Keresés

Részletes keresés

djuice Creative Commons License 2020.11.30 0 0 2835
djuice Creative Commons License 2020.11.30 0 0 2834

Szerintem emiatt nem kell aggódnotok, ha nem szorulnak, kattognak, csörögnek a billentyűk, vagy nincs feltűnő viselkedési probléma, járassátok be nyugodtan. Ennyi beleférhet, bár tény hogy vannak teljesen precíz, síkba szerelt billentyűzetek is adott márkáknál.

Ha csak naponta végignyomkodjátok az összes billentyűt kisebb nagyobb erővel pár héten keresztül és ha a differenciák még jobban kirajzolódnak, akkor érdemes érdeklődni a kereskedőnél.

 

Szállítási sérülés döntően nem így szokott kinézni (pl. szorul, reped, törik behatásoktól függően),  s ezeket jellemzően nem dobálják, mivel eleve konténeres nagyobb tételes szállítmányok, bár az alapos csomagolást tekintve a gyárban még ejtési teszteket is szoktak végezni, kb. ha ½ méterről leejtenék felborulna satöbbi... Ki kell bírnia.

Aki mozgó zenész és kocsiban szállít ilyen cuccokat, az örökös ki-bepakolás a zötykölődés, na és az aktív használat, évek alatt legalább akkora igénybevételt jelent, mint ha párszor érné nagyobb pofon is a hangszert.

 

A billentyűzet általában úgy szokott beszerelésre kerülni, hogy a hangszer alját egy 2-3 cm vastag préselt falap adja. Erre van felcsavarozva az a jellemzően műanyag vagy erősebb fémlemez keret, ami befogadja a mozgó mechanikákat és a billentyűket. A billentyűk legtöbbször rugóval előfeszített, kampós, kipattintható rögzítési móddal rendelkeznek, mely a burkolat alatti véghez esik. Ezeknél a dolgoknál, ha a felfüggesztésnél pár tized mm is van, a billentyűk szabad végeinél már jelentkezhet a képen látható 1-2 mm különbség is. Nyilván ez nem teljesen esztétikus dolog, de ha a normál működést nem befolyásolja és nem nőnek a differenciák, vagy később inkább beáll normál helyzetbe minden billentyű, akkor minőségi panaszt nem igazán lehet érvényesíteni tudtommal emiatt.

Előzmény: Proci_85 (2832)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.30 0 0 2833

Akár még szállítási sérülés is lehet...

Előzmény: Proci_85 (2832)
Proci_85 Creative Commons License 2020.11.30 0 0 2832

Elsőre túl egyszerű hangúnak tűnt a Rolandon virtuózkodó videókhoz képest, ahol csak úgy szárnyalnak a hangok (Korgon kevesen játszottak a youtube-on). Mi meg ugye csak nyomogattuk, próbálgattuk, jellemzően tiszta hangokat/billentyűket lenyomva, nem akkordokat, ahol jobban előjönne a hangja, így aztán a kontraszt is nagyobb volt :)

Aztán eljött a barátnő. Játszott rajta kicsit. Nagyon szép hangja van, tetszik a mély tónus, hangereje is jó, szépen összezengenek a hangok, ahogy a pedált használta. Szerinte jól szól. A billentését kicsit erősebbnek érzi a sajátjához. Gondolom az említett zsírozástól. Szóval teljesen rendben van.

A kritikus énem egy hibát (?) vélt felfedezni. Ez nem tudom milyen máshol. A billentyűkbe ha belenézek, kb 3-4 egymás melletti fentebb van, mint a többi. És több ilyen 3-4-es blokk van, ami hol lentebb, hol fentebb van. Próbáltam volna olyan klasszikus zongora billentyűs képet csinálni, aztán látom, hogy mintha csámpásak lennének a billentyűk.

Mutatom: http://dropbox.prociweb.hu/files/0d098de83bd9850aeb20b3c8244ef1e5f1b514ff46c12cb735b858daeca5679a201214/

Ez megszokott? Vagy majd helyére rázódnak a blokkok? Vagy ezért az árért ennyi jár? Esetleg ez egy hanyagabban összerakott példány?

