Keresés

Részletes keresés

tillA Creative Commons License 2006.08.08 0 0 790

Az egyik meglepetés az "Ű" filmben tényleg az, hogy tulajdonképpen eléggé rendben van. 'Hipergagyi' megoldás talán egyáltalán nincs is benne, vagy legalábbis nem zavaró. És amik emlékezetessé, legendássá tették - ha másnak nem, nekünk, akkori tiniknek -, a 'nyuszi ül a fűben' és hasonlók, azok meg még most is (kis jóindulattal) megdobogtathatják a szívet. Nekem mai szemmel Roxija jön be főleg, aki állatian cool figura, többre vihette volna, és klassz a villanyos kardja :) Urokko kicsit idegesítő fickó, de biztos rendes amúgy. A hercegnő tündi, a két srác mondjuk így már nem 'példakép', Garuda tábornok viszont követhető volna, karakán hapek. A vitorláshajó viszont über-király, el a kezekkel tőle! :)

(Minden DVD-borító béna, amin nem az van a középpontban - az enyémen igen! :)

Előzmény: motyo_1999 (789)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 789
Ajjaj, most lelkiismeretfurdalást keltettél bennem. Még csak belenézegettem, de ígérem, hétvégén mostmár végignézem.
Persze visszajött minden, Ulokkó és az indokolhatatlan vitorláshajó (ami valamiért teljesen kiment a fejemből), az idióta gazdag csaj, és a nyuszi ül a fűben (amit szintén elfelejtettem).
A trükkök teljesen rendben vannak, még mai szemmel is.
Előzmény: tillA (783)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 788
Igen, Anna királynő gyűrűje, mostmár rémlik.
De akkor jól emlékszem, hogy a végén berobbantják a picét, és ezért aggódnak, hogy mi lett a múltbeliekkel?
Előzmény: tillA (784)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.08.08 0 0 787
A Snuki címe emlékeim szerint Snuki volt.
Mellesleg pár évvel ezelőtt (ami akár tíz is lehet, homályos a dolog...) ismételték.
Előzmény: tillA (785)
tillA Creative Commons License 2006.08.08 0 0 786

"A trükköket kevésbé "kedvelő" kelet-európai filmek inkább Mark Twain-i tradíciókhoz nyúlnak vissza, a láthatatlan időugrást itt megmagyarázhatatlan, véletlen csodák okozzák: a lengyel Anna királynő gyűrűje gyerekhősei egy barlangon keresztül jutnak egy XV. századi hercegi udvarba, a Halló, itt Iván cár főszereplői egy falon át lépnek a múltba."

 

Részlet Beregi Tamás 'Volt egyszer egy jövő' című elemzéséből, megjelent a Filmvilág 1999/12. számában (http://www.c3.hu/scripta/filmvilag/9912/beregi.htm)

 

('Snuki'-ra viszont marha nehéz a neten rákeresni: egyrészt egy vagy több fórumozó használja nickname-ként, másrészt egy bevett afrikai személynév. Úgyhogy egyelőre semmi érdemlegeset nem találtam.)

Előzmény: tillA (784)
tillA Creative Commons License 2006.08.08 0 0 785
Szóval Snukira mindenki emlékszik!? De mi a csuda volt ez? Tényleg magyar? Milyen címen vajon?
Előzmény: tippancs (774)
tillA Creative Commons License 2006.08.08 0 0 784
Gyerekek egy dzsippel beletolatnak egy gödörbe, csak lefelé tudnak kimászni, ám a múltba jutnak, középkori várba. Teuton lovagrend meg minden, háború, szódásszifon, végül visszakerülnek a jelenbe, és szomorúak - hozzánk, nézőkhöz hasonlóan -, hogy nem tudják meg, mi lett újsütetű barátaikkal. Nos, ha ugyanarról beszélünk, akkor ez gyerekkorom egyik nagy kedvence, ami emlékeim szerint lengyel film és az 'Anna királynő gyűrűje' címre hallgat. Kiskoromban ment a tévében, meg még egyszer, de az is legalább húsz éve, úgyhogy nagyon szívesen megnézném őjra.
Előzmény: motyo_1999 (773)
tillA Creative Commons License 2006.08.08 0 0 783
Mindenkinek azzal a felszólítással szoktam odaadni, hogy kötelező beszámolnia az újbóli megtekintés okozta élményről.
Előzmény: tippancs (778)
tillA Creative Commons License 2006.08.08 0 0 782
Nekem is rémlik nagyon régről egy film, amiben gyerekek vannak űrhajón, baj támad, végül másznak lefelé valami mély kürtőszerű izében, és amikor "alul" kimásznak, akkor éppen a földből jönnek "felfelé" ki, tanárok meg más gyerekek szeme láttára - merthogy csak szimuláció volt az egész. Nem emlékeztem, hogy ez szovjet lett volna. Meg a címére sem. Csak ez a "lefelé-felfelé" trükk maradt meg bennem.
Előzmény: tippancs (776)
eolomea Creative Commons License 2006.08.08 0 0 781
Nem volt ennek egy másik része amiben a jövőbe mennek?

