Keresés

Részletes keresés

wekerlei Creative Commons License 2016.05.11 0 0 7262

Ez már egy párszor itt meg lett tárgyalva:

Valamennyi gép utasát az egyesre viszik.

Azok, akik a kettesröl indulnak, vagy odamennek közvetlenül, vagy azzal a shuttle busszal, ami az egyes elöl indul.

A busz ingyenes és a menetidö nem több öt percnél.

Előzmény: PJ Proby (7260)
Léna007 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 7261

Bevallom, én nem is tudtam, hogy több terminál is van. TAP Portugállal repültünk, a T1-re érkezett és onnan is indult. Sajnos arról nincs infóm, hogy a két terminál között milyen összeköttetés van.

Előzmény: PJ Proby (7260)
PJ Proby Creative Commons License 2016.05.10 0 0 7260

Nagyon köszönöm a kimerítő válaszod, a sok értékes infot. Remélem nálam is ilyen problémamentesen zajlik minden.

Ha jól értettem te a T1-ről indultál, ami közel van a parkolóházhoz. Mivel én a Wizz-zel utazom, ami a T2-ről indul, akkor be kell kalkulálni azt a 15-20 perce shuttle buszozást, ami kell, hogy odaérjek.

Előzmény: Léna007 (7258)
Léna007 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 7259

Gyorsan utána néztem a papíron, 218 volt az autó és 20 euro a car del marnál az önrész kiváltó biztosítás.

Ez a budgetnél szerintem sokkal többe kerül, általáab napi 10-18 Eurót kérnek ilyesmire.

 

Előzmény: Léna007 (7258)
Léna007 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 7258

Szia,

 

összesen 218 Euróért béreltük az autót 8 napra és ebben a car del marnál már benne volt ( kb. 20 Euro) ez az ún. önrészbiztosítás. A Budget rákérdezett, hogy szeretnénk-e náluk is önrészbiztosítást, ennek az árát nem tudom egmondani, mivel mondtuk, hogy nem szeretnénk. Sajnos nem tudok részleteket mondani. A mi biztosításunk tehát nem tőlük volt, hanem a car del martól és üveg és alvázkárra nem vonatkozott, ha olyan lett volna, azt megunknak kellett volna fizetni. Alá kellett írni a budgetnél egy papírt, miszerint bármely kárnál 1275 euroig terjedő összeget kell kifizetnünk, tehát ez volt az önrész. Talán emiatt nem volt kaució, mert ezt aláírtuk. Különben lehet, hogy ennek mértéke lett volna a kaució.

 

Egy hosszú folyósóban vannak az autóbérbeadó cégek. Itt elég sokat kellett várni, kevés ügyintéző van sok emberre. Ennek a folyósónak a végén kimész a szabad térre és átmész egy parkolóházba, ott van a felvevőhely. Tehát 2 percre. Ott egyetlen ember volt, aki a dolgokat intézte, tehát ez is igen lassan ment és még nem volt kitakarítva a kocsink, várnunk kelltt kb. 15 percet.

Visszafelé a pokol volt, ugyanide kellett bevinni az autót, de valahogy minden ember ebben az időpontban hozta vissza, a két sávos beálló utcájuk tele volt és nem lehetett már beparkolni, így a parkolóház fő utcáját blokkoltuk, míg lett hely beállni. Mindeki dudál. Az ügyintézőt csak az érdekelte, hogy tele van-e a tank, a sérülések miatt csk egyszer nagyon félvárról körbeszaladva nézte meg az autót. A 75 Euros benzinkauciót ott helyben sztornúzták, nem kellett már utána bemenni a pulthoz, ami nagy dolog volt, mert ott ismét olyan sor állt, hogy lekéstük volna emiatt a gépünket.

 

Benzinkút, egy van, direkt a reptér utólsó körforgalmában, BP, drágább, mint a többi volt és vagy csak kreditkártyávallehet fizetni, vagy előre kell egy meghatározott összeget kp-ban fizetni és annyi benzint engednek akkor abból a kútból tankolni. Elég későn voltunk, szóval párom berohant a kútra és kérte, hogy kapcsolják szabadra a csapot, mert tele kell tankolnunk, nem tudjuk előre, mennyi az összeg. Megtették minden probléma nélkül. Tele tankoltunk és bent fizettünk. De amerről jöttünk (Vasco da Gama híd felől), ott volt kb. 1 km-mel a reptér előtt még kút és bántuk, hogy nem oda mentünk, mert az ezen a reptéri kúton iszonyatos tumultus volt. Mi a mobiltelefon osmand nevű alkalmazását használtuk gps-nek és az kimutatja azt is, hogy hol vannak benzimkutak, elég sok van a reptér felé bevezető nagy utak mentén.

 

Érdemes volt igénybe venni a via verdét, igen, mert egy kapunál sem lehetett kp-ban fizetni, hanem azt láttuk, hogy mások valami kártyákat dugdosnak be, de hogy az bankkártya vagy valami előre feltöltött autópálya kártya volt-e, nem tudom, de így mindig csak áthajtottunk a kapun. Amúgy nulla a közlekedés. Néha csak mi voltunk egyedül az egész autópályán. Horribilis az ára, így azt gondolom, hogy a helyiek, nem igen használják.

 

A kocsi leadást említettem már, a tömegek ellenére sem tarott tovább 15 percnél.

 

Átmész a parkolóházból a reptérre és máris ott vagy a check in-nál, csak kinyomtatott boarding kártyával engednek be, ilyen szinte senkinek sem volt, ezt egy automatából kell neked kiváltani, de segít az alkalmazott. Iszonyatosan nagy sorok állnak a becsekkoláshoz. Ez rettentően időigényes volt a mi időpontunkban, máskor lehet, hogy szoldídabb.

 

Remélem, tudtam segíteni.

 

üdv

Előzmény: PJ Proby (7256)
PJ Proby Creative Commons License 2016.05.10 0 0 7257

Bónusz kérdés: a leadás előtt hol lehet teletankolni a kocsi? Van-e a reptéren v. a közelében benzinkút?

Előzmény: PJ Proby (7256)
PJ Proby Creative Commons License 2016.05.10 -1 0 7256

„A Budget-nél nem kellett fizetni egyetlen cent kauciót sem!!!”

 

 

Kedves Léna!

Ez zene füleimnek. Én majréztam a kaució miatt, s ez most igen bíztató hír számomra. Június elején én is a Budget-tól bérlek a Holidaycars-on keresztül egy 5 személyes Renault-t 4 napra 109 €-ért, amit előre át is kellett utalni. A foglaláskor semmilyen biztosítást sem kötöttem abból kiindulva, hogy majd a helyszínen a Budget-nál kötöm meg, s akkor nem fognak ezres nagyságrendű kauciót követelni.

Hozzád hasonlóan a lisszaboni ottlétem első 3 napjára nem béreltem, és majd csak a negyedik napon megyek a repülőtérre a kocsiért. Hálás lennék, ha tájékoztatnál arról, hogy

  1. Mennyibe került az önrész kiváltó biztosításod, s kiterjedt-e az üveg, gumi, visszapillantó stb. károkra is?
  2. A Budget rental deskjétől, ahol a papírmunkát kell intézni (ami ugye a repülőtér épületében van?) milyen messze van a telephely (ahol a kocsit átvetted).
  3. Érdemes volt igénybe venni a via verde szolgáltatást, a kütyüvel lényegesen gyorsabban jutottatok át a kapukon?
  4. Simán ment a kocsi leadása, nem szőröztek, mennyi ideig tartott?
  5. Hazafelé jövet, amikor leadom a kocsit, hogyan jutok el a csomagokkal a telephelyről a T2 terminálra? Van-e ilyen transzfer szolgáltatásuk, vagy leadás után már nem foglalkoznak az ügyféllel?

Előre is kösz.

Előzmény: Léna007 (7255)
Léna007 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 7255

Az autóbérlésről írnék, mert voltak itt forumozók, akik aggódtak, főleg a kauciók magassága miatt.

Nekünk a car del mar közvetítő cégen keresztül volt az autónk aaz Avis-Budget-től. Az önrészt kiváltó biztosítást a car del mar-nál kötöttük, ami azt jelentette, hogy ha kárt okozunk és fizetni kell, akkor nekünk azt ki kell fizetni 1500 Euróig terjedően a budget-nak, majd ezt az összeget a car del martól kapjuk vissza. A Budget-nél nem kellett fizetni egyetlen cent kauciót sem!!! csak a tanjra 75 eurót, azaz ha nem teli tankkal vittük volna vissza az autót, akkor megtartották volna ezt a 75 eurót, amit a végén azonnl sztornóztak.

Ami számomra igen gyenge, hogy a via verde autópálya díj leolvasó kütyüt nem olvassák le a végén, hanem csak annyit mondtak, hogy ezt az autópályás cég olvassa le és számolja el és majd a kreditkártyáról automatikusan vonják le. Azért ez kicsit szar így, hogy nem mondják meg előre az öszeget. Amúgy összeszámolni nem lehetett, mert nem mindegyik kapunál villant fel a digitális kijelző, azaz volt, ahol ilyen nem is volt, így csak néha láttuk, mennyi összeget tett rá, de brutálisan sok volt. Tomar környékén minden 4-5 km-nél volt kapu és 45 centtől kezdve egészen 3 euróig számoltak fel ilyen kis szakaszokra. Kíváncsi vagyok, milyen összeg jönmajd ki a végén, mert eléggé sokat mentünk autópályán.

Léna007 Creative Commons License 2016.05.10 -1 0 7254

Előtte írtam, hogy a Penát megnéztük és utána lett volna idő a castellóra (vár).

Előzmény: Sidalina (7253)
Sidalina Creative Commons License 2016.05.10 0 0 7253

Jaaa, akkor megnyugodtam! "A várra is simán maradt volna idő, de nagyon meleg volt és mivel előtte már annyi várat megnéztünk a napokban, nem volt már kedvónk hozzá." Ez azt hittrm a kastélyról szól, de akkor nem :)

Előzmény: Léna007 (7251)
Flower2000 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 7252

Hát nem ezért szerintem, hanem mert leesnél a szakadékba. Nekem a mór vár is tetszett, hiába csupasz falak, van ott mit nézni, például azt, hogy miként építették meg teljesen kezdetleges eszközökkel teljesen szűz, érintetlen területen.

Előzmény: nádégető (7241)
Léna007 Creative Commons License 2016.05.10 0 0 7251

Dehogynem. A Penánál bejártunk mindent, kastélyt, kertet, teraszt mindent, a legdrágább jegyet vettük. :-)

Előzmény: Sidalina (7250)
Sidalina Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7250

szia itthon! Tök jó, hogy sokat írsz, várom még a folytatást is :) A Penánál a teraszra sem mentetek fel? Az Algarvés rossz időt sajnálom...

Előzmény: Léna007 (7248)
bozsori Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7249
Előzmény: PJ Proby (7247)
Léna007 Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7248

Sintra nekünk ilyen volt:

fél 10-e ott voltunk kocsival és azt gondoltuk, hogy a Quinta da Regaleira-nak biztosan van egy nagy parkolója, ha olyan ismert látványosság. Egy deka parkoló sem volt, egyszerűen csak a kanyargós út előtte. Elindultunk a kocsival fentebb az úton ás vagy két kanyar után volt egy kisebb palota, aminek a kertkapuja nyitva állt és minden ember oda parkolt ba, de mivel nem tuduk, mi az és hogy azok ott dolgoznak-e, így előtte a kerítás mellé parkoltunk, ez jó hely volt és innen 5 perc alatt vissza, legyalogoltunk a Quintához. Itt másfél órát töltöttünk el és mivel ennyire jól haladtunk az idővel, meg akrtuk nézni még a Montserrat palotát is, annak volt parkolója, de 8 euró belépőt sajnáltunk egyetlen arabos kinézetű épületért, így mégis kihagytuk. De az időbe simán belefért volna.

Innen felautóztunk a Pena kastélyhoz, itt volt bőven a Pena és a kastelló között sok parkoló, kelltt egy kicsit gyalogolni a bejáratig. Az egészet bejártuk, itt ömeghisztéria volt. A várra is simán maradt volna idő, de nagyon meleg volt és mivel előtte már annyi várat megnéztünk a napokban, nem volt már kedvónk hozzá.

Lementünk Sintrába, ott két kör után a szerencsének elmondhatóan találtunk egy parkolót és ittünk egy cappucinót. 4 Euro volt a cappucino és 2,30 egy gombóc fagyi. Abszolút lehúzás. Előtte meg halálra dícsértük, hogy Lissabon belvárosában a miradorokban milyen olcsó a kávé. Több helyen is ittunk cappucinót, ami mindig 1,50 euro volt, de egy helyen, egy csak 70 cent. Mivel Németországban élünk, nem ilyen árakhoz vagyunk szokva, itt 3 eurót is simán elkérnek kávéért. Szóval olcsó volt. A bevásárlások is olcsók voltak és a napi 6 eurós jegy is nagyon olcsó, ha azt nézem, hogy Münchenben ez 10-12 Euro és akkor is csak korlátozott gyűrűkön belül utazhatsz vele.

Háromszor ettünk étteremben, az normális árban volt, átlag 10 euro egy kaja egy főre, plusz ital. De az Algarván sokkal rosszabb a helyzet.

PJ Proby Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7247

És csak a csupasz falakért kérnek 8€-t, vagy van ott más is?

 

Előzmény: bozsori (7244)
nádégető Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7246

Ezt azért eléggé leegyszerűsítetted. 

Nyilván ennél sokkal többet kap, aki megnézi rendesen.

Előzmény: bozsori (7244)
Léna007 Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7245

Minden nap Lidlben vettünk kaját, amitetszett, hogy van a bennük nyilvános wc, ez útközben nagyon jól jött.

Az apró csavarni való lénarancs kilója 65 cent volt és minden nap nyomtam ki reggelire, isteni finom,  ki ne hagyja, aki teheti és a csokis croissant sem onnan.

Mivel mi jobban érdeklődünk a természet iránt, mint a kulturális dolgok iránt, hihetetlenül lenyűgözött a több, mint 500 gólyafészek, amiket láttunk, a eglehetetlenebb helyeken, flamingók, bóbos banka, fekete gólya és gyurgyalagok. A végtelen parafaligetek között elterülő vadvirágos színes rétek, legelő bikákkal és tehenekkel. Hihetetlenül szép a természet. Az emberek kedvesek voltak, az árak olcsók, leszámítva a brutális autópályadíjat, azon dobtunk egy hátast, mikor 80 km-re 12 eurót lehúztak. A végeredményt még nem tudjuk, mert majd később vonják le a kreditkártyáról. Így ma az Algarvéról mellékúton jöttünk visza Lissabonba a reptérre és ismét millió gólyát láttunk, rengeteget megálltunk fotózni, majdnem elkéstünk. :-)

Nagyon kellemes, nyugodt atmoszférájú ország, csak számomra a nyelv egy katasztrófa, olyan volt nekem, mintha francia, spanyol és orosz keverékét hallanám, a hideg lelt ki tőle, annyira fura nyelv nekem. :-)

bozsori Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7244

Pena palotától például lehet látni a mór várat. Meg lehet közelíteni, csak a nagy falakon kívül mást nem látnál belőle, ugyanis ezek jelentik a várat. Belülről is csak ennyi, annyival több hogy fel lehet mászni és körbe lehet menni a falakon, ellátni az óceánig is.

Előzmény: PJ Proby (7240)
Léna007 Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7243

Most érkeztünk haza. Csodálatos volt. Az egyetlen hátránya az ilyen tömény utazásnak, hogy az ember annyi mindent lát, hogy minden csak egy káosz lesz a fejében, mi hol és mikor volt és mit is látott.

A Tap Portugal légitársasággal utaztunk, adtak rendesen kaját, meg innivalót is.

Mikor megérkeztünk, megvettük a viva Viagem jegyeket és mentünk metróval és busszal a szállásra. A szállás önellátós apartman volt, nagyon tetszett, a fekvése is kedvező volt nekünk. Becuccoltunk a szállásra, ez délben volt és utána onnan azonnal Belémbe mentünk, mert az esett legközelebb, 18-20 fok, nap, de jeges szél volt, izzadtunk és a szél meg meghűtött, olyan igazi megfázatós idő volt. Belém után felültünk a 15-ös villamosra és bementünk vele a belvárosba, majd ott felugrottunk egy agyontömött 28-asra és azzal fel a várba, ott eseteledett ránk, majd hazamentünk.

 

Második napon kb. 20 km-et gyalogoltunk, az egész várost gyalog néztük meg, ezt majd részletezem, nagyon klassz volt.

 

Harmadik nap még reggel 10-ig érvényes volt a viagem, azzal fél óra alatt kint voltunka reptéren és elmentünk a nemzeti parkba (név majd később, most nem tudom fejből, ahol az Evoa természetvédelmi területen lehet madarakat lesni), ez sajnos hétfőn zárva volt, ami nekem előre nem derült ki. Spontán elmentünk innen Santerémbe és Obidosba, Obidps nagyon  klassz volt. Erről is majd bővebben.

 

Negyedik nap voltunk Tomárban, Fatimába, Nazarében és még pár tengerparti helyen.

 

Ötödik napon Sintrában, erről bővebben akrok majd írni, most nem részletezem. De simán volt idő mindenre, négy múemléket meg lehet nézni egy nap alatt, mi csak kettőt néztünk meg, meg húztuk az időt más dolgokkal.

 

Az utolsó 3 napban 35 fok volt!!!

 

Ezután a Cabonál jött a rossz idő és másnap indultunk az Algarvéra és végig 15 fok volt és szakadt az eső olyan durván, hogy el sem folyt már az utakról.

Sajnos a négy napunk az Algarven ilyen időben telt el.

 

folyt. köv. :-)

 

Léna007 Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7242

Szia, mi most érkeztünk vissza.

A reptéren vettük meg automatából a viva Viagem kártyát (50 Cent) és azonnal rátöltözzünk két 6 eurós napi jegyet. Személyenként külön kell, tehát mi két főre két kártyára két napot töltöttünk.

Nagyon egyszerű volt, pillanatok alatt meg volt, de a sor nagyon hosszú volt, sokat kellett várni.

Amikor a metróba bementünk, attól kezdve 24 órűig ment az első jegy érvényessége, és amikor ezután a következő alkalommal elsőként érvényesítettünk, utána ismét 24 óra. Minden járművön kell érvényesíteni, nem elég, hogy csak nálad van.

Előzmény: ubladen (7215)
nádégető Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7241

Azért, mert nem látni.

Előzmény: PJ Proby (7240)
PJ Proby Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7240

Kösz.

Valaki írta, hogy a mór várat nem lehet kívülről megnézni. Igaz lehet ez, s ha igen miért nem?

 

Előzmény: Sidalina (7239)
Sidalina Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7239

újra kell, a Quintához 2,5 euró a roundtrip jegy

Előzmény: PJ Proby (7238)
PJ Proby Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7238

Sintrában a Pena palotához a 434-es, a Quintához a 435-ös busz megy. Kérdésem, hogy az egyik buszra váltott 5€ jeggyel lehet-e utazni a másik buszon, vagy arra újra kell venni jegyet?

Sidalina Creative Commons License 2016.05.09 0 0 7237

no, milyen volt?? Az idővel biztos nem volt gond :)

Előzmény: Léna007 (7211)
'szti Creative Commons License 2016.05.04 0 0 7236

köszi. mindenesetre elég bizarr, majd meséld el, ha megkóstoltad :-)

Előzmény: ubladen (7234)
csincsilla72 Creative Commons License 2016.05.04 0 0 7235

:-)

Köszönöm még egyszer, szuper!

Kombi jegyet fogunk venni, mert szeretnénk minél kevesebb időt ezzel eltölteni. És így a legegyszerűbb. Aztán majd elmesélem, melyik palota tetszett jobban.:-)

 

Előzmény: Sidalina (7231)
ubladen Creative Commons License 2016.05.04 0 1 7234

Portugálul -> Percebes

Angolul -> Goose barnacle

Magyarul -> Kacsakagyló

Előzmény: 'szti (7233)
'szti Creative Commons License 2016.05.04 0 0 7233

ez mi az öreg ördög?

Előzmény: ubladen (7232)
ubladen Creative Commons License 2016.05.04 0 0 7232

Megnéztem előre pár tengeri fogásos étkezdét, éttermet melyeket tervezem meglátogatni.

Az egyik a Churrasqueira da Paz, a másik a Cervejaria Ramiro

 

Ennek a földönkívüli kinézetű ételnek milyen az íze, kóstolta már valaki?

Esetleg tudtok ajánlani jó tengeri fogásos étkezdét, éttermet Lisszabonban?
Köszönettel, Ubi

Sidalina Creative Commons License 2016.05.04 0 0 7231

hurrá! :)

Aha, a vonatról ha leszálltok, és kijöttök az épületből, akkor elindultok jobbra, ott lesz a buszmegálló. Az állomás épületében egyébként hatalmas tülekedés lesz, mindenki az info ablakhoz, meg a jegy automatához nyomul - tök felesleges, menjetek egyből a megállóba, a buszon lehet jegyet venni. Onnan a 434-es busszal elmentek a Penába, ez egy körjáratos busz, úh ha végeztetek, ugyanezzel visszajöttök a vonathoz. Maradtok a megállóban, és megvárjátok a 435-öst, ami meg elvisz a Quintába.

Ha onnan is visszaértetek a vonat állomásra, akkor menjetek az ellenkező irányba, ott lesz a 403-as megállója Cabo-ra.

Ha nem akartok a vonat meg buszjegyekkel bíbelődni, akkor vegyetek a Rossio-n kombi jegyet 15 euróért, az lefedi az egész napi közlekedést (kivéve a lisszabonit).

Előzmény: csincsilla72 (7230)
csincsilla72 Creative Commons License 2016.05.04 0 0 7230

Egyetlen nagyobb fővárost sem lehet rendesen megnézni 3-4 nap alatt. Tudni kell elengedni dolgokat:-)

Mindenesetre átbeszéltük és Sintrát bevesszük a programba. Persze kellene plusz egy nap hozzá, de nem lesz, úgyhogy marad kombóban Caboval és Cascaissal. Ha jól értettem, akkor buszjárat köti össze ezeket a kastélyokat, ugye? Letesz a vonat az állomáson és onnan indul járat, amivel eljuthatok a különböző helyekre? (láttam, írtátok, hogy megy vmi 434-es és 435-ös busz). Quinta és Pena lesz bejárva, majd busszal tovább Cabo és Cascais felé. 

Nézegettem a Lisbon cardot is. Még nem számoltam ki, megéri-e, de ha csak pár euró a különbség, akkor nem vacakolunk, legalább az első két napra. Külvárosban fogunk lakni, muszáj leszünk tömegközlekedni. De még nem számoltam utána. Valaki írta korábban, hogy nem lehet vele gyorsabban bejutni. Ennek mondjuk Párizsban sem volt semmi jelentősége, a Paris cardosokra ugyanakkora külön sor várt, mint a kártya nélküliekre és limitálva volt a benn tartózkodók létszáma, úgyhogy a hajunkra kenhettük. Hol egyik, hol másik sorból engedtek be. Tuggya fene, itt mire számíthatunk. 

Előzmény: attamatta (7229)
attamatta Creative Commons License 2016.05.04 0 0 7229

Ez már csak ilyen...Minél kevesebb napba minél több mindent akarsz belevenni, annál nagyobb lesz a rohanás.  Sokan hallgatnak a tömeg hangjára, hogy elég 3-4 nap is ott, aztán tényleg alig ragad rájuk valami a hely varázsából. Pedig Sintra-t kihagyni tényleg luxus, korán kell ott lenni, nincs mese.

Előzmény: csincsilla72 (7227)
Sidalina Creative Commons License 2016.05.03 0 0 7228

jaja, 8:30 körül vonatra kéne ülni, hogy nyitásra ott legyetek. Nem is szeretnélek tovább győzködni, csak még annyi, hogy nekünk szuper volt a négy nap, de az egyik csúcs az Sintra volt :)

Előzmény: csincsilla72 (7227)
csincsilla72 Creative Commons License 2016.05.03 0 0 7227

Nagyon köszönöm a választ!

Cabo nekünk kihagyhatatlan. Már álltunk a keleti végeken, most jön a nyugati:-)

Sintrát meggondolom, igazából attól félek, hogy nagyon ottragadunk és egy rohanás lesz a nap. Szeretném elkerülni az, hogy egy végtelenített kipipálásról szóljon a nyaralás. Vagy megpróbálunk itt is nyitásra odaérni... Vagyis hajnalok hajnalán kell indulni. 

Előzmény: Sidalina (7226)
Sidalina Creative Commons License 2016.05.03 0 0 7226

Szia! Mondom, amit tudok, a többit meg majd a többiek.

Belémbe mi 1-re értünk, és 1/2 6-kor úgy küldtek ki a Jeromosból, szóval ennyi idő szűken mindenképpen kell, de inkább több. A júniusi sorban állást nem tudom...

Krisztus szobor: Cais do Sodre-tól Cacilhas-ba hétvégén 20 percenként járt a komp, a menetidő 10 perc. A busz kb negyed óra alatt van ott a szobornál, és fél óránként jár. Mi egy órát voltunk ott, és így összesen kb 3,5 óra volt a progi, a szállásról (Rossio) indulva.

Costa da Caparica: megy busz a cacilhasi buszpályaudvarról, itt láthatod

 

Szerintem teljesen jó a program, amit kitaláltál - persze kérdés, h nyáron mekkora a tömeg. De Belém, ha korán indultok, és a Cristo tuti megvan egy nap alatt. A városi napon ha esetleg kimarad valami, akkor az másnap, a Nemzetek parkja mellé befér. Viszont Sintrát semmi pénzért nem hagynám ki a helyetekben, akkor már inkább Cabo-t. De nem, azt sem :) Ha jó korán mentek, akkor simán megúszhatjátok a tömeget (legalábbis én így gondolom), ha meg már bejutottatok, akkor eloszlik az. Ha csak egy kastélyra van idő, akkor szerintem Pena, mások szerint meg Quinta...egyik sem rossz választás.

 

 

Előzmény: csincsilla72 (7224)
csincsilla72 Creative Commons License 2016.05.03 0 0 7225

És már csak egy dolog maradt ki:-)

A Costa caparicára hogy lehet lejutni? Megy busz a kompkikötőtől?

csincsilla72 Creative Commons License 2016.05.03 0 0 7224

Ja, a kérdéseimet azért elfelejtettem feltenni:-)

A Belém-látogatáskor a monostorral kezdenénk. Arra gondoltam eredetileg, hogy reggel itt indítanánk, nyitásra itt lennénk, hogy biztosan legyen időnk megnézni. Láttam, hogy többen javasoltátok a délutánt, mert akkor elvileg nincsenek annyian. Ez szerintetek igaz lesz júni végén is? Párizsban szerzett nagyon keserű tapasztalatunk, hogy amit tuti látni szeretnénk, lehetőleg a sok nyomorult szelfiző nélkül, oda nyitásra kell menni, utána egyszerűen lehetetlen. Barcelonában ez már bevált, bár minden reggel 7-kor neki kellett indulnunk. Nem tudom, Lisszabonban mi a helyzet, illetve hogy nyáron mennyi idő kellhet a Belém megnézéséhez (torony, Felfedezők emlékműve, monostor, trópusi kert és tengerészeti múzeum, rohanás nélkül), a cukrászdát meg sem próbáljuk.  Sokszor a sorban állások viszik az időt. Állítom, Párizsban 5 nap alatt kettőt is kitett a rengeteg várakozás, persze tűző napon, 38 fokban. Soha többé!

A Krisztus-szoborhoz átjutás, felmenetel, lejutás kábé mennyi időt vesz igénybe? Kompolnánk, hogy azt is kipróbáljuk.:-)

Ami pedig Sintrát illeti, nem akarok rohanást, ott is talán egy kastélyra lenne időnk és nagyon félek attól, hogy iszonyat tömegnyomor lesz. Szerintetek lehet erre számítani?

 

Köszi szépen előre is a segítséget!

csincsilla72 Creative Commons License 2016.05.03 0 0 7223

Szia!

 

Láttam a programotokat és a képeidet, nagyon klasszak. Köszi, hogy megosztottad.

Mi most tervezünk, júni 24-29 között leszünk kinn Lisszabonban. Este fél nyolcra fogunk kiérni, azaz valahogy 9 körül leszünk biztosan a szálláson. 5 majdnem teljes napunk lesz, ebből egy napot szánunk a Belémre és a Krisztus-szoborra, egyet a várra és az óvárosra (beleértve a Sét, a Carmot, kilátókat, elevadorokat, Diadalívet), egyet a Nemzetek parkjára, akváriumra, felvonózásra, egyet Cascaisra és Cabo da Rocára (Sintra kérdőjeles, mert tuti óriási lesz a tömeg) és az utolsó napon strandolnánk. 

Nem tudom, hogy ez mennyire reális, remélem, meg tudunk nézni mindent, ami érdekel. A páromat érdekelné a Benfica-stadion is, de nem tudom, hova zsúfolhatnánk be, maximum strandprogram helyett, de ahhoz ragaszkodunk. 

 

Előzmény: Sidalina (7219)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.30 0 0 7222

a kombijegyben mondom, benne van a busz Cabo-ról Cascais-ba, és Cascais-ból Lisszabonba a vonatjegy. Az egész útvonalra érvényes a kombijegy onnantól kezdve, hogy felszállsz a vonatra a Rossio-n addig, amíg leszállsz a vonatról este Cais do Sodre-n.