 

 

Előzmény: djuice (2831)
djuice Creative Commons License 2020.11.25 0 0 2831

Hát tény hogy nem az egyszerűbb utat jártátok be, de legalább már megvan a hal, lehet mit főzni! :)

Sok sikert a hangszerhez! A többi vad információt amit hallottatok, most már lefogjátok tudni szűrni tapasztalatból is mi volt igaz és mi nem...

Előzmény: Proci_85 (2830)
Proci_85 Creative Commons License 2020.11.25 0 0 2830

Köszönöm, nagyon hasznos volt az írásod. (Feleségem meg is jegyezte: jé, milyen értelmes hozzászólásokat írnak. - és tényleg, köszönet érte!).

Tegnap bementünk feleségemmel Bp belvárosba. Margit híd - Király utca között + kis utcák ami volt nagyjából felleltük. Többre nem volt idő, így is délután lett.

Elég vegyes a tapasztalat, összességében lehangoló, mivel a kiállított kínálat elég sovány volt ebben a kategóriában.

 

- Még odamenet közben telefonon beszéltem ismerős zongorás ismerősével, aki kb 35 éve zongorázik komolyan és hallás után bármit lejátszik:

Ő azt mondja kezdőnek újat sosem, ha milliomos vagy akkor sem, mert ha 1-2 hét után megunod, csak bukással tudsz kiszállni.

Osztottam a bukós véleményét. Ő Yamaha P-45-t ajánlott első körben használtan.

Pedál nem kell az elején, később is max 1, ő a többire nem is emlékszik kellett-e neki valamikor.

 

Aztán jött pár bolt, a többit meg sem néztük, mert már telefonon mondták, hogy nincs kiállítva vagy már a raktárban sincs, amit én keresek.

Pár érdekes kontraszt:

 

- Első boltban az eladó szerint:

Yamahával több gond van, az üzletpolitikájuk is érdekes. Abban az alsó szegmensben, amiben keresek, nem annyira jók. Szervízeléssel szintén szívott már.

A Korg ugyanezért az árért többet ad, jó szervíz háttér, de igazából gond nem igazán szokott vele lenni. Jó a billentyűje, tartóssága. Persze van még hova tovább, de ezért a pénzért a többi szereplőhöz képest elég jót ad.

Használt hangszer vásárlását nem ajánlja zongoránál, mert noha sok mozgó alkatrész nincs benne, de a billentyű alatt lévő érzékelőkkel sok év után lehet gond. Ki tudja egy használtnál 2 hónap vagy 10 év után jön elő. Ha azt jobban használták, lutri.

Van más hangszer, ahol nem rizikós, de zongoránál szerinte az.

 

Kiállítva egy zongora sem volt. A raktárból Korgot hozott fel kérésre, kibontotta, megnéztük, de ahhoz nem volt képem, hogy összerakassam vele. Kicsit drága volt a bolt, nem ott terveztem megvenni... de legalább volt neki, amit végre meg tudtunk nézni élőben. Nem volt rossz küllemre.

 

- Másik boltban az eladó szerint:

Yamaha P-125, Korg LP-380 kb egyformán jó. A Yamaha hangja, billentése szerinte jobban közelít az igazi zongorához, lévén régóta akusztikus zongorát is gyártanak. A Korg kicsit modernebb hangzású, de rendben van. Mai zenékhez is nagyon jó ezért. Igazából mindkettő jó, egyik ilyen-másik olyan, más, de jó választás bármelyik.

 

A boltban csak Yamaha P-125-t tudtunk kipróbálni ebben a kategóriában. Küllemre és hangra tetszett. Nekem kicsit visszafogottabb volt a kinézete, mint a Korgnak. Ez tetszett, viszont ehhez minimálisabb állvány van, a Korghoz pedig rendes lehajtható.

 

- Harmadik boltban eladó szerint:

A Yamaha és a Korg nem jó! A Rolandnak a legjobb a mechanikája és a hangja.

Nem mentünk el, 2 boltjuk van, véletlenül félrevezettek minket és egy másik boltjukban kötöttünk ki, nem a zongorásban. Nem mentünk már vissza, húztunk haza, délután fél 3 volt, menni kellett a gyerekért az oviba... :)

 

 

- Jövőbeli zongora tanár a mit ajánl kérdésre:

Függ az elképzelt ártól, 100-160 között ki lehet fogni jókat, de nagy a gyártók közt a szórás.

