Keresés

Részletes keresés

Texas Chris Creative Commons License 2011.09.30 0 0 823

Sziasztok.

 

Julius eleje óta, 3 hónapja élek kinn Garmisch-Partenkirchenben. Egy fogadó éttermének konyhályán dolgozom, konyhai kisegítő és házmester vagyok. Szeretek itt élni. A kezdetek nehezek voltak, de elfogadtak, megszerettek és már nagyon jól érzem itt magam. A vendéglátó szakma nem egyyzerű, nagyon kemény, főleg a turista szezonban. Nagyon híres a jó konyhájáról a hely és magas a követelmény a dolgozókkal szemben. Az első két hónapban nagyon kipróbált a főszakács, most már nagyon jó barátok lettünk. Úgy érzem érdemes volt bele vágni és türelmesen kitartóan dolgozni.

adelusz Creative Commons License 2011.09.30 0 0 822

Sziasztok!

 

Németországban a Volkshochschule-ról mi a véleményetek?

Néztem integrációs tanfolyamot náluk,hát elég keményen nyomják a kezdő szintet,minden nap 3 és fél óra majdnem.

Szóval érdemes ilyenre menni? Ezen az integrációson a nyelv mellett még tanítanak valamiket az országról is? vagy mit jelent ez? Légyszi írjatok! Köszike.

Léna007 Creative Commons License 2011.09.28 0 0 820

Az közel van hozzám, én Oberschleißheim. :-) akkor találkozhatunk is akár egyszer. :-)

Előzmény: Törölt nick (819)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.28 0 0 818

van :-) pl. én és Egerszegi

Előzmény: Törölt nick (817)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.27 0 0 816

És szóról szóra így hangzik az osztrák szabály is. Szerintem ez egy EU-s szabályozás lehet és minden országra érvényes.

Nekem még a mozdonyvezetői engedélyem is nemzetközi, egész Európában elfogadnák :-)

Előzmény: Léna007 (815)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.27 0 0 815

Itt a törvéy:

 

"Begründet der Inhaber einer EU- oder EWR-Fahrerlaubnis (d.h. aus einem Mitgliedstaat der Europäischen Union oder aus einem anderen Vertragsstaat des Abkommens über den Europäischen Wirtschaftsraum) einen ordentlichen Wohnsitz im Inland, richtet sich seine weitere Berechtigung zum Führen von Kraftfahrzeugen nach dem § 28 der Fahrerlaubnis-Verordnung. Führerscheine aus EU- oder EWR-Mitgliedsstaaten werden in Deutschland unbeschränkt anerkannt und brauchen, auch bei Wohnsitzbegründung in Deutschland, nicht umgeschrieben werden.

 

Begründet der Inhaber einer in einem anderen Staat erteilten Fahrerlaubnis einen ordentlichen Wohnsitz im Inland, besteht die Berechtigung im Inland Kraftfahrzeuge zu führen noch sechs Monate. Die Fahrerlaubnisbehörde kann die Frist auf Antrag bis zu sechs Monaten verlängern, wenn der Antragsteller glaubhaft macht, daß er seinen ordentlichen Wohnsitz nicht länger als zwölf Monate im Inland haben wird. Auflagen zur ausländischen Fahrerlaubnis sind auch im Inland zu beachten (§ 29 Abs. 1 FeV)."

Léna007 Creative Commons License 2011.09.27 0 0 814

Szia Exxon, na én is befejezem veled, csak a nagyképűség árad belőled és mindenkit lehurrogsz. Amit írtam, nem a kisujjamból szoptam, ottvan a Landratsamt oldalán, el lehet olvasni, az, hogy tőled miket kértek, miket nem, valószínűleg a saját ügyetlenségednek köszönheted. Érdekes módon, akik itt írtunk neked a fórumon, nekünk minden rendben van a dolgainkkal ezek nélkül is. Isten ments, hogy kekeckedni akarjak valakivel, akit nem is ismerek és ilyen tapló stílusban leszól. Élj boldogan és járj csak bőszen minden szabadidődben hivatalokba. :-)

Előzmény: Exxon73 (810)
egerszegi Creative Commons License 2011.09.27 0 0 813

Lena, Exxon, koszi szepen az infokat.

 

megcsinaltatom, mert macera hogy allandoan lejar...

Exxon73 Creative Commons License 2011.09.27 0 0 811

Landkreis megfelelo irodaja,35euro,1foto,nemet lakcim,magyar jogsi lead,3het turelem.

 

amiert megcsinaltattam az az hogy

 

1,nemet rendszamu kocsim van engem otthon Orbanek ne baxtassanak hogy miert megyek haza sajat nemet rendszamu kocsival.ugye megy a szlovak rendszam mizeria.

 

2,maskepp nez am a nemet rendor ha nem egy idegen jogsit dug az ember az orra ala.

