A Mezőkövesdi táborba jelentkezőket, érdeklődőket és majd csak ezután döntőket szeretném értesíteni, hogy a shadow trapuntos hátizsákot tanító oktatót (személyemet) az alábbi számon tudjátok elérni: 20-207-3386. (Munkahelyváltozás miatt vált szükségessé a számcsere)
Kérem azokat, akik már rendeltek tőlem egységcsomagot, küldjenek egy e-mailt még egyszer, ha nem túl nagy fáradság, mert a postafiókom néha elveszíti a leveleket.
Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a Tatabánya-i Foltvarázslók csoportjának táborába még lehet jelentkezni.Bővebb információ a csoport honlapján. http://foltvarazslok.weboldala.net/index.php
Néma, ámuló-bámuló zugolvasótök vagyok, és 5 év után ismét a segítségeteket szeretném kérni, annak idején 36évi elmagyarázta nekem a 2 oldalas ragasztófátyol használatát, nagyon nagy hasznát vettem.
Hiába keresgélek régóta a neten, nem találok rátétes és papírravarrós technikához jármű-mintákat, illetve hajókról találtam. A kisebbik unokámnak szeretnék takarót varrni, és ő imád mindenféle járművet, főleg az autókat. Hello Kitty minták és érdekelnének, van egy nagyobb unokám is, Hello Kittyt még talán meg tudnám varrni. Nekem mindig hülyeségeket ad ki a kereső az említett macskánál, sokszor malac oldalakat. Biztosan rossz a keresési technikám.
Nem tudom, valakit érdekel-e, tegnap a Varrógépcentrumban a Singer 8280-as gépemhez vettem felső kelmetovábbítót és kukacolós talpat, az eladó Berninához valókat adott. Hét végén tervezem kipróbálni, remélem, boldogulok vele. Hátha más is varr Singerrel.
Megnéztem az összes hiper-szuper gépet, aztán húztam kifele a csíkot, mert se pénzem, se időm a szuper gépekre, meg aztán egy hályogkovács először tanulja meg rendesen az alapokat.
Segítségeteket előre is köszönöm, szép napot kívánok ebben a vacak időben,üdv.: Erzsi
Nagyon irigy voltam a képeket látva! De nagyon köszönjük, hogy megosztottad velünk az élményt. Gratulálok neked,hogy ez megvalósulhatot. Csak ámultam és bámultam:-)
http://www.youtube.com/watch?v=8tIxUuJRiW8 Esetleg erre gondolhattál, ha nem jön fel a videó, akkor keresd meg a YouTube-on a Day and Night technikát. Bár ott háromféle blokk lesz a végeredmény.
Kedves mindenki! Ha szívesen legeltetnétek a szemeteket, hát van látnivaló. Nézzetek fel erre a blogra, Írországból tudósít fotókkal (ott éppen nemzetközi quilt fesztivál van).
Annira bosszant a dolog, találtam a neten egy olyan blokkot amely kiszabása kapcsán 2 különböző blokk készül- de olyan szórakozott voltam, hogy megcsodáltam csupán és most sehogyan sem tudom elővarázsolni. Ha netán valaki ismeri ezt a mintát ami azt jelenti-hogy egyszerre 2 takarót tudsz készíteni klb. mintával és megosztaná e kedves csapattal igen hálás lenne mindenki.
Ha netán mégis megtalálom igérem megosztom veletek.
Lányok, nem tudja valaki, hogy hol lehet kapni (méterben) fényvisszaverő szalagot? Olyanra gondolok, ami felvarrható, kb. mint ami a láthatósági mellényeken van.
A google-val csak nagykert találtam, de nekem max. 2 méterre lenne szükségem, egyedi bicajos láthatósági mellényt szeretnék varrni.
Nekem is van sokmindenféle kütyüm, de a legnagyobb kincsem a hawaai tanfolyam napján beszerzett vadiúj tűbefűzőm .... :-D Az vesse rám az első követ, aki nem próbált már percekig cérnát izgatni a tűvel :-DDD
Szerbusztok,csak kiprobálom az új nevemet,mert elvették a régit!Peddig úgy szerettem,de nem értem,hogy miért van ez így,Úgy jártam mint Márta néni,egyszer csak azt irta ki,hogy nem jó nick nevem!Évek óta jó volt!
Most ez lett az új,egyáltalán örülök,hogy sikerült,mert több napja hiába kisérleteztem több névvel is semise volt jó!
Nekem sem volt a kezdet kezdetén, csak egy egyszerű varrógépem, ollóm, tük, és cérna, na meg anyag. Előszőr csak mindenféle hulladék. Az első foltosmunkám is mindenféle anyagból, készült. Később mikor egy alaptanfolyamot végeztem, utána lassanként szereztem be "komolyabb" felszerelést. Először megvettem mindenfélét amit árultak, sokszor nem is tudtam mire való, és főleg nem is tudtam használni. Azóta tudom, hogy nem érdemes drága dolgokat beszerezni, főleg kezdőknek, mert több tudás kell , hogy egy sablonkészletet vagy vonalzókat használni tudjunk.Már több mint 10 éve foltvarrok, de a mai napig a leghasználatossab eszközeim amit fontosnak is tartok: varrógép, olló /ebből többféle/ körkés, vágótábla / van nekem vagy négy, de mindig csak egyet használok/ és egy jó szék, a forgóst tartom én is a legjobbnak.A könyveket helyettesitheti az internet, de nem árt egy két jó könyv, bár nekem van olyan is amit még csak átlapoztam, ezért azt is meg kell gondolni, hogy érdemes e mindenféle könyvet megvenni.
Örülök, hogy valaki a görgős széket is fontosnak tartja, nagyon sok időt spórolok vele, hogy nem kell felállni az előkészítő asztal, a varrógép és a vasaló közt, csak ide-oda tologatom magam.
Jómagam még csak egy éve kezdtem el varrni, a net nekem is nagy segítség mivel a környékben nicsen foltos csoport. Szerencsére ki tudom nyomtatni amire szükségem van, így szépen gyűlik a tudomány dossziékba rendezgetve. A varrógépet lecseréltem egy korszerűbbre, a régi elég sok bosszúságot okozott. Vonalzókat készletben vettem az ósenbe, van rajta cmes és inches beosztás is. Balkezes révén beruháztam egy balos szabóollóba, fiskarsot vettem, eddig jól szerepelt. Pici kacskaringókat, íveket egy régi manikürös ollóval nyesegetek. Vasalók - van két db, átlag életkor 10 év- a kis útit használom a legtöbbet. Szereztem egy elég nagy asztalt, ami néha mégis kicsinek bizonyul :) Most már egy görgös széket is praktikusnak gondolok hozzá. A varratbontóval szoros barátságot ápolok ;) Bevallom anyagot a turikban is szoktam venni, de a barátnék is megkérdezik már, hogy kell e ez vagy az a ruha mielőtt kidobnák. Hjja kérem aki gyesen van... A legjobban azonban az én türelmes és barkácsolós férjem vált be aki csinált már varrós polcot, cérnatartót, és vasalódeszkát is :)))
Akkor én is színt vallok: viszonylag hamar megvettem én is a vágólap-vonalzó-körkés szentháromságot, Gabiczától tanultam az alapokat, de mivel a szakmám is ez, régóta tudom, hogy a jó szerszám fél siker. Biztos meglennék nélküle, elvégre ollókkal is el vagyok látva gazdagon a múltamból kifolyólag, de az az időspórolás, amit a gyors vágással spórolok, mindent megér. A pontosságról nem is szólva.
Amit még elengedhetetlennek tartok, az az internet. Sehol sem lennék, ha ez nincs, rengeteget tanultam általa, és azok által, akik szintén ezt használják. Minden varrást (ötletelést) a neten kezdek, aztán vezetés közben varrok tovább fejben, majd otthon már kész tervekkel ülök le. :) Az indulásom legnagyobb támogatója ez a fórum volt, szerencsém, hogy az elején rátaláltam, és megtaláltam a velem együtt varró, fejlődő, bontakozó társakat. Ezt most, itt is köszönöm nektek! :)
Még egyet említenék, ami nélkül nem lennék meg: ez a folyamatos információ- és tanulási éhségem, ez visz előre, ez éltet. Minden technika érdekel addig biztosan, míg meg nem fejtem vagy rá nem jövök gy egyszerűbb módra. :)))) Azután vagy megvarrom, vagy nem, de megtudom, hogy kedvencemmé lesz-e vagy sem. :)
A talpakhoz: pl saját tapasztalat, hogy a gépi trapuntóhoz a zippzárvarró talppal egész közel lehet varrni a domborulathoz, én azt azzal szoktam. (szoktam...mikor pár éve csináltam)
Amit immár tizenéve és gyakran használok, a varrógép, a körkés, vágólap, ollók, és a Ferreros dobozok, amik egymásra sorolhatók, és ezekben tartom a "kincseket" (gyöngyök, flitterek, strasszok, szalagok) Ami a legjobban hiányzik: az idő, hogy egyéb elfoglaltságaim mellett eleget szórakozhassak a foltozással.
Én amikor keztdtem a foltvarrást, elöször kézzel angol papirtechnikával, olló, tű, cérna, rajzlap, vonalzó. Aztán varrógéppel -öreg Lucznik - és sokáig ez volt a felszerelés. Az első alátétet és körkést még a Lomb utcában vettem. Azóta pótkéseket veszek és beszereztem egy kisebb körkést és nagyobb alátétet valamint vonalzókat. Mind cm-es és egyik oldala recés igy ha ráteszem az anyagra, nem csúszik el. Ami újitás az az anyagaim tárolására szolgáló műanyag átlátszó dobozok. Legnagyobb segitségem persze a varrógépem Husqvarna. Szeretem és sokat segit. Ja és legujabban vettem egy kis vasalót azt a hosszú nyelűt. Ez sokat segit pl. a varrások levasalásában. Még szeretnék egy forgatható alátétet.
A fórumra kezdettől járok és nagyon sokat tanultam. Megvannak a jegyzeteim és sokszor előveszem. Akkor még nem volt internet, örültünk, ha feltudtunk valamit tenni képekben. Nem volt blog, you-tube, picasa, Facebook. Nem tudom ez a gyorsulás segit-e, szerintem a fórum közelebb hoz és több információt ad. Én szeretek ide járni és itt tanulni.
Mit szeretnék még? Valaki mindig tegyen rendet a varróasztalomon és az anyagaim között! Na jó ez költői.
Amiről viszont szeretném ha itt többet beszélnénk (a Hirfoltokban sorozat van róla!) az a varrógép talpak használata. Kinek milyen tapasztalata van?
De jó, hogy ennyien hozzászóltok. Ebből is látszik, milyen igaz, mindenki másképp egyforma.
A legfontosabb nem a tárgy, az eszköz, hanem a kukac, ami benn motoszkál, ami sokunknál már akkortájt kezd motoszkálni, mikor akkorák voltunk, mint Lau kislánya (már nála is elkezdődött) az akarás, hogy valamit létrehozzunk.
Most éppen kézzel varrok, (olló, tű, cérna, anyag) mert a leghalkabb ha közben gyereket altat az ember :)) és nem árt a tradicionális nagymunka témában sem elmerülni - ugyebár az amish asszonyok is kézzel varrtak csodákat.
De majd elájultam az örömtől amikor 20 évvel ezelőtt egy nyári szünetben megdolgoztam az első varrógépemért (keveset használt Veritas) - persze barátnék hülyének néztek, mert mit akar az ember 13 évesen varrni... mit is? mindent. Nem tanított senki varrni, vettem anyagokat és leültem a gép mellé. Az egyetlen amit tudtam hogyan kell befűzni a cérnát. Aztán könyvtár, olvasás, próbálgatás, gyakorlás, sok-sok anyag pocsékba - DE egyre ügyesebb, szebb, bonyolultabb munkák születtek. Egyébként ma is imádok ágyneműt varrni :)))) az első sikerélmények emlékére.
Teltek az évek, pontosan 8. Aztán belecsöppentem egy kiállítás forgatagába és sokat beszélgettem az amúgy népi iparművész hölggyel (már a nevére sem emlékszem - szégyen) és tőle hallottam először a foltvarrásról. Aztán nagy kutakodások jöttek és a fizetésemből szépen lassan elkezdtem venni a "kacatokat" a körkés és vágólap volt az első. Na ezen nem spóroltam, volt szerencsém kipróbálni mennyire meg-és felgyorsítja a precíz vágást, amiből ugyebár sokkal könnyebb szép munkát varrni. Közepes vágólappal egy 28mm, 45mm és egy 60mm körkéssel fogtam hozzá - fiskars körkések, elég drágák voltak, de azóta is ezeket használom. Nálam beigazolódott, hogy inkább minőségit drágán mint olcsóból 2-3 db kétévente és sosincs kéznél normális körkés. Azóta csak pót pengét vettem.
Aztán 4 éve új varrógépet, bár az öreg Veritassal tökéletesen meg voltam elégedve, nem tudott csoda díszítő öltéseket, viszont megbízható fém alkatrészei voltak (vannak) viszont sikerült ugyanebből a márkából beszerezni egy újabb modellt Lild-ből (na ezzel azért vannak néha kisebb gondjaim, az öreghez képest sokkal többet kell szervízeltetni) de mind a két gép megvan. Az öreget sajnálom eladni, odaadni bárkinek is - hah érzelmi okok.
De mint tudjuk ennek sosincs vége. Egy újabb darab "rongy", egy újabb "kacat" egy újabb csodás "kütyü" amivel rózsát, masnit, jojót lehet gyártani - persze ezek nélkül is... egy mégújabb újdonság amit valamelyik csúcsgyártó eszelt ki és győzze az ember ép ésszel (és pénzzel) megállni, hogy meg ne vegye.
Van mindenem, vonalzóm is, Kacsuk Évi mesélhetne, hogy Karcagon ki a retinens, akinek hiába mutatják meg a körkés használatát, olyan vagyok, mint egy dinoszaurusz.
Persze, az se segít a helyzeten, hogy nincs itthon egy szabad asztal... ollózni kisebb területen is lehet, körkés használatához több hely kell.
Én 3 évig varrtam úgy, hogy a körkésről és a vágólapról nem is halottam.
Még a két csíkszőnyegem, amik még Ezüstvölgyben is ki voltak állítva, azokat is ollóval szabtam. Pedig 120 cm hosszú 4 centis csíkok vágása ollóval nem kismiska (a két munkát lásd http://web.t-online.hu/geli1/glk/glkTradi.htm lapon, alulról a második sorban: Csíkszőnyeg és Csillagok kékfestőben). Úgy 9 éve a varrógép mellett a legfontosabb eszközeim a körkés ( a legnagyobb, 60 mm-es) egy vágólap és hozzá a vonalzó (mindkettő 60 cm).
A körvágóval könnyű dolgozni. Én vettem hozzá egy vonalzót is, ami be van rajzolva a vezetővonalakkal. az anyag szélét tuti egyenesre lehet vágni, és az alapon igazitani lehet a rajzhoz, a vonalzóval lefedni a részt és mellette vágni, mintha tésztát vágnál csikokra. Csak az ujjad ne hagyd ott.... Arról nem is beszélve, hogy ha már egyszer összevarrtad az anyagot és a szélek elcsusztak, ezzel a körvágóval se pillanat alatt egyenesiteni lehet.
Szasztok! Nekem, varrógép és az olló, anno alapból. Ennyi volt az összes felszerelésem évekig a kezdet kezdetén.
A többi inkább már flancból született, de mindig apránként vettem a kellékeket. Mostmár ott tartok, hogy kiszorít a sok felesleges kellék. A vágólapot meg a körkést tudom a legjobban kihasználni, ami tényleg megkönnyíti a munkámat, de ezek nélkül is lehet létezni. Van olyan kellékem is, amit még ki sem próbáltam, pedig nagyon készültem rá, ez pedig a hőlégfúvó. :-) Félek tőle, hogy felgyújtom a házat. :-D
Némi anyag, tű és olló, cérna és vasaló már elég ahhoz,hogy az emberlánya a foltokat összevarrja, akár már kézzel is... varrógéppel gyorsabb...
Érdemes egyszerübb dolgokkal kezdeni, pl edényalátét, edényfogó, lábasfül fogó stb.....ezek kisebbek és gyorsan elkészülnek... azonnal adnak sikerélményt... és ha nem tökéletes, akkor na bumm és mi van?... lesz majd másik..szebb és jobb...
Felszerelésem nekem is van, több mint kellene, elvégre miből élnének meg az árusok, de itt olvastam egy találó megjegyzést, hogy a kézírásod nem attól függ, milyen toll van a kezedben. A lényeg, hogy senkit ne tartson vissza a foltvarrástól, ha nincs extra felszerelése.
Folt hátán folt A foltmozaikvarrók nélkülözhetetlen kézikönyve. 100 hagyományos és mai mintával; fényképekkel és ábrákkal illusztrálvaCelia Eddy ▪ Alexandra Kiadó
ha nem jelnik meg a kép merthogy a technika ördöge sosem alszik. ha valakinek megvan átveszem
Május 19.-én Somogyaszalón jártunk varrósnapon.A jó hangulat a helyi foltvarrók munkáját dícsérte.Sok féle program közül lehetett választani.Szabadgépi tűzés Ildivel,szalaghímzés Ágival(Sárospatak)és Ida nénivel,párna Judittal,mobil tok Valentínával és kopogtató házikók(ezt mi mutattuk meg).
Szombati Tradicionális napon nagyon jól éreztük magunkat!!!!!! KicsiLau és Apa is jól szórakozott, én persze többszörösen is :)) sikerült egy két fa gombot vennem, meg csokifoltos lányoktól egy sablont - és itt el is tettem jó mélyre a pénztárcámat mert az anyagos résznél kisebb vagyont tudtam volna elkölteni. A helyszín tökéletes volt, földszinten büfé a Műv.Központban - így a szokásos délelőtti kávézás sem maradt el. Az emeleten meg árusok és nyitott műhely. Hogy lássátok mennyire elbűvölte KicsiLaut a hímzés tudománya itt van két kép, az egyik az aprócska rámába szorított virágcsokorról, a másik hogy mennyire nem akarta odaadni senkinek, sőt elvenni tőle is csak közelharc árán sikerült.
Minden szervezőnek, nyitott műhelyesnek, tanfolyam vezetőnek, kiállítónak, alkotónak nagyon köszönöm!!!!!!!
A legnagyobb tisztelettel irántad, azért azt megjegyezném, hogy 463db 7x7cm-es négyzetkét, meg ugyanennyi háromszög-négyzet variációt kis-és nagy ollóval kivágni, kiszabogatni:-) "Hülye azért nem vagyok" szól az ismert szlogen:-)
Minden esetre én azt mondom, lehet 1 db ecsettel is festeni, de mennyivel jobb, ha 4-5 van, pláne ha meg mókusszőrből készül:-)
A jótanácsak azért vannak, hogy legyen mit átszűrni az agyadon, de ha nem akarsz úgy járni, mint a népmesében a molnár, a fia meg a szamár, akkor haladj a magad útján. Hogy meg ne rémülj a félhavi fizetés emlegetésétől, elmondanám,hogy a 69498-as hrsz. takarójához a benne levő selymeken és bélésanyagon kívül mi kellett: varrógép, vasaló, vasalódeszka, egy nagy és egy kisolló, alkoholos filctoll, 200 kicsi biztostű, ugyanannyi gombostű, egy hosszú vonalzó és egy kicsi.
