Keresés

Részletes keresés

KawaBazsy Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102420

8 henger, V alakban elrendezve (mert csak úgy fér el). :-)

Én is elégedett vagyok a Ford Fiestával, csak nem elég V8-as a hangja.. :-)

Előzmény: VeraVictoria (102414)
KawaBazsy Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102419

1400 dodó?? Fog az ember egy fűrészt, jobb esetben motorosat, s igazít egy kicsit az ágakon..

Előzmény: VeraVictoria (102412)
VeraVictoria Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102418

Ezt is megmodhatnad az orson hogy szorgalmazzak a kotelezo kresz vizsgat a bicikliseknek is, lehet hogy meg is orulnenek az otletnek, egy kis extra dij mindig jol jon a rendorsegnek es valoban biztonsagosabb lenne a kozlekedes.

A helyi rendorsegre menj be ahova tartozol es a kocsid is tartozik, ott tehetsz panaszt.

Előzmény: Caitlin (102417)
Caitlin Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102417

Az otlet nem rossz, de fogalmam sincs melyik rendororsre menne be. Es raadasul lehet online is feljelentest tenni ilyen ugyekben.

Rem duhos vagyok, h egy olyan helyzetbol amiben mindket fel magaba nez es maskor okosabban/korulteintobben viselkedik, lett egy olyan szitu ahol en felek attol, h megbirsagolnak, pontot kapok, mert mostanaban mindig a biciklisek melle allnak.Ezt nagyon nem erzem fair-nek. 

Es ha mar autonak minosulnek es az autosavban kozlekednek akkor igenis nekik is kotelezo lenne kresz vizsgat tenni.  

Előzmény: VeraVictoria (102415)
VeraVictoria Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102416

Akkor en is kernek autos tanacsot.  Van valami keszulek amitol hirtelen megall az auto ha tul kozel mentem hozza. Ez mi? Beepitik a kocsiba vagy kulon meg lehet venni es beszereltetni? Azert nem akarom a csaladtol kerdezni mert karacsonyra a lanyomnak-vejemnek ilyet szeretnek venni meglepetesnek de  megcsak a nevet sem tudom hogy minek hivjak hogy utana tudnek nezni.

VeraVictoria Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102415

Egyszeruen elmondod hogy hogy volt igazabol, illetve a rendorseghez nem lehet bemenni es eloadni hogy mi tortent, megelozve a biciklist?

Tanacsot kerve, szep udvariasan, eloadva hogy ok a szakertok, szerintuk hogy is van ez az egesz?  Mit lehet csinalni legkozelebb? Te nem vagy hibas!

Baratnom egy masfajta de hasonlo esetben bevagodott a rendorsegre, feldicserte oket mint az elado lovat hogy ok milyen okosak, bezzeg a naiv autos meg van zavarodva a hirtelen helyzetektol amit nem is o maga okozott es adjanak tanacsot  hogy hogy tudja kivedeni legkozelebb ezeket a helyzeteket.

Mulatva meselte hogy milyen kedvesen fogadtak, felulrol lefele nezve az ijedt autosra aki toluk ker tanacsot, es adtak, nem volt feljelentes vagy ha igen, elhajtottak az illetot, ez meg karacsonykor benyomott egy talca sutmenyt a rendorsegre nekik, megkoszonve a munkajukat es kellemes unnepeket kivant.

A baratnom is jol vezet de ott is egy biciklis csinalta a cirkuszt. Van azoknak is igazsaguk mert ha elgazolod veletlenul akkor bortonbe kerulsz, o meg a korhazba vagy a temetobe. Szelesebb utak kellenenek valahogy.

Előzmény: Caitlin (102413)
VeraVictoria Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102414

Az a v8 vasak az micsoda?

Nem vagyunk auto imadok, kizarolag az a szempont vezerel hogy vigyen oda ahova megyunk, ne robbanjon le az uton. Mindig ujat veszunk, 7-8 eves koraban lecsereljuk azert mert a bajok utana szoktak jelentkezni.