Előzmény: egerszegi (804)
Exxon73 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 810

szia Lena

 

semmi gond,amit kert tolem az ugyintezo holgy azt leteszem az asztalara.

raadasul nem csak en kaptam ezt a levelet hanem a munkatarsnom is aki velem egyutt kezdett.

 

a jogsicsere temaban nem ertek egyet,nehany hete Amszterdamba tartottam a cloppenburgi pecsetes fenymasolat a magyar jogsimrol es a Landkreis zold levelezolapja volt nalam hogy hetfon mehetek a nemet jogsimert mikor Hollandiaban kiszedett a sorbol a holland politie.atadtam a magyar szemelyimet,a nemet es holland lakcimpapiromat,a forgalmit es ezt a pecsetes fenymasolatatot a jogsimrol.a holland rendor is tisztaban volt vele hogy 183nap utan kotelezo honosittatni a jogsit.

 

a magyar jogsitol nem kell bucsuzni mert az ott fog pihenni az illetekes okmanyirodan.

ha valaki hazatelepul leadja a nemetet es visszakapja a magyart.

 

a biztositashoz.gondolom az Offentliche biztositonal igen csak buta lehet az ugyintezo,a leheto legtobb kedvezmenyt megadta csak pont a jogsi a nemet jogsi kellett neki.

 

szoval kedves kekeckedo baratom ne nezz mar hulyenek,4 evig lizingelek egy 13300 euros autot olyan biztositasom van ra hogy ha a legy raszarik azert is fizetnek,szoval

mielott barmit irsz gondold at hogy itt az van amit a nemetek mondanak.

 

 

Előzmény: Léna007 (809)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 809

Én csak most olvastam ezt, de nnek erősen olyan szaga van, mintha ellenőrizni akarnának, hogy egyáltalán mit csinálsz itt, hivatalos forrásokból élsz-e. Magát a tartózkodás engedélyt nem is említi az írás.

 

"Weisen Sie mir bitte bis ztm 05.10.2011 nach dass ein Reicht auf Einreise und Aufenthalt in der Bundesrepublik Deutschland (Freizugkeiutsrecht) fur Sie besteht."

Azt akarják, hogy igazold az itt tartózkodásod jogosultságát, szerintem, valaki téged felnyomott, hogy esetleg nem egészen kóser dolgok miatt lehetsz itt és ezért szálltak rád. Ennyi. Bizonyítsd be nekik az ellenkezőjét, tedd meg amit kértek és ennyi, de itt egy betű nem szól arról, hogy neked kell tartózkodási, hanem be kell bizonyítanod a "jogot a beutazásra és itt tartózkodásra".  

Előzmény: Exxon73 (800)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 808

Itt tudod letölteni a Formulárokat.

Léna007 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 807

Szia Egerszegi!

 

Én tavasszal hívtam fel a müncheni (Mariahilfsplatz) Landratsamtot és azt mondták, hogy csak egyetlen hivatalos Stelle van, ahol intézik ezt, az pedig ez:

Kfz-Zulassungs- und Führerscheinstelle des landratsamtes München

Bretonischer Ring 1

85630 Grasbrunn-Neukeferloch

Telefon: 089/6221-3000

E-Mail: kfz-zulassung@lra-m.bayern.de

 

Kell egy Antrag, amit az interneten le lehet tölteni, a fent említett hely honlapjáról, ezt úgy hívják, hogy "Antrag für die Umschreibung ausländisches Führerscheines" .

 

Személyesen kell oda menni és kell vinni:

- útlevél

- lakcímbejelentő papír

- a mostani vezetői engedélyed és annak egy fénymásolata

- 1 db 35x45 mm-es biometrikus arckép

- 30 Euro

 

Nekem még van pár hónapom, mielőtt lejár a magyar jogsim. Azt viszont soha nem kapod már vissza, nem úgy, mint a régi útlevet átlyukasztva. Én sajnálom, mert nagyon szép 17 éves fotóm van benne. :-)

Előzmény: egerszegi (804)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 806

1. Jogsi

Mivel az idén szeretném megcsináltatni a németet, felhívtuk a Landratsamtot és utána kérdeztünk. Azt mondták, ha EU-s országból van a jogsim, nem kötelező megcsináltatni, ha nem EU-sból, akkor 3 hónap a határidő, különben ellenőrzésnél büntetnek keményen. Utána megkerestem az internetes oldalt is, ahol erről írnak (most nem keresem ki újból, de valahol van) és ott is ugyanezt írták. Tehát nem kötelező. Az más kérdés, hogy bizonyos ügyintézésekhez azt kérik, de az nem jelenti azt, hogy az itt élés kötelez rá.

