Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

barnao Creative Commons License 2006.03.04 0 0 1419
Wim Wenders Lisszaboni története holnap és még párszor lesz az Europa europán!
Akinek van ilyen csatornája, annak feltétlenül ajánlom..
március 5. 18.10 (vasárnap)
március 6. 09.50 (hétfő)
március 20. 20.00 (hétfő)
március 21. 10.30 (kedd)

Madredeus

2

3

4

5

6
faithlees Creative Commons License 2006.03.04 0 0 1418
Elnézésedet kell kérnem,nem akartam a torkodnak esni!Sajnálom,hogy egy kicsit "felindult"-nak tünt a levelem,nem volt vele semmi rossz szándékom!Való igaz hogy nem neked szólt,csak a te megjegyzésedre szerettem volna reagálni elsősorban!Desculpe!:))
Előzmény: quilla (1417)
quilla Creative Commons License 2006.03.04 0 0 1417
Batorkodom megjegyezni, hogy nekem cimzett kisse felindult soraid nem az en hozzaszolasomra szulettek, ugyanis en csupan annyit jegyeztem meg, hgy ez itt nem egy olcso orszag. Ezt tovabbra is allitom, a tobbit meg nem en irtam...
Előzmény: faithlees (1413)
faithlees Creative Commons License 2006.03.03 0 0 1416
Hello!!szeretnék az előttem szolóhoz csatlakozni!!!Igazad van,csak a Magyar nem buta,hanem "sötét mint a belsőzseb"!!Mindenhol a világon a magyar diplomával kivá ndorolt hazánkfia el van ismerve,hogy jo munkaerő,csak a saját hazájába kell 5 millio év gyakorlat,2 nyelvvizsga,lehetőleg felső fokú,és talán betölthetsz egy call centeri állást valami multinál!!Mindezt 140 bruttóért!!Na ez a sötétség!!
Előzmény: kölni (1415)
kölni Creative Commons License 2006.03.03 0 0 1415
Egy biztos: ha már arról vitatkozunk, hogy egy nép "buta" lehet, (amit én nonszensznek tartok), akkor biztos, hogy a magyarok verik a portugálokat.
Előzmény: faithlees (1413)
linha Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1414
A "van szivük"-kel egyetértek, mint írtam, borzasztó kedvesek tudnak lenni, de azért a kedvesség és a butaság mindig is jól megfértek egymással... De a hagyományokat is meg lehet úgy örizni, hogy közben haladunk a korral! Mert azért itt is szeretne mindenki jól élni. A baj csak az, hogy inkább egy állás kellene, nem pediglen munka, ami ugyebár nem mindenképpen ugyanaz. Úgy pedig nem lehet kilábalni ebböl a sokat emlegetett válságból, amit meg rögtön meg is lehet cáfolni azzal, hogy hol a válság, ha a Benfica-Liverpool meccsre a jegyek 3 óra alatt elkeltek... És így megint a mentalitásnál lyukadok ki. Viszont minél többet írok és gondolkodom az egészen, annál kevésbé értem: milyen emberek a portugálok?
Előzmény: faithlees (1413)
faithlees Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1413
Hello!!Az áraikról annyit,hogy szerintem a magyar árral megegyezik,szóval én szivesebben fizetem ugyanazt az árat egy olyan országnak,ahol tenyleg jól érzem magam,van Óceán,pálmafa,és nem a balatoni 3 hetes büdös húst akarják megetetni velem a lacipecsenyések !!Szóval a mentalitásuk azért fogott meg,mert nem a rosszat keresték mindenben,azt hogy hogy lehet kihasználni,"lehuzni" a másikat,amit sajnos kis hazám lakóiról(tiszt.kivétel)nem minden esetben lehet elmondani!!Amugy a Portugálok "buták"!!Lehet hogy igazad van,de ez sok esetben áldás,de én kiváncsi lennék,hogy te mint hazafi amikor hallottad hogy Fehér Miklos meghalt,ejtettél-e érte könnyeket???Én láttam öreg asszonyokat,fiatal gyerekeket sirni őmiatta!!Nem azért mert lett volna valami közük hozzá,egyszerüen csak VAN SZIVÜK!!!!Szóval igy végszora lehet hogy buták,még az is lehet hogy maradiak,de szerintem a mai világban a hagyomány örzése(gondolom neked ez nem faction) egy ilyen nép kulturájának megörzése nagyon fontos!!!Üdv a hitetlen!!
Előzmény: quilla (1408)
pbence2345 Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1412
Az elozo hozzaszolasban levo felsorolast en meg Aveiroval kiegeszitenem....:-)))
Előzmény: juancarlos (1402)
kölni Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1411

Ha Lisszabonból Portó felé mennék, akkor feltétlen megnézném Mafrát, Obidost és Nazarét és Coimbrát.

Nem vagyok viszont biztos benne, hogy márciusban ´jobblesz az idö, mint januárban.

Ha legközelebb bérelt kocsira van szükséged, akkor lenne egy tippem...

Előzmény: juancarlos (1402)
kölni Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1410

Ezt nagyon szépen írtad! Azt mondják, hogy vagy csak egyszer mész el Portugáliába, vagy örökre. Igaz, hogy sok minden megváltozott az elmúlt években, de bízom benne, hogy még sokáig megmarad nekünk az az ország olyannak, amilyen!

Te most már nem ott élsz?

 

Előzmény: faithlees (1407)
linha Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1409
Erre én is éppen rá akartam kérdezni, mármint hogy miért is tartod annyira olcsónak ezt az országot... Az is érdekelne, hogy mi az, ami miatt téged az emberek mentalitása megfogott, lehet, hogy az én hozzáállásom rossz, de nekem gondjaim vannak az itteni mentalitással, te "higgadtságnak" nevezed azt, ami szerintem hihetetlen régimódiság és az új dolgokkal szembeni elzárkózottság. Persze sokmindent én is szeretek a portugálokban, pl. hogy végtelenül kedvesek is tudnak lenni. Ezért lehet, hogy megköveztek, de szerintem a portugálok átlagban buták.
quilla Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1408

"azért elég olcsó kis ország!!"

 

eddig szentul hittem, hogy Porto es kornyeke is Portugalia, de asszem tevedesben elek :o)))))))))) nem mintha luxusarak lennenek, de az otthonihoz kepest en ezt nem neveznem olcsonak...

Előzmény: faithlees (1407)
faithlees Creative Commons License 2006.03.01 0 0 1407

Sziasztok mindenki!!Én most találtam erre a topicra,és majd kiugrok a bőrőmből!!!Én kint tanultam Bragában(Universidade do minho)Ott is laktam Bragában,imádom azt az országot!!!Az emberek mentalitása,higgadsága fogott meg,ja és az,hogy azért elég olcsó kis ország!!A közbiztonságról annyit,én éjszaka mászkáltam elég elvetemült helyeken,de soha nem volt semmi problémám!!Persze erről a pszichológia is beszél AZ ÁLDOZATTÁ VÁLLÁShoz vezető út!!:))Más...!!Becsavarogtam majdnem az egész országot,tanultam valamennyit a nyelvet(nem csak a suliban)napi szinten az emberekkel igy kommunikáltam!!!Aludtam anno hálózsákban Espinhonál az óceán parton,(foci vb alatt nem volt szabad szoba)azt hiszem  napfelkeltére kelni...hmm  az semmivel nem pótolható!!Hétvégén gondoltam egyet,volt egy kis szabad időm,és lemásztam az Óceánba fürődni!! Szóval amikor eljöttem onnan,azt mondtam magamban,hogy ott akarom leélni az életemet!!Ezzel csak a erösiteni akarok mindenkit az elhatározásban,hogy menjen ki,és lásson csodát...!!!Üdv mindenkinek

Peti76 Creative Commons License 2006.02.28 0 0 1406

sziasztok

 

segitsetek, hol lehet beszerezni vagy letölteni PDA-ra Portugália térkép szoftvert.

Köszi Peti

Előzmény: barnao (1387)
Noa Pearl Creative Commons License 2006.02.27 0 0 1405

nem kell foglalkozni, az ilyen remhirekkel.

en is teljesen egyedul voltam kint. Raadasul mindegyik nap vegen, ejjel (!) gyalogoltam Lisszabonban a Rossiorol vegig az Almirante Reis-on (ahol eleg erdekes figuarakkal talalkoztam), de semmi rossz tapasztalatom nem volt.  Szerintem semmivel sem rosszabb a kozbiztonsag, mint mas europai nagyvarosban.

Előzmény: judy05 (1389)
Jozsef Creative Commons License 2006.02.27 0 0 1404

Szia!

 

A közbiztonság témához én is hozzászólnék: magam 97-ben hosszabb ideig éltem kint, majd azóta is évente-kétévente kéthetet eltöltök Lisszabonban és környékén. Sajnos, azt kell megállapítanom, hogy a tíz évhez ezelőttihez érezhetően romlott a közbiztonság.

Régebben is - most is divat gépkocsifeltörés. Sajnos, a portugál bűnözők nem a "szakma" nagymesterei, inkább csak szétbarmolják a zárat. 97-ben holland lakótársam kocsijánál mindkét ajtó zárját elrontották, úgyhogy a végén már a csomagtartón keresztül szállt be a kocsiba, és onnan engedett be minket. Szintén ezzel a holland barátommal sétáltunk Estorilnál a parton,  mikor előttünk kb. 50m-re megpróbált egy férfi kirabolni szőke német nőt. Mondjuk jól el is iszkolt, amikor egy kő felkapása után eltorzult fejjel, harsány magyar JQA-dal rontottam rá :))

2004. évi termés: a kéthétre bérelt kocsimat kétszer próbálták feltörni, egyszer Lisszabonban a belvárosban, másodszor Portinho de Arrabidában a parkolóban. Mindkét esetben a zárat barmolták szét, hál' Istennek és portugál tudásomnak sikerült elsunnyogni a kocsi visszaadásakor. Már majdnem az utazás végén a Colombo bevásarló központban  zsebemből kilopták pénztárcámat, végülis ez benne van a pakliban, annyiban nem volt fair a dolog, hogy 9 éves keresztfiammal voltam, körbevettek bennünket és elkezdetek lökdösni, én a természetesen a gyereket védtem, közben zsebeltek ki, mondjuk sok érték nem volt benne (50Euro), csak az bank és tbkártya utánajárás volt kellemetlen. Egyébként,  valószínűleg a "idegenlégiós" román cigányok lehettek.

A 90 évekbeli nagy infrastruktúrafejlesztési projektek miatt sok afrikai bevándorló jött az országba, sajnos, ezek nagyrészének vége lett, + portugál gazdaság gyengélkedése miatt, Portugáliában hasonló problémák vannak a bevándorlók gyerekeivel, mint amit Franciaországban láthattunk. Lisszabonban Chelas, Olivais, vagy a másik oldalon Costa de Caparica részeken elég rossz a helyzet, portugál barátaim nem is javasolták ezeket. Ehhez képest 97-ben szinte az összes hétvégémet Caparicán töltöttem a tengerparton.

Ahogy visszaolvastam, elég negatívra sikeredett, de ha betartja a legfontosabb biztonsági szabályokat, akkor kicsi a valószínűsége, hogy ilyen problémája lesz. Másrészt ezek minden nagyváros problémai.

Vidéken pedig sokkal jobb helyzet .

Üdv

József

 

 

 

     

  

Előzmény: judy05 (1389)
juancarlos Creative Commons License 2006.02.27 0 0 1403

 

és a fotó

 

2005. január - Lisszabon

juancarlos Creative Commons License 2006.02.27 0 0 1402

Sziasztok,

2005 januárban voltam 4 napot Lisszabonban, de akkor elhatároztam, hogy visszatérek. Most márciusban megyek csaknem két hétre, tervem szerint Lisszabonból bérautóval átmegyek Portóba egy pár napra. Szállás, kocsi már lefoglalva. Portó belvárosát és a helyi látnivalókat nyilván gyalogosan nézem meg, de van-e valami javaslatotok arra, hogy Portó 30-50km-es körzetében mit nem szabad kihagyni. A kocsival nem az autópályán megyek majd, hanem amennyire lehet az óceán partvonalán. Estleg ha ott is van kötelező megálló akkor arról is szívesen fogadok javaslatokat.

 

Közbiztonságról annyit, hogy ottartózkodásom alatt egy pillanatra sem merült fel bennem, hogy veszélyben lennénk. Pedig nyakamban lógott két fényképezőgép. Azért viszont érdekelne, hogy Portóban melyik utcákba nem mennek be a helyiek.

 

Az időjárástól tartó utazóknak mellékelek egy tavalyi fotót januárból! Márciusban ennél csak jobb lehet!!! :-)

linha Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1401

Én is csatlakozom azokhoz, akik szerint nem szabad emiatt nem eljönni Portugáliába, mert nagyon szép ország. És szerintem is ugyanannyira kell vigyázni az értékeinkre és magunkra, mint bármelyik másik országban, én pl. Madrid belvárosában rettegve szorítottam magamhoz a táskámat, ez egy olyan forgalmas utcán volt, ahol mellesleg pl. az AVIS iroda ajtaja mindig zárva van, csengetésre kinyitják az ügyfélnek... Ilyen érzésem Lisszabonban még soha nem volt, megközelítöleg sem. De az is biztos, hogy jobb megérdeklödni, hogy melyik utcácskákat inkább kerüljük, az ember nem is gondolná, hogy az egyik utcán még minden OK, a mellette levöbe pedig nem ajánlatos benézni sem.

 

quilla Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1400
ok, kiegesziteskepen. korabban sem meg most sem allitom, hogy Portugalia maga a bunozes bugyra es nagyobb lenne a vaeszely minden EUs tagalamnal, de azt se allitsuk mar, hogy ezek a jelensegek nem leteznek... mert nemregen eppen otthonrol erkezett eloadoinkat raboltak le fenyes nappal Liszabon belvarosaban... szerintem igaza van Bencenek, jo hely ez, de nem baj ha az ember vigyaz az ertekeire... itt is meg odahaza is...
Előzmény: Törölt nick (1397)
quilla Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1399
eddig szerencsed volt (nekem is) valamint ha itt elsz, akkor nyugalmas helyen teszed... vannak Portonak olyan reszei, ahova siman beteved egy turista amde az oslakos messze elkeruli meg fenyes nappal is...
Előzmény: Törölt nick (1397)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1398
Én Lisszabonban nyugodtan és minden félelem nélkül megyek metróval bárhol akár a Cais do Sodre vagy Marques de Pombal metróállomások,de Kőbánya-Kispest és Határ út már nem igazán ugyanolyan biztonságot keltő érzéssel tölt el.
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1397
Tudod mit?Menj ki a Déli pályaudvarra és a Kőbánya-Kispest metróvonal állomáshoz ,ott lehet félni,de Portugália ehhez képest egy békés és nyugodt hely.
Előzmény: pbence2345 (1396)
pbence2345 Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1396

Portugalia egy csodas orszag!!!!!!!!! Ilyen felelmek miatt sem eri meg letenni rola!

 

Nem ilyesztegetes vegett, de fokozott figyelemmel legyetek az ertekeitek irant! Fenykepezogep, kp, ekszerek, stb

Jobb felni, mint megilyedni!!! Autoban ne hagyjatok semmit!

 

Jo utat!!!

Előzmény: judy05 (1391)
abbey Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1395
Szia Judy!
Mi nyár végén a turistaszezonban voltunk, egyénileg Lisszabonban és Cascaisban. Kirándulgattunk, Lisszabont keresztül kasul kártuk metróval, villamossal, busszal, taxival (nem vertek át). Elózetes terveink ellenére nem béreltünk kocsit, hanem busszal jártuk be a tengerpartot, no meg persze Sintrát. Egy percig sem éreztem a biztonság hiányát. Persze nem vittünk ékszert, nem öltözünk puccosan (de egy turista miért is nézne úgy ki, mint aki bálba megy). Nekem nagyon jók voltak a benyomásaim. Nyilvánvaló, hogy, mint mindenhol ott is előfordulhatnak rablások. Én idehaza Pesten kevésbé érzem magam biztonságban mint ott.
Utazzatok nyugodtan, az ország gyönyörű, az emberek általában kedvesek, segítőkészek.
Előzmény: judy05 (1389)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1394
Én is voltam Sintrában,Cascaisban,Estorilban,Lisszabonban: az Oceanariumnál,Baixa Chiado,Pombal márki tér,Gulbenkian múzeum,Állatkert,Benfica stadion,Sporting stadion stb. stb. és fényképeztem,filmeztem.Nem akart senki kirabolni.Nem árt az óvatosság persze mert vannak mindenhol tolvajok,de emiatt kihagyni Portugáliát, egy ilyen szép országot és sok-sok látnivalót nem lenne szerencsés.
Előzmény: quilla (1393)
quilla Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1393

Pedig attol, hogy egy valakivel (pl velem sem ittlakva) nem tortenik semmi, attol meg sajnos letezik a dolog, es nem csak turistakkal szemben... talan nincs ket hete, hogy Liszabonban elo honfitarsunk meselte nekem, hogy egy csendesebb utcacskaba eppen az iskola fele tartva a szeme lattara huzott el egy motoros es az elotte jaro idos holgy kezebol kitepte a taskajat es mar nem volt sehol... es ez sajna nem egyedi eset, de azt sem jelenti, hogy minden masodik sarkon ez fenyeget. De hat az ember akar tursta akar nem, a vilag semelyik reszen nem pakolja ki az ertekeit a placcra.

Amugy meg tavaly nyari sztori, mikor egy 'banda' fenyes nappal lerabolta a tengerparti strandolokat es senki nem tudott senki ellenuk tenni semmit. Szoval nem art az ovatossag, de nem hiszem, hogy ettol meg Portugalia a brutalis lerablasok helye lenne.

 

Előzmény: judy05 (1391)
LittleSunshine Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1392

barnao: Koszonom szepen a terkepet! Igy most mar egyszerubb lesz megtalalni.

Ja, es amugy hasznaltam a mapquest.com-ot, csak sajnos nem lehetett meg egyet zoom-olni.. : ) 

 

pbence2345: Koszonom a reszletesebb infot a Nagykovetsegrol. Talan masok is hasznat veszik. : )

 

judy05: Tavaly az allatkertbe mentem es a buszon egy hatalmas neger pasi ramszolt, hogy vigyazzak a fenykepezogepemre mert a buszokon nagyon lopnak.

Előzmény: barnao (1387)
judy05 Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1391

Köszönöm szépen az infót.

 

Nem értem, hogy miért kell ennyire elrettentően írni a helyről. Ha csak a könyvre hagyatkoznék, akkor azonnal letennék a tervemről, hogy Portugáliába menjek.

Bevallom el is bizonytalanított egy kicsit, sőt még rossz szájízzel is gondoltam Porutugáliára.

Előzmény: Törölt nick (1390)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1390
Marhaság, én egyedül járkáltam Lisszabonban és környékén nem egészen 2 évvel ezelőtt 1 hétig nagyon sokfele,vonattal,busszal,metróval,gyalog, és soha semmi gond nem volt pedig volt nálam fényképezőgép és néha videokamera is.
Előzmény: judy05 (1389)
judy05 Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1389

Sziasztok!

 

Portugáliába készülünk a nyáron 2 hétre egyéni szervezésben. Vettünk is egy utikönyvet, amiben elég rosszat írtak a közbiztonságról. Turistákat támadnak meg nyílt utcán, előfordult, hogy nappal. A béretl autókat saját kulccsal lopják stb.

Azt ajánlják, hogy jobban tesszük, ha elrejtünk minden olyat, ami arra utal, hogy turisták vagyunk. 

 

Szeretnénk megtudni, ezt mennyire túlozzák el, ill. mennyi ennek a valóságtartalma.

 

 

Előre is köszönjük.

soma123 Creative Commons License 2006.02.24 0 0 1388

HellÓ, sziasztok!

Márciusban Lisszabonba megyünk, a belvárosban van a szállodánk,de nem biztosítanak parkolóhelyet. Érdeklődnék, hogy az utcán való parkolás mennyibe kerül, úgy működik-e mint Bp-en a belső kerületekben, lehet-e helyet találni. Köszönöm .

barnao Creative Commons License 2006.02.24 0 0 1387
Helló!
Aki azt mondta, hogy a Rato és az Estrela között van az utca, annak igaza volt.
Csináltam kis térképet...Rua Sao Joaquim
Csak egy ilyen nevű utca van egész Lisszabonban, tehát ennek kell lennie...
Tessék amúgy használni a map24.com-ot! ;)
Előzmény: LittleSunshine (1384)
pbence2345 Creative Commons License 2006.02.23 0 0 1386

Huha-----

 

1000 bocs.....a szovetseget kovetsegnek olvastam.....:-))

 

Mar tul keso van, megyek is inkabb aludni....

Előzmény: LittleSunshine (1384)
pbence2345 Creative Commons License 2006.02.23 0 0 1385
Lisszabon Nagykövetség Cím: Calcada de Santo Amaro, 85. Alcantara, 1349-042 Lisboa Előhívó: (00)-(351)-(21) Telefon: 364-5928, 363-0395 Ügyelet: (00)-(351)-(96)-481-3769 Fax: 363-23-14 Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Gecse Attila E-mail: huemblis@mail.telepac.pt Honlap: - Akkreditált országok: Portugália

Lisszabon Konzuli hivatal  Cím: Calcada de Santo Amaro, 85. Alcantara, 1349-042 Lisboa (megközelíthető a 20-as autóbusszal a Praca de Marques térről) Előhívó: (00)-(351)-(21) Telefon: 363-0395 Ügyelet: (00)-(351)-(96)-481-3769 Fax: 363-23-14 Konzul: dr. Tölgyessy Ferenc E-mail: huemblis@mail.telepac.pt Ügyfélfogadás: hétfő-szerda-péntek: 9.00-12.00 Konzuli kerület: Portugália egész területe

Előzmény: LittleSunshine (1384)
LittleSunshine Creative Commons License 2006.02.23 0 0 1384
Lisszaboniak! (és bárki más) A segitségeteket kérem.
A neten bukkantam ra a kovetkezo cimre:

PORTUGÁLIAI MAGYAROK SZÖVETSÉGE
cím: Lisboa R. de S Joaquim 6-3-Esq - Portugal


Mult héten csak ezert mentem be Lisszabonba, de sajnos nem talaltam az utcat : ((
Valaki azt mondta, hogy a Rato es a Jardim da Estrela kozott kell legyen a S Joaquim utca.. Es telefonszamot sem tudok..

A kerdesem: tud-e valaki valamit errol a szervezetrol? Netan jart-e mar valaki arrafele?

Barmilyen segitseget elore is koszonok!

sunshine : )
Előzmény: laranjeiras (1348)
barnao Creative Commons License 2006.02.23 0 0 1383
Jó utat Pulp!
Mi 3 napra rá fogunk indulni, ahogy visszaérkeztek. Dobnál majd egy "helyzetjelentést", hogy milyen az idő, meg ilyesmi?

Feltöltöttem egy útifilmet Lisszabonról.. Gazdaságos méretben.
The Travel Bug - Travel Channel
1.rész: http://www.megaupload.com/?d=KPVCMX8O (35.54MB)
2.rész: http://www.megaupload.com/?d=S2XJANA0 (41.81MB)
pulp Creative Commons License 2006.02.21 0 0 1382
Sziasztok! Csak megköszönöm a sok hasznos infot az itteni topiclakoknak. Mi most pénteken indulunk és jövő vasárnapig leszünk, de várost csak Lisszabonban és Évorában nézünk, mert alapvetően tájfutó edzőtáborba megyünk. Évorában futunk is. Oda-vissza 30 e volt a repjegy Bp-Genf-Lisszabon, EasyJet, vissza Niki Bécsbe. Igaz, tavaly nyáron foglaltam. Majd ha visszajöttünk, írok valamit a tapasztalatainkról. Üdv
A püspök inasa Creative Commons License 2006.02.20 0 0 1381
Szerintem Porto-ba el kell menni, meggyőződésem, hogy Európa egyik legsajátosabb hangulatú városa, Portugáliában meg a legjobb, jobb mint Liszabonn. Persze az is felejthetetlen, de nekem kicsit harsány és mozgós. Portónak ellenben valamiféle misztikus óceánparti bágyadtsága, meg némi angolosan kevert sötétebb mediterránsága, amit igazából csak az érez át, aki ott látja helyben.

Számomra London, Gdansk, Salamanca és Kijev mellett benne van az európai top5-ben.
Előzmény: barnao (1371)
parubam Creative Commons License 2006.02.20 0 0 1380

Sziasztok!

 

 Tudja-e valaki, hogy lehet eljutni Sintrából Monserrate-ba, persze nem Autóval. A helyi idegenforalmi hivatal sajnos nem bírták megmondani.

 

Köszi:

 

parubam

barnao Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1379
A szállás ára persze főre értendő.. Remélem azért nem csöves hely, a fontos az, hogy tiszta legyen.. A képeken nem látszik annyira vészesnek.. Majd jól kipróbáljuk és elmondom milyen :)
http://reservations.bookhostels.com/autoweb72/hosteldetails.php/HostelNumber.11387/PHPSESSID.hefks114gkq2bedg8lnyh4btcj4ds3fg?PHPSESSID=hefks114gkq2bedg8lnyh4btcj4ds3fg
Előzmény: Noa Pearl (1376)
barnao Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1378
Sintra az természetesen benne van az alapszettben, biztos hogy nem hagyjuk ki.;)
Másoknak is tetszik...:
http://www.travelchannel.co.uk/ontv/travel2005/TopTen_Lisbon.htm

Hogy milyen helyeket célzunk meg még, azt nem tudom. Úgy gondoltuk, konkrét napirend helyett csinálunk különböző megnéznivalókhoz terveket, hogy tudjuk hogyan jussunk el oda, mit érdemes feltétlenül megnézni ott stb. és majd amikor arra kerül a sor, kiválasztjuk mindig azt, amelyikhez éppen kedvünk van, illetve amit az időjárás enged. Van pl. terv Portóhoz, van egy autóbérléses Setúbal-félszigetes sztori. Legszívesebben persze az egész országot beleraknánk, de arra nem elég az idő. 8 és 1/2 nap nem is olyan sok, ha egész napos kirándulásokkal tölti az ember. Obidosra bevallom nem gondoltunk, de találtam róla remek panorámaképeket
( http://homepage.mac.com/wkaemena/FSPanos/Menu289.html )
és hát a hangulata itt kísértetiesen hasonlít az én kis városkáméhoz, leszámítva persze a pálmafákat.. (Szentendrére gondolok) Szóval muito simpático!..:)
linha Creative Commons License 2006.02.14 0 0 1377
Érdemes még Évora-ba is elmenni, vagy a Troia félszigetre. De Sintrát tutira nem szabad kihagyni és Óbidost sem. Az biztos, hogy a filmedhez és a képekhez rengeteg anyagot fogtok találni, ez az ország tényleg nagyon szép, mindenfelé festöi tájakkal és zugokkal.
Noa Pearl Creative Commons License 2006.02.14 0 0 1376

4500/szoba

v. 4500/fo

jah. vegulis erre nem verne ra az emlitett utazasi iroda

ott 3* nal kezdodik

en egyedul voltam kint, ezert nem akartam tul csoves helyre menni :-)

info nelkul.. akar olyan helyen is foglalhattam volna

Előzmény: barnao (1374)
pbence2345 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 1375

Én Portot mindenkeppen javaslom, hogy iktassátok be a programba. Bár 1 nap az elég jövős-menős Lisszabonból, de mindenképp megéri,mert az ország egy másik arcát ismeritek meg, amit sztem vétek kihagyni!

 

Lisszabon korul is érdemes szét nézni, és Sintrába mindenképpen menjetek el, meg ha ugy alakul Obidost se hagyjátok ki!

