Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 2017.03.19 0 0 136229

Hát igen. A vizes homokot kicsalogatni nagy türelem kell. :-)

Előzmény: gabor0036 (136228)
gabor0036 Creative Commons License 2017.03.19 0 0 136228

Így van. Ha száraz az is tökéletes. Én valahogy trutyi időben jutottam el a spiráloshoz, sarki boltban meg volt só. :) 

Előzmény: In Lak'ech (136225)
Figyelget Creative Commons License 2017.03.19 0 0 136227

Sajnos az nem elég. A lerakódást nem tisztítja ki maradéktalanul. :(

De az Otitól tanult trisós áztatás, az kiszed mindent.

Előzmény: gabor0036 (136221)
Figyelget Creative Commons License 2017.03.19 0 0 136226

Ezt meg is lehet érteni.

Eszköz nélkül,házilag igen nehéz lenne. Nekem csak tizenkettes (saválló) lett hajtva magán úton, de ahhoz is ketten kellettünk, pedig nem vagyok egy nádszál kisasszony... :)

Már az is ellipszis keresztmetszetű lett kissé(még nem zavaróan), a nagyobb átmérőt biztos csakis töltve szabad.

Előzmény: raczno (136222)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.03.19 0 1 136225

A száraz homok is kiváló, a célnak tökéletesen megfelel.

Előzmény: gabor0036 (136220)
DrJackson Creative Commons License 2017.03.19 0 0 136224

Akkor már a tányéros szerintem sokkal egyszerűbben kivitelezhető, takarítás szempontjából is jobb és nem foglal nagy helyet sem.

Előzmény: raczno (136219)
gabor0036 Creative Commons License 2017.03.19 0 0 136223

Ő nem fogja neked megtömni az biztos. Ő csak beteszi a gépbe és megtekeri. 

Előzmény: raczno (136222)
raczno Creative Commons License 2017.03.19 0 0 136222

A spirálozásnak nem fogok magam neki állni.

Majd írok annak, akit átküldtél...

 

Előzmény: gabor0036 (136220)
gabor0036 Creative Commons License 2017.03.19 0 0 136221

A hűtőből lefolyó forró vízzel szépen át lehet mosni a spirált is sztem. 

Előzmény: raczno (136219)
gabor0036 Creative Commons License 2017.03.19 0 1 136220

Akkor mondom azt is, hogy a savallo cső  véget be kell fenekelni, száraz finom sóval meg kell tömni, és utána a másik végét is befenekelni. Csak így tudod ilyen vagy kissebb átmérőben megspiráloztatni, különben úgy meglapul hogy na. Azért fontos a száraz só, mert azt utána könnyen ki tudod rázni a spirálból.  

Előzmény: raczno (136219)
raczno Creative Commons License 2017.03.19 0 0 136219

A spirálosat, spirálozást csináltatnom kell, akkor

már savállóból, a liebiget én magam is meg tudom csinállni rézből, és mivel egyenes, még takarítható is...

Ennyi a mérleg két oldala...

Előzmény: rézműves1 (136218)
rézműves1 Creative Commons License 2017.03.19 0 3 136218

A leibig hűtőnek, a spiráloshoz képest, jóval kisebb a teljesítménye. Ez így van vörösrézcső esetében is, pláne ha savállóból szeretnéd...egy 100-as üsthöz, nem valószínű, hogy jó hatásfokút lehet csinálni, "barátságos" méretben...szerintem túl nagy lenne...mi bajod a spirállal?...

Előzmény: raczno (136215)
sogi01 Creative Commons License 2017.03.19 0 1 136217

                                                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (136209)
gabor0036 Creative Commons License 2017.03.18 0 1 136216

Ez 18x1.5mm 6m hosszú. Spirál külső átmérő 15cm magasság 45cm. Ez elég helytakarékos és jobb mint egy leibig akkora főzőre. 

Előzmény: raczno (136215)
raczno Creative Commons License 2017.03.18 0 0 136215

Tanácsot szeretnék kérni, és a véleményeteket meghallgatni...

Egy 100 L-es főzőnél gondoltam rá, hogy a spirál hűtőt ki lehet váltani egy Liebig hűtővel...

Alapból 1,5 m hosszú, 45-ös páracsövet terveztem, 6 m, lehető legkisebbre spirálozott saválló cső,

zárt hűtőben...

Ezt ki tudnám váltani egy Liebig hűtővel?

Arra gondoltam, hogy a páracsövet lerövidítem fél, vagy 1m-re, függőlegesen kapcsolódna

az üstsisak tetejéhez, és onnét indulna enyhe lejtéssel a hűtő. 45-ös lenne a köpeny, 2 m hosszan. A belsejében fokozatosan csökkenne

15-re a belső cső. A víz be- és kivezetésnél szelepek lennének, és a kivezetésnél egy hőmérő is, ezt lenne

a szabályzás alapja, 65-70 °C körül tartanám...

 

Mi a véleményetek erről? Nagyon elvetemült ötlet?

 

köszi: raczno

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.18 0 0 136214

Érdekes módszer, de finomításkor igaz nem jön a savanyú lé, viszont a büdössét 40-45 -ill. 10-0 körül kikellene venni. Édesnek édes az up, de védig kisért a hónajszag. 