 

2. Tartózkodási

Én 2009-ben jöttem ide. Akkor ugyebár még nem volt Magyarország az Eu-ban. Pont akkor léptünk be, amikor nekem a 18 hónapos egyszeri alkalomra érvényes vendésgmunkás munkavállalóim és kis zöld színű Auefnthaltsgenehmigungom lejárt. Bazi nagy szerencsém volt, mert volt valami szabály, hogy aki egy ország EU-ba lépésekor legalább 12 hónapja tartózkodik itt hivatalosan, az megkapja automatuikusan a végleges, azaz az "unbefristete Arbeitserlaubnis"-t. Akkor ott ültünk a mőncheni Arbeitsamt irodájában és kérdeztem, hogy mi van a lejárt zöld könyvecskével és mi igazol engem. Azt mondták, hogy a zöld könyvet eldobhatom, nincs szükség már tartózkodási engedélyre (ez 2004-ben volt) és tartsam a pénztárcámban a lakcímbejelentő és a fent említett unbefristete Arbeitserlaubnis fénymásolatát, más nem kell. Én azóta soha többet nem kérdeztem rá, tehát 7 éve élek német igazolvány vagy tartózkodási nélkül. Munkám során gyakran autózok bele hajnali rendőrségi ellenőrzésekbe és mindig a magyar útlevelem adom, a magyar jogsim és semmi mást, és még soha nem is kértek semmi mást. Amikor még ültek vámosok a reptéri kabinokban, azok mindig kérték az Arbeitserlaubnist is, de semmi mást. Azt nem tudom, hivatalosan, mi van, de ha 7 éve nem kellett tartózkodási, akkor miért kellene azóta? Bár lehet, hogy annak kell, aki újonnak jön ide. A helyi Bürgerhausban is azt mondták, hogy nem létezik trtózkodás engedély már az EU-soknak.

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.26 0 0 805

Az osztrák tartózkodásit Anmeldebescheinigung-nak hívják. A német megfelelője nem tudom mi, de simán el tudom képzelni, hogy van ilyen.

Előzmény: egerszegi (804)
egerszegi Creative Commons License 2011.09.26 0 0 804

hat nem tudom mi igaz a tartozkodasibol, de szerintebb kisebb macera megcsinaltatni mint megmagyarazni hogy megse kell..

 

a jogsi viszont tuti jo a magyar, siman kotottek ra biztositast itt vasarolt kocsira - ugyanakkor en is meg akarom csinaltatni a nemetet, mert az sose jar le:) Valaki meg tudna irni hogy hol lehet, mi a folyamata, mi kell hozza?

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.26 0 0 802

Pedig kellett volna. Ez az EU-s és a Német szabály, ezt írja az ADAC is.

 

http://www.adac.de/infotestrat/ratgeber-verkehr/fuehrerschein/auslaendische-fuehrerscheine/geltung-eu-fuehrerschein/default.aspx?ComponentId=35142&SourcePageId=48368

 

 

Akkor másik biztosítóhoz és benzinkúthoz kell járni. Én 9 éve járok magyar jogsival, van motorom és autóm is, de még sehol nem volt probléma a magyar jogsi.

Előzmény: Exxon73 (798)
Exxon73 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 800

Sehr Geerhter Herr Szabo

 

Nach einer mir vorliegenden Anmeldung der Stadt Cloppenburg sind Sie ungarischer Staatsangehoriger und am 14.06.2011 nach .... zugezogen.

Weisen Sie mir bitte bis ztm 05.10.2011 nach dass ein Reicht auf Einreise und Aufenthalt in der Bundesrepublik Deutschland (Freizugkeiutsrecht) fur Sie besteht.Diesbezuglich werden Sie gebeten,die beifugte der Meldebehorde fur EU burger,vollstandig ausgefullt und unterschrieben bei mir einyureichnen.

 

1 aktuelles biometrisches Passfoto

2,Nachweisse uber die Sicherung des Lebensunterhaltes Lohnabrechnung,Arbeitsvertrag,Arbeitserlaubnis,Gewerbeanmeldung und Steuer Nummer des Finanzamtes,Werkvertrag und E101 A1 Bescheinigung.

3,Nachweis uber ausreichenden Krankenversicherungsshutz

 

 

 

nos? meg mindig azt allitod hogy nem kell tartozkodasi? hivd fel a cloppenburgi varoshazat es mint magyar mond el nekik....

Előzmény: Exxon73 (799)
Exxon73 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 799

normalis hangnemDDDD

 

basszus ez van.en nem kertelek,megmondom mi van,es nekem edesmindegy hogy te milyen eus jogokkal jossz nekem,felszolitottak a tartozkodasira es pont.

 

ne feledjuk hogy csak egy bevandorlo vagyok.es az van amit ok mondanak.nem kotelezo itt elni.