A Ford kocsira eskuszunk, az volt az elmult 20 vagy tobb evben, baromi jo eros kocsik birjak a hosszu orszagjarasokat is mar a mostanira ami 4 eves mar tudnek nehany krtitikat mondani.

Mindig csodalkozva olvasom hogy mennyi mindent tudtok az autokrol, persze Angiaban rengeteg fajta fordul elo, lattam foton ottani regi kocsik kiallitasat, valami gyonyoruek voltak, mennyi forma, micsoda kulonbozoek. Elfogadnek egy regit, tudnek valasztani.

Az itteniben egy Station Wagon tipust szeretnek, 60-70-es evekbelit, micsoda pompas kocsik voltak, egyszeru, belul az ulesek oriasiak, volt hely, kilatas, hihetetlen mennyisegu cuccot tudott elvinni, baratnomek ugy utaztak, kempingeztek vele hogy minden cuccuk belefert, a tetejere is kerult egy tartoba, 3 gyerek , egy kutya, most probalnak meg! Egyre kisebbek a kocsik, kiveve az SUV-okat de valahogy az nem tetszik, meg a formaja sem, olyan teherauto szeru vagy mi.

Valahanyszor latok Station Wagont mindug utanafordulok egy emlekezo intessel.

Ha nyerek a lotton majd keresek egy ilyet, teljesen felujittattatom mostani motorral, mindennel es azzal fogok maszkalni mindenfele, hehehe...

Előzmény: KawaBazsy (102410)
Caitlin Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102413

Ez jo :) 

 

bocsi, h masfele viszem a temat de kerdesem van.

Hidon mentem at, szembe jott kocsi, balrol meg a hid tartooszlopanak benyulasa. Nincs biciklisav, nagyon regi hid (olyan, mint a lanchid). Az autout szelessege 2.2m a hid tartooszlo pbenyulasanal, kb 30 centivel tobb a tobbi reszen. Az en autom 1.6m szeles. Kb 50-60 centije volt. Necces, ez teny.

Poroszkalok at kb 20-al (megengedett sebesseg). Mellettem levo biciklis a tartooszlopnal beletapos, h minel gyorsabban aterjen. Nem szamitottam ra, ugy gondoltam en megyel elobb, o meg majd utanam. Igy viszont egyszerre ertunk a tartooszlophoz. Mogottem jott masik kocsi viszonylag kozel. behuzodtam kozepre amennyire tudtam, de egy 7es bmw jott velem szemben. A savelvalaszto csikon volt a jobb kerekem. A biciklis alig fert el. Amint bmw elment (nem jott mogotte mas) elesen jobbra kitertem, h tuti elferjen a biciklis. Razta az oklet, de boven biciklizett tovabb. Tehat nem sodortam le, nem borult fel....

Rosszul mertuk fel mindketten a helyzetet, viszont ha en az autoval befekezek akkor tutira hatulrol belem jon a mogottem levo, mert tenyleg utso pillanatban vettem eszre, h a pedalra lep.

par100 meterrel arrebb a  piros lampanak biciklis odaert, ledobta a cangat a kocsim ele es nekiallt uvoltozni velem, h leszoritottam es veszelyeztettem. Es lefotozta a kocsimat. En nem tudtam reagalni, mert teljesen lesokkolt, h valaki konkretan engem fenyeget es nem tudom megvedeni magam az 50 kilommal az o 90 kilojaval szmban. Ablakot felhuzva tartottam es kesz. Aztan elment.

A duhito, h en voltam annyiban hulye, h a leesett dashcam-et meg nem tettem vissza (es ezugyben meghallgattam mar ferjem fejmosasat, azt kerem kihagyni)

A kerdes a kovetkezo: ha feljelent akkor annak milyen kovetkezmenyei lehetnek? 