A napijegy szerintem nem ad kedvezményt ezekre az utakra.

Előzmény: ubladen (7220)
'szti Creative Commons License 2016.04.30 0 0 7221
Előzmény: ubladen (7220)
ubladen Creative Commons License 2016.04.30 0 0 7220

Szia!

Köszönöm az információkat.

A Sintra-Cabo 15€ kombijegyet a Rossio vonatállomáson lehet megvenni, de a Cabo-Cascais kombijegyet hol lehet?

A 6€ napijegy esetén van valami kedvezmény a Lisszabon-Sintra és a Cascais-Lisszabon útvonalra? 

Tudtok egy linket ahol Sintra nevezetességeit (épületek és parkok) egy térképen vannak és kinyomtatható?

Köszönettel,

Ubi

Előzmény: Sidalina (7219)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.30 0 0 7219

szia, a 7153-ben írtam beszámolót, nekünk bejött az az útiterv, amit csináltunk - szerintem nektek is jó lenne, pár dolgot kihagyva belőle.

1. nap: Sintra és Cabo da Roca. Erre a napra megéri megvenni a 15 eurós kombijegyet, ahogy okinayab is csinálta. Ebben benne van a vonat Sintrába, ott a helyi buszok, aztán a 403-as busz Cabo-ra, onnan Cascais-ba, és Cascais-ból a vonat vissza Lisszabonba. A jegyet a Rossio-n lehet megvenni, és onnan indul a vonat is.

2. nap: lehet kezdeni a városban: vár, Santa Justa lift, Carmo convent....aztán lesétálni a Rua Augusta arch-ig (és felmenni a tetejére), Kereskedők tere, és onnan villamossal Belém. Ott Jeromos kolostor, Felfedezések emlékműve, Belém torony.

3. nap: átmentek Cacilhas-ba hajóval...és ott nem tudom mit szeretnétek csinálni. Mi a Cristo Rei-t néztük meg, más miatt fogalmam sincs, hogy érdemes-e.

 

Van olyan járat, ami hétvégén nem jár, de itt meg tudod nézni.

Előzmény: ubladen (7214)
ubladen Creative Commons License 2016.04.30 0 0 7218

Szia!

Köszönöm az információt.

Szerintem a 6 eurós korlátlan 24 órás napijegy mellett döntünk, ez a Best buy.

 

Előzmény: 'szti (7217)
'szti Creative Commons License 2016.04.30 0 0 7217

24 órán keresztül korlátlanul használhatod a metróra, buszra, villamosra és jó a santa justa liftre is.

csak egy személy utazhat vele.

Előzmény: ubladen (7215)
ubladen Creative Commons License 2016.04.30 0 0 7215

Utána olvastam a 24 órás napijegynek és a feltölthető Viva viagem kártyának de még nem teljesen tiszta pár dolog.

 

A 6 euróba kerülő napijegy az korlátlanul és 24 órán keresztül minden tömegközlekedésre érvényes (metró, busz és az összes villamosra)? Például megveszem este 18:00-kor a 6 eurós napijegyet és másnap este 18:00-ig utazhatok vele mondjuk 5x a metrón, 6x a buszon és 7x a villamoson (vagy ennél többször is)?

 

Egy darab feltölthetős Viva viagem kártyát csak egy, vagy egyidejűleg két személy is használhatja amennyiben van rajta elég pénz?

 

ubladen Creative Commons License 2016.04.29 -1 0 7214

Sziasztok!

A pünkösdi hosszú hétvégén Lisszabonba utazunk (május 14. szombat estétől - május 17. kedd délutánig)

 

Érdeklődnék, hogy van-e értelme megvenni 2 főre a 2, vagy 3 napos Lisboa Cardot amennyiben bírjuk és szeretjük a gyaloglást (Róma központját és annak nevezetességeit már többször is gyalog jártuk be).

 

Múzeumokban nem igen fogunk bemenni, de Sintra, Cacilhas vagy Costa da Caparica szeretnénk eljutni.

 

A szállásunk a Basilica da Estrela közelében lesz és a reptértől (vissza is) mindenféleképpen a tömegközlekedést kell használnunk. A legegyszerűbb ha jól láttam a piros metróval Saldanha-ig kell menni, majd onnan a sárga metróval Rato-ig. Esetleg más javaslat?

 

Esetleg tanácsot tudtok adni, hogy hány napos LC-t vegyük és melyik napon mit nézzünk meg? Hétvégén vannak tömegközlekedési járatok/eszközök melyek nem járnak.

 

Köszönettel,

Ubi

Cooper AoNang Creative Commons License 2016.04.29 0 0 7213

Nekünk adott! :-)

Élnénk majd a lehetőséggel, hogy megmutatod nekünk a várost és környékét. Júniusban leszünk egy hosszú hétvégét Lisszabonban. Ha kiderül a pontos időpont, írok majd neked. 

Előzmény: Portugália (7193)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.28 0 0 7212

ja értem. :) jó, mert a kommentet teljesen jelen időben írtad, mintha épp a komment előtt nézted volna meg, ezért nem értettük, hogy látod a rossz időt. :) de akkor béke van és várakozás. :))

Előzmény: Léna007 (7211)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.28 0 0 7211

Nem, én három nappal ezelőtt néztem, azóta sokat változott pozitív irányban. ;-)

Előzmény: geodo1 (7210)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.27 0 0 7210

Akkor biztos azalatt az óra alatt jött ki a friss előrejelzés, ami a kettőnk csekkolása között volt.

Előzmény: Léna007 (7209)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.27 0 0 7209

Köszi, akkor már bizakodóbb vagyok.

Geodo, ott néztem, ahol te, a wetter.com-on a 16 napos előrejelzésben, Lissabont beírva.

Előzmény: Sidalina (7208)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.27 0 0 7208

nekünk is esőt mutatott indulás előtt, aztán végül az utolsó nap esett egy picike. A Yahoo weather, amiben én teljesen megbízok, ezt mutatja:

 

Előzmény: Léna007 (7205)
'szti Creative Commons License 2016.04.27 0 0 7207

inkább a portugált nézd, bár ők se tudják tutira belőni

http://www.tempo.pt/lisboa.htm

Előzmény: Léna007 (7205)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.27 0 0 7206

hová nézed te ezt? :o mert nekem ez a wetter is 20-25 fokot ígér szombattól, jövő szerdáig-csütörtökig minden nap jobbat, utána két napra 18-20-at, de végig sok napsütéssel. faroba ugyanez lényegileg.

 

http://www.wetter.com/wetter_aktuell/wettervorhersage/16_tagesvorhersage/portugal/lissabon/PT0LI0005.html

Előzmény: Léna007 (7205)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.27 0 0 7205

Szuper. Most már szombattól 4 napon át 18 fokot és végig esőt muatat  wetter.com :-(

Előzmény: Sidalina (7204)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.27 0 0 7204

ez direkt azért van, h ne süljetek meg kirándulás közben :)

Mi bele nem botlottunk boltokba, vagyis nem figyeltük, de sok Pingo Doce van nyitva késő estig!

Előzmény: Léna007 (7203)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.26 0 0 7203

Köszi!!!

Hát az időjáráson én csodálkoztam, mert nekem ez nem tűnik olyan jónak, szombattól végig az utána következő hétre 19-21 fokot mond csak és felhős eget (wetter.com). Én ilyen mediterrán helyen méjus elején már 26-28 fokokat gondoltam, de biztosan az Atlanti-óceán hatása ez. Nem baj, legalább nem sülünk szét a nagy melegben.

 

Tudja valaki, hogy szombat-vasárnap hogyan vannak nyitva az üzletek, valamint hogy a városban belebotlik-e az ember rendszeresen valami élelmiszerüzletbe? Mivel szombaton érkezünk, de egész nap a várost járjuk, és önellátósak vagyunk, estefelé hazafelé be kellene vásárolni pár dolgot.

Előzmény: Sidalina (7202)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.25 0 0 7202

persze, Törökországba megyünk, Fethiye-be, alig több, mint egy hónap múlva.

Ja, akkor rosszul értelmeztem az LC-t :)

Örülök, hogy elrendeződött a szállás! És még a repcsi is jól alakult, meg nézem, h az időtök is szép lesz...Érezzétek nagyon jól magatokat!

Előzmény: Léna007 (7201)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 7201

Szia Sidalina,

 

szabad kérdezni, hogy melyik nyaralást? Mi lesz a következő?

 

Nem, nem vesszük meg a LisCardot, arra jutottunk, hogy nem éri, meg, mégis napi jegy lesz, és belépők külön. Csak annak a listáján olvastam az Eovoát, ami egyébként ingyenes, nekünk nem kll ornitológus vezető, de még azzal is csak 12 euro lenne amúgy, szóval odamegyünk az autóbérlés után.

 

A tulajd végra írt, megadt a csajnak a telefonszámát, aki majd várni fog minket. Így már nyugodtabb vagyok, amúgy meg megváltoztatták a repülő menetrendjét és egy órával később megyünk, aminke örülök, mert nem akart kivinni senki sem hajnali fél 4-kor a reptérre, amit meg is értek, de agy egy órával későbbra már lett jelentkező. :-)

 

Köszönöm mindekinek a sok infót, segítsget, amit itt kaptam, a tapasztalataimat én is tovább fogom adni.

 

 

Előzmény: Sidalina (7200)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.25 0 0 7200

már a nyaralást szervezzük :)

Csak nem lesz gond a szállással, de én biztos rágnám tovább a tulaj fülét. Az értékelésekben nem írnak semmi ilyen problémáról, ugye?

Az LC-s Evoa kedvezmény meg tök jó, hogy egy huszárvágással megoldotta a programot :) Én is várom, hogy menjetek, tök jó lesz, meg kapunk majd szuper beszámolót!

 

Előzmény: Léna007 (7199)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.25 0 0 7199

Mi történt itt, hogy jó 10 napja totálisan kihalt a fórum???

Már csak 5 nap és utazunk mi is!!! Már úgy várom.

Kicst aggódok a szállás miatt, magán lakás a booking.com-ról, de nincs e-mail cím, csak a bookingon keresztül lehet neki írkálni és fogalmunk sincs még, hogy odamehetünk-e reggel betenni a bőröndöket, ott van-e folytonosana tulaj, hogyan jutunka kulcshoz. Már kétszer írtam neki és mindig azt írta vissza, hogy majd egy héttel az érkezésünk előtt leír minden részletet, de az már elmúlt.

Léna007 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 7198

Agyalok ezerrel...kinyomtattam ezt a listát, mire, mennyi kedvezmény van a LisCard-dal. A harmadik opció csak ennyi, hogy Evoa. Nem tudtam, mi ez és utánanéztem és bingó!!! :-) Pont emiatt mentünk volna az Óbidosi lagúnához is, azaz vizimadármegfigyelésre, de ez a szervezett túra igen jónak tűnik. Így kezd bennem átalakulni a napi tervezés is.

Első két nap Lissabon, és akkor a harmadik napon az autó felvételekor mehentnénk erre bármikor, nem vészne el semmi idő és jobban útba is esik, mint Sintra, utána megmég marad egy fél nap Lissabonra. Így lehetne negyedik napon Óbidos felé a nagy kirándulást és az 5. napon meg Sintrát. Azt hiszem, ez így tökéletes, nem kell többet agyalnom az elveszett idő vagy Lissabonmegnézésével töltött plusz napon ácsorgó autó díja miatt....:-)

Sidalina Creative Commons License 2016.04.15 0 0 7197

szuper, egy újabb esély portugál kajcsit enni, ha már kint nem nagyon sikerült :) Köszi!

Előzmény: nádégető (7196)
nádégető Creative Commons License 2016.04.14 0 2 7196

Ezt is szerettem volna az előzőhöz betenni, bocsi.

 

 

nádégető Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7195

Annak aki most nem megy, de Budapesten valami hasonlót szeretne mégis. Rövidebben itt.

 

 

Sidalina Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7194

na, de ugye?! :) 

Előzmény: raulista (7191)
Portugália Creative Commons License 2016.04.14 -1 0 7193

Remélem az én oldalam is add egy -két otletet www.portugalhu.com

Előzmény: szkati (7130)
Portugália Creative Commons License 2016.04.14 -1 0 7192

szia-. ha szombat , vasárnap utaznátok Sintraba.. egy egész napos városnézésen belul megmutatom- Sintrat- Cabo da Rocat (3 foig)és nem kel akkor autót bérelnetek és idegeskednetek a parkolásért .. (csak egy otlet* )  www.portugalhu.com Jó utat Portugáliába!

Előzmény: Léna007 (7165)
raulista Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7191

Kb. 25 éve három órán keresztül kellett néznünk ismerősök Egyiptomi képeit és videóit. Maradandó élmény volt. Azóta én nem is nagyon mutogatom a miénket, ha véletlenül mégis, max. 60-80 képet.

zsizsikke Creative Commons License 2016.04.14 0 1 7190

Öcsém pl.harmadik körben nézi off helyszíni képeinket, de valószínű, valami súlyosabb betegsége van, mert még érdeklődik, és lelkesen kérdez :)

Előzmény: attamatta (7189)
attamatta Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7189

Jaj, nem egyszerre kell megmutatni, hanem folytatásos regényként. ;))

 

 

Előzmény: Sidalina (7188)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7188

igen, ennek is van értelme! Csak pl az én anyukám amit elé rakok azt részletesen végignézi, és látom, hogy hol kezd lankadni - így maradok a ~300 legjobbnál, az a biztos. Meg mi nem is vagyunk igazán jó fotósok, hogy érdemes legyen ennyi képet mutogatnom :)

 

Léna: én meg irigykedek!!

Előzmény: attamatta (7186)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7187

Sajnos én is beleesek mindig ebbe a hibába, hogy túl sok a kép, túl aok s hasonló is és képtelen vagyok szelektálni, így mindig ráömlesztek rengeteget az emeberkre...Már kezdek izdulni, azaz bezsongani, várom az utazást :-)

Előzmény: Sidalina (7185)
attamatta Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7186

Ott a pont, lehet fárasztó is a sok kép, és elvész a "lényeg". Persze, én beszélek, aki ~600kocka alatt nem alkotott még albumot. De abból indultam ki, hogy akit érdekel, az részletesen végiglapozza, akit meg nem, az végigpörgeti.

De nálam is kb. minden 3.-4. kép kerül nyilvánosság elé....

Előzmény: Sidalina (7184)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7185

ja, ez a szám az utazás hosszával, ha nem is arányosan, de természetesen nő :)

Előzmény: Sidalina (7184)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7184

:) egyrészt amit attamata mond, másrészt meg szerintem van egy fényképdarabszám, amit az ember még jól tűr, ha másokét kell nézegetni. A családnál ez 350, barátoknál 200 körül...itt meg szerintem senki nem kíváncsi arra, ahogy minden 10 méteren bepózolunk valami bokor előtt :))

Előzmény: zsizsikke (7178)
zsizsikke Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7183

Ugye. :)

 

Előzmény: COOP (7181)
zsizsikke Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7182

Na de minden ötödik képet láttam csak...:) illetve :(

Előzmény: geodo1 (7180)
COOP Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7181

Jogos, csatlakozom! :))

Előzmény: zsizsikke (7178)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7180

Mi meg csak negyvenötöt, úgyhogy ne tüntess. :p :)

Előzmény: zsizsikke (7178)
attamatta Creative Commons License 2016.04.14 0 0 7179

"Műszaki hibás", személyes kollekciós és ismétlődős téma lehetett az oka.

Előzmény: zsizsikke (7178)
zsizsikke Creative Commons License 2016.04.13 0 1 7178

1200 kép? Én miért csak 240-et láttam???

Előzmény: Sidalina (7159)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.13 0 0 7177

Köszi, majd mindent attól teszünk függővé, hogy hogyan értünk oda reggel...

Előzmény: geodo1 (7176)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 7176

pedig de, nincsenek közel. :) érdemes megnézni a google maps-on is, jelölve vannak rajta a helyszínek. gyalog a quinta okés, az tényleg a város széle még, de onnan pl. a pena esélytelen.

 

hozzáteszem viszont, hogy azért érdemes gyalogolni is, mert sintra kp-ja és a quinta között is élmény a városka, szépséges kertekkel, növényzettel. buszról közel sem ad annyit véleményem szerint. viszont aztán fel a mórok vára és a pena felé, ráadásul úgy, hogy erősen behatárolt az idő, mindenképpen kell valami 'gyorsító'. :)

Előzmény: Léna007 (7172)
Flower2000 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 7175

Ráadásul nagyon meredek utak vezetnek a palotákhoz, gyalog a hőségben csak sportolóknak lenne való esetleg.

Előzmény: Léna007 (7174)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 7174

köszi a tippet ;-)

Előzmény: okinayab (7173)
okinayab Creative Commons License 2016.04.12 0 0 7173

Szép távolságok vannak a paloták közt. Mi nagy gyaloglók vagyunk,de időhiány miatt meg sem próbáltunk még a Quintától az állomásig sem gyalogolni,mert nagyon elment volna vele az idő,pedig az még az elviselhető távolság lett volna. Szerintem is a legjobb valahol az állomás környékén letenni a kocsit és buszozni a palotákhoz.

Előzmény: Léna007 (7172)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.12 0 0 7172

Szia Sidlina és Geodo,

 

látom, nekem halvány fogalmam sincs még erről az egészről, mert én ezeket a kastélyokat úgy képzeltem el, hogy valahol Sintra faluban parkolunk és a kastlyok között gyalogosan mozgunk, nem gondoltam, hogy ez akkora távolság lehet. :-(

Igazából nem szeretném a kocsit állni hagyni, hiszen a harmadik reggelen hozom el és két napot szeretnék vele kirándulni, azt ezt követő harmadik napon is állva marad majd a szállásnál, mert az a harmadik napunk a városra és utána indulunk le délre. Amikor mindent lefoglaltam, még fogalma sem volt, m,ire mennyi idő kell, hogyan osztjuk be a napokat és sajnos így kicsit melléterveztem, de már nem akrok változtatni, így ez a nap biztosan kocsival lesz.

Köszi a tippeket. Azért a 11 a legkésőbbi időpont, de ha minden jól megy, lehet már fél 10-re is odaérünk...

Sidalina Creative Commons License 2016.04.12 0 0 7171

gondolkodtam rajta, de aztán sajnos nem fért bele...úh csak irigykedve néztük a csoportokat, sokat láttunk! Őket néztem ki...

Előzmény: Quas (7170)
Quas Creative Commons License 2016.04.12 0 0 7170

Segway túrán volt valaki esetleg Lisszabonban?

Sidalina Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7169

nagyon kell majd az a lámpa! Mondjuk mobillal is lehetett volna világítani, de mi annyira ügyesek voltunk, h nem éreztük szükségét :) 

Még azon gondolkodtam, hogy ha ennyire necces a parkolás, ahogy geodo mondja, akkor nem lenne értelme előző nap vonattal Sintrába menni? Vagy tényleg lerakni a kocsit tényleg valami buszmegálló környékén, aztán a körjáratos buszokkal közlekedni Sintrán belül...

Előzmény: Léna007 (7164)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.11 0 1 7168

Ez az, hogy gyakorlatilag ott sehol. Hivatalos parkolók a Pena környékén vannak (onnan meg azért már észrevehető séta, egyrészt, még mint írod is, nem is annyira sima ügy másrészt), illetve a városban az út szélén, 'városiasan' az automatáknál fizetve lehet még parkolni. Ami meg szerencse kérdése is, és úgy láttam mindkét sintrai napunkon, hogy a szerencse esélye és az érkezési idő között van kapcsolat. :) 9-10 között még nem volt kihívás egyik nap sem, de aztán mindkétszer mintha tök hirtelen jelent volna meg mindenki.

 

A legjobb, ha annak a kereszteződésnek a közelében sikerül megállni, ahol jobbra fordulva eljutunk a Quintához.

Előzmény: Sidalina (7167)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7167

mi is 11 körül értünk oda, kicsit szaladósan ugyan, de belefér, ne izgulj! Amúgy én is a parkolást érzem neccesnek a Penánál elég sok kocsi volt, a Quintánál meg nem is tudom, hol lehet. De geodo biztosan! És ahogy okinayab is mondja, ti ráértek később is Cabo-ra indulni.

Előzmény: Léna007 (7165)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7166

időben szerintem igen, csak parkoló legyen, és ne azzal menjen el sok idő.

Előzmény: Léna007 (7165)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.11 0 1 7165

Akkor ha netán legeslegkésőbb 11-kor érnénk csak Sintrába, akkor is bele fog férni záróráig a két kastély??? És valóban, a Cabo meg a többi időben mindegy, hogyan zajlik, hiszen van autó és mindegy, mikorra érünk haza.

De most eldöntöttük, hogy kimegyünk már fél 9-re a reptérre a kocsiért, 9-re kértük az autót, de a gépünk 8:20-kor landolna (ezt írtuk bele), így elvileg szeintem kis szerencsével már fél 9-kor is megkapjuk talán és akkor nem is lesz annyira sok időveszteség.

Előzmény: okinayab (7152)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7164

Köszi :-) Nagyon jó, hogy ennyit írtál és ilyen részletesen, csak úgy faltam. :-)

Van egy tollam, aminek a végében egy jó erős mini lámpa van, na majd azt elrakom a táskámba, ehhez a "veszélyes parkhoz" ;-)

 

Előzmény: Sidalina (7153)
okinayab Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7163

Hihi,lehet:) Arra emlékszem,hogy felért a lift,megláttam a lépcsőt és felrohantam,majd ámuldoztam a látványon,fotóztam ezerrel amikor észrevettem,hogy nincs meg a párom. Akkor jött fel,és mondta hogy fizetnie kellett...

Előzmény: Sidalina (7162)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7162

ó, nekünk nem kellett elkapni, így kóricált végig! És azt a fát láttátok a kávézó mellett? Ült rajta vagy 10 páva, alig mertem elmenni alattuk :) És az a hangzavar!

Mi a térképpel egész jól eligazodtunk. Vagyis én semennyire, de az ember nálunk bírja az ilyesmit....viszont ti meg nem léptetek tóba, na! :) 

Nem lehet, hogy te a lejáraton mentél fel a Justa kilátóba? Mert ott nincs is kinek fizetni :)

 

Előzmény: okinayab (7161)
okinayab Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7161

Huhhhh de jók! Látom elkaptad a pávát nyitott farokkal:)))) A Zuram sokáig próbálkozott vele,de neki nem jött össze!

Előzmény: Sidalina (7159)
okinayab Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7160

Szerintem a kút is szuper volt,nagyon imádtam. A térkép amit adtak a jegyhez az viszont kicsit meghaladta a képességeinket,mikor mindenfelé tekeregtünk kanyargó ösvényeken,találkoztunk eltévedt turistákkal és próbáltuk kideríteni,hogy merre járunk,de nem sikerült. Nagyokat vihogtunk mikor újra összefutottunk.. Imádtam a Quintát. Ez semmit nem vesz le a Pena értékéből,mert azt is imádtam...

Mi is belefutottunk a Rossón a kajavásárba,huhh,hogy ott mik voltak!!! A szendvicsekből 20 centire kilógtak a sonkaszeletek,nyammm.

Én nem vagyok tengeri étel rajongó,de azt a fokhagymás,olivaolajban sült rákot megkóstoltam és nagyon finom volt./gambas al ajillo/. Igaz, Belémbe ettük a legjobbat,aztán egy gyengébbet Cascaisban,a leggyengébbet meg a Rossión valahol. De még az is egész jó volt.

A Santa Justára jó volt a via viagem kártya is. Fent a kilátórészre én valahogy ingyen mentem fel,a többiek fizettek 1,5 eurót. Nem tudom hogy csináltam:)

A libegőzés tényleg nagyon szuper volt a Vasco de Gamánál,én sem értettem,hogy miért nincs tele turistával.

Bármikor szívesen visszamennék Lisszabonba,de gondolom ez már közhely:)

 

Előzmény: Sidalina (7153)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.11 0 1 7159

és akkor ennyit sikerült kiválogatni az 1200 képből... Nincsenek sorrendben. És ahol nincs semmi, csak az ég, meg a Tejo...na, az a Vasco da Gama híd :)

 

 

 

Sidalina Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7158

én köszi!Többször is elolvastam a portugálos blogbejegyzésedet indulást előtt :)

Előzmény: geodo1 (7157)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7157

lájk, és köszönet a beszámolóért.. :)

Előzmény: Sidalina (7153)
raulista Creative Commons License 2016.04.11 0 1 7156

Igazából mindent láttunk, amit szerettünk volna de bármikor újráznék!

Előzmény: Sidalina (7155)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7155

tényleg? De jó! :) Van, ami kimaradt, de most kedvet kaptál hozzá?

Előzmény: raulista (7154)
raulista Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7154

Ahogy olvastalak, felerősödött bennem a vágy, hogy de visszamennék!!

Előzmény: Sidalina (7153)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.11 0 1 7153

Közben mi is hazaértünk, még nemigen vagyok magamnál, de írtam egy kis beszámolót...
Szóval szerdán időben landoltunk, a reptéren megvettük a Lisbon Card-okat, és rögtön fel is avattuk őket a metróval, hazáig. A Lisbon Happy Hostel-ben laktunk, hááát, a 8,1 ponthoz azért nem ért fel, pl jéghideg volt a szobában, de aludni megtette, a központban van, és elég olcsó is foglaltam.
Első este meg akartunk fagyni, úgyhogy csak a Rossio környékén sétáltunk egyet, megvacsiztunk, és így is 10 után értünk vissza.
Másnapra átterveztem a progit, mert péntektől lehűlést írt a Yahoo weather, Belém helyett Sintrával indítottunk. A Rossion és a vonaton embertelen tömeg, de gyakran jár, szóval nem gond. Nekünk az LC miatt nem érte meg a kombó jegy, így külön vettünk 5 euróért a 434-esre és 2,5 euróért a 435-ös buszra, mindkettő körjárat. Volt egy kis tülekedés a 434-esnél, de nem vészes.  És akkor indítottunk a Penával, ami (ellövöm a poént :)) nekem egy kicsit jobban bejött, mint a Quinta, pedig azt vártam jobban. Három pénztár volt, sokan álltunk sorba, de kb 20 perc után bejutottunk. Hát, mi szégyenszemre a benti kisbusszal mentünk fel, és csak lefele gyalogoltunk :) Gyönyörű a kastély, nagyon klassz a parkja, el voltunk ájulva, alig bírtunk elszakadni tőle. Vissza a vonatállomásra, itt ettünk valami sintrai specialitást; almás sütike, finom...és mentünk tovább a Quintába. Oda nagyon jól jön a térkép, amit a jegy mellé adnak, még azzal is néha le kellett ülni, hogy akkor most merre tovább :) Annyira zegzugos, mi meg semmit nem akartunk kihagyni! A legjobb az a része, ahol kis köveken kell átóvatoskodni a tavon, meg a kút...hát az valami isteni. A grotto alagút elég parás azokon a részeken, ahol abszolút semmi világítás nincs - az egyik ilyen részen az pasim rossz helyen fordult be, és már csak azt hallottam, hogy hatalmasat kiált, odatapogatóztam megmenteni...hát belelépett térdig a tóba. Teljesen elázott a cipője, nadrágja, úgyhogy innentől tocsogva folytatta szegényke. És láttunk egy lányt, aki szintén így járt, egy másikat meg a buszra várva figyeltünk, ahogy tuktukkal tepert vissza az állomásra, mert ömlött a vér a térdéből. Nem kell megijedni, nem veszélyes ám, csak figyeljetek oda :) Ez mondjuk semennyire nem rontotta el a kedvünket, a Quinta csodálatos!
Vissza a vonathoz megint, és a 18:10-es buszt kaptuk el Cabo da Roca felé. Fél óránként jár 19:10-ig, ezt okinayab előre megsúgta, úgyhogy nem izgultunk...bár én úgy számoltam, hogy már előbb el tudunk indulni. De Sintrát nagyon nehéz otthagyni! :) Cabon fél óránk volt, de olyan eszméletlenül tépett a szél, hogy ennyi pont elég volt. Mi nem vagyunk kis darabok, de képtelenek voltunk megállni, mert minden pillanatban másmerről fújt. De a látvány, hát hűűűű! Innen Casacais, addigra ránk is sötétedett, aztán vonat, és annyira kivoltunk, hogy a végállomásig aludtunk.
Péntek, Belém. De előtte kiálltuk a Santa Justa sort...kb 20 perc, de megérne sokszor ennyit is. Fantasztikus a kilátás fentről! LC-vel ingyenes, csak a felső kilátó teraszra kell kicsengeti plusz 1,5 eurót. Aztán Carmo kolostor, na, nekem ez is a listám tetején volt, és tényleg nagyon szép, ahogy csak a falak állnak, és besüt a nap! Nem volt rá sok idő, így belül csak körbeszaladtunk, de mindenképpen nagyon ajánlom.
Lecsorogtunk a Rua Augusta arch-hoz, és fellifteztünk...én nem értem, itt szinte csak mi voltunk, pedig olyan a kilátás a Kereskedők terére, meg Lisszabonra, hogy csak na! A téren is elbámészkodtunk, aztán napoztunk a Tejo parton, szuper volt. Innen a 15-ös vilivel mentünk ki Belémbe, nahát azon kb fél lábon kellett állni, hogy elférjünk :) Felmentünk a Felfedezések emlékművére, onnan tök szépen látni egyben a Jeromost...de maga az emlékmű is az egyik nagy kedvencünk. Átsétáltunk a Belém toronyhoz, aztán vissza a Jeromoshoz...sikerült megint ügy eltötyörészni az időt, hogy arra pont egy óránk maradt csak zárásig. Viszont délután tényleg nincs tömeg, semennyit nem kellett sorban állni, és bent sem zsizsegtek a népek. A templomra sajnos nem maradt idő, csak fentről láttuk, nagyon szép.
Megéheztünk, próbáltunk sütizni a Pasteis de Belém-ben, de hatalmas sor volt, bemenni meg nem jutott eszünkbe. Így megebédeltünk A padaria Portuguesa-ban (ettünk ződ levest), és sétafikáltunk tovább. Megint jó későn értünk haza...
Szombaton felmentünk a várba, aztán a pasi kívánságára kimetróztunk a Nemzetek parkjába. Szerintem az a rész is elég szép a Vasco da Gama híddal, a toronnyal...és libegőzni annyira klassz volt! Valójában az Oceanario miatt mentünk, tetszett is. A Rossion vacsiztunk, szépen besötétedett, így felmentünk az Elevador Gloria-val a  Sãa Pedro de Alcantara-ra esti Lisszabont bámulni.
Tegnap meg a Cristo Rei volt a cél, illetve a pasi előtte szeretett volna átmenni az Április 25 hídon, de azt elbénáztam. A 753-as busszal lehetett volna, de szombat este feltűnt, h az hétvégén nem jár. Szóval maradt a B verzió; áthajóztunk Cacilhas-ba, és onnan a 101-es busz pont a park előtt tett le. Tudom, hogy azt mondják, h ennél jobban is el lehet tölteni egy fél napot Lisszabonban, de mi imádtuk. Gyönyörű a szobor, tényleg tisztára, mintha Rióban lettünk volna :) És tök jó a híd látványa ebből a szögből! Ráadásul odafent csak mi voltunk, holott lent pezsegtek a turista csoportok. Nagyon nagyon megérte így tölteni az utolsó napunkat.
Visszametróztunk a Martim Moniz-ra, hogy menjünk egy kört a 28-as vilivel, de annyi ember állt sorba, hogy szkippeltük. Néztük őket egy jó 20 percen át, és alig fogytak, mi meg az ilyet nem szeretjük, na. Inkább heverésztünk a parkban a napon, pont street food fesztivál volt, megebédeltünk....aztán átmentünk a Rossio-ra sütizni (ja, itt is van belémi süti, okinayab ajánlotta, és isteni), kávézni, búcsúzkodni.
Hát, ennyi volt, semmi hiányérzetem maradt...illetve de, a mór kastélyt még szívesen megnéztem volna, és kajailag is rosszul teljesítettünk. Egyszerűen nem akartunk arra időt pazarolni, hogy éttermet keressünk, ettünk, ahol megéheztünk. Így a bacalhau a bras ki is maradt, pedig erre nagyon készültem. De enni itthon is lehet, még ha nem is pont ilyesmit :)
Majd rakok fel képeket is, csak válogatni kell...

okinayab Creative Commons License 2016.04.11 0 1 7152

Nem aggódné a helyedben,kocsival mindegy mikor végzel,nem kell félni hogy lemaradsz az uccsó buszról ami továbbvisz. Sőt a napnyugtát Cabón nézheted meg talán

 

Előzmény: Léna007 (7150)
attamatta Creative Commons License 2016.04.11 0 0 7151

Na, pont ezt én sem vállalom be, hogy 3-kor keljek fel...:))

Előzmény: Léna007 (7148)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 7150

Én most égre földre kerestem kontakt címet, de nem találtam a reptéri budget iroda mail címét, de a közvetítőét sem, mert az csak dokumentumküldés (no-reply cím), csak telefonszámokat, de nem fogok külföldi számokat hívogatni, szóval marad az egész úgy, ahogy van. 

