter viz lesz. (elemeletileg max masfel liter asszem)

 

 

a napi gazfogyasztasod meg ismered.

 

Vajk

Előzmény: LatteO (69699)
C20NE 2013. nov. 25. Creative Commons License 69700

Az én kondenzációsomból ömlik, szerintem óránként több mint egy liter, függően a visszatérő hőmérséklettől a gáz nedvességtartalmától....stb.

Előzmény: LatteO (69697)
LatteO 2013. nov. 25. Creative Commons License 69699

kondenzációs kazán

Előzmény: joevagyok68 (69698)
joevagyok68 2013. nov. 25. Creative Commons License 69698

sima vagy kondenzációs ?  :-)

 

A "sima"...Ha jók a beéllítások , akkor - maga a kazán - semennyit..

A kémény/füstgázelvezető esetleg.....

szerintem..

Előzmény: LatteO (69697)
LatteO 2013. nov. 25. Creative Commons License 69697

Sziasztok!

 

Mennyi kondenzvizet csinál egy 24kw-os kombi gázkazán?

morgen66 2013. nov. 25. Creative Commons License 69696

Azért írtam ha jók a képek.

Előzmény: sjohn (69695)
sjohn 2013. nov. 25. Creative Commons License 69695

A Gugli jó, csak a kazánvebshopos paraszt lusta volt rajzot keresni a lampart parapethez.

Hülyeséget ne terjessz még a Guglira hivatkozva sem!

Előzmény: morgen66 (69691)
sjohn 2013. nov. 25. Creative Commons License 69694

Cserélni kell!

Előzmény: enrico11 (69688)
Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69693

Szerintem és a köznyelv szerint is a kazán az ami fűt és nem az ami használati melegvizelőálítást csinal.

 

Mert ugye vannal áfolyós vizmelegítők, meg vannak villanyboilerek vagy gázboilerek amik megint nem nevezhetők kazánnak holott hőt álítanak elő. Na de ezen szerintem ne veszünk össze. 

 

Éreztem egy kis élcet a feleletekben és ezt az energiát lehetett volna a félighideg radiátor megoldásra is forditani. Arra valahogy a valóban szakik részéről kevés ötlet érkezett azon kivül hogy még ezt a vacak kazánt használod ... Tény és való kevés COM portot lehet taláni egy ÉTI kazánon ... :D

 

Azért nyitottam kicsit csattanósabban ...

Előzmény: mjevsrsh (69685)
halaloszto 2013. nov. 24. Creative Commons License 69692

sajnos nem annyira mint hinned. pl nekem ugytunik a ventillator megszorulasa elvitte az ot hajto vegfokot, meg egysmast. pedig azt hinned van benne aramkorlat.

 

Vajk

Előzmény: C20NE (69679)
morgen66 2013. nov. 24. Creative Commons License 69691

Gugli , de szerintem egyforma,ha jók a képek.

 

http://www.kazanwebshop.hu/lampartparapet

 

http://www.kazanwebshop.hu/lampartparapet

 

Előzmény: enrico11 (69688)
cucu 2013. nov. 24. Creative Commons License 69690

Ahogyan írod, a bemenetei védettek, de nem az áramkör fizikai értelembe vett belseje! Az ellen nincs védelem! Ezért ajánlottam, hogy lehetőleg mezítláb -minél erősebb galvanikus kapcsolatban a földdel- cseréljünk ilyet! Nincs ebben semmi életveszély! Nem rúg vissza, mint pl. a TV készülék. Ja, persze, ki kell húzni a konnektorból. Ez a szakiknál nyilvánvaló!

 

De visszatérve a cserére, már a a raktározásnál és a szállításnál, kivételnél -vagyis a kézbe vételtől kezdve- gondolni kell az ESD védelemre! A gyártást most direkt nem említem. Ezek a hibák gyakran nem azonnal, hanem később aktíválódnak, jelentkeznek! Először minden jónak látszik, majd egyszer csak bizonyos funkciókat nem végez el, mert a proci ezen a területen megsérült egy kisülés miatt, amit előre nem lehet meghatározni, mikor áll be. Szóval ez egy nagyon ravasz hiba. Olyasmi, mint a CO mérgezés...

 

Szóval, ahol van relé, ott azzal érdemes kezdeni. Nem ritka, hogy amikor kiszerelem a relét és megmérem az érintkezőit, a rövidzár helyett (0 Ohm) 40-60 Ohm-ot mérek, ami elégtelen érintkezést jelent. Úgy nyugalmi, mint meghúzott állapotban. A többi csak ezután következik.

Üdv

 

 

Előzmény: C20NE (69679)
Ordas 2013. nov. 24. Creative Commons License 69689

Köszi

 

Előzmény: nixon70 (69680)
enrico11 2013. nov. 24. Creative Commons License 69688

Üdvözlet Mindenkinek!

 

Az lenne a kérdésem, hogy a FÉG konvektorok helyére lehet-e Lampart látványkonvektort szerelni? Vagy a fali tartót is cserélni kell?

 

t.zsolti 2013. nov. 24. Creative Commons License 69687

nyitott vagy zárt a rendszer?

zártnál hidegen néztél nyomást?

Előzmény: László Serflek (69682)
G.b.Reload 2013. nov. 24. Creative Commons License 69686

Elromlott a kazánom.
De az is lehet hogy sosem volt jó. :)

mjevsrsh 2013. nov. 24. Creative Commons License 69685

Kazán minden ami hőt állít elő. Cirkó szót sosem szerettem.

Gravitációsan működhet egy gázkazán is aminek elég nagy a víztere mivel csekély az ellenállása.

 

C12 és az összes hasonló felépítésű nem, mivel alig van benne víz és a hőcserélőben elég vékony csövek vannak így elegendően nagy az ellenállása ahhoz, hogy gravitációsan ne működjön--->szivattyú. Nem is beszélve hogy maga a hőcserélő egy hurok mivel az előremenő és visszatérő csonkja a kazán alján van.

 

ui: Normálisan is le lehet írni azt, ha valamivel nem értesz egyet.

Előzmény: Mutual Friend (69681)
morgen66 2013. nov. 24. Creative Commons License 69684

Tágulásit feltöltötted?

 

Lehet hogy nincs benne elég víz.

Előzmény: László Serflek (69682)
cat5409 2013. nov. 24. Creative Commons License 69683

ha két hete készült, akkor hívd azt aki csinálta !  ha valahol levegőt szív be, azt keresse meg ő, ne Te szenvedj vele......

Előzmény: László Serflek (69682)
László Serflek 2013. nov. 24. Creative Commons License 69682

Sziasztok!

kb. Kėt hete lett kész a fűtésem (nyitott ,vegyes,szivattyúval).Nem volt vele eddig semmi bajom szépen működött ,de két napja folyamatosan tele van levegővel ha 40 fok alá csökken a víz hőfok.Nem győzőm légteleniteni,ha viszont 60 fok fölé emelkedik teljesen elhallgat.Kérdésem mi okozza ezt a jelenséget es mi lehet rá a megoldás?

A válaszokat előre is köszönöm .

Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69681
Előzmény: citcat 18-16v (69675)
nixon70 2013. nov. 24. Creative Commons License 69680

 

Igen tudsz és zártnak kell lennie.

Előzmény: Ordas (69678)
C20NE 2013. nov. 24. Creative Commons License 69679

Minden elektronika érzékeny a statikus elektromosságra nem csak a kazánvezérlők, pont ezért a gyártó betervez ez ellen védelmet, hiszen pl. a külső hőmérő több méter kábele simán összeszedhet zavarokat a normál működés során is. Nem becsülöm le ezeket, de lássuk be sem a feldolgozott paraméterek száma, sem a szükséges számítási sebesség tekintetében nincsen benne semmi komplex, extrém igény. Ipari környezetre ezer éve gyártanak ettől komplexebb vezérléseket amik bemenetei védettek a tranziens zavarok ellen, ráadásul gond nélkül javíthatók. ( Szerintem a kazánvezérlőkben is van védelem )

 

A vezérlőprogram beszerzése valóban okozhat gondot, de valószínűleg nem lehetetlen, és ahogy írtad is, többnyire perifériák hibásodnak meg, a vezérlő vagy a programja sokkal ritkábban.

 

50.000 ft sok pénz és a javítás az  ebben az országban szokásos munkadíjjakat nézve gazdaságos lehet.

 

Mezítláb állva a padlón lehetőleg csak Te nyúlkálj elektromos vezérléshez, másnak, ha kérhetlek ne ajánld! Inkább fogd meg egy pillanatra a készülék burkolatát vagy a gázcsövet. Ugyanis életveszélyes amit javasoltál!

Előzmény: cucu (69677)
Ordas 2013. nov. 24. Creative Commons License 69678

Tanácsért fordulok hozzátok:

 

2 szintes ház, felső szinten kombinált kazán HMV előállításra is. Lenti szinten konyha és az egyik fürdő. Cirkulációs vezeték nincs.

Probléma szokásos: nagyon soká érkezik le a melegvíz.

 

Tudok-e oylat csinálni, hogy 5l-es átfolyós vízmelegítőt kötök a mosogató alá a melegvíz ágba? Amikro megnyizom mosogatóhoz a melegvizet, akkor ebből a bojlerből jön a víz, amit idő után a kazánból jövő melegvíz tölt fel. Tehát lehet, hogy nem is kell idő után elektromosan melegíteni.

 

Nyilván olyan vízmelegítő kell, amihez nem kell saját csaptelep (sosem tudom: ez a nyílt, vagy a zárt?) 

cucu 2013. nov. 24. Creative Commons License 69677

A panelcserével kapcsolatban:

Arról nem beszéltünk, hogy a csere sem veszélytelen beavatkozás, mert ezek az áramkörök bármennyire nem atomreaktort vezérelnek, mégis érzékenyek a túlfeszültségre, amit az ember érintéssel rávisz. Meg amúgy sem okos dolog leszólni egy ilyen elektronikát. Csak az teszi, aki nem érti, nem ismeri, mennyi mérnöki munka van benne. Tehát egy felelőtlenül v. szakszerűtlenül elvégzett panelcsere nem fog feltétlenül eredményre vezetni! Hallottam már olyan esetről, amikor a gyári, új panel a behelyezéskor ment tönkre, így egy újabbat kellett betenni. Nem beszélve arról, hogy mire ráeszmél a szerelő, lemegy a nap. Amúgy kb. 50 ezer Ft. egy ilyen panel. Javaslom, hogy egyéb megoldás híján mezítláb állva a padlón fogjunk hozzá a cseréhez! Így a sztatikus töltések levezetődnek a lábunkon keresztül és nem tesszük tönkre a panelt.

Persze, a kuncsaft csak egynek az árát fizette, a másikat a szervíz.

Lehet persze javítani, én is meg tudom csinálni, de vannak korlátok, amiket sajnos nem lehet túllépni az ésszerűség miatt. (Mire beszerzed, ha egyáltalán lehetséges, stb. stb.) Többe kerül a leves mint a hús.

Persze, kondikat meg reléket, ellenállásokat meg még egyes diódákat  lehet cserélni persze a szakszerűséget betartva (ESD védelem mellett) de nem csak ebből áll az áramkör. Cél IC-ket vagy eepromot nem kapni hozzá. Bár ezek -ha nem nyúlt előtte bele senki sem- nem szoktak sűrün meghibásodni.

sjohn 2013. nov. 24. Creative Commons License 69676

Hu b+, ez kemény...

Előzmény: Mutual Friend (69669)
citcat 18-16v 2013. nov. 24. Creative Commons License 69675

A c24 az cirkó, nem kazán!

Előzmény: Mutual Friend (69669)
Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69674

Ha meg el tudod olvasni akkor nem csinaltad meg vagy nem ertél hozzá ... :)

 

Kazánfüggő, és lehet ... :D

Előzmény: Kj08 (69668)
Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69673

Q11 - Q14 szerintem vagyis a hatos ábra szerint.

 

Szórakozásból egy csipogos multiméterrel ellenőrizheted kiváncsiságból de gyakorlatilag a pdf szerint elszurni nem lehet.

Előzmény: Mutual Friend (69672)
Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69672
Előzmény: Kj08 (69668)
Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69671

Jol gondolom hogy egy bimetálos tekerhető termosztát volt fenn ?

 

Gyakorlatilag kazánfuggően ott van kint a 230V és ha rövidrezárod és nem érsz hozzá :) akkor elindul a fűtés ?

Előzmény: Kj08 (69670)
Kj08 2013. nov. 24. Creative Commons License 69670
Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69669

Mondjuk egy c24ben alapból gondolom azert van szivattyú mert anélkül nem működhet garvitációsan SEM ... :)

Előzmény: citcat 18-16v (69667)
Kj08 2013. nov. 24. Creative Commons License 69668

Sziasztok!

 

Meglévő termosztátomat (lásd fotó) szeretném kicserélni egy siemens RDE 100.1-esre. Ennek is csatoltam a bekötési lehetőségeit fotózva. Tudnátok, kérlek segíteni, hogy hová kell bekötni a kék és a barna vezetéket? Illetve egyéb fontos tudnivalók, mert nem vagyok szakember. Ebben 220 lehet? Vagy csak kisfeszültség?

 

Nagyon köszönöm,

Dani

citcat 18-16v 2013. nov. 24. Creative Commons License 69667

Majdnem mindegyik gázkazánt lehet gravitációsan is üzemeltetni,ha gravis a rendszer és van mellé szivattyú is azzal csak energiát lehet megspórolni(nem túl sokat ha az elfogyasztott áramot is számoljuk).

Előzmény: Mutual Friend (69666)
Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69666

Egy kolléga a meglévő szilárdtüzelésű garvitációs fűtésére szivattyú nélkül kötötte rá az ÉTI kazánt. Na azt nem tudom hogy volt -e termosztátja de most az nem is lényeges. A kazán belső szabályozható hőkorlátozását hasznalta arra hogy amikor a kazánban elérte a viz a beállított hömérsékletet lekapcsolt a fűtés. Na de a vastag csöveken alindult a spontán keringés es visszahűlés után megint fűteni kezdett a kazán. Lehet hogy meg most is igy hasznalja. 

Előzmény: joevagyok68 (69663)
Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69665

Folyamatosan ezen a szivattyucserén rugóztok ami idiótizmus hisz egy imbuszkulccsal majdhogynem megoldható a probléma ha megfelelő csapjai vannak mindenhol.

Előzmény: joevagyok68 (69663)
Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69664

Tudod azt a fűtést lehet vezérelni ami működik ami nem megy az nem vezérelhető.

 

Mivel neki feltételezhetően az a szoba tul gyorsan felfűt ahol a termosztát van es sokkal lassabban az ami a legmesszebb van a kazántól, vagy áramlásügyileg a legnagyobb ellenállásk képviseli két megoldás létezik.

 

Tovább kell mozgatnia a vizet a csörendszerben. Ugy hogy alacsonyabbra veszi az előremenő viz hőmérsékletét. Igy kerengeni fog a csovekben a viz mint állatt sokkal tovább, lassabban melegszik fel a ház de az a radiátor is at fog tudni fordulni mert lesz rá ideje.

Szerintem ez a rosszab megoldás.

 

A másik hogy ahol a termosztát van csokkenti az odaérkező viz mennyiségét igy megint a termosztáétos szoba melegedik fel lassabban hisz klevesebb forró vizet kap. Több melegviz fog arra menni amerre most nem és megint atfordul a radiátor.

 

Én az utóbbit valasztottam amikor szigetelve és nyilászárócsrélve lett a hazam csak én a 3 nagyszobai ragiátorból egy darabot simán levettem. Igy 2 fokot emelkedett a tetőtér hőmérséklete.

 

Leirása alapján félig hideg marad a radiáror nekije ... 

 

 

Előzmény: joevagyok68 (69663)
joevagyok68 2013. nov. 24. Creative Commons License 69663

Kedves 'baátom'

Értő -vissza - olvasas nem az erosseged...

 

Neki a felfutes gyorasagaval volt baja

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127946964&t=9054448

Te meg csökkentetned vele az eloremeno viz homersekletet ?:-) 

 

Meg megint megoldanad azt,hogy oda is eljusson a meleg ahova eddig nem...

Pedig az SE problema nala !

Előzmény: Mutual Friend (69662)
Mutual Friend 2013. nov. 24. Creative Commons License 69662

Nem kell szégyenkezni a legtöbb embernek nincs tökéletes fűtésrendszere. Miert is lenne hisz ha már utólag nyíilászárótcserél vagy szigetel az egész rendszer meretezése felborul.

 

Én első körben az előremenő viz hőmérsékletét csökkenteném. Tudtommal van azon a kazánon olyan poti amivel lehet csökkenteni. Ha eléri a kazánhőmérséklet ezt akkor az lekapcsol de a szivattyú menni fog tovább mivel a termosztát hajtani fogja. Alacsonyabb lesz a vizhőfog többet fog menni a szivattyú és el fog jutni oda is a melegviz ahova eddig nem annyira. A masik megoldás azon ágakon ahol elfordul a viz és nem kellene annyira csökkenteni a mennyiséget a korábban leirt módon.

 

 

Egyébként a fogorvosomnál láttam egy szobányi  Viessmann kazánt meg tartolót meg mindenféle vackot ugy 3 millás méretben. Ehhez képest itt a nagyszájúaknak is csak fürészporos kályhájuk van. :)

Előzmény: Jacktwoo (69655)
C20NE 2013. nov. 23. Creative Commons License 69660

Az autószerelők is átélték ezt a változást és sokaknak műszereik, számítógépeik lettek és Ők ma is ellátottak munkával, a többi meg olajat cserél.

 

Nyugaton más a helyzet, mert ott kb 1 órai munkabére egy szervíztechnikusnak összemérhető egy cseredarab árával, persze érdekes módon, ott olcsóbbak az alkatrészek, mint itthon. Ki érti ezt? ;-) Ott nem javítanak csak cserélnek, mert így olcsóbb a megrendelőnek.

Előzmény: Mutual Friend (69648)
Jacktwoo 2013. nov. 23. Creative Commons License 69659

Köszi, akkor nem nyúlok én semmihez se, hány celsius fokra állítsam a gazdaságos üzemeltetéshez?

Előzmény: joevagyok68 (69658)
joevagyok68 2013. nov. 23. Creative Commons License 69658

"Esetleg a felfűtés gyorsaságán nem változtatna ha nem kezdené el egyből keringetni a hideg vizet?"

Az nem..

De az előremenő víz hőmérsékletének emelése az igen !  :-))

Előzmény: Jacktwoo (69657)
Jacktwoo 2013. nov. 23. Creative Commons License 69657

Hőterm 20 ESB

 

Igazad van nem sok víz lehet benne, nem tudom mennyi...

 

A termon 3 vezeték van bekötve...a szivattyúkeringés sebesség gomb nem él rajta...A fenti hold-nap az működik..

 

Esetleg a felfűtés gyorsaságán nem változtatna ha nem kezdené el egyből keringetni a hideg vizet?

 

Köszi..

Előzmény: joevagyok68 (69656)
joevagyok68 2013. nov. 22. Creative Commons License 69656

EZ egy termotéka...

"A kérdésem továbbra is az akkor, hogy a rendszeremhez lehet-e hozzátenni, vagy egyáltalán érdemes-e hozzátenni egy olyan kütyüt ami addig keringeti a vizet amíg a víz meleg és akkor kapcsolja le amikor már annyira lehűlt, hogy nem érdemes keringetni."

 

Lehet.

Nem érdemes

:-)

Esetleg a gázos haverod hekkeljen rá egy utókerigetést...ha annyira akarsz rá !

Amúgy mennyi víz lehet benne ? 20 liter ?

Nem túl sok "energia" van benne..A többi meleg víz meg a lakásba van már, és ott hül le...

 

A termosztát hogyan van bekötve ? Hány vezetékkel ?

Előzmény: Jacktwoo (69655)
Jacktwoo 2013. nov. 22. Creative Commons License 69655

Szóval öntsünk tiszta vizet a pohárba...:)

 

Tényleg volt itt már minden meg sem merek szólalni :)

 

A kérdésem továbbra is az akkor, hogy a rendszeremhez lehet-e hozzátenni, vagy egyáltalán érdemes-e hozzátenni egy olyan kütyüt ami addig keringeti a vizet amíg a víz meleg és akkor kapcsolja le amikor már annyira lehűlt, hogy nem érdemes keringetni. Vagyis nem a termo kapcsolja le a kazánnal együtt...Nyilván amikor a kazán eléri a fűtési hőmérsékletet akkor még nem kapcsol le a szivattyú, csak akkor amiko a termo kapcsolja le...

 

A rendszer.. :) amivel egyébként nincs baj pedig lassan 20 éves, ja nem éppen 20 éves...huhú hogy megy az idő....

 

http://imagerz.com/QE4SXUtvAwMCX1gZGAVR

 

http://imagerz.com/QE4SXUtvAwMCX1gZQwVR

 

http://imagerz.com/QE4SXUtvAwMCX1gZQgVR

 

http://imagerz.com/QE4SXUtvAwMCX1gZRAVR

 

http://imagerz.com/QE4SXUtvAwMCX1gYEQVR

 

 

Tudom, hogy nem nagy szám már, de még egy pár évet kihúzza az jó, bütykölni még csak egyszer kellett (nem maradt égve az őrláng) haveromék gázszerelők is, annak idején ők csinálták... Ő is javította, kicserélte azt a hőérzékelő rézdrótot vagy mit na, nem értek hozzá :)

 

A szobai radiátorok az akkori legjobbak állítólag...Nincs gond sehol semmi csupán a hatékonyság miatt kérdeztem a szivattyú keringetést, gondolom az se jó ha állandóra van kapcsolva mert minek keringesse éjszaka pl. a lehűlt vizet..

