Keresés

Részletes keresés

_chillout_ Creative Commons License 2014.08.11 0 0 2098

Ezzel nem értek egyet. A térdünk egy olyan kritikus pont, aminél nagyon fontos, hogy minél tovább ép maradjon, mert nagyon komoly terhet visz. Maradjunk az én bajomnál: ha a meniszkusz 15-30%-át eltávolítják, a sípcsont (vagy a szárkapocscsont, de a laterális meniszkusz ritkábban sérül) porcára nehezedő teher 350%-kal nő. Esetemben legalább 50%-ot ki kell venni és még van jó 40 év az életembôl. Csoda, ha hezitálok és alternatív megoldást keresek?

Egy szalagsérülés más, azt muszáj operálni, azt aláírom.

Előzmény: Arzeen03 (2096)
Melinmoon Creative Commons License 2014.08.10 0 0 2097

Sziasztok!

 

Látom sokan fórumoztok térd témában, hátha valaki találkozott már azzal ami nálam van.

Kiskorom óta időnként valami beakad a térdemben de hátul érzem nem elől. Ilyenkor mindig kirúgtam a lábam hitelen egyenesen és visszaugrott éreztem a kattanást. Most viszont nem ugrott vissza, Balesetin megnézték a térdem azt modnták térdficam és a helyén van, de azért begipszelték, főleg az iszonyatos fájdalom miatt. Nagyon erősen fájt.

azátn jött két hét merevító a gipsz után. Ekkor végre el tudtam menni specialistához, szerinte nem térdficam (szerintem se mivel nem elől fájt, igaz mikor kiugrott utána már fájt mindenhol de az a jellegzetes érzés mindig hátul volt. aztán szó szerint beakad. De nem túl feltűnő szögben akadt, nem tudtam nyújtani de a egyenesnek látták a dokik azért - sajnos amit még nem vettek észre az a kard lábam szóval túl is tudom nyújtani rendesen az egyenesnél.

Beakadva is mardat majd mikor levettem a merevítőt egy apró mozdulatnál megint jött a fájdalom és végre ott volt a hiányolt kattanás mikor hirtelen (ez már reflex is nálam) rányújtottam. Be is dagadt szépen fájt is mégis éreztem hogy most a helyén van mivel már hetek óta először ki bírtam nyújtani.

és most jön a vicc: MR szerint minden rendben csak persze az ödéma még ott volt ez már négy héttel a sérülés után eggyel a második (helyreugró ) sérülés után.

Aztán rohamosan javult, de én persze tudom hogy a probléma nincs megoldva és szokásos fasza magyar módon sztem nem is lesz.

Valami ugrál a térdemben eddig is ugrált be is akadt mindig. Általában csak elindult a beakadás felé mivel rányújtottam mindig és kikattant a helyére nem tudom jobban leírni :S Először életemben nem segített a rányújtás beakadva maradt ami öt hét kiesést okozott a munkából és rettenetes fájdalmat is. Nem is tudom ha magától nem ugrik vissza akkor bicegős maradok és térdfájós örökre?

 

Attól félek nem derül ki a rejtélyes problémám de itt hátha valaki érzett már hasonlót ezért írtam.

Mellesleg jó kis kard lábam van ami még x is szóval eleve is látszik hogy nem egy normál láb:DDD

 

Választ előre is köszi

 

Arzeen03 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 2096

azért mondtam, amiket irt róla, egész jól hangzik..

az egy dolog, hogy nagyon rossz időeredményeket fut szegény pompom, meg nem megy neki a tenisz, de attól még tényleg jó az orvosa..

