Keresés

Részletes keresés

vurek Creative Commons License 2006.12.25 0 0 131

Üdv!

 

Már régbbe olvastam, hogy az USA-ban lehet aranymosógépet vásárolni,van töbféle változatban, háton hordozható is. Ha jól emlékszem 1 óra alatt átmos 1 napnyi köbméternyi  mennyiséget.

A Neten nem találtam sehol ilyn gépet, ha valaki tud valamit róluk megírhatna.

vurek Creative Commons License 2006.12.25 0 0 130

Üdv!

 

Régóta érdekel az aranymosás, de sajnos mégnem juttotam el a megvalósításig, remélem jövöre már lesz időm elkezdeni gyakorlatban foglakozni vele.

Addig töbnyire az infrmációkat gyüjtöm, most hallottam elösször a pan-nal való dusításró.

Mi az a pan és hol lehet beszrezni?

 

Előre is köszi a választ.

 

 

Előzmény: Törölt nick (108)
VonBraun Creative Commons License 2006.12.19 0 0 129
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.21 0 0 128
Gombavadász! Köszi a válaszodat.
gombavadász Creative Commons License 2006.11.14 0 0 127
Vízállásjelentéskor egy centiméterben és egy %-ban megadott adatot is felolvasnak minden mérési ponthoz.
A centiméter adat a mérési helyen telepített vízmércéről leolvasható adat. Ezt a vízmércét egy alacsony vízállású napon, de mondhatni "találomra" helyezik el mindenütt először, de aztán a helyzetén soha többet nem változtatnak. Ha tehát azt olvassák a vízállásjelentéskor, hogy "Szegednél a Tisza 0 cm", ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy kiszáradt a folyó, (bár tényleg elég alacsony), hanem hogy a 0 cm-es jelzésnél van a víz. Másnap talán már a -10 cm-nél lesz, hiszen az alacsony vízállásokra is gondolva a skála minusz részét is jó előre lesüllyesztették a vízbe.
A % adat a folyó telítettsége az eddig mért legnagyobb vízálláskori telítettségéhez képest. No ez a szám már tényleg csak akkor lenne nulla, ha teljesen kiapadna a folyó. Ha pedig közelít a 100 %-hoz, akkor igen nagy víz van, elrendelik az árvizi készültséget.
Előzmény: Törölt nick (123)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.14 0 0 126

Szia Ice!

 

Rajtad kivül ha más nem, én olvasom. Feltéve ha géphez jutok.

 

A ciános és a királyvizes eljárás esetében is pl.: melegitéssel. ( Sok módszer létezik  hozzá.) A királyvízhez még annyit kell hozáteni  hogy a művelethez, cinket vagy alúminiumot is használnak.   Bár ez aranyra vonatkozik, a platinát nem tudom.

 

][CE Creative Commons License 2006.11.07 0 0 125
Ha valaki olvassa még, a ciános lúgozást követően az aranyat miképpen választják ki az oldatból? Elektrolízissel?
Illetve királyvízben feloldott nemes fémet, pl. platinát, hogyan tudnék visszanyerni?
Előzmény: ][CE (124)
][CE Creative Commons License 2006.10.17 0 0 124
Huha én nem tudom, de most a legtöbb folyó nagyon alacsony az tuti! Itt a Sajón már 2 hónappal ezelőtt át tudtam sétálni amikor a kutyát úsztattam, pedig ezt nem lehet mindig megtenni!
Előzmény: Törölt nick (123)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.13 0 0 123

Sziasztok!

Hogyan kell a vízálás jelentéseket értelmezni?

Talán a Petőfi rádióban szoktak sugározni ilyen jelentéseket, bár már nem emlékszem rá biztosan. Egyszer kétszer végighalgattam, de soha sem tudtam megérteni. Pedig az arnymosás szempontjából hasznos információ lenne.

 

Üdv.: Papaver

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.26 0 0 122
Szia!

