Kicsit megsutottem az alaplapom, egy szal ategett (mas remelem nem), forrasztottam a helyere egy darab vezeteket, eddig ok. Viszont szeretnem valahogy rogziteni a forrasztasi pontokat, nehogy eltorjenek. Mivel sziloplaszt van keznel, erre gondoltam :) A problema csak az, hogy ez ilyen ecetes/gombaolos sziloplaszt, nem eszi meg ez az alaplapomat?
"Nem is értem, egyáltalán minek kellene megváltoztatni a gyári hűtést... "
Nem jó helyre intézted a kérdést: én (is) olyan vagyok, aki általában nem elégedett a gyári megoldásokkal, és már alig várom, hogy egy-egy alkatrésznél leteljen a gari.
(A Chietec tápomnál is van továbbfejlesztési ötletem, csak ez az "örökélet gari" ne lenne...)
Nem is értem, egyáltalán minek kellene megváltoztatni a gyári hűtést... A gyártó nyilván kiszámolta, hogy az a hűtés úgy elég és nem kell több, meg megadta azt is, hogy milyen környezeti körülmények között használva kell jól működnie a készüléknek. Ha ezeket a körülményeket betartják, akkor a készüléknek kutya kötelessége normálisan, meghibásodás nélkül működnie. Nem értem, mitől lenne jobb, ha hozzányúlunk...
"A tervem az, hogy az öntvényre nemes egyszerűséggel egy szokványos chipsethűtőt helyezek"
- És ezután is zárható marad a teteje?
"az 5 V valahogy meghajtsa a hűtőventit. "
- 5V-os a 12V-ra készült ventik egy része már nem indul el.
- A chipsethűtőt ~5W teljesítmény elvitelére tervezték, ha ezt még lassított vetivel tovább rontod, akkor a procid körbe fogja röhögni a megoldásod!
Milyen proci van egyáltalán a notebookodban? Az oprendszerben, vagy az NBook biosában nem lehet a procira energiatakarékossági funkciót engedélyezni? (Mert az biztosan hatásosabb hűtés lenne)
Kezdő laptop tulajdonos vagyok és kicsit furcsának tűnik, de máris "moddolni" szeretném a gépem. Az ok nem a teljesítményben és nem is a dizájnban keresendő, hanem technikai oka van, nevezetesen: A gép piszokul melegszik. A hűtésre kitaláltam egy lehetséges megoldást, megpróbálok hozzá beszúrni egy képet is, hátha úgy érthetőbb.
A lényeg: A gép klaviatúrája fölött található egy ezüst takarólemez. Ezt egy mozdulattal ki lehet pattintani és alatta bújik meg a processzor, a rajta lévő alumínium öntvénnyel és a hozzájuk kapcsolódó réz-hőcsövek, ill. lamellák. A tervem az, hogy az öntvényre nemes egyszerűséggel egy szokványos chipsethűtőt helyezek. Tudom, hogy nem esztétikus, meg satöbbi, satöbbi..., de valamit mégiscsak használ szerintem. Most jön a tulajdonképpeni problémám. A hűtő ventilátorát ugyanis forgatni kell. Úgy gondoltam, hogy ezt USB porton keresztül kéne megoldani. Van egy használaton kívüli usb lámpám, amit át tudnék alakítani, ha valaki megmondaná, h mit hova kell kötnöm, hogy az az 5 V valahogy meghajtsa a hűtőventit. Bármilyen javaslatot, ötletet szívesen veszek! SEGÍTSÉÉÉÉG!!!
Köszi, már átnyergeltem üvegszálas műanyagra közben. (Nem tartott lényegesen tovább Örkénybe menni, mint a Ferroglobushoz...) Meg hát a tekercsben nyilván nem egyenes a szál, az nem jó nekem.
Most éppen Bonamidot (vagy más könnyű, merev műanyagot) keresek, arra nincs ötlet? :-) Kb. 12 centis négyzet kéne, 1-1,5 cm vastag.
szerintem, ha elmész a ferrogobushoz, és nem telefonálsz, egészen biztosan ki tudod sírni, hogy csípjenek le abból a tekercsből egy darabot. telefonon ilyet az életben nem lehet elintézni.
vagy: hulladékbegyűjtő, pl. a maglódi úton van egy kis bolt, a sörgyártól kifelé menet. én ott szoktam pl. alulemezt venni, mert a bolti ár feléért megkapod, meg minden egyéb izét.