 

 

Előzmény: VeraVictoria (102408)
VeraVictoria Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102412

Nezd, a macska hozzak  is befurta magat abban a pillanatban ahogy bekoltoztunk, elotte vegiglakta a szomszed utcat mint kiderult, ha valamiert megsertodott akkor tovabballt, szerintem tudta hogy o milyen szep es ennek tudataban maga dontott az eleterol mindig. Egyszer kitalaltuk hogy mi volt az eredeti neve. Ott fekudt az agyon a haloban, szunyokalt, a lanyom az ablaknal allt es megjegyezte hogy jon Missy, / egy masik utcabeli kutya a gazdajaval/. A macska a Missy szora felkapta a fejet es ezutan is mindig ha ezt mondtuk.

Teljesen ez lehetett a neve valaha, egyebkent draga piros nyakorvet viselt hozzank koltozeskor es nem kereste senki, valoszinu hogy a nyavajas haza is jart, nem volt feltuno hogy mashol is lakik.

A hazassagi tanacsadoval nem jart valami jol mert o szobamacskat csinalt belole, nem engedte ki tobbet, feltette hogy tovabbkoltozik ha mar megunta otet.

 

Igen, az erdosav melleti lakas nagyon vonzonak tunik varosban de tudod hogy mennyit fizettunk mar a favagoknak csak azert hogy vagjak  ki a kiszaradt fakat, fureszeljek le a kinott nagy agakat mielott a haztetore zuhan az evek folyaman. Vagy 2 hete is itt voltak, 1400 dollarert vagtak le veszelyesnek itelt fanyi vastak agakat es meg tavasszal vissza kell hivnom mert van meg.

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (102411)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102411

Nagyonjó!

 

"Egy nagyobb varos mellett lakok szorosan egy kisebb varoskaban, belso utcaban. Nem zsakutca de igen csendes, szinte kizarolag csak a szomszedsag autoi jarnak erre, szazados tolgyfak vannak a hazunk mogotti erdosavban, madarcsicserges, csond, jo levego."

 

Mázlista! :-)

 

"A tanacsado egy kellemes kozepkoru ferfi volt, reggelente futni jart az utcaban, es ellopta a macskankat"

 

Na, ez érdekes, nem várt fordulat :-)

Előzmény: VeraVictoria (102408)
KawaBazsy Creative Commons License 2018.11.04 0 1 102410

Ez is ok, de Usa autós dolgokról, nagy V8 vasakról is szívesen olvasnék.. :-)

Előzmény: VeraVictoria (102408)
Bmrenault Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102409

Ja. Üde színfolt az átlagos témákhoz képest.

Előzmény: VeraVictoria (102408)
VeraVictoria Creative Commons License 2018.11.04 0 0 102408

Oke, ha mindennapi tortenetek, akkor had mutassam be a szomszedaimat.

Sas ugyis beszelt a szomszedairol, az emberek mindenutt erdekesek, mi is azok vagyunk masoknak.

 

Egy nagyobb varos mellett lakok szorosan egy kisebb varoskaban, belso utcaban. Nem zsakutca de igen csendes, szinte kizarolag csak a szomszedsag autoi jarnak erre, szazados tolgyfak vannak a hazunk mogotti erdosavban, madarcsicserges, csond, jo levego.

Amikor idekoltoztunk a jobboldali szomszedom egy idos nyugdijas no volt, maganyosan eldegelt a mar lepusztulni keszulo hazaban mert  felujitasra sosem volt penze, illetve ezzel nem foglalkozott, nem is erdekelte, ult az elhanyagolt poros nappalijaban a konyv hatan   konyv kupacok mellett es naphosszat olvasta az ufokrol meg termeszetfeletti dolgokrol szolo konyveket, hitt benne, kisse maga is ugy nezett ki mint aki valami tavoli bolygorol jott.

Fiatal koraban koltoztek ide a ferjevel aki a katonasagnal hajoszakacs volt, szabadsagra ritkan jott, egy-ket hetig ami alatt szinte egyfolytaban aludt, az utcan rohangalo, larmazo gyerekei zaja idonkent felebresztette, ekkor kihajolt az ablakon es mint a masik szomszed meselte leirhatatlanul tragar, hajos szavakkal szidalmazta a gyerekeit. Felesege a szabadsag alatt alig volt otthon, azonnal elmenekult a csalad elol, reggel utrakelt, elment New Yorkba meg mashova, este tert haza, szabadsagolta magat, keptarakban jart, konyvtarakban, muzeumokban meg onfeledten setalt a nagyvarosban.

