Keresés

Részletes keresés

illesibolya Creative Commons License 2009.02.20 0 0 234
Szia! Köszönöm a választ! A májfunkcióm nekem soha nem jó, mindig nagyon magas. A Metho. előtt is magas volt. Úgy általában elég pocsék a vérképem. Bár most, hogy rendszeresen gyógyszert szedek egy másik félét, nem is olyan vészes. Most kéthavonta megyek vérvételre, ez semmi ahhoz képest, hogy három hónapig kéthetente mentem vérvétel, reumatológus. Fizikoterápiára jártam már december óta, most vége. Jó volt, de fárasztó, 25 km-re kell beutazni a kezelésért.
Jobbulást neked és majd írd meg a fejleményeket!
Előzmény: .ETNA. (233)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.19 0 0 233
Kedves Ibolya !
Szomorú, hogy még mindig vannak olyan betegségek, amikkel a nyugati orvostudomány jószerivel semmit sem tud kezdeni, max. a szinten tartáshoz értenek úgy ahogy. Én is még "csak" 44 éves vagyok és bizony letaglózott, amikor először olvastam, hogy az ízületi gyulladásos betegek számíthatnak néhány év mínuszra az átlag életkorhoz képest... na, hát én juszt is 88 évig fogok (akarok) élni:-)

Sajnos, most nekem is szüneteltetni kell a Methotrexat szedését egy hónapig, mert valami miatt hirtelen magas lett a májfunkció (idáig is magasabb volt nyilván a Metho miatt) az utóbbi 8 hét alatt, az utolsó infúzió, illetve vérvétel óta. Most hallottam, hogy az OEP új rendelkezése szerint, a biológiai terápiásoknak havonta kell vérvételre járni, hiába két havonta kapjuk az infúziót. Már egy-egy vérvétel meg se kottyan:-) (sajnos)

Egyébként 12 hét múlva kapok majd újra egy "emlékeztető" infúziót. A májfunkció pedig a gyógyszer szüneteltetése miatt - elmondásuk szerint - visszaáll a normál szintre.

Olvasok ezt, azt, például orvosi felügyelettel teljes méregtelenítés, bélrendszer tisztítás, majd új életmód kialakítása, sok mozgás, bio-étrend, sok gyümölcs, sok zöldség, olíva olaj, olajbogyó fogyasztása stb.stb. ... de hát ez cseppet sem egyszerű, ráadásul nem is olcsó:-)

Nagyon köszönöm a jókívánságokat, én is minden jót és sok kitartást kívánok Neked!! Ha olvasok valami új módszerről, eljárásról természetesen megosztom Veled, illetve a többi fórumozóval!

Előzmény: illesibolya (232)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.17 0 0 232
Szia .ETNA! Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Sajnos nálam az ízületi gyulladást egy ronda bőrgetegség, psoriasis okozza, magyarul pikkelysömör. Reumatológus szakorvos diagnosztizálta 1994-ben. Akkor már 20 éve psoris voltam. Nem tudom, hallottál-e már róla. Sajnos gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan. Az, hogy egyelőre még csak két nagyujjam van eldeformálódva, a gondos és folyamatos reumatológiai ellenőrzésnek köszönhető. A doktor véleménye, hogy nem szabad elhanyagolni és az a legfontosabb, hogy folyamatosan kezelni kell, hogy legalább ne romoljon a helyzet, mert még ehhez fiatal vagyok (51 éves most). Sajnos biológiai terápiáról azt hiszen szó sem lehet, merthogy szívbeteg is vagyok. Koszorú ér elzáródás miatt műtöttek 6 évvel ezelőtt, tavaly ősszel és idén januárban pedig újra visszakerültem tágításra és stent beültetésre. Olvastam itt a neten, hogy sajnos lehet összefüggés a psori és a szívbetegség között, az állandó gyulladás miatt. A fájdalom pedig azért van ugye, mert folyamatosan gyulladásban van a szervezet. De mivel folyamatosan gyógyszert szedek és ellenőrzésre, kezelésekre járok, ezért most azt kell mondanom, hogy elviselem a fájdalmat. Mert ugye olyan is volt már, hogy sírva fakadtam, annyira fájt.
Most a Metho. helyett egy ARAVA nevű gyógyszert szedek. Ez is elég goromba, eleinte 3 hónapig 2 hetente jártam laborkontrollal az orvoshoz. Most már csak 2 havonta. De ezt legalább tudom szedni, a Metho.-t pedig nem bírtam. Azért ha valamit hallasz, olvasol, vagy tudsz, amit én esetleg még nem, szívesen fogadom!
Üdvözöllek és jobbulást kívánok: Ibolya
Előzmény: .ETNA. (231)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.15 0 0 231
Szia Ibolya ! Néhány korábbi hozzászólásomból már kiderült, nagyjából leírtam, hogy hogyan jutottam idáig: 204., 217., 198., 196., 190.... stb.stb.