 

nem semmi azért ez a gyógyulási folyamat, kit fog ki, vagy kihez kerül az ember, itt is folyamatában lehet jó és rossz tapasztalatot szerezni

én úgy vagyok vele, inkább egy műtét gyorsan, mint hogy egy évig kinozzanak és kisérletezzenek velem, hátha meggyógyulok

ha a műtét az tuti és a többi képlékeny, akkor biztosan azt választanám ha lehet

 

 

 

Előzmény: gombóc63 (2095)
gombóc63 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 2095

Fogalmam sincs miért nem mutatott az MR semmit. Nos igen, ezek csak próbálkozások voltak a komolyabb beavatkozás elkerülése érdekében. Én nem pompom orvosához járok.

Előzmény: Arzeen03 (2094)
Arzeen03 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 2094

ezt még olvasni is rossz, sajnálom..

és az MR meg ezek hogy hogy nem mutattak előtte semmit?

akkor eddig próbálkozások voltak csak nálad, vagy mi..

 

pompom orvosa tényleg jó lehet, még a végén mindenki oda fog járni :)

pompom ki is a te orvosod?

 

Előzmény: gombóc63 (2093)
gombóc63 Creative Commons License 2014.08.10 0 0 2093

Címszavakban.....térdfájdalom, MR nem igazol semmit, artroszkópia, shaver, mindez 10 hónapja. Utána porcerősítő, synocrom injekció, 4 szteroid injekció, végén még gyulladáscsökkentő gyógyszer. Gócvizsgálat negatív, megismételt MR 1,5 cm porchiányt mutat. Belső térd megnyomása orvos által délután is csillagos eget mutat. Ennyi. Szóval ezen azt lehet műteni, hogy pótolni kell a porcot, mert nem hogy futni, menni se tudok normálisan, fájdalom nélkül.

Előzmény: pom-pom77 (2090)
GulyásLejla Creative Commons License 2014.08.09 0 0 2092

Köszönöm szépen, Pom-pom77! Hát valamennyire tudom csinálni de egy idő után fájdalmas, de csinálgatom majd addig amíg bírom a fájdalmat. :) Jövőhéten úgy is edzőtábor lesz a táncosoknak és megyek velük majd el szórakozok ezzel :D 

 

pom-pom77 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 2091

Ja látom elfelejtettem,megírni,hogy kedden mit mondott a doki.5 mp alatt hozta meg a diagnózist.Ránézett és mondta "porclágyulás"Igazolta azzal,hogy valamilyen fogással megfogta a lábam és a másik kezével nyomta a térdkalácsnál.Fájt!!Én akárhogy is próbálom nyomkodni nekem nem fáj. És a főorvos akinél előtte voltam ő sem tudta előidézni a fájdalmat pedig percekig nyomkodta.És hozott egy nagyon rossz diagnózist."porckopás" Szóval ,lehet,teniszezni,futni,sőt enni inni és aludni is.

pom-pom77 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 2090

Mesélj nekem  légyszi erről bővebben,ha lehet. Ez akkor neked krónikus?Nem is értem mit lehet ezen műteni.Én még nálad is idősebb vagyok nagyságrenddel,de nemhogy műteni nem kell,de mellette futhatok,teniszezhetek.2-3 hónap és elmúlik. 

Előzmény: gombóc63 (2077)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 2089

Szia Lejla!

 

Nekem porclágyulásom van,és terápia,hogy a sarkam álló vagy hason fekvő pozícióban,kell a fenekemig húzni legalább 40 mp-ig. És ezt ismételni többször egy nap. Azt nem tudom,hogy a te porcleválásod ezt engedi-e,ha igen(nincs fájdalom) rajta nyomjad.

Előzmény: GulyásLejla (2076)
Arzeen03 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 2088

szia Ibus, örülök, hogy jól vagy! :) Halál vize, hihihi! :)

 

Chilli, várjuk a fejleményeket, mi lesz veled!

 

Na megpróbálom a manuálterápiás dolgot leirni:

 

Még jó pár hete előkerült egy ismerősöm neve mindegy honnan akiről kiderült, gyógytornász, manuálterapeuta, egyébként kb 20 éve nem láttam, pesten dolgozik egy kórházban.

Irtam neki emailt, beszéltünk telón, mondtam mi van, kérte hagy nézze meg a térdemet.

