Keresés

Részletes keresés

Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155428

Ár, hozzáférhetőség, alkatrészellátás, minőség.
Egy JLC 889 - bár sokminden nem történik vele VC 1126-á alakulása során - 
helyből drágább és magasabb minőséget képviselő darab, mint egy Sellita.
Nem beszélve az olyan olcsó megoldásokról, mint a 21k rotorbetét, némi berillium stb.

A genfi pecsétesre finiselt új werkekről is kár beszélni. Rengeteg munkaóra svájci bérekkel.
Akárcsak a Patek féle billegőről. De még a régi tipuswerkeken is rohadt sokat dolgozott a Patek és a Vacheron.
Láttál szerintem nyers Le Coultre éboszt az antik órásban ( még Csupacsoki linkelte talán ).
Be volt pontozva a csapágykövek helye, 'oszt jónapot.

És ezek igazán jól elkészített - és nem jóárasított darabok voltak.
( Volt nálam cal.1 az 1800-as évek végéről, ami kopp egyenes 4-6 másodpercet húzva
énekelte a köszönődalt a szervízért a vibrón. 100+ évesen, tok nélkül, frissen készített másodperctengellyel a törött helyén. )

Pedig én kifejezetten jól elvagyok az etával, sellitával.
Sőt, Breitlingből csak olyan tetszik, ami azzal volt pakolva.

És az Unitas 6497-98 személyes kedvenc.
De amikor Dornbüth, vagy Ninchritz-ként köszön vissza, azzal nincs gond.
Új hídelrendezés, pofájára fordított kijelzés stb. Még a Panerai is képes volt reszelni a hidakon.
Valamelyik másik meg központi másodpercesre, megint másik automatára alakította.

Akkor - ha őszinteség nem is - egy saját rotor, vagy más vakítás elvárható lenne egy IWC-től.

Hozzátéve, hogy a Patek, Vacheron vagy épp a Panerai nagyon sokáig nem gyártottak saját szerkezetet.
Mások szerkezeteivel építettek hírnevet maguknak.

Az IWC meg jóformán azóta ontja a jobbnál jobb saját kalibereket,
mióta Moser megmutatta Jones-nak, hova tegye a gyárat Schaffhausenben.

Épp ezért gondolom azt, hogy nekik ez cikiiii. :)
( Nyilván a számok mást mondanak. De kíváncsi vagyok, a 60-as évek közepén mit mondtak )

Előzmény: ronin s8 (155422)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155427

Szvsz két dologról beszélünk.

 

1. Való-e egy ETA egy luxusórába

 

Maradjon ez mindenki szája-íze szerinti döntés. Nagy általánosságban aki azt mondja mondja, hogy az ETA olcsóbb órákban is benne van és nem egy nagy durranás, annak vissza lehet vágni, hogy a megbízhatatlan/szervizigényes/árához képeset rövid élettartamú caliber is eléggé elterjedt az olcsóbb órákban...

"Senki" nem tudja mi van az órájában és nem is törődik vele, amíg jól működik, bármennyiért vette is, már aki órát akart venni, nem pedig "presztizst". Amíg az "ízlésrendőrség" nem megy ki az ETA-s luxusóra tulajdonosokhoz, nem aggódnék...

 

2. Minek lehet tekinteni azt, ha mégis belekerül, de nincs explicite jelölve

 

Ez meg szimpla egy fogyasztóvédelmi kérdés, ha egy ügy elér majd abba a fázisba,

akkor megtudjuk a tutit. Lehet érvelni, de csak egy tipp lesz nyerő.

Előzmény: APT (155424)
dexter0719 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155426

omega, tissot, lemania csak hogy pár nevet mondjak, akik használták ugyanazt a Lemania (2310) szerkezetet.

és ők azért más ligában fociznak mint a patek.

Előzmény: APT (155425)
APT Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155425

Arra a werkre olyan nagyon még a Patek sem büszke, ugyanakkor itt messze nem egy egyszerű tokozásról van szó. Eleve egy olyan alapszerkezetet kap a Patek a Nouvelle Lemaniatól, ami nem fordul elő másban - az előforduló variációi meg szintén egyedi kivitelű, iszonyú drága más órákban fordulnak elő (tehát ilyen alapon nem "parvenü", nem kategória-idegen az alapwerk sem, megint csak utalnék a Rolls - BMW V12 párhuzamra, ez itt teljesen jól megáll).

 

Másrészt a Patek saját Giromax billegővel, saját horgonnyal és gátkerékkel párosítja a szerkezetet, átalakították a kapcsolóművet is, még finomabb működésűre, és végül nagyon munkaigényes, káprázatos egyedi finishet kap a werk, ami egyébként a működést is javítja.

Ez a werk nagyon jól párhuzamba vonható a korábban használt Rolex/Zenith ElPrimero párossal, ahol az amúgy szintén felső kategóriás El Primerot alakította át, egészítette ki a Rolex még igényesebb, még jobb szerkezetté - és tette egyszersmind egyedibbé is.

 

Ehhez képest azért erősen más tészta, ha az ETA-tól eleve a rotorba ütött kért márkajelzéssel jönnek a szalagról ugyanazok a werkek - amelyek utána kerülnek noname órákba is, tized áron...

Előzmény: dexter0719 (155423)
APT Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155424

Tudod jól, hogy vannak szakmai érvek is. A 2824 és 2892 nem csúcsminőségű werkek, a 7750 pedig egyenesen az olcsó Seiko/Citizen automaták versenytársának lett tervezve, kifejezetten olcsó gyártásra optimalizálva. Ezek egyszerűen tömegtermékek, tucatáruk. Nem rosszak - de semmi különleges, kiemelkedő, exkluzív sincs bennük.

Márpedig annak akarják őket eladni. És ez valahol igenis megtévesztés. Ha semmi baj nem lenne a történettel - akkor az erőltetett ködösítés mellett nem gyúrna szinte mindegyik presztízsgyártó mostanság saját, egyedi werkek kifejlesztésére. Ők is érzik, hogy ez az irányvonal nem tartható a végtelenségig. Talán már sokáig sem...

Előzmény: ronin s8 (155422)
dexter0719 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155423

és a Patekbe szerelt Lemania werkekről is hasonló véleménnyel vagy?

Előzmény: APT (155421)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155422

Miért nem illik a képbe? Pusztán a darabszám miatt? Vagy mert netán mások is (kismillióan) használják? Vagy mert nincs eléggé IWC-re, Breitlingre, Ulysse Nardin-re finiselve...?

 

Nem tudsz szakmai ellenérvet hozni, csak marketing érvet (mint ahogy eddig is tettétek). 

Akkor meg...? 

Marad a személyes antipátiád. Ez rendben van. Ezt megértem. Tulajdonképpen egyet is érthetnék vele. De ne keverjük össze a saját véleményünket a piac/többség/gazdasági realitás véleményével.;-)

Előzmény: APT (155421)
APT Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155421

Nem értünk egyet - vagy nem jött át a lényeg...

 

Nem az igazán a probléma, hogy egy presztízsgyártó nem kizárólag in-house szerkezetet használ. Annyira nem, hogy ez mindig is így volt, a Patek, a Vacheron már a XIX. században is tömegesen alapozott például LeCoultre werkekre.

 

A gond azzal van, ha egy presztízsgyártó olyan szerkezetre alapoz, ami egyszerűen nem illik a kategóriába, azért nem, mert bárki számára elérhető, megvásárolható, és olcsó, messze nem presztízskategóriás órákban is előforduló. Ezzel már baj van, szerintem nem is kicsi...

 

Ahogy írtam volt: a Rollsban a BMW "egyedien finishelt" V12-ese "még elmegy". Ez még belefér a luxuskategória kereteibe. Belefér, mert amiből kiindultak, az is luxuskategóriás termék volt, kellően exkluzív is, és még egyedire is lett formálva.

A Skoda Fabia alapmotorja - na az nem menne el benne, semmilyen körítéssel sem - márpedig valójában ez megy ma...

Előzmény: ronin s8 (155420)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155420

"Vajon a Vacheron Constantin feltüntette-e az óráin, vagy akár a certifikációin azt, amikor JLC kalibert használt fel?"

 

""Ezt azért én árnyalnám azzal (és ez szerintem azért meghatározó tényező), hogy ezek önmagukban is exkluzív, kiemelkedő minőségű, drága, kis példányszámban készülő, és szintén kizárólag minőségi, felső kategóriás órákban előforduló alapszerkezetek voltak. Ráadásul kivétel nélkül azért számottevően hozzájuk is nyúltak, mind a Patek, mind a Vacheron még a hidak alakját, felületkezelését is a márka egyéni arculatához igazította.""

 

 

No offensive, Maestro, de az különösen árnyalja a vitát, ha a marketing érvelés egy mozdulattal való lesöprését marketing érveléssel igyekszel megoldani. ;-))

Előzmény: APT (155413)
APT Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155419

Kis adalék a topic most kedvenc témájához - tényleg teljesen véletlenül a tegnapi nap nyomott kezembe egy nagyon kedves ismerősöm egy szép kis kerek automata IWC-t azzal, hogy a némileg már karcos, kopottacska tokot rendbe kellene hozni - de a mi a fő, végre kideríteni, hogy mi a frász is van ebben az órában, ugyanis vitában áll ez ügyben többekkel. Bizony, megy a "saját szerkezet vs. ETA" vita a fórumon kívül is, megy bizony...

 

Nos, mindennél többet elmondanak szerintem a következő képek. Az óra egyébként 1993-as, de nyugodtan lehetne akár csupán egy-két éves is, ezek ma is készülnek. Sőt, ma már Sellitával készülnek... A tok kétrészes, jó minőségű, zafír üveges, de abszolút semmi különös. A hátlapot négy csavar tartja, a tömítés belső peremes, ami abból a szempontból nem annyira szerencsés, hogy a víz/izzadtság simán megáll a tokperem alatt - és el is indult több helye a pontkorrózió, ami a makrofotókon látható is (pedig igen keveset hordott óráról van szó). Ez azért kis forgókefével simán eltüntethető volt, és a polírozás visszaadta az eredeti megjelenést is. De ilyen minőségű, kivitelű tokot tényleg lehet találni bármi másnál, viszonylag olcsó óráknál is.

A werk pedig "természetesen" ETA 2892-A2. A billegő melletti makrofotón látható, hogy az ETA helyett az IWC saját jelölését és sorozatszámát helyezték el - holott a werk semmi másban nem tér el.

Még egy nagyon árulkodó, és engem rettenetesen zavaró adalék: sem a tokon, sem a számlapon nincs semmiféle referencia vagy sorozatszám jelölés - kívül. Tehát az óráról megbontás nélkül lehetetlen megmondani, mi van benne. Ha a referencia-számot (és/vagy sorozatszámot) nem a hátlap belsejébe ütötték volna be, akkor egy laikus is kideríthetné simán az óráról, mi van benne, mikori, miféle. De nem, ez fekete doboz, csak a tok szétszedésével hajlandó színt vallani... Szerintem nem is kérdés, miért.

Egy ilyen óra legutóbb 8-900e körüli áron volt kapható. Már Sellitával...

 

 

Előzmény: nickback38 (155418)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155418

Értelek és a magam módján egyet is értek veled, ezért is aposztrofáltam morális problémának a jelenséget,

ahelyett, hogy tagadtam volna a meglétét. Csak én úgy vagyok a status quo-kkal - bármilyen alapon is

jöttek létre -, hogy lehet bírálni azokat és változtatásért kiáltani, de nem lehet figyelmen kívül az épp aktuális szabályaikat/működési mechanizmusaikat.

 

Ha vki azt vélelmezi, hogy szándékosan megtévesztették, az meg fogja tenni a szükséges - akár jogi -

lépéseket is, nem fog ennyi pénzt "bent hagyni". Manapság ez nem fog titokba maradni, ha lesz

ilyen, előbb-utóbb megtudjuk. Azzal együtt, hogy meglelte-e az igazát az illető, vagy sem. Ha senki

sem fog továbbmenni, mint hogy fórumokon publikálja a vélt/valós sérelmeit, az is jelenteni fog vmit.

Mint ahogy az is, hogy vajon az IWC megpróbál-e magyarázkodni, vagy esetleg "visszaütni" és

perrel fenyegetni azt, aki csalással vádolja. Emlékeim szerint számítástechnikai cég jogi képviselője

jelent már meg fórumon és leírta, mi fog történni, ha továbbra is hasonló hangnemben ekézik a cégét.

Nem kellett kétszer leírnia...

 

Talán még emlékszel a Steinhart One SW200 vs. 2824 témára, amiben én is érintve voltam. Az órás

is ETA-t mondott és a papírokon is az van bejelölve, ezért nem izgulok. Ha viszont SW200 derült

volna ki, akkor szemrebbenés nélkül megpróbáltam volna elérni 30% árengedményt, ennek

hiányában a vételár visszaadását. Teljes elutasítás esetén pedig jogi útra tereltem volna az ügyet,

mivel a megrendelésben/annak visszaigazolásában és a honlapon is 2824 van/volt. Mert ez egy

számomra teljesen egyértelmű eset - még ha csak cc. 300 EUR-ról is van szó-, amit én nem állítanák

az IWC-s témában.

Előzmény: APT (155416)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155417

Az eltérő ár már predesztinálja az eltérő minőséget/összetételt - ezt mindenki tudja. Az órák papírjain/ a gyártók honlapján pedig ott van a caliber megjelölése, aki akar utánanézhet, mit takar valójában. Aki meg web-en vásárol, annak eleve fel kell készülnie arra, hogy alaposan utána kell néznie mindennek, mert annál nagyobb problémája is lehet, mint amit most boncolgatunk. Olyan összeg elköltéséről beszélünk, ami egy jó

nyugati havi fizetés, ennél azért már szokás elolvasni/megkeresni akár az apró betűt is. Az csak a hab a tortán, hogy a 4-6e EUR-os luxusórák vásárlóközönsége az órab...zik és a gyengébben eleresztett sznobok.

Hogy mit ír ki a gyártó, az meg attól függ, mire van kötelezve és mi a gyakorlat. A sportszelethez sem adnak

user guide-ot, ahol az összes "E" jelentése fel van tüntetve és meg van magyarázva. De után a lehet nézni.

Az élelmiszeriparban sok összetevő "szép" megnevezéssel van ellátva, hogy elfedje a nem túl népszerű

anyagokat, vagy felülminősítse az átlagosakat. Pedig ez akár komoly problémája is lehet egy allergiásnak, mindezek ellenére jóformán csak a "nyomokban mogyorót tartalmazhat" a kötelező elem...

 

Az Omega a 2500-at gond nélkül saját caliber-nek nevezte/nevezi és belerakta minden órájába, amibe bele tudta. Még most is használja. A 8500-ról itt a fórumon is boncolgattuk, hogy legalább annyi érvet fel lehetne sorolni amellett, hogy saját caliber, mint ellene. Ez is mindenbe bent van, ahol lehet. És szó nincs base caliber-ről, amit az sem árnyal, hogy az Omega esetén egy ETA modifikáció mennyire tekinthető in-house caliber-nek, hiszen a tulajdonosuk uaz. Tehát más is jár(t) már hasonló cipőben.

 

Mindenki azt és úgy mond el a részletekről, amit és ahogyan a vonatkozó jogi környezet és az általános

gyakorlat megköveteli. Senki sem fogja kiadni, amit nem muszáj és/vagy ami miatt bármilyen formában

üzleti hátrányba kerülhet. Gond nélkül lehet saját caliber-nek nevezni egy ETA modifikációt, vagy akár egy

modifikáció nélküli ETA caliber-t is és ennek megfelelően felcímkézni, ha nincs jogi aggály. Az ETA nem

népjóléti intézmény, ha vhol szabadalombitorlást gyanítana, ott fellépne ellene, ahogy hasonló esetben

bárki más is fellépne. Ennek hiányában viszont jogilag legitim a szituáció.

 

Most is azt tartom, amit egyszer már leírtam, ez egy morális kérdés, mégpedig globálisan kiterjesztve

a svájci óraiparra - pl. senki nem nagyon ekézte az IWC-t a konkurensek közül -, vagy akár a fogyasztói

társadalomra. Elfogadott gyakorlattal állunk szemben az IWC esetén, a bili szvsz a vásárlóközönség

egy bizonyos része miatt borult ki, akinek nagy igénye, de ehhez mérten kevés pénze van a "presztizsre"

és átverve érzi magát, mert érzése szerint nem kapott eleget belőle.

Vmi nincs rendben a svájci óraiparral - morális válságnak tekintem -, aki pedig ezt a kijelentést képzavarnak

tartja, az akár meg is magyarázhatná mindenki okulására.

 

Egy óra terjedelemben rákerestem az "iwc eta movement" alapon fellelhető fórum-bejegyzésekre. Nem

állítom, hogy nem feszegetik a "mit keres ez egy luxusórában", "OK, OK, de miért ennyi az ára" kérdéseket,

de nem ez az alaphang. Véres szájú "átverték a népet" hozzáállást meg nem találtam, bár biztosan van,

mert ezért indult el a lavina.

Az IWC saját oldalán is publicitást kapott a téma - és nem tegnapi az első post -, van pár érdekes pdf is,

de ott sincs globális világvége hangulat - persze tudom, biztosan moderálták az ilyeneket :

 

http://www.iwc.com/forum/en/discussion/29241/?page=1

 

Ettől függetlenül a fentiek az én szubjektív véleményemet tükrözik.

 

APT Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155416

Elbeszélünk egymás mellett.. Én most nem jogászkodom - és nyilván az ETA hozzájárulása nélkül nem adhat valaki egyéni jelzéseket egy ilyen szerkezetnek. De erről annyira nincs szó, hogy az Omega, IWC, Breitling, Cartier stb.. számára szállított werkekre már ott az ETA gyárban kerülnek fel a kért egyéni jelzések (az ETA már nincs is rajtuk...), és ők pofozzák a kívánt kinézetre is azokat. De ez igazándiból nem értéknövelő beavatkozás.

 

A problémát mondom, hogy ott látom, hogy egy tucatszerkezet egyéni típusszámmal ellátása, és ekként tálalása voltaképpen tudatos megtévesztés. Egyértelműen ez a húzás kizárólag arra irányul, hogy a reménybeli vásárló valójában ne tudja, hogy mit kap.

 

EZ SZERINTEM CSALÁS. PONT.

 

Nem feltétlenül büntetőjogi értelemben vett csalás, de mégiscsak megtévesztés. Arra irányul, hogy a vásárló ne tudjon tisztán látni, és abba a hiszembe hozható legyen, hogy többet, mást kapott - mint amit ténylegesen kapott...

Előzmény: nickback38 (155414)
Fiery Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155415

Nem az ETA-t karositja meg ezzel a lepessel az adott oragyarto, hanem a sajat vasarloit teveszti meg bizonyos szempontbol. Ha megforditjuk a dolgot, pl. egy Rolex vagy Patek szerkezet kerulne egy joval megfizethetobb oraba (mondjuk Fortis), akkor bezzeg nem akarnak a szerkezetet Fortisnak beallitani :) Mint ahogy elo is fordult mar, hogy pl. AP szerkezet kerult Chanel oraba, es hogyhogy nem, ott kifejezetten hirdetik, hogy AP szerkezet van az oraban, nem pedig Chanel szerkezet:

http://www.chanel.com/en_GB/Watches/exclusive_editions-haute_horlogerie/J12_intense_black

 

Persze van aztan itt is maszlag boven, pl. a Chanel felirat a rotoron :)

Előzmény: nickback38 (155414)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155414

"egy ETA alapszerkezetet minden érdemi változtatás nélkül saját típusszámmal lát el"

 

Amennyiben a kérdéses időpontban az adott ETA caliber szabadalmi védettség alatt áll és nincs olyan

szerződése a szabadalom tulajdonosával, hogy ezt megtehesse.

Ha szabad préda vmi, akkor a jog nem kavarhat be. A generikus gyógyszereket említettem már példaként,

ha lejárt a hatóanyag szabadalmi védettsége, bárki forgalmazhatja saját termékként az azt tartalmazó

gyógyszert és nem kell megjelölnie, hogy melyik gyógyszergyár fejlesztette ki a hatóanyagot.

Előzmény: APT (155413)
APT Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155413

"Vajon a Vacheron Constantin feltüntette-e az óráin, vagy akár a certifikációin azt, amikor JLC kalibert használt fel?"

 

Ezt azért én árnyalnám azzal (és ez szerintem azért meghatározó tényező), hogy ezek önmagukban is exkluzív, kiemelkedő minőségű, drága, kis példányszámban készülő, és szintén kizárólag minőségi, felső kategóriás órákban előforduló alapszerkezetek voltak. Ráadásul kivétel nélkül azért számottevően hozzájuk is nyúltak, mind a Patek, mind a Vacheron még a hidak alakját, felületkezelését is a márka egyéni arculatához igazította.

Nem pedig fogott egy egészen olcsó órákban is előforduló tucatszerkezetet ráütötte a saját márkajelét, oszt jónapot...

 

Kedvenc autós példázatunkkal élve ez olyan dolog, hogy a Rollsokba mostanság szerelt BMW eredetű V12-es önmagában is egy csúcsminőségű motor, ami kizárólag a szintén ritka, nagyon drága és exkluzív nagy 7-esekbe fordul/fordult elő, és még csak nem is változatlanul teszik be, hanem jelentős módosításokkal, más lökettérfogattal, teljesen más segédberendezésekkel, stb... Lehet ezen is hümmögni, de igazándiból az az igazság, hogy azért így is egyedi különlegességet kap a vásárló - ráadásul ez a motor egyértelműen fejlettebb, finomabb, korszerűbb, erősebb, generálisan jobb, mint az általa leváltott (általam is jól ismert...) fél évszázados nyomórudas öreg V8 volt. Tehát a vásárló jobbat kapott a váltással - és önmagában az exkluzivitás sem sérült olyan mértékben (mert egy kicsit azért sérült, ez nem vitás), amin érdemes lenne rágódni. Mondhatnók, ennyi azért még belefér.

 

De amin mi itt most csámcsogunk - az nem más, mint ha a Rolls motorterében egy 1.4-es sornégyes VW motor lenne, fizikálisan azonos a Skodákban, Golfokban hajtott alapmotorokkal, egy bazi nagy turbóval felfújva olyan erősre, hogy elbírja valahogy a batárt, és egy mázsa zajszigeteléssel elcsöndesítve. Közben minden feliratán, prospektusban saját jelöléssel ellátva, mint ha saját motor lenne...

 

Érdemes abba is belegondolni, hogy voltaképpen abban a pillanatban, hogy egy ETA alapszerkezetet minden érdemi változtatás nélkül saját típusszámmal lát el valamelyik presztízsgyártó - szigorúan véve máris elkövette a jogi értelemben vett megtévesztésre irányuló lépést, hiszen ragozhatjuk ezt akár napestig is, akkor is ordítóan nyilvánvaló, hogy a saját típusjelöléssel ellátás egyetlen valós célja az igazság eltitkolása...

Előzmény: oys... (155412)
oys... Creative Commons License 2014.09.23 0 0 155412

A példámra mondtad, hogy:

"Valóban az, ha Longines-ről, Hamiltonról becélgetünk, amibe a spájzból költözik a hazai werk."

 

No, akkor még három közvetlenebbül ideillő, a magasra pozícionált órák világából származó gondolatfoszlányom is lenne:

- Vajon a Vacheron Constantin feltüntette-e az óráin, vagy akár a certifikációin azt, amikor JLC kalibert használt fel?

(Egyes esetekben egy órán belül akár kettőt is.)

- A régi Rolex Victory órák sem viselték magukon az FHF30-as eredetmegjelölést.

(http://www.watchestobuy.com/images/RolexVictoryShockProofSterlingb.JPG)

- De még régebbi a történet, amikor a Rolex Prince órák készültek. Na, azokon sem volt rajta, hogy "based on Fontainemelon".

(Ezeket a másodlagos, vagy akár huszadlagos piac sem árazza lefelé. Sőt, még az ugyanilyen Gruen-eknek is a R. Prince határozza meg a mai értékét. Habár ehhez az a szerencsés konstelláció is kellett, hogy egyrészt ezt a szerkezetet nem használta fel milliószámra mindenki, másrészt azok közül is a legismertebb épp a R. órája lett.)

 

Ezek egyáltalán nem in-house kaliberek és mégis sokra tartjuk az ilyen órákat(is).

 

 

Előzmény: Wreck Diver (155405)
Fiery Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155411

Egyetertek, foleg azzal, hogy az IWC-nek most mar tenyleg el kellene felejtenie a nem-sajat szerkezeteket. A 39 mm-es Ingenieurnel egeszen addig lelkesedtem, amig meg nem lattam a szerkezetet, es hogy ehhez kepest mennyit kernek az oraert. Egy fantasztikus darab lenne, ha a kulcsinhez es a tortenethez megkaphatna az ahhoz passzolo IWC szerkezetet.

 

En egyebkent nagyjabol 4-500e Ft magassagaban huzom meg a hatart fejben, szerintem addig teljesen rendben vannak az ETA, Sellita szerkezettel szerelt svajci (vagy epp nemet) mechanikus orak, de annal feljebb illene minden gyartonak in-house szerkezetet hasznalnia. Aki annal tobbet ad egy tucat szerkezetes oraert, az az orara irt nevet es/vagy a dizajnt fizeti meg. De a szeker igy is gurul, nincs is jobb pelda ra, mint az Hublot :( Mar vagy 5 eve igergetik, hogy az Unico bekerul minden orajukba, es hogy me'g a regi szerkezeteket is ki lehet majd cserelni Unicora, mert a regi Big Bang tokhoz illeszkednek szepen. Ehhez kepest, me'g mindig csak a 45-46-48 mm-es monstrumokbol van itt-ott egy-egy unicos verzio, az eladasok tulnyomo tobbsege me'g mindig Sellita szerkezetes cucc, meg kvarc... Amivel (marmint a kvarccal) megint semmi gond nem lenne, ha nem kernenek annyit erte.

Előzmény: Wreck Diver (155408)
oys... Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155410

"Az ETA-s Portofino-k, Portuguiserek korántsem érnek annyit, mint mondjuk ugyanezen típusok kézihúzós, saját werkes darabjai ugyanabból az időből."

 

Nekem a legobban az az ETA-s Portofino-k melletti kézihúzós teszik, amelyi JLC eredetű. A kétmutatós extralapos:

http://www.watchtime.net/uhren/iwc/portofino/weissgold

Előzmény: Felfedező2 (155404)
rtivi Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155409

Sajnos ez bizony OFF

(nem svájci az óra)

 

Sajnos a meghibásodás előfordul. :-(

 

De érdemes tanulmányozni mondjuk ezt

http://www.bestwatchbrandshub.com/best-watch-brands-reviews/

 

meg ezt

http://www.amazon.com/dp/B0006AAS4M/?tag=yassu-20

 

a vélemények miatt. 

 

Én is megpróbálom valahogy beázatni. 

 

ON

Előzmény: ph5.5 (155400)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155408

Nyilván igazad van. Üzlet. Alapvetően ugyanúgy nem a hozzáértők a célcsoport
( Elvégre az erre fordítható anyagiak nem függenek össze feltétlen a rajongással ),
ahogy az autóknál se a második-, harmadik tulajdonos érdekei mérődnek.

Sőt, erkölcsileg se érdekel engem speciel annyira.
Az IWC vezetősége meg nyilván nem részegen sírdogálva tér nyugovóra nap, mint nap a lelkiismere miatt.

Csak szerintem ciki. Nem tudom, mennyire vesztenének vevőket, ha a legolcsóbb órájuk holnaptól
a legolcsóbb saját szerkezetesük lenne. De szerintem megfelelően végrehajtva jól jönnének ki belőle.
A hamisítványproblémáik legalábbis megoldódnának, már ami a vétlen vásárlásokat illeti.

Persze ahogy azt a 70-es évek összeomlása, vagy az USA vasúti tendereibe,  
való kétségbeesett bejutni próbálás, illetve annak sunyi meglovaglása mutatja
( bezony, voltak svájci - amcsi kiváló kivitelű 21 -23 köves vasúti járatoknak álcázott - hamisítványok,
amik csak a hidak felől fedőkövezett, még a csapágylemez anyagában is tré szemetek voltak... ),
két dologban nem változott a svájci óraipar: 

1. Szerettek régen is vetíteni ( systeme glashutte... )
2. Jelszó: "Csak akkor, ha muszáj"

Anno már belebuktak egyszer pedig. És könnyen lehet, hogy Hayek nélkül még mindig szartokozásból
próbálnának a felszínen maradni ( miyota bretyó és társai ). Az az ember bizonyos értelemben egy mentőangyal volt.

Előzmény: Felfedező2 (155407)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155407

Vagyis szerintem tök jó a jelenségekről írni, azokat elemezni, többek között ezért olvasom gyakran ezt a fórumot, viszont fölösleges erkölcsi magaslatokat felállítani egy materiálisan, kizárólag pénzkereseti céllal működő piacról.

 

Ez valahol egy határ, amit én nem lépnék át. Ez olyan, mint amikor ízlésen vitatkozunk. Lehet érvelni a magunk igaza mellett, elméleteket, szépségideálokat leírni, ez még érdekel is, mert nem vagyunk egyformák és gyakran sokat lehet tanulni abból, mi a szép, értékes stb. másnak, de ezt összevetni a saját szubjektumunkkal... Hát...

 

Persze vannak értékek az óraiparban, vannak legendák és sok tudományos, mérnöki eredmény, sőt akár erkölcsi nívóval is felruházható elem - ezért van ilyen széles rajongótábora a dolognak világszerte, nem csak azért, mert egy sikerágazat - de ezeket a tulajdonosok pénzkereseti forrássá alakítják, marketingre használják, profitot maximalizálnak. És elmennek gond nélkül a falig. Ezt lehet vitatni, de ez egy kicsit szélmalomharc ízű...

Előzmény: Wreck Diver (155405)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155406

A baromságot nem mások véleményére írtam, hanem arra, hogy olyan dolgokon polemizálunk (így, többes szám első személyben), amik szinte minden termékkörben jelen vannak, működnek. Az ok a költséghatékonyság, egyszerűsítés, az erőforrások helyes kihasználása, vagyis a puszta közgazdaságtani szükségesség, a piac meg megadja a válaszokat.

 

Nem tudom, mi a becsapás, mi nem, de amit kis kutatással bárki megtudhat - mondjuk erről a fórumról, vagy más nyilvános felületekről - az nem annyira a becsapás, hülyének nézés, mittudom én, minek nevezzük kategóriájába esik nálam, mint az egyszerű piaci magatartáséba, ami talán nem 100 százalékban etikus, de itt is a "talán" a hangsúlyos.(off: sokkal kérdőjelesebb számomra egy szimpla, jogilag képzetlen ügyfélnek százoldalas, apróbetűs részekkel és függelékekkel kiegészített hitelszerződés átadása, majd számonkérése, akármi is legyen benne elrejtve, mert ott az informálódás is sokkal nehézkesebb)

 

Vagy titkolja bármelyik gyártó, hogy milyen szerkezetet használ? Nem hiszem, maximum nem ezen rugózik a reklámhadjáratában, mert tudja, hogy a vevői tömegét ez nem érdekli (vagy pont ez érdekli, mint pl. a Rolexnél). Nyilván kutatják a piacot, figyelik az eladások alakulását, egy-egy termékükre a vevői reakciókat, követik a használtpiaci árakat és szerintem, ha pénzt akarnak keresni, odafigyelnek a szakmai véleményvezérekre is, akik a különböző médiafelületeken tolják az okosságot.

 

Én legalábbis a mi cégünknél, ami nem egy világhírű luxusgyártó, viszont a saját szegmensében jelentős szereplő a hazai piacon ezt látom és ez is a normális.

