Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136804

??? Nekem írtad? 

Előzmény: kupeci (136803)
kupeci Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136803

Üdv. egy lényeges szempontból mégis csak osztom azt a véleményt hogy növeld a liter kapacitásodat.Mégpedig azért mert véleményem szerint a felrakott al szesz letisztázásakor jóval könnyebben elválaszthatod a párlatrészeket.

Előzmény: Törölt nick (136791)
endrepp Creative Commons License 2017.04.04 0 2 136802

Elolvastam az összes hozzáférhető irodalmat, ez a Gyakorlati... a legjobb sztem.

Előzmény: Törölt nick (136797)
endrepp Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136801

Akkor egy új ablakot nyitottam. ;)

Előzmény: öreg_néne_b (136794)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.04 0 1 136800

Még egyszer mindenkinek nagyon köszönöm a segítőkészségét!

Azt gondolom most kissé hátrébb vonulok, nem szeretném tematizálni a fórumot. Az az érzésem az elmúlt napokban ezt tettem. Valószínűleg sőt biztosan fogok még kérdezni és tudom, hogy számíthatok a segítségetekre.

Még egyszer köszönöm mindenkinek, olvaslak benneteket és a megadott linkeket, tanácsokat is megszívlelem.

obsitos3 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136799

Tedd hozzá,hogy télen,vagy fagyos hajnaloktól nem mentes nyáron.Az utóbbi két évben mifelénk nyáron a csapvíz 20-22 foknál hidegebb nem volt.(-:

Előzmény: endrepp (136792)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136798

:)) Igen ebbe igazat adok neked...nem ő cefrézte valóban,átsiklottam.(ezt meg én néztem be) Köszi a kijavítást!

Előzmény: obsitos3 (136795)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.04 0 1 136797

:)) Én is ezt tanácsoltam neki,néha még most is beleolvasok és még sok másba is...Minden itt van a Fórumon belül leírva! Hatalmas Tudás Kincs "bázis"!  (+)

Előzmény: endrepp (136793)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136796

Köszönöm! Nincs kizárva, hogy ez lesz majd a történet végkifejlete. Más dolgokban is úgy van az ember, hogy végigtapasztalja a létra fokain haladva a teljes folyamatot, az itt kapott hasznos tanácsokon túl saját bénázásai is kellenek az okuláshoz.

Most úgy gondolom a méretben nem biztos, hogy gyorsan felfelé kellene váltanom. A mostani cefrebőség egyszeri adottság. Nem akarok később sem mennyiségben gondolkozni. Gyümölcsfajtánként 2-3 liter jó minőségű pálinka előállítása lenne a célom. Ez nagyjából 30-30 liter cefre. Ehhez szerintem elég lesz a kicsi főző is. A típusa bizonyosan fog változni és fejlődni.

Írtam korábban hogy hobbiként kikapcsolódásként tekintek a dologra, szórakoztat, érdekelnek a lejátszódó folyamatok, nem tekintem semmilyen szempontból pénzkérdésnek.

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (136785)
obsitos3 Creative Commons License 2017.04.04 0 3 136795

Csak halkan jegyezném,meg,hogy használható információt nem a brix,hanem annak változása ad,ez esetben,mivel a kezdeti érték érthető okok miatt nem áll rendelkezésre,a mérés helyett inkább érzékszervi vizsgálatot javasolnék.

Előzmény: Törölt nick (136791)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136794

Gondolom, az ő hűtője nem átfolyós rendszerű.

Előzmény: endrepp (136792)
endrepp Creative Commons License 2017.04.04 0 1 136793
Előzmény: pacsepa (136790)
endrepp Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136792

Valószínűleg mindenki el tudja dönteni kell-e neki leeresztő stb. kényelmi és esztétikai felszereltség, viszont a 120l-es hűtő teljesen felesleges, ha átfolyósként üzemel, 35l tökéletes egy 50l-es főzőhöz, 3-4m 15mm-es réz spirállal ahhoz, hogy a kifolyó párlat 20C alatt legyen. :)

 

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (136785)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.04 -2 2 136791

:)  Üdv: Tiszta jó szándékoktól vezérelve....(Szakterületünk-ténykedésünk hasonló,nálam szerencsére úgy-ahogy már múlt időben) tanácsolnám neked ha van rá időd minél előbb tedd meg hogy legalább 1X--2X "rágjad" át magadat a "reggelinken" ami minden napkezdéskor -hajnalban- be van linkelve ide. Már csak azért is mert néha a gondolkodásmeneted ahogy itt leírod kissé hiányos...szerintem..   /"Az alszeszbe is rakok habzásgátlót terv szerint"/   ODA MEG MINEK? NEM KELL!!!!!!  Cefre főzése előtt még ha ajándék is volt a cucc, és több éves, megmérhetted volna a Brix fokot is és mindjárt tisztább képpel indulhattál volna neki a főzésednek. Lehetett volna sok mindenedre válasz abból következtetve mit mutat a műszer.... :))   SOK SIKERT KÍVÁNOK AZ ELSŐ FŐZÉSEDHEZ! LEGYEN BENNE ÖRÖMÖD-SIKERÉLMÉNYED! :))

