Keresés

Részletes keresés

-balazs- Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24017

Kedves rendezők, segítők és futótársak! Szeretném megköszönni nektek ezt a rendkívüli Ultrabalatont. Elképesztően sokat tettetek azért, hogy Gabival végig tudjunk menni és nem is akárhogyan. Berzso, Ákibácsi, Walkingman és még oly sokan mások oly sokszor raktak össze és tettek vissza a pályára, hogy nem tudom, hol kezdjem a köszönöm sort. 


Szélsőségesebb körülmények között még nem versenyeztem, mégis, a feladat pofon egyszerű volt. Nem volt más dolgom mint futni, mert a többire másnak volt gondja. Meleg volt? Na és. A meleg az csak egy körülmény, és mint olyan, megoldható. Van körülmény ami akadály de ez a kapcsolat nem szükségszerű, még akkor sem ha olykor nagy a csábítás, hogy ezt a körülményt okoljam azért mert nem tudom a saját problámáimat megoldani. Norvégiában nagyon fontos dolgot tanultam: az időjárásról nem kell beszélni. Az időjárás csak azt határozza meg, hogy aznap síelünk, futunk vagy bringázunk. Mínusz 17-ben ugyanúgy mindenki felcsatolja a léceket mert az időjárás valójában csak egy körülmény. Másképp kenjük a léceket és iszunk csipkebogyó teát a turistaházban, azt' kész. 


Nekem csak egyetlen feladatot kellett megoldanom. Ugyanezt nem mondhatok el a segítőkről, akik folyamatosan ezer szálat tartottak kézben. Köszönöm nektek. Igen, nem volt mindenhol hideg víz és senki nem kínált nekem vietnámi balzsamos talpmasszázst. Mégis, egy napon keresztül több százan ugráltak körül, hogy nekem csak futni kelljen. Amit a rendezők igértek, maradéktalanul megkaptam, sőt, rengeteg ajándékot is kaptam. Volt pontőr aki a sarki presszóból hozott nekem kávét és volt pontőr aki saját pénzén szerzett jeget. Mondhatnám persze, hogy jól esett volna minden ponton egy pohár hideg szóda citromkarikával. De valójában az lett volna a legjobb ha Peti berakott volna nekem egy futószalagot egy hűtőkocsiba és azzal gurultuk volna körbe a Balatont. 


Fájt, elfáradtam és majdnem hőgutát kaptam. De ezt már akkor is tudtam amikor a 18 fokos norvég nyárban nézegettem a magyar időjárás-előrejelzést. Sokat tanultam ebből a versenyből, többek közt azt is, hogy érdemes nappal nagyon óvatosan menni mert azt az ember az éjszakai relatív hűvösben kamatostul kapja vissza. És azt is megtanultam, hogy sokkal felkészültebbnek kell lennem mert saját magamért végsősoron én vagyok a felelős. 


Jó volt. Jövünk még. Zombinét még kicsit győzdödni kell de arra van egy évem. 

-tamas- Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24016

sőtmegpláneésmégazonfelül nem kísértem át egy vak öreglányt az utcán, pedig szegénykének egy súlyos nájlon cekker is húzta sovánka karját, de én csak futottam tovább …

 

… a nagycsoportban pedig fenyőfa volt a jelem

 

Zoli, én tényleg nem értelek titeket

a rémképeiddel viaskodsz, meg hogy "te úgy gondolod", pedig csak el kellene olvasnod a versenykiírást, csak el kellene olvasnod az eredménylistákat; és rögtön kiderülne, hogy tévesen "gondolod", teljesen falsul emlékezel

 

Krisztit meg pláne nem értem

itt van ez az UltraBalaton, ahol Kriszti törzsvendég (volt); tavaly — egy könnyű évben — neccesen ért célba; a rákövetkező évben nem készülte agyon magát; a verseny idejére mindenki ütős hőséget várt — és tényleg ütős is volt a hőség

erekre az apró részletekre Kriszti egyáltalán nem reagált; inkább belefutott egy jókora pofonba, majd a szervezőket hibáztatva beleböfögte a topikba a "beszámolóját"

 

nem ezt érdemlik a szervezők, akiknek vendége volt idén Kriszti — tehát nála teljesen fölösleges ár/érték arányról beszélni, mert a számláló (valójában inkább a nevező: érték/ár) az pontosan nulla

 

nem ezt érdemlik a versenyen segítő önkéntesek, még akkor sem, ha voltak közöttük olyanok, akik vastagon a zárás után "pökhendi fiatalemberek"-ké változtak

 

nem ezt érdemlik a versenytársak / sorstársak, akik 

  • többet készültek, mint Kriszti,
  • jobban ismerik magukat, mint Kriszti és
  • egyáltalán nem biztos, hogy pusztán szerencsésebbek, mint Kriszti

 

nem ezt érdemli a topik törzsközönsége, akik nyomon követik Kriszti munkáját, a leglehetetlenebb időben is gondolnak rá, szurkolnak neki, aggódnak érte

 

nem ezt érdemlik a kevésbé tapasztalt futók, esélyük sincs, hogy tanulhassanak Kriszti hibáiból

 

ennek a versenybeszámolónak álcázott önsajnálatnak, önfelmentési kisérletbnek, így semmi, de semmi értelme nem volt

egyetlen "érdeme", hogy gyors volt

annál jobban rányomta a bélyegét a verseny utáni közbeszédre

 

minek?

Előzmény: Csóványos (24015)
Csóványos Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24015

Kedves Tamás!