Előzmény: barnao (1374)
barnao Creative Commons License 2006.02.13 0 0 1374
A szállásnak az előlegét fizettük még csak ki.. A neten van rengeteg szállásfoglalási lehetőség. Mi a cheaphostels.com-ot használjuk. De van hostels.com.. stb...
Dombornyomott kártya kell hozzá és a végösszeg 10%-át leemelik, amiben van némi "booking fee", ez nem vészes. A többit a helyszínen, sok helyen akár hitelkártyával is.
Igazából nem nagyon van szükségünk arra, hogy a szállás sokcsillagos hotel legyen. Amolyan hátizsákosok vagyunk. Kell egy ágy, egy konnektor és egy zuhanyzó. Reggel elmegyünk és este megérkezünk. Ehhez képest nagyon jól jártunk, valószínűleg persze a szezon hiánya miatt. Fürdőszobás, TV-s (erre sok szükségünk nem lesz), légkondis szoba reggelivel. Éjszakánként 4500-ból megúsztuk. Párizsban és Lisszabonban nem volt különbség az árak között.
Előzmény: Noa Pearl (1373)
Noa Pearl Creative Commons License 2006.02.13 0 0 1373

szerintem a leheto legjobbat valasztottatok. Lisszabon, Portugalia egyszeruen fantasztikus. Pl en novemberben voltam, itthon 0 fok koruli hm volt. Kint fel napos ocean parti seta alatt lepirult az arcom. 20-22 fok volt kb, szikrazo napsutessel.

a szallast mar kifizettetek? hol foglaltatok? en eleg sokaig keresgeltem, mig ratalaltam 1 portugal utazasi irodara, kb 60%-ert lehet fogalni rajtuk keresztul, mint egyebkent

Előzmény: barnao (1371)
barnao Creative Commons License 2006.02.13 0 0 1372
Én olyat is hallottam már, hogy Lisszabonban még az eső is szép.. Meg azt, hogy a portugál nyelvben külön szó van arra, ha eső után hirtelen kisüt a nap.. Ezt nem tudom, hogy így van-e, de már nagyon várom az indulást.
Előzmény: linha (1370)
barnao Creative Commons License 2006.02.13 0 0 1371
Mi a barátaimmal pontosan olyanok vagyunk, akiket azok a dolgok fognak meg egy idegen városban, amiket leírtál. Szeretjük azt, ami természetes és emberközeli, nem biztos, hogy sok múzeumnak leszünk látogatói, de annál gyakrabban szeretnénk majd talpalni az utcákon, lehetőség szerint átélve a helyek hangulatát.. Nem mellesleg rengeteg fotót fogunk készíteni (részemről filmet, ez a hobbim).
Szerintem nem véletlenül esett a választás éppen Portugáliára.. Annyi más közelebbi európai ország van, amit még nem láttunk. De ahogy ötletként felmerült, mindenki lecsapott rá és onnantól fel sem merült, hogy változzon az úticél. Pedig az utat végig autóval terveztük, amivel azért szép teljesítmény lett volna..
Úgy vélem, csak a barátaimon múlik, hogy fogunk-e kirándulni arra felétek is.
Előzmény: quilla (1369)
linha Creative Commons License 2006.02.12 0 0 1370

 

Lisszabon-közeliként csak azt tudom modani, hogy itt is kb. ugyanazt várhatod idöjárásügyileg: kiszámíthatatlan. Lehet, hogy - mint ma -  17 fokban kabát nélkül is meleged van és le is pirulnak a fedetlen börterületeid, de az is lehet, hogy esni fog, és akkor úgy igaz, hogy mindenfelöl mindenfelé, úgyhogy el fogsz ázni. Amikor egyébként az idöjáráselörejelzés szerint egy hét esös várható Lisszabonban, abból sokszor csak annyi lesz, hogy néha felhös az ég, és esetleg esik annyi esö, hogy az ablakok és az autók meglehetösen piszkosak lesznek töle... A legrosszabb a szél, ha az fúj, az tényleg kellemetlen, esöben de napos idöben is. Mellesleg az egyhetes esös idöben az a jó, hogy szinte minden nap lehet a napot is látni, tehát nem depressziós-borongós itt az esös idö.

quilla Creative Commons License 2006.02.12 0 0 1369

Hat az a kerdes, mit szeretnel megnezni Portoban. Nevezetessegeket? Haaat, arra tan boven eleg. Ez azert megsenem egy turisztikai kozpont itt :) Gondolom a Gaiai borospincek az program, no meg akkor a Ribeira, a Portoi oldalon, ami eppen a pincekre nez, az igazi elmeny, jot lehet ott kavezni is a parton ulve es nezni a hajokat. Aar hajokazni is lehet a Douron, de en nem csinaltam, nem ertek hozza sem idoben sem arban sajna. Atmenni a tuloldalra valoszinu a Louison fogtok, az Eiffel fele hidon, igy az is megvan. Hat ezen felul ott a Se ami a belvarosban van, nincs messze a Ribeiratol, a belvarosban meg ezen tul sokkal tobb kihagyhatatlan latnivalo nincsen. Ezek mind egymashoz realative kozeli, gyalog is abszolvalhato korben vannak. Meg egy ebedeles is belefer az idobe. Ami erdekes lehet meg, latvanyilag, az a Poroi tengerpart a Foz, de oda tomegkozlekedni kell, bar a belvarosbol meg oda busz, ugy nincs messze... Foz a gazdagek negyede, rozsadombja, de ez inkabb csak hangulati dolog, jot lehet setalni a parton, na ott horror aron lehet kavezni is... es nezni, ahogy a nagy tengerjarok sorban allnak a bebocsatatashoz az igazi portoba, a kikotobe :o) De teny, aki turistakent szeretne itt korulnezni, gyorsan vegez. Marmint a fixlatnivalok teren... Porto mas, Portonak hangulata, illata van, ez olyan erzes inkabb, Portot latni es megszeretni...a szuk koszos utcacskak, a hegyekben allo kavezok, meg a belvaros kozeli helyeken is az utcara teregetett XXL meretu alsonemuk :oD

Előzmény: barnao (1368)
barnao Creative Commons License 2006.02.11 0 0 1368
Ó, a relatív hőérzet csodákra képes..;) Pár nap óta nappal itt Mo.-n kevéssel 0 fölé bukik a hőmérséklet és ez olyan balzsamosan langyosnak tűnik a mínusz 1000 után.. Portugáliában mindenképpen melegebb lesz mint itt (nappal). Éjszaka... hát éjszaka az érdekes lehet. Itthon azért hozzá vagyunk szokva ugye, hogy a fűtött lakásban akár egy szál "pendelyben" ellehetünk. Mondjuk a hotelhez az van írva, hogy légkondis, bár az egy dolog.. Azért lenne jó, ha esetleg valaki már járt volna ebben a szállodában (Residençia Luena) és le tudná írni pár szóban, mire készüljünk...
Én egy nagy vonat rajongó vagyok. Szívesen utaznék Alfával, szerintem tök jól néz ki, meg atom kényelmes is gondolom. De ahogy elnéztem, 3 óra alatt járja meg Portót, ami kb 300km. Itthon a Bp.-Miskolc viszonylaton egy szabvány magyar rendszerű gyorsvonat is kb. 2 és 1/4 óra alatt abszolveálja a 200km-es távolságot. Viszont az Alfa Pendular 2x annyiba kerül majdnem, mint a busz, amivel csak 1/2 órával tart többet az út. Ezt az ár-érték arány deficitet soha nem adom be a barátaimnak.. :)
Akárhogy is, kb 10 óránk lenne Portóban, ez mire elég kb?
quilla Creative Commons License 2006.02.11 0 0 1367

En az alfarol, a vonatrol Porto es Liszabon kozott meg semmi rosszat nem hallottam. Es hat intercity, szerintem kenyelmesebb lehet, mint a busz, de gyakorlati tapasztalatom nincsen.

A 20 fokkal azert ovatosan! :) Az delutan es napon ertendo... azert reggel siman lehet 2-3-5, szoval fazni lehet, No meg akar a szallason is. Skandinavtol hallott allitas szerint, eleteben nem fazott meg ugy, mint Portugaliaban, mert igaz, hogy kinn igen kellemes a klima, ellenben futes az nem divat. Es sok helyen nem azt jelenti ez, hogy nem kapcsoljak be mert megszoktak, a vilagert sem. Sok helyen nincs is ra opicio... mint pl nalunk :) Persze egy hivatalos szallas jo esellyel indul a kivetelek kozott. Szoval keszuljetek reggeli hidegekre is, ami nem az otthoni minusz, de a szellel kellemetlen lehet.

Előzmény: barnao (1366)
barnao Creative Commons License 2006.02.11 0 0 1366
Kívánom a portugál mezőgazdaságnak, hogy március 10.-e előtt és 20.-a után bőséges égi áldás alapozza meg a kimagasló terméshozamot és az ágazat sikerét (a többi utazó persze módosítsa az időpontokat kedve szerint), csak ebben az időszakban azért jó lenne minél több napsütés. Ha 20 fok körüli lenne a hőmérséklet az több mint remek, városnézésre, kirándulásra ez a legjobb. Ha jól látom az előrejelzésekben, most éppen egy esős hét áll Lisszabon előtt.
Az idő persze úgyis olyan lesz amilyen, ha esni fog, akkor legalább meglátjuk, hogy igaz-e amit az útikönyvekben olvasni, hogy Lisszabonban még az eső is szép..
Arról még nem mondtam le, hogy a barátaimat rávegyem, hogy egyik nap felutazzunk Portoba, ha jól olvastam a fórumot, akkor inkább a busz ajánlott, mint a vonat.
Még 25 nap.. Számolunk vissza.
quilla Creative Commons License 2006.02.11 0 0 1365

Hat en ugyan nem Liszabonban hanem joval eszakabra, Portoban lakom, de az idojaras az nem tul sokban terhet el. Nem csak marcius esos honap, itt elvileg a tel az esos evszak. Bar ez sem az elozo, sem az idei telen nem mutatkozik meg, a mezogazdasak nagy szomorusagara gondolom, majd johet megint a delieknek a vizkorlatozas.

Naszoval idojaras... itt mar egy hete is autentikus tavaszszeru ido van, Delutanes ha sut a nap, akkor a napon tud 23-25 fok is lenni... felenk nem divatok a minuszok, 2-3 fokrol inditunk reggel igy telen, amikor hideg van... orszag kozepen van minuszos hely, de Liszabon nem tartozik oda, szoval ott is enyhe idore lehet szamitani. Ellenben ha az ido meggondolja magat, akkor elofordulhat marciusban tobbnapos esozes. Azert az eso - legalabbis itt Porto kornyeken - egeszen maskeppen szakad, mint odahaza. Olyan egmegnyilos, ozonvizszeruen nyakba szakados esoval talan ha ketszer talalkoztam, es az is 15 perces esemeny volt...de ha esik, sokszor ugyteszi, hogy nem am felulrol lefele, hanem mindenhonnan mindenfele, leginkabb vizszintesen jona a viz es mintha porlasztva lenne, terjeng a levegoben. Na ezen fajta eso ellen pl az esernyo hat minimalisat hasznal.

Szoval lehet nektek is szerencsetek, hisza most itt hetek ota nem esett de a 25 fokok kellemesek voltak, de becsuszhat egy esosebb szakasz is, a marciusba megsiman belefer.

Es mindezt most csak altalanossagban, mert hatha valaki jon , es direkte Liszaboni elmenyeit elmeseli neked.

Előzmény: barnao (1364)
barnao Creative Commons License 2006.02.11 0 0 1364
Olá Mindenki!

A barátaimmal márciusban utazunk Lisszabonba és a létező legtöbb infót igyekszünk kiszippantani az internet szövevényes világából. Nagyon tetszik a fórum, igazán családias, 2 szuszra kiolvastam..Tavaly óta tervezzük, hogy ellátogatunk Portugáliába, egy igen jól sikerült Itáliai körút élményein felbátorodva. Először autóban gondolkodtunk, de rájöttünk, hogy fapadossal gyakorlatilag olcsóbban kijövünk. Párizson keresztül megyünk és mivel nincs nagy gyakorlatunk repülés terén (leszámítva, hogy egyik barátom vitorlázó pilóta), úgy döntöttünk, hogy egye fene megkukkantjuk Párizs cityt is egyben. WizzAirrel, meg EasyJettel 45-ből meglett
a jegy /fő alles zusammen. Párizsban oda 3 nap, vissza 2, Lisszabonban 9 nap. Itt a Residençia Luenában szállunk meg, a Praça do Chile mellett. Ismeri esetleg valaki a helyet?

Feri 60-nak (meg mindenkinek) ajánlom a Travel Channelt, februárban az egyik fő téma éppen Lisszabon. Február 21.-én kedden 13.30-kor lesz pl. egy film róla. Nemrég felvettem egy másik útifilmet is, sajnos véletlenül akadtam rá, ezért az eleje lemaradt. A barátaimnak gyártottam egy netbarát verziót. Innen letölthető:

http://www.megaupload.com/?d=0OFF435X

Azt esetleg meg tudná mondani valamelyikőtök, aki kint lakik, hogy márciusban milyen időre számíthatunk? Azt mindenhol olvasom, hogy március esős hónap, de ez a gyakorlatban mennyire vészes?
Létezhet, hogy napokon keresztül szakad az eső pl? És mennyire van (vagy nincs) ilyenkor meleg?

köszi
Barna
quilla Creative Commons License 2006.02.10 0 0 1363

Jott level, lusta diszno vagyok, de valaszolok ra :o)

Hat sajna en nem utazom fapados temaban... kiprobaltam a felfapados AirBerlint anno... az gazos, az a Becsi vegpont nekem, amugy fullextra, csak nem fapados aron. De Ryan es tarsait London fele akkor sem, ha ingyen adjak!! Hat gondolod, hogy elucsorgok en 10 orat a borondjeim tetejen az ovissal? :) Ki van csukva!!! Igy is fel nap hazamenni, hat meg ugy!! Szoval nemnem... ami a TAPtol eddig visszatartott az az, hogy sokkal roszabb az idobeosztasa... a felszallok es mar le is Liszabonban meg hagyjan... de a 4 ora tomenyen Pestig nekem mar emeszthetetlenseg hatarait surolja... a Lufi 3 oraja Frankfurttol is megvisel, no de 4....

naszoval oregszem, ez a tanulsaga ennek. ugyhogy akcios idoszakban Lufi (most peldaul igen baratsagos ho vegeig... relative persze) vagy AireFrance... csak a Charlesdegaullet vagymit nem szeretem annyira. Szoval sehogysem jo ez, inkabb maradni kell a hatsomon :)

Előzmény: pbence2345 (1361)
pbence2345 Creative Commons License 2006.02.09 0 0 1362
Ja, kuldtem mailt...csak az lemaradt....:-))
Előzmény: pbence2345 (1361)
pbence2345 Creative Commons License 2006.02.09 0 0 1361
Ez nemcsak nektek gond, akik onnen jonnetek haza, hanem nekunk is, akik innen mennenk....:-)) De most mar a Ryanair is 5 varosba megy, ennek koszonhetoen nott a verseny, es a regi 6 szamjegyu osszegek utan (persze FT-ban), mar joval olcsobban meg lehet uszni.....!!!!!!.....:-)))
Előzmény: quilla (1360)
quilla Creative Commons License 2006.02.09 0 0 1360
Bence huuu de igazat szolt. Ez egy komoly gond... mar nekunk, akik innen mennenk haza... de haz ezzel kell egyutt elni, Porto nem Europa kozepe, de meg csak nem is kifejezett uticelja a turizmusnak... igy mi is kanyarokkal kozlekedunk. Most eppen a kovetkezo korben Lufthansaval... mert teli akciojuk van, es igyegeszen 'baratsagos' arfekvest hoztak ossze.
Előzmény: Tompa (1357)
quilla Creative Commons License 2006.02.09 0 0 1359
Oooooo, egy Bence :) Ugye kulhonbol? Sikerult legalabbis kijutni vegul? :)
Előzmény: pbence2345 (1358)
pbence2345 Creative Commons License 2006.02.07 0 0 1358

Lehetséges...:-(

 

Bécsből mehetsz Air Berlinnel PMI átszállással, de hiába fapados, van átszállásgaranciájuk erre a vonalra.

Amugy sima átszállással az alábbi lehetőségek vannak fapaddal:

 

Bud-London Stansted-Porto                 SkyEurope-Ryanair

Bud-Frankfurt HAhn-Porto                    Wizzair-Ryanair

Bud-Paris Beauvais-Porto                    Wizzair-Ryanair

Pozsony-London Standsted-Porto         Ryanair/Skyeurope-Ryanair

Pozsony-Dublin-Porto                           Ryanair/Skyeurope-Ryanair

 

 

Kellemes szemezgetést!!!

Előzmény: Tompa (1357)
Tompa Creative Commons License 2006.02.07 0 0 1357

Sziasztok!

 

Az lehetseges, hogy sem Bp-rol sem Becsbol nem idnul fapados Portoba?? Vagy csak nem latom a fatol az erdot?

Tudtok valami infot?

 

Koszi,

Tompa

feri60 Creative Commons License 2006.02.03 0 0 1356
Köszönöm a tippeket, már gyúrok az utazásra :)
Még egy térképet kell beszereznem, könyvekkel már felszerelkeztem. Esetleg egy útifilm is jól jönne, az sokat szokott segíteni a felkészülésben.
Én még a kocsimúzeumot is kinéztem magunknak, oda biztosan elmegyünk.
Előzmény: Törölt nick (1355)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.02 0 0 1355
Feri:Lisszabonban mindenhova el tudsz jutni Metróval,olcsó és gyors,Lonely Planet útikönyvet vegyél és azzal minden nevezetességet meg tudsz nézni:Oceanarium,Baixa Chiado,Felfedezők emlékműve,Gulbenkian Múzeum,Állatkert,Benfica stadion,Vasco de Gama torony stb.
Cascaisból nagyon hamar el tudsz jutni Lisszabonba a HÉV szerű vasúttal,gyors és gyakran jár, Estorilon keresztül.Cascais nagyon szép, sok turista,sok-sok étterem-bár,ajándéküzlet.
Előzmény: feri60 (1354)
feri60 Creative Commons License 2006.02.02 0 0 1354
Köszi, hasznos volt a tanácsod, már le is töltöttem :)
Előzmény: abbey (1353)
abbey Creative Commons License 2006.02.02 0 0 1353
Cascais és Lisboa kozott nagyon jo a kozlekedes Olyan elovarosi vasut van, mint a Bp-n a HEV. Kb. 50 perc a menetideje, nem draga, a pontos arra nem emlekszem. Lisboabol a Cais de Sodre palyaudvarrol indul. A menetrendet megtalalod itt:
http://www.cp.pt/cp/displayPage.do?vgnextoid=a4f6f9e12a584010VgnVCM1000007b01a8c0RCRD
es innen az "urbanos Lisbos" menupontol letoltheto.
Előzmény: feri60 (1352)
feri60 Creative Commons License 2006.02.02 0 0 1352
Sziasztok!

Április végén megyek Cascais-ba. Érdeklődnék, hogy milyen közlekedés van Lisszabonba? Elsősorban a főváros nevezetességeit szeretném bejárni, és ezért érdekel a megközelítése.
lunaelsol Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1351
Uramisten. Ez ahóesés dolog elveszi a kedvemet. én sem voltam ott az elmúlt 52 évben.. Viszont most hétvégén megyek.
Tud valaki olyan helyet, ahol lehet fado-t hallgatni? Élőben, valami kiskocsmára gondolnék, hátha van ilyen.
Előre is köszi.
Noa Pearl Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1350

www.economycarrentals.com/

 

szerintem eleg korrekt az ajanlatuk

Előzmény: Peti76 (1347)
quilla Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1349
Hat inkabb feluttol delfele havazott csak, nem az egesz orszagban, nalunk hetagra sutott a nap :o) En orultem, de az emberem ki volt akadva, hogy o minden jorol lemarad :)
Előzmény: laranjeiras (1348)
laranjeiras Creative Commons License 2006.01.30 0 0 1348

Úgy látom éppen jókor tértünk vissza, hogy valami egészen szokatlannak legyünk tanui: tegnap havazott Lisszabonban. A hírek szerint az egész országban esett a hó, még délen is. Lisszabonban utoljára 52 éve havazott. A mobilhálózat majdnem úgy roskadozott a sok telefonhívástól, mintha szilveszter lenne :o)

Peti76 Creative Commons License 2006.01.29 0 0 1347

Sziasztok!

Légyszives segítsetek.

Autot bérelnénk a reptéren, hogy érdemes itthon neten, vagy ott helyben?

Március végén utazunk, milyen időre számitsunk?

Köszi

Előzmény: laranjeiras (1346)
laranjeiras Creative Commons License 2006.01.25 0 0 1346

Itt egy link: http://www.worldweather.org/003/c00002.htm

 

Eszerint februárban Portugáliában 9-16 fok várható, átlagban minden másnap esôvel.

 

Persze szerintem most az esôzések nemigen jönnek számításba, fôleg ha megismétlôdik a tavalyi szárazság. Szerintem Algarve még nem lesz alkalmas fürdôzésre, de hátha valaki ír ide, aki ott lakik és jobban tudja.

Előzmény: Sapi75 (1345)
Sapi75 Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1345

Hogy tudjátok, Lisszabonban és/vagy Algarve-ban február közepén milyen idő van?

linha Creative Commons License 2006.01.08 0 0 1344
Nézd meg itt: www.casa.sapo.pt , sokhoz vannak képek is.
quilla Creative Commons License 2006.01.08 0 0 1343
Hat nem tudom hogyan megy ez intezmenyesitett (hirdetett) uton, de errefele azt tapasztaltam, hogy nem ceges alapon, hanem inkabb ember elmegy adott kornyekre, ahol lakni szeretne es felnez a hazakra, Ki vannak teve a nagy tablak, hogy (te esetedben) aluga-se es teloszam. Talan meg egyeb is, es akkor fel kell hivni oket es egyeztetni. De olyan alberletrol ahol a foberlo benn lakik, vagyis szoba, nincsen infom, hogy mukodik.
Előzmény: Verpo (1342)
Verpo Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1342

 

Sziasztok!

 

Nem tud valaki egy jó albérletet (szobát) Portoban? Rengeteg apróhirdetést olvastam, de képet nem mellékelnek. Így vakon elég nehéz választani. 

 

Köszi: Verp

zahnstein Creative Commons License 2006.01.05 0 0 1341

A busz mellett döntöttünk, így legalább mindenütt megkóstolhattuk a vinho verdét.

:-)

Előzmény: linha (1339)
linha Creative Commons License 2005.12.28 0 0 1339

 

Bocs, helyesbítek: idén májusban volt (2005).  Az a Hertz iroda Estorilban volt, de már megszünt. De akkor azt mondták, hogy valahol Lisszabonban is lehet Daihatsu-t bérleni náluk 9 €-ért.

linha Creative Commons License 2005.12.28 0 0 1338

 

Én egyszer (tavaly májusban) béreltem a Hertz-nél egy kis Daihatsu-t napi 9 ( kilenc!) euróért. Talán érdemes rákérdezni, hogy van-e még ez az akció.

quilla Creative Commons License 2005.12.28 0 0 1337
Ok, igazad van :o) Csak nekem valahogy ugy megrovidult a karacsony ezzel a ket napossal ami itt van, raadasul most eppen a hetvege is volt, hogy el sem kezdodott mar vege is lett.
Előzmény: zahnstein (1336)
zahnstein Creative Commons License 2005.12.27 0 0 1336
Ezt úgy utólag gondoltam, mivel még alig múlt el, meg még mindenütt karácsonyi dekoráció van, stb.
Előzmény: quilla (1335)
quilla Creative Commons License 2005.12.27 0 0 1335
oooo, itt mar nincsen festa. 26 itt mar ugye nem is unnep, ugyhogy egy nyulfaroknyi hetvege jutott csak ide a festabol :o(
Előzmény: zahnstein (1334)
zahnstein Creative Commons License 2005.12.27 0 0 1334

Köszi.

 

Én is ezekre gondoltam, csak soknak tűnik CP utazási ideje. Autóval valahogy olyan hamar odaértünk. Persze, lehet, hogy én emlékszem rosszul.

 

Azt hiszem, kipróbáljuk a buszos verziót.

Boas festas!

Előzmény: pbence2345 (1333)
pbence2345 Creative Commons License 2005.12.27 0 0 1333

Tomegkozlekedessel Caldas da Rainhaba erdemes busszal elmenni. Mi ezt eszaki iranyboll tettuk meg, onnan pedig taxival elmenni obidosba, ami egy iranyba 6-8 euro, de erdemes alkudozni a taxissal. Visszafele iranyba pedig jo megjegyezni egy telefonszamot, amin taxit lehet hivni, mert nem feltetlen allnak taxik ott.

 

Ha vonattal mentek az kb. 2,5 - 3 ora egy iranyba Lisszabonbol.

 

A buszallomasrol pedig 2-3 perc setara volt a taxiallomas, ha a buszoknal epp nincsen taxi.

 

Javasolt busztarsasag:

www.rede-expressos.pt

 

Vasut:

www.cp.pt

Előzmény: zahnstein (1332)
zahnstein Creative Commons License 2005.12.27 0 0 1332

Oi.

Valamennyit visszaolvastam, de nem találtam infót a bennem felmerült kérdésre, ami így hangzik:

Lisszabonból Óbidosba hogyan érdemes utazni? CP? Csak egy napra ugranánk le.

Köszi aki válaszol.

pbence2345 Creative Commons License 2005.12.25 0 0 1331

!!! FELIZ NATAL !!!

:)

quilla Creative Commons License 2005.12.20 0 0 1330
Huzodik es ugyis van helyette masik :o) Szerintem errefele (legalabbis itt eszakon) ez valami nepi jatek, mert allandoan minden atepites alatt van, legalabbis az elmult 2 evre visszateknitve minden atalakuloban es kiepuloben. Eleve a hatarra es a repterekre tennem ki a tablat, hogy atepites alatt. Akkor nem lepodne meg az ember.... mint mi a minap mikor jottem haza, es ejjel jottunk a repterrol a lakasig (8 perc autoval) es eltunt a lehajtonk a palyarol :o) Sehol egy tabla egy tajekoztatas, egy figyelmeztetes, egyszeruen csak nem volt ott ahol lenni szokott.... a nyoma sem :oD Pedig bo egy hettel elotte meg hasznaltuk...
Előzmény: laranjeiras (1328)
quilla Creative Commons License 2005.12.20 0 0 1329
Hat foleg erre jartam, de tobbszor arra is :o) Es lusta diszno vagyok..egy mailre emlekszem, de ezek szerint nem valaszoltam raja :o( A helyzetrol meg roviden es tomoren annyit lehetne mondani: fagyos :oD
Előzmény: pbence2345 (1327)
laranjeiras Creative Commons License 2005.12.20 0 0 1328

Hehe, tudom, mindenki fagyási sérülésekre pályázik, de azért hátha jól jön az infó valakinek. Úgy tudom, valami építési munkák miatt, január végéig nem fog üzemelni a Sintrából induló villamos. (Persze portugál viszonylatban a munkák el is húzódhatnak :o)

 

Cascais

pbence2345 Creative Commons License 2005.12.19 0 0 1327

HALI!

 

1000 eve! Mar kezdtem aggodni.... Merre jartal? Irtam e-mailt regebben. Megkaptad?

Előzmény: quilla (1326)
quilla Creative Commons License 2005.12.19 0 0 1326
szia topik :o) nincsen eppen turista szezon errefele, latszik el is ult a tema kicsit. es jol van ez igy, ilyenkor lehet itt fagyasi seruleseket szenvedni :)
stanni Creative Commons License 2005.11.18 0 0 1325

Sziasztok!

 

Segítségeteket kérném! Kedvesemnek szeretnék karácsonyra egy üveg Ginját! Tud valaki helyet Pesten vagy Magyarországon, ahol lehet kapni?

Vagy esetleg jár addig Lissabonban és hozna?

MInden megoldás érdekel!

Köszönöm! Stanni

Noa Pearl Creative Commons License 2005.11.18 0 0 1324

ujra itthon

Lisszabon egesz jo hely..

meg 1-2 het kellett volna

Noa Pearl Creative Commons License 2005.11.14 0 0 1323

ma varosneyesen vettem resyt.

Alfama tetsyett nagzon.. de ossyessegeben, minden

ha minden ossyejon, holnap elmegzek Sintraba..

probalok a gasytronomiaban elmerulni :)

idaig eleg jol sikerult, a borok nagzok jok..

es a tenger gzumolcsei, bacalhau .. hmmm

ginginja-t 2 uveggel biytosan visyek haya

Noa Pearl Creative Commons License 2005.11.14 0 0 1322

jo hely Lisszabon :)

epp a Cybergate Cybercafeban vagzok..

meglepodtem, mikor megerkeztem...

ay Almirante Reis szal... mas ...

de mar megsyoktam..

 

 

fszk Creative Commons License 2005.11.14 0 0 1321
végül is az elmúlt napokban azzal töltöttem az időmet, hogy olvasgattam a topikot és jegyzeteltem
különös kérdésem nem maradt, s már nagyon izgulok, holnap hajnalban indulunk
azt nézem, most ott rosszabb idő van, mint itthon :-(
Előzmény: laranjeiras (1316)
fszk Creative Commons License 2005.11.14 0 0 1320
köszönöm a javaslatot, pontosan kijegyzeteltem, merre kell menni, remélem nem tévedünk el :-)
Előzmény: linha (1317)
laranjeiras Creative Commons License 2005.11.11 0 0 1319

Ma van Szent Mártin napja, mindenkinek muszáj gesztenyét ennie.

Aki megfeledkezett volna róla, szaladjon a boltba és sütögessen gyorsan :o)

 

Bom fim de semana para todos!

linha Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1318

 

A www.tempo.com.sapo.pt oldalon 10 napos idöjárás-elörejelzést találtok. Nem régen találtam rá, de amióta figyelem, úgy tünik, minden bejött.

linha Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1317

 

Nektek is és mindenkinek ajánlom, hogy a Lisszabon - Sintra utat ne az autópályán (IC-19) tegyétek meg, hanem az N6-oson, közismert nevén a Marginal-on. Nagyon szép útvonal,  kb. a Praça de Comercio-tól indulva végig folyó ill. tengerparton halad, Lisszabon és Cascais között. Cascais után ( ott érdemes megnézni a Boca do Inferno-t) Guincho felé kell menni, majd fel a Serra de Sintra-ra Colares és Sintra felé. Itt már nem N6, hanem N 247.  Arra van az elágazás is, ami a Cabo de Roca-hoz vezet, azt is kár kihagyni.

Előzmény: fszk (1314)
laranjeiras Creative Commons License 2005.11.08 0 0 1316
Tanácsok tekintetében szerintem érdemes átfutni ezt a hosszú topic-ot, és ha marad még bármi kérdésed szivesen válaszolunk.
Előzmény: fszk (1314)
laranjeiras Creative Commons License 2005.11.08 0 0 1315

Ez a dísztárcsás dolog furcsa, ilyet még nem hallottam. Amit látni az az, hogy parkolás után a visszapillantó tükröket behajtják, hogy a gyalogosok vagy egyéb parkoló jármûvek ne sértsék meg a szûk utcákban. Szerintem amire inkább oda kell figyelni az a hely ahol megállsz, hogy ne legyen olyan könnyû "meghúzni" a kocsi oldalát. A közbiztonság, úgy általában, szerintem a rosszidôvel és a túristák eltûnésével javult.

 

Nem hiszem hogy nagy télikabátra szükség lenne, de azért egy kommersz kabát elkel. Persze ez függ az illetôtôl is, mennyire fázós :o) Az esernyôt ne hagyd otthon, arra szinte 100% hogy szükséged lesz. Ma is volt egy kellemetlen, pár órás zuhé.

 

Ha messzebb megyünk, akkor megpróbálunk rétegesen öltözködni, és viszünk ernyôt.

Előzmény: fszk (1314)
fszk Creative Commons License 2005.11.08 0 0 1314

sziasztok

mi nov 15-22 közt leszünk Portugáliágban, Fly-and-drive utazással. Első két éjszaka Lisszabon, ekkor szeretnék Sintrába menni, majd elindulunk északra, Portoig. Közben minden nap máshol alszunk, persze összesen csak 7 éjszaka az egész.

Bérelt autóval megyünk. Első kérdésem, már volt is szó a közbiztonságról, de igaz amit az utikönyvek írnak, hogy még a dísztárcsát is le kell venni a kocsiról, mert ellopják? Másrészt milyen idő lesz kb, kell télikabát, vagy ott még november közepén is jobb idő van? Ezenkívül ha bármi jó tanáccsal, látnivalóval el tudtok látni, nagyon örülnék.

linha Creative Commons License 2005.11.03 0 0 1313
Most egyelöre 5 nap napos idöt ígérnek, aztán megint két esöset, hogy utána mi lesz, még nem láttam.
Előzmény: Noa Pearl (1312)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.11.03 0 0 1312

bizom benne, hogy 12-17 kozott nem esik majd sokat

Előzmény: linha (1311)
linha Creative Commons License 2005.11.03 0 0 1311

 

Ma (is) esik az esö, olyan szép csendesen, de már tegnap este 10 óra óta. 

Kb. 14-15ºC van, mellesleg tegnap napsütésben 23ºC volt...

Előzmény: Noa Pearl (1310)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.11.03 0 0 1310

hello, milyen az ido most Lisboa kornyeken?

valos az elmult 5 eves atlag szerinti 16-18 fok kozotti atlagos napi homerseklet?

koszi

NP

mongis Creative Commons License 2005.11.03 0 0 1309

Helló! Igen, azt megköszönném, ha elküldenéd. A mailcímem toth.bea@fuzio.hu

Köszi!

Noa Pearl Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1308

en egy helyi utazasi irodaval fogok kirandulgatni

1. nap Fatima-Obidos (40 Eur)

2. nap Sintra-Estoril-Cascais (40 Eur)

3. nap Lisszabon varosnezes (15 Eur)

az ar szerintem nem jelentos.

max 9 fos csoportok es 30 alatti atlageletkor

ha kell az elerhetoseguk, szolj

Előzmény: mongis (1307)
mongis Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1307

Hali!

Városlátogatás. Szállás elvileg már van. A párommal megyek, de neki hivatalos programjai lesznek, így marad a magányos városnézés.

