Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Misland 2013. okt. 1. Creative Commons License 68763

Előző hozzászólásomnál nem jó az előzmény linkje, eggyel mellé ment. Ez akart lenni:

Előzmény: Robi911 (68755)
Robi911 2013. okt. 1. © 68762

Azt hiszem rossz embernek írtad a választ és nekem szántad. Csak annyit fűznék még hozzá, hogy egy egyszerű kérdésre te válaszoltál fikázással. Mint már írtam, a gázszerelés nem a szakmám és azért kértem itt tanácsot, mert az ún. szakember megfeküdt a problémán. Pedig ő is sokra tartja magát és elég nagyon magabiztos volt.

A foglalkozzál helyesen: foglalkozz. ;-)

Amúgy meg nem érdekel tovább a hülyeséged.

Előzmény: Misland (68761)
Misland 2013. okt. 1. Creative Commons License 68761

Ne fárassz, normális szakembernél ez lelkiismereti kérdés is, hogy figyelmeztesse a másik fórumozót, aki ennyire amatőr szöveggel nyilvánul meg, plusz én láttam már érdekes dolgokat, hogy mire képesek egyesek. Az pedig, hogy én mindent szétszedek, még gyerekkoromban volt, azóta már össze is szoktam rakni, ne az én fikázásommal foglalkozzál itt...

 

Figyelmeztetés megvolt, én szóltam, kvázi kötelességem is. Ehhez képest azt csinálsz, amit akarsz...

Előzmény: a végtelen (68756)
citcat 18-16v 2013. okt. 1. © 68760

Mielőtt elkezdenéd belerakni a fagyállót mosd át a rendszert és a radiátorokat külön leszerelve! Amikor  kimostad töltsd fel egy vízórán keresztül és nézd meg mennyi víz ment bele mert akkor könnyebben ki lehet számolni a kellő fagyálló mennyiséget, ezután leereszted a vízet,  belöltöd a kellő mennyiségű tömény fagyállót de jobb ha -25fokra veszed a számítást ,majd jöhet a víz. Egy nap múlva mérd meg hogy mennyire sikerült eltalálni.

Előzmény: sebesguszti (68754)
Totya3 2013. okt. 1. © 68759

Ha nem levegős a rendszered, akkor túl nagy a csövek ellenállása, nem áramlik a megfelelő sebességgel a víz(ezt gondolom eddig is gondoltad).

Érdekes megoldások vannak manapság, hogy inkább nagyobb teljesítményű szivettyút tesznek, mint vastagabb csövet. (Nekem 18W-al kering a víz, igaz előtte atmoszférikus volt a renszer...)

A szivattyúk emelőmagasságra vonatkoztatott adatai is téves következtetésre vezethetnek, mert valójában nem kell a szivattyúnak emelnie, miután "ugyanannyi" víz jön lefelé, mint felfelé(közlekedő edény elve). Csak a csövek ellenállását kell legyőznie a szivattyúnak, mást nem (Ha egy slagon akarnád az emeletre feljuttatni a vizet, aminek a végén kifolyna az, akkor már értelmezhető lenne az emelőmagasság, így megtévesztő, mert ha nagyobb a rendszer ellenállása, mint kéne, akkor az ember csak áll és értetlenkedik, hogy hiszen alig 2m az egész rendszerem magassága, miért nem jó a 6m-es szivattyú? Ettől rosszabb, ha a "szakértő" csak ezzel a magassággal tervez! Na mindegy!).

A 6m magasság 0,6bar nyományképességnek felel meg (ez elég kicsi nyomás), kérdés milyen szállítási mennyiség tartozik ehhez az értékhez, mert ez "nem mindig" van ott a szivattyún. Nem egyértelmű, hogy ekkora nyomás mellett értendő a névleges szállítási kapacitása, mert ha igen, akkor kisebb terhelésen jóval többet visz. Akkor mennyi az annyi?

 

A te esetedben próbálnám szűkíteni a többi radiátort, vagy egyéb renszert, hogy több jusson a Dégekbe és imátkoznék, hogy ezzel nem terhelem túl a szivattyút a rendszer adódó ellenállásával. 

Előzmény: Zoltán Tótok (68753)
a végtelen 2013. okt. 1. © 68758

 Megjegyezném, hogy a tisztító akna és a fogadó akna nem teljesen azonos. Az itt bemutatott szerkezeteknél minden rácsatlakozás azonos magasságban van. A fogadónál pedig általában van jelentős különbség, mivel nem mindegy hogy 3 vagy  27  m hosszú a telkenbelüli csatorana hossz. Nálunk   kb. 1 m mély a fogadó,  ott megy az utcai csatornába  a csonk , az én rendszerem meg kb. 0,6 m mélyen  csatlakozik be ebbe.  25  - 27 m hosszú a belső udvari csatorna hálózat.

 Tisztítónak anno egy szerű   Y idomokat tettem kb. 10 m -enként. Az  Y fektetve, az egyik szára majd a talaj felszinig jön, ott rá egy sapka, az beföldelve. Amikor tisztítás kell, ebbe be a slag, vagy a csőgörény. 

Előzmény: morgen66 (68750)
a végtelen 2013. okt. 1. © 68757

 Ja hogy Tőled is kértek rajzot !!!

 Anno én amikor 17 éve rákötöttem,  direkte rákérdeztem, mondták nem kell nem érdekli őket. Úgy fogalmaztak az én érdekem, hogy a szarlé kitaláljon, tehát jó legyen a rendszer.

 Aztán amikor  a konkrét dologra került a sor , kérdik, hol a megvalósulási terv. Az apátok f ... át. Csak ez kell nektek, csinálok civilben acélszerkezeti tervező voltam. Mint írtam ráment egy A3-as ra. Az aláírással volt egy kis baj, de az öcsém bt. pőcsétje pont rá illet. Volt a 14  tevékenységi körükben egy olyan  " műszaki szolgáltatás ", pont rá illett.

 Aztán vagy 2 hónapja olvasom  egy szórólapon, hogy egy fiatalember  úgy hirderti magát  , hogy csatornázási megvalósulási terveket csinál egy huszasért.

Előzmény: vascóó (68746)
a végtelen 2013. okt. 1. © 68756

Ők nem jönnek már, csak a pízt szedik.

 Elviekben a kerítésen belül kell lenni egy un. fogadó aknának. Ez lehet betonból vagy műanyagból. Amikor építik a z utcai csatorna vezetéket minden telekhez ezt is kiépítik, természetesen díjazás fejében.

 Ebbe a fogadó aknába kell a saját csatornádat bekötni.

 Ja és a rákötéskor természetesen tervet kérnek. Hogy minek ? Hát a bürokrata márcsak ilyen- Lerakják a tervtárba , aztán az egerek megrágják.

 Ha tudsz rajzolni sk. is megcsinálod ha nem pénzért más elkészíti.

 Ráfér egy   A3 lapra. . A ház alaprajza, rá a csatona nyomvonala,  egy anyagkimutatás és egy aláírás.

Előzmény: w.ullrichfun (68744)
Robi911 2013. okt. 1. © 68755

Komolyan mondom, hihetetlen. Felteszek egy kérdést és kezdesz itt cseszegetni, meg osztod az eszet. Mindezek mellett persze nem válaszoltad meg, csak ne beszéljünk rólad. Szerintem aki ide ír, tanácsot akar kapni, nem pedig azt ahogy a magas lóról pökhendien kiosszák.

Amúgy nem nagy kunszt darabokra szedni valamit - atomokra nem nagyon sikerül egy szervíztulajdonosnak - összerakni, hogy működjön is, az már komolyabb. Még a Lada/Trabant korszakban sem. Azért valami azt súgja, hogy mégiscsak meg lehetne fogni téged is. Aki mindenhez ért, az semmihez sem ért igazán.

Tipikus, hogy akinek érvei nincsenek, az az érvelőt támadja.

Megkérnélek, hogy a jövőben hagyj engem békén, ha ennyire telik tőled!

Ja és köszönöm hogy felhívtad a figyelmemet a google-ra, - mondhattad volna a spanyolviasz elkészítésének receptjét is - megvan a letöltött használati utasítás, de az nem visz előrébb. Viszont ez ne legyen a te dolgod.

Előzmény: Misland (68742)
sebesguszti 2013. szept. 30. © 68754
Tudom sajnos nem lesz olcsó de egy ismerösöm autószerelö és olcsóban tud rendelni fagyállot -70 fokosat szerintem -10-15 re elég higitanom de igy se lesz olcsó vagy 30-40 ezer biztos lesz de még mindig jobb mint ha szétrozsdásodik.Mi nap az egyik vizes bolti elado azt mondta hogy ne tegyek bele sima fagyálot mert az nem jo bele de szerintem csak rá akart beszélni a fütéshez valohoz akkor nyugotan bele tehetem a rendes fagyállot?Köszönöm az infókat
Zoltán Tótok 2013. szept. 30. © 68753

Sziasztok,

 

kérdésem a fűtési rendszeremmel kapcsolatos.


adott egy 12 radiátorokból álló zárt rendszer 24kw-os vegyes tüzelésű kazán halm hup 25 5.0 keringtető szivattyú, kb 105 m2 családi ház.


a radiátorok 7 körre vannak elosztva, 50%-os bekötési szeleppel.

 

van 2 külön kör ahol körönként 1 db dég 2000 lapradiátor van szerelve….itt nincs 50%os szelep, a radiátor az elosztótol kapja a hideget-meleget.


problem:
a radiátor alja nem melegszik fel “teljesen”—tehát a visszatérő víz sokkal hüvösebb mint a radiátorba bejövő. ugy tűnik nem forog a víz rendesen..

ez a jelenség mid 2 dég 2000 radiátornál jelentkezik.

a radiátorok 16-os 5rétegü csövel csatlakoznak az elosztóhoz.

 

1. kérdés: mi lehet a probléma? ez természetes? a 2 leghidegebb szobában van a radátor, és télen nem tudja felfűteni a szobát (kb 25-30m2)

a radiátor bekötése: egy oldalon felül bejövő alul elmenő.


2. kérdés elég a 16-os cső a tápláláshoz? nem szükséges ilyen ekkora hossznál keresztbekötni??

 

3. kérdés: a keringtető szivattyú teljesítménye megfelelő?? (van egy 6m elelőmagasságú hupa 25 6.0 de nem érzek változást..)

 

köszömöm előre is a választ… nem vagyok szakember remélem érthetően fogalmaztam..

w.ullrichfun 2013. szept. 30. © 68752

Köszi.

Hát ezt nem mondanám olcsó dolognak, de ha így kell, hát megvesszük - betonozás sem lenne sokkal kevesebb asszem. (?) Ez egyszerűbbnek és praktikusabbnak tűnik (nekem)

Előzmény: morgen66 (68750)
citcat 18-16v 2013. szept. 30. © 68751

Jó bele az egyszerű fagyálló(etilén glycol) is de az nem bíja 5-8 évnél tovább, az épületekbe propilén glycolt szokás tenni ,nem drágább mint a másik csak kétszer tovább bírja és ha valahol kicsöpög belőle és felnyalja a gyereked, kutyád ,macskád akkor nem lesz tőle baja.

Előzmény: sebesguszti (68747)
morgen66 2013. szept. 30. © 68750
Előzmény: w.ullrichfun (68744)
mjevsrsh 2013. szept. 30. © 68749

A fűtésre értettem. A gázterven meg mindegy hogy 3x vagy akár 10x akkora kazán van mint kellene.

Előzmény: gmkiev (68743)
vascóó 2013. szept. 30. © 68748

Nincs az a fagyáló ami megenné a rézcsövet.Amugy nem lesz olcsó mulatság.

Előzmény: sebesguszti (68747)
sebesguszti 2013. szept. 30. © 68747

Egy kis segítséget kérnék van egy lakásom amit nem lakunk idén téltöl a fütés központi fütés vegyestüzelésü.Az volna a kérdésem nem akarom a rendszert szárazon hagyni ne menjenek tönkre a kazán radiátorok szeretném fagyálloval feltölteni de ebbe jó e az a fagyálló ami az autóba kell vagy van valami spéci.Réz csövek vannak és ezt kárositsa e vagy nem lesz semmi baja elvileg az autóknak sincs.Köszönöm a segítséget

vascóó 2013. szept. 30. © 68746

Nállunk úgy volt hogy,rákötöttem magamnak,utánna bementem a szolgáltatóhoz és bejelentettem.Ők csak egy kézzel firkált rajzot kértek hogy hogy van bekötve.De ez szolgáltató válogatja.

Előzmény: w.ullrichfun (68744)
Hans70 2013. szept. 30. © 68745

Nálunk 2008-óta az van és nem panaszkodok

Előzmény: gmkiev (68724)
w.ullrichfun 2013. szept. 30. © 68744

Sziasztok!

Mivel "csatornás" azaz szennyvízelvezető topikot nem találtam csak 5 évvel ezelőtti bejegyzéssel, had kérdezzem meg itt:

Új ház, csatornacsonk kerítésen belül, vízvezeték szerelés és csatornázás(rákötés?) most ősszel aktuális, szükséges nekem aknát betonozni oda a kerítés mellé, vagy sem?

 Egyik szomszédnál sincs, egy műanyag "kupak" áll ki a földből,(kb 20 cm átmérő) ez lenne az ún. tisztító idom?

A szolgáltató felé(FCSM) még a szerelés(bekötés) előtt kell jeleznem, vagy ők jönnek rákötni, avagy utána ...(?) - kicsit sok nagyon különböző infó zúdult ránk most pár nap alatt, bocsánat ha zavaromban sokat kérdezek - az építési engedélyben a műszaki leírás, helyszínrajz/amivel már futottunk egy nem is olcsó kört a szolgáltatóhoz/ elvileg elegendő a rákötéshez, nem?

 Előre is köszönöm a válaszokat!

gmkiev 2013. szept. 30. © 68743

Gázkazán csere beszerelés nem játék. Itt nem lehet úgy csinálni mint a művészetben! (lásd: naiv festészet)

Itt úgy kivarrnak pár százezer büntit, hogy csak úgy pislogsz!

Előzmény: mjevsrsh (68740)
Misland 2013. szept. 30. Creative Commons License 68742

Csak arra gondoltam, hogy egy egyszerű gáztűzhely működéséhez simán csak a fizikával kell tisztában lenni.

Rólam ne beszéljünk, kicsit más léptékkel nézem a dolgokat. Elektronikától mechanikáig, TV, video, audió, vagy akár régen a Lada vagy a Trabant atomokra szedése, szerintem nem nagyon tudsz megfogni. Ezt talán a szervizvállalkozásom ügyfelei is már évtizedek óta bizonyíthatják.

Megmondom őszintén, én úgy gondoltam, hogy aki nem bír el egy egyszerű gáztűzhellyel, annak talán nem is kellene belenyúlni.

Gépkönyv hiánya sem érv. Nem a levegőbe beszéltem, én hol néztem bele? Itt: http://www.google.hu

Előzmény: Robi911 (68741)
Robi911 2013. szept. 30. © 68741

A tűzhely van vagy 10 éves eddig rendesen működött a kezelési utasítás már régen nincs meg. A hőérzékelő beleér a lángba.

Mi a problémád a kérdéssel? Ha gázszerelő lennek nem kérdezném meg, hogy mitől alszik el a láng.

Nem vagyok szakmabeli, de nem vagyok teljesen műszaki analfabéta. Tudom, hogy a kérdéses elemet emlegetík termoelem sőt termosztát néven is. A nagytudású gázszerelő nevezte termosztátnak, a boltban ahol vettem, termoszálnak. Sőt még így is volt ráírva, nem kézzel, hanem gyárilag nyomtatva.

A szakemberhez visszatérve: szétszedte a tűzhely tetejét, meghúzott egy anyát ahol a termoelem csatlakozik a szelephez, mondván, most már jó lesz, majd zsebretette a "munkadíjat" és elment. Nem azért írtam ide a kérdést, mert spórolni akarok a szerelőn, hanem azért mert balfaszok és szinte minden szaki megbízhatatlan.

Van olyan műszaki téma amúgy, amiben neked már nem szükséges kérdezned?

Előzmény: Misland (68739)
mjevsrsh 2013. szept. 30. © 68740

Mert tervező nem lesz, számítás a netes kalkulátor alapján + az index fórum. Így én is jobban belefolynék a kazán működésének megértésébe, mivel itt a fogyasztó és a tervező ugyan az a személy :)

Előzmény: gmkiev (68734)
Misland 2013. szept. 30. Creative Commons License 68739

A kezelési utasítás végén pontosan le van írva a sütő beállítása is, levegő, láng, takarékláng stb.

 

A takaréklángnak akkorának kell lenni, hogy a hőérzékelő a láng szélébe beleérjen, így nem lenne szabad kialudnia.

 

A max. lánggal nekem annyi gondom volt (más típus), hogy a gyári beállításban túl erősen fújta a gázt, vagyis szinte elfújta a lángot az égőtől (talán azért is égett szét túl hamar a sütőajtó üvegének gumija), míg ezt korrigáltam a megfelelő beállítócsavarral, hogy szemre normálisan égjen.

 

De nem tudom, mennyire vagy műszaki ember, mert akkor elvileg nem kérdeznél ilyeneket, nem neveznéd "termoszálnak" sem, célszerűbb lenne szakemberhez fordulni.

Előzmény: Robi911 (68733)
t.zsolti 2013. szept. 30. © 68738

hmmmm-))

igen

Előzmény: sjohn (68737)
sjohn 2013. szept. 30. © 68737

Vess rá még egy pillantást!

Előzmény: t.zsolti (68731)
Totya3 2013. szept. 30. © 68736

Ha csak ez a tűzhely csinálja, akkor rosszul szerelték, van egy rés, ahol az ajtó nyitásakor beáramlik a levegő elfújva a lángot. Ha nem csak a tied csinálja, akkor gyárilag szar. Ez utóbbit nehezebb elképzelni, de nem lehetetlen! :)

Előzmény: Robi911 (68733)
Totya3 2013. szept. 30. © 68735

Ez nem az, ez egy termoelem(hőelem), mint a gáztűzhelyeknél.

Előzmény: t.zsolti (68731)
gmkiev 2013. szept. 30. © 68734

Ugye kondenzációs kazánt fogsz venni!

Tehát akkor szereltetsz hozzá egy külső hőmérséklet követőt és a többi az "Ő" dolga. Soha nem értettem, hogy mi a szarnak kell egy berendezéstől többetvárni, róla többet tudni, mint ami a fogyasztóra tartozik?

No, "ennyit az esőről" mondta az egyszeri gazda és elment vagy a kocsmába, vagy hunyni! :))))))

Előzmény: motorolaj (68729)
Robi911 2013. szept. 29. © 68733

Sziasztok!

Gáztűzhely témában kérnék segítséget. A tünetek: a gázsütő begyújtás után ha felmelegszik, ha akár csak egy kis résnyire is kinyitom a sütő ajtaját lobban egy nagyot, aztán elalszik. A gáz egy ideig még jön. A termoszál ki lett cserélve benne, de az nem segített. Igaz előtte, ha felmelegedett teljesen, akkor is kialudt. 

A tűzhely tipusa: Zanussi ZCG 5051. Van valakinek elképzeláse?

A segítséget előre is köszönöm.

Andris8888 2013. szept. 29. © 68732

Sziasztok!

 

Van egy Immergas Nike Mini 24kW cirkónk, amivel meleg vizet állítunk elő és fűtünk is. Újabban olyan probléma lépett fel a készülékkel (6-8 éves kb., 1-2 évente takarítva), hogy a melegvíz megnyitásakor 8-10-szer próbálkozik begyújtani a lángot, kattog, olyan, mintha megnyitná a gázt, aztán kattanva leállítja. Aztán egy másodperccel később megint megpróbál begyújtani, ismét siekrtelenül, és ezt ismételgeti a 8-10. alkalomig, amikor végre sikerül neki. Sokszor egy perc is eltelik, mire belobban és akkor onnantól kezdve jön rendesen a melegvíz.

 

Arra gyanakodtam, hogy a szikraköze nem jó vagy az elektródák rosszul vannak beállítva, ezért leszedtem az elejét és az elektródákat megreszelgettem, hogy fényesebbek legyenek - feltételezve, hogy ettől jobb lesz a helyzet. Nem lett jobb sajnos.

 

Van más tippetek, mi okozhatja ezt a bosszantó hibát?

 

Még egy hozzáfűznivalóm van még a hibajelenséghez: Ha a termosztátot felcsavarva bekapcsolom a fűtést, akkor úgy megnyitva a melegvizet, már működik rendesen. Csak utána persze oda kell figyelni, hogy pl. a fürdés után a fűtést is letekerjem... Szóval nem az igazi megoldás, de hátha segít a hibefelderítésben :)

 

András

t.zsolti 2013. szept. 29. © 68731

ionizációs lángőr, bele kell érnie a lángba .

Előzmény: rexbp (68715)
t.zsolti 2013. szept. 29. © 68730

de keresgélni kell jó ár miatt,

kép nélkül nehéz megmondani mi van felszerelve.

Előzmény: Hans70 (68709)
motorolaj 2013. szept. 29. © 68729

Frankó, akkormost mi lesz a jó. :-)Tételezzünk fel egy 9 kW-os max hőigényt.

Ha egy max. kb. 9 kW hőigényhez veszek egy 2-4 kW teljesítményig modulálni képes készüléket vagy jó egy 8-9 Kw ig lemoduláló is?

 Utóbbit nem tartom jó ötletnek, akkor fogom kapni a ki-be kapcsolgatós rendszert.

Az nem sok jót ígér. 

 

Előzmény: gmkiev (68727)
t.zsolti 2013. szept. 29. © 68728
Előzmény: Hans70 (68708)
gmkiev 2013. szept. 29. © 68727

Mint tudvalévő, minnél kissebb a modulációval elért min. teljesítmény annál gyengébb a hatásfok. No ez nem bizonyított a kondenzációsnál, de bizony az atmoszférikus égőknél sem dicsekedtek vele eleinte.

Ha nem modulás alá, akkor lekapcsol!

Előzmény: motorolaj (68726)
motorolaj 2013. szept. 29. © 68726

Naja!

Nagyobb gépekkel foglalkozunk, rettenetes kimondani, de van amit átadás (2005) óta nem láttunk, de működik jól!!! Ez öröm, de éhenhalás is egyben. :-)

Hőigényt több kalkulátorral is számoltam, nem tudom mi az igaz, de 9kW és 15 kW közötti értéket is kihoztak már.

A Westen-ből melyik az a kondenzációs kombi ami, ami bőven 9 kW alá modulál?

Van olyan vagy csak én nem vettem észre?

Előzmény: gmkiev (68724)
Elar 2013. szept. 29. © 68725

Sziasztok

Kondenzációs kazánhoz feltettünk egy gyári, külső hőérzékelőt a házfal északi oldalára.

Feltünt, hogy általában 4 fokkal többet mutat, mint a valós hőmérséklet.

Ma este 16C van a kazán kijelzőjén az erkélyen meg 9C

 

Most akkor mi lehet a bibi? Nem a házfalra (mert melegíti?) kellene tenni, hanem mondjuk az eresz alá a fára?

 

gmkiev 2013. szept. 29. © 68724

Tizenéve szerelek be Westen készülékeket és senki sem akarja javíttatni.

Tehát szolgáltatói, szervizes szemmel egy "szar"! :)

Előzmény: motorolaj (68723)
motorolaj 2013. szept. 29. © 68723

Hello Mindenki!

 

Légyszi igazítsátok el a fejemet kicsit. Sürget az idő!

Nem kevés olvasás után lenne pár kérdésem.

Kazáncsere témában. 

Kicsi ház, 2 szint 100 m2( fele tetőtér), vékony rézcsöves rendszer, gondolom 80Co-os előremenőre tervezve, nyílt égéstér, (Electrolux GCB350 HUN kazán). 30-as porotherm fal, 10cm "hungarocell" szigetelés a falon, de a tető (még) nem a legjobb.

Mindenképp zárt égéstérben gondolkozom ,inkább kondenzációs kombi-ban.

Mennyi lehet a hőigény és mi legyen a max és min tudása a kazánnak.

Nem nevet, de jót szeretenék venni, Baxi és Westenről nem hallottam "annyi rosszat".

Vélemény? Hideget-meleget is dobjatok!!!

 

Segítsetek legyetek szívesek!!! Köszönöm szépen.

Cytroom 2013. szept. 29. © 68722

Köszönöm mindenkinek sikerült

Misland 2013. szept. 29. Creative Commons License 68721

Közelébe nem jó, bele kell érni a lángba, noha a gyakorlatban elég kevesebb is, de úgy sem vészes.

 

Ez egyrészt tapasztalat, másrészt olvastam is valahol, noha csak Interneten, de valami gyári leírás volt.

Előzmény: rexbp (68715)
Totya3 2013. szept. 29. © 68720

A kapcsolási rajzból következően ha a szobatermosztát kapcsol ki, akkor nem foroghat a szivattyú.

A hőfok felugrik igen, ez egy ilyen egyszerű szerkezet.

Ahhoz, hogy úgy működjön, ahogy szeretnéd, időzítőt kellett volna beszerelniük, ami növelte volna az árát és szerintem akkoriban nem voltak erre felkészülve szakmailag sem...

Előzmény: rexbp (68719)
rexbp 2013. szept. 29. © 68719

Szia! Köszi az infót.

Nálunk a vízhőfok termosztát csak elég hideg időjárás esetén kapcsol le, egyébként mindig a szobatermosztát vezérel, ezért így nem tudom (eddig ezt nem figyeltem), hogy ilyenkor keringtet-e még.

 

Érdekes, hogy úgy tervezték, hogy a szobatermosztát lekapcsolásakor nincs utókeringtetés, pedig ekkor is kellene: mert ha a szobatermosztát lekapcsolja a rendszert, akkor kb. 13 fokkal felugrik a hőmérséklet és csak percek múlva megy vissza.

Ez másoknál is így van?

 

Egyszer feltekerem annyira, hogy a vízhőmérséklet jeladó kapcsoljon le és megfigyelem, hogy berreg-e a szivattyú. Köszi.

Előzmény: Totya3 (68716)
halaloszto 2013. szept. 29. Creative Commons License 68718

ez pontosan igy lesz. egyelore ott tart, hogy nem ketutemu csak katalizatorral lehet az utcan, akkor is ha katalizator nelkul kerult eloszor forgalomba. eloszor csak uzleti elra volt tilos atalakitas nelkul hasznalni, aztan mar magancelra is az. 

 

Vajk

Előzmény: gmkiev (68712)
Totya3 2013. szept. 29. © 68717

Ja a hőelem nekem is belelóg az őrlángba, de nem emlékszem, hogy ennyire izzana(már rég nem gázzal fűtök). A hőelem a jobb oldali a képen, mint ha lerakódás izzana rajta. Próbáld meg óvatosan megtörölgetni, lejön-e róla. Egyébként ezek bírják a lángot nagyon sokáig.

Előzmény: rexbp (68715)
Totya3 2013. szept. 29. © 68716

Szia!

Igen kell lennie utókeringetésnek. Pontosan akkor keringeti a vizet, ha a církóban meghaladja a hőfok a rajozon baloldalt lévő termosztáton beállított hőfokot(tehát nem a szoba termosztátról van szó, hanem ami a církó alján van). Ha a szoba termosztát kapcsol le, akkor leáll a motor.

Ha jól tudom a szivattyún nem szabad teljesítményt kapcsolni, mert kisebb teljesítményen a kondin nem jut kellő áram a rotor forgatására. Nekem 90W-on állt, neked is a legnagyobbon 80W-on kéne lenni. Ha ehhez nem nyúlt senki, akkor ott, ahol a gyár hagyta!

Előzmény: rexbp (68715)
rexbp 2013. szept. 29. © 68715

Leszedtem a vezérlődoboz tetejét.

Mivel ott a kondi, akkor kellene benne lenni utókeringtetésnek?

A doboz tetején lévő bekötési rajz.

Szivattyú

 

 

Még egy kérdés:

Az őrláng úgy van beállítva, hogy a höérzékelőt égeti folyamatosan.

Ez megfelelő beállítás? Nem lenne elég, ha csak a közelébe érne a láng?

Előzmény: Totya3 (68674)
rudee64 2013. szept. 29. © 68714

Sziasztok,segítséget keresek concept neptun 120l indirekt tároló bekötéséhez.Hova lehet tenni a vezérlés érzékelőjét?Van rajta egy érzékelő csonk de az elég különlegessen van dugózva így nem merem feszegetni.Valaki meg tudná mondani mire van ez a csonk?A válaszokat előre is kösz.