Ha negyed tízig felvettük az autót, talán negyed 11-ra már sikerül Sintrába érni. Lesz ahogy lesz. Max. csak egy kastélyt nézünk meg és a többit meg kívülről és Boca da Roca. Az Óbidos-os kört ne venném bele, mert mi ott rengeteg minden más várost is beleterveztünk, az lesz olyan nap, hogy reggel 6-kor kell indulni este 10-kor hazaérni :-) Az óbidosi lagúnánál madarakat is szeretnénk nézegetni, fotózni, ez eléggé időigényes...és vagy 5 várost terveztem be abba a napba, de mind közvetlen Óbidos közelében. Így erre a napra marad Sintra, lesz ahogy lesz. 

raulista Creative Commons License 2016.04.10 0 0 7149

Végül is nekünk sem sikerült korán átvenni az autót, mert nagyon láma voltam és máshová mentünk, de abba a napba belefért Óbidos és Alcobaca is.

Előzmény: Léna007 (7147)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 7148

Még lehet, hogy írok nekik, hogy 8-ra módosítanám az átvételt, de mi odafelé 6-kor repülünk, ha jól emlékszem, így éjjel fél 3-kor kell kelnünk, hogy kiérjünk a reptérre és ez az alvásdeficit ránk napokig kihat, ezért nem akartunk utána megint hajnalban kelni. Ha egész nap zombi vagyok, akkor fel sem fogom, miket nézek meg, ugye ennek is meg van a hátránya.   ;-)

Léna007 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 7147

Mi is így akartuk. A Budget városi felvevőhelye nekünk közel esett volna, de azt írták, hogy már nincs olyan szabad autójuk arra az időpontra, amióta városban vehetünk fel és a végén  reptéren adhatjuk le. Így előbb ki kell menni a reptérre, az legalább egy óra, szóval ehhez is 7-kor kelünk, még korábban nem akartunk felkelni. 

Asszem, ez az autóbérlés elrontja azt az egész napunkat, mert elmenni Óbidos környékére is már késő lesz, de akkor meg elúszik egy nap....nem könnyű kitalálni. 

Előzmény: raulista (7145)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 7146

De engedték volna, csak a párom nem akart olyan korán felkelni, őt borzasztóan nehéz kiszedni az ágyból. :-)

Előzmény: geodo1 (7144)
raulista Creative Commons License 2016.04.10 0 0 7145

Nekünk sem az érkezésünkkor kellett az autó, ezért én olyan kölcsönzőt kerestem, amelyik bent van a városközpontban. Avis/Budget lett végül és így nem ment el az idő a reptérre kiutazgatással.

Előzmény: Léna007 (7143)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 7144

Az tényleg picit késő, főleg, mert tapasztalatom szerint a parkolás se biztos, hogy egyszerű lesz akkor már,  Nem engedik hamarabb átvenni az autót? :o

Előzmény: Léna007 (7143)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 7143

Szia itthon! (most én is itthon) Ezt a Sintrás napot én is így képzeltem el, az egyetlen baki benne, hogy 9-kor vesszük át az autót a reptéren, az eltart biztosan a egy fél órát és onnan Sintráig elmenni, fogalmam sincs, mennyi időbe telhet, de van egy olyan érzésem, hogy már 11 lesz, mire odaérünk. Ha az nap a házunk elől indulnánk autóval, akkor már 8-kor elindulnék, de az e bérlés mindent megbonyolít. 

Akármit is csinálunk ezen a napon, ez az időpont már midendenhez késő lesz. :-( 

Előzmény: okinayab (7140)
'szti Creative Commons License 2016.04.10 0 0 7142

érezhetően az a fapados terminál, nagy a kontraszt a másikhoz képest.

a kettő közti buszt is szeretik jól megtömni

Előzmény: okinayab (7137)
'szti Creative Commons License 2016.04.10 0 0 7141

a sütis sor is hihetetlen gyorsan halad, egyik eladónak csak mondod, hogy mennyit kérsz, másik csomagolja, és fizetsz. én ilyen gyors és olajozott kiszolgálást, mint ott, még sehol nem láttam.

Előzmény: okinayab (7140)
okinayab Creative Commons License 2016.04.09 0 0 7140

Még csak ma hajnalban jöttünk vissza,most próbálunk visszaállni a napi rutinra.

Röviden: nagyon jó volt. Remek idő,remek helyek,finom kaják,jó fej emberek.

Legjobban Sintra tetszett ott is a Quinta da Regaleira. A Pena is szuper! Sikerült az egyik napon megcsinálni a Lis-Sintra-Cabo de Roca-Cascais-Lis menetet. Annyi a titka,hogy időben kell elindulni Lisszabonból. A Quintára nem tudom mennyi idő lenne elég igazából,mert egész nap el tudtunk volna ott bambulni. A Pena palota kertje is több időt érdemelne,de valamit valamiért. A kombi jegyet vettük meg az állomáson /vonat+busz/ 15 euro volt,tökéletesen megéri.

Lisszabon nagyon szerethető,nagyon tiszta és barátságos város. Érdemes sokat gyalogolni benne,csak úgy össze-vissza, metrózni egyszerű,csak a föld alatt kevés a látnivaló:)

Belémbe délután praktikusabb menni mint délelőtt,mert akkor már nincs semmi sor. A felfedezések emlékművének kilátója nekem jobban tetszett mint a Belém toronyé,ahova nagyon sokat kellett sorban állni.

/A süti isteni volt,ott sem kell sorban állni hanem bemenni hátra,leülni és nagyon gyorsan kiszolgálnak./

Lisszabon kártyát a reptéren gyorsan meg lehet venni egyszerűen. Mi egy napra vettünk,érvényesítéstől 24 órán át működik. A belémi napra vettünk,aztán használtuk még itt-ott ahol lehetett,kiszámoltuk és elég sokat spóroltunk vele,mert aznap sokat közlekedtünk mindenféle járművel.

Ennyi hirtelen.

Előzmény: Léna007 (7138)
nádégető Creative Commons License 2016.04.09 0 0 7139

Igen, ez az a terminál, ahol nekünk (meg másoknak is előttünk) júliusban a becsekkolás után sikerült úgy átmenni az utcára, a buszmegálló mellé meg vissza, hogy fokozott ellenőrzés ide, terror oda, senkit nem érdekelt, még a besípoló detektoros kapu sem hatotta meg a szerveket. Oda se bagóztak ránk. Örök emlék marad ez is! 

Előzmény: okinayab (7137)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.09 0 0 7138

Te már vissza is jöttél?????? :-)

Akkor mesélj....

Előzmény: okinayab (7137)
okinayab Creative Commons License 2016.04.09 -1 0 7137

Így volt. Metróból kijőve,követve a terminál 2 irányt,ott állnak a buszok és visznek a kettesre. Ami baromi kicsi,zsúfolt terminál,de van benne etető itató meg boltok,tehát kibirható:)

 

Előzmény: wekerlei (7136)
wekerlei Creative Commons License 2016.04.06 -1 0 7136

Mindegy, hogy a gép melyik terminálra érkezik, Téged es a csomagodat az 1-esre viszik. Csak induláskor kell tudnod, hogy a 2-esre kell menned. Az 1-es föbejárata elött állnak a buszok, amelyek elvisznek Téged oda. Nem lehet eltéveszteni.

Előzmény: okinayab (7128)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.04 0 0 7135

Így van, arrafelé. Na az is nagyon kellemes hely, legalábbis mi nagyon szerettük a hangulatát.

Előzmény: Quas (7134)
Quas Creative Commons License 2016.04.04 0 0 7134

Az a bringaút is elég jó, amiről fotót küldtél. Úgy látom az pedig Guinchora visz.

Előzmény: nádégető (7133)
nádégető Creative Commons License 2016.04.03 0 0 7133

Igen voltam tavaly nyáron. Ez egy hihetetlen hosszú partszakasz, hullámtörőkkel kiépítve. Mivel nagyon nagy kiterjedésű a part , értelem szerűen nem jártam végig az egészet, mivel nem kocsival voltunk, ezért viszonylag az elején, közel a városhoz telepedtünk le, ott nem láttam értékmegőrzőt.

De nem is nagyon van rá szükség szerintem.

- Elég biztonságos környék, nem láttam még csak egy ittas embert sem

- fel van osztva, el van kerítve egységekre, mint egy parkoló a bevásárlóközpontban, megjelölve, ki hol ver tanyát

-minden ilyen szakaszon, vizimentők pásztáznak, figyelnek

-egymással felosztva, váltva hagyjátok ott az értékesebb cuccot

- én a vizimentő srácnak aki egyben a strand kölcsönzős is, adtam némi Eurót, így kaptam a hotel ágyaiból, meg biztonságosabbnak is éreztem a dolgot

 

Nem tudsz annyira bemenni a vízbe, hogy ne érj ki hamar, mert nagyon hamar mélyül, a hazai tavakhoz képest legalább is!

 

Előzmény: Quas (7131)
'szti Creative Commons License 2016.04.03 0 0 7132

esetleg estoril is szóba jöhetne. mi sok éve ott laktunk és nincs olyan emlékem, hogy zsúfolt lett volna.

Előzmény: Quas (7131)
Quas Creative Commons License 2016.04.03 0 1 7131

Lisszabonban leszünk és szeretnék 1 teljes strandolós napot, de most ahogy írjátok Cascais nem a legjobb hely, mert nagyon zsúfolt. Costa de Caparica úgy látom jóval nagyobb stranddal rendelkezik. Gondolom Te voltál már itt. Értékmegőrző itt sincs?

Előzmény: nádégető (7097)
szkati Creative Commons License 2016.04.02 -2 0 7130

Szia Vélemény!

Mi még nagyon gyerek cipőben járunk, egyébként is nemrég érkeztünk haza egy hosszabb  út után. De látván, hogy a repjegyek igencsak fogynak, hát belevágtunk semmi tapasztalat után Portugáliába. Nagyon várjuk, nagyon érdeklődők vagyunk, és ha nemsokára magunkhoz térünk, hát tényleg belecsapunk a lecsóba. Útikönyvünk már van, internet is, csak pici idő kellene még, mert hogy te bizonyára nem tudod, hogy a nyugdíjas emberek a legelfoglaltabbak a világon:))

Mi is szeretünk mindent kényelmes tempóban megnézni. Ami belefér, az annyi, legfeljebb az ember megismétli, de rohanni, idegeskedni nem szeretünk.

Mindkét gyerekünk odavan Portugáliáért, lányunk júniusban megy harmadszor, tehát most már mi is kíváncsian várjuk. Persze van egy kis feldolgozni valónk. Mikor, hová, merre és mivel. De nem nagy ügy, ezt már eljátszŰottuk pár országnál és sikerrel. Remélem ez is jó lesz:))

Előzmény: vélemény (7116)
geodo1 Creative Commons License 2016.04.02 -1 2 7129

Igen így.

Előzmény: okinayab (7128)
okinayab Creative Commons License 2016.04.02 0 0 7128

Még kellene egy kis segítség. Ha jól olvasom,minden járat az 1-es terminálra érkezik. Hazafelé a Wizz air a 2.terminálról indul. Az egyes és kettes között jár egy ingyenes busz,amire időt kell szánni,ha metróval vagy busszal érkezünk,mivel azok egyesről indulnak  és érkeznek.

Így van?

 

okinayab Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7127

Állunk elébe:) Kár,hogy nem most jöttök,jó lenne már összefutni egyszer.

 

Előzmény: COOP (7124)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7126

Igenis! Vettem. :-)

Előzmény: COOP (7124)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7125

mivel mostanában innen csak hárman utazunk, úgy érzem, h megfejtettem kikre gondolsz :)

Előzmény: COOP (7124)
COOP Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7124

nem sorolom a neveket, aki tudja tudja: jól jegyezzetek meg mindent nekem :)

hazatérés után kikérdezés következik :))

okinayab Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7123

okinayabkukacgmailpontcom  Írj rám most,elküldöm a telószámom is,ha te is akkor lehet egyeztetni. Nehogy egymástól 50 méterre sétáljunk el véletlen,anélkül,hogy tapasztalatot cserélhetnénk:)

Előzmény: Sidalina (7122)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7122

össze :) Bár programilag kicsit elkerüljük egymást, mert nekünk csütörtök lesz Belém (viszont utána majd mi is a városban kavargunk), péntek meg Sintra. 

Előzmény: okinayab (7121)
okinayab Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7121

Ezek szerint még össze is futhatunk valahol csütörtökön vagy pénteken:) Szerdán tervezzük a sintrai menetet,csüt.péntek Lisszabonban tekergés lesz. Kivéve,ha nem sikerül összehozni egyben Sintrát és Cabot,meg Cascaist. Péntek este meg repülünk haza.

Előzmény: Sidalina (7117)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7120

köszi, ez is nagyon tetszik, szuper a kilátás! És LC-vel ingyenes :) Komolyan azt fogjátok hinni, h LC ügynök vagyok, hehe

Előzmény: Léna007 (7119)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7119

Ja, itt találtam az ifót egy blogban, van kép róla, milyen onnan a kilátás.;-)

Előzmény: Léna007 (7118)
Léna007 Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7118

Erre rákerestem. 2015-ben fel lehetett menni, gondolom most is lehet. 2,50 Euro (Arco da Rua Augusta).

Az esti programnak valamelyik kinti borozgatós, sörözgetős terasszal elátott kilátót én is vonzó opciónak látom, de gondolom, eléggé tele lehetnek, de a hangulat nagyon kalssz lehet.

Előzmény: Sidalina (7103)
Sidalina Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7117

igen, mert csüt. reggel 9-kor csak útnak indulunk, ha nem előbb, így vasárnap délelőttre már sehogy sem maradna belőle.

 

okinayab: örülök, h egyre gondoltunk :) Mi szerintem csak sétafikálunk majd első este a rua augustán, ki a térre, megnézzük a Tejo-t, eszünk, ilyesmi. Egyébként fedjük egymást, ti hétfőn érkeztek, mi szerdán :)

 

 

Előzmény: attamatta (7114)
vélemény Creative Commons License 2016.04.01 0 1 7116

Szia szkati!

 

Mi még 2011 májusában voltunk Portugáliában, 8 éjszakára. Először úgy gondoltuk, hogy mivel kis ország, meg tudjuk nézni egyetlen utazás alatt. De hamar kiderült, hogy annyira mégsem kicsi. Maradtunk a déli résznél, az északit majd később, Észak- Spanyolországgal összekötve akarjuk megnézni. Mi az átlagnál lassabbak, kényelmesebbek voltunk, akkor elég részletesen írtam róla. ( Nem olyan részletesen, mint az olaszországi utazásokról szoktam) A portugálok nagyon barátságosak, segítőkészek, sokan beszélnek angolul. Jó tervezgetést!!

 

 

 

Előzmény: szkati (7113)
attamatta Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7115

Javaslat: írjátok össze, mit szeretnétek megnézni, és úgy alakítsátok a programot, majd ha van konkrét kérdés, akkor segítünk. Így ez nagyon képlékeny, mert mindenki mást kedvel.

Előzmény: szkati (7113)
attamatta Creative Commons License 2016.04.01 0 0 7114

Én abból indultam ki, hogy délelőtt még sok mindenre akarjátok használni, de ahogy tervezted,  úgy valóban lényegtelen.

Előzmény: Sidalina (7110)
szkati Creative Commons License 2016.03.31 -2 0 7113

Sziasztok!

Én csak most ismerkedek a témával, mert hogy szeptemberben megyünk. Repülőjegyünk már van( szept.9-23), Most már csak a programot alakítjuk.  Nem akarunk semmit se elkapkodni, szóval ha kell, akkor elosztjuk, hogy 2x megyünk. 1x észak, 1x dél. A gyerekeink imádják, és most akkor már mi is kíváncsiak lettünk. Mindenféle javaslatnak nagyon örülnék:))

okinayab Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7112

Hihi,pont ez a tervem kezdetnek:) Valszeg ott fogunk kezdeni.

Előzmény: Sidalina (7108)
Flower2000 Creative Commons License 2016.03.31 -2 0 7111

Én úgy gondolom, hogy arra figyelj ne legyen sok örömlány az utcán, mert vannak negyedek ahol sok van ebből. Lisszabon biztonságos város máskülönben, kivéve a zsebeseket a villamoson.

Előzmény: borgyur (7106)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7110

igen, az szerda este lesz, és így kb szombat este 8-kor jár le. Vasárnapra kell majd még egy napijegy, vagy zapping. 

Akkor sem nyernénk sokat, ha csak csütörtök reggel avatnánk fel, mert akkor vasárnap reggel járna le...és akkor is kéne plusz egy napijegy aznapra, meg a szerda esti metrózásra is egy valami. De nem? :)

Előzmény: attamatta (7109)
attamatta Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7109

Ha este megveszed, akkor használnád is, pl. metróra? Csak mert így elindul az idő számolása, aztán jön az alvás...

Előzmény: Sidalina (7108)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7108

nem vettem :) írtam nekik, válaszoltak pikpakk, hogy éjfélig meg lehet vásárolni.

Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha első este felcsavarognátok a Sao Pedro de Alcantara-ra, és onnan lenéznétek az esti városra romantikusan? :) Tök jó program lehetne így barátkozásilag, és azt olvastam, hogy ott este még szebb a látvány, mint nappal...

Előzmény: okinayab (7105)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7107

köszi, akkor ezzel el is dőlt, hogy oda megyünk először, nem a Quintába!

Előzmény: geodo1 (7104)
borgyur Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7106

Sziasztok!

Lisszabonban a szállás  foglaláskor figyelni kell arra hogy milyen kerületben vagy környéken foglalunk

mint például Párizsban?

Vagy a közbiztonság rendben van Lisszabonban és erre nem kell figyelni?

Köszi a választ.

okinayab Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7105

Nem kell ezt készpénznek venni,olvastam valahol,ki tudja mikori helyzet volt. Ha az a bódé nyitva van,akkor biztos adnak is nyitvatartási időben.

Előzmény: Sidalina (7103)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.31 -1 0 7104

azért a sorra vigyázz - nem mindegy, mikor értek sintrába. mi viszonylag korán mentünk (megfogadva raulista ez irányú tanácsát), és tényleg pikk-pakk meg tudtuk venni a pena belépőjét. de valamit az autóban hagytunk és visszaszaladtam, és mire úgy tíz perccel később visszaértem, már hosszú sorok kacskaringóztak az árusítók előtt, köszönhetően az időközben befutott első buszoknak...

Előzmény: Sidalina (7103)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.31 0 1 7103

én csak a kötöttség miatt nem szeretek neten előre venni belépőket, de pl Sintránál teljesen felesleges is. Annyit nem lehet spórolni, sor meg csak nem lesz áprilisban!

 

A Lisbon cardot okinayab szerint este nem lehet megvenni - tényleg? Éjfélig nyitva van az Ask me Lisboa bódé, de kártyát egy adott időpont után már nem árulnak?

Még valami! A Rua Augusta arch tetejére ugye fel lehet menni? Próbálta már valaki? 

Előzmény: Léna007 (7099)
okinayab Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7102

Négyen leszünk,nem vagyunk félősek:) Bárokat nem szeretem,lokálokat sem,csavarogni viszont nagyon. Ezekre a helyekre biztos besétálunk,nekem átjön az utcán át is a feeling.Nagyon nem akarunk belemenni az éjszakába,csak pár órát barátkozni a várossal.

Előzmény: Léna007 (7101)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7101

Az útikönyv nagyon favorizálja az óvárosi részeket valamint valami Fado lokálokat, bárok afrikai és brazil zenével. Bairro Alto és Alfama a könyv szerint nagyon lüktető és érdekes éjjel is, de veszélyes is, vannak támadások, rablások. (hol nem?)

Előzmény: okinayab (7095)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.31 -1 0 7100

Köszi a tippet mindkettőtöknek, akkor így teszek, ha nem megyünk be. ezt még nem tudom, mert páromnak még egy perc ideje sem volt foglalkozni ezzel az utazással és kvázi most én "képezem ki magam idegenvezetőnek", de majd ott helyben persze ez kettőnkön áll, hogy mi az amit ő is akar vagy nem. :-) Szerintem, mi egyik ksatélyba sem vágyunk be, hanem inkább rálátni dolgokra kívülről, kertek...

Előzmény: geodo1 (7093)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.31 -1 0 7099

Nem szeretek neten venni akármit is, csak amit nagyon muszáj. Nem szeretm ha az éterben lebegnek a bankadataim és bárki hackelheti. Szóval csak repülőjegy, autóbérlés megy nálam kárytával, szállást inkább olyat keresek, ahol helyben kp-val lehet fizetni. Mivel a Lissboa card-dal még amúgy is bizonytalan vagyok, nem szeretném előre megvenni, ugyanígy a sintrai belépőkkel, nem szeretem napra előre eltökélni magam. Köszi a sok segítséget, lassan kialakul bennem minden...

Előzmény: Sidalina (7092)
raulista Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7098

+1

Előzmény: nádégető (7097)
nádégető Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7097

Akkor inkább ha útba ejthető nektek ezt javaslom! Szuper hely!

Előzmény: Quas (7094)
nádégető Creative Commons License 2016.03.31 0 0 7096

Nem tudom, Estorilnál nem álltunk meg, az útról amit láttam nem tűnt jobbnak, mint Cascais.

Előzmény: Quas (7094)
okinayab Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7095

Én passzolom a kártyát. Ha megveszem sem járok jobban,csak leshetem,hogy eljussak vele ahova akartam,hogy ha már megvettem akkor megérje.Jelentéktelen a különbség szerintem. Itthon semmiképp sem érdemes megvenni,úgy gondolom. A reptéren meg állítólag este már nem lehet megvenni. Mi este érkezünk 19.15-kor. Szállásunk a Saldanha és a Picoas metró megállóhelyek közt van. Este még bóklászni akarunk,tartunk egy ismerkedési estet Liszabonnal. Vannak ötleteim,de mit javasoltok,merre legérdemesebb tekeregni?

Előzmény: Léna007 (7088)
Quas Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7094

Köszi, ez a bringaút tényleg nagyon jónak tűnik! Egyébként akkor fürdeni jobb mondjuk Estorilnál? Homokos parton szeretnénk és lehetőleg jó lenne ha nagy lenne a terület. :D

Előzmény: nádégető (7066)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7093

bizony, nagyon igaz, a teraszra feltétlenül áldozni kell ott, anélkül nem érdemes!

Előzmény: Sidalina (7092)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7092

akkor az elevadorok is ingyenesek LC-vel, ugye? Mert szerintem igen, vélemény is írta még régebben, és ebben is kiemelik. A cable car meg, amire 10% van csak, szerintem a Telecabine Lisboa.

Ha ezeket is beleveszed, mondjuk kettőt, akkor már tényleg kb egálban van a két opció. 

A Pena-ba szerintem ne parkos belépőt vegyetek, hanem park+terrace-t! A teraszról lehet mindent jól belátni...az feltétlenül megéri a plusz pénzt.

 

A kártyát én úgy tudom, hogy meg lehet venni simán a reptéren is. Nem is értem, miért erőltetik ennyire, hogy rendeljük meg előre.

Egyébként én próbáltam itthon is venni, de gyanús lett a dolog, és rákérdeztem, hogy megkapom tényleg a kártyát konkrétan? Hát nem, csak egy vouchert. Így aztán sok értelme nincs...

Előzmény: Léna007 (7088)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7091

Ha mégis a Lissabon card mellett döntök, meg kell ezt venni előre a neten, vagy ha landoltam, meg tudom venni direktben a reptéren is?

Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7090

Elnézést a sok mellégépelésrt, betűtévesztésért, de német billentyűzetről írok, ami magyarra van átállítva és a magayr ékezetes betűk igy tök máshol vannak, mint a számomra megszokott német.

 

Amúgy meg tök jó, hogy ennyien összejöttünk most is és begerjedtünk, mert nagyon élénk az eszmecsere, ami nagyon jó. :-)

Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7089

A számolás a legnagyobb gyengém, viszont a párom zseni benne, majd átadom ezt a "munkát" neki. :-)

Előzmény: okinayab (7087)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7088

106, bocs, mindkétszer elírtam. :-)

Amúgy most kiszámoltam az egészet.

 

Belém torony: 5€             LC-vel ingyen        - 5 €
Jeromos kolostor: 6€             LC-vel ingyen        - 6 €
Felfedezések emlékműve: 4€        30%                 - 1,2 €
Santa Justa: 5€                        
Castelo de São Jorge: 8,5€        20%            - 1 €
Pena palace (itt 3 fajta jegy van)    10% mindegyik verzióra
  palace+park: 14€
  terrace+park: 10,5€
  park: 7,5€                            - 0,75 €
Quinta da Regaleira: 6€        20%            - 1,2 €
• Sintra Nationalpalast         25%
Gulbenkian: 5€

Coach museum: 6€
Azulejo Museum            ingyen
Ocenárió                15%

 

Amik ezekből érdekelnek, 37 Euro lenne teljes áron. 21,50 LC-dal. Pluz LC két napra: 31,50 = 53 Euro
Lissabon Card nélkül: 37 Euro összesen és egy napra 6 Eurós napi jegy: 43 Euro


10 Euro különbségnél vagyok, amikét főre már 20 Euro, de ha beleszámolnél felvonókat is, amikben nem gondolkoztam eddig, akkor lehet, hogy már megközelítőleg egy árra jön ki.

 

Viszont a Lissabon Cardban nem találtam meg egy pár másik dolgot, ami minket érdekel, így azokra így is úgy is a teljes összeget kell kifizetni.

 

pl. Panteao Nacional 4 Euro, itt mindeképp a kupolába menni, onnan szuper kilátás...