 

Ezért gondolom, hogy "baromság" itt polemizálni erről. Leírni le lehet, megmagyarázni érdemes, de erkölcsi magaslatra emelni egy szimplán gazdasági megfontolást szerintem ezzel a szóval írható le a legjobban. De elnézést a kifejezésért, tényleg nem akartam senkit megsérteni.

Előzmény: Wreck Diver (155405)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155405

Egyrészt nem baromság valami, csak mert nem értesz egyet.
Másrészt meg tényleg köztudottan az Audi WV, tökömtudja márkák
tulajdonában lévő autómárkákkal példálózzunk már. Mert az jó.

Valóban az, ha Longines-ről, Hamiltonról becélgetünk, amibe a spájzból költözik a hazai werk.

Amikor Ford volt az Aston Martin, miért kellett volna meglepődni Mondeo alkatrészeken?
Vagy amikor a 323F lámpája került hátulra anno a DB7-esben...

Olcsósítás mindkettő. Egyik házon belül, másik házon kívül.
Mondjuk aki megvette több tízmillióért, biztos unottan fintorgott,
hogy még az ilyeneken is spórol a marha nagy luxuscég.

Mégsem került 2.5 literes V6 170 lóval a motortérbe.
Inkább matekoltak, és "összefordítottak" kettőt.

Másrészt az autó közkeletűbb dolog. Van top gear, totalcar stb,
ahonnan a mezei tévénéző is tudhatja, hogy a Wiesmann-ban BMW motor van,
a Noble-ben meg Volvo. Ráadásul a luxus sportkocsiknál azért piszkálják ezeket.
Általában nem stock motorok költöznek a géptető alá.

A napszemüveges példa jó lenne, ha lenne polarizált lencsével
fullos szemüveg 120 ezerért, meg mezei plexi szar 90 ezerért ugyanattól a gyártól.
De nem van.

A Rolex elegánsan megoldja az ilyesmit két külön márkával.
És mint a mellékelt ábra mutatja, működik a dolog.
( Persze ehhez kell az is, hogy a Tudorok nagy része valami rohadt jól nézzen ki. )

És már megint abból indulunk ki, hogy órab*zi mindenki,
és majd nézegeti, mennyit ér használtan az órája, mert a gyártó sumákol...

Előzmény: Felfedező2 (155404)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155404

Bizony ilyen ez a biznisz. És ugyan jó volt-e az az Audi motor? Jobb-e mint a saját? Biztosan..., lehet..., nem..., de kit érdekel, ha egy Porsche-t hajt? Nagyjából ez lehet a válasz a korábbi ETA-werk-es felvetésekre. A Porsche renoméja sem omlott össze emiatt a motor miatt, de a használtpiacon ezek a gépek csúnyán leszerepeltek, érdemes összevetni mondjuk a mostani árukat egy korabeli 911-esével és nem abszolút értéken, hanem figyelembe véve, hogy ez egy alacsonyabb kategóriájú sportkocsi volt már akkor is...

 

Ugyanígy alakul az IWC-modellek árazása is. Az ETA-s Portofino-k, Portuguiserek korántsem érnek annyit, mint mondjuk ugyanezen típusok kézihúzós, saját werkes darabjai ugyanabból az időből. Egy jó óra pedig - ha nem is befektetés - de jó, ha értékálló marad hosszabb távon is. Mert ez egy ékszer... A piac egyszer megküldi majd azt a figyelmeztetést is a gyártónak, hogy vonja ki az ilyen termékeit, mert nem kellenek az előbb leírtak miatt újonnan sem... Talán ezért fejleszt most egyre több gyártó saját szerkezetet, hiszen az ETA kiváltható lenne Sellitával is...

Előzmény: oys... (155403)
oys... Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155403

Itt tán jobban látszik egy ugyanilyen:

(Ha keresnéd a werkszállító cégjelölését, akkor a billegő alatt keresd! - Akarom mondani, ne a szelepfedélen, hanem a befecskendezőn! De mégsem Audi van rajt'.)

Előzmény: oys... (155402)
oys... Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155402

Ó, a fenébe, a kép lemaradt! Pótolom:

Előzmény: oys... (155401)
oys... Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155401

Jó a példa az autóiparból!

Én még annyit tennék hozzá, hogy egyáltalán nem mai történet mindez. Érdemes ezt kibetűzni:

 

P - O - R - S - C - H - E

Igen, bizony ám, Porsche!

De ezen a képen egy 2.0 literes Audi motor látható, egy, a '70-es és '80-as évek fordulójából származó 924-esből.

És nem volt ráírva, hogy alapkaliber-ez-meg-ez!

A használtpiac pedig szépen beárazta, hogy a 2.5 literes, "igazi Porsche werk"-kel szerelt, de egyébként azonos modell jóval többet érjen, ne csak a lökettérfogat-arányosítás mértékéig.

 

Sőt, a házuk tájáról van még régebbi példa is, a 914-esek. Azoknak viszont még az volt az igazi nevük, hogy fauvé-porse.

Előzmény: Felfedező2 (155398)
ph5.5 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155400

Ez nem klón, hanem szabadon másolható külsőségeket is tartalmazó kínai izé, Japán Seiko belsővel.

 

Pár hete feltettem a saját órámról a fotókat. Én már rég örülök ennek a játszós kivitelnek. Legközelebb 2x meggondolom hogy akárcsak ennyire olcsón mit is veszek. Az üvege karcolódik, a tokja hátulról beázik. A koronazár házból kintlévő menetes szára rozsdásodik, a csat nyitórésze egyre nehezebben jár... 

 

 

 

 

 

Előzmény: rtivi (155357)
o+a_SM_BA Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155399

Udv Mindenkinek,

 

ha valaki foglalkozik oraszij keszitessel, vagy ismer valakit aki foglalkozik vele, kerem kuldjon egy mailt a publikus cimemre.

 

Koszonom!

Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155398

Ha a Ferrarinak nem is (igaz az nálam nem az IWC, inkább a Vacheron kategóriája, ha már mindenáron át akarjuk konvertálni a prémiumság mértékét az egyik iparág példájáról a másikra...), de mondjuk a Lamborghininek, vagy a Bentley-nek igen is  van Audi-motorja, az Audikban meg nem is ritkán ugyanaz a dízel kerreg, mint a VW-kben meg - akármilyen vicces is - a Skodákban, Seatokban. Akkor most a Lamborghini, a Bentley vagy az Audi nem prémium szegmens? Vagy az Audi hazudik, amikor nem igazán tünteti fel, hogy a motorja bizony egy A4-es esetében nevezhető Skoda-motornak is? Ezen baromság polemizálni, hiszen ez, mint minden más egy marketingvezérelt szakma. Pl. a napszemüvegek lencséinek nagy részét a 10 ezer forint feletti kategóriában ugyanaz a gyártó készíti, mégis van ugyanazzal a lencsével 11 és 120 ezres modell is.

Nem szép dolog nem feltüntetni a szerkezet származását, de aki vesz másfél-két milláért egy órát utána is nézhet a portékának. A használtpiac, amely már sokkal több gyűjtőt, érdeklődőt, rajongót vesz fel, mint az új ezt jól is mutatja. Jelenség, az tény, de nem a svájci óraipar, hanem a modern, multinacionális vállalati szektor költségoptimalizálásáról szól és tény, hogy háttérbe szorítja a nagy presztízsű, tényleg egyedi és sok esetben jobb minőséget. Azon kár vitatkozni, jobb-e egy mai autó, óra a negyven évvel ezelőttieknél, az viszont tény, hogy az egyedi dolgok háttérbe szorulnak és egyre szélesebb köre válik univerzálissá, egyen-áruvá a termékeknek.

Nagyon off-topic, de azért leírom, hogy a régi típusú biztonsági borotvák pl. annyira kikoptak, hogy kisebb magyar városokban már nem is kapható úgynevezett zsilett-penge... Én ilyet használok és nagyjából ma már csak net-en lehet rendelni bármit is a hagyományos borotválkozáshoz. Ez 20 év alatt változott meg és szimplán a marketing miatt történt. Főleg a kettő utáni evolúciója a sok pengés csodáknak, amelyek a régi de-pengék árához viszonyítva ma már a sokszorosába kerülnek... Használati tárgy és a régi is ugyanazt tudja sokkal költséghatékonyabban, mégis ma már csak stíluskérdés, hogy valaki maradi-e és erőlködik a beszerzéseken... Vagyis a marketing teljes termékköröket tud kiirtani és ésszerűtlen döntésekre bír rá egész férfigenerációkat világszerte. Akkor miért féltjük az ehhez képest szűk óraipart?

Előzmény: Wreck Diver (155395)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155397

"Szvsz, én egy minőségi, kipróbált, nagy tömegben gyártott, és ezáltal tesztelt sorozatgyártásút jobban szeretek (!)"

Oké. Hogy döntöd el, melyiket vetted, ha ködösít a gyár?
Mondjuk nekiállsz óragyűjtővé képezni magad, és hetekig bújod a fórumokat?
Nyilván nem elvárható magatartás senkitől. Ahogy az sem, hogy leakasszon a szekrényből egy szakembert.
Pont ez lenne az elvárható. Odaírom, mi van benne, és eldöntöd, melyiket szeretnéd.

A tejről sem spórolják le a zsírtartalmat, csak mert a gyár szerint nem olyan fontos...

"Nyomáskiegyenlítő" szelep ( héliumszelep ) csak búvárórákon van,
és a 120 ezres Tissot-tól kezdve a párszázezres Oris-on át a milliós Omega, Rolex modellekig bárhol megtalálod.
Sőt, a Seiko meg annyira prémium gyártó, hogy évtizedekkel ezelőtt tudott olyan tokot készíteni, amire nem is kell.

"Illetve egész más a tokozásuk is. Szóval nem az van, hogy minden ugyanaz egy cégen belül,
és csinálnak egy órát 15.000Eur-ért egyedi werkkel, és ugyanazt az órát mondjuk ETÁ-val 10.000Eur-ért."

De. Pont erről beszéltem. 
A különböző tokokat meg ugyanaz a gép préseli.
Nem arról beszélgetünk, hogy mitől drágább egy 45g-os aranytokban ugyanaz az ETA, mint acélban.

Lehet kapni 50 ezres szerkezetet 60 ezer euróért is.
Csak abban van egy hónap pár milliós eszközökkel végzett szakmunka.
Igaz, azok bátran ki is írják, mi került a tokba. Ezért nem róluk van szó. :)Előzmény: james01 (155396)
james01 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155396

Szia,

 

akkor már én is leírom. :) Szvsz, én egy minőségi, kipróbált, nagy tömegben gyártott, és ezáltal tesztelt sorozatgyártásút jobban szeretek (!), mint egy egyedit, aminek lehet, hogy a konstrukciós hibái csak késöbb jönnek ki. És talán egy sorozatgyártottat mondjuk 50 év múlva is ismernek, és szervizelnek, talán olcsóbban mint egy egyedit, illetve lesz hozzá minden. És nem horror összegért, mint egy egyedihez. De tudom ez az én mániám.

 

Amúgy, ha valaki jobban körüljárja a témát és megnézi, nem csak a óraszerkezet más (egyedi werk, vagy sorozat ETA)! Hanem a drágábbaknak van pl. nyomáskiegyenlítő szelepük (vagy hogyan hívják), ami szerintem felesleges, de van. Illetve egész más a tokozásuk is. Szóval nem az van, hogy minden ugyanaz egy cégen belül, és csinálnak egy órát 15.000Eur-ért egyedi werkkel, és ugyanazt az órát mondjuk ETÁ-val 10.000Eur-ért.

 

Amúgy szerintem mindenki vegye meg, ami tetszik neki, ha érdekli milyen werk van benne, nézzen utána a neten vásárlás elött és utána döntsön. Ha nem találta meg, akkor vigyen el egy óraértőt a vásárláskor. :)

 

Üdv Karesz

Előzmény: Wreck Diver (155395)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155395

Még egyszer akkor utóljára ( legalábbis részemről... ):
Nem a ETA vagy "tucatwerk" a rossz, hanem hogy kussolnak róla
olyan cégek, akiknél nem sokkal drágábban saját szerkezet is van.

Lásd Breitling. Amíg csak etát tokoztak, addig egyfajta Breitlinget vehettél.
Akár lenézték a szakik az ETA katalóguswerkeket, akár nem.
Tök mindegy, egyik Breitlinges a másik orra alá dörgölni semmit nem tudott.
Maximum a miyotás Breitling Jupiter tulajdonosok retteghettek volna.

Most viszont kétféle Breitling van. Az etás, meg az "igazi" ugye.

Ugyanez van az IWC-nél is. A saját pellatonos 51111-ük mondjuk 13 ezer dollár pilóta tokban,
egy majdnem ugyanúgy kinéző - ráadásul duplakronós - pilóta kronójuk meg 10 ezer.

Mintha a Ferrarinál lenne saját blokkos autó, és WV 1.9 PDTI 4.200 dolláros áreltéréssel...

Biztos a vásárlók nagy része tesz erre. Csak nem elegáns, hogy max. utólag derülhet ki,
illetve hogy lehetősége sincs eldönteni, valóban tesz-e rá. Legalábbis én ezt gondolom.

Előzmény: nickback38 (155392)
fastrobi Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155394

Persze ez természetes én sem várom el az enyémtől,csak arra reagáltam hogy a régiek sokkal jobb minőségűek voltak mint a mostaniak.Ez egyszerűen nem igaz!

Előzmény: öccse (155393)
öccse Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155393

Nem is lehet elvárni egy 60-as évekbeli Omegától, hogy ugyanazt tudja, mint egy mai. Az akkori sima Seamaster vízállósága hivatalosan 30 m volt ! Pedig a neve alapján többet várna el az ember. A '68-as Seamasteremtől nem várom el, hogy esőben ne ázzon be, ilyenkor óvom a víztől.

Előzmény: fastrobi (155339)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155392

"és bárhol kapható hozzá alkatrész, így könnyebb-olcsóbb később a szervizelése - akkor az már nem is valódi luxuskategória..."

 

Persze, azt már kisezerszer kiveséztük, hogy a luxusipar lényege nem az objektív "többlet", ezt senki nem is vitatta. De az sem lehet érv, hogy egy 5e EUR-os óra még 30-40 év után is a csuklómon van és működik, amíg egy 20e EUR-os-ból meg pl. vitrindísz lett, mert szép/jól mutat/emlék, amiért kár lenne kidobni, de a javítási költséget már nem éri meg, ha egyáltalán meg lehetne javítani?

Tényleg annyival rosszabb a renomé szempontjából a "tucatszerkezet", mint az "eldobható óra"? OK, ez majd csak 30 év múlva derül ki, a 2892-n meg a vásárlás pillanatában lehet kuncogni és sehol sincs leírva,

hogy egy luxusórának 30 év múlva is működnie kell.

Szubjektív dolog ez is, mint oly sok más, de azért kicsit Orwell-i állapot - minden állat egyenlő, de vannak egyenlőbbek -, hogy egy megkérdőjelezhetetlenül luxuskategóriába sorolt márkánál ekézhetek az

egyik "parvenü" tulajdonság miatt, a másik miatt meg nem...

 

"vezető márkák teljes csődben, a saját gyártás teljes megszűnésének közepette vergődtek"

 

Mennyire "látszik meg" ez a caliber-eken? Konkrétan mennyivel növeli ez meg - ha megnöveli -, egy

'70-es évek beli svájci automata megvásárlásának kockázatát? Vagy a kor miatti kockázatot nem nagyon

lehet űberelni?

Előzmény: APT (155386)
APT Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155391

Egyrészt nem erre gondoltam - másrészt mégis igaz ez is... A Rollsokból a nem egyedi darabok (mint az én Shadowom is) ára nem kiugró. Sőt, a veteránnak még nem elég idős, de sokszor már rozoga és problémás, nagyon drágán üzemeltethető Spiritek ára kifejezetten olcsó, a lerobbantakat pár ezer euróért meg lehet szerezni.

Míg egy 60-as évekbeli 600-as Merci (ami a Shadow vetélytársa volt anno) egyértelműen messze drágább szokott lenni a Shadowoknál. Pedig sok ezekből sem készült...

Előzmény: oys... (155389)
oys... Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155390

Vagy nem ez lenne az olvasata az írásodnak?

:-(

Előzmény: oys... (155389)
oys... Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155389

"Rolls soha, semmikor nem volt jobb pl: a Mercedesnél ... a piac ezt lassan, de biztosan észreveszi, a másodlagos, használt piacon fokozatosan beárazza."

 

Leesett a Roll-ok ára???

Hol? Rohanok!

;^)

Előzmény: APT (155386)
oys... Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155388

Ínnye! Manufaktúra?

Kisszériás?

Előzmény: innovations (155383)
APT Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155387

Én ezt mint szubjektív véleményt elfogadom - és nyilván az én füstölgéseim is szubjektívek - de azért az itt is látszik, hogy egyikünk sem áll egy szál magában a véleményével... Látszik, hogy bizony vannak nem kevesen, akik nem lesznek hajlandók csillagászati áron megvenni egy tucatszerkezetes órát (és azért gyorsan tegyük hozzá azt is, hogy egy évtizede egy TOP-grade 2892 kb: 100CHF-be került gyárilag, és a gyártása azóta csak olcsóbb lett, drágább nem - ha az ETA drágábban is adja, ez csak üzletpolitika, többet-jobbat nem kapunk ma sem a pénzünkért...

 

Igazándiból az a nagy kérdés, hogy egy a svájci óraipar számára működni fog-e, és ha igen, meddig? Azért egy nagyon súlyos pofonba egyszer már beleszaladtak anno, amiből igazándiból csak a csoda és Hayek segített nekik úgy, ahogy felállni (a luxuskategóriás pozícióikat visszaszerezték, de mint globális óraipari centrum végérvényesen megsemmisültek, a világon eladott órák zöme volt 1970 előtt svájci, ma meg ez a darabszám tekintetében egyszámjegyű százalék) - és én nem látom egyértelműen azt, hogy ebből igazán okultak volna...

Az viszont, hogy mára saját werkkel próbál mindenki újra előrukkolni - azért egyértelműen mutatja, hogy bármit is mutassanak a felszínen, bármiről is szóljon a marketing - nagy nyomás alatt vannak, mégiscsak van lépéskényszer a háttérben, még ha ezt próbálják is letagadni. A felszín itt amúgy is csak a csillogásról és diadalról szól - ám ezt a 70/80-as évek történéseinek a tükrében ma már a helyén tudjuk kezelni. Ma már tudhatjuk, hogy az évszázados tradíciókról, felülmúlhatatlan minőségről és hallatlan exkluzivitásról hablatyolt (mérhetetlen kínos gátlástalansággal...) a marketing akkor is, amikor vezető márkák teljes csődben, a saját gyártás teljes megszűnésének közepette vergődtek, és túlzás nélkül mondható, hogy olcsó szemetet tokoztak külsősöktől vett középgagyi tokokba...

Előzmény: innovations (155381)
APT Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155386

Nézd, ha egy luxuskategóriás óra mellett az az érv, hogy mivel közönséges tucatszerkezet van benne, és bárhol kapható hozzá alkatrész, így könnyebb-olcsóbb később a szervizelése - akkor az már nem is valódi luxuskategória...

És amúgy igen, a manufaktúra-szerkezetek sem feltétlenül jobbak, sőt, a kis szériákban készülő, hovatovább egyedi werkek egyenesen zsákbamacskák sok szempontból. De ugyebár a luxuskategória az pont ilyesmikről szól... Párhuzamként tapasztalatból tudom állítani, hogy a Rolls soha, semmikor nem volt jobb pl: a Mercedesnél, ez utóbbi csúcsmodelljei egész egyszerűen jobbak voltak az itt-ott szinte összetákolt Rollsnál - de ezzel együtt a Rolls mindig alapvetően más volt, és tudott olyasmiket nyújtani, amit a Merci sosem. No ezt a pluszt nem tudja megadni egy Sellita werkes IWC, TAG...

 

Marad mára az, hogy pusztán az árral próbálják luxuskategóriába pozicionálni a portékát - és azért a piac ezt lassan, de biztosan észreveszi, a másodlagos, használt piacon fokozatosan beárazza.

Előzmény: nickback38 (155380)
rtivi Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155385

:-))

 

Én meg azt olvastam, hogy a 8500 nem előzi a 3135-t. 

Előzmény: innovations (155383)
innovations Creative Commons License 2014.09.22 0 0 155384

Annak idején egy 2254.50.00. és egy 16610 is összehasonlításra került azt hiszem valamelyik angol vagy amerikai portálon. Az Omegát hozták ki a nyerőnek.

Előzmény: WiZARD (155377)
innovations Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155383

Igen, én gyártom.

:-)

 

 

Előzmény: ronin s8 (155382)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155382

Úgy érted, tied a szerkezet is, ami bennük van? :-O

Előzmény: innovations (155381)
innovations Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155381

Ez így rendben is van.  Viszont akkor mondanék egy másik megközelítést.  Az idők folyamán minden fajta szerkezetű óráim voltak, saját nem saját, fél saját/Co-axial/  ésatöbbi. Igazából ettől a ténytől, mármint, hogy mi az ami ketyeg a tokban, soha egyiket sem szerettem jobban vagy kevésbé. Sőt ettől egyiket sem találtam sem szebbnek, sem jobbnak, sem pontosabbnak és még értékesebbnek vagy különlegesebbnek sem. Őszinte leszek ma már tulajdonképpen nem is érdekel, hogy milyen szerkezet van egy órában. Nem gondolom, hogy egy Panerai vagy egy Omega valamiben is jobb lenne a napi használatra attól, hogy inhouse van benne. És mint az aztán ki is derült valóban nem is lett jobb tőle sőt konkrétan rosszabb lett. 

Azt hiszem talán pont neked adtam el a Buren féle arany Hamiltont amiben egy valóban ínyenceknek való szerkezet van. Viszont ez nekem annak idején hordás közben soha nem jutott eszembe és nem is éreztem magamat tőle sokkal jobban. Látni is csak egyszer láttam amikor megvettem.

;-)

Tehát most is azt mondom, hogy egy sima három mutatós dátumos óránál sok jelentősége, nincs, hogy  Eta vagy Unitas, vagy úgynevezett saját, amit szintén milliós darab számban dobnak a piacra. És még mielőtt bárki azt mondaná, hogy savanyú a szőlő, azt hiszem, hogy most jelenleg csak saját szerkezetes óráim vannak.

;-)

 

Előzmény: APT (155356)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155380

"Mert egyszerűen nem tudnék valós, helytálló, tisztességes, szakmailag megalapozott érveket felhozni."

 

Azt sem lehetne elmondani, hogy az a mezei 2892 a maga "problémáival" együtt is tartósabb lehet, mint

némely istenkísértés számba menő saját caliber? Hogy előfordulhat az, hogy a periodikus szervizeken

felül ott marad 10 év alatt a saját caliber-es óra árának 10-20% javításra? Hogy a 2892-t azért több

helyen tudnák megfelelő minőségben karbantartani/javítani, akár 30-40 év múlva is és nem kellene a

gatyáját is ráfizetnie, még ha meg is engedhetné magának?

 

Én a luxuscikkeknek a következő definícióját ismerem :

 

Kellően drága, kellően kevés van belőle és kellően sokan tartják luxuscikknek.

 

Szó nincs megbízhatóságról, minőségről, tradícióról stb. - ezeket a luxuscikkekhez

tartozó marketing nyomja, hogy még többen csatlakozzanak a "hívőkhöz".

Mit számít ezesetben a caliber egy luxusóránál, pláne hogy a vevőkör 99.sokkilenc

százalékát efféle "csacskaságok" egyszerűen nem is érdeklik?

Egyet tudok érteni a PP-s ismerősöm véleményével, az a luxusóra, amit annak tartanak.

Nincs sok értelme tovább ragozni bármely tulajdonságát, technikai jellemzőjét.

 

Előzmény: APT (155356)
tomcat Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155379

Még csak a búvárórák esetében sem kerülhet irtózatos pénzbe a tok előállítása. Nem hiszem, hogy egy Seiko Orange Monster vízállóságát vagy könnyűbúvárkodáshoz használhatóságát bárki megkérdőjelezné, pedig az a 200 dolláros kategória - az újabbik 24 köves 4r36 werk sem kell hogy szégyenkezzen egy ETA 2824/36 mellett.

Az IWC ETA/Sellita tokozása a 4000 dolláros kategóriában igazi pofátlanság, ez már nem marketing árazás, hanem egyértelmű lehúzás, de erről korábban többször posztoltam. A saját prémium vevőkörüket nézik le vagy hülyének, "ezeknek bármit el lehet sózni" jeligével. A használt/másodpiacon ezt nehezebb lesz elsütni.

 

tomcat

Előzmény: APT (155356)
WiZARD Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155378

Valahogy a gondolataim vége lemaradt :)

 

Szerintem az is legalább olyan "furán" hat hogy egy pártízezer eurós arany/platina rollerben ugyan az a szerkezet, ami egy 5-8k€ órában is van, mint amikor a 6k€ IWC-t hasonlítjuk az 1k€ egyébhez...

Előzmény: WiZARD (155377)
WiZARD Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155377

Biztos, hogy kidolgozottságban sokkal jobb mint egy top/cosc ETA? http://people.timezone.com/library/horologium/horologium631675591245315012

 

Nem akarok Rolex ellenesnek tűnni, csak kicsit túlzásnak tűnik azt sokkal exkluzívabbnak beállítani, mint egy IWC számára gyártott ETA szerkezetet.

Cserébe IWC-nél van lépcső feljebb (7 napos járástartaléktól kezdve, a perpetual calendaron át, a tourbillon-ig), Rolexnél nem nagyon, ezek pedig kicsit exkluzívabbak szerintem...

Előzmény: APT (155376)
APT Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155376

Nem igazán sokkal exkluzívabb - ám kidolgozottságában, megoldásaiban, általános konstrukciójában egyértelműen jobb minőségű - és a hosszú távú tapasztalatok is egyértelműen ezt mutatják. Ezzel együtt egyértelműen "túlárazott" egy átlagos Oyster is, ha a piaci árat költségalapon (ami alapon most csak a szorosan vett előállítási árat értem) képeznék, akkor aligha kerülhetne többe 100-150 ezernél...

Előzmény: WiZARD (155375)
WiZARD Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155375

Felmerülhet a kérdés, hogy valóban annyival exkluzívabb-e egy totál gépesítve, évi 1 milliós darabszámban gyártott Rolex szerkezet, mint egy hasonlóan gépesített, évi 3 milliós darabszámban gyártott ETA? (a 3 milliót csak tippelem, ha valaki tud pontos számot, az is jöhet)

Illetve mi lesz a válasz erre X év múlva, amikor már senkinek nem fog az ETA szállítani, csak a sajátoknak? 

Előzmény: oys... (155369)
oys... Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155374

Jé, a billegő tényleg ratyi!

Ráadásul úgy néz ki, mintha laposvasból lenne.

rtivi Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155373

Lassan örülhetünk egy eredeti ETA tokozásnak. :-))

pedroszalai Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155372

Ki azért nem dobom :-)

Eladás lehet, hogy lesz a közeljövőben,  de fogalmam sincs mit érhet. Itthon nem találtam ilyet, a külföldi oldalakon meg elég vad árak vannak.

Előzmény: Törölt nick (155362)
APT Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155371

Azért ezt még szakértő rögtön kiszúrja. Sok részlet más, kapásból bukik a mezei billegő hajszálrugókulccsal - de akad más is.  A finishelést nem is említve. De akkor is ijesztő - hiszen ebből már némi energiaráfordítással valóban szakértőt is megtéveszteni képes klón lehet.

 

Az ETA klónok viszont már most is ilyenek.

Előzmény: WiZARD (155368)
oys... Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155370

Hogy a rosseb verje meg!

Szerencsére a régi dátumkarakterekkel nem csereszabatos a bemutatott darab. De ez sajnos két szem rizs árából modifikálható ott. :-(

(Még jó, hogy az enyéimben 3035-ös és 1570-es lapul.:)

Előzmény: WiZARD (155368)
oys... Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155369

Ugyanakkor nem vagyok oly nagyon kiakadva ezeken a tokozott ETÁs órákon, elvégre mindennek megvan (vagy legalábbis meglehet) a maga létjogosultsága.

 

A Rolex szépen onthatja özönével a manufakturális óráit és eszükbe sem jut álmatlanul forgolódni az Eta-szerelvényezett egyéb óráik miatt, hogy azok esetleg lerontanák az elért (tán túlzottan is) nagy nevüket. Rém egyszerű huszárvágással érték ezt el, merthogy önálló márkanév alatt, Tudor-ként futtatják őket. És, mivelhogy mindenki tudja, kinek a kutyájának a kölke a Tudor, így aztán ők is jóárasíthatták a tucatwerkes órát, de nem kellett hozzá mindenféle ködösítés, letagadás, elhallgatás.

És idetartozik egy kis anekdota a napokból, amikoris topictársakkal volt alkalmam összefutni:

A Rolex Zephyr láttán elhangzott a kérdés, hogy milyen a tömítettsége(?). Mondtam, hogy nem tudom pontosan, de nem is érdekel, mivel ezt az órámat nyilván nem viszem a vízbe. Arra ott van a Tudor Sub., amit azért sem féltek, mert, ha minden kötél szakad és vízbetörés hatására elpusztul a szerkezete, akkor még mindig menthető az óra egy megfelelő donor-ETA szerkezettel (mutatókészletem van hozzá, legfeljebb még egy számlap kellhetne).

NnaA! Ilyen esetre még jó is a tömegtermelt szerkezetes óra!

Előzmény: rtivi (155357)
WiZARD Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155368

Ázsia klón 3135-ből is van... Bár a finiselésre még rá kell feküdniük - http://www.yukiwatch.com/articles/article/7390084/179792.htm

Előzmény: oys... (155361)
APT Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155367

A Panerai emiatt kezdett gőzerővel saját szerkezet gyártására gyúrni - nyilvánvaló volt, hogy az arany áron mért Unitasos órái piacának meg vannak számlálva a napjai, azt a rázúdult kamudömping lassan, de biztosan kinyírja, elkannibalizálja...

Előzmény: oys... (155361)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155366

Gagyióra fronton még ma is megy a népámítás az eredeti eta szerkezetekkel, mikor a kínai eta 1/1 másolat.

A Tissot esetében én a g10-essel szerelt kronográfról hallottam furcsaságokat. 

Előzmény: oys... (155361)
APT Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155365

Nem is erre gondoltam konkrétan, hanem arra, hogy most már azt is használják.

Előzmény: oys... (155363)
APT Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155364

Szerintem te is tudod a választ - teljesen normálisan kidolgozott, megbízható minőségű, tartós, strapabíró időmérőt kapsz, tetszetős kivitelben - olcsón. Egyes esetekben jóformán szotyiért.

 

Azt mellékesen tenném hozzá, hogy sokszor még ez is "pozicionált" termék, vagyis ugyanennyiért akár még jobb is lehetne - a Seiko is azért rakja az 5-ösökben a mezei nikkel billegőket és egyszerűbb spirálokat, korlátozottabb pontossággal, mert különben a drágább órái elől venné el a levegőt... Egyébként az előállítási árba beleférne a jobb minőség, mint ahogy az ETA-nál is az egészen a közelmúltig (2010 környékén még volt...) kínált 17/21 köves kivitelű, nikkel billegős 2824 valójában tudatos, szándékos minőségrontás volt, ugyanis ezt a werket szinte semmivel sem volt olcsóbb előállítani, mint a 25 köves, jobb billegős kivitelt - csak kellett egy olcsóbb/rosszabb modell is a kínálatba...

Előzmény: rtivi (155357)
oys... Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155363

A Sellita-s IWC egy picit másnak tűnik (lásd: 155325). És, mintha 25 köves lenne.