Kriszta utálja a számítógépet és egyáltalán nem akart beírni. Továbbiakban Kriszta nem foglalkozik ezzel, mert régi típusú ember és nem szereti ezt a társalgási formát, személyesen szívesen elbeszélget Veled.

A továbbiakban én fogok írni és ezt nem egyeztetem Krisztával.

Azt hiszem, hogy a napszúrásos beírásod egy sunyi beírás, míg a mostanival már lehet mit kezdeni, bár rosszindulatú.

Kriszta úgy készül fel a versenyekre, hogy heti 2-3 alkalommal hétköznap erősen gyalogol illetve kocog 7 km-t kb 400 m szinttel. Télen egy hólejtőn  le, s fel 10-szer 60m szintet. Hétvégén szeptembertől egy nap kb 45 km-t 2000 m szinttel. Tehát úgy készül az ultraversenyekre, mintha nem is készülne, mint egy teljesítménytúrázó. Persze, aki ilyen felkészülés mellett ilyen teljesítményre képes, ott jelentős szerepe van magának a versenynek, mert kb egy évben minden 4, km-t a hatnapos versenyen teljesít, azaz a verseny mag a a felkészülés, sőt annak nem elhanyagolható része.Amikor az első Ultrabalatont teljesítette, arra nem készült, mert előtte egy héttel mondtam neki, hogy lesz ez  a verseny, amire ő szó szerint azt mondta: én szívesen körbefutnám a Balatont. Egy telefon a rendezőnek és a verseny napján a rajt előtt befizette a 20000 forintot. A tavalyi verseny előtt még ennél is kevesebbet készült, mert kissé fájt az én lábam és általában együtt töltjük sz időt.

Nem szeretném elfelejteni a végén megkérdezni, hogy miért vagy ennyire rosszindulatú?

Nem érdemes azért lenézni a körözős -megint egy rosszindulatú megjegyzés- tutujgatós versenyeket.  Bár az ilyen versenyeken Neked elég kevés babér termett /szegedi első hely 240 km-rel , és egy csomó korai befejezés, persze nem  kísérem nyomon a sportpályafutásodat precízen. Folytatom a piszkálódást: Láttam, hogy Szegeden hogy üvöltöttél extázisban a Móra múzeum környékén andalgókkal /persze rátévedtek a pályára,de így kikelni magadból nem kéne, láttam, hogy külföldön egy híd árnyékából hogy robbantál ki, ha valaki éppen ott téblábol, fellököd, láttam, hogy 24 órás versenyen a forró teát futtából ittad, de az eredményed miatt ráértél volna lassabban is meginni /Te a számok bűvésze vagy, tudhatnád, mennyit hoz ez a konyhára, - hát inkább ekvisz.

A tutujgatós versenyt össze lehet hasonlítani az Ultrabalatonnal de lenézni nem kell.

Hegymászó példát: aki jó a magas hegyen , az nem biztos, hogy jó egy meredek sziklafalon, de sokszor van olyan, hogy valaki jó a sziklán, de teremben gyengébb stb.

Csomagleadás: volt, hogy együtt morogtál Krisztával és a segítségeddel tettétek , dugtátok el a csomagot egy teremben.

A versenyről azért célszerű frissiben nyilatkozni, mert szerintem ezek az igazi őszinte megnyilvánulások, valamint nem vártuk meg, hogy pontosan hányan érnek célba, hogy ez ne lehesen adu egyik félnek sem.

Értékelném, ha a továbbiakban leszállnál a magas lóról, ez még akkor is undorító, ha okod van rá.

Tehát nem ezt vártam Tőled. És mivel úgy célszerű vitatkozni, hogy illik a vitapartnert is megdícsérni - már csak azért is, mert egy gyenge ellenfelet legyőzni nem dicsőség - persze ez  most nem Rád vonatkozik.

Tehát: az ultrafutást sokan az érett emberek sportjának tartják. Te vagy az egyik cáfolat, mert nagyon fiatalon kezdted, kb 17 éves  voltál és nem csak hogy nem rokkantál bele, henem a fontos versenyeken céltudatosan, fantasztikus önkontrollal hozod a kötelezőt.  Emlékszem arra is, hogy volt olyan célod, hogy  a 80 évesek maratoni világcsúcsát megdöntsd. Arra is emlékszem, hogy elestél egyszer kerékpárral, mert elromlott a fék és a cipőddel a keréken súrolva próbáltál megállni.

Tehát figyellek, András, azért fontos most gyorsan ez a válasz. mert szívből jön, valamint sajnálom, hogy nem mentél bele a sakkjátszmába, azért, ha van kedved, ajánlhatsz nekem néhány jó lépést, ha akarsz megértesz, ha akarsz, nem.

 

 

-tamas- Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24014

miki, én sem olvastam el sokmindent az idei kiírásból

meg is lepődtem rendesen

de ezt a meglepetést magamnak és csakis magamnak köszönhettem

 

van néhány futópéldaképem

 

az egyik Matt http://www.mattmahoney.net/

2006-ban hat perccel kicsúszott a Hardrock 48 órás szintidejéből, 2007-ben öt és fél percet javított

mikor a Barkley-n meséltem neki, hogy mennyire szurkoltam érte és hogy mennyire sajnálom azt a hiányzó fél percet, akkor az öt és fél perces javulással válaszolt

 

a másik Maria http://statistik.d-u-v.org/getresultperson.php?runner=7823

már nem tudom melyik évben minden korábbi nekifutásánál messzebb jutott a Spartathlonon: másfél perccel zárás előtt indult tovább az Emlékműtől, utána a siratófalon lassabb volt a kelleténél és a hegytetőn már nem engedték tovább

idén újra ott van a rajtlistán

 

Norbi már megírta a keszthelyi limitet: 9:15 http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118967906&t=9115721

 

ezek után számomra Kriszti vastagon túl volt Keszthelynél a záráson

ha a "pökhendi fiatalemberek" mégis tettek érte bármit is az csak ajándék lehetett

 

András

Előzmény: miki (24011)
-tamas- Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24013

Kedves Kriszta és Zoli!