Nem :)
Előzmény: tippancs (777)
eolomea Creative Commons License 2006.08.08 0 1 780
Ha az altalad felidezett filom az "Indul az urhajo", akkor az eredeti cime "A nagy kozmikus kaland". Ez egy jo kis film, remek zenevel. (A szovjet filmekre - igy a sci-fi-kre is - jellemzo az egyedulalloan eredeti es fulbemaszoan dallamos zene.) A film a 70-es evekben keszult, espedig a nagyon jo, ketreszes 'Moszkva-Kassziopea'/'Tinedzserek az urben' sikere nyoman. A film vegen egyebkent Alexej Leonov is lathato/hallhato, mikozben eppen a Szojuz-Apollo missziot festi meg (ahol o ugyebar az egyik foszereplo volt).

Leonov a kesobbiekben maga irta a forgatokonyvet egy masik sci-fi filmhez ('Az Orion hurokja' - itt, a valtozatossag kedveert, a film elejen lathato a kozmonauta.)

Előzmény: tippancs (776)
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 779
...és nemrégiben elég soxor adta az écsbijó.
Előzmény: tippancs (775)
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 778
Szeretném itt is megköszönni mindenkinek aki lehetővé tette, hogy az "Üzenet az ürből" eljusson hozzám. :)
Majd írók róla később egy elemzést, hogy miért is szeretem.
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 777
"Halló itt Iván Cár" Tööök jóóó! :)))
Futkosás a palotában a katonák elöl. :)))
Nem volt ennek egy másik része amiben a jövőbe mennek? Vagy az az elején van?
Előzmény: piziv3 (769)
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 776
Az "Indul az űrhajó" nem az amikor három gyerek megy egy űrhajóval, találkoznak egy elhagyott állomással vagy űrhajóval, átmennek ketten, de elvesztik a kapcsolatot, akkor átmegy a lány is, és egy hűtőkamra szerűben esnek csapdába, aztán kiderül, hogy csak szimuláció?

Az a cseheszlovenszka ifjúsági sci-fi tők jó volt az a napszemüveges-szódásszifonos jelenet. :)))
Előzmény: motyo_1999 (773)
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 775
Sokan űrwesternek tartják és leírják. Szerintem jó film. Végre valaki akinek szintén tetszik.
Előzmény: tillA (772)
tippancs Creative Commons License 2006.08.07 0 0 774
A Snuki emléxem, le is rajzoltam anno :) .
Előzmény: tillA (771)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 773
Snuki! Hát hogy a fenébe ne emlékeznék! Artu-formájú bundás lény, körben szemekkel. Egy karácsony délelőtti műsorban ment először, az évre nem emlékszem. Egyébként magyar.


Ment egy szovjet ifjúsági sci-fi is tévében, "Indul az űrhajó" címmel. De nem láttam, csak a címére emlékszem.


És volt az azt hiszem csehszlovák több részes sorozat, amikor kiránduló fiatalok egy vár pincéjébe tévednek, amely a múltba visz. Egy ízben rockzenével, napszemüvegekkel és habszifonokkal üldözik el a rájuk támadó martalócokat. A sorozat végén egy kézigránát is felrobban.

