Keresés

Részletes keresés

-tamas- Creative Commons License 2012.07.06 0 0 24047

Zoli, tényleg nem akartalak sürgetni. Csak úgy alkalomadtán. Meg nagyon nagy megtiszteltetésnek venném, ha abban a kegyben részesítenél, hogy válaszolnál.

 

Na végre valami amiben egyetértünk: tényleg nem ugyanaz, hogy "nincs sok kedve már ezen a versenyen indulni" meg, hogy "nem szándékozom erre a versenyre menni többet". A második sokkal durvább. Sajnálom, hogy ezt írtam.

 

De tudod mi az igazán durva?

Sajnos a böngészőm keresője erre a karaktersorra ("nem szándékozom erre a versenyre menni többet") még egy találatot jelez. Itt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118926632&t=9115721 . És azt a bejegyzést Csóványos néven írta valaki, 2012. július elsején 11 óra 54 perc 55 másodperckor (Közép–európai Nyári Idő), 23939-es sorszámmal. És az a bejegyzés így kezdődik: "Sziasztok, Kriszta vagyok. Eddig minden Ultrabalaton …". Akkor még javában tartott a verseny…

 

Sajnos van ennek a szomorú történetnek egy még ezeknél is durvább szála. Az, hogy négy nappal később te szemrebbenés nélkül tagadod le mindezt és próbálod az én nyakamba varrni.

Hát ezzel nagyon megnehezíted a párbeszédet számomra.

 

Azért mert nehéz, még nem feltétlenül kell abbahagyni. Tehát folytassuk.

 

Lehet, hogy nem látták meg Krisztiben a futót, csupán a követelőző "agresszív kismalacot". Egyáltalán nem tartom kizártnak.

 

Az öntömjént, azt igen. Nem is kicsit, sőt roppantmód nagyon–nagyon. De nem a körözős versenyeket. Pláne nem az azokon indulókat. Én is közéjük tartozom.

 

Zoli rossz hírem van: ha árnyékban harmincnyolc fok van, akkor — a termodinamika második főtétele szerint — a bármilyen jeges itóka éppen harmincnyolc fokos lesz, csak egy kicsit kell várni rá.

És ezt a tételt a legügyesebb versenyszervező, meg a legodaadóbb pontőr sem tudja átírni. Sőt még az sem segít, ha Kriszti megpróbál nem gondolni rá.

Csodálom, hogy Kriszti ennyi sok futóév alatt nem találkozott még meleg frissítővel. Sajnálom, hogy meglepetésként érte szegény gyomrát.

 

Igen–igen, azóta már összeállt a fejemben a kép:

tavaly ideális körülmények között, kevés készüléssel, fél órával szintidő előtt fejezte be Kriszti az UltraBalatont,

idén pedig úgy gondolta, azt a ki meleget — harmadfokú országos hőségriasztás, több napon át — símán tudja majd kezelni, mivel idén többet sétált edzés gyanánt, mint tavaly.

Remélem, végre sikerült jól összefoglalnom.

 

Viszont — szerencsétlen módon — Krisztinek ez a terve megbukott: sok–sok gyaloglásból, meleg vízzel nem lehet UltraBalatont futni.

 

Meglátásom szerint nagyságrendekkel jobb lett volna, ha erről írt volna Kriszti:

egyrészt ez igaz, míg amit írt, az — sajnos — számos ponton nem (lásd itt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118987558&t=9115721 ),

másrészt ebben van tanulság, míg amit írt, abban — sajnos — nem sok.

 

Igen, valóban. Köszönöm. Már csak a lényegesek maradtak meg.

 

Előzmény: Csóványos (24038)
bükki farkas Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24046

Nekem is csak most okozott gondot a sok vízhólyag. Mindkét lábfejem megdagadt és erre csak hétfőn reggel jöttem rá, amikor a csizmába csak nehezen tudtam belegyömöszölni a lábaimat. A teleizzadt cipő magában még nem lett volna gond, de az átázott cipő és a megdagadt láb együtt már sok vízhólyagot eredményezett.

Előzmény: miki (24044)
csika_ Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24045

Csóványos, Andris és a többiek.

Legyetek szívesek fejezettétek be itt a vitatkozást. Ez a fórum nem ezért jött létre. Éppen ezért a hozzám hasonlók, akik olvassák a hozzászólásokat nem kiváncsiak a ti szeméyles ellentétetekre.

 

A megoldás nagyon egyszerű. Krisztának önnmagtól kell megkérzenie, hogy a lehetőségeihez képest mindent megtett-e (felkészülés, információgyűjtés, versenyzés, stb.) hogy sikeresen fejezze be a versenyt. Ha önmagának mindenre azt tudja mondani, hogy igen akkor nincs miért magyarázkodnia. Ha a válaszok között van nem is akkor meg azt kellene jövőre kijavítani.

 

További jóleső futásokat mindenkinek!

 

 

Előzmény: Csóványos (24038)
miki Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24044

Én sok hozzászólóval ellentétben, nem a cipőbe folyó vízben látom a probléma okát. Hányszor léptünk már patakba terepfutásokon gond nélkül. Szerintem az idei vízhólyagok, olyanoknál is akiknél ez máskor nem jellemző, azéért voltal, mert a 60 fokos aszfalt megsütötte a lábunkat. 10-15 éve divatos volt ultarafutóknál a cipő orrának kivágása, talán most jó ötlet lett volna?

