Keresés

Részletes keresés

Váltógyártó Creative Commons License 2016.08.24 0 0 99745

Használtan is nyugodtan megveheted, ezek nem mennek úgy tönkre, mint az U prfilú sínek. Ha PIKO-A készletet vettél, akkor ahhoz való síneket, váltókat vegyél, és nem lesz gond az illesztés, ahogy nazareth kolléga is írta. Itt a börzében rendszeresen feltűnnek kisebb-nagyobb mennyiségek. Sínből szerintem nekem is lesz felesleg, csak ki kéne már számolnom a szükséges mennyiséget. Nagyobb íveket biztos tudok adni, R3-tól felfelé, és egyenes, meg betáp síneket. Váltókat értelem szerűen nem vettem! :-) Keress meg mailben, megnézem valamikor, mi a felesleg.

Előzmény: m6 (99740)
ysenyerkesz Creative Commons License 2016.08.24 0 0 99744

A gyári ívekből  290 mm átmérőjű a legkisebb,

de flexiből ettől kisebb is csinálható. Hogy pontosan mekkora azt csak

kisérletezéssel a mozdony ismeretében lehet megmondani. Pl. egy zseb hamu tartóra is elfér:

Előzmény: H0ri60 (99743)
H0ri60 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 99743

" Z "-s méretarányban hány cm a legkisebb kör?

nazareth Creative Commons License 2016.08.23 0 1 99742
Macera a dolog. Ahogy írták, az U-profillal csak a vond van (ehhez mért az ára is).

De az I-profil sem felhőtlen. A különböző gyártók vágányanyagainak más és más a geometriája (több vágányos állomások összeállításánál lehetsz emiatt gondban, pl. ha a váltók szöge nem egyezik); illetve az eltérő vastagságú síntalpak is gondot okozhatnak: kitágíthatják a sínpapucsokat, és ugyanazok a sínek másképp összerakva lötyögőssé válhatnak. Harmadrészt: a kereskedelemben általában kétféle I-profil-magassággal kaphatsz vágányanyagot: 2,5, vagy 2,1mm-es a legtöbb vágány (bár ez utóbbi körülmény egy játékvasútnál nem probléma).

A fentiek tükrében eleinte lehet próbálkozni mindenféle sínekkel, de ha úgy látod, hogy a későbbiekben a gyerek lát fantáziát a vasútmodellben, akkor mihamarabb le kell tenned a voksot egy gyártó terméke mellett, mielőtt a vonatozás frusztrációba csap át (miértesikszét, miértnempasszol, miértdöcög).
Előzmény: m6 (99740)
Milos Grimasz2 Creative Commons License 2016.08.23 0 1 99741

Írd fel börze topikra. Lehet, hogy van valakinek felesleges.

Előzmény: m6 (99740)
m6 Creative Commons License 2016.08.23 0 0 99740

Köszi.

Azt láttam,hogy csak közbetéttel lehet csatlakoztatni,akkor inkább keressek"I" profilt használtan,vagy vegyem meg újonnan?

 

 

Előzmény: Váltógyártó (99739)
Váltógyártó Creative Commons License 2016.08.23 0 0 99739

U profilt semmiképp! Egyrészt csak átmeneti sínnel tudod csatlakoztatni az I profilhoz, valamint sokkal több baj van a tisztításukkal, rozsdásodhatnak.

Előzmény: m6 (99738)
m6 Creative Commons License 2016.08.23 0 0 99738

Sziasztok!

 

A fiamnak vettünk (csak játszani,nem akartam komoly összeget beruházni)használtan egy Piko H0-s szettet.

 

Gondoltam bővítenénk,de a sin profilom "I",az aukciós oldalakon meg majd mindegyik sin,sin készlet "U" profilú.Kérdésem az lenne érdemes-e az "I" profilú sínt keresni vagy vegyek használtan egy csomó "U" profilút?

 

Köszi.

Zoleek21 Creative Commons License 2016.08.22 0 0 99737

Valamire alkalmas a technika és valamire nem. Úgy tudom az olcsóbb, masszívabb anyagokat nem lehet megfelelő minőségben nyomtatni modellezéshez, de pl. forgóváz keretéhez megfelelhet (a maszkhoz már nem).

A jobb minőségű nyomtatást valóban célszerű profikra bízni, de a kapott alkatrészek csak annyira lesznek tartósak, amennyire az anyag engedi, illetve amilyen jól lett megtervezve.

Én bátorítanék mindenkit az ezzel való próbálkozásra. Sokan még mindig félnek az anyag ridegségétől és a deformációtól, de valaki azt is hitte már hogy fél év után elporlad????

A ridegség és deformáció igaz, de ha körültekintően használják az anyagot, akkor alig lesz rosszabb az eredmény mint egy gyári (tartósságban is). Egyiket sem dobáljuk otthon.

Fröccsönteni senki nem tud otthon, így az nem lehetséges, hogy ilyen módon közel gyári szépségű dolgokat alkossunk, marad a réz és a 3D nyomtatás. A réz tartósabb---igen, de csak 2D-s. Viszont ha ötvözzük a két technikát akkor olyan formákat és alkatrészeket is lehet alkotni, ami kellően tartós eredményt hoz.

A 3D nyomtatott alkatrészeknek, az a gyengéje, hogy nem szereti ha valamilyen erőhatásnak van kitéve. Ezt kell elkerülni valamilyen módon, pl egy fém vázzal, egyéb műanyag béléssel. Ha nincs folyamatos-napokig tartó-erőhatás akkor nem szokott gond lenni. Az alkatrészek leöntése is lehetőség, de az külön szakma jól csinálni és számomra elveszi a dolog szépségét, egyediségét.

Előzmény: nazareth (99736)
nazareth Creative Commons License 2016.08.22 0 0 99736

Héj, a képeket meg jól lenyelte, pedig szépen beszurkáltam őket. Szóval még egyszer:

Előzmény: nazareth (99734)
manhattani Creative Commons License 2016.08.22 0 0 99735

Kihagyta a könyv képét, mert copy-paste-eltem, szóval Dr. Kubinszky Mihály: Régi magyar vasútállomások a könyv.

Előzmény: manhattani (99732)
nazareth Creative Commons License 2016.08.22 0 0 99734

Na kérem csináltam egy-két photográfiát különféle mütyürökről. Az alanyok:

 - egy vákuumöntéssel készült műgyanta postaláda (Posh modell);

 - egy 3D-nyomtatott váltóállítómű (Mikromodell);

 - illetve egy ugyancsak 3D-nyomtatott bástya-figura, ez egy nagyobb darab.

Az első képen látható a három modell.

A második képen egy közeli felvétel a bástyáról és a műgyanta postaláda oszlopáról. Közelről megnézve látható, hogy a 3D-bástya felülete leginkább a kockacukoréra emlékeztet. Bár természetesen nem annyira érdes, mint egy kockacukor, modellezésre csak nagy kompromisszumokkal használható (pl. az Általad példaként felhozott kocsitető ilyen: nagy, összefüggő felülettel rendelkező tárgy). Valószínűleg nyomtatás után a bástya felülete nem ilyen volt, ez valami utólagos kezelés eredménye, ami eltünteti a nyomtatás rétegeit. Fogalmam sincs, hogy hogyan csinálhatták, mert a bástyában belül is vannak elég filigrán dolgok, amik látszólag ugyanolyan érdesek, mint a külső felület.

A harmadik képen a két 3D-nyomtatott tárgy látható, így jól megfigyelhető, hogy nyomtatások között is jelentős különbségek lehetnek. A váltóállító majdnem olyan részletes, mint a postaláda, azonban a felülete némileg elnagyoltabb, és a makróval készített fotón a rétegek is láthatóak (szabad szemmel nem). Mondhatni, hogy a váltóállító részletessége már megfelel egy H0 építési nagyságú kütyütől elvártaknak, főleg azt figyelembe véve, hogy gyakorlatilag egyedi gyártásról beszélünk (azaz nem valamiféle sokszorosításról).

 

Gyanítom, hogy a kocsitetőd anyaga inkább a bástyáméhoz hasonlít.

Előzmény: rezgaras (99731)
HOTotya Creative Commons License 2016.08.22 0 0 99733

Szia!

Az itthon kapható "átlagos" gépekkel felejtős.... azok nem tudnak 5,10,15,20 micronos rétegvastagságot!! Komoly gépek nem azzal az anyaggal dolgoznak és az áruk is több milliós........ 

Próbálkozni lehet,de tökéletes nem lesz....tapasztalatból mondom....

Előzmény: trixes (99728)
manhattani Creative Commons License 2016.08.22 0 0 99732

>... kuka, stb. mekkora a valóságban.

 

Ezt elég könnyű megtudni :-)

Amikor a klasszikus parki padom terveztem, elmentem egy parkba, ahol az az öntött köves, két deszka tartós pad volt és leméregettem. Volt, aki csodálkozott, de sebaj.

 

Épületekről méretezett rajzokat Dr. Kubinszky Mihály könyvében, vagy a

 

http://www.vasutallomasok.hu/?o=tipus

honlapon találsz, bár ott nem méretezettek.

Előzmény: jock88 (99712)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.22 0 2 99731

Én eddig kocsitetőt készíttettem. Ez nem deformálódott, de profik készítették (http://www.shapeways.com). Emellett a kocsi tetejére erősítve maga a kocsiszekrény is merevíti.

 

Ami a képen is látszik: a felszíne nem teljesen sima! Egy kicsit rücskös, ami ebben az esetben nem baj, mert a régi kocsik teteje festett vászonnal volt borítva, pont ilyen apró rücskös volt, nem csillogóan sima felület. A gyártó elkészíti simára is, némi felár ellenében. Ehhez apró üveggolyókkal szórják meg a felületét. Csakhogy ettől az élek is legömbölyödnek! Szóval más célra lehet, hogy nem optimális. A tetőszellőzőket meg sem próbáltam 3D nyomtatással készíteni. Rézből sokkal szebb, be lehet epoxival ragasztani.

 

Előzmény: nazareth (99730)
nazareth Creative Commons License 2016.08.22 0 0 99730

Illetve itt kell megemlítenünk, hogy bizonyos anyagok rendkívül hajlamosak a deformációra. Ami nyomtatáskor egyenes, fél év elteltével szép kifli lehet.

 

Illetve itt kell megemlítenünk az árat is: olyan technológiával kinyomtatni egy komplett alvázat, ami minőségben is hozza a gyári részletességet, nem két fillér. Legfeljebb úgy éri meg, ha mesterdarabnak nyomtatjuk, amit később sokszorosítunk.

 

Persze volt rá példa, hogy 3D-nyomtattak komplett gépet (pl. a Szöcske, ami itt a fórumon is megfordult), de ezt célszerűen csak úgy lehet megoldani, ha minél több, lapos alkatrészre bontjuk, beforgatjuk úgy, hogy a nyomtatás minősége megfelelő legyen (nem ugyanolyan a függőleges és vízszintes felület; az aláhajlások is mások lehetnek); végül az egészet valami réz vázra fogjuk fel.

Előzmény: rezgaras (99729)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.22 0 1 99729

Nekem ugyan nincs nyomtatóm, de elég régen tanulmányozom a technikát, talán tudok újat mondani.

 

A 3D nyomtatáshoz sokféle anyagot használnak, de úgy láttam, alapvetően két csoportba tartoznak. Az egyik egy viszonylag szívós, mechanikailag jól terhelhető anyag, az ABS-hez áll közel. Viszonylag olcsó is. Sajnos csak nagyobb nyomtató fejjel használható, emiatt a munkadarab felülete mindig egy kicsit csíkos marad. Ilyesféléket használnak a házi 3D nyomtatók is. Ezt az anyagot nemigen lehet reszelni, viszont éles késsel (szikével) lehet vágni. Fúrni jól lehet.

 

A másik fajta egy viszonylag apró, fligrán darabok készítését lehetővé tevő anyag. Elég drága és törékeny is. Van már ehhez is házi 3D nyomtató, de elég drága.

 

De szerintem egy 3D nyomtató vásárlását nagyon meg kell gondolni! Fogsz-e az életben egyáltalán annyit nyomtatni, hogy megérje egy ekkora beruházás? Sok cég készít megrendelésre ilyen nyomtatást és sajnos még ezekkel is meg kell fizetni a tanulópénzt: az ember először gyártat egy pár selejtet is, amíg megtanulja, hogyan kell a 3D nyomtatott alkatrészeket helyesen megtervezni. Egy házi 3D nyomtatóval a tanulási folyamat sokkal hosszabb!

 

Végülis ha tejet akarsz inni, nem vásárolsz egy tehenet! (ja ezt a házasságra szokták mondani? :-))

 

Előzmény: trixes (99728)
trixes Creative Commons License 2016.08.21 0 0 99728

Tiszteletem az URAKNAK!

 

Előre is bocsánatot szeretnék kérni,hogy nem az aktuális témában kérdezek! A 3D nyomtatással kapcsolatban érdeklődnék,hogy az üzletekben kapható "olcsó" házi használatra szánt eszközökkel milyen minőségben,illetve mekkora méretben lehet nyomtatni? Konkrétan,egy zászló tartó,vagy egy ős Piko kéttengelyes kocsi alváz,vagy egy 1:25-ös kamion hossztartó elkészíthető olyan felületi minőségben,mint a minta darab? A válaszokat előre is köszönöm szépen,és még egyszer bocsánat az Off-ért!

pálháza Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99727

Köszönöm, ezt kipróbálom, az már biztos!

Előzmény: Lezlinilzen-terepasztala (99726)
Lezlinilzen-terepasztala Creative Commons License 2016.08.19 0 3 99726

Egy nagyon régi Auhagen épület tetejéről származó cserép-mintázatú műanyag lap. Szilikonnal vettem mintát róla. ( ahogyan kéményekről, homlokzati díszekről is )
A szilikonmintába belekenem a kétkomponensű ragasztót csak annyira, hogy a minta felett vékony egybefüggő sima felületet adjon. Hajszárítóval megmelegítem, mert a melegtől sokkal folyósabb lesz.
Eztán egy műszaki rajzlapból méretre vágott darabot ráfektetek a ragasztóra, kissé elsimítgatom ( pl. egy használt telefonkártya élével), hogy a ragasztó mindenhol érintkezzen a papírlappal. 
Kb. 4-6 óra múlva annyira megköt a ragasztó, hogy a mintából a papírnál fogva ki lehet emelni. Még puha, de már nem ragad. Ollóval méretre vágom, és a végleges helyére ragasztom, így elkerülhető a kötés közbeni vetemedés, amit teljes kötés után már nehéz repedés nélkül kiegyenesíteni. Végül a festés.

Előzmény: pálháza (99725)
pálháza Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99725

"Epokitt ragasztóból öntött tetőt"

 

Ez nekem újdonság, mi volt az öntésminta? Tanulni... Tanulni... Tanulni... :-)

Előzmény: Lezlinilzen-terepasztala (99719)
Milos Grimasz2 Creative Commons License 2016.08.19 0 1 99724

Én is ezt mondom: Hát ez az!

Már számtalanszor megfogadtam magamnak, hogy nem segítek csak azoknak akiket ismerek. Kapsz te is köszönet gyanánt egy ilyet. :P

Előzmény: jock88 (99714)
róbertke Creative Commons License 2016.08.19 0 1 99723

Normál távíróoszlop 11 méter magas.

Előzmény: jock88 (99718)
Lezlinilzen-terepasztala Creative Commons License 2016.08.19 0 1 99722

Gyakorolni kell. Amiket először készítettem, ma már szégyellem. Néhány már a kukában végezte, készült helyette szebb. Gyakorolni kell, és tudni beismerni, ha ronda lett. Kukába vele, aludni rá egyet vagy kettőt, és nekivágni a másodiknak...harmadiknak..negyediknek... Szerintem az szüli a fejlődést, ha soha nem elégedek meg azzal teljes mértékben, amit elkészítettem. 

De mindenki másképp csinálja.

Előzmény: jock88 (99721)
jock88 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99721

Kis kézavarral élve ez valami hatalmas. Már annak is örülnék, ha egyszer csak a közelébe érnék ennek a szintnek.

Előzmény: Lezlinilzen-terepasztala (99719)
Lezlinilzen-terepasztala Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99720

...háti készítés helyett házi készítésű...

Előzmény: Lezlinilzen-terepasztala (99719)
Lezlinilzen-terepasztala Creative Commons License 2016.08.19 0 3 99719

Ezen link alatt látható TT méretű őrház kartonpapírból készült. Kivéve az ablaküvegként használt ingnyak-merevítő műanyag lapokat, és az Epokitt ragasztóból öntött tetőt, illetve az apróbb kiegészítőket.
Szerintem nem ronda. Kár túldimenzionálni a házépítést. Egy tábla kartonpapírból, egy adag tapétavágó szikével, egy új vonalzóval és egy hegyes grafitceruzával ilyeneket lehet készíteni.
De ajánlanám a honlapon látható többi épületet is. A raktár és Ferenceshegy állomásépület kivételével mind háti készítés, többnyire karton, a bányaépületek néhol polisztirolt tartalmaznak. :)

https://lezlinilzenterepasztala.wordpress.com/a-19-sz-orhaz/

jock88 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99718

Na pont ilyenre gondoltam, csak nem beton, hanem fa villanyoszlophoz. De azért ezt a képet is mentem lefele, később még jól jöhet. :-)

Előzmény: SÜNÖCSKe (99717)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99717
Előzmény: jock88 (99714)
nazareth Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99716

Lézeres távolságmérők tudnak háromszögelni (de ha ők nem, Te ki tudod számolni), simán meg tudod mérni a különféle dolgok magasságát. Csak ne verőfényes napsütésben kezdj el méricskélni, mert úgy nem látod a piros pöttyöt :)

 

Épületeknek plexi (nehezebb ragasztani, de jól meg lehet maróval, lézeres vágóval munkálni), vagy sztirol (könnyebb ragasztani, de maróval nehezebb, lézerrel szinte lehetetlen vágni). Ablakkeretek, ajtókeretek, egyéb díszek 3D-nyomtatással. Legalábbis mi így tervezzük :)

Előzmény: jock88 (99714)
520,065 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99715

Fotózd le a tárgyat úgy, hogy mellé teszel valamit, aminek pontosan tudod a méretét. Azután már a kép alapján lehet számolni szerintem.

Előzmény: jock88 (99714)
jock88 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99714

"De ha nem, fogsz egy fényképezőgépet, egy mérőszalagot s felméred az adott tárgyat."

Hát ez az, egy villanyoszlopot kicsit nehéz megmérni. :D

Előzmény: Milos Grimasz2 (99713)
Milos Grimasz2 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99713

Szia!

 

Épületeket sok mindenből készíthetsz. Karton, siko lemez, furnér... Vakolathoz használhatsz olcsóbb hintópor késtapasz keverékével. Ajtók, ablakok, tetők, csatornákhoz használhatsz Auhagen szetteket. De készítheted magad is Evergreen profilszálakból. 

Magyar villanyoszlopokat Poschéknál találsz. kukák is vannak, meg elég sok más egyéb. De ha csináld magad híve vagy, akkor a gugliba keresgélve elég sok mindent megtalálsz. De ha nem, fogsz egy fényképezőgépet, egy mérőszalagot s felméred az adott tárgyat.

Előzmény: jock88 (99712)
jock88 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99712

Előzőekhez képest kicsit más téma.

Az épülő asztalomra nem csak sínt, hanem néhány épületet is tervezek, nagyrészt ipari/teherszállítási témakörben. Ehhez ezt-azt vennék készen, de a többséget azért szeretném magam elkészíteni.

Ezzel kapcsolatban két kérdés:

1) Épületeket milyen anyagból érdemes készíteni?

2) A valós méretarányok visszaadásához tudni kéne, hogy 1-1 melléképület, villanyoszlop, kuka, stb. mekkora a valóságban. Van olyan oldal, ahol ilyen mindennapi tereptárgyak valós méretei megtalálhatóak?

rezgaras Creative Commons License 2016.08.19 0 0 99711

Az SMD LED forrasztása egy kicsit bonyolultabb, mint más SMD alkatrészeké. Ha nem NyÁK-ra forrasztod (egy lámpa belsejében nincs hely a NyÁK-nak, a legvékonyabbnak sem), alulról forrasztva a vastagsága megnő, nem fér be. A végein általában nem lehet forrasztani. Rendszerint van viszont felül, a lencse két oldalán egy kis aranyozott lépcső, arra lehet forrasztani a drótot. Ez a lépcső a 0402-eseken általában nincs meg! A 0603-ason kb. 0,3-0,4mm-es, még éppen forrasztható. Van persze SMD LED lépcső nélkül is.

 

Még egy tanács. Az SMD LED-eken nem következetes a bekötés jelölése. Ugye a "normális" (kerek) LED-eken általában az alsó perem lapítása a negatív oldalon van. De a legtöbbe bele lehet látni és általában a csip serleg a negatív, a hozzávezető drót (bonding) a pozitív (de láttam már fordítottat is!!!). SMD-nél legjobb kipróbálni, lehetőleg kis (5V) feszültséggel.

 

Ez egy 0603-as:

 

 

Előzmény: Inibelum (99698)
Inibelum Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99710

Szia!

 

Én is meglepődtem mekkora hőtágulás van. Télen raktam le a síneket 20-21 fokban, kb. fél mm hézaggal. Kevés volt, a nyári kánikulában.

