Nem szivatlak!🙂 Pont az volna a lényeg hogy el tudják menni a corába vásárolni míg főz autómatán! 😂 Nem tudsz betenni nyomáskapcsolót,mert ahogy ürül a cefre, úgy megy feljebb a nyomás, és a duplafalban a vízhőfok!
Direkt szivatsz? 😃 túlfűtöd, felmegy a nyomás, vagy elengeded vagy nem fűtöd annyira. Mit nem értesz ezen? 😃 Mi az oka, hogy a lángot nem tudod kicsit levenni, 20-30%-ot csökkenthetsz simán gondolom, kormol vagy miért nem megy? Ez kevés? Rakj be egy nyomáskapcsolót, mágnesszeleppel.
Mutass ilyen szerkezeti rajzot, ahol a fűtőközeg a fűtőközeggel van összekötve egy súlyszelepen keresztül!
Attól hogy a gőz vizzé vállik! A térfogtcsökkenés miatt! 🙂 Erről márt vol szó más hol! Akkor is ellenezted! Ezen a téren hiányos a tudásod! 🙂 Nézz valaho utánna.
Bocs, de erre a marhaságra mást nem nagyon lehet...:)
Ha nem engeded ki a rendszerből az energiát és nem csökkented a bevitelt, mitől fogyna? Amikor alul beengeded, igaz, hogy egy része lecsapódik, de le is adja a rejtett hőjét és ugyanannyit elpárologtat.
Nincs más megoldásod, csökkenteni kell a lángot vagy kapcsolgatni nyomás alapján, vagy hagyni távozni valahol a meleget. Nem tudod a lángot egy szeleppel csökkenteni?
Na. Meg van a megolásunk mindenre!🙂Tudod hogy a túlzott nyomásemelkedéssel küszködtem. Felejtős a gáz szabályzás! Zsák utca! Hogy majd avval. Van egy biztonsági lefújó szelepük. Az csak a biztonságért van, semmi más szerepe nincs. Be kell tenni, e mellé egy 0,5 öset, vagy súlyszelepet tetszőleges nyomásra állítva. Ezt vissza kell csatlakoztatni dupla fal vízterébe alúl. Így mikor eléri a beállított nyomást autómatikusan be engedi a gőzt a víztérbe. Így tartja a nyomást mindíg. Nem a gáz szabályzásával állítod a nyomást!!!!!!!😂 Ez itt tév hit! Szabályozza magát!
Úgy mint a kithékon van és sokan nem tudták megérteni miért! Hát ezért!
Nem tudom, milyen színének kell lenni, amikor egy pillanatra megbontottuk a hordót, akkor annak láttam. Csak egy pillanat volt, mert amikor beleszagoltam és éreztem az erős szilva illatot, azonnal visszazártuk. Gondolom a cefre megromlása esetén a gyümölcs uillata már nem annyira domináns, inkább ecetszagot kellene érezni a gyümölcs és az alkohol helyett.
,,! A kiönteni szánt cefre igen erőteljes szilva illatú, homogén barna folyadék, aminek igen átható és kifejezetten erős alkoholszaga van! Semmi mellék szag, ha nem lenne a kinézete, pohárban is elfogadnám."
Azért abban egyetértünk, hogy a szilvacefre az nem barna folyadék.
A fene tudja, hogy milyen anaerob mikrobiológia jelenségek zajlottak le, mikrobás eredetű, enzimes tevékenységek. A három- négy év még a szilva befőttnél is sok. Abban pedig romlásgátló is van, ja és csíramentes üveg ill. forrázva száraz vagy nedves dunszt.
Így van! Én 2 éves törkölyt főztem tavaly, az is hasonlóképpen került hozzám mint ahogy a kollégához a szilva. Bogyózott szőlő volt, csemegeszőlőből, első osztályú párlat lett belőle, még jobb mint ami a saját törkölyömből készült, a kihozatal is kiváló volt. Én is azon a véleményen vagyok, hogy ha valóban légmentesen tárolták akkor nem lehet gondja. Persze kell egy jól záró hordó, pluszban ha megforrt az anyag és nincsen időm éppen a főzésére, vagy csak egy részét tudom kifőzni akkor mindig ráeresztek egy szódás patront, hogy kiszorítsa a levegőt. A napokba folytattam egy hordó törkölyt, amit novemberbe kezdtem el, ezzel a kis forintos praktiával sikerült elérni, hogy semmi penész, vagy ecetesedés nem jellemezte, ugyanannyit hozott mint az első főzet :)
Most ugyan nem szándékozom még a második lepárlást megcsinálni, de erre oda fogok figyelni.