Pl. érdekelne mit érdemes megnézni azon túl, amit az utikönyvek írnak. És mindent, ami fontos, érdekes lehet!!

ja, és nagyon szeretnék elmenni színházba. Próbáltam nézegetni a honlapokat, de nem találtam semmit:(

Noa Pearl Creative Commons License 2005.10.25 0 0 1306

hello

ezexerint eppen elkeruljuk egymast :))

milyen info kell?

szallas meg van mar?

varoslatogatas vagy munka?

Előzmény: mongis (1305)
mongis Creative Commons License 2005.10.25 0 0 1305
Sziasztok! én nov. 18-21 között megyek Lisszabonba. Minden infot szívesen vennék.
Noa Pearl Creative Commons License 2005.10.14 0 0 1304

november 13tol 17ig Lisszabonban leszek.

Remelem, erre a nehany napra jo ido lesz (minimalis  igenyem csak annyi lenne, hogy az eso ne essen)

Előzmény: laranjeiras (1303)
laranjeiras Creative Commons License 2005.10.13 0 0 1303

Kicsit lepukkant az idô. Azt kell lássam, hogy Lisszabon újból a régi, esôcskés hangulatban :o) És vége a választásoknak is. Jön még valaki errefelé?

 

hangulat
Tompa Creative Commons License 2005.10.09 0 0 1302
Sziasztok!
Tud nekem valaki segíteni? Szükségem lenne az augusztusi portugál slágerek címére, előadóira. Épp akkor voltam kint egy körúton kocsival, és vissza akarom idézni a jó zenéket, de nem megy:(
Noa Pearl Creative Commons License 2005.10.06 0 0 1301

Travel Park Hotelrol kellene nekem info.

Anjous metromegallo mellett van kozvetlenul.

Milyen a kornyek?

koszi

NP

linha Creative Commons License 2005.10.03 0 0 1300

 

Tud-e valaki Lisszabon-közeli munkalehetöséget?

Angol-német felsöfokú nyelvtudás van, a portugál még nehézkesen, de megyeget.

Olyasvalami lenne jó, amit 2 gyerek mellet tudnék csinálni.

 

 

linha Creative Commons License 2005.10.02 0 0 1299

 

www.berlengas.no.sapo.pt

 

Ezen az oldalon szinte mindent megtudhatsz a szigetröl. Ha nem megy a portugál, akkor is érdemes megnézni, mert sok-sok szép kép is van, kedvcsinálónak is nagyon jó.

linha Creative Commons License 2005.10.02 0 0 1298

 

Peniche mellet van egy kis falucska, Baleal, ami azért érdekes, mert egy kis félszigeten van és az odavezetö út dagálykor víz alá kerül. Modjuk én ezt csak hallottam, mikor ott voltam, apály lehetett, mert száraz volt az út és a mellette levö homok se látszott nedvesnek, de nyáron úgy tünik egyébként is lentebb van a víz.

 

 

pbence2345 Creative Commons License 2005.10.01 0 0 1297

Latszik, hogy veget ert a turistaszezon... Egyre kevesebben jonnek a forumra, meg az aveiroi delegacio is kint van mar, stb. :-)

dismay Creative Commons License 2005.09.29 0 0 1296
Ola, ezt a helyet Peniche-bol erheted el (amit tevesen halaszfalunak mondanak, de egy nagy halgyar van ott:)), de van egy kis falusi resze a panelek mellett, meg egy regen bortonkent funkcionalo erod, mellette a kikotobol indulnak a hajok Berlengara. Ott fokent ritka madarakat lehet megfigyelni, valami termeszetvedelmi terulet is egyben. amugy Peniche-ben a masik homokos part a kiraly, lehet homokdeszkazni a parton... ha meg apaly van, a belso varosreszt korul olelo kanalisban erdekes romokat lehet megfigyelni pl. kocsi roncs es haztartasi gepek es allatttetemek egyveleget:) jo ettermei is vannak (az egyik a tengerparton, a csoki pincerno nagyon kedves teremtes), es 2 kisebb panzio olcso aron.... adeus dismay
Előzmény: lajos25 (1295)
lajos25 Creative Commons License 2005.09.28 0 0 1295

sziasztok

jövö héten utazunk Portugáliába és szeretnénk átmenni a Berlenga szigetre. Járt már ott valaki? Érdemes átmenni? mi az átjutás legjobb módja?
köszi

mrspici Creative Commons License 2005.09.26 0 0 1294
Ja, Piacenza természetesen egyben és nem külön írva:)))
Előzmény: mrspici (1293)
mrspici Creative Commons License 2005.09.26 0 0 1293
Az útvonal: 1. nap: Bécs-Klagenfurt-Udine-Velence-Brescia-Pia cenza-Genova-Monaco-Nizza. Reggel hattól este 8-ig. 2. nap lazább: csak Béziers-ig mentünk, mert ott van egy isteni kemping kis viziparkkal. 3. nap: Toulouse-Biarritz-San Sebastián-Bilbao. 4. nap: Burgos-Valladolid-Zamora-Miranda do Douro-Braganza-Porto. Szóval oda fele nem kapkodtunk:))
Előzmény: quilla (1290)
mrspici Creative Commons License 2005.09.26 0 0 1292
Többen hülyének néztek már:)))) Több oka volt: tavaly már megjártuk Spanyolországot Cadizig, simán bírtuk, úgyhogy gondoltuk ez sem lesz meredekebb; nem rajongok a repülőért, ráadásul mi szeretünk sokat mászkálni, így kocsit kellett volna bérelnünk, ami a repjeggyel együtt nagyon soknak tűnt. (bár azóta láttam a Vistánál kedvező áru fly and drive-ot), plusz arra megyünk, amerre akarunk, megállunk ahol tetszik, stb...Mi is gyerekkel utazunk, 10 éves, de hihetetlenül jól bírja! Zokszó nélkül üldögélt első nap Nizzáig....:)
Előzmény: quilla (1290)
pbence2345 Creative Commons License 2005.09.25 0 0 1291
Sztem azert jo autoval menni, mert utkozben eleg szep helyeken meg tudsz allni. En is szeretnek majd 1x igy menni portugaliaba. Eleg jo feelingje lenne!!!!! :-))))
Előzmény: quilla (1290)
quilla Creative Commons License 2005.09.25 0 0 1290
Hat ez autoval szep kaland lehetett :) Mi is fontolgattuk mar egy autos hazautazas lehetoseget, de azert a folyamatos menetben megalvassal is ket nap... no meg gyerek. Ti hogy birtatok? Merrre mentetek? Es legfokepp miert autoval ide??? :o)))
Előzmény: mrspici (1289)
mrspici Creative Commons License 2005.09.22 0 0 1289
Idén nyáron voltunk Portugáliában kocsival, ha van kérdés és tudok, szívesen segítek, vagy küldök képet!
pbence2345 Creative Commons License 2005.09.22 0 0 1288

El kell döntsétek, hogy mit akartok csinálni. Az országot megismerni, vagy nyaralni. Ha utóbbi, akkor irány Algarve és a déli parton fürödhettek, bár már sztem hűvös lesz október elején. 1080-as hozzászólásomban olvashatsz a tengerpartról és a déli országrészről részletesebben. Plussz 1-2 hasznos tanács.

 

Ha az országot szeretnétek megismerni, akkor sztem irány észak. 1-2 teljes napot mindenképpen töltsetek el lisszabonban és környékén, főleg Sintrát érdemes megnézni. Az ócenáriumot mindenképpen nézzétek meg, és este is menjetek ki a városba, főleg pénteken vagy szombaton amikor nagy élet van!

Észak felé OBIDOS - vétek kihagyni, kicsi falucska -, Coimbra, Aveiro, Porto, Braga-Bom-Jesus. Ez igy soknak hat, de egyik sem nagy, és mind nagyon élvezetes. Ha a természetet kedvelitek irány serra de estrela, itt pedig vegyetek sajtot!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Ha bármi további kérdés van, állok rendelkezésre.

Előzmény: sasilaci (1286)
sasilaci Creative Commons License 2005.09.17 0 0 1287

Ha lehet, lenne egy másik irányú kérésem.

Egy magyar szabadalom alapján, az egész világon csak mi gyártunk egy belső falburkoló anyagot LEDEKOR bőralapú falikárpit néven. Ez tulajdonképpen egy folyékony tapéta, különlegessége a természetes bőr alapanyag.

Bővebben a www.ledekor.hu oldalon találtok róla információt.

Jelenleg Németországban, az USA-ban és már Kínában is forgalmazzuk.

Folyamatosan építjük ki a piacot.

Ha valaki a portugáliai forgalmazás megszervezésében fantáziát látna, vagy tudna nekem jelezni céget, vagy magánszemélyt akit érdekelne, nagyon megköszönném.

sasilaci Creative Commons License 2005.09.17 0 0 1286

Sziasztok!

Elnézést, ha korábban leírtat kérdezek, de új vagyok a fórumon.

Tudna nekem valaki segíteni?

E hó 27-től október 11-ig leszünk Portugáliában. Az első négy nap Liszabonban lesz a feleségemnek hivatalos programja (gondolom ezalatt a főbb liszaboni dolgokat megmutatják), a következő napokra még nincs program, csak a visszaúti repülőjegy van meg.

Segítsetek már egy programvázlattal, hogy mit javasoltok, merre menjünk, mit nézzünk meg?

Úgy gondoljuk, hogy néhány napra bérelnénk autót is, illetve ha az idő engedi pár napot valamelyik üdülőhelyen is eltöltenénk.

Átlagos turisták vagyunk, azzal a hiú reménnyel, hogy nem kell egyszerre mindent látni, úgyis jövünk még.

Előre is köszönöm. 

Noa Pearl Creative Commons License 2005.09.14 0 0 1285
kuldtem mailt
Előzmény: csutii (1284)
csutii Creative Commons License 2005.09.09 0 0 1284

kedves Noa Pearl,

 

már bocs h itt belekontárkodok a dismayyel folytatott csevejbe, de ha minden igaz akkor te a MagyarOnline-on is regisztrálva vagy ugyanezen a néven...hacsak vki nem ugyanezt használja... ott a legutso jelentkezésed aug. 9én volt...

hagytam ott uzit neked, kérlek nézd meg

elore is koszi

 

cup Csut

Előzmény: Noa Pearl (1225)
quilla Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1283

Vihar volt, azert az egy ora :o)

Irj mailt es megdumaljuk akkor: sonia kukac dunaweb hu

Előzmény: hedus (1282)
hedus Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1282

Itt vagyok! Mindig olvasom a fórumot! :))))

Húú...az tök jó lenne, ha elém is kijönnétek! :))))))))))))) Én is ugyanazzal a géppel megyek mint Ági! Nem tudom, hogy az 1 órás késés mennyire általános náluk!

 

 

Előzmény: quilla (1281)
quilla Creative Commons License 2005.09.08 0 0 1281

Hedi!!! Ha olvasod a topikot jelentkezz legyszi (figyelni fogom) mert kimennenk erted is a repterre szombaton... csak ahhoz beszelni kellene :)

Vagy Bence... ha te olvasod es tudsz neki valahogy szolni, akkor legyszi...

 

A masik holgyet tegnap sikeresen lehalasztam az egy oras kesessel erkezo geperol, este meg elinteztuk az EU 26-ot aztan ma feltettem az Aveiroi vonatra, remelem azota mar egyben az egyetemre erkezett :)

flugi Creative Commons License 2005.09.07 0 0 1280
üdvözlet mindenkinek Liszabonból, a Belem kulturális központ épületéből, itt van a konferencia.

Sintra nagyon szép volt, nyitásra érkeztünk, és így el tudtuk kerülni az óriási forgalmat. Nagyon jó volt, köszönöm a tippet.

Itt Liszabonban meg akartunk nézni néhány House of Fado-t, de sehonnan se hallatszott ki éneklés, úgy tűnik hogy a legtöbb étterem, ahol kint állnak a figurák, és Fado! harci kiáltással fogják a turistát, nem az igazi :)
magyarpityu Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1279
Köszönöm!
Előzmény: elckerlyck (1278)
elckerlyck Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1278
Ez a hid Portimaio-nál van, abszolut biztos. A kép az autópályáról lett löve, a híd a régi országúté.
Előzmény: magyarpityu (1258)
linha Creative Commons License 2005.08.31 0 0 1277

Sintrában ajánlom, hogy vegyetek és egyetek quejadas-t (ejtsd kb. kezsádas), amit megvehettek az város központban a Piriquita-ban is, de az "igazi"-t a SAPA-ban árulják, az is pastelaria és ott sütik a quejadas-t. A Sapa a Câmara Municipal (Polgármesteri HIvatal) közelében van, a központtól szép séta a völgyben lévö park mentén (kényelmesen max.10 perc), ahol szobor kiállítás is látható.

Tapasztalatom szerint a souvenirek a várakozással ellentétben Sintrában olcsóbbak, mint Lisszabonban vagy némelyik bevásárlóközpontban.

Előzmény: flugi (1274)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.31 0 0 1276
Sintrában van ingyen net a vasútállomáson.A Királyi palotát is mindenképpen érdemes megnézni.
Sintra nagyon szép,különleges hely.
Előzmény: flugi (1274)
laranjeiras Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1275

Vigyázni kell, idôben indulni, mert már sok túristát láttam morogni a bejárat elôtt, túl késôn érkeztek és már nem engedték be ôket.

 

A két kastély (mór és Pena) belépôje nem olcsó, és a buszjárat sem (amire viszont egy egésznapos jegyet kapsz, a vasútállomás elôttrôl is indul). Gyalog nehéz felmenni, a helyiek szerint kb. fél óra, de szerintem csak lefelé lehet annyi :o)

 

Az óvárosban sok étterem található, nagyon hangulatosak. Sajnos eléggé tele szoktak lenni.

 

A vasútállomáson lévô információs iroda nagyon bô tájékoztatást ad, kedvesek, ingyen-térképet is adnak. Ott van egy Pizza Hut, viszonylag gyorsak, ha esetleg egy falás kellene indításképpen vonatról leszállva.

 

És ne hívjuk a barátnônket izgalmas beceneveken, mert Sintrában elég sokszor találni magyarokat, esetlen viccesen jön ki :o)

Előzmény: flugi (1274)
flugi Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1274
köszönöm az eddigi tanácsokat, Sintra nagyon ígéretes! Most úgy néz ki, hogy csak egy alkalommal fogunk tudni kijönni a fővárosból, és egyelőre Sintra a befutó :)

Valami közelebbit Sintráról tud valaki? Olyasmit, ami nem feltétlenül van benne a guide-okban.
linha Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1273

Sziasztok!

 

Szerintem, ha Setúbal-ba mentek autóval, mindenképpen menjetek fel a hegyre ( Arrábida ), gyönyörü a kilátás Troja-Setúbal-ra is és Lisszabonra is. Ott érdemes még lemenni Portinho-ba is, ez egy ici-pici helység, de van parkoló, étterem, és egy nagyon szép strandja is.

 

 

 

pbence2345 Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1272
Sintraba mindenképpen menjetek ki, meg Obidosba észak felé. Autóval hamar odaértek, és ezt mindenképpen látni kell!
Előzmény: flugi (1268)
Véső Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1271

Sziasztok!!!

 

Én augustusban voltam egy hétig Lisszabonban. Gyönyörű város, engem teljesen megigézett, bár nem egy hét, de egy hónap sem elég, ha az ember igazán meg akarja ismerni a várost. Én a szokásos lisszaboni nevezetességek mellett ajánlanám Sintrát, ami fél óra útra van Lisszabontól, vonattal kb. 4 euró egy oda-vissza jegy. Ha van kocsi, érdemes elautókázni Setúbal irányába is, a vidék is gyönyörű.

Lisszabont mindenkinek csak ajánlani tudom. Engem nagyon megfogott.

dismay Creative Commons License 2005.08.29 0 0 1270
Ola,

nem rossz a Florescente, es naponta takaritanak a holgyek....
csak a kulcsinyhez kepest a belbecs nem all egyensulyban 70 euro-ert

most lesz itt a Nemzeti Muzeumban egy Romai Hadviselesrol szolo konferencia (eredetileg klasszika-filologus lennek:)), itt 79 ***-os szallodat es 55 **-osat ajanlanak 2 szemelyre....

mondjuk majd megkerdezem a kedvenc eloadomat milyen volt:)

ate a logo

dismay

p.s.

a nyalvi vitahoz: rajtam mindig rohognek a portugalok, hogy minek tanulom a nyelvet:) nem ertik:) es hulyenek neznek
Előzmény: imoram (1264)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.29 0 0 1269

Hali! Ami benne van az utikönyvekben: Belém-torony, Felfedezések emlékműve, Jeromos-kolostor, a Lisszaboni Sé, Tengerészeti múzeum (ez utóbbit feltétlen nézzétek meg, kicsit húzós a belépő). A két nagy hidat is látni kell, és nagy élmény volt nekem az Ocenárium a Vasco de Gama hídtól nem messze. Sajnos itt a Vasco de Gama torony zárva volt, valami felújítás lehetett ott, ha azóta fel lehet menni, akkor biztosan érdemes is fönt körülnézni. El lehet sétálni a Szent György várba, sajnos tele van bazársorral, de a kilátás szép. A lisszaboni villamost is emlegetik, hogy különleges, meg a Gloria siklót, de azt úgyis látjátok majd. Nagy élet van éjszaka Lisszabonban (mondják is, Braga imádkozik, Porto dolgozik, Lisszabon mulat), és gyönyörűen ki vannak világítva a Tejo parti nagy terek.

 

Szerintem egy délutánt szánjatok a tengerészeti múzeumra, egy másikat a sére, Belém-toronyra, Felfedezések emlékművére, meg a Tejo parti mászkálásra (van még ott pár érdekes dolog), egy harmadikat meg az Ocenáriumra és a Vasco de Gama toronyra (ha fel lehet menni rá), de a libegőt ne hagyjátok ki :)) A Tejo torkolat nem nagy durranás, de egy délután arra is el lehet menni. Ezekhez kocsi sem kell, jó a tömegközlekedés, annak ellenére, hogy mennyi szűk utca van.

 

Kocsival Setubálba érdemes elmenni, sőt, talán nagyobb kaland befizetni egy vitorláshajós kirándulásra (persze, csak ha jó sokan mentek). Egy délutánt lehet szánni Sintrára is, ott a Nemzeti palota, meg a Mórok vára.

 

Szerintem térképet és utikönyvet mindenképpen érdemes beszerezni!

Előzmény: flugi (1268)
flugi Creative Commons License 2005.08.29 0 0 1268
a hétvégén egyhetes konferenciára megyünk Liszabonba, és lesz néhány szabad óránk és délutánunk. Ötleteket szeretnék kapni, hogy Liszabontól bérelt kocsival kényelmesen elérhető távolságban (50, talán 100 km) mit érdemes megnézni. Érdekel minket kultúrális helyszín, természeti szépség, híres borvidék (sajnos Porto kiesik a távolság miatt), híres/szép templom.

Persze Liszabon városán belül is érdeklődünk, izgalmas múzeum vagy templom, ilyesmi.
quilla Creative Commons License 2005.08.28 0 0 1267

"Nem akarok az angolra hagyatkozni - bár majdnem mindenki beszéli - mert ugye Rómában mint a rómaiak!"

 

Ez erdekesen hangzik itt lakva, marmint eszakon :) Most megkerdeztem az emberemet, hogy lehet, hogy mi nem is ugyanott elunk, mint ami Portulgalia eszaki resze, vagy pedig te erosen fiatalok, mi tobb egyetemista fiatalok tarsasagaval akadtal foleg oszze... vagy csak nekem nincs szerencsem... de eleddig nem volt olyan tapasztalatom, hogy sokan tudnanak kommunikalni angolul. De ennek lehet az oka a tenyleg mas kozegben valo maszkalas is, ez teny.

Előzmény: v_viktor (1266)
v_viktor Creative Commons License 2005.08.27 0 0 1266

Bom fim de semana,

 

Én most épp itthon :( Mit csináltam? Először munkaügyben jártam arra, aztán meg... fogalmazzunk úgy hogy élveztem az életet ott. Viszont én csak a középső és északi részeken jártam, Algarve és a szigetek nekem ismeretlen terület. Most épp tanulom a nyelvet, ami akár önmagában is jó: a minap egy Brazíliát megjárt olasz emberkével beszéltem portugálul, mivel az olaszom meglehetősen csökevényes. Egyelőre megyek tovább az utamon, aztán ha eljutok arra a szintre, hogy elsőre megértem Marcelo Rebelo de Sousa okfejtéseit az RTP-n akkor lehet továbblépni. Nem akarok az angolra hagyatkozni - bár majdnem mindenki beszéli - mert ugye Rómában mint a rómaiak!

 

Előzmény: csutii (1262)
csutii Creative Commons License 2005.08.26 0 0 1265

nem naon szívleled... mármint a munkád....???????

van informatikával foglalkozo ismerosom és o sem rajong érte... válts idoben mert a rabja leszel...

 

az egyszer biztos h én sem itthon lennék... inkább valahol másutt! itt nekem tul "hideg" van.

 

még nem tudom hogyan de addig nem nyugszom amíg ki nem jutok ...

 

ezért is kerestem valami olyat amin keresztul kozelebb kerulhetek Portugáliához és olvasva mások élményeit méginkább vágysz oda

 

igy tuti nem lohad a lelkesedésem

 

Előzmény: dismay (1263)
imoram Creative Commons License 2005.08.26 0 0 1264

Szia!

Kérlek azért nyugtass meg, hogy az agyonmosott törülközők nem koszos fürdőszobát takarnak a florescente-ben? Szeptemberre foglaltam másfél hétre szállást ebben a szállodában mert jó az ár és központban van. De ha koszosak esetleg a szobák vagy koszos a fürdőszoba akkor sürgősen lemondom a szállást és keresek magamnak vmi mást. Szóval nagyon nem jó?

Köszi, Orsi

Előzmény: dismay (1215)
dismay Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1263
Ola,

nem en itten egy irodahazban szivok eppen egy informatikai ujsagnal:)
habar szivesebben hesszelnek Caiscaisban:)

96-ban voltam eloszor es megtetszett a hely.... aztan tanultam is portugalul (mondjuk a klasszika-filologia utan nem olyan bonyolult ez a nyelv, csak ha native teruleten vagy akkor jossz ra, mindig van mit tanulni, es az emberek, mint nalunk kulonbozo stilusban es szocializalt modon beszelnek:)), most folytatom, mert szeretnem elolvasni Joöse Saramago: Jezus Krisztus evangeliuma konyvet eredetiben (tudom Coelho nepszerubb, de nem szeretem a stilusat, portugalul meg farasztoan kozhelyes:))

visszaterve Lisboa-ra, van egy csomo hely ami tetszik, ismerosok stb. neha ugy erzem, mintha hazamennek:)


ate a logo

dismay
Előzmény: csutii (1262)
csutii Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1262

kosz a segítséget....

+ a tanácsot.

 

te most itthon v. éppen kint???

mit csinálsz ott v mit csináltál????

 

Előzmény: v_viktor (1236)
csutii Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1261

tehát obrigada!=)))

 

nem nem most terveztem, hanem késobb... most fogok még csak beiratkozni portugál nyelvtanf-ra...

 

az Azori szgken még kozepiskolásként voltam... a Comenius keretén belul 5 suli vett benne részt ... belga, magyar liszaboniak nantes-iak és azoriak...

 

sajna csak Terceira-ra sikerult eljutni... holott a gyonyoru "tengerszemek" Sao Miguel-en Sao Jorge-on vannak... de azért ez a sziget sem volt semmi.

 

mi volt az oka h te "leragadtál " Lisboa-ban?????

 

Előzmény: dismay (1231)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1260

Köszi! Én is Portimao-ra gondolok, térkép szerint ott van nagyváros és torkolat :))) Mi nem azon a hídon mentünk át, hanem az autópálya hídján. Ilyesmi hidat többet is láttam Portugáliában.

 

Figyeltétek, milyen sokminden épült arrafelé a 60-as években és azt követő (nem éppen a szabadság légkörétől átitatott) időszakban?

Előzmény: pbence2345 (1259)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1259

Nekem van egy tippem: Portimao korul,de inkabb utan van ez a hely kelet fele, meg Lagoa elott. . Emlekezetem szerint atmentunk egy ilyen hidon, de lehet,h az magasabb volt.

Szoval csak 1 tipp...

Előzmény: magyarpityu (1258)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1258

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni! Hazajöttem a csodálatos portugáliai nyaralásból, meseszép volt! Most rendezgetem a képeket, és az egyikről nem tudom, hol készült, mert hazafelé egyszer kifotóztam a buszból, de nem írtam fel, merre járunk. Valahol Lagostól haladtunk kelet felé az autópályán, végig az ország déli peremén, akkor készült ez a fotó. Meg tudná mondani valaki, merre jártunk ekkor? Előre is köszi a segítséget!

 

Üdv: István

 

Dél-Portugália
hedus Creative Commons License 2005.08.24 0 0 1257
Mesélj! Merre jártál?
Előzmény: wilbury (1255)
dismay Creative Commons License 2005.08.24 0 0 1256
Ola,


erdekes ez a remtortenet sztori:)

engem pl. sokha nem akartak megtamadni, pedig meg a hirhedett voros lampas negyedben is voltam egy arab ismerosommel...

persze ha kamera hegyeket hord az ember az egeszen mas:)

mas, van egy portugal kocsma a Hajos utca es O utca sarkan
(hogy miert portugal azt nem tudom, talan azert, mert a Sandokan a neve, ami a Santa Apollonia allomas mellett mukodott egyszer, most zarva, es a fonok felesege Michell Wild ex porno kiralyno:))

jellemzo, hogy bejott 2 portugal csaj, es nem ertette miert ez a neve, a hely feljavitasara hoztam cse,peket, es a portugal zaszlok sem kesnek remelem sokara

a bor (marmint Dao es tarsai az autentikus portugal feeling-hez meg odebb vannak)


ate a logo

dismay
Előzmény: wilbury (1255)
wilbury Creative Commons License 2005.08.24 0 0 1255
Most értem vissza 2 hetes portugál kalandozásból. Ha valakit érdekel útinapló képekkel, szívesen felrakom...

Közbiztonság témában: Lisszabonban a (turista)központban egy nap alatt két rablást is láttunk, de ez nem reprezentatív minta, így nem is tudom, valójában milyen a közbiztonság. A kemping(ek)ben én többször is nyilvános helyen hagytam tölteni a telefonomat, sosem lopódott el...
laranjeiras Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1254

Egyetértek Magyarpityuval. Itt is akadnak "rémtörténetek", amik persze ilyesztôek lehetnek, de alapjában véve nincs különösebb probléma. Fôleg ha odafigyel az ember.

 

Nem gondolom, hogy az áldozat volna a hibás egy-egy túristát ért támadás esetén, de azért gyakran ôk is tehetnének magukért. Sokszor látni túristákat rossz környékekre tévedve, hatalmas térképlepedôvel látványosan szerencsétlenkedve, farzsebben a vastag pénztárca, tudjátok... (Volt már olyan szerencsétlenke is, akinek muszáj voltam szólni, szinte fájt amit csinált.)

Előzmény: Laci10000 (1252)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1253

Szia!

 

Igazából nem tudom, milyen a közbiztonság, rövig idig voltam Portugáliában, akkor is főleg a hegyek között vagy az óceán partján, és az éjszakák nagyrészét kempingekben töltöttük. Voltak előítéleteim, tartottam kissé a nagyvárosok kikötői negyedeinek éjszakájától, de kellemes meglepetés ért. Jól és főleg biztonságban éreztem magam Porto Ribeira negyedében is és Lisszabon Alfama negyedében is, mert azért csak kíváncsi voltam az éjszakai Portugáliára is :)) Nappal biztosan nincs mitől tartani és az éjszaka se veszélyesebb mint akármelyik itthoni nagyváros. A portugálok, ahogy tapasztaltam, nem igazán lelkesednek a turistákért, ami nekem kifejezetten szimpatikus volt, még ha olykor kellemetlenül is esett. Egyszer a piacon ütötte meg egy megjegyzés a fülemet és a buszon is rögtön kiszúrtak, pedig lyukasztani nagyon nem akartam :)) de azért kedvesek az emberek. Főleg északon barátságosak, délen viszont jobban hozzá vannak szokva a turistákhoz, és ott különben is sokkal vegyesebbek az emberek. Én jóléreztem magam Portugáliában.

Előzmény: Laci10000 (1252)
Laci10000 Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1252

Szia!

 

Tényleg olyan rossz a közbiztonság (turistaszemmel) mint ahogyan az az utikönyvekben olvasható?

 

Üdv Laci

Előzmény: magyarpityu (1249)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.22 0 0 1251
Most ss... Bocs.
Előzmény: magyarpityu (1250)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.22 0 0 1250
Az előbb csatoltam egy képet, de nálam nem jelent meg.
Előzmény: magyarpityu (1249)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.22 0 0 1249

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni! Hazajöttem a csodálatos portugáliai nyaralásból, meseszép volt! Most rendezgetem a képeket, és az egyikről nem tudom, hol készült, mert hazafelé egyszer kifotóztam a buszból, de nem írtam fel, merre járunk. Valahol Lagostól haladtunk kelet felé az autópályán, végig az ország déli peremén, akkor készült ez a fotó. Meg tudná mondani valaki, merre jártunk ekkor? Előre is köszi a segítséget!

 

Üdv: István

 

quilla Creative Commons License 2005.08.20 0 0 1248
Na udv ujra a fedelzeten! :)
Előzmény: hedus (1247)
hedus Creative Commons License 2005.08.19 0 0 1247

Itt van ám H is! :))))) Csak elment nyaralni egy kicsit! :)))))

 

Bence! Milyen tárgyaid is voltak kint? Nem emlékszem mindegyikre!

quilla Creative Commons License 2005.08.19 0 0 1246
Koszi :) Errol az elso eszakas problemarol most ertesultem, de asszem ezt megoldom maris maganjelleguen :o)) Legalabbis A-val nagyon ugy nez ki.
Előzmény: pbence2345 (1245)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.19 0 0 1245
MEglesz. Bar meg nem tom, hol fognak az elejen ideiglenesen lakni, de tudjak hol erhetnek el.....:-))))
Előzmény: quilla (1244)
quilla Creative Commons License 2005.08.19 0 0 1244
Kozben felvettuk a kapcsolatot a kovetkezo Aveiroi garnituraval :o) Az Aveiroi allomasrol az egyetemig navigaciot oszdm mar meg majd veluk, a Portoi oldalt mar felterkepeztem pontosan es ha osszejon akkor aktivan bele is bonyolodok, csak most nem tudunk lemenni az egyetemig pechukre.
Előzmény: pbence2345 (1242)
quilla Creative Commons License 2005.08.19 0 0 1243

Na jo, de nekik nem a nyelv a fo szakjuk, az csak a 'deffektjuk' hogy az az anyanyelvuk, marmint a marketinges tanarra ertem :)

A kulfoldi nyelvtanarral meg sajna az a helyzet, hogy neki meg az az anyanyelve es mint idegenyelvet tanitja (alapbol mas szak az egyetemen a ketto, van olyan, hogy magyar mint idegennyelv odahaza is). En mint magyar, nemettanarkent ilyen helyen labdaba nem rugok, mert nemetet vesznek fel... lakik itt portoban egy magyar lany, o franciatanar... meg protekcioval sem sikerult bejutnia francia suliba, mert oda csak franciakat vesznek fel, hiaba az a szakja, a diplomaja, a tudasa (brusszelben is tolmacskodott), nem francia igy szoba sem allnak vele. Es sajna a nemet nem egy olyan tomegesen keresett nyelv, amire nagyobb mennyisegu tanart igenyelnenek... fel nem adom, de a szitu ezen a vonalon nagyjabol kilatastalan. Van a Portoi egyeteme magyar tanar is pl :o))) Csakhogy o egyedul egymaga lefedi az egesz piacot a varosban es kornyeken.

