1 információ a tisztelt fórumos kollégáknak hogy kik zsűriztek Perkátán. Holnap lesz a díjátadó "ceremónia". Zsűri elnöke: Balogh Krisztián Destillata érmes pálinkamester a Czetis pálinkaház főzőmestere,tulajdonosa. Pavlicsek Csaba háromszoros Nemzetgyőztes Pálinkamester. Lippai Dénes sörfőző mester (Legenda Sörfőzde) többszörös Champion díjas pálinkafőzőmester. Ari András Quintessence aranyérmes pálinkafőző és pálinkamester. Vörös Tibor Pálinkamester Pálinkafőző. Méhes Róbert és Schutzbach Zsolt a Kápolnásnyéki Pálinkaház főzőmesterei. Firewater Viktor Aranyérmes Pálinkafőző mester Két-Barát pálinkaház tulajdonosa főzőmestere. Nedves Tibor a Perkátai Bérfőzde főzőmestere. Rácz Róbert Pálinkamester a Pálinkamesterek Klubjának a házigazdája. Szép ismert nevek és meglepetés VIP meghívott vendégek is részt fognak venni a díjátadó gálán. Ez igen "kemény" verseny volt a bátor benevezőknek. Kíváncsian várom a holnapi napot és az eredményhirdetést:))
Amiről én beszélek az is 8-as étkezési (vászonbetétes, fehér) gumilemez, aminek a rostától való távolsága a mag átmérőjének a 1,3-1,5 szerese. Láttad az én általam használt magozót, azzal is sokat szenvedtünk mire rájöttünk erre az arányra. A 375 mm-es belső rosta átmérőhöz számolj olyan fordulatot, ami valamennyire megegyezik a 200 mm-es belső átmérőjű henger 800-as fordulatához tartozó kerületi sebességgel. A henger lejtését én téglával, deszkával állítom be, ez is gyümölcsfajta, gyümölcsérettség függő!
A perforált lemez kéz-kezet mos alapon jött, de lényegében van rá ésszerű árú forrásom.
Epret nem akarok nyomatni rajta, de ha eszembe jutna, azt majd keverőszárral megoldom. A rostán belül egy tengely forog majd, amire konzolok lesznek erősitve és hossz irányban 3 helyen 8mm vastag gumilemez simitja, keni rá a rostára a garatnál már megroppantott gyümölcsöt! A távolsága terveim szerint fokozatmentesen állitható lesz. A tábláról levágott lemezek 500x650 mm méretűek, a fekvő elrendezésű csőtest hasznos belső hossza 650mm, belső átmérője 375 mm.
Lényegét tekintve szerintem, ha minden úgy fog működni, ahogy papirra vetettem, akkor 100 kg szilva/ 10 perc lesz a terhelhetősége! :) :)
A Maurer 6mm-el csinálja a szilvát, barackot.200mm átmérő , 750-800mm hosszú kb a rosta. Az eperhez a 0,5 mm-es furat átmérőt használ, kb. 800-as fordulattal. A rosta-keverőlapát távolság a magátmérő 1,3-1,5 szerese! Próbáld meg a lapát távolságot állíthatóvá tenni, gyümölcs fajtánként állítani! A hengerítést lehet, hogy megtudom oldani!
A perforált lemez érdekelne engem is, szólj rám, amennyiben van!
Készül a speckó bogyozó, magozó gépezetünk! :) A saválló perforált betétek is összejöttek azért, de majd valahol le kell hengeríttetnem, a motor is meglett ma (fordulatszabályzós). Minden együtt végre, már "csak" a hétvégi legózás hiányzik! Prototipusnak szánjuk, ha bejön ráállunk! :)
A teljesítmény megsüvegelendő, de az én nézetemben az Úr már nem magánfőző. Felépített egy "márkát", a körítés sem semmi, és a technika sem. Egyébként kiszámoltad úgy nagyjából, hogy mennyiben van neki az idei Destillata? :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
FBS nagyon jó cucc, sztem mosd le féktárcsa tisztítóval, ragaszd fel, ha nem jön be lefejted és megküldöd valami brutállal, de fogadásom van rá, hogy jó lesz.
Azok is PUR ragasztók, jó magas árral, azokból van primer mentes is, ha kapsz 4-5000Ft körül, akkor jó, egyébként szerkezeti technológiából egy tubus és 2deci primer már 7-8e körül kijön, abból a primert a jövőben használhatod kb. 15 tubushoz. A primer a zsírtalanított felület és a ragasztó közötti tapadóhíd, de ezt szerkezei ragasztáshoz szokták csak feltenni, ahol a ragasztónak nagy erőt kell tudni feltépésre, ilyen takarózáshoz nem feltétlenül kell, már az ágyúval verébre kategória. :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Beizpaste jó hozzá,azzal megtisztítod,és forraszthatod.A rothemberger paszta,és ón jó hozzá,amivel a csövesek forrasztják a rezet.Természetesen gázlámpával.