Keresés

Részletes keresés

200SX Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136487

Szia!

 

Pont oda először, de a környéken voltunk már többször. Szeretjük azt a részt :)

Előzmény: sütöget (136476)
adriafun Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136486

azért tegyük hozzá; főszezonban nem mindenhol. 

Előzmény: wdriver (136481)
maxamix Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136485

Teljesen egyetértek, sőt az arányok lehet, hogy még kedvezőbbek. Persze jár némi feszültséggel, hogy lefoglalt szállás nélkül indul neki az ember, de szerintem még nagyobb megrázkódtatás, ha az előre (akár részben) kifizetett szállás valami miatt necces, vagy ha el sem tud menni az ember. Például idén az első számú célpontomnál a neten nem derült ki, hogy a tengerre néző kilátást akkor fényképezték, mikor nem állt ott a 3-4 közepes méretű halászhajó, amik főleg hajnalban vannak mozgásban a sirályok élénk érdeklődésétől kísérve. De a trogiri szállásokat sem a hajógyár látképével hirdetik, pedig jelentős részük arra néz (ami nem tragédia, de engem zavarna).

Előzmény: laikusss (136483)
maxamix Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136484

Tudom, hogy vannak itt "vinisceiek", de azért folytatom a hely bemutatását.

Vinisce III.- a település, strandok

 

A térképeken és képeken is látszik, hogy Vinisce egy viszonylag keskeny öbölben fekszik, tehát nyílt tengeri kilátás a nagy részéről szóba sem jöhet. Viszont nagyon emberléptékű, a házak többsége a parton vagy egy utcával feljebb van, a távolság a tengertől ezért általában max. 300 m. A településnek nincs konkrét központja, sikátoros, hangulatos utcácskákkal. A parton vannak régebbi stílusú kőépületek, de ezek elszórtan találhatóak, főleg az öböl keleti(bb) részén. A falu és környéke nem kopár, pálmafákkal közepesen ellátott (nekem ez a hangulat miatt fontos, itt azért szerencsére a láthatóan telepített és még közepes méretű pálmák mellett egy-egy ház előtt spontán is találhatóak ilyenek). Az öböl nyugati(bb) oldala van hosszabban beépítve, ha végigmegyünk a parton, akkor az utolsó szakaszokról már gyönyörű kilátás van a nyílt vízre (ezek a részek viszont már meredekek, létrás bemenetelű fürdési lehetőséggel). Az öböl ezen oldalán van egy használaton kívüli kis kikötőépület, valamint itt telephelyeznek a halászhajók (+ sirályok) is. A parti részen végigfutó úton sebességkorlátozás + fekvőrendőrök fegyelmezik az autósokat. 
Strandok. Klasszikus, megfelelő infrastruktúrájú (wc, zuhanyzó, öltöző, büfé) strandok nincsenek, de szinte az egész öbölben lehet fürdeni (ki vannak bójázva a biztonságos helyek). A leghosszabb egybefüggő szakasz a Viniski Mul, az öböl végében szinte teljes hosszon. Kisebb kijelölt helyek vannak a Bacine-i részen, itt a csónakok és kisebb hajók kikötői szakítják meg az egybefüggő részt. A strandok partjai jellemzően fehér zúzott kővel vannak felszórva (ezt kis tolólapos traktorral rendszeresen rendezgetik is), a víz nem mélyül gyorsan, ami azt jelenti, hogy kisgyerekek befelé kb. 3-5 méterig, felnőttek 20-25 méterig is elsétálhatnak bennük, mivel az alja közepes méretű, de szinte homogén felületet alkotó kövekből áll (természetesen cipő kötelező). Az ilyen fürdési lehetőségek az öböl bacine-i részén a kis kikötőépület és a halászhajók után már teljesen megszűnnek, innentől betonlapos vagy létrás vízbejutás van. A másik oldalon az öböl utolsó szakasza sziklás, betonlapos, ezen a részen inkább a hajók vannak kikötve.

laikusss Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136483

Nálunk is úgy működik, hogy nézünk szállást neten, de sosem foglalunk. Csak feltérképezzük a helyzetet. Kíváncsiság, rákészülés....Nem is írunk ki címet, telefonszámot. Majd vagy oda megyünk, amit néztünk, vagy útközben módosítunk, de helyben annyi szállás van, hogy válogatni lehet ( induláskor csak annyit tudunk, hogy melyik legyen egy közeli nagy város, a szállást mindig szemrevételezés alapján döntjük el ). Kollégámék most jöttek vissza Omisból és bár volt foglalásuk, azt mondták, hogy bőven mehettek volna ( július eleje ) foglalás nélkül, annyi táblás emberke volt az utcákon. Persze, mert a legtöbben nem is hirdetnek a neten vagy igen, de nem a nagy oldalakon, amiket ismerünk. HA egy városban van 50 apartman hirdetve, akkor legalább van 150 a valóságban, ez tuti.

Előzmény: maxamix (136480)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136482

A lányomék holnap éjjel indulnak Viniscébe.

Már tavaly is ott voltak, ismerik a helyet, a 20 hónapos unokám miatt választották az éjszakai utazást, bíznak benne, hogy végigalussza.

Előzmény: maxamix (136480)
wdriver Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136481

ez a szállás dolgos ötlet, szuper.

necces igen gyerekekkel de ezekszerint működik!

köszi!!

:-)

 

Előzmény: maxamix (136480)
maxamix Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136480

Sziasztok! 10 napja jöttünk haza Viniscéről, így az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat fogom most megosztani.

 

Vinisce I.-szállás


Amit most írok, azt bármely szállás keresésére, foglalására lehet alkalmazni. Én az indulás előtti hetekben teljesen képbe helyeztem magam, nagyjából településrész szinten tisztában voltam a neten fellelhető kínálattal (az oldalak egy része pl. Booking, Adriatic teljesen pontosan megadja a szállás helyét és/vagy foglaltságát). Így látni lehet, hogy mennyire fogynak a helyek a környéken. Én konkrétan az indulás előtti este ellenőriztem, hogy még biztos találok szabad helyet másnap, így foglalás nélkül indultunk neki (2 kisgyerekkel). Az eredmény: az előző napon a Booking-on 70 EUR/nap áron foglalható apartmanba a helyszínen bekopogtam, a tulaj szinte egyből 50 EUR-t, mondott, amiből én még alkudtam egy kicsit, így 6 napra  több mint 50 ezer forintot takarítottunk meg (ráadásul a zsákbamacska jelleget is teljesen kiküszöböltük). Természetesen lehetnek olyan helyek főszezonban, ahol nem biztos, hogy működik ez a megoldás, de én többször is alkalmaztam már sikerrel.

 

Vinisce II.-odajutás

 

Itt csak az adriai főútról a faluba történő eljutásról írnék. Marinánál (Tommy supermarket) kell lefordulni a főútról, innen figyelni kell a táblákat, mert egyből kanyarokkal és elágazásokkal indítunk. Miután elhaladtunk a temető mellett, már csak a kanyarok maradnak, abból viszont megszámlálhatatlan mennyiség. Azt gondolom viszont, hogy egy átlagos képességű és tapasztalatú sofőrnek ezek nem okozhatnak gondot. Persze oda kell figyelni, a helyiek is kicsit bátrabban jöhetnek szembe, de második alkalommal már stressz nélkül teljesíthető ez a kb. 5 km. A hegytetőre felérve az öböl partjára való leereszkedés pedig már egyáltalán nem vészes.

PET SHOP BOY Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136479

Sziasztok!

Barcsról Mennénk le a Vir szigetre!
Merre menjünk?

Az autópálya 473 km és 5.04 perc alatt érek oda 

Sima ut 431 km és 6.41 perc az út!(Kutina Zagorje Gracac)
Ti merre mennétek?
És mennyi az autópálya díj?

Köszi előre is a válaszokat ;)

Gerike89 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136478

Sziasztok! Csütörtökön indulunk Szombathelyről Zadar mellé néhány napra, apartmanba. A kérdésem az lenne, hogy pénzt váltani hol éri meg? Még itthon, vagy inkább kint? Erste bankkos kártyám van, van Visa ill maestro is. Esetleg kint vegyek fel kp-t automatából? Vagy kint ahol csak tudok fizessek kártyával? Hogy járok a legjobban? Előre is köszi!

_Pisti Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136477

Viszont azokon a részeken nincsenek hotelek, ellentétben a központi résszel.

 

 

 

 

Előzmény: AZS (136466)
sütöget Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136476

Szia! Gradacon akadt meg a szemem. Először vagy többedszer mentek Gradacra? Mi 2007 óta, idén hetedszer indulunk cca. 10 nap múlva oda, 4. éve Bosznián át. Nekünk nagyon tetszik, és jó bázis hely kirándulásokhoz is. 

Előzmény: 200SX (136467)
pearl_13 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136475

Köszönöm, akkor nem is kutatok tovább. 

Előzmény: fekvőrendőr (136474)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136474

Én is ilyen meghatalmazást adtam tavaly a lányoméknak, meg pénteken is ilyennel mennek, de senki se kérte, tehát bevált.

Ugyan ez a helyzet a biztosítóval is, már többször kötöttem a Mapfrenál, a kötés simán ment, de további ügyintézésre nem volt szükség, így nem lehetek elégedetlen velük.

 

Apropó biztosítás: a múlt héten egy 57 éves ismerősöm Olszországban kiment az apartman fürdőszobájába, aztán felűnt a feleségének, hogy túl sokáig van bent, utána ment, és ott találta halva, az első infarktus elvitte. Nem tudom volt-e biztosításuk. :-(

Előzmény: pearl_13 (136473)
pearl_13 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136473

Sziasztok!

Horvátországba más (családtag)  autójával mennék és ezt a meghatalmazást találtam: 

http://hasznoshirdetes.hu/media/upload/2014_mappa/kolcsonadasi_ketnyelvu.pdf

 

 

Elegendő egy ilyen kitöltése vagy esetleg szükséges Horvát nyelvű is? 

 

Biztosítást is szeretnék kötni, ott esetleg van valami külön kritérium ilyen esetre? 

Mapfre-asistencia megbízható biztosító? Esetleg ajánlott csomag?

 

köszönöm a tanácsokat

hul Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136472

Azért tudni kell, van aki inkább megy a sztrádán, mert gyors, boztonságos pl. éjjeli menetnél is... Főleg a "messzi" délre, bár itt már a látnivalók,  útközbeni élmények, táj stb. és a rövidebbsége is számít, mondjuk Szegedről indulva. Tehát mindennek van előnye-hátránya. Igenis van a pályán haladásnak sok előnye, ami nem a vacsora árával mérhető. Aki jött v ment még a régi úton éjszaka, soha el nem múló kolbászolással, hát nagyot lélegzett, amikor az első hosszabb sztráda és alagút szakaszokat átadták...

Gyorshajtás. Nem tudom az idei szezonra kitaláltak-e vmit, a korábbi tapasztalokat írom le. Általában nem utaznak a gyorshajtókra, nincs lépten nyomon radar. A benzinkutak kihajtójánál láttam néha, hogy radaroznak, kb. mint itthon is pl. az 5-ösön. Az útjavításoknál, ahol korlátozzák a tempót, na ott sokszor láttam és meg is büntetik a helyszinen aki berongyol a 80-60-as tábla alatt. Amit láttam még többször is,az alagutak kijáratánál meszeltek ki autókat, akik a 100 v 80 helyett végigdöngették a lukat. Ehhez képest rengetegen végigdöngetik, pedig jobb ott észnél lenni... Hogy benn hogyan mérnek nem tudom, amikor látod hogy a 100-as tábla villog neked, akkor csak mérik valahogy és érdemes odafigyelni. A lakott területen pedig mindig és mindenhol lehet számítani mérésre. 

 

Előzmény: 200SX (136469)
200SX Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136471

Köszönöm, az első kérdésemre megkaptam a választ :)

Előzmény: Micimalacka (136470)
Micimalacka Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136470
Előzmény: 200SX (136467)
200SX Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136469

Pálya nem érdekel, Bosznián keresztül megyünk :) Inkább megyek 2-3 órával többet, és megspórolok 2 vacsora árát :)

 

Előzmény: HPEx20i16v (136468)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136468

Szia! :) Nekem tavalyi, illetve barátok tapasztalata, hogy pályán 160-ig nem szólnak. Vannak itt, akik idén már komolyabb szigorról beszélnek. Unokatesóm ma megy le hajózni, majd megkérdezem a friss tapasztalotak. Gyerekülés passz. Szerintem ugyanazon szabályok kellene, hogy érvényesek legyenek.

Mi újság Veletek? Összecsöröghetnénk valamikor.

Előzmény: 200SX (136467)
200SX Creative Commons License 2016.07.13 0 0 136467

Sziasztok!

 

Idén ismét megyünk két hétre Horvátországba nyaralni. 1 hét Ivan Dolac (Hvar), 1 hét Gradac. Mivel 20-éve járunk rendszeresen, az országról, és a tengerről nincsenek kérdéseim, viszont az utazásról lenne.

Mekkora gyerek ülhet elöl az autóban gyerekülésben/ülésmagasítóval?

Valamint mekkora sebességtúllépést tolerálnak a hatóságok büntetés nélkül? Nem vagyok már az a száguldozós fajta, de jó lenne azért tudni.

Akik már nyaralnak azoknak szép időt, akik meg mostanában indulnak azoknak jó utat! :)

AZS Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136466

a szeptember, ahogy a június is, egész más műfaj

Előzmény: andreas19 (136465)
andreas19 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136465

Tavaly (szeptember elején) Brela É-Nyugati részén (Jardula, Stomarica) lényegesen ritkább volt a népesség, mint a kikötő közeli partokon.

Előzmény: Petra & Molly (136447)
Viperator Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136464

Nagyon köszönöm szépen a tartalmas összefoglalót! :-)

Előzmény: adriafun (136462)
scarabaeus Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136463

Ez szép és tartalmas volt, grat!

Előzmény: adriafun (136462)
adriafun Creative Commons License 2016.07.12 0 1 136462

Rijeka: egy tengerparti nagyváros, semmi több, este a távolból a város fényei szépek, de maga a város semmi extra.

sétahajózás: Limski fjord helyett inkább a Brijuni szk javaslom, egyrészt ez Pulából kézenfekvőbb, másrészt érdekesebb, mint a Limski fjord, ami elsősorban fentről nézve szép

 

Opatijaval (monarchiabeli hangulat patinás villákkal és fényűző hotelokkal, szép parkokkal) jól kombinálható Labinnal (szép óváros, "fellegvár") még szebb kilátással Rabacra és a Kvarner-öbölre.

Nap végén strandolás Rabacban.

 

Rovinj-Lim Fjord-Vrsar, ez egy külön napos progi, én a nap végét Vrsarban zárnám, mert a naplemente a Casanova kilátótól a szigetek irányába varázslatos. Strandolni Rovinjban, nagyon szép strandjai, az inforovinj.com oldalon rálátásod is lehet.

 

Rovinj és Vrsar közt Flengiben vagy Klostarban kihagytatlan valamelyik malacos hely, pl a Sidro, illetve a Lim Fjord előtt Vrsar felől jövet Rovinj irányába a sajt és pálinkaárusok

 

Porec óvárosával kombinálható egy napon a Belső-Isztria; Motovun, Groznjan csodás, Oprtalj és Piemonte már már szellemváros, Piemonte d Istra konkrétan az, érdekes hangulattal.

Strandolni Brulo öbölben vagy Zelena lagunában

 

Ez tömörítve három nap, de persze lehet szellősebben is 4-5 napra nyújtani.

 

Esetleg még Fazana is megér egy misét, illetve nekem Rovinj és Pula közti úton tetszik Vodnjan és Bale is, mindegyik olaszos beütéssel, ahogy ez az egész Isztriára elmondható.

 

Pulától egy hajításnyira fekszik Kamenjak fsz, autóval talán 35kn a belépő, sok-sok öböl, kristálytiszta víz. Egy-két büfé van az átlagnál magasabb árakkal. A fsz keleti oldalán van egy sziget, ahol egy kocsma van. Érdemes bérelni vmit és azzal átmenni, felfedezni a környéket, teljesen más oldalát mutatja a táj, mint a partról szemlélve.

 

 

Itthonról mindenki az elvei és pénztárcája szerint visz bármit, bor, sör, víz Magyarországon olcsóbb. Amit mindenképpen kóstoljatok meg az a Martesi főzde Medenicája; szőlőpálinka Borgonjából (helyi fajta) mézzel, illetve a Cosetto pincészet 2012-es Mozaik bora, ami háromféle bor házasítása. A 2012-es év átlagon felüli volt, ezért nagyon jó borok születtek akkor, ez ezekből a jókból is kiemelkedik.

 

Előzmény: Viperator (136263)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136461

Én ugyanazt az apartamant, ugyanabban az időben 35.000 Ft-al olcsobban foglaltam le a tulajtol, mint a booking.com-tol. Ugyhogy a legolcsobb, ha a tulajtol berelsz!

Előzmény: Vivien64 (136440)
Micimalacka Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136460

Köszi, de én már tudom, hol leszünk két hét múlva :D

Előzmény: HPEx20i16v (136457)
Klaca112 Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136459

Köszönöm válaszod!

 

Utazásaink során próbáljuk az adott ország ételeit,italait fogyasztani. Bepakoljuk a ruhákat,meg magunkat,és irány. Nem szoktam különösképp főzőcskézni sem, azt itthon is tudok. Ezért érdekelt mennyire szálltak el az árak ételek terén. Letöltöttem aktuális Lidl katalógust,az nekem nem tűnt olyan vészesnek. Az éttermi áraknál meg tudom,hogy attól is függ mit eszik az ember. De gondoltam azoknak van tapasztalata,akik mostanában voltak. Sokan írják,hogy megpakolt autóval mentek. De köszönöm a piacos tippet.

Előzmény: hul (136446)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136458

Makarska akart lenni...

Előzmény: HPEx20i16v (136457)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136457

Pl. Promajna, de Makarsa és Krvavica közti strandok, Makarska-hoz közelebbiek inkább árnyékosak apró kövesek, a Krvavica melletiek meg inkább naposak, sziklásak.

Előzmény: Micimalacka (136454)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136456

nem azért írtam, mert tudnod kellett volna :)

néhány napos nyaralásnál sajnos valóban rizikós a "biztos" jó idő, viszont a booking-on, ha keresgélsz, előfordul olyan, hogy indulás előtt 1-3 nappal történő lemondás is ingyenes, s még csak nem is drágább az enyhébb feltételek miatt. 

Előzmény: vonalzoo (136455)
vonalzoo Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136455

(Bocsánat, nem tudtam. Az elmúlt 6-7 évben hanyagoltam a topik látogatását, gyereket és lakáshitelt neveltem, jelentem mára már miindkettő szépen megnőtt.)

Azért idén pár napra megpróbáljuk Novi Vinodolskit. Persze, én is a szokásosokon rágom a körmöm: foglaljak, avagy ne? Találok-e szállást augusztus közepén? Vagy mi van, ha foglalok, és épp négynapos eső lesz? (Már jártunk úgy pár éve: 5 napos nyaraláson én az első 3 nap bemerészkedtem pár percre, de az asszony pl. vízben sem volt... )

 

Előzmény: vargamarcs (136452)
Micimalacka Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136454

az az olcsó, ami neked olcsó.

trivago több oldalt gyűjt, de látod, hol mennyi, ami töb helyen is van. Ha rákattintasz, pedig tovább fog irányítani oda - pl. a bookingra.

Előzmény: Vivien64 (136440)
Petra & Molly Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136453

Augusztus végén megyünk (18-20 körül)
És azon a részen nyugisabb település? (nem feltétlenül Brelan)

Előzmény: HPEx20i16v (136448)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136452

annak van oka. 

Előzmény: vonalzoo (136450)
vonalzoo Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136451

Na, én éppen ezen a bor-kérdésen agyalok :)

Mivel csak 4 napra megyünk, kevés az idő kikísérletezni a három naplementés estére a megfelelő száraz rozé bort (a vöröstől a fejem is átveszi valamiért az üvegben lévő nedű színét), így inkább itthonról viszem a jól bevált saját márkámat. Pár éve, mikor legutóbb voltam, bizony mellényúltam: drága volt és savanyú, nem száraz. Félő, idén is megvenném, mert arra emlékszem, hogy jól nézett ki az üvege, egy szép vitorlás volt a cimkén:)

Előzmény: hul (136446)
vonalzoo Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136450

Dej'szen ott van a topik-leírásban, csak 'A GYIK karbantartás miatt átmenetileg zárva.' :)

Előzmény: HPEx20i16v (136449)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.12 0 2 136449

Azon gondolkodtam, hogy akik régebb óta visszük ezt a topikot, össze kellene dobnunk egy alap információkat tartalmazó weboldalt, közösen szerkesztve, helyekkel, árakkal, a legtöbbször, új hozzászólók által feltett kérdésekre. Folyamatosan szerkeszthetnéni, alakítanánk, amikor meg jönnek a tipikus kérdések, akkor csak belinkelnénk...ezerszer le szoktuk írni ugyanazokat az infókat....

HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136448

Brela-n hol nincs tömeg? Inkább az a kérdés, hogy mikor nincsen....

Előzmény: Petra & Molly (136447)
Petra & Molly Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136447

Brela - a csillaggal jelölt helyek azok, ahol vannak szabad szállások. Melyik részét javasoljátok?

Inkább olyan szakaszt keresnénk, ahol nincs tömeg.

hul Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136446

Azt nem tudom, mit szeretnétek külhonban fogyasztani, ami itthoni kedvenc vagy nektek fontos. Viszont elmesélem a német tesóktól mit látok, láttam évek óta. Hozzák a háztartást, a megszokott sörüket (ládával), ásványvizet, tejet. Láttam már kalitkában madarakat (nem enni hozták...) sőt olyat is, amikor letelepedés után elkezdték kirakni azt a kb. 30 cserép kedves növényt. Full otthoni komfort, a kutyájuk is tökéletesen érzi magát... 

Amiért írok: menjetek a piacra! Isteni a gyümölcs, nagyszerűek a pékáruk, nagyon javaslom a tejtermékeket, isteniek. Oliva sokféle van, házi is, helyi (nem holland !) paradicsom fenséges! Ha szeretitek, igyatok helyi borokat, és érdemes a helyi pálinkákat is megkóstolni. A söreik jók, de kapható sokféle nemzetközi márka is. A halpiacról már regéltem, megnézni is egy élmény, de sütni a halat és ott megenni akár sátor mellett, akár apartmanban, az is jó ötlet!  

Az éttermekben sok finomság van, kevésbé ennék pizzát, főleg nem Mekibe mennék, érdemes megpróbálni a helyi kínálatot. A burek mint lehetőség, na hát meg kell próbálni, bőséges a kínálat mindenhol!  

Ehhez képest persze mit vigyél, hát mi az első 1-2 napra viszünk kaját, meg hogy ne kelljen rohangálni, ezzel kezdeni. Minden kapható, úgyis bementek a boltokba és feltöltitek a készletet. Az árak magasabbak mint itthon, 10-30 %-kal terméktől függően, de nekünk bárhol délen, nyugaton minden drágább. Ha visszalapozol többen részletesen írtak az árakról. 

Előzmény: Klaca112 (136444)
Zita Petrov Apartman Krk Creative Commons License 2016.07.12 0 0 136445

Késve már, de csatlakozok a csapvíz kérdéshez... Ok nélkül (pálinka vagy egyéb fertőtlenítő...) én személy szerint nem ajánlom bárhol (pl: Vir - mondjuk ott egyáltalán nem), de egy normális infrastruktúrával rendelkező helyen (pl. Krk), szerintem nem kell félni! Krk városban (biztos) harmatvíz (palackos) finomságú a csapvíz, a sziget közepi édesvizű tóból nyerik, komoly tisztítási folyamat eredményeként, szerintem nem mindegy... (Mi se nagyon ittuk, egyszer véletlen maradt egy ásványvizes palackunkban, itthon beraktuk hűtőbe, mert azt hittük, az van benne, ami a palackra rá van írva.... sokkal finomabb volt ízre, mint bármelyik boltban megvásárolható - ezért jöttünk rá, hogy vmi más - és persze legalább 6 éve eddig nem volt bajunk a krki csapvíztől).

 

Előzmény: hul (136327)
Klaca112 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136444

Sziasztok! 

 

Tudna nekem valaki segíteni a kinti árakkal kapcsolatban? Pl. boltban alapvető élelmiszerek? Ha apartmanba megyünk mit érdemes itthonról vinni? 

Esetleg éttermi árak?

Köszönöm

AZS Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136443

A Punta Rat meglehetősen odébb van Makarskától (és főleg nem Makarszka).
Konkrétan Brela, ahol amúgy az összes strand Splittől délre van.

A Camen Brela vajon mi?

Olyan, hogy Rogoznyica, nincs.
A Krvarica vajon mi?

Talán fuss neki még egyszer.

Előzmény: Vivien64 (136440)
argo1 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136442

Az az igazság,hogy tranzit szállás lesz cavtat,dubrovnikot szeretnénk megnézni de még azt sem tudom mikor érünk oda. Ha délután odaérünk és belefér dubrovnik akkor azt nézzük meg,ha nem fér bele akkor másnap délelőtt,és akkor onnan irány tovább. A Stjepana radica utcában van a szállás, és ahogy nézem elég sokat kellene gyalogolni a kikötőig. De ha belefér miért ne. a fürdés tuti kimarad :) 

Előzmény: laikusss (136424)
argo1 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136441

Köszi, hát talán a másik irányba nagyobb szerencsénk lesz. Végül is tök mindegy akkor,hogy 2 óra várakozás brgat gornjinál, vagy kerülö metkovic felé. Eben-guba :)

Előzmény: iszugy :-) (136411)
Vivien64 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136440

Sziasztok! Nem olyan régen jártam itt mint első Horvátországi érdeklődő

pár tapasztalatot begyűjteni de még nem körvonalazódott,hogy mikor és hova menjünk

mivel eddig minden alkalommal Görög országba vettük az útirányt.

Kicsit fel is adtam a dolgot mivel a párom mezőgazd.-ban dolgozik és iszonyatosan függünk az időjárástól

ami ugye befolyásolja a tervezett utazásunkat, tehát nem tudok nagyon előre foglalgatni emiatt.

A segítségetekre lenne szükségem de nagyon :) 0 tapasztalatom van Horvátországgal kapcsolatban...

annyit már megtettem,hogy néztem ki jó kis strand helyeket ami szép és viszonylag növénydús mert 

csak a sziklák no az nem igazán jó...Szerintetek hol érdemes foglalni? Booking vagy Trivago vagy valami más?

Melyik az olcsóbb?-vagy a jobb? Légyszike segítsetek nekem :) Kb. Aug. 3. hetéről van szó..a napokban lesz pontosítva.

Szerintetek? De ha van valakinek jó ötlete szivesen venném :) 

Köszönöm szépen! 

 

Amit kinéztem helyeket:

 

  • Punta Rat Makarszka
  • Brela strandok Splittől délre
  • Camen Brela
  • Kvarner-öböl
  • Rogoznyica
  • Krvarica
  • Kamenjak Isztria
  • Gradac
  • Zaostrog
  • Tucepi
The_Rible Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136439

Boszniai fórum

 

Minden kérdésedre megtalálod a választ (de ne kérdezd meg ismét)

Előzmény: vadász004 (136434)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136438

"Idén is volt ilyen eset, Primostenben..."

 

Ugyanazokkal a cseh lányokkal, vagy most másikakkal?

Előzmény: laikusss (136433)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136437

pedig nem árt, ha oda szeretnél utazni!

előre szólok, ha Montenegro felé vennéd az irányt, ott is euro a hivatalos pénznem, Boszniában pedig a konvertibilis márka - de eurot is elfogadnak azért :)

Előzmény: Viperator (136435)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136436

a félsziget összes öble ilyen kis "szabadstrand", de bárhol lehet fürdeni, ahol a sziklák nem akadályoznak :)

 

Előzmény: laikusss (136432)
Viperator Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136435

Igazából nem néztem utána....

Előzmény: The_Rible (136429)
vadász004 Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136434

Sziasztok! Információkat szeretnék kérni Tőletek a horvátországi utazásom megtervezéséhez! Július 23-án indulnék Törökszentmklósról Bosznián keresztül Makarskába! Milyenek a boszniai főutak? A határokon  mennyit kell  várni a tovább haladáshoz?

laikusss Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136433

Magányos pasiként is voltam itt ( haverokkal persze ), és emlékszem ketten összejöttünk két cseh lánnyal...és este hol randiztunk? naná, hogy a temetőben itt a strand fölött :-) De akkor láttam először pálmafás temetőt, amelyből a tengerre lehet látni és mintha nem is temető hangulat lett volna. Idén is volt ilyen eset, Primostenben, a dombon a templom körül sok-sok sír van...meg egy étterem...azért az elég bizarrrrrr

laikusss Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136432

Lehetséges, hogy ez a strandja Cavtatnak? Mert bennem többször felmerült, hogy lehet, csak mi is még sokan itt állnak meg, de lehet valahol egy hivatalos strand is. Ezek szerint ez az?

Előzmény: vargamarcs (136431)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136431

2014 :)

Előzmény: laikusss (136428)
Petra & Molly Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136430

Brela-val kapcsolatban kérdezném, mennyire kutyabarát? Augusztus végén mennénk egy kistestűvel, és frankó lenne, ha ő is tudna fürdeni.

The_Rible Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136429

A kérdésed volt a vicc. De gondolom már rájöttél.

Előzmény: Viperator (136415)
laikusss Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136428

Cavtat

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136427

Cavtat :)

laikusss Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136426

Cavtati sztori...haverokkal voltunk ott tizenéve. Említett parkolóban álltunk meg este. Majd több csoportban, több irányba indultunk el. Mi a város felé vettük az irányt ( akkor nem tudtuk még ezt ), páran meg elindultak a félsziget parti útján ( vagyis az erdőn, temetőn keresztül, majd a csücsöknél már ha jól emlékszem konkrétan a parton megy a járda, csak magasabban. Majd órák után találkoztunk és a másik csapat lihegve, örömködve meséli, hogy micsoda helyet találtak, pálmafák, kis öböl, ezt meg kell néznünk....Ok, majd holnap, mert későn volt. Másnap kapásból arra indultunk, amerre mi először ( gyorsan a városközpontban voltunk ). Ekkor elhűlve mondják a többiek: ők is erről beszéltek, ez az a hely...csak ők vagy 2 órát sétáltak, mi meg kb 15 percet :-)

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136425

kb. 10 éve rendesen kiépítve, felfestve, tavaly ha jól emlékszem 10 kn/óra volt. /de lehet, hogy csak 8 :)/ 

Előzmény: laikusss (136424)
laikusss Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136424

NEm a kérdésre válasz, de Cavtat...

 

Mi a félsziget ( a nagyobbik, amelyen a város is van ) sziklás csücskében szoktunk strandolni, onnan lehet látni jó viszonyoknál Dubrovnikot....ajánlom nektek is. Amúgy imádom ezt a helyet. A félsziget jobb oldalán, a kikötőnél van egy parkoló, ott szoktunk megállni. Talán már fizetős, de tizenéve nem volt az, de ki sem volt építve annyira.

Előzmény: argo1 (136397)
laikusss Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136423

Nem tudom ez mennyi, hasonló van a madaras teccsóban is kb 1000 forintért

Előzmény: Viperator (136408)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136422

én a horvát nyelvűben azt látom, hogy csak a 65 év felettiekre tér ki, nekik ingyenes, ha jól értem, gyerekekről nem tesz említést.

Előzmény: _Pisti (136420)
_Pisti Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136421

Köszönöm

Előzmény: fekvőrendőr (136277)
_Pisti Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136420

Ezt megtaláltam, de az angol nyelvű információk hiányosak.

Előzmény: fekvőrendőr (136276)
tessloff Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136419

Vitorlàs - vitorlàtlan bàrmi jöhet, az a lényeg, hogy usszon a vizen...

Előzmény: tessloff (136418)
tessloff Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136418

A téma szakértöihez egy kérdés: A párommal mindkettönknek van francia tengeri partközeli jogositvànya (permis cotière) ezt elfogadják Horvàtorszàgban? Egy 5 mérföldes sàvban lehet vele hajokàzni a parthoz képest meg van valami x tonnàs vizkiszoritàsi korlàt is de azt nem hiszem, hogy tul lépnénk egy pàrlàbas csonakkal. Egyàltalàn lehet bérelni csak hajot, skipper nélkül?

Micimalacka Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136417

tényleg csak ezeken a napokon, lassan 10 éve

Előzmény: Viperator (136415)
scarabaeus Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136416

(Nem, az a pénznemük)

Előzmény: Viperator (136415)
Viperator Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136415

Ez most vicc?

Előzmény: AZS (136414)
AZS Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136414

Csak hétfőtől péntekig, meg hétvégén.

Előzmény: Viperator (136413)
Viperator Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136413

Szlovéniában euróval is lehet fizetni? (pl. belépőjegy, kaja)

Előzmény: adriafun (136394)
iszugy :-) Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136412

 Háttérben Slano kemping.

 

 Jajce vízesés.

Előzmény: iszugy :-) (136411)
iszugy :-) Creative Commons License 2016.07.11 0 0 136411

Trebinje-Ljubinje-Stolac-Mostar úton mentünk két hete.Vagy is éppen fordítva.Odafelé menet közelítettük meg rajta keresztül Dubrovnikot.Bárki használhatja a határátkelőt,de nagyon sokat kellett várni.(2 óra)Egy sávos út oda-vissza fent a hegytetőn 0 árnyék,szép kilátás.A határhoz lejtős út,kocsi leállítva.Csak utána gurultam a sornak,mikor haladtunk.

 

Visszafelé a Neum-Metkovic-Mostar úton jöttünk majd Jajce-Barcs.Ott sokkal gyorsabb volt a határátkelés.Szinte semmi perc.Sokkal jobb az út szélesebb és szebb végig a Neretva völgyben.Bár a többi útra sem panaszkodhatok,mert ezerszer jobbak az útjaik,mint a hazaiak.

 

Slano-ban álltunk meg egy kis családi kempingben.Sátorral vagy lakókocsival érkezőknek ajánlom a helyet.Csendes kis öböl és olcsó kemping.Négyen lakókocsival 165 Kn-t fizettünk/nap.Így utólag jobb lett volna mindjárt odamenni és szólóban visszamenni városnézésre Dubrovnikba,mert lakókocsival képtelenség volt parkolót találni...

Előzmény: argo1 (136403)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136410

Na ez már jó lesz.

Előzmény: Viperator (136408)
Viperator Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136409

A Bledi tó sem rossz! Kösz a tippet! Szeretem az ilyen szép helyeket!

Előzmény: adriafun (136394)
Viperator Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136408

Ilyet találtam ma a Hervisben:

 

Előzmény: fekvőrendőr (136271)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136407

én még nem jártam végig - csak felvonóval, még a régivel épp 30 éve, s a mostani újjal is voltam fent :) - de szerintem ha a google jelzi, akkor valószínűleg járható út! 

/viszont ha ott vagytok, a Tvrđava Imperial-t feltétlenül látogassátok meg!

 

Előzmény: teletabiii (136406)
teletabiii Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136406

Ez biztatónak tűnik, 30 éve megjártuk oda vissza, akkor még mintha nem lett volna ösvény, sőt veszélyes is volt, mert valaki fentről megindított egy sziklát, ami pattogva zúgott lefelé.  

Előzmény: vargamarcs (136405)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136405
Előzmény: teletabiii (136400)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136404

nem csak ők használhatják, tavaly mi is voltunk erre, igaz csak Trebinjéig, a határon kicsit várakozni kell, de kibírható :)

Előzmény: argo1 (136403)
argo1 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136403

Köszi a válaszokat,néztem én is ezt az utat és bizom benne nem csak horvátok és bosnyákok használhatják ezt az átkelőt :) Tavaly metkovic felé jöttünk,jó haladatlan út. :) 

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136402
Előzmény: argo1 (136399)
teletabiii Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136401

Üdv. Emlékeim szerint a Trebinje-Ljubinje-Stolac-Mostar út jól járható, csak egy határ és nem három, időben szerintem fele, mint a tengerparton menni és Metkovicnál belépni Boszniába.

Előzmény: argo1 (136399)
teletabiii Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136400

Sziasztok !

 

Tudja valaki, hogy Dubrovnikban a kabinos felvonó felső állomásától le lehet-e gyalog sétálni valamilyen úton ? Még a gyalogos oda-vissza úton is gondolkodom. Köszi!

argo1 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136399

köszönöm szépen! :) Még az érdekelne,Cavtatbol hogy lehet leghamarabb Mostárba érni?

Előzmény: vargamarcs (136398)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136398

http://libertasdubrovnik.com/wp-content/uploads/prigradski-istok.pdf

http://libertasdubrovnik.com/wp-content/uploads/cjenik-opcina-zupa-dubrovacka.pdf

 

amúgy autóval történő bejutás sem ördögtől való, ha megcélzod a parkolóházat. nem olcsó, de jó - onnan kb. 20 perc séta az óváros, lehet kényelmesen a várfal mellett sétálni és soksok lépcsőzéssel is megközelíthető :)

 

Előzmény: argo1 (136397)
argo1 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136397

Sziasztok! Érdekelne,cavtatbol könnyen ellehet jutni tömegközlekedve dubrovnikba? mennyire sürün járnak buszok? Autóval nem akarok ott tekeregni mire találok parkolóhelyet.

HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136396

Tudom, csak vittem tovább a fonalat... ;)

Előzmény: vargamarcs (136390)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136395

Jaja. A 10 nap elkerülte a figyelmem. Amúgy jogos.

Előzmény: adriafun (136393)
adriafun Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136394
Minimundus helyett ajanlom a Bledi tavat rossz ido eseten Postojna. nagyobb elmeny - szerintem -
Előzmény: Viperator (136378)
adriafun Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136393
ha 10 napra mesz , ugy 2*7naposat kell venni szloveniaban, igy lesz 15-bol 30 :)
osztrakoknal 10 napos a legkisebb,ami 10eur
Előzmény: dusan77 (136392)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136392

15 Eurot lattam arnak a matricara! Vagy nem jol lattam? Marmint a 7 naposra!

Előzmény: Viperator (136378)
jerolim Creative Commons License 2016.07.10 0 0 136391

meglesz hamarosan mindkét öblöcske /megint/ , az érkezős-távozós napokon Krizna lukából, köztes időben természetesen a szigetecske :-)

Előzmény: vargamarcs (136380)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.10 0 1 136390

Köszi, de nem én kérdeztem :)

Előzmény: HPEx20i16v (136385)
Viperator Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136389

(bocs, nem Neked szántam! Hanem általánios kérdés és természetesen Isztriában)

Előzmény: utazó1111 (136387)
Viperator Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136388

És van akvárium is valahol?

Előzmény: utazó1111 (136387)
utazó1111 Creative Commons License 2016.07.09 0 1 136387

HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.09 -1 0 136386

Persze, érthető. Viszont ha azt nézzük, akkor az egész nyaralás költségvetéséhez elhanyagolható plusz egy matrica ára. :)

Előzmény: Viperator (136384)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.09 -1 0 136385

Nevezzük főutak ami az amfiteátrumtúl indul sétáló utca végén lévő kapuhoz (szemben van egy neki, inkább tengeri dolgokkal egyedi menükkel) és persze megy tovább. Szóval ezen az úton, főleg a déli (sétálóutca felé néző oldalán) szokott kisebb, előadás lenni, illetve a kapu előtti téren is.

Előzmény: vargamarcs (136382)
Viperator Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136384

Éjjel 1-2 óra körül fogunk indulni Győrből. 

Előzmény: HPEx20i16v (136383)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.09 -1 0 136383

Egy dolog lemaradt. Miért nem odafelé nézitek meg Minimundus-t? Nekünk másfél óránál több nem kellett, hogy rendesen végigjárjuk, fotózgassunk. Akkor a 7 napos matrica is elég...

Előzmény: Viperator (136378)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136382

naneeee.... ez most komoly??? :) tizenakárhányéve nem jártam Pulában - nem is bánom - de akkor nem volt!

Előzmény: Viperator (136379)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.09 -1 0 136381

Kamenjak közel 4km hosszú, mindkét oldalán vannak strandok, a végén (csücskén) meg egy sziklás, ahol a sziklák egy része laposan megy bele a vízbe, ott lehet napozni, stb. de árnyék nincsen. A másik oldalon vannak a nagy függőleges sziklák ahonnan lehet nagyokat ugrálni. Ez mellet van a sziklák közt kisebb, intimebb kiszögellések. Középen egy bokros rész közepén egy jó büfével, padok-asztalok a bokros részben, jórészt árnyékban, van egy kisebb játszótér is. Felettük egy viszonylag nagy parkoló.

Előzmény: Viperator (136378)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136380

ja.... úgy hívják, hogy Pokonji Dol, én még a nevére is emlékszem :)

Előzmény: HPEx20i16v (136376)
Viperator Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136379

Pulá-ban van élő zenés esti séta? (mint Hajdúszoboszlóban vagy Balatonon)

Előzmény: Viperator (136378)
Viperator Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136378

Premantura (Kamenjak) mind két oldalán van lehetőség üdülni? 

 

Ahogy nézem, hogy drága a szlovén matrica (2A matrica, VW Golfom van)... az a baj, hogy csak hét napos....(10 napra megyünk, Ausztrián keresztül, ott pont 10 napos matrica van és az jó nekem, mert visszafele jövetelkor Klagenfurtban meg fogunk nézni a Minimundust...)

HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.09 -1 0 136377

Persze tudom, vízi taxival is ki tudtunk volna menni, de a séta is tetszett hozzá. Egy nap meg megpróbáloztunk a szállásról kisétálni, az autóval megközelíthető öböltől nyugatra lévő domb Hvar városra néz oldalán, annak tetején volt a szállásunk, de oda vissza mászni már sok volt.