Nem kell ezer könyv és internetes oldal se. Ha Dolányi anna Folton folt textilmunkák (lepkés tetejű) 78 oldalán végigmész, akkor már menő foltvarró vagy.
Teljes mértékben egyetértek Veletek, a könyvek mellett még javasolnám az alábbi oldalt, ahol szinte mindent megtalálsz az alapokról és technikákról, persze sokminden mást is.
Így látom én is, az eszközvásárlás és a drága anyagok beszerzése még korai, és felesleges a tanuláshoz. Gondolj arra, a telepes asszonyoknak mi állt a rendelkezésére, és mégis csodákat készítettek. Varrni tudtak. Ha azt tudsz, az alapok megvannak. Informálódáshoz itt a net.
Igen, feltételeztem, h. esetleg privátban valaki válaszol. Nem feltételeztem, h. senki:-)
Egyébként a kezdéshez egy kisebb kezdő orvosi fizu kell:-)) Nem olcsó hobby, de nagyon jó és kellemes időtöltés, és amikor meg örül valaki az alkotás-ajándéknak, az mesés érzés tud lenni! Már megéltem ilyet párszor...
Valasz megy néha privátban is, én például így jeleztem, hogy mi lenne a célszerű első lépésként. Ettől függetlenül, azt már az ittetni hozzászólásból is lehet látni, hogy nem egy olcsó hobbyról van szó. Nagyon szép és hasznos dolgokat lehet ugyan alkotni, de sok idő, energia és pénz kell hozzá a folyamatos tovább tanulás mellett.
Mindent elolvasni a topicocban, a klf. weboldalakon, ami a foltvarrásról szól. Lejegyezni, kinyomtatni, rendszerezni az ötleteket, javaslatokat, apró trükköket! Ezeket memorizálni sokszor:-) Googlee a jóbarát!
Elmenni egy tanfolyamra.
Átnézetni szerelővel a varrógépet!
Felkutatni a foltosboltokat.
Bevásárolni az össze fontos kelléket a körvágóktól a desztvízig sokmindent. Könyveket is-nem szabad spórolni rajtuk!
Megtervezni mit is akarunk. Elkészíteni a sablonokat hozzá. A net ehhez is sok segítséget nyújt.
Beszerezni a szükséges anyaghegyeket, cérnákat, tűket, jelölőket. Én spec. fekete-fehér ceruzával dolgozom! Tűzéshez pl. hólozó cérnát!
Varrás előtt beavatni az anyagokat! Minden vonalat jelölni, fércelni varrás előtt. És vasalni mindég a kész varrásokat.
És közben állandóan képezni magunkat a net adta lehetőségeken!
Bátran kell nekilátni:-) Én 2mx2m-es takaróval kezdtem, kettővel:-)
Nem reklámozni akarok, de tudni kellene hol laksz. Sokféle könyv van, vannak tanfolyamok (Mesebolt, Varrógépcentrum Bp-en) van a Magyar Foltvarró Céh ahol sok emberrel (foltosokkal) megismerkedhetsz. Csoportok az ország egész területén. www.hunpatch.com Mindez kezdetnek. Ha belekezdesz és megszereted, nincs megállás! Sajnos nem egy olcsó hobby!
Hozom biza :) mivel nálunk szinte naponta változik a program... pedig Férjuram megígérte hogy vigyáz a rá és rosszalkodós napot tartanak, de közben dolga lett (nem orrolok rá ez most tényleg nagyon fontos) szóval jövünk a megnyitóra - aztán ameddig bírja leszünk. Majd alszik hazafelé a kocsiban, vagy háááátha elalszik majd a babakocsiban, meglátjuk.
Okés, akkor megoldjuk valahogy :)) igen, azt hiszem csak annyiban maradtunk, hogy rózsaszín - mert egy időben se Te se én nem tudtunk vele mit kezdeni - az lesz benne :) de teljességgel rádbízom, és az sem baj ha egy sziromnyi rózsaszín sincs benne :)))) és az sem baj, ha nem most hétvégére hanem egy másik alkalommal cserélünk :D esetleg megpróbálok KicsiLauval valamelyik kedden ott lenni a kreatívkodos csapattal.
Közel két hónapnyi munkával elkészült egy újabb takaró. Tutorial a blogomon Ha jár erre valaki, aki jön a békásmegyeri bejáró táborba, evvel a technikával fogunk párnát csinálni.
Julcsi! Csak érdeklődés szinten, azt szeretném tudni, hogy szombaton a Tradícionálisra jössz??? Mert akkor a virágos kitűzőket amiket még kunyiztam tőled magamnak és KicsiLaunak szívesen átvenném - persze csereajándékért :))))))
Ha beütöd a gugliba hogy foltbolt, sokféle ajánlatot találsz amik között válogathatsz. Gondolom az idő rövidsége miatt sokan nem tudják csak úgy vállalni.
Akik már tudják mikor mennek szabadságra, illetve most kérnek szabadságot, remélem időben jelzem!
2012. augusztusban Ménfőcsanakon foltvarró tábort tartunk. Augusztus 9.-és 10.-én Waldorf baba készítéssel külön foglalkozunk azokkal a lányokkal,asszonyokkal, akik babavarrásra szeretnének jönni.
További információkat emailban adok, vagy a babavarrás fórumon lehet még erről olvasni!
Tudtok valakit, aki elvállalná egy patchwork (francia)ágytakaró készítését június közepére? Egy tanító néninek lenne ajándék a 4 éves áldozatos munkájáért. Minden ötletet szívesen fogadok! Szeged környékén lakunk, de gondolom postán is lehet intézni a dolgot.
Köszi az ötletet, fogok venni ha legközelebb megyek Pestre, "beszerző körútra". Sajna itt a szomszéd városban már csak két varrós bolt van és hagyományos a kínálatuk :(
Van a pilot-nak egy Frixion nevű tolla, tűhegyű és vastagabb is, többféle színben, ami hő hatására elillan. Sima papírboltban árulják, mert a végén lévő gumis résszel radírozva papírról is eltűnik, szóval nem kifejezetten varróskellék. Ha átvasalod az anyagot, ill. ha nem vasalandó az anyag, csak elhúzod felette a meleg vasalót, eltűnik a rajz, addig viszont ott marad. Mindenképpen csinálj próbát vele felhasználás előtt, én eddig egyszer jártam úgy, h a vasalás után halványan ott maradt a rajz nyoma kicsit halványabb kéken, mint az anyag eredeti kékje, de ezen kívül csak jó tapasztalatom van vele. Nem emlékszem pontosan az árára, de 600-700Ft lehet.
Már egy ideje olvasgatom a topikot, és mos a következőben kéne egy kis segítség. Selyem-szatén anyagból varrtam egy alapot, erre jönne egy hímzett kacskaringós minta. Gondoltam naívan a sablont körbe rajzolom és már mehet a hímzés. De.. Az itthon leledző jelölők nem fognak a selymen -szappan, cerka-, az illanó filc meg azért nem lenne jó mert a babótól nem mindig akkor jutok a varráshoz amikor én elterveztem. Gondoltam alkoholos filcre... Szóval mivel rajzolhatnám fel a mintát szerintetek ? A másik kérdésem, hogy elég nagy - kb. 50x45- körvanalat kéne végig öltögetnem, megspórólnám a kézi hímzést. Működne ha sűrű cikk-cakk öltéssel mennék körbe a vonalakon, mintha csak aplikálnék ?
Lehet, hogy duplán fog megjelenni hsz-om az elsőt nem tudom hva lett.
Valahol neten láttam ilyesmit, és mivel nyáreleji baba lesz, a hagyományosat melegnek gondoltam, ez viszont nagyon puha, könnyű, vékony flíz van benne, de mégis stabilan tartja a babát . Kivehető betét van benne, anélkül később takarónak is használható. Majd meglátjuk hogy a gyakorlatban is olyan jó lesz-e, mint ahogy gondolom.
Akkor: HIPP-HIPP-HURRÁ! Jó egészséget mindkettőjüknek, nőjön nagyra a pici lány, remélem még találkozunk valamelyik karcagi táborban! Nagy-nagy ölelés nekik szeretettel!
Már nekünk sincs vissza egy egész hónapunk hogy megszülessen a mi pici lányunk, nagyon várjuk és izgulunk.
Mostanában neki varrogatok, legutóbb ezeket, csak hogy valami varrás is legyen a hozzászólásomban.
Köszönet a galagonya-csoporti lányoknak a jól szervezett kellemes varrósnapért. Látszott, hogy nagyon készültek, mindenre gondoltak. Sikerült dalra fakasztani az ott varró lányokat, asszonyokat. Jól telt az idő, igyekeztünk csak a varrásra összpontositani. Mégegyszer köszönet mindenért!
Rokkában nézted már? Pár éve ott vettem, jó erős, használat közben is bevált. Ugyan én itt, a helyi műintézményben vettem, de úgy tudom, Bp.-n is van Rokka.
Június 16-án szabadban varrási lehetőség: Zselízen "A" tölgy alatt, amely a szavazataitoknak is hála, 2010-ben harmadik lett Az év fája versenyben. Rossz idő esetén a Magyar Házban varrhatunk.
Van az az eset, ahol jó helyette a rag.közbélés, de általában a használatának az a lényege, hogy a művelet után eltávolítható, és utána akár újra felvasalhtó egy másik elemre. Pl. a papírravarrás speciális módjánál van egy applikálásnál, vagy akár a gépi íves varrás készítésénél.
Upsz, kimaradt egy "meglátásom". Ha a freezert belevasalható közbéléssel helyettesíti valaki,- az nem jó? Az is "rögzíti" az anyagot. Na akkor mára ennyi voltam:-))
Ah, értem:-)) Szóval a freezer valami kvázi stabilizáló papír-ha jól olvasom. Persze ha meg utánagondolok, a freezer nevéből is következik, hogy mire való. De legalább körbejártuk a problémát, hátha még valakinek szintén jól jött az eszmefuttatásunk:-))
nem :-)) a transzfernél az a lényeg, h valami képet valahogy átjuttass papírról a textilre - ha ez volt a célod, akkor ez a megfelelő eszköz. a freezerpaper pl. stabilizálja az anyagot, hogy arra nyomtathass egyenesen; vagy aplikálásnál, h a szélek élesebbek legyenek sablonként használod, ilyesmik, de jóval olcsóbb, mint a transzferpapír és ha egyéb célra használod, mint képet a textilre juttatni, akkor nagyon drága módszer :-)
amúgy persze, jól jön, csak ez az ár elrettentő lehet, ha valaki a hagyományos okokból keresi a freezer papírt :-)
szerintem nem ugyanaz. a transfer, ami a lidl-ben van az a nyomtatható, majd textilra vasalható mintákhoz alkalmas, a freezer paper, meg olyasmi állagú és kiszerelésű, mint a sütőpapír, vagy zsírpapír.
Amennyiben a freezer egyenlő a transferrel-márpedig gondolom az:-)), akkor mondanám, hogy csütörtöktől -vasárnapig minden Lidl boltban kapható. Igaz, nem olcsó:
Freezerpapírt a fetti Szilvia háztartási csomagolópapírral lehet kiváltani. A fényes felét kell az anyagra vasalni, valamikor régebben használtam így és működött.
Most kaptam Gombóczné Ági válaszát. Elfogadta a felkérésemet, eljönnek a találkozóra bemutatót tartani és árusítani. Hozzák a sablonokat, itt tudtok tájékozódni arról, hogy mire számíthattok: http://csokifolt.blogspot.com/p/shop.html
A Cserepes csoportban beszéltünk erről. Győrben lehet kapni, de valaki Pesten egy papir boltban is talált. Amúgy a fénymásolópapir csomagolója igen jó erre a célra. Korábban volt egy győri valaki aki árusitotta, ha a honlapon a boltokat megnézed, talán még ott van a cime.
Úgy veszem észre, hogy a Facebook-on (Arcoskönyv) egyre többen vannak, pedig a fórumnak a szerepe más. A FB-on valahogy kevésbé lehet beszélgetni, inkább csak a gyors infok mutatása. Ez az ujabb idők divatja, lehet vitatni mi a jobb. Nekem az a vélemyénem, hogy inkább varrjunk.
Viszont örülök, hogy megtudtam, a kecskeméti varrós napra a meghivón Lerf Zsuzsa műve szerepel. Gratulálunk neki!
Ha én kelme volnék, száz színben pompáznék Minden foltvarrónak örömet okoznék Akkor lennék boldog, hogy ha szétvágnának S újra összevarrnak quiltnek vagy táskának. Hogyha cérna volnék, nem gubancolódnék Minden kicsi foltot szépen összevarrnék S hogyha egy varratom mégis kibomolna Spulnim szégyenében világgá gurulna. Ha vasaló volnék, mindig meleg lennék A vasalódeszkán ide-oda járnék Minden kicsi ráncot szépen kivasalnék s ha jön a villanyszámla csendben elpirulnék Ha varrógép volnék, mindig készen állnék. Éjjel nappal mindig csak quilteket varrnék S ha egy alkatrészem mégis elromolna Saját lábon mennék a Varrógépcentrumba. De foltvarró vagyok, ízig vérig, érzem. Így a nagyvilágot foltos szemmel nézem. Örömet, bánatot, mindent mi elvásott, Összevarrjuk ezt a széthullott világot
Most kaptam egy linket, hogy elénekeltétek a dalocskámat is. Ez nekem azért is nagy öröm, mert Kecskeméten kaptam életem első és legnagyobb kitüntetését hajdan. Első kiállító első helyezését. Nagy lökés volt ez az indítás.
Megnyitottuk a " Megfoltozott emlékeink" című kiállítást. Megkérjük a nézőközönséget, hogy döntse el, hogy nekik melyik alkotás tetszik legjobban, és a kiállítás zárásaként megtartandó Foltvarró találkozón - 04.28-án - fogjuk kihirdetni a Közönségdíjas alkotást. Kiállításon az asztalra kitett szavazócédulákon lehet szavazatokat leadni a felállított szavazóurnába.
Foltvarró találkozónkra lehet jelentkezni folyamatosan:
Tanácsot szeretnék kérni tőletek varrógép vásárlással kapcsolatban. Több varrógépem is van de keresem az igazit, a meglévők közzül a Veritas a kendvencem ő tud a legtöbbet, igaz most a leengedett anyagtovábbitót nem tudom felemelni ezért el kell vi gyem Szép Gáborhoz. ha már el kell mennem akkor szeretném megnézni a varrógép kinálatot és ha megfelelő lenne akkor szeretnék vásárolni is. A honlapjukon lévő varrógépek közül az Elna 740-es amit kinéztem. Ezzel kapcsolatosan szeretném a tanácsotokat kérni hogy ez jó vagy esetleg tudtok ajánlani valami mást, minden esetre ez lenne az utolsó varrógép beruházásom és jó lenne ha sok mindent tudna.
Köszönöm ha válaszoltoksürgős lenne mert a jövőhéten mennék Gáborékhoz.
Jajj Juhizs, mert már nekem csak az maradsz! Nem szabad két hónapos sérelmeket dédelgetni, mert azok ettől szaporodnak!!! Nem biztatok senkit arra, hogy a másikba törülje a lábát, de már a kutya se emlékszik arra a vitára, felejtsd már el! A foltvarró meg éppen attól foltvarró, hogy a kudarctűrőképességét a hobbija úgy kifinomítja, hogy fel se veszi az epébe mártott kritikákat.
A Kecskeméti Napraforgó Foltvarró Egyesület nevében sok szeretettel meghívlak a "Megfoltozott emlékeink " című kiállítás 2012. 04.13-án 17 órakor kezdődő megnyitójára.
a bejegyzésemre az illető céhmesterről az alábbi rövid, de velős levélkét kaptam, szó szerint:
"Anno,kb 2 éve azt írtad nekem,hogy valami elváltozás van az agyadban,Te egyszerűen gonosz, irigy és hazudós vagy, a foltvarrók között pedig csak a szabadidődet töltöd,más keresnivalód nincs!!! Én nem hülyéztelek le,pontosan tudod,ha unatkozol dobáld a csikkeket és szórakozz a hozzádvalókkal, ha pedig beteg vagy,kezeltesd magad!"
Nem kommentálnám a dolgot különösebben, aki ismer engem személyesen, az tudja, hogy milyen vagyok.
Bizonyítványt meg mindenki saját magáról állít ki.
Na, nem is jövök a fórum felé, ne lássam, hogy mit mocskolódik esetleg még valaki a kukkolók közül.
még új vagyok a fórumon. Láttam, hogy néhányan foltvarrással foglalkoztok, nem tudnátok ajánlani egy tanfolyamot, vagy szakkört ahol megtanulhatnám, valahol Ajka környékén? Egyelőre csak neten lesem el a fortélyokat, de szeretnék elmenni egy tanfolyamra, hogy többet tanulhassak.
Kedves Topiktagok, tanácsot szeretnék kérni. Van egy közel 40 éves, keveset használt, de mostanra már élét vesztett Canary márkájú cikkcakk ollóm. Szerintetek érdemes megélezteteni, és ha igen akkor ismer valaki megbízható köszörűst Budapesten, esetleg Budaörsön.
(Márta néni = a szememben a legnagyobb humorral és bölcsességgel megáldott :-)
Csak most olvastam, hogy engem is megneveztél - többek között - még februárban, ezek szerint valami fennforgás volt itt. Nem olvastam a fórumot, mert hónapok óta betegállományban vagyok és a netem is eléggé vacakul működik, néha egy-egy levél elküldése még, ha pár soros is - de negyedórába is eltelik.
A konkrét kérdésre visszatérve, hogy "mikor írt utoljára X.Y... stb. Juhizs" - hát ez utóbbit szívesen megmagyarázom nyilvánosan is.
Azóta nem írok ide, és Juhizs néven töröltettem is magamat a moderátorokkal, mert amikor valamiről kifejtettem a véleményemet kb. másfél - két évvel ezelőtt, akkor nyilvánosan lehülyézett az egyik céhmesterünk, aki csak azért regisztrált, hogy hozzá szóljon az akkori témához.
Természetesen a polgári nevét nem vállalva.
Hát, ennyi, nekem ez nem hiányzik. A fórum igen. Hálás vagyok a sorsnak azért, hogy sok barátot és jó ismerőst kaptam ajándékba a fórum révén.
De túlságosan bonyolult az életem ahhoz, hogy "fű-fa-virág" - még, ha céhmester is - belém törölgesse a cipőjét.
Ezúttal kívánok Mindenki - aki megérdemli :-) - áldott, békés ünnepet :-)
A hosszú hallgatás titka! Nincs nagy titok, csak sok volt a tenni valóm! Még most sem végeztem vele, de igyekszem, hogy a hosszú hétvégét zavartalanul le tudjuk bonyolítani: tehát ismét hosszú hétvége!
Kis létszámmal, de minden foltos fórumozót szeretettel várunk! Érdeklődni Méhikénél és nálam is lehet!
foltvarrás, szabad gépi tűzés, esténként, sashikó technika, apróságoknoz. Táskavarrás, ötletelés és meglepi!
Filc állatka készítésre és egyéb filcből készített apróságok készítésére is lesz lehetőség.
Igény szerint hozom a sashikó gépet is, amit a résztvevők kipróbálhatnak.
EzenkívülWaldorf baba technikája, ötletek és anyagismeret, minimum egy kis baba elkészítése lépésről, lépésre! Természetes alapanyagokból készítjük, pamut trikóanyagból, gyapjúval készített fej és test.
