Keresés

Részletes keresés

Exxon73 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 839

Hessent nem irtad a hegyeivel,a fabetetes hazaival.nem irtad  Dortmundot a maga melos proli filingjevelDDD

 

Borussia Dortmund es Borussia Montchengladbach a ket kemeny focicsapat DDDD

 

1honapja volt itt vendegsegben a Borussia Dortmund masodligas csapata... ki se mentem az utcara DDDD

Előzmény: Szipolyka. (835)
Exxon73 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 838

itt 2hetig nem tudtam hova tenni hogy mi az a moijn.ezek egesz nap ezt koszonik.lenn Bajororszagban a gruss gottal nem tudtam mit kezdeni 2hetig.

ha csong a telefonom es beleszolnak hogy gruss gott akkor mar tudom hogy nem Hannoverbol hivnak...

Előzmény: Exxon73 (837)
Exxon73 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 837

A német nyelvet én nem ismerem, de úgy vélem 3-4 hónap alatt sikerülne elsajátítanom a nyelvet korrekt módon még idehaza; a nejem már két ízben volt Németországban, elboldogul de neki is kell tanulnia, ismételnie a nyelvet

 

hat Csabi szomoru hireim vannak.1992ben tanultam meg nemetul.otthon Magyarorszagon mindig nemet erdekeltsegu cegeknel dolgoztam,aztan 2002ben Munchenben a hochdeutsch hazajaban voltam muvezeto majd a sors 2008ban Hollandiaba vitt ahol kb 8 10 honap alatt a nemet tudasom  alapjan elsajatitottam a holland nyelvet.aztan iden juniusban a sors ide Nieder Sachsenbe vezerelt.naponta telefonalok Nemetorszag kulonbozo tartomanyaiba.itt eszakon altnemetet beszelnek,lenn a Ruhr videk alatt mar a rendes nemetet.itt ha bemegyek a postara hegyezem a fulem,holott feloraval elotte a fuldai beszallitoval technikai parametereket egyeztettem telefonon.

ha atrobogok a szomszed irodaba az ingatlanos nemet csajra ra kell szolnom hogy langsam mert o altdeutschot beszel.

 

szoval tuti az a nemet tudas?

Előzmény: sm.csabap (833)
Szipolyka. Creative Commons License 2011.10.03 0 0 836

> A német nyelvet én nem ismerem, de úgy vélem 3-4 hónap alatt sikerülne elsajátítanom a nyelvet korrekt módon még idehaza

 

Gondolod, elég annyi idő? Én 9 éve élek itt, de még mindig azt gondolom, hogy kutya nehéz egy nyelv (a portugált annak idején, persze jóval fiatalabban - 23 évesen - egy év alatt majdnem anyanyelvi szinten megtanultam, tehát van nyelvérzékem). 3-4 hónap alatt talán egy érzést a szerkezetéről, az alapokat... De egy német állásinterjún elvérzel.

(Ha nulláról indulsz.)

Előzmény: sm.csabap (833)
Szipolyka. Creative Commons License 2011.10.03 0 0 835

> Ami az egyesületeket illeti azokat szeretnénk kerülni mivel rendszerint az ilyen helyeken van három-négy vezéralkat aki diktál ami nem kelt emberi hangulatot

 

Hm

Bár tudom, hogy téged pillanatnyilag ez kb. a 625. helyen érdekel, de nem állom meg, hogy meg ne jegyezzem: a helyi (később az össznémetországi) magyar cserkészcsapatban nem is simán barátokra, de testvérekre találtunk, a gyerekek is, meg én is, a közös húsvéti tábor az év fénypontja, szegényebb lenne a lelkünk nélkülük, no meg a magyar hagyományokat sem tudnánk ápolni.

A két berlini magyar egyesület már más tészta, van egy kelet-berlini és egy nyugat-berlini, jó magyar szokás szerint viszályokkal tarkítva, oda mi sem járunk (egyikbe sem).

Van táncház, magyar zenekarral (Durrbanda a nevük, ha jól tudom, még nem voltunk, nem vagyunk nagy táncosok).

Van magyar óvoda, nagyjából megfizethetetlen.