Ezt a tanácsot találtam egy másik oldalon.:

 

"A sín végeket a modul végén lerögzítjük. Pontosan beállítva és jó erősen, hogy megelőzzük a feltépődést egy szállítási, szerelési hibánál.
Amiért írok, az az, hogy a két vég között nem szabad egy darabból lenni a sínszálnak, mert a két végén fixen rögzített sínszál a hőtágulásnál nem tud hova elmozdulni. Mindenképpen méterenként legalább kettő dilatációs hézagot biztosítani kell. Az egy méteres alpaka ötvözet sínszál hőtágulása, 0 és +40°C között kb. 1.4 mm, ami azt jelenti, hogy ha a pincében a 10°C-os hőmérsékleten megépítem a vágányt, a kiállításon (2010-ben az Északiban) a +42°C-ban felpúposodik, kivetődik, akármivel ragasztom, szögelem, csavarozom. Legjobb esetben csak a forrasztás szakad le a modulvégen és a talpfarácsból kitolódó sín kicsit szétfeszíti a modulokat." 

Előzmény: jock88 (99705)
nazareth Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99709

Akkor szerintem sok baj nem lehet az asztallal. Valószínűleg nem kell számolj hőtágulással.

Előzmény: jock88 (99707)
jock88 Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99708

De azért fogok benne hagyni hézagot itt-ott, biztos ami biztos.

Előzmény: nazareth (99706)
jock88 Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99707

Hát, én nem modulozok, nem viszem én ezt sehova. A szoba sarkában áll, 6 fém lábon egy 2x1 méteres rétegelt lemez felület.

Előzmény: nazareth (99706)
nazareth Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99706

Mi modulozunk. 1-méteres modulokból építkezünk, és szakadt már fel sín a hőtágulás (és a faanyag száradása) miatt. Persze a modulos játéknak része, hogy néha csontszáraz helyiségekben aszalódnak a modulok, néha hideg és nyirkos pincében; néha 15 fokban vannak, néha a nap süti a síneket egy 38°-os csarnokban. Így én saccra 1mm-rel számolok méterenként, középhőmérsékleten.

Előzmény: jock88 (99705)
jock88 Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99705

Lassan kész az "asztalka", végre nekikezdhetek a parafa és aztán a sínek rögzítésének.

Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy a sínek között érdemes valamekkora hézagot hagyni az esetleges hőtágulás miatt, vagy ekkora méretben ez még nem számottevő, és koppra össze lehet tolni mindent?

M.VIII Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99704

Barna előtétfólia, egy vagy két rétegben. Elviszi meleg fehérbe.

Előzmény: HOTotya (99668)
diginewl Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99703

A 0402 tényleg "rohadt" kicsi. :)

Érdekes, a képen nem tűnt olyan picinek, ez a másik :)))

 

Azt tudnám javasolni, hogy a lámpát ki kellene fúrni, hogy legyen benne hely (ez általában nem szokott sikerülni, mert előbb utóbb eltörik/stb - nekem).

A másik: Fleischmann 00194811 alkatrész REICHSBAHNLAMPE. Ebbe bele lehet tenni szépen a világítást (700/db, de gyári és kész).

Más ötletem sajnos nincs. (így csináltam meg egy régi piko BR55 világítását)

((vagy elküldöd Csíkosnak, csinálja meg ő :)))))))))

Előzmény: Inibelum (99698)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99702

Ne halogasd. A műtét ingyen van (no persze egy kis hálapénz az operátor orvosnak) és szinte semmi fájdalommal nem jár.

Én ez év elején betöltöttem nyolcvanegyedik életévemet és azóta újra fehér a fehér, nem pedig piszkos szürke. A TV nézéshez sem szükséges szemüveg. Rajta és boldogabb lesz életed!

Előzmény: Inibelum (99700)
Norbi_71 Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99701

"(Már van bőven, és nagyon jó izzós fénye van)"   


Ezt én is tanusíthatom.

Előzmény: csíkos-háTTú (99691)
Inibelum Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99700

Köszönöm a tanácsot! Már bennem is felmerült, de nekem távolra is kell szemüveg, ráadásul cilinderes. szóval nem annyira egyszerű a dolog. / Kezdő koromban egy kicsit megmosolyogtam az idősebb mérnök társakat, hogy mekkora nagyító alatt forrasztottak. Az akkori főnököm azt mondta, hogy térjünk erre vissza 25 év múlva. Igaza lett. :) /

Előzmény: diesel 693. (99699)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99699

"ezt is olvasószemüveg + fejnagyítóval látom"

 

Két éve átestem egy lézeres szemműtéten, azóta nincs ilyen vonatkozású problémám, a monitort és a Z méretnagyságú modelljeimet is szemüveg nélkül tökéletesen látom. Ezt javaslom jóindulatúan számodra is!

Előzmény: Inibelum (99698)
Inibelum Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99698

Szia! 

Megmértem, nincs 2 mm. A 1206 az 3.2 mm, akkor az enyém 0603-as lesz. Csíkos szerint nagy. :)

A következő méret a 0402, ami csak 1 mm. Ez már a hámozott mák kategória.

Hiába, a BR80-nak a lámpateste is kicsi. 

Előzmény: diginewl (99684)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99697
Előzmény: diesel 693. (99696)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99696

A LED számára szükséges állandó áramot egy kis soros áramstabilizáló áramkörrel lehet biztosítani, amely biztosítja hogy a LED árama (és így fénye is) változatlan maradjon változó bemenő feszültség esetében is.

Előzmény: nazareth (99695)
nazareth Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99695

Mi a Bz-projekthez csináltunk NYÁK-ot, és nem győztük a katalógus-áramhoz számolt előtétellenállást növelni (többszörösére), hogy ne hegesszenek bent az utastérben :) Sajnos ilyenkor kezd a "katalógushoz" képest elmászni némely LED-ek fehérje is a zöldessárga-irányba.

Előzmény: rezgaras (99693)
nazareth Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99694

akkor szép, penész-zöld színű lesz a LED fénye:-)

Igen, az alapprobléma, hogy a LED-ek színképe vonalas, és így nem lehet csinálni fehér LED-et. Minden (hideg-, meleg-, egyéb-)fehér LED alapja a kék LED, és különféle foszforok, amik valahogy reagálnak a kék fényre. Ezek összetétele úgy van méretezve, hogy névleges áramnál fehérek legyenek (hidegfehér LED-ek), illetve emellett valahogyan kompenzálni tudják a LED vonalas kékjét (melegfehér LED-ek). Így a fehér szín már eleve köpve nyelős, nehéz kézben tartani a végeredményt, ha még némi szubtraktív színkeveréssel is belematatunk :-/

Előzmény: csíkos-háTTú (99691)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99693

Kösz, ezt jó tudni! A fényerő nem lehet probléma, a mai fehér LED-ek baromi erősek. Úgy láttam, a régebbn szokásos 20mA helyett már 5-6mA-rel nagyon erős fényt adnak.

Előzmény: csíkos-háTTú (99691)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99692

Viszont az általad készítettek szenzációsak, de sokszor megcsodáltam azokat az évenkénti MAVOE kiállításokon.

Előzmény: rezgaras (99690)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99691

"Meg lehetne próbálni a fehér ledet színszűrővel "sárgítani"."

 

Szia!Igen, de a hideg fehéret próbáltam, kényszerből, mert nem volt a nyagkerben 3000K alatti fehér SMD LED. (Már van, bőven, és nagyon jó, izzós fénye van.)A sárgítás nálam úgy ment, hogy vettem a saki festékboltban izzólakkot. Ezek kb. egy körömlakkos, ecsetes kupakú üvegcsében vannak. Sajnos, ha tisztán sárga lakkal próbálkozik az ember, akkor szép, penész-zöld színű lesz a LED fénye:-) Keverni kell, a pirosat és a sárgát. Ekkor egy kb. középes aranybarna szín jön ki, ezt vékonyan kell felvinni a LED-re. Szépen megszűri a LED hideg fehér fényét, és jó eredményre lehet juti két-három próbálkozás után. De figyelembe kell venni, hogy a LED fényerejét csökkenteni fogja!

Üdv!

csíkos

Előzmény: rezgaras (99688)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99690

Nekem annyi modellem nincs! :-))

 

Előzmény: diesel 693. (99687)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99689

Előzmény: rezgaras (99688)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99688

A magyar gyakorlatban a 2.Vh. előtt a gőzmozdonyokon többségében acetilén lámpa volt. Ennek még a villanylámpánál is sárgásabb fénye volt, szerintem a sárga LED jól modellezi. A villanylámpát inkább egy meleg fehér - sajnos SMD LED-ben nem könnyű beszerezni a legmelegebbeket. Az izzólámpák (normál feszültségen) kb. 2700K színhőmérsékletű fehér fényt adnak, a "meleg fehér" LED-ek 3000K-t. Meg lehetne próbálni a fehér ledet színszűrővel "sárgítani". Próbálta valaki?

 

A németeknél hamarabb terjedt el a villanyvilágítás. Ha jól tudom, az 1920-as években kifejlesztett "egységmozdonyokon" alapból villanyvilágítás volt

 

Nálunk a Fialovits Béla által "felújított" 301,001-esen volt talán először villanyvilágítás (AEG turbogenerátor látható rajta), a 424-eseken eredetileg acetilén volt. A 242-eseken villany, de nem tudom, hogy a 275-ösökön (ami szintén új fejlesztés volt) mi volt alapból, talán inkább acetilén.

 

Előzmény: nazareth (99670)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99687

Na igen, csakhogy pl. az enyém nem falipolc, hanem egy 1,5x1,5m-es kombinált szekrény..... :-)

Előzmény: rezgaras (99685)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99686

Az ellenkezőjére is volt. Talán emlékszel Lányi Ernő bácsi esetére. Máig nem tudom, hogy célzott akció volt-e vagy csak az alkalom szülte. Ahogy hallottam, szegény öreg a haláláig nem heverte ki. :-((

Előzmény: nazareth (99661)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99685

Épp ez az. Nem kell kipakolni, leakasztja és viszi a vitrint az összessel.

 

Én sem látom a modelljeimet, csak ha kiveszem a dobozból. (meg az Interneten ;-))

 

Előzmény: ZésZoli (99660)
diginewl Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99684

Hali!

Csíkosnak igaza van, nem a lámpatest a kicsi, hanem a led nagy.

valószínű 1206-ost használsz. Ez oda jó ahol a mozdony fényvezetőjét ki tudod venni, és a helyére betenni.

Ide egy 0603-as illik.

 

Két lehetőség adódik, de vége nagyjából ugyanaz:

1; pl: Fleischmannak is van mozdonyalkatrészben "Reichsbahn Lampe" lámpateste, amibe alulról bele lehet dugni a ledet, (az a baj, hogy ebbe is csak ez a mini fér bele)

2; ezt a lámpatestet egy picit kifúrod, és beleteszed a 0603-as ledet.

(3; fényvezető szálat teszel be valahogy és azt világítod meg benn a mozdonyban)

 

0603-ast is lehet forrasztani, de hát elég pici, vékony pákahegy, jó fény és szem kell hozzá.

Érdemes egy kétoldalú ragasztószalaggal lerögzíteni, így nem mászik el az a mini led addig.

 

newl

Előzmény: Inibelum (99681)
Inibelum Creative Commons License 2016.08.18 0 0 99683

Ránézésre 0603, a 0402 valóban beleférne, 2mm mély kb. a ház. / ezt is olvasószemüveg + fejnagyítóval látom :) /

 

Előzmény: csíkos-háTTú (99682)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99682

"Sajnos besüllyesztéshez nem elég mély a lámpatest"

 

De igen, csak nagy LED-et használsz.

Előzmény: Inibelum (99681)
Inibelum Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99681

Köszönöm, a válaszokat. Akkor megnyugodtam és marad a sárga. :)

Sajnos besüllyesztéshez nem elég mély a lámpatest.  

V63-017 Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99680

Én pl. az összes mozdonyomat dobozban tartom, de a talpára állítva, nem pedig fektetve.

Előzmény: RhB (99617)
Főjelző Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99679

Pá!

Félek tőle, hogy már más témában sem fog menni...

Előzmény: Szab 260 (99678)
Szab 260 Creative Commons License 2016.08.17 -2 0 99678

Helyes ,mert én teljesen más témába fórumozok.....köszöntem!

Előzmény: Főjelző (99677)
Főjelző Creative Commons License 2016.08.17 0 2 99677

Tudod, a moderátorok szoktak egymással kommunikálni. Van erre való saját, nem nyilvános topikunk is. Meg többen is moderálunk a közlekedéses topikokban is.

 

De nem kéne szétverned ezt a topikot, mert van egy ilyen is: Megkérdeztük a közlekedésmoderátort

Előzmény: Szab 260 (99676)
Szab 260 Creative Commons License 2016.08.17 -1 0 99676

Hogy érted?

Előzmény: Andreiew (99675)
Andreiew Creative Commons License 2016.08.17 0 2 99675

Nem, de gyorsan híre megy ha hülye vagy.

Előzmény: Szab 260 (99674)
Szab 260 Creative Commons License 2016.08.17 -1 0 99674

Főjelző ,csak egy kérdés. Az öszes index topikban moderátor vagy?

Milos Grimasz2 Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99673

Még egy régebbi Mosonmagyaróvári kiállításról a zárónapon a makettek visszaadásakor lába kélt pár makettnek (hozzá kell tenni nagyon nagy kiállításról van szó, megközelítőleg 3000 munka). Mikor kiderült a dolog, a szervezők neki kezdtek keresni a helyi szerv bevonásával, meg is találták pár órán belül. Épp a homokozóban játszottak az amúgy szépen elkészített makettekkel.

 

Másik sajnálatos történet egyik ismerősöm édesanyjával esett meg. A néni a hétvégi ház kertjében kapálgatott és a kaput nem zárta kulcsra. jöttek is a besurranók és a táskáját a pesti ház kulcsával és az irataival elvitték. Mire a néni felfedezte a lopást, addigra már a pesti házból amit értékesnek találtak elvitték, köztük a néni otthonkáját is. Az egyetlen komoly értéket képviselő tárgy a lakásban egy Ország Lili festmény, ami az előszoba falán függött. Ez a festmény nekik nem képviselt értéket, ellentétben a néni otthonkája igen. 

 

Szóval amit ebből a két történetből kiakartam hozni, az az, hogy nem minden tolvaj minden téren kiművelt gazfickó, és lehet hogy csak azért besöpri egy zsákba a vitrin tartalmát, hogy majd pár forintért elcsencselje az amúgy számára értéktelen holmit. 

Előzmény: rezgaras (99658)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99672

2015-től a Marklin a Z méretnagyságú modelleket jelentősen részletesebb kidolgozással gyártja (és Győrben!).

Pl.:

Főjelző Creative Commons License 2016.08.17 0 1 99671

Nem volt rá szüksége, mert 1 hetet kapott első körben. De figyelni fogom, és ha tovább hisztizik, kitartó leszek én is. A topik békéjét meg kívánom őrizni. Ettől függetlenül, ha folytatja a kioktatásait, jelezzétek a Megkérdeztük a közlekedésmoderátort topikban!

Előzmény: nazareth (99659)
nazareth Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99670

Aztán az más kérdés, hogy a LED-ek sárgája mennyire hasonlít a korabeli mozdonylámpák sárgájához. Szerintem még egy mai, izzós fényszóró színhőmérsékletét, színképét sem nagyon lehet pótolni a legmelegfehérebb LED-del sem (arról nem is beszélve, hogy névleges árammal hajtva a LED-ek olyanok, mintha hegesztenének a mozdony elején; csökkentett árammal pedig a melegfehér LED-ek hajlamosak elmászkálni a kék-zöld tartományokba).

Előzmény: HOTotya (99667)
róbertke Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99669

Sárga színű üvegfestékkel próbáld meg lefesteni.

Előzmény: HOTotya (99668)
HOTotya Creative Commons License 2016.08.17 0 1 99668

egy kép

Előzmény: HOTotya (99667)
HOTotya Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99667

Szia! Bár ez egy BR52-s és fehér ledet építettem bele(be is süllyesztettem),de a tied egy kis mozdonyod és a sárga az nagyon jó oda

 

Előzmény: Inibelum (99662)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.17 0 1 99666

Szerintem is a sárga fény az élethűbb ezeknél a korai gőzmozdonyoknál.

Előzmény: Inibelum (99662)
k robert Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99665

Van erre is megoldás!

Tegyél a vitrin mellé egy kitömött " Nokiás dobozt" és biztos nem a modellekkel fognak pelecselni😜

Előzmény: rezgaras (99658)
SKL14 Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99664

Vitrinben szerintem nagyobb biztonságban vannak a modellek mintha dobozolva lennének. Gondoljunk bele, hogy a vitrinből ki kéne őket szedni, bedobozolni és úgy ellopni, mert egyébként ki venne olyan modellt, ami gyüjtői darab, ér vagy 150e Ft-ot, de "valamiért" nincs doboza, és látni rajta, hogy érthetetlenül ütve verve, törve van, ahogy besöpörték a polcról egy zsákba 20 másik mozdonnyal... Szóval szerintem vitrinből lopva eladhatatlan, vagy nagyon rá kell érni, hogy dobozolgassanak (amihez ugyancsak ügyesnek is kell lenni, hogy ne sérüljenek) lopás közben.

Előzmény: rezgaras (99658)
k robert Creative Commons License 2016.08.17 0 1 99663

Szerintem így jó,hiszen a gőzmozdonyon nem volt akkoriban még rendelhető extra a xenon fényszoró😀

Előzmény: Inibelum (99662)
Inibelum Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99662

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni a tapasztaltabbaktól. Gőzmozdonyba szerelek LED-es első világítást.

Ti milyen LED-et használtok? Próbaképpen beletettem egy kiállításon kapott barkácscsomagból származót, de sárgának találom a színét. A fehér meg túl hidegnek tűnik egy gőzöshöz. 

 

 

 

 

 

nazareth Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99661

Igen, ebben lehet valami :) Volt rá példa, hogy vasútmodellező kollegához betörtek, de a "kisvonatokat" békén hagyták, nem tudták, hogy mennyit érnek. Emlékszem, később árulta is egyik-másik modellt itt a Börzén, a papírdobozokon kerek lyukak voltak, a rendőrség kivágta az ujjlenyomatokat :)

 

Valószínűleg nálam is ilyen okból úszták meg a modellek. A Bachmann Dynamis vezérlőjét viszont elvitték, mert az valami kvarcjátékra emlékeztette őket :-/

Előzmény: rezgaras (99658)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99660

Háát! Eléggé macerás lehet kipakolni a modelleket egy siető betörőnek. Rendőröktől úgy hallottam, hogy ma már csak a biztosra mennek: pénz, ékszer. Az összet többi lopott holmit nagyon nehéz értékesíteni. 

 

Nálad hogy van? Ezek szerint a szép modelljeidet te sem látod, ahogy a betörő sem? 

Előzmény: rezgaras (99658)
nazareth Creative Commons License 2016.08.17 0 1 99659

(A mai szájber-fiatalok rendkívül gyorsan alkalmazkodnak. Bízzunk benne, hogy az új névvel új időszámítás is indul :)

Előzmény: Főjelző (99656)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99658

Lehet, hogy paranoid a gondolat, de nekem a vitrinről (pláne a szobában kiakasztott kivitelről) mindig eszembe jut. hogyha betörnek a lakásba, rögtön látják, mit érdemes elvinni - egy mozdulattal.

Előzmény: diesel 693. (99653)
M.VIII Creative Commons License 2016.08.17 0 1 99657
Főjelző Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99656

Én szóltam...

Egyelőre a vasútmodellesből. Ha máshol még tudsz normálisan fórumozni, ott megteheted. De itt semmi szükség arra, hogy rendszeresen hisztizzél, másokat kiosszál rendszeresen.

Előzmény: ik.szabi (99652)
STModell Creative Commons License 2016.08.17 0 1 99655

Egy jó tanács ifjú padavan: szerintem a moderátornak nem kellene beszólni.

Előzmény: ik.szabi (99648)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99654

Itt még egy kis próbapálya is található, amely alkalmas a mozdonyok időnkénti (pl. karbantartás utáni) futtatására.

Előzmény: diesel 693. (99653)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99653

Én az üzemen kívüli modellek tárolását egy üveges rekeszekkel rendelkező szekrénnyel oldottam meg. Ha az üveg jól zár, a modellek nem porosodnak és bármikor egyszerűen kézbe vehetők, ill. üzembe helyezhetők. Emellet mindíg lehet gyönyörködni bennük!

Előzmény: ZésZoli (99642)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.17 -2 0 99652

Csak ebböl a fórumból töröl vagy az egész indexből?

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.17 -2 0 99651

Hát reméljük nem töröl le......biztos lefog........nincs lehetőség bejegyzés törlésére?

Előzmény: k robert (99649)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.17 0 1 99650

Na az adatlapon rajtavan a bemutatkozás és az email.

k robert Creative Commons License 2016.08.17 0 1 99649

Hát Szabi ebben tévedsz nézd meg az ikont a nicknecvét mellet 🙀

Csúnyán benéztem a dolgot ő tényleg moderátor aki akár végleg is törölhet téged, így jártál .

 

Előzmény: ik.szabi (99648)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.17 -1 0 99647

Az a kérdés ,hogy tetszik-e nektek. ☺

Előzmény: ZésZoli (99640)
RhB Creative Commons License 2016.08.17 0 0 99646

Ez rajta van a festéken, vagy inkább beledolgozta magát.

Előzmény: ZésZoli (99644)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99645

Szia laszlovecsei!

 

Most csakazért sem hoz fel a google egy találatot sem a papíros megoldásra, így nem tudom megmutatni. Az enyémeim meg ugye el vannak dobozolva. :-/

 

Hány kocsid van összesen? Ez a dobozos tárolás nálam többször felmerülő nyűg. Dobozban nem látni a modelleket. Nem gondolkodtál még fali vitrinen? Az a legklasszabb megoldás. :-)

 

Üdv.