Ma hirtelen ötlettől vezérelve benéztem egy bútoroshoz, ő ilyet ajánlott a Köztársaság tér sarkán. Elmentem oda is (jól szétáztam), de neki csak tekercsben van, egyeneset nem tud. Ő ajánlotta a Ferroglobust, azt már csak telefonon hívtam, nekik sincs szálban, csak tekercsben, és min. 15 kiló.
Miért ilyen bonyolult ez?!
Azért köszi.
Ja, eggyel lejjebbre: a citerahúrnak semmi tartása nincs hajlítással szemben, az nem lesz jó.
uraim, szeretnék építeni egy rádiós slave vakuvezérlőt.
Illetve, nem kell röhögni, meg is építettem, egy rádiós csengőből.
(4 bites a csatorna kódolása, plusz egy a hang típusa).
Ráadásul két vevő egysége van.
Ez ugyebár kb 50 méterig tökéletesen működik, az egyetlen baj, hogy az enkóder nagyon lassan adja le a jelsorozatot, amit a dekóder emiatt későn vesz, teht erre így alkalmatlan.
Kiheréltem belőle a kódoló részt, most egy 555-ösből épített monostabil ad le egyetlen 1 ms-os jelet, amit a vevőben egy integráló áramkör kicsit átalakít, egy komparátor négyszögjellé alakít, azzal pedig meghajtok egy optotriakot.
A kütyü egészen jól működik, csak persze a szűrés ellenére, minden zavarra reagál (mondjuk úgy 10 percenként elvillan magától.). Meg természetesen bármilyen autó távkapcsolóval is el lehet villantani.
KÉRDÉS:
Tudtok-e valami olyan cél-áramkört, ami kevés biten kódol (2 bit már elég lenne), gyors és beszerezhető? Tőlem állhat diszkrét elemekből is, de ennek a tervezése az én képességeimet már meghaladja.
A kódolásra max 2-3 milliszekundum van, mert ehhez még hozzájön a vaku kisütési ideje, és célszerű lenne, hogy 1/200-on is használható legyen.
Létezik erre egy Motorola chip-pár, csak sajnos kb 180 órajelimpulzusig tart a folyamat, az enkóder frekvenciája pedig nem emelhető az égbe az adó átviteli sávszélessége miatt. (úgy tudom, bár a csengőhöz nem adtak kapcsolási rajzot :)))))
érdeklődve várnék bármilyen tanácsot, vagy hasonló tapasztalatot
Bocs, Ricsi, igazad van, nem a Te hozzászólásodra volt a legszerencsésebb válaszolni. Igaz, én csak hozzá akartam szólni a beszélgetéshez, amihez legutóbb Te írtál.
Tudom, hogy Neked nem kell ezeket a dolgokat bizonygatni, de én úgy gondolom, sokan félnek megvenni pl. a Yamadát, mert olcsó, és akkor biztosan rossz is. Nos, nekem csak pozitív tapasztalataim vannak vele kapcsolatban, és több ismerősömtől is csak ilyen visszajelzéseket hallottam, bár nem ugyanaz a típus van mindegyikőnknek.
A mai világban egyáltalán nem garancia a jó és bosszankodásmentes használatra az, hogy mi van a készülék sarkában márkanévnek feltüntetve. Van olyan az ismeretségi körömben, aki egyszer vett valami hiperszuper asztalit (tán JVC, vagy valami hasonlóan "jól csengő" márka), és állandóan bosszankodott, hogy az SVCD-ket nem játssza, sok filmet pedig úgy kapott meg. Mindig szgépen konvertálgatta át DVD formátumra és írta ki DVD lemezre az ilyeneket, hogy meg tudja nézni, mígnem egy akcióban vett egy Yamadát, azóta a másik csak a port fogja...