ÚJRA hosszú hétvége 2012. április 20.-án, 21..én 22.-én
Szia! Az én régi Veritasom (20-25 éves) egy asztalba süllyeszthető gép volt. Fel kellett nyitnom a gépet az asztalról, a gép talpa alatt jobboldalon volt egy kallantyú, azt kellett átmozdítani egy másik állásba. Jó nagyot kattant, arra emlékszem.
Kérdéssel jövök! Egy ismerősöm nem tudja, hogy kb. 20-25 éves Veritas gépén a talpat le lehet-e süllyeszteni. Ha valakinek van ilyen régi gépe, árulja már el.
Én is voltam Tatabányán - először - sok szépet láttam, sok-sok dolgot készítenék, de még nem tudok foltvarrni, viszont találkoztam ismerőssel, aki oktatni fog. ráadásul egy városban lakunk.
A tatabányai Foltvarázslók nevében köszönjük minden foltos barátnénknak, hogy eljött a rendezvényünkre. Örülünk, hogy jól éreztétek magatokat, reméljük jövőre is találkozunk.
Köszönjük az elismerő szavakat, amiket ide a topicba és a vendégkönyvünkbe írtatok.
Köszönet illeti a csapat minden tagját, akik nem kevés munkával megszervezték és lebonyolították a mai napot.
A csapat:
Csendesné Teri
Dibusz Erzsike
Fábiánné Kati
Fejesné Irénke
Hajnalné Andi
Harastáné Manyi
Lehőczné Erika
Mohácsi Ili
Oszoliné Éva
Pawlovszki Aranka
Pappné Edit
Rideg Marika
Senkárné Marika
Szűcs Márti
Tempfli Gabriella
Ulbrichné Reni
Vargáné Ottilia
Virágné Éva
Köszönet továbbá a férjeknek, akik tűrik és segítik a csapatot.
Szerbusztok! Én is hazaértem Tatabányáról. Nagyon szép volt minden, jól éreztem magam, csatlakozom Komórka véleményéhez. Azt hiszem a mostani komfortosabb érzésnek talán az volt az oka, hogy az emeletre is fel tudtunk telepedni, több volt az ülőhely.
Köszönet a tatabányai lányoknak az önzetlen vendégfogadáshoz, segítőkészségükhöz.
Megjöttem a tatabányai foltos fesztiválról. A pályaudvarról menve nem csodálkoztunk, hogy egy nagy csapat vonult a fesztivál helyére. 350-en voltak, de valahogy most nem tünt olyan sokank mint tavaly, nem tudom mit csináltak, de olyan barátságos családias volt az egész és a megszokott magas szinvonalon. A kiállitást az osztrák foltvarrók munkái is gazdagitották. A sok árus jól megfért egymással. Külön volt egy macska kiállitás a különféle technikájú kész és félkész macsekokból. Akik varrtak, azok gyönyörű macskafejeket készitettek. A kijáratnál mindenki kapott egy mini tűpárnát. Szóval jó volt, köszönjük foltvarázsló lányok!
:((( szomorkodva nézem, hogy milyen sokan utastárskodtak volna velem... csakhogy
2 éjszaka nemalvás után, péntek délelőtt fogorvos (ez már a második, mert az első kedden nagyon elszúrt valamit, továbbra is extrém fájt) 2 óra kínzás után, talán végre jó lesz (nem akarom elkiabálni) éhezéssel, 2éves gyerekkel (persze, hogy ilyenkor akar mindenféle birkózós játékot) szaladó háztartásal, DE csodás segítőkész férjjel, körítve már sejtettem, hogy lemaradok. Pedig annyira akartam menni... képes élménybeszámolókat szeretnék (meg egy fogfájásmentes napot) :D
Most hétvégén lesz a tatabányai tavaszi quilt fesztivál (bár nem vagyok tatabányai, de sosem árt egy kis reklám) szóval az érdekelne, jön-e esetleg valaki vonattal. Még nem 100%-hogy el tudok szabadulni KicsiLau nélkül (max. hozom magammal) de ha megyek akkor most inkább vonattal mennék, biatorbágyi felszállással... jön valaki Csudapest felől????
Köszönöm! Ez a baba még csak 7 hónapos, úgyhogy egyenlőre nem igen dörzsölget, viszont rakéta sebességgel nő. A következő már eggyel nagyobb méret lesz.
Nagyon aranyos, és praktikus. Ismerve a gyerekeket, akik szeretik addig dörzsölgetni a cipőcskét a babakocsihoz, míg le nem esik a lábukról, és el nem hagyjátok, jobb, ha mindjárt csinálsz tartalékokat is.
Ritkán járok még erre, akkor sem sokat tudok még felmutatni, de ezt most szeretném. Itt valakinek a blogjában láttam a cipőcskét és azt készítettem el.
Ezer bocsánat, hogy elfelejtettem a nevedet!!!
Köszönöm ismeretlenül is, nagyon jó volt a leírás, igazán könnyű volt megcsinálni.
Farmer anyagból és tépőzár helyett gombot tettem rá. Itt-ott még hibádzik, de ilyet még soha nem varrtam.
Kezdő vagyok, és szeretnék egy varrógépet venni! Amire főként használnám: műbőr, gyöngyvászon anyagok varrása (táska, övtáska), vagyis erősebb anyagokra! Felhívtam a varrógép szakütletet a József körútit, ezt a két típust ajánlották: Bernina E66, és a Janome 23S, mindkettő célfordulatos, és nem körforgós/elektronikus. Mondta akivel beszéltem, hogy ezek strapabírók, ezeket ajánlaná ilyen anyagokhoz, és ha javítani kell őket, nem megy rá mindenem, mint az elektronikusokra, mivel ezekhez van alkatrész, és javíthatóak a részegységeik. E kettő gép közül melyiket ajánlanátok? Esetleg aki szakavatott ránézne a linkeikre? Ahogy néztem az opcióikat, mindkettő nagyon jó a hobby varráshoz ...de mégis az érdekelne főként, hogy napi használat során melyik tartanátok praktikusabbnak, masszívabbnak, megbízhatóbbnak, kezelhetőbbnek/felhasználóbarátnak ilyesmik ...és persze, ha más gépet ajánlotok, azt is megírnátok? minden tippet megköszönök!
felülről a 2.! erről a gépről ennyi véleményt találtam a neten: "túl zajos, nem lehet szabályozni a sebességét" ....felhívtam ismét a szaküzletet, azt mondták, hogy nem túl zajos, és lehet állítani a varrás sebeségét ((("???"))), és hogy ebből a szempontból a bernina E66 és a janoma 23S ugyan azt tudja, tehát van bennük varrás sebesség állítás, és talpnyomás állítás is
Szóval aki tud ezekről a gépekről felhasználói véleményt, vagy más célfordulatos gépret ajánlani azt nagyon megköszönöm!!!
Nagyon hálás vagyok nektek azért a sok ajándékért amit eljuttatatok a Fodor Majának.
Összeszorul a szívem ha beszélni kell a betegségről,de tudom és érzem,hogy valami gyógyító erő van a kezetek munkájában.
Mindig is tudtam,hogy mennyire érzékenyek vagytok és segítőkészek,ha egy ilyen beteg és elesett gyermekről van szó,de még így is meglepett a jóságotok..
Tolmácsolni szeretném a családom köszönetét is amit jó szavakkal ki sem lehet mondani.
Ha valaha is azt érezném,hogy magamra,magunkra maradtunk akkor elég ha feljövök a Fórumra és beleolvasok és máris tudni fogom ,hogy mennyi csodálatos ember van a földön.
A képen lévőé kb. így készült: volt egy 70x300 cm-s függönydarab, hosszabb szélén a bújtatónak visszavarrva. A karnisra a függöny közepétől kiindulva húztam fel jobbra-balra a függönyt, a két végére hagytam a szükséges lelógási hosszt, a maradékot rendeztem el a közepére redőkben.
Szerintem ez a lényeg az egészben: eszméletlen mennyiségű anyag és az ív közepénél húzva a karnisra.
Végre megtaláltam a függönyös szakkönyvemet. Kicsit bonyolult ide leírni, de a lényeg, hogy téglalap a kiinduló forma: a hosszabbik oldala akkora, amekkorára akarod plusz varrásráhagyás, a rövidebbik pedig a bogen tervezett mélységének másfélszerese. Amikor a rövidebb oldalaknál behúzod vagy berakod az alsó sarkaktól enyhe ívben menjél felfelé (tehát egy a rövidebb oldalán enyhén ívelt trapéz lesz). Azt írja még, hogy a szép tartás miatt mindig béleld ki.
Próbálkozz meg lakástextil üzletben, ahol foglalkoznak varrással is, ha szerencséd van, beavatnak a szakmai titkaikba.
Ha nem, akkor marad a kisérletezés, amitől ne riadj meg. Egy férfizsebkendőnyi anyagot vágtam ketté, azon hajtogattam ki, babaháznyi méretben. Az arányokhoz, a méretvételhez ad támpontot a link, amit tegnap betettünk. Ha már varrtál függönyt, meg fogsz világosodni. Ha ez az első függönyöd, háááát,........ akkor se add fel, csak olcsó anyaggal kisérletezz.
Köszönöm a hozzászólást,de ez nekem keveset segített,mert a szabással vannak a problémáim,hogy honnan jön ki az a SZÉP REDŐZÉS a drapériára, mert a képen nagyon szépen mutat de a megvalósítása érdekel. Különösen a méretarányok. Kísérletezgetni lehet, de a "vérprofi" az már tapasztalatból tudja a méreteket és az arányokat. Nekem ilyen segítőkre lenne szükségem.
addig is hálából segítőkészségetekért fotók a filcbogyóimról - gyönggyel felturbózva -, ill. a 2 középső kitűző lett. tudom, kezdetlegesek, de egyáltalán nem is vagyok gyakorlott varrásban...
Működik megint a Céh honlapja, de nálam még nem tökéletes.
Időnként nem a mai dátumú lap jelenik meg.
Az utolsó frissítés dátuma március 10.
Ha valakinél korábbi frissítés jelenik meg, kattintson a böngészőben fölül a frissítés ikonra, vagy a menüből nézet>frissítés, és akkor meg kell jelennie a mai lapnak.
Ha netán valaki frissítéssel sem tudja a mai dátummal ellátott lapot elővarázsolni, kérem, írja meg nekem.
Kicsit jobban átböngésztem az oldalt, és látom, hogy varratáshoz, a méretvételhez ad szakmai tanácsot, a varráshoz nem igazán.
Egy darab anyagon kirakosgattam, mert engen is érdekel. Valahogy úgy működhet a dolog pl. 1 db bogen esetében, hogy a megfelelő méretű téglalap alakú anyag két felső sarkát valamilyen szögben le kell vágni, és az alsó sarkokat odaemelni, ez lesz a két végpont, ami között ráncolni kell. Itt megállt a tudományonyom, hogy a több bogenből álló drapériát, hogyan kell kiszabni.
Én egy amatőr varró vagyok, de szeretnék készíteni egy BOGEN tipusú drapériát. Sajnos nem vagyok tisztában a szabásával ill. a megvarrásával. Ha lehetne kérnék egy " szájbarágós " eligazítást ami alapján el tudnám készíteni. A segítséget nagyon megköszönném.
Szinte még véget sem ért, de újra többen is érdeklődtek, lesz-e még, így időpontot egyeztettünk az intézmény igazgatójával, és csak ekkor van rá lehetőség!
2012. április 20.-án 12.-én és 22.-én ezen a három napon tartunk újra hosszú hétvégén!
Röviden a programok:
Textilfestés technikák: 2-3 technika
Konzervdoboz textillel, filccel bevonása, különböző technikákkal
Gyors csillag technika és egyéb gyors technikák
Apróságok varrása
A jelentkezési határidő március 30.-a, a további szervezés és a termek lefoglalása miatt legyetek szívesek a jelentkezési határidőt betartani.
Akkor megvan! :))) nagyon szépen köszönöm, nem tudtam hogy az amerikai sztenderd más, és semmi nem volt a leírásban a beállításról (ugyebár "természetes", hogy náluk minden sztenderd más, hahaha-gondolhattam volna) akkor valószínűleg emiatt lettek a hexáim 3,6 cm-es oldalhosszúságúak. Ezek után figyelni fogok.
Egy csomó ilyen .pdf file-ban ott van a megjegyzés, hogy a nyomtatásnál torzulhat a méret, ha nem állítod át A/4-re a papírméretet. Merthogy alapból a 8x11-es amerikai standard van beállítva.
Na mondom én hogy sehogyse nem jön ki :))))))))))) ebből is látszik, hogy pénzügyes vagyok? olyan messze állnak tőlem a számok mint Biatorbágy Tokyotól :D - vagy kéne keresnem egy normális konvertert (ezt meg törölni) köszi Cic!
3,6 cm az oldalhossz, amit nem teljesen értek, mert netről töltöttem le egy pdf file-t amiben az volt, hogy 1,5 inch hexagon - ami sehogy sem jön ki, mert az 1,5 inch=2,54cm tehát sem oldalhosszra sem átlóra nem jött ki - de mindegy mert nekem nagyon kézreálló darabok lettek :) se nem túl pici, és nem is nagy, így hát maradtam ennél a méretnél.
Köszönjük fáradságos, áldozatos munkádat a karbantartással, feltöltésekkel, frissítésekkel kapcsolatban :D igazán nagy munka ez (szerintem néhányan nem is tudják mekkora)
én pedig ezzel vagyok folyamatban... ha éppen hagy KicsiLau és Cseni cica...
Köszönöm, a tűzést sajnos nem tudtam lefényképezni, mivel csak a fehér részeken tűztem meg szabad gépivel és egyszerűen nem látszik. A takaróra nem fekszünk , nem ülünk rá, így nem vittem túlzásba.
Nem tudom, miért nem lehet megnyitni a Céh honlapját, nekem sem sikerül.
A T-online 5 hét után, péntéken végre kegyeskedett modemet cserélni.
Szombaton már csináltam egy gyors frissítést. Tegnap minden rendben működött, és már elkezdtem új dolgokat összeállítani. Most is tudok a szerverrel kapcsolatot teremteni.
Klári már írta a hét közepén itt, hogy milyen gondjai vannak a honlap szerkesztéssel, illetve a gépével, dolgozik rajta erősen, reméljük sikerül megoldást találni.
Szerintetek, ha a fátyolragasztóval rögzített betűk széleit nem cikk-cakkal vagy pelenkaöltéssel varrom le, hanem csak sima egyenes öltéssel körbevarrom, az hányadik mosás után kezd el rojtosodni? Nagyon nem fűlik most a fogam a cikk-cakkoláshoz:(
nem ismerem a szakszavakat, így őszintén szólva nem nagyon értem az elkészítést, már a "kicsit íves szélű kört" sem. :-)
azért is kérdeztem az elnevezést, mert úgy rá tudnék keresni, hátha találok leírást képekkel, esetleg videót... "hajtogatós technika" keresőszóval kidobott mindenféle gyönyörű patchworkös varrott holmit, de ilyen virágot sajna nem...
Ez hajtogatós technika,vagy körökből, vagy kicsit íves szélű körökből készül, negyedek áthajtogatásával, de közé simán becsavart anyagokat is bele lehet varrni.
2012. január 29., vasárnap.-i blog bejegyzésemben (http://lonciblogja.blogspot.com/)látsz egyszerűbb formában, talán látod hogy készült.
...hogy maradjak én is a képeknél :) Elkészült Domi (KicsiLau sétálós kis barátja) születésnapi takarója. további képek a BLOGOMBAN. Nem egy extra bonyolult takaró, de annál nagyobb szeretettel készítettem. El is irigyelte KicsiLau, ezért most neki is csinálok egyet - hexagonokból :D
Köszönöm a sok segítséget, amit a Céh honlaphoz való kapcsolatom helyrehozásához kaptam.
Névszerint: Pállfy Dávid (Szirén veje), Foltosvirág férje, Pál János (Pál Ági fia),Busi Antal és Oláh Márti.
Mivel így távirányítással a kapcsolatot nem tudtam helyrehozni, végül kihívtam a T szupeszervizét.
Ma volt itt egy fiatalember, de ő sem tudta a kapcsolatot helyreállítani. Szerinte a modem-router a hibás. No, én is ezt mondtam azonnal a T illetékeseinek, de nekem nem híttek. Mivel semmi eredmény nem kellett hosszú látogatásáért fizetnem.
A fiatalember intézkedni fog, hogy a herkentyűt cseréljék ki, de tapasztalatból tudja, hogy nem cserélnek mindig .
Ha nem lesz csere, akkor legközelebb nem informatikus rokont, hanem újságíró rokont fogok itt keresni.
Dunaújvárosban jártam a hét végén, tavaszváró közös varráson. A Duna-Folt Műhely kiállításának képei a képtáramban látható, no meg a színvonalas tombolatárgyak.
Inkább úgy mondhatnám most nem, ugyanis nem tettem le a dologról :D csak most felelősségteljes anyaként ez nem fér bele az életembe. De majd ha felnő a gyerek/ek? és kirepülnek, ismét vasra ülök :D kedves férjemmel együtt. Szigorúan mindenki a sajátjára.
Jó keresgélést az anyaghoz, irj egy kommentet ide Pls! ha találtál valami használhatót. Széles utat, olcsó benzint, napsütést, gumifákat :D
"Rendes" ruhám van a mocihoz :), csak így szeretném újrahasznosítani a még "jó állapotban" lévő lyukas farmerjaimat. Futok még pár kört, hátha összejön! :D
Köszi!
PS: Már nem motorozol?????????????NANEEEEEEEE!!! :D
Ez a 60x80 centis kis kép a nuno filz és a foltvarrás házasságából született. Tutorial a blogomon A hozzászólók közt kisorsolom abból az alkalomból, hogy a napokbn 10 éve, hogy elvégeztem a foltvarró tanfolyamot.
Én, először szétnéznék a szokásos használt cucc eladós oldalakon... vatera, tesz-vesz, stb. Aztán ahonnan még baromira jó cuccokat lehet lőni, az a mindenféle lomis helyek. Ennek hiányában a turkálókat lehet megnézni. (szerintem kevlár szövésű farmert nem fogsz találni - nem elkeseríteni akarlak de én már próbáltam, gyerekszülés előtt én is motoroztam :D - és sehol sem találtam, vagy csak csilió pénzért) szóval használt motoros cuccokat is ki lehet fogni, aztán már csak szétszeded, és belevarrod a farmerbe, vagy rá, vagy alá, vagy ahogyan csak szeretnéd. IXS svájci cég gyártotta, sajnos már nem, meg a BMW-nek van, de az nekem szintén csillió pénz 120e felett egy gatya, bár akkor van egy új kevlár szövésű farmered jó sok évre... anno 140e volt a teljes bőr-protektoros-dainese ruhám, no comment. De értem én, hogy mi kerül rajta annyiba, csoda klassz anyag! :D Remélem picit segítettem.
Sziasztok! Segítségeteket kérem abban, hogy hol tudnék kevlár szövésű farmer anyagot vásárolni, vagy kit, milyen céget kellene keresnem. Arról van szó, hogy pár gatyóm egy-két helyen kikopott, úgy, hogy mindenképpen foltozni kellene, vagy kukába dobni. Na azt nem akarom, viszont ha már folt, akkor szeretném ezzel az anyaggal megcsinálni, sőt nem csak a hibákat kijavítani, hanem töb helyen megerősíteni vele, hogy motoron is nyugodtan használhassam.