 

Általánosítani rossz, mert nagyon szép dolgokról maradhatsz le, ha így teszel.

 

Weboldalépítő barátnőm van itt Berlinben, elég sokáig élt HartzIV-en (=szoc. segély), most elvégzett egy egyéves tanfolyamot, és _talán_ lassan beindul neki a szekér, de nagyon szerényen.

Felesleges mondanom, hogy ha oktatni akarsz például, akkor a stabil némettudás elengedhetetlen.

 

Nővér OK, ott vannak esélyek. De a nyelvet itt is tudni kell!

 

Lehet, hogy nem fogtok tudni válogatni, hogy merrefelé költözzetek.

Délen van a nagy jómód, jobbak a fizetések, de az árak is magasak, a lakbér helyenként komolyan horror.

Hamburg dettó.

Drezda, Halle, Lipcse - olcsó lakhatás, alacsonyabb fizetésekkel.

Berlin: a legjobb város, multikulti, élhető, parkokkal/zölddel teli.

A Ruhr-vidéken állítólag nagyon kedvesek az emberek :-)

Türingia: nulla munkalehetőség, ezzel szemben álmaim földje, Tündérország...

Meklenburg-Vorpommern: szegénység

...aztán majd oda mentek, ahol állás lesz.

 

A volt NDK területén azt hiszem ingyenes az óvoda. Délen ugyanezért inget-gatyát kifizeted, és még így is csak mázlival találsz helyet a gyereknek.

 

Nem egy homogén ország, na.

Előzmény: sm.csabap (833)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.03 0 0 834

Németország bármelyik részére szívesen mennénk, igazából a régiókat nem ismerjük, nem is gondoltunk el azon hogy merre lenne jobb, egyszóval nincs konkrét elvárásunk sem elképzelésünk.

 

Pedig ez koránt sem mellékes kérdés, ugyanis Németországnak sok arca van. A tengerparttól a nagy hegyeken át az óriási városokig mindent megtalálsz, és gondolom nem mindenhol éreznétek otthon magatok...

Előzmény: sm.csabap (833)
sm.csabap Creative Commons License 2011.10.03 0 0 833

Köszönöm nektek a gyors válaszokat!
Pár kérdésre válaszolva, a fórumon kevésbé közzétéve személyes jellegü információkat kezdeném talán azzal hogy Németország bármelyik részére szívesen mennénk, igazából a régiókat nem ismerjük, nem is gondoltunk el azon hogy merre lenne jobb, egyszóval nincs konkrét elvárásunk sem elképzelésünk. Ami az egyesületeket illeti azokat szeretnénk kerülni mivel rendszerint az ilyen helyeken van három-négy vezéralkat aki diktál ami nem kelt emberi hangulatot, persze nézõpont kérdése. Hat éve saját vállalkozásom van, pénztárgépekkel foglalkozok ezenfelül weboldalakat építek rendszerint grafikára építve, számtechet oktattam házhozjárva családoknak, PC-ket karbantartok, stb.; a nejem fogászati nõvérként dolgozik több éve de általános nõvérképzõvel rendelkezik, lányunk másodéves ovis. Az anyagi dolgokat illetõen pedig csak annyit hogy saját lakással és autóval rendelkezünk hitelmentesen. Havi 200-300 euro/fõs fizetés az nem nagy dobás, sokat nem lehet belõle csinálni bármennyire legyen elismerve a munkád. Bevallom 2002-ben Portugáliában próbálkoztam, annó 3 hónapot tötöttem ott, sajnos szezon végére érkeztem meg és nagyon keveset tudtam dolgozni, kertészkedtem. Ezért szeretnék körültekintõ lenni, semmiképp nem szeretném magamat sem családomat anyagi csõdbe sodorni meggondolatlanság vagy elhamarkodás miatt. A német nyelvet én nem ismerem, de úgy vélem 3-4 hónap alatt sikerülne elsajátítanom a nyelvet korrekt módon még idehaza; a nejem már két ízben volt Németországban, elboldogul de neki is kell tanulnia, ismételnie a nyelvet. Nem kapkodunk, elõbb fel szeretnénk készülni éppezért tudakolózunk minden konkrétumról, lehetõségekrõl. Számunkra mint azt elõzõleg is írtam nagyon fontos hogy találjunk egy olyan személyt vagy hozzánk korban közeli házaspárt akivel/akikkel elõbb összebarátkozhatunk mivel odakint nincs egyáltalán ismerõsünk.

