Keresés

Részletes keresés

képfaragó Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28735

Én is véletlenül jöttem rá. Vaku a fekete farmeremen, egy véletlen (talán fényszinkron) villanás, és diszkrét dohányfüst szerű füst a farmeromról.

Előzmény: Jahno (28733)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28734

Nem a kupak olvadt meg, hanem a metz saját beépített műanyag diffúzora. Gondolom idővel a metz (54) is lépett valamit, mert például a nikonnál ilyen sohasem fordult elő. Azóta vigyázok, hogy a nagylátó állásban ne nyomjam mint állat.

Előzmény: Jahno (28730)
Jahno Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28733

Az legalább már laborkörülmény.

Előzmény: képfaragó (28732)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28732

Fél centi kupak nélkül.

Előzmény: Jahno (28730)
Jahno Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28731

Persze,  hogy nem támogatja, mert nem akar szopni az ilyen és hasonló problémákkal. Forduljon  a kreatív cucc gyártójához, ha már oda ment a pénz is a hülyeség miatt.

Előzmény: képfaragó (28729)
Jahno Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28730

Mennyi az a közel? Pld. 1 centi? Istenbiz kipróbálom,  mert sima rendszervakukat azért páran hajtjuk alap kupakkal a fejükön, de még nem nagyon hallottam konkrétan megolvadt cuccról.

Előzmény: képfaragó (28728)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28729

Nincs kitalálva semmi, ezt az alkalmazást sem az objektívgyártó sem a vakugyártó nem támogatja.

Előzmény: nagytomsky (28727)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28728

"Próbaképpen villants rá közelről full energiával egy fekete szövetre, meg fogysz lepődni mikor egy füstfelhő fog felszállni."

Egy sima rendszervaku is megteszi.

Sőt a metz 54 a saját műanyag diffúzorát is megpörköli ha nagylátószögű helyzetben néhányszoregymás után fullba elküldöd. Ennek  próbálgatását sem javaslom, hamar viharvert állapotú lesz a vaku.

Előzmény: Jahno (28726)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28727

Meg fogom próbálni ezt a "vázon rekesz állítás, gépről leveszem és úgy villantok" megoldást.

Én most szembesültem először ezzel a problémával - Canonosként. :)

 

Nem gondolnám, hogy a vaku kinyírná az obit - ha nincs rajta beállítófény. Ott elhanyagolható hőkeletkezéssel számolhatunk. Pláne, hogy ez a cucc direkt erre van kitalálva.

 

Pont tegnap találtam egy újdonságot a Light blaster facebook oldalán. Pont erről beszélgettünk, úgyhogy gondoltam, megosztom veletek:

Tehát ők is szembesültek a "kiáramló fény" problémájával. :)
Nem tudom, milyen anyagból lehet, de feltehetően nem árt az objektívnek se és a vakunak se.

 

Igen, gondoltam, hogy a falon lévő szögesdrót, és a rajtam átmenő más élességi síkra fog esni, de ez ebben a pillanatban nem volt zavaró. Sőt; ez csak nagyon speckó esetekben lehet az. Nem vagyok még elégedett, majd csak akkor leszek, ha tűélesen le tudom fényképezni a falra vetített képet. (Ám csak Canon objektívjeim vannak.)

Jahno Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28726

"Próbaképpen villants rá közelről full energiával egy fekete szövetre, meg fogysz lepődni mikor egy füstfelhő fog felszállni."

 

Gondolom kicsit nagyobb vaku kérdése. Vagy sokkal nagyobb.

 

"Ha például sikerül rekeszelned, a fényenergia nagy része a rekeszlamellákra jut."

 

Akár csak napsütésben. Ott is láttunk olvadt obejktívet, lamellát, de ennyire azért nem jellemző.

 

 

Előzmény: képfaragó (28725)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28725

Én feladnám ezt az egészet, addig, amíg nagyobb veszteség nem ér. Leírtam már, de megismétlem a fényképezőgépek optikája nem vetítőobjektív, ragasztott lencséket tartalmaz, a ragasztás vagy más műanyag részek károsodhatnak. Próbaképpen villants rá közelről full energiával egy fekete szövetre, meg fogysz lepődni mikor egy füstfelhő fog felszállni. Remélem hozzászólásom nem vezet több száz balesethez, nekem már füstölt a fekete farmerem egy véletlen közeli villantástól. Ha például sikerül rekeszelned, a fényenergia nagy része a rekeszlamellákra jut.

 

Más:Az optika akkor rajzol éles képet, ha ugyanúgy áll (tehát nem megfordítva) ahogy a fényképezésnél. vagyis az optika hátulja, bajonettes része áll a dia felé. Az optikának ugyanolyan távolságban kell lennie a diától, mint amilyen távolságban fényképezéskor van a fimtől. Rekeszelni nem tudsz a Canonnal, mert azt a canonnál a gép vezérli. Rekeszelni nem is célszerű, a fényteljesítmény úgyis kevés, inkább a vaku teljesítményét kell leszabályozni, ha kell. A vetített kép élességi síkja a dia síkjával lesz párhuzamos, ha oldalról vetítesz be, a kép csak egy vonalban lesz éles, ahol a vetítővászon és az élességi sík metszi egymást. Vagy a vetítőt úgy kel elhelyezned, hogy a modell mögé a modell takarásába kerüljön. A vetítővászon fehér természetesen. Első feladat tehát hogy le tudd fényképezni a vetített képet. A következő probléma hogy a vetített képnek mondjuk az fényképezőgéptől távol, egy egy hátsó sötét szobában kell lennie, ahová más zavaró fény nem jut. Nem juthat fény a vetített képre a modell kivilágítása során sem. Szóval a vetített kép valahol a távoli harmadik szobában lehet, ahová két nyitott ajtón át benézel. A falak legyenek feketék. :) Ha már külön letudod fényképezni a vetített képet, akkor a modellt valami gyenge leszabályozott fénnyel világítva meg kell világítani. Össze kell hangolni a háttér (vetített kép) és a modell világitását. Innentől menni fog a dolog, de hogy képileg jó lesz-e az erősen kétséges, de ez már a te alkotásod.

Szóval az a véleményem hogy nehéz területre tévedtél, itt a fotográfia számos részét, nem csak a mai digitális technikát ismerni kell.

Előzmény: nagytomsky (28720)
Jahno Creative Commons License 2016.07.14 0 0 28724

Azt sem tudom, hogy ez a basz varázsolna-e a rekeszt, de Canonnál is annyit tudok a makrósoktól, hogy rekeszelnek, majd bekapcsolva leveszik az obit a vázról és akkor marad a beállított értéken mindenféle hasonló vagy gyűrűs,  vagy fordított obis varázslatokhoz. Én meg nem zaklatnék Canonos ismerőst, ha ott egyszerűbb belenézni, mint nekünk megírni.

Előzmény: zorko (28721)
zorko Creative Commons License 2016.07.13 0 0 28723

...amikor nem a motor állít élességet, hanem én. De nem történik semmi.

Na, ez tuti nem lehet, szóval itt valami gubanc van. :)

Olyan nincs, hogy nem lehet állítani az élességet. Nem tudom így kitalálni, hogy mi lehet a baj, de kezdd nulláról. Fogd az obit és az elemlámpát, és vetítsd ki a lámpa ledjét a falra elsőnek. Csak úgy kézből... Ha ezt nem tudod összehozni, akkor szólj.... :-)))

Ha megvan, akkor lesz egy benyomásod, hogy minek hol kell lennie ahhoz, hogy éles képet kapj.

Következőre azt javaslom, hogy a diát tedd az elemlámpára, és úgy próbáld meg kivetíteni.

Aztán ellenőrizd, hogy legalább nagyjából megfelel-e a szerkezetedben az obi és a dia helyzete (távolsága) annak, amit az elemlámpás teszttel megfigyeltél.

Valahogy csak összejön. :)

 

(Azért is gondolom, hogy jó lesz ez, mert korábban volt egy olyan mondásod, hogy közelre nem jó, közepes távolságra kicsit jobb, és távolra megint nem jó. Eszerint az élességnek a kettő (közel és távol) között kell lennie. Csak meg kell találni...)

 

Stúdióvaku esetén az árnyékolást tényleg meg kell oldani, de ez azért nem olyan veszélyes. Arra kell figyelni, hogy maradjon hely szellőzni. Tehát "csomagolni" nem szabad, de 10-15 cm-nél nem közelebb elhelyezett (fekete) árnyékolókkal le tudod fogni a szanaszét vetülő fölös fényt.

 

Más: A szögesdrótos képnél számoltál-e azzal, hogy ha a háttéren éles lesz a drót képe, akkor az arcon nem lesz az? Mondjuk szerintem ez pont jó, de persze attól függ mi lenne a koncepció.

Mi a koncepció? :)

Előzmény: nagytomsky (28718)
zorko Creative Commons License 2016.07.13 0 0 28722

Azért ne keseredj el, nem olyan rossz ez. Csak van egy csomó paraméter, amivel még tisztába kell előbb jönni, ahhoz, hogy rendesen használni is tudd. :)

 

Például az egyik, amit az elébb kérdeztem, hogy mit csinál a rekesz? Ha belenézel az obiba, látszik, hogy nyitva van, tudod rendesen szabályozni?

Előzmény: nagytomsky (28720)
zorko Creative Commons License 2016.07.13 0 0 28721

Canonban nem vagyok otthon, de az az ötvenes eléggé manuálisnak látszik a kép alapján....

Viszont mi van a rekesszel? Hogy megy ez a Canonnál, ha nem rendes vázon van az obi?

Előzmény: Jahno (28717)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.13 0 0 28720

Igen, most látom a rendszer gyengéit. Ez a reklámfilmekből kimaradt. Egy szimpla diavetítő elég lett volna nekem arra a célra, amit szerettem volna ebből kihozni.

Egy-két pár éve én is nagyon pislogtam az optikai snot felé; pont azért nem vettem meg, mert csak pár forma áll a rendelkezésre, dia nem. (Valamint az ára.)

A hordozhatósága nagy kincs, de művészeti célra kellene nekem, amit el tudok érni benn a stúdióban, kinn meg nehézkes.

Így utólag kicsit bánom, hogy áldoztam rá- de tanultam is általa. Minden esetre most, hogy már megvan, megpróbálom belőle kihozni a maximumot.

(Ha az élesség elérésér van valakinek jó ötlete- tapasztalata ezzel az eszközzel, az továbbra se tartsa magába! ;) )

Előzmény: ph5.5 (28719)
ph5.5 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 28719

Nézd. 

Ha sikerül is összehoznod a megfelel távolságot és "éles" is lesz a kép amit vetítesz, semmivel nem lesz jobb és életszerűbb mint amikor egy 2e Ft-os diavetítővel valami bábfilmet vetítesz a háttérre. 

 

Kezdem az elején. A háttér a moziban, tantermekben, projektorok esetén nem véletlenül fehér. Ide is az kell. 

Adott egy dia. Ha túl erős fény megy rajta keresztül, akkor használhatatlan lesz az eredmény. Ergo maga a téma megvilágítása és egy diakocka összehangolása nem sok jóval kecsegtet. 

 

De inkább nem is technikai oldalról közelítem meg a dolgot. Ez egy játékszer. Értelmes, színvonalas képhez nem ez, hanem az optikai spot az ami megoldást jelent. És ott nincs diafilm... ott sima fekete korong van amiből formát vágtak ki. És van egy normális vetítőlencséje. Fém házban, tisztességes fókuszálási lehetőséggel. És hogy kevesen használják? Igen... és nem a 100e feletti ára miatt. Hanem mert

-lehet kint fotózni a természetben ha természetes környezetet akarunk "imitálni"

-lehet stúdióban fotózni- majd kompozit képet készíteni az előre elkészített tájkép megvilágítását imitálva.

 

Mindkettő szebb, jobb, olcsóbb.

 

Az az adapter pedig amit bemutattál remek példája annak hogy mindenáron elakarnak valamit adni... ha letakarod azt a részt ami az alaprefi mellett kimarad- akkor a vakucső előbb-utóbb meghal. Ha nem takarod le, akkor annyi kósza fény szabadul fel hogy értelmetlen lesz a használat. 

Előzmény: nagytomsky (28718)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.13 0 0 28718

Nyilvánvalóan Canonhoz való a cucc, ha már a Canon EF 17-40, és a Canon stm 50 f1.8 rámegy. :)

...és ezek mind FF objektívek is.

Ezeken az obikon van manuál fókusz lehetőség, amikor nem a motor állít élességet, hanem én. De nem történik semmi. Csak a távolság növelése/csökkentésekor veszem észre, hogy homályosodna/élesedne. Jó ötlet lehetne az objektív közelebb-távolabb tevése a diától, de hát ezt meg nem lehet...hacsak nem közgyűrűvel?! :)

Előzmény: zorko (28716)
Jahno Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28717

"Az objektíven hiába tekerésztem az élességállító gyűrűt, semmi reakciót nem mutatott."

 

Mert nem manuális. Diavetítő analóg, orosz cucc, obiban slendriánul magyarázva sokfelé a rekeszt/fókuszt kis mikromotor vezérli a vázon keresztül, hiába a gyűrű az nem tengelyt hajt, mint 30 éve.

Előzmény: nagytomsky (28712)
zorko Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28716

Nademost, akkor választanod kellett, hogy Nikonhoz vagy Canonhoz vagy másvalamihez?

Ha nem, akkor az gáz, hiszen más élességtartomány adódik más bázistávolságú rendszerek esetén.

Ha normálisan mondjuk Nikonhoz valót vettél és ráteszel egy Nikon obit, akkor ugyanúgy kellene tudnod állítani az élességet, mintha fényképeznél.... (Vagy rosszul tervezték. Ez esetben, közgyűrűvel, előtétlencsével lehet esetleg javítani a helyzeten...)

 

menet a végén, arra rátekerem az objektívet

Milyen menet van a végén...??

Előzmény: nagytomsky (28714)
gravir007 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28715

Nem tudom, lehet, hogy FF objektív kell hozzá

nagytomsky Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28714

Azt hogy? :)

Van egy menet a végén, arra rátekerem az objektívet és ennyi. :)

Előzmény: gravir007 (28713)
gravir007 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28713

Nem jó a tárgytávolság... Pórbáld mozgatni a diához képest az objektívet

 

nagytomsky Creative Commons License 2016.07.12 -1 0 28712

A mai teszt eredménye:

Kb másfél méterre helyeztem el a fehér faltól a fényképezőt, 24-105-ös optikával, 30-ra állítva.

Iso 320, 1/125, f5,6

 

A f.gép mellé tettem a vakut, TTL-1 fé-vel villantva, rajta egy fix 50-es objektív (stm, f 1.8).

 

Amint látjátok, én pedig a falnak dőltem, hogy rajtam is átmenjenek a vonalak.

 

A végeredmény majdnem jó; a szögesdrót vonalak életlenek. Ezzel nem tudok mit tenni.

Vettem egy ledes elemlámpát, amivel teszteltem a dia láthatóságát. Az objektíven hiába tekerésztem az élességállító gyűrűt, semmi reakciót nem mutatott. Ellenben a távolság növelése némiképp jobbá tette a képet. Mondjuk jó két méter a minimum, ahonnan már ki lehet venni, milyen ábrát is akarok vetíteni. Mondjuk úgy öt-hat méter pedig már sok neki.

Igazából nem értem, miért nem reagál az objektív tekerészésére az élesség. A diavetítőnél ez használ.

Jahno Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28711

No de a vetített kép az életlen, vagy nem tudsz olyan szűk rekeszt adni, hogy a háttér is az legyen az elkészült képen?

Előzmény: nagytomsky (28710)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28710

Jelentem fénnyel jól állok (egyelőre csak a rendszervakuval), viszont a homályosságát nem tudtam még megoldani. Ez az én fő bajom.

gravir007 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28709

Az  az egyik baj, hogy ha azt akarod, hogy a két méterre lévő háttér is jó legyen, akkor a rekesszel keveset lehet játszani.

Mondjuk ezt a fekete hátteres önszopatást se nagyon értem, brutál fényerő kell, hogy azon legyen elég fény...

Próbálkozz inkább szürkével még az is jobb lenne.

De mindképpen úgy kell, hogy először belövöd a hátteret és utána  az embert.

Egy fénymérővel egyszerűbb lenne, de anélkül is megoldható, ha megoldható...

Jahno Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28708

Még mindig fényerő kérdése. Amit lent írta, hátteret közelről nagy erővel világítsd, magadat meg akkor alig és szintén közelről. Állandó fénynél amúgy látszódik a minta rendesen, szabad szemmel?

Előzmény: nagytomsky (28707)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28707

A terv az volt, hogy a háttér előtt ülök kb 2 méterrel, a méhsejtes vaku kis értékkel világít meg csak engem. Ezért is 90 fokkal... nehogy a háttérre is essen belőle. Kéne, hogy látszódjon az ábra, nem?

A beállítások a "stúdióban szokásos használt értékek"ről indultak. Aztán, ahogy nézed tovább a képeket láthatod, hogy mentem fentebb az iso-val, és mentem lentebb az f értékével. Pont, ahogy ajánlottad!

A szinkron azóta jó! :)

Nagyon örülök a sok segítő hozzászólásnak; kezd a fejemben összeállni a kép!

Előzmény: gravir007 (28705)
Jahno Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28706

Persze azt értem, de beállítófény nélkül simán használhatná. Csak nekem úgy jött le,  hogy jajj ez nem erre való és majd elromlik.

Előzmény: zorko (28691)
gravir007 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28705

A beállításokat sem értem.... f11, fekete fényelnyelő háttér.

Ilyen beállításokkal valami bődületes fényerő kéne, hogy látszon valami...

Ahogy már más is írta, a vetítő vaku max fényerő, először lődd be arra az értékeket, ha f11-en ennyire látszik, akkor szerintem jó lesz az f2.8-4-nek, 1/60 meg iso 4-800-nak is, pláne fekete háttéren.

Ráadásul ha csak az villan akkor azért főlé is kell állítani, mert úgyis lesz szórt fény.

A szinkront meg meg kell oldani, ilyen kis fényerővel meg irányított fényekkel nem biztos, hogy sima optikai szinkronnal jó lesz.

Kell egy rádió vagy kábel.

A beállítást se nagyon értem.... a fényképezőhöz képest 90 fokban világítod meg magad és csodálkozol, hogy nem látszik az ábra...

 

 

Jahno Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28704

Most akkor csak beállítófénynek kellett volna? Arra ott  a sima vaku, zseblámpa, akármi.

 

Ha meg háttér, akkor ezzel a varázscuccal világítsd ki a hátteret, modell legyen  előtte legalább 2 méterrel és a modell közelről világítsd meg gyenge fényerővel, max. fél méterről,  vagy az arcába is tolhatod. Akkor a főfényed nem  fogja elnyomni a háttérvilágítást.

Előzmény: nagytomsky (28694)
gravir007 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 28703

Vagy egy diaívatetőből kivett lencsével vagy objektívvel.

képfaragó Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28702

Ez is teljesen igaz.....

Előzmény: zorko (28700)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28701

4/17-40 nagyon gáz. Eleve kicsi a fényereje ezer tagból áll, bármikor tönkremehet, ha már nem roncs máris. Tényleg nem érthető hogy miért nem inkább egy filléres és jobb diavetítővel próbálkozol.

Előzmény: nagytomsky (28692)
zorko Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28700

Azt meg kell oldani, hogy a téma világítása ne érje a hátteret... (Mert elnyomja, és egyszerűen nem fog látszani, valószínűleg itt is ez történt.)

Előzmény: nagytomsky (28699)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28699

Igazából azzal kezdtem. Ez egy agyon fotosoppolt föld. Alig-alig látszódott valami belőle, így új rétegben "besötétítettem", attól lett ilyen.

Előzmény: zorko (28697)
zorko Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28698

Az élesre állításhoz használhatsz valami erősebb ledes elemlámpát a vaku helyére téve.

Előzmény: nagytomsky (28696)
zorko Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28697

A világos háttereken jobb eredményt érnék el?

Naná.... Mással ne is kísérletezz! :)

Előzmény: nagytomsky (28686)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28696

Diavetítő jó lenne...igaz. De túl kicsi ezeknek a fényereje. Nem mondok inkább semmit, mert azzal nem próbáltam még. :) Most ezem van, ezzel próbálok kalandozni. :) Ha már kiadtam érte pénzt (e-bay 21ezer), kreáltam magam hozzá diákat, akkor jogos elvárásom lenne felé, hogy azt csinálja, amit szeretnék. De még nem... :P Tanulnom kell még sokat!

Előzmény: zorko (28693)
zorko Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28695

Nem vagyok egy Light Blaster szakértő, (és nem is kerestem most rá... :), de amit régebben láttam hasonló megoldást, (talán régi filmes fényképezőgépből készítette valaki), annak az volt a lényege, hogy kisméretű, hordozható, és nagy fényerejű cucc legyen. Tehát mondjuk az utcán sétálva a szemközti házfalra vetíthess vele egy expó erejéig, vagy a járókelőkre, vagy más ilyesmi. Ezért volt a fényforrás riportervaku. Stúdiókörülmények között különösebben nem sok értelmét / hasznát látom (a színhőmérséklet összehangoltságon kívül...).

Előzmény: nagytomsky (28692)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28694

A hőterheléssel csak akkor volt baj, mikor rátettem a stúdióvakura, beállítófénnyel. Én, kis botor abban bíztam, hogy ennek segítségével tudom majd fókuszálni a fényt; élesíteni a képet, jobban megtervezni a képet. De nem... :) Ehelyett a kis pöckök, amibe beleakasztottam az alumínium vázat - kezdtek megnyúlni. Ekkor gyorsan lekapcsoltam. Nem lett semmi nagy baj, még azonmód forró állapotban ezt a pár mm-es nyúlást helyre nyomkodtam. Viszont tanuláság: nem lehet beállítófénnyel dolgozni ezzel a kis aranyossal.

 

Előzmény: zorko (28691)
zorko Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28693

De miért nem használsz egy diavetítőt...?

Sokkal egyszerűbb lenne, és egy csomó bizonytalansági tényezőt kiiktathatnál. Ha azzal már összejött, érted, átlátod, tervezni tudod, akkor kezdj vakuval vetíteni. (A stúdióvakukat használhatod a beállítófénnyel (mármint villantás nélkül, a beállítófény mellett történő fotózásra), és akkor a vetítő alacsony színhőmérsékletéhez nem kell nagy tornászás árán illesztened őket.)

Előzmény: nagytomsky (28688)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28692

Két célom van ezzel a mutatvánnyal:

 

1. Háttérképet vetíteni
(De nem "becsapni" a nézőt, hogy a természetben sétálok)

 

2. Az emberre vetíteni

 

A lightblasterre csavart optika egy ef 17-40 f4L; természetesen 4-es állásban.
Még folytatom a kísérletet... ha nem megy, hívlak! ;)

Előzmény: képfaragó (28689)
zorko Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28691

Természetesen nem a fény irányával van a baj, hanem a hőterheléssel....

Előzmény: Jahno (28690)
Jahno Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28690

"a felvételi lencsék nem vetítőoptikák, tilos velük vetíteni, számos ragasztott tagot tartalmaznak."

 

Ez a cucc mondjuk direkt erre van kitalálva és azért az optika nem olyan nagyon érzékeny, hogy ha fordítva megy át rajt a fény, akkor jajjmegdöglik.

Előzmény: képfaragó (28689)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28689

Azért nem tudunk segíteni, mert nem tudjuk mit csinálsz. Első javaslatom, hogy nagyon vigyázz az optikádra, a felvételi lencsék nem vetítőoptikák, tilos velük vetíteni, számos ragasztott tagot tartalmaznak. Szóval nagy kárt okozhatsz magadnak. Ha a műanyag már deformálódott, akkor az optika is közel állt a megsemmisüléshez.

 

Első kérdés, hogy enélkül a kacat nélkül tudod rendesen használni a vakukat? A szinkronizálás rendben van? A ,,vetítő  optika" rekesze milyen értéken van? Mert az bizony sokat levesz a fényerőből. Itt lépésről lépésre kell haladni a hiba felderítésében. Ha van valami olcsó díjcsomagod, felhívhatsz. 30-negyven-88109

Előzmény: nagytomsky (28686)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28688

Kísérletezős meló... tudom... időhiányban vagyok mindig; ezért is kérdeztem, hogy kinek van vele tapasztalata, hogy spóroljak egy kis időt. (Ez a homály zavar főleg.)

Annak külön örülök, ha valaki rám szánja az idejét. :) (Jászberényben vagyok helyileg, így ez még egy nehezített pálya.)

 

Előzmény: Jahno (28687)
Jahno Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28687

"Milyen erősséggel villantsak?"

 

Ilyen kérdésre max. annyit szoktam mondani, hogy: igen.

 

Fényerő, háttér, távolság ésvagy/rekesz függvénye. De most komolyan.

 

Mintát a fényerő túl tudja villantani. Ezért tűnik el néha.

 

Én is csak kísérletezni bírnék, de egyelőre a vakuzással legyünk kicsit előbbre. Mintával a hátteret nagy hangerővel, a tárgyat kicsivel és háttér legyen hátrébb. Futtában rákeresve youtube tele van mindenfélével. Vagy összejövünk és pöcsölünk :-)

Előzmény: nagytomsky (28686)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28686

Összeszedtem pár tanulságos képet:
1. Itt szinkronban kellett volna elvillanniuk. A bal oldali stúdióvaku világít meg engem, a jobb szélen lévő
Nem jött össze...

2. Itt csak a kezem nyújtottam be, hogy lássam, mi történik a háttéren. Nem sok minden. A két stúdióvaku szinkronban elvillant ugyan, de képnek nincs nyoma. A jobb oldali stúdióvakura házi barkáccsal készítettem egy olyan keretet, amilyet árulnak is hozzá gyárilag. Ennél kicsit hátrébb van a light blaster, mint a gyárinál; alig bentebb, mint a reflektor karimája.

 

3. Itt az történt, hogy kicseréltem rendszervakura a stúdióvakut. Konkrétan el sem villant. Ezt később megoldottam egy szenzorral. Ekkor sem volt tökéletes a hatás. Ezt is megoldottam egy rádiós kioldóval. Nem 10-10-szer, de mondjuk 7× elvillant.

 

4. Itt kiiktattam az "engem megvilágító vakut" és csak a rendszervakut villantottam a Pixsy-vel. Közel mentem (kb 1 méter) és sikerült valamiket magamra "festeni". A gond az, hogy kiszámíthatatlan, hogy milyen közel kell állni, és éles lesz-e a minta vagy sem. Az, hogy én az legyek, nyilván a fényképező fénymérésétől függ.

 

5. "Megörülve", hogy valamit fest a light blaster, leültem a székre, magamra irányítottam az objektív-vakut és lőttem. De nincs minta?!

 

6. Visszatértem a stúdióvakuhoz. Nem használtam beállítóizzót, nehogy megolvadjon a műanyag. A lyukakat letakartam (hőálló anyaggal a biztonság kedvéért), hogy kóbor fények ne befolyásolják a képet. Ez már majdnem jó, de homály az egész. Beállító izzó nélkül nem látom a végeredményt előre. :(

 

7. Ugyan ez... alakul-alakul... a jobb beazonosíthatóság miatt egy konkrétabb diát tettem bele (Picasso-Guernica). De nagyon homály és kiszámíthatatlan, mekkora terület lesz bevillantva. (Az objektívtől függ.)

 

8. Végül itt adtam föl. Ugyan világít rám valamelyest, de nem elég világos a háttéren. Ezen tudok változtatni (mondjuk több időt hagyok, vagy a fókuszt viszem lentebb...), de csak kifakul az egész. Na meg még mindig homály van.

 

Olyat szeretnék, hogy engem is egy vaku világít, meg a hátteret is kivilágítom a Light blasterrel. Vagy a modellt "festem meg" vele.

A fő gond a homályossággal van, meg a kiszámíthatatlansággal.

Milyen távol kell tenni a háttértől a light blastert? Milyen objektív a leghasznosabb egy ilyen munkára? Én 17-40 f4-el dolgoztam ezen a teszt napon. Milyen erősséggel villantsak? A világos háttereken jobb eredményt érnék el?

Ha egy mód van rá a stúdióvakun használnám, mert sokkal biztosabban villan, és könnyebben tudom irányítani a fényét. (A rendszervakum - 580EX II - eléggé lötyög ebben a tokban.)