Előzmény: HPEx20i16v (136376)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.09 -1 0 136376

2013-as Hvar-i nyaralásunk alatt minden nap ide sétáltunk ki. Tőle nyugatra van egy nagy öböl, addig lehet kocsival menni, onnan meg gyalog, nagyon jó kis hely. :)

Előzmény: vargamarcs (136374)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136375

jajjj.... ez lemaradt :) http://robinson-hvar.hr/gallery/

Előzmény: vargamarcs (136374)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136374
Előzmény: pityy palko (136370)
homerx Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136373
arulnak. nehany oraja tankoltam ott, ki volt irva.
Előzmény: dusan77 (136339)
jerolim Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136372

júniusban engem is megkérdezett az automata és nemet mondtam :-) kiderült jobban jártam a terhelésnél.....

Előzmény: laikusss (136362)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136371

A határértékekről jut eszembe. Eszerint a nemzetközi UV index jóval megengedőbb, mint a magyar. Főleg a nagyon erős és az extrém kategóriában. Horvátországban vajon melyik van érvényben?

Oldal alján a táblázatban:

http://www.eumet.hu/uv-sugarzas/

 

Előzmény: Admirado (136368)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.09 -1 0 136370

Ha már így felizgattál bennünket, áruld el légy szíves, hogy hol készült ez a kép! :-) (Ez egy óhajtó mondat). :-)

Előzmény: vargamarcs (136351)
Admirado Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136369

(ez itt naaagy vágyakozó sóhaj helye... pedig 12 óra múlva indulok egy hétre a Tátrába)

Előzmény: vargamarcs (136351)
Admirado Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136368

A páromnak vízkezelési cége van, nem csak fürdővizek, hanem vezetékes vizek fertőtlenítés, mintázás stb. Kapott erdélyi megbízást is, azok a laboratóriumi eredmények (baktériumok a vízben) amik nálunk már határ érték felettiek, ott simán elfogadhatóak, az ottani előírásokba belefér.  Nekem is közegészségügyi-járványügyi diplomám van és én is azt mondom, jobb az óvatosság. Persze nem csak az emberek mentalitása, hanem immunrendszere sem egyforma, ki mit bír el ugye... :)

Előzmény: laikusss (136343)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136367

Vannak hajóvezetők, akinek a manővereit élmény nézni. Egy Szerb kapitány ismerősömet egyszer láttam odaállni a bécsi pontonhoz folyó vízben egy 260m hosszú, 23m széles tolatmánnyal úgy, hogy csak az orr egyik sarkát tette oda, kilépett egy ember és már ment is tovább...

 

Lehet látni parádés manővereket az adriai kikötőkben is és olyanokat is,amin jókat derülnék, ha nem lenne veszélyes. 

De hát nincs mit tenni, ez ma ilyen világ...

 

Előzmény: pityy palko (136366)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136366

Ez adódhat gyakorlatlanságból is, de az igazi bunkó akkor leplezi le magát, amikor elutasítja a kikötéskor a segítséget.

Prigradicán minden este kimentem a kikötőbe megnézni a leszbikus katamarán kikötését. Egy ici-pici öbölbe úgy jött be az a böszme nagy jószág és úgy tette oda a parthoz milliméter pontosággal a hajót a kapitány, hogy valami csoda!:-))

Én egy bádog teknővel nem tudnék így kikötni. :-)))

Előzmény: Straniero..71 (136364)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136365

Én is sokszor találkoztam ilyen esettel, de eddig nem mertem megkérdezni. :-)) Viszont most megvilágosodtam, legalábbis azt hiszem. Tehát a kérdés arra vonatkozik, hogy az ATM bankja, vagy a bankkártyád bankja végezze-e az átváltást. Persze tévedés joga fenntartva!:-)))

Előzmény: laikusss (136362)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136364

NA igen, ez a nagy gond...

 

mondjuk az kimondottan szórakoztat, mikor nézem a manővereket egy kikötőben, benzinkútnál... persze csak akkor, ha az én hajóm nincs a közelben...:-)

Előzmény: pityy palko (136360)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.09 -1 0 136363

OFF Nekem van a WC-ken kívüli körnek egy komolyabb, emberes vízlágyítója, mivel a WC-k külön körön vannak, azok saját fúrt kútról mennek, azokon csak egy polyfoszfát lágyító van, mindkét körön meg egy-egy eléggé sűrű szálas szűrő, de akkor is érzem benne :/ ON

Előzmény: Viperator (136354)
laikusss Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136362

Már mindegy, de azért kíváncsi vagyok. Egy kinti Bankomatnál vettünk ki pénzt és magyarul kérdezte meg a végén, hogy átváltással vagy átváltás nélkül kérjük? Már nem tudom mit választottunk, de nem is tudom a különbséget....valaki???? Azért poénkodtunk, hogy csak nem forintot ad :-) 

laikusss Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136361

Erről van szó. És ez egyáltalán nem annak kérdése, hogy normális helyen jársz-e vagy sem. Lehet az német vagy svájci víz, ott is mehet a hasad. Amiből 7-10 nap esetén bőven sok az a 3-4 nap. Mert addig se utazás, se városnézés....mert ott nincs mindig WC a közelben. Strand is necces. Ráadásul a család külön meg nem fog elmenni, tehát szolidarítanak a "beteggel"

Előzmény: ufonauta2 (136350)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136360

Gondolom, hogy erről a paperról beszéltek? A legtöbbször azért van mákjuk a baromarcúaknak, mert a többiek elkerülik őket vagy igyekeznek segíteni, de ez sem egyszerű. A legveszélyesebb szerintem az, amikor fingja sincs, hogy mit jelent az Alfa kódlobogó és még ő van felháborodva, hogy hogyan merészelik ŐT a szabad mozgásában korlátozni!:-((

(Mielőtt még a fénykép kapcsán.............., szóval én Pulában szereztem ilyet, de rendesen megfingattak érte)!:-)))

Alfa = vigyázz, búvár dolgozik alattam!!!

Előzmény: Straniero..71 (136345)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136359

www.asmi.hu  42.8

A Móriczon váltottam délelőtt.

Előzmény: dusan77 (136357)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136358

Aha.... értem! VL-n mindent lehet bérelni amúgy, autó, csónak, stb :)

Sose bánkódj, az Adria és a jó idő megvár! Jó nyaralást nektek!

/legközelebb nem húzod kicsit messzebbre azt a csónakot? Peljesac, vagy Hvar nektek ideális lenne! :) /

Előzmény: pityy palko (136356)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136357

Hol váltják a legjobban a kunát? Mert Letenyénél nemigen. Még Nyíregyházán is olcsóbb.

pityy palko Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136356

Nem erre gondoltam. Ha lenne repülő Splitig, onnan hidroplán Vela Lukáig, akkor még el kéne jutni Prigradicáig is. Na ez a kérdés, hogy Vela Lukában lehet-é kocsit bérelni, esetleg hajót, de több napra!

Majanka! A kép gyönyörű, de kést döftél a hátamba és még forgatod is! Most kéne érkeznünk Ciovóra, de a derága megrendelőink ebben az évben is elintézték, hogy csak holnap indulhassak! Mentségükre legyen mondva, hogy a jövő évi nyaralást is ők finanszírozzák, csak ők ezt nem tudják!:-)))

Előzmény: vargamarcs (136351)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136355

Ja, persze, nem okoskodni akartam, mindenki úgy intézi, ahogy jónak látja. A vizsgázásnak ezt a módját én is ismerem, önmagában azzal nincs is baj, ha azért az alapokat megtanulja az ember...

 

 

Előzmény: HPEx20i16v (136352)
Viperator Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136354

Itthon Nikken Pimag Waterfall víztisztítót használok, a víz lágyabb tőle.

Előzmény: HPEx20i16v (136353)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.09 -1 1 136353

Ha már csapvíz...én itthon sem tudom meginni, ha levesbe is belerakja valaki, akkor is megérzem benne a klórt...

HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.09 -1 1 136352

Ez egyértelmű, csak azt írtam le, hogy a kis hazánkfia többsége hogyan csinálja... :)

Előzmény: Straniero..71 (136345)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136351

ha Orebic - Hvar viszonylatra gondolsz, akkor Orebic (5:30)-Korcula óváros hajó, Korcula óváros (6:00)-Hvar (7:40) katamarán. 18:15-kor indul vissza Hvar-ból, így 10 és fél óra színtiszta Hvar sziget :) és még a dugókat is kikerüljük! 

Előzmény: pityy palko (136316)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136350

Én itthon csak csapvizet iszom, de már Balatonon is volt hasmarsom a csapvíztől. Illetve Balatonalmádi haverom nálunk kapott hasmenést a csapvíztől. Egész egyszerűen mikrobiológiailag különbözőek a csapvizek, amikhez az ember gyomra pár nap alatt hozzászokik. Nade ki akar pár napot a WC-n tölteni a nyaralásból? :)

Előzmény: laikusss (136343)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136349

Ezek szerint váltjuk egymást a térségben! Az ablakunkból kinézve az öböl másik oldslán látjuk az utat a hegyre felkapaszkodni Vinisce felé...:-) ha nem indultok nagyon korán Marinaban cserélhetünk páleszt...:-)

Előzmény: Pilsner76 (136317)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136348

Vargamarcs, Airbag. Köszi a válaszokat.

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136347

a dubrovnik környéki ivóvízről némi információ :)

Előzmény: laikusss (136343)
laikusss Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136346

Nem is kell speckó matracpumpa. Nekünk van egy orosz lábpumpa a kocsihoz. Abba csak egy másik adaptert tettünk és tökéletes volt. Nehogy tényleg 10 ezret adjon bárki egy pumpáért, amit évente néhány fújáshoz használunk! Elektromosról lebeszéllek, mert bér kényelmes, de a legtöbb nem is tudja felfújni normálisan. Esetleg a nagy wattszámú. De ezért kár kiadni szerintem.

Előzmény: fekvőrendőr (136336)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136345

Na várjál!  Azma képzés megvan,persze... Van olyan a Dunán is. Azután jön a pánik,mikor valami nem úgy sikerül. Az alap kitűzéseket sem ismerik,fogslmuk sincs semmiről,kb. úgy,mint ha beülne valaki egy autóba képzés nélkül. A nagy különbség az,hogy ha hajóval elszúrnak valamit és átugratnak egy kövezésen nincs légzsák,biztonsági öv és nem tudnak törött kulccsonttal,medencével leülni a járda szélére várni a mentőt,hanem kieszik a szemüket a halak...

 

Bocs a nyers fogalmazásért, de pár évig fol,ami mentéssel is foglalkoztam és tele a puttony a malacért szerzett papírokkal... 

A másik kedvencem,hogy deckcipőből,napszemüvegből a legdrágábbat,kötelező felszerelésből -amit biztonsági okokból írnak elő- a legolcsóbbat... Azután a vett papírral, családdal,gyerekkel ki a vízre...

Előzmény: HPEx20i16v (136331)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136344

megnyugodtam :)

Előzmény: The_Rible (136333)
laikusss Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136343

A külföldi csapvíz ( legyen az bármilyen kultúrországban ) azért lutri. Lehet semmi bajod nem lesz, de lehet a családból valaki vagy többen is fo$ni fognak 3 napig. Ami eléggé bezavar a nyaralásba, ezért én sosem kockáztatok, amióta előfordult ilyesmi velünk. Mivel mi kisbusszal megyünk, vittünk most is ( bőven van hely és súlyban nem nagy etvasz egy busznak ) 4 zsugorral. Imádom a nagy sárga fröcccsnek való teccsós vizet, ami 70 forint ( 2,5 liter ), jó savas. Így nem is kellett venni a 300 forintos ( 1,5 liter ) vizet sem, ami ráadásul nekem pocsék is. Gyenge, íztelen, szóval inkább nem. A kicsinek meg forralás nélküliből csináljuk a tápszert így azt is vittünk, mert nem tudtuk, kint mi a helyzet e téren. Mert itthon sincs nagy választék.

 

Micimalacka!

 

Soha rosszabb pizzát nem ettem, mint Olaszországban, pedig pár helyen ettem már ott. De valahogy nem az igazi. Csak egy mítosz. Más országokban sokkal jobban csinálják.

Airbag. Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136342

igen,

Letenye Mol kútnál kapsz.

Előzmény: dusan77 (136339)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136341

elvileg MOL-kutakon kapható, gyakorlatilag Letenyén van MOL-kút, de hogy épp ők árulnak-e, azt nem tudom. 
esetleg: 93/343-037

itt viszont biztosan megvásárolhatod:

https://megallasnelkul.hu/fooldal

Előzmény: dusan77 (136339)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136340

Benne bizony! Nem távolság, ami köztünk lesz!

Előzmény: Pilsner76 (136317)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136339

Nm tudja valaki, hogy Letenyénél tudok venni szlovén autópálya matricát?

The_Rible Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136338

A Brexit  nevű csomópontnál. :) Biztos.

Előzmény: HPEx20i16v (136335)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136337

Két hét múlva jó esetben kb. ilyentájt érhetünk Gradiskához.

Most nézem, alakul a sor: http://www.hak.hr/info/kamere/#   :-(

fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.09 0 0 136336
Ne viccelj már ezekkel a Conrados pumpákkal! Ezek autóhoz valók és drágák. Menj be A Tesco szabadidőosztályára és kérjél egy gumimatrac pumpát! Az olcsóbb és használható.
Az ásványvíz drágább mint itthon, de a csapvíz mindenhol iható és jó.
Előzmény: Viperator (136319)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.08 -1 1 136335

Mi meg panaszkodunk egy 1-2 órás ácsorgás miatt, amikor megyünk lefelé:

Akkora gigadugó volt Indonéziában, hogy 12-en belehaltak

Kiszáradás, kimerültség, hőguta, füstmérgezés. A Brexit nevű csomópontnál volt a káosz. Tovább »

forrás: Index.hu

 

HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.08 -1 1 136334

Mintha csak nálunk lenne: " még egy vau-vau...."

Előzmény: ufonauta2 (136323)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136333

De kézzeld el, hogy látja. Kibérelte az egyik apartmant is ott van most is! Nem tudom miben mesterkedik...

Előzmény: vargamarcs (136329)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136332

Biztos van, aki az élete árán is, de egy Vöröstenger partján levő medencében akarja a nyaralását tölteni :))

ALL INCLUSIVE! (a robbantást is beleértve)

Előzmény: HPEx20i16v (136330)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.08 -1 1 136331

Pedig elvileg még mindig megy a horvát tengerparton a képzés, tolmáccsal, aki mindig a helyes választ mondja, mi akármit is mondunk...szóval akár még be is lehet szerezni azokat a papírokat :)

Előzmény: Straniero..71 (136308)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.08 -1 1 136330

Egyiptomban még működnek az üdülő telepek? :D

Előzmény: The_Rible (136304)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136329

:) ennyi..... John sajnálhatja, hogy nem látja!

Előzmény: The_Rible (136328)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.08 0 1 136328

vargamarcs ezt kifejezetten neked fényképeztem. A képen nem látszik, de a pálma törzsátmérője már kb. 30 cm. Most már a magasságán kell dolgozni, hogy ne hízzon, hanem felfelel nőjön. (beépítettem egy automata öntözőt, és megbíztam a szomszédokat, hogy ősszel kapcsolják ki. Ehhez képest, húsvétkor, amikor lementem váltzatlanul öntözött. Egész télen ment az öntözés :(

A murvafürtöt meg győzzük visszavágni, ha nem metszenénk, már a fél parkolót befutotta volna.

 

 

Előzmény: vargamarcs (136310)
hul Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136327

A horváto.-i csapvíz iható. Minden palackozott víz iható és csak izlés dolga -mint itthon- hogy melyik ízlik jobban.

Nem KELL vinni itthonról, legfeljebb az első napokra jó, ha van, nem kell rohangálni a boltba. De a csapból is megiható. Az viszont, hogy a különben egészséges, de másmilyen ivóvíz esetleg kinek okoz enyhe "környezetváltozást', az előre nem tudható. A probléma akkor probléma, ha ok nélkül túllihegjük.

A komp, a hajókirándulás, a vitorlás, a kis motoros, a szárnyashajó teljesen már műfajok. Egyik jobb mint a másik! Miképpen egyesek mindenhol tengeri betegeskednek, még hullámok nélkül is, mások meg sehol. 

(megj. a hullámok nélkülinél a horvát tesó azért előtte a kikötői bárban masszívan kerülte a vízivást.

Megj2.= majdnem három évtized alatt nem láttam tajt részeg horvátot. Aki annyira, arról kiderült, hogy turista... Jól leplezik!)

 

Előzmény: Viperator (136319)
Terka3 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136326

Velencébe átmenni hajóval, az nem azonos egy balatoni hajózással. Ez egy nagy ZÁRT hajó, mondanám olyan szárnyashajó féle, tehát nem balatoni nézegetős.

Két óra alatt ér át, s Velence körzetében már nagyon lassan megy, talán 5 km/órával. Így szépen látni a vízről végig a várost.

Persze, nem beszéllek le róla benneteket, nekünk nagy élmény volt Velence, akkor voltunk először.

A Limski-fjordba behajózni nagyon szép lehet, arra viszont rábeszélnélek.

Iható a víz egész Horvátországban, olyan, mint itthon, nem kell hasmenéstől tartani.

A Kamenjak fokon nem lehet üdülni, ott "csak" a természet van. Legközelebbi lakott hely hozzá Premantura.

Én azt mondom, ahova el tudtok menni autóval, oda menjetek el, sokkal olcsóbb, mint a szervezett utak.

Az istriai városkák nem nagyok, hamar be lehet járni őket.

Előzmény: Viperator (136319)
Micimalacka Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136325

vízen? :D

Előzmény: laikusss (136298)
Micimalacka Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136324

és van, aki mindent kipróbál és más helyekre másképp utazik ...

17 nap, itt gyorsabban fogynak :-)

Előzmény: Admirado (136288)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136323

2007-ben jártunk a Limski fjordban. Hazafelé követték a hajót a delfinek.

 

https://goo.gl/photos/76DtBq6KHDWDHUhu9

 

Megálltunk fürdeni.

 

https://goo.gl/photos/7kiMsU3cemiujQb68

 

 

Bár nekünk ez egésznapos kirándulás volt Rovinjból a Vestar kempingből, de ha van rá módotok, minden szín alatt menjetek el oda. (is)

 

Előzmény: Viperator (136319)
Micimalacka Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136322

valóban, de nem biztos megéri az utat egy első nyaraláskor az, hogy Velencében egyen egy pizzát a Szt. Márk téren valaki (én szeretem Velencét nagyon, de valszeg nem hajóznék 6 órát 3-4 óra ottlétért onnan, ahol amúgy is lehet mit csinálni)

Előzmény: laikusss (136285)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136321

Sajnos mi aug.20.-án megyünk, bár nagyon közel leszünk. Poljica, 9 km Trogirtól. Cserélhetnénk egy kupicával, nekem Székely szilvám van, 50 fok fölötti, a nagybátyám főzte, júniusban hoztam Gyergyóból...

Előzmény: dusan77 (136311)
Admirado Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136320

Az omisi rafting felső, induló állomásánál van egy panzió jóféle pincével, tengernyi ilyen-olyan borral, pálinkával... minő véletlen, a felfedezésével majdnem egy időben jöttem rá, hogy milyen gyönyörűen tudom a horvát dalokat énekelni :)))

Előzmény: pityy palko (136300)
Viperator Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136319

Köszönöm a válaszokat!

A kislányom hatéves, tavaly (és tavalyelőtt is) a balatoni hajózást élvezte. Velencére a hajó 70 euró/fő, Limski fjord + környéke pedig 40 euró/fő. (a gyereknek kedvezmény van, 50%)

 

Lábpumpa (Conradtól érdemes venni?): https://www.conrad.hu/hu/search.html?search=l%C3%A1bpumpa&source=suggest&sc.queryFromSuggest=true

 

Majd ott kiderül, hogy mik lesznek a programok (pihenés, kis kirándulás, ... természetesen az időjárástól is függ) Mi májusban voltunk megnézni a plitvicei tavakat, nagyon szép hely! Sokat vezettem már és élvezem is! Főleg az erdélyi szerpentineket szeretem. Ja és az eperfahordóban érlelt pálinka (partiumi) is nagyon finom!

 

Nem tudom, hogy miért kell vinni innen ásványvizet? (plusz teher az autónak és helyfoglalás) Ott drágább? Vagy másabb? A csapviz iható? (nem lesz hasmenés tőle?)

 

Mennyibe kerül az üdülés Kamenjakba?

pityy palko Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136318

Ezek szerint még mindig Csengersimánál kéred a paperokat?:-))

Előzmény: dusan77 (136311)
Pilsner76 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136317

Üdv!

 

Aug 8tól -20ig Vinisce, hajdúsági de csak 50es :-D!!!

Ha gondolod !?

 

Üdv Pilsner76

 

Előzmény: dusan77 (136311)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136316

Na ezt most értem! Ez a vizesterv, amit kűfődiűl hidroplán-nak hinnak!:-)) Azt már csak halkan kérdezem, hogy VL-ból hogyan tovább? :-)

Előzmény: vargamarcs (136310)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136315

"Lenne egy kis jófajta szatmári pálinkám! Csak 52 fokos. :-D"

 

OFF: Vicc

Román legény a Székely emberhez:

- Bátyám van pálinkám. 38 fokos.