Nekem semmim sincs az akkor elkezdettből. Valaki azt irta, hogy költözésnél talált valami blokkokat a szekrényben, de ezóta semmi. Az aláiró blokkok állitólag szintén valaki szekrényében lapulnak. Nekem csalódás volt az a körvarrás.
Biztosan emlékeztek még Kálló Szilvire, és a gombjaira, most a családjában baj történt, a tesvérének a kislánya megbetegedett.
Itt, Baracson jótékonysági rendezvényt szerveznek, tombola is lesz. A mi csoportunk vállalta egy takaró elkészítését fődíjnak, meg még majd lesznek apróságok is.
Kérlek Bennetteket, hogy aki jó szívvel felajánlana a tombolára bármi apróságot, az nálam priviben jelezze.
Előre is köszönjük a kis Maja nevében.
Ide másolom a programot is, mindenkit szívesen látunk személyesen is.
2012. március 17., 15:00 - 2012. március 18., 5:00
Baracs. Faluház
Segítség egy beteg gyermeknek
Fodor Maja baracsi kislánynak a Rádió Szokol Baracs csapata, jótékonysági rendezvényt tart 2012.03.17.-én a baracsi faluházban!
Maja, öt éves kislány, aki egy súlyos, de gyógyítható betegségben szenved. Gyógyulásához rengeteg orvosi kezelés, és fárasztó utazás vár. Betegségének neve: Nyirokkeringési daganatos megbetegedés.
Majának a baracsi házukban, steril környezetet kell kialakítani, és a fűtés rendszert is korszerűsíteni kell, mert a kandallóval való fűtés orvosilag nem javasolt.
Fellépnek: Gyermekműsorok programja a baracsi faluházban. 15 óra.00. Perc. Bohóc előadás. 15 óra 30. Perc. Kabócák élő műsora. 16 óra.00. Perc. Bábműsor. 16 óra.30. Perc. Alma együttes. 17 óra.00. Perc. Bohóc előadása. Belépőjegyek ára: Gyermek ( 0-14 kor között) 100 forint Felnőtt kisérő ( szülők) 200 forint Felnőtt belépő 300 forint Esti program a baracsi faluházban. 20 óra 00. Perc. Az éjszakai rendezvény indítása. Vékei Mária és Mezei Norbert köszönti a vendégeket. Program ismertető. Kabócák élő koncertje ( Country muzsika ) 21 óra 30. Perc. Király L Norbert élő koncert 22 óra 30. Perc. Zumba Nicky-vel és táncosaival 22 óra 45. Perc Rádió Szokol discó Napjaink discó zenéivel, és a régmúlt nagy előadóinak dalaival. 01 óra 30. Perc. Tombola húzás 01 óra 50. Perc. Retró discó a Szokol csapatával.
Az enyém a felső sorban a középső. Én is megvarrtam a 10 évesen szintén bemutattam, az enyém Szlovákiát és Nógrádot járta meg. Jó volt most látni ezt is!
Valszeg sokan tudjátok, hogy én készítettem a Céh honlapját, és én tartom karban. Most igen nagy problémám van. Megosztom veletek, hátha valakinek rokonságában, ismeretségi körében van olyan informatikus, aki tudna segíteni. A továbbiakban nem leszek közérthető, de egy szakember érteni fogja. Jó pár hete szakadozott a net, kicserélték a modemet, ami egyben router is, Cisco EPC3925 a model. Azóta nem tudok a honlapra tölteni, nem jön létre az FTP kapcsolat. Más szerverekkel tudok a gépemről kapcsolatot teremteni, és máshonnan a Céh szerverével is. Beszéltem T-vel (T_online). Ez nem az ő saruk, a router jó, és portok jól vannak konfigurálva (nem tudom, ezt meg lehet a távolból állapítani, avagy megint csak átvertek, mint már sokszor). Ajánlották, hogy kiküldik a szuperszervizesüket pénzért. Minimum 8200 Ft, de 30 percenként nő a díj 3300 forinttal, Router probléma megoldása akár 16 ezer is lehet. Nem kértem a szuperembert, nekem erre nincs pénzem, a Céhnek sincs. (Mellesleg megjegyzem, hogy én ingyen tartom karban a honlapot.) De egy ismerős informatikust kihívtam, nem tudta megtalálni a hibát. Javasolta, hogy kérjek olyan modemet, ami csak modem. Kértem, nem adtak, de a szuperszervizt újfent felajánlották. Most csak úgy tudom frissíteni alapot, ha elmegyek olyan géphez, amin meg vannak a nekem szükséges szoftverek. Távlatilag ez nem megoldás. Remélem, tud valaki segíteni. Klári
Nekem elővenni se kell a kulturaquilteket. A hálószobám dekorációja. Nem kéne szólni Ildinek, hogy találjon ki valamit? Érdekes lenne látni, hogy a régihez képest hol vagyunk.
DM-ben lehet venni kis flakonokat amik kifejezetten típus szerint szedik ki a foltot. Folt ördögnek hívják sárga flakon Dr.Beckmann kék felirattal, jó drága és csak 50ml, DEEEE ez kiszedi! Nekem is ugyanez volt a bajom. Ez kifjezetten zsír, olaj és szószok - folt eltávolítására van. Ezenkívül kiszedi még a cipőkrémet, gépolajat, motorolajat, majonézt, mustárt, csokoládét, gépzsírt, margarint, növényi olajat, zsírt, szaftot, arckrémet. Csak javasolni tudom, egyetlen rossz tulajdonsága a szaga, brrrrrrr
Drága Márta néni ! Neharagudj de nem mertem le írni de nekem is ez jött le:)
Meg mostanába eszembe jutot nagyon jó tanácsod ,hogy tűzés előtt ne olajozátok a gépet .Nem fogadtam szót hát így jártam remélem valami kegyszer ,vegyszer ki veszi az olajamat :(
Lányok, igaz, hogy tényleg le kell fényképezni, vagy messzelátót megfordítva megnézni amit varrunk, élőben fel se tűnik, hogy egy végtelenített műfogsort tűztem.
Örommel látom Tuci tenyerét a munkádon, Ő indította a csere-bere játékot a Facebook-on lévő / nem zárt / patchwork csoportban.Vidám lett a végeredmény, nekem tetszik !
Ha már így nosztalgiáztok, ami egyébként szerintem nagyon jó- mutatok én is valamit.
Bizony, azok az évek tényleg szép idők voltak, sokan voltunk, sokat beszélgettünk, sok-sok barátság született. Sőt, varrós hétvégét is szerveztünk sok jó programmal , és még varrtunk is közösen, igen jól halljátok, itt a fórumon. Több ilyen akció is volt, sokan beneveztek ebbe a játékba. Ehhez kapcsolódik a kép is amit mutatni akarok, bár akik voltak a 10 éves találkozón ott már láthatták, de nem baj.
Ennek a képnek a blokkjai bejárták a fél országot, sőt még Olaszországban is voltak mire visszaértek hozzám, hogy aztán valami szülessen belőle. Ebben a körben kilencen voltunk, és mindannyiunknak lett egy munkája ezekből a blokkokból.
Ez a Magic megvan nekem is (ajándékba kaptam még anno) és nekem is a Matrjoshka babák tüntek fel oda nem illőnek. Dehát úgye Kelet- Európa stb. ez úgye egybefolyik mint Budapest és Bukarest!
A munka különben gyönyörű, szerintem ez a tipús lenne az, ami igen nagy sikert hozna! Kár, hogy több ilyet nem látni.
Én itten ámulok bámulok. Nem rég böngészgetem a fórumot, de tizennégy éve céhtag vagyok.
Messze nem annyit jártam(ok)kiállításokra és közös rendezvényekre ezalatt az idő alatt, mint szeretnék. Az oka? Távolság -idő -pénz. Részletezhetném, de nem teszem.
Örülök annak, ha legalább itt, a fórumon látom mások munkáit.
Régi forumozó vagyok, és való igaz én is eltüntem, aminek nagyon sok oka van, nem tudom itt felsorolni, eléggé vegyes. Bevallom azért "kukkolok" én is , sokszor három négy naponként, és mire valamihez hozzászólnék, már nem aktuális, mert vagy válaszoltak, vagy olyan a vita amihez nem akarok hozzászólni, mert biztos hogy akaratomon kivűl megsértenék valakiket, akiknek talán a maguk szempontjából igazuk van. A forum ennek ellenére jól müködik, hála az ujaknak, meg néhány réginek, főleg neked Mártanéni aki mindig képes vagy arra, hogy megszólits bennünket.
Részemről én nem használom a facebookot, a blogomra is ritkán irok, a többiekét viszont olvasom, bár ritkán kommentelek, ez sem igazán szép, de minden időm nekem elviszi a skyp, mivel unokám a föld másik részén él, és minden nap egy csoda ahogy növekszik, ahogy elkezdett gagyogni. Feltettem három képet, amit utobb alkottam, nagynehezen sikerült, majd megpróbálok többször jelentkezni én is, fő az, hogy éljen a forum és ne legyen zárt!!!!
Végra sikerült , ugy látszik az előző bejegyzésben sok volt a szöveg. Itt van három amit utóbb alkottam , szalaghimzés, Danikám állatkertje, és egy Crazy takaró selyemből.
Pontosan 1002 db különböző anyag van benne. Na erre jók a barátságok, mert mindenki feltúrta a rongyosát, hogy nekem segíthessen összegyűjteni a kellő számú darabot. Azt csak tanulságképpen mondom-ha valaki charme-quilt készítésére adná a fejét-, hogy a végeredmény kb. 1600 darabból jött össze.
De hogy a "múltamból" is mutassak vakamit, ez a munkám szerepelt Hustonban, és a Magic Patch-ben is megjelent valamikor 2001 táján. Jó régen volt......mellbevágott anno, hogy Matrjoska babákat raktak alá dekorációnak.
Hidd el Mártanéni, sokan olvasnak minket, csak nem tudnak, vagy akarnak megszólalni. Ezt tudomásul kell venni. Én sokszor pihentetőül szólók hozzá, aztán rohanok. Nekem megvannak azok a hozzászólásaim, amiket egy egy technika kapcsán tettünk fel. Pl. a fol-varrás.hu-ra irt valaki egy cikket, akkor a végére oda volt irva, topikosok tapasztalatai. Ezek olyan jók voltak. Kár, hogy ennek vége! Hiába Facebook elvonzza az embereket.
Ott is megcsodáltuk, és most tudjuk, hogy Te csináltad. És fél óráig osztottunk szoroztunk előtte, és ma se tudom, hogy 1035 vagy 1020, mert ahányszor számoltam, annyi eredmény jött ki :-))
Nekem is hiányzik a Te és a többiek (akiket Mártanéni említett)véleménye,hozzászólása.,és ha képeket teszünk fel onnan is hiányzanak a megjegyzések!
Nem hiába küldtem én Neked !!!!! a "férjem ajándékát "
Jó volt az amikor volt vélemyényünk egymás alkotásairól vagyis mertünk véleményt nyílvánítani Én szerettem! még akkor is mikor azt írtátok ----hiányzik a tüzés----
Elizanikó azért nem szólal meg mostanában, mert alig él.
De nagyon jól esik, hogy van akiknek hiányzok.
Tudjátok, ha nincs munka, akkor az a baj, ha meg van, akkor meg az.
Most van, de irtó sok. A sok túlórától alkotásra alig van időm.
Épp ma simogattam meg a Kultúraquilt-jeimet, és idéztem fel azokat a nagyon kellemes érzéseket, amik akkor jártak át, amikor ezeket varrtuk.
Egyébként amikor még aktívan tudtam a témákhoz hozzászólni, én is a zártcsoportos fórumon gondolkodtam, de aztán elvetettem.
Ugyanis ahogy jártam találkozókra, táborokba, mindig sok-sok szimpatikus ismeretlen emberből lett számomrta is ismerős, akikkel soha nem kerültem volna kapcsolatba, ha csak egy zárt burokban léteztem volna.
Szerintem a fórumozás is ilyen. Ha nem engedünk be újakat, akkor kizárjuk annak a lehetőségét, hogy gyarapodjon a foltvarrók közössége újabb és újabb ügyes, kedves foltvarróval.
Ha meg olyan téved ide, aki belénkmar, akkor bizony el kell innen marnunk, mert semmi keresnivalója itt.
Én sajnálnám, ha ez a fórum kihalna.
És ha tesztek fel képet az alkotásotokról, és nem kaptok 30 db hú de jó, hű de szép megjegyzést, az még nem jelenti azt, hogy nem szép, vagy nem tetszik az embereknek.
Ennek 1001 oka lehet. Attól még kellenének a képek.
Én is résztvettem a csere bere játékban és jó volt. De pontositsak, ez nem a MFC FB oldala hanem egy patchwork csoporté volt. (lehet hogy ez a zárt csoport?) Az MFC oldalát mások gondozzák és a MFC honlapjáról közvetlenül elérhető.
A kudarctűrő képességem nekem nem mindíg működik egészségesen, így váltam fórumozóból kukkolóvá. Ebben a minőségemben meg nem igazán illik véleményt alkotni.
Az utolsó mondatod nagy igazság, elismerem.
Ezt csak úgy mindenkinek : a Facebook-on létrejött foltvarró csoportot Keve Piroska hozta létre, és nem csak a tetszik gombot nyomogattuk, nyolcan részt vettünk egy csere-bere játékban, ahol a négy évszak anyagait cseréltük, Karácsonykor pedig külön meglepiket készítettünk egymásnak. Jó volt !
Igen, én is emlékszem micsoda viharok voltak a biliben, mikor idetévedt olyan fórumozó, akinek semmi köze nem volt a kis közösségünkhöz, semmihez nem értett, de mindent jobban tudott, dehát ilyenek minden fórumhoz odajutnak. De a foltvarrónak ugyebár olyan jólfejlett kudarctűrő képessége van, hogy az ilyet fel se veszi.
A rénszarvasokat is a farkasok tartják jó kondícióban.
Nem akarok én fából vaskarikát, csak javaslatom volt. Klári kizárta a honlapon a fórumozást, mások névvel, Céh-tagsági számmal gondoltak vita fórumot nyitni, én erre vonatkozóan tettem technikai javaslatot. Nekem személy szerint édesmindegy, ki hol, milyen formában kíván hozzászólni.A zárt fórum nem jelenti senki kizárását, viszont védelmet nyújt a tekintetben, hogy tök idegen emberek érdemi viták kapcsán egyszercsak megjelennek, és minősíthetetlen stílusban lehülyéznek, lebirkáznak normálisan fórumozókat.
Az mi, hogy zárt csoportos fórum? A fából vaskarika minősített esete nem? Miért nem jó, ha itt beszéljük meg a gondjainkat? Valaki arra hivatkozott, hogy kizárjuk az internettel nem rendelkezőket. Miért mi zárnánk ki? Ők zárják ki magukat nem? A Hyde parkban Londonban ott a Speaker Corner, ahol mindenki elszónokolhatja a magáét, de senki lába alá nem viszik oda az almásládát, amire felállhat.
Nekem inkább az a bajom, hogy hol vannak azok, akiknek a véleményére mindig számíthattam? Mikor írt ide utoljára Katafa, Cicvarek, Juhizs, vagy Quiltqick? Dióhéj, Gabica, Sonnenbotsue, Dixike, vagy éppen Elizanikó? Meg már eszembe se jutnak a nevek. Lassan itt a húszéves évfordulója a fórum megalakulásának, a tízévesen azt énekeltük, hogy ha majd tíz év mulva összejövünk újra, ezt a dalt akkor majd ezer torok fújja....hol lesz az ezer torok, mikor már az az ötven is alig fújja. Mindnyájan kotlunk a blogunkon. Én is.
Mindenkinek ajánlanám a Magyar Foltvarró Céh Facebook-os oldalát. Rámentek a www.hunpatch.com oldalra és alul ott a FB jel, rögtön odajuttok. Ott lehet ezekről a kérdésekről is beszélni. Igaz, hogy van egy patchwork csoport is, de úgy vettem észre, hogy a FB oldalakon nagy beszélgetések nem zajlanak, inkáb mutatnak valamit és "lájkolnak"
Lenne véleményem a Céh-tag, nem céh tag vitával kapcsolatban, de egyszer már volt kellemetlen élményem egy Vivien nevű hölgy miatt, úgyhogy nem merülök bele. Amúgy alapitása óta tagja vagyok a Céhnek.
Viszont felhívnám a figyelmeteket arra, hogy itt is és a Facebookon is lehet zárt csoportot létrehozni.
Igazad van, hogy a honlap-fórumon kizárnánk sok embert, akik érdemben hozzá tudnának szólni, de nem látogatják a honlapot. Ezek az emberek most vajon hol szólhatnak hozzá? A csoportvezetők közvetítésével? Úgy gondolom akár ösztönözhetne az a tény a honlap látogatására, hogy ott a véleményét, a javaslatait (névvel, nem anonim módon, hanem véleményét felvállalva) elmondhatja mindenki év közben, bármikor, nem csak a közgyűlésen, szabott idő alatt.
Azt hogy technikai és szervezési -hisz egy fórum moderálása nem kis feladat egy társadalmi munkára épülő szervezetnél-okai vannak a fórum létesítésének teljes mértékben elfogadom.
Az archivumban a korábbi számokat megtalálod, és jól emlékeztem, a januári számban van egy melltartó-bugyi együttes. Biztos van hozzá leírás is. Még valószínűleg kapható ez a szám, ha nem, érdemes a könyvtárakban megnézni, van ahol előfizetik a lapot (csak nem biztos,hogy megvan még benne a szabásminta is)
Még csak nagyon az alapok érdekelnek. Női kombiné,atélta,bugyi,pizsama,hálóing de érdekel még a bikinivarrás is. Csak varrógépem van, szerintem elég sokmindent tud (Janome 2160dc), és megpróbálnám,hátha megy lock és fedőző nélkül is, legalább annyira hogy hordható darabok kerüljenek ki a gép alól, elsősorban saját részre készülnének. Főleg elasztikus pamutból gondoltam a fehérneműket varrni, csipkével, gumival, masnival díszítve. Magyar weboldalt nem is találtam ahol leírják a menetét, mit hogyan,milyen öltéssel,szegéssel stb.
Bolti bugyira már varrtam csipkegumit az jó lett.De szeretnék ennél többet.
Nem tudom milyen jellegű fehérnemű készítését keresed,de van olyan szakma hogy fehérneműkészítő, és a könnyűipari szakiskolákban tanították. Van szakkönyv is: Dán Zoltán- Deák Sarolta: Fehérneműkészítő szakrajz. Tankönyveket forgalmazó boltokban, antikváriumokban esetleg utána lehet nézni.
Időnként divatlapokban szokott lenni egyszerűbb fehérnemű szabásminta. Azt hiszem valamelyik utolsó Burda számban is volt valami női cucc, melltartó vagy bugyi.
Céhes rendezvényen a nem céhtag többet fizet belépőben és a tanfolyamért. Fórumot a honlapon nem célszerű létrehozni, mert kizárnánk sok olyan valakit, aki nem használja az internetet és sokmindenben hozzá tudna szólni. De inkább technikai okai vannak.