Abban igyazad van, hogy a technika a döntő, de ugyanakkor korán sem mindegy a tál alakja. Hát még akkor, ha kezdő az illető.
Másképpen mondva legalább a szerszám legyen jó.
Egyébbként egy lapát is megfelelhetne a célnak ha tudnám használni.
][CE Creative Commons License 2006.09.25 0 0 121
Helló, miért kell neked amicsiból rendelni egy tálat? :) Szerintem egyszerűbb szétnézni valami boltban és szemre és kiképzés szerint a legmegfelelőbbet megvenni. Úgy sem a táltól függ találsz-e vagy sem, hanem a tőled, a helytől valamint a technikádtól. Mellesleg úgy tudom magyarország folyóiban csak aranylemezkék fordulnak elő, amihez eredményesen nem igazán alkalmazható. :(
Én most annyira nem foglalkozom ezzel a hobbival, de szeretném (amig az idő engedi) megnézni megint Uppony környékét ugyanis Carlin aranyércről írnak arrafelé, amit még nem igazán értek, de úgy veszem ki hogy aranyszemcséket értenek ez alatt mészkőbe zárva. Ha ez így igaz, aprózódás révén feldúsúlhatnak egyes helyi kis patakok medrében.
Persze számomra az sem világos, mit keres az arany az alapvetően üledékes mészkőben. Na mind1, majd beszámolok az eredményekről...
Előzmény: Törölt nick (120)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.25 0 0 120
Sziasztok!

Tudom, hogy még nem köszöntött be az aranyászünnep és ebből kifolyólag mindenki a partokon dolgozik, de ha még is lenne egy kicsi időtök akkor létszives irjatok!

Másik dolog: Szeretnék Amerikából rendelni egy pan-t. A probléma csak az, hogy nem sikerült megtudnom mennyibe kerülne a postadíj. Van rá ötletetek, hogy hol lehetne utána nézni?
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.20 0 0 119
Szia Ice!

Nem, nem voltam arra felé. Sőt, ahogyan az az előző hozzászólásomban is látható még az sem tudom, hogy van e arany a Sajóban. Feltehetőleg igen.
Minden esetre ha a magyar részén próbálkoznék a folyónak akkor én biztosan arra fele kezdeném.

Üdv.: Papaver
][CE Creative Commons License 2006.09.19 0 0 118
Tán voltál arrafelé? Egyébként köszi a tippeket!
Előzmény: Törölt nick (117)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.15 0 0 117
Szasztok!

Feltételezve, hogy van arany a Sajóban és azt hajlandó Magyarországig elhozni, szerintem érdemes lenne megpróbálkozni a folyó Sajópüspöki, Sajónémeti és Sajóvelezdi szakaszain. Az első két helytől nem messze, a szigetek környékén, a harmadiknál pedig a fólyó kb.:4-5 km-es szakaszán majdnem Nagybarcáig.
Jó szerencsét!
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.13 0 0 116
Kössz az infót. Még igy is érdekes.
Lehet, hogy olyan kisérletező zöldfülüek voltak mint amilyenek mi vagyunk.

A tippek holnapra vagy holnaputánra meglesznek, most éppen azok után "kutatok".

Sziasztok.
][CE Creative Commons License 2006.09.12 0 0 115
Helló, beszélgettem kicsit apámmal, igazából ő sem sokra emlékszik.
Nos körübelül 20 éve látta, a Duna budapesti szakaszán, valahol a fenti részénél, nem igazán ismerős arrafelé ezért helyiség nevet nem tudott mondani. Ezért elnézést kér. :)
Ez a többlépcsős mosó, (kicsit kételkedtem, hogy egyáltalán aranymosó volt-e...) úgy nézett ki, (ahogy értelmeztem) több normális mosópad egymás után/fölé és egy benzines motor rázogatta ezeket miközben egy ?kézzel? hajtott kerékkel húzták rá lassan, a folyó vízét. Mivel a saját munkájával volt elfoglalva, valamint annyira őt ez a dolog nem érdekelte ezért, nem derült ki pontosan mit is mostak, de szerinte jó eséllyel aranyat. :)
Előzmény: Törölt nick (114)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.12 0 0 114
Sziasztok!
Nyakó! A Hernádot -ha más nem- a 110-es hozzászólásban is olvashattad. Direkt neked másoltam be.

Kedves Ice. Őszinte részvétem a vasreszelék miatt. Tudom, hogy milyen vacak dolog, én is jártam már vele pórul.
Milyen volt az a több lépcsős mosó. Nagyon kiváncsi vagyk rá, mivel tudtomal Magyarországon csak egy lépcsős mosópadot használtak.

Meg fogok próbálni keresni néhány tippet.