Előzmény: tillA (771)
tillA Creative Commons License 2006.08.07 0 0 772

A korábbiakban beszélgettünk (még az eredeti fórumon) a Gyilkos bolygó című, szerintem elég jó, mások szerint gyengécske, megint mások nézete szerint sci-finek nem is nevezhető filmről. Akkor szóba került: a sztori szinte egy-az-egyben másolata a klasszikus westernnek. Ez a Délidőben. Nem láttam soha, de sokat olvastam róla. A hétvégén adta a magyar tévé, megnéztem. Mit mondjak, nem olyan nagy film, mint amilyen jelentős a hatása. márpedig az kétségkívül jelentős: nagyon sok jelentnél volt olyan érzésem, vagy akár konkrét asszociációm, hogy ez és ez a motívum hogyan, milyen későbbi westernekben és egyéb műfajű filmekben köszönt vissza. Valószínűleg minden idők egyik legnyilvánvalóbb utóhatású vadnyugati filmje. Az alapszituáció, a karakterek, a konfliktusok utóbb mintául szolgáltak. Talán emiatt is éreztem, hogy az eredeti önmagában mégsem igazán tökéletes: mert olymértékben lecsupaszított, (túl) szimbolikus sztori. A szereplők bábuk, vagy szebb kifejezéssel, ikonok.

Mindezt csak azért hozom fel, mert így viszont láttam azt is, hogy a Gyilkos bolygó ugyan nyilvánvalóan egy utánjátszás vagy utánérzés, ami szinte pontról pontra megfelel az eredeti vadnyugati eseménysornak, ugyanakkor minden ponton, ahol eltér attól - vagy inkább: bővebb annál -, ott a változtatás jelentős és fontos. Úgyhogy megerősödtem hitemben: a Gyilkos bolygó olyan film, ami önmagában is megállja a helyét - nem megtagadva az előképtől sem a dicsőséget.

Úgyhogy, elvtársak, követelem, hogy azonnal vonuljunk át testületileg a 'Gyilkos bolygó rajongói klub' hivatalos weboldalára! :) Ha pedig nincs ilyen, követeljük a kormánytól, hogy hozzon létre! Jó reggelt, Gyilkos bolygó!

(elnézést kérek...)

tillA Creative Commons License 2006.08.07 0 0 771

Engem ezek mind érdekelnének - néhai csehszlovák és ruszki sci-fi vígjátékok! Hiszen, mint írtam, ezekről majdnem mindről lemaradtam anno. A Majka és hasonló ifjúsági és gyerekfilmekre, persze, emlékszem, de a többire nem. Viszont még eszembe jut valami, amiről azt sem tudom, magyar volt-e vagy sem: egy családhoz beköltözik egy űrlény, akit Snukinak hívnak. Erről tudtok valamit?

Előzmény: piziv3 (769)
eolomea Creative Commons License 2006.08.07 0 0 770
Az "Uraim, megöltem Einsteint" megvan.

Innentol haverok vagyunk :-)

A "Halló itt Iván Cár" egy frenetikus, dögletes vígjáték volt számomra, úgy a 70-e évek közepén. [...]
Ha valaki jobban emlékszik nálam erre, kérem írjon még róla. Ha véletlenül valakinek megvan, vagy a beszerzési forrást ismeri a régi szovjet Sci-Fi-kre (eolomea?), szívesen venném, akár magánban is.


Persze, megvan - es valoban fenomenalis! - de csak angol felirattal. Igy is jo lenne?
(Errol a filmrol irtabb par napja, csak a film eredeti orosz cimet magyarositottam 'Ivan Vasziljevics foglalkozast valtoztat'-ra.)

Igazabol egy kettos csavar van a filmben, mert egy mostani Ivan Vaszilevics - aki rendkivul hasonlit a carra - helyet cserel Rettegett Ivannal. A filmben alaposan odafricskaznak a burokratikus rendszernek is. Pl. amikor a napjaink Ivan-janak a car udvaraban ala kell irni egy papirt, tiltakozik, hogy neki erre nincsen meghatalmazasa. Vegul vonakodva ugyan alairja az okmanyt, de azzal a kiegeszitessel, hogy "Rettegett Ivan neveben" - es azzal a vetkozo nos tollal, amit a vele egyutt az idobe visszautazo fazonnal volt.

Az a kislanyos filmet ki csinalta, emlekszel?
Előzmény: piziv3 (769)
piziv3 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 769

Az "Uraim, megöltem Einsteint" megvan.