 

 

Előzmény: Sidalina (7086)
okinayab Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7087

Ezt egy kicsit tovább kéne számolni:))))))

Előzmény: Léna007 (7085)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7086

100€+ 1napi jegy (6€)=106€

100€+ 3 napi jegy (18€)=118€

na, ezért nem jön ki nekem sehogy a 116 :)

Igen, olvastam, hogy több napot lesztek Lisszabonban, úgy kellett volna írnom, h egyben nem lesz 3 nap.

Előzmény: Léna007 (7085)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7085

A 116 Euro = 10 tíz euros jegy (a durvaság kedvéért kerek számot vettem) = 100 Euro, és egy napra napi jegy, 6 Euro = 116. :-)

Előzmény: Sidalina (7071)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7084

Nem két napunk lesza városban, hanem öt, de legalább két napon abból el akrunk távolodni a várostól kifelé.

Ha vennék LC-t, akkor két naposat, de mivel a túlnyomó részét (kivéve Belém) gyalogosan tennénk meg, lehet, hogy nem is szükséges. 3 teljes napot mindeképpen leszünk a városban.

Köszönöm szépen az árgyűjteményt, ez nagyon kedves tőled. Ki is másolom.

Előzmény: Sidalina (7071)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7083

Azt hiszem,  mi egy hullámhosszon vagyunk. :-)

Amúgy a blogokban, ahol beszámolókat olvastam, mindeki Sintrában két dolgot nézett meg és a végén még lófrált egy jó nagyot Cabo da Rocánál.

Mi sem vagyunk azok, akik belső dolgokat néznek megh, egyszerűen untat. Természet szeretők vagyunk és a városokban pedig az összhatást szeretem keresni, pl. sok régi épület, szűk utcák, templomtornyok, régi villamos közös összhangulatát. Míg valaki egy múzeumban órákat tölt el, én ezt az időt a sok kis utca bejárásával, vagy egy üdítővel az egyik miradorban töltöm el és magamba szívom a képet, a hangulatot és erre fogok egész életemben emlékezni.

 

Előzmény: okinayab (7068)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7082

Ez az aktuális (inverno=téli) menetrend, áprilisban is így fognak járni. Kivéve, ha akkor már nyári lesz, de azt meg úgyis meglátjuk addig. 

És még ezt találtam: menetrend

Szóval tényleg óránként megy csak, ez a lényeg, a többi infora meg nem lehet adni, mert ez nyári fotó.

Előzmény: okinayab (7079)
Flower2000 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7081

Én 3 palotát néztem meg Sintrában belül, de még Cabo is belefért volna a napba, de akikkel voltam már elfáradtak. Akkor tényleg későn ér már haza az ember.

Előzmény: Sidalina (7072)
nádégető Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7080

Természetesen a megjegyzés az összes sintrai látnivaló megnézésére vonatkozott.

 

Ha bármit kiveszünk belőle beleférhet egy napba.

 

A látnivalók megnézése nyilván egyéni érdeklődés függvénye. Mi a Pena Palotát iktattuk ki például, nekünk "túl sok" volt.

 

A Mór vár nem tekinthető meg kívülről, romnak semmiképpen nem nevezném,  területe pedig hatalmas.

 

Természetesen bármit is fogtok megnézni a sintrai felhozatalból, csodálatos napotok lesz!

Előzmény: okinayab (7068)
okinayab Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7079

Ezt találtam én is az egyik legmegbízhatóbb forrásnak. De ez télen,nyáron vagy csak télen vagy csak nyáron? Nem emlékszem.És ápr.6 az minek számít?

 

Előzmény: Sidalina (7076)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7078

igazad van, de azt úgy értettem, hogy ha külön napon megyünk oda, akkor újra meg kell venni Sintrába, vagy Cascaisba a retúr vonatjegyet. Aztán persze busz jön.

Előzmény: okinayab (7077)
okinayab Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7077

"Cabo de Roca vonat retúr 4,50 " ilyet írtál

Előzmény: Sidalina (7076)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7076

nincs vonat! Hol mondtam? :)

Ha óránként megy a busz, akkor a 18:10-es sintrai indulású az utolsó, ami 37 perccel később, 18:47-kor van Cabo-n. Ha létezik a 18:40-es járat is. akkor az 19:17-kor van Cabo-n.

A 19:10-es járat meg már nem tér le Cabo-hoz.

 

 

Előzmény: okinayab (7075)
okinayab Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7075

Hát ez az,sehol nem találom meg rendesen mikor megy az uccsó busz Cabo da Rocától Cascaisba,illetve többféle időpontot is találtam,de nem tudom melyik az igazi.

Azt mondod vonat is van Cabo-hoz Lisszabonból? Én azt hittem csak a 403-as busz megy oda Cascaisból ill.Sintrából

Előzmény: Sidalina (7072)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7074

de jó, hogy ezt írod! :) Mi szerintem 10-re érünk oda, és 'csak' két palotánk lesz...Viszont nekünk a buszhoz kell igazodni, az kavar be valamennyire.

 

Valaki nem tudja véletlenül, hogy a 403-as busz Cabo-ra 30, vagy 60 percenként jár? Mert a menetrend szerint 30, de itt is azt írtátok, meg a tripadvisoron is, hogy óránként...

Előzmény: raulista (7073)
raulista Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7073

Nekünk is belefért egy napba Sintra és Cabo de Roca. Igaz mi autóval voltunk és már 3/4 10-kor megérkeztünk Sintrába, ahol a Palácio Nacionalt, Penát (belülről is) és  Quintát néztük meg. És egyáltalán nem éreztem, hogy rohanós lett volna az a nap.

Előzmény: Sidalina (7072)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7072

én is nyugodtabb lennék, ha a Sintra napba még beleférne Cabo is, mert akkor másnap több időnk lenne a városban kószálni. Ha nem fér, akkor Cabo-ra külön utunk lesz másnap...

Mondtam, úgy számoltam, hogy ha a 17:10-es buszt elérjük még Cabo felé, akkor nagyon jók vagyunk, még nem fog ránk sötétedni...igazából a 18:10-es is jó lenne ilyen szempontból, csak akkor ott ragadunk Cabo-n, mert az az utolsó busz Cascais felé :) Legalábbis úgy tudom.

Előzmény: okinayab (7070)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7071

Szia! Hát, ez is egy módszer :) Csak épp hasznosabb konkrétan összeszedni azokat, amik érdekelnek - de ezt később írod is. A 10% meg szerintem a végére sokkal több lesz.

A 116 Euro hogy jött ki amúgy? Nem 118 az? :) 

Viszont ha nektek csak 2 napotok lesz a városra, akkor a 3 napos LC nem fogja megérni.

 

Az eredeti árakból mutatok párat, hogy ezeknek már ne kelljen utánanézned:

Belém torony: 5€
Jeromos kolostor: 6€
Felfedezések emlékműve: 4€
Santa Justa: 5€
Castelo de São Jorge: 8,5€
Pena palace (itt 3 fajta jegy van)
  palace+park: 14€
  terrace+park: 10,5€
  park: 7,5€
Quinta da Regaleira: 6€

Gulbenkian: 5€

Coach museum: 6€

Előzmény: Léna007 (7062)
okinayab Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7070

Na akkor mégsem korán zárnak:) De a terv akkor is ez marad valószínűleg. Igyekszünk időben Sintrába érni,akkor sztem kivitelezhető. De ha mégsem,mert nem bírjuk Sintrát otthagyni időben mert annyira tetszik,akkor sem dőlök a kardomba:)

Előzmény: Sidalina (7069)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7069

na, ugye? :) Teljesen egyetértek!

A Quinta amúgy 19:00-kor zár áprilistól, a Pena meg így van:

PARK: 09h30 – 20h00

PALACE: 09h45 – 19h00

TERRACE: 09h45 – 19h30

Előzmény: okinayab (7068)
okinayab Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7068

Kénytelen vagyok kicsit vitatkozni,ezzel a semmit nem fog "érni" megjegyzéseddel. Nagyon sok minden beleférhet egy napba hajsza nélkül is,és semminek nem az ott töltött idő hossza adja meg az értékét,szerintem. Illetve mindenki másféle,mindenkinek más ami megéri. Sosem voltam az a kipipálós utazó,de van ami nekem semmit nem jelentett ott a helyszínen,ami másnak fél nap nézelődéssel is kevés volt. Mi sem tervezünk Sintrára több időt,mert összesen van 4 napunk Lisszabonban,de Sintrában engem is a Quinta érdekel a legjobban,arra szánok legtöbb időt,a Mór várat is csak kívülről nézzük meg valszeg,nem vagyok nagy romrajongó,és a tripadvisor vélemények szerint is a Pena meg a Quinta a legjobb. Nyilván ha több időnk volna akkor mindent megnéznénk.De nincs.

Ahogy olvastam Sintrában elég korán bezár minden,tehát lehet buszozni délután tovább a Cabo de Rocához. Onnan meg akár Cascaisba is,mert onnan késő éjjel is megy vonat vissza Lisszabonba.

Többen így csinálták,mi is meg fogjuk próbálni. És azt hiszem sokat fog érni az a napunk:) Azt is mondhatnám:nem semmi nap lesz:)))

Előzmény: nádégető (7055)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7067

Oké, köszönöm szépen. Nekem automatikusn németül jön be minden a keresőben...

Előzmény: bozsori (7065)
nádégető Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7066

Értékmegőrzőt mi nem láttunk, a homokos strand rész nagyon kicsi és zsúfolt amúgy, ha picit kifelé kezdesz sétálni és elérsz ide  itt érdemesebb fürdéssel próbálkozni, mélyebb a víz de gyönyörű és kavicsos-sziklás, van kajálda is.

A kerékpár kölcsönzést mi időhiányában kihagytuk, de fantasztikus bringa útvonal van végig a partszakaszon, ha tehetted próbáld ki!

 

Előzmény: Quas (7061)
bozsori Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7065

Lehet hogy a németek nem tudnak angolul és a nádégető által emlegetett libegőt fordították villamosnak.

Az angol szövegben (https://www.getyourguide.com/lisbon-l42/lisboa-card-24h-48h-72h-t27232/) helyesen van.

Az a jó amit megadtál, a felsorolás felett a "Straßenbahn" is említve van a Carris által üzemeltetett és így ingyenes közlekedési eszközök között. 

Előzmény: Léna007 (7064)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7064

Azt elfelejtettem, hogy azt írják a Lisboa Cardnál, hogy minden tömegközlekedésre érvénes,azután a felsorolásban, ami alatta van, rügtön azt írja, hogy a villamosokra csak 10% kedvezményt ad. Akkor ezek szerint a villamos nem számít bele??? De akkor még ott is ki kell adni egy csomó pénzt pluszban. ???

 

https://www.getyourguide.de/lissabon-l42/lissabonkarte-24-stunden-48-stunden-72-stunden-t27232/?partner_id=CD951&cmp=ga&gclid=Cj0KEQjw8u23BRCg6YnzmJmPqYgBEiQALf_XzStP-u5sZWPtexDVEm7azxpbsyat3PafWwDlCsgFnlQaAs2y8P8HAQ

 

Minden esetre elkezdem össze írogatni, hogy mikbe mennénk be, mert csak így lehet kiszámolni, hogy az azookra való kedvezmény megéri-e, ha nem általánosságban gondolkozom, hanem konkrét dolgokra. Ehhez előbb azonban ki kell nyomoznom az összes dolognak az eredeti árát, mert a Lisoba Card-nak csaka kedvezmények mértéke van megadva és ugye előbb tudnom kellene, miből vonom azt le és mi marad meg.

 

Előzmény: Léna007 (7062)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7063

Az időbeosztással nekem is komoly bajaim vannak.

Egy napban szeretném a belvárost, Alfama és Mouraria negyedk látnivalóival, plusz még felsétálni a Rua Aureán a Sao Sebasttiao-ig. Aztán van a Rosso ás Bairro Alto negyed. Fogalmam sincs az időkról, de jó lenne, ha ez mind egy napba beleférne (múzeumokba, templomokba nem megyünk be), szóval főleg a külső dolgokat nézzük. Aztán ott van Belém.

5 napot vagyunk Lissabonban, az első két nap néznénk, amit csak lehet a városban. 8:20-kor landulunk, remélem, hogy egy órával később be tudjuk tenni a bőröndöket a szállásra és utána kb. 10 órától indulhatunk a városba.

A harmadik nap reggelén vesszük fel az autót, azzal akarunk menni Sintrába és cabo da Rocahoz. Majd a egyedik napon Obidos és környékére. 5. napon vagy még egy kirándulás kifelé vagy állni hagyjuk az autót és megnézzük, ami még nem fért bele a városból, az Expo területről lemondtam az Ocenarióval, még a Jézus szobor lenne és spontán, amihez kedvünk van.

Félek, hogy az autófelvétellel (ki kell menni érte a reptérre) nagyon sok idő elmegy...összességében nem látom át az időt, mire mennyi kell és biztosan sokszor fogunk pánikolni és ki is maradnak dolgok, mert nem férnek bele úgy, ahogy akarom.

Amikor mindent lefoglaltam, még fogalmam sem volt az egészről, az ótikönyveket csak utána vettem meg, szóval vakon szerveztem. Ha most csinálnám, akkor előbb mennénk le a kocsival Algarvera és vissza Lissabonba, megnéznénk kifelé a dolgokat, amiket tervezek és végül leadnánk a kocsit és lenne három nyugodt napunk autó nélkül. A fordított sorrend, ami most van, sokkal bonyolultabb. Sajnos, kicsit félreszerveztem az egészet.

Léna007 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 7062

Szia,

én ezt másképp számolom :-)

39 Euro a kártya, szóval az ki van fizetve. Oké, ingyen utazok vele.

A belépők átlagban 6 és 13 euro között mozognak. A nagy részükből 10% a kedvezmény.

Tehát akkor egy 10 Eurós jegyet 9-ért veszek meg. Ha 10 Helyre megyek, akkor 10 jegyet 90-ért veszek meg, és kiadtam még 39 Eurót is.  Ha megvenném a 10 jegyet 10-ért, akkor 100 eurónál lennék és 6 euro a napi jegy. Eredmény:

első verzió LC-dal: 129 Euro, nélküle 116 Euro. Ez most csak egy durva számolgatás volt, de én így látom az egászet, tehát nem látom semmi hasznát, sőt drágább minden.

Előzmény: Sidalina (7051)
Quas Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7061

Sziasztok!

Olvastam, hogy Cascaisnál lehet ingyen bringát bérelni.

Van valakinek esetleg valami tapasztalata erről? Érdemes azokkal foglalkozni vagy azok nagyon megbízhatatlanok? Esetleg valaki tud valami jó céget, aki ezzel foglalkozik ott?

Meg még azt kérdezném, hogy van e Cascaisnál a strand közelében értékmegőrző vagy csomagmegőrző?

nádégető Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7060

Oké,, nem fogtam a "várat"! :)

 

Ha Sintra nem teljes, valóban beleférhet egy napba és meglehet a többi is három nap alatt.

 

Előzmény: Sidalina (7059)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7059

3. nap: Cabo, délután meg villamosozás és vár Nem hagytam ki, csak rövidítettem :) 

Dönteni kellett, 3 vár/kastély már nem fér bele egy napba, mert annyiba szerintem már beletompul az ember. A Quinta nem maradhat ki, azt (és leginkább a parkját) várom a leges-legjobban, A Pena meg a második a sorban. Az én soromban persze :)

 


 

Előzmény: nádégető (7058)
nádégető Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7058

A Szt.György várat úgy nézem kihagytad a mostani felsorolásból. 

Amúgy Sintra a meredek szerintem. Kár hogy a Mór várat nem nézitek meg. Fantasztikus, gyönyörű parkkal.

Akár fél nap is simán elmegy rá, de 4 óra alapból.

Előzmény: Sidalina (7057)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7057

1. nap: Belém lesz, azzal gondolom nincs semmi gond, nem túl sűrű a program még akkor sem, ha a Jeromosban elidőzünk. Még a Santa Justa(+Carmo)-ra is lesz időnk szerintem bőven.

2. nap: Sintra, azért a két palotának bele kell férnie egy teljes napba...és este még fel lehet menni a Gloria-val a Miradouro de Sao Pedro de Alcantara-ra.

3. nap: Cabo, délután meg villamosozás és vár

Melyik nap nem oké szerinted?

 

Előzmény: nádégető (7055)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7056

külön, a sintrai napba valószínűleg nem fog beleférni. Igaz, hogy csak a Penát, meg a Quintát tervezzük, de szerintem azokkal simán elmegy egy nap. Ha nem, akkor viszont jöhet Cabo, a 17:10-es busszal még simán megéri elmenni, este 8 körül van csak naplemente.

Előzmény: bozsori (7054)
nádégető Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7055

Bocsi, hogy beledumálok, de ezek nem férnek bele a 3 napos etapba. 

Ha igen, az semmit nem fog "érni".

Előzmény: Sidalina (7051)
bozsori Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7054

> Cabo da Roca vonat (retúr): 4,3€

Ezt hogyan, melyik napra tervezed? A sintrai napon, vagy külön?

Ha spórolsz vele, akkor szerintem nem vagy láma ha megveszed.

Előzmény: Sidalina (7053)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7053

na igen, de akkor úgy kell tervezni, h minden olyan progi beleférjen 2 napba, ahova van beugró. Persze ilyen jelentős spórolásnál már megéri elfilózni rajta (nem) :)

Mi szeretjük azt a fajta kényelmet, amit egy ilyen kártya ad; hogy nem kell töltögetni, egyszer megveszed, aztán annyi. Szóval nekem inkább az volt a kérdés, hogy ugye nem vagyunk teljesen lámák, amiért megvesszük? :) 

Előzmény: bozsori (7052)
bozsori Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7052

48 órás Lisboa Card: 31.50€ + 

1 napos turistajegy: 6€

 

Így további 1.50€-t lehet spórolni, :-)

Előzmény: Sidalina (7051)
Sidalina Creative Commons License 2016.03.29 0 0 7051

én is számolgattam :) Össze is írtam, hogy hova lenne nekünk jó az LC, és ezekre mennyi kedvezményt ad:

Belém torony: 5€
Jeromos kolostor: 6€
Felfedezések emlékműve: 1€ (-30%)
Sintra vonat (retúr): 4,3€
Cabo da Roca vonat (retúr): 4,3€
Santa Justa: 5€
Castelo de São Jorge: 2€ (-30%)
Pena palace: 2€
Quinta da Regaleira: 1€

 

Ez így összesen kb 31€, a 3 napos kártya 39€-be kerül. A különbözetet meg csak leutazzuk, mert pl Belém-be is oda-vissza villamos lesz, a reptérről metró, plusz Elevador da Gloria, 28-as vili...

Szóval nekünk pont megéri.

Előzmény: Léna007 (7033)
judit56 Creative Commons License 2016.03.27 -1 0 7050

Azorira két Ryanairrel mentetek?

Előzmény: Levi Braun (6987)
arccal a nap felé Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7049

Hajoval is at lehet jutni ( a jegy ugyanannyiba kerul mint barmelyik mas tomegkozlekedesi eszkozre ) es a kikotnel van egy buszvegallomas ahonnan indul az a busz (is) ami kozvetlenul a szobornal tesz le . 

Előzmény: okinayab (7046)
nádégető Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7048

Igen, nagyon hasonlítanak egymásra.

Amúgy a buszról leszállva elég felgyalogolni a szoborhoz, ha a hídon is gyalog lehetne átmenni, az nagyon erős lenne!

Nem igen található a környéken semmi, tanácsos vinni italt legalább, bár egy-két kis presszó van a buszmegálló közelében a szoborhoz vezető főúton. Kávézni és egy üdítőt inni jó, enni nem alkalmas.

Előzmény: okinayab (7047)
okinayab Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7047

Kösz,olvastam arról a szoborról. Állítólag hasonlít a rióira,és a kilátójából a San Francisco Golden gate -híd látható:)

Lehet,hogy leellenőrzöm...

Előzmény: nádégető (7042)
okinayab Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7046

Javítok,nem átgyalogolsz,hanem valamivel átjutsz /752-753-as buszt látom ráirva a térképen/...

 

Előzmény: okinayab (7045)
okinayab Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7045

A Vasco de Gama híd a 17 km-es,Európa leghosszabb hídja.

Az Ápr.25 híd "csak" 2,2 km. Sztem ha átgyalogolsz,onnan 20 perc gyalog a szobor

Előzmény: Léna007 (7043)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7044

az ápr.25-e hídon szerintem gyalog nem tudsz átmenni, csak közlekedési eszközzel. és onnan, a túloldalról kell megközelíteni a szobrot, ha az érdekel.

 

a jelzett, (még) hosszabb hìd az a másik, a vasco de gama.

Előzmény: Léna007 (7043)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7043

Melyik híd majdnem 7 km hosszú? Vagy valamit totálisan félreolvastam vagy tévesen maradt a fejemben?

Ha átgyalogolok ezen az ápr. 25. hídon, akkor máris a szomornál vagyok? Vagyis az egész 20 perces út csak???

 

Előzmény: nádégető (7042)
nádégető Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7042

Az Április 25.-e Híd a tömegközlekedés fő eleme, rengeteg mindennel át lehet menni rajta, a másik, a Vasco da Gama Híd szintén, ott rengetegen szoktak futni is.

 

Ha az Április25.-e Hídon átmennétek, nagy kár lenne a 15-20 percnyi sétával megközelíthető Krisztus szobor  kihagyása, már csak a páratlan panoráma miatt is.

Előzmény: okinayab (7041)
okinayab Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7041

Ez a libegő jó ötletnek tűnik! Tuti kipróbáljuk.

Nekem van némi híd-mániám,imádom a hidakat,és ott Lisszabonban ugyebár  van két szuper híd. Valamelyiken lehet gyalogolni kicsit,vagy van olyan tömegközlekedési eszköz amivel végig lehet menni rajta?

 

Előzmény: nádégető (7038)
okinayab Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7040

Pont ezeket zongoráztam végig,és úgy döntöttem,nem veszünk Lisszabon kártyát. Veszünk napijegyet amikor sokat akarunk tekeregni és kész. Ha vennék is egynaposat,nem spórólnék vele,tán többe is kerülne,vagy épp ugyanannyi lenne mintha fizetnék mindenhol amennyit kell.

Az Óceánarióról azt olvastam,hogy nem egy nagy szám. Annak aki látott már ilyeneket,annak biztos nem,csak azoknak való,akiknek ez ujdonság. Meg a gyerekeknek.

De a környékére biztosan elmegyünk:)

 

Előzmény: Léna007 (7033)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7039

Köszönöm a tippeket. Affelé hajlok, hogy az Ocenáriót kihagyjuk. A többit még átnézem, amiket írtál.

Előzmény: nádégető (7038)
nádégető Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7038

Szia!

Mi a lisszaboni Ócenárióba nem mentünk be, nem tett ránk kívülről sem jó benyomást, a Youtube-on látottakat csak megerősítette.

Viszont onnan indul a "libegő", a Torre Vasco da Gama-ig lehet vele, nekünk nagyon tettszett! ( retur is működik.)

Az Ócenárió mellett szintén nagyon szép, kellemes kikapcsolódást nyújt a Jardim du agua, jó fotókat lehet készíteni akár.

Tapasztalatunk szerint a Viaviagem tökéletes a helyi olcsó közlekedés szempontjából, a LissCardot mi nem vettük igénybe, nem adott annyi kedvezményt két hét alatt sem, hogy megérte volna , mi is voltunk minden felé, Sintrától Cabo de Rocaig.

A Gulbekian Múzeumot ki ne hagyjátok, fantasztikusan szép, Vasárnap (ha jól emlékszem) menjetek, akkor ingyenes!

Előzmény: Léna007 (7037)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7037

Szia bozsori,

köszönöm :-)

Hát az első napon kell a jegy, bejutni a városba a szálláshoz, meg onnan az óvárosi részbe, a 28-as villamost sem hagynánk ki, de egyébként sokat mennénk gyalogosan.

Így a második napon talán elég lenne 1-2 vonaljegy is, akkor mennénk valószínűleg Belémbe. A kolostort mi is szívesen megnéznénk kívül-belül, a torony és a Felfedezések emlékműve azt hiszem bőven redben van kívülről, belépő nélkül. Az Azuljeos múzeumon én is gondolkodtam, ez a Lisboa Card-ban inygen van, de eléggé másik irányban esik ki, így talán inkább nem.

Az Ócenárióról inkább olyanoktól szeretnék vélményt hallani, akik már több ilyenben voltak, hogy többet ad-e. Külölgesebb-e...Nagyon szeretjük az ilyen akváriumokat, de már annyit láttunk, hogy talán az erre szánt időt és pénzt jobban ki tudnánk használni más dolgokra.

 

Előzmény: bozsori (7035)
'szti Creative Commons License 2016.03.27 0 0 7036

a viva viagemre tölthető napijegy érvényes a santa justa liftre, ezt most próbáltam

Előzmény: bozsori (7035)
bozsori Creative Commons License 2016.03.26 0 0 7035

Nekem az Oceanarió bejáratánál azt mondták (zárás előtt érkeztem 2 órával) hogy az az idő elég lesz és tényleg az volt, pedig én nem szoktam sietni. Hasonlót még nem láttam, nekem tetszett.

A reptéren megveheted a feltölthető kártyát, érvényes lesz a metróra. Megkockáztatom hogy ha nem mész a városközponton nagyon kívül, akkor még napi jegy sem kell.

A Lisboa Card érvényes a Santa Justa liftre. Talán a siklókra (mint bizonyos villamos) nem, de ennek nincs jelentősége mert 5 perc alatt felmászol oda ahova pl. a Gloria sikló felmegy. 

Annak idején megvettem a Lisboa Card-ot, a Jeromos Kolostort, annak kerengőjét (szerintem ezt meg kéne nézni, nekem ez tetszett legjobban Lisszabonban), a Belém tornyot (ez szerintem nem éri meg a belépő árát) és a Felfedezések emlékművét néztem meg (erre már csak kedvezményt adott a kártya), illetve délután a csempemúzeumot. Így 2-3 eurót spóroltam, de jobban is ki lehetett volna használni, ha másnap 10 előtt még bemegyek valahova.

 

Előzmény: Léna007 (7033)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.26 0 0 7034

Itt egy klassz PDF a buszvonalakról:

Léna007 Creative Commons License 2016.03.26 0 0 7033

Ok, az jó lesz.

Most a jegyeken filózok órák óta. A 24-48-72 órás Lisboa Card úgy látom mégsem minden közlekedési eszközre ingyenes, pl. bizonyos villamoskra csak 10% kedvezményt ad. A legtöbb belépő, amire kedvez, az múzeum, pont ezek nem kellenek nekem, hanem egész más dolgok. És elég drága.

 

Van ez a "7 Colinas Card" és "Viva Viagem" feltölthetős kártya, amiről azt írják, hogy a kettő ugyanaz, 50 Cent az ára és fel lehet rá előre tölteni egyszeri jegyeket vagy egy napos jegyet (24-órás bérlet), 6 Euróért. Ez sokkal kedvezőbbnek tűnik.

 

Ha ez érvényes a piros metróra a reptértől kezdve, akkor ez nyer nálam, mert a másik verzió szerint a reptéri busz lenne az első lépés, ami 3,15 fejenként.

 

Ezután egy buszra kell átszállnunka szállásunkig.

 

Tehát ha nem megyek sok múzeumba, akkor jobban megéri ez a napos card, mint a Lisboa card. Utóbbi viszont ad kedvezményt a sintrai kastélyokra is, viszont elenyésző, csak 10%, ami 10 Euronál ugye csak 1 Euro, így a két jegy közötti különbözet nem hozza be a kedvezényeket.

 

Csak filóztam egyet. Ki mit tart 2-3 napos városban kószáláshoz alegjobb opciónak?

 

Ma elolvastam és kijegyzetelem két útikönyvet, így kezd összeállni bennem, hogy miket nézünk meg, hova megyünk...

Megéri elmenni az Oceanarióba? A megéri az idő faktorra vonatkozik, mert az útikönyv szerint 3-4 órás program, ugye eléggé ki is esik. Voltunkmár ilyenben Barcelonában és kisebbekben más helyeken is. Nagyon nagy szám vagy csak átlagos akvárium?

Előzmény: okinayab (7032)
okinayab Creative Commons License 2016.03.26 0 0 7032

Akkor mi beelőzünk,de mjd informállak:)

Előzmény: Léna007 (7031)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.26 0 0 7031

Ápr. 30 - máj. 9.

Az első két napon Lissabonban tömegközlekedünk, a harmadik naptól lesz autó, de az első 5 napon még Lissabonban vagyunk, akkor már kirándulásokat tervezek kifelé a városból, a végén pedig Algarve.

Előzmény: okinayab (7030)
okinayab Creative Commons License 2016.03.25 0 0 7030

4-én este Lisszabon,8-án este haza. Úgy tervezem,hogy 6-án lenne Sintra,Cabo de Rocca,Cascais. Cascaisból tök későn is megy a "HÉV" Lisszabonba. Ti?

Előzmény: Léna007 (7029)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.25 0 0 7029

Na, akkor akár mehetnénk együtt is :-) :-) hailyen hasonló a terv. :-) Ti mikor mentek?

Előzmény: okinayab (7028)
okinayab Creative Commons License 2016.03.25 0 0 7028

Szívemből szóltál,pont így gondolom. Kezdünk a Quintával aztán felmegyünk a Pena palotát megnézni. Kívülről megnézzük a National Palace-t /úgyis felújítják éppen,ha minden igaz/. A Monserrate palota ha belefér megnézzük,ha nem akkor csak legközelebb.

