Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

laci19791202 2013. nov. 3. Creative Commons License 69303

Sziasztok.

Még sosem vettem rézcsövet (nem volt rá zükségem) van a hajlékony amit padlófűtéshez is használnak,nézegettem hogy csak 50 méteres tekercsban van,álltalába ebből adnak méterre is nem?Köszönöm a válaszaitokat.

Kovalic 76 2013. nov. 3. Creative Commons License 69302

Sziasztok!

 

A segitsegetekre lenne szuksegem. A hazunk vizellatasat egy kb 20 meter mely furt kutbol hazi vizmuvel latjuk el. Kulteruleten lakunk, egyelore a vezetekes viz nem megoldott.

A melegvizet villanybojler allitja elo.

A problema a kovetkezo: 2 evig semmi baj nem volt, de kb ket honapja pruszkol a viz. Olysn mintza levegos lenne. Van olyan csap ami csak kicsit, es van olyan ami nagyon. Amikor megnyolitom van olyan, hogy szinte berobban a viz es mindent osszefrocskol.

Pementem a hidroforhoz es a hazba meno csovet lecsavartam. Visszanyomta a vizet, ami elegge sargas volt. Ezt meg ketszer megcsinaltam. Ezutan jo volt kb. ket hetig. Aztan megint elkezdodott. Ujra lecsavartam, de akkor mar csak egy napig nem pruszkolt. 

Mi lehet a problema?

Ja, meg valami: a hidrofor utan van egy tubus, vagy mi, ami a vizet szuri allitolag.

 

Mutual Friend 2013. nov. 3. Creative Commons License 69301

Akkor az övék bolodbiztos mert radiátorszelep sincs... :), visszaterőn biztosan nem. 

 

Mivel a kazán a melléképületben van és a főház is erről működik sem esttétikusan sem sehogyan nem lehetett a tagulásit a kazán felett kvázi a legmagasabb ponton mert az nem ott van. Volt már hogy a fater megrottyantotta de akkor a rendszer nem kis buborékolással jelezte a gondott. Bár ez még a szenes időszakban volt ami mára már kikopott.

Előzmény: PetiCsokvaomány (69292)
Wattocsak 2013. nov. 3. Creative Commons License 69300
Discovery2 2013. nov. 3. Creative Commons License 69299

Köszi! Természetesen ügyelek a biztonságra. :-)

Előzmény: Misland (69298)
Misland 2013. nov. 3. Creative Commons License 69298

Biztonsági okból még hozzátenném, hogy a gyújtás pillanatában esetleg kicsaphat a láng, célszerű távolabb húzódni.

Előzmény: Discovery2 (69297)
Discovery2 2013. nov. 3. Creative Commons License 69297

Köszönöm Mindenkinek a hasznos tanácsokat.

Megpróbálom lépésről lépésre végig ellenőrizni.

Előzmény: Misland (69296)
Misland 2013. nov. 3. Creative Commons License 69296

Szokott ilyet csinálni, hogy bizonytalanul nyitja a gázt, vagy később már egyáltalán, ahogy nő a repedés a gumimembránon. És/vagy vízköves is lehet már az a része.

Gázon nekem még nem kellett szabályozni, a tolattyús mechanikát pedig gondolom ellenőrizted, hogy azon ne múljon. A vizes egység leszerelése után, a gázos rész aljában lesz egy csap, amit ha benyomok, beindul a gázégő. Ezt működteti a membrános szerkezet.

Persze így, vízáramlás nélkül nem jó szétégetni a cuccot, tulajdonképpen nyomogatni sem fontos, csak ha ellenőrizni szeretnéd a maximális lángot, illetve működést. De rövid időt kibír a hőcserélő, víz nélkül is.

Előzmény: Discovery2 (69294)
citcat 18-16v 2013. nov. 3. Creative Commons License 69295

A gáz égő teljesítmény szabályzóját is ellenőrizd!!! (az a tekerhető anya a benyomható gombnál ami az égésbiztosító mágnesnél van)És a gyujtásfékben nézd meg hogy benne van é az üveggolyó!

Előzmény: Discovery2 (69294)
Discovery2 2013. nov. 3. Creative Commons License 69294

Köszönöm a választ!

Ez a membrán nyitja zárja gázt egy tolórúd által?

Lehetséges, hogy nem nyitja meg eléggé és ezért nem elég meleg a víz? Ill. ezért van a gyújtási késlekedés?

Előzmény: Misland (69286)
mjevsrsh 2013. nov. 3. Creative Commons License 69293

Mutual Friend erről van szó! Ez az oka a visszatérőbe kötésnek.

Előzmény: PetiCsokvaomány (69292)
PetiCsokvaomány 2013. nov. 3. Creative Commons License 69292

Egy jó szerelőnek bolondbiztosra kell (kéne) megszerelnie egy szilárdtüzelésű kazán lekötését. Akkor sem szabad(na) felrobbania a kazánnak, ha a lakásban lévő összes radiátorszelepet és minden elzárót elzárnak. Ha ezt megteszik és az előremenőbe van a tágulási, akkor úgy fog működni, mint egy kávéfőző!! Nem lesz ugyan kazánrobbanás, de a forró gőz miatt mégse elég biztonságos. Ha van biztonsági vezeték az előremenőbe, akkor azon keresztül fújja majd le a gőzt a kazán a tágulásiba, ott egy része talán le is tud kondenzálni, és mivel a visszatérőre van kötve a tágulási, megvan a folyamatos vízutánpótlás is a kazánnak.

  Van egy olyan fogalom, hogy Telljes Kazánbiztosítás. Ez csak így valósul meg!! Biztonsági vezeték az előremneőbe, nyitott tágulási a visszatérőbe! És persze a kazán, biztonsági, tagulási köörbe nem lehet elzáró se!!

 

És Igen! egy jól tervezett gravitációs rendszerbe nem kell szivattyú! ( de ilyenkor nincs puffertartályod, a rendszer nehzebben szabályozható) 

Előzmény: Mutual Friend (69288)
citcat 18-16v 2013. nov. 3. Creative Commons License 69291

Nálam is volt 2 ilyen auto adapt szivattyú mivel  nálam 6db megy fűtési szezonban és még nem volt kész a pataktól a generátorig a cső ezért vettem meg mert úgy hittem hogy tudok vele spórolni, az egyik160,000ft volt a másikcsak 66000ft de mind a kettő két év alatt beszart mindegyiknek agybaja lett  az egyik a napkllektoroké a másik a hmv ellátást csinálta a napi tároló és a szezonális közt. a napkolis néha leragadt és nincs rajta csavar amivel meg lehet indítani,mindíg szét kellett szerelni. A javítás több mint 50000ft volt akkor kérdezem kinek jó ez a szemét!

Előzmény: halaloszto (69290)
halaloszto 2013. nov. 3. Creative Commons License 69290

igy van ahogy irod. az on-off az igazi. normalis ember autoval is ugy kozlekedik hogy padlogaz-padlofek, akik kisgazzal is elmennek azok amatorok.

 

Vajk

Előzmény: citcat 18-16v (69289)
citcat 18-16v 2013. nov. 3. Creative Commons License 69289

Az inverteres szivattyú miért jó? Állítókag sokkal kevesebb áramot fogyaszt. Az igazság pedig az hogy ez is egyfajta uniós zsidó huncutság mint az energia takarékos égők(vakulj meg izzó)ugyanis senki nem érti miért kell hogy agya legyen még annak a nyomorult  keringető szivattyúnak is. Azt inkább el tudom mondani,hogy miért nem jó: mivel ez a cucc gondolkodik és ő mondja meg hogy mekkora teljesítménnyel dolgozzon ezért sokszor,főleg régi vastag csöves rendszereknél előfordul hogy a rendszer végén lévő radiátorokhoz el sem nyomja a vizet mert akis idióta úgy dönt,hogy elég az a teljesítmény amit kimatekozott és sehogy nem lehet rávenni arra hogy ugyan már dolgozzon kicsit erősebben mert egy kis idő múlva megint vissza veszi magát. a másik aggályom meg az hogy vajon mennyi működési időt teveztek ezeknek mert ugye van olyan hogy tervezett elavulás.... a hagyományos szivattyúk simán mennek30 évet ha megragad akkor ki lehet csavarni a végén és meg lehet mozdítani ellenben a szép új világunkban preferált újabb ránk erőltetett szeméttel.

Előzmény: vikiviki (69283)
Mutual Friend 2013. nov. 3. Creative Commons License 69288

Továbbra sem értem hogy miert biztonságosabb a visszaterőbe bekötni egy nyilt rendszer tagulásiját mint a legmagasabb előremenő melegbe. Elvileg ugye gravitációs a rendszer ha jol van megtervezve szivattyu sem kell be. Hja hogy te arra gondolsz hogy előremenőben van a szivattyú ... Anyáméknak az is volt és köbö fél órát ment életében. Teljesen felesleges egy jóltervezett rendszerben költeni rá. 

Előzmény: mjevsrsh (69285)
Misland 2013. nov. 3. Creative Commons License 69287

Azt kifelejtettem, hogy a boltos elvileg szerelő is, annyiból volt érdekes a helyzet.

Előzmény: Misland (69286)
Misland 2013. nov. 3. Creative Commons License 69286

Nekem a kéményes változat van, ebben a képen látható membrán szokott néha átlyukadni, esetleg az alatta lévő dugattyús szerkezet is szorulhat, ezek mind beszerezhető alkatrészek.

 

Pár éve külön megviccelt, amikor észleltem egy kezdődő rendellenességet. Szétszedtem, nem tűnt hibásnak, összerakom, nem jó. Közeli alkatrészboltban is kérdem az eladót, hogy mit tud erre mondani, amikor minden jó, de mégsem úgy szabályoz, ahogy szokott? De úgy tűnt, a boltos még azt sem tudja, hogy normális esetben ennél van egy jellegzetes nyomásváltozás, amikor megnyitom a vizet.

 

Később kénytelen voltam ismét szétkapni, akkor vettem észre, hogy a gumiperemnél volt egy kis hajszálrepedés (és lyuk), ami csak akkor látszik, ha megfeszítem a gumit. De ez a kis lyuk már elég volt ahhoz, hogy ne úgy működjön, ahogy nekem "tetszik".

 

Csak a vizes részt kell megbontani, gázhoz nem kell nyúlni, így nem vészes munka.

 

 

 

Előzmény: Discovery2 (69284)
mjevsrsh 2013. nov. 2. Creative Commons License 69285

Igen, de ha már válaszolok olyat mondok ami minden esetben működik és biztonságos.

 

Más kérdés az , hogy lakóházban én eddig alig láttam csak biztonsági vezetéket mert ugye az is felesleges cső. Viszont pont ezmiatt néha ilyenek történnek: A kazánunk önálló életre kel :)

Előzmény: Mutual Friend (69282)
Discovery2 2013. nov. 2. Creative Commons License 69284

Üdvözlök Mindenkit!

 

Új vagyok ezen a fórumon és rögtön egy kérdéssel fordulok a hozzáértőkhöz.

Adott egy ZV4 parapetes vízmelegítő ami csak a melegvíz csap teljes nyitására és kissé késlekedve gyullad be, de ekkor sem melegszik fel a víz, ép csak langyos.  Ha csökkentem a vízfolyást addig, hogy még ne aludjonn ki a láng akkor elég meleg víz nyerhető Továbbá nem teszik a láng-kép sem. Valahogy olyannak tűnik mintha aláng az égőfej felett "hömpölyögne". A színe szép kék. Ma kitisztítottam a kazánt, lamellák között tiszta és az égőfejet is leszereltem, levegővel kifújtam, tiszta. Az égéstermék elvezető csövet is kitakarítottam. Ezek után semmi nem változott. :-(((

 

Ebben szeretném hozzáértők segítségét kérni.

Előre is köszönöm.

vikiviki 2013. nov. 2. Creative Commons License 69283

kérdés: tulajdonképpen mit nevezünk inverteres szivattyúnak? 

Van a sima "okos"szivattyú, amelyiknél a vezérlés tudja változtatni a szivattyú fordulatszámát az előremenő és a visszatérő folyadék hőmérsékletének függvényében. Ha jól tudom, mást már nem is szabad beépíteni. 

És van az inverteres szivattyú, aminél a szivattyú fordulatszámát nem csak a hőmérséklet függvényében tudja állítani, hanem az egyéb paramétereket, pl. áramlási sebesség is méri. Ez miért jó? 

Bocs, neten nem tudtam utánanézni :)

Mutual Friend 2013. nov. 2. Creative Commons License 69282

Anyáméknak a meleg oldalon van a legmagasabb ponton a tagulási bekötve... 30 éve. Kevesebb cső, nem kell légtalanitani mert ott megy ki feltöltéskor a levegő.

Előzmény: mjevsrsh (69280)
NeomatiK 2013. nov. 2. Creative Commons License 69281

Ezt a módszert biztos nem választom. Keresek inkább 16-os csövet.

Előzmény: laja67 (69274)
mjevsrsh 2013. nov. 2. Creative Commons License 69280

Ahogy elöttem írták, az mégjobb megoldás mivel nem kell hosszú hurkot készíteni.

Erre gondolt:  A hurok hossza itt minimális.

 

Előzmény: Törölt nick (69279)
Törölt nick 2013. nov. 2. Creative Commons License 69279

Köszi a választ! A huroknak mennyivel kell feljebb kerülni mina a kiegyenlítő? Ugyanis a mennyezetnél nagyon kicsi a hely a tartály pereméhez viszonyítva.

Előzmény: mjevsrsh (69277)
PetiCsokvaomány 2013. nov. 1. Creative Commons License 69278

   Ez így szép és jó, feltéve ha van 5 méter magasság a huroknak!! a mai modern szivattyúkat lehet szerelni már az előremenőbe is a biztonsági vezeték után rögtön, és akkor csak egy minimális szívott szakasz lesz és biztos, hogy onnan nem tudja a szivatyú leszívni a vizet. Mindennek persze tényleg csak akkor van jelentősége, ha van benne egyáltaltalán biztonsági vezeték!

Előzmény: mjevsrsh (69277)
mjevsrsh 2013. nov. 1. Creative Commons License 69277

Visszatérőbe, tágulási és a kazán közötti szakaszra. Persze ha a kazán előremenőből van biztonsági vezeték is leágaztatva csap nélkül egészen a tágulási tartályig.

 

És igen azt megkéne nézni , hogy megfordul-e esetleg gravitációsan. Akkor nem is kell feltétlen  szivattyú:)

Előzmény: Törölt nick (69272)
az gobe 2013. nov. 1. Creative Commons License 69276

Ha felteszed az ontveny radiatorokat soha nem fogod megbanni, amugy esztetikailag jol nez ki ha lefested szepen. Az ontveny fokozatosabban adja ki a hot igy a lakasban az aktualis homerseklet folyamatosabb lesz mint lemezradiatorral. Ha nem kell biztos vagyok benne h a szerelo ingyen elviszi a sajat szamlajara az "ocskavasba". Nezz utanna az araknak h mennyibe kerul az uj ontveny radiator a lemezradiatorhoz kepest. Minimum 25 evet biztos fog tartani.

Előzmény: fetya1 (69262)
az gobe 2013. nov. 1. Creative Commons License 69275

A keringeto szivattyut lehet szerelni mindket agra, de a visszatero agra szerelik mindig. Az On eseteben jol lenne ha szakvelemenyt kerne mert lehet h termeszetesen is megfordulna a rendszerben a viz hohatasra, s jol jon amikor az elektromos aram megszunik.

Előzmény: Törölt nick (69272)
laja67 2013. nov. 1. Creative Commons License 69274

A 17mm csőhöz álltalában volt egy hántolo szerszám ami 16mm-re lehántolta és igy ráment akármilyen idom 

Előzmény: NeomatiK (69271)
Dolmar__fan 2013. nov. 1. Creative Commons License 69273

Ha 20 fokon kapcsol akkor annyi a víz a csőben.

Ha feljebb tekered, majd akkor fog kapcsolni ha elérte a beállított hőmérsékletet.

Előzmény: pergwer (69269)
Törölt nick 2013. nov. 1. Creative Commons License 69272

T. Urak! Érdeklődnék,hogy nyitott rendszerű, vegyestüzelésű kazánnál, melyik ágra célszerű tenni a szivattyút? Rézcsöves a rendszer. A kazán teteje a radiátorok aljával van kb.egyszinten.

NeomatiK 2013. nov. 1. Creative Commons License 69271

Láttam 17mm külső átmérőjű 3-/5-rétegű csövet, pl kiszemelt HAKA. De fittinget nem láttam 17-eshez valót, csak 16-oshoz és 20-ashoz. Mit raknak a 17-es csőre? Hol találok hozzávaló fittinget?

NeomatiK 2013. nov. 1. Creative Commons License 69270

Na most aztán jól összezavartatok! :)

Préses idom esetén ha tönkremegy, akkor gondolom a csőnek a vége is tönkremegy. Azaz visszább kell vágni (a fitting után levágni) az újbóli bekötéshez. Ez 1-2cm rövidülés. Ez pedig cumi, ha nem ér el odáig a cső, ahová korábban elért.

Előzmény: citcat 18-16v (69267)
pergwer 2013. nov. 1. Creative Commons License 69269

üdvözletem!

 

vettem egy házat és padlófűtés van kombinálva az emeleti radiátoros fűtéssel.

a padlófűtés természetesen külön körön van és egy EBERLE RAR 87501. csőtermosztát szabályozza a szivattyút.

viszont nem teljesen tiszta a dolog.

eddig úgy fűtöttem/kondenzációs kazán van/,hogy állandó 30 fokos vizzel megy a kazán, és a padlófűtés szivattyúja pedig non-stop megy napi 24 órában.

keringteti a 25-30 fokos vizet.

amit nem értek, az az eberle termosztát működése.

jelenleg 20 fokra van állítva, mert csak így kapcsolja be a szivattyút.

ha feljebb tekerem, akkor a szivattyú leáll.

nem értem a működési elvet, a keringtetés hőfokával kapcsolatban.

segítene valaki elmagyarázni?

egyáltalán JÓL fűtök?  :-)

ááh belefáradtam 2013. nov. 1. Creative Commons License 69268

igen átrázástol félek

 

mindegy megoldva, már feleségem utánanézett.

Persze nincs 1 éves a butor és majd kidobom,

 

nem lesz cserélve a gáztüzhely és le van ejtve, vagy ha igen akkor nem gáz lesz hanem elektromos, és akkor arra nem kell lehuzást fizetni

Előzmény: Mariusi (69199)
citcat 18-16v 2013. nov. 1. Creative Commons License 69267

Én csak hegesztett vas vagy forrasztott réz csövvet használok vegyes kazánhoz, de a kulcsos idomnál volt már olyan amikor felforrás után minden csatlakozás folyt és csak rá kellett húzni, még szét sem kellett szedni,(itt jegyezném meg hogy a hőcserélős themosztátos visszahűtőszelep sz@rt sem ér)

Előzmény: sur5al (69266)
sur5al 2013. okt. 31. Creative Commons License 69266

A cső lehet, de az érintett kulcsos idomokat fel tudod használni újra, míg a préselteket nem. Szerintem így értette.

Előzmény: PetiCsokvaomány (69265)
PetiCsokvaomány 2013. okt. 31. Creative Commons License 69265

De ha felforr a víz akkor a cső is kuka!!! Vegyeshez csak acél, hegeszthető, vagy press-es de ott csak a hőálló gumigyűrűvel, ami a napkolihoz van.

Előzmény: citcat 18-16v (69257)
nixon70 2013. okt. 31. Creative Commons License 69264

Anyagvastagságban verhetetlen.:-)

Előzmény: fetya1 (69262)
mjevsrsh 2013. okt. 31. Creative Commons License 69263

Hát irányítópanelt biztos nem kell benne cserélni, meg nagyon semmit :)

Előzmény: fetya1 (69262)
fetya1 2013. okt. 31. Creative Commons License 69262

az ok, de még így is olcsóbb lesz a dolog, mint venni 2-3 új radiátort, meg gondolom az élettartama is hosszabb ezeknek, mint az új dolgoknak

Előzmény: nixon70 (69261)
nixon70 2013. okt. 31. Creative Commons License 69261

Igen,ha az esztétika nem izgat.

Viszont arra készülj fel,hogy azok a dolgok,amiket leírtam,plusz költségként fognak jelentkezni.(végdugó,fúrtdugó is kelleni fog.)

Előzmény: fetya1 (69260)
fetya1 2013. okt. 31. Creative Commons License 69260

valószínűleg fűtésszerelőre fogom bízni a dolgot, szóval az "á, ez már nagyon régi, dobjuk ki" szöveget ne vegyem figyelembe, és inkább a szerelőt dobjam?

Előzmény: nixon70 (69259)
nixon70 2013. okt. 31. Creative Commons License 69259

Nyomáspróba után simán.

Lehet,hogy a tömítések kiszáradtak,hagyd egy kicsit dagadni őket.Ha továbbra is szivárog,akkor barátod a tagosítókulcs.:-)))

Előzmény: fetya1 (69258)
fetya1 2013. okt. 31. Creative Commons License 69258

van 5 db ilyen gyárilag új radiátor, igaz, legalább 10 éves, de azóta sem használt, szépen lealapozva, gyárilag porvédő dugóval ledugózva, ingyen adnák. Ezeket még érdemes egy új fűtési rendszerbe beiktatni? Én úgy gondolom igen, mert ez még a régi öntvénye korszakból származik, az esztétika itt nem játszik szerepet. Felhsználni, vagy inkább a méh-telep?

citcat 18-16v 2013. okt. 31. Creative Commons License 69257

Ha vizet szereled vele akkor prés ha fűtést akkor csak kulcsos főleg vegyes tüzelésnél mert ha felforr a víz akkor a kulcsos még javítható de a prés kuka.

Előzmény: NeomatiK (69255)
C20NE 2013. okt. 31. Creative Commons License 69256

Préses. Sokkal bolondbiztosabb!

Előzmény: NeomatiK (69255)
NeomatiK 2013. okt. 31. Creative Commons License 69255

Helló!

 

5-rétegű vagy 3-rétegű fűtés/vízcsőre melyik a jobb szerelvény? A kulcsos vagy a présidomos fitting?

(A kulcsos nekem szimpibb, mert szerelhető.) Mik a tapasztalatok?

dejódió 2013. okt. 31. Creative Commons License 69254

Ha belefér a szekrénybe és  van keresztmetszet és vezérelt áram is akkor  minimális összegbe.

 

Az órát díjmentesen adja a szolgáltató.

 

C10A elég bőven ahhoz amit te szeretnél.

Előzmény: Radio1970 (69240)
citcat 18-16v 2013. okt. 31. Creative Commons License 69253

Ezt javaslom pb gázzal :http://www.radiatorpark.hu/termekismertetok/Gazelle.pdf             

a turbós kivitelűnek a füstcsovét 6méteren belül akármerre elvezetheted, nem olcsó de 4-5napig el van egy 11,5kg-os palackkal

Előzmény: Radio1970 (69205)
citcat 18-16v 2013. okt. 31. Creative Commons License 69252

Elvileg tudja csak a levegőkeverő égőfejtől is függ, de oxigénnel biztos csak azzal ne akarj acél lángheggesztést csinálni mert hidegen törővé alakul a varrat, na meg heggesztés közben habzik,durrog,buborékos lesz.

Előzmény: laci19791202 (69248)
luigimartinelli 2013. okt. 31. Creative Commons License 69251

Megoldódott a cirkó problémád?  Nekem ugyanez a diagnózis csak immergas eolo star 23 kombi kazánnal.A szerelő panelcserét akar

Előzmény: Andris8888 (69080)
Dunit 2013. okt. 31. Creative Commons License 69250

 A csehek szeretnek nagyot mondani !!

Előzmény: laci19791202 (69248)
Teaway 2013. okt. 30. Creative Commons License 69249

Itt találsz hasonló esetet és megoldást is ---> link

Előzmény: attilee2 (69247)
laci19791202 2013. okt. 30. Creative Commons License 69248

Sziasztok.

Szerintetek ez a gáz keverék tényleg tud magában a külső levegővel égve 2400 fokot?(oxigénnel 3300-at irnak).

 

http://www.plynem.cz/produkty/technicke-kartuse-na-zavit/kartuse-kemap-pro-582/

attilee2 2013. okt. 30. Creative Commons License 69247

Sziasztok.

Segitséget szeretnék kérni.

Nekem van egy Computherm hordozhato ,programozható termosztátom.

A falón lévő egység ha manuálisra állitom nem kapcsol be és a zöld lámpa elhalványúl.

Ha a termosztáton bekapcsolom ,a kazán elindúl de 5 perc mulva sipol a vevő a falon.

Mit csináljak?

Köszönöm :-)

sur5al 2013. okt. 30. Creative Commons License 69246

Köszi! Őőő, igazából 1 szűkítő is elég, ha a T csak 1/2";-)

Előzmény: nixon70 (69245)
nixon70 2013. okt. 30. Creative Commons License 69245
Előzmény: sur5al (69243)
sur5al 2013. okt. 30. Creative Commons License 69244

Vagy megfúróbilincs?

 

Ez a Gebo termékfelelős javaslata.

Előzmény: sur5al (69243)
sur5al 2013. okt. 30. Creative Commons License 69243

Üdvözlet!

 

Szeretnék egy indirekt boylert bekötni a meglévő cirkós rendszerbe.

 

Ide:

 Bal: hideg, jobb: meleg.

 

A sárgaréz idom egy zuhany keverő hátoldala. Szemből egyébként ilyen:

 

A tervem, hogy ezt a 20mm-es PP csövet meglékelem egy Gebo Quick idommal, majd abba beletekerek egy 1/2"-os KM könyököt és Alupex csővel megyek tovább a boylerba majd vissza is. Nem tudom ugyanis hegeszteni ezt a zöldséget. Az Alupex meg van kulcsos változatban is, könnyen szerelhető.

 

 

Működhet ez az elképzelés?

 

Azt írják a Gebo katalógusban, hogy műanyag csövekhez réz támasztóperselyt kell használni. Ha jól tudom ez a zöld cső 3,4mm falvastagságú, tehát a 20 külső, 13,2 belső átmérőt jelent. A persely 20x1,9-es, tehát belül 16,2mm, ami nem megy bele a zöldbe. Mi a teendő ilyenkor?

 

Még egy kérdés (nem szorosan ide tartozik, de a boyler bekötéshez kell): létezik-e olyan T, aminek a szára 3/4" BM, a két oldala 1/2" KM?

 

Köszönöm szépen a segítséget!

mjevsrsh 2013. okt. 30. Creative Commons License 69242

http://gmbsz.hu/?q=node/96

 

Huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség.

 

 

Előzmény: Teaway (69232)
Dunit 2013. okt. 30. Creative Commons License 69241

 Felhívnám a szives figyelmedet, hogy ne szakembert, hanem szakembereket keress. Ezek egymástól független vállalkozók.

Van tervező, van gázos és van kéményes (sőt kéményesnél kétféle, egy akik dolgozik béleléssel, egy aki elllenőriz ).

 Vagy fogadj fel egy un. fővállalkozót, az majd hoz mindenféle szakit. A villanyosról se feledkezzél meg  !!

 Ott is kétféle van van, aki szerel és van aki papírozz (EPH).

  Sőt tovább sorolom, más aki az üzembehelyezést csinálja, nem a gázos igaz az már addigra beindítja a kazánt füthet is vele, de a papírt, azt a fránya papírt főleg pöcséttel csak az üzembehelyező adhatja meg. Feladatai között szerepel még a tájékoztatás is, na ezt is ehanyagolják, mert az ügyfél általában nem érti,  nekik meg kevés az idejük, nem férbele a 18 -  28  eft ba.

 Nem árt ha képben vagy !

Előzmény: motorolaj (69238)
Radio1970 2013. okt. 29. Creative Commons License 69240

Köszi. Jön majd a napokban a "villanyászom" és megszakérti, hogy mibe fog ez kerülni nekem...

Előzmény: dejódió (69237)
morgen66 2013. okt. 29. Creative Commons License 69239

Dobj egy mailt.

Előzmény: motorolaj (69238)
motorolaj 2013. okt. 29. Creative Commons License 69238

Sziasztok!

 

Segítségre, ajánlatra lenne szükségem:

 

Kazáncsere komplett végrehajtására (gázterv+falikazán csere+kémény+kivitelezés) keresek szakembert, Gyömrő, Üllő, Monor térségéből. 

Ajánljatok legyetek szívesek valakit, akivel Ti is dolgoztatnátok, mert én nem igazán ismerek senkit itt, és sajnos tennem kell valamit. 

 

Köszi előre is.

 

 

dejódió 2013. okt. 29. Creative Commons License 69237

A H tarifát ha kiépíted a mérőhelyet és a klíma adott ami tudja a feltételeit nem kell megérdeklődnöd, hanem   kötelessége a szolgáltatónak biztosítani.

 

Ha a sima hideg kültéri levegővel szellőztetsz 5 emberre folymatosan  teljesen mindegy mivel fűtesz a számla combosabb lesz szerintem, ezért javasoltam a kis Marley t pl mert az ára 50K-ért nem horror. Üzemelési költséggel együtt hamar visszatérül.

 

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CDwQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.fke.bme.hu%2FStaff%2FHenrik%2Fpublic_html%2FBK1zh2k.doc&ei=uK5vUp7gBc3IswbAk4HoBg&usg=AFQjCNECkPzjB1rHfZis5gq-6u7h3ES0Uw&bvm=bv.55123115,d.Yms

3. példa.  Kicsit idealizált, de itt sem szerepel a hideg levegő. Ha nagy deltaT-gvel megkapja 5 ember a légzéséhez szükséges oxigént azt a levegőt fel kell melegííteni valahogy.  A minimális levegőszükséglet pára és hőmérséklettartalom alapján számolható a szükséges energia.

 

Meg az emberi test is sugároz.

 

 

 

http://www.mozaik.info.hu/Homepage/pdf/folyoirat/A_biologia_tanitasa_2012-1.pdf

 

Meg a hőszigetelés épület hővesztés amit mindenképp figyelembe érdemes venni.

 

Inverteres klíma esetén ezt a vezérlés szépen követi.-és tiszta üzemű a fűtés.

 

 

 

Előzmény: Radio1970 (69235)
Dunit 2013. okt. 29. Creative Commons License 69236

 Sok jó ember kis helyen is elfér  !

 Ezzel csak az a baj hogy az emberek bizonyos része nem jó ember !!

Előzmény: Radio1970 (69235)
Radio1970 2013. okt. 28. Creative Commons License 69235

dejódió:

a "H" tarifát megérdeklődöm és megfontolom ezt a lehetőséget is, hogy inverteres klíma, köszönöm.

(sok hő a gépekből nem fog keletkezni, laptopok, az emberekből talán de arra meg ott lesz a szellőzés folyamatosan, kell a friss oxigén ekkora helyre, két faláttörés egy-egy légáram és hangcsillapítóval (légbevezető), az egyiknél egy szívó ventillátorral és kész)

halaloszto: esetleg egy hordozható cserépkályha is megfelelhet a célra?