Előzmény: APT (155360)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155362

Szólj, ha kidobnád! :-)

Előzmény: pedroszalai (155358)
oys... Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155361

"egy Sellita egy milliós árfekvésű IWC Portofinoban nagyon, de nagyon-nagyon-nagyon ciki dolog..."

 

És ez még hagyján! De közismert tény, hogy a Tissot is belefutott abba a pofonba, hogy az Asia-ETA-klónokkal szerelt hamisítványok szinte megkülönböztethetetlenekké váltak az eredetiektől.

Márpedig ez várhat az IWC hasonló darabjaira is...

(Nem hiszem, hogy sokáig kell várnunk minderre.)

Előzmény: APT (155353)
APT Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155360

Persze. Ránézésre is egyértelmű.

Illetőleg ma már ez akár Sellita is lehet...

Előzmény: pedroszalai (155358)
oys... Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155359
Előzmény: pedroszalai (155358)
pedroszalai Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155358

 

Szia. Az enyémben ez ketyeg, ez is 2892?

Előzmény: Wreck Diver (155327)
rtivi Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155357

Elnézést, hogy belekotyogok, de itt van ez az OFF-topik klón 20 kFt-ért, ami amúgy játszós óraként fungál, de annál már némileg többre tartott egyed, ami eddig kellemes csalódást keltett (megjelenés, pontosság, strapabírás, kidolgozottság - bár az üveg hátlapon belüli rész kissé elnagyoltnak tűnik -szempontjából).

 

 

Az eddigi csörték után felmerült bennem, hogy lehetséges lenne-e "helytálló, tisztességes, szakmailag megalapozott érveket" felhozni (azaz nem csupán az én gagyi érveimet) egy ilyen óra megvásárlása mellet, avagy ellen. És esetleg melyek lennének azok?  

 

 

Előzmény: APT (155356)
APT Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155356

"De már többször említettük, hogy egy óra nem csak a szerkezetből áll..."

 

Tudom, hogy ez rettenetesen blaszfémikusan hangzik, de a személyes véleményem az, hogy nem sokkal többől.. Ma már nem, ma már, amikor a korszerű CNC berendezésekkel és a mindenki által könnyen és olcsón hozzáférhető akár orvosi minőségű acélokból, titánból, akármiből bárki könnyen és olcsón, tömegesen készíthet kifejezetten jó minőségű és kivitelű tokokat-csatokat - nos, akkor már nem sokkal többől...

És itt most tegyük hozzá, hogy a "belépő-szinten" legtöbbször mezei, kétrészes, pattintós-csavaros hátlapú, sima kerek, kerek üveges, bőrszíjas órákról beszélünk, nem sokszorosan összetett formájú, komplex búvárkronó-tokokról (bár valójában ma már azokat sem akkora tohuvabohu legyártatni). Olyan tokokról, amelyekkel esetenként nyugodtan összemérhetőkbe lehet szaladni igenis pár ezres, tízezres árfekvésű noname órák esetében is.

 

És ha ezek után még a szerkezet is ugyanaz... Hát...

 

Hát, akkor tényleg csakis és kizárólag egy márkanévért fizettünk ki adott esetben vagyonokat. Csakis és kizárólag. Ami természetesen megérheti valakinek, hiszen a "nagy nevek" esetén a kifizetett ár egy jelentős (ha nem túlnyomó) hányada még az egyedi, komplikált, különleges darabok esetén is "csak a márkanév". De azért ez utóbbiaknál ezen túl is van valami "plusz".

De mi ez a plusz a Sellita werkes IWC, TAG esetében?

 

Félre ne értsd, én nem ítélem el azt, aki ilyet vesz, és célzatosan lebeszélni sem akarnám róla - inkább fordítva közelítsük meg: ha azt a feladatot kapnám, hogy órás fejjel gondolkodva, "szakemberként" győzzek meg valakit, hogy vegyen ilyet - én bizony visszadobnám ezt a megbízást. Mert tiszta lelkiismerettel ez nem vállalható számomra. Mert egyszerűen nem tudnék valós, helytálló, tisztességes, szakmailag megalapozott érveket felhozni. Nem tudnék, akárhogy erőlködnék... Marad a listán érvként a márkanév presztízse, meg adott esetben a kinézet, az eltalált, egyedi design - ami nagyon fontos, akár determináns érv lehet, csak ez nem szakmai érv, ez egy merőben szubjektív tényező. Más viszont nincs, és értékállóságról sem beszélhetünk, mert ezek az órák - és a piac azért itt már jelez ám szerintem valamit... - egyáltalán nem értékállók. Annyira nem, hogy szinte semennyire...

Előzmény: innovations (155355)
innovations Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155355

Ez idáig O.K.

De már többször említettük, hogy egy óra nem csak a szerkezetből áll...

A többit pedig majd meglátjuk.

Előzmény: APT (155353)
innovations Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155354

Persze, hogy hétköznapi nem különbül mint a néhány évtizedes Omega amit a topic társ beszúrt.

Előzmény: oys... (155352)
APT Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155353

Azért lássuk be, hogy egy Sellita egy milliós árfekvésű IWC Portofinoban nagyon, de nagyon-nagyon-nagyon ciki dolog...

 

Tényleg olyan, mint ha egy Rollsban egy legközönségesebb 1.4-es Győri VW motor lenne, persze hatalmas zajszigetelés alatt, és egy bazi nagy turbóval olyan erősre felfújva, hogy elbírja jól a nagy batárt. Lehet, hogy napi használatban ez a kocsi nem is lenne rossz, hozná, ami elvileg elvárható - de ugyebár a luxus leegyszerűsített definíciója az, hogy az a luxus, ami fölösleges...

 

Persze, megfelelően marketingelve itt és most simán működhet ez a stratégia, hozhatja a várt eladási számokat - csak kérdés, mi lesz a márka hosszú távú presztízsével? Biztosan működni fog ez hosszú távon?

Gondoljuk végig - 30-40 évvel ezelőtt egy szakember, egy órás magyarázta, magyarázhatta el a reménybeli vevőnek, miért lesz neki jó/jobb, ha vesz egy Omegát, egy IWC-t mondjuk egy Silvana, Doxa, Cornavin helyett.

 

Ma meg nagyjából úgy néz ki a dolog, hogy a szakember, az órás hümmögve inkább nem mond semmit, helyette a marketingesek próbálják - legtöbbször látványosan bullshittel... - elhitetni, hogy igenis van valami plusz..

A valóságban a nagy nevek legtöbbjének van pár (vagy sok) műszakilag, technikailag valóban kiemelkedő modellje, ám ezek általában árban "lőtávolon kívül" vannak. A "belépő" szinten viszont gyakorlatilag csak a márkanév miatt fizettetnek ki 2-3-szoros árat. Semmi másért, a feliraton kívül tényleg semmit nem kap a vásárló - egy ugyanolyan szerkezettel szerelt, tisztességes, de névtelen tucatórához képest. Semmit. Ez a luxuskategóriában eléggé nóvum - és kortünet... ÉS vajh meddig lesz elsüthető? Nem tudom a választ - meglehet, működni fog, hosszú távon is. De ha mégsem..?..

Előzmény: innovations (155348)
oys... Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155352

"rakj mellé egy Rios, ... csatvéget és nagy meglepetés fog érni"

Na, ne!

A RIOS tűs csatja a leghétköznapibbak egyike!

Az lesz a meglepetés, hogy nincs min meglepődni???

Előzmény: innovations (155346)
oys... Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155351

"igaza volt Hofinak: "A lé határozza meg a tudatot.' ..."

 

Javíthatlak?

"A lét határozza meg a tudatot. - Ha megisszuk a lét, elmegy a tudat!"

De egyébként a többi, amit írtál, az okés! És tecc.!

Előzmény: ronin s8 (155341)
oys... Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155350

"vegyétek az újat, mert az vízálló, meg nagy, mint a malomkerék."

;^)

 

(De mondjuk a vízállóságot magam sem vetem meg.)

Előzmény: glashuette (155335)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155349

Tételesen leírtam, miért gondolom, hogy morális válságban van a svájci óraipar.

Mi ebben a képzavar? Meg tudnád indokolni kicsit részletesebben?

Előzmény: innovations (155348)
innovations Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155348

"jelenség része a svájci óraipar morális válságának"

 

Milyen szép képzavar.

:-)

Talán már azt hiszem említett itt valaki valami hasonlót, hogy svájci órát nem kötelező venni. Sem saját szerkezeteset sem mást sem. Nincs olyan, hogy amennyiben nekem nem lesz egy IWC-ém  azonnal meghalok.

:-)

Az pedig azért csak nyilvánvaló, hogy a svájciak nem kenyérrel kufárkodnak Afrikában az éhezők között.

;-)

 

Előzmény: nickback38 (155338)
innovations Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155347

Körülbelül erre gondoltam én is.

;-)

Előzmény: WiZARD (155345)
innovations Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155346

Kövezz meg, de én nem látom azt az eszeveszett nagy különbséget. ;-) Sőt ennél sokkal különb arany tüske csatvéget nem is nagyon láttam még, bár biztos van. A swiss feliratot pedig nem spórolásból hagyták el, egyszerűen csak azért mert nem swiss, valszeg Kínában készült. Mert mint gondolom te is tudod, hogy a csatokon és csatvégeken is a swiss made kritériumoknak megfelelően  csak akkor szerepelhet a swiss felírat ha az valóban ott is készül.

;-)

Egyébként pedig az összehasonlítás sem korrekt, ez a csatvég már rég nincs gyártásban. Most is azt tudom mondani rakj mellé egy Rios, Hirsch vagy mondjuk egy SMP 300 kaucsukszíj csatvéget és nagy meglepetés fog érni. Tehát továbbra is azt gondolom, hogy az általad citált példa abszolút nem jellemző.

;-)

Amennyiben pedig rám hallgatsz azt veszel magadnak amit akarsz.

:-)

Előzmény: glashuette (155335)
WiZARD Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155345

Ezer más apró részletet egymás mellé lehetne rakni, ahol meg az újabb a jobb.

De akár az is felmerülhet, hogy a sima tüskecsat helyett manapság inkább a pillangózáron van a hangsúly. Az hol volt 50 éve? Melyik a jobb?

 

 

De nézhetjük a fémszíjakon lévő régi lemezből préselt bepattintós csat összehasonlítását, a mai csatokkal.

 

Előzmény: glashuette (155335)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155344

"akkor X összeggel drágább modellt válasszon."

 

Miből gondolod, hogy aki 5-6e EUR-ért szeretne luxusórát venni, az ráfizetne még? Szerinted mi lenne a mágikus határ?

Mik lennének a lehetőségek? Nekem bejön az IWC design, de az árát csak pár modellnek néztem meg, amik különösen

tetszettek, de azok a tizenezer EUR kategóriába esetek. Van olyan IWC, ami 5-6 és 10e EUR közé esik és már mindenki

számára egyértelműen saját caliber-e van?

Előzmény: Wreck Diver (155342)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155343

"Az IWC-s csóka valószínűleg elsőként jópár IWC reklámanyagba futott bele a neten."

 

A szubjektív véleményem, hogy az IWC-s csóka nem nagyon nézeget reklámanyagokat (max a design kiválasztása és az ár miatt), ennek a szegmensnek a törzsközönsége a "presztizstudat" alapján vásárol - kivétel a lotto nyertes jótétlélek, de belőlük még egy nagyon szolid kerekítési hiba sem jönne ki. Nem néz meg semmit sem, mert minek. Luxusóra = luxus minőség = "presztizs".

Nekik pont elég ennyi. Nem akarok még egy "közvélemény kutatást", de szerintem a PP-s ismerősöm se nagyon

sza..zott, mielőtt megvette az óráit. Pénz van, óra tetszik, óra benne van az elfogadható márkák listájában, megveszem.

Aki sznobizmusból veszi, az is ugyanígy gondolkodik. Sok pénzzel a kézben némileg másképp működik a világ, még ha

nem is sík hülye, akinek a kezében van a pénz.

 

"Komolyan visszakeresed a régi hozzászólásaimat? Ez azért beteg dolog... "

 

Nem kellett nagyon keresni, emlékeztem rá - mindenki memóriája másra képes - egyszerűen visszapörgettem

a Steinhart témáig, nem volt olyan régen és pont illett ide. Veled koketáltam, egyértelmű, hogy a Te véleményedet

hoztam fel példaként, mert mi mást? Nem forgattam ki a szavaidat, nem más témában/szövegkörnyezetben

hoztam fel.

Jobb, ha szó szerint idéz az ember, hogy ne legyen utólag vita, ha ezért visszanyúl egy múltbéli post-hoz,

az nem beteg dolog. Ha lövésem sem lett volna, hogy nem túl régen ilyenről írtál, az már lehetne problémás,

de csak mint kezdődő szenilitás. Amire Te gondolhatsz, az nem rám jellemző, nem is sértődöm meg miatta.

Előzmény: Wreck Diver (155340)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155342

Még szép, hogy meg kell.
Csak egyrészt elférne a base caliber szócska,
másrészt kapna a kuncsaft egy lehetőséget, hogyha neki számít,
mi van belül, akkor X összeggel drágább modellt válasszon.

Az apple se titkolózik - legalábbis nem túl sikeresen - a gyártásról.
Olcsó kínai munkaerő szemét körülmények között stb.
De mivel jó a reklám, a termékek pozícionálása, dizájnja és így tovább, ezért a vásárlók veszik, mint a cukrot.

Előzmény: ronin s8 (155341)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155341

Azt hiszem, egyetértek Veled. Annyit még hozzáfűznék, hogy igaza volt Hofinak: "A lé határozza meg a tudatot."  Nálunk kicsit békaperspektívából fikázunk mindent - ez sajátos magyar szokás, és nem vesszük észre a lényeget: ez az üzleti modell tartja életben a modern világot. Ezért nem csődöl be a gazdaság. Ha ez a sok okostojás itt önálló államot alapítana, hamar megbukna, de előtte elvágnánk egymás torkát. ;-)

Meg kellene érteni, hogy működő modell nem épül piacon gombokért Patek után kurkászó, amúgy űberokos megmondóemberekre. Valakinek az új Hublot-t, IWC-t is meg kell vennie...

Előzmény: nickback38 (155338)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155340

"Igen, igazad van, így működik a világ, de ezt vagy globálisan elfogadjuk, vagy visszautasítjuk, nincs 3. alternatíva."

Pont ez egyes emberek gondja. Nincs esélyük visszautasítani a dolgot,
mert nem ássák bele magukat hobbiként, és nem ismerik ezt a tradíciót
(és ezért még a mai, net körül forgó világban sem lehet elítélni valakit ).

Az IWC-s csóka valószínűleg elsőként jópár IWC reklámanyagba futott bele a neten.
Az átlagember ( értsd: nem a fórumozó netbubus ) nem jut el a watchuseekes
kalibervitákig, csak mondjuk egy SIHH beharangozóig.
Azok alapján meg szentül hihette, hogy itt egy közel 200 éves sikertörténetnek lesz része

A Tissot és az Orient árazási stratégiája meg nem csibészség.
Még ez a kaliber elhallgatás sem amúgy. Csak elegánsabb, ha oda van írva, hogy "base caliber".

ps: Komolyan visszakeresed a régi hozzászólásaimat? Ez azért beteg dolog... 

Előzmény: nickback38 (155338)
fastrobi Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155339

Bocsásd meg nekem hogy én szeretem a 45-ös  minőségi tokokat! Tudom te azt is megmagyarázod hogy egy 50éves omegának jobb minőségű a tokja mint egy mostaninak!És szeretem ha az órám nem ázik be egy kiadós eső közben ha véletlenül elkap valahol! Mielőtt még kérdeznéd van egy 60as évekbeli és egy 4éves seamasterem. Hát tényleg látszik a minőségi különbség de az új javára. Még az a szerencse hogy nem minden ember egyforma mert lehet még mindig szekéren járnánk.

Előzmény: glashuette (155335)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 155338

Értem.

 

Nem fűződik érdekem sem egyik, sem másik oldal igazának bizonyításához, de ha megpróbálok objektív lenni, akkor

arra hajlok, hogy nincs egyéb "csak" morális probléma. De ha ez a helyzet, akkor miért most kezd el ez zavarni bárkit

is, miért nem tér vissza a gyökerekhez?

150e EUR-ért semmivel sem kapok jobb Tissot-ot, mint amilyen Orient-et adnak a feléért. Hasonló árfekvésben simán

megeshet, hogy SeaGull caliber ketyeg a swiss made órában - konkrétan erre itt az volt a többség véleménye, hogy

belefér a definícióba, no problem. Az 5e EUR-os luxusórában - ahol ugye illő "presztizst" is adni - meg 80e HUF-os a caliber, nem mondjuk 400e-s. Ez utóbbi meg már kiveri a biztosítékot. Miért? Kis csibészség nem csibészség? Ez inkább

olyan latinos hozzáállás...

Ezt Te írtad anno :

 

"Egyszerűen arról van szó, hogy évszázados távlatban így működnek ezek a cégek.
És úgy érzik, semmi közöd a részletekhez. Nem tartozik rád, hogy a Patek számlapjait
a ( mostmár sajáttá tett ) Stern készíti, vagy hogy a Parmigiani szerkezetei a Vauchertől érkeznek,
sem az, hogy ki a kékített csavar, vagy a plexibeszállító. Ilyen beszállítói rendszerben dolgoznak,
mióta világ arrafelé a világ és kész.
"

 

Igen, igazad van, így működik a világ, de ezt vagy globálisan elfogadjuk, vagy visszautasítjuk, nincs 3. alternatíva.

Maximálisan azonosulni tudok azzal a megközelítéssel, hogy a jelenség része a svájci óraipar morális válságának,

de semmi többel.

 

Ha innen átevezek a nagyon szubjektív vizekre, akkor ezt sima hőbörgésnek tartom :

 

"és saját bevallása szerint azért nem fizetett volna ennyit."

 

Mert mit csinált volna? Leállt volna alkudni? Kapott volna problémamantesen Rolex-et is ugyanennyiért, de neki az IWC kellett és nem véletlenül.

Tiszta, hogy marketing által behülyített és sztereotípiák alapján döntő vásárlókról beszélünk, de a luxus piacon.

Itt mindenki tudja, hogy nem tisztán minőséget, tradíciót, megbízhatóságot stb. fizet meg vastagon, hanem egy márkanevet, vagy ha úgy tetszik "presztizst". Hát, nem annyit kapott belőle, mint amennyit elvárt, ennyi.

Kicsit olyan ez, mintha a híradóban Luigi könnyáztatta arccal állna egy új Lambo előtt és a Madonnára esküdözve hangoztatná, hogy őt bizony csúnyán becsapták. Olasz sportkocsit akart venni és amit kapott, arra meg nyugodtan ki lehetne írni, hogy made in germany, mivel a VW mérnökei már az utolsó csavarig lecseréltek mindent, kivéve a nevet

és a logo-t.

Nem ipari kémkedéssel szerezted az adatokat a caliber-megfeleltető felsoroláshoz; akinek ennyire számítanak a részletek,

az tud előzetesen informálódni, hogy nem fusson árnyékra - még ha a marketing által behülyített és sztereotípiák alapján döntő vásárló is. Illetve lehetősége van a kereskedőn keresztül kártérítési igényt benyújtani, ennek elutasítása esetén

pedig perelni, ha úgy érzi becsapták.

 

Egyetlen egy esetben hiszek a "valódi" felháborodásban, ha mondjuk egy totál laikus élete vágya egy valóban minőségi

és tradicionális karóra, aminek egy életen át örülni tudna, megbecsülné, megadná neki a megfelelő karbantartást stb.

Pl. egy lotto nyeremény, örökség stb. kapcsán végre megvalósulna az álma, de a pénzéért nem "teljesen saját"

caliber lenne az órában, bár nála ez volt a ki nem mondott igény.

Előzmény: Wreck Diver (155336)
innovations Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155337

Off:


"Olyan ez, mintha beülnél a drága magánfogászhoz, és a mutatvány után derülne ki,
hogy ő nem is a tulajdonos fogász. Őt csak áthívták a Szentkirályiból az ebédszünetében,
mert a luxusfogásznak jött egy komolyabb, jobban fizető kuncsaftja,
és nem érte volna meg miattad buknia a tehetősebb ügyfelén."

 

Megfogsz lepődni, az amit leírtál egy az egyben igaz! A méregdrága klinikák praxisainak jelentős részét ugyanazokkal a kontárokkal töltik fel akikkel az Sztk-ban is találkozhatsz. Sőt azt amikor a János kórház megfáradt, kiégett szakorvosa az ügyelet után hulla fáradtan szó szerint beesik a MOM park Medical Centerének  a rendelőjébe és 60 Eurót kér napi forint árfolyamon a vizsgálatért, pedig magam tapasztaltam.

;-)

Persze lehet, hogy ez csak egyedi eset volt, de nem hiszem.

Szóval a svájci órákon kívül is ilyen ez a popszakma.

;-)

Előzmény: Wreck Diver (155327)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155336

Nem kevertem össze semmit.
És pláne nem beszéltem sznobériáról, újgazdagokról stb. Nem is ez a lényeg.

Egyszerűen azt írtam, hogy vannak emberek, akiknem keményen rosszul esik,
ha kiderül - pláne mondjuk nyilvánosan -, hogy a hordott órájuk korántsem olyan
egyedülálló stb., mint azt az árcédula és az adott cég marketingje sejteni engedi.

És bizony vannak emberek, akik csak azért vesznek meg valamit,
mert mások nem tehetik meg. Sőt, van olyan ismerősöm, aki azért nem váltott át
az ország legjobban felszerelt,legnívósabb konditermére, mert idézem: "oda bárki bemehet".

Nevezhetjük sznobnak, újgazdagnak ( én szemtől szemben elmebetegnak. :D ), de a lényeg,
hogy ő szereti, hogy a klubjába csak komoly szűréssel lehet bejutni. És igencsak kiakadna,
ha kiderülne, hogy a pultos pizzafutár öccse ingyen edz ugyanott.

Részemről tisztelem felebarátaim elmebaját, és a legkevésbé sem
érdekel, ki miért vesz órát, vagy miért van bejárónője.

De vannak emberek, akiknek fontos szempont, hogy a többmilliós órájukról
utólag ne derüljön ki az, amit Glas olyan szépen megfogalmazott.

Láttam már IWC fórumon köpködni embert, mert nem gondolta, hogy Sellita
kerülhet egy olyan órába, és saját bevallása szerint azért nem fizetett volna ennyit.

Ezek szerint az ismerősöd pont nem ilyen. 
Ettől még a saját kaliberre átnevezés - kiegészítő infók nélkül - megtévesztés szerintem.
Pláne, hogy szép számmal van gyártó, aki gond nélkül kiírja ezt az információt, és mégsem megy tönkre.


Előzmény: nickback38 (155334)
glashuette Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155335

Jó órákat nem tartok itthon, de azért akadt két ócska omega.

 

Az első egy 2006-os évjárat, bolti vétel, első gazdájától: acél, 18K arany lünett és adták hozzá ezt a csatvéget:

 

 

 

A másik egy 60-as évek vége, 70-es eleje acél Omega, ehhez meg ezt adták:

 

 

Ez csak a 70-es évek legelejétől tartó visszafejlődés 2006-ig. Az 50-es években még szebbek voltak a csatvégek.

 

Hadd ne kelljen már befotóznom egy 50-es évekbeli Constellation számlapját, ahogy a szerelt indexek szórják a fényt, meg egy mai préselt vagy mittudom én hogy készítettet mellé, mert elsírom magam.

 

Csak a spórolás megy minden szinten, nemhogy saját szerkezet nincs, még egy swisst sem ütnek a 0 mm vékony csatvégbe, mert kiszámították, hogy az is 6 eurocent lenne darabonként. Szánalmas na, ti csak vegyétek az újat, mert az vízálló, meg nagy, mint a malomkerék.

Előzmény: glashuette (155332)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155334

A "felvilágosítás" vége vhogy így hangzott : "... mondjuk, hogy ugyanolyan óraszerkezet van a Te és az én órámban."- látványosan meglengettem a Steinhart-ot. Volt némi csúsztatás, mert a 2824 az ugye nem 2892, de szvsz átment az

üzenet.

 

Összekevered (nem sértésnek/kioktatásnak szánom) - és WiZARD fórumtárs is - az újgazdag sznobokat és "valódi" gazdagokat. Van egy kevéssé ismert mondás, miszerint nehéz a szegénységet méltósággal megélni, de gazdagságot

még nehezebb. Ez szól arról(is), hogy nem kell "lenézőgéppé" válni és hogy úgy kell "élni" a vagyonoddal, hogy az hasznos legyen számodra és akár mások számára is.

Nem mindenkinek azért van bejárónője, kertésze, vagy nem azért rendeli az ebédet egy sokcsillagos vendéglőből, mert

a feleségének derogál takarítani/főzni, vagy neki lenyírni a füvet, hanem mert az így megtakarított időt másra lehet fordítani - pl. a családra, hobbira stb. Mert ugye vagyon ide, vagyon oda, időből mindenki számára korlátos mennyiség áll rendelkezésre.

Emellett munkát/megélhetést ad másoknak a vagyonából és nem feltétlenül kizsákmányolva azokat. A bejárónő pl.

ajánlóleveles "bizalmi állás" és állítólag elég kevés van...nem egy ebédért dolgozik. A "minden gazdag egyforma"

is csak egy sztereotípia...

 

Közted-köztem és a PP-s között nem a vagyon a legnagyobb különbség, hanem hogy ő nem gondolkodik/nem kell

gondolkodnia az életen, hanem éli azt úgy, hogy a lehető legjobban érezze magát a bőrében.

Mennyiben változna meg az élete, ha a sofőrje  - amilye egyébként nincs - órájában uaz a caliber lenne, mint az övében?

Az üzlettársai kiraknák? Kizárnák vmilyen kubból? Elválna tőle a felesége? Azért nem érdekli, mert számára ez egy

súlytalan téma - ellentétben mondjuk egy újgazdag sznobbal. És nem azért súlytalan, mert bármikor vesz egy már

"megfelelő" órát.

 

Egyébként nyugodtan tekinthetjük a post-om ezen részét OFF-nak, ha másért nem, hát azért mert nem reprezentatív

"felmérésre" épül. A továbbiakat szántam érdemi tartalomnak, de arra eddig még senki nem reagált...

Előzmény: Wreck Diver (155327)
WiZARD Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155333

Azért egy óra nem csak a szerkezetről szól...

 

Presztízs/luxusmárkák esetén meg az árazás nem igazán arányos a tartalommal általában, szóval ebben sincs semmi meglepő.

Előzmény: glashuette (155331)
glashuette Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155332

Mingyá magam alá tojok, komolyan fotózzam le?

Előzmény: innovations (155319)
glashuette Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155331

Na tényleg, miről nem tud?

 

Arról, hogy a 600 ezres Omegájában tökugyanaz van, mint a 100 ezres Bulovában, csak a számlapon más a felirat, meg a rotoron.

 

Az extra fél milkójáért nem kapott mást, mint púdert. Na most ezt ha ezt előre tudja valaki, és megér neki a púder extra félmilliót, az oké. Ha meg nem, akkor szokott jönni "az engem most átvertek" feeling, megy még az önámítás, hogy ez azért mégiscsak Omega, de már nem őszinte a mosoly.

Előzmény: ronin s8 (155315)
öccse Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155330

Citizen és Seiko valóban manufaktúrák és azok is voltak. A Longines és társai kicsit sántít, mert valóban házon belüli szerkezeteket használnak most, de régen ugye volt külön Longines, Tissot, Certina stb. werk és ezek nem voltak egymással csereszabatosak. Kár is ezen rugózni többet és engem is irritál, ha nem nevezik nevén a használt alapszerkezetet.

Előzmény: Wreck Diver (155325)
WiZARD Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155329

En mar talalkoztam hasonloval. Fiatal tipikus nagykepu, ujgazdag "ismeros" mondta az smp gmt Omegamra, hogy szep, de o nem szereti Omegat, mert az csak tokozo, nincs sajat szerkezet. Amikor valaszoltam, hogy "jah, ugyanolyan ETA van benne, mint a kezeden levo IWCben" na akkor magyon meglepodott... (portuguese chrono) Picit felve kerdezte mar csak, hogy a masik IWCjeben(portuguese perpetual calendar) ugye sajat van, es azert orult amikor mondtam hogy igen :)

Előzmény: Wreck Diver (155327)
H_G Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155328

Brian May egy Seiko automatát hord (SKX007), bár megtehetné, de nem nagyon hiszem, hogy minden koncert utánj vesz egy újat :)

 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (155317)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155327

Arra gondolok, amikor nem te világosítod fel így szakszerűen.
Hanem mondjuk a sofőrje veregeti meg a vállát, hogy
"dejó, hogy ugyanaz a szerkezet ketyeg mindkettőnk órájában főnök!",
vagy társaságban egy hozzáértőbb lefikázza azzal, hogy "voltak ennek a cégnek
kimagasló minőségű órái, de ez nem a saját szerkezetes igaziak közül való,
hanem olyan, mintha a 7-es BMW-ben Toyota 1.2-es feltöltött motor lenne. De azért szép."

Igazi poéngyilkos egy luxuscikknél, ha kiderül, hogy a csóróbbaknak is lehet...
Ezért nem lesz soha Louis Vuitton 25%-os kupon a Joy magazinban.

- IWC cal. 30110 - ETA 2892-A2

- IWC cal. 30130 - ETA 2892-A2

- IWC cal. 30140 - ETA 2892-A2

- IWC cal. 30710 - ETA 2892-A2

- IWC cal. 30750 - ETA 2892-A2

- IWC cal. 35110 - Sellita SW-300

- IWC cal. 79230 - ETA 7750

- IWC cal. 79320 - ETA 7750
- IWC cal. 79350 - ETA 7750

A luxusórák önmagukban nem túlárazottak. Csak nem szabadna, hogy helye

legyen az ilyen jellegű spórolásnak a gyártásuk során. Elvileg.

Olyan ez, mintha beülnél a drága magánfogászhoz, és a mutatvány után derülne ki,
hogy ő nem is a tulajdonos fogász. Őt csak áthívták a Szentkirályiból az ebédszünetében,
mert a luxusfogásznak jött egy komolyabb, jobban fizető kuncsaftja,
és nem érte volna meg miattad buknia a tehetősebb ügyfelén. De azért 132 ezer lesz ugyanúgy,
és ne magyarázzál, mert ugyanabban a szép rendelőben voltál. :))


Előzmény: nickback38 (155326)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155326

Mivel már másodszorra kerül elő a téma, megkérdeztem egy authentikus személyt - akinek van 3 PP-je és havonta

tudná egyel növelni a mennyiséget anélkül, hogy megérezné a család büdzséje. Ő objektíve gazdag és úgy is él.

Az ETA szerkezetet el kellett ugyan magyarázzam, de egyébként értette a problémát és ezt volt a véleménye :

 

- Nagyon nem érdekli, mi van az óra belsejében, a PP az egy luxusóra, bármi is van a belsejében, így osztották

le a kártyákat. Ugyanezt gondolja a többi luxus óráról is - mondjuk nála a márkán felül még kell egy minimum

15e EUR-os ár is, hogy vmit ennek tekintsen.

- Ha az ő órájában nem X, hanem Y szerkezet van, akkor az összes többi ugyanolyan modellben is Y szerkezet van,

ergo más sem nagyon ugrálhatna és szerinte nem is nagyon ugrálna.

- Szerinte az se nagyon jártatná a száját nyilvánosan, akit ez zavar, mert mondjuk kínkeservesen spórolta össze

egy nem neki való óra árát és becsapva érezné magát, hogy nem tud villantani vele, mert csak saját magával szúrna ki.

"Hanem a meg nem nevezésük a katalógusokban."

