Keresés

Részletes keresés

beszterec Creative Commons License 2011.06.19 0 0 342

Venture capital opportunity

Axial

A fejlodes fontos eleme a novekedes, hogy a jo cegek nojenek.

A civilizacio terjedesenek egy eleme, kinyiltak a hatarok, osztrak cegek szazai jottek Mo-ra es tudtak noni. Most Mo-n jott el az ido, hogy ugyanezt csinalja meg kelet fele, Ukran, Roman, Serbia es Horvato fele is. Ezt akkor lehet csinalni ha felbukkan egy fiatal, de gyorsan novo ceg, Mother Nature, natural selection kivalasztott egy noni kepes vallalkozot.

Kell meg hozza, termeszetes, jo terulet.

Itt bukkant fel az Axial, Agro gepek kereskedelme es szervize. Mo mar majdnem el van foglalva, jol be van teritve, de ha kell meg telephely akkor meg itt is lehet noni.

De a novekedes utja, mivel szabad atjaras van a hatarok kozott, es megvan a legfontosabb eleme a kereskedelemnek, a nyelvi kommunikacio, van (es konnyen kepezheto) ketnyelvu labor ami ehhez kell. A novekedest lehet folyatatni, Karpat alja (1-3 telephely),   Erdely (2-3 telephely) Vajdasag (2-3 telephely) Bacska (1-2 telephely).

A tipikus modszer: a VC, (itt az allam Szechenyi terv szekcio), inkabb a Kincstar, meglatja a lehetoseget, es VC tipusu befektetest ajanl, penz megy bele equity-ert.

Use of proceeds, (igy mondjak hogy mire megy a penz): novekedes

Cash out: Axial felepiti az uj  telephelyeket, 8-10 ujat, majd szep profitot mutat ki es utana a ceget kirakjak a tozsdere, amikor a VC meg Axial tulaj elad egy csomo reszvenyt.

Szal itt annyi kell, amennyi a telephelyek felepitesre kell, majd emberek szerzodese, kikepzese, majd uzemel 2-3 evig, es utana megy a tozsde, jo profit szamokkal.  

Jo fejlodesi pelda, es lathato ok, miert halt meg az elozo rendszer, a cegek vezetoinek kivalasztasa, kritikus eleme a gazdasagnak, mother nature-re, natural selectionre tudod csak bizni, figyelni a piacot, es elkapni a tehetseges vezetoket, a novekedes idoszakaban, es megnyomni oket,  hadd nojon, ma mar fontos, a hatarokon tulra is.
Jo lenne egy ilyen quality manager a Tokaj Villany Zrt elere is.  A legnehezebb, megtalani a talentet. A talent show itt, a fejvadasz cegek service, akik keresik az ilyen embereket a gazdasagban.

 

beszterec Creative Commons License 2011.06.18 0 0 341

Eljen Marcius 15

Azaz Julius 15 inkabb. A magyar szabadsagharc nagy unnepe.

 

Attesszuk a szabadsagharc napjat nyarra, es mindjart ket naposra. Julius kozepere, pentekre es hetfore, 4 nap egyben.

Azert teszunk igy mert jobb az embereknek nyaron 4 nap szabadsag egyben, mint tavasszal valahol hetkozben egy nap. Tavasszal ledolgozzuk a nyari szabikat. Azaz nyaron kell az unnep, amikor a toparton el tudunk tolteni par napot.
Megjobb julius 3-ik vagy meginkabb  4-ik hetvegeje, mert melegebb.  

Mar belefer, jol szervezodott az orszag, oriasi hatekonysagugras tortent, ( arates utan vagyunk,

a kenyerre valo a raktarakban)  amiert lehet kis jutalmat aratni, nyar kozepen egy negynapos unnepnel van-e jobb dolog?

beszterec Creative Commons License 2011.06.18 0 0 340

Balaton es egyeb vizparti nyaralas:

Huszár Frigyes Attila, a Siófoki Lakáskulcs ingatlanközvetítője felhívta a figyelmet arra, hogy szinte csak a Balaton-parton vagy attól egy-két utcával távolabb lévő ingatlanokat lehet most értékesíteni. Szabó Csaba, a Sió-Procent egyik tulajdonosa szerint sem keresik a víztől távol lévő ingatlanokat (s már 100 méter is távolinak számít), annak ellenére, hogy ezek ára lényegesen alacsonyabb.

​Ismetles, more specific:  Mindig is
nagyon fontos, mar fejlesztodnek is ezek az uj strandok, csak elfelejtettem megmutatni, hogy nez ki. Wikimapia, Laguna Beach, Ca, Aliso Creek beach meg a tobbi
Google, Laguna Beach, Ca, aliso way
Vegignezzuk a beacheket. Az Aliso Creek nel levo, aliso waynel latjuk, vizparti parkolo.
Ezt igy kell epiteni, meg megszazszorozza a vizparti nyaralokat. 400-2000meterre levo nyaralobol, ebed utan csak legurul az autoval a csalad, 3 perc alatt, es 100 meterre a viztol leparkol,  ott a strand.

Az a parkolo ott egesz nyaron tomve van, de van mogotte egy nagyobb 300 meterre.
Ez kellene vegig a Balatonon ahol van meg hely. A deli jobbara betelt, az eszakin van meg hely, nagy szerencsere. A delin is lenne de mar csak fonyod utan, ahol 30 cm a viz, ezert van az az otlet hogy vagy 300 metert lecsapunk a Balatonbol, es feltoltjuk a tobol, 2-3 meterrel magasabbara a kijovo foldbol, annyira kimelyitjuk, hogy lehessen furodni, meg hajozni, es ilyen parkolosan csinaljuk meg. De csak akkor ha Bp kesz lesz, meg a tobbi varos, van boven lakas, uthalozat komplett, hidak mind megvannak, az osszes rom kipucolva, az osszes luk beepitve, az osszes rossz epulet lebontva.

beszterec Creative Commons License 2011.06.18 0 0 339

Hazai gyumolcsle vs Amerikai gyumolcsle

Ismetles, kis extra info

Tehat 2 fajta gyumolcsle van a pulcokon Amerikaban

Hutopolcos, no preservatives

Normal polcos

Gyartas: mindkettot ugyanugy pasztorizaljak eloszor.

Majd: vakumban fozik, igy elveszik a vizet, koncentratum keletkezik.

Ezutan valik kette a technologia:

A normal pulcos kap tartositoszert (valami Natrium) es hideg helyen taroljak mint a befottet, de azt hiszem nem hutohazban.

A Hutopolcost minusz 12C-ra hutik

Ez a kulonbseg.

Van meg egy masik ut, kihagyjak a vakumozasos suritest, az egeszet lefagyasztjak, mert nem sok a kulonbseg arban, fozod, kutyulod, ami koltseg, vagy az egeszet hutod.

Azt gondolom, hogyha nem kell nagy tavolsagra szallitani akkor erdemes az egeszet lehuteni.

Eladaskor felolvasztjak, vizet adnak a koncentratumhoz es kesz.

Az iz kulonbseg: foleg a fiatalok vedelik a hutopolcost,  emlekszem, mikor a gyerekekkel kijottem ide vedeltek ezeket a gyumolcsleket, mert nem csak narancs van hanem vegyes is, alma plusz malna a legelterjedtebb. Amikor a Borjan kijott az is vedelte ezt, naponta megivott egy flakkonnal.

Ez meg nem terjedt el Mo-n, mert joval dragabb, a pulcos tartositoszeres vary fut meg.

Bar mar lattam gyumolcs konentratumot fagyasztva arulni a super marketekben. Csak az a kulonbseg, hogy jobb vizet adnak a gyarban hozza, amugy ugyanaz. A lenyeg a hutopulcok tele vannak ezekkel, foleg narancs.

Namost, Mo-ra szallitva -12C narancslet eleg komplikalt, meg nem csinaljak, valoszinu nem sokat EU-ban sem. Itt az USA-ban helyi gyartmany, Floridai pontosabban, ott  lefagyasztjak, majd kiolvasztjak, majd szetporciozzak, es huto kontenerekben megy a super marketekbe,

Kb. 3 nap alatt eleri kamion a legtavolabbi pontot Floridabol.  Ha hajora kellene ezt rakni, akkor ez mar nem tul OK, a -12C concentratumot kellene szallitani, ami eleg draga dolog lehet. A hust lehet managelni, de ennyi jeget mar nehez ugy.

Meg nem tart ott a fejlodes,  mert 2 liter kb 6000 ft, amig ugyanez tartositoszerrel, normal polcosan,  csak 2000 korul jar, kb a harmada.  

 

Ezt  a modszert vezetnenk be Mo-n. Ha itt megy ott is megy, csak Mo-n nincs narancs, ezert probaljuk a szolovel.  Alma+malna vegyes is jo idea ezt is igy piacra dobni.

Tehat ez tisztan van latva.

Latjuk a fejlodest, a GDPC-t, az arat, meg ezeket.

Valoszinu fogyni fog, csak nem nagy tomegben, de akkor is el kell kezdeni nyomni, majd szepen no a fogyasztas ahogy a gazdasag no.
tehat itt sem lett feltalalva a spanyol viasz, de azert van egy kis proba, mert narancs helyett szolo

a business targya.

Hopp, majdnem elfelejtettem, az oszibarack le: ezt is meg kell probalni hutosen nyomatni.

Es a meggy is jo. Szal, szepen vagyunk, nagy fagyasztas kovetkezik.  

A szolo azert jo, mert geppel szeded, amig a tobbi, jo draga.  

 

Moszkva market adalek:

Moszkvai es nem orosz, mert tul nagy az utobbi, mi csak a Moszkvai piacra nyomjuk az arut.

A moszkvai gourmet market: sok a nagyon gazdag ember, de azert a tomegek szegenyek, de 10 millio emberbol azert mar van annyi hogy kis market formalodjon.

Ide a a legjobb a Kobe beef, amit ahogy mar irtam, szerintem erdemes nyomatni otthon is, ahogy csak tudod, mert ugyannyi a tenyesztesi kotseg, de  10%-al nagyobb az ar.

A masik ami elmehet a gomba, egy csekket meger.
Ami biztosan megy: a teli szolo, ahogy mar irtam. Ha van established 2 nap alatt felero vonat, akkor ez jo market, mert Mo- van a legkozelebb Moszkvahoz.  Szal, ugy kell tervezni a Moszkvai operaciot, hogy nagy, hutott  warehouse, amely csinalja ezt a tradet is.

Ez az extra hutott  gyumolcsle, egy kerdes, Moszkvaban ez meg a gourmet markethez tarotzik, Bp-n mar semi tomeg, USA-ban meg bulk tomeg market, itt is 3szoros ar, de nagy tomegek nel nem szamit hogy valami 3 dollar vagy 1.

 

Namost a legujabb: kiprobaljuk a hutopolcos bort. Izben nem sok a kulonbseg a bornal, nincs annyi mint a gyumi lenel, de itt van az ar cirkusz, a puder, a svindli, ez jobb izu mint az, nem teszunk bele  tartositoszert, hidegen erleljuk, majd a hutolancba aruljuk mint curiozum.

beszterec Creative Commons License 2011.06.17 0 0 338

Uj mozdony idea:

Meg jobb idea, upgradelni a mozdony vezetest.  Mar 9 oras vonat jaratot  jobb ket soforrel  

csinalni mint eggyel.

 

A mozdonyvezetes meg rosszabb mint a kamion, mert monoton, zakatol a vonat, ejjel elalszik a masiniszta, ezert kell a Gomb, amit percenkent egyszer meg kell nyomni, kulonben a vonat automatikusan leall.

Europaban az Unio kovetkezteben nyulnak a jaratok, mar nem cserelnek mozdonyt meg vezetot a hataron, megy a gozos folyamatosan, szemely teher egyarant. Sok hosszu jarat van, pl. Hamburg – Becs,  1200 km korul lehet, mondjuk egy nap, ide sokkal jobb a ket sofor.

Emberi termeszet, hogy ejjel el akar aludni, sokkal jobb ugy szervezni pl. ezt a jaratot, hogy 20 oratol, 02-ig megy az egyik sofor, 02-08-ig a masik, mert 6 ora eppen eleg ejszaka vezetni.