Előzmény: Léna007 (7027)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.25 0 0 7027

Én egy csomó linket, meg blogbeszámolót megnéztem, meg elolvastam róluk sok mindent. Én ott érzem jól magam, ami laza program, nem kell rettentő sok művészetet meg ilyesmit magamba szíveni. Nekem a Quinta van az első helyne, azután a Pena és végül a Monserrate. A többi kihagynám, vagy csak külsőleg néznék el felé. Ahogyan az időbe belefér. A Quintának varázslatos a kertje. De mindenkinek magának kell tudnia, mi érdeklni nagyon. Az biztos, hogy ennyi minden közül rettentő nehéza választás, ha csak egy nap van rá.

Előzmény: okinayab (7026)
okinayab Creative Commons License 2016.03.25 0 0 7026

Nekem is a Quinte R. tetszik a legjobban Sintrában /itthonról/. Mi jövő héten megyünk,és azon agyalok melyik palotát hagyjuk ki ott,hogy legyen időnk eljutni Cabo Rocca-hoz és Cascaisba még aznap.

Előzmény: Léna007 (7025)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.24 0 0 7025

Szia, elolvastam elég sok dolgot most Sintra épületeiről. Most volt egy blogismerős is ott és Quintárül nagyon klassz képeket csinált. Ismersz, én ezekbe az épületekbe be sem megyek, nekem az nagyon unalmas, a belső, a kiállítás, a külső érdekel, a kertek, a virágok, szóval sokkal inkább. ami a természet felé tart. Ezért nem is az építészeti értéket keresem benne, hanem hogy megfog, jól néz ki, fotogén...:-)

Előzmény: geodo1 (7021)
PJ Proby Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7024

Sem a korábbi, a gk. bérlés nehézségeivel kapcsolatos tapasztalataimmal, sem a legutóbbi hozzászólásommal nem volt szándékomban szétoffolni a topikot, hiszen utazás előtt állva magam is minél több hasznos infot szeretnék belőle meríteni. Valószínűleg félreértetted a Lénának címzett kommentem, mert az nem a deposit téma – amit valóban befejeztem - hanem egy megkezdett beszélgetés folytatása, amiben megszólíttattam, amire természetes, hogy válaszolok. Mint ahogy az is természetes, hogy neked is válaszolok, barátsággal.

Előzmény: geodo1 (7023)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.23 0 6 7023

OK, a magam részéről nem ragozom tovább ezt a témát - lehetne is akkor ez így? :) nézd, nem tudunk neked segítséget nyújtani; megpróbáltuk, de nem tudjuk megoldani a helyzetet sajnos. viszont, mi lenne, ha portugáliára térne vissza a topik? köszi. :)

Előzmény: PJ Proby (7022)
PJ Proby Creative Commons License 2016.03.23 -5 3 7022

De bizony, a kártyán kell lennie!

Hitelkártyánál a bank által nyújtott hitelkeret nem korlátlan, mindenkinél más-más összeg, esetemben 190 ezer Ft. Ha el akarom kerülni, hogy a kocsi felvételekor fedezetlenség miatt elzavarjanak, sőt sok kölcsönzőnél "meg nem jelenésnek" (no-shownak) minősítve az üzlet meghiúsulását, még meg is büntessenek, akkor jó néhány százezer forinttal fel kell töltenem a hitelkártyám, hogy az fedezni tudja a zárolt összeget.

Előzmény: Léna007 (7020)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.23 -1 3 7021

mi is így döntöttünk, pontosan ezért, mert nehezen belőhetőnek gondoltuk, hogy hol, mennyi időt maradunk. ez jó döntésnek is bizonyult. egyébként nekem is a quinta tetszett a legjobban, mármint megélve is nekem az jött be leginkább. bár már írták itt, hogy annak van a legkisebb művészeti értéke, attól még engem megfogott.

Előzmény: Léna007 (7019)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.23 -1 0 7020

Egyet nem értek. Ennek az pénzösszegnek, akármennyi is legyen az, nem kell a kárytán lennie, hiszen a bank előlegezi meg neked és csak 30 nappal később kell a banknak kifizetni, de ez alatt már érges régen lejár a bérlés és vissza is kapod az el nem vett pénzt.

Előzmény: PJ Proby (7017)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7019

Ezt az oldalt találtam meg én is elsőként, és valóban a Quinta de regaleira nincs rajta, pedig az tetszik a legjobban.

Úgy döntöttem végül, hogy mivel még a napot előre úgy sem tudjuk, mikor megyünk oda és azt sem, mennyi kastélyra lesz időnk, így jobb ott a fontossági sorrendben megnézni őket és amire jut idő jut, amire nem, nem, de akkor a jegyeket ott vesszük helyben. Az 5% kedvezmény amúgy is szinte semmi.

Azt gondoltam, van ilyen kombijegy, amiben több látnivaló is benne van, nagyobb árengedménnyelés naptól függetlenül, mikor is megyek oda.

 

 

Előzmény: geodo1 (7013)
okinayab Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7018

Köszönöm,'szti-nek is ,ha jól látom 15 euro ez a kombó jegy,sztem megéri.

 

Előzmény: bozsori (7007)
PJ Proby Creative Commons License 2016.03.23 -7 1 7017

OK, a magam részéről nem ragozom tovább ezt a témát. Csak még annyit, hogy én igenis lenyúlásnak tartom azt, amikor odamegy az ügyfél a kölcsönzőbe átvenni a kocsit, s közlik vele, hogy ha nem köti meg a kölcsönzővel (is) a biztosítást több tízezer forintért, akkor a maximális, akár sok százezer forintos összeget zárolják a kártyáján. Már ha egyáltalán van neki annyi rajta, már ha „kellő gondossággal” járt el, és az apró betűs szórengetegből időben sikerült felkészülnie a legrosszabb forgatókönyvre is. Ha meg nem volt ennyire előrelátó, s nem töltötte fel a kártyáját egymillió forinttal, akkor az esetleg már korábban online megkötött biztosítása mellett fizetheti az újabb kizsarolt (dupla) biztosítást, vagy mehet a csomagjaival és a pereputtyával más autókölcsönzőt keresgélni a környéken.

Előzmény: geodo1 (7016)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.23 -1 4 7016

mert húsz-harminc-negyven szóba jöhető ajánlat van, mi? ugyan már. bár persze tök mindegy, hogy mennyinek küldöd el, mert egyszer kell csak megírni, és elküldöd mindnek ugyanazt, akár egyszerre. ez mondjuk eddig összesen tíz perc volt, a mailcímek megkeresésével együtt mondjuk negyvenöt. vesd össze csak azzal, amennyibe azt tellett, hogy a kommentjeid megírd, pedig az biztos töredéke annak, amit egyébként ráfordítottál.

az meg amúgy nehezen lehet a lenyúlás eszköze, ha valami a bérlés végén visszajár. lenyúlás lehet a helyben kötött nullázó ára, a gps horribilis költsége, a második vezető díja, és még sorolni lehetne, de pont a visszajáró deposit az nem annyira az.

végül, amint már többször is leírtam, meg is található az önrész összege. és ez az, ami számít; egyrészt, mert ez a maximum, ennél csak kevesebb lehet. másrészt mert baj esetén eddig a szintig vagy felelős, tök mindegy, hogy konkrétan mennyit is zárolnak be.

 

na de mindegy, ez mind ködszurkálás már csak, mert láthatóan ragaszkodsz ahhoz az állásponthoz, amivel ezt az egész témát megnyitottad. remélem sikerül valami számodra is megnyugtató megoldást találnod.

Előzmény: PJ Proby (7015)
PJ Proby Creative Commons License 2016.03.23 -6 1 7015

Lehet, hogy túltolom, s igazad van abban, hogy 20-30-40 vagy ki tudja mennyi levél elküldésével megtudhatnám, hogy a szóba jöhető kölcsönzőknél mennyi is a deposit tényleges összege. De úgy gondolom, hogy hamár a bróker-, ill. a kölcsönző cégek üzemeltetik a kereső/foglalási oldalaikat, akkor egy mezei bérlőnek ezt az alapinformációt ott kellene megtalálnia. Többszáz review átolvasása után bizton állíthatom, hogy ezzel a problémával nem vagyok egyedül, a deposit eltitkolása a cégek nagy részénél a lenyúlás egyik legfontosabb eszköze.

Előzmény: geodo1 (7014)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.23 -1 4 7014

tényleg túltolod. már rég tudhatnál mindent ha megfogadod a tanácsom, és közvetlenül megkérdezed a kinézett autóra vagy autókra vonatkozó zárolás pontos mértékét a bérbeadó cégtől/cégektől, ha ennyire nem akarsz vagy nullázót kötni, vagy az önrésszel megegyező összeget a kártyádon tartani.

Előzmény: PJ Proby (7011)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.23 -1 2 7013

a központi oldalon van erre lehetőség:

 

http://www.parquesdesintra.pt/en/plan-your-visit-en/price-simulator/

 

 

viszont, a quinta de regaleira ebben nincsen benne, az külön működtetett intézmény.

Előzmény: Léna007 (7010)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7012

Brutális és ilyesztő összegek. A gyakorlatban még nem találkoztam ilyenekkel.

Előzmény: PJ Proby (7011)
PJ Proby Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7011

Én nem elképzelem, hanem látom ezeket az ezres nagyságrendű tarifákat a hivatalos weblapokon. Ha nem hiszed, ellenőrizheted.  Pl. a http://www.portugal-auto-rentals.com/ oldalon a Hertz által kínált Peugeot 308 önrésze 2500 €, a Europcarnál 2583 €. A kölcsönző cégek ezeket az összegeket kérhetik depositnak.  Az már más kérdés, hogy a gyakorlatban országonként és kölcsönzőként változó mértékben esetleg beérik kevesebbel is, de ezt előre sehol sem közlik a foglalási oldalakon.

Előzmény: Léna007 (7009)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7010

Tudtok olyan oldalt javasolni, ahol előre meg lehet venni kombi jegyet Sintra látványosságaira, ahol magam tudom összeválogatni, melyik palota ill. kastély érdekel és ezáltal valami kedvezményhez jutok?

Pl. érdekel a Quinta de Regaleia, a Palácio Nacional da Pena és a Palácio de Monserrat. Létezik ilyen, hogy ezekre valami kombijegyet vehessek? Eddig nem találtam rá oldalt.

Léna007 Creative Commons License 2016.03.23 0 2 7009

Nem tudom elképzelni, hogy 2500 euró kaució lenne bárhol is, még soha nem éltem meg ilyet.  A legmagasabb összeg nekünk eddig 800 Euro volt.

Előzmény: PJ Proby (7006)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.23 0 2 7008

:-)

Nekem sem időm, sem türelmem, egy autófoglalásból ekkora kálváriát csinálni, foglalunk aztán annyi, még eddig sosem volt egetverő problémánk.

Előzmény: PJ Proby (7005)
bozsori Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7007
Előzmény: okinayab (7001)
PJ Proby Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7006

Nekem a K&H-nál van hitelkártyám, ami úgy működik, hogy van egy 190 ezer Ft-os hitelkeretem (ami a bank pénze), amit használhatok. Ha ennél többet akarok költeni, akkor a folyószámlámról fel kell tölteni a kívánt összeggel. Ha tehát megyek Lisszabonba a kocsit felvenni, és ott kell letennem mondjuk 2500 eurot (800 ezer Ft-ot) a depositra, akkor még itthon 600 ezer Ft-tal fel kell töltenem a kártyát, hogy legyen rajta elegendő fedezet.

Előzmény: Léna007 (7004)
PJ Proby Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7005

Ezen az oldalon http://www.reviewcentre.com/reviews8018.html#Reviews

olvasható értékelések szerint a Budget az 5-ös skálán 1,5-tel a legrosszabbak között van.

Előzmény: Léna007 (6997)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7004

Szia Proby,

én nem ismerem ezt a hitelkártyafeltöltést, nekünk úgy van, hogy a hitelkártya a rendes bankszámlánk egy szeparált része. Előre megkötöttük, hogy mennyi pénz tartozik hozzá, és ez mindig rendelkezésre áll (már ha vanennyi megspórolt pénzem a számlámon). Egészen más rendszerben működik.

Én sem szeretek teljesen ismeretlen cégektől bérelni, én is félek a csalásoktól, ezért maradtunk nemzetközi nagynál.

Azoknál még csak nagyon ritkán volt, hogy valami nem stimmelt.

Előzmény: PJ Proby (7003)
PJ Proby Creative Commons License 2016.03.23 0 0 7003

Léna és geodo,

Köszönöm a válaszaitokat, kamatoztatni fogom a keresés során. Hosszas kutakodás után pillanatnyilag még mindig az a fő problémám, és valószínűleg a legtöbb bérlőnek is kulcskérdés, hogy mennyi lesz a deposit/kaució, vagyis hogy hány euróval kell feltölteni a hitelkártyát. A bérlési feltételekben azonban általában nem a deposit tényleges összegét, hanem csak annak legfontosabb összetevőjét, az önrész (excess) nagyságát adják meg, ami egy közepes kocsinál 1500-2500 körüli összeg. Tehát a kölcsönző cégnél a kocsi felvételekor kötött önrész csökkentő/nullázó biztosítás nélkül min. ekkora összeggel kellene feltölteni a hitelkártyát, amit kevesen engedhetnek meg maguknak. Ha ezt valaki el akarja kerülni, akkor – ha jól értem - kénytelen a kölcsönző cégnél (és nem a brókeroldalon vagy külső biztosítónál) önrész csökkentő v. nullázó biztosítást kötni, ami gyakran megduplázza az eredeti bérleti díjat.

A másik nagy problémám az, hogy a Portugáliában működő kölcsönzők megbízhatóságáról többnyire igen lesújtó, negatív infok olvashatók a különböző review oldalakon (reviewcentre, tripadvisor), amelyek szöges ellentétben vannak a kereső oldalakon található pozitív értékelésekkel. Így aztán ezek az infok sem adnak fogódzót a megfelelő választáshoz.

Előzmény: Léna007 (7000)
'szti Creative Commons License 2016.03.23 0 2 7002
Előzmény: okinayab (7001)
okinayab Creative Commons License 2016.03.22 -1 0 7001

sziasztok

Olvastam valahol,hol létezik valamilyen busz-vonat kombó jegy,ha Lisszabonból Sintrába megyünk. Állítólag az jó Cascaisba is,meg Cabo da Rocához is,és a sintrai buszokra. Tudtok erről valamit?

Léna007 Creative Commons License 2016.03.18 -1 0 7000

Hát nem tudom. Szardínián 800 Euro felett zároltak. De teljesen mindegy, mert az az összeg visszajön. ;-)

Előzmény: geodo1 (6999)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.18 0 3 6999

Mikor kijönnek az árak, van egy 'terms in hire' (német oldalon:Lokale Mietbedingungen) 'gomb'. Ha erre katt, felül (a 'B' rovatban) írja foglalási kategóriánként az önrész összegét. maximum ennyi lesz a zárolás. kevesebb lehet, de több biztosan nem.

Előzmény: Léna007 (6997)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 6998

Bocs, az első mondatnál még elfelejtettem átállítani a német billentyűzetről. ;-)

Előzmény: Léna007 (6997)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.18 -3 2 6997

Szia PJ Proby,

 

Szötnöztem sok helyen, de vögßl maradtunk a car del mar-nál. Az ár is jobb volt, mint máshol és ami tetszett, hogy az ilyen közvetítőknál általában csak akkor tudod meg, hogy melyik kölcsönzőhöz kerülsz, ha már elkezded a foglalást, de itt ezt be lehet jelölni előre, valamint azt is, hogy legyen-e második vezető, legyen-e önrész nélküli biztosítás, milyen plus biztosítás legyen stb.  Mi a Goldcar nevű céget kizártuk korábbi rossz tapasztalat miatt és a többi ismeretlen nevűt is, és végül egy nemtezközileg ismert mellett döntöttünk, így a Budget-től lett az autó 8 napra 238 Euróért egy Ford Fiesta vagy hasonló kategóriájú autót.

Számunkra nem derült ki előre, hogy levonnak-e valami pénzt előre vagy sem, de az egész összeget levették a hitelkártyáról és sehol egy betű sincs arról, hogy van-e kaució és hogy az mennyi.

De igazából ez nem is érdekel, mert a legtöbb helyen van, és általában magas is az összege, de eddig még minden utazás után azonnal visszakaptuk, nem volt gond.

Előzmény: PJ Proby (6992)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.17 -1 3 6996

a mondandód elejével nagyrészt egyetértek, valóban sok az elnevezés, és az is, hogy nyelvismeret nélkül jóval nehezebb a dolgunk.

 

a második felével viszont nem, illetve teljes értetlenül állok előtte. 

ami az utóbbit illeti: az autoeurope-nál ez a tortúra teljeséggel érthetetlen. ugye te azt tetted, hogy befejezted a foglalást (szerintem nem kellett volna, lásd lejjebb, de ez most mindegy). viszont ezen az oldalon bármelyik foglalás 48 órával a bérlés megkezdése előtt lemondható, ingyen. nem kell levelezni meg semmi, automatizmus. törlöd a foglalást, és pár napon belül visszakerül a kártyára. mivel te azonnal törölted, így nyilvánvalóan kicsit hosszabb, hiszen előbb még lekönyvelésre kerül, és csak utána indul el a visszatérítés folyamata.

fenti menetet számtalanszor megtettük már jó sokan, hiszen ha foglalás után olcsóbb lesz az ár, akkor lemondja az ember és újrafoglalja. ez simán működik, hidd el.

 

aztán. az tök jó, hogy az autoeurope-on csináltál próbafoglalást, de én pont azt írtam, hogy ne (csak) a brókeroldalon tedd ezt, hanem a neked tetsző cég oldalán, illetőleg, hogy egyenesen kérdezd meg tőlük. az a legtutibb, és a legegyszerűbb is, nem? nem kell bogarászni meg semmi, egy mail és kész. és még lobogtatni is lehet gond esetén. :)

 

megjegyzem még azért azért, hogy az önrész összege, és egyéb lényeges infók bizony az autoeurope-on is látszanak, a végleges foglalás előtt is; mikor kijönnek az árak, a rental condition-ra kattintva felugrik egy ablak és ott láthatod. 

 

végül, egy favorit nincs. szerencsére, mondom én, hiszen így lehet választani. de azért leírom, én spec. a holiday on drive nevű portugál cégtől béreltem, de máskor meg lehet mástól fogok, bár minden okés volt velük. portóban az intercontinental cartól, szintén helyi erő.

 

még egy tipp, ez pedig egy direkte portugáliai bróker:

http://portugal-auto-rentals.com

 

itt minden adat megvan nagyon szépen: önrész, nullázó ára, minden cégre, tételesen (terms, és utána cégenként van felsorolás).

 

amúgy a malagacart pedig a blogomon én is ajánlottam még az autóbérlési posztban is, azt sem kellett volna annyit keresni. ;) :))

Előzmény: PJ Proby (6994)
PJ Proby Creative Commons License 2016.03.17 0 0 6995

Egy link a bérlési tudnivalókhoz, ami másnak is hasznos lehet:

Looking for something specific?

 

 Car Hire Insurance FAQs

 

http://www.moneymaxim.co.uk/faq/car-hire-insurance/

 

PJ Proby Creative Commons License 2016.03.17 -4 0 6994

Kedves geodo1,

Bátorító szavaidat köszönöm.

Az alapvető problémám azonban továbbra is fennáll, mert ha egy laikus, ha külföldön, ismeretlen terepen akar kocsit bérelni úgy, hogy nem szereti, ha átvágják, igencsak nagy fába vágja a fejszéjét. Jómagam nem vagyok teljesen tapasztalatlan, a korábbiakban is mindent elolvastam a bérléssel kapcsolatban (többek között a te felbecsülhetetlen értékű iránymutatásaidat is). Hála az alapos felkészülésnek, az eddigi bérléseim során komolyabb problémám nem volt, de minden esetben iszonyú sok időt és energiát vett igénybe a tájékozódás. Az egyes szolgáltatók által használt (angol nyelvű) alapfogalmak/kategóriák, terminus technikusaik és azok tartalma, az idióta rövidítéseik annyi félék, ahányan vannak, képtelenség kiigazodni közöttük. Nem is beszélve az apró betűs részek követhetetlen sokféleségéről. Különböző kategóriákat alkalmaznak a gépkocsi nagyságára/típusára, a biztosítások, vagy éppen az önrész megnevezésére. Ajánlataik összehasonlítása részben a fogalmi zűrzavar, részben a brókercégek, ill. a kölcsönzők nagy száma miatt szinte lehetetlen. Ráadásul a legtöbb esetben a tapasztalatokat, értékeléseket közlő hazai és külföldi web oldalak (pl. tripadvisor) - a vélemények nagy szórása miatt - csak a legritkább esetben adnak fogódzót. Eddigi praxisomban kivételnek tekinthető a tavalyi andalúziai utam, ahol a Malagacar (amelyre ugyancsak hosszas kutakodás után bukkantam rá) nemcsak a vélemények, hanem a saját tapasztalatom alapján is kifogástalan és olcsó szolgáltatónak bizonyult.  

Most, a lisszaboni bérléshez ilyen favoritot sem ezen, sem más a fórumon nem találtam. A tortúrákra példaként említem, hogy az AutoEurope magyar oldalán csináltam próbafoglalást. A lényegi információkat azonban a web oldal nem tartalmazta, azokhoz csak úgy jutottam hozzá, hogy előzőleg meg kellett adnom a személyes adataim mellett a bakkártyám adatait is, s ezzel a hitelkártyámon rögtön zárolták is a 160 eurós bérleti díjat, s ezek után küldték meg a vouchert (de pl. a deposit összege még abból sem derült ki). Azonnal kértem a foglalás törlését és a zárolt összeg felszabadítását. Ötszöri levélváltásba telt, míg végül törölték a foglalást, de a következő napokban többszöri sürgetésem ellenére sem értesítették a bankomat a zárolás feloldásáról. A pénz végül csak két hét múlva jelent meg a számlámon. Nyilvánvaló, hogy ezt a játékot nem lehet eljátszani az összes potenciális brókerrel vagy kölcsönzővel.

 

Szívesen folytatnám, de ez már így is elviselhetetlenül hosszúra sikeredett.

Előzmény: geodo1 (6993)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.17 -1 3 6993

a brókerek előfordul, hogy nem írják, de nézd meg akkor az adott szolgáltató oldalán is, ott írni szokták ezt a díjat is (vagy a terms-nél, vagy egy próbafoglalás során. vagy még jobb, ha megkérdezed egy e-mailben tőlük amire kíváncsi vagy. rendre szoktak válaszolni, nincs ezzel gond, működik ez.

 

stresszelni pedig nem kell, vagyis, nem érdemes, főleg, hogy ott helyben a deposit el is kerülhető. ennek díját szintén meg lehet kérdezni tőlük, ha esetleg nem találod.

Előzmény: PJ Proby (6992)
PJ Proby Creative Commons License 2016.03.17 -1 0 6992

Kedves Léna,

Hasonló 7-8 napos útitervem van jún. 1-től, amiből 3 nap Lisszabon, plusz 4 nap lenne Porto irányába bérelt kocsival. Én már a hetek óta a bérléssel küszködöm, mert nem találtam megbízható, világos és egyértelmű infot, ill. csak nagyon ellentmondásos ajánlásokat a lisszaboni reptéren található bróker cégekről, ill. kölcsönzőkről. Leginkább a deposit aggaszt, amit a legtöbb esetben nem lehet előre belőni. Egyéltalán, létezik olyan cég, amelynél nem kell stresszelni? Te a cardelmar-t említetted korábban, oda foglaltál? Ha május elején mész, megírnád a bérléssel kapcsolatos tapasztalataidat? Előre is kösz.

Előzmény: Léna007 (6950)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.03 0 2 6991

Mi is ekkor leszünk, remélem, szép élénk zöld és virágos lesz majd a táj.

Előzmény: geodo1 (6990)
geodo1 Creative Commons License 2016.03.02 -1 3 6990

ez is remek videó lett az azorihoz hasonlóan! a cabo de rocáról írtakat nagyon osztom; mi pont április legvégén-május legelején voltunk ott, amikor az a sok kicsi, kövirózsa-szerű növény virágzott, igazi virágszőnyeget okozva. valami gyönyörű volt! :)

 

Előzmény: Levi Braun (6983)
attamatta Creative Commons License 2016.03.01 0 0 6989

Köszi, közben leesett, hogy a másik topicban már láttam, mert olyan ismerős volt a főszereplő művésznő...:))

Előzmény: Levi Braun (6987)
Léna007 Creative Commons License 2016.03.01 0 0 6988

Nekem is nagyon tetszett a videó.

Előzmény: Levi Braun (6983)
Levi Braun Creative Commons License 2016.02.29 0 1 6987

Az Azoris videót már szűk 1 hónapja belinkeltem a topikjába, de a könnyebbség kedvéért belinkelem ide is, végül is ez is Portugália :)

Előzmény: attamatta (6984)
Flower2000 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 6986

A portugál emberek rendkívül kedvesek, azért ha beleakadtok egy-kettőbe, ne kerüljétek ki őket. 

Előzmény: Léna007 (6981)
Flower2000 Creative Commons License 2016.02.29 -1 1 6985

Nagyon klasszul megcsináltad. Érdemes megnézni mindenkinek aki arrafelé megy. Kösz.

Előzmény: Levi Braun (6983)
attamatta Creative Commons License 2016.02.29 -1 1 6984

Élvezetes és hangulatos videó, köszi a megosztást! Az Azori-szigeteki is érdekes lehet, szívesen megnézném majd a topic-jában.

Előzmény: Levi Braun (6983)
Levi Braun Creative Commons License 2016.02.29 0 2 6983

Sziasztok!

 

Még január derekán voltunk Portugáliban, azon belül pedig Lisszabon, Cabo da Roca és az Azori-szigetek volt porondon és egy nagyon minimális Cascais is. Itt és most a Lisszabonról és a kontinens széléről készült videónkat szeretném megosztani.

Szép és jó város ez a Lisszabon, de a Cabo da Roca varázsolt el minket. Gondolom elcsépelt látnivaló, de azt mindenképp látni kell annak, aki a környéken jár. Szerettük volna még útba ejteni Sintrat, de sajnos csak átutazóban voltunk, idő hiányában.

Abszolút etalon viszont egyértelműen az Azori-szigetek volt, de ez már egy másik topik... :)

Tehát íme Lisszabon és a Cabo da Roca:

 

 

PJ Proby Creative Commons License 2016.02.24 0 0 6982

Újra Gk. bérlés. Júniusi lisszabon-Portói utamhoz keresgélés közben rábukkantam egy Amoita nevű, igen jó árfekvésű dél-portugál kölcsönzőre, amiről elég kevés beszámoló található a neten. A vélemények zöme (Tripadvisor, Fodor”s) szuperlatívuszokban értékeli a céget, elsősorban az ár/érték arány mentén, de magyar tapasztalatot nem olvastam. Van valakinek személyes v. közvetett tapasztalata a cégről?

Léna007 Creative Commons License 2016.02.22 0 0 6981

Köszönöm szépen, de nincs szükésgünk idegenvezetőre, még kevésbé magyarra. ;-) Önállóan nézünk meg mindig mindent, nem szeretem, ha valaki végig beszél és mutatni akarja azokat a dolgokat, amik minket nem érdekelnek. Az utazás, nyaralás abszolút szuveneritása számunkra, hogy nincs szükségünk más emberek társaságára, ezért is szervezzük az utazásainkat évek óta magunk, ezért nem szállunk meg soha sem hotelben, ezért bérelünk autót tömegközlekedés helyett. Mindig  boldogulunk magunk is és ez a csodaszép benne, minden percet a saját igényeink szerint kiélvezni, hogy bárkihez is igazodni kellene. 

Előzmény: Portugália (6978)
attamatta Creative Commons License 2016.02.22 -1 0 6980

Nem feltétlen kell 1 hét Lisszabonra - de jó ha szánunk rá annyit .))

Előzmény: Portugália (6979)
Portugália Creative Commons License 2016.02.22 0 0 6979

ha még aktuális a válaszom, akkor NEM .. szerintem nem kell 1 hét Lisszzabonra 

www.portugalhu.com 

 

Előzmény: UtazóJános (6914)
Portugália Creative Commons License 2016.02.22 0 0 6978

Kedves Léna.. az oldalamon , lehet ,hogy találsz egy két tippet https://www.facebook.com/Magyar-Idegenvezet%C5%91-%C3%A9s-utask%C3%ADs%C3%A9r%C5%91-Portug%C3%A1lia-468312813303379/?ref=hl vagy www.portugalhu.com .. Jó utat kívánok Portugáliába!

Előzmény: Léna007 (6963)
Léna007 Creative Commons License 2016.02.09 0 0 6977

Bocsánat. Ez ciki. :-) Így igaz, valszeg azért írtam, mert előtte pont ott keresgéltem. Bookline-t akartam írni. Sorry, ha nem szólsz, észre sem vettem volna a hibát.

Előzmény: llaci10 (6975)
Sidalina Creative Commons License 2016.02.09 0 1 6976

egy friss verzió még jobb, bár a nyitva tartásokról, belépőkről úgysem a könyvből szeretnék tájékozódni, szóval a régi is teljesen oké lenne nekem. Attól tartok, h áprilisig nem jutnak el Lisszabonig, előbb jönnek a népszerűbb városok.