Előzmény: combnyak (24042)
combnyak Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24043

"Szerintem helytelen ez a görcsös bizonyítási vágy és már korábban is bebizonyosodot, hogy káros.10 % esélyért érdemes?"

Sajnos nem volt ilyen nagy esélyem.........

Előzmény: Csóványos (24041)
combnyak Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24042

Szervusz

Igazad van, nem tudok mit hozzáfűzni. Kicsit büszke vagyok rá, hogy ilyen jól ismersz.

Soha nem mondtam, hogy normális vagyok. Amikor a Spartathlont feladtam, a barátaim mondták, hogy végre megjött az eszem. Zavarban voltam, mert ezzel nem tudtam mit kezdeni. A lehülyézést már megszoktam.

A másik. Én minden futót tisztelek, mert azt gondolom, hogy az egészségünk érdekében nekünk kell tenni valamit. A kritika hasznos, mert előre viszi a dolgokat. Én arra próbáltam rávilágítani, hogy a teljesítés , vagy nem teljesítés nagyon nagy mértékben az egyénen múlik. Ne a rendezőket okoljuk. Hatalmas munkát végeznek értünk!!!!!

Jó futást mindenkinek.

Vízhólyag ellenszer? Mit kell csinálni, ha már megvan? ....?....?

 

Előzmény: Csóványos (24041)
Csóványos Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24041

Bízva abban, hogy jó véleménnyel vagy azokról, akik a rendezvényt aár rendszeresen is kritizálni szokták vicc/ én nagyon rossz véleménnyel vagyok Rólad, aki belerokkant az ultrafutásba, mániákusan azt a célt tűzi ki maga elé, hogy lefutja a Spartathlont, mintha egy ilyen nagy negterheléshez képest problémás embernek nem kellene egyszerűbb, kézzelfoghatóbb, reálisabb és mégis sportos célt kkitűzni. Szerintem helytelen ez a görcsös bizonyítási vágy és már korábban is bebizonyosodot, hogy káros.10 % esélyért érdemes?

Előzmény: combnyak (24039)
combnyak Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24040

Ide szeretnénk gyűjteni minden hasznos(nak látszó) információt, tapasztalatot, kérdést, ami szükséges lehet a görögországi 246 kilométeres ultrafutóverseny teljesítésében.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Spartathlon

 

Ezt a fenti szöveget elolvasta már valaki?

 


combnyak Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24039

Gondolkodom és már sokadszorra törlöm vissza a szöveget elküldés előtt.

Nem is írom le néhány panaszkodó, önsajnáló hozzászólóról a véleményemet......

Más, ami szerintem inkább való a Spartathlon topikba:

Egy barátom egyéniben feladni kényszerült, mert vízhólyag lett a talpán.

Szerintem elfutotta az elejét a melegben, de ebben nem értettünk egyet.

Azt mondta nem vitt magával futás közben vizet. Talán ez is számít.

Az egyik futótársam akivel egy csapatban voltunk, rengeteg drága megjegyezhetettlen nevű csodaszert szed. (Magnézium és társai.) Sűrűn görcsre panaszkodott. Konyhasót ajánlottam neki, mert nekem bevált. Én is a Nagyoktól tanultam.

 

Mostanában nem vagyok talán igazi ultrafutó, de szerintem ilyenekről lenne hasznos beszélgetnünk!

Nem kéne inkább a kudarcból tanulnunk és egymásnak átadni a tapasztalatainkat?

 

A rendezők önkéntes segítők mire gondolnak ilyenkor? Olvassák itt ezt a.........

  Önként a szabadidejüket feláldozzák, melóznak, szerveznek, dolgoznak, mosolyognak. Kicsit gondolkodjatok.

A pontőröknek nem volt meleg? Nekik volt minden? .........

 

 

 

Csóványos Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24038

Andris!

Sajnos nem értek profi módon a géphez, ezért én nem tudom kinyomtatni a hozzászólásainkat, Bori nincs otthon, ha holnap hazajön, nem fogunk ráérni erre. Ugyanis úgy tudnék lépésről lépésre válaszolni arra, amire már válaszoltam, illetve reagáltam, persze lehet, hogy több dolog kimaradt.

Azért két dolog: Kriszta azt mondta, nincs sok kedve már ezen a versenyen indulni nem egyenlő azzal, amit írsz, azaz : nem szándékozom erre a versenyre menni többet.  Ennek több oka volt: egyrészt a csomagmegőrzés hiánya, ami nem volt a kiírásban, de valahogy egy kitartó teljesítőt megilletett volna / ezt annai idején már untig lejátszottuk/, másik az, hogy a verseny után az egyik szpíker azért nem akarta hazavinni kocsival, mert át kellett volna pakolni az autót.  Ezután Kriszti teljes cuccal átment a kis hegyen és Szántódon át az utolsó vonattal ért haza.  Ha valahol az az elv, hogy mindent a futókért, akkor ezt illett volna megoldani, ha van rá egy lehetőség és volt. A futsá során , hogy volt-e gond az ellátással, nem emlékszem, mert Kriszti azt mondta, hogy volt egy olyan év, amikor jó volt az ellátás.

 

Ha valaki azt írja:  "egy kis öntömjén: hogy Kriszta milyen ügyes a körözős-, tutujgatós- pelenkázós-, babusgatós  versenyeken...."

ez nagyon úgy hangzik, mintha lenéznéd, legalábbi  szerintem.