De a remeny el a legtovabb persze :oDD

Előzmény: pbence2345 (1241)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.19 0 0 1242
En ugye egy kukkot nem ertettem az elejen, de siman vasaroltam. MEg hajat is vagattam.....annyit mondtam, hogy cut. Utana mutogatam, hogy hol mennyyit, aztan meg a fazont is elmutogattam.....:-)))
Előzmény: v_viktor (1239)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.19 0 0 1241
Nalunk az egyetemen eleg sok kulfoldi nyelvtanar volt, nemet, angol, arab, kinai, spanyol, stb, es egyik sem beszelte a portugalt mikor odamentek. Sot a marketing tanarom az nemet volt, mar sok-sok eve ott el, de a diakok meg mindig panaszkodnak, hogy nem igazan ertik a vizsgakerdeseit....:-)))))))))
Előzmény: quilla (1238)
quilla Creative Commons License 2005.08.19 0 0 1240

Na ez a ki kell menni resze azert nekem is megy, de ami gaz - es nyelvtanarkent tudom, hogy az egyik legnehezebb, legkesobben mukodo keszseg - az a telefonalas, ha valakibe belefutok portugalul. Ha nem latom az arcat, a mimikajat es a telefon torzit, akkor egeszen nehez dolgom lesz :o) Egy irodaban pedig ez is elengedhetetlen dolog. Elobb utobb belefut az ember... vagy a takinenibe :o)))) Szoval nagyon igaz, ha valaki itt melot szeretne - nem egyszeru tortenet - akkor ahhoz egy minimal kommunikacios szintu portugal tudas/ertes elengedhetetlen.

Jaaaaj, a polip... itt figyel a fagyasztoba, kene vele kezdenem valamit mert nagyon szeretem, de lehet ki kell menjek a piacra kerdezoskodni, nehogy elrontsam :o)

Előzmény: v_viktor (1239)
v_viktor Creative Commons License 2005.08.19 0 0 1239

Persze-persze pusztán az egyik nem elég, félreérthető voltam. Arról nem is beszélve, hogy szép-szép amikor az emberke az irodában egy adott nyelven beszél, node időnként ki is kell menni kenyeret venni, el kell mondani a fodrásznak hogy hogyan vágja a hajam, tanácsot kell kérni a piacon a nénitől hogy hogyan főzzük meg a polipot, stb :-)

 

Előzmény: quilla (1238)
quilla Creative Commons License 2005.08.19 0 0 1238
Olyan multi, ahol eleg mondjuk csak a nemet? Te tudsz valamit!! Mert en ilyenrol nem halottam meg, de nem jonne rosszul... (ok, ott a Siemens, de ott sem eleg a nemet). Engem itt - erthetoen - sajnalattal neznek a nemettanari diplomammal, a kutyat nem erdekli a nemet errefele, leszamitav persze a Goethe intezetet de az sem palya, vagy esetleg nehany nemet erdekeltsegu ceget, de sajna ok sem felvevopiacok. De azert birnam ha belebotlanek egy multiba ahol jol jon a nemettudas.
Előzmény: v_viktor (1236)
v_viktor Creative Commons License 2005.08.18 0 0 1237

Legalább lényegretörő a komment :)

 

Ugyan a politikusokat nem ismerem (szerencsére?), de a plakátokat én is láttam. Mindenki ugyanazzal a széles mosollyal vigyorog mint itthon. Mondjuk azt nem hiszem hogy pld az a jelölt aki kisajátította a Ponte 25 de Abril képét a plakátján, valamit is tett érte amikor felépült. Persze ez csak magyaros spekuláció.

 

Egy lisboeta mondta az egyikről, amint autókázás közben szóba hoztam a plakátot: "Ő Portugália legrondább pasija, mégis az egyik legszebb nő a felesége!" :)

 

 

Előzmény: laranjeiras (1235)
v_viktor Creative Commons License 2005.08.18 0 0 1236

Boa noite, gente!

 

Uma resposta a csutii:

 

Itt találsz ingatlanárakat és bérleményekhez árakat, mindenféle faját a palotától az albérletig: http://casa.sapo.pt/

 

Szerintem a kint élő magyarok tömegközéppontja itt van ezen a fórumon, de legalábbis olvassák. Mondom ezt úgy, hogy kint egy magyarral sem találkoztam :)

 

Ahogy én látom amúgy, hacsak nem tudsz egyből lakást venni kint, akkor kinti munkaadó nélkül nem tudsz kimenni csak túristaként. Akkor meg nem dolgozhatsz. Kinti munkát meg nem igazán lehet szerezni csak ha beszélsz portugálul. Vagy ha valami multihoz mész megfelelő beosztásba, ahol elég mondjuk az angol vagy német. 

Előzmény: csutii (1230)
laranjeiras Creative Commons License 2005.08.18 0 0 1235

Na, végre újra itt vagyok :o)

 

Lisszabon. Nemrég keltett felháborodottságot / derültséget (kinek mit), hogy egyes emberek nem átallották egy kis szövegbuborékkal kiegészíteni a választási plakátokat. Egyet lefotóztam, szerintem aranyos :o)

 

Votem em mim

gitana19 Creative Commons License 2005.08.18 0 0 1234
Szívem szerint akármikor (főleg meccsszezonban), de most az anyagi és családi körülményeim nem ideálisak :-(((
Előzmény: quilla (1229)
quilla Creative Commons License 2005.08.18 0 0 1233
En Portot szeretem, Lisboat viszont nem ismerem, ugyhogy reszemrol a kovezes elmarad :)
Előzmény: dismay (1231)
quilla Creative Commons License 2005.08.18 0 0 1232
Hogy hanyan vagyunk errefele magyarok, itt Portoban tudok egy mareknyi emberrol de nem hiszem, hogy mindenkirol, Lisboaban is akadnak, mar joval tobben. Ott a nagykovetseg - ugy hallottam - szokott neha osszejoveteleket szervezni de ezen felul nem hiszem, hogy lenne barminemu egyeb szervezodes. Az ugyanis, hogy valaki szinten magyar egyaltalan nem mindig elegendo alapja egy jo kapcsolatnak. Odahaza sem vagy(unk) mindenkivel joban csak azert, mert magyar. De azert egy probat meger a dolog. :)
Előzmény: csutii (1230)
dismay Creative Commons License 2005.08.18 0 0 1231
Ola,


obrigado ha himnemu vagy obrigada, ha no:)

Ha most mesz augusztrusban szerintem Faro maga lesz az angolszasz papadicsom:) kicsit sokan vannak ilyenkor:)

Az Azori szigeteken milyen volt, en mar tobbszor probalkoztam elmenni, de Lisboa-ban leragadtam, es Porto se hatott meg (tudom itt a listan most sokan megkoveznek eme kijelentesert):)


ate a logo

dismay
Előzmény: csutii (1230)
csutii Creative Commons License 2005.08.18 0 0 1230

aubrigada! asszem így írják???!!!!!

 

ujonc vaok ezen a fórumon.

 

azé gondoltam h feliratkozom, mert nemsokára le akarok lépni innen itthonról és a cél Portugália.

 

2003ban volt lehetőségem az Azori szgken járni, már akkor beleszerettem az országba és aztán jött a 2004es foci eb... hogy ezek az emberek mennyire magukénak érezték azt az eseményt... nem áradozok tovább, mindenki aki járt már ott tudja miről irok...

 

én konkrétan arra vagyok kíváncsi h Algarve területén -Faro és környéke- milyen szálláslehetőségek vannak, és itt most nem panzióra vagy hotelre gondolok hanem hosszabb távú elhelyezkedésre... ingatlanárak érdekelnének ill. albérlet...

tudnátok nekem ebben segíteni.. mondjuk olyanok akik arra ismerősebbek vagy vannak tapasztalataik ilyen téren...

 

arról tudunk valamit, hogy a kint élő magyarok száma mennyire tehető??? van kint vmilyen szervezet ami őket összefogja v. alakult már ilyen??? el tudnám képzelni h egy ilyen szerveződésben dolgozzak....

 

várom a reakciokat!!!

 

előre is köszke

 

csuti

 

 

quilla Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1229

Jaaaa :o) Azt hittem jossz... de amugy benn a varosban semmi nincs, marmint Porto meg Gaia, hacsak a fust nem idonkent...

Szoloket nem lattam leegni eddig, erdoket viszont borzalmasan.

Azert lehet ilyenkor is jonni, de speciel szombat ota igencsak nagyon meleg van megint, szoval kellemesebb a szeptember, meg az aprilis majus kornyeke.

Előzmény: gitana19 (1228)
gitana19 Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1228

Olá!

Hát most sajna Portugálián belül sehova, nemhogy Gaía külterületére nem... Az érdekeltségeket úgy értettem, h barátnők, meg Gaía, mint az FCP edzőközpontja. És a szőlőültetvények 1értelműek... Nagyon fáj utána a szívem, de tán jobb nem ilyenkor menni... Majd 1szer, ha lóvém is lesz. :-( Addig is csupa jót!

Előzmény: quilla (1226)
dismay Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1227
Ola,


a lentebbi levelemre gondoltam:

pensaofigueira@clix.pt

res.roma@cyclopnet.pt

pensaoroyal@hotmail.com

Pensaoprata@netcabo.pt

A Pensao Praca da Figueira-ban ne hidd el arat 35-45 euro, ja es egy meredek lepcso es fel kell csengetni este is nincs kulcs sajna

ate a logo

dismay
Előzmény: quilla (1226)
quilla Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1226

Erdotuz temaban minden erintett, ma pl Porto-ban (most a 'megyet'ertem alatta) maximalis a tuzveszely... szal barmi barmikor elofordulhat, Volt mult heten errefele nagy tuz... Ermesindeben e vagy Maiaban (majdnem egykutya az egesz) nem tudom, de ilyenkor narancssargas napunk van, fust es nemi pernye, de az elet siman megy tovabb... Gaia kulteruleten is elofordulhat, de gondolom oda ugysem mesz, a varosban meg nincsen szerencsere... szal itt a tuzveszely nem fog elmulni es mindenhol aktualis sajna.... nagy eso meg majd az esos evszakban erkezik :o))

Sajna halaleset is volt, tegnapi hiradoban mutattak egy 38 eves tuzolto temeteset es mondtak be egy 70 eves bacsi halalt is... de amig ez a nemnormalis nepseg minden nap haromszor tuzijatekozik, addig ezen nem is nagyon lehet csodalkozni sajnos.

Mindenesetre osszefoglalva, ma itt Porto kornyeken (eszakra) nincsen nagyobb tuz, mert sem fustszag nincs sem sargas derenges...

Előzmény: gitana19 (1224)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1225

a 3. pont megbukott, mert nincs publikus e-mail cimed :)

Pensão Praça da Figueira nem tul budget?

25/ej nem sok

Előzmény: dismay (1223)
gitana19 Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1224

Helyi erőktől érdeklődném az erdőtüzek kapcsán: Érintve van-é Porto, Gaía, Matosinhos, Gondomar és Ermesinde? És a Douro-i szőlőültetvények? Ezek a legfőbb "érdekeltségeim"...

 

És persze nagy, tűzoltó-esőt kívánok az országnak, meg h igazán nagy baj, haláleset ne legyen!

Adeuzinho

dismay Creative Commons License 2005.08.16 0 0 1223
Ola

szerintem,

1. Pensao Praca da Figuera - Leonardo Coelhonal hivatkozz dismay-re:)

2. Residencial Florescente, de a 40 euro nekem draga, mivel a fentiben 45-ert legkondi utca (illetve a ter) volt

3. szerintem a felsorolt cimeimre irj egy emailt


4. vegso esteben a Comercio-n levo Info pointban lehet szallast szerezni


ate a logo

dismay
Előzmény: pbence2345 (1222)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.13 0 0 1222
Irtam mailt a gmailre.
Előzmény: v_viktor (1220)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.08.12 0 0 1221

lattam a retes2go-n 33€/egyagyas.

vannak uj kapcsolataink Portugaliaban.

Lisszabonban, 7 kollegam valahol a vasutnal aludt mult ejjel, allitolag nagyon jo kis helyen 75€ert. (erre rakerdezek)

Ugy nez ki, sokat fogunk a jovoben Perafitaba ill. S. Joao das Lampas-ba jarni :))

Előzmény: v_viktor (1220)
v_viktor Creative Commons License 2005.08.12 0 0 1220
A Suico Atlantico ha jól kapod el az árakat akkor ok. Egyébként nem (helyszínen 80+ EUR egy sötét szoba, igaz saját modsóval). Lift van bent, de a Rua da Gloria-n neked kell felhúzni a bőröndöt :) A reggeli elég minimál, és minden nap egyforma. De legalább a központban van!

Előzmény: Noa Pearl (1216)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.08.12 0 0 1219

a Florescenteben 40 € az egyagyas

az altalad felsoroltak kozul melyik az ar-ertek arany szerint a legjobb???

 

Előzmény: dismay (1218)
dismay Creative Commons License 2005.08.12 0 0 1218
Ola, Pensão Ninho das Águilas fent a a var alatt, en soha nem mertem odamenni, mert ondorito madarakkal van tele (madar es galamb fobias vagyok:)) amugy meg 45 fokban sajna fel kell cipelned a taxi utan a borodjeide3t egy szuk lepcson, habar reggeliztem ott egy ismerosommel, jo a kilatas.... felette a var, ami 3 euro belepohoz kotott, szerencsere a Botanikus Kert csak 1.5 euro (ez a Mosteiro mellett van), es senki sincs, a japan kert resz kiraly, es szerencses kedvu topic listasok, az uveghaz elott a szemet halomnal, megtalalhatjak a kedvenc szobromat is.... nincs feje sajna mar... jomeg az Estrela Park, hetvegen hemzsegnek az emberek, es lehet gyujteni mindenfele egzotikus magot (innen van a Hibiscus-unk is) a takarito csavoval semmit kontaktus mert ritka barom:) le akarta nyulni a szenvicsemet, amit kesobb egy kacsanak ajandekoztunk inkabb:) Florescente, nem tudom hol olvastad a 40 eurot, de 70 az a Florescenteben, es tenyleg kell a kartya vissza igazolas, de igy volt a Pensao Praca da Figueraban is Suico Atlantico az egy nagy epulet, es zajos hely, de van aparmanja is kb. 80 eurora saccolom az arat, de kenyelmes nehany cim: Beira Mar a Tejo partjan (ez nem igaz egy epitkezes mellett lepukkant kornyezet, nagy vasajtóval) beira@iol.pt Pensao Praca da Figueira Ez a Coelho-s hely, jo a fonok, es a legkondis 40 euros szobak, a fenti egyszerubbek sajna nem, de ott van balkon is, de a szemelyzet csapnivalo sajna, de olcso ejszaka a helyi prostitualtak eletet lehet a balra fekvo utcan megfigyelni:) pensaofigueira@clix.pt Residencial Roma res.roma@cyclopnet.pt Ez kisse dragabb hely, de nem voltam benne Pensao Royal pensaoroyal@hotmail.com 40 euro volt Pensao Prata Pensaoprata@netcabo.pt 35-40 euro amugy ezek valaszoltak a mailre amikor foglaltam (lassan a Portugal Nagykovetseg fizethetne a nepszerusitesert:)) ate amanha dismay
Előzmény: Noa Pearl (1217)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.08.12 0 0 1217

a Florescentetol kertem mar arajanlatot, semmi kedvezmeny.. vagy valami...

40EURO/ejszaka

EC/MC debit kell

Noa Pearl Creative Commons License 2005.08.12 0 0 1216

Olá, hat ja, kb hasonlo reviewkat olvastam a Florescenterol. Pedro, az Inside Lisboa Tours embere, ezt ajanlotta (ennek ellenere). Pensão Ninho das Águiasrol is olvastam vhol, de 20 kilos boronddel konnyedem megkozelithetem? kicsi felek a lepcsoktol :))

A Suico Atlantico milyen hely? Restaurandores metromegallonal van.

Ha mas nem lesz, vagy kicsit lejjebb adok az igenyeimbol, vagy kenytelen leszek melyebbre nyulni a penztarcamban.

Előzmény: dismay (1215)
dismay Creative Commons License 2005.08.12 0 0 1215
Ola, nem rossz, de sajna kicsit draga 70 euro Rodriges a fonok jo csavo, de miutan feltortek azota nagyon link-ek, interneten a hatso szobakat adjak ki, 3 napnal tobbett nem tudsz fogalni, csicsa a bejarat meg a hall, aztan szembesulsz egy 1 csillagos motellel:) ja es agyonmosott torolkozok:) tv mondjuk van, ha a helyi szappanoperakat akarod nezni en 96-ban voltam eloszor, akkor 4000 HUF- volt az ara es igy nezett egy szoba akkor is a WiFi-t meg a mosodanal, vagy a lepcsonel lehet csak hasznalni, mar ha ez opcio javaslom inkabb a lent emlitett Nyul Leonardo-t http://www.insidelisbon.com/EN/en_lisboa_alojamento.htm de itt van Rodrigesek elerese is mondjuk jo hely az utca (marmint a vendeglok miatt), de torok bufe, es az Adega nevu helyen kivul lenyulnak ezerrel Residencial de Florescente () http://www.residencialflorescente.com/ geral@residenciaflorescente.com ate amanha dismay
Előzmény: Noa Pearl (1214)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1214
milyen hely a Florescente? nekem ezt a panziot ajanlottak.
Előzmény: dismay (1213)
dismay Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1213
Ola,

azert a Roi Coura-ban nem ez volt a magatartas:)
a helyi festo csavokkal nyomtuk a kis csigakat

"Ha Caracois":)


baratnom meg kiment, mert nem birta a kis allatokat, aztan jott az orias polip babbal:)

szoval hely es ember fuggo....
pl. a Ninho das Aquialsban meg most is megismer Jorge a sajna mar megoszult pincer, es jon a helyi ar....

sajna a Residencial Florescenteben ez mar nem igy van...

Senhor Rodriges megvette az egesz haza, es rabolja nemet es sved turistakat...

1 perc internet 10 eurocent, a WiFi, meg csak a mosodanal mukodott a zsebcsicskasommal:)


ate a logo

dismay
Előzmény: quilla (1212)
quilla Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1212

"ne higgyetek nekik, lusta deli nepseg:)"

latom vannak gyakorlati tapasztalataid :o)))) Amugy egeszenjo megfigyeles, es nem csak a szallodai szobafoglalas teren jut ervenyre a lenyege :o))

Előzmény: dismay (1210)
dismay Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1211
Ola,


amugy tuti szallas (ez a reklam helye) a Pensao Praca da Figueira, a fonok Leonardo Coelho, most epiti at az egesz hazat, van egy legkondis emelet, meg egy egyszerubb, az also szinten apartmanokat akar epiteni....

a fia nagy eremgyujto, igy kedvezmenyhez is lehet jutni

sajna a fekete boru szemelyzet (kulonosen a Morcheeeba-ra hasonlito csajszi) nem eppen emberbarat (most nem vagyok rasszista) csak bunko volt

35-40 euro korul van....


hivatkozzatok ram:)


Cascaisban pedig a Tourist Office-ban az idos holgy-el kell beszelgetni, ha elegge sokaig ecsetlitek hogy nem biztos, hogy olcsok a szallodak, telefonal, es jon egy senhora aki 40-60 euro-ert arul magan szallast:)

adeus

dismay
dismay Creative Commons License 2005.08.11 0 0 1210
Ola,

azert nem erdemes bizni a portugal magatartasba:)

interneten full house - helyszinen felig ures szalloda, es 70 euro-ert akarjak rad tukmalni a tuzfalas szobat:( ami ugyanennyiert balkonos is:)
hosszu nyomulas utan meglett a full extra fel aron:)

ne higgyetek nekik, lusta deli nepseg:)adeus

dismay

Előzmény: pbence2345 (1209)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.10 0 0 1209

Szeptemberre is igaz. Lehet, hogy ha kinéztek magatoknak egy szállást abba nem lesz hely, viszont attól nem kell félni, hgoy minden tele lesz. Árban kb. hasonló a neten is, meg ha nem foglalsz előre akkor sok időd elmehet, ha az előbb említett probléma felmerül. De telefonon is tudsz előre foglalni, és akkor nincs kötelezettséged.  

Lisszabonon belülre tényleg felesleges autót bérelnik, és szerintem még a Sintra Cascais, Cabo de Roca, stb. is nagyon jól megközelíthető tömegközlekedéssel. Gyakran is jár, és pl. Sintraba nem is egyszerű autóval odatalálni, meg amilyen meredek utak vannak.....

 

Obidosba már lehet javasolt autóval menni, de ha tömegközlekedéssel mentek a taxi 6-7 euróért elvisz titeket Obidosba Caldas da Rainha belvárosából.

 

Még annyit, hogy ha 1 hétre mentek, akkor szerintem - akár csak 1 napra is - megéri Portóba átmenni! Vagy a déli tengerpartokra lemenni....:-))

Előzmény: Laci10000 (1207)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.08.10 0 0 1208

Insidetours-rol van valakinek szemelyes tapasztalata??

Lisboaban es kornyeken szerveznek kirandulasokat.

koszi

Laci10000 Creative Commons License 2005.08.09 0 0 1207

Szia!

 

Írod, hogy a szállás miatt nem kell aggódni. Ez Szeptemberre is igaz? Mi szept közepén megyünk 1 hétre, Lisszabon, Sintra, Obidos kiskörút. Kocsit 4 napra akarunk csak bérelni, Lisszabonban feleslegesnek gondolom. Érdemes foglalni, vagy olcsóbban találunk valami szállást.

 

Köszi Laci

Előzmény: pbence2345 (1204)
quilla Creative Commons License 2005.08.07 0 0 1206
Eg-eg, persze...itt 'csak' 17 tuzrol volt szo tegnap, de ma pl borult az ido es huvos van...egyelore. Amugy meg eg minden evben, ugyanigy, es evrol-evre nem tortenik semmi. Szal ha az ember nem erdei kempingbe megy akkor nem lesz gondja, amit eszlelhet az a narancssargas, nafogyatkozos szinben tundoklo egbolt, a tomeny fustszag es nemi szallongo pernye lehet, ami pl az ittenieket Portoban marhara nem zavarja. En neha azt hiszem esni keszul, marmint jon valami vihar (ami eleg fura lenne ilyenkor, nem szokasa) de aztan kiderul, hogy csak fust :o((
Előzmény: v_viktor (1205)
v_viktor Creative Commons License 2005.08.06 0 0 1205
A magyar követségen nekem annyit mondtak hogy két hónap alatt úgy öt magyarokat is érintő eset történt, és hogy ez igazából nem is sok mondjuk Olaszországhoz viszonyítva. Bár ott meg nyilván amúgyis több a magyar.

Amúgy aki most megy jól teszi ha tájékozódik (angolul pl itt: http://www.portugalpost.com/ )a tüzekkel kapcsolatban. Ahogy én az RTP-ből látom Lisszabontól északra a fél ország ég, van ahol lezárták az autópályát, meg vasúti sínek mellett ég az erdő. Valami 24 tűzfészek van, és most már Mafra mellett is ég a táj, ahogy mondták a füst meg megy Lisszabon felé... :(((

A kintieim mesélték hogy ezen tüzek egy részét telekspekulánsok okozzák, hát komolyan mondom nem normális az ilyen ember. Most olvasom hogy akik 98 és 2003 között ezeket okozták, egyikük sem lett elítélve.
Előzmény: wilbury (1202)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.06 0 0 1204

Ket het??? Az kiraly lesz....:-))) De mind eszakot, mind a déli országrészt járjátok be!!! Főleg autóval,mert egyiket sem szabad kihagyni.

 

Nos, a kriminalisztikai helyzet: nyilván nem történnek meg ezek mindenkivel, es nem pánikkeltés céljából írtam le, csak azért,h mindenki tudja: oda kell figyelni.

 

Amire nagyon figyeljetek, hogy az autóban amikor tehetitek SEMMIT ne hagyjatok. Még a csomagtartóból is vigyétek fel a cuccokat a szobába. Szállás miatt ne aggódjatok, találtok menetközben bármennyit.

Előzmény: wilbury (1202)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.06 0 0 1203
Gyanús foltok miatt tilos fürdeni a tengerben Lisszabonnál

augusztus 6. 11:19

[MTI]

Tilos fürdeni az óceánban a portugál fővárostól, Lisszabontól délre fekvő Costa da Caparicán a vízben megjelent gyanús, algakoncentrációval kapcsolatos foltok miatt.

Coelho Cándido, a vízirendőrség szóvivője elmondta, hogy vízmintákat vettek, amelyeket elemzésre laboratóriumba küldtek, és most várják az eredményt. A vízben péntek délután észlelt barna foltok dél felé sodródnak. A hatóságok úgy döntöttek, hogy megelőző intézkedésként megtiltják a fürdést ebben a térségben, mert attól tartanak, hogy a foltok bőrirritációt okozhatnak.

A rendőrség egy másik tisztviselője nem zárta ki, hogy esetleg valamilyen szénhidrogén (ilyen a benzin és a gázolaj is) szennyeződés kerülhetett a tengerbe. A szóban forgó partszakasz Sao Joao da Caparica strandjától három kilométeren keresztül húzódik Rainha tengerpartjáig. Ez a vidék nyáron a Portugáliába látogató turisták és a helybéliek kedvenc célpontja.

 

Forrás: www.index.hu

wilbury Creative Commons License 2005.08.05 0 0 1202
Sziasztok!

Most aug 9-én repülünk Lisszabonba. 2 hetet töltünk Portugáliában. Bérelt kocsival utazgatunk majd. Szállásunk nincs egyelőre.
A topicot végigolvasva kicsit rémisztő a kriminalisztikai helyzet. Ez a valós állapot, vagy azért jóval árnyaltabb, és csak néhány szorványos esetet emeltetek ki?

Második - jóval pofátlanabb - kérdésem a következő: van-e köztetek, aki szállást tudna biztosítani egy éjszakára 2 megbízható, kedves harmincas pár (vagy csak a csomagok) részére Lisszabonban 9-ére? Vagy ugyanezt valamikor 13-20-a között Portóban?
Utána persze keresünk magunknak szállást, csak az első nap legyen - lehetőleg - biztos, így állunk hozzá valahogy...

Esetleg egy ott élő magyar, aki unatkozik, társaságra vágyik, és van kedve (akár) idegenvezetni, és/vagy meginni egy-két pohár jó portugál bort valamely tetszőleges portugál városban, ne habozzon, írjon!

Előre is kösz mindent...
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1201

"Rekordokat döntő hőséghullámmal számolnak az elkövetkezendő napokban Spanyolországban és Portugáliában. Madridban és Lisszabonban a hatóságok egyaránt arra figyelmeztettek, hogy a hőmérséklet akár 44 Celsius-fokot is elérheti."

 

Hat igen, erzem...az elobb kinn voltam, a 40-et boritekolom... szornyu, es megjo, hogy nem vagyunk Liszabonban... es a lakas sem melegszik fel annyira.

quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1200
Na, mar csuszott januarra? a legutobb meg okt-nov-ra dataltak. Biztos ezert adtak ki hoszabb idore az E111-et mert ugyis lejar (szerintem januartol eleve megszunik EU szinten)... nekem nem adtak bezzeg :o(( Ugyes vagy!!! :o))
Előzmény: hedus (1199)
hedus Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1199
Na! Ma kiváltottam az E111-et! Simán kiadták 90 napon túlra is, dec. 31ig! Csak annyit mondtak, hogy jan.ban kell visszamennem, mert akkortól vezetik be azt a kártyát, amit mondtál!
Előzmény: quilla (1198)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1198

"Az E111-et, a hiedelmekkel ellentétben, már nem kell leadni semmilyen egészség-központban, és nem kell igényelni cserébe semmilyen kártyát, elegendô az E111 bemutatása pl. a kórház recepciójánál. "

 

Nem hiedelembol irtam, hanem gyakorlatbol. Es nem azt, hogy kartyat kell ITT helyette igenyelned, hanem azt hogy az EU lecserelte az E111 nyomtatvanyt es mostmar odahaza is (oktober kornyeketol csak, mig itt mar mukodik!!!!) kartyart kapsz es nem egy feher lepedot. Vagyis azt irtam, hogy maga az E111 nyomtatvany megszunoben van.

Meg amit meg mondtam, hogy a lakohely szerinti Centro de Sudeban kell bemutatni, hogy te oda tartozol. Aki turista az raer a korhazba menni... van akinek eleg egy korzeti doki is es nem akar esetleg orakat az allami korhazban sorakozni (itt Portoban ez a jellemzo) akkor a Centro de Saudeeben ez gyorsabban megy.

 

(Felírják az adatokat és visszaadják.) Nem emlékszem a dátumra, de kb. 2004. májusa óta kötelesek elfogadni az E111-et is (magát a papírt). Sajnos többször használtuk már, egyetlen egyszer kellett elmagyaráznom a törvényt egy adminisztrációs csajnak, rögtön emlékezett.

 

El is fogadjak most is meg, bar itt mondtak nekem, hogy megszunoben van, es odahaza is utanna neztem es bizony igaz. Egy betegkartya vagy mi a csuda valtja fel...meg nem lattam eloben, de egy-ket heten belul meg jon ide az itteni, majd szemrevetelezem :o))

 

Na azzal total egyetertek, hogy az itteni allami ellatas roszabb, mint az otthoni. De a maganellatas is sokkal nehezkesebb, mint az otthoni allami.

 

Amugy neked odahaza van minkaviszonyod aktiv, hogy meg most is van E111-etek? Mert ugye azt csak ugy adjak ki ha aktiv a TBfizetesed, vagyis munkahely vagy munkanelkuli hely kell hozza. A gyerekekre persze jar amugyis.

Előzmény: laranjeiras (1196)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1197

Dehogy kovezlek, kinek mi tetszik :o) Egyik idevalosi haverunk maga is pilota, persze nem foallasban es nem nagygepen...de neki van ple egy sajat kis ketszemelyese is. Na nem lenne annyi penz, amennyiert en abba beleulnek :o))

 

Nekem meg a tuzijatek volt egy fura elhajlasom, anyam szerint normalis ember elkeruli ezeket kozelrol. Pedig az egett puskapor szaga valami isteni!!

 

Lisboat egyelore nem ismerem, de Porto igen hangulatos hely ha az ember nem csak atalrohan rajta hanem kicsit csemegezik is :o))

Előzmény: dismay (1195)
laranjeiras Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1196

Az E111-es nyomtatványt mindenképpen ki kell váltani, mert hasonló biztonságot nyújt, mint az otthoni egészségügyi ellátás. És ingyen van, sôt, a nekem eddig mindig sikerült 10 percen belül elintéznem hogy kiadják a papírt.