 

Tisztelettel,

Csaba.

Léna007 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 832

Külföldiek Németországban (egy pár évvel ezelőtti újságcikkből és saját véleményből összeollózva)

Előzmény: sm.csabap (828)
Exxon73 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 831

szia Csaba

 

nem remenytelen a kijutas,de egyet ne feledj es ezt mindenkinek mondom,itt sincs kolbaszbol a kerites,ahogy nekem Hollandiaban se volt kolbaszbol a kerites.

irtad hogy mik mennek a magyarsagotok miatt otthon,1000eves hazank foldjen,amit elloptak tolunk.egyre keszuljetek,itt nem az lesz hogy te magyar vagy,te torok vagy,te jugo vagy,hanem anblock te bevandorlo vagy.ugyanez ment Hollandiaban is,pedig az a nagy szabadsag hazaja allitolag.a holland a szemembe megmondta,addig engedunk be benneteket mig nekunk abbol haszon van.

tehat egyre keszuljetek,es en is igy kelek fekszek mindennap,se Hollandia,se Nemetorszag nem lesz soha a hazam.mert itt es ott idegen vagyok.nem itt szulettem.

 

Attila

Előzmény: sm.csabap (828)
Léna007 Creative Commons License 2011.10.03 0 0 830

Ha konkrét infók kellenek munkákról, pénzekről, árakról, lakásbérlésről, az itteni emberek milyenségéről, az orvosi ellátásról stb...egyszerűen az itteni életről, akkor bogarássz, keresgélj ebben. Én ezzel tudlak segíteni.

Agyetértek az előttem szóló minden szavával. Fontos a nyelv legalább alapismerete kezdetben és hogy tudd, milyen munkára jönnétek ki, van-e abban lehetőség, olvasgatni kell már jó sok álláshirdetést, írni kell nekik, ha van kilátásban állás, érdemes elsőre kijönni beszélni róla, körülnézni lakásügyben. Nagyon nehéz a semmiből, ismeretség nélkül kijönni és egyeidejűleg állást és lakást is találni. Én közvetítő útján jöttem ki. Jól átvert, de legalább annak jó volt, hogy a kezdeti gondokból legalább a lakás megvolt, arról ő gondolskodott, még ha jóval többet is kellett fizetni érte, mint amivel idecsalogatott....Nem tudom, kinek hogy sikerült, nekem segítettek itteni magyarok és németek is, akiket az első hetekben ismertem meg. Különben rég hazamentem volna, mrt egyedül fogalmam sem lett volna, mihez kezdjek.

Előzmény: sm.csabap (828)
Szipolyka. Creative Commons License 2011.10.03 0 0 829

Mit értesz azon, hogy "akikre lehet alapozni"? Információ? Akár ebben a topikban, akár a "külföldön élő magyarok ide!" címűben akad, aki a kérdéseitekre válaszol.

Merrefelé szeretnétek menni? Németország nagy... Nagyobb városokban vannak magyar egyesületek, cserkészcsapatok, néptánc-csoport.

Mi Berlinben lakunk, szerintünk a legjobb hely.

Mi a foglalkozásotok?

Mennyi pénzt tudtok összeszedni a kezdetekhez? (Lakásbérléshez kaució kell például)

Vakra-hatra kijövést én sem javaslom, mert munkát azt bizony nem könnyű találni. Tehát először munkahely kell, utána lehet jönni lakást keresni, végül kiköltözni.

Elmondanám még azt is, hogy nem szabad nagyon magas elvárásokat támasztani az anyagiakkal kapcsolatban, mert Németország már nem az a hely, ahol a csapból is pénz folyik. Sajnos :-D Becsületes munkával meg lehet élni, de nem luxus szinten. Viszont emberhez méltóan. Ebből a szempontból csak biztatni tudlak titeket.

