Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2017.03.16 0 0 136204

Például (és az esetek döntő többségében) a kozmaolaj. 

Előzmény: Dav32g (136203)
Dav32g Creative Commons License 2017.03.16 0 0 136203

S megtudnád Nekem mondani, hogy mi a pálinka megzavarodásavak az oka? Mi váltja ki?

Előzmény: körte51 (136200)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.16 0 0 136202

Én mielőtt újra főzném, próbálnék különböző arányokban semlegesebb kevésbé utópárlatos pálinkát hozzákeverni, mivel az újrafőzéssel a ,,jó aromák is herélődnek ". Az a 10% -os up jelleg viszonylag nagyon kevés. A kiváló rumokat is két alapanyagból keverik, aquardiente  (egymenetes) adja az alapot, és a semleges ( többször desztillált) szesz  keveréke adja a termékek sokoldalúságát. Újrafőzéskor réz rendszer esetén van réz eleje, és nagyon minimális előpárlat is. 

Előzmény: NTubi (136188)
sogi01 Creative Commons License 2017.03.16 0 1 136201

                                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (136171)
körte51 Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136200

Zavarosodásra nem az újrafőzés a megoldás ,hanem türelem és kávéfilteren szűrés! 

Előzmény: Dav32g (136193)
foxrudi Creative Commons License 2017.03.15 0 1 136199

De gondolom,Gyarmaton,a Nyírjes felé vezető úton lévő "új"főzdében nem így főznek! :-)

Előzmény: Dav32g (136198)
Dav32g Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136198

Ha kevés cefréről van szó akkor nem érdemes, de ha pl 1000 liternyiről akkor simán nyersz vele  minimum 6 litert, legalábbis szerintem.

Előzmény: Törölt nick (136197)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.15 0 1 136197
Koszi:)) Kozel jartam hozza...majdnem eltalaltam...sot...:))
Előzmény: Dav32g (136196)
Dav32g Creative Commons License 2017.03.15 0 1 136196

Felvidékről származom, Balassagyarmattól néhány kilometerre lakom.

Előzmény: Törölt nick (136195)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.15 0 2 136195

:)) Üdv. Ezt a "lekvár" titulust szerintem mellőzzed itt a fórumon belül mert igen bezavaró szó.  Az eljárásod amit leírtál,hasonlót már halottam de nem innen a fórumról. Azt megkérdezhetem hogy a "nálunk" az melyik országrészt takar? Várost nem kell írnod csak kb...hozzávetőlegesen érdekelne mondjuk mint megye,ha ez Magyarországon belüli tájvidéket jelenti és nem a hétpecsétes titkot...   Nógrád megye felső Ipolysági vidékén,egy kőhajításnyira Szlovákiától készítik 1-2 faluhelyen hasonlóan a lepárlást és az alszesz ilyen fajta (nyereséges??) felhasználását. De ha nem akarsz...akkor ne válaszoljál,csak érdekelt volna:))

Előzmény: Dav32g (136187)
Figyelget Creative Commons License 2017.03.15 0 1 136194

Ha csak utópárlatos lett, akkor az újrafőzésnél már nem kell előpárlatra számítanod. 

Ha össze lenne keverve az alszesszel, úgy lenne természetesen előpárlat. 

A praktikum dönti el a kérdést, döntené el nálam. Ha összeöntve nem több egy üstnyinél, akkor összeönteném. 

Előzmény: NTubi (136188)
Dav32g Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136193

Én a szeder pálinkámat 3 szor főztem át mert zavaros volt, de a harmadszor lepárlás után is zavaros maradt. Fél év után letisztult az anyag magától és a tetejéről az úszkáló fehér valamit leszűrtem. Szóval nyugi.

Előzmény: NTubi (136188)
Dav32g Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136192

Ha azt a keveset beleöntöd 40 liter alszeszhez plusz pl: 25 liter víz - eszre sem veszed benne úgy felhígul.

Ez csak az én véleményem.

Figyelget Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136191

De bizony van. Az utolsó felöntés végső 3-4 litere. :)

Előzmény: Dav32g (136187)
Figyelget Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136190

Tartom, amit mondtam: le a kalappal! 

Előzmény: foxrudi (136189)
foxrudi Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136189

A sarok az réz-saválló (pisztóriusz teteje)hegesztve,az azért olyan,a másiktól meg vannak sokkal szebbek is,ez standard.

Előzmény: Figyelget (136183)
NTubi Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136188

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni, újra kell főznöm a tisztázást mert utópárlatos lett. Erre vonatkozó tapasztalatom még nincs, csak annyit tudok róla amit az irodalomban megtaláltam: 

-20-30%-ra vissza kell higítani vízzel

-majd újra lepárolni

 

Fontos infó lehet a kérdéseimhez, hogy az alszesz le nem párolt részével nem keverem össze ismét a párlatot szennyeződés miatt, akár jó ötlet lenne a későbbi utópárlat felhasználás miatt akár nem. :)

 

Eddig ez rendben is van, a kérdéseim a következők:

 

- szükséges-e ilyen esetben rézelejét, előpárlatot leválasztani? Ez nyilván is tapasztalatból kiderülhet (kiszagolván a megoldást), de érdekelne

- a megváltozott arány miatt számíthatok-e bármi különlegességre, pl. egészen kevés utópárlatra kell számítanom (10%-nál nem becsülöm többre az arányát)?

- alapból jó ötlet-e a le nem főzött alszeszt újra összekeverni az újrafőzni kívánt párlattal?