 

Emellett lehet még kötni balesetbiztosítást, különleges esetekre. Nekünk van balesetbiztosításunk is, de eddig sosem kellett használnunk, csak az E111-et.

 

Általában a balesetbiztosítások úgy mûködnek, hogy odakint fizetsz, aztán hazaviszed a számlát és kifizetik neked. Kicsit körülményes. Bizonyos esetben még indokolgatni is kell, hogy milyen orvosi szolgáltatást és milyen okból vettél igénybe.

 

Az E111-et, a hiedelmekkel ellentétben, már nem kell leadni semmilyen egészség-központban, és nem kell igényelni cserébe semmilyen kártyát, elegendô az E111 bemutatása pl. a kórház recepciójánál. (Felírják az adatokat és visszaadják.) Nem emlékszem a dátumra, de kb. 2004. májusa óta kötelesek elfogadni az E111-et is (magát a papírt). Sajnos többször használtuk már, egyetlen egyszer kellett elmagyaráznom a törvényt egy adminisztrációs csajnak, rögtön emlékezett.

 

Szerintem olyankor jön jól a biztosítás, ha a kommersz egészségügyi szolgáltatásnál magasabb szinvonalúra van szükség, és a biztosítás lehetôvé teszi annak igénybevételét. Magánvéleményem szerint (csak a saját tapasztalatok alapján) a portugál közellátás hasonló a magyarhoz, vagy kicsit rosszabb.

Előzmény: hedus (1188)
dismay Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1195
Ola,

meg sem merem jegyezni, hogy repulogepet is vezettem:)
kicsit, nem Airbus, nem egy nagy dolog:) (nas most kovezzetek meg:))

azert eleg erdekes egy termikbe belemenni
nemcsak portugaliaban


Porto-ba meg nem akarok vissza menni

en Lisboa-fan vagyok, habar Cascais-ban laknek

ate a logo

dismay
Előzmény: quilla (1194)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1194

Na ennyit arrol, hogy milyen baratsagos es szimpatikus heky ez es foleg nyugodt :o) Mondjuk Pest semkulonb, az az erzesem.

Igy mar ertem a poggyaszbiztositast, hat arra nemigen van szuksegem mert minden ugye idehaza, meg hat tolem probaljon meg valaki ertekeket rabolni, gratulalni fogok hozza, ha sikerul :o)

Itt Porto belvarosaban is mindig szoktam latni fel ala setalgato rendoroket, nem egy-ket darabot.

Előzmény: pbence2345 (1193)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1193

A datumot szigoruan veszik, de az egyetemi igazolassal kiallitjak a kint tartozkodas idejere siman...felteve, ha nem olyan tyukeszu a holgy a pult mogott.

 

A csunyasagok alatt azt ertem, hogy legutobb ket erasmus diakot raboltak ki aveiroban, egymastol kulonbozo helyen is idoben. Ezek utan nem mert egyik lany sem egyedul maszkalni. Egy harmadikat pedig - allitolag - meg szexualisan zaklattak, de ennek nem mentem utana, hogy mi az igazsag.

 

Lisszabonban kiraboltak ket masik lany ismerosomet autofeltores utjan. Egy masik magyar srac is eleg szerencsetlenul jart lisszabonban egy gyorsetteremben....:-(((

 

Akkor ehhez hozzajon az a cascaisi vagy hol is pontosan tobb szazas huligantamadas, meg a vonatfosztogatas, azzal a 10 emberrel amit hallottam.

 

Szoval sajnos tortentek negativ esemenyek is, nagyon elovigyazatosan kell kozlekedni, kerulni a sotet szuk utcakat, rossz kinezetu bandak eseteben keruljuk oket, ertekekre nagyon figyelni amik veled vannak, stb. tehat kb, mint minden kulfoldi nagyvarosban szokasos ovatossaggal kozlekedjunk.

Viszontl lisszabonban es a tengerpartokon rentgeteg rendort lattam!!!

Előzmény: quilla (1191)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1192
ja, mail megjott, mindjart megy vissza :) es koszi!!
Előzmény: pbence2345 (1190)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1191

Mifele csunyasag?? Meselj. En sosem kotok poogyaszra... kene?

E111-et meg otthonrol hosszabbitgatjatok? Mert tapasztalatom szerint elegge szigoruan veszik a datumot (ezert kellett nekem itteni biztositast kotni, ami amugy nem dragabb az otthon kotheto utazasi biztiknel, es teljes koru... de akkoris :o(( )

Előzmény: pbence2345 (1190)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1190

Guilla: valasz ment.

 

Hedus: E-111 mindenkeppen, utasbiztositas ajanlott, az egyetem teljes teruleten es minden az egyetem altal szervezett programon mindketten kulon biztositva vagytok a kinti suli által (nalam igy volt,elvileg akkor most is), viszont az utasbiztositas - betegseg, baleset, poggyasz - mindenkeppen ajanlott sztem. A poggyasz miatt leginkabb,mert eleg sok csunyasag tortent mostansag odakint.... E mellett a bbp nyujt tovabbi kedvezmenyeket.

Előzmény: quilla (1189)
quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1189

Baleset es poggyasz nekem sosem volt...az E111 elvielg jo mindenre, de csak 3 honapig ervenyes. Mindamellett, hogy lassan kivonuloban van az EU-bo, rajtam mar itt eu egeszsegkartyat vagy mit kerestek, itt mar azt adjak ki de ugy tudom odahaza csak oktober korul ternek at arra a rendszerre. Szoval E111 van meg... ha megjottel, a lakohely szerinti Centro de Saudeba be kell setalni es akkor ok regisztralnak es mindent megkapsz ra ingyert, amit a portugalok is ingyert, a tobbiert amiert ok is fizetnek, neked is kell.

Nem tudom mit ertesz teljes koru biztositason... utazasi irodabana megkotottet? Akkor azzal oda mehetsz gyogyulni, akikkel nekik szerzodesuk van...

Nade amig ti osztondijjal itt vagytok nem kaptok orvosi ellatast??? Ezen csodalkozom, az otthoniak Mo-on kaptak siman. Bar az allami osztondij volt, az is igaz...

Előzmény: hedus (1188)
hedus Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1188

Még lenne egy kérdésem, ami nektek (gyakorlott utazóknak) nyilván hülyén fog hangzani, de én tényleg nem tudom!

Elég e az, ha csináltatok egy E111et és egy baleset és poggyász biztosítást? Vagy inkább legyen teljeskörű biztosításom?

quilla Creative Commons License 2005.08.04 0 0 1187

Irtam mailt :o)

 

Hat en nem ertek a repuleshez, de az tuti, hogy a lufi minden alkalommal (akar fujt erezhetoen akar nem) ugyanott kanyarodott es szallt le.... a tobbi kicsit maskent kanyarodott de ugyanabbol az iranybol szallt le... mondjuk a jellemzobb, hogy szelben :o))) Itt mikor nincs szel!!??

 

Asszem nem szeretnem tudni mo kovetkezett a kapitany bejelentese utan :o((

Előzmény: pbence2345 (1186)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1186

NEm, a repulogep leszallasi iranyat legtobb esetben a szelirany hatarozza meg. Ez felszallasra is vonatkozik.

 

Nekem a kapitany altal a hangosbemondoba kozolt "cabin crew take your seats immediately" felszolitas maradt meg legjobban. Az, hogy mi kovetkezett utana.......

 

 

Egyebkent mikor szeretnetek utazni?? Megnezem en is nektek hatha talalok valamilyen olcso jegyet? Johet mailben is. Annyit irj meg, hogy bp-i v portoi indulassal. Ja, es mikor mennetek vissza.

Azt en is nagyon sajnalom,h nincs fapados. Sajnos egy bp-porto nem illik bele az uzletpolitikai modelljukbe, mert tul draga....:-(((

Előzmény: quilla (1185)
quilla Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1185

Nem attol fugg honnan szallsz le, hogy honnan jon a gep? Mert a Lufi eddig mindig onnan kanyarodott.... az Air Berlin mar maskeppen, masfelol jottunk... es az Aire France sem ugyanarra repult. de a Lufi az eleddig mindig :o)

 

A szemelygepkocsit ossze nem tudnam hasonlitani egy osztrak/szlovak terulet feletti viharos zonaval (almaimban ne jojjon elo a kezben tartott pohar, mert borult minden :o) )..de hat kinek mi jon be :o)))))

 

Amugy meg nem iszom... es tul szoktam elni a dolgot segedanyag nelkul is :o))) De nem komalom, ez a nagy valosag!!

Előzmény: pbence2345 (1184)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1184

Nem értem miért fél mindenki ennyire a repüléstől???

 

Be kell vágni 4-5 felest a tranzitban, és mindenkinek jobb kedve lesz....:-))) Persze ezt nem viccből mondom, én mindenkinek ezt javaslom.... Ha italt is mondhatok, akkor a rumtól nincs jobb ilyen esetekben.....:-))

 

Turbulencia? Ez természetes velejárója, e nélkül nem is repülőút a repülőút!!!! Erre fel lehet készülni személygépkocsival macskaköves úton, az is kirázza a lelkedet :-)

 

Egyébként az, hogy honna szállsz le portóban az szélirányfüggő. Mi most nem a duoro felől szálltunk, amit nagyon sajnáltam mert már készítettem a fényképezőgépet...:--(( Elég határozottan vágta a betonhoz,de tetszett...:-)))

Előzmény: quilla (1174)
quilla Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1183
Na, ha legkozelebb jossz mar ra sem fogsz ismerni, komolyan! Ha nem felejtem el (megyek jovo heten oda) akkor fenykezek rola.
Előzmény: dismay (1182)
dismay Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1182
Ola, 4 eve jartam ott:) hideg volt, es nem tetszett, habar a holland resz az nagyon kiraly volt....
Előzmény: quilla (1181)
quilla Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1181
Mikor jartal utoljara a Portoi repteren?? :o)) Tavaly tavasszal eleg videkies volt, nade azota erost fellenduloben van... mar ketszer akkora legalabb az epulet, mar kiepitettek (bar nem hasznaljak meg) a direkt gepbe setalos kigyos alagutakat is :o)) Fullos jatszoter a gyerkoknek (nalam ez is elony) hatalmas varoterek... DE leulesre lehetoseg pl igen gyer!! Mindenesetre nagyon kezd puccos lenni am!! :o)))
Előzmény: dismay (1180)
dismay Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1180
Ola, hat a Porto-i repter se semmi:) mintha Miskolcon jarnank, es ugyanilyen Bilbao is... amugy erdekes modon csak a TAP jaratan (kozvetlen) volt meleg kaja, es portugal ujsag, ni legorveny, sajna a nemzetkozi csapat ismetelten tapsolt a fel es leszallaskor....:( vonattal szerintem elegge megviselo lehet, annak idejen meg Nizzaba oke, de Barcelonaba elerve mar az ember kisse lefarad, es meg utana Lisboa?:) ja, ha valaki kint jar nezze meg a Belem kozpontban az Espelho meu kiallitast (eleg dobbenetes fotok vannak a regi Portugaliarol), a bejaratnal egy olyan srac ul, aki most jon augusztusban Pestre kutatni a diploma munkajahoz.... es beszel egy mondatot magyarul is:) ate a logo dismay
Előzmény: quilla (1179)
quilla Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1179

Reszleteibe nem megyek bele, mert annyira nem akarom itt lefesteni az elmenyt, de amikor eloszor jottem Portoba hat leszallas utan azt mondtam, vagy letelepszem, vagy gyalog megyek haza :o))) Maga a repulout oke is volt nagyjabol, de a turbulenciakat nehezen viselem...es mivel itt a repter a tengerperthoz igen kozel van, hat eleg surun fuvik a szel... es hat gyonyoru latvany amugy, mert Porto tortenelmi belvarosa es a Douro felett fordul be a gep a leszallashoz megfelelo iranyba, de hat azert ez csak egy bo 90 fokos fordulat, mar eleg alacsonyan, sokszor kanyarodva...es ha ehez meg fuuu is, az kicsit illegos-billegos tud lenni :o))) En meg a vidamparkot is eleve utalom, de van akinek bejon ez a resze a dolognak.

 

Ja, az az elobb lemaradt, hogy talirol persze, hogy lehet szo. Meg van meg itt elszorva nehany mas magyar lany is, szovala akarmi is lehet meg :o))))

Előzmény: hedus (1178)
hedus Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1178

Én megnéztem, hogy vonattal, hogy lehet eljutni Portugáliába! 2 és fél nap, asszem 5 átszállással! Vonatozni ugyan imádok, de ennyire azért nem vagyok elvetemült! Inkább kipróbálom a repülőt, aztán haza már lehet lóval jövök! :))))))))

Előzmény: quilla (1177)
quilla Creative Commons License 2005.08.03 0 0 1177
Nem allt szandekomban ijesztgetni, en repulok eleg sokat de utalom am nagyon :o)) Eleg nekem a magam paraja, dehogy akarok en masokat is belevinni :o)) Mindenesetre a Torontoit mindenki meguszta... en ha tehetnek akar loval indulnek neki, csk repulore ne kelljen ulni. Es raadasul minden alkalommal ugye duplazni is kell a direktjaratok hianya miatt.
Előzmény: hedus (1176)
hedus Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1176

Jajj! Ne ijeszgessz már! Így is eléggé be vagyok parázva a repüléstől! Én ezelőtt még sosem...

Akkor egyszer majd összefuthatnánk kint!

Most kaptam levelet az egyetemről: persze a kolit nem kaptam meg, de elküldték néhány guesthouse telefonszámát! De asszem anyumék nagyon nem díjaznák, ha egy óriási telefonszámlát hagynék itt magam után!

Előzmény: quilla (1175)
quilla Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1175
Na szuper, most nezzuk eloben a Parizs-Toronto Aire France gepet, amint oltjak a Torontoi repteren, mert enyhen szolva is langokban all a landolas utan... kellemes :o((
Előzmény: quilla (1173)
quilla Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1174
Ja igen, Palmai repter megegszer...hat en nem vagyok egy repules szerelmese, igy annyira nem is dobott fel az a hurok, amit mar a felhok alatt, Mallorca felett felig a tenger felett tettunk, hogy iranyban vagy idoben legyunk... az ilyeneket szivesen kihagyom. Mondjuk az egesz repulos cuccot hanyagolnam ha lehetne :)
Előzmény: pbence2345 (1172)
quilla Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1173

Hat en nem tudom, de nekem eleg kicsinek tunt a Palmai repter is :) Mar az epulet reszei... es leginkabb az volt a bajom a gyors gyalogos atszallassal, hogy minden gep kinn all meg a placcon, jon a busz, aztan korbegyalogoltuk a fel repteret fel es le, gyerek es a csomagok a fulemen logtak (a kezik) es aztan megint be egy buszba, ki a masik gephez es felcaplat.... ha egyedul lennek fel sem tunik :o)

 

Amugy eppen ma neztem, micsoda kedvezmenyek vannak a Wiznel oszre... nade a mi desztinacionkra nem megoldhato sajna... valahogy nem megy ez nekunk, hogy olcso jeggyel utazzunk, bar most tudom a datumot es a legolcsobb verzio most Aire Franceval mukodik. Nemkizart, hogy annal maradunk.

Előzmény: pbence2345 (1172)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1172

Aki nem szeretne Becsig buszozni, az keddenkent pestrol mehet a Wizzair jarataval Mallorcara, es mivel az kora delelott odaer, gyorsan megmartozhat a MELEG Földközi-tengerbe, amig a délutáni portói - vagy bármelyik ibériai - járata nem indul el.....:-)))) és bécsig sem kell menni....:-)))

 

Amugy a "gyalogos" palmai repter kapacitasa a new yorki JFK terminallal egyezik meg - tudomasom szerint -, de az tuti, hogy kb 18-20 millio utas veszi igénybe évente, tehát ferihegyet belecsomagolhatnánk valamelyik szárnyába....:-)))

Előzmény: quilla (1165)
Heidi1 Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1171

Sziasztok,

új vagyok a fórumon. Infot szeretnék Azori-szigetek témában. Ha lenne valaki, aki tudna róla mesélni, kérem írjon. Turisztikai céllal mennénk. Köszi előre is.

quilla Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1170
A megismeresnek semmi akadalya, de a lefuvarnak sajna igen. Ugyanis a szept 10.-e eppen olyan napra esik, amikor egy eskuvore vagyunk hivatalosak :o((((((( Pedig tenyleg itt lakunk a reptertol 10 percre...
Előzmény: hedus (1169)
hedus Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1169
Annak a srácnak, aki a sulinkból tavaly volt Aveiroban, volt olyan szerencséje, hogy megismerkedett olyan készséges, barátságos, kedves és segítőkész magyarokat Portóból, aki elvitték Portóból Aveiróba! Abban reménykedem, hogy én is megismerem őket! :))))))))
Előzmény: quilla (1168)
quilla Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1168

Hat persze, vegulis igy logikusabb :) Innen azert nincs olyan messze. No meg a kozlekedes sem rossz. Busz-vonat- ott helyben mar nem tudom milyen messze landoltok az egyetemhez kepest, ami nem tunt tul kozponti helynek :o)

Előzmény: hedus (1167)
hedus Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1167

Portót célozzuk, nem Lisboat! Bár Lisboába egy picit olcsóbb a repülő, de onnan tényleg többet kell utazni! Szóval, amit megspórolnánk a repülőn, azt elköltenénk a taxira meg vonatra!

 

Előzmény: quilla (1166)
quilla Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1166
De tenyleg, ha Aveiroba mentek miert Lisboa felol kozelititek a tett szinhelyet? Ugy azert joval tovabb tart a megerkezes... vagy Palmarol Porto?
Előzmény: hedus (1164)
quilla Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1165
Air Berlin jo dolog. Foleg Becstol, mert Palmasig a Niki repuli a tavot, es olyan full ellatasuk van, hogy meg a Lufthansa is elbujhat a hatuk megett :o) Mondjuk Palmas kicsi, gyalogos, szalados hely volt nekem, ahol a csomagjaink szepen le is kestek a csatlakozast, csak en ertem el :o) De aztan masnap estere utolertek hianytalanul. De tenyleg, az ellatas a Nikin csucsszuper, az Air Berlinen is kifogastalan volt.
Előzmény: hedus (1164)
hedus Creative Commons License 2005.08.02 0 0 1164

Sziasztok!

Végre eldőlt: mi szept. 10 től dec. 23 ig leszünk Portugáliában! :)) Mi is az Air Berlinnel megyünk Bécsből, bár nekünk kicsit drágább volt! Gondolom a karácsony előtti időpont miatt! De már mindegy, csak ott lennénk már! :)))

Előzmény: Noa Pearl (1151)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1163
Ahogy látom az 50-es busz pont arra jár:

http://www.carris.pt/horarios/a050_1.pdf
http://www.carris.pt/horarios/a050_2.pdf

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.30 0 0 1162

Kedves Emberek!

 

Meg ot napom van itt Portugaliaban, probalom megszervezni az utolso napomat a gepem indulasa elott.

Kerdesem a Lisszaboniakhoz: hogy jutok el a kozpontbol a Monsanto kempingbe? (Lisboa Camping, Estrada da Circunvalação, ATLX-Gest. Emp. Turísticos Lda.)

Vagy ami meg fontosabb: tudja-e esetleg valaki, hogy jutok el a kempingbol a legkonnyebben a repterre? Menjek be a kozpontba, aztan 44-45-os buszok, vagy van egyszerubb is?

 

Koszonom elore is!

emborembor

laranjeiras Creative Commons License 2005.07.29 0 0 1161

Hehe, elôször én is wc-nek néztem :o)

(A madridi jelekhez szoktam, azok látványosabbak.)

Előzmény: quilla (1159)
quilla Creative Commons License 2005.07.28 0 0 1160

Ja egen, megegszer 'metro' tema.

Van itt egy eleg nagy korhaz, a St.João... elotte is turtak, csinaljak a 'metrot'. A korhaz egy naaagy kertben van, szoval az uttol jelentosen beljebb, a metro pedin nem mas mint HEV vagy esetleg villamos, szoval nem fold alatt elduborgo valami, es nem is a kapuban... na volt nagy ellenallas mostanaban, hogy micsoda dolog, hogy 'metro' megy a korhazhoz/elott, a nepek is felzudultak, szoval szet van turmanyolva az egesz resz, kesz felvonulasi terulet, aztan ugy is van hagyva... nincs metro :o)) Komolyan nem ertem, szerintem ahova megy, annak akornyeknek a kozleked miatt jobb a fekvese... korhahoz ha megy, szerintem plane jo... De hat en nem vagyok odavalosi, nekik nem jo. Talan meg a sinek is le vannak teve mar... de nem kell akkor sem :oDDD

Előzmény: laranjeiras (1158)
quilla Creative Commons License 2005.07.28 0 0 1159

Nem rossz :o)))

Jo ez a Metro dolog, teljesen megtevesztoi szamomra, hogy megyek az utcan es a Pestrol ismert Metro ujsagot osztogatjak... tisztara egyezik a dizajnja :o)))

Amugy ez itt tenyleg csak rovidke szakaszon metro, ahol tenyleg az, ott is jol eldugtak... nem tul jol tajekozott turistanak fel sem tunik, hogy van ilyen a varosban, mert a lejarata egyszeruen nincsen egyertelmuen jelezve... en spec azt hittem eloszor, hogy nyilvanos WChez vezet, mert semmi az eg vilagon nem jelzi, hogy mi a fene az :o))

Előzmény: laranjeiras (1158)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.28 0 0 1158

Nem vicc, a mai Metróban olvastam, hogy ezen a héten a CP taxival szállította az utasait Lisszabon és Faro között, akik már a jegyüket megvették, mivel elfelejtették tájékoztatni az embereket, hogy a menetrend megváltozott.

Előzmény: quilla (1157)
quilla Creative Commons License 2005.07.28 0 0 1157

A Luis (en csak igy hallom itt) fel van allvanyozva, ez teny :) Felso resze lezarva, alul lehet menni gyalogosan, kozben a fejedre hull valami viz, a fene tudja honnan, neha a labad alatt nemi lik es latszik a Douro :)

 

Amugy metro... mai friss hir szerint szombattol jar koztunk es Porto kozott a 'metro' (HEV) allitolag 15 percenkent. Egesz jol hoztak a szintet, hiszen majusra igertek, szoval egy szavunk sem lehet... na persze csak ha tenyleg igy lesz :)

Előzmény: pbence2345 (1156)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.28 0 0 1156

Az en utikonyvemben az van benne, hogy a portoi Ponte de Dom Luis (ha jol tudom igy hivjak azt a szep nevezetes hidat), mar 2003-ban átadják metrostol mindenstol a forgalomnak....:-)))

 

A masik, egy akkor Lisszabonban tanulo baratommal beszeltem, h hol talalkozzunk, es mondtam neki, h a Santa Apolonianal felszallok a Metrora, es onnan elmegyek a talalkahelyre. Erre a hatarozottan ellitja, hogy ezt nem tudom megcsinalni.... Mondtam, hogy ne nezzen mar olyan idiotanak, hogy egy nagyvarosban nem tudok elmetrozgatni....:-))) Majd nemsokara kiderult, hogy az en metroterkepem az utikonyvben egy par ev mulva elkeszulo allomasokat is tartalmaz....:-)))

Előzmény: quilla (1153)
dismay Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1155
Ola,

itt azt irtak a Pubkico-ban, hogy sajnos 2000-tol 2005-ig nem haladt a metro kiepeitese, most majd az uj miniszter befejezi 2 ev alatt:)

ja es lesz egy uj repuloter, amihez gyorsvasutat is igertek vmikor 2009-re....

hat hiszem ha latom:)


az is jo volt, amikor Socrates miniszterelnok, a Santa Apolloniarol ment vonattal (a la Orban Viktor) egy kisvarosba, kis kampany volt, hogy kiepitenek egy uj villanyos palyat...

persze a tv-ben ugy volt a Santa Apollonia filmezve, mintha vmi nagyon szuper hely lenne - mert ugye elegge lepukkant gagyi, koszos es kicsi....


adeus

dismay

p.s.
tenyleg kulinaris kirandulas volt, kb. 5 kulonfele polip fogast teszteltem:)
Előzmény: v_viktor (1154)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1154
Hmm, én úgy hallottam hogy a metro-val azért technológiai problémáik is adódtak, a talaj anyaga és a víz miatt, főleg a Tejo partján. Állítólag ezért nem ér el a kék vonal a Santa Apolónia-ig, meg valami ilyesmit magyaráztak a piroson az Alameda-Marques Pombal öszekötésénél is (bár gondolom itt inkább közetproblémák lehetnek)

Ugyanakkor lehet hogy igaz az is amit az egyik portugál ismerősöm mondott: "nem szeretünk dolgozni, inkább kimegyünk a strandra..."

:)
Előzmény: dismay (1152)
quilla Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1153

Kulinaris elvezetekben gazdag utazas lehetett :o)))

 

Amugy szerintem eleve mar az osszes hataron ki kellene irni, hogy Obras... ezek folyamatosan es szinte mindenhol atepitenek :o) Aztan mire azt hiszed elkeszul, kiderul, hogy ujra felujitjak es atepitik... az uthalozat itt felenk egy eve folyamatos atepites alatt van :) A belvaros is, a metro miatt (metro... enyhen szolva is tulzas igy nevezni, ez itt Portoban csak HEV) amit majusban adnak at... na nem jovore, iden... vagy lehet megsem? :)

Előzmény: dismay (1152)
dismay Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1152
Ola,


na sajna visszajottem Lisboa-bol ismet:(

erdekes, hogy a varos roppantul lepukkant, kb. a '96-os allapotokat tukrozi, visszajottek a koldusok, az utcakoveket nem javitjak, es ami a legmulatsagosabb a Comercio teren nem lehet lemenni a Tejo-hoz, mert a metrot epitik mar 2000 ota, allitolag 2007-re mar elkeszul (de mit varunk egy ilyen lusta neptol:))

kulonosen mokas meg a Cais de Sodre immaron 9 eve folyamatos atepitese

meghokkentoen hideg volt este, de szerencsere egy veletlen folytan Cascaisba koltoztunk, ahol feketen sikerult egy szallast szerezni, kb. 500 meterre a tenger parttol, meg egy kutyat is mellekeltek hozza:)

a hires merenyletrol kiderult, hogy Carcavelos-ban volt, innet van nem messze a hires nyomornegyed, amirol a Belem kozpontban is volt egy erdekes foto kiallitas (Espelho Meu)

amugy mintha a csoki emberek megfogyatkoztak volna erosen...

a folyamatos tuzek miatt volt ugy, hogy Estorilban a strandon semmit nem lehetett latni delutan kettokor, mert atfujta a fustot a szel... persze megint kiderult, jo munkas emberek gyujtogatnak...

szerencsere a kedvenc helyi-eros ettermek megmaradtak, ajanlom mindenkinek a Rio Coura-t a var fele menet, illetve ha lusta a Cozinha Populart (de itt a tejbetok kepu kis barom pincert mellozzetek, a bajszos idosebb a normalisabb)

Caiscaisban, a foteren a sok gagyi mellett (az A Poeta mellozendo lenyulos, es a kagylo is csapnivalo) talalhattok egy kis kocsmat a sarkon, egy igazi brazil csavo vezeti, olcso, es szeretia magyarokat - jelszo - Miklos Feher, es Benfica (sajnos a Chelsea-Benfica meccset angol helyi erok uvotesevel kellett vegignezni:))

erdekesek az ir kocsmak is, az O'Neals a kikotonel nem rossz, de draga (es csapnivalo az elozene), a masik a setaloutcarol nyilo - Rokas - meg a tulaj csajok miatt jo - ha valaki arra jar udvozoljuk Nina-t, meg a real irish girl-t...


ha valaki olcson es jol akar enni, akkor - tudom most perverznek gondoltok - latogassa meg a kisse feljebb fekvo kinai vendeglot (oriasi adagok, es majdnem olyan jo mint Londonban a China Town-ban), illetve a Shalimar nevu indiai-t....

ja, es nem felejthetjuk el a kedvenc helyemet se a Ninho Dourado-t (Lisboa), a setalo utca elejen, Jorge kisse megoregedett, de hozza a formajat a hely - kulonosen ha beultok, mert akkor felaron van minden....


adeus


dismay
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1151

ez valoban kar.

gyere el novemberben is :)

az AirBerlin kedvezobb. En 26000 ezerert vettem tax-szal egyutt Becsbol.

Előzmény: imoram (1150)
imoram Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1150

Szia!

Néhány hozzászólásodat olvastam és kicsit sajnálom, hogy novemberben mész Lisszabonba mert valószínűleg csatlakoztam volna.

Egyedül fogok menni 05/09/12-18-ig.

Ami fontosnak tartok leírni de lehet, hogy rég tudod, hogy most a KLM-nél a legjobbak a repjegy árak 66.200.- ( illetékkel adókkal együtt ).

Ami a szállást illeti a  www.octopustravel.hu ajánlom. A legolcsóbb egy ágyas szobájuk 6 éjszakára három csillagos szállodában 70.800.-. Amúgy mellesleg el vagyok keseredve, hogy aranyárban számolják az egy ágyas szobákat.

 

Előzmény: Noa Pearl (1136)
mare27 Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1149

Nagyon köszönöm! Ez igazán teljeskörű felvilágosítás volt!!

Már indulok is a rutinpályára gyakorolni kicsit. :)

Előzmény: Jozsef (1148)
Jozsef Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1148

Bocs, előbb mikor CDW írtam a Super CDW-re gondoltam.

Tavaly az Euro2004 idején 338 eurót fizetettem 14 napra (kb 24 euro/nap) egy ötajtós, ötszemélyes légkondis Fiat Puntoért.

Üdv

József

Előzmény: Jozsef (1146)
quilla Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1147

7. Ha Lisszabonba akarsz vezetni, gyakorold a kézifékes indulást, parkolást lejtőn stb. Kevesebb rosszabb dolog van a világon, mint meredek lejtőn felfelé dugóban araszolni.

 

Ez a pont Portoban is kifejezetten hasznos tudomany!!!! Enelkul eletveszelyes.

Előzmény: Jozsef (1146)
Jozsef Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1146

Szia!

Én már háromszor béreltem autót Portugáliában (3x2hétre) Budget ottani képviselőjénél.

Tapasztalatok:

1. A netes a legolcsóbb, a helyi  cégeknél sem tudnál jobb árat elérni. Én a www.specialfares.com honlapot használtam.

2. Dombornyomott kártya kell, elvileg köthetsz CDW-t, vagy kp-ben is lerakhatod az önrészt, de azt nem nézik jószemmel, gyanús. Ha nem veszel biztosítást, akkor az önrészt a kártyádról lefogják ( a Budgetnél ez 750 euro=190eFt!!), ennyi pénznek legalább lennie kell a kártyán ill. ez nem tudod közben elkölteni. Ha visszaviszed az autót, felszabadítják az önrészt. 

