Keresés

Részletes keresés

andfer Creative Commons License 2015.10.21 0 0 310
Előzmény: molandi (307)
andfer Creative Commons License 2015.10.21 0 0 309

Érdemes megnézni ezt a filmet:

Ariete 1591 Pastamatic

Előzmény: molandi (306)
andfer Creative Commons License 2015.10.21 0 0 308

A spagetti feltétet technikai okok miatt nem próbáltuk ki. (Nem jár az Ariette készülékhez.) Vásároltam egyet az UNOLD szervízében. Otthon szembesültem azzal, hogy az Ariete tengelye miatt nem lehet feltenni. Át kell furatnom majd a feltétet valakivel. Akkor passzolni fog rá, s egyben sokkal biztosabban lesz megvezetve a dagasztó csigatengely, mivel két oldalon lesz megtámasztva. Az UNOLD esetében csak a meghajtó oldalon van megtámasztva.

Teljes kiörlésű liszttel még nem próbáltuk. Vélhetően vinni fogja. Elég szépen jár a motorja. Nem erőlködik. Ez  szerintem a dagasztó csigatengely két oldali alátámasztásának is köszönhető. A csigatengely  kinyomáskor ellentétes irányba forog el.

Valahol azt olvastam, hogy a spagetti feltétel készített üreges tészta nem alkalmas szárításra, mivel behorpad.

Előzmény: molandi (306)
molandi Creative Commons License 2015.10.21 0 0 307

Még annyit, hogy a teljes kiörlésű liszttel hogy bírkózik meg a gép?

Előzmény: molandi (306)
molandi Creative Commons License 2015.10.21 0 0 306

Nagyon köszönöm kimerítő válaszodat :) Az Arietevel készített tészta száradás után is megtartja eredeti formáját? Gondolok itt arra, h a spagetti "nem esik be" száradás után? Én 2 személyes háztartásban használnám, jó néha készítenék többet a gyerekeknek ha kérik, de az úgyis ritkán lesz, mert messze laknak nagyon és annyira nem tésztásak. Mi se ennénk heti 3x, bár ki tudja :D De ha jól gondolom gyakorlati tapasztalatod nincs az unolddal, h mennyire szépen és könnyen dolgozik.

Előzmény: andfer (305)
andfer Creative Commons License 2015.10.21 0 0 305

Kétféle tésztakészítő automatát láttam az üzletekben. Az egyik UNOLD 68801, a másik Ariete Pastamatic 1591.

Lásd a 302-es hozzászólásomat is.

Én az Ariete Pastamaticot vásároltam meg. Igaz, drágább az UNOLD 68801 készüléknél vagy 40 %-kal.

Áttanulmányozva elvileg mindkét készülék ugyanazt tudja. Az Ariete készülékhez 6 db feltétet adnak, az UNOLD készülékhez 7 db feltétet. A hetedik a Rigatoni - spagetti feltét. 6 db feltét mindkettőnél megegyezik. A Rigatoni feltét színe eltér az előbbiektől, mert fehérebb a színe. A két készülék eltér még többek közt a dagasztó csigatengely kivitelében. Az Ariete készüléknél fém a tengely közepe, az UNOLD készüléknél pedig műanyag. Egyik dagasztó csigatengely sem használható a csereszabatosként a másikhoz, mint a közös 6 db feltét. Eltérnek a csatlakozási méretek a motorhoz való illesztésnél és az UNOLD készüléknél a dagasztó csigatengely másik végén nincs egy tengely, mint a másiknál, ahol egy fém tengelyvég van. Emiatt az UNOLD készüléknél nincs annyira stabilan megvezetve a dagasztó csigatengely.

Emiatt a Rigatoni feltét nem használható az Ariete készülékhez, mert a feltétben levő furat nem elég mély, így nem lehet rácsatlakoztatni a készülékhez, kivéve ha át nem furatja valaki a feltétet.

Az UNOLD készülékhez maximum 350 gramm lisztet lehet felhasználni, az Ariete készülékhez 500 grammot.

