Keresés

Részletes keresés

bükköny Creative Commons License 2008.05.26 0 0 897

Helló szikiy! itt vagyok, csak mire a gép közelébe érek már nem mindíg van lelki energiám hozzászólni. Közben rájöttem, hogy mi már ismerjük egymást személyesen évek óta. Örülök, hogy Doves is előbukkant, nagyon passzív volt mostanság. Hogy muzsikálnak a sárga mondénok Doves? Nem kis kihívás az sem, meg kell hagyni. A karrierjeim csak "költögetnek", tuti, hogy nem kell a gyűrűkből utánrendelést leadni. De nem vártam mást. Novemberben elköltöztünk, márciusig ömlesztve voltak egy helyen. Később tudtam kialakítani a helyeket fajtánként. Most leírok egy esetet ami kb. két hete történt, és a tapasztaltabb olvasóktól alternatívákat várok, hogy mi lett volna a helyes döntés. A kezdők pedig figyeljenek, okuljanak, nehogy így járjanak egyszer. Történt, hogy a tavalyi évben kelt egy nagy méretű, csinos alakú és nagyon szép fejű Tyúktarkám. Erőss tojó jelleggel bírt mérete ellenére már fiatal korától, és nagyon meg is könnyebbültem amikor ezt be is bizonyította két szép méretű tojással. Most jön a lényeg: Azokban a napokban nem volt olyan dajka pár ami alá betehettem volna, ezért hagytam a Tyúktarka pár alatt a tojásokat, és csak bíztam a szerencsében, hogy ez a tapasztalatlan nyakigláb fiatal tojó nem fogja összetörni a tojásait. Csak megjegyzem, hogy a párja egy idősebb, megbízhatóan költő-nevelő hím. Néha óvatosan alányúlva megnéztem a tojásokat, amik szépen bekötöttek, de nem mindíg volak "üzemi" hőmérsékleten! Az egyik este ellenörzéskor már a kezemben éreztem, hogy az egyik tojásban megmozdul a kisgalamb.(itt már kelnie kellett volna). Másnap reggel csak enni adtam nekik, és még láttam, hogy űl rajta a tojó. De mire hazajöttem (kb.:18.30) otthagyták a tojásokat, ki volt hűlve mind a kettő. A galambpárnak lejárt a biológiai órája, és mivel ekkorra nem bújtak elő a kicsik, felálltak a fészekről.  Ekkor mindkettőn ütöttem egykis lyukat a légzsáknál, hogy lássam élnek-e még. Mindkettő élt, és mozgott! Az egyik már átszakította a hártyát is, és tátogás nélkül simán lélegzett( tátogva az utólsókat rúgja az a néhány napos galamb amely valamilyen ok miatt kihűlt). A másik tojásban lévő még nem szakította át a hártyát. Mindkét tojást gyorsan alátettem egy olyan dajkának ami alól a saját tojását kidobtam, csak, hogy ezeket melegítse. Reggelre az amelyik nem bújt még elő a hártya alól, ugyanúgy volt elpusztulva, a másik viszont elkezdettet megfordulni a tojásban és a hátával pontosan eldugaszolta azt a lyukat amit én ütöttem, és így megfulladt. Nagyon vártam ennek a párnak az utódait. Bármilyen másik pár alá kellett volna tennem a tojásokat-független attól, hogy nem egy korúak a tojások-, hogy rendesen űljék és melegítsék. Ekkor rendes időben kikelt volna mindkettő, és saját szülei alá visszahelyezve nevelhették volna.

Bocs, megpróbáltam rövid lenni.      

Előzmény: szikiy (895)
geler Creative Commons License 2008.05.26 0 0 896
Ez egy speciális eset, van egy galambod hibás genetikai programmal. Az a baja, hogy fészken akar ülni mindenáron. Nekem is volt egy ilyen, az állandóan minden fiatalt megetetett a padlás minden fészkében, akármi is volt a saját fészekállapota.
A hímed viszonylag ártalmatlan egyelőre, mert nem tör-zúz, fogalmam sincs, mi a jó megoldás. Lehet, hogy abbahagyja, lehet, hogy nem. Utóbbi esetben megfontolandó az eltávolítása, mert állandó káoszt okozhat.

