Keresés

Részletes keresés

naox Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5141

"Szerintem aki ezüstöt akar befektetési jelleggel, az elsősorban színezüst unciás, vagy tömb formában tegye/vegye. Németországból lehet rendelni 7 % áfával érmeket."

Ez működhet, de az EUban van egy olyan szabály, hogy amennyiben egy webes kereskedő egy adott évben egy maghatározott összegnél nagyobb értékben ad el egy másik eu-s országba, akkor kötelező az adott országban is adószámot kérnie, és onnan kezdve nem adhat el pl. német áfával ide. Ez a kvóta kishazánkra 35000EUR, amit jónevű nemesfémkereskedő hamar elér, tehát simán lehet, hogy az év nagyobbik részében az illető cég már nem szállít magyarországra, mert esze ágában sincs a magyar NAV-val küzdeni.

a magánszemélyes vételen kívül két legális útja van az ÁFA-mentességnek. El kell menni asszonnyal hosszúhétvégézni Észtországba, vagy Norvégiába, mindkettőben 0% áfa van az ezüstön, az előbbinél nincs határ az uttóbinál van, de van szabad kereskedelmi egyezmény.

 

Előzmény: tamas1000 (5138)
kiwi 00ógZ Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5140

Tisztelt Befektetőtársaim!

 

Mai nap folyamán figyelemfelkeltő demonstráció volt a Safety Gold Zrt. Szent István körút 15. szám alatti székhelyén, mely holnap is folytatódik. Amennyien csak tudunk legyünk ott és támogassuk jelenlétünkkel ezt a megmozdulást, hogy minél előbb visszakaphassuk pénzünket Sipos Úrtól és társaitól.

BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5139

Viszonylag konnyen lehet venni, garantaltan 50% ezust, nincs AFA. Mi ezen az ami nem jo?

 

Eladni meg feldologozonak kell adni, ha nincs mas vevo, es ott ranezesre tudni fogjuk mi az.

Előzmény: tamas1000 (5138)
tamas1000 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5138

szerintem ezüst 200 Ft nemjó.

 

szubjektív, hogy Naox szerint jó.

 

Pesten kívül, alig tudod eladni gyorsan, sok helyen még lassan is nehezen.

Egy csomó ember azt se tudja mi az.

 

 

Szerintem aki ezüstöt akar befektetési jelleggel, az elsősorban színezüst unciás, vagy tömb formában tegye/vegye. Németországból lehet rendelni 7 % áfával érmeket.

 

 

Én csak és kizárólag annak ajánlom a "numizmatikai" jellegű ezüstöt (200-as, kossuth 5-ös stb.) aki kis összegben szeretne pár tízezerért vásárolni, vagy apránként, lassan gyűjtögetne, mert akkor nincs is más lehetősége.

 

 

 

 

BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5137

google-ba írd be: ezüst 200 Ft

Előzmény: Macroglossa (5135)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5136

a:) A foldkeregben az elofordulasi arany 1:16-hoz, ebbol fakad ez a varakozas - szerintem ez nem jelent semmit.

b.) mar most is a kispenzuek az ezustot veszik inkabb, az amerikai 1 uncias ermek eladasa 50:1 arányban ezust illetve arany (ezustbol sorra dolnek a rekord eladasok es sokszor varakozni is kell az ezustre). Az ezust de facto tartalek nemesfem mar most is (vannak ezust befektetesi termekek), de mig az aranynak van monetaris szerepe (kozponti bankok mint tartalek kezelik), addig az ezustnek nincs. Mexikoban van mozgalom egyedul arra hogy ujra ezust alapu penz legyen, jelenleg ennek kicsi az eselye.

 

1.) Az ar inkabb az arannyal koorelal, mig a kibanyaszott mennyiseg valoban a rezzel - ugyanakkor recesszio eseten a rez igeny inkabb visszaesik mint az ezust, ugyanis az ezust felhasznalasa nagyon sokoldalu es jelenleg egyre bovul (egeszsegugy, elektronika). Magyaran komolyabb vilaggazdasagi receszio eseten a banyaszott mennyiseg varhatoan nagyobbat esik vissza mint az igeny. Az egyes termekekbe beepitett ezust altalaban olyan keves, hogy ezek a termekek magasabb ezustar eseten sem dragulnak jelentosen, vagyis a piac nagy resze elbir egy magasabb arat is.