Nyelvet beszélitek? Mert ha nem, akkor nem lesz könnyű munkát találni. A "bármit megcsinálunk" típusú jelentkezőkre itt a rengeteg német diák és török vendégmunkás.

Előzmény: sm.csabap (828)
sm.csabap Creative Commons License 2011.10.03 0 0 828

Mindenkit köszöntök!
Mi szatmárnémeti, erélyi magyar házaspár vagyunk, jómagam 34 éves vagyok, nejem 31, lányunk 4 éves. Németországba szeretnénk kivándorolni. Kérdezhetnétek miért épp NO-t válaszottuk? -Véleményünk szerint ez az az Európai ország amely mai napig sikerült egy kultúrált országnak maradnia addig amíg más EU-s állam elzüllött vagy legalábis afelé tart. A magyarság helyzete sajnos nem túl rózsás Erdélyben, megnehezíti megélhetésünket a helyi bürökrácia, a fene-nagy korrupció, a nép teljes kizsigerelése kizsákmányolása és nem utolsó sorban a magyarellenesség, nos éppenezen okok miatt elmélkedtünk és hosszabb idõ után aképpen határoztunk hogy "innen menni kell." A pontot az "i"-re a lányunk aggasztó jövõje tette, ígyhát belevágunk mindenképp.
     Olyan németországi magyarokat szeretnénk megismeri akikben valóban ott a jószándék, elõbb ismerkedés, kapcsolattartás, aztán a többi; semmiképp nem haszonkeresõ rablókat keresünk hogy átverhessenek, elnézést a szóhasználatért és senki ne vegye magára! Semmi konkrét anyagi elvárásunk nincs, minden hátsószándék kizárva, csupán lehetõséget keresünk arra hogy olyan németországi magyar személyeket ismerjünk meg akikre lehet alapozni, akikben lehet bízni. Alapvetõen nem szeretnénk fejjel a falnak rohanni éppenezért jelen pillanatban vagy egyenlõre nem keresünk sem munkát sem lakást, csupán tapogatózunk, érdeklõdünk, utánajárunk a dolgoknak mielõtt bármit is lépnénk, ugyanakkor mint azt fennebb is említettem ismerkedni szeretnénk ottani magyarokkal, barátkozni, keresni a lehetõségeket; ebben szeretnénk a segítségeteket kérni.
     Tisztelettel,
     Csaba. 

Exxon73 Creative Commons License 2011.10.01 0 0 826

Kedves Lena

 

nem sok idom volt ide irni,de azert jogsitemaban ne zavarjon hogy 9 munkatarsam jogsicserejet indittuk el a heten koztuk nem csak sima B hanem  B C E kategoriat is.

a masik hogy en eleve nemet jogsit akartam,hulye lennek 5 10 evente hosszabbittatni.

 

azt megegyszer nem akarom elemezni hogy nemet rendszamu lizinges kocsim van es az otthoni rablo tolvaj kormany miatt minden igazolasra igy pl nemet jogsi is szukseg van hogy veletlen se kapjak le 30napra a rendszamomat ha hazamereszeltem menni.

 

tudod a szlovak rendszam mizeria.es az nemcsak szlovak rendszamra vonatkozik,hanem minden rendszamra.

 

szoval engem nem erdekel hogy EU igy EU ugy ez Nemetorszag es alkalmazkodjunk.

 

en nyugodtabban alszok miota nemet jogsim van.

 

udv Attila

 

ui nemsokara megvan a tartozkodasi engedelyem is,mert az is kell.szerdan vittem be a papirokat a landkreishez.

Előzmény: Léna007 (814)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 825

Imádom Garmischt. Nagyon vágytam odaköltözni, amikor lakást kerestünk, de kevesebb lett volna a munkalehetőségünk, mint München környékén. Tegnap ist ott voltunk, jobban mondva tegnap a Wankot másztuk meg. Mi farcahntban szoktunk enni hazafelé néha, a főúton (ha Oberau felé mész) van egy nagyobb bajor étterem, tipikus bajor berendezéssel és nagy cserépkályhákkal. Ott istenien főznek. Általában a nagy, hegyi túrák után Garmischban csak a Mekibe vagy a Pizza Hutba van erőnk és időnk még beesni, de megírhatod, melyik étteremben vagy, akkor egyszer benézhetünk oda is. :) Néha lemegyünk csak úgy 3-4-5 napra és olyan érzésem van ott, mintha mindig is ott éltem volna, mintha oda tartoznék.