Úgy tudom, hogy sok egyéni versenző vett igénybe kísérőt, Kriszti csak időszakos, meglepetésszerű segítséget kapott.

A meleggel kapcsolatban pedig nem gondolta, hogy az italok ennyire átmelegednek, ez rosszat tett a gyomrának és így nem tudott és nem is  akart nagyon sietni. Dícséretes de nem követésre méltó számunkra az olyan aszkéta teljesítés, amikor valaki egyedül 33 óra alatt körbefutja a tavat.

Az biztos, hogy elnézted azt , hogy erre a versenyre nem készült, hiszen szeptember óta minden héten legalább egy 45 km-es nehéz túrát tettünk, valamint a 712 km mutatja, hogy jó formában volt. De ezt korábban leírtam, feleslegesen ismételtem. A tavalyi versenyre készült kevesebbet, ráadásaul akkor előtte egy 48 órás versenyen is futott 281 km-t a hatnapos után.

Szerintem mások is olvasnak minket és kialakítják a véleményüket.  Lehet, hogy többen közelebbről is ismernek minket, ez is segít a megítélésben. Ez is olyan vita, ahol nincs igazi győztes, nem segítettél rajtam,  pedig felajánlottam, nem vállaltad,  és ezt kissé komlyan is gondoltam.

Ha lenne egy olyan tókerülő verseny, ahol a pálya 90 %-án  a frissítőkön  jó ellátás, aránylag friss víz lenne, akkor tiltakoznál, hogy ebben a melegben erre a könnyítésre nincs szükségünk.én nem voltam biztos abban, hogy sok helyen nagyon meleg lesz a víz.

Szinte valamennyi versenyen gond volt, hogy csúnya szóval felzabálták a váltósok vagy a kerékpárosok a választékot.  Kriszti eddig egyedül ment, jó érzéssel, boldogan teljesítette.

Egyébként nem értem, hogy lehet, hogy egy év alatt hirtelen 45 perccel korábban zárt  a keszthelyi pont és aztán hosszú percekkel később mégis kinyitott. Továbbra is az a helyzet, hogy Kriszti véleményét az első beírása  /diktálása/ után nem kérdezem meg az ismert ok miatt. Nem tudom azt sem , hogy a teljesítők közül hányat kísértek, illetve szolgáltak ki. TUdom, hogy ez szabályos, mégis Kriszti korábbi teljesítményét mutatja, hogy csak úgy nekiállt egy ilyen versenynek.

Szerintem sok kérdésedre  korábban válaszoltam.

combnyak Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24037

Balázs!

Nagyon jó olvasni amit írtál. Szépen összeszedted és ezek a dolgok így vannak.

Tanulságos és követendő gondolatok.

Üdv.

Előzmény: -balazs- (24017)
-tamas- Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24036

Zoli, ezt írtam http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118987558&t=9115721 :

aztán elszomorodtam, mert Kriszta semmit sem írt a tényleges felkészüléséről

helyette kaptam a képembe

  • egy kis öntömjént, hogy Kriszta milyen ügyes a körözös–tutujgatós–pelenkázós–babusgatós versenyeken;
  • csodálkozást, hogy jé, így néz ki a hőség és ilyen hatásai vannak, mintha Krisztának ez lenne az első nyara, amikor fut;
  • és nettó butaságot:

 

Attól tartok ismét a rémképeiddel viaskodsz.

Nem írtam olyat, hogy a ponttól–pontig versenyek jobbak lennének, mint a körözös–tutujgatós–pelenkázós–babusgatós versenyek.

Arról sem írtam, hogy én melyiket szeretem inkább. Sőt aki "figyel" engem az azt is tudhatja, hogy mindkét fajtán szoktam indulni.

 

Zoli, én nem még látom, hol szóltam, "fikáztam" le a körözös–tutujgatós–pelenkázós–babusgatós versenyeket, de ha (ebben is) segítesz, azt nagyon megköszönöm.

Előzmény: Csóványos (24029)
-tamas- Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24035

Zoli, csupa nyilvánvaló dolgot írsz és úgy teszel, mintha én ezeket valaha is vitattam volna. Igenis tapasztalt, jó futónak tartom Krisztit. Úgy gondolom, látott már hőséget is közelről.

 

Éppen ezért nem értem, miért nem tett többet a célba érése érdekében.

Nem tűnt föl neki, hogy az idei időjárás nem olyan ideális, mint a tavalyi? http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=111181416&t=9115721

Bízott benne, hogy az a napi hat kilométer, amivel idén ügyesebb volt, mint a tavalyi hatnaposon, az elegendő lesz az idei nehézségek áthidalására? (Ha igen, akkor miért nem erről írt? Olyan nehéz leírni, hogy "Bocs, gyerekek, de elbíztam magam. Mivel már 712 km-t is tudok hatnap alatt, gondoltam símán átharapom a harmadfokú hőségriadó torkát is. De mégsem." ?)

 

Bocs Zoli, de tévedésben vagy. Az UltraBalaton egyszerűbb lett. A korábbi három limit pont helyett most már csak egy van. A keszthelyi 9:15 nem limit. Bárki futhat tovább szabadon. Kriszti is folytathatta az útját. Az csupán a frissítőállomás zárása. És zárás után minden, de minden ajándék.