 

én nem nyerni szeretnék, hanem megérteni titeket

 

tisztelettel:

 

András

Előzmény: Csóványos (24010)
combnyak Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24012

Szervusztok

Már megint lehet jobb lenne , ha befognám a számat, de sajana nem megy.

Nagyon kedves barátom megkérdezte: Hogy vagy? Tudsz futni?

Aztán mondta, menjek veluk csapatban Balatont futni. Isteni érzés volt. Nagyon meghatott.

Tehát elmentem Ultrabalatonra csapatban. "Jó Barátok" néven indultunk.

Nehéz volt a melegben, de tudtuk és készültünk rá. Senki nem erőltette hogy ott legyünk. Nem vártunk csodát, jeget meg ilyesmi. Teljesen normálisan lehetett előre tudni, hogy 38 fikban mi lesz.

Szomorúan olvasom a panaszokat. Most ha azt írom, hogy kicsit ,( bocs nagyon,) fájt belül, hogy nem egyéniben megyek. Lehet ilyen nagyképű vagyok, de azt gondolom, ha egy egyszerűen és könnyen teljesíthető verseny lenne, nem lehetnénk rá büszkék, hogy megvan.

Lehet felkavarom ezzel mégjobban ezt a kedves közösséget, de ez a véleményem.

Nem kell, csak azért változtatni a dolgokon, hogy kényelmesebb és könnyebb legyen a verseny.

Kóla, vagy hidegvíz meg ilyenek. Mindig eszembe jut az a gyerekkori mese, mikor az öreg, a gyerek és a szamár mennek faluról falura. Nem lehet mindenkinek a kedvére tenni mert akkor a szervezők "hátukon vihetnék a szamarat" és biztos akkor is lenne akinek nem tetszik.

Nagyon köszönöm a "Jó Barátok" csapat többi tagjának, hogy velük futhattam!!!

Köszönöm a szervezőknek, segítőknek ezt a nagyon sok munkával, idegeskedéssel járó hatalmas teljesítményt!

Remélem teljesen meggyógyulok és jövőre egyéniben és mostoha körülmények között mehetek Ultrabalatont futni egyéniben.

Üdv mindenkinek

Mindenkinek gratulálok aki rajthoz állt!!! 

Előzmény: -tamas- (24009)
miki Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24011

-tamas-, te félelmetes precizitású, következetes vitapartner vagy, szereztél is már ezzel pár halálos ellenséget :-) Azért a 10 órán belüli Keszthelyt nem nevezném vastagon a szintidő utánnak, inkább csak olyasmi, hogy valaki nem olvasta el az apróbetűt, és azt hitte, akkor zár a pont, mint a tavalyi limitidő.

 

De végeredményben igazad van, fogjuk be a szánkat és fussunk.

Előzmény: -tamas- (24009)
Csóványos Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24010

Kedves András!

Játsszuk azt, mintha sakkoznánk és Te fogsz nyerni. Te egy nagyon okos  ember vagy  most arra kérlek, hogy lépj helyettünk úgy, hogy a lehető legkésőbb nyerj, de azért mindent tegyél meg a győzelemért. Aztán, ha belemelegszünk a játékba, majd mi is lépünk, de most már inkább csak én. Tehát mit válaszolnál a helyemben?

Köszi

Zoli /ék/

Előzmény: -tamas- (24009)
-tamas- Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24009

megpróbálom kibontani "túlságosan becsomagolt" hozzászólásomat:

 

mindig érdeklődve olvasom a versenybeszámolókat, mert roppant tanulságosak és jó tudni, hogy mi történt a "sorstársaimmal", ők hogyan látták azt a versenyt, amin én is résztvettem

kíváncsi voltam, hogyan készült Kriszti, mivel évről évre egyedül vág neki a távnak és tavaly ideális körülmények között is 31 és fél órára volt szüksége, hogy célba érjen [http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=111181416&t=9115721]

ráadásul, hiába indultunk el mind a négyen (Kriszti, Laci, Gilles és én) a célban már csak Gilles-lel kettesben maradtam

 

szóval, nagy várakozással olvastam: "Sziasztok, Kriszta vagyok. Eddig minden Ultrabalaton versenyt megcsináltam, …"

 

aztán elszomorodtam, mert Kriszta semmit sem írt a tényleges felkészüléséről

helyette kaptam a képembe

  • egy kis öntömjént, hogy Kriszta milyen ügyes a körözös–tutujgatós–pelenkázós–babusgatós versenyeken;
  • csodálkozást, hogy jé, így néz ki a hőség és ilyen hatásai vannak, mintha Krisztának ez lenne az első nyara, amikor fut;
  • és nettó butaságot:

"A versennyel kapcsolatban 1-2 kifogásom van: A csomagleadással megint gondom volt." — nem, az UtraBalatonon nincs csomagmegőrzés, sosem ígérték, hogy lesz; talán ideje lenne megtanulni

"-Az első 100 km-en nagyon kevés helyen volt Cola." — az első 100 km-en éppen ott volt Cola, ahol megígérték; az első 100 km-en éppen ötvenegy hideg Cola lelőhely volt a verseny útvonalának 73 méteres körzetében (aszófői vegyesbolt, Balaton utca 12.; aszófői kocsma, Balaton utca 14.; pécselyi …)