Jena307 2013. szept. 29. © 68713

Nekem vegyeshez kell, keresgélek majd milyen lehetőségek vannak

Előzmény: Zöldár (68711)
gmkiev 2013. szept. 29. © 68712

Most már!

De évtizedig nem volt!

Ez olyan mintha ma már csak katalizátoros autó lehetne az utcán!

 

Előzmény: Zöldár (68711)
Zöldár 2013. szept. 29. © 68711

 Gázkészülékhez már nem szabad fémszövetes flexit használni.

 

Van helyette másik flexi, az un. inox cső - minden méretben.

Előzmény: Jena307 (68710)
Jena307 2013. szept. 28. © 68710

Sziasztok, tudja valaki, a 1collos fémszövetes csőnek, mekkora a tényleges átmérője, már meguntam a fémcső heggeszgetést, mikor egy évben 3szor is cserélek kazánt, az jutott eszembe inkább bekötöm flexivel, így a következőhöz is jó :D de kellene a coll méret, nemtudom van e ekkora.

A mostani egy fhg2000turbo, ki kéne már próbálni mit tud mielőtt elviszik, 

Hans70 2013. szept. 28. © 68709

Az osztón lévő csap is zónaszelep vagy nem ?

Előzmény: Hans70 (68708)
Hans70 2013. szept. 28. © 68708

Milyen árú egy zónaszelep?

 

Előzmény: t.zsolti (68707)
t.zsolti 2013. szept. 28. © 68707

erre is lehet zónaszelepeket alkalmazni.

Előzmény: Hans70 (68704)
Hans70 2013. szept. 28. © 68706

Köszi! Tehát akkor mind a hét kört el kell zárnom ha csak a radiátorokkal akarok gyors meleget csinálni ezeken az estéken!

Előzmény: gmkiev (68705)
gmkiev 2013. szept. 28. © 68705

Nem kizárt, hogy igen

Ártani nem fog.

Előzmény: Hans70 (68704)
Hans70 2013. szept. 28. © 68704

Üdv! Ha a padlófűtésnek külön keringetőszivattyúja van és én azt kikapcsolom akkor a kazán keringetőszivattyúja át tudja e nyomni a vizet az álló szivattyún? Árthat e ez a kazánnak. A padlót nem tudom egy csappal elzárni sajnos.

NeomatiK 2013. szept. 28. Creative Commons License 68703

Radiátorhoz elég a 16-os cső, ami belül 12mm átmérőjű? Osztógyűjtőtől menne egyenként 7-8 radiátorhoz kis hővesztéeségű épületben. Helyiségenként 1 kW alatti igény van télen.

Ez csak pótvezetékezés lenne, mert alapból padlófűtés lesz. De berakom a radiátoroknak is a csöveket.

t.zsolti 2013. szept. 28. © 68702

az esetek nagy részében a víz ismeri a fizikát , és arra megy amerre könnyebb ( a padlástérre vezető út hosszú és göcsörtös , inkább a közelebbi radiátorokon keresztűl megfordúl és vissza a kazánba.

Ahogy írták előttem , a lentieket szűkíteni mivel a lenti körnek kisebb az ellenállása , fel kell kényszeríteni a vizet, vagy lehet ez is kevés lessz akkor emelni kell a szivattyú fokozatán ( már ha van még lehetősség )

Előzmény: Cytroom (68700)
joevagyok68 2013. szept. 28. © 68701

"van keringetö szivattyú"

milyen ? mekkora méreetú ? Hányas fokozaton megy ?

Azt nem próbáltad, hogy azokat, ahonnan nincs "továbbvezetve" emeleti radiátor elzárod vagy csak zársz rajtuk ?

Torló van a radiátorokon ?

Előzmény: Cytroom (68700)
Cytroom 2013. szept. 27. © 68700

Sziasztok!Kellene egy kis segítség.Van egy kis parasztház a pincében egy vegyestüzelésű kazán.Minden radiátorhoz a pincéből van felálva és bekötve ,a padlástér meg lett csinálva és az egyik radiátornál továbvittük a padlástérre a csövet és kilett kötve belölle 3db ezres radiátor ez egy nyitott rendszer van keringetö szivattyú a házban működik a fűttés de a padlástérbe nem melegszenek a radiátorok nem tudom miért minden nyitva kilégtelenítve.A kiegyenlítötartály alatt kb 1m-re mennek a csövek a tartály 10l-es lehet hogy ez a baj nagyobb tartályt kellene felrakni?

 

köszönöm a segítséget

ilias 2013. szept. 27. © 68699
Sziasztok!
Nemrégiben beépítettem egy iszapleválasztót a rendszerbe (sajna csak nemrég tudtam meg, hogy kell/illik, hogy legyen ilyen).
Van olyan tisztítószer, amit elég belenyomni a rendszerbe, hogy oldja a lerakódott szmötyit, anélkül hogy utána ki kelljen mosni az egész rendszert (Fernoxból csak kimosásost találtam), csak az iszapleválasztón keresztül kiengedni az összeszedett szmötyit? Vagy az mindenféleképpen elkerülhetetlen?
Köszi előre is a válaszokat.
morgen66 2013. szept. 27. © 68698

Nem ha keresztbe van kötve.

 

1800 mm hosszú a radiátor?

Előzmény: Dreamer (68697)
Dreamer 2013. szept. 27. Creative Commons License 68697

Lemértem. 22-es jön a plafonon, a kanyar után 18-as csővel jön le, a szelephez pedig 15mm-es rézzel csatlakozik. Ez egy zárt rendszer, kombikazánnal az elején.

 

Dreamer

Előzmény: Dreamer (68681)
C20NE 2013. szept. 27. Creative Commons License 68696

Rakj le egy olcsó 4-es vashálót és kötözd ahhoz.

Előzmény: NeomatiK (68692)
halaloszto 2013. szept. 27. Creative Commons License 68695

cserebe hangos, es kenyelmetlen a hasznalata. ujba nem tennem semmikepp.

 

 Vajk

Előzmény: cat5409 (68694)
cat5409 2013. szept. 27. © 68694

és a Schell-szelep ? - az nem sok helyet foglal....

Előzmény: NeomatiK (68691)
halaloszto 2013. szept. 27. Creative Commons License 68693

hulyen nez ki hogy csak a wc mogott van egy kiugras? Es a falon a tartaly nem nez ki hulyen? Azert egy normalisan lecsempezett ki-be ugras a falban sokkal esztetikusabb latvany mint a tartaly a logo lanccal meg alatta a hattyunyak csovel.

 

Vajk

Előzmény: NeomatiK (68691)
NeomatiK 2013. szept. 27. Creative Commons License 68692

Jaja, mondjuk én nem akarom kilukasztani a taljnedv elleni szigetelést. Megpróbálom ragasztószalaggal rögzíteni a csöveket, amíg nem kerül rá a beton.

Meg aztán a hajlítási sugár is megfelelő ha lejjebbről van indítva fel a falra.

Előzmény: C20NE (68690)
NeomatiK 2013. szept. 27. Creative Commons License 68691

Ez az ékezet nélküliség megtévesztő. Először nem értettem, miért kellett szarra elemezni, mint valami vonatkoztatási, méretezési alap. Aztán rájöttem, hogy az szarrá elemzés :D

De így kiderült, hogy nem véletlen az én dilemmám sem.

 

Az igaz, hogy kell a hely a felsőtartályosnak, hogy ráforduljon a cső. Így összességében tényleg nicns sok spórolás mélységet illetően. De ezt az előtétfalat nem szeretném, mert akkor azon a falsíkon hülyén nézne ki, hogy csak a wc mögött van. Ha meg végig van vezetve, akkor már ott is elvesz a térből, ahol nincs szerelvény.

 

Megnézem a rajzokat, biztos okulok belőle. Ha nem jutok vele dűlőre, lehet, inkább csinálok egy kerti budit! :D

Előzmény: halaloszto (68687)
C20NE 2013. szept. 27. Creative Commons License 68690

Nálam az indokolta, hogy kényelmesen tudtam a szerelőbetonon járni, hiltiszalaggal lefogatni a csöveket, a tetejére pedig könnyen be lehetett szabni az EPS-t. Betonozáskor pedig biztonságban voltak a csövek a lépésálló alatt.

Előzmény: halaloszto (68689)
halaloszto 2013. szept. 27. Creative Commons License 68689

a semminel az 1mm is vegtelenszer tobb!

 

mi indokolja hogy nem a szigeteles tetejebe vannak a csovek belesullyesztve?

 

Vajk

Előzmény: NeomatiK (68685)
C20NE 2013. szept. 27. Creative Commons License 68688

Én szigeteltem, hogy miért is jó így azon nem gondolkodtam ;-)

Előzmény: NeomatiK (68685)
halaloszto 2013. szept. 27. Creative Commons License 68687

Ezt en anno szarra elemeztem!!!

 

A helyfoglalast ugy ertelmeztem, hogy a fajansz eleje milyen messze lesz vegeredmenyben a falsiktol.  Megneztem a meretezeset egy csomo fajansznak.

 

Elsore azt gondolja az ember, hogy a legtobb helyet a monoblokkos igenyli, mert ott a hatad mogott meg ott a nagy tartaly. Es a legkisebbet a klasszik ejtotartalyos, ahol a tartaly a fejed felett van. 

 

Valojaban kiderul, hogy 

 - az ejtotartalyosnal is kell hagyni rest a fal es a fajansz hata kozott, ez noveli az osszmelyseget

 - eleg szeles tartomanyban mozog a wccseszek merete! Van hosszu meg rovid. A dizajnosak altalaban hosszabbak.

 

A vege az, hogy par centi az amit 15-nek gonolsz. 10 a tartaly, es ele jon 5cm ytong. De a gyari ajanlas szerint eleg ele 12.5mm gipszkarton. Es ha a fal mogotte nem 10-es valaszfal, akkor par centit abba bele lehet vesni! A vakolatot minimum le lehet mogotte verni. Szovak a tartaly miatti plusz az kevesebb lesz mint 15cm mindenkepp.

 

Pl. Alfoldi liner monoblokk 655mm osszmelyseg

http://www.alfoldi.hu/docs/muszakirajz/164.pdf

 

Ugyanabbol a csaladbol a fali fuggesztett csak 530mm. Mas csaladbol van ami csak 510mm

http://www.alfoldi.hu/docs/muszakirajz/166.pdf

 

Egy alap laposoblitesu allo wc 470mm, ha moge teszed a tartalyt akkor mar 655, de ha nem teszed, akkor is kell 6-7cm helyet hagyni hogy szerelheto legyen, meg megalljon nyitva a teto. Igy ez is 530.

http://www.alfoldi.hu/docs/muszakirajz/140.pdf

 

Nezegetsd, meg gondold meg az a 10cm tenyleg szamit-e. A kiugras tetejen lehet polcot csinalni.

 

Vajk

 

Előzmény: NeomatiK (68684)
KLadislaw 2013. szept. 27. © 68686

A kocogtatás eredményre vezetett! Köszönöm mindenkinek aki segített!

Előzmény: molcajete (68683)
NeomatiK 2013. szept. 27. Creative Commons License 68685

Aljzatbeton alatt a HMV és a hidegvíz csövét van értelme szigetelni?

A szerlőbetonra lenne téve, tehát alatta nem lenne hőszigetelés. Melltettés felette a lépésálló hőszig lesz, de ez nem veszi olyan szorosan körbe, mint a csőhéjszigetelés.

Én úgy gondolom, hogy kéne szigetelni, de a ti véleményetekre is kíváncsi vagyok. 6 és 9mm vastag szigetelést mondtak, hogy kapható. A semminél több, de pont az az érték, amire gondolhatnám, hogy felesleges.

 

Ja meg ugyanez a kérdés a radiátor csövezésére. Ugyanott menne, ahol a fentiekben írtam.

NeomatiK 2013. szept. 27. Creative Commons License 68684

Legelőször ilyenben gondolkodtunk. Aztán meg azon, hogy nem lenne jó elvenni még 15cm-t a fürdőszobából.

Előzmény: gabrielke (68676)
molcajete 2013. szept. 27. © 68683

Ha a kocogtatás nem vezet eredményre, akkor nagyon úgy tűnik.

Előzmény: KLadislaw (68682)
KLadislaw 2013. szept. 27. © 68682

Lehet, hogy váltószelepet kell cserélni?

 

Saunier Duval 23E kazán, ha a termosztátot feltekerem a fűtés elindul de kb. fél perc után leáll. Hasonlóan viselkedik mintha fel lenne fűtve az egész rendszer. Melegvíz ok.

 

Előzmény: molcajete (68634)
Dreamer 2013. szept. 27. Creative Commons License 68681

Fűtésszereléshez értő urak.

 

Okoz-e valamilyen problémát a következő szituáció? Adott egy radiátor (kb 180-as) jó messze a kazántól (kb 15m). Relatíve vastag réz csővel egészen a 90 fokos kanyar a radiátorhoz (innen már nincs több radiátor), a kanyartól kb. három negyedére szűkül a cső (ennyivel vékonyabb az átmérő), aztán a radiátor előtt 15-20 centivel még egy mérettel kisebb lesz a cső keresztmetszet.

Ha gondoljátok megmérem pontosan a külső méreteket.

 

Előre is köszi a véleményeket!

 

Dreamer

sjohn 2013. szept. 27. © 68680

Esetleg azt, hogy milyen van most benne.:-)

Előzmény: sjohn (68679)
sjohn 2013. szept. 27. © 68679

Nem kell próbálgatni, elég ha megnézed milyen értékű van a szivattyúban.

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (68677)
Totya3 2013. szept. 27. © 68678

Könnyen lehet, 10éve nem szedtem szét. A lényeg annyiban változna, hogy mit kell venni a boltban. :) Ha készített volna fényképet a kérdező, akkor egyből kiderülne mi van ott, ha van ott egyáltalán valami neki...

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (68677)
j-e-l-a-d-ó 2013. szept. 26. © 68677

A C 18 nál egy kondi végzi az utókeringtetést. Egy idő után kiszárad, nem müködik. Csak az a baj az uj kondit csak próbálgatással lehet belőni......

Előzmény: Totya3 (68668)
gabrielke 2013. szept. 26. Creative Commons License 68676

Ne hagyd ki. Tegyél a csövek mellé colstokot és fényképezd le párszor, akkor fogod tudni hol vannak a csövek.

A rögzítő keret a falsík elé jön, abban lesz a tartály is, el kell burkolni. Aztán hogy a falsíkot ehhez igazítod az a te dolgod.

Nekem ilyen van, a nem látszó csövek (takarítás, festés(!)) miatt nekem megérte a pluszpénzt.

 

Előzmény: NeomatiK (68670)
drs 2013. szept. 26. © 68675

igen

Előzmény: t.zsolti (68666)
Totya3 2013. szept. 26. © 68674

Csak az utókeringetés nem.

Nekem 92 körüli, lehet, hogy tényleg nincs benne a tiedben, de ezt könnyű kideríteni, ha kinyitod a dobozát és lefényképezed. Előtte húzd ki, nehogy megrázzon! :)

Előzmény: rexbp (68671)
halaloszto 2013. szept. 26. Creative Commons License 68673

ha veszel falsik alatti tartalyt ujabb 20ezerert, akkor ahhoz lesz keret. a bidehez persze akkor is kell.


Vajk

Előzmény: NeomatiK (68670)
Haja 2013. szept. 26. © 68672

Kössz!

Előzmény: C20NE (68642)
rexbp 2013. szept. 26. © 68671

Ha ez az ellenállás kipurcant, akkor a motor egyáltalán nem megy vagy csak utókeringtetéskor nem?

Köszi a feszmérős ötletet is, hétvégén nekiállok kideríteni.

 

A gyártási év 89-90 körüli. Egy korábbi (kb. 2006-os) fórumos üzenetben olvastam, hogy hivatalosam csak a 98 utáni készülékekben (U) van benne  gyárilag az utókeringtetés. Érdekes kérdés, hogy ez valóban így van-e, és ha igen, akkor miért említik meg az eredeti használati útmutatóban... (?)

Előzmény: Totya3 (68668)
NeomatiK 2013. szept. 26. Creative Commons License 68670

Nem kizárt, hogy majd menetközben fogom eldönteni a tekergetés módját. De eléggé a ficakban lesz a wc meg a bidé. Sanszos, hogy kihagyom azt a zónát.

 

 

Hacsak nem a fali rögzítésű lesz, ami tényleg veszett drága. Mondjuk kb 70ezer a bidé és a wc együtt (:szájtátó szmájli:), amíg az álló kivitelű kijön kb 35ezerből. Írják a honlapon, hogy valami rögzítő keret kell hozzá. Ilyet még nem láttam élőben, se képen. Ez a falsikban marad, nem vesz el befelé helyet?

Előzmény: C20NE (68662)
sjohn 2013. szept. 26. © 68669

Vedd le a héját!

Csavard ki a szivattyú légtelenítő csavarját!

Kapcsold be az égőt!

Tegyél lazán egy csavarhúzót a lyukba, hogy érezd a tengely forgását!

Kapcsold le a hőfokszabályzóval!

Ha megáll a szivattyú, akkor nincs útókerigetés.

 

Egyszerűb megoldás is van, csak ahhoz kell egy próbalámpa vagy egy feszültségmérő.

Vedd le a vezérlődoboz tetejét!

Kapcsold be a masinát!

Tedd a szivattyú vezetékére a Voltmérőt vagy a próbalámpát!

Kazántermosztáttal kapcsold ki a cirkót!

Ha a Voltmérő "0"-t mutat vagy elalszik a próbalámpa, nincs útókeringetés.

Vigyázz a ménkű meg ne csapjon, mert 230 van benne!

Előzmény: rexbp (68667)
Totya3 2013. szept. 26. © 68668

Az utókeringetés áramkörében van egy ellenállás, ha az elégett, akkor nem megy a motor. Lehet, hogy neked már nem ellenállás van ott, hanem egyéb más áramköri megoldás, nekem még sima C18-asom van.

Előzmény: rexbp (68667)
rexbp 2013. szept. 26. © 68667

Sziasztok! FÉG CZ 18.1 cirkónk van, ami 90-ben lett felszerelve. A kézikönyvben határozottan megemlíti, hogy van benne kb. 20" es utókeringtetés, viszont ennek a működés közben semmi jele. Ha a szobatermosztát lekapcsol, vagy eléri a beállított vízhőmérsékletet egyszerűen lekapcsol és a vízhömérséklet kijelző kb. 10 fokot emelkedik pár másodpercen belül.

A minap ott volt egy szerelő, aki azt állítja, hogy van benne, de a fent leírtak alapján úgy gondolom, hogy nincs.

Mit javasoltok, hogyan kezdjem el a "nyomozást", hogy kiderítsem mi az igazság. Szeretném, ha megoldódna az utókeringtetés kérdése, mert ez gazdaságosabb és biztonságosabb üzemeltetést eredményezne. Előre is köszi az infókat.

Előzmény: Teaway (13958)
t.zsolti 2013. szept. 26. © 68666

szigeteléssel annyi az átmérő???

Előzmény: drs (68648)
receiver 2013. szept. 25. © 68665

Szia! Geberitnek is  biztosan van.

Előzmény: NeomatiK (68660)
halaloszto 2013. szept. 25. Creative Commons License 68664

pl

 

http://www.alfoldi.hu/termekek/1/68/view_122/catid_68/page_2

 

ott van mellette a melyoblitesu is. kicsit latszik a kepen a kulonbseg, de eloben durvabb.

 

Vajk

Előzmény: halaloszto (68663)
halaloszto 2013. szept. 25. Creative Commons License 68663

van laposoblitesu, de baromi draga (amit en talaltam) es ormotlan is. azert is mert egy dizajn csoda, es azert is mert a belseje miatt muszaj nagy legyen elol.

 

Vajk

Előzmény: NeomatiK (68660)
C20NE 2013. szept. 25. Creative Commons License 68662

A WC  alját a szigetelésen berajzolod, oda nem tekersz csövet, de amúgy telibecsövezheted a WC helyiséget is, így nyugodtan dűbelezhetsz, vagy amikor betonozol a még lágy betonba belenyomod a dűbelt a megfelelő helyre, ha előtte csináltál egy sablont, nem nagy öedöngősség.

 

A zuhanytálcához van egy szifon, amiből kijövő csövet simán be lehet kötni a meglévő helyre, egy normális vizes pár perc alatt megoldja, de szerintem Te is.

 

Nálunk a kád és a zuhany alatt is van padlófűtés.

Előzmény: NeomatiK (68654)
G.b.Reload 2013. szept. 25. © 68661

Nálam két aprólék van, így a termosztát éjjel nappal 22Con lesz, arra jó a 45C előremenő.

 

Előzmény: fehér lászló89 (68659)
NeomatiK 2013. szept. 25. Creative Commons License 68660

Aha. Köszcsi.

A függesztett wc csészéből nincsen laposöblítésű - ha jól tudom. Ha így van, akkor ez kizárva.

Előzmény: halaloszto (68657)
fehér lászló89 2013. szept. 25. © 68659

Köszönöm szépen a választ.

Én először 50 fokon probáltam ki de szerintem sokáig fütötte fel a lakást 18ról 22 re.

Mai nap kiprobáltam 18ról 22 re 65os vizzel sokkal hamarabb felfütte csak gondolom sokkal több gázt kajált.

 

Előzmény: G.b.Reload (68658)
G.b.Reload 2013. szept. 25. © 68658

Üdv.

 

Nálam 45 fokon van, de még ebben a szezonban nem ment mert bent 22,5-23 fok van. Előző szezonom nm mérvadó mert új ház. mivel neked 3 radiàtorod van csak, így sztem neked is kb így.

 

Előzmény: fehér lászló89 (68656)
halaloszto 2013. szept. 25. Creative Commons License 68657

Sajat tapasztalat:

 

1. padlofutes wc ala is, zuhany ala is, kad ala is. kicsi a furdo, alig fer bele padlofutes, a torolkozoszarito radiator meg baromi kicsi teljesitmenyu, plane ha letakarod ugye torolkozovel. a furdo meg melegebb kellene legyen mint a szoba. raadasul meg szelloztetsz is, ami miatt meg kell plusz futes. szoval nem tudsz tul sok futest betenni.

 

wc fali fuggesztett, mast meg nem kell lefele csavarozni.

 

2. alapvetoen haromfele zuhanytalca van. 

 

 a) komplett egybe elolapos. mint a gyerek bilije. egy darab muanyag, odarakod es kesz, az elolap elvalaszthatatlan resze. en ezt valasztottam. orbitalis szopas. elvileg burkolas utan csak berakod a sarokba es kesz. gyakorlatilag elore kell beallitsd a szintezolabakat, mert ugya ha ott van mar nem lehet. a lefolyoja egy gegecso (jollyflex), amit csatlakoztatsz a padlohoz, es bizol hogy ugy kigyozik alatta a vegleges pozicioban, hogy nem akad el benne semmi. (ezzel nem lett gold) es utanna agyalsz, hogy hogyan rogzitsd, es hogyan tuntetsd el a rest a falnal, mert ugye a csempe sik, leviszi moge a vizet.

 

 b) leveheto elolapos. itt az elolap utolag felpattinthato, tudsz szintezni, szerelni amikor vegleges helyen van.

 

 c) beepitheto. ennek nincs elolapja, rendesen fel kell falazni, be kell falazni az egeszet. itt kicsit problemas lehet ujra a lefolyo bekotese, nem ismerem kozelrol

 

szoval nekem a flexicsoves lefolyobekotes bevalt. inkabb arra gyurj, hogy 50-es cso menjen oda, es rendben legyenek a lejtesek.

 

Vajk

Előzmény: NeomatiK (68654)
fehér lászló89 2013. szept. 25. © 68656

Jó estét uraim !!!

 

Azt szeretném önöktől kérdezni hogy Radiant Elite RBS 24 kazánnál mi a megfelelő előremenő víznek a hőmérséklete hogy nem fogyaszon sokan.Budapest társasházban van műanyag nyilászárókkal felszerelt lakásban 3 db lemez radiátorral.

Válaszokat előre is köszönöm !!!

üdv laci

NeomatiK 2013. szept. 25. Creative Commons License 68655

Annak is van egy mérete, tehát ilyen szempontból nekem ugyanazt jelenti. Nem kizárt hogy ilyen lesz, csak annak a tisztítása, szerelvényezése problémásabbnak tűnik első blikkre.

Előzmény: gabrielke (68653)
NeomatiK 2013. szept. 25. Creative Commons License 68654

WC-t, bidét illik lecsavarozni, tiplizni a betonba, igaz? Akkor azt a zónát nem árt padlófűtéscső mentesen lerakni, ha nem tévedek.

 

 

Mivel még nem tudni, milyen zuhanytálca lesz, később be lehet kötni a szennyvízcsőbe? Milyen cucc van hozzá? Teszem azt van egy kiállás valahol a tálca alatt, be lehet utólag  kötni, hozzáigazítani a tálca (szifon) csövét?

 

 

Zuhanytálca és kád alatt van értelme padlófűteni?

Ha már az aljzat kész (burkolás nélkül) és egy helyütt van a kiállás és ráadásul a padlófűtés körülötte is tekereg, akkor utólag már nem tudom a zuhanytálca kiállíását arrébb vinni az aljzatban. Ha nincs ott padlófűtés, akkor csak felvésem, aztán odébb lehet vezetni a csövet.

Mit javasoltok?

gabrielke 2013. szept. 25. Creative Commons License 68653

épített nem játszik?

 

Előzmény: NeomatiK (68652)
NeomatiK 2013. szept. 25. Creative Commons License 68652

Na igen. Első körben 80*120-as tálcát gondoltam. Aztán 100*120-ast. Aztán most 100*100-asnál tartok :) Ezt még át kell gondolni.

Előzmény: halaloszto (68651)
halaloszto 2013. szept. 25. Creative Commons License 68651

reszben attol is fugg, hogy mennyire urallomas csaptelepet szerelsz bele hova.

 

En nem vagyok kicsi, de nem erzem szuknek.

 

Vajk

Előzmény: NeomatiK (68650)
NeomatiK 2013. szept. 25. Creative Commons License 68650

Ki milyen zuhanytálcát preferál? Az az érzésem, hogy a 90x90-es szűkös lenne. Használ valaki ennél nagyobbat? Illetve jól gondolom, hogy szűk a 90x90-es? Itthon kádban zuhanyzok.

sjohn 2013. szept. 25. © 68649

Arról nem beszélve, hogy a legionella is imádja a langyos vizet.

Előzmény: halaloszto (68647)
drs 2013. szept. 25. © 68648

igen, tudom. kozben nezegetem a 300 as tartalyt, 1820 magas es 634 az atmero. Oriasi. :( 

Előzmény: halaloszto (68647)
halaloszto 2013. szept. 25. Creative Commons License 68647

Ahhoz hogy furodj, 50 fokra eleg futeni a tartalyt. Csaladi szokasoktol fugg, lehet 45 is eleg. Viszont igy hasznalatkor kevesebb hideget keversz hozza, ezert gyorsabban fogy.

 

Vajk

Előzmény: drs (68646)
drs 2013. szept. 25. © 68646

300 liter? Ariston split hőszivóval? egye fene megkeresem rá a helyet és átvariálom a rajzot.

Előzmény: gabrielke (68645)
gabrielke 2013. szept. 25. Creative Commons License 68645

Sajnos nem. Kéne helyet találni annak a tartálynak.

 

Előzmény: drs (68644)
drs 2013. szept. 25. © 68644

tudsz jobbat ajánlani úgy, hogy csak villany van/lesz az épületben?

Előzmény: gabrielke (68643)
gabrielke 2013. szept. 25. Creative Commons License 68643

Nekem aztán teljesen mindegy, elhiheted. 65 fokon lófasz COP-d lesz, most előre szólok (2 vagy alatta), jó drága lesz a melegvíz.

 

Előzmény: drs (68639)
C20NE 2013. szept. 25. Creative Commons License 68642

A saválló nemesacél hőcserélő egyértelműen jobb mint az aluminium. Az aluminium védő oxidrétegét oldja a savas kondenzvíz és idővel eltünteti.

Előzmény: Haja (68640)
halaloszto 2013. szept. 25. Creative Commons License 68641

agree. a hoszivattyu nem melegiti vissza felora alatt. raadasul nem art, ha csak nappal melegben kell melegvizet csinalnia, mert akkor jobb a cop mint a hajnali hidegben, meg akkor ugysem kell futeni.

 

aljas onzes: van egy sosemhasznalt 5 eves drazice 300l tartalyom egy hocserelovel, be sem volt kotve, jo ajanlat eseten kibanyaszom a lepcso alol. (bp.)