A grafen hosszu tavon egy csomo alkalmazasban elvileg levalthatja az ezustot, bar jelenleg a grafen sokkal dragabb (100 dollar 1cm3)

 

Itt egy jo kis dokumentumfilm az ezustrol.

https://www.youtube.com/watch?v=jRwUmGpmF38

Előzmény: naox (5134)
Macroglossa Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5135

hogyan lehet ÁFA nélkül ezüstöt venni?

Előzmény: naox (5134)
naox Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5134

"ezüst-arany arányra egy komolyabb portfólióban."

a javaslatom az, hogy senkinek a javaslatát ne hallgasd meg, a döntésed a sajátod legyen.

Akik ezüstre spekulálnak, azok ezt a legtöbbször azért teszik, mert

a) történelmileg az arany-ezüst ár az 1:7-1:15 között mozgott, és azt gondolják, hogy ahhoz is fog visszatérni,

b) arra gondolnak, hogy a világ lépéseket fog tenni az aranystandard felé (nem visszaállítja, de a hiteles cégek növelni fogják a nemesfémfedezetet), és mivel az arany mennyisége nagyon kevés, várják, hogy az ezüst tartalék nemesfémmé avanzsál.

 

szerintem két dolog fontos az ezüsttel kapcsolatban:

1, ára nem annyira az aranyétól, sokkal inkább a rézétől, ill. a kibányászott réz mennyiségétől függ (merthogy nagy része a rézbányák szemetéből kerül ki), persze hosszú távon

2, csak ÁFA-mentesen szabad venni, ami nem is olyan könnyű, de megoldható. (bár az általam ismert leggazdagabb ember simán áfásan vásárolt ezüstből gazdagodott meg)

3, sokkal könnyebb hamisítani, mint az aranyat, és rengeteg hamisítvány létezik a XIX. század végéről, amiket különösen nehéz kiszúrni. Sokszáz kilós csalások voltak csak az elmúlt 1-2 évben.

4, egy komolyabb portfolioban komoly gondot okoz a tárolása. 50-100 kiló ezüstöt nem olyan könnyű elrekkenteni, mint 1-2 kiló aranyat. Trívialitásnak tűnik, de érdemes végiggondolni.

5, kevésbé likvid, mint az arany.

Előzmény: vrezso (5123)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5133

Felvásárláskor nincs. Az aranykereskedőt csakis és kizárólag a súlya fogja érdekelni.

Előzmény: petike23 (5132)
petike23 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5132

Tudom, de mégis, felvásárláskor van valami árkülönbség ?

Előzmény: advocatusdiaboli (5129)
Alfa Hold Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5131

például ilyen?

Bankpánik jelei mutatkoznak Görögországban

Harmadával zuhant a National Bank és az Alpha Bank részvényárfolyama, miután mégse egyesítik őket. Tovább »

forrás: Index.hu

Előzmény: PPG (5124)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5130

Ez így már kerek, bár a helyedben a valamelyik forgalmazóhoz kötődő lapok-rudak-tömbök helyett tűnődnék unciás Krugerrandon vagy Bécsi filharmonikusokon (ahol lapot-tömböt kínálnak, ott ilyet is kínálnak), ezeket mindenféle certifikát és egyéb nélkül fogják mindenütt bevenni, és árban sem nagyon mások, mint a tömbös kiszerelések.

Előzmény: PPG (5124)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5129

Különösebben nem gyakorol. Ezek befektetési érmék, numizmatikai értékük jóformán nincs.

Előzmény: petike23 (5128)
petike23 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5128

Egy ismerős kérdezi; gyakorol a befektetési érmék (Kruger, Phil) visszavásárlási árára bármi csökkenést az, ha már nem verdefényes?

(Tehát ki lett véve a csomagolásból, és ömlesztve volt tárolva.)

 

Köszi.

BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 5127

Arany/ezüst értékarányos javaslat: 70/30%

 

Az ezüst nagyon fontos ipari alapanyag és a meglévő (értsd kibányászott) készleteket már "feléltük".

Szerintem az aranynál hosszabb távú befektetés, mert már nem (kevésbé) monetáris fém. És sokkal ingadozóbb az árfolyama.

 

 

Egyetlen probléma az ezüsttel az ÁFA, emiatt "használtan" kell venni.

Előzmény: Doublőr (5125)
Doublőr Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5126

Az 50g-os méret szerintem is optimális. Ha időben eltolva vásárolsz: átlagáron veszed. Az első vásárlás után magabiztosabb leszel a beszerzést illetően, nem kell hozzá nagy szakértelem. Ezután a szemrevételezés (sértetlen, eredeti csomagolás), otthon megnyugtatásként egy tolómérő és egy mérleg már elégséges annak eldöntésére, hogy igazi-e az áru. Ha lehet, készletről azonnali átvétellel vásárolj, vagy várd meg, míg raktáron nem lesz. Minimálisra csökkentsd azt az időt, amíg a pénzed sincs a kezedben, meg az aranyad sincs a birtokodban. Nyugodt alvásra mindenkinek szüksége van:)

Előzmény: PPG (5124)
Doublőr Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5125

Kérlek definiáld a komolytalan portfólió fogalmát!:) Arányokban megadva mindegy milyen is a méret... Én 25% aranyra szavazok most, és 0% ezüstre. A két nemesfém árfolyama közel együtt mozog, az arany kisebb helyen elfér, sűrűbb értéket képvisel, jobban elrejthető és szállítható.

Előzmény: vrezso (5123)
PPG Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5124

Köszönöm mindannyiótoknak a válaszokat, további tanácsokat, sőt az ebből kialakult viábaól is sikerült bővítenem az ismereteimet.

Pár mondatban reagálnék is a leírtakra. Azért gondolkodtam aranyban, mert a világból jövő híreket a legkevésbé sem érzem megnyugtatónak. Kezdetben volt az másodlagos jelzálogpiaci válság, amelynél a QE-ek sorozata volt a látszólagos megoldás. Aztán jött Izland csődje. Aztán jött Görögország, majd abból lett PIGS, PIIGS. Később megint bővült a kör. Jönnek a rossz hírek Szlovéniáról, Ciprusról, Franciaországról, meg sok másik országból. Már annak is örülhetünk, ha az EU, vagy az EMU nincs recesszióban.

Ha a hitelminősítőről olvasok, akkor áltlában arról szólnak a hírek, hogy ezt-azt-amazt leminősítették. Csupa rossz hír, oly kevés jó.

Magyarország meg mégnagyobb bajban van. Eladósodott az állam, a magánszféra és a termelőszféra is. Rendkívül magas a bedőlt hitelek aránya. Recesszió vagy hitelből történő növedkedés jellemez már bennünket évek óta. Feléltük a privatizált jövedelmet, feléltük a nyugdíj vagyont, és most (bár egyelőre csak kis mértékben) a jegybanki tartalék is csökkenteni fogják véleményem szerint eredmény nélkül.

Tehát sem belföldön, sem külföldön nem látok optimizmusra okot adó jeleket. Ha pedig pesszimista vagyok, akkor fel kell készülnöm egy esetleges részleges vagy globális összeomlásra. A megtakarításaim akkora hányadát szeretném fizikai vagyonba tolni, amekkora esélyt látok egy krachra (jelenleg ez azért még nem magas százalék). Nem gondolom azt, hogy az arany lenne a legjövedelmezőbb megtakarítási forma, de jelen esetben nem is ez a célom. (Bár az én laikus szintemen csak árfolyam emelkedés irányába mutató eseményeket látok. Egyáltalán nem látom, hogy miért történne egy jelentősebb lefelé korrigálás.) A célom az, hogy a forint, esetleg az euró összeomlása esetén ne veszítsem el a vagyonom, hanem az azt követő majdani stabil pénznem létrejöttéig, az átmeneti idő alatt megőrizze az értékét. És azon túl is. Nem egy és nem két évben gondolkodom. Beláthatatlan, de hosszú időre.