Gondolom arról van szó, hogy számítsak rá és ott kell állni és éberen figyelni, mikor megy el a rézeleje. Itt esetleg nem fog működni az a bevált módszer, hogy kis pohárkákba csepegtetjük az első 1-2%-ot, aztán a többi mehet a középpárlatba és a poharakba csepegtetett előpárlatot még osztályozzuk.
Máskülönben az ellenőrzött cefrehordók ahogy írtam teljesen tele vannak (színültig) és hermetikusan zárt. Amikor ki akartam önteni a komposztra, akkor az első megbontásakor szagra ellenőrizve semmi idegent nem éreztem benne, csak az intenzív gyümölcsöt és a még intenzívebb alkoholt. Ecetnek, acetonnak nyoma se. Ezért aztán bízom benne, hogy nem kell nagyon variálni vele. Beszereztem egy párlattisztító egységet is, ha majd a második finomító lepárlást csinálom, az talán segíti a szétválasztást akkor is, ha magasabb előpárlat mennyiséggel kell számolnom.
Nem egyszer leírtam már a véleményem ezzel kapcsolatban, sőt javaslatot is tettem az admin felé, de nem kaptam pozitív választ. Szóval a véleményem ezen a téren - is -elég határozott, de nem akarom ismételni magam, ha tényleg kíváncsi vagy olvass vissza. :)
Még nem főztem. Nyárra terveztem, mire beérik a saját termésem, de megborult a menetrend, az ajándékba kapott cefre miatt.
A cefrét azért így akarom lefőzni, mert nem akarok ott állni mellette. Ha valamennyivel lassabb is a lefőzés (kaptam már 3 órás becslést tárgyi kérdésemre), akkor az még belefér, a leégést nem akarom kockáztatni. Ha most leég a cefrém, mondjuk az első, akkor tuti kárba veszik a többi a már megbontott hordóban. mire a főzőt kitakarítom, vége lesz a napnak, vagy akár a hétvégének.
A veszélyről már írtam, minimalizálom ahogy tudom. A motorolajok gyulladási hőmérséklete 300oC felett van még a gyengébb minőségűeknek is. Ha benne van a pálinkafőző és az nem üres, akkor valószínűleg ennek az értéknek a közelébe sem tud emelkedni. Ha meg még oxigéntől is el van zárva, akkor pláne nem szabadna begyulladnia. De próba szerencse, az első adagot szabad ég alatt fogom lefőzni, utána is csak a teraszra viszem be! :-)
Ha a cefre hibamentesen forrt ki, és az edényeket a forrás után légmentesen lezárva, hűvös, vagy hideg helyen tárolták, akkor semmi baja nincs annak a cefrének.
Az olajjal vigyázok annak ellenére is, hogy nem éghető olajat használok. A motorolaj és a trafóolaj ilyen.
Készíttettem fémlemezből a bádogosaimmal egy "karikát". Ennek a belső átmérője ráillik a pálinkafőző külsejére, a külső átmérője pedig nagyobb az olajos fazéknál. Így a két edény közötti hézag takarva van, ha nem is légmentesen, de a levegő oxigénjétől elzárva.
Őszintén szólva inkább az olaj kifröccsenését próbáltam megakadályozni, a forró olaj csúnya sérüléseket tud okozni.
A kb. három óra jól hangzik. Mivel most az alszesz kinyerése a cél, nem kell ott állni mellette, időnként ránézek, közben tudom csinálni a dolgomat.
..."Szerintem nagyon jól tetted, hogy megosztottad,megosztod velünk.
Tanulságos és sok mindent el lehet lesni."...
Végül is ezért van ez a fórum (meg persze a többi is), hogy tanuljunk egymástól...és ez így van jól.
2010-óta én is nagyon sokat tanultam az előttem járóktól, de könnyebb is egy bevált, kitaposott úton menni...szerencsére mindig is lesznek úttörők, akik krumplihoz hasonlóan felteszik az újdonságokat...
Én is azért fotózom le az egyes munkáimat, mert tapasztalatim szerint ez sokaknak adhat ötleteket az otthoni barkácsoláshoz...a sok kapott levél és a rengeteg telefon is ezt bizonyítja és én szívesen segítek, ha tudok...:):)...
Kicsit gondolkoztam, hogy lehet "automatizálni" a főzőt.
Arra gondoltam, hogy amikor megindul a gőz, onnantól kezdve a páracsőben lévő pára hőmérsékletéhez hozzáadva 3-5 C-fokra szabályoznám a víztér hőmérsékletét a gázmágnesszeleppel.