 

Vajk

Előzmény: gabrielke (68638)
Haja 2013. szept. 25. © 68640

Kondenzációs kazán acél versus alumínium ötvözet hőcserélő kérdésben tudtok segíteni? Van különbség megbízhatóságban, tartósságban, egyébben? Jobb-e az egyik, mint a másik?

 

Kössz!

Haja

Előzmény: Haja (68620)
drs 2013. szept. 25. © 68639

az a baj, hogy az akkora hőszivattyút már nem tudom hova tenni, olyan magas. Helyszüke van. 

65 fokot csinál az Ariston. 90 fokra szükség lenne? Szerintem nem.

Előzmény: gabrielke (68638)
gabrielke 2013. szept. 25. Creative Commons License 68638

Ne vacillálj, egyik se lesz jó. Hőszivattyúval nem fogsz 90fokos vizet csinálni úgysem. 300-400 literesben gondolkozz szerintem.

Nekem 400-as van, ötünkre elég. Onnan is tudom, hogy a 150 kevés lesz, hogy az első hónapban rosszul volt bekötve a tartály és gyakorlatilag a felét használtuk, kevés volt.

 

Előzmény: drs (68637)
drs 2013. szept. 25. © 68637

levegős hőszivattyú, Ariston. maga a hőszivattyú 3,5 óra alatt melegiti vissza, attól fuggően milyen idő van kinnt, mert kültéri kell. 

van benne fütőszál, az 1 óra, de kevésbé használnám...

Előzmény: halaloszto (68636)
halaloszto 2013. szept. 25. Creative Commons License 68636

az a kerdes hogy mivel futod?

egy gazkazan negyedora alatt visszamelegiti amit elfurdesz belole, igy nem kell tul nagy.

 

Vajk

Előzmény: drs (68635)
drs 2013. szept. 25. © 68635

Sziasztok,

 

tudtok abban segiteni, hogy egy átlagos 4 személyes család mennyi vizet fordit zuhanyozásra illetve mennyi melegvizet használ el?

Vacillálok a 110 es 150 literes melegviztartály között....

 

köszönöm

drs

molcajete 2013. szept. 25. © 68634

Akkor próbáls kocogtatni, amikor éppen fűt.

Előzmény: KLadislaw (68633)
KLadislaw 2013. szept. 25. © 68633

Termosztátra annyit reagál, hogy elkezd fűteni kb 20 másodpercig és utána lekapcsol.  Termosztát típusa: ExaControl E7

Előzmény: sjohn (68632)
sjohn 2013. szept. 25. © 68632

Téli állásban van?

Termosztátot feltekerted?

Kazántermosztátot is?

Előzmény: KLadislaw (68631)
KLadislaw 2013. szept. 25. © 68631

Megkocogtattam, de sajnos a fűtés továbbra sem működik.

Előzmény: halaloszto (68628)
KLadislaw 2013. szept. 25. © 68630

Ok, nézem.

Előzmény: halaloszto (68628)
KLadislaw 2013. szept. 25. © 68629

Megforgattam a tengely végét, de sajnos nem jó. Amúgy ez kéményes változat.

Előzmény: halaloszto (68621)
halaloszto 2013. szept. 25. Creative Commons License 68628

Akkor meg a valtoszelep ragadt le, meg kell kocogtatni. Figyelmetlenul olvastam.

 

Vajk

Előzmény: Gyurco78 (68626)
kimo23 2013. szept. 25. © 68627

Hello!

RENOVA C 24 E falikazán vízzel való feltöltéséhez kérnék sürgősen segítséget! A nyomás jelenleg 0.9 Bar...a szerelő azt mondta, 1,4ig vigyem fel!!!

Bal oldalon lent a csöveknél ki kell nyitnom egy fekete színű csapot...sajnos változás nincs,semmi nem történik...esetleg máshol is meg kell nyitnom valamit hogy víz jusson a rendszerbe? 

Nagyon megköszönném ha fotóval is tudna valaki segíteni!

Gyurco78 2013. szept. 25. Creative Commons License 68626

De azt írja, hogy a melegvíz jó!

Bár a típus meg elég érdekes C/F 23-nak semmi értelme, a C kéményes, az F meg turbós. Szóval melyik is?

 

Előzmény: halaloszto (68621)
KLadislaw 2013. szept. 25. © 68625

Csövek nem melegednek, köszönöm a segítéget, megnézem.

 

Előzmény: halaloszto (68621)
mackalac 2013. szept. 25. © 68624

Helló !

 

Mit nevezel reális árnak ? az új ár felét legalább...

 Ahogy nézem ezeket a radiátorokat  kevéshelyre kelllenek ilyenek ! Túl hosszúak és túl kicsi a kötés távolság. miért is? 4 csonk van rajta,kettő bal jobb oldalon.De biztos akad a hová pont ilyen kell. ablak alá pl.

 Ettől függetlenül sikeres értékesítést ! köszönöm :)

Előzmény: Varek1 (68616)
Misland 2013. szept. 25. Creative Commons License 68623

De annyiból érthető a magasabb ár, hogy mint korábban is írták, a PB-gázt gyártani kell, kőolajból lepárolni, ami energiaigény, munka stb.

Előzmény: mjevsrsh (68606)
Misland 2013. szept. 25. Creative Commons License 68622

Lakásfelújítás után én is éreztem rejtélyes szagot, végén már lementem kutyába, úgy szaglásztam, de meglett a bűnös. WC-csésze alján van két rögzítőcsavar, mellette jött a gáz. Mindig az aktuális nyomásviszonyoktól függően, csak időszakosan.

 

Beépítéskor nem oldották meg rendesen a belső zárást, aminek amúgy megvan a módja, csak ez egy régi csőhálózat, nem illeszkedtek jól a dolgok, gumigyűrűt nem épített be a szerelő. A padlózatban lévő lefolyónyílásba is rakott szilikonpasztát (ami nem sikerült tökéletesre) csésze alsó peremére is, csak épp a két csavar mellett szivárgott a levegő.

 

Először raktam rá Terostátot (gyurmaszerű tömítőanyag), később szétbontottam és megcsináltam rendesen a belső zárást.

 

Később láttam másik fórumon, egy hölgyfórumozó szintén ezzel szenvedett, javasoltam neki a csavar szagolgatását. Be is jött a tipp.

Előzmény: pterocles (68612)
halaloszto 2013. szept. 25. Creative Commons License 68621

csovek melegednek?

 

eselyes hogy nem indul el benne a szivattyu, mert leragadt nyaron. szivattyu vegen nagy csavar kiteker, par csepp vizto nem megijed, csavarhuzoval tengely vege megforgat. dugo vissza, orul.

 

Vajk

Előzmény: KLadislaw (68619)
Haja 2013. szept. 25. © 68620

Még egy kérdés a kazánokhoz (illetve a hőcserélőhöz) kapcsolódan.

A szerelő nagyon erősen amellett van, hogy csak rozsdementes, savállós acél hőcserélős készüléket szereljünk be, az AlSi-s kazánokat nagyon nem ajánlja. Ilyen persze nem sok van a piacon, meg drágábbak is, de nem is nagyon van belőük kis teljesítményű. Ő Wiessman 100w-t mondta, de az elég nagy teljesítményű kazán, és csak 5,9 a minimuma. Kérdés, hogy ez a kazán nem túl nagy-e, illetve, hogy jogos-e az aluötvözetes kazánoktól való félelem.

 

Kössz!

Haja

 

KLadislaw 2013. szept. 25. © 68619

Sziasztok!

 

Saunier Duval C/F 23E kazán,  bekapcsoláskor a fűtés elindul és kb. fél perc után a gáz lekapcsol. Hasonlóan viselkedik mintha fel lenne fűtve az egész rendszer.

Mi lehet a hiba? A melegvízzel nincs probléma.

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

Haja 2013. szept. 25. © 68618

Ja, tényleg ez lemaradt. 22k-s radiátorokról van szó.

 

 

Előzmény: Varek1 (68617)
Varek1 2013. szept. 25. © 68617

 Nem kevés radiátor, de az adatod még kevesebb. Hiányzik a vastagsági méret. Ha az   a közép méret, akkor elegendő  egy 75 -95 m2 -es lakás fűtéséhez.

 Tehát a radiátorokat egyszer kell igazítani  a kazánhoz aztán a helyiség méretéhez és    szigeteléséhez meg még sok egyébhez.

 pl. a beépítési helyhez is.

 pont itt korábban kínálnak  radiátorokat  elég speciális méretekkek. lehet persze ,hogy pont az kell  valahová.

Előzmény: Haja (68613)
Varek1 2013. szept. 25. © 68616

 Helló !

 

Mit nevezel reális árnak ?

 Ahogy nézem ezeket a radiátorokat  kevéshelyre kelllenek ilyenek ! Túl hosszúak és túl kicsi a kötés távolság. De biztos akad a hová pont ilyen kell.

 Ettől függetlenül sikeres értékesítést !

Előzmény: mackalac (68615)
mackalac 2013. szept. 25. © 68615

 

Sziasztok!

Eladó kiváló állapotú radiátorok:

1x 33K 2000x500 4600W Thermoking
1x 22K 2000x300 2523W Radel(Delonghi)
2x 22K 1800x300 2271W Radel(Delonghi)

BP.III.ker

.

 

Reális áron,nem sürgős.

 

üdv

mckl

 

cat5409 2013. szept. 24. © 68614

ha jól értem, a mosdó csap nyitása után jön a szag - takarítsd ki a szifonját, ha ritkán van használva, nagyon büdös tud lenni.......nálam az egyik /ritkán használt/ fürdőszobában ez volt a gond - a szagot meg már a végén mindenhol érezni véltük, csak ott nem......ill. volt már itt szó a szifon kiszáradásról, az is volt a zuhany tálcánál, úgy hogy most rendszeressen beleöntök 1 liter vizet, nem várom meg, hogy kiszáradjon....

Előzmény: pterocles (68612)
Haja 2013. szept. 24. © 68613

Szia!

 

Nem tudom mi számít soknak vagy kevésnek, de a következő radiátorokat tervezzük betetetni:

1 db 600*400, 2 db 600*600, 1 db 600*800, 1 db 600*920(vagy 900), 3 db 600*1000 és 2 db 900*400. Az 1000-ek közül kettő a nappaliba megy egy meg gondolom a konyhába, a többi meg hálókba, fürdőbe, előtérbe.

 

Üdv!

Haja

Előzmény: halaloszto (68607)
pterocles 2013. szept. 24. © 68612

Ott még nem éreztem.

Azt vettem észre, hogy acsapok megnyitása után lesz büdös a folyosó. Wc, kád, zuhany nem akkora probléma. De miért a folyosón? Valaki írta, hogy vizesedni kéne a falnak.....Akkor is, ha hideg burkolat van a padlón?

Attila

Előzmény: halaloszto (68586)
smith 2013. szept. 24. Creative Commons License 68611

Tény hogy egy jólszigetelt ház  nem igényel fajlagosan sok energiát, mint számolták, akár 2 -3 kW is elegendő a hőntatatásra.

 Csakhogy  kell /lehet néha üzemszünet is. Pl. áramkimaradás  vagy egy hosszabb időre történő távollét. Na ilyenkor egy 2 -3 kW -tal nem tudom mit kezdenek ?

 

A jól hőszigetelt ház, aminek a hőntartására elég 3kW, az eleve sokkal lassabban hűl ki. Ha ennek időtartama már érezhető kihűlést okoz, akkor ott már komoly a helyzet, mint pl. a hóviharos időkben volt. Viszont van idő reagálni is.

A felfűtésekor pedig előfordulhat, hogy a kazánba beépített 12-14kW rövid ideig kihasználásra kerül. :-)

Előzmény: Dunit (68589)
Dunit 2013. szept. 24. © 68610

földgáz 3,08 ft/ Gj pb palackosgáz 10.9 ft/ Gj  azaz 3.5 x drágább.

 

Hát a palackokat töltögetni, szállítani,   tárolni elég macerás, de gondolom nem fizetnek rá.

Előzmény: mjevsrsh (68606)
Mutual Friend 2013. szept. 24. © 68609

Szerintem sem mivel mas fúvóka van PB-re mint földgázra.

Előzmény: mjevsrsh (68606)
halaloszto 2013. szept. 24. Creative Commons License 68608

Igy van, azonos energia a palackosbol 2.5-3x annyiba kerul mint a vezetekesbol. Ha a vezetekesnel az alapdijat nem szamolom. 

 

Vajk

Előzmény: mjevsrsh (68606)
halaloszto 2013. szept. 24. Creative Commons License 68607

Az a kerdes, hogy mennyi es milyen holeadod lesz. Ha keves, akkor lehet fontos a kicsi teljesitmeny. 

 

A kondis kazan ugye minnel hidegebb vizzel szeret futeni, langyosvizbol viszont nem adnak le tul nagy teljesitmenyt a radiatorok. Ha van annyi radiatorod, hogy 40 fokos vizzel is leadnak osszesen 4kW-ot, akkor nyertel.

 

Vajk

Előzmény: Haja (68605)
mjevsrsh 2013. szept. 24. © 68606

Szóval tényleg nem vagyok otthon ebben, de szerintem két különböző gáznak nem lesz 1kilóra sem egyenlő a fűtőértéke. Mivel két külön gázról beszélünk az egyik a PB  amiben vagy 4x annyi hidrogén és 3x annyi szén van mint a sima földgázban, így 1kiló PB gáz biztos hogy nagyobb fűtőértékű mint 1kg földgáz.

 

Ami nekem is meglepő, az az hogy teljesen függetelen a fűtőértéktől a PB vel 3x annyiba kerül 1kWh energiát előállítani mint földgázzal.

http://www.pbgazpalack.hu/pb-gaz_megoldasok/Energia_osszehasonlitas#mainTitle

Az utolsó oszlop. Az éjszakai árammal van egy árban. Érdekes

Előzmény: halaloszto (68602)
Haja 2013. szept. 24. © 68605

Köszönöm!

 

Még annyi kérdésem lenne, hogy másik irányból megfogva a dolgot, mennyi előnye van egy 3,7-re modulálni tudó kazánnak egy 4,7-sel szemben? Ez érezhető különbség már?

 

Üdv!

Haja

Előzmény: halaloszto (68585)
drs 2013. szept. 24. © 68604

Sziasztok,

 

ismer valaki céget, ahol most akciósan hozzá lehet jutni egy Ariston Nuos Evo Split 150 hőszivattyús vizmelegitőhoz a lélektani 360ezer forintos ár alatt?

 

köszönöm,

drs

halaloszto 2013. szept. 24. Creative Commons License 68603

ironizalni probaltam. nekem is, neked is, es nekik is kijott, hogy 2.5szor dragabb. ezert irtak, hogy habar 2.5szor dragabb, de 2.5szor nagyobb is a futoerteke! :-)

 

Vajk

Előzmény: NeomatiK (68599)
halaloszto 2013. szept. 24. Creative Commons License 68602

ne hulyeskedj mar. Pont mivel osszenyomhato, tomegre kell szamolni, ahogy tortent is. akarmekkora nyomason, es tetszoleges halmazallapotban ugyanaz az egesho MJ/Kg-ban.

 

Vajk

Előzmény: mjevsrsh (68600)
krisztian98 2013. szept. 24. © 68601

Szerintem ne spórolj 18Watton.

Előzmény: Totya3 (68590)
mjevsrsh 2013. szept. 24. © 68600

Mivel a gáz összenyomható anyag ezért nekem ez a MJ/kg nem mond sokat mivel ki tudja milyen nyomáson van a palackban(ha jól tudom folyékony állapotban van). Lehet a földgáz nagyobb nyomáson biztonságos a PB meg kisebb nyomáson így már teljesen mindegy. Azt kéne megnézned , hogy MJ/nM3 szóval normálköbméterenként mennyi a fűtőérték.

A normál m3 emlékeim szerint légköri nyomás és 0°C.

 

De ha elhisszük azt hogy 2,5x jobb a fűtőértéke(én elhiszem) akkor egyszerű 34MJ/Nm3*2,5= 85MJ/Nm3 szerintem.

Ha valaki megmondja neked , hogy hány Nm3 van egy PB gázpalackban akkor onnan már egyszerűen kiszámolod.

Előzmény: NeomatiK (68599)
NeomatiK 2013. szept. 24. Creative Commons License 68599

Épp ezt írom, hogy a PB gáz 46MJ/kg és a földgáz 50MJ/kg.

1 egységnyi energiára 2,5-szeres a PB gáz ára, ez stimmel. Tehát innen már nem lehet a fűtőértéke nagyobb, hiszen egységnyi energiára vetítettük az árát.

Vagy nem értem értem, hogy mit írsz...

 

Előzmény: halaloszto (68598)
halaloszto 2013. szept. 24. Creative Commons License 68598

Ugy ertettek, hogy a pbgaz energiatartalomra 2.5szor dragabb mint a foldgaz, akkor muszaj annyiszor nagyobb lenne a futoerteke, kulonben veszett barom lenne aki pbgazzal fut.

 

Vajk

Előzmény: NeomatiK (68595)
halaloszto 2013. szept. 24. Creative Commons License 68597

ugy, hogy

 - rezsicsokkentes ota 9kWh villany mar csak 400 forint alap tarifaval is

 

 

 - van mindenfele geo meg H meg akarmi egyeb tarifa, amitol ez rendesen csokken

 

 

 - gazra van havi 1500 koruli alapdij, ami ha keves gazt fogyasztasz, rendesen megnoveli a koltsget. (evi 18000 forint 1000m3 eves gazfogyasztasnal mar m3-enkent 18 forint!)

 - gazra van meg kemenysepro sarc, elobb utobb lesz felulvizsgalati sarc

 

Vajk

 

Előzmény: GeriSoft07 (68596)
GeriSoft07 2013. szept. 24. © 68596

9kwh villany = 1m3 gázzal?

450Ft vs 140Ft????

Akkor hogy jön ki, hogy 2 feletti COP-nél már megéri klímával fűteni?

Előzmény: NeomatiK (68595)
NeomatiK 2013. szept. 24. Creative Commons License 68595

Viszont a prímagáz oldlán ez van:

http://www.primagaz.hu/termekek/palackos_pb-gaz/

"Fontos érv a PB-gáz használata mellett, hogy fűtőértéke mintegy 2,5-szerese a földgázénak."

 

Nem értem, hogy jött ez ki nekik!

 

A 11,5kg-os PB palack 4700-5100 Ft, 46MJ/kg.

A földgáz 130Ft/m3, 34MJ/m3.

 

A földgáz sűrűsége 0,68kg/m3, tehát 34MJ/0,68kg, azaz 50MJ/kg

 

Ez majdnem 1:1 arány! 46MJ vs 50MJ, és a földgáz a magasabb energiájú!

 

 

 

 

 

Itt van egy összehasonlító adat

http://www.pbgazpalack.hu/pb-gaz_megoldasok/Energia_osszehasonlitas#mainTitle

 

Szén
(fekete, lengyel dió)
5.400 Ft/q
20,00 MJ/kg kg 50% 5.400 Ft 19,44 Nappali áram     53,27 Ft/kWh
3,60 MJ kWh 100% 14.797 Ft 53,27 Éjszakai áram 39,84 Ft/kWh
3,60 MJ kWh 100% 11.067 Ft 39,84 Hőszivattyús áram 29,05 Ft/kWh
3,60 MJ kWh 100% 8.069 Ft 29,05

Lakossági földgáz
(<20 m3/h) 

93,95 Ft/m3
34,00 MJ/m3 m3 90% 3.085 Ft 11,11 Nem lakossági földgáz
(<20 m3/h)
102,35 Ft/m3   34,00 MJ/m3 m3 90% 3.361 Ft 12,10 Lakossági földgáz
(> 20m3/h)
81,83 Ft/m3
34,00 MJ/m3 m3 90% 2.687 Ft 9,67 Palackos PB-gáz 5.190 Ft/11,5kg
45,70MJ/kg kg 90% 10.968Ft 39,48 Acetilén 3465 Ft/kg
48,60 MJ/kg kg 90% 79.218 Ft 285,19 Tartályos PB-gáz
(lakossági) 
411,94 Ft/kg
45,70 MJ/kg kg 90%  10.011 Ft 36,04 Tartályos propángáz
(lakossági) 
425,56 Ft/kg
46,00 MJ/kg kg 90% 10.261 Ft 36,94

Forintálisan 11,11Ft/kWh vs. 39,48Ft/kWh a végeredmény. Igaz, ebben már benne van a hatásfok és a ~94Ft/m3-es fölgázárral számol.

Előzmény: mjevsrsh (68555)
Gyurco78 2013. szept. 24. Creative Commons License 68594

Tegyük hozzá, hogy akkor, ha van egy tartály, ahol van ideje melegedni a víznek.

Előzmény: PetiCsokvaomány (68587)
FSO Papa 2013. szept. 24. © 68593

Nos, köszönöm a válaszokat CO-riasztó ügyében. Bár ahány válasz, kb annyi féle :) Szerintem megveszem a riasztót, ezen a tizenpárezer forinton nem múlik semmi.

Előzmény: FSO Papa (68557)
Totya3 2013. szept. 24. © 68592

Fűtés visszatérő körében. Max. közeg hőfok 45, 50fok lesz. A rendszer gravitációs volt, ezért ellenállása kicsi. Célom a fogyasztás csökkentése, ameddig lehet, feltéve, ha a szivattyú ettől nem megy tönkre. Én nem látom, mitől menne tönkre(kicsi áramfelvétel, vizenfutó csapágyak stb.), ezért indokot is várnék, mire nem gondoltam. Köszi!

Előzmény: sjohn (68591)
sjohn 2013. szept. 24. © 68591

Milyen készülékben van?

Előzmény: Totya3 (68590)
Totya3 2013. szept. 24. © 68590

Szia! Neked nagy tapasztalatod van, szerinted tönkre megy egy 18W-on használt szivattyú, ha 1percig megy, 1 percig nem? Ha igen, akkor ezt mi okozza véleményed szerint? Köszönöm!

Előzmény: gmkiev (68578)
Dunit 2013. szept. 24. © 68589

 Különbség talán az élettartalomban lehet.

A hőleadás szvsz nagyjából azonos a radiátoroknál. lehet különbség még a tisztíthatóságban is, mivel a radiátorokat is tisztítanai illik.

 Nekem pl. radal aluminium van  már 25 éve, kb. 5 - évente tisztítom, sajnos elég macerás.

 Vissza kazánteljesítményre.

Tény hogy egy jólszigetelt ház  nem igényel fajlagosan sok energiát, mint számolták, akár 2 -3 kW is elegendő a hőntatatásra.

 Csakhogy  kell /lehet néha üzemszünet is. Pl. áramkimaradás  vagy egy hosszabb időre történő távollét. Na ilyenkor egy 2 -3 kW -tal nem tudom mit kezdenek ?

 Korábban  divat volt a túlméretezés ( igaz kínálat se volt nagyon  - 12  - 24 kW -os kazánt lehetett beépíteni ). A tervező,  ha nem figyelt a megrendelő, automatikusan a nagyobb teljesítményt írta be.

 

 

 Apropó ,most egy új lakásban új kazánom van  - mármint nekem új  -  Fég  C12 , ez már digitális kijelzős talán 2002 - 2003 táján gyártották

 újdonság a régi  C12 hőz képest ( 1990 -es gyártás ). kiszellőztett azaz  keringtet mielőtt begyújtana az főégő, leálláskor van utó keringetés. A probléma viszont az a digitális hőmérő néhe egészen fals értékeket mér , magyarul ugrál  56 fokról hirtelen akár 35 is lemegy  , néha error jelet is ad. Különösebben nem zavar kivéve  a védő  /határoló hőmérőt. Mi van ha az is fals ?

Előzmény: Haja (68583)
halaloszto 2013. szept. 23. Creative Commons License 68588

jaja. 120l viz felmelegitese mondjuk 6kWh. tehat egy 14kW kazannak kevesebb mint fel ora.

 

Vajk

Előzmény: PetiCsokvaomány (68587)
PetiCsokvaomány 2013. szept. 23. © 68587

Ha létezne 1 kw-os kazán, az is elég lenne HMV készítésre!!!!  a 80 l -es Hajdú bojlerbe 1,2 kw-os fűtőszál van! Ne halgass a szerelődre!

Előzmény: Haja (68569)
halaloszto 2013. szept. 23. Creative Commons License 68586

es abban a felkesz furdoben van szag vagy nincs? siman lehe hogy a fenti szintrol jon a csovon.

 

Vajk

Előzmény: pterocles (68581)
halaloszto 2013. szept. 23. Creative Commons License 68585

Ebbol mar el lehet indulni, remeljuk nem nagy hasalas eredmenye.

 

153kWh*80m2=12240kWh/ev. jo kazannal ugy 1400m3 gaz /ev.

 

Saccra 7-8kW lehet a hoveszteseg -15 fokban. Tehat egy 14kW kazan meg ilyen hidegben is csak felorat kell menjen orankent. A masik felora alatt meg vidaman megcsinalja a melegvizet. Egy 14kW kazan ha egyfolytaban 14kW-on megy, 12 ora alatt el tud egetni 17m3 gazt! Annal tobbet meg nem szeretnel ejszakankent elfuteni.

 

Vajk

Előzmény: Haja (68582)
Haja 2013. szept. 23. © 68584

Szóval az eleje:

...nem lenne elegendő a meleg vízhez és a fűtéshez is?...

 

Előzmény: Haja (68583)
Haja 2013. szept. 23. © 68583

Kössz!

Tehát a 14-es kazán nem lenne elég a fűtéshez is? Ahhoz kellene a nagyobb kazán? Indirekt esetében, csak az jöhet szóba majd később. De érdemes egyáltalán a villanyboilert lecsérni? Jó nagy van benn (kb. 200l) és éjszakairól megy. 

Amúgy nagyon távoli jövőben gondolkodok napelemen/napkolletkoron, jó lenne, ha azt is fogadná majd a rendszer. De ez nagyon mellékszál jelenleg.

Van jelentős gyakorlati, érezhető különbség 3,7 és 5-ös moduláló képesség között?

 

Radiátor: ha jól értem, akkor nincsen köztük különbség? Mivel tud többet egy Vogel Noot, mint egy Sanica vagy Daylux? Hülye kérdés, de honnan tudjam, hogy melyik tetszik? Ránézésre elég egyforma az összes. Bordázott fehér külső, papíron azonos adottságok, mindegyik acél, 22k és a "teljesítményük" is hasonló, de azért a végén 30-40e Ft a különbség. Nem feltétlenül venném az olcsóbb megoldást, nem egy rövidtávú beruházás ez, de ha tényleg semmi lényeges különbség nincs az egyes márkák között, akkor azért megfontolandó az a 30-40 ezres különbség.

 

Haja

Előzmény: mura01 (68571)
Haja 2013. szept. 23. © 68582

Szia!

 

Ezt még nem tudjuk, most készülünk majd beköltözni :) És nagyon info sincsen, mert pár éve lényegében üresen állt a lakás, max temperáló fűtés ment, illetve néha ott voltak a tulajok. 

Energatikai tanústívány készült nemrég (bár, hogy mennyira precíz valójában, passz...), nem tudom abból melyik adat lehet hasznos info.

Fajlagos hőveszteségtényező: 0,85 W/m3K

Fűtés éves fajlagos nettó hőenergia igénye: 153 kWh/m2a

 

Üdv!

Haja

Előzmény: halaloszto (68570)
pterocles 2013. szept. 23. © 68581

Köszönöm a választ!

Elolvastam a linket, nagyon hasznos volt. Azt nem is írtam, hogy a fürdőszoba és a folyosó felett van egy félkész fürdőszoba is. Ez megerősíti a teóriát, igaz?

Még egy dolog eszembe jutott: a folyosón ahol bűz van, jön ki a falból a még be nem szerelt légkondi vezetéke. Az nem lehet ebben ludas ugye? (bocs a primitív kérdésért, de azért írok ide, mert nagyon nem értek hozzá.)

Köszi: Attila

Előzmény: smith (68575)
qut 2013. szept. 23. © 68580

Köszönöm, erre voltam kíváncsi. Ha nem jön össze a dolog, írok helyiséghőmérsékleteket is hátha más a probléma. Megpróbálom még a termoelemet is arrébb tenni a konvektortesttől...

Előzmény: sjohn (68567)
halaloszto 2013. szept. 23. Creative Commons License 68579

Ezert van benne egy golyo is altalaban. Kulonben a tulnyomasos egester befujna a csatornaba.

 

Vajk

Előzmény: citcat 18-16v (68573)
gmkiev 2013. szept. 23. © 68578

Mint az olvasottabbak tudják, nem csak szerelek, hane üzembe is helyezek! :)))

De akinek csak ez a lényeg, az csak számolgasson!