3. Ha Algarve-ba mész, és át akarsz menni Spanyolorzságba, meg kell nézni, hogy az árban benne van a spanyol zöldkártya (egyébként külön kb. 65 euróra emlékszem)

4. Ahogy írták, a CDW alapból nem érvényes a gumikra, a kocsi aljára és a zárakra sem. Magyarul, ha megpróbálják feltörni az autót, a zárcserét neked kell kifizetni. Nekem tavaly Portinho de Arrabida-ban próbálták felfeszíteni a csomagtartót, szerencsére beszélek portugálul, és kibeszéltem magam az átadásnál :))

Szóval, mielőtt plusz biztosítást veszel, alaposan olvasd el a feltételeket, angolul mindig megkaphatod.

5. Mikor átveszed az autót, a legapróbb sérülést is jelöltesd be a papíron.

6. Ha sokat akarsz kirándulni, akkor mindenképpen AC-s kocsit bérelj.

7. Ha Lisszabonba akarsz vezetni, gyakorold a kézifékes indulást, parkolást lejtőn stb. Kevesebb rosszabb dolog van a világon, mint meredek lejtőn felfelé dugóban araszolni.

8. Vidéken, ha szűk az út, és kanyarba érsz, nyomd a dudát, hogy hallják, hogy jön valaki!

 Üdv

József

Előzmény: mare27 (1144)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1145

Leirtam az 1080-ban...:-)))

 

Előzmény: mare27 (1144)
mare27 Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1144

Kösz mindenki az autós infókat! All inclusive az tuti, aztán azért bízom majd a pesti rutinban!

Bence: ha nem vagyok indiszkrét így mindenestül mennyibe volt neked a bérlés?

Előzmény: pbence2345 (1143)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1143

Nekem a gumi is kulon biztositva volt - kiindulva nehany deli tengerpart megkozelithetosegebol - , az underbody damage is benne volt sztem, mert azt mondta a csavo, hogy barmi baj tortenne 1 eurot sem kell igy fizessek.

 

Persze a barmi baj alatt nem mindent kell erteni, mert a gepjarmuvezetes tiltott atengedese, vagy az ittas vezetes, stb. eseten bajba vagy.

Előzmény: v_viktor (1139)
quilla Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1142

Ezekrol az autos dolgokrol jut eszembe egy alig 3 hetes sztori, ami meg meglepoen pozitiv. A vege.

Van itt egy vegyesparos, a ferkj a portugal szinten...este jott haza, autojat leparkolta (belvaros legbelseje) es ment haza. Feleseg utanna jott valamivel, latta is a parkolo kocsit. Naplemente, ejszaka, alvas, ebredes, ferj el a munkaba. de azon lendulettel ment is haza, es mondta a felesegenek, hogy elloptak a kocsit, nincs ott, ahol hagyta este. Lesapadtak, rosszul lettek, feleledtek es hivtak a rendorseget, hogy akkor bejelentsek a lopast, es lassan mar el is bucsuztak a kocsitol. Rendorseg bejelentkezett telefonba es azonnal kerte a kocsi rendszamat, majd orommel kozolte a baratnom ferjevel, hogy megvan a kocsija, dehogy loptak el. A rendorsegnek van egy ingyenes szolgalatatasa, miszerint ha a kocsidat nyitvahagyod az utcan akkor ingyen elszallitjak es biztonsagba teszik, a lopast megelozendo. Es valoszinuleg a ferj valamennyire nyitva hagyta a kocsit (ablakot?), egy arra jaro jarokelo bejelentette a rendoroknek, azok meg elszallitottak. Igy masnap Happy End kereteben ingyen es bermentve lehettt menni es atvenni az ep es sertetlen autot.

Előzmény: laranjeiras (1140)
quilla Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1141

Idegenfobiat en sem tapasztaltam. Ilyen teren sima az ugy... de a tularado nyakadbaborulas nekem (nehany itteninek szintugy) nem hiteles...

Vidam es szeleburdi? :o) Lehet, en nem jarok annyira fiatalok kozott (ha az ovodat nem szamitom).

Azert a nagy nyitottsag es baratkozas sem feltelenul igaz... vagy nem mindenhol? nem minden korosztalyra? lehet a nagyvaros (Lisboara ertem) mas egy kicsit mint itt... pl az oviban a szulok kozott. Mi vagyunk ott szerintem a csodabogarak :D

 

Biztosan nagyon mas amugy az emberek hozzadallasa varosban, videken, megvidekebben. Odahaza is, azt hiszem.

Előzmény: v_viktor (1138)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1140

Nem vagyok otthon az autóbérlésben, csak barátok révén hallottam érdekességeket.

 

Az egyik cégnél lefoglaltak egy kocsit telefonon, mikor kiértek a cég telephelyére, akkor derült ki, hogy a kocsiért azóta többet kérnek. Ez szerintem nem egy korrekt dolog, de úgy tûnik létezik ilyen is.

 

Egy másik alkalommal mikor autót kölcsönöztek, az utolsó nap estéjén meghúzták a kocsi oldalát. Persze a tettes ismeretlen, nem hagyott cédulát. Szerencsére biztosítással kölcsönözték a kocsit, de így is kb. 100 ezer forintnyi volt az "önrész".

 

Szóval vagy egy jó biztosítás, vagy tuti helyen kell parkolni (ez ugye nem mindig egyszerû).

Előzmény: mare27 (1133)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1139
Jól mondja Bence, ha nyugodtan akarsz aludni akkor érdemes "Super CDW+TP"-t kötni. Így nincs önrész törés és lopás esetén. Én legutóbb kötöttem, de az közel-kelet volt. Persze nem történt semmi, de szerintem jobb a békesség 50-70 USD-ért, mint utólag 4-500 USD költség. Amúgy a gumi és underbody damage még így is mindig a sofőr felelőssége!

Persze az is igaz, hogy ha valaki Budapesten napi rendszerességgel közlekedik, akkor a legtöbb helyen túl kell élnie karcolások nélkül :)
Előzmény: pbence2345 (1137)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1138
Hmm, én akikkel találkoztam azok hozzánk magyarokhoz képest meglepően nyitottak és életvidámak voltak. Igaz hogy én a fiatalok közt (~25-40) mozogtam, de nekem annyi jött le, hogy vidám de szeleburdi népség a portugál. Persze, a buszon-metrón azért látni búvalbélelt tömeget, ez mindenütt van. Különösen nagy volt a kontraszt amikor egy másik mediterrán országból érkeztek hozzám ismerősök, úgy emlékeztem rájuk mint valami kicsattanó népségre, ehhez képest eléggé hűvösek voltak.

Külön pozitívum volt, hogy nem éreztem különösebb fóbiát az idegenek felé részükrőll, pedig a sokadik alkalommal már nem csak mint mezei turista jártam arra. Aztán lehet ha kiköltöznék holnap rögtön más lenne a helyzet...

Apropó: itthon MO-n van aki fogja a TV Cabo-t?
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1137

En az all inclusive szolgaltatast valasztanam. Persze mindenki sajat maga donti el,hogy mit valaszt. Itt nem a nagy es ismert irodan van a hangsuly, hanem az all inclusive biztositason.

Most kint megtortent ket cegnel is, hogy nem volt szabad auto aznapra, ezért főszezonban érdemes előre foglalni.

Előzmény: mare27 (1133)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1136
most 1 picit megnyugodtam :)
Előzmény: laranjeiras (1132)
quilla Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1135

Csak nem letelepedtel mar vegleg? :o)

Amugy azert a kezen fogva setalo par szerintem annyira nem feher hollo errefele, de hogy konzervativak (alkonzervativak, kepmutatoak kifele) az tenyszeru. Csokolozni nyilt szinen tenyleg nem megy... mitobb, miniszoknya=prostitualt...

Az abortusz mizeria meg tok jo politikai lovacska... kozben meg a fel orszag atsetal a hataron es megoldja...

En azonban nem egyszer lattam mar kezenfogva setalo noket is a varosban. Es senki nem fujozott vagy forgott utanuk.

Előzmény: laranjeiras (1132)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1134
Még egy kis adalék. Mi magyarok vagyunk mindketten, úgy is viselkedünk itt is, és sosem volt incidens ha túlságosan elmélyedtünk egymásban. De tegnapelôtt a buszon csókolóztunk, mikor a buszvezetô hátraintegetett, hogy hagyjuk abba. Úgy látszik ez már sok volt :o)
Előzmény: laranjeiras (1132)
mare27 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1133

Sziasztok!

 

Autóbérléssel kapcsolatban szintén. Elolvastam az 1080-as hozzászólást, de sajnos nem nagyon értem a tanulságot. Most akkor érdemes inkább többet fizetni és ismert, nagy irodánál bérelni "all inclusive" autót, vagy mindegy, mert úgyis karcos-horpadt mindegyik, csak jól meg kell nézni mit visz el az ember és nyugodtan lehet bármelyik sarki bodegában bérelni adott esetben jóval olcsóbban? Mit jelent a jóval olcsóbban?

Továbbá: ha nagyobb céget választok érdemes-e már előre, a neten foglalni (mindenféle akciókat hírdetnek csak netes foglalásra) vagy a helyben bérlés sem kerül sokkal többe?

 

laranjeiras Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1132

Bocsánat, csak ezt olvastam: "olvastam, hogy Portugalia elege open-minded orszag", nem bírom ki válasz nélkül. Elôrebocsátom, lisszaboni vagyok.

 

Szerintem egyáltalán nem annyira open-minded kategória. Ahogy látom nemcsak a homoszexualitással vannak konzervatív nézetei az átlagembernek, de az abortusszal kapcsolatban is. Nem preferálják az utcán a szerelem megnyilvánulásait sem.

 

Több újságcikket is olvastam már ezekkel és hasonló témákkal kapcsolatban. A túristák által gyakran látogatott területeken biztos nincs gond, de másutt egy hosszasabban csókolódzó pár már feltûnést kelt. Ha egy pár kézenfogva sétál, akkor az szokatlan, feleségemmel összenézünk: nocsak, talán csak nem túristák?

 

Azért érdekelne miért kerültek ezekbe a kategóriákba azok a hotelek. Lehet, hogy ezek open-minded kategóriájuak, a többi nem?

Előzmény: Noa Pearl (1130)
quilla Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1131

Erdekes, mert a zember kifejezetten nem szertei a Tokajit, neki tuuuul eros. Ami viszont annal inkabb bejott, azok a Balaton felvideki asztali borok. Na azt szereti :o)

 

Amugy meg kisutott a nap :o) Egy csepp nem esett, pedig nagyon logott a laba reggel...

Előzmény: pbence2345 (1127)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1130

a liboaguide-on jo nehany hotel fent van a gay&lesbian link alatt, amelyeket korabban potencialis szallasaim koze felvettem...

erdekes modon, korabban sehol nem olvastam ilyen jellegu hivatkozasokat, infokat roluk

olvastam, hogy Portugalia elege open-minded orszag, magam is az lennek... de nem szivesen laknek egy ilyen panzioban v. hotelben..

Előzmény: Noa Pearl (1128)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1129

Ezt a hotelt nem ismerem sajnos, és a napokban biztosan nem jutok el a környékre, de hátha valaki aki még olvassa ezt tud mondani valamit.

 

Amit találtam ez volt: http://www.portugalvirtual.pt/_lodging/costadelisboa/lisbon/hotel.internacional/ptindex.html

 

A látottak alapján jó helyen van, bár az ára nem csekély.

Előzmény: Noa Pearl (1122)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1128

1 web site-ra bukkantam az iment, mely hotel/panziok elerhetosegeit tartalmazza kulonbozo kategoriakba sorolva (5*, 4* stb)

rakerestem 1-2-re es bakker introkent "izmosfiuk" jelentek meg..

gay hotel..

 

pbence2345 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1127

Nyilvan mas a ket tipusu bor, de a Tokaji Aszuval sztem ott is lehet aratni.....:-))

 

Az idovel kapcsolatban mar portugalia sem szamit biztosnak...... De en mindig a jot keresem midnenben, es legalabb nem egtunk s..rra az elso napokban. Eleg volt a delen a napsutest elviselni....:-))

Persze a 18C-os esos landolas utan nem ezek a pozitiv gondolatok merultek fel bennem, annyi varakozas utan.....:-)))

Előzmény: quilla (1125)
quilla Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1126
Ja igen, kifogtatok az esos szakaszt az ittlet elejen, gondoltam az a nyaron az egyetlen. De nem, vasarnap ota hasonlo, csak azzal a kulonbseggel, hogy most joval melegebb van. Mondjuk kellemesen permetezett vasarnap, delutanra meg mindig kisut...
Előzmény: pbence2345 (1124)
quilla Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1125
Jeee, velem sosem pakoltattak meg ki uveget emiatt. Persze en nem is innen vittem bort haza, hanem forditva :o) Nemnormalis dolog, tudom :o)
Előzmény: pbence2345 (1124)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1124

Juj-juj!

 

Vigyázni kell mit rak az ember a ruhák közé.....

Én most az összes portói bort a hátizsákomban hoztam haza, csak az volt benne, de dugig raktam......portoba ki is pakoltattak a repteren, mert nem lattak az atvilagitoba a sok uvegtol,h van-e benne fém....:-))) Majd leszakadt a hátam mire hazaértem.....:-)))

Előzmény: Noa Pearl (1107)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1123

Ma sajnos nem fog osszejonni, de irtam mailt neked.

 

udv

Előzmény: v_viktor (1120)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1122

 

a Hotel Internacional-rol tudsz valamit?

azert gondolkozom ezen, mert a Rossion van.

koszi

Előzmény: laranjeiras (1121)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.25 0 0 1121

Ebbôl most kimaradunk, azt hiszem. Már voltam ezeken a helyeken :o)

 

Lisszabonban azt hiszem pár érdekes rész:

1. Ocenario

2. a Vasco de Gama mellett a park, egészen a toronyig. Ott van libegô is.

3. Baixa - Chiado, Alfama: barangolás

4. São Jorge kastély (Alfama)

5. ha bevásárlóközpont, akkor az egyik legnagyobb európai: Colombo (Colegio Militar / Luz, a kék metró vonalán)

6. Állatkert, nagyon jó, kb. 3-5 óra gyerekkel + a delfinek

7. a felfedezôk emlékmûve megint mûködik péntek óta, de azon túl a Belém tornyot érdemes megnézni, és Belémben a múzeumokat (kocsi, tengerészeti, egyéb)

8. van planetárium is

9. Gulbenkian, ott nem voltam, nem az én világom, de állítólag nagyon jó

10. Sintra, korán kell indulni, lehetôleg délelôtt, különben az ember könnyen kimarad valamibôl. (A térképeknek nem szabad bedôlni, vannak útközben hegyek is.)

11. a két híd: a Vasco de Gama hídja szerintem a toronytól a legszebb, az Április 25-e pedig a Docas-ból, ha éppen ott eszel, vagy ha átmész rajta, akár vonattal, amint Setúbal-ba mész. (Setúbalban nincs rendes strand, át kell menni Troia-ba.)

12. a stadionok: talán a Colombóba menet egyszerûbb megnézni, de jobb megkérdeni valakit ott helyben hogyan jutsz oda, mert nem mindenki találja meg az utat (nem egyértelmû)

13. Cascais: tengerpart + egy ebéd a Villa Cascais bevásárlóközpontban, spórolósabbaknak a Jumbo-ból

(14. Estoril-ról nagyon keveset tudok sajnos)

 

Szóljatok ha valamiben tudok segíteni, néhány árra is emlékszem még, vagy meg tudom nézi ha kell.

Előzmény: Törölt nick (1115)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.25 0 0 1120
Bence,

küldtem neked emailt a gmailre az elérhetőségemmel

Ha úgy alakul csörögj!

Viktor
Georgethebig Creative Commons License 2005.07.23 0 0 1119

Nem veszélyes szerintem. Nemrég mentünk végig rajta (Av. de Liberdade) éjfél-1 óra körül, minden rendben volt. Kisebb csoportokban beszélgettek fiatalok, semmi probléma nem volt, nagyon nyugodt résznek tűnt. Ráadásul jó széles út, úgyhogy ha nem szimpatikus elemek jönnének veled szemben, akkor át tudsz menni a másik oldalra...

Előzmény: Noa Pearl (1116)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.22 0 0 1118
Ezt nem tudom én csak nappal közlekedtem a metróval és nappal minden o.k.,éjjel nem tudom milyen a közlekedés.
Előzmény: Noa Pearl (1116)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.22 0 0 1117
Nem igazán amennyire én láttam, az egy ferekventált főút, mindig vannak ott emberek.Nem fog senki késsel neked támadni még akkor sem ha a fényképeződet hordod a nyakadban. Viszont a csomagjaid soha ne rakd le sehol nyilvános helyen 2 másodpercre sem!
Előzmény: Noa Pearl (1116)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.22 0 0 1116

KB hasonloak az elkepzeleseim. a neten van jo sok info + van 3 konyvem Portugaliarol.

1 kerdes: mennyire veszes ejszaka 1edul kozlekedni Baixa es a Praca Marques de Pombal kozott?

Előzmény: Törölt nick (1115)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.22 0 0 1115
Lisszabon:Baixa Chiado és környéke-sétálóutcák,Oceanarium,Vasco de Gama torony,Vasco de Gama bevásárlóközpont,Állatkert,Gulbenkian múzeum,Felfedezők emlékműve és környéke,hidak,stadionok
Lisszabon környéke:Sintra,Cascais,Estoril,Setubal
Előzmény: Noa Pearl (1114)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.22 0 0 1114

varoslatogatas Lisszabonban: roviden

kezdo szinten nekem, mert meg nem jartam sem Lisszabonban, sem Portugaliaban

elkepzeleseim mar vannak, hogy mit kellene megnezni, hol kellene lakni.. ilyesmi.

Előzmény: laranjeiras (1113)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.21 0 0 1113
Milyen kirándulásról van szó?
Előzmény: Noa Pearl (1112)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.21 0 0 1112

nah meg 1x probalkozom:

- ha vki szeretne csatlakonzi novemberben 1 lisszaboni kirandulashoz, az ne hezitaljon kapcsolatot felvenni velem :)

Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.19 0 0 1111

ez korabban bevalt modszer volt nalam. idaig nem volt semmi gond. kezibe nem tettem, mert az anelkul is nehez volt.

a szerencsetlensegben a szerencse, hogy a vorosbor nem torott ossze.

vegulis mindegy, mert az olivaolaj sem jon/jott ki.

termeszetesen a tanulsagot levontam :)

Előzmény: quilla (1110)
quilla Creative Commons License 2005.07.19 0 0 1110

Es vajon miert tetted a ruhak koze az uveget?? :o))) Uveget csak kezibe tegyel es zacsiba becsomizva az elovigyazatossag miatt :o)

Szerintem amugy ugyanolyan az oliva itt, mint mashol ahol terem :o) Finom es kulonbozo. Ha beesel egy piasra akkor meg veheted/viheted kilora :o)) Egeszen vilagostol az egeszen sotetig, kicsitol a nagyig mindent megtalalsz, nem is nagyon kell utannajarni... legalabbis errefele nem.

Előzmény: Noa Pearl (1107)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.19 0 0 1109
mar ezert is megerte Portugalia :))
Előzmény: v_viktor (1108)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.19 0 0 1108
Tökjó skizó helyesírásbaki.. szóval mi - foglaltuk, és "on the spot" :)

Szerintem délebbre aki nem szereti az olivát annak nem lesz jó sorsa!
Igazság szerint én sem szerettem amíg ki nem jutottam.
Előzmény: v_viktor (1106)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.19 0 0 1107

en nagyon szeretem, ezert is kerdeztem..

barmerre jarok, mindenhonnan hozok haza.

zold az vmi extra virgin lehet

az utolso alkalommal sajnos osszetortek a repulon.. amit a ruhaim bantak :-

terveim szerint 1 helyen maradok (vmi belvaros kozeli szallodat keresek)

4 nap nem sok ido, mindenhova ugy sem jutok el

Előzmény: v_viktor (1106)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.19 0 0 1106
Háááát, te tudod. Ha mozogsz akkor persze oké. De ha maradsz egy helyen akkor foglald be egyszerre mert könnyen elfogyhat alólad a szoba :)

Ja, és egy kis elrettentés: az a szoba amit én 37 EUR-ért foglaltunk, az on the sport 87 EUR (!!!) lett volna...

Oliva? Van mindenütt :) Sárga meg zöld, szerintem a zöld ami jó sötét az a tuti. Az oliváik meg nagyon finomak bogyóban, már annak aki szereti.
Előzmény: Noa Pearl (1105)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.19 0 0 1105

aham. arra gondoltam, hogy egyenkent foglalom le a szobat minden egyes napra.. ahogy foglalhatoak lesznek az oldalon..

milyen a portugal oliva olaj?

Előzmény: v_viktor (1104)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.19 0 0 1104
A Rates2Go-val én foglaltam Lisszabonban régebben, teljesen jól működik.
Last minute-re vigyázni kell mert simán elfogyhat. Nekem a megcélzott helyen 4 megfelelő szoba volt, mire elküldtem már csak 2.
Előzmény: Noa Pearl (1099)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.19 0 0 1103

az oldalon 1 honappal korabban le lehet foglalni a helyet. ha mar nem aktualis az opcio, akkor "sold"-dal jelzik. nem tudom. ha MasterCard-dal kifizetem, akkor vmi depositot levesznek a kartyarol.

masreszt, ha nem jon ossze, akkor majd Lisboaban keresek szallast erkezes utan. ugy alakult, hogy novemberben megyek, akkor nem hiszem hogy szamolni kell turistadompinggel.

addig is 1000rel tanulom a portugalt. :)

Előzmény: pbence2345 (1102)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.18 0 0 1102

En nem ismerem ezt az oldalt. A last minuteval vigyazni kell, mert szallas az van, viszont lehet, hogy eppen az a hely ahova menni szeretnél arra az időpontra tele lesz, és másikat kell keresni.

 

Én szimplán felhivtam a helyet az állomásról, mondták, hogy ok, és fél óra múlva ott voltam. Aveiroban egy ismerősön foglalt előre szállást, itt történt meg, hogy amibe eredetileg szerettem volna, az pont akkorra tele volt, de bőven volt más. Délen pedig ahol láttuk, hogy szoba kiadó vagy panzió, hotel, oda betértünk. Volt olyan, hoyg este 11-kor tehát nem probléma.

Előzmény: Noa Pearl (1099)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.18 0 0 1101
Autóbérlésről 1080-as hozzászólást olvasd el.
Előzmény: Verp (1100)
Verp Creative Commons License 2005.07.18 0 0 1100

Sziasztok!

 

Autóbérléssel kapcsolatos tapasztalatokra lennék kiváncsi. A legolcsóbb netes lehetőség kb 22 Euro/nap. Elképzelhető, hogy helyben (Lisszabon) találok olcsóbbat?

 

Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.18 0 0 1099

1 kerdes:

a rates to go oldalon foglaltal szallast?

azt tervezem, hogy last minute-ben foglalok

Előzmény: pbence2345 (1087)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.18 0 0 1098

Sziasztok, mar Portugaliabol jelentkezem, megoldodtak a dolgok. Kosz a tanacsokat!

A tabor vegulis Sanguedoban van megtartva, Oportotol delre fel ora busz + fel ora gyalog...:)

Majd beszamolok, ha hazaertem.

 

Udv

Embor

 

(Egyetlen ertelmes karakter sincs ezeken a gepeken errefele...:) çççççç

laranjeiras Creative Commons License 2005.07.14 0 0 1097

Az http://www.askmelisboa.com szerint felnôtteknek:

 

LisboaCard 24hrs: 13.50 €

LisboaCard 48hrs: 23.00 €

LisboaCard 72hrs: 28.00 €

 

Gyerekeknek (5-11 éveseknek):

 

LisboaCard 24hrs: 6.00 €

LisboaCard 48hrs: 9.50 €

LisboaCard 72hrs: 11.50 €

 

(az árak érvényesek 2005.04.01-tôl 2006.03.31-ig)

Előzmény: Noa Pearl (1096)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.14 0 0 1096

tudja vki, hogy mennyibe kerul most 1 Lisboa Card???

koszi

pbence2345 Creative Commons License 2005.07.13 0 0 1095

A légitársaságnál is rákérdeztél milyen feltételekkel lehet megváltoztatni a jegyet, vagy csak az van a jegyre irva???

Próbáld meg ezt a vonalat is.......

Előzmény: Törölt nick (1091)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.13 0 0 1094
Háááááát én nem nagyon merném megkockáztatni... úgy általában a munkavégzés ha nincs munkavállalásid vagy nem vagy regisztált tanuló akkor illegális, nem akarlak riogatni de szerintem tipikusan ilyesmiért szokták az embert kiutasítani... :(

Az viszont tényleg kérdéses, hogy az utcai zenélés igazából munkavégzés-e, vagy annak tekintik-e. Ha van veled valaki akkor három hetet eltölteni egyszerű pusztán gyalogos kirándulásokkal is megoldható szerintem, és akkor keveset kell utazgatásra költened. Egyedül persze nem az igazi. Ráadásul ott a kaja kérdése is... Hmmm nehéz helyzet :(
Előzmény: Törölt nick (1091)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.12 0 0 1093

Sajnos nincs igazán személyes tapasztalatom, mert ilyesmit sosem figyelek és keveset járok a városközpont felé. De nekem itt azt mondják, hogy a Rossio állomás elôtt szoktak zenélni. Egyes metróállomások bejáratánál is feltûnnek zenészek (pl. Marquês de Pombal). A Rúa Agusta felé is gyakoriak a zenészek, illetve a Baixa és Chiado környéken - ahogy mondják a portugálok, akiket megkérdeztem.

 

De nem tudom mennyire lehet ez legális, vagy mennyire nézik el a dolgot a rendôrök. Remélem válaszol valaki, aki erre biztos választ tud adni. Az általam megkérdezettek (lisszaboniak) úgy tudják (úgy gondolják), hogy legális, de ha nem is az, akkor is elnézik a hatóságok.

Előzmény: Törölt nick (1091)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.12 0 0 1092

1. Szombaton elzötyögtünk a metróval a Jardím Zoologico-hoz (Lisszabon ugye).

 

2. Onnan a Fertagus-szal (vonat) személyenként 3.90-ért kényelmesen irány Setúbal (50 perc).

 

3. Onnan gyalog délre egészen a kompig. Kb. félóránként jár, kb. 1.10 Euró személyenként Troia, ami kb. 20 perces utacska a túlpartra. Szerencsések és éles szemûek delfineket is láthatnak.

 

4. Troia-ba érkezve rögtön használatra kész partot találni, ami viszonylag "melegecske" (portugálos érzékekkel mérve). Sajnos ez nem egy "praia vigilada", nem figyeli senki. Ha az ember a kompról leszálló tömeget követi, nagy eséllyel megtalálja a másik part-részt, ahol hivatalosan is lehet fürödni. Itt még láttunk néhány üres óriási épületet, kicsit szoci hangulat (mint odahaza a lakótelepi házak), de nem vészes.

 

Nagyon szép a környék, úszás közben külön élvezet, mikor két orror-szájat elöntô hullám között megpillantja az ember a túlpart hegyeit ;o)

 

5. hazafelé talán 8-9 felé megy az utolsó komp, az utolsó vonat pedig este 11 felé megy vissza Lisszabonba - hétvégeken.

 

Azért a vasútállomás közelében (délre) találtunk egy kis pizzázót, ahol rendkívül jót ettünk. A vasútállomással szemben pedig vettünk 2 kiló cseresznyét, amit nem kis boldogsággal pusztítottunk el.

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.12 0 0 1091

Gyors segítségetekre lenne szükségem!

 

A helyzet a következő: csütörtökön, tehát honapután reggel utazom Portugáliába három hétre. Ebből két hetet töltöttem volna Lousában (Coimbrától 50 perc kisvasúttal), egy hegyi szélmalomnál egy önkéntes építőtáborban, koszt-kvártélyért cserébe. Teljesen véletlenül tudtam meg ma a kinti szervező Viapacistól, hogy a tábor időpontja áttevődött augusztusra, csak engem elfelejtettek értesíteni - a repülőjegy viszont fix, felhasználási ideje nem változtatható.

 

Tehát, ha nem találnak nekem valami másik tábort, akkor szállásom-kajám ugrik. Kérdésem: van-e valami ötletetek, hogyan lehet legkönnyebben nyári munkát szerezni, merre érdeklődjek Lisszabonban vagy máshol, ilyesmi. El tudok lenni minimál szinten hostelekben, de szeretnék melót találni magamnak erre az időre.

 

Vagy: hogy áll Portugália/Lisszabon az utcazenészekkel? Legális a dolog engedély nélkül? Féljek a rendőröktől/konkurenciától?

 

Előre is kösz a válasz(oka)t.

 

 

quilla Creative Commons License 2005.07.12 0 0 1090
En taxizni max a repterrol haza szoktam, ami par kilometer, 6-8 perc autoval., az 12 euro...a tomegkozlekedes itt Portoban nem mondanam, hogy olcso... bar a fene tudja, mennyi most odahaza... azert ha itt megyek egy megallot, mivel a kovetkezo masik korzet, mar 70 centet fizetek... bemenni Portoba a belvarosba 1.15...
Előzmény: Noa Pearl (1089)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.12 0 0 1089

1 b2b oldalon megtalaltam az altalad emlitett hotelt. ezen kivul megy emlit 1-2t, 30-40 eur kozott.

azt szamolgattam, hogy egyenileg olcsobban ki lehet hozni az utazast (az egyagyas felar miatt mindenkeppen), mint irodan keresztul. elfogadhato aron lattam Alitalia jegyet + indulas elott nehany honappal AirBerlin Becsbol 50-60EUR/utirany.

van egy 1982-es kiadasu Portugalia utikonyvem. hetvegen felig kiolvastam.. nehany dolog, gondolom valtozatlan.. de 1-2 valtozhatott:

- taxi, tomegkozlekedes valoban olcso?

 

quilla Creative Commons License 2005.07.11 0 0 1088
Eso itt? :o)) Majd talan telen, bar iden akkor sem jutott. Amikor jottetek tenyleg volt egy kis megingas, mondtam is embernek, hogy a te bekaid jobban jeleztek mint az o meteorologiai elorejelzese (hivatalos itteni honlaprol :o) De azert nem volt komoly annyira :o) Most megint latom a tuzet, a tegnapi eledt fel tutira mert full ugyanazon a helyen ha kinezek az erkelyen, a nap megint fogyatkozas elotti tompa homalyban... es hat semmi latszatja, hogy tegnap erkelyt takaritottam, ott a pernye megint :o(
Előzmény: pbence2345 (1086)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.11 0 0 1087
A hozzaszolasomban levő szállás egy főre 25 v 30 euró reggelivel, fürdőszobás szobában. Keress vissza a hozzászólásaim között, van elérhetőség is.
Előzmény: Noa Pearl (1085)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.11 0 0 1086

Amikor megerkeztunk nem egtetek.....18C es szakado eso fogadott minket a portoi repteren, szo szerint arcunkra fagyott a mosoly....:-))) Most mar nevetek rajta, de aki velem jott, annak akkor a vilag tragediaja volt......de kesobb minden jora fordult.

 

Most mar kivanom Nekted a sok esőt......de csak amig kialszanak a tuzek!!!!!! :-)))

Előzmény: quilla (1084)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.11 0 0 1085

sziasztok,

tud vki infot azzal kapcs, hogy milyen arban lehet egyagyas szobat talalni Lisboa-ban elfogadhato (kozel belvaros) kozlekedessel?