A dajkaság három esetben hasznos:
Ha olyan galambod van, amely
1. - idős, és koránál fogva nem alkalmas nevelésre. Ezt észreveszed a fiai nehézkes fejlődésén.
2. - értékes, és több utódra szeretnél a természetes 35 napos ciklus adta lehetőségeknél. Ekkor nem vele neveltetsz, hanem dajkapár alá teszed a tojást, és a nagyértékűt újra tojatod. (Óvatosan! A galamb nem tyúk, adj neki minden luxust, és adj időt a szervezetnek a regenerálódásra! A rövidített ciklus se legyen 16-20 napnál rövidebb!)
3. - fizikailag nem alkalmas nevelésre, pl. rövidcsőrű.
Előzmény: bolero84 (894)
szikiy Creative Commons License 2008.05.26 0 0 895

Helló bükköny, eltüntél a topikról. Van már sok karrier fiókod?

A dajkálásról nekem 10 pár karrierhez 15 pár dajka van ,de ez kevés hozzá hogy minden tojást el tudjak tenni.

Így van hogy a karrierek is nevelnek,vagy én nevelem őket.

 

 

bolero84 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 894

Köszi...ez jol jöhet mondjuk olyankor,ha ugy járok,mint most:Az egyik pár,letojt kettő tojást és egy bak-akinek van párja és fiokája-lekergeti őket és ül a tojásokon...mindig visszaraktam az eredeti párt,de belefáradtam már .Tiszta szutykok voltak a tojások...kidobtam őket : (...A provokátor galambot sajnálnám szelektálni,mert rendszeresen ,szépen nevelnek fel mindig kettő fiokát.

Vagy ez nem az a szitu ? : )

Előzmény: geler (893)
geler Creative Commons License 2008.05.25 0 0 893
A tojást olyan helyre teszed, amelyik időben nagyjából párhuzamos az eredeti kotlással. A 17. és a 22. nap között kikelt tojást a dajkapár képes felnevelni. (Az első tojás idejével számolva.) Ennél korábban nem képződik pép, ennél későbben nem ülik a fészket, felállnak, és a fiatal kihül.
Előzmény: bolero84 (891)
geler Creative Commons License 2008.05.25 0 0 892
Erről írtam egy korábbi hozzászólásomban. A haszongalamb értéke az összes szolgáltatott vágósúly, és nem egy utódpéldány extra fejlettsége. Sok kicsi sokra megy...

Egyébként én postás vagyok, és ugyanígy szembetalálkozom a favorizált egyed továbbtenyésztése során előálló döntési helyzetekkel.
A jó posta átlagban nagyobb tojást tojó galambból kel, ez viszont kevéssé alkalmas sorozatterhelésre, mivel nagyobb tojás több erőt von el a galambtól.
Vagy egy olyan galamb a legeredményesebb, amelyik roppant nehezen tojik. Ha ezt tenyésztem, minden utód körülményeskedik majd a letojásnál. Ha nem azt tenyésztem, a versenyeken leradíroznak.

Nem egyszerű az állattenyésztés.
Előzmény: tauben (890)
bolero84 Creative Commons License 2008.05.25 0 0 891

Én kettő éve tartok galambokat,de ősz ota van egy fajtám-oriásposta-.Nem is hallottam még erről a dajkaságrol.Hogyan kell ezt csinálni? A tojást kicserélem este?

Boccs,ha hülyeséget kérdeztem...

tauben Creative Commons License 2008.05.25 0 0 890

Tisztelt pirosvilám!