Előzmény: laszlovecsei (99603)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99644

Szia RhB!

 

Ez most rajta van a festésen, vagy kiszedett a festésből? Esetleg a kettő egyvelege? Miért lett ilyen csíkos? Ez Hungarocell (nikecell) dobozbelső? Mert az meg nem csíkos. Érdekes.

Előzmény: RhB (99617)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.16 0 2 99643

Szia Andreiew!

 

Szabi Úr, mint már máskor is, most sem tűrte jól a kritikát és volt egy kis kirohanása. Ez lett törölve. 

 

Szabi Úr!

 

Nyugi! Ha nem fogadnak jól, éedemes egy kis önkritikát gyakorolni. A szerencsétlen helyzet az, hogy Te már itt ezt megtetted és meseh hozzászólása ez után keveredett ide, de ha megnézted volna, hogy mire válaszolt meseh , akkor láthattad volna, hogy ez már itt egy lerendezett ügy. Még akkor bocsánatot is kértél. Kétszer ne fuss bele ugyanabba a hibába!

 

Tényleg, ha már szeretnél sokat ide látogatni és írogatni, Fogadd meg Lezlinilzen tanácsát, és mondj magadról valamit. Miért? Mikor? Hogyan kezdted? De részt vehetsz csak olvasóként is a csapatban. Elég akkor hozzászólni, ha tényleg van mondanivalód. Akkor nem fogják a többiek sem úgy érezni, hogy elárasztod a topikot ismeretlenül. 

 

A legjobbakat mindenkinek! :-)

Előzmény: Andreiew (99639)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99642

Szia Jock88! 

 

Miért ne lenne ajánlatos? Nálam is így van, de sín sincs. 

 

A gyakran használt Z-s modelleket egy tálcára teszem, amin egy pamut konyharuha van. :-)

 

A H0 modellek vitrinben pihennek, mindenféle sín nélkül. Pont azért van így, mert sokat használjuk őket. Amíg nem használtuk, addig voltak sínen kiállítva. 

 

Ami be van dobozolva, azzal az a baj, hogy macera elővenni és a dobozokat is tenni kell valahova. Ezek a féltettebb modellek. Cserébe nem vesszük elő, így nem is látjuk. :-(

 

 

Előzmény: jock88 (99626)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99641

Háát! A sarokban jobb volt. Inkább oda kellene visszatenni és egy átjárót tenni a gyalogosoknak. 

Előzmény: ik.szabi (99613)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99640

Szia Szabi!

 

Tulsjdonképpen mi a kérdésed erről a fűről? Ehhez az asztalhoz jó ez a fű. Jó a színe is, a szemcsemérete is. Mi a kérdésed?

 

Üdv.

Előzmény: ik.szabi (99597)
Andreiew Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99639

Jó estét!

 

Valamiről nagyon lemaradtam? Mi történt?

Előzmény: Lezlinilzen-terepasztala (99636)
jock88 Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99638

Max annál, akinek már van tizenhuszon mozdonya. Nekem van összesen három gagyi, azokat napi szinten piszkálom, nincs idejük porosodni. :D

Előzmény: róbertke (99634)
Főjelző Creative Commons License 2016.08.16 0 2 99637

Kezdő létedre ezt nem kéne csinálnod. (De egy veterántól sem fogadnám el.)

Magyarul: ez volt az utolsó dobásod, legközelebb repülsz, akárhány éves is vagy.

Előzmény: ik.szabi (99616)
Lezlinilzen-terepasztala Creative Commons License 2016.08.16 0 4 99636

Üdvözöllek ik.szab! (nem tudlak neveden szólítani, mert azt nem tudom, elnézésedet kérem)

Ha már ilyen "közvetlen" a stílusod, légy oly kedves, és add meg az adatlapodon az e-mail címedet, mert így csak az az érzés támad bennünk, hogy az internet arctalansága és felelősségmentessége mögé bújva engeded meg magadnak az efféle viselkedést.
Illetve - ne vedd tolakodásnak - de ha már itt vagy, és egyik hozzászólásodban kijelentetted, hogy itt is kívánsz maradni, ugyan mutatkozz be kérlek, és meséld el, miért is vágtál bele ebbe a szép és kreatív hobbi űzésébe!

Köszönettel: 
                    Balogh László ( Lezlinilzen )

Előzmény: ik.szabi (99616)
RhB Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99635

Szivacsos dobozzal (ill. béléssel) még nem volt gondom. Van pár tucatnyi LS Models.

Előzmény: laszlovecsei (99625)
róbertke Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99634

Valamivel védeni kell a porosodástól, ahhoz hosszú távon meg nem lesz elég a fiók.

Előzmény: jock88 (99626)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.08.16 0 1 99633

V 200

 

BR 216

 

 

Előzmény: ik.szabi (99619)
RhB Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99632

Simán szoba hőmérsékleten van a szekrényben. És csak egy-két esetben jön elő (a másik, a trutyis is is) a nemmondommeg mennyiből. :D Szóval max 1%. :-)

Előzmény: nazareth (99623)
RhB Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99631

Ennél nem tudom, hogy megoldás-e? A másiknál - amikor a fólián lévő trutyi fogja meg - segít pl. egy "ködölés", mivel ott fényesebb csíkok látszanak, amin tompít. Egy Bemo RhB mozdonyom is járt így (nemcsak Roco), azon javított a haverom matt lakkal.

 

Ezzel az a gond, hogy el szerettem volna adni, amikor elővettem lefotózni, akkor derült ki. Ráadásul a fotókon jobban előjön, mint a valóságban. Még nem tudom, mi lesz vele. (Egyik haverom viszont tényleg a V200-assal járt így.)

Előzmény: kombi (99620)
RhB Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99630

Ez nagyon nem Fau kétszázas... Annak 220 a sorozata.

Előzmény: ik.szabi (99619)
STModell Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99629

Ne haragudj, de ezzel a stílussal csak magadat minősíted (le). Ezek után teljesen jogos, ha valaki azt feltételezi, hogy 10 körül vagy, de akkor most már tudjuk a konkrét számot is. 

 

Azért egyébként némi önfegyelmet gyakololhatnál, ha már újonc vagy. Nem egy topiklakó jelezte ezt feléd az utóbbi napokban.

Előzmény: ik.szabi (99616)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.16 -1 1 99628

Igazad lehet ☺

Előzmény: jock88 (99624)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.16 -5 0 99627

Igen,nézél utána! ☺

Előzmény: nazareth (99622)
jock88 Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99626

A dobozolás szempont egy gyakran használt modellnél, ha számít az állagmegóvás is? Én úgy tárolom a mozdonyokat, hogy egy fiókba raktam sínt, és azon állnak, ha nem használom őket. Vagy ez nem ajánlatos? 

Előzmény: laszlovecsei (99625)
laszlovecsei Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99625

Köszi a válaszokat ismét! Igazából az LS models dobozaiból kiindulva gondoltam a szivacsra. A vasútmodell szerviztől rendeltem egyébként Roco dobozokat, de sajnos azóta sem érkezett meg.

Előzmény: RhB (99610)
jock88 Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99624

Ez inkább Br 216 (már csak a számozásbók kiindulva is), az ML 3000-nek "szűkebb" a teteje, és máshogy vannak az oldalán a szellőzők is.

Előzmény: ik.szabi (99621)
nazareth Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99623

Nem vennék rá mérget, hogy a játékba nem szólt bele a mozdonyszekrény festéke, esetleg a tárolási hőmérséklet is... És akkor már mindjárt megnő a variációk száma.

Előzmény: RhB (99617)
nazareth Creative Commons License 2016.08.16 -2 1 99622

Fau 200 csak a magyar besorolása - a micsoda???

Előzmény: ik.szabi (99621)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.16 -5 0 99621

Pontosabban ML 3000 CC tipusú ,a Fau 200 csak a magyar besorolása.

Előzmény: RhB (99617)
kombi Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99620

És ha patinálnád a mozdonyt?   A festék ápol és eltakar, és így már nem tűnne fel , hogy nem csak gyári festék van a mozdonyon  :) 

Előzmény: RhB (99617)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.16 -4 0 99619

Szép ez a Fau 200-as!

Előzmény: RhB (99617)
RhB Creative Commons License 2016.08.16 0 1 99617

Itt van egy Roco mozdony, aminek a kasztnijába bedolgozta magát a doboz anyaga. Azokat a fehér bigyókat az általam ismert szerekkel nem lehet leszedni róla.

 

 

 

Előzmény: róbertke (99612)
RhB Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99615

Szerintem függ(het) a fólia anyagától is, és csak mozdonynál tapasztaltam gondot (a doboz anyaga miattit is). A kocsikkal nincs semmi gond.

Előzmény: róbertke (99612)
meseh Creative Commons License 2016.08.16 -2 2 99614

Jobb őt figyelmen kívül hagyni...

Már több helyen is problémákat okozott a viselkedésével!

10 éves és más fórumokon is ezt csinálja. Sajnos már több fórum is jelezte, hogy a viselkedése elfogadhatatlan, de egyszerűen csak keres magának egy másikat, más témában és folytatódik.

Ezzel nem lehet mit kezdeni. Az ilyen gyerekek felügyelet nélkül garázdálkodhatnak az interneten és a szülők sehol!

Kitartás nektek is hozzá.

Talán egy idő után megunja és felnő!

 

Előzmény: martisz (99499)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.16 -1 0 99613

Új helyet kapott a vasútállomás:

róbertke Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99612

Igazad van! Nekem van egy 55-56 éves Meccano mozdony modellem, annak még az eredeti (kissé elnyűtt) karton tartója van a dobozában. 

Pár éve vagy húsz Roco kocsi dobozában a kocsikat Folpackba csomagoltam be. RhB hatására most újból nekilátok a többit átcsomagolni.

Előzmény: ZésZoli (99611)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99611

Szia! 

 

Kartonpapír távtartóra szavazok. Vegyileg nem reagál a műanyagokkal. Keress rá pl a régi PIKO E69 dobozára. 

 

Üdv. 

Előzmény: laszlovecsei (99603)
RhB Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99610

A hungarocell - legalábbis a gyári Roco doboz - is bele tud gyógyulni a kasztniba úgy, hogy a kasztni gyakorlatilag kuka, nem lehet leszedni róla. Mindenképpen kell valami fólia is. (Ott viszont arra kell ügyelni, hogy a mozdonyból kifolyó trutyi ne kenődjön szét, mert akkor amiatt kuka a kasztni, szintén Roco-s tapasztalat.)

Előzmény: Zs:) (99608)
HOTotya Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99609

Szia!

Ide menj és méretre is vágnak........http://pamufeld.hu/

Előzmény: laszlovecsei (99603)
Zs:) Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99608

Hungarocell is jó, szépen bele lehet szabni, majd gyorspákára hajtott megfelelő alakú réz dróttal ki lehet vagdosni, jól szellőző helyen.

Előzmény: rezgaras (99607)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.16 0 0 99607

Azt mondanám, légy óvatos a szivaccsal, pláne csomagolásra! Volt már olyan szivacsos dobozom, amiben a szivacs az évek során felpuhult és odaragadt a modellhez. Nem tudnám megmondani, ez milyen szivacs volt és hogy a mai szivacsok esetleg már nem ilyenek. Én buborék fóliába csavarom bele a modelleket többszörösen. Van olyan buborék fólia is, aminek mindkét oldala sima, azt találtam a legjobbnak.

Előzmény: laszlovecsei (99603)
laszlovecsei Creative Commons License 2016.08.15 0 0 99606

Köszönöm a válaszokat, mindenképpen meg fogom őket próbálni.

Előzmény: jock88 (99605)
jock88 Creative Commons License 2016.08.15 0 0 99605

Vagy méteráru bolt. Ott is szokott szivacs lenni.

Előzmény: Milos Grimasz2 (99604)
Milos Grimasz2 Creative Commons License 2016.08.15 0 0 99604

Kárpitos?

Előzmény: laszlovecsei (99603)
laszlovecsei Creative Commons License 2016.08.15 0 0 99603

Sziasztok!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy merre lehet szivacsot beszerezni a modellek számára? Nem méretre vágottra gondolok, csak egyszerű 5-10mm-es fekete szivacs lapra. Van egy-két doboz nélküli kocsim, kaptam jó masszív papírdobozokat, de jó lenne bele rendes szivacs is, hogy ne csúszkáljanak. Barkácsáruházban sajnos ilyet nem találtam. Esetleg valaki tudna tanáccsal szolgálni?

nazareth Creative Commons License 2016.08.15 0 0 99602

Kisméretű motor (amilyen pl. a submicro szervókban, vagy mobiltelefonokban van), mögötte áttétel, ami az első generációs hajtásokban elég pici, a másodikban kissé nagyobb. A fogaskerekek minősége az olcsó kínai játékokból ismert minőség, emiatt a hajtás visít, mint a fene. A forgóváz kb. úgy van meghajtva, mint anno a jugoszláv N-es gépekben (az áttétel utolsó előtti fogaskereke a forgóvázba van ültetve, azzal együtt fordul, ez hajtja a tengelyeket). A forgóvázat egyébként ugyanúgy fülek tartják az alaplemezen, ahogy a Fugi gépek forgóvázait, emiatt a forgóvázak nehezen fordulnak, cserébe lötyögnek. A keréktárcsák mágnesesek, hogy nehezebben ugorjon le a sínről (erre szükség is van a forgóvázak nagyon gyenge minősége miatt), sajnos ez drasztikusan megnöveli a gördülési ellenállást. Ami viszont drasztikusan lerontja a futást.

 

Ezen a videón 0:40 körül láthatsz egy első generációs hajtást: https://www.youtube.com/watch?v=NN0vALNkAzE (a második generációs kb. ugyanilyen, csak eggyel több fogaskerékből áll).

Előzmény: legviszontabb (99600)
jock88 Creative Commons License 2016.08.14 0 0 99601

Nézegettem több videót, azokban azt írták, hogy azt a motort teszik bele, ami a mobiltelefonokban csinálja a rezgő üzemmódot.

Előzmény: legviszontabb (99600)
legviszontabb Creative Commons License 2016.08.14 0 0 99600

Oké, de ezt mi hajcsa??:)

 

Fogaskerekeket láttam, de a többi? Motor, meg, hogy fordul a forgóváz, kardános ez is?

Előzmény: diesel 693. (99595)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.14 0 0 99599
Előzmény: nazareth (99598)
nazareth Creative Commons License 2016.08.14 0 0 99598
Aham, ez talán a 2. generációs hajtás, de még ennek sincs sok lassúmenete: vagy áll, vagy száguld :-/
Előzmény: diesel 693. (99595)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.14 -1 0 99597

Mi a véleményetek erről a fűről?

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.14 -2 0 99596

juj ,de kicsik! Nekem azért nem kellene mert akinek egy kicsit rossz a szeme az nem is tudja megállapítani,hogy milyen mozdony 😂

Előzmény: diesel 693. (99595)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.14 0 0 99595

Előzmény: nazareth (99593)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.14 0 0 99594

ezek Nohab-ok?

Előzmény: IP2000 (99588)
nazareth Creative Commons License 2016.08.14 0 0 99593
Nocsak, újra elindultak a T gyártásával? Sikerült kiadniuk valami használható hajtást? Amivel én próbálkoztam, az alulról súrolta a működőképesség határát...
Előzmény: IP2000 (99588)
IP2000 Creative Commons License 2016.08.13 0 0 99592

Fejlődik a világ. ... Valamikor  az N-re mondták, hogy bolhacirkusz. :-) 

Előzmény: alkotasu (99590)
jock88 Creative Commons License 2016.08.13 0 1 99591

Az derék... Egy hajszál itt nem feltekeredik a tengelyre, hanem konkrétan eltöri a tengelyt. :D

Előzmény: IP2000 (99588)
alkotasu Creative Commons License 2016.08.13 0 0 99590

Hehe... Ez a szó szoros értelmében bolhacirkusz... :-)

Előzmény: IP2000 (99588)
M.VIII Creative Commons License 2016.08.13 0 0 99589

Villamos terepasztal zsebben is elférne. :D

Előzmény: IP2000 (99588)
IP2000 Creative Commons License 2016.08.13 0 0 99588

Urak! Barátkozzatok meg ezzel /1:450/ mérettel, és elszáll minden gondotok. Egy rajztáblán komoly vasútüzemet lehet létrehozni. Nem vetemedik, nem csavarodik, nincs gond az elhelyezéssel.

  :-)  

jock88 Creative Commons License 2016.08.13 0 0 99587

Nah, ráragasztottuk és rácsavaroztuk a keretre a 12 milis rétegelt lemezt. Hát, mit ne mondjak, lap nélkül kisebbnek tűnt a keret... :3 Most meg mehet a fejvakarás, hogy hova tegyük, mert bár merev lett, annyira azért nem, hogy egy-egy szinkronizálatlan mozdulatnál ne csavarodna egy kicsit (mert a mozgatásához amúgy 2 személy kell, de alapból is ez volt a terv). Valszeg lesz egy kis szobaátrendezés, hogy az egyik sarokban fix helye legyen.

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.13 0 0 99586

TT-s.

Előzmény: ZésZoli (99580)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.13 0 0 99585

No! Ha a keret kész és szerinted merev. Akkor fölösleges rá bazinehéz, vastag, teli lemez. Ki fogja átvinni egyik szobából a másikba? Falhoztámasztani? Hidd el! Nálam az alant leírt nagyobbik "asztal" is bitang nehéz, pedig háromnegyede sincs a tiédnek. 

 

Ekkora asztalt szerintem vagy ne mozgass, vagy legyen szétszedhető (bonyolult), vagy csináld akkorára, hogy beférjen egy közeli ágy alá és nem kell kicipelni a szobából, csak leengedni. Ez utóbbi meg azért rossz, mert a legtisztább lakásban is a legporosabb rész az ágy alatt van. Nálunk is, ha elővesszük, jöhet a porszívózás. Ilyenkor szerencse, hogy nincsenek fix tereptárgyak.Mondjuk nem tudok elképzelni olyan magas ágyat, ami alá befér egy felterepezett H0 asztal. :-O

 

Van még a plafonra felhúzás (van rá példa a terepasztalos topikban), vagy a Paksinuti féle szekrénybe építés. Nekem amúgy ez utóbbi a legszimpatikusabb H0 esetében. Ha egyszer kirepülnek a gyerekek és lesz nagy hely, majd valami ilyet építenék, ha akkor még lesz rá igényem. (Magamat ismerve akkor is a padlón fogok játszani, ha fiú unokáim lesznek.)

 

Itt egy link:

 

http://paksinuti.hu/   itt katt az ELHELYEZÉS gombra a bal oldali menüben. Ennél jobbat még nem láttam.

Előzmény: jock88 (99583)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.13 0 1 99584

Látjátok! Szabi tudat alatt profi modellező. A nagyobb léptékben kicsinyített épületet tette a hegy tetejére, ahogy azt kell! :-)

 

Szabi Úr! Remélem érted a viccet?! ;-)

Előzmény: jock88 (99582)
jock88 Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99583

Ok, osb lap kilőve. Igazából csak azért merült fel elsőnek, mert fa vázszerkezetes garázs épül épp nálunk, és maradt egy fölösleges tábla. De akkor holnap megyek és nézek hozzá rétegelt lemezt. Ki is néztem egy fajtát, az jó lehet? Bükk, 12 mm vastag.

Előzmény: ZésZoli (99579)
jock88 Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99582

Unatkoztam, megnéztem kb. gúgli earth-ben. :D A makett az eredetinek kb. 160-szoros kicsinyítése.

Előzmény: jock88 (99581)
jock88 Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99581

Zinternet szerint a puzzle méretei: 39.5 x 36 x 28.5 cm. Már csak az eredeti méreteit kéne tudni, és egyből kiderülne. :D

Előzmény: ZésZoli (99580)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99580

Ez vajon milyen méretarány? Összképileg szerintem rendben van az asztalon. 

Előzmény: ik.szabi (99572)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99579

Bingó! Kisfaludy mester vázszerkezetén nincsenek nagy átfogású, vízszintesen fektetett teherviselő felületek.Ha így nézzük, valóban nem helytálló az a megállapítás, hogy az OSB terepasztal építésre alkalmatlan. Talán úgy lehetne ezt helyesen megfogalmazni, hogy a többek által elképzelt formában (már ahogy testvérem csinálta, valamint, hallottam, olvastam) csak önmagában, nagy felületen, vízszintes teherviselő felületként nem szerencsés, mert idővel elhajlik. Persze erre is lehet azt a megoldást választani, hogy olyan erős keret épül alá, ami ezt mind ellensúlyozza, de akkor meg minnek is kell az OSB lap telibe?

 

 

Előzmény: nazareth (99571)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99578

Én is meg akarom nézni egyszer az eredetit! 😉

Előzmény: nazareth (99577)
nazareth Creative Commons License 2016.08.12 0 1 99577

OFF

 

Érdekeség: az eredeti vár egy másolat ami az erdélyben álló vajdahunyadi vár mintájára készült - igazából a Városligetben álló épületegyüttest kb. 10 különféle híres épületből, illetve Erdélytől a jelenlegi Magyarországon át a Felvidékig különféle épületek jellegzetes építészeti elemeiből, motívumaikból rakták össze. Csak egy részét mintázták Vajdahunyad váráról (a városligeti vár főtornya megegyezik a vajdahunyadi vár egyik hátsó tornyával, illetve a loggiákat is Vajdahunyadról "importálták"). Mindkét épület nagyon szép, bár az erdélyit testközelből még nem láttam. De rajta van a bakancslistámon számos más erdélyi várral, kastéllyal, kúriával egyetemben :)

Előzmény: ik.szabi (99574)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99576

Bocsánat az esetleges helyesírási hibákért ,okostelefonról írok. (sajnos nem futotta számítógépre. 😞)

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99575

#szeretem

Előzmény: ik.szabi (99574)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99574

Bingó "a cukorkát szeretmem" 😂 Igen az a Vajda hunyad vára. Érdekeség: az eredeti vár egy másolat ami az erdélyben álló vajdahunyadi vár mintájára készült. 