A gyerekek mar nagyobbacskak voltak amikor jott a hir hogy a ferje reszegen a vizbe zuhant a hajorol, elmerult es nem is jott felszinre tobbet.
A gyerekek felnottek, elszeledtek, a neni magara maradt, kezdett rosszul latni, operaltak a szemet, mindig megkerdeztuk, foleg telen hogy ne-e hozzunk neki valamit az uzletbol vagy mi is megyunk tehat elvisszuk ha akar, orult neki, eltakaritottuk a havat ha volt, illetve az utcaban mas is jott segiteni neki, a gyerekeit csak akkor lattuk amikor a neni agyverzesben varatlanul meghalt,/ elhamvasztottak, a hamvait a vizbe szortak azon a helyen ahol a ferje elmerult, halalaban utanament/ eljottek kipakolni a hazat mert eladasra kerult, egy lanya aki akkor mar 40 korul jart maradt itt felszamolni mert o raert, hogy mibol elt az rejtely mert nem dolgozott, rettento jopofa, humoros, vegtelenul okos es inteligens no volt, csavargo, laza eletmoddal, egy lepusztult 30 eves/ nem vicc/ toyota/ azt hiszem/ furgonszeru kocsit vezetett  amiben neha lakott is mint vidaman mondta, a kocsi olyan oregnek nezett ki mintha muzeumbol vette volna de furcsa modon remekul ment.Amig a no itt lakott egyszer konnyelmuen athivtam vacsorara hetkoznap, / nagy gourmet volt a lelkem, igazi verbeli szakacs papir nelkul/, 6 kor kezdodott a vacsora es ejjel fel 3-ig itt ult, vidaman csevegve mire ki tudtam tenni az ajton.A hazat eladtak, utana egy furcsa lusta csalad lakott benne akik nemreg elkoltoztek, a haz lebontasra var, ujraepitesre es uj tulajdonosokra.

 

 

A kovetkezo hazban egy hazassagi tanacsado lakik, ott van az irodaja is, amikor megnyitotta akkor a fel szomszedsag  papiron tiltakozott az illetekes helyen  mert hogy a csendes utca zajos lesz, majd jonnek a paciensek kocsijai, nem lehet majd rendesen parkolni de a hivatalos szervek nem lattak benne semmi rosszat a szomszedsag mergere, csak akkor nyugodtak le hogy nekik volt megis igazuk amikor egy pentek este egy fiatal no rohant ki a hazbol a kocsijahoz, sirva es uvoltve szidalmazta, lehazugozta, atkozta a mogotte jovo ferjet aki szegyenkezve es nagyon sietve szallt a kocsijaba, azonnal elhajtott mert a no teleuvoltotte az utcat, a ferje dolgait kiteregetve, a hazassagi bekites valoszinuleg nem sikerult.

A tanacsado egy kellemes kozepkoru ferfi volt, reggelente futni jart az utcaban, es ellopta a macskankat.Az ugy sikerult hogy csavargo, elelmes, csodalatosan szep kaliko macskank aki a semmibol kerult elo es itt lakasunk elso napjan bekoltozott hozzank, imadott minket de mikor masik macskat hoztunk es nem jott vele ki jol egyszeruen kiszurta maganak a hazassagi tanacsadot, lehemperedett elotte, ravillantotta azokat a kristalytiszta gyonyoru zold szemeit, a kovetkezo oraban mar a hazaban ult, koltsegekbe kergette, macskaagy, etel, ez az. Az elejen meg visszakoveteltuk a macskat, minden este 10-kor atmentunk, / addig vartuk a macskat hogy hazajon/, becsongettunk, a tanacsado lehozta a haloszobajabol Puhikat/ Wisker volt a hivatalos neve/ aki ott doglott az agyon/ atadta, hazavittuk, a macska reggel atszaladt hozza, a ferfi beemelte az ajton, volt hogy letagadta, vegul nekiadtuk, a macska erosebb volt nalunk.A ferfi a radioban is tartott eloadasokat, meg szoktam hallgatni, ott kifejtette egyszer hogy a pacienseivel sokszor barokban talalkozik, foleg a nokkel,/ fogadni mernek hogy itt minden hallgato elmosolyodott/ mert egy-ket ital nagyon meg tudja oldani a nyelvet, olyat is elmeselnek abban a kornyezetben amirol az irodaban nem szamoltak volna be, konnyebb segiteni. Hogy aztan a bar utan hol folytattak a megbeszelest azt nem tudom de biztosan nem az irodan.
Nagyon sikeres ember volt ilyen teren, elvalt ember egyebkent, a sajat hazassagat nem kivanta rendbehozni, hehehe..