 

Előzmény: granov (68576)
baranyg 2013. szept. 23. © 68577

Sziasztok!

 

Kandallós fűtési kört szeretném biztonságossá tenni.  Mivel nyitott körről van szó 2 megoldás jutot az eszembe:

 

1, Egy STS 20-as termosztatikus szelepet kötnék rá, de nem leengedő, hanem töltő szerepben, így 97C-nál hálózati hidegvizet engedne a rendszerbe. A többletvíz így a túlfolyón át távozna. A problémám, hogy kicsit soknak találom a hálózati kb 10C-os és a 97C közötti különbséget.

 

2, Másik megoldás, hogy egy VTC 312-es töltő szelepet használnék, ami ha jól tudom a hideg ágon teljesen zár, ameddig nem éri el a meleg ág a beállított értéket. Így jóval hamarabb kezdené a "bekeverést", de ez nem gond, 55C-nál nem szokott magasabb lenni a kandallós kör.

 

Kérdésem, hogy van-e ismeretetek/tapasztalatok arról, hogy a VTC312-as hideg ága tényleg teljesen lezár-e, illetve hogy elbírja-e a kb 3,5bar-os hálózati nyomást, vagy nyomáscsökkentőt lenne érdemes elékötnöm.

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

 

Gábor

 

 

 

granov 2013. szept. 23. © 68576

Oszt aszongya, hogy nemszereti a sokszivattyús rendszereket.

Ezeken a képen csak 5 darab látszik.

A kérdés: melyik 4 a kakukktojás?

Előzmény: gmkiev (68574)
smith 2013. szept. 23. Creative Commons License 68575

Hát, ha a falból jön, akkor annak vízfoltja is lenne.

Ha nem a falból jön, akkor valahol kell lennie egy kiszáradt bűtelzárónak.Ez nem csak attól lehet, hogy ritkán használt a vételezési hely, hanem mert a légbeszívó szelepet a majszterek szeretik kifelejteni.

http://www.dugulaselharitas.net/legbeszivo-szelep.html

Előzmény: pterocles (68560)
gmkiev 2013. szept. 23. © 68574

 

A "Gép" és annak gépháza!

citcat 18-16v 2013. szept. 23. © 68573

Nem teljesen felesleges mert a kémény kondenzvíz elvezetőjén (ha kiszárad a szifon, tönkremegy a cső,akármi) sajnos elég ki tud szivárogni!

Előzmény: FSO Papa (68557)
citcat 18-16v 2013. szept. 23. © 68572

A pb gáz kőolajból van a lepárlás során (aszfalt kátrány pakura nehéz olaj  gázolaj petróleum benzin hexán oktán pentán után propán bután stb) készítik.

Előzmény: NeomatiK (68551)
mura01 2013. szept. 23. © 68571

Egy 80 négyzetméteres lakás fűtése bőven elvan 14 kw-ból. 

Jó ha le tud modulálni, átmeneti időszakban igy is szakaszos lesz az üzem, nem probléma.

A melegvízkészités később is rátehető, de csak indirekt tárolóval. A készülék kiválasztásánál ezt figyelembe kell venni, hogy tudjon váltószelepet kezelni, vagy alapvetően legyen benne, és legyen elég hely az indirekt tárolónak.

Ma már a melegvíz igény kielégítése általában a magasabb teljesítmény, a kombi készülékek azért 20-24 kilowatt teljesítményűek, mert 10-12 liter melegviz percenkénti felfűtéséhez ennyi kell.

Indirekt tároló felfűtése időben elhúzható, azért elég kevesebb.

 

Radiátor: amelyik tetszik azt kell megvenni. Figyelni kell a fűtővíz minőségére, és akkor nem lesz korrozió. A lapradiátoroknak felűletük meg áruk van, más paraméter nem értelmezhető. Pl. hatásfok. Van egy tipus aminél először a hátsó lemez áll meg, majd az első a szabályozáskor. Jópofa dolog, a helyiség hőmérséklete nem szalad tul, "mégis jó meleg a radiátor." Talán ez az elmúlt 30 és egyedüli ujítása a radiátoroknál.

Előzmény: Haja (68569)
halaloszto 2013. szept. 23. Creative Commons License 68570

A fo kerdes, hogy mennyi a lakas hoigenye?

 

Eddig mennyi m3 gaz fogyott szezononkent?

 

Vajk

Előzmény: Haja (68569)
Haja 2013. szept. 23. © 68569

Sziasztok!

 

Fűtésrendszer felújításhoz kérnék egy kis segítséget. Kazán, radiátor csere van napirenden, a jelenlegi "hagyományos" kazán helyett kondenzációs kazánt tetetünk be. Kérdések:

- radiátor (22k): három márkát néztem: Vogel Noot, Dunaferr és Sanica. Az első kettő nagyjából egy árban van, és a fűtésszerelő is ezeket javasolta, a Sanica viszont olcsóbb és 10 év gari van arra is. Melyiket érdemes venni, mik a tapasztalatok. Vogel Noot Dunaferr viszonylatban van-e különbség?

- kazán teljesítménye. Jelenleg fűtő kazánban gondolkodunk, mert villanyboilerről megy a melegvíz és azt nem bolygatjuk most meg. Kinéztem néhány kazánt, amik 14 kW teljesítményűek, és kb 3,5-3,7-re tudnak lemodulálni (pl. Boschtól vagy a Brödtjétől). Viszont azt mondta a szerelő, hogyha majd a jövőben hozzátennénk a melegvízet is, akkor ez a teljesítmény már kicsi lesz, hogy azt a feladatot is ellássa. Viszont a 22-23 kW-os kazánok olyan 5-6-ra tudnak csak lemodulálni, és jelenleg nagynak tűnik. Az-az igazság, hogy nem tudom, hogy a villanyboilert le fogjuk-e cserélni, nem nagyon van még tapasztalatom ilyen rendszerrel, lakva ismerszik az ember. Lehet, hogy nem, viszont azt se szeretném, hogy esetleg pár év múlva kelljen újra hozzányúlni a kazán témához. Viszont téli fűtésszámlát is szeretném a minimumra szorítani, amire talán a kisebb kazán is elég. Szóval melyiket érdemes inkább preferálni,

Ja, a lakás 80 egynéhány négyzetméter, belső szinteltolással.

 

Előre is kössz! Üdv!

Haja

gmkiev 2013. szept. 23. © 68568

Ha a szoba hőérsékletet is írnád, akkor tudnék segíteni! :)

 

Előzmény: qut (68562)
sjohn 2013. szept. 23. © 68567

Pattintsd ki a forgatógomb tetejéből a számlapos részt!

Tekerd ki a csavart!

Vedd le a tekerentyűt!

Kézzel óvatosan jobbra forgatva kapcsold le a főlángot!

Ha lekapcsolt, akkor balra tekerve fordíts rajta 90 fokot!

Ez lesz a kettes állás.

Tedd rá a tekerentyűt úgy, hogy a tetején lévő pici bevágás is ott legyen 90 foknál!

Csavard vissza a csavart!

Tedd rá a számozott részt úgy, hogy a kettes ott legyen ahol a tekerentyű kis bevágása van, 90 foknál.

Mindezt lehetőleg úgy csináld, hogy a helyiségben cca. 19-20 fok legyen a művelet ideje alatt!

Előzmény: qut (68559)
mura01 2013. szept. 23. © 68566

Ha zárt égésterű, felesleges. Induláskor felpörög benne a ventillátor, majd utána gyújt, akkor zárt égesterű.

Előzmény: FSO Papa (68557)
C20NE 2013. szept. 23. Creative Commons License 68565

Vedd le a hőérzékelő rézrúdját a konvektor testjéről és apllikáld fel a falra, ellenőrizd, hogy a rézdrót ami megy a szelephez a rézrúdtól nem ér-e hozzá valahol a forró alkatrészekhez, ha az a baja, hogy "csak" 5 -ösön kapcsol. Ha az a baj, hogy 1-2 állásban kapcsol, akkor tedd fel a házra és nézd meg, nincs-e elszakadva a rézdrót valahol.

 

-tipp-

Előzmény: qut (68562)
halaloszto 2013. szept. 23. Creative Commons License 68564

Mi nem eleg? Ha 8-asra tekered, hany fok lesz a szobaban?

 

Vajk

Előzmény: qut (68559)
joevagyok68 2013. szept. 23. © 68563

Ott volt a megoldás !

"ha el nem piszkálja valami tudós ember a fogyasztó kapacitálására, abban az esetnem 4-5-ös fokozaton tart 20-22 celsius fokot a helységben."

Hány fok van ekkor a szobában ?

 

" téli hidegbe 6-7-es fokozaton hidegnek érzi a szobát."

Esetleg hőszigetelni kéne !  :-)

Milyen falazatú-hőszigeteltségű-mekkora méretű szobában van ez ? (gondolom B30 a fal...vagy tömör tégla)

És a másik szoba mekkora ? Hány külső fala van a szobáknak ?

 

Majd jön Gmkiev és jól megszakérti a problémádat...

Ha vót este valami, és/vagy jobb lábbal kelt fel......  :-))

Előzmény: qut (68562)
qut 2013. szept. 23. © 68562

Van 2 helyiség ahol kb azonos a szobahőmérséklet (most a beüzemelés során), az egyik konvektor 5-ös állásba gyújtja a főégőt, a másik 1-2 között. Az a nem elég azt jelentené, a tulaj szerint azon szobába ahol 5-ösbe gyújt a konvektor,  téli hidegbe 6-7-es fokozaton hidegnek érzi a szobát. Lehetséges az, hogy valahogy elállítódtak a fokozatok, vagy valami elkopott az armatúra belsejében ? Az, hogy ugyanazon állásba, mennyire fűti fel a helyiséget nem tudom megmondani.

Előzmény: joevagyok68 (68561)
joevagyok68 2013. szept. 23. © 68561

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127084743&t=9054448

 

"Nevezetesen, ha el nem piszkálja valami tudós ember a fogyasztó kapacitálására, abban az esetnem 4-5-ös fokozaton tart 20-22 celsius fokot a helységben.

A balga fogyi, azt hiszi (és ezért kéri az átállítást) ha 2-es fokozaton van 24 fok, akkor az olcsóbban jön létre mitha ott az 5-ös szám lenne."

 

Akkor a lehetőségek

- jó a konvektor

- "balga" a fogyi...

- vagy...

:-)

 

Amúgy meg mire "nem elég" ?

Előzmény: qut (68559)
pterocles 2013. szept. 23. © 68560

Jó napot kívánok!

 

1 éve vásároltam egy házat, mely 6 éve épült, Ytongból. Már beköltözés után nem sokkal is szennyvízszagot éreztünk a ház egyetlen pontján, mára azonban ez sokkal gyakrabban, szinte naponta előfordul. Ez egy folyosó, nincsen vizesblokk, de innen nyílik a fürdő-WC. Ott ellenben semmilyen szag nem érződik.

Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kellene kideríteni, hogy mi a hiba? Ezt meg lehet úszni bontás nélkül?

Köszönöm a válaszokat:

Attila

qut 2013. szept. 23. © 68559

Üdv! Lenne egy olyan kérdésem, hogy CR6-os gázarmatúránál a hőmérséklet szabályzó gomb fokozatait, hogy lehet úgymond előrébb állítani?  A gond az, hogy a lehűlt konvektortest esetén a 8 állásos szabályzó csak kb 5-ösnél gyújtja be a főégőt aztán ugye marad 2-3 fordításnyi, ami nem elég...  Nincs valami "ricni" vagy hasonló dolog?

granov 2013. szept. 23. © 68558

FSO Papa:

aszongya a prosi, hogy helység függő is meg független is lehet a légellátása.

Ha független akkor felesleges.

Ha helységfüggően van bekötve akkor az a kérdés, hogy milyen kéménybe kötötted?

Illetve CO risztó helyett, be tudod é úgy kötni, hogy független legyen?

 

Grano

Előzmény: FSO Papa (68557)
FSO Papa 2013. szept. 23. © 68557

Urak, teljesen hozzá nem értőként egy kérdés: zárt égésterű, kéménybe kötött kazánom van (teljes lakásfelújítást követően), Viessmann Vitopend 100.

Vegyek CO-riasztót, vagy teljesen felesleges?

Ezt néztem:

http://www.ventil-team.hu/honeywell-h450en-szenmonoxid-riaszto

 

Családom, gyermekem van - azaz egyrészt első a biztonság, másrészt minden fillérnek megvan a jó helye :)

 

Köszi előre is!

Totya3 2013. szept. 23. © 68556

Valaki, akinél fűtéskörben volt használva, alacsony hőfokon, vízkőmentes közegben?

Előzmény: Totya3 (68552)
mjevsrsh 2013. szept. 23. © 68555

Nem vagyok otthon a gázpalackoknál, de a PB-nek kb 3x annyi a fűtőértéke mint a földgáznak. Szóval nem lenne meglepő ha 3x annyiba kerülne.

 

Előzmény: NeomatiK (68551)
mura01 2013. szept. 23. © 68554

Ha zárt a rendszer akkor a kazánban kell lenni hűtősprilálnak. Ha nyitott, akkor mindenféle szűkítés előtt kellene lenni egy biztonsági vezetéknek. Szerintem a kazánbiztosítás nem korrekt. Mondjuk életveszélyes, még akkor is, ha a visszatérőn van zárt tartály.

Előzmény: Kere1983 (68532)
granov 2013. szept. 23. © 68553

Totya3:

Wilo Rs25/6-om pontosan így ment tönkre másfél év után.

Hiszterézis nélküli hőfokkülönbség kapcsoló működtette, a hmv ment erről.

 

Előzmény: Totya3 (68552)
Totya3 2013. szept. 23. © 68552

Sziasztok!

Van-e valakinek pontos információja arról, hogy egy keringető szivattyúnak mennyire árt, ha pl. 1percig megy, 1 percig áll?

NeomatiK 2013. szept. 23. Creative Commons License 68551

Jól számolom, hogy 2,3-szor drágább a PB gáz palackból Ft/MJ alapon, mint a földgáz?

A 11,5kg-os PB palack 4700-5100 Ft, 46MJ/kg.

A földgáz 130Ft/m3, 34MJ/m3.

 

Ha az 5100 Ft-os PB gázzal számolok, akkor 2,5-szeres az egységár.

 

Mire jó ez, hogy ekkora az eltérés? Ennyivel drágább a kitermelése, előállítása?

citcat 18-16v 2013. szept. 23. © 68550

Kéne nyitni egy új topikot dilettáns házibarkácsolt fűtés rendszerek néven!Tegnap este fehívott egy idős néni,hogy nem megy a fűtés menjek már át hozzá ide a szomszéd utcába mert nem tudja bekapcsolni a fűtést és már nagyon fázik.Úgy voltam vele hogy hiába van este22óra átmegyek és bekapcsolom. Ott olyat láttam hogy még tetszett is a ház 36nm-es és egy 120 literes amúgy eredetileg kéménynélküli bolylerre amit 50mm-es"kéménnyel"kiegészített a néhai papa és van rákötve 2körös padlófűtés+1db 600x600-as radiátor mindezt pb palackról! amiből havonta 2-3 csere elég. Csak a szivattyú volt leragadva. Miután elindult a radiátor  szinte azonnal bemelegítette a szobát és a visszatérőjéről ment a padlóba a még mindíg 60-65fokos víz de a mami azt mondta hogy ez így megy 15éve és most volt vele először probléma.

t.zsolti 2013. szept. 22. © 68549

a szivattyú emelőmagasságát is kalkulálni kell, nekem a 6m-es szivattyú   0.1-0.3 barral megemeli az előremenő nyomását .

Előzmény: kicsiati (68528)
gmkiev 2013. szept. 22. © 68548

Ez a dolog igen nagy hányadát képezte az életemnek.

Az, hogy volt e valami este? :))))

Én csak jobb lábbal kelek, de ha valaki olyanokat ír ami nekem nem tetsző, akkor "lábat váltok".

Mellesleg a nem oly régmultban ezeket a gyártmányokat ismertettem fél európában nem kis sikerrel. De ennek már vége.

Talán fellobbanhatott egy kis láng! :)))))

Előzmény: joevagyok68 (68546)
PetiCsokvaomány 2013. szept. 22. © 68547

Ránézésre hidraulikailag jó....de az érdekel, hogy meg van-e oldva az esetleges áramszünet esetén jelentkező probléma. Tágulási nyitott vagy zárt??? Ha nyitott, van biztonsági vezeték??

Előzmény: Kere1983 (68532)
joevagyok68 2013. szept. 22. © 68546

Érdekes ..Meglepődtem...Valami történhetett..3 dolog lehet

1. vagy volt "valami" tegnap este

2, és/vagy jobb lábbal keltél

3, és/vagy olyan kérdés volt amire van kedved és háttértudásod válaszolni..

 

Ritkán van ilyen !

:-)

Előzmény: gmkiev (68545)
gmkiev 2013. szept. 22. © 68545

Sok pénz, kevés kézzel fogható haszon.

A gázkonvektor egy, bár szükséges fűtőeszköz, de fejlesztése befejeződött évtizedekkel zelőtt.

Megjegyzem, bármilyen vezérlő, szabályozó  és egyébb kütyü is szerelhető rá, csak az a kérdés, hogy minek?

Én a Lampart-nl 35 évig voltam szervizes, láttam egysmást más gyártók törekvéseiből is.

Ez egy egyszerű, olcsó eszköz és meg is kell hagyni annak amire való.

Előzmény: emery2 (68544)
emery2 2013. szept. 22. © 68544
Előzmény: gmkiev (68543)
gmkiev 2013. szept. 22. © 68543

Ez egy kiforrott régi tipus. 12, van egy tucatban! :)))))

De ugyan ez mondható el a LAMPART gyártmányokról is.

 

Előzmény: emery2 (68542)
emery2 2013. szept. 22. © 68542

Köszi a választ. A konvekpro-ról mi a véleményed ?

Előzmény: gmkiev (68540)
gmkiev 2013. szept. 22. © 68541

Bocsánat nem 2, hanem 25 esztendőben!

Előzmény: gmkiev (68540)
gmkiev 2013. szept. 22. © 68540

A gázkonvektorokat az utóbbi 2 esztendőben két fő, automatika tipusal szerelték.

EURO-SIT, illetve mint a tiéd JUNKERS CR-6 tipussal.

Mindkettőben csak egy az azonos. Nevezetesen, ha el nem piszkálja valami tudós ember a fogyasztó kapacitálására, abban az esetnem 4-5-ös fokozaton tart 20-22 celsius fokot a helységben.

A balga fogyi, azt hiszi (és ezért kéri az átállítást) ha 2-es fokozaton van 24 fok, akkor az olcsóbban jön létre mitha ott az 5-ös szám lenne.

Szerencsére a SIT tipusú automatikák átállításától igencsak féltek a szerelők, így ott ez nem nagyon vetődik fel.

Ha a szobádban kb 20-22 fok van és ötösön lobban az a jó és a másik kettő aut az amelyik nem éppen a takarékos változat.

 

Előzmény: emery2 (68539)
emery2 2013. szept. 22. © 68539

Köszönöm a segitséget !  Azt megtudod mondani, hogy az F850-es konvektoromon lehet állitani azt, hogy a konvektor ne csak akkor lobbanjon be ha a hőfokszabályzót az 5-ös fokozat felé tekerem picivel ? A másik kettő már 3-ason lobban, ez nem....

 

 

Előzmény: Alapi42 (68538)
Alapi42 2013. szept. 22. © 68538

 Visszanéztem azokat a konvektorokat ! Nem olyan régiek. Ha minden évben nem is, de  2 -3 évenként egy finom szabályozás nem árt ( ha tényleg megteszi a szerelő ) A lángkép alapján durván te is megtudod állapítani hogy jó e vagy sem _ Sárgás láng rossz - kék láng nagyjából jó.

 Ráérő idődben ellenőzizd le az Őrláng fogyasztást, és az vízmelegítöre azért nagyobb figyelmet szentelj !

Előzmény: emery2 (68536)
Regin__a 2013. szept. 21. © 68537

Köszi

Majd a napokban megnézem a helyszint, mert nem voltam ott amikor a k.seprő jött, nem emlékszem a részletekre

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (68533)
emery2 2013. szept. 21. © 68536

Jó estét fórumtársak !

 

Fütési szezon felé közeledvén szeretném megkérdezni, hogy a fenti konvektorok ellenörzését, beszabályzását érdemes-e megcsináltatnom ? A Mika 6 rendszert egyenlőre talonba tettem meglátom mit hoz a jövő e téren. Jelen pillanatban a meglévő technikával "kell gazdálkodnom" ezért tettem fel eme láma kérdést. Ezeket a konvektorokat kb. 10 éve nem látta szerelő :)   Már kérdeztem az egyik fütésszerelő ismerőst, de ő azt mondta ha megy a konvektor akkor teljesen felesleges, mert ez olyan egyszerü technika, hogy vagy megy vagy nem megy. Nincs köztes állapot.  Szóval mit ellenőriznek és állitanak be ilyenkor ? Ezáltal gazdaságosabb lesz a fütésem ? Tökéletesedik valamelyest az égés ?  Köszönöm a válaszokat.

 

Üdv.   Imi

Előzmény: emery2 (68365)
mjevsrsh 2013. szept. 21. © 68535

A képeken nem látok tágulási tartályt, de gondolom azért csak van valahol ott a kazán mellett a visszatérőbe bekötve.

Ha ez így van akkor a kazántól a pufferig minden jó.

 

Amiben a visszacsapó szelep van és függőlegesen lefele megy a szivattyú után az HMV kör? mert ha igen akkor az nem a legszerencsésebb. Ha nem akkor meg minek visszacsapó?

 

Előzmény: Kere1983 (68532)
joevagyok68 2013. szept. 21. © 68534

A "sok" válasz azért lehet, mert így képről-távolról nemsokat lehet mondani..  :-)

Ha esetleg lerajzolod, pontosan csapostul-visszacsapóstul a bekötést, akkor majd esetleg lesz észrevétel...

Előzmény: Kere1983 (68531)
j-e-l-a-d-ó 2013. szept. 20. © 68533

Használhatod az alut is. Nincs semmi kötelező.

Előzmény: Regin__a (68518)
Kere1983 2013. szept. 20. © 68532

Előzmény: Kere1983 (68531)
Kere1983 2013. szept. 20. © 68531

Sziasztok, szeretném ha megnéznétek hogy jól van-e  összerakva a fűtési rendszerem, előre is köszi.

kicsiati 2013. szept. 20. © 68530

Majd összeszámolom, köszi.

Előzmény: molcajete (68529)
molcajete 2013. szept. 20. © 68529

Akkor kevés a kazán tágulásija, plusz be kell tenni egy másikat is. Hogy mekkorát, azt szakembertől kell megkérdezni. Persze te is kiszámolhatod, de ahhoz ismerni kell a rendszered víztérforgatát.

Előzmény: kicsiati (68528)
kicsiati 2013. szept. 20. © 68528

Az előző szezonban csak a földszint volt fűtve, mert még nem volt kész a tetőtér. Akkor 20 fokon 1,3 bar-os rendszer, 60 fokkal megküldve, olyan 2 barra ment fel. Azt vettem még észre, hogy amikor keringeti a szivattyú a vizet, és közben fűti, nagyobb a nyomás, mint amikor pl leáll a keringető.

Előzmény: molcajete (68525)
kicsiati 2013. szept. 20. © 68527

24 kW-os, 10cm hőszigetelt ház. A földszint  kb 250 lm3 és a tetőtér olyan 180 körül lesz, ha az egész be lesz fűtve.

Nem kell neki a 70 fokos előremenő, csak amikor pl 18 fok van a lakásban, és én felhúzom a termosztátot 22 fokra, akkor egy ideig a maximális előremenővel (70 fok) küldi meg a kazán a rendszert. Persze le tudom venni, hogy ne legyen 70 fokos a maximális előremenő, hanem pl csak 50. Ha már állandóanmegy a fűtés, akkor 40-50 fokos az előremenő.

Előzmény: joevagyok68 (68522)
molcajete 2013. szept. 20. © 68526

megy egy= még egy. :)

Előzmény: molcajete (68525)
molcajete 2013. szept. 20. © 68525

Az előző fűtési időszakokban mi volt a helyzet? Ha akkor is is ilyen durva emelkedés volt a nyomásban, akkor kevés a kazánban lévő kiegyenleítő tartály térfogata, kell a rendszerbe megy egy. Ha régen jó volt, akkor valamit most nem csinálsz jól.

Előzmény: kicsiati (68520)
joevagyok68 2013. szept. 20. © 68524

Miért ?

Legalább "könnyebben " légtelenedik.. :-)

De komolyan..

Gázkazánokba 3 bar-os a biztonsági.. Nem ? 

3-0,5=2,5

Attól kevesebb most :-)

Előzmény: sjohn (68521)
joevagyok68 2013. szept. 20. © 68523

"és még nincs is az összes radiátor beüzemelve fent."

CSak kell már most vagy kelleni fog egy + külső tágulási a rendszerbe !

Előzmény: kicsiati (68507)
joevagyok68 2013. szept. 20. © 68522

CSak úgy kíváncsiságból..

Milyen/mekkora teljesítményű kazán van rákötve ekkora radiátorokra ?

ÉS mekkora ( m2-légm3) az a hőszigetELETLEN ház, aminek most 65-70 fokos előremenő kell ?

Előzmény: kicsiati (68510)
sjohn 2013. szept. 20. © 68521

Sok.

Előzmény: kicsiati (68520)
kicsiati 2013. szept. 20. © 68520

Úgy néz ki, jobb lett. Hideg állapotban 1 bar nyomás volt a rendszerben, amikor felfűtötte a 60-70 fokos vízzel, akkor 2,2-ig ment fel.

kicsiati 2013. szept. 20. © 68519

Csak az a tágulási van, ami a kazánban található. 10l ürtartalmú, és gyárilag 0,75 bar nyomással van feltöltve. Most leengedtem a rendszert, és megnéztem a tartályt. Volt benne levegő, de elbénáztam, és nem tudtam megmérni, hogy mennyi. Végül kiengedtem belőle az egészet, és feltöltöttem 0,8 bár levegővel. Utána feltöltöttem a rendszert is, hogy 1 bar legyen. Most bekapcsoltam a fűtést, megnézem, mennyire megy fel a nyomás.

Előzmény: joevagyok68 (68517)
Regin__a 2013. szept. 20. © 68518

Jó napot!

 

Kezelek egy bérlakást, Bp.

Fökétusz kéményellenőrzésen volt

Nem talált kéményajtót ahol kormozhatna. Elképelhető hogy egy régi kéményhez nem éptettek ki ilyet, anno?

Nálam a 100 éves házban mindenhol van

 

A másik gond,  Hajdu V4 , vagy milyen,  vizmelegitő, a füstcsöve nem szabványos már cserélni kell.

Az ismert 100éves alucső könyökkel/pipával megy a kéménybe

Van erre valami új csere kötelezettség? Milyenre?

joevagyok68 2013. szept. 20. © 68517

Ez most mi ?

A kazánban lévő tágulási mérete és nyomása ?

 

 

Előzmény: kicsiati (68515)
kicsiati 2013. szept. 20. © 68516

Bocsánat, 10 lier

Előzmény: joevagyok68 (68512)
kicsiati 2013. szept. 20. © 68515

8 liter/0,75 bar

Előzmény: joevagyok68 (68512)
kicsiati 2013. szept. 20. © 68514

Bakker, most nézem, hogy a tágulási tartály az nem is a fűtésre van rákötve, hanem a melegvízre.

Indirekt rátolónk van, és a meleg vizes csőre van rákötve a tágulási.

Akkor csak az a tágulási van, ami a kazánban gyárilag benne van.

Előzmény: joevagyok68 (68512)
kicsiati 2013. szept. 20. © 68513

Vaillant turboTech Plusz. Amikor a rendszert csináltattuk, akkor úgy kértük, hogy az egész házat elvigye. Persze ettől még rakhatott fel kicsi tágulásit az emberke.

Majd leengedem a rendszerből a nyomást, és megpróbálom belőni a tágulásit.

A házi vízművemnél amikor nyomás alatt van a tartály, akkor is lehet bele levegőt fújni, és leengedni, úgy hogy ott eleve valami baj lehet.

Van valami táblázat amol meg lehetne nézni, hogy egy adott radiátor hány liter vizet tartalmaz?

Előzmény: joevagyok68 (68511)
joevagyok68 2013. szept. 20. © 68512

DE előtte azért csak be kéne lőni, hogy mennyi a víz és mekkora tágulási kell...