 

szerencsére a jeremiáda után jött a dicséret is

míg a panaszoknál — bár nem volt hozzá semmi köze a rendezőknek — fel voltak emlegetve a szervezők, a dicséretnél szerencsétlen módon lemaradt, hogy mind egy szálig önkéntes segítőről van szó, akik — természetesen — a rendezőkhöz tartoznak (nélkülük nem lenne verseny)

 

aztán megint a könnyfakasztó önsajnálat, hogy hogyan kellett megküzdeni a "pökhendi fiatalemberekkel"

természetesen arról egy árva szó sem, hogy mindez már vastagon a szintidő után volt

 

végül a már tavalyelőttről is ismert üres fenyegetőzés: "nem szándékozom erre a versenyre menni többet" [http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=101380342&t=9115721]

 

nagyszerű

 

letaglózott ez az olvasmányélmény

miután magamhoz tértem, csak arra tudtam gondolni, hogy Kriszti előbb tudósított a versenyről, mint hogy kiheverte volna [http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=110139813&t=9115721]

 

ezért írtam, amit írtam

 

végképp elszomorított, amikor megírtad, hogy nem: Kriszti kipihenten ilyen

 

 

részvétem

 

András

 

Előzmény: Csóványos (23969)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24008

El ne sikkadjon, csakugyan ez a lényeg. :-)

Előzmény: miki (24002)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24007

Én bevallom töredelmesen, egy idő után önkényesen úgy döntöttem, hogy kólát és dinnyét csak a futók kapnak, a kerékpárosok (főleg éjszaka) nem. Így minden futónak jutott, a kerékpárosok meg engem szidjanak, vállalom a felelősséget. Banán, keksz, mazsola, szőlőcukor, vajaskenyér sajttal így is jutott mindenkinek.

Előzmény: dorkapapa (24001)
csika_ Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24006

Tőlem is néhány gondolat az UB-ről.

Én hiányoltam, hogy nem volt kóla és banán minden frissítőnél. Ez elég jól szokott fogyni a futóversenyeken. De a kiírásban sem volt írva mindenhová, így ez nem mulsztás, csak az én észrevételem (igaz, hogy minden futó mást szeretne és nem lehet mindenki kívánságára figyelni).  Volt bringás kísérőm, így ez nem okozott különösebben gondot, legalábbis nekem.

 

Ami viszont nagyon nem tetszett, hgy az eredményhírdetésnél az 5 fős váltókat beszámolták a 10 fős váltósok közé is. Ez hogy lehetséges? Két kategóriában indultak? Kétszer is fizették be a nevezési díjat, hogy kétszer is voltak jutalmazva? Ha nem akkor az egyéniek miért nem számítotatták be párosokhoz sőt a csapatokhoz is? A nők pedig a férfi mezőnybe?

 

Ami tesztett az viszont a kisérők és a többi futó nagyszerű társasásga. Segítettek ahol tudtak.

 

Remélem a lenti néhány keserű hozzászólás csak néhányatok véleményét tükrözi. A környéken sokaknak az UB a VERSENY. Erre készülnek hónapokig. Legfőképp nem is az egyéni indulókra gondolok, hanem a váltókra. Sok futónak a maraton felfoghatatlan távlság egyben, de egy nap alatt 2-3-4 részletben azért meg tudják csinálni. Külföldi versenyekre járni főleg nincs lehetőségük. Reméljük évről-évre sikerül emelni a verseny színvonalát.

walkingman Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24005

Teljesen egyetértek Csanyával és én is ugyan erre az elhatározásra jutottam.

Esetleg még annyit tennék hozzá a "pincérhez", hogy én még "bunkó parkolóőr" is voltam.

Valószinű, volt akivel hangosabban, ingerültebben beszéltem- tőlük elnézést kérek- de elfáradtam. Mikor folyamatosan vitatkozni kellett a váltópontra beparkoló autóssal kb. a 300. eset után elegem volt.

Saját futójukat ütötték majdnem el, nálunk Tördemicen a sorompó miatt néha kezelhetetlen volt a helyzet.

A svédasztalozás miatt volt, hogy nem fértem el a frissítő sátor alatt!

Az ellátmányról annyit, hogy én elmentem jégért egy benzinkútra. A helyi boltban berakattam a mélyhűtőbe 6x2l kólát és 2-3 üvegenként hoztuk el.

A vendéglőben volt mélyhűtő, de nem használhattuk. Sajnálom, hogy a váltókból nem mindenkinek jutott, de nekem a szívem csücske az egyéni futó.

Tudom, hogy ez Csanya véleményével ütközik (mindenki egyenlő ellátásban részesüljön), de akkor is így van. Sajnos az anyagi lehetőségeim korlátozottak.

Ettől függetlenül ne egymást dobáljuk sz......-ral, hanem örüljünk, hogy van egy ilyen versenyünk.

A futóknak remélem, hogy egy kicsit tudtam segíteni a rendezőknek köszi, hogy ott lehettem!!!

Aki ilyden jól tudja, mit hogyan kellene jobban csinálni, jöjjön az asztal másik oldalára.......

Van még hely!

 

 

Előzmény: csanya. (23980)
Wojtek63 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24004

Egy kis "beszédes" UB-2012 statisztika:

 

ELRAJTOLT:        127

 

BEÉRT A CÉLBA:   36 fő (28,3%) ........... Gratulálok!

 

KISZÁLLT:             91 fő (71,7%) ........... Gratulálok!