 

 

Ilyen beszamolokra gondoltatok?

Előzmény: cam aro (102405)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102407

Sose lehet tudni... (Nem mintha mi mennénk :-))

https://www.theguardian.com/politics/2018/nov/03/business-leaders-join-call-for-second-vote-on-brexit

More than 50 business leaders have signed a letter advocating a second vote on Brexit. The letter warns of the economic damage being wrought by “either a blindfold or a destructive Brexit”.

Előzmény: ocso79 (102406)
ocso79 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102406

Semmi ertelme.

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (102403)
cam aro Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102405

nem tenyeket olvasnak szivessen,  nem a kulonbsegek erdekelnek. .hanem torteneteket ahogy te lattad, a te szemeddel. 

nem kell semmi specifikus. 

legyen gyurma, osszegyurva mindenbol ami a napjaink resze.. .. ahogy elunk. :) 

 

varj, mutatom. 

reggel fel vettem a piros kalapom, lementem a john's streetre friss halert. 

freddy az uj plymouthja mellett allt , ezen meglepodtem mert ugy tudtam kazan kovacs a helyi rothmans muveknel. 

 

nem..   nem tudom mit akarok. 

de , az emlekeidet. 

 ..csak kolcsonbe, nem orokre :) 

 

te irsz, emlekszel, eszedbe jutnak dolgok., kinezel az ablakon.. 

en meg elolvaslak. 

 

jatek.

ha kedved van. 

Előzmény: VeraVictoria (102404)
VeraVictoria Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102404

Jo, ossze fogom szedni de a kulonbseg a 2 orszag kozott mire ertendo? Mindennapok, munkahely, penzugyi illetve megelhetesi kulonbsegek, masfajta emberek?

Vagy mi?

Előzmény: cam aro (102401)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102403

Ha valaki menne: https://twitter.com/The3Million

#citizensrights of #The5Million EU citizens in the UK & @BritishInEurope are at risk under a no-deal Brexit Make your voice heard!
"It is not too late to make your voice heard & to REGISTER for our MASS LOBBY:
🗓️ Monday, Nov 5th from 10am 
📌 Parliament Square, London"

https://www.eventbrite.co.uk/e/brexit-the-last-mile-citizens-lobby-tickets-50144376179

AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102402
cam aro Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102401

ahogy gondolod, bar szerintem a tobbseg szivessen olvasta volna. 

a modi meg.. hat mi koze hozza..

Előzmény: VeraVictoria (102397)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102400
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102399
Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (102379)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102398

LOL, nem az autokrol meg a telefonokrol szol a topic, azok csak amolyan vadhajtasok :-) Irjal csak nyugodtan barmirol. Engedely megadva :-)

Előzmény: VeraVictoria (102397)
VeraVictoria Creative Commons License 2018.11.03 0 0 102397

Gondolkoztam ezen a visszaemlekezesen de inkabb megsem. A topik a telefonokrol meg az autokrol szol, nem akarnam elteriteni az eredeti temat, talan meg a moderator is ramszolna...Sas se adott ra engedelyt.