 

Segítségeteket, válaszaitokat előre is köszönöm!

Tamás

 

Előzmény: ph5.5 (28684)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28685

No ez az, a vaku nincs arra tervezve, hogy a természetes hűtését korlátozzuk. Nehezen képzelhető el, hogy ez a  háttérvetítéses hókusz-pókusz jól működjön.

ph5.5 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28684

Nem az én cuccom :)  Így én tuti nem használom vele a beállító izzót :)

De viccet félretéve- maga ez a cucc amit én láttam rendszervakura volt tervezve. Annak a feje fért bele a kialakított részbe. Ha jól sejtem akkor stúdióvaku (aminek a bajonett része lényegesen nagyobb mint (és más formájú ) mint a rendszervaku feje csak házibarkács után lesz kompatibilis... 

Ez pedig gyanítom úgy lehetséges hogy szint megfojtja a vakufejet. Nincs szellőzés, ami nem tesz jót a vakucsőnek. Konkrétan 30 perc alatt meg lehet sütni - főként ha nincs hővédelem ... 

Előzmény: Jahno (28683)
Jahno Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28683

Ezen nem használod a beállítóizzót és kész.

Előzmény: ph5.5 (28681)
ph5.5 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28682

Használj fénymérőt. Ha nincs akkor csak a blaster fényforrását használd és arra állíts expot. Amikor az megjelenik a háttereden akkor az alapján számolhatsz a többi fényforrás teljesítményével is. 

 

De feltehetően ahogy már írták- szinkronizálási gondod van. Nem egyszerre villan a rendszervaku és a stúdióvaku. Hiába látod felvillanni a hátsót- ez szabad szemmel nem érzékelhető eltérés lesz. 1/200 körüli záridőt a szem nem tud megkülönböztetni. Mármint azon belüli fénykibocsátást. 

 

 

Előzmény: nagytomsky (28678)
ph5.5 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28681

Ez a 100 dolcsis ketyere nem más mint egy fröccsöntött műanyag aminek egyik végére rácsavarsz egy objektívet (amin van rekeszállítási lehetőség) a másik végébe bedugsz egy rendszervakut. A középső rész (amit 30e-ért vesztegetnek) meg tartalmaz egy adaptert amibe diakockát tehetsz. A vaku átvilágítja a diát, ami az obin keresztül fókuszálva (vagy nagylátóba) a háttérre vetül és stúdióban azt imitálod hogy kint fotóztál. 

 

A cucc egy vicc. Még nem láttam vele értelmes fotót, ugyanis nem lehet vele szimulálni értelmesen a háttérmosást, mert ott ugye sík felületre vetítesz...  

Stúdióvakuval nem használható mert egy átlagos vaku 5500 Kelvin körüli hagyományos beállító izzója konkrétan megolvaszt minden műanyagot- pl ezt a cuccot is. 

Előzmény: képfaragó (28680)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28680

Írd le pontosabban, mit csinálsz. mi ez a ,,LIGHT BLASTER" milyen a vakud típusa, mi a fényképezőgéped, hogyan szinkronizálsz, esetleg tegyél fel egy munkaképet. Valami nagyon nem kerek, ha olvadoznak a műanyagok. Ha nem figyelsz, hamarosan kipurcant vaku is lesz.

Előzmény: nagytomsky (28678)
viricsi Creative Commons License 2016.07.11 0 0 28679

A "nem látszódik semmi"-vel kapcsolatban: A vakuszinkronod rendben van? Nem véletlenül a mérővillantás oldja ki a  vakudat és emiatt korábban megy el ?

Előzmény: nagytomsky (28678)
nagytomsky Creative Commons License 2016.07.10 0 0 28678

Sziasztok!

Használ valaki közületek LIGHT BLASTER-t?
Most kicsit csalódott vagyok vele kapcsolatban. Vettem, jó ötletnek tűnt és mikor a stúdióban akartam használni beállítófénnyel két dolog történt:
1. Kezdett megolvadni a műanyag ház

2. Nem volt látható a kivetítendő dia

 

Mikor a beállítófény kiiktatásával próbálkoztam újra, akkor meg nem volt elég erős a villanás (az hogy lehet? 400 Ws-os vakuval?) és ismét csak nem látszódott semmi a felvételen. (Tuti, hogy villant pedig - maxon is - mert láttam/hallottam.)

 

A jó öreg 580EX II-vel jobb eredményeket értem el. Itt sem elég erős a vaku hatása, de legalább látszik valami. Ellenben nem tudom kellőképp élesre állítani vele. Egy 17-40-es, f4-es objektívet használok elé.

 

Van valakinek ezzel a felszereléssel tapasztalata? Mit csinálok rosszul?

 

A válaszokat előre is köszönöm!

 

nagytomsky kukac gmail pont com

taylor67 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 28677

Yongnuo YN-500EX E-TTL keveset használt rendszervaku.

Tartozékok: puha tok, vakutalp, magyar nyelvű használati utasítás, doboz, diffúzor kupak.

A kijelzőjén apró karcolás található.

Serial: 55002784

Ár: 27000 Ft

 

Yongnuo YN-568EX II E-TTL új, csak kipróbált rendszervaku.

Tartozékok: puha tok, vakutalp, doboz, diffúzor kupak.

Serial: 64128423

Ár: 35000 Ft

 

Megtekinthetőek és kipróbálhatóak Budapesten.

mail: szmail(kukac)freemail.hu

zorko Creative Commons License 2016.07.06 0 0 28676

Én is csak ajánlani tudom Altorjai urat. Egyáltalán nem dolgozik drágán. Igaz, hogy hozzá is el kell jutni (Lónyai utca), de azt még mindig viszonylag egyszerűbb megoldani, és elég jól kiszámítható, szemben az áramkör-rejtvényfejtésre fordított órákkal....

 

Mindazonáltal, ha a hibaleírás alapján tanácsot kéne adnom, azt mondanám hajítsd ki a mostani töltésvisszajelzést, és tervezz bele egy újat. Azt úgy hangolod, ahogy neked tetszik és tuti jó lesz. :)

 

(Ha nem jutsz hozzá, telszámot tudok adni Altorjai úrhoz.)

Előzmény: Homo mirabundus (28673)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.06 0 0 28675

Aki pedig berendezkedett a vakujavításra, az azonnal betesz egy próbacsövet, próba gyújtótrafót, tudja mit hol kell mérni,  stb.  A kapcsolási rajzon számos pont előírt feszültsége is meg van adva, ez is megkönnyíti a hibakeresést. Olyan ez mint a kerékpárom. Persze megjavíthatnám magam is. Szétszedném félig, vennék még pár szerszámot, szétszedném teljesen, vennék alkatrészt, azután még egyszer irány a bolt, menne az időm, dzsuvás lenne a kezem, végül kitakaríthatnám a lakást. Ehelyett beadom a sarki biciklishez, alkatrész nekik van, rámegy egy szerény munkadíj, másnap elhozom és kész.

Előzmény: képfaragó (28674)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.06 0 0 28674

A Metz mindig is titkolta a kapcsolási rajzokat, és csak a szerviznek adta ki. Bár van néhány tipus aminek ismerjük a rajzát, de nem mindnek. Nem biztos hogy olyan könnyű reprodukálni azt a kapcsolási rajzot. Sőt.... lehet többrétegű nyák, ismeretlen alkatrész, nem is minden jól látható, könnyen hozzáférhető. Szóval egy szakinak sem könnyű kiismerni. Ha pedig napokat töltesz vele, többe kerül mint a műszerész.

Előzmény: Homo mirabundus (28673)
Homo mirabundus Creative Commons License 2016.07.06 0 0 28673

Köszi a majsztró nevét!

  Baj elsősorban a "mikor" és "hogyan" kérdésre adható válaszaimmal akad... Tehát ugyanazzal, mintha magam bütykölöm, pedig ez azért még jóval alul van az általam nehezen átláthatón. Pedig a csigák még ma sem tűnnek gyorsnak:( Egy nyomorult megnyúlt/spirálzárlatos ellenállás vagy megnyúvadt zener, esetleg átvezető dióda lehet az oka, tehát primitív dolog, de hát maga a cucc sincs túllihegve elektronikai szemszögből - semmi puccos processzor, firmware vagy hasonló álnokság. Ezért bosszantó, hogy mi lehetne az az űbertitkos dolog, ami miatt ennyire nincs róla elérhető service manual - régebben fel kellett tudni fejből rajzolni egy ilyet akár egy végzős szakközepesnek is.

Előzmény: képfaragó (28672)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.06 0 0 28672

Nem érdemes cicózni vele, még akkor sem, ha értesz a villanytanhoz. Keresd inkább meg az Altorjai Gábort.

Előzmény: Homo mirabundus (28668)
Homo mirabundus Creative Commons License 2016.07.06 0 0 28671

Elsül, nem ez a gond. Csak az a baj, hogy használat közben a tápfesz csökken, a telepek belső ellenállása nő, emiatt a töltési sebesség is csökken. Jó lenne tehát tudni, mikortól igaz a "ready" jelzés - márpedig az most jóval hamarabb jelez, mint kellene, vagyis ahogy a kondenzátor elérte volna a kisütésre alkalmas feszültséget. Tehát vígan elsül az, ha létrejött az elvárt minimum, de hogy az mikor következik be, nem tudok. No ez a baj. Egyszerű, de egy többtucat huzallal összekötött, a házában különböző helyekre beültetett, több panelon helyet foglaló áramkört üzem közben hogy mérj fel és javíts úgy, hogy se benne, se magadban, sem a műszereidben ne tégy kárt - hát ezért sok pénzt szoktak kérni a szakik, s nem véletlenül. Emiatt is üldöztem a kapcsolási rajzot, hogy célzottan "rombolhassak", ne lépésről-lépésre kelljen szívnom...

Előzmény: Jahno (28669)
képfaragó Creative Commons License 2016.07.06 0 0 28670

,,Mert nem biztos, hogy elsül, ha kevesebbet bír leadni, mint ami a cső villanásához kell"

Szerintem ilyen nincs. Kondi nem szárad ki ennyire. Megszakad, vagy átüt, szárad és csökken a kapacitása, de hogy annyi se maradna, hogy elvillanjon azt nehezen tudom elképzelni. A villanócső akkor is elvillan, ha az eredeti energiatároló kapacitás tízezred részét kötöd rá.

Előzmény: Jahno (28669)
Jahno Creative Commons License 2016.07.06 0 0 28669

Meg is mérted? Mert nem biztos, hogy elsül, ha kevesebbet bír leadni, mint ami a cső villanásához kell.

Előzmény: Homo mirabundus (28668)
Homo mirabundus Creative Commons License 2016.07.06 0 0 28668

  Köszi, de nem lehet. Attól legfeljebb csak hamarabb töltődne az üzemi feszre, el is sülne, legfeljebb a max. leadható energiamennység korlátozódna a kapacitáscsökkenés arányában. Itt a visszajelzéssel van baj, de már rajta vagyok, nem egy bonyolult áramkör ez - csak érnék már rá!

  Mert időből is kevés van, de ebben az esetben valahogy túl jól is működnek a visszajelzők...

Előzmény: 2319 (28667)
2319 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 28667

Szia!

 

Nem lehet, hogy a puffer kondija kiszáradt?

Cseréld ki egy újra !

Előzmény: Homo mirabundus (28660)
nemethla Creative Commons License 2016.06.20 0 0 28666

Ha egy 365-el kezdődő szám te voltál, akkor igen

 

Előzmény: Homo mirabundus (28665)
Homo mirabundus Creative Commons License 2016.06.19 0 0 28665

Kedves Laci, este próbáltalak elérni, aztán valamikor negyed tízkor meg is jött az esemes, hogy te is engem:-(. A térerő itt nem egészen követi a korszellemet. Ha még találkoznál az üzenetemmel: holnap nekem nem jó, az okokkal nem fárasztanám a fórumot, majd élőszóban.

Előzmény: nemethla (28664)
nemethla Creative Commons License 2016.06.17 0 0 28664

Csörgess meg a 30-ötszáz-98-ötvenegyen. Hétfőn is megyek Pestre...

Előzmény: Homo mirabundus (28663)
Homo mirabundus Creative Commons License 2016.06.17 0 0 28663

Laci,

you're great, ahogy a művelt pápua szokik mondani ilyenkor:-)

  Már a múltkor vertem a fejem a falba, hogy a CT60-as szettedről "lecsúsztam" - nagyon jól elfért volna a másik mellett, szegények már amúgy is elég viharvertek.

  Természetesen nem kívánom ingyen, sem bagóért, nem nézlek Samu bácsinak - légy szíves, írd meg, hol, mikor és mivel tudom honorálni kedves felajánlásod. A találkozónál természetesen alkalmazkodom, ha valamikor a jövő héten neked is jó lenne; ez a hétvége sajnos már nem az, pont azon esemény miatt, ahová kellett volna:(.

 

Üdv

Alex

Előzmény: nemethla (28662)
nemethla Creative Commons License 2016.06.17 0 0 28662

Adok én neked metz 45-öst, használd.

 

 

Előzmény: Homo mirabundus (28660)
zorko Creative Commons License 2016.06.16 0 0 28661

Sok sikert hozzá!

Előzmény: Homo mirabundus (28660)
Homo mirabundus Creative Commons License 2016.06.16 0 0 28660

  Köszönöm az észrevételt, és sajnos, igazad van:(. Láttam tíz kövér angol fontért hirdetettet, de annyiért már működő vakut is kapni... Úgy tűnik, meg kell próbálkoznom a józan eszemmel, hátha rátalálok - csak sürgősen kellett volna, a pepecselést akartam megúszni.

  Hirdettek többet is az elmebajon, de már a fotókról kiderült, hogy user és nem service manualt árulnak. Nem igazán értem Metzéket, ez már egy huszonéves konstrukció. Egyébként a nagyobb testvérkéivel is hasonló a helyzet, sőt, a "digital" verziókkal is. Felhívtam a szervízt, no mit mondtak? Vigyem be, az egyik szaki még konyít hozzá... Business as always, tehát még csak nem is moroghatok miatta.

  Szkóp, DVM, papír, ceruza és radír. A villanócsövön és a drótból tekert alkatrészeken kívül minden kikerül az asztalfiókból, majd igyexem nem megrúgatni magam:).

  Ne lenne olyan jó, hagynám a francba. Igazából használható és pontos is, de a ready visszajelzője (ebben már LED-ek vannak...) hülyeséget láttat, túl korán mutat készenlétet (=nem sül el, mikor számítanál rá - ez ugye nagy probléma tud lenni:). Eddig egyszer kellett szétkapnom egy hidegforrasztás miatt, és német precizitás ide vagy oda, a belbecs inkább barkácsmunka, mint "ipari sztenderd" (anno ez volt a szlogen!) - vagy csak elszoktam már a sok dróttól:(. Szóval nem szívesen szedem szét dokumentáció nélkül, s most már idő sincs rá. Megoldom másként.

  Köszönöm a segíteni akarást!

Előzmény: zorko (28659)
zorko Creative Commons License 2016.06.15 0 0 28659

Bocs, most látom, hogy a CL4-nek van derítő kisvakuja is, a rajzon viszont nincs.....

Előzmény: Homo mirabundus (28656)
zorko Creative Commons License 2016.06.15 0 0 28658

Ez az első találat: static.photo.net/attachments/bboard/00d/00dk77-560755484.jpg

Mi a baj vele? (A típust nem látom ráírva, de nagyjából annak látszik... :)

Valamiből tudod, hogy nem a keresett típus rajza?

Előzmény: Homo mirabundus (28656)
zorko Creative Commons License 2016.06.15 0 0 28657

Milyen hívót használsz? Jó lehet az a papírképnek is, egy teszt erejéig bőven... :)Meg a papír olcsóbb, de persze ahogy gondolod.... :)

Előzmény: 300eoss (28653)
Homo mirabundus Creative Commons License 2016.06.15 0 0 28656

Köszönöm, sajnos ez nem jön be - én is ilyesmikkel próbálkoztam, és persze hogy végigböngésztem a képtalálatokat. Kerestem "schematics"-ra és "service manual"-ra, meg hasonlókra németül is, de csak a CT1-ig jutottam el. Közben jól be is szoptam azt az istenátka malware-t.

A vége az lesz -ha nem lesz más-, hogy beszerzek egy romos állapotút, és drótról-drótra, apróra szedve felveszem a rajzot... Legalább lesz pótalkatrészem is:(, de eddig halogattam, most meg sürgősen kellett volna. Megéri vele bajlódni, mert a mai "nagyágyúk" sajnos még mindig kompromisszumosak mellette, ha nagy teret kell bevilágítani, és nem megengedett a komolyabb cucc telepítése...

Előzmény: kuyarashi (28655)
kuyarashi Creative Commons License 2016.06.15 0 0 28655

Remélem használhatót linkelek. Hátha van köztük, ami neked kell!

Előzmény: Homo mirabundus (28654)
Homo mirabundus Creative Commons License 2016.06.15 -1 0 28654

Tisztelt Olvtársak,

 

SEGÍTSÉG!

 

Sürgősen szükségem lenne egy Metz 45 CL4 kapcsolási rajzra!

 

(Kérlek benneteket, ne ajánlgassátok a guglit; hosszas kutakodás után is csak a közelébe sikerült kerülnöm, hozzáférnem nem - helyette egy roppant kellemetlen malware lett a jutalmam, amit csak úgy -egy free vagy próbaszoftverrel- már le sem lehetett irtani.

 

Szóval ha lenne valakinek egy pdf, egy szkennelt jpg, vagy egy valóban a keresett tartalomról szóló link... A leírás nem kell. Mail nyilvános.)

 

Előre is köszönöm!

Alex

300eoss Creative Commons License 2016.06.10 0 0 28653

Nemrég kaptam cuccokat nagyításhoz, sok forte papírt is, de akkor most a papírt hívni külön... egyszerűbb ha a filmre próbálom, azt úgyis hívom.

Előzmény: zorko (28652)
zorko Creative Commons License 2016.05.25 0 0 28652

Javaslom a film helyere tegyel fotopapirt, a teszt celjara tokeletesen megfelel. :)

(Az alacsony erzekenyseget be kell kalkulalni, Forte normal 6 DIN korul volt...)

Előzmény: 300eoss (28650)
-Minarik- Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28651

Regi nikon vakuk.

Előzmény: 300eoss (28648)
300eoss Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28650

Végülis tényleg le kell tesztelni, és hogy a kép (film) se menjen kárba, nappal próbálom ki, derítésként. 

Előzmény: kuyarashi (28649)
kuyarashi Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28649

Az én rádiósomra 1/250s-ot adtak meg a leírásban, és 1/500-ot (feltételezhetően központi záras gépekhez). Utóbbit nem tudom tesztelni.

Előzmény: 300eoss (28641)
300eoss Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28648

Mostmár csak egy "közepes" vaku kellene. Kicsi és nagy manuáis vakuim vannak használatban, kellene valami közepes (30-as kulcsszám körül). Lényeg hogy lehessen a teljesítményt felezni, esetleg negyedelni, legyen rajta PC csatlakozó, kis méret, baráti ár. Ebay-en is körülnézek, de itthonról szívesebben vennék. 

Előzmény: -Minarik- (28644)
300eoss Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28647

Igazad van, PC kábellel akkor megy az 1/500 is, így távolabbra tudom tartani. Még mindig jobb, mint a gépre tett vaku lapos világítása.

Előzmény: -Minarik- (28644)
-Minarik- Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28646

Helyesbitek. Marad az 1/125s. Az 1/250s rizikos.

Előzmény: -Minarik- (28644)
-Minarik- Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28645

Sajnos ez az abra. A masik problema (legalabbis az en kioldoimnak) hogy a rendszer "elalszik" es hosszabb piheno utan a redony meg igy is belog, vagy teljesen kiesik a szinkronbol. Szoval en eles kepelesnel idonkent elsutom a teszt gombot, csak miheztartas vegett. 

Előzmény: Jahno (28642)
-Minarik- Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28644

Pontosan. Ugyanebben a cipoben jarok en is. Mamiya RB-vel es Phottix Strato kioldoval. Hiaba van kozponti zaram, a Strato max 1/250s-ot tud. Papiron. Szoval marad a Mamiyaval az 1/250s. Ha kell a gyorsabb zar,marad a PC kabel.

Előzmény: 300eoss (28641)
Jahno Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28643

Hátőőőő, mihez kellene ilyen zár? Vakunál próbálhatod, akkora fénye van, vagy olyan a különbség, hogy kb. 1/10-160 közt állíthatd bármire, amíg nem hátsó redőny, vagy kézi hülyeség, addig ez teljesen jó lesz és működőképes. Vagy nem értem. Sötétben nagyon szalad valami?

Előzmény: 300eoss (28641)
Jahno Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28642

Benéztem, de nem tudom mit, mert csoportokban is kérdés szokott lenni, hogy miért sötét az alja, mikor belóg a redőny és úgy voltam, hogy manuális módban kb. bármire lehet állítani a gépet. Kipróbáltam, 160 a max, ott fennakad.

Előzmény: -Minarik- (28640)
300eoss Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28641

Tehát hiába örülök az 1/500-as szinkronnak (központi zár), ilyen párezres kioldóval úgyse megy? Akkor egy megoldás van, ha a vakupapucsra ráteszem, csak úgy lapos lesz a világítás..

Előzmény: -Minarik- (28640)
-Minarik- Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28640

RAdiosban nem. Ott a gep a szuk keresztmetszet, ha redonyre van szinkroniizalva es a HS vakuzas nem jatszik. Mezei radios kioldok elviekben tudjak az 1/250s-ot, de a gyakorlatban inkabb 1/200s, 1/160s a hasznalhato. 

Előzmény: Jahno (28639)
Jahno Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28639

Manuális módban bármire tudod állítani a zárat, nem?

Előzmény: kuyarashi (28638)
kuyarashi Creative Commons License 2016.05.20 0 0 28638

Valamelyik nap megjött a cumó (433 MHz-es vakukioldó szett). D610-el hibátlan 1/200-os záridőig, de majd D300-al is tesztelem, mert ott mehetek 1/250-ig.

Előzmény: ph5.5 (28631)
Jahno Creative Commons License 2016.05.16 0 0 28637

Teljesen jó a Youngnuo is, csak legyen belőle kettő és tudd vázról tekergetni. Felcsapod 2 állványra kupakkal, akkor nagy baj már nem lehet belőle.

Előzmény: Skrachlaci (28634)
kuyarashi Creative Commons License 2016.05.16 0 0 28636

Biztosan nem. :)

Előzmény: Skrachlaci (28635)
Skrachlaci Creative Commons License 2016.05.16 0 0 28635

Igen nekem cserélték a D600-at 610-re..nem kevés utánjárással. Estig nincs gond,megoldom szeretk portrézni,rendezvényeket is fotózok elég sokat. Valóban 1 váz kevés lehet.. D 610 ben pár hónapja cserélték ki a zárszerkezetet 120 ezer expo körül jártam. Merem remélni nem most lesz gáz vele :)

Előzmény: ph5.5 (28623)
Skrachlaci Creative Commons License 2016.05.16 0 0 28634

Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek! Azt hiszem SB 700 lesz a megoldás. Fényerős obik vannak,de este-éjjel valami vaku nem fog ártani a projektnek..2500 iso fölé nem szívesen mennék.

kuyarashi Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28633

Értek mindent. Építő jellegű volt a komment. Köszi. :)

Előzmény: ph5.5 (28631)
ph5.5 Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28632

A stúdió meg más terület... ha nincs környezeti fény ami beleszólna az expoba, akkor ott a vaku megvilágítási ideje fogja eldönteni hogy lesz-e bemozdulás vagy sem. Ott simán jó az 1/100 záridő is- ha olyan a felszerelés. (4 féle kioldóm volt/van... kábeles (PC csatis), infrás, középérintkezős rádiós és TTL rádiós. Az utolsó az ami a legegyszerűbb stúdióvakuval is hozza az 1/200-250-t. 

Előzmény: kuyarashi (28630)
ph5.5 Creative Commons License 2016.05.14 0 1 28631

Pixinfo tesztje...

 

"A szinkronidőt bent mértük, stúdióvakukat és redőnyzáras DSLR gépet használva. AFomex Dr. Ray gyári adatai szerint 1/250 mp-en még használható. Valóban, de a képeken alul már vékony fekete csík látszott, a rossz szinkron jele. 1/200 mp-nél még tökéletes a készülék.

Phottix Aster

Phottix Aster PT-V4-et szintén 1/250 mp-ig ajánlja a gyártó, de nálunk csak jóval rövidebb, 1/100 mp-es záridővel születtek tökéletes képek. Ennél rövidebbet használva már megjelent a csík.

Godox RMI-C3 a gyári mérések szerint maximum 1/200 mp-ig szinkronizálható. Nálunk ebben a beállításban ismét feltűnt egy nagyon vékony csík, tehát jobbára 1/160 mp-en, vagy ennél hosszabb záridőkkel ajánljuk."

 

Ők azt az eredményt kapták amit én a gyakorlatban. Ezek a sima középérintkezős vakukioldók gyári specifikációban tudják az 1/250-t DSLR esetén, ... és néha megadják a központi záras gépekhez az 1/500 értéket. A valóságban pedig 1/100-1/200 között jók típustól függően. 

Cactus és más márkák is próbálva lettek (mármint általunk és mindig ez jött ki)  A váz nem tudja az 1/500-t ezért nem működhet ez a módszer. 1/500 esetén ttl kioldónál is van 3 Fé veszteség a vaku teljesítményéből, mert ezt már más technikával oldják meg a gyártók. 

Előzmény: kuyarashi (28630)
kuyarashi Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28630

Köszi az infót!

A leendő PT-04 GY kioldószettem specifikációját idézem: "Outdoor Synchronous Speed (open area): Max 1/500 sec; Indoor Synchronous Speed: Max 1/250 sec". Ez csak valami elméleti paraméter volna? Na, de aki fórumon árul ehhez hasonlót (gyanítom ugyanez, csak más a márkajelzése) azt mondja, hogy "1/500-ad szinkronig nem rezeg a léc".

Egyébként miért adnak meg különböző értékeket zárt és szabad térben való használathoz?

(Annyit még megjegyzek, hogy előreláthatólag mi 85%-ban stúdióban használjuk majd.)

 

Talán írok majd, ha teszteltem a sajátomat.

Előzmény: ph5.5 (28628)
ph5.5 Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28629

Van YN kioldónk. A vázainkkal és a régiekkel is jól működik. Az egyik barátom ugyanonnan vásárolt az azonos vázához egy szettet. Neki meg gondjai vannak vele. És ez csak egy kioldó- nem is a vaku... 

 

Persze sokat spórol aki ilyet vesz. És ha működik akkor elégedetten csettinthet. De ha nem... akkor az olcsó az ami drága lesz hirtelen. 

Előzmény: Craetive (28627)
ph5.5 Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28628

A nem i-TTL kioldókkal (használok olyat- de csak stúdióban) az a baj hogy nem tudja kihasználni még a váz valós vakuszinkronját sem. (tehát sem az 1/200-1/250 sem megy rendesen) 

1/125 pl a Phottix Aster esetén az ami már nem okoz peremsötétedést. És ha ezen használja valaki pl tánc esetén.. akkor a környezeti fények együttesen már simán okozhatják a téma bemozdulását. 

 

Ráadásul a rendszer nem intelligens, így ha a téma közelebb kerül a vakuhoz akkor ki fog égni. Ha távolabb megy, akkor pedig sötét lesz... Szóval az olcsóbb megoldás nem mindig tökéletes. És ahogy írtad- pl garázskapu nyitója is simán elvillogtatja ezt a frekit használó eszközt. 