Előzmény: Dav32g (136211)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.18 0 0 136213

Igen, Topjoy 250cl

Előzmény: foxrudi (136212)
foxrudi Creative Commons License 2017.03.18 0 0 136212

Jól értelmezem???

 A Gyulai versenyre 2x 0,25l mintát kell leadni minimum??

Eddig azt hittem 2x fél liter kell.

  Megtud erősíteni valaki(kik)???

Dav32g Creative Commons License 2017.03.18 0 0 136211

Lehet, hogy ezért leszolóltok majd.

Perszehogy nem. Ott többnyire egyszerre főzik ki az összes cefrét. Csak házilag lehet megcsinálni. Ha átgondolod akkor nagyonis jó eljárás. Minőségi romlást végképp nem okozhat esetleg a finomítast előbb abbahagyod. A múltkor rosszul irtam :

10 liter pálinkán nyerhető ÁKÁR  3 literrel több is!

Előzmény: foxrudi (136199)
NTubi Creative Commons License 2017.03.18 0 1 136210

Sziasztok.

 

Köszi a segítséget, újrapároltam 20asra higítva, egy kis előpárlat jelleg volt aztán ment minden remekül. Köszi mindenkinek, szerencsére ízben is rendben van úgy tűnik. 😊

Előzmény: NTubi (136188)
sogi01 Creative Commons License 2017.03.18 0 1 136209

                                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (136201)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.17 0 1 136208

 

Már előttem megválaszolták.

A pálinka olyan alkoholtartalmú folyadék, amelyet alkoholos erjesztését követően lepárlással nyernek, felismerhető a felhasznált nyersanyag(ok) aromája és íze.   Az erjesztett, gyümölcsök

aromája és íze megmarad a párlatban;   amelynek illóanyag-tartalma legalább 200 g/100l abszolút alkoholra vonatkoztatva.

 

A pálinka kozmaolaj tartalma: 1 liter 50 fokosban, pl. törköly 1.25 - 2 ml  ; alma 1,25 - 2,5 ml  ; seprő 1,25 - 2,5 ml  ; szilva 0.5 - 1,5 ml  

 

Előzmény: Dav32g (136203)
DrJackson Creative Commons License 2017.03.17 0 0 136207

A kationcserélő gyanta nem szedi ki a kozmaolajokat! Ha rezes törése van a párlatodnak, arra tökéletesen megfelel, hiszen megköti a rezet a felületén. Teljesen feleslegesen engeded át a gyantán!

 

A reggeli egyszeregyben is levagyon írva, tedd hűtőbe, vagy fagyóba a pálinkádat, majd valamilyen szűrőn (vatta, papír, polipropilén) engedd át és pihentesd...

Előzmény: anaret (136206)
anaret Creative Commons License 2017.03.17 0 0 136206

Köszönöm a biztatást.

 

Egyébként ha levegőztetem a az opálosodás tisztul. Szóval ma jön a kationgyanta, megpróbálom azon átengedni. Az 1. lepárlásnál ömlik a kozmaolaj, a szűrőt gyakran kell cserélni.

Előzmény: bujukcekmece (136160)
körte51 Creative Commons License 2017.03.16 0 1 136205

Kozmaolaj, hígítóvízből kiváló ásványok, berendezés szennyeződéseiből is bekerülhet valami. Eper hajlamos beopálosodni , nekem a meggy opálos általában ,de  nem nagyon van vele gondom és nem is szűröm agyon az előszeszt. Az a lényeg, hogy ez a legkönnyebben orvosolható hiba ,nekünk otthonfőzőknek. A töményebb alkoholban oldva van az olaj ,ahogy hígítjuk pici cseppek keletkeznek ,amitől opálos. 

Előzmény: Dav32g (136203)
Figyelget Creative Commons License 2017.03.16 0 0 136204

Például (és az esetek döntő többségében) a kozmaolaj. 

Előzmény: Dav32g (136203)
Dav32g Creative Commons License 2017.03.16 0 0 136203

S megtudnád Nekem mondani, hogy mi a pálinka megzavarodásavak az oka? Mi váltja ki?

Előzmény: körte51 (136200)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.16 0 0 136202

Én mielőtt újra főzném, próbálnék különböző arányokban semlegesebb kevésbé utópárlatos pálinkát hozzákeverni, mivel az újrafőzéssel a ,,jó aromák is herélődnek ". Az a 10% -os up jelleg viszonylag nagyon kevés. A kiváló rumokat is két alapanyagból keverik, aquardiente  (egymenetes) adja az alapot, és a semleges ( többször desztillált) szesz  keveréke adja a termékek sokoldalúságát. Újrafőzéskor réz rendszer esetén van réz eleje, és nagyon minimális előpárlat is. 

Előzmény: NTubi (136188)
sogi01 Creative Commons License 2017.03.16 0 1 136201

                                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (136171)
körte51 Creative Commons License 2017.03.15 0 0 136200

Zavarosodásra nem az újrafőzés a megoldás ,hanem türelem és kávéfilteren szűrés! 

Előzmény: Dav32g (136193)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!