Előzmény: LavinaRainbow (99573)
LavinaRainbow Creative Commons License 2016.08.12 0 1 99573

Jópofák ezek a 3D puzzleok, ez a Vajdahunyad vára lenne?

Előzmény: ik.szabi (99572)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.12 -3 0 99572

A váram részei:

nazareth Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99571

Na várj, ez az asztal élükre állított OSB-kből készült rácsszerkezetű építmény. A fenti állomás alatt lévő kis alaplemez, ami fektetve van, már ezen sem OSB...

Előzmény: Váltógyártó (99569)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.12 -4 0 99570

A vasútállomás:

Váltógyártó Creative Commons License 2016.08.12 -1 0 99569

Az OSB vs rétegelt lemez vitához csak annyi, hogy Kisfaludy mester asztala is OSB-ből készült, és évek óta semmi baja.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140535282&t=9183208

jock88 Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99568

Ezek után már én is várom. :-D

Előzmény: ZésZoli (99565)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99567

Ja! Az forgácslemez! Ok! Bocs!

Előzmény: Törölt nick (99566)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99566

(A fotón nem OSB van.)

Előzmény: ZésZoli (99561)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99565

Értem! Kíváncsian várom a fejleményeket! Jó munkát! :-)

Előzmény: jock88 (99564)
jock88 Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99564

Ja, az kimaradt, hogy ez tényleg csak egy lap egy kereten, nincs lába. Nem asztalként, hanem asztalra vagy földre téve tervezem használni.

Előzmény: ZésZoli (99557)
jock88 Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99563

A laptól függ a tömeg, és az, hogy végül mozgatható(bb) lesz-e. Mozgatás alatt annyit értek, hogy egyik szobából át a másikba az asztalra, vagy "tárolásilag" nekifektetni a falnak. A keret már megvan, azzal elég könnyű manőverezni. Elsőre nekem is kevésnek tűnt a 34-es anyag a kerethez, de összeállítás során egyre erősebbnek tűnik, és a ragasztó is dob még rajta. Plusz maga a lap is ragasztva lesz rá a csavarok mellett.

Előzmény: ZésZoli (99557)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99561

A Rézgaras által betett fotót nem írja felül semmilyen nonprofit oldal. :-)

 

Persze lehet, hogy megfelelő, erős kerettel ezek a vetemedések nem lesznek számottevőek, vagy nem is lesznek. Jock88 kolega azonban elég vékonyka lécekre tervezi ráerősíteni és az OSB-től várja a merevítő szerepet.

 

Ha javasolhatom, mint sokat látott, de nem sokat csinált amatőr, hogy a keret legyen erős, ne a lap!

Előzmény: Törölt nick (99558)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99560

ÉKétoldalas ragasztóból az átetszőt próbáltam. Jól fog és nem is látszik. Én sima fa asztallaphoz ragasztottam vele Z vágányzatot. Parafára nem tudom, mennyire ragad.

Előzmény: ik.szabi (99553)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99559

Bocsánat! RÉzgaras Úr javasolta a nem teli asztallapot.

Előzmény: ZésZoli (99557)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99558

 

Hát, nem tudom. Azt, hogy nem stabil, meg hogy vetemedik, még nem hallottam. Csak azt, hogy egy csomó mérnökórát öltek bele pont abba, hogy ne tegyen ilyesmiket.

Kevésbé profitorientált oldalak:

https://en.wikipedia.org/wiki/Oriented_strand_board

http://www.osb-info.org

 

 

Előzmény: rezgaras (99554)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99557

jock88!

 

Mit értesz az alatt, hogy mozgatható terep kell?

 

Ha a komplett asztalt, akkor nyugodj meg. Egy telibe lapozott 2 centi vastag OSB lapos 2x1 méteres asztalt nem fogsz mozgatni sehogy sem. Bazi nagy lesz és nehéz. :-P

 

Ha tudnék mozgatni ekkora asztalt, akkor a gyerekekkel mi is nagyobbat csináltunk volna, de már a 150x100 is a mozgathatóság határán van 10mm-es rétegelt lemezzel (konkrétan bazi nehéz és ormótlan, pedig fix terep sincs rajta, csak a sínek rögzítettek). Ezért is készítettünk egy 135x85-ös minimál asztalt 5mm-es rétegelt lemezből. A nagyobbik asztalkánk a gyerekek ágya alatt pihen, mert bazi nehéz. 

 

Ha ekkora asztalt szeretnél, halgass Kisfaludy topiktársra és csak erősebb keret, plusz sínek alá rétegelt lemez megoldást válaszd. Ha erős a keret, nem is kell vastag rétegelt lemez.

 

Üdv. "az amatőr"

Előzmény: jock88 (99552)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.12 0 1 99556

Laminált (és ez függőlegesen állt, szekrényajtó volt):

Előzmény: jock88 (99552)
STModell Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99555

Végülis, a nyaralónkban ilyenből van az előtető, és már 5 éve egész jól bírja, szóval annyira nem rosz ;)

Előzmény: rezgaras (99554)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.12 0 1 99554

Ha én akarnám nagy tételben eladni, én is csupa jót írnék róla... :-))

 

Előzmény: Törölt nick (99549)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99553

Két oldalas ragasztószalag nem jó. Folyékony napíragasztó/technokol/vegyes ragyasztó. A két oldalas ragasztószalagot is próbáltam ,de olyan csúnya lett tőle ,hogy kidobtam a kukába ☺

Előzmény: róbertke (99534)
jock88 Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99552

Kinek a pap...

Viszont most elbizonytalanodtam. Ha hazaértem, megnézem egy maradék osb-n, hogy mennyire bírja a vizezést, és mennyire nehéz (mozgatható terep kell). Holnap meg elnézek egy faáru boltba, és körbenézek.

 

Van még egy 3. verzió amire gondoltam, ami pedig egy sima, laminált asztallap.

Előzmény: diginewl (99551)
diginewl Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99551

Ojjé, megint elkezdődik a osb/rétegeltlemez vita... :) :(

Előzmény: Törölt nick (99549)
róbertke Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99550

Remélem ZésZoli olvasta a nekem írt üzeneted! :-))))

 

Csak egy baráti tanács: ha nem akarod, hogy a jövőben spam robotok segítségével reklámok seregét olvasd, akkor az e-mail címed így tedd közzé:

 

zselinszky pont szabolcs kukac gmail pont com.

 

Előzmény: ik.szabi (99538)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.12 0 1 99549

"Nem stabil anyag"

 

Az anyag legnagyobb előnye nevében is megtalálható – különleges anyagszerkezetének köszönhetően nagy szilárdságot biztosít, ezért is használják gyakran statikai megerősítésre, könnyűszerkezetes épületek borítására, szigetelés- és vakolatrendszerek alapjaként.

 

Forrás:

http://www.osblap.eu/cikkek/mi-az-az-osb

Előzmény: rezgaras (99548)
rezgaras Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99548

Szerintem nyugodtan lehet a parafát fehér faragasztóval ragasztani. Csak arra kell vigyázni, hogy a szélén ki ne jöjjön. A hangszigetelést a parafa adja, nem szabad, hogy valahol kemény anyagból "hang-rövidzárlatot" készítsél. Sokan építenek OSB lapból, de én ellene vagyok. Nem stabil anyag, ahogy a farostlemez sem. Az ideális a jó minőségű rétegelt lemez. A rossz minőségűt rögtön meg lehet ismerni, mert már a boltban is hullámos, vetemedett.

 

A "hang-rövidzárlat" elkerüléséhez arra is kell vigyázni, hogy a kőágyazat - ami valójában "megmerevedett" ragasztóval van leerősítve, ne kösse össze a parafa tetejét az alaplappal, mert akkor oda a parafa hangszigetelése. Ezt úgy lehet a legkönnyebben elkerülni, ha az ágyazat készítése előtt a töltés két oldala mentén egy vékony (1mm-es) polietilén hab-csíkot ragasztunk az alaplapra, erre kerülhet az ágyazat.

 

De ha szempont az, hogy ne legyen nagyon hangos, akkor a falapos szerkezet eleve hátrányban van. A nagy, egybefüggő falap nagyon felerősíti a zajokat, mint egy hangszóró membránja. Az ideális a keretes megoldás, ahol csak a sínek alatt van falemez.

Előzmény: jock88 (99530)
STModell Creative Commons License 2016.08.12 -1 1 99547

Az enyém OSB lapból van, 7 éve nem vetmedett semmit. Maradjunk annyiban, hogy az OSB és a rétegelt lemez is jó.

Előzmény: ZésZoli (99546)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99546

jock88!

 

A topik fejlécében a FAQ pontra kattintva ez olvasható: 

 

2.4 Miből építsek terepasztalt? OSB lap jó hozzá?

Válasz: Nem, OSB lap nem jó hozzá, mert idővel megereszkedik, elhajlik. Helyette a rétegelt lemez ajánlott alapnak. Legjobb ha egy fenyőlécekből készített vázra fekteted a lapot. A rétegelt lemez vastagsága legalább 10mm legyen.

 

Előzmény: jock88 (99540)
STModell Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99545

Mint mondtam, ahogy érzed, én is tévedhetek.

 

Igen, blog. Szerintem azért a TT-s projekten kívül azért van néhány kép ott a H0-s asztalomról és járműveimről is. Vissza kell lapozni, mert 6 évnyi bejegyzés van.

http://www.stmodell.atw.hu/blog/

Előzmény: ZésZoli (99544)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99544

Szia STModell!

 

OFF

 

Köszönöm lélekbúvár Úr! Sajnos Ön téved! :-)  

 

ON

 

A megadott oldaladon egy érdekes blog van, de egy kis TT-s asztal kezdeményen kívül más asztalról nem nagyon találtam bejegyzést. Segítenél megtalálni?!

 

Üdv.

Előzmény: STModell (99542)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.12 0 1 99543

Szabi Úr!

 

Hagyd el a személyeskedést, és akkor szívesen fognak itt látni, hidd el! :-P

 

Üdv.

Előzmény: ik.szabi (99535)
STModell Creative Commons License 2016.08.12 -1 0 99542

Nézd, ahogy gondolod, csak tudod miután azzal kezdted, hogy te képtelen lennél ilyet építeni, majd utána kijelentetted, hogy mennyire tetszenek a játékasztalok, és most leírod, hogy azért kiállításokra eljársz nyálat csorgatni, arra enged következtetni, hogy azért van ez így mert valójában neked azok a kiállításokon lévő szép asztalok tetszenek, csak nem megy az építés, és ezért nyugtatod magad azzal, hogy jó neked az az egyszerű játékasztal is.

 

Egyébiránt pedig ajánlani tudom a kispénzű, illetve az amatőr modellvasutas topikot, ott velem biztos nem találkozol, ellenben sok olyannal igen, akik veled egy szinten művelik a vonatozást szabadidejükben.

Előzmény: ZésZoli (99531)
jock88 Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99541

Vagy 5 x 2-esből lesz a keret, még nem néztem, milyeneket lehet kapni.

Előzmény: jock88 (99540)
jock88 Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99540

200 x 110 cm. Igazából a felragasztott OSB-től remélek némi plusz tartást, abból a 2. legvastagabb áll rendelkezésre (22-esnél elvileg nincs vastagabb, az enyém 18-as).

Ha meg nagyon csavarodós lesz, akkor még 5 x 1 centis lécekből úgyis csinálok rá keretet (hogy ne látszódjon az osb lap széle körben), az meg majd megfogja.

Előzmény: ZésZoli (99532)
STModell Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99539

Az adatlapomon van egy weboldal címe. Ott megnézheted.

Előzmény: ik.szabi (99535)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99538

Kedves ZésZoli! Erre az emailcímre tudnál nekem fotót küldeni az asztalodról?

Email cím:zselinszky.szabolcs@gmail.com.     előre is megköszönöm. ☺

Előzmény: róbertke (99534)
pálháza Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99537

Én Pattex Palmatex-el ragasztottam fel a parafa csíkokat. Ha egy kicsit zajos, ha megy a szerelvény, az nem baj. A valóságban is zajos :-)

Előzmény: jock88 (99530)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99536

ZésZoli! Igazad van.  ☺

Előzmény: ZésZoli (99531)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.12 -1 0 99535

Profi művelő.... Megnézném a tiéd mijen lenne....... tudod nem olyan egyszerű mint hiszed..........

Előzmény: STModell (99528)
róbertke Creative Commons License 2016.08.12 0 0 99534

Kétoldalas  ragasztószalag - persze megfelelően hosszú csíkokban mert nagyon drága lesz.

Előzmény: jock88 (99530)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99533

Szabi! Köszi a linket! :-)

Előzmény: ik.szabi (99525)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99532

jock88!

 

Végül mekkora lesz az asztal? Vigyázz a lécekkel! Az én kis hobbi asztalkám 50x50-es lécekből van 50 centinként keresztbordával és így is  csavarodik. Minket nem zavar, mert asztalra, vagy földre tesszük és szilárd terep sincs rajta, ami törhetne. A pályaterv skicced alapján te nagyobbat csinálsz.  

Előzmény: jock88 (99530)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 0 3 99531

STModell!

 

Akár hiszed, akár nem, nem savanyú a szőlő. Tényleg közelebb állnak hozzám az általad igénytelennek titulált, de szerintem egyszerűen csak amatőr modellezők által elkövetett asztalok. Pedig idősebb is vagyok nálad. Nagy a fantáziám. A terepet oda tudom képzelni. Sőt, ennek a megoldásnak az a nagy előnye, hogy nem fix. Bármikor átgondolhatom. :-)

 

Amúgy, akinek savanyú a szőlő, bármikor elmehet kiállításra. Megcsodálni élőben szép asztalokat. Én is szoktam. Nem kell minden otthonra. ;-)

 

Talán akkor lenne igazad, ha bármelyik profi asztalt becsméreltem volna. Ilyet eszemben sincs. Nagyjából ismerem és nagyra becsülöm a munkáikat. 

 

Üdv.

Előzmény: STModell (99528)
jock88 Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99530

Lassacskán odáig jutok, hogy lesz "asztal", amire fel tudom végre rakni a síneket. 34x34 mm-es fából keret (vasalt+feszkézett sarkokkal, 60 centinként keresztborda - ragasztva és csavarozva is az illesztéseknél), amire 18 mm-es OSB lapot ragasztok és csavarozok. De nem is ez a lényeg.

A sínek alá parafa alátétet tervezek tenni, ami 4 mm vastag. Szereztem piko síncsavart, azzal tervezem lefogatni a vágányzatot. 2 mili a talpfa, 4 a parafa, így 4 mili még az OSB-be is belefog, úgyhogy stabilnak tűnik.

 

A parafával kapcsolatban viszont kérdésem lenne.

A parafa alátéteket már elkészítettem úgy, hogy a sínekről formánként készítettem 1-1 papír sablont, a talpfa szélétől fél-fél centit ráhagyva. A sablont aztán feljelöltem a parafa lapra, és kivágtam. Így most van egy csomó vonalvezetés alakú parafa elemem.

A kérdés az lenne, hogy ezeket hogy rögzítsem az OSB lapra? Amennyire tudom, a parafának a vágány kiemelése mellett a zajcsillapítás is funkciója lenne, ezért azon vacillálok, hogy milyen ragasztót használjak. A Palma Fa ragasztó (amivel a keretet összeraktam, és ami a töltéshez is kell majd) úgy vettem észre, hogy elég keményre szárad, nem fogja az jobban átvinni a hangot? Nem lenne jobb valami "sziló" szerű ragasztóanyagot használni? 

alkotasu Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99529

Ne oda!

Inkább ide lenne célszerű mennie a kispénzű vasútmodellesen kívül:

Vasútmodellezés kezdőknek/amatőröknek

 

Előzmény: Hernyofan (99527)
STModell Creative Commons License 2016.08.11 -6 2 99528

"A topikokon rendszeresen posztoló profik asztalai tőlem nagyon távol állnak. Soha nem lesz sem tehetségem, sem időm, sem energiám ilyeneket csinálni, másrészt ezek a munkák, bár gyönyörűek, számomra már túl élethűek. Hiányzik belőlük a játékosság."

 

Ez jó. Ha tényleg ennyire hiszel magadban, akkor tényleg nem lesz soha olyan asztalod mint a "profiknak". Kicsit olyan savanyú a szőlő című dolgot érzek inkább. Én is hosszú évek alatt tanultam el amit tudok, és még mindig van bőven hova fejlődnöm, viszont soha nem így álltam hozzá, mint ahogy fent te írtad.

 

Nem baj, ha igénytelen vagy, és neked megfelel az, hogy legót, meg kartondobozt teszel a terepasztalodra, és papírból kivágott nyomtatott gigantot toligálsz. Volt nekem is ilyen korszakom, de 10 évesen azért már zavart az ilyesmi, most 30 fele pedig agyvérzést kapok amikor ilyet látok.

 

Azért a papírmakettezést sem szabad leírni, láttam már néhány nagyon szépet, és vannak ennek a műfajnak is profi művelői szép számmal.

Előzmény: ZésZoli (99523)
Hernyofan Creative Commons License 2016.08.11 -1 1 99527

Azért a sok mínusz, mert rossz helyre tetted.

 

A festése végül is rendben van. Feliratok is vannak ( ráadásul MÁV felirat is akad ), és kék...

 

Tedd be a "magyar modellek" topicba!

 

Oda ennyi simán elég a sikerhez.

 

Előzmény: ik.szabi (99458)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99526

Hú! Elérzékenyültem! 😳Nagyon köszönöm a kommentedet! ☺ külön megdícsérem az asztalodat és te vagy a leg megétőbb!😉

Előzmény: ZésZoli (99523)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99525
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99524

Szia ZésZoli! A papírmakett fw.hu-ról szettem le. Megpróbálom belinkelni.

Előzmény: ZésZoli (99521)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 -1 2 99523

Szabi!

 

Az internet ilyen. Látatlanban sokan szeretnek fikázni. Csak akkor szabad megosztani magadról valamit, ha lelkileg erre fel vagy készülve. Én nem is osztok meg magamról semmit, mert én hozzád hasonlóan nem bírom jól a kritikát. ;-)

 

Amit csináltál terepasztalt, számomra igenis nevezhető terepasztalnak. Én még ilyet sem csináltam. Az én tudományom a készen vett alagúton át a cipősdobozokból kirakott alagútig terjed. Az alapot asztalossal csináltattam. Én játszni szeretek. A gyerekeim is. Mi a tájat hozzáképzeljük, papírlapra rajzoljuk, fa építőjátékból tesszünk fel házakat.

 

Számomra a te asztalod, valamint a tiédhez hasonló asztalok nagyon inspirálóak. Én ezekhez tudom magam elképzelni, hogy egyszer "felnövök". Van hangulatuk, játékosak és alkalmasak játékra. Egy ilyen asztalon nem nagyon van olyan dolog, ami tájidegen. Különösen tetszik az asztalodon az egyszerű vonalvezetés, de mégis külön alagutakban futó vonal. Jó ötlet a LEGO kerítés. 

 

A topikokon rendszeresen posztoló profik asztalai tőlem nagyon távol állnak. Soha nem lesz sem tehetségem, sem időm, sem energiám ilyeneket csinálni, másrészt ezek a munkák, bár gyönyörűek, számomra már túl élethűek. Hiányzik belőlük a játékosság.

 

Az én asztalom valószínűleg azért sem készül el sosem (sem a Z-s, sem a H0), mert mindig túlszárnyalja a képzeletem a lehetőségemhez képest ténylegesen megvalósítható valóságot.

 

Fel a fejjel és nézd meg, hogy mennyiféle vasútmodelles topik van itt. Ha véletlen valamit rossz helyre teszel, máris kapsz a fejedre. :-) Én jobban örülnék, ha csak három topik lenne az Európai, a Magyar modellek és egy az USA vonalnak. A jelenlegi Z-s topik haldoklik, a TT-s alig döcög, az N-es csak egy börze, a kispénzű simán beférne ide, A terepasztal a modellvasút építés és a vasútmodellezés pedig nem is tudom, hogy miben különbözik. :-D

 

pl. ha a papír Dácsia csak a papírmakett fórumba kerül be, amit nem is olvasok, nem is tudnék róla. 

 

A Videód alapján a vágányaidra ráférne egy benzines tisztítás, valamint a Nohab-ra is egy szerviz. ;-)

 

Üdv.

Előzmény: ik.szabi (99500)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 -1 0 99522

Hű! Ez nagyon klassz! 

 

Meg is csinálom Z-ben és ráteszem a VT998 motorkocsira. :-D

Előzmény: róbertke (99511)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 -1 0 99521

Szia Szabi!

 

Ebből a Gigantból úgy lehet idevágó modell, ha kinyomtatod TT méretarányban, összeragsztod csak a mozdonyszekrényt és ráteszed a Nohab-ra, vagy annak csak a főkeretére (alvázára). A Kispénzű topikban van egy kolega, aki nagyon szép M43-as Dácsiákat csinált így V100 alvázra. Érdemes megnézned.