Előzmény: pacsepa (136784)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136790

Sokat előolvastam a legkülönfélébb témával foglalkozó honlapokon. Nem állítottam soha, hogy ezek mind autentikus források, de jobb híján ezekből tanultam. Az egyikben ajánlották, mint biztonsági megfontolást és hogy ez a párlat szempontjából közömbös. ezek szerint semmi jelentősége nincsen? Felesleges?

Előzmény: Figyelget (136786)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136789

Ma kimegyek a telekre és ellenőrzöm a cefrét, amit a hétvégén megkezdtem. Köszönöm a jó tanácsot!

Beszerzek egy nagyobb méretű szűrőt, a cefre lefőzés előtti átszűréséhez ez egyébként is tervben volt, mert a hétvégén ezzel elég vicceset bénáztam.

Amikor az ember már magán is röhög, az minősítetten hülye helyzet.

Előzmény: obsitos3 (136788)
obsitos3 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136788

Az,hogy 41 fok,önállóan nem jelent túl sokat.Azt jegyezd fel,hogy főzésenként  hány hektoliterfok alkohol keletkezik.Gyanítom,hogy a hordó tetejéről az első főzet többet ad,az alja majd szegényedik.Ha egészben maradt gyümölcsöt találsz,netán édes íze is van annak a cefrének,érdemes vigyázni,mert ha újra megindul a légmentesen visszazárt hordóidban,csúnya munkát végezhet,aztán jöhet a tatarozás.Ha ürült már ki hordód,érdemes lehet a következőt átmerni,egyrészt megszabadulsz a magoktól,másrészt ha átmozgatod az egészet,kiderül,hogy beindul-e,vagy teljesen kiforrt.

Előzmény: pacsepa (136784)
sogi01 Creative Commons License 2017.04.04 0 1 136787

                                                                        vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (136747)
Figyelget Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136786

Az alszeszbe miért akarsz habzásgátlót tenni? 

Ne tegyél! 

Előzmény: pacsepa (136784)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136785

Ha 100 fős céget irányítasz gondolom nem lehetsz egy szegény ember.

Most nem szeretnék a zsebedben turkálni, de biztosan tellene egy indukciós mobil főzőlapra, és nem kellene itt az olajjal,meg a gázzal bénáznod.

Beállítod 100 fokra a főzésidőt 3 órára az üstöt betakarod és hagy menjen.

Még energiatakarékos is.

Utána jegyzetelsz ,és később pontosan kiszámíthatod mihez menyi idő kell, menyi hőfok a legideálisabb.

Én is kuktával kezdtem.

Ma már egy 55 literes rozsdamentest , 40 literes réz dómos,keverőst csináltam, amit tökéletesen fűtök kétplatnis indukcióssal.

Ha visszaolvasol előző írásaimból ,okulhatsz a bénázásaimból.

Nem kell olajfürdő, meg gőzkazán ,meg duplafal ,üveg kitekintő, meg betekintő, meg feltöltő,meg leeresztő csilivili. Így is tökéletesen működik, de mindenképp kell egy 120 literes hűtő, 5 méteres 18 as réz spirállal.

 

Előzmény: pacsepa (136779)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.04 0 0 136784

Túl magas lett az alszesz alkoholfoka, aminek oka a lassú lepárlás és valószínűleg a cefrében lévő cukor. A fórumtársak mondták, hogy 40 fokos alszesszel ne kezdjek hozzá a tisztázáshoz, hígítsam vissza a normál 20-25 fokra.

Azt hogy mennyi alszesszel érdemes és mennyivel gazdaságos nekikezdeni a finomításnak, az nekem kb ugyanazt jelenti.

A cefréről tényleg keveset tudok. Azt legalább tudom milyen gyümölcsből készült, ez úgy tűnik homogén.

Az alszeszbe is rakok habzásgátlót terv szerint.

 

A cefrétől megszabadulni nálam azt jelenti gyakorolni, próbálkozni tapasztalni jól lehet vele. Próbáljuk a pozitív oldalát nézni:

Azt feltételezem, hogy a cefre hosszú állásának az én esetemben egy előnye biztosan volt.