Előzmény: Texas Chris (823)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.30 0 0 824

Én nem voltam ilyenen, de az egyik barátnőm igen, neki sokat használt, mert előtte egy kukkot sem beszélt németül és amit a mai napig emleget, hogy ott akadt rá az első kinti barátaira, akikkel azóta is barátok. Szerinte jó volt.

Előzmény: adelusz (822)
Texas Chris Creative Commons License 2011.09.30 0 0 823

Sziasztok.

 

Julius eleje óta, 3 hónapja élek kinn Garmisch-Partenkirchenben. Egy fogadó éttermének konyhályán dolgozom, konyhai kisegítő és házmester vagyok. Szeretek itt élni. A kezdetek nehezek voltak, de elfogadtak, megszerettek és már nagyon jól érzem itt magam. A vendéglátó szakma nem egyyzerű, nagyon kemény, főleg a turista szezonban. Nagyon híres a jó konyhájáról a hely és magas a követelmény a dolgozókkal szemben. Az első két hónapban nagyon kipróbált a főszakács, most már nagyon jó barátok lettünk. Úgy érzem érdemes volt bele vágni és türelmesen kitartóan dolgozni.

adelusz Creative Commons License 2011.09.30 0 0 822

Sziasztok!

 

Németországban a Volkshochschule-ról mi a véleményetek?

Néztem integrációs tanfolyamot náluk,hát elég keményen nyomják a kezdő szintet,minden nap 3 és fél óra majdnem.

Szóval érdemes ilyenre menni? Ezen az integrációson a nyelv mellett még tanítanak valamiket az országról is? vagy mit jelent ez? Légyszi írjatok! Köszike.

Léna007 Creative Commons License 2011.09.28 0 0 820

Az közel van hozzám, én Oberschleißheim. :-) akkor találkozhatunk is akár egyszer. :-)

Előzmény: Törölt nick (819)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.28 0 0 818

van :-) pl. én és Egerszegi

Előzmény: Törölt nick (817)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.27 0 0 816

És szóról szóra így hangzik az osztrák szabály is. Szerintem ez egy EU-s szabályozás lehet és minden országra érvényes.

Nekem még a mozdonyvezetői engedélyem is nemzetközi, egész Európában elfogadnák :-)

Előzmény: Léna007 (815)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.27 0 0 815

Itt a törvéy:

 

"Begründet der Inhaber einer EU- oder EWR-Fahrerlaubnis (d.h. aus einem Mitgliedstaat der Europäischen Union oder aus einem anderen Vertragsstaat des Abkommens über den Europäischen Wirtschaftsraum) einen ordentlichen Wohnsitz im Inland, richtet sich seine weitere Berechtigung zum Führen von Kraftfahrzeugen nach dem § 28 der Fahrerlaubnis-Verordnung. Führerscheine aus EU- oder EWR-Mitgliedsstaaten werden in Deutschland unbeschränkt anerkannt und brauchen, auch bei Wohnsitzbegründung in Deutschland, nicht umgeschrieben werden.

 

Begründet der Inhaber einer in einem anderen Staat erteilten Fahrerlaubnis einen ordentlichen Wohnsitz im Inland, besteht die Berechtigung im Inland Kraftfahrzeuge zu führen noch sechs Monate. Die Fahrerlaubnisbehörde kann die Frist auf Antrag bis zu sechs Monaten verlängern, wenn der Antragsteller glaubhaft macht, daß er seinen ordentlichen Wohnsitz nicht länger als zwölf Monate im Inland haben wird. Auflagen zur ausländischen Fahrerlaubnis sind auch im Inland zu beachten (§ 29 Abs. 1 FeV)."