 

Ezt a Gigantot amúgy vetted, vagy letöltötted? A letöltős és publikus, megoszthatnád velünk. :-)

 

Üdv.

Előzmény: ik.szabi (99458)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99520

TT-s kérdés következik:

 

A jelenlegi NEM szabványú kapcsoló foglalattal ellátott TILLIG TT járművekből hogyan lehet kipattintani a TILLIG féle kapcsolót (kuplungot?)? Nem szeretném eltörni, de szeretném lecserélni egy kocsin a régi félére. Annyira filigrán az új és nincs rajta fogás. Ismertek valami trükköt? 

 

Üdv.

ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99519

Csíkos mester! 

 

Melyik mozdonyról írtál? Melyik nem olyan rossz?

Előzmény: csíkos-háTTú (99457)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99518

Kartonból mehtn még rá egy alalgútkapu. 

Előzmény: STModell (99516)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99517

Kicsit színezni kellene rajta, de amúgy jó. 

Előzmény: ik.szabi (99515)
STModell Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99516

Én még faragnék rajta, hogy ne legyen ennyire homogén, és lehet hogy a rézsü is túl meredek jelenlegi formájában.

Előzmény: ik.szabi (99515)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.11 -1 0 99515

Szerintetek jó ez a domb?

ZésZoli Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99514

Szia Jock88!

 

Úgy látszik, hasonló utat jársz be, mint régeben én is. :-)

 

Nekem van ilyen Br218. Egy ROCO modell után vettem, amit a fiaim már eléggé leamortizáltak és olyan lassan érkeztek hozzá az alkatrészek, hogy addig is megvettem ezt. Nem rossz. Játékra kiváló. Számomra mindenképpen pozitív, hogy nincs tapadógyűrűs kerék. Strapabíró. Az egyik vezetőállásban van mozdonyvezető. Ha egy komolyabb, ugyanezen modellt teszel az mellé, akkor látszik, hogy ez azért Hobby, de önmagában egy szép modell. Hátránya: 1-2V-nál egyszer csak megindul minden gyorsítás nélkül, vagyis lassúmenet az nincs (itt a nagyon szép lassúmenetről írok). Megrántja a kocsikat és indul. 

 

A régebbi ROCO modellem is a legegyszerűbbek közül való. Az anno olcsóbb volt, mint ez, de utolsó darab lévén akciós ár volt. Két fontos különbség: A ROCO hajtása sokkal finomabb. A modell szebb, de cserébe törékenyebb.

 

Üdv.

Előzmény: jock88 (99508)
róbertke Creative Commons License 2016.08.11 0 0 99513

Legtöbben csak ezen a felületen tartjuk egymással a kapcsolatot.

Amelyikünk az Adatlapján nem teszi közzé privát címét, azt csak itt éred útól. 

Engem is.

Előzmény: ik.szabi (99512)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.11 -1 0 99512

Szia! Köszi ,ez nagyon tetszik! Ki is nyomtatom majd. Még egy kérdés:lehet privátüzenetet írni?

Előzmény: róbertke (99511)
róbertke Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99511

Ez egy neked testhezálló darab, snitzerrel szépen körbevágva, majd összeragasztva: 

 

http://papirportal.com/upload/0000000000/0000000000/0000000733.png

Előzmény: ik.szabi (99504)
alsó madárfogás Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99510

Olcsó, rengeteget adtak el belőle - és ha ez a korszak (Ep. IV.), illetve a vasúttársaság (a régi DB) szimpatikus, meg kell venni. Ennél olcsóbban forgóvázas mozdony nem is tudom, van-e. És otthoni (normális) használat esetén vélhetően örök élet adatik neki.

Arra érdemes ügyelni, hogy hozzávaló (kék, zöld, bordó) német vagonokkal hiteles.

Előzmény: jock88 (99508)
Inibelum Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99509

Szia!

 

Ez valamelyik igazi alapján, vagy fantázia? Mekkora lesz? Az enyém végül a helyhiány miatt minimál verziós maradt, bár most gondolkodom rajta, hogy a külső vár maradványaként néhány faldarabot még ráépítek.

Kíváncsian várom a további képeket.

 

 

 

 

Előzmény: karako-hid (99506)
jock88 Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99508

A Piko 57508-as BR 218 mozdonyáról milyenek a vélemények?

 

karako-hid Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99507

Bocs, ezt a terepasztal építősbe szántam :)

Előzmény: karako-hid (99506)
karako-hid Creative Commons License 2016.08.10 0 2 99506

Vissza a topiktémához.

A terepasztalon készülgető váram:

 

STModell Creative Commons License 2016.08.10 0 1 99505

Meg, de azért adtam neked egy mínuszt ezėrt az itt levágott ribilliőjért. Szerintem vegyük úgy, hogy most indulsz tiszta lappal.

Előzmény: ik.szabi (99503)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -1 0 99504

:-)

Előzmény: k robert (99501)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -1 1 99503

Megbocsájtotok?

legviszontabb Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99502

Tudom...

 

A Púposra kaptam 22-t.

Előzmény: K.István 82 (99461)
k robert Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99501

nem nincs igazad:-))

Előzmény: ik.szabi (99491)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -1 3 99500

Én csak beszélgetni jöttem ide. Attol gurultam be hogy a gigantomra (amivel több órát dolgoztam)lehulladékozták,nos én nem ezért tettem fel ,hogy a munkámat semmibevegyék érthető okok miatt. Na most nekem ezen járt az eszem egész végig (bevallom nagyon gyerekes viselkedés volt,figyelmen kívül kellet volna hagynom). Elnézéseteket kérem a viselkedésem miatt. Amit csináltam terepasztalt,azt nem tudom nevezhető-e vasútmodellezésnek. Az ,hogy a munkám számotokra értéktelen az teljesen érthető. Mégegyszer bocsánat.

 

Üdv.:Zselinszky Szabolcs

Előzmény: martisz (99499)
martisz Creative Commons License 2016.08.10 0 19 99499

No, akkor én névvel ellátva nyomok Neked 20 db mínuszt.

Nem azért, mert fiatal kezdőként bontogatod a szárnyaidat,

Nem azért, mert papírból, régi alapanyagokból próbálsz építgetni,

Nem azért, mert amit csinálsz az számunkra értékelhetetlen,

És nem is azért, mert ezt büszkén megmutatod.

Mert ezzel nincs semmi gond. Voltunk mi is fiatalok, kezdők.

Értekeljük, hogy dolgozol vele és alkotsz, még ha a színvonal a béka segge alatt van. De elindultál valamerre és innen lehet fejlődni.

 

De a stílusod, hogy is mondjam, kicsit merész.

Beszólsz olyanoknak, akik fényevekkel előtted járnak és játszod a nagyszájú, meg nem értett zsenit ?

 

A jelek szerint az internetet már egész jól kezeled,

pár jó tanács:

Nagy a választék az internet bugyraiban,

Olvass, figyelj, tanulj, tapasztalj és ha már mások mondják,

hogy büszke lehetsz a munkádra, még akkor se oszd az észt olyanoknak, akik már bőven letettek az asztalra szakmai tudásukból, hozzáértésükből!

Remélem így érteni fogod, mert sem Kisfaludy mester iróniája, sem Battka mester árnyalt jótanácsai nem értek célba nálad.

üdvözlettel,

Martisz Gábor

Előzmény: ik.szabi (99493)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99498

Nagyon szép ez a alagút bejárat! Én nem vagyok ilyen profi…

Előzmény: BaTTka 1 (99495)
tumikas Creative Commons License 2016.08.10 0 2 99497

Ne kezdjük mert a végén baj lesz... :D

Előzmény: veszettbahn (99496)
veszettbahn Creative Commons License 2016.08.10 -2 2 99496

Terep? Asztal?....

Előzmény: ik.szabi (99484)
BaTTka 1 Creative Commons License 2016.08.10 0 4 99495

Nem egy nagy szám, de mostanában simán befér ide :-)

  

 

 

BaTTka 1 Creative Commons License 2016.08.10 0 2 99494

Igenis Főnök! :-)))

Előzmény: ik.szabi (99493)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -6 0 99493

"Nem akartam beleszólni,de"hát ne is szóljál akkormeg!

Előzmény: BaTTka 1 (99492)
BaTTka 1 Creative Commons License 2016.08.10 -1 4 99492

- Egy ideje már figyelem ezt a diskurzust. Nem akartam beleszólni, de....

- Akkor minek pofázol?

- Mert már...

- Ki ne mondd, még balhé lesz! Maradj csendben!

- Jó, jó, de azért...

- Te is voltál kezdő, ne feledd!

- Igen, de én...

- Tudom, Te csendben figyeltél és csak akkor szóltál ha volt mit mondanod.

- Na ezt akartam mondani, de már inkább nem.

- Jól teszed!

- OK. :-)

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -8 0 99491

Minusz-minusz! Ne minuszolgass ,mert talán nincs igazam!?

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -8 0 99490

Azt se tudod mennyit dolgozok egy ijenen :o volt amelyiket egész nap csináltam csak kajálni meg wc-re mentem ki! Úgyhogy szálj le rólam…

Előzmény: ik.szabi (99489)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -7 0 99489

3 órát szarozok vele és ezt kapom eredményül…szemét vagy!

Előzmény: M.VIII (99488)
M.VIII Creative Commons License 2016.08.10 -2 5 99488

A papírgigantodnak is örülnének máshol....például a hulladékfeldolgozás topikban. :)

Előzmény: ik.szabi (99486)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.08.10 0 3 99487

Jáááj ! Beveszek egy andaxint és megnézem a Besenyőpistabááácsit. :-)

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -4 0 99486

Az igaz ,hogy nem modellvasút,de azért szép,csak kár ,hogy koszos. De inkább próbálkozz egy másik topicon ,ott lehet örülnének neki.

Előzmény: kisfaludy1 (99481)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.08.10 0 1 99485

Érezd az iróniát ! :-)

Előzmény: GanzDMU (99483)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -2 0 99484

A terepasztalom:

 

GanzDMU Creative Commons License 2016.08.10 0 1 99483

S bocsánat az off-olásért, mivel klasszikus játékvasút, s nem modellvasút, ezért a megfelelö dedikált fórumban lenne ennek is a helye. Üdv!

Előzmény: GanzDMU (99482)
GanzDMU Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99482

Nagy kár érte, mert egy igen szép cseh 0-ás Merkur gözös volt "lánykorában". Üdv! 

Előzmény: kisfaludy1 (99481)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.08.10 0 1 99481

Nekem is van egy fasza kis mozdonyom, fel is teszem ide.

Enyhén antikolt kivitel. :-)

 

 

jock88 Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99480

Ha tényleg gond a hely, akkor jó lehet egyeseknek. Én speciel jobb szeretem az apróbb részleteket (akár működés közben) nézegetni szabad szemmel, mint nagyítóval. :D Nekem sincs sok helyem, ezért a sínpálya méretét áldoztam be inkább a járművek mérete helyett. :)

Előzmény: diesel 693. (99475)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 0 1 99479

Így gondoltad?

Előzmény: nazareth (99477)
V63-017 Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99478
nazareth Creative Commons License 2016.08.10 0 1 99477

Még egy tanács: minden hozzászólás fejlécében ott van a felfelé-balra kanyarodó nyíl; ha arra kattintasz, a hozzászólásodnál meg fog jelenni, hogy kinek válaszoltál.

Előzmény: ik.szabi (99474)
pálháza Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99476

Ne rágódjatok annyit ezen a kérdésen. Fel-fel lángol egy egy eset kapcsán. A Főjelző pár hónapja megmondta, semmi jelentősége a "+,-"-nak. El kell felejteni!

Előzmény: petyka67 (99473)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99475

Valóban pici, Z méretnagyságú. Ez a méretnagyság modellben is igen drága. Ennek ellenére - az igen előnyös helyszükléget csökkenés miatt - én már hosszabb ideje ezzel a mérettel modellezek.

 

 

 

 

 

Előzmény: jock88 (99472)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -3 0 99474

Petyka67:hát ez az! XD 

petyka67 Creative Commons License 2016.08.10 -4 0 99473

Ez a "+", "-" lehetőség úgy lenne korrekt, ha a jel fölött állva kilistázná az értékelést adó nickeket. Egyébként meg kit is érdekel a névtelen vélemény nyilvánítás?

Előzmény: K.István 82 (99461)
jock88 Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99472

Ismerem. Igazából elmegy, aránylag szépen kidolgozott, egy baj van vele, hogy az árához képest rohadt pici. Az első még megéri, a többi már nem annyira.

Előzmény: diesel 693. (99469)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99471
Előzmény: diesel 693. (99470)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99470

tp://gyujtemeny.vatera.hu/makett_modell/vasutmodell/vonatmaket_akcios_aron_2305927415.html

Előzmény: diesel 693. (99469)
diesel 693. Creative Commons License 2016.08.10 0 0 99469

Időnként beszerezhetők élethűbb makettek is, egészen alacsony áron!

Előzmény: SKL14 (99468)
SKL14 Creative Commons License 2016.08.10 0 1 99468

Na meg a a játékbolti 1990 Ft-os vonatszetthez tartozó GMD gőzösimitáció, és a valaha újsághoz melléklet leharcolt és sufnituning festésű 925 is inkább gagyi mintsem játékvasút. Pedig a játékvasút is általában fényévekre van a vasútmodelltől.

 

ik.szabi:

Ha a képeidet a " Gyűjtemények, szerzemények ", " Kispénzű modellvasutasok klubja ", vagy " Vasútmodellezés kezdőknek/amatőröknek " topikba tetted volna biztos nem kaptál volna ilyen mínusz áradatot.

 

De hát könnyebb mínuszt adni, mint elmondani mi van. Ne csüggedj, idővel jobban átlátod ezeket a dolgokat, ha tényleg vasútmodellezel majd a jövőben.

Előzmény: Dash 9 (99466)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -4 0 99467

Lehet igazad van. Ment a plusz neked.  :-)

Dash 9 Creative Commons License 2016.08.10 0 1 99466

Üdv!

 

Csak egy tipp: azért jöttek a mínuszok, mert a papír Gigant nem modell. Inkább makett. De ha tévedek, akkor bocs.

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.10 -10 0 99465

Nem láttad a TT-s terepasztalomat? A TT-s vonataimat ,a szerelvényt?

Nem megyek másik fórumra mert terepasztalom, tt vonatom van.

Ehez nem kérek kommentált.

nazareth Creative Commons License 2016.08.10 -2 5 99464
...ezért aztán ki is osztottam a mínuszokat az összes mérszavaztakle-hozzászólásra. Kérhetném az eszmecsere folytatását valahol a "Mérszavaztakle", "Használati útmutató a pluszminuszhoz", "A magyar népesség értékelőgomb-használati szokásainak trendje az elmúlt egy hónapban", vagy valami hasonló fórumon folytatni? Azért is lenne előnyös a dolog, mert akkor ez a topik megmaradhatna a vasútmodellezésnek... :)
pálháza Creative Commons License 2016.08.09 -7 0 99463

Csak! Mert olyan kedvük volt. Olcsó szórakozás :-)

Előzmény: ik.szabi (99459)
jock88 Creative Commons License 2016.08.09 -5 1 99462

Az értékeléseknek az lenne a logikája, hogy egy adott hsz-en jelezni tudják a használók, hogy mennyire hasznos számukra, témába vágó vagy OFF, stb. Speciel egy "sima" fórumon nem sok értelmét látom, ott a moderátorok feladata lenne eldönteni az ilyesmit.

Előzmény: legviszontabb (99460)
K.István 82 Creative Commons License 2016.08.09 -3 1 99461

😄😄

Igazad lett.

Előzmény: legviszontabb (99460)
legviszontabb Creative Commons License 2016.08.09 -8 3 99460

Ez szokás.

 

Logika nincs benne, sajnos:(

 

Ha megnézed. Ezt most kiteszem, egy órán belül lesz legalább egy mínusz.

Előzmény: ik.szabi (99459)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.09 -11 0 99459

Kedves negatívum/minusz vagy ,hogy hívják!  Miért negatívoztál le?

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.09 -14 3 99458

Új készítmény! Tudom ,hogy nem éppen ez a téma…… ,de azért vonatnak vonat-modellnek modell :-) Nahát, íme a Gigant:

csíkos-háTTú Creative Commons License 2016.08.09 0 0 99457

Nem olyan rossz az:-) Még digizni is lehet! Ügyesebbek a világítsását is meg tudják oldani.

 

Az új kétségtelenül szebb, és jobb is. Viszont a motorja az a gyenge pont benne, eléggé kényeske, és szeintem picike is hozzá. (Az N-s Fleischmann gépekben jelent még meg ez a tipus.)

Előzmény: ZésZoli (99450)
legviszontabb Creative Commons License 2016.08.06 0 0 99456

A régi 89-es is ilyen szuper. Egy hibája, hogy strassz köves a világítása, magyarul nincs neki, csak imitáció:(

Előzmény: ZésZoli (99450)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.06 -4 0 99455

Még 2 db. kép:

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.06 -3 0 99454

Sziasztok!

 

Van egy N-es 925-ös pályaszámú Cheltenham típusú gőzmozdonyom:

jock88 Creative Commons License 2016.08.05 0 0 99453

Köszönöm a tippeket, de a BR 98-at szentimentális okokból szereztem be, és igen, tökéletesen eltaláltad, a karácsonyfa körül ment nálunk is. :-)

De ez még nem jelenti azt, hogy ez lesz az egyetlen mozdony a "rendszerben", nyitott vagyok bármire. Főleg a szerkocsi nélküli gőzösök és a "csőrös" dízelek érdekelnek.

Előzmény: ZésZoli (99450)
dollar85 Creative Commons License 2016.08.05 0 0 99452

A KCSV7 modell elkelt!

Előzmény: dollar85 (99451)
dollar85 Creative Commons License 2016.08.05 0 0 99451

Üdv!

 

Gyűjtemény felszámolásából eladóvá vált az alábbi 4 modell:

 

Kisebb hibái vannak, de orvosolható mindegyik. Motor nélküli vitrinmodellek.

 

Ára 6000 Ft/db, de a négy darab egyben 20000 Ft-ért elvihető.

 

Érdeklődni a dog8203 kukac gmail pontcom címen lehet.

ZésZoli Creative Commons License 2016.08.05 0 0 99450

Szia Jock88!

 

Az előző hsz. hiba folytán került ide. neked ezt akartam írni:

 

A PPIKO BR98-at felejtsd el. Terepasztalra nem való. 6 év alatti korosztálynak ajánlott. Túl játék, túl gyors, túl könnyű. Nálunk a karácsonyfa körül szokott szaladgálni. :-)  Ja! A digitalizálását pláne felejtsd el. 

 

Akkor már inkább javaslom a ROCO BR80 mozdonyát. Annak van szép lassúmenete. Érthetetlen módon a kidolgozott vezérműves és a Playtime egyszerű is ugyanannyiba kerül. Nem kérdés, melyik éri meg jobban. Van benne füstöéő előkészítés és dekóderfoglalat is. Hibája, hogy kissé gyengélkedik áramszedésben. Világítás csak a homloklámpán. Az is gyenge.

 

Amiben nem fogsz csalódni, az a PIKO BR89. Szép lassúmenet, szép, erős, sárga LED-es világítás. Az áramszedése koszosan is szuper, mert a kerék futófelületéről is veszi az áramot. Persze itt a mai, új modellre gondolok. A régit nem ismerem.

 

Üdv.

Előzmény: jock88 (99445)
róbertke Creative Commons License 2016.08.05 0 0 99449
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.05 -1 0 99448

Sziasztok!

Nemsokára megjön a háttérpószterem és a sorompóm. Az, hogy pontosan mikor az a wMc-töl függ.

jock88 Creative Commons License 2016.08.04 0 0 99446

Lehet, hogy röhögésre fog okot adni, de be kell valljam, használtam már "tervező szoftvert", hogy lássam, milyen is lesz kb. A "szoftver" pedig a Trainz Simulator 2012 pályatervező opciója. :D

Előzmény: ZésZoli (99442)
jock88 Creative Commons License 2016.08.04 0 0 99445

Akkor ezzel betaláltam, mert én is úgy gondoltam, hogy rövid járművekkel lesz a legjobb a cucc. Kéttengelyes vagonokkal, és 2 Piko BR 98-as gőzössel van a pálya "benépesítve". Később még szeretnék rá egy BR 218-ast, meg valami rövidebb fajta "csőrös" dízel tolatómozdonyt.

Előzmény: ZésZoli (99440)
SKL14 Creative Commons License 2016.08.02 0 0 99444

Teljesen egyetértek amennyiben egy vagy 10x ekkora asztalról beszélünk amin van úgy 60 kitérő, és sok hosszú szakasz de az említett pályatervet és méreteit elnézve, valamint, hogy a kollégának az első asztala, az automata/félautomata rendszer kiépítésének a valószínűsége szerintem jóindulattal felfele kerekítve is 0.