Ha egy céh csoport támogatást kér az önkormányzattól (erre az elmúlt években több példa volt) akkor a Céh mint ernyőszervezet szerepel. Ha egy csoport céh csoport, kérhet egy tagjának kedvezményt, azaz 6000 Ft. helyett 4800 Ft-ot fizessen. Pl. kismamáknál ez gyakori. De sok nyugdijasnál azt látom, hogy a leánya, fia fizeti be a tagdijat, mert tudja, hogy ez neki milyen fontos. Sok tag van akik céh tagok de nincsenek csoportban és csak varrnak, varrnak, pályáznak....
Ami a tavalyi csoportvezetői értekezletet illeti. Igaz, hogy a szállást (1 nap) a céhcsoportoknak a céh fizette, de az étkezést mindenki maga fizette. Igy eljöhetett az is aki nem céh csoport vezetője volt. Mivel a szállás egy kollégiumban volt, nem volt olyan vészes. (5-6 ágyas szobában)
Tervbe van véve az újságok (nem az ideiek) korlátozott számú példányú árusitása. "Baráti" áron de postaköltséggel lenne. Kidolgozás alatt van. Az idei számokat egyenlőre nem kivánjuk árusitani még piaci áron sem. (nem hiszem, hogy lenne vevő 1000 Ft/db+postaköltség áron, de ha lesz, nem leszünk ellene)
Szerintem nem baj, ha itt is tárgyalunk ezekről a dolgokról, sokan olvasó modban vannak, de a szájhagyomány mint tudjuk!
Nekem sajnos a januári 6.000 Ft akkora költség a családi költségvetésben, hogy tavaly emiatt törölve a céhtagság. Idén meg szerintem a márciusra csak betudom fizetni kategória leszek, ezzel persze bonyolítva az adminisztrációt. Nem feledékenységből. :-(
Borcsamamáék csoportját sajnálom. 8 aktív emberből 5 céhtag. Én naív medve azt hittem 2 ember is lehet már csoport.
Márta néni! Kipróbáltam a selyem nunót. Háát azt előbb utóbb rá kell pakolni egy faliképre is. :)
Jó lenne számszerűen is látni, hogy mit hozna egy ilyen százalékos változás. Lehet, hogy a csoportok száma nőne, és akkor lenne mondjuk tíz új céhcsoport 2-3 fővel. A hatfős csoportok pedig, - ahol állt még mellettük 17 ember, aki ugyanúgy dolgozott egy rendezvény sikeréér, senki nem kérdezte, hogy céhtag-e, csinálta a dolgát - ezek az éppenhogy sikerült még egy hatodik embert rábeszélni - csoportok pedig megszűnnének céh csoport lenni. Vinne ez előre valamit?
Ok Lányok! Akkor legyen ahhogy akarjátok! De nem hiszem, hogy nagy eredményt hoz.
Egyetértek változtatni kell! De ne lepődjetek meg az eredményen.
Én tudom milyen nagy munka van benne vidéken, hogy a CÉH-ez tartozzon egy csoport.
Ha egy csoportnak gondot okozott, hogy 8 főből 6 fő belépjen, miért gondoljátok hogy 25 főből majd belép 17 fő? (ahol 70 év fölött van a fele) Persze nem igazságos de igazság ezen a földön nincs! Ez már Mátyás királynak sem sikerült. Azt mondod megváltozott a világ?! Igen nagyon el anyagiasodott!!!! Mindenkit csak az érdekel mit nyer?!
Ezt a Céh vezetésnek kell először megtárgyalni és a tagság elé tárni!
Én elfogadom a többség akaratát és meg is teszek mindent, hogy népszerűsítsem a CÉH-et, nem rajtam múlik.
Viccnek ugyan nem tartom, de soknak igen, mert akkor kb ugyanott vagyunk ahonnan elindultunk, igaz hogy akkor az egyenlő esély a százalékos arány miatt megvan, és tulajdonképpen erről beszélgetünk.
Megint visszatérek a példámhoz, amibaen csak 30 %-al számoltam, és a három példát figyelembe véve, még úgy is jobb eredményt kapunk mint a jelenlegi 6 fővel. Az már csak hab a tortán, ha a csoportnak nem csak a 30 %-a akar tag lenni, hanem annál lényegesen több.
Nálunk a csoporthoz tartozás feltétele, hogy szeressen varrni a maga, társai és környezete örömére. Legyen jó közösségi ember, vegyen részt szívesen az általunk , vagy más csoportokkal közösen szervezett programokon , tanfolyamokon, jótékony akciókban. Szerencsére nálunk nagyon sok ilyen van. Járuljon hozzá munkájával a kiállításaink sikeréhez és színvonálához, vegyen részt tevékenyen azokon a programokon, ahol a csoport valamilyen feladatot vállal.
Csak példaként írtam,ahogyan a többiek is. a 65%-ot viccnek véled? A 30% jobb, vagy az 50%+1 fő? Szívem szerint többet írtam volna, de figyelembe vettem, hogy a tagság jelentős része nyugdíjas. No de ezt úgysem mi határoznánk meg, hanem a tagság 1 közgyűlésen, illetve ennek felhatalmazása alapján a vezetőség. Úgy vélem, hogy mindenképpen az lenne a célszerű, ha a tagok számára lenne megtisztelő, hogy a céh tagjai legyenek.
"Az érveid az egyéni dolgokról szólnak" igen, de ebben az esetben az egyéni érdek csoport érdekké is válhat nem? Hiszen a Te egyéni tagságod egyben a csoportod érdekét is szolgálja, hiszen növelted a csoportod lehetőségét ahhoz, hogy céhcsoport legyen.
Nálunk a csoporthoz tartozás feltétele, hogy a csatlakozni szándékozó tagja legyen a foltvarró céhnek. Nálunk is hasonló korosztályból tevődik össze a csoport, sőt! Talán nyugodtan mondhatom, hogy elenyésző az aktív dolgozók száma,ennek ellenére senkitől nem hallottam emiatt egyetlen rossz szót sem, vagy negatív kritikát. A számomra megtisztelő, hogy olyan csoporthoz tartozom, ahol a tagsági viszony fenntartása fontos az egyének számára, ahol olyan lelkesedés lesz úrrá a társaimon, amikor januárban elhangzik a befizetésre szóló "figyelmeztetés", amikor büszkén mondják, hogy ők már teljesítették és tudni azt, hogy nem csak erről szól a tagságijuk.
"Ha egy csoport CÉH csoport, rendezhet CÉH-es rendezvényt és Pályázhat csoport munkával és ennyi! De ez mind jó kis munkával jár, ugye?"
Igen, valóban nagyon sok munkával jár, ezért is írtam, hogy a rendezvényeknek közelíteniük kellene a piaci normákhoz. Sajnos akár tetszik nekünk, akár nem, sokáig nem lesz tartható, hogy nem vesszük tudomásul, hogy mennyit változott a világ.
Csak példaként írtam,ahogyan a többiek is. a 65%-ot viccnek véled? A 30% jobb, vagy az 50%+1 fő? Szívem szerint többet írtam volna, de figyelembe vettem, hogy a tagság jelentős része nyugdíjas. No de ezt úgysem mi határoznánk meg, hanem a tagság 1 közgyűlésen, illetve ennek felhatalmazása alapján a vezetőség. Úgy vélem, hogy mindenképpen az lenne a célszerű, ha a tagok számára lenne megtisztelő, hogy a céh tagjai legyenek.
"Az érveid az egyéni dolgokról szólnak" igen, de ebben az esetben az egyéni érdek csoport érdekké is válhat nem? Hiszen a Te egyéni tagságod egyben a csoportod érdekét is szolgálja, hiszen növelted a csoportod lehetőségét ahhoz, hogy céhcsoport legyen.
Nálunk a csoporthoz tartozás feltétele, hogy a csatlakozni szándékozó tagja legyen a foltvarró céhnek. Nálunk is hasonló korosztályból tevődik össze a csoport, sőt! Talán nyugodtan mondhatom, hogy elenyésző az aktív dolgozók száma,ennek ellenére senkitől nem hallottam emiatt egyetlen rossz szót sem, vagy negatív kritikát. A számomra megtisztelő, hogy olyan csoporthoz tartozom, ahol a tagsági viszony fenntartása fontos az egyének számára, ahol olyan lelkesedés lesz úrrá a társaimon, amikor januárban elhangzik a befizetésre szóló "figyelmeztetés", amikor büszkén mondják, hogy ők már teljesítették és tudni azt, hogy nem csak erről szól a tagságijuk.
"Ha egy csoport CÉH csoport, rendezhet CÉH-es rendezvényt és Pályázhat csoport munkával és ennyi! De ez mind jó kis munkával jár, ugye?"
Igen, valóban nagyon sok munkával jár, ezért is írtam, hogy a rendezvényeknek közelíteniük kellene a piaci normákhoz. Sajnos akár tetszik nekünk, akár nem, sokáig nem lesz tartható, hogy nem vesszük tudomásul, hogy mennyit változott a világ.
Emy! Ugye ez csak vicc? 65% akkor igen lecsökken a CÉH csoportok száma. Mert lehet hogy csak 6 fős egy csoport de mind kereső jó anyagi körülmények között élő és egy 25 fős csoport 65 % -a 70 év feletti egyedül élő kis nyugdijas:-(
De fordítva is igaz lehet? Szóval nem egyszerű? Mert más az egyéni Céh tagság és más a csoport! Az érveid az egyéni dolgokról szólnak. Ha egy csoport CÉH csoport, rendezhet CÉH-es rendezvényt és Pályázhat csoport munkával és ennyi! De ez mind jó kis munkával jár, ugye?
Egy pillanatig sincs köztem, közted és Borcsamama közt vélemény különbség, mert szerintem is jobb lenne a százalékos meghatározás.
Ahogyan abban sincs szerintem, hogy az újságot mások részére is hozzáférhetővé kellene tenni, csak nem mindegy, hogy mennyiért.
A mai világban mindenképpen közelítenünk kellene a piaci normákhoz, ahhoz, hogy a céh működőképes maradjon, mert csak úgy tudja képviselni a tagság érdekét, de fogalmazhatnék úgyis, tudomásul kell vennünk, hogy a világ változásait ebben is követnünk és elfogadnunk kell tagoknak, hogy a céhünk vezetősége, akik mindent megtesznek az érdekünkben, továbbra is érdekes és rentábilis rendezvényeket szervezhessen.
Tudom, hogy példaként említetted:-)))!!! Nem "tényként"kezeltem én sem:-)!!! A 65%-os meghatározást én is csak javaslatként írtam, számomra elfogadható az 50%+ 1 fő is:-) Csak úgy gondolom, ha a céhtől vmit "várunk", ami pluszt ad, adhat a csoportoknak, akkor nem lenne irreális a 65% sem. Ennek következtében a céh is többet tudna adni. Természetesen a kevesebb % is megbecsülendő, hiszen több a semminél:-))!
Emy! Olvastad a 69189 és69197-es hozzászólásaimat? Én egy szóval sem írtam azt, hogy a százalékos arány esetén 30 %-ban kell meghatározni a létszámot, csupán példaként írtam, mert és próbáltam bizonyítani azt, hogy még a 30 %-os arány is több tagot jelent a céhnek mint a jelenlegi 6 fő. Leírtam azt is, hogy ezt a számot a vezetés határozná meg! A lényeg a %-os arányon van, mert a kis csoportok csak így juthatnak azonos esélyhez mint a nagyok.
Egyszer valamikor vettem 4 db szép fekete nikkel lapított karikát. Ezekhez keresnék fekete nikkel csúszócsatot. Nagyon nagy segítség lenne, ha valaki ismerne beszerzési forrást az ország bármely részén!
Mondjuk a százalékos jobb:-) Az meg nem lehetne gond, hogy x, akárhány tized %, mert a matek szabályai szerint kerekíthető, pl. 5,51% alatt 5, felette 6%. azért javaslom a 65%-os tagsági arányt, mert vannak olyan csoportok, ahol ez 100%:-)
Lehetséges, hogy a 30% kevés, de akkor is jobb a százalékos (50%+1fő, mint a választásokon! :))...) meghatározás, mint a szám szerinti, mert kisebb, és nagyobb helyi foltvarró közösségek is vannak.
Az újság megvásárlása,vagy inkább talán előfizetés lehetősége szerintem is jó ötlet, így ugyanis lehetne tudni milyen példányszám nyomtatása szükséges.
Értem, hogy Borcsamama miről írt. A hozzászólásokban felvetett 30%-os limitet nem tartom elfogadhatónak azokkal szemben, ahol a tagok maguk érzik fontosnak, hogy mint egyének tagjai legyenek a céhnek és ebből adódóan a csoportjuk céhcsoportá válhat. Nálunk a csoportban mindenki tagja a céhnek! Véleményem szerint a 65%-os meghatározás célszerűbb lenne.
Többször merült fel bennem és azt kell mondjam elgondolkodtam azon érdemes-e céhtagnak lenni, ha a nem tagok szinte azonos összegekért vehetnek részt a céhes rendezvényeken, mint a tagok, akiknek a befizetéseikből, illetve a miattuk kapott támogatásokból kerülnek megrendezésre. Adott esetben 1 céhtag kiszorul tanfolyamról a nem tag jelentkezése miatt. Igen, célszerű lenne ebben is követni a nyugati példát. Továbbá úgy gondolom, hogy az ilyen rendezvények alkalmával az előadásokra, tanfolyamokra, stb. nem jelentkezési sorrendben, hanem tagságihoz kötötten lehessen résztvenni és a nem tagok magasabb, minimum 2x-es áron vehessenek részt, ha már nincs több céhes jelentkező.
Támogatnám azt is, hogy az újságot mások is megvásárolhassák, de kizárólag piaci áron!
Értem, hogy Borcsamama miről írt. A hozzászólásokban felvetett 30%-os limitet nem tartom elfogadhatónak azokkal szemben, ahol a tagok maguk érzik fontosnak, hogy mint egyének tagjai legyenek a céhnek és ebből adódóan a csoportjuk céhcsoportá válhat. Nálunk a csoportban mindenki tagja a céhnek! Véleményem szerint a 65%-os meghatározás célszerűbb lenne.
Többször merült fel bennem és azt kell mondjam elgondolkodtam azon érdemes-e céhtagnak lenni, ha a nem tagok szinte azonos összegekért vehetnek részt a céhes rendezvényeken, mint a tagok, akiknek a befizetéseikből, illetve a miattuk kapott támogatásokból kerülnek megrendezésre. Adott esetben 1 céhtag kiszorul tanfolyamról a nem tag jelentkezése miatt. Igen, célszerű lenne ebben is követni a nyugati példát. Továbbá úgy gondolom, hogy az ilyen rendezvények alkalmával az előadásokra, tanfolyamokra, stb. nem jelentkezési sorrendben, hanem tagságihoz kötötten lehessen résztvenni és a nem tagok magasabb, minimum 2x-es áron vehessenek részt, ha már nincs több céhes jelentkező.
Támogatnám azt is, hogy az újságot mások is megvásárolhassák, de kizárólag piaci áron!
Általában az önkormányzatok kulturális, sportosztályai írják ki, és lehet programokra, és/vagy működési költségekre pályázni. Ha a településen működik a civil tömörülés, egyesület, alapítvány általában egyikre, vagy mindkettőre pályázhat. Ha még nincs ilyen pályázat, be kell menni az önkormányzathoz, vagy felkeresni egy képviselőt a kulturális bizottságból, és indítványozni, hogy legyen. Annyit beszélnek a civil kurázsiról , hát mi az, ha nem az önszerveződő csoport?
A Céh segítséget ad(adott) a pályázati támogatás fogadásához, természetesen a pályázatot kiíró,és a Céh felé is el kell számolni a kapott összeggel.
Igazad van, nagyon nehéz,nem is lehet mindenkinek a kedvére tenni, de nem csak a "jus murmurandi", a mormogás joga van meg, hanem a szólás joga is. Élni kell vele a megfelelő fórumokon, úgy talán könnyebb a vezetőségnek is döntést hozni, ha tudja, mit vár el tőle, illetve a Céhtől a tagság. A döntés viszont a megválasztott Vezetőség dolga, segítséget legfeljebb az előkészítésben várhat, kérhet.
Én nagyon-nagyon vidéki vagyok, innen a keleti végekről. :))
Hidd el ugrásra készen várjuk a városi pályázat kiírását (eddig évente volt) gyakorlatilag finomítani, a kiíráshoz igazítani kell az anyagot. Sok munka van benne, és sok munka van vele, nem is nagy összeg, de akkor is... Ne fanyalogjak, az a támogatás is sokat segít.
Úgy gondolom, a Céh mindannyiunké, és lehet kritizálni, vagy egyetérteni a döntésekkel, javaslatot tenni, de mindennek hangot kell adni. Van pár szép magyar szólásunk (Szóból ért az ember, Néma gyereknek anyja sem érti a szavát) Épp azért javasoltam, hogy a Céhet érintő kérdéseket lehetne-é a honlapon (kössük a hozzáférést regisztrációhoz, céhtagsági igazolványszámhoz) megvitatni, ott egy fórumot nyitni.
Bocs, hogy itt kotyogok, de nem kellene ezt az eszmecserét a Céh honlapján (is) folytatni. Nem azért gondolom, mert nem tetszik, hanem épp azért, mert fontosnak látom, és a céhtagok, akik az újságot is kapják, nem mind vannak itt, pedig épp rólu(n)k szól a történet. Egy vidéki céhtag ilyen-olyan (főképp gondolom anyagi) okból nem biztos, hogy részt tud venni a közgyűlésen, pedig lehet van jobbító ötlete. Nem lehet kárhoztatni ezeket az embereket, amikor egy retúr vonatjegy Pestig egy havi villanyszámla.
Értem. Azért vagyok kicsit bugyuta, mert olyan jó csop vez.-ünk van, hogy kihajtja amit tud, és nem hozza ránk a frászt a nehézségekkel.
Nem úgy értem, hogy az ujságot azonosítom a kedvezményekkel, de ha csak azt vesszük, is megéri a céh tagság. Ha a nyugati ujságárakat veszem, az kb úgy aránylik a mi ujságunkhoz, mint euro a forinthoz, meg egyáltalán Magyarország a nyugati tagállamokhoz. Gondolom Maple nem a 9+7 eurós ujságra gondolsz?!
Márta néni! Lehet hogy nem túl sok az a kedvezmény ami csak a céh-csoportoknak jár, de vannak. Ha semmi mást nem veszek figyelembe, csak azt ami a 69214-es hsz-ben elhangzott, hát már az jelentős.
Egyetlen esetet írnék le példának. Tavaly az országban két helyen volt továbbképzés csoportvezetőknek, ami meghirdetve úgy szólt, hogy ingyen. El is csodálkoztam rendesen.
Mint tudjuk, nagyon sokan jelentkeztek , köztük én is megpróbáltam, és akkor jött a hideg zuhany, hogy csak a céh-csoport tagoknak ingyenes.
Kérdésem ennek kapcsán: miért is vagyok én akkor akárhány éve céh tag? Miért is kell a csoportom minden tagjának tagnak lenni ahhoz, hogy egy ilyen tényleg fontos eseményen részt vehessek ugyanolyan eséllyel és kedvezménnyel mint bárki más? Cakhogy az ő csoportjában van mondjuk harminc ember, és abból kell 6 fő, nálunk ez a csoport teljes létszáma.
