Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Markolóstejó Creative Commons License 2014.03.26 0 0 72724

Sziasztok! Segitséget kérnék: Új létesités előtt állunk. Itt a tervezett rendszer kapcsolási rajza. Fontos tudni, hogy ebből csak a gázos fütési kört fogjuk most megvalósitani, a szilárd tüzelésü kör opcionális, az ukrán helyzet figyelembevételével épül be, a szolár meg végképp opcionális (majd ha lesz pénzem meg időm, házilag megcsinálni).

 

Na most a szabályozás a fő problémám. A gépész tervező segédenergia nélküli termosztatikus keverő és direkt szelepeket javasol, mig a kereskedő szerint vegyek elektronikusan vezérelhető motorosat, hogy majd az egész rendszert elektronikusan szabályozhassam. Erre most nekem nem igazán van pénzem, ezért az érdekelne, mennyire lövöm magam tökön a termosztatikus keverőkkel? Később, ha időm pénzem lesz esetleg szabályzóáramkört barkácsolni, mennyire kell majd belenyúlni a gépészetbe? Nincs valami öszvér megoldás, amivel megspórolom most az elektronikát, de később hozzá tudom illeszteni?

Válaszokat előre köszönöm.

 

https://drive.google.com/file/d/0B62qBIgsRhl3bFFmM2hwN3RMZUE/edit?usp=sharing

 

A linken lévő ábrát valszeg le kell tölteni.

halaloszto Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72723

errol beszelek. azert a nem dzsunka markanak sem lehet az orszagban sokezer mukodo keszuleke, es emiatt aztan tan minden megyeben sincs egy-egy hozzaerto, meg alkatresz sincs a polcon.

 

szuksegfutes az nyilvan van, csak nem mindegy hogy egy napig van ra szukseg vagy egy hetig.

 

Vajk

Előzmény: mzsombi (72722)
mzsombi Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72722

Ezért érdemes nem dzsunka márkát választani, hanem olyat, aminek lehetőleg van itthon képviselete, biztosított az alkatrészellátás, és szerencsés, ha a közelben van a telepítő. Ha meg leáll a rendszer valamiért, ott a cekász a HMV tartályban, a szobába is be lehet állítani egy olajradiátort arra az időre, amíg meg nem javítják. 

Nálam a beltéri pont akkora, mint egy gázkazán. A kültéri meg a házon kívül van, nem foglal helyet a benti négyzetméterekből. A hang valóban lehet probléma, itt fontos a jó elhelyezés.

Előzmény: halaloszto (72720)
mzsombi Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72721

Ez levegő-víz rendszer, nem kellett kutat fúrni, sem földet mozgatni hozzá. A ház nem új, épp jövőre lesz 100 éves. A táblázat első lapján vannak csak az idei évre vonatkozó adatok, de ahogy korábban írtam, vannak modellszámítások 9 teljes szezonra is, 1990-2000 közötti napi hőmérsékleti adatokból. Ott volt azért kemény tél is, elég jól látszik az egyes oszlopokban a szórás. 

Előzmény: morgen66 (72718)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72720

Azert a gazkazan es a hoszivattyu kozott nem csak az ara a kulonbseg. Az ar egy egyszeru dolog, ket szamot mindenki ossze tud hasonlitani, de azert ne legyunk mar mi is egyszeruek.

 

 - az elterjedtseg nem csak azert szamit hogy a havernak van-e, hanem azert is mert ami nem elterjedt, ahhoz keves a hozzaerto, es nincs a sarki boltban polcon alkatresz. Ez egy huvos januari reggelen hirtelen fontossa valhat

 - egy fali gazkazan es egy viz-viz vagy akar viz-levego hoszivattyu helyigenye jelentosen eltero. a hely meg tobbnyire adott, de ha most epul, akkor is penzbe kerul.

 - a hangjuk is mas. egy levego-viz hoszipka kulteri resze akar egesz hangos is lehet, mig a gazkazan hangja sosem fogja zavarni a szomszedot.

 

es meg egy csomo minden, ami most nem jut eszembe.

 

Vajk

Előzmény: morgen66 (72718)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72719

Lakás merre található?

 

Volt radiátor csere mostanában valamelyik lakásban?

 

http://www.szerelvenyaruhaz.hu/fules-radiatortarto-univerzalis-2-es

 

Lehet hogy a kedves mester lehagyta a radiátor tartóról azt a kis műanyag pöcköt,és a hőtágulásnál csúszkál a radiátor a lemez tartón és az kattog.

Előzmény: B-side (72717)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72718

Sokkal elterjedtebb még mindig a gázkazán.

 

Miért?  Mert olcsóbb mint egy hőszivattyú.

 

Nagyon jók az adatok amit feltettél,de ez a tél azért nem mérvadó a +15 fokokkal.

 

Egy új építkezésnél más a helyzet,ezt pontosan ki kell számolni mi mennyibe kerül.

 

Hőszivattyúnál kutat furatni vagy földet mozgatni azért nem épp occó.

 

Adatokkal nem tudok szolgálni,örülök neki hogy neked jól működik.

Előzmény: mzsombi (72713)
B-side Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72717

Üdv mindenkinek! Segítséget kérnék ( hátha találkozott már valaki hasonló problémával!)

 

Egyedi fűtésű 10 emeletes panelban lakunk. Kazán körülbelül kétpercenként indul be, minden alkalommal mikor a fűtéscső felmelegszik, hangos pattogásba kezd, a kattogás körülbelül fél percig tart. Ez főleg éjszaka és hajnalban idegölő, már majdnem 2 hónapja nem tudunk abban a szobában aludni, és a másik szobába is jól áthallatszik esténként a kattogás.

Szomszédok is hallják. Valaki kevésbé, valaki jobban, valakit nagyon zavar, valakit kevésbé.

Közös képviselőnek jeleztem a problémát, kijött egy szakember, aki szerint a cső hőtágulása okozza a kattogást, valószínűleg a falban átmenő részen valahol nem tud tágulni. Ki is tisztította a fölöttem lakó és közöttem lévő falban átmenő bélcső és cső közötti részét, amitől néhány órára megszűnt, vagyis inkább minimálisra csökkent a kattogás, de sajnos reggelre újra kezdődött. Újra kijött, újra kitisztította, fölment a fölöttem lakókhoz (nyolcadikon lakom), ott is kitisztította, állítólag megnézte a kazánt is, de sajnos nem lett változás.

Közös képviselővel beszéltem újra, azt mondta, nem tud mit tenni, sajnos ezek ilyen házak, másikból is jelentkeztek hasonló panaszokkal (5 ugyanilyen társasház van egymás mellett), valahol megtalálták a kattogás okát, valahol nem. Úgy vettem észre ezzel ő lezártnak tekinti az ügyet, gondolom számára ez nem akkora probléma. Azért normális volt, mondta, hogy nyitott bármilyen ötletre.

Szóval, ha valakinek van bármilyen ötlete, tud ajánlani szakembert, akkor kérem, írjon! Eléggé idegölő ez a kattogás!!

gabrielke Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72716

3-as COP-t szokták mondani, ha annál jobb, akkor jobb vagy mint a gáz.

Levegősből ez nem mindegyik gépnek sikerül.

Az én szondásom valahol 4.3 környékén van, ami ha úgy nézem, hogy mennyit fizetek a fűtésért akkor nem rossz, ha úgy nézem, hogy 5-t ígért a prospektus akkor meg rossz.

Még a HMV részen látok tuning lehetőséget, talán 1-2 tizedet ott még tudok hozni, de sokkal jobb nem lesz szerintem sehogy.

Előzmény: mzsombi (72713)
Gyurco78 Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72715

Egy szivattyúval biztosan több minden zörög benne...én hálóba nem raknám.

Előzmény: Beldar (72714)
Beldar Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72714

Sziasztok!

A MIKA 6e minikazán mennyire zajos szerkezet? Konvektorhoz képest zavaróbb vagy halkabb?

Hálóban lesz elhelyezve (máshol nem alakítható ki) és érdekelne, hogy mire számítsak a nyugalom szempontjából.
Köszönöm.

mzsombi Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72713

Nem először jön elő, hogy gázzal szerinted olcsóbb az üzemeltetési költség, mint levegő-víz hőszivattyúval (a levegő-levegő gépeket azért még mindig inkább split klímának hívjuk, HMV-t nem csinálnak stb.).

 

Mire alapozod ezt a sommás állítást? Láthatnánk esetleg adatokkat? 

 

Belinkelem ide is azt a táblázatomat, ahol nyomon követem a saját fogyasztási adataimat. Látható egyrészt, hogy hogy alakulnak a napi adatok, valamint az ebből kiadódó valódi, átlagos -15°C-ra számított hőveszteségi adattal az éghajlati modellszámítás paraméterek és eredmények fülön végigfuttatom 9 szezon meteorológiai adatait (közép és maximum hőmérséklet napi szinten). Ebből nekem az jön ki, hogy egy átlagos télen az én esetemben a hőszivattyús fűtés-melegvíz költsége 54% a gázhoz képest. Amivel nem számoltam, az éves karbantartás költsége, de az itt is-ott is megvan.

 

Itt a táblázat:

Pana T-Cap fogyasztási adatok

 

Kérlek, támaszd alá adatokkal a saját állításod, nagyon érdekelne, hogy hogy jön ki nálad az, hogy drágább levegős hőszivattyúval fűteni, mint gázzal abban az esetben, ha alacsony előremenő hőmérséklettel (nálam 35 fok) ki tudod fűteni a lakást.

 

Még egy adalék, inkább Podobagnak, megkerestem az árakat, nekem telepítéssel együtt 1.5M Ft volt a Pana T-Cap 9kW-os szipka egy Drazice OKCE 250 NTR HMV tartállyal és a Pana hőérzékelőjével. Vízoldalból ebben az árban semmi nincs benne, de az gáznál is ugyanúgy kellene. Gázbevezetés, engedélyeztetés, kéményépítés, kondenzációs kazán ára összemérhető lett volna ezzel.

 

(Még egy adalék: A hőszivattyú beépített kapacitása három okból van ennyire túltervezve:

  • Tervben van egy tetőtérbeépítés is, ez a későbbiekben megdobja majd a hőigényt.
  • Monovalens fűtési rendszert szerettünk volna, ehhez kellett a T-Cap modell, hogy alacsony külső hőmérsékleten is kifűthető legyen a lakás, és ez a legkisebb teljesítményű gép ebből a termékvonalból.
  • Értelmes idő alatt elkészíti a HMV-t.)

 

Előzmény: morgen66 (72711)
Podobag Creative Commons License 2014.03.25 0 0 72712

Szia,

 

Hát nézd, én beszéltem egy jó pár hőszivattyú felhasználóval a fórumon. Ők nem ezt mondják. Hogy mi igaz abból, amit elmondtak nem tudom, de miért nem mondtak volna igazat?! Azt elmondhatom, hogy a beszélt emberek mindegyikénél legalább 1/3-addal kevesebb re jött ki a fűtésszámlája, mintha korszerű gázzal fűtött volna, de nem egy esetben a felére!

 

Azt, hogy miért nem passzív házat építek, az azért van mert a passzív háznál minden építési fázisban (tégla, szigetelések, nyílászárók, szellőztető rendszer...stb.) szinte csúcsminőséget kell felhasználni, ami azért rendesen megdobja egy átlagos "A"esetleg "A+"-os ház árához képest az építési költségeket! 

 

Üdv: Gábor

Előzmény: morgen66 (72711)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.24 0 0 72711

talaj-víz hőszivattyúval igen olcsóbb,de ez többe kerül.

 

A levegő-levegő -el nem olcsóbb fűteni,de te döntesz.

 

" A szondás hősszivattyúval körülbelül 2700 forintért állíthatsz elő egy gigajoule-t, ennek beépítési költsége viszont elég magas, általában milliós tétel."

 

" Egy gigajoule-nyi hőmennyiséghez szükséges, vagyis körülbelül 29 köbméter vezetékes gáz ára a 10%-os árcsökkentés után nagyjából 2800 forintra jön ki"

 

Kár hogy a levegőssel nem találtam adatot,de neked hátha sikerül.

 

 

Miért nem passzívházat építel? 

Előzmény: Podobag (72707)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.24 0 0 72710

Ha csak az ar szamitana, akkor 20m2-es lukakban laknank. Nem minden az olcsosag. Ottvan meg a biztonsag, megbizhatosag, kockazatok, valamint a kenyelem, aztan akar a kozjo es a kornyezetvedelem is.

 

Vajk

Előzmény: Podobag (72708)
Podobag Creative Commons License 2014.03.24 0 0 72709

A kecó Pest megyében van, Dabason!

Előzmény: morgen66 (72676)
Podobag Creative Commons License 2014.03.24 0 0 72708

Köszi a választ!

 

Tervezőm szokta ezt mondani mindig, hogy előre gondolkozni olcsóbb mint utólag! :)

 

Szerintem is olcsóbb a hőszivattyús fűtés!!! Az a kérdés, hogy mekkora többlet kiadást jelent a gázos rendszerrel szemben!

 

Üdv: Gábor

Előzmény: peterch (72678)
Podobag Creative Commons License 2014.03.24 0 0 72707

Azért én ne múgy látom, hogy a gázzal olcsóbb fűteni, mint a hőszivattyúval! :)

 

Közben kaptam egy Panasonic T-Cap rendzserre 1,8m-s árajánlatot 300Literes tárolóval!

 

Úgy látom itt is azért lehet alkudozni! :)

 

Ha 1,5 milka lenne a gáz, akkor gond nélkül választanám a hőszivattyút! :)

Előzmény: morgen66 (72676)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 72706

16x2 es ötrétegű,ha te csinálod.Könnyebb vele dolgozni mint a "hagyományos" padlófűtés csővel.

Előzmény: Epitkezos (72702)
Epitkezos Creative Commons License 2014.03.23 0 0 72705

Köszi, sejtettem...

Előzmény: Wattocsak (72704)
Wattocsak Creative Commons License 2014.03.23 0 0 72704

Biztosan pontosabb lenne a kockás papíromnál!

De drágább is:-) Szerintem otthoni használatra a kockás papír is tökéletesen megfelel, ráadásul nem kell a program  kezelését megtanulni. A ceruza kezelése meg már a kezedben van!

Előzmény: Epitkezos (72703)
Epitkezos Creative Commons License 2014.03.23 0 0 72703

Még egy kérdés: Van olyan program, amivel egyszerűen megrajzolhatom a padlófűtés csövek helyét? Biztosan pontosabb lenne a kockás papíromnál!

Epitkezos Creative Commons License 2014.03.23 0 0 72702

Segítséget kérnék padlófűtéshez értőktől:

Házilag milyen csővel érdemes szerelni acélhálóra 15 cm osztással, ha a max. csőhosszam 87 méter?

E között a kettő között vacilálok:

PR20M 20*2 NOOXIPIPE-3 PP-R padlófűtőcső (magyar) bruttó 167 Ft/m

Dunaterm ötrétegű alubetétes cső 18X2 mm 10 év garancia (kínai?) bruttó 198 Ft/m

Köszi

C20NE Creative Commons License 2014.03.21 0 0 72701

Nekem amikor építettem és kisütött a nap és melegítette a padlót, akár csak egy szobában is, látszott a nyomásmérőn elég rendesen!

Előzmény: gabrielke (72698)
C20NE Creative Commons License 2014.03.21 0 0 72700

Ha rendesen kilégteleníted és a maximálisan előírt próbanyomást adod rá, akkor az a nyomásnövekedés nem 10% lesz!

Előzmény: gabrielke (72699)
gabrielke Creative Commons License 2014.03.21 0 0 72699

Már hogy nyomná szét. 300 Kelvinről felmegy 330-ra, az még mindig 10%. Ha azt nem bírja ki, akkor gagyi volt eredetileg is.

 

Előzmény: C20NE (72697)
gabrielke Creative Commons License 2014.03.21 0 0 72698

10 barra amit felfújsz ott ha bármi szökik azt hallod. A vizet meg persze látod :)

Ha bent van a házban, az egésznek a hőmérséklete nem igazán változhat számottevően.

A levegő sokkal kisebb lukon kifér, jobb jelző. Amúgy kb. tök mindegy, ha nyomás alatt marad a rendszer egy napig és a nyomás nem változik, akkor az jó lesz.

Mondjuk az is igaz, hogy betonozáshoz meg illik vízzel feltölteni, az sokkal kevésbé terheli meg a csöveket (mert az nem összenyomható).

 

 

Előzmény: halaloszto (72696)
C20NE Creative Commons License 2014.03.21 0 0 72697

A víz sokkal intenzívebben reagál a hőmérséklet változásra! Ha nem figyelsz oda, rajta hagyod és kisüt nyáron a nap szét is nyomhatja a csövedet!

 

A levegős nyomáspróbát egy hétig hagytam rajta, beleértve a betonozást is, mert a buborékok rögtön jelzik ha valami nem kerek mert széttaposták a csövet. Érdemes szivárgáskeresőt használni!

 

Amúgy a levegős próbát biztonsági okokból sem szokták javasolni mert ha szétesik, a 10 bar-os levegő csúnya sérülést is tud okozni.

 

Előzmény: halaloszto (72696)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.21 0 0 72696

a levego az eleg nehezen ertelmezhetove teszi a nyomasprobat. felnyomod 25 fokos levegovel (a kompresszorbol lehet ennel melegebb jon) 10 barra, lehul 10 fokra, maris csak 9.5 bar. megsuti a nap, mar 10.4. elszokik 10 liter levego, es 9. pedig a 10liter azert eleg sok. 

 

a vizes nyomasprobaban az a poen, hogy par cm3 vizveszteseg komoly nyomasvaltozast okoz.

 

Vajk

Előzmény: gabrielke (72695)
gabrielke Creative Commons License 2014.03.21 0 0 72695

Sztem ha vezetékes vízzel (6 bar) megnyomják az pont elég, nem kell feltétlen feljebb pumpálni.

Amúgy meg levegővel egy sima kompresszorral fel lehet tolni 10 bar-ig, ha azt nem ereszti el egy napig akkor full tuti jó minden.

 

Előzmény: Pitylogós (72694)
Pitylogós Creative Commons License 2014.03.21 0 0 72694

próba volt, csak pumpa nem.

Előzmény: morgen66 (72693)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72693

Bocs hogy beleszólok,de az az alap egy szerelésnél , a nyomás próba.

 

Persze ha a kőmíves csinálja a víz és a fűtés szerelést................., mert mér látott olyat.

 

Nem megbántva  a rendes kőműveseket.

Előzmény: Pitylogós (72690)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72692

Lehet számolni :-)

De szerintem ezt már egy párszor kitárgyaltuk.

Előzmény: mzsombi (72679)
nixon70 Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72691

Akad még azért.:-)

Előzmény: Pitylogós (72690)
Pitylogós Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72690

na az nem volt

 

(bocs hogy én reagálok egy "cégcsoport" vagyunk :)

 

Kellett volna?

 

Befingok basznámeg, nincs egy normális szakember ebben az országban???

Előzmény: nixon70 (72689)
nixon70 Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72689

Nyomáspróba pumpa?

Előzmény: eddyN (72681)
MG Berlin Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72688

Fölöslegessé vált számunkra néhány wawin gázcsö elem.  A termékek csomagoltak, a csomag tartalmazza a típus kártyáját is, valamint a rendelésröl szóló számla is megvan. .

Az alábbi termékeink vannak (itt a fordítással kicsit gondban leszek, mivel  német nyelvü katalógusunk van):

 

wavin GS-E24V elágazó elem d90/32
wavin GS-E 24 V elektrofitting toldás, ez a csö toldásánál egy elem, melyböl két vezeték áll ki.
Ebböl D=90 és D= 63 tiusú van nekünk. Körülbelül 50-100 db áll rendelkezésre.

Lenne rá érdeklödö?

eddyN Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72687

Ja, amúgy lakjuk a házat, sőt, május végén az emelet is használatba lesz véve, szóval ez nem gond.

De pont a levegő összenyomhatósága miatt gondoltuk mi is, hogy csak jobb lenne vízzel. Lecsekkolták levegővel, de most végül megbeszéltük, hogy rányomják a vizet is, az a  tuti, minket megnyugtat.

Köszönöm szépen a gyors hozzászólásokat!

 

Előzmény: C20NE (72686)
C20NE Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72686

Attól függ, milyen beton. Nekem rendesen vashálóhoz kötözve nem jött fel.

Egy érv szól a víz mellett, hogy a hibák sokkal intenzívebben megmutatkoznak, levegőnél kell idő, míg esni kezd a nyomás a levegő összenyomhatósága miatt.  Ha viszont télig így marad akkor mindenképpen levegővel kell csinálni, mert azt nem kell kifújatni és aggódni, hol maradt annyi, hogy szétfagyjon.

Előzmény: halaloszto (72683)
eddyN Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72685

Felúszni biztos nem fog. 4 mm-es hálóra van kötegelőkkel rögzítve, ill. a beton pedig esztrich lesz, ami épp csak földnedves.

Előzmény: halaloszto (72683)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72684

persze. csak ha egy 100liter terfogatu csovet felnyomsz levegovel 4 barra, majd kieresztesz belole _50_ liter levegot, akkor 3.5bar lesz benne a nyomas. rafogod hogy ez ok. mig ha vizzel felnyomod 4barra, es kieresztesz _0.5_ liter vizet, akkor leesik a nyomas 2 barra.

 

Vajk

Előzmény: Markolóstejó (72682)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72683

vizzel is fel lehet nyomni 4-5 barra siman. levegovel toltve nem uszik fel a betonban?

 

Vajk

Előzmény: eddyN (72681)
Markolóstejó Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72682

nekem is levegővel nyomták én nem látok ebbe semmi problémát. a lényeg úgyis az, hogy esik e a nyomás vagy nem.

Előzmény: eddyN (72681)
eddyN Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72681

Tisztelt Urak!

Egy gyors szakmai tanácsra lenne szükségem. A tetőtérben ma fejezik be a padlófűtés letekerését, holnap jön rá a beton. Korábban a fszt-en víznyomás alatt hagyták a csöveket a betonozás alatt. Most (másik társaság) azt javasolják, hogy levegővel nyomják meg, mondván, hogy a vizes üzemi nyomás csak 1,5-2 bar, míg így 4-5 barral tudják próbálni. Jó ez így, elfogadjuk??

Nagyon köszönöm előre is!

 

Markolóstejó Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72680

a viz, csatorna 6-700ért kicsit soknak tünik nekem.

persze nem tudom mi van benne, (tervezés, közmüvi dijak, stb)

Előzmény: Podobag (72673)
mzsombi Creative Commons License 2014.03.20 0 0 72679

"Olcsóbb is gázzal fűteni mint villannyal." 

 

Ezt így kategorikusan kijelenteni... minimum merész.

Előzmény: morgen66 (72676)
peterch Creative Commons License 2014.03.19 0 0 72678

   Szia !