40-50 EUR koruli szallodai szobat talaltam a neten. van ettol olcsobb, vagy ez mar az also kategoria?

ugyanitt: szept vege-okt elejen mennek Portugaliaba (Lisszabon es kornyeke). Terv szerint egyenileg. Ha vki csatlakozna 1 aktiv, kirandulos utazashoz. az irjon

NP

quilla Creative Commons License 2005.07.11 0 0 1084

a yuz a tuz akart lenni :o))) jogos a pont!!!

egunk folyamatosan...

Előzmény: pbence2345 (1083)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.11 0 0 1083

Igen, délen tényleg meleg(ebb) a tenger, de ami leginkább érdekes, hogy pl. Sagresben belefagyott a lábam a vízbe, majd pár km-rel odébb Lagosnál mér teljesen jó volt a víz. Nem tudom hány fokkal melegebb (nem egy Földközi-tenger), de nyugodtan lehet benne fürödni még este is.

 

Mi az a yuz? - Lehet én vagyok tudatlan...:-))

 

Mult het penteken én is láttam füstöt portoban a vonatból,de először csak azt hittem koszos az ablak. Aztan kiderult megsem....:-((

Előzmény: quilla (1082)
quilla Creative Commons License 2005.07.10 0 0 1082
Na elolvestam :) Szep nagy kanyart tettetek, biztos hatalmas elmeny volt!! Delen meleg volt a tenger? Mert ott ugye..haaaat... es yuzzel nem talalkoztatok? Ma itt egesz nap megint fustfelhok, pernye, fustszag... asszem Gondomar egett :o(((
Előzmény: pbence2345 (1080)
quilla Creative Commons License 2005.07.10 0 0 1081
Olvasom, csak egy ropke megjegyzes :o) A gasolina pl spanyolul is BENZINT jelent :o)) A gazolaj az gas oleo :o) Tenyleg marhara hasonlit, kimondva meginkabb!!
Előzmény: pbence2345 (1080)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.10 0 0 1080

Mar itt is van:

 

 

Hasznos tanácsok a Portugáliába utazóknak!

 

 

Autóbérlés

 

Sok cég kínál kedvező áron autókat, neten már 26 euro/naptól lehet találni. DE: 1. Ez gyakran csak korlatozott szamban, vagy egy hetes berles eseten napra lebontva. A masik sokkal fontosabb dolog a helyi kozlekedesi szokasok ismerete vagy ismeretének hiánya. Mivel baleset esetén igen nagy összegeket 500-1200 eurót kell önrészként fizetni, ezért érdemes kötni un. Super CDW biztosítast, de ezt is meg kell nezni, hogy mire tejred ki. (Sok cégnél nem is lehet kötni) En meg az abroncsokat is kulon biztositottam ezen felül,mert néhány tengerparti hely csak földes/kavicsos úton megközelíthető. Igy mindennel egyutt valamivel kevesebb, mint 150 eurot kertek el 72 órás bérlésre. Sokan mondják, hogy ilyen biztosításra nincs szukség,mert én tudok vezetni. Ezért a pénzért egy full extrás Renault Cliót kaptunk(ettol alacsonyabb kategoria nem volt), amibe 24 000 km volt, és ez kölcsönzős autó tehát külföldiek vezetik 90 %-ban, akik a helyi szokások ismeretének hiányában vannak. Az átvátelkor 10 szemmel látható horpadást, karcolást, sérültést jegyeztünk fel, és azt mindenkinek nagyon ajánlom, hogy kívül belül nézze át alaponsan az autót, amikor átveszi.

A benzin most kb 1.15 euroba kerül(kutak között van eltérés), és attól függetlenül, hogy az autóra az van ráírva, hgoy GASOLINA az nem gázolajjal, hanem nagy valószínűség szerint benzinnel megy. Én simán bele tankoltam volna a gázolajat, csak a motorhang nem hasonlított egy diesel kocsihoz, és utána kezdtem el nézni, hogy most mit is tankoljak.

 

Szállás

 

Most főszezon van, de szinte mindenhol lehet szabad szobát találni mindenféle árkategóriában. Nekünk sose volt előre foglalva, hanem volt egy elképzelésem, hogy mit akarunk megnézni, és annak a környékén kerestünk mindig szállást. Egy kétágyas fürdőszobás szoba reggeli nélkül délen 30-50 euró között lehet találni (helytől, felszereltségtől, stb. függően), az 50-es egyszerű reggelivel klímás TV-s szép szobában értendő. Lisszabonban a Rua Augustan ez 50 euro reggelivel.

Északon is a déli árfekvésnek megfelelően vagy valamivel olcsóbban lehet szobát kapni, aminek az az oka, hogy kevesebb a turista, és kevesebb a szálláshely is.

 

Városok és tengerpart

 

Természetesen nekem mindegyik tetszett…:-))))) Akinek van ideje Lisszabonból kimennie az nézze meg a sintrai Palacio da Penat, de érdemes a Palacio Nacional de Sintrat is megnézni, illetve egy rövidke sétát tenni a városban.

CASCAISért nem érdemes oda utazni, inkább a déli országrészben keressünk fürdésre alkalmas helyet, ha strandolni vágyunk. A víz hideg, a part zsúfolt.

 

AVEIRÓT FELTÉTLEN AJÁNLOM!!!

 

PORTO hozta a szokásos nagyszerű formáját, az ismerősöm le volt nyűgözve tőle meg a borospincéktől is Vila Nova de Gaiaban.

 

Délen VILA DO BISPOban semmi nincs, SAGRESben az esti élet nagyon gyenge, azonban van két szép tengerpartja Beliche és Martinhal, azonban fagyasztó hőmérsékletű vizben fürödhet mindenki aki ezt választja. Mindkét parton sokkal melegebb a víz, mint Sagresben.

LAGOSban már jó az esti élet, itt is két fontosabb tengerparton jártunk az egyik a Dona Ana a másik a Meia Praia. Én az előbbit javaslom, azonban az utóbbin számos vizisportra alkalmas lehetőség van, bár a tandem ejtőernyőzés fogalmát nem ismerték……!?!?!?!?!?!?!?

Portimao egy elég széles és nagy, de kissé zsúfolt homokos tengerparttal rendelkezik. Nagyon sok túrista van, abből kifolyólag az esti élet is jó.

 

A legszebb tengerpartnak nem tudom a nevét sajnos,mert se utikönyv, se tábla nem jelezte. ALBUFEIRAba indultunk és valahol Lagoa után eltévedtünk, és egy újonnan épített hétvégi házak/üdülőfalunál jutottunk ki, ahonnan pár száz méterre egy csodálatos öböl fogadott bennünket. Lépcsőn és egy sziklajáraton kellett lemenni, de lélegzetelállító volt. Meg itt megéri tenni – ha valaki rátalál – egy hosszú sétát a sziklák tetején naplementekor.

Albufeirának is szép a tengerpartja, de amiért ide kell jönni, az az esti élet. Én azt hittem halászfalu, de sok bár és zenés mulató van a központban, nagyon jó zenékkel.

 

EVORA is megér egy látogatást, főleg egy belvárosi sétát, aki teheti menjen el oda is. 

 

Közlekedés

 

Érdemes főleg a buszjegyet előre megvenni,mert elég sokan utaznak, és lehet, hogy nincs már hely a járatra. Autóval dél felé megéri az óceánparton végigmenni, jó az út bár néha keskeny. Az IP jelzésű utak, és országos főutak jó állapotban vannak, lehet rajtuk haladni. Az autópálya díja 100 km-re 5 euró körül van. De a kint élők pontosíthatnak. Trafipaxal nem találkoztam.

 

Most így hirtelen ennyi, ha valami eszembe jut még, irok......

Előzmény: quilla (1079)
quilla Creative Commons License 2005.07.09 0 0 1079
Udv otthon!! Varjuk a beszamolot!! :)
Előzmény: pbence2345 (1077)
quilla Creative Commons License 2005.07.09 0 0 1078
szarazsag es felelotlenseg hegyek!! ezt a tuzoltok mondjak, hogy ha nem is direkt gyujtjak, de emberi hanyagsag. inkabb nem meselem el amit ma eloben a teveben leadtak, csak annyit, hogy jelen pillanatban a varosunk kornyeken 'csupan' 4-5 tuz van...es ugye ez nem az egesz orszag... lesulyto, na :o((
Előzmény: hedus (1076)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.09 0 0 1077

Haliho!

 

Immar itthonrol,mert nemreg megerkeztunk. Hat egy szoval felejthetetlen volt - ismet - Portugalia.

 

1700 km-t mentunk az orszagon belul a masfel het alatt, ugyhogy rendesen el vagyunk faradva, de nagyon sok szepet lattunk. Az elmenyekrol es leginkabb a tapasztalatokrol majd reszletesebben beszamolok, sok-sok hasznos tanaccsal. Varosok, tengerpartok, nevezetessegek, autoberlestol, szallason at mindenig, ugyhogy a portugaliaba keszulok csak latogassak rendesen ezt a forumot!!!!!!!!!!!!!     :-))))

hedus Creative Commons License 2005.07.08 0 0 1076

Hu...ez a kép elég durva!

Hallottam, hogy nagy a szárazság Portugáliában! Mostanság szokott erdőtűz lenni máshol is?

Előzmény: quilla (1075)
quilla Creative Commons License 2005.07.08 0 0 1075

Ja igen, meg hazafele a varosbol egy minositest alol felmentett relative kozeli szomszedot, aki eppen a delutan 3 oras melegben ugy dontott, hogy eltuzeli a szaraz leveleket a kertjeben.

A zuram is megmondta mar, Portugalia egy tok jo hely... lehetne, csak egy gond van vele, es azok maguk a portugalok :o((

Előzmény: laranjeiras (1073)
quilla Creative Commons License 2005.07.08 0 0 1074

 

Ezt lattam az ablakbol fel oraja... no meg megegyet arrebb valamivel. Azota sajna mindketto csak hizott :((

Előzmény: laranjeiras (1073)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.08 0 0 1073

Tegnap és tegnapelôtt Lisszabon is kapott egy erdôtûz füstjébôl. (Elôször csak a szagát éreztük és valami barbacoa-ra gondoltunk, de aztán láttuk hogy ez méretesebb füst és érdeklôdtünk.)

 

(Lesz Johnny English a hétvégén: SIC, vasárnap :o)

Előzmény: quilla (1071)
L.EVI Creative Commons License 2005.07.08 0 0 1072

Köszi Viktor!

 

Nagyon aranyos vagy, hogy ennyi mindent leírtál.

Az emil címem: eva.legradi@gmail.com

Előre is köszönöm, hogy ennyit foglalkozol velem...de tényleg! :)

 

Minden jót Neked!

Ha eszembe jut valami akkor még kérdezek, ahogy nagyon kedvesen felajánlottad a segítséget.

 

Szia: Évi

quilla Creative Commons License 2005.07.08 0 0 1071
Nemi erdotuz kell legyen Porto korul, mert a zuram azt mondja, az egesz belvarosban fust es fustszag terjeng. Megyek en is be, majd szemrevetelezem, de azert elkepeszto, hogy semmi nem tortenik a temaban...
quilla Creative Commons License 2005.07.08 0 0 1070

Amennyire emlekszem, mikor lementunk Bencevel Aveiroba ott azonnal nagyon segitokeszek voltak szallasugyileg, megvartuk vele mi is a procedura veget, nehogy szallas nelkul maradjon de segitettek neki azonnal :o)

Air Berlin jo buli!! Jottem mar azzal, a Niki Becstol Palmaig felulmulja meg a Lufthansa kiszolgalasat is... mondjuk a csomagom lemaradt Palman es csak masnap este ert utannam, de ugye en haza jottem, ebbol nem volt nagyobb felfordulas mert vollt itt ruha.

Előzmény: hedus (1069)
hedus Creative Commons License 2005.07.07 0 0 1069

Ezer köszönet! Biztos szükségünk lesz némi segítségre!

Amúgy a repjegyet most intézzük, valószínűleg Air Berlinnel megyünk Bécsből! Szállásunk még nincs! Ugyan megigényeltük a koleszt, de nem sok reményt fűzünk hozzá! :(

Előzmény: quilla (1067)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.07 0 0 1068

Szia Évi,

 

Lisszabonról tudok csak érdemben nyilatkozni, az összes többi helyen nem vagyok annyira ismerős még sajnos.

 

A reptérről a belvárosba legegyszerűbben busszal vagy taxival lehet eljutni. Vagy van az Aerobus. A taxisok 14-15 EUR körül kérnek azért az útért ami amúgy 5 EUR lenne, igaz hogy csak a városba befelé. Ha busszal akarsz menni, akkor az 5, 22, 44, 45 és 83 számú buszok állnak meg a reptéren. Ha kijössz az érkező szinten (az alsó szint) ahogy kilépsz az épületből lesz előtted egy csomó taxi, a következő járdaszigeten van az Aerobus megállója ha jól emlékszem. Ez körbe-körbe jár a reptér és a városi hotelek között. Ha ennél is tovább mész egy füves lejtő jön, jobb kéz felé a távolban egy benzinkút, bal kéz felé a közelben egy buszmegálló, itt áll meg a 22, 44, 45, 83 sz. busz. Ha jön egy, olvasd le a számát, és ha jó neked akkor ahogy láttam le kell inteni, cska úgy nem áll meg. Jegyet vehetsz a fedélzeten.

 

A 22-es végállomása a Marques Pombal, ott van muito-muito luxushotel.

A 44-es a legbelsőbb belvároson át (Rossio) megy a Cais do Sodré-ig.

A 45-ös lényegében ugyanez, csak máshonnan indul.

A 83-as számodra hasznos vége valószínűleg szintén a Marques Pombal lesz.

 

Ha küldesz nekem egy e-mail címet ahova nagyobb file-okat küldhete, akkor elküldöm szívesen a megállólistát, a térképet, stb, bár minden fent van a www.carris.pt oldalon.

 

Szállás ügyben én a neten keresgéltem, és itt foglaltam: http://portugal-hotels.com/com/hoteis.php?c=200&lg=pt

A belvárosban amit kipróbáltam az a Hotel Suíco Atlantico (http://portugal-hotels.com/com/hotel.php?hid=1008&lg=pt), ez a Restauradores megálló mellett van, az Elevador da Gloria alsó állomása mellett. Eldugott kis utcácska, kicsi, sötét szobák, gagyi reggeli, viszont a személyzet kedves, és ennél bentebb ennél olcsóbban nem tudom hol lehet megszállni. Nekem neten át 37 EUR volt. (Helyszínen valami 80 EUR lett volna, háháháá!!!!)

A fenti oldalon tudsz on-line foglalni is, de ahhoz dombornyomott kártya kell (Mastercard vagy Visa, ami nem electron).

 

Amit egyszer kis szeretnék próbálni az egy szálloda az Expo-nál, az a városrész nekem nagyon tetszik, lehet sétálni a parkban, éjjel pedig bulizóna lesz a parti bárokból.  Ha pároddal mentek érdemes kipróbálni az ír kocsma mellett a torony felé eső brazil bárt, meglehetősen izgalmas táncokat lejtenek arrafelé, és a kezdőknek meg is tanítják hogy hogyan kell csípőnél összeragadva táncolni :)

 

A konnektor mint Bence is mondta ugyanaz, mint nálunk és a kettőhúsz is kettőhúsz :)

 

Jó utat, és ha valami info vagy segítség kell, írj bátran.

 

Viktor

 

 

 

Előzmény: L.EVI (1060)
quilla Creative Commons License 2005.07.07 0 0 1067

Huuu, megszaporodik az itt elok letszama akkor!! Marmint a diakoke. Nem tul magas a szam, ahogy Bence meselte. Az ittlakoke meg stagnal, es foleg lanyok :o))

Na, ha valami segitsegre van szuksegetek, csak szoljatok!! Igaz ez itt nem Aveiro, de azert tul messze sincsen!

Előzmény: hedus (1066)
hedus Creative Commons License 2005.07.07 0 0 1066

Igen! Azt hiszem ugyanarról a Bencéről beszélünk! :))))))))

Aki mióta hazajött megállás nélkül Portugáliát reklámozza mindenkinek! És ráadásul nem kis hatékonysággal, hiszen idén 2en megyünk Aveiroba! :))

Előzmény: quilla (1064)
quilla Creative Commons License 2005.07.07 0 0 1065
jaaj, mar irni sem tudok a sok eppennel :oD
Előzmény: quilla (1064)
quilla Creative Commons License 2005.07.07 0 0 1064
Bence, aki raadasul eppen itt mulatja idejet eppen :o)) Bence, akit a Portoi repteren ismertem meg, mert vittuk ot le Aveiroba az egyetemre kocsival, de rossz kijarati kapunal vartuk (mert nem tudtuk, hogy akkora adtak at a masikat is) de talpraesett volt, mert az egesz repteren atalsetalva meglelt minket :) Mondjuk ot ugye nekunk nem volt nehez beazonositani, a sok portugal kozott :))
Előzmény: hedus (1063)
hedus Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1063

Köszönöm a válaszokat!

 

Azt tudom, hogy a Maestro kártyával való fizetésért nem számolnak fel külön díjat, "csak" akkor, ha automatából veszek ki pénzt. Ezért gondoltam, hogy viszek ki valamennyi készpénzt, a napi bevásárlást meg próbálom nagyobb üzletekben bonyolítani, hogy tudjak kártyával fizetni.

Amúgy azért kérdeztem, mert mindenki úgy leszólja az én kis kártyámat, közben meg én úgy tudom, hogy a MasterCardnál annyival tud kevesebbet, hogy csak Európában használható!

 

Hogy hogy megyek ki, és miért? Megnyertem az Erasmus ösztöndíjat, és így Aveiroban fogok tanulni egy félévet. Pont úgy, mint Bence, akivel ráadásul itt egy suliba is járok! :))))) 

 

 

L.EVI Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1062
Köszi a választ. Egyébként - így utólag - olvastam a korábbi leveleidet, sok hasznos és érdekes dolgot találtam bennük.
Előzmény: quilla (1061)
quilla Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1061

Igaz nem engem kerdeztel, de nehany valasz:

 

- a dugaljzatok ugyanolynaok mindenhol mint odahaza, semmi gondod nem lesz vele

- szallas Portoban... lejebb irtam rola egy hoszabbat, egy olcsot is konkretan elerhetosegekkel, hatha neked is segit. Amugy azon felul a belvarosi szallashelyek (az olcsobbak) is kozel 40 euro korul vannak, bar nem kizart, hogy szerencsevel talalsz baratsagosabbat is... amit lejebb irtam az az weboldala alapjan kedvezobb. Hogy aztan hely van e, azt nem tudom persze.

Előzmény: L.EVI (1060)
L.EVI Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1060

Szia Viktor!

 

Augusztus elején készülök Portugáliába.

Olvastam a leveledet és nagyon sok hasznos infót találtam benne.

Ha nem zavarlak és van egy kis időd, akkor még lenne pár kérdésem. :)

 

(Lisszabonban, Portóban és Coimbraban szeretnék tölteni néhány napot.)

Szóval a kérdéseim:

- Lisszabonban a repülőtérről, hogy lehet bejutni a városba tömegközlekedéssel?

- Körülbelül mennyiért lehet megszállni a fenti városokban? Nem szükséges csillagos szálláshely, csak központban legyen és viszonylag kúltúrált  és persze ne túl drága legyen.

- Milyen a Portugálok csatlakozóaljzata (konnektor)? Telefontőltő meg ilyenek miatt érdekel.

 

Előre is köszönöm, szia Évi

Előzmény: v_viktor (1029)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1059
Hajrá Hédi!

Mit fogsz fél évig ügyködni Portugáliában és hol?
Előzmény: hedus (1056)
hg001 Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1058

Szia,

 

éppen Portugáliában tapasztaltam, hogy voltak helyek (fôleg kisebb ajándéküzletek), ahol a Visa Electron kártyámat csak egy bizonyos összeghatár (kb. 1500 HUF-nak megfelelô pta) fölött használhattam. Arra hivatkozott a kereskedô, hogy a bank a kis összegeknél jutalékkal terheli meg ôt (ezt nehezen hittem el, de hiába: csak kp-t fogadott el a kis értéknél).

 

Igaz, hogy ez 1998-ban volt, lehet hogy azóta változott a helyzet.

Előzmény: hedus (1056)
quilla Creative Commons License 2005.07.06 0 0 1057

Cirrus/maestroban nincsen tapasztalatom, a Visa/elektronnal semmi gond, bar azert valamilyen szinten korlatozott a hasznalata!

Arra nem art pl figyelni, hogy szolj a nankodban, hogy ezen a teruleten fogod hasznalni, ugyanis ugy jarhatsz, mint en azelott, hogy ok lattak, hogy kulfoldon lett tobbet hasznalva es ugy gondoltak, tuti elloptak a kartyat,, ezert se szo se beszed letiltottak, es egyszercsak semire nem tudtam hasznalni!!! Mondjuk az nem zavarta oket, hogy lopast nem jelentettem. Sebaj. De miutan ezt odahaza tisztaztuk mar tudjak es mar nem tortenik ilyen malor.

Valamint nem baj azt sem tudni, hogy ha uzletben fizetsz az oke, ha automatabol veszel ki penzt eleg szepen fizethetsz erte pluszban, valamint maximalt, hogy mennyit ad ki a gep egyszerre.

Előzmény: hedus (1056)
hedus Creative Commons License 2005.07.05 0 0 1056

Sziasztok!

 

Én Gajdos Hédi vagyok, és szeptemberben fogok egy félévre Portugáliába utazni.

 

Itt még új vagyok, de már beleolvasgattam az eddigi hozzászólásokba, és tényleg nagyon sok hasznos infót megtudtam már!

 

Mégis lenne egy kérdésem! Van egy Cirrus/Maestro bankkártyám, és azt szeretném kérdezni, hogy ez mennyire elfogadott ott? Mármint sok helyen lehet ilyen kártyával fizetni? Vagy csináltassak inkább egy MasterCard-ot?

 

 

Champace Creative Commons License 2005.07.04 0 0 1055

Szia!

 

Nem publikus az e-mailed, azért itt.

Autóbérlésnél tetszene az economycarrentals de nem hotelben szállok meg. Elég, ha megadok egy-egy hotelt a két városban, odamegyek és várni fog az autó az adott időben? Vagy ha elektronikusan elküldtem az ívet le tudom boltolni a tényleges kölcsönzővel? Depozit nincs? Megbízható az ügynökség?

 

Sürgős lenne, mert holnapután indulok.

Köszi,

Csaba

Előzmény: itsme1 (870)
Vitya Creative Commons License 2005.06.30 0 0 1054
Georgethebig Creative Commons License 2005.06.29 0 0 1053

Fociról jut eszembe: július 6-18 között tudtok arról, hogy Lisszabonban vagy Portoban lesz-e focimeccs? Bármilyen, amelyben első osztály csapat szerepel, érdekelne, Sporting, Benfica, Porto...

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.27 0 0 1052

Sziasztok!

 

Akit érdekel a foci, különösen a Ferencváros, és még különösebben a portugál foci, annak tetszeni fog a mai hír!!

 

:))

 

http://index.hu/sport/foci/figohuszti/

quilla Creative Commons License 2005.06.23 0 0 1051
Valtozoan van dogmeleg, persze ez nem Alentejo hane Porto itt korulottem. De vannak napok mikor iszonyu, pl szerda volt ilyen, hetfo kedd visszafogott. Szoval nem folyamatos a dogrovas :)
Előzmény: Törölt nick (1050)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.23 0 0 1050

Sziasztok!

 

A mai újságban olvastam, hogy az egész Hispán-félszigeten óriási szárazság van, láttam egy fotót is egy alentejo-i víztározóról, hát az nem volt semmi - tényleg ennyire dögmeleg is van hozzá?

orangeade Creative Commons License 2005.06.23 0 0 1049

Eladó repjegyek!

Air Berlin, 2 fő részére.

Odaút: 2005.08.30. Bécs - Sevilla

Visszaút: 2005.09.13. Lisszabon - Bécs

Összesen 290,- EUR /fő, átíratás díjával együtt. Ha érdekel, ide írj: orangeade@freemail.hu vagy portaslargas@beltav.hu

pbence2345 Creative Commons License 2005.06.22 0 0 1048
Köszi az infokat, mivel ugyis tervbe van, hogy megyünk délra, ezért majd ott szétnézünk,és csak megtalálunk a 10ből 1-et.....:-)))
quilla Creative Commons License 2005.06.22 0 0 1047
Na aszonta a joember, hogy van egy Bragaban!! Meg hogy keressem meg a neten :o))) Szal Bragaban keressed...
Előzmény: pbence2345 (1044)
quilla Creative Commons License 2005.06.22 0 0 1046
Megkerdezzem neked az embert? Bar o szerintem nem tudja vagy csak jol titkolja elottem, de akiktol a kerot vettuk ott van 3 gyerek is, nekik bizti lenne tippjuk :) mar ha van ilyen...mert pl erre a kornyeken strand-strand, szal nem tenger hanem medences normal hoju pancsi az nincs.
Előzmény: pbence2345 (1044)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.22 0 0 1045

Algarve-ban tudtommal tíz fölött van az aquaparkok száma, méghozzá az N125-ös út mentén. 2003-as adat szerint felnőtteknek 7,50, gyerekeknek többnyire 5 euró a beugró.

 

üdvöz

embör

Előzmény: pbence2345 (1044)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.22 0 0 1044
Nem tudtok véletlenül valamilyen Aquaparkot vagy esetleg vidámparkot az országban??? Hol van ilyen a Porto-Algarve "tartományban"? Mennyi lehet oda a belépő?
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.21 0 0 1043
Én is leszek Lisszabonban, igaz csak két és fél napot.
Előzmény: dismay (1040)
laranjeiras Creative Commons License 2005.06.21 0 0 1042
Mi Lisszabonban leszünk :o)
Előzmény: dismay (1040)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.21 0 0 1041
8-an jovok haza. Raadasul Portobol, tehát még integetni sem tudok nektek....:-))
Előzmény: dismay (1040)
dismay Creative Commons License 2005.06.20 0 0 1040
Ola,

juliusban kint lesz valaki Lisboabab?

lehetne egy topic talakozot tartani:)

8-22-ig ott hesszelunk

byte

dismay
Előzmény: Törölt nick (1026)
Zrower Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1039

Köszönöm szépen a jótanácsokat!

 

 a 130 tényleg nagyon sok ezt be is vallották( "vegyek idöben meg ne nyáron" szlogennel), de azota sikerült pár járhatóbb megoldást találnom.Úgy éz ki tényleg megyek , szoval mégegyszer Obrigado!

 

Adeus

Georgethebig Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1038
Köszönöm Quilla!
Előzmény: quilla (1037)
quilla Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1037

Fogos kerdes, mert ugye en sosem laktam hotelben meg Portoban :) De kutakodtunk neked egy kicsit a neten... haaat a legbaratsagosabb aru szallodak (vagy akar csak motelszeruek a belvarosban) mind 40 euro felett, inkabb 45-nel kezdodnek. Ellenben van lehetoseg ifjusagi szallora, amit talaltunk ott a legolcsobb lehetoseg foszezonban per fore nagy haloban (negy agyasok) 15 euro. (ws ketagyas ugyanitt 42, wc nelkuli ketagyas 33). Ebben nincs reggeli, ha jok az oldal infoi akkor 1 euro per foert lehet kerni minden tovabbi nelkul. Juni 16-szept 15 a foszezoni ar, na erre vonatkozik amit irtam.

ez itt a cim es az elerhetoseg:

R. Paulo da Gama, 551
4169-006 Porto
Tel: 226 177 257
Fax: 226 177 247
E-mail:
porto@movijovem.pt

Na es akkor angol leiras, hatha segit:

Proudly unconquered and tripe eating: there you have two emblems of Oporto. As soon as you get there, you'll realize this won't be your last visit to the city. There's just too much to see. Since you're staying at the Oporto Youth Hostel, we will be honoured to serve you breakfast with a panoramic view of the Douro estuary. And after the grub, check out the town. Take in the different styles of local architecture, zigzag across the bridges, taste the Port wine in one of the many cellars, mix with the people in Bolhão marketplace, count the number of steps as you climb to the top of Clérigos' Tower and take a souvenir photo in Avenida dos Aliados. If you're a football freak, then FC Porto and Boavista stadiums are waiting to hear you scream wildly. The Rosa Mota pavillion and the coliseum should have several events scheduled to suit your taste. At night, the Ribeira and the many discos in town are a clear synonym for fun unlimited. All this and much more. Porto is a cool town.
Capacity
- 24 Double bedrooms with bathroom
- 29 Multiple bedrooms with 4 beds

Timetables
- 8am to 12am (Reception)
- Open 24 h/day (Services)

Facilities
- Facilities for the disabled
- Canteen
- Kitchen
- Bar
- Meeting room
- Common room
- Lift
- Lockers
- Public phone
- Snooker

Remelem segitseg ez valamikor valakinek :)

Előzmény: Georgethebig (1035)
v_viktor Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1036

Ahogy látom a nyelvvel nem lesz neked gondod!

 

Helyesbítek, én nem élek ott, csak gyakran járok/jártam arrafelé.

Az ok egy mandulaszemű, mosolygós légikisasszony... :)

Ahogy az új cégszlogenben van: "A TAP vai voar mais alto".

 

 

Előzmény: Törölt nick (1033)
Georgethebig Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1035

Szia Quilla!

 

Kérhetek Tőled javaslatot/tanácsot normális (kultúrált de nem túl drága) szállásra vonatkozóan Porto belvárosa közelében? 1-2 napot szeretnénk majd Portoban (is) kirándulni.

köszi!

Előzmény: quilla (1034)
quilla Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1034
En elek :o)) Tanulok, mar ha a nyelvre gondolok (mi idehaza tobbnyire spanyolul nyomjuk... no meg a gyerekkel persze magyarul), de nem hivatalosan, suliban-egyetemen... a munka meg meg a jovo homalyaba vesz, ez nem olyan egyszeru tortenet errefele sajna. De a csaladfenntarto persze dolgozik :o))
Előzmény: Törölt nick (1033)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1033

Kösz az infokat mindkettőtöknek!

 

Obrigado também pela ajuda de lingua..:)

 

Egyébként az eddigi hozzászólásokból nekem nem derült ki eddig, hogy ti, akik kint tartózkodtok régebb óta, mi célból vagytok Portugáliában?

Éltek/tanultok/dolgoztok? Esetleg mindhárom? :)

 

 

Előzmény: v_viktor (1029)
quilla Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1032
Meggyutt minden, csak a tegnapinal (tegnap volt?) lusta voltam, ma meg eppen ebedeltunk, de majd mindjart reagalok ra :)
Előzmény: pbence2345 (1031)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1031

Irtam neked email(eke)t.