A magas cukor/alkoholtartalom miatt nem tudott teljesen kiforrni, ez biztos. Ennek nem szoktak örülni, de megromlani sem tudott a hermetikus zárás miatt a cefre. A benne lévő gyümölcs egy része szinte épen maradt, így az eltelt évek alatt ezekből az alkohol minden bizonnyal kioldott rengeteg aromát. Ettől még nem lesz igazi pálinka, de már vodka sem. Kifejezetten gyümölcsös illata van a cefrének és az alszesznek is.

Előzmény: obsitos3 (136781)
körte51 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136783

Csinálsz sört ,vagy veszel,ez a cefre, kirázod a buborékot, habzásgátlót bele, kifőzöd, kevés előpárlat és kevés utópárlat elválasztás! Ennyi az egész!

Előzmény: derbigp1 (136776)
körte51 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136782

Kézi keverőt tudsz csinálni bele ,ötletet ad hozzá a 101143, 101139. Kényelmesebb az olajnál és gyorsabb!

Előzmény: pacsepa (136779)
obsitos3 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136781

Rengeteg zöldséget hordtál itt össze,néhány dolgot tisztáznini kell.Olyan nincs,hogy ennyi vagy annyi alszesszel érdemes nekikezdeni a finomításnak,de gazdaságos a főzés csak akkor lesz,ha tele az üst.Mivel semmit nem tudsz a cefrédről,azaz nem tudod,hogy milyen gyümölcsből,mennyi cukorral készült,nincs értelme szelektálni,az egyedül üdvözítő megoldás,ha minél előbb megszabadulsz tőle.A 17 L-es főződet telerakod,ami kb. 14-15 L-t jelent,és minél előbb kifőzöd az összeset.Amikor alszesz formájában van az egész,átlagolod,kihígítod pölö 25-re,és elkezded tisztázni.Ekkor már tehetsz az üstödbe 16.5 L-t is,nem fok felhabzani,mindig tele töltheted.Minden egyes tisztázás után jobb lesz a végeredmény,az elválasztást csak csinálva lehet megtanulni.                                                                                                                                                                                                 

Előzmény: pacsepa (136778)
berczes Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136780

Szia! Az alábbi link körüli hozzászólásokat érdemes elolvasni!

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134110983&t=9007484

Előzmény: derbigp1 (136771)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136779

Bocsánat, de ezt a linket nem tudom értelmezni.

Konkréten mire gondoltál?

Mondhatni különleges helyzetben vagyok, egy kb 100 fős céget irányítok mindenféle szakmákban. Ahogy korábban írtam kiváló bádogosok, lakatosok vannak közöttük mindenféle technikai eszközökkel stb-stb. Tudok tőlük mindenféle dolgot "kérni".  Ideális körülmények a hozzám hasonló, elvont alakok agymenésének kiszolgálására... :-)

Most éppen azon agyalok, hogy a kupolába beépíttettek a "vizesekkel" egy mérőhüvelyt, ami aztán mindenféle dologra alkalmas lehet. Digitális hőmérésre, de később akár bármilyen elektronika működtetésére.

Előzmény: körte51 (136777)
pacsepa Creative Commons License 2017.04.03 0 1 136778

Ha jól számolom, akkor az alszesz hígításához kb 2 liter vizet kell hozzáadnom.

Kiinduló állapot 3,1 liter 42%-os alszesz, a végtermék 5,2 liter 25%-os alszesz lesz, amit tovább lehet finomítani. Ez 12 liter cefréből jött le.

Ha jól gondolom, akkor kb 10 liter alszesszel érdemes nekikezdeni a finomításnak, ez alatt nincs elég tehetetlensége a főzetnek a frakciók megbízható szétválasztáshoz. Vagyis még egy cefrefőzés a minimum amit előtte el kell követnem. Még 10-12 liter cefrét kell kifőznöm ugyanabból a cefréből, ami még reálisan kivitelezhetőnek is tűnik. A többit kiöntöm (60 literes volt a hordó, de jó esetben a fele volt a lé, a többi szárazanyag.

Holnap nekifutok, a korábbi tapasztalatokon alapuló fejlesztésekkel.

10 liter 20-25 fokos alszeszből a szakirodalom szerint kb 3-4 liter középpárlat várható? Ezzel a mennyiséggel már érdemes saját használatra foglalkozni.

Előzmény: pacsepa (136763)
körte51 Creative Commons License 2017.04.03 0 1 136777
Előzmény: pacsepa (136759)
derbigp1 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136776

Hogyan kell készíteni ?

 

körte51 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 136775

Vitatom és állítom, hogy jó!

Előzmény: öreg_néne_b (136774)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!