Léna007 Creative Commons License 2011.09.27 0 0 814

Szia Exxon, na én is befejezem veled, csak a nagyképűség árad belőled és mindenkit lehurrogsz. Amit írtam, nem a kisujjamból szoptam, ottvan a Landratsamt oldalán, el lehet olvasni, az, hogy tőled miket kértek, miket nem, valószínűleg a saját ügyetlenségednek köszönheted. Érdekes módon, akik itt írtunk neked a fórumon, nekünk minden rendben van a dolgainkkal ezek nélkül is. Isten ments, hogy kekeckedni akarjak valakivel, akit nem is ismerek és ilyen tapló stílusban leszól. Élj boldogan és járj csak bőszen minden szabadidődben hivatalokba. :-)

Előzmény: Exxon73 (810)
egerszegi Creative Commons License 2011.09.27 0 0 813

Lena, Exxon, koszi szepen az infokat.

 

megcsinaltatom, mert macera hogy allandoan lejar...

Exxon73 Creative Commons License 2011.09.27 0 0 811

Landkreis megfelelo irodaja,35euro,1foto,nemet lakcim,magyar jogsi lead,3het turelem.

 

amiert megcsinaltattam az az hogy

 

1,nemet rendszamu kocsim van engem otthon Orbanek ne baxtassanak hogy miert megyek haza sajat nemet rendszamu kocsival.ugye megy a szlovak rendszam mizeria.

 

2,maskepp nez am a nemet rendor ha nem egy idegen jogsit dug az ember az orra ala.

Előzmény: egerszegi (804)
Exxon73 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 810

szia Lena

 

semmi gond,amit kert tolem az ugyintezo holgy azt leteszem az asztalara.

raadasul nem csak en kaptam ezt a levelet hanem a munkatarsnom is aki velem egyutt kezdett.

 

a jogsicsere temaban nem ertek egyet,nehany hete Amszterdamba tartottam a cloppenburgi pecsetes fenymasolat a magyar jogsimrol es a Landkreis zold levelezolapja volt nalam hogy hetfon mehetek a nemet jogsimert mikor Hollandiaban kiszedett a sorbol a holland politie.atadtam a magyar szemelyimet,a nemet es holland lakcimpapiromat,a forgalmit es ezt a pecsetes fenymasolatatot a jogsimrol.a holland rendor is tisztaban volt vele hogy 183nap utan kotelezo honosittatni a jogsit.

 

a magyar jogsitol nem kell bucsuzni mert az ott fog pihenni az illetekes okmanyirodan.

ha valaki hazatelepul leadja a nemetet es visszakapja a magyart.

 

a biztositashoz.gondolom az Offentliche biztositonal igen csak buta lehet az ugyintezo,a leheto legtobb kedvezmenyt megadta csak pont a jogsi a nemet jogsi kellett neki.

 

szoval kedves kekeckedo baratom ne nezz mar hulyenek,4 evig lizingelek egy 13300 euros autot olyan biztositasom van ra hogy ha a legy raszarik azert is fizetnek,szoval

mielott barmit irsz gondold at hogy itt az van amit a nemetek mondanak.

 

 

Előzmény: Léna007 (809)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 809

Én csak most olvastam ezt, de nnek erősen olyan szaga van, mintha ellenőrizni akarnának, hogy egyáltalán mit csinálsz itt, hivatalos forrásokból élsz-e. Magát a tartózkodás engedélyt nem is említi az írás.

 

"Weisen Sie mir bitte bis ztm 05.10.2011 nach dass ein Reicht auf Einreise und Aufenthalt in der Bundesrepublik Deutschland (Freizugkeiutsrecht) fur Sie besteht."

Azt akarják, hogy igazold az itt tartózkodásod jogosultságát, szerintem, valaki téged felnyomott, hogy esetleg nem egészen kóser dolgok miatt lehetsz itt és ezért szálltak rád. Ennyi. Bizonyítsd be nekik az ellenkezőjét, tedd meg amit kértek és ennyi, de itt egy betű nem szól arról, hogy neked kell tartózkodási, hanem be kell bizonyítanod a "jogot a beutazásra és itt tartózkodásra".  