 

Hollandiaban is kell a tartozkodasi,Nachtsternnek kb 1oraja telon mondtam.

 

neked barkinek szuveren joga 90napig egy masik eu allamban elni.akar dolgozni is.akar naponta ingazhatsz Budapest es Berlin kozott.de ha ott elsz,akkor kell a tartozkodasi.

Előzmény: Törölt nick (796)
Exxon73 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 798

a kocsimra biztositast se tudtam volna kotni ha nincs nemet jogsim.a shell kuton nemet jogsi nelkul utanfutot se tudok berelni.

Előzmény: Törölt nick (797)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.25 0 0 797

Ez a 183 nap nem igaz:

http://www.verkehrsportal.de/fuehrerschein/auslaendischer_fuehrerschein.php

 

"Begründet der Inhaber einer EU- oder EWR-Fahrerlaubnis (d.h. aus einem Mitgliedstaat der Europäischen Union oder aus einem anderen Vertragsstaat des Abkommens über den Europäischen Wirtschaftsraum) einen ordentlichen Wohnsitz im Inland, richtet sich seine weitere Berechtigung zum Führen von Kraftfahrzeugen nach dem § 28 der Fahrerlaubnis-Verordnung. Führerscheine aus EU- oder EWR-Mitgliedsstaaten werden in Deutschland unbeschränkt anerkannt und brauchen, auch bei Wohnsitzbegründung in Deutschland, nicht umgeschrieben werden."

Előzmény: Exxon73 (795)
Exxon73 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 795

nem erdekel hogy mi van az eus jogbanDDDD lassan eu se lesz meg euro se lesz,de Nemetorszag es a deutsch mark meg biztos lesz.DDDD

 

megvan a nemet jogsim.ugye eus jog,183nap utan kotelezo a jogsicsere.pedig eu van.

nemet rendszamu lizinges sajat kocsi van a seggem alatt,nemet casco,nemet aok,minden nemet.

 

akkor mar had ne valtsam ki a fenykepes igazolvanyt,foleg ha fel is szolitottak ra.

Hollandiaban is ajanlott a verguningbewijs anelkul eleg furcsan neznek rad lakcim ide vagy oda.

 

egy a lenyeg en teljesen legalisan akarok itt lenni,es nekem keves egy A4es pecsetes meldebehorde arrol hogy itt elek.

Előzmény: Törölt nick (790)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.25 0 0 794

Én is osztrákot akarok majd, ha lejár a magyar, de kelleni nem kell.

Előzmény: Léna007 (793)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.25 0 0 793

Nekem most jár majd le másodjára a 10 évem a magyar jogsin, még előtte gyorsan németre akarok váltani, mert akkor nem kell többet orvosi ellenőrzés, meg meghosszabbítás = macera és pénz. :-)

Előzmény: Törölt nick (785)
Szipolyka. Creative Commons License 2011.09.24 0 0 789

> nem vitatkozok veled,itt a felszolitas a landkreistol.

nem viccbol kuldtek ki.

 

A Behörde sem Isten. Élénken él az emlékezetemben, amikor az Arbeitsamt-ban magyarázta nekem annak idején a t. Ott Dolgozó, hogy attól még, ha a férjemnek van állandó munkavállalásija, attól nekem még nem jár. Kénytelen voltam az orra alá dugni a paragrafust, és nem neki volt igaza.

Ebben a konkrét esetben nem tudom, mi az igazság, de az tuti, hogy nem kell mindent elhinni, amit az Amt mond.

Előzmény: Exxon73 (788)
Exxon73 Creative Commons License 2011.09.24 0 0 788

nem vitatkozok veled,itt a felszolitas a landkreistol.

nem viccbol kuldtek ki.

Előzmény: Törölt nick (781)
mandi31 Creative Commons License 2011.09.24 0 0 787

Szia szentesi53

Köszönöm szépen.

Előzmény: szentesi53 (783)
mandi31 Creative Commons License 2011.09.24 0 0 786

Szia jancsy1

Nagyon köszönöm,ilyenre gondoltam.

Már meg is találtuk a kedvezőt.

Köszönöm szépen.

 

Előzmény: jancsy1 (784)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.23 0 0 785

A jogsi mindegy, megtarthatod a magyart...

Előzmény: Exxon73 (780)
jancsy1 Creative Commons License 2011.09.23 0 0 784

Szia Mandi !

Így hirtelen:

http://www.orangeways.com/

http://www.cseh-busz.hu/

http://www.volanbusz.hu/travel.php?id=52

 

 

http://www.europabusz.com/index.php

 

És ezeken felül, ha legalább pár szót beszél németül, van a repülő és a vonat.  Egy vonatjegy megvásárlása nem túl nagy nyelvi próbatétel, és kényelmesebb is, mint a minibuszok.

Előzmény: mandi31 (782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!