OK, ott a lányok szintideje, az nehezebb lett. Korábban 34 óra volt és nem is használta ki senki. Péterék meg rájöttek, hogy tévedtek, rossz ez a hím-soviniszta, lányokat eleve gyengébbnek tekintő engedmény. Ha már egyenjogúság van és — nagyon helyesen — egységes a nevezési díj, a frissítés, az útvonal, a díjazás; akkor ez is legyen egységes.

Szilvi idei bámulatos teljesítménye fényesen igazolja, hogy ez az egységesítés jó gondolat volt.

Szerintem Kriszti is sokkal jobb futó annál semmint, hogy plusz–két–órás könyöradományra szorulna.

 

Zoli, már megírtam, hogy mit fájlaltam Kriszti "hozzászólásában" http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118987558&t=9115721 , és miért gondolom azt sokakat bántónak http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118992599&t=9115721 .

Nagyon–nagyon szépen kérlek, olvasd el ezeket.

 

Zoli, kérlek ne vedd sürgetésnek, de remélhetem azt a kegyet, hogy alkalomadtán válaszra is méltatsz?

 

András

 

Előzmény: Csóványos (24018)
amat Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24034

Csak egy pillanatra találkoztunk, de nagyon örültem nektek, és nagy örömmel láttam a befutóképeteket:-)

 

Olvasgatom a szócsatákat......... nem vagyok túl boldog tőkük, a saját olvasatában mindenkinek igaza van:-)))

 

A rövidke beszámolómban írtam néhány gondoloatat a versenyről a feladásomról.

Én nagyon örültem a hőségnek, és nagyon megbántam, hogy nem maradtam a pályán:-(

Viszont elhatároztam, hogy mostantól nincs meghátrálás, kemény leszek, mint a vidia:-)

Meg sem állok a nagy célig:-))

 

HAJRÁ!

Előzmény: -balazs- (24017)
Bozótkutya Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24033

Oké, de hogy jutsz ki előtte Floridába? :-)

Előzmény: miki (24032)
miki Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24032

utolsó két egész hétben 320 km hetente Floridában, meg sörözés frissítésnek. Végre tudom a tutit, jövőre beérek :-)

Előzmény: norb29 (24023)
Csóványos Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24031

Na! Vajon ki ez az ember, akinek nem okozörömet sokadszorra sem?  Én úgy tudom, hogy mindig boldogan érkezett a célba Kriszti, ha esetleg őrá gondoltál. Az éttermi hasonlat jó.

OFF 1972 óta minden olimpián megvettem a sportújságot. ez ment  kb 1988-ig /a 84-est kihagytam/.

 Az újságokat kint tartottam a közös előszobában egy rozzant szekrényben. Egyszer nem voltam otthon és a szomszéd nő a lakáását festette. Egyszrűen benyúlt a szekrénybe és az összes újságot elvitte beborítani a bútorait. Akkor sokáig nagyon szomorú voltam, mert nagyon szerettem a sportot nagyon érdekelt az olimpia.  De belenyugodtam és azóta nem veszem meg a sportot, manapság pedig amikor kajakos döntő volt, inkább elmentem úszkálni, mint rádión hallgatni az izgalmas eseményeket.  Arra célzok, hogy van jó oldala is annak, ha egy sorozatnak vége szakad.  Több teljesítménytúra is volt, ahol az elejétől ott voltam és volt pl 17 egymás után. Ezek nagyrésze megszakadt, azaz számomra mind abbamaradt, ez pl anyagilag igen tekintélyes megtakarítás. Mára csak a Mátrabérc maradt.

Előzmény: norb29 (24030)
norb29 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24030

Az a szerencse, hogy olyan sok beszámolót kapunk, nem vicc olykor potyognak a könnyeim, a meghatottságtól... és amikor meghatódok arra gondolok, gondolunk, hogy van/volt értelme a munkának.  Nyilván valakinek ez az egész nem okoz örömet, sokadszorra sem. Sajnálom, sajnáljuk. Ha elmegyek egy étterembe és nem úgy főznek, ahogy elvárom, nem úgy szolgálnak ki, nincs ruhatár, akkor még próbálkozom egyszer-kétszer esetleg, de nem az én konyhám, elfogadom, legfeljebb nem megyek oda többet. Mindenkinek könnyebb.

Mi az élményért csináljuk. Mások élményéért, sikeréért.

Csóványos Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24029

András olyan butaságot írt akkor amikor lefikázta  a tutujgatós versenyeket, hogy ennek komoly lelki okai lehetnek esetleg valahol.  Azért lepett meg, mert eddig, és remélem, a jövőben majd rokonszenves embernek ismertem. Valószínűleg ha komoly versenyről van szó, akkor eufóriás állapotba kerül és azért ilyen agresszív, mert egyébként pont az ellenkezőjének ismertem.  Ezért a durva beírása után csupán emlékeimben kellett kutatnom, vajon mi lehet ennek az oka? 

Az az igazság, hogy úgy látom, hogy ebben a vitában én nem nyerhetek, de vitatkozni jogom van.  Az a meglátásom továbbá, hogy az UMSZ vezetőség tagjai ebben összezárnak, holott nyugodtan szét is nyílhatnának.