200-250 körül már nehéz melléfogni, szóval amiket kinéztem, jók lesznek.

Jó ha lehajtható. Jó, ha stabil összecsavarozott és nem X lábon áll. Jó ha van 3 pedál. - itt rákérdeztem, mire kell. Azt mondja vannak olyan művek, ahol ha 3 nem is, 2 jól jön (nyújtó, halkító)

 

 

Szóval nem volt túl nagy sikerünk. Korábban körbe telóztam több helyet, nem nagyon volt kipróbálni való.

Az, hogy a kategóriában legalább 2 egymás mellett legyen? Hiú ábránd. 2 egymástól távol lévő boltban meghallgatni, majd a körút zajától betompult füllel a másik boltba átmenni, semmi viszonyításom nem lett volna :)

Legalább sikerült meglesni a Korgot. Asszonynak tetszett, főleg a bútorozása miatt. Én a Yamahával szemeztem volna a minimalistább gombozata miatt, de végül is igen, itt több szempont is felmerült nálunk, szóval végül este megrendeltük a Korg LP-380-t 248eFt körül fekete színben.

Már csak azért sem akartuk nagyon húzni, mert sok helyről az a visszajelzés jött, hogy: nincs, alig lesz, más színben jön, januárban jön, drágábban jön, nem lesz már akciósabb, stb.

Szóval nem akartuk elhúzni, mert minek. Főleg itt a covid alatt nem akartam kanosszajárást csinálni egy alaposabb tesztelésért.
Eredetileg is erre hajlottunk, de a ti megerősítésetek miatt, kb látatlanban vagy inkább hallatlanban megvettük, tuti jó lesz (aztán ha nagyon nem, van 14 nap az elállásra, de nem hiszem, hogy élni kell vele)

Előzmény: djuice (2829)
djuice Creative Commons License 2020.11.21 0 0 2829

Játszottam az LP380-on és FP30-on is és számomra az FP30 elég siralmas volt billentés, hangzás, kidolgozottság tekintetében is. Mellette mondjuk akkor ott volt egy Roland RD800 is, de mondjuk az ivory feel keytop ott is borzalmas volt. Az RD2000-en már sokkal jobb, de az nem a ti kategóriátok 700 ezerért. Az LP380 kellemesen játszható, valódi zongora feelingű volt nekem.

Itt még leírtam 6 napja mi a szitu egy zongoratanár tolmácsolásában:

 http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156494871&t=9113300

 

A lényeg, vigyétek a barátnőt, menjetek Tajtiék a Hangszerplázába. Nekem az ismerősök, akik szintén most vesznek hangszert (ők tipikusan a 7-800 ezres kategóriára mennek), azt mondták, nagyon jól be tudta mutatni az eladó srác, klasszikus és könnyúzenei műveket is játszva a kérdéses hangszereket, tulajdonságaikat és hogy mire kell figyelni vagy mi a megkapó adott modellnél.

Azt mondjuk nem tudom mi a készlet épp a bemutatótermükben, de arra készüljetek, hogy a Covid miatt eszeveszett készlethiányok vannak szinte mindenütt adott típusból (nem csak idehaza!) és van ahol az új szállítmányt előreláthatólag is csak jövő év júliusára (nem vicc és nem elírás!!!) garantálják, vagyis inkább csak ígérik a gyártók is.

Meg aztán január végén általában szoktak új bejelentések is lenni, mikor kiadnak új modelleket a gyártók. Ide tartozóan azért az LP380 után is várható majd valami, de az akadozó ellátási helyzet miatt emelkednek a hangszerek árai is, úgyhogy lehet kifutó szériákból érdemes most olcsót venni mégis, mint az LP380 is...

 

Véleményünk itt max 50%-ig számítson, hisz a Ti hangszeretek lesz, nektek kell dönteni, azért is javaslom, a zongorista barátnő gyakorlott hangszeresként helyben tud tanácsot adni adott típusnál az eladó mellett és rá tud mutatni olyanokra, amit laikusként még nem láthat mindenki.