Mielött leirsz valamit legalább a szakirodalomban nézz utánna a dolgoknak. Ezzel az erővel minden kiálitásra tenyésztet galambot dajkával kell neveltetni,mert az extrém sulyok és külalak nem teszi öket alkalmassá a szaporodásra.Régota folyik a vita erröl,mert ez már nem tenyésztés és nemesités hanem egy papiron lerajzolt centivel mért elképzelt ideál megvalósitási szándéka ami rendszerint ellenkezik a galamb természetes genetikai  fejlödésével. A legjobb példa a texán,amit arra tenyésztettek ki hogy igazi haszongalamb legyen az évenként felnevelt 13-14 fiatallal.Ma a kiálitásokon látott texánok lassan fél kilóval nehezebbek az eredetinél és felnevelnek jóesetben 4-5 fiatalt,ez az igazi vakvágány.Pár év mulva oda jutunk hogy az egyik legszaporább és legjobb dajka galam is csak dajkákkal lesz tenyészthető. De egyszer elfogy a dajka fajta és marad a parlagi.

Előzmény: Törölt nick (889)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.25 0 0 889

Tisztelt Tauben

Nem csak a sirálykáknak kell dajka, Bizonyára Te tudod, de nem mindenki. Nagyon sok fajta galambnak és nem csak rövidcsőrüeknek,Pl. magyaróriás, mert a tojás nem bírja el a galamb súját. A nagytestü galamboknak kevés amit egy dajka ad nekik, azért mondtam jó, ha egy picit ráetetünk. Nem beszélve, hogy nagyon szelidek lesznek a madarak, ha kézből is kapnak enni. Különben a dajkagalambok duplájának kell lenni mint a dajkáltatott galamb párnál.

Előzmény: tauben (888)
tauben Creative Commons License 2008.05.24 0 0 888
A sirálykák egy külön faj,a szelekció és a tultenyésztés következtében egyáltalán nem tudnak fiatalt nevelni nem alkalmas rá a csörük.Rendszerint a rövidcsörü álományokban amennyi tenyész van ugyan annyi dajka pár.Amit az előzöekben irtam a ráetetésről nem a sirálykákra vonatkozik hanem a hagyományos galambálományokra.
Előzmény: Törölt nick (886)
tomkay Creative Commons License 2008.05.24 0 0 887
Üdv mindenkinek!

Szerintem itt mindenkinek a hozzászólásában van igazság.Meg kell keresni és el kell dönteni mindenkinek hogy kinek a tanácsa jó a saját fajtájának a neveléséhez ,tenyésztéséhez.Mindenki más fajtát tenyészt.Vannak kevésbé jól nevelő és vannak nagyon jól nevelő fajták.Van akinek rá kell segíteni vagy etetéssel vagy dajka galambbal.Van akinek nem kell.
Előzmény: Törölt nick (886)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.24 0 0 886

Az hogy a kicsikre rá kell etetni az is felesleges,van egy időszak amikor a kicsik visszaesnek a fejlődésben ez kb a 18-23.nap

 

Én mindig ráetetek, igaz nekem rövid csőrü keleti srályka  a kedvenc galambom és olyan pici csőre van, h amikor már a szülők keveset adnak neki(dajka mert csak így lehet ezt a fajtát nevelni)Akkor jól jön a plusz kaja, hogy ne gyengüljön le a madár mert akkor már nem segít rajta semmi sem. Egy gyenge galamb hamar elkapja a betegséget. Kükönben én neveltem fel Szatinettát 3 napos kortól. Igaz meleg helyen és 4-5 óránként etetni nem a leg kiválóbb időtöltés. De ha más megoldás nincs néha meg kell tenni, vagy elpusztítani és akkor az ember szíve megszakad.

A ráetetéshez visszatérve, nagyon sok galambász teszi ezt, sőt baromfisoktól is hallottam, pedig a csibe magától eszik.

Természetesen a dajkáltatás a legjobb megoldás, de azt is nehéz, h melyik fajtához milyen galam a legjobb dajka.

Előzmény: tauben (885)
tauben Creative Commons License 2008.05.23 0 0 885

Sziasztok!

Átfutottam az utobbi irásokat,egy pár válasz.A börzén volt óriás posta,mindig van de csak olyan 90 pont alattiak,régi meglátás hogy igazán jó galambot csak a tenyésztő otthonában  lehet venni,nem a börzén,ha belegondoltok mit vinnétek ki a börzére?,ami nem kell mert valami gond van vele,persze van kivétel.Szerintem csak fiatalt érdemes venni börzén mert abbol még lehet valami,talán.