Ekkora a hely és kész, sajnos nem jókedvünkben akarunk majd itt melózni, ahol most vagyunk ott sincs sokkal több hely egy főre de ez még kezdetnek olcsóbb a kiváló kis csapatnak, mintha fizetett albérletbe mennénk (meg van egy olyan is, mivel szellemi munka, nyugodtan ki lehet menni az épületből az elé, a kertbe, stb.)

Mariusi: írtam is, hogy 3 méter széles, 5,4 méter hosszú és 2,35m a belmagassága (~38 légköbméter), nem olyan kicsi, hidd el, hogy sajnos egységnyi helyen van, hogy többen is melóznak... - a hosszanti falra ráteszünk egy 75cm mélységű munkaasztalt, akkor 4 embernek jut 130cm-es asztalszélesség, ami egy laptopos munkához elegendő és van a háta mögött is hely bőven, tud a székével gurulni, stb...

(igen, az ötödik embert már be kell szorítani velük szembe vagy elfordítva de erre még alszom egyet, lehet majd valaki/valakik feljönnek a főépületbe velem dolgozni.)

 

PetiCsokvaomány 2013. okt. 28. Creative Commons License 69234

Szerelheted az előremenőbe is meg a visszatérőbe is, gondolom zónaszelepeket raksz fel. viszont érdemes a két kört hidraulikus váltóval kötni, így kevésbe lesznek ráhatással egymásra a körök, persze akkor 2 szivattyú is kell! Neked mennyi lesz benne?

Előzmény: Laudat (69204)
halaloszto 2013. okt. 28. Creative Commons License 69233

Minden ami atjarhato (ajto valasztja el) az alvas celjara szolgalo helyiseggel. Tehat ha jol emlekszem, akkor a lakasbol megkozelitheto kazanhazba sem.

 

Vajk

Előzmény: Teaway (69232)
Teaway 2013. okt. 28. Creative Commons License 69232

És azt ki mondja meg, hogy mi számít lakótérnek?

Előzmény: mjevsrsh (69231)
mjevsrsh 2013. okt. 28. Creative Commons License 69231

Lakótérbe nyílt égésterűt (B-típusú) már nem lehet beszerelni. Csak zártat.

Előzmény: Gyurco78 (69230)
Gyurco78 2013. okt. 28. Creative Commons License 69230

Ó, már azt sem?

Előzmény: halaloszto (69229)
halaloszto 2013. okt. 28. Creative Commons License 69229

kell. azaz azert nem kell, mert ujonnan nem szerelhetsz be kemeny nelkuli gazboylert lakoterbe.


Vajk

Előzmény: Gyurco78 (69228)
Gyurco78 2013. okt. 28. Creative Commons License 69228

Én csak azt kérdezném meg attól, aki ezt kitalálta, hogy a kémény nélküli gázbojlerekhez akkor miért nem kell az elszívó?

Előzmény: Misland (69226)
janman 2013. okt. 28. Creative Commons License 69227

Köszi, de tiszta padlófűtésem van, radiátor egy szál se.

Előzmény: cucu (69224)
Misland 2013. okt. 28. Creative Commons License 69226

Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi cikkben említett szagelszívó most már minden esetben kötelező, vagy csak a cikk fogalmaz félreérthetően?

Teljesen hagyományos, téglaépítésű, gázos lakásról lenne szó, 30 éves ablakokkal, ahol legalább 30 éve működik a gáztűzhely, gond nélkül. Sőt, 15 éve kisebb teljesítményűre lett cserélve, egy 2 égő+sütős Vesta képében.

 

Vagy talán még az ablakperemen házilag felragasztott tömítést is tépjem le, ami úgysem zár rendesen?

 

Kezd most már elegem lenni ezekből a baromságokból. Nemrég azt olvastam valahol, hogy a kötelező ellenőrzés során előírhatják a lakás összes golyósszelepének cseréjét is. Ezt milyen alapon? Mérik a szivárgást, vagy attól függetlenül, csak úgy? A lakosság szívatása alapján?

 

http://hvg.hu/gazdasag/20131028_Igy_jar_aki_villany_helyett_gaztuzhelyet_

 

Egy tavaly óta érvényben lévő szabály ugyanis előírja, hogy az úgynevezett „A” kategóriás gázkészülékek fölé (amilyen a gáztűzhely is) égéstermék-elvezető készüléket (szagelszívót) kell telepíteni, valamint a helység átszellőztetését is meg kell oldani. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a helyiségben biztosítani kell a megfelelő mennyiségű levegő-utánpótlást. Magyarán, ha a lakásban a felújítás során légmentes nyílászárókat szereltettünk fel, akkor egy vagy akár két lyukat kell fúrni a falba, hogy a külső levegővel az "átöblítés" megoldhatóvá válhasson – ami nyilvánvalóan a fűtési költségek csökkentése érdekében beépített modern ablakok hatásfokát teszi zárójelbe.

Mariusi 2013. okt. 28. Creative Commons License 69225

 Már ne heragudj, de ez az épület ilyen munkára alkalmatlan. Több főnél.

 Tipikus melléképület 38 lm3 ( amúgy ha 15 m2 akkor 3 m belmagasságnál hogyan jön ez ki. ? )

 Az én egyik csoda kéglim  : 28 m2  2,2 belmagassággal is csak   62 lm3 és abban csak egy ember lakik . Tipikus volt melléképület  kisméretű téglaból 30 as falavastagsággal  + 10 hőszig.

 Így úgy ahogy lakható.

 van ott minden  - még számító gép is csak a tér kicsi és nyomasztó, de hát akinek ennyire telik.

 Érdekes anno amikor meghirdettem bérletre  az első bérlő jelölt (akit szabályosan kidobott a volt neje ) azt mondta feldob a köjálnál  a kis belmagasság miatt. vissza kérdeztem : lakásnak hirdettem , nem épületnek helyiségnek, aztán elkotrodott. Az utánuk jövők viszont mind elégedettek voltak (mind egyedül álló )

Előzmény: Radio1970 (69219)
cucu 2013. okt. 27. Creative Commons License 69224

Jut eszembe, a radiátorok vakdugóit nézd meg, mert lehet, hogy nincsenek jól meghúzva és ekkor -lehűléskor- beszívja a levegőt a hálózatba!

Előzmény: janman (69214)
dejódió 2013. okt. 27. Creative Commons License 69223

Szerintem a hőszivattyú és fancoil ide drága azért javasoltam direktelpárologtatós energiatakarékjos gépet az kisebb beruházás és egy ilyen  frekvenciaváltós EEV adagolós gép takarékosságban komfortban vezérelhetőségben a fancoil/hőszivattyú kombónál  sokkal jobb. Nyáron meg külön ezt a részt hűteni is tudja. Ha van hőszivattyúja az más de ha az nem hűt a klima akkor is kell előbb utóbb.  És ennyi hőleadásra kb annyi áramot fogyaszt mint 2-3 pc.

 

Mindkettő lényeges.

A kályha azért számitástechnika mellet a por miatt aggályos lehet.

 

Ha az emberek és gépek hőleadását benn tartjuk a helyiségben és a szellőzést egy mini  hővisszanyerős Marleyvel (valaki árulta  a hőszivattyú v hasonló topikban 50k-ért)esetleg segitjuk úgy megy el a legkevesebb energia, és a  fehérjealapú technika friss levegőt is igényel ugyebár... Abból fedezi az oxidációs folyamatait és disszipál serényen.,

Előzmény: halaloszto (69222)
halaloszto 2013. okt. 27. Creative Commons License 69222

A hoszigeteles tuti. A legegyszerubb a fodemre plusz gyapotot tenni, meg az ajto-ablak tomiteset javitani kicsit.

 

A 15 m2-en nem 5 embert akarsz leultetni ugye? Mert az ugy nemkicsit szukos am!

 

Szerintem a fafuteses kandallo nem elvetendo. Keves beruhazas, ha nem valik be eladhato, gyors felfutest biztosit, viszont nem a legkomfortosabb. A hoszivattyu es fan-coil sem tunik rossznak, plane hogy nyaron mindenkeppen kelleni fog a klima.

 

Vajk

Előzmény: Radio1970 (69219)
dejódió 2013. okt. 27. Creative Commons License 69221

Esetleg belülre egy vékonyabb falszigetelés még a 2 cm  is segíthet. Ha kívülre nincs lehetőség.

 

A szigetelés a legolcsóbb beruházás, a  4-5 számítógépes rendszer disszipációs hőjét így tudod a legjobban megfogni.

Előzmény: Radio1970 (69219)
dejódió 2013. okt. 27. Creative Commons License 69220

Ilyen helyre ideális lenne egy hűtő-fűtő inverteres klíma.

 

Ha H tarifás a géz alatt jössz ki, ha nem  de jó a hatásfoka akkor  gázár környékén+ beruházás.

 

Vannak olyan gépek amik 8 vagy 10 C fokon képesek a helyiséget temperálni is.

 

Többféle-fajta, alső határ a gépárban br 125e FT kb ami ezt tudja.

 

Nyáron hűt is:)  És garantáltan tiszta üzem. Van olyan is ami légtiztítós. Felső határ kb 250000 FT azért már a csúcskategóriás Mitsubishi klíma is megvan vagy egy távmenedszelhető wifis vezérlésű  Samsung....

 

 

 

 

 

Előzmény: Radio1970 (69219)
Radio1970 2013. okt. 27. Creative Commons License 69219

Mariusi, halaloszto: tégla fal, ami 33-34 cm vastag (vakolattal), egy helyen van megbontva, ahol már ki lett véve egy belső válaszfal, valamilyen blokktégla de még nem vertem le a vakolatot annyira, hogy előtűnjön egy egész, ahol megbontottuk, meg csak az látszódik, hogy nem kisméretű tégla, hanem blokk..., padlás födémen ha jól láttam üveggyapot lett elterítve, az ablak nem napos, mert udvarra néz és felette van egy előtető vagy mi, tehát ki lehet álni az ajtaja, ablaka elé de sok fényt - és meleget - nem enged be.

Ma délután több ponton is megmértem (SZxHxM) 3x5,4x2,35), tehát olyan 38 légköbméter lenne a kifűtendő hely.

4-5 számítógépes állomás lenne beállítva, tehát nem nehéz fizikai hanem "nehéz" szellemi munka folyna a már említett napi 8-10 órában (H-P)

Ezek szerint megfontolandó a kéménnyel kezdeni valamit és rátenni egy pl. fával is üzemeltethető kis kályhát?

cucu 2013. okt. 27. Creative Commons License 69218

Akkor ezt több lépésben végezdd el! De leygen felfűtve a rendszer majd leállít, és akkor!

Előzmény: janman (69214)
janman 2013. okt. 27. Creative Commons License 69217

A kazánomnál abból próbálok kiindulni, hogy az újabb kivitelnek (2010-es) megtaláltam a szerelési és beüzemelési útmutatóját, és ott is csak két helyet írnak légtelenítéshez. A szivattyú tetején lévő légtelenítőt és a szivattyú tengelyén lévő légtelenítő csavart. A leírás szerint ezeket kell megnyítni a fűtőkör feltöltésénél. Ott még azt ís írják, hogy a kezelőgombok bizonyos kombinációjának megnyomásakor, különböző ügyes üzemmódok érhetőek el, pld. rendszer légtelenítés. Viszont azt nem tudom, hogy esetemben (Renova Mini 2010 előtti verzi) létezik-e ilyen lehetőség. Pedig jó lenne, mert még mindig eléggé zajosan indul. Amit írtál, hogy fűtés esetén a légbubik a fűtési körön eltávoznak az nem játszik, lévén egynelőre jó meleg idő.  

Előzmény: halaloszto (69215)
halaloszto 2013. okt. 27. Creative Commons License 69216

mibol van az a helyiseg? tegla/tegla szigetelve/konnyuszerkezetes/beton/ytong/mittomenmi?

mi az a tevekenyseg, amit ott vegeznel? konyveles szamitogep elott ulve/cipofelsoreszkeszites/nehez fizikai munka?

 

Vajk

Előzmény: Radio1970 (69205)
halaloszto 2013. okt. 27. Creative Commons License 69215

Szia!

 

A megoldas engem is erdekelne!

 

Nekem masmilyen SD kazanom van, de a tortenet ugyanez. En nem jottem ra hol lenne a kazantest tetejen legtelenito, es a beuzemelo szerint sincs. Elcseszett egy konstrukcio, hogy a legtelenito alul van a szivattyun, a kazan maga meg fent a tetejen a keszuleknek. Raadasul nekem a rendszer legmagasabb pontja a kazan.

 

Ket megjegyzes ami kozelebb vezethet

 - a thema condensnek (de gondolom a tobbinek is) van legtelenito uzemmodja. kulon a melegviz korre, meg kulon a futesre. sajnos csak 5 perc, ott kell ulni mellette es ujrainditani. ilyenkor nem fut, csak forgatja a vizet

 - amiota megy a futes is neha, szepen aprodonkent atkergeti a futesrendszerbe a bubikat a hmv rendszerbol, es ott van egy csomo legtelenito mindenfele, szepen lassan eltunnek.

 

Vajk

Előzmény: janman (69214)
janman 2013. okt. 27. Creative Commons License 69214

A szivattyú tetjén lévő légtelenítőt - ahogyan javasoltad - egy kicsit megnyomtam, és tényleg jött ki egy kis levegő, nameg jó fekete víz is. Mindezek után kiengedtem  a melegvizet, hogy a kazán újra kapcsoljon be, de még mindig "szörcsög" az elején. Még valószínű van mindig benn a fűtükörben levegő. Próbálkozom... A kazántest tetjén nem találtam légtelenítőt.

Előzmény: cucu (69212)
cucu 2013. okt. 27. Creative Commons License 69213

A kiegyenlítő akkor gyanús, ha ingadozik a nyomás! (Vándorol.)

Előzmény: janman (69211)
cucu 2013. okt. 27. Creative Commons License 69212

Az kevés, hogy levetted a kupakot! Kocogtasd meg, vagy óvatosan, nagyon kicsit nyomd meg felülről de egy ronggyal takard le közben.

Szerintem a kazántest tetején is kell legyen egy légtelenítő!

Előzmény: janman (69211)
janman 2013. okt. 27. Creative Commons License 69211

A fűtököri víznyomás rendben van nem csökken, jelenleg 2 bar. A kazán hátoldalán lévő kiegyenlítőtartályt magam fújtam fel (persze a szerelő ezzel sem foglalkozott..). Autómata légtelenítőről csak egyről tudok az a szivattyú tetején van, erról meg levettem a zárókupakot, de semmi...

Előzmény: cucu (69210)
cucu 2013. okt. 27. Creative Commons License 69210

Nem vaygok szaki, de próbáld jól felfűteni majd kapcsold ki a kazánt és ekkor fogjál a légtelenítéshez. 

Víznyomás a rendszerben legyen megfelelő! Nem tudom, nincs a csőrendszeren automata légtelenítő? Ha van, ütőgesd meg, lehet, hogy be van állva!

Előzmény: janman (69209)
janman 2013. okt. 27. Creative Commons License 69209

Sziasztok! Segítséget kérek Renova Mini C12-es kazán légtelenítése kapcsán, mert már megőrülök! Onnan indult a problémám, hogy a melegvízkészítés során a kazánom ki-be kapcsolgatott. A "szakszervíz ?!?" embere kijött, megnézte a kazánt, kicsit kitisztogatta, aztán mikor látta, hogy úgyanúgy ki-be kapcsolgat, rábökött két csőre a kazán és az indirekt tároló között (ezeken megy a fűtővíz a kazánból a tárolóba), és közölte, hogy ezeket ki kell cserélni, mert valószínűleg dugulás van valamelyikbe, és mindezekután otthagyott a megoldatlan problémával együtt. Ezekután vettem két új csövet, kicseréltem a régieket. Természetesen nem volt semmiféle dugulás a régi csövekbe, és az új csövekkel is ugyanúgy kapcsolgat ki-be a kazán, viszont most meg nem tudom légteleníteni normálisan a fűtövíz körét. A kazán indulásakor, mikor a szivattyú kezdi keringetni a fűtővizet, csúnya, kavitációs jellegű hangok jönnek a szivattyú felöl ami aztán egy kis idő elteltével elmúlik, és normális, csendes lesz. Azt gondolom, hogy még mindig van levegő a fűtőkörben, de sehogy sem tudom onnan eltávolítani.Tudja valaki, hogy mi a légtelenítés pontos menete? A kazán 2003-as üzembehelyezésű, tehát nem a most kapható, újabb kivitel. Köszönöm.

cucu 2013. okt. 27. Creative Commons License 69208

Pedig én éppen azt akartam javasolni! :)

Előzmény: Mariusi (69207)
Mariusi 2013. okt. 27. Creative Commons License 69207

- fa/szén kályha (fa kandalló),, vagy ugyan ezzel a tüzelővel egy cserépkályha.

 Viszont a falvastagságról, a hőszigetelésről semmi info, azt is meg kellene/lehetne beszélni.

 A többi mind hangzatos, de nagyon drága.

  Ez    - norvég elektromos radiátor vajon mennyivel tud többet mint egy mezei magyar  olajradiátor ? Semmivel !

Előzmény: Radio1970 (69205)
NeomatiK 2013. okt. 27. Creative Commons License 69206

Szia.

Én még nem vettem meg, de 99%, hogy Haka lesz. Oxigéndiffúz-mentes csövet ajánlott venni. Ezt a tulajdonságot a gyártó megadja.

Előzmény: beeex (69203)
Radio1970 2013. okt. 27. Creative Commons License 69205

Sziasztok!

 

Előre is elnézést kérek, mert tudom, hogy ez itt a Víz-gáz és fűtésszerelő topik és pont ezért is kérdezem itt meg (mivel láttatok már pár megoldást), hogy:

 

- szeretnék kialakítani a melléképületemben egy dolgozó szobát, amit fűtési szezonban főleg napi 8-10 órát kellene tartósan fűtenem, a többi időben egy alacsony hőm. temperálás is elegendő lenne, mivel nem fog ott senki sem tartózkodni de a számítógépeknek sem tenne jót ha befagyna...

 

Tehát mit, melyik megoldást javasolnátok, mint "gazdaságos" lehetőséget?

kb 5mx3,5m-es és 3m belmagasság, 1 bejárati ajtó és egy ablak van a melléképületen, tégla falazat.

 

- infrafűtés

- petróleum/kerozin japán kályha

- fa/szén kályha (fa kandalló)

- örökké égő kályha (szénnel v. fával)

- olajkályha

- norvég elektromos radiátor

- ionkazán (radiátoros fűtéssel)

- vagy sima, elektromos ventis fűtőtestek, esetleg olajradiátor

 

Szerintetek mind beruházásilag, mind üzemeltetésileg melyiket "érné" meg választani?

 

(egy kis kémény már van, esetleg azt lehet még magasítani, bélelni, stb.)

 

Köszönöm a segítséget, hozzászólásokat!

Laudat 2013. okt. 27. Creative Commons License 69204

Egy kis segítséget kérnék !

 

A két ház fűtési körét szétválasztottam , mind két kőrbe bekötök 1-1 szelepet

külön termosztáttal, így mehet külön-külön, illetve egyszerre is.

Kérdésem hogy a szelepeket, hová kössem be ,az előremenőbe, vagy a visszatérő kőrbe ?

A másik körbe kell visszcsapó szelep ?

 

Köszi

beeex 2013. okt. 26. Creative Commons License 69203

sziasztok

 

padlófűtést teszünk le tervek szerint 2 hónap múlva, milyen fajta padlófűtéscsövet ajonlotok ami jó minőségű? Valahol azt olvastam, hogy vannak amik diffundálnak.

 

Köszi beeex

laci19791202 2013. okt. 26. Creative Commons License 69202

Köszönöm mindenkinek aki a gáztartályos témához, hozzászólt,kimosás után feltöltöttem  vizzel és nekiálltam hegeszteni,a hegesztés pontjánál sosem volt viz.A lényeg hogy nyugodtan lehet igy hegeszteni gáztartályt,benzintartályt.Köszönöm mégegyszer.

cat5409 2013. okt. 26. Creative Commons License 69201

azért kérdeztem az árat, mert nekem is ilyen van, bár még jó, de nekem is azt mondták a szerelők, hogy nincs hozzá alkatrész - de azért idáig mindig meg tudták csinálni...........

Előzmény: ááh belefáradtam (69196)
cat5409 2013. okt. 26. Creative Commons License 69200

viszont a beszerelési szálma fénymásolatát el kel küldeni a Tigáznak,  /Hajdúszoboszlóra, mivel Vác oda tartozik/ mert bejelentési kötelezettség van !..........

Előzmény: Mariusi (69199)
Mariusi 2013. okt. 26. Creative Commons License 69199

 Mindig az átrázástól rettegsz ?

 Erre :

 

"ha én cserélek kombi gáztühelyet akkor azt engedélyezni kell meg minden fajta kivezetéseket csinálni?? Van egy meglévő gáztüzhely, vennék egy hasonlot naivan gondolkodva kijön a szerelő a régit leköti az ujat beköti oszt csokolom.

Régebben igy csinálta nekem, most meg terveztetni, meg valami elszivot feltenni, meg csövezni. Ezt baromságnak tartom. Pl nekem van egy egyszerü elszivom, akkor mi a turonak legyen egy ujabb. És mit csinálok a butorral ami felette van??"

 

 Nem kell azt engedélyezni, csak a biztonsági előírésokat betartani.

 Tehát ha kijön a szerelő megnézi, hogy azok meg vannak é, ha nincsenek meg akkor felhívja figyelmedet, hogy mit kell tenned. 

 Kell megfelelő lég utánpótlás , magyarul légbeejtők,  ha ez megvan akkor beköti a szerelő. Néha kell  elszívó is - habár ha van már egy gravitációs fűtés akkor ez mellőzendő sőt életveszélyes lehet.

 megnézi, hogy az EPH rendben van é, ha igen felszereli a tűzhelyt,  gáztömörség vizsgálatot végez  és és számlát ad. 

 igen terveztetni is kell ha a gázvezetéket akár 20 centivel is meghosszabítod, de ha flexi csatlakozást használsz akkor nem.

 Egyéb kérdés ??

 

 

 

  És mit csinálok a butorral ami felette van??"   

 lomtalanításkor kiteszed és onnantól fogva a FKF tulajdona lesz !!

Előzmény: ááh belefáradtam (69196)
NeomatiK 2013. okt. 26. Creative Commons License 69198

Igen, ilyesmi vezérelt.

Közben arra jutottam, hogy hagyom a csudába. Nem bonyolítom. Csak padlófűtés lesz. Nem is igen lenne hely a radiátor számára a közös légteres étkező-konyhában.

Előzmény: C20NE (69197)
C20NE 2013. okt. 26. Creative Commons License 69197
Én falikorongot tettem fel, vakdugo levakolas, ha kell két perc es fent van a radiator
Előzmény: NeomatiK (69193)
ááh belefáradtam 2013. okt. 26. Creative Commons License 69196

Miskolci Zoltán Tóth                 2013.10.24 16:59:10 ©                         69173

 

köszönöm, majd feleségem megkeresi önt, bár én váci vagyok:DD igy kicsit messze van. Én külföldön vagyok

 

cat5409                 2013.10.24 19:50:02 ©                         69182

háát ezaz hogy én ugy kalkuláltam meg lehet oldani javitással. Elmondták kb menyi lesz, és mondom ok. Csak utána kiderült hogy nem lehet hozzá kapni valami alkatrészt

 

kb 6x nagyobb összeg kell amire számitottam, majd hazamegyek megyek rabolok bankot:DDD

bár ugy nézz ki sikerült a felére redukálni az összeget, igy nem kell bankot rabolni elég lesz kisboltot:DDD

 

 

Igazábol az érdekelne melyik tipusra ugorjak bele. Árba majdnem egyforma

 

 

ujabb kérdés mert szerintem megint átrázás szaga van

ha én cserélek kombi gáztühelyet akkor azt engedélyezni kell meg minden fajta kivezetéseket csinálni?? Van egy meglévő gáztüzhely, vennék egy hasonlot naivan gondolkodva kijön a szerelő a régit leköti az ujat beköti oszt csokolom.

Régebben igy csinálta nekem, most meg terveztetni, meg valami elszivot feltenni, meg csövezni. Ezt baromságnak tartom. Pl nekem van egy egyszerü elszivom, akkor mi a turonak legyen egy ujabb. És mit csinálok a butorral ami felette van??

mondjuk mindegy mert max veszek indukciosat azt hajrá. Ugyis az volt az eredeti terv

 

 

 

nixon70 2013. okt. 26. Creative Commons License 69195

OFF

Van valaki,aki Sándorfalván lakik,vagy jár arra?

Kérem,ha van ilyen köztetek,dobjon már egy emilt

Előre is köszi! :)

ON

cat5409 2013. okt. 25. Creative Commons License 69194

...............azért csak töltsd fel vízzel !

Előzmény: laci19791202 (69191)
NeomatiK 2013. okt. 25. Creative Commons License 69193

Radiátoros fűtésnek csinálnék falban rejtett csövezést 5-rétegű PE-Al csőből. Hogy érthetőbb legyen: a radiátoros fűtés nem lenne kiépítve, mert padlófűtés lesz. Viszont, ha később valami oknál fogva úgy alakul, akkor csak szabaddá kelljen tenni a cső végét a falból és rá lehessen kötni a radiátort.

A kérdésem az, hogy ha a radiátor alsó bekötési csövéhez képest 10-20cm-rel magasabban lesz a cső vége a falban, az úgy elég a későbbi munkákhoz?

Kerestem fényképes bekötési módokat, de nem találtam most. Olyan megoldásban gondolkodom, hogy valami sarokszelep szerűséggel lenne a "falból" a kivezetés a radiátorhoz és nem a cső lenne kihajlítva.

jeepy 2013. okt. 25. Creative Commons License 69192

vízzel töltötték fel a benzin tartályt hegesztéskor, de a gázt ha kifújod akkor már nem marad csak a szaga ( merkaptán ) az meg nem robban

Előzmény: laci19791202 (69191)
laci19791202 2013. okt. 25. Creative Commons License 69191

Sziasztok.

Tanácsot kérnék tőletek,ma vettem egy 60 littyós autó gáztartályt,kompresszor lesz belőle tehát keréktartót motortartót kell rá hegesztenem,régóta le van kötve a tartály,de mivel gáz volt benne igy azt kérdezem hogy van-e valamilyen eljárás amit alkalmazva nyugodtam hegeszthetem?Nem igazán igy akarnék meghalni :)

Köszönöm válaszaitokat.

morgen66 2013. okt. 25. Creative Commons License 69190

Akkor jöhetsz hozzám , nyernék 200 ezret.

 

Előzmény: Vernichter (69187)
mjevsrsh 2013. okt. 25. Creative Commons License 69189

Mint írtam konkrét márkát nem tudok írni neked. Kazánokban itt a fórumon biztos tudnak segíteni hogy melyik a megbízhatóbb melyik nem. A nagyobb márkáknak amúgy van komplett megoldásuk erre.

Előzmény: badus66 (69153)
milegyen.hu 2013. okt. 25. Creative Commons License 69188

5738g, KegMayer, morgen66 Köszönöm a válaszokat!

Vernichter 2013. okt. 25. Creative Commons License 69187

 Tény hogyha központifűtést szeretne kiépíteni, akkor  kellene a 800 eft /vagy még több /.  De a panaszosnak az már megvan.

 Így okosan a 600 -ból ki lehet gazdálkodni.

 Fő tételek : kazán 160 eft, kémény 300 eft , tervezés 40 eft, ha kell eph 25 , gázszerelés 30 , üzembehelyező 20 , sőt még a javító köművesre is jut valamennyi / ha ki nem röhögik /.

 Természetesen saját szervezésben.

Előzmény: morgen66 (69181)
jeepy 2013. okt. 24. Creative Commons License 69186

Sziasztok!

Felismeri valaki a képen látható Vailant cirkót?

Mi lehet a pontos típusa?

Nagyon köszönöm!

 

 

 

 

pf000 2013. okt. 24. Creative Commons License 69185

Danke bitte schőn :-)

Előzmény: citcat 18-16v (69183)
csa-ba70 2013. okt. 24. Creative Commons License 69184

Sziasztok Fórumozok.

Tudja valaki milyen árban van most egy gáz csonk be állás lakot területren  az utcárol az udvarba.

Ti-gáz területen lakom.

Vecsési kirendeltség térségében.

citcat 18-16v 2013. okt. 24. Creative Commons License 69183

IX.ker. Sobieski u. Tűzoltó u. sarok pincében.

Előzmény: pf000 (69158)
cat5409 2013. okt. 24. Creative Commons License 69182

a Stiebel -re mennyi volt az ajánlat ? ill. hogy van ajánlat, ha nincs alkatrész ?  mi nincs hozzá ?

Előzmény: ááh belefáradtam (69171)
morgen66 2013. okt. 24. Creative Commons License 69181

Az kevés lesz, hivatalosan.

 

Nekem most adtak árajánlatot , kémény + kazáncsere turbós 800 000 ft hivatalosan.(kémény 14 méter, szétválasztva)

Előzmény: Vernichter (69172)
Laudat 2013. okt. 24. Creative Commons License 69180

"most otleteket gyujtesz, vagy erdekel a megoldas?"

 

Mert hát ugye hová forduljon szegény ember :-))

Még most is két megoldás van :

1. bekötök egy 3 állású szelepet

2. mind két kőrbe bekötök 1-1 szelepet.

A kisházban 5 db 1000x600-as lemezradiátor van, és látod erre nem is gondoltam,

hogy ilyenkor nem megfelelő hatásfokkal dolgozik a kazán :-((

Itt a fiam lakik, aki kamionos, és ezért ritkán van itthon.

 

Köszönöm a válaszodat

Előzmény: halaloszto (69151)
KegMayer 2013. okt. 24. Creative Commons License 69179

Mindössze vízköves a kazántest. Ki kell szerelni, átmosni háztartási sósavval, jól átöblíteni azt visszatenni.

Előzmény: Barbara Éles (69177)
Miskolci Zoltán Tóth 2013. okt. 24. Creative Commons License 69178

ÁÁÁ Belefáradtam!! : Helyileg hól lenne a csere?

Barbara Éles 2013. okt. 24. Creative Commons License 69177

Valaki adna infót a bojlerem hibájáról?-:)) Megköszönném nagyon!!-:_)

Barbara Éles 2013. okt. 24. Creative Commons License 69176

Megbeszéljük!

Gyurco78 2013. okt. 24. Creative Commons License 69175

És mi van, ha zalaegerszegi?

Előzmény: Miskolci Zoltán Tóth (69174)
Miskolci Zoltán Tóth 2013. okt. 24. Creative Commons License 69174

Belefáradtam!!!!

705974380

tothz1971@gmail.com

vizgazfutesmiskolc.webnode.hu

Miskolci Zoltán Tóth 2013. okt. 24. Creative Commons License 69173

ÁÁ Belefáradtam!! Hívjon fel legyen szíves, és megbeszéljük a cserét!!

 

Vernichter 2013. okt. 24. Creative Commons License 69172

Szánj rá 600 et-ot !