 

Annyi van még infóként, hogy páran mondták már nekem, kinéztek egy zongorát, megrendelték, de az új, bontatlan sokkal nehezebb tapadósabb billentésű volt, mint a boltban kiállított.
Nos, a mechanikákat szilikonzsírral kenik meg gyárilag és még be nem járódik a használattól, 1-2 hétig, hónapig, használattól függően, kicsit mindegyik újnak másabb lesz a játékérzete, mint mikor már javában használják. Ahol meg mondjuk már 10 éve napi rendszerességgel játszák a hangszert, ott ki is járódik teljesen a zsír, lötyögni, zörögni kezd jobban a mechanika picikét és kikönnyül, na azt egy szervizben újrakenve szokták orvosolni pár ezer forintért...

Előzmény: Proci_85 (2827)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.21 0 0 2828

Nem tudom, ezt láttad-e: https://www.youtube.com/watch?v=VT1orEJN61s

érdemes lehet belenézni, a Roland kapcsán is.

 

Sajnos Korg nem szerepel az összehasonlításban, és a jóval drágább SV2 88S szerepel tőle, egy nyúlfarknyi megjegyzéssel a billentésről... illetve ennek Yamaha P-515-tel való összehasonlításról...

 

Leginkább meg tényleg próbáld őket végig, és elsősorban a saját ujjaidnak és fülednek higgy!

Előzmény: Proci_85 (2827)
Proci_85 Creative Commons License 2020.11.21 0 0 2827

"az Lp-380 Korgért a +50 rugó, ha esetleg vállalható, azért nem feltétlen egy akkora összeg, persze százalékosan igen, hogy az már ne érné meg kimondottan hosszabb távra is akár."

 

Kérlek írd le pár gondolatban az ismereteid/tapasztalataid alapján, hogy te miért hajlanál a Kord felé.

 

Kb most 51% Korg, 49% Roland felé hajlunk. (Asszonynak mutattam fekete Korgot, azt mondja ja az tényleg nem mosógépes :) )

 

Bevallom ezen videó után egy kicsit elbizonytalanodtam a Rolandtól: https://www.youtube.com/watch?v=f1WLsLd3tEI

Ha jól értem azt vesézi az emberke, hogy a hangot eltérnek a várttól, nem folyamatos a skála hangszíne?

Kérdés, hogy a hibái mikor fognak zavarni.

Kicsit azért vagyok zavarban, mert úgy szeretnék jót választani, hogy közben tök laikus vagyok és kellemetlen lenne, ha pár év múlva azt mondanám, hogy na baxus, rosszul döntöttem. (persze el lehet passzolni némi bukással és újat venni).

De túltolni sem akarom a minőségen való görcsölést, elvégre hobbi a célterület.

 

Természetesen jövőhéten elején bemegyünk pár helyre. Szemügyre vesszük a kategória szereplőit.

 

Yamaha-val mennyire érdemes számolni? Pont a fent linkelt cinkelős csóka nagyon favorizálta a Yamaha P-125-t.

Illetve most találtunk apróneten egy elvileg majdnem új 144-t. A 192 polófónia mint kardinális fejlődés rögtön feltűnt. Kérdés ez már az a téma, mint hogy valakinek anno 1Mbit/s vagy 10..100 ma 1000Mbit/s netje volt? Az elején szembetűnő volt, hogy egy CD 3.5 óra helyett 30 perc alatt jött le, de utána már, hogy 5 vagy 10 perc már nem sokat jelent a gyakorlatban.

 

Előzmény: djuice (2724)
-YDX7- Creative Commons License 2020.11.21 0 0 2826

Milyen típusú állítható zongoraszéket, padot ajánlanátok? Mivel nem x álvánnyal használom hanem fix magasságú hozzávaló állvánnyal a zongorát, így a széket kell hozzáállítanom. Sokat nem tudok rá költeni max. 20-25e  ft ot. Kinéztem már egy kettőt de nem ismerem a minőségüket.