 

2-es fokozaton elpörgeti mindenhová és igen ha valahová nem annyira, akkor a közeli radiátoron kicsit fojtok ami hamar meleg lesz (errre magamtól jöttem rá ) :)  mondom ezzel sincs gond...

 

Azt hiszem most már elég rendesen megfogalmaztam volna amit szeretnék

...

Köszönöm a megtisztelő válaszokat!   :)

Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69654

PC szervizben javitanak alaplapot ha lehet. Egy alap alaplap 10-15K forint,videokártyával köbö 100 milla tranzisztort tartalmaz. Ehhez képes egy kazanvezérlő abakusz és az utolsó vezérlőcserét 40K forinttert akarták megcsinalni nekem. Na ekkor levertem a kazánt a falról vettem egy egyszerűt és feltettem magam. Nem is lett üzembehelyezve, a dolgait elolvastam a neten és belőttem magam.

 

Csak felkészültnek és eltökéltnek javaslom!

Előzmény: sjohn (69651)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69653

Soha nem mondtam hogy azok különb emberek ilyen szemponból. Egyébként ha van ESR mérőd akkor a nem csak pupos hanemn a kiszáradt nem pupos kondikat tudod vizsgálni.

 

Minap vittunk vissza a kukából egy valaki álltak kidobot 24 portos swithet mert nem tudta megjavittatni vagy azt mondta valaki hogy javittathatalan. A tápjában volt 2-3 kondi csere és most azt hasznaljuk. Nagyon könnyen kidobnak vagy kidobatnak emberek dolgokat mert erdekük ugy kivánja.

Előzmény: sjohn (69651)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69652

Amikor még nagy volt a jolét ismerősök marha jol éltek abbol hogy szelektiv hulladékgyűjtőből visszavittek olyan készülékeket amiket az emberek cégek kidobtak mert ugy gondolták hogy javitathatatlanok. Megcsinaltak és eladták. 6. érzék mosógéptől kezdve a sok marha nagy lapostévét. Persze ehhez ha kell tudni kell PICK-et égetni ha kell.

Előzmény: sjohn (69637)
sjohn 2013. nov. 22. Creative Commons License 69651

Ja, a tv szerelő is diódákat meg ellenállásokat forraszt a készülék mögé bújva.

Sőt a pc szervízben is pupos kondikat forrasztgatnak ki s be, ugye?

 

Előzmény: Mutual Friend (69648)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69650

Igazad van bocsi ... :)

Előzmény: joevagyok68 (69636)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69649

Azt sem ertem hogy ha bejelentem hogy garanciális vagy akarmilyen hibám van akkor miert nem jön a mester felkészülve mindennel. Meg tudom mondani hogy mi a készülék tipusa hozzon minden tipushibaalkatrészt magával. Tudtommal a TV szolgáltatók ha elromlik egy STB akkor nem a kukába végzik hanem a gyartzóval megjavittatják és viszi ki ujra ha kell. 

Előzmény: C20NE (69644)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69648

A kuncsaft erdekeit most senki nem nézi. Vagy fizet vagy mehet el kárászni. Nyugati bereken lehet hogy megéri az egységcsere de ez messze nem előnyös az ügyfélnek.

 

Nem ertem ahogy mire a felháborodás amikor tényleg csak egységcsere megy, ha felvetjük hogy ennél azert többet kellene érteni a cucchoz akkor meg hülyének vagyok titulálva hogy mit képzelek én. A gázkészülékszuerelői szakma is valtozik tessék haladni a korral.

Előzmény: cucu (69642)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69647

Kettővel lentebb kérted ki magadnak most akkor ezt igy hogy ?

Előzmény: sjohn (69639)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69646

Még nem lattam gazszerelőt sem laptoppal megjelenni es racsatlakozni egy szervizportra.

Előzmény: sjohn (69637)
halaloszto 2013. nov. 22. Creative Commons License 69645

lehet a dolog nem altalanos, de konkret embert ismerek szemelyesen (egyes szam elso szemelyben), akinek 35+melo-ert javitott panelt tettek a kazanjaba.


Vajk

Előzmény: sjohn (69637)
C20NE 2013. nov. 22. Creative Commons License 69644

Nézd, nem azt mondtam, hogy egy laikusnak könnyű a javítás, nem is azt, hogy  a készülékszerelő dolga, de ezek nem atomreaktort vezérelnek, simán javítható nem bonyolult elektronikák.

 

A javítási időben igazad van, az valóban gyenge pontja a paneljavításnak, de a megrendelőnek kellene eldönteni, vár-e vagy sem. A kiszállásban nem értek egyet, mert így is-úgy is kétszer megy, egyszer a hibamegállapítás miatt  és egyszer mikor kiviszi a csere vezérlőt.

 

Mibe kerül egy ilyen vezérlőpanel?

 

( A Viessmann-é, ami nekem van, nem kerül alkatrészáron többe mint 10.000 ft! )

Előzmény: cucu (69642)
C20NE 2013. nov. 22. Creative Commons License 69643

Szerintem mindegyik, mert a vezérlők nagy része, pláne a garanciaidő után a begyűjtött és visszajavított darabokból kerül ki. ( Már ha erre gondoltál ) Hogy a gyátó hol javítja ezeket, nem tudom, de valószínűleg egy kijelölt szervízben, hiszen az elektronikát nem a kazángyártó tervezi és gyártja.

 

Ha a panel oly mértékben károsodott, hogy gazdaságosan nem javítható vagy az alkatrész nem szerezhető be, akkor persze nincs más mint a cseredarab.

Előzmény: sjohn (69641)
cucu 2013. nov. 22. Creative Commons License 69642

A kérdés nem annyira egyszerű! Az egész panel nem feltétlenül javítható, vagy ha igen, mert van hozzá eeprom, azt nem könnyű úgy kicserélni, hogy a csere után jó is legyen! Nem mindig egy elkó szárad ki!

A panelt ki kell szerelni, el kell vinni, meg kell tudni javíttatni, vissza kell vinni, vissza kell szerelni és ha minden jól ment, talán egy 10-el olcsóbb. De ne felejtsük el, hogy kb. 1-2 napig nem működött, vagyis nem volt addig fűtés!

Úgyhogy mérlegelni kell, kinek mi éri meg. De szerintem se a kuncsaftnak, se a szerelőnek nem előnyös!

Előzmény: C20NE (69640)
sjohn 2013. nov. 22. Creative Commons License 69641

Na akkor mondj egyetlen szakszervízt, amelyik javított panelt tesz be a készülékbe!

Előzmény: C20NE (69640)
C20NE 2013. nov. 22. Creative Commons License 69640

Ki más javíttaná meg, mint én(?), egy gázkészülékek szervizelésére szakosodott vállalkozóval, aki képes a hibát nem a készülék belének teljes cseréjével javítani, hanem van szakértelme/kapcsolatrendszere ahhoz, hogy csak a hibás alkatrészt cserélje. Mivel verseny van a piacon azok, akik képesek erre, valószínűleg nagyobb ügyfélkörrel fognak rendelkezni mint akik nem. Abban nincs is vita közöttünk, hogy ha nem akarod imigyen javítani , nem teszed, hiszen ez egy szabad ország :-)

Előzmény: sjohn (69639)
sjohn 2013. nov. 22. Creative Commons License 69639

Garancián túl javíttasd meg te, ha nem felel meg a csere!

Előzmény: C20NE (69638)
C20NE 2013. nov. 22. Creative Commons License 69638

Sajnos ez nem baromság, bár egy víz-gáz-fűtésszerelőtől nem várható el, hogy elektronikát javítson, de arra szakosodott céggel megcsináltathatná a garancián túli javításokat. Csak neki egyszerűbb egyben cserélni és LEGO-zni.

Előzmény: sjohn (69637)
sjohn 2013. nov. 22. Creative Commons License 69637

"Egy mai csodához kihivsz szerelőt akkor hülye hozzá mert csak főegységet tud cserélni 50 rugóért még akkor is ha egy 100uF kondi száradt ki benne."

 

Ennyi baromságot Dunit óta nem hordott itt össze senki.

Legyél már egy kicsit Micimackó!

Előzmény: Mutual Friend (69631)
joevagyok68 2013. nov. 22. Creative Commons License 69636
Előzmény: Mutual Friend (69634)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69635

Jó de nem kazáncserével kell kezdeni a megtakaritást hanem szigeteléssel megy nyilászázó cserével.

 

Egyébként is van vegyestüzelésű kazánja, leirása alapján amivel meg ha jo a háza 100K-bol vagy kevesebből kifűti egy idényben ugy hogy nem kell rettegnie hogy ha kimegy egy biztositék akkor félszázezerért kicserélik neki. :)

Előzmény: joevagyok68 (69632)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69634

Szerintem Te kevered a szezont a faszommal .. :)

 

Van ugye a kazános hidegradiátoros sztori meg a parapetes. Valaszoltam mind a kettőre most a hidegradiátorosra. :D

Előzmény: joevagyok68 (69633)
joevagyok68 2013. nov. 22. Creative Commons License 69633

Jó lett volna visszaolvasni mielőtt ennyit írsz ! :-))

"csak" ez a problémája, hogy "jó-e így "...nem pedig amikről te írsz !

Eddig nem is írt hideg radiátorokról !

Előszor a lángját akarja ujragyuttani jeladó Úr..

Most meg Te beszabályozni a köreit...

Doktorurak ! Félrekezelik a beteget .  :-)

 

"Az nagy probléma ha a keringető szivattyú a termosztátra van kötve? Egyből indul amikor a termosztát kapcsol és amíg a termo le nem állítja a kazánt addig megy...Érdemes ilyen hőérzékelős vezérlőbe beruházni?"

 

A válasz : Jó !

Előzmény: Mutual Friend (69630)
joevagyok68 2013. nov. 22. Creative Commons License 69632

"kevesebb mint 10%."

Felőlem hiheted azt !  :-)

Azok a kazánok általában túlméretezettek, kapcsolgatnak ! Több az mint "kevesebb mint10%"

Nálunk -30-35% volt. Igaz teljes radiátor cserével, (kondis kazán,44 fokos előre). Amit lehet msánál nem kell meglépni mert "normálisak" a radiátoraik.."csak" a kazáncserét..

De döntse el mindenki maga, hogy megérie neki...

Előzmény: Mutual Friend (69631)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69631

De 20 forintból megjavitja azt a kazánt, az a hatásfokeltérés kevesebb mint 10%. Egy mai csodához kihivsz szerelőt akkor hülye hozzá mert csak főegységet tud cserélni 50 rugóért még akkor is ha egy 100uF kondi száradt ki benne.

Előzmény: joevagyok68 (69628)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69630

Ha az enyém lenne:

 

Nekem az ugy tűnik hogy az egy ÉTI jellegű kazán. Nekem nem volt ilyen sohasem. Termosztát inditja a szivattyút illetve a gazlangot. Ha elér egy maximált hőmersekletet a kazán belül a viz amit minden bizonnyal valamivel hangolni lehet akkor a gáz lekapcsol de a szivattyú megy tovább. Remélem.

 

Mi lehet a gond hogy a tavoli radiátorba nem megy el a viz rendesen vagy arrafelé nem fordul meg:

Tul meleg vizzel fűtessz, ezért a közeli radiátorokban hamar megfordul a viz ha ott van a thermosztát, az a szoba hamar melegszik, és kikapcsol a fűtés meg azellőtt hogy ott is meleg lenne ahol most nem.

 

A legegyszerűbb a csapokkal az osztón vagy a torlószelepekkel a radiátorokon hangolni hogy kevesebb viz vagyis lassabban melegedjenek azok a radiátorok amik most jol mennek hogy legyen idő és vizmennyiség a tavoli radiátorokba is.

 

Tudni kellene hogy mikor és hogyan kapcsol le a kazán. Hány fokra van maximalizálva a fűtés, amikor jéghideg a rendszer és elindul végitapogatni módszeresen a radiátorokat amiatt hogy mi mennyire melegszik gyorsan merre megy az a fránya viz.

 

Mi kapcsolja ki a kazánt ? A thermosztát mert bemelegedett a helység, a kazán kapcsolta le magat mert belül elérte a max hőfokot de a szivattyu megy tovább majd lehülés után visszakapcsol ?

 

Most meg nincs hideg lehet vele egy napot szórakozni költség nélkül hogy megértsük a jelenséget ... 

 

 

Előzmény: Jacktwoo (69627)
Öreg?halász 2013. nov. 22. Creative Commons License 69629

Köszönöm ,megnézem a hétvégén!

Előzmény: Mutual Friend (69626)
joevagyok68 2013. nov. 22. Creative Commons License 69628

Mit szeretnél még ?

Van egy szobatermosztátod, ami kapcsol ha kell.

Van egy - valljuk be - szutyok, rossz hatásfokú - 1fokozatú állókazánod, külső szivattyúval.

Ha termosztát kapcsol/kér meleget, kapcsolja kazánt ÉS szivattyút ..

Mit szeretnél még ezen cizellálni ??

A kazán nem modulál, nem tudod külső hőmérséklet alapján állítani az előremenőt csak manuálisan.

Ez van...

 

Volt még az a variáció, hogy kazán belső termosztátján beállítasz egy elremenőt, és az alapján kapcsolja a szivattyút..

De ez még az előzőnél is rosszabb/nagyobb fogyasztást eredményezne.

szerintem

 

 

Előzmény: Jacktwoo (69627)
Jacktwoo 2013. nov. 22. Creative Commons License 69627

Kapok én is valami választ?  Köszi...

Előzmény: Mutual Friend (69626)
Mutual Friend 2013. nov. 22. Creative Commons License 69626

Szerintem ottvan. Vagy kicseréled a thermoelemet, vagy megtakaritod.

 

Nekem egyszer annyi volt a baja hogy kilazult a csavar ami kontaktálja az elem csatlakozóját a kazkazánhoz. Behoztam egyvilláskulcsot meghusztam oszt' jóvan.

 

De lehet hogy pók költözött az örláng csövébe vagy beporosodott.

Előzmény: Öreg?halász (69625)
Öreg?halász 2013. nov. 22. Creative Commons License 69625

Oké tényleg lampart de nem ez a kérdés  amire válszt szeretnék!

Előzmény: Zöldár (69624)
Zöldár 2013. nov. 22. Creative Commons License 69624

 Ez a téma jó 10 -15 hozzászólással korábban merült fel .   Öreg?halász , az ő lampart konvektorával kapcsolatban  (és nem Lampert,,  mert ő a Mónika, a  nagy öregek egyike ). Nos ilyen problémám is akad, de a 3 . javítatás után már nem kínlódok vele. Ha kialszik  a kémlelő nyilásnál begyújtom újra.

Előzmény: Zöldár (69623)
Zöldár 2013. nov. 22. Creative Commons License 69623

 Tényleg ez hogy került  a témába ? Ilyent nem kérdezett a  topiktárs a 617 -ben ??

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69620)
Zöldár 2013. nov. 22. Creative Commons License 69622

 Pont ez történt nálam 3 hete. Még alig alig kellett fűteni, de kellett már.

 

Az a kurva cirkó hol begyulladt, hol nem.   Végül szóltam a szerelőnek és garanciába kicserélte ezt az alkatrészt.

 Garancia ?

Igen ez egy használt cirkó volt  egy nyaralóban tanyázott vagy  6- 8 évig alai aloig használták míg én megvettem ( fél áron ).

 Nos ezt kapták le monták ez az NTC   ( negatív hőmérséklet koeficiens, ha jó emlékszem még anno ilyen gyártottunk a hadiiparnak  , hol volt akkor még cirkó ?  ). Tehát lekapták , kicsit megcsiszolták a rézcsövet rá tették és aztóa működi a nyavajás.

 Nyilván a több éves állás miatt elöregedett ez az alkatrész - oxidálodott, stb.

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69619)
Jacktwoo 2013. nov. 21. Creative Commons License 69621

Sztem én ilyent nem kérdeztem... :)

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69619)
j-e-l-a-d-ó 2013. nov. 21. Creative Commons License 69620

Tehát a hozzám közelebb lévő vörösréz csövön lévő korong alaku tárgyról van szó, amire 2 kábel megy. Kontakt hibás szokott lenni, a kulcsszó: a kialudt és nehezen akar ujragyulladni... Ilyenkor érdemes erre gyanakodni.

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (69619)
j-e-l-a-d-ó 2013. nov. 21. Creative Commons License 69619

" kialudt a láng.És ilyenkor elég nehéz ujrainditani."

 

magyar kazánoknál jellemző hiba (főleg a cirkókról beszélek) hogy a tulhevülésgátló okozza. Cirkó bal felső részén található korong, szétszedhető, de nem drágán vehető is. eloxidálódik benne az érintkező.  A Te kazánod nem ismerem de érdemes ennél is keresni ilyet.

Előzmény: Jacktwoo (69617)
morgen66 2013. nov. 21. Creative Commons License 69618

Fagyhatár:

 

Az a talajszinttől számított talajmélység, ahol a talaj az adott területen szokásos leghidegebb hőmérséklet esetén sem fagy át.
Magyarországon ez az érték 50cm körüli.
Ezért Magyarországon az alapozásnál az alaptest alsó részét minimum 80 cm-es mélységűre kell készíteni.

 

Gugli :)

 

Vízóra aknát érdemes szigetelni az előbb leírtak alapján,tervolin, nikecel, rongy is lehet csak maradjon szárazon.

Jacktwoo 2013. nov. 21. Creative Commons License 69617

Hőterm 20 ESB

Előzmény: Jacktwoo (69616)
Jacktwoo 2013. nov. 21. Creative Commons License 69616

lemegyek, megnézem, valami lassan 20 éves téglatest...

Előzmény: Mutual Friend (69615)
Mutual Friend 2013. nov. 21. Creative Commons License 69615

Mi a gázkazán tipusa ?

Előzmény: Jacktwoo (69614)
Jacktwoo 2013. nov. 21. Creative Commons License 69614

Gondoltam, hogy majd Ti megmondjátok az ilyent!

 

Tényleg mondtok valami alkalmazhatót? Vagy érdemes-e ezzel tökölni?

 

Köszi az eddigieket!

Előzmény: joevagyok68 (69603)
cat5409 2013. nov. 21. Creative Commons License 69613

kicsit soknak tűnik az a 1,5 méter,  1m mély szokott lenni, a cső 90 cm-nél - nálam igy van, még nem fagyott el az elmúlt 43 év alatt - dobj rá az órára egy vastagabb, kidobásra itélt nagykabátot, az bőven elég lesz..

Előzmény: Mokus95 (69607)
Öreg?halász 2013. nov. 21. Creative Commons License 69612

Termoelemet már megvettem, ki is tudom cserélni ,csak megerősitést szerettem volna azoktól akik tőlem többször találkoznak konvektor problémákkal.Ami kissé elbizonytalanitott az az ,hogy előfordult ,hogy kb 1 óra hosszáig szépen müködött ,kapcsolgatott a termosztát vezérlése szerint ki-be majd kialudt a láng.És ilyenkor elég nehéz ujrainditani.

Előzmény: Zöldár (69608)
Mutual Friend 2013. nov. 21. Creative Commons License 69611

Valójában az a 150 cm vastagon a fagyhatár alatt van. Igazából csak a hideget nem kellene ugye leengednie oda ... ?

Előzmény: Zöldár (69609)
Mutual Friend 2013. nov. 21. Creative Commons License 69610

Szokodtt azon lenni egy kémlelőnyilás. Kinyitod komperrszorral portalanitassz rajta mert sok esetben ennyi is elég.

Előzmény: Öreg?halász (69604)
Zöldár 2013. nov. 21. Creative Commons License 69609

 Bizony elfagyhat.

 

De ha teszel dupla fóliát lent az órára, némi rongyot ill. fent  a vaslemez tetejére pl. egy collos deszkát az lefeded fóliával , kicsi a valószinűsége az elfagyásnak.

 

Vagy  egy nikecell lemezt pontosan beszabsz és rárakod az órára és a vezetékekre.

Előzmény: Mokus95 (69607)
Zöldár 2013. nov. 21. Creative Commons License 69608

Sok oka lehet :

 pl. az hogy kicsi az őrláng,

vagy nem teljesen ráirányul a termoelemre,

ill. maga a termoelem a végét járja,

vagy csak az érintkező oxidálodott.

 

 

 Ilyen esetekben egy kis huzat is elolthatja az őrlágot.

 

Kell egy finom beállítás, jó érzékű szerelő megcsinálja.

Előzmény: Öreg?halász (69604)
Mokus95 2013. nov. 21. Creative Commons License 69607

A vízóra aknát szeretném téliesíteni ami kb. 150 cm mély, az akna teteje egy négyszögletes nehéz vas lemez (kb. 1 m x 1m) de a lemeznek nincs besüllyesztett pereme a betonban, helyette a lemez alsó felén van keresztbe 2 borda. A vizet is lefogom engedni a cső rendszerből, de a főmérő óra miatt kérek tanácsot. (amúgy az érdekes, hogy a főmérő óra a vízművek tulajdona, mégis mi vagyunk felelősek érte.) Az igaz, hogyha a főmérő óra előtt zárnánk el a csapot, akkor is a vízmérő órában maradna annyi víz, hogy az óra elfagyhat?