Szerintem a fentiekkel semmi újat nem mondtam, inkább csak (helytálló) közhelyeket írtam le.

 

Másrészt viszont nem értek sem az aranyhoz, pláne a numizmatikához. Ennek okán kezdtem több helyen, többek közt ezen a fórumon is bővíteni az ismereteim. Kis túlzással nekem sárgarezet is el lehetne adni aranyként. Legfeljebb sűrűség számítással tudnám ellenőrizni, hogy be akarnak-e csapni. Emiatt van az, hogy nem bízok senkiben, csak megbízható forrástól szertnék vásárolni. Ezért vagyok bizalmatlan pl. az ebay-ről vásárolt érmékkel és egyéb értéktárgyakkal kapcsolatban is. Ha nekem mutatnak egy aranynak látszó érmét, akkor arról úgyanúgy elhiszem (vagy nem), hogy Krugerrand, mint hogy valami értékes ritkaság. Az ebay személytelensége pedig csak fokozza ezt. Ha majd olvastam róla eleget, akkor bátrabban foglalkozom ezzel is, mert érdekes világnak tűnik.

 

Tegnap azt írtam, hogy 50g-os tömbökben gondolkodom. Ez a méret azért tűnik számomra optimálisnak, mert kellően pici ahhoz, hogy könnyen eladjak egyet-egyet szükség esetén, viszont már elég nagy ahhoz, hogy kisebb kezdeti veszteségem legyen. Az csak hab a tortán, hogy ezek még nem azok méretek, amik nagyobb arányban lennének hamisítványok. Bár ezt a kockázatot azzal szeretném kiküszöbölni, hogy megbízható helyen vásárolok.

 

Bár sok meglepőt nem írtam, de mivel sokan segítettetek, ezért úgy gondoltam, hogy tartozom annyival, hogy picit többet írok a motivációimról.

vrezso Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5123

Részben egyetértekés érthető, amit leírtál.  Csak azt kifogásolom, hogy vádat éreztettem. Ez egy saját, befolyásoktól mentes egyéni vélemény volt.
Javaslatod van esetleg az ezüst-arany arányra egy komolyabb portfólióban.

Előzmény: naox (5121)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5122

Húha itt aztán forr a levegő mostanság. Kellett nekem Advót ide "hívnom"...

Ezer bocsánat, csak nem éreztem magamban annyi energiát, lexikális tudást, mint amivel ő rendelkezik, ezért invitáltam hozzátok.

 

Naox, te tényleg felidegelted magad. Kár idegeskedned, inkább tagold ketté az idézett szöveget, és a magadét, mert ha egybeírod, baromi nehéz elolvasni. ;)

 

 

 

 

Előzmény: naox (5121)
naox Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5121

nem hazudtol meg senki, semmit.

Leírtál/éreztettél egy általános vádat az aranykereskedőkkel szemben: ti., hogy barbár módon összeolvasztunk 100-150 éves érméket, eszcájgot, ilyesmit. Magam is többszázszor voltam kénytelen zokogó idős embereknek elmagyarázni, hogy ez nem barbárság, hanem ez az arany (ezüst) normális útja. Amikor a dédijük 100 éve megvette azt a cigarettatárcát, akkor azt pontosan abban a tudatban vette meg, (majd hagyták örökül egymásra generációkon keresztül) hogy ha baj lesz, akkor egyszer el kell adni, és igen, be kell olvasztani. Valójában a dédi nem egy cigarettatárcát, hanem az általa képviselt biztonságot hagyta rájuk.

Ha nem lenne olyan, aki beolvasztja, akkor eladhatatlan lenne az arany, nem tudná betölteni értékőrző mivoltát.

------

Ezért sem szerencsés az a javaslat, hogy olyan aranytárgyakat válasszunk, amikhez érzelmileg kötődünk. Az arany az nem egy kutya, ami (aki) az ágyunk végében alszik, hanem egy tehén, amit levágunk, ha eljön az ideje.