 

Ebből:

 

1. negyed (0 - 46,5 km, Tihany - B.tördemic)                = 9 fő (7,1%)

2. negyed (46,5 - 106,5 km, B.tördemic - Fonyódliget) = 41 fő (32,3%)

3. negyed (106,5 - 162,5 km, Fonyódliget - B.aliga)     = 34 fő (26,8%)

4. negyed (162,5 - 212 km, B.aliga - Tihany)                = fő (5,5%)

 

Én a 41 főt gyarapítottam, egyedül a kicsi hátizsákomba most csak ennyi "fért" bele. ;-)

De nem bánom, azért egy jó "edzésként" így is sokat tanultam.

 

NAGY-NAGY KÖSZÖNET MINDEN ÖNKÉNTES ÁLDOZATKÉSZ SEGÍTSÉGÉÉRT!

 

Ui: ......... legyetek türelmesek egymáshoz. :-)

bükki farkas Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24003

UB 2012

Nem sikerült ebben az évben azokon a versenyeken elindulni, amelyeket terveztem, nem sikerült annyi km-t összeszedni, amennyit szerettem volna. Ez részben családi, de főleg munkahelyi problémák miatt alakult így.Ennek megfelelően csak a célbaérkezés lehetett a cél. Úgy gondoltam, hogy azzal azért nem lesz gond.
Szombaton reggel jó hangulatban kezdtem a futást. Gyorsan megtaláltam Szilvit, és Aszófőig együtt futottam vele. Ott lemaradtam, mert az a tempó nekem nagyon gyors volt. Innét egyedül haladtam tovább. Időnként rövid ideig csatlakoztam valakihez vagy valaki csatlakozott hozzám, de inkább egyedül haladtam. A meleg(akkor még) nem aggasztot nagyon. Vittem sapkát, a sapkának Anna szerkesztett egy szoknyát, ami az egész tarkómat eltakarta. Folyamatosan vizeztem a sapkát is, a pólómat is, testem fedetlen részeit is.Gyakorlatilag szombat reggel nyolctól vasárnap reggel hétig szinte mindig vizes volt rajtam a póló. Karom, lábam néhány perc múlva megszáradt, a ruhám kicsit tovább bírta. Az utcai kutak alatt fürödtam rendszeresen. Tavaly a verseny után egy héttel alaposan feltérképeztem a kutakat is és a kocsmákat is. Többször betértem egy-egy hideg innivalóért.Valahol Szigliget után éreztem az első vízhólyagot, aztán szép sorban jött a többi is. Különösen ügyeltem arra, hogy a cipőmbe ne follyon be a víz, de a nagy hőségben a zoknimba beleizzadtam, a lábfejem pedig megdagadt. E kettő együtt elég volt a vízhólyagok keletkezéséhez. Évek óta azonos cipőben futok, vízhólyagokkal eddig nem volt gondom. Tempóm lelassult, a meleg igen megcsapott, hatalmas hőterhelés érte az egész testemet.Közben azért haladtam is,lassan beértem Keszthelyre. Tudtam, hogy a pont mellett van egy szabad partszakasz, sajnos fürdésre alkalmatlan, mert több méter széles iszapon kellett volna átmenni a vízig. Azért a szabad strand zuhanyzójánál csak sikerült fürödni, ruhástól álltam a hideg víz alá, csak a cipőmet vettem le.Nem lettem boldog a lábfejem látványától, ekkora hólyagokat magamon még nem láttam.Kicsit sétáltam, majd a lábam száradása után felvettem a vizes zoknit( nagyon jó lett volna szárazat venni, esetleg cipőt cserélni). Fenékpuszta után számolgatni kezdtem, az eredmény az lett, hogy beérek szintidőn belül. Vártam az estét a lehülést, az este eljött a lehülés nem, egész éjjel vizeztem magamat. Sokat kivett belőlem a meleg, alig tudtam 6 km/ó sebességet tartani, a hólyagok pedig szaporodtak. Aliga után meghoztam a döntést és Akarattyán kiszálltam. Mikivel együtt értünk a pontra, ő is ott fejezte be, talán erősítettük is egymást döntésünkben. 

Talán be tudtam volna érni. Talán. De akkor a lábamat és az egész szervezetemet nagyon elintézem, egy ideig nem lettem volna üzemképes, pedig hétfőn reggel hatkor  már szolgálatba álltam.Szerda reggelre megszűnt a lábfejem duzzanata, szervezetem rendben, csak a hólyagokat kell begyógyitani.Jővőre szertnék indulni. (Egy percig sem gondoltam azt, hogy soha többé) Nem a visszavágás miatt, az engem nem motivál. Viszont ez a verseny hatalmas élmény. Ezt át kell élni újra és újra, és újra és...

miki Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24002

Gyerekek, nem az itt a baj, hogy van-e kóla. Természetesen mindig lesz valami, ami éppen jólesne, de nincs. Mindig lesz olyan segítő is, aki mindent megtesz, de egy kimerült vagy frusztrált futótól olyan választ kap, ami elszomorítja.

 

Az inkább a lényeg, hogy segítsük és bátorítsuk egymást legjobb tudásunk szerint, ne pedig sértődötten kioktassuk.

dorkapapa Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24001

Sajnos tudomásul kell venni, hogy a Cola, mazsola, banán, stb. az USÁ-ban sem drágább, mint itthon, a szolgáltatások ára az, ami jóval magasabb. Gondolom nem tévedek, ha azt mondom, hogy az UB költségvetésének számai között nem a pontőrők bére dominált... Tehát ilyen aspektusból nem érdemes a béreket hasonlítani egymáshoz.