Addig is, Jó szerencsét!
Nyakó Creative Commons License 2006.09.10 0 0 113
Köszi az infót, én ezt nem tudtam. Egyébként azon buzdultam fel amit valahol olvastam miszerint a tizennegyedik században Károly Róbert idejében az erdélyi aranybányák mellett a gömöri folyók,patakok adták a legtöbb aranyat. Ha viszont arra gondolok,hogy még Mátyás király az upponyi szorosban bölényre vadászott most meg már se királyok se bölények, lehet,hogy az arany is elfogyott. Félre a viccel,én nem csüggedek,máshol próbálkozok,ha van ötleted itt borsodban azt megírhatnád. Olvastam valahol a Hernádot egy aranymosó tanulmányban,még az idén elmegyek. Csövi.
Előzmény: ][CE (112)
][CE Creative Commons License 2006.09.09 0 0 112
Nem íram oda: onnan ered több Sajót tápláló patak
Előzmény: ][CE (111)
][CE Creative Commons License 2006.09.09 0 0 111
Helló, a Gömör-Szepesi-érchegységben főleg vasérc fordul elő. Kutatgattam utána, de aranyról egyik iromány sem tesz említést sajnos. Nekem is csak rengeteg vasreszelék jött Putnoknál.
Előzmény: Nyakó (109)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.08 0 0 110
Szia!

Hogy pontosan hogyan lehet vegyi anyaggal helyettesiteni a higanyt nem tudom.
De nem is érdemes törődni vele, mivel több vegyszer nélküli dúsitó eljárás is létezik ami kicsiben bőven elegendő.
"A hegyekben az aprózódásnak köszönhetően az aranytartalmú kőzet eljut a folyókhoz, illetve a folyók romboló munkájának következtében az aranytartalmú kőzet elkezdi útját a folyókon lefelé. Az aprózódás folyamán a kőzetben lévő aranyszemcsék fokozatosan kiszabadulnak a kőzetből, és szabadon folytatják útjukat lefelé a folyón. Így ahogy haladunk lefelé a folyó mentén, egyre kisebb méretű aranyszemcsékkel találkozhatunk, hisz a kiszabadult aranyszemcsék fokozatosan kopnak, így az alsóbb folyószakaszokon már egyáltalán nem találni aranyat a fövenyben. Magyarországra főként az Alpok hegyeiből érkezik az arany. Ezt főként a Duna, Mura, Dráva, és a Rába hordozza magával. Ezek a folyók a Keleti-Alpokból, a Magas- és Alacsony-Tauernből szállítják főként az aranyat. Északról a Magas-Tátrából a Vág, a Garam és a Hernád folyókon érkezik az arany hazánkba. Keletről, Romániából a Tiszán és a Szamoson keresztül a Máramarosi- és Radnai-havasokból hozzák a folyók az aranyszemeket. A Maros és Körösök, az Aranyossal egyetemben a Keleti- és Déli-Kárpátokból hordozzák értékes terhüket. A Körösök és az Aranyos a Biharban gyűjti magába az értékes ércet. Természetesen ezek csak a főbb aranyfolyói hazánknak. Majd valamennyi folyó tartalmaz aranyat, viszont a felsorolt vizek azok, ahol érdemes megpróbálkozni az aranymosással. Sajnos az utóbbi évek folyamszabályozásainak, gátépítéseinek (Bős-Nagymaros) köszönhetően jelentősen megcsappant a folyókban található arany mennyisége. Ezért ezeken a területeken ma már csak inkább hobbiból, esetleg hagyomány-ápolásból mosnak aranyat az emberek."
Az idézet ifj. Zsiga György:Az aranymosás Magyarországon (Budapest, 2003) TDK dolgozat-ából származik
Nyakó Creative Commons License 2006.09.07 0 0 109
Sziasztok! Nagyon örülök,hogy rátok találtam mert most kezdtem én is a mosást. Túl vagyok az első akción, Ózdon lakom ezért a Sajón próbálkoztam,de úgy látszik rossz helyen mert csak vas volt a tál alján,lehetséges az,hogy mire ide ér a víz, lerakja minden aranyát? Mindenesetre még pár helyen megpróbálom. Aztán megyek a Hernádra,de nem ez a lényeg hanem azért írok mert tudni szeretném mi az az anyag ami a higanyt helyettesíti? Hogyan lehet hozzájutni? Előre is köszönöm! Ja és szerintem nem az ember keresi az aranyat,az arany keresi az EMBERT!
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.04 0 0 108
Ja a higganyra meg is feledkeztem válaszolni.
A valóság az, hogy kicsiben jól meg lehet lenni nélküle. Régen is csak ritkán használták.
Érsd ez alatt, akkor amikor már tele lett a fekete anyag tárolására szolgáló edény, vagy amikor már szűkén voltak a pénznek. Az Egyesült Államokban például jellemző, hogy pan-nal dúsitják is a fekete anygot. Az ily módon nyert aranyat amúgy magyarul szűz aranynak nevezik mivel nem érintkezett higannyal. És akár ki akár mit mond, ez a módszer még egészen parányi aranypikkelyekkel is működik.
Szóval ha még nincsen 50-100 liter fekete anyagod akkor fölösleges, és még akkor is nélkülözhető.
Amúgy kb. 7000-8000ft a higany kilógramja. De: erős méreg; méregengedély kell hozzá,nem játék, tudni kell vele bánni; és ha például nem megfelelően tárolod nem csak a környezetedett mérgezed meg vele, ha nem magadat és másokat is, esetleg azokat akikett szeretsz.
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.04 0 0 107
Hm, több lépcsős mosó? Ilyenről még nem is hallottam. Mesélj még róla, létszi!
Ja tényleg, apukád mikor láttott aranymósókat és hol? Mármint sac per kb. .
Többszőr is látta őket?
Az arany árával ne igazán törődj. Szerintem ez egy jó hobby lehet max, és nem pedig megélhetési forrás. Hát még nem meggazdagodási... Azért gondolom igy, mert mind azokkal az emberekkel akikkel eddig beszéltem erről vagy hallottam róla, hogy csinálják, van rendes munkahelyük. Biztosan jó okuk van rá amiért eggyikuk sem cserélte le az aranyászatra.
][CE Creative Commons License 2006.09.02 0 0 106
Annyit mondott még, hogy kézzel forgatták rá a vizet, és több lépcsős mosó volt vagy 7m hosszan.
Mellesleg, ahogy elnézem a jelenlegi aranyárat: 626.05 U.S. dollars = 135 533.564 Hungarian forints, 1 uncia (oz) az 28.3495231g. Szóval egyre inkább megéri, csak, fogalmam sincs mennyibe kerül manapság a higany, illetve nem is egyszerű beszerezni ugye... De sejtem, annak az ára is följebb ugrott.
Előzmény: Törölt nick (104)
][CE Creative Commons License 2006.09.02 0 0 105
Sajnos nem többre mint ami itt ne lenne leírva: http://lazarus.elte.hu/hun/tdk/zsiga.htm
Ezt már többször is belinkelték!
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 104