Előzmény: ááh belefáradtam (69171)
ááh belefáradtam 2013. okt. 24. Creative Commons License 69171

olyan kérdésem lenne hogy jo lenne valahogy képbe kerülni mert van egy érzésem engem le akarnak huzni

 

van egy stiebel electron kazánom ami ugye nem zárt égésterű és elromlott

megkaptam az ajánlatott mennyibe kerül, amire azt mondtam ok erre szükösen de meglesz a pénz, de nem lehet kapni alkatrészt hozzá

 

tehát ujat kell vennem

3 tipust néztem ki

Ariston

Immergaz

Sanuiverdual azt hiszem igy hivják

belőttem a keretett olyan 150 ezer körül van. A radiátorok maradnak azokkal nincs baj

 

Amit tudok hogy turbosnak kell lenni a meglévő rendszerre kellene rátenni

 

melyik tipus ami ajánlott??

illetve olyan kérdésem van

mennyi plusz költségem van még ezen kivül ovatos becsléssel??

 

kaptam 2 olyan ajánlatot amire azt mondtam ennyiből jo autot veszek, igy lehuzás szaga van a dolgoknak

ugye van a tervezés , van a kéményes meg van a szerelés meg talán a gázos??

de mennyi a reális költsége egy ilyen kombinált cirko cserének

 

nagyon szépen köszönöm a választ előre is

 

 

Barbara Éles 2013. okt. 24. Creative Commons License 69170

Üdv a szakiknak!!! Kérdésem lenne, és szerelő szaki is kellene aki megcsinálja!!

Asszem Fégtherm euró Ht 160, kéményes, hőtárolós gázbojlerről lenne szó! Már eleve a vízfelfűtése közben is rotyog, kuruttyól,. Utána csend.  De a felfűtés után, ha megengedem a meleg vízes csapot, akkor is olyan főzős zubogós hangot ad ki!. Ha elzárom befelyezi..

Mi lehet a gondja?

Üdv: Barbara

G.b.Reload 2013. okt. 24. Creative Commons License 69169

Hát, egy évig szivatott az én kazánom mire rájöttek hogy tele van a szelep eps-sel, így nekem "jár" az öröm.

Előzmény: Rönótália (69167)
joevagyok68 2013. okt. 24. Creative Commons License 69168

44liter > 25kW

18liter > 10kW

 

papírforma szerint mennyi a max és a min teljesítménye ?

Előzmény: Rönótália (69167)
Rönótália 2013. okt. 24. Creative Commons License 69167

Nah, a mérések megszülettek, szóval máris megértem a 7.5-es örmödet :)

Hideg vízzel a rendszerben 2 fokkal a szobahőmérséklet fölé nyomtam a termosztátot, nekiállt gőzerővel fűteni és 44liter/perc-el működött. Mikor átforrósodtak a radiátorok 18ra csökkent de még igy se alacsony :D

Előzmény: Galgabacsi (69111)
pf000 2013. okt. 24. Creative Commons License 69166

"3 x javítattam"   Hát ez nem valami biztató ! Tavaly amúgy is megszívtam két gázszerelővel Mendén. Pont a szomszédban dolgoztak, oszt munka után áthívtam őket, hogy az átfolyós vízmelegítőt csinálják már meg, mert állandóan elaludt. Be is állították az őrlángot, meg ecsettel kipucolták, oszt elkértek 16 ezret 30 perc munkáért. Na, ezek a büdös életbe nem kapnak tőlem munkát. 2 napot dolgozok ezért a pénzért.

Előzmény: Lá Kreacione (69164)
pf000 2013. okt. 24. Creative Commons License 69165

Köszi! A linket is Joe-nak. Közben én is megtaláltam ugyanezt. Azt viszont nem tudtam, hogy az ablak miatt nem kell aggódni. Tavasszal itt kellett gyufával begyújtanom, azt így derült ki a turpisság. Valami fóliát rakott ide az előző tulajdonos. Ettől függetlenül jó lenne megcsinálni, mert asszony nem fogja tudja begyújtani, az biztos.

Előzmény: Lá Kreacione (69163)
Lá Kreacione 2013. okt. 24. Creative Commons License 69164

 Az én egyik par. konvektoromnál se működik a szikra gyújtó. 3 x javítattam , de aztán ráuntam. Összel begyújtom, tavasssal lekapcsolom.

 néha nagy szélben elalszik az őrláng, na ilyenkor újra kell gyújtani.

Előzmény: pf000 (69158)
Lá Kreacione 2013. okt. 24. Creative Commons License 69163

 Topiktárs meg is adta a linket

 Keresd az F-8 csillámot és a F-8 csillámtartó rugót, összesen 450 ft. Ha ezt érted az 'ablak' alatt.

 egyébként elvileg anélkül is működik a konvektor hiszen ez is csak egy nyílás az amúgy  nyitottégéstérnél, A gáztűzhely is működik e nélkül.

Előzmény: pf000 (69162)
pf000 2013. okt. 24. Creative Commons License 69162

A googlit ismerem, ajánlat érdekelne, precíz, normális, megbízható üzletre :-) Gondoltam van itt olyan gázszerelő, aki tud jó alkatrész forrást ajánlani. Én is tudok olyat mondani, hogy keress a gugliba jó tengerparti üdülőhelyet, de azért szeretlek benneteket.

joevagyok68 2013. okt. 24. Creative Commons License 69161

Akkor marad az aranyoldalak

Vagy beír ide, hogy akinek van az nézze már meg neki !  :-)

Előzmény: sjohn (69160)
sjohn 2013. okt. 24. Creative Commons License 69160

Miért cseszegeted?

Lehet, hogy nincs is telepítve a gépén a Google...

Előzmény: joevagyok68 (69159)
joevagyok68 2013. okt. 24. Creative Commons License 69159

Mivel ide is beírtál...mi lett volna ha a guglee-be is "beírsz" ? :-)

Mondjuk azt, hogy "konvektor alkatrészek"...

ÉS többek között

http://www.langor.hu/webshop/termekek.php?lginfo=csoport_konvektor-alkatresz_LG36

ezt is ott találod...

Előzmény: pf000 (69158)
pf000 2013. okt. 24. Creative Commons License 69158

Üdvözletem!  Kérdezném, hogy Budapesten tudnátok-e olyan üzletet ajánlani, ahol gázkonvektorokhoz tudok alkatrészt vásárolni. Pl. olyan apróság kellene, mint a kerek kémlelőablak, de az egyiknél a szikragyújtó sem működik.

 

Köszönöm előre is!

Ferenc

morgen66 2013. okt. 23. Creative Commons License 69157

Nyílt égésterűnél turbó cső?

 

Vagy valmit rosszul olvastam?

Előzmény: mjevsrsh (69147)
morgen66 2013. okt. 23. Creative Commons License 69156

120 magasat kötheted nyugodtan alulról.

Előzmény: milegyen.hu (69150)
morgen66 2013. okt. 23. Creative Commons License 69155

Egy hármjáratú szeleppel megoldható,meg egy kis vezérlés.

 

PL.

 

Google.................

Előzmény: dracke (69149)
KegMayer 2013. okt. 23. Creative Commons License 69154

Én amondó vagyok, hogy arra figyelj, hogy a kazántestnél ne legyen magasabban a teteje! (Nem vagyok szakember!)

Különben az átlós bekötést részesítem előnyben, ha erre mód van!

Előzmény: milegyen.hu (69150)
badus66 2013. okt. 23. Creative Commons License 69153

Köszönöm a válaszod! :)

Akkor a következő kérdésem az lenne hogy tudnál-e nekem konkrét kazánt+indirekt tárolót ajánlani?

Már csak azért is hogy lássam hogy ennek így mennyi az anyagi vonzata.

Köszönöm

 

Előzmény: mjevsrsh (69147)
5738g 2013. okt. 23. Creative Commons License 69152

Ha alul van bekötve mindkettő abból baj nem lesz! 

Nekem így tökéletesen működik.

Előzmény: milegyen.hu (69150)
halaloszto 2013. okt. 23. Creative Commons License 69151

most otleteket gyujtesz, vagy erdekel a megoldas?

 

jo ez a szelep is, de igy a ket haz csak felvaltva fog futeni. az egyiket ki kell nevezd fonoknek, ha a fonok futest ker, a masik nem kap semmit amig a fonok fel nem futott. tovabba igy a kazan egyszerre csak egy hazat fut, abban meg lehet hogy keves a radiator, es kapcsolgat a kazan, sokkal jobb ha minnel tobb holeado megy egyszerre.

 

Vajk

Előzmény: Laudat (69148)
milegyen.hu 2013. okt. 23. Creative Commons License 69150

Sziasztok!

Törölközőszárító radiátort hogyan ajánlatos bekötni?

120x75cm-es, kössem átlósan vagy mindkét vezeték mehet az alsó sarkaiba?

dracke 2013. okt. 23. Creative Commons License 69149

Valami ilyent szeretnék csinálni csak nem akarom hogy visszafelé működjön, hogyha kihül a rendszer a bojlettől vegye el a meleget.

Laudat 2013. okt. 23. Creative Commons License 69148

          Csak egy újabb ötlet, hogy egy darab ilyen szelep az előre, vagy visszatérőbe szerelve ?

Előzmény: halaloszto (69143)
mjevsrsh 2013. okt. 23. Creative Commons License 69147

Kazánt azt nem tudok javasolni neked, de inkább kazán+indirekt tárolót ajánlanám. Egyrészt mert nem kell hatalmas kazán, másrészt később akár a vegyestüzelésű kazánnal  is tudsz melegvizet készíteni.

A kazán szükséges teljesítménye pedig hőszükséglet számítással könnyen kideríthető.

 

Amelyiknek nincs kéménye az pl a hőszivattyú :) de gondolom a nyílt égésterűre gondoltál. Új ház esetén mindenképp a tető fölé kell vinned a "turbó csövet".

Előzmény: badus66 (69145)
blueye 2013. okt. 23. Creative Commons License 69146

Quadriga t2/23-as kazánhoz szeretnék digitális termosztátot venni (most egy Honeywell vezetékes, hagyományos "tekerős" kapcsolja). Dél-Budán venném meg vhol, megköszönném ha linkelnétek ilyet.

badus66 2013. okt. 22. Creative Commons License 69145

Sziasztok!

 

A segítségeteket és a véleményeteket szeretném kérni (mint hozzá nem értő).

Van egy új építéső kb. 120 m2-es lakásom amibe ternészetesen központi fűtést szeretnénk.

Egyenlőre csak tárolós gázkazánra van meg a pénzünk (a későbbiekben pedig vegyestüzelésüt is szeretnénk). Abban kérném a segítségeteket hogy ajánljatok nekem egy olyan fali turbós tárolós gázkazánt ami elbírja a  folyamatos melegvízellátást, a padlófűtést és 3 kis szobába a radiátoros fűtést és kb 280 ezer tf-tól nem sokkal kerül többe és természetes magbízható.

 Ja és ha lehet akkor ne kéményest.

A válszt előre is köszönöm

 

Donibcsi 2013. okt. 22. Creative Commons License 69144

Sziasztok!

 

Kondenzációs kazán hibával foglalkozik a topic?

 

halaloszto 2013. okt. 22. Creative Commons License 69143

ket tagulasi nem kell, hiszen a szelep boven eleg ha csak az eloremenot vagy visszaterot zarja/nyitja.

 

olyan motoros szelep kell, amin van vegallaskapcsolo. a termosztat kapcsolja a motort, a motor nyitja a szelepet, a vegallaskapcsolo inditja a kazant. a ket szelep vegallaskapcsoloi paralell vannak kotve, es ugy a kazan termosztat bemenetere.

 

 

Lehet eleg lenne a tulfutott hazba/helyisegekbe termofejeket tenni a radiatorokra.

 

Vajk

 

Előzmény: Laudat (69142)
Laudat 2013. okt. 22. Creative Commons License 69142

Na szóval, volt nálam egy kedves ismerős, és  átbeszéltük a fűtési  gondomat.

Adva van egy 100nm-es,és egy 56 nm-es ház,  egy közös kazánnal, és fűtési kőrrel

A termosztát a nagy házban van, (kazán lakótéren kívül, kazánházban, közel a másik házhoz)és amikor az bekapcsol, akkor fűti mind két házat, sokszor teljesen feleslegesen ( kis ház)

Abba maradtunk , hogy szétválasztjuk a két fűtési kőrre, két termosztáttal  !

A víz szereléssel nincs is gondom, a két termosztáttal már igen L(

Arra gondoltunk, hogy mind két kőrbe beépítünk, egy elektromos szelepet, és

amikor bekapcsol a termosztát, az nyitja a szelepet, majd termosztát zárásánál lezárja azt.

Ez mind két kőrnél így gondoljuk, hogy működne , két darab tágulásira is gondoltunk.

De mi van akkor, ha egyszerre nyit mind két termosztát ??

Minden véleményre nyitott  vagyok J)

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (69119)
gombagyár 2013. okt. 22. Creative Commons License 69141

Köszönöm a rávezetést!

Megcsiszoltam+"forrasztóvíz" és sikerült!

Mégegyszer köszönöm!

gombagyár 2013. okt. 22. Creative Commons License 69140

Csak bekentem "forrasztóvízzel,meg nem csiszoltam.

Törölt nick 2013. okt. 22. Creative Commons License 69139

Mindkét felületet megpucoltad (megcsiszoltad)?

Használtál folyasztószert?

Nem volt vizes?

Előzmény: gombagyár (69138)
gombagyár 2013. okt. 22. Creative Commons License 69138

Üdvözletem!

 

Bocs ha off vagyok-de nem olvastam végig az eddigi hozzászólásokat.

Nem vagyok képzett szerelő.

Réz csővel akdt egy kis gondom. Nem sikerül a forrasztás- egyszerűen nem fut körbe a forrasztó ón-Kérlek segísetek mi lehet a gond?

Köszönöm előre is!

Törölt nick 2013. okt. 22. Creative Commons License 69137

Előfordulhat hogy rosszul gondoltam. Köszönöm a pontosítást (helyreigazítást).

Előzmény: smith (69120)
G.b.Reload 2013. okt. 22. Creative Commons License 69136

Manapság is lehet kapni RBC- t. Eladni max alkatrésznek...

Előzmény: zezoka3b (69135)
zezoka3b 2013. okt. 22. Creative Commons License 69135

Köszi! Neked is G.b.Reload! Akkor ezek szerint nem mai darab? Esetleg eladni használatan? Új ára 139k jelenleg, max nem veszik! :)

 

Most anyóséknál fogunk lakni, jövő nyáron tervezzük a beköltözést, addig gyatyába kell rázni a házat.

Előzmény: halaloszto (69134)
halaloszto 2013. okt. 22. Creative Commons License 69134

igy van. viszont keszenletben tartani egy koteg penzt meg par olajradiatort. mert ha februarban leheli ki a lelket, akkor nagy a szopacs. megjavitani alsohangon 50 rugo, az uj kazant megterveztetni, engedelyeztetni, felszereltetni meg 2-3 honap.

 

Vajk

Előzmény: G.b.Reload (69133)
G.b.Reload 2013. okt. 22. Creative Commons License 69133

Gazdaságilag racionálisabb megvárni míg kileheli a lelkét

Előzmény: zezoka3b (69131)
G.b.Reload 2013. okt. 22. Creative Commons License 69132

Üdv.

 

Nekem is ilyen kzánom van, csak zárt, 9méternyi termotechnic radiátorral, és ma reggel 30perc alatt érte el a 22,7 fokot 22,3 ról.(termosz 22,5re van állítva), 40 fokos vízzel. Méretezni kell(túl), és akkor mehet alacsony hőfokkal

Előzmény: zezoka3b (69130)
zezoka3b 2013. okt. 22. Creative Commons License 69131

Ja, és még valami: Házban jelenleg egy Radiant RBC24 kombi nyílt égésterű kazán van.  Mennyire elavult az (technikailag, fogyasztásilag, biztonságilag)? Nekem egy zárt égésterű, kondenzációs, lángmodulálós jobban tetszene, de ha azt mondjátok ,h annyira nem szar, akkor egy-két évig lehet megtartnám.

 

Köszi!

Előzmény: zezoka3b (69130)
zezoka3b 2013. okt. 21. Creative Commons License 69130

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, meggyőztetek! Akkor marad asszem a radiátor (de valami alacsony hőfokú)... 

Előzmény: halaloszto (69124)
halaloszto 2013. okt. 21. Creative Commons License 69129

igazibol akarbarhova is rakhatod, ahol eler hozza a futes csove egyszeruen.

 

Vajk

Előzmény: Chesky (69128)
Chesky 2013. okt. 21. Creative Commons License 69128

Konyhában van a kazán, közvetlenül mellette nincs hely, és elég csúnyán festene egy tartály a helyiségben valahol :-/

Előzmény: C20NE (69126)
Schmidi 2013. okt. 21. Creative Commons License 69127

Sziasztok,

 

Nectra Top 2.18 CF típusú készülékkel kapcsolatban kérnék segítséget.

 

A jelenség: a fűtés önállóan szépen működik, a melegvíz önállóan szépen működik, azonban ha olyankor nyitom ki a (melegvíz) csapot, amikor megy a fűtés is (keringető szivattyú üzemel), akkor kinyit a szemből nézve jobb alsó sarkában levő szelep (túlnyomás szelep?) és elkezdi elárasztani a helyiséget. Ebben a pillanatban a keringető szivattyú azonnal lekapcsol és kb. fél perc alatt szépen visszazár a szelep is.

 

Az előlapon levő műszer szerint a nyomás valamivel 1 bar felett van, a beállított vízhőfok kb. 60 fok.

 

Az elmúlt két szezonban ugyanilyen értékekkel használtam a rendszert probléma nélkül, most az első beindításkor ez a meglepetés fogadott. Valami beállítási, karbantartási feladatom lenne vele, vagy ez hibajelenség, amihez szakember kell?

 

Használati útmutatóm nincs hozzá, így kérlek részletes leírással segítsetek, ha egyedül is tudnám orvosolni a problémát.

Ha valaki tudna útmutatót küldeni, vagy linket adni, azért is hálás lennék.

 

A segítséget előre is köszönöm!

üdv.

Schmidi

C20NE 2013. okt. 21. Creative Commons License 69126

Nincs hely mellette? Miért nem teszel mellé egyet és hagyod a fenébe ami benne van?

Előzmény: Chesky (69125)
Chesky 2013. okt. 21. Creative Commons License 69125

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy Saunier Duval Renova Star kazánnal kapcsolatban! Döglik a tágulási tartály.
2005-ös kazánról van szó, 5 literes gyári kerek tartállyal. Rendre elengedi a nyomást, újra kell pumpálgatni.

Nem akarnék 38 ezret adni egy szintén gyári, de megnövelt űrtartalmú, 7 literes (téglalap alakú) tartályért.
Nincs infója véletlenül valakinek, hogy vajon a 2008-as évjáratú kazánba is ugyanazokat a viszonylag kicsi,
5 literes kerek tágulási tartályokat építették-e be, vagy már a nagyobbat?

Továbbá aki már cserélt vagy szerelt ilyen kazánt esetleg tudhatja, hogy legfeljebb milyen vastagságú tartály
fér be a kazán mögé a gyári helyett, ami így kiváltható lenne nem gyárival. Köszönöm!

halaloszto 2013. okt. 21. Creative Commons License 69124

Ha nekem nem hinnel:

 

http://www.zonatherm.hu/szalagradiator_muszaki_adatok.html

 

Ez egy komplett radiator, a kisebbik 13.5cm magas, ami azert nem keves. Es ez tud 230W-ot meterenkent 85 fokos vizzel!!! 55 fokos vizzel 93W per meter, ennel hidegebb vizre meg meg sem adnak adatot. 

 

Tehat 55 fokos vizzel a minta 16m2-es szobaba be tudsz tenni belole 1400W teljesitmenyt, ami kb eppen eleg, ha a haz rendesen szigetelt, nincs a szobanak extrem meretu ablaka, max ket fala kulso fal, es nem pakolod tele a falat szorosan butorokkal. (szekreny mogott lehet rest hagyni, de falraszerelt polc mogott pl nem.

 

Az arakat meg majd megnezed magadnak, szep szamok repkednek. Ha 93W/meter alapon be akarsz epiteni 10kW futoteljesitmenyt, az ugye 107meter ebbol a cuccbol.

 

Vajk

Előzmény: zezoka3b (69121)
Gyurco78 2013. okt. 21. Creative Commons License 69123

Ez nem csak arra jó, hogy a radiátorhoz esztétikusan lehessen a csövet falon kívül vezetni?

Előzmény: zezoka3b (69121)
halaloszto 2013. okt. 21. Creative Commons License 69122

Nem vagyok nagyon benne a temaban, de nekem gyanus hogy ez nem mukodik alacsony hofoku vizzel. 

 

Egy 4x4m szoba 16m2 es 16m a kerulete, ha az ajtokat nem vonom le. Ha 16m2-en eleg a padlofutes 40 fokos vizzel, akkor kizart hogy a hatod ekkora feluletu szegely eleg legyen 40 fokos vizzel.

 

Vajk

Előzmény: zezoka3b (69121)
zezoka3b 2013. okt. 21. Creative Commons License 69121

Sziasztok! Mi a véleményetek a szegélyfűtésről manapság? 2005ös, 2007es hsz-eket láttam, de azóta már csak fejlődött ez is, nem?

 

Melyik jobb? Mi számít márkásnak? Melyik jó márka, melyik pénztárcabarát, kiket ajánlotok? Fő fűtési forma lenne, és alacsony hőfokú vízzel lenne használva.

 

Két fajtát látok alapvetően: lemezes lamellás, alul-felül nyitott, vagy pedig a másik, mikor csak egy alu lapra a két csö fel van integrálva, és full zárt, nincs alul felül lyuk. Nekem ez utóbbi azért szimpibb, mert ha a porcicák megtelepednek a lamellákon, akkor romlik a hatásfok, ezen meg ugye nincs olyan:

 

Ti hogy látjátok?

 

Először padló és plafon (közös helyiségek) és fal+plafonfűtés (szobák - padlószőnyeget akarunk, ezért padlófűtés off) volt betervezve levegő-víz hőszivattyúval, hogy télen fűteni, nyáron hűteni is tudjak a rendszerrel (fal és plafon a hűtés miatt, h a padló ne legyen nyáron hűtve). CSak sjana be kell látnom, hogy nem az én pénztárcámhoz lett méretezve.

 

Plafont mindenképp be kell gipszkartonozni (sk fogom megcsinálni), és a fél házat (ikerház lesz összenyitva, összesen 128m2) mindenképp kell betonozni, de a meglevő beton alatt sincs szerintem szigetelés. Amúgy a házon (38as km tégla) ablakcsere és szigetelés (10-12cm grafit) lesz majd később, meg persze a padlás is le lesz szigetelve.  Egy hét múlva lesz kulcsátadás.

 

Előre is köszönöm az infókat!

smith 2013. okt. 21. Creative Commons License 69120

Csak az egyszerű logika szerint vagy a régi helyére (ha nem fér be fizikailag akkor a házon kívülre), vagy a meglévővel párhozamosan.

Sorba (a meglévő "mögé") semmiképp, hisz az új őrülten nyomna, a régi pedig veszettül dolgozna ennek csökkentésén...

 

Már miért csökkentené? Nem szembe köti be.

A szivattyúk tömegáram/emelőmagasság karakterisztikája erős egyszerűsítesben egy fordított arányosság. Változatlan rendszerellenállás mellett a régi szivattyúra kisebb emelőmagasság létrehozása hárul, így képes lesz a nagyobb által létrehaozott emelt tömegáramhoz igazodni.

Mellesleg ha párhuzamosan kötöd a nagyobb emelőmagasságút a kisebbel, akkor abba fog megőrülni a másik, hogy a kimenetén ott a nagyobb által előállított nagy nyomás.

Ld. eltérő feszültségű áramforrások párhuzamos kapcsolásakor fellépő kiegyenlítőáram...

 

Előzmény: Törölt nick (69119)
Törölt nick 2013. okt. 20. Creative Commons License 69119

Csak az egyszerű logika szerint vagy a régi helyére (ha nem fér be fizikailag akkor a házon kívülre), vagy a meglévővel párhozamosan.

Sorba (a meglévő "mögé") semmiképp, hisz az új őrülten nyomna, a régi pedig veszettül dolgozna ennek csökkentésén...

 

Bár nyilván az lenne a legszerencsésebb ha befér az új nagyobb teljesítményű.

Előzmény: Laudat (69113)
G.b.Reload 2013. okt. 20. Creative Commons License 69118

Akkor jól jártam a szelepcserével, kár hogy egy évet vártam vele :/

Előzmény: G.b.Reload (69117)
G.b.Reload 2013. okt. 20. Creative Commons License 69117

na, helyre tettem a nickem.

4,3? hmm az nem rossz. :)

Előzmény: joevagyok68 (69114)
joevagyok68 2013. okt. 20. Creative Commons License 69116

"Sajnos nincs kellő hely, nagyobb keringető szivattyúra."

Ezt nem értem..

Nem "fizikailag " kell nagyobb legyen a szivattyú !

Hanem teljesítményre/emelőmagasságra...Ami meg nagyobb az lehet ugyan akkora méretű mint a mostani..

 

"Oldalirányú terjeszkedés ."

De ez honnan lett "kivéve" ?

Nemlehet, hogy  az 1ik radiátorhoz menő "vékonyabb" csőből és nem a "gerincből" ?

Előzmény: Laudat (69113)
joevagyok68 2013. okt. 20. Creative Commons License 69115

Az meg 7,9 kw-nak felel meg..kb.

:-)

Előzmény: Galgabacsi (69106)
joevagyok68 2013. okt. 20. Creative Commons License 69114

"6.5kw minimumteljesítményű"

"7.5 liter/percel"

"NÓÓÓRMÁÁLIS??? :)"

 

Annyira nem...mert a 7,5 liter /perc az 4,3 kW-nak felel meg..kb.

Előzmény: Galgabacsi (69102)
Laudat 2013. okt. 20. Creative Commons License 69113

Sajnos nincs kellő hely, nagyobb keringető szivattyúra.

Oldalirányú terjeszkedés .

A gázszerelő beállította, kazánhoz közeli radiátorokat visszavette, de igy is kevés, az utolsó radiátorba jutó meleg víz !

Csak az a gondom, hogy hová építsem be , másik keringetőt , előre menő, vagy a visszatérőbe ?

Úgy gondoltam, hogy ha bekapcsolom, a termosztátot, akkor kap áramot a "plusz" keringető is , paraszt logikám szerint, meglévő keringető mögé

kellene beépíteni !

 

Köszi a válaszokat :-))

Előzmény: joevagyok68 (69086)
Rönótália 2013. okt. 20. Creative Commons License 69112

Az lesz, de csak 10 után érek haza melóból :S majd informálok :)

Előzmény: Galgabacsi (69111)
Galgabacsi 2013. okt. 20. Creative Commons License 69111

Nézd meg, stopperrel mérd le

Előzmény: Rönótália (69110)
Rönótália 2013. okt. 20. Creative Commons License 69110

Akkor örülök az örömötöknek, most nagyon kiváncsivá tettetek, hogy a quadriga t2esem mit fogyaszt. Ha hazamentem le is csekkolom bár én kandallóval fűtök mellette és csak rásegítésnek használom tehát fix 19 fokra van állítva a termosztát, hogy ha kialszik a tűz éjjel vagy távollétben akkor 19 alá ne engedje. De akkor is most nagyon kiváncsi lettem nekem elképesztőnek tűnt 7.5 liter fogyás percenként :D

Galgabacsi 2013. okt. 20. Creative Commons License 69109

Végülis elégedett vagyok. Az előremenő 40fokot szépen tartja. Az érdekes az, hogy ennek a kazánnak nem szabadna ilyen keveset fogyasztania.

Előzmény: KegMayer (69108)
KegMayer 2013. okt. 20. Creative Commons License 69108

Látod, milyen érdekes.... én 1-ből a megelégedettséget éreztem ki írásodból! Végül is miért lenne rosszabb, ha rendbe lett téve?

Látod, van mindenre magyarázat:)

Előzmény: Galgabacsi (69106)
Rönótália 2013. okt. 20. Creative Commons License 69107

Szóval ha az még több volt akkor igazából ez javulás de én sokkal kevesebbnek gondoltam az ilyen fogyások mértékét -ismétlem hozzánemértő vagyok!- csak a kérdésedből itélve azt gondoltam, hogy soknak tartod a 7.5-öt

Előzmény: Galgabacsi (69106)
Galgabacsi 2013. okt. 20. Creative Commons License 69106

14liter

 

Előzmény: Rönótália (69105)
Rönótália 2013. okt. 20. Creative Commons License 69105

Az alkatrész csere előtt mennyi volt?

Előzmény: Galgabacsi (69104)
Galgabacsi 2013. okt. 20. Creative Commons License 69104

 A kb 40 perces fűtési ciklusból 10 percet nagyobb fogyasztással megy, amikor elérte a beállított előremenőt, utána fogyaszt 7.5 liter/percet, onnantól kezdve ennyi.

 

Előzmény: Rönótália (69103)
Rönótália 2013. okt. 20. Creative Commons License 69103

Szia

Hozzánemértőként is soknak gondolom, mivel 1perc 7.5 liter 100 perc 750 liter tehát két óránként nem tartom reálisnak a kb 1 köbméteres gázfogyást persze ha ez a 7.5 liter/perc tartós és nem pillanatnyi. 

Előzmény: Galgabacsi (69102)
Galgabacsi 2013. okt. 20. Creative Commons License 69102

ÜDV!

 

Múlt héten kicserélték a 6.5kw minimumteljesítményű radiant kazánomon a gázszelepet (tele volt eps -sel). Ma reggel , amikor már elérte a beállított előremenőt, ránéztem a gázórára, ami 7.5 liter/percel ment. 

 

NÓÓÓRMÁÁLIS??? :)

 

Rönótália 2013. okt. 20. Creative Commons License 69101

Tegnap este hazamentem, összeraktam a szétszedett kábeleket, visszaüzemeltem a fűtést.

Már a termosztát szétszedése következett volna mikor azt véltem felfedezni, hogy hibátlanul működik és akkor fűt csak amikor kell neki. Szóval most hosszútávú próba következik. Köszönöm a segítséget!

NLaslo 2013. okt. 19. Creative Commons License 69100

Sziasztok!

 

Tudja valaki hol javítanak rádiófrekvenciás termosztátokat. Egy Siemens rev23.03RF-ról van szó.

A hőmérsékletet mutatja rosszul. Hol a helyes értéket mutatja hol meg 2 fokkal többet kb 2 percenként váltogatva.

Reseteltem már párszor de hiába.

KegMayer 2013. okt. 19. Creative Commons License 69099

KegMayer 2013. okt. 19. Creative Commons License 69098

Na ja. Előltöltős! :)

Előzmény: joevagyok68 (69097)
joevagyok68 2013. okt. 19. Creative Commons License 69097

Látszik az, ha a forgódobban a beugró múanyag bizbaszon lévő kis bütyköt benyomod és eltolod valamelyik irányba, akkor kivehető ...

És akkor láthatod felülről is...