Meg ezalatt a 6 ora alatt is, azert egyszer jolesik egy forro kave, egy udito, egy szendvics, ott a fridzs.

Nappali uzemmodban, pedig 4-orankent cserelnek, sokkal jobb mint 8 orankent.

Eleg veszelyes uzemmod amugy az egy soforos, 8 ora vezetes, barmi kozbejohet, egy hasmenes,

kis megfazas, akarmi, 20-30 kocsi van rabizva egy emberre.

Ezert igeny biztosan van a ketsoforos mozdonyra, pihenovel, csak fel kell ismerni.

 

Az uj mozdonyunk:

 

Ez a mozdony kerem ket darabbol all.

Az egyik  kocsi, Vezeto Kocsi all:  Vezeto fulke-Alvo-piheno fulke-Vezeto fulke

A masodik maga a mozdony, a mozdonyresz. csak a motor,

Itt csak a vezeto kocsi fordul, egyszer a Mozdonyresz egyik vegere van kapcsolva, masszor masikra, a mozdonyresz marad mindig ahogy van.

Uj utak a vonatozasban, ez jo szemelyszallitasra is mert ott is koll. Pl. mar Belgrad Bp-Becs, 12 ora, 2 soforos jarat. Estere odaer, szladiba megalszanak, majd jonnek vissza.

Igy pattog a szerelveny ameddig csakvan utas.

Talan jobb lenne a Bombardnak ezt az uj mozdonyt mint  magyar innovaciot, Miskolcon-n tervezni es gyartani. 

A szenyviz tank: zart rendszer, de itt ennel a mozdonynal, hogy egyszerubb legyen a mukodes, kezzel uritheto  a sinekre, ha a pusztaba megy a vonat, ennyi szennyezes semmit nem szamit.

Sokkal olcsobb ilyet epiteni.

Ez az idea jo normal szemelyszallito vagonokra is, legalabb is egy emergency, kalauz altal kezelt urito gomb mehetne ra, mert sokkal olcsobb igy epiteni, kisebb tartaly, egyszerubb es joval kisebb tank is eleg.  

Ha veletlenul ugy alakul hogy hamar megtelik, a kalauz leereszti egy alkalmas helyen.

Senki nem fog belehalni.  Higtragya management.

beszterec Creative Commons License 2011.06.17 0 0 337

Bombardier eca:

Adunk egy ecat a Bombnak, mert Mo-n operal, hagy torje rajta a fejet.
A kamionoktol jon az idea, meg az orosz szallitasbol, megy a vonat 2-3 napig, sot van Russiba megy 2-3 hetig is Sziberiaba, de Canada USA, Brazil is piac lehet, mert ott is megy a vonat egy hetig. Itt csak a cargo vonatrol van szo.

Az arut vinni kell valtott soforokkel, amit vasutnal valoszinu ugy csinalnak, hogy allomason

cserel a masinisztat a cargo hernyo. Eleg nehez megszervezni.

Az idea, ket sofor viszi a vonatot felvaltva mint a kaminoknal, es ehhez kellene egy piheno lakokocsi a mozdony mogott.  

Egy harmad hosszu szemelyvagon.

Ez ultra hangszigetelt lenne hogy jol lehessen aludni benne, egy agy,  zuhanyozo, WC, futes, legkondi, TV,  fozofulke, fridge, mosogato, micro wave owen, ami koll.

Egyik pihen, a masik vezet.

Lehet hogy meg mozdonyba epitve is belefer, bar gond, mert csak egyik oldalra lehet szerelni

Es mehet kozben nem lehet maszkalni.

Joval biztonsagosabb is, ket sofor, aki tud beszelni egymassal, ha valami nem OK, a masik veszi at a vezetest stb…
A MAV ezt nem tudja, de csinaljon egy kis piacfelmerest a nagy orszagoktol, vennenenk egy ilyet. Ha igen gyartod, ha nem akkor nem.   

 

beszterec Creative Commons License 2011.06.17 0 0 336

Nok neve hazassagkoteskor

Indult a vilagon talan egyedullo “ne” szoval, Nagy Agnes hozzament Kovacs Palhoz, es lett  Kovacs Palne. Valamiert az atkos rendszer megengedett tobb verziot, nyugatrol veve par ideat

Valoszinu a nok jogai novekedesnek a hatasa, szavazati jog, stb… 

1. Maradhatott a Kovacs Palne

2. Uj: Maradhatott a Lanykori nev,  ahogy a fejlett nyugaton. Nagy Agnes,

3: Uj:  Legelterjedtebb a fejlett Nyugat verzio, Kovacs Agnes

4. Uj: Faramuci:  Kovacsne, Nagy Agnes, ez eleg hulyen hangzik lassuk be

Azt hiszem mehetett  a Kovacs Palne, Nagy Agnes is, de ebben nem vagyok biztos.

A lenyeg, hogyha meg megmaradt a Regi verzio (Kovacs Palne) vagy a faramuci verziok, akkor ezeknek itt az ideje a temetobe menni, itt is felzarkozunk a fejlett nyugathoz, csak a 2-es es 3-as verzio mehet. Phase out az 1 es a 4 varyk.
Nyugaton a jogot vegzettek nem doktorok, legallabbis az angolszasz vilagban, a szot csak a doktoroknak tartjak fennt. Ezt  is jonak tunik atvenni.  Dr-csak a dokiknak jar.

Hasznalj mast tudomanyos vagy egyeb megkulonboztetesre, pl. Phd vagy hasonlo.  Legjobb vedd at a Phd-t bar Mo-n igyekszunk ezt is korlatozni, a tudomanyos fokozatok jobbara nagy svindlik sok ertelmuk nincs. 

beszterec Creative Commons License 2011.06.17 0 0 335

Szovevenyes kereskedelem

TV zrt es Dio Zrt business Plan adalek

Egy orias bor es egy jo nagy dio ceget epitunk, 100 Mil eu nagysagrendben azert mert ezt a lehetoseget ajanlja az elet, nem tul bonyolult high tech operacio, hanem jol ismert, begyakorolot, semmi uj ceget.
Sok toprenges volt az orosz piacra valo szallitasrol, a cargo vonat, megy Moszkvaig, ami valoszinu megy mar sok szerelveny most is,  csak nem lattam meg menetrendszeruen.
A TV Zrt fellalit Moszkvaban egy Borkombinatot, amelynek neve lehet pl. trading post is.

Mert igy megy a kereskedelem, ami az elmult 20 evben Moszkvaban is nagy valtozason ment at, hasonloan mint Bp-n. Nagy supermarket lancok alakultak, szovevenyes supply chain fejlodott ki, ahol megy a nagyker-kisker, a napi trade.

Szal, a ceg ott van Moszkva alatt, jol bejart szallitassal, huto es telen normal kontenerben erkezik a bor, palackozzak, es nyomjak a kiskerbe, foleg a supermarketeknek.

Eddig is eladott Mo sok bort ott, vissza all a termeszetes aru folyam.
Ha mar ott vagy, trust established, megvannak a gospodin beszerzo kapcsolatok akkor megvan a bevezetett piac, hiszen 40 evig nyomtad oda a foodot, megvan a hutott warehouse,   akkor viszont mar olyan potencialis elonyod van eladni hogy csak lecsekkolsz par Moszkvai nagyker arat, es maris rendeled az elso kontener diot a partnervallalattol, ami ott van Gyarmaton, csak felviszi a kanion Zahonyba es maris mehet.
Csekk: a Moszkvai nagyker beef arak. Latni fogod, hogy kb. Ugyanazok mint a hazai hutohazi arak, de kicsit jobban megturod, biztos hogy igy van, van accessed a hazai husmarha tenyesztokhoz, mert toluk veszed a szolot, mindjart ki fogsz kalkulalni egy jo 10% profitot magadnak, Mo-n veszed, levagatod, lefagyasztatod, telen normal containerben kiszallitod, es

Felhivod goszpodin beszerzot: finom beefem van. A dion felul. El tudsz pukkantani sok olyan konzervet, pl. uborka, amit regen, mert az orosz  agro gazdasag meg  jo 30 evig nem tudja kielegiteni az igenyeket, dio, marhahus es borbol biztosan nem, a tobbi meg csak valasztekbovites, mar megszoktuk megvesszuk.

Nyilvan a Szegedi Picknek is adsz warehouse servicet, sot nyomhatod az arujukat, atadja neked a Tradejet. Az aru jol be van vezetve a piacra, ugyse tud annyit termelni mint amennyit el tud adni.

 

Szal, ez igy megy, jol meg lehet dobni a magyar agro exportot ha directbe beszallsz egy 10 millios hideg egovi nagyvaros food supply jatekaba, egy nagyon jo poziciobol, sokkal jobbol mint pl. az amerikai vagy nyugat europai szallitok. Ez utobbibol nem sok lehet amugy, Europa joval  tobbet eszik mint amit meg tud termelni sok termekbol.

Lengyel orszagba nem probalkozol marhaval, mert elmeletileg nekik is sokat kellene termelni, de dio az mehet mert azt nem is tudnak termelni. Stb…. Jo nagy ceget lehet epiteni.

 

Megegyszer: a homokra epitjuk a Superfarmot

http://www.panoramio.com/photo/17075097  (fiatal akacos)

  

Mint pl. ezek a kepek.

Csenevesz erdok vannak mert a homok sovany, tragyazas nelkul meg a fa sem no tul jol.

De tragyazassal a homok idealis az operaciohoz, 3 okbol:

1. Szolonel, nyugodtan lehet rajta barmikor traktorozni, idealis folyekony tragyanak, szolonek stb. 

Csak elodeinknel meg szamitott hogy sovany a fold vagy kover, mert a tragya draga volt.
Ezert nem ertekeltek a homok talajt. Ez ma mar nem szamit. Ezt ertjuk

2. Allattartasra kivalo, mert homokkal lehet almozni is, amig az agyag joval problemasabb mert saros lesz a sok vizelettol, es allandoan almozni kell.

 

3. Nem kell utat epiteni, a homokon lehet kozlekedni meg nagy kamionokkal is barmikor.

Mert nem tudod szetnyomni mint az agyagot.  A kepek mutatjak milyen szep ut, homokutra

nem kell ko meg aszfalt.

 

Elmeletben (vagy gyakorlatban is lehet)  felallitunk ket tukor super majort, egyet agyagon egyet homokon , az utobbinak 10-15% tobb profitot kellene termelnie a potencialis elonyok miatt.

Tehat a Nyirsegi es bacskai homokra kell a maximumot rarakni, ugyhogy kivagjuk az eddig telepitett erdoket is, oreg, fiatal, nemzeti park, vad allomany akarmi, baltat neki.

Az egy hektar faanyag erteke, ami 40 ev alatt no, tizede az egy ev alatt eloallitott erteknek egy super farmon. Szal, 400 szor tobbet allit elo 40 ev alatt egy super farm mint egy akacos.

 

Az uj: Jo lenne Dunantulrol attelepiteni par alattenyeszto farmot, mar ha jonnek.

Amit eddig nem irtam: a masik nagyon jo ut, helyi, jol mukodo agro gazdasagok bovulese, valahogy osszefirceled veluk a businesst, azaz minden eset mas, kell nekunk egy super majort felallitani, 800-1000 hektar szolo plusz hizo marha es sertes telep, ami eleg tragyat ad a szolo meg a koztes ontozesere. Helyi cegekkel kot az FVM dealeket, felepiti ezeket a farmokat.

Ezt addig azert nem irtam, mert feltem, hogy nem mindenki tudja eladni a marhat meg a disznot, de most latom, az orszag ki van rabolva, mindent megvesznek ami van,  konnyu eladni (plane jo aron, amit csinalsz) a marhat, a disznot meg megveszi a Pick.

Harmadik vary, ha talalsz qualified managert, uj Allami Gazdasag alapitas! Igy hozta a sors, ez csak kizarolag manager kerdese ma mar. No meg penze nyilvan. De nem kell felni ettol, megint ez csak manager kerdese, mindegy ki a tulaj, a Ceo-tol fugg, hogy mukodik a dolog vagy nem.

Ezt nehez talani, a mar meglevokbol lehetne valogatni a vezetes masodik vonalabol.