A fentiek miatt én pl. a személyes tapasztalatokat leíró fórumokat szeretem böngészni, ha venni készülök valamit, vagy ha csak egyszerűen érdekel valami. DVD-ügyben az egyik leghasznosabb oldal a www.videohelp.com, itt asztali lejátszókról, DVD írókról, olvasókról, lemezekről lehet olvasni értékeléseket és kommenteket, amiket a felhasználók írtak.
"Szvsz amúgy ezek ugyanolyan jók, mint a "nagy márkák" készülékei"
Ezt a hozzászólást nem nekem kellett volna nyomnod, hanem pradee-nek.
Egyébként a "nagyonolcsó" kategóriával vigyázni kell, mert előfordul, hogy a jogdíjakon spórolnak, és ezért pl. az írt-újraírt CD-ket-DVD-ket nem olvassák. (Firmwareben letiltva(!))
"az "ócsó" játékosok (:)) azért olcsók, mert nevesincs gyártók rakják őket össze, ezért cserébe kapsz egy csomó extra szolgáltatást (mivel a "nevesincsség" miatt csak így eladható)."
Azért a nevenincs gyártóknál nem szokott olyan felhasználóbarát lenni a menü, és gyakrabban fordul elő, hogy a készülék pl. lefagy. (Nálam pl. 1 év alatt 2x. De érzésem szerint még mindig jónak tekinthetem az órabérem, amikor kihúztam a konnektorból, majd visszadugtam. :))
"a gyors mozgású jeleneteknél érezhetően darabosabb, recésebb, rosszabb képet produkált minden 100Hz-es."
Ez nem igénytelenség, hanem a működési elvből következik.
"LCD meg szgéphez jó"
Irodába.
Az LCD-knél meg szokták adni a max fényerőt(cd/m2) és a kontrasztot(xxx:1)
Sajátba majd akkor veszek LCD-t, a
kontraszt x 80 / fényerő
nagyobbra jön ki 200-nál, az ára pedig kisebb lesz 150-nél. :)
Nekem már több, mint egy éve megy itthon egy Yamadám teljes megelégedéssel. Igaz, ez még nem DivX-es, de amikor vettem 20e alatt volt, és ha netán tönkremenne, nem fogom nagyon sajnálni, veszek megint egy "teszkógazdaságos" cuccot.
Szvsz amúgy ezek ugyanolyan jók, mint a "nagy márkák" készülékei, olvastam teszteket, amikben kihangsúlyozzák, hogy ebben pl. ugyanaz a chipset van (ami a képalkotáésélrt felelős), mint a 4-5x drágább "márkás" cuccokban. Nem is volt ilyen jellegű gondom vele soha.
Amit viszont érdemes szem előtt tartani: az "ócsó" játékosok (:)) azért olcsók, mert nevesincs gyártók rakják őket össze, ezért cserébe kapsz egy csomó extra szolgáltatást (mivel a "nevesincsség" miatt csak így eladható). Pl. minden formátumot lejátszik, nem háklis az írott lemezekre, DVD-re írt MP3-akra, nem int be, ha nem eredeti lemezt raksz bele, sok készülék eleve régiókód-független, megvan az 5.1 analóg kimeneteken is hátul, stb.
Monitorokról, TV-kről nagyjából egyezik a véleményünk, hozzátenném még, hogy nemrég néztem az igencsak nem "teszkógazdaságos" árkategóriába eső, jónevű gyártók 100Hz-es CRT-s TV-it is egy-két nagyáruházban, sajnos kiábrándítóak. A digitalizálás utáni képvisszaadás még valahogy nem az igazi. Ha egymás mellé volt téve egy ilyen és egy akár sokkal gagyibb, 50Hz-es TV, (főleg) a gyors mozgású jeleneteknél érezhetően darabosabb, recésebb, rosszabb képet produkált minden 100Hz-es. Arról már nem is beszélve, hogy a nem tudom milyen technológiával előállított óriási méretű TV-ken mindig csak ámulok az ilyen nagyáruházakban: hogy a fenébe fizetnek milliós pézeket ezekért a sz@rokért az emberek? Se kontrasztja, se látószöge, se semmije... egyszerűen borzasztó, akkor már inkább bámulok egy 50Hz-es, 51cm-es TV-t, mint ezeket. Szerintem ilyen cuccot csak sznobizmusból vesznek meg... LCD meg szgéphez jó, TV-nek sokkal kevésbé.