Előzmény: kuyarashi (28625)
Craetive Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28627

Kövezzenek meg a többiek (akikkel alapjában véve egyet értek), de....

nekem van egy Yongnuo YN-568-am is és semmi bajom vele, használtam esküvőn is, és újonnan 50 alatt megáll. Ha meg nincs szükséged a HSS-re akkor a Yongnuo YN-565 is megfelel. Ha ebből kettőt veszel, akkor áfa nélkül számolva 2 is kijön 70-ből. (Ha az egyik bemondaná az unalmast :) )

 

Persze ha vakut akarsz használni, akkor a "nem értek hozzá" dolgon kéne egy kicsit fejleszteni. Attól még, hogy felcsapsz egy rendszervakut a gépedre nem fogsz jobb képeket csinálni. Sőt.....Gondolj arra is, hogy mivel oldod meg a derítést? Meg tud viccelni a mennyezet, ha különböző színben pompázik, tükröződik, vagy éppen túl messze van....stb. Erre előre fel kell készülnöd. Láttam én már papírzsepiből rögtönzött vakura szerelt derítő megoldást is. Vicces volt és szerintem nem az igazi....Volt olyan is, hogy az esküvő közben töltötte az elemeket a vakuhoz a bálteremben és a végén már nem vakuzott mert félt, hogy lemerül a 2. szett elem garnitura...

 

Na mindegy, nem akarok bölcselkedni, se észt osztani. Úgy se az a lényeg, mit mondok, hanem hogy azok akinek fényképezel, örüljenek a végeredménynek. Légy körültekintő és felkészült! Ha meg nem tudsz, akkor ne vállald el!

Előzmény: Skrachlaci (28620)
kuyarashi Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28626

*ellenfényként

Előzmény: kuyarashi (28625)
kuyarashi Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28625

Egyetértek. Egyébként meg minden attól függ, mire és hogyan használják.

Az esküvő főleg riportmeló. A maradék pedig a kreatív, ahol ki lehet "települni", lehetőleg asszisztenssel, naplementekor. Napközben felesleges vakuval bonyolítani a helyzetet, buliban viszont célszerű használni. Jó volna egy a vázon, elforgatva CTO-val és egy másik a háttérben ellenfénnyel.

Nemrég rendeltem 433 MHz-es kioldókat (1 db adó és 3 db vevő) 14.7 dollárért; lassan megérkezik. Kíváncsi leszek. :D Persze ez csak "statikus" kioldó-rendszer, nem tud TTL-t stb. Elméletileg fotocellás ajtó, CB-rádió, troli és villamos bezavarhatja, de nem dolgozunk ilyen helyeken és az istenített Pocket Wizard is sokszor ezt a frekvenciát alkalmazza termékeiben. A másik, 2.4 GHz-es csoportba tartozó rádiós kioldókat pedig a wifi zavarhatja meg, de nem nagy az esély, nekem még nem volt vele gondom. Egyébként árul valaki kb. ugyanilyet (433 MHz-est) fórumon. Azt írja, hogy pici, strapabíró, az elem 1 évet simán bír nála és egyszerű használni, imádja, csak több van a birtokában, így ad el belőle.

 

Szóval 2 db használt Yongnuo vaku, plusz kioldó szett, plusz 1 db állvány kijöhet mondjuk 80-90-ből, de ha van az embernek ideje, akkor kevesebből is, így marad pénz például ernyőre, ami nem nagy tétel. Nem? Állványra célszerűbb olcsóbb vakut tenni. Tudása épp elég, manuális módban is. Állványon mi Yongnuot használunk. Gyakorlatilag hibátlan.

 

Egy másik opció, hogy 70.000-ből fejlesztesz és fényerősebb objektívre cserélsz egy már meglévőt. :)

Előzmény: ph5.5 (28623)
Moris721 Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28624

Igen, mindenképpen figyelemreméltó a Sony hozzáállása a fényképezőgép piachoz. Aztán majd meglátjuk, hogy a konkurencia merre lép.Lehet hogy igazad lesz!(?)..... :)

Előzmény: Jahno (28619)
ph5.5 Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28623

Emlékszem a D610-es kálváriádra... mármint hogy feltehetően te voltál az első akinek a D600-t kicserélték. 

 

És ha jól rémlik akkor ugyan van fotós múltad, de annak nincs köze az esküvőkhöz. (ez nem lekicsinylő mód- csupán ténymegállapítás)

 

A lényeg, az esküvő egy riportmeló. Nagy lótás-futás... még akkor is ha csak 40 fős az egész. Alaptétel- 1 váz nem váz. Kérj még egyet kölcsön. És én vakura sem költenék... mert ilyen feladatra nem jó megoldás a "feltehetően épp működni fog" típusú külsős cégek terméke. Itt vagy van kép- vagy nincs. Ha túlexponálja a fotót, akkor a D610 szenzora is kevés az üdvösséghez. Ha alulexponál- az menthető. Ha nem villan- akkor meg lutri. Így maradnék a Nikonnál...  SB600 a legalja amit érdemes beszerezni ilyen munkához. Teljesítménye tud kevés lenni, illetve ezt a váz kisvakujával nem tudot commanderben elvillantani. Ergo a 35 e körüli árával én még nem ajánlom... SB800. Nos ő erős, munkavaku. Mindent tud. D610-el jó páros... de megkímélt példány még bőven 50e felett lehet. SB900 - 910. Nos ez esélyes hogy nem fér bele vagy épp a 70e-be. Ők a legjobb választás. Erősek, mindent tudnak amire szükség lehet. Alatta ott a modern SB700. 50-55ezeres árával lehet akár bestbuy is. De két váz- két vaku...  És itt mindegy hogy baráti alapon ingyen, baráti alapon olcsón, vagy sok pénzért fotózol. 

 

Végig lehet fotózni egy esküvőt két váz, két fix kombóval is. És vaku nélkül is... ha olyanok a körülmények. De néha segít az a pici derítés. 

 

Mondanám hogy azzal a 70e-rel szálj be a pár költségvetésébe és hívjatok egy esküvőfotóst- de mint tudjuk az a szakma is olyan hogy a mai napig lehet látni D3200-al felvértezett profit. (ami nem feltétlenül jelent rossz képminőséget, vagy rossz kompozíciót... de jobb látni azt amikor a kocsija tele van felszereléssel és esetleg még tudja is mit fog csinálni :) )

 

Szóval ha vaku kell és ebbe férjen bele- Nikon SB700 

Előzmény: Skrachlaci (28620)
ph5.5 Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28622

Szerintem senki nem akarja szétszedni az írásod :)  De hogy nem stúdióvakut akar venni az tuti :)

 

A 70ezer épp elég egy normális használt rendszervakura. de nem fér bele neki sem a rádiós kioldó sem az állvány sem a fényformáló pluszban. Ráadásul az esküvő riportjellegű munka- ergo nem fog kitelepülni csak simán vázra csücsültetett megoldással fog operálni. 

Előzmény: kuyarashi (28621)
kuyarashi Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28621

Mihez kell a vaku? Szóval rendszervakut, vagy stúdióvaku(ka)t szeretnél? Utóbbihoz a 70.000 Ft necces. Ha nem régi stílusú, műtermi képekhez, hanem az események és a kreatív fotók készítéséhez szeretnél plusz fényt, akkor jön szóba a rendszervaku.

Szerintem a nagy részét megtudod oldani természetes fénnyel (én ezt ajánlanám, akkor is ha a vakuk mestere volnál is), de tényleg jól jöhet egy, vagy több rendszervaku is (a géptől távolabb), esetleg ernyővel, stb., ha egy kis pluszt szeretnél a képekbe vinni, különben megvan rá az esély, hogy nem keltenek profi hatást. Igazából ez a fotóson múlik. Vaku nélkül is készülhetnek profi képek a szabadban, vagy egy bulin, de vaku használatával is nagyon könnyű elrontani azokat. (Ezt csak azért írtam le, hogy kevesebb fogást találjanak az írásomban a többiek, de így is biztosan megkapom a magamét -tapasztalat. :) Senkivel nem akarok versenyezni, szóval javítsatok, ha kell, de ne törjetek kerékbe. Csak beugrós vagyok.)

Bár elég fura, hogy sosem vakuzol, -de ettől most elvonatkoztatok- nem jó ötlet esküvőn, élesben elkezdeni. Izzadni fogsz. :) Előtte mindenképp gyakorolni kellene. Esküvőhöz még egy tipp: mindig résen kell lenni és tudni mi következik!

(Azta', mennyiszer szerepel a vaku szó az írásomban...)

Előzmény: Skrachlaci (28620)
Skrachlaci Creative Commons License 2016.05.14 0 0 28620

Sziasztok! Jó 10 éve fotózom,de vaku kimaradt eddig,vagyis volt,de hamar eladtam..nem értek hozzá,jobban szeretem a természetes fényeket..stb. Most 2 ismerősöm is megkért az esküvőjük fotózására. 70 ezret szánnék rá. Segítségeteket szeretném kérni,hogy melyiket válasszam,mik a lehetőségek?! Nikon D610 a vázam. Köszönöm előre is a válaszokat!

Jahno Creative Commons License 2016.05.13 0 0 28619

1-2vel lehet túloztam, de már jönnek a mindenféle obik és egyebek hozzá. Akármi is lehet belőle, de hirtelen nagyon sok A7 lett körülöttem és a világban.

Előzmény: Moris721 (28618)
Moris721 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 28618

Köszönöm a segítséget, támpontnak jó is lesz. Körbenézek a Tripo környékén.

A hozzászólásod első fele azért elég vicces! :)

Előzmény: Jahno (28617)
Jahno Creative Commons License 2016.05.12 0 0 28617

Jó az a Sony, 1-2 év múlva már csak olyan gép lesz. Triopo vakut láttam rajt működni, de többet ne kérdezzetek róla.

Előzmény: Moris721 (28616)
Moris721 Creative Commons License 2016.05.12 0 0 28616

Hiába...Sony! :)Egy barátomnak segítenék vele, ha valaki...egyáltalán.....de csak a baj van azzal a vacakkal, én mondom neki! Vett volna rendes gépet. :) Vagy fizesse meg a méregdrága gyári vakut. :)))))

Előzmény: kuyarashi (28615)
kuyarashi Creative Commons License 2016.05.12 0 0 28615

Úgy látom nagyon fennakadt a kérdés. :)

Előzmény: Moris721 (28614)
Moris721 Creative Commons License 2016.05.01 0 0 28614

Egy kis segítséget kérnék!
Sony A65-re keresek olcsó, megbízható, TTL-es vakut. Olyan érdekelne,amit már használtatok, tehát tapasztalat szerint működik a gépen.Mit ajánlotok?

Előre is köszönöm a segítséget!

kuyarashi Creative Commons License 2016.04.27 0 2 28613

Elég tágas a téma. Egyáltalán nem nézem le a kínait, pont azért mert szinte mindent ott gyártanak. Shenzen, Hong Kong brutál minőségeket produkálni. Nekünk is kínai vakunk van.

A Pioneer is egy az egyben kínai még csavar sincs benne. Az olcsóbb kínai vakuknál szokott előfordulni, hogy a Ws! alapján magasabb kulcsszámra számítana az ember. Tehát arányaiban nem túl jó  hatásfoka. Persze a kulcsszámba is bele lehet kötni stúdióvakuknál, mert minden gyár a saját reflektorával méri be, így komolyabb eltérések is lehetnek. A másik gond, hogy sokszor nem egyformán villannak. Tehát lősz 3 képet egymás után és némi fénymennyiségbeli különbséget tapasztalsz. Lehet ez csak annyi, amit épp észrevesz olykor az ember, de álmában sem gondolja, hogy a fényforrással van a baj.

A másik probléma, hogy a fehéregyensúlya változik ugyanígy. Ezek mind orvosolhatóak utómunka alkalmával, mert nem 2 fényértéknyit, vagy 3000 K 'árnyalatot' változik a világítás, de nem valami profi. Ha már a villanás ereje és színe határok között mozog, akkor valószínű az élettartama és megbízhatósága is. Persze ez megélhetési fotósoknál és prfoiknál számít igazán. De pont ők azok, akiknek ki is kellene tudni termelni a jobb minőségű vakukat. Ezen kívül a villanócső élettartama az igazán jó vakuknak 100.000 villanásra van hitelesítve (1/1-en). Egy "gagyi" kínai nem valószínű, hogy bír ennyit. (Megint más kérdés a villanócső ára.) Megint szóba jön, hogy mondjuk 4.000 villanást követően milyen kelvin érték és fényerősség mérhető.

 

Hangsúlyozom, hogy az előbbiekben nem a kezdőknek akartam tanácsot adni. Ettől függetlenül jobb, ha átlátják a helyzetet. Több márkajelzés alól kerülnek ki egyazon gyártó vakui (is), de a nagyobb márkák termékei komoly minőségellenőrzésen mennek át. Ezen felül vannak kínai márkák, amelyek kb. prémium minőségűek.

Előzmény: Jahno (28612)
Jahno Creative Commons License 2016.04.26 -1 0 28612

Minden kínai, de nem kell ennyre lenézni, elég szépen hajthatók. Normál körümények közepette ha sokszor csak hetekig fekszik a sarokan, akkor is örökké tarthat, vagy tovább. Én is hasonlóképpen vagyok, csak kampányszerű terheléssel. Csinálunk valami kis gyakorlatozós klubot, vagy valamit, akkor összepakolunk egy kvázi műtermet, vakuk kapnak 2-3ezer expót, aztán csókolom. Szerintem pár alkalom alatt belecsavarunk annyit, amiért hobbi szinten már bőven megszolgált. A nagyobb, fémházas verziói meg kifejezetten jók.

 

Ez a 250es érdekes, amúgy ismerősök tele vannk "noname" vakukkal is, amikről nem mondom, hogy örökké és tovább tartanak, de nem jellemző az elhullás. Itt a leírása az Pioneer, szóval agyon Godoxnak néz ki, ellenben a kép azért csaló, mert eredetinél is csak a bal oldalon van felirat, itt viszont a képen nem is szerepel a bal oldala. Kiderül. Kisebbek nálam 160asok, azzal nem vlt baj. 400ast már sajna csúnyán megvámolták :-/

 

Ja, egy rádiós kioldót tegyük még hozzá.

Előzmény: kuyarashi (28610)
kuyarashi Creative Commons License 2016.04.26 0 0 28611

Nem lebeszélni akarlak. Ennyiért még akkor sem drága, ha megkapja az áfát és a vámot. (48-as kulcsszámmal már elboldogulsz)

Előzmény: kuyarashi (28610)
kuyarashi Creative Commons License 2016.04.26 0 1 28610

A Godox nem egy nagy márka és szerintem kínai. Persze vannak nagyon jó kínai márkák. Vagy a Richtert pl. a FalconEyes gyártja (Kína).

Egyébként, amit linkeltél, az egy az egyben Godox. Láttam már több márkajelzéssel ezt a vakut.

Előzmény: Alyx01 (28607)
Alyx01 Creative Commons License 2016.04.26 0 0 28609

Köszi a gyors választ.

Előzmény: Jahno (28608)
Jahno Creative Commons License 2016.04.26 0 0 28608

Ez így rendben van, max. arra figyelj, hogy 230 voltos legyen. Aztán jöhet s többi, meg mindenféle ernyők, egyebek.

Előzmény: Alyx01 (28607)
Alyx01 Creative Commons License 2016.04.26 -1 0 28607

Úgy döntöttem a tettek mezejére lépek, és beszerzek egy két apróságot.

 

http://www.ebay.co.uk/itm/250-DI-250WS-250W-Studio-Strobe-Photo-Flash-head-Light-PHOTOGRAPHY-UK/321108340086?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D36381%26meid%3D990f3f9013bb49b495eb62dddbf758a4%26pid%3D100005%26rk%3D1%26rkt%3D6%26mehot%3Dag%26sd%3D191386139898

 

http://www.ebay.co.uk/itm/Photo-Studio-Strobe-flash-Soft-box-Softbox-50x70cm-Universal-Mount-Speedring-/221449003517?hash=item338f63a1fd:g:rmkAAOxyPc5R9154

 

http://www.ebay.co.uk/itm/Photo-Studio-2m-7ft-Light-Stand-Adjustable-Tripod-for-Softbox-Flash-Lighting-Kit-/221563329548?hash=item3396341c0c:g:XO0AAOSwo0JWKd9o

 

Tudom, csak egy vaku, de a másik oldalról megtámogatnám egy derítőlappal, vagy a rendszervakummal.

Ha pedig kezdek ráérezni, kibővítem majd a szettet.

Egy kicsi aggályom azért van a vakuval kapcsolatban. Pont úgy néz ki mint a GODOX, viszont sehol nincs ráírva, megemlítve. Lehet valami olcsó kínai koppintás? :)

 

Örömmel venném észrevételeiteket.

 

 

Alyx01 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 28606

Huhh, ezt a rengeteg infót, ami rám zúdult emésztenem kell kicsit.
Bár már látok némi fényt az alagút végén. :) Tapasztalnom, mérlegelnem kell, ahogy ti is írtátok.
Csak "kicsiben" akarom elkezdeni, mert még nem tudom, hogy kitart e a lelkesedés ami most körülvesz.

Köszönöm, hogy ilyen segítőkészek vagytok.
Ha lesz kérdésem, jövök.

kuyarashi Creative Commons License 2016.04.25 0 1 28605

Szerencséd, hogy Ws-ot írtál!

Előzmény: zéeles (28602)
Jahno Creative Commons License 2016.04.25 0 0 28604

Amúgy meg közel kell tenni a fényt és akkor nem lesz háttér:

 

 

Napi egypercesünket hallották...

 

Akármerről nézem, 1-2 szettet be lehet árazni, de még mindig azt mondom, meg kell nézi, ki kell próbálni és mérlegelni kell. Nálam rendszervakhoz is vannak 60-80as softboxok, azt könnyű terepre vinni, aztán had szóljon. Van amelyikbe 3-4 vakut is bele lehet csapni. Mikor miképpen...

Előzmény: Alyx01 (28597)
Jahno Creative Commons License 2016.04.25 0 0 28603

"Persze kell valamilyen háttér és egy helyiség ahol még használni is tudod a cuccaid, úgy értem, hogy elég nagy legyen..."

 

Naja, ha messze van a háttér és irányítható a fény, akkor okés. Egyéb esetben fekete/szürke/fehér háttér, amiből meint rájön az ember, hogy mekkora méretnél kezdődik a világ. Az viszont gyűrődik. Világ pénze nem elég rá, ha csak a hobbi részét nézem, akkor is hiányzik valami, vagy kevés, vagy kicsi.

 

Én lassan ott tartok, hogy egy bazi nagy vaku és octobox lehet jobb lett volna. Kisvakuval úgy számoltam, hogy egy vaku/állvány/softbox szett kb. 25-30ezer pénz, ami azért már elég jól használható. Stúdióvakuval occsó kivitelben a 120-180 Wses vaku ugyanígy már inkább 30ezer felett.

Előzmény: zéeles (28602)
zéeles Creative Commons License 2016.04.25 0 0 28602

Mivel nem nyilvános a címed...

Én borzasztó amatőr vagyok ebben a témában de: ahogy nézelődtem a neten, kell minimum 3 fényforrás. (Vagy nem, de én ezt szűrtem le) Javasolnék vmiféle fejgenerátoros műtermi vakut, olyan 300 ws teljesítménnyel/darab. Használtat garanciával ;) olyan 20-30 körül lehet kapni. Ez azért jó szerintem, mivel elegendő és szabályozható a teljesítménye, ált van rajta szabványos csatlakozás a fényformálókhoz (bajonett, ernyőtartó), maga a házzal van egybeépítve a forgatható dönthető tartó, így rögzíteni lehet egyéb "biz-baszok" nélkül vakuállványra. Pl hiába van egy rendszervakud, aminek van "talpa" amit rá lehet csavarozni egy 1/4 collos állványmenetre, kell még ezen kívül a fényformálót is rögzíteni valahová, ill beállítani a fény irányát. Persze lehet kapni ilyesmit, csak műtermi vakukban megvan minden egyben. Sőt általában be van építve infravörös önkioldó is, szal nem kell először még se szinkronkábel (de azt hová is dugnád a mai vázakon), se rádiós/egyéb infrás kioldó külön, bár jól jön egy manuálisan vezérelhető beépített vagy rendszer vaku. Ami tud elővillantások nélkül működni. De pár ezer forintért van vakusaruba illeszthető infra kioldó is.

Szal 3 vaku, 60-90e, plusz 3 állvány, kb 30, fényformálók: jellemzően valamilyen ernyők, alapreflektorok kb 10-15. Hosszabbítók stb. Igen, ez már egy belépő váz ára.

Persze lehet ilyen-olyan, rendszer/régi középérintkezős ill spec erre a célra gyártott slave segédvakukkal , ernyőtartó-vakutartó adapterekkel, villanj körte szettekkel próbálkozni, csak vmi úgyse lesz jó. Vagy kicsi a teljesítmény, vagy nem lesz szabályozható, vagy nem fogod tudni a későbbiekben használni (pl kicsi ernyő, kicsi állvány stb), kell egy csomó akksi, egyebek. Bár talán mobilabb, ha ez szempont.

Persze kell valamilyen háttér és egy helyiség ahol még használni is tudod a cuccaid, úgy értem, hogy elég nagy legyen...

Nekem régről maradtak apróságok, amikkel azért el lehetett bohóckodni, csak akinek nincs ilyesmi az lehet megspórol magának egy-két felesleges kört. Nyilván nem kell mindent egyszerre megvenni. Nem tudom van-e rendszervakud, de ha igen akkor egy vakuállványt alátenni nem egy nagy tétel (plusz vaku-ernyőtartó kütyü néhány ezer forint), a másik oldalra meg mehet először vmi derítőlap és máris van valamid. Vagy veszel használt cuccokat és ha mégse jön be, túladsz rajtuk.

De ismétlem, én csak ugatom ezt a dolgot.

 

Előzmény: Alyx01 (28597)
kuyarashi Creative Commons License 2016.04.24 0 0 28601

Hensel és Broncolor már más kategória. Horror összegért, én nem erről beszéltem. De vehet bárki Mikrosatot felőlem.

Előzmény: Jahno (28598)
kuyarashi Creative Commons License 2016.04.24 0 0 28600

Köszi a negatívot a lemaradt s betűért.

Előzmény: képfaragó (28596)
Jahno Creative Commons License 2016.04.24 0 0 28599

Godox teljesen jó. Szerintem még közepes kategóriás hajtásra is. Mire megdöglene, arra úgyis kiszórakoztad magad, vagy megtermelte az árát.

 

Foglalatból van a multifunkciós, vagy a bowens típusú bajonett. Így kell lőni rá a fényformálót is. Kisebb multifoglalatos vakuk pld. műanyag házasak, arra teszel egy szűkítőt és bekapcsolva hagyod a modellfényt és már meg is fog olvadni minden. Egy 50x70es szoftboxnál már kibírja.

 

Vaku az állványra biztos  lesz, nagyon mellé kell nyúlni, hogy ne legyen jó és arra is akad átalakító. Állvány az rúd, vaku meg hüvely, bedugod, jó lesz. Teherbírás már zűrösebb. Távkioldónak 3 féle mérete van csak jack csatlakozóból, valamint a jobb Godoxonnál saját USB-s lukban végződő csatlakozó, ami nem USB, hanem vezérlőt tehetsz rá és megfelelő kioldóval távolról is tekerheted a fényerejét.

Előzmény: Alyx01 (28597)
Jahno Creative Commons License 2016.04.24 0 0 28598

Azért a 80-100ezer az már túl komoly és ágyúval vérebre. Izé, verébre.

 

Felke ennyiért lehet lőni kb. 300-400 Ws-es kivitelt, ami nagyon nem rossz. Aztán jönnek a fémházas, strapabíró (?) márkás modellek, aminél a nevet is megfizeted mert Henselnek meg Broncolornak hívják.

 

Valamint ha dönteni is akarjuk, a nagyobb vaku nehezebb, igényünk lesz nagyobb fényformálóra, az meg az 5-10ezres állvánnyal éppen csak billegni fog, majd felborulni.

Előzmény: kuyarashi (28595)
Alyx01 Creative Commons License 2016.04.24 0 0 28597

A lényeg, hogy (mint minden másban is) a kis teljesítményű, olcsó cuccokkal nem lesz elégedett az ember.
Észben tartom, és elmozdulok a nagyobb teljesítmény felé. Ebay tele van GODOX márkájú vakukkal, ezek mennyire megbízhatóak?
Van a neten olyan leírás, ami eligazít a csatlakozók, foglalatok útvesztőjében?
Ugyan is ha nem kit-ben venném a felszerelést, fogalmam nem lenne mit mivel lehet összerakni.(jó-e a softbox a vakura, a vaku az állványra stb.)

Köszi mindkettőtöknek.

képfaragó Creative Commons License 2016.04.24 -1 0 28596

A vakuban kondenzátorában tárolt energia mértékegysége a ws (Wattsecundum)

 

A villamos teljesítmény mértékegysége a W (Watt). Az állandó fényforrások, például izzók teljesítményét jellemzi a (W)

 

Ez két teljesen különböző fogalom. Tilos összekeverni. Ismerete kötelező. Kaptál tőlem egy mínusz pontot. :)

Előzmény: kuyarashi (28595)
kuyarashi Creative Commons License 2016.04.24 -1 0 28595

Fotózáshoz rengeteg fény kell. Ezt a rengeteget kell megszorozni 2-vel. Nagyobb fényformálókban elvész ennyi fény. Közvetlen közelről a 120W bőven elég lehet egy egy 'mellképhez', de egész alakos/több alanyos fotózáshoz sokszor necces. (Legalábbis egyetlen vakuval.) Persze jó volna tudni a vaku kulcsszámát is, mert az, hogy milyen a hatásfoka, egy teljesen más dolog.

Aki kicsit is komolyan gondolja, annak kb. 80-100.000 Ft-nál kezdődik egy vakufej. Ez semmi extrát nem tud, csak megbízható, jó a minősége és van teljesítménye. (Persze van kivétel rengeteg.) Ehhez jön az állvány és a fényformálók, számos kiegészítő. Nyilván mindez háromszor, mert egy fényforrás elég jó pár beállításhoz, de az ember nem igazán akarja folyton önmagát ismételgetni és mindig egyforma képeket kreálni, ha portréfotózásról van szó. Persze ebbe megint bele lehet kötni, mert ha valaki elég kreatív, akkor rengeteget kihoz egyetlen eszközből is. Tudjuk, hogy te még csak kóstolgatod a témát és nem tudod, hogy mennyire leszel elhivatott a későbbiekben. Csak azért közöltem az árakat, hogy körülbelül be tudd lőni a viszonyokat.

Azt sem ártana tudni, hogy milyen objektívjeid vannak. (A gép is számít, de stúdióban a legalacsonyabb ISO értéket javasolt használni, amit a gép natívban tud, ezért szükségszerű a nagyobb vakuteljesítmény.)

Előzmény: Alyx01 (28593)
Jahno Creative Commons License 2016.04.24 0 0 28594

Nem túl erős, de már alakul, biztos jobban jársz vele, mint a többivel. Igaz 1 darabbal még sokra nem mész.

 

Ez pld. ekkorával és 1 darabbal készült, ha 1 lámpás, akkor nagy fényformáló és erős vaku kell, ha varázsolsz, akkor legalább 2-3 vaku.

 

https://www.flickr.com/photos/mjahno/26333116566/in/dateposted-public/

Előzmény: Alyx01 (28593)
Alyx01 Creative Commons License 2016.04.24 0 0 28593

Sziasztok!

Köszi az eddigi válaszokat.
Sajnos ez sem egy olcsó hobbi, de amíg nem látom mi lesz a vége, nem szeretnék túl sok pénzt ráfordítani.
A lényeg, hogy szabályozható, és vakus megoldással jobban járok.
Erről mi a véleményetek?

https://www.vidaxl.hu/p/190047/studio-doboz-villano-fej-50-x-70-cm-es-allvany

kuyarashi Creative Commons License 2016.04.24 0 0 28592

Szia!

 

Ezek inkább kisebb munkákra, tárgyfotózásra alkalmasak. Sajnos még amatőr szinten is mélyen kell a zsebbe nyúlni, főleg, ha a nulláról kezded. (Persze mindig van kivétel.)

A folyamatos fénynek is vannak előnyei, de műtermi képekhez vakukkal jobb eredményeket érhetsz el. Ez csak az én véleményem. Várjuk meg a többieket is.

Összességében inkább a természetes fényt ajánlanám, de ez már nem stúdiófotózás. :)

Előzmény: Alyx01 (28590)
Jahno Creative Commons License 2016.04.24 0 0 28591

Előtte próbáld ki. Villanjkörte kis hobbicucc, egynek jó, de nem szabályozható a fényereje és korlátozással használható. Ha komolyabban gondolod, akkor úgyis elindulsz a vakuk és különböző fényformálók felé.