- Lázad van neked fiam, nem pálinkád.

ON

 

5-én jövünk haza, így arról a pálinkáról lemaradunk. :(

 

Előzmény: dusan77 (136311)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136314

Nem, még nem. De az érdeklődés a részemről már megvolt :)

Előzmény: vargamarcs (136310)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136313

380K/fő

Előzmény: Straniero..71 (136312)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136312
dusan77 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136311

Szia.

 

Mennyi a Split-Dubrovnik katamarán/fő, oda-vissza?

 

Amúgy aug. 06-tól, 1 hét Okrug Gornji. Nem készül valaki akkor arrafelé? Lenne egy kis jófajta szatmári pálinkám! Csak 52 fokos. :-D

Előzmény: Straniero..71 (136306)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136310

Split - VL - 15 perc megvolt? vagy az még várat magára? :)

Előzmény: The_Rible (136304)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136309

na az sem lehet rossz választás :)

Előzmény: The_Rible (136305)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136308

Ááááááá,arra nincs papírom...

Gépész vagyok, a hajóvezetőim csak 20 méteresig érvényes...

De ha hagyják, akkor simán!:-)

 

 

Előzmény: The_Rible (136307)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136307

"Van hajós képesítésem, hivatásos, hajóztam egy keveset, a Duna megvan Regensburgtól Constanta-ig, de idén megpróbáljuk a Split- Dubrovnik kartamaránt."

Hát ha ezt most megpróbálom értelmezni, akkor abból csak az jön ki, hogy te fogod vezetni a katamaránt. :)

Előzmény: Straniero..71 (136306)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136306

 

Muszály itt vállalkozásra bíztatnunk az ámbereket, mert különben elmennek Egyiptomba szállodába és ott üllnek két hétig a medence szélén.

 

Akkor kampányoljunk ezerrel, mert az borzalmas lehet, vagy rettenetes... :-)

 

Márc. 15 óta 11500 km-et mentem az autómmal és közben még a cégessel is mentem, nem keveset. 

Nekem nem nyűg a vezetés, sőt, kimondottan szórakoztat. A nyaralás fontos része az utazás, szinte soha nem a legrövidebb utat választom. Idén Trogir mellé megyünk, de Pénteken hajnalban indulunk, irány Rijeka, onnan a parti úton Zadar, ottalvás, másnap tovább a parti úton a célig.

Van hajós képesítésem, hivatásos, hajóztam egy keveset, a Duna megvan Regensburgtól Constanta-ig, de idén megpróbáljuk a Split- Dubrovnik kartamaránt.  Tudom, 8 óra hajózás, 4 óra városnézés, de szerintem ezt is ki kell próbálni. 

szóval kalandra fel...

 

Előzmény: The_Rible (136304)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136305

Hétfőn hazafele jövet láttam Tripanjban egy vizitaxit Hvar felirattal.

Előzmény: vargamarcs (136303)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136304

Pula-Dubrovnik távolság? Mi az? :)

 

Ezek itten kérem szépen puhányok. Néhány napja Korculán voltam, de már megjártam közben Düsseldorfot is, most meg otthon. Hétfőn azt akarták, hogy menjek Londonba, de erre már én is nemet mondtam. Egy hét múlva azért megint mehetek Düsseldorfba, de augusztus elején megint Korcula, aztán lehet, hogy most a gyerekeket elviszem Albániába megmutatni nekik (tavaly tetszett).

 

Majd' minden kirándulás alatt találok egy "rövidebb" utat, ami lehet, hogy órákkal hosszabb lesz a végén, de fantasztikus helyeken visz keresztül.

 

 

Muszály itt vállalkozásra bíztatnunk az ámbereket, mert különben elmennek Egyiptomba szállodába és ott üllnek két hétig a medence szélén.

Előzmény: pityy palko (136300)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136303

mi pedig Hvar-ra Orebicből :D találtam egy utat Pescara-n keresztül - 1027 km és 27 óra -, de mi lerövidítjük, csak vízen sokkal praktikusabb :)

Előzmény: pityy palko (136292)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136302

döglött sünt :( belepik a legyek!

más nem volt?

Előzmény: homerx (136290)
hul Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136301

Kézi pumpa: jelentem a sárga is tökéletes! :-)

Előzmény: fekvőrendőr (136271)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136300

Naná, hogy igen, de előbb bekukkantunk Trebinjébe, mert olyan finom szőlőpálinkát még életemben nem ittam mint ott!:-)))

Látszólag viccelünk, de már kerekedik egy jó kis program a jövő évre!:-)

Trebinjéből egy nap a Kotori öböl, egy nap Dubrovnik, stb................

Ja, és imádok hajózni!!!:-)

Előzmény: laikusss (136299)
laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136299

Amúgy Mostarból már csak elugrik az ember Dubrovnikba, nem????

Előzmény: laikusss (136297)
laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136298

Amúgy gondoltam rá, hogy bedobom a Pulába készülő Viperátoréknak Dubrovnikot, mert ők kirándulási lehetőségeket keresnek. De nem akartam az indulatokat korbácsolni :-)

Előzmény: pityy palko (136292)
laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136297

Tyűha....az sokkal közelebb van :-)

Előzmény: pityy palko (136292)
laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136296

Hajózásban egyetértünk, bár idén egyik társunk befizetett minket csónakázásra....ha jól emlékszem körbe-körbe 9 órán keresztül. A végén borzalom volt, bár ő élvezte nagyon, ezért nem akartuk elvenni a kedvét. Már harmadjára jártuk körbe az öblöt, csak azért, mert van még egy kis időnk, nehogy elvesszen 10 perc a 9 órás lehetőségből...

 

De elmondhatom, hogy csónakáztam az Adrián :-)

Előzmény: Admirado (136294)
Admirado Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136295

Nem 16,  hanem 18 ... végül is mindegy, de bosszantó, hogy nem lehet javítani...

Előzmény: Admirado (136294)
Admirado Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136294

Igen, olvastam és értem, de hidd el, nem egyforma a hozzáállásuk az embereknek. A lányomékon mindig elhűlök, 8-10 napos (repülős) nyaraláson bérelt autóval csinálnak 2500-3000 km-t. Ők élvezik. Mi mindig úgy nyaralunk, hogy célirányos szállásválasztás és csillagtúra a környéken., kb. 100 km-ig egy irányban. De én nem rajonfok az autózásért, egy szükséges rossz, mert volt egy karambolom 16 évesen lógtunk a szakadék szélén egy off országban. A parti út meredek sziklái, kanyarjai mindig arra emlékeztetnek. Amúgy viszont azt is mondom, gyönyörű a parti út, aki szeret autózni, annak külön élmény. A hajózással ugyanez a helyzet. Nekem dögunalom, egyszer teljesült az álmom, lehajóztunk a Duna-deltáig, na a végére már nagyon untam... Egy hajós nyaralás nekem kínszenvedés lenne. Meg kell tapasztalni dolgokat, hogy rájöjj, mit szeretsz, mi az, ami nem jön be. Ezért mondom, nem vagyunk egyformák. :)

Előzmény: laikusss (136289)
Admirado Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136293

:)))))))

Előzmény: pityy palko (136292)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136292

Ugyanmá', dehogy kaptál Dubrovnikért! De hogy lásd, van foganatja a véleményednek, idén Mostarba megyünk Ciovóról! :-)))))

Előzmény: laikusss (136285)
laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136291

Sün

Előzmény: homerx (136290)
homerx Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136290

mit talalhattam a tengerparton?

 

laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136289

De most mi egy speciális esetre írtunk. Először mennek Horvátországba. Attól akarjuk óvni a családot, hogy nehogy túl sok minden legyen betervezve, aztán csalódás legyen, hogy nem sikerült, csalódás, hogy sietni kellett, csalódás a kapkodás miatt...mert akkor félő, hogy elrettennek az országtól. Kezdetként nekem spec elég volna ( az ő esetüket nézve ) Púla, Porec és Rovinj és Kamenjak. Opatia odafelé, 2 órás sétára.  

 

Ebbe biztos nem zsúfolnék bele többet, mert azért gondolj bele: tök új ország, új kultúra, minden új lesz nekik. A nyelv, a boltok....lesz mihez alkalmazkodni így is

Előzmény: Admirado (136288)
Admirado Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136288

Mindenkinek más, hogy mennyit megy egy-egy látnivalóért. Mi azért úgy szoktuk betervezni a szállást, nyaralást, hogy tudjuk, mi az, ami elérhető közelségbe kerül. Mert mi sem tétlenkedünk, de marad legközelebbre is, és ez nem baj. A kirándulások jók, hogy az ember belekóstoljon, akar-e belőle többet. Megnézi délt és beleszeret vagy megnéz egy szigetet és legközelebb az egész nyaralást oda szervezi. Hogy kinek mekkora távolság az elfogadható, az nem egyforma. Van, aki azt mondja, tök jó az utazás, hiszen az alatt is élvezem a tájat és megállok útközben, megnézek ezt-azt. Van, aki nyugisabb, pihenősebb, van, akinek az utazás stresszes, nincs klíma, nyűgösek a gyerekek, akármi... ő a szívéhez kap, hogy lehet ennyit utazni? Velencébe nem mennék át, de azért, mert az egy egészen más világ, az egy külön történet, egy olasz nyaralást is meg kell/lehet próbálni, bár a Horvátországot kedvelők a kristálytiszta víz és a gyönyörű partok után nemigen kedvelik a napernyős-homokos beach fílinget. Egy-egy húzósabb nap szerintem belefér, de azért tényleg kell a határ. Nem csak a bosnyák :))

 

Amúgy meg  mindegy, csak induljunk mááááár! Még 45 nap és Dubrovnik nekünk biztosan benne lesz a cavtati szállással (Velence pedig volt tavasszal a karneválon)  :)))

laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136287

Pulában a Sergijevaca utcában szoktunk sétálgatni, talán az a környék a legalkalmasabb erre.

Előzmény: laikusss (136283)
Terka3 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136286

Én azt mondom igazad van.

 

Előzmény: laikusss (136283)
laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136285

Velence óriási húzónév, pláne ha valaki nem volt még. Lehet még Olaszországban sem voltak, így érthető, ha betervezték. Régebben mi is bármikor Olaszországban vagy Franciaországban nyaraltunk, mindig útba ejtettük, de a sokadik megnézés után besokalltunk. Vásárolgatni, pont ott éttermezni nagyon drága. Megnézni meg elég volt kb 5-ször...már kihagyjuk. 

 

Ha valóban csupán 4-5 óra lesz rá, az tényleg rohanós, de azért szép látvány. Át kell gondolni persze...meg azt is, hogy azért a 4 óráért kb megéri-e vagy 120 ezret kiadni....én vagyok az, aki még Dubrovnikért sem utazik fél napot :-) :-) kaptam is itt :-) 

Előzmény: Micimalacka (136275)
Admirado Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136284

Autópálya díjak 2016, mert ismétlés a tudás anyja :)

 

https://utazom.com/horvat-autopalyadij

 

laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136283

Ha valamit ki kell majd hagyni, akkor legyen az Rijeka. Még akkor is ha a szomszédos Opatijaban vagytok, ami nem tipikus halászfalu, pláne nem olasz hangulat. Császári üdülőváros volt, nekem mindig Monaco jut eszembe róla. Rijeka kikötője persze jó nagy és érdekes lehet, de túl sokat nem vesztesz vele. A többi kinézett hely mind hangulatosabb. A következő nálam Vrsar lenne, ami kiesne, pont olyan, mint Rovinj, de utóbbi jóval nagyobb név azért. Majd látjátok mi fér bele. Púla legyen csak esti séták, fagyizások helyszíne, a kirándulások nagy részét a többi helyre fordítsátok.

Előzmény: Viperator (136263)
laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136282

Gyalog lehet vagy 2 óra oda-vissza...jó kis túra :-)

Előzmény: Terka3 (136278)
laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136281

Plusz egye adnak egy szemetes zsákot, mert természetvédelmi terület, így a szemetedet abban kell kihozni. legalábbis régen így volt.

 

Amúgy ha jól rémlik volt ott egy szétlőtt kemping Kamenjakon ( nem a premanturaira gondolok ), legalábbis egy csomó hátrahagyott, kilyuggatott lakókocsit láttunk ott tizenéve. Meg egy helikopter leszálló, illetve egy bunker is van ott. Nem ez a lényeg persze ott, hanem a nekem csodás sziklás part ( mindig ugrálunk a helyiek által kedvelt szikláról....nem is tudom 10-15 méter lehet vagy több is???? ), a végtelen tenger, a világítótorony. Nekem mindig nagy élmény.

Előzmény: HPEx20i16v (136279)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136280

Azt gondolom, ez teljesen egyértelmű, de ha menni akarnak, akkor menni kell :)

Előzmény: Terka3 (136278)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136279

Legutóbb 25 kn/motoros jármű, személyek számától független, ha gyalog, vagy kerékpárral megy az ember (sosem voltunk így), akkor ingyenes. Ja, Kamenjak-ra gondolok.

Előzmény: laikusss (136273)
Terka3 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136278

Egyet értek HUL hozzászólóval, nem kell felfalni a világot egy hét alatt. Élvezzétek egy kicsit a nyaralást. Pihenjetek is.

Velencére átmenni hajóval az annyit jelent, hogy a hajó kiköt dél körül, a nemzetközi kikötőben, ami elég messze van a központtól. Mikor mi voltunk 5 órakor indult vissza. Tehát Velencére volt nettó 4 óránk. Óriási rohanás volt, de nekünk megérte, nagy élmény volt.

Mi anno, mikor először jártunk az Istrián, egy napot szántunk a városokra. Elindultunk reggel, megnéztük Pulat, Vrsart, a Fjordot, Porecet, Rovinjt. Bele fért egy napba, de nem kisgyerekkel voltunk és késő este értünk vissza a kempingbe.

Premanturan voltunk, így a  Kamenjak fokhoz többször kisétáltunk.

A Fjordnál autóval voltunk, de biztosan nagy élmény végig hajózni.

Előzmény: Viperator (136263)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136277

Ez 6 év alatt ingyenes: http://libertasdubrovnik.com/cabrio-bus/

 

Előzmény: fekvőrendőr (136276)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136276

A dubrovniki BKV: http://libertasdubrovnik.com/

 

Előzmény: _Pisti (136274)
Micimalacka Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136275

Szia!

 

Mekkora a gyerek(ek)?

 

Én lehet Opatija, Rijeka vonalat útba ejteném, de direkt azért megnézni nem mennék vissza.

Rászánnék 1-1 napot a Limski - Kamenjak vonalra és a kis városokra.

 

Velencéhez ragaszkodtok? Gyerek korától is függ, de ha még eléggé kicsi, akkor ezt meggondolnám. Ehelyett lehet mégis Losinj lenne a nyerő.

 

Én kb. a fele napra terveznék elmenős programot, akkor nincs a sietős érzés, és van idő tengerezni is.

 

Előzmény: Viperator (136263)
_Pisti Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136274

Sziasztok!

 

 

Ha már Dubrovnik.

 

Hány éves kortól kell buszjegyet venni a helyi járatokon?

 

Köszönöm.

laikusss Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136273

Üdv itt!

 

Púla elég gyér. Amfi OK, meg a környező sétálóutcák, de ennyi. Ne ez legyen a fő cél. Kamenjak nagyon klassz! Sziklák, nyílt tenger, viszont fizetni kell a behajtásért, ha jól emlékszem. De nagyon szuper. Porec és Rovinj pazar, főleg utóbbi. Vrsar ugyanilyen. De majdnem minden település ilyen arra, olasz hatásokkal. Mindet nem lehet és kár is egyszerre megnézni.Az árak Rovinjnál már-már olaszok, úgy rémlik. 

 

Mi kisbusszal mentünk így volt sok hely. Vittünk sok vizet és sok üdítőt, fűszereket, sajtot, vajat, sonkát, kolbász, lekvárt, májkrémet, rengeteg tojást, zöldséget az első napokra. A kenyeret, friss zöldséget, friss húst, halat ott vettük mindig, idén Kaufland áruházban ( ez nincs mindenhol, nem túl gyakori ). Konzum jó, Tommyt drágának találtam, Lidl kb olyan, mint itt, a termékeket is gyakran ugyanazok.

 

Cipő legyen mindenképpen ( sziklák, sünök ) Zárt legyen, mert a sün, szikla beszúr, bevág a lyukakon. Nem az a lényeg, hogy divatos legyen!!!! Sokáig én is kínai fekete tornacipőben nyomtan, de az vizesen nehezen jön föl. Viszont jó a talpa. A szilikon jobban feljön, de rosszabb benne a parton slattyogni, mert nem tart a talpa. 

 

Pumpából a nagyobb Watt számút!!!! Mert a gyenge alig leheli fel és le is éghet! Tapasztalat. És még a szivargyújtót is megolvaszthatja, ha melegszik.

 

Kamenjak mellett Premantura aranyos kis falu, nagyon szeretjük.

 

 

Előzmény: Viperator (136272)
Viperator Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136272

10 napra megyünk. (eredetileg 7 napra terveztem, gondoltam, hogy ez nem lesz elég és ezért meghosszabbítottam)

 

Köszönöm mindenkinek a jótanácsokat!

 

 

Előzmény: HPEx20i16v (136268)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136271

Előzmény: fekvőrendőr (136270)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136270

Nem érdemes elektromos pumpát venni, mert kell mellé egy kézi vagy lábpumpa is.

A villanyos tele nyomja levegővel a felfújandót, a szükséges nagy nyomást nem tudja az a vacak kis turbina előállítani, rá kell dolgozni a hagyományos pumpával, hogy feszes legyen.

Nekem legjobban az ilyen vált be.

 

Előzmény: Viperator (136263)
Erzsi1116 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136269

Mi a matracot a benzinkútnál levö levegövel nyomtuk tele.

Előzmény: Viperator (136263)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.08 0 1 136268

Kérdés, hogy hány napra mentek...Pula egy félnap, mondjuk késő délutántól estig. Porec, Vrsar, Rovinj Limski Knal-lal ( öböl belső végén mennek végig kis hajók pl... ) rohanósan sem fér bele egy napba. Opatitka, Rijeka megint egy nap. Losinj rohanósan egy nap. Velence egy nap..Már minimum hat napnál tartunk és talán fél napotok volt tényleg élvezni a tengert...

Medulin homokos part, tipikus barna homok, nekünk nem jött be, de izlések és pofonok. Kamenjak-on a 4 km hosszú két oldali partszakaszon biztos találtok nektek is megfelelő strandot.

Mgatokkal vinni megint csak a saját elvárások amik alapján dönteni kell. Konzum áruházakban általában minden kapható jó minőségben, de vásárolgatni lehet más üzletláncoknál is. Természetesen nem szabad kihagyni pékségeket. Ahogy belefér, akkor még 1-2 este minimum valami jó étterem, horvát/tengeri ételekkel.

Előzmény: Viperator (136263)
hul Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136267

A kérdéseid végén kezdem, a matracfelfújással. Bármelyik 220 V-os vagy akkumlátoros/tölthető pumpa jó. A szivargyújtós megoldásokról annyi a tapasztalatom, hogy vagy nagyon meríti az akkut, vagy egyáltalán nem bírja az ajzat a kocsiban, vagy eleve nem praktikus odavonszolni a cuccot még ha van rajta kábel, akkor is. Szóval érdemes ezt kipróbálni előre. Ha pedig maradnak a kézi v lábpumpák, a nagy helyet folglaló kétütemű, oda-vissza fújó kézi pumpák a legjobbak. Ezzel csónakot is simán fel lehet fújni.

Mit érdemes vinni: ha magatok készítetek kajákat, akkor mindent, ami fontos nektek. Tehár fűszereket, sót, cukrot, mustárt, edényeket, serpenyőt, merőkanalat. Minden kapható különben, úgyis hiányzik majd ez meg az:-) Napi dolgok, víz meg kenyér stb. csak annyi kell, ami az első napra elég is, ne kelljen ezzel kezdeni a nyaralást. Tényleg minden van, a dolgok nagy része kicsit drágább és nem feltétlenül van jelen a kínálat úgy, mint itthon, egy helyen. A piacokra esküszöm, csoda gyümik, zöldek és külön helyen, reggelente, halak, kagylók, kalamárik kaphatók -egy jó halpiacon elveszel a kínálatban. Nem minden nap van a bőség, próbáld megkérdezni, mikor van nagy piac! Azért nézz utána, mitől friss, bár ha hűtőben volt nem gond, de milyen jó, ha reggeli a fogás... Legalább is a tudatunknak!

A delfinek érdekesek és jópofák, ez is a tudatunknak jó, látni őket, de van, amikor az istenért se jönnek, máskor meg egyszercsak ott vannak...