 

 

Erre szeretnék választ kapni, előre is köszi mindenkinek az építő gondolatokat!

 

 

Dav32g Creative Commons License 2017.03.15 0 1 136187

Nálunk a lekvárt így főzik:

Pl: van 300 L cefrém, az üst 50 literes. 50 liternyi cefréből lejön pl: 10 l alszesz. A főzés megkezdése után a lé elkezd savanykásodni olyan 6-7 l után. Nálunk ezt elteszik és az utánna lejövő 3-4 litert visszaöntik újra az üstbe a következő feltevéshez.  És így tovább amíg a cefre el nem fogy. Az eredmény szinte már kellemes ízű 40 - 45 fokos alszesz. Amit higitás után addig finomíthatok amíg pl: az anyag 52 fokos lesz. Ekkor az alszesz alkoholtartalma 0 %. S mivel nem tartalmaz savanyú vizet akár meg is ihatod. Így nincs utópárlatom, ami alkoholt tartalmazna.

mili70 Creative Commons License 2017.03.15 0 2 136186

Biztos valami kódolt szöveg. Ráengedek valami visszafejtő programot. :)

Előzmény: Figyelget (136184)
kupeci Creative Commons License 2017.03.15 0 1 136185

Csatlakozom:)

Előzmény: Figyelget (136184)
Figyelget Creative Commons License 2017.03.15 0 2 136184

Nem biztos, hogy butaság, de nagyon nem értem a kérdést. :)

Előzmény: Dav32g (136182)
Figyelget Creative Commons License 2017.03.15 0 1 136183

Egészségünkre! :)

Az a sarokvarrat is elég korrekt, de a patentíves az nagyon ott van.

Olyan mintha nem is saválló lenne, annyira egyenletes.

Ha saválló és kézi, akkor le a kalappal. Ilyent még nem láttam kéziben.

Előzmény: foxrudi (136181)
Dav32g Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136182

Üdv. Mindenkinek.

Lehet, hogy butaságot kérdezek, de alkoholt tartalmazó utópárlat  készítésére amit kiöntötök lekvárfőzés során mire van szükség?

foxrudi Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136181

 No, én meg feketeribizlivel.Egészségünkre! :-)

 Tudod,teli hold is van.....,meg mennék már haza is.

Akkor egy kis olvasni való!:-)

Előzmény: Figyelget (136173)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136180

:))) (+)

Előzmény: cloaked (136179)
cloaked Creative Commons License 2017.03.15 0 2 136179

Igen, ez volt a pálinka eredeti jelentése. Ez szigorúan véve csak 2002-ben változott meg, amikor rájöttek, hogy nehéz lesz eredetvédett italtfajtát csinálni a magyar gyümölcs- és törkölypálinkából, hogyha nincs neki külön neve:) Akkor találták ki, hogy a pálinka ne jelentsen semmi egyebet.

 

Mondjuk az 1800-as években még tényleg jellemző volt, hogy az olcsóbb helyi égetett szeszeket nem osztották kategóriákba alapanyag szerint, de ha belegondolsz, ez azóta sem változott, hanem azóta egyszerűen csak kihalt Magyarországról a gabonából, krumpliból, borsóból és egyéb finomságokból készült pálinka. (Pontosabban a finomszesz vette át a helyüket.) Ami megmaradt a finomszeszen kívül, az ugyanúgy csak pálinka maradt. (A borpárlat nem, de az már 200 éve is francia hagyomány alapján készült itthon – és minden további párlatfajtára is igaz, hogy ha készül itthon, akkor valamilyen külföldi hagyomány alapján készül.)

Előzmény: Törölt nick (136178)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136178
1 viszont nagyon erdekes es figyelemre valo momentum hogy abban az idoben alapanyagbol- barmibol amibol fozni lehetett szeszt (gyumolcs,gabona,kolomper azaz krumpli) Palinkanak neveztek...:))
Előzmény: cloaked (136176)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136177
:))Ezt most is ugy hivjak a mai napon hogy a "mezes madzag" .D.D.D
Előzmény: endrepp (136175)
cloaked Creative Commons License 2017.03.15 0 2 136176

A töményszesz (akkori szóhasználattal: „pálinka”) adóztatása egykorú az élvezeti szeszfogyasztással. Nem modern találmány a szeszadó, és nyilván itthon sem csak az 1800-as években találták ki. A töményszesz elterjedését gyakorlatilag az összes  (korábban sör- és borivó) kultúrában kisebb-nagyobb alkoholizmus-hullám követte, amit mesterséges áremeléssel (=adóztatással) kellett letörni, szükség szerint helyileg vagy országosan. Persze azért az adóbevételt sem bánták. A szóban forgó időszakban (1848) már a fél ország ipari krumpliszeszen vegetált (ahogy arról Széchenyi pár évvel korábban kimerítően írt), szóval ekkor már biztosan jó ideje nem volt adómentes. Bár érdekes, hogy ekkor és utána még jó ideig nagyon alacsonynak tűnő szeszadót szedtek a maihoz képest.

Előzmény: Törölt nick (136174)
endrepp Creative Commons License 2017.03.15 0 1 136175

viszont már akkor is tudták, hogyan kell a nép "bizalmát" megnyerni..

 

A saját szükségletre történt pálinkafőzést kedvezményezték, maximálva a fizetendő adó összegét.

Előzmény: Törölt nick (136174)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!