Más:

A "Halló itt Iván Cár" egy frenetikus, dögletes vígjáték volt számomra, úgy a 70-e évek közepén. Tartalom: Szovjet mérnök elvtárs magánzóként időgépet készít kis otthonában. Amikor működik az időgép, egy kb. szobafal nagyságú felűületen át lehet a múltba jutni. Iván cár udvarában jelenik meg hősünk, kis idő múlva maga Iván cár követi őt "vissza a jövőbe" a falon át. Hősünknek is akad némi kalandja a múltban. De a dögletes röhögést maga Iván cár produkálja miközben lohol a lakótelepi lépcsőkön, Volga autók közt rohangál az úttesten. "Kinek a jobbágya vagy" kérdésekkel zaklatja a szerencsétlen 20. századi szovjet embereket. Háztartási eszközökkel küzd-szenved, stb.

Ha valaki jobban emlékszik nálam erre, kérem írjon még róla. Ha véletlenül valakinek megvan, vagy a beszerzési forrást ismeri a régi szovjet Sci-Fi-kre (eolomea?), szívesen venném, akár magánban is.

(Érdekesség, hogy "Wells:Időgép" 2002-es feldolgozásának időgépe hasonlít legjobban a régebbi szovjet filmbeli időgépre.)

Más:

Egy gyerekfilm jutott az előző hozzászólások alapján eszembe. Egy kislány(?) kerül vissza a múltba, majd visz magába a jövőbe gyereke(ke)t. Ott a múltbeli gyerekek megilyednek (az egyébként nem nagy szám) kétfedeles szárnyú repülőtől. A múltbeli gyereknek bemutatják, hogy az iskolai házi feladatot úgy lehet "megírni", hogy csak végigsimítják kezüket egy A5-ös irka méretű, mai szóval palmtop-nak látszó tárgyon, és meg is jelenik a HF kész szövege. Ez egész jó trükkfelvétel!

Talán még egy törött váza is helyreáll a végén, de ez nem biztos, hogy ez a film, nem emlékszem már tisztán rá <:.(

Üdv!

Előzmény: eolomea (767)
Grandsenior Creative Commons License 2006.08.04 0 0 768

 

A Kép jobb szélén fennt van Dürfikk bácsi a komputerrel, ami a vezsélyt jelzi. Ballra lent az akció után, amikor már megfrankózta a faékkel.

 

 

eolomea Creative Commons License 2006.08.02 0 0 767
A filmsorozat eredeti cime 'Navstevnici' (es ez az a film, amirol irtam - ko:sz' a magyar cimet:). A filmet meg most is nagyra ertekelik, szoval biztosan allja az ido probajat - ami nem csoda, hiszen ugyanaz rendezte [Jindrics Polak], aki az Ikarie XB1 es Holnap felkelek... filmeket elkovette. (Ugy nezem, sajnos nem kaphato DVD-n.)

A masik (kislanyos) film ugy nez ki, a 'Spadla z oblakov'. Kelet-europaban egyebkent nagyon aranyos ifjusagi sci-fi filmeket keszitettek volt. Talan a legjobb a szovjet 5-reszes 'Vendegek a jovobol', ami meg most is eszmeletlenulo nepszeru Oroszorszagban (amihez a film fenomenalisan jo zeneje is hozzajarul).

Visszaterve a csehszlovakokra, az otvenes evekben nagyon jo kis ifjusagi sci-fi-t csinaltak [Cesta do proveku, a hires Karel Zeman rendezeseben], ahol negy fiu visszamegy a multba (kepzetesen, egy folyon evezve) egeszen az osidokig. Ha valalki ismeri a Burian-fele 'Az osidok allatai' cimu kepeskonyevet, hat akkor az kel eletre a filmben. (Nekem a nemetek {!} altal kiadott DVD van meg.) A film special effect-jei meg most is impresszivek - nem csoda, hogy ezt is atformaltak (ertsd: elbarmoltak) az amerikaiak ('Journey to the Beginning of Time' cimmel).
Előzmény: Grandsenior (763)
eolomea Creative Commons License 2006.08.02 0 0 766
Ko:sz' - oulnek, ha valaki atvenne DVD-re legkozelebb :)
Előzmény: tippancs (765)
tippancs Creative Commons License 2006.08.01 0 0 765
'Uraim, megöltem Einsteint' Redszeresen adta, adja a fimmúzeum.
Előzmény: eolomea (762)
Merci-autósbolt Creative Commons License 2006.08.01 0 1 764

Sziasztok!

 

Sikerült megszereznem az Üzenet az űrből című japán kult. filmet.