Az RA kialakulásának oka éppúgy ismeretlen, mint a gyógymódja, de azért bíztató, hogy a betegek 20 %-a - az orvosok előtt sem igazán ismert módon - valamiképpen meggyógyul és az immunrendszer visszaáll a normális működésre. 2006. óta vagyok RA-s, s a legfontosabbnak tartom a mielőbbi pontos orvosi diagnózis felállítását. És a specifikus kezelés azonnali elindítását, éppen a deformitások elkerülése érdekében. Sajnos ez nem mindenkinél egyszerű, de az én esetemben szerencsére ez nagyon gyorsan sikerült. Ha pedig nem vagy elégedett a jelenlegi orvosoddal, ne félj váltani!! Ezt mindenkinek csak ajánlani tudom. Egyébként a velem együtt infúzióra járó betegek között is van olyan, akinél az infúzió kevésbé hatásos és van (pl. én), akinél nagyon pozitív a hatás... igaz, hogy a betegség súlyossága, előrehaladottsága sem volt egyforma, hogy kinek lesz jó, vagy kinek kevésbé, ezt nem lehet előre tudni.

Nekem a Methotrexat is nagyon bevált, hogy meddig lehet szedni, s hogy ha abbahagyom kezdődik-e a fájdalom újra, fogalmam sincs. Most még nem hagyhatom abban, mivel Remicade infúziót kapok (jövő héten az utolsót, a 8-at), s az infúzió-kúra feltétele a Methotrexat szedése. Hétfőn megyek a főorvosnőm magánrendelésére, hogy tisztázzam mi jön ezután, lehet-e másik gyógyszer, vagy marad a Metho, de esetleg kevesebbet kell szednem, mi az, amit még javasolni tud, stb.stb. Most megmondom őszintén még elég zavaros a jövőm... csak reménykedem.

Szerencsére nálam nincs semmilyen deformitás, gyorsan rátalált az orvosom a nekem éppen megfelelő gyógyszerre. Pedig egy éve még alig tudtam kinyitni a hűtőszekrényt, annyira fájt a kezem, nem tudtam kicsavarni egy vizes zoknit, annyira fájt a csuklóm, és csak igen nagy nehézség árán tudtam felvenni a kabátom, annyira fájt a jobb vállam, időnként finoman sántikálva mentem lefelé a lépcsőn, nem tudtam a tűzhelyre rakni egy teli fazék vizet... stb.stb. Ez szörnyű volt, de hát gondolom ebben sajnos Neked is van tapasztalatod.

Egyet biztosan tudok: bármit megteszek azért, hogy ne jöjjön vissza a fájdalom, mert az valami rettenetes!!! Mindig arra várni, hogy valaki segítsen és a nap 24 órájának szinte minden pillanatában érezni azt a szörnyű fájdalmat... hát nem csoda, hogy az orvosok a fizioterápia mellett a pszichoterápiát is javasolják.