 

  Bizony most kell jol meggondolnod, hogy mit valasztasz, mert annal nincs rosszabb, amikor megcsinalod az egyiket es par ev mulva meg rajossz, hogy jobb lett volna a masik.:(

  Mikor en ujitottam fel a hazat, meg hoszivattyuk nem is voltak, igy a szenes kazanbol atepitett gazkazant csereltem le turbosra, ami 1998-ban csucs volt (az ara is). Nagyon jol szuperalt es meg mukodik is minden hiba nelkul, ha kell. Aztan jottek a dolgok szep sorjaban, szigeteles haromretegu nyilaszarok,hocserelos szellozteto, hoszivattyu, napkoli. Megint itt volt az ido, hogy dontsek hogyan tovabb, mert szuper a kazan, meg az alacsonyhomersekletu futes, de a gazszamlan atlagosan 1750m3 gaz volt feltuntetve. Hosszabb gondolkodas szamolgatas utan megszuletett a dontes. Harmadik uvegreteg felszereles a nyilaszarokra, gepiszelloztetes hocserelovel, szigeteles szamitas a gazfogyasztas 30%-ra valo csokkenesere, klimaval valo futesre atallas.Igy masodszor is koltekeztem.:( Ma vagyok ott, hogy van egy 63nm-es hazikom 20cm-es EPS szigetelessel, fodemen minimum 35cm kogyapot. Haromretegu nyilaszarok, gepiszelloztetes hocserelovel, napkoli a teton HMV-re, + futesrasegitessel, valamint egy klima ami futi a hazat. Az egesz haz eves energiaszukseglete mindenestol atlag 3200kWh elektromos energia es 200m3 gaz . A gazt csak azert hasznalom, mert a klimat sajnalom kinozni -5°C alatt, pedig kiprobaltam egy evet csak azzal futottunk, akkor sem volt gond, siman birta azt is. Ha egyszer kipurcan a gazkazan, akkor csak bedugom a tarolo futospiraljanak a dugojat a dugaljba es minden megy tovabb.:) Hoszivattyuval olcsobb futeni mint gazzal.

 

Bocsi, hogy kicsit hosszura sikeredett, de ez egy valosagos pelda. Jol gondold meg, hogy mit  es hogyan, mert utolag sok penzbe kerul.

 

   Udv , Peter.

Előzmény: Podobag (72673)
Sándor-68 Creative Commons License 2014.03.19 0 0 72677

Szigetelni - szigetelni! Nincs kidobott pénz, nyáron lényegesen később melegszik fel a lakás, élhetőbb belső klíma! Nem kell a kondenzációs készülékektől hasra esni, sima turbós, egy jól méretezett - szerelt fűtési rendszer és kész a fűtésed! A hőszivattyúval szemben megspórolt összeget kell a szigetelésre fordítani, és nem villanyszámlát fizetni COP- értéket misztifikálni!!

Előzmény: Podobag (72673)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.19 0 0 72676

Gázfűtés szerintem olcsóbban jön ki mint a Hőszivattyú.

 

Olcsóbb is gázzal fűteni mint villannyal.

 

Érdemes lenne megkérdezned a helyi gázszolgáltatót,hogy mennyi a rácsatlakozási díj.

Utána lehet tervezővel beszélni,mit hova milyet.

 

1-1,5 milka lehet,de ez sok mindentől függ.

 

Helyileg hol a kecó?

Előzmény: Podobag (72673)
Téli nap Creative Commons License 2014.03.19 0 0 72675

 van egy gáz hálózat fejlesztési hozzájárulás. Az lehet kb. 80 eft. Van még olyan ? Mostanában a nagy rezsi mizériában állítólag ezt felezték.

 aztán meg kell terveztetni. Az lehet az óráig ill a fogyasztókig olyan 60 eft.

 Aztán a kiépítés a mérőig ill. a mérőtől a fogyasztókig. Ezek nagyban függnek a csőhosszaktól. Nem túl hosszú csöveknél úgy 120 eft ból kijöszz.    Fogyasztók ? egy gáztűhely és egy modern kazán. Pl. kondenzációs. Leyen a kazán 200 ft a tűzhely 70 eft. Kell egy megfelelő kémény olyan 250 ért. A vizoldali rész 350 eft. eph 25 és a tbbi. Szánj rá 1,3illát, de lehetkevés lesz.

Előzmény: Podobag (72673)
hifitibi Creative Commons License 2014.03.19 0 0 72674

köszi

Előzmény: halaloszto (72668)
Podobag Creative Commons License 2014.03.19 0 0 72673

Sziasztok,

 

Most építkezünk, és nemsokára elérünk a fűtéshez! Vacillálunk, hogy melyik fűtési módot válasszuk gáz (kondenzációs kazánnal) vagy a levegős hőszivattyú!

 

A ház fűtött alapterülete 110nm. 80nm-re padlófűtést tervezünk, és 30nm mennyezet fűtést!

 

Hőszivattyúra már kaptunk komplett árajánlatot 2,2m Ft (Daikin, Nibe) HMV tárolóval 7-8kw-os teljesítménnyel. Panasonicra pedig 2mFt 7kw-os teljesítménnyel! Teljes beüzemeléssel, kiépítéssel!

 

A gázcsonk a kerítés előtt van. A gondom az, hogy nem igazán tudom, hogy a gáz bevezetése, engedélyeztetése, házban a hálózat kiépítése stb. kb. mennyibe kerül? 

 

A víz, és csatorna kiépítésére is kaptunk árajánlatot 6-700eFt! Ezek már a telken vannak!

 

Tudnátok segíteni, hogy a gáznál kb. milyen költségekkel kell kalkulálni? 

 

Melyiket válasszuk a gázfűtést, vagy a hőszivattyúst?

 

Köszönöm a válaszokat!

 

Üdvözlettel: Podoba Gábor

halaloszto Creative Commons License 2014.03.19 0 0 72672

keresse meg maganba.

Előzmény: digium (72671)
digium Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72671

Mit tettél az Inkával? Ha szétbontod, akkor érdekelne belőle pár dolog...

Előzmény: halaloszto (72669)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72670

Ez mikor történt ?

Csere hogyan/mennyire "könnyen" ment ? "egyszerűsítetten" ?

Mi lett/lesz helyette ? Gyártó, típus ? titok ?

:-)

Előzmény: halaloszto (72669)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72669

a mult telen megallt az elektronika. nem lehet ugye viccolni, 40rugo hat 40 rugo. tavasszal egy kis puceva karbantartas, majd aprilisban ujra megallt. na akkor dontottem, hogy erre nem koltunk tobbet.

 

tanulva a karombol, olyat vettem ami letezik regota, van hozza alkatresz meg minden. 

 

az a kulon szopo, hogy nekem megvolt hozza a gyari szuper tenyleg mindentudo padlofutes kevertkori modul, amit ugye kidobhatok a fenebe... es mas gyartok vagy tok primitivet adnak, vagy dragabban mint a kazan, vagy a ketto egyutt.

 

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (72664)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72668

az a lenyeg, hogy a venti elobb utobb csapagyas lesz. es akkor kinyitja az elektronikat, mert nincs benne rendes tularamvedelem.

 

Vajk

Előzmény: hifitibi (72667)
hifitibi Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72667

Szia Vajk!

 

Hú, tényleg, a szifont. Azt én is kitakarítottam már egyszer.

 

A ventillátort akkor folyamatosan woodoo-zom, az elektronikát meg gondozom, hiszen villanyos ember vagyok. :-)

 

Tibor

Előzmény: halaloszto (72660)
hifitibi Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72666

Azért "cseréltetem ki", mert alap esetben ez nincs benne a szervizelésben...viszont fél év múlva nem akarom szétszedni a kazánt azért, mert a a szétszedett rézcsövet a régi tömítéssel dugták össze, pedig egy mozdulat lett volva a 70Ft-os új tömítést ráhúzni.

Azt tudom, hogy Ő tudja, hogy mit kell csinálni, én is szeretném tudni...., és hogy tudja, hogy tudom.....

Előzmény: joevagyok68 (72659)
sinick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72665

Sziasztok!

Egy 2006. évben társasházba, "turbós kéménybe" üzembe helyezett Westen Quasar 24F kazán hibát jelez. Hibakód ventillátor jel (50 C, ld. mellékelt kép), leírás szerint "nincs léghuzat". A hiba tegnap kora este jelentkezett egyszer, aztán később elmúlt és ma késő délután jelentkezett újra. A kazán addig használható volt.

Próbálkozásaim: "R" állásba tettem, hiba ugyanaz. Kikapcsoltam, áramtalanítottam 10 mp-re, bekapcsoltam, hiba ugyanaz. Kéménybekötés nincs elmozdulva. Ha a kádcsap melegvizét megnyitom, akkor hallok ventillátorhangot. A többi lakásban, akikkel egy kéményen vagyok nincs gond.

Szerelőm elöljáróba kéménybekötés szétcsúszás vagy ventillátor gondra tippel. Holnap jön. (Tavaly ő rakott be szűkítőt illetve kitakarította a kazánt, mert egy társasházi ellenőrzés során nem stimmelt a hatásfok. Esetleg plussz infó, hogy a kazán sokat ment, mert 5 évig otthon volt a nejem a két gyerekkel).

Kérdezném tőletek, hogy mire számíthatok?

Köszönöm: sinick

joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72664

Ez mikor történt ?

Csere hogyan/mennyire "könnyen" ment ? "egyszerűsítetten" ?

Mi lett/lesz helyette ?

:-)

Előzmény: halaloszto (72663)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72663

Csere valosagban egyszeru, adminisztrative nemegyszeru. Minden passzol a kemenynel, alul kell szobraszkodni. Viszont mar nem fogadnak el alu egestermekelvezetest, csak muanyagot, ugyhogy azt is cserelni kell komplett.

 

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (72662)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72662

Ez mikor történt ?

Csere hogyan/mennyire "könnyen" ment ? "egyszerűsítetten" ?

Mi lett helyette ?

Előzmény: halaloszto (72660)
hbbst Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72661

Szia Joe!

Utána próbáltam nézni a Te kazánod vázlatának, közben találtam ezt a rajzot az SD oldalán:

 

Szóval akkor szerintem is 99,9%, hogy jó lesz így, de hát nem is értem, miért nem képesek küldeni valami infót több, normális hangvételű emailre valamint több, szintén normális telefonbeszélgtésre...

Előzmény: joevagyok68 (72657)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72660

Imadkozni, es sporolni uj kazanra. 

 

Nalam ezenkivul takaritottak a kazanteret, es foleg a kondenzszifont. Majd ra felevre megdoglott a venti es az elektronika.

 

Vajk

Előzmény: hifitibi (72658)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72659

"Szeretném tudni pontosan, mit kell csinálni egy komoly szervíz/karbantartás alkalmával."

Reménykedj, hogy semmit...mert állítólag megszűn-ik/t a cég...tehát alkatrészileg...ki tudja

 

"kicseréltetem"

Akkor annak csak kéne tudnia , hogy mit kell csinálni...vagy te akarod megmondani neki , hogy "mit" ?

Nálunk SD ecosy, mértek/állítottak, "co"-kat is !

 

Előzmény: hifitibi (72658)
hifitibi Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72658

Sziasztok!

 

Termomax INKA24K kazánom szervize aktuálissá válik. Szeretném tudni pontosan, mit kell csinálni egy komoly szervíz/karbantartás alkalmával. (Egy éves volt a készülék, amikor szevíz gyanánt kiporszívózták.) Most hét éves a készülék.

Amit tudok, hogy meg kell csinálni: Kipucoválni az égésteret (nem drótkefével), kisavazni a kazántest vízoldali részét (mostanában már később is melegíti a vizet), kicseréltetem az összes O gyűrűt a rézcsövek végén.

Ezen kívül még mit kell elvégezni/tesztelni/mérni egy szervíz alkalmával?

 

Egyébként jól működik a kazán, semmi panaszom rá.

 

Köszönettel: Tibor

joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72657

No erre én is kíváncsi leszek...

 

Addig is..

szerintem OK lehet.

Mert  nálunk SD ecosy-nál (2007) az előremenő a "közös" és a visszatérőben van a váltószelep,ami szabályozza, hogy mi , merről...

Tehát ugyan az amit te akarsz, csak pepitába...szerintem..

És működik..

Előzmény: hbbst (72656)
hbbst Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72656

Sziasztok!

HMV "gyártással" kapcsolatban szeretnék kérdezni egy hidraulikai bekötésben jártas szakit. Sajnos a magyarországi Saunier Duval-os szaktekintélyek nem foglalkoznak a kérdésemmel, vagy nem tudják a választ, nem tudom. Szóval a lényeg: A kazán hidraulikai vázlata alapján a fűtővíz és a HMV visszatérő ága a szivattyú előtt közösítve van, ezért gondolom nem gond, ha a kazánon a HMV visszatérő ágon hagyom a záródugót, és egy „T” idommal megcsapolom inkább a fűtési visszatérőt. Ezzel nem kevés csövet is spórolnék. Mellékelek egy skiccet:

 

Valamint a kazán hidraulikai vázlata: (Saunier Duval Thema Condens FAS25)

 

Köszönöm előre is a segítséget!

C20NE Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72655

Szabályosan szüntesd meg a kéményt és erről hivatalos tértivevényes levélben értesítsd őket!

Előzmény: h.emil (72652)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72654

Nem. Csak én voltam ott és én nem nyitottam csapot.
A hőfok emelkedést csak tippeltem, kb. 80 percet ment a fűtés.

Előzmény: joevagyok68 (72644)
einohyl Creative Commons License 2014.03.18 0 0 72653

 a főkétüsz    ? Hát elég lökött társaság.

 nálunk pl. megrongálta a cirkót !!

Előzmény: h.emil (72652)
h.emil Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72652

Kedves Fórumozók!

nemrég a kéménybélelés kötelezettsége, valamint ennek költségei miatt átfolyós gázos vízmelegítőmet villanybojlerre cseréltem.

A lakásban parapetes fűtés van, az "életveszélyes" kéménybe a szomszéd van meglepő mód bekötve, egyébként az ő csatlakozása bélelve van. Alternatív fűtésként villany padlófűtéssel rendelkezem, cirkó nincs a lakásban. Továbbiakban a kéményt nem használom, viszont hiába értesítettem a Főkétüszt, a kéménybélelésre továbbiakban is köteleznek :-S

Van esetleg valakinek hasonló tapasztalata, hogy lehet ezektől megszabadulni? Nekem eléggé lehúzásnak fest... 
Az éves ellenőrzésbe beletörődtem, de csak nem kéne a nem használt kéményt kibéleltetnem vagyonokért...

halaloszto Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72651

hoho! mostmar csak 1000!

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72650)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72650

A gáznak csak a havi alapdíja valami 1200 Ft. Egy kisebb háztartásban a főzés összesen nincs ennyi... :)

joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72649

Elszivo meg akkor is kellhet..

:-)

.de nincs havi 1000 alapdij, meg eph, meg minden....ha tenyleg csak a tuzhely miatt !?

Előzmény: coburg1 (72648)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72648

Még ha nincs is 3 fázis, mennyivel olcsóbb azt behúzatni.

Előzmény: joevagyok68 (72647)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72647

3 fazisotok van-e ?

Es tenyleg csak a tuzhely miatt ??

Mert akkor inkabb vellany....vagy palackos !  :-) 

Előzmény: Isti_1 (72645)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72646

Azt hittem, kondenzációs kazánt akarsz. Tényleg behúzatnád százezrekért a gázcsövet egy tűzhely miatt, hogy aztán egy életen át szívj a gázművekkel, kéményesekkel, számlákkal?

Előzmény: Isti_1 (72645)
Isti_1 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72645

Igazad van, azt kifelejtettem, hogy gáztűzhelyt szeretnénk, ehhez előírás a páraelszívó, csak azt nem tudom, hogy a teljesítmény, vagy esetleg egyéb elő van-e írva? Egyébként gondolkoztunk a villanytűzhelyen is, de ha jól tudom, az azért jóval többet fogyaszt.

Előzmény: joevagyok68 (72629)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72644

20 fokot felfuteni arammal azert nem keves ido...azido alatt senki, sehol nem nyitotta meg a melegvizes csapot  ?

Vagy a hideget...de egykaros a csaptelep, es 'jott' meleg is valamennyi csak nem vetted eszre...

Az nem lehet ?

Előzmény: Mindenváró Ádám (72643)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72643

Sziasztok

 

Elektromos bojler kérdés... éjszakairól megy, szinte sose láttam fűteni eddig, de a napokban kipróbáltam az ideiglenes nappali fázisra kötést. Működik, de feltűnt közben, hogy a túlnyomás szelep száraz maradt, nem jött ki rajta semmi. (kb. 20 fokot emelkedett a víz hőmérséklete a próba alatt)

A meleg vízcsapot megnyitva nem érződik hogy nagyobb nyomás lenne benne, viszont úgy emlékszem, hogy a bojerben olyan csatlakozó van, ami visszafele nem engedi a vizet.
(festéskor levettük, ehhez leengedtük a vizet, nyomni kellett csavarhúzóval egy pöcköt, mert nem folyt ki belőle a víz különben)

 

Szóval vajon hová lesz a tágulás miatt keletkező nyomás, vagy miért nem látom a kicsöpögő vizet?

e30nick Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72642

Sziasztok!

 

Nemreg koltoztunk csaladi hazba, szeretnek tanacsot kerni a cirko uzemeltetesevel kapcsolatban. Most, hogy jon a tavasz nem kell olyan vadul futeni, mint telen. Ezt alapvetoen ketfele keppen tudom megoldani, az egyik, hogy leveszem az eloremeno homersekletet, a masik, hogy magasan hagyom es akkor ki/be kapcsolgat a cirko. Most az elobbi esetre alltunk be kb 60 fokos eloremenovel, mert ha ki-be kapcsolgat, akkor a hoerzet rosszabb, neha sut a radiator, neha meg hideg van, persze a termosztat folyamatosan 2-3 tized fok elterest mutat a radiatorral atellenes falon. Lassan raterek am a kerdesre is. :) Szoval melyik strategia a jobb gazfelhasznalas, cirko elettartam, stb tekinteteben, illetve van-e ezeknel jobb megoldas? A radiatorokon temrosztatikus szelep van, de mindegyik koppra nyitva van, mert gondolom en a tarmosztatnak kell szabalyozni, nem a szelepnek. A cirko egy turbos demrad, egy koros keringetoszivattyus a rendszer.

Gondolom most valami tok trivialis dolgot kerdezek, dehat egy ujszulottnek ugye minden vicc uj. Eddig lakotelepen laktunk, ott meg a gondnok tekergette a kazant.

 

Elore is koszi a valaszokat,

e30nick

krampy80 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72641

Szuper!

Köszönöm a választ! Így már menni fog!

 

Előzmény: halaloszto (72640)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72640

a 90/70 az pont a Q60. 90/70/20 eseten idealis esetben a radiator atlagosan 60 fokkal melegebb mint a szoba. (atlag (90+70)/2=80 fokos, a szoba meg 20 fokos) 

 

a 75/55/22 esetben a radiator atlag 65 fokos, a szoba 22, tehat csak 43fokkal melegebb a radiator a szobanal.

 

a kepletbol (43/60)^1.33=0.64 szoros a teljesitmeny a 90/70/20hoz kepest.

 

a kepleted ahogy irtad az nemjo, meg zarojelszamra sem passzol. en a Q=Q60* (   ((elore+vissza)/2-20)/60)^1.33 -al szamoltam, ami realisan hangzik.

 

a lenyeg hogy a holeadas a homersekletkulonbseggel aranyos. ez a kulonbseg van benne a kepletben. a 90/70/20-nal ez 60 fok, a tobbire meg szamolhato.

 

Vajk 

Előzmény: krampy80 (72638)
erga45 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72639

Köszi a segítséget, és KegMayer-nek is. A visszatérőben nem mindenhol van torló, sőt, a legtöbb radiátoron nincs is semmi. Pont azok zajosak igazán, amelyeknél nincs semmi, tehát az olasz szelepek a visszatérőbe épített torlóval egészen kulturáltak.

Akkor ha kijön a jó idő, leendegem a rendszert, és lecserélem kis ellenállásúra az előremenő szelepeket. Köszi szépen!

Előzmény: morgen66 (72637)
krampy80 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 72638

Sziasztok,

meg tudjátok mondani, hogy hogyan lehet átszámítani egy 90/70/20-as radiátor teljesítményét akármilyen más értékre?

Láttam egy ilyet, hogy Q=Q60(előre-vissza)/2/60) az 1,33-on.

azonban ebből nem tudom mondjuk kiszámolni (vagy hogy?) hogy pl 75/55/22 mekkora lenne?

(a 20 illetve a 22 a szoba hőmérsékletét jelöli gondolom, szval ha én 22 fokot szeretnék a szobában,akkor ilyen számmal kell számolnom?)

 

A probléma: Jelenleg acéllemez 4 oszlopos radiátorok vannak, régi vegyestüzelésűvel, gravitációs módon működő, ahol simán be tudtam durrantani a 90 fokos vizet.

Most egy turbós kazánra lesz lecserélve, ahol ugye olyan 60 körüli az előremenő, legalábbis, ha jól tudom.

A mostani radiátorok teljesítményét megtaláltam egy forumos jóváoltából, szval tudom, hogy kb milyen teljesítményt adnak le ezek a régifajták (90/70/20-on) és az a hőfok teljesen megfelelő is volt.

 

Szeretném átszámítani a most kapható radiátorokat, hogy a hőmérséklet kifűthető legyen velük.

 

Köszönöm szépen a segítséget - és bocs, ha teljesen tévúton járok.

morgen66 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72637

Kis ellenállású radiátor szeleppel nem fog zúgni.

 

Sanszos hogy a visszatérőbe szerelt torlók se tökéletesek , golyós csap jobb lenne(Mofém).

 

 

Előzmény: erga45 (72630)
KegMayer Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72636

Most látom csak, hogy 3/4-esek a szelepeid. 

Akkor sem jók.:)

Előzmény: KegMayer (72635)
KegMayer Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72635

Úgy értette, hogy vannak un. nagy ellenállású és kis ellenállású szelepek. A Hertz nyilván nagy ellenállású. Az olasz gyártmányok kis ellenállásúak, persze ez nem gyártmánytól függ! Kérdés, hová kell, alulra, vagy felülre.

Eleve a képen látható radiátorod nagy vízigényű, tehát ha zenél a szelep, az azért van, mert még nyitva is lefolytja az áramlást. Oda nem fél collos, hanem 3/4-es szelep kéne.

Előzmény: erga45 (72634)
erga45 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72634

A Herz-eknek minden állásban van hangjuk, a legerősebb talán félúton. Törlő nincs használatban, legalábbis nincs csöpögés, ha így értetted.

Előzmény: joevagyok68 (72632)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72633

 Veszel egy normál konyhai elszívót. Annak méretezett teljesítménye van, a kivezetője meg kb. 100 mm-es , majd adja a méretet. Egyedül a  telepítési magasságnál vannak  megkötések ajánlások. villanynál kissé alacsonyabban lehet telepíteni mint gáznál.