Előzmény: csíkos-háTTú (99431)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.02 0 0 99443

A mozdony motorikusan fel van újítva:

ZésZoli Creative Commons License 2016.08.02 0 0 99442

Azt javaslom, hogy fogj egy tervezőprogramot (pl. ingyenes Scarm) és nézd meg, hogy a különböző vágányanyagokkat mekkorára jön ki ez a pálya. A PIKO-A kitérői és ellenívei bazi hosszúak kis pályára. Ugyanazt a pályát Peco Setrack, vagy Trix C sínekből sokkal kisebb helyen ki lehet hozni, vagy ugyanakkora helyen hosszabbak lehetnek az állomási vágányok a rovidebb és kisebb ívű kitérők miatt. Most pont ezzel szórakozom, mert a gyerekeknek tervezek egy a régi PIKO pályatervfüzetben található egyszerű kis pályát. Emiatt tudom ezeket. ;-)

Előzmény: jock88 (99438)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.02 0 0 99441

Ebből csinálhatsz egy szép diorámát a polcra. :-)

Előzmény: ik.szabi (99439)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.02 0 0 99440

Milyen szerelvényeid lesznek? Ekkora pályára rövid kocsik és mozdonyok néznek ki jól. ;-)

Előzmény: jock88 (99438)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.02 0 0 99439

Egy kocsim van H0-ba is:

jock88 Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99438

Valami lesz, a bal oldali íveknél, a felső dupla mellékvágány előtt. Bár ez a része még képlékeny.

Előzmény: ZésZoli (99437)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99437

Lesz állomás? Ha lesz, az a bal oldali ívben, vagy a fenti egyenes szakaszon?

Előzmény: jock88 (99436)
jock88 Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99436

Így van, csak skicc, ennyire volt időm. Az ovál külső méretei: kb. 190 centi hossz, kb. 90 centi szélesség. Egy 110x210 centis OSB lapra tervezem feltenni, parafa ágyazatra.

Előzmény: ZésZoli (99434)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99435

Bocs! Ej jock88-nak szólt! :-D

Előzmény: ZésZoli (99434)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99434

Szia!

 

Ez egyelőre csak egy skicc, amin nem érzékelhetőek a távolságok. Mekkora lesz ez az asztal? Mekkora helyed van?

Előzmény: ik.szabi (99432)
ZésZoli Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99433

Szia!

 

Hangulatos asztalka! :-)

 

Üdv.

Előzmény: ik.szabi (99430)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99432

Elfelejtettem mondani ,hogy jelezétek légyszíves ,hogy mi a véleményetek a terepasztalomról. Előre is köszi :-)

csíkos-háTTú Creative Commons License 2016.08.01 -1 0 99431

Akkor igazad is van, ha megmaradsz egy start szettes DCC rendszer képességein belül. Azonban, ha azt szeretnéd, hogy a DCC rendszerű pályád félautomata (pl. magától lefékez és megáll a tilos jelző előtt), vagy teljesen automata üzemben menjen (pl. PC-s vezérlés), akkor bizony szakaszolni kell azt is. És nem mindegy, hogy hogyan...

Előzmény: SKL14 (99427)
ik.szabi Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99430

A terepasztal:

ik.szabi Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99429

Sziasztok! Szeretnék pár képet felrakni a tt-s terepasztalomról és a járművekről:

alsó madárfogás Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99428

Szerintem nem haszontalan a szakaszolás. Ha másra nem, arra bármikor jó, hogy az állomási vagy a tárolóvágányok feszültségmentesíthetők legyenek, így kímélve a rajtuk álló mozdonyokat, világítással rendelkező kocsikat. És ha nincs szakaszolás, akkor foglaltságérzékelés sem lehetséges.

 

Abban természetesen egyetértünk, hogy a mai árak mellett mindenképpen digitális rendszerben érdemes gondolkodni.

Előzmény: SKL14 (99427)
SKL14 Creative Commons License 2016.08.01 0 1 99427

Az én véleményem, hogy egy analóg szakaszolós vágányzattal vesződni a mai digitális rendszerek mellett felesleges energia és pénzkidobás. Játékélmény inkább nyűglődés, messze elmarad egy digitálishoz képest.

 

Digitális rendszert "kötelező" Startkészlettel elkezdeni, egész egyszerűen szinte ingyen van ahhoz képest mintha egyesével megveszed az elemeket. Saját tapasztalat szerint sima kezdőkészletes Roco MM vezérlés gond nélkül elvisz egyszerre 3 mozgó vonatot és emellett még a pályán várakozó 6-8 mozdonyt - össze vissza kapcsolt világításokkal hangdekóderekkel - amikben összesen vagy 5 féle-fajta dekóder van.

 

A Roco mozdonyok és kocsik gond nélkül elfutnak a Piko síneken, és mivel gyárilag kengyeles kuplunggal vannak felszerelve simán össze is kapcsolhatóak az egyéb gyártmányúakkal. Persze azért később érdemes beszerelni a közelkapcsoló kuplungok valamelyikét, hogy valósághűbb legyen a szerelvény.

 

Előzmény: jock88 (99424)
nazareth Creative Commons License 2016.08.01 0 0 99426

honnan érdemesebb a kapcsolón keresztül érkező tápot levenni a szigetelt szakasznak? Közvetlenül a mellette lévő sínről, vagy inkább az egész sínhálózat betáp pontjáról (ahol rá van dugva a vezérlő)?

Senkinek sem jó, ha fölöslegesen madzagozol. Sem az elektronoknak, sem Neked (több vezeték, bonyolultabb kapcsolás, nagyobb hibalehetőség, nagyobb veszteség).

 

ki kell szednem az analóg szakaszolás szigetelő sínösszekötőit, vagy csak simán elég, ha rövidre zárom a szakaszoló kapcsoló vezetékét?

Ua., mint az előbb. Az elektronoknak mindegy, hogy hogyan jutnak el a mozdonyig. Akár egy fém sínpapucson, akár egy vezetéken. Ha a betápvezetékek már ki vannak húzva, egyszerűbb őket fixen bekötni.

 

Másik DCC kérdéshez kérlek fáradj át inkább a Digitális Vasútmodellezés topikba, és olvasgass vissza, ott sokszor ki lett tárgyalva, hogy milyen esetekben milyen kezdőkészleteket javasolunk, és mi mivel működik együtt :) (Dióhéjban: igen, a Roco MM szinte minden esetben megfelel kis otthoni asztalokhoz, csak a tápra kell odafigyelni.)

Előzmény: jock88 (99424)
jock88 Creative Commons License 2016.07.31 0 0 99425

Úgy tűnik, lemaradt a kép:

jock88 Creative Commons License 2016.07.31 0 0 99424

Nézzétek el a gagyi képet, jelenleg ennyire volt időm.

Ez a végleges verzió a pályára, Piko A sínekből építve. A szakaszolásokat még nem csináltam meg, azt az OSB lapra rögzítés utánra tervezem. Viszont lenne ismét néhány kérdésem.

 

Szakaszolással kapcsolatban az a gyakorlati kérdés merült fel bennem, hogy ott ugyebár van egy szigetelt sínszakasz, ami egy kapcsolón keresztül kap tápot. Az a kérdés, hogy honnan érdemesebb a kapcsolón keresztül érkező tápot levenni a szigetelt szakasznak? Közvetlenül a mellette lévő sínről, vagy inkább az egész sínhálózat betáp pontjáról (ahol rá van dugva a vezérlő)? 

 

 

Lenne még digitalizálással kapcsolatos kérdésem is. Ez igazából az előző kérdéssel összefügg, mert amennyire utánanéztem (itt is), DCC rendszernél nem a táp megszakítással megy a szakaszolás. Ha egyszer DCC-re upgrade-elem a rendszert, akkor ki kell szednem az analóg szakaszolás szigetelő sínösszekötőit, vagy csak simán elég, ha rövidre zárom a szakaszoló kapcsoló vezetékét? Az előző kérdéssel az a kapcsoat, hogy ha elég a kapcsoló vezeték rövidre zárása (vagyis a kapcsoló kiiktatása), akkor gondolom érdemesebb a szigetelt sín közvetlen szomszédjáról venni a "tápot" a kapcsolóhoz (előző kérdés). Vagy DCC-re váltáskor csak forrasszam össze a szakaszolónál a síneket? DCC szakaszolásra nem lesz szükségem, ekkora asztalon nem terveztem egyszerre 2-3 mozdonynál többet használni.

Tervezek töltést építeni a sínek köré szóróanyagból és parafából, ezért jó lenne tudni, hogy nehogy fél-egy év múlva meg szedhessem fel a szakaszolásoknál a leragasztott szóróanyagot.

 

Másik DCC kérdés: nézegettem a jövőbeni upgrade-elési lehetőségeket, és nekem úgy tűnik, hogy az ár-érték arányos megoldás egy digitális start szett vásárlása lenne, amiből a vezérlést és a járművet hasznosítanám. Roco multimaus-t tartalmazó készletet néztem ki. Van arra valami korlátozás, hogy egy adott DCC rendszerű pályán egy időben milyen típusú dekóderrel ellátott mozdonyok lehetnek egyszerre? Vagy itt is minden szabványosított, és csak a dekóderek csatlakozó aljzata tér el?

 

Végezetül megint egy noob kérdés: A multimaus készlet "Roco" vonatja tudna gond nélkül közlekedni Piko sínekből álló pályán? Tud kapcsolódni Piko vagonokkal? Gondolom igen, de biztos ami biztos.

 

Sokan biztos derülnek egyik-másik kérdésemen, sry érte, de utoljára huszon-harmincon évvel ezelőtt volt a családban egy H0 Piko Junior "játékvasút" (a karácsonyfa körül), és akkor 1-2 évesen valahogy nem érdekeltek annyira a technikai részletek. Ráadásul a DCC se pörgött nagyon még akkoriban. :D

 

vasutTOM Creative Commons License 2016.07.27 0 0 99423

Tisztelt modellező barátaink!

 

A 2016.08.18-21. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás idejére meghirdetjük a
VII. Nemzetközi Vasútmodell Versenyt Domonkos András emlékére
A verseny tisztelgés Domonkos András modellező munkája és a magyar vasútmodellezés hazai és nemzetközi megismertetésében kifejtett tevékenysége előtt.
A versenyre nevezni lehet minden saját készítésű vagy átalakított modellel .A nemzetközi és belföldi versenyen volt részvétel nem kizáró ok.
A modellversenyre a következő kategóriákban lehet nevezni:
A – vontatójárművek, ezen belül:
- A1 – saját építés (csak a motor, kerekek és a fogaskerekek lehetnek gyáriak!)
- A2 – átépítés (egy vagy több gyári modell átalakításával készült modell)
- A3 – frizírozás (egy gyári modell „feljavítása” az élethűség eléréséhez)
B – vontatott járművek, ezen belül:
- B1, B2, B3 – mint az A kategóriában!
C – vasúti épületek, berendezések
D – működő vasútüzemi berendezések
E – vitrinmodellek
A versenyre a nevezést legkésőbb 2016.08.14.-ig kell elküldeni levélben a Klubunk címére (BAROSS GÁBOR Vasútmodellező és Vasútbarát Klub, 8202 Veszprém, Jutasi út 34. Pf:713), vagy a baross.gabor@vasutmodellklub.hu e-mail címre.
A nevezett modellekhez rajz és fotó dokumentumot kérünk csatolni!
A modelleket 2016.08.17.-én délután 17:00 órára kell eljuttatni balatonfüredi "Balaton" Szabadidő és Konferencia Központba. 
Aki korábban kívánja elhozni a modelleket, azok a fenti címeken, vagy a 06/20-533-37-92 telefonszámon kérjen előzetes egyeztetést! 
A zsűrizés 2016.08.18.-én délelőtt történik.
A modelleket 2016.08.21.-én 18:00 órától lehet elvinni.

 

BAROSS GÁBOR Vasútmodellező és Vasútbarát Klub

 

ZésZoli Creative Commons License 2016.07.26 0 0 99422

Szia!

 

Elég az egyik sínszálat megszakítani, hiszen akkor már megszakad az áramkör. :-)

 

Két színszálat akkor kell megszakítani, ha azok külön tápellátást is kapnak és egyidőben különböző szerelvények is közlekednek rajtuk. (pl. kétvágányú fővonalon egymással szemben közlekedő szerelvények esete, amikor a két vágány össze is van kötve átmenő vágányokkal.)

 

Ajánlott olvasmány:

 

Gerhard Trost - Vasútmodellezés

Előzmény: jock88 (99421)
jock88 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 99421

Lenne még két újabb kérdésem.

1) Szakaszolásnál elég csak az egyik sínszálat "szaggatni", vagy érdemesebb mindkettőt?

2) Vasúti töltést szeretnék készíteni, ágyazatkő szóróanyagból és 5 milis parafa alátétből. Az lenne a kérdés, hogy mennyi ágyazatkövet szerezzek be? Fél kiló mekkora távolságra elég kb. (tapasztalataitok alapján)?

alsó madárfogás Creative Commons License 2016.07.24 0 0 99420

Természetesen a te döntésed. Nyilván attól is függ, hogy megvan mondjuk egy analóg járműpark, és azt kicsit költségesebb is digitalizálni.

Egyébként pedig egy MultiMaus készlet megvehető egy használt mozdony árából, és ha digitálisan előkészített a gép, akkor hatezer körül már van hozzá dekóder. Ez azért már nem olyan horribilis költség - ezt az összehasonlítást a linkelt honlapon is feszegetik, azzal, hogy a digitális rendszer annyival többet nyújt, hogy értelmetlen összevetni őket.

De az a nagyszerű mindebben, hogy egy átalakítással később is meglépheted, ha most sokallod a rávalót.

Előzmény: jock88 (99419)
jock88 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 99419

Kösz az infót és a linket, jó kis oldal, érthetőek a magyarázatok.

Viszont én még nagyon az elején járok mindennek, és a digitalizálás erősen meghaladná az erre szánt költségeket, így maradok az analógnál. Azt tervezem, hogy a "fővonal" állandó vezérlésen marad a potival, a leágazásokat pedig szakaszolással és sima billenőkapcsolókkal oldom meg.

Előzmény: alsó madárfogás (99417)
somytomy Creative Commons License 2016.07.24 0 0 99418

"Gondolom lehet programozni a mozdonyt, hogy mikor mit mennyi ideig csináljon, de kell ehhez egy másfajta betáp is? Gondolom ennél már nem potival szabályozzuk, hogy mi történjen."

Tulajdonképpen de, ugyanúgy egy gomb tekergetésével irányítható a mozdony, valós időben. Viszont az analóggal ellentétben ezzel nem az adott sínszakaszon lévő összes mozdonyt irányítod (a sínfeszültség változtatásával), hanem címzetten egy mozdonyt irányítasz a pálya bármely pontján. A programozás alapvetően nem része a normál üzemnek, hanem a mozdony mozgását (csúcssebességét, gyorsulását) illetve egyéb funkciók (pl. világítás, füstpatron) működését lehet beállítani.

Az előre beállított menetrend szerinti működés is lehetséges, de ahhoz számítógép kell, és messze túlmutat a kezdő szinten.

Előzmény: jock88 (99416)
alsó madárfogás Creative Commons License 2016.07.24 0 0 99417

Sok az olvasnivaló, ha belekezdesz. De azért nem annyira borzalmasan bonyolult, hogy ez el kell hogy riasszon. Több helyen foglalkoznak a témával, pl. itt: http://highball.eu/nn/hu2/index.html?n=dcc&l=hu

 

A két utolsó kérdésre: de, jellemzően tudnak közlekedni a dekóderrel ellátott mozdonyok az analóg pályán. De éppen csak annyit tudnak, mint az analóg társaik. Fordítva viszont nem igaz: analóg mozdony nem lehet a digitális rendszerű pályára tenni!

Igen, a digitális előkészítés még analóg üzemet tesz lehetővé. A kialakított panelbe tudod beledugni a dekóder csatlakozóját - alapértelemben ennyivel tud többet az előkészített jármű.

 

Előzmény: jock88 (99416)
jock88 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 99416

Lenne egy amatőr kérdésem, nézzétek el, még új vagyok a témában.

Amennyire találtam infókat, van ugye az analóg és a digitális táplálás/vezérlés, amit vasútmodelleknél használni szokás. Az analóg tiszta sor, egy potival szabályozom a sínben a feszültséget, minél magasabb, annál gyorsabb a mozdony.

Viszont a digitális nem teljesen tiszta. Gondolom lehet programozni a mozdonyt, hogy mikor mit mennyi ideig csináljon, de kell ehhez egy másfajta betáp is? Gondolom ennél már nem potival szabályozzuk, hogy mi történjen.

Ha eddig jól gondolom, hogy más a betáp, akkor ha jól sejtem, "digitális" mozdony analóg pályán nem tud közlekedni.

Viszont a fő kérdésem: vannak olyan mozdonyok, amiket a "digitálisan előkészített" címszóval hirdetnek. Azokat lehet analóg pályán használni?

Andreiew Creative Commons License 2016.07.22 0 0 99415

Vannak ilyen ezeréves TT-s fenyőfák, azokat tudnám ajánlani. Viszonylag puha anyaguk van, de ettől még karmolhatnak. Ha esetleg gond a beszerzése, dobj egy postacímet és küldök néhányat!

 

 

 

Üdv. A.

Előzmény: szabiroli (99414)
szabiroli Creative Commons License 2016.07.22 0 0 99414

Épített már valaki kocsimosót? 
Nekem tervbe van, viszont a mosó kefénél elakadtam. Miből lenne érdemes? Gondoltam szálanként össze fűzöm valami puha anyagból pl fonal, így ha hozzá ér a modellhez nem tépné le a kapaszkodókat, viszont itt elakadtam, lassú és körülményes a munka, és nem is lett szép.
Másik megoldás a kis méretű üveg mosó kefe, méretre még el is menne, de ez nagyon erős anyag, ha egy picit is hozzá ér a kocsikhoz sérüléseket tud okozni. Ha meg tartom a távolságot, hülyén néz ki.

tillmannz Creative Commons License 2016.07.17 0 0 99413

Nagyon szép dolgok vannak ezen a honlapon.Úgy látom ez is egy profi kis manufaktúra lehet!

Előzmény: Tamasch (99412)
Tamasch Creative Commons License 2016.07.17 0 0 99412

PKP SN61 modellek

 

http://www.tmfactory.pl/Aktualno%C5%9Bci

 

 

 

diesel 693. Creative Commons License 2016.07.15 -1 1 99411

Egy nemzetközi viszonylatban is egyedülálló,  nagyméretű vasútmodellezési irodalmi gyűjteményt ajánlok fel megvételre,

az eziránt érdeklődők számára.

El kívánom adni a Marklin Magazin folyóirat 33 évfolyamánt, az 1981-es évvel kezdődően, a 2013-as évvel bezárólag.

Az ujság rendszeresen beszámolt a Marklin által gyártott 1-es, H0-ás és Z méretnagyságú járművekről és egyéb termékekről,

azokat részletesen is bemutatta és ismertette. Igen sok részletes ismertetés jelent meg a Marklin digitális rendszeréről és más

műszaki vonatkozású cikk is.

Minden évben ugyancsak bőséges, fényképes tudósítást adott az aktuális Nürnbergi Nemzetközi Játékvásáron bemutatott,

vasútmodellezéssel kapcsolatos termékekről.

Rendszeresen találhatók a lapban egyéni és profi modellasztal építők által megépített, különböző méretű, modellasztalok elkészítésének tervei, az építés mindenre kitérő leírása és az asztalok bemutatása kiválló minőségű színes fényképekkel.

A modellasztalok természetesen más gyártású vágányanyagokkal is könnyen elkészíthetőek.

Miután 1997-től a TRIX cég a Marklin tulajdonába került, ezen időponttól a Magazinban megjelentek és ismertetésre kerültek

a TRIX és Minitrix járműmodellek is és N modellasztalok építési cikkei is közlésre kerültek a lapban. 2007-től hasonló eset áll fenn az

LGB gyártmányokkal is.

Meg kívánom jegyezni, hogy az évfolyamok hiánytalanok és minden lapszám teljesen kiváló, mondhatni újszerű állapotban van.

Ugyancsak megjegyzem, hogy az egész gyűjteményt bontatlanul, egytételben kívánom eladni.

Végezetűl megemlítem, hogy a német ebay-en - kis példányszámban - és csak egyedi darabok kaphatók.

Egyébként a magazinok mennyisége olyan nagyságú (190 db.), hogy akár egy magán-, vagy klub könyvtár megalapítását is lehetővé

teszi.

Érdeklődést privátban várok, ott bővebb tájékoztatással is szolgálok. 

u.i.: Vásárlás esetén jelentős mennyiségű - többféle gyártó - nagyméretű (régebbi évjáratú) prospektusát adom ajándékba.  

A modellasztalok építési leírásainak fényképanyaga olyan részletes, hogy azok megértése minimális német nyelvtudással is könnyen lehetséges.

Votom Creative Commons License 2016.07.14 0 0 99410

Írtam!

Előzmény: zolti1001 (99405)
GanzDMU Creative Commons License 2016.07.14 0 0 99409

Szia, a régi "nagyvasak" megfelelö helye (mérettöl függetlenül) a "0-ás játékvasút" fórum, kivéve a  magyar PV-ket, amelyeknek külön "Pénzverdei" fóruma van. Végül is oda kerültek ezek az oroszok is. Üdv!

Előzmény: GOLAZ111 (99408)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.07.14 0 0 99408

Van egy vatera/e-bay szerű oldal, de most nem találom. Itt talán tudják:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9230579

Előzmény: modellcar30 (99401)
Conrail Creative Commons License 2016.07.14 0 0 99407

Ha nem akarsz a jövőben  keresetlen hirdetések tömkelegét kapni, akkor a címedet így tedd közkinccsé: 

 

jaraimate20 kukac gmail pont com

Előzmény: Járai Máté (99406)
Járai Máté Creative Commons License 2016.07.13 0 0 99406

 

Eladó!

Fix 30e

Személyesen zuglóban átvehető, vagy előre egyeztetett időpontban a x.kerületben.

jaraimate20@gmail.com

köszönöm

zolti1001 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 99405

Ha kéred, én szívesen megcsinálom. Ha érdekel, keress emilben.