 

 

https://www.jofogas.hu/pest/Zongoraszek_akcio_56259869.htm

 

https://www.muziker.hu/pianonova-sg801-r

 

https://www.muziker.hu/konig-meyer-14065-14066-keyboard-bench-black-leather

-YDX7- Creative Commons License 2020.11.21 0 1 2825

Sziasztok! Megjött a Casio px s1000 zongora állvánnyal, pedállal. Szép fehér igaz nem ez volt a terv :)). Mivel nem vagyok gyakorlott zongorista és még nem volt zongorám csak szintetizátorom ezért nem tudom mihez hasonlítani legfeljebb a szintihez. Ezért nem is bonyolítom túl a dolgokat. A billentyűzet erezett hatású és az érzékenysége egyformának tűnik az elejénél és a tövénél is. Tablettal (android) a Casio chordana play for piano appal jól működik, a Bluetooth hoz is simán csatlakozik. A hangjai szerintem jók(a család szerint is) de hát ez ízlés kérdése ugyebár. Csatlakozók meg minden mást megtudhattok ha rákerestek a zongorára :).  Most már jöhet a tanulás :) 

djuice Creative Commons License 2020.11.20 0 0 2824

A feleségnek: a mosógépen ablak is van meg forgódob! :D

De ha ennyire a kinézetre mentek és óckodtok a gomb, a világító led és potméterek miatt, akkor miért nem egy akusztikus pianinot vesztek, ami tényleg bútor és tényleg úgy szól mint a zongora nem csak körülbelül???

Előzmény: Proci_85 (2820)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.20 0 0 2823

A takaró kapcsán: megfelelő méretű porfogó szövet amivel minden oldalról a zongora alá tudsz fordulni és egy gumírozás körbe megteszi házilag is :)

Előzmény: Proci_85 (2820)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.20 0 0 2822

Inkább úgy fogalmaznék hogy profi tanár nélkül különösen a zongoratanulás eleje sokkal kockázatosabb.
Sajnos könnyű olyan rossz szokásokat kialakíani, rossz mozdulatokat rögzíteni amit utána sokkal nehezebb korrigálni.

Előzmény: Proci_85 (2820)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.20 0 0 2821

Mi anno egy ilyet vettünk https://www.gear4music.sk/en/Keyboards-and-Pianos/Piano-Dust-Cover-by-Gear4music/1FT6 (ugyanis itt találtunk jó áron Z állványt is -- azóta már nem kell feltétlenül olcsó Z állványért külföldre menni)

 

Azóta már láttam ilyet is: https://billentyus-hangszer-kiegeszito.arukereso.hu/soundsation/ul-sp88-nat-ultramikroszalas-billentyuzet-takaro-88-billentyus-zongorakhoz-natur-szinben-p571431156/ de őszintén nyugodtabb vagyok azzal a takaróval ami oldalról is fedi a zongorát.

 

Ha a szett szétszerelése és hordozhatóság nem szempont, akkor hadd ajánljam a figyelmedbe ezt (ha még megvan, egyelőre listázzák, elfekvő kifutó darab, szóval kipróbálás előtt érdemes odatelefonálni) https://hangbolt.com/hu/zongora/digitalis-zongora/kawai-cl36-digitalis-zongora

Előzmény: Proci_85 (2820)
Proci_85 Creative Commons License 2020.11.20 0 0 2820

Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos tanácsot és linkeket.

 

E kettő szettet néztem ki. Tartalomra ugyanaz: digitális zongora, állvány, 3 pedál:

Roland FP-30 szett: https://www.hangszerdiszkont.hu/index.php?route=product/product&product_id=23072
3 pedál, egy egyszerű bútorlapokból összerakott állvány. Úgy látom csak rá van rakva a bútor lábaira a zongora és teljesen betakarja azt, mint egy kupak lenne. (30k-ért adják ezt a bútort pedál nélkül, ilyet talán én is összeütök, ha erre esik a választásom a pedált megveszem külön, mely újabb 30k https://www.hangszeraruhaz.hu/roland-kpd-70-bk-pedal-konzol-digitalis-zongorahoz/P33494 )

 

Korg LP-380 szett: https://www.muziker.hu/korg-lp-380-bk

Ránézésre ugyanaz, 3 pedál, árban is nagyon hasonló a szett. Ezt külön nem is találtam. A bútor kiállása viszont jobb és lehajtható lapja van.

Bevallom ez a lehajtókája miatt tetszik. Mutatósabb emiatt a bútor egy szobában meg a portól is gondolom védettebb.