Szia!

 

Azt hiszem nem értettél meg.

Azért lehetne érdemes valamilyen "aranypótlót" kitalálni mert akkor otthon tudnál kisérletezni a megfelelo aranymosási technikához. Ergo: Élesben már nagyobb valószinoséggel találnád meg az aranyat.

Mire emlékszik még az édesapád az arnyászatról?

 

][CE Creative Commons License 2006.09.02 0 0 103
Szerintem nem is kell, mert ahogy olvastam a vasreszeléket az arany árnyékának is nevezik, mert ahol előfordul ott általában arany is van bizonyos koncentrációban. Persze ez nem mind1, hogy mekkora ez a mennyiség. Nekem mindig rengeteg a vas, de ez a környék kezdetleges vaskohászatáról is híres ugyanis sok a vasérc. A posztó igazábol csak úgy volt, találtam a padláson teljesen véletlenül, valamint régi ilyen ?kender? zsákot is kipróbáltam. Ahogy apámmal beszélgettem, mondta hogy régen ezt látta a Dunánál.
(Ez a sok idő pedig a munkanélküliség jele, sajnos annyira mégsem jó ez!)
Előzmény: Törölt nick (102)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.31 0 0 102
Szia!
Utánanéztem a wikipedia-ban az ón fajsúlyának, sajnálom tévedtem. Nem hogy tobb lenne, de még meg sem kozeliti az ólom fajsúlyát.
Ez esetben nem tudom mivel lehetne helyettesiteni az aranyat a kisérletezéshez.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!