A másik,ha meg is rágta a mellét valami álat akkor az nagy valószinüséggel patkány volt persze lehet macska is.A patkány ellen egyszerü a védekezés,patkányméreg.Olyan helyre tedd ahol a galambok nem férnek hozzá,egy hét alatt eltünnek a patkányok.Csak meg kell keresni öket mert a méreg vérzékenységet okoz és elpusztulnak.Egyébként ha a galambok is hozzáférnek a méreghez akkor sincs olyan nagy baj, nem szedik fel,pedig általában vegyszerben áztatott buza.A következő,Kis galambot felnevelni nagyon nehéz,10 napos kor alatt szinte lehetetlen,Lewiék folytattak annak idején kisérleteket a Plameto farmon de nem érte meg,ha jól emlékszem fött tojás sárgáját higitották.Egy normális fejlődésü kicsi 8-10 napos koráig begytejet kap azt pedig nem igen lehet leutánnozni,utánna kapja a puhitott magvakat fokozatossan.Egyetlen megoldás a dajka,de az is csak kiválo madaraknál.Ha vad a him és töri a tojásokat egyszerüen le kell selejtezni,alap elv hogy mindig a nyugodt vérmérséklető madarakat fogjuk be a tenyészetbe.Az hogy a kicsikre rá kell etetni az is felesleges,van egy időszak amikor a kicsik visszaesnek a fejlődésben ez kb a 18-23.nap környéke mikor a pár ujra tojik.Ilyenkor a him inkább a tojot veri fészekre minthogy etessen,de ez pár nap alatt lezajlik és a kicsik visszanyerik a formájukat ahogy a tojo ujra letoik és a him megnyugszik.Rendszerint 28-30 napos korukra,ami a leválasztás ideje már ideális sulyuk van.

szikiy Creative Commons License 2008.05.22 0 0 884

Üdv Tomi82 Látom jártál márciusban a Szatmári kiállitáson.

Szoktál máskor is kimenni vagy csak most voltál.

Én rendszeresen látogatom a kiállitást.

Előzmény: Tomi82 (636)
szikiy Creative Commons License 2008.05.22 0 0 883

Azokkal nem dicsekszem,de még a kóburgival sem.

Majd Sanyi ismerősöm vissz a nemzetire.

 

Előzmény: doves (882)
doves Creative Commons License 2008.05.22 0 0 882

Egész pontosan kiskunfélegyházi simafejű keringő... :)

Köszönöm kérdésed, jól vannak, lassan minden galambfajta elkezd költeni...

az már biztos, hogy lesz mit vinni a Nemzetire ősszel, és remélem lesz karrier is:)

Előzmény: szikiy (878)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.22 0 0 881
Köszi, csak azt hittem valami új fajta.
Előzmény: szikiy (880)
szikiy Creative Commons License 2008.05.22 0 0 880

Bocs a röviditésért de Doves tudja mire gondolok.

Külömben Simafejü kiskunfélegyházi keringő

Előzmény: Törölt nick (879)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.22 0 0 879

Hogy vannak a simafejü galambok? Ja és a többiek?

 

Bocsi, hogy megkérdem,: milyen fajta a simafejü galamb?

Előzmény: szikiy (878)
szikiy Creative Commons License 2008.05.22 0 0 878

Helló barátom!

gratulálok hogy nyítotad ezt a topikot,nagyon jó csak

néha elalszanak az emberek és napokig nem ir senki.

Hogy vannak a simafejü galambok? Ja és a többiek?

Előzmény: doves (877)
doves Creative Commons License 2008.05.22 0 0 877
Szia, A házatok előtt. PJ vagyok... :-)
Előzmény: szikiy (876)
szikiy Creative Commons License 2008.05.21 0 0 876

Köszönöm a tippeket.

Doves mi hol beszéltünk?

Előzmény: Törölt nick (874)
bolero84 Creative Commons License 2008.05.21 0 0 875

Király! Ez nekem új.Tényleg én is kiprobálom a plussz kaja etetést.Biztos nem bánják a kicsik : )

Minden jót Nektek!