"ne már hogy egy TEszkó gazdaságos DVD lejátszó jobb legyen mint egy Hitachi akár"
Gyakorlatilag mindegy, hogy milyet veszel, eleve másfél éves élettartamra tervezték őket.
És mivel kevés cég gyárt saját maga, lehet, hogy ugyanott készült mindkettő. De az is lehet, hogy csak az előlapjukban különböznek. (Ha Sonyt veszel, azt tutira nem a Sony gyártotta!)
Szerintem a szolgáltatásokra sokkal inkább érdemes figyelni, mint a gyártóra.
Akkor miért nem veszel egy 50cm körüli LCD TV-t? Annak eleve olyan bemenetei vannak, hogy közvetlenül fogadni tudja a DVD-det, és nem kell barkács megoldásokon törni a fejed.
"csak kis szögből látható"
Monitornál ez előny is lehet: más nem lát bele a munkádba. Az LCD-tévéket viszont olyan LCD-vel csinálják, aminek nagyobb a rálátási szöge.
"akkor a nagy tv-k miért LCD-sek"
A nagy TV-k inkább plazmásak! (Azoknak tényleg gyönyörűek a szinei)
"Mi olyan drága (a vékonyságon kívül) benne?Szerintem a képminősége.Vagy rosszul gondolom?"
Rosszul! Az a drága benne, hogy a gyártás során nagy a selejtszázalék.
Szerintem a plazmának a legjobb a képminősége, csak a működési elve nem tetszik. (Szerintem nem annyira szemkímélő, mint ahogy a merketingesek állítják.
Ezután jön a CRT, csak nem szemkímélő (főként TV-nél), a kép geometria nagy problémákat okoz, nagy helyet foglal és áramból is sokat fogyaszt.
A legrosszabb képe az LCD-nek van (kicsi a kontrasztja, lassú a képfrissítés, egyenetlen a kép megvilágítása), de szemkímélő, kicsi a fogyasztása, kis helyet foglal.
"hogy lehet hogy a dvd lejátszó,csak ilyen kis felbontásban bír menni"
A PAL rendszerben ez a szabványos felbontás. Minden TV ezt tudja.
Ha a DVD nagyobb felbontást használna, az úgysem látszana a képernyőn, akkor meg minek?
"hogy lehet egy lejátszónak felbontása"
Belül digitális formátumú anyagok vannak, kifelé pedig a PAL rendszer írja elő.
"Ha gépről nézek DVD filmet az miért nem baj"
Azért, mert a számítógépen a DVDlejátszó program felnagyítja a képet teljes képernyősre, és különböző képjavítási eljárásokkal megcsinálja, hogy a nagyítás ne nagyon látszék a képernyőn, átalalkítja a váltottsoros videót nem váltottsorosra, meg ilyesmi. Ehhez a géped processzorát használja.
Az asztali viszont arra van felkészítve, hogy egy olyan TV-hez vagy monitorhoz fog majd kapcsolódni, ami PAL rendszerű, 50Hz-es és váltottsoros jelet fogad, ezért eleve ilyen jön ki belőle.
Már a DVD lemezen lévő műsor is úgy van megcsinálva, hogy hogy PAL rendszerű, 50Hz-es és váltottsoros legyen, mert így a lejátszás során nem kell alakítgatni.
(A DVD lejátszóban jóval gyengébb proci van, mint a számítógépedben.)
Nekem nagyon bejön ez a színvilág.HAveromnak van HP 25" Syncmastere és TOTO DVD koncerten nézni rajta nem vót rossz dolog.Szerintem jobb mnit egy TV-n.de hát ízlések.
Hát igen a bajom az LCD vel inkább az hogy nem látható mindne szögből:vagyis csak kis szögből látható.
És akkor a nagy tv-k miért LCD-sek?Mi olyan drága (a vékonyságon kívül) benne?Szerintem a képminősége.Vagy rosszul gondolom?Akkor miért nem vesznek tv-t az emberek?Vagyis azt vesznek mert arra van pénz,de szerintm mnidneki jobban venne LCd tv-t is akár,mint sima síkképcsővest vagy ilyesmit.