 

Emlékeim szerint az ETA 2892/93, 7750 és minden egyéb caliber-e, amit egy "jobb" órába tesznek, már nem

áll szabadalmi védettség alatt (a 2824/34 stb. sem). Ha úgy gondolom, akkor holnap a saját gyáramban a

saját óráimhoz nyugodtan gyárthatom bármelyiket úgy, hogy minden létező alkatrészre a saját logo-mat

teszem. ETA alapokon lesz egy saját szerkezetem és aki azt állítja, hogy nem saját, azzal szemben meg

simán megnyerek egy pert. Ha nem szeretnék saját gyárat építeni, akkor meg legyártatom a caliber-t annál,

akit épp alkalmasnak tartok rá és a szerződés része lesz az is, hogy az én logo-m legyen mindenütt.

Gondoljunk pl. a generikus gyógyszerekre. Ha egy szabadalmaztatott összetétel már nem védett, bárki

gyárthat gyógyszert a felhasználásával és forgalmazhatja saját gyógyszerként. Senkinek nem lehet

jogos ellenvetése a "saját gyógyszer" megnevezés kapcsán.

A Sellita meg jórészt ETA-t másol (azt nem tudom vannak-e saját caliber-ei) úgyhogy uaz a helyzet.

 

Értem, mire gondolsz - hasonló a helyzet mint a swiss made féle titkolózás -, de szvsz ez sem fekete-fehér

kategória a valóságban. Teljesen igazad van abban, hogy jobb nem belekeveredni ilyen szituációba, vagy

ha bármiért is sikerült, akkor inkább szépen becsomagolva, de elmondani, mi a tuti. Talán az érintettek is

tudják ez, nem véletlenül olcsóbbak ezek az órák, mint a "telivér" caliber-rel bíró modelljeik.

 

Egyébként meg akárhonnan is közelítjük meg, túlárazottak a luxus órák - ezt "mindenki" tudja is -, max.

a mértékben van eltérés az egyes gyártók egyes modelljei között ... Ebbe szvsz nyugodtan belefér ez is.

 

 

 

Előzmény: Wreck Diver (155325)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155325

"mi azt szeretnénk, ha manufaktúra órákat adnának nagyon olcsón :)"

Longines, Union Glashütte, Rado, Tissot, Certina, Hamilton stb.
Mind a saját cégcsoport saját gyárának szerkezeteit szereli.

Citizen, Seiko japán vonalon. Csak saját szerkezetekkel.

4-5 ezer dolláros árfekvésben már csak akad saját kaliberes óra.

Mondjuk az a tény, hogy az IWC-nél ebben az árfekvésben egy arconcsapással
egyenértékű, mikor Sellita kerül a Portofino-ba. Ráadásul szép csendben.

Mert engem nem az ETA vagy Sellita szerkezetek irritálnak.
Hanem a meg nem nevezésük a katalógusokban.

Mondjuk legalább itt a Sellita logó maradt a helyén.
Értem én, hogy ciki az olcsóság okán használni valamit luxus árfekvésű termékekben.
Még a vásárlóközönség fintorogna, ha bevallanák, hogy a Sellita azért kell, mert ööö...ööö...ööö...
Miért is kell végülis egy bőséges saját gyártói kapacitással bíró patinás és jónevű cégnek?

Ha korrekten odaírnák, mi az alap, talán lenne esélyük a marketingmágusoknak javítani
a szerkezetek megítélésén a laikusok szemében ( fotómodellt nem a szíve alapján választunk, 
ahogy autót sem a vezetékek gyártója alapján bla bla. Ügyesek ebben úgyis ).


Előzmény: öccse (155316)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155324

Szvsz. a mechanikus óra jobban bírja a gyűrődést, mint az analóg kvarcok legtöbbje.

De valódi megpróbáltatás esetén mindenképpen mozgó alkatrész nélküli óra szükséges, mondjuk egy g-shock.

Előzmény: vzstrial (155321)
fastrobi Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155323

Nem kell ahhoz Hirsch! Egy 10ezer forintos mai órának is van olyan csatvégje mint az 50-es évekbeli órának.A magyarázat nagyon egyszerű a technika annyit fejlődött hogy ma már nem nagy ügy ilyeneket gyártani és különösebben nem is drága.

Előzmény: innovations (155319)
öccse Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155322

Egyetértek, nem is veszek ilyen ETA-kat, mert vannak fenntartásaim az IWC-re kialakított ETA-val kapcsolatban. Mint már mondtam/írtam ezen csak mi polemizálunk, a világ nagy része elmegy mellette.

Előzmény: ronin s8 (155318)
vzstrial Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155321

Én - és szerintem sokan mások - a helyedben levenném, vagy ha nagyon fontos lenne hordani órát akkor egy kvarc órát választanék a helyedben.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (155317)
innovations Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155320

És akkor persze várom a tényeket. Értem én, hogy kedveled  vintage órákat, de ne gondoljuk már, hogy mindenki számára ez az egyetlen üdvözítő dolog. 

;-)

Egyébként konkrétan miben jobb egy hetven éves csatvég a mainál?

Vagy mondjuk egy 1570 mint egy 3135?

???

;-)

Előzmény: glashuette (155314)
innovations Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155319

Egymás mellé raktam őket. Én azt látom, hogy tulajdonképpen egy Hirsch vagy egy Rios is simán veri. A gyáriról pedig nem is beszélve ;-)

Szóval érdekes nagyon a véleményed.

Mert azt még talán  lehet vitatni, hogy az általad említett  időszaktól kezdve mondjuk a szerkezetek fejlődtek -e egyáltalán valamit? Viszont az vitathatatlan, hogy a csatok, csat végek, tokok, számlapok, stb lényegesen jobb minőségűek mint valaha.

;-)

Előzmény: glashuette (155314)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155318

Egy IWC-re kialakított ETA nem tucatszerkezet. Azt Te (de senki más) nem kaphatja meg...

 

Le kéne szállni kicsit a magas lóról. Ha nem tetszik valakinek egy etás ISC, Bretyó, akármi, legfeljebb nem vesz meg. Ennyi.

Előzmény: öccse (155316)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155317

sziasztok, az automata óra bírja a gyors tengelyirányú mozgást? pl. dobolás, gitározás, hirtelen nem jut eszembe más, az a kérdés igazából, hogy zenéléskor vegyem-e le?

öccse Creative Commons License 2014.09.20 0 0 155316

Fóbiáról nincs szó az átlagember vonatkozásában, a miénkben is csak arról van szó, hogy nem szeretjük, ha átlag szerkezeteket próbálnak meg ránk sózni horror áron, mi azt szeretnénk, ha manufaktúra órákat adnának nagyon olcsón :)  De ez csak  a mi problémánk, a vásárlóerőt nem mi képviseljük.

Előzmény: ronin s8 (155315)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155315

De miről nem tud..? Arról, hogy egy "saját szerkezetes" Patek nem bírja ki ha leejted, és leesik a mutatója és megáll, majd egy kisebb vagyont kell fizetned a javíttatásért? Arról, hogy egy 50-es évekbeli IWC-t, Omegát nem vihetsz ki esőre, míg a maiak közül bármelyiket? Vagy hogy nincs is rajtuk mp stop? Vagy hogy a "nagy" gyártók orrba-szájba tokozták egymás tucatszerkezeteit..?

Vagy menjünk még vissza! Ki hord ma zsebórát? ;-)

 

Komolyan, ezt az új óra és ETA fóbiát nem értem...

Előzmény: glashuette (155314)
glashuette Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155314

Azért nem érdekli a többséget, mert nem tud róla. Sok megnyúlt ábrázatot láttam már, mikor felvilágosították őket. És egyébként a döbbenet után jött a harag. Mert ez átverés, akkor is, ha a katalógusszerkezet "jobb", mint a saját.

 

Meg kell maradni a 40-es 50-es évek óráinál, és akkor kisebb eséllyel megy jégre az ember. Meg hát az az igazi. Azóta csak visszafejlődtek a karórák. Egy-két megfizethetetlen darabot kivéve.

 

Csak tegyél egymás mellé két Omega csatvéget, egy mostanit meg egy 50-es évekbelit. 

Előzmény: ronin s8 (155313)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155313

Márpedig veszik. :)  Nem is kevesen.

Ha leszállunk egy kicsit a magas lóról, rájöhetünk, hogy ez a "saját szerkezet" valójában csak minket érdekel, az átlag (99,99%) vevőt egyáltalán nem. 

Azon is érdemes elgondolkodni, miért puffogtatjuk ezt a szólamot állandóan? Pl. Te mennyivel tekinted "sajátabbnak" a Piaget (?) v. JLC által az IWC-nek gyártott "saját" szerkezetet egy ETÁ-nál gyártott szntén "saját" Omegánál (8500), vagy uram bocsá' 2892-A2-nél...?  Egyáltalán láttad már az IWC "saját szerkezet gyárat"? :))

Ugye, hogy megbukik itt a definíció(nk) ? ;-)

Előzmény: APT (155281)
dészáz Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155312

Tőled kaptam,naná hogy ismerős! :-D

Előzmény: python 357 (155311)
python 357 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155311

Ismerős az az óra Jani!!!:)))))

Előzmény: dészáz (155310)
dészáz Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155310

nem tudom, sk. magamnak csinálom.

Előzmény: Törölt nick (155309)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155309

Egy tisztíttatás galvanizálással mennyibe fáj?

Előzmény: dészáz (155308)
dészáz Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155308

belül tisztítva,kivül még várja a galvanizálást:

 

rtivi Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155307

Nagyon szép kis összeállítás, különös tekintettel arra, láthatjuk az időbeni fejlődést. (Többet ér, mint több 100 kép nélküli hozzászólás.) :-) 

Előzmény: boxer-gs (155306)
boxer-gs Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155306

Így legalább egy posztban látható a 3 legjellemzőbb Marvin logo.

Előzmény: boxer-gs (155305)
boxer-gs Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155305

Ha már Marvin...

 

Had mutassam meg 3 kedvencemet ettől a márkától. Semmi csicsa, ohne tripladátum, nuku holdfázis, csakis az egyszerű, elegáns szépség.

 

 

 

 

Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155304

Egyébként nagyon szép az a Marvin, ahogyan a legtöbbnek gyönyörű, időtálló a dizájnja az '50-es évekből. Főleg, ha nem hordták őket. Ezek a krómozott tokok 15-20 évnél többet nem nagyon bírtak egy átlagos ember csuklóján (izzadósokén még ennyit sem...), ezért ma már inkább a fiókos darabok mutatnak egyáltalán valahogy. Persze lehet újra krómoztatni, de az már nem olyan. Ezért különleges egy-egy szépen fennmaradt példány és pont ezért alacsonyabb az ára, mint egy full acél IWC-é, Breitlingé, vagy Omega-é abból az időszakból, nem is beszélve a komolyabb márkákról és a nemesfémből készültekről... Tény ugyanakkor, hogy ennyiért már hasonló komplikációval vásárolható mondjuk egy Universal Geneve óra, most nem tudom belinkelni, de nemrégiben nézegettem. Az nemesacélból készült, gyönyörű volt és éppen egy korabeli - ma is 30 000 dollárért árult - Vacheron-nal hasonlították össze az egyik nagy nemzetközi órás honlapon. Na, ezekkel együtt már érdekes feldobni ennek a Marvinnak a valós értékét... A Vacheron nyilván a név miatt tartotta ennyire az árát, az Universal nagyon jó vétel, a Marvin, hát?

 

Előzmény: nickback38 (155303)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155303

Longines HQ cc. 300-e, a benne lévő 2824-2 mondjuk 40e. Erre rakódik rá még a tok, szíj, számlap, mutatók, üveg stb. alapanyag-ára, ami többé-kevésbé egzakt. Az az érvelés pedig nem hat meg, hogy itt nem egy tál rizzsel fizetett kínaiak gürcölnek, svájci állampolgárok sok-sok munkaórája van még benne - persze a márka megfizetésén kívül - az árban, ezért ennyi. A végeredmény minősége érdekel. Azt pedig simán megkapom harmadáron. Megveszem 400 EUR-ért és csókolom.

Lehetne még kismillió hasonló példát hozni a "nem reális" árazásra az óraiparban, de ettől függetlenül Te is (gondolom) és én is megvesszük az új órákat, ha nagyon tetszik vmelyik és van rá pénz. Annyiért, amennyiért adják. Ha egy iparág árazhat "megkérdőjelezhetően", akkor egy ember is - akár pont ebből kiindulva. Én ezen nem akadok fenn. Legyen ez annak a problémája, aki meg akarja venni.

Igazad van, ha az órát "feldobó" fórumtárs megkérdezte volna tőlem, hogy megvegye-e, azt válaszoltam

volna neki, hogy hacsak nem vmi élete álma kategóriája ez az óra, akkor inkább ne. A krómtok használhatóságát a mindennapokban más már leírta nem sokkal előttem én pedig leírtam, hogy a moon phase miatt viszont inkább napi használat lenne célszerű. Igen, ez is elgondolkodtató ellentmondás.

Hogy mi lesz az óra sorsa a jövőben, az meg majd elválik, mi nem fogjuk megvenni, az biztos :-)

 

Előzmény: glashuette (155297)
Oraimado Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155302

Ugyanannál az eladónál még ez az ETA 2892-A2-es óra, 75e-ért

 

http://www.fr.ricardo.ch/acheter/montres-et-bijoux/montres-bracelets-classiques/montres-hommes/automatique/belle-montre-jean-d-eve-automatique/v/an741612958/

 

ILLETVE AZ ÖSSZES TERMÉKEI KÖZÜL VAN 1-2 ÉRDEKES DARAB, FÖLEG, AMI A ZSEBÓRÁKAT ILLETI:

 

http://www.fr.ricardo.ch/online-shop/sandravalentine01/?SellerNickName=sandravalentine01

 

 

Előzmény: APT (155301)
APT Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155301

Odakint megérhet, idehaza nem ér meg ennyit.

Előzmény: Oraimado (155300)
Oraimado Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155300

Megér ez az utazóóra ennyit? Majdnem 70e.

 

Szépnek szép, de a számlap a 9 óránál hibás.

 

http://www.fr.ricardo.ch/acheter/montres-et-bijoux/montres-de-poche/des-1920/montre-de-voyage-doxa-8-jours-60-mm/v/an740374152/

 

 

APT Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155299

Igen, ez még olyan ménkű nagy ritkaságnak sem nevezhető. Kétségkívül nem gyakori - de nem fellelhetetlen, egy-egy eladó példányt szinte bármikor lehet találni valahol. Ergo valóban van nagyjából kialakult "árfolyama" is...

Előzmény: glashuette (155297)
boxer-gs Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155298

Hogy két hónappal előtte, vagy utána készült-e, azt nem tudom. Van valami jelentősége?

Előzmény: Törölt nick (155280)
glashuette Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155297

Na persze, meg lehet várni ameddig egy arab sejk véletlenül erre a hirdetésre kattint, esetleg ki is fizetheti, de erre üzletmenetet építeni nem lehet. Neki nem számít az ár. Érdekesmód krómtokos órákat sem hordanak, tehát nehezen szokott ez a történet is összejönni...

 

Amióta van internet és a német orvos/tanár/mérnök össze tudja hasonlítani a vágyálmokat a realitással, azóta ez a réteg se kajálja már be ezeket a "ritkaságokat". Megveszik 400 euróért és csókolom.

Előzmény: nickback38 (155296)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155296

Nem, ne hozz, orrnehéz órát nem veszek. Miért gondoltad, hogy szerintem megéri a kért árat?

Longines L2.766.4.59.3 540e - L2.673.4.78.3 840e, csak amit gyorsan találtam. A komplikációk

hasonló árazása még nem jelenti azt, hogy vminek reális az ára...

Ezt sem véletlenül írtam oda kezdésnek :

"Érdekes lenne tudni, mióta kínálják ennyiért és mikor/mennyiért viszik majd el..."

 

A ritkaság - még ha vélelmezett is - nagyon tudja torzítani az értéket.

Tekintettel arra, hogy mindig akad, aki a szíve vágyéárt bármennyit hajlandó megadni, pl. egy

Marvin fan akár ennyiért is elviheti, mert mondjuk évek óta nem talált belőle ilyen állapotban.

Az ő dolga, viszont ekkor meg lehetne azt mondani, hogy reális volt a kért ár, mert vki csak megadta.

Naponta van hasonló bulvárhír. Te nem vennéd meg, én nem venném meg, de ennél többet nem lehet

kijelenteni, csak majd ha vki megvette végre és publikus lenne hogy mennyiért.

Egyébként mit szerettél volna hozni?

Előzmény: glashuette (155287)
APT Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155295

Szerintem abban is volt. De volt Fliegerkronóban is, sok mindenben. Én JLC-ben is találkoztam vele, volt szerencsém tisztítani (beragadozott), és egyáltalán nem voltam elájulva tőle. Kimondottan a DD modulkronókra emlékeztetett, egymáson csúszkáló lemezmechanika...

Előzmény: oys... (155293)
oys... Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155294
oys... Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155293

Neked is köszönöm!

Ez a hibrid cucc esetleg a Da Vinci kronóban volt?

Előzmény: APT (155282)
APT Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155292

Sokan. Én még Rodana és Ogival márkanevek alatt is találkoztam már vele.

Előzmény: Oraimado (155291)
Oraimado Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155291

A Heuer-en kivül melyik óragyártó használt Valjoux 92-es szerkezetet?

oys... Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155290

Köszi a tippet!

Eszerint a manapság ismert Portofino-kban nincs is saját szerkezet?

(Az Etán kívül volt még pár éve a kézihúzós, ultralapos is, de abban meg JLC van.)

Előzmény: malenykij polgar (155284)
APT Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155289

Ragozhatjuk ezt napestig, de glasnak akkor is igaza van - azért a Marvinért ennyit kérni egyszerűen komolytalan. Ez reálisan egy 70-80 ezres óra, érhet valakinek persze akár ennél valamivel többet is, ha valaki nagyon ráizgul, esetleg a dupláját is ki lehet belőle énekelni - de ott a vége. Nincs ebben az órában semmi olyan különlegesség, és a minősége sem olyan, ami ezt az elképesztő árat indokolná.

Nem is fog elmenni soha az életben, a feléért sem. Még valószínűleg a harmadért sem. Az ötödét - azt előbb-utóbb megadják érte, a tizedéért gyorsan elviszik...

Előzmény: nickback38 (155285)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155288

Hát igen...becsült/elvárt ár vs piaci ár. Ezért nem tartom reálisnak az az érvelést, hogy megéri egy luxuskategóriás órát megvenni újonann, mert az értéktartó lesz és majd jól el lehet adni - kvázi befektetésnek sem rossz. Jó pár "nagyon jó árú" PP, IWC stb. van fent jó ideje, mert senkinek sem kell annyiért.

Az alsóbb kategóriáknál meg aztán végképp el tud szaladni a ló.

Előzmény: glashuette (155286)
glashuette Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155287

Hozok ilyet nullásat, szó szerint, csak a gyári etikett nincs rajta, ha gondolod, nekem elég lesz csak ha ezt a "pluszt" kifizeted érte. Jöhet?

Előzmény: nickback38 (155285)
glashuette Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155286

A legjobb az egészben egyébként ez a "találtam a chrono24-en egyet amit 5000 euró, de most én az enyémet odaadom 1500-ért gyorsban" , naponta 20x szoktam meghallgati, és általában az összetett mondat első felénél hagyom ott az illetőt.

 

Ha kifizetem a pár tíz eurócentes jutalékot, feltehetem az alsónadrágomat is az ebayre 80 ezer euróért fix áron, s majd az lesz a hivatkozási alap. Érdekes módon mindig vannak emberek, akiknek ezt el lehet sütni, és a fix áras termékkínálatot tekintik mérvadónak, nem pedig a licitált és valóban ki is fizetett termékeket.

Előzmény: Oraimado (155262)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155285

A komplikációk valóban "jó árban" lehetnek, ma ez olyan 350-400e plussz egy standard hárommutatóshoz képest. De pont ezért tűnik kissé "orrnehéznek" az óra - bevált dolog, hogy egy nem túl márkás óra értékét

komplikációkkal, nemesfémekkel, esetleg drágakövekkel növeljék.

A caliber egyébként tényleg nem Marvin - ugyanez a Valjoux 89 jópár órában ketyeg(ett) ugyanezzel a tudással, szvsz eleve így tervezték, nem alap caliber + komplikációk kialakítással.

Nem tudom mennyire lenne drága a fenntartása napi viselés mellett, de vitrinben álló gyűjteményi órának

nem tartanám célszerűnek - pont a moon phase lényege veszne el.

 

Előzmény: Felfedező2 (155261)
malenykij polgar Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155284

Bármelyik, amelyiknek nem hármassal kezdödik a referenciaszáma ;)

Az 5-tel, 8-cal, 9-cel kezdödö referenciák mind saját szerkezetek, mert az elsö két számjegy a korai zsebóraszerkezetet takarja, ami az alapja.

Támpont.

Előzmény: oys... (155275)
glashuette Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155283

Nem láttam az óra leírásában, hogy madarat keresek...

 

Krómtokos szuttyadékért 2500 frank, istenkém...

Előzmény: Oraimado (155262)
APT Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155282

Igen, Meca-Quartz néven futott az amúgy kvarcszabályozós-léptetőmotoros, de mechanizált kronórésszel készült órájuk, benne a JCL eredetű 630/631-es szerkezetekkel (a JLC-nél is ilyen típusszámmal használták). Előfordult jópár neves órában még (pl: Girard Perregaux és hasonlók), de amúgy valójában nem volt egy halál kifinomult valami...

Előzmény: oys... (155276)
APT Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155281

Mi van ezen totál átdolgozva..?.. Semmi, a feliratok, jelzések - de már ez is így jön az ETA-tól...

Szerintem ilyen "IWC"-t nem szabad venni, ez nem az igazi...

Előzmény: ronin s8 (155278)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155280

Ez egy későbbi változat?

Előzmény: boxer-gs (155272)
oys... Creative Commons License 2014.09.19 0 0 155279

Nincs ez annyira átdolgozva, virít rajta az Etás rotorcsapágyazás, meg a szabályozókulcs.

Jó-jó, a billegő alatt nincs ETA logo, hanem IWC-t karcolgattak bele...

Előzmény: ronin s8 (155278)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155278

Elbizonytalanodtam. Régebben erről gondoltam, mert totál át van dolgozva az egész szerkezet. Ha keresel róla képeket, láthatod (37521). Valójában ETA 2982-A2.

http://www.chrono24.hu/iwc/portofino--stahl-34mm--id2858673.htm?dosearch=true&man=iwc&manufacturerIds=124&modelId=84&models=84&query=iwc+portofino&showpage=2&urlSubpath=/iwc/portofino--mod84-2.htm&models=84&manufacturerIds=124

 

Az összes nagy (45mm) Portofino viszont saját szerkezetes (kézi húzósok, holdfázisosak, 7-naposak). 

Előzmény: oys... (155275)
Pitylogós Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155277

'stét az uraknak,

 

ehhez a Speedmaster típushoz nem tud valaki ref.számot mondani nekem?

 

http://www.chrono24.hu/omega/speedmaster-automatic--id2846530.htm?dosearch=true&manufacturerIds=187&modelId=74&models=74&picnum=1&query=speedmaster&sortorder=1&tab=details&urlSubpath=%2Fomega%2Findex-6.htm

 

Köszi, hátha.

 

(ill. ha van 1 a fiókban elfekvőben akkor beszélhetnénk róla...)

oys... Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155276

És a nagyközönséghez egy kér(d)és, megintcsak IWC téren:

Emlékeim szerint volt az IWC-nek valami olyasmi kronója, ami kvarc és mechanikus hibrid megoldású volt. Melyik is az, illetve milyen is ez a hibrid megoldás?

(Hátha valaki jobban emlékszik, mint én...)

oys... Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155275

Megint más, de nem teljesen, mivel szintén IWC-téma:

Melyik is az a bizonyos Portofino, amelyik saját szerkezetes?

Előzmény: ronin s8 (155247)
oys... Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155274

Más:

Ez pedig jól felismerhetően épp olyan, amiről szintén cseverésztünk:

http://www.chrono24.hu/iwc/portugieser-7-tage-gangreserve-stahl-automatik-42-mm-ref-5001--id2909737.htm?dosearch=true&query=iwc+portugieser+7&resultview=list&searchexplain=1&showpage=4&sortorder=1&suchen=Keres%C3%A9s&dosearch=true&urlSubpath=/search/index.htm

Azonban tényleg nem kronográf! Neked volt igazad!

Hogy lehettem ilyen félvak???

 

Egyébként élőben drabálisan nagynak látszik!

Előzmény: ronin s8 (155247)
oys... Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155273
Előzmény: ronin s8 (155247)
boxer-gs Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155272
Előzmény: Törölt nick (155268)
oys... Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155271

Ez az igazi 14 krátos, számoljál csak utána!

(A megszokott 585-ös jel 14,04 karátot jelentene igazán.)

Előzmény: Törölt nick (155268)
oys... Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155270

Nna! Lemaradtál a Tank-ról!

Hát, cuccolhatom ám én magammal ezt a böszme nagy darabot haláli-hót-feleslegesen!

;^)

Előzmény: rtivi (155213)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155269

Nagyon szép, szeretem az aranyórákat! 

Előzmény: Törölt nick (155268)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155268

    

 

Csak a rend kedvéért, íme erről beszéltem!

Előzmény: Törölt nick (155266)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155267

Baj van a szavahihetőségemmel?

Előzmény: Törölt nick (155266)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155266

Mutasd már meg azt az órát, de a hátlapját is! 

Előzmény: Törölt nick (155264)
Franek-52 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155265

 

 

...de az.

 

L 788.2 = ETA A08.L11
“MONOPOUSSOIR”

 

Feri'bá

Előzmény: molyos1 (155253)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155264

Baj van a cirilisztika olvasásával nálam!
Jó is, hogy megnéztem mert most látom a hátlapján, hogy arany.

Előzmény: fastrobi (155263)
fastrobi Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155263

Az inkább Poljot!

Előzmény: Törölt nick (155256)
Oraimado Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155262
Előzmény: nickback38 (155259)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155261

Fontos információ lenne az órához, hogy full acéltokos-e, mert a Marvin - mint a többi középkategóriás gyártó, akkoriban előszeretettel dolgozott krómozott tokkal és csak a hátlap volt nemesacél. Ez a mindennapi használat szempontjából fontos infó lenne. Egyébként nagyon szép darab és ilyen komplikációval nem is drága, ha az ember jobban körülnéz a kortársai között... Ez egyébként nyilván nem Marvin-szerkezet. Akkor milyen? Az én egyszerű, kizárólag centrális másodperccel, mint komplikációval rendelkező, viszont gyönyörű állapotú '58-ban vásárolt Marvinom pl. krómozott, igaz csak ünnepi alkalmakkor volt kézen és úgy tudom, egy 17 köves Unitas szerkezet hajtja. Ha full-acél lenne, tuti gyakrabban hordanám, így viszont marad örökség, családi, ünnepi darab... Direkt nem írom, hogy gyűjteményi, mert három darab óra, amiből egyet állandóan hord az ember, nem gyűjtemény.

Előzmény: nickback38 (155259)
boxer-gs Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155260

Az csak névhasználat.

Előzmény: H_G (155255)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155259

Milyen évjárat? Szvsz a komplikációk és a kora miatt könnyen ott lehet hagyni egy Rolex szervízdíjat, ha nem többet. Ezt nem csak megvenni húzós.

Érdekes lenne tudni, mióta kínálják ennyiért és mikor/mennyiért viszik majd el...

Előzmény: Oraimado (155258)
Oraimado Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155258

Meg is van az ara, 550e

Előzmény: MrTinkertrain (155250)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155257

Nem véletlenül tettem ""-közé :-) Lazán hordom az órákat, ha kicsit jobban felfelé hajlítom a csuklóm,

sanszos, hogy elindítom a stoppert. Egy süllyesztett nyomógomb - pl. L2.752.4.72.0 - szvsz kevéssé

lenne problémás és az összképet sem rontaná.

Előzmény: molyos1 (155253)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155256

A POLET néven fogalmazott 17 köves órájuk nagyon csinos.
És ami fontos a számomra, hogy ketyeg, és nem elemmel működik.

Előzmény: H_G (155255)
H_G Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155255

Cornavin.

Előzmény: Törölt nick (155254)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155254

Az Oroszok annak idején melyik svájci óragyártól vettek gyártási jogot?

molyos1 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155253

Az a "tengelycsonk" véletlenül nem a stopper Start-Stop gombja? :)

Üdv.

Előzmény: nickback38 (155252)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 155252

Nekem inkább a korona nem jön be, egyébként szívesen hordanám. Úgy gondolták, hogy martinászkesztyűben is használhatónak kell lennie? Még kézihúzósnak is nagy. A végén meg az a "tengelycsonk"...

Azzal még némi cöccögéssel tudok azonosulni, hogy ha vki egy "tradicionális" marine chronometer-t, vagy pilótaórát készít bumszli koronával, de ez egyik kategóriába sem fér bele.

Persze ízlés dolga ez is...

Előzmény: Wreck Diver (155251)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155251

OFF: Kezdődik...

ON: Megint egy szép óra a Longines-től ETA téren.
Talán csak a másodperckör nincs eléggé szélen, rontva az arányokat némileg.

 

MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155250

Hűűűűűűű.....

Előzmény: Oraimado (155249)
Oraimado Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155249

Ö lenne az:

 

MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155248

Sziasztok! A mostani Marvinnak semmi köze a korábbihoz? Dizájnra eléggé másmilyen, a mostani nagyon modernnek hat, a régi meg inkább konzervatívnak tűnik...

Mennyire lehet megbízható egy ilyen újabb Marvin, amiket én is nézegettem? Milyen szerkezet van bennük?

ronin s8 Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155247

Igen! (Ezt helyette mondtam.)  :))

Előzmény: oys... (155246)
oys... Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155246

Fortissimo!

Hírek?!?

APT Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155245

Szerintem is rendben van az a számlap. Láttam már én is ilyen csillagos Marvint, többet is. Ritka, de nem rendkívüli.

Előzmény: dészáz (155241)
APT Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155244

Mert könnyen lehet, hogy tényleg többe kerül - másrészt ez egy családi óránál, egy emléknél nem biztos, hogy számít.

Előzmény: Törölt nick (155243)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155243

Most már csak azon csodálkozom, hogy miért mondta a működőképes órára a szakember, hogy nem érdemes kitisztíttatnom, mert az többe kerül az értékénél?

Előzmény: dészáz (155242)
dészáz Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155242
Előzmény: dészáz (155241)
dészáz Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155241
Előzmény: Törölt nick (155240)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155240

Kíváncsivá tettél, ezért lefeszegettem a hátlapját, a fedélbe a Marvin felirat felett már korona van és valami sorszámot is találtam alul, ezt 395184.
A szerkezetbe is Marvin van írva koronával.
Most már arra gyanakszom, hogy lehet esetleg egy számlapcsere miatt a csillag?

Látható, hogy javítva volt, nem túl szakszerűen.

 

Valószínűleg csak előszereteti értéke lehet.

Előzmény: Navigare necesse est (155234)
Oraimado Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155239

A neten találtam egy Marvint, full naptáros, holdfázissal és Valjoux 89 szerkezettel. Az ára miatt most még kihagynám;-(

APT Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155238

Nem hiszem, már én is találkoztam csillagos Star Marvinnal, és nem volt újrafestett.

Ettől persze még a konkrét óra akármi is lehet, de annak a csillagnak szerintem egy újrafestésnél sem lett volna semmi értelme. Akkor kapott volna simán egy Marvin feliratot - már csak azért is, mert nagyon sok órán nem is volt logo, csak ennyi.

Előzmény: Franek-52 (155237)
Franek-52 Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155237

Szia.

 

Újra festett számlap (a koronát nehezebb szitázni mint a csillagot).