A partok:  általában kövesek, apró kavicsosak, nagyon ritkán homokosak a horvát partok. Ez nem gond, csak sokan álmodoznak róla, pedig nem tudják, mennyire felesleges. A gyerekek nagyon jól elvannak, lehet kavicsozni, vadászgatni, kincseket keresni. Strandcipő praktikus, nekem a kínai fehér tornacipőm tökéletesen bevált. Valami nagyon kell, ha nincs, lehet kapni mindenhol. A víz pedig kitapasztalandó, hogyan mélyül, úgyis a gyerek(ek) mellett ott kell lenned. Ahova mentek ott létrás "bejáratú", egyből 30 méteres méy vizű partok nincsenek. Ha mondhatok olyat, próbáld, keres helyeket. Óriási különbségek vannak és rengeteg lehetőség. Kicsit odább, másik öböl, érdemes körülnézni. Persze ha nem a kinti Lidl-ben betűzteged, melyik a bors. 

Velence nyilván hatalmas kirándulás lesz, mindig nagyon drága volt, most hallom 160 eur-ért megy valaki, az biztos, főleg ha a Sz. Márk téren köttök ki, a megközelítés is életre szóló élmény, annyira gyönyörű. Főleg ha elsőre vagytok ott is. Fárasztó nap vár rátok.:-)

Pulától ne várj sokat, a Rovinj, Vrsar, Porec klassz, mondjuk ha sikerül egy esti séta, nagyon hangulatosak.

A Limski fjord és környéke gyönyörű, érdemes áldozni.

Namost, mivel írod, először mentek. Ne akarjatok mindent egyszerre, nem lehet "feldolgozni" az Isztriát 1, de 2 hét alatt se. Írod, kis gyermeked van, adj neki időt, élvezze a tengert:-) Magatoknak is adjatok időt, sétát, nyugalmat, estéket, kombinálva a megismeréssel tényleg, amikor úti célokat tűzöl ki és elmentek. Minden rengeteg idő, remélhetőleg meleg is lesz, próbáljátok meg nagyon élvezni, mert remek! Jó nyaralást!     

Előzmény: Viperator (136263)
mbeata11 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136266

Amúgy minden drágább,mint nálunk.

Előzmény: mbeata11 (136265)
mbeata11 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136265

A Lidlben,és a Tommy marketben vannal sztem a legjobb árak.Van Konzum,Stundenak ami népszerű.Vizet,üdítőt,csomagolt szalámit szoktunk vinni.

Előzmény: Viperator (136263)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136264

volt itt szó korábban árakról, íme néhány...bár tavalyi.

És hogy mit adnak ilyen áron? Íme:

Az íze csodálatos, nagyon várom, hogy ismét egyem!

A Helyszin Marina, Luka&Lora büféje.

Viperator Creative Commons License 2016.07.08 0 0 136263

Szép estét, Fórumtársak!

 

Két hét múlva először fogunk menni a horvát tengerpartra. Pula melletti kis településen leszünk (Pjescana Uvala), a neten keresztül találtam apartmant (még télen). Mivel nem ismerem a kihagyhatatlan lehetőségeket Isztriában és ezért fordulok hozzátok kéréssel, akik már ott voltak…

 

Terveim szerint 50-100 km-es körzetet meg fogunk nézni, például Pula (Amfiteátrum miatt), Rovinj, Vrsar, Porec, Opatjia és esetleg Rijeka. Városnézés, történelmi jellegű épületek, partmenti séták. Valaki tud tippeket ajánlani, hogy az adott városokban miket érdemes megnézni? Estefele (zenés, hangulatos) sétálóutcák is érdekel minket!

 

Hajózási lehetőség is lesz nekünk (az egyik Velencére és a másik partmenti hajózás + Limski csatorna. Természetesen az időjárástól és a víz hullámzástól függ). Valakinek van jó tippje?

 

Tengerparti üdülés (strandolás): helyben (Pjescala Uvala),  Kamenjak és Medulin. Van jó/jobb üdülési lehetőség?  (kisgyermekem van és lassan mélyülő partot keresek, esetleg homokos partot)

 

Losinjba érdemes menni megnézni a delfineket? (a feleségem nagyon oda van érte) Azaz meg lehet nézni?

 

Itthonról mit érdemes vinni? (mint például ásványvíz, fűszerek, vaj, stb.) Ott melyik üzletbe érdemes menni vásárolni? (ha horvát nevük van az üzleteknek… mint nálunk pl a Spar) Természetesen a piacot nem hagyom ki, mert szoktam bevásárolni (itthon) zöldségeket, stb.

 

Milyen (elektromos, autós szivargyújtóval) pumpát érdemes venni? (hogy tudjuk felfújni a (strand)matracokat)

 

Bármilyen tippeket és tanácsot szívesen meghallgatom! Nagyon köszönöm a segítséget!

Erzsi1116 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136262

Szia!

zatonról tudok friss infot. 

200 kuna/auto/nap, mindegy h, hány fö. Befelé kártyát veszel a soromponal, kifelé automatanal fizetsz. Egesz nap ott lehetsz. Napágy, 20, sör 18, hambi, 22-25, hotdog 15. Sult rumplI, 10. önki etterem déltöl 3-ig, 69 annyit eszel amennyit birsz. nem volt jó....

Fagyi 8,  udito, 18. 

Medence is van, de az zsufolt. 

Arra szamitsatok, h a part Es a parkoló kb. 800m.

Kozert van a parkolónál.

jo nyaralást

 

Előzmény: ftamas781 (136251)
mbeata11 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136261

Szia!Mi 3 éve voltunk Zatonban,bárki bemehet.Kifelé kellett kb.180 kunát fizetni autónkén,mindegy,hogy hány fő ült benne.Nekünk tetszett.Gyerekkel pláne jó,van gyerek és felnőtt édesvizű medence,voltak gyerek programok.

Előzmény: ftamas781 (136251)
laikusss Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136260

A kérdés persze az, hogy miért akartok Zatonba menni? Ok, tudom, láttam én is képeket, hogy van ott minden, mint a búcsúban. De ha nem ilyesmi vezérel titeket, akkor szerintem sem érdemes. 

 

Mi Vir-en a Setnica Jadro utca strandján fürödtünk ( a legvégén a kis parti háznál ), tetszett. Kicsit távolabb onnan, a Sapavac utca öble nagyon impozáns volt, mintha egzotikus országban lettünk volna. Onnan meg egy köpésre van a rom, amely mögött ugyancsak frankó öböl van, nagyon érdekes lemezes szerkezetű talajjal ( látszódnak, ahogy összecsúszott anno a föld )

Előzmény: ftamas781 (136251)
Passager53 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136259

3 éve hazafele tartva ott strandoltunk, autónként kellet fizetni, ha jól emlékszem 80 kunát, de erre nem vennék mérget, mindegy, hogy hányan ülnek a kocsiban. Ha kint parkolsz és úgy mentek be, személyenként drágább. Ha nem csal meg az emlékezet, kocsival kifele kellet fizetni. Van ott minden, de én nem nyaralnék ott, olyan mint a többi üdülőtelep Spanyoltól Görögországig. A medencét a csúszdával a 3 éves unokám viszont élvezte.

Előzmény: ftamas781 (136251)
Lolliii Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136258

Ime pár ajánlat, csipegess:

 

http://tinyurl.hu/RK0u/

 

http://tinyurl.hu/Sxoi/

 

http://tinyurl.hu/Br6G/

 

 

 

Előzmény: zsocc (136256)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136257

Egyetértek Pity Palkoval és Typeoval. De ez a szép ebben. Jó, hogy nem vagyunk egyformák. 

Előzmény: pityy palko (136254)
zsocc Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136256

Sziasztok!

 

Augusztus 3-7 ig szeretnék egy hosszú hétvégét Omisba vagy a környékén eltölteni. 5 fő lenne 3 felnőtt két gyerek. Tudnátok ajánlani valami jó szállást. Airbnb-t néztem de vagy drága vagy nem adja ki vagy lepukkant, valami baj mindig van... Apartmant szeretnénk. Tudna valaki valamit ajánlani Omis környékén?

 

Köszönöm

 

zsocc

typeo Creative Commons License 2016.07.07 0 1 136255

A nyaralásban az a szép hogy van idő. Nem kell gyorsan minden. Ha 10-re érek oda úgy jó, ha 12-re, az is jó. Nincs para. Ha akarom egész nap fekszem a napon, ha akarom egész nap megyek a világ végére. Mindenkinek ahogy jólesik. (Azon kívül hogy eszünk-iszünk-levegőt veszünk minden de minden megítélés kérdése).

Előzmény: laikusss (136253)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136254

Talán megérted: fiatal korunkban sem vettünk feleségül mindenkit, aki tetszett nekünk!:-)

Nősülés után meg ...........................!

Jogosan kérdezhetnéd, hogy ha itt mindenki ennyire szereti Horvátországot, akkor miért nem költözünk oda? :-))

 

Előzmény: laikusss (136253)
laikusss Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136253

Felesleges órákat írni ide. Aki úgy gondolja, hogy Dubrovnik MINDEN ÁRON, és mindent megér, az béreljen helikoptert és akkor gyorsan ott lesz és marad bőven ideje a városra. De még mindig nem értem, hogy aki így gondolja, az miért nem oda megy kapásból és akkor nem kell 10 órát utaznia és minden este ott sétálhat. Ha már kihagyhatatlan. 

 

Amúgy mi is sokat kirándulunk, nem csak napozásból áll a napunk, de mi a környéket járjuk és abba kb 50 km jobbra-balra fér bele nálunk ésszerűen. Régebben körutaztunk, minden este msáhol szállás, azokon a nyarakon 4000 km-eket mentünk, úgyhogy bőven kiéltük kirándulási hajlamainkat. De gyerekkel már lenyugodtunk, ők nem bírnak sok ezer km-t. Majd ha megnőnek.

Előzmény: typeo (136248)
laikusss Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136252

Zatonba sorompón át lehet bejutni. Legalábbis amikor mi kíváncsiskodni akartunk, akkor így volt. 

Előzmény: ftamas781 (136251)
ftamas781 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136251

Sziasztok!

 

Jövőhéten utazunk a VIR-re. (3 éve voltunk) Kérdésem az lenne, hogy Zaton-ba már volt valaki? Van tapasztalt? A strand az ottani vendégeknek használható vagy bárkinek? Már 2 órája ezt keresem a NET-en de nem találok erről semmit. (3 éve nem néztük meg)

Kornita nemzeti parkba hajókirándulással kapcsolatban azt olvastam, hogy nem érdemes az ilyen parton hirdetett hajókkal menni mert sokszor nem is oda visznek hanem "rendes" utazási irodával inkább. Erről is tudna esetleg valaki tapasztalatot megosztani?

 

Köszönöm :)

Makarska Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136250

Sziasztok!

 

Sajnos egy család akinek én szervezetem a nyaralását nem tud elutazni mégsem...

A 2 számú apartmanról van szó Bibinjében 2 fő és egy gyerek számára

 2+1  augusztus 6-tól 15-ig... Nem érdekel valakit?

55 Euró/nap

http://apartmani-bugarija.com/

 

dusan77 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136249

Pontosan. En hetfore vagy keddre terveem. 

Előzmény: typeo (136248)
typeo Creative Commons License 2016.07.07 0 0 136248

Omis alól (Marusici, Drasnice) kétszer voltunk Dubrovnikban. 3-3,5 óra nyugodt csorgás a parti úton. Az a titka hogy nem kell, nem lehet sietni, meg nem szombaton kell menni.

Buba1 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136247

Rendben :) 17.-én érkezünk vissza és jelentkezem.

Előzmény: Asztipityu1975 (136233)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136246

Bizony,minden olyen városnak megvan a maga hangulata. Nyilván ez nem mindenkit érdekel. 

Előzmény: pityy palko (136243)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.06 0 2 136245

Off! Már négy napja sehol egy mínusz! Csak nem beteg a beteg?:-)

Előzmény: HPEx20i16v (136115)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.06 -1 1 136244

OFF Rólam tudjátok, hogy szeretem és használom a termékeiket. Azt is tudom, hogy kinában és egyébb hasonló helyeken a gyárakban szarok a körülmények. Annyi biztos, hogy az Apple nem gyárt semmit, a cég megrendeli a termékeit egy külsős cégtől, adott esetben a Foxconn-tól, innentől miniKálid hatása lehet a munka körülményekre. A Foxconn egyébként az utóbbi időben kezdi az embereket leváltani robotokra, illetve ők nem csak az Apple-nek, hanem többék között Samsung-nak is a telefonjait rakja össze, innentől ugyanezt lehetne írni a Samsung-ra is. ON

Előzmény: Viperator (136236)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.06 0 2 136243

Általában kedvelem az ésszerűtlen dolgokat, ha mindent rációval néznénk, nagyon unalmas lenne az életünk, de akinek úgy jó, ám csinálja úgy!:-)))

Trogirban sem csak a szembejövők dekoltázsát szoktam nézni, van egy sajátos hangulat, amit sehol máshol nem érzek, pedig jó párszor bejártam keresztül-kasul a várost.:-)))

 

Előzmény: laikusss (136234)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136242

Kit mi szórakoztat!?

Mi kimondottan menősek vagyunk. Egy-két napig.megy a parton fekvés,de azután nekiindulunk. Minden "olasz jellegű" városban találunk valami mást,érdekeset. Andalgunk a belvárosokban,"egymásnak dőlve,mint a létra szára", vagy ücsörgünk a kikötőkben, szívjuk magunkba az illatokat,zajokat,hangulatot. Élvezzük az utazást is,megállunk,ha valami megtetszik, vagy ha megéhezünk, beszélgetünk,nézzük amit lehet és élvezzük egymás társaságát. Nálunk így működik a nyaralás. Mi simán autózunk párszáz kilómétert,mert az sem teher,hanem élmpny,felfedezés. Nem vagyunk egyformák, így szép a világ...

Előzmény: laikusss (136234)
Rezsee Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136241

Ha már bent lesztek a szigeten, mindenképpen menjetek el a Split felőli csücsökben lévő kis sziklakolostorhoz! A Labadusa kempingnél lévő öblök talán a legszebbek Ciovón, két kis szigettel, nem rég voltak róla itt is képek. Trogírt, Splitet nem kell ajánlani, de a Split melletti (talán 5 km) Klis vára is megér egy fél napot. Autóval tudsz menni a várfalig. Nagyszerű kilátás, jól helyreállított,nekünk tetszett!

Előzmény: dusan77 (136237)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136240

Mi először Omisból mentünk Dubrovnikba, mert úgy gondoltuk, ki tudja kerülünk-e hozzá közelebbi bázisra valamikor. Aztán már voltunk többször Orebicből. Kényelmesebb, de nem bántam meg, hogy Omisból akkor elautóztam.

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136239

helyes!!! menni kell, látni kell!! :) Cavtat-ot pedig szintén nem lehet kihagyni, amíg nem láttam, a "kicsik" közül nekem is Trogir volt a kedvenc :)

Előzmény: dusan77 (136237)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136238

"....egyikőtöknek sem Dubrovnik volt a fő célpont." de igen, nekünk..... évek óta oda, ill. a közvetlen környékére utazunk. meg Peljesac-Korcula :)              

pedig végigjártuk az Adriát - beleértve a nagyobb szigeteket is, hol nyaralás céljából, hol egy-egy kirándulás erejéig. de sehova máshova! /pedig vannak még szép helyek, de akkor is/ "ott lenn" más a világ, de ha hatszor jártál Dubrovnikban, akkor ezt te is tudod biztosan/

van aki Orebicből Dubrovnikba megy, mi Orebicból Hvar-ra :D mert Dubrovnik nekünk minden este egy ugrás csupán!

Előzmény: laikusss (136234)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136237

Úgy érzem most jól megkaptuk. :-D

 

Mondjuk engem nem zavar az utazás. Bírom. Ha Dubrovniknál nyaralnék, akkor Trogir, Split felé kellene mennem ugyanannyit, mert ha már ott vagyok horvátban, akkor újra és újra látni szeretném. Így szerintem mindegy, hogy Trogir-Dubrovnik vagy Dubrovnik-Trogir utat nyomom le.

 

Persze nem lehet mindent egyszerre látni, nézni, átélni, de mivel a párom még nem volt Dubrovnikban, de a szállás Okrug Gornjiba lesz, így muszáj elmenni Dubrovnikba. Meg persze én is látni szeretném újra. Már voltam 2x, de nem elég. Én amúgy is menős vagyok, nem szeretek egy helyben ülni. Persze mehetnék közelebb is, sokkal, de nem akarok. Utazni akarok 10 órát Dubrovnikért. Nekem a láblógatásos nyaralás nem jön be. Ha rááldozok egy napot, hogy megyek, mint a töketlen, akkor az Dubrovnikért teszem. Ez az én álláspontom, másnak meg persze más. Legközelebb amúgy Cavtat lesz a fő cél, pár km-re Dubrovniktól.

Előzmény: laikusss (136234)
Viperator Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136236
laikusss Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136235

Trogir környéki árakat tudok mondani ( kollégám Krk szigeten volt és kb ott is ezek voltak ). Az meg egy paraszt köpésre van Crikvenicától.

 

Legolcsóbb kaja a pizza. De abból is a legalapabb 50 kunától kezdődik. A kicsit megpakoltabb már 70-80.

Cevapcici 80-100 kuna körül volt, halas ételek 150-200. ÉS vannak tálak 300-400 kunáért. Ital baromi drága. 2 dl ásványvíz is 12-15 kuna, sör 15-18 kuna ( és nem biztos, hogy ez már fél literes, nem emlékszem ), üdítő is nagyjából ennyi ( boltban ezért 2 litert adnak ). Ha kimondottam étteremben akartok enni, legyen nálatok erre 300 ezer legalább. Utcai kaják: burek 10-15 kuna ( töltelékfüggő ), hamburger 30-35 kuna. Kukorica csöve 10-12 kuna. Fagyi 8 kuna szinte mindenhol ( van ahol ezért két gombóc jár, érdemes rákérdezni )

 

 

Előzmény: Bianka Németh (136227)
laikusss Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136234

Utaztál 10+ órát 5+ óráért. Nekem ez nem ésszerű és egyetlen város a világon nem érne meg ennyit. De aki akar az menjen. csak tudnám, hogy ha Dubrovnik a LÁTNI KELL mindenáron kategória, akkor miért nem kapásból ott nyaralsz, vagy bárki más, aki szerint mindenképpen látni kell. Anno Los Angelesben fel sem merült, hogy San Franciscot is megnézzem, mert majd 700 km-re van, és hidd el, az a város nem Dubrovnik. Ésszerűen még Las Vegas fért bele 3 napra, de egy napra oda se mentem volna. Persze szép Dubrovnik, voltam is vagy 6-szor. De kb pont olyan, mint Split, vagy az összes többi hasonló város. Inkább van körülötte egy mítosz, ami miatt sokkal többet beleképzelünk. Amúgy 35 éve járom a tengereket, az Adrián is voltam legalább 25 alkalommal és idén volt az, amikor azt mondtam: ha láttál egy szép olasz hatású horvát várost, akkor láttad az összeset. Rovinj, Primosten, Porec, Vrsar....csak a nevek mások és a méretek, de a fíling ugyanaz mindenhol. Nem azt mondom persze, hogy elég egyiket megnézni mindenkinek, csak azt ,hogy lényegesen nem látsz mást itt vagy ott. Ettől persze menjen aki akar...csak aki írt erről mostanság, az mind 250 km-ről ment oda, egyikőtöknek sem Dubrovnik volt a fő célpont. 

Előzmény: pityy palko (136220)
Asztipityu1975 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136233

Szia!

 

Mi 3 hét múlva indulunk Jezerára,esetleg ha hazaérsz megoszthatnád velünk a tapasztalataidat!Örömmel fogadnánk egy kis beszámolót!Köszi!A.

Előzmény: Buba1 (136228)
pongracz13 Creative Commons License 2016.07.06 0 0 136232

Köszönöm a válaszokat!

dusan77 Creative Commons License 2016.07.05 0 1 136231

Én voltam, de nem éri meg! Gyengus. 

Előzmény: killmark (136230)
killmark Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136230

Azt mond meg nekem,hogy a Dubronik-i aquarium jó látványosság-e.

Megéri,vagy nem nagy kunszt?

Tudatában annak ,hogy ott nem mérnek veresbort.

Előzmény: pityy palko (136220)
Buba1 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136229

Képek az apartmanról.

Buba1 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136228

Hátha valakinek....... Vasárnap megyünk Murterre (Jezera) és most szólt a tulajdonos, hogy megüresedett egy apartman (2+1 fős) vasárnaptól-vasárnapig.

Bianka Németh Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136227

Sziasztok !

 

Szombaton indulunk Crikvenicara és szeretnék érdeklődni az idei éttermi árakról illetve,hogy a szabadstrandokon van-e tusolásra lehetőség ? :)

 

Előre is köszönöm a válaszokat :)

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136226

Ha még nem látta volna, mutasd meg neki ezt is! :)

Előzmény: dusan77 (136225)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136225

Nekem is volt mar szerencsem lenyomni azt az utat 2x. Egyszer Trogirbol, egyszer Orebicrol. Mutattam az asszonykamnak kepeket Dubrovnikrol! Mondom kemeny menet lesz, iszonyu faraszto lesz az a nap, hajnal 5-kor indulunk, este 10-11 korul erunk haza! Azt a kepek alapjan azt mondja ez mindent meger. Meg egy fanatikus mellettem! 😀 Kemeny kis nap lesz! De szerelmese vok Dubrovniknak. Latni kell, mindenaron. 😂

Előzmény: pityy palko (136220)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136224

jéééé.... itt tényleg nem látom, amúgy 300 kn körül van, ha jól emlékszem :)

Előzmény: jerolim (136223)
jerolim Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136223

Te látod peka árát?