Előzmény: joevagyok68 (68511)
joevagyok68 2013. szept. 20. © 68511

"Ránézésre olyan 5-6 literes lehet."

Ránézésre akár kicsi is lehet.. :-))

 

Milyen kazánnal fűtöd a rendszert....Mert a gázkazánokban - általában -  van belső tágulási is...Csak ha már az előfeszítési

 

"Belefújni sem lehet levegőt, pedig kompresszorral próbáltam."

Amúgy is úgy kéne feltölteni ÉS beállítani a tágtartályban a  nyomást, hogy az le van választva a rendszerről vagy el lett engedve a nyomás a rendszerről.

Akkor kéne felnyomni.....valamennyire.. (mondjuk 0,8 bar-ra, majd feltölteni a rendszert 1 bar-ra.)...

 

Előzmény: kicsiati (68510)
kicsiati 2013. szept. 20. © 68510

Nem tudom pontosan mennyi víz van a rendszerben, mert még nem számoltam ki. Ezek a radiátorok vannak:

3 db 1800x600 DK

1 db 1900x600 DK

2 db 1400x600 DK

1 db 1200x600 DK

1 db 1250x600 törölközőszárítós

 

A tágulási tartályt nem tudom hány literes. 17cm az átmérője, és 25 cm a magassága. Ránézésre olyan 5-6 literes lehet. Az előfeszítési nyomást megnéztem, de nem mutat semmit a nyomásmérő. Benyomtam a kis autószelep pöckét, de semmi. Belefújni sem lehet levegőt, pedig kompresszorral próbáltam.

Előzmény: joevagyok68 (68508)
NeomatiK 2013. szept. 20. Creative Commons License 68509

Mondasz valamit! :)

 

Na jó, ha van benne gáz, akkor elhasználom.

Előzmény: joevagyok68 (68499)
joevagyok68 2013. szept. 20. © 68508

AZ anamnézis alapján....tágulási tartály "problém" lesz az..!

- likas

- vagy kevés benne az előfeszítési nyomás

 

Mennyi víz van a rendszerben ?

Mekkora a tágulási tartály ?

Mekkora anyomás benne ?  ( DE gondolom ezt kár is kérdeznem ... :-)))  )

Előzmény: kicsiati (68507)
kicsiati 2013. szept. 20. © 68507

Sziasztok!

 

Most csak esténként kell néha fűteni. Amikor bekapcsolom a fűtést, 20 fokos víz van a rendszerben. Amikor felfűti a vizet 60-70 fokra, akkor nagyon nagy lesz a nyomás a rendszerben, és kinyit a biztonsági szelep.

Eddig csak a földszinten volt fűtés, és ez nem jelentett gondot, mert pl alapból 1,2 volt a nyomás, felfűtve 2,0 bár. De most rá lett kötve az emeleten 3 radiátor, és az alap 1 báros nyomás, felfűtéskor 3 bárra megy fel, és még nincs is az összes radiátor beüzemelve fent.

Mit lehetne tenni? Vegyem le az előremenőt, hogy ne fűtse fel 70 fokra a vizet, csak mondjuk 50-re? Vagy van más okosság?

halaloszto 2013. szept. 20. Creative Commons License 68506

Jo lenne tudni az elokepzettseged, de azert megprobalom egyszeruen elmagyarazni.

 

1. a termosztat kimenete egy villanykapcsolo. ha kell futes, bekapcsolja. egyszeruen ket darab drot, amit osszeerint ha kell. attol potencialmentes, hogy elektromosan semmi koze a termosztat elektronikajahoz, taplalasahoz.

 

2. a kazan leirasaban a mondat azt jelenti, hogy ilyen termosztat kell neki, mint fent leirtam. a 24V csak azert van ott, hogy a kazan maga 24V-ot fog atkuldeni a termosztat kimeneten. nem tul erdekes informacio, max annyi haszna van hogy tudd milyen szigeteles kell ezekre a vezetekekre. 

 

3. a zonaszelep egy tok kulon teszta. Te vagy akinek itt ajanlottuk a zonaszelepet a garazsbol lett lakoszobahoz?

a vc6613 220V-os. Tehat a motorja 220-al megy. Van benne egy vegallaskapcsolo, ami szinten egy mezei villanykapcsolo. Ennek a kapcsolonak elektromosan semmi koze a motor taplalasahoz, teljesen fuggetlen.

 

Tehat a termosztat kapcsoloja 220-at fog kapcsolni a szelepallito villanymotorjara, a szelepallito vegallaskapcsoloja meg kapcsolja a kazant. A kettonek egymashoz semmi koze elektromosan, ket kulon aramkor, az egyikben 220V van, es te kuldod bele, a masikban meg ha a kazan doksijanak hiszunk 24V egyenaram, es a kazan kuldi bele.

 

Vajk

 

Előzmény: olvas0 (68505)
olvas0 2013. szept. 20. Creative Commons License 68505

"Fontos : a csatlakozót nullpotenciálos 24 V-os termosztáthoz kell csatlakoztatni, semmiképpen sem szabad a 230 V-os hálózatra csatlakoztatni"

részlet a használatiból.

E szerint 24V-os. akkor viszont a zonamotorom nem jó :(

Honeywell VC6613 helyett VC2611 kellene ha jól sejtem....

 

Előzmény: olvas0 (68504)
olvas0 2013. szept. 20. Creative Commons License 68504

sziasztok,

olyan ijedelmem van, hogy a termosztáton keresztül 220 megy, ez ugye nem igy van? Én eddig azt hittem hogy a termosztát csak egy inpulzust ad és nem folyik keresztül rajta a felhasznált áram, ezekszerint rosszul tudtam volna?

cirko: SD Isotwin Condens, termosztát Comphuterm q7

 

tangerine 2013. szept. 20. © 68503

1. szerintem mindegy

2. az nem elzáró kupak, csak egy szelepsapka, mint az autód kerekén lévő szelepen, ha lecsavarod (nyugodtan) meglátod a szelepet amin keresztül be lehet állítani a nyomását, ha a gyári nem megfelelő

Előzmény: szigma1 (68502)
szigma1 2013. szept. 19. © 68502

Érdeklődni szeretnék az ebben a fórumban is többször ajánlott EXTRAVAREM LC 0,16literes ivóvíz "mini" táguéási tartály beépítésével kapcsolatban:

-van-e jelentősége. hogy vízszintesen vagy függőlegesen építem be.

- a tetején lévő műanyag elzáró kupakot nyomáspróba esetén kell zárva tartani, üzemszerűen nem kell rajta lennie? vagy mi a szerepe?

Áki075 2013. szept. 19. © 68501

Rendelkezem egy Buderus UO12-24K típusú turbó gázkazánnal. Rendeltetésszerűen működik-e a készülék úgy, hogy melegvíz készítés közben kikapcsol, majd pár másodperc elteltével újra szikráztat és begyújt? Fűtéskor a szivattyút hosszabb ideig (kb.10-20 percen keresztül) folyamatosan üzemelteti, miközben a kazán többször kikapcsol , majd 10-60 másodperc szünetet tartva újra szikráztat és begyújt. A készüléket mindig a Buderus márkaszerelői szervizelték. Az első szerelő idején a készülék nem ilyen jelleggel üzemelt, hanem melegvíz készítés és fűtés során is a láng nagyságát változtatta. Nem produkálta a ki és bekapcsolást üzem közben. Szerelőváltást követően kezdte el a fenti működést a készülék. A jelenlegi Buderus szerelő állítása szerint a jelenlegi állapot a készülék normális működési mechanizmusa. Valós ez?

morgen66 2013. szept. 19. © 68500

Fölösleges hőveszteség , családi házba nem javasolt.

Előzmény: tomi1123 (68497)
joevagyok68 2013. szept. 19. © 68499

Amúgy meg miért nem lehet/akarod "kifogyasztani" ?

Ahogy fogy a cucc, a nyomás nem nő benne, hanem csökken...tehát a rizikó(d) is csökken.. :-))

Előzmény: NeomatiK (68491)
krisztian98 2013. szept. 19. © 68498

Ha nem fagy el a cső :)

 

Illetve a rendszer megfelelően kilégtelenedik...

 

felesleges hőveszteség szerintem...

Előzmény: tomi1123 (68497)
tomi1123 2013. szept. 19. © 68497

Sziasztok egy kérdéssel fordulnék hozzátok, ami az lenne, hogy szeretném megcsináltatni a családi házunk központi fűtését és egyszer az eggyik ismerősünk azt mondta, hogy ő a padláson vezette el a csőveket a radiátorokhoz és arra lennék kiváncsi, hogy ez milyen modón oldható meg? Váloszotokat előre is köszönüm szépen.

GeriSoft07 2013. szept. 19. © 68496

Köszi!

Így működik, ha ott rövidre zárom, jó, ha melegebbet kérek mint van, akkor elkezd fűteni, a görbe szerinti hőfokkal, ha alatta van, akkor 15 fokra átáll a FMV, és leáll a szivattyú az utánjárási idő leteltével

Persze a kazánszerviz nem válaszolt még a bejelentésre sem, majd ha jelentkeznek, megkérdezem, a kiterjesztett garanciás karbantartást kifizetni jó volt?

Előzmény: halaloszto (68473)
halaloszto 2013. szept. 19. Creative Commons License 68495

Ahogy az auto sem all meg amikor lejar a muszakija, a tartalyban sincs idozito, ami kilyukasztana amikor lejar a nyomasprobaja.

 

Vajk

Előzmény: NeomatiK (68491)
krisztian98 2013. szept. 19. © 68494

A kazán azért nem indul el, mert mikor indul a fűtés, akkor a szikráztató szikráztat.

Mikor begyújt a kazán, akkor az ionizációs áram-mal felügyeli, hogy sikerült-e begyújtás-e.

Ez a föld fele van.

 

A követekzőt kell csinálnod:

Kell 1db 1/1-es átételű leválasztó trafó 230/230-as.

 

A trafót földelni kell a trafó földelése a föld, a trafóból kijön a fázis és 0 ezt kösd be a kazánhoz.

 

UI: Garanciát nem vállalok, hogy minden sikerül-e, meg működni fog-e.

 

Üdv.:

K

sjohn 2013. szept. 19. © 68493

Nincs egy picit túlmisztifikálva a dolog?

Előzmény: gabrielke (68492)
gabrielke 2013. szept. 19. Creative Commons License 68492

Ha félsz tőle, akkor vidd ki az udvarra és ereszd ki belőle szép lassan a gázt.

 

Előzmény: NeomatiK (68491)
NeomatiK 2013. szept. 19. Creative Commons License 68491

köszönöm az infókat.

Most már csak abban reménykedem, hogyy szállítás közben nem lesz gond a régi gázpalackkal.

nixon70 2013. szept. 19. © 68490

Szvsz sima ár.

Előzmény: NeomatiK (68474)
nixon70 2013. szept. 19. © 68489

Nem az volt a kérdés.:-)))

Ha elviszi cserélni,elvileg ki kell cserélniük.

Előzmény: olvas0 (68456)
cat5409 2013. szept. 18. © 68488

van moderációs topic, ott tudsz kérni törlést.....

Előzmény: yaksi76 (68486)
Misland 2013. szept. 18. Creative Commons License 68487

Csak moderátor tud törölni.

Előzmény: yaksi76 (68486)
yaksi76 2013. szept. 18. © 68486

Ez az, köszönöm szépen!

 

Hozzászólást nem tudok törölni???

Előzmény: Misland (68485)
Misland 2013. szept. 18. Creative Commons License 68485

Inkább így:

 

Előzmény: yaksi76 (68483)
Wassernyolcas 2013. szept. 18. © 68484

Amikor gázpalackot cserélek benzinkutaknál, egyszer sem vettem észre, hogy a kezelőt érdekelte volna a palack bármilyen adata. W8.

Előzmény: NeomatiK (68474)
yaksi76 2013. szept. 18. © 68483
Előzmény: yaksi76 (68482)
yaksi76 2013. szept. 18. © 68482
Előzmény: sjohn (68479)
smith 2013. szept. 18. Creative Commons License 68481

Nekem nemtom, mióta lehetett itt egy ilyen elfekvő üres, amire hirtelen szükség lett.

Valamit brekegett a benzinkutas, hogy ezzel a "koronás" izéval a tetején ő most hogy fog elszámolni, mondjuk már a kérdést sem értettem, de a lényeg, hogy kicserélte. :-)

Előzmény: NeomatiK (68474)
molcajete 2013. szept. 18. © 68480

Húzd ki a kazán dugóját, mert áramütés lesz a vége!

Előzmény: yaksi76 (68477)
sjohn 2013. szept. 18. © 68479

Mellékeltem a rajzot,

 

Hová?

Előzmény: yaksi76 (68477)
yaksi76 2013. szept. 18. © 68478

Előzmény: yaksi76 (68477)
yaksi76 2013. szept. 18. © 68477

Köszi a segítséget!

 

Mellékeltem a rajzot, akkor ha jól sejtem, az 1-es nem kell, ugye?

Előzmény: sjohn (68476)
sjohn 2013. szept. 18. © 68476

Ha leveszed a termosztát héját, benne van a rajz.

Az a madzag nem kell, amelyikhez az van írva, hogy "0".

Előzmény: yaksi76 (68469)
GeriSoft07 2013. szept. 18. © 68475

Holnap lehet kiprobalom 

Előzmény: halaloszto (68473)
NeomatiK 2013. szept. 18. Creative Commons License 68474

Ohh! Köszi!

De akkor játszik az, amit olvas0 is ír, hogy elmegyek kicseréltetni és ezzel letudva részemről az ügy?

 

Plusz költséget felszámolnak ha meglátják a 20 évvel ezelőtti vizsgálat dátumát? Vagy csak sima gázcsere árat fizettetnek?

Előzmény: nixon70 (68454)
halaloszto 2013. szept. 18. Creative Commons License 68473

probald ki, nem? artani nem arthat, az egy mezei termosztat bemenet. ha ettol allandoan megy a szivattyu, majd keresed tovabb. de ha ettol minden jo lesz, akkor elkonyveled hogy szar a doksi es kesz.

 

Vajk

Előzmény: GeriSoft07 (68472)
GeriSoft07 2013. szept. 18. © 68472

Gondoltam rá, de az ha számozva is lenne, max 1-2 lehet nem 3-4

és ha elkezd nekem ettől nonstop menni a szivattyú, hát kivágom a retekbe az egészet :( nem azért veszek takarékos termosztátot, hogy a villanyszámla elvigye a szivattyúval

Előzmény: halaloszto (68470)
halaloszto 2013. szept. 18. Creative Commons License 68471

akkor ez egy viszonylag regi kazan.

a kazanoknak szokasuk, hogy nem mindegy hogy hogyan van bedugva a konnektorba, megforditva a dugot elkezd mukodni. a szivattyunak nyilvan mindegy, de a gyujtasnak nem. es a szunetmentesrol amikor megy, ugylatszik akkor sem jo.

 

Vajk

Előzmény: vaszol (68468)
halaloszto 2013. szept. 18. Creative Commons License 68470

http://www.saunierduval.hu/stepone/data/downloads_sd/28/00/00/semiacondensszerhu.pdf

 

nem ertek hozza, de kart nem okoz, es nagyon valoszinu hogy arra gondol, hogy a 14-15 oldalon az x17 csatlakozoban a baloldali ket pontot, ahova a moricka szobatermosztat jonne, rovidre kell zarni. ebus nelkul ez azt jelentene hogy a termosztat futest ker, kell futeni. tehat vagy fixen futeni fog, es akkor nemjo, vagy szotfogad az ebus termosztatnak.


Vajk

Előzmény: GeriSoft07 (68467)
yaksi76 2013. szept. 18. © 68469

Sziasztok!

 

A  következő problémám lenne, kérném a szakik segítségét:

 

A régi MMG 5013 termosztátunkat cserélném le egy új, programozhatóra. A probléma a követlező: Az MMG-hez három kábel jön az 1,2,4 . pontra bekötve sorban:  barna, zöld-sárga, fekete.

 

Viszont az újnak csak 2 csatlakozási pontja van, belső áramellátással (elem) rendelkezik. Típusa: Nimbusz HP-510.

 

Hogyan kellene ezt bekötni, hogy működjön? Csak fűtés van, hűtés (klíma) nincs.

 

Előre is nagyon köszönöm!

 

 

vaszol 2013. szept. 18. © 68468

Nem ír hibát! Hallani, hogy forog a keringető szivattyú, tehát minden rendben, csak éppen nincs szikra, nincs gyújtás.

A bekapcsolás gomb melleti zöld lámpa, és a fűtés melleti zöld lámpa világít a kazánon.

Kijelző nincs, ha hiba lenne, akkor a reset gomb előtt a narancssárga lámpa világítana, és megállna a keringető szivattyú is. De ez nem világít, dolgozik a kazán, csak gyújtás nélkül.

Előzmény: halaloszto (68466)
GeriSoft07 2013. szept. 18. © 68467

Semia condens, bocs... :)

Előzmény: halaloszto (68463)
halaloszto 2013. szept. 18. Creative Commons License 68466

amikor "nem gyujt be a kazan" akkor milyen hibat ir ki?

 

Vajk

Előzmény: vaszol (68464)
vaszol 2013. szept. 18. © 68465

Inkább ez lenne a fő kérdés, ami miatt ide felraktam:

 

Azt vettük még észre, hogy az inverter 220 +/- 10%-ot ad ki a specifikicáió szerint. A valóságban ez inkább 202-218 között van.

A kazánban lenne valami tiltás, hogy nem gyújt, ha nincs meg a 220(230) Volt?

 

Arra gondolok, hogy a szikráztató érzékeny lenne a feszültségre? Lehet állítani rajta?

Úgy emlékszem, annak idején volt ilyen gondunk, hogy nem gyújtott a kazán, vagy gyakran leállt. A szerelő állított valamit a szikráztatón, onnantól jó volt.

Előzmény: vaszol (68464)
vaszol 2013. szept. 18. © 68464

Az az érdekes az egészben, hogy elvittük egy másik helyre, másik kazánhoz.

Gond nélkül gyújt a kazán, és működik.

Be sem volt dugva az áram nélküli  konnektorba az inverter!  Csak simán akku + inverter, az inverterben egy elosztó, és a kazán meg fűt.

 

Ez a fázis cserélődés nem is érdekes, mert nem szünetmentesként akarom használni. A "fáziscsere" akkor történik meg, amikor be van dugva az inverter a konnektorba, és visszakapcsolom rá a hálózati áramot.

Előzmény: halaloszto (68462)
halaloszto 2013. szept. 18. Creative Commons License 68463

milyen kazan?

 

Vajk

Előzmény: GeriSoft07 (68461)
halaloszto 2013. szept. 18. Creative Commons License 68462

nem hiszem. a kerdezo is irja, hogy megfordul a fazis, meg megkeresem a fazist. bajban van, mert az inverter kimeneten nincs a szo hagyomanyos ertelmeben fazis. a halozatban a nullat es a fazist annyi kulonbozteti meg, hogy a ket kanoc kozul az egyik le van foldelve, meg ossze van kotve a zoldsargaval. az inverter kimeneten meg egyik sincs. es nem is biztos hogy lehet! nem szabad vele kiserletezni, mert mindenfele meglepetesek lehetnek.

 

Vajk

Előzmény: olvas0 (68459)
GeriSoft07 2013. szept. 18. © 68461

SD kazán szaki van erre?
ebus termosztát bekötve, nem indul a fűtés, minden más működik
"S.30
Hibaüzenet, nincs sem fűtés sem HMV igény. Ha EBUS helyiségtermoszátot csatlakoztattak a készülékhez, ellenőrizze, hogy a shunt a kazán vezérlőkártya 3 és4 pontja között van-e."

de nincs 3-4 pont a panelen, sem a rajzon!

citcat 18-16v 2013. szept. 18. © 68460

Tegyél elé "fázis egyengető kalapácsot". De viccen kívül vegyél egy fázis fordítót és egy Hf szűrőt a villanyosok biztos tudják hol lehet olcsón kapni.

Előzmény: vaszol (68457)
olvas0 2013. szept. 18. Creative Commons License 68459

nem lehet hogy csak simán nem elég az Amper???????

Előzmény: halaloszto (68458)
halaloszto 2013. szept. 18. Creative Commons License 68458

Az inverternek foldfuggetlen a kimenete, es ez a kazannak nem tetszik. Viszont baromira erteni kell mi tortenik ahhoz, hogy ezt valaki jol osszerakja. En sem vallalnam, de hasonlo szituacioban lattam mar falban vegigegett vezeteket.

 

Vajk

Előzmény: vaszol (68457)
vaszol 2013. szept. 18. © 68457

Hasonló problémám van, mi a véleményetek? Átmásolom ide a villanyszerelés topicból.

 

Quadriga Microsystem 21 RFFi  (Ariston ! gyakorlatilag 100% ugyanaz )  + 125 literes BACD tartály - inverter segítségével üzemeltetés

 

Volt tavasszal ez a hóhelyzet, nem volt áram, így a kazán sem ment, nem tudtunk fűteni. Quadriga Microsystem 21 RFFI.

Hogy ez a helyzet még egyszer ne következzen be, a következőt találtuk ki:

A kazán vezérlése direktbe be volt kötve a ház elektromos hálózatába. Ezt egy villanyszerelő kiszedte, rakott rá egy villás dugót.

Így a kazán és a vezérlés is egy elosztóba bedugható.

A vezérlés alatt azt értem, hogy van a falon egy külön doboz, 2 relével. Az egyik a radiátoros fűtést, a másik a padlófűtést indítja.

 

A termosztátokból ide fut a jel, behúz a relé, kapcsolja a kazánt.

Kipróbáltuk, hogy a nappaliból (a másik szobából, egy konnektorból) egy elosztóval hoztunk áramot. Indítás előtt ki kellet mérni, hol a fázis, és úgy bedugni a csatlakozókat. Minden tökéletesen működik, megy a fűtés.

 

Áramszünet eseten ez lenne a megoldás:

- van egy valós szinuszos inverterem Soho SH800 640W

- ezt egy Banner Energy Bull 130 Ah akku látja el árammal.

 

A probléma a következő:

- lekapcsolom a kismegszakítót a kazánnál, mintha áramszünet lenne.

- az elosztót bedugom az inverterbe, kimérem hol a fázis, bedugom a dugókat, így a kazánnak működnie kell.

- az invertert bedugom a konnektorba (amiben most nincs áram), hogy biztosan legyen földelés.

- a termosztátot feljebb veszem, hogy bekapcsoljon a fűtés

- a vezérlés adja a jelet a kazánnak, kapcsol a kazán

- az inverterről a kazán és a vezérlés kap áramot, a keringető szivattyú elindul

- DE a kazán nem gyújt be!

Mi lehet a probléma? Van valakinek ötlete?

 

Az inverter használható szünetmentes módban is.

- minden ugyanúgy összekábelezve

- ekkor annyi a változás, hogy áramszünet esetén adja csak az áramot az akkuból az inverter, egyébként a hálózatos 220-at használja.

- lekapcsolom a hálózati áramot.

- az inverter elkezd akkuról dolgozni

- ugyanúgy nem gyújt be a kazán.

- DE amint felnyomom a kismegszakítót (visszajön a hálózatos áram), azonnal begyújt. Igaz, hogy le is áll pár másodperc múlva, mert a fázis felcserélődik az inverteren.

De legalább begyújt!!

 

 

Azt vettük még észre, hogy az inverter 220 +/- 10%-ot ad ki a specifikicáió szerint. A valóságban ez inkább 202-218 között van.

A kazánban lenne valami tiltás, hogy nem gyújt, ha nincs meg a 220(230) Volt?

 

Arra gondolok, hogy a szikráztató érzékeny lenne a feszültségre? Lehet állítani rajta?

Úgy emlékszem, annak idején volt ilyen gondunk, hogy nem gyújtott a kazán, vagy gyakran leállt. A szerelő állított valamit a szikráztatón, onnantól jó volt.

 

 

Bármi ötlet van, kérem jelezzétek!

Nem létezik, hogy nincs megoldás! Nem akarok még egyszer napokig fagyoskodni!

 

 

Előzmény: kjanik (39655)
olvas0 2013. szept. 18. Creative Commons License 68456

na de elviszi cserélni és ki lesz cserélve nem???? :)

 

Előzmény: nixon70 (68454)
nixon70 2013. szept. 18. © 68455
Előzmény: nixon70 (68454)
nixon70 2013. szept. 18. © 68454

Nem!

5 vagy 10 évente kötelező a palackok felülvizsgálata,nyomáspróbája,e megléte nélkül nem használható.

Előzmény: NeomatiK (68447)
sjohn 2013. szept. 18. © 68453

Szerintem ügyes!

 

Egy egyszerű kérdéssel jól megdolgoztatott, eredményesen, mert ott a megoldás, tálcán.:--))

Előzmény: joevagyok68 (68452)
joevagyok68 2013. szept. 18. © 68452

tervezési segédlet

http://www.saunierduval.hu/termekek/hagyomanyos/semia/

letölt > 9.olda > 17-es "alkatrész"..

 

 

Amúgy meg milyen webmester az ilyen  ???  :-)))))

Előzmény: WebMester (68449)
joevagyok68 2013. szept. 18. © 68451

Amúgy meg...Gug Lee a barátod !

Kezelési leírás

http://www.saunierduval.hu/termekek/hagyomanyos/semia/

letölt

30.oldal > rendszer leürítése  > kép > tekerentyűs "csap".1-es számú..

Talán az az...

:-)

Előzmény: WebMester (68449)
joevagyok68 2013. szept. 18. © 68450

"Van egy kék tekerő, de azzal csak növelni lehet a nyomást, csökkenteni nem."

Ezek szerint Te növelted meg a nyomást 3,5 bar ra ?  :-))

 

Ha igen...miért?

 

Lehetséges ok, hogy :

-kilikaddt a tágulási

- nyomás leesett

- te feltöltötted "rendes" szintre

- majd mivel nem tudott tágulni, megnőtt a nyomás a rendszerben

 

Nemeztörtént ?  :-)

 

Amúgy kell legyen rajta leeresztő csap is valahol.....

Előzmény: WebMester (68449)
WebMester 2013. szept. 18. Creative Commons License 68449

Sziasztok!

 

Saunier Duval Semia típusú gázkazánom van, és az a gond, hogy már sok ideje pirosban van a nyomásmérő (3,5 bar körül). És emiatt folyamatosan csepeg a víz a biztonsági szelepből, a cseppek szépen lefolynak a kazán csövein, majd a falon, jó vastag rozsdacsíkot hagyva.

 

Hogyan lehet gyorsan levinni a nyomást a zöld részbe? Próbáltam kikapcsolni a kazán több órára, de nem nagyon ment le a nyomás. Van egy kék tekerő, de azzal csak növelni lehet a nyomást, csökkenteni nem.

Gyurco78 2013. szept. 18. Creative Commons License 68448

Csak nem oldalsó kivezetés, mert akkor 10 méter kémény a lakáson belül megy, és az is igen érdekes lehet.

Előzmény: morgen66 (68445)
NeomatiK 2013. szept. 18. Creative Commons License 68447

Sziaszok!

 

Kb 20 éve a garázsban álló, azóta nem használt PB gázpalack használható, ha van még benne gáz?

_istvan_ 2013. szept. 17. Creative Commons License 68446

Köszi!

 

Ebbe az 5-6 cm-be már a csövek is bennevannak? Vagy csövek 2 cm betonban+ 5-6 cm betonréteg. (egyszerre betonozva persze.)

Előzmény: gabrielke (68427)
morgen66 2013. szept. 17. © 68445

Szerintem a vizes munkadíjja nem sok.

 

Tízméteres kéménycső falon kiütve, ez érdekes,oldalfalon kivezetni füstcsövet nem lehet,ha függőleges a kivezetés akkor oké.

 

Kondenzációs kazán benne van az árban? 

 

A kazán lehet 200 000 de lehet 500 000 ft is

 

Padlóban nem tudod a csövet elvinni,esetleg falon kívül?

 

Szétvésni az egész lakást egy fűtésszerelés miatt,hát nem tudom,persze ha az egészet felújjítod akkor más.

Előzmény: hdcsaba87 (68443)
Dunit 2013. szept. 17. © 68444

 Kicsit húzós, de nem irreális.

 Egy fűtés és gázprojekt áll kb. 50 költsévetési tételből, így hogy melyik a kiugró, nem lehet megmondani.

 

 

 Néhány észrevétel  : az hogy 15 cm -es a radiátor semmit sem mond. Egy radiátornak 3 mérete van.

 A gázterv és a gázszolgáltatónak fizetendő díj nem sok, kár volt azt kihagyni. Én inkább a gáztervvel kezdeném.