Majd hétfőn meghallom, hogy miket javasol a főorvosnőm.... majd megírom:-)

Te még nem próbálkoztál a Remicade, vagy egyéb hasonló biológiai terápiával? Kérdezz rá az orvosodnál, hátha.... ha visszaolvasol, láthatod, hogy én is magamnak "kapartam ki a gesztenyét". A terápiáról itt a neten olvastam, s úgy "harcoltam" ki magamnak. Hogy javít-e, s ha igen, mennyi időre... ki tudja, de legalább ezt az esélyt is megadtam magamnak. S kérdezz csak nyugodtan, ha gondolod, elég sok cikket elolvastam már az RA-val kapcsolatban a neten, könyvtárban stb.
Előzmény: illesibolya (228)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.11 0 0 230
Szia! Nagyon szívesen! Igen, nagyon alattomos és orvul nyomul előre sajnos. Feltétlenül kérdezd meg, hogy dagadtak-e az ujjak. Nekem már a lábujjaim és néha bedagadnak. Főleg, ha változik az idő hűvösre és esősre. Szép kövérre meghíznak. Most viccelek egy kicsit, de nagyon tud fájni. Ha további kérdésed van, szívesen várom, üdvözöllek: Ibolya
Előzmény: déneske2 (229)
déneske2 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 229

Kézcsók Ibolya - eddig nem is tudtam hogy van ilyen betegség, most meg kiderül hogy nemhogy létezik de ilyen alattomos... nem hinném hogy az ujjak be lennének dagadva de majd rákérdezek. Köszönöm az infot!

Előzmény: illesibolya (226)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.10 0 0 228
Szia .ETNA! Nekem eddig arthritis psoriatikám volt. Szedtem Salazopirynt is RA-ra. Most a doki megváltoztatta a diagnózist seropositiv rheumatoid arthritis-re.
Ha van véleményed, tapasztalatod, szívesen olvasom, üdv.
Előzmény: .ETNA. (221)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.10 0 0 227
Szia topika1! Igen, biztos, hogy mindket gyógyszer veszélyes, csak ugye és a METO-t nem tudtam szedni. Igazad van, nálam az Arava jött be szedés szempontjából. Amúgy állandó reumatológiai szakrendelési kontroll alatt állok. Gyógyszerszedés kezdetén 2 hetente, most már csak 2 havonta járok. Ilyenkor teljes vérkép és irány a doki! De szerencsére, eddig még nem okozott bajt, ha csak majd később nem. Üdvözöllek és köszi a választ!
Előzmény: topika1 (223)
illesibolya Creative Commons License 2009.02.10 0 0 226
Szia déneske2! Nálam így kezdődött az arthritis psoriatika, amit a legelső szakorvosi vizsgálaton megállapítottak. Akkor még csak a bal kézfejem a mutatóujj végénél dagad be. Belilult, begyulladt és nagyon fájt. Azóta, ennek 15 éve, sajnos egyre romlik. Már mindkét kezem, összes kézujjam (a nagyujjak már deformálódtak is) térd-, boka-, könyökízület, hát, derék, forgó mindenre ráhúzódott. Bár az utóbbi időben úgy tűnik, hogy gyógyszeres kezeléssel és fizikoterápiával talán stagnál egy kicsit. Feltétlenül komolyan kell venni, és minél előbb szakorvoshoz kell fordulni ezzel. Üdv. és jobbulást ismerősödnek!
Előzmény: déneske2 (220)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.10 0 0 225
Igazán nincs mit, örülök, hogy segítettem. Egy vérvétel nem a világ, megéri:-) Kívánom, hogy csak egy szimpla ízületi gyulladás legyen, ami egy idő után meggyógyul, bár a szimmetrikusan (hol az egyik kézen, hol a másikon, jobb csukló, majd a bal stb.) jelentkező fájdalom - és az, hogy 1-2 nap alatt elmúlik, majd a másik oldalon jelentkezik, háát nem ígér túl sok jót, sajnos.