Előzmény: Exxon73 (800)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 808

Itt tudod letölteni a Formulárokat.

Léna007 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 807

Szia Egerszegi!

 

Én tavasszal hívtam fel a müncheni (Mariahilfsplatz) Landratsamtot és azt mondták, hogy csak egyetlen hivatalos Stelle van, ahol intézik ezt, az pedig ez:

Kfz-Zulassungs- und Führerscheinstelle des landratsamtes München

Bretonischer Ring 1

85630 Grasbrunn-Neukeferloch

Telefon: 089/6221-3000

E-Mail: kfz-zulassung@lra-m.bayern.de

 

Kell egy Antrag, amit az interneten le lehet tölteni, a fent említett hely honlapjáról, ezt úgy hívják, hogy "Antrag für die Umschreibung ausländisches Führerscheines" .

 

Személyesen kell oda menni és kell vinni:

- útlevél

- lakcímbejelentő papír

- a mostani vezetői engedélyed és annak egy fénymásolata

- 1 db 35x45 mm-es biometrikus arckép

- 30 Euro

 

Nekem még van pár hónapom, mielőtt lejár a magyar jogsim. Azt viszont soha nem kapod már vissza, nem úgy, mint a régi útlevet átlyukasztva. Én sajnálom, mert nagyon szép 17 éves fotóm van benne. :-)

Előzmény: egerszegi (804)
Léna007 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 806

1. Jogsi

Mivel az idén szeretném megcsináltatni a németet, felhívtuk a Landratsamtot és utána kérdeztünk. Azt mondták, ha EU-s országból van a jogsim, nem kötelező megcsináltatni, ha nem EU-sból, akkor 3 hónap a határidő, különben ellenőrzésnél büntetnek keményen. Utána megkerestem az internetes oldalt is, ahol erről írnak (most nem keresem ki újból, de valahol van) és ott is ugyanezt írták. Tehát nem kötelező. Az más kérdés, hogy bizonyos ügyintézésekhez azt kérik, de az nem jelenti azt, hogy az itt élés kötelez rá.

 

2. Tartózkodási

Én 2009-ben jöttem ide. Akkor ugyebár még nem volt Magyarország az Eu-ban. Pont akkor léptünk be, amikor nekem a 18 hónapos egyszeri alkalomra érvényes vendésgmunkás munkavállalóim és kis zöld színű Auefnthaltsgenehmigungom lejárt. Bazi nagy szerencsém volt, mert volt valami szabály, hogy aki egy ország EU-ba lépésekor legalább 12 hónapja tartózkodik itt hivatalosan, az megkapja automatuikusan a végleges, azaz az "unbefristete Arbeitserlaubnis"-t. Akkor ott ültünk a mőncheni Arbeitsamt irodájában és kérdeztem, hogy mi van a lejárt zöld könyvecskével és mi igazol engem. Azt mondták, hogy a zöld könyvet eldobhatom, nincs szükség már tartózkodási engedélyre (ez 2004-ben volt) és tartsam a pénztárcámban a lakcímbejelentő és a fent említett unbefristete Arbeitserlaubnis fénymásolatát, más nem kell. Én azóta soha többet nem kérdeztem rá, tehát 7 éve élek német igazolvány vagy tartózkodási nélkül. Munkám során gyakran autózok bele hajnali rendőrségi ellenőrzésekbe és mindig a magyar útlevelem adom, a magyar jogsim és semmi mást, és még soha nem is kértek semmi mást. Amikor még ültek vámosok a reptéri kabinokban, azok mindig kérték az Arbeitserlaubnist is, de semmi mást. Azt nem tudom, hivatalosan, mi van, de ha 7 éve nem kellett tartózkodási, akkor miért kellene azóta? Bár lehet, hogy annak kell, aki újonnak jön ide. A helyi Bürgerhausban is azt mondták, hogy nem létezik trtózkodás engedély már az EU-soknak.

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.26 0 0 805

Az osztrák tartózkodásit Anmeldebescheinigung-nak hívják. A német megfelelője nem tudom mi, de simán el tudom képzelni, hogy van ilyen.

Előzmény: egerszegi (804)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!