 

Dio tema: azt hiszem 7000 ha nal altunk, elfelejtettem, hogy sok diot el lehet adni hejaban, pucolatlanul, igy emeljuk ott meg a csapasszamot mondjuk egy masik ezer hektarral. Ha mar csinalod, akkor nyomd ki belole a maximumot

beszterec Creative Commons License 2011.06.16 0 0 334

Land acquire law

Uj foldtorveny koll. A rendszervaltasnal sok mgtsz ment szet, sajnos, jobb lett volna megprobalni egybe tartani, az ut, ahogy mar leirtuk, reszvenytarsasagi forma. Mindegy

szetestek kis parcellakra, majd az elmult 20 evben ujra regrouping ment vegbe, sok Kft alakult, amelynek van foldje es berel sokat a kis tulajoktol. Mara sok agro kft megerosodott, tudna noni, ha lenne fold, a masik a berlet mindig bizonytalan, allandoan megy a tili-toli, berlet arak korul a veszekedes, adjal tobbet stb… A szolonel mar leesett a tantusz, hogy a business eletben jol bevalt acquire jelenseg, amikor az egyik business forced vasarlassal megveszi a masikat.

Szolonel remelhetoleg mukodik az acquire law, a szolo Kft-nek joga van piaci aron megvenni

a terulete mellett vagy kozeleben levo foldet, a tulajnak el kell adnia.

Elkestunk, ezzel az uj torvennyel, mar regen ki kellett volna terjeszteni ezt az egesz agrar szektorra, a nagy agro cegnek joga van, napi piaci aron megvenni barmilyen kis parcellat, amely a terulete mellett vagy kozeleben van, hogy nagy tablakat tudjon kialakitani. Plane, sok ilyen lehet, egy egy nadragszij parcella megszakitja a tablajat, ami nincs is megmuvelve, mert valami Pato Pal van a dologban, vagy hasonlo, meghalt, eltunt a tulaj stb. Most mar van a agro cegeknek tokejuk, tudnak venni foldet.

A masik jo idea, banki koltcsont vehetnek fel ra, ugy mint egy lakasra, arra a foldre vesznek fel jelzaloghitelt, nem az egesz cegre, igy kikalkulalhatjak melyik nekik az olcsobb, berlet, vagy vasarlas.

A masik elonye ennek, jobban tervezheto a mukodes, simabb az uzem, lehet ra hosszu tavra telepiteni pl. gyumolcsost stb. Hosszabb tavu tragyazas is mehet, vagy pl. ontozos rendszer telepitese, amit ugye berelt foldre nem tesz az ember, vagy improvement, pl. belvizelvezeto rendszer kieepitese, felujitasa. Sok ok lehet, amit akadalyoz egy egy ber parcella.

 

A piaci ar megallapitasa a Polgarmester dolga is lehet eppen, az elmult evek eladasai altal megallapitott arak alapjan.   

beszterec Creative Commons License 2011.06.15 0 0 333

Tokaj Villany Borkombinat


Ha a tokaj spricc beindul, vagy es a Tokaj Must (A kiralyok mustja a Mustok kiralya)  beindul, es kulonben is a Fovaros ellatasa, 3 millio ember fogyasztasa nagy, kozel kell lenni a feldologozo uzemnek, ami bort, spriccet es mustot is szallit fovarosi fogyasztasra.

Az anyag az M5-oson, jobbara Bacsbol jon, mert az van legkozelebb, ezert a feldolgozot

Az M0 es M5 talalkozasahoz kozel helyezzuk el. Helye Dunaharaszti.

Lehet epiteni, kezdve egy futbalpalya nagysagu hutohazzal.

2-3 palackozosor, van jo helye a penznek.  Nyomjuk a dolgot kerem.

beszterec Creative Commons License 2011.06.15 0 0 332

Aluljaro vagy feluljaro

Sok atjarot kell epiteni Bp-n a VAP-oknal.

Feluljaro olcsobb.

Aluljaro szebb, nem nez ki tul jol a hazak feletti ut, elrontja a terep, pl. a Nepligetnel, a Nyugati ternel sem nez ki tul jol. Nyilban az aluljaro ott nem emgy a csatornazas miatt.

Nem megy a Sznet hevnel sem, mert ott a vizesarok, meg a Metronak fennt kell megallni, nem lent.

De megy sok helyen, ezert ezt valasztjuk

A legnagyobb elonye hogy a feluljarora, megy fel a diesel kamion meg a busz, es jo magasrol

Szetnyomja a zajt ami kilometert is beterit.

Aluljaro meg elnyeli a zajt, elhal az alagutban.

beszterec Creative Commons License 2011.06.15 0 0 331

Erdotelepitesrol Mo-n.

Regen nagy erdotelepitesek voltak Mo-n, mara lassult a dolog.
Erdot ott kell telepiteni, ahol domb-hegy van, hideg a clima, ez a kornyezo Karpatok. Ma mar nem kell fa oneellatasra berendezkedni, sot egyenesen karos.
A nagy fakitermelo munkagepek mara konnyen elerhetoek Szlovakiaban, Ukrajnaban es Romaniaban, a privat cegek ontjak az olcso fat, messze nem tudnak annyit kitermelni mint a novekedes, azaz sok fa megy meg veszendobe a Karpatokba, mert nem tudjak kivagni.

Mo-n ultetni erdot, csak ott erdemes, ahol mezogadasagi muvelesre nem alkalmas a terulet es nyilvan a varosok korul parkerdonek rekreacios celra.

Alfoldon nem erdemes sehol erdot telepiteni, kiveve kis park erdoket, de ezt is low scalen.

Levegotisztitas meg ilyesmi hulyeseg, a szolo ugyanugy zold mint a bokor, a diofa ugyanaz mint a tolgy. A homoki erdok, akacosok, meg atalakulnak szolo ultetvenyekke szep lassan.

 

Ismetles: remelem piacon van mar a Tokaj spricc nevu , frocsse, 6 alu can kiszerelesben, felszaraz comboban. Azaz nem tul edes, nem tul savanyu.   
A kiralyok froccse, a froccsok kiralya slogennel a kannan.

beszterec Creative Commons License 2011.06.15 0 0 330

Eunios atom eromuvek epitese es finanszirozasa

Az allamok kormanyai mar effektive, hatekony uzemmodban vannak, igy a nuclearis eromuvek finanszirozasanak legjobb utja: az allam epiti, allami tulajdonban vannak, EU standard eromuvek, mind egyforma. A penzugyi fedezet, ECB print money, 1%-kamatra, epitesi idore nincs kamatszamolas, max 4 ev, ez alatt fel kell tudni dobni egy eromuvet. Legalabbis az elso egy gigas blokkot. Az idealis eromu 2 blokk, max 4, jobb eldisztributolni oket mert nem dragabb epiteni igy. Visszafizetes, 15-30 ev alatt, ahogy jobb, kizarolag az aram bevetelbol.

Az igy befolyo money megy be a EU Budgetba, amit a mukodesre forditanak.

A lakossag aranyahoz kepest kapjak ezt a hitelt, 40 millios orszag 4 szer annyit kap, mint egy tizmillios.

beszterec Creative Commons License 2011.06.14 0 0 329

A Hedelfingeni óriás

Vaditunk egy kicsit, azaz nem vaditas, hanem csak egy uj turista idea. A turista szolgaltatok mindenfele otletet kitalalnak for sale, eladasra, nyilvan, Rafinnalt etlapok, kalandparkok, allatsimogato, hosszu lista.

Ez az otlet: az ingyen gyumolcseves, farol szedve, foleg Balatoni, Tisza tavi stb.  strandokon, udolohelyi parkokban, a polgarmester jeloli ki a jo helyeket ahova free fruit programban gymocsfat telepitunk.

Az otlet elozmenyei:

Huvosvolgyben a gyerekek legnagyobb nyari elvezete, cseresznye eves farol. A kornyek nagyon jo cseresznyere, oriasi Germerdorsi fak vannak a kertekben, amik tragyazas, metszes nelkul, jo nagyra nonek es ontik a cseresznyet epp a turista foszezon kezdetere. Idealis fa.

Szal, magyarul, nagy elvezet felmaszni a fara es jol belakni cseresznyebol.

A mai (hetfoi) Balatoni nyar egyik riportja: “csak arra emlekszem, hogy nyaron a nagyapam oszibarackfaja alatt zabaltam a barackot, csorgott a le mindenfele.

Egyszer olvastam az Interneten, hogy egy Nyugat europai falu hatarat az utak mellett teleraktak gyumolcsfakkal a parasztok, a koz szamara. Ez azota is az agyamba van, milyenjo otlet.

 

Erdekes, hogy epp a hazunk elott volt egy csergo fa az utcan, nem sokat termett, mert epp alatta fociztunk es ledongoltuk kokemenyre a talajt alatta.  De public volt, leettuk rola a csergot.

Kesobb, az apam vegre ultetett a mi udvarunka is ket csergo fat, nagy elvezet volt leenni.
A cseresznye az elso nagymennyisegu gyumolcs, amikor mindenki ki van ehezve az elso gyumolcsre, oriasi mennyiseget tud felzabalni a lakossag belole.

Szabolcsban az artereken van pl. public szilva, (vadul no)  az szedi le aki akarja.

 

A cel: turista attrakcio, a fo nyaralo helyeken, csak foszezonban levo public fakkal, ami Jun.15-tol Aug 20-ig erik, a fo attrakcio a csergo, itt az orias fara torekszunk, amire fel lehet maszni.

A masik a meggy, talan johet meg a sargabarack, esetleg nyari edes alma kis mertekben.

A cseresznye a legjobb.

Nem muszaj egyszerre az egesz program, ki lehet probalni egy egy helyen, csak ez a proba, min 10 ev, kb annyi kell amig egy ilyen orias fa kezd jol termelni. Ugyhogy jobb inkabb fejest ugrani a programba. Szentendre strand vegebe, a hazal ele egy sor orias csergo fa, a strandon par meggy, egy ket kajszi, esetleg egy ket nyari alma.

A Balaton furedi uj strand is ugyanezt kapja, meg a tobbi Balatoni strand, de a meglevo nagy strandokat is be lehet ultetni, itt csak par nagy csergofaval inditunk.

Tisza to strandjai, Sosto stb. sok van. 

A fakat ket karo fogja kozre, es szogesdrottal vannak korbekeritve, addig amig fel nem lehet maszni rajuk, vedeni kell mert letorik az egeszet.

Koltsegek: nem tul sok, ennyit aldozuk a turizmus oltaran, telepites kibirhato, ezek ritkan telepitettek, egy evben egyszer ha meg kell permetezni, amugy ugyanannyi a kezeles mint a tobbi fa, ma mar kibirja az onko.

De nagy attrakcio, nagy turista boosternek gondolom, csak kell 12-15 ev amig felfut.

Motto: a turistat (meg a ferjet) a gyomranal lehet megfogni.

 

Falusi turizmus: oko tanyak meg ezek.

Itt lattam, hogy sok farm csinalja a gyumolcs ajanlatot is, altalaban kisebb farmok, ahol van kis gyumolcsos, ajanljak szedd a gyumolcsot es vidd szervizt, A turizmus rt informalja oket, ultessenek par gyumolcsfat a kertbe, es ajanljak a szervicet. A legjobb itt is a cseresznye, meggy,

Kajszi,  de itt mehet a 3-ik legjobb az oszibarack is, sot a malna. Nincs jobb mint a friss malna, folyamatosan erik, nagyon jo.   Egy jo program, lemennek a tanyara, csinaljak a dolgokat, allatsimogatas, sajt eves, bogracs, es plusz szednek kis csergot. Tobb szerviz, tobb bevetel, jol kiprobalt, csinaljak az egesz vilagon. 
Ahol a vendeg fozi a gulyast a bogracsban, ott biztos siker a gyumolcs szedes.

beszterec Creative Commons License 2011.06.14 0 0 328

Volan uj jaratok inditasa

Romania Schengen ugy, nem all meg a busz  a hataron uj Volan jaratok inditasara ad lehetoseget.
Eddig erre nem nagyon volt lehetoseg, foldrajzilag, Ausztria nem olyan, Szlovakia ott a Duna, meg az Ipoly, a tobbi orszag meg arrebb van, a legjobb a magyar roman hatarnal adodik, sok telepules van egymashoz kozel, sok Roman falunak magyar varos a legkozelebb, jo munkaero forras.