De ha gyors diagnózisa lesz, simán szinten tartható (manapság már). Egyébként csak megjegyzem, hogy itt a fórumon is írt már egy 18 (!!!) éves lány, akinél szintén RA-t állapítottak meg, tehát nem igazán korfüggő, bár 40 felett gyakoribb.
Azért én szorítok, hogy ne az legyen!:-)
Előzmény: déneske2 (224)
déneske2 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 224

Jó ég! Nagyon köszönöm, megvallom őszintén a kora miatt nem gondoltam hogy komoly lehet, de örülök hogy feltettem a kérdést mert természetesen felkerestetem vele legalább a háziorvost...

 

Előzmény: .ETNA. (221)
topika1 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 223

Szia!

Szerintem veszélyesség szempontjából mind2 egyenértékű. Egyéni különbségek lehetnek az MTX és az Arava tolerálásában. Nálad az utóbbi jön be jobban.

Előzmény: illesibolya (219)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.09 0 0 222
Minden vérképzőszervekre, májra stb. gyakorolt hatás elmúlik, ha abbahagyják a Metho szedését. Egyszóval nem végérvényesen és nem visszafordíthatatlanul "károsít". Bár tényleg erős, hiszen általánosságban gátolja a sejtszaporodást (rákosok is szokták ezt kapni), s ezáltal a kevesebb immunsejt is kevesebb citokint termel stb. A tájékoztatóján szerepel, hogy pl. terhességet is csak a gyógyszer szedésének abbahagyását követő fél év után vállaljanak leghamarabb.
Előzmény: illesibolya (219)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.09 0 0 221
Komolyan bizony!!!! Nagyon sok esetben csak hosszú-hosszú idő után jönnek rá, hogy mi a baja. Nekem szerencsém volt, néhány hónap alatt a kezemben volt a végleges (már nem kérdőjeles) diagnózis. Így hamarabb tudtak kezelni is, nincsenek deformitások az ujjamon, most fogom befejezni a biológiai terápiát stb.stb.

Kérjen azonnal vérvételt a háziorvosától, különös tekintettel a reumafaktorra (ezt alapból nem vizsgálják, csak ha direkt erre kéri a doki). Nem akarom megijeszteni, de nekem 2 éve így kezdődött a Reumatoid arthritis-em. Általában a kisizületekkel indul (ujj, csukló, boka, térd, könyök, váll stb.), s mielőbb észreveszik és kezelik, gyógyszerezik, annál hamarabb tudják csillapítani. Ha a google-ba beírja a reumatoid arthritis-t sajnos szembesülni fog vele, hogy ez a betegség, biza' nem játék.
Előzmény: déneske2 (220)
déneske2 Creative Commons License 2009.02.08 0 0 220

Hello - tapasztalatból tudom hogyha valaki gyakran beteg és állandóan a laboreredményeit, zárójelentéseket, orvosi szakvéleményeket olvassa - egészen kikupálódik...

reumával nem volt dolgom de hölgyismerősöm hetek óta gyűrűs- és középső ujj fájdalmakra panaszkodik - szimmetrikus fájdalmakra, ugyanis a jobb keze után a bal is elkezdett fájni.

Volt vkinek hasonló vagy hallott ilyenről? Komolyan kell venni vagy csak múló dologról lehet szó? 30 éves az illető.