 

Az is jól látszik, hogy egy ilyen verseny a széthúzódó mezőnnyel, eltolt rajtokkal, kétnapos-folyamatos váltókkal egy logisztikai rémálom lehet, nagyon nehéz flottul kezelni az ügyet.  Talán a jéggel történő italhűtés az, amivel lehet kezelni a dolgot, bár soha nem próbáltam még :)

 

Az időjárás olyan, amilyen, ez a verseny része, éppen úgy, mint az emelkedők, ezen nem érdemes szerintem lovagolni. Nyár van, meleg van. Mindenkinek sz@r volt, de hát ez egy ilyen műfaj. 

 

A sok helyen langyos iso mellett egy ponton volt, hogy amikor kólát kértem, azt mondzák, hogy gyorsan igyak, mert két pohárnyi maradt. A mezőny első felében voltunk :)

 

Az evés-ivásról még annyit, hogy tényleg össze vissza ettek az emberek, de saját magamon azt láttam, hogy ennek az is az oka, hogy a nagy zsúfoltság miatt sietni kellett egyik váltópontról a másikra, ezért sokszor nem a futás befejezésekor tudtam enni, hanem amikor a következő ponthoz értünk (vagyis olyan ponton frissítettem, ahol nem futottam).

Csóványos Creative Commons License 2012.07.04 0 0 24000

A legfontosabbal kezdem: Kb 2 nappal a verseny előtt felhívtam az egyik rendezőt -biztosnem Péter, valószínűleg Norbit-. Ekkor megkérdeztem tőle, hogy tekintettel a várható hőségre megemelik- e a verseny szintidejét. Visszakérdezett, hogy a Spartathlnon megemelik-e? Azt mondtam, hogy nem, bár talán egyszer pár perccel elnézőek voltak /Nemes Attila egyik teljesítése - de ez nem biztos-. Ezután már nem kellett volna erősködnöm, de mégis megkérdeztem, hogy ha a napi maximális hőmérséklet 37-42 fok között lenne, akkor sem emelnék meg a szintidőt? A válasz: akkor sem. Direkt ilyen durván tettem fel, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

Hidd el, hogy szinte szóról szóra így volt.

A verseny során Kriszti helyében egy ilyen válasz után én sem könyörögnék, mert ez mindkét fél részéről megalázó: Képzeld el:

Kriszti: Peti, eddig százszázalékos zeljesítő vagyok, nem érzem olyan jól magam, hogy 32 órán belül teljesítsek, nem gondoljátok azt, hogy meg kellene emelni a szintidőt?

 Mire Peti: Ne haragudj Kriszta, de nem emelünk, a frissítőállomások is a 32 órás időre vannak nyitva, és gondold el, ha a kedvedért megemelnénk a szintidőt, akkor mit szólnának a többiek, akik erről nem tudnak....vagy valami hasonló.

 

Valóban sokat kritizáltuk a versenyt, de nem csak.  Az évek során több apró változás volt, nem szeretném felsorolni, mert lusta vagyok és lehet, hogy rosszul emlékszem.  A rajttal kapcsolatban igazad van, az első néhány évben 10-kor  volt, ahhoz le lehetett menni aznap kényelmesen kocsival. Az az igezság, hogy a 6 órás rajt , ami a jelenlegi rendszer sokkal humánusabb, mert a versenyzők így kétszer futhatnak  a hajnali hűvösben és ezzel kb 6-7 emberrel több tudta most teljesíteni a versenyt.

Szerintem Kriszta azt akarta  mondani, hogy a meleg löttyök mellett a meleg kóla  jobb, mint a víz és az izo.

Sajnos a csomagmegőrzés továbbra is gond, tudva azt, hogy nem szerepel a rendezők vállalásai között.  Kriszti 20 percig állt egy ház előtt, mert pénteken megbszélte, hogy oda betehetio a cuccát. Végül 5 perccel a rajt előtt sikerült egy kocsiba betenni. Nem hibáztatom az illetőt, mert elaludt és ez reggel fél hatkor  simán előfordulhat.

Kefírrel kapcsolatban nem pontos az észrevételed, mert konkrétan nemm  hiányoltuk a kefírt, pontosabban hiányoltuk, de nem írtuk ezt le. Hanem azt, hogy Sóstón keresztiamat kértem meg, hogy a pontra tegyen Krisztinek kefírt és kólát, amit meg is tett. Tegnap megkérdeztem Krisztit és azt mondta, hogy a kefír helyretehete volna a gyomrát. Tehát a kefír nem volt a vállalásban és ezt nem is vártuk el.

Vaószínűleg nem olvastad el elég figyelmesen a kissé elkapkodott beírást, mert több pozitívumot is megemlített Kriszti. Remélem abban egyetértünk, hogy ha van egyetlen százszázalékosan teljesítő nő, akinek az ultrafutás során egyéb érdemei is vannak,  akkor a verseny során értesíteni kall őt az esetéeges szintidő emelésről különös tekintettel a két nappal korábban történt  telefonos beszélgetésre.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.07.04 0 0 23999

Viszont amit lehetne tenni, hogy legyen valamiféle pontőrtalálkozó, ahol azért az új emberek is kapnának ötleteket meg benyomásokat az íratlan elvárásokról, vagy pedig egy körlevél a verseny előtti hetekben az elmúlt években összegyűlt problémákkal, hogy na ezeket próbáljuk elkerülni.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (23994)
csanya. Creative Commons License 2012.07.04 0 0 23998

Ja és az áfa Floridában 7%, nálunk meg 27%, de ez csak egy példa volt. A lényeg azon van, hogy amikor egy külföldi versennyel hasonlítjuk össze az itthoni versenyt ezt is kalkuláljuk bele.