Általában érdeklődéssel olvasom, ha emblematikus személyek megnyilvánulnak a topikokban.  PL emlékszem arra, hogy Balázs, amikor először Mikivel 12 órán belül lefutotta a Kinizsit, Bányahegyen megevett egy sajtos szendvicset.  Ez nekem nagyon szimpatikus volt, mert akkoriban sokszor olyanokat írtak, hogy ilyen meg olyan gélt nyomtam be, speciális izoitalokat kevernek maguknak és akkor tessék, most itt van egy egyszerű sajtos szendvics. Ilyenkor nem  a lényeg érdekel, hanem ami mögötte van.

Egy másik sportoló pedig kajakozott, említette, hogy egyszer lejött hozzájuk Wichmann Tamás. E z nem fontos, de sokkal fárasztóbbb elfelejteni, mint megjegyezni.

Ne aggódj, Téged nem figyellek, mert fogalmam sincs róla, hogy ki vagy.

Maradjunk abban, hogy ez a megfigyelés inkább vicc.

Előzmény: Kopi Zoli (24024)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24028

Volt olyan is, de nem ezért csináljuk. :-) Se kedvem, se időm nem volt nyomozni, melyik csapathoz tartozik.

Előzmény: Rhiannon21 (24026)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24027

Figyelés = odafigyelés <> megfigyelés

Nem kell mindenbe rosszat belelátni. Attól vagyunk közösség, hogy figyelünk egymásra. Ez jó.

 

Előzmény: Kopi Zoli (24024)
Rhiannon21 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24026

"Harmadszor voltam önkéntes az UB-n és harmadszor voltam Dörgicsén frissítő ponton. Szerintem az utolsó is volt ez az alkalom. Annyi atrocitás, gyalázás, anyázás ért szombaton amit az én igénytelen énem is nehezen visel el."

SK: veréssel fenyegetés??

 

Ha eddig nem szerepelt a versenyszabályzatban, akkor javaslom, írják bele, úgy mint Csanya versenyein, hogy "Kizárható a versenyből a résztvevő aki: ... - sértegeti vagy inzultálja a rendezőket, résztvevőket vagy az önkéntes segítőket."

Amennyiben kísérőszemélyzet a bűnös, akkor a hozzájuk tartozó futó(ka)t. Ezt nem kell eltűrni senkinek, aki a szabadidejét áldozza a versenyzőkért, máshol sem tűrik. Olipapa mondta hogy mtb versenyeken is kizárják a pofázó versenyzőket.

Kopi Zoli Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24025

A lényeg idő közben lemaradt!

 

Gratulálok minden idei teljesítőnek! Különösen Szilvinek aki a körülmények ellenére is új pályacsúcsot tudott futni!

 

A feladóknak meg kívánom hogy minél gyorsabban tegyék túl magukat a rossz élményeken és csak a jóra emlékezzenek, jövőre biztos jobban fog menni. A szememben már azzal példaértékűt tettetek hogy ebben a hőségben nekivágtatok és mentetek amíg tudtatok.

Kopi Zoli Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24024

"Toábbra is figyellek Andris!"

 

Ezt kifejtenéd bővebben? Mert nekem, mint kívülállónak, valami nagyon furcsa jelentése van ennek!

 

Miért kell figyelned Andrást??? Mert nem azonos állásponton van veled? Vagy mert volt hogy szarul ment egy versenye és ő ezt vállalja? Továbbra is??? Miért, eddig is megfigyelted??? Te mindenkit megfigyelsz???

De inkább hadjuk mert ennek a topiknak nem erről kellene szólnia.

 

Úgy gondolom hogy az UB egy futó és nem gyalogló verseny, ez talán a szintidőkből és a pont nyitvatartásokból is látszik. A meleg elleni leghatékonyabb fegyver az egyén normál tempójához képesti lassabb futás. Szerintem ezt Kriszti nem alkalmazta (mert akkor nem fért volna bele a szintidőkbe), mert nem tudta alkalmazni. Az e miatt kialakult versenyhelyzet miatt viszont kár mást vagy másvalamit hibáztatni. Az idei UB az adott körülmények között nem jött össze és pont. Szvsz nem megsértődni kell, meg nemjönni a jövő évire, mert ezzel nem a szervezőt bünteti hanem magát.

 

Jó futásokat!

Előzmény: Csóványos (24018)
norb29 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24023

Andrei Nana beszámolója. FB-re posztolta be, gondolom sokan nem láttátok.Ott vannak fotók is, azokat nem másolom ide:

 

 

UltraBalaton 2012 – 131.7miles/212kilometers

 

On new year’s eve I was running the Peanut Island 24hrs race with Menyhert discussing ultras. He told me about his brother Zoltan who ran the Spartathlon after qualifying with the UltraBalaton the previous year. I was sold for the race in that moment.

 

The next few months I was busy running several more ultramarathons, increasing my endurance and confidence. However the longest run prior to the race was LOST 118, a 118miles/190kilometers race. Even if LOST helped me break through the plateau I have previously hit at 100miles/160kilometers, the UltraBalaton seemed a tough task as the cut-off is 32hours. Most 100mi/160km races have that cut-off and I was supposed to be able to run another 32mi/52km in the same period.

 

Started my specific training for the race after running the Keys 100 UltraMarathon in May. Several weeks of 100+mi/160+km, followed by a slow increase with the last 2 full weeks before the race, running 200mi/320km each week. At the end of the training felt pretty good about my endurance level and confident in the value of my training.

 

Made it to Budapest the day before the race. My sister Ioana/”crew chief,” picked me up from the airport and we headed to Lake Balaton. Arrived there early on Friday morning, checked in the hotel and after walking a short portion of the course (to get my knees and legs moving) we went to package pick up.