 

Most jut eszembe, hogy mivel a mienk felültöltős, azt feltételeztem, hogy a tietek is az... :-)

Milyen is a tietek?

Előzmény: KegMayer (69096)
KegMayer 2013. okt. 19. Creative Commons License 69096

Kösz, ettől félek...:) 

Bár a teteje könnyen leszedhető és innen szinte minden elérhető, csak a fűtőszál nem látszik sajnos.

Előzmény: joevagyok68 (69095)
joevagyok68 2013. okt. 19. Creative Commons License 69095

A mienket 1x szedtem szét...pár éve A mieng whirl....polar...

A burkolatot le kell hozzá szedned..szerintem. Először a hátulját, majd az oldalát (jobb-bal-eleje egybe van )

És oldalról van bégyugva..a "mosótérbe"..

Szemből nézve talán jobb oldalon...

Előzmény: KegMayer (69094)
KegMayer 2013. okt. 19. Creative Commons License 69094

Urak! Tudja valaki, hogy Whirlpool mosógépben hogyan lehet fűtőszálat cserélni? Hátulról nem, talán alulról? Csak, hogy ne szedjem szét feleslegesen.

Köszönöm előre is!

morgen66 2013. okt. 19. Creative Commons License 69093

16 os ötrétegűt szoktak mostanság rakni,kicsit drágább mint az eredeti padlófűtéscső,de sokkal könnyebb vele dolgozni.

Előzmény: beeex (69085)
qwer1234 2013. okt. 19. Creative Commons License 69092

----------------------

 

2009.02.02. - "Persze megírom, ha rájöttem mi a hiba.

Már összeszedtem a műszereket az esti méréshez. (toroid trafó - az ingadozó hálózati feszültség szimulálásához, oscilloszkóp, multiméter)"

 

----------------------

 

Akkor elfelejtettem leírni a megoldást, ezért, hogy nyoma legyen a megoldásnak is:

 

Saunier Duval - Renova mini C12

 

hiba leírása:

- A készülék begyújt (HMV melegvíz felfűtése vagy fűtésigény)

- 4-5 másodperc után kikapcsol a gázégő

- 2 másodperc szünet

- Az egész folyamat kezdődik elölről.

 

Hibaüzenet nincs ! Ha kikapcsolom (áramtalanítom) pár percre, akkor utána jó. A jelenség ritkán van, nem tudom reprodukálni.

 

A hiba megoldása:

A gázszelep vezérlő és gyújtó elektronikában ( 537 ABC ) a nagy sárga fólia kondenzátor volt hibás. (talán kapacitásvesztes ha jól emlékszem. Gondolom a dielektrikum "romlott meg") Ezt a kondenzátort kell cserélni egy ugyanolyan értékű kondenzátorra. (feszültség, kapacitás stimmeljen és legyen fóliakondi!)

 

----------------------

 

Előzmény: qwer1234 (35685)
Rönótália 2013. okt. 19. Creative Commons License 69091

Ez jó ezt mindenképp kipróbálom. Viszont az említett gázszerelő, kikötötte a fűtés részét h ne kapcsoljon be mert megkértem rá, hogy gondtalanul használhasusk a melegvizet. De nem akarok kiszállási dijat fizetni azért, hogy visszakösse, szóval neki leselkedek majd én. Nem volt bonyolult, kitekert 4 csavart, szédszedte, kibuktatta az elejét és kicsavart egy két eres kábelt a kibuktatott elemről, majd közölte, hogy ki van kötve és összerakta. Amint visszacsinálom a művét tesztelem is és közlöm az eredményeket.

Sajnálom, hogy egy gázszerelő nem ezzel az eljárással inditott, hanem a hatalmas összegek szavalásával... :S

Előzmény: joevagyok68 (69090)
joevagyok68 2013. okt. 19. Creative Commons License 69090

Nem tudom ennél a kazánnál hány volt "megy" a termosztátra..

De mi lenne ha kazán kikapcsol/kihúz, termosztát megbont és kikötöd a vezetéket...persze leszigeteled a végeit mielőtt visszakapcsolod a kazánt..

És megnézni , hogy úgy is csinálja-e...

Így kiderülhet esetleg, hogy a teremosztát okozza-é...

 

Előzmény: Rönótália (69089)
Rönótália 2013. okt. 19. Creative Commons License 69089

Igen ezt csinálja és nem csak melegvíz használat után, hanem bármikor amikor bekapcsolom.

Előzmény: joevagyok68 (69087)
Rönótália 2013. okt. 19. Creative Commons License 69088

Nekünk is ilyen problémánk volt, gázszerelő érkezett szakszerűen kitakaritotta a rendszert és hibátlan lett, akkor gyújtott amikor kellett és elsőre sikerült neki. Ezt emlitettem már a korábbi hozzászólásomban is, hogy probléma volt vele, hát ugyanilyen mint nálad. Az azóta keletkezett problémámban még sajnos nem tudok egyről a kettőre jutni, várom az itteni véleményeket is. (Aktuális probléma: néhány hozzászólással lentebb ki van fejtve)

 

 

Laudat, szerintem azt az egy keringtetőt kell nagyobb kapacitásúra cserélni, szüleim házában is hasonló dologra megoldás volt.

Előzmény: Andris8888 (69080)
joevagyok68 2013. okt. 19. Creative Commons License 69087

"Erre a kazán az elkövetkezendő két percen belül visszagyullad és nekiáll fűteni amit abba sem hagy."

minden melegvíz vétel után csinálja ezt ?

 

Előzmény: Rönótália (69084)
joevagyok68 2013. okt. 19. Creative Commons License 69086

Radiátorok visszatérőjén van torló ?

Mert akkor a kazánhoz közelebb lévőkön kéne zárni...

 

A bővítés miként valósult meg ?

Emeletre ment fel a "strang", vagy valahonnan le lett ágaztatva ?

Esetleg rajz róla és lehet egyből kiderül, hogy rossz..  :-)

 

Amúgy ki csinálta és az mit mond róla ?

Előzmény: Laudat (69083)
beeex 2013. okt. 19. Creative Commons License 69085

Üdvözlet, lenne egy kérdésem: padlófűtést fektetünk 1 hónap múlva, és kérdezném, van különbság a csövek között amit leraknak? Mi alapján kell választani? Régebben olvastam, hogy vannak fajták, amik pár év után szivárogni kezd mert gyorsan öregszik.

Rönótália 2013. okt. 19. Creative Commons License 69084

Sziasztok!

 

Tanácsra, tippre lenne szükségem.

Quadriga T2-es kazánunk van. Nem működött tökéletesen de kitisztitották és precizen dolgozik azóta. Viszont valami lelte két nappal ezelőtt és nem tudjuk kitalálni, hogy minek lehet baja.

 

 

A jelenség a következő:

Kandallóban befűtünk jó melegre, a termosztát 19 fokon áll és a szobában 24 fok van. (esélye sincs, hogy a hideg miatt kapcsol be)

Melegvíz használat után elzárom a vizet, az átfolyó víz melegítése megszűnik, a láng kialszik. Erre a kazán az elkövetkezendő két percen belül visszagyullad és nekiáll fűteni amit abba sem hagy. Ha kikapcsolom akkor persze abba hagyja, de ha visszanyomom egyből neki áll dolgozni.

 

Mi lehet a hibás alkatrész?

A szobatermosztát öregecske már de kijött egy gázszerelő, babrálta kicsit, azt mondta annak nincs baja. Kiiktatta a kazánban a fűtés opciót igy most melegvízzel szolgál csak. Állítása szerint komoly meghibásodása lehet a szerkezetnek  és hatalmas összegeket mondott amibe ezek az alkatrészek kerülnek, a panelt emlegette (jóformán egy uj kazán árának a fele összegeket mondott).

Egy munkatársam ugyanilyen jelenségről számolt be és egy termosztát csere volt a megoldás. (Lehet, hogy a gázszerelő félrevezetett?!)

Elsősorban a melegvíz miatt használjuk, ezen kívül annyi feladatot látott el, hogy 19 fok alá nem engedte csökkeni a ház hőmérsékletét távollétünkben amikoris nem tudtuk táplálni a tüzet. 

 

Előre is köszönöm szépen, ha valaki tud segíteni vagy bármilyen tippet adni. 

Laudat 2013. okt. 19. Creative Commons License 69083

Sziasztok.

Bővült a házunk lakótere, ezáltal több radiátor lett felszerelve.

Saunier Duval 30 KLZ kazánom van, és azt veszem észre, hogy az utolsó radiátor , már nem melegszik :-((

Hiába légtelenítem, azt olvastam, lehet , hogy a keringető szivattyú , már kevés hozzá.

Kérdés, hogy ha beépíttetnék még egy szivattyút, az segítene ?, és hová , az előre menőbe, vagy a visszatérőbe, ahol az eredeti keringető "dolgozik"

PDTimi 2013. okt. 19. Creative Commons License 69082
PDTimi 2013. okt. 19. Creative Commons License 69081

Sziasztok! Van egy régi Fég vízmelegítőnk, még a 80-as évekből. Lecserélésére nincs lehetőségünk, ezért igyekszünk rendszeresen karbantartani. Leggyakrabban az a hibája, hogy bár begyullad, melegvizet nem ad. Az utóbbi időben, kéthetente kell bele membránt venni. Maga a gumírozott rész nem szakad át, de az előtte lévő műanyag korong morzsalékosra törik. Valaki hozzáértő személy megtudná mondani miért csinálja ezt?  Az egyik a ma vásárolt membrán, a másikat két héttel ezelőtt szereltük be. 

A választ előre is köszönöm!

Andris8888 2013. okt. 18. Creative Commons License 69080

Sziasztok!

 

Van egy Immergas Nike Mini 24kW cirkónk, amivel meleg vizet állítunk elő és fűtünk is. Újabban olyan probléma lépett fel a készülékkel (6-8 éves kb., 1-2 évente takarítva), hogy a melegvíz megnyitásakor 8-10-szer próbálkozik begyújtani a lángot, kattog, olyan, mintha megnyitná a gázt, aztán kattanva leállítja. Aztán egy másodperccel később megint megpróbál begyújtani, ismét siekrtelenül, és ezt ismételgeti a 8-10. alkalomig, amikor végre sikerül neki, sokszor nem is sikerül. Sokszor egy perc is eltelik, mire belobban és akkor onnantól kezdve jön rendesen a melegvíz.

 

Arra gyanakodtam, hogy a szikraköze nem jó vagy az elektródák rosszul vannak beállítva, ezért leszedtem az elejét és az elektródákat megreszelgettem, hogy fényesebbek legyenek - feltételezve, hogy ettől jobb lesz a helyzet. Nem lett jobb sajnos.

 

Van más tippetek, mi okozhatja ezt a bosszantó hibát?

 

Még egy hozzáfűznivalóm van még a hibajelenséghez: Ha a termosztátot felcsavarva bekapcsolom a fűtést, akkor gond nélkül belobban; így megnyitva a melegvizet, már működik rendesen. Csak utána persze oda kell figyelni, hogy pl. a fürdés után a fűtést is letekerjem... Szóval nem az igazi megoldás, de hátha segít a hibefelderítésben :)

 

András

morgen66 2013. okt. 17. Creative Commons License 69079

Szedd le a perlátort a csaptelepről és úgy nézd meg hogy folyik a melegvíz.

 

Maximumon én nem üzemeltetném a boylert , és a vízkövet érdemes 5 évente kiszedni belőle.

Előzmény: vascso2 (69072)
morgen66 2013. okt. 17. Creative Commons License 69078

Hívj egy gáztervezőt vagy érdeklődj a gázszolgáltatódnál.

 

Vagy GMBSZ-t olvasd át.

 

 A parapet 15 méteres körzetbe semmi nem lehet,ha jól tudom.

Előzmény: fetya1 (69066)
5738g 2013. okt. 17. Creative Commons License 69077

A nyomásingadozás a kiegyenlítő tartály miatt lehet. Vagy lyukas a tartályban a membrán, vagy elszökött belöle a levegő. A szelepről le kell tekerni a sapkát, a tűszelepet picit nyomd be,  ha víz jön belőle lyukas, ha levegő , be kell állítani kb. 1 barra. (a rendszer nyomását előtte le kell engedni)

Előzmény: deVito Carlos (69068)
halaloszto 2013. okt. 17. Creative Commons License 69076

Bizz a gyartoban. Pont akkora hocserelot tett bele az egohoz, ami annyira huti le az egestermeket, hogy az meg eleg meleg legyen ahhoz hogy kimenjen a kemenyen.

 

A kemeny ugyanis hovel mukodik, a meleg gazok felfele szallnak. Ha tulhutod, nem megy ki.

 

--

 

A kazan ha minden kb ok, es nem szazeves, akkor ugy 80% hatasfoku. Tehat a ho 80%-a elmegy a vizbe most is. Az 20% meg megy ki. Valami kell a kemenynek, max 5%-ot vehetsz ki meg, az meg nem biztos hogy megeri a kuzdest.

 

Vajk

Előzmény: femiki (69075)
femiki 2013. okt. 17. Creative Commons License 69075

Üdv mindenkinek!

A hozzáértők véleményét szeretném kikérni az alábbiról:

Van egy fali kombi cirkó kazánom, valamint van egy 2-hőcserélős pufferom. Azon gondolkodtam, hogy ha tennék a kazánba egy plusz hőcserélőt a benne lévő fölé, (pont még egy beférne) és ezt rákötném a pufi felső hőcserélőjére, a használati melegviz előállitása céljára. Tehát a cirkó felesleges energiáját használnám fel, ami úgy is kimenne a kéménybe, és ezt csak ilyenkor a fűtési időszak alatt hasznositanám.

Tehát a lényeg, hogy a kazán ettől a plusz hőcserélőtől nem változik meg működéstanilag? Nem lesz problémája tőle?

Köszönöm a tanácsokat!

5738g 2013. okt. 17. Creative Commons License 69074

A csaptelep "vízdúsítóját" tisztítsd ki első kőrben. Ez úgy néz ki mint egy szűrő, könnyen letekerhető, ki kell mosni, vagy savazni.

Előzmény: vascso2 (69072)
Zöldár 2013. okt. 17. Creative Commons License 69073

 Hát ha nem  is  évente , de úgy 3 -5 évente ajánlatos vízkőmentesíteni a bojlereket. ( igaz én is 6 éve végeztettem utóljára ).

Na most az , hogy gyengén folyik,  vagy hogy kevés a melegvíz az két különálló fogalom. Ha kevés az azt jelenti , hogy a hasznos térfogatot elfoglalja a vízkő.

Ha meg gyengén folyik,  akkor valamelyik elzáró félig zárva van, vagy lerakódás van valahol.

Meg kell nézetni !!

 

 

 most látom : ,"de csak a kadnal."

 

 

 a csaptelep lehet a ludas.

 ha kinyiffan a bojlered,  vegyél 120 literest és akkor nem kell a maximumon tartani- Gazdaságosabb.

 

Kevesebb a hőveszteség és kevesebb a vízkő képződés.

 

Sőt már most is lejebb veheted a hőfokot főleg ha vezérelt áramod van.

Előzmény: vascso2 (69072)
vascso2 2013. okt. 17. Creative Commons License 69072

Hello!

 

80 literes villanyboilerem van es az elmult evekben egyre gyengebben folyik a meleg viz,de csak a kadnal.

Akkor ez nem boiler problema?

Vizvezetek- vagy villanyszerelot hivjak?

Ot eve volt ket olyan ev,mikor allandoan maximumon vagy annak kozeleben tartottam a  meleg viz hofokot.

10 -15 eves ,Hajdu,es 10-15 eve volt vizkotelenites eloszor es  utoljara.

 

Kosz szepen.

 

v.

C20NE 2013. okt. 17. Creative Commons License 69071

Nincs meg a szükséges nyomás a tágulásiban és / vagy kicsi a tágulási a rendszerben lévő vízmennyiséghez. Attól, hogy a tágulási víztömör, még az előfeszítési nyomása, a szelep rajta vagy maga a gumimembrán lehet rossz.

Előzmény: deVito Carlos (69068)
joevagyok68 2013. okt. 17. Creative Commons License 69070

"állta a nyomsápróbát."

Ez mit jelent ?

Ki "követte" el ? Hogyan ?

Előzmény: deVito Carlos (69068)
zozomax 2013. okt. 17. Creative Commons License 69069

Köszi, így lett és jó lett.

Előzmény: morgen66 (69060)
deVito Carlos 2013. okt. 17. Creative Commons License 69068

Sziasztok!

 

Mitől lehet az, hogy a fűtéskörben értelmezhetetlenül tág határok között mozog a nyomás? Hidegen leesik 0.2bar-ra, míg melegen felmegy 2-re. Ezzel együtt a kazán megy -bár nem nagyon merem üzemeltetni, nehogy szétmenjen a szivattyú-. A kazán egy nyílt égésterű, átfolyós rendszerű, 24kw-os fali cirkó, benne van a tágilási tartály, nincs több a rendszerbe építve. A tágulásit nézték de elvileg jó, állta a nyomsápróbát. Viszont a radiátorok csak kb. félig melegek, alul hidegek. Automata légtelenítők vannak, de szerintem rossz helyen, mert emeletes a ház és alul vannak a kazán körül. Próbáltam légteleníteni a radiátorokat, de csak víz jön belőlük. Mi a fene lehet ez? Normál esetben 1bar volt hidegen, és 1,6 melegen a nyomás.

PetiCsokvaomány 2013. okt. 16. Creative Commons License 69067

Helló!

Ha az észrevételed előtt is ezen a nyomáson működött, akkor telljesen normális! A minmális nyomást a gázkazán belső nyomáskapcsolója szabaj meg, (ha van) a maximálist a biztonsági szelp. Ezeken a határokon belül a "lengés" a telljes tartományt kihasználhatja! Még egy feltétel a minmális nyomáshoz, ne kavitáljon a szivatyú! de szerintem ez egy bár nyomásnál, gázkazán nyomott fűtési rendszerénél nem valósul meg.

 

Üdv

Előzmény: Elementes (69062)
fetya1 2013. okt. 16. Creative Commons License 69066

ez komoly? tavaly óta változott  törvény? mert tavaly még lehetett csinálni, és át is vették. milyen teljesíthetetlen feltételek?

morgen66 2013. okt. 16. Creative Commons License 69065

Szigorú feltételei vannak,szinte lehetetlen teljesíteni.

Előzmény: fetya1 (69063)
joevagyok68 2013. okt. 16. Creative Commons License 69064

Milyen "rendszer" ? gázos, vegyeskazános ?

Mennyi víz van benne ?

Korábban mennyi volt a nyomás hidegen, melegen ?

Előzmény: Elementes (69062)
fetya1 2013. okt. 16. Creative Commons License 69063

parapetkivezetésű kazánt még lehet telepíteni? új szerelés lenne egy régi házban. Vannak vmilyen feltételek, vagy már csak kémény jöhet szóba?

Elementes 2013. okt. 16. Creative Commons License 69062

Sziasztok,

 

rendszernyomásnak mindíg 1,5 barnak kell lennie vagy az normális jelenség hogy ha a kazán nem üzemel akkor leesik 1 barra és ha megy a kazán akkor 2 barra? Hőmérsékletváltozás miatt van, vagy a tágulási nem jól működik?

klaca500 2013. okt. 15. Creative Commons License 69061

Igen, közben én is gondolkodtam rajta és rájöttem, hogy hülyeséget írtam, mert ha a církóból érkező fázisról adok a magának Q7-nek áramot attól még a külön 0-val nem megy vissza a církóhoz és így nem is záródhat az áramkör csak ha kapcsol a termosztát.

Előzmény: Dolmar__fan (69057)
morgen66 2013. okt. 15. Creative Commons License 69060

Teflon és gázszivárgás jelző spray.

 

De óvatosan a gáz nem játék.

Előzmény: zozomax (69042)
morgen66 2013. okt. 15. Creative Commons License 69059

Nemtom nekem nincs.

 

Te döntesz , esetleg próbálj meg még máshol is érdeklődni.

Előzmény: klaca500 (69037)
Dolmar__fan 2013. okt. 15. Creative Commons License 69058

Neked is:

COM---- közös pont

NO ---Normaly open--alapban nyitott

NC---Normaly close ---alpban zárt

Előzmény: Törölt nick (69055)
Dolmar__fan 2013. okt. 15. Creative Commons License 69057

A O vezetöt a vevő részre értettem, (mármint a Q7-nél)

Annak a működéséhez kell fázis és nulla.

Amit kapcsol (COM-NO) azon keresztül ment volna a fázis.

Előzmény: klaca500 (69054)
Tízenhármaska 2013. okt. 15. Creative Commons License 69056

Azért mert 30°C-os a vízed :-))

Előzmény: Törölt nick (69055)
Törölt nick 2013. okt. 15. Creative Commons License 69055

Urak! A csőtermosztátot bekötöm: Fázis 1-es pont.    Nulla ,szivattyú,termosztát 3-as pont            ,be akarom állítani 60-fokra,de ez az útálat már 30-nál bekapcsolja a szivattyút!!! Mit csesztem el? 

klaca500 2013. okt. 15. Creative Commons License 69054

De ha csak a 0-át viszem oda, akkor olyan lenne mint ha sorba kötöttem volna a církó szivattyúját és a termosztátot, a 0-án pedig záródok az áramkör, ergó állandóan menni fog a szivattyú! A termosztátban más a 230V-os saját áramkör és más a církótól kapott 230V-os áramkör. Ha a církó áramkörétől "lopom" e,l és kötöm át a termosztát saját áramkörébe akkor ha jól gondolom a szivattyú állandóan menni fog, függetlenül attol, hogy kapcsolási pozícióban van-e a termosztát. Legalább is, ha jól gondolkodom. De végül is mindegy, mert a frissen festett falakat se a 0 vezetékért, se a fázisért nem szeretném szétverni. Bár a vezetékes megoldásra esküszöm én is. Talán 1-2 év múlva megcsinálom, de addig marad a rádiós megoldás.

Előzmény: Dolmar__fan (69051)
ja nyugi 2013. okt. 15. Creative Commons License 69053

Hali!  

Hasonló gondnál, azt hallottam, hogy végy egy fazék vizet, rakj bele szódabikarbonát forral fel, és a forró oldatot havonta egyszer öntsdbele a lefolyóba.

Üdv:

Józsi

 

 

Előzmény: golfdva (69046)
Dolmar__fan 2013. okt. 15. Creative Commons License 69052

Sajnos a többi kérdésedhez nem tudok  hozzászólni, sem segíteni.

A csatorna az valószínű levegö van valahol valami szellőző, a napokban volt erről szó.

Előzmény: golfdva (69046)
Dolmar__fan 2013. okt. 15. Creative Commons License 69051

O csak egy van a házban.

Bárhonnan vihetsz oda.

Előzmény: klaca500 (69048)
Mariusi 2013. okt. 15. Creative Commons License 69050

" Mi erre a legjobb, szabályos megoldás?"

 az hogy főleg elsőnek gázszerelővel készíteted !

 Ettől függetlenül nem árt ismerni a felhasznált anyagokat és megoldásokat !!

 

A  csatlakozó csövek mindkét vége  hollandis - neked pechedre pont olyan van aminek az egyik vége nem ilyen. Azon a párezer forinton szerintem kár spórólni !

Előzmény: zozomax (69042)
klaca500 2013. okt. 15. Creative Commons License 69049

Nekem akkor csinál a mosogató ilyeneket, amikor kezdi a lerakódás eltömíteni. Elég hosszú a lefolyó csöve, és valahol egy picit kontrában lehet, ahol meg ál a szmötyi. 1-2 évente neki ál bugyborékoló hangot adni. Ha nem csinálok vele semmit akkor egy idő után egyik napról a másikra teljesen eldugul. Ilyenkor egy csőgörénynek kikiáltott slagot szoktam a tisztító nyíláson át beletolni, amin folyamatosan nyomatom a vizet. Ez nekem általában segíteni szokott!

Előzmény: golfdva (69046)
klaca500 2013. okt. 15. Creative Commons License 69048

Igen, erre már én is gondoltam, de akkor megint csak szét kellene verni a falat a 230V miatt. A mostani termosztáthoz csak a kazánból jön a 230V fázisa. A 0-ás vezetéket is kellene valahonnan oda vinni.

Előzmény: molcajete (69040)
Chuck Taylor 2013. okt. 15. Creative Commons License 69047

Köszönöm, végigmegyek ezeken. Remélem nem a panel adta meg magát.

Ettől a hibától eltekintve működik rendesen. Egyébként ha kiütöm a szervíz gombbal, akkor utána minden rendben, egy pár begyújtásig. Van amikor egy után adja megint a hibakódot, van amikor párszor megy, és aztán áll meg.

Előzmény: sjohn (69045)
golfdva 2013. okt. 15. Creative Commons License 69046

Ok.Vettem az adást és köszönöm!

 

Azért lenne még egy kérdésem, a központi lefolyó olyan hangokat ad ki magából mint amikor bugyborékolna de a víz normális gyorsasággal tűnik el,és csak a hangja olyan gurgulázós,nincs dugulás.Igaz,hoigy csatornarendszerbe vagyunk kötve ettől függetlenül heti rendszerességgel  használom a kis baktériumokat a különböző helyeken.Drága gyermekeim mellett ez nem is olyan rossz dolog mert néha nem ott köt ki a tökfőzelék ahová szántam:))

Nah' szóval ez a gurgula valami kóros elváltozás jele is lehet? 

 

pontosabban kettő;

Ilyenkor a fűtésszerelők maximális kapacitással dolgoznak gondolom nem lehet őket egy vegyestüzeléses kazán bekötésével zavarni?:))

Labancországból hoztam egy http://www.jofogas.hu/veszprem/Hoval_kazan_bojleres_olajegos_9450141.htm ilyen kazánt csak tip-top állapotban,ezt kellene majd bejátszani,esetleg egy önként jelentkező akinek megéri Hajdúnánáson szerelgetni.

 

köszönöm.

Előzmény: Dolmar__fan (69038)
sjohn 2013. okt. 15. Creative Commons License 69045

Először is nézd meg, hogy mit csinál, ha fordítva dugod be a villásdugót!

Ha nem javul, akkor próbáld meg megtisztítani a lángőrelektródát, ha ekkor sem, akkor repedt az elektróda, vagy meghalt a vezérlőpanel.

 

Előzmény: Chuck Taylor (69044)
Chuck Taylor 2013. okt. 15. Creative Commons License 69044

Köszönöm. Tudok ezzel házilag kezdeni valamit vagy szerelő kell hozzá mindenképpen?

Előzmény: sjohn (69043)
sjohn 2013. okt. 15. Creative Commons License 69043

Nincs lángőrzés.

Előzmény: Chuck Taylor (69041)
zozomax 2013. okt. 15. Creative Commons License 69042

Köszi. Hanem...? :-)


Az a helyzet, hogy van egy tűzhelyem, amelyikhez fél collos külső menettel érkezik a vas gázcső. Eddig flexi gumicsővel volt bekötve, de így 13 év után gondoltam kicserélem... Na őt szeretném bekötni ezúttal egy acél flexicsővel, de abból pont egy vadi új olyanom van, amelyiknek a fogadó vége éppen ugyanolyan félcollos külső menet, mint amihez kötni kéne. Manapság már 5 ezer körül van egy ilyen másfél méteresre húzható cső, így szeretném ezt a meglévőt elhasználni inkább, mint hogy másikat vegyek.


Szóval, bár gáz esetén jobban szeretnék lapostömítéses megoldást látni, de ez esetben valószínűleg csak karmanytúval tudom összekötni a kettőt.
Mi erre a legjobb, szabályos megoldás? Neofermit+kóc...? Teflon....? vagy vegyek valami Loctite pasztát...? ez lehet drágább mint egy pont odavaló fémcső, viszont nagy része megmarad... Első kettő van itthon, vízre használtam is már számtalanszor, tudom hogyan kell, de ez nem víz.... 

Előzmény: morgen66 (69035)
Chuck Taylor 2013. okt. 15. Creative Commons License 69041

Üdv,

Meg tudja valaki mondani, hogy egy Junkers Eurostar (ZWE 24-4 MFK) kazán esetében mit jelent az F7 hibakód? És ha igen, az is érdekelne, hogy mit lehet tenni ellene azon kívül, hogy kiütöm a szervíz gombbal.

Előre is köszönöm!

molcajete 2013. okt. 15. Creative Commons License 69040

A vevőrészt rakd a mostani termosztát helyére, addig a pontig vezetékezve van.

Előzmény: klaca500 (69037)
Dolmar__fan 2013. okt. 15. Creative Commons License 69039

Ha nem működik, hozd közelebb a vevőt.

Igaz akkor a vevőrész 240V részén vezetékezni kell.

Előzmény: klaca500 (69037)
Dolmar__fan 2013. okt. 15. Creative Commons License 69038

Évekig laktam maszek gyártású hidroforos víz rendszerrel ellátott házban.

Nem most volt.

Akkor még nem voltak gumibelsővel (ellen nyomással) működő rendszerek.(tartályok).

A 80-100 l tartályból min egy vödör víznek kellett kifolynia anélkül hogy a szivattyú újra kapcsolna.

Ha jó a rendszered (nem csöpög, nem szív falsot) akkor kb évente egyszer kell ezt eljátszani.

Előzmény: golfdva (69031)
klaca500 2013. okt. 15. Creative Commons License 69037

Én is a Computherm valamelyikére gondoltam.

Egyébként mennyire viszi át megbízhatóan a falakat egy rádiós termosztát jele?

Nálam 4 falon kellene átmennie, ami nem is valami vékonyak, kb. 12-13m-en belül. a szoba elől, míg a kazánház pont a lakás túlsó felén van. Azért kérdem, mert az ilyen rádiós kapucsengők nem igazán akartak működni. Vagy pl, a vonalas telefonomra is azt mondták, hogy nyugodtan még a szomszédba is átvihetem, aztán ha hátra viszem apám szobályába, akkor már szakadozik a jel.

Előzmény: morgen66 (69034)
morgen66 2013. okt. 14. Creative Commons License 69036

Van.

Igen.

Fog működni,csak be kell szabályozni.

Előbeállítású visszatérőről még nem hallottam.Visszatérőbe minden féleképp kell a torló,azzal tudsz szabályozni,

golyóscsappal nem.

Előzmény: szigma1 (69022)
morgen66 2013. okt. 14. Creative Commons License 69035

Nem.

Előzmény: zozomax (69029)
morgen66 2013. okt. 14. Creative Commons License 69034

Vegyél egy rádiós termosztátot , nem kell szétbombázni a falakat.

 

Computherm elég jó minőség,és van magyar szervize ha valamit nem tudnál beállítani telefonon is segítenek.

Előzmény: klaca500 (69020)
halaloszto 2013. okt. 14. Creative Commons License 69033

el kell donteni milyen kazan lesz, es annak a rajza alapjan kiallni.