 

Mutual Friend 2013. nov. 21. Creative Commons License 69606

Most is azt mondom hogy mielőtt "szétboritanád a rendszert" meg kellene azt nézni hogy a kazánhoz közeli radiátorokat kikapcsolni "minél többet" és megfigyelni hogy igy elmegy-e a viz a legtávolabbi radiátorba?

 

Ha nincs levegő a rendszerben - tételezzük fel hogy nincs - akkor csak az a probléma hogy az a fránya viz a legkönnyebb utat valasztja.

 

Mi a gázkazán tipusa ?

Előzmény: Mutual Friend (69605)
Mutual Friend 2013. nov. 21. Creative Commons License 69605

Alapból nem.

 

ÉTI kazánnál sokan hasznaltak ugy hogy nem volt thermosztát hanem belőtték hogy 58 fokos legyen a viz a kazán belső thermosztátja kapcsolta le a gázt meg a keringetést.

 

 

Előzmény: Jacktwoo (69602)
Öreg?halász 2013. nov. 21. Creative Commons License 69604

Szép estét!

 Lehet,hogy nem teljesen idevágó de máshol nem találok lehetőséget a kérdés feltvésére.Szóval: van egy Lampert Lb 40-es konvektor ami mostanság az őrláng gyujtás után nem tartja meg az őrlángot ,de nem mindig .Van mikor be gyulad  az égőfej  és normálisan ég,máskor meg kialszik. Mi lehet a gond? Előre is kösz a segitő reagálást!

joevagyok68 2013. nov. 21. Creative Commons License 69603

A régi ÉTInél nálunk is így volt...szerintem nem akkor baj.

 

Amúgy milyen az "ilyen" ?

Előzmény: Jacktwoo (69599)
Jacktwoo 2013. nov. 21. Creative Commons License 69602

Szóval a termo vezérli ugye a kazánt és a keringető szivattyút is egyszerre...Mit nem írtam jól?

Előzmény: Mutual Friend (69600)
Cpt_Zetor 2013. nov. 21. Creative Commons License 69601

a story elején nem írtam gáz cirkó (24kw) vagy vegyestűzeléssel (24kw) fűtök.

tudok szerezni egy erőebb szivattyút és kipróbálom...majd jelzek

Előzmény: Mutual Friend (69596)
Mutual Friend 2013. nov. 21. Creative Commons License 69600

Hogy is van ez mégegyszer ? :)

Előzmény: Jacktwoo (69599)
Jacktwoo 2013. nov. 21. Creative Commons License 69599

Az nagy probléma ha a keringető szivattyú a termosztátra van kötve? Egyből indul amikor a termosztát kapcsol és amíg a termo le nem állítja a kazánt addig megy...Érdemes ilyen hőérzékelős vezérlőbe beruházni?

Mutual Friend 2013. nov. 21. Creative Commons License 69598

Nekem ugyenz volt a jelenség vagy hasonló amiután szigetelve lett a ház. A nagyszoba piszok hamar melegedett, fent meg hideg volt. Levettem 1 radiátort igy csak kettő maradt.  Lassabban melegedik a szoba de a viznek van ideje elmenni mashova is.

Előzmény: Mutual Friend (69596)
C20NE 2013. nov. 21. Creative Commons License 69597

Nekem , jelenleg , egy kb ugyanekkorát fűt egy 15-50-es grundfos, van 600-as 22DK radiátor 3000-es ,2000-es, 1200-as, 20-as ötrétegű csőből készült körvezeték táplálja őket, nem osztóról mennek és semmi gond, ráadásul az egész alatt padlófűtés is van, mondjuk az saját szivattyúról megy.

Előzmény: Cpt_Zetor (69594)
Mutual Friend 2013. nov. 21. Creative Commons License 69596

Nincs ott semmi gond a szivattyúval ...

 

Most már elolvastam a többit is. 

Valsz' meleg vizzel fűtessz tehát "tul meleg". Ahol van a termosztát ott az a szova hamar felmelegedik, es kikapcsolja a futést azelőtt mielőtt átmelegedne a legtávolabbi radiátor.

 

Arra kell ravenni a a kazánt hogy minél kisebb lángal minél tovább menjel mert akkor oda is eljut majd a viz.

 

Ha nem tudod a termosztátot athelyezni a leghidegebb szobába akkor ahol most van ott a radiátorok torlóin alul zárj el egy kicsit. Igy lassabban fog felmelegedi, a termosztát tovább fog fűteni és a melegviz elmegy majd oda is.

 

Másik megoldás az alacsonyabb teljesitménnyel menjen a kazán. Igy is tovább fog füteni langyosabb vizzel és lesz ideje megfordulni a melegviznem mindenhol. 

Előzmény: Cpt_Zetor (69594)
C20NE 2013. nov. 21. Creative Commons License 69595

ELVILEG ez egy 25-50-nek kellene, hogy megfeleljen. Ha van nyomásmérőd, az mit mutat az előremenőn és a visszatérőn? Mennyi a különbség?

Előzmény: Cpt_Zetor (69594)
Cpt_Zetor 2013. nov. 21. Creative Commons License 69594

a rendszer 11 radiátorból áll.  105m2 alapterület.

jelenleg halm hupa 25 5.0 szivattyú van fent. ez egy elég olcsó kategóriás szivattyú...nem tudom hogy hatákonyságban menyivel tud kevesebbet mint egy Grundfos... gyanítom hogy sokkal gyengébb.

Előzmény: C20NE (69590)
Mutual Friend 2013. nov. 21. Creative Commons License 69593

Mi van ha 25 fokra veszet a termosztátot ?

Előzmény: joevagyok68 (69591)
Mutual Friend 2013. nov. 21. Creative Commons License 69592

Vagy tulméretesek a radiátorok és már ennyitől felmelegedik a szoba.

 

Vagy a masik körbe több viz megy ott a termosztát és hamar melegszik erre meg nem fordul meg annyi idő alatt.

Előzmény: joevagyok68 (69591)
joevagyok68 2013. nov. 21. Creative Commons License 69591

Már más IS !  :-)

"Az összes radiátornak az alja hideg, gyakorlatilag csak a felső felük meleg."

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127840823&t=9097302

Előzmény: Cpt_Zetor (69587)
C20NE 2013. nov. 21. Creative Commons License 69590

A kazánban mekkora szivattyú van? A kazánszivattyúnak, ha a rendszer nem túl nagy, és a képed alapján a Tied nem az, akkor át kellene keringetnie. Mikor nézegettem a legtöbb kazában 15-50 vagy 15-60 -as szivattyú volt beépítve, az pedig nem kellene , hogy kevés legyen.

Előzmény: Cpt_Zetor (69589)
Cpt_Zetor 2013. nov. 21. Creative Commons License 69589

valahogy én is ezen erre jutottam viszont ha csak a broblémás radiátorok vannak nyitva akkor szépen megfordúl a víz. egy plussz szivattyú segítene ahogy a képen is rajzoltam....mivel a padlófűtések előtt is van egy plussz szivattyú...?

vagy a kazán szivattyúját cseréljem nagyobbra?

Előzmény: C20NE (69588)
C20NE 2013. nov. 21. Creative Commons License 69588

A leírás alapján nekem úgy tűnik, hogy kicsi a tömegáram ami azokhoz a radiátorokhoz eljut. Ha ötrétegű csővel csinálták, lehet, hogy megtörték valahol és nagyon lecsökkent a keresztmetszet vagy valami dugulás van a rendszerben.

Előzmény: halaloszto (69586)
Cpt_Zetor 2013. nov. 21. Creative Commons License 69587

ohh fakk! nem mondod?

nem vagyok profi fűéstechnikai szakember, de hülye azért nem vagyok!

 

kösz a segítséget, most már végre tudom hogy a kazán melegíti fel a vizet, és a radiátor adja le a hőt....király!!!

Előzmény: halaloszto (69586)
halaloszto 2013. nov. 20. Creative Commons License 69586

ha nem lenne az alja hidegebb mint a teteje, akkor hogyan futene a szobat? ami meleget a szobaba lead, azt a vizbul kell kivegye, attol meg a viz lehul. ez az egesz rendszer ertelme. a kazan melegiti a vizet, a radiator meg huti. ha melegen kuldene vissza a kazanba, nem tudna vele a kazan mit kezdeni.

 

ha minden mas ki van zarva, csak ez a ket radiator megy, es megis tul hidegnek gondolod az aljukat, akkor tul kicsi a kazanod.

 

Vajk

Előzmény: Cpt_Zetor (69583)
Alfavox 2013. nov. 20. Creative Commons License 69585

Adminisztratív hiba, bocsi, de véletlen egy 7 évvel ezelőtti kérdésre válaszoltam.

Előzmény: Alfavox (69584)
Alfavox 2013. nov. 20. Creative Commons License 69584

Így látatlanban elég nehéz saccolni. Pl:nem elegendő a hőelvétel. (radiátorok elzárva) Előremenő fűtéscső milyen meleg a cirkonál ilyenkor? Mit jelent pontosan a ki-be kapcsol? Ha küldöd a választ, továbblépünk a hibakeresésben.

Üdv:Archibald

Előzmény: coldfield (13315)
Cpt_Zetor 2013. nov. 20. Creative Commons License 69583

igen már lefolytotam a csapokat csak a problémásak vannak csutkára kinyitva, de valahogyan mégsem vagyok megelégedve... a radiátoro alja jóval hűvosebb. (szinte hűvösebb mint a vkazánba visszatérő..)

 

és még arra lettem figyelmeg hogy 1,2-1,5 baros üzemi nyomáson, a légtelenítéskor a problémás radiátorokban kevesebb a víz nyomása mit a többiben...alig csordogál, a víz a kis légtelenítő lyukon.. a többinél meg majd átvágja a vízsugár a poharat a kezemből... :D

na ez mitól lehet?

Előzmény: halaloszto (69582)
halaloszto 2013. nov. 20. Creative Commons License 69582

vagy csak siman fojtanal egy kicsit a tobbi koron? mondjuk kozuluk azon, amelyiknak tartos folyamatos futes kozben a legmagasabb a visszateroje?

 

vizet a szivattyu nem tud szulni, csak ugy tud tobb menni a problemas radiatorba, ha a tobbibe kevesebb megy. az uj szivattyutol az aranyok nem valtoznanak.

 

Vajk

Előzmény: Cpt_Zetor (69581)
Cpt_Zetor 2013. nov. 20. Creative Commons License 69581

Sziasztok,

 

jelenlegi fűtésem fő problémája, hogy az utolsó 2 radiátoromban nem kering meg a viz rendesen. 2 db 2000 dég lap radiátor.

először azt gondoltam valami cső problémája van (padló alatt mennek a csövek) ezért direktbe becsöveztem az előre és a visszamenő oldalt, 16-os 5rétegü csővel, radiátorok előre -viszamenő rész "keresztbekötve".

 

a probléma még sajnos mindíg adott. viszon ha elzárom az első köröket akkor jobban megfordúl a víz a radiátorokban.

 

a ketingetőm halm hupa 25 5m emelő magasságu. az gondolom ez egy kicsit karcsú. (a ház kb 105 m2 11 db radiátor!)

 

szerintetek cseréljem a meglévő szivattyúmat egy izmosabbra? grundfos 25 60-re gondoltam.

vagy a 2 kritikus kör elé tegyek be egy kisebb szivattyút grundfos 25 40? ennél a verziónál nem kavar be egymánek a 2 db szivattyú? a 40 es "elszívja" az első körök elől a vizet? -----bocs ha baromságot kérdezek.. :D

 

paplanfa 2013. nov. 20. Creative Commons License 69580

Nem tudom, de a hűtő alá is kell szerkeszteni valamit ami magasítj.Valszeg a bútorlapra ragasztott alulap lesz a befutó mindkét esetben, alá pedig bútorláb. A porszívócső befér alája a bogárkák legnagyobb örömére. :)

Előzmény: Misland (69579)
Misland 2013. nov. 20. Creative Commons License 69579

Ez jó, újabb apróságok derülnek ki, hogy a kötelező ellenőrzéskor még mibe köthetnek bele. Nekem a járólapon egy 6 centis fakeret magasítja a tűzhelyet.

 

Nem tudom, ez is éghető burkolatnak számít, vagy vehetem ki, majd az ellenőrzés után visszarakni, újabb okosság.

Előzmény: mjevsrsh (69575)
paplanfa 2013. nov. 19. Creative Commons License 69578

És a bútorlapra teszek előbb egy fémlapot, s mindjárt nem éghető anyagon lenne a Mora. :)

Előzmény: mjevsrsh (69575)
paplanfa 2013. nov. 19. Creative Commons License 69577

Nekem meg egy betonkocka van, de alatta szépen körbevágták "igényesen" a pvc padlót. A betonkocka meg billeg, és takaríthatatlan.

 

A magasságra, arra a plusz 10 centire viszont szükségem van. Milyen lábazatot ajánlotok ami a Mora alá betehető, és egyúttal vízszintbe is tudom állítani vele, meg ha olyan a kedvem, akkor takarítani is tudom. Jó hosszú flexivel lesz betéve pont azért amiért a másik hozzászóló is írta. Iszonyat trutyi tud felgyülemleni a lemezek oldalain, belül.

 

Ha veszek sima fém bútorlábakat, pont ami a konyhaszekrény alá is kerül, s azt egy bútorlapra szerelem, s arra teszem a Morát, az okés lenne?

Előzmény: Varek1 (69568)
morgen66 2013. nov. 19. Creative Commons License 69576

Ahova te szeretnéd,úgyis te használod.

 

Próbálj meg olyan fejet venni amit lehet álítani,így nem érhet csalódás.

Előzmény: bokros lady nyuszi (69573)
mjevsrsh 2013. nov. 19. Creative Commons License 69575

Gázkészülék éghető burkoltaton nem lehet a jelenlegi szabályozás szerint, szóval az 1. pont igaz.

A gázvezeték rendszer része a flexibilis cső is, igen csak gázszerelő szerelheti. 2. pont is igaz.

 De ahogy írták, lebonthatod miután elzártad ,de vissza már a szerelő rakja, meg ha már úgyis ott van nézess meg vele mindent. Pl a tűzhely égőit is kazánt stb...

Előzmény: Latya (K.L.) (69567)
Misland 2013. nov. 19. Creative Commons License 69574

Nemrég híradóban mutattak egy felrobbant házat, szomszéd emberek épp azt nézegették, hogy a gázpalack tömítése keresztbe volt nyírva (ez még a képernyőn is jól látszott), mert az idős tulajdonos rosszul rakta be. Ház meg elszállt. Pedig azért a palack csatlakozása direkt úgy van kiképezve, hogy lehetőleg bolonbiztos legyen. Persze, kirívó példák mindig akadnak.

Lakásfelújításál egyébként én is magam bontottam le a készülékeket, vissza már a víz-gáz szerelő rakta. Ami mondjuk nem gátolt meg abban, hogy műszerészként, a később vásárolt gáztűzhelyet magam kössem be.

Én sem bátorítok senkit, de aki nagyon biztos magában és úgysem lehet visszatartani, szivárgásvizsgáló spray-t vagy szappanos vizet mindenképp használjon, szakmai tudnivalóknak nézzen utána!

Előzmény: cat5409 (69569)
bokros lady nyuszi 2013. nov. 19. Creative Commons License 69573

Sziasztok!

 

Nem tudom, jó topicban érdeklődöm-e, ha nem, szóljatok.

Fürdőszoba tervezéssel ill konkrétan zuhanyfülkével kapcsolatban lenne kérdésem. A zuhanyfülkénk asszimetrikus kialakítású lesz, kb 85x100 cm. Egy esőztető fejet plusz egy kézizuhanyt szeretnénk bele. Ebben az esetben melyik falra érdemes tenni a zuhanyrózsát/panelt? Szerelő szerint a 85-ös falra, mert akkor több helye van a víznek ferdén esnie, plusz így a kiálló csaptlep is kevésbé foglal helyet. Nekem meg inkább az tűnik logikusnak, hogy a 100-as falra, hogy azzal álljak szemben, mert általában oldalfelé nyújtózkodik többet az ember mint előre. Ill bemutatótermekben is általában a hosszabbik falra szerelve vannak a panelek. Vélemény?

Másik kérdés: ekkora kabinba kb mekkora az ajánlott esőztető fej átmérőre? Nem akarnék túl nagyot venni, ami alól kibújni sem lehet.

 

Köszönöm

tzoltan78 2013. nov. 18. Creative Commons License 69572

Sziasztok! Nekem volt problémám azzal, hogy egyenletlen hőmérsékletű víz ment a padlóba (a kazán percenként 25-40 C között küldte bele a vízet, a keverőmotor ide-oda járt). Most végre elmondhatom, hogy kitűnő fűtésem van. A megoldás végül az lett, hogy rendeltem egy lassabb, 240 sec futásidejű ESBE keverőmotort, az eddigi 60 szekundumos helyett. 3 hete felraktam, azóta stabil hőmérsékletű víz megy bele, pont annyi, amit a kazán előír. A házban lévő komfort is klasszisokkal jobb lett, ugyanazt a hőmérsékletet melegebbnek. érezzük, a padló is melegebb. Tehát a végső konklúzió az, hogy az eredeti motor túl gyors volt, és így túl nagyokat "tekert" egy-egy jelzésre. ezér volt az ingadozás..

Egyébként átnéztem a rendszert,  és a fűtési részterhelést is levettem max 9 kw-ra (a 18 kw helyett), így sokkal egyenletessebben fűt, nem kezdi el azonnal 18 kw-al tolni (bár ez nem segített a padlóba menő ingadozáson).

Előzmény: tzoltan78 (69021)
qut 2013. nov. 18. Creative Commons License 69571

Szerintem azt kellene megpróbálni, hogy begyújtotok a fatüzeléssel, jól fel kell melegíteni a vizet - a szivattyú menjen folyamatosan. Egy kis idő múlva elzárni a te szobádban lévő radiátor (ha ott lehet hallani a legjobban) előtt lévő elzáró csapot, és a rendszerben az utána következő radiátornál próbálni légteleníteni. De ez csak egy tipp...

Előzmény: Pityu... (69565)
papinek111 2013. nov. 18. Creative Commons License 69570

Helló,

ha feleslegessé válna az Alpha2 25-40-es, én szívesen elcsrélném egy még garanciális Alpha2 25-60-asra.

üdv

Tom

Előzmény: gabrielke (68429)
cat5409 2013. nov. 18. Creative Commons License 69569

.....csak azt nem értem, hogy pl. gy gázpalack cseréhez miért nem kell gázszerelő ?

Előzmény: Varek1 (69568)
Varek1 2013. nov. 18. Creative Commons License 69568

 Az első igazsága csekély. Habár a fene tudja mit találnak ki az agyament okosok.

 A másodikra. Bontani bonthatod , de a visszaállítást bizd gázszerelőre, mivel a gáz veszélyes üzem  - nagyon. Ha már ott van szerelő, akkor a legújabb szabvány szerinti flexi csövet építesd be  (inox cső ) lehetőleg jó hosszút, aztán utána igény szerint tisztíthatod a tűzhely alját és az alatta lévő műanyag padlót.

 Nekem 32 éve ilyen van alatta eddig még senki sem kifogásolta. Jó, a forró tepsit nem tanácsos rátenni.

Előzmény: Latya (K.L.) (69567)
Latya (K.L.) 2013. nov. 18. Creative Commons License 69567

Sziasztok!

1. Az igaz, hogy önálló gáztűzhely (  gáz sütővel rendellkező)  alatt nem lehet PVC padló? ( A régi alatt az volt 20 évig....)

2. Bonthatom-e én a  csap után a tűzhelyhez menő vezetéket ( Pl ki akarom tisztítani a helyét) vagy csak  ilyan jogosítvánnyal rendelkező teheti meg?

Mokus95 2013. nov. 17. Creative Commons License 69566

Korundos: Azért gondolom, hogy a falak elfagyhatnak ebben a házban mert sajnos ez egy régi téglaház és a falak vizesednek mert vizes talajra épült ez a ház anno és igaz, hogy külső szigetelést kaptak a falak 10 évvel ezelőtt de a vizesedés megakadályozására nem csináltak semmit, hogy miért, azt nem tudom.

 

Lehet, hogy aki a külső szigetelést és külső-belső festést csinálta neki nem volt túl jó szakember és nem javasolt semmit ennek orvoslására, de az is lehet, hogy javasolt csak a barátomnak nem volt erre elég pénze.

 

Szóval a vizesedés miatt aggódom, hogy ha a házon belül nem is, de a falakban nulla fok alá mehet a hőmérséklet ha nem hagyom a konvektorokat ezen a +10 fokos "N" álláson, és látni még nem láttam, de eltudom képzelni, hogy egy vízzel teli fal milyen károkat szenvedne egy -15 fokos tél esetén amilyen múlt télen is volt.

 

Pityu... 2013. nov. 17. Creative Commons License 69565

A gázosnál is csinálja nem győzzük levegőztetni  már a szerelő is kétszer teljesen ki levegőztette de most is csak a radiátor fele meleg ,aztán ha a szívattyú megáll akkor levegőztetés akkor megint jó később meg megint nem.

Előzmény: joevagyok68 (69545)
Korundos 2013. nov. 17. Creative Commons License 69564

 Helló !

A rajz alapján a következőt tanácsolom :

 

 

 a) csak a konyhait gyújtsam be, állítsam 1-re és hagyjak minden ajtót nyitva  zárd be a szobák felé az ajtókat ebben a hosszan fekvő házban,

 

 A falak nem tudnak elfagyni,  csak a falakban lévő vizes vezetékek.

 Tehát a konyha és afürdő minimálisan legyen fűtve a többit viszont feleleges.  A hőmérséklet ígysem fog nagyon lesűllyedni, megáll úgy + 2   +3 foknál.