Ezúton is köszönet a közreműködésért  Pali-nak.

Tillá-nak a filmért.

Csere-bere érdekel!

keszthelyipeter@freemail.hu

Grandsenior Creative Commons License 2006.08.01 0 0 763

Nekem a csehekről Majka jut az eszembe, a kislány az űrből.

 

Meg volt egy másik sorozat, amikor egy üstökös vagy meteor jött a föld elé, és Adam Bernau számításaival lehetett volna csak eltéríteni. Ezért visszamentek az időben a 8 éves Adam Bernau-hoz és megpróbálták befolyásolni, hogy alkossa meg az elméletét a matematikai levezetéssel együtt.

 

Sok-sok kaland, végül is az iskola pedelusa Dürfikk ( ez fonetikusan van írva, nem tudom hogy kell egyébként) bácsi elvergődik a központi számítógéphez, amely a katasztrófát jelzi, megállapítja, hogy ferdén áll, benyes alá egy pöpec faéket.

 

A hardver magához tér és közli, hogy a hiba elhárult, nincs veszély. Mindezt vagy 30 rész alatt. Nem tudom, hogy mi a címe. Visszagondolva jó volt nézi gyerekként, de most már talán fájdalmas lenne.

 

Közben rákerestem a neten, a A látogatók volt a címe 1983-ból!

 

 

 

 

eolomea Creative Commons License 2006.08.01 0 0 762
A magyar TV nemreg adta le a 'Holnap felkelek es leforrazom magam teaval' c. filmet. Nagyon elmes, kinondottan ude film (jopofa zenevel). A jovoben jatszodik, amikor a csehek (ki mas :) idoutazo raketat fejlesztenek ki. Jovobeli nacik (ugy latszik, ezek kiirthatlanok) vissza akarnak menni a multba, hogy Hitler figyelmebe ajanljanak egy hidrogenbombat. Nem akarom leloni a poent, de nem minden ugy alakul, ahogy elkepzeltek (csak ugy, mint a valosagban :)

Tippancs: az a film a 'Ki oli meg Jessit?' (ugyszinten megvan.) Amit nem lattam, az pl. 'Uraim, megoltem Einsteint' (szinten leadta a TV valamikor) vagy a 'Mit mondanal egy spenotnak?' (az 'Uram, on egy ozvegyasszony' talan tul morbid lenne nekem.)

Ezek mind olyan fantasztikus vigjetekok ('Holanp felkelek...' inkabb sci-fi, a 'Ki oli meg...' inkabb vigjatek.) Aranyosak es naivak - hat ezekre mondjak, hogy ilyenek sem keszulnek mar. Ezek mind a vasfuggony mogott keszultek, de van egy ujabb film is ebben a kategoriaban, a cime: 'Akumlator'.

Rokonlelek a szovjet 'Ivan Vaszilevics foglalkozast valtoztat' - bar idoutazasrol van itt is szo, de ez inkabb csak vigjatek (amugy fenomenalis).

Visszaterve a csehszlovakokra, volt egy - ugyszinten idoutazasos - TV sorozat. Nem nagyon emlekszem ra, de a jovobol jottek Lada Niva-t hasznaltak (meg kopaszaak voltak, es amikor a csaj puceran volt parooka nelkul es benyitott egy fazon, akkor a fejet takarta el a kezevel :)

A sotet oldal is megmutatkozik a csehszolvak filmgyartasban az 'Augusztus az Ozon hotelben' cimu, nuklearis haboru utani jovoben jatszodo filmben. (Allitolag nagyon lehangolo - eddig meg nem volt kanalam megnezni, pedig most eppen itt van nekem, hogy egy csere kereteben elkuldjem.)
Előzmény: tillA (760)
tippancs Creative Commons License 2006.07.31 0 0 761
Limonadov Joe, pisztolnyíku, jászevrátyi :))))

Emléxem egy olyanra, amiben egy újfajta, a rossz álom elleni orvosi beavatkozás mellékhatása révén az állomszereplők a valóságban megjelennek. pl. képregényfigurák akik szövegbuborékokkal beszélnek. :)) Jó lenne tudni a címét. Azt akkoriban játszották amikor még szokás volt hétvégén délután pl. csehszlovák filmeket adni. (De volt pl. Pécsi Sándor sorozat, stb.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!