Ha jó számoljuk, még olcsóbb. Ezer/db. Én spec. azért nem lépek vissza (igen, voltam tag egy évig, kb.2000 körül, de nem kaptam csekket a következő évre, aztán lassan elfelejtődött) szóval, azért nem, mert nem vagyok nagyon aktív. Magamnak szeretek varrogatni, ajándékozni, de sem pályázni, sem egyéb fennforgásokban részt venni nem tudok. Viszont szívesen lapozgatnám a szaklapot, kényelmes fotelben, saját kis klubomban. :o))))))
Nem akartam hozzászólni, de Mártanénit pontositanám, hogy nem négy, hanem hat újság jelenik meg egy évben. Sokan a céhtagságot az újság befizetésében látják. Félek, hogy már nem 1500 Ft. egy szám. (posta, nyomda stb) Csoportokat mint ernyőszervezet segiti a céh eddig évenet 1-2 ilyen volt. Sajnos kedvezményt szponzoraink egyre kevesebben adnak. Az Aréna felajánása egy nagyon jó lehetőség. Viszont a céhtag mint egyén valamivel több kedvezményt kaphat (természetesen a lehetőségeken belül). A Céh eddig is meghivott külföldi foltvarrókat, kiállitásra, tanitásra, ezután is tervbe van véve. Talán az újságot kellene üzleti alapra tenni és akkor a céh a tagjainak (ezenbelül a csoportjainak) több támogatást nyújtani. Pl. Franciaországban csak az újságra elő lehet fizetni (9 EUR az újság és 8 EUR a postaköltség) A rendezvényre csak céhtagok mehetnek, ha nem céhtag akkor nem kétszeres, hanem többszörös árat kell fizetni. Mindezt a jövő fogja megmutatni merre fogunk és tudunk menni.
Addig is köszönet azoknak a foltvarróknak akik létrehozták és idáig elhozták a Céhet. Nem a vezetőségről beszélek, hanem azokról az egyszerű de nagyszerű foltvarrókról, akik segitőkészségűkkel és példamutatásukkal megmutatták hogy érdemes egy ilyen szervezetbe tartozni.
Örülök,hogy Borcsamamán kívül te is érted amiről írtam kár hogy bele lett magyarázva az amivel semmi problémánk nincs
A céhcsoportról volt szó nem a céh anyagi gondjairól
Mi öten vagyunk céhtagok nyolc a taglétszám( Saját pénzünkön) összetudnánk dobni a hatodiknak a csoportpénzből hogy céhcsoport legyünk de nekünk erre nincs szükségünk
Nekem, mint csekély értelmű medvebocsnak valaki magyarázza már meg, hogy mi az a nagyon jó dolog, ami a céhcsoportnak van, a nem céhcsoportnak meg nincs. Oké, mi az vagyunk nekünk illik, ha jövőre országost akarunk rendezni. De akik nem céhcsoport, az milyen hátrányban van? Vagy illene tudni, és ha hallgattam volna, bölcs maradtam volna?
Maple! Ha példányonként megvennéd a lapot az ujságosnál, tuti, hogy belekerülne 1500 forintba, most aki befizet 6000 ft tagdíjat, és kap négy ujságot, és semmi más kedvezményt, akkor ez ennyi. Vagy Te is olyan angol vagy, aki ha kiköt egy lakatlan szigeten, két klubot épít, az egyiket, aminek a tagja, a másikat, ahova be nem tenné a lábát?
Na, akkor Te legalább érted, miről szól az általam említett "küzdelem". Elég érthetően leírtam, hogy a technika ördögével "küzdöttem", mert nekem három vagy négy hozzászólásom szállt el, mire egy ideért.
Azért az egyért is kár volt, hiszen nem sokmindenkit érdekel úgy látom. Aki meg elolvasta az vagy nem akarja érteni amit magyarázok, vagy ha érti akkor belemagyaráz olyat, amit én nem írtam.
Neked nagyon köszönöm ! Te legalább látod hogy nem emberekkel személy szerint van bajom, nem a céh-vel, vagy céh-tagsággal van bajom, sőt gyakorlatilag semmivel nincs bajom, csak reagáltam egy hozzászólásra, elmondtam a véleményemet arról az egyetlen dologról ami szerintem teljesen igazságtalan a kis létszámú csoportokkal szemben . Amit én javasoltam az nem a csoportokban lévő céhtagok létszámának csökkentése, hanem a céhcsoportsághoz kötelezően előírt létszám más módon történő megállapítása.
Nem vagytok egyedül a "küzdeni" kategóriával. Hetek óta levelezek a vezetőséggel, több mindent meséltek, amit eddig nem is gondotlam volna. Micsoda energiák, szervezés, munka, akarat, utána járás, stb. szükségeltetik pl. egy-egy rendezvény megszervezéséhez. Én is felvetettem az üzleti alapra való áttérést és hogy bizonyítsam ezt a küzdeni akarást, az Aréna2000 Kiadóval sikerült szponzori szerződést kötnöm. Itt is
REKLÁMOZNÁM, hogy aki CÉH tag, az a KIADÓ SZÉKHELYÉN 50%-OS KEDVEZMÉNNYEL!!!!! VÁSÁROLHAT AZ ÁLTALUK MEJLENTETETT KREATÍV, FOLTVARRÓS, VARRÓS KÖNYVEKBŐL.
Szóval, szervezek (ha csak a háttérben is) gondolkodom, ötletelek (pl. új szponzorokon, új pénzbevételi forrásokon, hol is segíthetnék a sok lyukat betömni. Bár jómagam nem vagyok vezetőségi tag - csak simán céh tag, mégis tenni akarok. Küzdeni a vezetőséggel - sokszor árral szemben - hogy jobb legyen a tagoknak, egyszerűbb a pénzügyi tervezhetőség. Több bevétel ugyebár nagyobb gazdálkodási lehetőségeket jelent. Pl. olcsóbban vehet részt egy céh tag egy rendezvényen mint aki nem céh tag. stb.
Sajnos hiába az önzetlen munka, a pénz, a beleadott energia ha a legfontosabb pillér a tagok "hiányoznak" Egyesek. szerintem nem értik mit jelent egy ilyen szervezet tagja lenni. Hogy azzal, hogy valaki céh tag - egyben értéket, hagyományokat képvisel szakmai minőséget, tudást adhat/vihet tovább büszkén. Valahogy azt érzem, egyesek szükséges muszájként tekintenek a tagságra, nem akarózik... aztán a sértődésekről, puffogásról, szakmai féltékenységről már ne is beszéljünk. Engem mélységesen elszomorít amikor azt hallom, hogy egy csoportban minimális létszámú céh tag van, közösen összedobják ezt a pl. 6 céh tagsági díjat, aztán fénymásolják az újságot stb. stb.
Azt gondolom alapvetően a hozzá állással van a gond nem a pénztelenséggel. Nem mondom, hogy könnyű az élet ma magyarországon, főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben. Nem egyszerű kifizetni a tagdíjat. Én pl. minden hónapban félre teszek 1000 forintot erre, mert a GYES-nevetséges összeg - szerencsére nem ebből kell megélnünk, ebből nem is lehetne - de az összegből kijön a következő éves 6000.- forintos céh tagság és némi költőpénz - tombolákra, vásári "cuccokra" stb.
Addig amíg úgy kell összeimátkozni egy közgyűlésre a kedves tagokat, hogy bármi módosítást (vagy csak az alapvető kérdéseket, döntéseket) megvitassuk, netán valamiről szavazzunk, netalán az Alapító Okirat módosítását??? (ami szinte lehetetlen) addig teljesen megértem a vezetőséget, hogy ettől távol tartja magát. Ez a módosítás (akár számbeli csökkentés, növelés, százalékosítás) sérti egyes csoportok jól bevált kis (ELNÉZÉST!! begyöpösödött nézeteit, hozzáállását - mégy egyszer ELNÉZÉST!! nem általánosítani, bárkit is megsérteni ) addig ez széllel szemben pisilés. Ebből lennének (hozzászólásomból, gondolom lesznek is) csak ám az igazi megsértődések, viták, hurrikán erejű felháborodások. Megértem hogy ezt nem akarja a vezetőség - valljuk be, nehéz rendet tartani egy óriási tyúkólban, kakas nélkül. :)) Ironizálok csak, nem kell félre érteni a viccet - de tényleg nehezebb a helyzet ha sok/csak nő van egyetlen szervezetben, közösségben.
És igazán értékelem, köszönöm, hogy ennek ellenére akik tenni akarnak, fáradhatatlanul, ingyen, energiát (sokszor saját pénzt) nem sajnálva, munka-család mellett dolgoznak, küzdenek a CÉH működésén, további működtetésén. PÉLDAMUTATÓ! És mit kérnék én a céh-től?? Mi az amiben a céhnek jobbnak kell lennie? Mivel adhatna többet??? Nagyon egyszerű - azokat a lelkes foltvarrókat kell CÉH-tagnak tudnunk, akik blogjukon, egyéb módon hirdetik a varrás szeretetét, a kreativitás jóságát, az összefogás és szeretet erejét játékkal, nyereménnyel, felhívásokkal. Ha ők CÉH-tagok lennének és közösen a CÉH szárnya alatt (esetleg céh-es támogatással - még nem tudom mivel) tevékenykednének, hirdetve a céh becsületét, értékét, örökséget teremtve, hagyományokat tisztelve, új modern vonalat képviselve jobbá válhatna ez a komoly egyesület.
Igazad van Borcsamama, ne folytassunk itt vitát, nem az a fórum. Sokmindenben egyetértek a számitásoddal, de én a 30 %-ot följebb vinném. Tapasztalatom szerint pl. Bp-en a nagylétszámú csoportokban kb. 80%-os a céhtagok száma. Ezt hogy hasonlitod össze egy 8 fős csoporttal. (mégha ott is 80%-os az arány) Szerintem inkább a céhtagokat kellene valamilyen módon támogatni és nem a csoportokat. Sok az olyan céhtag aki semmilyen csoportban sincs és nagyon jól érzi magát. Gondolom ez az egyéni támogatás talán célravezetőbb lenne. De majd a jövő eldönti. Ősszel választások lesznek és jön egy ujabb generáció, aki ujabb ötleteket hoz.
Az 1%-os támogatáshoz a szám benne van a Hirfoltokban és a honlapon is fent lesz, ahogy az technikailag müködni fog.
Már csak három hét van hátra a márciusban Győr-Ménfőcsanakon a Bezerédj kastélyban rendezendő hosszú hétvégéhez. Jelezzétek, ha a meglévő néhány hely egyikét beakarjátok tölteni. Maximum csak 10-15 fő lesz a hétvégén. Bővebben Mehike e-mail címemén tudtok érdeklődni.
A programban természetesen táska varrás is szerepel, mindig valami új! Apró meglepetések is lesznek!
Ami az általam javasolt százalékos számítást illeti, úgy látom még mindig nem egy malomban őrölünk.
Megpróbálom egy páldával elmondani, hogy mire is gondoltam.
A példa szerint legyen három csoportunk. Ahhoz, hogy céh-csoportok lehessenek, legyen minden csoport létszámának a 30 %-a céh-tag.
1.csop. 7 fő 30 % 2,1 azaz 2 fő
2.csop. 22 fő " 6,6 azaz 7 fő
3. csop. 37 fő " 11,1 azaz 11 fő
A mostanival összehasonlítva 18 helyett 20 céhtag lenne a három csoportból, ez a CÉH-nek is jó lenne, mert kettővel nőne a tagok száma. A csoportokkal szemben sem lenne méltánytalan, hiszen pl. a harmadik csop. létszáma több mint ötszöröse az elsőének, viszont az elvárt taglétszám még kétszerese sem lenne a jelenleg előírtnak. Így a kis létszámmal működő csoportoknak is lenne esélye olyan kedvezményekre, amikre eddig nem, ha az anyagi lehetőségük nem engedte meg, hogy mindenki tag legyen.
Maga a változtatás sem lenne különösebben nagy gond. A CÉH jelenlegi Belső Működési Szabályzata írja elő a 6 fő/csoport taglétszámot, de leírja azt is, hogy a tagok kérésére vagy saját elhatározásból ezt a szabályzatot az Elnökség megváltoztathatja.
A második felvetésed a pénztelenség, és annak okai. Mivel itt olyan kérdést boncolgatsz, ami szintén szívügyem, és amiről ugyancsak lenne bőven mondanivalóm, de nem ez volt az alaptéma, így én ebbe most nem merülnék bele. Talán majd egy más alkalommal.
Az, hogy itt a fórumon konzultáljunk, tulajdonképpen elképzelhető lenne akkor, ha a téma másokat is érdekel, érint, és hozzá is szólnának, ha másért nem, legalább azért, hogy tisztán lássuk, tényleg sokakat érint és érdekel a dolog, vagy csak Redivel ketten vagyunk, mert ha így van, akkor nincs miért "küzdeni".
A "küzdeni " azért került ide, mert a technika ördöge szórakozik velem, éppen harmadszor írom meg ezt a hsz.t, remélem most már el is megy, nem csak eltűnik valahol az éterben, mint az előzőek.
Borcsamama és Redi12 értelek Benneteket, én is csak a gondolataimat irtam le. A csoport százalékos arányához azért nem ártana tudni, hogy hány tagból áll a csoport. Ha csak egy százalékot kapunk, akkor nehéz a csoportokat akár nyilvántartani, akár segiteni (ha igénylik).
Az éves kétszeri fizetés mögött sajnos a pénz van. Ha kétszer fizet be valaki, az a céhnek többe kerül. Gondoljatok bele, nem lehet tervezni, mert lesznek akik csak egyik félévre fizetnek be lesznek akik a másikra. Sajnos a befizetési rend általában két hónap. Azaz ha a határidő január 31, akkor a kb. 700-as (vagy több) létszám március, április végére áll be. Ez a postaköltségben is megjelenik. Ha kétszer fizetnénk, akkor kétszer lenne ez a kb. két-három hónapos beállás. Nem beszélve az OTP költségekről, ami a befizetések iktatását jelentik (akármelyik bankhoz mész, akkor is)
De a pénztelenséget én nem ebben látom Én 1997 óta vagyok céh tag. Akkor és késöbb aránylag sokáig nagyon kevés közös varrás és tábor volt. Most pedig annyi van, hogy sokszor nem tudsz választani vagy ütköznek. És bizony egy-egy KV-re a "beugró" 1000-1500 Ft. Aztán a tombola. Szóval én itt látom a pénztelenséget.
Ami a kérdésemet illeti, hogy mit vártok el a céhtől, azért kérdeztem, mert más a helyzet mint pl. 15 évvel ezelőtt. Gondoljatok csak bele az internet adta lehetőségekre, a blogokra. Szinte tálcán kinálják a technikai ujdonságokat, a kapcsolatokat a játékokat. Ugyanakkor ez nem helyettesitheti -szerintem- a személyes kapcsolatokat. Én sokáig csak interneten érintkeztem sok emberrel és nagyon kellemes volt személyesen megismerni őket. Ma is őket tartom legkedvesebb foltos barátaimnak ha szabad ezt a kifejezést használni. Mivel változott a helyzet, a közgyüléseken nemigen van mód konzultálni - én ezért folyamodtam ehhez a fórumhoz - ezért is szeretném tudni. Én is ÉRTE vagyok. Mivel és hogyan lehetne segiteni. Én egy ilyen konzultációra gondoltam. Jó lenne, ha többen elmondanátok véleményeteket. Tudom, hogy sokan olvasó módban vannak, de hátha megszólalnak.
Nem a céh tagságról és a nem-céh tagságról van szó!
Az utólsó mondatodra reagálnék Mit vártok a Céhtől? amit leírtam azokban változtatást Nem anyagiakat!!!!!
Miben segítsen?nekünk nem kell a segítség egy jó közösséghez akarunk tartozni és ennyi!
Ha esetleg nem tudod én 14 éve céh tag vagyok 13 éve van csoportom sok mindent le tettem már az "asztalra"és szó sincs semmiféle anyagiakról ,nem szeretném,ha erre a síkra terelődne az a dolog amit én felvetettem
Nem vontam kétségbe hogy egyszerűbb és szükséges az évi egyszeri tagdíjfizetés, de abban is biztos vagyok, a jelenlegi gazdasági helyzetben ez nagyon sok ember számára nem kis gondot jelent.
Komórka, a százalékos arány nem azt jelentené, hogy nektek kell számolgatni. Csak annyit kéne kimondani, hogy minden csoportból a csoportlétszámnak az x százaléka legyen tag ahhoz, hogy az a csoport a céh elvárásai szerint is csoport legyen.No ezt a számot kellene a vezetésnek meghatározni, és ha ez működne, akkor a kis létszámú csoportoknak is lenne esélye több mindenre, amire így nincs.
Egyébként én egy szóval sem mondtam vagy írtam hogy akár a vezetőségből bárkivel bármi bajom lenne személy szerint, és azt sem, hogy ez a felvetés a CÉH ellen szólna.
Úgy gondoltam, a hozzászólásomból egyértelműen lejön , hogy a mondandóm ÉRTE van és NEM ELLENE.
Szeretnék hozzászólni ehhez a céh tagság, nem céhtagság kérdéshez. Az, hogy félévente kellene fizetni ez bizony megneheziti a helyzetet. Most nem arról beszélek, hogy nehéz mindezt nyilvántartani, regisztrálni stb. De az újságot kéthavonta ki kell adni, ki kell fizetni. Minél többet rendelünk, annál olcsóbb. jelenleg olyan számban rendelünk, hogy az optimális. Sokan késöbb fizetnek be, de megkapják visszamenőleg a számokat. Mivel kb. 10 éve nem emeltük a tagdijat, de azok akikkel dolgozunk, azok igen jelentősen emelték. A Céh nem kap ingyen termet pl. a vezetőségi ülésekre és pl. a jelenlegi helyzetben a Müvelődési Házban sem olcsó a terembérlés. Tudom, hogy pl. sok vidéki városban a csoportok jelentős támogatást kapnak, cserébe évente egy kiállitást kell adni. A Céhnek nincs ilyen lehetősége.
Másik kérdés a céhcsoportok és nem céhcsoportok. Mivel a csoport nyilvántartás nem elég pontos (sokan alig adják meg, vagy csak a céh tagok számát adják meg) igy nehéz a százalékos arány megállapitása. Megjegyzem, Budapesten a csoportok igen nagy létszámúak, mivel nehéz helyet találni. Leginkább a külső kerületekben sikerül helyet találni, de sokszor még ott is kisebb termek vannak amibe nemigen férnek el.
Ősszel választás lesz, javasolom, olyanokat kell megválasztani a vezetőségbe, akiket javasoltok. Megjegyzem a vezetőség tagjai társadalmi munkában végzik munkájukat és igyekeznek a céh bevételét a legjobban kihasználni. Amennyiben kevesebben lesznek, akkor a céh tevékenységét kell felülviszgálni. Egyre több fiatal képzett jó szakmával rendelkezők lépnek be a céhbe. Ha ők tudnának új ötletet adni (és megvalósitani!) esetleg üzleti alapra helyezni bizonyos tevékenységet, nosza rajta.
Bejegyzésemet senkivel nem egyeztettem, sokévi tapasztalat mondatja ezt velem. Én is hasonóan gondolkodta, mint egypáran leirtátok, és mikor vezetőségi tag lettem, akkor jöttem rá, milyen nehézségek vannak és miket kell csinálni. Úgy veszem észre, hogy vannak a csoportok akik anyagilag sokszor jobban müködnek (sokan alakulnak szövetségbe, egyesületbe stb.) mint a céh.