Amúgy az Eyewitness Lisbon-t olvastam eddig, az nem rossz. Csak kéne egy magyar is...

Előzmény: geodo1 (6973)
llaci10 Creative Commons License 2016.02.09 0 1 6975

A "booking.com-on" sok szállodáról lehet olvasni :-)

Előzmény: Léna007 (6972)
nádégető Creative Commons License 2016.02.09 0 0 6974

Igen, a L.P. volt nekem is a friss kiadású, csak azt nem említettem, mert nem magyar nyelvű, viszont nagyon jó!

Előzmény: PJ Proby (6970)
geodo1 Creative Commons License 2016.02.09 0 1 6973

most van a marco polónál újra külső-belső megújítás, sztem hamarosan ki fog már jönni az újabb változat (ez a villamosos 2008-as, tavaly még kapható volt). rómából már kijött, gondolom majd jönnek egymás után.

Előzmény: Sidalina (6971)
Léna007 Creative Commons License 2016.02.09 0 1 6972

Nekem is a Marco Polo van meg, de úgy 20 éve vettem kb. Régen gyűjtöttem az útikönyveket és ha volt egy kis spórolt pénzem, mindig vettem hozzá egy-egfy újat, ha nem is jártam ott, vagy nem is készültem oda. 

De az adatokkal ez nem éppen friss már, én vettem most egy nagyon vastag, majdnem 500 oldalas német könyvet. Túl sok részlet van benne, talán ennyi nem kellett volna. :-)

Esetleg azt javaslom, hogy keressétek booking.com-on, ott sok régi könyvet meg lehet még szerezni.

Sidalina Creative Commons License 2016.02.09 0 1 6971

Ezt a Marco Polo-t szeretném megszerezni, de egyszerűen sehol nem kapható már. Használtan sem, antikváriumban sem...

Portugália és gyöngyszemei-ben mekkora rész szól Lisszabonról?

Előzmény: nádégető (6969)
PJ Proby Creative Commons License 2016.02.09 0 0 6970

Kösz. Én is utána néztem, de nem találtam 10 évnél frissebb magyar nyelvűt.

Az egyetlen újabb kiadás: Portugália útikönyv (angol) Lonely Planet  2014, 514 o. 7 950 Ft

Előzmény: nádégető (6969)
nádégető Creative Commons License 2016.02.09 0 0 6969
Előzmény: PJ Proby (6968)
PJ Proby Creative Commons License 2016.02.09 0 0 6968

Tud valaki ajánlani egy jó, használható, up to date utikönyvet?

Léna007 Creative Commons License 2016.02.01 -1 1 6967

Az összkép, az összhangulat érdekel. Félreértettél. A hozzászólásom úgy érettem, hogy ha egy város csak egy híres katedrálisáról ismert vagy csakegy valami másról, akkor azt inkább kihagyom, és helyette olyat nézek meg, ahol talán nincs is katedrális vagy történelmi jelentőségű akármi, hanem maga a város, hely összességében szép, így Obidos az első helyen áll.

Előzmény: 'szti (6965)
Léna007 Creative Commons License 2016.02.01 0 0 6966

Köszi, utána nézek.

Előzmény: wekerlei (6964)
'szti Creative Commons License 2016.02.01 0 1 6965

azért portugália igencsak tele van templomokkal és egyedi épületekkel. én történetesen alcobacaból és batalhából a templom/kolostorokon kívül nem nagyon emlékszem másra

Előzmény: Léna007 (6963)
wekerlei Creative Commons License 2016.02.01 0 0 6964

Én inkább az ország déli részén vagyok otthon. Ha Liszabonból az Algarve-i részre mennétek autóval, akkor persze van más lehetöség is, mint az autópálya. Van gyorsforgalmi út is sok kamionnal, meg ipartelepekkel, de olyan utakat is ismerek, melyek romantikusabbak. Ha az érdekelne és ki ís szállnátok itt-ott, akkor arra egy nap is rámenne.

Javasolni tudnám pld.:

Lisboa - Április 25 híd - Arrabida nemzeti park - Setubal - Troia - Comporta - Melides - Sines - Porto Covo - Milfontes - Odemira - Odeceixe - Vila do Bispo - Sines  

Előzmény: Léna007 (6954)
Léna007 Creative Commons License 2016.01.30 -3 1 6963

Még gondolkozok, múzeumok, templomok, egyedi épületek nem érdekelnek, egy-egy város hangulatilag érdekel, így Obidos pl. abszolút az a hely, ahol magamba tudom szívni azt a szuper hangulatot és szinte minden utcarészletben rejlik valami fotózni való. Főleg a hobbim a fotózást élem ki ilyenkor. Azt gondoltam, hogy az egyik úton, ami keletebbre esik (most nincs előttem a térkép) mennék felfelé és a másikon lefelé, ami a alsóbbrendűbb és az óceán felé kifelé vezet, de lehet, hogy inkább meghagyom csak az alsó kört, azokkal a településekkel, amik Obidős közelébe esnek.

Előzmény: klems (6962)
klems Creative Commons License 2016.01.30 0 0 6962

Egy hosszú napba sem fér bele minden, én Alcobaca, Batalha, Tomar (WH mindegyik - egy jegyet kell venni) utat tenném meg, de ez is nagyon necces. Obidos túl kicsi, Coimbra túl messze van és nagy. Lásd képeim alant.

Előzmény: Léna007 (6957)
Sidalina Creative Commons License 2016.01.29 0 0 6961

ez a Not Another volt? 

Nincs kedved egy kicsit bővebben mesélni, hogy merre jártatok? :)

Előzmény: eperlevelll (6960)
eperlevelll Creative Commons License 2016.01.29 0 0 6960

Köszi :)

Végül átfoglaltam Lisszabonba, mert az estorili szállodából küldtek egy mailt január elején, hogy nagyon előre elnézést, lesz némi felújítás azon időszak alatt, amikor ott leszünk. Elmentünk Estorilba is, és ha már ott voltunk, ránéztünk a szállodára....háát, élőben nem nézett ki annyira jól.

Előzmény: Sidalina (6959)
Sidalina Creative Commons License 2016.01.29 0 0 6959

micsoda szuper képek! És milyen volt a közlekedés végül? 

Előzmény: eperlevelll (6958)
eperlevelll Creative Commons License 2016.01.29 0 3 6958

Végül nem voltunk valami szerencsések az időjárással kapcsolatban, de sebaj. Lisszabon mindenhogyan jó :) Egy kis ködös-esős hangulat a városból...

Léna007 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6957

Muszáj egy napba, több idő nincs rá, kora reggel fel, késő este vissza. Nem mindegyik helység fogott meg annyira, hogy feltétlenül mindegyiket belevenném, valszeg valamit ki kell hagyni belőle. ;-)

Előzmény: 'szti (6956)
'szti Creative Commons License 2016.01.28 0 1 6956

Coimbra, Leina, Batalha, Fatima, Nazaré és Obidos egy napba? hát....

Előzmény: Léna007 (6954)
Léna007 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6955

köszi :-)

Előzmény: 'szti (6953)
Léna007 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6954

Szia wekerlei,

tegnap találtam egy oldalt, ahol az autópályadíjak szakaszonként fel voltak sorolva (csak délen) és egy szakasz 0,90 Euro körül volt, azt írta, hogy átlagban kb. 100 km-re max. 5 Euro. Mivel mi Lissabonból csak Cabo Roca, Sintra és Quelez felé akarunk menni autóval, illetve egy napon egy nagy kört északabbra Tomar, Coimbra, Leina, Batalha, Fatima, Nazaré és Obidos (vajon beleférnek ezek egy napba???) úgy gondolom, hogy ezeket simán el lehet érni autópálya használata nélkül is. Ez az oldal azt is megmutatta, hogy hol vannak olyan autópályák, ahol nincs kp-s fizetés, csak digitális és ezek főleg Porto körül északra estek, ahol mi nem is leszünk. MIndezek függvényében azt gondolom, hogy amit mi kiadunk naponta autópályára, az lehet, hogy nem sokkal lesz drágább, mint maga a készülék bérlése, amiről német fórumon olyan horror történeteket is írtak, hogy rajta maradt még az előző ember díja és azt is hozzászámoltak és végtelenségig tartó huza vona volt, mire visszakapák a jogtalanul levett pénzt...szóval azt gondolom, hogy nem bérelünk ilyen kütyüt, inkább állunk kicsit a sorban, nem lehet az annyira hosszadalmas.

A második hosszabb őt nekünk is le Algarvéra, de ahogy te is írod, biztosan megoldható, hogy ne autópályán menjünk. Amúgy is jobban szeretünk mellékutakon menni, amik átmennek érdekes falvakon, helyeken, ahol spontán bármikor meg lehet állni.

Előzmény: wekerlei (6949)
'szti Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6953
Előzmény: Léna007 (6951)
'szti Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6952

akkor ez a lisboa card, ebben van 43 % kedvezmény a reptéri buszra, meg múzeumokra, stb, mint a többi városkártya

Előzmény: Léna007 (6951)
Léna007 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6951

Szia szti,

 

24,48 és 72 órás van, ez biztos, az útikönyv is írja, meg az interneten is megtaláltam. Csak az nem volt tiszta, hogy a reptéri busz is benne van-e, mert az útikönyvünk szerinz ez menetrendszeri busznak számít és nem különjáratnak.

Előzmény: 'szti (6946)
Léna007 Creative Commons License 2016.01.28 0 1 6950

Szia Geodo,

novemberben mikor néztem találtam még 150 euro körül bérautót 10 napra, meg is lepett, mert a Kanári-szigeteken kívül máshol nem vagyunk ilyen kedvező árakhoz szokva.

De most 230-ért találtam már csak ugyanott és 8 napra, és bejelöltük, hogy önrész nélküli biztosítás, plusz üvegkár és kerékkár esetén se kelljen fizetni, így ez emelt rajta még 20 euróval, ehhez jön majd még az a leolvasó szerkentyű, meg ki tudja mit kérnek még el, mert valami olyan is volt írva, hogy személybiztosítás nincs benne, mondjuk ez nekünk nem kell, mert van külföldi baleset biztosításunk, de hogy vajon ránk "kötelezik"-e mint sokszor...

 

Előzmény: geodo1 (6945)
wekerlei Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6949

Nem olcsó az autópálya. Ha Spanyolországból Badajozon keresztül jössz Liszabonba, akkor az olyan 15,00 euró is lehet. Liszabon - Algarve szerintem (1-es kategória) legalább 20,00 - 25,00 juró. Nekem meg olyan kocsim van, ami 2-es kategória, így inkább kerülöm az autópályákat. Általában van más lehetöség s és ha szabin vagyok, ritkán sietek.

Liszabonbahn a hidak hsználatáért is kell fizetni, de csak egy irányba (városba be). A régi híd olcsóbb, mint az új. 

Előzmény: Léna007 (6944)
'szti Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6948

helyesbítek, a lisboa cardban 43 % discount van az aerobusra

Előzmény: 'szti (6946)
PJ Proby Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6947

Köszönöm szépen az infot.

Mellesleg nagyon tetszett a tavaly májusi képes beszámolód a blogodon.

Előzmény: geodo1 (6941)
'szti Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6946

turista jegy? lisbon cardra gondolsz? mert közlekedésre csak 24 órás van

az aerobus nincs benne egyik bérletben se

Előzmény: Léna007 (6942)
geodo1 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 6945

érdekes amit írsz. nekünk mind a pár évvel előbbi, téli portói, mind a tavaly április végi/május eleji út kifejezetten barátira sikerült. kifejezetten olcsó szállások, normális árú autóbérlések, miközben az ottani költségek is rendben voltak. nekünk abszolút úgy maradt meg portugália, mint egy nagyon is jó ár/érték arányú (és már-már görögország-szinten szerethető.. :) ) ország.

Előzmény: Léna007 (6944)
Léna007 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 6944

Köszönöm, így érthető.

A kütyü napi 1,98 Euroba kerül, az áutópályadíjakról még foglamam sincs, de így már csak a készülékért is majdnem 20 Eurót fizetnénk és akkor még nem jártunk sehol. Van egy olyan érzésem, hogy ez a portugál ót sokkl többe lesz, mint amilyen olcsónak indult és látszott. ;-)

Előzmény: geodo1 (6943)
geodo1 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 6943

a verzió: van a kütyü, ekkor a zöld sorba állsz be /haladsz át, nem kell fizetni ott semmit, később fogják ráterhelni arra a bankkártyára, amit a bérlés során amúgy is megadsz. ami már 'megérkezik' a céghez addigra, mire leadjátok, azt már helyben kifizeted leadáskor, a többit meg terhelik (nálunk ez így volt, de úgy emlékszem volt már itt olyan, akinek az egészet utólag terhelték csak).

 

b verzió: nincsen kütyü, nem a zöld, hanem a sima sorba állsz be, és kapunál fizetsz, mint pl. olaszországban.

 

ha a verzió, akkor is tudod figyelni az összeget, minden kapu előtt ki van írva az összeg (legalábbis lisszabon környékén ahol mi áthaladtunk kapunk, ott ki volt írva/digitálisan felvillant). mivel rendre jóval rövidebb/nincs sor a zöldnél, szerintem megéri a kütyü, de hát kinek hogy.

Előzmény: Léna007 (6942)
Léna007 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 6942

Sziasztok!

 

Szeretném kérni, hogy valaki írja le egyben, részletesen, hogyan vannak ezek az autópályadíj leolvasó kütyük. Az autóbérbeadó cégtől kell ezt bérelnünk, napi díjért, ha jól értem és akkor ha megyünk az autópályákon, akkor ez automatikusna érzékel valamit digitális módon és felírja a pénzt, amit majd a végén a kölcsönzőnek kell kifizetnünk? Nem egészen világos ez az egész. Valamint mi a B verzió, ha nem bérelek ilyen kütyüt?

 

Tegnap elintéztük az autóbérlést. Mivel első 5 napban Lissabonban vagyunk, azt gondotuk, az első két napra nem kell autó, utána mennénk északi irányba kintenn kirándulgatni autóval, majd le az Algarvéra, így úgy szerettük volna az autót, hogy a nyaralás harmadik napján felvesszük a városban és a nyaralás végén pedig leadjuk a reptéren. kb. 10 kölcsönzőnél végigzongoráztam ezt és nem lehetett, azaz ahol lehetett, ott már nem volt arra az időszakra autó, vagy  plusz díjat akartak kérni a felvétel és leadás különböző helye miatt. Így is túl drága lett az autó, így az maradt, hogy a harmadik napunkon kibuszozunk a reptérre és ott vesszük fel az autót.

 

Még egy kérdés:

A reptéri busz (Aerobus 1), ami a Marqes Pombalra megy be, benne van árban abban a 48 vagy 72 órás turistajegyben, amit a városi közlekedésre lehet venni?

 

A válaszokat előre is köszönöm.

üdv

geodo1 Creative Commons License 2016.01.27 0 0 6941

általános autóbérlős kisokos, hátha hasznos: itt.

 

- ha brókeroldalon foglalsz, akkor a bérlési feltételekre katt, oda van írva, hogy a cdw mellett mennyi az önrész. na kb. sorvezető, h annyit foglalnak be, amennyi az önrész.

 

vagy

 

- az adott cég weblapján mindig megtalálható ez az adat. ha nem, akkor vagy foglalj máshol ahol igen, vagy írj nekik egy e-mailt.

 

 

 

 

Előzmény: PJ Proby (6940)
PJ Proby Creative Commons License 2016.01.27 0 0 6940

Azt hiszem sokakat érdeklő kérdés, hogy milyen összegű depositot kérnek az egyes kölcsönzők, vagyis hogy mennyivel töltse fel az ember a hitelkártyáját. Erre vonatkozóan sehol sem találtam megbízható adatokat, a saját tapasztalataim szerint ez csak a helyszínen, a kocsi felvételénél derül ki. Június elején megyek Lisszabonba, így most is ezzel a problémával szembesülök. Van valakinek ötlete, hogyan lehet ezt előzetesen megtudni?

geodo1 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 6939

hm, azért talán lehetnek itt fogalmi gondok is, de ez most mindegy is. én csak azt akarom mondani, hogy a simlisség =/= kis cég, és megbízhatóság szintén =/= nagy cég. főleg nem lehet ilyet mondani általánosságban.

én pl. eddig még csak nagy cégnél szívtam be (szerencsére ott sem nagyon), ettől még nem gondolom, hogy legközelebb csak azért ne válasszak nagy céget, mert volt rossz tapasztalat. utána kell nézni, mit lehet találni róluk a neten, milyen az ár/érték arány, na és persze nem árt tudni pontosan, hogy mi micsoda egy bérlésnél.

 

amúgy a cégek között amit felsorolsz, van olyan, ami szerintem kicsinek számít, és nem nagynak. :)

Előzmény: wekerlei (6936)
wekerlei Creative Commons License 2016.01.25 0 0 6938

Ne érts félre, nemcsak rossz tapasztalokra tettünk szert, de az ismert cégek (belevéve olyanokat is, mint National, Guerin vagy az Auto Jardim) egyszerüen megbízhatóbbak. Ha szükség van egy bérelt kocsira, akkor dönteni kell.

Az Autoeuropa-t vagy a Sunny Cars-t például egyáltalán nem tudjuk ajánlani. 

Előzmény: attamatta (6937)
attamatta Creative Commons License 2016.01.25 0 0 6937

Akkor marad a saját autó, simliskedést teljesen kizárni nem lehet, ami cég ma okés, holnap már nem feltétlen lesz az.

Előzmény: wekerlei (6936)
wekerlei Creative Commons License 2016.01.25 0 0 6936

Béreltünk legutóbb egy autót - ugyancsak egy internetes portálon. A visszaigazolás casco biztosításra vonatkozott önrészesedés nélkül, átvételkor ragaszkodtak ahhoz, hogy az törölve legyen. De már olyan is volt, hogy a rendelés és az átvétel idöpontja között megváltoztatták általános üzleti feltételeiket. Késett az esti gép és nem akartak autót adni, stb. Sok simlis dolgot éltünk már át és - legalábbis ami minket illet - nem akarunk ilyen dolgokat már. 

Előzmény: geodo1 (6935)
geodo1 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 6935

esetenként ez így van, de azért az esetek kisebb részében. ahogy az esetek kisebb részében van gond a kicsikkel. És nem azért mert ők olyan jófejek, hanem azért, mert a nagyok legalább akkora zsiványok. Bár már eleve ez se okés, hogy általánosítunk, hiszen a nagyok meg a kicsik között is vannak kerülendőek és ígéretesek. Ez nem feltétlenül a cég méretén múlik.

Sztem nem az alapján érdemes dönteni, hogy kicsi vagy nagy a cég, hanem az aktuális ár mellett a beszerezhető infók alapján. Miközben azt eléggé biztosan ki merem jelenteni, hogy görögországban vagy a kanárikon nem érdemes nagy cégtől bérelni. Ebből a szempontból Portugália igazi köztes, tényleg nagyon nyitottnak kell itt lenni.

Előzmény: attamatta (6934)
attamatta Creative Commons License 2016.01.25 0 0 6934

Esetenként a nagyobb cégek "végösszege" kevesebbre jön ki, mint a családi vállalkozásoké.

Más esetekben pedig olyan kevéssel drágábbak csak, hogy inkább legyen -1 éjszaka, de az nyugiban.

Előzmény: wekerlei (6933)
wekerlei Creative Commons License 2016.01.25 0 0 6933

Mi ugyan Németországban élünk, de Portugáliában is van egy "második ágyunk". Rendszeresen bérlünk autót is, mert saját kocsival csak hosszabb idöre érdemes lemenni oda. Az elmúlt 25 év tapasztalata azt mutatta nekünk, hogy nincs sok értelme kisebb névtelen autókölcsönzökkel foglalkozni. Sokszor fizettünk már tanpénzt, mert vagy nem olvastuk el azt, ami kis betükkel volt írva rendesen, vagy valami ócska kocsit adtak nekünk. Olyan is volt, hogy esetleg egy órát kellett rájuk várni a reptéren, mire eljöttek értünk és elvittek valami eldugott helyre az autót átvenni. Amikor vissza akartuk adni a kocsit, akkor meg az volt, hogy a megadott cím nem volt pontos és majdnem lekéstük a gépet vissza, mert a GPS valami más helyre irányított bennünket.

A döntés a Tied, de mi leszoktunk erröl és inkább a nagy ismert cégek akcióit vadásszuk.  

Előzmény: H. János (6931)
geodo1 Creative Commons License 2016.01.24 0 0 6932

tartok tőle, hogy nincs ilyen, ilyen európában csak görögországban van. :) esetleg még a kanárikon, de ott is máshogy azért picit.

 

viszont, kis cégek, helyi erők vannak, és super cdw biztosítás megvásárlásával a deposit-mentesség is elérhető (a nagy cégeknél is egyébként).

 

ezen a brókeroldalon csinálva egy próbafoglalást pár helyi erő is fel szokott tűnni, de a gugli is segíthet megtalálni őket. pár név: cael, drive on holidays, auto jardím, amoita, guerín.

némelyik olcsóbb lesz, mint a nagyok, de görög árakra azt hiszem nem érdemes számítani sajnos. de ha találsz mégis, akkor jelezd légy szíves.

Előzmény: H. János (6931)
H. János Creative Commons License 2016.01.24 0 0 6931

Szép jóestét kívánok a Portugáliát ismerő, és megismerni szándékozó fórumtársaknak!!

 

Információt szeretnék kérni.

A helyzet az, hogy a Párommal július közepe-vége környékén szeretnénk Portugáliába utazni, kb 10 napra.

Saját szervezéses út lenne, repülőjegyek, szállások közül már szemezgettem.

Amivel gondban vagyok, az az autókölcsönzés. Találtam én a neten kismilliót, de azok legnagyobbrészt a globális cégek, én valami helyi, olcsó, és leginkább deposit mentes megoldásra gondoltam.

Valami ilyesmire, amit tavaly vettünk igénybe Korfun:

"http://michaliscarhire.com/"

Korrektek voltak, egy fillér depositot nem kértek, megfelelt nekik a kp. is, egy hétre egy kisautó belekerült legalább 125 euroba :-).

 

Esetleg, ha valaki tud hasonlót Portugál kivitelben, az légyszi írja már meg ide a fórumba, vagy a janoshegyikukuchotmail....-ra.

 

Előre is köszönöm a segítséget.

 

János.  

klems Creative Commons License 2016.01.24 0 1 6930

Fogalmam sincs, de érdemes megnézetni, mielőtt veszel.:) Sose lehet tudni.

Én a 3 naposomat odamutattam a pénztárosnak, hogy erre is fel lehet-e tölteni, (mert volt, aki azt mondta), vagy venni kell kártyát is? Mire: nem kell, van rajta még két nap! És ezen? Ezen is. De csak az egyiken volt 2.

A kártyáért magáért külön kell fizetni, amit elvileg visszaadnak, - a vonatjegyeknél mégsem. Illetve azt mondták, hogy a Lisszabon körüli vonatjegyeket is fel lehet használni metrójegyként, de csak a vonatozás után. Hát ez se jött össze. Mert amelyiken egy nap lett csak, ahelyett a sintrai vonatjegyre próbáltuk feltölteni. A LC kártyára se. Aztán nem vacakoltunk a visszaváltással, nem tudok nyilatkozni, hogy azt tényleg visszaváltják-e. €0,5/db - ha jól emlékszem.

Előzmény: attamatta (6928)
1991-MXP Creative Commons License 2016.01.23 0 0 6929

Köszönöm a videót,tényleg könnyű használni.

attamatta Creative Commons License 2016.01.23 0 0 6928

Úgy érted, plusz 2 ill. 1 nap gátisz volt rajtuk? Azt meg hogyan?

Előzmény: klems (6927)
klems Creative Commons License 2016.01.23 0 0 6927

Igen, az első érvényesítéstől számít, amit rá is kell írni a hátuljára (elvileg azonnal) tollal. Megtettem, 72 óra múlva akartam venni napi jegyet, a pénztáros megnézte és azt mondja, de hiszen ezen még van két nap! Így aztán nem vettünk. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyik volt csak +2 napos, a másik csak +1 napos. :)

Ezért éri meg.  

Előzmény: Quas (6920)
'szti Creative Commons License 2016.01.23 0 0 6926

nézd meg a videót, amit betettem, azon tök jól követhető!

Előzmény: attamatta (6924)
nádégető Creative Commons License 2016.01.23 -3 0 6925

 Igen!

Előzmény: attamatta (6924)
attamatta Creative Commons License 2016.01.23 0 0 6924

Maga a kártya, amire rátöltesz, az honnan van? Azt is az automatából kell kérni első alkalommal?

Előzmény: nádégető (6923)
nádégető Creative Commons License 2016.01.23 -2 0 6923

Nem igen láttam sorokat a jegyautomatáknál állni, még a repülőtéri metrónál sem, lehet azért, mert nagyon sok az automata a megállókban.

Nem hiszem , hogy nem fogsz rájönni a használatára.

Kiválasztod a jegy típusát, (napi) majd fizetés. Kp , nekünk nem sikerült kártyát elfogadtatni Portugáliában a jegykiadó automatával.

 

Ha lejárt (első használat után 24 óra) csak visszadugod a gépbe, és ismét töltesz rá, kiválasztás, fizetés.

Ha jól emlékszem.

Ami még fontos lehet, lehetőleg kis címleteket készíts, max 5€-t fogad el.

Ha jól emlékszem.

Előzmény: 1991-MXP (6919)
'szti Creative Commons License 2016.01.23 0 0 6922

ezen nem tűnik bonyolultnak:

Előzmény: 1991-MXP (6919)
'szti Creative Commons License 2016.01.23 0 0 6921

az első használatkor érvényesítik és onnan számít a 72 óra

Előzmény: Quas (6920)
Quas Creative Commons License 2016.01.22 0 0 6920

Sziasztok! Érdeklődnék, hogy a Lisszabon kártya 72 órás érvényességét, hogy kell érteni? Ha mondjuk vasárnap este veszem meg akkor csak kedd estig jó?

1991-MXP Creative Commons License 2016.01.22 0 0 6919

Valaki el tudná mondani olyan nagyon szájbarágosan hogy Lisszabonban hogy kell közlekedési kártyat  venni és rátölteni,autómata ,gondolom kérek kártyat,ad,utána beirom a számát,és kérek rá napijegyet ?(azt szeretném) ,mert nem szeretném a tömeget feltartani,és gondba vagyok a Portugál és Angol nyelvel,Olaszul jól tudok,de attól tartók hogy az  meg nem lesz az autómatába.

attamatta Creative Commons License 2016.01.22 0 0 6918

A neten minden megtalálsz a tervezéshez, korábban itt is rengeteg szó volt a látnivalókhról,  amik érdeklődési-kör függőek.

Előzmény: UtazóJános (6917)
UtazóJános Creative Commons License 2016.01.22 0 0 6917

Bizonyára, ehhez kellenének gyakorlati infók a közlekedésről, vásárlásról, mivel nem szállodában fogunk lakni hanem magánháznál.

Előzmény: PJ Proby (6916)
PJ Proby Creative Commons License 2016.01.20 0 1 6916

Ha más nem érdekel, csak Lisszabon, akkor értelmesen el lehet tölteni akár egy hetet is.

Előzmény: UtazóJános (6914)
UtazóJános Creative Commons License 2016.01.20 -1 0 6915

Ha már harmadszor mentek, írnál pár jó tanácsot? Jöhet nyugodtan privátban!! Köszi!

Előzmény: eperlevelll (6911)
UtazóJános Creative Commons License 2016.01.20 -1 0 6914

Már a menetrendben is olvasható!! Szerinted kell egy hét csak Lisszabonra?

Előzmény: PJ Proby (6912)
UtazóJános Creative Commons License 2016.01.20 -1 0 6913

Sziasztok!

Nemsokára utaznánk Lisszabonba és infókra lenne szükségem.

Milyen tömegközlekedési bérletek vannak például, milyen bevásárló központok vannak és bármilyen jótanács jöhet, szállásunk már van nem messze a reptértől.

A közlekedési oldalakat már végig böngésztem, sokszor nem is értem. Van például 5 napos bérlet?

 

Köszi a hozzászólásokat előre is!

 

PJ Proby Creative Commons License 2016.01.20 0 1 6912

Lisszabonban dupláz a Wizz Air

a Wizz Air közölte, hogy Budapest-Lisszabon járata március 27-től heti két nap helyett már hetente négy nap fog repülni.


Májusra foglalok, oda-vissza 24 ezer Ft-ért vannak jegyek.

eperlevelll Creative Commons License 2016.01.18 0 0 6911

Mindjárt itt a várva várt pillanat :) Szerdán indulunk! Kicsit izgulok az időjárás miatt, 2 napra is esőt ír (ami a teljes ott tartózkodás fele).

Most megyünk harmadszor, de hátha van valakinek egy jó kis tippje, pláne esős napokra...

geodo1 Creative Commons License 2016.01.18 -3 3 6910

ez nem volt éppen egy olcsó autóbérlés...

Előzmény: nancy76 (6907)
attamatta Creative Commons License 2016.01.18 0 0 6909

Madeira erre is rátesz egy lapáttal.