Peldaul egy erdekes proba: Arad, Nagylak Szeged  jarat, fo celja a falukbol a varosokba meno munkaero szallitasa.

Mindket orszag tarsasaganak joga van atnyulni, de kozlekedesrol van szo, verseny nem jo itt, jobb tervszeruen csinalni.
Mezohegyes Battonya, Arad is ilyen. Egyiket csinalja a Volan, a masikat a Roman volan, marha akarjak.  Helyi utasok is felszallhatnak. Az is lehet, hogy egyik oldalon kiall a magyar volan

a masik oldalon kiall a Roman volan. Nem egy nagy business, de segit a munkaero jobb kihasznalasaba. Jegy, fizetes: mindket penzt elfogad a sofor, lehet berletet is valtani.
Nem kell 50-50%, ahogy kijon, a jobb service a cel.
A benyulas: addig kell benyulni, hogy nem tobb mint 60 perc alatt munkaba erjen a falubol

a dolgozo.

 

Talan nem is rossz dolog egy EU Kozlekedesi miniszterium amely ezeket az atnyulo jaratokat koordinalja, mert Szerbia fele is van par ilyen jo jarat.  

 

Battonya egy jo pozicioban levo varos a Nyugatrol valo ipartelepitesre, mert  sok roman faluhoz van rovid elerese, pl. a Kuhnenek jo hely idetelepulni.  Gyula hasonlo.

A Problema ugyanaz mint a regios Volan hataroknak, ami remelhetoleg nem ugy van csinalva, hogy megyehatarnal megall az egyik Volan, majd a masik megy, hanem helyre van optimalizalva, a varos falu jo kapcsolatara, pl. amelyik varoshoz kozelebb van a falu az a Volan megy ki, meg inkabb varosok vannak osszekotve buszokkal es egy vonalat csak egy Volan tarsasag szervizel, jol benyulnak egymas teruletebe.

beszterec Creative Commons License 2011.06.13 0 0 327

Kolesz Bp tovabb

Jobban latunk mar a piacon, tudjuk hogy sok nagyszallo fog epulni, igy az ket nagy igazsag epulet, a Birosag es az Ugyeszseg funkcioja mar meghatarozhato:

Hullamlovaglo kolesz.
Ami ugy appartment szladi, nagyobb appartment, ami mondjuk valahol 60-80 eft/ho korul lesz szamlazva, amibe benne van a utility, havi rezsi, es kiveheto 2 szemely altal is, aki akar luxust es meg tudja fizetni, de 3 sot 4 diak altal is, az utobbi a potagy vary.
Teljes felszereltseg, konyha, furdo, Internet access, cabel TV, ahol csatornakat vehet a szoba, ez mehet kulon szamlazassal is amugy.

A szladi moso es szaritogepei is hasznalhatok.


Belefer (ahogy a vezetes gondolja persze) swimming pool, sauna, jacuzi, ami ugyis koll a szladihoz.

 

Itt egy uj funkcio is jon: a tanulo office, talan 30-60- fos terem,  ami ugy van berendezve mint egy iroda, particiokkal, mert jobb tanulni igy, iroasztal, lampa, Internet acces a notebooknak, par computer is bennt lehet, Local Area network, amire ra van kotve

Scanner, laser printer es van copy machine is. Hogy tudjak a hallgatok masolni a tananyagot.

Ez a szladinal  office-kent megy. 

Ez egy nagyon jo kolesz lesz!!!!

 

A mostani koleszok upgradeje lovaglova: csak azok amelyek a belvaroshoz kozel vannak, vagy benne Pl. ELTE ilyenre alakul. De  pl. a BME koleszok mar nem, azok maradnak ugy ahogy vannak, legalabb 10-15  evig, amig a nagy bp-i epitkezesek zajlanak.
Keves marad lovaglova alakitando a Netrol ezt most nem lehet kideriteni, mert el van ontve a kolesz.lap.hu kolesszal. Csak azok a mostani kolesz epuletek alakulnak at, amelyek jol eladhatok lovaglokent. Inkabb epitunk ujat ha meg koll, jo helyre, az Ulloi utra vagy a Belvarosba.

Kozepiskolai koleszok: volt egy par, ezeknek mar meg kellene szunniuk, kb. A mostani evvegere.

Felhasznalasuk 3 fele:.

1. Egyreszuk megmamarad semi kozepfokuva.

Ket ev kozepiskola utan, 16 eves korban johet ide, de lehet jonni erettsegi utan is.  Bevezetjuk az epitesz vagy epitoipari technikus kepzest, ami erettsegit is ad.
Tanulasi ido 3 ev tehat plusz egy ev a gimi utan.

11-12-13-ik evi kepzes. 

Ez tulikepp okos szamkmunkast kepez: komuves, burkolo, acs, tetofedo, vasbetonszerelo szakmat tanul a gyerek, (lehet hogy kell neki a 14-ik ev is?) kis tervezest, kepes megtervezni egy csaladi hazat, kis statikat is tud, kis szamvitel, (felev) koltsegvetes szamolas.

Mehet egyetemre a java.

Ez a gyerek szakmunkaskent kezd dolgozni, falat epit, tetot acsol, 3-4  ev munka elo van irva neki, utana a java elolephet muvezetove, csoporvezetove.

Bp-n inditjuk ezt a szakot, valamelyik iskola profiljaban, ami passzol neki, es foleg videkrol hozunk fel  10-ik osztalyt elvegzett gyerekeket, akiknek kell kolesz, de johetnek erettsegizettek is, ezeknek  legyen mondjuk 3 ev. Ismetel kis kozepiskolai anyagot ez a gyerek, no big deal.

Tehat ezeknek kell Bp kolesz, ami a mostani kozepiskolai koleszokbol generalodik.

 

2: munkasszallassa alakul a Kozep iskolai kolesz, epitoipari munkasok szamara, akik a bp-i epitkezeseken dolgoznak.

 

3. Normal felsofoku kolesz.

 

A Bp kolesz company managelesbe mennek at,  a Kincstar a bejegyzett tulajdonos.

Charge: non profit, de mukodesi koltsegeket fedezni kell, kis amortizacio begyujtesssel, azaz butor, agynemu csereket, festest kepes fizetni, a  nagy felujitast a Kincstar fizeti

 

4: persze ezek a koleszok is lovagolnak a hullamon, mint youth hostel meg ezek. Ahogy ma is csinaljak.

 

Meg egy lepes amivel Kozelitjuk a fejlett Nyugatot, sot meg is elozzuk mar  par helyen pl. a Bp parkolo management.

 

beszterec Creative Commons License 2011.06.13 0 0 326

Parkolo Berlet #2


Ugye van  a hagyomanyos modszer, parkolo ora, es van a berlet, ahogy leirtuk.

De el lett felejtve a legmodernebb, legujabb modszer, a Strada matrica ut.

Ahogy a matricakat veszik, ugyanazzal a technologiaval lehet venni

Napi, heti, havi, evi parkolo berletet. Az ellenorzo code rendszam, plusz par masik szam, gondolom igy mukodik.
A control nagyon egyszeru, az ellenor csak lekerdezi a computert a rendszam alapjan.

Nyilvan a parkolo auto kiteszi a szamot egy darab papiron a szelvedo ala.

beszterec Creative Commons License 2011.06.12 0 0 325

TKK

Tuz, kertesz, Kozterulet

 

A Visitor busz utvonala; ezt jol at kell gondolni, es kimanikurozni mint egy szinhazi diszlet. Az osszes haz, kivetel nelkul egyszer felallvanyozva, es ujrafestve, moshato festekkel, es a gozos mosokocsi, minden evben vagy 2 esetleg 4 evente,  lemossa az epuletet.

Ujrafestes es epulet mosas kapcsan ujgondoljuk  a nagyvarosi kozszolgaltatas szervezeset,

es 3 szervezetet egyesitunk: tuzolto, Fovarosi Kerteszeti vallalat es Fovarosi kozterulet fenntarto vallalat. Ez egy ceg, a fovaros vezetesevel, ugyanugy mint a viz, gaz, csatorna, szemet (mi van meg?). Ez a Fovarosi Onko legfontosabb funkcioja, ezeket manageli.

TKK tuzolto, Kertesz, kozterulet: idealis esetben, fokozatosan ahogy a fejlodes engedi, egy-egy

teruleti  telephelyet alakit ki, ami lefedi a teruleten ezt a kozszolgaltatast. Nem kerulethatarokra, hanem ahogy a leghatekonyabb. Egy tuzoltokocsi, egy vezetovel,  (azaz itt 3 mert 3 muszak van)

egy teruleten, aztan az uttisztitashoz szukseges gepek, meg a kerteszethez szukseges cuccok vannak itt. Egy fonok manageli, igy lehet szervezni, hogy a tuzoltok pl. napkozben kerteszkednek, fakat nyesnek a tuzolto autoval, mert azon van daru, igy kettos funkcioja van autonak. Azaz harmas, mert errol lehet vegezni pl. a homlokzatmosast is, marha tudja a gozos dolgot, ha nem akkor kulon autoval csinaljak.  
Tehat egy nagy szervezet fedi ke az egesz aglot, univerzalis telephelyekkel, a belvaros kulso telephelyekrol van szervizelve. Tuz, balaset, hosepres, utcasepres, parkmanagement, minden ami koz. Pl. Pesthidegkuton lehetne letrehozni egy telepet, amely egy jo nagy korben lat el egy nagy teruletet. Nem muszaj teljesen, minden servicevel lefedni az egeszet, de valoszinu jobb.
A tuzolto brigad, tehat fat trimmel, seprogepet vezet, hokotrot vezet ha eppen az kell, vagy eppen tuzet olt vagy homlokzatot mos.  

A belvarosi homlokzatok, de az egesz bel Bp-re mehet, (kiprobalas utan nyilvan)  a tarsashazak homlokzatai, de itt csak azok amelyek direct a jardara vannak epitve, nincs kert elottuk, nagy reszben a belvaros, kulonosen a

A Bp. Golden Strip.
ma ugy tortenik, hogy a haz elhatarozza hogy homlokzat festes, tisztitas, akkor megcsinaljak, de nagyon nehezen jon ossze, vita, meg nem kell, tul sokba kerul, jol van az ahogy van. Ha megis ujrafestesre kerul sor, akkor egy epulet megcsinalja a mellette levo 3 marad koszos.

Jo idea, hogy a TKK felelos a Belvaros homlokzataiert is!!!!! Az epuletet ugy fogjuk fel mint kozteruletet, csak a finanszirozas kicsit varialhato.

A TKK fonoke kijelol egy utcat, ugyanugy mint ha takaritani kellene, es minden hazrol megmondja, hogy hany szazalekat kell a festes, mosas, felujitasnak a lakoknak fizetnie.

Pl. van egy epulet, amely meg 10 evig OK lenne, de a TKK eppen az egesz utca homlokzatait teszi rendbe, ezert mondjuk 50% lako koltsegterites van elhatarozva. Mosasert jobbara nem kernek penzt. Romos epulet kimarad, idealis esetben elobb rendbeteszik az egesz utcat, utana jon a TKK homlok brigad es felujit.

 

Told az allvanyt Jozsi!

 

Ez a leghatekonyabb modszer, mozgo allvany, van ilyen, egy haz kesz, akkor toljak tovabb az allvanyt a kovetkezore, majd jon a masik oldal.

Mert nagy koltseg az allvanyt szedszedni odahozni felallitani, majd megint elolrol, szetszed, stb.

 

A Belvaros elbirna 2-3 ilyen brigadot is, Vizivarosba is elferne egy, akik folyamatosan homlokzatot tartjak rendbe. Az allvanyzat soha nem is latja a telephelyet, mert mindig csak toljak tovabb.


Ez nagyon jo ideanak tunik.
Andrassy ut pl. ott mar csak mosni kellene, de az egesz utcat. Az egesz Belvarra raferne egy komplett mosas, 60-80%-ra meg egy ujrafestes. Nyilvan moshato festekkel.  

Most nezem Ulloi ut, repterrol job be a turista, a kepek azt mutatjak, hogy eleg ramaty allapotban van vegig a nagy sugarut. Sok epulet meg a haboru elott kapott festest. Persze ilyen a Kiskorut-nagykorut kozotti fekete epuletek ezrei..