Vigyázni kell a folyadék hozzáadásásal. Akár tojást, akár vizet, vagy egyéb folyadékot a gép keverése közben a felső beömlő nyíláson célszerű hozzáadni, mert különben az a tésztapréselő részeinek illesztésénél kifolyhat a gépből, mivel azok illesztései nem vízzáróak.

Az Ariete készülék 4 perc után leállítja a dagasztást. A kipréselés esetén is 4 perc után leáll. Természetesen újra lehet indítani mindkét esetben. Az UNOLD készüléknél a két kapcsoló egyforma helyzetbe hozása érthetetlen a leírása alapján és bonyolítja a működtetést.

A matricákkal készített tészták picit vastagabbak, mint a kereskedelemben kapható száraztészták. Mi réteszliszttel és sima BL55-ös liszttel használtuk. Ha nem azonnali felhasználásra készül a tészta, akkor a sót mellőzni célszerű, mivel megbarnulhat a kész termék.

Az a lényeg, morzsás legyen az összekevert tészta állaga, mert különben nem tudja kinyomni. Liszt, víz hozzáadásával ezt lehet szabályozni. Kis gyakorlat után rájön a felhasználó a fortélyokra. Kár, hogy a tojások esetében a receptek nem grammra határozzák meg a mennyiséget, hanem darabra.

A darált keksz (omlós teasütemény) készítése kezdetben két emberes, mivel elég gyorsan nyomja ki a készülék a formázott tésztát. Az egyik ember tartja a tésztát, a másik meg levágja, miközben a másik gyorsan (!) elrendezi a tepsiben. Kis gyakorlat után egy ember is meg tudja ezt csinálni.

A gép tisztítása kicsit macerás, ami a matricákat illeti. Az Arietéhez mellékelnek egy ecsetet. Ez nagyon hasznos a tisztításnál. Legmacerásabb az apró nyílású feltétek tisztítása. Itt áztatás után fogvájóval egyenként kell a lyukakból a tészta maradékot kipiszkálni.

Aki otthon kreatív, több féle variációt is kikisérletezhet a tésztákat illetően.

Nekem az Ariete készülék kivitelileg stabilabbnak tűnik, mivel a csigatengely mindkét vége meg van vezetve. A készülék tetejének zárjánk kivitele lehetett volna szerencsésebb kivitelű is. A műanyag alkatrészek stabilnak, masszívnak tűnnek. Az Ariete hangja nem zavaró működés közben.

A tésztakészítő automata is egy hasonló életforma, mint aki otthon kenyérsütő automatával készíti a kenyeret.

 

Előzmény: molandi (304)
molandi Creative Commons License 2015.10.20 0 0 304

A gép neve meg lemaradt: UNOLD 68801

Előzmény: molandi (303)
molandi Creative Commons License 2015.10.20 0 0 303

Szép estét! Látom nem nagyon "beszélgetnek" mostanában itt a fórumon. Azért a kérdésemet leírom, hátha jár erre valaki és tud majd véleményt mondani: tésztagépről szeretnék infót, (jót-rosszat) mert ha érdemes akkor ezt a gépet vásárolnám meg. Csak ugy nem akarom, hogy nincs működési tapasztalat és majd csak küszködés legyen a használata. Illetve még azt, hogy teljes kiőrlésű (bármilyen) lisztből jó tésztát lehet e készíteni vele?

Köszönöm.

andfer Creative Commons License 2015.09.23 0 0 302

Végül megoldódott az Ariete Pastamatic tésztacsináló automata receptkönyvének beszerzése.

Az új magyarországi forgalmazó elküldte fáljban a magyarnyelvű "receptkönyvet".

Mielőtt megvásárolok valamit, előtte át szoktam tanulmányozni a leírásokat.

A készüléket is megvásároltam. A készülékhez is mellékelték mind a kezelési útmutatót, mind a "receptkönyvet" magyarul is és eredeti, több nyelvű kiadványként is.