 Az én hatalmas konyhámba  18 m2  -4 m belmagasság + egy előszoba egyterű vele az meg 8 m2, ide írtak elő a fontoskodók elszívót ( szerencsére vót ).

 Így viszont megúsztam a másik fontoskodást,a légbeejtőt.

Előzmény: Isti_1 (72625)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72632

Milyen "allasban" vannak a szelepek ?

....mert ugy azt nem irtad !

Teljesen nyitva is van hangjuk ?

Mintha torlo lenne az egyik kepen...azok 'hasznalatban' vannak ?

Előzmény: erga45 (72630)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72631

 Ahhoz hogy bekötteted a gázt még nem kell páraelszívó !

 

 Bizonyos esetekben kell, bizonyos esetekben pedig tiltott.

 Kérdés mire használod azt a gázt !!

 Pl. nyilt égésterű gravitációs  kéményekre kötött berendezéseknél veszélyes ( nyilt égésterű gázkazán, kályha kandalló ) veszélyes.  viszont ha  gáztűzhelyt használsz ott nem úszod meg.

 

 De majd a tervező eligazít !!

Előzmény: Isti_1 (72625)
erga45 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72630

Sziasztok!

Nyitott, kétcsöves fűtési rendszerünk van. Korábban gravitációs üzemmódban működött, de meguntam, hogy ebben az esetben a víz csak akkor indult el igazán a kazánból, mikor már 60-70 fokos lett, a csőhálózat pedig a hirtelen hőtágulás miatt mindig recsegett-ropogott. Most használom a szivattyút, azóta sokkal egyenletesebben melegszik fel a rendszer, nincs pattogás. Viszont zajosabb is, a radiátorszelepek búgnak-zúgnak, a szivattyú legalacsonyabb fokozatán is. A radiátorok valószínűleg nem levegősek, mert akkor csobognának, nem búgnának, legalábbis gondolom. Légtelenítési lehetőség mondjuk amúgy sincs rajtuk, régi, Dunaferr-es lemezradiátorok. A kérdésem: a radiátorszelepek gagyik? Ki kellene cserélni őket valami jobbra? Ha igen, mire? Mutatok két képet, ezek vannak vegyesen. A szürke (Herz) zajosabb, a fehér kupakú (nem tudom a gyártót) sokkal kevésbé.

Köszi szépen!

 

joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72629

Idén szeretném beköttetni a gázt, ehhez ugye kötelező a konyhába egy páraelszívó. 

 

Marmint 'mihez' ?

Mert ha lesz egy zart egesteru kazanod, akkor nem annyira kell .  :-) 

Vellany tuzhely nem opcio ?

Előzmény: Isti_1 (72625)
Isti_1 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72628

Családi ház, a kivezető lyuk méretét nem tudom, még nincs kifúrva.

Kinéztem egyet: Cata TF5260X. 30.000-nél többet semmiképp sem szeretnék rá költeni.

Előzmény: Lacivill (72626)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72627

"Idén szeretném beköttetni a gázt"

 

Te nem vagy százas! :) Más kiköttetni szeretné.

Előzmény: Isti_1 (72625)
Lacivill Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72626

A légszállítási teljesítmény a legfontosabb adata.  Mi lesz ez családi ház, panel, egyéb. mekkora kivezető luk van/lesz?

Előzmény: Isti_1 (72625)
Isti_1 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72625

Idén szeretném beköttetni a gázt, ehhez ugye kötelező a konyhába egy páraelszívó. Ezt most szeretném megvenni. Van-e bármiféle előírás a páraelszívóval kapcsolatban (teljesítmény, csőméret, stb...), vagy olyat veszek amilyet akarok, nem befolyásol semmit sem?

Egyébként mit érdemes figyelembe venni páraelszívó kiválasztásánál?

coburg1 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72624

Hát ha nem létesít jacuzzit vagy kifőzdét, akkor 5000.

Előzmény: sjohn (72622)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72623

 "igazan valaki kiszamolhatna"

 

 

10 m csőben (ha 16-os ötrétegű) 1,1 l víz van. (Az ördög tudja, hogy akkor mér kell rá fél percet várni.)

 

Ez ha mind kihül, majd utána csapnyitáskor elkezd tölteni egy 10l-es kisbojlert, akkor abban meleg marad a víz. Még kb. 5x meg lehet ismételni akkor is, ha közben egyetlen csepp meleg víz sem jut el a kisbojlerig, hanem mindig 1,1 l  kihült vízzel töltődik.

- Ha közben kap egy nagyobb adag melegvizet, akkor újra feltöltődik meleggel, és kezdődhet előről, közben végig volt melegvíz.

- Ha közben bekapcsolják az éjszakai áramot, akkor visszafűti 40 fokra, és ismét teli tartály meleg vízzel lehet nekivágni a következő napnak.

 

Úgy látom, hogy emberünknek megvan a méretezett megoldás a hosszúkás házának a problémájára.

Előzmény: peterch (72539)
sjohn Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72622

Ok, de nem tudod, hogy mennyit fürdik, mennyit főz.

Előzmény: coburg1 (72621)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72621

Gondolom arra kíváncsi, hogy ötezer vagy ötvenezer. Ebből inkább az előbbi.

Előzmény: sjohn (72620)
sjohn Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72620

Ha csak fogat mosol és kávét főzöl, akkor nem lesz magas a számla, ám ha...

Előzmény: peppe83 (72614)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72619

Vegyes tüzelésű (szalma) kazánunk van

 

Balas kazan 'vekony' csovekkel tuti forrasveszely !

Arrol nem is beszelve, higy a 'falba bemart' az gondolom 5retegu/muanyag...forras eseten ramegy a forro viz, okozhat erdekes dolgokat a kotesekkel !

Ha vekonycsdo, akkor kelleni fog hozza puffer is....

Előzmény: körte- (72616)
Dunit Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72618

"mi is csak a megoldás kérdéses, kihúzni a régi vezetéket??"

 

 Nem kell azt kihúzni ! mellé az új műa. cső.

 Bent a fürdőbe pedig minden csövet újra cserélni.

 A fűtésről : ha sok a pénzed, akkor lehet cserélni a vastag csöveket is, de ha csak egy kazán áthelyezésről van szó, akkor minek.

Előzmény: körte- (72616)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72617

A fűtést én nem bántanám,jó az a régi etázs fűtés ha nincs áram. Fűtés csöveket el lehet burkolni , ha nem tetszik de ezt se tenném mert az is fűt.  De ha esetleg pár év múlva mégis meggondolnád magad, azt meglehet oldani, hogy előre kiépíteni a majdani fűtés csövet , ha már szétvered a fürdőszobát és akkor rákötni a radiátorra.

 

Vízvezetéket és gondolom a lefolyót is cseréled,szerintem így a logikus,ha nem muszáj a régi nyomvonalon vinni akkor a legjobb és a legegyszerűbb megoldást kell megkeresni a legkisebb bontással.

 

Szerintem :-)

Előzmény: körte- (72616)
körte- Creative Commons License 2014.03.16 0 0 72616

Jó reggelt!

 

Véleményeket szeretnék kérni. 30éves tégla építésű házunkat újítgatjuk, most jött el a fürdőszoba ideje.

Falat bontunk nagyobbítjuk és a fűtéshez vízhez is bőven hozzá kell nyúlni. Vegyes tüzelésű (szalma) kazánunk van a régi etázs csövekkel, a fürdőből el kell  "tüntetni" mert útban van. Így felmerült,hogy a ház minden részén szívesen megszabadulnánk a vastag ormótlan csövektől. Falba bemart módszert érdeklődtünk, kicsit borsos az ára  de gondolkodunk rajta,hogy mégis belevágunk. Ti mit tennétek?? Ha netán nincs áram -mint tegnap az etázs akkor is működött... ha a falba bemarunk mindent az csak szivattyúval megy. Megéri?? nem fogjuk megbánni??

Viszont ha most a fürdőszoba szétbombázás miatt nem nyúlunk hozzá azt hiszem később 4-5év múlva bánni fogjuk, egyre korszerűbb igényesebb minden.

 

Vizzel szintén ez a gond, 30éves csővezeték a bejövő is, ami a ház alatt megy, vízszerelő cserélni, mi is csak a megoldás kérdéses, kihúzni a régi vezetéket?? két ága van két felé megy ,el kellene vágni , vhol betont feltörni...olyan bonyolult.. ki hogy oldotta ezt meg???

 

Köszönöm a válaszokat!!

lgnis Creative Commons License 2014.03.15 0 0 72615

Azonban ezt úgy érdemes csinálni, hogy a bojler egyrészt nem üzemel aktívan, másrészt vezérelt árammal van táplálva. Megfelelő méretezéssel elérhető az, hogy villanyfogyasztás nélkül üzemeljen a rendszer.

A második bojler ugyanis melegvizes táplálást kap. Hideg víz csak akkora mennyiségban jut bele, amennyi az összekötő csőszakasz térfogata, ami csekély a másodlagos bojler térfogatához képest. A visszamelegítést a betápláló HMV-vel is meg lehet oldani, nem szükséges hozzá fűtés.

Előzmény: peterch (72542)
peppe83 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 72614

Sziasztok!

 

Havi kb. mekkora gázszámla várható átfolyós FÉG vízmelegítővel 2 főre és gáztűzhellyel (sütő villany)?

morgen66 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 72613

Kérdezd meg tőlük. Tartókat is árulnak külön,hátha van nekik,és gyártatnak ha nincs.

 

http://aluradiatorok.hu/kapcsolat.html

 

 

Előzmény: e30nick (72609)
donbakker Creative Commons License 2014.03.14 0 0 72612

üdv., kombi gázkazánok javításában jártas szakember segítségét, véleményét kérném. Egy OCEAN LUNA típusú kazánról van szó, ahol a meleg víz megnyitására nem lobban be a láng. Hétfőre várom a szerelőt... valószínűsíthetően az ntc szonda adta meg magát. Mivel ez egy régi 16 éves kazán, egyáltalán van e hozzá ilyen alkatrész, és ha van, mindennel együtt (anyagköltség, munkadíj, kiszállási költség, és a Jóisten tudja még mi) mennyire fog ez nekem fájni(?)... nagyjából, csak hogy tudjam, a hátas miatt... köszönöm.

csöves28 Creative Commons License 2014.03.14 0 0 72611

Ha tudod a gyártót, akkor érdemes őket felkeresni ez ügyben!!

peterch Creative Commons License 2014.03.14 0 0 72610

Igen, amint irtam olyan epitkezeseken is dolgozom , ahol almennyezet van(ebben vannak beleepitve a futopanelek peldaul) . Igy a munka atvetelekor lathato az egesz kiepitett rendszer. Peldaul a bevasarlokozpontokban nincs almennyezet, ott lathato minden ( nezzel fel egy ilyen helyen es latod az egesz rendszert). Gyaregysegekben ugyszinten, ahogyan irtad.

Előzmény: halaloszto (72608)
e30nick Creative Commons License 2014.03.14 0 0 72609

Sziasztok! Torolkozoszaritos csoradiatorhoz (egyenes) kellene nekem 4db tartokonzol. Beszerzesi forrast tudnatok javasolni? A szokasos "vizes" boltomban azt mondtak csak radiatorral egyutt van. Guglival nem talaltam, ebayen van jo dragan es maceras szallitassal. Csobilics kizarva, elozo tulaj azzal rakta fel "igenyesen", azt szeretnem  kivaltani.

halaloszto Creative Commons License 2014.03.14 0 0 72608

nagy epitkezesen lathato csovezes? gyarcsarnokban ok, de hol masutt?

 

 

Előzmény: peterch (72607)
peterch Creative Commons License 2014.03.14 0 0 72607

Igazad van, van tekercsben is, de az lagy rezcso es nagy epitkezeseken, ahol lathato a csovezes, nem alkalmazzak, mert nem szep egyenes.Hazaknal nem gond, ha a falba kerul, vagy talajba ,esetleg a klimasoknal is, ahol szukseges a jo hajlithatosag. Szerintem, mivel ahogyan irtam, en inkabb villannyal foglalkozom.:) Itt csak belevauzok a temaba es kozben gyujtom a velemenyeket.

Előzmény: halaloszto (72606)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.14 0 0 72606

vagy tekecsben.

 

de nem ez a lenyeg, hanem hogy akar mar beepitett csovet is kellhet vagni, meg egyebkent is erdemes vigyazni hogy ne keruljon szemet, fempor a rendszerbe. meghalaljak a karos csaptelepek es a futesi szivattyuk is.

 

Vajk

Előzmény: peterch (72604)
C20NE Creative Commons License 2014.03.14 0 0 72605

Nálunk, ahol vásárolni szoktam, 5m -es szálban van, de danak darabolót, ha nem tudod elvinni egyben. ( ilyenkor érdemes előre tervezni, hova mekkora darab kell és rögtön azt vágni némi rátartással. )

Előzmény: peterch (72604)
peterch Creative Commons License 2014.03.14 0 0 72604

 A rezcsovek? Mert amit en latok az epitkezeseken, ott 3m-sek szepen ledugozva, tehat gyarilag. Igy a liftekbe is befer.:)

Előzmény: nagykunsági (72603)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72603

Mifelénk 6 méteres szálban vannak a csövek.

Előzmény: halaloszto (72601)
j-e-l-a-d-ó Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72602

Ez tökéletes a csővágáshoz, de ettől olcsóbb is megteszi.

Előzmény: peterch (72587)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72601

hogyan fujod ki egy 10 meteres csobol? aminek a masik vege mar lehet hogy be van epitve?

 

Vajk

Előzmény: nagykunsági (72600)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72600

Annak aki nem tud vágni flexel. Aki tud, annak merőleges. 

 

A kis port kifújom, a vágást sorjázom. 

 

Számomra még mindíg jobb, mint elviselni a csővágó által okozott szűkítést. 

Előzmény: halaloszto (72591)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72599

itt minden 5retegu, a sprinkler az ami acel.

 

Vajk

Előzmény: peterch (72597)
peterch Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72598

Csodalkoznal, mert mindent amit lehet akkus kezigeppel csinalni, az nalunk a cegben megvan. Fuggetlenul attol ,hogy mennyibe kerul. Ma mar keziszerszammal fureszelgetni,meg reszelgetni lehet, de nem sokaig. A gyors es preciz melo ad el bennunket es nem az olcsosag. Mar a nyugati munkaadok is elvarjak, hogy modern technologiakhoz modern gepeket hasznalj. 

Előzmény: halaloszto (72595)
peterch Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72597

Peldaul mennyezetfuteshez, klimatizalashoz. Foleg irodahazak, bevasarlokozpontok,korhazak ahol ezt latom.

Előzmény: halaloszto (72596)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72596

amugy azokon a nagy epitkezeseken amiket latsz, mire hasznalnak rezcsovet?


Vajk

Előzmény: peterch (72594)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72595

onnan indultunk, hogy jobb-e az elektromos csoforraszto mint a gazpalackos. 

 

en azt gondolom, hogy csak ott jobb, ahol folyamatosan rengeteg rezcsovet kell forrasztani, tipikusan nagy uj epulet felszerelesekor. 

 

tovabba azt irtam, hogy ugyanitt hasznos egy elektromos csovago is. mert ha egy nap 200 vagast kell csinalni, akkor nem mindegy hogy 10 masodperc vagy 1 perc darabja.

 

valojaban meg nagytetelben nem sok helyen hasznalnak mar rezcsovet, ugyhogy az egesz tok irrelevans.

 

az hogy valojaban mit hasznalnak, az egy tok kulon kerdes. ahol olcso vendegmunkasokkal dolgoztatnak, ott pl kevesbe eri meg a draga de gyors gep, mint ahol nemet berert nemet munkas dolgozik.

 

 

 

 

Előzmény: peterch (72594)
peterch Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72594

Mit csinalok szeriaban? Latom nagy epitkezeseken kint nyugatabra tolunk, hogy ott is siman kezivel metelnek rezcsoveket. A horganyozottakat meg alvanyos flexel.

Előzmény: halaloszto (72590)
peterch Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72593

Elteroek a nezeteink, en peldaul biztosan nem engednem flexel vagni, mert a forgacs kesobbi problemat is okozhat akar csaptelepeknel, vagy mas finomfeluletu zaro egysegeknel. A flexed akkus, vagy huzogatod a villanyt mindenhova? Az enyem zsebben elfer. Most nem vitatkozni akarok, csak  kivancsi vagyok masok velemenyere is!

Előzmény: nagykunsági (72589)
peterch Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72592

Az akkumulatoros? Mert villanyt huzogatni mindenhova sem kellemes. Vagy mindig lejarni a kozponti helyre metelni az sem. En nem vagyok szaki ezen a teren.  Villanyszerelesnel ,csovezeskor eleg gyors a kezi is. Elvegre tobbnyire egesz szalakat hasznal az ember. Csak ahol mar helyben kell szabdalni, ott jo nekem a kezi is.

Előzmény: C20NE (72588)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72591

a flexxel nem lesz meroleges, es minden csupa dzsuva lesz. a belseje is a csonek. 

 

Vajk

Előzmény: nagykunsági (72589)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72590

sokkal haladosabb :-)

ha szeriaban csinalod, szamit.

 

 

Vajk

Előzmény: peterch (72587)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72589

Én biztos nem hagynám, hogy ilyen csővágóval vágják a rézcsövet. 

 

Flexel egyszerűbb gyorsabb, és nem szűkít!

Előzmény: C20NE (72588)
C20NE Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72588

Ő arról írt amikor napi 1000m csövet beépítesz. Akkor a kézire nincs idő!

Előzmény: peterch (72587)
peterch Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72587

http://www.gepdepo.hu/neo-rezcsovago-6-67-mm-02-011-10444.html/hun/  Szerintem ez eleg a csovagashoz. Minek oda elektromos?

Előzmény: halaloszto (72586)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72586

szoval ha ujepitesu tarsashazat szerelsz szakmanyban rezcsovel, akkor kell ez. meg az elektromos csovago is. de ilyen ebben az evszazadban magyarorszagon nem lesz.

 

Vajk

Előzmény: halaloszto (72585)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72585

 - kazan alatt egymas mogott mennek a csovek, es a hatsot kell a konyoknel szethuzni.

 

 - lehet minden problemara kulon celszerszamot felsorolni. pvc-hez holegfuvo, rezcsohoz elektromos melegito, kilogo koc/teflon eltuntetesehez ongyujto, berohadt csavar meginditasahoz utvecsavarhuzo, csak a vegen teherautoval kell kimenni, es vagy egyszerre felcuccolsz mindent, vagy allandoan rogangaszol ki a kocsihoz. (ami raadasul feltunik az enyveskezueknek). a tobbseg inkabb arra gyur, hogy mi az a minimalis mennyisegu eszkoz, amivel a maximalis mennyisegu problema megoldhato.

 

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (72584)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72584

"mert ezzel nem fersz oda mindenhova,"

szerintem de..

Mondj egy helyet, "hova" nem ? ahova meg lánggal igen..

ÉS ha olyan a hely - csak fűtéskorszrűsítés , festett lakás - , akkor még "takargatni" se kell a lángtól a dolgokat , nem kell + 1 ember - néha -  hogy tartsa a "takarót"..

"nem tudsz vele pvc csovet tagitani,"

Hőlégfúvó ?

 

Mondjuk tényleg nélkülözhető....  :-)

 

Előzmény: halaloszto (72583)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72583

az iparosnak olyan cucc kell, amivel mindent lehet csinalni. hiaba lenne egy ilyened, megis ott kellene legyen a kis palackos langszoro a cuccban, mert ezzel nem fersz oda mindenhova, nem tudsz vele pvc csovet tagitani, meg egy csomo egyebre is kell a lang. ha meg mar van lang, akkor azzal mindent lehet, ez meg csak egy draga plusz cucc, ami nelkulozheto.

 

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (72582)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72582

Én meg ilyennel dolgoztam...kölcsönbe kaptam!

Ha "iparos" lennék és napi szinten kéne használni biztos beruháznék egyre..mondjuk nyűgös "húzgálni" a vezetéket...de amúgy nagyon jó.

Mondjuk ennyiért lehet is....  :-)

http://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=7189_Rothenberger-Rotherm-2000-elektromos-lagyforraszto-keszulek

Előzmény: ha4nz (72579)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72581

a pb (butan) gaz es a mapp gaz nem ugyanaz. az araban is van egy parszoros szorzo.

 

a 190grammos butan konzerv 300 forint korultol megveheto,

a 750ml mapp meg ugy 5000 forint, es nincs 500 gramm. 

 

Vajk

Előzmény: ha4nz (72579)
peterch Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72580
Előzmény: ha4nz (72579)
ha4nz Creative Commons License 2014.03.13 0 0 72579

Köszönöm a forrasztási tanácsokat. Én amit eddig használtam az a hódosban kapható 5 palackkal 6000 körül. Rothenberger a márkája, de a gáz az csalódás volt.

Eddig ami nagyon bevált az ez volt, egy klímástól kaptam kölcsön: http://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=7119_Rothenberger-Super-Fire-3-Hot-Box-kemeny--es-lagyforraszto-keszlet

Előzmény: peterch (72549)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72578

olomtartalmat ivovizben.

 

Vajk

Előzmény: lgnis (72577)
lgnis Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72577

"hogy valaki valahol valamit megmert es ennyit vagy annyit talalt"

 

 

Mit mért?

A Web of Science-ben lehet keresni publikációs mintázatokat, gyakoriságokat is. De nem ígérek semmi... majd csak egyetemi ip-ről.

Előzmény: halaloszto (72576)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72576

koszi. olyat hogy mi a hataerertek ezeret talalok. olyat hogy valaki valahol valamit megmert es ennyit vagy annyit talalt, olyat egyet sem. :-(

 

Vajk

Előzmény: lgnis (72575)
lgnis Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72575

Az ivóvíz ólomtartalmáról lehet sok irodalmat találni (az mind ólomcső-eredetű, a természetes vizekben nem fordul elő). Az élelmiszer ólomtartalma szintén jól dokumentált, ez több úton jön létre, egyrészt az üzemanyag ólom-tetraetil tartalma okozta korábban, másrészt az ólomcsövek talajszennyező hatása.


Főleg az első eléggé közvetlenül ad egy választ a kérdésedre. Az elméleti háttér igen összetett. Az ivóvíz összetevői nagyban befolyásolják az oldódás sebességét. Abban az esetben, ha többféle fém van a rendszerben, még változatosabbak a lehetőségek, rossz esetben több nagyságrenddel emelik meg az oldódás sebességét, elektrokorróziót, szubakut vagy ritkán akár akut mérgezést okozva. Az ólom hosszú távon viszont olyan alacsony mennyiségben is mérgező, hogy semmilyen ólomvezeték nem jelent biztonságot abban az esetben sem, ha más fémekkel nem érintkezne.