 És telente azért pár alkalommal nézzél rá az ingatlanra.

 A fagyáson kívül más probléma is lehet. Pl. illetéktelen behatolás stb.

Előzmény: Mokus95 (69552)
Mokus95 2013. nov. 17. Creative Commons License 69563

sjohn: nagyszerű! Köszönöm a segítséget.

 

sjohn 2013. nov. 17. Creative Commons License 69562

Így van.

Előzmény: Mokus95 (69561)
Mokus95 2013. nov. 17. Creative Commons License 69561

Tehát ha nem akarok feleslegesen gázt pazarolni a teszt miatt, akkor egy hajszárítóval is elkezdhetem melegíteni a termosztát elemét és ha már meleg akkor a hőfokszabályzónak megint kell kattannia csavargatásnál, igaz?

 

sjohn 2013. nov. 17. Creative Commons License 69560

Igen, jól látod.

A termosztát a hátlemezen van, az automatika mögött, tehát az ottani hőmérsékletet méri.

Attól mert az 16 foknál kapcsol, még a szoba másik végében lehet ettől eltérő hőmérséklet, akár +-2-3 fok is.

Előzmény: Mokus95 (69559)
Mokus95 2013. nov. 17. Creative Commons License 69559

sjohn: a begyújtási útmutatóban erre a típusú konvektorra az áll, hogy ha az "N" állásban van a hőmérséklet szabályzó gomb akkor +10 foknál kapcsol be a fagyvédelem, tehát gondolom erre a hőmérséklet értékre utaltál amikor 12-14 fokot említettél?

 

"N" állásban csak a gyújtóláng ég, a főégő nem. Ha a helyiség hőmérséklete 10°C alá csökken, a készülék ebben az állásban is bekapcsol., és 10 °C-os hőmérsékleten temperálja a helyiség hőmérsékletét."

 

És itt azt írja, hogy 10 fokon tartja a szoba hőmérsékletét. Amikor 16 fokot említettél azt a szoba hőmérsékletére vagy a termosztát kapcsoló egyik alkatrészének a hőmérsékletére gondoltál?

 

Legközelebb kimegyek, akkor bekapcsolva hagyom a konvektort amíg a szoba el nem éri a 10 fokot. Az tény, hogy a három helység közül ez a szoba a leghidegebb, tehát tegnap könnyen előfordulhatott, hogy ezért viselkedett ez a termosztát kapcsoló másként mint a másik kettő.

 

Tehát akkor az egy normális jelenség, hogy amikor X fok hőmérséklet alá esik a szoba vagy a kályha hőmérséklete akkor nincs kattanás a hőmérséklet szabályzó gomb forgatása közben?

 

C20NE: a gombot nem lehet végtelenségig forgatni a tengelyén csak az N állástól a 7-esig.

Csak a klik hang és kapcsoló ellenállás érzés hiányzik, de annyi ellenállást lehet érezni forgatás közben, hogy többet mint a műanyag gombot csavarom a a tengelyén. Tehát ebből gondolom, hogy a gomb jól van rögzítve a tengelyén.

 

 

C20NE 2013. nov. 17. Creative Commons License 69558

Egy bordás tengelyre van a tekerentyű rögzítve, szerintem a műanyag kerék elforog a tengelyen. Vedd le a gombot és rögzítsd rá rendesen.

Előzmény: Mokus95 (69556)
sjohn 2013. nov. 17. Creative Commons License 69557

Elvileg semmi baja, csak bekapcsolt a fagyvédelem, ami azt jelenti, hogy ha hidegebb van 12-14 foknál, akkor kinyitja a szelepet és addig fűt míg el nem éri a 16 fokot.

Előzmény: Mokus95 (69556)
Mokus95 2013. nov. 16. Creative Commons License 69556

C20NE: Köszönöm a válaszod.

 

Ma délután sikerült mind a három konvektort sikeresen begyújtanom, csak az egyikkel van egy kis probléma, ugyanis a termosztát rendszer egyáltalán nem működik, akárhová csavarom a szabályzó gombot, mindig "teljes gázzal" ég, még az "N" álláson is, és ami még érdekes, hogy az "N" állásból ki-be csavarva a gombot, se nem hallani se nem érezni semmi kapcsoló ellenállást, az N-ből simán ki lehet csavarni a gombot és vissza a kis kattanás nélkül.

 

Van itt valami alkatrész amit ilyenkor kiszoktak cserélni vagy az egész kapcsoló tömböt cserélik ilyenkor? Nem akarom magam csinálni, csak szeretném tudni, hogy mi várható, mit fog a szerelő mondani illetve csinálni.

 

 

C20NE 2013. nov. 16. Creative Commons License 69555

CR2032-es lithium elem van benne

Előzmény: Mokus95 (69552)
Mokus95 2013. nov. 16. Creative Commons License 69554

sjohn: Nagyszerű!!! Köszöm az összes tanácsot és a kézikönyvhöz mutató linket is. Az a blog is érdekesnek látszik.

 

sjohn 2013. nov. 16. Creative Commons License 69553

A lángocskás gomb melletti fehér pöttyös gombbal tudod kikapcsolni a masinát.

Ha lenyomod, viszi magával a lángocskás gombot is és elzárja a gyújtólángot is.

Fagymentesítésre elég az "N" állás is.

Kis segítség barátunktól.

http://djz.hu/wp-content/uploads/2009/10/feg_gazkonvektorok_begyujtasa.pdf

 

Előzmény: Mokus95 (69552)
Mokus95 2013. nov. 16. Creative Commons License 69552

Mindenkinek köszönöm a tanácsotokat, még a máriaüvegest is, mert az tényleg jó ötlet arra az esetre ha minden kötél szakad, a gyújtószerkezet nem működik, a szobában nulla fok van és mindenféle képpen be kell gyújtani a konvektort még az nap este.

 

Senki nem említette a lángocska melletti gomb funkcióját, az mire való? Valahogy összefügg a lángocskás gombbal mert azt csak akkor lehet lenyomni amíg a lángocskás gombot nyomom, vagy valami hasonló trükk kell hozzá, már nem emlékszem pontosan.

 

sjohn: említettél valami elemet, milyen elem kell hozzá és hol van a fedél amit le kell szednem ahhoz, hogy az elemhez hozzáférjek?

 

Kb. fél percig tartottam a lángocskás gombot lenyomva csak, úgy hogy lehet, hogy ezért nem gyulladt meg az őrláng és lehet, hogy tényleg kell 1-2 percig lenyomva tartani.

 

Nem a lakásomban lévő konvektorokról van szó, hanem egy nemrég elhunyt jó barátomnak a vidéki házában lévő három konvektorról van szó amiket azért akarok beüzemelni hogy télen a mínuszokban ne fagyjanak el a falak még véletlenül se. Ma délután megyek oda megint, remélem most több sikerrel fogok járni ezeknek az ismereteknek a birtokában.

 

---------------------------

 

Ha már a fagyot említettem, mit javasoltok hogyan állítsam be a konvektorokat a falak lefagyásának elkerülésének céljából hogy a legkevesebb legyen a gázszámla a téli hónapokban? (Mert nekem is három gázkonvektorom van a saját lakásomban (75-ben épült kohóhabsalak beton blokkból), szigetelés nincs és a gázszámla télen 30-40 ezer Ft.)

 

Itt van az 50 m2-es lakóterületű ház gázbekötési alaprajza, mint látható a két szélen lévő szobában és a középen lévő konyhában van ilyen gázkonvektor:

http://tinyurl.com/mc7yatj

 

Azon filózom, hogy mit csináljak,először is milyen hőmérsékletet próbáljak szinten tartani az egész házban annak érdekében, hogy a falak ne fagyjanak le. Persze tudom, tartsam nulla fok felett. :) de kérdésem mögött az van, hogy ezeknek a gázkonvektoroknak a termosztátja biztosan nem volt tervezve +5 fokot tartani, tehát a tanácsotokat kérem az ügyben, hogy tudva hogy ezek a termosztátok mire képesek mit csináljak?:

 

a) csak a konyhait gyújtsam be, állítsam 1-re és hagyjak minden ajtót nyitva ebben a hosszan fekvő házban,

 

 

vagy

 

b) vagy a két szélső szobait gyújtsam be (álltsam 1-esre) és az átjáró előszoba ajtót csukjam be középen

 

vagy

 

c) mind a hármat gyújtsam be (1-esre állítsam.) és minden ajtót csukjak be csak a konyha előszoba közös ajtót hagyjam nyitva.

 

vagy

 

d) egyik variácó sem, hanem van jobb megoldás is amit nem soroltam fel.

 

Másik kérdés:

Valaki esetleg tudja, hogy ez a típusú termosztát hány fokon kapcsol be ha az 1-esre van állítva?

 

(Elnézést a sok kérdésért, de azért kérdezek ennyit, mert amint már mondtam, egy tőlem egy távolabb eső vidéki házról van szó, és csak hétvégén tudok oda menni, tehát nincs se időm, se lehetőségem arra, hogy napokig kísérletezzek, kicsit állítsak valamin, megint várjak, hogy mi történik, ami természetes lehetőség lenne ha a saját házamról lenne szó, ahol lakom.)

 

 

 

Teaway 2013. nov. 16. Creative Commons License 69551

Felszeded a parkettát és tüzet raksz a konvektor alatt.

Előzmény: Mokus95 (69546)
sjohn 2013. nov. 16. Creative Commons License 69550

1, Kinyitod a gázcsapot--a képen láthatóhoz képest, tekersz rajta balra 90 fokot

2, A számozott hőfokszabályozó gombot "N" állásba tekered

3, A lángocskás gombot ütközésig lenyomod és úgy tartva a szikra jelű gombot, gyors egymásutánban 5-6 szor szikráztatsz

4, Ha még nem merült le az elem és sikeres volt a gyújtás, akkor a pirosan világító LED

zöldre vált

5, Ekkor felengedheted az eddig lenyomva tartott lángocskás gombot

6, Ha még mindig zöld a LED, akkor a számozott gombócot balra forgatva begyújtod a főégőt.

 

Ha sikeres volt az akció, akkor hallod, hogy begyújt, sőt érzed is, hogy meleg.

Ha nem akkor az egész one more time!

Előfordulhat első begyújtáskor, hogy nem jön egyből gáz a gyújtóégőhöz, ezért a lángocskás gombot hosszabb ideig, akár 1-2 percig is lenyomva kell tartani, mielőtt szikráztatsz.

Előzmény: Mokus95 (69546)
molcajete 2013. nov. 16. Creative Commons License 69549

Először nyisd ki a gázcsapot, mert el van zárva! :)

A piros lángot ábrázoló gombot folyamatosan nyomva tartva, a kerek szikráztató gombot nyomkodva megpróbálod begyújtani. Addig kell nyomva tartani a piros lángos gombot, amig a gyújtóláng égve marad.

Előzmény: Mokus95 (69546)
sjohn 2013. nov. 16. Creative Commons License 69548

Hú b+!

Nem ma kezdted, az látszik.

Előzmény: Madaraspisti (69547)
Madaraspisti 2013. nov. 16. Creative Commons License 69547

Van ennek egy használati utasítása. Csakhogy bizonyos esetekben az nem ér semmit.

 

Viszont nagyon egyszerű a begyújtása. leveszed a burkolatot és a kémlelő nyilásnál az un. máriaüveget/csillámot kiveszed, majd egy hosszabb szárú gyufával begyújtod a gyújtó/őrlángot !

Akár egy gáztűzhelynél. Ha ég, a máriaüveget visszahelyezed. Vigyázz az ujjadat ne égesd meg !

 Ha így sem gyullad be, akkor szerelő.

Előzmény: Mokus95 (69546)
Mokus95 2013. nov. 16. Creative Commons License 69546

Kedves Szakemberek!

 

Egy FÉG gázkonvektort próbálok begyújtani, de ezt a típust nem ismerem. Mellékeltem a kapcsoló egységről egy fotót, megtudná nekem valaki mondani, hogy mi a helyes módszere ennek a gázkonvektornak begyújtásának? És hogy a két egymás melleti gomb mire való?

 

A konvektor típusa: euro F8.50 F

Gyártási szám: 2000001710

 

Vagy esetleg tudja valaki honnan tudnék szerezni egy kezelési utasítást ehhez a konvektorhoz?

 

a fotó linkje: http://www.pumi.org/geza/temp/browseable/konvektor/gazkonvektor.jpg

 

 

joevagyok68 2013. nov. 15. Creative Commons License 69545

Nem olyankor kezd el levegősödni, amikor a vegyes kazánt használod ?

Előzmény: Pityu... (69544)
Pityu... 2013. nov. 15. Creative Commons License 69544

Én már nem értem ezt a fűtést még mindíg csobog a víz gázt és fatüzelést is használunk most cseréltünk ki pár radiátort és új fatüzeléses kazán lett berakva,de legjobban nállam csobog többi helyen kevésbé,már engedtünk ki egy csomó levegőt most az enyémre értem szépen el is hallgatott csak egy félóra múlva el kezdett megint csobogni tehát már nem tudom hogy honnan kerül bele levegő minden radiátornál le lett cserélve csap is meg került rá automata légtelenítő is.

morgen66 2013. nov. 15. Creative Commons License 69543

Betonozás előtt érdemes az úgy nevezett szerelő betonra lefogatni a fűtés és vízvezeték , lefolyó csöveket.

 

Ha nincs szerelő beton akkor a földre is lelehet fogatni a csöveket igaz egy kicsit macerásabb.

 

Lehet szerelni a fűtéscsöveket a falba is de lehet falon kívül is.

 

Kérj fel egy fűtészerelőt akiben megbízol és felvázolja neked a lehetőségeket a szereléssel kapcsolatban,vagy kérj be két 

három árajánlatot mesterektől cégektől hogy Ők mit javasolnak és mennyibe kerül.

 

Gáz vagy vegyes fűtés,nehéz kérdés sokmindentől függ , az életvitelektől stb.

 

Gázfűtés kényelmes nincs sok gond vele,mikor kell a meleg bekapcsolod ha nem ki.

 

Vegyesnél jobban odakel figyelni, de egy jól megszerelt rendszerrel és gázkazán kombinációjával

nem lehet probléma és még gázt is lehet spórolni.

Előzmény: Ágnes_28 (69542)
Ágnes_28 2013. nov. 15. Creative Commons License 69542

Tanácsot, véleményt kérnék. Van egy 1960-as években épült L alakú vályogházam (90nm) műanyag nyílászárókkal. Belsőleg teljes felújítás van folyamatban, az aljzatbetonozás még nem kezdődött el.

Fűtésként radiátoros vegyestüzelésű öntvény kazánt szeretnék (8 radiátor szükséges). (Korábban konvektoros gázfűtés volt, ami meg lett szüntetve).

Amire igazából kíváncsi lennék, hogy a fűtésszerelést aljzatbetonozás előtt érdemes/célszerű megcsináltatni, vagy betonozás után? 

Gondolkozom gázkazánban is, de nem tudom, hogy melyik lenne gazdaságosabb.

 

 

nixon70 2013. nov. 15. Creative Commons License 69541

Nem tudsz akkorát fújni szerintem.:-)))

Cseréld le.

Előzmény: ilias (69518)
nixon70 2013. nov. 15. Creative Commons License 69540

Addig fojtsd,amig eláll a csobogás,utána meglátod,csökkent-e.

Előzmény: LatteO (69519)
MZ/Y 2013. nov. 15. Creative Commons License 69539

Hááát, a csöpögéssel tényleg nincs gond. Ellenben a folyással azzal van...

 

Lehet. Én úgy gondoltam, a kombit nagyzolták twin-nek.

Előzmény: joevagyok68 (69537)
ilias 2013. nov. 15. Creative Commons License 69538

Köszi a szándékot és az ötletet. ;)

Előzmény: joevagyok68 (69535)
joevagyok68 2013. nov. 15. Creative Commons License 69537

Lehet azért "twin" ?  :-)

 

"Beépített tárolóval rendelkező"

"a szaniter tágulási tartálynak köszönhetően nem kell a csöpögő melegvíz elvezetésről gondoskodni,"

 

 

Előzmény: MZ/Y (69536)
MZ/Y 2013. nov. 15. Creative Commons License 69536

Lehet, hogy nincs benne hmv tartály, nem néztem. A mi IsoTwinünkben van és nálunk is pont' ez a hibajelenség: hmv készítésnél csöpög/folyik a kazán. Fűtésnél nem.

Előzmény: joevagyok68 (69527)
joevagyok68 2013. nov. 15. Creative Commons License 69535

öööö storno ! tovább olvastam.. :-)

"" keringesse meleg állapotban legalább egy óra hosszat."

 

Ha rám hallgatsz akkor úgy csinálod ahogy akarod...:-))

Előzmény: joevagyok68 (69534)
joevagyok68 2013. nov. 15. Creative Commons License 69534

"a kazán kikapcsolt állapota mellett."

Akkor ezt is olvastad !

Tehán nem "hányfokosvízzel"...hanem külső "egységgel" ezekszerint

Mintha a jutúbon láttam róla vidijót..

 

De mint tudod kibicnek... :-)

Előzmény: ilias (69531)
ilias 2013. nov. 15. Creative Commons License 69533
már ismerjük egymást. :)
itt (mint más helyeken is) 1 órától 1 hét a tisztítás intervalluma... :(
Előzmény: joevagyok68 (69532)
joevagyok68 2013. nov. 15. Creative Commons License 69532
Előzmény: ilias (69531)
ilias 2013. nov. 15. Creative Commons License 69531
nem lett még megmérve, de ha szinte magától csöpög belőle a víz (lásd tüdő módszer :) ), akkor először azt a hibát orvosolnám.
Lenne egy kérdésem:
a rendszerben kb. 80 liter víz kering, 8 radiátor van. mennyi ideig érdemes keringtetni benne a fernox f3-at, illetve hány fokos fűtővízzel, mielőtt leengedném a vizet, hogy átmossam?
köszi
Előzmény: joevagyok68 (69528)
joevagyok68 2013. nov. 14. Creative Commons License 69530
Előzmény: Sárvári Attila11 (69529)
Sárvári Attila11 2013. nov. 14. Creative Commons License 69529

sziasztok!segitséget kérnék!az a probléma hogy az új ablakok annyira jól zárnak hogy ha megy a páraelszívo akkor vissza szív a kémény.vagy ha megy a fütés akkor a páraelszívo.mit lehet csinálni?mondták hogy fali beszelőztetö de az csak a párátol kapcsol be vagy a vákumtol is?köszi

joevagyok68 2013. nov. 14. Creative Commons License 69528

Az 1 bar az biztis 1 bar ?

Nem lehet hogy a nyomásmérő rossz ?  :-)

 

Ha belefújva is sziszeg, akkor biztos kuka ...

Előzmény: ilias (69526)
joevagyok68 2013. nov. 14. Creative Commons License 69527

"hmv tágulási tartályában"

vs.

3bar-os biztonsági

 

Öööö mi köze a kettőnek egymáshoz ?

A kazánjuk egy kombi kazán.

A HMV rész átfolyós, ott  - szerintem - nincs is biztonsági szelep

A fútőkörben szokott lenni 3 bar-os a biztonsági

Sőőt még tán HMV tágulási tartálya se nincsen....:-)

 

DE lehet tévedek. (mostmá én is kíváncsi lettem...)

Előzmény: MZ/Y (69523)
ilias 2013. nov. 14. Creative Commons License 69526
maga a fűtőkör működik. Nem tudom, hogy lenne e esetleg más hiba is, csak feltünően gyengének tűnik nekem a szelep.
2 éves a kazán, bár az is igaz, hogy elkoszolódott a rendszer. Már vettem fernox f3-at a célra, de a viszonylag meleg miatt nem fűtenék feleslegesen naponta sok-sok órán át, hogy oldódjon a cucc.
Előzmény: MZ/Y (69523)
ilias 2013. nov. 14. Creative Commons License 69525
ennyire szöszi nem vagyok. :)
nekem is az ugrott be ellenpéldának, csak a köbmiliméteres térfogat vitt ebbe az irányba.
Előzmény: NeomatiK (69522)
MZ/Y 2013. nov. 14. Creative Commons License 69524

Ideiglenes megoldásként a szerelő felfújta a lufiját, pár hónapig megoldotta a gondot, de utána megint kezdte. Mondjuk ez alapján nem lyukas a gumi, mert akkor nem tartana ilyen sokáig a hatás, de valamiért elengedi egy idő után a levegőt.

Előzmény: MZ/Y (69523)
MZ/Y 2013. nov. 14. Creative Commons License 69523

Nem a hmv tágulási tartályában a gumi adta meg magát? Nálunk már vagy 3 éve kiment, nem cserélhető csak komlpett a tágulási, valami 35e ft, úgyhogy maradt. Vödör van a kazán alatt és ha melegvizet engedünk kicsit hosszabban, akkor jön a víz.

Előzmény: ilias (69518)
NeomatiK 2013. nov. 14. Creative Commons License 69522

Szájjal kizárt ekkora nyomást létrehozni. Próbáld meg egy 2bar-ra felfújt autókerék nyomását csak egyensúlyban tartani! NE! NE PRÓBÁLD MEG! Csak elméleti példa!

Előzmény: ilias (69518)
csiba00 2013. nov. 14. Creative Commons License 69521

Budapesten található.

Előzmény: csiba00 (69520)
csiba00 2013. nov. 14. Creative Commons License 69520

Nem nagyon a topikhoz tartozik a hozzászólásom, de egyelőre jobbat nem találtam.