Szeretném kérdezni, mit vártok a Céhtől (ha valaki 4800 Ft-ot vagy 6000 Ft-ot fizet évente), mit adjon miben segitsen?
Én is úgy gondolom, talán ez is egyik oka lehet annak, hogy sokan már nem fizetik be a tagdíjat, olyanok, akik régebben tagok voltak. Nekem is könnyebb lenne két részletben, mint ahogy régen volt, dehát ez van.
Konkrét példának én csak a saját csoportunkat tudom felhozni, sajnos nálunk is évről évre csökkent a céhtagok száma . Az első években voltunk 15-en a csoportban, ebből volt nyolc céh-tag, aztán elköltözés, betegség és egyéb okok miatt ma vagyunk heten. Tavaly még ketten voltunk, idén már csak egyedül vagyok a céh tagja.
Örülök,hogy te is így gondolod (biztosan vagyunk még egy páran)
Még azt is meg merem "reckírozni" ha két részletben lehetne fizetni a CÉH tagdíjat
többen is belépnének a CÉH-be,mert bizony sok embernek nagyon nagy gondot jelent januárban kifizetni 4800 ft-ot v. 6000 -t,tudom problémás lenne ,de szerintem megérné
Bocs, csak azért korrigálok, mert én felugottam a linkre hirtelen, és error volt:-) aztán rájöttem mért. Elnézést, ha mindenkinek világos volt elsőre is link.
Én egyébként nagyon köszönöm Pillangó50, igen, végigbömbiztem én is. A szöveget is leírhatná valaki, mert a lényeg ugyan igen jól érthető, de a többi sor is érdekelne:-))
Meglehetősen régen szóltam hozzá itt a topikban, de most nem tudom megállni hogy ne reagáljak a tiédre.
Végre valaki, aki felhozta és szóvátette ezt a dolgot. Én már évekkel ezelőtt -és azóta is hol itt, hol ott, nem kevésszer- szóbahoztam, hogy szerintem ez tettenetesen igazságtalan azokkal a csoportokkal szemben, ahol esetleg csak öt, hat, hét ember varr együtt. Elmondtam ezt közgyűlésen is, a céh vezetésében tisztséget betöltők közül is egy-két embernek, próbáltam arra is javaslatot tenni, hogy ne szám szerint, hanem százalékos arányban határozzák meg ezt a számot, és akkor tényleg minden csoport egyenlő eséllyel indulhatna, hogy a céhnek mint céhcsoport lehessen a tagja.
A válaszok, amiket kaptam , hát nem is tudom.... ehez alapszabályt kell módosítani ,.... majd visszatérünk rá, .... nem lehet, mert a százalékos arány nem ad pontos egész számot, fél emberekkel pedig nem lehet számolni.....:-)))))), szóval olyan kb. nesze semmi ....
Pedig tényleg jó lenne erre valami megoldást találni, hiszen ez is egy olyan kérdés, ami esetleg
Haha, ez milyen mulatságos - kérés nélkül is rájuk nyomom 3 nap mulva az SMS-eket :) többet is mert imádom őket!!! Azt szeretném ha Ők képviselnének minket az ED. Na látod ennél jobbat nem is kérhettél volna - csak nem valami rokoni, ismerősi, baráti szál? :D
Én lecsapnék rájuk :) ha megmondod mit kérsz érte cserébe. Pont a napokban akartam valami hasonló repüléssel kapcsolatos anyagot bogarászni, mert egy kisfiúnak varrok majd születésnapi takarót - persze repülőset. Vadliba mintában gondolkodtam kiegészítésként...
Egy kis szomorú aktualitás. Megtaláltam ezeket a rongyokat, a Malév sztyuvik sáljának mintái, nyomáshibások. A sötét 45x120 centi a másik kettő kicsi, a pirosas éppen ennyi. Ha valakinek kedve van nosztalgiázni vele, szivesen elküldöm.
Az anyagra mindenképpen rá is varrom, mert az úgy szép, az öltésekkel. Ha nem is elsősorban a varrás tartja össze, legalább az illúzió meglegyen. :)
Tényleg, és az anyag széle milyen lesz? Vagy azért kell a pelenkaöltés, hogy azt takarja? Mert az egy dolog, hogy nem foszlik, de azért a hajtott szél esztétikusabb a vágottnál.
Freyya! Van töltőanyag vlies is. És ahogy mondod, egy varrást megspórolsz. Gondolom azért idővel ha nem varrnánk le a széleket, elengedne a ragasztás, az azt hiszem csak a biztosíték, hogy könnyen lehessen dolgozni. Egyébként egészen leheletnyi réteg marad csak a felvasalás után.
Van egy elsősorban foltvarrásra szakosodott bolt a városban, hétfőn megnézem, biztosan tudni fognak róla. Akkor ezt a vliest rá kell vasalnom az anyagom hátuljára, és ettől nem fog rojtosodni a széle, nem kell tisztázgatni? A vlies az nem valami tömőanyag, amitől puha is lesz alatta, mint a paplan? Ha kétoldalas, akkor végül is mindent mindennel összeragasztok, és lényegében csak dísznek kell a tűzés, ugye? Így ahogy mondod, tényleg praktikusnak hangzik.
Ugyanezt megoldahatod úgy is, hogy szimpla ragsaztós vetexből szabod ki az elemet,ezt fogod össze az alappal úgí, hogy az alap színe a ragasztós oldallal. Körbevarrod, kivágod középen a ragasztóst, kifordítod, szélét kikörmölöd. Ekkor a ragasztós oldallal lefelé rá tudod vasalni az elemet az applikáció alapjára, és már varrhatod is. FOntos, hogy vékony vetexet válassz.
Igen, ez is jó módszer, csak így dupla anyagot használsz.
Nem tudom merre laksz, de ha igazi varrós kézimunkabolt felé visz az utad, keresd ezt a kétoldalas vliest. Ha igazi a bolt, az eladó tudni fogja és el is meséli Neked, hogyan használd. Nagyon jó egy dolog. Ezzel nem rojtosodik az anyag és nagyon könnyű dolgozni, miután a darabokat rávasalod az anyagra.
Köszi szépen, akkor pelenkaöltéssel csinálom. Nekem jobban megy ez az aprólékos technika kézzel, mint géppel. Hosszabb, egyenes szakaszokat, mint például a párna szélei, összevarrok géppel, de az íves, görbe vonalak kifognak rajtam. Magának a rátétnek az összevarrására nagyon jó ötletet kaptam az egyik Tilda könyvből. Ott azt írja, hogy színt színre fordítva hajtsuk félbe az anyagot, rajzoljuk rá a mintát, varrjuk körbe úgy, hogy egy rövidke szakaszt hagyjunk ki, összevarrás után vágjuk ki és fordítsuk ki. Nekem ez a módszer azért tűnik praktikusnak mert így rögtön megoldódik a szélek tisztázása kérdés is, ami egy kezdő varró számára nem egyenes vonalnál elég problematikus. :)
Nem vagyok ugyan egy gyakorlott foltvarró, de nagyon szeretem a rátétet. Én úgy szoktam megoldani, hogy kétoldalas vlies-re rávasalom a mintát, ezt a darabot utána az anyagra vasalom és ha nem megy géppel akkor apró pelenkaöltéssel varrom rá. Így biztosan szép lesz.
Amikor még a vliest nem ismertem, ráférceltem, de az macerásabb.
Szeretnék csinálni egy párnát virágmintás rátétmintával. Van valami titka annak, hogy apró leveleket, virágokat varrógéppel a mintát követve össze majd fel tudjak varrni, vagy csak gyakorlat kérdése? Próbálgatom, de jóval nagyobb mintánál is állandóan kifutok a vonalról. Vagy hagyjam az egészet, és varrjam össze kézzel? Ha tudok apró, egyenletes öltésekkel varrni, nem gáz, ha nem lesz összegépelve?
Egy japán kiállitáson azokat a quilteket mutatták amelyeket egy felhivás lapján készitettek a világ számos országából. Bárki részt vehetett egy-egy blokkal. A kész quilteket aztán kiállitják.
Kedves Edit! Sajnálom, hogy "kesze-kuszának" találtad az ajánlatot. De amit kérdeztél, hogy "4 cérnás fotó", olyan nem volt az általam küldöttek között. Legkevesebb 5 és 6 db cérna volt, vagy attól több a képeken, írd meg a számát a fotónak, és elküldöm melyik milyen típusú, vastagságú. Remélem együtt kibogozzuk a "kuszaságot"!
Sokkal szimpatikusabb volt az ezt megelöző 2 "reklám". Ha arra nem jelentkezett közülünk senki, akkor valszeg nem volt ilyesmire szükségünk.
Viszont ez a részemre nagyon zavaró, a nagy és vastagított betűk miatt "erőszakosan a képembe mászóra", sajnos tolakodóra (is) sikeredett:-((( Lehet, hogy nem vagyok egyedül??
Sziasztok! Remélem nem veszitek tolakodásnak, vannak új, német rövidáruim, csipkeszalagok, cérnák, cipzárak, gombok, gumiszalagok stb. Kedvező áron, kb. a bolti ár feléért adom. Ha érdekel, légyszíves írj nekem a hildiko74kukacgmailpontcom-ra, küldök fotókat, árlistát. Siess, le ne maradj róla! Fogy a készletem! Szép hétvégét kívánok mindenkinek! Üdv: Ildikó
Bocsi, hogy beleszólok, nem nagyon szoktam erre járni, de most valahogy benéztem. Mi annak idején Szfváron vettük a gépemet, de! Bp-re mentünk a Varrógépcentrumba szakszerű tanácsért és őket nyaggattuk a kérdésekkel, mert ők tudtak válaszolni, Szóval csakis dícsérni tudom a csapatot. Aztán azért vettük Szfáron a gépet, mert akkor volt rá 15% nyitási akció, és egy Aurora-nal ez nem mindegy, viszont ők meg a Bp-ektől vették, mert ők voltak a Nagykerük. :-)
Kis segítséget szeretnék kérni. Az istennek sem emlékszem rá, hogy milyen tollal rajzoltam át a mintát, amit megfordítottam és vasaltam az anyagra, és így dolgoztoma a textillel dolgoztam tovább. Légy szíves segítsetek!
Akkor még örülni is kéne, hogy hat évig hibátlanul működött a 80 eFt-os masinám?
Szólni kéne az illetékeseknek, hogy Magyarországon a kereseti viszonyok még nem érték el az "egyszerhasználatos" eldobható "tartós"fogyasztási cikkek megfizethetőségi szintjét.
Vagy vissza a 100 éves lábbal hajtós varrógéphez és a mosóteknőhöz.
Ha egy hűtőszekrény adja meg magát, ott nem lehet vacilálni, mással kiváltani, azonnal pótolni kell.
Lehet, hogy ez a jelenség is oka, hogy az emberek el vannak adósodva.
A mostanában készült gépekről tudni kell, hogy 4, azaz négy évre tervezték őket. Varrógép, mosógép, minden. Bármilyen szerelőt hívok, mindegyik ezt mondja. Valamelyik szinte rá akart beszélni, hogy a 19 éves kazánomat nem akarnám-e lecserélni, mert nagy iránta a kereslet- ma már ilyen jót nem gyártanak. Sajnos ez a fogyasztói társadalom hozadéka. Viszont úgy tudom, hogy a Pfaff gépekhez 10 évig biztosítanak alkatrész utánpótlást.
Irtam Neked levelet a Céhbe való belépésről. Az újság sajnos nem jelenik meg elektronikusan, szkennelni pedig nem lenne jogszerű. Szerintem a céhtagság nemcsak azzal jár, hogy újságot kapsz, hanem egy nagyobb közösség tagja leszel.
Szia! akkor rákérdezek még ezekre is mert most a Bernina Bernette-ket ajánlották nekem a Budapesti szakboltba a varrógépcentrumnál . Azon belül is a 82e típust. és tildázásra szeretném használni és nagyon tetszik a patchwork :-) Én a Brother márkára kérdeztem rá , de mondták hogy a Singer sem jó és a Bernina Bernettéket ajánlották mikor kérdeztem hogy mit érdemes venni.
ui: Mindegyik varrógéphez jár pedál? mert volt aminél láttam a tartozékok között de a bernia bernettéknél nem írnak róla semmit :-( aztán lehet hogy alapból benne van és ezért nem írják le, bocs ha butaságot kérdeztem...
jaj , köszönöm a segítséget. így már biztosan én sem tőlük fogok venni (főleg ha tönkrement a cég) . A Budapestiek nagyon segítőkészek voltam sokáig beszéltem egy kedves úriemberrel. Mondtam neki hogy mire használnám és ő a singerről és a brotherről is lebeszélt. Viszont nagyon dícsérte a Bernina Bernette gépeket. így ugy gondoltuk hogy a 82e jó lesz Tildázásra és patchwork készítésére.
Ha valaki még tud valami okosat ezekről, megköszönném ha megírná.
Hat évig nekem sem volt bajom. November végén, mikor a karácsonyi varrogatást megkezdtem volna, akkor vettem észre, hogy jobban kell nyomni a pedált, időnként megugrik a gép.
Azt gondoltam, egy alaposabb tisztitásra, olajozásra szorul, és egy helyi műszerészhez vittem Egerben.
Ő állította fel a diagnózist, hogy meg van repedve egy műanyag fődarab az amúgy főleg fém szerkezetű gépben.
Egy biztos, hogy mikor odavittem mindent funkciót csinált a gép, csak akadozva. Mikor visszakaptam, egyenes varráson kívűl semmi más, csak cérnagubancolás. Ő volt, aki mindenféle ócska vacaknak lebucsmolta a varrógépmet. Utólag derűlt ki, hogy eddig csak Lucsnikot, meg Neumannt látott belülről. Mikor elvállalta a tisztitást, azt mondta a Singerhez is ért.
Ekkor fordultam nagy bizalommal a márkaszervizhez. A nő, aki átvette a gépet, valami minősíthetetlen modorú perszona. Az üzletben se kuntsaft rajtunk kívül, se egy fia varrógép - nem is tudom miért nem fogtam gyanút azonnal - és mégis úgy fogadott bennünket, mintha aznap mi lettünk volna a hetedik csapás, ami rázúdult.
Köszönöm a tippet. A hónap végéig kivárok, azután lépek tovább. A Varróvilágról én is jókat olvastam itt a fórumon is, meg az internetes áruházukból is rendeltem már dolgokat.
Elnézést kérek, amiért a rossz kedvemet ideborítom a topikba, de az egész adventi készülődésemet tönkretette ez a történet, és valahogy nem akar jobbra fordulni.......
Köszönöm válaszotokat! Azért, hogy pontosabban megértessem magam és a félreértések elkerülése miatt szeretnék 1-2 mondatban reagálni!
Maplesyrup! Minden embernek a saját problémája a legfontosabb. Kérlek, ne értékeld le és bagatelizáld el a kérésem!
Elizaniko! Egyértelműen fogalmaztam meg, kommunikáltam a problémám, majd elmondtam, hogy mit szeretnék! Nem volt benne vádaskodás, de még a vádaskodás szándéka sem!
Emy_1! A 69129 hozzászólásomban jeleztem, hogy elolvastam a weboldalt. Nagyon köszönöm, hogy bemásoltad!
Nagyon jó márkát ajánlott neked 36Évi. A Janome és az Elna "testvérek".
Nekem Janome MC6600-as varró-quiltező ( már majdnem ipari gép) és Janome MC11000-es hímző- varrógépem van és imádom őket! Megbízhatók, strapabírók, szépen varrnak, sokat tudók és erejükhöz mérten nem tartoznak a hangos gépek közé.
Igaz, ha kimozdulok valamelyikkel itthonról, a célhelyhez igyekszem a lehető legközelebbi parkolóba beállni, hogy ne kelljen sokat cipelni, mert nehéz mint a só:-))) Szóvaltiszta fémből vannak.
2.1. A céhtag részt vehet a Céh által kiírt kiállításokon, pályázatokon.
2.2. Céh által meghirdetett rendezvényeken, tanfolyamokon a céhtagok részvételi díja mindig kedvezményes.
2.3. A Céh lehetősége szerint támogatja a 18 év alatti gyermekcsoportokat (újságok, könyvek, anyagok küldésével), valamint egyéneket is, munkájuk külföldi kiállításokra történő küldésével.
2.4. A Céh tulajdonában lévő eszközöket minden céhtag saját felelősségére használhatja és azt a megbeszélt időre hiánytalanul, sértetlenül visszaadja.
2.5. A céhtag kedvezményes vásárlásra jogosult a céh szponzorainál és használhatja a céh könyvtárát.
2.6. A céhtag kikölcsönözheti a Kofferkiállítást amiért felelősséget vállal.
2.7. A céhtag a céh által szervezett rendezvényen, előzetes megbeszélés alapján árusíthat."
Hogy hogyan válhat valaki céhtaggá?
Így:
"Tagsági viszony:
1.1. A Magyar Foltvarró Céh, (továbbiakban: Céh) tagja az lesz, aki a tagdíjat az adott naptári év január 31-ig, új tagok esetében a belépéskor befizeti.
Jogi személy is lehet céh tag, de tagsági igazolványa a vezető nevére kerül kiállításra.
Kedvezményre csak a vezető jogosult és erről külön számlát a Céh nem állít ki.
1.2. Aki céhtag, egy éven belül készítse el a mesterblokkját. A mesterblokk egy darab, pontosan 20 cm x 20 cm-es, - bármilyen technikával készült -, hátlapozott, névvel ellátott kész munka, amelyet a mindenkori céhlevélfelelősnek kell elküldeni.
1.3. A céhtag az adott évben megkapja a tagsági igazolványt, az ezzel járó kedvezményeket és kéthavonta a Hírfoltokat.
1.4. Egy céhcsoportot minimum 6 fő 18 év feletti céhtag alkot.
1.5. 18 év alattiak akkor lehetnek céhtagok valamint ingyenes kaphatják a Hirfoltokat,
ha kiemelkedő tevékenységükről számot adnak.
1.6. Az a foltvarró, aki betöltötte 80. évét, attól az évtől kezdődően, amelyben a 81. évét
betölti, ingyen kapja a Hirfoltok újságot, ha legalább öt éve céh tag. A kérelmet a tag
vagy a csoportvezetője kérheti, az éves csoportjelentés során.
Én Fehérváron élek és amikor valamelyik nap beszéltem a Varrógépcentrum-os pasival (szeretnék talpakat a gépemhez), ő azt mondta, hogy a fehérvári cég tönkrement. Magánvállalkozóként dolgozik tovább a vezetője, mint varrógépszerelő.
Amikor 3 évvel ezelőtt megvettük a gépem, először Fehérváron érdeklődtünk, hisz ők is képviselet. 3 hétig nem reagáltak a levelemre, majd a telefonbeszélgetésből már éreztem, hogy nem szabad náluk vásárolni. Nem voltak meggyőzőek. Így a pesti Varrógépcentrum-ból rendeltem meg a gépem.
Most én is szakboltban kérdeztem meg, mert tényleg nem értek hozzá hogy mit kell figyelnem. Valószínűleg elmegyek és megnézem ott...., csak az a baj hogy messze van és nem szeretek a Budapesti forgalomban vezetni. Veszprém megyében meg nem nagyon találtam szakboltot :-( egy ugyan van Székesfehérváron , de valamiért ott 3 év helyett , 2 év garancia van és drágabbak is a gépek :-(
Nem biztos hogy szólnék a szervíznek, nekik ezt tudniuk KELL!!, hiszen ők vannak velük szerződésben..............
nehogy aztán még azért mert jó szándékúan segíteni akarsz még te gyere ki rosszul az ügyből.
