Kis-nagy bénázások persze voltak az elején, de most már rendben megy. A hűtés megoldásával voltak nehézségeim, ahogy kitaláltam az jó, csak majdnem lyukra futottam vele.
Egy 30 literes hordót megtöltöttem kútvizzel és a hűtőbe egy akváriumszivattyúval nyomom a vizet. A hűtőről a víz a hordóba folyik vissza. A régi szivattyú, na az nem akart elindulni. Kis pre-pra és már megy, lehet szabályozni rajta a szállított vízmennyiséget. Szerencsére volt időm megoldani.
Van nagy-nagy meglepetés!
A most megbontott ajándék hordóban meggycefre volt! Ugye akitől kaptam a hordókat, ő szilváról és kajsziról beszélt.
A 3-4 éves cefre látszólag rendben volt, kellemes alkoholos meggy illattal. Ami zavart, hogy elég sok meggy egészben benne volt, azaz lehet, hogy nem forrt ki teljesen. A cefrének nagyon magas a szárazanyag tartalma. Talán a 60 literes hordónak a fele lé.
17 literes főzőbe 12 liter cefrét tettem és némi habzásgátlót. Ami zavar, hogy nem tudtam teljesen leszűrni a magokat, valamennyi meggymag maradt a cefrében.
Ahogy írtam egy nagyobb edénybe motorolajat tettem, ebbe bele került a pálinkafőző. az olajat fűtöm, kvázi dupla falú edényként. A dolog úgy tűnik működik. Gázfőzőn van és kb 3-3,5 óra alatt fűtötte fel teljesen. Úgy egy fél órája jön az alszesz az epruvettában az első két deci után jelenleg 72-73 fokos az alkoholtartalom. Alig csökkent a legelejétől.
Sok újdonságot nem mondtál! Csak azt hiszed. 9kwatt a fűtés. A nyomás 1.5 bár. Ha a gázszelepeD csak annyit tud hogy kikapcsol vagy maxon megy, akkor hogy tisztázol 20liter alszeszt? Ha már fel van téve az égőfejre?
Azt manuálisan kéne szabályozni!
Mert evvel is tisztázok. El kéne vonatkoztatni a bérfőzde jellegtől. Neked is talán vizes szigetelt főzőD van?
Nálunk a helyi főzdében a víztér a tető magasságáig fel volt vezetve egy 2"-s(?) csővel. Mikor a zsebpénzemért dolgoztam a főzdében a '70-s években , a főnök mindig azt mondta, hogy a nyomást ne engedjem 0,4 fölé, akkor jó a tüzelés. Nem emlékszem, hogy valamikor is gőzölt volna a tető, vagy, hogy után kellett volna tölteni a vizet. De mint mondtam régen volt!:((
A víz elgőzölög a dupla falban,lekondenzál,vissza csorog,újból elgőzölög.....stb Így fűt.Mit kell visszavezetni, és minek?A vízmennyiség így is állandó,ameddig a bizt. szelep le nem fúj.
Én nem tudom minek oda az a cső,lehet aki kitalálta az sem,vagy csak az.Dehogy nem erre a célra van az biztos.
Azért nem kell ilyen szélsőségesen fogalmazni miért szigetelted le? 18 kwatt helyet már 9kkwattal fűtök . A főzési idő a fele. Innentől belefér egy kis veszteség. De nem akarok kézzel szabályozni!
Látszik, hogy nem igazán érted, mi történik a főződben.
Ha csökken a köpeny nyomása, akkor csökken a köpeny-beltér hőközlése is! És nem a deflegmáció nő meg, hanem kevesebb lesz az elpárolgó folyadék. Vagy lassabban melegszik a folyadék.
Másrészt minek hőszigetelted a berendezést, ha a szigeteléssel nyert energiát lefúvatod a p.csába?