 

A lényeg, hogy lecseréltük a gázüzemű bojlerunkat, mert a kémény bekötését meg kellett szüntetni, és így eladnám a korábbi készüléket, amit a képen láthattok.

 

Első tulajok vagyunk, szerelni soha nem kellett. Megkímélt állapotban. Kémény bekötéses!!!!  2-3 fős, rendesen vezetett háztartás mellett átlag 23 m3 a fogyasztása. Amerikai gyártmány, több információ a képeken. Érdeklődni e-mail-ben. (Publikus.) Ár: 8 000.- Ft

 

     

 

 

 

 

LatteO 2013. nov. 14. Creative Commons License 69519

De akkor nem csökken a radiátor teljesítménye? A folytást az "elmenő csapnál" érted ugye?

Előzmény: nixon70 (69513)
ilias 2013. nov. 14. Creative Commons License 69518
Sziasztok!
A 3 bar-ra "kalibrált" biztonsági
szelepbe ha belefújok, akkor ki kell
nyitnia, vagy képtelenség akkora
nyomást így létrehozni? Kivettem a
kazánból és sziszegett, amikor így
próbáltam. A tesztelés oka az volt,
hogy 1 barnal is csöpög a szelepből a
víz. Ha pedig egy picit megtekerem
(vizet engedeki rajta keresztül), akkor
sok hosszú percen keresztül jön
belőle a víz.
Mit gondoltok erről? Megfáradt? SD
Thema Classic C25 a kazán.

Köszi előre is.
fetya1 2013. nov. 14. Creative Commons License 69517

ívben hajlik a kanyar, nem idomból  van megoldva

Előzmény: nixon70 (69515)
gabrielke 2013. nov. 14. Creative Commons License 69516

Szerintem max slagot tudsz belehúzni, de talán az se rossz, végül is ott van körülötte a cső.

 

Előzmény: fetya1 (69514)
nixon70 2013. nov. 14. Creative Commons License 69515

Hali!

Ha a KPE csövön a két "kanyar"simán ívben hajtott,akkor igen,ha KPE könyökös megoldás,akkor talán-de korántsem biztos!-villanyszerelők által használt befűzővel.

Előzmény: fetya1 (69514)
fetya1 2013. nov. 14. Creative Commons License 69514

Lenne egy problémám: az építkezés elején még kivezettem egy 32-es kpe csövet a kútaknába, hogy majd onnan behozom a kútvizet, de végül is nem lett semmi belőle. A házban viszont teljesen körbefogja a szerelőbeton, és egy okos ember olyan 8 cm mélyen belelyukasztott spiccvésővel. Mivel azóta körbeépülte a ház, elégge sarokba került ez a cső, ráment szgetelés, fűtéskábel, betonréteg eléggé bajos lenne kivésni, és toldani. Arra gondoltam, hogy ezen a 32-esen át lehet-e tolni 5 rétegű 17-es csövet? kinti zuhanyt szeretnék rátenni, 18 m cső, talán 2 kanyar van benne. Csinált valaki már ilyet, vagy lehetséges ez, vagy csak én vagyok optimista? Köszönöm előre is.

nixon70 2013. nov. 14. Creative Commons License 69513

Hali!

Próbáld addig fojtani,amíg a csurgás meg nem szűnik,de fűteni még fűt.

Előzmény: LatteO (69509)
nixon70 2013. nov. 14. Creative Commons License 69512

Akkor simán elég.

Előzmény: NeomatiK (69510)
NeomatiK 2013. nov. 14. Creative Commons License 69511

Én újabban a Henco csövével szemezek (sajnos a kinézett HAKA 17 mm átmérőjű, nem egy szokványos méret, emiat lemondtam róla). Ebben nincs aluminium, de ez is 5-régtegű. PE-Xc. Még utánanézek a paramétereinek.

Előzmény: Markolóstejó (69449)
NeomatiK 2013. nov. 14. Creative Commons License 69510

Vödör megtöltés, kocsimosás, locsolás, ilyesmi.

Előzmény: nixon70 (69508)
LatteO 2013. nov. 14. Creative Commons License 69509

Sziasztok,

 

néha hallom az egyik radiátorból, hogy csurog benne a víz. Ez mi lehet?

Minden radiátornak külön köre van és levegőt nem találok abban a radiátorban. víznyomás is rendben van....

nixon70 2013. nov. 14. Creative Commons License 69508

Attól függ,mire akarod használni.

Ha napi néhány vízkivételed van,elég.

Előzmény: NeomatiK (69506)
dzseni33 2013. nov. 14. Creative Commons License 69507
Köszönöm mindenkinek a segitsèget!!!!!
NeomatiK 2013. nov. 14. Creative Commons License 69506

Köszönöm!

Még annyit, hogy kerti csapot 1/2 collos idomokkal elég szerelni, igaz? És nem kell a 3/4-es. 2 csap lenne egy vonalra szerelve.

Előzmény: nixon70 (69502)
citcat 18-16v 2013. nov. 13. Creative Commons License 69505

Keresek olcsó használható fan coilokat 5kw-30kw-ig ha valakinek van bontott is jó.

nixon70 2013. nov. 13. Creative Commons License 69504

Pld: fűtővíz hőmérséklete,helyiség szigeteltsége(fal,tető,aljzat),radiátor bekötési módja,továbbá a tetejétől az aljáig mekkora a hőfokkülönbség,tájolás,ablakok stb....

Előzmény: nixon70 (69487)
sjohn 2013. nov. 13. Creative Commons License 69503

Nincs a helyén a termosztát, közel van a testhez.

Előzmény: qut (69498)
nixon70 2013. nov. 13. Creative Commons License 69502

Igen.

Vagy külső,vagy belső.

Sőt!Van egyenes és sarok kivitelű is.

http://www.ontozesbolt.hu/a/6/kpe-csatlakozok/

Előzmény: NeomatiK (69492)
cucu 2013. nov. 13. Creative Commons License 69501

Tóni bácsi!

 

Azért egy próbát megérne! Nem kizárt, hogy visszaszerelve tökéletesen működni fog!

Előzmény: Tóni bácsi (69447)
smith 2013. nov. 13. Creative Commons License 69500

Ott már nem sok, de amint írtam, nekem az 1500-as a majd kétszer akkora, tetőtéri helységben is alsóhangon kétszeresen túlméretes. (mentségül az akkori mester ezt a 25kW-os szeneskazánhoz kellett igazítsa, nem a hőigényhez, bár akkortájt az is jelentősen több volt még)

ÉS nem 75/65-ön, hanem 42/30-on...

:-)

 

Előzmény: joevagyok68 (69495)
NeomatiK 2013. nov. 13. Creative Commons License 69499

Biztos halálosztó kiosztotta! :-)

Előzmény: sjohn (69494)
qut 2013. nov. 13. Creative Commons License 69498

Na azt kicseréltem egy talált darabra, lehet hogy az is rossz. A napokban veszek hozzá majd egy újat. Esetleg lehet valami más is ?

Előzmény: sjohn (69494)
mjevsrsh 2013. nov. 13. Creative Commons License 69497

Gondolj bele, 50W/m3*27(3*3*3 szoba)m3=1350W

 Megnézi a 75/65/20 as BUDERUS radiátor táblázatot azért Buderus mert most azt  találtam :)

És azt látja benne, hogy na akkor egy 600*600(Buderus K-plan 33)-asnak a teljesítménye 1390W tökéletes.

 

Beindul a fűtés, és beállít fixen 50°C-os előremenőt és kb 40°C visszatérője lesz. Aztán mikor kint -13 van azt tapasztalja ,hogy kezd kihűlni a szoba. Mivel a radiátor kicsi lett.

 

És azért mert a szobának valójában 700W volt a hőigénye.

Viszont a 600*600-s radiátor 50/40/20°C-on csak 540W ot tud.

Szóval látod:  1350W ökölszabály alapján alapján, Az alacsony előremenő miatt csak 540W és a valóság pedig 700W.

 

Előzmény: smith (69491)
joevagyok68 2013. nov. 13. Creative Commons License 69496

"Ellenben tőled elvártam vóna"

Az most itt nem játszik ! Tudod csak a pufferesben...

Viszont meglep, hogy követed a "munkásságom" !  :-))

Előzmény: smith (69488)
joevagyok68 2013. nov. 13. Creative Commons License 69495

Na de most komolyan..

Mekkora különbség van árban az 1500 és az 1900 között ? MOndjuk egy kétsoros/DK-nál ...

Tényleg érdekel, mert nem vagyok otthon ebben...és ha rá is keresnék, csak listaárakat találnék, amik meg ugye....

Előzmény: smith (69473)
sjohn 2013. nov. 13. Creative Commons License 69494

Az off-ra.

Lehet, hogy halott a termosztát.

Előzmény: qut (69481)
G.b.Reload 2013. nov. 13. Creative Commons License 69493

Jó olvasni ezt a méretezés dolgot. Itt a generálkivitelező mondta hogy ide ide meg ideradiátor és kalap.

Ma állandó kint 8 fok volt. bent állandó 22.5 így ment el fűtésre 1.6m3 gáz. 100nm kulonállo 1 szintes cs.ház.

 

 

 

NeomatiK 2013. nov. 13. Creative Commons License 69492

Ez olyan cucc, mint amivel 2 KPE csövet kötök össze (KPE cső oldalon szorítógyűrűs megoldással), csak a túloldalán nem a másik KPE csövet fogadja, hanem menetes a csonkja?

Előzmény: nixon70 (69484)
smith 2013. nov. 13. Creative Commons License 69491

Ahogy érzed. :-)

Előzmény: mjevsrsh (69489)
maszek23 2013. nov. 13. Creative Commons License 69490

Mijen adat kelene ?

Előzmény: nixon70 (69487)
mjevsrsh 2013. nov. 13. Creative Commons License 69489

És mi van ha azt mondom , hogy az 50W/m3 akár még kevés is lehet? :) Ha a 75/65-ös v milyen táblázatot nézi?

Előzmény: smith (69488)
smith 2013. nov. 13. Creative Commons License 69488

Nekem semmi. :-)

Ellenben tőled elvártam vóna, hogy jön a mennyigázfogyottaleghidegebbnapon!? :-)

Előzmény: joevagyok68 (69483)
nixon70 2013. nov. 13. Creative Commons License 69487

Hali!

Kevés az adat!

Előzmény: maszek23 (69457)
Fickóó 2013. nov. 13. Creative Commons License 69486

A 20 as csövet és idomot véletlenül 16 os pofával préseltem le . Nálunk nem könyű az ilyen anyagot beszerezni es ugy egy év múlva  úgy is költözünk. vagyis mire számithatok ha nem javitom ki. A sógorom aki a gépet is kölcsönözte azt allitja. nem lessz semi baj.

nixon70 2013. nov. 13. Creative Commons License 69485

Biztos,hogy a gépet kell kikapcsolni?:-))))))))

Előzmény: smith (69476)
nixon70 2013. nov. 13. Creative Commons License 69484

25-ös KM vagy BM KPE csatlakozóval.

Előzmény: NeomatiK (69455)
joevagyok68 2013. nov. 13. Creative Commons License 69483

"1900-ast..."

Mi a bajod vele ?

Mennyivel több zokni elfér rajta mint az 1500-on, mosás után...és még a levegőt is prásíccsa.  :-))

Előzmény: smith (69473)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69482

Kösöznöm szépen a levezetést! Én is ezt az 55előremenőt céloznám meg.

 

 

Előzmény: qut (69481)
qut 2013. nov. 13. Creative Commons License 69481

Nagyon általánosan is számolva a leírtak alapján, külső fal (b38+10cm grafit) + födém (5 cm beton+24cm gyapot) + padló (10cm kavics+20 cm beton) + ablak (u=1 1,2x1,2m)) alapján legalább 3 külső fallal számolva (É-D-NY) is a 4x4x2,6-os szoba hővesztesége olyan 700 W körülre jön ki. Na most ehhez 50/30-ön kellene DÉG DK 600X1700-es, de pl. 55/35-ön már elég lenne a 600x1200-es radiátor, 70/50-en már a 600x600-as is 800+ W-ot adna le...

 

De persze, ehhez a számoláshoz tudni kellene minden adatot pontosan, ezért kell minden esetben megterveztetni és nem csak úgy odaba*** egy radiátort azt cső. Ez a 50W/m3 akkor kellett mikor a 38-as tégla bevolt kőporozva kívülről s csókolom. Én is csak annyit tudok mondani, hogy komfortosabb, szebb, jobb hatásfokkal üzemel egy megterveztetett rendszer, nem kell mindent tapasztalati értékek alapján megoldani.

 

 

off

Lenne megint egy konvektoros kérdésem az urak felé. Mi lehet a gond olyankor, hogyha a szoba felfűtése után a főégő lekapcsol viszont mikor lehűl a helyiség nem kapcsol vissza. A termoelemet kicseréltem egy ún. kamrában talált darabra (szóval nem biztos hogy jó) és azzal is ugyanezt csinálja. Mit kellene megpróbálnom még ? Venni a boltban egy újjat vagy ? Előre is köszönöm a választ.

zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69480

Neked is köszi!

Előzmény: smith (69473)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69479

Köszönöm a válaszokat!

Előzmény: halaloszto (69474)
Markolóstejó 2013. nov. 13. Creative Commons License 69478

köszi! de ez nem padlófütés, ugye, csak radiátor?

Előzmény: dredd979 (69466)
Markolóstejó 2013. nov. 13. Creative Commons License 69477

radiátorkör 65/50, padlófütés 35/30

Baxi Luna Duo Tec nálam is

 észrevételeket szivesen fogadom:)

Előzmény: joevagyok68 (69456)
smith 2013. nov. 13. Creative Commons License 69476

Asszem kikapcsolom a gépet... :-()

75/65 közepe 68 70 fok, 20 fokos szobához a deltaT 48 40 50 °C

Előzmény: smith (69475)
smith 2013. nov. 13. Creative Commons License 69475

Jóvanja, számolni nem tudok... :-)

Fedvény:

75/65 közepe 68 70 fok, 20 fokos szobához a deltaT 48 40 °C

Előzmény: smith (69473)
halaloszto 2013. nov. 13. Creative Commons License 69474

ezek a modszerek 50 eves okolszabalyok.

 

egy szoba hoigenye nyilvan fugg a tajolastol is, attol is  hogy sarok vagy nem sarok (mennyi a kulso fala), az ablak meretetol, es meg sok mindentol. erre valo egy rendes meretezes, amit a gepeszmernok csinal. meretezes nelkul csak annyit tehetsz hogy mindenhova annyi radiatort teszel, ami boven eleg, ami meg pazarlas.

 

 

Vajk

 

 

 

Előzmény: zezoka3b (69471)
smith 2013. nov. 13. Creative Commons License 69473

Jó, akkor egy konkrét példa.

6*4.8*2.40-as tetőtéri szoba, egy db. DK 600/1500 fűti, (a kazánnál mért) 42 fokos előremenővel, termofejjel.

Goromba időben előfordult már, hogy akár a feléig is meleg volt a felső szélétől, tehár dulván sok már így is.

Na, ide a te csőszerelőd betervezne a lenti elvek mentén ide 70*50=3500W-ra egy 1900-ast...

 

Ja, ha ökölszám kell:

a 75/65 közepe 68 fok, 20 fokos szobához a deltaT 48 °C

50/30-ra ugyanez 20°C, tehát kevesebb mint fele.

Bár még mindig nem látom, mit akarsz ebből kiszámolni, ha nem tudod mennyi a valós hőigényed, mert azt az 50W/m3-t sürgősen felejtsd el...

Előzmény: zezoka3b (69467)
halaloszto 2013. nov. 13. Creative Commons License 69472

"Padlófűtésnek külön osztó-gyűjtő, keverőszeleppel! "

 

Azert lovagolok ezen, mert odaig hogy cso meg szelep menni szokott az atlag futesszerelonek, aztan amikor felteszed a kerdest hogy mi fogja kapcsolni a padlofutes szivattyujat, akkor elkezdenek pingvinezni.

 

Vajk

Előzmény: zezoka3b (69463)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69471

Köszönöm a válaszokat!

 

De miért van 3x túlméretezve? :)

 

Adott egy légköbméter!

 

 

-Megszorzom 18W-al (ha már azt emlegettük - bár nekem nem olyan modern a téglám), de a radiátornál az alacsony hőfokú adatokat nézve (ami mellesleg itt nincs megadva a Dunaferrnél) kijön egy méret. 

 

-Vagy, megszorzom 50W-al de a magasabb hőfokhoz (75/65/20) tartozó teljesítményt nézem (mert általában az mindenhol meg van adva), és kijön ugyanaz a méret, mint az előbb! 

 

-Vagy ahogy mindenhol írják, kiszámolod normál hőfokra, és 20-30%-al túlméretezed, h alacsonyabb hőfokon üzemeljen!

 

Elvileg mind ugyanaz! :)

 

 

 

Amúgy meg asszony fázós, és egy télen nyáron 25-26 fokos távhős panelból jövünk! :) Egyenlőre amúgy is a két gyerekszomba radiátortermosztátja le lesz tekerve alacsonyabbra, mert még nincs gyerek, vagy addig másra lesz használva a szoba.

 

Amúgy a radiátorra visszatérve:

 

Dunaferr, vagy Kermi X2?

Előzmény: gabrielke (69470)
gabrielke 2013. nov. 13. Creative Commons License 69470

Egyébként a termofejes radiátor + padlófűtés a létező legdrágább fűtési rendszer. Pláne ha már a radiátor is 3x túl van méretezve.

 

Előzmény: zezoka3b (69468)
gabrielke 2013. nov. 13. Creative Commons License 69469

Na erre is jó a gépész pl., hogy megmondja melyikkel milyen a hőleadás. 10-es távolsággal ugye pont másfélszer annyi cső fog kelleni mint 15-össel. Én 15-össel raktam, mert úgy terveztettem(!). Egyébként így lehet egyszerűen kábelkötegelővel rögzíteni.

 

Előzmény: zezoka3b (69467)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69468

Persze mindegyik radiátorban termosztát is lenne!

Előzmény: zezoka3b (69467)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69467

Félreértesz! Az 50 azért 50, hogy ebből a katalógusból tudjak választani (melléklet)! Ebben viszont csak ez a két érték van: 90 és 75, és ha az 50el számolok, akkor nézhetem a 75ös sort! Ennyi!

 

Ha nem látszik, itt a link nagyobb képen: https://www.dropbox.com/s/rb2k4dksu32lqhm/IMG_20131105_163238.jpg

 

 

Amúgy ha már itt tartunk: a padlófűtés csövét 10 vagy 15cm távolságra szokás elhelyezni? Én fogom betekerni (már megkaptam az instrukciókat, rétegrendeket), külső falak mentén sűrűbben kell az első két sort, és közelebb a falhoz, az oké, de a többinél egyszer azt mondta az egyik fűrtésszerelő, hogy HD hálóra simán, osztástávolságba (15cm), másik meg azt mondta 10cm legye na csőtáv. Melyik?

Nameg hogy a padlófűtéshez kétrétegű oxigéndiffúziómentes 18as cső kell, és a radiátorokhoz kell az 5rétegű cső (16os, minden radiátorhoz külön az osztó-gyűjtőről). 

Előzmény: smith (69465)
dredd979 2013. nov. 13. Creative Commons License 69466

Hi! 

 

Szeptemberben építettem be 200 méter Dunaterm csövet saját központi fűtésembe (kondenzációs), eddig semmi gond nincs vele :-) 

 

Üdv.: dredd979

Előzmény: Markolóstejó (69449)
smith 2013. nov. 13. Creative Commons License 69465

Láttad lejjebb az olvtárs 18W-os értékét?

Na most ha szerinted jóazúgy, hogy 3* túlméretet fizetsz a radiátorodért, akkor ez a te döntésed, de itt senkitől ne várj megerősítést hozzá.

A megspórolt gépészterv árát elég hamar el fogod költeni másként...

 

Ezért mondta, hogy ha 50W-al szorzom be a légköbmétert, akkor az én szigetelésemhez, ablakomhoz akkor nézhetem a 75/65/20as sort.

 

Nem. Azért mondta, mert egyrészt neki egy fillérjébe nem kerül, másrészt meg az 'így szoktuk" az ugyi elég erős érv.

Ha te kondenzációs módban gondolkodsz, akkor felejtsd el a 75/65-ö még úgy is, hogy a méretezett rendszer esetében se lenne 3-4 olyan napnál több, ahol ezt ki kellene használni.

 

4x4x2,6-os szobába mekkora radiátor kéne mondjuk Dunaferr 22es DK-ból? Szerinte annyi, amit alább írtam.

 

Erre a kérdésre pontos választ csak minden paraméter együttes ismeretében lehet válaszolni.

Ezek a csőszerelők rendszerint azért nem buknak meg a módszerükkel, mert a felfelé tévedést a vevő pénztárcáján kívül semmi sem detektálja...

Előzmény: zezoka3b (69458)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69464

Épp ezaz, hogy én nem túlméretezettenek érzem, hanem kevésnek! Mert ez alapján a 4x4x2,6os szobába 600x1200as Dk radiátor lett számolva. A 120as hosszt keveselltem, h elég-e alacsony hőfokú (legalább a visszatérő legyen 50fok vagy alatti) rendszerre!

Előzmény: gabrielke (69461)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69463

Padlófűtésnek külön osztó-gyűjtő, keverőszeleppel! 

 

De még mindig nem mondta senki: átlagos helyiség: 4x4x2,6m. Mekkora radiátor kell?