Előzmény: vargamarcs (136215)
sütöget Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136222

;)

Előzmény: pityy palko (136220)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136221

Hú de szép! :-))

Előzmény: vargamarcs (136216)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.05 0 1 136220

Én 2005-ben voltam elöszőr Dubrovnikban. Ciovóról reggel 6-kor indultunk és fél 11-kor már ott voltunk. Vissza délután négykor indulás, kilenc körül érkezés, 9óra 01-kor indulás, egy hideg sörnek, stb........

Dubrovnik nem a megéri- nemérimeg kategória, oda EL KELL MENNI, amikor csak lehet, és gyüjteni a Dubrovnikban töltött órák számát.

Aki ráérez erre a hangulatra, az tudja miről beszélek, aki meg nem, annak elég egyszer illetve egyszersem! :-))

Előzmény: dusan77 (136213)
laikusss Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136219

Dusan!

 

Mi Trogirban voltunk, és egy társunk nagyon meg akarta nézni Dubrovnikot. Mondván, hogy csak 250 km és az 2 óra alatt letudható. De volt a csapatban több tapasztalt utazó, és rögtön mondtuk neki, hogy van ott vagy 100 km pályamentes út, végig a parton, ami jelentősen növeli az időt. Mi úgy kalkuláltunk, hogy 4-5 óra is kellhet egy útra, az oda-vissza 8-10. Akkor már csak tizenpár óra marad a napból és aludni is kellene egy ilyen út előtt és után is...Hamar belátta, hogy bár csodás város, egyszerűen nem éri meg. Van az a távolság, ahonnan megéri, de nem 250 km, egyrészt parti úton. Több határátlépéssel. Akkor inkább egyszer majd Dubrovnik lesz a cél. Én biztos nem tenném ki a családomat, mert mire odaérnénk, mindenki nyűgös lenne, és tojná le az egészet. Korán kelni, görnyedni a kocsiban, majd még nyűgösen sietve várost nézni? Brrrrrr......és valakinek ugye vezetni is kell. Nem lehet mindent egyszerre. 

dusan77 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136218

Ezt alapból kipróbáljuk. Már a jegyet is megveszem online.

Előzmény: vargamarcs (136216)
laikusss Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136217

Azonnal elkészül is utazhatsz vele.

Előzmény: yonsi (136196)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.05 0 1 136216

Jó korán induljatok, hogy szokjátok a kiképzést a dubrovniki kiruccanáshoz :) Megéri!!!

http://www.dubrovnikcablecar.com/

 

Előzmény: dusan77 (136213)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136215

van benne jó öntöttvas peka, meg 2 literes Žuja :D

Előzmény: vargamarcs (136214)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136214
dusan77 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136213

Szia.

 

De, én vagyok az! Valóban találkoztunk. És igen új barátnő van! Szerinted mikor induljak?

Előzmény: pityy palko (136212)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136212

Ugató kismacska legyek, ha mi nem találkoztunk 2007. júliusában Okrug Gorni kikötőjében! Az akkori barátnőd nem a mostani, ugye?

Mi most szombaton megyünk, de jól kitolok mindenkivel, mert reggel fél kilenckor fogok indulni!:-))

Előzmény: dusan77 (136210)
pityy palko Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136211

Mindegy az, csak szelje, szellye a habokat! :-)))))))))))))))))))))))

J= motoros hajó

Ly= vitorlás halyó:-)))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: Rezsee (136208)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136210

Meg egy nagyon fontos kérdésem lenne. Én még soha nem voltam szombati váltással Horvátországban. Most muszáj lesz úgy menni. Szombaton lefelé már korán elkezdődik az őrület?

 

Olaszországból fogunk indulni, Triesztből. Szombat hajnali indulással segítek magamon, vagy jó lenne már péntek éjszaka nekivágni?

fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136209
Előzmény: pongracz13 (136197)
Rezsee Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136208

Úristen!!!!! Halyók=hajók :-((((((((

Előzmény: Rezsee (136207)
Rezsee Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136207

Mi tizenpár éve voltunk, az iroda közvetlenül a folyóparton van, kb. ahol a kis halyók kikötője van. korrekten megy a dolog, előtte nap jelentkeztek, hoznak-visznek benneteket, mentőmellény stb.

Próbáljatok ne kisgyerekkel teli csónakba kerülni, mert úgy nehézkesebb, a kormányosok is kevésbé bevállalósak ilyen esetben! A felső, nagy várat se hagyjátok ki, jó kis túra!

Előzmény: pongracz13 (136197)
Micimalacka Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136206

ez jól hangzik, én is jegyzem, köszi. gyűjtögetem én is az idén mit nézzünk meg listámat :)

Előzmény: vargamarcs (136160)
Krisztina K Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136205

Szia, mi tavaly nyaraltunk Omisban és mentünk raftingolni ... szuper élmény volt :) Találtunk egy irodát Omis központjában, ahol magyar szervezők voltak (árban egyébként mindenhol ua.), a túrán azonban már horvát fiú volt velünk, aki pár "vezényszót" tudott magyarul, egyébként angolul beszélt. 200 kuna volt egy főre. 

Előzmény: pongracz13 (136197)
andreas19 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 136204

Szerintem ne akarj neki mindent megmutatni első alkalommal, hogy fenn tudd tartani az érdeklődését a további évekre is. :)

Előzmény: dusan77 (136202)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.05 0 1 136203

Dubrovnik-i városlátogatást követően érdemes a város feletti hegyre. Lehet felvonóval, lehet autóval is. Én az utóbbit preferáltam, mindkét alkalommal...sosem bántam meg, bár a felvonós is biztos jó lehet.

dusan77 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136202

Nem is annyira magamert mennek, hanem a paromert. Soha nem jart meg horvatban. Szerintem ezt meg latnia kell!

Előzmény: ersekildiko (136200)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136201
Előzmény: yonsi (136196)
ersekildiko Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136200

Ha 5 éve voltál és pont Trogírból, akkor pont ilyen lesz most is. Ha akkor tetszett (és megérte), akkor most sem lesz másképp :D. Jó utat Nektek!

Előzmény: dusan77 (136199)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136199

Én 5 éve voltam ott utoljara, volt tomeg, de az engem nem zavar. Ráadasul akkor is a szezon kellos kiozepen voltunk. Torgirbol indultunk, es oda is mentunk vissza. Persze volt vagy 22 ora, mire hazaertunk, de megerte. 

Előzmény: ersekildiko (136198)
ersekildiko Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136198

Szia! 
Sokkal délebbről, sokkal régebben, sokkal kisebb forgalommal, határok nélkül, igaz sokkal rosszabb autóval ötször voltunk 1-1 napra Dubrovnikban (200 km  volt oda-vissza) sose untunk meg :) Aztán úgy 8 éve egész közel voltunk (50 km), hát persze, hogy elmentünk. Akkora volt a tömeg, hogy mi max. 2 órát sétáltunk és már teljesen elegünk lett, végül kerestünk egy viszonylag eldugott kis utcát, ahol megettük/megittuk életünk egyik legdrágább ételét/italát és elég nagy nehézségek árán kivergődtünk a városból. Alig vártuk, hogy "haza"érjünk és a naplementét már a tengerből néztük. 

+1 napot (de legjobb lenne +2nap) nem tudtok rászánni? és akkor arra jöhetnének haza (persze Bosznián keresztül)

Előzmény: dusan77 (136193)
pongracz13 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136197

Sziasztok. Első Horvátországi nyaralásunkra készülünk. Omisba megyünk. Úgy tudom, hogy ott lehet raftingolni és kanyoningolni is. Kivel érdemes menni és milyenek ezek a programok. Mire figyeljünk, amikor az ottani ajánlatok közül választunk. Jó lenne elmenni ún. kalózhajós kirándulásra is. Görögországban soha nem hagyjuk ki. Omisból is indulnak ilyenek? És, ha igen kivel érdemes utazni és mennyiért visznek el 1 főt? Köszi a válaszokat.

yonsi Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136196

Ez a kártya azonnal elkészül?

Előzmény: vargamarcs (136195)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136195

elfogadják!

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

/sőt ha jól emlékszem valaki már utazott is innen a fórumról ideiglenes kártya formátumú igazolvánnyal/

Előzmény: yonsi (136194)
yonsi Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136194

Üdvözletem!

Hát, nagy a baj!!!!

Az osztrák határon derült ki hogy a lányom személyi ig. lejárt ,de a határőr szerencsére átengedte!!

A baj az hogy horvátba mennénk pár nap múlva.Tudtok róla, hogy az ideiglenes személy igazolványt elfogadják e?Úgy tudom a kártya alapú ( laminált fényképes papír)ideiglenes igazolványt elfogadják a horvátok.Ez azt hiszem azonnal kész van.

Van valakinek tapasztalata ez ügyben?

Sajnos a gyerek igazolványa rövid ideig érvényes, ami kiment a fejemből.Azt mondanom se kell hogy lefoglalt szállás és időpont van.

Infókat előre is köszönöm!!!

dusan77 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136193

Split-Dubrovnik kozott Split utan van 100 km autopalya. Legalabbis a viamichelin.com szerint. 

Előzmény: hul (136187)
wdriver Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136192

zenékkel....

Előzmény: wdriver (136191)
wdriver Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136191

csak megosztom veletek :-)

 

most hogy kigazoltam a horvát kis kertem, (mindenféle HR útmenti növények)

eszembe jutott Antonija Sola aki igen jó zenékel igen mély benyomást képes tenni :-)

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136190

ezt én is akartam javasolni, de eszembe jutott, mikor mi Korculából mentünk Splitbe és egy eltörött vízcső miatt 2 órával később tudott csak elindulni a hajó. mondjuk az a jó öreg Liburnija volt és nem voltunk időhöz kötve /Trogirban folytattuk a nyaralást :)/ 

ráadásul épp az autónk mellett lyukadt ki a cső....

ha ugyanez megtörténne a katamaránnal, - ne legyen így!!! - máris csak 2,5 óra maradna Dubrovnikra. s az már azért kevés!

 

 

Előzmény: Straniero..71 (136189)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136189

Mi most azon gondolkodunk,hogy katamaránnal megyünk a Split-Dubrovnik-Split útvonalat. 4-4,5 óra az út, reggel indul,délben van Dubrovnikban,16.30-kor indul vissza...

Igen,nagyon kevés a városra 4,5 óra, de a hajózás is élmény. 380 kuna/ fő...

 

HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.04 0 1 136188

Mi Vela Luka-ról mentünk Dubrovnik-ba. Reggel 7-kor indultunk és este 8-9 körül értünk vissza, úgy, hogy bejártuka történelmi belvárost keresztbe-kasul, ebédeltünk, végig mentünk a falon körbe. Persze akkor csak ketten voltunk párommal. Minél többen vannak egy csapat annál nehezebben szervezhető...

Előzmény: vargamarcs (136185)
hul Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136187

Jól megnézted? Ciovóról nincs Dubrovnikig autópálya. Mire felmész Trogírtól, nem kis idő és nem vezet a célig, hamarosan vége. 

Eleve Splitig a part közelében mennék és ott fel a pályára, de nyilván tudod.

Mindegy! Menni kell és klassz lesz! :-)   

Előzmény: dusan77 (136183)
szaja11 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136186

Dubrovnik valóban kihagyhatatlan, de ugye nem kell egyből mindent megnézni, felfedezni, nem kell minden látványosságon előszőrre túl lenni. Nerm kell görcsölni. Ami nem  fér bele a mostani rá szánt időbe azt majd meg nézed legközelebb.

Mi Divnából visszafelé "ugrottunk" be Dubrovnikba. Nem pipáltunk ki minden látnivalót, de így is örök élmény. És ha legközelebb megyünk, akkor még mindig lesz mit megnézni. Este 7-kor indultun el a városból, amikor ez a csónak kitolatott a kikötőből:

23 órakor már pizzáztunk a spliti sétányon (igaz dobozból mert a parti éttermek már kezdtek zárni!!!).

 

 

Előzmény: vargamarcs (136185)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136185

Hát..... én nem akarom rémisztgetni dusan77-et, hisz ahogy írta, ő már megjárta ezt az utat.....

De néhány éve orebic-i lengyel szomszédaink - 2 család - érkezésük utáni első vagy második napon hajnali fél 3-kor "ébresztettek minket". Először azt hittük, valami komoly nagy baj történt, akkora sürgölődés volt náluk az apartmanokban. Reggel - mivel az autókat sem láttuk a parkolóban - kérdeztük a tulajt, hogy mi volt a baj éjszaka, ami miatt ilyen hirtelen kellett távozniuk. Ő sem tudott semmiről. Éjfél körül érkeztek vissza, mint kiderült Dubrovnikban voltak, korán kellett indulni :) S ugye az Orebic -Dubrovnik távolság kb. fele a Trogir - Dubrovnik közti távnak, s még határt sem kell átlépni. Másnap elő sem bújtak a "hűtött" apartmanokból.

Szóval: Dubrovnikra kevés egy nap, még akkor is, ha ott kel, s fekszik az ember! Viszont kihagyhatatlan :)

Előzmény: hul (136177)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136184

2 éve szeptember végén voltunk Ciovón a Rozac kempingben. És bár már jócskán főidény után voltunk, a szigetre ki-be jutás néha izgalmas volt. Elég szembe egy nagyobb teherautó, vagy kukás és lehet várakozni rendesen.

Most Blace-ban lesz a szállásunk, ami jóval közelebb van Dubrovnikhoz és szeretnénk is megnézni Dubrovnikot, mert még nem voltunk ott, de most kicsit elbizonytalanodtam, hogy érdemes e odalátogatni.

Előzmény: hul (136181)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136183

Köszi. :-D

 

Én már voltam 2x. Egyszer Ciovoról, egyszer Orebicről. Van némi tapasztalat. Lehet meggondoljuk még, de sanszos, hogy megyünk. Azt látni kell. Tudom, hogy nem sétagalopp, sokat kelle menni, de én még úgy voltam Ciovóról egyszer, hogy nem volt meg az autópálya. Azért most egy 100 km-t azon le lehet csípni. Gondolom ez sokat számít.

Előzmény: hul (136181)
hul Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136182

Kuna. Ha nagyon nincs, akkor eur. Ezzel mérik. Az a baj, ha akarják a dolgot, nem bízzák a postára! Kes a kedvenc. 

Bocs a poénkodásért, nem tudom melyik technikát alkalmazzák. A villogó táblák beépítettek, nem tudom mit használnak és nem mérnek átlagot. Nem automatikus a bünti és a "kiszólítás", ha viszont kivesznek, akkor meg fizetni kell. Persze alkuképes, nem is annyira a saját zsebükre,  ha látják barna vagy és sok a szennyes, akkor elhiszik nincs több, meg van más dolguk.

Azt kell mondjam sok sok év-út után, nem vadásznak, mint (régebben) a szerbek, és már nagyon gázosnak kell lenni, ha kiemelnek. 

 

 

Előzmény: HPEx20i16v (136180)
hul Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136181

Na, ha Ciovoról akarsz kijutni reggel, akkor tényleg a halpiaccal együtt nyissál, mert önmagában az lehet egy óra. Mire Omisba érsz, már teli a hócipellőd és a java még hátra van. Pl. átkelni épp ezen a városon. Remélem a család is edzett. Úgy értem, a kutya is. Ha van, miért hagynátok otthon? Számos gyerekkel és hasonló felszereltségű szülőtárssal is megtettem párszor a dubrovniki 1 naposokat, közelebbről és felkészülten, meg eltökélten, de mondhatom légiós kiképzés. Persze örök emlék és csodás, nem szeretném a kedved elvenni, legyen neked is szép emléked! :)   

 

Előzmény: dusan77 (136175)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.04 0 1 136180

És mivel mérnek? Radar, vagy lézer?

Előzmény: hul (136174)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.04 0 1 136179

Ezekben az időkben (2002-07) sajnos még főleg csak önellátósak voltunk (bolt, bevásárlás, főzés...). Alkalmanként 1-1 vacsora becsúszott, így nem tudok nyilatkozni.

Előzmény: Buba1 (136173)
lborli Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136178

VL-Split alig 40NM (74km) légvonalban. De ha különféle rezervált légtereket kell is kerülgetniük, meg a ki/begurulás, akarom mondani, hajózás is idő, akkor is kijön a negyedóra-húsz perc.

Előzmény: lborli (136176)
hul Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136177

A dubrovniki 1 napos meggondolandó, "vargamacs" intelmei pedig megfontolandóak... A km és a térkép ismerete nem elég, tudni kell mi vezet odáig és hogy határon kell átkelni 4x, hogy ritka a 300 m egyenes, hatalmas a forgalom, az idő pedig rohadtul múlik... Az átlagsebességek icipicik. Az útközbeni programokat felejteni kell, még hogy megpihenünk útközben! Álmok, nincs ilyen! Nagyon korán érkezni muszáj. A "megérkezés" és a kocsiból kiszállás között lehetséges, hogy (a máshol) 100 km-nyi idő telik el. (1+ óra, egyáltalán bejutsz, megállsz valahol, parkolsz). Hozzáadom az ősi városba való le-, be- és kijutást, meg azért érdemes lenne ott némi időt tölteni, ráadásul hiányzik a temperálás, mert az a a fránya nap csak süt. Amikor meg végre helyben vagy, alig láttál valamit és már öreg du. van. Ott akkor bizony eszedbe jut, hogy vissza is kell majd menni, pedig csak slattyogtál, nem voltál a várfalon és a lanovkával sem. Hát jól rá kell készülni erre a bulira:-) Ez érvényes akkor is, ha nem Skoda 105-tel vagy és van gáz a légkondiban, meg jó zenéid és valódi napszemüveged. Visszafelé az áldott nap laposan a fejedre tűz, meg az öledbe. Ha meg nem süt már, a forgalom még ugyanakkora, csak a kolbászolás folytatódik reménytelenül. Tanulságul: Stone és Split sima 4 és fél óra, csak egy irányban, ami azért egy jó százassal kevesebb kmben. 

Viszont garantált a jó alvásod a kaland után. Meg az utasaidé is. Hacsak nem ütnek agyon visszaérkezés után..bocs, erejük nem marad, de akkor másnap! 

 

Előzmény: dusan77 (136136)
lborli Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136176

DHC-6 Twin Otter 266 km/h-val utazik, max. 338 km/h-t tud.

Előzmény: The_Rible (136143)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136175

Nem, kocsival. Hajnali indulásra gondoltam, olyan 5-6 között. Én már voltam egyszer Ciovoról - Okrug Gornjiban lesz a szállás - így van némi tapasztalat már Dubrovniki úttal kapcsolatban. Tudom, hogy aza nap KO lesz, de szerintem Dubrovnik megéri.

Előzmény: vargamarcs (136172)
hul Creative Commons License 2016.07.04 0 1 136174

Az alagutakban ha villogóra vált a 100-as figyelmeztető világító tábla, akkor tudd, hogy látnak! :-) Különben láttam már a kijövetel után kiállítani a gyorshajtót, ott várták. 

De ez még nem olaszhon, ahol szakaszos átlagsebesség mérés van sokhelyütt és nem szól senki...csak a postás kétszer csenget.

Előzmény: HPEx20i16v (136169)
Buba1 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136173

Köszönöm! Esetleg bevált étterem ötleted?

Előzmény: HPEx20i16v (136167)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136172

azér' abban nyugtass meg, nem robogóval akartok Dubrovnikba menni :)

Előzmény: dusan77 (136163)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136171

Omis egy egész napos kirándulás keretében jó, de nem útban Dubrovnik felé! :)

Előzmény: dusan77 (136166)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136170

Ha elmentek Dubrovnikba, mindenképp nagyon korán induljatok el, próbáljátok meg kikerülni a hőséget és a dugókat! /Omis-nál és Makarska-nál is nagy dugók szoktak lenni, mivel a városon megy keresztül a 8-as út. Neum-nál a BIH határon volt hogy egy órába tellett az átkelés/ Nem lesz egyszerű! Hiába "csak" 260 km a távolság, az út minimum 4-4,5 óra! Nem tudom, merre lesz a szállásotok, de ha Ciovo-n, akkor ugye azzal is meg kell küzdeni, hogy kikerülj a szigetről.

Mi Omis-ban csak átutazóban voltunk, Makarska egynapos megálló volt, - engem egyik sem fogott meg túlságosan - én nem állnék meg a helyetekben ott, főleg, hogy így szorít az idő - parkoló keresése, tömeg, stb.....