Az ólomcsövek műszaki vegytanát nem ismerem, azonban valószínűnek érzem, hogy túl nagy hangsúlyt a kvantitatív kérdések már nem fognak kapni, mivel a 70-es években megszűnt az ólomcsövek felhasználása, így egyre kevesebb mérnök és kutató lát a témában fantáziát. Egyszer ha lesz kedvem, rákeresek, hogy vannak-e ilyen cikkek, és ha találok, akkor leírom.

 

 

 

Előzmény: halaloszto (72561)
lgnis Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72574

Emlékeim szerint kb. 1% ezüst van a kurrens forraszanyagban.

Előzmény: peterch (72564)
j-e-l-a-d-ó Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72573

Bocs, én is azt hittem hajdu. Amugy az olasz  -kinai, csak az olaszok a nevüket adják hozzá(nem éri meg , de ők tudják....) Kínai szivattyura is ráragasztják: Fehérgyarmat, szivattyugyár, pedig nem is magyar.

Előzmény: laci19791202 (72567)
j-e-l-a-d-ó Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72572

Ne forrassz te semmit. Az ugy jó ahogy van.  Az érzékelő patron belemegy (2db ) a kapilláris cső meg addig ameddig, nem baj ha kimarad egy rész. Egyébbként ha jót vettél az nem rövidebb, csak 1 csőbe megy a két szonda.(hőfokszabályzó, hőkioldó)

Előzmény: laci19791202 (72562)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72571

Ez jó. :-)

Előzmény: joevagyok68 (72559)
laci19791202 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72570

Semmi baj.

Előzmény: nagykunsági (72568)
peterch Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72569

Szia !

 

Elektronikat gyarto cegek nem hasznalhatjak, ha jol tudom. Az, hogy uzletekben meg van ,az mas dolog.  Idovel onnan is kifogy .

 

Udv , Peter.

Előzmény: nagykunsági (72565)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72568

Bocs, azt hittem hajdú. 

Előzmény: laci19791202 (72567)
laci19791202 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72567

Köszi peterch,nagykunsági az a helyzet hogy itt nem az alaplapon van a hőfokszabályzó csöve (mint a Hajdúnál) hanem a fűtőszállal van egybe épitve (Ariston).Olasz bojlert soha a házhoz,6 évet ment el és az alsó visszaperemelés szét van rohadva,igy be be engedi a vizet,a fűtőszál pedig most adta meg magát,szóval soha többet,amit levettem 6 éve Hajdút az ment 30 évet,bár a mostani Hajdúk se olyanok lehetnek mint a régiek.Az alkatrészárról ne is beszáéljünk az olasz bojlereknék,sokkal drágább minden hozzá és körülményesebb is beszerezni.Szóval olasz soha többet!!

nagykunsági Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72566

Csak azt nem értem, ha fűtőszálat cserélsz alaplapot minek cserélsz?

 

 

Előzmény: laci19791202 (72562)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72565

De azért még lehet kapni "gyantás cint" :))

 

Én a mai napig 50%-os forrasztóónt használok, mindenhol árulják. 

Előzmény: peterch (72564)
peterch Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72564

  Szia !

 

   A mai elektronikaban hasznalatos forrasztoanyagban mar nincs olom, mivel mar par eve tilos. Igy csak tiszta on amit hasznalnak, aminek az olvadaspontja 230°C korul van, tehat nem lagyul el 80°C-nal. A hofokszabalyzo csoverol beszelunk , azt igen.  Szerintem ha jol osszecsusztatod es betudod folyatni rendesen, akkor nem szabadna, hogy baj legyen.

 

  Udv , Peter.

Előzmény: laci19791202 (72562)
laci19791202 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72563

Gondolom itt is az ólom hatása ami miatt nem ajánlott.

laci19791202 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72562

Sziasztok.

Egy kérdés:bolyler fűtőszállat cserélek de az újnak a csöve ahol a hőfokszabályzó felmegy rövidebb,a régi rézcsövet egymásba csúsztatva megforraszthatom az elektronikánál használt forraszanyaggal?

Kompresszor vizhűtésénél a rézcsöveket ezzel forrasztottam meg és birja,bár ott még nem volt 80 fok.

halaloszto Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72561

az olom karos hatasainak rengeteg irodalma van. viszont olyat, ami arrol szolna hogy a csobol milyen sebesseggel oldodik a vizbe nem talalok. te ismersz ilyet?

 

Vajk

Előzmény: lgnis (72558)
Palási Creative Commons License 2014.03.12 0 0 72560

Nos látom nagy vitát váltottam ki az ólomcső vízvezetékként való alkalmazásával. Tény az ólom és azok vegyületei mérgezőek.

 Van egy fürdőszoba, ahol régi régi ólomcsövek is vannak ( meg réz, meg többrétegű műanyag, ahogy az ilyen toldott foltozott lakásoknál előfordul  ) Vagy  3 éve  egy részleges felújításnál az ólomból leágazó szintén ólom szövet megszüntették. Félcolosból ágazott  a még kisebb, mennyi az ? lehet vagy 10 mm-es. És meghagytak egy kb. 5 cm -es csonkot, aminek a végét leforrasztották. 

 Ez most kilukadt. Erre levágtak még egy  2 cm és újra forrasztották.

 Amikor kész, akkor mondja a  mester, hogy az egész csatlakozást kilehetett volna venni, kivágni és  ( T ) és a vastag ólomcsövet egy kis rézzel összekötni.

 

 Ezzel kellet volna kezdeni. Annyit nem ér ,hogy az egész fürdőszoba szét legyen verve.

 

 

 A mérgezésről  : már az általánosban tanultam   /  "a 70-es években is közismert volt", az 50 -es évek elején / egy olyan kis alföldi faluban, ahol nem volt akkor még vezetékes víz, hogy a vezetékes vizet, ha sokáig nincs használva, alaposan ki kell engedni.

 

 Most esett le, az vékonyabb valószinű   3/8-os  cső, a lényeg ennek  a falvastagsága lényegesen kisebb mint a félcolosé. A mennyi  ? 1 /2  ? az egyik olyan 2 -3 mm  a másik jó ha 1,5 mm.

 

 és valóban  vagy gyártáshibás vagy az elektrokémiai luk-korrozió miatt lukadt ki. 

 Tehát a  1/2 collos cső marad, a kis csonk meg megy a fenébe.  Amúgy a víz meglehetősen nagy sebességgel áramlik, kioldásra egyszerűen nincs idő.

 

 

 

 

 A félősek meg verjék szét a fürdőszobáikat !!

 

 

  Ravasz ez a vékony ólómcső. Ö

 reganyámék  33 ban vízvezetéket csináltattak. Nyilván ólommal. Aztán úgy  a háború elején a vékony  WC -hez menő  cső kilukadt.  Persze ráfogták, hogy elfagyott, az a mese ment 25 évig, mert a mamának pénze nem volt (háború, özvegység stb) megcsináltatni.

 

 én 71 -ben rendbe tettetem, majd pont ott  újra folyt, nyáron 32 fokban csak nem fagy el. kibasztam, ment helyére egy új cső, majd kb. 7 -8 év után az egész fürdő ólmos vezeték a levesbe. horganyzoot acélcső. 

  leírt esetek persze nem egy helyen vannak.

Előzmény: lgnis (72558)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72559

"Az ANTSZ akkor miért nem tiltja az ólomcsővel épült épületekben az ivóvíz fogyasztását?"

Mert nincs annyi lajtos kocsi....

:-)

Előzmény: morgen66 (72557)
lgnis Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72558

Majd fogja egyszer, az információáramlásnak ez az iránya:


alapkutatás -> alkalmazott kutatás -> műszaki tudomány -> szabványügy -> jogalkotás


Ez a kérdés az utóbbi harminc éveben lépett a második lépcsőfokra (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199001113220203#t=article ), és épp mostanában lép a harmadikra.


Ezzel szemben az ólom elektrokorróziójának tengernyi irodalma van, én pedig 40 körül nem tudom már neked felmondani, hogy hol olvastam, de a lényeget elmagyaráztam. Az ólomvegyületek mérgező hatása már a 70-es években is közismert volt, és az elektrokorrózió során éppen ilyen ólomsók jönnek létre. Ezek már nem szilárd fémek, amit úgy ahogy passziválnak a különböző felületi oxidok, hanem oldott ionok. Az elektrokorrózió szélsőséges esetében az egész ólomcsövet megihatod, ha feloldódik az ivóvízben. Így lyukadnak ki az ólomcsövek. Az információ, azt mondanám, trivialitás. (Olyasmi lenne hozzá egy hivatkozás, mintha egy elektrokémiai publikációt úgy kezdenénk, hogy az első bekezdésben behivatkozzuk, hogy "a chemical element, oxygen (Lavoisier, 1778)...". :)

Előzmény: morgen66 (72557)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72557

Abban nincs vita hogy az ólomcsövet érdemes kicserélni.

 

Az ANTSZ akkor miért nem tiltja az ólomcsővel épült épületekben az ivóvíz fogyasztását?

 

"Ólomcsövet tilos rézcsőhöz forrasztani."

 

Ezt hol olvastad?

 

Ne vedd kötekedésnek csak érdekel.

Előzmény: lgnis (72556)
lgnis Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72556

Az Ariston Velis egy kéttartályos villanybojler, két sorbakötött tartállyal. Egymás mellett áll két hosszított, külön szigetelt tartály. 50e körül lehet kapni 50, 80 és 100 literes méretekben. Mindegyikben két egyforma tartály van, együtt vannak dobozolva. A féltérfogatot gyorsabban felfűti. A hosszított tartályokban jó a rétegződés, és ezen még ugrásszerűen javít a két sorbakötött egység. Egy öntanuló elektronika is jár hozzá, ami a két tartály fűtését külön-külön hozzáigazítja a használati statisztikához. "Akár 10%" energiamegtakarítást ígérnek vele, amit reálisnak tartok.


Erre kell rákérdezni, hogy köthetők-e külön áramkörre (éjszakai/nappali) a féltartályok.

 

 

 

Az ólom rendkívül mérgező és felhalmozódó, évtizedeken át marad a csontban. A kisgyerekkori tartós alacsony ólomexpozícó hátráltatja az értelmi fejődést, enyhe értelmi fogyatékossághoz vezethet. A réz és a forraszanyagok, különösen a keményforrasz veszélyes ólomvezetékhez, mivel az ólom oldódását válthatja ki azáltal, hogy katódként kapcsolódik az ólomhoz. Ólomcsövet tilos rézcsőhöz forrasztani.

 

Az idült enyhe ólommérgezés az utóbbi egy-két évtized kutatási eredményei alapján rendkívül gyakori, a populáció 15-20 %-át érinti, ennyi embernek okozot mérhető szellemi és testi károsodást orvosilag egészséges (tünetmentes) egyénekben a legutóbb bevezetett szabályozásig. A felnőtt szervezet az ólom egy-két százalékát raktározza el, a gyerekekben a 60-70%-a feldúsul. Az ólmot nem szabad puszta kézzel megfogni, mert a kötőhártyán, szájnyálkahártyán át is a vérbe jut. Az ólom vízvezetékek idejében még nem ismerték az ólom toxikus dózisát (téves, jóval magasabb határértéke volt).

Előzmény: halaloszto (72528)
Mutual Friend Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72555

Nekem is ilyen van de én sima PB palackról hasznalom . Na jo nem gazszerelő vagyok.

Előzmény: morgen66 (72553)
Wattocsak Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72554

Jó ötlet morgen66 topiktárs ötlete a 12 kW, de a keverő szelep helyett inkább váltószeleppel old meg a melegvíz készítést.:-)

Előzmény: Isti_1 (72550)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72553

Sima PB kispalack,32-es átmérőig,cin és degufit paszta.

 

Pl.http://dobotrade.hu/webaruhaz/termek/forraszto_lampa_tomlovel_muanyaghazas__ag084__providus

Előzmény: ha4nz (72546)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72552

Unical Alcon 12 kw és egy keverő szeleppel megfűtöd a boylered. Szerintem.

Előzmény: Isti_1 (72550)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72551

ket keszulek ket kemeny ket beuzemeles ket karbantartas. 

 

Vajk

Előzmény: Isti_1 (72550)
Isti_1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72550

Mekkora teljesítményű gázkazánt érdemes vásárolni, ha a ház hőigénye kb. 8KW, plussz van egy 120 literes villanybojlerem amiben van egy hőcserélő amit rálehetne kötni a gázkazánra is.

Egyátalán érdemes-e a bojler miatt nagyobb teljesítményű kazánt vásárolni, és ezt használni melegvízkészítéshez, vagy inkább vegyek egy kisebb teljesítményű gázkazánt csak a fűtéshez, illetve külön egy gázbojlert a melegvízkészítéshez?

peterch Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72549

Szia !

 

Nalam a haverok PB gazos forrasztopisztolyt hasznaltak es ipari ezustot. Minden forrasztas elsore tokeletesen sikerult nekik. 

 

Udv , Peter.

Előzmény: ha4nz (72546)
C20NE Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72548
Előzmény: ha4nz (72546)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72547

Kérdés, mivel szeretnéd forrasztani?? Forrasztóónnal, ipari ezüsttel vagy rézzel?

Előzmény: ha4nz (72546)
ha4nz Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72546

Szia!

 

Én is a réz mellett teszem le a voksomat, de azért vannak fenntartásaim a rézvezeték forrasztásával. Mármint a kötés felülete és a nyomástartásával nem, hanem azzal hogy mivel szokták azt melegíteni? Én ezekkel a kézi gázlámpákkal  csak nagyon nehezen érem el a megfelelő hőmérsékletet. Mintha nem lenne elég neki a gáz hőértéke. Dissous-val simán megcsinálom pillanatok alatt, de azt nem akarom a garázsból kihozni.

 

Kinek mi vált be legjobban erre a célra? 

Előzmény: coburg1 (72490)
Palási Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72545

 Ennyire félős vagy ???

Előzmény: coburg1 (72535)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72544

Azért ez nem így van. Budapesten a régi bérházakban még sok helyen , ólom vezeték a főfelszálló,és arról vannak leágazva a lakások,és sok helyen még a lakásokban is ólom vezeték van.

De tudok olyan kórházat is ahol ólom az ivóvízhálózat.

 

Igaz ha javítani kell érdemes kicserélni az ólmot műanyagra vagy rézre.

 

Egy kis tájékoztató:

 


Hogyan kerül ólom az ivóvízbe? Használnak-e még ólomvezetékeket?

Ólom az ólom tartalmú ivóvízvezetékek korróziója által, kioldódással kerülhet az ivóvízbe. A
kioldódás (migráció) mértéke nagymértékben függ az ivóvíz fiziko-kémiai tulajdonságaitól,
mint a pH, hőmérséklet, vízkeménység, fertőtlenítőszer típusa, stagnálási idő. Minél
savasabb, és minél lágyabb az ivóvíz annál agresszívebb, annál inkább elősegíti az
ólomvezetékből történő migrációt. A kemény víz vízkőréteg kialakításával csökkenti az ólom
kioldódását.

Ólomvezetékeket elsősorban a főelosztóhálózat bekötővezetékeként és épületen belüli
vízvezetékrendszer anyagaként építettek be az 1970-es évek előtt. Ma már, egészségügyi
hatásuk ismeretében, sehol nem kerülnek ilyen ólomvezetékek beépítésre. A már beépített
ólomvezetékek cserére szorulnak.

Milyen egészségügyi hatásai vannak az ivóvíz ólomtartalmának?

A szervezetben akkumulálódó (összegyűlő) elem, mely különböző egészségügyi problémákat
okoz: idegrendszeri fejlődési zavarok, veseműködési elégtelenség, magasvérnyomás,
terméketlenség, spontán vetélés. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők és a
kisgyermekek és a várandós anyukák.


Hogy tudhatom meg, hogy az ivóvizemben van-e ólom és ha igen,mi a teendő?


Ólom előfordulása a csapvízben nem természetes, hanem antropogén, emberi eredetű
szennyezésre utal. Elsősorban a belső elosztóhálózatban az 1970-es évek előtt kerültek
beépítésre nagy ólomtartalmú ivóvízvezetékek. Ezért újabb építésű házak esetén erre nem
kell számítani.

A lehetőségektől és a probléma súlyától függően a vízszolgáltatók már sok helyen elvégezték
ezen ivóvíz szakaszok cseréjét korszerűbb, a jelenlegi szabályoknak megfelelő minőségű
ivóvízvezetékekre. Van azonban, ahol továbbra is fennáll a szennyezés lehetősége. Gyanú
esetén érdemes felkeresni a helyileg illetékes népegészségügyi szervet vagy az üzemeltetőt,
aki bővebb tájékoztatást tud adni, a helyi viszonyok figyelembe vételével.

Az ólomvezetékekből kioldódó ólom mennyisége nagyban függ az ivóvíz fiziko-kémiai
tulajdonságától (vízkeménység, pH, hőmérséklet stb.), a kioldódás pl. ortofoszfát
adagolásával csökkenthető.

Előzmény: coburg1 (72535)
Palási Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72543

 Köszönöm,  a szerelőm és én is így gondoljuk !

Előzmény: morgen66 (72533)
peterch Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72542

Csak a bojler eseteben a bojlerig vezeto csoben is hul a viz. Viszont a futokabeles eseteben a csoben levo vizet tartod hofokon.

Előzmény: coburg1 (72540)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72541

Tényleg kiszámolhatnánk. Szerintem elég komoly összeg is kijöhet a kidobott, egyszer már felmelegített, lehült vízre.

coburg1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72540

Ez is csak akkor lesz energiakímélőbb, ha a csővezeték felülete kisebb, mint a kisbojler felülete. Ami a hosszú csőnél nem biztos.

Előzmény: peterch (72539)
peterch Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72539

Szia !

 

Azert ar ennyi agyalas utan igazan valaki kiszamolhatna , hogy mi az olcsobb. Varni a melegvizre, igy veszteni bizonyos mennyisegu lehult vizet es par masodpercet, vagy mindig melegentartani a vizet akar keringetessel, akar pot vizmelegitovel. Akik mindjart akarnak melegvizet, azok tekerhetnek a hoszigeteles ala a csore futokabelt termisztoros vezerlessel es az melegentartja a vizet a csoben. Szerintem hosszutavon ez a" leg "energiakimelobb. Csak nekerdezze senki sem, hogy mikorra terul meg, mert ez is az a komfort, ami sohasem terul meg.:) En peldaul megvarom azt a par masodpercet es kesz.

 

Udv, Peter.

Előzmény: coburg1 (72534)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72538

Az adásvételi szerződés jogilag kezeli ezeket a szituációkat, csak az már nem adja vissza a lakó vagy a kisgyereke egészségét.

coburg1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72537

Képes volnál mérgezni a vevőt, és nem szólni neki, hogy ne igyon a vízből??

Előzmény: einohyl (72536)
einohyl Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72536

 A vevő szerencsére nem lát be a falba !

Előzmény: coburg1 (72535)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72535

De az ólomcsövet eltávolítani kell, nem forrasztani. Nem szabad ivóvízként használni, ha ólomcsövön folyik át, olyan kis mennyiségtől is felhalmozódik az ólom az emberben. Ha egyszer eladni próbálod a lakást, a vevők menekülnek, mert rémképeikben az egész házat szét kell szedni az ólomcső cseréjéhez.

Előzmény: Palási (72529)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72534

A kisbojler éjszakai áramra kötése szerintem nem feltétlenül reális megoldás, mert éppen a lényege veszhet el, hogy azonnal legyen melegvíz.

 

Meg kell gondolni, hogy a csőben lehűlő vizet kell-e majd a kisbojlernek visszafűteni, vagy az egy-két napos távollétekben hőn tartania a betárolt vizet.

Előzmény: Mutual Friend (72532)
morgen66 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72533

Igen.

Előzmény: Palási (72529)
Mutual Friend Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72532

Rém egyszerű, ki kell húzni. Na nem a konnektorból ... :)

Előzmény: gabrielke (72526)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72531

"zaz egyszerre engedsz több mint 10 liter vizet. Na ez az ami kb. soha nem történik meg."

Ti sohasem mosogattok ? 

:-)

Előzmény: gabrielke (72526)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72530

"A kisbojlernek baromi rossz a hőszigetelése"

Ezért illik jól leszigetelni

ÉS

az oda vezető csöveket IS

ÉS

a "kapcsolási" hőmérsékletét alacsonyabbra állítani , mint a "nagyé" !

És akkor OK is lehet...

Előzmény: gabrielke (72526)
Palási Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72529

 Sziasztok !

 

 

 Van egy vízvezeték rendszer. Egy toldásnál az ólomcső és a rézcső összeforrasztható e ?

 

 

 P.

halaloszto Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72528

siman van az a setup, amiben a leirt dupla melegites kevesebb vizet erint mint a cirkulacional. a cirkulacio is azt csinalja, hogy egy csomo vizet duplan melegitunk fel.

 

ha meg kiereszted a lehultet a csobol, akkor is duplan melegitesz (kidobod ami mar fel volt melegitve), de meg duplan kell a vizet is kifizetsd.

 

egy 100l boyler napi vesztesege 1kWh, a kicsie ennel kevesebb csak aranyosan. a fo veszteseg nem a boylere, hanem hogy a csoben allo viz lehul.

 

Vajk

Előzmény: gabrielke (72526)
lala1961 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72527

Szerinted az"átlag" jól,és olcson üzemeltethető padlófütéssel+ a felesleget betárolni képes+ száraz fával fütő szabályozható rendszere van az átlagnak??SZERINTEM + az átlagnakpont az ellenkezője van(nagy kazán,vizes fa,felesleg a szobákba+a kéménybe sbt..).ennek tükrébe nézd amit írtam.Azért van még hová fejlödnöd ,mert van aki a teálltalad elpazarolt fádhoz képest is csak 1/3-1/4 részével is kitelel!!!

Előzmény: nagykunsági (72522)
gabrielke Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72526

Ha belegondolsz, akkor ebben a szituban az történik, hogy kb. kétszer melegíted meg ugyanazt a vizet, egyszer a nagybojlerrel, egyszer meg a kicsivel. A kisbojler csak abban az esetben nem fog rámelegíteni ha elhasználod belőle az összes vizet és már a nagybojlerből átér az ottani melegvíz, azaz egyszerre engedsz több mint 10 liter vizet. Na ez az ami kb. soha nem történik meg.

 

 

A kisbojlernek baromi rossz a hőszigetelése (mert kicsi és vékony) és ugye tisztán villannyal fűt, ráadásul általában nappalival, mert nincs kihúzva hozzá a vezérelt áram - nem lesz olcsó.

 

 

 

Előzmény: coburg1 (72470)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 72525

"a sorba kötött melegvíz bojlereket sem fogom ajánlani az biztos."

 

Már soha sem derül ki, hogy mi baj lehetne a sorba kötött bojlerrel. A lényeg úgyis nyilván csak annyi, hogy a kérdezőt elriasszuk a számára legjobb megoldástól....... :(

Előzmény: t.zsolti (72478)
kly666 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72524

halkan privátban mert tényleg nincs végtelen mennyiségben.kb szezononként 100 "kocka".ott helyben fűrészelik.én 6-8 kockát szoktam hozni.