Előzmény: nancy76 (6907)
nancy76 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 6908

Még azt leírom, mert hasznos lehet: a Wizzair elfelejtette közölni, hogy Lisszabonban 2 terminál van, és hogy a járat a T2-ről indul. A metro a T1-re érkezik, ott fel kell jönni 2 szintet, majd kimenni a taxikhoz, és ott van egy ingyenes T1-T2 Shuttle busz. 10 percenként jár, a bejárattól balra állnak a buszok. A busz oldalára nagy betűkkel ki van írva, hogy T1-T2 Shuttle. Mi a 6 EUR-s napi jeggyel közlekedtünk, ami mindenhová jó (a városon belül) A villamoson, metrón, buszon is oda kell érinteni a Viva Viagem Cardot az elektromos leolvasóhoz. Praktikus megoldás. Egyszer találkoztunk teljesen normális ellenőrökkel, köze nincs az itt fellehető bunkó bugris BKK-sokhoz. A buszsofőrt 10 perc alatt 8 turista zaklatta kb. ugyanazzal a kérdéssel, ő nyolcadszor is kedvesen, mosolyogva válaszolt. Türelem, az van. Az árak kicsit magasabbak, mint nálunk, úgy vettem észre. Összességében egy jól élhető városnak tűnt nekem Lisszabon.

nancy76 Creative Commons License 2016.01.18 0 0 6907

Autóbérlés tapasztalat: A Praca da Alegria-n (Avenida metrómegálló) találtunk egy szimpatikus Rent-a-car társaságot. Az idősebb úr beszél angolul, olaszul. 39EUR/nap volt a Fiat Punto 1.2 kölcsönzése. De én kértem hozzá extra biztosítást, ami + 10 EUR/nap volt. Ezzel az esetleges önrész lecsökkent 60EUR-ra. Kilóméter korlátozás nem volt, Via Verde aktiválást nem javasolt, így a fizetős kapus megoldást választottuk. (alig voltak az utakon, sose kellett várni a kapuknál) Depositot viszont kért, de nekünk csak debit cardunk volt, így lementem a 2 saroknyira lévő bankba, mert kp-ban is elfogadta. 300 EUR-t kért, amit a végén vissza is adtak. Amikor a kocsit visszavittük, másik kollégája ült ott, ő mondta, hogy csak 200 EUR-t szoktak rögtön visszaadni, de ha "becsszó" mondom, hogy nem mentünk keresztül a Via Verdén, akkor visszaadja az egész összeget. Eltettem a kapus fizetési bizonylatokat, így azt is odaadtam neki, vissza is kaptuk mind a 300 EUR-t. Ami először nem volt egyértelmű (azaz elkerülte a tábla a figyelmem), hogy a benzinkutak pre-paid-esek. Mi 2* tankoltunk, mindkettő ilyen volt. Be kell menni, megmondani mennyiért vagy mennyit tankol az ember, fizet és tankolhat. Lisszabon belvárosában inkább a gyakorlott vezetők ismerik ki magukat könnyebben, (mi pl. be is tévedtünk a Rossio és környékére kocsival), de a külső területek, autópálya, főutak, teljesen normálisan autózható. Mindkét híd fizetős visszafelé kocsival. Amúgy 4 nap alatt beleszagoltunk a lisszaboni levegőbe, egy fél nap elment a Benfica Stadionra. Ez természetesen a férjem kívánsága volt, de én, akinek köze nincs a focihoz, szintén élveztem, mert a méretek nem mindennaposak. A kolostort és a várat sajnos csak kívülről láttuk, de kipróbáltuk a 28-as vilit , a libegőt, elevadort is. Az Ócenárium is fantasztikus volt. Jártunk a Cabo da Rocanál, Sintrában csak a Quinta da Regaleirat néztük meg belülről. A kert jópofa, de így utólag inkább a Pena Palotát vagy a Mór várat választanám. 1 teljes napot szántunk Algravera, Sagre, Lagos volt a repertoáron. Lenyűgöző, fantasztikus. Annyira szuper a januári 16 fok, a kolompoló tehenek, a friss tavaszi fű, a kála az árokban, az óriáskaktuszok. Csodálatos Dél-Portugália. Már most vágyunk vissza. Sajnos csak ennyi fért bele a szerdától vasárnapig tartó kiruccanásba. Mindenkinek csak ajánlani merem ezt a csodás országot, az emberek kedvesek, segítőkészek. Nem a problémacsináló, hanem a megoldó fajta. Keresik a szemkontaktust, érdeklődnek. Van még hova fejlődnünk... Csak jó élményeket hoztunk haza.

klems Creative Commons License 2015.12.21 0 0 6906

- és köszönöm a biztatást, a hozzászólásokat, most sütés-főzés van :) de amint lesz időm folytatom, ha akarjátok.

Léna007 Creative Commons License 2015.12.16 0 0 6905

Szia klems,

Óbidos csodálatos, nagyon hangulatos, és a képek is nagyon jók. Amúgy én is ilyen vagyok, hogy képes vagyok megvárni míg egy csomó ember, akik keresztbe kasul mozognak a képemben, mint "imennek" vagy ha bárányfelhős azég és pont bejön egy felhő, de előreláthatóan behatárolható időn belül elúszika  felhő, akkor kivárom. Páromnak szerencsére az esetek nagy többségében van türelme ehhez és velem vár, bár nem mindig, van, hogy előre szalad és alig találok rá. :-)

Én lefoglaltam mindent és vettem egy piszkosul vastag útikönyvet, utána meg feledésbe merült az egész szervezés, mert nekünk most kell leszerbezni az összes jövő évi utunkat és utána már totálisan másik országokban jártam. Most lesz majd lassan időm ismét előhozni Portugáliát. A bératót még nem foglaltuk le. Innen is kiestem vagy két hónapra, de most visszaolvastam és várom a további beszámolókat. üdv

Előzmény: klems (6904)
klems Creative Commons License 2015.12.15 0 1 6904

12. nap, nov. 19. csüt. Óbidos

 

Óbidosban a szállodának nevezett műintézményben a reggeli kitűnő, összesen hárman vagyunk egy idősebb párral, Minnesotábol. A férj jogász, a felesége tanárnő volt, 69 éves. Szeretnek utazni, kedvencük Ázsia. Rokon lelkek.

 

A szálloda kintről, bentről azért neee :) Most úgy csinálom, hogy előbb legyen a szöveg és aztán a képek.

 

Dicsérik Óbidos szépségét. Óbidos tényleg egy mézeskalács huszár, inkább szívecske, egy tükörrel a közepén. Le - fel, kanyargós, macskaköves utcák, fehér, kékkel sárgával díszített házakkal, kiömlő virágzó bokrokkal, színpompás apró részletekkel, itt egy dombormű, ott egy azulejo, amott egy kacskaringó.  A labirintusban el lehet tévedni, átjárók, udvarok,  van, ahol le kell hajolni, hogy be üsd be a fejed. A vár és a kb 3 km hosszú várfal szinte az egyetlen nevesített látványosság, de azért van néhány templomocska és kápolna is. De nincs igazán “must see” lehet egy laza sétát tenni- kézenfogva nagyon romantikus. Tehát megfogom a kezem és elindulok. Sajnálom, hogy K ma már nincs, neki haza kellett menni dolgozni.

Az ősi városkának csak jó 3000 lakosa van, jelentős részük ma is a falakon belül lakik, ahova, - mint tudjuk, - nem lehet csak úgy bemenni, minden városkaput behajtani tilos tábla véd, amin nyugodtan át lehet hajtani. Igaz az egyikben néha álldogál egy beöltözött vitéz.

Valószínű, hogy kelta eredetű, (az oppidum szóból vezetik le a nevét), rómaiak korában már volt település és castrum, aztán a vizigótok telepedtek meg, mígnem elfoglalták a mórok. Ekkor már erős volt a vár, hogy legyen mit elfoglalnia  Alfonso Henrique-nek. Megtette, 1148-ban, de igazán akkor lett érdekes, amikor 1210-ben II. Alfonz a feleségének ajándékozta - más nézet szerint 1228-ban Dom Dinis adta Izabellának, - és ennek utána lett a beceneve “Nászajándék”. Egészen 1833-ig a Királynők Városa maradt. A legnagyobb építkezéseket Dénes végezte.

Ha valaki nagyon át akarja tekinteni a települést és a környezetét, legjobb, ha végigsétál a falakon, amit én nem tettem meg, az idő rövidsége miatt, csak a várat látogattam meg, ami nagyrészt Dénes XIII. sz.-i építménye, bár folyamatosan alakítják, illetve tartják karban. Forgalmasabb napokon, most nincs szezon, nagy bazár lehet a vár és környéke, tele van mindenféle bódékkal, alkalmi színpaddal és sok-sok oda nem illő dologgal.
 
Ma a vár egy luxus pousada, nagyon drága szobákkal. a várkapunál van az Igreja de Santiago, de ma már nem templom, hanem könyvtár.

A temploma, Szűz Mária Igreja nagyon szép festett mennyezet és azulejoval borított falak látványa.

A Szt Péter téren van három régi épület, a Szt Péter templom, az oltár mellett Obidosi Jozefa XVII. sz.-i festménye és egy körmeneti zászló, vászonra festett olajkép 1592-ből. Mellette  van a régi Városháza (vagy Vikárius Palotája) és szemben a Szt Márton Kápolna, XII. sz.-i “parasztgót” egyszerűségű.

Még meglátogattam a múzeumot, ha már van, a szépen felújított 3 szintes épületben modern installáció.  
Amikor elhagyom a várost elmegyek a barokk Santuario do Senhor da Pedra nyolcszögű temploma mellett.

Röviden ennyi, de itt a látvány és hangulat a lényeg.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Kívül templom, belül könyvtár

 

 

 

 

 

A körmeneti zászló

 

A Szt Márton kívül, belül

 

A Városháza

 

 

 

 

 

 

 

A múzeum

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebbe beleültem és el :) Szép volt. Óbidosra mégis a vacsora és a szállás miatt fogok emlékezni....:)

 

bozsori Creative Commons License 2015.12.14 0 0 6903

Nekem is tetszik a beszámoló, jók a képek is, jó látni a sok részletet, nem csak a közismert dolgokat! Kicsit nehézkes olvasni, mert állandóan görgetni kell, de ez nem a te hibád. 

Előzmény: klems (6900)
vélemény Creative Commons License 2015.12.14 -2 2 6902

SZVSZ biztosan sokan olvassák, amit írsz. Portugália nagyon kellemes hely és nagyon élvezetesen írsz. Nekünk a 9 napba csak Lisszabon, Sintra , Queluz és a kolostorok fért bele a programba. Nemcsak az északi rész, de Coimbra is kimaradt. Compostelleval szeretnénk kombinálni. Biztos, hogy visszamegyünk.

Előzmény: klems (6900)
'szti Creative Commons License 2015.12.14 0 0 6901

ja, tényleg milyen tapló vagyok. csak annyira rácsodálkoztam a képekre, hogy nem is mondtam, hogy milyen szuper beszámolót gyártasz :-)

Előzmény: klems (6900)
klems Creative Commons License 2015.12.14 0 1 6900

Kösz' a dicséretet, valóban meglepő, hogy milyen kihaltak voltak ezek a városok, annak ellenére, hogy az ország leglátogatottabb műemlékei.

Már azt hittem, hogy nem látogatja senki az oldalt, mint Tomárt :) Még Óbidost felrakom az ünnepek előtt, a többi helyet, ahol jártam sokkal gyakrabban látogatják a magyarok, azokról több írás van fent, nem nagyon tudok hozzátenni, azoktól csak egy rövidebb összeállítást csinálnék.  

Nekem ez a 4-5 hely volt az igazán nagy élmény. 

Előzmény: vélemény (6899)
vélemény Creative Commons License 2015.12.13 -1 1 6899

Végignéztem a 2011-ben készült képeimet. A Tomarban és Alcobacaban készült képeken nincs senki, egyszerűen azért mert mi voltunk a "látogatók".

Nekem mindhárom kolostor nagy élmény volt, a templom Alcobacaban tetszett legjobban, a kerengő Batalhaban.

Nagyon jó olvasni a leírásod és nézni a képeket. Köszönöm.

Előzmény: klems (6898)
klems Creative Commons License 2015.12.13 0 0 6898

Az úgy van, hogy nem szeretem, ha eltakarják azt, amit fényképezni szeretnék. Különösen, ha ezt mindenféle oda nem illő öltözetben, kínai vagy japán csajok V betűt mutatva két kézzel, teszik. Avagy a 15o kg nénike passzos lila nadrágban felmászik Ganésa hátára fényképezkedni. Az persze nagyon király lenne, ha a kolostorokban a folyosókon néha elsuhannának szerzetesek.

Természetesen van, amikor kifejezetten az emberekre koncentrálok és ha nagy szavakat használnék, akkor azt mondanám, hogy szociografikus képeket próbálok(tam) csinálni. Pl. Burma, Kamboban a Tonlé Sap, Luang Prabangban a szerzetesek élete, stb. Ma már nem is viszem magammal a nagygépes cuccot 18 kg. (Wizzair:)  Az ipad mini meg elfér a zsebemben. (Persze van egy kis Nikon is - 21 dkg.)

 

Ezért 1. Türelmesen megvárom, amíg a lehető legkevesebb ember van, addig pl. olvasok vagy jegyzetelek. 2. Ha csoportosan megyünk be, akkor vagy legelöl megyek, gyorsan fényképezek, vagy leghátul, lemaradva (csak akkor nem hallom a szöveget). 3. Udvariasan megkérem, hogy húzzon onnan a 4. Nincs mit tenni, vannak emberek is :)  Egyébként a külső felvételeken, ha nem is vetted észre nem is zavaró, hogy vannak.

 

Tehát: Nem akarom mentegetni magam, hogy a képek nem életszerűek, már más is a szememre hányta. Mi saját magunkat is nagy ritkán fényképezzük. Selfizés kizárt, ezt a legvisszataszítóbb találmánynak tartom. 

 

Most még szerencsém is volt, Tomárban pl. 4 óra alatt összesen 2 házaspárral találkoztam, mindegyikkel váltottunk is pár kedves szót, pl. ha több ember van, ez már ritkán fordul elő. Ez ugyan extrém, de máshol se volt sok turista. Néha egy japán csoport. Ugyanakkor 2o fok feletti hő, aki nem ragaszkodik a tömeghez menjen ilyenkor.

 

 

Előzmény: 'szti (6897)
'szti Creative Commons License 2015.12.13 0 0 6897

azt hogy csináltad, hogy egy fia ember sincs a képeiden? ennyire nem volt turista?

Előzmény: klems (6896)
klems Creative Commons License 2015.12.12 0 0 6896

klems12. nap, nov. 19. csüt. Alcobaca - Világörökség

Már nem tévesztettem el a kaput, jó helyen mentem be a sztrádára.
Alcobaca közel van, jó fél óra és még egy előtt megérkezem. Két oldalát előbb körbejárom kocsival, aztán mégis a dombtető sikerül helyet találni. Nincs messze a kolostor, két oldala mellett kell elmennem. Jókora épület!

Neve: Alcobaçai Szent Mária Cisztercita Kolostor. Az egyik legnagyobb kolostor-együttes, benne Portugália legnagyobb temploma, 1989-óta a világörökség része.

 

Az ország egyházi központja
Az első portugál király, I Alfonz (Afonso Henriques) alapította 1153-ban. Az általános hagyomány szerint (mint mindegyiket kolostor esetében) a király megfogadta hogy amennyiben a csata a mórok ellen eredményes lesz és sikeresen elfoglalja Santarém várát, kolostort épít Szűz Mária tiszteletére. Miután a várat 1147-ben sikerült elfoglalni, 1153-ban Alcobacát megalapította és a cisztercitáknak ajándékozta, azok neves apátjának, Clairvaux-i Szt. Bernátnak.

 

Az építkezést 1178-ban kezdték el és talán soha nem fogják befejezni. Fénykorában 999 szerzetesnek adott otthont, akik a nap 24 órájában folyamatosan miséztek. És lehet, hogy túlzottan is jó életet éltek… (Mesélik, hogy egyesek úgy meghíztak, hogy nem fértek be az étkező direkt szűkre szabott ajtaján :)) A rend 1834-ig használta, a feloszlatásáig.  Ma állami tulajdon.


A belépőjegyet úgy is meg lehet venni, hogy mind a 3 helyre, - érvényes egy hétig, - ide, Batalhába és Tomárba is. 15€ a fenőt.  Nyitva 9-9-ig illetve télen 5-ig. A templom maga ingyenes.
Előzsör a puritán, ámde hatalmas homlokzat közepén a templom homlokzatával kerülünk szembe, (a másik a sarokhoz közelebbi lesz a kijárat). A homlokzatot a XVII. - XVIII. sz-ban átépítették barokk stílusban. Bent igazi gót tér fogad, keskeny, hosszú és magas. 106 m hosszú és 23 m széles. A modell a Clairvaux-i Apátság.

 

a főhajó

 

mellékhajó

 

apszis

 


Legnagyobb nevezetessége a templom két, a kereszthajó két végében lévőkét míves  sír, Dom Pedro és Dona Ines de Castro szarkofágjai. Egy mesebeli igaz szerelmi történet tárgyi emlékei. Eredetileg egymással lábbal szemben feküdtek, azért, ha feltámadnak utolsó ítéletkor a szerelmesek, először egymást pillantsák meg. Nagyon röviden a megható történet: IV. Alfonz király fia Dom Pedro, aki 1320-ban született és 20 évvel kélsőb apja megkérte számára a kasztíliai királylány Constanza kezét. Neki adták és hamarosan hatalmas csintadrattával és kísérettel meg is érkezett. Meg egy udvarhölgy, bizonyos Inez de Castro, akibe - kitaláljátok, - Pedró legott beleszeretett. Vice és versa. És mint rendesen minden ilyen, ez is kitudódott. Bosszúból Inezt a coimbriai Szent Klára kolostorba zárták, de a kapcsolat csak nem szakadt meg. Amikor Pedro vadászni ment, a király a kolostorban 1355-ben saját jelenlétében megölette. Pedro rögtön fellázadt apja ellen és miután ’37-ben ő lett a király véres bosszút állt, de a történtek miatt haláláig erős kedélyhullámzásai voltak ezért egyaránt kiérdemelte az Igazságos és a Kegyetlen előneveket.
   

Napóleonék így megrongálták.

 

Inez koporsója, az üvegablak a dormitóriumból nyílik

 

A templomnak több kápolnája és számtalan szépséges részlete van, amelyekből néhány:

 

 

 

 

és a párja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Királyok Csarnoka


A templom után az első terem a Királyok Csarnoka, a falon a portugál királyok terrakotta szobrai Alfonzó Henrikétő José királyig. Középen az első király, A. Henrique megkoronázásának allegóriája, XVIII. sz-i munka, III. Sándor pápa és Szt. Bernát koronáznak.

A lábazati azulejo a koronázás legendáját meséli el.

 

A királyok terrakotta szobraiból:

 

Kimehetünk a friss levegőre.


A kerengő neve Szt. Dénes avagy a Hallgatás Kolostora.

még egy szép oszlopfejezet:

E köré a kert köré épült fel valamennyi épület, a templom, a kápolna az étkezö, a parlatórium, a szerzetesek terme, és az emeleten a dormitóriumok. Itt a leírásban egyes számban van, lehet, hogy csak egy közös háló volt?

 

A Chapter House-ban (káptalani gyűlésterem) olyan messze van a kötél mögött a tábla, hogy nem lehet elolvasni. A faszi, akinek panaszkodom, csak telefonál és a vállat vonogatja. Mellette van a Beszélgető a palratórium, nagyon kicsi, nem sokat beszélhettek, mert egyébként a hallgatási fogadalom megszegése lett volna.

 


Most felmegyek a dormitóriumba. Itt írok.
 


Közvetlenül kapcsolódik a templomhoz, korábban itt lakott az apát és itt volt a kincstár, a levéltár. Aztán a XVI. -XVII. sz.-ban átalakították. Most egyetlen hatalmas tér.
 
Le lehet látni Pedro és Inez sírjaira a templomban. Kár, hogy nem látni őket fentről közelebbről.


A kert, ami az ablakból látszik a novíciusok kolostora, de nevezik a kardinális kerengőének is. 1576 után épült. Szinte új.
Onnan Dénes kerengőjébe lehet menni egy csigalápcső. A S. Dinis a legrégebbi részek egyike lehet.
 

 


Ha lemegyünk, lent van a hatalmas konyha, középen a nyitott kémény, micsoda tüzeket lehetett rakni alatta! Ekkora lyukat még nem láttam! Két oldalán óriási kőasztalok.Ez a hatalmas csempés, ami kitölti a képet, az a kémény maga...

 

A fal azulejós, és végig vízcsapok, mosogatók, nem tudom mennyi, sok. A végén középen most is folyik,a víz egy medencébe, alighanem valaha a mosogatók szennyvize folyhatott ki gondoltan, de nem, ellenkezőleg itt jöttek be a folyóból a halak, hogy mindig friss lehessen.
 Ezek meg a mosogatók:


Mellette a refektórium, ahol étkezések közben szent szövegeket olvastak fel. Most nem, halk világi zene szól, megterítve és a hatalmas teremben a legfantasztikusabb süteményeket állították ki, lehet majd venni is belőle, de nem most.
 Micsoda sütemények!

 

 


Nem engednek be egy részre, majd csak háromkor, most van háromnegyed. Visszaértem a kijárathoz, megnézem a térképen, hogy hova.Megvárom, üsse kő
Megérte, ez a porta, innen lehetett a culinába a leggyorsabban bejutni, ezért vonult erre a kitűnőségek hada.


Hamarosan, pont háromkor, nagy csődület, médiafelhajtás, megjött a nagy ember, megkóstolni a süteményeket, most már kimehetünk azon az ajtón is.

Aztán megyek a kocsihoz. Itt nem a valamit építették a hegyre, mint mindenhol, hanem a parkolót. Csak, hogy ki ne essen a turista a gyakorlatból.

 

Nem tudom, hogy lesz-e ennél nagyobb ezen az úton? Gyorsan beteszek még egy térképet, mert majdnem elfelejtettem:

A piros a Királyok Csarnoka, a 17 a novíciusok kolostora. 12 a refektórium a sok süteménnyel, a 14. a porta, ahol akkor csak kifelé lehetett menni, mert befelé a küldöttség jött,  a 6. a Dinis vagy Hallgatás Kerengője, a 9. a Parlatórium, ahol beszélni lehet, de erre voltak a kis cellák is, ahol a büntetésüket töltötték a rosszalkodó barátok. Az 1 szám mellett két oldalt a téglalap a két szarkofág Pedro és Inez.

 

 

klemx Creative Commons License 2015.12.10 0 0 6895

12. nap, nov. 16. csüt  Batalha

(Először is elnézést kérek, nekem is ki kell adni egy “Javított kiadást”, mint Esterházynak, annyi a hiba, pedig nem is olvastam még végig :) - rögtön  az előzőben az első Braganza király természetesen - 1640 - nem III., Hanem IV. János (Joao). Fatima leírásánál pedig, amiket évekkel korábbi olvasás élményeim alapján írtam, gyakorlatilag minden téves. 3 gyerek volt és 1917-ben - bővebben Wiki: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1timai_jelen%C3%A9sek .)

Batalha már messziről fantasztikus. (Rövid magyar összefoglaló: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C5%91zelmes_Sz%C5%B1z_M%C3%A1ria-kolostor  )
Neve: Győzelmes Szűz Mária kolostor és Templom. Világörökség.


Az aljubarotai csata győztes hadvezére

 

I. János király fogadalmat tett, ha megnyeri az aljubarotai csatát az kasztíliaiak ellen, (1385), akkor egy csodás templomot épít Szúz Mária tiszteletére. Neje (házasság: 1387), az angol Filipa de Lencastre hozta a divatos angol gót stílust, noha már 1386-ban neki is álltak az építésnek, gót és a Befejezetlen Kápolna inkább manuel stílusban. A vezető építész akkor Alfonso Domingues, 1402-ig, a gót rayonnant stílus volt a meghatározó - ez a flamboyant megelőző szakasz, ebben épült legnevezetesebb a Canterbury Katedrális, vagy a Chartres-i Katedrális, - még nem, de már majdnem az önkényes díszek egymásra halmozásának építészeti világa. A “lángolás” még visszafogottabb, az öncélú szépségideál még nem rendel maga alá minden racionalitást. Szinte "tömzsinek” hat, alacsonyabb, szélesebb (pl. az ablakok). Ebben biztosan szerepe volt a feleség importálta angol mestereknek is.

 

 

Domingues munkáját V. Alfonz építésze Fernao de Évora folytatta (1448-1477) egy kolostorszárny és kerengő hozzáépítésével. Őt id. Mateus Fernandes követte (1480-1515) a Befejezetlen Kápolna portálján dolgozott többek között a királyi szárny kerengőjének teraszait és árkádait csinálta meg. Dolgozott még az épületen a híres Joao de Castilho is, akit a belémi Szt Jeromos Kolostor okán ismerünk. A Befejezetlen Kápolna (kb. 1513-28) már reneszánsz jegyeket mutat.
Ezt is megviselte a nagy földrengés 1755-ben és még jobban Napóleon csapatai, akiket kedvenc tábornokainak egyike André Masséna (l'Enfant chéri de la Victoire), vezetett.


A templom maga kereszt alaprajzú, háromhajós egy kereszthajóval. Hossza 80, szélessége 22 és magassága 32,5 m. (Nem is olyan magas!) A szerkezet, a keskeny oldalhajók a francia, jegyeit hordozzák, de különösen a boltozaton megjelenik az angol gót stílus is.

 

Alaprajz

Az alaprajz (sárga a Befejezetlen Kápolna), alatta a templom, jobbra a kis kiugró az Alapítók Kápolnája, a templom szentélye melletti nagyobb teremben van az Ismeretlen Katona Sírja, alatta a nagy kerengő a Királyok Csarnoka, alul a hosszúkás az ebédlő, ma kiállítás, mellette V. Alfonz kerengője.


A déli oldalon mehetünk be, szemben van a bejárat a kolostorba, de onnan elküldenek a nyugati kapuhoz, a templom “végébe”, ott a hossztengely szerint jobb oldalon van az Alapítók Kápolnája. Itt is meg kell mutatni a jegyet.

 


A templom és benne az Alapítók Kápolnája eredetileg királyi panteonnak épült.  
Egy négyzet alakú kb. 20 x 20 méteres kápolna, oszlopokkal, 8 db kör alakban elrendezve, az oszlopokról induló hálós boltívekkel lefedve. Az oszlopok között középen I. János és feleségének, az angol Philippának a szarkofágja. A kápolna falaiban is sírfülkéket alakítottak ki, I. János fiainak sírjaival, kiemelt helyen Tengerész Henrik díszes sírja.

 

A templom másik oldalán ismét jegyellenőrzés és a Királyok Csarnokába lépünk be.  átjárón keresztül jutunk be a Királyi kerengőbe. Ez egy csudálatos harmóniával megépített kerengő finoman kidolgozott hálószerű kőcsipkékkel díszítve. A mánuel stílusú keleties, légies arab vonásokat hordozó, ornamentikának gyöngyszeme. Jellegzetes mintái a növényi motívumok, Mánuel király gyűrűs éggömbjével illetve a Krisztus-rend kettős keresztjével.

 


 

 Szemben egy nagy színes üvegablak, Krisztus szenvedését ábrázolja. 

A keleti oldalon található 20 x 20 m (pontos lábmértékem szerint :)) csillagboltozatú Káptalan teremben találjuk balra az ismeretlen katona sírját. Feszület felette, két katona mellette.

A sírnál örökmécses ég és folyamatosan két katona áll díszőrséget.

 

a kápolna mennyezete:


A szemben van a refektórium méretes terme kis kiállítással. Közöttük az egyik sarokban egy díszes kút, amiről nem sokat tudtam meg.


A “kis” kerengő V. Alfonz (ur. 1438-1481) rendeletére készült, mestere Fernao de Évora, aki a felirat szerint egyszerű, ámde zord, dél mediterrán gót stílusban építette.

 Szinte váratlanul kerül az utcára az ember, innen kell megközelíteni a Befejezetlen kápolnát, amely mintegy a templom apszisának folytatása, amit Duarte király (ur. 1433-38) kezdett építeni, aztán sokan folytatták, még száz évig, de ma is csak a fele van készen.  

 

 

 


Nagyon hatásos nyolcszögletű gótikus. A mánuita stílus legdíszesebb példája, legszebb része a 15 méter magas és 7 méter széles kapuzat, amin Mateus Fernandes évtizedekig dolgozott.
Részlet a kapuzatból:

 

Itt van Duarte (1391-1438) királynak és feleségének, Aragóniai Eleonórának (1402-1445) sírja, amelyeket 1810-ben francia katonák kiraboltak.


Itt is van, pl. V. Alfonz egyik fiatalon meghalt fiának (Joao) a szarkofágja is.

 

 

Most, hogy gyorsan bejártam az egészet, csodálkozom, hogy csak ilyen kicsi. amilyen kicsi olyan szép, állítólag a leglátogatottabb hely az egész országban.

 

 

A keleti homlokzat

 

 

Az északi homlokzat

 

A nyugati homlokzat, a lemenő nap aranyában 

 

 

 

 

Megkeresem a szállást. Egy tízessel olcsóbb, mint a tegnapi, félek, hogy ebben már ágy se lesz.