Sajnos a magyar nyelvű papíralapú kiadványokat, beleértve a kezelési útmutatót, "receptkönyvet", jótállási jegyet, nagyon igénytelen kivitelben mellékelték. Gyűrött papíron, halvány fénymásolaton, a jótálási jegy szélén meg nyomtatási festék foltokkal.

A "receptkönyv" magyar nyelvű fordítása meg tele van fordítási hibával. (Például a víz és liszt fogalma keverve van, a porcukor cukormáznak van fordítva.)

A jótállási jegy hátoldalán levő tájékoztató érthetetlen zagyvaságnak tűnik, nem a készülékre vonatkozóakat közölnek rajta, valamint nem egyezik a jótállási idő az előlapon feltüntetettel.

Az a megállapításom, hogy a magyar nyelvű kiadványok, mind tartalmilag, mind külalakilag, nem emelik az európai színvonalat. Ennyi pénzért, mint amibe került a tésztacsináló, ez is elvárható lett volna.

Előzmény: andfer (301)
andfer Creative Commons License 2015.09.21 0 0 301

Ariete 1591 Pastamatic 1950 tipusú tésztaautomata készülékhez hol lehet találni tésztarecepteket? A gép használati útmutatója, amely az internetről is letölhető, nem tartalmaz recepteket.

Tudna valaki tanácsot adni a gép használatához?

 

SkizoHudi67 Creative Commons License 2015.09.16 0 0 300

Látom, nem mai gyerek ez a bejegyzés, de hátha...a képen látható cuccokhoz hasonló feltéteket keresek, amit húsdarálóra tudnék tenni...próbáltam ugyanis a nagyon sűrű lyukú tárcsával, és működik a dolog! vajon létezik ilyen? köszi a segítséget

Előzmény: vidékipupák (169)
vani-lia Creative Commons License 2015.06.03 0 0 298
Előzmény: molandi (296)
ZsuR Creative Commons License 2015.06.02 0 0 297

molandi Creative Commons License 2015.05.31 0 0 296

Szép hétvégét mindenkinek!

Kissé eltévedtem a lisztek világában:) Eddig durumlisztből (fogós liszt) csináltam tésztát tojás nélkül, de most másfélét tudtam venni: durum fehér lisztet. Abból is tojás nélküli tésztát csináltam, de az kicsit más lett mint a fogósból készült. Nekem ez is izlett a férjemnek nem annyira, neki a fogósból jobb volt. Mi a különbség a 2 féle liszt között? Van annak jelentősége v csak ízlés kérdése?

Köszönöm.

vidékipupák Creative Commons License 2015.05.28 0 0 295

Szép napot az elhivatott konyhatündéreknek.

Én is próbálkozom tészta készítéssel, a tapasztalataim a következők:

Van több kézi tekerős nyújtó és vágó gépem. Ezekkel viszonylag egyszerű vágott tésztát készíteni, csak arra kell ügyelni, hogy a tészta se nagyon puha, se száraz ne legyen. A kijövő tészta megfogását úgy oldottam meg, hogy egy keskeny vágódeszkát alá teszek és ahogyan a tészta jön, úgy húzom tovább, így szépen ráfekszik, közben lisztezem. Ha nagyon száraz a tészta, akkor törik, ezért megfelelő időben kell vágni. A nyújtással nincs gond, de szárazon azt sem lehet, mert szintén törik. Persze megfelelően keményre kell gyúrni. Azért, hogy az adagolandó tésztát ne kelljen tartani, - genetikai hibámból kifolyólag csak kettő kezem van, bár ha hat lenne az is jól jönne, mint Síva istennőnek - készítettem rozsdamentes lemezből egy csúszdát, amire ráfektetem a tésztát. Ez a csúszda ferde, így ha elkezdem akár nyújtani, akár vágni a tésztát, bal kézzel tudom húzni a keskeny vágódeszkát a gép alatt, így hosszú, egyenes vágott tésztát tudok készíteni.