 

Feri'bá

 

Előzmény: Törölt nick (155233)
APT Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155236

Nem akarok hülyeségeket írni, de valami olyan rémlik, hogy az amúgy 1850-ben alapított márka centenáriumára az 50-es években voltak ilyen csillaggal jelölt "Marvin Star" szériák, ahol nem a jellemző koronás logót használták. Az óra egyébként kinézetre is olyan 40/50-es évekbeli.

Előzmény: Törölt nick (155233)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155235

Lehet, hogy a 1937-es párizsi világkiállítás szerzeménye volt.

Előzmény: Navigare necesse est (155234)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155234

Zenith szerkezettel bizonyára, azért  a logo. :))

Előzmény: Törölt nick (155233)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155233

Csak telos képet csináltam, elnézést a minőségért.
Azért így is jól látható.
Elég régi kell legyen mert a nagyapámé volt.

 

Előzmény: öccse (155231)
dexter0719 Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155232

illetve a 70-es években, amikor az MSR groupba tartozott akkor két R volt, ilyen:

ez egyébként a Revue Thommen védjegye

Előzmény: öccse (155231)
öccse Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155231

Hol láttál ilyet ? A régi Marvinokon korona volt.

Előzmény: Törölt nick (155230)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.17 0 0 155230

Az a Marvin karóra aminek a felirata felett egy fekete 5 ágú csillag van vajh mikori lehet.

Ha tudja valaki köszönettel venném az információt.

dominiki Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155229

A Chronomat B01 gyártása volt a téma. És mint írtam nagyon vicces volt a 60+ éves szerelő néni kezén a fekete, szögletes Bentley! Biztos cég ajándék! :) 

Előzmény: agent.d (155227)
vzstrial Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155228

Super Factories: Breitling - Breitling : a tökéletesség nyomában című műsor. Youtube ezt dobta több helyről is ugyanerre, talán aki lemaradt volna érdekes lehet.

Előzmény: agent.d (155227)
agent.d Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155227

Lemaradtam, mi volt?

Előzmény: Navigare necesse est (155170)
vzstrial Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155226

Most akartam beszúrni :)

Előzmény: WiZARD (155218)
MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155225

Nagyon köszöünöm a sok segítséget.

Jelenleg a sorrend: Marvin, Bulova, Tissot, FC

Valahogy az FC olyan bumfordi ebben a társaságban. FC-ből a drágábbak tetszenek, de őszintén szólva nem akarok tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takaróm ér, pláne nem akarok a jelenlegi státuszomnál hivalkodóbb, illetve - talán ez a jó szó - azon túlmutató órát. Majd 10-20 év múlva, ha úgy alakul. 

Előzmény: bbuffy (155222)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155224

Ha a gajdzsint akarnák átverni, biztosan lenne angol verzió is :-) Ismerős vett már japán órát japán cégtől, az e-mail "tudott angolul" és nem volt gond - persze ez kevés mindenkori garanciának.

Előzmény: Navigare necesse est (155215)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155223

Ők legalább szántak rá elég időt, hogy redukálják a méretet - volt aki szó szerint "besült", mert sietett :-)

Jó lenne tudni mi volt a motiváció, hogy ilyesmibe kezdjenek... Ez azért nem sámli : "86,400 bph" Az eddigi rekorder talán az Accutron volt 57e-vel.

Előzmény: WiZARD (155218)
bbuffy Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155222

Sztem a felsorolt márkák közül azt kell megvennie amelyik tetszik neki. Kb mind stabil, kiforrott brand, nem Invicta szint. mindenkinek van itt ezek közül favoritja, úgyis amellett teszi le a voksát a kėrdezőnek. Max irányadónak jó ez, mellé biztos nem nyúl.

nickback38 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155221

Tkp. mindenkinek igaza van. Az az effektus kezd érvényesülni a Tissot-nál, mint pár luxus márkánál - "túl sokat" adnak el belőle a pozicionálásához képest. Persze ez kevésbé érdekes a középkategóriában, de

létező dolog, még ha a minőség messze magasabb is, mint a "klasszikus" divatóráknál.

 

Előzmény: ronin s8 (155208)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155220

Ami miatt én a 63F45-ös Bulova-t választanám az FC-vel szemben :

 

- Nem szoktam hasra esni a tradíciókra történő hivatkozásról, vagy a dicső múlt emlegetésétől a dicstelen jelenben, de a Bulova a mindenkori méretéhez képeset tényleg sok dolgot tett le az asztalra - kicsit Tesla-hoz lehetne hasonlítani a névadót. Pl. az Apollo programban fontosabb szerepe volt az Accutron-oknak, mint a Speedmaster-eknek, csak ugye az Omega volt a nagyobb név... Erről a márkáról lehet mesélni.

 

- A tök tudja meddig tartja meg a Citizen - bár ők esküsznek rá - a swiss made vonalat, ezesetben egy

swiss made Bulova unicum lehet, még ETA szívvel is. Az FC sokáig lehet még a porondon, később is lehet jó darabokat venni.

 

- A Bulova 2824-2 caliber-e egyszerű és megbízható, nem varázslata a karbantartás/javítás, emberi számítás

szerint "mindig" lesz hozzá alkatrész, meg aki elfogadható áron szerelni tudja. Örökkévalóság + 1 nap - van

esély rá, hogy 50 év múlva is gazdaságosan életben/napi használatra alkalmas állapotban lehet tartani, ha

vki erre vágyik.

 

Eszmefuttatás, nem rábeszélés.

Előzmény: MrTinkertrain (155205)
APT Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155219

Érdekes.

Előzmény: WiZARD (155218)
WiZARD Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155218
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155217

Abszolut svájci A cég, csak nem szakmai befektető támasztotta fel (a Tissot, az ETA, a Certina, de a Longines, Omega, Breguet, sőt úgy emlékszem még a német Original Glasshütte is egy Swatch-csoport nevű szakmai befektető kezében van, a Marvin meg független, asszem arab tulajdon. De Swiss made, és a tervezés, dizájn is svájci, nemcsak a gyártás, szerkezet). Érdemes böngészni a honlapjukat.

Előzmény: MrTinkertrain (155212)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155216

Valóban jó árak.

2010 óta "trusted seller", az meg így jól hangzik...

Én mernék venni tőle :)

Előzmény: Navigare necesse est (155214)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155215

Felettébb zavaró, hogy weboldaluk csak japán nyelven elérhető.

Előzmény: Navigare necesse est (155214)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.16 0 0 155214

Egy kis segítséget kérnék gyakorlott chrono24 használóktól. nem hiszem, hogy személyes tapasztalata bárkinek is van az alábbi japán céggel, de mi a véleményetek? Megbízható? Nagyon olcsónak tűnik, japánban a hivatalos listaárak is ezekhez konvergálnak, vagy ez már gyanús?

http://www.chrono24.de/search/index.htm?dosearch=true&merchantName=jupiter

 

Seller

Jupiter Jewelry Co.,Ltd
2-5-17 Ohsu Naka-ku
460-0001 Nagoya-shi Aichi-ken
Japan

Show phone/fax number

 

We speak:

 

 

 

Our supply of watches

About us

 rtivi Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155213

Nézzél be tutuora-hoz Tissot ügyileg. Ennyiért már automata is van. Kvarc meg bőven. Zafír, legalább 100m, neked való méret és própálgasd élőben. 

Előzmény: MrTinkertrain (155212)
MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155212

A design nálam mindent visz eddig. Nem túl csicsás, de van benne eredetiség, és egy csipet vagányság, úgy, hogy közben elegáns. 

 

Akkor ez már nem a régi nagy múltú Marvin, hanem kínai milliomosok feltámasztották? Jó, nem vagyok burzsoá, de azért a hagyomány is lehet fontos bizonyos sznob körökben...

Előzmény: Felfedező2 (155211)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155211

A Mar vin egy régi, nagy hagyományokkal rendelkező márkanév, pár éve élesztették újjá nem szakmai befektetők, ha jól tudom. Az '50-es, '60-as években nagyon jó, felső-közép márkának számított (kb. mint most a Tissot vagy az FC). Én birtoklok egy újszerű, '58-ban a nagyapám testvére által Bécsben vásárolt darabot és néha előveszem csodálni a dizájnját. Apai-nagyapai hagyomány szerint ez már fiókos darab marad... Nagy becsben volt amióta megvan. A mostani Marvinok is nagyon tetszenek. Sztem az alkatodhoz az első (44 mm-es) nagy lesz. A Maltonból próbáltam egyszer egy mechanikusat. Egyedi, szép darab, és nem is bumszli. Egy kört meg ér és tuti ritkán jön szembe az utcán.

Előzmény: MrTinkertrain (155210)
MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155210

Basszus, ne lenne internet...

http://ekszer-ora.hu/termekadatlap/ora/marvin/marvin-dn8-ferfi-karora-m004-14-43-64/

 

http://ekszer-ora.hu/termekadatlap/ora/marvin/marvin-malton-cushion-ferfi-karora-m022-13-41-64/

 

Ezeknek a dizájnja valami őrület. Nekem legalábbis ez tetszik eddig a legjobban. Tudtok erről a márkáról is mondani valamit?

MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155209

Köszönöm!

Ja, a Tissot-ot a boltban végigkarcolták kulccsal, és hát nem sok baja lett:)

Ez tetszik. Gyerekként kaptam egy "viszonylag" jó órát, na azt sikerült a radiátorhoz dörzsölni, tönkre is ment:))

Előzmény: ronin s8 (155208)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155208

A Tissot nem divatóra. Nem a tyúkot kérdezzük abc ügyileg. ;-)

 

Azt válaszd, amelyik jobban tetszik! Technikailag a FC vezet, a Bulova is csak annyiban más, hogy Citizen tulajdonban van. A zafírhoz ragaszkoggyá azé.. 

Előzmény: MrTinkertrain (155205)
MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155207

Ja igen: magas vagyok, a kezem hosszú, a csuklóm vékony. Tehát a túl bumszli sem jó.

MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155206

Ja igen, öléggé fiatal vagyok, 3x-en túl azért, de nem 60 vagy 45, tehát az ízlés változás belefér bőven. 

Előzmény: nickback38 (155195)
MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155205

Köszönöm az újabb tippeket! Szerdán órapróba, már várom ám :)))

Az FC-t, meg a Bulovát próbálom, de a kollégám, aki az imént vett egy basic Longines-t, szintén az FC-t preferálja a helyemben:)

Mások meg azt mondják, a Tissot egy divatóra.

 

Most legyek okos. Ha az ember túl körültekintő, annak is megvan a hátránya:)))

Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155204

"Aki órában úszik vagy vízi sízik, annak hatványozottan meg kell fizetnie azért az öt perc magamutogatásért."

A közhiedelemmel ellentétben a vizisportokra alkalmas vízállóságnak van haszna.
Pl. nem kell több órát vásárolnia egy nem óragyűjtőnek. Nem kell az órát nyaralás alatt a hotelben, sátorban, lakókocsiban,
kesztyűtartóban, kempingházban, törölköző alatt hagyni. Így egy gonddal kevesebb, és elég az időjárás miatt izgulni.

"Szerintem egy kvarc óra, amíg kapható hozzá olyan típusú gombelem, az addig használható!"

Persze, ha csak be nem döglik. Hiába lesz hozzá elem, ha maga a műanyag szendvics
kuka, és már nem gyártják, és raktárkészletek sincsenek. Mert legtöbbször nem javítható.

"Egy szíjcsere költsége akár fele is lehet az új komplett óra árának. Ahogy egy mechanikus óra karbantartási ára is lehet ugyanennyi.
Ha egy autónál ekkora költség merülne fel, az gazdasági totálkár! Ha egy óráról van szó, akkor meg normális???"

Egyrészt a 100 ezres árfekvésű mechanikus órák szervize inkább a 20 ezerhez közelít általában, mint az ötvenhez.
Másrészt ez az árfekvés nem hasonlítható össze az gépkocsi árakkal, amik még a fejlettebb,
gazdagabb országokban is éves - több éves jövedelmeket jelentenek. Körtét az almával...

Vedd példaképp a másfél milliós Omegákat, és 3 milliós Rolexeket. 150 ezerből meg is van a szervíz.
Egy hatmilliós dízelre is ott tudsz felejteni százezreket kettőstömegű lendkerékre, és hasonlókra,
egy SUV-nál meg negyed millió + ott marad téligumi vásárlásakor...

Ami a szíjcserét illeti, tényleg meleg süti a formaszíj. Azért kiesik az ember kezéből a telefon a röhögéstől,
mikor egy 35 ezres citizenhez 28 ezer az amúgy különösebben nem is jó minőségű szíj...

Előzmény: fotózoom (155203)
fotózoom Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155203

Az utóbbi hozzászólásokban felpörgetett óravásárláshoz, kvarc vs. mechanikus választáshoz szólnék hozzá. Egyszerű, hétköznapi felhasználóként. Nekem volt egy off topikos kvarc órám. Az első digitális órák közül való volt. 6 évesen vettem, majd kiszolgált nálam 20 évet és nem oly régen egy gyűjteménybe került valakihez. Hordtam a katonaéveimben, rajtam volt mikor vésőkalapácsoztam a betont, mikor túráztam stb. Csak elemet cseréltem benne. Tömítést soha. Néha szétszedtem, kipucoltam, leápoltam és összeraktam. Nyilván a vízállósága nem lehetett már az eredeti, de ha kézmosás közben vizet kapott, vagy esőben túráztam, az nem okozott problémát nála. Egy el nem szakadt és szilikon zsírral lekent gyűrű cseppállóságot biztosít. Ez a legtöbb felhasználónak elég. Aki órában úszik vagy vízi sízik, annak hatványozottan meg kell fizetnie azért az öt perc magamutogatásért.

Szerintem egy kvarc óra, amíg kapható hozzá olyan típusú gombelem, az addig használható! Természetesen nincs az a varázsa, nem díszeleg a zafír hátlap mögött a kékített csavar, de ha valaki azt nem hiányolja, akkor hű társa lehet egy elemes óra! Nekem is van mechanikus órám (óráim), de tudom, hogy mi és mire való. Ha nincs sok kidobandó pénzem, akkor elkerülném a mechanikus költséges karbantartási kiadását, és kvarcot választanék. Kritérium a zafír üveg és egy olyan szíj, ami tartós, vagy legalább is pótolható költséghatékonyan. Utóbbi tehát ha lehet fém, de minimum ne legyen speciális kialakítású. Egy szíjcsere költsége akár fele is lehet az új komplett óra árának. Ahogy egy mechanikus óra karbantartási ára is lehet ugyanennyi. Ha egy autónál ekkora költség merülne fel, az gazdasági totálkár! Ha egy óráról van szó, akkor meg normális???

Amivel példálódzom az a hétköznapi életben használt 30-130 ezer forintos szegmensre vonatkozik. A luxus órák más kategória, de azokat nem is annyira a napi életvitelhez vesszük.

dynaudio Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155202

Miért látom én precízebbnek és minőségibb/átgondoltabbnak a Longines márka óráit  mint a Tag heuer-ét miközben ugye a Tag dragabb kat..

dominiki Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155201

Megnéztem a Breitling filmet a Spektrumon. Vicces volt a 60+ éves szerelő néni kezén a fekete, szögletes Bentley óra! :) 

dominiki Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155200

Nekem megfelel! :)

Előzmény: dexter0719 (155199)
dexter0719 Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155199

szerintem bőven megér ennyit ez a Seiko. A méret is tökéletes.

Előzmény: dominiki (155165)
dominiki Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155198

:) , PP Nautilus az döfi....! 

Előzmény: Passionata (155169)
bobafett1 Creative Commons License 2014.09.15 0 0 155197

Kb 4000ért vehetsz már rá jóminőségű szíjat

Előzmény: MrTinkertrain (155194)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155196

Egy szíjcsere nem földhözvágó összeg, néhány év után meg úgyis szükséges - ezek a szíjak sem az örökkévalóságnak készültek...

Előzmény: MrTinkertrain (155194)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155195

"legalábbis reméltem, hogy ennyiért legalább kapok egy kis megbízhatóságot:("

 

Nem tudom mennyi idős vagy, de világot látott emberek szerint elég sokáig tud változni az ízlés, akár két véglet között is. Ha nem az öröklétnek vennél órát, akkor - akár némileg lejjebb víve az árat - lehet egy olyan órád, ami tetszik és kitart addig, amikor már egy másik óra fog nagyon tetszeni.

Itt és most szvsz 100+e, az már elgondolkodtató összeg, ha 10 évnél tovább tervez az ember és nem rántja elő

olyan könnyen a mellényzsebéből...

Előzmény: Wreck Diver (155192)
MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155194

Mindenkinek, így neked is köszönöm a kimerítő választ.

Az általad linkelt első Tissot tényleg jól néz ki, csak a szíja ne lenne barna...:)

Előzmény: nickback38 (155182)
MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155193

Na, így már pedzem, köszönöm!

Magyarul valamilyen hátrányt mindenképp kapok az órával, főleg ebben a kategóriában.

Az automata óra nagyon ütés/rázásérzékeny?

 

 

Előzmény: Wreck Diver (155192)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155192

A kedvenc Frederique Constantodban az FC-242 sanszosan 
egy faék egyszerűségű, de megbízható 5 ezer forintos alap Ronda svájci kvarc.
Kvarcból általában Rondát tokoznak be náluk.

Míg a Tissot öröknaptárasban egy szintén svájci ETA G15.561, 
ami bonyolultabb, és valószínűleg jóval drágább szerkezet.

( Neked kell eldöntened ettől függetlenül, hogy melyiket hordanád szívesen,
hiszen nem minden a beltartalom. Elvégre a külsejét nézed éveken át... )

A Bulova ETA automata. Teljesen más történet.
A kvarcok gondozásmentesebbek, pontosabbak,
és talán strapabíróbbak ütéssel szemben.

De ha bármi gond van velük, nagy részük cserés.
( Ez akkor gond, ha örökbeadás céljából is veszel órát. Az unokád  majd nem
kap bele szerkezetet, míg a mechanikushoz lehet készíttetni alkatrészt... )


Más kérdés, hogy a kvarc szerkezetcsere sokszor olcsóbb, mint az automata javítása, karbantartása.
Nyugodtan vehetsz kvarcot, ha nem 40-50 éves távlatokban gondolkodsz.

És a külső mellett még tucatnyi dolog van: felhasználási terület ( vizisportok stb. ), 
a tok anyaga ( fémérzékenység ), az üveg tipusa stb.
Egyikben az FC lesz a jobb, másikban a Tissot, harmadikban a Bulova.

Aztán ott a "presztizs", vagy nevezd, ahogy akarod.
Frederique Constant ritkábban jön szembe, mint Tissot mondjuk.
Van, akinek ez is számít, van, akit hidegen hagy.

Olyan, mintha új autó vásárlásánál több szempont harcolna:
- Fogyasztás, mert sokat vezetsz
- Azért veszed, hogy majd veteránként fusson tovább
- Legyen a lehető legbiztonságosabb, mert a gyerekeidet hordod suliba
- Legyen sportos, mert szeretsz rallizni a közutakon

Neked kell eldönteni, mi a legfontosabb szempont.

De az órák között nem feltétlen az állítja fel az ársorrendet,
hogy milyen beltartalom, vagy épp minőség jellemzi őket.

Előzmény: MrTinkertrain (155191)
MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155191

Sziasztok!

 

Nagyon köszönöm a sok segítséget, minden irónia nélkül mondom, hogy igazán jó érzés, hogy vadidegen emberek így átadják a tudást.

Természetesen hagyom magam befolyásolni, de csak egy bizonyos szintig, mert nyilván magamnak veszek órát.

 

Wreck Driver utolsó hozzászólását azonban nem teljesen értem. 

Amit ki tudok belőle hámozni: nem mindegy, milyen a szerkezet és sokszor olcsó szerkezet található túlárazva az órákban?

Ebben a tekintetben az általam linkelt órák, az FC és a Bulova, vagy a Tissot rossz választás, mert ugyanaz a szerkezet van bennük, mint egy fele áron kapható modellben?

 

Vagy valamit nagyon nem értek...

 

Ezen kívül mélyen meglepett, hogy bizonyos (kvarc?)órák csak 5-10 évig bírják. Nekem ez nevetségesnek tűnik, és bár tudom, hogy órás körökben az általam megcélzott ár (max 130 ezer) erősen belépő szint, de legalábbis reméltem, hogy ennyiért legalább kapok egy kis megbízhatóságot:(

 

Köszönöm! 

 

Előzmény: Wreck Diver (155190)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155190

Ezek szerint egy 100-120 ezres új Invicta ( swiss made ) ETA 251.233 COSC kvarc kronográf werk
egy kalap alá esik  a szintén 120 ezres Tissot T-Trend modellekben ücsörgő G15.211 kronóval...

Miközben más gyártók 300 ezer pluszos óráiban négyezer forintos kvarcok csücsülnek.

És pl. a mostanában emlegetett Steinhart-nak se igen éri meg genfi csíkozgatni a fészerben,
majd ródiumozni mellé, hogy szép legyen. Szerintem simán elaboré kivitel érkezik az óráikba.
Mások meg drágábban is bedobják a legolcsóbban beszerezhető "fapados" változatokat gond nélkül,
ahogy megint mások másképp teszik...

Csak és kizárólag az dönti el, ki mit szerel mibe, hogy milyen árréssel, megtérülési távval számolnak, vagy épp mihez tudnak hozzájutni. 

Előzmény: Navigare necesse est (155189)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155189

"...ebben az árszegmensben" Ez a kulcs a helyes értelmezéshez.
Belépő árszegmensben hőkompenzált kvarc, COSC, meg különleges anyagminőség?!
Nos, ezért írtam, hogy egy kaptafa. A mechanikus szerkezeteknél is a belépő szint ugyebár mind ETA (vagy Sellita) standard szerkezet. Belépő árszegmensben márkától függetlenül nem adnak elaboré, top vagy kronométer minőségű szerkezeteket. Szervizelhetőség azonos, anyagfelhasználás meg fentiek alapján triviális ugyebár.

Előzmény: Wreck Diver (155184)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155188

"Azért egy ilyet - még ha duzzogva is - de csak elfogadnál  karácsonyra :-)"

Még szép! Megkapom, azonnal fel chrono24-re, az eladásból nyert összeget kiegészíteném és vennék egy automata SM PO cal. 8500-at vagy SM AT cal. 8500-at belőle. :)

Előzmény: nickback38 (155183)
S&S Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155187

 

Erről lenne szó...

S&S Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155186

Kedves hozzáértők!

 

Segítségeteket szeretném kérni abban hogy ez a Heuer stopper most mennyit érhet?

Működik mindene,doboza és papírja is meg van.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv.

oys... Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155185

Van két jó hírem:

- Az átlagos F.C.-ok egyáltalán nem a példabéli hetes-bömös kategóriádba esnek.

(Ha csak ez tartott volna vissza, nyugodtan beszerezhetsz egyet.)

- A mai Bulova-kon legfeljebb egy hangvillát találsz, azt is csak a logo-jukon.

(Úgyhogy, ha a Bulova automatát szemelted ki magadnak, mert az tetszik, akkor ne hagyd magad lebeszélni róla és vedd meg nyugodtan, mert más, általunk befolyásolt döntés után csak bánkódnál rajta, hogy kihagytad ezt a sanszot.)

Előzmény: MrTinkertrain (155181)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155184

"Ha maradsz a kvarcnál, akkor értelmetlen bárkit bármiről kérdezni,

mert mind egy kaptafa. Az automata is ebben az árszegmensben"

Ilyen értelemben minden billegővel, horgonnyal, gátkerékkel operáló óra
is egy kaptafa. A felhasznált anyagokkal, alkatrészek minéségével, változataival
kár is foglalkozni ( ahogy kvarcnál a hőkompenzáció, elem élettartam jelzés,
szervizelhetőség, anyagfelhasználás is mindegy ugyebár... ) ezek szerint. 

Véleménynek ez is vélemény, csak szerintem erősen sarkított.

Előzmény: Navigare necesse est (155172)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155183

Azért egy ilyet - még ha duzzogva is - de csak elfogadnál  karácsonyra :-)

 

http://www.omegawatches.com/collection/seamaster/300-m-quartz/22218000

 

Az viszont szentigaz, hogy jól körül kell nézni megbízható quartz szerkezetért - 100e-ért sem biztos, hogy jobbat adnak, mint mondjuk 40-50e-ért...

Előzmény: Navigare necesse est (155172)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155182

"Illetve, kicsit úgy érzem ezt a "basic" FC órát talán épp a fapadossága miatt gondolnák sokan cifra nyomorúságnak?"

 

Nem tudom, milyen körökben forogsz, de a nagy magyar valóság az, hogy nagyon nem ismerik az órákat. A svájci az klassz, a japán az nem, az Omega/Rolex azok nagyon klasszak - nagyjából ennyi, én emiatt nem aggódnék.

 

"Azért Tissotból ennyi pénzért már a felső-közép megkapható"

 

A közép automata a Tissot-ból - pl. Visodate - az olyan 160e HUF és a quartz-ok is hasonló árban mozognak.

 

"...Bulova. Utóbbiról nincs jó vélemény?"

 

Nem rosszabb, mint egy Citizen (az nem rossz), de az "ázsiója" esett...a hozzáértők körében.

 

"Igaz az, hogy a Bulovát Mo-on nagyon nehéz javíttatni, mert iszonyú finom - hangvillás - szerkezete van és könnyű elrontani?"

 

A hangvillás szerkezet - pl. Accutron - az jó régen volt és valóban nem leányálom javítás szempontjából (már ha sikerül

megjavítani), de Te ma ilyet újonan nem veszel.

 

"hosszú távra megbízható, "jó benyomást keltő""

 

Ez már egy döntési pont a quartz és az automata között - mennyit szeretnél foglalkozni vele/költeni rá.

A quartz-nál elemcserével/tömítés cserével (elemcsere/tisztítás pr200-nál nekem olyan 7e-be fájt 3-4 évente márkaszervízben) kalkulálhatsz, az automatánál meg 5 évente karbantartás (ha visszanézel kicsit, találsz egy elég részletes eszmecserét a díjakról) és tömítés csere.

Személyes véleményem, hogy olyan 100e körül jól körül kell nézni és utána kell keresni a quartz szerkezeteknek,

mert lehet, hogy 5-10 év és kuka - pont a Tissot-nál volt az utóbbi negyed évben három hozzászólás hasonló problémával. Szvsz a Japánok ebben az árkategóriában megbízhatóbb quartz-okat készítenek - mondjuk ez egy

érv lehetne a Bulova mellett. Jó automata is van svájciban ennyiért, csak kisebb a választék. Pl. ezeket meg merném

venni :

 

http://www.tutuora.hu/tissot/t0384301603700.html

http://www.tutuora.hu/tissot/t0144301603700.html

 

Ebben az árkategóriában - a kék számlapos Tissot-on kívül - bármelyiket megvenném elegáns ruházathoz - ami tetszik, a fentieket figyelembe véve. Itt azért még nem jelennek meg azok az "elvárások", amiket pl. az FC-nél említettél.

Ha hajlamos vagy némi - azért még tolerálhetó - extavaganciára, akkor FC, vagy Bulova. A többi az olyan "akárkinek is ilyen van" óra :-)

Előzmény: MrTinkertrain (155181)
MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155181

Sziasztok, jó reggelt!

 

Azért nem kellene így lehurrogni automata-párti társatokat:) Nekem esett rosszul!:)

Mindenesetre mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat. 

Úgy látom, eléggé konszenzus van. De.

 

Dilemmám van.

 

Ami külcsínre is tetszik, az leginkább az első 3-ban lévő Tissot és a Bulova. Utóbbiról nincs jó vélemény?

Illetve, kicsit úgy érzem ezt a "basic" FC órát talán épp a fapadossága miatt gondolnák sokan cifra nyomorúságnak? Valami olyannak, mint 7es BMW a 45 m2-es panel előtt? Azért Tissotból ennyi pénzért már a felső-közép megkapható, illetve ez a Bulova valami miatt nekem különlegesebbnek tűnik. Igaz az, hogy a Bulovát Mo-on nagyon nehéz javíttatni, mert iszonyú finom - hangvillás - szerkezete van és könnyű elrontani?

 

Javítsatok nyugodtan, rettentő kezdő vagyok. Amit még rólam tudni érdemes, hogy nem vagyok és egyelőre nem is szándékozom órarajongó lenni. Egy kellemes, hosszú távra megbízható, "jó benyomást keltő" órát keresek, láthatóan nem csillagászati áron.

 

Köszönöm!

MrT.

ronin s8 Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155180

Bezony! A Frederique Constant nem egy tucat tokozó, és nem a saját szerkezet miatt! Patinás számlapgyártó volt eredetileg. Meg lehet nézni egyik-másik modelljüket, igazi gyöngyszem. Persze nem a belépő modelleket, de azok is rendben vannak.

A FC a legjobb ár/érték arányú óramárkák közé tartozik.

Előzmény: oys... (155179)
oys... Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155179

A többi tömegtermék jellegéből a Frederique Constant a kisebb szériája miatt emelkedik ki. Ezeket talán inkább azok veszik, akik egy kicsit fogékonyak is az órájuk iránt.

És ez a mindennapokban az átlagemberek között épp a többihez képest ugyan nem jön elő, mivel szinte egyik sem olyan óra, amit a bennünket körülvevő jónép orra alá lenne érdemes dörgölni. Nagy valószínűséggel senki nem figyel fel rád, ha bármelyik felsorolt van a csuklódon.

Kivéve, ha egy órakedvelő ember társaságában vagy: tőle akár egy kis elismerő csettintésben is részed lehet, ha egy F.C.-ot lát rajtad - kicsit amolyan "üdv a bandatagok között" fílinget feltételezek erről az óráról.

Előzmény: MrTinkertrain (155171)
oys... Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155178

Szerintem a listádból az F.C. lehetne a titkos favorit.

(Abban ugyanis akad egy kis ínyencség is a többi darab konfekció jellegéhez képest.)

Előzmény: MrTinkertrain (155171)
H_G Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155177

Lehet, de a bemutatott elegáns Tissot tényleg jó ajánlatnak tűnik. (Már ha valaki szereti a retró texturált számlapokat.)

 

Előzmény: Törölt nick (155175)
akiesznelvan Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155176

Hát..., a mechanikus órakínálat sem sokkal színesebb mint a kvarc (főleg az árban nem elrugaszkodott darabokat nézve), mellesleg kvarcból is van igényes, értéktartó.

Egy kérdezőre meg ilyenformán ráerőltetni a véleményünket nem korrekt (szvsz.).

Előzmény: Navigare necesse est (155172)
bbuffy Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155174

Én is automata párti vagyok de ez erős túlkapás, a kvarc is óra, még ha lenézed is. Sőt bizonyos szempontból jobb mint a szegmesben tartózkodó mecha részleg. Egy átlag vásárlóra egy végletekig lecsupaszított nézetet rátolni, hát nem tudom...

Előzmény: Navigare necesse est (155172)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155173

"Őszintén megmondva, aki "svájci óra-vásárlás-előtti-lázban ég", abban fel sem merül a kvarc szerkezet"

 

Jaj, ne már...

Előzmény: Navigare necesse est (155172)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.14 0 0 155172

Szép estét!

 

Őszintén megmondva, aki "svájci óra-vásárlás-előtti-lázban ég", abban fel sem merül a kvarc szerkezet, A hangsúly itt a SVÁJCIN van.  Az ÓRA - mint sokszor, sokan elmondtuk már - a mechanikusnál kezdődik (kézi húzású vagy automata, tehát nem elektronikus úton működik).
Ha maradsz a kvarcnál, akkor értelmetlen bárkit bármiről kérdezni, mert mind egy kaptafa. Az automata is ebben az árszegmensben, de akkor is egy nagyságrenddel feljebb van minden szempontból.