Udv

Előzmény: quilla (1030)
quilla Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1030

Kiegeszitek, bar a magyar mai arakat nem tudom, de szerintem nem ugyanannyi itt, picit dragabb persze csak ha atszamolgatod. Ebedelni lehet fejenkent 3-4 eurobol, ebbe nem biztos, hogy egy kisuveg viz is belefer... na most ez Porto belvaros, en szoktam minden heten... a legolcsobb ebben a pasteleriaban 2.9 de eleg boseges kaja am... elmehet 4-5 euroig...a vegetarianus etteremben (szuper hely) pl 4 euro egy tanyer kaja innivalo nelkul. De itt kijebb a varosbol is 3 euroert van kiirva a ?prato do dia? vagyis a napi menu. Lehet el vagyok tevedve, de anno ennel olcsobban lehetett menzazni Pesten... de most tenyleg menzara gondolok, nyitottra mint pl az Eltee, ugy max 2 eve ennel olcsobb volt.

Amugy az tenyleg igaz, hogy az ujsagosoknal megvett buszjegy - errefele eszakon tuti - olcsobb, mint ha a sofornel veszed, ez most a varosi kozlekedesre ertve, nem tavolsagin, mert ott nincs opcio.

Eleg draga a kozlekedes szerintem, illetve ez a regios jegyrendszer teszi azza... ha en bemegyek Portoba az 40 perc kanyargas (pedig nem lakunk nagyon kinn, kulvarosi resz csak hat tekereg es izgalmas helyeken megy am, lehet latni mosonoket a nagy betonmedenceknel kezzel berbe surolni ruhat!!) az 1.15... ha az egy megallora lebo oviig nem akarok gyalogolni (eppen valt a terulet a ket megallo kozott) az meg 0,7... szal aranytalan szerintem.

Előzmény: v_viktor (1029)
v_viktor Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1029
Lehet, de én sosem vettem többnaposat :)

A metróra 0,7 EUR egy jegy, érmével vagy papírpénzzel is tudsz venni minden állomáson. És át is szállhatsz vele azt hiszem 1 órás időtartamon belül. Angolul is beszél az automata.

A buszokra a helyszínen vett jegy 1,20 vagy 1,70 a jegy attól függ merre megy szerintem. (Reptérről a városba menő 44, 45 buszokra pl a drágább volt a fedélzeten). Ezt is megveheted a sofőrnél a felszállás után, a sofőr mellett jobbra van egy kis fémtálca, ide kell lecsengetni a pénzt "Eu quero um bilhete, por favor" felkiáltással :) Ahogy Quilla mondta a sofőr közben elindul, kanyarog, dülöngész a buszon miközben kapod az aprót, tiszta móka!

Az előreváltott jegy 0,7 amúgy. Vehetsz egynapos komibjegyet ami érvényes a buszokra és a metróra is, ez 3 EUR, vagy az 5 napos 12,1 EUR, viszont ezekhez ahogy olvasom kell egy kártya (7 Domb kártya... micsoda szép elnevezések!) amire ráírják az egyenleget, ez 0,5 karjcár. (http://www.carris.pt/index.php?area=balcao&subarea=balcao_tarifario_proprios)

Én végül sosem vettem többnapos bérletet/turistajegyet, mert végülis nem érte volna meg, többet mentem autóval.

A "HÉV" jellegű vasutakra aszerint kell fizetni hogy meddig mész rajtuk, pld a Cais do Sodré - Cascais teljes hosszában ha jól emlékszem 1,50 a jegy. Minden megállóban van automata, a vonaton meg kíváncsi kalauz, úgyhogy nem érdemes spórolni.

A kaja tapasztalatom szerint kb ugyanannyi mint itthon, fetéve hogy nem étteremben eszel, mert akkor 2 főre simán kijön 25-35 EUR. Ha van hol konyházni akkor érdemes boltban venni az ennivalót (Supermercado).
Reggelizni a helyiekkel együtt szoktunk a "Pasteleria" nevű kis helyeken, ezek mindenféle fincsi édes péksüteményt árulnak tej, kakaó, gyümölcslevek kíséretében. Van nekik szendvicsük is, de azt nem rakják ki a pultra, azt kérni kell.

Ja igen, a vonatokon, meg a belvárosban (Baixa, Rossio, Rua Augusta) vigyázz az értékeidre. Ha itt odajön valaki kérdezősködni, napszemüveget (=drogot) rádsózni, fényképezőt zacskóból mutogati, rázd le őket és közben szorítsd a táskád... :)

Hmm... most ennyi jutott eszembe...

Előzmény: Törölt nick (1026)
quilla Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1028
Ja ige, a buszok... mindegyik allat mondjara megy de meggyozodesem, hogy a soforjeik profibbak mint odahaza... amivel en kozlekedem nap mint nap, az olyan eldugott szuk kis elvarazsolt helyeken megy, hogy eloszor azt hittem at sem ferunk...aztan kiderult, hogy dehogynem, meg nemi ugyeskedessel a szembejovo busz mellett is el tudunk menni. De mennek mint a meszes... es itt nem divat, mint odahaza (tavolsagin aholl nem jegylukasztos a rendszer) hogy felszall a nep, a sofor fizettet es ha befejezte indul. Itt felszall a nep, a sofor indul mint allat es vezetes kozben fizettet... szoval kesz izgalom :o)))
Előzmény: v_viktor (1023)
quilla Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1027

Letezik bonus-malus rendszer itt is. A mi biztositasunk - kozeparon nagyjabol, mert ugye tobb mindentol fugg - 350 euro egy evre. Na ha jol ertem amit az ember mondd, akkor a zoldkartya (ugye ez az ami a kornyezeti hatasait meri a kocsinak?) 5 evesnel idosebb kocsiknal van csak, azokat merik, es azt mondja hogy 30-40 euro lehet kb evente. Es ennyi kb...

Na most a forgalomba helyezes, valoszinuleg nem kis penz. De minek? Ha csak egy idore jossz es vannak amugy is magyar papirjaid akkor nem sok ertelme van... vannak itt olyan franaia munkasok (panyol rendszamot is latok alkalmankent, a minap angolt is jobbos kormannyal) akik nem cserelik le a rendszamot, vegulis kit zavar ez, ha csak idolegesen vagy az orszagban. Bar ehhez nem ertunk, mert a mi kocsink ugye itteni es itt van forgalomban...

Remelem nem hagytam ki semmit. :o)

Előzmény: v_viktor (1025)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.19 0 0 1026

Sziasztok!

 

Én is zaklatnálak még titeket gyakorlati kérdéssel: említettem, hogy júliusban megyek ki, viszont nem vagyok naprakész a mostani árakkal.

Tudnátok mondani néhány napi cuccot, mi mennyibe kerül? Múzeumi belépő, üveg bor, korsó sör, olcsóbbfajta vendéglő, kávé(zóban), ilyesmi?

Illeve még valami: három napot leszek Lisszabonban, lehet kapni erre méretezett háromnapi-jegyet ottani BKV-ra? Az mennyi árban?

 

Előre is kösz!

 

 

v_viktor Creative Commons License 2005.06.18 0 0 1025

Quilla,

 

Szeretnék kérdezni, ha jól látom akkor te kint autózol. Nekem eddig csak kinti tulajdonú autóval volt szerencsém menni ami persze nem saját.

 

Mennyibe kerül kint az autózás? Gondolok itt egy Portugáliában forgalomba helyezett autó havi költségeire - az üzemanyagárakat, autóárakat ismerem, igazából a kötelező biztosítás és egyéb sarcok érdekelnének, hogy hogyan működnek. Ha jól tudom náluk nincsen bonus-malus rendszer. Jól tudom?

 

Másik dolog ami érdekelne, hogy mi a helyzet saját autó tartós használatával kapcsolatban: gondolom ekkor nem maradhat a magyar rendszám, hanem portugáliában forgalomba kell helyezni az autót. Van egy olyan érzésem hogy ugyanúgy fizetni kell mint itthon a regisztációs adó esetében.

 

 

 

Előzmény: quilla (1022)
doei-tz Creative Commons License 2005.06.18 0 0 1024

Köszi jó infók!

Én is ezért érdeklődöm, mert ugyebár azt az autót vissza is kell vinni . . .:) Na nem mintha egy "őrült" soför lennék, de idegen területen jobb ha levédi magát az ember. Az 50euro nem olyan rettenetes ár a nyugalomért, és a 25-öt is már 5 éve megéltem... : )

 

Egyébként az utat a (http://www.vilagjaro.hu/fx_action/search/fx_site/vilagjaro/fx_ujkereses/0/fx_orszag/21/fx_tipus/19/index.php) oldalon találtuk, és elvileg 3*-os szállást ígér. Na gondolom nem "tengerre néző" szállás, amolyan külvárosira gondolok. Az árba már belekombináltam az illetéket is.

Én is kicsit olcsónak gondolom. Talán tényleg jobb lenne az internetes foglalás.

Előzmény: pbence2345 (1019)
v_viktor Creative Commons License 2005.06.18 0 0 1023

Vezetés terén leginkább Lisszabonhoz volt szerencsém.

Amiket írsz, azok alapján valóban hasonlóan vezetnek mint mi itthon :)))

 

Mi sem indexelünk, ugyanúgy gyorshajtunk, vészvillogóval parkolunk, piroson átmegyünk, stb...

Egy nagy különbséget láttam igazából, az általad említett gyalogostiszteleten kívül.

Szerintem ők pusztán szórakozottak, és dekoncentráltak, emiatt csinálnak hülyeségeket. Ezzel szemben nálunk nagyon sokan vannak akik mindezt szánt szándékkal, rosszindulatból teszik... (pld a tipikus nehogymár beféren elém az a falábú a cippzárelv szerint, az az én utam, mert nagyobb **** típusú autóm van).

 

Lehet hogy rosszul látom, de nekem ez jött le ezidáig...

Ja igen, a Carris-os buszosok legtöbbje valóban állat módjára megy :)

 

 

 

Előzmény: quilla (1022)
quilla Creative Commons License 2005.06.18 0 0 1022
Hasonloan vezetnek csak kulturaltabban? Te merre jartal ebben a szep orszagban?? :o)) Most komolyan, zerintem sokkal szarabb a kozlekedes itt mint odahaza ha a vezetok hozaallasat nezem...es ezt a parom is igy gondolta, aki mindket helyen vezetett mar, itt ugye rendszeresen. Nem hasznaljak az indexet, persze van aki igen, de tomeges a nemhasznalok szama es lazan valt igy savit 120-al is... korforgalomban parkolnak, mi tobb buszmegallo is talalhato korforgalomban... rendszeresen dupla vagy akar tripla sorban is parkolnak es veszvillogoval hatrahagyjak az autojukat ha beugranak kavezni... az egyeduli dolog amiben tenyleg jobbak, hogy itt a gyalogos amennyiben zebran akar atkelni akkor emberszamba van veve...csak kozelitesz a zebrahoz es mar megallnak...
Előzmény: v_viktor (1021)
v_viktor Creative Commons License 2005.06.18 0 0 1021

Ha autóval közlekedsz kint, a körforgalmaknál nagyon vigyázz, teljesen másként működnek mint itthon! A külső sávban lévőnek az első kijáraton "illik" kimennie, a bentebb levőnek a másodikon, stb... mindez olyan természetesen van bennük, hogy hátra sem néznek a belső sávból kihajtáskor. Természetesen a terelővonalak felfestése nem tükrözi ezt a rendszert! Úgyhogy csak vigyázni. Amúgy egészen hasonlóan vezetnek mint mi, csak kultúráltabbak, viszont a portugálok hajlamosak az "andalgásra" a sávok között.

 

A Bence által említett full casco-t a kölcsönzők "Super CDW" néven emlegetik, így ha összetörsz vkit elvileg nincs önrész. Szerintem 50-60 EUR-t meg kell érjen a nyugalom. És ezt mindig kint kell megkötni az autó átvételekor.

Előzmény: doei-tz (1018)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.18 0 0 1020

Szia!

 

Én is az aeroviva.hu-t tudom ajánlani, rajtuk keresztül szereztem be én is szűk egy hónapja, akkor még 67800-ért (mindennel  együtt) tudtam venni TAP-jegyet. Azóta lehet, hogy már csak drágábbak vannak, nem tudom, de a 130ezer tényleg sok!

 

 

Előzmény: Zrower (1013)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.18 0 0 1019

A 120 gondolom illeték nélkül. Milyen kategóriáju a szállás? Gondolom ellátás nincsen benne az árban. Nem hangzik rosszul, sőt elég jó, elsőre még olcsónak is találtam. De sok függ a szállás kategóriájától!!!

 

Én amúgy a netes egyéni szervezést javaslom!

 

Ill. az autóbérlésnél nagyon figyeljetek, mert van benne egy trükk, ami azt jelenti, hogy baleset, sérülés, lopás esetén fizetnetek kell, nem is keveset. 500-2000 euró között, és erre nem biztos, hogy itthon felhívja az utazási iroda a figyelmet, vagy nem is tudnak róla. De ez kiváltható az úgynevezett Full Cascoval, ami kb 50 euró egy hétre. Ezt általában kint kell megkötni, de van olyan cég - interneten láttam, nagyon olcsó ajánlat volt, de - akinél nincs rá lehetőség, és 25 év alatt szintén korlátozott ennek a lehetőségnek az igénybevétele. :-((

 

 

Főutak, autópályák megvannak a legfontosabb helyekhez, ezek jó állapotban vannak!

Előzmény: doei-tz (1018)
doei-tz Creative Commons License 2005.06.18 0 0 1018

Köszi, a forma annyira megtetszett, hogy tényleg már csak a kivitelezésen gondolkodunk. Most nézünk körül. Szeptember elején mennénk.

Az utak, közlekedés milyen?

 

Egyébként fejenként ~120e. Ebben benne van a repjegy, szállás 8 nap 7 éjszaka, az autóbérlés korlátlan km-el.

Sajnos azt még nem tudom, hogy ez drága, reális v. olcsó?!?

Előzmény: pbence2345 (1017)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.17 0 0 1017

Portugália megismerésének egyik legnagyszerűbb formája. De még egyszerűbb módja -bár a csomagban nem tudom mi van benne - ha megveszed a repjegyet, autót bérelsz hozzá a neten, szállásokat meg úgyis találsz kint!!!

 

Árban meg olcsóbban kijön!

Előzmény: doei-tz (1016)
doei-tz Creative Commons License 2005.06.17 0 0 1016

Sziasztok!

Feleségemmel most találtunk egy utat Portugáliába. "Fly and Driver" típusú út.

Még nem voltunk ilyen típusú úton, sőt még Portugáliában sem. Van valakinek tapasztalata ilyen téren.

Előre is köszi a segítséget.

Zoltán

quilla Creative Commons License 2005.06.17 0 0 1015

En a TAPnal soha ilyen magas arat nem lattam oda vissza utra, ha meg ez Liszabon-Budapestre vonatkozik akkor nem lehet tevedes? Eleve Porto-Bp csak atszallassal jarhato es a legdragabb (amde reszemrol legkedveltebb) Lufthansa is olcsobban csinalja ezt az atszallos verziot.

Munka? Feketen...szerencsevel. Inkabb akkor adnek neki komolyabb eselyt ha iden jossz, ismeretsegre teszel szer olyan helyen, ahova jovore esetleg visszamehetsz melozni...de azert nem zarom ki a lehetoseget, hogy lehet munkara akadni jartadban - keltedben... nem vagyok jaratos a vendegletoipar nyari 'bugyraiban', ugy siman utcarol melot talalni azonban itt eszakon nekem nem tunik konnyunek. Persze lehet utanna kene jarni es kiderulne, hogy megiscsak az...

Előzmény: Zrower (1012)
Georgethebig Creative Commons License 2005.06.17 0 0 1014

Repülőjegyet az aeroviva.hu-n keresztűl találtunk a legolcsóbban, 69e Ft.

A 130 elég sok(k), annál sok olcsóbb is van.

Sok sikert!

Előzmény: Zrower (1013)
Zrower Creative Commons License 2005.06.17 0 0 1013

Ja el is felejtettem

 

kroby18@yahoo.com vagy a fórum vagy 70/5070154

 

Kösz

 

Rob

Zrower Creative Commons License 2005.06.17 0 0 1012

Olá!

 

Segítséget, vagy legalábbis hasznos informácíókat szeretnék kérni tletel.Az alapsztori az hogy idén kezdtem el tanulni a nyelvet meg sok egyebet az országról, és nyáron szeretnék kijutni, kicsit bejárni az országot, valamit dolgozni(olyasmire gondoltam amiből ott kintmeglenne a szállás,kaja, mivel költségvetésem eléggé szűkös), és megismerni az ottani embereket (csak jókat halottam róluk   :-)) ). volt vmi diákmunka lehetőség de az most bukta, ami még maradt az pedig Beiras tartományban , önkéntes meló( kaja+szállás!!). Nem is lenne baj akár ez is jó , de gondoltam próblálok más emberektől is infót szerezni.Olvasom már a fórumot egy ideje és gondoltam akadna pár jótanács.A másik nagy probléma az a kijutás, mivel fapadosok nem mennek oda Pestről, a Tap+Malév pedig enyhén szólva húzós (tegnap beszéltem velük , s mivel beindult a nyár örülök ha találok időpontot ráadásul a végösszeg vmi 130e körül jött ki a returra, ezért ezt nem tudom megjárni.

Kérésem az lenne ha bárki tudna segíteni bármilyen ötlettel vagy akármi , esetleg csatlakozna (ha minden igaz vagyunk már ketten)irjon  pls ,pls,pls!!

 

Előre is köszönöm

 

Robi

 

 

quilla Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1011

Na hat Portoban mas sincs, csak dudalas!! De ez nem a gyalogosokra vonatkozik, hanem egymas kozott...lepten nyomon, minden meteren rafekszenek. A gyalogost viszont itt is embernek tekintik... persze van kivetel, engem naponta akar nehany belokni az arok menti bozotosba, mert jarda nincs es az utra kenyszerulok gyalogosan, mig megyunk az oviba. Ott azert nem mindig erzem magam biztonsagban...

Amugy meg itt is vannak egeszen biztonsagos kornyekek ejjelre is, meg olyanok, ahov az emberem eleteben nem tette be a labat meg nappal sem :o)) Ezert mondtam, hogy kornyeke valogatja...na de ilyen ugye Bp-en es kishazank mas videkein is akad!!

Van itt is sok szep dolog, ugyanugy ahogy otthon. Nem jobb itt, sem roszabb, mas... ezert szokni kell :o))) igyexem...

Előzmény: pbence2345 (1010)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1010

Hat akkor egy-ket dolgot hozzátennék. Én ennek az ellenkezőjét is megtapasztaltam.

 

Aveiroban az autósok eszméletlen türelmesek, a dudát nem is igazán hallottam, sőt a zebrán mindíg megálltak, ha át akartam kelni az úton, és szinte le se kellett nézzek az útra!!! Lisszabonba meg mivel megszoktam ezt a "kényelmet" majdnem elcsapott egy autó!

 

A városban a közbiztonságra nekem semmi panaszom nem volt, többször láttam este is rendőröket, meg számtalanszor mentem végig a városon az éjszaka közepén, bármiféle probléma nélkül.

Most egy kicsit meg vagyok lepődve, amikor ilyeneket írtok, de akkor is meg voltam, amikor lisszabonba rám szóltak, hogy a digit gépemet éjszaka tegyem el valahova a nyakamból,mert elviszik.

 

Remélem továbbra is a szép oldalával ismerkedek meg ennek az országnak! :-)

Előzmény: quilla (1009)
quilla Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1009

Hat nem baratsagosabb dolog lerabolni a nepet, csak mas. En spec egyiknek sem orulnek (sem tomegverekedes, sem rablas), de en nem is szoktam igazan a strandon motyokat hatrahagyni, mindenesetre azert tenyleg kell, hogy tegyenek valamit, mert meg verszemet kap a tobbi is. Abban mondjuk nem hiszek, hogy ezert barmi komoly szankcio is kovetkezne, mar ha tenyleg el is kapnak nehanyat....

Mondjuk a csalad szempontjabol... haaat, nem eppen ez az orszag az, ami a legbiztonsagosabb mondjuk akar csak kozlekedesi szempontbol a gyerekek szamara. Es akkor az esti orakban valo kijarast nem is emlegetem... persze ez erost helyhez van kotve, de azert lassuk be, ez itt nem a bekes csaladok paradicsoma, sem anyagi, sem egyeb szempontbol :o))

Ellenben szep!!! Es kellemes az idojarasa, es ha tudod mit merre hol, akkor azert lehet bekesen elni!

Előzmény: laranjeiras (1008)
laranjeiras Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1008

Bocsanat, nem akartam riadalmat kelteni.

 

Vegulis tenyleg "csak" rablas volt. De akiket az elso videofelveteleken lehet latni, amint eppen verik oket, azok biztosan maskepp gondolkodnak. (Es persze en sem magamat feltem, hanem a csaladom.)

 

Mondjuk most eppen optimista vagyok, allitolag sok fenykep keszult, van esely hogy elkapnak kozulok parat.

Előzmény: dismay (1007)
dismay Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1007
Ola,

mit szoltok a Cascais-i rablas sorozathoz?
500 helyi ero kontra strandolok?

en most megyek 8-an Lisboa-ba 2 hetre

adeus

dismay
salesz16 Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1006
Sziasztok! Elég sok mindent elolvatam itt a fórumon, de engem legelőször is weblapok/utazási irodák érdekelnének, ahol on-line lehetne apartmant foglalni, és nem vészesek az árak. Tud nekem valaki jó oldalakat ajánlani? Előre is köszönök szépen bárminemű segítséget! Üdv: Salesz16
quilla Creative Commons License 2005.06.15 0 0 1005
Az elso kep, vagyis a naplementes??? Az a portugal oldalon keszult, eszaki hatarfolyo a Minho, tuloldal mar a spanyolok... a szarvastol (vagy mi is az) van az is fenykepezve. Ha erre gondolsz akkor jol megkerdezem ma a fiukat, hogy mi is a telepules neve ahol ez az allatka fellelheto...
Előzmény: Georgethebig (1004)
Georgethebig Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1004

Köszönöm a képeket!

Úgy látszik érdemes lehet az északi részre felmenni.

Az első igen jó helyen készült, de a térképen sem, sőt a Sony útvonaltervezőjén sem találtam meg merre is készült pontosan. Ha tudod, akkor lsz pontosítsd egy kicsit.

Hát ez az 500 fős rablás ez nem gyenge...

Előzmény: quilla (994)
quilla Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1003
Na, pontositsunk, bar ugy sem szebb, csak mas: nem megtamadtak az embereket, hanem leraboltak a motyoikat...ergo, nem vonulsz be ertekeidet hatrahagyva az osszes kisereteddel 50 meterrel arrebb levo hullamok karjai koze :)) Szoval nem szebb a dolog, de nem bantalmazasrol volt szo, hanem osszefogtak a tolvajok, es ugye sok lud...

Előzmény: pbence2345 (1002)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1002
Hát erről én nem hallottam semmit, és eléggé le vagyok döbbenve!!! Meg mi az, hogy jövőre tesznek biztonságossá egy vonalat. Na mindegy, majd jobban vigyázunk!
Előzmény: laranjeiras (999)
quilla Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1001

Na arra leszek en kivancsi, amikor 500, masszaban kozeledo rablotol megvedik a nepet a rendorok. Ezek a balgak siman lemennek a strandra es a motyojukat hatrahagyva csaladostul lemennek a vizhez... szerintem nincs az a tolvaj, akinek ez nem egy felhivas lenne egy keringore... es most meg rajottek, hogy ha osszefognak, akkor nagyobb a bolt ezen...eleg huzosan hangzik mondjuk, nade siman keresztulvittek es el is van felejtve...

zek en kivan
Előzmény: laranjeiras (999)
quilla Creative Commons License 2005.06.14 0 0 1000

En nem tudom milyen volt az elmult 399 ev, ez a tel tenyleg igencsak szarazra sikerult, a tavasz is csak mutatoba hozott esot, de azert en spec nem latom, hogy itt panik lenne. Mindamellett, hogy azert az altalad is emlitett szarazsag mellett korlatozasoknak kene pl lennie, a szomszedok itt vigan locsolnak slaggal orakat a kirakatkertjukben, illetve locsoljak a beton es az uttestet orakon at. Szal azon tul, hogy otthnrol nekem is azt mondtak, hogy soha ilyen szaraz itt nem volt az utobbi idoben, valamint, hogy telen alig esett, mas nyomat nem tapasztalom egyelore ennek. Gondolom Algarve es kornyeke jobban megerzi, ha vizhiany van.

Amugy egyelore csak a mult het volt brutalis, a 35 feketti fok az sok, de azert nagy atlagban ugye az sem jellemzo a mi kornyekunkre, max egy-ket het, a tobbi az normalisan visszafogott, de szaraz es kellemes (a szel miatt ugye) nyari ido. Most aszondja itt nekem a szgepem, hogy kinn 22 fok van... egy ket bari az egen, sut a nap es kellemesen polos amde nem gatyarohaszto meleg van kinn.

m tudom milyen
Előzmény: pbence2345 (997)
laranjeiras Creative Commons License 2005.06.14 0 0 999

Mintha szándékosan vennék le a "címoldalról" a hírt, hogy pénteken kb. 500 fiatal támadott meg fürdôzôket Caravelos partján. Másnap látványosan megijedtek az emberek, talán csak azok fürdôztek, akik nagyon bátrak voltak vagy nem olvasnak újságot és nem néznek híradót...

 

Hétfôn a Lisboa-Sintra vonalon volt egy támadás, 10-11 fiatal, de nem kapták el ôket sem sajnos. Állítólag jövôre biztonságosabbá teszik ezt a vonalat.

laranjeiras Creative Commons License 2005.06.14 0 0 998

Lisszabon: mostanában nagyon meleg volt, tényleg 30 fok körül. A szél pedig nem volt elég erôs, rövid nadrágot és pólót viseltünk. Alatta fényvédô krém a nap ellen.

 

Viszont hétvégén változott a helyzet, gyakran beborult, felhôs lett az idô. Farmerben és pólóban el lehetett lenni. Egyszer vasárnap (amolyan viccesen) esegetett valami esôféle, de csak mutatóba.

 

Ha ebben az évben esett is az esô, az csak minimális mennyiség volt. (Több cégnél vezettek be takarékoskodási intézkedéseket, például hogy a mosdóban a csapot megnyomva rövidebb ideig folyik a víz.)

 

A CNN melegedést jósol:

http://weather.edition.cnn.com/weather/intl/forecast.jsp?locCode=LPPT

Előzmény: pbence2345 (997)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.14 0 0 997
Valami helyzetjelentést tudsz adni a kinti időjárási viszonyokról, meg hogy hogyan készüljek??? Bár némi sejtésem van, meg a haza eljutott hírekből. Tényleg 400 éve nem látott szárazság van, vagy már megint túloznak?? Nemsokára ugyanis indulok....:-)))
Előzmény: quilla (996)
quilla Creative Commons License 2005.06.14 0 0 996

Egy utolso... a kedvenc kavezom Moledoban. Nagyon szupi kis hely, semmi komolyabb turizmus, a teraszon kellemes zene, finom kajak es balra meg a tenger igen kozel....
Előzmény: quilla (995)
quilla Creative Commons License 2005.06.14 0 0 995

Ja, a magyarazat felulrol lefele... naplemente a Minhon... jobb part Spanyolhon, bal part meg Lusitania :)

Aztan egy hegyikecske vagy mi, olyan mint a Tatabanyai turul... ott all a hegyen es nez bele a vilagba... es a hegyes-holdas naplemente is a kecske labanal van.

A tenger meg a tenger...Moledoban, egy hangulatos kis eszaki telepulesen.

, a magyar
Előzmény: quilla (994)
quilla Creative Commons License 2005.06.14 0 0 994

eszakra menni erdemes....

 

 

Moledo
Előzmény: cicja (993)
cicja Creative Commons License 2005.06.14 0 0 993
Északabbra menni érdemes, de akkor már Spanyolországba, Santiago de Compostela-ba.
Előzmény: Georgethebig (992)
Georgethebig Creative Commons License 2005.06.13 0 0 992

Köszi Cicja és Bence!

Peneda-Geresről hallottam/olvastam még jókat, de az igencsak északon van, a spanyol határon...

Köszi a "közelebbi" tippet, mert bár Portotól "csak" 80-100km-re van Peneda-Geres, de ha nem éri meg északabbra menni, akkor inkább lemegyünk Algarve felé.

Köszi.

 

Előzmény: pbence2345 (991)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 991

JAj, igen ezt én is javaslom, bár több nemzeti parkban emlékezetem szerint nem voltam.

 

Viszotn ez nagyon jó volt, még síeltek is, ami portugáliában lássuk be elég ritka. Én megszállott sielő vagyok,de ha ilyen "hómennyiségen" kellett volna síelni a sílecem lehet sírva fakadt volna.....:-)))) Meg már épp bezárt mire odaértünk....

Előzmény: cicja (990)
cicja Creative Commons License 2005.06.13 0 0 990

Én a Serra da Estrela-t tudom ajánlani. Ez Portugália legnagyobb hegye (Guarda, Covilha környékén van). De ide csak kocsival érdemes menni.

Előzmény: Georgethebig (986)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.13 0 0 989

Bocs, a vasút:

 

 

www.cp.pt

 

Előzmény: pbence2345 (988)
pbence2345 Creative Commons License 2005.06.12 0 0 988

Busz olcsóbb,mint a vonat. Domino vasútjegyet nem ismerem, ISIC-et nem fogadnak el, csak az EURO 26-ot, ez Cartao Joven néven fut kint, postahívatalokba lehet venni,de itthon is megcsináltathatod. Vasúton 30% a kedvezémny, buszon 20% körül,ahogy számoltam.

 

 

Amúgy minden attól függ mennyit és hova utazol.

 

www.pt.pt. - vonat

www.rede-expressos.pt - busz (de van több cég is,ez a legnagyonbb, keress rá)

 

Előzmény: graphtika (987)
graphtika Creative Commons License 2005.06.12 0 0 987

Sziasztok! régóta olvaslak titeteket: lenne egy kérdésem a portugálabbakhoz. Kint mivel érdemesebb utazni: inkább busszal vagy vonattal? (értem ezalatt az árakat, az alap városok elérhetőségét...) Van olyan, hogy Domino vasútjegy ott is (3napos kb 15 ezer ft)? és elfogadnak ISIC-et vagy inkább helyben vegyünk mindenre jegyet?

KÖSZI!

Georgethebig Creative Commons License 2005.06.11 0 0 986

Tudtok ajánlani a portugal nemzeti parkok közül egyet-kettőt?

1-2-3 nap "másfajta" túrázást szívesen beépítenénk a programba, ha van értelme.

Autopálya dijak kapcsán olvastam, hogy van és drága. Matricás vagy szakaszonként fizetendő ki/be hajtáskor?

Valaki írta korábban, hogy autóbérlést itthonról intézte és drágább volt, mintha kint intézte volna. Kb. milyen árak vannak kint? 7-10nap érdekelne, 4 fő, semmi extra autó, normális legyen.

Szívesen veszem, ha adtok tanácsokat, infókat a fenti témákban.

Köszi.

Georgethebig Creative Commons License 2005.06.09 0 0 985
Köszi Bence a vízhőfokjelentést, így akkor nem reménykedem:)
Előzmény: pbence2345 (973)
katcabogár Creative Commons License 2005.06.09