Előzmény: joevagyok68 (72523)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72523

Elarulod -  halkan, nehogy mas felvasarolja elolem - , hogy merre is van ez a hely ? :-) 

Előzmény: kly666 (72519)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72522

A mi házunk átlagos. Semmi extra. 

 

A tavalyi tél is kijött ennyiből. 

Előzmény: lala1961 (72520)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72521

Széldeszka nyárfa hulladék valóban lehet annyiért kapni, bár szerintem a széldeszka fűtőértéke kisebb, mint a rönké. 

 

Erdőn puhafa erdei köbmétere 9-11000 Ft. 

 

Mire az üzemanyagot beleszámolod, majd 9.000 Ft-ba volt  köbmétere. 

 

Tudom céges autó az üzemanyagot nem te fizeted. 

 

Na de így könnyű olcsón fűteni :)))

Előzmény: kly666 (72515)
lala1961 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72520

Azt írtam,hogy "ÁTLAGOS" 140m2 .re kell 200 Ehuf< egy idénybe és ezt fenntartom változatlanul.Sok összetevös a dolog (fütési rendszer,tüzelő beszerzés sbt..)ezért írtam ezt az összeget. Az idei tél nem mérvadó,de nekem tavaj 250-300 közötti ft ment el fütésre+ melegvíz/fözésre ,erre írják ,hogy a 30-36 e huf-ból még marad is.Majdnem cifrákat írtam,de utána rájöttem 10 c fokos szobába+ hideg koszt+ sportos melegvíz igy lehetséges.SZERINTEM.

Előzmény: nagykunsági (72512)
kly666 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72519

"5-6 m3 puhafa az kb 50-60 ezer forint. "

 

Akkor engem jól becsaptak....... :(  de vehetsz te is ilyen fát, tőled nincs is messze csak kb 20-25km.

Előzmény: joevagyok68 (72517)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72518

Viszont kéne tüzelned "maxigázon" vagy 3-4 órát, - ha közben a ház is kérné a meleget - az 50 fok Dt-hez !

Előzmény: NMT (72511)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72517

"kb 5-6m3 puhafával lehet számolni."

"5-6 m3 puhafa az kb 50-60 ezer forint. "

Ezt én is akartam írni...csak nem mertem, mert megkapom negatív vagyok...meg hogy élhetek így... !

:-)

Előzmény: kly666 (72510)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72516

"Pl. egy 1 m-es tartállyal mennyi időt lehetne pufferelni egy reggel -10 nappal 0 °C körüli időjárás esetén?"

24 órát nem tudnál vele áthidalni ! ( 50 fok Dt vel számolva ) kb 16-18 órát.

 

Minden esetre már egy 1m3-es pufferrel is megoldódna a gondod.

Nálunk is akkora van. Gázból leghidegebb napokon 11-12 m3 megy el.

Egy éve 13 nagyon hideg napot kivéve áthidalt 24 órát.

Igaz nálunk általában 43 fokos az előre gázzal, pufferból kevesebb.

A puffer 80/80/80 fokról 36/32/30 ig hül Tehát így van mag a kb. 50 fok Dt.

Ha nálatok magasabb az előremenő akkor nagyobb puffer kell ...

Előzmény: NMT (72511)
kly666 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72515

Azt nem tudom mennyi lenne a fenyőhulladék(tetőléc) ára de én vettem 125*125*125 cm es széldeszka nyárfa hulladékot 7000.- Ft/db ért ,aminek a súlya kb 700-800 kg/"kocka". Az eladó azt mondta ,hogy azért 125*125*125 hogy meglegyen a valós 1m3 anyag benne. Vastagon megérte nekem, még úgy is hogy cirka 100km kellett érte autóznom.(mondjuk útba esett) egy opel vivaróval 2db kocka fért be.szegény úgy állt mint egy rakéta :)

 

ilyesmi volt, és nem innen való , a kép csak illusztráció!

 

http://www.topapro.hu/aprohirdetesek/epitoanyag-gep-szerszam/faanyagok/aprohirdetes/olcso-bukk-tuzifa/780d66737a6e6357/kepek/428276055.html

Előzmény: nagykunsági (72514)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72514

5-6 m3 puhafa az kb 50-60 ezer forint. 

 

 

Előzmény: kly666 (72510)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72513

Ilyet én is ismerek. vesz 20 mázsa fát, tavaszra fele megmarad. Igaz a gázkonvektor be van gyújtva, én mikor megyek fázom. 

 

 

Lakásfűtés ugyanaz a kategória mint az autófogyasztás. Mindenkié kevesebbet eszik, mint az enyém :)

 

 

Előzmény: dynaudio (72505)
nagykunsági Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72512

Ház 130m2 330 légm3 120.000 Ft-ból teleltem ki. 

 

Külön hőszigetelés nincs, csak az amit építéskor beletettünk. 

 

 

Előzmény: lala1961 (72504)
NMT Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72511

Mekkora a jelenlegi kazán ?
- egy adattábla nélküli régi öntöttvas Vinisztor kazánom van. Olyan mint ez.

Mennyi időt szeretnél a pufferból fűtve áthidalni ?
- ez jó kérdés. Nyilván ez a időjárás függő is, de az most nagyon nem kafa, hogy mióta a ház le van szigetelve pillanatok alatt fel lehet forralni a vizet a kazánban, főleg a mostani átmenetihez hasonló időszakban.
Pl. egy 1 m-es tartállyal mennyi időt lehetne pufferelni egy reggel -10 nappal 0 °C körüli időjárás esetén?

Gáz van? Ha igen... leghidegebb napokon csak gázból mennyi fogyott egy nap alatt ?
- van gáz. Kb -10°C környékén kb. 13 m3 használódik el. 0°C körül 8-10 m3 HMV-el együtt.

Előzmény: joevagyok68 (72494)
kly666 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72510

Szia Joe

 

36000 erre a szezonra nem teljesen kizárt.

Nálam "kocka" ház B30 + tetőtér (fent lakunk csak lent temperálva kb 15C ra felújítás miatt), 20cm kabát a házon +40cm olcsó gyapot a födémen, kb 20m2 3rétegű 0.6 os ablakom van és én sem tüzeltem el 36000.- nél többet.(igazából ingyen fa volt de most nem számít)

2m3 pufival nem volt olyan nap ,hogy nem bírt volna ki 2 napot a pufi. Minden másnap vagy harmadnap kellett csak fűtenem. Ja és nem rendes fával fűtöttem hanem szemétfával meg ami lejött a régi tetőről tetőlécekkel.

köbméterre szépen felrakva garázsba kb 5-6m3 puhafával lehet számolni.Ennyi ment el idén.

Súlyra nem tudom mennyi volt.

 

utóbbi hónap pufi adatai:

 

 

Előzmény: joevagyok68 (72506)
Infomaker Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72509

azért azt el lehetne mondani egy bérlőnek, hogy mondjuk 21 fokot tartva ablaknyitogatásokat mérsékelve mondjuk x forint a fűtés....

Előzmény: Varek1 (72507)
tanca1 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72508

Sziasztok!

 

A három kazán közül melyiket érdemes megvenni? Egyáltalán van közöttük lényeges különbség?

 

 

Saunier Duval SEMIA F24

 

Ariston Clas EVO 24 FF fali turbós kombi gázkazán

 

Westen Pulsar D 24F

 

 

Köszönöm szépen a segítséget előre is!

Varek1 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72507

 A fűtési vitákhoz !

Bérbeadó vagyok , így néha bérlőcserekor rákérdeznek arra , hogy mennyi a rezsi ?

 

 

 Mennyi mennyi ? attól függ mennyit fogyasztotok. Néha kérdezik ezt olyanok, akiknek fogalmuk sincs arról, mennyi egy m3 gáz ára.

 

Mindig visssza kérdezek, hogy vajon mit ért a rezsi alatt. Van akinek fogalma sincs erről.

 Ilyenkor tesztelem a leendő üzletfeleimet !

joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72506

"Mit kavarsz?"

Semmit..

CSAk rávilágítottam, hogy Te is lefelé kerekítettél 6000 Ft-nyit !  ( 30q-10q= 20q ; 20qx1800=36000 Ft  vs.  30000 Ft)

HA ő IS kerekített lefelé....mint jó magyar szokás szerint pl. a "ladafogyasztásosverseny" korszakban

ÉS

elfelejtett még megemlíteni néhány dolgot . pl maradt tavajról fája, van hulladék gyümölcsfája...és ja  elment még mellé 2-300 m3 gáz IS...

Már hihető a dolog !

És azért a tájolás ÉS a benn tartott hőfok meg még sok minden különbség is lehet, amit nem is említettél...

 

DE inkább nem kavarok ÉS én SE hiszem el a 30000 Ft-ot !

Bódogvagy így ?

 

:-)

Előzmény: dynaudio (72503)
dynaudio Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72505

Én gázkazán-radiátorokkal fűtöm,a házunk 87-es építésű,viszonylag jól szigetelt(30-as tégla+10cm hungarocell ,padlás 10cm gyapott,120m2),és ugyanezt a telet kb. 160e-ből fűtöm majd ki(amit ő 50e-ből),eddíg nekünk mondjuk 110e körűl ment el,neki 30e.

/nekünk fűrdő/főző vízzel)

Előzmény: lala1961 (72504)
lala1961 Creative Commons License 2014.03.10 0 0 72504

Tudod csak az a baj,hogy az ember nem tudja ,hogy ugratják-e a kérdéssel vagy aki felrakja ezt a kérdést az nem -e a holdról jött.Ha megkérdezhetem Te mivel fütöd a lakásod ,mert ha onnan indulsz ki ,hogy neked mondjuk 200E huf ,akkor neki ,hogy a jó fenébe 30 E huf ,de még talán abból is marad.Ma egyátlag 140 m2 lakást (ha nem passzív)200E huf vagy az felett lehet kifüteni.SZERINTEM.

Előzmény: dynaudio (72503)
dynaudio Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72503

Mit kavarsz?

"elvileg"

hogy te mindíg a rosszat túrkálod?rossz lehet ennyire negatívan élni.

 

amúgy vegyestüzelésű,padlófűtés+3db radiátor.

 

Előzmény: joevagyok68 (72502)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72502

"30mázsa fából van még közel 10mázsa elvileg,október óta!"

"30mázsa fából aminek 1800ft volt mázsája!"

"idei télen eddíg 30e forintból"

 

Ha ő IS olyan "pontosan" adja meg az adatokat mint te....akkor lehet !  :-)

20x1800=36000 FT

Már van majd 20% mínusz !

 

"Mivel" fűt amúgy ?

 

Előzmény: dynaudio (72496)
lala1961 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72501

Ha "MÁS" energiát nem használ ,akkor ne hid el neki ,hogyha azt mondja ,hogy neki nem IS passzív háza van:

Előzmény: dynaudio (72500)
dynaudio Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72500

Ismerősé a ház és nem passzív.

ha jól tudom fürdő/föző víz nem arról megy.

 

30mázsa fából van még közel 10mázsa elvileg,október óta!

Előzmény: lala1961 (72497)
dynaudio Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72499

30mázsa fából aminek 1800ft volt mázsája!

Előzmény: joevagyok68 (72498)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72498

NEM a "Ft" a lényeg !

Hanem a kg és/vagy m3/erdeim3 ÉS a nedvességtartalom !

Mert ha "olcsón" vett "sok" fát....akkor mit tudsz meg a 30eFt-ból ?  :-)

Előzmény: dynaudio (72496)
lala1961 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72497

Ha nem passzív házad van ,akkor ne hid el ,majd jön az elszámoló számla.Fürdés+ a fözés is benne van ,vagy mindig hideget esztek és sportos vizben fürödtök!

Előzmény: dynaudio (72496)
dynaudio Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72496

Létezik,hogy idei télen eddíg 30e forintból befűtöttek egy újépítésű padlófűtéses 140m2-s házat fával?

az ugye 6000e ft-ra jö ki havonta!én nem tudom elhinni.

lgnis Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72495

Fagyveszélyt okoz, amikor használaton kívül van az épület. Egy több száz literes, jól szigetelt puffer is néhány hét késéssel követi a kinti átlaghőmérsékletet.

Előzmény: NMT (72492)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72494

Mekkora a jelenlegi kazán ?

Mennyi időt szeretnél a pufferból fűtve áthidalni ?

Gáz van ? Ha igen... leghidegebb napokon csak gázból mennyi fogyott egy nap alatt ?

 

Előzmény: NMT (72492)
lala1961 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72493

Én felraknám a kérdésemet a Hőszig topikba is ,mert ez elsősorban nem gépészeti ,hanem hösziges feladat.Most ugy gondolom ha tényleg kint lesz a pufid ezt ne méretezd túl ,mert nagyobb lesz a höveszteséged mind egy átlagosan telepített pufi.Én 1-1,5 m3 pufit raknák,de erre vannak számolni is tudó olvtársak akik leírják neked,hogy mennyi az annyi.

Előzmény: NMT (72492)
NMT Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72492

Sziasztok!

Évekkel ezelőtt olvastam ebben a fórumban, hogy puffer tartályt tett valaki kültérre. Mennyire járható ez az út megfelelően méretes szigeteléssel? Sajnos a házban nincs sehol hely egy puffernak.
Legyetek szívesek írjatok tapasztalatot, tanácsot.


Mekkora az ésszerű tartály egy 100 m2-es ház esetére? A ház szigetelve van (homlokzat 15 cm grafit EPS, födém 20 cm EPS).

Sajnos a jelenlegi rendszert csak nagyon óvatosan lehet tüzelni, mert könnyen elforr a kazánköri víz.

pajaci Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72491

A fagycsap elzárja, és leereszti a vizet a rendszerből.

Előzmény: coburg1 (72490)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72490

Nem feltétlenül szerencsés flexivel kiváltani, mert a flexi, lévén egy gumicső, messze nem olyan megbízható, mint a réz.

 

Mi a különbség a fagycsap és a vízfőcsap között?

Előzmény: ha4nz (72489)
ha4nz Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72489

Horganyzott acélcső van bent. Csak a bojler bekötőcsöve volt réz, de a bojlercserénél ezt flexivel kiváltottam, mert máshová jött ki a csonk helye.

 

Köszönöm, valóban fagycsapnak hívják! 

Előzmény: Grossbau (72405)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.09 0 0 72488

Már csak kérdés, hogy mi baj lehet a sorbakötött bojlerekkel.

Előzmény: t.zsolti (72478)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72487

Akkor marad a cirkuláció.

Előzmény: t.zsolti (72478)
mobtruck Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72486

Sziasztok!

Hydrotherm Stiebel-Eltron Primus kombi kazánunk van, és az utóbbi időben nem indul be a kazán ha melegvízet engedünk (tehát nincs is melegvíz ilyenkor), csak akkor kapcsol be ha bekapcsol a fűtés is (felvisszük a hőmérsékletet a thermosztaton). Mi lehet a probléma? Savazással megoldható lenne a probléma?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

_istvan_ Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72485

Hello!

 

Konkrét hőmérséklet értékeket még nem tudok mondani, mert nincs összerakva a rendszer. Ami jelenleg megvan, az a kazán, 1500l puffer, 300l indirekt. A napkollektor nem valószínű, hogy idén meglesz, ezért az indirekt hőcserélői össze lesznek kötve, hogy a teljeset melegítse a kazán.

Előzmény: coburg1 (72477)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72484

ok, az aljat jobban fogja huteni mint a tetejet. de attol meg huteni fogja az egeszet. retegzodes az lenne, hogy mikozben veszed ki belole a hot, nem csokken a kijovo viz homerseklete. hanem egyforma vizet ad addig, amig "ki nem fogy". hat az ilyet nem fog tudni.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72483)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72483

Viszont "ellenáramlásos" elv szerint van beletekerve.

Előzmény: halaloszto (72482)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72482

szerintem azert nem, mert a baromi nagy hocserelo ami van benne, kb kitolti a tartalyt, nem csak a tetejet vagy az aljat huti, hanem az egeszet egyenletesen.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72480)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72481

Igazad van!!

Ezen felül csupán arról beszélek, hogy ürítéskor még egy 30 éves Hajdu-ban is rétegződik a víz....és ahhoz képest, hogy nem egy modern technika, elég szépen.

Előzmény: halaloszto (72479)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72480

Viszont fogyasztásnál az indirekt-indirekt is fog rétegződni, amiről én beszéltem... nem?

Előzmény: halaloszto (72479)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72479

van a toltes, es van a fogyasztas. a toltesnel nem alakul ki retegzodes, de nincs is mi retegzodjon, hiszen a kazan egyszeruen addig futi, amig az egesz jo meleg nem lesz. 

 

a fogyasztasnal meg szepen tortenik a retegzodes.

 

Vajk

Előzmény: PetiCsokvaomány (72475)
t.zsolti Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72478

a sorba kötött melegvíz bojlereket sem fogom ajánlani az biztos.

Előzmény: coburg1 (72470)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72477

@_istvan_:

Ehhez szükség lesz a hőmérsékleti adataidra, esetleg az elrendezésre.

Előzmény: coburg1 (72470)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72476

Erre valami linket kérnénk.

Előzmény: PetiCsokvaomány (72475)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72475

Egy indirekt tárolóban (csőkígyós) eleve nem beszélhetünk normális rétegződésről. Ahhoz rétegtöltésű tároló kéne külső hőcserélővel.....szóval, ha nincs egy olyanod....Egál!!

Előzmény: halaloszto (72471)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72474

Ki kell számolni, hány liter víz hül vissza a csőben, és akkora kisbojlert felszerelni a csap alá, hogy ne induljon be a fűtés. Tutira ez a leggazdáságosabb megoldás, mert a nappali áramnak csak az volna a feladata, hogy melegen tartsa a vizet.

Előzmény: _istvan_ (72465)
peterch Creative Commons License 2014.03.08 0 0 72473

Szia !

 

Az also a napkoli csokigyoja a felso a kazane ,gondolom, mert igy logikus. Csak akkor a kazan maximum 150liter vizet melegit, ami irto gyorsan felmelegszik. Aztan hova teszed a meleget a faelgazositobol? Vagy bekotod ugy mint nekem van? Egy rovidzaron keresztul forgatom a vizet a taroloban es igy mind a 300 liter felmelegszik. Vagy van meg puffer is a futesre?

 

Udv , Peter.

Előzmény: _istvan_ (72465)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72472

Így valóban összekeveredik.

 

De a nagyobb spirálok elvileg 6 csapot tudnak egyszerre ellátni.

Előzmény: halaloszto (72471)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72471

a kollektor keringetese felkavarja az egesz tartalynyi fagyallot, nem fogja szepen eloszor a tetejet felmelegiteni, stb. ahhoz hogy "ropteben" melegvizet csinaljon, baromi nagy hocserelo kell bele tele kell tomni rezcsovel.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72469)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72470

Szóba került itt egy-két napja a sorba kötött két bojler. Szerintem ebben az esetben is azzal járhatsz jól. Úgy gondolnám, hogy a csapok alá tehetnél egy 10 l-es nagynyomású villanybojlert, amin 40 fokra állíthatod a hőmérsékletet. Ez a kisbojler a tárolóból kapna vízellátást.


A többiek megszakértik, csak rágd a fülüket. Talán ki is lehetne számolni, hogy jól jársz-e vele.

Előzmény: _istvan_ (72465)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72469

Miért nem tud rétegződni? A villanyfűtés középtájt van, a kazán és a kollektor alul is fűti.

Előzmény: halaloszto (72468)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72468

lattam mar ilyet, de baromi ritka. Meg nagyon vacakul hasznalja a tarolot, nem tud retegzodes lenni normalisan.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72466)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72467

Hány fokos vized lesz?

Előzmény: _istvan_ (72465)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72466

Pár éve még azt a - ritkább - változatot hívták indirektnek, ahol fagyálló volt a tartályban, az keringett a napkollektorban, és a HMV prompt készült a beletekert csőspirálban.

Előzmény: halaloszto (72464)
_istvan_ Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72465

Így igaz.

Az egyik csőkígyó a faelgázosító kazánra, a másik pedig napkollektorra van (illetve lesz) kötve.

Előzmény: halaloszto (72464)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72464

forditva. indirekt tarolo az, amit nem direkt a beleepitett hoforras melegit (villany, vagy gazlang), hanem kulso hoforras a csokigyoban levo vizet melegitve es forgatva. ez most a legelterjedtebb cucc. egyszeruen be van kotve a csokigyo mint egy radiator, es van egy valtoszelep (gyakran a kazanban gyarilag), ami atvalt, hogy most nem a radiatorokba toljuk a melegvizet, hanem a csokigyoba.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72463)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72463

Az indirekten azt érted, hogy nem a használati melegvíz van betárolva, hanem az csapnyitáskor képződik egy csőkígyóban?

Előzmény: _istvan_ (72461)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72462

Ebben a percben mértem meg, az egyik csapom 6,2 m csőhossz, ennek már nincs értelme, pont megmosom a kezem, mire elkezd melegedni, már csak azért tartom alatta pár másodpercig, hogy felmelegedjen. 16-os ötrétegű cső. A másik csapom 1,5 m, az kényelmes, 3-4 mp, és ott nem lassan melegszik, hanem utána rögtön meleg víz folyik.

Előzmény: _istvan_ (72461)
_istvan_ Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72461

Hello!

Bocsánat, de eddig nem voltam itthon. 300l-es indirekt tároló, 2 hőcserélővel, plusz egy elektromos cekász.

 

Előzmény: coburg1 (72453)
PetiCsokvaomány Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72460

Heló!

 

   Azt megtudnád mondani, hogy milyen ventilátorok vannak felszerelve? Az érdekelne, hogy axiális-e, vagy centrifugális. Mert nagyon nem mindegy! az axiális, olyan mint szobai, tengelyirányba lép be a levegő, meg úgy is, hagyja el. A centrifugálisnál meg merőlegesen hagyja el. Neked centifugális kéne, mert az axiális csővel már elég gyengén mucsikál, beszívja a párás levegőt, de kitolni már nem képes. a Másik, ha nincs biztosítva a pótlevegő (luk a falba, ablakba) és jók a nyílászárók is, akkor megint nincs légszállítás, csak kínylódik még a centrifugális is.

Üdv

Előzmény: ONBeáta (72417)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72459

de pont az a tortenet, hogy ha egy gerincen van mindenki, akkor mindenki hat mindenkire.

 

Vajk

Előzmény: mekkme (72458)
mekkme Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72458

Nyugalmi állapotban a hideget hozzá tudom szabályozni a meleghez a nyomáscsökkentővel (gondolom).

Egy fürdőszobán belül pedig a leágazások ritkán vannak egyszerre használva.

Előzmény: halaloszto (72447)
peterch Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72457

Gaz az egyetlen dolog, amit nem butykolok. Igyekeztem a hazban leszukiteni a gaz hasznalatat. Igy azon a teruleten hianyosak az ismereteim:)

Előzmény: C20NE (72456)
C20NE Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72456

A GMBSZ szerint 28-astól masfeles cso kell pl. gázra, ezért tartjak. De nem a nyomasallosag hanem a mechanikai szilárdság miatt kell.