Már csak azt nem értem,hogy hogy ....hát izéé ne már hogy egy TEszkó gazdaságos DVD lejátszó jobb legyen mint egy Hitachi akár,bár az sem olyan nagy véleményem szerint,de hát akkor is.A SParban is van Teletech márkájú DVD lejátszó.MEg Vestel TV,meg ilyenek.De hát ezek szerintem gagyik és nem bírják a gyűrődést.Pl.A thompson-ról is ezt hallottam hogy asztali DVD lejátszó 1 év múlva magától köpködte a dvd lemezeket,meg össze vissza járt,meg önállósítótta magát.Szóval elromlott.Ha már ez nem jó nehogy egy Yamada meg ehhez hasonló jó legyen......vagy mégis?????
mennyit okosodik az ember.De hogy lehet hogy a dvd lejátszó,csak ilyen kis felbontásban bír menni??Bár nekem az sem világos hogy hogy lehet egy lejátszónak felbontása,én azt hittem az csak a monitoron múlik.....(én balga)
Na msot másik kérdés akkor:
ha gépről nézném a dvd-t.Tehát számítógépes DVD akkor nagyobb lenne a felbontás.Vagy én ezt nem értem.Ha gépről nézek DVD filmet az miért nem baj?AZ hogy lehet hogy fut 1200x-an vagy akár 1600x-osan a monitoron???Ez hogy lehet?Vagyis az hogy leeht hogy az asztali dvd lejátzsó ezt nem tudja futtatni?
Hát ha mindneki uyganúgy váaszolna akkor jó lenne.De az egyik be válaszolt egy itt ketten amott még1.SZval.....és különböző dolgokat okosságokat mnodtok,amiket tanulok.Szóval így okosabb leszek,másfelől meg az egyik topicba kifújt a dolog,és azt mondták nem lehet,itt meg mintha reményt látnék a hozzászolásotokban hogy méágis lehet RGB-vel megoldani a dolgot vagy valahogy máshogy.
A másik:))topicban leírtam de itt is leírom,hogy A tv túl nagy a szombámba nem férne el,és nem is illene bele.De ha ez a kettő teljesülne akkor is!!!Az LCD monitor 2x3x jobb képi minőséggel relndelkezik,sokkal szebb a képminőség,a nemtom én micsodája.SZval a tv-nek úgy van egy színe de egy LCD monitornak nahh..hát az gyönyörű.ÉS én gyönyűrt akarok:)))
"netán RGB-s komponens jelet is tud? Ha ez utóbbi, akkor nem állsz rosszul."
Ezt megmagyarázhatnád, hogy miért!
Az asztali DVD az RGB jelekhez is 50Hz-es váltottsoros szinkront társít, az LCD monitorok pedig 2-3 féle, 60-75Hz-es nem váltottsoros szinkronnak tudnak működni.
Aztán az asztali DVD 768x576 felbontású jelet állít elő. Ilyen felbontáson nem biztos, hogy képes az LCD működni. De ha működik is, pocsék a képminősége. (Bárki próbáljon ki egy 1024x768-as vagy 1280x1024-es LCD monitort 800x600-ban, meglátja miről beszélek.
Szerintem arra a 20eFt-os dobozra igencsak szükség lehet, és -szvsz- az LCD monitor azzal is nagyon pocsék képet produkál(na).
Asztali DVD lejátszó, DVD-Video / DVD-RW / DVD-R / CD / CD-R / RW / WMA / MP3 / JPEG olvasóval, VCD / SVCD támogatással, beépített Dolby Digital / DTS dekóderrel, NTSC / PAL lejátszással, 192 KHz / 24-bit -es D/A audio konverterrel, 10-Bit / 54 MHz video D/A konverterrel, SCART csatlakozóval, koaxiális és optikai kimenettel, nagy felbontású grafikus kezelőfelülettel, A2/NICAM Hifi Sztereó hanggal, automatikus hangolás, ShowView funkcióval, multifunkciós távirányítóval.