Előzmény: halaloszto (69462)
halaloszto 2013. nov. 13. Creative Commons License 69462

es az mar ki van reszletezve hogy mitol lesz egyszerre 50 fokos a viz a radiatorban es 30 fokos a padloban?

 

Vajk

Előzmény: zezoka3b (69450)
gabrielke 2013. nov. 13. Creative Commons License 69461

Persze neki nem fáj a 3x túlméretezett fűtés sem, az csak neked fáj.

 

 

Előzmény: zezoka3b (69458)
gabrielke 2013. nov. 13. Creative Commons License 69460

Ami neked kell: gépész mérnök

 

- számoljon hőigényt a szerkezet, tájolás, ablakok ismeretében

- egyezzetek meg egy tervezett előremenőben (kazánfüggő pl.)

- ebből számoljon neked radiátorokat

 

Mindezért mondjuk elkér valahol 50-100 ezer között, ennek te többszörösét fogod megtakarítani.

Ha nem hiszed, számolj emberünk ajánlása alapján is egy anyagköltséget meg így is.

 

Előzmény: zezoka3b (69458)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69459

Ezért mondta, hogy ha 50el szorzom, akkor jó lesz alacsony hőfokra! Mert ha magasabb hőfokot akarnék, akkor 30-40-el is elég lenne szorozni!

Előzmény: Markolóstejó (69453)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69458

Gépészeti terv nincs, ez egy felújítás alatt levő ház, 38as kism tégla, 3 rétegű ablak lesz, és 10cm grafit szigetelés, 24cm üveggyapot a padláson.

 

Ez nem egy sima csőszerelő, hanem konkrétan kizárólag fűtéskiépítéssel foglalkozó itt a városban is elismert  (rengeteg ember erősítette meg, h náluk is ő csinálta, és milyen jó, és milyen profi, és milyen szépen dolgozik) szakember (én is láttam pár kollégámnál). Épp azért nem tudja bevállalni a mi házunkat, mert annyira előre tele van munkával.

 

Nade csomó radiátornál csak a 90/70/20 meg 76/65/20 van megadva. Ezért mondta, hogy ha 50W-al szorzom be a légköbmétert, akkor az én szigetelésemhez, ablakomhoz akkor nézhetem a 75/65/20as sort.

 

 

De hogy egyszerűbb legyen a kérdés: 4x4x2,6-os szobába mekkora radiátor kéne mondjuk Dunaferr 22es DK-ból? Szerinte annyi, amit alább írtam.

Előzmény: smith (69454)
maszek23 2013. nov. 13. Creative Commons License 69457

Hello

egy ojan kérdésem lene hogy van egy 5*5 szoba 3m belmagaság Calidor radiátr van bent 500 kötéstávolságu 33 tag és nem birja 20 c foktol följeb melegiteni a szobát kevés lene a radiátor vagy mi  lehet a gond ?

 

 

joevagyok68 2013. nov. 13. Creative Commons License 69456

"én a méretezést tervezőre biztam."

Hány fokos előremenővel tervezett ?

 

 

Előzmény: Markolóstejó (69453)
NeomatiK 2013. nov. 13. Creative Commons License 69455

Helló!

A 25-ös KPE csövet hogyan tudom a menetes fém fittingekhez kapcsolni? A KPE csőnek talán 2,3mm a falvastagsága, 10bar-os, de nem vagyok benne biztos.

smith 2013. nov. 13. Creative Commons License 69454

helyi víz-gáz szerelő kijött

 

Hiba.

Vedd elő a gépészeti terveidet, és nézd meg benne a gépészeti terveket, aztán vesd össze a radiátoros katalógus alacsony hőfokra megadoitt teljesítményeit. A csőszerelő által bemondott teljesítmény és radiátor ár és a valós közti árkülönbségen majd felezünk! :-)

Előzmény: zezoka3b (69450)
Markolóstejó 2013. nov. 13. Creative Commons License 69453

hasonló cipőben vagyok, bár én a méretezést tervezőre biztam. nálam sokkal jobb érték jött ki épitészi számitás alapján, mint 50W/m3, ha jól számolom 18W/m3 ! (falak 30 PTH +10 graffit, tetőn 15+10 gyapot)

 

erősem nézegetem én is a radiátorokat, úgy látom árgépen a Vogel Noot, Dunaferr  kb egy árszintben vannak, de én nem tudom melyikhez mit kell még hozzáépiteni, pl alsó szelep tartó konzol. illetve a Korado(cseh) mintha olcsóbb lenne egy kicsit. de még nem volt időm rendesen nekiülni.

 

Dunaferről azt hallottam mendemonda szintjén, hogy leállt a kohó és azóta szar minőségü ukrán bugából dolgoznak - fasz tudja.

 

illetve padlófütés csőben vagyok nagy dilemmában, megvegyem e az olcsó Dunaterm, vagy magyar Pipelife Radopress 16 os ötrétegüt, vagy vegyek drágább olasz csövet.

Előzmény: zezoka3b (69451)
gabrielke 2013. nov. 13. Creative Commons License 69452

új építésnél én hevesen ellenzem a radiátort, aztán persze mindenki azt csinál amit akar.

 

Előzmény: zezoka3b (69450)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69451

Ja, és beépített szelepes, alsó bekötésű a Dunaferr, azért ajánlotta azt.

Előzmény: zezoka3b (69450)
zezoka3b 2013. nov. 13. Creative Commons License 69450

Sziasztok!

Régebben kérdeztem pár dolgot, kicsit azóta körvonalazódtak a dolgok! 

 

BAXI Luna Duo-Tec Compact 1.24 gázkazán lenne, 200 literes 2 hőcserélős indirekt tárolóval melegvíznek, és padlófűtéssel-radiátorral fűtésre. 

 

Kérdésem az lenne, hogy radiátor méretezést Ti hogy látjátok? Egy jóhírű helyi víz-gáz szerelő kijött (akinek annyi melója van, h csak segíteni elindulnom tudott kijönni, munkái februárig be van táblázva), megnézte, és azt mondta, hogy a légköbmétert beszorzom 50W-al, és akkora teljesítményt figyelek a Dunaferr radiátor választó táblázat 75/65/20fok sorában (amit oda is adott). Mondtam, h alacsony hőfokon szeretném üzemeltetni, h a visszatérő hőfoka mindenképp kondenzációs tartományban működjön, tehát 53-55 fok alatt legyen. Erre mondta, hogy ha 50W-al van számolva a helyiség légköbmétere, akkor a radiátor választó 75/65/20as sora jó lesz, mert hogy akkor már az alacsony hőfokra túlméretezett méretet látom (értéket meghaladó következőt választva méretet), tehát azt már nem kell 15-30%al túlméretezni az alacsony hőfokhoz.

 

Így kijön, h egy 4x4es szobában, 2,6os belmagasság mellett 2080W kell, amit a 2226W a sorban következő, ami 600as méretben 1200mm hosszú. Tuti jó ez így? Kicsit keveslem, mert a neten olvasgatva kételkedek (20nm helyiséghez volt, ahol 600x1600ast írtak, ha alacsony hőfok kell).

 

Vagy így a nagyon nagy hidegekben (pár nap egy évben) lehet, h nem kondenzációs tartományban üzmelene? Ez sem feltétlenül baj.

 

A közös helyiségek (konyha, nappali, fürdő-wc) alatt padlófűtés is lesz, de a 3 szoba+gardrób helyiségben csak radiátor. De a rendszert úgy akarom, h csak a radiátor is elég legyen a fűtéshez. 

 

Továbbá melyik radiátor a jobb? Azt mondta nem kell a parasztvakítás, sima Dunaferr D-ÉG Lux-uNi 22es DK 600as (két helyen 500as) radiátorok kellenek nekem, mert ár/értékben a legjobbak. 

 

Rákérdeztem a Kermi X2-re, de azt mondta felesleges, az csak annyit csinál, h elöl melegszik előbb, kicsivel gyorsabb a felfűtés. Én pedig néztem, árban nagyjából ugyanaz. 

 

Ti milyen radiátort alkalmaznátok?

 

Köszi, Zoli

Markolóstejó 2013. nov. 13. Creative Commons License 69449

Senkinek nincs tapasztalata a Dunaterm 5rétegü csővel?

Esetleg Pipelife Radopress 16/2?

 Vagy valami ajánlás padlófütésre (5 rétegüt akarok venni)?

 

Más, ha szelepes radiátort akarok venni, a Korado elfogadható minőség?

Előzmény: Markolóstejó (69435)
dzseni33 2013. nov. 13. Creative Commons License 69448
Üdvözlök mindenkit!
Tanàcsot szeretnèk kèrni hozzàèrtöktöl.Jelenleg vegyes tüzelèsü kazànunk van,zàrt rendszerü központi fütès van kièpitve,de mivel viszonylag tàvol van a felfütendö radiàtoroktol ès mindössze 2 radiàtort kell fütenie ugy gondoltuk vàsàrolnànk a lakàsba egy vizteres kandallot ès az fütenè be a radiàtort.A kèrdèsem az lenne-mielött szakihoz fotdulok-,hogy kivitelezgetö-e ez ès kb. mennyibe kerülne?(a rendszer adott,de ugy tudom ezek a vizteres kàlyhàk csak nyitott rendszeren müködtethetök)
Elöre is köszönök minden segitsèget,tanàcsot!!!
Tóni bácsi 2013. nov. 13. Creative Commons License 69447

Köszi neked is a tanácsadást, a tökéletes kontaktokra én is mindíg odafigyelek, mert a laza és esetlegesen eloxidált kontaktusok bizony sok galibát okozhatnak.

 

Továbbra is működik a készülék, és amíg így van, nem cserélem ki a szelepet. Elfér a szerszámos ládámban. :-))

Előzmény: cucu (69441)
G.b.Reload 2013. nov. 12. Creative Commons License 69446

Hát nekem nem biztos hogy megérné, bár irígylem az 1:10-hez modulációt, de ha a kazánom elromlik, 100 fölött picivel kapok turbós kazánt ami lemegy jó kicsire ha be van állítva. Nekem nem érné meg.

Előzmény: Degeczi (69445)
Degeczi 2013. nov. 12. Creative Commons License 69445

vedd hozzá azt is, hogy mindkettőhöz bélelt kémény kell, ám a kondenzációs alacsony füstgáz hőmérséklete miatt ahhoz kevésbé drága műanyag is megteszi, míg a turbóshoz fém (abból is erősebb, vastagabb, ha nem akarod, h pár év alatt elfogyjon), és hogy persze az alacsonyabb fogyasztás mindenképpen behozza a beszerzési árkülönbséget (magát a csere költségét nem, de ha már úgyis cserélni kell, nem érdemes más rendszerűt választani)

Előzmény: G.b.Reload (69444)
G.b.Reload 2013. nov. 12. Creative Commons License 69444

Köszi!

 

Hát akkor a turbós ócsóbb.Ezt is figyelembe kell venni kazáncserekor.

Előzmény: joevagyok68 (69443)
joevagyok68 2013. nov. 12. Creative Commons License 69443

Gug Lee nem játszik ?  :-)

 

Még akár jó is lehet a tippem..

2011-es ár 29680 Ft

http://kerkazalajavszer.hu/arak?start=1

 

beüzemelés > 30+áfa/db

karbantartás > 15+áfa

http://www.drgaz.hu/os/index.php?stilus=lap&hiv=3

 

Előzmény: G.b.Reload (69440)
joevagyok68 2013. nov. 12. Creative Commons License 69442

"beüzemelése"

30-35 tól "csillagoségig"

Most megnéztem SD ECOSY 2009 ben 22800 Ft volt

"és karbantartása?"

15-től "csillagoségig"

Itt azért nem mind1, hogy mikor !

garaidőn belül, kívül...mármint számlailag, áfailag....

"időn belül" nem tudom, mert nem volt...4 év alatt ment el 2500m3 gáz..

"időn túl"...egy éve SD ecosy volt valami nyócezer...szétszedve, kifújva, gázrész"beszabályozva-állítva"..ott voltam végig...

Igaz ez biztos nem mindennapos....

 

 

 

Előzmény: G.b.Reload (69440)
cucu 2013. nov. 12. Creative Commons License 69441

Bocs, hogy bele vaúzok, de elképzelhető, hogy nem volt eléggé meghúzva a mágnesszelep hollandija, amit emlékeim szerint 9-es v 11-es kulccsal lehet meghúzni. Ha ott gyenge az érintkezés, vagy azért mert laza, vagy azért mert oxidos, akkor nem húz meg a mágnesszelep. Érdemes megvakargatni valami célszserszámmal mielőtt össze szerelnéd. 

Én is megvakargattam amikor egyszer nem akart égve maradni a gyújtóláng és azóta is rendben van! Már cca. 30 éve! (Látni nem lehet csak tükörből, mert hátulról van.)

Előzmény: Tóni bácsi (69436)
G.b.Reload 2013. nov. 12. Creative Commons License 69440

Ha már a költségeknél vagyunk :)

 

Mennyibe kerül egy kondenzációs kazán beüzemelése és karbantartása?

Csak mert érdekel, de mivel nekem nem ilyenem van...

 

  

 

MZ/Y 2013. nov. 12. Creative Commons License 69439

off

Igen, ma ránéztem, tényleg csak a külseje ugyanolyan.

on

Előzmény: Törölt nick (69402)
sjohn 2013. nov. 12. Creative Commons License 69438

Nincs itt semmiféle rablás.

Azt veszed, amelyiket akarod.

Előzmény: C20NE (69437)
C20NE 2013. nov. 12. Creative Commons License 69437

Képzeljétek, akartam venni a viessmann kazánhoz tároló és külső hőérzékelőt, de kb 60.000HUF lett volna, megnéztem a karakterisztikákat és találtam 1000HUF-ért pontosan ilyeneket M3-as menettel. Létezik, hogy nincs elektronika a gyáriban csak ez a thermisztor? Ha a szálítási költséget hozzáveszem akkor sem több 3000ft-nál.

 

 

Ez az igazi rablás!

Tóni bácsi 2013. nov. 12. Creative Commons License 69436

Nincs bekötve a mikrokapcsoló, össze van kötve direktben a két szál. De úgy néz ki, tényleg a mágneszelepet eheti a fene, mert visszavittem az üzletbe a termot, ott kipróbáltuk egy új szeleppel, azt bent tartotta. Csak az az érdekes, hogy az újonnan berakott termoszállal mégis működik a készülék. 

 

Azért vettem egy új mágneszelepet, mert ha ismét szarakodik, beleteszem az újat. Remélem, jó lesz.

 

Köszi a jó tanácsot.

Előzmény: sjohn (69433)
Markolóstejó 2013. nov. 12. Creative Commons License 69435

Sziasztok!

Padlófütés illetve radiátors fütés céljára szerintetek be merjem e vállalni a Dunaterm ötrétegü csövet? Nagyon olcsó kb 170-180 bruttóért meg lehet venni méterét neten.

Megszereztem a forgalmazótól az ÉMEt, eszerint 6 bart bir padlófütés (40 ill 60 C) és radiátoros fütés esetén (40,60,80 C).

Mi a véleményetek, bevállaljam?

Megnéztem a Comisat és a Pipelife ot is, azok se birnak többet,  a Pipelife 18as padlófütéscsöve birja a 8 bart.

C20NE 2013. nov. 12. Creative Commons License 69434

Sziasztok!

 

Ha a padlófűtésre rárakok egy 15-50-es szivattyút, majd ez a nyomóágban a visszatérőhöz képest 400mbar plusz nyomást csinál, akkor azt tekinthetem az adott munkapontban a padlófűtéscsövek és szerelvények össz nyomásveszteségének? Ha ezután az áramlásmérők értékeit összeadom, akkor megkapom a tömegáramot is, ha jól gondolom, így kiszerkeszthető az, hogy a szivattyú sok-kevés-elég?

 

Üdv.

sjohn 2013. nov. 12. Creative Commons License 69433

Lehet, hogy nem is a termo a rossz, hanem a mágnes, vagy ha be van kötve, akkor a mikrokapcsoló.

Előzmény: Tóni bácsi (69432)
Tóni bácsi 2013. nov. 12. Creative Commons License 69432

Igen kérlek, én csináltam. Évek, évtizedek óta javítgatom ezeket a készülékeket, de ilyen rövid kihordási idejű termo szállal még nem találkoztam. Én úgy gondolom, ennek a szerelését szinte egyáltalán nem lehet elrontani. Minden a helyén van, az őrláng nagysága kb. 2,0 cm.

 

Persze nem vagyok képzett gázszerelő, ezért gondoltam, hogy megkérdezem tőletek, lehetséges-e valami olyan gebasz, ami elkerüli a figyelmemet.

Előzmény: sjohn (69423)
mitvisz1 2013. nov. 12. Creative Commons License 69431

Mondjuk nyitott rendszernél (mint nálam) nem érezném veszélyesnek azt a nyomást egy flexicsőhöz amit vezetékes vízhez gyártottak . Más kérdés hogy az öntöttvas radiátorokat nem fogom kiforgatni a takarításhoz  :)

Előzmény: morgen66 (69426)
morgen66 2013. nov. 11. Creative Commons License 69430

Hidraulikus csövet ne hasonlítsunk össze egy víz flexicsővel,de mint írtam ti tudjátok:)

Előzmény: paplanfa (69427)
halaloszto 2013. nov. 11. Creative Commons License 69429

vettel mar eletedben hidraulika csovet? kicsit tobbe kerul mint a radiatorod!

 

Vajk

Előzmény: paplanfa (69427)
cat5409 2013. nov. 11. Creative Commons License 69428

mennyi a fűtésrendszerben a nyomás ? nálam 4 bar-nál megy "pirosba" - a vezetékes/utcai viz is kb.3,5-4 bar  nálunk - és a csaptelepeknél, bojlernél is flexi cső van.....egyébként meg csőtörés is előfordul, viszont nem állítom, hogy ez a legjobb megoldás - nálam is "ideiglenes",  csak hát nehezen számon rá magam, hogy felszedjem azt a 30x200 cm parkettát, és kifűrészeljem alóla a betont a vájúnak.....

Előzmény: morgen66 (69426)
paplanfa 2013. nov. 11. Creative Commons License 69427

Tökéletes!!!! Nagyon köszi!!!

 

A hidraulika csövek is bírják a nyomást a markológépben :)

Előzmény: cat5409 (69424)
morgen66 2013. nov. 11. Creative Commons License 69426

Mennyi is a víznyomás egy gk-nál és egy fűtési rendszerben,de ti tudjátok:)

Előzmény: paplanfa (69420)
morgen66 2013. nov. 11. Creative Commons License 69425

Láttam már én flexicsövet szétdurranva,és úszott az alatta lévő lakás.

 

De mindenki saját maga tudja mi jó neki:)

Előzmény: cat5409 (69418)
cat5409 2013. nov. 11. Creative Commons License 69424
Előzmény: paplanfa (69421)
sjohn 2013. nov. 11. Creative Commons License 69423

Te csináltad?

Előzmény: Tóni bácsi (69419)
halaloszto 2013. nov. 11. Creative Commons License 69422

mekkora is a nyomas a kocsi vizrendszereben?

 

Vajk

Előzmény: paplanfa (69420)
paplanfa 2013. nov. 11. Creative Commons License 69421

Tud valaki egy keskeny kézmosót ajánlani? A wc csak 110x80 centis, és a legkisebb amit találtam az az Alföldi Saval mosdó, a keskeny hosszúkás. Ez 22 centi széles csak, de még jobb lenne ennél is keskenyebb, olyan 18 centis abszolút minimálméretű, kb akkora mint a vonatokon. A legjobb egy sarokelem lenne, de szintén csak ilyen kis 18-20 cm körüli, nem pedig 40 centis. Olyan virágcserép kaliberű elég lenne a sarokban egy csaplyukkal (amibe egy sima megnyomógombos kézmosócsap kerül. Dizájn nem lényeg, sőt...

paplanfa 2013. nov. 11. Creative Commons License 69420

Kocsiban azért egész jól bírják a gumicsövek, és a melegvíz vezeték is rugalmas csővel van bekötve a kézmosóhoz, ezért feltételeztem ilyesmit. Slagra természetesen én sem gondoltam. Közben sikerült leoperálni a radalt a danfoss elzáró segítségével. Köszi az okosítást.

Előzmény: morgen66 (69417)
Tóni bácsi 2013. nov. 11. Creative Commons License 69419

Kedves Idevalósiak!

 

Szeretném megkérdezni, ha egy V4-esben egy hónap használat után ismételten termo szálat kell cserlni, azt okozhatja-e a gyártási hibán kívül valami más rendellenesség? Szerelési, vagy egyéb hiba?

 

Köszönettel: Tóni bácsi

cat5409 2013. nov. 11. Creative Commons License 69418

nekem 3 éve van "ideiglenesen"  flexi-vízcsővel bekötve egy dupla csőregiszter, ami a radiátor helyett lett/lesz véglegesen a padlószint alá süllyesztve - elég jól bírja....

Előzmény: morgen66 (69417)
morgen66 2013. nov. 11. Creative Commons License 69417

Nem ilyen nincs,gumislagot még magánházba se a fűtésre,nemhogy panelba.

Előzmény: paplanfa (69413)
morgen66 2013. nov. 11. Creative Commons License 69416

A radiátor szelepet felül zárd el,majd a kézi  légtelenítőt a radiátor végében nyisd ki és úgy légtelenitsd a radiátort.

 

A radiátor ha a végefelé egy kicsit emelkedik akkor kimegy belőle a levegő,ha a szelep felé emelkedik akkor gáz mert a 

szelepnél beakadhat egy kis levegő,ha alulról jön az előremenő.