Nekem is Singerem van, nem is egy és a lockkom is az, én megvagyok velük elégedve. Sajnos a márkaszervízről semmi jót nem tudok mondani, sikeresen össze is vesztem velük. Szerencsére a férjem karbantartja a gépeket így nem kell hozzájuk fordulni.
Viszont ajánlani tudom neked a Varróvilágot, ők nagyon segítőkészek.
Úgy látom, nem nagyon járnak erre a céh-vezető tisztségviselői és tagjai. Vagy csak akkor, ha tagnak invitálnak bennünket? Ahogy látom az utalásból, olvassák hozzászólásainkat, viszont segítséget nem nyújtanak.
(A professzionális életemben tanítok is. Megenné a fene az életem, ha mindig csak azt tanítanám és annak a gyereknek, aki fizet érte. A nem tudnék elszámolni a lelkiismeretemmel, ha a súlyosan beteg gyerekeket és azok szüleit pszichológiai tanácsadással sem támogatnám - szintén egy fillér nélkül, "pusztán" azért, mert jó adni, és pár pillanatukban jól érezhetik magukat.)
Ma jutottam egy olyan információhoz egy rokonomtól, akinek német üzletfelei vannak, hogy január hónap első három hetében a német cégek nem szállítanak, és ezt már a szeptemberi szerződéskötéseknél előre jelzik. Ebben az időben leltároznak és készülnek fel a következő gazdasági évre.
Azon gondolkozom nem kéne e megosztanom az infot a singer márkaszervizzel, hogy az utánam következő érdeklődőnek már korrekt tájékoztatást tudjon nyujtani legorombitás helyett........
Mikor én vásároltam a gépet 2005-ben, még nem volt internetem, nem tudtam ilyen széles körűen tájékozódni.
Ha ma lennék döntési helyzetben, mindenképen Bp-en és szakboltban vásárolnék.
Most beszéltem egy nagyon kedves segítőkész úriemberrel a varrógépcentrumtól és ő a Bernina Bernette gépet ajánlotta. Nagyon kedvesen elmondott mindent, és mondta hogy ezek nagyon jó gépek, jó szervízháttérrel. A 82E típusú gépet ajánlotta , hogy az jó foltvarráshoz is és a Tildákhoz is....
Az orosz oldalak ahonnan pl. japán könyveket lehetett letölteni, nem fizetősek lettek, hanem megszüntek. Sajnos sok ilyen oldalt csak erős virusvédelemmel ellátott gépen érdemes megnézni. Vannak oldalak ahol le lehet tölteni könyveket, de ezekhez regisztrálni kell.
Talán sokan olvassátok azok közül is, akik kérdéseket tesznek fel.
A Magyar Foltvarró Céh tagsági dijai nem változtak és befizetési határidő január 31. Az újság (a februári) kb. február 10 körül érkezik meg a befizetett tagokhoz. A késöbben befizetettek jóval késöbben kapják!
Aktiv dolgozóknak 6000 Ft/év a nyugdijasoknak 4800 Ft/év.
Jó lenne, ha minnél többen fizetnének be időben.
Új belépők a belépési nyilatkozatot a http://hunpatch.com honlapon találtok (Céh - belépés) E-mailben is küldhetitek.
Többen érdeklödtek, hol van a közelükben csoport. Szintén ezen a honlapon megtalálhatjátok a 87 csoport helyét a vezető nevét és e-mail cimét.
Nagyon sajnálom hogy elromlott a géped.Tényleg dühítő hogy ennyit kell várni az alkatrészre. de lehet hogy külföldről rendelik meg....
Az hogy így viselkednek az ügyféllel az tényleg nem szép, én is többször érdeklődnék ha elromlana valami. Úgy gondolom hogy ettől még lehet szépen és illedelmesen beszélni, hiszen jogunkban áll érdeklődni.
Még nem döntöttem varrógép ügyben, sajnos nekem is messsze van Bp. 100km :-( de azt hiszem a legjobb lesz ha oda felmegyek és megnézem...
Már csak másfél hónap van hátra a márciusban Győr-Ménfőcsanakon a Bezerédj kastélyban rendezendő hosszú hétvégéhez. Jelezzétek ha a meglévő néhány hely egyikét beakarjátok tölteni. Az intézmény az Áfa emelés miatt kénytelen volt a terem bérleti díját is emelni, ezért csak úgy tudjuk kigazdálkodni ha 3 fővel megemeljük a létszámot. Maximum így is csak 15 fő lesz a hétvégén. Bővebben az e-mail címemen tudtok érdeklődni.
Újabb helyzetben kérem a segítségeteket. Amikor nagy anyaggal dolgoztok, az éppen felesleges részt hogyan tekerítek, hajtjátok össze, hogy ne akadályozza a varrást? Ha van fotótok, azt is szívesen megnézném.
Megértem a dühöd, az elkeserésed és a meg-nem-értésed. Tudod, én azon gondolkozom, hogy hol tanulják a varrógépszerelők ezeknek a varrást egyre jobban könnyítő, szinte naponta fejlődő szuper masináknak a működését, javítását? De az összes többi kisebb-nagyobb műszaki kütyünél hasonló kétségeim vannak. (Lásd az én mosógépem!)
Úgy gondolom, hogy ez a jelenség nem normális, hogy veszünk egy háztartási gépet, ami 5-6 évig szuperál, aztán kidobjuk és veszünk újat.
Ez Singer varrógép nekem majdnem egy havi nyugdijamba került. Mikor megvettem, jó befektetésnek gondoltam, hosszú időre. Mivel öten vagyunk nők a családban, a saját szorgalmammal akartam megtériteni az árát.
Az érem másik oldala: a hozzáértő, lelkiismeretes szakember ritka, mint a fehér holló.
Érthetetlen számomra, hogy egy bizonyos márkára szakosodott javitóműhely ne tudjon alkatrészt beszerezni az országban néhány éve forgalmazott varrógéphez.
Még hosszasan sorolhatnám, de minek.
Tele vagyunk ilyen "apróságokkal", ami a mindennapjainkat megkeserítik.
Remélem nem veszitek tolakodásnak, de szeretnék Nektek ajánlani kedvező áron, a bolti ár feléért, rövidárut, csipkeszalagot, cérnát, cipzárt, gumiszalagot, gombot. Német, új és jó minőségű minden. Ha érdekel, tudok fotókat és árlistát küldeni. Légyszives írj a hildiko74kukacgmailpontcom-ra. Üdv: Ildikó
Együtt érzek veled!! A kiszolgálatottságot viselem a legnehezebben.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a 6 éves szárítós mosógépem tönkrement. Szerelőnek fizettem 25ezer forintot a javításért. Vagy legalábbis azt hittem, hogy megjavította. Addig, amíg ki nem gyulladt a gép. Új gépet kellett vennünk. Ezek után úgy döntöttem, hogy nem költök többé szerelőre, mert az csak pluszkiadás az új gép árához.)
Ha el tudsz jutni a Varróvilágba, ott ki tutod próbálni a gépeket. Én lőbb telefonáltam, kb fél óráig faggattam őket, mindenre válaszoltak, aztán az üzletben három gépet is kipróbáltunk, ott voltam kb 2 órát. Végül neten rendeltem meg és azóta is szuper!
Remélem jó döntést sikerűl hoznod. A brother-ről én is jókat hallottam, ha nem tudják megjavítani a singeremet, lehet arra veszem a spórolás irányát - a szervizelését ennek is mindenképp érdemes körüljárni, meddig kapható kötelezően az alkatrész egy-egy tipushoz.
Nekem a szervizelés azért probléma, mert vidéken lakom. Meg akartam spórolni karácsony előtt az utazás költségét, fáradtságát, a cipekedést.
Hát így sikerűlt.
Itt nyelem a könnyeimet a tehetetlen megalázottságtól, mert felhívtam a szervízt, hogy van e valami fejlemény, és minősíthetetlenül durva, emelt hangon kioktattak, hogy múlt hétfő óta nem tudtak csodát tenni. Akkor érdeklődtem utljára. December 07-e óta van náluk a gép. Ha nem tetszik, vigyem innen a gépemet, ahová akarom, ne zaklassam őket folyton........, már megmondták, hogy az alkatrész meg van rendelve, de még nem jött.
Szerintem ilyen modorú ügyintézéssel lazán tönkre lehet tenni egy cég jó hírnevét.
Tanulás céljából egy használt gép nem lenne rossz döntés, ha van a közelben megbízható műszerész, akivel átnézetheted, mielőtt megveszed, és később is rendelkezésre áll, ha tanácsra, igazításra van szükséged.
Na a mi környékünkön 100km-es körzetben nincs ilyen, sajnos.
Marad Bp.
Lehet, hogy ez a tortúra szegény Nagyikám "leckéje" odafentről, amiért elkótyavetyéltem az örökségemet - az ő patinás, szép és jó varrógépét ezért a kétes minőségű modern masináért. Bár 6 évig csak jót tudtam mondani róla, most is inkább a háttérszolgáltatás, ami hiányos. Vagy én kerestem rossz helyen a megoldást eddig.
Sok sikert neked, legyen szerencsés a választásod.
Gépi varrásnál mindig megegyező színű, minőségű cérnát használtok alsó és felső szálnak? Vagy a nem látszó helyeken olcsóbb, alap színű, a textilhez jobban illő - világos vagy sötét - cérnát használtok?
Megosztom vele(d)tek - talán így tudom viszonozni a segítséget, amit tőletek kapok -, hogy én hogy választottam ki a rengeteg gép közül a Brother Innov-in 400-at.
Első az volt, hogy a férjem megkérdezte, hogy mit szeretnék a házassági évfordulónkra. Kértem egy kis időt, h átgondoljam, majd végül egy varrógépet szerettem volna a Kr.e. 300-ban vásárolt Neumann-om helyett. (Amit szintén házassági évfordulóra kaptam:-) Az évfordulós ajándék azt jelentette, hogy nem voltam árhoz kötve. Könnyen mondtam, mert adott esetben lenyalom a légyszart a plafonról 2 ft-ért. :-) Itt is az volt a cél, h jó is legyen és olcsó is.
Itt jön a lényeg: rengeteg gép adatait, lehetőségeit elolvastam, összehasonlítottam. Már a végén zsongott a fejem. Ilyen állapotban nem szeretek döntést hozni, mert nem biztos, h a legjobbat választom. Vártam volna pár napot, amíg kicsit lenyugszom, de csak nem bírtam magammal, csak olvasgattam, nézelődtem.
Végülis az döntött a Brother mellett, hogy Olaszországban a Prada cégnél is ilyen gépeket használnak. Ha nekik jó, nekem miért ne lenne jó. Tudom, h azok ipari gépek. De mégis meggyőző volt számomra.
Év végén nagyon sok akció volt, így majdnem 300 ezer helyett 200 ezerért ajánlottak gépet. Megbeszéltem a bolttal minden részletet, neten rendeltem meg. Minden úgy működött, ahogy megbeszéltük.
Bármit vásárolok - de az elektoromos gépeknél jobban - nagyon odafigyelek, rengeteg olvasok utána, keresgélek, mielőtt eldöntöm, h melyik termék válasszam. Nem szoktam rossz döntést hozni. De, ha mégis előfordult - pl. az íróasztalhoz forgószék - visszavittem a boltba és választottam másikat. Vagy a neten rendelve nem azt kaptam, amit szerettem volna, visszaküldtem. Nem esem kétségbe. Élek a lehetőségekkel és kihasználom azokat.
Bocs, hogy ennyire hosszú voltam, de kicsit pörgök :-)))))
Sziasztok Tudom nem idevágo kérésem van csak nem tudom holl kérjek segitséget Lányka alkalmi ruhát szeretnék 146-152méretben háhta éppen itt van olyan akinek lenne eladó Köszönöm, hogy elolvastátok további szép napot
A singerről teljsen lebeszéltetek, a brothert nézegetem most..... arról még jókat olvasgattam.
Természetessen rendes szervízbe vinném, mert nem szeretném ha tönkremenne. Azt gondolom használtan is rizikos venni gépet, mert arra nincsen garancia, ki tudja mikor romlik el, nem lehet tudni hogy volt e és ha igen akkor mennyi gond volt vele. Móni
Valóban nehéz fotók alapján választani, ezért is kértem tapasztalatokat! Ha szebbek az anyagok, mint a fotókat, az csak jó, így bele merek vágni a netes vásárlásba.
Más dolgokat is neten vásárolok, már teljesen hozzászoktam. Lassan ott tartok, hogy nekem az a kuriózum, ha boltba megyek. Nah, nem nagyzolásból, hanem az élethelyzetemből adódóan. Ezért nekem az a csomag várása jelent izgalmat. Így nemcsak karácsonykor bonthatok dobozokban meglepetést :-))))))
Még megkérdezném, hogy milyen tipusú, márkájú cérnával varrtok?
A Hunyadi fiúk boltjából én is vásároltam már postán is, és nem csalódtam, de valóban elsülhet fordítva és akkor csak mérgelődnél. És a boltban kapsz segítséget, igazi szakértők dolgoznak ezekben a boltokban!
Arról nem is beszélve, hogy én spec. élvezem a bolt szagát, imádom nézni-megtapintani az anyagokat, élvezem a látványt, ami egy boltban fogad...és annyira jó tanácstalanul tehetetlenkedni:-)) Ez mind hozzátartozik a varráshoz:-))
én is nézegettem az olalukat, szuper anyagaik vannak, de én kép alapján nem tudnék venni. van olyan, ami van nekem itthon a készletükből, és élőben sokkal szebbek az anyagok, mint a képeken - mondjuk ez a jobbik eset, mintha fordítva lenne :-) - szóval nehéz kép alapján választani.
Én is méterben venném! A kérdés lényege, hogy hol, melyik áruház anyagokról feltett fotói egyeznek meg a valósággal?
A Hunyadi utcában találtható Cserhegyi-féle cég anyagait néztem. Láttam korábban a fórumon, hogy volt valaki, aki nagyon várta az év eleji boltnyitást. Légy szíves segítsetek!
2005-ben vettem egy akkor 80.000.-ft-os gépet, ami egész mostanáig jól működött.
A karácsony előtti nagy ajándékvarrás megkezdése előtt elvittem egy helyi műszerészhez, hogy tisztitsa, olajozza, mert egy kicsit nehezen járt. Azt hittem, hogy tele van pösz-mösszel olyan helyeken, ahol én már nem férhetek hozzá.
Néhány nap múlva úgy kaptam vissza a gépet tőle, hogy egyenes varráson kívül semmit nem tudott a gép, és ugyanúgy akadozott, mint tisztitás és olajozás előtt. Szétszedés után kiderűlt, hogy a többnyire fém alkatrészekből álló gép fődarabjai műanyagból vannak, így az öltésváltó tárcsához kapcsolódó fogaskerék is, ami az én gépemben elrepedt, és ezért akadozott varrás közben.
Megcsinálni nem tudta, sőt ugyanúgy összerakni sem, a varrógép teljesen üzemképtelenné vált a keze alatt.
December eleje óta a Bp-i szakszervízben van a gép, mert nem tudnak alkatrész szerezni hozzá. Egy 6 éve vásárolt nem gagyi, hanem középkategóriás varrógéphez. A Nagymamám 100 éves gépét működőképesen ajándékoztam el, mikor ezt a csodamasinát megvásároltam, mert márkahű vagyok, csak kicsi a lakásom.
Ez a Singer már nem az a Singer!!! Braziliában, Tajvanon, Vietnamban gyártatják, és olyan is.
Nagyon gondold át, mielőtt mellette döntessz!
Bármelyik márkát választod, első kérdésed legyen, hol szervizelik, és meddig van hozzá alkatrész!
Szia Én bevallom töredelmesen,hogy a tukálókban vettem már foltvarráshoz anyagot. Ha komolyabb darabot szeretnék késziteni akkor méterben veszem meg. Bocsi
Szakmai tanácsot szeretnék kérni tőletek. Mit javasoltok, melyik interneten található textiláruházban vásároljak patchwork-özéshez anyagot? Amennyiben emailben diszkrétebb: sziget.ditty@gmail.com -ra várom az ötleteket, tanácsokat.
Ha javasolhatok márkát, akkor Elnát vagy Janomét nézegess, a Singert és a Toyotát, főleg az olcsókat felejtsd el, ha nem akarod a pénzed a géppel együtt az ablakon kidobni! :)
Amit Anikó írt, teljesen jó lista, ezekre figyelj és jót választasz.
A régi Neumanok, Veritasok, Lucnikok még anyagból voltak, ezért szerencsés Kriza, de ilyeneket már nehéz találni, meg hát kell hozzá egy jó szerelő is, aki rendesen beállítja, folyamatosan karbantartja. Hidd el, az újakban sem kell csalódnod, ha nem valami gagyit veszel. Ezt csak úgy tudod megtenni, ha elkerülöd a tescóban, osanban és a többi ilyenben árult vackokat. (Kivétel a lidlis Veritas, de sajnos azt meg már nem hozzák be.)
Csak szakboltban érdeme gépet venni, ezeket javaslom
www.varrolvilag.hu
www.varrogepcenrtumkft.hu
Ja és nézd meg a vaterát, néha van egy-két nagyon jó fogás. :)
Elnézést, hogy belekontárkodom, de itt az Indexen a Varrjunk együtt topikon nagyon sok hasznos infó van gép ügyben. Érdemes visszaolvasni GPS hozzászólásait, nagyon ért hozzá. Valószínűleg szakember. Sok jó tanácsot ír le azoknak akik gépet szeretnének vásárolni.
Köszönöm a válaszokat, sajnos én teljesen kezdő vagyok. Egyre tanácstalanabb hogy melyiket kellene vennem, a brother után utánnaolvastam és jókat írtak .... Igazából még a márkát sem tudom, az eladók meg a legtöbb helyen nem biztos hogy az szerint adnak el hogy melyik a jobb :-(
Mi az amit figyelnem kell egy varrógépnél? miket kell tudnia?
Előre is köszönöm a segítséget.
ui: írtad ezt az alapozó tanfolyamot, ez mit takar?
Szoktam alapozó tanfolyamot tartani, és a lányok a sját gépüket hozzák.
Némelyik nagyon régi gépnek olyan csodaszép fémes hangja van, hogy öröm hallani. Zene füleimnek. Pedig ránézésre nem sok bizalmat szavaznék neki. A design az nem az erőssége, de vannak hozzá talpak, és tele van még alkatrésszel.
A drága kügyüknek meg itt szorul, ott szorul, nem szép a varrásképe, csak küszködik vele a tulajdonosa.
köszönöm hogy írtál. A singert nézegettem, de nem tudom mire kell figyelni. Foltvarrásra szeretném használni és Tilda babák varrására. Előre is köszönöm a válaszodat és persze mindenki másét :-)
Már régen írtam ide és elég régen varrtam is.. újabban inkább állattartással próbálok foglalkozni. Most viszont nézelődtem a könyvjelzőim között. Sok jó könyvet töltöttem le anno a giftjap.com oldalról.. most viszont meglepődve nézem, hogy nem tölt be az oldal. Csak én vagyok tesze-fosza vagy Nálatok sem működik?