Itt egy példa, az általd vázolt, erősen limitált monetáris keret esetére:
http://www.chrono24.de/tissot/le-locle--id2795167.htm?dosearch=false&searchexplain=false&resultview=list&sortorder=1&maxAgeInDays=0&watchTypes=U&manufacturerIds=243&usedOrNew=new&yearBought=2014&movementTypes=1&urlSubpath=/tissot/index.htm&manufacturerIds=243


Ha pedig kvarc,. akkor teljesen felesleges ennyi pénzt kiadni rá kvarcot 30-40.000 Ft-ért is lehet kapni, ami semmivel nem rosszabb az általad említett példáknál. (Néhány kivételtől eltekintve, mint pl. az öröknaptár.)

Előzmény: MrTinkertrain (155171)
MrTinkertrain Creative Commons License 2014.09.13 0 0 155171

Jó estét!

 

Új vagyok itt, és épp  az úgynevezett "svájci óra-vásárlás-előtti-lázban" égek.

Olvasgattam a fórumotokat, de bevallom őszintén nem minden hozzászólást és nem emlékszem mindenre.

Egy kellemes és szép, megbízható órát szeretnék vásárolni, klasszikus stílusban, az öltönynadrág-ing-szép cipő munkaruhámhoz, illetve öltönyhöz, ezeknél lehetőleg nem drágábban.

 

Eddig a következők tetszenek:

 

Kedvencek:

Frederique Constant:

http://www.orabirodalom.hu/termek.php?id=106907

Bulova automata, ez különösen tetszik, lehetséges, hogy perverzió (cikkszám: 63F45, fekete baloldalt alul):

http://www.helvetiaora.hu/index.php?modul=list&cid=24&type=3&start=18&actsub=1&kiid=4

Tissot:

http://www.centralora.hu/karorak/tissot/t-classic/tradition-perpetual-calendar-T063.637.16.057.00.html

 

 

Szóba jöhetnek:

Certina:

http://www.oraszalon.hu/termekek/ora/ora_certina-karora/ora_certina-karora_certina-ds-4/certina-certina_ds4_ferfi_karora_c022_410_16_050_00

Tissot:

http://www.oraszalon.hu/termekek/ora/tissot_karora/tissot_classic_karora/tissot_tradition_karora/tissot-tissot_tradition_ferfi_karora_t063_639_16_057_00

Tissot:

http://www.oraszalon.hu/termekek/ora/tissot_karora/tissot_trend_karora/txl_karora/tissot-tissot_txl_ferfi_karora_t061_717_16_051_00

Szintén Tissot, nekem nagyon tetszik, de szerintetek is inkább sportos? Öltönyhöz már sok?

http://www.oraszalon.hu/termekek/ora/tissot_karora/tissot_sport_karora/prc_200_karora/tissot-tissot_prc200_ferfi_karora_t055_417_16_047_00

 

A fentiek közül van olyan, ami nem ajánlott, kerüljem el?

 

Illetve nézegettem Zeppelineket is, de az egyrészt német, másrészt semmit nem tudok róluk...mennyire számítanak jó óragyártóknak? Illetve tudtommal a Bulova is eléggé nemzetközi, megvette a japán Citizen, ez jelent valami rosszat?

 

A megbízhatóság és a szépség együtt lenne fontos, illetve az, hogy jó megjelenést biztosítson esetleges partnerek előtt.

 

A válaszokat előre is nagyon köszönöm, bár tudom, hogy külcsín, stílus tekintetében magamra hallgatok.

 

Üdv

MrT

Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.13 0 0 155170

Agent D., ajánlom szíves figyelmedbe hétfőn 15 h-tól a Spektrum televízió adását.

Passionata Creative Commons License 2014.09.13 0 0 155169

hat azert draganak sem mondhato,a nautilusomhoz €220 a potszem ,ennyiert te kaptal egy remek orat leszallitva es meg a varos legjobb nojet is meghivhatod egy mojitora.

 

Előzmény: dominiki (155165)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155166
Előzmény: NormanBates (155163)
dominiki Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155165

Köszönöm. 36.5 mm. Olcsónak éppen nem mondanám. Leírom, mert érdekel, de már látom hurrogás lesz..  :) 120€ Nekem ennyit megért egy különleges Seiko5.

Előzmény: dexter0719 (155153)
dominiki Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155164

Köszönöm!

Előzmény: Passionata (155160)
NormanBates Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155163

Ilyen Longines órát hol/kitől lehet legkedvezőbb áron vásárolni: http://www.royalora.hu/longines-karora/conquest-karora/L3.659.4.76.6

Minden ötletet előre is köszönök.

agent.d Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155162

De. :D de neki ingyen van.

Előzmény: Passionata (155159)
agent.d Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155161

Eccőcsak lemerültek, gondoltam lássátok ti is. Életem első emergency és B50 töltése. :D

 

Passionata Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155160

nagyon szep

Előzmény: dominiki (155149)
Passionata Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155159

de nem Becsbe kulditek nyomasprobara ?

Előzmény: agent.d (155157)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155158

Köszi.

Előzmény: agent.d (155157)
agent.d Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155157

mindig mindenkinek a lelkére kötöm, hogy nyár elején hozza el, ingyen elküldöm nyomáspróbára, hogy azzal biztos ne legyen baj, és 4-5 év után egy kisszervizre hozza el. Annyi ideje meg nem működünk, hogy visszajöttek volna. Garancia sem volt még igazi, csak hogy is mondjam... nem órahiba. 

Előzmény: nickback38 (155140)
agent.d Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155156

Nekem senki nem mondta svájcban sem, hogy köntörfalazzak, de ha mondták volna sem érdekelne. Előbb utóbb legalább az árkérdésnél eljutunk oda, hogy ez miért annyi, a másik meg nem annyi, de van aki előbb is rákérdez, mert valami homályos dolog van a fejében a témáról. Szerencsére jóban vagyok a bécsi főszervizes-oktatóval, és így merem azt állítani az ügyfélnek, hogy (amikor ilyen óráról van szó) ez egy nem saját gyártású szerkezet, valamennyire hozzá lett nyúlva, vagyis nem úgy kerül az órába mint sok tokozónál, hogy megjön a kamion és beleborítják, hanem minimum szét-össze jó sokszor már csak a cosc miatt is. Meghagyom a jogot az ügyfélnek, hogy most akar olcsóbbat (és a szerviz során sem elhanyagolható az előny), vagy technikailag (? hivatalosan), és presztízsben jobbért fizet-e többet.

Előzmény: nickback38 (155140)
vzstrial Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155155

Tudom, hogy svájci órák topicja, de ha már nagyon hasonló én egy ilyet szívesen felhajtanék

Orient Day Date - 2EV03001DY

A seiko-t én se láttam, jó alternatíva lehet még akkor is ha csak szar seiko5 és nincs járástartalék kijelzése... (ez vicc volt)

Előzmény: öccse (155154)
öccse Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155154

Ilyen Datejust - Jubilée hasonlatot Seikoban nem is láttam még ! Mondjuk  ezen a képen nem a "fluted bezel" típus van, de azért kísérteties a hasonlóság.

Előzmény: dominiki (155149)
dexter0719 Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155153

szép óra, gratulálok.

és gondolom jó áron is vetted.

mekkora egyébként az átmérője?

Előzmény: dominiki (155149)
dexter0719 Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155152

szerintem vicces, főleg az ábrák :-)

igazi pénteki cikk

Előzmény: s4tch (155150)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155151

Valószínűleg az sem, aki írta.
De biztosan reménykedik, hogy egyszer

neki is lesz egy valamelyikből - bármelyikből. ;) :D

Előzmény: s4tch (155150)
s4tch Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155150
dominiki Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155149

 

Lemaradt:)

Előzmény: dominiki (155147)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155148

Szerencséd volt.
Szegények ritka lazán kezelik a postát ( még az EMS-t is ). :))

Előzmény: dominiki (155147)
dominiki Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155147

Üdvözletem!

Köszönöm mindenkinek a PayPal-lal kapcsolatos kérdéskörben küldött válaszát. A rendelt órám megérkezett az utalás utáni harmadik napon egy Olasz webshopból, akiket a Chrono24-en látott hirdetésük útján értem el. A csomagot a GLS szállította sértetlenül. Szállítás 15€. Mindenkinek ajánlom ezek után a http://www.newcam.it/ oldalt. 

Tudom nem svájci, de hátha valakit érdekel....

Tisztelettel..

megott Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155146

Bocsánat "BWC Swiss"!

Előzmény: megott (155145)
megott Creative Commons License 2014.09.12 0 0 155145

Sziasztok!

 

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok, Miskolcon keresek órásmestert, aki a BWS Swiss Mykonos ETA szerkezetes automatámat rendbe rakná, takarítás átkenés, vízmentes zárás. Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv!

Megott

spyder999 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155144

Olvastam,hogy javasolták a német Ebay-t.Szerintem is keress egy ismerőst aki Ebay-ezik,mert itthon nem hiszem hogy értelmes összeget fogsz értük kapni,ha egyáltalán kapsz valamit is.

Előzmény: buresz88 (155143)
buresz88 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155143

Köszönöm a tippet! De már megvolt :)

Előzmény: spyder999 (155142)
spyder999 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155142

A prohardver.hu-n is próbálkozhatsz!

Előzmény: buresz88 (155139)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155141

Köszönöm!

Előzmény: Passionata (155109)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155140

Gondolom nem az volt a szituáció, hogy még vásárlás előtt kiderült volna a "turpisság", hanem pl. egy  hozzáértő órás által lett képbe hozva a vásárló vmilyen probléma kapcsán...

Ha nem trade secret a válasz, lenne pár kérdésem :

 

- Milyen szinten lehet elmagyarázni egy caliber-t a vásárlónak? Milyen arányban érdeklődnek és milyen mélységben?

- Milyen arányban kerülnek vissza az órák a ciklikus nagyszervizre, vagy annak elmulasztása esetén pl. javításra?

Előzmény: agent.d (155136)
buresz88 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155139

Üdv!

 

Kis segítséget szeretnék kérni létezik ezen a topicon kívül más,valami nagyobb magyar nyelvű órás portál,vagy fórum?Lenne pár német nyelvű szakkönyv,szeretném eladni őket http://indafoto.hu/buresz képek megtekinthetőek.Ha valakit érdekelne,akkor jelezheti privátban is

oys... Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155138

Pont a legjobbtól kérded!

Előzmény: Felfedező2 (155131)
oys... Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155137

Oláh Zoltán is csinál ilyen dokumentált beavatkozásokat. Pld.:

https://plus.google.com/photos/101455323473827321821/albums/5655234455111433153/5655234970696336082?pid=5655234970696336082&oid=101455323473827321821

Előzmény: spyder999 (155132)
agent.d Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155136

Nem merném nem megmondani mi van az éppen nézegetett darabban... 

Előzmény: nickback38 (155133)
APT Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155135

Nem, nem adnék le - leírtam már, hogy pont ezért tanultam ki a szakmát. Mindazonáltal (most már...) ismerek több órást, akihez nyugodtan le lehetne adni.

Előzmény: Felfedező2 (155131)
APT Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155134

Ebben lehet, hogy mind igazad van - csak szerintem az említett márkák vásárlóközönségének nagy, valószínűleg messze nagyobb hányadát jelentik ezek a "díszgazdagok", és csak egy egészen kis szeletet jelentenek a vagy valóban hozzáértő, érdeklődő-gyűjtő mentalitású, vagy "úgyis minden mindegy" szinten gazdagok.

 

És azért a svájci óraipar történelmétől a legkevésbé sem idegen a piac alapos félreértéséből fakadó súlyos válság - messze nem a 70/80-as évekbeli volt az egyetlen....

Előzmény: nickback38 (155133)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155133

"a gutaütés kerülgetett, amikor felvilágosították, hogy mi is van az órájában ténylegesen..."

 

Az én tapasztalataim alapján ez a "díszgazdagok" reakciója, aki villantásból veszik meg - gyakran

a fizetőképességük határait feszegetve - a luxus különböző kellékeit. Stílust nem lehet pénzért venni.

Akinek megerőltetés nélkül telik rá és tisztában van azzal, hogy szimplán a társadalomban elfoglalt

hely egy prezentációs eszköze pl. egy luxusóra, azt a caliber minősége nem fogja érdekelni. Fizeti a

kertészt, bejárónőt stb., meg az óra szervizdíját. Ha annyira problémás az óra, hogy pl. nem tudja

akkor felvenni, amikor akarja, akkor meg vesz egy másikat (persze megpróbálja visszakapni a vételárat,

vagy legalább egy részét) - addig meg felveszi a másikat, mert azért bele szokott férni a költségvetésbe

két minimum  tizenezer EUR-os óra.

Előzmény: APT (155123)
spyder999 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155132

Azért aki keres,szerintem talál jó órást a neten.

Ott van pl. König Levente,nézd meg a honlapját!

Szuperül felszerelt műhely,javítási naplók,(nem akartam legutóbb írni APT-nek,hogy nem csak ő dokumentál )amit akarsz!

 

Nézd meg mondjuk a Rolex Oyster felújítását!Nem hiszem hogy nagyon találsz benne hibát,bár az tény,hogy nem tudom mennyiért csinál egy ilyet.

Előzmény: Felfedező2 (155131)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155131

A kérdésem, mint szakemberhez, Hozzád továbbra is az marad, hogy pl. egy Rolexet (mert ez van szakszervízként Pesten) leadnál-e egy olyan óráshoz, akit max. egy hasonlóan laikus ajánlott nsgyszervízre, mondjuk 50 pénzért? Mert azért a szakszervíz státusz valamire mégiscsak garancia, nem? Vagy szerinted kire bízható egy ilyen óra jó szívvel Magyarországon? Az egyszeri júzer kb. 7 évente találkozik a problémával, honnan tudja?

Előzmény: APT (155123)
2.5 tds Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155130

Üdvhttp://olx.hu/hirdetes/certina-ds-noi-karora-ID2y4K1.html! szakértő szemek véleményét kérném ezzel az órával kapcsolatban! köszönöm!

vzstrial Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155129

Vagy műtét után:

Doktor úr, hogy sikerült a műtét?

Nagyon jól, de én Szent Péter vagyok.

Előzmény: Passionata (155128)
Passionata Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155128

orvosnal is az a gond ha tulsagosan belemerul a reszletekbe ,

doktor ur milyen a szivem ?

jo, nagyon jo !

meg egy rovid ideig .:-)

 

Előzmény: Wreck Diver (155126)
Passionata Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155127

mondjuk az a kisszerviz eleg bretyos :-)

Előzmény: nickback38 (155125)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155126

Pontosan.

Még a végén szó szót követ, rákérdez az illető,
és kiderül, miért etát használ mindenki.
Akkor garantált az agyvérzés. :)

 

Előzmény: ronin s8 (155124)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155125

Azért érdemes elgondolkodni egy kicsit.

 

800 CHF cc. 210e HUF - a honlap alapján ezek globális árak, tehát elviekben itthon is ennyi lenne.

Rolex hasonló itthon 150-180e - még ez is belefér az előző elméletbe, tartja magát 50e-vel "előkelőbbnek"

a PP, mint a Rolex.

Régebbi fórumbejegyzés Breitling-ről :

"Semmi extra, csak az Andrássy úti szalon ott szervizeltet. Egyébként nálunk csak 140.000 Ft-os nagyszervíz van hivatalosan, míg ott 160 EUR-os normál szervíz is, ami azért lényeges különbség."

És valóban, uaz az ár Bécs és Budapest esetén : http://www.breitling.com/multimedia/pdf/sav/sav-476.pdf

Az Omega oldalán "ajánlott ár" szerepel : http://www.omegawatches.com/customer-service/watch-intervention/complete-maintenance-service-prices

Az általam ismert szóban adott 80e-s ajánlat akár még ebbe is belefér.

 

Lehet, hogy rájöttek, hogy sokaknak megérne egy utazást mondjuk a Bécs-Budapest-Pozsony háromszögben? Vagy akár más Ny-Európai városok között? Luxus határok nélkül? :-)

 

Ezeknek persze semmi relevanciája sincs az egyéb kategóriába sorolt óráknál - azokból azért több

van nálunk és a tulajdonosok is érzékenyebbek az árra.

 

Előzmény: oys... (155111)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155124

Nem kell öket felvilágosítani! ;-)

Előzmény: APT (155123)
APT Creative Commons License 2014.09.11 0 0 155123

Egyértelmű, hogy a céges üzlet- és árpolitika, imidzs-építés része a szervizek árazása is. És valójában semmi, a világon semmi köze sincs a ténylegesen elvégzett munkához...

 

Különös bájt ad egyébként ezekhez a polémiákhoz az, hogy közben meg a párhuzamos oroszórás topicokon szó szerint összeveszésig fajuló dühös viták mentek/mennek arról, hogy például mekkora botrányos, felháborító, elképzelhetetlen méretű rablás elkérni 10 ezret egy óra szervizéért, 500Ft-ot egy elemcseréért, amikor csak 200 az elem ára, stb...

 

Én ezeken csak jól elmulatok, de elképzelni nem tudom, milyen következtetésre juthat egy érdeklődő laikus, ha esetleg beleolvas párhuzamosan mindkét fórumba... Leginkább arra, hogy elmehet a búbánatba mindenki a hülye óráival.... ;-))))

 

Annyit azért saját véleményként hozzátennék, hogy a prémium-márkák egyértelműen ködösítésre, csúsztatásokra, mellébeszélésekre, sajnos nem kevés esetben teljesen nyílt hazudozásra, a vásárlók de facto megtévesztésére (mert a sajátnak címkézett típus-szerkezetet évszázados márkaháttérre hivatkozással kínálása az én szememben már ez a kategória!!) alapuló marketingje azért esetenként visszaüthet - láttam én azért már Breitling, IWC tulajt, akit a gutaütés kerülgetett, amikor felvilágosították, hogy mi is van az órájában ténylegesen...

Előzmény: Passionata (155117)
pedroszalai Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155122

Köszi, így teszek.

Előzmény: Wreck Diver (155121)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155121

Írj nekik, és biztosan mondanak felbontást stb.

Esetleg fektess be egy kindle-be. Papírszerű az olvasási élmény,
és nem vakulsz meg, mint sokan a monitor előtt. :)

De szerintem egy átlagos felbontásban szkennelt *.pdf is
szépen nyomtatható, olvasható, így nem lesz gond. 

Előzmény: pedroszalai (155120)
pedroszalai Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155120

Mennyire nyomtatható? Nem nagyon szeretek gépen olvasni. Néhány könyvet is találtam itt-ott, de horror az ára. A CD tényleg megérős.

Előzmény: Wreck Diver (155119)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155119

http://oktatora.hu/

15 ezer az új pakk. Bőven megéri ennyiért.

Előzmény: pedroszalai (155118)
pedroszalai Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155118

Sziasztok. Nincs meg valakinek a Vályi féle oktatócsomag (CD v. könyvek formájában)? 

Ha esetleg csak a polcon porosodik szívesen átvenném...még fizetnék is érte :-)

Passionata Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155117

Az edison amugy kedvezo a Ny E arakhoz kepest ott egy sima 3135 €650. 

ami komoly horror az az AP quartz ,$500 egy elemcsere ,igaz tomitest is cserelnek Vagy mondjam a Richard Mille t ,$6k a minimum szervizdij.(igen hatezer)

Előzmény: oys... (155111)
oys... Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155116

Én is büszkén hordanám!

Ennyiért rendkívül jól jártál, ha teljeskörű szervízben volt vele részed!

 

Ugye megteszed az itteniek okulására, hogy megosztod az olcsón-nagyszerűt-szolgáltató-mestered elérhetőségeit?

(Hátha másoknak - dörzsárazás nélkül - elsőre is bejön, már csak az ár láttán is...;)

Előzmény: Törölt nick (155115)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155115

Elfogadom amit mondasz, de tény, hogy az órám azóta nagyon pontos, havonta kétszer kell kb állítanom (mikor egy fél perc sietést összeszed, akkor egy perccel hátrébb állítom, s fél perc mínuszról indul a következő kb 15 napnak) Szervíz előtt szorosan, kelletlenül lehetett a koronáról bármit állítani, gyors dátumváltás egyáltalán nem ment, most finoman könnyedén működik minden. Ellenőriztem, 38h47 percet  ment teljes felhúzástól megállásig. Amit itt írtatok, kb ez is abba a kategóriába tartozott, valaki használta orrvérzésig, gyakorlatilag kacatokban találta az, akitől én megvettem. Én órásnál nemtudommitcsináltattam (ha szerintetek ez nem szerviz volt) szép és jó lett 6000-ért. Sokkal többet nem is ért volna nekem ez a móka, beszaladhatok egy boltba egy huszasért kapok Seiko 5-öst. Na jó, bevallom, én azért büszkén hordom a 42 éves automata Tissot-t. Ahogy kicsit körbejártam, látom ezek a 2571-es szerkezetűek egész jó darabok abból a korból.

Előzmény: oys... (155113)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155114

A vicc az, hogy tényleg ilyenekkel fárasztják a laikust az órások. Az egyik haverom Moonwatch-ára egy ajánlott mester (az egyik nagy pesti bevásárlóközpontban azt mondta, sima ügy, ebben egyszerű kézihúzós Doxa-szerkezet van, ezzel kel, ezzel fekszik, simán itt hagyhatja . Még számot is mondott hozzá szegénynek. Ez akkor derült ki, amikor az eta-szerkezetek kérdése merült fel a társaságunkban és ő volt az egyetlen, aki tudta, hogy nem minden svájci gyártó egyedi, saját werkkel dolgozik... Az Omega-jával példálózott, hogy az meg Doxa. Vicces, hogy az órás, aki valszeg látott már Lemania kronográfszerkezetet egy diplomás, jól szituált embert simán megetetett a hülyeségével. Mert szaki. Nem mindenki fut az internethez karóra-ügyben. A legtöbb felhasználót nem is érdekli, mi ketyeg a tokban, az órásnak meg hisz, mint egyszeri nyugdíjas a háziorvosnak (pedig sokszor az is csak egy gyógyszercég ügynökeként jár el... Tisztelet ott is a kivételnek!)

Előzmény: oys... (155113)
oys... Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155113

Na meg itt a másik véglet, ami még példálózásnak is rossz volt:

 

"egyik pozicióban nem volt jó a pontossága, ismét szét lett szedve, dörzsárazva, összerakva. 6000Ft."

 

- HAT rugóért kétszeri nagyszervíz?!?

(Legalábbis az írás szerint duplán kellett szétkapni.)

- nem volt jó a pontossága - Ergo valami nem végeztetett el elsőre. És ezzel példálózni?!?

- ismét szét lett szedve, dörzsárazva

Mi'csinálva??? dörzsárazva??? Na, ne!!!

 

Amíg lószar van, veréb is van!

 

És még ebből a példából kiindulva kezdődött a polémia!

:-(

 

Előzmény: Törölt nick (155068)
APT Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155112

Hozzáértőnek mindent elmond ez a lista... Gyakorlatilag egy árban van a kvarc/mechanikus óra szervize, miközben a kvarccal sokat kezdeni nem lehet (szerkezetet cserélnek, semmi más, Patekék sem tesznek többet). Még érdekesebb, hogy szinte semekkora a lépcső a legmezeibb mechanikus és az automata között (700 vs. 800 CHF), miközben átlagosan dupla munka van egy automatával. A valóban komplikált órák pedig mind hozzáértésben, mind energiaráfordításban a többszörösét jelentik még ezeknek is.

 

Ennek az árlistának teljesen nyilvánvalóan az égegyadta világon semmi köze sincs a ténylegesen elvégzett munkához, ill. beépített alkatrészek értékéhez - ez a lista igen jól korrelálva az órák eladási árához igazodik - miközben köze annak sincs a belbecshez.

 

Mondom: ez luxusipar, és nem arról szól, hogy milyen munkát mennyiért végzünk, hanem kizárólag arról, hogy egy szívós, ügyes és szerencsés, több generációs marketing-munkával felépített brandért mennyit lehet kérni...

Előzmény: Passionata (155109)
oys... Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155111

Rugózunk itt az Edison utcai árakon (ami azért ott is keményen márkafüggő) , miközben itt a PP példa, ahol 1k+ ajró a beavatkozás tokkal együtt. Bőven duplája!

 

Pass. ismét megadta a kegyelemdöfést az agymenésnek!

;^)

Előzmény: Passionata (155109)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155110

Köszönöm szépen hasznos infókat adtál.

Előzmény: Felfedező2 (155054)
Passionata Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155109
Előzmény: Navigare necesse est (155093)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155108

Tényleg az a kérdés, hogy mi a drága. Havi ezernyolcszáz-x-ként pl másként hangzik a 7 éves intervallum, mint 150 ezresként. Hozzáállás kérdése. És igen, a luxusterméknél az árazás szűri az ügyfeleket, ez a dolog természetéből következik. 

 

Éltem a "gazdag" szomszédban egyetemistaként, sok hozzánk képest nagyon jómódú (és űbersmucig) családot ismerek ott jól, de ezeknek soha eszükbe sem jutott sufniban szervizeltetni a nagy Mergát meg a Rolexet. Pedig otz egy sima sör-virsli után is pörög a matek... Ez nagyrészt mentalitás kérdése is, pont mint az adóelkerúlés, meg úgy általában a kiskapuzás.

Előzmény: Wreck Diver (155107)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155107

Itthon ezt elég meleg lenne megcsinálni.
Az átlag kuncsaft a tévképzeteivel ( pontos, mint a doxa )
rákiabálná a szakira, hogy lusta, hülye, vagy csaló, és olcsón akarja
megvenni az ő kitünő műemléki státuszú ketyegőjét.

Ugyanúgy, ahogy autószerelőtől sem fogja senki azt hallani,
hogy kár a féltengellyel tökölni, mert ez úgyis szétesik, tessék másikra gyűjteni...

A fotózás alapvető lehetne a szakmában.
És itt csikicsukiföldön biztos lenne, aki szívesen megfizetné a különbözetet 
a garantáltan elvégzett munka dokumentációjáért cserébe.
Akár feláras opcióként is, de jó lenne ilyen szolgáltatás.

Aki meg nem igényli ezt, az úgysem minőségi szolgáltatásra, hanem olcsóságra vadászik,
vagy már megtalálta álmai szakemberét, és tökéletesen elégedett.

Ami a Rolex nagyszervíz árfekvést illeti, szerintem nemigen érdekli őket az,
hogy az ügyfél moduláris felépítésű árlistával jobban is járhatna.
Egyrészt gondolom, az órájukat újonnan vett vásárlók simán kifizetik,
másrészt az összeválogatós mutatványból is csak a gond lenne.

Egy későbbi rugótörésnél lenne, aki úgysem azt mondaná, hogy "végülis
nem cseréltek rugót - minusz 20 ezer",  hanem azt,  hogy "na, jól át*** a szervíz".
Kevesebb pénzért kapnának panasz kockázatot.
Persze, hogy eszükben sincs ezzel tökölni.

Másrészt a Rolex szervíz is - ahogyan az autó márkaszervizek is - azoknak van kimondatlanul,
akik újonnan veszik az órájukat, és tized-huszadáron szervizeltetik, nem azoknak, akik a 20-25 évesen
kifogott órájukkal a kezükben sápadnak, hogy bezony a kifizetett pénz egy negyede most ott marad.

Biztosan van, aki élvezi a környezetére tett hatást, amikor kimondja,
hogy "most hoztam el a Sub-ot a Rolex szervízből. Ott is felejtettem 150 ezret. De sebaj, a jó dolgoknak ára van..." :))
Erősíti a brandet is, hogy már a szervízköltségek okán sem lehet bárkinek Rolexe, ahogy Ferrarija sem.
A drága szervíz is egyfajta marketingeszkőz ilyen értelemben.

Előzmény: APT (155103)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155106

Itthon ezt elég meleg lenne megcsinálni.
Az átlag kuncsaft a tévképzeteivel ( pontos, mint a doxa )
rákiabálná a szakira, hogy lusta, hülye, vagy csaló, és olcsón akarja
megvenni az ő kitünő műemléki státuszú ketyegőjét.

Ugyanúgy, ahogy autószerelőtől sem fogja senki azt hallani,
hogy kár a féltengellyel tökölni, mert ez úgyis szétesik, tessék másikra gyűjteni...

A fotózás alapvető lehetne a szakmában.
És itt csikicsukiföldön biztos lenne, aki szívesen megfizetné a különbözetet 
a garantáltan elvégzett munka dokumentációjáért cserébe.
Akár feláras opcióként is, de jó lenne ilyen szolgáltatás.

Aki meg nem igényli ezt, az úgysem minőségi szolgáltatásra, hanem olcsóságra vadászik,
vagy már megtalálta álmai szakemberét, és tökéletesen elégedett.

Ami a Rolex nagyszervíz árfekvést illeti, szerintem nemigen érdekli őket az,
hogy az ügyfél moduláris felépítésű árlistával jobban is járhatna.
Egyrészt gondolom, az órájukat újonnan vett vásárlók simán kifizetik,
másrészt az összeválogatós mutatványból is csak a gond lenne.

Egy későbbi rugótörésnél lenne, aki úgysem azt mondaná, hogy "végülis
nem cseréltek rugót - minusz 20 ezer",  hanem azt,  hogy "na, jól át*** a szervíz".
Kevesebb pénzért kapnának panasz kockázatot.
Persze, hogy eszükben sincs ezzel tökölni.

Másrészt a Rolex szervíz is - ahogyan az autó márkaszervizek is - azoknak van kimondatlanul,
akik újonnan veszik az órájukat, és tized-huszadáron szervizeltetik, nem azoknak, akik a 20-25 évesen
kifogott órájukkal a kezükben sápadnak, hogy bezony a kifizetett pénz egy negyede most ott marad.

Biztosan van, aki élvezi a környezetére tett hatást, amikor kimondja,
hogy "most hoztam el a Sub-ot a Rolex szervízből. Ott is felejtettem 150 ezret. De sebaj, a jó dolgoknak ára van..." :))
Erősíti a brandet is, hogy már a szervízköltségek okán sem lehet bárkinek Rolexe, ahogy Ferrarija sem.
A drága szervíz is egyfajta marketingeszkőz ilyen értelemben.

Előzmény: APT (155103)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155105

Nem, 10e-be nem férnek bele a szépészeti beavatkozások, meg a stift csere, esetleg a lünetta bemarások újrafestése stb. - de szvsz nyugodtan lehet ajánlani.

Némileg más irányból megközelítve az ár kérdését - egyetértve APT fórumtárssal, hogy nem szerencsés "egységárasítani" - viszont a helyzet az, hogy 150-180e pénz egy "alap" Rolex nagyszervize, ismerősöm nemrég kapott ajánlatot a Baross utcában 2500-as caliber-nél 80e-re (cc. 600e volt az óra anno).

A bekerülési érték 10-15%-áról beszélünk úgy, hogy luxus kategóriában vagyunk és márkaszerviz árakról

van szó komplikáció nélküli caliber-eknél. Szvsz 10-15% extraprofit jó eséllyel bejátszik. Ha viszont továbbviszem ezt a gondolatmenetet, akkor pl. egy nem luxuskategóriás, 300e-ért vásárolt óránál márkaszervizben el lehetne kérni cc. 20-30e-t és ennek a felét egy "hagyományos" szervizben pl. egy

2824 esetén.

Ez nagyjából fedi is az általam ismert valóságot, annyi azért van benne, hogy miért lenne lényegesen drágább ugyanazon caliber szervize ha drágább órában van. Érdekes még, hogy hogyan aránylik a szervizdíj a caliber kisker árához. Emlékeim szerint 40e volt a 2824 - SW200 mennyi lehet? -, aminél már meggondolandó, hogy érdemes-e 30e ért szervizeltetni, ha pl. egy 110e-s Steinhart-ban ketyeg? Vagy megy az óra amíg megy, aztán veszek egy új caliber-t - akár SW200-at és kicseréltetem.