Mit jelent ebből pl.a VCD/SVCD támogatás?és a D/A video konverter?
Egyébként ha a digitális erősítőmön van külön video kimenet,akkor az nem lehetséges hogy jó?NEm lehet úgy megoldani,hogy a DVD lejátszó képi jeleit is benyomom a digitális erősítőmbe majd onnan küldöm rá a monitorra?
(3 forumba is írom ugyanezeket.:))azér ez jó!:)Kár hogy nem eggyeSÜLT(t)TÖK mert akkor sporolnék némi helyet,bár végülis mind1)
Még nem vettem se lejátszót se monitort.CSak akarok,és úgy hogy ezt össze tudjam hozni.
Miért nem PC-t?Mert az nagyobb és drágább mint egy dvd lejátszó és nem kell belőle nekem a többi dolog mivel már van otthon egy gépem.
Azt mondták,hogy az rgb bement az jó.De aztán meg mégis letettek róla vagyis,nem tudom de a lényeg,hogy egy kábelt ajánlottak nekem ami átalakít és 20.000ft-ba kerül.Ami kicswit borsos ár.
Én találtam egy Olyan dvd lejátszóüt és LCD monitort amire ki van írva hogy RGB:De nem tudom hogy akkor ez most jó-e.MErt nekem a Barkács forumba először azt mondták hogy iylet keressek aztán meg mondták hogy az nem fog menni.
Mi is pontosan az az S video.
És a másik problema a géppel.Hogy barátomnak is van gépe és rárakta a digitális erősítőt,és azt mondta hogy nem nagyon szretik egymást mert ami kijön ott hátul csatlakozó az nem nagyon jó,mert nem tudja teljesn mértékben átkonvertálni vagyis kihasználni hogy digit-erősítője van,mert nem működik rajta minden pontosan.Vagyis nem tudja beállítani,és azt mondták neki,hogy azt nem is hátul kell kivezetni,hanem magából a gépházból külön a hangkártyáról kéne vmi spéci kábel vagy ilyesmi hogy azt igazi digitális 5.1 meg ilyesmi legyen.NA most én ezért sem akarok.Meg mondjuk egy dvd lejátszó ami már szerintem nagyon jó:Samsung (tud SD,meg mnidenféle kártyát olvasni)30.000ft szval olcsóbb mint egy gép.A legolcsóbb is 55.nél kezdődik.
Bár lehezt hogy az lesz hogy 2 montiro lesz a házban a gépházat meg hurcolom egyik helyről a másikra bár azt nem szeretném.
Lassítsunk egy kicsit :-)) milyen DVD lejátszó? Tesco gazdaságos? Ami csak antenna jelen ad le egy rádiófrekvenciára felmodulált PAL jelet? Vagyis sima TV-nek való jelet??? Vagy esetleg S videót is tud? netán RGB-s komponens jelet is tud? Ha ez utóbbi, akkor nem állsz rosszul. Ha a legelső akkor nem értem minek vetted meg :-))))) mert PC-be már 10 ropi alatt van DVD képes meghajtó, és az meg küldhető monitorra projectorra bármire.
sziasztok.Nem tudom hogy van e olyan forum ahol monitorokkal stb,foglalkoztok.Ha igen mondjatok léccives.De lehet hogy ez is olyasfajta.Az lenne a problémám hogy vettem digitális erősítőt és veszek hozzá 5.1-es hangfalszettet.Na msot akarok még hozzá DVD lejátszót és monitort is!!!IGen igen LCD monitort!!!!!NA most olyat hallottam hogy ezt nem lehet összekötni.Igaz-e?Hallottam olyat is hogy van átalakító kábel 20500ft-ért.És hallottam olyat is ha van rgb bemenet a monitoron és a dvd lejátszón akkor megoldható a dolog.Kérdésem lenne ha én monitort akarok akkor megtudom oldani a 20000ft-os kábelen kíyvül valahogy máshogy vagy kénytelen leszek hozzá számítógépet venni!!????
Nagyon kéne a segítség,mert nem tudom,és eddig még senki sem tudott segíteni!!!
