Keresés

Részletes keresés

Hipertér Kft. Creative Commons License 2005.04.11 0 0 383
Lásd kerti öntözőrendszerek fórum utolsó hozzászólásai!
Előzmény: moonshadow (382)
moonshadow Creative Commons License 2005.04.10 0 0 382

Mi is kútfúrás előtt állunk.

Felénk a második vízrétegig fúrnak le ahol sok víz van és nem szennyezett nagyon mint a talajvíz.

2 colos köpenycsőbe 1 colos vagy ötnegyedes csövet tesznek szűrő nélkül lábszeleppel.

Műanyag csőből készítik, fateromnál még fémcsővel készítették.

Megkompresszorozzák 1 napig és utánna mehet a szivattyú.

Főleg locsolásra alkalmas ez a víz mert nagy a vastartalma és mindent befog, ha pl betont locsol vele az ember akkor rozsdás lesz a beton.

Anyagostul 25-30 db ezresért készítenek egy ilyen kutat.

Namost gondolkozom azon, hogy milyen szivattyút vegyek.

Mert van esővízgyüjtő ciszternám, csak még nincs vízhatlanítva.

Ha ebbe termelném fel a kút vizét, akkor onnan egy átlag úvárszivattyú is megfelelő mennyiségű vizet nyomna.

Egy kis szivattyú meg feltöltené a ciszternába lassacskán.

Vagy nagyobb szivattyút ill házi vízműt kell venem a kútra de akkor nem kell búvárszivattyú a ciszternába.

Vajon melyik gazdságosabb?

 

 

salget Creative Commons License 2005.04.06 0 0 381
Megfontolom, köszönöm. :-)
Előzmény: Hipertér Kft. (380)
Hipertér Kft. Creative Commons License 2005.04.06 0 0 380

Ötletes!

 

Én beszerelnék még egy úszókapcsoló fordított elven a szerkezet alá, amin keresztül kapná az áramot a szivattyú, így ha a vízszint az általam biztonságosnak vélt szint fölé emelkedne, egyszerűen nem kapna áramot a szivattyú, így nem okozhatna galibát.

A φ relét egyébként én is melegen ajánlom - így mindenki biztonságban lesz -

a víz-áram párosnál talán csak a Hitler-Mussolini a rosszabb!

Előzmény: Herr X (378)
Opuntia Creative Commons License 2005.04.04 0 0 379
A fúrt kút az igazi! Abba beleesni se lehet!
http://free.srv.hu/m/o/mosaic/index.php
Herr X Creative Commons License 2005.04.04 0 0 378

Csak azért kérdezem, mert nekem a búvárszivattyú tömszelencéje adhatta meg magát két hete és frankón lenyomta a fi-relét. Ebből arra következtetek, hogy a földelésen keresztül folyt némi áram, ami nem biztos, hogy egészséges lenne mondjuk locsoláskor.

 

(fázis, földelő vezeték, házi vízmű tartály, tartályban levő víz, slag, szórófej, humán-mezitlábas locsoló....)

Előzmény: salget (377)
salget Creative Commons License 2005.04.04 0 0 377

Bevallom, Herr, még ennyire nem készültem fel, ezeket még le kell csekkolnom.

Amikor megvettem ezt a sok cuccot közel 30ezer Ft-ért (pl. a sodronykötelet is beleszámítva a bilinccsel, kötélszívvel, a szemescsavarral, meg az awab-bilincsek, stb.), kicsit féltem, hogy nem fog működni a dolog, vagy alig folyik majd a víz, stb.

Kicsit próbálgattam még csak, szóval a tartós üzemi próba sehol, de számomra az egy öröm (és ezt osztottam meg Veletek), hogy működik a fizika: a kb. 3,5 bar-t tudó szerkezet 15 méter mélyről tényleg tud a talajszinten mérve kb. 2 bart (értsd: "jó messzire el tudtam spriccelni". :-DD) nyomni, így ez a prototípus üzemképesnek nevezhető.

Előzmény: Herr X (376)
Herr X Creative Commons License 2005.04.04 0 0 376

Azért remélem fi-reléd van az elektromos hálózatban.

 

Amúgy ötletes!

A vízszintben biztos vagy, hogy nem szokott feljebb jönni?!