 

Előzmény: Elm (23996)
csanya. Creative Commons License 2012.07.04 0 0 23997

USA: 7,75 USD/óra - államtól függően változik, de ennyi a szövetségi minimálbér.

Előzmény: hellokocsivigyáztam (23993)
Elm Creative Commons License 2012.07.04 0 0 23996

Ha ugy erzed, szamolgatni jobb, nosza :

 

Magyar atlagfizetes : 210.000.- Ft/ho
USA atlagfizetes : kb. 870.000.- Ft/ho

Magyar minimalber : 78.000 Ft/ho
USA minimalber : kb. 370.000.- Ft/ho

Ezek 2011-es adatok, adozas nelkul, ami ugye mindenhol mas. Tehat az atlag 4x, a minimal majdnem 5x akkora az USA-ban.

A legdragabb nevezes 30.000.- az UB-re. Ez kb. 140 dollar. Ha 4 vagy 5-szoroset vesszuk, az kb 600 dollar lenne. Ebbol az emlitett verseny egyenije ketszer kijonne, vagyis mondhatjuk akar, hogy aranyaiban feleannyiba kerul csak.

Jelent ez valamit? Szerintem semmit. (raadasul az elonevezes az usakoknal a full ketharmadaba, nalunk egyharmadaba kerul, tehat csak ezzel boven kb. egy arba lehet lehozni a nevezest!!!)

Ha tizszeres lenne a kulonbseg abszolut arban, akkor mar el lehetne gondolkozni, hogy mi olcso, mi draga. Ebben a ketszeres szorzoban kismillio dolog nincs benne, a rendezes nehezsege, a verseny korulmenyei, de az orszagok adorendszere, es egyeb mas kulonbozo arszinvonalra vonatkozo adatok.

En azt gondolom, hogy egy ilyen versenyre, ami az ev fenypontja, amire egesz evben keszulnek, aminek a teljesitese hatartalan buszkeseggel toltheti el a resztvevoket, en a magam reszerol nem sajnalnam ezt az osszeget - vagy, esszeru hatarokon belul, szinte semmilyen osszeget. Ha nem ereznem, hogy a szolgaltatas es az ar nincs aranyban egymassal az en SZUBJEKTIV, es nem elsosorban anyagi jellegu szempontjaim alapjan (meg ha ez kicsit ellentmondasnak is tunik, hiszen az ar/ertek aranyban benne van az ar), akkor nem nevezek. Es ha nevezek, ezert csak egy kivansagom lenne : ami a kiirasban szerepel, azt tartsak be, minden tovabbi mar extraszolgaltatas. Nekem is jobban esne a jegkocka minden ponton, hutott italokkal, de ha ezt nem igertek, akkor ezt nem kernem szamon rajtuk. Ha van, az szuper es jolesik, ha nincs, megoldom magam. Ennyi.

Előzmény: hellokocsivigyáztam (23993)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.07.04 0 0 23995

De igen, csak gondold végig még egyszer, hogy milyen céllal írta be Csanya. Ez a sablonreakció most nem adekvát.

Előzmény: hellokocsivigyáztam (23993)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.07.04 0 0 23994

Szerintem a legtöbb pontőr megteszi kreatívan, amit tud, és természetesen megvárja a kint levőket ésszerű ideig, és ha éppen zárva van a pontja, de ott van, akkor is megteszi az áthaladóért, amit tud. (Idén is voltak olyan biciklisek, akik összekeverték a bringatúrát a Tour de Pelsóval, és fél órával a nyitás előtt, amikor a pontépítést kezdtük volna, ott toporogtak. Kaptak, amit adni tudtunk, pedig az orruk alá dughattuk volna a táblázatot, hogy zárva vagyunk.)

 

Ötleteket azonban érdemes összegyűjteni és megosztani egymással. Különösen az átlagosnál is kreatívabb emberekét, mint pl. Sistergő, aki fullextrás pontőrautóval érkezik.

 

A hűtőtáska jég jó ötletnek látszik, de amikor egy pontőr szombat reggeltől vasárnap délutánig 2-3 ponton ad szolgálatot, elég kis ideig működne és kevés embernek segítene. A korai kezdés miatt pénteken kellett leutaznunk, a szálláson mélyhűtő sem volt, így a jégakku is visszafelé fejlődött szombat reggelre, nem is beszélve arról, mi lett volna a jéggel. :-) Aztán meg panaszkodnak a nonstop váltósok, hogy nem kapják ugyanazt a szolgáltatást már az első húsz kilométeren se, mint a reggeli futam. :-)

 

Előzmény: miki (23992)
hellokocsivigyáztam Creative Commons License 2012.07.04 0 0 23993

hamár ámerika, akkor a táblázatból hiányzik a magyar és az usa minimálbér közlése is.  így nem ér ez semmit.

Előzmény: csanya. (23978)
miki Creative Commons License 2012.07.04 0 0 23992

Amit írok, az nem javaslat vagy kritika, csak egy régi sztori. Valamikor régen, még mikor Ujj Zoli szervezte a versenyt, én is üzemeltettem egy frissítőpontot. Természetesen az nem a mostani nagyságrend, max 30 futó mozgott a pályán.

 

Zoli persze azt mondta, csak jöjjek, ő ad mindent. Persze eszembe se jutott, hogy erre számítsak, előtte csináltam napok alatt annyi jeget, amennyire az otthoni fagyasztóm képes volt, bevásároltam mindent, amire gondolni tudtam, pakoltam asztalt, székeket, polifoamot stb.