Itt lehetne azonnal kezdeni. Marha talalsz komuvest meg festot. Ha nem videkrol hoz fel a TKK.

Ehhez meg kell munkasszallas, ugyebar, ami alakul mar a gyenge koleszokbol.

 

beszterec Creative Commons License 2011.06.12 0 0 324

Kolesz, a Hullamlovaglo

A Felsooktatas reform az egyik legnagyobb valtozas, improvement Mo-n, foleg Bp-n.

Elavult tudomanyok oktatasa lett phase out, leallitva pl. filozofia, military, sport

Svindli tudomanyok lettek leallitva vagy korlatozva pl. hit, pedagogia

Tulkepzesek lettek csokkentve 5 evrol lementunk 3-ra, pl. jog

Uj, meg nem jol ismert,  svindli tudomanyok  oktatasa lett leallitva pl. politika tudomany

Oktatasi tananyag przentacio reform, talan a legnagyobb: az intemenynek elektronikusan kell presentalni a tananyagot

Bp-rol kivittunk par videkre illio oktatast, pl. megszunt a Kerteszeti egyetem. Allatorvosi, legjobb Keszthely- lovaglo koleszra konvertalni. 

 

Nagy koltozesek es mergek:

milliard erteku ingatlan tomeg konvertalodik at szladiva es hullamlovaglo kolessza, oriasi hatast gyakorolva Bp eletere, csokken a reggeli-esti csucshullam stb.

 

Ez az  oriasi magyar felsooktatas  Improvement korszaka.  Hatasa kiszamithatatlanul nagy.

 

Most ennyi itt osszefogalokent, a Hullamlo Kolesz lovaglas improvement ecak

 

Jo otlet ez a hullamlovaglo kolesz, lovagol a ket nagy lakhatasi hullamon, az oktatasi lakhatasi hullam, indul Szept 1-tol es tart Junius 15-ig. A turizmus hullam meg 100% illeszkedik ehhez, indul Junius 15-tol, tart Sept 1- ig, leginkabb Aug-20-ig.

 

Hany koleszos van ma Bp-n?  Valahol 50-100 ezer kozott van, egyreszt csokken az oktatas roviditese miatt, masreszt no, mert megtobbszorozzuk  a Bp-i felsoktatas kapacitasat foleg a  hiany szakmakban, Mernok, Kozgazdasz es IT teruleteken.

 

Ezt a nagy dupla lakhatas ciklust ket tenyezo generalja, a nagy nyari szunet, mert a gyereket nincsenek egesz evben foglalkoztatva, nyaron szunet van, a szulok emiatt  nyaron mennek szabadsagra a gyerekekkel, a masik, a nyar, a meleg  idojaras, ekkor meleg, idealis a pihenesre.  Ezt mindeki tudja, de azert nem art meg jobban lefixalni.

Tehat, oriasi lakhatasi igeny jelentkezik foleg Bp-n, az oktatasi idoszakban a diakok reszerol,  es ugyanez, oriasi lakhatasi igeny jelentkezik a nem oktatasi idoszakban a turistak reszerol.

Igy olyan lakhatasi intezmenyek rakhatok ossze amelyek 100%-os kihasznaltsaggal uzemeltethetok.

Ez eddig is igy volt, csak kis mertekben, a szallashelyek relative kis szazalekaban vannak kettos uzemmodban uzemeltetve, mert a kolesz  es a turista lakhatasi igenyek nem ugyanazok, azaz az igenyek ugyanazok,  mindenki a legjobbat akarja,  a fizetokepes kereslet nem egyforma, a koleszos nem tud $100/day lux szladiban lakni, a penzes vendeg meg nem akar 10 agy/szoba laktanya korulmenyek kozott lakni.

De no a productivitas, az eletszinvonal, a koleszos szulok egyre inkabb kepesek jo minosegu lakhatast a gyerekeiknek, csak az allamnak ossze kell ezt szerveznie.

Igy szuletett meg a hullamlovaglo Kolesz-Szladi, okt idoszakban kicsit dragabb  Kolesz, turista idoszakban olcsobb, mondjuk 3 csilagos szladi, bar ferohely szempontjabol eppen lehet 4 csillagos is, mert ugy epitjuk.

 

Most a Kolesz resz hatekonyabb uzemelesrol gondolkodunk, hogyan tudnank hatekonyabban csinalni, azaz olcsobba tenni a diakoknak a lakhatast.

Par eca, kiprobalasra:

Szalloda management legnagyobb koltsege a labor, pl. takaritas, agynemu csere, a mosas es vasalas.
Amikor koleszkent uzemel a Hullamlovaglo:  szoba takaritas, agynemu csere es mosas a a szoba crew dolga, amihez a szladi infrastrukturat hasznaljak, pl. be vannak tanitva hogyan kell hasznalni a mosogepet. Lehet ugy is szervezni, hogy minden koleszos, heti 5-10 orat (amennyi koll) dolgozik Szalloda munkakent: folyosot, kozos helysegeket takarit, es csinalja a mosast.  Nagy labor koltseg takarithato meg.  Sot, mivel nyaron kell 5 hetet dolgozni, a szladi kerheti hogy ott dolgozzak le naluk ezt az idot.

Ezaltal a lakhatasi koltsegek a minimalisra szorithatok le, havi 10-20 ezer forint koltseg korul.

A masodik legnagyobb service az elelmezes, van itt is hely javulni.

Reggeli: appartment szladik mind, mindegyikben van konyha, fridzse, igy a reggeli meg van oldva, a koleszosok maguk csinaljak. Ki vannak oktatva rantotta es tea fozesre.
Ebed: egyetmi menza

Vacsora: funny kiserlet kovetkezik, computerizalt vacsora.

Apps szladiknak a koleszosok elmeletileg tudnak csinalni, csinalhatjak is,  spkan csinaljak is, akik lakasokban laknak, de nem ez legjobb verzio.

A szladiban van etterem, ami belvarosi leven szolgalni kell reggelit, ebedet es vacsorat a turistaknak. .

Szolgalhat reggelit amugy a kolesz uzemmodban is, sot hetvegen ebedet is, sot vacsorat is.  Ezt computerrel csinalja, meg ugy is lehet, hogy nem szladi alkalmazottkent, hanem az etterem resz ki van adva privat uzemeltetonek,  mert jo penzt tud csinalni, bar jo ugy is, hogy a szladi szervezi, alkalmazottat vesz fel, es elteszi a profitot mert ugy van uzemeltetve, hogy elbir egy szemelyzetet, aki etelt szolgal fel Koleszosoknak.

 

A computerizalt etterem:

Ezt sokszor megprobaltak, nem megy mert tul bonyolult, de azert mi is teszunk egy probat, megprobaljuk levinni az etkezes koltsegeit:

 

Teszt computerizalt kolesz etkeztetes:

Erre kifejlesztunk egy sw programot, Intraneten a szladi belso networkjen fut.

A koleszos,  minden heten csutortok este 24-oriag kitolti a jovo heti menujet,

ami lehet reggeli ebed vacsora, code nevvel, szemelynev,  pl. Kovacs456

A kinalat menu szeru, a konyha allitja ossze, mibol lehet valogatni:

Reggeli

hetfo:  pl. 2 zsomle, ket kockavaj, 2 lekvar, pohar kakao

Kedd: 3 tojas rantotta, tea. 2 zsomle.

Szerda: 3 fank, tejes kave

Ebed szombat: husleves, porkolt nokedlivel, 2 kremes

Stb. Limitalt valasztek nyilvan, max 2-3 fele leves, 4 fele foetel,   2 fele edesseg

Mamm Lola menubol sokat at lehet venni, ehhez adunk par fozeleket ezt azt, stb.

De mehet a burger is.

Mind digitalizalva, ugy hogy az osszegezo program tudja osszegezni a beszerzonek.

Hetre elore, es napra elore, a szakacs ranez, pentek: 40 adag kakao, 423 zsomle, 40 tojas stb… 

A heti rendeles penzben van megallapitva, rendeles  leadasakor a computer hozzadja a koleszos szamlajahoz a fogyasztast, amit a ho vegen egy osszegben fizet ki a koleszos.

Igy a konyha szemelyzet 30-40%-al kevesebb laborrel meg tudja oldani a feladatot, azaz olcson. 

Torles nincs meg van rendelve, ki van fizetve, ha eszik ha nem. 

Nincs nagy  etel maradek, talalgatas, semmi veszteseg,  szamlazas, (ami sok munka)

 

Felszolgalas ettrem takaritas: 

 

mivel szladi etterem, hagyomanyos kiszolgalasos etterem, szep abroszokkal, rendesen kidekoralva.

Az ettrem hasznalhat kolesz labort is, az olcsobb eloallitas erdekeben mert van heti 8-10 ora available. 

Kiszolgalo: felveszi a rendelest, ami csak egy code: Kovacs546, odamegy a komputerhez, megnezi mi a pentek esti rendeles, es kiviszi. Fizetes, szamolas nincs, penz nem forog.

Persze lehet arulni extra sor, bor, cola ital, kp-ert, amibol van a fridzsbe, nem kell kalkulalni a fogyasztast.

Takaritas, abrosz mosas, terites, sot konyhai munkat rendelhet a konyha, igy jobb ha a szladi manageli, nem privat, nehogy nagyon vagja a business a koleszosokat, amire hajlamos minden business. 

Az egyetemek 9-kor kezdenek egyebkent is, kozepiskolak 8.30 vagy 9 ora Bp-n, hogy csokkentsek a reggeli hullamot. 

Igy meg lehet oldani  egy apps kolesz uzemelest, nagyon olcson, mondjuk, valahol,  havi 40-50 eft-ert, etkezessel, ami ma Mo-n a szulok 70-80%-nak konnyen elerheto, a tobbi kap kis tamogatast, havi, ugy havi  20-30 eft-ig. 

A legjobb tamogatas ha a Koleszos mindent fizet,  es  a raszorulo a  bankszamlajara

kapja a penzt, mint a gyest vagy a nyugdijat, igy piaci aron profittal tudja uzemeltetni a szladi a Lovaglot.   

 

Maximalis kolesz letszamra torekszunk, ezert alakitjuk at kolessza amit csak tudunk, Amikor kesz vannak a nagy atalakitasok, Gyorskocsi, Marko utca, Banki epulet, fene tudja hany epulet, akkor kiszamolni a maximum kolesz letszamot.

Azaz kiszamolni mar most, mennyi a kolesz ferohely, amire lenne igeny ma Bp-n,

valoszinu nagyon nagy szam,  plane ha tamogatassal megy a dolog, ugy hogy nincs helyhiany miatt visszautasitott kerelem, sot meg nogatas is van, kis falubol nogatjuk a gyerekeket Bp-re, ha koll.

Akkor kiderul, hogy kell-e meg epiteni uj lovaglot, vagy lehet kezdeni a regi koleszok upgradejet.

 

Megint: legjobb a Turisztikai Hivatal felugyelete alatt (mert ezek ertik mi a lakhatas, remelhetoleg) Bp-Kolesz For profit Company,  az osszes  Bp-i.  kolesz allami,

kozponti management alatt fut. 

Videken pedig az Onko, Turisztika osztaly csinalja a varos kolesz managementjet.  mert az van neki egy kicsi, legalabb nem unatkoznak annyit, holtszezonban. 

Ehhez persze az is kell, hogy minden egyetemi varosban fel kell huzni egy kello nagysagu Lovaglot eloszor, amibe atkoltoznek a koleszosok, majd a regi koleszt felupgradelni lovaglora.

Vegre letisztult ez is, eleg jol managelheto struktura alakult ki.

Minden kolesz ugyanazt a sw-t hasznalja managelesre nyilvan, amit a Bp-kolesz company csinaltat meg, egy ceggel, aki adaptalja a tobbinek. Ebben a sw-ben harom modul van, Kolesz management, ami normal szladi  management, az etterem management, es a tamogatas management.

Tamogatas: lehet reszleges, a havi megelheteshez kell mondjuk havi 50 eft, de a szulok csak havi 30-eft-t  tudnak adni, OK, a gyerek kap havi 20 eft-t a szamlajara, ma mar tudjuk ki kuldi ezt a penzt: a Kifizeto Miniszterium, bankon keresztul, a gyerek felkerul

a listajukra ugyanugy mint a Gyes mama. 