illesibolya Creative Commons License 2009.02.08 0 0 219
Szia Anita 1001! Én már többször is megpróbáltam szedni a METHOTREXAT-ot, de sajnos nem sikerült. Hányinger, étványtalanság, gyengeség, minden együtt volt. Nyáron lesz 1 éve, hogy kaptam helyette mást (ARAVA), mert egyáltalán nem bírtam ezt. Több helyen is olvastam, hogy nagyon veszélyes és erős szer, volt aki pld.tüdőfibrózist kapott tőle és a májat is károsítja. Nem akartalak megijeszteni, csak a tapasztalataimat írtam ide. Az Aravát tudom szedni, nem okoz semmilyen mellékhatást sem. Üdvözöllek: Ibolya
Előzmény: Anita1001 (215)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.08 0 0 218
.... bocsi, a rendszeres vérvétel nem kordában tartani segít, hanem kontroll alatt tartani:-)
Előzmény: .ETNA. (217)
.ETNA. Creative Commons License 2009.02.08 0 0 217
Szia Anita! RA-s vagyok és a biológiai terápia részeként kell szednem, még most is. Egy héten 4 szemet, tavaly kb. februártól. Semmilyen "gyomortáji" mellékhatás nem tapasztaltam, soha. A vérképzőszervek működését (sejtosztódás gátló hatása miatt is) rontja, de a rendszeres 4-8 hetente vérvétel ezt segít kordában tartani. Fontos, hogy folsavat szedj - recept nélkül (ha jól emlékszem)kapható a patikában !!

Eredetileg a Metho bevételének napján 1 szemet ajánlatos bevenni a Folsavból, de az orvosom javaslatára a hét más napjain is (leginkább amikor eszembe jut) beveszek 1-1 szemet. A hétnek mindig azonos napján kell szedni a Metho-t. Én két szemet reggel 2 szemet 12 óra múlva este szoktam bevenni, és mindig vasárnap. Kétségtelen, hogy hétfőn kicsit nyomottabb vagyok, de semmi komoly. Sőt gyanítom ez is inkább pszichés alapon jön elő, mert pl. ha valami fontos menőkém-dolgom van hétfőn, észre sem veszem. Előfordult, hogy csak délután jutott eszembe: hétfő van és nem is vettem észre:-) Ja és az alkohol fogyasztása nem javallott, mert kissé romlik a szedése alatt a májfunkció, de ez is bagatell a Metho pozitív hatásához képest. (ti. nincs fájdalmam, de egyáltalán semmi !! ) No és azért természetesen egy-egy pohár bor, vagy alacsony alkoholtartalmú koktél stb. a családi-baráti összejöveteleken belefér:-)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyszer beszélgettem várakozás közben a kórházi folyosón egy beteggel, akinek 2 év Metho szedés után bevérzett a veséje... de hát nem vagyunk egyformák, biztosan vannak, akiknek hányingert is okoz. Az hogy egy-egy tünet kinél jön elő és kinél nem ... jószerivel csak szerencse kérdése:-)
Előzmény: Anita1001 (215)
topika1 Creative Commons License 2009.02.03 0 0 216
Szia! Mennyit kell szedned? Folsavat is kell?
Előzmény: Anita1001 (215)
Anita1001 Creative Commons License 2009.02.02 0 0 215
Sziasztok! Közületek valaki szedi vagy szedte a Methotrexatot? Olvastam, hogy gyakori mellékhatás a hányinger, fáradékonyság, ez jelentkezett valakinél? Esetleg valami más mellékhatás? A májat és vesét mennyire károsítja? Mindenkinek jobbulást! Anita
.ETNA. Creative Commons License 2008.12.29 0 0 213
Békét, egészséget és sok boldogságot Mindenkinek az Újesztendőben!
Utolsó előtti Remicade infúzió után vérsüllyedés már csak 13....
illesibolya Creative Commons License 2008.12.29 0 0 212
Mindenkinek nagyon Boldog Új Évet!
illesibolya Creative Commons License 2008.12.12 0 0 211
Köszönöm szépen a választ, majd fogok írni és akkor mindenről tájékoztatlak! Üdv.Ibolya
Előzmény: caixa (210)
caixa Creative Commons License 2008.12.12 0 0 210

szia Ibolya,

 

légyszíves írj nekem a caixa@index.hu címemre, talán még ehhez tehetnél pontosabb adatokat, továbbítom a férjemnek. tudom, hogy ezzel a betegséggel biztosan foglalkozik, mert szokott néha beszélgetni róla az én anyukámmal, aki háziorvos

 

meg írd meg majd, hogy ki kezelt téged, stb stb.