Előzmény: Votom (99403)
zolti1001 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 99404

Kb.:3000ft a Fuggerth digitális foglalattal ellátott panel, a Digitools hangdekóder meg -ha jól emlékszek- 21900ft. Plusz, ha nem Te csinálod, akkor a munkadíj.

Előzmény: Votom (99403)
Votom Creative Commons License 2016.07.12 0 0 99403

Sima gyári H0 M41-et kb mennyiből lehetne digitalizálni, plusz hangdekódert beleszereltetni?

modellcar30 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 99401

Köszönöm szépen a tippet!

 

Tudnál esetleg ajánlani egy ilyen oldalt?

Előzmény: GOLAZ111 (99400)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 99400

Szerintem ezt egy orosz oldalon kellene hírdetned, ott többet kapnál érte. Magyarországon nincs igazán értéke. Ettől függetlenül befuthat egy gyűjtő, akinek pont ez kell.

Előzmény: modellcar30 (99399)
modellcar30 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 99399

Viszonyítási alapként küldök még egy képet.

 

Előzmény: modellcar30 (99398)
modellcar30 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 99398

Szép napot!

 

Tudna valaki nekem segíteni abban,hogy ez körülbelül mennyit érhet?

Esetlegesen érdekelne-e valakit?

 

Váltógyártó Creative Commons License 2016.07.10 0 0 99397

Köszönöm szépen!

Előzmény: alsó madárfogás (99396)
alsó madárfogás Creative Commons License 2016.07.10 0 0 99396

Kitérőn mértem, de talán ugyanaz, mint a normál vágányelemeken: 1,2 mm. Mellette a Rocoline 1 mm-es - a sublereink összehasonlításaképpen írtam.

Előzmény: Váltógyártó (99395)
Váltógyártó Creative Commons License 2016.07.10 0 0 99395

Urak!

Meg tudná mondani nekem valaki, hogy a ROCO 2,5mm-es sínprofil koronája milyen széles?

Bbmot_634 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 99394

Üdv!
Pici OFF. Szeretném megrendelni a Vasút&Modell korábbi lapszámait, de a honlapon szereplő mailcímre nem válaszolt a T. Főszerkesztő Úr. Tudtok még elérhetőséget? Vagy hátha olvassa ezt a fórumot...

tumikas Creative Commons License 2016.07.04 0 0 99393

Ha mindenképp olcsón megakarja úszni a dolgot akkor vegyen Peco-t vagy használtan Roco/Piko-t. Árban is ugyanott lesz.

Előzmény: enigma1965 (99392)
enigma1965 Creative Commons License 2016.07.04 -1 0 99392

Köszi! Sietek tájékoztatni a z ismerősöm, még mielőtt valami visszafordíthatatlant tesz.

Még egyszer köszönöm a nevében is a tanácsotokat.

Előzmény: M63,008 (99391)
M63,008 Creative Commons License 2016.07.04 0 1 99391

Akkor mit szólsz ahhoz, hogy egy ismerősöm, - szintén Kleinbahn-on - digitális rendszert szeretne. Szerinted milyen esélyekkel fut neki?

 

 

Lehet ilyeneket csinálni, de a hülyeség kategória. Hasonló lehet, mint egy Trabant-ba egy űrállomás vezérlőrendszerét beépíteni. Valakinek biztosan kihívás, de hogy normálisan működni nem fog, az kb. bizonyos...

Egyébként szokták mondani más fórumokon is: szép a digitális vasútmodellezés, de ha valaki az alapokra nem tud áldozni, akkor inkább felejtős a dolog...

Előzmény: enigma1965 (99390)
enigma1965 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 99390

Ah! 

Szeretem a kihívásokat :) Nem sok ön belőle, de most már mindegy, ritkán használt mellékvonalnak jó lesz.

Akkor mit szólsz ahhoz, hogy egy ismerősöm, - szintén Kleinbahn-on - digitális rendszert szeretne. Szerinted milyen esélyekkel fut neki?

Előzmény: Váltógyártó (99389)
Váltógyártó Creative Commons License 2016.07.04 0 0 99389

Nos, minőségben kb. ugyanaz, mint a Fuggerth, és kb annyi idős is. Annyi a különbség, hogy a lemez sínprofil alakúra van hajlítva. A váltói sem remekművek.

Előzmény: enigma1965 (99388)
enigma1965 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 99388

Szia!

Mit tapasztaltál vele? Miért nem javaslod?

Előzmény: Váltógyártó (99386)
tumikas Creative Commons License 2016.07.02 0 1 99387

Uraim! A mai napon kicsit kisérleteztem, hogy esetleg Piko kocsikon is müködik a sárgulást viszaforditó folyamat, amit a retro kütyü rajongók használnak. Retrobright-ra rákeresve az interneten rengeteg tapasztalatot lehet begyűjteni. A tapasztalataim vegyesek:
A szódabikarbóna+hidrogén peroxidos verziónál maga az anyag is megváltozott, eléggé törékenyé vált.
Viszont a "LOreal Oreor Creme 40 Volume Developer"-vel végzett verziónál hibátlanul müködött a dolog, a festést se bántotta és a műanyag is éppségben megmaradt. Szerintem más krémes állagű szőkítővel is müködik a dolog.
Mind a két esetben simán a napra tettem ki a cuccokat, mivel UV lámpám nincs. Gyakorlatilag 3 óra allatt végbement a folyamat, úgyhogy időben sem vészes.

Váltógyártó Creative Commons License 2016.07.02 0 0 99386

A Kleinbahn felejtős...

Előzmény: enigma1965 (99384)
alsó madárfogás Creative Commons License 2016.07.01 0 0 99385

Ha jól emlékszem, sok félflexit használtam tőlük, meg már Hornby néven árult 333 mm-es egyenes vágányokat. Újonnan vettem. Nincs velük gond. A többi elemet, így a kitérőiket nem ismerem.

Előzmény: enigma1965 (99384)
enigma1965 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 99384

Mi a véleményed róla? Vállalható?

Előzmény: alsó madárfogás (99383)
alsó madárfogás Creative Commons License 2016.07.01 0 0 99383

Amit én építettem be, pár éve még kapható I-profilú Limát, az rendes, 2,5 mm-es sínkorona-magasságú.

Előzmény: enigma1965 (99382)
enigma1965 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 99382

Sziasztok! 

Kérdésem a következő: Meg tudja mondani valaki a Lima, és a Kleinbahn sínek sínprofil magasságát?

Inibelum Creative Commons License 2016.07.01 0 0 99381

Végül majdhogynem kézzel húzva lejött, kicsit kellet segíteni egy villával. :)

Előzmény: róbertke (99380)
róbertke Creative Commons License 2016.07.01 0 0 99380

Jouef motorról egyszerű blankoló fogóval vettem le a műanyag fogaskereket, satuval nyomtam rá az újat.

Előzmény: Inibelum (99378)
K.István 82 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 99379

Szia.

Fém?Vagy műanyag?

Csinálnék hozzá valami villás lehuzót.

A rögzitést pedig (locktite) tengelyagy rögzitövel oldanám meg amennyiben fém.

De megfogja a müanyagot fémhez is!

Előzmény: Inibelum (99378)
Inibelum Creative Commons License 2016.07.01 0 0 99378

Sziasztok!

 

Ha motort cseréltek egy mozdonyban, hogy szeditek le a régi fogaskereket a tengelyről, illetve mivel ragasztjátok vissza?

MIHOK1 Creative Commons License 2016.06.21 0 0 99377

Üdvözletem,

 

Festékmaratással kapcsolatos kérdésem lenne.

Kinek van tapasztalata új Tillig személyvagon kék festék maratással?

Próbálkoztam az eddig mindig bevált fékolajjal, de csak a tampon és a kék alapra festett szürke jött le, az alapszín az oldalon és a tetőn is nagyon ragaszkodó.

Melyik típusú lefolyótisztító bizonyított már a Tillig festék ellen?

 

Köszönöm

IP2000 Creative Commons License 2016.06.08 0 0 99375

Úgy ám! :-) 

Előzmény: róbertke (99368)
IP2000 Creative Commons License 2016.06.08 0 0 99374

Három kiló. 

Előzmény: rezgaras (99373)
rezgaras Creative Commons License 2016.06.08 0 0 99373

Amúgy tényleg: hány kiló?

 

Előzmény: rezgaras (99369)
nazareth Creative Commons License 2016.06.07 0 0 99372

És nyilván ami valóságban létezik, az modellben is, ez alól a 4-sínes rendszer sem kivétel:

Előzmény: nazareth (99371)
nazareth Creative Commons License 2016.06.07 0 0 99371

Lehetne modellezni... :)

Előzmény: róbertke (99370)
róbertke Creative Commons License 2016.06.07 0 0 99370

Háromsínes Märklint ismerjük, na de az négysínes rendszert használ!! :-)))))

Előzmény: rezgaras (99369)
rezgaras Creative Commons License 2016.06.07 0 0 99369

A legnagyobbhoz adnak villás targoncát is? :-))

 

Előzmény: IP2000 (99367)
róbertke Creative Commons License 2016.06.07 0 0 99368

Na ne már Mester uram! Még "T" modellt is készített?? :-))

Előzmény: IP2000 (99367)
IP2000 Creative Commons License 2016.06.06 0 0 99367

Tessék, tessék lehet válogatni! Kinek mekkora helye van, és milyen jó a szeme?! :-) 

A beltérben használatos összes /?/ modellméret Nohabban előadva. 

GOLAZ111 Creative Commons License 2016.06.06 0 0 99366

Ja, annyira nem rossz a helyzet. Én a letapadtságot bírálom. 600 V200 egymás mellett még nekem is unalmas és nem nagyon látok köztük különbséget. Persze nem lehet a tendenciát sem tagadni, nyilván szürkül a sörényünk. De volt már ilyen máshol, szinte teljesen kihalt dolgok éledtek újjá.

 

Jó lenne persze nem megvárni, amíg idáig fajulnak a dolgok, mármint a kihalás széléig, és nyitni az új területekre. Például a magyar vasút felé. De ez a gyárak nélkül nem megy, ők meg nem érdekeltek, mert kis piac vagyunk. Nem tudom, azért néhány német színvonalat símán hozó bolt megél Magyarországon is, de ők tudják. 

 

Persze amíg Németországban viszonylag sok Rheingoldot adnak el, addig nincsenek rákényszerülve a Csörgő kit gyártására. De sínzeppelinére sem. A boltok is hasonlóan gondolkodnak. Szóval kicsi egysíkú a kínálat.

Előzmény: tumikas (99364)
repasibalint Creative Commons License 2016.06.06 0 0 99365

Ezzel nem értek egyet igazából, Baden-Baden mellett lakom jelenleg,ha nem s minden héten,de minden második héten van 100km-es körzetben börze. Itt tudtam venni Roco Máv Szergejt 80, hangos Haydn Taurus 130 euroért. Igaz,nagyon sok Maerklin cucc van,gyakorlatilag 70-80%-ban az van,de ami egyenáramú legalább minőségi cucc. 

tumikas Creative Commons License 2016.06.05 0 0 99364

Ott is haldoklik a vasútmodellezés sajnos. Arról nem is beszélve hogy sokkal jobban megéri az árusoknak a neten hirdetni.

Előzmény: GOLAZ111 (99363)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.06.05 0 0 99363

Ja, nekem közel volt most. Csak azért többre számítottam a modellezés Mekkájának számító Németországban. De az eddig látott boltokról is hasonlóak a tapasztalataim.

Előzmény: tumikas (99362)
tumikas Creative Commons License 2016.06.05 0 0 99362

Ha keleti modellekre hajtasz akkor Drezda meg Berlin az optimális célpont. Duisburg nagyon mesze van. Kérdéses viszont hogy megéri-e kimenni úgyhogy már lassan az ebayen is meglehet mindent találni.

Előzmény: GOLAZ111 (99361)
GOLAZ111 Creative Commons License 2016.06.05 0 0 99361

Most jövök a német börzéről. Én elhiszem MTTP - nek és csapatának, hogy a keleti börzék nagyon jók, de amin én voltam az Duisburgban van. 

 

Eleve néhány asztal van csak, max. a pesti börze fele. A kínálat nagy része Märklin, keleti modellek nincsenek, összesen egy régi PIKO Br110 képviselte a DR - t. Szinte kivétel nélkül 3-4. korszakos német modellek, a maradék újabb. Volt pár angol modell, persze a Warship mozdony modellje és régi amerikai, ebből a fele Mehano.

Ami érdekes volt az a LIMA berlini S-Bahn modellje. Jól mutatja, amiről itt is írtunk néhányan, hogy a LIMA nagyon sokféle minőséget gyártott. Ez a digitális, két kocsis S-Bahn szerelvény nagyon szép. Az ára is az 219 euró. Hát, nem ma fogom elkezdeni az S-Bahn modellezését.

 

Esetleg a DB - t N - ben modellezőknek megérte volna venni valamit. Mert N - ben sem volt az a nagy választék. TT - meg egyáltalán nem volt. Pedig már régóta adnak ki nyugati modelleket. De azokat sem nyugaton veszik meg, ezek szerint.

 

A belépő 4 euró volt. Szerintem átvertek. p

jenő1954 Creative Commons License 2016.06.04 0 0 99360

Kedves hory 004!

 

Szerintem a problémádra megoldás ha veszel bistabil reed relét  conrad . hu oldalon láttam 4-500 Ft körül . A jelzőnél pedig a két áramkör közé a + ágba építs be diódát , hogy a két mód ne játszon össze talán ez megoldás lehet, a vezérő elemeket +ágba kösd át ahol nem úgy van és a polaritás helyességét ellenőrizd végig. a probléma talán megoldódik.

Üdv

Előzmény: hory004 (99359)
hory004 Creative Commons License 2016.06.04 0 0 99359

Sziasztok!

Egy kis villanyszerelési segítséget szeretnék kérni.

Analóg asztal, az áramellátás egy ATX PC táppal történik, ami át lett költöztetve az asztal vezérlőpultjába, ahonnan egy régi fajta (25eres) nyomtató kábelen megy át az asztalba.

Bővült az asztal, leszedtem egy szakaszolt vágányról az áramellátást, és oda épült még be két váltóval + egy vágány, amit nem kötöttem vissza, de úgy van szakaszolva, hogy a negatív körbe van hordozva az asztalon, de van 3+1 betáp, amik külön vannak vezérelve. a +1  egy "villamos" vágány, nincs kapcsolatban a vágányhálózattal. 

A probléma ezek után jött, semmi sem mozdul, a váltók sem, pedig műszerrel mérve a sínben van 12 volt.

Mi lehet a probléma?

 

Illetve: adott 6db 3 fényű fügi jelző, amit úgy szeretnék bekötni, hogy alapesetben világít a vörös, gombnyomásra váltana 1, zöld-sárga 2, villogó sárga, (ide kellene villogtató elektronika, ellenben a sárga ekkor két helyre kéne kötni) a visszaesés Reed relével+a mozdonyokra mágnes szeretném megoldani, de nem találtam rá semmi (számomra) használhatót, hogy egy reed csővel csak a zárás megoldható lenne-e.

Köszi.

009 Creative Commons License 2016.05.30 0 0 99358

Szia,

 

köszönöm a Te válaszodat is!

 

009

Előzmény: V63-017 (99357)
V63-017 Creative Commons License 2016.05.30 0 0 99357

ESU LokPilot V3.0. Nagy eséllyel az OEM verzió, amit annak idején a Roco gépekbe kerültek.

Előzmény: 009 (99352)
szuromia Creative Commons License 2016.05.30 0 0 99356
Jegkoko Creative Commons License 2016.05.29 0 0 99355

Nem tudja e valaki, hogy a jagendorfer 70401 railjet szerelvényre milyen induló és érkező állomás van írva?Mert a neten nem találok róla olyan közeli képet amin látszódna

009 Creative Commons License 2016.05.28 0 0 99354

Szia,

 

köszönöm a válaszodat!

 

009

Előzmény: tumikas (99353)
tumikas Creative Commons License 2016.05.27 0 0 99353

Esu viszont hogy pontosan melyik Lokpilot azt már paszolom, biztos hogy az újabbak közül való.

Előzmény: 009 (99352)
009 Creative Commons License 2016.05.27 0 0 99352

Sziasztok,

 

laikusként kérdezném. Felismeri valaki ezt a dekódert milyen típus, ki a gyártó?

 

válaszotokat előre is köszönöm!

 

009

TB85 Creative Commons License 2016.05.27 0 1 99351

Üdvözletem a csoportnak!

 

Vállalok kisebb méretű ESZTERGAmunkákat: műanyag, sárgaréz, alu, bronz és acél anyagokból!

Tengelyek, csapszegek, perselyek, villanymotor kommutátor szabályozás, modellvasúti kerék szigetelés, lendítő súly, ütközők stb...

 

Érdeklődni: tombolyb@gmail.com

 

kisfaludy1 Creative Commons License 2016.05.26 0 0 99350

Köszönöm.

Előzmény: rezgaras (99349)
rezgaras Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99349

A kép alapján nem tudom, de nem is akarom, mert nem akarok az oka lenni, ha nem sikerül. Szerezd be a Lokpilot használati utasítását (letölthető), annak a 19. oldalán ott az ábra. Felhívják a figyelmet arra is, hogy be kell kötni egy ellenállást és egy diódát is! (pl. a Zimóknál nem kell)

 

Előzmény: kisfaludy1 (99348)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99348

Értem.

A szavaidból két válasz jutott az eszembe a kérdésemre.

1. A 740 uF-os kondi sz@rt sem ér, kár próbálkozni.

2. Lehet próbálkozni, de a tavaszi lepkefinggal egyenértékű. :-)

 

Azt még meg tudod mondani, hogy hova kell kötnöm a dekóderen a kondit ?

A képet a neten találtam, de ilyen van nekem is, csak ezért most nem beleztem szét egy mozdonyt.

 

Előzmény: rezgaras (99343)
SKL14 Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99347

Igen, az világos, hogy a dekóder hogyan szabályozza a motor fordulatszámát, teljesítményét, ami nem világos az maga a gyártói koncepció, hogy akkor most miért is jó egy hosszú 6 tengelyes 12 keréken áramot szedő mozdonyba olyan kondikat rakni amiket digit módban "hivatalosan" ki kell csípni a helyükről? Egy ekkora mozdony (23 centi, két lendkerék) analóg üzemben kondival milyen hosszú jelző előtti kiszakaszoláson hajlandó megállni? Egy méter, másfél? ...szóval én csak emiatt állok értetlenül a dolog előtt. Na meg ha visszafele gondolkozom, akkor meg miért nem a mozdonyon lévő kondikat használja powerpack-nak a dekóder, hiszen lenne rá szabad hely egy PLUX22-es aljzaton... Mégis csak tiszta kőkorszak utólag "ráforrasztani" a dekóderre, már amelyikre lehet. Mi van a lentebbi kis Fleischmann(Roco) kéttengelyessel? Ott is le kell majd csípni a kondit digitális használatkor, vagy haladt már a kor?

Előzmény: nazareth (99346)
nazareth Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99346

és miért nem okoz gondot digitális üzemmódban, vagy majd okoz, vagy bizonyos dekódereknél okozhat valamit, vagy mi is van?

 

Konyhanyelven megfogalmazva (de ez inkább a Digit-topikba való) (bár ott már számtalanszor előkerült):

 

1.) A digitális dekóderek nem egyenárammal hajtják a motorokat, hanem kitöltésitényező-variálással (PWM-feszültség, azaz négyszögjel, aminek valahány %-a van sínfeszültségen, az idő többi részében feszültségmentes). A motor a tehetetlenségénél fogva ilyen PWM-feszültség mellett is egyenletes fordulaton pörög. De ha erre kondit, tekercset raksz, azok váltóáram esetén vezetővé válnak, tehát fölösleges terhelést jelentenek a dekódernek.

 

2.) A dekóder az egyes pontban ismertetett PWM-vezérlésnek egy kondi ellendolgozik, mert megpróbálja kisimítani a cikcakkokat. Ezt vagy tudja a dekóder kompenzálni, vagy nem.

 

3.) Manapság a legtöbb dekóder már fordulatszám-szabályozást is tartalmaz, azaz úgy variálja a motorteljesítményt, hogy a motor fordulatszáma legyen állandó. Ezt úgy éri el, hogy bizonyos időnként lekapcsolja a motorról a feszültséget, és hallgatózik, hogy a motor milyen feszültséget indukál (természetesen olyan frekvenciával, hogy a motor a tehetetlenségénél fogva ne vegye észre). Ha mindenféle kondik maradnak a motoron, akkor nem (csak) a motor sebességét fogja detektálni, hanem a kondit is, azaz nem látja a tényleges fordulatot. Ezzel vagy megbirkózik a dekóder vezérlése, vagy nem (értsd: vagy be tudod hangolni a szabályozást, vagy nem).

 

A három pontban a közös, hogy digitális üzemben egyiknek sincs haszna, cserébe mindegyik káros (de legalább fölösleges :)

Előzmény: SKL14 (99345)
SKL14 Creative Commons License 2016.05.24 0 1 99345

Amit nem teljesen értek: A Roco CC 72000-einek a lapkáján van 2 db ha jól emlékszem 220 mikroF-os kondi. Viszont a mellékelt szokásos papírokon kívül van egy papír miszerint, ha a mozdonyt digitálisan akarom használni, akkor vágjam le a kondikat.(?)

1 Ha nem szabadna digitális dekóderrel használni a kondikat akkor miért nem a Plux22-es vakdugóba forrasztotta be, amit eltávolítok ha dekódert rakok bele?