 

OFF :

 

Szerintem nem műszaki/szakmai kérdésről van szó, hanem társadalmiról. Saját példámból kiindulva az általam előállított "termékért" cc. ugyanannyit kérnek a vevőtől itthon (5-10% a differencia), mint mondjuk Nyugat-Európában. Csak az én fizetésem olyan 2,5x kevesebb, mint mondjuk egy osztrák kollégának. Ott

magasabbak vmivel az árak, de a 2,5-ös szorzóval ez észre sem vehető és egy osztrák Penny-ben meg merem venni a legolcsóbb felvágottat is. Ez nem egyedi probléma, más hazai munkavállalónál is hasonló a helyzet, vagy még rosszabb. A tendencia pedig végiggyűrűzik - olyan szinten tudom/akarom megfizetni a "nekem dolgozókat", amilyen szinten engem megfizetnek, akiknek én dolgozok. Nem smucig tulajdonos áll szemben a kapzsi órással. Senki sem akarja átverni a másikat, mindenki a saját megélhetését tartja szem előtt.

Tőlünk nyugatra nem állnánk neki ilyesmiről polemizálni, hanem megkapnád a munkád abszolút értelembe vett reális ellenértékét, amiből Te meg tudnál élni és az én sem szívnám a fogam a megélhetésem miatt.

A "Te" és az "én" az egyszerűség miatt került bele, nem gondolom, hogy személyeskedés lett volna a témában.

Előzmény: Wreck Diver (155079)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155104

Ezzel egyetértek.

Előzmény: APT (155102)
APT Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155103

Az a helyzet, hogy az elvárásokkal is óvatosnak kell lenni. Én magam is tapasztalom, hogy sok a ködösítés, és nem mondják meg őszintén az ügyfélnek a valóságot.

 

A valóság az, hogy nem, hogy vintage, de sokszor még aránylag újnak minősülő, 10-15 éves órák között is sok olyannal lehet találkozni, amely "annyit kapott", annyira elhanyagolt és károsodott hogy igazándiból már új sosem lesz. Mégis sokaknak nem is titkoltan az az elvárása, hogy beviszik a nagypapa ötvenéves Pobedáját, a papa Cornavinját, DOXA-ját (akár IWC-jét) a szervizbe, és egy hibátlan új állapotú, napi szinten használható órát kapnak vissza.

Ez nagyon sok esetben már nem fog összejönni, a szerkezet annyira elhasznált és kopott, a tok is annyira károsodott, hogy még komoly felújítás, újraaranyozás-krómozás után sem lesz ebből már napi szinten nyúzható óra. Szép gyűjteményi óra lesz belőle, amit alkalmilag nyugodtan fel lehet venni - de nem több. Új óra akkor lenne belőle, ha tokot és szerkezetet cserélnénk.. Alkalmasint számlapot is, meg persze mutatókat, koronát... Ha újra cserélnénk az egészet...

 

Ez van - viszont ezt a legritkább esetben mondják meg őszintén a megrendelőnek. Ez viszont tényleg baj. Nem is kicsi.

Előzmény: Felfedező2 (155100)
APT Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155102

Belehergeltétek magatokat ebbe a témába fölöslegesen...

 

Valóban jó, képzett és gyakorlott szakembert egyébként rettenetesen nehéz ebben a témakörben találni. Ez ténykérdés. Annyira, hogy még a márkaszervizekben sincs feltétlenül garancia erre...

A plexit és a rugót, tokcsövet-koronát pedig adott esetben tényleg nem feltétlenül szükséges kicserélni - ám az ügyfelet tájékoztatni feltétlenül kell. Ráadásul az óra az a terület, ahol ma már egy szakszerviznek is meg kellene különböztetni a napi nyúzásra szánt/használt új órát, és a gyűjtő által behozott, vintage gyűjteményi darabot, amit csak alkalmilag és kíméletesen használnak. Ahogy egy oldtimer kocsit sem a napi munkába járós autóval szemben elvárásokkal közelítünk meg... Viszont ezt a szervizek többsége nem teszi meg.

 

Igazándiból én eleve nem hiszek az "egységáras" megközelítésben, szerintem ennek valahogy úgy kellene működnie, hogy az órára ránézésre már tudható, hogy milyen a külső állapota, ez alapján az, hogy a külső vázszerelvényekkel mennyi munka van, az egy szakember számára tudható. Ha az órát láthatóan nem kell polírozni sem, csak egy tisztításra van szükség - akkor felszámolni sem kell a polírozás árát. Ha meg félig-meddig már széjjel van verve - akkor meg eleve közölni kell az ügyféllel, hogy ebből új óra még sok munkával sem lesz már, legfeljebb sokkal szebb és jobb...

A szerkezetnél is rögtön prognosztizálható, hogy mennyi munka egy normál alapszerviz. A járulékos problémák viszont járulékos költségek - és nem kell egyen-árban felszámolni mondjuk egy rugót, ha egyszer arra egyáltalán nincs is szükség (de ez csak a rugóház kinyitása után fog kiderülni), ellenben még látszólag jól működő óránál is kiderülhet, hogy komoly problémák vannak, például tengelyt kell cserélni, stb... Ezekkel akkor kell előállni - ha valóban adott gondok. Nem pedig átalányban ráteríteni mindenkire.

 

Ehhez viszont egyrészt tényleg dokumentálni kellene magát a szervizt, másrészt komoly bizalmi viszonyra volna szükség. Én már annyi, teljesen nyilvánvalóan megbontás nélkül, egyben pucolt (neves/márka szervizből, és bizony drágán kijött) werkkel találkoztam, hogy sajnos teljesen meg tudom érteni, ha sokaknak már nincs bizalma. Ezen lehetne segíteni azzal, ha dokumentálnák a szervizelést - de nem szokás, annyira, hogy csak én csinálom ezt, hobbiból...

Előzmény: ronin s8 (155099)
APT Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155101

Annyit fűznék hozzá, hogy érdemes végiggondolni: komplexitás, felépítés tekintetében mondjuk egy 2892 és egy Rolex 3135 között igazán semmi különbség sincs. Annyira nem, hogy valójában a Rolex lényegesen jobban (és könnyebben) is szerelhető. Nem akkora kínlódás például a kilincset a helyére tenni, sosem ugrik szét a felhúzószerkezet - ami megy annyira jellemző az ETA-ra, hogy teljesen köznapi, hogy emiatt összeszereléskor újra vissza kell bontani...

És mondjuk egy normális acél Tissot/Certina tokot-csatot rendbe tenni, tisztítani, átpolírozni is pontosan ugyanaz a munka, mint egy Oyster tokot. Persze, ha rendesen megcsinálják.

 

Mégsem jöhet szóba olyan vállalási összeg ez utóbbiak esetében, mint az elsőre, még a fele sem nagyon. Mindenki tudja miért. Azért, amiért egy használt Zsigulit sem lehet új Merci árban javítani-szervizelni, még akkor sem, ha a valóságban akár több is vele a munka...

 

Még egyszer: a luxusipar nem költségalapú árképzést alkalmaz, és pont.

Előzmény: Navigare necesse est (155097)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155100

A baj a rossz tapasztalat. Én korábban tanulópénzként fizettem 20-asokat, majd ötvenest egy Omega rossz szervize miatt, ami a végére több lett a szakszervizes árnál. Nem tudom, mi alapján tudnék válogatni, hogy ne misztifikáljam túl a dolgokat, de igenis drága mulatság a próba-cseresznye, egyszerű - nem gyűjtő, csak egy-két-darabot tulajdonló - felhasználóként pedig inkább beleteszem a havi 3 sör, vagy két mozijegy árát, hogy gondmentesen viselhessem a karórámat. Lehet, hogy lerántanak, mint az élet sok más területén, triviálisabb esetekben is, de Rolexet viselni tényleg nem kötelező. Viszont legalább kiszámítható. Egyébként Rajtad kívül még nem nagyon olvastam magyar fórumon órásról, akihez az említett márkát, vagy komolyabbakat bárki nyugodt szívbel leadott volna. Az egyik itt sokszor hype-olt szervizzel pl. nekem volt személyes - nem jó - tapasztalatom... 

Előzmény: APT (155095)
ronin s8 Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155099

Bocs, Maestro, de hol van hülyités abbah, amit írtam...? 

Konkrét eseteket tudnék sorolni, mikor az amúgy tisztességes, jónevű órás, akihez nem egy órát vittem, és vettem is tőle, megkérdezte, hogy mennyi lenne egy DateJust szervize az LBS-ben. Meghallván az árat, beígérte a felét, miközben biztos vagyok benne, hosszasan győzködne, hogy nem kell se főrugót, se plexit cserélni (amiben lehet, hogy igaza van, de a Rolex szervizben ez is benne van, és így kerek a mellbevágó ár!). És még ki tudja, mit miért csinálna?

Neveket természetesen nem mondok, de ne keverjük már, és főleg ne tegyünk egyenlőségjelet egy "független" órás, és egy félévente Svájcba utazó, ott tanuló, vizsgázó márkaszervizes között, akinek egészen más dologi háttér áll a rendelkezésére. És itt nem a tisztességről van szó, de egy kicsit arról is.

Szóval, minden tiszteletem a Tiéd, de hol van itt a hülyités?

 

Előzmény: APT (155095)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155098

Az ideális óragyűjtő feleség. Nem elég, hogy nő,

és érdeklik az órák, de le is szervizeli őket. :D

Előzmény: Navigare necesse est (155089)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155097

Értem az álláspontod és elfogadom, én csupán azért kapcsolódtam be a témába, mert nyomon követem a fórumot és szembe jutott a korábban olvasott cikk, amit kicsit idevágónak éreztem. Jómagam továbbra sem hordom sehová a nem létező Rolexem szervizre. :))

Előzmény: APT (155094)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.10 0 0 155096

Nálunk az a faramuci helyzet, hogy sokszor az otthon dolgozó mester komolyabb munkát

ad ki a keze közül, mint a belvárosi szalonok órásai.

Nem feltétlen ár vagy helyfüggő ez ( megfelelő keretek közt persze ).

Az annó lefotózott - össze-vissza madársz*rt - Rolex boltelő kapcsán írta valaki,
hogy itt a legkomolyabb cégek is "hungarizálódnak" ugye...

Nem tudom, vajon a BMW márkaszervíz ügyeskedik-e Münchenben,
vagy X márka szakszervize Baselben, de valahogy kétlem.


Előzmény: APT (155090)
APT Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155095

Sokáig nem szóltam hozzá, de most elkezdtétek egymást szó szerint hülyíteni...

 

Ne feledjétek: a luxusipar soha nem költségalapú árképzéssel dolgozik. Megbeszéltük ezt már sokszor... A többit rátok bízom...

Előzmény: ronin s8 (155092)
APT Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155094

Nem vagyok "egyéni vállalkozó szakember" (van hobbiból szerzett órás végzettségem, de csak magamnak és hébe-hóba barátoknak-ismerősöknek csinálok ezt-azt), viszont például van egy Rollsom, és bizony egy kis műhelybe hordom, ahol ezerszer jobb munkát végeznek, mint amit szerintem az egyébként nem is létező hivatalos hazai márkaszervizben végeznének...

 

Kicsit fárasztó a sok meddő misztifikáció, a nem szenteltvízbe mártott csavarhúzó is használható, és nem kizárólag az adott órához ötvenszeres áron adott célszerszámokkal (amelyek ugyanazok a közönséges csavarhúzók-csipeszek, csak felcímkézték őket xx-nek...) lehet egy werket szétszedni.

Az pedig, hogy egy adott típusra ki kell képezni és gyakoroltatni a "mestereket", az abból adódik, hogy a szakmunkások többségének sajnos nincs kellő mélységű alapképzettsége, általában motiváltsága sem. Míg pl: egy gyakorlott mérnök, pláne, ha még értő szerelmese is az adott szakterületnek - első ránézésre tudja, mivel áll szemben, és miért.

 

Nem sznobizmus kérdése, de egyszerűen ténykérdésként mondom, hogy sem az 5-7 ezres, sem a 150 ezres sem nevezhető "normálisnak". Az elsőért egyszerűen nem lehet normális munkát végezni - a második meg vagy döbbenetes lehúzás, vagy az ár kétharmadát nem a szervizért fizeted, hanem mondjuk az überpuccos helyen lévő, mahagónival burkolt helyiség bérleti díjáért... Tedd, ha akarod, a te dolgod, a te pénzed - és természetesen elhitetheted magaddal, hogy sokkal jobb szolgáltatást kaptál ezért, mint egy disztingváltabb körülmények között, a szakmailag teljesen fölösleges, indokolatlan sallangok nélkül, de ugyanolyan jól elvégzett munkával.

Én viszont pontosan tudom, hogy nem...

Előzmény: Navigare necesse est (155091)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155093

Apropó márkaszerviz: vajon egy Vacheron vagy PP alapmodell mennyi lehet? És egy komolyabb komplikáció?

ronin s8 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155092

Szerintem nincs ez túlmisztifikálva. ;-)  Nagyjából-egészében tömören leírja az elvégzendő lépéseket. Néhány, itthon "nagyvonalúan" kihagyott lépés is ott figyel: pl. lünetta lepattintása, új főrugó, rotortengely esetleges cseréje. Azt nem olvastam, hogy a korona/tokcsövet is cserélné, de átfutom még egyszer. Lényeg, hogy ez egy tisztességes, alapos szervíz leírásnak tünik, függetlenül a száraz v. vizes tesztertől. :-)

itthon meg dobálóznak 40-60 ezer forintokkal "független" órások, de sokszor még ők maguk sincsenek tisztában, hogy csak elfelejtettek lényeges momentumokat belekalkulálni a szervizbe, vagy valóban olcsóbbak a puccos szervizeknél...

Előzmény: APT (155085)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155091

Názd, nekem smmi bajom a Hozzád hasonló egyéni vállalkozó szakemberekkel, és abszolút elismerem a tudásukat / - otokat, DE (!) azért egy Benteley-t sem a sarki szervizbe visz az ember,  bármilyen jóhírű legyen is az, mert nem kockáztat és egy esetleges későbbi eladás során is van akit érdekel, hogy csak márkaszervizben járt az autó vagy éppen óra.
Nem sznobizmus, de igaz,, aki ennyiért vesz órát, az 5-7 évente nem fog sajnálni 150.000 Ft-ot a minőség (és érték) megőrzésre.

Előzmény: APT (155090)
APT Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155090

Tisztességes szakember simán helytáll, ha valami gond adódik - amúgy meg fogalmatok sincs az egészről...

 

Magánban tudnék mesélni arról, mi zajlik az agyonhype-olt márkaszervizek egyikében-másikában, mik kerülnek sajnos néha akár ilyen helyről is ki, ujjvédőt használót meg én ilyen helyen még nem láttam... Egyébként nem is kell, normális esetben, megfelelő ügyességgel dolgozva nem ér hozzá az ember a hidakhoz.

 

Most egy ideje már saját magatokat győzköditek...

Előzmény: Navigare necesse est (155088)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155089

Hajháló? Nem tudom, de bizonyosan ezért rövid és zselézett a haja. :)

Előzmény: Wreck Diver (155086)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155088

Pontosan. Nem beszélve arról, amit előttem többen mondtak: ha megsérül szerviz közben a 1,5+ MFt-os óra, akkor tessék behajtani sufniszervizen - még ha ad is számlát! Megnézném, akinek ez sikerül. Ellentétben a márkaszerviz garanciájával ilyen esetekre is.

Előzmény: Felfedező2 (155087)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155087

na kb. ezért lehet 150 egy hivatalos Rolex szervizben egy GMT, Sub, Explorer II. Szintű óra időszakos karbantartása. Aki ezt tudja adni egy-két 10 Ezresért nem mond igazat.

Előzmény: Navigare necesse est (155084)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155086

Csak egyetlen kérdésem van: Hajháló van rajta közben? :DD

A viccet félretéve a lényeget kiválóan kiemeli az íromány.
És - részemről - ennyi munkáért a 400x dollár nem igazán tünik soknak.

Itthon nyilván lenne aki 15 ezerért elvállalná - triplán, mer' Rolex - persze. Amúgy egy ötös lenne.


Csak az így nézne ki kb.:

A változat:

- Rugó leenged, szerkezet kiszed.
- Tok átdörgölése fogkefével, vagy nem (rosszabb esetben polírozási kísérlet kitünő *osztrák* strauss gépen )
- Szerkezet teljes szétszerelése; óramosóban, elmában átforgatása ( rosszabb esetben majdnem komplett járat megy a mosóba )
- Rugóház marad egyben, az a biztos. Még a végén kipattan a rugó...


- Mosás után átforgatás egy benzinben, szárítás ( esetleg fűtés nélkül, mert az 52 éves mosó felgyújtja az asztalt és/vagy a műhelyt )
- Összeszerelés, olajozás egy olajjal végig. Luxusként esetleg egy vékonyabb is bevetésre kerül ( ujjvédő minek, majd a rodico leszedi a zsírt )

- Számlap, mutatók vissza ( szigorúan csipesz másik végével, ahogy videón is láthattuk ), fújkálás fújkálóval
- Összeszerelés, horométerhez vagy computikhez szabályzás 1-2 pozícióban azt szevasz.

B menü: Járat félig szétszed, ázik 3 órát benzinben, kicsapkod, szárad, WD40 magic, irány a tok.

Az "A" változat egy kezdő hobbistától gyűjteményi doxához még elégséges is lehet.

Ehhez képest az általad posztolt leírás kőkemény rocket science, az ára meg csak meki ahhoz képest. :)

Előzmény: Navigare necesse est (155084)
APT Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155085

A pőre valóság viszont az, hogy ezen a szinten meg már túlmisztifikálják a dolgot. És persze, el lehet költeni egy száraz tömítettség-teszterre akár több milliós összeget is, csak tudod ezek a teszterek - miközben a legdrágábbak - bár gyorsan és kényelmesen dolgoznak, meg szép nyomtatott logot adnak - csak éppen azt nem tudják megmondani, hogy ha a tok megbukott a teszten - akkor hol is eresztett..

Ilyenkor kerül elő a jóval olcsóbb karos vizes teszter, ahol látni is a buborékokat, látni, hol ereszt a tok - hogy lehessen javítani...

És közben az überpuccos márkaszervizekben legtöbbször pl: eszterga nincs, igaz, ott nem is végeznek olyan munkát, amihez kellene. Bármivel gond van, azt úgyis cserélik.

Előzmény: Navigare necesse est (155084)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155084

A szerviz kérdéshez ajánlom az alábbi fórum témáját, melyet néhány hónapja olvastam:
http://www.rolexforums.com/showthread.php?t=70528

Kiemelném ide az órás hölgy részletes leírását a szervizről:

"Some common questions I hear a lot: "What does a service include?" "Why does it cost so much?" "How long does it take to service a Rolex?"
I'm sorry if the answer is a bit long, but this is what, why and how long:
This is what I do when I service a Rolex….

I open the case and remove the rotor.
I remove the movement from the case. I continue to take off the hands and remove the dial and date disc. The mainspring gets unwound and at this point the movement goes into the cleaner.

I continue with taking the case apart; removing the bezel, and crystal.
I change into a different lab coat, put on gloves and a face mask to start the refinishing of the case and bracelet.
First I buff the case with a hard wheel and a certain compound which makes the case so hot that the wheel starts smoking. I then clean the case in the ultrasonic cleaner and continue with a different polishing wheel that’s softer. I will high-polish the bezel and case back and the bracelet if applicable.
Once the case back is clean in the ultrasonic, I will now high-polish that one as well.
I will change the polishing wheel once more to a soft wheel and again a different compound and give it the finishing super high polish on the parts needed.
While all those finished parts are in the cleaner, I will brush polish the clasp with a hard wheel, followed by a softer brush wheel.
Then I tape off the polished areas on the bracelet to brush-polish the rest of it. When that’s done I change back to the high-polish wheel to polish the side of the bracelet and clasp.
I steam clean all the parts of the case and put them on a dryer. Once the case is dry, I put the final brush polish to the lugs and case back with a special filing technique.


The movement (let’s say a 3135) has finished the pre-cleaning process, and can now be checked and disassembled.
The date parts are first, flowed by the automatic mechanism: I first check the end-shake* on all wheels.
I then take out all (3) screws and put them in the small cleaning baskets. I will check the rotor axle and replace it when necessary. I continue with the disassembling of the movement.
I first check the end-shake on the balance wheel. Then I remove the shock-absorbent jewels. The balance wheel is carefully removed and put aside after I unscrewed the 2 screws that hold the bridge in place. I proceed with the pallet fork. Again I check end-shake and remove 2 screws to take off the bridge and remove the pallet fork. At this point I check the freedom of the train with winding the mainspring just a little bit. Then I check all the gears’ end-shakes and remove the 3 screws that hold the train bridge to remove the escape wheel, second wheel, third wheel and great wheel. I then check every wheel meticulously to check for worn pivots, and replace the one that are not perfect anymore with new ones.
When at any moment the end-shake wasn’t satisfactory I then move the jewels up or down to correct the error and reassemble the wheel to check again until it's perfect.
I proceed with removing the screws on the ratchet wheel and bridge to remove the barrel with the mainspring. Now I can open the barrel and remove the mainspring which goes straight into my garbage can.
I proceed with taking the rest of the watch apart, including the winding mechanism. I put the balance back onto the main plate to prevent the hairspring from getting tangled up while it’s cleaning.
Now the disassembled movement goes into the cleaner again to get its full cleaning. In the mean time I’ll have a coffee, and I will assemble the case with crystal and bezel.

When the movement is clean I put on some finger cots, and start with putting the reversing wheels, pallet fork and escape wheel into a special liquid lubricant.
I apply grease on the inside of the barrel wall and put a new mainspring in it. I close the barrel and check the end-shake of the arbor to make sure it’s free.
I continue with taking the reversing wheels, pallet fork and escape wheel out of the special lubricant and dry them with hot air from a hairdryer. Now I can take the balance back of the main plate and start putting the watch back together. Again the watch has 6 different lubricants and every lube has a very specific role into making the watch run as perfect as possible. When a grease or oil gets applied too much or too little, or at the wrong location within the watch, the amplitude and timing of the watch won’t be as it should.
Once the watch is assembled (and I’m not going to explain every single step as this is already getting way to long) I put it on my timer to check the beat, amplitude and time. Everything gets adjusted accordingly if necessary and I time the watch in 6 different positions to be within -1 to +4.

Once that’s achieved I assemble the dial and hands (when the date jumps at 12) and put the movement in the case. At this time I do the final timing at full wind and half wind, and adjust if necessary.
Then I assemble the automatic mechanism and check for freedom of the rotor.

Once that’s all up to standard, I close the case with new gaskets and put it on a dry pressure test. When it passes (or not) I proceed with the wet test, and make sure the watch doesn’t leak.
I can then put the bracelet on, set the time equal to my atomic clock and store it in my safe with the crown left, until the next day.
Then I check the time again compared to the atomic clock and note the amount of seconds it’s + or -.
Then I put it on my automatic winder for a day, check again and finally I put it dial up in my safe again to check the next day, and the day thereafter to see when the watch stopped to check the power reserve.
At this time, if everything is within standards I call the customer that his/her watch is ready. If not, I have to find the problem, possibly adjust or start over! This all comes with a 2-year warranty on the work performed.

The tools and materials needed to work on Rolex watches and to keep the account in positive standing are about a $30,000 investment. Plus we have to maintain them and pay rent for the work space. I have gone to a 3-year full-time watchmaking school and undergone many hours of specialized training to do this job.

So now, let’s see… hmmm I guess the four hundred-something dollars I charge might not be enough if I think about it…


*end-shake: the free longitudinal movement of arbors or the like between bearings.
That means I have to evaluate the amount of movement of a wheel between the jewels. Some can be 0.01mm others 0.02 up to 0.06mm. This can only be determined by the experienced, and louped watchmaker's eye!


Vanessa __________________
"

APT Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155083

A szervizelés egy óránál alapvetően bizalmi kérdés. Akinek komolyabb órái vannak - az keressen valakit, akiben megbízik.

 

Az ár nagy "kín", mert ha tényleg a világon semmi komplikáció sincs, akkor egy 2824 vagy 2892 szervize 2-3 órás munka. Ennyi azért megvan - a tok szimpla tisztításával együtt. Több ebbe nem fér bele. És azért ez is igényel óramosót, vegyszereket, középszintű szerszámozást, vibrográfot. Egészen alap szinten, még használtan vett mosó/vibró mellett is százeres nagyságrendű beruházást - és persze szakértelmet.

Ha bármi komplikáció van (és azért nem ritkán van),  bármit cserélni-javítani kell, ha a tokot-csatot komolyabban megbontani, polírozni is kell - akkor mind időben, mind eszközben tovább nyúlik a büdzsé...

 

Hogy ez kinek mennyiből "jön ki" - esetleges. Kvázi "haveri alapon" be lehet ezt vállalni 15-20 ezres nagyságrendben, de aki ez alá megy, az valószínűleg nem lesz rentábilis, még saját maga számára sem. Vagy nem végzi el a munkát rendesen...

Itt jegyezném meg, hogy a félreértések és visszaélések elkerülésének legjobb módja, ha az ember az elvégzett munkát dokumentálja. Ma már nem kunszt befotózni egy szervizt (én folyamatosan ezt csinálom, ami amúgy is jó, mert érdekes esetek kiváló cikkalapot jelentenek) - ám így dolgozni természetesen még lassabb, még nehézkesebb, simán a duplájára tudja akár nyújtani az időbeni ráfordítást egy tucat kép megfelelően beállított elkészítése-ellenőrzése...

Kicsit furcsállom egyébként, hogy a komolyabb (és drágább) szervizek miért nem nyújtanak ilyen szolgáltatást (bár az ok sok esetben elég prózai és kínos - nem maguk végzik a munkát, komplett szerkezetet cserélnek, stb...).

 

Mindent összevetve sok érvet lehet felhozni pro és kontra minden mellett és ellen - de nem véletlen, hogy (túl azon, hogy máig élvezem, jól szórakozom vele) inkább kitanultam én is a szakmát...

Előzmény: Wreck Diver (155079)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155082

Természetesen a karcmentesség az, ami csak a hordatlansággal garantálható!

Előzmény: Felfedező2 (155081)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155081

Ja és a polírozás pl. kizárólag az óra árának a tudatában árazható, hiszen egy esetleges hiba is érték-csökkentő lehet (sőt sok esetben a polírozás ténye is, bár sztem egy szépen, szakszerűen rendbentartott tok jobb, mint a karcos, karcolódás meg csak a hordatlan daraboknál lehet, de az eredeti állapot tényleg elvész a polírral). Szóval én már csak ezért sem adnék be egy több százezres, milliós órát pár ezres szervízre! Ki az aki ennyiért képes fezlelősséget vállalni, ami számon is kérhető?

Előzmény: Felfedező2 (155080)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155080

Persze Magyarországon nem biztos, hogy bátran nemet mondana egy órás arra, amihez nem ért - tisztelet a kivételnek. Én inkább olyan példákat tudok, hogy bevállalja, próbálkozik kollégáknál, hátha tudnak ócsóért segíteni, végül, ha sikerül "szakembert" találnia ráteszi a jutalékát, ha nem, két-három hét múlva valami kamu dumával visszaadja a megbontatlan órát (pl. "ehhez már nem gyártanak u-alakú kis zafírkövet, ami kell" vagy ilyesmi... 

 

A polírozás sztem önmagában bizalmi kérdés, ami nem 1-2 ezer forintos tétel és ha elszúrják...

Előzmény: Wreck Diver (155079)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155079

Nekem személy szerint egyszerűen nem tünik kivitelezhetőnek 15 ezer alatt.
Ez magánvélemény természetesen, de szerintem túl drága a rodico,
és a szabadidő egy rendesen elvégzett 2824-2 szervízhez.
Biztos, hogy neki nem állnék hétezer forintért.

Bár olyan kérdésekről sem beszéltünk a nagyszervíz kapcsán,
hogy béfoglaljuk-e a tok szakszerű polírozását, a stiftek rutinból újra cserélését stb.

Mert nem mindegy, hogy 100 ezerért szétszedik apró darabokra azt a bretyó tokot,
és gyári állapotúra frissítik, vagy 10 ezerért csak werk ki - szét - elma - benzin - benzin - szárít stb.

( Kérem a hivatalos Breitling képviselőt, meséljen erről részletekbe menően. Köszi ;-) )

Az Óra magazinban volt egy remek cikk erről.

Ami meg a képzett órást illeti, nézz szét a fórumon.
Rengeteg a panasz felszántott hátlapokról, szöszös számlapokról,
kísértet módjára visszajárkálás több alkalommal, félig elvégzett tisztítások...

Szerintem komolyabb szerkezet szervízét ( mondjuk egy percütős LeCoultre kronóét )
2 kézen megszámolható mennyiségű emberrel végeztetheted el teljes lelki nyugalommal itthon.

Bár ahogy hallottam, más országokban is előfordul, hogy egy komolyabb darabbal
városról városra kell mászkálni, hogy legyen, aki egyáltalán hozzányúl...


Előzmény: nickback38 (155076)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155078

Persze az is igaz, hogy a garancia érvényesítése, érvényesíthetősége sem egyszerű, de az már másik történet.

Előzmény: Felfedező2 (155077)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155077

Nyilván addig semmi baj nincs, amíg a tulajdonos azonosul azzal, hogy az ár, arányban áll az elvégzett munka értékével. Ehhez a szerviznek kell olyan szolgáltatást nyújtania, hogy fel se merüljön a kérdés, nem érte meg az árát. Nálam alapkérdés egy jó ideje, hogy, ha lehet, számlával dolgoztatok. Bizony igazolva láttam magam, amikor egy barátom mesélte, hogy összedőlt az új téglakerítése egy viharban és nem tudja leverni a kőművesen a felújítást (még szerencse, hogy senki sem sérült meg és nem keletkezett más anyagi kár, mondjuk rádőlhetett volna a kocsijára is...) Persze számla nélkül, haveri ajánlásra dolgozott nála Jóska/Pista, akik csak a fejüket vakargatták, hogy ilyet még nem láttak - na meg utána ki akarná velük megcsináltatni újra? Ha van számla, a garancia alapján azért lett volna mozgástere a sopánkodáson túl...

 

Az óra pedig, ha életveszélyt nem is okoz, drága jószág. Az olcsóbb darabok is bőven a havi átlagfizetés környékén futnak egy egy mechanikusból, nem beszélve a prémium szegmensről. Biztosan nem ördöglakat a legtöbb szerkezet egy órásnak, de ugyan mi van akkor, ha a 20-ért, 40-ért szervizelt Rolex nem működik tökéletesen a harmadik, negyedik visszavitel után se. Nem tudja az elvárható pontosságot, vagy még komolyabb? Esetleg megkarcolódik a számlap, túlcsiszolják a tokot? Mennyit veszít vele a júzer? El kell vinni a márkaszervizbe, ahol nem fog meghatni senkit, hogy azért kell újra felnyitni, javítani, esetleg alkatrészt cserélni, mert a sarki órásbácsi nem értett hozzá, vagy csak remegett a keze. És akkor már a 150 körüli szervizdíj rögtön több lesz a bácsiéval, meg az esetleges (nem filléres) új alkatrésszel, mással... Nem biztos, hogy előfordul, de, ha a márkaszervizben fordul elő, garantált, hogy "csak" a 150 lesz a díj... Ezt elég 7-8 évente megcsinálni. Legyen 7, amit az Edisonban mondanak ideális intervallumnak! Akkor számoljuk csak ki mennyi az? 1786 forint megtakarítás havonta, kamat nélkül... Na, aki ennyit nem tud félretenni, az ne is hordjon Rolex-et és most direkt egy drágább márkával példálóztam, nyilván egy Tissot vagy egy Certina esetében még alacsonyabb az összeg.