Előzmény: cam aro (102358)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.11.02 0 0 102396

Ez a Three Billboards ... hosszu cimu film igen jo, tudom ajanlani mindenkinek akik szeretik ezt a mufajt. Megerdemli a magas pontszamot.

https://www.rottentomatoes.com/m/three_billboards_outside_ebbing_missouri/

AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.11.02 0 0 102395

Nem néztem ki :-) Majd akkor cserélek telefont ha lesz ténylegesen 5G (állítólag Londonban jovo ev elejen-kozepen, videken meg jovo ev vegere). Mondjuk a OnePlus 7T-t, ami kb egy ev mulva jon ki es biztosan 5G lesz.

Előzmény: KawaBazsy (102389)
jwdo07 Creative Commons License 2018.11.02 0 0 102394

Persze lehet "altalanositani" vagy "sarkositani" a problemat de ez akkor is az. Ezt lehet akarhogy csurni-csavarni de total fakup. Igaz mindez eltorpul amellett amit maga a brexshit okoz.

https://www.wired.co.uk/article/brexit-app-home-office-eu-citizens

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-app-eu-citizens-iphone-android-uk-government-a8320471.html

https://www.theguardian.com/politics/2018/apr/24/beyond-belief-brexit-app-for-eu-nationals-wont-work-on-iphones

 

Ezek utan meg vegkepp nem hasznalnam.

Előzmény: Zlot (102392)
Zlot Creative Commons License 2018.11.02 0 0 102393

Bocs, maradek 25%-on osztozik mindenki mas, tipikusan ugy hogy az Apple durvan 20%-ot visz

Előzmény: Zlot (102392)
Zlot Creative Commons License 2018.11.02 0 0 102392

Szerintem te tenyleg nem erted.

 

1. Nem tudatosan Androidra irtak meg, hanem az elerheto telefon oprendszerek kozul arra, amelyikre lehetett

2. Nem csak oprendszer limitacio van ( mondvan az Apple nem jarul hozza hogy az NFC chiped third party elerje) Hanem HARDVERES is. Tehat azokban a telefonokban sem lehet hasznalni, ahol nincs NFC chip, ezekbol pedig azert meg mindig van jopar forgalomban. 

3. Egyertelmu, hogy nem fognak olyan telefonokkal foglalkozni, amelyek oprendszerei csak kismertekben fedik le a piacot, mert egyszeruen nincs ertelme, ilyen a blackberry, es most mar a Windows phone is. Az android jelenleg tobb, mint 75%-at lefedi a piacnak, a maradek 20%-on osztozik az IOS (19.7%), a Blackberry es Windows mar a nem merheto kategoriaban van 0.5% alatt. Szoval ezek utan egyenloseg elven arra utalni, hogy miert nem csinaljak meg windows-ra is kicsit olyan, mintha azon hisztiznel hogy a Microsoft miert nem ad ki Office frissitest XP-re is, mert nagymamad szamitogepen meg az fut. 

 

Mint mindenben a frissites a jelenleg meg supportalt rendszerre es hardwerre erkezik, ez nem diszkriminacio, hanem az eroforrasok megfelelo beosztasa. Ugyancsak ezalapon szuntek meg a vezetekes telefonok a fulkekben, vagy a csipogok tamogatottsaga, mert egyszeruen tovabbment a fejlodes. 

 

Szoval nem kell megvenned a szar Androidot ha nincs, beadhatod majd mashogy, viszont nem kerheted hogy a 120as Skodadhoz is adjanak ki alkatreszeket, es ne csak a szomszed 2015-os Octaviajahoz, mert kulonben diszkriminacio. 

 

 

 

 

Előzmény: jwdo07 (102382)
seci Creative Commons License 2018.11.02 0 0 102391

Mindenfele HomeOffice fele dolog diszkriminativ.

 

Pl: "You usually lived in the UK for X". Ezt ugye mindenki ugy ertelmezi, hogy >X

Pedig nem, ezt ugy kell ertelmezni, >X a "foldi halandoknak"

Lehet <X is, pl ha nemzetgazdasagi/politika okokbol eppen igy latja jonak a HO.

 

No erre reklamalj naluk :)

 

-seci

Előzmény: jwdo07 (102390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!