 

ide nagyon ritkán nézek csak be, véletlenszerűen

(pl. most és ilyenkor férjem már alszik, úgyhogy nincs épp netközelben:)

 

üdv! jobbulást!

Előzmény: illesibolya (209)
illesibolya Creative Commons License 2008.12.02 0 0 209
Szia caixa! Arthritis psoriatikában szenvedek 14 éve. Már rengeteg féle gyógyszeres kezelésen vagyok túl. A MTX-tól beteg voltam, nem tudtam szedni, bár többször megpróbáltam. Most egy ARAVA nevű gyógyszernél tartok, rendszeres laborkontrollal a reumatológusnál és most kezdek 3 féle fizikoterápiás kezelést (masszázs, végtagfürdő és ultrahang). Ha van a férjednek valami javaslata, nagyon szívesen olvasom. Üdvözlettel: Ibolya
Előzmény: caixa (207)
.ETNA. Creative Commons License 2008.12.01 0 0 208
Vérsüllyedés már csak 18..... :-)
caixa Creative Commons License 2008.11.03 0 0 207

ja, ezt azért írtam be, mert ő pl. RA, lupus, immun dolgokban jártas és szereti, ha a szaktudását izületi gyulladásos, szakértelmet kívánó betegeknél használhatja

(én nem vagyok reumatológus, így pontosabban nem tudom)

Előzmény: caixa (206)
caixa Creative Commons License 2008.11.03 0 0 206

sziasztok,

állami kórházi rendelésen, Budapesten reumatológus a férjem, ha valakit érdekli (ő még lelkes, nem kiégett), akkor emailben megadom az elérhetőségét.

 

néha vannak ilyen biológiai terápiás klinikai programok is, a múltkor éppen ebbe keresett megfelelő reumás pácienseket

 

üdv

.ETNA. Creative Commons License 2008.10.14 0 0 205
Ja, és a lényeg: bár a reuma faktor a vérben még mindig magas, de a vérsüllyedés már csak 20 (ami a normális érték felső határa), s nincsenek fájdalmaim. Mi mindenre nem jó az internet:-))
.ETNA. Creative Commons License 2008.10.14 0 0 204
Én csak azt tudom, hogy saját magamnak kikutattam az interneten a legújabb módszert, melyet RA-s betegeknek ajánlanak, megkértem a háziorvosomat, hogy ő is nézzen utána. Ezek után ő írt egy kérdést a fődokinak, akihez a reumatológián jártam akkor már hónapok óta (aki egyébként éppen abban a kórházban osztályvezető főorvos, ahol ezt a módszert is alkalmazzák, mégis elfelejtette ezt nekem megemlíteni), hogy biológiai terápia szóba jöhet-e? ... Válasza: majd a gyógyszeres kezelés után, na ja mire deformitások alakulnak ki, stb.stb.? Na, kösz, azt nem vártam meg, elmentem egy főorvosnőhöz, aki szintén ugyanazon az osztályon dolgozik, csak éppen van magánrendelése. Itt szépen elmondtam neki, hogy én biza nem várnám meg, amíg kimondhatjuk, hogy a gyógyszerek nem elegendőek... na azóta kapom a biológiai terápiát, s még csak azt sem mondhatnám, hogy sok pénzembe került mindez, két-három teszt, vizsgálat, s pár alkalom a magánrendelésén néhány ezer forintért, s megvolt a javaslat. Bele sem merek gondolni, mi van, ha nincs netem, vagy nincs annyi eszem, hogy kutakodjak... s mindeközben egy vagon pénzt fizettem-fizetek havonta tb.hozzájárulás címen, jó hogy aztán ennek ellenére, mégis magamnak kellett kikaparni a gesztenyét.
Előzmény: Creatív (203)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!