Maga az eszköz kinézete már kevésbé jön be. Feleségem szavaival élve, olyan mint egy mosógép, főleg fehérben: https://1.bp.blogspot.com/-djoXOVzqno4/WryxYE07cnI/AAAAAAAALk4/e1fthXCcu3MAaNSqcok7iRhRaDoN0aR3gCLcBGAs/s1600/P1540873-1.jpg

A Roland FP-30 letisztultabb, minimálisabb gombokat tartalmaz: https://static.roland.com/assets/images/products/main/FP-30_main.jpg

 

Azoknak akiknek csak szabadon áll a digitális zongora ilyen lehajtó nélkül, mivel védik a portól? Letakarják valamivel?

Hülyén hangzik, hogy csak a bútora miatt tetszik a Korg.

Arra is gondoltam, hogy megpróbálok építeni egy Korghoz hasonló lehajtóval rendelkező asztalt...majd ahhoz a zongorához, amelyiket választom, ha az nem a Korg lesz.

Csináltatok már ilyet, korrekt eredmény született? (asztalos van a családban)

 

Tudom, próbálni kellene. Jövőhéten benézünk 1-2 boltba feleségemmel.

 

Oktatás:

Megkérdeztük a barátnőt, 11 évet tanult zongoraiskolában. A koncepció az, hogy a környéken nézünk akkor egy hivatalos tanárt. Vele a kéz, ülés stb tartást átvesszük. Időnként visszatérünk hozzá kotnrollra, mentorálásra, de az idő nagyobb részét inkább önképzésben és az ismerőssel. Aztán meglátjuk hogyan alakul. Beláttattátok, hogy ez profi nélkül nehezebb.

 

 

 

Előzmény: djuice (2819)
djuice Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2819

Na igen és azt hiszem az LP380-hoz talán a 3-as pedálegység is jár. A kérdező valószínűleg nem ezt fogja firtatni ismeretlenül, ha egy adott modellhez egy összevissza csúszkáló kis műanyag kocka pedált kap esetleg...

Jó hogy felemlítjük a pedál kérdését is nekik!

Előzmény: ÁsítóSárkány (2818)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2818

Két elég jó modellel indulsz neki. Ebben az árkategóriában még a Kawai ES-110-et és Yamaha P-125-öt tenném mellé, amelyeket érdemes lehet végigpróbálni. Korgból a D1 és külső hamgszóró is érdekes lehet.

 

Ezen a szinten jellemzően Bluetooth MIDI-t kapsz (az érzékelt billentyűleütések, felengedések, pedálmozgatások digitalizált adatsorát tudod átküldeni.

Tipikusan a Bluetooth audio nincs ebben az árszintben.

 

Tanulást segítő lehetőségek jellemzően ezen a már komolyan vehető belépőszinten azért megvannak, érdemes lehet kipróbáláskor rákérdezni (extrém esetben előre megnézni a felhasználói kézikönyveket kipróbálás előtt).

 

Ha komolyabban gondoljátok a tanulást, akkor arra érdemes odafigyelni, hogy a zongorákhoz alapból eltérő pedálokat adnak a gyártók, valahol csak ki-be pedált kapsz.

 

Fő tanács: próbálni, próbálni, próbálni.

Szerezzetek be (akár kölcsönbe) egy nem gagyi fülest. Tipikusan a legtöbb zongora a nagy jack dugót szereti fülesnek, bár van amelyik kis jack aljzattal is rendelkezik... az átalakító párszáz forintos tétel..

Előzmény: Proci_85 (2813)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2817

Az önképzés és segítség témában teljes mértékben egyetértek.

 

FP-30 és stretch tuning: nem neveztem betegségnek. Inkább csak sajátosság, és annak kapcsán mentem a mélyére, hogy a Roland zongorahangzása elég megosztó: sokan oda vannak érte, sokan meg nagyon nem... Leginkább ki kell próbálni családilag, lehetőleg nem csak netes videókról.

 

Előzmény: djuice (2815)
djuice Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2816
Előzmény: Proci_85 (2814)
djuice Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2815

"szomszédban tizensokéve zongorázó barátnőjétől..."

Ha zenei végzettsége van róla és nem csak úgymond vhol ő is látta hogy kell ütögetni a billentyűket és autodidakta, akkor még szerencsétek is lehet.