Elmondtam mik a nyűgjeim, miket nem tudok csinálni, hogy fáj mint fáj a térdem.

Már akkor mondta, mikor még nem látott, hogy szerinte mi lehet a bajom, leirta, és küldött egy videót, mit gondol majd mit akar velem csinálni, hát a videót nem is mertem megnézni, innentől halogattam a találkozást. :))

 

Múlt pénteken elmentem hozzá. Mondta, fájdalom mentesen dolgozik, nyugodjak meg.

Dehogy tudtam megnyugodni, levert a viz, alig tudtunk csinálni valamit.

elmondta, hogy a lábam azért nem nyúlik ki, mert hogy elszakadt a szalag és a többi legyengült, elmozdult az izület és rossz állásban van, mint egy ajtó a zsanéron, ami nem csukódik rendesen, ezt vissza lehet mozgatni ilyen meg olyan fogásokkal

továbbá elmondta, hogy a patellám is teljesen le van tapadva és meg sem mozdul

ragasztott egy kinezio tapet és felragasztotta a patellámat egy "állásba" vagy mi

 

tegnap megint elmentem hozzá, nagy lelkierővel, próbáltam összeszedni magam

lényeg: visszamozgatta a térdizületem /hevederrel húzás, oldallnyomások, ellenfeszitések...stb / normál állásba, és hipp hopp, majdnem teljesen kinyúlt a lábam! és mindezt fájdalom mentesen! /addig egy labdát tettem az arcom elé és azt szorongattam, hehe :)

 

mondta, hogy az izület a helyére került, azóta rá tudok lépni és rá tudom helyezni a súlyomat a lábamra amit előtte nem tudtam, mert bebicsaklott a térdem, meg fájt...stb.

 

ezután bemozgatta a patellámat, oldotta a letapadásokat és már mozog a patellám, végül ragasztott egy újabb tape-t a térdemre

 

adott itthonra gyakorlatokat, azokat csinálom, kedden megyek vissza hozzá

 

hát.. az előző gyógytornászomat nagyon nagyon szidta szegényt, hogy ezeket nem vette észre senki..

 

Ibus85 Creative Commons License 2014.08.09 0 0 2087
Sziasztok!!Gyogytornára járok most voltam a harmadik alkalomal,meg fizikón is,jol megy a torna de vannak olyan gyakorlatok amik nehezen mennek vagy lever a halál vize,de amugy nem panaszkodom várom hogy elteljen ez a tiz alkalom,már szinte tökéletessen megyek,reméllem ez idővel tökéletes lesz!!Jobbulást mindenkiek!!!
_chillout_ Creative Commons License 2014.08.09 0 0 2086

A lábfejem szerencsére nem lilul, csak a térdem más színű, de fekve is. Doki anno azt mondta, várhatunk pár hetet, jövő pénteken megyek vissza, nagyon kíváncsi leszek, mit mond!

 

Ez a manualterapeuta jól hangzik, fura, h az ortopéd sebészeknek nem tűnik fel, hogy egy ízület nem úgy áll, ahogy kéne neki... :-/

Előzmény: Arzeen03 (2085)
Arzeen03 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 2085

gurabli, ismételten köszönjük a professzionális tájékoztatást :)

a jégzselé nekem még mindig kedvencem..

 

chilli!

nekem mikor két hete vacakolt a lábam és nem tudtam mozgatni, csak feküdtem, mikor felkeltem, enyhén belilut a lábfejem fél perc alatt, majd miután visszafeküdtem, ez rövid idő alatt el is múlt, a rossz vérkeringés okozhatja, hogy nem mozgatod már régóta 

de ez nekem olyan sok időnek tűnik, 5 hét és még semmi vagdalkozás? orvosoddal gondolom ugyis egyeztetted.