Pár tétel és annak költsége  :  Gázterv 35 eft, kémény 250 -300 eft, radiátorok kb.  150 eft.

 

 

  " a kondenzációs kazán vízelvezetésének megoldása" ez a tétel mennyi lenne ?

 Munkadíjra és anyagra ?

 Kicsit részletesebb infó alapján megmondjuk ( talán ), hogy mi az ami kiugró tétel )

 maga a 75 eft se sok a vízes munkára. Habár azért nem tudható mennyi pl. a feltárás, az a csaptelep kialakítás mit takar, vagy csak felszerelni kell azokat ?

 

 

 Az mit jelent hogy polgári lakás ?  Annó a hirdetők probálták így vonzóvátenni az amúgy szörnyű lakásokat, nálam nem lettek ezzel nyerők. Nos a tied nyilván más kategória.

 

 Van egyáltalán leírt költségvetésed , beárazva ?

 

  

Előzmény: hdcsaba87 (68443)
hdcsaba87 2013. szept. 17. © 68443

Sziasztok!

 

 

77 négyzetméteres polgári jellegű lakás (belmagasság 3,3 méter) teljes fűtéskialakítását tervezem.

 

Az eddig kapott árajánlat (kondenzációs kazánnal, a nappalikban 15 cm-es radiátorokkal, csövek falban vésve, 10 méteres kéménycső falon kiütve) 1.25 millió forint, amiben nincs benne a gázterv, és a gázszolgáltatónak fizetendő plusz költség)

 

Vízszerelési munkálatokra +75 ezer forintos munkadíjat mondtak. 

Amiben benne van egy kád beépítése és rögzítése, 3 csaptelep kialakítása, egy wc csere, és a kondenzációs kazán vízelvezetésének megoldása. Annyit hozzátennék, hogy a kazán központi helyen van, így maximum 4 métert kell a vízvezetéknek mennie.

 

Mi a véleményetek?

halaloszto 2013. szept. 17. Creative Commons License 68442

mechanikailag ertem, hasznalhatosagilag vannak ketsegeim. vizes kezzel nyulkalni egy likba a torolkozoert, stb. akkor mar inkabb egy szeles fiok, aminek ilyen kapaszkodorud alaku fogantyuja van, es azon log a keztorlo. a szifon meg hatul, vagy akar kozepen, es a fioknak van kozepen egy rekesze, ahova nem er pakolni.

 

Vajk

Előzmény: Szunyó (68440)
venuto 2013. szept. 17. © 68441

merci bien  ?  :--)

Előzmény: Misland (68425)
Szunyó 2013. szept. 16. © 68440

Ez csak kéztörlő! :)
Mondjuk gardróbba való kihúzható vállfatartó újrahasznosításával gondoltam megoldani, ami akár kihúzva is maradhat, ha túl vizes lenne a törölköző.

Előzmény: halaloszto (68439)
halaloszto 2013. szept. 16. Creative Commons License 68439

???

 

A torolkozot ha eldugod egy kis lukba kozepen, az eletben nem fog megszaradni.

 

Vajk

Előzmény: Szunyó (68438)
Szunyó 2013. szept. 16. © 68438

Ó, köszönöm, máris sokat segítettetek! :) A képekkel különösen!

 

Valójában egyetlen lefolyója van a mosdónak középen, de helyhiány miatt a törölközőtartókat is be kell terveznem a bútorba. Azt pedig pont középre kellene.

 

nixon70 2013. szept. 16. © 68437

Naezaz.:-)))

Thx.

Előzmény: halaloszto (68436)
halaloszto 2013. szept. 16. Creative Commons License 68436
Előzmény: nixon70 (68434)
halaloszto 2013. szept. 16. Creative Commons License 68435

http://www.szaniteronline.hu/hl_helytakarekos_mosdo_szifon_hl137.html

 

http://csapkiraly.com/index.php?route=product/product&product_id=4815

 

 

Nekem ikeas van, annak is ez a modszere, nemtudom adnak-e kulon az ikeaban.

 

Vajk

Előzmény: halaloszto (68432)
nixon70 2013. szept. 16. © 68434

Bameg....

Google- képek- csőszifon

Előzmény: nixon70 (68433)
nixon70 2013. szept. 16. © 68433

Ilyesmire gondolsz?

Előzmény: Szunyó (68430)
halaloszto 2013. szept. 16. Creative Commons License 68432

Olyan cucc letezik, ami a lefolyotol jo laposan indul el. Igy vagy hatraviszed a falhoz, es oda teszed a szifont (a fiok melyseget korlatozza), vagy kozepre viszed mindkettot, es akkor ketoldalt lehet ket rendes fiok, amik kozott 10cm ki van hagyva kozepen.

 

Vajk

Előzmény: Szunyó (68430)
cat5409 2013. szept. 16. © 68431

müanyag, flexibils - mindenhol kapható.....

Előzmény: Szunyó (68430)
Szunyó 2013. szept. 16. © 68430

Sziasztok!

 

Pultra (mosdószekrényre) ültethető, 130 cm széles dupla mosdónk van.

Asztalossal készített szekrény menne alá. Van-e olyan "lapos" szifon, ami miatt max. csak a felső fiókok mélységét kellene feláldozni és nem az egész szekrény hátsó részét?

 

Előre is köszönöm a választ!

gabrielke 2013. szept. 16. Creative Commons License 68429

12 kör és Grundfos Alpha2 25-40-es, de erősen gondolkozom azon, hogy az egyik 25-60-assal felcserélem.

 

Előzmény: C20NE (68428)
C20NE 2013. szept. 16. Creative Commons License 68428

Hány köröd van és mekkora szivattyúval tolod bele a vizet?

Előzmény: gabrielke (68427)
gabrielke 2013. szept. 16. Creative Commons License 68427

5-6 cm ha jól emlékszem. Jó méretezés, nagy tömegáram a lényeg, nálam 1 óra után érezhető a padló langyossága pedig 28-29 fokos vízzel tolom.

Ne legyen 70m-nél hosszabb köröd és legyen az egész korrektül kiszámolva.

 

Előzmény: _istvan_ (68426)
_istvan_ 2013. szept. 16. Creative Commons License 68426

Sziasztok!

 

Kivitelezési kérdés:

Padlófűtés esetén a szerelőbetonra jön lépésálló hungarocell szigetelés, hőtükör fólia, síkháló, padlófűtés cső, majd végül beton. Az a kérdés, hogy a felső betorrétegnek milyen vastagnak kellene lenni optimális esetben, hogy még ne repedezzen, de ne is tartson az átmelegítése 5 órán keresztül?

Misland 2013. szept. 16. Creative Commons License 68425

Az egy hozzászólás száma, miben az APC300-at ajánlja.

 

Az APC 300 dokumentációjában pedig szerepel is a szinuszos jelforma.

Előzmény: venuto (68423)
venuto 2013. szept. 16. © 68424

Kedves  Ti . 

---1., Van-e most a vaterán  szerintetek  ollan  szünetmentes  tápegység , ami RS 25 / 70r Wilohoz  jó (  színuszos , nem  deltás  kimenőjelú ) ?  Melyik , Édesapák  ? 

---2., Írjatok valamit  a cucc  akkucseréléséről  is  ,  hal  ehet . 

 

  venuto

venuto 2013. szept. 16. © 68423

Válaszodból  egy  szót  sem  értek . Mi  az  a  szám  ? 

 

  köszönettel  :  venuto

Előzmény: Qkorica (68417)
C20NE 2013. szept. 16. Creative Commons License 68422
Előzmény: NeomatiK (68420)
C20NE 2013. szept. 16. Creative Commons License 68421

2,5bar a biztonsági szelep, ha elmegy a nyomás a tágulásiból, Te rátöltesz, mert nem veszed észre, majd a nyonmás felmegy rendesen, igencsak a közelébe kerülsz a 3bar-nak!

Előzmény: NeomatiK (68420)
NeomatiK 2013. szept. 16. Creative Commons License 68420

A vezetékes hidegvízhálózatbabn van kb 6bar nyomás. Padlófűtésrendszernél egy 40W-os szivattyúból nem nézem ki, hogy ekkora nyomásra képes. Meg ugyebár kering a rendszer.

Van valakinek adata, hogy mennyi nyomás van a gyakorlatban a padlófűtési körben?

Előzmény: NeomatiK (68418)
NeomatiK 2013. szept. 16. Creative Commons License 68419

Természetesen nem csak az számít, de szeretnék olcsón jót :)

Előzmény: Wattocsak (68412)
NeomatiK 2013. szept. 16. Creative Commons License 68418

Néztem HAKA, PipeLife csövet is, az is 3bar-os.

Rakhattak volna rá valami felségjelzést, hogy ki a gyártója, mert ott azon a weblapon nem derül ki sajnos.

Előzmény: C20NE (68411)
Qkorica 2013. szept. 16. © 68417

68400

Előzmény: venuto (68409)
gmkiev 2013. szept. 16. © 68416

Lehet kapni akár 100-as méretben is szürke csőszigetelő hélyat. Könnyen lehet bánni vele és nem is oly drága.

Előzmény: gabrielke (68415)
gabrielke 2013. szept. 16. Creative Commons License 68415

Köszi. Hogyan kéne szigetelni?

 

Előzmény: gmkiev (68414)
gmkiev 2013. szept. 16. © 68414

Vízszintesen, kifelé lejtéssel.

Előzmény: gabrielke (68413)
gabrielke 2013. szept. 16. Creative Commons License 68413

Fürdőszobai szellőző ventillátort hogyan érdemes kivezetni? Függőlegesen ki a tetőn vagy vízszintesen ki a falon?

Penészedés, kondenzvíz, egyebek... ?

 

Wattocsak 2013. szept. 15. © 68412

Egy olyan csövet akarsz a betonba tenni amiről a legfontosabb infó az ára? Szeretsz veszélyesen élni:-)

Előzmény: NeomatiK (68410)
C20NE 2013. szept. 15. Creative Commons License 68411

Én 3bar maximális nyomású csövet nem vennék. 6bar szerintem amitől nyugodtan aludnál.

Előzmény: NeomatiK (68410)
NeomatiK 2013. szept. 15. Creative Commons License 68410

Találtam egy igen jóáras 20-as padlófűtéscsövet. 152Ft/m.

 

http://padlofutes.unas.hu/spd/179585/DN-20-Pe-Diffuz-mentes-padlofutes-cso

 

Ismeritek, milyen termék lehet?

venuto 2013. szept. 15. © 68409

Hellóka . Téma  :  szünetmentes  táp  kérdée . 

---1., Amikor  megvettük  a  vegyestüzelésű Kalthermet , még nem tudtuk , hogy csak hétvégeken  fogjuk használni tudni  , hiszen  munkanapokon  estve érünk  haza , már  nem  érdemes  befűteni a vegyestüzelésűbe . 

---2., Ennek  következtében mivel egy  hét  7 napból  áll  ,  az  esélye  annak , hogy  beüt  az  áramszünet 2/7 .

---3., továbbcsökkenti  a  robbanásveszélyt , hogy  nem  megy a  kazán 60-70 foknál  följebb , és  itt van  még  az  is , hogy a radiátoroknak csak  a kb egyharmadának  a  befűtésére  szokott  pénzünk  lenni , így  ha  akármi  baj  lenne , csak  annyi  van , hogy  rányitnám  a  többi  fogyasztót (  egy  effélét  már  kellett  csináljak , amikor  vagy 90--100 fokra fölment  a  gép , de  azonnal vissza  is  hűtöttem). 

 

 

Mindezek  mellett  kérdések  a  Nagyokhoz  a  hi--fistől . 

 

---1., Van-e most a vaterán  szerintetek  ollan  szünetmentes  tápegység , ami RS 25 / 70r Wilohoz  jó (  színuszos , nem  deltás  kimenőjelú ) ?  Melyik , Édesapák  ? 

---2., Írjatok valamit  a cucc  akkucseréléséről  is  ,  hal  ehet . 

 

  venutotok

silver25 2013. szept. 14. © 68408

Ajjaj hamarabb járt a szám, mint hogy visszaolvastam volna.

 

Na nekikezdek visszaolvasgatni...

silver25 2013. szept. 14. © 68407

Sziasztok!

 

Tud valaki pontosabbat a gázkészülékek kötelező felülvizsgálatáról?

Valamint az ablaktalan fürdőszoba vs gáz vízmelegítő használatáról?

Nyillászáró csere esetén konyhába szellőztető rendszer építéséről?

 

Előre is köszönöm a válaszokat.

gmkiev 2013. szept. 14. © 68406

Pets! :)

 

Előzmény: Mezőföldi 2 (68404)
Mezőföldi 2 2013. szept. 14. © 68404

 Pityuka nem érteni, ma már többet nem mesélni, menni csirkét sütni !

Előzmény: gmkiev (68402)
Mezőföldi 2 2013. szept. 14. © 68403

 Kezdeném a pb. gáztűzhelyek üzembe helyezésével.

Kezdetekben még eleve mindenki nem is juthatott hozzá. Külön kiutalásra  ( ilyen - olyan érdemek alapján ) juthatott hozzá a pógár.

 Tehát ha megvolt az engedély,  megvette a készüléket,  majd jött az üzembehelyző szerelő, aki hozta redultort  - szemlézett, azaz megnézta hogy megvannak e az üzemelés feltételei  - kioktatta a felhasználót, majd felszerete a reduktort, gáztömörséget vizsgált,   fizettünk és elment. Nos ez már réges régen a múlté. Ma boldog boldogtalan vehet pb. gáztűzhelyt,  úgy szereli fel ahogy tudja, senki sem ellenőrzi. Ugyan felhívják a figyelmét a  Gombsz  - GMBsz  - MSzb betartására , de ezeket a többség nem ismeri.

 Új készüléknél ugyan elviekben szükséges még az üzembehelyező, de ezt leszarja mindenki. Garancia csak így van a készülékre, de egy készülék nem romolhat el ( van kivétel, majd erről később ).

 Nos ezt azért tudják a felhasználók, de még azt a fáradtságot se veszik, hogy legalább az ólcsóbb általános gázszerelővel szereltetnék fel.

 A pb. használó emberek általában vidéki és szerényebb körülmények között élő emberek.

 A vezetékes gáznál már azért nem ennyire rossz a helyzet. Ott eleve  ellenőrzi a vezetékeket először az engedélyes, majd mivel garancia csak így van  a legtöbb felhasználó ( magam is ) csak ráfanyalodik a gyártó/kereskedő által kijelölt üzembehelyezőre. Ugyanolyan gázszerelő mint atöbbi, csak pecsétjoggal felruházva. A díjuk azért nem annyi mint a mezei gázszerelőé, hanem kb. a duplája. Kibírható.

 Nos ezek a gázszerelők mégegyszer ellenórzik a körülményeket,ellenőrzika gázkészülék tömörségét, beszebályozzák és  jelentik a munkát a szolgáltatónak.

 Elviekben ugyanezt egy másik szerelő és megtehetnék.

 Megjegyzés : 

 Az új készülékeket ugyan a gyárban  nyomáspróbázzák, beszabályozzák, de szállításkor és a kereskedelemben bármi történhet pl. sérül,  elveszti a gáztömörségét    ezért a szerelői végső ellenőrzés indokolt- a gáz veszélyes  !

gmkiev 2013. szept. 14. © 68402

Na a "nem publikus"  rovatban legyél.

Ha van neved meg a "bárcádnak" száma akkor csicseregjél itt!

Csók Pista Bácsi! :))))

 

Előzmény: Mezőföldi 2 (68401)
Mezőföldi 2 2013. szept. 14. © 68401

 Most vagy nem érted vagy nem akarod.

Tehát a jelenlegi felállás esetén a fogyasztó ha úgydönt, hogy  megvizsgáltatja a rendszerét akkor kihív egy fizetős felülvizsgálót.

 Ez tesz ilyen olyan megállapításokat, amikről tájékoztatja az ügyfelet és az engedéyest ( a szolgáltatót ).

 A megállapításokat , a teendőket nyilván meg kell csináltatni - jó pénzért, majja  vagy papírokkal vagy kivitlezői papírokkal igazolni kell az engedélyes felé a végre hajtást - gondolom így van még ilyen procedurát soha sem vittem végig mint  a többség se.

 Na de mi van akkor ha azonnali beavatkozás szükséges  ? Ez szerintem pl. a gázszivárgás lehet, van e jogköre egy felülvizsgálónak a gázt azonnal elzárni vagy  értesíti az engedélyest  aki jön és elzárja gázt ?

  Ha a szolgáltató csinálja a szemlét akkor evidens , hogy neki azonnali intézkedési joga van.

 

 Egy vizsgálatkor, de még egy egyszerű készülék üzembehelyezéskor is  érdekes és néha tisztázatlan jogi meg egyéb esetek merülhetnek fel.

Kb. 8-9 gáztűzhely és ugyan annyi kazán átadáson estem át .  Mindegyik érdekes volt. Majd leírogatom.

 Voltak simák és voltak tanúlságosak.

Előzmény: sjohn (68398)
Qkorica 2013. szept. 14. © 68400
Előzmény: venuto (68390)
gmkiev 2013. szept. 14. © 68399

El!

Úgy hívják őket: "Engedélyes"! :)))))

Ha őknem, abban az esetben a katasztrófa védők!

Ja! "Oszt jónapot"

 

Előzmény: sjohn (68398)
sjohn 2013. szept. 13. © 68398

Sőt 5 perces ellenőrzés alapján azonnal elzárhatják a gázt !

 

Kik?

Előzmény: Mezőföldi 2 (68395)
sjohn 2013. szept. 13. © 68397

ok, de ez csak az előkészítésről, nem pedig a végrehajtásról szó...

Előzmény: Misland (68393)
Misland 2013. szept. 13. Creative Commons License 68396

A vízmelegítőnél a gyújtóláng egy érdekes kérdés, én sok évig égettem folyamatosan, míg egy nyáron, amikor ugyebár nem megy a fűtés, mérni kezdtem a fogyasztását. Pontosan már nem emlékszem, de meglepően sokat elvitt az a kis láng.

 

Láttam viszont olyan vízmelegítőt, ami csak vízvételezésnél gyújtja be magát, elemről működő elektronika adja benne a szikrát.

Előzmény: emery2 (68394)
Mezőföldi 2 2013. szept. 13. © 68395

 Tény , hogy az ellenőrzés ingyenes lesz.

 

De  az ellenőrzés alapján  készített  ukáz műveletei  nem !

 

   Sőt 5 perces ellenőrzés alapján azonnal elzárhatják a gázt !

emery2 2013. szept. 13. © 68394

Jó estét !

 

Azt szeretném kérdezni, hogy az előző hozzászólásomban bemutatott konvektoroknál létezik jobb hatásfokkal működő (ezáltal gazdaságosabb)

újabb konstrukciójú konvektor, vagy ezeknek mind egyforma a hatásfoka, csak ép a teljesitmény és a külső más.  Olvastam olyat is a neten, hogy az ujabb tipusok gazdaságosabbak. Ez valós vagy csak marketing ? 

 

Személy szerint a Zeusz F8.50F vagy a Zeusz GF35F tetszene is.  Másik alternativa a gazdaságosság jegyében az esetleges vízmelegitő csere.  Ezzel is lehetne spórolni ?

Köszönöm a válaszokat.

Előzmény: emery2 (68365)
Misland 2013. szept. 13. Creative Commons License 68393

A pontosabb részletekhez meg kellene várni a hónap végét, de állítólag 2014 közepéig kapunk haladékot a vizsgálat elvégzésére, valamint valószínűleg azokat is kompenzálják (valamilyen szinten), akik már fizettek a vizsgálatért.

 

 

A képet úgy raktam fel, hogy a megjelenő ablakban ismét rákattintva eredeti felbontásban is látható, elvileg.

 

Itt is írnak ezt-azt, hátha valakit érdekel:

 

http://www.tigaz.hu/media/hirek/2013/tajekoztatas-a-kotelezo-muszaki-felulvizsgalatrol

 

 

 

 

Előzmény: sjohn (68389)
C20NE 2013. szept. 13. Creative Commons License 68392

Olyasmi! A lényeg, hogy olyan paraméterű feszültséggel lássa el a berendezést mint ami az oszlopról bejövő vezetéken jönne, ha nem lenne áramszünet.

 

Pl. APC SMART sorozat

 

 

Előzmény: venuto (68390)
gmkiev 2013. szept. 13. © 68391

Tőlem ne kérdezd, én semmilyet sem vennék. :))))

Előzmény: venuto (68390)
venuto 2013. szept. 13. © 68390

Bátyám , mi  az , hogy  színuszos kimenet ,  Olyan ez , mint nálunk hi-fibuziknál  a  színuszos  konverter  a  kutyaütő inverterekhez  képest ? Te  milyet  vennél  háromfokozatú  Wilohoz ? 

 

Köszike ( más  is  segíthetne . . . )

 

  venuto

Előzmény: gmkiev (68387)
sjohn 2013. szept. 13. © 68389

"hiszen jön a kötelező ellenőrzés."

 

Igen?

Mit tudsz, mikor?

Ki fizeti?

 

Előzmény: Misland (68388)
Misland 2013. szept. 13. Creative Commons License 68388

Teljesen félreértitek, nyilvánvalóan kénytelen leszek elvégezni, amit kell, hiszen jön a kötelező ellenőrzés. A golyóscsap eldugózása nem egy nagy kaland, vagy ha kell, majd veszek oda is bekötőcsövet.

 

Csak leírtam röviden a hátteret, hogy érthetőbb legyen a helyzet.

Előzmény: gmkiev (68382)
gmkiev 2013. szept. 13. © 68387

Köszi! De olvastam.

Előzmény: gabrielke (68385)
gabrielke 2013. szept. 13. Creative Commons License 68386

Szerintem próbáld meg másképp megoldani a kérdést (valami biztonsági szelep, nemtudom), mert a szünetmentes is ha bír 1 órát de neked 2 kéne akkor pont ugyanott leszel. Szivattyúhoz amúgy rendes szinuszos kimenet illik, az olcsók négyszög-árama nem lesz jó neki. És persze akkut is kell cserélned 2-3 évente, az meg úgy már nem lesz olcsó fűtés.

 

Előzmény: venuto (68383)
gabrielke 2013. szept. 13. Creative Commons License 68385

vegyestüzelés, helló...

 

Előzmény: gmkiev (68384)
gmkiev 2013. szept. 13. © 68384

A szünetmentes táp, az új kor "diadala"! Egy jól kiépített fűtésrendszere kibír egy két áramszünetet.

Nem kell ezt a dolgot dramatizálni ennyire.

Előzmény: venuto (68383)
venuto 2013. szept. 13. © 68383

Szerbusztok . 

Vegyestüzelésű  Kaltherm már  egy  éve . Mondja  a  jámbor , kéne  hozzá  szünetmentes  táp . Milyet  vegyek ?  Amik  a  vaterán  vannak , azok ( kompjúterekhez  valók ? ) jók  ? Mert  egy  benzinnek  mindegy , hogy  milyen  autóba  töltik , de  a 3-fokozatű Wilomhoz  mire  ügyeljek , Gyerekek , mit  vegyek , milyet  ne ? 

 

köszönettel  :  venuto

gmkiev 2013. szept. 13. © 68382

Miért kérdezel? Ha nem érdekel a válasz!

Előzmény: Misland (68380)
Mezőföldi 2 2013. szept. 13. © 68381

 Azért ha már kérdeztél , fogadd meg a tanácsot ! Tegyél arra az árván maradt gömbcsapra még egy kupakot - meneteset tőmítéssel. Nincs gyerek, de egy vendég gyerek csak akad, a baj mindig váratlanul jön.

 A fémszövetes flex bekötést nem azért szüntették meg,  mivel szivároghat, hanem egy váratlan tűznél nem olyan gyors a gázömlés, ill. ennek a bekötőnek az élettartalma korlátozott.

Előzmény: Misland (68380)
Misland 2013. szept. 13. Creative Commons License 68380

Köszönöm a válaszokat, a lakásban két konvektor egymással fel lett cserélve, utána a másik már nem lett bekötve, mert nincs rá szükség. Gyerek nincs a lakásban, a csonkot senki nem nyitja meg.

 

Valamint korábban merev bekötése volt (régi épület), amit szerelni is nehézkesebb, helyette hajlékony cső volt tervbe véve, ami épp a szükségtelenség miatt nem lett meg. Amúgy megvan még az eredeti vas könyök is, a pincében.

Előzmény: Mezőföldi 2 (68379)
Mezőföldi 2 2013. szept. 13. © 68379

Minden olyan  megoldást/kialakítást meg kell szüntetni, ami gázömlés lehetőségét idéz(het)i elő.

 Így pl.   bekötő csőhiánya esetén egy vétlem mozdulattal is gázömlés lehet. Azért a gyólyós csap végére minimum egy un. kupakot tehetnél, tömítéssel, addig is mig a felülvizsgáló mást nem mond.

 Több kérdés is felmerül, pl. az hogy ki vette le azta bekötő csővet ? Elég felelőtlen alak lehetet, ha úgy hagyta, aki meg kérdezi minimum nem ért a gázhoz.

 Az egy más dolog, hogy  legalább 3-4 esetben láttam ilyen un. félbehagyott felelőtlenségeket a lakásszemléim során.

 Tehát a flexi csöveket a szabályos un. inox bekötőkre cserélni, a konvektor bekotést szintén szabályosra kiegészíteni és aztán hivni a feleülvizsgálót - természetesen ezeket a műveleteket is csak gázszerelővel végeztetni.

Ilyen egyszerű.

 

A felülvizsgáló természetesen ezeken kivül sok más szempontot is fog még vizsgálni, így nem biztos, hogy a vizsgán átmész.

Előzmény: Misland (68375)
olvas0 2013. szept. 13. Creative Commons License 68378

A szelep és a motor Siemens lesz, mert arra vállal garit... nekem meg kb mindegy...

Siemens SFA 21/18 AC230 a motor, és Siemens VXI 46/25 NA 25 kétutú szelep.

Remélem ez is van olyan megbízható.... A honeywell -el álítólag az van hogy maradhat benne kóboráram(? ezt hülyeségnek tartom), de hogy a szelep nem mindig zár rendesen..... Mondja ő.... nem tudom lehet a Siemenst tudja "megszerezni".......

Előzmény: halaloszto (68347)
gmkiev 2013. szept. 13. © 68377
  1. Ahol fémszövetes bekötőcsövet találnak, azt alkalmatlannak minősítik, le kell cserélni az újfajta gégecsőre, akkor is, ha nem mérhető szivárgás? Igen, ha 5 évnél idősebb, illetve nem dokumentált a bekerülés ideje.
  2. Ha a lakásban két konvektor is használaton kívül van (egyiknél a bekötőcső is hiányzik, másik egy raktár jellegű helyiség, ahol még a hozzáférés sem egyszerű, 10 éve be sem volt gyújtva), ezeket is köteles vagyok üzemképes állapotba hozni? Igen, vagy kérni kell a teljes megszüntetését,
  3. A bekötőcső hiánya veszélyhelyzetnek minősülhet? Igen, aza "szabálytalan vételezés kategória, mivel "bárcás" gázszerelő (remélhetőleg) ilyet nem tesz. Vagy előfordulhat olyan is, hogy annál leplombálják a golyósszelepet? Nincs "plomba", mérő lekötés van, a hatályos szabályok meglétének helyreállításáig. Tehát mielőtt vizsgáltatsz, azelőtt tessék normalizáltatni az állapotokat. Ez az olcsóbb.
Előzmény: Misland (68375)
gabrielke 2013. szept. 13. Creative Commons License 68376

Préseld rá az idomokat, megéri.

 

Előzmény: NeomatiK (68372)
Misland 2013. szept. 12. Creative Commons License 68375

Üdv. a topiknak, a kötelező gázkészülék-ellenőrzéssel kapcsolatban merült fel bennem néhány kérdés, hátha valaki tudna válaszolni. Vagy, ha tudtok erre alkalmas helyet, fórumot, az is érdekelne:

  1. Ahol fémszövetes bekötőcsövet találnak, azt alkalmatlannak minősítik, le kell cserélni az újfajta gégecsőre, akkor is, ha nem mérhető szivárgás?
  2. Ha a lakásban két konvektor is használaton kívül van (egyiknél a bekötőcső is hiányzik, másik egy raktár jellegű helyiség, ahol még a hozzáférés sem egyszerű, 10 éve be sem volt gyújtva), ezeket is köteles vagyok üzemképes állapotba hozni?
  3. A bekötőcső hiánya veszélyhelyzetnek minősülhet? Vagy előfordulhat olyan is, hogy annál leplombálják a golyósszelepet?
NeomatiK 2013. szept. 12. Creative Commons License 68374

Én fogom csinálni. Nem kell kifeszegetni onnan, mert ráhagyással akarom megcsinálni. A falhornyból a horony tetejénél tovább fog lógni, ott már a faltól befelé térítve a csövet, mivel már ott nem lesz horony. Az osztó-gyűjtőnél rárakom a végleges helyére, a többi csővégnél majd csak betonozás után.