Videóról, stb. oktató cuccokról megtanulni 0-ról azonban olyan mint autót vezetni megtanulni könyvből HA NINCS SEGÍTSÉG MELLÉ. Ugyanis főként az elején a megfelelő technika, ujjrend, helyes kéz és testtartás mindenképp felkészültebb személy kontrolja alatt kell legyen. Enélkül el lehet cseszni jó előre sok mindent, s még a kedvet is el lehet veszíteni ha valami nem úgy megy, pedig csak egy tanári kiigazítás kéne hozzá mondjuk...

Na mindegy, a neten én is látom a varázsütésszerű video reklámokat zongora oktató appokról, hogy 2 hét alatt már majdnem zongoraművész az ott szereplő kislány. Igen, valószínűleg a mesékben vannak ilyenek is!

A zenetanulás ugyanis elsősorban önfeláldozás szabadidőben, a kitartó gyakorlás szenvedéseiben, magyarul teljes egészében olyan mint a sport. Ha egy napot kihagyunk, azt már holnap észrevesszük, ha egy hetet, azt már a közönség is... (nem én mondtam, egy művésztől származik)

A lényeg, hogy az oktató dolgok gyakorlásra tanár mellett hasznos kiegészítők, de a főirányt mindig egy tapasztaltabb oktatónak kell kijelölnie.

Az FP30-ról nemrég derült ki hogy egy strech tuning betegsége van (amit persze csak haladó zenészek vesznek észre, nem a kezdők, de ha 200 ezer a kerethatár, az LP380 az mindenképpen drágább, mivel igényesebb kialakítású is.

A döntés a tietek és talán a tanult barátnő véleménye is fontos lehet, hogy mondjuk egy ipades kapcsolódást és a Roland oktató szoftvereit ajánlaná-e. Metronóm stb. az még elengedhetetlen a pontos gyakorláshoz, de ezt tudják a hangszerek, ill. az applikációk. A 2 típussal azért nagyon mellé lőni nem lehet és jó árban el is adhatók később, ha elunjátok az egészet, meg a gyerekeknek sem tetszik később...

Röviden, tömören dióhéjban kb. ennyi.

Tanultabb fórumtársak meg majd kiegészítik valamivel még biztos...

Sok szerencsét!

Ajándékként még ezt tudom adni: http://zenelniszeretnek.hu/piano/

Előzmény: Proci_85 (2813)
Proci_85 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2814

Meg annyi kiegészítés, hogy a lehetőségekhez mérten online szeretnénk tanulni + a feleségem szomszédban tizensokéve zongorázó barátnőjétől.

Bevallom jelenleg úgy érzem nem szeretnék dollár milliókat költeni oktatásra. Eljárni mindig munka után, főleg most covidos időben.

Elnézést, ha ez itt szentségtörésnek számít. Viszont véleményeket szívesen fogadok ebben is, ha teljesen agyament ötlet és felejtsem el.

Illetve érdeklődöm, ha kivitelezhető, mit érnek a zongorába épített tanuló módok vagy a BT kapcsolat tablettel és annak segítségével tanulni.

Szakmai szem hiányából nem tudom megítélni, hogy ezek hasznos dolgok (tehát a döntésben súlyozzam-e) vagy parasztvakítás.

Előzmény: Proci_85 (2813)
Proci_85 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 2813

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni a döntésben.

Zongorában totális kezdő 30-35 éves fiatal házaspárként zongorázni szeretnénk tanulni.

A limit 100k volt, amiből gyorsan kijózanítottak, hogy inkább 200k körül érdemes nézelődni.

Roland FP-30 és Korg LP-380 között gondolkozunk. Az utóbbinál tetszik, hogy lehajtható fedlapos állványa van ( https://www.muziker.hu/korg-lp-380-bk )

2 kisgyerek mellett ez jól jöhet, bár hálószobából amúgy is "ki vannak tíltva", tehát nem annyira erős szempont, max jó ha van.

A cél egy jó közép elérése magunk és család szórakoztatására. Szeretném, ha jó darabig kiszolgálna minket. Kettőnk közül valamelyikőnknek bizonyára megmarad az elszántsága és nem fog 2 hónap után letakarva állni.

Előny lehet a tanulást segítő lehetőségek. Úgy látom a Rolandnál ez megoldott.