Előzmény: salget (375)
salget Creative Commons License 2005.04.04 0 0 375
Sziasztok!
Van a kertünkben egy régi, ásott kút, beton gyűrűs. Lemértem a vízszintet: 19 méter, jó mély. Szerettem volna használni, mert az ilyen az kincs, egyértelmű.
Nem akartam különféle automatizálási problémákba keveredni, de azt sem, hogy a búvárszivattyút ki-be kelljen kapcsolgatnom.
A következőhöz folyamodtam: vettem egy húszezer Forintos házi vízellátót. Hegesztettem hozzá zártszelvényből egy konzolt (egy keretet), hogy ezt a "hidrofór"-t fölülről lehessen függeszteni. Tettem rá szívócsövet lábszeleppel, jó hosszú 220-as kábelt, nyomócsőnek 3/4-es "slag"-ot. A rendszer feltöltöttem vízzel, légtelenítettem. Műa. bevonatú átm. 5-ös sodronykötéllel leengedtem az egészet a kútba.
Lestem lefelé, hogy a vízbe még ne érjen, de szívni már tudjon (nem sokat látni már ott, a megjelenő vízgyűrűket lestem).
A locsolótömlő végére -egyelőre- egy szórópisztolyt raktam.
Amikor bedugtam a hosszabbító végét, a szivattyú feltöltötte a rendszert, majd amikor megnyomtam a szórópisztoly fogantyúját, ismét bekapcsolt, és gyönyörűen jött a víz. :-)
Nem tudom, mennyi víz van a kútban, mi az üzemi vízszintje, milyen a kút minősége, de ez a rendszer így működőképesnek tűnik.
Azért írtam meg, hogy ha valaki hasonlón töri a fejét segítsek neki.

TamiBT Creative Commons License 2005.04.04 0 0 374
Hipertér Kft. egy kerdes, milyen kotelzetet szoktatok hasznalni furt kutnal, a szivattyu rogzitesere? tapasztalat? ami tartos is :)
Hipertér Kft. Creative Commons License 2005.04.04 0 0 373

Keresd meg a helyi legnagyobb kútfúró céget, ott keress ismerőst valamilyen módon, mert Ők készítenek saját használatra ilyen térképeket, 1ébként nincs ilyen!

 

Előzmény: moonshadow (372)
moonshadow Creative Commons License 2005.04.03 0 0 372

Üdv!

 

Hol lehet azt megtudni, hogy adott területnek milyen a geológiai térképe, milyen mélyen vannak a vízadó rétegek?

Kell legyen valami geológiai réteg térkép, mert felénk fúrtak jópár mély kutat is, jó volna tudni, hogy milyen mélyen vannak a már locsolásra is alkalmas tiszta vizek.

Nesty Creative Commons License 2005.03.08 0 0 371
Öntözőrendszerhez szeretnék kutat furatni, körbenéztem és minimum 160-as de inkább 200-as kutat ajánlottak a megfelelő vízhozam érdekében.

Találtam nagyon barátságos árú 125mm-es kútfúrót, az nagyon kevés lenne nekem az öntözéshez? Nagyon magyarázta nekem a krapek hogy elég az de a többi magyarázat is meggyőzőnek tűnt (miszerint nagyobb átmérő, ugyanannyi víznél kisebb áramlási sebesség így kevésbé tudja megrántani a kutat tehát kevésbé lehet homokos, nagyobb átmérőnél nagyobb felűleten tud szűrni és vizet felvenni)

Ha valaki tudna ajánlani korrekt kútfúrót aki Fótra kijönne, azt megköszönném.
Mire kell figyelni, előre lebeszélni, hogy normális munkát csináljon?
Botrány Rules Creative Commons License 2005.02.25 0 0 370
9
jozjoz Creative Commons License 2005.01.02 0 0 369

Megfelelő célra, megfelelő kutat.

Szamosangyalosban van egy 60 méteres lábszelepes fúrt kutam, ami kiváló minőségű vizet ad, óránként 3-4 ezer litert és soha nem fogy ki.

Miskolc mellett van egy telkem, ahol a talalyvíz 2 méterre van, saját kézzel ástam "kutat" három kútgyürü felhasználásával. Kb. húsz vödörnyi látszólag tiszta de pocsolya szagú vizet ad, ami ha elfogy egy nap kell míg utána folyik. Viszont 3-5 vödör vizet használok naponta öntözésre.

Lo si Creative Commons License 2004.12.21 0 0 368

Kedves Péter!

 

Nekünk vezetékes víz hiányában, egy 40,5m mély, fúrt kutunk van, melynek el kell látnia a házat és a kertet. Elég sokat kínlódtunk, míg végre "lekopogom" jól működik.