 

Ennek az állandó fénynek jó a kivitele, mert szoftbox, meg minden, ellenben nagyon gyenge lesz.

Előzmény: Alyx01 (28590)
Alyx01 Creative Commons License 2016.04.24 0 0 28590

Sziasztok!

 

Segítsetek eldönteni egy lelkes kezdőnek, aki belekóstolna a stúdió fotózásba, hogy a folyamatos fény vagy a villanó a megfelelőbb, melyik mire jó stb. Sajnos kellő tapasztalat híján nem tudok dönteni.

Konkrétan ezekre a megoldásokra gondoltam, de meghallgatok más alternatívákat is:

http://www.ebay.co.uk/itm/New-1250W-Photo-Soft-Box-Head-Studio-Softbox-Continuous-Lighting-Light-Stand-Kit-/360876453392?hash=item5405e9ae10:g:OWAAAOSwQTVV99em

http://mikrosat.hu/Vakuszettek/Mikrosat-Hobby-vakuszettek/villanj-korte-softboxset-2328.html

 

Köszi előre is.

Jahno Creative Commons License 2016.04.12 0 0 28589

Mi más lenne. De ha nagyon kell, akkor szerintem 4 csatornásom még akadhat is, egyszer rosszt rendeltem, előkeressem?

Előzmény: foveon (28588)
foveon Creative Commons License 2016.04.12 0 0 28588

ja hogy ilyen 1 honap alatt kinabol cucc?mert olyan evidenciakent hangzott hogy vegyel 3e ft-ert radios kioldot mintha a sarki kozertben kenyeret vennek.

 

(mondjuk nekem az allinal a regem se mukodott, az mas kerdes hogy a haver ket hibas mikrofonja es osszetort lampaja utan mar nagy bizodalmam sincs hozzajuk...)

 

 

 

Előzmény: Jahno (28587)
Jahno Creative Commons License 2016.04.12 0 0 28587

Nahh, ez egy sörrel olcsóbb:

 

http://www.aliexpress.com/item/PT-16GY-16-Channels-Wireless-Radio-Remote-Flash-Light-Trigger-Set-With-Receiver-for-Canon-Nikon/32612300945.htm

 

Márkában akár ez, akár Andoer is teljesen vállalható, ha párban veszed akkor meg mindegy is.

Előzmény: foveon (28585)
Jahno Creative Commons License 2016.04.12 0 0 28586

Csak picit drágább:

 

http://www.aliexpress.com/item/NEW-WANSEN-PT-04-GY-4-Channels-Wireless-Radio-Flash-Trigger-Sync-Speed-1-250s-with/32221772361.html

 

Keresegteni kell, így párban ugyanez lehet olcsóbb is, amúgy 12 egy tucat a típus.

 

Előzmény: foveon (28585)
foveon Creative Commons License 2016.04.12 0 0 28585

nekem viszont linkelhetnel egy ilyen 3e ft-os radios adaptert, mert ennel csak joval dragabbakat talaltam.

 

 

Előzmény: nemethla (28583)
300eoss Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28584

Volt eszembe, van rádiósom, de az összes cuccom nem akarom behordani melóba. Munkakörileg fényképezek (nem sajtó, bizonyíték), vehetnének pár dolgot, de örülünk annak is ami van.

Előzmény: nemethla (28583)
nemethla Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28583

A papucsadapter a középső érintkezővel még lehet, hogy műxik 250V-on, de inkább egy 3 ezer ft-os rádiósat használj 100D-vel...

Előzmény: 300eoss (28582)
300eoss Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28582

A céges gép valami Canon 100D asszem, nincs PC csatlakozó, a vakupapucsba teszek egy adaptert amin van PC csatlakozó. Így használom most is a saját Metz vakummal, csak sajnálom a koszba hurcolni, azért egy olcsót vinnék be. Egy Metzet nem áldozok fel a munka(hely) oltárán.

Előzmény: nemethla (28580)
foveon Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28581

beletetted a fulembe a bogarat. hazaertem es eloszedtem a masik regi vakumat (gyerek jatszik vele => azaz ra van teve egy blendehibas filmes penre es azzal villogtatja), kivancsisagbol lemertem a talpat. ezt is soxor hasznaltam az olympuson (de sztem meg ocsemnel is volt szinten olympus dslr). 208(!) volt van rajta, nem 10-20-30v hanem kettoszaz...

 

(ettol meg persze barmi lehet, ahogy mondani szoktak mindenki sajat felelosegre szaritson macskat a mikorban, nekem sikerult ;)

 

 

Előzmény: 300eoss (28578)
nemethla Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28580

Valamit tisztázzunk: a PC aljzat szabványosan 250V-ot bír el. ( Canon, Nikon, Minolta, Pentax - bármelyiken )  Vagyis a gyári pici kerek szinkroncsatlakozó, ami a félprofi gépeken ( Canon kétjegyűin már ) megtalálható, és Pronto-Compur rövidítés, nem Personal Computer, szóval abba dughatod nyugodtan a zsinóros csatit. A legtöbb nyeles vakun ilyen van, az SCA adapteresek azok, ahol már a vakupapucsba tolható történet jelenik meg. Oda érdemes figyelni, mit teszel fel, ha a kis segédérintkezőket elérheti egy nagyfeszültség, az gondot okozhat a vakuvezérlő elektronikának.

Előzmény: 300eoss (28574)
foveon Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28579

nohat akkor hogyhogy felmerult a kerdes? :)))

 

mondjuk ha sajat magad vagy a munkaltatod akkor gaz...

 

 

Előzmény: 300eoss (28578)
300eoss Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28578

Végülis nincs vesztenivalóm, a munkahelyre kell, a céges géphez :-)

Előzmény: foveon (28577)
foveon Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28577

Nekem volt regebben egy ilyen vakum. Amikor megvettem fel sem merült bennem, hogy ne lehetne ratenni, ezert ra is tettem. Mukodott, egy regebbi olympus dslr-el hasznaltam. 

 

 

Előzmény: 300eoss (28576)
300eoss Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28576

Köszi, ez rossz hír. Illetve jó mert még nem vettem meg.

Előzmény: Jahno (28575)
Jahno Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28575

30 volt már sok a kioldóknak vagy a mai digit vázaknak.

Előzmény: 300eoss (28574)
300eoss Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28574

Venni készülök egy National PE 3550 nyeles vakut. De ezt olvastam róla: This type of flash was originally designed for manual (mechanical) cameras, and has a trigger voltage of around 31.3v.

Metz nyeles vakukat használok Canon DSLR gépekkel, ez a vaku vajon nem okoz gondot ha összekötöm?

chyl Creative Commons License 2016.04.11 0 0 28573

Eladó VOLT a következő folyamatos fényű softbox-szett, kérlek ne írjatok többen.

 

  • 2 db 50x70 cm-es folyamatos fényű softbox,
  • 2db 25W-os kompakt fénycső
  • 2db 30W-os kompakt fénycső
  • 1db állvány

E27-es foglalattal. Az egyikből kiesett a csavar, amivel az állványhoz lehet rögzíteni, illetve van egy kisebb szakadás rajta, ami működés közben nem zavaró.

Ehhez hasonló: http://photoking.hu/termekek/spiral/softbox-lampa-1-egos-50x50cm/

 

Ár: 20.000 Ft

Törölt nick Creative Commons License 2016.04.03 0 0 28572

Haliho!

 

semmiképpen nem javasolnám a sima összekötését a vakuknak

vagy rádiós vezérlőn keresztül vagy készítesz hozzá egy primitív  áramkört

 

a 4N25 az alacsony feszültségű / a mai digitális gépekhez /

a MOC 3020 pedig a régi nagyfeszültségű vakukhoz való

 természetesen egyszerre használható mindkétféle

az áramkör bővíthető értelemszerűen max 10 vakuig

olyanokat kell belerakni amilyen vakuid vannak 

 

a képeken egy rádiós vezérlővel van indítva 

 

csatlakozónak RCA van használva

 

 

 

a nyomógomb egy teszt gomb 

 

évek óta használom ..

 

sok sikert a megépítéséhez

 

Előzmény: WendelkeS (28558)
DonRazzino Creative Commons License 2016.04.03 0 0 28571

A McGoat félék és klónjaik (5-8000 HUF) mind 2 kg terhelhetőségűek. Arra gondoltam, ha ez nem is egzakt adat nyilván, ami 7-8 kilót bír, annak jóval masszívabbnak kell lennie. 

 

Pl.http://mikrosat.hu/Studio-felszereles/lampaallvanyok/lampaallvany/Tokina-LS-13H.html

 

Nem szívesen adok ki ennyit rá, de ha ezen nyugodtabb vagyok, hogy kevéssbe para egy boom-ot rakni rá...Szerinted, megéri a felárat?

Előzmény: Jahno (28557)
zorko Creative Commons License 2016.04.02 0 0 28570

A masodik vakut egy kis kondenzatoron keresztul kosd ra (100 - 470 nF jo lesz), ez egy villanytanilag is korrekt megoldas. :-)

 

Előzmény: WendelkeS (28569)
WendelkeS Creative Commons License 2016.04.01 0 0 28569

Újfent köszönöm a válaszodat!

 

Szerintem egyenlőre nincs több kérdésem:)

Előzmény: képfaragó (28568)
képfaragó Creative Commons License 2016.04.01 0 0 28568

Amikor két teljesen független áramkör két-két pontját összekötöd, ott bármi előfordulhat. Mindkét áramkört kapcsolási rajz szinten ismerned kell ahhoz (no meg vagy ötezer oldalnyi villanytan tankönyvet) , hogy meg tudd mondani, mi fog történni. Már két évtizede nem praktizálok mint villamosmérnök, de könnyedén tudnék neked két olyan áramkört tervezni, amelynél az egyiken csak mondjuk 3V a kimenet, a másik eszközön pedig 4 volt feszültség van de mikor összekötöd őket, akkor 200 volt lesz a közös pontokon.

 

Vagy ha például egy 24 Voltos teherautó akkut és egy 12 voltos akkut összekötsz (amit nagyon nem ajánlok!) akkor nagy baj lesz, égés, robbanás, nem egyszerűen csak 24 volt.

 

Visszatérve a vakukra a metz szinkron rendszerét nagyjából ismerem, ha összekötöd nagy baj nem lesz, remélhetőleg működik. Garanciát azért én így a távolból nem adok.

Előzmény: WendelkeS (28564)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28567

Sajnos  nem értek a vakukhoz, de " képfaragó" biztosan meg tudja válaszolni a kérdésed. :)

Előzmény: WendelkeS (28566)
WendelkeS Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28566

Nincs ezzel semmi baj, elhiszem, hiszen pont ezért érdeklődök azoktól, akik ebben a témában képben vannak. Viszont arra kíváncsi lennék, hogy a két vaku eltérő talpfeszültsége, összekötve okoz-e valami problémát vagy sem. Az elektronikában nem vagyok otthon.

Előzmény: 1facsavar (28565)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28565

Maradj magaddal abban

, de fogalmam sincs,

és hidd el amit ír!   A kisujjában több van erről a témáról, mint amit el tudsz képzelni!

Előzmény: WendelkeS (28564)
WendelkeS Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28564

Miért felejtsem el ezt az okfejtést? A nagyobb feszültség jelent meg a vakupapucson, nyilván az áramerősség az összeadódik, de fogalmam sincs, hogy itt mekkora az áramerősség.

 

Előzmény: képfaragó (28562)
WendelkeS Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28563

Működik, azt kipróbáltam. Ha rövidre zártam, akkor mindkét vakú elvillant.

Előzmény: képfaragó (28561)
képfaragó Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28562

,,értelemszerűen, mert párhuzamos a kapcsolás" Ezt az okfejtést azért felejtsd el. :)

Előzmény: WendelkeS (28560)
képfaragó Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28561

Ha így kimérted (feltöltött vakuval természetesen) akkor a két vakut összekötve nézd meg hogy a papucs alját rövidre zárva mindkét vaku működik-e. Gondolom igen. Utána nyugodtan felteheted a gépre is.

Előzmény: WendelkeS (28560)
WendelkeS Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28560

Őszinte leszek!

 

Ebay-ról már meg is jött ez a PC-s vakupapucs (1200 Ft-os tétel) , csak "hűbelebalázs" módjára megrendeltem, mert jó ötletnek tűnt, aztán amikor ma megjött akkor kezdtem gondolkodni, hogy egyáltalán nem lesz-e belőle probléma.

 

A 45-s Metznek 8.5 a talpfeszültsége, a 50-s Metznek meg 4 fölött kicsivel. A vakupapucson a nagyobb, a 8.5-s talpfeszültség mérhető (értelemszerűen, mert párhuzamos a kapcsolás) de a gépre még nem mertem így feltenni.

 

Komolyabb technikába nem akartam beruházni, csak kipróbáltam volna, hogy két vakuval milyen megvilágítást lehet elérni. :)

Előzmény: képfaragó (28559)
képfaragó Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28559

Valószínűleg nem okoz gondot, de garancia az nincs. Ha még nincsenek meg ezek az elosztó  cuccaid, akkor célszerűbb valami fényszikront, vagy rádiós szinkront (yongnuo 603) használni.

Előzmény: WendelkeS (28558)
WendelkeS Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28558

Sziasztok!

 

Csak halkan kérdezném ,mint hozzá nem értő, mert lehet hogy hülyeség.  :-)

 

Ha van két vakum egy Metz 45 CL-3 és egy másik Mezt 50 Af-1, amit mondjuk egyszerre szeretnék használni. A 45-t automata módban, míg a 50-et manuálban. Ezzel össze lehet őket kötni?

 

A 45-t a PC csatlakozón, míg az 50-et a vakupapucsra, és ez menne a gép vakupapucsába.  Okozhat ez problémát a vakuknak, vagy a gépnek?

 

Előre is köszönöm!

 

 

Jahno Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28557

Nem, azt én háttérnek mondtam. Ernyőtartóhoz alapban vastag, de egy 5cetis toldással megoldható, ellenben nagy lesz és nyűgös. Ernyőkhöz MCGoat vakuállvány, az ernyőkhöz és kis cuccokhoz elég, boom karnál támasztani kell rendesen.

Előzmény: DonRazzino (28556)
DonRazzino Creative Commons License 2016.03.31 0 0 28556

Megrendeltem ernyőket, softboxot, derítőlap szettet (5 in 1, 110 cm). Ami még hiányzik, de most már nincs kedvem kivárni a 4-5 hetet e-bayről, úgyhogy itthon venném meg. Két állvány és a háttértartó szett. 

 

Amit te linkeltél http://bolthely.hu/piramistechnika/id/04093_LST80_fenyallvany  Erre, hogy rakok ernyőtartót stb.? Ezeket a csatlakozásokat még nem igazán értem. 

Előzmény: Jahno (28555)
Jahno Creative Commons License 2016.03.30 0 0 28555

Vakutalpat és pár dolgot azért meg vehetsz odakint. Esernyőt idehaza venném, állványt is, ha csak nem mutatnak odakintről valami linket. Többihez vissza kell olvasnom, ha valami kisvakut akarsz, akkor az is jöhet kintről.

Előzmény: DonRazzino (28554)
DonRazzino Creative Commons License 2016.03.30 0 0 28554

Köszönöm mindegyikőtöknek a tanácsokat! Igyekszem mindent átnézni, de szerintem megveszek mindent itthon, ahol ha kipróbálom és fos, akkor vissza kell vegyék tőlem. Így persze 30%-al több pénzt fogok elkölteni, na de ez van. 

Jahno Creative Commons License 2016.03.30 0 0 28553

Így már jó, én viszont ebayről nem merek olyat ajánlani, amit nem próbáltam. Lehet azért érint érzékenyen a dolog, mert egyszer kolléga küldöt pár linket, hogy "ilyet kell venni, ez jó lesz", én gyorsan  elvertem pár 100 ezrest, oszt nem lett jó :-)

 

Ernyőtartókat én is leírtam, állványnál meg majd lesz valami. Látatlanban vigyázzunk, Kínában csodákra IS képesek, hogy a cucc pont nem jó arra, amire csinálták, vagy ha olcsónak is néz ki, vackabb minőséget kapunk, mint idehaza ugyanannyiért. Állványból én még nem találtam értelmeset, kis 10-40 centiset vettem Kínából, 5ezer pénzessel meg nem merek kockáztatni, akkor már meglőttem idehaza.

Előzmény: kuyarashi (28552)
kuyarashi Creative Commons License 2016.03.30 0 0 28552

Csak útmutatót adtam. Nem ez az egyetlen eladó a világon. Biztosan van "Free shipping"-es is. :)

Ezeket a cuccokat raktam el magamnak talonba, gondolva, hogy majd ha eljön az idő a rendelésre, akkor kicsit jobban utánuk nézek és kiválasztom az általam vélt legjobbat. Ezzel megválaszoltam a kérdésedet: nem, még nem próbáltam ezeket a termékeket. (Kivéve azt a vaku/ernyőtartót, amelyikhez azt odaírtam.)

Várom a további kritikákat és a tapasztalatokat, ha van már valakinek.

Előzmény: Jahno (28551)
Jahno Creative Commons License 2016.03.29 0 0 28551

Ennél pld:

 

http://www.ebay.com/itm/hot-shoe-mount-flash-bracket-umbrella-holder-for-canon-nikon-pentax-speedlite/161090361418?hash=item2581bbd84a

 

Nekem a vakunak elég béna és műanyag a rögzítőgyűrűje, vagy amit használtan vettem ott néha át is ugrik 1 menetet. Az előző fajta adapterrel oldalast teljesen jól stabilan megtartom és bármilyen szélességű vakut.

 

Ennek a feje elég gyenge bír lenni:

 

http://www.ebay.com/itm/Flash-Shoe-Umbrella-Holder-Light-Stand-Bracket-Type-E-III-1-4-3-8-Screw-DSLR-/281443247199?tfrom=281228471214&tpos=top&ttype=price&talgo=undefined

 

Egy vakunak havernál letört a talpa, itt lehet a papucs menne el borért.

 

Ez viszont jó móka:

 

http://www.ebay.com/itm/Triple-Hot-Shoe-Mount-Adapter-Flash-Light-Stand-Umbrella-Holder-Bracket-/231812320476?hash=item35f9174cdc:g:FxUAAOSwFqJWlceG

 

Lehet vele fényt csinálni, ki lehet vinni napra, főleg ha jóféle és fémből van. Viszont állvány az illik alá.

Előzmény: kuyarashi (28548)
Jahno Creative Commons License 2016.03.29 0 0 28550

"ez a legolcsóbb"

 

Kár, hogy nem lehet rendesen idézni. Nekem is van egy marok, néha elhagyunk belőle csavart, de amilyen gagyi annyira jó cucc. Főleg hobbizni kicsiben. Törni még nem tört, a szélességét állító csavarnál aggódtam, hogy majd egyszer kikopik a menet vagy valami komolyabb dolog lesz, de jó 1 éve hhobizom vele vagy kölcsönadom ismerősöknek és el van vele az ember. Van belőle tartalék, meg kell szokni a használatát (pld., ha fejnehéz a vaku akkor egyik kézzel azt tartjuk, másikkal lazítunk, mert hirtelen konyul vayg szétesik meg ilyesmik).

 

Ár értékben főleg, max. bizonyos kínai olcsó ernyőket nehéz beletolni, főleg aminek egyenes a vége. Ezért szeretem a tömör Blazzeot az saját súlya alatt sem hajlik el és a kpos vége ebbe könnyen belemegy.

Előzmény: kuyarashi (28548)
Jahno Creative Commons License 2016.03.29 0 0 28549

Egyiket megnyomtam, de "Shipping: $55.00 (approx. 15,393.23 HUF) " 20ezresért meg idehaza is kap.

 

Amúgy bőven jó, ha variál az állványokkal, nem kell mindennek bombabiztosnak lennie. Kisebb vakuimat elviszi az olcsóbb is, de nyilván nem kell döntögatni és méteres szoftboxot rárakni. Lent linkeltem 10ezer felett fényállványt, az bírja a boom kart és sok mást.

 

Ellenben ha valakinek van olcsó vaku állványa, akkor azt most éppen keresnék, egyre jobban fogynak :-D

 

Linkjeidet majd kritizálom, látszik, hogy tájékozott vagy. Esetleg szívál már valami vacakkal, mert a fém vaku/esernyő tartós cucc kifejezetten tetszik 10 dollárért, viszont amit mutat vakutalpas felrakós megoldást, az nem túl stabil. Ott hamar borulhat minden.

Előzmény: kuyarashi (28548)
kuyarashi Creative Commons License 2016.03.29 0 0 28548
Előzmény: DonRazzino (28546)
mrrr74 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 28547

Ez szerintem alacsony lesz

Előzmény: DonRazzino (28546)
DonRazzino Creative Commons License 2016.03.29 0 0 28546

Köszönöm a választ! 

 

@mrrr74: Itthon 30k körül mennek, én azt hiszem ezt fogom megrendelni: http://www.ebay.com/itm/10x6ft-Adjustable-Studio-Photo-Support-Stand-Kit-3Backdrop-Screen-Background-Set-/251950374007?hash=item3aa9699c77:g:Hd8AAOSwu4BV7QNm  Mivel kis helyiségekben is szeretném használni, fontos, hogy a keresztrúd állítható legyen. Na meg, ez mégse 30k.

 

Light/flash stand:  Itt az a bajom, az olcsó kategóriával, hogy 2-2,5 kilós terhelhetőséget írnak, ami a boom karos megoldásokat (ha majd rendelek olyat is), eleve kizárja. Erre már 8 kg-ot írnak, ami elfogadhatóbb. Vélemény? http://advesphoto.hu/termek/studiovaku_allvany_blazzeo_lite_base_200m.html

 

Ernyők: Kettőt-hármat szeretnék, mivel próbálgatnám őket, mivel, mit lehet előállítani. Van itthon egy 110 cm-es esernyőm, az még barátságosan elfér a szobában, egyelőre ekkorákat szeretnék. Igen ám, de teszteket keveset találni ezekről, azok híján, laikusként nehezen állapítom meg a minőségüket. Ezt itthonról venném, hogy hamar meglegyen. Egy shoot-thru, egy ezüst reflex, meg talán egy arany? A digitalko-ról és az advesphoto-ról mást is fogok rendelni, ezért gondoltam az ernyőket is megoldom innen: 

 

http://advesphoto.hu/kategoria/studioernyo.html?arasc          http://digitalko.hu/index.php?kat=fenyterelok_2&lh=10&alkat=ernyo_2&o=0&rendez=min_ar&oldal=1&epo=100      Ajánlanátok innen egy 100-120 centi körüli shoot thrut meg egy ezüst reflexet? 

 

Softbox: Mivel már annyit nézegettem, hogy elfogyott a türelmem, lehet ezt is itthon venném. Gondolom, olyat kéne, amihez rendszervaku tartó konzol is van. Méretben szerintem kell a 80x80, majd ha túl kényelmetlen a mérete, veszek kisebbet, de egyelőre az első cuccaim legyenek már meg, hogy tanulhassak, kísérletezhessek :-)  Ilyesmi? http://digitalko.hu/index.php?Godox&id=sfuv8080_softbox_rendszervaku_tarto_konzollal&kat=fenyterelok_2&lh=10&rendez=min_ar&epo=100&alkat=softbox_2&o=0&oldal=1

 

Ernyőtartó: Általános célra egy ilyenre gondoltam: http://digitalko.hu/index.php?Mikrosat&id=ernyo_es_rendszervaku_tarto_i&kat=allvany_kiegeszito&alkat=fenyterelo_es_vaku_tarto_2&o=0&lh=10&epo=10&rendez=min_ar&oldal=1 és, ahogy láttam, kültéren lehet, hogy szükség lesz több vakura az ernyő mögé, ezért szeretnék majd egy ilyesmit: http://digitalko.hu/index.php?Jinbei&id=jb11054_gombfejes_3as_rendszervaku_es_ernyo_tarto&kat=allvany_kiegeszito&alkat=fenyterelo_es_vaku_tarto_2&o=0&lh=10&epo=10&rendez=min_ar&oldal=1

 

 

Előre is nagyon köszönök minden véleményt, hozzászólást! (leborulós szmájli) 

Előzmény: Jahno (28538)
Astroman11 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 28545

Köszi.

Előzmény: nemethla (28543)
mrrr74 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 28544

Háttértartóra ez?

 

http://mikrosat.hu/fotos-hatterek/Hattertarto-rendszerek/hattertartoszettprem.html

 

Nem bekattanós, folyamatosan állítható a két véglet között. Stabil, magas. Sokszor akciózzák, láttam már ennyiért választható Savage (2,72*11) háttérrel is, illetve magában 20.000 ft környékén. 

Zsákban van, kis helyen elfér.

Előzmény: DonRazzino (28536)
nemethla Creative Commons License 2016.03.27 0 0 28543

500-1500 ft, Soós tele van ilyenekkel.

Előzmény: Astroman11 (28542)
Astroman11 Creative Commons License 2016.03.26 0 0 28542

Sziasztok!

 

Kíváncsiságból érdeklődök, hogy mennyit érhet egy Norma 46-FIL típusú hálózati vaku? Nyílván használati értéke nincs, de pl. egy gyűjteményben lehet jól mutatna.

foveon Creative Commons License 2016.03.25 0 0 28541

:) 

 

 

Előzmény: 1facsavar (28540)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.25 0 1 28540

http://www.szent-lorinc.hu/cukraszda/napi-keszitmenyek

 

nagyon szép példája a "kolléga csinálta" esetnek.

1facsavar Creative Commons License 2016.03.24 0 0 28539

Azért legalább humorod az van!  :))

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28533)
Jahno Creative Commons License 2016.03.24 0 0 28538

80x80as szerintem kicsit nagy, elég nehéz kezelni és mozgatni, főleg gyengébb állványon. Viszont a méhsejtért irigykedem, én azt nézem, hogy esetleg a 60x60ra meg erre a 80x80ra utólag lehet-e venni, mert az a tipp viszont nekem jönne jól :-)

 

Háttérnél a keresztrúdnál lehet jobban járnál egy teleszkópossal. Emlegetted, hogy nincs sok helyed. A szétszedhető az 3 fix darabból áll és néha elég babra munka illeszteni/csavarozni, valamint el is fáradnak a toldások.

 

Boom karhoz viszont elég erős állvány kell, az már kicsit zsebbenyúlósabb és lehet érdemes lenne idehaza beszerezni. Nálam más a képlet, mert van vagy 7 darab erősebb állványom és az jó a csapos lámpákhoz, hátterekhez, boomhoz, amihez éppen akarom. A sima vakuállvány éppen csak kibírja, ha Kínából van akkor rosszabb esetben rögtön el is hajlik. Ezeket előre nehéz megtippelni, de a vaku egy kisebb fényformálóval még éppen megáll, ha döntöd akkor már le kell súlyozni, ha erőkarként kihajtod, akkor meg irány a végtelen és tovább.

 

Ugyanezek érvényesek a 3 méteres állványokra is, minél magasabb annál billegősebb a vége és ugyan megtartja a hátteret, de elég korlátozott móka lesz.

 

Teleszkópos keresztrúd tippje mellé még azt mondanám, hogy vakuállványt MCGoattól nézzél, háttérhez vagy egyéb dologhoz, aminél terhelés van, nekem még ezek a nem éppen fotós cuccok váltak be, viszont meg is kérik az árát: http://bolthely.hu/piramistechnika/id/04093_LST80_fenyallvany

 

Körbe kell nézni akár használtan is, mert van remény, de akár Obis akciós reflektorokhoz valókkal is tudsz operálni.

 

3 az egyben ernyővel nem szopnék, az olcsóbb "kínai" (tudom, tudom, minden kínai, de ugorjunk) cuccnak még a nyele is gyengébb és rövidebb, az áteresztő elég sok fényt vissza is ver. Blazzeonak meg legalább tompára kerekített a vége és belemegy a vakupapucsba. Ez is fontos :-D Szóval szerintem végy külön ernyőt, vagy próbáld ki... Átlagos portrét felével is meg lehet oldani, amúgy nálam sokszor szoftbox/reflex/áteresztő ernyő a konfiguráció, vagy mikor miképpen.

Előzmény: DonRazzino (28536)
LionKmp Creative Commons License 2016.03.24 0 0 28537

Köszi, ez megnyugtató!