 

Vajk

Előzmény: fetya1 (69032)
fetya1 2013. okt. 14. Creative Commons License 69032

lehet, h nagyon amatőr a kérdés, kéretik nem nevetni: hogyan készítsem elő a meleg, és hideg víz vezetékét egy kazánhoz, amiről még nem tudom, h milyen típusú lesz? Egy villanybojlernél egyszerű a helyzet, kb 10 cm-re kiáll egymás mellett a 2 cső, amelyek szereléskor még össze vannak kötve, így a nyomáspróba is megcsinálható, aztán ha felkerül a bojler, akkor van tovább alakítva a végleges méretre. Hogy mért kérdem ezt? Hétvégén kezdődik egy fürdőszobprojekt - bátyámnál, és be lenne csövezve minden, h mehessen a vakolás, csempézés, majd utána felkerülhessen egyszer egy kazán - kb 5 hónap múlva. Van ilyen univerzális dolog, gondolok olyanre, h pl. padlószinttől 100 cm, egymástól 10-vagy 15? Tudom, kevés az infó, radiátoros fűtés a terv, melegvízelőállítással + egyszer majd egy kazánház vegyeskályhával, gondolom oda is elő kellene készíteni vmi csövet.

golfdva 2013. okt. 14. Creative Commons License 69031

Láss csodát....az insrukcióid alapján újból műxik,ezer hála meg egy Gösser:))

 

 

 

A gumilabdás megoldás is érdekel csak az a bajom vele,hogy mostanában nem találni olyan lasztit ami nem enged le belátható időn belül/mint gyakorló szülő mondom/ ezért gondolkodom azon,hogy egy autógumi belső is megtenné?!Vagy ezt inkább hanyagoljam?

 

Köszönöm.

Előzmény: Dolmar__fan (69023)
Elementes 2013. okt. 14. Creative Commons License 69030

Tipp csöpögő vízre a kazánból: Tágulási tartály rossz és az engedi át a vizet. Lehet a kazán is ezért áll le.

Szerintem elég nehéz a leírtak alapján megállapítani, hogy mennyibe kerülne. Mindenképpen vizsgáltasd meg, max előtte kérdezd meg mennyi a kiszállás...

Előzmény: korcsillio (69026)
zozomax 2013. okt. 14. Creative Commons License 69029

Sziasztok,

 

Neofermit nevű szürke anyag önmagában alkalmas menetes gázkötés tömítésére? Mennyi idő múlva vehető használatba?

 

golfdva 2013. okt. 14. Creative Commons License 69028

Szép estét!

 

Köszönöm a jó tanácsokat,megyek és mindent megnézek.

 

Köszönöm.

Elementes 2013. okt. 14. Creative Commons License 69027

Sziasztok,

 

használ valaki Baxi novula platinum 24 kondi kazánt külső hőmérsékletérzékelővel?

 

Az a bajom, hogy nem tudom beállítani a külső hőm. érzékelőnél a környezeti hatás értékét.

Felhasználóibanle van írva, de nem tudom előhozni a menüben (750 programsor).

korcsillio 2013. okt. 14. Creative Commons License 69026

Üdv.Gázkazánnal foglalkozó emberke segítségét kérném.Adott egy kombi cirkó(Semia c/f 23e).Vízmelegítésnél megáll és a led pirosan villog,újraindítom 1percig jó aztán újra hibát jelez.Egy zuhanyzás kb.5 újraindítás.Fűtésnél eddig nem volt gond de most már ott is csinál olyat hogy elindul magától(pl. be van állítva a termosztát 18,5fokra de van a lakásban 22fok és mégis elkezd fűteni)felnegy a víznyomás 1,5 bar-ról 3bar-ra és elkezd csöpögni a víz a kazánból.Nagy baj lehet?Egy átlagos átvizsgálás kb. mennyibe kerül?

ja nyugi 2013. okt. 14. Creative Commons License 69025

Szerintem, rakj a bojlerbe egy gumilabdát. Amig ki nem lyukad, addig jó lehet.

Üdv:

Józsi

Előzmény: golfdva (69013)
Dolmar__fan 2013. okt. 14. Creative Commons License 69024

3/4-es egyenes (új) radiátor szelepem van egy pár db.

Előzmény: szigma1 (69022)
Dolmar__fan 2013. okt. 14. Creative Commons License 69023

Elfogyott a levegő a tartályból. (csak víz van).

Mivel a vizet nem tudod összenyomni (csak a levegőt).

Ezért van az hogy néhány liter víz leeresztésekor már kapcsol.

Engedd le a vizet a tartályból, töltsd fel újra.

Ha nincs visszacsapó építs be egyet a szivattyú szívó ágába (szivattyú felé nyitva).

Ezzel a szivattyú mindíg víz alatt marad könnyebben kapja fel a vizet.

Bár a lábszelep ugyanezt tesz, de oda beszorulhat homok, stb,ezért jobb a dupla megoldás.

Előzmény: golfdva (69013)
szigma1 2013. okt. 14. Creative Commons License 69022

Régi gravitációs öntöttvas radiátoros fűtési rendszerbe (3/4”-5/4” fő csőmérettel) termosztatikus szelep került elhelyezésre. A rendszerben voltak ¾”-os csatlakozású radiátorok és ½” csatlakozású radiátorok is, mely ugyanilyen méretű termosztatikus szelepre került kicserélésre, sajnos előbeállítás nélküli kivitelben. Most a ½” csatlakozású radiátoros helységekben nincs meg a kellő hőmérséklet, pedig ezek vannak legközelebb - vagy legalább is nem messzebb a másikakhoz képest - a kazánhoz. A kazán szivattyú fordulatszámának megemelése nem segít a helyzeten. Korábban minden radiátor teljesen nyitva volt, 2 db 1/2"-os kivételével (!).

Kérdéseim a következők lennének:

-          Van-e gyakorlati jelentősége az előremenő illetve visszatérő szelepen keresztül történő előbeállításnak esetemben? (Mivel az előremenő szelepek már megvannak, visszatérő még nincs, - mivel régen nem volt rá szükség.

-          Ennyire megváltoztak a hidraulikai viszonyok a termosztatikus szelep és a kényszerkeringetés miatt? (Régen a 1/2"-os szelep nem is volt teljesen nyitva, most meg teljesen nyitva sem elég)   

-          Látom, hogy a Herz gyártónak van kifejezetten gravitációs rendszerre ajánlott kisebb ellenállású szelepe. Ez azt jelenti, ha nem ilyenre hanem hagyományos termosztatikus szelepre cseréltem a szelepeket akkor a fűtési rendszerem gravitációsan már nem is működne? (gondolkodom kiegészítő fatüzelésű kazánon)

-          Ha rakok be előbeállításra képes visszatérő szelepet és később csak gravitációs is szeretném használni akkor ha a termo szelep nem olyan van-e értelme a visszatérőből ilyen csökkentet ellenállásút rakni? (4 db 3/4” és 3 db 1/2" csatlakozású öntöttvas radiátorról lenne szó)

tzoltan78 2013. okt. 13. Creative Commons License 69021

Sajnos semmi változás, ugyanúgy egyenletlen hőmérsékletű víz megy a padlóba. Hiába a hőpaszta, a szigetelés. Ejjh...

Holnap beszélek a vaillantos beüzemelővel.

 

Egyébként még egy dolog jutott eszembe. Nézegettem a számlát, és látom hogy az ESBE ARA651-es motort adták keverőszelephez, 60 sec-es futásidővel,  miközben az ESBE a az ARA671-est ajánlja a padlóra, 240 sec-el. Ez befolyásolhatja a dolgokat? A gyári vaillant is 240 sec-es... Egyébként meg tényleg az az érzése az embernek, hogy a keverő saját magát szivatja, mert percenként oda vissza jár..

Előzmény: tzoltan78 (68999)
klaca500 2013. okt. 13. Creative Commons License 69020

Valahogy még is meg kellene oldanom az idei télre a kazán ki/be kapcsolását, még akkor is ha esetleg jövőre bebukom azt. A mostani a nappali lassabb lehűlése miatt egyszerűen nem kapcsol, pedig 21,5 fokra van állítva. Átszerelni nem tudom, mert eléggé szét kellene vernem a falakat a kábel miatt. Bár lehet, hogy ha bejönnek a mínuszok, akkor ez is megoldódik.

Előzmény: morgen66 (69017)
GeriSoft07 2013. okt. 13. Creative Commons License 69019

Vagy a szivattyuba van epitve, vagy a szivattyu es a tartaly kozott kellene lennie

Előzmény: golfdva (69015)
morgen66 2013. okt. 13. Creative Commons License 69018

De az nagyon sok.

Te is kitudod számolni ha egy kicsit kutakodsz a neten,elég sok adat kellene hozzá,ha nagyon pontosan kiakarod számolni.

 

De nm x 30 és 50 wattot szoktak számolni,szigetelés nyílászárótó is függ.

Előzmény: szeja76 (69010)
morgen66 2013. okt. 13. Creative Commons License 69017

Jól csináltad,első a szigetelés.

 

Jöhet a kondis kazán,azzal még spórolhatsz.

 

És egy kis olvasnivalóhttp://ezermester.hu/cikk-5389/Idojaraskoveto_futesszabalyozas

 

Kazáncsere nem olcsó,én nem vennék új termosztátot és szelepeket ha jövöre a kazáncserén gondolkozol.

 

Akkor érdemes lesz átnézni a fűtésrendszered,hogy mit érdemes még kicserélni.

 

 

Előzmény: klaca500 (69005)
morgen66 2013. okt. 13. Creative Commons License 69016

Hát igen ezt jól el baltázták.

Folyékony szigetelővel le kellet volna kenni a falat.

 

Mást nem tudsz csinálni csak a fugát szilóval kihúzni,vagy bontasz.

Előzmény: Elar (69006)
golfdva 2013. okt. 13. Creative Commons License 69015

Köszönöm,de az hol is van benne a rendszerben?

Előzmény: GeriSoft07 (69014)
GeriSoft07 2013. okt. 13. Creative Commons License 69014

Visszacsapo szelep mehetett tonkre

Előzmény: golfdva (69013)
golfdva 2013. okt. 13. Creative Commons License 69013

Szép estét!

 

Lehetne egy kérdéssel több?! a kerti"vízművem"ami egy szivattyúből és egy 120 literes bojlerből áll azt játsza velem,hogy egy ideje elég sűrűn kapcsolgatott ma meg beleerősített és 1 percenként bekapcsolt.Hurrá,előbányásztam a lábszelepet a kútból szétszedtem,pumpával leellenőriztem de esemmi baj,visszaszerelve is jól funkcionál...viszont a nyomás azonnal visszaesik a semmire a tartályon lévő óra szerint és a szivattyú is bekapcsol 1-1.2 barnál de amint 3 baron leáll azonnal esni kezd a nyyomás.

Mi lehet a gond?Nyomáskapcsoló?Tartály vagy valami lyukas lenne?Nem látok sehol sem vizet vagy nem hallom a 3 baros levegőt elszökni....

 

köszönöm.

klaca500 2013. okt. 13. Creative Commons License 69012

Nincs semmi baj, csak azt hittem bolondozol vele. :)

Előzmény: Elar (69011)
Elar 2013. okt. 13. Creative Commons License 69011

Bocsánat. Csak átfutottam :)

 

Előzmény: klaca500 (69008)
szeja76 2013. okt. 13. Creative Commons License 69010

53 nm-es lakásomba fűtést szereltetnék. A lakás 2,6m belmagasságú földszinti, alatta pincék, garázsok. A szerelő összesen 16 kw teljesítményű radiátort számolt össze, ha az 1 kw-os törölközőszárítót is beleszámoljuk. Nincs ez nagyon  túlméretezve?

Arra is gondoltam, hogy szegélyradiátorokkal körbehúzom a lakás külső falait és felrakatok1-2 keskenyebb radiátort rásegítésnek.

Ötletek, javaslatok?

klaca500 2013. okt. 13. Creative Commons License 69009

Szerintem először szigetel!  :)

Apámnál hasonló volt a helyzet, csak neki fém zuhanytálcája volt. Azon egy apró tűhegynyi lukacskával, és a 40-45cm vastag salakblokk ugyan így átázott.

Előzmény: Elar (69006)
klaca500 2013. okt. 13. Creative Commons License 69008

Bocsi, tudom, hogy kicsit hosszú lett az írásom, de végig olvastad?

Írtam, hogy a nyár elején 12cm küső poliészter ment a falakra, a mennyezretre meg 20cm üveggyapot. Az ablakokat is kicseréltük az egyik legjobb hőszigetelésű üveggel ellátott nyillászárókra!

Előzmény: Elar (69007)
Elar 2013. okt. 13. Creative Commons License 69007

Szerintem először szigetelj :)

Előzmény: klaca500 (69005)
Elar 2013. okt. 13. Creative Commons License 69006

Sziasztok.

Van egy zuhanyzóm :)

A padló és fal találkozásánál nem volt kifugázva-szilózva.

 

Kint ezt látom egyre inkább. A padló vonala kb a "kéményfedő" kocka felső vonalánál van.

 

 A sziló (nyáron próbáltam) mintha használa, de az bepenészedik, feketedik - így kibányásztam. Pár hete kifugáztam, de az nem használt.

 

Létezik, hogy ott (ettől) ázik át ennyire a 40 centi vályog?

 

 

klaca500 2013. okt. 13. Creative Commons License 69005

Az alábbi dolgon kívűl kellene még a segítségetek.

Szóval a helyzet az, hogy tavaj télen majd befagyot a hátsónk és a gatyánk is majd rá ment a gázszámlára. Ezért február környékétől átáltunk fatüzelésre a meglévő vegyestüzelésű kazánnal. Ez valamelyest enyhített a költségeken, de inkább azért mert ha nem voltunk otthon nem volt aki megrakja a kazánt és így persze, a kevesebb fa kevesebbe is került. A vissza ütője az lett, hogy mindíg baromi hideg lakásba kellett haza menni, és másfél 2 óra azzal ment el, hogy begyújtás, majd a rendszer vizének felmelegítése és 2-2 és fél óránként kimenni megpakolni a kazánt. Egy idő után persze meleg lett, de a falak tolták, sugározták magukból a hideget és amikor kialudt a tűz, persze pillanatok alatt újra jelentősen csökkent a benti hőmérséklet. Beláttuk, hogy "sajnos" nincs más megoldás szigetelni kell a lakást. A május-június ezzel ment el. Tervezgetés, utánajárás (mit, hol, menyiért), kivitelezés. Kivűlre 12cm poliészter, a mennyezetre 20cm üveggyapot került pára áteresztő fóliával letakarva. A nyilászárókat 4-16-4-16-4 Low-e K=0,6 szigetelt üvegezésűre cseréltük. "Már alig" vártam a hideg időt, hogy megtudjuk mit is alkottunk a szigeteléssel. Mit mondjak. Baromira be jött a dolog. Eddig kétszer kellett a církót bekeapcsolni, de akkor is csak azért, mert a szobában kicsit hűvösebb van mint pl. a nappaliban. És itt kellene a segítségetek. A szigetelés előtt a nappaliban, ami egy légtérbe van a konyhával, 2-3 fokkal kevesebb volt mint a szobákban, épp ezért ide lett felszerelve a vezetékes termosztát. Itt tökre ki kellett nyitni minden radiátort, hogy kellemes meleg legyen, viszont a szobában majdnem teljesen el kellet zárni. Elég volt, hogy a radiátor felső része éppen csak, hogy langyos legyen. Most a szigetelés után megfordult a helyzet. Most a nappaliban van 1-2 fokkal melegebb. Eddig 20,5 foknál nem ment lejebb a hőmérséklet, még a múltkori -2-3 külső hőmérsékletnél sem. Persze, azért nem, mert az asszony minden nap főz vagy melegít valamit a gáztűzhelyen, este itt nézzük a tévét és ugye itt ég a világítás is a legtöbbet. Szóval ezek a hőforrások adnak annyi fűtést magukból, hogy álltatában 21-21,5 fokra fel megy a hőmérő, ami nekünk kb. elég is szokott lenni. A baj csak az, hogy így nem kapcsol be a termosztát. Tudom, át kellene tenni a szobába, de mivel vezetékes nem olyan egyszerű. Szét kellene ismét bombázni a nappali és a szoba fálát, és persze megint lehetne festeni is. Ezt szeretnénk elkerülni. Ezért gondoltuk, hogy a radiátoroknál lecserélnénk a sima szelepeket termoszelepekre és a szobába pedig vennénk egy rádiós szobatermosztátot. Ezekben kellene a tanácsotok , hogy mégis milyen termoszelepet, arra milyen termofejet (eggyenlőre valamelyik digitális érdekelne), illetve milyen rádiós szobatermosztátot ajánlanátok. Azt kellene, előre gondolkodva, figyelembe venni, hogy ha jelentősen csökkenne a szigetelés hatására a gázszámlánk, akkor jövöre beruháznánk és lecserélnénk a meglévő FÉG církót (kb. 20 éves) egy még nem eldöntött tipusú kondenzációs kazánra. Szóval olyan termosztát kellene ami a jövőbeni kazánt is tudja vezérelni. Olvasok itt mindenféle okos és hasznos kütyükről pl. külső hőmérséklet érzékelő meg hasonlók, de fogalmam sincs, hogy ezek miként befolyásolják magát a fűtést. Nem tudom, hogy melyik is vezérli. A szobatermosztát, a külső hőmérséklet érzékelő, vagy valahogy eggyütt a kettő? A lényeg, tanácstalan vagyok, hogy az idén mivel vezéreljem a régi církót, de jővőre a csere után, ne keljen ismét sok-sok ezer forintért megint venni valamit.

Húúú. Bocsi ez picit hosszú lett.

klaca500 2013. okt. 13. Creative Commons License 69004

Hát igen. Régóta keresgélek, denem igazán találtam.

A megoldásod nem lenne rossz, csak az a baj, hogy 1-2 radiátor átfolyós bekötéssel lett bekötve, így a radiátor nem csúsztatható egyik irányba sem. Illetve csak abban az esetben, ha a torlószelepet kiveszem és annak a helyére felteszek simán egy hollandert valami hosszabbító biktatásával. Lehet ez lesz, ha nincs jobb ötletetek. Ezzel csak az a baj, hogy a víz leeresztése nélkül nem lehet a radiátorokat pl. festésnél leszerelni.

Előzmény: lójusz (69002)
golfdva 2013. okt. 13. Creative Commons License 69003

Szép napot!

 

Köszönöm:))

Most számolok,hogy a száraz vagy a hagyományos legyen a rendszer....

 

Köszönöm!

Előzmény: morgen66 (68997)
lójusz 2013. okt. 13. Creative Commons License 69002

Sajna nem fogsz találni egyenes 40mm es szelepet, (nekem nem sikerült).Vegyél 20mm es csaptoldó idomot,és rakd a torló hollander és a radiátor közé, igy már nyertél 20 milimétert, és be tudod rakni a thermosztatikus szelep testet az előremenő cső és a radiátor közé. Persze a radiátorod ennyivel hátrább kerül.

Előzmény: klaca500 (69001)
klaca500 2013. okt. 13. Creative Commons License 69001

Sziasztok!

Egy kis tanácsra lenne szükségem.

Régi rendszerű gravitációs lakásfűtésem van, ami egy régi FÉG církóval van fűtve.

A radiátorok comap radiátorszelepekkel lettek bekötve. Ezeket a régi szelepeket szeretném lecserélni termosztatikus szelepekre.

A bajom az, hogy ezek a comap szelepek valami abnormális méretekkel rendelkeznek és nem találok megfelelőt a sima cseréhez.

Maga a 1/2"-os szelep 40mm, a hollander résszel együtt pedig kb. 70mm hosszú.

Tudnátok valamit ajánlani ilyen méretben, amire esetleg még egy ilyen, vagy hasonló termosztátfely rászerelhető lenne?

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=559559

joevagyok68 2013. okt. 13. Creative Commons License 69000

Vagy hívd vissza a reszelőt , hogy "építsen" be egy merülőhüvelyt az érzékelőnek.

Előzmény: tzoltan78 (68999)
tzoltan78 2013. okt. 12. Creative Commons License 68999

A keverőmotor és a keverőszelep ESBE, minden más Vaillant gyártmány (a termomax szívás után már nem akartam kockáztatni silány termékekkel). A szabályozó Caloramtic 470-es, a keverőmodul VR61, a kazán egy ecotec pro kondenz kombi, a leírások alapján ezeknek működniük kell egymással.

 

Megfogadtam a topiktárs "Csavarhúzós" és "molcajete" tanácsát (köszönöm!), leszereltem az érzékelőt, hőpasztával visszaraktam, és leszigeteltem fűtéscső szigeteléssel. Egy-két napot várok, és utána megosztom a tapasztalatokat.

Előzmény: morgen66 (68995)
Csavarhúzós 2013. okt. 12. Creative Commons License 68998

Persze a hőpaszta is jó, csak gyors és olcsó - hibakeresési célú - beavatkozásnak javasoltam, amivel nem veszít sokat, ha nem jön be.

Előzmény: molcajete (68993)
morgen66 2013. okt. 12. Creative Commons License 68997

Esetleg ez  http://www.austrotherm.hu/termekek/formahabositott-termekek/padlofutes-rendszerlemez.html

 

Elég egy kör, csak ne legyen 80 méternél hosszab, és 16-os ötrétegű csövet tennék,nem pattan ki a rendszerlemezből.

Előzmény: golfdva (68996)
golfdva 2013. okt. 12. Creative Commons License 68996

Szép estét!

 

Adott volt egy "télikert" de ezt megunván áttelepíttem a konyhát és padlófűtést szeretnék lefektetni,kérdésem az lenne,hogy a következő módon megfelelő lesz vagy nem; mivel régi 10x10 mozaiklap alatt csak némi beton van gondoltam,hogy teszek rá 5 cm EPS lépésállót /kétrétegben eltolva/arra acélhálót amihez fogatom a 20-as csöveket majd az egészre 5-6 cm esztrichbetont,majd a kő-gres padlólapokat .15 nm az egész gondolom 2 kör elég lesz 15 cm-s távval.

Szivesen fogadok minden tanácsot.

 

Kerestem olyan táblákat amibe csak belepattintanám a csöveket de egyszerűen nem találom,ezzel szivesen kiváltanám az acélhálót.

 

Köszönöm.

morgen66 2013. okt. 12. Creative Commons License 68995

Szerintem jó helyen van,a szabályzó egységedbe lehet valami állítási probléma.

 

Milyen a szabályzó egységed?

 Nem mind tudja vezérelni a háromjáratút.

 

http://www.vaillant.hu/upload/docs/Arlista_Szabalyozok.pdf

Előzmény: tzoltan78 (68989)
Spigi73 2013. okt. 12. Creative Commons License 68994

Az az igazság,hogy szinte minden szobában egyforma a hőmérséklet, mivel az összes beltéri ajtó nyitva van (2-en lakják a házat). Ha belepiszkálok valamelyik radiátorba, felborul a keringési egyensúly és a kazántól legtávolabbi radiátor mát nem is melegít rendesen. Tehát a legtávolabbi radiátor miatt nem nyithatok az előtte lévőkön, max zárhatok, mert különben hamarabb leforog a rendszer, minthogy elérne a legutolsó hőleadóhoz.

Az új kazán belső szivattyú nélküli kivitel, így a meglévő régi keringtetőket használjuk, csak pont a ház felé keringőt nem tudom beazonosítani, hogy mekkora, ugyanis nincs plakettje. Ígértem, hogy töltök fel róla képet, hátha valaki látott már ilyen tipust, de még nem jutottam el odáig.

Mindegy, abból indulok ki, hogy "eddig minden jó volt", úgyhogy egyenlőre nem piszkálom a szivattyút. Próbálom kitapasztalni az új rendszert, mennyit fogyaszt, milyen a hőérzet, stb., aztán még finomítunk rakta ha köll:-)

 

molcajete 2013. okt. 12. Creative Commons License 68993

A lekvár is jó. :)

Viccet félretéve: minden számtech botban lehet kapni hőpasztát.

Előzmény: Csavarhúzós (68992)
Csavarhúzós 2013. okt. 11. Creative Commons License 68992

Nem az a baj, hogy túl későn reagál, hanem hogy túlreagál :)

 

Amikor az érzékelő "Most jó" jelet küld, akkor az ÁTLAG hőfoka tényleg jó, de az a cső felöli oldal és a fedetlen hátoldal átlaga.

 

Próbáld ki, hogy bekened az érzékelő széleit hajzselével (felteszem nem érzékeny az ilyesmire), majd alufóliacsíkkal körbeteker, majd valami hőszigetelővel. (Pl. rossz termopulcsiból kivágot szalag)

Előzmény: tzoltan78 (68989)
Törölt nick 2013. okt. 11. Creative Commons License 68991

Ahol kevesebb hőt (hidegebbet) szeretnél azt kicsit lezárod, vagy a többit kinyitod. Valószínűleg azért nem kaptál választ, mert mindenki úgy értelmezte a érdést, hogy melyiket kellene kicsit elzárni hogy a fürdőben melegebb legyen. Miután nem ismerjük a rendszered, így azt sem tudjuk melyik "csap" melyik körhöz tartozik, illetve a szükséges tömegáramhoz sem tudunk hozzászólni (ott a csövek hosszától, átmérőjétől, anyagától a radiátor méretén át a könyökök számáig sok minden beleszól).

Ez tipikusan a próbágatós feladatnak látszik elsőre.

Előzmény: szupertitkos (68967)
Törölt nick 2013. okt. 11. Creative Commons License 68990

Csak mint laikus érdeklődő...

 

A kondenzációs alapvetően a hidegebb vizet kedveli. Amíg megvan a kívánt hőmérséklet a lakásban addig a lehető legalacsonyabban illik tartani a vízhőfokot, hisz ezzel (is) energiát takarít meg. Igen, a vékonyabb csövek miatt változik a keringés, de inkább az szokott előfordulni hogy az újabb kazánokban már kisebb teljesítményű a szivattyú is (100-150W helyett 45-60-90W). Ami még elegendő egyébként, de villanyszámlában azért jelentkezik.

A torlókat pedig inkább a helység hőmérsékletéhez szabályozd, ne a radiátor hőmérsékletéhez (tapasztalatom szerint még manapság is ritka -sajnos teszem hozzá- hogy méretezik a radiátorokat, holott egész jó programok vannak rá.

Előzmény: Spigi73 (68961)
tzoltan78 2013. okt. 11. Creative Commons License 68989

Sziasztok, egy kis tanácsot szeretnék kérni Tőletek. A fűtési rendszerem februárban lett telepítve,  2 körös (padló+radiátor), 2 külön szivattyúval, Vaillant kombi kondenzációs kazánnal + vaillant 2 körös vezérléssel,  hidraulikus váltóval, ESBE motoros  keverővel

 

A problémám az, hogy a padlóba nem egyenletes hőmérséklet megy be, gyakorlatilag szinte percenként 25-48 fok közötti ugrál a padló kimenő vizét mérő hőmérő, a motoros keverő pedig oda-vissza jár, próbálja lekövetni az eseményeket. A meglátásom szerint a vaillant padló hőmérsékletérzékelő rossz helyre, a fűtési osztóra van rögzíve egy gyorskötözővel, az osztó pedig vastagsága és anyaga miatt nem tudja azonnal "átadni" a hőt az érzékelőnek, és ezért reagál későn a keverő is... Kérdésem az lenne: gyorsabban reagálna  keverő, ha inkább a hőmérő helyére raknám be a hőmérsékletérzékelőt, egy merülőhüvelybe? A hőmérőt átrakhatom a fűtési osztóra (pirossal jelöltem)?

 

Mellékelem a képet is, minden tanácsot szívesen veszek, köszönöm!

morgen66 2013. okt. 11. Creative Commons License 68988

Lehet úgy is ahogy a szerelőd akarja,de 8000 ezer ft/nm azt sok.

Egy nm padlófűtés szerelése 1500-2500 ft mozog+ anyag,(16-os ötrétegű cső 150-300 ft/m),padlófűtés cső még olcsóbb.

 

RTL szeleppel külön megoldható a padlófűtés.

 

http://www.oventrop.hu/download/getfile?id=206

 

8000 ezer ft a padlófűtés akkor a radiátorokat mennyiért köti?

Előzmény: Andrew1981 (68978)
ANONYMOUS 2013. okt. 11. Creative Commons License 68987

düvál semia,igen tud nem kapcsolgat.

1 radiátornál van különbség és ott1fokkal van hüvösebb,de direkt lett igy zárva a torlo.

Előzmény: halaloszto (68986)
halaloszto 2013. okt. 10. Creative Commons License 68986

gazkazanod van? tud folyamatosan menni benne a lang? ha igen, akkor semmit.

 

ha emellett mas radiatorokon meg van jelentos homersekletkulonbseg, es azokban a helyisegekben tul hideg is van, akkor neki kell allni beszabalyozni.

 

Vajk

Előzmény: ANONYMOUS (68981)
Totya3 2013. okt. 10. Creative Commons License 68985

Pedig te nem érted hogyan működik...

Előzmény: halaloszto (68980)
Totya3 2013. okt. 10. Creative Commons License 68984

Fórummotor! Mindent kétszer kell leírni, vagy háromszor, vagy négyszer, hogy egyszer megjelenjen!!!! Már egy hete ilyen, halihó, valaki karban is tartja ezt a szutykot?

Előzmény: halaloszto (68980)
Totya3 2013. okt. 10. Creative Commons License 68983

Kicsi a képzelő erőd...

Előzmény: halaloszto (68980)
Totya3 2013. okt. 10. Creative Commons License 68982

Attól függ, hogy mekkora a hőigénye a szobának és mekkora a hőáram a radiátorban, ami részben az átáramló víz mennyiségétől, azaz sebességétől függ. Ha kicsi a rendszered ellenállása, akkor a szivattyú sok vizet tud átáramoltatni, amitől az előremenő és a visszatérő közel azonos hőfokú is lehet. Ha van VTC a rendszeredben és külön körön megy a radiátorkör a kazán kiskörtől, akkor is ez a helyzet állhat fel, ami egyáltalán nem rossz. Ezeket a rendszereken szigetelni szokták az előre és a visszatérő vezetékeken egyaránt, így kicsi a veszteség (kivéve ha a csövek a fűtött térrészben haladnak, mert akkor nem érdemes.).

Előzmény: ANONYMOUS (68979)
ANONYMOUS 2013. okt. 10. Creative Commons License 68981

akkor mos én mit tegyek?:)

Előzmény: halaloszto (68980)
halaloszto 2013. okt. 10. Creative Commons License 68980

Te valamit nagyon felreertesz. Nem en kerdeztem, es nem en nem ertem hogyan mukodik. 

 

Lehet futeni ugy hogy a visszatero 3 fokkal hidegebb mint az eloremeno, csak jo nagy tomegaram tartozik hozza, ahhoz meg szep villanyszamla a szivattyunal. Vagy ami megjobb, ki-be kapcsolgatos gazkazan.

 

Te a gozfutesre gondolsz, csak olyat radiatorral epeszu helyen nem hasznalnak.

 

Vajk

Előzmény: Totya3 (68974)
ANONYMOUS 2013. okt. 10. Creative Commons License 68979

ok,akkor nem torlozom.

szivattyun sajnos nem lehet állitani.

egyébként ez,hogy nem tud lehülni(nem ad le annyi höt) nem azért van mert kicsi a radiátor?

Előzmény: Totya3 (68976)
Andrew1981 2013. okt. 10. Creative Commons License 68978

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni tőletek.