 

Most, mikor Janó és Margó pontjára értem, Janó előkapott egy üveg jeges vizet, és azt mondta, sok-sok év után, hogy azóta is ezt akarta visszaadni, igazán jólesett.

 

Ja, és a kanna meleg vízből és pár zacskó száraz fájdalomból, amit Ujj Zoli adott, nem sok fogyott. Persze pontnyitás előtt órákkal már jártam a mezőnyt autóval, András talán emlékszik, utána szedtem össze a feladókat. A pályán lévőket számon tartottuk, szó sem lehetett volna arról, hogy bezárjuk a pontot, míg kint van előtte futó.

 

Szóval az is egy lehetőség, hogy megkérjük a segítőket, tegyék meg kreatívan, amit tudnak. Egy hűtőkocsi tényleg nagy macera, de egy hűtőtáska jeget sokan tudnának hozni.

Bozótkutya Creative Commons License 2012.07.04 0 0 23991

Ami a szintidőt illeti, én hívtam emiatt Szaszát, majd kérdeztem Keszthelyen Pétert is, nem magam miatt, hanem két külföldi futó kérdésére. Mindenki tudomásul vette.

 

A Keszthelyi pont kicsit kérdéses....én is csak hallottam valakitől, hogy elérendő szintidő csak Bogláron és a célban van, ezért - szintén a két külföldink kérésére - Vonyarcról telefonáltunk az ügyben és Péter megerősítette, hogy Boglárra érjünk időben. Mikor Thierryvel Keszthelyre értünk, a pont működött. Több infóm nincs :)

 

Az eredményhirdetésnél tényleg nagy baki volt, hogy nem hangzott el az összes név. Legalább 3-4 futó ment ki a végén, mikor Attila hozzátette,hogy minden egyéni teljesítő menjen fel. 

Előzmény: ritkán író (23989)
bodhiszattva Creative Commons License 2012.07.03 0 0 23990

1. ez igy tiszta, rendben van.

 

2.tavaly is volt ilyen hidd el, az igazi az lenne ha legkozelebb nem fordulna elo, vagy megjobb ha nem igy kellene kiderulnie, es megvaltoznia.

 

kicsit a masik oldal: nem veletlen irom, hogy nagyon tisztelem a rendezoket, mindkettejukre baratkent gondolok. tenyleg nins egyszeru dolguk, de jol akarjak csinalni. ezt most bizonyitottak nekem, az utasitasukkal. a munkammal kapcsolatos legfobb utasitas ugyanis az volt, hogy mindig a futok erdekeit nezzem. megtettem amit tudtam, a rendezoseg megadta a lehetosegeket ra.

 

fontos lenne a tisztan latas, eloiteletek nelkul...

Előzmény: ritkán író (23989)
ritkán író Creative Commons License 2012.07.03 0 0 23989

Sziasztok,

 

mint a főszervező jobbkeze, hadd reagáljak néhány dologra:

 

1. szintidő: a szintidőt nem emeltük verseny közben. A végleges, hivatalos eredménylistán nem fog 32 óra feletti teljesítés szerepelni. Egy vasúti doboz még nem került feldolgozásra, azelőtt nem szeretnénk végleges időket közölni.

 

2. Lesi Zoli: eredményhirdetés. Tényleg gáz, hogy 2 ember nem lett felolvasva (Mazur és Weinber Feri). Elfelejtettek dugni a célban... Így nehezen kerülhettek volna föl a listára... Ha más ilyen volt aki nem lett felolvasva, elnézést érte, az nagyon súlyos mulasztásunk. Nem tudom, hogy tavaly kik lehettek, illetve idén kikre gondolsz. Bárki is legyen, felháborító. Erre nincs mentségünk. Nyilván azért találtuk ki, hogy mindenkit a szinpadra hívunk, hogy elismerjük a teljesítményüket és, hogy tisztelegjünk előttük. Nem azért, hogy valkit/valakiket kihagyjunk. Közben megnéztem és Kulcsira gondolsz. Mint utolsó célbaérkező, nem volt rajta az eredménylistán. Jogos a kritika, nincs mentségünk. Megpróbálunk szeméylesen is elnézést kérni Tőle!

 

3. A frissítőpontok ellátottsága: Berény (lemaradt a kóla) kivételével minden pontoon az volt ami a füzetben volt.

 

A frissítők munkájáról és áldozatáról nagyon sokat elmond, hogy azok az ultrafutók akik a frissítőpontokon voltak, azt mondták, hogy jövőre inkább futnának, mert az könnyebb...

 

NP

 

 

Előzmény: csanya. (23987)
bodhiszattva Creative Commons License 2012.07.03 0 0 23988

ha mar felduhitettetek :)

egy masik problema amit mar tavaly jeleztem a szervezoknek, mert nem akartam azonnal nyilvanosan, pedig akkor erintett:

 

"IDŐMÉRÉS

Az időt a tájfutók által is használt dugókás rendszerrel mérjük. A frissítőpontokon található dobozokban a 4. ponttól (Dörgicse) kötelező az időmérés! Az első 3 ponton fakultatív. A verseny végén minden mérésről pontos adatot közlünk az eredménylistában."

 

Ezekszerint Vajda Zoli az elso ??? vagy senki sem teljesitette a versenyt?

vagy publikalt a rendezoseg valamilyen rendezoi hibat? vagy mire az arany cimke?

 

es ezt irom ugy, hogy az elso ket futot, nem hiszem hogy nalam jobban tiszteli valaki

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!