 

Előzmény: foveon (28532)
DonRazzino Creative Commons License 2016.03.24 0 0 28536

Sziasztok! 

 

Home studió építés első lépéseként megrendeltem két YN560IV-et szettben egy YN560TX-el. Amiket a héten szeretnék még rendelni:

 

- Ernyő (ha lehet 3 in 1). A szobában a 60"-as sajna nem fér el. http://www.ebay.com/itm/Universal-43-110cm-Removable-reflective-black-and-white-Softlight-umbrella-/201084566949?hash=item2ed192fda5%3Ag%3AwCAAAMXQNo5TZfpI


- 80x80-as softbox (Bowens-tipusú adapterrel). http://www.ebay.com/itm/Godox-80x80cm-Honeycomb-Grid-Softbox-S-Type-Bracket-Bowens-Mount-Kit-for-Camera/222054332954?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20131003132420%26meid%3D973f30f4c5794d578b752e6719d84c22%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D2%26sd%3D252268511425

 

- Háttértartó szett (olyan, ahol a keresztrúd nem fix, hanem 2-3 állásban változtatható hosszúságú. Nem is találok olyat...). http://www.ebay.com/sch/Lighting-Studio-/30078/i.html?_from=R40&_nkw=background%20stand&rt=nc&LH_PrefLoc=0&_trksid=p2045573.m1684


- Derítőlap-szett. Gondoltam kezdésnek egy 5 in 1, 110 cm-es. (Ezt talán(!?) megoldom).

 

-A fenti ernyőhöz és softboxhoz állvány. Úgy gondolom, 3 méteresek kénének. Tetszik az a megvilágítás, amikor valakit felülről világítanak meg, és alulról derítőlappal derítik. Ezért az egyik állványhoz mindenképp szeretnék boom-karos megoldást. Ez a téma teljesen homály, nem tudom milyeneket kéne keresnem. http://www.ebay.com/itm/Photo-Studio-Light-Lighting-Booms-Support-Swivel-head-holder-Clamp-Sandbag-/351297284672?hash=item51caf32a40:g:OkQAAOSw8d9UxnLJ  

 

 

Bármelyik tételhez szívesen vennék minden tanácsot.  

Előzmény: futoz (28535)
futoz Creative Commons License 2016.03.24 0 0 28535

A halogének helyett esetleg érdemes a ledes fényforrást is számításbavenni. 

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28486)
kuyarashi Creative Commons License 2016.03.24 0 0 28534

:D

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28533)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.24 0 1 28533

Kegyelmes Uram,

 

elnézését kérem, ha plebejus elfoglaltságommal kegyelmed nyugalmát ilyeténképpen megzavartam.

A felsőházi politizálás és a rókavadászat sűrű teendői bizton foglalják le kegyelmed figyelmét, ezért levelemmel nem is zavarnám tovább.

 

Egyebekben, kegyelmes uram, kérem fogadja negyrabecsülésem kifejezését,

maradok tisztelettel

Lópici Gáspár

 

post scriptum: a János ha megint nem suvickolja tükörfényesre kied csizmáját, csak billentse nyugodtan fenéken

Előzmény: 1facsavar (28528)
foveon Creative Commons License 2016.03.24 0 0 28532

2 erintkezo van mindegyiken, a muanyagtalpun is. Oldalt lesz egy kis rugo forma, vszinu a kepeken nem latszik, de ott van. 

 

 

Előzmény: LionKmp (28531)
LionKmp Creative Commons License 2016.03.24 -1 0 28531

Sziasztok! Vakunál a középérintkezős elsütés hogy működik? Van egy YongNuo 560 IV-em, aminek két csatlakozási pontja van, a "keret" és a középső egyetlen lába. Első tippem, hogy a fényképezőgép ezeket zárja rövidre.

 

Viszont, most hordozgatáshoz rendeltem egy picike vakut, egy Nikon SB-27. Még nem jött meg, de most nézegetem a képeken, hogy ennek a "kerete" (talp) műanyag! A gépem nem Nikon, hanem középérintkezős elsütéssel "M" módban tervezem használni mint a másikat is (Fuji X-M1).

 

Persze már úton van külföldről, szóval kicsit későn kérdezem - fog ez működni? Talán a műanyag talpon is van valami érintkező, amit fotókon nem lehet kivenni? Egy bizonyos YouTube szaki szerint (Angry Photographer) a Nikon vakuk teljesen jók Fujihoz, sőt, sokkal jobb választás mint a Viltrox vagy YongNuo...

1facsavar Creative Commons License 2016.03.23 -1 0 28530

Sajna ezt feltalálták Orbán apádék,hogy igazolvány útlevél jogosítvány  képeket reprodukciós eljárással  a  kormány  irodák állítsanak elő  azonosíthatatlan minőségben az emberekről, mivel így mindenki bárki fotójával tünhet el.

Előzmény: Jahno (28529)
Jahno Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28529

Elég sok stúdió működik ma is úgy, hogy "minden be van állítva". Mondanak egy ISO/rekeszt, aztán csókolom, odaáll a modell, nagy villanás, alapban kész is. Igaz semmi extra nem lesz benne, de rendesen ki van exponálva, nem túl lágy, nem árnyékos, katalógusba is rögtön elmenne. Aztán ha valaki pöcsölni akar akkor úgy tolja, mint haver, hogy 2 órát elszórakozik a vakukkal, miazmással, és "nem bírom a kommersz nagyüzemi fost" kiáltással fényképeket is gyárt. Néha sokkal kevesebb cuccal, és/vagy kombók. Most éppen Tőle tanulgatom az aprólékot.

Előzmény: 1facsavar (28523)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28528

A munka helyszínén (faházas-vásáros kitelepülés)

 

Ebben a percben megszüntem létezni.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28524)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.23 -1 0 28527

Nem volna Isten elleni vétek talán ha  közzétennéd a megszerzett tapasztalatokat vagy tudást . Naiv "kollégának" is segíthetne esetleg  információban.

Előzmény: zorko (28525)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28526

Sok sikert a megalapozott "naiv álmokhoz".

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28524)
zorko Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28525

2014 december elején egy karácsonyi vásáron vettünk egy kézműves karkötőt. Össze is barátkoztunk a készítővel, és küldtem neki néhány képet a "termékről", pl. ezt is:

 

 

Nagyon tetszettek is neki, érdeklődött, hogy hogy s mint menne ez, vállalok-e kézműves termékfotózást is....?

 

Az ügy kapcsán kiderült pár dolog, hogy miért is nehéz a profi fotózás a kézműves termékek világában...

dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28524

Valóban ez a matek.

Annyiban egyszerűsödik a dolog, hogy azonos ékszerből van 3 méret, de konkrétan tényleg 1700-1800 darab kép lesz a végeredmény.

Ez volt a legjobb ár, ennél volt magasabb is. Csak körbekérdeztem, írtam is 3-4 ékszerfotós cégnek, kértem árajánlatokat.

De most már ha lenne fele ennyiért ajánlat, akkor is magam csinálnám. Challenge accepted. :)

 

És a cél most az, hogy a webshopra minden felkerüljön, az 1.0ás webshop gyalázatos minőségű, ha egyenletes  - még ha nem is a legvájtszeműbb kiritkusokat is elismerő csettintésre késztető - minőségben felkerül minden, én már boldog leszek.

 

És tényleg este és éjszaka fogok rajta dolgozni (a következő két és fél hónapban szünnap nélküli folyamatos munka jön: tavaszi vásár).

A munka helyszínén (faházas-vásáros kitelepülés) talán lesz időm az utómunkára és a feltöltésre.

Előzmény: 1facsavar (28521)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28523

UFF.

Valamikor békében volt ( ma is meg van)  egy mobil műtermem. Ez áll egy kétlámpás BRAUN hobbi 600,  csak hálózati változatban és egy FIL nyeles ruszki fotocellás vakuból, megfelelő hosszúságú szinkron kábellel. A fejek jólképzett kottaállványokra lettek felrakva és ment a meló. Ez a meló abból állt, hogy amikor a TSZ elnök ki akart egy kicsit menni bevásárolni Bécsbe akkor indított két buszt jutalom utazással a célpontra. Mindezt az akkor domináns utazási irodával elboronálta, ( Csak így lehetett kimenni 3 éven belül) Tehát az utazási ügyintéző és a fotós felkerekedett és munkakezdés előtt a polaroid miniportréval elkészítette a 70-80 igazolványképet, amiből csináltak egy csoportos útlevelet ( később ez egyénire változott)  és irány az éden. Akinek nem volt pénze kiváltani a lehetséges valuta  keretet az érintett felljebbvalók készségesen átvállalták a terheket.

Ugyanez a szett szolgált pl.egy öntöde termékeinek, borospincék stb.  fotózásához és még sok helyen.

Elnézést a kitérőér. ,De a fagyisnak is egy alap stabil helyzetet kellene produkálni, és főleg szortírozni és rangsorolni a témák hasonlóságait illetve különbözőségeiket.

 

Előzmény: Jahno (28522)
Jahno Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28522

A olyan a tárgy, akkor lehet egy nagy szoftboxos megoldással szembedurrantja és működik, csak sorban csere, nyom gomb, csere, kész. Aztán ha üveges/csillogós, akkor mehet a matek, hogy mit merre.

 

Ha egész nap dolgozik, akkor is ott az éjszaka meg fele hétvége. Sokan csináljuk így az akármit IS :-D

Előzmény: 1facsavar (28521)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28521

Csak úgy!

Valami nem egészen gömbölű. Csak egy kis számolás. 600 féle termék   3-3 felvétel az 1800.felvétel  / 500.-FT = 900.000.-FT  vagy egy tárgyról készült anyag azaz a 3 felvétel 500.-FT?? ( nem hiszem, hogy nem akadna félprofi vagy profi is aki ettől jóval olcsóbban megcsinálná az anyagot ilyen mennyiségnél.

 

1800. felvétel  azaz 600x3  

 

   1x3 felv / kb 10 perc   =  az 100.óra  mindez nagy rutinnal, hátterek és alapok cserélgetése nélkül minimum egy samesszal.

 

Ha valaki egész nap melózik,hogy fogja tudni ezt megcsinálni?

 

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28513)
kuyarashi Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28520

Maximálisan egyetértek. :)

Előzmény: GPF (28515)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28519

Köszönöm szépen a választ!

 

Most már én is okos vagyok, mindentudó szemem ragyog. :)

 

Tényleg köszönöm, hasznosakat írtál!

 

üdv

LG

Előzmény: zorko (28517)
GPF Creative Commons License 2016.03.23 0 0 28518

Vakuzás for dummies:

 

1. A kulcsszám a vaku "erejét" adja meg. Minél nagyobb, annál erősebben villan. Ha a klulcsszámot elosztod a fotózandó ojjektum távolságával, akkor megkapod a szükséges rekeszt ISO 100-on.

(Ez volt, amikor még rendes világban éltünk :) Ma már természetesen ezzel is trükköznek, más a kínai kulcsszám és más pl. egy nevez japán és más ha a vakut tele állásba állítod és más, ha nagylátón van. Úgyhogy nem is érdemes foglalkozni vele. Úgyis használsz sátrat, fényterelőket stb..., tök mindegy, hogy mi a kulcsszám. Csak tudd, hogy ha nagy teret akarsz bevillantani vagy sokszorosan akarod visszaveretni a fényt vagy szűrőkön, lágyítókon átengedni, akkor kellhet a nagy kulcsszám. Egyébként stúdióvakuknak nem is adnak meg ilyen adatot, hisz függ attól, hogy mekkora területre vetíti éppen a fényt. 2-3 próbálkozással megkeresed az adott beállításhoz szükséges rekeszt és egyelőre elfelejted a kulcsszámot.)

 

2. Szinkronizálás. 1/125 és kész. A te "mini stúdiódban" ez tökéletesen meg fog felelni. Manuálba állítod a gépet, a záridőt 1/125-ödre teszed és kikísérletezed a rekeszt.

(Ez az olcsó manuális vakukra vagy a stúdióvakukra igaz, olyanokra, amiket nem befolyásol a fényképezőgép fénymérője. Más szóval nem TTL vagy automata a vaku. Én ilyeneket javasolnék a te tárgyfotózásodhoz. Pl. a már említett Villanj körte készletet.)

 

3. A vakukat el kell sütni. Ezzel lehetnek problémák, mert általában a fényképezőgép beépített vakuja is elsüti a külső vakut, de ott lehetnek mérővillantások, amik túl korán elsütik a vakut. Ezért én egy olcsó, manuális, vezeték nélküli elsütőt és vevőt is javasolnék beszerezni.

 

Összefoglalva a javaslatom:

2 külső vaku. Ezek lehetnek olcsó, használt manuális vakuk. Ilyen kicsi térbe elegendő bármelyik, nem nagyon kell figyelned a kulcsszámra. Szerintem nagyon jól használható egy dupla Villanj körte készlet. Ebben van 2 "vaku", foglalat, állvány, ernyő.

Pl:

http://mikrosat.hu/Vakuszettek/Mikrosat-Hobby-vakuszettek/villanj-korte-dupla.html

 

És kellene még egy olcsó vaku kioldó készlet. Nekem ebay-es van, bevállt, de nem sokkal drágábban lehet itthon is kapni. Nem kell, hogy a te gépedhez dedikált legyen, sőt talán jobb is, ha teljesen manuális.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28486)
zorko Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28517

Néhány gondolatot "elszórok" én is - részben már mondták, de van olyan is, amit nem említettek, pedig fontos.

 

- Használj egyforma fényforrásokat. Az izzólámpa alapvetően tökéletes, teljesen színhű képeket eredményez. De egyforma izzókat használj, mert a kevert fénnyel nem lehet normálisan dolgozni. (Ezenkívül az azonos típusú eszközök használata egyszerű gyakorlati praktikumot is jelent, a legnagyobb előny, hogy csereszabatosak, egyik helyett bárhol, bármikor jó a másik is...)

 

- A werkfotód alapján nem jó a felállásod. A lámpákat messzebb kell vinni a sátor anyagától, azért hogy annak nagyobb felületét, és a teljes felületet egyenletesen világítsa meg. (A megvilágítás beesési szöge és távolságfüggése miatt van ez a dolog...) A sátor úgy működik, hogy a tárgy felől nézve, szép nagy világító felületeknek kell látszaniuk. Ez a felület úgy jön létre, hogy kívülről adod rá a fényt. Később variálhatsz majd a távolsággal, ha keményebb fényt akarsz, akkor kisebb foltot világíts a sátor felületére, de ez már más téma. (Egyébként ha távolabb viszed, képfaragó kollégát is megnyugtatod, a tűzveszély elkerülésével. :)

A lámpákat nem kell a sátor oldalaihoz igazítani. Elhelyezheted őket az élek vagy a sarkok mentén is - persze kellően távol, hogy a fény egyenletes legyen. (Ilyen esetben durván a sátor méretének min. 5-szörös távolságára számíts...) Ez azért jó, mert egyszerre több oldalát is meg tudod világítani, mintha több lámpád lenne. :) Persze a távolra vitt lámpákkal majd jön az a baj, hogy az objektívba is bevilágítanak... Árnyékolás...

 

- Figyelj a belső tér illetve a tárgy kivilágítottságának egyenletességére. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod ellenőrizni, hogy ha lefényképezel egy sík homogén felületet a tárgy helyén (többféle szögben elhelyezve). A hisztogrammnak keskenynek kell lennie (szinte  egy "tüskének", hogy ha kicsi az eltérés a képpontok világossága között.) Fél blende eltérés már elfogadhatatlanul sok!

 

- Kontrasztot fel kell nyomni, némileg a szaturációt is. Ennek az az oka, hogy az egész fényképezés a fény-árnyék hatáson alapuló nagy árnyalatterjedelem kezelésére van felkészítve. Ugyanakkor az általad megcélzott "sátras műfajban" a fény-árnyék hatás megszüntetése, erős csökkentése a cél, hogy csak a felületi struktúra, és a tárgy saját színei, tónusai maradjanak. Mivel kisebb a fény-árnyék kontraszt, ezért az ilyen kis kontrasztú képek elég "lapos", élettelen hatásúak lesznek, ha hagyományos technikával dolgozod ki őket. Bizonyos értelemben ez a műfaj hasonlít a repró fényképezéshez...

 

 

 

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28513)
Jahno Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28516

10 perc nem elég és igen kuglizzon rá. Esetleg akkor írd le és más is tanulhat belőle, nahh?

Előzmény: GPF (28515)
GPF Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28515

Így van, én nagyon sokat tanultam itt a topicon. Ezúton is ismét köszönöm a segítőkész fórumozóknak.

 

Ezért sem értem igazán a mostani nagy ellenségeskedést. Idejött Lópici úr, teljesen kulturáltan kérdezett, nem nagyképűsködött, pont fordítva, erre kapja a leb@szásokat. De miért?

Az milyen tanács, hogy guglizzon rá?

Kb 10 percbe tellene elmondani neki, hogy mi a kulcsszám és mire állítsa vakuzáskor a záridőt, de inkább 15 percben elmondják neki, hogy miért nem lehet...

Előzmény: 1facsavar (28507)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28514

Igyekszem rádcáfolni. :)

Előzmény: képfaragó (28512)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28513

Nem vagyok buszsofőr. :) (Bár egyszer a Desert Bus-ban majdnem szereztem egy pontot.)

 

Építőipari kivitelező vállalkozásomat hagytam ott a sokkal nyugalmasabb ékszerkészítésért. A párom a kreatív, én pedig a segédmunkás. :)

Ha csak lehet, szeretek mindent magam csinálni. Nem vaterára készülnek a képek, de majdnem: saját weboldalunkra.

Autodidakta módon tanulok, ennek vannak előnyei, és vannak hátrányai. Sok esetben konkrét projekthez kell megszereznem a tudást, ekkor előfordul, hogy a megvalósítás mögött nincs elméleti háttér.

Mint ahogy a kokárda esetében, ahol a kép jó lett, de ezzel az erővel lehetett volna elrontott is.

 

Távol álljon tőlem, hogy megbántsam az ezt a szakmát magas szinten művelőket, nézegettem a nickek mögötti weboldalakat, nagyon profi ékszerfotókat is láttam.

 

Én még nem vagyok azon a szinten, és a vállalkozásunk sem, hogy meg tudjak fizetni egy profi tárgyfotóst: 600-nál több termékünk van, mindegyikről legalább 3 beállítást szeretnék a webshopba, a legolcsóbb ajánlat, amit kaptam 500Ft/kép volt.

 

Ez tehát az indító motívum, innen tartok ott, hogy szeretnék annyira beletanulni, hogy meg tudjam valósítani az elképzeléseimet.

Szóval csinálom, csinálom, csinálom. És közben roppantmód élvezem a folyamatot. :)

Előzmény: kuyarashi (28511)
képfaragó Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28512

Nem hiszem hogy önhitt vagyok, és az sem gondolom, hogy általában nem szeretnék a fotósoknak segíteni. Ha nem akarnék segíteni, egy fél mondatot sem írtam volna. Persze nem lehet kimondani hogy sohasem fog sikerülni, de nem lehet átugrani bizonyos ismereteket. Ha csak egy-egy rövid tanácsról egy kisebb problémáról van szó, lehet fórumokon is segíteni. Amikor viszont az alapok hiányoznak, nincs mit tenni, pontról pontra meg kell tanulni a teljes fotográfiát. Te magad írtad ,,nem értem a kulcsszámot, a szinkronizálást" ezek a fotográfia alapismereteihez tartoznak. Te ékszerfotózást (ami a legbonyolultabb feladatok közé tartozik) szeretnéd egyből művelni a többi tudásszint átugrásával. Ez az ami szerintem nem fog menni.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28501)
kuyarashi Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28511

Az a 10 éves weblap nem az enyém, de tény, hogy én csináltam anno. :D

Elbeszélünk egymás mellett. Nyilván alkalmazni kell a megszerzett tudást (már ha van), különben mi értelme volt megszerezni. Idézem Jahno-t: "Fogni kell kb. 3 vakut, ilyenolyan fényformálókat és nekilátni kipöcsölni, elolvasni a szakirodalmat, vagy először egy világítós gyorstalpaló aztán tárgyfotós gyorstalpaló." Nos, én is valami ilyesmire gondoltam és utaltam is rá. Tehát van a "recept" (hogy ismételjem önmagam) és abból kiindulva pontosítani kell a beállításokat, mert elsőre nehéz lehet eltalálni mindent. Ki hogy hívja ezt, én kísérletezésnek dedikáltam. Szerintem ezek az ékszerek épp Vaterára készülnek és mivel mind egyedi, nehezebb a tanácsadás is.

Nem tudom Dr. Lópici Gáspár célja a fotókkal és azt sem, hogy mi a foglalkozása, de mindjárt elárulja.

Előzmény: 1facsavar (28510)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28510

Lehet , hogy nem kellene ebbe belemennem!

A nacionáléd  ( Weblapod)  után arra következtettem, hogy esetleg profi fényképész szakmunkás vagy esetleg mester vagy. A megnyilatkozásod ezt sajnos nekem nem igazolta, mivel nem kísérletezni kell hanem a tanult dolgokat alkalmazni. Szerintem talán nem arról van szó, hogy 1000 db Vaterára szánt szart kell egyfolytában leköszörülni, hanem egyedi tárgyakat . ( Bár erről hallgat a tettes) Ha ez van akkor mea culpa!

A világítás köre tág -- ez oké - de akik megtanulták , hogy mi is a lényeg, hogy lehet elérni a célt, azért az nem feldobott bélások alkalmazása.

Amúgy mindenki azzal tölti az éjszakáit amivel akarja, ha a nappali melóját is el tudja látni, megfelelő hatékonysággal.

Remélem nem buszsofőr a " kolléga".

Előzmény: kuyarashi (28509)
kuyarashi Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28509

A napfény mondjuk portréhoz nagyon jó tud lenni (már, ha megtalálja az ember az ideális "sugarat", helyszínt, időpontot, stb.). Ilyenkor fő a természetesség (meg a leves :) ). Azonban tárgyfotónál szerintem jobb a mesterséges fény. A nap nem sokszor süt egyformán. Percről percre változik a szöge, másról verődik vissza (akkor is, ha sátorban van a fotó tárgya). A tárgyfotókon viszont hajszálra egyforma fényre van szükség (amennyire csak lehet). A feldolgozást is hátráltatja, ha szinte minden egyes képen állítani kell a fehéregyensúlyt.

 

Tényleg baromira tág a világítás köre. A legprofibb is sokszor a helyszínen találja ki mit akar, mit hová tesz. Vannak kész "receptek", de ezek inkább csak irányadók, kiinduló pontok. Olyan ritkán van, hogy lerakjuk a vakut egy előre meghatározott "tervrajz" szerint és elsőre hibátlan a megvilágításunk. A fény mindenfelé spriccel, átmegy, veszít az erősségéből, visszaverődik, felveszi a környezet színét, stb.

Mint a többiek is írták, kísérletezni kell.

Előzmény: 1facsavar (28503)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28508

OK :)

Előzmény: 1facsavar (28506)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.22 0 1 28507

Azt hiszem azért te vagy az élő tanu, aki megmondhatja,hogy itt nem nagyképű faszok vannak többségben, hanem segítőkész általában nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek, akik ( nagyképűségnek tűnően) úgy reagálnak bizonyos esetekben , hogy tele van a tökük attól, hogy azt kell milliomodszor leírni, hogy a kalapácsnak melyik végét kell fogni  ahhoz, hogy a szomszéd fejét szétverd.

A topikcím szerintem feltételez egy bizonyos használati tudást amikor " tippek trükkök" ről szól, nem arról, hogy mi is az a lámpa, vagy a vaku.

Előzmény: GPF (28502)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28506

Nem kell megharagudni, de azért szerencse, hogy nem műemlék épületeket akarsz fotózni. :))

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28505)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28505

Tényleg felmerült bennem is, de sajnos technikailag nem tudom megoldani. Nappal mással kell foglalkoznom (hétvégén is), erre csak este-éjszaka van időm. 

Köszi a kérdést! :)

Előzmény: 1facsavar (28503)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28504

Köszönöm szépen a tanácsokat, ki fogom próbálni!

Előzmény: GPF (28502)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28503

Csak egy kérdésem lenne: miért kinlódsz mesterséges megvilágítással  moszkító sátorral?  miért nem jó az ingyenes napfény?  egy árnyékos szórtfényes helyen egy vagy két derítőlappal ?  erkély udvar  a természet műterme elég nagy.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28500)
GPF Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28502

Valószínűleg a sátor sem igazán fehér és a háttérnek használt lap sem. Komolyan írtam az optikailag fehérített dolgokat! Fotón be tud kékülni miatta minden.De nem baj, egyelőre ezzel ne foglalkozz!

 

A Lightroom-ban is és a PhotoShop-ban is egy kis pipettával rá tudsz bökni egy semleges szürke színre, és ekkor automatikusan ahhoz állítja a fehéregyensúlyt. Ezt érdemes használni. Sokszor jobb eredményt ad, mintha tudnád a fényforrásaid színhőmérsékletét. Úgy tűnik, fehér háttérrel szeretnél fotózni. Az nem egy egyszerű menet, de megpróbálhatod azon használni a pipettát.

 

A legnehezebb, szinte korrigálhatatlan helyzet az, amikor a fényforrásaid különböző színűek. Ezt el kéne kerülni, de nem egyszerű!

 

A vakutól meg ne parázz! Összességében könnyebb velük színhelyes képeket készíteni, mint bizonytalan lámpákkal és utána korrigálni.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28488)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.22 -1 0 28501

Ha elfogadod egy kezdő tanácsát, annyit mondok: ne légy ennyire önhitt.

Amikor te voltál kezdő, biztos mindenre, de mindenre magad jöttél rá, nem volt egy tapasztaltabb fotós, aki adott egy-két jótanácsot, praktikus ötletet.

 

De ha volt segítőd, akkor nézz magadba, és gondolj bele, hogy éreztél volna, ha egy olyan kérdésedre, mint amit én tettem fel, egy olyan választ kaptál volna, mint amilyet te adtál.

 

Ha totális autodidakta módon tanultál meg mindent, akkor is megkérdezném: mennyi időbe is tellett?

Elfogadhatatlan, emberileg, morálisan állítasz ki te is bizonyítványt magadról, amikor ilyeneket írsz.

 

Biztos vagyok benne, hogy nem fog menni. 

 

Ez, az önteltség magas fokáról tanúskodó mondatod, bár lehúzónak szántad, engem inspirálni fog. :)

Megkettőzöm a ráfordított energiát.

 

Úgyhogy - végül is - neked is köszönettel tartozom. :)

Előzmény: képfaragó (28497)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.22 -1 0 28500

Jó ez az oldal, azért elég sokmindennel tisztában vagyok. Kaptam új infókat is kapásból, figyelmesen át fogom olvasni.

A googlét használtam, január óta többtucat oldalt átolvastam, és túlzás nélkül több napnyi videót néztem a témában.

Köszi a linket.

Előzmény: Jahno (28496)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.22 -1 0 28499

Neked is köszönöm. A te keménységed mögött nem érzek rosszindulatot, ezért oda is figyeltem arra, amit írtál.

Egy részével nem értek, egyet, nem várom a sült galambot :) ezért igyekszem gyakorolni és tanulni.

Előzmény: Jahno (28495)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.22 -1 0 28498

Köszönöm a választ, azt külön köszönöm, hogy pozitív és támogató hangon írtál.

Előzmény: kuyarashi (28492)
képfaragó Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28497

Jobban jársz, ha ezt a témát ejted. Nagyon sok minden hiányzik ahhoz a szinthez, amit elérni kívánsz. Főleg tudás, de eszköz is. Biztos vagyok benne, hogy nem fog menni. Teljesen felesleges itt írogatnunk, mert egy külön Néked kérdésedre testre szabott 2000 oldal információt, könyvet  nem írhatunk. Én azt javaslom hogy először a tűzvédelmi előírásokat tartsd be, ilyen szűk helyen halogénekkel nem világítunk, leéghet a lakásod. A fotózáshoz is kevés a helyed, én a fénysátor ilyen módját is elfelejteném. De bocs, erre nem tudok több időt áldozni.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28486)
Jahno Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28496

Kérdés ezekből mondjuk mi nem világos?

 

http://www.bykyny.hu/fenykepezes-alapjai-tartalom.shtml

 

Googlén hány oldalt olvastál el a "tárgy fotózás"-ra keresve?