Teljesen laikus vagyok a témában.

Épül leendő kis családi fészkünk,amibe a kivitelező temperáló padlófütést rakna bele a fürdőszobába illetve valamennyire érintené a nappalit is.

Ha jól értettem akkor a kondenzációs kazánhoz visszatérő ágat csavargatná meg.Megkérdeztem hogy be lehetne-e ilyen módon építeni az egész konyha+nappalit is,a válasza az volt hogy persze kb. 8000Ft/m2 áron.

Kicsit szkeptikus vagyok mert a konyha+nappali kb. 40m2-es.

Lenne ennek így értelme?Nem hűlne le túlságosan a víz?

Vagy inkább normál padlófűtésben kellene gondolkodom ?

Esetleg tudnátok árat mondani hogy mennyibe jöhet ki ekkora területre ha fogalmazhatok így hogy egy normál padlófűtés?

Köszönöm előre is a tanácsokat!

Totya3 2013. okt. 10. Creative Commons License 68977

Valaki csináljon már valamit ezzel a fórummotorral!!!!

Előzmény: ANONYMOUS (68975)
Totya3 2013. okt. 10. Creative Commons License 68976

Nem kell tenni semmit. Energia takarékosságból lejjebb lehetne kapcsolni a szivattyú fokozatán, ha van neki ilyen és ha nem a legkisebben van már most is. Egyébként no problem. Szűkítéssel terhelni a szivattyút hülyeség lenne...

Előzmény: ANONYMOUS (68975)
ANONYMOUS 2013. okt. 10. Creative Commons License 68975

miért baj és mit kell tenni,hogy ne igy legyen?

nálunk 1-2fok a különbség,kivéve ahol nem fütünk annyira és ezért a torlo nincs teljesen nyitva.

ezzel válaszoltam is a mit kell tenni kérdésemre?:) torlokon zárni?de akkor nem kinozza a szivattyut?

Előzmény: halaloszto (68966)
Totya3 2013. okt. 10. Creative Commons License 68974

Nyílván, de ha nem hőmérővel mérjük, akkor nem biztos, hogy meg tudnád mondani tapintással, hogy a kilépő hidegebb, ha olyan a rendszer. De mivel olyan magabiztos vagy, hagyom had törd a fejed, vajon miről beszélek...

Előzmény: halaloszto (68973)
halaloszto 2013. okt. 10. Creative Commons License 68973

A radiator futi a szobat? Remelem igen, azert van.

 

Honnan veszi a hot, amit a szobanak atad? Mivel nem villanyradiatorrol beszelunk, hat a vizbol.

 

A vizbol hot veszunk ki az meg koznyelven ugy van hogy lehutjuk. 

 

Muszaj a radiatorban lehuljon a viz, mert ez a mukodesenek az esszenciaja.

 

Vajk

Előzmény: Totya3 (68972)
Totya3 2013. okt. 10. Creative Commons License 68972

Azért ez nem igaz. Van olyan rendszer, ahol nem baj, ha egyenletes meleg, sőt az a jó. De nem ez az általános...

Előzmény: halaloszto (68966)
Spigi73 2013. okt. 10. Creative Commons License 68971

A kazántól a radiátor felé az átmérő : 22-es réz (25cm hossz),22-28 szűkítő, 28-as réz (40cm hossz) , szivattyú, 28-as réz (30cm hossz), 26-os 5rétegű indító, 26-os 5rétegű radiátor gerinc. Tehát, ha visszafelé haladunk akkor a kazán felé 22-re szűkül...

Előzmény: nixon70 (68963)
Spigi73 2013. okt. 10. Creative Commons License 68970

A kazántól a radiátor felé az átmérő : 22-es réz (25cm hossz),22-28 szűkítő, 28-as réz (40cm hossz) , szivattyú, 28-as réz (30cm hossz), 26-os 5rétegű indító, 26-os 5rétegű radiátor gerinc. Tehát, ha visszafelé haladunk akkor a kazán felé 22-re szűkül.

Előzmény: nixon70 (68963)
Spigi73 2013. okt. 10. Creative Commons License 68969

Köszönöm a válaszokat, azt hiszem értem a problémát. 

A probléma oka valszeg én vagyok:-)...nem tudok jól érvelni.

Elvállaltam, hogy a kollégám terciáján a legolcsóbban megpróbálom megoldani a fűtéskorszerűsítést. Az eredmény viszont más lett "érzetre", mint a régi rendszer és a tulaj kicsit puffog, hogy szerinte ez így rossz, meg úgy rossz. Tök nem értenek hozzá, csak azt látják ami szó szerint a kézzel fogható különbség. Én meg nem tudtam nekik logikusan elmagyarázni a jelenség miértjét, mert a saját tudásom hiányosságát is mèrlegelve nem akartam belemenni felesleges okoskodásba. Kifűti a szobákat, csak az alacsonyabb előremenő miatt tovább tart a felfűtés, többet megy a kazán és a régi rossz berögződés miatt azt hiszik, hogy többet fog fogyasztani így az új kazán mint a régi.

Azt éreztették velem, hogy (Halálosztó fórumtárs hasonlatával élve) eladtam a bálnamercijüket, és kaptak helyette egy zsigulit:-)

A fogyasztáskülönbségtöl várok még sokat, remélem nem lesz csalódás, mert akkor talán megbékélnek a zsigulival.

Nem volt radiátoros fűtésben tapasztalatom ilyen téren, de megerősítettétek bennem, hogy nem rossz a rendszer, csak másképp működik mint eddig. Már csak azt kell elérnem, hogy ez a tulajnak is "átjöjjön". 

Mégegyszer Köszönöm és bocs a hosszúságért!

sjohn 2013. okt. 10. Creative Commons License 68968

Esküszöm nem az én művem, így találtam.

Állítólag "szerelő" csinálta.

szupertitkos 2013. okt. 10. Creative Commons License 68967

Sziasztok!

 

Van nékünk egy ilyen:

http://www.futesuzlethaz.hu/shop/icma-szerelt-oszto-gyujto-aramlasmerovel-1-3-4/4688-icma-10-koros-szerelt-oszto-gyujto-aramlasmerovel-1-3-4.html

 

Hogyan kell ezt szabályozni? Azt értem, hogy alul kell tekergetni a kis csöveket, csak azt nem tudom mit-merre. Egy l/min van rajt, most mindegyik a 3-as osztásnál van. Konkrétan azt szeretném, hogy a nappaliban-étkezőben (ahol az a tömegkályha is van, amelyik a meleg vizet gyártja a padlófűtésnek) ne nyomja annyira a meleg vizet, de a szobákba (amik északi oldalon, messzebb vannak) és a fürdőbe több meleg jusson.

 

Köszi előre is!

halaloszto 2013. okt. 10. Creative Commons License 68966

altalanos hogy a laikusok azt hiszik baj ha a radiator alja hideg. pedig pont az a baj, ha alul-felul azonos a radiator homerseklete...

 

Vajk

Előzmény: mjevsrsh (68965)
mjevsrsh 2013. okt. 10. Creative Commons License 68965

Ha nincs hideg a helyiségekben, akkor mi a gond? Egy jól működő radiátornak amúgyis kb a közepéig kell melegnek lennie lefele meg hidegebbnek. Sőt a kazán is jobban örül a hidegebb visszatérőnek.

Majd ha hidegebb lesz kint, lehet kicsit feljebb kell állítani az előremenőt.

Tényleg nem értem mi a probléma:)

Előzmény: Spigi73 (68961)
molcajete 2013. okt. 10. Creative Commons License 68964

Így látatlanul elég nehéz valamit mondani. Hova van helyezve a termosztát? Ajtó, ablak mellett, hideg falon? Az előző fűtési szezonban is így működött?

Egyelőre próbáld meg a kazán előremenő hőmérsékletét csökkenteni, ha mondjuk eddig 60 fok volt, akkor vedd le 50 fokra, akkor biztos tovább fog folyamatosan fűteni, mire lekapcsol. Aztán meglátod, hogy változik a jelenség.

Előzmény: dlina (68958)
nixon70 2013. okt. 10. Creative Commons License 68963

"míg az új kazit 28-as rézcsővel illesztettük a radiátorokhoz, viszont a kazán felé közeledve 22-re szűkül"

 

Akkor hogy is?

Előzmény: Spigi73 (68961)
halaloszto 2013. okt. 10. Creative Commons License 68962

A regi kazan 60-70 fokos vizzel futott. Ha az ujon feltekerned ennyire a hofokot, akkor most is meleg lenne a radiator alja is. Raadasul a regi kazan visszateroje 50-60 fokos volt, igy a radiator alja is ilyen forro volt. Most meg 45 fok az eloremenod, 30 a visszaterod, igy a radiator alja nem tud nem 30 fokos lenni.

 

De ez nem baj. A cel az hogy a lakasban megfelelo legyen a hofok, nem? Az megvan? Akkor mi a problema? 

Mar megbocsass, de kb olyan vagy mint aki a zsigabol beult a balnamercibe, es panaszkodik hogy fulre nem tudja megmondani hogy megy-e a motor.

 

Vajk

Előzmény: Spigi73 (68961)
Spigi73 2013. okt. 10. Creative Commons License 68961

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem hozzátok.

Egy régebbi öntöttvas gázkazánt (Termomax ÖV 47)lecseréltünk Immergas Victrix 24R kondenzációsra, és azóta nem melegszenek egyenletesen a radiátorok. Felül meg van a megfelelő hőfok, de középtől lefelé csak langyi.

A tulaj szerint a régi rendszerrel nem volt semmi gond. (ettől mászok mindig falra)

Tapasztalataim a következők: A régi kazán colos vascsövekkel és idomokkal volt illesztve a radiátoros rendszerhez (26-os 5rétegű gerinc, 16-os radiátorleágokkal), 60-C-os előremenő, míg az új kazit 28-as rézcsővel illesztettük a radiátorokhoz, viszont a kazán felé közeledve 22-re szűkül (kazán belsejében már csak 18-as a keresztmetszet) és  45C-os az előremenő. Lehetséges, hogy az új kazán kisebb belső csőkeresztmetszete miatt a szivattyú nem tud annyi melegvizet szállítani a radiátorokhoz, mint a régi böhöm belsejű? Valami régebbi Grundfos van a rendszerben, de hiányzik a plakettje, nem tudom mit tud. Megpróbálom majd este lefotózni, ide feltölteni és hátha valaki felismeri.

Eddig a 6 db radiátornak mind full nyitva volt az alsó torlója, nem is értem hogy "nem volt semmi gond a rendszerrel" eddig. A torlók szabályzásával odáig jutottam, hogy az összes radiátor közel egyformán és egyszerre melegszik, de még mindig hűvösebb az aljuk, mint a tetejük.

45 C-os előremenővel az egész radiátornak át kellene melegednie, vagy valamelyest hidegebb lehet az alja? Ha igen, mennyivel. Mekkorára kéne belőnöm a visszatérőt, mikor jó?

joevagyok68 2013. okt. 10. Creative Commons License 68960

" mind leengedtek nem is fél fokokat, hanem akár 1-2 fokot,"

Az azért lehetett, mert

- vagy annyi volt a hiszterézisük még akkor

- vagy azért volt annyi, mert a "fűtő" ellenállást nem kötötték be !

 

A mostaniaknak minimum +-0,5 fok, de inkább kevesebb a hiszterézise.

 

"sokszor még nem is indul be újra, mert még olyan meleg a víz, csak a szivattyúja megy."

Hány fok a kazán előremenője ?

Nem lehet, hogy nem a szobatermosztát kapcsolgatja ki-be a kazánt, hanem a "belső " termosztátja kapcsolgatja csak a gázégőt ??

Előzmény: dlina (68958)
halaloszto 2013. okt. 10. Creative Commons License 68959

Ugyanonnan egy masik elolvasni valo ismerteto a temaban: http://www.termomax.hu/index.php?stilus=lhir&hiv=5

 

Vajk

Előzmény: Csabipici (68957)
dlina 2013. okt. 10. Creative Commons License 68958

szia,

 

igen, mi sem találtuk meg benne, de azért gondoltam, hogy rákérdezek.

csak azért "újdonság" nekünk, mert a szüleinknél lévő régebbi termosztátok, mind leengedtek nem is fél fokokat, hanem akár 1-2 fokot, mi ilyen több fokos leesését nem szeretnénk a kisbabánk miatt, de így meg nagyon sokat megy a kazán, sokszor még nem is indul be újra, mert még olyan meleg a víz, csak a szivattyúja megy.

Amúgy így nem fogyaszt többet a kazán?

 

Előre is köszönöm.

 

Edina

Előzmény: molcajete (68926)
Csabipici 2013. okt. 10. Creative Commons License 68957

Sziasztok!

 

Fűtés korszerűsítés miatt érdeklődöm.

Adott egy 54 nm-es 2 szobás, plusz konyha és fürdő, társasházi lakás.

Jelenleg gázkonvektorral van fűtve, de ez nem nyerte el a tetszésemet, mert eléggé ingadozik a szoba hőmérséklete és a lemez konvektorok ki- be kapcsolgatásnál pattognak. Ez csendben pl. éjszaka elég zavaró…

Egy ilyesmi megoldásra gondoltam:

 

Termomax Classic, Aqua konvektorok 

 http://www.termomax.hu/index.php?stilus=lap&hiv=173&forr=18

 

Ismeri ezt valaki?

Van ezzel valakinek tapasztalata?

Van esetleg valakinek jobb ötlete a konvektorok kiváltására?

Cirkot nem tetethetek fel, mert nem lehet bekötni a közös kéménybe.

Csabipici 2013. okt. 10. Creative Commons License 68956

Sziasztok!

 

Fűtés korszerűsítés miatt érdeklődöm.

Adott egy 54 nm-es 2 szobás + konyha + fürdő társasházi lakás.

Jelenleg gázkonvektorral van fűtve, de ez nem nyerte el a tetszésemet, mert eléggé ingadozik a szoba hőmérséklete és a lemez konvektorok ki- be kapcsolgatásnál pattognak. Ez csendben pl. éjszaka elég zavaró…

Egy ilyesmi megoldásra gondoltam:

Termomax Classic, Aqua konvektorok  http://www.termomax.hu/index.php?stilus=lap&hiv=173&forr=18

Ismeri ezt valaki?

Van ezzel valakinek tapasztalata?

Van esetleg valakinek jobb ötlete a konvektorok kiváltására?

Cirkot nem tetethetek fel, mert nem lehet bekötni a közös kéménybe… 

molcajete 2013. okt. 10. Creative Commons License 68955

Fene tudja, talán 3-4 A lehet, a 1,5 biztos kevés.

Előzmény: szicsu1007 (68953)
molcajete 2013. okt. 10. Creative Commons License 68954

Nekem is van melléképület fűtésem, de két zónaszeleppel szétválasztva és azokat vezérli a két termosztát. A zónaszelepek a kazán alatt vannak. Így tényleg független a két fűtési kör. Én nem kisérleteznék az egykörös megoldással, mert a termofejek lomhán működnek, nagy lenne a hőmérsékletváltozás a főépületben.

Előzmény: Sörösló - Roberto (68948)
szicsu1007 2013. okt. 10. Creative Commons License 68953

Asszem adott már le az akkutöltőm 4 A-t. Ez mennyit vesz fel? (Van egy 12V stabil 1,5 A-es tápom is)

 

 

Előzmény: molcajete (68950)
szicsu1007 2013. okt. 10. Creative Commons License 68952

Eztnem bírom kézzel - talán lecsökkentem a rugó erejét.

 

 

Előzmény: sjohn (68947)
szicsu1007 2013. okt. 10. Creative Commons License 68951

Azt a bringával együtt lopták el:-))

 

 

Előzmény: halaloszto (68946)
molcajete 2013. okt. 10. Creative Commons License 68950

Ha van megfelelő tápegységed (nagyobb teljesítményű akkutöltőd), akkor ez is számításba jöhet:

http://www.speciautosbolt.hu/12v_kompresszor_elektromos_pumpa_16993?utm_source=argep&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link

 

Én becipelem a kompresszoromat és azzal csinálom, mert a pumpálás elég macerás.

Előzmény: szicsu1007 (68945)
Mekk Meister 2013. okt. 10. Creative Commons License 68949

Szervusztok!

 

FÉG ZCK-24HE típusú, új kazánom "fűtés" üzemmódban, láng be- és kikapcsolásnál pukkan egyet, amitől kicsit a borítás is rezonál. LEhet ilyen hangos egy szelep? Melegvíz előállításnál (az égő belobbanásánál) nem tapasztalható semmi hasonló.

Köszönöm, ha tud valaki mondani valamit.

Sörösló - Roberto 2013. okt. 10. Creative Commons License 68948

Sziasztok!

 

Amit itt írtam: 68924 szerintetek az működőképes lehet? (thermofejes szelepek és két vezérlő)

sjohn 2013. okt. 9. Creative Commons License 68947

Nekitámasztod a falnak és a lábad helyett a kezeddel nyomod.

Előzmény: szicsu1007 (68945)
halaloszto 2013. okt. 9. Creative Commons License 68946

Ugy erted, hogy rovid a slag rajta? Pekk. Elo kell vedd a bringas pumpadat.

 

Vajk

Előzmény: szicsu1007 (68945)
szicsu1007 2013. okt. 9. Creative Commons License 68945

Annyiszor olvasgatlak benneteket, h már el tudnám mondani valaki másnak (is), h mit tegyen. De arra még nem jöttem rá, hogy az autós pumpámat, ami csak a 85 kilós súlyommal működik, hogyan használhatnám odafönt:-)

Tipp?

 

 

Előzmény: molcajete (68936)
PetiCsokvaomány 2013. okt. 9. Creative Commons License 68944

Heló! 

nem tartom valószinünek, hogy olyan hőcserélőt tudnál alkotni a kémyén köré ami ilyen nagy telljesítményt elő tud állítani....ettől persze még sikerülhet is akár...De, ha tegyükfel összehozod, figyelni kéne arra , hogy ne nagyon hűtsd le a fűstöt, mert alacsonyabb fűstgázhőmérsékletnél nem biztos, hogy el tud rendesen távozni az égéstermék a kéményből. Ugye nem hiába van az, hogy a kondis kazánoknál is ventilátor viszi ki a fűstöt.

Előzmény: 605srdt (68918)
szicsu1007 2013. okt. 9. Creative Commons License 68943

ha víz jön belőle, akkor egyértelmüen lyukas a membránja

 

Ha van benne víz és levegő is, a szelepnél mi van? Víz vagy levegő?

 

Szombatra várjuk a társasházi kazánellenőrzést (karbantartás), mert feliratkoztunk. Ezt ugye "nem illik" lemondani. Úgy gondoltuk, hogy ismertetjük a szerelővel a sorozatos problémánkat, és meglátjuk, hogyan tovább.

Súgjatok, ha van még mit:-)))

 

 

Előzmény: molcajete (68936)
morgen66 2013. okt. 9. Creative Commons License 68942

Ha bírja a kazán akkor ráteheted a radiátort,de én szigetelném az épületet is.

Előzmény: Sörösló - Roberto (68923)
morgen66 2013. okt. 9. Creative Commons License 68941

Egy tágulási cseréje kevesebbe kerülne mint egy új kazán,de gondolom ezt te is tudod.

 

Cseréltesd ki a tágulásit szerintem az a hibás,vagy rosszul van beállítva.

 

A szerelő ha nem jön rá hogy mi a kazán hibája, akkor küld el és ne fizess neki.

Előzmény: szicsu1007 (68920)
morgen66 2013. okt. 9. Creative Commons License 68940

Kérjél be több árajánlatot,nézz körül a neten az árak után,így képben leszel az árakról.

 

Hol lenne a meló?

Előzmény: T4R (68919)
István a kováts 2013. okt. 9. Creative Commons License 68939

 Valami automnata csinálja ezt a mókát vagy 3-5 napja.

Előzmény: molcajete (68938)
molcajete 2013. okt. 9. Creative Commons License 68938

Ha küldök egy másik hsz-t, akkor megjelenik. Ez valami új ficsőr?

Előzmény: molcajete (68937)
molcajete 2013. okt. 9. Creative Commons License 68937

nem egy át a hsz.

molcajete 2013. okt. 9. Creative Commons License 68936

Elsőként azt javaslom, hogy a tágulási tartály szelepét nyomd be egy rövid időre és ha víz jön belőle, akkor egyértelmüen lyukas a membránja.

Ha levegő jön, akkor zárd el a kazán alatt az előre és visszatérő fűtéscső csapját ( a két szélső az ábra szerint), aztán a robbantott rajzon a 24-es leeresztő csappal leengeded a rendszernyomást, azt hagyd is nyitva addig, amig a levegőt pumpálod a tágulásiba. Felpumpálod 0,8 bar nyomásra.

Elzárod a leeresztő csapot, kinyitod az előre és visszatérő csapját és feltöltöd 1-1,1 bar nyomásra. Nem többre, mert 0,2-03 bar különbségnek kell lennie.

Nekem más gázkazánom van, de ott is ez a procedúra.

Előzmény: szicsu1007 (68935)
szicsu1007 2013. okt. 9. Creative Commons License 68935

Mint smith írja, tartályba 0,5 bar kéne (víznyomásmentes állapotban). Nevess ki, de én még sosem álltam fel létrára megnézni, hogy melyik az a tágulási (meg jó-e hozzá az autóspumpám nyomásmérője, meg hol melyik csapot zárjam el a műveletek előtt-közben).

 

joevagyok68-nak: le fogom olvasni a túlnyomás-szelepet. Szerintem is normális a 0,5 bar tartalék. De igen, lehet, h likas a tágulási. Igen, okt nov márc ápr hónapokban kéthetente fel kell töltenem. December és januárban sosem hűl le annyira a fűtővíz, hogy 0,8 alá menjen a nyomás (hamarabb újraindul a kazán). De ha két napra elutazunk, levesszük 18 fokra és besüt a nap, akkor megintcsak lemegy 0,7-re.

 

smith-nek: Kösz a manualt, a kedvesem gépére már régen letöltöttem (most "itthon" vagyok éppen). Meglepődtem (már akkor is), h 0,7-1,5 bar között kell lennie. Amikor a kazán nem indul el (ez rendszerint hajnalban van), akkor mindig 0,7-et mutat. Hogy 0,8-on elindulna-e, azt vagy ki kéne "lesnem", amikor csökken a nyomás, vagy mesterségesen kikényszeríteni (ehhez mély levegőt kellene vennem:-)).

 

Más: ha jól emlékszem a PV=állandó gáztörvényre, akkor feltételezhetem-e azt, hogy a tágulásiban a levegő térfogata (mondjuk Vaillant nálam) 1,4/1,5 arányban csökken, amikor nő a nyomás. Ez 7%. Ennyit nőtt meg a melegedő víz térfogata??? Hány liter víz lehet egy 5 radiátoros lakásban? Bocs, ez a 8 liternek a 7%-a, durván fél liter. Vizes oldalon ez más érték lehet százalékban.

Elképzelhető-e a tágulásin olyan lik, ami csak nagyobb nyomásnál nyílik ki?

Hol lyukas egy tágulási? Szökik-e el a levegő (akár rossz szelepen át), avagy átnyomul a víz a levegős oldalra (már ha jól képzelem a tágulási működését?:-( )

 

Előzmény: molcajete (68932)
smith 2013. okt. 9. Creative Commons License 68934

Ld. manual :-)

http://www.webgaz.hu/media/catalog/cat_354.pdf

min: 0,7 és 1,5 ba rközött

max:3 bar

Tágulási tartály nyomás: 0,5 bar

Tágulási tartály űrtartalmal: 8liter

 

Elsőre próbáld az induló (hideg) nyomást 0,7 barra, előtte a tágulásit nyomásmentes állapotban 0,5 barra beállítani.

Ha innen is eléri a 2,3 bar-t, akkor egyértelműen kicsi a tágulási a rendszer vízmennyiségéhez.

 

Előzmény: szicsu1007 (68931)
joevagyok68 2013. okt. 9. Creative Commons License 68933

"No most megnéztem, 2,3-nál kezd el csöpögni"

Esetleg akkor azt is megnézhetnéd, hogy milyen érték van ráírva a biztonsági szelepre !  :-)

És akkor tudnád...

 

A "végnyomásnak" meg a biztonsági szelep nyitási érték - 0,5 bar illik lenni max !

 

A tágulási biztos jó nyomásra van feltöltve vagy nem lehet, hogy likas ?

 

"én is erre szoktam feltölteni)"

Volt hogy rákellett tölteni a rendszerre ? Többször ??

Előzmény: szicsu1007 (68931)
molcajete 2013. okt. 9. Creative Commons License 68932

Az rendben van, hogy 1,5-re töltöd fel, de mennyi a tágulási tartály levegő nyomása?

Mert annak függvénye, hogy mennyire kell feltölteni a rendszert.

8 literes tartálya van, az elégnek tűnik egy lakáshoz.

 

Előzmény: szicsu1007 (68931)
szicsu1007 2013. okt. 9. Creative Commons License 68931

Azt tudja-e itt valaki, hogy Baxi Main 24 Fi esetén mekkora nyomásnál illik kinyitnia a túlnyomás szelepnek?

Egy másik topicban azt olvastam, hogy a hideg állapot nyomása 1,5 (én is erre szoktam feltölteni), de melegedés közben megnőhet 0,5-0,8 bárral (tehát felmehet 2,3-ra is). No most megnéztem, 2,3-nál kezd el csöpögni a víz és 2,5 fölé nem megy a nyomás, mert addigra intenzíven sok víz folyt ki.

Ismételten furcsának tartom ezt a 0,5-0,8 bár lélegzést. Egy ilyen társasházat sztem gépészek terveznek fűtésileg, talá nem szabadna azt hinnem, hogy alulméretezték a tágulási tartályt (ill. olyan kazánt választottak, aminek kicsi a tágulási tartálya).

Így most nem is tudom, hogy a 0,8 báros növekedés adja-e a rendelenes működést, vagy pedig a 2,3-nál már kinyíló túlnyomásszelep.

Júj! Jön a tél:-)

Előzmény: smith (68924)
halaloszto 2013. okt. 9. Creative Commons License 68930

Suru kapcsolgatas ellen meg egyszeruen tavolabb kell tenni a radiatortol.

 

Vajk

Előzmény: molcajete (68928)
molcajete 2013. okt. 9. Creative Commons License 68929

Mi van a fórummal, hogy nem jelenik meg a hsz, csak jóval később?

Előzmény: halaloszto (68927)
molcajete 2013. okt. 9. Creative Commons License 68928

A sűrű kapcsolgatás a gondja, attól nem fog változni.

Előzmény: halaloszto (68927)
halaloszto 2013. okt. 9. Creative Commons License 68927

allitsd fel fokkal alacsonyabbra.

 

Vajk

Előzmény: dlina (68925)
molcajete 2013. okt. 9. Creative Commons License 68926

Beleolvastam a kezelési útmutatójába, de nincs benne hiszterézis állítási lehetőség.

Előzmény: dlina (68925)
dlina 2013. okt. 9. Creative Commons License 68925

sziasztok,

 

a segítságeteket szeretnénk kérni, a fűtésünket egy grassin 8E szobatermosztát szabályozza, viszonylag egyszerű a kezelése, arra azonban még nem jöttünk rá, hogy hogyan lehet azt beállítni rajta, hogy hagyjon egy kis hőmérséklet esést a beállításhoz képest, azaz ha a beállítotthoz képest egytizeddel csökken a hőmérséklet, azonnal indítja a kazánt, mi azt szeretnénk, hogy a beállított hőmérséklet alá essen mondjuk három tizeddel a hőmérséklet és csak akkor kapcsoljon a termosztát.

 

Valaki tudna esetleg segíteni?

 

előre is köszönöm:

 

edina

smith 2013. okt. 9. Creative Commons License 68924

A kazáncserénél valószínűleg olcsóbb a lefúvó és a tágtartály cseréje együtt is. Mert kb. erre mutat a hiba.

Ha utána is mutatja a tüneteket, akkor kicsi a kazán beépített tágulásija, kell akasztani mellé egy külsőt.

Előzmény: szicsu1007 (68920)
Sörösló - Roberto 2013. okt. 9. Creative Commons License 68923

Sziasztok!

 

Adott egy br. 90nm-es magánház radiátoros, kond.gázkazán fűtéssel.

A magánház mellett van egy kis bicikli tároló, mellete pedig egy kb. 16nm-es melléképület.

(a két épület lett összefalazva a bicikli tárolóval)

 

Szeretném megoldani "gazdaságosan" a 16nm-es melléképület fűtését (B30-as falazat, 1 szint, cseréptető, 3,2m belmagaság, szig. nincs)

 

Szerintetek ha a fő épület fűtését kötöm rá a melléképületre és term. a bicikli tárolón áthaladó (az fűtetlen marad) csöveket leszigetelem, majd egy 1600-os vagy 1800-as radiátort beállítok megfelelő lehet?

 

Továbbá arra gondoltam, mivel 1 körös a mostani fűtésrendszer, a főépületben a mért (kazánvezérlő termosztátos) helyiséget leszámítva minden radiátorra tennék termosztátos szelepeket és a melléképületbe is kerülne egy második kazánvezérlő termosztát, ami a kívánt hőfoknál kapcsolná csak be a fűtést.

 

Járható lehet ez így vagy egyszerűbb és olcsóbb javaslatotok van a meléképület állandó fűtésére?

szicsu1007 2013. okt. 8. Creative Commons License 68922

Bocsánat, hogy többször elküldtem, de elsőre látszólag nem ment el (aztán Ctrl+V) és aztán többször elment.

szicsu1007 2013. okt. 8. Creative Commons License 68921

A kedvesemnél van egy Baxi main 24 Fi. Három-négy éve kínlódunk vele. Szerelők jönnek-mennek, mi fizetünk, pumpálnak, leengednek, feltöltenek - és három hét múlva minden a régi.

Én nem értek hozzá, de nekem úgy tűnik, hogy forró fűtővíz esetén talán a kelleténél alacsonyabb nyomáson kinyit a túlnyomásszelep (látom, ahogy kúszik felfelé a nyomás, de még nem csíptem nyakon, hogy két egész hány tizednél nyit), és csöpög ki a víz az alátett tálba. Aztán amikor lehül a fűtővíz (ez különösen ősszel és tavasszal van), a nyomás lemegy 0,7 alá, ott meg már nem kapcsol be a kazán. Akkor megint feltöltöm 1,5-re. Azt persze nem tudom megállapítani, hogy a kiegyenlítő tartály jól funkcionál-e, de az én Vaillant turbomnál a nyomás minden körülmények között 1,3-1,4 között van (szinte nem mozdul).

Szombaton jönnek hozzá karbantartani. Felmerült a gondolat, hogy beruházzon-e egy új zárt égésterű kazánba.

Egy reklámújságban 201900 Ft az alábbi kazán:

Vaillant VUW 242-3 PRO

 

Az a csodálatos, hogy ebben az alakban hiába googlizok rá, pontosan ilyen nem létezik (esetleg elírták?).