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.15 0 0 2812

A magam részéről nyugati videóval találkoztam, USA, Tennessee államból, James Paveltől (youtube nick: ThePianoForever)

Előzmény: -YDX7- (2811)
-YDX7- Creative Commons License 2020.11.15 0 0 2811

Köszönöm szépen :)  Igen én is láttam egy keleti videóban a billentyűzet érzékenységének furcsaságát, de ez nem riasztott el a vásárlástól. Remélem  beválik amire nekem kell. 

Előzmény: ÁsítóSárkány (2809)
-YDX7- Creative Commons License 2020.11.15 0 0 2810

Rendben. Elméletileg szerdán érkezik, de majd kiderül. Már várom egy ideje. 

Előzmény: djuice (2808)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.11.15 0 0 2809

Ha már döntöttél, akkor sok örömöt benne!

 

(A magam részéről a Casio-k közül a PX-160-at sokkal inkább ajánlanám, mert belefutottam egy elég furcsa review videóba a PX-S3000 és PX-S1000 kapcsán, amelyeket még nem volt módomban kipróbálni...)

Előzmény: -YDX7- (2807)
djuice Creative Commons License 2020.11.15 0 0 2808

És mikorra érkezik?

Ez vmi új fejlesztésnek titulált cucc. Majd írj pár sort, ha már lesz miről.

 

Tegnap egy kiváló úriember zongoratanárral volt szerencsém megismerkedni... Ő pl. a Korg B2-t tartja a Yamaha P-k mellett a legjobb s leghitelesebb olcsó választásnak. Hosszasan ecsetelte a billentés minőséget, a keytop anyagának megfelelőségét (ivory feel parasztvakítást), a repetíció és súlyozás kérdését és pl. a milliós Nord Satgetől a zeneiskolában ahol tanít, s ott megtalálható mindenféle más instrumentumon keresztül jól átlátja, kipróbálta a dig.zong kategóriákat. Kiegészítve a tucatnyi tanítványok általi visszajelzésekkel is, pl. például a nehezebb klasszikus zongoradarabok gyakorlásának problémáival melyik típuson mivel szembesülhet az ember...

Előzmény: -YDX7- (2807)
-YDX7- Creative Commons License 2020.11.14 0 0 2807

Sokat osztottam, szoroztam, gyököt vontam, lóvét számoltam, mire meghoztam a döntésem, ami lehet meglepő lesz. Tőletek is kértem tanácsot és azokat is figyelembe vettem. Lett volna egy Korg D1 120.000 ért de azt elvitték előlem. Nézegettem a YouTube ot, olvasgattam a véleményeket. Egyik nap a Korg D1 jött be a másik nap a Roland fp 30  a harmadik nap a Kawai Es 110 és így tovább. Egyszer csak elhatároztam magam és leültem megrendelni a Roland fp 30 at az egyik webáruházból ahol 200.000 alatt adják. Igen ám de mire a fizetés részhez értem kiderült nem lehet utánvéttel fizetni csak előreutalással vagy személyesen a boltban. Én eleve előre nem fizetek semmiért és mivel nem budapesti vagyok, hogy csak úgy hazafelé beugrok a hangszerért így végül nem rendeltem meg. Közben ismét változott a véleményem és ez inkább a az fp 30 as hangjával van kapcsolatban. Szép hangja van de nekem egy kicsit olyan gitárosnak tűnik, persze ez csak az én véleményem és ez is csak videók alapján. (Egyébként már megrendeltem a most érkező zongorát, mielőtt még egy fórumtárs felvetette hogy neki nem jön be az fp 30 hangja.) Végül arra a döntésre jutottam, hogy mivel nem leszek művész és csak saját szórakoztatásomra tanulgatok és zenélgetek, amiben a könnyű helyváltoztatás is szerepet játszott, megrendeltem állvánnyal, hármaspedállal a Casio px s1000 es zongorát. 

Előzmény: djuice (2805)
djuice Creative Commons License 2020.11.14 0 1 2806

Mi viszont hiszünk Isten erejében, még ha a gonosz eszköze is a vírus! Istennek terve van velünk! (ha már élet és halál a kérdés...)

Előzmény: Cooperx (2803)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!