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28490)
Jahno Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28495

Én kemény leszek. Előbb is az voltam :-D Egy bazi nagy témakörben várod, hogy 2 sorban valaki leírja a mikéntjét és szádba tolja a sültgalambot. Nem fog menni. Házilag elég sok pöcsölős kell és minden magyarázat olyan alapvető dologra utalna vissza, amihez újabb magyarázat kell. Én azt sem látom, hogy egyáltalán a fényképezéssel milyen szinten állsz. Fogni kell kb. 3 vakut, ilyenolyan fényformálókat és nekilátni kipöcsölni, elolvasni a szakirodalmat, vagy először egy világítós gyorstalpaló aztán tárgyfotós gyorstalpaló.

 

Eleve csúnya kevert fényekkel melózol (pedig mind halogén, csak milyensége nem midegy, mert ott kezdődik, hogy tudjuk mi az a fény, milyen a visszavert fény, mi a színhőmérséklet és spektrum. Ezek mennek?), az kb. sosem lesz színhelyes, de ezen felül függ a géptől, feldolgozástól, monitortól is. Eleve ugyanmezt a képet megnézed 3 különböző monitoron, akkor 4 különböző színvilága lesz. Aztán ahogy nézem még a mélységélességgel is bajok lesznek. Az első képet pld. megnézném eredetiben és EXIF infókkal együt, mert így beszúrva csak tapogatózunk, hogy mi történehetett.

 

Ha meg komolyra vesszük, akkor szürkekártya is befigyelhet, bár jó világításnál csak felesleges parasztvakítál, rossznál meg nem sokat segít :-)

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28486)
Jahno Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28494

Én a héten másik csoportban értem el az antiszociális szintet. Egyszerűen olyan alap kérdésekkel esnek be, hogy csak pislogok, cserébe nem írja le, hogy milyen gépe van, milyen körülmények  közt készült a kép, aztán csak mennek a kérdés válaszok. Gondolkozni sem bírnak, de még picit sem. Az, hogy egy alapfokú akármit elolvassanak, azt különösen nem. Tán írtam ide is, hogy szerveztünk kiscsoportos alapfokú oktatásokat, ami elsőre alapok/gépkezelés/objektívek miazmás témaköre lett volna, majd kicsit matekoztam a vaku/világítás/egyebek mellett tök ingyen, de inkább feladtam és hobbizok. 100as nagyságrendben érdekelt ember, megírtam a tananyagot, helyet szereztem, fotográfus kollégával toltuk, prezantáció, csiribirik. Végén alig jöttek el. Így a világítással nem tudom mi legyen, sok embernek gondot okoz a mit vegyen és miért azt, vagy mennyire erős egy kompakt, pusztán sörért kitaláltam a tuti. Berendezünk 2-3 napra egy termet, halogén, vakuk, állandó mindenfélék, kompaktok, csövek, különböző hátterek és fényformálók és.... És rájöttem, hogy hülyék vagyunk minden, majd hobbizunk magunknak, a ha akarok válaszolok, amúgy mindenki felfordulhat. Azért, hogy mindenki érdeklődjön aztán senki ne jöjjön el, annak nincs értelme. Első verzióból már azt akartam, hogy be kell fizetni 5ezer pénzt és a helyszínen visszakapja, vagy valami. Vagy nemtom.

 

Igazából nem is értem a világot. Példának volt egy oparratőr, aki állísa szerint sosem fényképezett, de most lehetőség van és pénzt kap érte, de nem érti mire kell állítani a fehéregyensúlyt. Baszki, sokkal több technikai tudással nem merek pénzes melóba fogni, vagy nincs rá lehetőségem. Többinél meg alapvető gondolkozásmód, vagy minimális utána olvasás, rákeresés is hiányzik, de a képeken az XY Photography az megy...

Előzmény: 1facsavar (28487)
Jahno Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28493

Mivel nem tudjuk milyen színűnek kellene lenni, így tök mindegy. Valamint ha értünk hozzá, akkor teljesen mindegy a LR/PhotoShop kérdésköre, mindegyikkel ugyanazt és jó eredményt lehet elérni.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28488)
kuyarashi Creative Commons License 2016.03.22 0 0 28492

Ne foglalkozz vele! A topik címe: "Lámpák, vakuk, tippek, trükkök". Itt van a kérdéseid helye. Ne félj kérdezni és ne szégyelld a felszerelésed!

Kicsit sok az idő, úgyhogy csak 5 percet szántam rájuk: tesztképek.

 

Vannak érdekességek. A 1524-es-nél például nem tudom mi tükröződött a dobozokon, de hazavágja a fehéregyensúlyt. Pink pulcsiban voltál? :D Kellene a sátor eleje is és nem ártana egy alapos tisztítás sem (a gépnek és az objektívnek elsősorban). :)

Ilyen "művi" (műtermi) körülmények között a fehéregyensúlyt is belőhetnéd egyedi értékre, de ha raw-ot használsz, akkor utólag bármire állíthatod gond nélkül. Ezeknek az izzóknak talán változik a színűk a hőmérsékletüktől (°C), koruktól függően. Mivel nem azonosak, eltérően mértékben, irányban, és sebességben következhet be a színtorzulás. (Tehát a kép egyes részein más mértékben, így nem tudsz mire fehéregyensúlyt mérni. Vagy ez, vagy az.)

Egyébként a vakuhoz sem kell jobban érteni hidd el. Ilyen körülmények között úgyis te állítod be őket manuálisan.

Majd folyt. köv.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28491)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.21 -1 0 28491

Ezt most olvastam. Annyit azért elmondanék, hogy sok cikket elolvastam, sok viedót megnéztem. Nem vagyok profi, de azért van már egykét vállalható képem.

 

de ez a topik nem egy szakiskolai kihelyezett tanfolyam

Nem hinném, hogy a te tiszted meghatározni, hogy miről szólhat a topik.

 

de ne várd, hogy helyetted megoldjuk a problémáidat amik alapvető tudáshiány miatt állnak elő

Tőled nem várok semmit.

Szerencsére vannak itt mások is, akik kedvesen, előre mutatóan és szívesen válaszoltak.

A kérdésem amúgy pedig - úgy érzem - eléggé konkrét volt.

 

Ne fáradj a további válaszokkal, mert nem érdekel a fröcsögés.

 

 

 

 

Előzmény: 1facsavar (28487)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.21 -1 0 28490

Ezzel tisztában vagyok. :)

De pont ezért fejlesztem magam. Például az itt levők jótanácsait követve.

 

Mitől vagy frusztált amúgy? Bánt téged, ha valaki nem profi tárgyfotósként jött a világra?

Hasonló szintű válasszal máskor ne strapáld magad.

Köszi.

Előzmény: 1facsavar (28489)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.21 0 0 28489

Maradjunk az utolsó mondatnál.  Fogalmad sincs arról, hogy mit is akarsz  ( szuper képeket)   és mit csinálsz.!

 Attól, hogy meg tudod nyomni az exponáló gombot még nem tudsz fényképezni!

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28488)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.21 -1 0 28488

Talán mintha rawból a lightroommal elég jó eredményt lehetne elérni.

A felső photoshop, az alsó lightroom. Az alsó már elég színhelyesnek tűnik.

 

 

 

Bár ez már nem lámpa-kérdés, igaz?

Azt kérdezném tehát tisztelettel, hogy a lámpáimban láttok-e olyan hibát, ami eredményezhet csúnya elcsúszást, vagy a raw állítgatása után kapott színhelyes eredmény azt mutatja, hogy nem a lámpák okozzák a problémát, csak szimplán nem tudok fényképezni?

 

köszi és üdv

LG

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28486)
1facsavar Creative Commons License 2016.03.21 0 1 28487

Néhány éve eljutottam odáig, hogy a vállalkozásomnak szüksége lenne egy üveghajlító szerkezetre.

Mielőtt nekiálltam volna hegeszteni,  csavarozni , szigetelni, több kiló szakirodalmat nyálaztam át, hogy miről is szól a történet.

 Ha valaki nekiáll egy szakmai tevékenység végzésének, azért a minimum feltétel az lenne, hogy utánanéz (olvas)  mik is a feltételek, és nem egy fórumon próbál szuper megoldásokat találni a kinjaira.

Ne haragudj meg, de ez a topik nem egy szakiskolai kihelyezett tanfolyam -- szerintem -- szivesen segít mindenki ha tudod a kérdéseket, de ne várd, hogy helyetted megoldjuk a problémáidat amik alapvető tudáshiány miatt állnak elő.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28486)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.21 -1 0 28486

Sziasztok ismét.

 

Le fotóztam a csodás fotóstúdiómat.

Kérlek, ne nevessetek ki, tudom, hogy elég egyszerű, de ez van. :)

 

Így néz ki:

világítással:

fent egy 400W-os halogén reflektor, bal oldalon 120W-os halogén reflektor, jobb oldalon ez az izzó:

 

Vakut nem használok, mert sajnos a vakuzáshoz egyáltalán nem értek. Nem értem az egészet. Alapvető fogalmi hiányosságaim vannak, nem értem a kulcsszámot, a szinkronizálást, semmit, de tényleg semmit.

Ezért a vakuzást kihagynám, ha csak lehet, lámpákkal oldanám meg.

 

Néhány szerintem egész jó képet már készítettem ugyanezzel a felszereléssel, de ezek színhelyességével sem vagyok maradéktalanul elégedett, úgy is, hogy alaposan photoshoppoltam őket. Ez pl szerintem megfelelő minőségű:

És ez sem rossz, de ez sem színhelyes:

 

Amúgy nem rawban fotózok, de most csináltam 2-3-at, becsomagoltam és feltöltöttem ide (130MB):

 

girasole.vipweb.hu/tesztkepek.zip

 

Erről van szó. És szerintem a lámpáimmal lehet a probléma, mert korábban 350D-vel, és most 600D-vel is, korábban fix50es, most 18-55-ös objektívvel is ugyanúgy nem jó az egész.

 

Köszi szépen mindenkinek!

 

üdv

LG

kuyarashi Creative Commons License 2016.03.20 0 0 28485

Az értelmezésben is segítünk.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28484)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.20 -1 0 28484

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a tanácsokat, nagyon kedvesek vagytok!

Most összeszedem magam, és értelmezem, amit írtatok. :)

Szuperköszi mégegyszer.

Cserébe ha lesz fejlemény, megosztom veletek. :)

üdv

LG

kuyarashi Creative Commons License 2016.03.18 0 0 28483

Én semleges háttérrel, stúdióvakuval fotóznám, nef kiterjesztéssel. Semmi színes háttér, alátét, mert a visszavert fény színezi a fotó tárgyát -bár a tárgysátort részben ennek kiküszöbölésére találták ki. Úgy hiszem vakud nincs. Ha több lámpával dolgozol, egyértelmű, hogy mindnek azonos színhőmérsékletűnek kell lennie. Szóval minden semleges egyszínű legyen és lehetőleg színhelyes.

Ennyi a lényeg, mert ha rawban dolgozol (mint előttem is írták), akkor Photoshop-ban úgy állítod a színhőmérsékletet utólag, ahogy szeretnéd. Az automatikus színbeállítást, kontrasztot pedig ne használd. Nem profi megoldás, de még csak haladó sem. (2-3 éves Photoshop verziók, D600 esetében frissítést kérhetnek.)

 

Még egy tipp: hosszú távon beszerezhetsz egy nagyobb, tükörsimára polírozott gránitlapot, amin nagyon jól mutat az ékszer, ráadásul tükröződik is így gazdagítva a képet. Minél alacsonyabbról fotózol, annál kontrasztosabb tükörképet ad. Persze jó volna tudni, hogy pontosan milyen ékszerek. Műanyag gyöngyöknél lehet, hogy a gránit kicsit túlzás. ("Verébre ágyúval.")

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28478)
nemethla Creative Commons License 2016.03.18 0 0 28482

f6=f16 akart lenni

 

Előzmény: nemethla (28481)
nemethla Creative Commons License 2016.03.18 0 0 28481

Ne energiatakarékosban vagy ledesben gondolkdj, mert azoknak a sávos színképe nem sok jót fog hozni. Kompakt fénycső még kevésbé. Kisvakukkal, akár hálózati olcsó párszázas Soósokkal van egy konstansnak mondható 5600 Kelvined, a fénysátor mögöt a fix fényerejű vakut a távolságával beszabályozod, hogy jó legyen a fénye, mivel ilyen képet úgyis min f8-11 el kell fotózni, hogy mélységélességed legyen, meg makro obival, aminek nem f6 a vége, hanem 32..

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28478)
GPF Creative Commons License 2016.03.18 0 0 28480

Hát, vakuval a legjobb világítani! Ha rendszeresen szükség lesz hasonló fotózásokra, akkor érdemes lehet beszerezni egy Villanj körte készletet vagy valami régi vakukat.

 

De az is lehet probléma, hogy a háttérnek használt papír vagy textil optikailag fehérített. Próbálj ki más háttereket is! 

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28478)
Jahno Creative Commons License 2016.03.18 0 0 28479

No de annak nem szabadna rózsaszínnek lennie, ha arra állítottál fehéret, lámpák elcsúszását RAWban fotózva oda tologatod, ahova csak szerentnéd. Esetleg megírhatnád, hogy milyenek vannak, vagy képet betenni EXIFfel együtt, tárgysátorról egy werkfotó, ilyesmik, hátha okosabbak leszünk.

 

Akármilyen lámpa, ennyire kiugró marhaságnak nem szabadna történnie, max. kicsit a spektruk csúszik el, de az már a következő történet, mert ökölszabály nincs, sima halogén, normálissabb kivitelű kompakt, LED, midnenféle jó lehet.

Előzmény: dr. Lópici Gáspár (28478)
dr. Lópici Gáspár Creative Commons License 2016.03.18 0 0 28478

Sziasztok,

 

egy általános kérdésem lenne.

 

Van egy fotósátram, saját készítésű ékszereinket fotóznám benne (600D 18-55 kit obival).

A kérdés a lámpák színhőmérsékletére vonatkozik: milyen izzót vegyek, hogy színhelyesek legyenek a képeim?

Jelenleg hiába küzdök, túl rózsaszín lesz a fehér háttér, ha ráeresztem a photoshop automatikus színét, akkor meg túl kék. Szerintem nem megfelelőek a lámpáim.

 

Mit javasoltok, mivel világitsak, mi az ökölszabály?

 

Köszi!

LG

gergő.79 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 28477

Köszi!

Előzmény: ph5.5 (28476)
ph5.5 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 28476

Ha végtelenre fókuszált az 50 1.8-al... mondjuk F5.6-on és a 17-50-el is ugyanoda F 5.6-on - és más lesz a két kép világossága, akkor az objektív jó eséllyel hibás. 

 

Nálam sem a fényméréssel, sem annak kikapcsolásával nincs gond. 

Előzmény: gergő.79 (28475)
gergő.79 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 28475

Lehet én fogtam ki rossz példányt, azonnal észrevettem, hogy sötétebbek a képei ugyanazokkal az expoziciós értékekkel, mint a Nikonoknak. Ha feltekerem a vázra, azonnal +0,5-ös korrekcióra kell állítanom. Két ugyanolyan kép elkészítésekor az első sötétebb, a második világosabb lesz. Nálad sem kapcsol ki vele automatikusan a fénymérés?

Előzmény: ph5.5 (28474)
ph5.5 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 28474

6-4 A Sigma - Nikon objektívek aránya nálunk. Illetve most már csak 5-3 január óta. Soha egyik Sigmával sem tapasztaltam fénymérési pontatlanságot... 

Soha nem volt gondom i-TTL vakuzással sem. Igaz, csak Nikon vakut használok. 

Előzmény: gergő.79 (28473)
gergő.79 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 28473

Középre súlyozott fénymérést használok, gyújtótávtól pedig független. Ez a Sigma 17-50 2.8 alapból 0.5Fe-vel alulexponál. A fénymérést eléggé szórja és a legfurább, hogy a vázon a fénymérést folyamatosan bekapcsolva tartja, nem úgy, mint a Nikon objektívek, amik a beállított idő után kikapcsolnak.

Előzmény: ph5.5 (28472)
ph5.5 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 28472

Ha a 17-50 fotóid megnézed... nem a nagylátószögű képeknél van alulexponáltság?

 

Mert 50mm-en lényegesen erősebb a vaku mint 17-en. Plusz 17mm-en a fénymérés spotban teljesen más eredményt ad mint 50mm-en... 

Előzmény: gergő.79 (28471)
gergő.79 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 28471

Közben rájöttem, az objektív lesz a ludas! Nikon 50 1.8-al teljesen mindegy a rekesztérték, szépen beállítja a teljesítményét a vaku. Sigma 17-50-el viszont ez már nem megy neki. :-(

Előzmény: ph5.5 (28469)
gergő.79 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 28470

Az első lehetőségre gondolok, mert bizonyos esetekben viszont túlexponál, tehát nem a teljesítménnyel lesz a gond! 

Előzmény: ph5.5 (28469)
ph5.5 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 28469
Előzmény: gergő.79 (28468)
gergő.79 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 28468

Sziasztok! Rég jártam itt, de most tanácstalan vagyok, ezért fordulok hozzátok! Van egy Nikon D7000-em Yongnuo 568-as vakuval. Az a gyanúm, hogy az i-TTL mód nem működik megfelelően, vagy nem az igazi valami. Pl. ISO400-on 1/60-on f2.8-on szép világos a kép. De ha ezt lerekeszelem, akkor pl. f8-on nagyon alulexponált képet kapok. Nem kellene a vakunak magát automatikusan beállítani a megfelelő expozícióhoz? Szerintem ez lenne a helyes működés, ha már TTL. A hétvégén volt eseményfotózásom, sok képem alexpós lett, majd RAW-ban tudok segíteni rajtuk

chyl Creative Commons License 2016.03.12 0 0 28467

Eladó a következő folyamatos fényű softbox-szett:

 

  • 2 db 50x70 cm-es folyamatos fényű softbox,
  • 2db 25W-os kompakt fénycső
  • 2db 30W-os kompakt fénycső
  • 1db állvány

E27-es foglalattal. Az egyikből kiesett a csavar, amivel az állványhoz lehet rögzíteni, illetve van egy kisebb szakadás rajta, ami működés közben nem zavaró.

Ehhez hasonló: http://photoking.hu/termekek/spiral/softbox-lampa-1-egos-50x50cm/

 

Ár: 20.000 Ft

 

E-mail publikus.

Marosi Peter Creative Commons License 2016.03.11 0 0 28466

METZ Mecastudio BL-400 II- kit studioszett 99 999 Ft 

Fotopalyazaton nyert vadiuj METZ 400ws studioszett 2 db 50x70 softboxal 2 db levegocsilapitasos allvannyal, orias studio taska hozza !!! Bolti ara 150e Ft !!!! 
Bp V.ker atveheto este barmikor !!!!

 

 

 

UV Board American Dj 2 db + profi szállito BOX  90.000 Ft

 

 

 

 

ToTaGe Creative Commons License 2016.02.22 0 0 28465

Eladó Canon Speedlite 550EX E-TTL vaku. Nem mai darab, használatból származó karcok találhatók rajta, de tökéletesen teszi a dolgát. Minden gyári tartozékkal(tok, talp) kivéve a doboza.

Adok hozzá még egy után gyártott diffuzort. 

Helyileg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található.

sn:000610

Email publikus! 

35.000 Huf

(Az ár ésszerű keretek között alkuképes)

kokopali Creative Commons License 2016.02.17 0 0 28464

Remélem már kaptűál választ, egy yongnuoYNE3-RX rádiós vevő egység kell, amire ráteszed a Canon vakut és és már ett-l rádióvezérelten fog működni slaveban A 430 II-es vakud!

Előzmény: Horváth András Fotós (27921)
k10d Creative Commons License 2016.02.15 0 0 28463

Mesterséges fényt (is) használó kartácsok!

Eladó az alábbi Yongnuo YN460-as manuális vaku. Pár éve vásároltam tartalék, illetve másod/harmad vakunak. Összesen kb. 50-et villantottam vele, vagyis gyakorlatilag szinte új. 

Főbb tulajdonságai:

33-as kulcsszámú, középérinkezős vaku.
Dönthető, forgatható fej.
Beépített, kihúzható diffúzor+fényterelő.
1/1 és 1/64 között álítható teljesítmény.
Villantásra érzékeny slave vezérlés, elővillantás kiszűrésével.
4xAA elem tápellátás
Mérések alapján kb 1/3 Fé-el kissebb a fényereje mint egy Nikon SB-600-as vakunak
A trigger feszültség 3.3volt 
Újratöltési idő teljes teljesítményen: 5s (NiMh akkuval) 9sec (elemmel)

Puhatokban, kezelési útmutatójával, ahogy a képeken látható.

Sn.: nincs rajta ilyen 

Irányára: 11 000.- Ft.

nemethla Creative Commons License 2016.02.15 0 0 28462

Csörgess meg a 30-ötszáz-9851-en. Laci

Előzmény: TopSecretPerson (28461)
TopSecretPerson Creative Commons License 2016.02.14 0 0 28461

Oké, és el tudlak érni vhol? 

A Rode-kat nem csípem, amúgy ez a Philips se mai gyerek, és mégis vannak olyan tulajdonságai, amiket manapság csak a felsőbb kategóriások tudnak ... ezért keresném, de érdekelne az is, amit ajánlottál.

Előzmény: nemethla (28460)
nemethla Creative Commons License 2016.02.14 0 0 28460

Nekem egy Canon BM70-es van, teleszkópos kondimiki... nem mai darab, de használható.

Amit te írsz, ahelyett a RODE puskamikije jó alternatíva. A vakusínre meg a Soósnál van tippem, 1000-1200 ft között van. Többféle is.

Előzmény: TopSecretPerson (28459)
TopSecretPerson Creative Commons License 2016.02.14 0 0 28459

és keresnék Philips SBC 3070 típusú kondi mikrofont is (ragaszkodnék kifejezetten ehhez a típushoz, de esetleg ehhez nagyon hasonló ajánlatokat is meghallgatok)

TopSecretPerson Creative Commons License 2016.02.14 0 0 28458

oks. ilyenem van, és ez abszolút megfelel, de ha pár centi ide-oda, az nem számít. 

fogalmam nincs, hogy a vakupapucsra a MIC tartó hozzá volt-e készletben vagy a mikrofonhoz, de mindegy, anélkül is jó. 

forgatható, állítható fej nem érdekes, jó a teljes alap kivitel is, és még annyi, hogy nem muszáj Hamának se lenni, csak eddig ezt találtam legolcsóbbnak és méretre legjobbnak. 

 

Előzmény: nemethla (28457)
nemethla Creative Commons License 2016.02.14 0 0 28457

Ha van róla képed, tedd fel, milyet szeretnél, mert még a Hamának is volt többféle, nyeles, nem nyeles, billenthető fejű, stb.

 

Előzmény: TopSecretPerson (28456)
TopSecretPerson Creative Commons License 2016.02.14 0 0 28456

(Lehetőleg) Hama vakusínt keresek vakupapuccsal, vagy olyat, ami ezzel nagyon azonos felépítésű. 

city754 Creative Commons License 2016.02.14 0 0 28455

Köszönöm a tanácsot, most van az adok-veszekben egy-két SB700-as, megpróbálom megcsípni az egyiket...

Előzmény: zorko (28453)
TopSecretPerson Creative Commons License 2016.02.12 0 0 28454

üdv

érdekel, de nem tudok írni neked ... hogy tudlak elérni? 

és esetleg típust tudsz mondani? csak a sín vagy fogó + vakupapucs + csavar? fotód lenne róla? 

köszi

Előzmény: bestpixel (28451)
zorko Creative Commons License 2016.02.12 0 0 28453

Én Használt SB-600-at céloznék a helyedben.

 

Vagy, a másik lehetőség lenne, ha nem ragaszkodsz az iTTL-hez, hogy régebbi automata vakut veszel, és auto üzemmódban tudod használni. Olcsóbb, és még erősebb vakut is találhatsz.

Előzmény: city754 (28452)
city754 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 28452

Sziasztok!

 

Próbaidős, kezdő-amatőr, alacsony költségvetésű hobby-fotós (Nikon D5200+18-105 kit obi) számára milyen rendszervakut ajánlotok?

 

Nem szeretnék többet adni érte, mint amennyibe a vázam került, de elhűlve nézem, hogy még az utángyártottak is horror áron kaphatók. 

 

Esetleg Meike 910 elfogadható alternatíva lehet, vagy felejtős és spórolás?

 

Előre is köszi a tanácsokat!

bestpixel Creative Commons License 2016.02.08 0 0 28451

Nekem van eladó vakusín, ha érdekel még, keress meg.

Előzmény: TopSecretPerson (28441)
wewaz Creative Commons License 2016.02.07 0 0 28450

Sziasztok!

Eladó 2 db új Godox Multi Rendszervaku + fényformáló tartó (S-type Speedlite Bracket) Elinchrom csatlakozással, 6000 Ft/db. Kettő együtt 10.000 Ft.

 

 

ph5.5 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 28449

Jaaa :)  Olyanom sajna nincs. 

Előzmény: nemethla (28448)
nemethla Creative Commons License 2016.02.04 0 0 28448

Szai, nem. A 60-40 a másodlámpája a Metz 60-nak, és 1,5, 3, 5, 8, 13 méteres kábelei vannak, melyek mindkét vége hasonló a 60 CT akkukábeléhez, vagyis 3 lukú csatlakozós.

Előzmény: ph5.5 (28447)
ph5.5 Creative Commons License 2016.02.04 0 0 28447

Ezt a fajta kábelt keresed?

 

 

Vagy sima kábelt aminek a vége olyan mint a pc aljzat. Az utóbbiból még lehet itthon ha ki nem selejteztem... 

Előzmény: nemethla (28446)
nemethla Creative Commons License 2016.02.04 0 0 28446

Valakinek Metz 60-40 másodlámpához van kábele? egy db érdekelne minimum))

Köszi: 0630-ötszáz-9851 Laci

bandita39 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 28445

25 ezerért árulok egy Sigma 500 dg Supert tud TTL és ADI is

Előzmény: Moris721 (28442)
pzsoltp Creative Commons License 2016.01.27 0 0 28444

Sziasztok!

Panasonic FZ200 géphez a DSLR gépekhez ajánlott TT560 vaku használható? Működik vele? Vagy milyen hasonló árkategóriájú billenthető fejű vakut javasoltok?

Előre is köszi a válaszokat!

Moris721 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 28443

Köszönöm megoldódott! :)

Előzmény: Moris721 (28442)
Moris721 Creative Commons License 2016.01.24 0 0 28442

Sziasztok!

Sony Alfa sorozathoz milyen vakut ajánlanátok, ami nem horror ár,és tud TTL módot?

TopSecretPerson Creative Commons License 2016.01.22 0 0 28441

Vakutartó lécet (lehetőleg hosszabb és forgatható vakupapucsos) vennék.

Ha van valakinek vagy tudja, hol árulnak ilyet, szóljon, köszi!

Jahno Creative Commons License 2016.01.18 0 0 28440

Lassan elérjük a kínai árfekvést. Esetleg végy hozzá állványt és kioldót :-)

Előzmény: ToTaGe (28439)
ToTaGe Creative Commons License 2016.01.18 0 0 28439

Eladó rendszervaku softbox. Phottix Easy-Folder Softbox Kit 60x60cm.

Egyszer volt kibontva megvétel után, hogy megvan-e benne minden, még a címkéje is rajta van. Megvettem, de állványt és vakukioldót már nem vettem, ezért soha nem is használtam.

Minden tartozéka hiánytalanul benne van a hord táskában. Csere is érdekel, de csak Canon BG-E14 markolatra

értékegyeztetéssel.

(a képek illusztrációk)

 

Ár: 17.000Ft 15.000Ft

Elérhetőség: totage28kukacgmailpontcom vagy +3630kilenc2kilenc kilencven5kilencven8

Előzmény: ToTaGe (28438)
ToTaGe Creative Commons License 2016.01.14 0 0 28438

Eladó Phottix Easy-Folder Softbox Deluxe Kit 60x60cm. Egyszer volt kibontva megvétel után, hogy megvan-e benne minden, még a címkéje is rajta van. Megvettem, de állványt és vakukioldót már nem tudtam venni, ezért soha nem is használtam. Minden tartozéka hiánytalanul benne van a hord táskában.