Harmadrészt már régen feltalálták a feedback-szabályozást. A kombinált gázkazánok használati melegvíz köre régóta így működik. Membránszelepen keresztül jut a gáz az égőbe. A membránszelep meg össze van kapcsolva az elmenő használati melegvíz hőérzékelőjével. Ha kezd túlmelegedni a víz, a hőérzékelő zárja a gáz membránszelepét, csökken a fűtés. Ha hűl a víz, akkor meg nyitja a gázt.
A régebbi gázkazánokban mechanikus volt az összeköttetés a membrán és a hőérzékelő között. Az újakban már elektronikus.
Ki akarsz vezetni egy csövet, ami lehűl, ezáltal lecsapódik benne a pára, akkor tulajdonképpen a feles hőmennyiségtől vagy egy részétől szabadulsz meg. Ez veszteség. Akkor felmerül a kérdés, minek hőszigetelted le?
Kösd rá esetleg a cefre előmelegítőre, legyen legalább értelme, ne a helységet fűtsd vele.
Ez egy össze nyitott rendszer lenne! A duplafalban és a csőben, egyforma a vízszint. A cső a palástön kívűl van. A levegő hűti. Mihelyst a gőz a csőben lévő vízhez ér" már le hűl folyadékká vállik. Nincs relytett hő!🙂 Ez lehet egy negyvenes rézcső lenne ami alúl egy fél colos csonkal csatlakozna a víztérbe. Az égőhöz képest kialakúlna egy egyensúly. X bárt képezve fixen.
Alúl lenne egy csap hogy finomításkor ki tudjam zárni és manuálisan szabályzok!
A második (rajzos) ábrán jól látszik, hogy mire is való igazából, az a gőz visszavezető cső. Nem annyira a nyomás csökkentése, habár azt is lehet vele, mert egy eleve alacsonyabb nyomású (nyitott) térbe nyílik, de a fontosabb szerepe az, amit már te is említettél, hogy a kieresztő csőben lévő, nem kevés pangó anyagot (ami nem keveredik), a gőzzel egy kicsit visszatessékelik az üst térbe. Ezt a főzőmester néha megnyitja...ezáltal is homogenizálja az egész töltetet, amit a keverő is elősegít...
Gondold át, ez nem lehetséges, a duplafalban mindenhol ugyanannyi nyomás van, a víz alatt, a gőztérben, mindenhol. Hogy tudsz felülről, ugyanoda engedni valamit, a túlnyomást csak egy kisebb nyomású térbe tudod engedni, miért ne férne el az a pár deci a gulyásban ? :)
Ezt a problémát sztem. hatékonyan kéne megoldanod fűtés oldalon, mert még durvábban fog jelentkezni, amikor félig töltöd az üstöt, akkor 1-2-3kw elég lesz, ha nem tudod levenni a gázt ennyire, akkor szerezz egy turbinát, azt majd hajthatod a sok gőzzel. ;)
Kell, hogy legyen, egy gömbcsap van rajta és annyi, illetve fent látni még valamit, visszacsapó talán, hogy a cefre véletlenül se menjen fel a duplafalba?
Tegnap még kaptam egy olyan információt egy gázterveket készítő embertől, hogy régen is volt olyan főzőüst , hogy a túlnyomást a víztérbe engedték vissza. Mert Nyílván ott a babgulyásba nem lehetett!🙂
Ez így egyszerűnek tűnik . Csak az egyensúlyt kell megtalálni!
Még az kérdés számomra hogy a képet amit tegnap felraktam azon a gőz visszavezetön" van e csap? Mert nem látom tisztán. Már mint elzázó csap. Te hogy látod?
Tényleg nincsenek csodák, ha túlnyomásod van, túl sok energiát viszel be ahhoz képest, ami szükséges, túl sok gőzt termelsz. A 9kW brutál soknak tűnik ilyen hőszigetelt üsthöz.