Előzmény: peterch (72455)
peterch Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72455

Nalam mindenhol 1mm-es van, mert a klimanak is eleg, pedig ott 40 bar koruli a maximalis nyomas. Igy a viznek biztosan eleg es arban is olcsobb.:)

Előzmény: C20NE (72454)
C20NE Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72454

1mm és 1,5mm van falvastagsagra rezcsobol a boltokban.

Előzmény: peterch (72452)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72453

Milyen tárolója van a kérdező 12 m-es úriembernek?

peterch Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72452

18-as rezcso az belmeretre 16-os . De vannak vastagabb faluak is, csak azok nagyobb nyomasra, ha jol tudom. 

Előzmény: coburg1 (72450)
C20NE Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72451

Ezért csináltam keringetest csak meg nem volt "kedvem" szivattyút venni.

Előzmény: halaloszto (72448)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72450

16-os névleges "való" elvileg fél colhoz. Ahhoz vannak menetes idomok.

 

A rézcsőnél belső átmérő?

Előzmény: halaloszto (72449)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72449

Az 5retegu az mindig kulso atmero. Es nincs colos nevleges meret.

Vajk

Előzmény: coburg1 (72444)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72448

A 26-os gerinc az korrekt. Viszont 3 deci viz meterenkent! Egy hosszu gerinc vegen rendesen ki kell ereszteni hogy odaerjen a melegviz.

 

Vajk

Előzmény: C20NE (72443)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72447

Alapbol sem tul jo, ha a zuhanynal hiaba nyitod total ki a meleget alig jon, viszont a hideggel kuzdeni kell hogy csak icipicit nyisd ki mert kulonben sok. Egy csomo termosztatos csaptelep hivatalosan nem mukodik ha nagy a kulonbseg. Ha meg raadasul egymastol fuggetlenul is valtozik a nyomasuk (mert minden sorban megy leagazasokkal, es a wc tartaly csak a hidegrol tolt) az kulon kellemetlen.

 

Vajk

Előzmény: mekkme (72442)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72446

Hát mennyi egy 20m hosszú jól szigetelt cső hővesztesége?

Előzmény: halaloszto (72445)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72445

nemkicsit noveli meg a gazfogyasztast :-)

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72441)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72444

Itt melyik csőtípusnál van szó külső- és melyiknél belső átmérőkről?

Az ötrétegűből a "félcolos" úgy emlékszem 12 mm belső átmérőjű.

C20NE Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72443

Nekem 26-os a gerinc, erről ágaznak le a falikorongokig a 20-as csövek, a WC-hez már csak 20-assal mentem el , az van a végén. A mosogató és a kád 26-os leágazót kapott, tehát annál a gerinchez képest nem szűkítettem a leágazást. Tökéletesen működik minden. A keringtetést még nem kötöttem be, lehet, hogy nem is fogom.

Előzmény: halaloszto (72440)
mekkme Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72442

Lehet alap kérdés, de miért rossz, ha különböző a nyomás a hideg és melegvíz esetében?

Előzmény: halaloszto (72415)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72441

Milyen hátrányokra gondolsz?

Előzmény: halaloszto (72440)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72440

1. a 18-as cso kiment a divatbol magyarorszagon. szinte senki nem hasznalja, ezert nem tartjak

 

2. ha 6m 18-as csovon van ket vizveteli hely, eleg jelentos lesz az egymasrahatasuk

 

3. egy mosdonal egy normalis csapnyitas az ugy 6 liter/perc, masfel liter az 15 masodperc. es akkor meg volt esze a polgarnak, es a karos csapot nem kozepreallitva nyitotta ki es varja a melegvizet.

 

Ez valami igen nagy es hosszukas haz kell legyen. Ha remelni lehet hogy a vizes helyiegek egymas mellett vannak, akkor oda elvinnem egy legalabb 20-as gerinccel, es onnan csillagpontos. Es sok hatranya van a cirkulacionak, de kb ez az eset ahol azokat be kell vallalni.

 

Vajk

Előzmény: peterch (72438)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72439

Az ötrétegű csőnél tapasztalat szerint 1-2 m a kényelmes távolság, még esetleg a 3.

Előzmény: peterch (72438)
peterch Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72438

Ha rezcsovet hasznal 18-asat, akkor a 6meteren 1,5 liter viz kell hogy kifollyon es mar melegviz folyik, de termeszetesen jo szigeteles kell a csore. Tehat par masodperc es ott a melegviz.:)

Előzmény: coburg1 (72437)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72437

6 méter is sok, nagyon sok... 12 m meg rengeteg. Egy percig nem fog melegvíz folyni.

Előzmény: _istvan_ (72428)
gabrielke Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72436

Hogyne volna. Én csillagpontosra csináltam meg a vízvezeték rendszeremet és nagyon klasszul bevált.

A csöveket és az osztót is érdemes frankón szigetelni.

 

Előzmény: _istvan_ (72435)
_istvan_ Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72435

A legtávolabbi ponttól sajnos igen. Mondjuk ez már a cső effektív hossza, szintkülönbségekkel, kanyarokkal.

Max amit tenni tudok, az a két kör kialakítása, de nem tudom, hogy annak van e egyáltalán értelme...

Előzmény: halaloszto (72433)
t.zsolti Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72434

a páraelszívóból nekem is folyt a víz, 

cső felment a padra és onnan vízszintesen kifelé ejjtéssel kifolyt a víz

Előzmény: joevagyok68 (72431)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72433

olyan messze van a pince?

 

Vajk

Előzmény: _istvan_ (72428)
t.zsolti Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72432

akkor fel és utánna vízszintesen???

Előzmény: joevagyok68 (72431)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72431

"Wc és a fürdőszoba belső falon van"

"sokáig " kéne kifelé lejteni...  :-)

Előzmény: t.zsolti (72430)
t.zsolti Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72430

vízszintesen nem próbáltátok kivezetni a csövet?

de kifelé leejtsen

Előzmény: ONBeáta (72417)
_istvan_ Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72429

Még valami eszembe jutott. 

Ha megosztom a 2 fürdőszoba betápláló vezetékét a HMV tárolótól, (jelenleg sorba vannak fűzve), az segítene valamit a folyamatos vízhőmérséklet fenntartásán, vagy sem?

Előzmény: _istvan_ (72428)
_istvan_ Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72428

De mit? A HMV tároló elég hülyén nézne ki a pince helyett a folyosón... Akkor csak 6m lenne.

Előzmény: coburg1 (72426)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72427

A feleség az hölgy, ezt értem, na de a férj bölcsész? Még szerencse, ha a tetőszerkezet nem kezdett el korhadni, megtelepedni rajta valami gomba. Ilyen butaságot nem szabad csinálni, hogy a fürdőszobát a padlásra szellőztetni. A szigetelt csövet hol tanácsolták?

Előzmény: ONBeáta (72417)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72426

"legutolsó vízvételezési hely távolsága kb 12m"

 

Nem szabad.

Előzmény: _istvan_ (72418)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72425

12M az nem keves. Ha ujonnan keszul minden, aljzat is, akkor en a veteli helyekhez kozel egy mosdo alatt kialakitanek egy csillagpontot, es onnan vinnek mindent mindenhova.

 

Vajk

Előzmény: _istvan_ (72418)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72424

es ha ugyis van strangszellozo, abba bele is lehet kotni, de tenyleg kell szifon buzzarasnak, raadasul golyos, mert nyaron ki fog szaradni.

 

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (72419)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72423

Az emberfia olyan 4-5-6 éves korában megtanulja, hogy a fém egy kategória, és azt hiszem, ezt vannak néhányan, akik nem tanulták meg. Aztán kémiaórán is csak bambultak ("úgyse lesz rá szükség"), és az a meglátásom, hogy néhány ember felőtt korára abban a tudatban él, hogy van vas, réz, alumínium, arany, ezüst, ólom, ón, és "fém" az is egy elem.
(Ez persze nem túl meglepő, inkább csak az, hogy ez a nagyvárosi, középfokú iskolázottságú rétegben van jelen.)

coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72422

Ez legalább jól hangzik (de fenntartom, hogy télen nem a szobában kell gubbasztani).

Előzmény: Infomaker (72408)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72421

"fém fém milyen fém ?"

 

Bevittem egy tálcát a bizományiba, a csaj megreszelgette a lábát, rácsöppentett valami barna szmötyit, majd az épp érettségizett "értelmes" kislány kijelentette nekem szemtől szembe, hogy "Fém."
Mondom jó, hogy fém, ezt a 4 éves unokaöcsém is meg tudja mondani.

Előzmény: Grossbau (72405)
Infomaker Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72420

nálunk is ez van, és ha kinyitja valaki a meleget, hideg lesz a zuhany, ezen a termosztátos sem segít, mert lassan vált át.

mondjuk tudunk vele együtt élni, le van ejtve. általában amikor zuhanyzás van, már nincs mosogatás, stb.

Előzmény: _istvan_ (72414)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72419

Tetőn kívülre menjen a cső , és "közbe" iktassatok be egy kondenz szifont a padlásra. (mondjuk egy lefenekelt Y vagy T idom )

Előzmény: ONBeáta (72417)
_istvan_ Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72418

Szia!

 

Tárolós vízmelegítő lesz, cirkulációt nem terveztünk és a bojler és a legutolsó vízvételezési hely távolsága kb 12m.

 

Előzmény: halaloszto (72415)
ONBeáta Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72417

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni tőletek, hátha tud valaki segíteni nekem! A következő a problémám, ikerházban lakunk ami 8 éves, a cserép alatti fólia bramac és szerintem nem engedi ki a párát mert lecsapódik rajta, a Wc és a fürdőszoba belső falon van és a két helyiség szag-páraelszívójával van a bajunk.

Mindent kipróbáltunk már először sima csövet vettünk amit a tetőn kívülre vezettünk ki bramac tetőszellőző segítségével és a téli hónapokban lecsapódott a pára és visszafolyt, mivel gipszkartonos a födémünk a gipszkarton átázott a sok víztől, lecseréltük a csövet szigetelt hajlékony csőre ami kb 5 cm vastag a fala és közte gyapot szigetelés van a helyzet ugyan az így is visszafolyik a víz, a födém és a tetőkivezető távolsága kb 3,5 méter, próbáltuk nem kivezetni csak egy sima 1 méteres csövet elhelyezni és hagy szellőzzön a padlástérbe akkor pedig a fólián csapódott le a pára, már nincs több ötletünk, a férjem már azt mondta, hogy kiveszi a ventilátort és betömíti a lyukat és a keletkezett pára hagy menjen szét a házban és reggel kiszellőztetjük, de ez sem megoldás 2 gyerek mellett.

halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72416

ja, es ezek nem kivitelezesi kerdesek, hanem tervezesiek.

 

Vajk

Előzmény: _istvan_ (72414)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72415

a dolog fugg a tavolsagoktol is. van par eldontendo

 

1. lesz-e melegviz cirkulacio? Ha lesz, akkor sokminden eldolt, muszaj egy karikara felfuzni a vizveteli helyeket. Es akkor mar a hidegvizet is, mert a legrosszabb ha nyomaskulonbseg van a hideg es a melegviz kozott. Az egymasrahatas csokkentesere jo vastag gerincvezetek kell.

 

2. mi csinalja a melegvizet? Ha atfolyos vizmelegito vagy kombikaza, akkor az 1-es pont storno. Ha tarolo, akkor hol van a tarolo, mennyire messze? Ha kozel, akkor lehet felesleges a cirkulacio

 

3. ha nincs cirkulacio, es uj aljzat is lesz, akkor lehet csillagpontosan vezetni a vizet, hideget es meleget is. igy a legrovidebb a cso minden csaphoz, lehet vekony a cso mert csak egy csapot taplal, igy keves vizet kell kiengedni hogy odaerjen a melegviz. kicsit tobb cso kell, meg kell szerelveny ami elosztja az egeszet, de pl nem kell a kadhoz csempeszelep.

 

es meg amit kihagytam.

 

Vajk

Előzmény: _istvan_ (72414)
_istvan_ Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72414

Sziasztok!

 

Mi a gyakorlat egy lakás vízhálózatának kivitelezésénél akkor, ha 2 mosdó, egy fürdőkád, egy mosogató, egy mosó- és egy mosogatógép is van a rendszerben?

Nem lesz így gond, ha valaki zuhanyzik, és másvalaki pedig megnyitja a mosdó csapját, esetleg még a mosógép is vizet vételez?

 

Vagy termosztátos csapokban gondolkodjak? :)

 

 

Infomaker Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72413

Hát a fene tudja. A turbó ventije modulál, de a szivattyút fixnek hallom. (BAxi Prime storage HT)

 

 

Előzmény: digium (72412)
digium Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72412

Ha jól tudom a Baxi-ban modulációs keringető szivattyú van, a tömegáramot is tudja állítani a teljesítményhez, nem csak a hőfokot!

 

Előzmény: Infomaker (72408)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72411

"a régi sárga,"

AZ nagyon valószínű, hogy RADAL lesz.

Ha meg az, akkor azon csak "átszalad" a víz...90/70-re van méretezve..

Előzmény: halaloszto (72410)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72410

Azert a 3.4kW-hoz ennyi radiatornak elegnek kellene lenni. Minden radiator hasonloan meleg? (nincsenek elzarva? termofejek?) Esetleg olyan radiator, aminek az alja-teteje egyforman forro?

 

A kazan azert kapcsolgat, mert az altala a vizbe tett homennyiseget a radiatorok nem veszik ki. Ezert a viz tulmelegszik. Lehet a ho a tul sok, de ha 3.4kW-ig lemegy a kazan akkor ez nem lehet. Lehet a radiator a keves, de azert ezek jo nagyok, ezt is kizarnam. Marad az, hogy a radiatorok nem dolgoznak. Vagy el vanna zarva (lefojtva), vagy van egy kakukktojas, aki atengedi a vizet pikkpakk azonnal vissza a kazanba forron.

 

Vajk

Előzmény: MP83 (72404)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72409

Ez a lenyeg! Olyan fagycsapot ami par ev alatt nem valik problemassa en meg nem lattam.

 

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (72407)
Infomaker Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72408

egyelőre on-off jelet fog adni a kazánnak, DE mivel írtam, hogy most Baxi opentherm protokollos vezérlőm van, az sem csinál többet, ahogy nézem..feltolja az előremenőt 55 fokra, és modulálja lefele, ahogy melegszik a visszatérő. Ez egy relés megoldással is ugyanúgy csinálja...

 

én is azt hittem, hogy ez majd figyeli, hogy _mennyivel_ van hidegebb a szobában mint kellene, és az alapján fog fűteni, de nem...

 

ugyanakkor sok funkciót fejlesztünk az új cuccba, állítható hiszterézis, és például a "Hűlési" hiszterézis kétszintű lesz:

pár tized fokkal ha egy adott szoba kevesebb, akkor már nyitjuk a körét, de a kazánt még nem indítjuk (hátha más szoba miatt már megy eleve, és akkor ezt a szobát is fűti fel)

ha nem megy a kazán, akkor tovább hűl, és akkor már benyomja a kazánt is. 

Aztán lesz benne állítható kazántiltás, default érték 15 perc lesz, tehát ha ment, utána 15 percig nem kapcsolhat be újra.

 

Minden paraméterezett lesz, ezért ha nem frankó valami, át lehet állítani. 

Kíváncsi leszek a komplett működésre, ha nem válik be, legfeljebb kidobom az egészet, de jónak kell lennie.

Előzmény: digium (72397)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72407

"Ez valami speciális leeresztőcsap?"

Fagycsap lesz az !

Nálunk már 2 megadta magát a kerti csapnál. Most T idom van ott 2 sima golyós csappal.

DE állítólag lehet "készen"venni ezt a konfigot. Egy nagyobb és egy kisebb golyós csap van benne. Valami 1600 volt...

Előzmény: ha4nz (72403)
C20NE Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72406

Én otretegu csövet használnék. A csap lehet fagycsap, tegyel be kepet.

Előzmény: ha4nz (72403)
Grossbau Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72405

fém fém milyen fém ?

 ólom ?  horg.  acélcső ? réz  ? Na ez kizárt,  60 éve a réz hadianyag volt eccerű állampolgár nem használhatta.

Előzmény: ha4nz (72403)
MP83 Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72404

Vajk!

Maximális teljesítmény 20 kW Minimális teljesítmény 3,48 kW, ezt írja. A Radiátorok száma nem túl sok 5, ebből 4 lapradiátor egy régi sárga. Méretek: 1 db 500*1500 1db 500*2000 és két 500*1000 méteres illetve a régi sárga, ami nem lapradiátor 1 méter hosszú és kb 50 vagy 60 magas.

 

Előzmény: halaloszto (72400)
ha4nz Creative Commons License 2014.03.07 0 0 72403

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy egy 60 éves nyaralóban felújítási munkákba fognék. A bejövő víz kpe az óráig, innen fém csőben megy végig és elosztódik földszint és emeleti gerincre. A földszint felújításánál kezdeném. Milyen megoldások jöhetnének szóba? fém újból, réz, ötrétegű? A nyaraló csak nyáron van használva, télire vízmentesítjük rendszeresen.

A másik kérdésem: A vízóránál szolgáltatótól a ház felé van egy golyóscsap majd óra és utána még egy golyós csap ami fél állásban mindíg folyik. Ez valami speciális leeresztőcsap? Én arra használom, de valóban arra való? A két végállásán a nyitva és zárva működés van rendesen.

joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72402

Milyen kazán is ez pontosan ??

Kombi ?  Mikro/beépített tárolós ?

"De, van egy olyan funkciója, hogy készenléti víz hőmérséklet lehet állítani, amelyet a kazán beszerelő tanácsára 60 fokra állítottunk,"

Mert azoknál van ilyesmi ...>" "készenléti víz hőmérséklet" hogy melegen tartsa a hőcserélőt , így egyből legyen melegvíz..

 

A másik meg azért van mert a kazán minimális teljesítménye nagyobb, mint a radiátorok által leadott teljesítmény ..

"1.:Járt így már valaki, ha igen okozott-e kazánban gondot?"

Igen...sokan

"2.:Hosszútávon jót tesz ez a kazánnak vagy teljesen normális a jelenség?"

Valószínű nem

"Ha nem , hogy oldottátok meg, mit tegyek, mi lehet a megoldás?"

Nagyobb radiátorok ....

Majd a szakik......  DE esetleg szivattyú tömegárammal lehet variálni, ha állítható.

 

Előzmény: MP83 (72399)
Markolóstejó Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72401

Ott van a PDFben, én egy másikat néztem, abban is világosan benne volt, hogy 230ról megy a vezérlés. valaki be is irt, hogy kimérte. A termosztát pedig kisfeszen lesz, vagy rádión, mert már egy csőbenjön fel az emeltre az UTPvel meg a riasztókábellel, oda már nem engedek 230t. Bontani meg nincs kedvem.

 

A felállás a következő lesz.

Baxi Luna Duo tec 24 fütő kazán 3 körrel: HMV indireket tárolóval, radiátoros kör (földszint + tetőtér), padlófütéskör (csak földszint).

 

Lenne egy szpbatermosztát lent és fent is. A lenti szobatermosztát padlóérzékelővel ellátva.

 

Ezenkivül lenne gondolom a HMV tárolóbak még egy hőmérője. Külső hőmérőt nem tervezek, igazából nem értem, minek az, én a szobát akarom szabályozni.

 

A Baxihoz állitólag meg kell vennem az AGU 2.550 kiterjesztést, hogy modulálni lehessen, bár annak is 230V os jelei vannak, bár gondolom modulálhatóak, nem csak on off.

 

Ehhez ajánlották még a Siemens Albatrost vezérlésnek, ami hajtaná a szivattyúkat és az érzékelőket bele kéne kötni. Gonodolom ez a cucc tudja a szobaterosztátokat is hajtani kisfeszültséggel, bár ezt konkrétan nem találtam meg a datasheetben, általán os célú érzékelőket láttam a kisfesz panelén.

Ezenkivül nyitott vagyok bármilyen szabályzóra, pl valaki irta az openthermet, ez is érdekesnek hangzik.

 

Amit most mindenképpen meg kéne csinálnom, hogy a lenti szobatermosztátot és a padlóérzékelőt letegyem. Most úgy érzem, elég ha megveszem a legolcsóbb mechanikus padlóérzékelős modellt, majd a szabályzó megoldja.

Előzmény: Lacivill (72384)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72400

Hany kW-os a kazan?

 

Mennyi es mekkora radiatorod van?

 

Vajk

Előzmény: MP83 (72399)
MP83 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72399

Sziasztok!


A következőben kérek tanácsot. Vásároltunk egy kivezetős(nem kéményes) BAXI kondenzációs fali kazánt, ami szuperál minden ok. De, van egy olyan funkciója, hogy készenléti víz hőmérséklet lehet állítani, amelyet a kazán beszerelő tanácsára 60 fokra állítottunk, elmondása alapján ezen fok felett, nem gazdaságos. Namost bekapcsol a fűtés, amikor a termosztáton beállított hőmérséklet alá esik a hőfok, a rendszerben lévő víz a kazán üzemelése alatt 60 körül mozog, DE amikor a radiátorok tűzforróak lesznek / kinti hőmérséklettől függően kb. 20 perc alatt /, akkor véleményem szerint a rendszerben visszatérő víz már meghaladja a 60 fokot. Ekkor a kazán a gázt kikapcsolja és visszahűti a víz hőmérsékletét 55 fokig kb. majd ismét begyújtja a gázt, felfűti a rendszerben lévő vizet 60-61 fokra és kb. 1 perc múlva ismét elveszi a gázt és ismét lehűti és ez egészen addig ismétlődik, amíg a beállított szobahőmérsékletet el nem érjük, amikor leáll a kazán.

A kérdéseim. :

1.:Járt így már valaki, ha igen okozott-e kazánban gondot?

2.:Hosszútávon jót tesz ez a kazánnak vagy teljesen normális a jelenség?

3.:Ha nem , hogy oldottátok meg, mit tegyek, mi lehet a megoldás?

coburg1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72398

Ááá, most hogy ilyen meleg lett, el is feledkeztem a fűtésről. Egyik este levettem 19-re szokásosan. Reggel sütött valószínűleg a nap, elfelejtettem feltekerni. Aztán két napig úgy maradt, csak akkor vettem észre. Ez tegnap volt, és letekertem teljesen, mert mentem el. Este megint elfelejtettem följebb rakni, és amikor kezdtem fázni, 17,5 C volt. Máskor meg 22-24-ben érzem jól magam. Semmit nem számít az ingadozás.


Szobalakó, aki ezernyi szabályozási ciklusokat akar programozni; ma 1 másodperc hasogatni - behordani a fát - begyújtani, mit kell még ezen tovább automatizálni? Menjetek el síelni amíg van még hó, ne gubbasszatok az egyenletes lakásban.

digium Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72397

Már csak az a kérdés, hogy mindez milyen jelet ad a kazánnak?