Előzmény: Törölt nick (874)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.21 0 0 874

Még elég kicsik, 7-10 naposak még nem tudom megtömni őket.

 

Sziasztok

Kisebb fiókákat úgy tudsz etetni, hogy veszel a patikába nagyobb fajta injekciós fecskendőt és annak a végére (Ahová a tűt szokták tenni)egy műanyag csövet (Gumit) ráragasztasz (Pillanat ragasztó) a lyuk legyen legalább 5mm-es és kb 5 cm hosszú. Csibe inditó tápot ( nem gyógyszereset!)kell vízben feloldani kb10 perc és a fióka csőrét kinyítani a csövet  a csőrbe kb 20mm- re betolni a galamb torkába és beinjektálni a pépes kaját. A mennyiség a galanb nagyságától függ. Inkább hígabb legyen mint sürű. Én rendszeresen nevelem így a galambjaimat mert nem mindig van dajka galambom. De amelyik kis galambot a szülei etetik azokat is szokom etetgetni, mert a fiókák egy idő után mindig éhesek. És így legalább kezesebbek is lesznek. Természetesen ez nem az igazi galamb eledel és egy kis Galamb gyógyszert, vitamint is kell bele tenni, mert azt nem kapják meg a szülőktől. És annál bosszantóbb nincs, minhogy neveled a galabokat 4-5 hétig és utánna elpusztulnak. Naponta legalább 3X kell nekik adni, de ha nagyon meleg az idő akkor még 2X vizet is kell nekik adni. Sok sikert és türelemt hozzájuk. Nagyon jó érzés amikor más nagyobbak a madarak, még mindig sipongva rohannak hozzád egy kis kajáért.

 

Ha valamit még elfelejtettem, vagy akarsz tudni szivesen válaszolok.: István

Előzmény: szikiy (870)
doves Creative Commons License 2008.05.21 0 0 873

Szikiy,

Nekem  már gyűrűzött fiókák esetében az áztatott apróbb mag és  pulykatáp etetése bejött. Persze az előbb is említett szelepgumis itatás is szükséges volt mellette.

Egyébként még tavasszal te adtál ötleteket nekem...:)

Előzmény: szikiy (867)
bolero84 Creative Commons License 2008.05.21 0 0 872
Ne felejtsd el,hogy az ilyen kismadarak nem az éhségtől,hanem a kiszáradástol pusztulnak el főleg...fecskendő,rá szelepgumi ...de,ha az újjadról csurgatsz nekik inni az is sokat segít...
tomkay Creative Commons License 2008.05.20 0 0 871
Hello!
Én nem jártam még igy,de napos csibéim is szoktak lenni.Azoknak szoktam venni inditótápot.Nagyon sok jó összetevője van és nagyon gyorsan fejlődnek tőle.Lámpa van fölöttük ami melegiti és éjszaka is világit.Igy esznek éjszaka is.Szerintem azokat már megbirod etetni ezzel.Ez csak egy gyors ötlet volt.
Előzmény: szikiy (870)
szikiy Creative Commons License 2008.05.20 0 0 870

Még elég kicsik, 7-10 naposak még nem tudom megtömni őket.

 

Előzmény: bolero84 (869)
bolero84 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 869
Akkor neked kell kézzel "megtömni" őket...hogy mivel,azt inkább nálam hozáértőbtöl kell megkérdezned.Mekkorák egyébként,milyen időssek?
Előzmény: szikiy (867)
bolero84 Creative Commons License 2008.05.20 0 0 868

A galambok elvannak...a szokásos problémák vannak:deviáns bak,tojo nem bír letojni,verekedős bak,tojás törés,2 tojásbol 1 madárka 2párnál is...de ezek előfordulnak.

Amúgy köszi a segítő szándékot : )  .

Egy kérdés Mindenkihez:Szoktatok megenni a galambjaitokbol? Mondjuk selejtezéskor...mikor selejteztek,fioka korban?

Előzmény: tomkay (866)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!