Nyugdijas szulok, elvalt szulo eltunt v. sitten ulo apaval, cigany csaladok stb. Lesz boven. Videkrol jott gyereknek alacsonyabb pontszam eleg a bejutashoz mint a Pesti gyereknek!!!!  Sot olyat is felveszunk videkrol aki hatranyos korulmenyek kozott nott fel, es nem erte el a minimum pontszamot. Ha van mar hely, akkor nyomunk itt egy kicsit.

Kov. Lepes, amikor mar minden magyar  gyerek bennt van az egyetemeket, akkor johet, Erdely es Karpat alja,  kis falukbol a gyerekek felhozatala magyar koleszokba, tamogatassal, no tandij verzioban,  de  nem kell magyarnak lenni!!!!  Lehet Pascu is meg Kolerov is, csak tudni kell magyarul,  de alapfokon eleg hogy azert megertse a tananyagot.   Itt viszont limitalt szakok, csak mernoki, kozgaz (turista is OK)  es IT szakokra megy ez a dolog, foleg 3 varosba, Miskolc, Debrecen es Nyiregyhaza, Bp csak akkor ha elerjuk az overkapacitas szintet.

Ez sem rossz, mert a Lovaglo akkor 5-20%-at a szobaknak Kolesz uzemmodban is szladikent hasznalja oktatasi szezonban. .

Ehhez persze ujabb  lovaglo koleszokat kell epiteni,  nem baj, penz van,  epitunk, nyomjuk tovabb a fejlodest.

Minden Egyetemi varosban ezt  a Lovaglo capacitast meg kell tervezni az egesz orszagban, ugy hogy lakasokat ne hasznaljanak kolesznak, es ugy jo 25%

tulkapacitas legyen, majd benovi a dzsungel.

Videki varosokban belvar kozeleben legyen a Lovaglo, hogy belvar szladikent tudjon uzemelni, nyaralo helyen Keszthelyen (ahova az allatorvosi megy le) ott a vizpartra nyilvanvaloan. Keszthely nemcsak allatorvosit kaphat,  hanem mernoki, kozgaz es IT-is karokat, de csak akkor ha nagy lovaglo van epitve. Nem baj, ha megy a luxor Porto fino is Lovagloba, ha ugy jon ki.

Bp-n: szamolgatas utan, kiderul kell-e meg epiteni Lovaglot, mi van kesz, mennyire bovulnek az egyetemek, (mar amelyik bovul) es ha kell akkor a helyek:

Szabolcs utca, volt Volan pu.

Orczy Park, Futballpalya, foleg a Sotenak, de jo a BME-re is, Metro megy oda.

Szonyi ut, BVSC park, kozel a Kismetro vegallomashoz es a Belvarhoz.
Ecseri uti Mema: Templom es/vagy a benzinkut helye, Kozel a repter, mindig jo szladinak, Metroval meg OK a Tk.

 

Szamok: 1000 ft/m2 korul mennek a rent dijak Bp-n, plusz rezsi.
Legyen egy aps 30m2, kb. 20 eft/ho-bol kijonne a buli rezsivel, meg kis hazimunkaval, (ami talan heti 4 orat sem eri el)  igy a koltseg kb. $100/ho a vilagon a legalacsonyabb.

3 diak/apss, 60 eft per aps, lehet hogy 70-80 eft/apps is elmegy,

de 60 eft/apps-al is boven profitable a Kolesz-Szladi combo, azaz

fedezi az uzemelesi  uzemelesi koltsegeket, inc. management, az amortizaciot, es ezen kivul meg par millio profitot is osszehoz per oktatasi ev.  Nem kell sok, eleg ha eppen break even  korul megy az oktatasi ev, a profitot majd a turista szezon fogja hozni. .  

 

beszterec Creative Commons License 2011.06.12 0 0 323

OBB vs Mav cargo:

Nyilvan nem vettek meg az osztrakok mert nem volt elado, #2, tul nagy penz, ez nem az az uzlet ami szokott tortenni. De az idea nem teljesen hulyeseg, van benne sok jo dolog:

Ez pedig a MERGE: felertekelik a ket ceg erteket, es a ket allam birtokolja a reszvenyt.

Becslesem szerint ez a 70% koruli osztrak allam, 30% magyar tulajdonba jon ki. Es eszerint megy az osztalek. A MAV cargo igy megszunik, Rail Cargo OBB lesz a neve, es az osztrakok managelik. Semmi rossz nincs benne, jo improvement, valamivel hatekonyabb munkodes, jobb resource kihasznalas, mert kevesebb kocsi elaszamolas, kint ragadt Nyiregyhazan egy OBB tehervagon, ezenkivul Salzburgban meg egy MAV,  elindul a szamolgatas, csere bere, szal kevesebb munkaval nagyobb ertek allithato elo. Ez azert is jo mert eleg nagy a ket orszag kozott a forgalom, foleg Zahony miatt, meg jobb az Adriarol  Mo-n keresztul cipelni az arut.
Aztan ha mukodik be lehet venni a horvatokat is a buliba, hasonlo technikaval, bemergelik a betyarbutort ha akarjak. Jobb mindenkinek, no a versenykepesseguk is szepen.

Fontos: ilyen comboknal, a HQ nem fizet nyereseg adot , semmifele mas mukodes adot, csak helyi adokat, azaz a helyi alkalmazottak utan az adot.  Szal, nincs iparuzesi ado sem,  meg ilyesmi.  Veszteseg eseten, tulajdon alapjan fedezik az allamok (es seggbe billentik a CEO-t), nyereseg eseten, az osztalek osztas is tulajdon alapjan megy. 


Kozlekedes:

Ostrava Katowice vagy ahogy kijon amig meg nem szelidulnek a nagy hegyek.     
Elsonek ott kellene attorni a Karpatokat egy stradaval,  EU,  ECB print moneybol meghozza.

Azert ott, mert azert arra mar joval laposabb a Karpatok, megvan a dolog alagut, viaduct nelkul.

Financing: a legjobb ezt, ECB printel moneyt (sokat tud) amit 1%-ra ad a ket orszagnak aki epiti, akik a matricakbol kifizetik ameddig tudjak, 20-40 ev alatt.  

 

Ugyanez: Zahony-Munkacs- Lvov:

ahonnan mennek a Kamionok, Minszk, Kijev, Moszkvaba,

ez mar nem vicc, itt melyen a zsebbe kell nyulni, mert magasak a hegyek.   

Ukrajna kap 1%-ra hitelt megepiteni, es matricakbol fizeti ameddig fizeti. Ha nem jon annyi penz be, akkor tovabbi kedvezmenyt kap, azaz a visszafizetes forgalom fuggo, ha jol tejel a strada, akkor hamarabb, ha nem akkor kesobb,  vagy soha, leirjak ha koll, bar ez nem valoszinu.

A legvaloszinubb, 30 ev alatt, 1%-ra visszajon a penz. Ami ingyen van amugy is, eltunik Keleten, az ukran cegek bankszamlain landol. Senki nem veszit egy fillert sem, csak nyerni lehet vele.   

Van meg egy feltetel: hatekony ukran kormany mukodes, ami mar megvan regota, de azert nem art leirni parezerszer.

beszterec Creative Commons License 2011.06.10 0 0 322

Az uj atomeromu helye:

Talan a legjobb a Tiszapartjan, Polgar mellett epiteni, mert ide azert kell szemelyzet, aki Polgaron lakna. Nem jo masik varost ezert felepiteni, jobb egy meglevot boviteni.

Szal az epiteshez es a mukodeshez is kell egy varos a kozelben, Polgar tunik a legjobbnak.

Egy vagy ket Giga, egy Gigas blokkokat epitenek, talan ebbol a legjobb 2 db. Ez a nagysag kb. Eleg is. Jo nagy uveghazat is kell tervezni melle nyilvan.

Egy nagy apartmanhotellal kell kezdeni az ilyesmit, Polgaron, ami az epites alatt munkasszallas, majd utana atalakul hotella.

beszterec Creative Commons License 2011.06.09 0 0 321

Eg. Ugy oktatas

Megint: megbecsuljuk az info mennyiseget ami koll eu oktatashoz

Orvos: ez egy felsofoku, ahol marad az 5 ev es a postgraduate kepzes, gyakornok stb.

Fogorvos:

eleg 4+1 ev, mivel Mo-n, nagyon helyesen, a biztosito ad egy alapkezelest, igy 4 ev egyetemi tanulas utan egy ev asszisztens, gyakornok egy mar praktizalo orvossal, ami utan limitalt, gyakornoki fizetes jar, de mar nem kell tandijat fizetni (marmint a kulfoldinek)  Dolgozik is persze, elvegez fogtomeseket, mindent, csak ellenorzes alatt.

 

Ugyanitt:

magas bakterium szint helyeken mint allattenyeszto telepek, vedo szajoblitot elo kellene irni, havonta a ceg koteles adni a dolgozonak egy uveg bakterium olot, amivel minden este oblogetni kell

 

Gyogyszeresz: ma mar eleg 3 ev.

Hasonloan a mezogazdasaghoz, amikor ez a tanulasi ido volt kitalalva, akkor meg nem is volt kotelezo a bejutashoz az erettsegi, (pl. apam erettsegi nelkul vegezte el a jogi egyetemet)  ma mar kell az erettsegi sot biologia kemia felveteli van, a regi elso ev anyagat tulikepp mar tudjak a tanulok.  

Masik, ott az Internet, minden gyogyszerrol, minden keverekrol napra kesz pontos info, azonnal ott van a patikus kezenel.

Sot meg a venyt is fel lehetne rakni a netre ha koll, orvos asszisztens, felrakja a netre

A venyt, meg papirra is, es a patikus onnan ellenorzi, majd felirja hogy kiadtam!

HA keverek van, akkor meg jobb is a Net, mert pontosan ott van minden ami koll, nincs eliras felreertes.  Az orvos csak azt irja a receptre: kovacs jozsef, #564389, ezzel a patikus leszedi a rekordot.

Nyilvan ez is 4-ik ev gyakornok gyogyszeresz egy patikaban, gyakornoki fizetessel, utana van kiadva a diploma.    

beszterec Creative Commons License 2011.06.08 0 0 320

Oktatas: Jobb rendezettseg idea:

 

Az Oktatasi Min. Adatbazisaban a tanitani kivano tanarok Kitoltenek egy szabvany oldalt, mit tanit, hany ev gyakorlat, eddigi kereset, fizetesi req’s, oraber es Lakcim, GPS-kordinatakkal, hogy az iskola igazgatok a legkozelebb lakokat tudjak eloszor szerzodtetni.

Ebbe az adtbazisba olvasgat az iskola igazgato es csinaljak a dealeket, a jovo evre.

 

Erdemes is egy kis indulasi rendezest is csinalni, megsporolva par millio utazasi kilometert es jobb munkaido kihasznalast elerve.

Berszamfejtes: Nagy egyetemeknek van kulon altalaban.

Az is jo modszer, hogy a Miniszterium csinalja egesz Bp-re, az alt es a kozep iskolak szamara, egy jo nagy osztaly.

Az iskola felkuldi a recordot az Interneten, hetente, vagy havonta a Kozpontba,

Ahol a computer kiszamolja es elkuldi penzt ahogy koll.

Fizetesek, minden iskola maskor, hogy egyenletes legyen a teheles.

beszterec Creative Commons License 2011.06.08 0 0 319

Sas hegy

 

A 4-ik ertekes hegycsucs a Belvar kozelebe, egyik ugyebar a var maga, masik a Gelazs, 3-ik Rozsadomb csalad, es kisse tavolabb a Sashegy, ami mar beepult, kiveve a csucs nem mert az tul meredek. De nem meredek a bulldozereknek.

A Sashegy teteje tipikusan az a hely ahol a nagy gazdag villak epulnek, a super panoramval. Ez egy Beverly Hills terulet, amely 20-30 ev alatt epul be, mind egyedi tervezett 3-400m2-es 2 szintes, 3-4 garazsos villakkal.  Elo is van irva a nagysag,

Ami kb. Min 250m2, 2 garazs,  2 szint. Maximum nincs, de azert ne legyen tul nagy, mert az sem jo. Minel magasabban van, annal dragabbak es nagyobbak a villak.