 

Outside temperatures were around 38C/100F and some of the athletes checking in seemed less happy about the heat. Having talked to Johanna who flew in from Finland, I realized how much easier the race will be for me due to heat exposure. Johanna’s hottest day for training was around 20C/68F. Even if the Miami temperatures were not high the past few months, I was pretty well acclimated.

 

Morning of the race. Start time 0600. The sun was already up and hot, had mixed emotions, some concerns and much excitement. Had brief conversations with Kathy and Rob, the French UltraRunning Team and several Italian ultrarunners. While moving around, had my last carb load, a Leffe Beer.

 

The start was given and after a few meters, the course went up a hill. The first one in a long series of unexpected hills. My mistake for not doing my homework regarding the course’s profile. Had assumed it was a flat course and only a few minutes before the race, Zoltan told me “there are about 30km/18mi of hills at the start, you should keep it slow.”

 

Most of the hills were not too steep, however some seems to be at a 65degree angle, which made driving on them hazardous… Saw some runners going full speed up those hills. At that moment I was thinking “I am either the least trained runner in this race, or all these runners have no idea what will hit them in a few hours.” It seems that the second part of my taught process was right… While I ran up the most hills, on the very steep ones, I decided to walk. It felt bad to be passed by runners all the time, however I would catch most of them downhill. Apparently most of the runners who passed me were using the same pace for uphill/downhill, which did not make sense to me. Why would anyone break/slow down when gravity did all the work?

 

Before the end of the hills I talked to Gilles, Juan Carlos, Thierry and Jean-Philippe from the French Team. They are all experienced runners and seeing them running “slower” made me believe they knew the course. It turns out Gilles has ran the race before and just finished a 1,000km race on Wednesday, 3 days before this race.

 

On one of the last hills, I was passed by Szilvia, my favorite to win the race, even if most people favored Bogar. Bogar holds the CR after succeeding to beat Yiannis Kouros a few years back. Nevertheless, looking at Szilvia, something told me she was unstoppable this race.

 

At the end of the hills my calves and quads were screaming and I hit the first wall as I realized I was exhausted already with more than 100miles/160kilometers to go. It took a few long minutes to take control of my mind and body. Slowly I started running easier with less pain in the calves and quads. However by this time the heat started to show “what running in the sun is all about.” The temperatures reached 38C/100F fast and I started to pass runners who displayed signs of overheating already.

 

Running through the villages and lands around the villages was nice. Beautiful scenery, nice people and the race had aid stations every 5km/3mi or less. Enough supplies on the tables, however NO ice (just a few aid stations had ice). For all my American friends, you have to really appreciate running in 100F weather and having warm water/isotonic drinks at aid stations with no means of cooling down. Oh well, it is part of the race and one more obstacle to overcome.

 

The next part of the race was quite flat, some mixed areas of sun and shade. Have decided from the beginning to speed up in the shades and slowdown in the sun. My approach worked, as slowly I started to relax and enjoy the race. Nevertheless my plan was to reach 50mi/80km in 9hours, 100mi/160km in 20hours (2 hours slower in the second 50) and then do the last 32mi/52km something in like 8hours at a slow pace to make sure my body will take me all the way to the end.

 

Reached the 50mi/80km in 10hours due to heat and was quite disappointed as I knew 1hour was hard to “make up.” The ambulances were moving up and down the roads which led me to believe many runners had problems. At about 50mi/80km had my first large meal, some ham/bacon and cheese on black bread (later decided to drop the bread and stay on protein foods). At the aid stations I took some stuff (peanuts, resins, crackers, watermelon) and beer every time where available. Unfortunately not every aid station had beer, and some had non-alcoholic beer (which in my opinion is a sin, same like decaf). My sister had Leffe in the car so it was a huge bust in energy having some Leffe with the food.

 

Continued the next portion through high heat, some thermometers were showing 43C/110F in the shades. We were baking when running in direct sunlight. Running through some small “tourist” cities was fun as people were relaxed, in party mode and happy.  I could feed of their energy. Talked to Ciro and Giacomo who were struggling through the heat, and ran quite a few miles with Belej. It was nice to see at one of the aid stations, Ervin waiting for me with a beer and to receive some ice and encouragements from Zoltan and Betti. My sister was able to purchase some ice from a gas station and it worked well. Started to share the ice fast with the other runners, however I was surprised to see some runners looking at me confused when I asked them if they want ice and showed then (where the language barrier prevented) to place it on their necks and head… I guess not every one runs with ice :-)

 

After about 6PM the heat went down and decided it was time to start pushing slowly. In a few hours, the temperatures reached about 27C/80F and I felt “at home.” Legs were in good shape and I was in pretty good spirits, especially when passing through areas on the side of the lake where people were dancing in the streets, playing music, games, etc. There were quite a few beautiful women so it was hard to stay focused on running and caught myself “looking around” much more than required for some one in a race … :-) Do not regret the experience. A smile, a wink can do a lot for someone running for over 14-16hours.

 

At night I increased my pace even more, passing runners, in some cases even runners participating in the 2 person relay. It was an empowering feeling. At one time I passed “Club Palace” and it was a display of fashion, beauty and great music. For a few seconds I even contemplated if worth taking a break to get in…, not to dance as I am the stereotypical “white guy” who cannot dance, but to look around at all the beauty. Ultimately I decided not to stop and push forward.