------

Senki nem örül annak, amikor szép (de forgalomképtelen) tárgyakat kell megsemmisítenie, de ez is része a munkánknak, és ezt is éppen olyan gondosan kell végezni, mint bármi mást. A sebész sem teheti meg, hogy csak fiatalok sikeres műtéteit vállalja el, neki is kell néha amputálnia. És igen, lehet, hogy túl érzékenyek vagyunk, mert sokszor vádolnak minket barbársággal.

Előzmény: vrezso (5120)
vrezso Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5120

Kit vádolok? Engem nem vinne rá a lélek. Magyar nyelvtan. Itt fejeztem be. A leírt szöveget is meghazugtolod?

Előzmény: naox (5119)
naox Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5119

"Hozzáteszem, soha nem vinne rá a lélek, hogy a magyar történelem egy darabját beolvasztassam néhány Forint haszonért"

És ez a stílus rendben van? Nem lehet, hogy barbársággal vádolsz valakit, esetleg alaptalanul?

Előzmény: vrezso (5116)
vrezso Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5118

Jól látom, a 100 koronás utánveret?

Előzmény: advocatusdiaboli (5095)
vrezso Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5117

Továbblépve a témán.
Ki milyen arányt javasol egy portfólió kialakításánál arany-ezüst viszonylatban.
Előre is köszi a válaszokat.

Előzmény: vrezso (5116)
vrezso Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5116

"Hozzáteszem, soha nem vinne rá a lélek, hogy a magyar történelem egy darabját beolvasztassam néhány Forint haszonért"

??? Azt ugye tudod, hogy a kereskedő nem tehet mást, mint a megvett aranyat nagyon gyorsan eladja. Nem a saját pénzén dolgozik. Havi 1% a kamat, az árrése meg alig több. Tehát a beolvasztásra váró arany sokkal többet, akár ezerszer többet ér, mint a kereskedő vagyona. Nem tudja megtenni, hogy ne olvassza be. Ha nem olvasztana, akkor nem tudna vásárolni sem, akkor ugyanígy fel lennétek háborodva.

(Ezért sem jó a numizmatika. Az arany értelme éppen ez a körforgás. Az aranyat akkor is el tudod adni, ha éppen nem tudsz senkit, akinek kéne pl. cservonyec. No problem, megveszi a feldolgozó, persze ha nem sajnálod eladni.)

 

Ezt a hozzászóllást meg nem is tudom hová tenni. Leírtam a véleményem. 1/1-be írtam, nem értem a többesszámot. 2 Nem háborogtam. Néha nagyon kioktató ez a stílus.

Előzmény: vrezso (5114)
vrezso Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5115

Bár személyesen nem ismerem, de ebbe azért nem lennék biztos.

Előzmény: BlackVoid2 (5112)
vrezso Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5114

Pont, hogy te értetted félre. advocatusdiaboli is ezt írta, meg én is. Nem kell ebbe többet belemagyarázni.

Előzmény: naox (5113)
naox Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5113

"És a hamisítástól sem kell nagyon félni, a wolfram-magos, profi (csak szétvágással leleplezhető) hamisítványok inkább a nagyobbacska aranyrudak esetén fordulnak csak elő"

ez ugye tételesen nem igaz, erre reagáltam:

"1. kínából rendelhetőek raktárkészletről W-magos érmék, 2. természetesen nem csak roncsolással állapítható meg a dolog."

Tény, hogy százkilószám hozzák be a volfram-magos érméket. Az is tény, hogy többféle, nem roncsolásos módszer létezik a megkülönböztetésükre. Vagy szerinted nem?

 

Az utána következőt talán azért értetted félre, mert az életben (és itt a topikon is) "numizmatika" alatt az aranyáron felül értékkel bíró érméket értjük. Tehát a kommersz 20 Fr, vagy korona az nem "numizmatika". Tehát nemesfém érmét érdemes venni, de csak akkor, ha tucattermék, ami nem bír értékkel a benne lévő aranyon felül. Szerintem.

Előzmény: vrezso (5111)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 5112

advocatus itt a troll (es nem csak itt).

 

Trust in Gold Not Bernanke as U.S. States Promote Bullion

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-08/trust-in-gold-not-bernanke-as-u-s-states-promote-bullion.html

Előzmény: vrezso (5111)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!