Hozzájutottam egy kézi tekerős tészta extruderhez, ami elöl kinyomja a tésztát. Hát ennél aztán igazán kell figyelni a tészta keménységére, mert ha lágy akkor összeragad, ha meg kemény, akkor az lesz az eredménye, hogy eltörik a gép. Sajnos, én is így jártam, de szerencsére én a saját műhelyemben le tudtam gyártani a törött alkatrészt. (pótlásra nincs lehetőség, ha pedig le akarom máshol gyártatni, legalább 8-10 ezer Ft, ami már nem éri meg.) A Yutubon láttam filmeket, amiben a motoros tésztakészítő keveri a tésztát. Az láttam, hogy a gépben a tészta nem tömör, kemény állagú, hanem morzsa állapotban van, mielőtt a gép kinyomja. Csak akkor áll össze tésztává, amikor elöl az extruder kinyomja. Ezt a morzsás állagot csak keverőgéppel lehet elérni, mert kézzel egy tömör masszává áll össze, amit már nem tud kinyomni a gép. Próbáltam kenyérsütő géppel keverni, de az nem erre készült, nem olyan intenzíven kever, ha pedig tovább keverem, akkor ismét csak tömör massza lesz belőle. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy beszerzek egy ilyen motoros gépet.

Kétféle gépet találtam.

Az egyik fajta összekeveri a tésztát, aztán alul egy ablak kinyitásával az lehullik az extruderhez, ami kinyomja. Ezzel csak az a problémám, hogy mi van, ha mégsem hullik le a morzsás tészta?

A másik fajta gép először az egyik forgásiránnyal megkeveri a tésztát, majd átkapcsolva másik irányú forgásra, kinyomja. Azért döntöttem e mellett, mert itt ugyanaz a lapát nyomja ki, amelyik keveri, tehát nem áll fenn az a probléma, hogy esetleg nem kerül a csigához a tészta. (Persze vannak még komolyabb gépek is, amiket még csak át sem kell kapcsolni, de ott már az ár dominál, nem a praktikum.)

Szóval, amit megfigyeltem, annak az a lényege, hogy a villanymotoros tészta extruderen csak a morzsás állapotú tésztát lehet kinyomni. A kész tésztát azonnal ki kell főzni, vagy lisztezni kell.  A tésztagyárakban nagy teljesítményű rázó-szárítógépekben szárítják, így nem ragad össze. Ez otthon nem áll rendelkezésre, ezért aztán macerás a kész tészta kezelése.

eeddie Creative Commons License 2015.03.21 0 0 294

Ez nem jutott eszembe, én nem szeretem géppel vágni csak a spagettit.

Kicsik háklis vagyok a fettucine elnevezésre, elvégre ez a tésztaforma ott volt már régen a magyar konyhában is - igaz a neve nem volt egyértelmű, mifelénk ez a laska, ha köretnek készül akkor vastaglaska.

Előzmény: ZsuR (293)
ZsuR Creative Commons License 2015.03.20 0 0 293

Ha geppel vagod, nem... sot...ahogy jon ki a gepbol, a kezed ala teszed, es egyszerre ra tudod tenni a szarito rudra.

Ez a fettuccine.

 

 

Előzmény: eeddie (291)
Raidx Creative Commons License 2015.03.20 0 0 292

Eladó egy, kétszer használt Unold 68801 tésztagép: mail címem elérhető.

 

 

eeddie Creative Commons License 2015.03.15 0 0 291

Szerintem a jó tojásos száraztészta szárazon törik. Törik fektetve is, legalábbis ha elég nagyok a darabok eltörik.

 A fetuccini az a laskatészta, másnéven szélesmetélt nem? Azt felrakosgatni darabonként rudakra kissé időrabló lehet. Én nem bajlódok vele, az asztalon sem egyenesítem ki, szétszórom és kész. Igaz, több lapot egymásra téve kézzel vágom, egy-egy adagot kézben kissé dobálva szórom, hogy elváljanak a darabok egymástól.