 

képzeljétek, ma voltam egy manualterapeutánál, de ezt majd külön leirom, régi ismerősöm, gyógytornász

lényeg: kimozgatta a térdem...stb és a 15 fokból csináltunk kb 5 fokot!

az izületet megfelelő helyzetbe helyezte, mert el volt mozdulva és ezért nem tudott kiegyenesedni a térdem

most sokkal jobb minden, majd később erre még visszatérek, de most olyan gyakorlatokat is tudok csinálni, ami előtte baromira fájt és nem is tudtam.. a konzervativ kezelést meg nemrég cseszegettük, hogy nem jó az.. lehet, hogy mégis? :)

_chillout_ Creative Commons License 2014.08.08 0 0 2084

Sziasztok

Még nyaralok, ami abból áll, hogy mindenkit feltartok a tötymörgésemmel... Még mindig nem tudom behajlítani a lábam, de szerintem ez már az elmúlt 5 hét beszűkült mozgása miatt van. Viszont profin szállok be az autóba ilyen falábbal. Igaz, kívülről furán nézhet ki :-)) Ma egy csodálatos kanyont jártunk végig, hát ezzel nem fogok eldicsekedni az orvosomnak :-p

A térdem még mindig bedagad a nap folyamán és a színe is lilásabb, ez normális (meniscus komplex nagy szakadás 5 hete)?

gurabli Creative Commons License 2014.08.08 0 0 2083

Jegeléshez az alapszabály, hogy 5x20 perc naponta. Soha nem szabad direkt a bőrre tenni, mert olyan "égési" sérüléseket okoz, hogy csak na.

Torna, intenzívebb mozgás előtt nem ajánlott a jegelés, inkább utána. Jegelés után pihentetni a legjobb.

 

Ezek kimondottan jók és nem drágák: http://tinyurl.com/ks9oly3

 

Ami igazán profi, csak sajna nagyon drága, de utána, ha már nem kell, el lehet adni, az pedig ez:

http://tinyurl.com/kt5fukj

A Cryo Cuff nagyon is megéri a pénzét. Aki megengedheti magának, az nem fog csalódni benne. És ezt tovább is lehet használni, mint 5x20 perc, természetesen a leírás szerint.

 

Térdnél sajnos nagyon ritkán működik a konzervatív kezelés:( Illetve a következménye csúnyán visszaüthet pár évvel később.

 

Jobbulást mindenkinek!

 

 

Arzeen03 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 2082

soha nem mondtam ilyet, de várom, hogy megint megműtsék a térdem, ebben látom a gyógyulásom, mert ezt ami most van, még csak vegetálásnak sem lehet nevezni

 

konzervativ kezelés.. szerdán befekszem egy rehab központba, mielőtt visszamennék az orvoshoz

 

a tens készülékkel kapcsolatban tud valaki irni valami infót? érdemes lenne beszerezni egyet? izomerősitésre mennyire lenne hatásos?

 

 

 

Előzmény: grebel (2081)
grebel Creative Commons License 2014.08.08 0 0 2081

Úgy szoktam jegelni, hogy mindig áthelyezem más területre. Diclofenaccal kenem mert az volt otthon, amúgy flector tapaszt szoktam rátenni.

Nem hiszek a konzervatív kezelésben, ez az orvosok lerázó szövege, kb mint a lányoknál a" legyünk barátok".

Előzmény: Arzeen03 (2080)
Arzeen03 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 2080

sziasztok :)

 

köszi gurabli, megnéztem, sok minden angolul van, de majd olvasgatok róla, szerintem engem pont érint ez a téma

 

grebel!