Ez kell a varostervezeshez, mert kovezzuk a Dunat, Csepel es Budafok van most soron, ahova ko kell. Ha nem is a tamfalhoz, bar abba is lehet kozuzalekot tenni eppen ha van helyi, de a tamfal ele, hogy ne mossa ala.

 

DUNA kikovezes: talan az a legjobb hogy sima vertikalis tamfal,  ha lehet ne csupasz szurke beton, hanem valami csicsa legyen rajta, amit megszakit par 4-5 meteres lepcso, mondjuk 500 meterenkent.

Ide ko kell, es ott van, tehat a varos tervezo EVM fonok computerebe bekerul es, hogy ott a csucsbol le lehet szedi ugy 20-30 metert is kikovezni a Dunat.

Amikor ennek eljon az ideje, a buldozerek leszedik a Sas hegy csucsat, a tobb reszt megtereprendezik, es 600-1200- 1400 m2-es telkeket szabnak ki. Majd lerakjak a kozmuveket az ut ala,  (aramot is) leaszfaltozzak az utat, es elkezdik arulni a telket.

Itt nagy kofal tamfalak mehetnek.

Csak a csucs a lux, ugy 100 telek korul, amig jo meredek, a tobbi standard csaladi hazas, 4-500m2-es lakopark.

Itt nincs 5 ev fizetesi kedvezmeny, ez a csak azoke akiknek boven van kp-je.


Vallakozo kaphat 3 ev kedvezmenyt.

A csucs tereprendezese egybe esik a volt Petofi laktanya, ma irodablokk, folott levo weekend kerteszkedes nyaralo terulettel, az oszibarackos,  mint volt az a Rozsadombon, Hovosvolgyben meg az egesz Budai hegysegben.   Ezt a teruletet kisajatitja az allam, es meg tereprendezi, majd rogton utana beepiti a csaladi hazunkkal, itt valoszinu mind a ket tipus jon, a normal meg a tamfalas vary.

A laktanya lapos resze meg a focipalya: idealis iroda blokknak, minel nagyobb annal jobb, mert MEMA, metro megalloban van, es van boven parkolohaznak hely.

Ez az a hely ahova a maximum iroda epuletet kell rakni, mert ellenaramu, ugyebar, mert a fo utas es kocsi aram reggel Budarol Pestre ez az ember aram ami ezt tolti, Budarol Budara es Pestrol Budara aram, tehat ures utakon es ures BKV szerelvenyeken zajlik.

Inkabb csokkenti a reggeli esti csucsot mint noveli.

Ezert oda rakni kell. Mondjuk az alakuloterre raknank egy Bellagio nagysagu es kinezesu epuletet, majd moge meg 2-3 standard (20x20-as ha jol emlekszem) torony iroda epuletet, majd mogottuk egy orias parkolo haz, mondjuk  2+3 szinten, indulaskor majd pakolsz ra amennyi koll.

Kis Manhattam helye ez.  

beszterec Creative Commons License 2011.06.08 0 0 318

Oktatas:

Tanarok fizetese

Ket emberre emlekszem aki dolgozott az elso cegemben Bp-n:

Egy a Sztakibol. Havonta egyszer ment csak be felvenni a fizetest. Ez szoszerint igy volt.

Az alatt az ido alatt egy arva orat sem dolgozott a Sztakiban, ho vegen bement egy kavera meg a boritekert.

A masik egy adjunktus az ELTE-rol. Nyilvan egesz nyaron raert, ev kozben nem mindig, valamit kellett bent csinalnia, azaz az egyetemen  programozott nekem. A teljesitmenyerol itelve ugy heti 30 orat tudta bent utni a gepet.  

 

Itt az ideje kifejleszteni egy jobb rendszert.

Ez a kerdes sokkal komplexebb mint a tobbi koztisztsegviselo fizetes mert a legtobb kompenzacional, egy evi munkara lehet kalkulalni, mert a munka folyotnos, es napi 8-10 ora, konnyen kikalkulalhato.

A tanaroknal ez joval bonyolultabb, mert a szunetek miatt, (teli, tavaszi, nyari szunet) a munkaido joval rovidebb, ezenkivul bonyolitja a helyzetet a sok ismeretlen, elore ki nem szamithato tenyezo, ugymint az allando  tanrend  es tananyag valtozas, a gyerekek szamanak valtozasa meg a tanar kepessege, tapasztalata es a mennyit tud az iskola felhasznalni egy egy tanar munkaidejebol hetente.

Pontos, jol mukodo automata rendszert kidolgozni nem lehet, mert minden eset, minden tanar fizetese mas es mas es evrol evre valtozhat.

Egy ut van csak, az Iskola Igazgato manageli a temat, ugy hogy az iskola evrol evre megkot egy szerzodest a tanarral.

Pl. Ev vegere, majus korul az Iskola tudja kb. Hany gyerek fog jonni a kovetkezo evben, mi lesz a tanrend, mit kell oktatni es ehhez az Igazgato vagy dekan (ez a ketto van tulikepp) osszerakja a szukseges tanari kart.

Minden egyes eset kulonbozik, foleg a tanar oradijatol, amiben a tanar es az iskola kozos megegyezessel allapodik meg, minden evben, kb. Majusban a jovo evre, es a heti munkaidorol, mert a tanar tud dolgozni heti mondjuk 4 oratol, 44 oriaig. Pl egy enektanar vezeti az enekszakkort az iskolaban, vagy tornaorat ad heti 20 oraban, vagy 44 orat ad a fizika mat tanar, mert ugy jon ki kalkulacio abban az evben.

A szituaciohoz kalkulaljak a kompenzaciot, amiben ket szabadsag, a teli es a tavaszi szunet benne van. Igy az iskola szerzodteti a tanart arra az evre, lehet persze folytonos is 10 evre, mindegy,  de minden evben a kompenzacio dealt kulon kulon a Igazgato es a tanar  megkoti, ugy majus korul.

Ketfajta fizetes van:  ha a heti munkaido meghaladja mondjuk a heti 15-20 orat, akkor normal alkalmazas, havi fizetes, berszamfejtes jarulek fizetes stb.

Ha alatta van, a 15 oranak, akkor brutto oradado a tanar, es brutto orabert kap, mint egy konzultans, aki maga fizeti be a az adokat a jovedelme utan.

Ezt ugy csinaljak, hogy az iskola ev vegen (havonta is szoktak de jobb fiscal ev vegen) az adohivatalnak (elektornikusan mar csak) lekuldi hogy mennyit fizetett ki a tanarnak abban az evben. A vallalatok is igy csinaljak amugy, a vallalat  fiscal ev vegen, (ami barmi lehet, csak nem december 10-tol Jan 10-ig.)   lekuldi azokat a egyeni kifizeteseket, amelyekbol nem vontak le adot, USA-ban ez a 1099 formulanak hivjak amugy.  

Szemelyi szam, kifizetett osszeg kesz.

A hivatalos munkaido es szerzodes: Szept-1-en indul, Jun-15-el veget es.

Nyari szunetben a legtobb tanar Munkanelkuli, de nem jar neki segely nyilvan.  Ha nyarra is szerzodtetni akarja az iskola, pl. nyari taborozas, utazas,  az kulon deal.

Sok munka van nyarra a tanaroknak, foleg a privat taborok  es a turizmus, aki akar tud dolgozni jo penzert.

 

Az igazgato figyelve van a felugyeleti szerv altal, hogy mekkora kotlseggel es bertomeggel vezeti az iskolat, elo van neki irva egy plafon, es a teljesitmenyben beleszamit,  hogy mennyiert veeti az iskolat, hany gyereket kepez ki, mennyi a gyerek utan koltseg stb.. (bonyolult performance lista) aszerint kap pemiumot.

Nem cel az alacsony fizetes, a tanaroknak, magas szellemi foglalkozas utan jaro oradijat kell kapniuk. Minden egyes alkalmazott szerzodes a vilagban egy kulon kulon deal, amelyben mindket fel erosen kalkulal,

Alkalmazott: mennyiert eri meg nekem ezt csinalni, igyekszik a maximumot kapni az idejeert

Alkalmazo: ugyanaaz, mennyit kapok es ezert mennyit fizetek. Merlegeli a tanar tudasat, tapasztalatat es hogy mennyit tud ebbol hetente hasznalni es kozosen kikalkulalnak egy win-win kompenzaciot, megkeresik az arany kozeputat, egy fair deal-t.  

Ugyanugy a Felogyeleti szerv, Videken az Onko, Bp-n a miniszterium csinal egy uzletet az igazgatoval, ez az elvaras, ezt probalja csinalni es ezert ennyit kap.

Nagy organizacioknal a rektor dolga eloszor megegyezni a dekannal, majd a dekan ul le a tanorokkal kulon kulon es egyezik meg veluk, mennyit dolgoznak es azert mennyit kapnak.

Ma mar rengeteg part time, reszmunkaidos allas van, az emberek ossze vissza dolgoznak, itt egy kicsit, ott egy kicsit, mindenki mas, van aki sok penz keves szabadido, van aki keves penz sok szabadido utat preferalja. Es ez allandoan valtozik, hazat akar venni, na akkor ratesz egy lapattal, nyugdij elott, inkabb dolgozik mar csak heti 20 orat, es forditva, minden eset  emberenekent mas es mas es minden heten kulonbozik.

Vita kizarva, kozos megegyezes minden eset. Akinek nem tetszik nem csinalja.

A piac alakitja: pl. tavoli falusi iskola nem  kap angol tanart, mert keves van, es az sem akar elmenni videkre: nincs mas, ra kell tenni egy lapattal a fizetesre, addig emelni amig nem talalod meg a jelentkezot. A felugyeleti szerv ezt akceptalja. Itt most, ez a dolog, ennyibe kerul.

Jovo ev majusaban vegez az ELTE-n a lany aki a falubol szarmazik es szivesen visszajonne tanitani: ebben az evben a diri eszerint koti a szerzodest.

Minden munkaszerzodes igy megy: nincs orvos a videki korzetbe havi x eft-ert??? Rateszel annyit amennyiert lesz. Csak penz kerdese az egesz.

Mindenki mindig kalkulal.

Oktatas eseten az iskolaigazgato (vagy dekan) es a tanar kozott zajlik a kalkulacio es a deal.  

beszterec Creative Commons License 2011.06.07 0 0 317

Dio ultetveny nagy tetelben:

Ezert is eleg 2 ev egyetem az agro temakbol mert  nem igenyel tul nagy informacio tomeget a gazdalkodas. Most alaposabban atneztem a dio tenyesztest, hogyan kell nagy tetelben diot szaporitani, melyik a legjobb modszer.

http://www.terebess.hu/diok/07-03/1.htm#

Itt jol le van irva, csak nincs a lenyeg jol kiemelve, egy mondaton elcsusztam a multkor.
Csak azert irom le, mert lehet hogy uzleti erdek miatt nem az optimalis megoldas lesz valasztva.

 

Tehat a dio szaporitasa nagy tetelben:

 

Elso  tetel: a dio legjobb szaporitasa, hogy helyi, lokalis farol tortenjen a szaporitas, mert minden diofa  mashogy viselkedik minden helyen.  Ez nem megy nyilvan a kerteszetekben, de nalunk megy.  Nekunk olyan dio kell ami helyben terem, ott Szatmarban, ki kell valasztani a szep fakat, most.  

Talaj elokeszitessel a dio szuretre kesznek kell lenni, ez le van irva hogyan kell.

A kivalasztott diofak,  lehet a faluban levo kertben is, megy az Ulteto a faluba, lat egy szep diofat, bekopog, megkerdezi, milyen dioja van ennek a fanak?  Es megveszi az egesz evi termest.

 

Szol a gazdanak, nehogy eladja, jovunk es megvesszuk az utolso szemig. A gazda majd vesz masikat.

Ahogy ez megvan, a dio bekerul a vetogepbe, mar ha van ilyen, azaz ez kerem kezzel lesz elvetve. Semmi kulonos, kezzel elvetnek egy-egy diot ahova koll. Ha sok a dio, lehet kettot is.

Vigyazni kell, hogy a leszedett dio ne szaradjon ki nagyon, gyorsan el kell vetni a szedes utan.

Lesz munkaja a falunak az biztos.