Az LM386 szerintem elég korrektnek tűnik erre a célra, inkább, minthogy tranyós kapcsolásokkal gyököljön az ember. Ha régebbi hangkareszekben jó volt (még kierősítve, nagy hangfalakon is), akkor szvsz ide is el fog menni. Persze lehetne a speakernél jobb minőségű hangszórókat vadászni kihajigált készülékekből, de azt a PC-házba építeni kicsit macerás lenne, ha egy kicsit nagyobb darabról van szó. Amúgy pl. a Compaq Deskpro ENL gépekben gyárilag így van kialakítva a hang, ha nem dugsz bele semmit, akkor a hangkaresz hangja a speakerre rákeverve szól a dobozból. Arra tökéletesen elég, hogy a hanggal is ellátott webhelyeket is használhasd, vagy egy filmrészletet megnézz, de tulajdonképpen még játszani is lehet vele. Gondoltam, ha ez a megoldás egy ilyen neves gépgyártónak megfelelt, akkor nekünk is elég lesz. Amúgy meg a lenti okok miatt eleve kívánatos, hogy ne túl hangosan lehessen hallgatni, ha tizenx gép egyszerre kezdene el hangoskodni abban a teremben, akkor ajjaj lenne a felügyelőnek:)
Ha nekem lenne ez feladat akkor egy kiszuperált TVbol kivennén a hagszórót es összeutnék valami erősitöcskét BC 212 vagy BFY34 szeru dolgokbol. A PC speekerhez képest ez lagalabb nemi minőseget képviselne.
A dolog arra lenne, hogy (általában alaplapi, de) hangkártyával rendelkező gépek hangja megszólalhasson úgy is, ha nincs külső hangszóró rákötve. A win saját hangjai, játékok hangjai, vagy zene-, netrádió, vagy filmhallgatás is lehetséges lenne ezzel a módszerrel.
Persze kb. 1600Ft-tól lehetne venni aktív külső hangfalakat, de erre jelenleg nincs pénz, és nem is lenne talán célszerű. Mint írtam, ez a megoldás egy nethozzáférési pont több gépén lenne alkalmazva, a sok gép-sok hangszóró állandó kábelgubancot jelent, valamint a beépített megoldás lopás ellen is biztosítana.
Úgy képzeltem el, hogy a gépekben amúgy is meglévő speaker hangszórót kötném egy mikroteljesítményű erősítőre (csak arra van szükség, hogy a géphez leülve lehessen hallani a hangokat, ha nagyobb teljesítmény lenne, az hangzavart is okozhatna), és a hangkártya sztereo kimenetét, valamint az eredeti speakerkimenetet ellenállásokkal összekeverve vezetném az erősítőre. A műanyag doboz (vagy szappantartó) jó ötlet, ezen el fogok gondolkozni. Talán lehetne olyasmi cuccot is csinálni, mint amilyen pl. a Maxx, hogy egy tápcsatin lóg, és az elektronika a dobozban van.
Szerintem nem egészen. Ugyanis ha csak rendszerhangok "lecsipogására" van szükség, akkor esetleg elektronika sem kell.
Legalábbis találkoztam már olyan driverrel, ami a PCSpeakert hajtotta meg. (Annakidején a 386-os notebookomban is ezt használtam, w3.1 alatt. Rá kellene keresni, hogy az op.rendszeredhez nincs-e esetleg ilyen driver.)
Az LM386-os erősítő egy max 5x5cm NYÁKon elfér. Ezt én egyszerűen a ház fenekére ragasztanám.
Láttam 3M gyártmányú ragasztószalagot, amelyik 2-2,5cm széles, kb. 2mm vastag, és mindkét oldala ragad.
Vagy olyan tépőzáras szalaggal rögzíteném, amelyiknek ragadós a hátsó fele, és akkor ki-be szerelhetős lenne.
Ha nagyon paranoiás vagy, és nem bízol a ragasztásban, akkor vegyél egy műanyag szappantartót (+százvalamennyi Ft költség), abba tedd az elektronikát, és ragaszd le a PC aljára. (Ha a ragasztó enged, akkor sem keletkezhet rövidzár az elszabaduló NYÁK miatt.)