2 Ha berakom a dekódert gond nélkül működik, csak ha leveszem a pályáról akkor tovább világít a lámpa.

Akkor most hova van kötve a kondi, miért kell "drasztikusan" eltávolítani, és miért nem okoz gondot digitális üzemmódban, vagy majd okoz, vagy bizonyos dekódereknél okozhat valamit, vagy mi is van?

nazareth Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99344

Bár megint OFF-irányba kanyarodunk, de ha a kondit simán a Graetz mögé kötve a sínfesz megszűnésével jobb esetben semmi nem változik: a dekóder mikrovezérlője ugyanúgy megkapja a betápot, új információ híján továbbra is a legutolsó értékre szabályozza a motorfordulatot (kompenzálja a kondi feszültségének csökkenéséből eredő fordulatszámcsökkenést a rendelkezésre álló rövidke idő alatt).

 

Egyetlen dolog, ami történhet: a vezérlő érzékeli a DCC-jel megszűnését, és 30ms múlva jogában áll kilépni a DCC-módból analógba (de ez gyártófüggő).

Előzmény: rezgaras (99343)
rezgaras Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99343

Mint említettem volt, nálam a 2200uF-os kondi ahhoz elég, hogy egy pár millimétert vagy egy centit továbbmenjen, többre nem. Ez eleg ahhoz, hogy adott esetben váltók szívdarabján átmenjen. Felteszem, hogy az elektronika is beleszól, mert egy ekkora kondi szimplán rákötve a kis fogyasztású motorra nagyobbat lök rajta.

Előzmény: kisfaludy1 (99334)
nazareth Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99342

Szóval itt valami nagyon komoly elektronika működik, hogy csak annyit vegyen ki a töltésből amennyi ippeg kell.

Így van. Ezt csinálja minden dekóder, kondi nélkül is (mert DCC-ben ugye a sínfesz is mindig ott van, és a dekóder csak annyit csíp le belőle, amennyi ippeg kell :)

Előzmény: diginewl (99338)
róbertke Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99341

:-))

Előzmény: kisfaludy1 (99340)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99340

A váltók nagyon jók. :-)

Előzmény: Váltógyártó (99335)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.05.24 0 1 99339

Hídból és abba kell a kondi, hogy átmenjen a váltókon. :-)

Előzmény: róbertke (99337)
diginewl Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99338

Érdekes a Fleischmann kondis megoldása - biztosan működik analógban is, mert valami elektronika vezérli.

 

A filmen is látszik, hogy kb 2-3 cm-t megy a mozdony, mivel először az egyik, utána a másik tengelyen veszi az áramot. Azt nem tudom, hogy milyen elektronika nyeri ki a kondiból a töltést.

Ha csak simán rákötnénk a dekóderre a diódahíd után egy ekkora kondit, azzal nem menne ilyen szépen, ilyen sokáig. Szóval itt valami nagyon komoly elektronika működik, hogy csak annyit vegyen ki a töltésből amennyi ippeg kell.

róbertke Creative Commons License 2016.05.24 0 0 99337

"Az új pályámon már ilyen nagy dögök lesznek."

Hídból vagy mozgonyból??? :-)))

Előzmény: kisfaludy1 (99334)
róbertke Creative Commons License 2016.05.24 -1 0 99336

Vedd ki a motort, és elfér a helyén a kondi :-))))

Előzmény: kisfaludy1 (99334)
Váltógyártó Creative Commons License 2016.05.23 -1 0 99335

Meg a váltók is jók, ugyebár! :-)

Előzmény: kisfaludy1 (99334)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.05.23 0 0 99334

Köszi. Tetszik az ötlet.

Nagy lendületemben hazafelé mindjárt vettem is egy 2200uF-os kondit, hogy majd beteszem ebbe Roco gőzösbe.

 

Sajna nem fér bele, a többi mozdony még kisebb.

Esetleg 470-est tudnám belegyömködni. Annak még van értelme, vagy csak sok hű-hó a semmiért ?

Nem cél, hogy szatyrokon gázoljak át. Elég lenne a váltókon lassú-menetben, torpanás nélkül biztonsággal mindenhol átmenni.

 

Az új pályámon már ilyen nagy dögök lesznek. Ebbe beleférne, de ennek meg nem kell, akár átgurul az ujjamon is. :-)

 

 

Előzmény: rezgaras (99328)
nazareth Creative Commons License 2016.05.23 0 0 99333

Elv. Bár kissé nagyobb léptékben.

 

DigiToolséknak már van DigiPackjuk (bár még csak forrasztgatós kivitelben). Ha jól tudom, módosítani kellett hozzá a firmware-t, szóval mégsem olyan egyszerű, mint az elsőre látszik.

 

És hogy ONok is maradjunk: ha csak ennyiből áll egy PowerPack, akkor hogyan iktatják ki analóg módban? Vagy PowerPackkel ne akarjon senki analógban hirtelen megállni? :)

Előzmény: rezgaras (99332)
rezgaras Creative Commons License 2016.05.23 0 0 99332

Sajnos ilyen csak a bennfennteseknek van és ők nem adják ki a kezükből. :-(( (különben én is meg tudnám javítani és nem kellene hónapokat, éveket várni rá)

Előzmény: nazareth (99331)
nazareth Creative Commons License 2016.05.23 0 0 99331

Jó lenne látni egy kapcsolási rajzot, vagy a töltőáramra vonatkozó specifikációt (ha valamelyik gyártó veszi a fáradtságot, és ilyen műszaki aprósággal terheli a Nagyérdeműt). Egészen biztos, hogy diódán-ellenálláson keresztül töltődik, ellenállás nélkül sül ki. De ez itt már OFF :)

Előzmény: rezgaras (99330)
rezgaras Creative Commons License 2016.05.23 0 1 99330

Nem vagyok ebben biztos. Szerintem az energia tároló kondenzátor nincs közvetlen összeköttetésben a sínnel (nem is lehet, hiszen nem DCC jel van rajta) és a töltése sem direkt történik, hanem ellenálláson keresztül (különben nem a sínt, hanem a dekóder egyenirányítóját égetné át).

Előzmény: nazareth (99329)
nazareth Creative Commons License 2016.05.23 0 0 99329

Meg lehet persze próbálni több kondenzátort belerakni, ha van hozzá hely – és ha egy polarizálatlan váltó után rendszeresen ponthegeszteni szeretnénk :)

Előzmény: rezgaras (99328)
rezgaras Creative Commons License 2016.05.23 0 0 99328

Ha a dekóder erre fel van készítve, elég rárakni egy vagy több kondenzátort. Az ESU Lokpilot 4 fel van készítve, de a kondenzátor bekötése nincs a csatlakozón, sem a hagyományos (NEM652), sem pedig a MTC-21-es csatlakozón. Van a dekóder sarkában két forrasztási pont, oda kell a kondenzátort rákötni (lehet dróttal is, nem kell közvetlenül a NyÁK-ra).

 

Én egy 2200uF 25V-os elkót szoktam rákötni (58Ft a Lomexnél), persze nagyon fontos a helyes polarítas!!! Ez arra elég, hogy kisebb áramkimaradásokat áthidaljon, de nem fut vele a mozdony észrevehető távolságokat, még kis fogyasztású motorral sem. Meg lehet persze próbálni több kondenzátort belerakni, ha van hozzá hely.

 

Előzmény: kisfaludy1 (99325)
nazareth Creative Commons License 2016.05.22 0 1 99327

Igen, a lassúmenetet két dolog tudja javítani:

 - a PWM (ekkor kis fordulaton is relatíve nagy marad a motor nyomatéka),

 - és a fordulatszámszabályozás (amikor a vezérlőegység méri a motor tényleges fordulatszámát, és úgy avatkozik be a teljesítménybe, hogy a fordulatszám állandó maradjon

 

Mindkettőre megoldást jelentenek a fordulatszámszabályozásos dekóderek digitális üzemmódban (meg bizonyos korlátozásokkal analódban is, de analógban pont alacsony fordulatszámon nem működik).

Előzmény: róbertke (99326)
róbertke Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99326

CsíkosháTTú által készített PVM szabályzót használok .....nagyon klassz lassú meneteket tud produkálni régi és új mozdonyoknál egyaránt. 

Előzmény: nazareth (99324)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99325

Köszi szépen.

Közben megnéztem egy netes oldalon, drágább mint a dekóder. :-)

Előzmény: nazareth (99322)
nazareth Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99324

Nem tudom, hogy analógban működik-e a dolog. Necces a dolog, hiszen analógban a sínfeszültség változik, lassúmeneteknél (ahol igazán értelme lenne a dolognak) pedig elég alacsony.

 

A felvételeken egyébként a mozdony olyan lassúmeneteket produkál, amely analógban nehezen elképzelhető...

Előzmény: róbertke (99321)
laszlovecsei Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99323

No közben kibogarásztam, az egyik az 1-es másik a 2-es forgóváza, nem tudom vajon miben különbözhetnek, Drehgestell 1 és Drehgestell 2  találtam egy papírt a kocsihoz. Még egyszer köszönöm a segítséget.

Előzmény: HUNcZUG (99316)
nazareth Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99322

Ha simán a motorra kötöm a kondit az probléma a dekódernek ?

Igen. A dekóder a motorteljesítményt (fordulatszámot) kb. fix feszütséggel, kitöltésitényező-variálással oldja meg. Ez azt jelenti, hogy a motorra ugyanakkora feszültséget kapcsol, csak nem mindig ugyanolyan kitöltéssel (impulzusokkal). A kondi ezeket az impulzusokat szépen kiegyenesítené, a motor meg leégne (és jó eséllyel a dekóder is).

 

http://www.esu.eu/en/products/former-products/powerpack/

http://www.esu.eu/en/products/accessories/powerpacks/powerpack-maxi/

http://www.esu.eu/en/products/accessories/powerpacks/powerpack-mini/

Előzmény: kisfaludy1 (99318)
róbertke Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99321

Feltételeztem, hogy az Analóg gép is tud ilyent produkálni (felvétel alatt némán megy), hiszen az áráért elvárható lenne tőle egy ilyen extra....:-)))

Előzmény: nazareth (99317)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99320

Ilyen szakaszokkal nem bajlódok. Félautomata lesz a pálya. :-)

A jelzők nálam inkább dísz szerepet töltik be. Van ahol a váltóra kötöm, van ahol a mozdony vezérli maga előtt.

Sokat nem kínlódok velük, a Viessmann jelzők egyébként is a 20. körnél megadják magukat, utána vagy kapcsolnak vagy nem.

Előzmény: róbertke (99313)
laszlovecsei Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99319

Hű a mindenit nagyon szépen köszönöm :)

Előzmény: HUNcZUG (99316)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99318

ESU locpilot 4-et használok mindegyik mozdonyomban. Ott megoldható ?

Ha simán a motorra kötöm a kondit az probléma a dekódernek ?

Előzmény: nazareth (99311)
nazareth Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99317

Digitális-PowerPackes mozdonyt ne akarjunk szigeteltsínnel megállítani. Olyan lenne, mintha egy autót a gyújtás levétele helyett lefullasztással állítanánk meg.

Előzmény: róbertke (99313)
HUNcZUG Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99316

Szia!

 

 

 

 

Amennyiben róla van szó, akkor ROCO 114906 vagy 114907 cikkszámon.

Gondolom, hogy az egyik AC a másik DC. 3,60 €

 

Előzmény: laszlovecsei (99303)
laszlovecsei Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99315

Köszi a választ!

 

Hát ez a problémám sajnos, hogy a papírja nincs meg. Az ÖBB-s modularwagen (45503) alatt van ilyen a Rocotól, házi barkácsnak kellene.

Előzmény: alsó madárfogás (99308)
róbertke Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99314

Jó az a típus SNCF BB 67000 -nek is.

Előzmény: róbertke (99313)
róbertke Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99313

Ezért nem lesz mindegy, hogy mekkora szigetelt szakasz lesz a jelződ előtt és azt mekkora sebességgel közelíted majd meg..:-))))

Közel húsz éve találkoztam ezzel a megoldással egy Jouef gépnél. Akkora hosszon állt meg a kis Csörgö méretű mozdony (SNCF BB 6700), mint ami egy Gützold SVT 137 -nek is elég lett volna. 

Előzmény: kisfaludy1 (99310)
Alias Vasutassrác Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99312

Sziasztok!

Egy talán hiánypótló projektben szeretném a segítségeteket kérni. Elindítottam egy blogot, mely a Magyarországon megrendezésre kerülő vasútmodell kiállításokat szedi össze, így könnyebb követni, hova menjen az ember, ha épp kiállítást akar látogatni. A blog címe:

http://modellkiallitas.blog.hu/

Arra kérnélek titeket, hogy amennyiben tudtok a közeljövőben kiállításról, azt ide válaszba, vagy a honlapon lévő email címre küldjétek el nekem. A projekt nonprofit, bármilyen vasútmodell kiállítást szívesen látok.

Segítségeteket előre köszönöm

nazareth Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99311

A különféle gyártók PowerPacknek hívják ezt a megoldást. Ha támogatja a dekóder, akkor a "megfelelő helyre" kell kötni. Ha nem lett ilyesmire előkészítve a dekóder, akkor PowePack nélkül kell leélnie az életét.

Előzmény: kisfaludy1 (99310)
kisfaludy1 Creative Commons License 2016.05.22 0 1 99310

Tetszik ahogy átmegy a fólián. :-)

Ezt a nagy böhöm kondit hova kell  kötni egy digitális mozdony esetében, hogy ezt megcsinálja ?

Előzmény: róbertke (99301)
alsó madárfogás Creative Commons License 2016.05.22 0 1 99309

A számból vetted ki a szót.

Előzmény: róbertke (99304)
alsó madárfogás Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99308

Nincs ilyen katalógus, de ha tudod, milyen kocsi alatt van, és netán még most is forgalmazzák, annak a használati útmutatójában ott lesz a cikkszáma - ha kapható külön.

Előzmény: laszlovecsei (99303)
róbertke Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99307

FLM 430001

Előzmény: róbertke (99306)
róbertke Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99306

Jól írod, csak majdnem.....hogy ezt eddig miért nem lépte meg a Piko?? :-))))

Előzmény: zolti1001 (99305)
zolti1001 Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99305

Majdnem olyan szép, mint a Piko E69! :-) :-) :-)

Előzmény: róbertke (99301)
róbertke Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99304

Tisztára azt hittem, hogy egy Brawa modellt látok..:-)))

Előzmény: alsó madárfogás (99302)
laszlovecsei Creative Commons License 2016.05.22 0 0 99303

Szép napot!

 

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Szükségem lenne Roco kocsihoz 2 db SGP-300-as forgóvázra. Hol lehetne őket beszerezni? Van a Roconak valami katalógusa ahol az alkatrészeket találom?

 

alsó madárfogás Creative Commons License 2016.05.22 0 1 99302

Pazar példány, finom megoldásokkal. Megéri kuporgatni. :-)

Előzmény: róbertke (99301)
róbertke Creative Commons License 2016.05.22 0 1 99301

Úgy látom kezdhetek gyűjteni...pénzt....:-))

legviszontabb Creative Commons License 2016.05.18 0 0 99300

Igen, azért, mint írtam a legelső( szerencsére próba) így járt. Azóta mint írtam(akkor nem egyértelműen, bocs) fültisztító, fecskendő, aztán vizezés. de találkoztam már olyannal, amit nem szedett le, csak 2 hét után.

Előzmény: rezgaras (99298)
nazareth Creative Commons License 2016.05.18 0 0 99299

Egy napra semmiképp. Mindenképpen minimalizálnám én is az időt, amit a műanyag a fékfolyadékban tölt. Némelyik műanyagot szemmel láthatóan megviseli a dolog, kifehéredik, mint egy műanyag kertibútor, ami néhány évig a napon állt.

Előzmény: rezgaras (99298)
rezgaras Creative Commons License 2016.05.18 0 0 99298

Én nem tenném bele csak úgy egy napra. Van olyan műanyag, amit a fékolaj kipikkelyezhet, ha túl sokáig áll benne. Mondjuk én még nem találkoztam ilyennel, csak olvastam róla, de az ördög nem alszik. Én a leszedésre a leghatékonyabbnak az öreg fogkefét találtam. Egy óra bemerítés után már gyakran a fogkefével le lehet szedni a nagyját, aztán a jön a többi is. Van egyébként alkoholban oldódó festés is (pl. Fleischmann fém kerekek), azt spiritusszal le lehet szedni, szintén a fogkefével.

 

Előzmény: legviszontabb (99296)
róbertke Creative Commons License 2016.05.18 0 0 99297

Közben rátaláltam: 

a felújítás ideje alatt is változatlanul működik tovább a Bp. XIII., Fiastyúk u. 35-37. szám alatti volt általános iskola bal oldali épületszárnyában.

Előzmény: 007Gergő (99292)
legviszontabb Creative Commons License 2016.05.17 0 0 99296

Miért nem csinálod magad?

Nem nagy ördöngősség. Egy bödönbe/vödörbe fékolajat teszel, bele a vagont. Egyettel vagy fecskendövel befékolhaozod az egész kasznit, hagyod. Másnap kiveszed, vízzel, fültisztítóval lemosod, ha még kell vissza, esetleg az íveknél enyhén fogpiszkálóval lejöhet-ha nem vissza, ismét bevonni stb.

Elvállalnám, de volt már olyan, hogy a fékolaj szétmarrta az alkatrészt, olyan lett mint a ropi.

Mivel a tiéd lenne-nem saját- nem nagyon szeretném elrontani. Bár ezt az alkatrészt eláztattam teljesen, szinültig. Azóta 2 Csörgő és egy Nohab volt festék eltávolításon, már a fenti módszerrel-bevállt.

 

Ha nem lesz más, keress meg. Nem kell szerintem egy hónap, ha max 3 hét alatt nem jön le, nem is fog.

Előzmény: V43-1123 (99290)
legviszontabb Creative Commons License 2016.05.17 0 0 99295

Ja, tényleg!

Mikor az enyémmel szenvedtem, nem szedtem szét, így nem tudtam hogy néz ki, de gondolhattam volna, hogy az...

Minden esetre így kiadni....

Előzmény: nazareth (99289)
alkotasu Creative Commons License 2016.05.17 0 0 99294

Igen!

Nézd meg a honlapjukat, ott is szerepel, hogy az épület felújításának az ideje alatt máshol lesz!

Előzmény: róbertke (99293)
róbertke Creative Commons License 2016.05.17 0 0 99293

Te írtad a legvégén: "még a régi helyen lesz megtartva. (XIII. Rozsnyai utca 3.)"

El lesz költöztetve??

Előzmény: 007Gergő (99292)
007Gergő Creative Commons License 2016.05.17 0 0 99292

Sziasztok!


Programajánló a következő hétvégékre:

Május 29-én Hűvösvölgy állomáson összerakunk egy 4 állomásos H0e terepasztalt.

Lesz még  LGB pálya és más gyermeknapi programokon is részt lehet venni.

A megtekintése díjtalan.

 

 

A szezon utolsó két Láng börzéje :

május 21. és

Június 4. még a régi helyen lesz megtartva. (XIII. Rozsnyai utca 3.)

007Gergő Creative Commons License 2016.05.17 0 0 99291
Előzmény: 009 (99280)
V43-1123 Creative Commons License 2016.05.17 0 0 99290

Üdv mindenkinek!

Olyan fórumtársat keresek, aki vállalkozna kocsiszekrény "festéktelenítésre", vagyis fékolajos fürdetésére. 3 db. H0-ás személykocsi szekrényről lenne szó. Tisztelettel kérem, hogy olyan jelentkezzen, aki belátható idő (kb. 1 hónap) alatt el is készülne vele. Sajnos meglehetősen rossz tapasztalataim vannak, nagyon sokan sok mindent megígérnek, aztán egy-másfél évig nem történik semmi, végül érintetlenül kapom vissza a cuccaimat :(

Én nem baráti szívességet kérek - fizetek érte. Feltételezem, akad köztünk olyan, aki rendszeresen végez ilyen munkát, és el is vállalja.

A részleteket levélben megbeszélhetjük. Előre is köszönöm!

nazareth Creative Commons License 2016.05.17 0 0 99289

Egyik forgóváznak oldalirányba is billennie kell. Az van ilyen kétrészes, összepattintott cuccal szerelve. A másikat valóban csak egy egy elemből álló, kereszt alakú kütyü tartja.

Előzmény: legviszontabb (99288)
legviszontabb Creative Commons License 2016.05.16 0 0 99288

Érdekes a te fajta felfogatás. Nekem egész másképp van.

Nekem az a rész egyben van, ki kell billenteni a vázból. Van egy úgymond "gyűrű" ennek a 2 oldalán vízszintesen van egy pöcök, rúd ez megy a vázba, mint a Deáknál.

 

Ahogy nézem, neked teljesen más vagy mind a 2 oldali fül le van törve, ezt ragasztani nem érdemes. Ha nem kapsz. Azt lehet csinálni, hogy a másik fele alapján(feltéve ha az ép) kifúrod mind 2 oldalon és oldalanként egy ekkora átmérőjű darab szöget beragasztasz. Egyben a kardán miatt nem lehet.

Ha megkérlek a másik feléről csinálnál egy képet, hogy hogy néz ki? Mert mintha 2 darabból lenne a tiéd.

 

Nekem mikor gond volt VMC-hez vittem. Mondták van egy donor, én abból kaptam csigát. vidd be, elküldik és hozzák a tartókat, elvileg a donorból csak a csigák hiányoznak. Próbáld ki, hátha megvan. Ha nem egyforma, mind a kettőt hozd el.

Előzmény: imagefactory (99285)