és hogyan jegeled a térded? tudod, hogy egyszerre nem szabad sokáig, csak 20 percig kb, utána egy két óránként lehet ismételni a jegelést, meg ilyenek.. ezt én innen a fórumból tudom ám, na meg tegnap is elmondta a doki akinél voltam :) 

a fájdakmadról.. júli 15én belehasitott a /műtött/ térdembe a fájdalom, két nap múlva beállt a térdem, rálépni se tudtam, éjjel ha fájt, vettem be egy cataflamot, hogy tudjak aludni, pár nap múlva már csak fél szemet és csak feküdtem, de akkor is fájt, ha megmozditottam

ez tartott kb 8-10 napig össz kb 4-5 szem kataflant vettem be

utána mikor már nem fájt annyira, próbáltam a kezemmel mozgatni.. mostanra elmúlt a fájdalom, rá tudok állni, mankóval jövök megyek, hol egyel hol kettővel, na meg naponta kétszer tornáztatom amennyire tudom

szoval egy jó két hétig cudar volt, de utána fokozatosan múlt, már egész tűrhető

egyébként milyen krémmel kened a térded? és jót tesz neki, hogy érzed?

 

kedves Lejla! :)

 

kollegámnak porcleválása volt.. nem is volt semmi gond, amig be nem akadt, illetve beágyazódott neki valahova mint utóbb kiderült

kb 3 hétig alig aludt, annyira fájt neki

utána műtét, két nap a kórházban és kész, minden okés vele, mondjuk kicsit kattog a térde

szoval porcleválással el lehet lenni, amig nem okoz gondot, de azt ugyis észre fogod venni

ha az orvos nem tetszik, akkor keress valami jó orvost, itt a fórumban is találsz, véleményeket...stb, ha műteni kell, előtte mindenképpen olyan orvost keress, aki profin megcsinálja és ez a szakterülete

xiloxot nekem is irtak fel, de nem tudtam szedni, három nap után kész voltam tőle.. 

 

 

gurabli Creative Commons License 2014.08.07 0 0 2079

Igen, jól vagyok, köszönöm, csak nagyon kevés a szabadidőm, pedig mindig tervezek hozzászólni...

 

Én csak a kis vágásoknál keletkező bőr alatti hegesedésre gondoltam, illetve arról írtam. Ez okoz olyat, hogy kicsit púpos pl ott, ahol bevezették a műszert. Vagy hogy érzékenyebb, vagy esetleg ellenkezőleg, teljesen érzéketlen.

 

Amit te írsz, az más fajta hegesedés és az sokkal komolyabb dolog, a térd "belsejében" (is) keletkezik. Ezt arthrofibrosis-nak hívják. Ha rákeresel a neten, akkor bőven találsz róla infót, hogy pontosan miről is van szó.

Előzmény: Arzeen03 (2075)
grebel Creative Commons License 2014.08.07 0 0 2078

Csökkent a fájdalom, de nem múlt el. Naná órákig jegelem és kenegetem fájdalomcsillapítóval. De ugye a fog gyökérkezelést se lehet megúszni cateflam folytonos szedésével.

Megnézetem egy másik dokival, akiben bízok, az 3 hét, addig elválik, hogy megjavul-e. Pedig nem akarok újabb műtétet. IIIII

Előzmény: Arzeen03 (2073)
gombóc63 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 2077

Porclágyulásom van,  igaz majd 3-szor annyi idős vagyok mint Te, műteni fognak. Mindent kipróbáltam....Xiloxnál vigyázz a gyomrodra! Vigasztalót nem tudok írni, semmi nem segített.

Előzmény: GulyásLejla (2076)
GulyásLejla Creative Commons License 2014.08.06 0 0 2076

Sziasztok!:)
Nekem a porclágyulás mellett porcleválásom is van. 16 éves vagyok az orvosom azt mondta, 18 év alatt nem szívesen műtenek porcproblémára mert még fejlődik. Április óta szenvedek vele guggolni,teljesen kinyújtani és hasonlókat egyátalán nem tudok csinálni. Táncolok, vagyis táncoltam de nem táncolás közben jött a probléma hanem egész egyszerűen fel szerettem volna kelni a lépcsőfokról ahová leültem de nem tudtam. Ezután irány a sürgősségi egy röntgent csináltak azt mondták semmi komoly, becsípődhetett a térdem előtti zsírpárna,jegeljem fáslizzam pihenjek 1 hét múlva menjek vissza. Ez az orvos már akkor nem tetszett nekem, ezért 1 hét múlva szakértőhöz fordultam. Ő írta fel nekem a Xilox nevű gyógyszert és a porcerősítőt, a porcerősítőt 3 hónapig kell szednem ez 4 nap múlva telik le. Utána, azt mondta az orvos, hogy akkor kell vissza mennem ha még mindig fájdalmat érzek. Valaki valami biztatót ezzel kapcsolatban??...Vagy már elég valószínű a műtét? Ezek után fogok még tudni ugyan úgy sportolni? 