Ahogy fekvőrendőr is írta Trsteno jó választás, arról még mindenki csak szépet s jót írt :) 

Előzmény: dusan77 (136163)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.04 0 1 136169

Az alagutakban mértek? Én tavaly pl végig mindenhol 160-nal mentem, probléma nem volt, igaz pénteken mentünk. Azt tudom, hogy pályán 160-ig nem törődnek az emberrel...alagut persz kérdéses, de annyira ott akartunk lenni, hogy ott sem lassítottam (ahogy itthon sem szoktam az M6-on).

Előzmény: Eszti 75 (136141)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.04 0 1 136168

Ahogy itt kiér az ember és meglátja a tengert...félre kell állni a parkolóba és csak nézni...ezért már hajlandó vagyok egy leágazóval korábban lejönni a pályáról (hosszabb és több idő pedig...de az élmény az nem pótolható).

Előzmény: andreas19 (136150)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.04 0 1 136167

Fazana-nál a Valbandon strand, szerintem nagyon rendben van. 

Pula-nál Verudela strandjai, de akkor már inkább kimennék Kamenjak-ra, én még napi szinten is hajlandó voltam Porec-ről elautózni odá.

Előzmény: Buba1 (136165)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136166

Úgy látom látványra erősen ajánlott az Omisi kanyon, a Cetina torkolatnál. Nagyon tetszik, szerintem megnézzük. Ilyesmikre gondolok, amikor olyan tippeket kérek, hogy miket nézzünk meg.

Buba1 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136165

Sziasztok :) Szerdán indulunk Fazanára (majd Murter), valakinek fürdési, hajó kirándulás, éttermi tippjei Pula-Fazana-Rovinj részen?

fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136164
Előzmény: dusan77 (136163)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136163

Te vagy az én emberem. :-D Nagyon szépen köszi. Látom nagyon képben vagy Horvátországgal kapcsolatban. Lenne még akkor kérdésem. Lehet csak elmegyünk Dubrovnikba, had lássa a párom milyen mesés város. Az oda-vissza úton, ha belefér az idő hol érdemes megállni egy kicsit sétálni, nézelődni? Akár város - Omis, Makarska - akár valami szép vár, természeti képződmény, öböl, vagy akármi miatt???

Előzmény: vargamarcs (136160)
monobombola Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136162

http://www.hak.hr/info/kamere/#GP

 

 

Itt skubizz! Ami érdekel. ☺

Előzmény: elesek (136161)
elesek Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136161

Sziasztok!

 

 

Vasárnap kora reggel milyen forgalom szokott lenni július 2. felében az autópályán?

 

Budapest-KRK lenne az első etap.

Mikor lenne érdemes indulni szerintetek a formalom miatt?

 

 

 

Köszi

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136160

Próbáljátok ki, ha már ott arrafelé jártok! A kaja is finom volt, ott a szigeten sütötték, hal és csirkemell közül lehetett választani, friss puha kenyérrel, frissen reszelt káposzta salátával, volt mellé bor és üdítő.

 

az öböl

az "étterem"

hazafelé Solta - Maslinica

 

Előzmény: dusan77 (136158)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136159
Előzmény: dusan77 (136158)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136158

Ez szimpatikus, szerintem kipróbáljuk. Nagyon köszi.

 

Véletlenül nem tudod, hogy egy Divna kaliberű kis öböl nincs a környéken valahol?

Előzmény: vargamarcs (136157)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136157

és megtaláltam :) 200 kn volt csak!

Előzmény: dusan77 (136151)
andreas19 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136156

Szerintem vm azt írta, hogy a blitva = mángold, persze a spenóttal együtt mindhárom zöld. :)

Magam így szeretem a blitvát:

 

 

 

 

Előzmény: hul (136154)
HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.04 0 1 136155

Makarska-n nagyon szeretem a parton, hogy végig kavicsos part van fákkal árnyékkal, nyílt tenger látványával, közelben található szállássokkal, viszonylag nagy és érdekes belvárossal.

Van ötletek arra, hogy hasonló szakasz hol van valahol közelebb. Mostanában a fiam szeret ugyan utazni, azonban nehezen viseli a nagyon hosszúakat. Ha már egy órát nyerünk, az is sokat jelent. Árnyék, apró kavics és közeli szállások a legfontosabbak.

Az a baj, hogy elég sok helyen jártunk már. Korcsula, Hvar, Porec, Premantura, Losinj...de valahogy Makarska-nál maradtunk. Az max 7 óra itthonról, de jelenleg lehet az is sok lenne. A felsoroltakat is szeretjük, de mindegyik hosszabb út...

hul Creative Commons License 2016.07.04 0 0 136154

Ja, aki írta... a spenót és a mángold kicsit más, közös bennük, hogy véletlenül  a szinük zöld.

Előzmény: sfi (136093)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136153

Sajnos a komp is durva. Nagyon felmentek az árak. Biztos lesz még olyan, hogt haza kell jöjjek a szabi alatt, akkor majd kipróbálom. A honlap szerinr a spliti reptérre is vitethetem magam közvetlenül. Azért 15 perc tepülés három óra kompozás helyett...

Előzmény: AZS (136146)
AZS Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136152

Nekem meg Molunat, amióta egyszer (kb. véletlenül) odakeveredtem ;-)

Előzmény: dusan77 (136151)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136151

En mar voltam itt is, ott is. A parom meg sehol. Ugy dontottunk, hogy Trogirral kezdjuk a kozos horvatorszagi felfedezeseket. De peldaul Cavtat regota mozgatja a fantaziam. 

Előzmény: vargamarcs (136149)
andreas19 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136150

Szerintem Brelától érdemes keresni és biztosan találtok megfelelőt.

Amennyiben Sestanovacnál léptek ki az autópályáról, így találkoztok a tengerrel:

 

 

és Brela a vízből

 

 

 

 

 

Előzmény: zsoff95 (136140)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136149

Ha rám hallgatsz, legközelebb Dubrovnik közelében nyaraltok :) Mindenki mondja, hogy messze van, stb...... Most akkor mennyivel olcsóbb máshonnan oda kirándulni, mint eleve oda utazni? :)

Trogir is nagyon szép, nekem nagy kedvenc, - oda-vissza mindig 1-1 napot eltöltünk ott, vagy a környékén -, de Dubrovnik és környéke egy más világ :)

Előzmény: dusan77 (136142)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136148

"hogyha egyszer sok pénzem lesz, felülök a repülőre....." amúgy egyszer én is kipróbálnám :)

Előzmény: The_Rible (136143)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136147

250 kn6fő volt 3 éve - ha jól emlékszem /nem jegyzem az árakat :) /

Előzmény: dusan77 (136142)
AZS Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136146

400 kuna az út

 

csaaaaaaaaaaaaaaak?

Előzmény: The_Rible (136143)
AZS Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136145

többször vacsiztunk Djeke Zoltán Adria éttermében

 

kihagyhatatlan ;-)

Előzmény: Eszti 75 (136141)
kiflic Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136144

Tavaly  Hvaron Jelsa központjában mi is megcsodáltuk...gyakran jártak,nyilván van rá igény :)

Előzmény: The_Rible (136143)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136143

Idén végre beindult a hidroplán közlekedés Korculán. Vicces felszállni látni a gépeket Vela Luka központjában. Ha jól láttam, naponta kétszer közlekednek Split és VL között. Egyszer biztos kipróbálom, a honlapjuk szerint kb 400 kuna az út egy irányba. Amit viszont el sem tudok képzelni: 15 perc a menetidő.

 

dusan77 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136142

Vargamarcs. Nagyon szépen köszi. Kb. árra véletlenül nem emlékszel?

 

AZS. Természetesen megvan, hogy 500 km, de a párom még soha nem látta. Én igen, és tudom, hogy messze van, de megéri. 1 nap rámegy, de felejthetetlen élmény.

 

Szívom magamba az infókat, köszönöm szépen.

Előzmény: vargamarcs (136139)
Eszti 75 Creative Commons License 2016.07.03 0 1 136141

Sziasztok ! 

 

Tegnap értünk haza Novi Vinodolskiból. Odafelé Zágráb magasságában volt egy kis "lépésben haladás."Érdemes betartani a sebességet főleg az alagutakban,mert legalább 4 helyen mértek :( tibor-tours.hr oldalon foglaltunk 4 hálós gyönyörű házat 8 főre a központban 165000.- forintért,amit OTP bankszámlára kellett befizetni.2 óra múlva már küldték is e-mailba a Vourchert.A házigazda welcome drink-el várt bennünket.:)

Novi Vindolovski egy nyüzsgő kisváros,csodálatos strandokkal és elfogadható árakkal.

A strandon egy komplett ebéd 4 főre,sörrel, kávéval 200 kuna körül mozog.Mi többször vacsiztunk Djeke Zoltán Adria éttermében isteni haltálakat,specialitásokat ettünk,bort ittunk. Kb.100 kuna/fő áron.

Legtöbbször a Konzumban vásároltunk.Sör 6 kunától, 1,5 cola 10 kunától kapható.Hamburger 17 kuna,frissensült krumplival 35-40.A parttól van egy pici sziget,St.Marin akár úszva is ,de aki nem olyan bátor vizibiciklivel megközelítheti.A szűk kis utcácskák felfedezése este igazi élményt nyújtott.

 

Csodálatos hely ,csak ajánlani tudom mindenkinek aki nem akar sokat autózni. Szép nyarat ! 

 

zsoff95 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136140

Sziasztok!

Most megyünk harmadjára Horvátországba, előzőleg Porecben és Zadaron nyaraltunk. Most szeretnénk délebbre, Makarska környékére menni.

Nem foglaltunk szállást, és a jövő héten indulnánk. Azt szeretném kérdezni, hogy merre, melyik városban/faluban van esélyünk jó szállást találni szerintetek Makarska környékén? Egyáltalán mennyire vannak most telítve a helyek?

Köszönöm szépen!

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136139

Ha Trogirban a sétány végéig elmentek, a Kamerlengo erőd előtt van a standjuk, magyar nyelven is beszélnek, kirándulást szerveznek Drvenikbe - kék lagúna. Fish picnic - amit én alapból nem kedvelek, de ez nagyon tetszett :) Egész napos kirándulás, Veli Drveniken strandolás, sütés-főzés, hazafelé pedig kiköt Solta szigetén, ott is strandolás, stb....

Előzmény: dusan77 (136136)
Pilsner76 Creative Commons License 2016.07.03 0 1 136138

Üdv! tavaly minden gond nélkül megjártuk a Vinsice(Trogir mellől) -Dubrovnik utat egy napon.Minden gond nélkül teljesíthető a Dubrovniki parkolóházban is volt hely innen az óváros kb 10 perc séta. Mi ismét vállalkoznánk rá ha lehetne.

Dubrovnik ki hagyhatatlan!!!

Üdv.Pilsner76

Előzmény: dusan77 (136136)
AZS Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136137

Trogirból elmegyünk-e Dubrovnikba

 

mármint? az úgy egyébként megvan, hogy ez a kirándulás oda-vissza több, mint 500 km?

Előzmény: dusan77 (136136)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136136

Nagyon szépen köszönöm. Még gondolkodom, hogy Trogirból elmegyünk-e Dubrovnikba, de egy verziónak felállítottam már. Most izomból nekiestem a fórumnak és feltérképezem Trogir és környéke látnivalóit. Az biztos, hogy megyünk Splitbe. A császári palotát mindenképpen  megnézzük, meg a kötelező spliti dolgokat.

 

Gondolkodom Splitből vagy Trogirból egy max. 1 napos hajókirándulásra. Olyanra gondolok, ahol van ellátás, lehet fürdeni a hajóról, eldugott szép helyekre visz a hajó, ilyenek. Van valakinek valami jó tapasztalata, ötlete?

 

Ezen kívül minden más ötletet, leírást szívesen várok. Motorral tervezünk menni csavarogni Primosten irányába is. Abba az irányba valami szépséges, kihagyhatatlan élmény tud valaki?

 

Meg úgy általában Trogir és 100 km-es körzetében bármilyen kicsi, eldugott, mesés élmény érdekelne!

 

Köszönöm!

 

 

Előzmény: vargamarcs (136135)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136135

50-60 kn, attól függ hol mész fel a pályára, de csak Ploce-ig van autópálya, onnan még 100 km a magistrale-n, közben Neumnál egy határátlépés, főidényben kellemes várakozással :)

 

Előzmény: dusan77 (136134)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136134

Megtudná valaki mondani, hogy Trogirtól Dubrovnikig mennyi az autópálya díj? Csak olyan kalkulátort találtam, amiben az új rész nincsen benne. Köszi.

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136133

Nagyon jó lenne, ha nem ismétlődne meg az, ami tavaly volt! Peljesacon átutazva majdnem sírtam :( Talán az út legszebb része Žuljana - Trstenik közötti szakasz, de elkeserítő az, amit ott a tűz művelt. 

Előzmény: The_Rible (136129)
KrGábor Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136132

Sziasztok! Idén a Pag-szigetre megyünk nyaralni Metajnába. Tudtok esetleg olyan strandot mondani, ahol nincsen nagy tömeg, max 1-2 csaslád..

A Rucicán már voltunk, valamint a Bosanai részen is. Bár ezeken sokan voltak. Valami magányosabb kellene. Fontos, hogy kocsival közel lehessen menni, gyerekek miatt.

Admirado Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136131

Így már jobb, de aggasztó... Félelmetesek ezek a tüzek :(

Előzmény: The_Rible (136129)
dusan77 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136130

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat. Így már könnyebben tudok tervezni! 

The_Rible Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136129

Nem, az egy másik lerakó volt a sziget közepe felé (smokvica, cara). De a helyieket nem izgatja a dolog. Még füstöl, de nem tűnik úgy, hogy terjedne. Nincs szél és sok volt eddig az eső, nincs kiszáradva az erdő. Gyönyörű smaragdzöld minden.

Előzmény: vargamarcs (136127)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136128
Előzmény: dusan77 (136120)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136127

ajaj...... tavaly is azon a környéken kezdődött a baj, ha jól emlékszem :(

Előzmény: The_Rible (136123)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136126
Előzmény: dusan77 (136120)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.03 0 0 136125

Robogó bérlés Vela Lukában. Nem tudom hány személyesek.

Előzmény: dusan77 (136120)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136124

Szieszta Blatoban

 

The_Rible Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136123

Megint tűz van Korculán. Sűrű fekete füst gomolyog Vela Luka és Blato között. Úgy saccolom, hogy valahol Dub melletti szemétlerakó környéke éghet.

 

homerx Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136122

mi most itt szoktunk parkolni. orankent 5 kuna, de egy napra 40. tavaly is ugyanennyi volt. szerintem a nem kozponti parkolok kb ilyen aron lehetnek. nekunk ez kenyelmes.

tegnap reggel a st.martin kikotoben.

 

Előzmény: sefotos (136121)
sefotos Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136121

Nincs valakinek ötlete olcsóbb autóparkolásra Veli Losinj-ban, mint 12 EUR/nap? Az Apartments Punta ennyiért ajánlja. Kicsit (le)húzós.

dusan77 Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136120

Tudna valaki segíteni, hogy kb. mennyiért tudok robogót bérelni Horvátországban 1 hétre? Persze ketten mennénk vele, vagyis két fős mocira gondoltam.

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136119

ketten együtt :) /aztán abbahagyom/

vargamarcs Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136118

nemáááááá!!!! mögötte énekel a "ongorista" :D

másik gyöngyszem, aki akkor már nem volt szomjas! :)

Előzmény: fekvőrendőr (136117)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136117

OK! Te kezdted...

 

 

Kedvenc videom a magától éneklő mikrofonnal.

Előzmény: vargamarcs (136116)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136116

ez most épp ingyen van :)

HPEx20i16v Creative Commons License 2016.07.02 0 1 136115

Szombat 16:16 van épp...de jó lenne most épp megérkezn...de augusztus vége előtt biztos nem megyünk...  :(

sátortábor Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136114

Május végén Rovinjban 14 kuna. Imádjuk , itthon is próbálkozunk vele..

De ez költői kérdés volt, szerintem Ti nagyon is jól tudjátok ?-)

 

Előzmény: vargamarcs (136113)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136113

tessék! aktuális árak, 2 literes 9,89 - tényleg a burek mennyi? :D

http://flyer.lidl.hr/f13dc0f1-06f1-4bb9-87d1-b9fb74a0f079/html5.html#/22

Előzmény: fekvőrendőr (136109)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136112

igazán tehetnél egy webkamerát az erkély sarkára :)

 

Előzmény: The_Rible (136111)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136111

Jelentem menetrend szerint 14.00 és itt a szél és a hullámok. A Biokovó tartja a frontot rendületllenül.

The_Rible Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136110

Ráadásul mikó megkóstolod, kiderül, hogy nem édes. Ki a fene akar sós túrós rétest? ☺

Előzmény: fekvőrendőr (136109)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136109

- Az a túrós izé mennyi?

- ..........

- Jóvan má, akkor burek sa sirom, b+, na hó maccs kuna?

- ...........

- Az sok, annyiért már egy sört is tudok venni a lidliben.

 

Szóval mennyi az a túrós izé?  :-)

 

Előzmény: The_Rible (136105)
jerolim Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136108

ja, ha Pakleni, akkor minden világos :-) /a honnan is :-) /

Előzmény: The_Rible (136106)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136107

Az titooook! ☺

Előzmény: jerolim (136104)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136106

Iggen, Pakleni otoci.

Június 20/21-én van a nap legészakabbra, ilyenkor majdnem eléri Hvart a lenyugvó nap. Mostmár jön vissza Korcula felé. Kb. fél évig a tenger felett megy le a nap innen nézve. A sziget déli oldalán csak télen láthatják a tengerbe merülő napot, mi meg egész nyáron, mivel a sziget K-Ny irányú.

Előzmény: vargamarcs (136103)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.02 0 1 136105

Helyzetjelentés: levegő 29 fok, víz 25 fok, felhő nincs csak a Biokovó felett, mögött. Szél nincs, tükörsima tenger van, meg kabócák.. A sör a bótban 7 kuna valamennyi. Nemtom kihagytam-e valami fontosat.

 

jerolim Creative Commons License 2016.07.02 0 0 136104

de honnan  nézve? :-)

Előzmény: vargamarcs (136103)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136103

jaaaa.... Nap sarkában Hvar :)

Előzmény: The_Rible (136099)
p.matyi Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136102

Jó oldal lenne,de sajnos nem frissített.

Inkább ezt ajánlanám:

http://hac.hr/en/toll-rates/pricelist/zagreb-split-dubrovnik-337

Előzmény: Lolliii (136033)
Déenes Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136101

Szerintem bármelyik mg-i boltban kapsz nalunk otthon is csak nem blitva, hanem mángoldmagot kell keresni. Kizárt, hogy ne legyen.

Előzmény: wdriver (136096)
The_Rible Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136100

Hogy legyen más is: Tankaraca öböl ma

The_Rible Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136099

 

Mai giccs

sfi Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136098

Persze tudom én, hogy hasonló, de ha már valaki cikket ír...

Előzmény: vargamarcs (136094)
_MrB_ Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136097

Guglival fél perc találni még most is mángold magokat.

Előzmény: wdriver (136096)
wdriver Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136096
ó a blitva! kerestem magot de nem találtam üzletben. tavaly sikerült hozni és ősszel még nyílt. idén tavasszal i maradt még a földben, aztán annyi lett neki. szóval vadászom a magot mindig mindenhol :-) fokhagymán isteni párolva krumplival vagy anélkül.. :-)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136095

Trogir elött 9 km-el ismerünk egy házat,korábbi hszeimben.már ajánlottam itt. Közvetlen vízparti. 

Előzmény: vöröscica (136085)
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136094

:D Blitva híján én egyszer télen készítettem olyat! Valami ilyesmi volt a kinézete, ha jól emlékszem tán aldi vagy lidl termék, nem pürésített, hanem levél spenót tekercsekben - 8-10 db volt egy dobozban, na az helyettesítette a blitvát! Meglepően jól sikerült, s valóban hasonló az íze :)

Előzmény: sfi (136093)
sfi Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136093
vargamarcs Creative Commons License 2016.07.01 0 0 136092

Megnyugodtam :) Jó nyaralást nektek!

Előzmény: The_Rible (136091)
The_Rible Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136091

Nőnek bizony. Tavaly fűrésszel a kezben légtornászkodtam és sikerült vagy 1 métert leszedni a tetejéből. De csak nyugati irányban takarnak ki valamennyit ha ül az ember. Szerencsére a pálmák is nőnek.

Előzmény: vargamarcs (136082)
dusan77 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136090

Sziasztok.

 

Jött valaki haza Ciovoról, ott is Okrug Gornji részről mostanában?

dusan77 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136089

Szia.

 

Mi is akkor megyünk, de Ciovora. Mi a baj vele nálad? Épp éppen nem mennék máshova csak a szigetre. Mi ezt nézzük: www.villapalma.hu

 

 

Előzmény: vöröscica (136085)
slayerfan Creative Commons License 2016.06.30 -1 0 136088

Parti rész dalmáciaban...

Előre csak a tenger, hátrafelé nem láthatóan a hegy. Oldalirányban meg nem az igazi. 

Szigetre fel és visszatekintés, úgy már páratlan, ja nem 😊 , nem arra lesz a napnyugta, keletre...