Ár: 17.000Ft

Elérhetőség: totage28kukacgmailpontcom vagy +3630kilenc2kilenc kilencven5kilencven8

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.10 0 0 28437

Aputure Amaran HALO AHL HN100 LED-es körvaku (Canon) eladó.

serial number: 6E04304


Vadonat új, original, karácsonyi ajándékba kaptuk, de nincs rá szükség. 
Ajándékba adok hozzá 4 db. új elemet.

 

Ára: 12.000 Ft  (Bolti ára 25.000 Ft)

- Főegységre illeszthető a vaku, vagy a mellékelt adaptergyűrűkkel objektívekre is tehető ( 49,52,55,58,62,67,77 mm)
- Folyamatos fény, vagy dupla erősségű villantó vaku mód
- Magas színrendelerésű LED izzókkal (CRI 95+Ra)
- Antiflicker (villogásmentes) videóhoz is tökéletes
- Dupla erős villanás Vaku módban (a folyamatos módhoz képest)
- Folyamatosan állítható fényerő
- Jobb és bal oldal együttes fény, vagy külön-külön oldalanként is üzemeltethető
- Kioldókkal kompatibilis
- Macro fotózáshoz tökéletes
- 4 db. AA (ceruza) elemmel, vagy akkumulátorral működik.

 

Postázás lehetséges, természetesen külön összegért.

 

 

Minden kép az eladó vakuról készült.

 

Elérhetőségek:

benkopulosz@gmail.com

30/3513200

Budán található a hirdetés tárgya. Várom a kedves érdeklődőket!

kuyarashi Creative Commons License 2016.01.10 0 0 28436

Sziasztok!

 

A Quantuum (Move 400, Pulse 300) stúdióvakukról tudnátok valami érdemleges információval szolgálni? Nekem specifikációk alapján korrektnek tűnik ár-érték arányban.

Jó lenne, ha egy olyan tulajdonos írna tapasztalatból, aki dolgozott már több gyártó termékével is. Kíváncsi lennék Borzi László véleményére. :)

 

Előre is köszi.

ph5.5 Creative Commons License 2016.01.07 0 0 28435

Nincs mit. Kéznél voltak, csak tekergetni kellett őket :) 

Előzmény: zorko (28434)
zorko Creative Commons License 2016.01.07 0 0 28434

Tyű, nagyon köszönöm!

Előzmény: ph5.5 (28433)
ph5.5 Creative Commons License 2016.01.07 0 0 28433

Az SB800 balra 180fokot jobbra csak 90-t fordul. Ez azért biztos mert most néztem meg :) (és akárhogy csavarom nem megy tovább :D )

Az SB900 volt az első ami mindkét irányba tud 180 fokot fordulni. Ezt is megnéztem :)

Előzmény: zorko (28432)
zorko Creative Commons License 2016.01.06 0 0 28432

Esetleg tudja valaki, hogy melyik volt az elso Nikon vaku, aminek mindket iranyban 180 fokot fordult a feje?

(Azt tudom, hogy az SB-800-nak igen, de nem tudom volt-e meg ez elottinel is. Vagy ez elott mar csak az SB-80DX volt...? Annak meg csak balra van 180, jobbra csupan 90... Na mindegy, lehet utana kell neznem megis... :)

zorko Creative Commons License 2016.01.05 0 0 28431

Ja, esetleg meg annyi, hogy tesco - Osram osszehasonlitasban valoszinu a tescos kicsit gyengebben, sargasabban, es valoban tovabb fog vilagitani... :)

Előzmény: Jahno (28428)
zorko Creative Commons License 2016.01.05 0 0 28430

Konkretan ebben nem tudok tanacsot adni, csak altalanos ertelemben az izzok, halogenizzok tulajdonsagaival kapcsolatban.

A wolframszalas izzolampak elettartama az a parameter  amivel a leginkabb lehet varialni, espedig egyszeruen az egesi homerseklet megvalasztasaval. Minel alacsonyabb homersekletre "feszitjuk" az izzot, annal tovabb tart. A kettto kozti kapcsolat nagyon nemlinearis, valami sokadik hatvany szerint rovidul az elettartam, ahogy emeljuk a homersekletet. A "csalas" ott lehet elrejtve, ha az van rairva, hogy 3200 K, 4000 ora. Ezek egyutt nem fognak menni. Ha tippelnem kene, azt mondanam, hogy egy ilyen izzo a valosagban velhetoen 2000-3000 orat birni fog, mondjuk ugy 2900, max 3000K koruli szinhomerseklettel...

Alacsonyabb homersekleten rosszabb a hatasfok is, tehat valoszinu megadott lumen fenyerot is alulrol fogja csak kozeliteni.

 

+++

Mondjuk egy egyszeru lehetoseg, hogy ha egyszerre csereled az osszeset. Igy akkor (a gyartasi szorason belul) nagyjabol egyforma szinu (WB) es fenyereju fenyeket kapsz, amivel azert mar lehet dolgozni...

Előzmény: Jahno (28428)
Mirrmurr Creative Commons License 2016.01.05 0 0 28429

Na igen, ahogy mondani szokták, a papír mindent elbír.

Előzmény: Jahno (28428)
Jahno Creative Commons License 2016.01.05 0 0 28428

Nem a 75 órára akartam kihegyezni a mondanivalót, bár az Osramnál is gyári adat így nem hinném, hogy sokkal többet bele lehetne tenni. Viszont pont a "Teszkósra" mondanak sokkal több üzemórát.

Előzmény: Mirrmurr (28427)
Mirrmurr Creative Commons License 2016.01.05 0 0 28427

Igen, érdekes, az árkülönbség enged egy próbát, de az én tapasztalatom szerint az Osram az Osram marad mindvégig. Hatszáz éve használom a lámpáimat (Hensel), biztosan több van bennük, mint 75 óra, és az egyikben eredeti Osram dolgozik, a másikban meg azért kellett cserélni, mert arcra esett az egyik esküvőn.

Az autós példámból kiindulva, bár nem tudom, mennyire lehet párhuzamot vonni belőle, de egy teszkós H4 nem tart addig, mint a Tungsram, de volt, hogy a fénye se olyan volt. De valószínűleg egy próbát tényleg megér.

Előzmény: Jahno (28425)
gravir007 Creative Commons License 2016.01.05 0 0 28426

Egy próbát, szerintem, megér a noname izzó.

Németországból postával együtt 9000ft körül van 10 db noname izzó.

Amerikából 5000Ft a 3db osram...

Jahno Creative Commons License 2015.12.30 0 0 28425

Pfffff, összeírtam mennyi tartalékizzó kell még. A helyzet siralmas és reménytelen :-D

 

Állandó fényembe a tipikus vakus beállítófény izzó kellene, GX-6.35 tűlábas, 300 watt. Én eddig alapban Osramban nyomultam, mert csak, de most kicsit elbizonytalanodtam. Első sarki közértben picivel ezer pénz felett van az izzó, Osramban már 4ezer. Ráadásul Osramnál 75 órát mondanak a várható üzemidőre, míg többinél 300 órát. Vagy 1800 pénzért szintén 75 órát, de akkor is na.

Igaz ki is próbálhatnám, de indokolt ennyi különbség az árfekvésben?

bandita39 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28424

Köszi szépen Maistro.

Előzmény: nemethla (28423)
nemethla Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28423

Figyelj, ha Soósnál nincs épp ilyen, a helyedben ( otthonra, stabilnak vagy hordozni, de 220V közelébe ) vennék egy nagyobb laptop tápot 9V 4-5A-est, és bekábelezném. Egy ekkora vaku min 3-4A-t felvesz töltéskor, nekem Metz 50Mz-jeim voltak, azokhoz építettem rossz akkukból adaptert.

Ha jól kivitelezed a csatlakozást, még egy 9v-os külső li-ion akkuval is meghajthatod. De oda se árt a 3-4 Ah ( 3-4000 mAh )

Előzmény: bandita39 (28418)
nemethla Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28422

A rádiós kioldók jackes kijárata el kell viselje a stúdióvakuk akár 250V-os talpfeszét is. Egy DSLR szinkroncsatlakozója is. Amelyiken van, arról mehetnek a régebbi vakuk gond nélkül. Nikon, Canon fgépeg mindegyikének a leírásáan benne van, hogy nem a talpérintkezőről,  hanem a kerek, pici, amit PC aljzatnak hívunk, és nem szgépet jelent., arról a szinkroncsatlakozórl lehet a stúdióvakukat elsütni. Én még a rádiós kioldót is oda dugom, ha kell, mert e rendszervakut szeretem fent hagyni a vázon még távkioldás közben is.

Előzmény: Jahno (28419)
Jahno Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28421

Rádióson sem tudom van-e leválasztás, vagy átmegy rajt a teljes fesz és kinyírja.

Előzmény: bandita39 (28420)
bandita39 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28420

Van rendes vakum ,gondolom azért egy rádiós kioldóval csak el lehet sütni ,?

Előzmény: Jahno (28419)
Jahno Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28419

Pfff, gondoltam kör alakú sima ügy lesz, de elsőre nem találtam. Viszont ilyen régi vakut digit vázra rá sem mernék tenni, mert ki tudja.

Előzmény: bandita39 (28418)
bandita39 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28418

Nos Mesterek igy néz ki a cuccos ,6 elem menne bele gondolom valami kosárszerű műanyag cuccba lehetne berakni őket.

zorko Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28417

Ja igen, hát megpróbálhatsz rákeresni neten, de a legbiztosabb, ha leméri az ember....

Előzmény: bandita39 (28415)
zorko Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28416

Hogy 1/160-nál szikronban marad-e, azt így nem lehet tudni, ki kell próbálni. De 1/125-1/60 környékén viszont elég biztos, hogy rendben fog működni. Műteremben pedig jó vagy a hosszabb záridővel is.

Előzmény: tojas007 (28413)
bandita39 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28415

Kösz kėrdés rá e merjem dugni a digi vázra ? Állitólag nagyfeszültséget generálnak .

Előzmény: zorko (28410)
bandita39 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28414

Köszi láttam a bórzén hogy voltak hasonló vakuid,lefotózom este sajnos mindjárt jönnek vendégeink :) van hozzá egy kis doboz vakutalpas amin van 3 kapcsoló .

Előzmény: nemethla (28409)
tojas007 Creative Commons License 2015.12.29 0 0 28413

Sziasztok!

 

Lehetőségem lenne műteremben fotózni. Az ottani távkioldó Nikon géppel kompatibilis, nemek meg Sony vázam van. Viszont nekem van egy távkioldóm, aminek a vevő részére rá tudnám rakni a Nikon (középérintkezős) távkioldót.

Kérdésem az lenne, hogy a távkioldóval kioldott távkioldó szinkronban maradna-e a vázzal mondjuk 1/160-as záridőnél?

(Ez egyszeri, átmeneti megoldás lenne, amíg meg nem érkezik a vakupapucs átalakítóm)

 

Köszönöm a válaszokat előre is!

nemethla Creative Commons License 2015.12.28 0 0 28412

Nos, a kettőből a harmadik jött be. Braun 370/2000 vario a legközelebbi rokonai

Előzmény: nemethla (28411)
nemethla Creative Commons License 2015.12.28 0 0 28411
Előzmény: nemethla (28409)
zorko Creative Commons License 2015.12.28 0 0 28410

Ahogy Laci írja...

Kiegészíteném azzal, hogy mindez auto üzemmódban. (Tehát amit kérdeztél, hogy érdemes-e manuálisként használni, az ugye attól függ, hogy mit értesz a manuális használaton. Igazán manuálisan nem nagyon érdemes, mivel egyetlen manuális teljesítményfokozatot tud, a full villanást, ami azért többnyire nem az igazi... Ha azonban úgy érted, hogy nem TTL, akkor igen, az auto üzemmódokban. :)

Előzmény: bandita39 (28408)
nemethla Creative Commons License 2015.12.28 0 0 28409

Elméletileg jó is lehet, öt munkablendét tud, ISO függvénye, mettől meddig, ha pontos, minden további nélkül használható. Digin is, blende előválasztással és/vagy manuál záridővel.

Az elemtartóját jó lenne lefotózni, vagy a helyét. Lehet, hogy Metz gyártás, de lehet Osram is. A Revue mindkettőtől vett.

Előzmény: bandita39 (28408)
bandita39 Creative Commons License 2015.12.28 0 0 28408

Sziasztok van e véletlenül valakinek ehhez a vakuhoz egy elemtartó kosara ?Illetve ismeri e valaki ,lehet e manuálisként használni (érdemes e ?)

kisadi Creative Commons License 2015.12.27 0 0 28407

Helló

Igen másik akkuval és új Energizer elemekkel is.

Előzmény: Jahno (28406)
Jahno Creative Commons License 2015.12.27 0 0 28406

Ugye megpróbáltad elemmel és másik tuti jó akkukkal is?

Előzmény: kisadi (28405)
kisadi Creative Commons License 2015.12.27 0 0 28405

Sziasztok!

Segítség kellene!

Metz mecablitz 58 AF-1 vakum van, ami az elmúlt napokig rendesen működött és az ünnepek alatt néhány villanás után elkezdte jelezni, hogy lemerült és kevés az akku feszültség. Kivettem az akksit, feltöltöttem, 5-10 villanás után megint jelezte/ új Varta 2100mAh akksik/. Kipróbáltam teljesen új elemekkel, de ugyanez a helyzet. Ha kikapcsoltam és bekapcsoltam újra működött, de csak 1-2 villanásnyit. Most már viszont odajutott, hogy ha bekapcsolom egyszer sem tölt fel, nem is sípol és azt jelzi egy idő múlva, hogy lemerült. A zoom működik, a kijelző világít, minden mást csinál rendesen. 

Tudna ebben segíteni valaki? Hová tudom vinni szervizbe?

 

nemethla Creative Commons License 2015.12.24 0 0 28404

Vörös szemet számomra meglepő helyen és módon is kaptam: indirekt vaku, mini saját derítőlap ( Canon 580 II ) és egy full sz..r fényű budaörsi sportcsarnok, szalagavatar.  Nos, itt még az  oldalra néző gyerekek szemfenekét is láttam, annyira nyitott volt a pupilla. És sztem csak ez az egy feltétel ahhoz, hogy az érrel teli szemfenék látszódjon.

Előzmény: képfaragó (28402)
futoz Creative Commons License 2015.12.24 0 0 28403

Persze persze, nem is az volt a célom, hogy bárkit is megijesszek. Egy ismerősöm osztotta meg velem az infókat. Sajnos náluk későn ismerték fel a betegséget. Az ötödik orvos kérdezte, hogy volt-e piros szem effektus fényképezésnél. Hát persze, hogy nem volt, de nem is lehetett, mert nem vakuzták a gyereket. Azóta már túl van a műtéten 30 dioptriás műlencsét ültettek be. Ha jól emlékszem valami olyasmit mondtak, hogy ha szürke hályog van a szemen akkor olyan lesz mint amikor be van kapcsolva a piros szem csökkentése effektus. 

Előzmény: képfaragó (28401)
képfaragó Creative Commons License 2015.12.24 0 0 28402

helyesbítek: ,,belebámul az optikába"

Előzmény: képfaragó (28401)
képfaragó Creative Commons License 2015.12.24 0 0 28401

Azért nem kell, hogy mindenki megijedjen, ha fotózáskor nem adódik  képen vörös szem. A vörös szemhez az is kell, hogy az alapvilágítás nagyon gyenge legyen, és a pupilla kitáguljon. Ezenkívül vörös szem leginkább akkor van, ha a modell belebámul a képbe, és a vaku is a gépen van, ami ugye egyébként sem szerencsés. Szóval a vörös szem kialakulásának feltételei legtöbbször nem teljesülnek, szerencsére.

Előzmény: futoz (28400)
futoz Creative Commons License 2015.12.24 0 0 28400

Kicsit visszalapoztam és látom, hogy megint a babafotózás a téma. Illetve, hogy ne vakítsuk a babát, ne vakuzzuk, stb.. 

Nem tudom, hogy mennyire hallottatok a gyermekkori szürkehályogról? Sajnos létező dolog, műteni lehet, de egy pici gyereknek magyarázd el, hogy mi történik vele. Jobb a betegséget minél előbb felismerni, információim szerint pár hónapja már kötelezően szűrik az újszülötteket. De a fotózás is elárulja ha valami gond van a pici szemével. Persze csak akkor ha vakuval fotózunk és nincs bekapcsolva a piros szem csökkentése. Ugyanis ha nem lesz a piros szem effektus akkor feltételezhető, hogy baj van . 

futoz Creative Commons License 2015.12.24 0 0 28399

És megeszi az idő, illetve az UV

Előzmény: gravir007 (28388)
ph5.5 Creative Commons License 2015.12.21 0 0 28398

Zorko és én is ezért írtuk hogy az eleje matek. A többi sajna egyéni helyzet. A fehér falú szoba olyan mint egy tárgysátor. Még a hátulról jövő fények is adnak a főfény expojához- akár akarod, akár nem. 

 

Az ernyőd méretéből és anyagából adódóan pl kültéren ahol nincs visszaverő felület pl egy sötét éjszakában egy réten ki lehet számolni hogy mondjuk 1 Fé a veszteség. De attól kezdve hogy fehér "szűk" helyen fotózol már nincs tökéletes képlet. Arról már nem is merek beszélni hogy a vakugyártók sokszor kamu adatokat adnak meg. És a 60-as kulcsszám a valóságot csak messziről közelíti. És onnantól már lehetséges hogy az 1.8-as érték a helyes... 

Előzmény: Chris80 (28396)
ph5.5 Creative Commons License 2015.12.21 0 0 28397

Fehér falak esetén olyan visszaverődések lesznek, amivel nem lehet sok szitut megoldani. Ott hiába szűkítjük a fényformálót, hiába számolunk előre- az eredmény nem olyan lesz. SZóval igen.. tud szivacs lenni :)

Előzmény: -Minarik- (28395)
Chris80 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 28396

Köszi, tök jól leírtad, és ez nagyjából meg is volt, csak az ernyőt nem tudom beilleszteni a képletbe... :)

 

Ill. az az érdekes, hogy elvileg ernyő nélkül akkor -a lenti beállításokat figyelembe véve- a vakut ~2.7 -es (6.0 - 3.1/3) értékre kellene állítanom a helyes expóhoz. Na most nekem ernyővel 1.8 -al szemre már elég világos lett a kép. (Mondjuk a fehér fal és a derítésnek használt rendszervaku (1/64) lehet ennyit még levitt az értékből...)

 

http://kepfeltoltes.hu/151220/DSC_4887_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Utómunka nélküli, eredeti verzió.

 

Előzmény: ph5.5 (28394)
-Minarik- Creative Commons License 2015.12.20 0 0 28395

Az a visszaverodes a szopatos. Bar lehet azt is jol hasznalni.

Előzmény: ph5.5 (28394)
ph5.5 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 28394

Ki lehet számolni. 

 

A vakud kulcsszáma ISO100-ra van megadva- alapreflektorhoz. (az ernyőt majd később taglaljuk)

A lényeg hogy 60-as kulcsszám 8-as rekeszhez majd 8m-es távolságot feltételez 1/1-es villanás esetén. Ez a digi skáládon a 6.0-s érték. A vakud leírásában feltehetően 1/32 értékig lehet leszabályozni. Ez az 1.0. A 2.0 az 1/16, a 3.0 1/8, 4.0 1/4, 5.0 1/2 értéket jelent. A többi tizedes kiosztás. 

A lényeg hogy ha 2.5m-re akarsz világítani alaprefivel, akkor kijön hogy 1/1 esetén 60 Gn-t számolva 24es rekesz lenne a helyes expo. 

 

És innen jön a matek. Ha 8-as rekeszt szeretnél használni akkor az a 24-hez képest (8-11-16-22  ... plusz 1/3) 3 + 1/3 rekesszel kell visszavenni. Ha ISO200 a vázad alapérzékenysge akkor bejön egy gyök kettes szorzó... szóval matekkal is megy ez. 

 

És majd szépen közbeszól az hogy fehér a falad, ami az ernyő által szórt fényt miként veri vissza... mennyire magas a mennyezet, mert onnan is lesz szóródás... Szóval a vége az hogy kapsz egy közelítő számot a matekkal amit a hely adottsága kicsit meg fog zavarni :)

 

 

Előzmény: Chris80 (28390)
Chris80 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 28393

Nem, DSLR... :) De manuál módban van a vaku.

Előzmény: nemethla (28391)
zorko Creative Commons License 2015.12.20 0 0 28392

Utóbbi a bevált módszer.... :)

 

(Ha fénymérőt használsz, akkor annak az szokott lenni a menete, hogy kitalálja az ember, hogy milyen világításkontrasztot szeretne, milyen blendével akarja a képet készíteni, és aztán a fényformálóval felszerelt vaku teljesítményét ennek megfelelően állítja be.)

Előzmény: Chris80 (28390)
nemethla Creative Commons License 2015.12.20 0 0 28391

Filmes vázad van?

Előzmény: Chris80 (28390)
Chris80 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 28390

Fénymérő hiányában van arra valami "képlet", hogy számolom ki pontosan, milyen erősségűre kellene állítanom a stúdióvakut (előtte áteresztő ernyővel - itt a bibi), hogy hibátlan képet kapjak?

 

Adott egy 300Ws, 60-as kulcsszámú stúdióvaku, előtte egy 109cm -es fehér áteresztő ernyő,  kb. 2m magasan, a portrézandó gyerektől 2,5m-re, ~45 fokban. A másik oldalt egy 100cm -es derítő lap, a gyerek mögött fehér háttér. A vaku digitális kijelzős, a max. érték, ami beállítható 6.0. Egy 18m2 -es szobában 1.8 körüli értékre szabályoztam le (ISO 100, 1/125, f8), nagyjából így ítéltem meg "jónak". Ki lehet ezt az értéket pontosan matekolni, vagy marad a gyakorlás, próbálgatás?

swarc09 Creative Commons License 2015.12.18 0 0 28389

Eladva köszönöm!

Előzmény: swarc09 (28379)
gravir007 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 28388

A kínai filléres anyagokkal az a bajom, hogy valami papír-műanyag készítmény lehet, ezért vasalni nem lehet, ellenben baromi könnyen szakad...

 

Láttam olyan megoldást is, hogy összevarratták az anyag alját ott, hogy még épp nem ért le a földre és oda volt becsúsztatva farúd /partvisnyél ez szépen kifeszítette az anyagot.

De fehér vagy fekete anyagot nyugodtan lehet toldani is oldalról, úgysem látszik a képen.

Nem kell ezt ennyire túlbonyolítani...

 

Ha meg van módja meg szüksége valakinek 3m széles háttérre, akkor meg kell venni a papírt és kész.

 

Előzmény: Jahno (28384)
gravir007 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 28387

Azért útalapnak használt üvegszálas cuccot bevinni zárt térbe, pláne lakásba már ne haragudj, de elég nagy marhaság...

Elég furán mutatnának a képen a légzésvédős emberek... :)

Miközben létezik ennek az anyagnak kárpitos verziója is, meg még egy csomó minden ami hasonló amiket nem kell még festegetni is...

 

Előzmény: 1facsavar (28386)
1facsavar Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28386

Szia!

 Van egy anyag amit útépítéshez használnak a kavicságy alá mert jó víz áteresztő képessége van, de a kavicsot megfogja. Úgy hívják, FIBERTEX  azt hiszem ennek már lett magyar változata is. 300-vagy 360 cm széles kb 5 mm vastag anyag ami tökéletesen festhető bármilyen szinre és nem könnyen törik  ( elvileg filléres cucc). Magy az anyag fehér vagy tört szürke. Mivel üvegszál tartalmú anyag nem kell vele csókolózni..

Előzmény: Jahno (28384)
1facsavar Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28385

Bármilyen anyagot használsz háttérnek igyekezz feltekert állapotban tárolni .lehet ez seprűnyél - vizvezeték cső vagy bármilyen merev cső. Ha egyszer kivasaltad és feltekered többé nincs vele gondod csak ha koszos lesz,

Előzmény: Chris80 (28381)
Jahno Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28384

Kinek mi az eredeti. Jobb ha matt, nekem Kínából van vékonyabb háttér is, amúgy boltban sima lepedőt kell venni és kb. kész. Gondolom az "eredeti" a fotós mivolta miatt is szorzós, mint az "esküvői" előtaggal torta, virágcsokor, satöbbi. Ott megszalad a ceruza, de aki vett gyógyszertárban körtepumpát és "fotós" körtepumpát, az tudja. Utóbbi azért valljuk be kicsit más is bír lenni, mert esetleg van szelepes kivitel, de kb. ennyi. Van egy fehérem amit még ki sem próbáltam, ott van a "majd" dossziéban.

 

Nyilván jobb, ha nem csillog és egyenletes fénye van, vagy adott mérete. Ilyet feketében/más színben most nem fotós szaküzletben nem is találtam, csak mondjuk még drágábban nagyon vastagot, szőnyeg vagy bútorszövet címszó alatt. Még babrálom egy csöppet és kiderül. 3 méter széles jó lenne, valami lesz.

 

Előzmény: Chris80 (28383)
Chris80 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28383

Ezeknek a háttereknek nem kell valami speckóbb anyag, ami mit tudom én nem veri vissza a vaku fényét, stb.? Csak mert akkor miért olyan drága az "eredeti" vászon háttér?

Előzmény: gravir007 (28382)
gravir007 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28382

Ebben az esetben főként photoshoppal vasaltam.. :)

De amúgy sima olcsó kínai háttéranyag, de ha valamilyen kicsit vastagabb anyagot veszel a méteráruboltban az is tökéletes.

Ha megnézed ezt a képet, akkor látszik, hogy az állványon van pár kis csipesz sima gumival, néha azokkal szoktam kifeszíteni kétoldalról, de fehér, szürke, fekete anyagnál könnyen lehet javítani utólag is.

Előzmény: Chris80 (28380)
Chris80 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28381

Köszi a választ! A vaku előtt egyébként egy fehér áteresztő ernyő van (84cm), szoftbox sajnos nincs.

A háttérre van valami bevált technika, hogy lehet kifeszíteni úgy, hogy gyűrődésmentes legyen egy 1 éves gyerkőcnél is? Papírt be sem merem vállalni... :)

Előzmény: zorko (28370)
Chris80 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28380

Szia! Mit használtál háttérnek? Én nemrég egy kölcsönkért fehér vászon szerűséggel próbálkoztam, de sehogy sem sikerült gyűrődés mentesítenem... :)

 

 

Előzmény: gravir007 (28377)
swarc09 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28379

Helló!

Nem tudom, itt szoktak-e hirdetni, nem leltem konkrét topicot fényterelők adás-vételéhez.

 

ELADÓ egy 70 cm-es ezüst belsejű BEAUTY DISH, diffúzorral és hozzá tartozó méhsejtráccsal! 

Használt, de kiváló állapotban, nem nagyon van, ami elromolhat rajta..:-)

Egyéb fényterelők vásárlásával feleslegessé vált. 

 

Irányár 30.000.- ft

 

Szegeden átvehető, nem nagyon tudom postázni mérete miatt, de most hétvégén is, és dec. 24-28-a között is Pesten leszek!

 

tarnazoli kukac dzsímél pont com

+36 20 931 9773

gravir007 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28378

Aztán lehet, hogy az index képkezelője optimalizál valamit...

Na mindegy a lényeg látszik, valami miatt most épp flickr-re sem tudok feltölteni, elmegy 80%-ig aztán utána semmi...

gravir007 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28377

A képfeltötlés.hu is jól lerontja...

Hová töltitek fel az ilyen forumokra való képeket?

Megpróbálom a postimg.org -ot:

 

(Az utómunkát nem kell nézni mert kb. 20 másodperc alatt készült, csak a fényt akartam bemutatni.)

gravir007 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28376

Nem tudom mekkora  a képkorlát, de ritkán sikerül feltöltenem...

Akkor linkelve:

 

gravir007 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28375

2db 4x135-ös lámpa plafonra irányítva.

f4.5 1/100 ISO2000

gravir007 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28374

Mondjuk aki középformátummal portrézik az csak mosolyog ezeken az okfejtéseimen, meg gondolom a fényképezzünk állandó fényű lámpával dolgon is...