 

Lehet ezt így is nézni. És mint sima felhasználót - normális esetben - nem is érdekel, hogy milyen körülmények között dolgozik a mester (nyilván akinek a gyár megadja a garanciális javítás lehetőségét átmegy egy-két szűrőn) és szerintem nem érdemes ezt az autóhoz hasonlítani, mert ott teljesen más a rendszeresség, az anyagok és a gépesítettség stb.

 

 

Előzmény: nickback38 (155076)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155076

Részben OFF :

 

Én úgy gondolom, hogy egy piacgazdaságban mindennek annyi az ára, amennyit a piac tolerál. Stabil vevőkörrel, területi előnnyel (közel-távol nincs más), vagy szerződéses kötöttséggel (csak akkor érvényes a garancia...) stb. lehet ettől eltérni, de ezt nem sokak tehetik meg. Amikor elindítok egy vállalkozást, amikor hónapról hónapra áttekintem, hogy a kezdeti üzleti tervhez képest hogyan alakul a bevételem - amiből többek között az eszközszükségletet is finanszíroznom kell -, akkor ezt is figyelembe kell vegyem. Ha X árat kalkulálva amortizációt is figyelembe véve 10 évet terveztem az eszközeim leírására (újat is kell vegyek), de csak X/2 árat tudok érvényesíteni, akkor hiába bizonyíttatom be tucatnyi Nobel díjas közgazdásszal, hogy az X lenne a reális ár, kénytelen vagyok 20 évvel újratervezni - persze ez egy jócskán elnagyolt példa. Vagy maradok X-nél és azzal a tudattal megyek csődbe, hogy nekem volt igazam...

Az autós márkaszervizek (tudom hogy most nem márkaszerviz árakról beszélünk) is be tudják bizonyítani, hogy a szerszámok, képzett szakemberek, minőségi segédanyagok stb. alapján képezik az áraikat és azok reálisak, de az élet meg azt bizonyította be, hogy a "a sarki Sanyi sufnija" garázsszerviznél lényegesen komolyabb szervizek is tudnak a márkaszervizek árainál lényegesen olcsóbban minőségi munkát végezni. Nem nagyon van olyan hír, hogy a sorra következnének be olyan balesetek, amik az említett kategória által végzett munkának lennének köszönhetők. Egyébként a sufniszervizek sem lettek még pellengérre állítva, pedig ugye emberek halhatnak meg pl. a gyengébb minőségű anyagok, nem célszerszámok használata okozta hibák miatt.

 

A 10e pénzért végzett karbantartásról számlát kapok és fél év garanciát - az új órára a szerkezet-garancia egy év általában. Úgy tűnik, meg lehet élni ennyiből és valószínűleg nincs sok reklamációjuk. De ha Hantosék 20e-s árát

nézem, még akkor is csak 40 év alatt fizetnék ki újból pl. egy 160e-ből vásárolt Doxa Ethno-t, ami nem annyira

rossz. Inflációt figyelmen kívül hagyva. Náluk azért nem lehet panaszkodni a felszereltségre, vagy a "miliőre", amit

azért ők is érvényesítenek az árakban, mert meg kell élniük. Amennyire tudom van munkájuk és jól is végzik - nem

reklám.

A 2824 bonyolultsága kérdéssel és a PP-t is megfelelő színvonalon szervizelő órással arra szerettem volna utalni,

hogy azért egy képzett órásnak nem ez a caliber a kihívás, van vele munka, de mivel nincs ami egy kisméretű összetett

mechanikai rendszer. Nem gondolom, hogy az ETA által publikált robbantott ábra alapján holnap nekiállok "tanulni",

hogy 5 év múlva megúszhassam a karbantartás árát, hiába vannak ismereteim a nagyobb fogaskerekek világában :-)

A Steinhart "márkaszerviz" ez, de ezt csak benfentesek tudhatják :-) Bérleti díjat tekintve ez sem lehet egy olcsó hely.

 

TÉR-IDŐ Óra-Ékszer Kft.
1067 Budapest, Teréz körút 9

 

Annak ellenére, hogy nincs közöm az órás szakmához, értem amit mondasz a költségekről/beruházási igényről, amik

a minőségi munkához kellenek és el is tudom fogadni az érvelésed. Ha  öt év múlva aktuális lesz az első karbantartás,

többet fogok tudni.

Ha van vki itt a fórumon, akinek van releváns tapasztalata, megoszthatná.

Előzmény: Wreck Diver (155073)
öccse Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155075

Teljesen (majdnem) mindegy, hogy milyen automata szerkezetet kell szervizelni, a ráfordított munka ugyanannyi. Nem az értéke vagy az életkora határozza meg elsősorban a költséget. A 10-15 éves 2824 -el is annyi munka van, mint egy újjal, ha nem kell alkatrészt pótolni. Teljesen normális, hogy ugyanannyi a szervizköltség mindkét óránál, bár a valós értékük nem azonos.

Előzmény: nickback38 (155071)
y78 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155074

Tudok segíteni, e-mail címem nyilvános.

üdv

Előzmény: Törölt nick (155041)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155073

Ezekben egyetértünk.
De a németből DHL-lel hozatott rugószett 50%-kal olcsóbb ára csak akkor zavar,
ha az itthoni kereskedő is ugyanonnan rendeli meg nekem, csak durva árréssel.
Amennyiben még aznap bemehetek, mert becsületes, jogkövető, és raktáron tartja, akkor értem a különbözetet...

És itt nickback38  topiktársnak is válaszolok egyúttal:

 

Nem a lelkiismeretesség a kérdés. Nem is a 2824-2 szerelésének képessége.
( Bár egy orosz kézihúzósokkal, vagy épp zsebórákkal is problémázó órásnak
bőven van mibe belesülnie ezzel a kaliberrel... )

Inkább a szerszám-, gép-, és eszközárak, és a vállalkozás járulékos költségeinek
ismeretében gondolom, hogy ennyiért nem éri meg. Állati sokat és gyorsan kell
melózni ahhoz, hogy hétezres 2824-2 szervizekkel megélj. Az meg sosem egészséges.

Tehát nem a felfújt szervízárak ( nyilván vannak ) és a normálisak közti különbség a kérdés.
Hanem az, hogy még árversenybeli mélyütésekkel sem éri meg bizonyos össze alatt hozzányúlni.

A Steinhart márkaszervízről pedig még nem láttam fotókat.
Teljesen korrekten, és példamutató szolgáltatással, de egy főprofilban fénymásolószervízként
üzemelő helyen forgalmazzák. Én ott nem láttam márkaszervízt élőben.

"De ahol "bevizsgáltattam" - olyan ember ajánlotta az órást, aki PP-t hord hozzá!"

Nekem meg olyan helyen nem csavarozták vissza a gátlókat, ahol luxusautók álltak az udvaron.
( Ettől függetlenül a szájhagyomány még midnig fontos a jó szervíz megtalálásához persze )

"Mi benne a kihívás? Nem egy új és nem is bonyolult caliber..."
Szedd szét, szervizeld le, rakd össze. Utána számold ki, naponta hány kell ahhoz,
hogy menjen a bolt és neked tetsző profitot termelj. Akkor kiderül, kihívás-e vagy nem. ;-)

Bocs a kettő egyben válaszért, de így jött ki jobban. :)

Előzmény: Törölt nick (155072)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155072

Nem keverünk, és például pont az Opel Senatorom öninditóját újította fel egy autóvillamossági műszerész, 18e Ft-ból, én magam vettem le és tettem vissza.

A világnak ez a fele, sajnos még nem svájc, mégha svájci is az óránk. Amúgy -lehet tévesen- maximálisan meg vagyok róla győződve, hogy senki sem szervizelte volna lelkiismeretsebben az alább emlitett órámat.

Vagy még egy példa: Feleségem Twingojának az ablakemelője megadta magát, renault szerviz: kb 70e Ft, maszek szerviz: kb 45e Ft, Én a netről az alkatrészt (nem bontott, vadi új) 22e Ft-ért rendeltem, magam kicseréltem, nem tellett bele 2 óránál többbe. Egy hozzáértőnek egy óra sem szerintem. Na mindegy, nem sorolom, sajnos ha nem korlátlanok az anyagi lehetőségek, akkor megtaláljuk (és meg is lehet találni) alacsonyabb összegért is a nem rossz megoldást.

Előzmény: Wreck Diver (155070)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155071

Steinhart "márkaszervíz" 10e a 2824-2. De ahol "bevizsgáltattam" - olyan ember ajánlotta az órást, aki PP-t hord hozzá! - is ugyanennyit mondott... Hantoséknál cc. 20 tokozótól függetlenül.

Mi benne a kihívás? Nem egy új és nem is bonyolult caliber...

Előzmény: Wreck Diver (155067)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155070

Nem így működik a világ.
Az én 300 ezer értékű használt autómhoz is drágának tünik 100 ezerért az önindító.

De a gyár azt az eredetileg 7 milliós kocsihoz árazta. Nem az ő dolga a többi.

Ezért nem megy le a használtan 1 millióról 300 ezerre csökkent óra szervizköltsége sem...

És ha nem áfa és adómentesen, magyarul feketén javítasz, 60 éves nszk-ndk meg ruszki szerszámokkal,
( új Star ***ból-német eszterga 1millió kettő, Bergeon 8 millió, óramosó újonnan 300 ezer+ stb. )
akkor egészen más a gyerek fekvése.

Keresztet nem vetünk, de almát a körtével sem hasonlítunk. Érted.

Feketéző bácsikát a szociból kimentett szerszámokkal nem keverünk
adózó-áfázó, belvárosi üzletet bérlő céggel, minőségi felszereléssel
( netán szűrt levegővel, hogy még az se koszolja a szerkezetet ugye )
aki Svájcba küldözgeti a melósait...

Előzmény: Törölt nick (155068)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155069

jajj elnézést, lehet, hogy a 6000Ft-ban nem volt ÁFA, de megeshet egyéb közteher sem. Az vesse ránk az első keresztet, aki a fodrásztól, kozmetikustól, maszek orvostól el szokta kérni a számlát.

Előzmény: Törölt nick (155068)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155068

Láttam az órámat apró darabokban a tisztitóban, összerakáskor minden helyre ment olaj, ahova kell, fel lett téve horométerre, egyik pozicióban nem volt jó a pontossága, ismét szét lett szedve, dörzsárazva, összerakva. 6000Ft. Tissot 2571-es szerkezet. Köszönöm, az óra napi ±3s-en belül van.

Amúgy tisztában vagyok vele, hogy vannak órások, akik az szerint áraznak, hogy mennyi az óra értéke, és nem a belefektetett munkát fizettetik meg. ...igen tudom, a felelőségvállalás, ha a milliós óra tönkremegy a keze közt, stb. Rendben, az a tissot amit én szervizeltettem, nem ér többet 30-40e-nél, szóval nem kell egy lapon emliteni egy Rolex szervizével.

Előzmény: Wreck Diver (155065)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155067

A 7s26-ot felejtsük már el. Ez a svájci topik.
De egy 4R15B alig drágább, mint a szervíz. Érdemesebb cserélni...

Egy tízezres 2824-2 szervíz igen távol van a megtérüléstől,
ha korrekten el van végezve, az a véleményem.

Nekem egyszerűen irreálisnak tünik  a mai vállalkozási körülményeket tekintve.

Lelked rajta, ha annyiért szervizeltetsz. Én nem mernék.

Előzmény: nickback38 (155066)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155066

Egy 2824 (szimpla swiss made, nem Doxa, Tissot stb. tokban), de egy 7s26/36 5 éves szerviz is cc. 10e, és ezek alap caliber-ek. Viszont amennyire halottam, ha nem márkaszervizbe viszik az órát, csak azért nem szoktak rátenni egy 2824 karbantartásra, mert mondjuk egy Longines HQ-ban van...

Előzmény: Wreck Diver (155065)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155065

Vagy kimaradtak a nullák az ötévenkénti szervízköltségnél, vagy nem tudom.
Mert egy ismertebb márka - akár ETA - automatájának szervize lehet 50-70 ezer. Sőt több is.

De 5-7 ezer soha nem lesz. Ha találsz is 5-7 ezerért mechanikust nagyszervizelő órást,
az annyira éri meg, mint újrahasznosított teszkó olajat locsolni az új autódba...

Előzmény: Törölt nick (155064)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155064

belátom, teljesen jogos amit mondasz. Akkor marad az új :( És valóban, ha mechanikusat vesz valaki, akkor bele kell kalkulálni, hogy ötévente kb 5e-7e Ft a szerviz. (egy egyszerűbb szerkezet esetén, de itt a 100e max ár, amúgy sem 7750-es vásárlását fogja jelenteni)

Előzmény: nickback38 (155063)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155063

Többek között ezért nem szabad "akárkinek" megvenni egy 40 éves órát és ez vonatkozik a kevésbé értékesre is. Olyan mint az oldtimer - nem azoknak való, akik az autózást szeretik, hanem akik az autókat.

Simán bele lehet futni olyanba, hogy pár éven belül elmegy karbantartásra a vételár tetemes része, vagy még több. Ez egy órab...zinak nem probléma, de aki egyszerűen csak egy szép órát szeretne...

Még a megvétel előtt alaposan körül kell járni, hogy mire lehet számítani az adott caliber-nél.

Előzmény: Törölt nick (155061)
öccse Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155062

Nem akarom senkinek sem rontani az üzletét, de az 1000-es széria nem vált az Omega büszkeségévé. Elég sok a gond velük, APT tudna erről mesélni. A korábbi, 500-as széria jobb volt.

Előzmény: Felfedező2 (155055)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155061

Azt gondolom, hogy a mechanikus órák szervize, hasonlatos az autókéhoz abban a tekintetben, hogy teljesen mindegy mit mond az eladó, egy értékesebb óra esetén szinte első út egy karbantartás felé vezet.

Előzmény: bbuffy (155060)
bbuffy Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155060

Jaa...nem is azėrt írtam, csak ha esetleg vki venné, hogy normàlis-e.

Előzmény: Felfedező2 (155059)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.09 0 0 155059

Ha az órás (?) azt mondta, hogy nem kell tisztítani, sztem csak beszabályozási kérdés lehet... Ez csak egy kis nosztalgia-keresés volt, amikor a feleségemnek hajtottam '74-es órát ezt heti több alkalommal megtettem. Ez a cucc csak egy példa, hogy 100 környékén, 40 évesben van a Tissot-nál feljebb... Semmi több. vicces, hogy a Vatera-n pont volt egy korabeli Omega... Vicces. Nem reklámozni akartam!

Előzmény: bbuffy (155058)
bbuffy Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155058

Azt írja napi egy perc az eltérés. Az azért sok, nem? Mégha vintage is a drága.

Előzmény: Felfedező2 (155055)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155057
Előzmény: Felfedező2 (155056)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155056

Ennek a korát nem tudom, de 100 körüli áron ez is gyönyörű...

Előzmény: Felfedező2 (155055)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155055

Ez most csak egy gyorskeresés a magyar piacon:

 

http://ekszer-ora.vatera.hu/karora/ferfi_karora/omega/omega_seamaster_cal1012_1974_bol_1971352265.html

 

Kicsit több energia befektetéssel sokminden szép található 1974-ből!

Előzmény: Törölt nick (155052)
Felfedező2 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155054

Igaz nem Tissot, de '74-es és Omega. Ezt vettem a feleségemnek négy éve, mert vele egykorú, és leírhatatlan örömöt szerzett, pedig ő nem egy nagy órarajongó, sőt, az én szenvedélyem miatt inkább ellendrukker... Ez lényegében egy új állapotú Constellation volt, az ára pedig forintra 40 ezer... A Vaterán jött szembe. Persze volt egy fél éves nézegetés előtte a nemzetközi és a magyar adok-veszek oldalakon is, mert azért ki kell fogni...

Szerintem a 100-as keretből nem csak Tissot, annál komolyabban jegyzett svájci márka is kijön a '74-es évjáratból. Én körülnéznék az Omega, Zenith, Tudor, de akár a (igaz az nem svájci), a King Seiko vonalon is. Az IWC-től fölfelé már értéknövelő a kor (érdemes átfutni a korabeli Vacheronok, Rolexek árait), de pl. Omega-ból sokat hihetetlen olcsón el lehet csípni...

Előzmény: Törölt nick (155052)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155053

Egy élmény lehetett.

Előzmény: agent.d (155036)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155052

Esetleg árat is tudnál mondani az 1974-es Tissot-hoz? A Drága abban az évben született :-) Tényleg nagyon szép gesztus lenne egy olyan óra. :-)

 

Köszönöm az ötletet.

Előzmény: Törölt nick (155045)
NormanBates Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155051

Vagy valamelyik Breitling márkaszervíz, vagy Edison utcai szervíz. 

Előzmény: aggregal (155047)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155050

Köszönöm, ez valami gyönyörű. Esetleg tudsz valami hasonlóan szépet, de négyzetesbe?

Előzmény: Törölt nick (155045)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155049

A quartz szerkezettel volt gond - csere lett(volna) minden esetben. Az én pr200-as chrono-ban meg 15 éve ketyeg hibamentesen... Vmit mintha időközben elrontott volna a Tissot...

 

Pl. (japán órás fórumról, de itt is volt még legalább két panaszkodó) :

 

"...Tissot csak beszedett pár barázdát az évek folyamán, fogalmam sincs, hogy mitől... (és a szerkezete is kétszer halt ki, különösebb ok nélkül, de ez más sztori)... Egy PR50 Titanium, kb. 10 éve véve, idén nyugdíjazva."

Előzmény: Wreck Diver (155048)
Wreck Diver Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155048

"de nem is biztos, hogy az kell"

Mostanában nem egy ismerősöm húzta fel a szemöldökét,
mikor megtudta, hogy bizony párévente több tízezres költségei
lesznek a százpárezer forintos mechanikus órájának.

Tehát ha nem "vájtfülű" az illető, egy minőségi kvarc jó alternatíva.

A Tissot-nál miben álltak a minőségi gondok?
Tömítettség, összeszerelési minőség ( mutatók, számlap stb. ), korai meghibásodás?

Előzmény: nickback38 (155046)
aggregal Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155047

Szia!

 

Kit, vagy milyen céget javasoltok Breitling Chronomat Vitesse B13350 nagy szervizelésére?

 

Előre is kösz a segítséget:)

 

Üdv

G

nickback38 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155046

Új automata svájci ebből a keretből nem jön ki, de nem is biztos, hogy az kell, ha nem mindennapi használatra lenne - van akit idegesít, hogy azzal kell kezdenie az óra felvételét, hogy beállítja az időt

és a naptárat... Ember függő. Quartz esetén a Tissot-okra volt az utóbbi időben pár panasz, mivel Te

nem biztos, hogy szeretnél utánakeresni a net-en, hogy mennyire megalapozottak egy-egy konkrét

típus esetén, fontold meg a Certina-t, azoknál még nem esett be ide negatív észrevétel.

Előzmény: Törölt nick (155044)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155045

ha szülinap, akkor gondolom csak új jöhet számitásba? (bár én volt, hogy kimondottan régebbi órát szerettem volna, pl ha ő 74-es születésű, lehet szép 74-es Tissot-kat is találni)

Ha a 100 kicsit még húzható felfelé (igazán kicsit, de ha már-akkor már) én nem félnék mutatni egy automata Tissot-t: http://www.tutuora.hu/tissot/t0384301603700.html

Szóval ez mégiscsak jobban megdobogtatja az ember szivét, mivel nem quarz óra, hanem "rendes" mechanikus. Szerintem büszke lenne rá. 

Előzmény: Törölt nick (155044)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.08 0 0 155044

Köszönöm

 

Természetesen szívesen veszek más tanácsokat is a márkát illetően.

 

Nem mindenapi használatra lenne, olyan van neki. Most olyan órát szeretnék neki ajándékozni, ami jó minőségű, de ne kifejezetten azért kerüljön sokba, mert a ráírt márkát kell megfizetni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (155042)
WiZARD Creative Commons License 2014.09.07 0 0 155043

Azért bőrszíj még beleférhet, attól függően kinek és milyen stílusú óra a cél...

Esetleg még Certina-kat érdemes megnézni

Előzmény: Törölt nick (155042)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.07 0 0 155042

tissot, ha már ezek közül,

zafir üveg, fém szíj, kvarc.

(ha nem vájtfülű óraszerető valaki, csak használó, akkor ez a tanács. órára kattanóknak lehet más, de itt mintha nem erről lenne szó)

Előzmény: Törölt nick (155041)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.07 0 0 155041

Sziasztok,

A férjem 40. születésnapjára szeretnék venni egy órát. Sajnos nem tudom mi mindenre kellen odafigyelnek, hogy ár érték arányban a lehető legjobbat válasszam.

A következő márkák között találtam olyat, amelyik tetszene a kedvesnek: Tissot, Doxa, Festina, Swiss military.

A költségvetès: 50.000-100.000 Ft

Köszönöm a hozzászólásokat.

axod00 Creative Commons License 2014.09.07 0 0 155040

Értem,köszönöm szépen!

Előzmény: Törölt nick (155039)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.07 0 0 155039

én azért adtam el a hangvillásomat, mert huszonharmincéves folyamatosan járó elektromechanikus darabok. kevés hogy vigyázol rá, a kora miatt már orosz rulett. amíg meg megy, addig szépen döngicsél, ennyi a tudása.

ha megáll, akkor már csak nézegetni tudod a külsejét.

nem hiszek abban hogy ezt javítják, túl finom dolog a tekercs például.

Előzmény: axod00 (155038)
axod00 Creative Commons License 2014.09.07 0 0 155038

Sziasztok!

 

Omega hangvillás óra vásárlásán gondolkozok. A lenti linkről a '198.012 – Crown at 2 cal 1250' lenne.

 

http://electric-watches.co.uk/makers/omega/omega-f300-tuning-fork/omega-f300-seamaster/

 

Visszaolvastam a fórumot, elég vegyes dolgokat láttam (amellett, hogy nagyon egyedi szerkezet, rendkívül kényes). Nem mindennapi hordásra lenne, de heti egyszer felvenném. Órástól venném fél év garanciával, 70e körül. Van aki tudja ezeket javítani? Vigyáznék rá, de az ördög nem alszik...

 

Előre is köszi minden segítséget!

agent.d Creative Commons License 2014.09.07 0 0 155037

mármint nem csak a "festést" csinálják ott, hanem nullától a célig.

Előzmény: agent.d (155036)
agent.d Creative Commons License 2014.09.07 0 0 155036

Voltam svájcban abban a gyárban, ahol a legtöbb gyártónak csinálják a klasszikus, mártogatós módszerrel a számlapokat. Érdekes volt.

Előzmény: Navigare necesse est (155027)
oys... Creative Commons License 2014.09.06 0 0 155035

Ja, ez egyébként egy Harwood volt, de ugyanez a probléma szokott előállni a PLAQUE/ARGENT Cartier-k aranyozása során is...

Előzmény: oys... (155034)
oys... Creative Commons License 2014.09.06 0 0 155034

Sőt, utólagos galvanizálással találkoztam olyannal is, amin ugyebár szintén teljes anyagában arany volt a bevonat, de a tok 925-ös ezüst volt. Az arany olyan jól ráfogott az ezüstre, hogy ugyan nem kopott le, de a vékonysága miatt pár hét alatt szépen alájutott a levegő oxigénje, így aztán az ezüst oxidálódása, feketedése megindult. Na, ez az aranyrétegen egy sötétbarna kicsapódást okozott, ami nem is olyan könnyen jön le a zugokból (nekem az ezüsttisztító kendő vált be egyedül).

 

Mindez végülis az alkalmi viseletre pont alkalmatlanná teszi, mivel az ember nem szívesen pucolássza a tokot minden felvételnél.

Hiába szép a létrehozott felület a létrehozása pillanatában!

oys... Creative Commons License 2014.09.06 0 0 155033

Jó, hogy felvetetted a lemezelést!

Na a plaque általános 20 mikronján túl ebből akár 50+ mikoronos is akad, márpedig ezek anyaga ötvözött arany, tehát jelentősen kopásállóbb. Az ilyenek tartósságát semmilyen utólagos bevonatképzéssel nem lehet kisipari módon megfelelően reprodukálni.

Pláne nem a köznapi galvánréteggel, ahol az 1 uszkve 3-5 mikronnyi (közel-)színarany, ami kicsapódik a tokon, és az még ráadásul lágy, kopásnak jóval kitettebb is. (Nem lehetetlen az sem, hogy erőteljes ujjbegyes csiszatolással máris megkopik.)

Előzmény: Franek-52 (155031)
Franek-52 Creative Commons License 2014.09.06 0 0 155032

....pontosítanék: Az ékszertisztító kendővel sem tudtam a régi fényét visszahozni.

Előzmény: Franek-52 (155031)
Franek-52 Creative Commons License 2014.09.06 0 0 155031

Szia.

 

…egy pár órát volt szerencsém ki, majd aranyozás után visszatokozni. Az aranyozást mindig a tulajdonos intézte, nem tudom hol. Sokszor a felület foltos - matt maradt. Az ékszertisztító kendővel tudtam a régi fényét visszahozni.

Az aranyozást (tüzi, galván, lemezelés, PVD, flash) csak elvi szinten ismerem, nem vagyok ékszerész.

 

Feri'bá

 

 

Előzmény: Navigare necesse est (155029)
oys... Creative Commons License 2014.09.06 0 0 155030

A technológiai leírásod egyrészt okés, másrészt PVD bevonatoló mestert egy óratokra szerintem nemigen lehet találni nálunk.

 

Ugyanakkor az elektrolízises módszerrel tényleg lelhető iparos, de sem az általad vélt vastagság elérésében, sem a tartósan használhatóságában sem tudok egyetérteni...

Előzmény: Navigare necesse est (155029)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.06 0 0 155029

A gyakorlatban általában 10-50 µm vastagságú bevonatokat képeznek a lent említett technológiákkal. Te 10 µm-t említettél, hogy annyira van szükséged. Ez elektrolízissel is minden bűvészkedés nélkül kivitelezhető, amit az ékszerészek 99,9 %-a használ. Ha tartósabb kell, keresse egy olyat, akinek van PVD készüléke. :)

Előzmény: Franek-52 (155026)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.06 0 0 155028

lemaradt egy rész:

tehát, mikor elektromágneses térben fémionokkal bombázzák az anódként kapcsolt bevonandó (cél)tárgyat.

Előzmény: Navigare necesse est (155027)
Navigare necesse est Creative Commons License 2014.09.06 0 0 155027

Aranyozásra két fő módszert alkalmaznak, egy pusztán fizikai és egy kémiai eljárást.

Előbbi az ún. PVD (Physical Vapor Deposition), mely esetben kémiai reakció nem megy végbe. A bevonandó tárgyat vákuumkamrába helyezik azonos térbe a bevonó anyaggal, melyet magas hőmérsékleten elpárologtatnak (több módszer lehetséges pl: plazma, lézer, részecskesugár nyaláb, etc.). A gáz halmazállapotú bevonó anyag lecsapódik a bevonandó anyag felületén, egyenletes réteget képezve azon. Van elektrosztatikus módszer is, mikor (arany)ionokkal

 

Másik módszer az elektrolízis, mely során – mint neve is mutatja – elektrokémiai reakció játszódik le a bevonó és bevonandó anyag között. Elektrolitként valamilyen vízben oldódó aranyvegyület alkalmazandó, ilyen például a hidrogén-tetrakloroaurát komplex, illetve ennek sói. Előbbi vegyület keletkezik arany királyvízzel való reakciójakor. A bevonandó tárgy lesz az anód a cellában az arany katód mellett.

 

A PVD modernebb technológia, ellenállóbb a képződő bevonat, ellenben relevánsan költségesebb az elektrolízises módszernél.

Előzmény: agent.d (155025)
Franek-52 Creative Commons License 2014.09.05 0 0 155026

Szia.

 

....az újra aranyozás tartósságával lenne némi kételyem. Amiket én láttam elég vékonyak, kopóssak voltak. Gyűjteménybe, vitrinbe jó és szép lehet, de napi használatra nem. Azért remélem, hogy van olyan ékszerész kolléga aki képes a 10µ vastagságot is felvinni.

 

Feri'bá.

Előzmény: agent.d (155025)
agent.d Creative Commons License 2014.09.05 0 0 155025

Ha már aranyozás: meglepődtem milyen jó árban aranyoznak, mikor kicsit utánanéztem... Valaki elmesélné, hogy működik egy sima aranyozás, esetleg ha csináltatott mennyire volt elégedett vele, hogy bírta, etc.

nickback38 Creative Commons License 2014.09.05 0 0 155024

Pont a fémbetét miatt tippeltem volna az üvegre :-)

Előzmény: boxer-gs (155023)
boxer-gs Creative Commons License 2014.09.05 0 0 155023

Az üveget széppé varázsolni azért jóval nehezebb, bár tény, hogy vannak, akik megoldják. Amúgy ez csak spéci formájú üvegeknél fontos, mert az egyszerű, kör alakú síküvegek sokkal olcsóbban cserélhetőek újra.

 

A szóban forgó Roamer-ben amúgy gyárilag plexi van. Igaz, fémbetétes, ami picit drágább, de azért simán beszerezhető. És ennél a modellnél nem volt jelzett a plexi, ami gyűjtői szemmel értékessé tenné, tehát állapottól függően polírozható, vagy egyszerűen cserélhető.

 

A krómozás-aranyozás pedig tényleg szépen megoldható. És itt nem is a kémián van a hangsúly, hanem a fizikán, tehát a felületkezelés előtti és utáni műveleteken. Ez utóbbiakon áll- vagy bukik elsősorban a siker.

Előzmény: nickback38 (155022)
nickback38 Creative Commons License 2014.09.05 0 0 155022

Vagy ha mégis üveg, amit akkoriban használtak, az különösebb gond nélkül újávarázsolható.

És valóban nem horror egy krómoztatás sem. Ezek olyan kategóriájú szépészeti beavatkozások,

amit jópár helyen meg tudnak csinálni normálisan.

Előzmény: boxer-gs (155021)
boxer-gs Creative Commons License 2014.09.05 0 0 155021

Valószínűleg inkább plexi van abban a Roamerben, mint üveg. A plexi könnyedén polírozható, széppé tehető.

A tok is polírozható, de amint látom, ez felületkezelt, tehát krómozott (vagy aranyozott?) tok, tehát csak óvatosan fényesítendő, nehogy lekopjon a maradék felület. Ha viszont rászánsz néhány ezrest, akkor újrakrómozható például.

 

Szóval nincs akadálya a felújításnak.

Előzmény: Levin01 (155020)
Levin01 Creative Commons License 2014.09.05 0 0 155020

Az üveglap eléggé be van homályosodva. Fel lehet polírozni, hogy ismét szép átlátszó legyen? 

Ugyan ez a kérdésem a fém házra is. Egy csiszolás és polírozás gondolom sokat dobhat rajta.

steve31 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 155019

Üdv!

Bár nem ilyen nagy értékű órákat adtam el ill. vettem meg, ilyen problémával eddig nem találkoztam.

Csak Unión belül vásárolok és azt tapasztaltam hogy a legkorrektebbek a britek és a skandinávok. Olyan előfordult hogy valaki nem fizetett de azt elintézte az E-bay. Olyan hogy valamiért fizettem és nem jött meg a csomag csak egyszer fordult elő de ott visszakaptam a pénzem. Szóval szerintem nem olyan vészes a helyzet.

Előzmény: glashuette (154969)
akiesznelvan Creative Commons License 2014.09.04 0 0 155018

Igen, és élőben még "klasszikusabb". A bőr valóban nagyon igényes, pont úg