Előzmény: Infomaker (72396)
Infomaker Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72396

Azta termosztátot ajánlom, amit most fejlesztünk, PICes vezérlés, szobánként érzékelő, és az osztónál minden kört külön tud nyitni zárni.

napi 8 időpontban programozható, PIDes stb stb..

 

egy a hátrány: minden szobába be kell húzni hőérzékelőt...

 

nyárra elkészülünk :) (szép lesz tesztelni a melegben :) )

digium Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72395

Rajzold le légy szíves nagyjából a rendszered, mert a nélkül nem lehet megmondani, hogy mi felelhet meg Neked. Ha megvannak az infók, sokkal könnyebben lehet megoldást találni a dologra. Nem csak itt, de akár a Baxi hazai képviselete is segíthet a kiválasztásban. Nem hiszem, hogy a tanácsért pénzt kérnének.

Előzmény: Markolóstejó (72382)
digium Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72394

Én nem írtam sehol sem padlógázt (bár van ilyen kazán is)! Azt írtam: gázt ad. A folyamatos gázadás/elvétel (gyorsulás/lassulás) által adott periódusos utazási komfortot meg döntse el mindenki, hogy mennyire tetszik neki, mint utasnak a tempomaton beállítotthoz képest. Ez elég hasonló a ki/be kapcsolós és a modulációs termosztát működésével, nem?

 

Én csak a hiszterézis hátrányos tulajdonságait szerettem volna jelezni. Elég sokan küzdöttek itt a topikon már evvel a problémával. A sztrádán általában egyszerűbb kikerülni a problémát, mint átugrani :)

 

Még egyszer a hozzászólása:

"Tud valaki ajánlani nekem termosztátot? A kazán (baxi luna duo tec) 230V al vezérelhető, de én kisfeszültségre kábeleztem be a termosztátkiállásokat.

Van valami olyan megoldás, hogy közvetlenül a kazán mellett lenne a 230Vos egység és azon lógna 2 szobatermosztát 24V os feszültségen. Az egyik szobatermosztáthoz padlófütés szonda is lenne, van neki is kialakitva kiállás (rézcső az aljzatbetonban)"

 

Azt se tudjuk, hogy miként fogja vezérelni a két termosztát a fűtését.

Néhány kérdés ki/be kapcsolós termosztátok esetén:

Egyszerűen párhuzamosan köti a termosztátokat? Mi lesz így a másik túllengésével? Vagy köröket alakít ki és szelepeket vezérel velük? Milyen feszültségűt és mennyi idő alatt váltót? Netán 0-10V-os szelepeket analóg módon? Mit fog csinálni a padlóhőmérséklet érzékelő? Ahol a padlófűtés van, ott van másik hőleadó is?

 

Tud/mer valaki a buszosnál jobb termosztátot ajánlani Neki az eddig megtudott információk alapján?

C20NE Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72393

Értem!

Előzmény: coburg1 (72390)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72392

azt nem hasznalhatod arra, hogy tapolj rola valamit. nem tudhatod belul mi es hogyan van megoldva. de azt mar latod, hogy ha rakotsz valamit ami fogyaszt 2.5mA-t, akkor indul a kazan egybol :-)

 

Vajk

Előzmény: Kiss Pál21 (72391)
Kiss Pál21 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72391

Talán segít valamit.

A Baxi luna duo tec 1.24 es kazán M1 es sorkapcsának 1-es és 2-es pontja között- ahova a termosztát megy- 230 V DC feszülséget mértem.

Gondolom ezért is van a nagyobb feszülségűnek definiált M1-es sorkapcson kivezetve.

Zárva a termosztát kontaktusát kb. 2,5 mA folyik és indul a kazán.

 

 

coburg1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72390

Azokat nem is vezetik, a hycomatok vezetik a gazdáikat.

Mint mikor az öreg nénit húzza a pincsi. Maaacikaaa, maaaazsolaa, neeeem szabaaad, maradjmááár, Maacikaaa, ejnyeee de rossz kutya vagy ma, maaacika maaacikaaaaaa maradj vééééégre....

Előzmény: C20NE (72389)
C20NE Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72389

A szabadonfutós autókat sem taposták padlóig! Szépen normál gázpedál állással gyorsítottak majd gurultak. Az automaták egy részét is így vezetik, mert alig van motorfék.

Előzmény: coburg1 (72388)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72388

Dehogynem, szabadonfutós autókat sokan vezettek így.

Előzmény: joevagyok68 (72385)
Infomaker Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72387

Nekem pont Baxi és pont buszos van (opentherm), ami amúgy egy Siemens termosztát Baxi logóval :)

 

Mindent tud a termosztát kjelezni, programozni, állítható, hogy mondjuk éjjel ne tartsa a használati melegvizet melegen mert minek, stb stb.

ja, és digitálisan kommunikál, nem kattan bekapcsoláskor.

 

Ugyanakkor a modulációt ahogy észrevettem, a kazán csinálja. HIába van ez a buszos cucc, 55 fokot tol előremenőben. 

Illetve ha nem lenne buszos, akkor is a kazánban állítható, ha van külső hőmérő, az alapján tolja a vízhőfokot.

 

 

joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72386

"de én kisfeszültségre kábeleztem be a termosztátkiállásokat."

Húzd át...vagy bé lett vakolva ??

Előzmény: Markolóstejó (72373)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72385

"az autos hasonlat azert nagyon rossz,"

Mert ugye senki nem úgy vezet !

Hanem a gázpedállal lehet "modulálni" a motort !

Ugyan ez a gázkazánnál...ha eléggé kis teljesítményig le tud modulálni...

Nem tudom mennyivel "tudna többet"/fogyasztana kevesebbet azal a buszos micsodával ?

Előzmény: digium (72378)
Lacivill Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72384

Az alapkérdésedre térnék vissza, honnan gondolod, hogy 230V-os lenne a termosztát csatlakozóján?

http://www.baxihellas.gr/katalog/Lebites%20sympiknosis_epitoixioi/LUNA%20DUO-TEC.pdf

 

Előzmény: Markolóstejó (72383)
Markolóstejó Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72383

nyilván, azért kérdezem, mert nem tudom megcsinálni, ha meg tudnám csinálni nem kérdezném, hanem megcsinálnám.

 

arra gondoltam, hogy a trafót a kazán 230 as termosztát kimenete és a hálózati nulla közé tenni, a trafóból kijövő 12Vra sorosan  tenni a termosztátot és a relét , ami a kazán 230Vos termosztátbemenet/kimenetét szakitaná

Előzmény: Lacivill (72381)
Markolóstejó Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72382

Köszi. Az a baj, nem tudok elmenni, hogy melyik termék kell nekem. Hol lehet ezt megtalálni?

Illetve, ha megvan a buszos vezérlő, arra már bármilyen kikapcsolós termosztátot felrakhatok? És persze kérdés itt is a jelszint.

Előzmény: digium (72378)
Lacivill Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72381

Kérdéseid alapján ezt te nem tudod megoldani, vagy több kárt csinálsz majd, mint amennyibe kerülne a szerelés.

Előzmény: Markolóstejó (72380)
Markolóstejó Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72380

és hogy kell ezt összekötni? a termosztátokat a trafón keresztül tápolom? de honnan, a kazánról? és a relék mit szakitanak meg?

Előzmény: Lacivill (72374)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72379

az autos hasonlat azert nagyon rossz, mert a leirt modszerrel jelentosen kevesebbet fogyasztana a auto! Ki van probalva! (100-ra gyorsit kozepesen intenziven, ures, 80-85-nel elolrol, 1liter minusz) Google: pump and glide.

 

Vajk

Előzmény: digium (72378)
digium Creative Commons License 2014.03.06 0 0 72378

Ha megengedheted magadnak, akkor vedd meg a Baxi saját bus-os vezérlőjét, ne ki/be kapcsolósat vegyél hozzá.

 

Autós analógiával ha 100-al szeretnél menni, akkor a ki/be kapcsolós gázt ad 102-nél üresbe teszi, majd 98-nál ismét gáz és így tovább.

A rendszer bus-os vezérlő meg beállítja a tempomatot 100-ra és mindig annyi gázt ad, hogy ennyivel menjen. 

 

Ezen kívül még egy csomó más paraméter is állítható/ellenőrizhető róla (melegvíz, előremenő hőfok...).

Előzmény: Markolóstejó (72373)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.05 0 0 72377

szerintem en is pont ezt irtam. meg pont Y-nak is irtam mint te.

 

Vajk

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (72375)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 72376

Ez esetben mire szolgál a T-idom?

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (72375)
j-e-l-a-d-ó Creative Commons License 2014.03.05 0 0 72375

A szakszerü  bekötés, sohasem T, mert megakadhat a szenny.  110/110 x45 fok. vagyis 110 es Y melynek az elágazása 45 fok.(ez a szabványos gyári idom.) Ha T alakot kellene csinálni akkor pedig a 45 fokos ágba teszünk egy 110/ 45 fokos ívet, így már derékszögű elágazást kapunk (gyakorlatilag egy T alakot, annyi különbséggel hogy ívesen fordul, és nem akad meg a szenny. ha nem érthető lerajzolom.

Előzmény: halaloszto (72368)
Lacivill Creative Commons License 2014.03.05 0 0 72374

Bármelyik termosztát jó lehet. Kell a kazánhoz egy trafó 230V/12V, és 1-2 db 12V relé.

Előzmény: Markolóstejó (72373)
Markolóstejó Creative Commons License 2014.03.05 0 0 72373

Sziasztok!

Tud valaki ajánlani nekem termosztátot? A kazán (baxi luna duo tec) 230V al vezérelhető, de én kisfeszültségre kábeleztem be a termosztátkiállásokat.

Van valami olyan megoldás, hogy közvetlenül a kazán mellett lenne a 230Vos egység és azon lógna 2 szobatermosztát 24V os feszültségen. Az egyik szobatermosztáthoz padlófütés szonda is lenne, van neki is kialakitva kiállás (rézcső az aljzatbetonban)

 

FFeri Creative Commons License 2014.03.05 0 0 72372

Computherm Q7 RF rádiós termosztátom van, 2 hetes, a legújabb típus.

Az első héten jól működött, majd azt tapasztaltam, hogy a vevő bekapcsolta a kazánt úgy, hogy az később nem kapcsolt ki. Kb. 24 fok volt már a lakásban 21 fokos beállítás mellett.

Kihúztam a vevő, majd bedugtam, ekkor már nem adott jelet a kazánnak (nem világított a piros LED). Fél óra múlva újra bekapcsolta a kazánt, pedig nem hűlt le még a lakás.Megint kihúztam, majd újra be, ekkor kikapcsolt a LED. 3 napig jól működött, majd most megint nem kapcsolt ki, 23 fokra felfűtötte a lakást 21 fokos beállítás mellett. Elvileg az adó 7 percenként ismétli a ki-/bekapcsolás jelet, de ezek szerint a vevő nem vette.

Találkozott valaki ilyesmivel? Valami bezavarhat vagy egyszerűen hibás a vevőegység?

coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72371

Egyébként léteznek ilyenek, itt van a középső fényképen, csak nem találom:

 

http://www.pf-epuletgepeszbolt.hu/cs.html

halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72370

a fodem also hangon 40 cm vastag. marmint egy regi hazban. van hogy 60-80. mai hazban kulon strang van lakasonkent, nem visznek slozit nagy tavolsagra vizszintesen.

 

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72369)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72369

Hát de erre van hely?

Előzmény: halaloszto (72368)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72368

nem egy szintben. 

 

fuggoleges, Y elagazas, az elagban 135 fok, es megy a slozihoz. alatta masik y elagazas, kicsi egyenes, 135 fok, es megy a masik slozihoz.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72362)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72367

Elképzelni is rossz ;)

Előzmény: peterch (72366)
peterch Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72366

Csak agymenesem volt!   Hat a T idom ket oldalara  es a kozepso szár a sreg lefolyoba igy gondoltam, de aztan rajottem, hogy hulyeseg, mert akkor nem tudna rogton lepottyanni, hanem csuszkalna a ket szomszed kozott.:-))))

Előzmény: coburg1 (72365)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72365

Milyen szembelevő oldalra?...

Előzmény: peterch (72364)
peterch Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72364

A T ket szembelevo oldalara a budikat es a harmadik agat a sreg idomba illesztve a gerincen.

Előzmény: coburg1 (72362)
peterch Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72363

Igy meg egyszerubb:)   Az egyik falaba vagsz lyukat, a masiknak meg levagod a vegeit es felbevagod, majd odaragasztod a lyukra.

Előzmény: coburg1 (72361)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72362

Társasházban hogy kötnek be két budit ugyanabba az ejtőbe?

coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72361

Ezt most nem tudom értelmezni.

 

Talán nem is kell a karmantyúkat vágni, csak egy kb 140-es lyukat a T falába...

Előzmény: peterch (72360)
peterch Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72360

Csak egy otlet volt.:(

De ha az illesztesnel a vegeket kivagnad mintha pontosan kozeppen vagtad volna el a T idomokat. Remelem erted hogy gondolom. Egy erosebb drottal osszehuzni a ket szelen.

Előzmény: coburg1 (72359)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72359

Ha pontosan értelmezem, amit mondasz, akkor így nem fogom tudni a tokokat illeszteni.

Előzmény: peterch (72358)
peterch Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72358

Szia !

 

Csak egy otlet.:)  

Ha nem pontosan kozeppen vagnad el? Az egyiket mondjuk kozeppen, de a masikat kicsit tul a kozepen es picit szetfesziteni es a masikat meg beletenni. Igy falfeuleten talalkoznanak.

 

Udv , Peter.

Előzmény: coburg1 (72355)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72357

arra figyelj, hogy bele ne ess. 

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72356)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72356

Hát ez béléstestes lesz. Így attól tartok, vagy 160-as a lyuk, vagy a következő lépés, hogy 250×500-as, ha egy béléstestet szét sikerül vésni. Van rajta 80 cm föld, az nem okozhat gondot, ha elkezdem vésni? Nem tűnik a szerkezet egy statikai csúcsminőségnek.

Előzmény: halaloszto (72353)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72355

Tehát két KG T-idomot elfűrészelek vasfűrésszel hosszában, és a vágási felületeknél összeragasztom?

 

Ha a felületek nem pontosan illeszkednek, azt kitölti a ragasztó megfelelően? Vagy meg kéne oldjam, hogy síkba legyenek csiszolva a vágási felszínek?

Előzmény: sjohn (72354)
sjohn Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72354

PVC ragasztóval.

Előzmény: coburg1 (72346)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72353

es? flex gyemantkoronggal, spiccveso, es hirtelen akkora lesz a luk amekkora kell. sot, ha monolit beton, akkor barhol lehet ra uj lukat is csinalni siman, nem kell kozositeni a csoveket.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72351)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72352

(Nem szembe, mert 8-8 cm hosszon már lefele kanyarodnak maguktól is az ejtőben, mielőtt találkoznának.)

Előzmény: halaloszto (72350)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72351

Hát de a tartály öntött beton, benne van a 160-as cső.

Előzmény: halaloszto (72350)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72350

szerintem nemertelek. 

 

A szuper X-esnel a jobbrol-balrol jovo aramok szembe talalkoznak, es lefele 90 fokot kell kanyarodjanak. A ket T-s megoldasnal szembe talalkoznak, es oldalra kell 90 fokot forduljanak, majd lefele. 

 

Nem latom a helyszint, de az ilyen szituaciok nagyon gyakran ugy jonnek ossze, hogy felvettel egy olyan megvaltoztathatatlan feltetelt, ami valojaban egyaltalan nem megvaltoztathatatlan, csak nem vetted eszre. Pl a csirkelab elagaza 2db 135 fokos idommal minden szempontbol szuper megoldas, csak a tartalyod tetejen a lukat kicsit meg kell faragd nagyobbra, hogy a csirkelab resz benne legyen a tartalyban.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72348)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72349

Optimálisnak talán a föntről nézve 90 fokos bekötést érezném... de a 180-at még ésszerű kompromisszumnak tartom.

coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72348

Azzal a különbséggel azonban, hogy onnan függőlegesen lefele indul tovább, vagyis már eleve szögben találkoznak szembe, nem pedig 180 fokban.

 

Így viszont a 180 fok után még két merőleges kanyart is be kell vennie az egyesült víztömegnek. Elég bizonytalannak érzem a megoldást, messze van az ideálistól, újra ásni meg hosszú szakaszokat kellene, ha valamiért mégsem működne így rendesen. Tényleg csak végső esetben szeretném így megcsinálni.

Előzmény: halaloszto (72347)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72347

az eredeti X elkepzelesedben is.


Vajk

Előzmény: coburg1 (72345)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72346

"Nem lenne célszerűbb, ha készítenél ilyen idomot?

Pl.: 2 db T-ből"

 

Hogyan tudnám megbízhatóan összeragasztani?

Előzmény: titusz99 (72329)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72345

Azt hiszem, értem, amit mondasz, és nekem is eszembe jutott már végső esetre. Nekem ezzel az a bajom, hogy a vízszintes T-ben egymással szembe fog ömleni a víz, ami szerintem a szállítókapacitását a töredékére csökkentené.

Előzmény: halaloszto (72344)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72344

es mi van, ha a fuggoleges csovedbe teszel egy T-t, kozvetlenul a tartaly felett? Fentrol jon a szivattyu, egyenesen megy le a tartalyba, oldalra meg kiall a T. Erre a kiallasra megy egy masik T vizszintesen, es arra jon jobbrol-balrol a ket becsatlakozas. ez sikban van teljesen.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72343)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72343

De ez nem segít a vízszintes szakasz távolabb lévő részein már. Ha pedig a lefolyó vége feljebb kerül, akkor az elejének is feljebb kéne, hogy végigfollyon rajta a víz.

 

Februárra aztán a vízóraaknán is megmarad a hó nagy hidegben.

Előzmény: halaloszto (72342)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72342

nincs rajta ho!

 

A ciszterna belso fala, ami ugye messze fagyhatar alatt van, folyamatosan kapja a meleg utanpotlast az anyafoldtol. ahogy a pinceben is 6-7 fok van telen, lent a ciszternaban is. azon a csovon ahogy szellozik, ez a meleg jon fel folyamatosan. szerintem nem tud a cso elfagyni emiatt.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72341)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72341

Bizonyára, csak nem nagyon tudom, hogy ez a PVC keresztidom megtalálásában vagy a mellékvízmérő létesítésében fog-e segíteni.

Előzmény: halaloszto (72340)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72340

lattal mar vizoraakna tetot telen?

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72338)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72339

Mellékmérő létesítésének mik a lépései? (Meglévő rendszeren.)

coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72338

Följebbi szintbe nem tehetem, a mostani alja van 70-en, egyel följebb már 35-45 centi között lenne, ott hónapokon át tud fagy lenni. Ha meg közben egyszer olvad fent, megsüti a nap a tetőt, jégdugó lesz, ami szétfeszítheti a csövet.

coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72337

Ez egy függőleges cső. Az ejtő is, meg a szivattyúzó nyílás is ez lesz.

Előzmény: halaloszto (72331)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72336

Nem, nem, fordítva van, amikor kezd olvadni a hólé, még lent hideg marad, lassabban ér le a talajban a meleg.

Előzmény: halaloszto (72333)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72335

de, ugyanezt probaltam irni. csak nem abbol kiindulva hogy mi van ha lent fagy, mert lent sosem fagy.

 

Vajk

Előzmény: Gyurco78 (72334)
Gyurco78 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72334

Na de épp ezért, lent ha fagyna, akkor fölötte már rég befagyott, nem?

Előzmény: halaloszto (72333)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72333

lent mindenkeppen melegebb van mint fent. ergo ha fent olvad, akkor lent sem fagyhat.

raadasul alulrol futi maga a ciszterna.

 

Vajk

Előzmény: Gyurco78 (72332)
Gyurco78 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72332

De a hólé, ha le tud folyni, akkor lefolyik, ha megfagy, akkor meg fölötte is megfagy, nem?

Előzmény: coburg1 (72328)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72331

namostakkor az egy cso vagy egy akna? tisztitoaknat kapsz mondjuk 30cm atmerovel, aminek az aljan pont csillag alakban mindenfele van csatlakozasa. csak annak meg lefele nem lesz.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72328)
nixon70 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72330

Esővíznél,megfelelő lejtéssel jónak kell legyen.

Előzmény: coburg1 (72322)
titusz99 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 72329

Én láttam ilyen idomot, igaz csak képen.

A képből az derült ki, hogy ragasztják. (egyedi gyártás)

És szerintem piszok drága lehet.

Nem lenne célszerűbb, ha készítenél ilyen idomot?

Pl.: 2 db T-ből

Gyanítom, hogy olcsóbban járnál.

 

Előzmény: coburg1 (72328)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72328

Az olvadó hó miatt kellene a fagyhatár, meg nehogy jégdugó keletkezzen vagy szétrepessze a csövet. A függőleges pont az ellenőrző vagy szivattyúzó akna, így az sajnos pont nem húzható el oldalra.

Előzmény: halaloszto (72327)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72327

aha. tehat erkezik harom cso, fentrol, jobbrol, balrol, es mindharom az aknaba kell menjen?

 

Egy T aminek kozepso aga megy az aknaba, a masik kettolbe a jobb meg a balrol jovo. a fentrol jovot meg el kell valamelyik oldalra teriteni 20 centivel, es az egyik oldalagba erkezik egy agidommal.

 

amugy ha esoviz, akkor a vagyhatar nem olyan kritikus szerintem, mert minuszban nem esik az eso.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72326)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72326

Alatta az akna van, fölötte a fagyhatár. A lejtés szerencsére érdektelen, mert esővízelvezetés. Nem pont kétoldalról, hanem szögben kell csatlakozni, a probléma inkább az, hogy már így is 70 centi csak a mélység.

Előzmény: halaloszto (72325)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72325

nem tudom 3D-ben hogyan nez ki, de azt tudom hogy a gond mindig a szintekkel van meg a lejtessel. 

 

abbol hogy a fagyhataron megy a tema, azt sejtem hogy valaki fuggoleges. higyjuk hogy a gerinc. abba kell becsatlakozni ketoldalrol ket aggal. miert nem lehet az egyikkel sokkal a masik alatt?? azert mert olyan melyre nem megy le a gerinc? ha nem megy tovabb, akkor van vizszintes resze nem? akkor meg oda kell csatlakozni.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72324)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72324

El van ásva, sőt, ez már toldás, tehát nem könnyű vízszintesen játszani, mert nem nagyon van hely tekergetni, közösíteni.

Előzmény: halaloszto (72323)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72323

ez el van asva? a fold alatt boven van hely vizszintesen jatszani.

 

Vajk

Előzmény: coburg1 (72322)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72322

"Két ilyen160/125 egymásba dugva a függőben nem fér el?"

 

Szia!

De elfér, viszont akkor a fölső nem lesz fagyhatár alatt. Hogyan lehetne még megoldani, hogy lehetőleg egysíkban csatlakozzanak be az ejtőcsőbe?