Előzmény: Jahno (28367)
gravir007 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28373

Nem akartam kinyilvánítani a nagy általános igazságot.... :)

Amire az f8-at írtam az nyilván egy adott beállítás, mondjuk amikor ott az egész család és egymás mögött is állnak...

Még véletlenül se szerettem volna az sugallni, hogy babár márpedig így kell és kész... :)

 

Előzmény: zorko (28369)
gravir007 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28372

Ma volt időm egy kicsit játszani a lámpákkal.

Nem meglepő módon, ahogy én is sejtettem, meg ahogy itt a tapasztaltak/profik írták, egy-két ilyen 4x135W-os pilács alkalmatlan mind baba mind portér fotózásra.

Egyszerűen beültem eléjük, annyira vakít, hogy még egy felnőttet is erősen zavar, egy babát meg ennyi lámpával szembevilágítani....

Amire jók: (szerintem) tárgyfotózás, emberfotózásnál a hátteret megvilágítani vagy a mennyezetre, falra fordítva alap fényt adni.

Kb. értékek nálam, fehér háttérrel ha egy sem világít, akkor

F2.8 1/50 ISO2000

egyik lámpa világít (4x135W) a mennyezetre irányítva: F3.2 1/125 ISO 2000

kettő világít 8x135W: F4.5 1/125 ISO1600

De ekkor ugye szemből nincs megvilágítás, árnyékos lesz az arc és ekkor is már túl világos van a szobában, persze egy nagyobb műteremben nem lenne ennyire zavaró.

Ha van két világos oldalfal, akkor esetleg azokat világítva lenne annyi szórt fény, hogy nem kell szemből vaku.

 

Szóval lehet ezeket használni, igaz nem szembevilágítva valakit, persze hely méretétől meg mindentől függően, egy ilyen lámpa plussz egy vaku már elég, és akkor nem lesz akkora a villanás sem, hogy zavaró legyen egy babának.

 

 

zorko Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28371

50x90: 70x90akart lenni...

Előzmény: zorko (28370)
zorko Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28370

1 db stúdióvaku + valami derítőeszköz is elég kiváló felvételek készítéséhez, de a második kérdést sajnos minimum egy "attól függ" kezdetű szösszenettel lehetne csak megválaszolni.

 

Na de hogy mondjak is valamit. :)

A stúdióvakun milyen fényformáló van? Célszerű lenne egy nagyobbacska szoftbox, 80x120 tökéletesen megfelel, 50x90 környéke is még jól használható. Irányelvként minden szöget tegyél 45 fokra, babától kb. 1 és 2m közötti távolságra.

Kb. ennyi, így röviden "távgyógyba".... :)

Előzmény: Chris80 (28366)
zorko Creative Commons License 2015.12.16 0 0 28369

Na ja de az eredeti felvetés, ...

Az eredeti felvetéssel kapcsolatban maradnék az eredeti észrevételem mellett.... :)

 

(Persze, bizonyos szempontból célszerű (lenne) f8 fölé menni, de azért gondolj bele, ha még 1/250-et is szeretnél hozzá, az közel a tűző napsütés fényereje. És a "minden éles" fotó nem biztos, hogy jó fotó is. Kérdés, hogy mi a cél. Érdemes lehet minőségi babás képeket is megnézegetni, vajon ropira van-e lőve minden.... De egyébként persze, mindenki úgy fényképez, ahogy akar (és tud)... :-))

Előzmény: gravir007 (28365)
1facsavar Creative Commons License 2015.12.14 0 0 28368

Elkelt köszi!

Előzmény: 1facsavar (28363)
Jahno Creative Commons License 2015.12.14 0 0 28367

Majdnem leírtam ugyanezt, de jahh, ilyen eseten lehet játszódni a mélységélességgel, kísérleteztem rendesen:

 

 

 

Viszont ha karon ül, akkor nem árt olyan is, amin baba és papama is rendesen ott vannak a művészkedős képeken kívül.

 

2.8 meg alatta? Persze. Az is jópofa, ha valaki ilyeneket középformátummaltol. Nyilván.

Előzmény: gravir007 (28365)
Chris80 Creative Commons License 2015.12.14 0 0 28366

Gyermek/baba fotózáshoz egyébként 1 stúdió vaku (250w), 1 rendszervaku és egy állandó fényű lámpa már elég tud lenni? Amennyiben igen, ezeket milyen szögben, magasságban, távolságra célszerű elhelyezni a "témától"?

Hétvégén próbálkoznék én is vele, egy fix Nikon 50mm -es obival, fehér vászon háttér, plusz némi kiegészítő...

gravir007 Creative Commons License 2015.12.14 0 0 28365

Na ja de az eredeti felvetés, babafotózás aps-c-vel, ott persze lehet fényképezni 1.4-en is, csak sok értelme nincs....

Pláne ha ott ül az anyuka is, tök jó, hogy a baba szemöldöke éles lesz, de a füle már nem, a mögötte ülő anyuka meg aztán totál nem.

No meg mozognak is a gyerekek... Egy kisgyereket rávenni, hogy akkor most te üljél totál mozdulatlanul mosolyogva amíg elkészül a kép..

Én úgy gondolom, hogy célszerű F8 fölé menni

Előzmény: zorko (28364)
zorko Creative Commons License 2015.12.13 0 0 28364

és 4 ilyen cső egy ernyő mögött még semmiség.

Ez OK, a probléma ott van, ha f8-on akar valaki folyamatos fénnyel...

 

(A "mi" világunkban - főleg ha még a 24x36-os FF méretet sem érjük el - a mai magas ISO-k mellett már elég jól használható folyamatos világítás. Persze nem f8, hanem mondjuk 2,8 és alatta. Nem baj a tág rekesz, portéra kell is a kis mélységélesség. Ugyanakkor egy középformátumú kamera esetén kb. f5,6-nál van hasonló mélységélesség mint APS-C f1,4 ~ f2,0 környékén... Szóval az kicsit azért más világ. :)

Előzmény: Jahno (28350)
1facsavar Creative Commons License 2015.12.13 0 0 28363

Még mindíg nem kell barkácsoló kedvű fotósoknak 3db nagyméretű box bugyival ingyen ?  Egerben van, elvileg bármikor elvihető.

 

Mail                               

 

publ.

Sada1988 Creative Commons License 2015.12.13 0 0 28362

meg megsúgom,hoyg a quantuum amúgy románba van összeszerelve és igazából mettle ;D Anno amikor az első dp600asom vettem utána kerestem mert sehol semmi okos nem volt a márkáról aztán kiderült,hogy tengerentúl mettle néven megy az már kicsit "nevesebb".

Előzmény: uffneked (28344)
ph5.5 Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28361

Igen. Ez olyan mint amikor valaki környezeti fény mellé vakuzik, "hosszabb" záridővel- ami önmagában is majdnem elegendő lenne a képhez. Olyan szép duplikált expot lehet létrehozni hogy öröm nézni.

Előzmény: nemethla (28360)
nemethla Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28360

És ezért (is) hülyeség a magas ISO és az erős beállítófény. Mert megjelenik velük a bemozdulós képrészlet...

Előzmény: ph5.5 (28359)
ph5.5 Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28359

Ezért írtam azt hogy 1/125-nél vaku használatakor a bemozdulás elkerülhető. Mert ott a vaku világítási ideje mondjuk 1/500 ideig tart. 

Plusz a másik bemozdulás adódhat a kézremegésből... ott megint a vaku a nyerő. Szóval én maradok a vakuk használatánál :)

Előzmény: Jahno (28358)
Jahno Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28358

Asszem 9 naposon írtam fel a konkrét értékeket, az 1/125nél még bemozdult, állandó fénnyel csapatva.

Előzmény: ph5.5 (28357)
ph5.5 Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28357

5-10 napos baba. Akik hajtogatható és a divatos babafotók alanya. 

 

Az 1 hónapos már mozog. A 8 hónapos már ül. A 12 hónapos meg már sétál is. 

Előzmény: Jahno (28356)
Jahno Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28356

"Ha picibaba akkor nem mozog."

 

Mi az a pici? Párat megnéztem mostanában, azok éppen mozogtak.

Előzmény: ph5.5 (28355)
ph5.5 Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28355

Ha felnőtt ember a téma akkor azt meg lehet kérni hogy maradjon nyugodtan. Ha picibaba akkor nem mozog. De egy 3 éves kölöknek hiába adod utasításba hogy álljon meg már és ne forogjon az nem fog működni. Szóval portrézni lehet 1/100-al felnőttet, de gyereket jó eséllyel már nem. 

Nekem igazából a vakító fénymennyiséggel van gondom. Kipróbáltuk milyen zseblámpa fényével portrézni. Ezek olyan 600-1000 lumensen (20.000 cd) elemlámpák. A fényük áll egy koncentrált csóvából és egy szélső szórtabb fényből. A szórt széle nem jó, mert kevés... a közepe pedig túl erős. Ernyővel lett megszórva. Használható lett, de esti környezeti világítás mellé. Nappal még derítésre sem alkalmas. És ott is ha valaki belenéz, már zavaró. 

 

Ahogy írva lett. A beállító izzó összehúzza a pupillát, de nem irreálisan. A szem színe tökéletesen látható lesz. Majd a villanó fény pedig adja a helyes expot. Kevesebb áramfelhasználás, kisebb környezeti hőtermelés. És ha a baba egy 120-as octoboxxal van fotózva, mondjuk 5.6-os rekeszen 1-2 m-re ől (mármint a vaku-baba távolság ennyi) akkor a villanás mértéke nem zavaró a beállító izzó erejéhez képest. 

 

(egy 500 Ws körüli vaku ISO200-on közel 80-as Gn számú. 8-as rekeszen az 10 m-re villantható 1/1-ben. 2m-re 40-es rekesz kellene neki :) Gyakorlatban fényformálóval pl octoval ez 1/16 körüli érték. Az csak alig villanás) 

Előzmény: Jahno (28354)
Jahno Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28354

"Na nem a vaku villogás fogja zavarni, hanem ahogy írod a fotós szoráliuma."

 

Max. nem F11 lesz és az ISO100on is bőven emelhetünk. Nem vagyok egy gyakorlott babázós, de nekem oda bevált az állandó.

 

Állandó fénnyel láttam még divatfotózást és mindenféle modellválogatós castingot is ahol bevált.

Előzmény: ph5.5 (28352)
ph5.5 Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28353

F16 az az F11... de a lényeg a nagy fényigény :)

Előzmény: ph5.5 (28352)
ph5.5 Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28352

Az F5.6-8.0-hoz tartozó fénymennyiséget egyszerű matekkal ki tudjuk számolni :)  De ha alapnak vesszük a régi Kodak szabályt ( ISO100, F11, 1/100) akkor a fotózásnál elvárható 1/160-1/200-1/250 fényhez majdnem derül déli napsütésnyi fénymennyiség kell. A babára, modellre, ételre... közvetlen közelről. Na nem a vaku villogás fogja zavarni, hanem ahogy írod a fotós szoráliuma. Ami ugyan nem melegszik annyira mint egy régi refi, de hogy ezzel modellt fotózni? Hááát... 

A vaku másik előnye az hogy a megvilágítási idő rövidebb mint az expo. Így a modell nem fog bemozdulni. De pl a témaként felhozott gyerek meg simán. Szerintem ezek a lámpák videozáshoz jók. Fotózásban meg zsákuta. 

Előzmény: zorko (28348)
gravir007 Creative Commons License 2015.12.12 0 0 28351

Pont ez jutott eszembe, hogy mennyivel jobb akár babát akár felnőttet két ilyen 4 csöves lámpával szembe világítani, pláne diffúzor nélkül, mint egy vakuval megvillantani...

Szerintem semmivel...

Jahno Creative Commons License 2015.12.11 0 0 28350

Babát én csináltam vele, sokkal jobbnak tűnik, mint a vaku, nem lesz hisztis, nem ijed meg a villanástól, pupillája még amúgy is másépp működik és 4 ilyen cső egy ernyő mögött még semmiség.

Előzmény: zorko (28348)
zorko Creative Commons License 2015.12.11 0 0 28349

Ok, majd megtanulmányozom az oldalt... :)

 

Épp akartam is mondani, hogy na ez a kép a nagy szoftboxos változat (kb. amit említettél), de ott is van mindjárt mellette, úgyhogy nem kellett megfejteni. :)

Előzmény: Jahno (28340)
zorko Creative Commons License 2015.12.11 0 0 28348

4x135W-tól sem lesz annyi fény, hogy iso100-on F8.0-án 1/250-el lehessen fényképezni...

Hát valószínű nem lesz (persze függ a beállítástól, ha nagyon kis helyre tudod koncentrálni az összes fényt (pl. tárgyfotózás kis méretben), akkor előfordulhat).

De nem ez a lényeg, hanem az, hogy a fényerőt növelni csak egy bizonyos pontig érdemes, mert azon túl káprázást, sőt kellemetlen vakítást okoz a modell számára.

Pont ez a lényege a stúdióvakunak, hogy a beállítófény mellett modellbarát :) módon, szenvedés, könnyezés nélkül tudod a világítást belőni, és a nagy fény csak egy pillanatra, az expó idejére jelenik meg.

 

Írod, hogy 'baba', mondjuk én semmi esetre sem "sütögetném" a kicsit több száz wattnyi fénycső fényével... :)

Előzmény: gravir007 (28346)
Jahno Creative Commons License 2015.12.11 0 0 28347

Jó kérdés, de ott a HSS, az olyan kicsiket villan sűrűn, hogy fel tu d töltődni. 3 vakunál nehéz egy pozícióba helyezni, és amíg tölt, addig az ember helyezkedik másik kompozícióra. Mi 2-3an egyszerre is fényképeztünk sima vakukkal, bőven ki lehetett várni azt a fél másodpercet, míg feltöltődött.

Előzmény: gravir007 (28346)
gravir007 Creative Commons License 2015.12.11 0 0 28346

Nemrég megjöttek a 135W-os pilácsok, kicsit már játszottam velük, de kíváncsi vagyok mire jutottál...

A diffuzort még nem tettem fel, de majd meglátom, azzal mennyi lesz a fény.

De ezekkel már azért sok mindent meg lehet oldani.

Baba, családi és hasonló fotózásokra már bőven elég.

Persze ilyeneket nem 1.4-el vagy 2.8-al fotózok, nem árt a min f8.0, meg nyugodtan fel lehet tolnai az iso-t is 2000-ig, persze én csak egy amatőr vagyok, de gondolom, aki megrendelésre dolgozik, ott sem mondják meg a megrendelők, hogy a kis Pisitkét most ISO400-on vagy 2000-en fotózták, pláne ha megy facebookra vagy egy fotókönyv készül belőle.

Persze csodák nincsenek meg nem lineárisan nő a fény sem, így a 5x 38W helyett a 4x135W-tól sem lesz annyi fény, hogy iso100-on F8.0-án 1/250-el lehessen fényképezni...

 

Nem hiszem, hogy annyira fogok unatkozni, meg azt sem tudom, hogy létezik-e ilyen, de nem lenne igény egy olyan "villanás elosztóra" ami azt csinálná, hogy ha mondjuk van három vaku, akkor első expóra az elsőt villantja a másodikra a másodikat stb, stb.

Így már három vakunál is majdnem folyamatosan lehetne fényképezni, nem kell várni a feltöltődésre.

Engem annyira nem érdekel, hogy magamnak megcsináljam, mert semmi értelme, de lehet, hogy a profikat érdkelné

Előzmény: tojas007 (28314)
Jahno Creative Commons License 2015.12.10 0 0 28345

Szerintem a "túl gagyi" nem olyan egyszerű. Fotós adokveszekbe most toltak be egy Walimexet 28-ért, amúgy odakintről is lehet lőni 100 Dollár magasságában mindenféléket. Vagy kb. 60 Dollár körüli 180as Godox, otthonra teljesen királyság. Esetleg találd fel a villanjkörtét, érdemes kipróbálni, hasznos bír lenni.

Előzmény: Chris80 (28343)
uffneked Creative Commons License 2015.12.10 0 0 28344

Szia,

Én nem ismerem az mcgoat cuccokat, de itt van néhány alternatíva:

- Quantuum 300W-s vaku

- Használt Walimex

 

A Quantuum cuccokat a lengyelektől veszi a tripont, sokan szeretik, 2 év garancia van rájuk. A Walimex-et sokan szidják, mert a Mikrosat a németektől hozza be a hibás vakukat, és javítva adja el. Viszont 1+1 év garanciával, új fénycsővel szerintem eléggé le vagy védve, ha valami baja lenne...

Előzmény: Chris80 (28343)
Chris80 Creative Commons License 2015.12.10 0 0 28343

Később tervezem rendszervaku beszerzését is (pl. Yongnuo YN-568EX, Nikon SB-600), de most első körben stúdió vakuban gondolkodom. Neves, profi vakura nincs keretem/szükségem (hobby szinten fotózom), azonban túl gagyi kínait sem szeretnék... igazán ezt az McGoat -ot sem ismerem, de így első látásra számomra megfelelőnek tűnik.

Előzmény: Jahno (28342)
Jahno Creative Commons License 2015.12.10 0 0 28342

Teljesen jó, de kisvakuban nem gondolkoztál, hogy hátha ki kell vinni a parkba és akkor a kábel sem akadék? Első körben rádobsz egy kupakot és kész, aztán tudod bonyolítani.

Előzmény: Chris80 (28341)
Chris80 Creative Commons License 2015.12.10 0 0 28341

Sziasztok!

 

Az McGoat i-300 ws típusú stúdió vakuról mi a véleményetek? Egyenlőre otthoni körülmények között, első vakuként, hobby célra szeretnék egyet beszerezni, első sorban gyermek fotózáshoz, még megfizethető áron (~40e Ft). Jó választás lenne ez a típus?

 

http://www.mcgoat.com/webaruhaz/fot%C3%B3-vide%C3%B3/st%C3%BAdi%C3%B3-technika/st%C3%BAdi%C3%B3vakuk/mcgoat-i-300-ws-aj%C3%A1nd%C3%A9k-erny%C5%91reflektorral

 

Köszi, Üdv!

Jahno Creative Commons License 2015.12.08 0 0 28340
Előzmény: zorko (28338)
Jahno Creative Commons License 2015.12.08 0 0 28339

Strobox, csak ha lassabban gépelek, akkor első két betűt hagyja ki, ha gyorsabban, akkor a közepén, míg oldalt betöltődnek a reklámok :-)

 

Pld. van ezer+1 kép, mondjuk ilyen:

 

 

És mellé le van rajzolva, hogy miképpen világították. Csak azt nem találom, de minnyá.

Előzmény: zorko (28338)
zorko Creative Commons License 2015.12.08 0 0 28338

Mi az a Sobox...? :)

 

"de oldalról egy bazi nagy méhsejtes,"

Semmi esetre sem bazinagy, de még valószínű nem is méhsejtes. (Elég kemény fényeket használ (az akkori Paramount stúdió stílusnak megfelelően), látszik az árnyékokon, és a szemfény is kicsi méretű...)

 

Itt részletesen leírtam, hogy kb. mi a világítása. :)

Előzmény: Jahno (28336)
theraphosa Creative Commons License 2015.12.05 0 0 28337

Egy kis segítséget kérek szépen. Canon 430ex vakut slaveként el lehet sütni Yongnuo 568 Ex-el masterként beállítva?

Jahno Creative Commons License 2015.12.05 0 0 28336

Soboxot nem nézegeti senki, hogy hátha van valami hasonló beállítás? Nem lehet az olyan trükkös, meglesem a képet, de oldalról egy bazi nagy méhsejtes, szemből meg minimál lesz a vége...

Előzmény: Craetive (28335)
Craetive Creative Commons License 2015.12.05 0 0 28335

Én még egyszer nemsokára megpróbálom (valami csak kisül :) ), azzal a szettel, amim van (D7000+Microsat Hobby+ YN 568).

Előzmény: gravir007 (28291)
gravir007 Creative Commons License 2015.12.04 0 0 28334

Nekem is van pár kínai hátterem, remekek..... valami legkisebb hőre olvadó anyagból vannak, vagyis még kis sem lehet vasalni őket.

A legegyszerűbb bemenni egy méterárú boltban és ott annyi és olyan anyagot veszel ami csak tetszik kb. fillérekért. A baj vele, hogy max 150 cm szokott lenni a szélesség.

A fekete a legegyszerűbb, mert abból  szintén fillérekért össze is varnak kettőt azon nem látszik a varrás.

Világos anyagból meg az egyiket ketté kell vágatni és kétoldalt kell hozzá varratni lapolva és akkor nem látszik.

Mondjuk az olcsó vékony anyagoknak megvan az a hátrányuk, hogy szar az esésük és gyűrődnek, ki kell feszíteni őket.

Ami nagy előnyük, hogy használat után minimális helyet foglalnak...

 

Jahno Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28333

Köszi, megvitatom magammal, mert 2x2 méter 10ezer, aztán sehogy nem jön ki arra, mire szeretném. Ha valaki ráál, akkor egész alakost már nem lehet, ráadásul van jóféle rúdtáncos gyakorlatozós lehetőségem, ott is pont kevés valamelyik irányba.

 

Kellékből már azon matekozom, hogy azt a hülye üveggömböt is meglövöm, amikor lehet mókázok vele, de általában nem egy hosszabb távú cucc, úgyis elkérnék pár sörért a haverok és az már tiszta haszon :-D

Előzmény: GPF (28332)
GPF Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28332

Erősen ajánlják ezeket a sötétítőket:

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/30290531/#/30290531

 

Van fehér, fekete és szürke. Többféle méretben. Korrekt minőség, tisztítható, strapabíró.

 

Előzmény: Jahno (28329)
ObiFun Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28331

Sör, sör... hozzál mert nem bírom ki reggelig :D

Előzmény: Jahno (28330)
Jahno Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28330

Mondom sör.

Előzmény: ObiFun (28327)
Jahno Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28329

Nekem túl kicsi van és túl nagy. Utóbbin akár occsón felezhetünk is (szürkés, 6x5 méter), most szándékozom elvágni. Már kerestem hozzá tornatermet, ahol ki lehetne teríteni és konzultáltam a család nő tagjaival, hogy mi a merre. Mielőtt nagyon nekilátunk próbafotózni nem ártana előtte, de így egyben eléggé kezelhetetlen.

 

Kínai háttérben is tudok némi tanácsot adni, van occsón, de az néha olyan is. Enyhén átlátszó, vagy pld a fekete az csillogós bír lenni. Erős hobbinak azért bőven jó, 1,5x3 méteres feketém és 1.8x2.8 méteres fehérem akad (kb. 5ezer körül meglőheted odakintről ), amit akkor még videózáshoz terveztem, de végül nem úgy lett :-)

 

Jövő héten lesz szabadnapom, belesek ruhaipari boltokba, ott sok éve vettem már olcsón egész értelmes anyagot is.

Előzmény: uffneked (28328)
uffneked Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28328

buzi-e vagy?!

csak vicceltem, most épp megvan mindenem, majd egy fotós háttér érdekelne esetleg! ;)

Előzmény: Jahno (28326)
ObiFun Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28327

Kinek van olyan jó pofája, hogy ilyet adsz neki? :D

Előzmény: Jahno (28326)
Jahno Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28326

Jahh, ha helyed van akkor vihetek cuccost és lenge öltözetű csajokat modellnek :-D Csak itt az sem biztos, hogy valaki egyáltalán országon belül van, amúgy eddig is adtam kölcsön ezt-azt pofára osztályozva 2 sörért.

Előzmény: uffneked (28325)
uffneked Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28325

Ha sokat vársz, összevásárolok mindent, és nem fog kelleni. :p Így is puffog az asszony, hogy befoglaltam 2 köbmétert a szobából... :/

Előzmény: Jahno (28324)
Jahno Creative Commons License 2015.12.03 0 1 28324

Árpád híd környéki nézegetés folyik, vagy Újpesten Arad utca/miazmás környéke. Egyelőre telibe távlati, de sosem tudni.

Előzmény: uffneked (28323)
uffneked Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28323

Díjazom az ötletet, csak legyen közel Zuglóhoz. Sör, meg VP mindig van... :)

Előzmény: Jahno (28322)
Jahno Creative Commons License 2015.12.03 0 1 28322

Igen, ez a lehet az a fajta megoldás lesz, ahova sörrel nyugodtan be lehet jönni, főleg ha jut nekem is.

Előzmény: ObiFun (28321)
ObiFun Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28321

Csak állandó kitelepített Vizipipa is legyen a helyen, oszt jó.

Előzmény: Jahno (28320)
Jahno Creative Commons License 2015.12.03 0 1 28320

Mi a többi cucc? Ha minimális szívást megér a kavarás, akkor fotós adokveszekben elég sok mindent keresnének.

 

Engem meg haver basztat azzal, hogy sok a ráérő ideje, nézzünk valami olcsóbb lakást és csináljunk kb. Teszkógazdaságos stúdiót magunknak, meg olyan amatőröknek akik csak valamit ki akarnak próbálni, esetleg beruházás előtt megnyomkodni,  olcsó helyen hobbiprojektet csinálni, ilyesmik. Nem tudom, mert annak ellenére, hogy sok cucc van háttérrel pld. szarul állok és a végén még 2 sör mellett rávesznek valami hülyeségre. Helyeket már nézegetjük a 13 ker magasságában és itt-ott, mert nyilván Csepel hiába lenne olcsó, oda senki nem szeretne kijönni. Meglátom mi lesz belőle, bláááááá, az biztos, hogy mikor nekünk kell valami, akkor a 3ezer/óra környéki helyek szinte mindig foglaltak.

Előzmény: gravir007 (28319)
gravir007 Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28319

Gondoltam kicserélem én is a energiatakarékosakat, a vicc, hogy minimálisan olcsóbb ha komplett szetben veszem, állvánnyal, foglalattal, softbox-szal...

Pl. a 8x 135W 21.760Ft szettben 28.761Ft.... de mi a fenét kezdenék a többi cuccal, de két állvány, foglalattal, softbox-szal meg nem igen jó ár 7000Ft-ért :) 

gravir007 Creative Commons License 2015.12.03 0 0 28318

nincs mit, majd írd meg, hogy mire jutsz velük.

Előzmény: tojas007 (28307)
blendész Creative Commons License 2015.12.01 0 0 28317

Sziasztok!

Sony NP akkumulátor-foglalatba keresek adaptert, amit meg lehet tölteni AA akksikkal. Led lámpába kéne, de Canont használok és nem Sonyt. :) Itthon valahonnan lehet szerezni?

Lava04 Creative Commons License 2015.12.01 0 0 28316

Üdv, Yongnuo YN 560 III vakuhoz, magyar használati útmutatót keresek!

Jahno Creative Commons License 2015.12.01 0 0 28315
Előzmény: tojas007 (28314)
tojas007 Creative Commons License 2015.12.01 0 0 28314

Palcas boxot tudnal-e be linkelni?

Egyebkent most jott meg a 4 foglalatos...

Előzmény: Jahno (28313)
Jahno Creative Commons License 2015.12.01 0 0 28313

Bele. Én a Brolly izére írtam, de most látom, hogy pálcája van, előbb még csak az univerzálist mutatta vakuval. Viszont ennek pont az a lényege, hogy bentről indul a fény, reflex felület, előtte lágyító. Csövet nem tudod belenyújtani, csak a vakut. Főleg nem több csövet, erre írtam régebben, nagy fényterelőhöz sok fény kell. 4 foglalatoshoz áteresztő és reflex jó, vagy a pálcás rögzítős szoftbox. És kisebb csövek, mint amit vettél. Első körben nem fér el, szoftboxban még melegszik is, de csúnyán.

Előzmény: tojas007 (28312)
tojas007 Creative Commons License 2015.12.01 0 0 28312

Remélem a 4 foglalatosba bele lehet rakni az ernyő pálcáját:

 

Előzmény: Jahno (28309)
uffneked Creative Commons License 2015.12.01 0 0 28311

Szegényt jól leforráztátok. Én küldtem őt ide a D7100 topikból.

Nem biztos, hogy ennyire amatőr, lehet csak a vaku fronton vannak elmaradásai...

Előzmény: Jahno (28306)
tojas007 Creative Commons License 2015.12.01 0 0 28310

Ezzel használnám majd:

 

http://www.ebay.com/itm/400471151531?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

 

Remélem jó lesz.

 

És remélem ezzel is össze tudom hozni..