Nem kell foglalkoznod a hőfokkal, meg követéssel, nincs ilyen, hőmennyiségek vannak, van egy szükséglet és egy bevitel, ha felesleg van, akkor az nyomás formájában jelentkezik, mivel az üstházad zárt nem tud a kéményen elmenni. :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A keverő már folyamatosan megy. A 18 kw ból lett 9 kwat. Ez a nyél gáz! A felfűtési idő sem nőtt meg számottevően. Csak így a cefre, a fűtéshez képest arányosabban tudja átvenni a hőt. Nincs túlfűtési energia a felfűtés alatt. De mivel csodák nincsenek,egyszer utól éri magát és kalakúl a nyomás.
A túlnyomás! Már jelentős anyomás a felfűtési időszakban. Evvel nem is volna baj. Csak egy kicsit magas. Ha a gázból vissza veszek növelem a deflegmációt.De a nyomás számottevően nem változik,vagy csökken.
Ha sitt novát egy bizonyos víz hőmérsékletre állítod, az akkor ott kapcsol ki és be,függetlenűl attól, hogy pontosabb. Nem tudja lekövetni magától hogy éppen melegebb vízre van már szükség mivel nőtt a forráspont a cefrében. Ezt a gázos is megértette és ő is azt mondta hogy léptetni kell feljebb. Igen csak pont ott vagyok hogy kézzel szabályzok. Függetlenűl attól hogy gombokat nyomogatok, vagy a csapon zárok vagy nyitok. 🙂
A túlnyomást eddig is elengedtem hogy ne menjen az égbe. Ezért gondoltam hogy a súlyszelep magától engedné el ahová beállítom. Függetlenűl attól most még hogy a víztérbe tudom vissza engedni, vagy a cefrébe. Mert eddig a levegőbe engedtem el. Tehát oly mindegy hová engedem, és ezt én csinálom manuálisan, vagy a szelep magától!😉
Egyébként hogy mennyit ad, az lényegtelen, csak adjon! Az kell a sikerélményhez. Az sem számít, ha nem lesz csúcspálinka.
Azt gondolom tanulócefrének éppen jó lesz, lévén első próbálkozásomról van szó. Ha bármit elrontok, akkor nem a saját cefrémmel teszem és most ebben nekem nincs semmi károm.
Ha sima cukorcefrét csináltam volna az jobb lett volna?
Vagy van itt olyan is aki élete első lefőzésével világbajnok pálinkát állított elő? :-)
A kolléga akitől kaptam, az letette a nagy esküt, hogy tiszta szilva, illetve valamelyik hordó(k) kajszibarack cefrét rejtenek. Nagyon tudományos módon állt hozzá amikor nekiveselkedett és esze ágában sem volt cukrozni. Viszont elmondta, hogy nagyon jó minőségű volt a gyümölcs, kifejezetten édes, még lekvárként is csak fele annyira cukrozták, mint ahogy azt "szokták".
Én elhiszem neki, nincs oka hazudni, eleve úgy adta oda, hogy enyém a hordó, ha cefrével viszem el. Ezután volt a meglepetés, amikor megbontottuk.
Nekem az a sejtésem, hogy meg volt cukrozva, mert 12 V/V% alatt megjelennek a megfordult cefrén a hártyaképzők. Akkor is, ha le van zárva. Tehát sokat ne várj a cefrétől. Szerencsés esetben ad vagy 5 litert, mert beletettek 5-6 % napfényt.
A rézelejét látni fogod, ha úgy csinálod, ahogy a nagykönyvben le van írva.
Az előpárlat esetén meg muszáj a szaglásodra hagyatkoznod. Nincs annál pontosabb.
A szilvacefre minden további nélkül megbarnulhat, akkor is, ha színültig töltve, légmentesen tárolják. A hosszú tárolás alatt a szilva héjából szép lassan kioldódnak a színanyagok, és szépen elszínezik a cefrét.
Csak nem belelestél a jegyzeteimbe, amikor nálam jártál??...:):)...2011. szeptemberében, a "sógoréknál" jártunk
Mittendorban és a közelben meglátogattunk egy kis "pálinka-főzdét"...DD...ott láttam ezt a leszorító megoldást és az új főzőmre én is ilyet terveztem...:):)...