Nem ideális. 

ufonauta2 Creative Commons License 2016.06.30 0 1 136087

Noh egy sörös kép tőlem is. Most leszek megkövezve! Én voltam a sofőr és alkoholmenteset ittam. :-) Nővérem és sógorom valami koktélt iszogatnak. Ez Trogirban volt 2014 szeptember végén. És való igaz fogalmam sincs mennyi volt a sör, vagy a koktél.

 

 

 

andreas19 Creative Commons License 2016.06.30 0 1 136086

Természetesen az enyém is csak egy (1) vélemény a sok közül, nem is fontos vele egyetérteni, talán csak megérteni.

Úton a Szent György hegyre:

 

Előzmény: vargamarcs (136064)
vöröscica Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136085

Sziasztok! Trogirba indulunk augusztus elején, esetleg tudnátok ajánlani valamit, hol érdemes szállást keresni, a Booking-on kívül? Elsősorban szárazföldi szállás érdekel, Ciovo sziget csak legvégső esetben.

ufonauta2 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136084

Óóó... dehogynem. Bocsánat. Csak tudod, hogy van ez. A korsó sörök háttérben a tengerrel visznek mindent. Főleg az ember eszét, így másról elterelődik a figyelem. :-)

Előzmény: vargamarcs (136081)
pityy palko Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136083

Írjál, írjál, írjál!:-) (Csak árakat ne)! Szerintem a valamikori "bevásárló túrizmus" rossz emlékei köszönnek vissza a válaszokban, de a te kérdésednek ehhez tényleg semmi köze, az már régen volt.

Előzmény: ufonauta2 (136078)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136082

de jó nektek! :) /ezek a ház elé nőttek, avagy hol készült a fotó???/

Előzmény: The_Rible (136077)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136081

és a slanacom meg a lepinjám??? az nem bírt információ értékkel :)

Előzmény: ufonauta2 (136078)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136080

Orebic - Nevio kamp :) szerintem nincs 25, de majd megírják!

Előzmény: ufonauta2 (136079)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136079

Nem tudom, hol készült a kép, de ez beleférhet a 25 kunás árfekvésbe is. Mert még itt a szobában is nyeldekeltem egyet a gyöngyöző korsók láttán. :)

Előzmény: fekvőrendőr (136072)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136078

Ehhh.. darázsfészekbe nyúltam. Tényleg fejezzük be. Pedig már kezdtek jönni az infók.

Ilyenekre gondoltam, mint vargamarcs 25 és 18 kunás képei és adriafun összefoglalója.

pityy palko! Igérem, ha hazajövök nem írok egy kukkot sem. :)

The_Rible Creative Commons License 2016.06.30 0 2 136077

Hangulatjelentés: most éppen ez van

 

pityy palko Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136076

De jó, hogy mondod! Hogy kell horvátul nagyfröccsöt kérni, száraz vörösborból? :-)))

(Vashiány miatt, orvosi utasításra minden este 7 deci vörösbort kell innom)!

 

Előzmény: adriafun (136075)
adriafun Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136075

A horvát fast food kajáknál (cevap, pjeskavica lepényben) az a tapasztalatom, hogy szinte teljesen mindegy, hogy egy "műanyagszékes-pepsi colás napernyős" vagy egy igényesebb helyen eszed, jellemzően 40-60kn közt van az ár. 

Komolyabb ételeknél egy elegáns helyen gyorsan fizethetsz 300-600 kunát/ étel (Porec, Sv Nikola vagy Divino)

Fröccsöt ittam 8 kunáért is egy Konzum melletti kricsniben (Mate Vlasica), lent a sétány közelében egy borbárban (Nikola Tesle utca) 35-40 kn volt (Porec)

 

 

Előzmény: ufonauta2 (136069)
hul Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136074

Nagyon ismerős! Oázis a végtelen melegben, az a sok -ráadásul SÓS! - víz, jaj! Menekülés a fapadra, némi árnyék és gyöngyöző korsók! 

Előzmény: fekvőrendőr (136072)
pityy palko Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136073

Ha kíváncsi vagy, akkor menj oda és tudd meg, de tartsd magadban mert mást megfosztol a felfedezés örömétől!:-))

(Aknamező esetén jogos a felvetésed, hogy hol és mennyi)!:-))))))))))

 

Előzmény: ufonauta2 (136069)
fekvőrendőr Creative Commons License 2016.06.30 0 1 136072

Ez nem tudom mennyibe került, de nagyon jól esett!

(hul! Ismerős?)

 

Előzmény: vargamarcs (136070)
Straniero..71 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136071

Semmi nem ördögtől való, a spaaros bagett sem. Mindenki máshogy nyaral. Van,aki üvegből issza az otthon főzött kávét út közben, akkor is, ha sokkal jobban áll, mint az, aki csak frissen főzöttet iszik, kerül amibe kerül...

Nem vagyunk egyformák és így szép a világ...

Előzmény: ufonauta2 (136065)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.30 0 1 136070

ez például 25/korsó, Lopud - Sunj öböl :)

 

de ez csak 18, Mlini - strand :)

 

/az ár nem a megnevezés függvénye! :) s félre ne érts senkit, nem hámozásról/reszelésről van szó! legszívesebben már mindannyian ott ülnénk valamelyik mellett!  ígérem, idén a 30-ast is lefotózom :)

 

Előzmény: ufonauta2 (136069)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136069

Látom többekkel elbeszélünk egymás mellett. 

 

"leírnának néhány árat, hogy hol mit mennyiért tudtak megvenni, "

 

Benne van a kérdésben, hogy hol. Pont azért mert, ha a sarki konobában ivott 13-ért sört akkor azt írja le, de kíváncsi lennék, hogy egy jobb (uram bocsá első osztályú) étteremben mennyiért lehet inni. Hisz azt is írtam, hogy mindenkinek másak az igényei. Így mindenki az igényeihez megfelelő helyet és árat keresné a listában. 

De szerintem nem ér az egész annyit, hogy ezt így ragozzuk. Csak hámozzuk a fingot és nem jutunk ötről a hatra. Szerintem sem releváns horvátországi árak után érdeklődni egy Horvátországról szóló topikban.  (ô_o)

vargamarcs Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136068

mennyi-mennyi????? hát annyi, mint Horvátországban :)

de Horvátországban még többnyire fél liter a korsó, nem 4 dl ;)

Előzmény: AZS (136066)
pityy palko Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136067

No meg azért is, hogy ha már ott vagyunk és meleg is van................

Előzmény: andreas19 (136061)
AZS Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136066

Magyarországon mennyi egy korsó sör? Szerintem úgy 150-től 1200-ig, ha a spéci dolgokat kihagyjuk.

De akkor most Magyarországon mennyi egy korsó sör? Nyilván Siófokon meg Hajdúszoboszlón sokkal több, mint Egyházasdengelegen meg Baranyajenőn.

De tényleg, Magyarországon mennyi egy egy korsó sör?

Előzmény: ufonauta2 (136065)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136065

Ehh...

Egészen nyilvánvaló, hogy nem a fillérb@szás lenne a cél, hanem a tájékozódás. Ezért nem értem, hogy mit nem értesz. Azt meg totál nem értem, hogy miért ördögtől való a sparos bagett? Amellett, hogy természetesen eszünk bureket is. Noh a képek viszont teljesen érthetőek. :-)

Előzmény: andreas19 (136061)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136064

hát én ezt így nem mertem leírni..... 

meg azt sem, ha Dubrovnikban a Stradun-on megkívánunk egy korsó jéghideget "hazai"-t  - ami ott akár 30-35 kn - akkor azt meg is isszuk :)

mer'hogy az ott és akkor esik jól, nem máshol és nem máskor! 

Előzmény: andreas19 (136061)
andreas19 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136063

Meglógott egy betű :(

 

Papratno helyett természetesen Prapratno

Előzmény: andreas19 (136047)
hul Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136062

TAPS! 

A szöveg is tökéletes és a képi illusztráció...PAZAR! 

üdv.és köszönet! 

Előzmény: andreas19 (136061)
andreas19 Creative Commons License 2016.06.30 0 3 136061

Egészen komolyan kérdezem, hogy mi lenne a (közzétett) listák célja és/vagy haszna.

Azt nem befolyásolja, hogy megyünk-e a Horvát tengerpartra.
A listáktól nem lesz senkinek se több, se kevesebb nyaralásra költhető pénze.

Aki eddig vitt magával itthonról italt, élelmiszert, az ezután is fog pakolni.

Aki nem vitt, az bizonyára ezután sem fog a helyi burek helyett zsebből honi Spar-bagettet majszolni.

Szerintem Horvátországba nem azért utazunk, mert ott bármi olcsó, hanem ezért:

 

 

 

 

 

 

Előzmény: ufonauta2 (136055)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136060

itt pedig megnézheted az épp aktuális árakat /konzum szinte mindegyik településen van, tommy is sok helyen/ 

https://www.konzum.hr/Katalozi/Konzum-katalog-26-2016-cetvrtak-30.lipanj-2016.-00-00-00-srijeda-06.srpanj-2016.-23-59-00

http://tommy.hr/katalog-akcija/

 

/ami követhetetlen az az aktuális hal - és zöldségpiaci árak :) /

 

 

Előzmény: elesek (136052)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136059

no meg ez sincs benne, pedig jajjjj.... de finom :) tavaly már 6-8 kn volt darabja

 

Előzmény: elesek (136052)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136058

ami nincs benne a listában, de nagyon fontos az 3,50 kn :)

Előzmény: elesek (136052)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136057

Köszi!

 

Én nagyjából már utánajártam. Hónapok óta készülök az útra. Ha valaki nálam alaposabban utánajár, az festi magát. :)

De azért az első kézből való infók hasznosabbak lennének, mint a kiguglizottak. Noh majd, ha hazajövünk, unalmas perceimben leírok néhány konkrét árat. Csak hát addigra már sokan mások is hazajönnek. :)

Előzmény: hul (136056)
hul Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136056

Sokan, sokszor megtették, hogy a folyó árakat étterem, üzlet, piac stb. tekintetében feltették, évről évre! Ezenkívül fellelhető ilyen infó egyéb oldalakon is, csak keresni kell. Pl. az utazási információk között. Hasonlóan az üzemanyag árakhoz, amit többszörösen sokféle formában el lehet érni. 

A google-n az "árak horvátországban 2016" beütésére "Nagyjából 202 000 találat (0,35 másodperc)" jön fel. Lehet böngészni. Egy kicsikét dolgozni kell az infoért, térképért, útvonalért, szállásért stb.

 

Ha a bankkártyákkal kapcsolatos infora lenne szükség, akkor pedig Fekvőrendőr topiktárs kigyűjtésével minden pontos információ elérhető.

Hajrá! :-) 

Előzmény: ufonauta2 (136055)
ufonauta2 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 136055

"Soha egyetlen turista nem csinál ilyen listát."

 

Pedig nem lenne hülyeség, ha a már hazatért topiktársak leírnának néhány árat, hogy hol mit mennyiért tudtak megvenni, enni, inni.

Ahogyan, ha jól emlékszem laikusss kartárs is tette. Bár nyilván mindenkinek másak az igényei, de miheztartás végett azért hasznos lenne.

 

 

 

Előzmény: hul (136054)
hul Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136054

Az árakban van, ami visszaköszön, de hát ők mérték fel! Soha egyetlen turista nem csinál ilyen listát.

Mondom a lényeget: a sör csapolva 14 vagy 16-18. Volt tavaly, ahol 20. Söre is válogatja, meg helye is. De a 14-15 egy szokványos ár. Ne mondd, hogy ott és akkor nem kérsz 18-ért! A kaják is olyasmik, de nem biztos, mindenhol tudják ezt és akkor több. Pl a Korcula városi sétányon hozzáadják a festői kilátást is, ami azért megéri.

Nem találtam a listában, de fontos. Dubrovnikban, a kikötőhöz közel van egy nyakkendős. Nem tudom miből és mi a trendi, a ffi nyakkendők 90-120 eur. Nem hrk, eur. Namost jön a ferdeszemű óceánjáró, a kishajót lebocsátják és az úri nép partra száll. Egyenruhás matrózok, kormányos, eligaztó ember. Az ezeréves köveken billegő világlátó ázsiai vendég érdekes módon bemegy ide és vesz 1+x nyakkendőt. Sálat. Nőit- ffit. Ez valahogy elterjedt, adnak %-ot, ki tudja, lehet olcsóbb mint tegnap v holnap Velencében (ami tuti biztos). 

Szóval ennyivel kegészíteném a lehetőségek tárházát.

 

Előzmény: elesek (136052)
laikusss Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136053

Nagyjából.de mire vagy kíváncsi?

 

Előzmény: elesek (136052)
elesek Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136052

sziasztok!

 

ezek az árak így nagyjából rendben vannak?

gondolom ez nem az üdülőrészekre vonatkozik :)

 

http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Croatia

 

 

köszönöm

lborli Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136051

Mindenhova IS.

Kivéve a homokos partot. :-)

Előzmény: Iglica (136040)
jerolim Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136050

az jutott eszembe , mennyit változott ennyi idő alatt környékünkön a Duna partja is :-)

Előzmény: jerolim (136049)
jerolim Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136049

akárhogy is, én az összes hvari kicsi nylon szigetre sziklásan emlékszem /ha volt is, biztos kerültem a homokosat :-)

Előzmény: vargamarcs (136048)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136048

Palmizana és Divna is természetes homokos öböl, nem "odahordott" :)

a partja ugyan apró kavicsos, de néhány méter után homokos az alja, a csücskében pedig homokos a part is! amúgy szerintem a legideálisabb, hisz nem ropog a fogunk alatt a kvarc, de mégis gyönyörű tiszta a víz, s bámulatos a színe közelről/távolról egyaránt :)

 

 

Előzmény: jerolim (136046)
andreas19 Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136047

Papratno, Pelješac

 

 

Előzmény: Casady (136022)
jerolim Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136046

jók ezek a csücskök - de nem azért emlékszem rájuk, mert homokosak /lehet , nem is voltak mindig azok? :-)

Előzmény: vargamarcs (121457)
jerolim Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136045

sajnos nem találom Nálatok azt az albumot, ahová feltöltöttem képeimet, erről az öbölről is :-(

Előzmény: ersekildiko (136043)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.29 0 1 136044

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=125936470&t=9004047 meg ezek, amik homokosak, de nekem azért tetszettek :)

Előzmény: Casady (136022)
ersekildiko Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136043

Én sem vagyok egy megveszekedett homokos strand párti, de mióta megismertem Mali Drvenik szigetet, már tudom, hogy nem a sziklától vagy a homoktól függ a "fan"ságom. Ami jó, az jó, függetlenül a talajviszonytól :)

 

Előzmény: Iglica (136040)
vargamarcs Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136042

homokos - már a partja is! :)

Lopud - Sunj öböl!

 

 

Előzmény: Casady (136022)
Iglica Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136041

fan-bocs..:D 

Előzmény: Iglica (136040)
Iglica Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136040

1.En csak valaszoltam valakinek aki homokos strandokat keresett  2.Egy IGAZI Adria fun MINDENHOVA be akarja tenni a labat! :D 

Előzmény: lborli (136034)
The_Rible Creative Commons License 2016.06.29 0 0 136039

1. régebben ésszerűen építkeztek az emberek, azt használták fel, ami helyben fellelhető volt. Dalmáciában kő (tetőre is), nálunk vájog, és nád.

2. ma már a bótban mindent lehet kapni, nincsenek ilyen korlátok, ezért eltűnik sajnos ez a különbség. Illetve olyant építenek, ami megtetszik nekik. A jugó vendégmunkások vitték haza pl. az alpesi háztípusokat, amit vicces látni volt jugoszláviaszerte, legyen az sík vidék, vagy hegyvidék.

3. Jól látható, hogy hol laktak magyarok, még ma is ott van mindenütt a jellegzetes hosszú, telekhatárra épített tornácos ház mindenütt (ami még össze nem omlott).

4 Horvátországban egész Szlavóniában jellemzőek voltak az ilyen házak még lent a száva mellett Samac környékén is, nemcsak a Drávaszögben közvetlenül a magyar határ mellett. Ezek egy részéért persze a svábok a "felelősek", akik a magyar  háztípust sokfelé elvitték.

5. Horvátország sem egy szervesen összenőtt, fejlődött ország, három teljesen elkülönülő része van történelmileg, kultúrálisan. Szlavónia (Tótország), klasszikus Horvátország és Dalmácia.

6. Szlavóniát már említettem, a klasszikus Horvátországra (mai Horvátország középső része) is a magyar, illetve Habsburg építészet a jellemző. Ez igaz az adria északi partjára is keveredve a velencei hatással (lásd Trieszt vagy Fiume, Abbázia).

7. Dalmácia pedig szinte teljesen a velencei kultúra alatt fejlődött.

8 Horvátországon kívül a vallási határ mentén változik az építészet. Pl. a katolikus Hercegovinában ugyanaz, mint dalmáciában (fent a hegyekben is ugyanolyan mediterrán, mint a parton), Mosztárban már szépen keveredik a török építészettel, középső boszniai részeken már a török építészet dominált, észak boszniában pedig összevisszaság van, az a stílus jellemző, hogy semmilyen szabály nincsen, minden úgy van, ahogy sikerül, vagy ahogy fennmarad a rombolások után.

 

Sokaknak nem fog tetszeni, amit most írok, de nincs egységes horvát építészet, ami jellemző lenne minden horvátok lakta részre (ugyanez igaz a konyhára is, bár a besorozott katonák sok vajdasági menyecskét vittek szerte szét az országba, ami ezért sokat oldott a korábbi szigorú etnikai/kultúrális határokon )

Előzmény: laikusss (136038)
laikusss Creative Commons License 2016.06.29 0 1 136038

Újra itthon :-( :-(

 

Amíg a család el-elszunyókált mellettem, addig én filozofálgattam az úton. A kőfalak után be is dobnám ezt a témát.

 

Miért van az, hogy a tengerparton teljesen más építészeti kultúra honosodott meg? ( más országokban is és nem csupán az óvárosokra gondolok, hanem egészen más a hangulata az újonnan épült házaknak is )

Valami oka csak van!? Gondolom egy adott országban bárhol bármilyen építőanyag elérhető, tehát nem ez miatt. De akkor miért? Ha pedig így van, akkor - maradjunk Horvátországnál - nyilván van egy vonal, ahol ez elválik egymástól. Autópályán haladva ez nem figyelhető meg. Aki esetleg országúton is bejárta az országot az megfigyelte ezt? Mennyivel a parttól kezdődik a változás? Ez lényegében párhuzamosan a parttól bizonyos távolságra megfigyelhető? Éles ez a határvonal ( tehát egyik falu még mediterrán hangulatú, a másik már olyan, mint pl nálunk általában egy falu, ). Vagy fokozatos az átmenet? 

 

Aztán azon gondolkodtam, hogy vajon milyen lenne a tengerpart olyan településekkel, mint amilyenek nálunk vannak...és milyen lenne a mediterrán építészet tenger nélkül ( mondjuk láttam ilyet, pl Verona ) ? Szóval, hogy ez a kettő mennyire függ egymástól és mennyire kellenek együtt ahhoz a kikapcsolódáshoz, ami nekünk jut kinek hosszabb, kinek rövidebb ideig?

 

Végül esetleg hasznos lehet a nyaralni készülőknek:

 

1. Az üzemanyag nem drágább általában a pályán, mint nálunk ( az itthoni 40-50 forint eltérés ott kb 4-5 forint, ahogy tapasztaltam ) Gázolajat tudok, az 8.30-8.50 között változott

 

2. Mi Kauflandban vásároltunk és egyik napról a másikra meglepő akciók tudnak lenni. Sokszor félárasok. Így vettünk finom dinnyét 2.45 kn-ért 6 kn helyett és a 18 kn-es nagy sör is tud 13 lenni ( Holsten volt a legolcsóbb a minőségiek közül ). Gyümölcsös sör itt leginkább a mediterrán ízvilágot jelenti, málnás, almás, körtés, bodzás esélytelen. ( citrom, mandarin, lime és kb ennyi ). Ebben az áruházban az üdítőkkel sem esnek túlzásba. Kóla, Mirinda van, de a többi íz általában horvát gyártmány és szintén leginkább tonic, naracs, citrom ízvilág. És van a Cockta..érdekes íz...Szörpöknél nagyobb a választék. 8-12 között kb az üdítők.

 

3. Burek mindenhol ugyanolyan, ahol valaha Jugoszláviának hívták az országrészt. Nincs különbség és ez hihetetlen. 12 kn általában a túrós, a húsos elmehet 15 kn-ig. Pizzaszelet 10-15, egész pizza étteremben 50-től felfelé. Cevap 60-70-től, ahogy én néztem. 

 

4. PArkolás Trigirban a Ciovo szigeten ingyenes a híd után balra fordulva a nem hivatalos parkolókban. ( ettől még szbályos és nem büntetik, ha a vízparton állsz meg )

 

5. PArkolás amúgy 8-10-12-15 kn/ óra...függően a helytől, távolságtól az óvároshoz képest.

 

 

jerolim Creative Commons License 2016.06.28