Erdemes megjegyezni, melyik farol gyutt a dio, es jovo tavasszal, (azt hiszem akkor csinaljak)

de lehet ket ev mulva is ha jol ertem, amikor van erkezes, ugyanarrol a farol atoltjak a magoncot.

Ennyi az egesz.

Egyszerre be lehet telepiteni a kello mennyiseget, 6-7ezer hektart ha jol emlekszem. Ha jo a szervezes, meg lehet csinalni most osszel az egesz cirkuszt, az atoltas kicsivel tobb ido, nyilvan.

Most hogy igy irom, az atoltas lehet gond, ezert jobb ket diot elvetni egymas melle, es mind a kettot atoltani, es a gyengebbiket kesobb kivagni.  A  leiras szerint 3-6 diot vetnek egy helyre es mind atoltjak amibol az kovetkezik, hogy az oltas  egy nehez ugy.  

 

Ha van helyi diofa csemete eloallito ceg Szatmarban akkor tole persze megrendeljuk a maximumot, sot meg kontenerben is erdemes, gyartson  le 1000 db.-t kontenerbe a potlasokra.

Ezutan lehet rendelni a gepeket, es epiteni az orias tarolokat.

 

Az ontozes:

diot erdemes ontozni ekkora tetelben, mert sok energia termel, amihez sok viz kell, meg sok tragya. Idealis a higtragya. Itt nincs problema. Szerintem homokon is mukodik a dolog csak kell keresni par diofat a kornyeken ami homokon nott es arrol szaporitani, ha homokra telepitunk.   

Az ontozoendszer: en alacsoveznem az egeszet, mondjuk a fasortol egy meterre,  vagy kozepen, kerdes hogy lebuko ontozo fejekkel, ugy hogy ne torje le a razo meg a szedo gep ha ramegy.

Kulonosen a szedogep gond, hogy az ne nyomja szet az ontozofejeket.  

beszterec Creative Commons License 2011.06.06 0 0 316

Agrar tarsulasok,

Mas szoval szovetkezetek.

Ismert tema, megalakultak, majd rendszervaltaskor sok szetesett. Most egy vegyes kep van, sok agro Kft van ami berli a foldet a gazdaktol, meg mindenfele vary elofordul ami matematikailag lehetseges.

Van olyan hogy gazdak tarsulnak, beadnak mindent a kozosbe es egyutt operalnak. Nem egy elterjedt forma, eleg labilis, hamar osszevesznek az emberek, es nagyon nehez mangaleni.

Masik, nehez a nyugdijba menest megoldani, oroklodest, nincs gyerek vagy nem akarja tovabb csinalni. Nehez kiszallni is belole. Baleset eseten veszhet a vagyon.  

Ugy latom nem lett megtalalva egy mukodokepes forma, ami szimpla reszvenytarsasag. Atalakul a mgtsz reszvenytarsasagga, mert tulikepp az is, csak nem talaltak meg a jo elszamolasi format.

Az indulaskor, vagy menetkozben a mar mukodok, egyszeruen felbecsulik ki ki mekkora erteket rakott be, ezert reszvenyt kap. Ezutan mar a beadott cucc nem vonhato vissza, az elment.
A tagok, egy reszveny egy szavazat alapjan  fonokot valasztanak.
Az RT-fonok alkalmazza oket, mint szimpla dolgozokat, traktoros, csoportvezeto stb.
ezert fizetest kap a dolgozo.

Ev vegen a reszvenyesek osztalekokt kapnak, amit megint szavazassal dontenek el hogy mennyi legyen, mennyit hagynak be fejlesztesre mennyit vesznek ki.  Egy reszveny egy szavazat.

Kiszallas eseten, a zrt koteles a reszvenyt visszavasarolni,  vagy meg is tarthatja, akkor jutalekot szed.  A visszavasarlasi ar, azaz egy reszveny arat,  minden evben zaras utan a reszvenyesek hatarozzak meg, mert barki kilephet, meghalhat, es akkor legyen kinek orokolnie.
szal egy szabalyos ceg jon letre.

Az FVM errtesiti a gazdalkodokat errol a formarol.

Az osztalek: lehetoleg ne terhelje extra osztalek ado,  koltsegkent elszamolhato, a jovedelem ado boven eleg itt.  

 

Szolo szaporitas:

nagy tablak eseten, pl. 800 hektar betelepites igy megoldhato 3-4 ev alatt ezzel a modszerrel. Az is jo otlet, hogy a vadszolot hagyod addig noni, amig szaporithato szarat noveszt,  es onnan szaporitod a kovetkezo tablat, mert 50-60 hektarra mar kell ket kamion vad vesszo, az sem unlimited, tevedes azt hinni hogy abbol van annyi amennyi koll.

De ott van a helyszinen. Oltas felett 5-10 cm-el levagod, es maris viszed a masik tablara az ulteto gepbe.  Szal nem azonnal oltod at az osszeset hanem meg leszedsz rola annyi vadvesszot amennyi koll. Jo lesz a fogamzasi arany, mert friss vesszot rogton eldugod, amikor koll.

beszterec Creative Commons License 2011.06.06 0 0 315

Szolo szaporitas;

 

Akarhogy logikazunk, ekkora mennyiseg szaporitasara mint amennyi nekunk kell, kell egy  jobb modszert talalni, mint a mostani.

Egy vary: Osszel, vagy tavasszal amikor ezt csinaljak, a nagy tablan elultetsz oltott vesszzobol, mondjuk minden 20-ik helyre. Megy az ulteto gep es benyomja, a maradek 19-re meg vadvesszot ultetsz, ebbol van eleg. Es 1-1.5 ev mulva, szepen atoltod a vadszolot, a mellete levorol leveve a rugyet.  Igy mindig van vitalis anyag, friss, nem kell szallitani, es 10-szer annyit el lehet telepiteni mint a hagyomanyos modszerrel. Az oltas egyszeru, betanitott munka, egyszer mgmutatja az maestro, ott van felugyeli a helyi embereket. Van ido boven atoltani, nem kell kapkodni. Es  ez magasan a legolcsobb is.   Lehet hogy minden 10-ikre kell, mert mert a 20-bol nem jon ki eleg anyag.  

 

beszterec Creative Commons License 2011.06.06 0 0 314

 

Agrar Eca, a Takarmany torta

 

Ket dolog jon az eddigiekhez, lattam a Boji  takarmany zsakot, mar csinaljak granula formaban a takarmanyt, sot lovak szamara is, ami valoszinu nem mas mint liszt osszekeverve vizzel es adalekanyagokkal.  Lonak is hulyeseg zabot adni, a kukorica ugyanaz, csak orold meg es csinalj belole granulat hogy meg tudja enni.

Tehat a cukorrepa + olaj + feherje = sertes torta takarmanybol granula is keszitheto, egesz evi mennyiseg  megvan.

Most lattam, meg mar tobbszor lattak hogy az Alpok aljan suto tokot, vagy takarmanytokot, szal, tokot rermesztenek, csak a magjaert, hogy olaj legyen belole, a tobbi megy a disznonak.

Egy ellenorzo szamolast meger, mert ma mar ugy szamolunk ugyebar:

Mennyi 100% emesztodo anyag teerm egy hektar foldon, plusz mennyi 1-5%-ban emesztodo anyag = es ez mennyiert megy be a sertes, tyuk es a kerodzoek  gyomraba.
100% emesztodo az olaj es a cukor, a tobbi szenhidrat, 1-5%-ban emesztodik, attol fuggoen hogyan van pepesitve.

A tokot leellonorizzuk, mindkettot, takarmany es suto,  mennyit ad, mert fozve vagy sutve (meg jobb)  eleg sok cukrot tartalmaz 5-8% korul, de ezen felul olajat is a magja eleg sokat, ami megint 100% emesztodik.  

50-70 tonna/ha ad a takarmanytok ami elegszep adag, de megint, nem az szamit, hanem hany kilo cukrot es olajat ad per hektar. .

Fozve es pepesitve.

Azert is kellene  ez nekunk mert jol jon a vetesforgohoz egy ilyen tokfele takarmany, mert  biologiailag jo messze van mind az 5 fo novenytol, buza, kukoriza, napraforgo, cirok es cukorrepatol.  

beszterec Creative Commons License 2011.06.06 0 0 313

Agrar marketing
Remelhetoleg mar mukodik az FVM agrotrade site-ja, ahogy irtuk.

Azert mert a civilizacio= productivity + trade. Ma mar a magyar gazda productivan termel, most az eladas productivitasat noveljuk, ugy hogy megprobalunk nagyobb elado vevo talalati aranyt elerni, kizarva sok middleman-t, tradert.
A vevo, az osztrak malom buzat akar venni,  vagy sol olasz trader jon Mo-ra olcsobb buzahoz jutni. Talald meg a tobb ezer termelo kozul a legjobb uzletet.

Most mar van WEB site, megvan a termelo, aki arulja, direct, valahogy osszegagyogjak az uzletet, yes, yes I buy, Ich kaufe vagy valami. Akkor trade legnagyobb problemaja, millioszor elofordul minden nap a foldon, ki kerul birtokon kivul eloszor, az elado szallit, es utan kap penzt, vagy a vevo kuldi eloszor es utana kap buzat.

Vagy kap, vagy nem. Vagy nem annyit kap, mast kap, vizesen kapja….

Agro termekeknel ez sokfele lehet, megdoglik a diszno utkozben, megalszik a tej stb.

 

Millio problema merul fel a trade-ben, ezert vannak a kereskedok, akik osszehozzak ezt a bulit, kapcsolatot alakitanak ki a termelovel, bizalmat epitenek mindket oldalon.

Ezert a FVM, agrotrade site escrow servicet ajanl a site-jan, kezdetben ingyen, hogy lassuk merre az elore, kesobb onkoltsegi aron, ami lehet egy  fee vagy mondjuk 0.5%-a trade-nek.

Elado vevo meegyeznek, az arban: ezutan az elado, riportolja az uzletet az agros site-nak, majd  ker egy TR#-t az FM-tol, amit odaad az eladonak, aki erre a tr#-re kuldi fel a penz.

Atvetelkor, a szallito truck vezetoje alairatja a atveteli elismervenyt, ha problema van jegyzokonyvezik, es ebbol egy copy-t elfaxol a FZM-be, sot lehet kerni telefon confirmaciot, jelszoval stb. A FVM ekkor elkuldi az elado szamlajara a penzt.

Hatarozottan erdemes megprobalni mert gyorsit a traden, kizarja a moddle mant, tobb penz marad a termelonel. 

 

Bor trade:
A szolotelepitesek nagy sebesseggel folynak, lassan itt az ideje megtervezni az eladast.

Harom helyte telepitunk boraszatot, Praga, Moszkva (elotti kisvarosba) es Krakko helyett Lodz-ba. Lodz Poland kozepe, es kozelebb van Varsohoz. Ez szamit mert a borszallitas 50% sulyban csomagoloanyag, igy nem mindegy hogy egy kamion viszi ugyanazt a mennyiseget vagy ketto.

Es at kell kelni vele a Karpatokon, ugy latom Brno Ostrava fele mar van strada, igy itt lehet a legrovidebb uton szerpentinezni a kamionnal.
Van bor-must szallito kamion, ua mint a benzin, csak van rajta hutesm potkocsi is van rajta, amivel nem biztos hogy at tudsz menni a nagy hegyeken. Mindegy, majd elobb utobb el lehet erni Polandot  autosztradan Mo-rol, ez lenne a legsurgosebb Unios feladat, attorni a Karpatokon Ostrava es Katowice kozott, mert mar most oriasi lehet a teherforgalom.
Masik trukk, ami nem mukodik meg, nem tudom miert, feltenni a kamiont a vonatra, es atmenni a hegyen vele a sineken. Jo otletnek tunik, a Mav-nak meg kellene ezt vizsgalnia, mert a vonat konnyebben atmegy mint kamion, kulonosen telen. A technologia adott, csak ki kell probalni.

Vagy az osztrakoknak akik csinaljak ezt.   

Szal, el kell kezdeni ezt a 3 modern borgyar tervezeset (mind egyforma) a 3 hely kereseset, bovitheto, nagyteljesitmenyu, automata palackozo sor, helyi uveg, es cimkezes, anyanyelven. Kb. egy ev mulva lehet kezdeni epiteni az elsot, legjobb Pragaval kezdeni, kis elovarosban. 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!