Kérek szépen javaslatot tőletek, hogy mit tegyünk:

 

1. Szigorú jogi és műszaki útra terelve a kérdést, hozzák rendbe a 7 éves Baxit (és persze arra miféle garancia várható el?).

2. Kazáncsere (egy 55 nm-es társasház lakása, körbefütve két oldal kivételével)

    És annak a vaillantnak mi lehet a pontos (fellelhető) tipusa. Netán más kazánt javasoltok? (ez jó ár/értéknek tűnik).

A kedvesemnél van egy Baxi main 24 Fi. Három-négy éve kínlódunk vele. Szerelők jönnek-mennek, mi fizetünk, pumpálnak, leengednek, feltöltenek - és három hét múlva minden a régi.

Én nem értek hozzá, de nekem úgy tűnik, hogy forró fűtővíz esetén talán a kelleténél alacsonyabb nyomáson kinyit a túlnyomásszelep (látom, ahogy kúszik felfelé a nyomás, de még nem csíptem nyakon, hogy két egész hány tizednél nyit), és csöpög ki a víz az alátett tálba. Aztán amikor lehül a fűtővíz (ez különösen ősszel és tavasszal van), a nyomás lemegy 0,7 alá, ott meg már nem kapcsol be a kazán. Akkor megint feltöltöm 1,5-re. Azt persze nem tudom megállapítani, hogy a kiegyenlítő tartály jól funkcionál-e, de az én Vaillant turbomnál a nyomás minden körülmények között 1,3-1,4 között van (szinte nem mozdul).

Szombaton jönnek hozzá karbantartani. Felmerült a gondolat, hogy beruházzon-e egy új zárt égésterű kazánba.

Egy reklámújságban 201900 Ft az alábbi kazán:

Vaillant VUW 242-3 PRO

 

Az a csodálatos, hogy ebben az alakban hiába googlizok rá, pontosan ilyen nem létezik (esetleg elírták?).

Kérek szépen javaslatot tőletek, hogy mit tegyünk:

 

1. Szigorú jogi és műszaki útra terelve a kérdést, hozzák rendbe a 7 éves Baxit (és persze arra miféle garancia várható el?).

2. Kazáncsere (egy 55 nm-es társasház lakása, körbefütve két oldal kivételével)

    És annak a vaillantnak mi lehet a pontos (fellelhető) tipusa. Netán más kazánt javasoltok? (ez jó ár/értéknek tűnik).

szicsu1007 2013. okt. 8. Creative Commons License 68920

Hali!

A kedvesemnél van egy Baxi main 24 Fi. Három-négy éve kínlódunk vele. Szerelők jönnek-mennek, mi fizetünk, pumpálnak, leengednek, feltöltenek - és három hét múlva minden a régi.

Én nem értek hozzá, de nekem úgy tűnik, hogy forró fűtővíz esetén talán a kelleténél alacsonyabb nyomáson kinyit a túlnyomásszelep (látom, ahogy kúszik felfelé a nyomás, de még nem csíptem nyakon, hogy két egész hány tizednél nyit), és csöpög ki a víz az alátett tálba. Aztán amikor lehül a fűtővíz (ez különösen ősszel és tavasszal van), a nyomás lemegy 0,7 alá, ott meg már nem kapcsol be a kazán. Akkor megint feltöltöm 1,5-re. Azt persze nem tudom megállapítani, hogy a kiegyenlítő tartály jól funkcionál-e, de az én Vaillant turbomnál a nyomás minden körülmények között 1,3-1,4 között van (szinte nem mozdul).

Szombaton jönnek hozzá karbantartani. Felmerült a gondolat, hogy beruházzon-e egy új zárt égésterű kazánba.

Egy reklámújságban 201900 Ft az alábbi kazán:

Vaillant VUW 242-3 PRO

 

Az a csodálatos, hogy ebben az alakban hiába googlizok rá, pontosan ilyen nem létezik (esetleg elírták?).

Kérek szépen javaslatot tőletek, hogy mit tegyünk:

 

1. Szigorú jogi és műszaki útra terelve a kérdést, hozzák rendbe a 7 éves Baxit (és persze arra miféle garancia várható el?).

2. Kazáncsere (egy 55 nm-es társasház lakása, körbefütve két oldal kivételével)

    És annak a vaillantnak mi lehet a pontos (fellelhető) tipusa. Netán más kazánt javasoltok? (ez jó ár/értéknek tűnik).

T4R 2013. okt. 8. Creative Commons License 68919

Kérem, hogy adjatok tanácsot!

 

Meglévő központi fűtéses rendszerbe kötött meglévő 19kw-os vegyes tüzelésű kazánhoz szeretnék puffertárolót (1500l), illetve  fűtésrásegítésnek napkollektort amit a nyári medence fűtésére is tudunk használni.
A lehető legolcsóbb de jó minőségű termékekkel.

Vákumcsöves? Heat pipe? síkkollektor?

Hőcserélős puffer? Milyen vezérlőegység?

 

Egyszóval mire figyeljek, hogy a Tisztelt vállalkozó ne kopasszon meg túlzottan :-)

605srdt 2013. okt. 8. Creative Commons License 68918

Sziasztok !

 

Azzal kezdeném, hogy nem vagyok a fűtésszerelés nagy tudósa, de imádok barkácsolni.

A felállás a következő: Van egy nem egészen 70 m2 -es lakásom, amit jelenleg egy C20-as kandallóval fűtök. Ezzel nincs is semmi gondom, soha nem fáztunk még, mármint amikor égett a kandalóban a tűz :-D. A gondot a reggelek okozzák mikor már nem ég és hát hőszigetelés ide, hőszigetelés oda, reggelre azért hűl a lakás. 

Úgy alakult az élet, hogy egy bontásból a Jóisten hozzám vágott egy pár darab fan coilt, pár kisebb radiátort, egy Vaillant gázkazánhoz tartozó 150 literes használati melegvíz tartályt és néhány szelepet meg szivattyút.

Az elképzelés a következő: A kandalló 180 mm es füst csöve köré egy hőcserélő spirál, melyel fűteném a melegvíztartály hőcserélőjét, így az elképzeléseim szerint tudnék némi melegvizet előállítani a tartályban amit amolyan puffer tartályként használnék a rendszerben. Erről a tartályról üzemeltetnék 3 fan coilt a szobákban és konyhában és két kisebb radiátort wc-ben és fürdőben. Ha ugy jobb akkor a fürdőbe is jut fan  coil. Nos szóval az elképzelés ennyi. 

A kérdés: Működhet ilymódon a rendszer vagy felejtős.

 

Ja és hát azt tudni kell pénz az kevés van, lelkesedés annál több.

 

Előre is köszönöm az építőjellegű hozzászólásokat. 

 

Pisti

 

morgen66 2013. okt. 8. Creative Commons License 68917

Nem a legolcsóbb 

 

http://www.homor.hu/unical_kazanok

Előzmény: motorolaj (68910)
ja nyugi 2013. okt. 8. Creative Commons License 68916

Úgy látom, egy picit átnézik a beírást a censorok, mielött a honlapra kerülhet.

Üdv:

Józsi

ja nyugi 2013. okt. 8. Creative Commons License 68915

Szia!

Elsőre nézd, hogy légmentes e, légtelenitsed. Ha nincs külön légtelenitő, akkor a felső záródugó, esetleg a felső hollandi.

Üdv:

Józsi 

Előzmény: Antal Norbi (68902)
ja nyugi 2013. okt. 8. Creative Commons License 68914

Nézd meg elsőre, nem e levegősödött le. Ha nincs légtelenitő, akkor az utsó fenti dugó, esetleg a hollander meglazítása, és visszahuzása.

Üdv:

Józsi

Előzmény: Antal Norbi (68902)
Palási 2013. okt. 8. Creative Commons License 68913

 Így igaz !

 Csakhogy korai az öröm, mivel a felülvizsgálat fillérekbe kerül, viszont annak megállapításai által végzegzendő teendők súlyos százezrekbe  és azt már a fogyasztó fogja fizetni !

 Egy gázóra csere alkalmából történő ellenőrzéskor a jó szemű gázos akár 5 perc alatt is kiszúrja a hiányosságokat, leírja, jegyzőkönyvezi ennek költsége majd semmi, de ajavítások amit elrendel naa zt már ti fizetitek.

 

Tény egy társaház  gáz  rendszerének vizsgálata kissé bonyolultabb, de nem egetverő,  főleg ha a javításokkak vetjük össze.

Előzmény: molcajete (68912)
molcajete 2013. okt. 8. Creative Commons License 68912

A szolgáltató fizetheti a kazánok felülvizsgálati díját

 

Az egyetemes földgázszolgáltatóra terhelné a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának a rezsicsökkentést tartalmazó törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványa, amelyet a gazdasági és informatikai bizottság is támogatott hétfői ülésén.

 

http://www.penzcentrum.hu/energia/a_szolgaltato_fizetheti_a_kazanok_felulvizsgalati_dijat.1037894.html

mjevsrsh 2013. okt. 7. Creative Commons License 68911

12kw nál kisebb nagyon nincs, nagyobbat nem érdemes venned sokat fog kapcsolgatni. Melegvíznek pedig indirekt tároló.

Előzmény: motorolaj (68910)
motorolaj 2013. okt. 7. Creative Commons License 68910

Értem!

Sértődés ne essék, azt hittem itt tudtok segíteni egy kis útbaigazítással, mivel tök értelmes hozzászólások voltak végig.

De valaki kiszámolta pl. az űrhajók és tengeralattjárók szükséges adatait is és láss csodát, nem volt leírva a könyvekbe és     volt benne sok mi lesz,ha és főleg sok teszemfel :-) 

 

Ok!

Előbb leírtatok mindent, de a válasz  még nem született meg.

Max. 6kW-al kel pótolni a ház hőveszteségét, -15Co külső hőfok esetén.

2-3 kW-al, +4 Co hőm. mellett. 

Jobban teszem fel a kérdést:

3 és 24 kW közötti teljesítményű kombikazánt kell beszereznem. 

Ajánljatok valamit kondenzációs megoldásból, több embernek több a tapasztalata és a megoldás mindig abból jön.

 

Köszi :-)

 

Előzmény: joevagyok68 (68895)
Totya3 2013. okt. 7. Creative Commons License 68909

Nem tudtam, hogy ennek van hivatalos hőfoka, de logikusnak tűnik. Viszont nekem jobban tetszene, ha max., min. és átlag teljesítményt is számolnának(jó kérdés hogyan, de biztosan lehetne).

Pl. nekem min. 1kW, max. 4,6kW, átlag 2,96kW volt a teljesítmény igényem a múlt idényben(ezeket mértem).

Épp most írtam az apríték égetős topicban, hogy mára 24óra alatt 8,87kg fűrészpor fogyott folyamatos égés mellett. Ez 106MJ/24óra(12MJ/kg-al számolva(nem teljesen száraz fa)), azaz 1,23kWh.

Fontosnak látnám, hogy ne csak a max, hanem a minimum igényt is tudnia kellene kiszolgálnia a készüléknek. A fejem 15..20kW-ig elmegy és 500W körülire tud visszaszabályozni...

 

Előzmény: joevagyok68 (68895)
nixon70 2013. okt. 7. Creative Commons License 68908

Hali!

Az automata légtelenítőket zárd le,lehet ott szív be levegőt.

A radiátornál: zárd el az alsó elzárót,nyitott előremenő szelepnél lazítsd fel a csavarzatot(rongy,vödör,feltörlő legyen!)járó szivattyú mellett ki fog jönni a levegő a csőből.Ha kell, a visszatérővel is csináld meg.(zárod az előremenő szelepet,nyitod a visszát,ugyanúgy a szelepcsavarzatnál engedd ki a levegőt)

A vízutánpótlásról folyamatosan gondoskodj.

Ha így nem megy,hívj szakembert.

Előzmény: ihi007 (68907)
ihi007 2013. okt. 7. Creative Commons License 68907

Sziasztok!

Nyitott fütés rendszerem van. 2 évig probléma mentes volt.A minap a 2 utolsó radiátor nem melegedett.5 rétegű 16-os műanyag csővel vannak a radiátorok bekötve.A csövek felül futnak és ugy álltak le a radiátorokhoz.Ugy gondoltam,hogy valószínüleg levegős lehetett a rendszer megbontottam és beiktattam két automata légtelenítő szelepet/a kazánnál is van kettő /. Ám azóta  feltöltés után rosszabodott a helyzet ugyanis most már az egész házban nincs fütés.A kiegyenlítő tartályon tele van, de mégsem kezd el keringeni a rendszer a szivattyú szörcsögve müködik gondolm levegős és ez miatt nem fordul át a víz.Egyszerűen nem tudom légteleníteni a csöveket.Gyanítom /mivel felül futnak a falba/ nincsenek megfelelöen lejtetve. Ma azt próbáltam ,hogy leszedtem a visszatérőről a szivattyú egyik csatlakozóját és a kazán töltőről hálózati vizzel megnyomattam a rendszert bízva abban,hogy az talán kiviszi a levegőt,de nem sikerült.

KÉRLEK BENNETEKET SEGITSETEK !

Már elég hidegek vannak füteni kellene de....

Lacivill 2013. okt. 7. Creative Commons License 68906

Kezd azal, hogy a közelieknél zársz az alsó torlón.

Előzmény: Antal Norbi (68904)
t.zsolti 2013. okt. 7. Creative Commons License 68905

immergas victrix 12 ,  1,9-12kw

Előzmény: motorolaj (68890)
Antal Norbi 2013. okt. 7. Creative Commons License 68904

köszi 

 

sokat segítettél::))

 

Előzmény: gmkiev (68903)
gmkiev 2013. okt. 7. Creative Commons License 68903

Ettől kicsit összetettebb egy ilyen baki!

Első körben vágd nyakon aki csinálta!

Utána hívj olyat aki érti is amit csinál.

 

Előzmény: Antal Norbi (68902)
Antal Norbi 2013. okt. 7. Creative Commons License 68902

sziasztok,

 

segítséget szeretnék kérni.

családi házban plusz ráadiátorok lettek bekötve, azóta az utolsó pár radiátor nem fordul meg rendesen.

 

ha plusz keringető szivattyút akarok bekötni azt az előre vagy a visszatéröbe kössem be?

 

 

Köszi a válaszokat 

 

norbi

 

Elementes 2013. okt. 7. Creative Commons License 68901

Sziasztok!

 

Adott egy feltöltött radiátoros rendszer 1,6 b nyomáson de az érték lecsökken 1,1 b nyomásra.

Se csöpögés se szivárgás. Kazán(kondenzáviós fali) nem üzemel jelenleg....

Ez rendben van, vagy gond van a rendszerrel?

Elementes 2013. okt. 7. Creative Commons License 68900

Sziasztok,

 

adott egy feltöltött radiátoros rendszer 1,6 b nyomáson. Miért van az, hogy a nyomás lecsökken 1,1 b-ra?

Se csöpögés se szivárgás. Kazán nem üzemel (gáz kondenzációs)....

Ez normális jelenség vagy valami hiba van a rendszerben?

G.b.Reload 2013. okt. 7. Creative Commons License 68899

Ma találtak a kazánom gázszelepébe fél marék eps-t.Mostmár tényleg tudom mi az a moduláció... :))))))))

mjevsrsh 2013. okt. 7. Creative Commons License 68898

Akkor éjjel nappal megy a kazán és a ház lassan elkezd kihűlni. Azért lassan mert van pár tonna felmelegített fala, födéme (hőtároló tömege). Kétlem hogy itt túl sokáig lenne -30 -40°C .

Előzmény: joevagyok68 (68896)
mjevsrsh 2013. okt. 7. Creative Commons License 68897

Ha hozzáértő számolta ki akkor MSZ-04.140-3/87 szerint számolta :) Földrajzi elhelyezkedés szerint vagy -11 vagy -15 re.

Előzmény: Totya3 (68891)
joevagyok68 2013. okt. 7. Creative Commons License 68896

És ha 1x bejön egy -30...-40 fokos hideg..

Mármint a -15(-20) fokra számolthoz képest....

Akkor mikor max ?

:-))

Előzmény: gabrielke (68892)
joevagyok68 2013. okt. 7. Creative Commons License 68895

" max. 6kw hőigényű ház."

"hivatalosan" ezt/azt -15  ( vagy  -20 ??? ) fokon/ra/nál számolják !

Tehát akkor...

Előzmény: Totya3 (68891)
muskotály küvé 2013. okt. 7. Creative Commons License 68894

Sziasztok,

 

Egy FÉG Unical Bea nevű kombi gázkazánunk van 2001 óta. Folyamatosan növekszik benne a víz nyomása, a szerelő szerint a töltőcsap rossz, de lehet, hogy a váltószelep - mindenesetre nem tud hozzá alkatrészt szerezni. Mindenesetre ha meg tudná javítani, ki kéne savval tisztítani.

Szerintetek

- Lehet valahonnan alkatrészt szerezni hozzá, érdemes még ezt a készüléket javítani? Eddig csak egyszer volt vele gond, néhány éve a tágulási tartályt kellett cserélni. Én elégedett vagyok vele, a beépített melegvíztartály kényelmessé teszi.

- Ha érdemes inkább újat venni, milyet javasoltok? A szerelő szerint a mostani átfolyós melegítő készülékek olyan gyorsan melegítik a vizet, hogy nem érzékelhetően várni, amíg melegvíz folyik a csapból. Bosch 4000es szériát javasol. 120 m2-es, egyszintes házunk van, szokásos acélradiátorokkal.

 

Előre is kösz, ha tudtok segíteni.

Palási 2013. okt. 7. Creative Commons License 68893

Számolással bármit ki lehet hozni, főleg egy ilyen hőtechnikailag változó rendszernél. Magyarul egy ház nem stabil, van vagy  10 változó, ha nem több.

 Amúgy a 6 kW bőven elég még a csúcs hidegekre is. Azért lehet kivétel pl. egy lehült háznál megnézném az első 8 órát amikor vacognak.

 A múgy a  6 kW az egy teljesítmény , viszont  a háznak hőmennyiségre van szüksége, aminek a mértékegysége kWóra.

 

Anno régen amikor még hőtározós kályhaim voltak,  volt egy 18 kW rendelkezésre álló teljesítményem és volt egy  16 kWórás tároló kapacitásom / 3db kályha / - legyen akkumulátor _  ezt töltögettem - így napi  16 x 8 =  144 kWóra állt 24 óra alatt rendelkezésemre,  ezzel gazdálkodtam még a csúcshidegben is.  Általában elég volt, nagyritkán nem.

 Egyébként elviekben  bőven elég lett volna , mivel 200 nappal számolva kinyerhettem volna  majd 29 000 kWóra energiát, viszont a gyakorlatban mindig elég volt a 12 - 13 000 kWóra energia fűtésre.

 Mióta gázom van már pont 25 éve,  sajnos egy  állandó teljesítményü kazánom van ami  pont 9 kW-ra van beállítva. De kijövök, mivel még ott van az idő - hidegben többet megy,  kevésbé hidegben kevesebbet.

 

 

 A számolásról  : egyszer amikor hőszigeteltem jön egy mester , hogy ő elvállalná a munkát. És hogy nagyobb nyomatékot adjon a szavának, mondta "majd a mérnök úr kiszamoja hogy mennyi kell oda ". Vastagságban.

 Mi mennyi ? Utána néztem, mindenütt csak 5 cm vastagot tett fel.  Igaz én is ennyit,  lehetett volna több is. Ez van, ezt kell szeretni.

Előzmény: Totya3 (68891)
gabrielke 2013. okt. 7. Creative Commons License 68892

Ott van, hogy max.

 

Előzmény: Totya3 (68891)
Totya3 2013. okt. 7. Creative Commons License 68891

Mikor 6kW? Bírom ezeket a semmitmondó adatokat. Az is érdekes lehet, hogyan számolja ki ezt valaki? pl. tavasszal a 2-3kW modulációs sok lehet, ha -20fokban kell  6kW, vagy ha ez az átlag energiaigény, akkor az átlag számolásakor milyen arányban vették figyelembe az enyhe időszakokat és mennyi lenne a csúcs teljesítményigény, stb... Ha van kitől, kérdezd meg ezeket.

Előzmény: motorolaj (68890)
motorolaj 2013. okt. 6. Creative Commons License 68890

Sziasztok!

 

Adott egy max. 6kw hőigényű ház. Hozzáértő kiszámolta. 

Kondenzációs kombi kazánt keresek bele. Cserélnem kell.

Ajánljatok valamit, konkrét típust is.

Gondolom a 2-3 kW-ra lemoduláló lehet befutó.

 

Köszi.

 

Maisbitte 2013. okt. 6. Creative Commons License 68889

Köszönjük az infót,

megnézzük a Westen gázkazánokat is.

Előzmény: gmkiev (68886)
Maisbitte 2013. okt. 6. Creative Commons License 68888

Köszönöm az infót.

 

Megnézzük a Westen 24 kW-os gázkazánokat is.

Előzmény: gmkiev (68886)
gmkiev 2013. okt. 6. Creative Commons License 68887

A gondolat jó!

 

Előzmény: Gyurco78 (68885)
gmkiev 2013. okt. 6. Creative Commons License 68886

WESTEN 24 kW 60l-es tartállyal. Kb.  270 ef. Olasz, de ez legalább nincs tele kínai alkatrészekkel.

Előzmény: Maisbitte (68884)
Gyurco78 2013. okt. 6. Creative Commons License 68885

Nem is veszek új autót, nekem megteszi egy használt is, ha jól működik :)

De most tényleg, ha az ember:

- nem tervez lakásfelújítást

- a régi kazán még üzembiztos

Akkor dobja ki a régit, és költsön fél milliót legalább egy újra (kéménnyel, papírokkal)?

 

Persze, ha mindenképp vennem kellene, akkor a listában nagyon elöl szerepelne egy zárt égésterű, turbós vagy kondenzációs.

Előzmény: gmkiev (68879)
Maisbitte 2013. okt. 6. Creative Commons License 68884

Igen, gázzal akarunk fűteni, meg vizet melegíteni.

Azt megtudtam, hogy a kombi gázkazánt kell választani,

az a legalkalmasabb erre a két feladatra.

 

Van egy Ciao-Beretta típusú 24 kW-os gázkazánunk,

csak már több, mint 10 éves és kezd haldokolni,

meleg vizet éppen, hogy ad, viszont a fűtést már nem

képes ellátni.

 

Ezért le kell cserélnünk egy új készülékre, még a hidegebb idők

beállta előtt 1-2 héten belül.

 

A Bosch gázkazán a legszimpatikusabb, bár sajnos nem értek

hozzá, hogy melyik márka a legjobb/legmegbízhatóbb.

 

Ezeket a márkákat néztem eddig:

 

Immergas Nike Mythos, Bosch, Vaillant, Radiant, Unical Eve.

 

Előzmény: gmkiev (68850)
Varek1 2013. okt. 6. Creative Commons License 68883

 Mekkora az a ház , hogy hosszú cső kell a levegőnek ?

 Legyen 12 x 12 m, azaz 144 m2 alapterületű ,  igaz ebbe a területbe csak egy kb.120 m2 -es lakás fér bele (vagy annyi sem ). Szóval ha a közepén van az a kazán akkor kell 6 m hosszú levegő cső. Csak megoldható műszaki feladat ez. Ha nem megy, akkor van még a tetőn és  a födémen  való bevezetés. Ez az utóbbi a cső a csőben, az első ami nálad problémás,  az az un. szétválasztott rendszer.

 Át kell gondolni a megoldásokat !!

Előzmény: Keno1982 (68867)
Varek1 2013. okt. 6. Creative Commons License 68882

 Mekkora az a ház , hogy hosszú cső kell a levegőnek ?

 Legyen 12 x 12 m, azaz 144 m2 alapterületű ,  igaz ebbe a területbe csak egy kb.120 m2 -es lakás fér bele (vagy annyi sem ). Szóval ha a közepén van az a kazán akkor kell 6 m hosszú levegő cső. Csak megoldható műszaki feladat ez. Ha nem megy, akkor van még a tetőn és  a födémen  való bevezetés. Ez az utóbbi a cső a csőben, az első ami nálad problémás,  az az un. szétválasztott rendszer.

Előzmény: Keno1982 (68867)
gmkiev 2013. okt. 6. Creative Commons License 68881

Mellébeszéltél, de nem csalódtam! :)))

 

Előzmény: Varek1 (68880)
Varek1 2013. okt. 6. Creative Commons License 68880

 Azért azt tudni illik más a csere és más az új vétel. Főleg az autómobiloknál. Anno régen a' szépidőkben' volt még olyan szituáció is amikor a használt autó az új árán kelt el. Mivel akkoriban az autókat nem árulták,  hanem kiutalták -    az arra 'érdemeseknek'.

A használt autót el lehet még adni (igaz ma már nyomott áron) , egy használt fűtésirendszert általában csak ócskavasnak. Volt ugyan itt a napokban egy méltatlankodó,  aki keveselte a használt kazánért a 30  % -os árat, ahelyett hogy örült volna.

 

 Itt is vannak olyan esetek,  amikor a 'fűtéskorszerűsítés'  büvös szavára hallgatva valaki pl. egy 37 - 41  m2 -es lakásánál, ahol van 1db. esetleg 2 konvektor,  azon elmélkednek, hogy mikor térül meg egy  akármilyen modern kazánra való átállás. Kapásból lehet mondani, hogy soha sem.

 Annak ellenére hogy a konvektorok hatásfoka nem valami jó. ( egzakt fizikai meghatározás )

gmkiev 2013. okt. 6. Creative Commons License 68879

Mikor új autót veszel? Akkor is azt számolgatod, mikorra jön be az ára?????

Előzmény: Gyurco78 (68878)
Gyurco78 2013. okt. 6. Creative Commons License 68878

Kémény csak van? A zárt égésterűhöz valóhoz úgyis bele kell húzni a "kipuffogócsövet", ha cseréltetsz, szóval a bélelést nem úszod meg, és akkor már lehet cső-a-csőben rendszer. Viszont valószínűleg az életben nem fogja behozni az árát még a kondenzációs sem, szóval legfeljebb akkor érdemes meglépni, ha a régi végleg kilehelli a lelkét.

Előzmény: Keno1982 (68867)
gmkiev 2013. okt. 6. Creative Commons License 68877

Vitatkozz! :)))

Ebben a vonatkozásban nincs különbség, mivel mindkettő ugyan az az atmoszférikus égő, mely csak az égési levegő helyre juttatásában különbözik.

Ha lemodulál, mindegyiknek ugyn olyan satnya a hatásfoka, ergo, többet fogyaszt egységnyi melegvíz elkészítéséhez, legyen az fűtés, vagy HMV.

Előzmény: mjevsrsh (68875)
mjevsrsh 2013. okt. 6. Creative Commons License 68876

Én is azt tanácsolnám, hogy kikellene deríteni a ki-bekapcsolgatás okát, de az általában az amit már leírtam.

 

http://hajduker.hu/unicalgepkonyv.pdf  

20. oldal.  A legtöbb zártégésterű kazánnál ezek a füstgázelvezetési lehetőségek  vannak. "C" jelűek függetlenek a helyiségtől, az egy db "B" jelű pedig a helyiségből veszi az égéslevegőt. Viszont kell mindegyikhez gázterv szóval ezt is bele kell venni a számításba. Kondenzációssal komolyabb spórolást lehet elérni, egy sima turbós kazánhoz képest.

 

 

Előzmény: Keno1982 (68867)
mjevsrsh 2013. okt. 6. Creative Commons License 68875

Azért ezzel vitatkoznék. Modulációs égő+zárt égéstér rendes fordulatszámszabályzott ventilátorral biztos hogy kevesebbet fogyaszt.

Viszont mondulációs égő+nyílt égéstér, na az még többet is fogyaszt mint egy sima egyfokozatú FÉG.

Előzmény: gmkiev (68868)
janman 2013. okt. 6. Creative Commons License 68874

Sziasztok! Renova Mini C12-m van. Mostanában, fűtés közben többször előfordult, hogy F1-es hibajelzéssel megállt. Csak a RESET gombbal tudom törölni a hibajelzést, már ha engedi, többnyire csak pár perccel később tudom újra működésre bírni. A szervizes szerint a füstgáz érzékelő tilt le. Viszont ha leveszem a gép előlapját, akkor már nem jön elő a hibajelenség, viszont így meg hülyén néz ki a kazán. Találkozott már valaki valami hasonlóval a saját kazánjánál?

pavarotti 2013. okt. 6. Creative Commons License 68873

köszi, ha meglesz ludas beszámolok majd.

Előzmény: sjohn (68864)
Elar 2013. okt. 6. Creative Commons License 68872

Sőt 1600

Előzmény: Elar (68871)
Elar 2013. okt. 6. Creative Commons License 68871

Köszi. Drukkoltam, hogy ilyesmi jöjjön ki :)

Most 1500 van fent :)

Előzmény: gmkiev (68870)
gmkiev 2013. okt. 6. Creative Commons License 68870

600x1400/22

Előzmény: Elar (68869)
Elar 2013. okt. 6. Creative Commons License 68869

sziasztok

 

Radiátor méretezéssel kapcsolatban kérdeznék. :)

Kiváncsi lennék, hogy elég-e a gyerekszobában a radiátor?

 

Az adatok: 42 centi vályogfal, új nyilászáró (1.5x1.4), a fafödémen 20 centi gyapot. Két oldal az utcára néz)

4,6 x 4 .    2,7 a belmagasság.

 

Idén beüzemeltünk egy kond kazán, amin most 50-58 víz jön előre általában

 

Szóval mekkora radiátor lenne ide ideális?

 

gmkiev 2013. okt. 6. Creative Commons License 68868

Elsősorban azt vizsgáltasd meg, miért kapcsol ilyen sűrűn?

Ez bizonyára nagyon egyszerűen orvosolható.

A modulációs égős berendezések egy csepp gázzal sem fogyasztanak kevesebbet mint ami neked most van!!!!

Csak a kondenzációssal lehet kevesebb fogyasztást elérni!

Előzmény: Keno1982 (68853)
Keno1982 2013. okt. 6. Creative Commons License 68867

Kicsit olvasgattam....

A kazán, ami most van, a lakás "közepén" van felszerelve. Belső falra van szerelve. Ide nam tudok zárt égésterűt rakni, mert nincs lehetőségem friss levegőnek lyukat vágni a szabadba. Ezeknek mindenképp kell külső légellátás?

A mostani csak a lakásból veszi a levegőt.

Előzmény: mjevsrsh (68865)
nixon70 2013. okt. 6. Creative Commons License 68866

Az a csavar lesz a hidegvíz és a visszatérő között.

Előzmény: Biri01 (68858)
mjevsrsh 2013. okt. 6. Creative Commons License 68865

Ha ez egy régi Fég kazán akkor az valószínűleg csak "egyfokozatú". Ami annyit jelent, hogy nem tudja modulálni a lángot csak ki-bekapcsolni.

Valóban van ennél hatékonyabb kazán, turbós készüléknek hívják, valamint az ennél még hatékonyabb a kondenzációs kazán.

Ezek zárt égésterűek ezért biztonságosabbak is valamint az égéslevegőt is úgy adagolják, hogy minél tökéletesebb legyen az égés. Az áruk is ennek megfelelően növekszik.