 

Légtelenítésnél ne működjön a kazán kapcsold ki.

Előzmény: Pityu... (69412)
nixon70 2013. nov. 11. Creative Commons License 69415

Felejtős.

Előzmény: paplanfa (69413)
halaloszto 2013. nov. 11. Creative Commons License 69414

az csak arra lesz jo, hogy vagy csereled otevente, vagy neha meglepetes husvetosat jatszol.

 

Vajk

Előzmény: paplanfa (69413)
paplanfa 2013. nov. 11. Creative Commons License 69413

Van értelme a házközpontis panelban a radiátort a csap után egy hajlékony gumicsővel bekötni, hogy a rezonanciát ne vigye-hozza, és kifordítható legyen takarításkor? Vagy nem létezik ilyen célra valami gyári megoldás?

Pityu... 2013. nov. 11. Creative Commons License 69412

Nállunk nemrég lett cserélve pár radiátor meg a kazán most be van gyújtva per pillanat gázzal tüzelünk de az én szobámban nagyon csobog a radiátor próbáltuk már jó párszor légteleníteni a jobb oldalán csavarral a bal oldalán meg egy tekerhető kupakos automata légtelenítő van ami olyan mintha nem is lenne mert ha kinyitom alig jön ki valami de nagyon idegesítő a csobogás lehet valamit ezellen tenni?A másik ha az automata légtelenítő kupakját nyitva hagyom és nem zárom el úgy szív be levegőt?Mert nekem ezt mondták.

kinetik 2013. nov. 10. Creative Commons License 69411

Köszi!

A héten meg is nézem!Ha végképp nem boldogulok akkor kicserélem.

Előzmény: morgen66 (69388)
Vezo228 2013. nov. 10. Creative Commons License 69410

Köszi szépen!

 

Előzmény: PetiCsokvaomány (69409)
PetiCsokvaomány 2013. nov. 10. Creative Commons License 69409

   Nem muszáj egybe cserélni. Ki kell belőle venni a kerámiabetétet.  Piros-Kék  kis műanyagot kell kipattintani a kar alatt a helyéről, az alatt van egy kis imbusz, 4 es talán, de nem biztos. Azt kitekerve lejön a kar. Meglátod a "kartus"-t, amit egy leszorító anya meglazításával egybe ki tudsz venni ( elég nagy méretű hatlapfejű, de jó hozzá egy vízpupafogó is) Most, vagy kicseréled a katrust egy újra, vagy szétszeded a katrust, szét kell pattintani. Bekened a kerámialapokat szilokonzsírral és......vagy jobb lessz, vagy nem. De egy próbát megér. Szilokonzsír jó csak, mert vízállónak kell lennie.

Előzmény: Vezo228 (69392)
morgen66 2013. nov. 10. Creative Commons License 69408
Előzmény: cat5409 (69407)
cat5409 2013. nov. 10. Creative Commons License 69407
Előzmény: cat5409 (69406)
cat5409 2013. nov. 10. Creative Commons License 69406

a Sagittarius elég jó minőségű, nekem évek óta hibátlanul működik - szűrő kell elé, /adnak hozzá/ és 5 év garancia van....

Előzmény: zozomax (69405)
zozomax 2013. nov. 10. Creative Commons License 69405

Köszi a válaszokat, akkor nem utasítom el az egykarost, megpróbálok a kereten belül Mofémet vagy valami nevesebbet választani. Esetleg vadászni a neten valami építkezésből megmaradtat.  Az enyém csapok ikertestvérét egy idős kispénzű ismerősömnek vettem és szereltem fel szívességből nem olyan régen. Az a Vateráról származott és 3900 forintba került, de pont olyan is volt mint az enyémek.

 

Teaway 2013. nov. 10. Creative Commons License 69404

"Feleségemnek jobban tetszenek az egykaros cuccok"

Ezen nem is csodálkozok :DDD

 

"jómagam inkább a hagyományos tekerős, kerámiabetétesre szavaznék."

Mert nem vagy hozzászokva a vajpuhán működő és egy ujjal is finoman szabályozható egykarosokhoz.

Előzmény: zozomax (69391)
Mutual Friend 2013. nov. 10. Creative Commons License 69403

 ... és akkor meg ott vannak a modemenk, STB tömkelege, számitógépek, konyhában az elmult 20-30 évben megjelent elektromos fogyasztók paraelészívó, mosogatógép kenyérpiritó, eketromos krumplisütő stb stb .... 

Előzmény: Törölt nick (69402)
Törölt nick 2013. nov. 10. Creative Commons License 69402

OFF

A "sima" izzót tiltották be. Amit lehetett kapni az erősített szálú (több ponton volt megtámasztva az izzószál, és kicsit erősebb is volt), ugyanis arra ne terjedt ki a szabályozás s így tudták megkerülni. Illetve most is kapsz halogén izzót amit beletettek a hagyományos izzó üvegbúrájába...

Valójában a gond inkább ott van, hogy egyáltalán nem biztos hogy sokkal jobba járunk környezetszennyezés szempontjából a fénycsővel... (A LED esetén már pozitív a mérleg)

Illetve a világítás 2-3%-a a villamos energia felhasználásának, miközben a nagyfogyasztókat (pl. hűtőszekrény) kevésbé nézik kritikus szemmel...

ON

Előzmény: MZ/Y (69400)
morgen66 2013. nov. 9. Creative Commons License 69401

Ja, kelet európában még lehet nyugaton már nem.

Nézzétek meg Magyarországon 1 ft-ot adnak a petpalackért , nyugaton meg 60-70 forintnak megfelelő eurót.

 

Bocs az OFF-ért.

Előzmény: MZ/Y (69400)
MZ/Y 2013. nov. 9. Creative Commons License 69400

Én már nem tudom, mi van az EU-ban, határozottan úgy emlékszem, hogy halogén (ha jól írom, szóval a hagyományosra gondolok) izzóból már vagy 2 éve nem lehetett 100-ast behozni, utána már a 60-ast is tiltották, ehhez képest nemrég valamelyik multi újságjában látom, hogy hirdetik a 100-ast.

Előzmény: mjevsrsh (69398)
mjevsrsh 2013. nov. 9. Creative Commons License 69399

Nem a szivattyúkat védem, de a túlfeszültség nem egy normális dolog egy villamos hálózatban. Előfordulhat, de nem tartozik a normális működéshez szerintem.

Szóval  attól ,hogy régi vagy nem jól működik a te házadban a villamos hálózat, attól még nem a szivattyú a rossz.

Előzmény: citcat 18-16v (69397)
mjevsrsh 2013. nov. 9. Creative Commons License 69398

Mi ez a szivattyú "őrület" ? Először is ezek nem csodaszivattyúk. A motor tekercselése legyen az asszinkron, szinkron motor csak minimálisan vagy semennyire sem különbözik egy állandó fordulatszámú szivattyútól, ezért ebben sokminden nem tud elromlani.

 

Amiben különbözik az a rajta lévő szabályzóelektronika(ennek akármi lehet a neve akkor is ugyan az a funkciója) ami szabályozza a szivattyú fordulatszámát, ez miatt drágább viszont csökken a fogyasztása. És igen ez már érzékenyebb így túláramot se tolerálja anynira mint egy egyszerű szivattyú, de szerintem ez igaz  minden mai elektronikus eszközre.

 

A piros szivattyúkban :) , de gondolom a zöldekben is, ehhez az szabályzóelektronikához van kapcsolva még beépített nyomáskülönbségmérő, hőmérő, bluetooth modul! stb típusonként változóan. Ez is emeli az árat.

 

A lényeg: annyival kevesebb áramot fogyaszt, hogy egy új rendszernél biztos megéri ilyet venni egy "sima" helyett.

És az EU-ba már állandó fordulatszámút gyártani és behozni sem lehet.

Előzmény: vikiviki (69395)
citcat 18-16v 2013. nov. 9. Creative Commons License 69397

Ezek a gondolkodós szivattyúk eléggé érzékenyek, nagyon nembírják a feszültség ingadozást,túlfesznél (5%)azonnali halál és ki tudja mennyi működési időt engednek nekik a gyártók. Nálam mindegyik agymenésben halt meg,szinte még alig használtan.

Előzmény: vikiviki (69395)
morgen66 2013. nov. 9. Creative Commons License 69396

Mire kell ez a csodaszivattyú?

 

 

Előzmény: vikiviki (69395)
vikiviki 2013. nov. 9. Creative Commons License 69395

Értem. Tehát akkor egy ilyen inverteres, háromfázisú árammal működő aszinkron motorú csodaszivattyú mégcsak nem is romlik el?:) Vagy a vezérlés esetleg elromlik, de magának a szivattyúnak a felépítése egyszerűbb, mint egy "sima", nem fázisváltós szivattyúé? Az inverter nem szokott bedögleni? És maga az fázisváltós szivattyú a drága vagy a vezérlés?

 

 

Előzmény: Misland (69337)
morgen66 2013. nov. 9. Creative Commons License 69394

Én Mofémet javaslok mindenkinek,fontos viszont,hogy legyen előtte szűrő mert úgy van rá öt év garancia.

 

 

Előzmény: zozomax (69391)
halaloszto 2013. nov. 9. Creative Commons License 69393

4-6ezerert hol kapsz olaszt? meg 10-ert is kinai lesz mind!

 

Vajk

Előzmény: zozomax (69391)
Vezo228 2013. nov. 9. Creative Commons License 69392

Sziasztok!

A kádtöltő, keverő csapom eléggé szorul, néha nem úgy viselkedik, ahogy szeretném, kopottnak tűnik. Van, hogy egy kicsit mozdítva iszonyatosan változik a hőfok, van, hogy nagyot moizdítva sem történik semmi.

Ezt egyben ki kell cserélni, vagy van valami javítási lehetőség?

zozomax 2013. nov. 9. Creative Commons License 69391

Sziasztok,

 

Olcsó olasz egykaros csaptelepeim vannak itthon (4-6 ezer darabja újan- ezekkel vettem a kecót), amik agyamra mennek már azzal, hogy túl szorosan jár a csapjuk is, meg a csövük is. Ez miatt a használattól állandóan meglazul a rögzítésük (mosogató) is, meg finoman szabályozni is nehéz őket.

Próbáltam már szétszedni, vízkőteleníteni meg mittudomén, de csak időlegesen lett jobb, tökéletes meg sosem volt.

 

Szóval lecserélném. Feleségemnek jobban tetszenek az egykaros cuccok, jómagam inkább a hagyományos tekerős, kerámiabetétesre szavaznék.

 

Kérdés: Melyik megoldásútól várhatok hosszabban tartó, finom működést? Max. 10-14 ezret szánnék rá / darab. Van esetleg ajánlott típus, vagy különös tudnivaló?

Apropó vízkő... Van valakinek tapasztalata a kapható elektromágneses vízkőmegelőző kütyükről? Érdemes megvenni, vagy csak hókuszpókusz?

paplanfa 2013. nov. 9. Creative Commons License 69390
Előzmény: morgen66 (69387)
paplanfa 2013. nov. 9. Creative Commons License 69389

Köszi!!!

Természetesen semmi nincs hozzá, de beszerzem. Egyszerűen útban van, és ha nem kell akkor fölösleges oda porfogónak, illetve a szobából akkor le tudom szerelni és VÉGRE tökéletesen megtisztíthatom és a falat is le tudom akkor festeni mögötte.

 

Azt a nagy fehér szabályzót hogyan lehet leszedni? Az a termosztatikus fej, ugye?

Itt valami lopásgátló reteszt említenek, azt kellene kioperálni? Ennél a fajtánál azért régebbi van, olyan "csőrszerű" hoszúkásabb.

http://futestechnika.danfoss.com/PCMPDF/HU_trv01_CEN.swf

Előzmény: morgen66 (69387)
morgen66 2013. nov. 9. Creative Commons License 69388

A szelepnek könnyen kell járnia,előszokott fordulni , hogy szétesik a belsőrész,én kivenném a szelep belsőrészt és

bezsíroznám ha nehezen megy,lehet hogy azért nem fűt a radiátorod mert szétesett a belsőrész és letapadt.

 

 

Előzmény: kinetik (69386)
morgen66 2013. nov. 9. Creative Commons License 69387

Eléggé jön akkor is,én úgy szoktam leszedni hogy van hozzá egy olyan "kupak"ami rámegy a termoszelep menetére,vagy ha esetleg megvan az a műanyag mielőtt felszerelik rajta van a radiátor szelepen,azzal is ellehet zárni,míg ledugózod,lehet hozzá venni is.

 

De ha elzárod akkor sem fűt és nem számol a költségosztó.

 

Háztól függ,de ha leszereled bejelentési kötelezetséged van.

 

http://futestechnika.danfoss.com/Product/013G0011_MNU17394685.html

 

Ha megvan az a kis piros "kupak" azzal eltudod zárni teljesen,de érdemes ledugózni.

Előzmény: paplanfa (69383)
kinetik 2013. nov. 9. Creative Commons License 69386

Nem, "normál" tekerős de majd belerokkanok mikor ki vagy be kell tekerni mert brutál nehéz... 

DE ez nem egyedi,gyakorlatilag mindegyik ilyen.

Előzmény: morgen66 (69369)
laci19791202 2013. nov. 9. Creative Commons License 69385

Neked is köszi,és ha a két csonk egy oldalon van?

Előzmény: citcat 18-16v (69361)
laci19791202 2013. nov. 9. Creative Commons License 69384

Köszi válaszod.

Előzmény: morgen66 (69382)
paplanfa 2013. nov. 8. Creative Commons License 69383

Nekem is hasonló radalom van, és le szeretném szerelni, mert nem kell a konyhában egyáltalán fűteni. Alul imbuszkulcsos elzárója van, fölül meg egy hőfokszabályzós danfoss szelep. Ha a fölső szelepet "elzárom" a csillag állásba akkor úgy tudom, hogy nem záródik el teljesen. De ez gondolom nem olyan erős víznyomás amit ne lehetne egy vödör vízzel felfogni amíg gyorsan be nem dugózzuk. Vagy nagyon jönne akkor is? (panel, 6. emelet) Mások se használják, és a fűtésmérő (költséglosztó by techem) szerint az előző lakó sem használta.

Előzmény: morgen66 (69377)
morgen66 2013. nov. 8. Creative Commons License 69382

Nem , mert leég a teflonszalag.

Előzmény: laci19791202 (69381)
laci19791202 2013. nov. 8. Creative Commons License 69381

Sziasztok.

Kérdeznék mert ugye mindent nem tudhat az ember fia,rézforraszvéget ha beteflonszalagozom közvetlen melette forraszthatom a könyököt?

Köszönöm.

morgen66 2013. nov. 8. Creative Commons License 69380

Nem mi nem szereltük szét a radiátorokat,le a régi új vissza,ha kérte alakó.

 

 

Előzmény: Péter77p (69379)
Péter77p 2013. nov. 8. Creative Commons License 69379

morgen66 köszönöm a segítségét.

Nincsenek ezen elzárószelepek. Természetesen a leengedett rendszernél szeretném "megszerelni" a RAdal radiátort.

Sajnos akkor Ön se tudja hogy a szelep belseje kiszerelhető-e.

Előzmény: morgen66 (69377)
gzoly 2013. nov. 8. Creative Commons License 69378

A visszatérőbe van a kazán előtt!

Előzmény: PetiCsokvaomány (69375)
morgen66 2013. nov. 8. Creative Commons License 69377

Légtelenítésnél nem kell, hogy működjön a szivattyú,fent a tetőtérben kell lenni kézi légtelenítőnek ott lehet légteleníteni

központi légtelenítő.

 

Radiátor előtt nincs elzáró szeleped?

 

Panelprogramnál a kivitelező kötelessége a rendszer tökéletes légtelenítése,tudom mert csináltam egy párat,

cseszegesd a közösképviselőt,a radiátort meg ne nagyon buheráld ha nincs elzáró alul meg felül.

Előzmény: Péter77p (69376)
Péter77p 2013. nov. 8. Creative Commons License 69376

Panelban a fűtés korszerűsítés után ez a legfelső emeleten lévő fürdőszobában elhelyezkedő radiátorban „csörög a víz”.

ezt szeretném kiengedni egy kézi légtelenítő beépítésével ... a légtelenítő csőrendszerbe már van automata légtelenítő...de a radiátorból sajnos nem tud így se kijönni a levegő :(

Ez azért lett hiba ,mert a keringető szivattyú is új ami fűtés induláskor csak épphogy mozgatja a vizet, nem hajtja ki a levegőt.

Előzmény: morgen66 (69370)
PetiCsokvaomány 2013. nov. 8. Creative Commons License 69375

Vagy rossz helyre van beépítva és nem nyomja a vizet, hanem szívja a rendszerbe. Hova van berakva?

Előzmény: gzoly (69374)
gzoly 2013. nov. 8. Creative Commons License 69374

Vagy az is lehet hogy nincs megfelelő hozzá folyási nyomás?

gzoly 2013. nov. 8. Creative Commons License 69373

Üdv mindenkinek!!!

Olyan kérdésem lenne h mitől kavitálhat a szivatyú központi fűtésnél?(nyitott rendszer)

Törölt nick 2013. nov. 8. Creative Commons License 69372

Sziasztok! Vegyes tüzelésnél a termosztatikus szelepeket ajánlatos-e használni a radiátorokon vagy felejtős? Köszi!!!

morgen66 2013. nov. 8. Creative Commons License 69371

Szerelő mikor látta utóljára?

 

Lehet hogy kikellene tisztítani.

Előzmény: ficere50 (69367)
morgen66 2013. nov. 8. Creative Commons License 69370

Miért akarod kivenni?

 

Amit kitekertél azt próbáld bele egy 1/2"-os idomba,ha bele tudod tekerni akkor a kézi légtelenítő is belemegy.

 

Ami a karmantyú belsejében van az a két kis vágat az valószinű egy tömszelence,azt is próbáld meg kitekerni,

hátha kijön a kis pillangó is.

Előzmény: Péter77p (69366)
morgen66 2013. nov. 8. Creative Commons License 69369

Termosztatikus a radiátor szelep?

Előzmény: kinetik (69365)
paplanfa 2013. nov. 8. Creative Commons License 69368

A csőhálózatot valahol egy gumicsővel kössétek össze, ami a testhangot így kicsit csillapítja, igaz a víz ezután is viszi magával.

Előzmény: ficere50 (69367)
ficere50 2013. nov. 8. Creative Commons License 69367

Üdv Mindenkinek!

 

Van egy 8 éve üzemelő "Viessmann" kombi-turbo kazánom. Az utóbbi időben, ha használati melegvizet vételezünk, akkor egyre erősödő búgó-rezonáló hangja van, sőt a rezonancia átterjed a radiátorok némelyikére is...

Amúgy a fűtés és vízhőfok, mennyiség, rendben lévőnek tűnik. Víznyomás /fűtőköri/ is rendben.

Mi lehet a baj???

 

Típus: Vitopend 100-W

 

Kösz a választ!!!

Péter77p 2013. nov. 8. Creative Commons License 69366

Azt szeretném megkérdezni ,hogy RADAL radiátorba beépített pillangószelepet / csapot / ki lehet e teljesen szerelni ?( GYÁRILAG a radiátortestbe beépített)

A kiálló csonkvégbe egy kézi légtelenítőt ezután be lehet e csavarozni ?

/a mérete a benne lévő dugónak külső átm. 16,5 mm ,?, a csonk belső mérete15 mm /

Idáig jutottam  

Válaszokat előre is köszönöm !

kinetik 2013. nov. 8. Creative Commons License 69365

Sziasztok kedves fórumozók!

 

Nekem egy érdekes problémám van a fűtésrendszeremmel.

 

Adott a fűtés rendszerem,mely már egy meglévő 4 éve kitűnően üzemelő (vegyes tüzelésű kazán+puffer) fűtésrendszer jó pár lemez radiátorral. A ház vizszintes fekvésű több szobával,zárt rendszer értelem szerűen kényszerkeringetős. A kazán a lakás egyik végében van a garázsban. 

Nyár vége felé mikor hűvösebb lett befűtöttem,és a kazántól nézve legtávolabb levő részében a radiátorok hidegek voltak 80 fokos előremenő viznél... (eddig ezek is olyan hőmérsékletűek voltak akár a többi....)

minden félét kipróbáltam,és arra jutottam,h kitisztitom egyenként a radiátorokat és az ágakat. Jött is az iszap,de kis idő múlva szép viztiszta lett. A tisztitás után ismét befűtöttem,de csak langyos lett a 3db ,de egy ágon lévő radiátor...légtelenitettem,beszabályoztam.... Érdekesség az is,hogy a 3ból egy mindig melegebb mint a többi,és az az egy rendszerint szépen beindul a kettő másiktól függetlenül is,de sohasem üzemi hőfokra.

Na már most csak úgy tudom ezeket melegebbé tenni, ha minden más radiátort leállitok,és akkor is csak melegebb lesz,és nem üzemi (60-70fok)....Szerelő látta,azt javasolta vegyek nagyobb teljesitményű keringető szivattyút,amit egy hónapja meg is vettem,és szépen be is épitettem,de a probléma még mindig fenn áll...már gyanakszom a radiátor szelepeire,csapjaira...de lehetséges ez,h egyszerre 3 radiátornál menjen tönkre a csap,vagy szelep??? Vagy kihagytam valamit?? Valamit esetleg amit fontos lehet ellenőrizni tisztitásnál??Órákat agyalok ezen szinte naponta...Csavarok,tekerek,jövök-megyek,de mind hiába...