Előzmény: halaloszto (68373)
halaloszto 2013. szept. 12. Creative Commons License 68373

a szerelvenyezes nem az aminek gondolod! szerelvenyezes az amikor a burkolas utan felrakjak a csapot, fajanszot, stb.

 

van vizvezetekszerelod, vagy magad csinalod? nagyon meg lehet szivni ha nincsenek a kiallo csovegek a vegleges helyukon.

 

ami kijon az aljzatbol, az gondolom falhoronyban megy tovabb, meg oszto gyujtore megy, meg ilyenek. ha most nincs rogzitve pontosan a vegleges helyzetbe, akkor a komivesek korbebetonozzak ahogy pont all, es utanna nem tudod szepen iranyba forditani. ha meg iranyba forditod, de nincs rajta a folytatas, akkor meg szopas lesz kifeszegetni a szereleshez. ha tudod, akkor betonozas elott tedd fel az oszto-gyujtot, meg a falikorongokat.

 

Vajk

Előzmény: NeomatiK (68372)
NeomatiK 2013. szept. 12. Creative Commons License 68372

Vagy 3 rétegű műanyag cső, vagy 5-rétegű AL-mü cső lesz.

Mivel még nem lesz szerelvényezve, csak "lifegne" a falra rögzítve a csővég, így nehéz minden csövet nyomás alá helyezni.

 

A beton nem nyomja agyon a csövet, ettől nem félek, hogy emiatt sérül.

 

Anyaghiba egyáltalán nem szokott lenni ezeknél a csöveknél?

Előzmény: gabrielke (68371)
gabrielke 2013. szept. 12. Creative Commons License 68371

Csatorna hol megy? Miből lenne ez a cső? Bár tképpen mindegy is, töltsd fel vízzel, tegyél rá valamekkora nyomást (2-3 bar) aztán mehet a betonozás, nem lesz baja.

 

Előzmény: NeomatiK (68364)
emery2 2013. szept. 12. © 68370

Azok a berendezések amit láttál épp 20 évesek :)  Vigyáztunk rá.  Szóval akárhogy is van fél millió alatt nem úszhatom meg ezt az átalakitást. Főleg ha 2 Mika 6 kellene beépiteni :(

Bár a gyártó szerint egynek elégnek kellene lennie.  A melegvizet egyébként az átfolyós vizmelegitő adná. Bár az is lehet, hogy korszerübbre cserélném már egyúttal.

Előzmény: Palási (68367)
emery2 2013. szept. 12. © 68369

Egy darab nem birja el ? A melegvizet nem ennek kellene megtermelni :)

Előzmény: gmkiev (68368)
gmkiev 2013. szept. 12. © 68368

Építettünk be már többet. Nincs panasz.

Neked 2 db 6 kW.-os kell és azzal a HMV-t is elkészítheted.

A bekötés beszerelés, terv és MEO köteles.

Előzmény: emery2 (68365)
Palási 2013. szept. 12. © 68367

 Helló !

 konkrét tapasztalatom nincs a mika kazánokkal, de ha mindenképen új rendszer kell,  csak ezt válaszd.

 "különösebb  engedélyeztetési procedúra nélkül kiváltható."   Hát csak annyival egyszerűbb, hogy a kéménybélelést és annak jóváhagyását megúszod.

 De elvileg kell gázterv ( igaz az az egyik legkisebb tétel )

 Nos gázterv 35 eft, készülék felszerelés  legyen 25 -30, - gázmeo legyen 30 eft, kell valószinű egy EPH jegyzőkönyv és kiépítés is 30 -35 eft,  és a  radiátoros rendszer kiépítés legalább  160 -200 eft.

 Aprópó a melegvizet mivel termelnéd, igaz a mika megtermeli , de azt valahogy a régi vezetékekhez kell csatlakoztatni  - plusz a kazán ára.

 én anno pont azért vetetem el, mert bonyolult lett volna  a melegvizet   három ajtó felett a régi rendszerhez vinni.

  Így ránézésre azok a készülékek nem  túl régiek.

Előzmény: emery2 (68365)
C20NE 2013. szept. 12. Creative Commons License 68366

Ahogy én látom:

 

- vegyél néhyán kulcsos idomot, és nyomáspróbázd le velük a rendszert, hogy az esetleges csősérüléseket észrevedd.

- Betonozás alatt tartsd levegővel nyomás alatt a rendszert, hogy ha valami balul sül el, rögtön észrevedd a buborékokból a bajt

 

-szerintem!-

 

PS.: Nem nagy költség most, de sok bosszúságtól megkímél később!

Előzmény: NeomatiK (68364)
emery2 2013. szept. 12. © 68365

Üdvözlöm a fórumtársakat !

 

Az alábbi témában kérek segitséget tőletek. Fűtéskorszerűsitésen töröm a fejem. Adva van egy Kazincbarcikai földszinti, 2 szobás, 50 m2 alapterületü lakás az alábbi elrendezéssel és fütési móddal:

 

1 szoba  konvektorral

 

1 szoba konvektorral

 

1 konyha szintén konvektorral

 

1 fürdőszoba átfolyós vízmelegítővel + fali melegítővel     ezek kémény bekötése

 

 

Hallottam egy MIKA-6E  nevű "konvektor minikazánról" amivel a meglévő konvektoros fűtésem kiváltható lenne. Ha lehet hinni az itt olvasott leírásnak ( http://www.technorgaz.hu/products.html) a konvektoros fűtésrendszer különösebb engedélyeztetési procedúra nélkül kiváltható.

Jelenleg a fűtésszámlám a rezsicsökkentés jegyében 18.000-ft /hó. Ezt általánydíjban fizetem az év minden hónapjában.

 

Kérdéseim a következőek:

 

1. Van köztetek olyan aki már megcsináltatta ezt a rendszert és rendelkezik személyes tapasztalattal az előnyeiről, esetleges hátrányairól ?

 

2. Mennyivel lenne olcsóbb a gázszámla havi lebontásban hozzávetőleg ?

 

3. Mekkora pénzbeli ráfordítást igényelne ez a procedúra, anyag és munkadijjal és mindenféle egyéb költséggel számolva ?

 

4. Az általam belinkelt honlapon többféle ilyen kazán szerepel. Van parapetes, van váltószelepes, van turbós. Mi a különbség közöttük ?

 

Ha valaki konkrét árajánlatot tudna küldeni kérem tegye meg vagy az itteni publikus címemre, vagy a kovacsimreee@citromail.hu  email címre.  Mindenfajta épitőjellegű hozzászólást szívesen olvasnék.

 

Előre is köszönöm:  Kovács Imre 

 

 

NeomatiK 2013. szept. 12. Creative Commons License 68364

Sziasztok!

 

Padlóhőszigben lenne az ivóvíz/hmv csövezése, majd a fölötte lévő betonban a padlófűtés csövezése. A padlóban sehol nem lenne csőkötés, toldás, szerelvény. Ennek ellenére fel kell-e tölteni a rendszert vízzel és "nyomáspróbát" csinálni?

A csövet nem nyomja össze a beton, nincs ami sérüljön és mivel idom sincs, szivárogni sem tud. Én így látom. Majd a padló feletti csőkötések kialakítása után gondoltam a feltöltést és a nyomáspróbát.

gmkiev 2013. szept. 12. © 68363

 

Rengeteg, gázkészülék apró alkatrészeivel!

gmkiev 2013. szept. 12. © 68362

Hőigény  =  radiátor teljesítmény

Előzmény: gzoly (68361)
gzoly 2013. szept. 12. © 68361

Üdv mindenkinek!!!!

Olyan kérdésem lenne hogy hogyan lehet kiszámolni mekkora radiátor szükséges egy adott helységbe(Pl: 600 1600 stb)

Előre is köszönöm!!

szigma1 2013. szept. 11. © 68360

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék kondenzációs kazán  kondenzvíz elvezető csövét, mivel lehet/szokták meghosszabbítani?

A meglévő műanyag bordás cső kb 20,5mm belső és 24,5 mm külső átmérőjű és jó lenne ha maradna ez a méret.

Másik kérdésem pedig a következő lenne:

Kondenzációs kazán, külső hőmérséklet érzékelővel és a szoba hőmérsékletét a kazánnak átadó termosztáttal, radiátorokon termofejekkel.

Mivel igazából nincs igény rá, hogy a fürdőben egész nap a fürdéshez szükséges meleg legyen érdemes lenne-e illetve működne-e ez, hogy a fürdőbe digitális termofejet tennék amelyen beállítanám, hogy esténként 2-3 órás időintervallumban a szokásoshoz képet 2-3 fokkal melegebb legyen?

Esetleg tud-e valaki olyan típust (kedvező áron) amely jó Herz szeleptesthez átalakító nélkül?

 

 

Ordas 2013. szept. 11. Creative Commons License 68359

Sajnos a rendszer ereszt. 0,1 bar nyomásesés 25 óra alatt :-/

Előzmény: Ordas (68352)
fedzsi1 2013. szept. 11. © 68358

Üdv Mindenkinek! Padlófűtés elosztóján lévő szabályozó szelepek beragadnak, így nem tudom körönként beszabályozni a fűtést. Van valami ötlete valakinek?

Wattocsak 2013. szept. 11. © 68357

A 6m3/h-ok között kersgess.

Előzmény: Szücs László (68356)
Szücs László 2013. szept. 11. © 68356

Sziasztok!

 

Tudja-e valaki, hogy 120kW-os gázkazánhoz mekkora hidrováltót ajánlott beépíteni?

 

Előre is köszönöm a választ!

gabrielke 2013. szept. 11. Creative Commons License 68355

Nem tudom mire gondolhat a gépészed, azért én megkérdezném, hogy szerelt-e már ilyet, mert lehet, hogy inkább emiatt fél...

Nálam HMV készítéskor mindig "jár egyet" egy ilyen szelep, most lesz két éves. Meg kell venni a minőségi (pl. Honeywell) darabot, azzal nem lesz gond. Egy jó kis olasz / kínai hulladék lehet, hogy elpusztul hamar.

 

Előzmény: olvas0 (68351)
halaloszto 2013. szept. 11. Creative Commons License 68354

hat nalam identol van ilyen megoldas, de meglepne ha a honeywellel problemak lennenek. a padlofutes vezerlomben 6 eve van egy ilyesmi szelep, csak az haromutu (keveroszelep, nem siman elzaro), az minden szezonban naponta 10-20szor tornazik oda-vissza...

 

amiket irtam tipusokat, nekem azok vannak, a v@13ran van egy manusz aki jelentosen olcsobban arulja mint a boltok.

Vajk

Előzmény: olvas0 (68351)
Ordas 2013. szept. 11. Creative Commons License 68353

Köszi jegyzem. Keresek kisebb kiszerelést. De előbb este a nagy szent feszmérőt csekkolom :)

Előzmény: mura01 (68348)
Ordas 2013. szept. 11. Creative Commons License 68352

Köszönöm... az most van. Sajna melóhelyen vagyok, nem látom a feszmérőt, de egy napja lehet rajta kb.

 

Én is bízom az ilyen fajta nedvesedésben... :)

Előzmény: Lacivill (68345)
olvas0 2013. szept. 11. Creative Commons License 68351

köszönöm, megfontolom a tanácsot.

 

Beszéltem a gépésszel és mondtam neki ezt a szelepes megoldást, amitől egy kicsit megijedt mert hogy ezek a szelepek állítólag nem hosszú életűek.... erről tudsz valamit? Vagy van olyan márki amit kifejezetten kerüljek, esetleg olyat amit ajánlasz?

Köszi

Előzmény: halaloszto (68350)
halaloszto 2013. szept. 11. Creative Commons License 68350

a garazs eloremenon a golyoscsappal azert vigyazni. jo lenne azzal egyutt a garazs termosztatot is 0-ra tekerni, vagy egy kapcsoloval megszakitani. hogy nehogy az tortenjen, hogy a kazan elkezdi futeni a garazst, de egyreszt ugye sosem melegszik fel, masreszt a kazan kimenete el van zarva, es allandoan a veszleallito allitja le a tulmelegedo kazant. 

 

plusz 20ezer, de tehetnel egy szelepet a garazs oldalara is, es akkor ugyanugy kotni. Igy eleg lenne letekerni a termosztatot. (bar akkor meg lehetne trukkozni, hogy a lakashoz mindenkeppen futson a garazs is, ahhoz asszem kellene meg egy rele)

 

Vajk

Előzmény: olvas0 (68349)
olvas0 2013. szept. 11. Creative Commons License 68349

aha igy már értem, ha pedig anyós nincs akkor fogom teszek rá egy golyóscsapot a garázsfelé menő előremenőre és lezárom. Ez király, köszönöm!!!!

 

Előzmény: halaloszto (68347)
mura01 2013. szept. 11. © 68348

Természetesen kivésni,hibát megkeresni,(előtte kizárni a hamis dolgokat, nedves szigetelés stb) kijavítani a korrekt . Meglepöen jó erdménnyel lehet javítani tömítő anyagokkal, de csak ha másképp nem megy. http://www.gepeszbolt.hu/tomito-folyadekok/14412-bcg-30-tomit-10-liter-vizveszt-25-l-kanna.html

Előzmény: Ordas (68335)
halaloszto 2013. szept. 11. Creative Commons License 68347

Na akkor. 

 

Ket futeskor van. Lakas, garazs. Mindkettonek sajat termosztatja. Lakas koron van egy szelep, garazs koron nincs.

 

Lakas termosztat nyitja a lakas szelepet. Eddig a kazant inditotta, mostantol a szelepet nyitja.

Szelep vegallaskapcsoloja, ami akkor zar ha a szelep nyitva van, inditja a kazant. Oda van kotve, ahova eddig a lakas termosztat volt.

 

Garazs termosztat is inditja a kazant. Paralell van kotve a kazanra a fenti vegallaskapcsoloval.

 

Uzemallapotok:

 - senki nem ker futest: szelep zarva, kazan all

 - lakas ker futest: szelep nyitva, kazan megy. megy a melegviz a lakaskorbe is, meg a garazskorbe is. jol be kell szabalyozni hogy az arany jo legyen.

 - garazs ker futest: szelep zarva, kazan megy. melegviz csak garazsba megy

 - lakas es garazs ker futest: szelep nyitva, futes megy. pont ugyanaz tortenik mint amikor csak a lakas kert futest.

 

Ha ket lakaskorod van, es kulon akarod oket valasztani, akkor ket szelep kell, es osszesen harom termosztat. Igy a garazs mindenkeppen fog futeni, barmelyik lakaskor ker futest.

 

A kazan szivattyujanek nem idealis hogy hol ekkora hol akkora a halozat ellenallasa, dehat a termofejes radiatorokkal sem lenne allando.

 

Vajk

 

 

Előzmény: olvas0 (68340)
C20NE 2013. szept. 11. Creative Commons License 68346

A szigetelőanyag nem telítődött vízzel ami most csepeg ki?

Előzmény: Ordas (68344)
Lacivill 2013. szept. 11. © 68345

Nem lehet, hogy az elfuráskor került a burkolat alá víz, és az jön elő lassan?

Tedd nyomáspróba alá szerintem.

Előzmény: Ordas (68335)
Ordas 2013. szept. 11. Creative Commons License 68344

Az világos, de életszerű egy ilyen cső  olan fokú repdése, ami ennyi csepegést okoz?

 

Mielőtt szétvésem a szobát...

Előzmény: C20NE (68339)
olvas0 2013. szept. 11. Creative Commons License 68343

azt én vágom, de ezt a zónaszelep is tudni fogja,hogy éppen hol a termosztát???? :)

egyébként csontra ugyanannyi a garázs és a ház hőigénye, mert bár a háznak csak negyede a garázs, de sajnos rosszabbul van szigetelve.... :(

Viszont ez alapján elvileg elég lehet ugyan az a fűtés ugyanúgy ahogy a háznak eddig.... ez viszont már egy másik topik.

 

Előzmény: granov (68342)
granov 2013. szept. 11. © 68342

RF szobatermosztátot oda teszed ahova akarod.

Ha van anyos akkor neki adod, csak ne vigye magával.

 

Előzmény: olvas0 (68341)
olvas0 2013. szept. 11. Creative Commons License 68341

HA viszont a kazánt a garázs termosztátjával kapcsolom-feltételezve hogy több az igénye mint az ötször akkora háznak-, akkor meg nem tudom kizárni a garázst ha nin itt az anyós.... nem tudom letekerni a termosztátot az ő megszokott 23fokjáról 17re hogy spóroljak, mert akkor nem fog kérni annyit amennyiből el tudok venni a háznak....

vagy valamit félreértek?

 

Előzmény: olvas0 (68340)
olvas0 2013. szept. 11. Creative Commons License 68340

azt értem hogy a termosztát a szelepet nyitja de mi inditja a kazánt?

Most elég hülyén van megoldva, mert nincs külön a fsz és a tetőtér, de 1-1 termosztát van szintenként, ha valamelyik fűtést kér akkor meginhdul a fűtés, a körök meg úgy vannak beállítva hogy eddig ezzel nem volt gond, nem volt túlfűtve sehol, mivel jól le van szigetelve ezért nagyjából ugyanaz a hőigény az egész házban, meg is volt a stabil 21 fok mindenhol.

De most bejön a képbe a garázs.... ami bár kevésbé szigetelt, de a lakótérhez képest viszonylag kevés a hülő felület mivel egyik oldala a házam(össze van épitve), tegnap kiszámoltam nincs 1kwh a szükséglete, szóval elvileg még jó is lehet a 30 fokos előremenő 10es padlóosztással, de az szinte biztos, hogy máskor is kérhet fűtést mint a ház, illetve többször. Ezért nem értem ezt a zónaszelepes bekötést. A ház termosztátja kér fűtést akkor indul a kazán, ha a garázs is kér akkor nyitva a zónaszelep, ha viszont a ház nem kér fűtést akkor hiába van nyitva a zónaszelep, mert a kazán szivattyúja nem fog menni, hiszen a ház termosztátja nem inditotta el.... akkor hogyan lesz fűtés a garázsban?

 

Előzmény: halaloszto (68338)
C20NE 2013. szept. 11. Creative Commons License 68339

Ha megvan a szivárgás, akár egy GEBO javítóidommal, aká a hagyományos forrasztós technikával javítható.

Előzmény: Ordas (68335)
halaloszto 2013. szept. 11. Creative Commons License 68338

nalam ezek vannak: honeywell vczah1000 szelep, vc6613  motor. ez a szelep zarja nalad a lakashoz meno eloremenot. a motorhoz talasz bekotesi rajzot, a lenyeg hogy valtokapcsoloval lehet uzemeltetni. kap egy nullat, es ha a nyit labara megy a fesz akkor nyit, ha a zar labara, akkor zar. a legtobb szobatermosztaton van NC es NO kimenet is, igy siman bekotheto. mas tipusszammal van a motornak olyan valtozata, amire nulla, fix fazis es vezerles megy, ha a vezerlesen van fesz akkor nyit, kulonben zar, az ilyen motorhoz a mezei egy kontaktus kimenetu termosztat is jo. nekem computherm q7rf van, a vevo a motor mellett, nem kellett ez.

 

a szobatermosztat nem a kazant inditja, hanem a szelepet nyitja.

 

mennem kell, majd folytatom.

 

Vajk

Előzmény: olvas0 (68337)
olvas0 2013. szept. 10. Creative Commons License 68337

"neked zonaszelepre van szukseged. jo nagyra.

 

teszel egy motoros szelepet a kazannal a hazfele meno eloremenobe. a lakas termosztja nyitja ezt a szelepet, a szelep vegallaskapcsoloja meg megy a kazan termosztat bemenetere. ha a szelep kinyitott, akkor indul a kazan. a garazs termosztatja ezzel parallel direktbe a kazan termosztatbemenetere. 

 

ha a lakas ker futest, akkor fut a lakas is meg a garazs is, ha a garazs ker, akkor csak a garazs fut."

 

ez lesz a megoldás, csak ha van majd időd egy kicsit fejtsd ki bővebben hogy el tudjam magyarázni a gépészemnek is..... :) Hőszükségletet majd holnap számolok re, de látatlanban úgy érzem hogy alapból nem lenne gond vele, mert szvsz kifűtené... 30as pht + 10-es szigetelés már elég jó U érték, simán elmenne egy 30as előremenővel csak biztos többre van szüksége mint a háznak.... bár még ez sem biztos mert maga a garázs a háznak a 22%-a.... ha itt még sűrűbben is lenne a lerakás akkor elvileg működhetne is..... a gondok akkor lennének mikor -20fokban én nem fűtök egész nap mert be süt a nap.... (volt rá precedens...1,2m3 gáz ment el egész nap 2 éve december 17körül mikor -23ak voltak, de sütött a nap... a garázs viszont télen egyáltalán nem kap napot.... ezért kellene valahogy megoldani azt hogy maga a garázs is kaphasson fűtést a háztól függetlenül....)

Előzmény: halaloszto (68333)
halaloszto 2013. szept. 10. Creative Commons License 68336

valaki aki ert hozza, kellene csinaljon egy szamitast a helyiseg hoigenyerol. utanna meg hogy egy eleg suru padlofutes 30 fokos vizzel azt ki tudja-e elegiteni.

 

Vajk

Előzmény: olvas0 (68334)
Ordas 2013. szept. 10. Creative Commons License 68335

Sziasztok!

 

Mit lehet tenni, ha szivárog a fűtéscső vhol a falban?

 

Lágy réz cső, vmi vékony műanyag bevonattal.

 

Osztótól a raditárig simán ki van húzva és hajlítgatva.

 

Nem nagyon szivárog, éppenhogy csak egy-egy vízcsepp képződik 2-3 másodpercenként, mikor felvágtam a rézcső szigetelését (kb. olyan mennyiségre kell gondolni, mikor a nem szigetelt hűtéscső "izzad").

 

Onnan indult a sztori, hogy javítani kellett az elfúrt fűtés csövet, de köv. nap, mikor fűtéspróbák után a faljavtáshoz készültem, nedves volt a kérdéses javtott cső. Ahogy tovább véstem a falat és felvágva a rézcső szigetelését (mindig egyre feljebb), sosem láttam sérülést, mindig csak észleltem, hogy csorog le fentről a víz a rézcső és szigetelése között. Szóval szépen távolodtam a javított csőszakasztól, mentem a vizesedés után. Tehát a forrasztás jó.

 

Ilyen kis repedést hogy lehet javítani? Egyáltalán meg lehet találni a szivárgás helyét?

 

olvas0 2013. szept. 10. Creative Commons License 68334

Én is padlófűtés sűrűségében gondolkodtam.... akkor ez lehet hogy működne????

 

Előzmény: halaloszto (68333)
halaloszto 2013. szept. 10. Creative Commons License 68333

neked zonaszelepre van szukseged. jo nagyra.

 

teszel egy motoros szelepet a kazannal a hazfele meno eloremenobe. a lakas termosztja nyitja ezt a szelepet, a szelep vegallaskapcsoloja meg megy a kazan termosztat bemenetere. ha a szelep kinyitott, akkor indul a kazan. a garazs termosztatja ezzel parallel direktbe a kazan termosztatbemenetere. 

 

ha a lakas ker futest, akkor fut a lakas is meg a garazs is, ha a garazs ker, akkor csak a garazs fut.

 

van viszont egy masik problema is! milyen holeadot akarsz tenni a garazsba? ki kellene szamolni a veszteseget, es utanna agyalni hogy mi az a holeado, ami 30 fokos vizzel kifuti. plane azert is jo lenne jo nagy holeado, mert sokat lesz olyan hogy a kazan csak es kizarolag a garazst futi, es ha a garazsban nem tudja leadni a minimal teljesitmenyet, akkor kapcsolgatni fog, amit nemszeret. idealis lenne a padlofutes jo suru csovezessel, de gondolom ahhoz keso van. fan coilba is keveske a 30 fok. van a kazanon kulso homerseklet erzekelo? azzal lehete trukkozni, hogy atverni a kazant, ha csak a garazs fut, akkor ugy csinalni mintha kint baromi hideg lenne, ezert a kazna emelne a homersekleten ilyenkor.

 

Vajk

Előzmény: olvas0 (68332)
olvas0 2013. szept. 10. Creative Commons License 68332

Hátha ez a topik esetleg jobban pörög ide itt is mernék kérdezni, mert égető problémám van igy a tél beállta előtt.... :(

 

Adott egy jól leszigetelt alacsony energiás-bauland 40-es elemekből épült 25centi szigeteléssel ellátott- jól benapozott családiház, amiben SD Isotwin Condens F30-as készülék üzemel 28-30fokos előremenővel kényelmesen befűtve a házat, és ennek a háznak az északi oldalán van egy garázs mely most családi okok miatt beépítésre kerül. Ezen garázs benapozási nyeresége nulla. A falazat 30as pht, rajta 10-es dryvit. Meg kellene oldani a fűtését. Evidens, hogy a jól leszigetelt házban lévő termosztát nem fogja kielégiteni a garázs fűtését, ezért kellen egy másik termosztát amivel további fűtést kérhet a garázs, de úgy hogy azzal ne fűtse xarrá a házat. Jelenleg a cirkóra csak rá van kötve a cső mert a cirkóban van tágulási tartály is és keringető szivattyú is.

Kérdés:

1: meg tudom e oldani a garázs megfelelő fűtését további tágulási tartály nélkül egy szivattyúval amit a garázsban lévő termosztát vezérel?

2: Ha az első variáció nem működik akkor milyen lehetőségeim vannak?

Köszönöm!

 

gmkiev 2013. szept. 10. © 68331

Kolbásszal! :)

 

Előzmény: Égető1 (68330)
Égető1 2013. szept. 10. © 68330

 Aki nem szereti a kolbászt,  az egyen savanyú szőllőt !

gmkiev 2013. szept. 10. © 68329

  A rezsicsökkentés, mellékhatása!

digium 2013. szept. 10. Creative Commons License 68328

A REV24 egy ki/be kapcsoló öntanuló (PID) termosztát, a clima manager pedig arányosan tudja tudtára adni a kazánnak a szükséges teljesítményt.

Autós analógiával mondva a REV24 padlógázt ad, ha eléri 101 km/h-át, akkor lelép a gázról és üresbe teszi. Majd ha ismét már "csak" 100 km/h-val megy sebességbe teszi és ismét padlógáz...

A clima manager meg beállítja 100 km/h-ra a tempomatot...

Olyan mint egy invereteres klíma: http://www.frigotrade.hu/klima/FrigoTrade_Team_Klima_Kepek/Leirasok/FrigoTrade_Team_Klima_Kft_leiras_inverter_001.jpg

Előzmény: receiver (68323)
C20NE 2013. szept. 10. Creative Commons License 68327

Én peremezném a rézcsövet és akkor a cafni fixre húzása után már nem mozogna.

Előzmény: topet2 (68325)
j-e-l-a-d-ó 2013. szept. 9. © 68326

Köszi, közben én is megfejtettem, a rendszert is, az meg sorbakötve , felfüzve , mint a villanynál. Tehát ami az egyik radiátorból kijövő a másiknál az lesz a bemenő stb. Max 3 radiátor.

Előzmény: mura01 (68315)
topet2 2013. szept. 9. © 68325

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni. Törölköző szárító radiátort szeretnék úgy bekötni, hogy

mindkét csatlakozás felül legyen. Ha jól tudom ilyen esetben egy 15ös rézcsövet

szokás az előremenő cafnijába bele szorítani és beledugni a radiátorba.

Abban kérnék tanácsot, hogy hogyan szokás a csövet a cafniba szorítani.

Nekem nem szorul meg. Vagy ragasztani kellene?

Köszi a segítséget!

apaking73 2013. szept. 9. © 68324

Sziasztok. Megmaradt mert többet vettek:

 

Siemens SFA 21/18 AC 230V szelepmozgato motor elado. Vadonat uj mind. Csak a doboz van nyitva. Sosem voltak hasznalva. 7445-ft/db, 2db van

ovelax@gmail.com itt tudtok érdeklődni

receiver 2013. szept. 9. © 68323

Tisztában vagyok vele. Ezért választottam.

Jól is teszi, tette a dolgát.