 

De VAN! Sőt, teljesen jó a szoba. Az igaz, hogy nincs kilatás a katedrálisra, mint ígérték de minden teljesen jó. Új, nagy, szép. Még van erkély is. El, kell menni vacsorázni, sajnos. Ez kis város, szerencsére nincsenek távolságok.  A kolostor mellett találtam egy éttermet, így aztán előtte - utána csináltam néhány képet a kivilágított épületről, sajnos nem volt állvány a gép alá.

 

klemx Creative Commons License 2015.12.10 0 0 6894

"t" nélkül :) elírtam. Az arra jó, hogy nem kell egyenként megnyitni, hanem egyszerre egy rakat képet átnevez, átméretez stb. Gyors és egyszerű. A baj az volt, hogy az index döglött be és semmilyen fotót nem fogadott, pedig már a képek felét addig feltöltöttem. Ezért bánatomban elmentem a Capa Központba, ha már a megnyitó idején Portugáliában voltam :)

Előzmény: llaci10 (6893)
llaci10 Creative Commons License 2015.12.10 0 0 6893

" batch editort" 

Ne káromkodj! Mondtam, hogy én nagyon amatőr vagyok, és külföldiül sem beszélek :-) 

 

Előzmény: klemx (6892)
klemx Creative Commons License 2015.12.10 0 0 6892

Kösz szépen, működik, nagyon tetszik, a batch editort is.

Előzmény: llaci10 (6891)
llaci10 Creative Commons License 2015.12.10 0 0 6891

Én az ingyenes Photo Scape -t használom, de én nagyon amatőr vagyok. 

Előzmény: klemx (6889)
klemx Creative Commons License 2015.12.09 0 0 6890

Pardon, - az örökös elütéseim és felületességem: ACDSee természetesen.

Előzmény: klemx (6889)
klemx Creative Commons License 2015.12.09 0 0 6889

:) sajnos sok minden egyéb is összejött, meg bedöglött a AVCDSee, amivel a képméreteket megvágtam, így nem fogadja el az Index. Az Indrára akarja feltöltetni. Már írtam nekik, még a számlát is bemutattam, hogy nem lopott, de a néma csend a support sajnos ilyen. Van még PhSh Elementsem is, de azzal nagyon lassú, csak egyenként lehet. Ha van valakinek ötlete, köszönöm előre.

Előzmény: llaci10 (6888)
llaci10 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 6888

Elvesztél? Várjuk a folytatást. Egy kicsit kiszúrtál magaddal, mert magasra emelted a mércét, és most már ezt a szintvonalat várjuk el Tőled a következőkben is :-)

Előzmény: klemx (6887)
klemx Creative Commons License 2015.12.07 0 0 6887

13. nap, nov. 20. péntek, Tomar 

 

Reggeli után azonnal indultam Tomárba (ejtsd: Tumar), nincs messze, mindössze kb. 50 km és nem kellett több háromnegyed óránál. Innen nem kell bemenni a városba, egyenesen fel lehet jutni a parkolóba, ahol bőven volt hely, csak nem lehetett 4 óránál többet bedobni a parkolójegyesbe. Elvileg 4 óra elég.
 

Ez a harmadik, egyben utolsó állomása az Alcobacában megvett jegynek. Pecsét kerül rá és veszek egy kis füzetnek se nagyon nevezhető prospektust, a térkép miatt. Mert itt bizony el lehet tévedni, - gondoltam, - és milyen igazam lett.

 

 

 

A kápolna bástya-tornya és a bejárat

 

A bejárat feletti mező:

 


Rögtön itt van a pénztár mellett egy döbbenetes szobor, mintha ittfelejtették volna.

 


Nem akarok sok időt vesztegetni a Convento de Cristo leírására, úgysem tudnék gyorsan többet és fontosabbat mondani,k mint ami könnyen fellelhető a neten. Meglepő, hogy mindenki ugyanazt a keveset emlegeti, holott nagyon hosszú és őserdővé bokrosodott :) története van.

 


A templomos lovagrend 1118-ba, 7 lovag társulásából a Szentföldön alakult. II. Balduin király a “Salamon temploma” egyik szegletét adta nekik házokul. Innen a név. A végsőkig kitartottak, de 291-ben Bajbarsz mameluk szultán elfoglalta Akkót, majd 1302-ben Arvad, az utolsó kis szír sziget (az volt a legbüdösebb, ahol életemben jártam) is elesett. Közben a templomosok megtollasodtak és 10 év sem telt el Szép Fülöp szétverte és legyilkolta a rendet. V. Kelemen pápa minderre áldását adta és feloszlatta (1312). Dénes, a portugálok királya úgy mentette a szerzetes lovagokat, hogy megalapította a Krisztus Lovagendet (1319). A leghíresebb nagymestere Tengerész Henrik volt (1418-1460), aki innen szervezte az afrikai expedíciókat. A sírját tegnap láttam Batalhaban.

 


Henriket I. Manuel követte, a király előbb lett nagymester, 1484 és csak 1492-ben király. az ő idejében 1510-től nagyobbították templommá a kápolnát a manuelita stílus két legnagyobb mestere Diogo de Arruda és Joao de Castilho.

 

 


A következő nagymester III. Joao király (Coimbrai egyetem udvarán a szobra) ő Clairvaux-i Szt Bernát regulája szerint alakította át a kolostor életét és 1557-ben új szárnnyal bővítette.

 


Nevezetes látogatója volt a kolostornak II. Fülöp spanyol király (I. Fülöpként portugál), ezzel kezdődött az Ibér Únió ami 1581-1640 között állt fenn. Akkor Braganza hercege III. Joao királyként függetlenítette Portugáliát.  

 

 


Napóleon csapatai garnizonná változtatták és majdnem sikerült lerombolniuk.  

 


Ennek a gyöngyszemnek a gyémántja nem is egy, hanem kettő, a  a Charola nevű kápolna és a manuelita művészet csúcsa a sokat fotózott ablak a Janela de Capitulo. A térkép az épületben 50 nevezetesebb helyet, helyiséget, kerengőt jelöl.  Az utóbbiból a Nagy, a Mosoda, a Temető, a Vendégek, a Hollók, a kis Szt. Barbara és a Cipó kerengő mellett van királyi “lakosztály” és kincstár, pékség és hatalmas konyha, és természetesen rengeteg cella. az egyik folyosó a pontos lépésmértékem szerint kicsit hosszabb lehet 100 méternél, a keresztfolyosó meg ötvennél.

 

Alaprajz, sárgával a cellák rajta.

És a cella folyosó a valóságban:


Kb. 1160-tól épült Gualdim de Pais kezdeményezésére román stílusban, aztán gót, manuel, reneszánsz és csipetnyi barokk is belekerült az 1600-as években. Mindezek ellenére egy egységes sőt harmónikus egésszé kerekedett, szépen megtalált egyen- és ellensúlyokkal. 1843-ig szolgált kolostorként és a királyság megszüntével állami tulajdon lett és természetesen Világörökség.


Ha szavazni kellene, akkor nagyon sokan lennének egy véleményen velem, hogy a leg! Portugáliában Tomar és a legek legje a Charola, a kápolna.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mosoda kerengő:

 

 

a Nagy Kerengő

 

 

Temető Kerengő egy kápolnája:

 

 

Közelebbről:

 

Refektórium:

 

Konyha

 

Részletek, amíg van hely:

 

A templom mennyezete:

 

 

 

klemx Creative Commons License 2015.12.05 0 0 6886

14. nap, november 21. szombat Coimbra I rész a Sé Velha

Coimbra nem volt mindig Coimbra. Az eredeti római város innen délre 17 km. Ha minden igaz, holnap megyek oda.

 


Egy barbár betörés után a szvébek miatt költöztek el ebbe a varosba -Aeminiumba, -és át is keresztelték a régi városuk nevére. Így lett eme hely neve nem Kecskemét, hanem Coimbra. 
A sétáló utca

 

és fel a hegyre


711-ben foglalták el a mórok, aztán kiverték őket, de megint visszajöttek és véglegesen csak 1064-ben sikerült Ferdinándnak az omajjádoktól visszaszerezni és megtartani az itt megszervezett grófságot.


Az Almedina kapu

Ez lett akkor főváros, Hódító Alfonz 1145, és 1290-ben itt nyílt az első egyetem, majd, amikor Lisszabonba került át a főváros, 1260-ban, ide jött a lisszaboni egyetem. 1537-ben.
Most középváros valahol félúton Lisszabon és Portó között.


Az Almedina kapun megyek be. Azt mondja a plakát, hogy ez volt a legforgalmasabb kapu az alsóvároson a régi időkben. Nem írják, de lehetetlen nem észrevenni, hogy a szó Al-Medina = a város arabul.

 

Sé Velha


Baromi sokat kell fellépcsőzni, de végre megvan a Sé Velha, a püspöki székesegyház, ami korábbi templom, ami még a vizigót időkben épült, de lerombolták, nos annak helyén a XII. sz.-ban épült Alfonzó Henrik (Alfonso Henriques) rendeletére (1162) és ma a portugáliai román építészet legszebbjének tartják. Méltán.

 


Összességében, méretiben, arányaiban egyszerűségében lenyűgöző. Hatalmas erőd, keskeny ablakok, nagyvonalúság, de mégis részleteiben kidolgozott. A román stílus erejét nem tudta megtörni sem a kecses gót sem a manieristába hajló reneszánsz, de a csipetnyi barokk.

A főoltár pl késő XV., kora XVI. sz. flamboyant gót, fából, millió karcsú égnek emelkedő lángnyelv. Két flamandnak adtak rá megbízást.A keresztelőkút gót-reneszánsz.

 

 

Jézus megkeresztelése a babtisteriumon


Sajnos ezzel az  ipaddel nem tudok zoomolt részleteket leképezni, pedig jó lenne azokból is küldeni.

 


A kolostor már gót, 1218-ban kezdték el építeni. II. Alfonz odejében.

 

 


Van rálátás a templomra

Oszlopfő, sőt fők, vagy fövek :)

Balra az első kápona, rögtön a bejárat mellett. Egyidős a kolostorral és az oltára Jézus születése jelent, nagyon franciás hangzású a kőfaragó neve.
Be lehet ilyenekkkkel tellllni???

 Fogadalmi kő, az eredeti 1117-ben lerombolt templomból. (Sajnos mégsem tudom beolvasni a képet.)

A Holy Sacrament reneszánsz oltára:


Még két nevezetes kápolna van az egyik a Sz. Mária, 13-14. sz-i a kőkereszt

 

 

 

És egy szarkofág:


A másik, a Katalin, amelyben szintén van két szarkofág, az egyik Sesnandoé, aki a város első uralkodója volt, ahogy a keresztények visszavették a varost a XI. sz-ban, nevezetes mozarab diplomata, aki a muszlimok és a keresztények közötti békés egmásmellett élést a gyakorlatban valósította meg.


Ma is elkelne egy ilyen vezető.


klemx Creative Commons License 2015.12.05 0 0 6885

 


14. nap november 21. Szombat Coimbra II. Rész, az Egyetem

 

 
Hideg szél fúj, nem elég a néha szemerkélő eső, meg a meredek kaptató fel a hegyre, az egyetem még zárva. Csak 2 órakor nyit, nem érdemes előbb odamenni, úgyis csak csoportosan lehet bemenni. Legalább most nem esik.


Kintről meg egy kis Sztálinváros, megfelelő épületekkel és szocreál szobrokkal. Háááát, nem egészen erre gondoltam.


Portugália első egyeteme az óvárosban, a domb tetején áll. Európában az egxyik legrégebbi,  1290-ben alapították, de még nem itt volt, ide azután került jóval, hogy "kárpótlásként", ha már megfosztották Coimbrát a főváros rangtól, megkapta a lisszaboni egyetemet is. A mostani épületek az udvaron magányosan álldogáló III. János királyi palotájának épültek a 16. században, természetesen manuel stílusban. Az egyetem 1537-ben költözött át. Meg lehet nézni elvileg a dísztermet, a harangtornyot (Kecske-torony) a Szt. Mihály kápolnát és a könyvtárat. (Majd kiderül, hogy nem, csak a felét, azt se nagyon.)

Ebbe kell bemenni.


Csak a jegyeket osztják valahol máshol. Találtam egy feliratot, mely szerint majd kettőkor. Addig várhatok, de bemenekülök a napsütötte udvarba, lelök a lépcsőre és írnék, ha lenne mit.
Van itt egy homlokzat,


Meg egy szép, kövér bácsi, akiről III. João (1502-1557)


Aztán itt van az egyébként kecskének becézett harangtorony is, ami állítólag a legfényképezettebb a városban, mert az új diákokat e szent helyen trenírozzák az öregek.Jegyem már van, a csoport 2:20-kor indul a Biblioteka Joaninából,  ami a Minerva színház mellett van. 15€ a belépő! Ráadásul a Harangtorony zárva a közepe, a S. Miguel templom meg rekonstrukciós munkák miatt zárva, így maradt összesen kettő, ráadásul előkerül legalább száz gyerek, állati hangosak. 

Ez lenne a kápolna, de nem lehet közelebb menni:

A könyvtárban tilos fényképezni, hogy miért, az nem derül ki. Három magas egybenyíló terem, hatezer könyv van benne.


Olyan messze van a szövegelő, hogy azt se tudom, hogy milyen nyelven beszél.
Mindenesetre nagyon nagy, maga és középen végigfut egy karzat, amiről el lehet érni a magasabb szintű, nehezebb könyveket is. A legutolsóban van asztal és zongora is. Mindenki fényképez, én is.


Ennyi pénzért!

 


Mégis jó ez a sok gyerek, ennyit nem tudnak ellenőrizni.

 


Ja, nem is mondtam, hogy ez is természetesen világörökség.

 

Lent már lehet fényképezni, de nincs nagyon mit.

 

 

Szép, régi könyvek.

 

 


Még lejjebb van a börtön, két akkorka cella, hogy nem lehet megfordulni se benne.

 

 

 

Ide csukták a pedofil tantóbácsikat? Vagy akiknek nem egyezett a véleménye az Akadémiával.

Aztán betellett a memóriakártyám. Még soha nem fordult elő, hogy 16 Gb.

 


Ez a díszterem. Olyan sötét, hogy nem sokat látni benne. De legalább kitették asz alaprajzát.

itt lehetett kardot csörtetni:

 

 

Egy részlet a díszteremből, ahol a doktorrá avatási szertartások is folytak, sajnos a sötétség, meg a tiltás, vakuzni nem merek.

A fal felső része és a mennyezet egy darabja:

A belső udvar:

 

Kilátás az ablakból a Régi Katedrálisra:

klemx Creative Commons License 2015.12.05 0 0 6884

kÖÖÖsz :)

Előzmény: geodo1 (6882)
klemx Creative Commons License 2015.12.05 0 0 6883

14. nap, nov. 21 szombat, Coimbra III. rész.

Egyszer csak egy tér és egy illetve három épület fogadott, ahogy átmentem az orvosi és az irodalmi kar között.


A Museu Nacionale már kicsit olcsóbb. 5 szintes hatalmas épület, rögtön leküldtek a pincébe, kaptam egy fejlámpát, mert nagy a sötétség odalent. Római kori építmény maradvány, egy kő, amely,szerintük libációs áldozat bemutatására szolgált. Ők tudják, a libáció az valaminek a kiöntése, pl. a drága bor a földre. Már az egyiptomiak is gyakorolták ezt az áldozati formát.


Itt lent római kori kétszintes sötét labirintusban, hiába adtak lámpát, azzal is csak botorkálok. Sokan nem voltunk, még teremőr se, nincs mit ellopni, legfeljebb néhány szarkofág.
Meg egy kilométer (római mérföld) kő.

 

 


Fent a ország legnagyobb szoborgyűjteménye.

 

Szóval, szépek a szobrok,itt egy tipikus gót pucsítás, akkor még ez volt a szexi.A kápolna

 

Az oszlophoz kötözött Jézus,


Csak úgy

 

 

Reliefek

 

 

 

Oszlopfők


Aztán egyel lejjebb sok-sok faszobor a 15. sz végéről. Az utolsó vacsora apostolai. Mind külön egyéniség. Mint Leonardónál. Vagy inkább.  

 


Ő például Péter, mellette a másik oldalon Jézus és Jézus mellett a kislányos János (vagy a rossz nyelvek aszerint Mária Magdolna).


Még lejjebb egy terem Mária és a kis Jézus. Fleg XVIII. sz. Azért van Pieta is:


Felmentem lifttel a tetejére, itt is szobrok. Most a flamandok, akik a régi székesegyházon dolgoztak már az 1500-as években. Nem nagy mesterek, de azért igen figyelemre méltóak. Pl. Olivier de Gand, feltehetően Gentből.


A helyi mesterek művein is kimutatható pl. Dürer hatása.
Vicente Gil és fia Manuel coimbrai festők voltak akiknek az első dokumentált festménye 1598-nól származik.
Ezeket Manuel festette:


XVI. sz-i festők Coimbrában.

Vannak még szép ötvösmunkák is. Sajnos, annyira csillognak, hogy lehetetlen lefényképezni.

Esetleg ezt, itt ülök vele szemben és nincs üveg mögött, csak egy öt méteres szakadék másik felén. :)


Gyenge aksi, megyek.
Búcsúzóul még egy kis azulejo


Szinte szecis.

Ez meg 1775-ből

 


Van bútor is

Meg egyházi felszerelés.
Még áldozunk Pombal márki emlékének és egyetemi reformjának.

 

 

Ez már az "Új Székesegyház" ott van, szinte a múzeum mellett.

Aztán tényleg vissza a szállodába. Amikor lejöttem a hegyről azon csodálkoztam, hogy tudtam felmenni? Megvolt a mai munkanap is. Mentem több, mint 8 órát. Fél hét és hétkor kezdődik a vacsoraidő.geodo1 Creative Commons License 2015.12.05 -1 0 6882

azta!! egy hős vagy, köszönjük szépen!

Előzmény: klemx (6881)
klemx Creative Commons License 2015.12.05 0 0 6881

15/b az utolsó nap legvége, mert ez már nem fért fel az előbb:

 

FÁTIMA

 

Az eső kitartóan esik. Ez így november vége felé már nem olyan kellemes.
Aztán vissza a sztrádára és a legközelebbi megálló már Fátima, a zarándokok kedvence, nem is volt könnyű megtalálni a sanctuariot. A tilosban le is parkoltam. Gondoltam öt percért nem szólnak.


Beszaladtam meg kiszaladtam, természetesen elmondtam eközben lelkeitek üdvéért 3 Miatyánkot.

 


Ha egy szóval kellene jellemeznem a helyet, ahol a Szűzanya megjelent a két kisgyereknek, ha jól emlékszem 1910-ben és figyelmeztette őket a világháborúra, amit akkor senki sem hitt el. Nagy. Jó nagy. És hát ronda.

 


Aztán negy nehezen megtaláltam a benzinkutat, szemben a reptérrel, a bejárót sikerült úgy eldugni és ki nem tábláznák, hogy ott keringtem egy negyed órát. A kutastól megkérdeztem, hogy hol kell leadni a kocsit, elmagyarázta és úgy is lett.


Csont nélkül átvettek, mondjuk nem is lett semmi baja. Pá kocsika!

 

Ez a legvége, talán lesz eleje is.

 

klemx Creative Commons License 2015.12.05 0 0 6880

Megpróbálom a 2 hetes utat feltenni, először napokat külön, az utolsónál kezdve, hogy a végén az első legyen az első :)

 

 

15. Vasárnap, Coimbra, Fátima és vissza Lisszabonba

Coimbra

Kilátás a S. Clara d Nouva elől

Árpád-házi szent királyok családjának egyik legismertebb tagja Szt. Erzsébet, akit türingiainak is neveznek.- akinek a kötényeben a kenyér átváltozott rózsává, - II. András lánya volt (IV. Béla testvére) de II. András dédunokája is Erzsébet, a portugáliai Szt Erzsébet (1277-1336), aki ebben a kolostorban élt és ide is temették el. Portugália védőszentje.
Erzsébet II. Endre magyar király dédunokája, Árpád-házi Szent Erzsébet unokahúga. A keresztségben a harmincöt évvel korábban szentté avatott nagynénjéről, Erzsébetről kapta a nevét.

 


Déneshez, Portugália királyához adták férjhez, de nem igazán jött be, Denis szeretett kicsapongani…  Két gyermekük Alfonz trónörökös lett, Konstanzát IV. Ferdinánd, Kasztília királya vette feleségül.Ez a Mosteiro de Santa Clara-a-Nova, ide vetődöm először hosszasan autózva szemben egy egyirányú utcában. Tehetek én arról, hogy nem volt egy mellékutca se? :)

Sajnos nem engednek be, mert vasárnap és mise van. Akkor még azt hittem lesz elég időm visszajönni. Sajnos nem lett. Ezt a kolostort azért építették ide fel a dombra, mert a régi kolostort rendszeresen elöntötte a folyó árja. Néhány száz év után ráuntak és elhatározták, hogy árvízvédelmi szempontból kedvezőbb helyen építenek egy új kolostort.

A Velha ilyen lehetett

Az igazi a régi a Velha, teljes nevén a Régi Szent Klára Kolostor.

A kolostort 1283-ban alapította  Abbess Dona Mor Dias, és nem sokkal később a klarisszáknak adta. Ekkor lett belőle apácakolostor. 1330-ban gótikus stílusban aragóniai Izabella templomot emeltetett. Sajnos rossz helyre, a Mobdego folyó áradásai miatt 1677-ben az apácák elhagyták.

Ma szabadtéri múzeum, kőtár és templomrom. Tető nélkül. Az eső meg elég rendesen esik.

A velha kőtárából

Na,de ilyen modern szobor egy zárdában!

A Velha, amelynek története szorosan kapcsolódik Szt. Erzsébet történetéhez, erről a helyi kis füzetből több adalékot olvashatunk:

Alfonz föllázadt, amikor apja egyik (bőven volt választék) törvénytelen akarta utódjának. Erzsébet békített apa és fia között.Száműzte majd visszahívta Erzsébetet. Dénest halálos ágyán Erzsébet  ápolta, aki 1325-ben halt meg. Erzsébet minden vagyonát eladta, szétosztotta a szegények és a kolostorok között. Előbb zarándoklatra indult, Compostellába, majd bevonult az általa alapított kolostorba.
Ami megmaradt

A kolostort már csak egyszer hagyta el, amikor békét közvetített a fia, IV. Alfonz és a veje, kasztíliai Ferdinánd között. Estremozba érve érte a halál 1336-ban. 1626-ban avatták szentté.

Azért az oszloplábakon van egy kis azulejo.

és mégegy

 


Vissza a kocsiba irány

Conimbriga, a római város

Csak kimentem a római romokhoz, nem volt olyan egyszerű, zuhog az eső.

 


Előbb a romok, aztán a múzeum.
Kicsit alábbhagyott a zuhi, bemegyek.


Tehát Conímbriga a legnagyobb római település, amit feltártak Portugáliában. Falai két toronnyal, 1500 méter hosszan ölelik át a települést, ahol, ahogy nézem csupa gazdag ember lakott.


Találtak itt fórumot, bazilikát (IV. sz.), üzleteket, fürdőt, sőt fürdőket, vízvezetéket, szabályos utcákat és kisebb, dőleg nagyobb gazdag házakat. Vespasianus municipium ranggal tüntette ki. Megnagyobbították az amfiteátrumot és már több, mint 10ezer embert tudtak itt szórakoztatni. Mégis 465 és 468-ben a szuebik (suevi, suebi) a gaz germán törzsek lerombolták.
589-ben a püspök kitalálta, hogy költözzenek be testületileg a közeli, sokkal jobban védhető Aeminiumba. Beköltöztek és átnevezték régi lakhelyük után Coimbrának...

A gazdag ember háza, (Casa dos Repuxos), gyönyörű mozaikeok lennének, ha lehetne látni, van egy szép átrium, benne víz is csoboghatott valaha.A római városfal, mint kiderült nem sok védelmet nyújtott sem aVan minden a városban, sok gazdag ember élt itt, van fórum és van egy ókeresztény bazilika is.


A múzeum kicsi és nem is túl érdekes


A kőtárvélemény Creative Commons License 2015.12.03 0 0 6879

Nagyon jók!

 

 

Előzmény: klemx (6878)
klemx Creative Commons License 2015.12.03 0 0 6878

A híre-neves 28-as villamos,

 

Most csak bemelegítek, remélem értem mit kellene csinálnom, hogy felkerüljön az anyag :)

akkor nekiállok előkészíteni, az pár nap.

Még megnézem, milyen elküldve?

 

geodo1 Creative Commons License 2015.12.01 0 0 6877

ez vszeg olvasóként változik, meg talán kombinálni is lehet. engem pl. inkább a látnivalók érdekelnének, de inkàbb azt írd le, ami neked fontos volt, ami neked 'jön'.

Előzmény: klemx (6876)
klemx Creative Commons License 2015.11.30 0 0 6876

Kösz a biztatást és a tanácsokat, ha lesz időm megint nekiveselkedem. Jó lenne tudni, hogy mi az érdekes, gyakorlati dolgok, mi hol merre (pl metrójegy, vonatjegy, Lisszabon kártya, sim, autóbérlés, étterem, stb) vagy inkább hol mit láttam, múzeumok, kolostorok, várak, templomok, hukk borospincék? 

Előzmény: geodo1 (6875)
geodo1 Creative Commons License 2015.11.30 0 0 6875

pár nap múlva tehetnél még egy próbát.

 

a képfeltöltés ugyanis két napja nem megy, nem neked sziszifuszi, hanem rossz, nem működik. előbb-utóbb megjavítják.

 

hosszú szöveget pedig úgy érdemes, hogy előtte pl. doc-ban megírod és csak bemásolod ide (vagy ha itt írod meg, akkor mielőtt rányomsz az elküldre kimásolod, hogy ha eltűnne, ne kelljen újraírni.

 

Ez azért van amúgy, mert vmennyi idő után, ha nem küldöd el a kommentet, akkor 'kidob' a rendszer.

Előzmény: klemx (6874)
klemx Creative Commons License 2015.11.30 0 0 6874

Sajnálom, de ez nem alkalmas arra, hogy hosszabb, képekkel ízesített irományt feltöltsek, képeket berakni sziszifuszi munka nekem, a megírt szöveg már háromszor eltűnt (ebben ludas az iMac fantasztikusan mindentudó egere is). Nincs ennyi időm a felesleges próbálkozásokra. Elnézést kérek.

geodo1 Creative Commons License 2015.11.26 0 0 6873

köszönet a munkádért előre is!

Előzmény: klemx (6872)
klemx Creative Commons License 2015.11.26 0 0 6872

Az igazság az, (ha van egyáltalán ilyen:), hogy minden nap írok naplót az utazásaimon, ipad-del, a minivel, mert belefér a zsebembe. Gyakran ott írom a templomban vagy a múzeumban egy padon. Külön ezzel az eszközzel csinálok hozzá pár képet is. Naponta elküldöm néhány családtagnak és barátnak. DE: ez nem biztos, hogy a nyilvánosság számára is élvezhető, borzalmas ipaddel írni, pl. rengeteg az elütés, és hát a képek sem olyanok, mint a fényképezőgéppel készültek.

A hét végén átnézem, kiszedem a nagyon szubjektív részeket és néhány folytatásban felteszem. Sajnos nem tudom, hogy egyszerre mekkora mehet át?

Előzmény: geodo1 (6871)
geodo1 Creative Commons License 2015.11.26 0 0 6871

nincs kedved írni egy beszámolót? :) annak biztosan sokan örülnénk, és később is előkereshető lesz, nem kell okvetlenül itt lenned ahhoz, hogy 'válaszolni' tudj egy-egy kérdésre. képekkel együtt gondoltam. :))

Előzmény: klemx (6870)
klemx Creative Commons License 2015.11.26 0 1 6870

Üdv Mindenkinek, külön a segítőknek!

Már hétfő hajnalban visszajöttem, de azonnal el is utaztam, ma már itthon állomásozom. 

Portugáliában Lisszabon, (Belém), Sintra, Évora, Porto, (Vila Nova de Gaia), Braga, Guimaraes, Óbidos, Alcobaca, Batalha, Tomar, Coimbra, Conimbriga, Fátima fért bele a két hétbe. Ha ezekkel kapcsolatban lenne valakinek kérdése természetesen örömmel segítek. 

klemx Creative Commons License 2015.11.04 0 0 6869

Most látom, hogy + és - értékeléseket is lehet adni, hiába még baby vagyok:) a Tiéd feltétlenül +, teljesen igaz amit mondasz. Mi akkor fogunk menni vacsorázni, amikor az utolsó múzeum is bezárt. Vacsora után szoktam naplót írni (ipad minin egy inkvizíciós tortúra) és belerakok azzal külön csinált pár képet, küldöm a "hátrahagyottaknak". Ennyi idő van, kb este 11 alvás. Reggel 8 menetkész.  Az élet nem habostorta! :)))

Előzmény: attamatta (6867)
klemx Creative Commons License 2015.11.04 0 0 6868

Mail ment.

Előzmény: Portugália (6866)
attamatta Creative Commons License 2015.11.04 0 0 6867

Azért nem egészséges, mert nehéz ételekkel teletömik magukat 8-9 órakor TV-zés közben, és "csak" 10 óra körül fekszenek le, míg a mediterrán nemzetek kb. ugyanekkor vacsiznak csak könnyebb ételeket és 24 óra körül fekszenek le (és persze nem 6-kor kezdenek reggel, hanem 7-8 órakor, már ha műszakos rendben járnak)

Előzmény: klemx (6864)
Portugália