 

During the night I encountered the first signs of “rude” behavior. If during the day everybody was very nice and respectful, at night some groups of drunk people “acted up.” Never felt unsafe, however they were loud and had to wonder if female runners would have to deal with them as well.

 

Around midnight the temperature dropped below what I was comfortable and I was looking forward to put a t-shirt on (which I took off after sunset). Reached the 100mi/160km mark in 21hours. I have reached my 11hours goal for the second 50mi, however I was not able to make-up the 1 hour lost in the first 50mi. Met my sister after the check in at 160km/100mi aid station, had something to eat and continued running. She informed me that ahead I will encounter more hills for almost the entire portion of the course left.

 

The next few hours went uneventful, ran pretty well until the sun was up again. Sunday was supposed to be hotter than Saturday…, and it was… The heat affected me and slowed me down to a crawl. Around the same time it started to be difficult to take in food or liquid and realized I will slowly go down. Playing games in my mind with kilometers left/time left I worried if I would even be able to finish the race… I was hitting rough times very often and the highs were not high. During the highs I would try to run, but mostly walked. During the lows I “death marched.”

 

The last hill was just crazy. Perhaps a 50 degree angle and more than 2km/1.5mi long. Was impressed to see several of the runners, actually running the hill. The top of the hill was a relief, and from there, only a descent to the finish line. Crossed the finish line with the US flag, finishing in 29:19:55. I was more than 1 hour behind my plan, however I had the feeling it will be a small percentage of finishers. It turns out from the 200+ starters, only 34 finished. That is an approximate 15% finishing rate. I was 15th overall, 12th male and 1st age group.

 

The winner was Szilvia with an impressive time of 22:10:58. She improved her time from the previous year by more than 2 hours on the hottest UltraBalaton to date. She finished ahead Bogar who holds the course record of 18:50:06 from 2007 when he beat Yiannis Kouros’ time of 18:52:00. Szilvia is truly an impressive athlete.

 

At the finish line was great to meet and talk future plans with Edit Berces (world record holder for 48hrs years in a row) and see Gilles who competed the race after just running 1000km the same week. Juan Carlos crossed the line, as well as Ciro, Giacomo, Allesandro, Belej, Hrvoje and the “Nordic Girls” Johanna and Sandra. It was hard to hide my tears seeing them cross the line, knowing how hard they had to work for this ultra and knowing how much they struggled (through updates from my sister who kept in communication with them). I am certain all athletes had to overcome serious problems at times and was happy to see them crossing the line one by one.

 

The Hungarian ultrarunners were strong and they took not only all the podium medals, but about 65% of the finishers were Hungarian. Was great to see Andras crossing the finish line. Learned later this was his first long race… :-)      

 

A very tough race, however extremely beautiful sights with pavement, trails, steep hills, flat areas, hot weather at day, chilly at night (for my standards). Extremely well organized and supported. I had a fueling belt which helped, however in lower temperatures you could probably run the entire course without carrying water and without a crew.

 

Thank you to my sister, Ioana for all the hard work. Thank you all the volunteers and organizers for a JOB WELL DONE. Congratulations to ALL FINISHERS! Each one had to work very hard for the medal.

 

The UltraBalaton – a world class ultra race! Can only hope will be back some day and more American runners will participate next year. Highly recommend this race to all!

Bozótkutya Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24022

És nem átallottál vagy nyolc jégkrémet betolni egy ültő helyedben a célban.....;-)

 

Komolyan, srácok(mindenki) nem érzitek nevetségesnek magatokat, a hozzászólásokat? Én még mindig próbálom hinni, hogy az ultrás népség olyan, mint egy nagy olasz család és a nagyhangú viták után együtt futunk békében megint, de ez a személyeskedés eléggé zavaró :((

Előzmény: -tamas- (24016)
Kerékpár22 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24021

Nem kérdés, hogy a verseny földrajzi adottságai páratlanok és az sem, hogy a kiírásban szereplő szolgáltatásokat biztosították a szervezők és egyedi esetektől eltekintve a frissítőállomások személyzete mindent megtett azért, hogy a versenyzők a lehető legjobb ellátást kapják.

Azt is el kell fogadni, hogy amíg tavaly a (hasraütés) 80%-osan felkészült futók (köztük én is) órákkal a verseny vége előtt beértek, idén 90-95%-os felkészültséggel is sokan elbuktak. A csalódottságuk lecsapódhat a Jóistenen, a Sorson vagy a szervezőbizottságon is. Míg az első kettő nem szól vissza, a szervezők (érthetően) zokon veszik a kritikát.

Talán mindkét oldal önmérséklete (az első válasz kitörlése elküldés előtt) a legcélravezetőbb. Találkozzunk jövőre a sátorban a tésztapartin!

Előzmény: Bozótkutya (24020)
Bozótkutya Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24020

Még nem olvastam vissza, de addig is, hadd idézzek egy Amerikából érkező versenyző, Andrei Nana beszámolójából:

 

A very tough race, however extremely beautiful sights with pavement, trails, steep hills, flat areas, hot weather at day, chilly at night (for my standards). Extremely well organized and supported. I had a fueling belt which helped, however in lower temperatures you could probably run the entire course without carrying water and without a crew.

 

The UltraBalaton – a world class ultra race! Can only hope will be back some day and more American runners will participate next year. Highly recommend this race to all!