 

Előzmény: mura01 (68322)
mura01 2013. szept. 9. © 68322

A REV 24 öntanuló. Ez a dolog titka. Megfelelő tanulás után képes a fűtési rendszer lengéseit kompenzálni. Ezt ugy teszi meg, hogy a tulfűtéseket a be- kikapcsolasi idők változtatásával kisimitja.

nyilvánvaló, hogy egy hatalmas radiátor a rendszer leállása után még sokáig fűt, tehát a szabályozó a parancsolt érték előtt leállíja a fűtést számítva erre.

Előzmény: receiver (68320)
mura01 2013. szept. 9. © 68321

Sohasem fog szobatermosztátként viselkedni, mert nem az. Azért van, hogy ne kelljen lerohangálni a nagy szabályozóhoz üzemmódot váltani, és lehessen az ott beállított parancsolt értékből, a külső hőmérsékletből, meg még ezer paraméterből kiszámitott előremenő hőmérséklettel tartani kívánt hőmérsékletet eltéríteni pár fokkal.

Tehát: távvezérlő, nem termosztát.

Alapesetben (kivéve: egy légterű, pl garzon lakás), a helyiségenki hőmérsékletet a termosztatikus radiátorszelepekkel kell tartani, a szabályozás csak durván előkésziti azt a viz előremenő hőmérséklettel.

Kis lakas: szobatermosztát, radiátorokon max a fürdőben, wc ben fej,

nagyobb lakás: központi helyen szobatermosztát, abban a helyiségben nyitott szelepek, minden más helyiségben jól beállitott termofej.

Nagy lakás és családi ház: időjárásfüggő szabályozás, egy db távvezérlő, és mindenhol termosztatikus fej, sima vagy programozható, távvezérelhető.

Előzmény: erga45 (68317)
receiver 2013. szept. 9. © 68320

Tavaly cseréltem ki a fűtést, új kazán, új radiátorok.

Előtte gravitációs fűtés volt öntöttvas radiátorral. Eleinte egy olyan termosztát volt aminek a hiszterézise 0,5 °c volt. Az sok volt. Már hideg volt mikor bekapcsolt és meleg amikor ki. Akkor tettem fel a rev 24-et. Lényegesen kellemesebb lett a ház.

Ház hővesztesége azóta nem változott. Ezért félek az ekkora értéktől.

Előzmény: mura01 (68319)
mura01 2013. szept. 9. © 68319

Ha a hiszterézisre gondolsz, minkét érték kiváló, egy lakás nem labor, 0.5 fokos pontosság több mint megfelelő. Lehet vitát nyitni erről, de a gyakorlatban nem valósítható meg pontosabb értéktartás.

Előzmény: receiver (68316)
Gyurco78 2013. szept. 9. Creative Commons License 68318

Aki beüzemelete, annak be kéne tudni kötni, vagy ha végképp reménytelen, akkor ennek a pdf-nek az áttanulmányozása után talán még egy általános iskolás is megfejtené :)

 

http://www.buderus.hu/files/201304080833010.201105201708030.Szabalyozok_2008.pdf

 

Előzmény: erga45 (68317)
erga45 2013. szept. 9. © 68317

Pont ilyen van nekik, de ezek szerint nem, vagy nem jól működik.

Előzmény: mura01 (68314)
receiver 2013. szept. 9. © 68316

Sziasztok!

Tanácsotokat szeretném kérni.

Ilyen kazánunk van, jelen pillanatban a szoba termosztát egy Siemens Rev 24.

Felfogok tenni egy külső hőmérséklet érzékelőt.

Amin most elgondolkodtam, hogy a kazán tudjon a szobába lévő viszonyokról is fel kéne tenni egy ilyet clima manager

de ennek a hiszterézise állítólag 0,5 °C. Siemensé pedig 0,1.

Mi tévő legyek?

Köszönöm!

mura01 2013. szept. 9. © 68315

MIndig a radiátor felőli az előremenő. Amire figyelni kell, van egycsöves és kétcsöves. Az egy csövesre valami ilyesmi van irva: 50%.

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (68304)
mura01 2013. szept. 9. © 68314

Bocs, nem akarok reklámozni, de igy a legegyszerübb válaszolni: http://www.gepeszbolt.hu/kiegeszitk-logamatic-szabalyozokhoz/16830-buderus-bfu-tavvezerl.html

Előzmény: erga45 (68313)
erga45 2013. szept. 9. © 68313

Nincs több lakás, egy családi házról van szó. Nem igazán ismerem a konfigurációt, csak a problémát, amit elmondtak nekem. És végső soron az a problémájuk, hogy a szobatermosztát nem igazán szól bele semmibe, olyan, mintha ott sem lenne. Ha minden igaz, valami BFU szabályozó van a rendszerben. A legjobb a szakszerviz kihívása lenne?

Előzmény: Gyurco78 (68308)
mura01 2013. szept. 9. © 68312
Előzmény: erga45 (68301)
Gyurco78 2013. szept. 9. Creative Commons License 68311

http://ezermester.hu/cikk-2555/Futotestek_bekotese

 

Ha ezt megnézed, akkor a te képeden bal oldali a visszatérő, jobb az előremenő.

 

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (68304)
j-e-l-a-d-ó 2013. szept. 8. © 68310

Én vagyok a boltos.....

Előzmény: cucu (68307)
j-e-l-a-d-ó 2013. szept. 8. © 68309

Kössz, de még be sincs kötve a radiátor. Épp azért kérdem , melyiket hova kössem.( És a kazán is rossz).Most költöztem ide.

Előzmény: cucu (68305)
Gyurco78 2013. szept. 8. Creative Commons License 68308

De arra külső hőmérő sem kapcsolható...

Ha a termosztátra nem hallgat, akkor minek szerelték fel rá? Vagy van rajta 10 centi vezeték, ami a semmibe vezet? :)

Az ilyen üzemnek akkor van érelme, ha mindenütt termoszelep figyeli a helyiség hőmérsékletét, meg ha több lakást lát el a kazán, ekkor csak az a dolga, hogy tartson egy bizonyos fűtővíz-hőmérsékletet.

 

Előzmény: erga45 (68299)
cucu 2013. szept. 8. © 68307

Ha itt nem kapsz választ, amit kétlek, akkor menj be egy boltba és ott kérdezd meg.

Előzmény: cucu (68305)
cucu 2013. szept. 8. © 68306

Ja, bocs, már értem a problémádat. Akkor így nem tudom.

Előzmény: cucu (68305)
cucu 2013. szept. 8. © 68305

Tegyél próbát, ha másképpen nem megy! Kapcsold be a fűtést és amelyik előbb melegszik, az a bejövő.

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (68304)
j-e-l-a-d-ó 2013. szept. 8. © 68304

Valaki adjom már egy gyors választ: ennél az alsó bekötönél melyik a bemenö(meleg) és melyik a kijövő cső? Vagy sorba kell kötni a radiátorokat (szerintem igen )? Be van már betonozva évek óta, most kell kitalálnom.

C20NE 2013. szept. 8. Creative Commons License 68303

Mármint a gázórára vonatkozott a kérdés. :-)

Előzmény: C20NE (68302)
C20NE 2013. szept. 8. Creative Commons License 68302

Sziasztok!

 

Szolgáltató váltásnál cserélik az órát? Mi a technikai oldala? Vagy egyszerűen csak az új szolgáltató elkezd számlázni és kész?

erga45 2013. szept. 8. © 68301

De akkor mit csinál a szobatermosztát? Miért létezik egyáltalán?

Előzmény: morgen66 (68300)
morgen66 2013. szept. 8. © 68300

Szia!

 

Szerintem külső hőmérséklet érzékelővel lehet vezérelni a kazánt,és a kazánon lehet beállítani az előremenő víz hőmérsékletét.

Lehet hogy szobatermosztát nem tudja vezérelni a kazánt,ha kell szerelő tudok egy pár telefonszámot,akik Buderussal foglalkoznak.

 

 

Előzmény: erga45 (68296)
erga45 2013. szept. 8. © 68299

Logikusan hangzik, viszont találtam az adott kazán szabályozóiról egy táblázatot. Ha megnézed az első sort, akkor ezek szerint az RC20-as verzió nem tud üzemelni szobatermosztátról (?).

 

Előzmény: Gyurco78 (68297)
disznóöl 2013. szept. 7. © 68298

Óóóóóh. Ennyire nem vagyok hülye, hogy nem rakok fel az AWAB-ot. :D mamám 30-40 éve dolgozik/ott a gázpalackcseretelepen (otthon)

Előzmény: Dunit (68184)
Gyurco78 2013. szept. 7. Creative Commons License 68297

Elivileg a külsőhőmérsklet-érzékelő az a fűtővíz hőmérsékletére van befolyással, a szobatermosztát pedig arra, hogy fűtsön-e a kazán, vagy sem. Szóval szerintem ott valami félre van konfigurálva.

Előzmény: erga45 (68296)
erga45 2013. szept. 7. © 68296

Sziasztok!

 

Egy ismerősömnek Buderus Logano G124-es kazánja van. Az vele a problémájuk, hogy a nappaliban lévő termosztát állítólag nem küld hőmérséklet-jelet a kazánnak, hanem egy, a külső falon lévő cucc méri csak a hőmérsékletet, és feltételezett fűtési görbék alapjén vezérli a kazánt. Ha tehát jól értem, akkor itt vezérlésről van szó, nem szabályozásról. És a nappalinak sok és nagy ablaka van, és amikor besüt a nap, és a szobában 27 fok van, a kazán akkor is fűt, mert az árnyékos külső falon csak 12 fok van.A kazánon elég sok gomb és kütyü van, és a szobában lévő "termosztát" is elég normálisnak néz ki, így aztán a két kérdésem:

 

1.) Tényleg nem kap a kazán visszacsatolást a nappaliban lévő természtáttól? Vagy esetleg kapna, csak valami beállítás miatt figyelmen kívül hagyja?

2.) Ha valóban nem tudja a kazán, hogy hány fokot csinált a nappaliban, akkor hogy lehetne meghekkelni a rendszert? Milyen plusz elektronika, vagy egyéb cumó kell?

 

Gondoltam rá, hogy tegyék be a külső hőmérőt a nappaliba, de ott még egyéb dolgokat is kellene varázsolni, mert szobahőfok körüli értékekre van kalibrálva a külső hőmérő, ilyenkor nyilván sose kapcsolna be a kazán.

 

Köszi szépen!

vadászcsiga 2013. szept. 7. © 68295

Köszi, a másik pdf-en jobban látni de nem jövök rá hogy jön ki. Azt hiszem elmegyek egy épületgépészeti üzletbe és keresek egy kiállított tartályt, begyakorlom ott.

Előzmény: molcajete (68294)
molcajete 2013. szept. 7. © 68294
Előzmény: vadászcsiga (68293)
vadászcsiga 2013. szept. 7. © 68293

Van egy grohe rapid sl wc tartályunk, az utóbbi időben a rövid oblites majdnem ugyanannyi vizet ad mint a hosszú, a vizes boltban azt mondtak ki lehet játszani valahogy onnan egy műanyag csövet és ott ha a gumigyuru el van használódva ki kell cserélni. Leszedtem a nyomógombos elolapot de nem igazán merem feszegetni. Nem tud valaki hegy jó robbantott ábrát erről a tipusról hogy mégis hogy állnak ott bent a dolgok? Kétgombos típus.

joevagyok68 2013. szept. 7. © 68292

Mondtam..izéé írtam hogy menj át a vegyesesbe ! Ott kenik vágják ezt .  :-)

Sőőt van ilyen topik is, de érdeklődés hiányában elhalt..Mindent a vegyesesben "beszélnek" meg...

Nekem is van 1, de nem tudom milyen menüs, meg semmit....alarmot használom füstgáz hőfokra kapcsolni... oszt kész  :-)

Előzmény: zordonC3 (68290)
halaloszto 2013. szept. 7. Creative Commons License 68291

"És a 12 kW-os kazánod az év nagy részében 6kW-al fog fűteni 50%-on."

 

De ez nem igaz. Az ev nagy reszeben 6kW alatt kell futeni, nem 6kW-on! Este kigyujtom hogy a szezonban hogyan oszlottak el a napok.

 

Vajk

Előzmény: granov (68287)
zordonC3 2013. szept. 7. © 68290

tanácsotokra itt végigrágtam magam az elmúlt három órában a rex c100 minden változatán. Két láma kérdés:

 

- hallottam hogy ilyen meg olyan menüs van. Mi köztük a különbség?

- áramszünet (mondjuk 10 perc) után a kraft visszajövetelekor újra be kell állítani vagy megőrzi a beállításokat?

 

(hátha vki szintén nem tud aludni...)

 

mjevsrsh 2013. szept. 6. © 68289

Bocs 5-10%terhelés körül fogyaszt a legjobban az ábra szerint. Ami mégmesszebb van a 100% körülihez.

Előzmény: mjevsrsh (68288)
mjevsrsh 2013. szept. 6. © 68288

Ha már kazánhatásfok. Akkor mi lesz azzal az készenléti veszteséggel?

A te általad ajánlott túlméretezés eredménye az lesz hogy ki-be kapcsolgat a kazán.

Ez egyrészt azért lesz rossz mert nehéz lesz szabályozni a fűtési rendszert.

Másrészt a fűtővíz a két bekapcsolás között lehűl, a kazán belső termosztátja arra van beállítva hogy kimenjen belőle pl 70˘C -os víz, na most 20ról 70 fokra adott vízmennyiség mellett mit kell akkor növelni?

Igen a teljesítményt, szóval a kazánod ami 20-30% os terhelésen fogyaszt a legjobban( az ábrád szerint) menni fog naponta mondjuk 4x 30percet 100% körüli terhelésen.

 

Akkor mennyi is lesz a hatásfoka? (Az ábrádat kell nézni most is.)

 

Az ideális kondenzációs kazán októberben bekapcsol márciusban meg ki. Ehhez időjárásfüggő szabályzás és a ház hővezsteségéhez pontosan illesztett kazánteljesítmény kell. Szóval szerintem ne ajánld ezt senkinek hogy 2x 3x akkora kazánt vegyen mint ami kell.

 

 

Előzmény: granov (68282)
granov 2013. szept. 6. © 68287

És a 12 kW-os kazánod az év nagy részében 6kW-al fog fűteni 50%-on.

Ezért írtam 18-at.

Mert az év nagyrészét, ahol a sokat fűtöd az alsó tartományban 30% környékén fogja tölteni. 

Ha meg tényleg hidegvan akkor a 12kW-os mellett esélyes, hogy nem lesz annyira meleg mint szeretnéd.

Előzmény: halaloszto (68286)
halaloszto 2013. szept. 6. Creative Commons License 68286

Hat ezaz! A 27kW kazan csak 9kW-ra tud lemodulalni. Tehat akkor hogyan fog 4kW-al futeni? Ugy hogy egy orat fut, egy oran nemfut. Es a 12kW-os kazan hogyan csinalna ugyanezt? Pontosan ugyanugy lemodulal minimumra, es egyfolytaban fut. Mind a ketto a nevleges teljesitmenye egyharmadan dolgozik, a grafikonod szerint azonos teljesitmennyel!

 

Vajk 

Előzmény: granov (68285)
granov 2013. szept. 6. © 68285

"...Ha 18kW-osat veszel..." Hol látsz itt 27-et?

 

 

"Az altalad ajanlott 27kW kazan 33%-ra modulalva az ha 24 oraban menne, tobb mint 22m3 gazt egetne el naponta. Ki a fene hasznal annyi gazt?"

Neharagudj, de ezt a marhaságot honnan veszed?

Ha egy 27kW-os kondenz.kazán csak 4kW hőigényű épületet fűt az nem fog egy 9kW-nak megfelelő energiamennyiségű gázt felhasználni.

4,5-et esetleg, de inkább csak 4,1-et, 4,2-öt max.

 

 

Előzmény: halaloszto (68284)
halaloszto 2013. szept. 6. Creative Commons License 68284

Ha elolvasod megegyszer, rajossz hogy nem azt irtam hogy 50%-on uzemel, hanem hogy 50% alatt.

 

Az en szamitott hovesztesegem 9kW, viszont meg nem volt nap hogy 14m3-nel tobb gazt elegettem volna. Az napi atlagban 6kW-t jelent. 

Egesz szezonban 180 nap alatt elegetek 900m3 gazt, az atlag napi 5m3, azaz 2kW. 

 

Tehat ha 12kW kazanom lenne, ami minimum 4kW-al tud menni, meg annak is alig lenne olyan nap hogy 4kW-on egesz nap kepes lenne megallas nelkul futeni.

 

 

Az altalad ajanlott 27kW kazan 33%-ra modulalva az ha 24 oraban menne, tobb mint 22m3 gazt egetne el naponta. Ki a fene hasznal annyi gazt?

 

Vajk

Előzmény: granov (68279)
Gyurco78 2013. szept. 6. Creative Commons License 68283

Még ha igaz is, akkor is, ahogy halaloszto írta, ha veszel egy max. hőigényre méretezett kazánt, az a fűtési szezon nagy részében bőven beéri 20-30%-os teljesítménnyel.

Előzmény: granov (68282)
granov 2013. szept. 6. © 68282

egyszerű a válasz: ne hidd el.

 

Aki mégis kíváncsi keressen rá a kazánhatásfok szóra.

Előzmény: Gyurco78 (68280)
Gyurco78 2013. szept. 6. Creative Commons License 68281

A másik meg, nincs kazán, ami 5%-on üzemelne, de még 10%-on se nagyon. Amelyik ennyire lemodulál, az általában lekapcsolja az égősorok egy részét teljesen, úgyhogy pl. egy SD H-mod 24kW-os kazán, amikor 4 kW-on üzemel, akkor az vehető 1/6-od teljesítménynek, vagy mivel kvázi 12kW-osként üzemel, mert az égősorok fele nem megy, akkor az 1/3 teljesítményű 12kW-osnak számít?

 

Előzmény: Gyurco78 (68280)
Gyurco78 2013. szept. 6. Creative Commons License 68280

A 20 és az 50% között van 5% hatásfok-különbség, meg amúgy is, ez a görbe a világ összes kondenzációs kazánjára ráillik?

Előzmény: granov (68277)
granov 2013. szept. 6. © 68279

de az 50%-os terheltséggel még mindíg sokkal többet fogyaszt.

Ha 18kW-osat veszel akkor az év nagy részében 30% körüli - azaz a jelenlegi átlag 1:3 mudulációs - tartományába fogsz kerülni.

És ha megnézed az ábrát ott tud a kondenzációs igazán többet a többitől.

 

Az alulméretezés a hagyományosoknál működött volna jól, de azokat meg rendre túlméretezték mondván ez tuti kifűti a házat (nem panaszkodik a kuncsaft) és gyakrabban is kell szerelni.

Előzmény: halaloszto (68278)
halaloszto 2013. szept. 6. Creative Commons License 68278

ez mind szep, csakhogy az epulet nevleges hovesztesege az kinti -15 fokra vonatkozik, olyan meg eleg ritkan van. igy ha egy nevlegesen 9kW vesztesegu epuletbe veszek egy 12kW kazant, az a futesi szezon 90%-aban 50% alatti terhelesen fog menni...

 

Vajk

Előzmény: granov (68277)
granov 2013. szept. 6. © 68277

azér a lófaszért amit úgy hívnak, hogy kazánveszteség:

Íme egy hatásfok grafikon a kazán kiterhelésének függvényében.

(világos színtől a sötétebb felé)

Alsó: hagyományos 

középen: alacsony hőmérsékletű

felül: a kondenzációs kazán hatásfoka a terhelés függvényében.

 

A kondenzációs kazánok a legjobb hatásfokot (és a legkisebb fogyasztást) az alacsony terhelés mellett adják.

 

Előzmény: Gyurco78 (68275)
halaloszto 2013. szept. 6. Creative Commons License 68276

neked egy ds1621 ic kell, meg egy soros-1wire interfesz. (ds9490 klon vagy ds9097 klon http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=9097&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR2.TRC0.A0.Xds9097&_nkw=ds9097&_sacat=0)

 

a kis ic homero, es egyben termosztat. az interfesszel ki is tudod pc-rol olvasni, meg az interfeszrol tudod a termosztat kapcsolasi pontjait programozni. magara hagyva meg csak siman mukodik, adja a tul hideg/tul meleg jelet. ebayen, hasonlo helyeken talalhaszt kesz modulokat is, ha nem tudsz/akarsz forrasztani.

 

Vajk

Előzmény: zordonC3 (68273)
Gyurco78 2013. szept. 6. Creative Commons License 68275

Persze, legjobb lenne, ha venne egy 50kW-osat, ami 1:10-ben visszamodulál :D :D

Mi a lóf...szért kéne 3x akkora kondenzációs kazánt venni, mint amennyi a hőigény? Radiátorokból kell nagyobb, hogy működjenek minél alacsonyabb hőfokon, nem kazánból.

 

Előzmény: granov (68259)
nixon70 2013. szept. 6. © 68274

A helyiséged,ahol a kazán van,légellátásilag megfelelő?

Előzmény: FAQtyA (68264)
zordonC3 2013. szept. 6. © 68273

rexnek nincs feldolgozható kimenete, csak alertet tud. Az általam írt megoldás némi barkácsolás után soros porton leadja a hőmérsékleti adatokat, amit egy notebook-kal fel tudok dolgozni (szoftverfejlesztő vagyok és ilyen apróságokon hogy bejövő feldolgozás nem akadok fel :))

Előzmény: digium (68270)
zordonC3 2013. szept. 6. © 68272

végül is ezekre kell, még az sem fáj ha csak egy sima hőfokkapcsoló... 

 

- adott hőm. felett indítsa a kazánt

- a hőérzékelő eléggé messzire (akár 50m) lehet a kazántól

- adjon feldolgozható kimenetet a hőmérsékletről mivel van egy 8 portos USB programozható kártyám és a notebook mellé téve ezt az izét majd én eldöntöm mikor milyen alertet meg miket adok :)

 

Van különben alternatíva a  Conrad 615910, persze ez tényleg csak egy kapcsoló, de itt tartomány állítható 0,1'C pontossággal.

 

Előzmény: joevagyok68 (68269)
Égető1 2013. szept. 6. © 68271

 Én 10 és 13 éves korom között már fát fűrészeltem, fátvágtam, jártam kútra vízért _ hogy szakmai legyek egy picit, de ezenkívül permetezőt megtöltöttem benzinnel, lángszórót kreálva, robbantottam, dinnyét loptam , elkötöttem  apám 250 -es csepel motorkerékpáját  és a végén mindent megúsztam.

Előzmény: FAQtyA (68264)
digium 2013. szept. 6. Creative Commons License 68270
Előzmény: zordonC3 (68266)
joevagyok68 2013. szept. 6. © 68269

Szerintem azon nem lehet állítani külön a BE és a KI kapcsolási hőnérsékletet !

Beállítasz 1et, és +-1 fokra kapcsol...

szerintem

Előzmény: zordonC3 (68266)
joevagyok68 2013. szept. 6. © 68268

"A cél: 40/45 fokos (okot hagyjuk, korábban leírtam) kazánbeli vízhőmérséklet esetén induljon el a szivattyú, 35 fokos hőm. alatt álljon le."

 

Rakj be egy olcsó csőtermosztátot ! 2000Ft..

Annak kb ekkora a hiszterézise !  :-)))

 

 

Előzmény: zordonC3 (68266)
digium 2013. szept. 6. Creative Commons License 68267

Röviden, ha lehet, mert az már tudjuk miként nevelted a gyerekeket...

Előzmény: digium (68265)
zordonC3 2013. szept. 6. © 68266

Kedves szagértők :)

 

Teljesen szabályozatlan, "kézi" kapcsolású szivattyúmat szeretném automatizálttá tenni a vegyeskazánom mellé. A cél: 40/45 fokos (okot hagyjuk, korábban leírtam) kazánbeli vízhőmérséklet esetén induljon el a szivattyú, 35 fokos hőm. alatt álljon le.

 

Erre az alábbi cuccost néztem a Conradnál: 190768 cikkszám. (sajnos a browserem nem enged linket és képet).

 

Meglepően okos, -50 -> 125 fokig mér, az adatokat másodpercenként soros portra adja (!) és csak 10e Ft. Szerintetek erre a célra használható? A kazánomon van merülőhüvely beépítve. 

 

Ezt kombinálni szeretném egy 50 fokra állított huzatszabályozóval és nagyjából jobb lesz a komfort...

 

Tudnátok segíteni?

digium 2013. szept. 6. Creative Commons License 68265

Mire vársz választ a topiktól?

Előzmény: FAQtyA (68264)
FAQtyA 2013. szept. 6. © 68264

Most aztán megkaptam a magamét...

 

OK, értem amit mondasz, de egy kicsit védekeznék, mert egy két "megjegyzés" kicsit fájt. Azért ne vedd zokon.

 

Felelősségteljes családapának tartom magam, és egyébként műszaki ember vagyok. Már sok éve van CO riasztó a házban.

 

A gyermekeim az elsők. Emiatt már hagytam ott munkahelyet... Egyébként 13 és 10 évesek. Tökéletesen komolyan vesznek mindent, mert mindig gondolkodó emberként neveltem/kezeltem őket, és nem hülyegyerekként, ahogy sajnos rengeteg "szülő" teszi. Meg is van az eredménye. Értsd pl. mindig mindennek elmagyarátam az okát az adott értelmi szintjükön. Nem azért van valami úgy, mert én AZ APÁD azt mondtam, hanem mert... Ennél fogva tök jó arcok. Néha olyan gondolataik és véleményük van, hogy az asszonnyal csak nézünk. Na a lényeg, hogy a fürdőszoba "kezelését" értik és betartják, a CO jelzővel is tisztában vannak. A kályhával is minden ok, kizárólag én és a feleségem kezeljük. Annak is minden szabályát tisztáztuk velük, és folyamatosan emlékeztetjük is Őket mindenre.

 

A fűtésrendszerrel is alapvetően minden rendben, kivéve az alkalmankénti visszaáramást. Annak jellegzetes szaga van, de mint írtam, csak bizonyos légköri viszonyok esetén fordul elő. A rendszernek semmilyen gáztömörségi illetve egyéb problémája nincs. Rendszeresen takarítva van a kazán, sőt már a fűtökör is kapott egyszer egy manuális radiátorleszerelős átmosást, egyszer meg vegyszerest. A kazán szivattyúja is kapott egyszer egy új kondit, és kiszerelve ki lett alaposan tisztítva, hogy a szép rozsdamentes belseje csillogjon:) Igaz nem foszforsavval ahogy a szivattyúszervízben, de azért tuti lett. A kéményseprő szokásos ellenrőzésekor az nem derül ki, hogy ilyen gond előfordul. Hangsúlyozom, hogy alapvetően minden szabályosan működik. Az ablakot az alkalmankénti dolog miatt inkább biztonsági okokból hagyom résnyire nyitva. Gondoltam egy résszellőztetőre, de a páralecsapódás és penészedés végleges megszüntetésére lenne megoldás, a zárt égésterű kazán és egy páraérzékelős elszívóventillátor. Persze ilyet most is tehetnék be reteszelő kapcsolóval, de jobban örülnék egy szakszerűbb, végleges, biztonságos megoldásnak.

 

Egyébként az alkohol nem érdekel, és nem is bírom. Ha alkalmanként megiszok egy 0,33-as sört, már jókedvű leszek és alszok egy jó nagyot;) Takarékos alkoholista lennék, vagy mi.

 

Ennek ellenére köszönöm, hogy foglalkozol/tok a problémámmal. Várom a további ötleteket, esetleg konkrét bevált kazánokat, stb.

Égető1 2013. szept. 6. © 68263

 Mondjuk egy kályha üzemeltetésének is vannak biztonsági kockázatai. (  mert 2 éve beüzemeltünk egy kályhát is. ).

 

Nem is kevés. Egy pár :

kisgyereket égő kályhánál egyedül hagyunk, elmegyünk szomszédolni, trécselni ( vagy számítógépet csapkoni ), este jól felöntünk a garatra,  jól megpakoljuk a kályhát és lefekszünk, esetleg takarékossági tévhitből elzárjuk a kályhát, a kályhánál szárítjuk a mosott ruhát,  túl közel stb  stb. .

 

Tűz és CO mérgezés lehet a végkifejlett !

_gaq.push(["_setCustomVar", 5, "Status", "anonymous", 2]); _gaq.push(["_setCustomVar", 1, "Level-1", "Eletmod", 3]); _gaq.push(["_setCustomVar", 2, "Level-2", "Hazepites,_lakasugyek", 3]); _gaq.push(["_setCustomVar", 3, "Level-3", "Viz-,_gaz-,_futesszereles", 3]);