Ami még előfordulhat, hogy a kazán túl nagy a lakásba szóval ha esetleg újat veszel, akkor a teljesítményét is le kell ellenőrizni.

 

Amilyet NE vegyél semmikép az a modulálni tudó nyílt égésterű készülék. Amit NE csinálj semmiképp: kazán égő állítgatása kisebb teljesítményre.

 

Előzmény: Keno1982 (68853)
sjohn 2013. okt. 6. Creative Commons License 68864

Gyújtóláng nagysága. / éri-e a termoelemet ?/

Nincs-e kilazulva a termoelem?

Nem lötyög-e a saru a sztemkón?

Ha mindez jó, akkor rossz a termoelem, mágnes, sztemkó.

Nem feltétlenül ebben a sorrendben.

Előzmény: pavarotti (68859)
mjevsrsh 2013. okt. 6. Creative Commons License 68863

Hát akkor eltér a tudásunk ebben a témában. Szerintem kimerült gázmezőkbe nyomják vissza az orosz gázt, nem szénbányába.

Nem értek hozzá de ezek az elhagyott bányák nem túl biztonságosak egy embernek sem, akkor nem hiszem hogy oda hatalmas nyomáson földgázt préselnek be. Rákerestem: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0021_Energetika/ch07s04.html

ezt jött ki.

A másik pedig az, hogy ha túlságosan eltér a fűtőérték akkor a kazánodban kifog aludni az égő, ugyan azért amiért nem lehet átállítás nélkül egy földgázos készüléket PB gázzal üzemeltetni átállítás nélkül.

Előzmény: ja nyugi (68854)
sjohn 2013. okt. 6. Creative Commons License 68862

Én szeretem, mert egyszerű, mint a faék.

Előzmény: gmkiev (68845)
joevagyok68 2013. okt. 6. Creative Commons License 68861

A kazánotok egy kombi kazán..

Valószínú, hogy valahol a "hidegvízbemenet" környékén kéne keresgetni a csapot, mert csak onnan lehet feltölteni..

Úgy lenne logikus.

Vagy nem..  :-)

Előzmény: Biri01 (68858)
Gyurco78 2013. okt. 6. Creative Commons License 68860

Ezek a lángmodulációs kazánok mostanában pont ilyenek, csak vannak az olcsóbb fajták, amik kevésbé tudják visszavenni a teljesítményüket (1/3-ra a maximálisnak), és a drágábbak, amik jobban.

Előzmény: Keno1982 (68853)
pavarotti 2013. okt. 6. Creative Commons License 68859

Sziasztok!

régi fég kazán (leánykori: SC18A), (őr)lángja egyszer csak valamikor tegnap/éjszaka elaludt, egyébként öt éve hiba nélkül üzemelt.

Gyújtani tudom, de akármennyit várok amikor áttekerném a gyújtásról (kicsit ki kell engedni a benyomott gombot) nem marad meg.

Mit érdemes nézni?

Biri01 2013. okt. 6. Creative Commons License 68858

Köszi az infót, de ezt én is megtaláltam. Az elöző hozzászolásomnál lefotóztam a kazánunkat alulról de ilyet nem találok :(

 

Előzmény: joevagyok68 (68816)
fede94 2013. okt. 6. Creative Commons License 68857

olvastam a vízkalapácsról. nekem az ellenkezője történik: több csap hirtelen nyitásakor ad ki félelmetes döbörgő hangot a csővezeték kazánházban lévő szakasza. van kiegyenlítő tágulási tartály. mit tegyek, azon kívűl, hogy nem nyitok ki több csapot hirtelen egyszerre. mi lehet a baj a rendszerben? 

fede94 2013. okt. 6. Creative Commons License 68856

olvastam a vízkalapácsról. nekem az ellenkezője történik: több csap hirtelen nyitásakor ad ki félelmetes döbörgő hangot a csővezeték kazánházban lévő szakasza. van kiegyenlítő tágulási tartály. mit tegyek, azon kívűl, hogy nem nyitok ki több csapot hirtelen egyszerre. mi lehet a baj a rendszerben? 

ja nyugi 2013. okt. 6. Creative Commons License 68855

Kösz. a napi 0,8- max 1,2 köbméteres fogyasztásnál, az ilyen gondolatnak, még az árnyéka sem merül fel. Csak boszankodási szinten merül fel, mosogatás közben, hogy szegény gázzal fütő honfitársaim vajon, hogy fogják tudni kifizetni a borsos számlákat. 

Üdv:

Józsi 

Előzmény: citcat 18-16v (68848)
ja nyugi 2013. okt. 6. Creative Commons License 68854

Ezek a gáztározok régi elhagyott mélyművelésű szénbányák, esetleg olajbányák. A bányalég a közetek réseibe lenyomott gázt feldúsitja. Fűtöértéke jóval alacsonyabb az oroszoktól vásárolt gáznál. Emiatt megértem, hogy még túlzottnak minősithető áron is hosszabb távon gazdaságos volt vissza vásárolni ezeket. A szolgáltató, mostmár a Magyar állam, mint tulajdonos által közölt  adatok nyílván teljes mértékben hitelesek. Csak az a fránya gáz nem hajlandó engedelmeskedni.

Üdv:

Józsi

Előzmény: mjevsrsh (68842)
Keno1982 2013. okt. 6. Creative Commons License 68853

Sziasztok!

 

Előre hagyom, abszolút 0 a tudásom a gázkazánokról...

 

Gázkazános lakásba költöztem. Egy régi FÉG kazán van a rendszerben. Mérnöki szemmel nem így képzelek el egy hatékony fűtést, ezért kérnék kis segítséget.

Úgy gondolom létezhet olyan kazán, amin beállítom, hogy hány fokos vizet szeretnék a fűtésrendszerben (pl 65°C), majd a kazán ezt nem úgy kezeli le, mint az enyém, hogy ki be kapcsolgat percenként, hanem ha eléri, vagy megközelíti a kívánt hőfokot, akkor a gázlángot kezdi el szabályozni. (leveszi takarékra, mint a gáztűzhelyen) Amíg a termosztát azt ne mmondja, hogy elértük a hőmérsékletet, addig tartja nekem a beállított vízhőmérsékletet.

 

Lehet, hogy rosszul látom, de szerintem ez jobb megoldás lehet a gázmennyiség csökkentésére. Esetleg ha létezik ilyen kazán, akkor egy típust megköszönnék, hogy utána olvashassak kicsit.

 

Vagy ha az ötlet teljesen elvetemült, akkor azt is mondjátok meg légyszives!

 

Köszi,

 

András

ArpiCBR 2013. okt. 6. Creative Commons License 68852

Igen, így képzelem, meg ezt mondta az egyik szerelő is. Ha beszagolok érződik hogy az a cső az a cső....

Arra gondoltam még hogy a sok kis szorgos pókocska esetleg jól beszőtte és ezért nem áramlik kellően befele a levegő, de ezt elvetette a szaki.

 

Passz.

Előzmény: szigma1 (68846)
ArpiCBR 2013. okt. 6. Creative Commons License 68851

Azt nem tudom nekem hol csatlakozhat be és nem is tudom hogyan tudnám megnézni....

A 110es teljes keresztmetszeté gondolatom szerint akár a víz is kitöltheti amikor nekizúdul az öblítővíz. Nem?

Viszont ami  legérdekesebb hogy többnyire csak úgy van ez a gond, hogy reggelre megy le. Este pedig nincs használatban semmi. Gondoltam ezért hogy valami városi szennyvízvezeték malőr lehet, és ez generál vákumot, dehát erre meg ott lenne a vasfedlapos akna a kertben, ami ugye nem zár tökéletesen, és ott is kaphat némi levegőt, meg ugye ott a padlásra kivezetett 110es szellőző. Amúgy a cseréphez nincs közel, van még függőlegesen vagy 4-5 méter, meg vízszintesen is:)

Azt nem nagyon hinném hogy leszükül valahol, legalábbis direkt tuti nem. Max lehet valami lerakódás itt-ott, amit mondtam is a szakiknak, mikor próbálták megfejteni a dolgot, de azzal lett elvetve ez, hogy akkor gyakrabban és rendszeresen jelentkezne ez a gond, nem csak úgy össze vissza időpontokban.

Azért köszönöm a tippeket.

Előzmény: latolgato (68836)
gmkiev 2013. okt. 6. Creative Commons License 68850

A feladat meghatározása nélkül, bármelyiket választhatod!

Biztosan gázzal akarsz fűteni, vizet melegíteni????

Előzmény: Maisbitte (68849)
Maisbitte 2013. okt. 6. Creative Commons License 68849

Sziasztok,

 

A segítségeteket kérem gázkazán választással kapcsolatban:

 

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Immergas Nike Mythos 24 kW kéményes kombi gázkazán

 

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bosch ZS 24-2 KE 24 kW kéményes fűtő gázkazán

 

st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Bosch ZW 24-2 KE 24 kW kéményes kombi gázkazán

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Vaillant atmoTEC pro VUW 240/3-3 XE 24 kW kéményes kombi gázkazán

 

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Radiant R20 E Elite 24 kW kéményes fűtő gázkazán

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Unical Eve 05 CTN 24 F MET 24 kW kéményes kombi gázkazán

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Unical Eve 05 CTN 24 F GPL 24 kW kéményes kombi gázkazán

 

Ezek közül melyiket válasszuk, melyiket ajánljátok?

 

Illetve, kombi vagy fűtő gázkazánt vegyünk?

 

 

 

citcat 18-16v 2013. okt. 5. Creative Commons License 68848

A gázok hőtágulása miatt minél hidegebb annál jobban jársz mert te köbmétert után fizetsz, de inkább a bejövő nyomás miatt érdemesebb aggódni mert az szinte sosem éri el a 20mbar-t és ugye 1köbméter 18mbar-os nyomású gázban kevesebb gázmolekula van.(ezért lehet megcsinálni azt az okosságot,hogy a nyomás csökkentőt túlnyomásos dobozba teszik, vagy csak a légköri nyomás belépő pontjára csővel és valamilyen kicsi akvárium pumpával megnyomatják és máris spóróltak 25-60%-ot a számlán)DE EZT NE PRÓBÁLD KI mert ha túl jól sikerül akkor min. kinyílik a gázora max . repül a kégli!

Előzmény: ja nyugi (68840)
cat5409 2013. okt. 5. Creative Commons License 68847

van egy a padláson, 23 évet ment, csak azért cseréltem le, mert már snasssssz volt - egyébként ma is működőképes.....

Előzmény: gmkiev (68845)
szigma1 2013. okt. 5. Creative Commons License 68846

A padlástérbe vezetet csövön keresztül tudna beáramlani levegő ha vákum lenne a szenynvíz csőbe?

Előzmény: ArpiCBR (68826)
gmkiev 2013. okt. 5. Creative Commons License 68845

Érdekes, az A'§ nekem kimaradt az életemből.

40 év alatt 3 db.-ot ha javítottam!

(nem hiányzik)   :)))))

Előzmény: sjohn (68844)
sjohn 2013. okt. 5. Creative Commons License 68844

Múzeumban jártál?

Nem is olyan retro, mert tegnap előtt A10-est javítottam.

Előzmény: gmkiev (68843)
gmkiev 2013. okt. 5. Creative Commons License 68843

 

Mai retro!

 

mjevsrsh 2013. okt. 5. Creative Commons License 68842

A gázcső szigetelése nem hiszem, hogy befolyásolná a fogyasztást(mérhető szinten). A bányalég pedig szintén metán mint a földgáz, a fűtőértékét nem tudom, de igazából "gázbányában" sem voltam még..

De amúgy változik a szolgáltatott gáz fűtőértéke amit elvileg a szolgáltató közöl is. De nem akkora mértékben hogy az észelhető lenne.

Előzmény: ja nyugi (68840)
G.b.Reload 2013. okt. 5. Creative Commons License 68841

akkor nem sok a 15m3. ZÉRÓT csak akkor fog ha kikapcsolod... :D 

Előzmény: fehér lászló89 (68839)
ja nyugi 2013. okt. 5. Creative Commons License 68840

De biztos, hogy hidegebb lett.

Éppen ezen filozom, hogy vajjon a két méter magasban menő szigetelés nélküli (tudom, hogy nem szabad szígetelni.) gázcső hossza, átmérője, hőmérséklete vajon milyen irányba befolyásolja a mindenkori gázfogyasztást?

Az előbb ellenőriztem a számításaim eredményét.

El írtam két dátumot, ezért fals lett az eredmény.
Két dátumot is más hónapnak írtam be. 
Nem tudom egzakt módon bizonyitani.
Sok változós tételekből áll össze a fogyasztásunk, bárcsak melegviz, és sütés- főzés.

 

Az összeseküvés elmélet a mindenkori hatalom bélyege.

Minden esetre, arra nincs garancia, hogy a bányába lenyomott gáz feldúsulva  a bányaléggel az ugyanolyan fűtöértékü legyen, mint, amit lenyomtak. A bányalég, alacsonyabb fűtöértékű. 

 

Üdv:

Józsi

Előzmény: mjevsrsh (68832)
fehér lászló89 2013. okt. 5. Creative Commons License 68839

Hello !!

Köszönöm a válaszod 20.á-tól fogyott el mai napig és ketten alkotunk csak családot még eddig.

Teljesen nyitva vannak a radiátorok most az előre menő viz 45o de igy sokszor be kapcsol rövid időre és sokára fűti fel a lakást 22ora.

 

Előzmény: G.b.Reload (68835)
gmkiev 2013. okt. 5. Creative Commons License 68838

"Kvázi" lehet olcsóbban úszod meg az ajándékozást, mert úgy nem kell hat hónap szavatosságot adnod rá!

Bár ezt is úgy rendeli a törvény, hogy ebben az esetben is jár az ajándékozottnak.

A többit a fantáziádra bízom.

Előzmény: Crystalheart (68837)
Crystalheart 2013. okt. 5. Creative Commons License 68837

Hát nem tudom, szerintem elég nyomós indok, hogy a gáz ára számunkra megfizethetetlen magasságokba emelkedett, elég nagy a kontraszt az ingyen fához képest. Még a fólia is rajta van a gépen, legföljebb a pókhálókat szedem ki belőle, mielőtt eladásra kínálom, három év kikapcsolva állás után biztos van benne egy-kettő. De hát ha olyan alacsony áron adnám el, akkor annyi erővel akár el is ajándékozhatnám, csak hogy ne foglalja a helyet... De komolyan, kvázi eladhatatlanak a használt cirkók?

Előzmény: gmkiev (68834)
latolgato 2013. okt. 5. Creative Commons License 68836

 Arra gondolok, biztos kiszellőző, az a cső és honnan inditotta aki beépítette? Szóval megy le az anyag, mennyiségtől függően ekkor vákum keletkezik-het, erre szoktak beszellőzőt beépíteni, magyarul 1 kis visszacsapó szeleppel ellátott pvc. idom. Nekem ez van a padláson a 32-es pvc csőre helyezve. ha nincs ez a szellőző akkor ki-be jár a levegő. De lehet üresen is hagyni, ekkor ha közel a cserép, télen, arra csapódik a pára és idővel széthullik a pld. cserép. Az enyém a csésze alatt lett egyből ágaztatva  a padlás felé. Azon is el kell gondolkodni, hogy mi az ami a 110-es pvc cső teljes méretét kitölti, mert ekkor keletkezhet a vákum. Esetleg leszűkül valahol?

Előzmény: ArpiCBR (68826)
G.b.Reload 2013. okt. 5. Creative Commons License 68835

Üdv.

 

Pár nap=2-3 nap ? Melegvízet is ad több személynek?

Nekem 15m3 szept 28.-a és pont ma között fogyott, (100nm jól szigetelt).

Lehet rajta állítani visszavenni a teljesítményéből, akkor lassabban fűt fel. (p7)

 

Előzmény: fehér lászló89 (68828)
gmkiev 2013. okt. 5. Creative Commons License 68834

De! Csak senki sem hiszi, hogy meg voltak vele elégedve és mégis eladják.

Előzmény: Crystalheart (68827)
5738g 2013. okt. 5. Creative Commons License 68833

Az is lehet, hogy a vízmelegítő  hőcserélőjét ki kellene savazni!

Előzmény: ja nyugi (68830)
mjevsrsh 2013. okt. 5. Creative Commons License 68832

Az nem lehet, hogy közben hidegebb lett kint? Ebből adódóan a vezetékes víz is hidegebb lett?

Előzmény: ja nyugi (68830)
mjevsrsh 2013. okt. 5. Creative Commons License 68831

Önnek pedig ezt a fórumot ajánlanám:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9211057

 

Előzmény: ja nyugi (68830)
ja nyugi 2013. okt. 5. Creative Commons License 68830

Uram, szerintem  a szolgáltatott gáz fütőértékénél kellene a probléma gyökerét keresni.

Én ugyan csak egy fogyasztó vagyok, ebből a szempontból, de észre kellett vennem, hogy a ZV4-ből kiengegedett maximális hőfokra feltolt hőmérséklet mellett, az eddigi forróviz helyett csak langyos viz folyik 10-15 liter kiengedése után is.

Megnézve az átlagfogyasztás emlkedését, az eddigi 0,9 napi átlag helyett 1,297 köbméter napi fogyasztás jelentkezett, az utolsó 47 napban.

Üdv:

Józsi

Előzmény: fehér lászló89 (68828)
mjevsrsh 2013. okt. 5. Creative Commons License 68829

3 radiátorra 24kW...

 

Állítsd alacsonyra az előremenőt. A szivattyút ha lehet akkor magas fordulatszámra úgy talán nem kapcsol annyit, vagy ha ezt nem lehet akkor a radiátorokra engedj több vizet(nyiss a beszabályzószelepeken). Ha így is ki be kapcsol akkor marad a 60°C os előremenő.

 

Hosszútávon ha nagyon zavar akkor kisebb kazán indirekt tárolóval. Sajnos igazából csak ennyit tudsz tenni. Majd ha már hidegebbek lesznek akkor kevesebbet kapcsol.

Előzmény: fehér lászló89 (68828)
fehér lászló89 2013. okt. 5. Creative Commons License 68828

Jó napot uraim !!!

 

Azt szeretném önöktől kérdezni hogy Radiant Elite RBS 24 kazánnál mi a megfelelő előremenő víznek a hőmérséklete hogy ne fogyaszon sokat.Budapest társasházban van műanyag nyilászárókkal felszerelt lakásban 3 db lemez radiátorral.Ha azt akarom hogy gyorsan meleg legyen akkor 60 fokon szoktam fűteni de elvileg ezeknek a kazánoknak 40-45 fok  a jó csak nekem akkor ki be kapcsol.Tippeket tanácsokat nagyon várom pár nap alatt 15 köbméter gáz ment el.

 

Válaszokat előre is köszönöm !!!

 

üdv laci

Crystalheart 2013. okt. 5. Creative Commons License 68827

25-40? Nem túl nagy értékcsökkenés az egy újszerű állapotban lévő kombi cirkóért, amit 151-ért vettünk? Amikor mi még hat éve használt 28 KW-osat kerestünk, 30-ért csak pusztulatokat találtunk, azóta meg volt még egy kis infláció is.

Előzmény: gmkiev (68818)
ArpiCBR 2013. okt. 5. Creative Commons License 68826

Sziasztok!

Nekem egy szennyvízelvezetési gondom akadt. Nem újkeletű már, tapasztaltuk már korábban de most már eléggé idegesít és a környezetemben eddig senki sem tudta a megoldást.

Családi házról van szó, 2 szintes. A gond pedig, hogy teljesen rendszertelenül eltűnik a wc bűzzárójából a víz, és ugye nagyon büdös lesz. Van amikor 2 hónapig semmi, van amikor hetente 2x is megtörténik. Dugulás nincs, szépen lefolyik a cucc mindig, nincs olyan feltorlódik, és szépen lassan szivárog el.  Van amikor az emeleti wc-ben van ilyen, van amikor a földszintiben. A padlástérbe ki van vezetve egy 110-es pvc, ami egy kiszellőztető cső a szennyvízvezetékbe, mert amikor beleszagolok hát érződik. Az udvaron egy beton aknába megy ki a szennyvíz, megnéztem, ott sincs semmi gond.

Van valakinek ötlete?

 

Előre is köszönöm!

Misland 2013. okt. 4. Creative Commons License 68825

Így már érthető, mert zavarszűrésre, szikrázás ellen 4,7 µ túl sok is lenne, arra kisebbet szokás alkalmazni. Ezért azt a részét rögtön utána már legszívesebben töröltem volna a hozzászólásomból.

Előzmény: molcajete (68823)
Totya3 2013. okt. 4. Creative Commons License 68824

Szia! Amit írtál az rendben van. Én úgy értettem a történtek után, hogy olyan funkciót hiányoltak, ami nem is létezett soha. Az utókerigetés csak a cirko termosztát lekapcsolásakor van(vízhőfok túllendülés), a szoba termosztát lekapcsolásakor nincs. Tehát valószínű nem ment tönkre semmi, csak félre érés volt.

Előzmény: Misland (68821)
molcajete 2013. okt. 4. Creative Commons License 68823

Erre utaltam, amikor a kiszáradást kérdőjelztem meg.

A kondi szerepe meg az, hogy kb. félfordulaton üzemeltesse a szivattyút, mert sorba kötődik vele, amikor a kazántermosztát kikapcsol, ez a kiszellőztetés. Ha zárlatossá válna a kondi, akkor nem tudna a gázszelep kikapcsolni és folyamatosan égne.

Előzmény: Misland (68821)
Misland 2013. okt. 4. Creative Commons License 68822

Ez a hozzászólás sem volt feleslegesebb, mint az előzményben szereplő illető felesleges kötekedései.

Privát --> ne röhögtess, majd pont leállok egy ilyennel sz*rakodni.

Előzmény: sjohn (68765)
Misland 2013. okt. 4. Creative Commons License 68821

Egy dolgot azért nem kellene elfelejteni. Az előzményben szereplő fotón elektrolit kondenzátor nem szerepel, így nincs minek kiszáradni.

A narancsszínű alkatrész valóban egy műgyantával kiöntött styroflex kondenzátor. Teljesen száraz alkatrész, bifilárisan feltekercselt fólia van benne. Nem mondom, hogy nem szokott néha meghibásodni, főleg TV-kben, folyamatos impulzusterhelés alatt, sorvégfokban stb., amikor a belsejében kiolvad a hozzávezetés például.

Itt azonban csak egy szinuszos, 50 Hz-es körben szereplő, 4,7 µF kapacitású kondenzátorról van szó, talán az életben soha nem fog tönkremenni. Ha mégis, az kizárt dolog, hogy próbálgatás útján kellene cserélni, fizikai képtelenség. Ami rá van írva, olyan kell helyette. Nyilván gyárilag sem próbálgatják.

Nem tudom pontosan kivenni a bekötését, de elvileg zavarszűrő, kontaktusvédő szerepe van. Késleltetésben itt nem játszhat szerepet, váltakozóáramú körről beszéltünk.

Elképzelhető, hogy a C-18.1 a C-18 olyan verziója, amiből az utókeringető elektronika egyszerűen hiányzik, de ezt a kazános szakik talán jobban tudják, csak találgatok.

 

 

Előzmény: citcat 18-16v (68820)
citcat 18-16v 2013. okt. 4. Creative Commons License 68820

Régen olyan kondik voltak amiket szalmiák szesszel kellett feltölteni(a telefon központokban erre kulön ember volt) ha kevés volt benne akkor először kapacitás vesztés majd robbanás következett. Ma már csak a régi NDK-s mosógépekben szoktam még ilyet találni.Az újabb kondikba jobb elektrolitot tesznek de ez sem tart örökké,egyszerűen elbomlik.Erre szokták mondani,hogy kiszárad,holott csak egyszerüen ennyit bírt. Erre a alapozzák a gyártók a "tervezett elavulást"(mert a számláló chippel nagyot dőltek) így ha veszel valamit amit 8 évre terveztek akkor jobb ha 4 éves korában megnézed milyen alkatrészek vannak az elektronikájában és neki állsz cserélgetni.A tervezett elavulás elektronikai nagymestere a Hon....ell ők szinte napra pontosan be tudják lőni mikor dögöljön meg a cucc.

Előzmény: molcajete (68814)
citcat 18-16v 2013. okt. 4. Creative Commons License 68819

A kondikat régen szalmiák szesszel kellett töltögetni ( anno külön melós volt aki a telefon központban ezt csinálta ) ha kevesebb volt benne akkor először kapacitás vesztése volt,ha kiszáradt akkor néha igen nagydurranással felrobbant. A most kapható kondikba már kissé jobb elektrolitot tesznek de ez is idővel elbomlik, erre mondjuk,hogy "kiszárad". Ezt a jelenséget használják ki a gyártók a "tervezett elavuláshoz"avagy meddig éljen egy elektronika.

Előzmény: molcajete (68814)
gmkiev 2013. okt. 4. Creative Commons License 68818

25-40 ef-Ft. között.

Előzmény: Crystalheart (68817)
Crystalheart 2013. okt. 4. Creative Commons License 68817

Sziasztok, át lettem ide irányítva. A cirkónkat kellene beárazni, nekem fogalmam sincs, mennyit érhet, talán valaki jobban képben van.

Adott egy 2008-ban vásárolt 28KW-os kombi gázkazán, pontos típusa Westen Energy 280i. 2008 óta csak valami 2 évben használtuk, a többiben csak kikapcsolva állt, kikapcsolás előtt kb. két héttel volt felülvizsgálva. (Amikor kikapcsoltuk, természetesen nem volt vele gond, de itt már nem tudjuk kipróbálni, meg felülvizsgálni sem nagyon, mert már nincs gáz. Sparhelt rulz. ) A kérdésem az lenne, vajon mennyit érhet reálisan, mennyiért volna értelme eladásra kínálni? 5 éve 151 ezerért vásároltuk. Gondolom, ma már korszerűbb gázkazánok is vannak, mint akkor, de ahhoz képest alig használt.

Kösz előre is a választ, remélem, van itt valaki, aki konyít hozzá.

joevagyok68 2013. okt. 3. Creative Commons License 68816

Gug Lee első találat.."junkers euroline feltöltése vízzel" keresésre...

 

"Nekünk is Junkers euroline kázánunk van .

A kazán alján jobb oldalon alul a biztonsági lefújó szelep mellett van egy lefelé függőlegesen álló fekete fentről -lefelé csökkenő méretű négyszögletes csavarható csapocska.(Jobbra zár Ballra nyit)"

http://www.elektronline.hu/wwwboard/thread.php?sorszam=169662&reply=4

Előzmény: Biri01 (68815)
Biri01 2013. okt. 3. Creative Commons License 68815

Help!

 

23kw -s junkers euroline kazánt szeretnék vizzel feltölteni, mert már nem éri el a nyomásmérő műszer mutatója a zöld mezőt.

 

Tud valaki tanácsot adni, hogy hol keressem a feltöltőjét?

 

Köszönöm!

 

molcajete 2013. okt. 3. Creative Commons License 68814

Aztán hogy szárad ki, amikor műgyantával van kiöntve?

Előzmény: j-e-l-a-d-ó (68813)
j-e-l-a-d-ó 2013. okt. 3. Creative Commons License 68813

Ezek a kondik egy idő után kiszáradnak. Sajna csak próbálgatással lehet helyes értéket kapni, (hiába van ráirva ugyanaz....).  Ez vezérli az utókeringtetést. (konditól függ az idő )

Előzmény: rexbp (68715)
Budai Szabolcs 2013. okt. 3. Creative Commons License 68812

Sajnos nem tudom hogyan alakították ki a fűtésrendszert , a kazán egy vaaiilant atmovit VK INT 424/8-E , van hozzá egy vrc 420 termosztát, A gépen szoktam állítani az előremenőt az előző tulaj mondta hogy 45 vagy 55 fölé ne rakjam a padlófűtés miatt,  Tegnap kint 3 fok, a feleségem gondja hogy nagyon hamar kikapcsol a kazán ( tehát felfűt az adott hőmérségletre), gondolom csdak úgy tudnám növelni  afűtési időt ha csőkkentem az előremenőt, ???

 

A nmásik problémám, hogy a termosztát mindig több fokot mutat mint a többi hőmérő  aházban így sokkal hamarabb lekapcsol..

sjohn 2013. okt. 3. Creative Commons License 68811

Igen, abban az esetben az én variációm nem működik.

Az nem is annyira jó magyar szokás, inkább a Mekk Elek variáció.

Hasonló, mint amikor a parasz csöves kispórolja a cirkó alól a csapot és egy esetleges 20 perces javításból így lesz 2 órás.

Előzmény: joevagyok68 (68810)
joevagyok68 2013. okt. 3. Creative Commons License 68810

No akkor nem 1ről beszéltünk ám !  :-)

"mert "jómagyarszokásszerint" úgyszokják, hogy a radiátorból visszatérőt vezetik EGYBŐL a padlóba, és AZON "keresztül" megy vissza a víz a kazánba/gyüjtőbe .

Úgy már azért nehezebb csap(okk)al kiszakaszolni..nem ?  :-))

Előzmény: sjohn (68809)
sjohn 2013. okt. 3. Creative Commons License 68809

Előzmény: joevagyok68 (68808)
joevagyok68 2013. okt. 3. Creative Commons License 68808

"Speciel nekem is így van, igaz mostanság már kondis kazánnal, de két mozdulattal megoldom, hogy vagy a padló menjen vagy a radiátor vagy mindkettő."

Ha tényleg úgy van /lenne, hogy a radiátorból kilépő visszatérő van bevezetve/letekerve a padlóba, - mint ami említve lett - akkor azt hogyan oldod meg két mozdulattal ?

Előzmény: sjohn (68804)
halaloszto 2013. okt. 3. Creative Commons License 68807

Hova? Ha a radiator visszateroje a padlo, akkor hova kell tenni a csapot hogy csak a padlo futson, a  radiator ne?

 

Vajk

Előzmény: sjohn (68805)
sjohn 2013. okt. 3. Creative Commons License 68806

Egyébiránt a vegyes kazán amúgyis elcseszi a padlófűtés rendszert, mert telehordja dzsuvával.

Az ötrétegű csövet meg megfűtheted akár 90 fokkal is, kutya baja nem lesz.

Végszükségben beteszel egy oventrop szelepet és azzal szabályozod a padló vízhőfokát.

Előzmény: sjohn (68804)
sjohn 2013. okt. 3. Creative Commons License 68805

Tegyen be csapokat!

Előzmény: halaloszto (68803)
sjohn 2013. okt. 3. Creative Commons License 68804

Az élt csak te érezted, nem volt benne.

Bocsánat ha belédgázoltam!

 

Ha nem kondenzációs a kazán...

 

Akkor beállítja 50 fokra az előremenőt és a radiátor visszatérőjén jövő víz elég lesz a padlónak is.

Speciel nekem is így van, igaz mostanság már kondis kazánnal, de két mozdulattal megoldom, hogy vagy a padló menjen vagy a radiátor vagy mindkettő.

Amikor még Fég cirkóval fűtöttem, akkor sem lett semmi baja a padlófütésnek.

 

 

 

 

Előzmény: joevagyok68 (68802)