Arzeen03 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 2075

aha, értem

csak néha szokták irni, hogy át kell törni a hegesedést, meg ilyenek, hajlitással...stb, ami egy idő után már nehéz, vagy már nem is lehet

de az biztosan másra vonatkozott

ezek szerint jobban vagy, örülünk...

:)

Előzmény: gurabli (2074)
gurabli Creative Commons License 2014.08.06 0 0 2074

A vágás helyén keletkezhet apróbb duzzanat, ami meg is maradhat. érzékenyebb is lehet ott, talán még fájhat is, de nem annak el kell múlnia. A duzzanat megmaradhat, főleg nyújtott lábnál látni, hogy azon a ponton mintha lenne valami a bőr alatt. Ez nem igényel elvileg semmilyen beavatkozást, ellátást. De természetesen az orvost kell megkérdezni.

 

A második műtétem óta nálam is van egy apróbb duzzanat a vágás helyén, ami nem fáj, de látható és ott van, nem okoz semmi panaszt.

Előzmény: grebel (2072)
Arzeen03 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 2073

hello greb

 

ezek szerint akkor azóta már elmúlt a fájdalmad? jegelted is?

mik amúgy ezek a hegesedések??

 

nekem az atroszkóp ahol bement, nem volt ilyen, hanem egy vonalban a térdem felett volt többször is, nyilalló, éles fájdalom, de brutális, meg is van duzzadva folyamatosan

azt mondják, ott nem fájhatna semmi, hát nekem ott fáj a legjobban és hajlitásnál egyszer csak váratlanul belehasit 80 fok körül.. vagyis azóta már annyira sem hajlik a lábam, igy ott nem is tud fájni

 

 

 

Előzmény: grebel (2072)
grebel Creative Commons License 2014.08.05 0 0 2072

Állítólag ahol bement az artroszkóp és a draincső, ott a hegesedések elváltak és ezért volt a nyilaló fájdalom, meg a diónyi duzzanat.

Nektek volt ilyen?

pom-pom77 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 2071

Én ezen a topikon találtam rá  a dokimra,miután a másikat elfelejtettem.Tényleg a legjobb képet akkor kapunk a sebészről,ha  közvetlen olyannal beszélünk akit a doki már műtött.

Előzmény: Arzeen03 (2070)
Arzeen03 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 2070

Glukózamin Forte-t szedegetek

az orvosokról az internetről informálódok, mint pl ebből a fórumból is, illetőleg ismerősök által.. felmerül a neve, utanaolvasok, érdeklődök ha tudok

de jelenleg már sinen van a folyamat

ez sem rossz amit irtál, orvoskiválasztás szempontjából :)

 

Előzmény: pom-pom77 (2069)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 2069

És mit szedsz?A dokidnál az a lényeg,hogy azokkal beszélj akiket már ő megműtött. És,ha 10-ből  9 azt mondja jól  működik a térde akkor jó doki.Én ezt csináltam.Az előző sebészjelöltemről  a váróban szólítottam le vad idegen embert aki már túl volt a műtéten.nem volt jó véleménnyel róla.Azt gondoltam van ilyen.Megkérdeztem egy másik alkalommal egy másik betegét.Ő szintén azt mondta,hogy gond van a térdével.Ekkor töröltem őt.

Előzmény: Arzeen03 (2068)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!