Előzmény: nixon70 (72268)
t.zsolti Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72321

és csak 25-ös fal volt

Előzmény: t.zsolti (72320)
t.zsolti Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72320

külső vagy belső fal

kifelé esetleg jobban szárad, de években gondolkozz

tapasztalat: a házamban ujjra kellett rakni km téglából kb 1nm falat,3 év volt mire megszűnt télen a páralecsapódás azon a részen , mivel sarokról van szó .

első télen kb 30-40cm átm víztócsa állt a sarokban, és hiába szedted fel 1-2 nap múlva ujjra megjelent .  

Előzmény: Égető1 (72317)
pajaci Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72319

Meg kell várni mig kiszárad, és utána hívni a festőt.

Előzmény: Égető1 (72317)
gabrielke Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72318

Max. annyit tudok elképzelni, hogy egyesével a nyomáscsökkentők max. x bar csökkentést tudnak csinálni. És akkor a két rugót "sorba kötve" tudsz az x-nél nagyobb értékű csökkenést elérni.

Ez a gagyi nyomáscsökkentők esetében lehetséges magyarázat, a honeywell viszont valami 16 bar-ig jó asszem, na annyi biztos nincs sehol, tehát annak nem kell segíteni.

 

 

Előzmény: nézek (72315)
Égető1 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72317

 Egy csőtörés után az elázott fal vajon mennyi idő alatt szárad ki ?  40 cm vastag téglafal.

 Ha minden igaz, holnap reparálják és a közös képviselő 3 hét után föstetni akarja. Mondtam várjunk inkább 3 hónapot !

gabrielke Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72316

Még ott lehet gondod, hogy a tágulásiban a levegő nyomása (előfeszítés) a régi nyomásértékekhez képest van belőve és az túlnyomja a rendszeredet (nálam is volt ilyen).

Azt kisebbre kell venni értelemszerűen. A beállítást nyilván csak fesztelenített (melegvíz bejövő elzár, csapon keresztül leereszt) rendszeren lehet elvégezni.

 

Előzmény: nézek (72315)
nézek Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72315

igen, ez nekem is feltűnt, de most nem nyúlok hozzájuk. 

tervbe  van véve, hogy megnyomatom ezeket műszeres padon, akkor kiderül, hol a turpisság. 

ehhez még fel kell kutatnom egy szakembert, akinek van műszeres nyomópadja..vagy mi...

 

de köszönöm a segítő szándékot, rajtavagyok a témán.

 

Ha megtalálom azokat a tanulmányokat, miért kell kettő, akkor ide felteszem...sőt, még azt is olvastam, hogy kell egy kis vezetékszakasz a kettő között...kár, hogy töröltem...

még senkinél nem láttam kettőt felszerelve...lehet, hogy egyszerű szopatás, mint a reszelőzsír...akkor bebuktam.

mindenesetre most jó a nyomás.ez tény.

Előzmény: gabrielke (72312)
t.zsolti Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72314

nekem okc 200 ntz/

hőcserélős, elektromos fűtőbetét nélkül.

a hajdúhoz viszonyítva ( azt cseréltem ) kb 20kg-al nehezebb de a gyár álltal leírt sulyt nem éri el , kevesebb 10 kg-al.

A hőcserélőt a készülék felrakása előtt ki kell csövezni oldalra ,mert felrakva nem férsz hozzá.

Hőfokkapcsoló benne van , visszajelző is .  

Előzmény: Houdy82 (72302)
C20NE Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72313

Nálam pici túllendülések voltak, ha nagyon hirtelen zárt el valami, de az ivóvizes tágulásik a megfelelő helyekre megoldották, azóta pár tizeden belül állandó a nyomás.

Előzmény: gabrielke (72312)
gabrielke Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72312

Egész egyszerűen nem tudok fizikai magyarázatot adni a dologra "egy kevés volt". Arra tudok gondolni, hogy vagy rossz volt az első, vagy rosszul volt beállítva.

Nálunk is időnként megvan a 10 bar vezeték oldalon, mégis gond nélkül tartja az 1 db nyomáscsökkentő a 4 bar-t, amit beállítottam.

 

Előzmény: nézek (72311)
nézek Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72311

több tanulmányban hivatkoznak erre a megoldásra...nem szarakodtam, volt a műhelyben még egy új, azóta jó...     honeyewell ide, honeywell oda, egy kevés volt. még szerencse, hogy a műszer pontos rajta.

 

most nem szivárog a kombináltszelep, csak akkor ha fűt...

 

de köszönöm a tanácsot, megoldva.

Előzmény: gabrielke (72310)
gabrielke Creative Commons License 2014.03.03 0 0 72310

Szerintem nem jó ötlet többet egymás elé rakni, minek... A honeywell pont elég egymagában. Ha több db. van egymás mögött eleve nehezebb a komplett "fesztelenítést" megoldani, márpedig ez kell a pontos beállításhoz. A honeywellnek van korrekt leírása, azt kell betű szerint betartani. Ha nem sikerül, még mindig hívhatsz szakembert, neki menni fog.

Előzmény: nézek (72301)
Pitylogós Creative Commons License 2014.03.02 0 0 72309

2hetente, 60ra.

 

van benne egy 3kW-os patron, de nem viszi feljebb...

Előzmény: Lacivill (72307)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 72308

ÉS az nem lehet, hogy "csak" simán vízkő ??  :-)

 

"Mi lehet az",

vízkő

"mitől keletkezett,"

Kemény a víz

"és hogyan lehet ezt kitakarítani?" "

"savazni"

"Ill. hogyan lehet megelőzni hogy újratermelődjön?"

vízlágyító

Előzmény: Pitylogós (72306)
Lacivill Creative Commons License 2014.03.02 0 0 72307

Időnként meg volt emelve  75 fokra?

Előzmény: Pitylogós (72306)
Pitylogós Creative Commons License 2014.03.02 0 0 72306

Sziasztok, a HMV tartályunkba kamerával belekukkantva fehéres, algaszerű lerakódás van a hőcserélő csöveken. Elég undi...

 

Mi lehet az, mitől keletkezett, és hogyan lehet ezt kitakarítani? Ill. hogyan lehet megelőzni hogy újratermelődjön?

gtoto Creative Commons License 2014.03.01 0 0 72305

Köszi!

 

Igen.

Ez volt a baj. Csak leírom, hátha másnak is szüksége lenne erre az infóra később, mert ezzel önmagában még nem sokra mentem volna, ha a szomszéd nem járt volna már korábban egyszer így...

 

Szóval, alulról, ha benézünk a kazánba, van egy nyomás jelző. Az, ha leesik 1 alá, akkor van gond. állítólag 1,3-1,4 körül ideális.

A mi kazánunkon ettől a kijelzőtől balra található a kazán belseje felé felfelé egy fekete fejű csap. Azt kell nyitni, amíg az emben nem kezdi el látni a nyomás emelkedését, illetve egyidejüleg ezzel a víz beramlását. Párszor megismételni, mert utána mindig kicsit lejjebb megy a szint, mint ahol megálltunk vele. Kicsit játszani, és ennyi. A miénk automatikusan ki is kapcsolt, ahogy ezt a műveletet elkezdtem. Utána a ki-bekapcsoló gombot menyomni, és be is indul.

Ennyi...

sjohn Creative Commons License 2014.03.01 0 0 72304

Alighanem kevés benne a víz, töltsd fel!

 

Előzmény: gtoto (72303)
gtoto Creative Commons License 2014.03.01 0 0 72303

Hi!

 

Új vagyok itt, fogalmam sincs, hogyan működnek a dolgok. Mindegy, felteszem a kérdésem, hátha tud rá valaki válaszolni...

 

Egy Westen Quasar D van itthon. A kijelzőjén ez villog: E10 (kép csatolva)

 

Van valakinek ötlete, hogy mit tegyek? Természetesen nem fűt, és vizet sem melegít..

 

Köszi!

 

Houdy82 Creative Commons License 2014.03.01 0 0 72302

Vissmann Vitopend 100W kazánhoz szeretnék indirekt tárolót, kombi kivitelben?


2 típust néztem ki, de nem tudom melyiket válasszam:


1.- Concept Neptun 120l , ez az olcsóbbik, de nem látok rajta hőfokkijelzőt.


2.- Drazice OKC100/1m2, ez drágább, de tetszik benne a száraz kerámia fűtőtest kialakítás (bár villany üzemben csak gázhiány esetén használnám), vastagabb szigetelés, de a falra rögzítése más és mivel a csatlakozások a hátulján vannak, félek nem férnek el a bekötőcsonkok.

Illetve nem látom rajta, hogy a kazán hőérzékelőjét hova lehetne bekötni.

 

Akinek van tapasztalata, vagy komolyabb hozzáértése ezekkel kapcsolatban kérem segítsen

nézek Creative Commons License 2014.03.01 0 0 72301

nos elolvasván néhány tanulmányt, kettő helyett három különböző típust szereltünk sorba a bojler elé...szűrővel, nehogy az is hiba legyen..egy db honeywell műszeres, a másik kettő hazai, csak más gyártóktól..

 

finomabb a vízelvétel, nem üt, nincs lengés, látványos a nyomáscsökkenés, aztán....    egy percig  álldogál is hat bárnál, mad szép sunyiban két-három perc után felkúszik 7 ig,..(de mégsem 8 )...ennyit haladtunk...

 

most következik Öveges professzor szerű kisérletsorozat,  a precíz beállítás...

Előzmény: gabrielke (72299)
nézek Creative Commons License 2014.03.01 0 0 72300

igen, köszönöm...most próbálkozom..

rákerestem a gúglin, és megtaláltam a precíz magyarázatot, amit még értek is...

Előzmény: gabrielke (72299)
gabrielke Creative Commons License 2014.03.01 0 0 72299

Állítsd be kisebbre. Nekem is van nyomáscsökkentőm, hajszál pontosan tartja amire be van állítva.

 

Előzmény: nézek (72298)
nézek Creative Commons License 2014.03.01 0 0 72298

A nyomáscsökkentő gyárilag hat barra van állítva...a lefúvó biztonsági szelep is 6,5 nél már ereszt..ez a dolga persze..így védi a bojlert..

ezzekkel a nyomáscsökkentőkkel az a bajom, hogy nem áll meg 6 barnál, hanem lassan átenged...és ugyanott vagyok..

namost a hálózatban itt Budafokon nálam 7.7 van...ezt a biztonsági szelep nem szereti...

Előzmény: morgen66 (72294)
inifini Creative Commons License 2014.03.01 0 0 72297

Tisztelt Urak!

Fég típusú átfolyós vízmelegítőm van, és sajnos nem melegíti megfelelően a vizet (tegnap esti fürdésnél jelentkezett először, kezdetben meleg a víz, majd átvált hidegre). Csak meleg vizet használunk, tehát nem keverjük hideggel. Most a fürdőben jó (gondolom kevesen használják a házban jelenleg), de a konyhában kis nyomásnál már csak langyos víz jön. Gondolom egy tisztítás megoldaná, budai oldalon van vki megbízható szaki, akit ajánlanátok esetleg így hétvégén is?

pajaci Creative Commons License 2014.03.01 0 0 72296
cucu Creative Commons License 2014.02.28 0 0 72295

Fűts addig másképpen, vagy a másik helységből.

Előzmény: tatu2dtb (72291)
morgen66 Creative Commons License 2014.02.28 0 0 72294

A nyomáscsökkentőt hány bárra állították?

 

A biztonsági szelep hány báros?

 

"Nyomáscsökkentő használata akkor szükséges ha az alap víz nyomás nagyobb érékű mint a beépített biztonsági szelep nyitásának értéke."

Előzmény: nézek (72290)
tatu2dtb Creative Commons License 2014.02.28 0 0 72293

Elzártam a kék csapot. Köszönöm a választ.

Előzmény: cucu (72292)
cucu Creative Commons License 2014.02.28 0 0 72292

Igen.

Előzmény: tatu2dtb (72291)
tatu2dtb Creative Commons License 2014.02.28 0 0 72291

Sziasztok!

 

Egy hozzáértő segítségét szeretném kérni.

Régi FÉG gázkonvektorunk van, néhány perce, mikor feljebb vettem a fűtést, akkor "berobbant". Kiesett az első ablak, amin az őrlángot lehet látni, égett szag terjengett a szobában, kiszellőztettem. Átmentem a szomszéd gázszerelőhöz, aki nyugodtan közölte, hogy nincs semmi baj, majd holnap kijön. Tegnap is csinált ilyet, de az sokkal kisebb volt. Kell aggódnom? Mi lehet a baj? Zárjam le a konvektort, amíg szerelő nem látja?

 

A válaszokat előre is köszönöm.

nézek Creative Commons License 2014.02.28 0 0 72290

Most cseréltem karos csaptelepet a mosdómon....  a régi tíz éves volt, de már nem zárt rendesen, és zúgott is egy kicsit.(nagyon)

A szakboltban megmutattam a kiszerelt régit,  azt mondták ez áruházi darab, ami igaz is..    ajánlottak egy Mofém darabot ami csendesen, finoman működik, és kellemes a fogása is.

 

A csaptelep cseréje csak kapcsolódott a boiler cserémhez...a kilukadt olasz gázboiler helyett egy kifogástalan minőségű Hajdú gázboilert szereltem fel, ahogy az  a nagykönyvben meg van írva. Problémám  a kombináltszeleppel van. A nyomáscsökkentőn van egy műszer, ami 7, - 7.5 bart jelez nyugalmi állapotban. Ebből következik, hogy nem csak felfűtéskor, hanem fűtés nélkül is csorog a víz a kombináltszelepből.

A szomszéd lakásban ugyanez a szitu, csak ők nem foglalkoznak vele.Ott is majdnem 8 bart mutat a műszer.

Teljesen tanácstalan vagyok, mert a nyomáscsökkentő cseréje sem oldotta meg a problémát. 

Mit lehet tenni?

 

(mindez Budafokon, 2014 elején)

haliholaci Creative Commons License 2014.02.27 0 0 72289

Nagyon igazad van, még akkor is, ha az előzőket is ott vettem, és több mint 10 éve jók. Sajna eltelt az a 10 év, és minden egyre silányabb. Én most feladtam a kísérletezést, és mindenkinek ugyan ezt javaslom.  Bementem a szakáruházba (DÉG) és vettem egy Kludit. Félve (bár már komoly rutinnal...) szereltem fel, de jelentem ez nem búg, finoman működik. 

Szóval Sanimix Alfa, Verona, és a többi gagyi csapot senkinek nem ajánlom. Én személy szerint úgy gondolom ez tudatos átverés, nem hiszem,h csak ilyet tudnának gyártani-forgalmazni. Engem, mint vásárlót minden esetre elveszítettek. 

Előzmény: morgen66 (72288)
morgen66 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 72288

Barkács áruházba ne vegyél csaptelepet , inkább egy szerelvény boltot javasolnék ,igaz ott is van occó kínai.

 

Nevesebb gyártók csapjai nem zúgnak,Mofém ,Kludi , Hangsrohe  stb.

 

És a lényeg, minden karos csaptelep elé ajánlott szűrős tömítést vagy központi szűrőt használni,különben nincs garancia.

Előzmény: haliholaci (72287)
haliholaci Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72287

Halihó! 

Egy nagy áruházban vásároltam karos csaptelepet. Eddig is (több mint 12 éve) névnélküli volt, most sem gondoltam nagy márkára. A csere egyébként a króm hibás tisztítása miatt lett. Az első Sanimix Alfa mosdócsaptelep, eszméletlen büdös bekötőcsővel, és ezzel vetekedő zajjal örvendeztetett meg minket. Nosza vissza, csere, Verona névre hallgat az új, már az üzletben kibontva, nincs szaga, irány haza. Beszereltem, ez is zajos. 

Kicsi olvasgatás után erre jutottam: az új csapok mind 35mm-es betéttel készülnek, ha visszazárom a sarokcsapot megszűnik a zaj. De persze honnan lehet tudni mekkora a betét, hiszen nincs ráírva. Ez tényleg nincs, de írnak rá varázsszavakat! pl takarékos, 6-9l, 3bar. Ez -szerintem- azt jelenti, kisebb a betét, nincs meg a kellő keresztmetszet, persze ez mellett még igénytelen az áramlási kialakítása, ezért az üzemi nyomáson már nagy az áramlási sebesség. Szóval ehhez már nyomásszabályzó kell. 

Jól gondolom? Tehát ha nem márkás a termék, akkor van esély halk csapra ha 40mm-es a betét? Illetve ez a nagy nevekre is igaz, tehát ott is a nagyobb méretű kell?

Köszi:

Laci

rferi Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72286

Az az alapvető probléma a panel javításával, hogy a gyártók a kapcsolási rajzát hétpecsétes titokként őrzik.

Ha nincs rajz, és nem valami ránézésre triviális a hiba, akkor a műszerész se megy sokra vele, nekem elhiheted, 13 évig voltam elektronikai szervizes, villamosmérnökként.

Sok olyan saját rajzot tudok mutatni, amit javítandó monitorokról én rajzoltam vissza, csakhogy ennek ideje sok-sok óra, amit ki kel fizetned, vagy nem áll neki senki sem.

Aztán felvetődik a felelősség kérdése is, mivel itthon gázkészüléket csak akkreditált gázkészülékszerelő javíthat, sima elektronikai műszerész, vagy mérnök nem.

Ha meg is javítja, de holnap egy gázszivárgás miatt felrobbansz, ebben az országban simán ráverik a balhét, hiába semmi köze hozzá.

Ettől való félelem, a rajz és információk hiányában, valamint annak alapján, hogy egy elektronikai műszerésznek nem áll a műhelyében készenlétben egy olyan gázkészülék "katapult", amin kipróbálhatná és tesztelhetné javításkor a te paneledet, annak az esélye, hogy találsz egy paneljavítót reális áron, a minusz végtelenhez közelít.

Előzmény: alma18 (72283)
cucu Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72285

Sajnos úgy van ez, mint pajaci mondja. A végén úgyis annyiba fog kerülni, akár melyik utat is választod. Ingyen senki sem dolgozik. Bagóért sem.

Volt már erről itt szó, olvasgass vissza.

Előzmény: alma18 (72283)
pajaci Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72284

Elektronikai műszerész, írd be gugliba.

Előzmény: alma18 (72283)
alma18 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72283

Szia!

Teljesen laikus vagyok a témában, ezért is próbálok tőletek tanácsot kérni. Tegnap jelentkezett nálam ez a hiba, azóta bújom a fórumot. Annyit tudok biztosra, hogy a szerelő panel hibát mondott, azonban nem tudom elképzelni, hogy csak a panelcsere jöhet szóba és a panelszervizelés nem. Ehhez szeretnék egy kis segítséget, akár egy lehetőleg pesti szervízzel vagy olyan szakma megnevezésre, amivel irányba lehetek.

Előzmény: cucu (72280)
alma18 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72282

Szia!

 

 

A köröket el is lehet hagyni persze, ha kell elviszem én is. Sajnos nem vagyok tisztában a panelszervizeltetés árával, csak a komplett panel árával és egy körülbelüli szerelési költséggel, ami eléggé magas ár. Szívesen fogadok néhány paneljavítási árat is vagy akár egy tippet, hogy Pesten ki és hol végez ilyet. Köszönöm!

Előzmény: pajaci (72281)
pajaci Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72281

tüzeléstechnikai műszerész

Budapesten

kijönne-elvinné

megcsinálná

visszavinné

beszerelné

és töredéke legyen egy komplett panelcserének

 

Más kívánság?

 

 

Előzmény: alma18 (72279)
cucu Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72280

Alapvetően a relékkel szokott baj lenni. Ki kell venni, megmérni a kontaktusukat, és ha kell, csere. Másban ne is gondolkodj. Esetleg RC tag cserék, feltéve, ha tudod az értékét. (Ha be tudod azonosítani.)

Előzmény: alma18 (72277)
alma18 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72279

Ahogy belebújtam most ebbe a témába arra jutottam, hogy egy tüzeléstechnikai műszerész megoldást jelentene a problémámra. Tudnátok ajánlani egy jó műszerészt lehetőleg Budapesten, aki kijönne-elvinné-megcsinálná és beszerelné. Ahogy sejtem töredéke lenne egy komplett panelcserének. Köszönöm!

alma18 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72278

Pedig hidd el, hogy nagyon megszeretném :)

Megfontolt vagyok milyen ilyen helyzetben, de főleg most, mert lassan már nem érné meg kicserélni, inkább egy új kazánt venni. Mit javasoltok hol tudnám megjavíttatni a panelt vagy én is megtudnám?

Előzmény: smith (72276)
alma18 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72277

Szia!

 

 

Te mi alapján javítottad meg?Ahogy néztem azt a fekete két áramkimeneteles "valamit" kellene kicserélni (azonosító száma: S4962CM) . Gondolom akkor te is körbejártad a témát, mert elég nehezemre esne közel 80 000-et kitapsolni egy olyan "javításra" ami eléggé felületes.

Előzmény: cucu (72275)
smith Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72276

Nem felesleges, ám szükségszerű, mert a gázkészülékszerelők szerintem elvétve se elektroműszerészek, ellenben a valóság kb:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122589657&t=9182044

Szóval ne próbáld megszakítani a körforgást! :-)

Előzmény: alma18 (72274)
cucu Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72275

A szakik nagy előszeretettel szokták a panelcserét javasolni. Ennek legfőbb oka, hogy ez előttük egy sötét folt, így ez a legegyszerűbb megoldás. (Tisztelet az igazi szakiknak!)

 

Nekem is ezt ajánlották több éve, azóta is azzal működik. Viszont ne reméld, hogy valaki bevállalja neked a javítását, mert bizonytalan a kimenetele, ugyanis nehéz tesztelni és a hiba nem egyértelműen jön elő! Tehát ne gondolj olyasmire, hogy van benne egy rossz alkatrész, amit egy ügyes műszerész kicserél, aztán mehet minden tovább... Ennél sokkal bonyolultabb a dolog! Azt is tudni kell, hogy ha nem értő módon érinted meg amikor kiveszed, akkor is tönkre mehet, vagy amikor az újat beteszed! 

Ilyen értelemben ki vagy szolgáltatva nekik, ha csak magad meg nem javítod, mint én.

Előzmény: alma18 (72274)
alma18 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 72274

Jó estét!

 

A segítségeteket szeretném kérni. Rendelkezem én egy Junkers OW-23-1AE készülékkel, melynél tegnap este jelentkezett egy olyan hiba, hogy villog a piros jel+ 40 fok+90 fok. Ma kihívtam egy szakit és azt mondta, hogy panelcsere. Na már most két évvel ezelőtt is volt egy panelcsere, azzal nyugtattak, hogy széria hiba (ezzel kb kitörölhetem). A hiba az, hogy nem jut egyenletes áram a turbóba, ez miatt akar panelt cserélni. Felvetődött bennem, hogy csak azért akar cserélni egy komplett panelt, mert vagy nem ért annak szereléséhez vagy nem éri meg neki. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e ollyan valaki Pesten, aki ezen panelt képes megjavítani, mert feltételezem, hogy a panelen egy egység lehet hibás, ami ezt vezérli és