Előzmény: lenatina (290)
lenatina Creative Commons License 2015.03.15 0 0 290

Sziasztok!

Én karácsonyra kaptam a tésztagépet, illetve a jól bevált géphez egy tésztakészítő kiegészítőt, és imáádom.

Havonta csinálunk 1kg lisztből és 10 tojásból tésztát vele, spagettit és fettuccinit fele-fele arányban.

Vannak tésztaszárító állványaim is.

A problémám a következő, amire sehol sem találtam még megoldást:

Ahogy fellógatjuk a tésztákat az állványra, gyönyörűen néznek ki. Aztán pár óra múlva félbetörve leesnek az állványról...:-(

Van valakinek ötlete esetleg, hogy ez mitől lehet? Fekve nem szeretnénk őket szárítani, mert egyrészt azért vettük az állványokat, másrészt azok nem foglalnak annyi helyet, mint valahol kiterítve.

ZsuR Creative Commons License 2015.03.07 0 0 289

Valami olyasmit ertettem ki az egyik szakacstol, hogy nem szabad agyondolgozni a tesztat.  Bemutatta, hogy ket kessel hogy lehet (kb fel liternyi liszt es harom tojas) nagyon finom tesztat kesziteni.

En mindig kezzel gyurtam - most a kezem nem birja, ezert a foodprocessor.  De nem banom, konnyebb, gyorsabb.

A szakacs ilyent hasznalt kettot - ezzel keverte/vagdosta. 

Előzmény: eeddie (288)
eeddie Creative Commons License 2015.03.07 0 0 288

Én a robotgépem dagasztókarjával csinálom, azzal amit a kenyérdagasztáshoz is használok. Legkissebb fokozaton elbírja. Igaz, food processzorom nincs.

Előzmény: ZsuR (287)
ZsuR Creative Commons License 2015.03.07 0 0 287

ZsuR Creative Commons License 2015.03.07 0 0 286

https://www.youtube.com/watch?v=keTX2nWtcnU

ZsuR Creative Commons License 2015.03.07 0 0 285

Nem szabad elmosni oket.  Liszt - OK, viz nem.  Ha nem mosod el, nem fog rozsdasodni.

Előzmény: molandi (283)
molandi Creative Commons License 2015.03.06 0 0 284

helyesbítek, hülyeséget írtam: szárazon kell eltenni.

 

Ehhez is lehet ravioli és más adaptereket venni később? Mert ahol most akciós, ott nincs és nem is lesz.

 

Előzmény: molandi (283)
molandi Creative Commons License 2015.03.06 0 0 283

Köszönöm. Nagyon sokat nem csinálok, csak nyújtani nem bírok, fáj a kezem. Először én is marcatot néztem, de az drágább. Csak attól tartanék, hogy ez esetleg hajlamosabb e a rozsdásodásra. (tudom, nem teljesen szárazon kell eltenni).

Előzmény: MSmami (282)
MSmami Creative Commons License 2015.03.06 0 0 282

Szia! Az enyém Marcato, de a működése ugyanaz. Nagyon jó, ha sok tésztát készítesz érdemes megvenni.

Előzmény: molandi (281)
molandi Creative Commons License 2015.03.04 0 0 281

Szeretném megkérdezni, hogy használja e valaki a PerfectHome tésztagépet. Érdemes azt megvenni?

Köszönöm.

MSmami Creative Commons License 2015.02.14 0 0 280

Ugyanúgy készítettem mint a rendes liszttel. 1 kg liszt, 10 tojás. Vizet is kellett ehhez adnom azt hiszem, hogy gyúrható és nyújtható legyen. A nyújtásnál a szélei berepedeztek, de ezt lehetett korrigálni kézzel. Amint megfelelő minőségűre száradt szépen lehetett a géppel vágni. Talán a kiszáradt tészta törékenyebb kicsit. Széles metélt készült belőle. Lefotóznám, de a lányom elvitte.

Előzmény: Raidx (279)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!