Elkellne a jótanács,mert már nagyon aggaszt a dolog....

 

Előre is köszönöm nektek!

 

Üdvözlettel, 

Kinetik

nixon70 2013. nov. 7. Creative Commons License 69364

Olvass a sorok között. ;-)

Előzmény: Misland (69363)
Misland 2013. nov. 7. Creative Commons License 69363

Mondasz valamit, ezt valóban nehéz lenne vitatni.

Előzmény: PetiCsokvaomány (69362)
PetiCsokvaomány 2013. nov. 6. Creative Commons License 69362
Az "elektronukus kummutáció" szó nyílván azt jelenti, amit az utolsó sorokban leírtál. Viszont ezt a szót nem a kisujjamból szoptam! Hallottam Grundfos- os szervízesektöl is és olvastam müszaki leírásokba is. A másik, nem csak elektromos oldalról kell nézni, hogy Szerinted mi a korrekt. Kit érdekel milyen a nyomaték az alacsonyabb fordulatszámokon egy egyszerü háztartási szivattyúnál! A lényeg, hogy szállítsa a vizet. Nem kell fölöslegesen túlbonyolítani a dolgokat. Szvsz.
Előzmény: Misland (69348)
citcat 18-16v 2013. nov. 6. Creative Commons License 69361

Ha a meleg vizet a hűtő felső bekötésére kötöd a visszamenő megt meg az aljára akkor biztos tökéletesen fog működni. A régi autókban is így volt, a T ford eleinte még vízpumpával készült de azán elhagyták(tipikus ford üzlet politika:parasztnak vidére jó az is)

PetiCsokvaomány 2013. nov. 6. Creative Commons License 69360
Az "elektronukus kummutáció" szó nyílván azt jelenti, amit az utolsó sorokban leírtál. Viszont ezt a szót nem a kisujjamból szoptam! Hallottam Grundfos- os szervízesektöl is és olvastam müszaki leírásokba is. A másik, nem csak elektromos oldalról kell nézni, hogy Szerinted mi a korrekt. Kit érdekel milyen a nyomaték az alacsonyabb fordulatszámokon egy egyszerü háztartási szivattyúnál! A lényeg, hogy szállítsa a vizet. Nem kell fölöslegesen túlbonyolítani a dolgokat. Szvsz.
Előzmény: Misland (69348)
laci19791202 2013. nov. 6. Creative Commons License 69359

Sziasztok.

Lenne egy kérdésem hátha tud valaki rá mondani valamit,egy kompresszoron a vizes hűtésről lenne szó,a kérdésem az az hogy mennyi az esélye hogy létrejön a gravitációs körforgás illetve ha létrejön az milyen mértékű.Köszönöm előre is válaszaitokat.

Mutual Friend 2013. nov. 6. Creative Commons License 69358

Hát a tükrével amivel belekukkant ... :)

Előzmény: István a kováts (69353)
KegMayer 2013. nov. 6. Creative Commons License 69357

Úgy tudom, ha csak gáz fűtés van, akkor elég az alumínium bélés. Ha már a gáz mellett van vegyes tüzelésű kazán is, akkor saválló acélbélés kell.

Úgy tudom, hogy amíg nem fűtünk a vegyessel, addig nincs baj, de ha egyszer befűtünk vele, majd utána megint gázzal, akkor az alumínium tönkremegy.

citcat 18-16v 2013. nov. 6. Creative Commons License 69356

A kéményseprő addig bele sem néz (általában) csak azt nézi,hogy a bent lévő béléscsőnek van -e még érvényes émi engedélye mert ha nincs akkor még ha úgy fénylik mint a nap akkor se jó. ha van érvényes émije akkor megnézi ki mikor csinálta, jól van az állapota és ha minden jó akkor áldását adja. Persze kér hozzá egy méretezést légbevezetőt kivitekezőit szabályos füstcsövezést (émi eng.-es 1mm-es falvastagságú alu tisztító nyílásos könyök,cső + bilincs stb.)

Előzmény: István a kováts (69349)
Ofenbau 2013. nov. 6. Creative Commons License 69355

 Komolyan mondod ?  Kémiából elégséges !!

 

 

 

 Nos a füstgáz az általában savas kémhatású, főleg ha lecsapódik.

  Ez a savas közeg nagy ellensége a meszes cementes habarcsoknak. Ilyenek pl. béleletlen falazott kémények.

 Az ólumimium speciel jól birja a savas közeget,  ezért gyártják a szódás szifonokat is óluminiumból. Sőt a kémények bélelésére is kitünő anyag az óluminum.

 Van ill. volt korábban azért probléma az óluminium béleléssel.  Volt az un. westernform vagy bordás óluminium cső. A falvastagsága minimális volt tán a fél mm-t se érte el. 0.2 mm.

 Ezeket a kémény építéssel párhuzamosan rakták be és a friss mészhabarcs megette a nagyon vékonyfalú csövet. Mert az aluminium a meszet,  a lúgot nem komálja.

 

 Hogy néha mégse jó az óluminium cső.

 

Valóban. Általában a szilárd tüzeléseknél  sok elégetlen anyag rakodik le ( kátrány,  korom és egyébb trutymó ). Ezek néha begyulladhatnak és ilyenkor az aluminium elolvad,  sőt elég. Volt - nincs. Tehát ide bélésnek meg a saválló acélcső bélés a jó.

Előzmény: sjohn (69354)
sjohn 2013. nov. 6. Creative Commons License 69354

Ez nagyon egyszerű kémia.

A gáz elégetésekor keletkező füstgáz speciel imádja az alumíniumot, olyannyira, hogy meg is eszi.

Előzmény: István a kováts (69353)
István a kováts 2013. nov. 6. Creative Commons License 69353

 Tehát gyors analizist készít. Tényleg hogyan állapítja meg, hogy a cső  ellenáll a füstgáznak. ?

'Okos' emberek ezek a kéményseperők !!

Előzmény: sjohn (69350)
nixon70 2013. nov. 6. Creative Commons License 69352

Pld Oventrop.

Nem occó,de jó és megbízható!

Előzmény: C20NE (69351)
C20NE 2013. nov. 6. Creative Commons License 69351

Sziasztok!

 

3/4" -os beszabályozó szelepből melyik gyártót ajánljátok, ami megbízható?

 

Üdv.

sjohn 2013. nov. 6. Creative Commons License 69350

Nem lehet olyan anyagból, amit a füstgáz megtámadhat.

Előzmény: István a kováts (69349)
István a kováts 2013. nov. 6. Creative Commons License 69349

 Magyarul  : ezeket a feltételeket nem lehet teljesíteni.

 Mi alapján dönti el, hogy jó e a béléscső, pl. egy tavalyelőtt behelyezett merev falú alucső ?

 mik a döntésének az objektív feltételei ??

Előzmény: citcat 18-16v (69347)
Misland 2013. nov. 6. Creative Commons License 69348

Tudom, hogy vannak fórumozók, akik telehányják a hozzászólásukat felkiáltójelekkel, pedig egyébként baromi zavaró a folyamatos kiabálás. Kijelentő mondat végére pont való, mit nem lehet ezen érteni? Kiabálással akarsz kitűnni, vagy mi van ilyenkor?

 

Mellesleg minden "háztartási" szivattyú egyfázisú asszinkronmotoros, ami a céllnak tökéletesen megfelel!!!!

 

Aszinkron egyébként, de ilyen inverterek vannak vannak egyfázisú vagy háromfázisú motorhoz is. Utóbbi egy bemenő fázisból csinál három fázist:

 

http://www.nyomaskapcsolo.com/hu/download/select/file/238

 

Én csak az elektromos részéhez értek, így csak arról tudom elmondani, hogy mindenképpen a háromfázisú az igazán korrekt, míg az egyfázisú szinte csak szükségmegoldás, szakmai szempontból nem egy "szimpatikus". De attól még nyilvánvalóan működik az is. Ezt bővebben már tényleg hosszú lenne fejtegetni, az erősáramban külön tananyag a mindenféle motorok működése, elektronikában külön téma a vezérlések, sok összetevője van ennek.

 

(akad egy-kettő szinkron-motoros is elektornukis kommutációval)

 

Szinkron motornak nincs kommutátora, ne is törődj vele. Ami háztartási szinten előfordul, az a permanens mágnesű forgórésszel rendelkező szinkron motor, ahol az elektronikának nem egyszerűen kommutálni (áramirányt váltani) kell, hanem forgó mágneses mezőt kell létrehoznia, amihez itt minimum három fázisú áram szükséges, vagyis megint ugyanoda jutunk a végén.

Előzmény: PetiCsokvaomány (69345)
citcat 18-16v 2013. nov. 6. Creative Commons License 69347

Azt meg lehet ,hogy kicseréli de eőtte kell a kéményseprőtől egy előzetes vizsgálat,hogy jó-e neki még az a béléscső ami benne van(99%-ban nem jó) És ha cserélni kell a bélést akkor már az új szabályok szerint kell ami többe kerül mintha venne egy új zárt készüléket kéménnyel együtt! Pl:az a helység ahol a nyílt készülék van légmentesen elzáró hidraulikával becsukódó ajtó,külön légellátás stb.

Előzmény: Gyurco78 (69344)
citcat 18-16v 2013. nov. 6. Creative Commons License 69346

Ha mÁr volt nlálad idén a kéménykotró akkor már buktad a nyílt égéstertű cirkó cserét mert ők már pontosan feljegyzik a készülék tipusát és fényképet is csinál. És mivel már 3 éve nem tehetne fel senki nyílt égésterű készükléket,ha cserélsz akkor a következő kéményseprő vizsgálatnál bukta lesz következmények: a kéményseprő szól a gázműnek és ők meg gázelzárást csinálnak aztán vehetsz új zárt cirkót,kéményt, gáztervet,eph,év relé páraelszívó(ha gáztűzhelyed van )légbevezetők,méretezés,stb. Ezért van az hogy a sok kókányoló "szerelő"már eldobálta a telóját is,nehogy a sok tulaj rajta akarja bevasalni a többlet költségeit.

Előzmény: *Koczkás* (69335)
PetiCsokvaomány 2013. nov. 5. Creative Commons License 69345

   Az, hogy miként válltozik a fordulatszám, telljesn lényegtelen!!! Nem az a lényeg, henem, hogy az üzemvitelnek megfelelően változzon!! Mellesleg minden "háztartási" szivattyú egyfázisú asszinkronmotoros, ami a céllnak tökéletesen megfelel!!!! (akad egy-kettő szinkron-motoros is elektornukis kommutációval) 

  http://www.vizpumpaszerviz.hu/kez.ut.%20Alpha%202.pdf Ezt tudnám példának mutani. a szivattyújellgeggörbék az érdekesek, mert azokra szabályoz az elektronika. Ezekből létezik állandó nyomáskülönbségre és arányos nyomáskülönbségre szabályozó verziók. az utóbbik lényege, hogy a maximális szállításhoz tartozó emelőmagasság pont a kétszerese a nulla szállításhoz tartozó emelőmagasságnak. Az állandó meg mondjuk mindig 0.2 bar nyomsát tart a szivattyú szívó és nyomó csonkja között, akármi történik! És hogy mi történhet?? Pl lezárnak a termosztatikus radiátorszelepek.

Előzmény: vikiviki (69338)
Gyurco78 2013. nov. 5. Creative Commons License 69344

Ha csak egy FÉGhez hasonló olcsó kéményes cirkót teszel fel, akkor egy gázszerelő azt kicseréli terv meg minden egyéb hülyeség nélkül, ha pedig terveztetni kell, akkor ott már úgyis új kéménybélés, zárt égésterű cirkó, EPH, kéményseprő "jatt", gázmeo fog kelleni, a terv ehhez képest aprópénz.

 

Előzmény: *Koczkás* (69340)
*Koczkás* 2013. nov. 5. Creative Commons License 69343

Like!

Előzmény: Mutual Friend (69342)
Mutual Friend 2013. nov. 5. Creative Commons License 69342

Én siman kicseréltem oszt jóvan. :)

Előzmény: *Koczkás* (69335)
Mutual Friend 2013. nov. 5. Creative Commons License 69341

Okosba megcsinalja azt neked bárki.

Előzmény: *Koczkás* (69335)
*Koczkás* 2013. nov. 5. Creative Commons License 69340

Oké, de mindegy, hogy csak a 160.000-et kell kifizetni a kazánért, vagy még plusz 50-et......

Előzmény: Gyurco78 (69336)
vikiviki 2013. nov. 5. Creative Commons License 69339

értem. Tehát azért jobb az inverteres (= fázisváltós) szivattyú, mert azt sokkal precízebben lehet szabályozni? Az alacsony fordulaton nagy nyomaték az miért fontos pl. szolárrendszernél? A szállított folyadék mennyisége ugye egyenesen arányos a fordulatszámmal. Miért fontos az, hogy nagy legyen a nyomaték, ha nincs nagy emelőmagasság? 

(bocs a sok kérdésért, nem árt, ha megértem a dolgot :)

Előzmény: Misland (69337)
vikiviki 2013. nov. 5. Creative Commons License 69338

de hát itt lejjebb azt mondta citcat kolléga, hogy háromféleképpen is lehet a fordulatszámot szabályozni: hármas tekercseléssel, az áram erősségének változtatásával (?), meg az áram erősségének ÉS frekvenciájának a változtatásával, és csak ez utóbbi az inverteres. Akkor ez most hogy van? 

 

Ha jól értem, akkor a napkollektoros rendszernél a szolárszivattyút a napkollektor vezérlése szabályozza. Tehát magának a szivattyúnak tökmindegy, hogy mi alapján dönt a kollektor vezérlése (hőmérsékletváltozás, vagy hőmérsékletváltozás ÉS áramlási sebességváltozás, vagy bármi más kutyafüle) ő kap egy jelet, hogy "öcsém, most 50%-os teljesítménnyel nyomasd" és ő akkor félgőzzel pörög. 

 

...és ha már így előjött: fűtési keringetőszivattyú a nyomásváltozásra reagálva pörög gyorsan vagy lassan. De miért? És ő maga, a szivattyú dönt, nem mondjuk a kondenzációs kazán vezérlése?

dobj már egy linket lécci ilyen okosszivattyúról:)

Előzmény: PetiCsokvaomány (69334)
Misland 2013. nov. 5. Creative Commons License 69337

Keringés szempontjából mindegy, milyen módon oldják meg a fordulatszabályzást, a végeredmény a lényeg. De egy inverteres háromfázisú aszinkron motorral alacsony fordulaton is nagy nyomaték biztosítható, stabilabban beállítható a kívánt fordulat.

Tehát itt adott egy feladat, fordulatot kell igényesen szabályozni. Ehhez kell keresni a megfelelő motorfajtát és a megfelelő szabályzót. A motor legyen egyszerű és olcsó, ezért ne legyen kommutátoros vagy csúszógyűrűs, mert az elhasználódik, hibaforrás stb.

Ne legyen egyfázisú (segédfázisos) motor, mert azt nem lehet olyan jól szabályozni, nyomatékgörbe sem az igazi, ha jól emlékszem. Végül eljutunk a háromfázisú, rövidrezárt forgórészű aszinkron motorhoz, mert az jó, csak oldjuk meg a vezérlését. Ehhez vannak most már nagyon jó alkatrészek, tehát ez sem probléma.

Előzmény: vikiviki (69332)
Gyurco78 2013. nov. 5. Creative Commons License 69336

Nem a tervezés lesz a legnagyobb költség...30-60 ezer között lehet valahol az ára most a gáztervnek szerintem.

Előzmény: *Koczkás* (69335)
*Koczkás* 2013. nov. 5. Creative Commons License 69335

Sziasztok!

 

A 23 éves!! Fég-es C-24-es cirkót szeretnénk lecserélni. hogy konkrétan mire arra nincs elképzelés, de pár kérdés:

 

Valóban kell újra terveztetni, ha kazáncserére kerül sor? Ez mennyibe fáj kb. ha kell?
Alumínium béléscső van  a kéményben, hallottunk olyat, hogy ezt ki kell cserélni, talán savállóra. Igaz lehet ez?

PetiCsokvaomány 2013. nov. 5. Creative Commons License 69334

    az "inverteres" és a fordulatszámváltós szivattyú eggy és ugyan az! Bár elektromos téren, hogy miként csinállja a fordulatszám változást, nem vagyok annyira képbe, de nem is ezen van a lényeg! Ami számít, hogy milyen alapjelre reagál fordulatszámválltozással a szivattyú! Ez egy fűtési keringtető szivattyúnál mindig a nyomáskülönbség a szívó és a nyomócsonkon (a valóságba nem ezeket figyeli az elektronika, hanem a tengelytelljesítményt, de abból ezekre következtet) A napkollektoros szivattyú pedig, ahogyan te is írtad, hőmérsékletkülönbségre reagál. de arra sem maga a szivattyú, hanem a szivattyút vezérlő elektronika! Minden attól függ, mivel van felszerelve egy szivattyú, ha akarod pl működhet páratartalomra is! (lehet hülye példa :)

Előzmény: vikiviki (69332)
vikiviki 2013. nov. 5. Creative Commons License 69333

fázisváltó. Bocs. Frázisváltó max. akkor lenne, ha politikus lenne, de ez már másik fórum anyaga:)

Előzmény: vikiviki (69332)
vikiviki 2013. nov. 5. Creative Commons License 69332

a kérdés már csak az, hogy azon kívül, hogy kevesebbet áramot fogyaszt, mi előnye van még ezeknek a frázisváltós szivattyúknak? Szolár-témából jött elő amúgy a dolog. Ott mondott egy ilyet az ember:

Az inverteres szivattyúknál a vezérlés minden kapott adatot összevet, és a hőmérsékletnek és az áramlási sebességnek a függvényében ezért tudja menet közben állítani a szivattyú fordulatszámát, ezen keresztül pedig a tömegáramot. Itt a vezérlés tehát meg tudja csinálni, hogy a fordulatszámot nem csak ahhoz állítja, hogy milyen a hőmérséklet a napkollektorban és a tárolóban, hanem azt is nézi, hogy adott áramlási sebesség mellett hogy változik a hőmérséklet és ez alapján gyorsítja vagy lassítja a szivattyút.

 

Nem egészen értem. Alapesetben ugye a napkollektor vezérlése azt nézi, hogy mennyi a delta t, tehát a hőmérsékletkülönbség a kollektor és a tároló között. Ha nagy a különbség, akkor gyorsabban megy a szivattyú, merthogy akkor a hőcserélő több hőt tud cserélni (bocs az eccerű fogalmazásért:), ha kicsi, mert mondjuk még csak alig süt a Nap, akkor alacsonyabb fordulatszámon, merthogy akkor több idő kell, hogy a kollektor felvegye a hőt.

 

Na már most attól, hogy a szivattyúnak a fordulatszámát máshogy szabályozzuk (evvel az inverteres megoldással), attól még ennek nem kéne, hogy köze legyen ahhoz, hogy most akkor az érzékelők csak egy dolgot (hőmérsékletet) vagy mást is (áramlási sebességet, hőmérsékletet, meg mittomén még mit, talán nyomást?) érzékelnek, nem? Érzékelő érzékel, jelet küld a szolár vezérlésnek, vezérlés számolgat aztán kitalálja, hogy akkor most mennyi legyen a fordulatszám, jelet küld a szivattyúnak, az meg adott fordulatszámmal szállít. Tehát ilyen szemponból miért nem mindegy, hogy inverteres a szivattyú vagy pedig kutyaközönséges fordulatszám-szabályozható darab?:)

Előzmény: Misland (69331)
Misland 2013. nov. 5. Creative Commons License 69331

Mindegy lényegében, az inverter (DC --> AC) alapvetően az egyenirányító (AC --> DC) ellentéte.

Itt a bemenő 230 V AC-t először egyenirányítani kell, hogy ismét váltóáramot csinálhassunk belőle, de azt már szabályozható frekvencián, sőt 3 fázisban.

Ma már a vontatásban is (újabb mozdonyok, Combino villamos stb.) az inverteres megoldást alkalmazzák, mert így aszinkron motort lehet használni, ami egyszerűbb felépítésű, strapabíróbb, mint a klasszikusan alkalmazott soros gerjesztésű DC-motor, minderre a korszerű IGBT FET-es kapcsolók biztosítanak lehetőséget.

Előzmény: vikiviki (69329)
KPter 2013. nov. 5. Creative Commons License 69330

Megnéztem és tényleg van benne hőmérséklet eltolási funkció.... majd kipróbálom hogy működik csak azon agyalok, hogy hiába állítom át ha esetleg az a baj, hogy eleve rosszul érzékeli a hőmérsékletet és 22 foknál a termosztát 24 et érzékel és kikapcsol. Ha ráadok +2-őt akkor meg hamis értéket mutat. Kell egy sima hőmérő referenciának....

 

Arra is gondoltam még, hogy nem zavar-e bele a külső hőmérséklet szabályozás arány beállítása 50%:50%, vagy a klímaggörbe beállítása...

 

Előzmény: smith (69320)
vikiviki 2013. nov. 5. Creative Commons License 69329

"Sok kondenzációs kazán ún. teljes modulációs, ami azt jelenti, hogy nem csak a lángot, de a szivattyú fordulatát is modulálja (változtatja)" 

 

frekvenciaváltós szivattyú = inverteres szivattyú? Vagy ezt az inverteres kifejezést hagyjam, mert nem ezt szokták használni?

És köszi a szöveget, elolvasom. 

Előzmény: morgen66 (69317)