 

(Nagyon kemény verseny, viszont gyönyörű a táj, van aszfalt, terep, meredek emelkedők, sík részek, nappal forróság, éjjel hűvös (legalábbis számomra). Rendkívül jó a szervezés és az ellátás. Vittem kulacsövet ami segített is, de kellemesebb időben valószínűleg lefutható az egész víz cipelése vagy segítő/kísérő igénybevétele nélkül is. 

Az Ultrabalaton - világszínvonalú ultrafutón verseny!  Csak remélhetem, hogy visszatérek még és hogy a jövő évben több amerikai versenyző vesz részt.  Ajánlom ezt a versenyt mindnekinek!) 

csanya. Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24019

Megmondom őszintén engem baromira zavar amit irtok. Aszem semmi sem dűhit jobban a versenyek/versenyeink kapcsán mint amikor olyat kérnek számon ami nem volt ígérve. Szerintem az, hogy egy már fél órája zárva lévő ponton "csak" 3 tányér leves van az asztalon, pozitívum és nem negatívum. Nem értem igazából mi volt a baj. Miért csak 3 tányér leves volt az asztalon?

Mennyinek kellett volna lennie? Mennyi lett volna elég? Végül evett Kriszti Keszthelyen levest vagy sem? Miért zárt hamarabb a pont mint tavaly? Nem tudom. Benne volt a netes és a papír versenyfüzetben? Benne volt.

Csóványos Creative Commons License 2012.07.05 0 0 24018

Krisztit meghívták, ezt jeleztem.

Kriszti felkészülése egyéni, szerintem olyan, ami hosszúő távra jó, értem ez alatt azt is, hogy pl másfél évtizedre.

 A statisztika akkor jó, ha nem hamisítjuk. Kriszti a tavalyi verseny előtt készült viszonylag keveset, akkor a hatnaposon csak 675 km-t futott. Az idei versenyre  többet készült, ekkor a hatnaposon 712 km-t futott, ráadásul idén a két verseny között 48 órás futáson sem vett részt. Ez azt jelenti, ha elolvasod, hogy sokkal jobb állapotban vol a tavalyinál.

Az, hogy többen, akik teljesítették a versenyt pozitívan nyilatkoznak, megengedi nekem, hogy elsősorban a hiányosságokat említsem meg. Nem csak azokat, de azért ki lehetett olvasni olyan véleményeket is, hogy elfogyott a kóla, a kerékpárosok, váltósok, stb elfogyasztották a kólát, levest. Krisztinek sosem volt kedve ahhoz hogy egy ilyen jellegű versenyre hasonló módon, azaz pl heti 4-szer 20-30 km futással készüljön.  A maga módján készül és lassan 20 éve ott van a magyar női ultrafutás élvonalában. Ennél régebben csak Bontovics Timi tartja magát.  Tehát mi túrázunk, teljesítménytúrázunk és ez a felkészülés eddig bőven elég volt. 

Ilyen felkészüléssel lett 4-szer 24 órás futás bajnoka, stb. Természetesen ehhez az is kellett hogy világklasszis futónőnk ilyenkor més irányú elfoglaltság után nézzen.

Természetesen megemlítem azt is, hogy ezzel a feladással a mostani mezőnyban sokkal előbb végzett, mint az első év kivételével bármikor.

Krisztit megkérdeztem, hogy mi a véleménye az első hozzászólásodról. Azt mondta, hogy biztos a Berényi kikelésére gondolsz viccesen. Tehát nem féltételezett ilyen rosszindulatú hozzáállást. Én sajnos rosszat sejtettem. Sajnos joggal.

A keszthelyi pont: tavaly 10 óra volt a limit, idén ezek szerint 9 ó 15 perc. Észrevehető,  hogy az évek folyamán egyre nehezítik a versenyt. Először a nők előbb indultak és 34 óra volt a szintidejük, aztán a 24 órás limit 162 km ről  163-ra e,elkedett, végül Keszthely. Nyilván az a cél, hogy nem tudom, mi a cél. Az biztos, hogy Kriszti áthaladása után még sokan étfutottak Keszthelyen és nekik jutott a levesből.

Andris! szerinted azért, mert Krisztit meghívták a versenyre  hálásnak kéne lenni  /ez rendben van/ de kussolni is? Mi az összefüggés?

Vajon miért van az, hogy a hatnapos versenyről szinte csak jót írt Kriszti - kivéve a vécét lepisáló tavalyi szomszédját-.

Nekem úgy tűnik, hogy a tutujgatós versenyen a világcsúcs a hatnapos futásban kb 50 km-rel kevesebb, mint az országútiban. Ha ez igaz, abból az következik, hogy lehet, hogy az a nagyobb kihívás, nagyobb feladat?

Emlékszem arra is, hogy kb 23 éve együtt futottunk a Pilis 50-en Simonnal, valamint egyszer kihűlés miatt feladtad a 100 km-es Hungaroring versenyt.

Lehet, hogy ezeknek látszólag semmi közük a témához, de azt szeretném jelezni, hogy rendelkezésemre áll olyan ismeretanyag, ami alapján  joggal alakíthatom ki a véleményemet.

Lehet, hogy valamivel korábban megsértettelek és ezért lépsz fel ilyen támadólag? Esetleg egy beírással?

Én sejtek valamit. Toábbra is figyellek Andris!

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!