 

A kútból egy ESPA Acqua5 búvárszivattyú (kb. 70eFt) juttatja a vizet egy 1 m3-es tartályba, amit - ha megtelik a tartály - egy úszókapcsoló leállít. Tartozik hozzá egy szintszabályozó (kb. 20-30eFt), ami leállítja a szivattyút mielőtt szárazon futhatna és újra bekapcsolja amikor a meghatározott szintre emelkedett ismét a kútban a víz. Mivel ez a szivattyú nem rázkódik, mint a kiváló orosz (10e Ft körül vett) társai, nem kavarja fel a kút alján lévő homot sem (elméletileg).

 

A tartályból egy ALKO HW800 MC típusú házivízmű továbbítja a vizet a házba és a kertbe, ami félelmeim szerint kevéske lesz ha esetleg szertnénk majd öntözőrendszert...

 

Itt vettük a mélykúti szivattyút:

 

http://hydroking.hu/index.php?sid=1103627704&siteid1=1&uid=

 

Itt végre szakemberrel beszélhetsz - nem mint a multiknál, ahol azt sem tudják, hogy mire való amit árulnak.

 

Az ALKO-nál is voltunk, de nekik csak hobbikertészkedésre alkalmas szivattyúik vannak, nem 30-40 m-es kutakhoz valók...

 

 

 

Sok sikert!

Előzmény: pepempepem (361)
HUNYOR Creative Commons License 2004.11.21 0 0 367

szia hazzzzz!

 

Egy már működő kutat épeszű ember soha nem temet be, hanem  tovább kell mélyíteni, vagy tisztítani...egy kút aranyat ér...tudom mert egész nyáron azt ástam....de 12 m-nél követ találtam...nincs tovább....csak robbantás...azt azért mégsem....így csak 1 köbméter jön össze huszonnégy óra alatt.

csá

Előzmény: hazzzzz (365)
Don Palesz Creative Commons License 2004.11.06 0 0 366
Üdv!

Mi saját magunk (én+apám) fúrtunk magunknak kutat Törökbálinton, a hegyen, uis apám korábban segédkezett egy kútfúrónál. 42 méter mélyen találtunk vizet, 3 évig tartott a fúrás, részben mert nem volt víz, amivel gyorsítani lehetett volna az előrehaladást, részben mert csak munka (én tanulás) és kertészkedés mellett csináltuk, illetve voltak olyan helyek, ahol csak nagyon lassan tudtunk előre haladni. 2000 elején eltömődött, aminek (egyik) oka az volt, hogy mikor raktuk le a pvc csöveket , 3 méterrel mielőtt leértek volna, elszakadt a kötél, és összetört a legalsó cső. Ekkor csövek fölszedése, és újrafúrás 36 m-ről, kb 43 m-ig, el a benn maradt 3 méter pvc mellett, majd újra pvc cső lerakás. Első alkalommal a kútfúró gépével, újrafúráskor apám rakott össze egy gépet, ami állt egy asszem 2 kw-os villanymotorból, egy fordulatszámlassító állételből, és egy lada differenciálműből. Persze mindkét fúrást járulékos bosszúságok is nehezítették, mint beszakadó fúrócsövek, kiszedése, leesett csőfogó kihalászása, stb. Azóta ezidáig nem volt gond a vízzel, ha faterom elfelejti este lekapcsolni a szivattyút (sajna elég gyakran megesik), akkor egész éjszaka folyik a víz. Minősége jobb, mint a csapvízé, csak elég kemény. A kútból egy 1,5 köbméteres aknába megy a víz, onnan egy túlfolyón a közeli halasmedencébe (12 köbméteres, innen szoktunk locsolni), ill. másik szivattyún fel a házba megy tovább a víz. Amúgy, főleg egy 43 méter kút fúrása után kissé furcsának tűnik, hogy egy sz@r 6-10 méter mély kút kifúrásához is kútfúrót hívtok, pedig az sajátkezűleg is sec-perc alatt meglenne. Az szintén nem értem, hogy minek erőltetni a lábszelepes szivattyút, főleg 6 m alatt abszolút kézenfekvő búvárszivattyút használni.
Fáradságos, és kínlódós munka volt, de megérte, mert pl 2003 tavaszán-nyarán minden kiszáradt volna, semmi sem termett volna a kertben, ha nem locsolunk, olyan szárazság volt.
hazzzzz Creative Commons License 2004.10.30 0 0 365

Sziasztok!

Szerintetek lehet valamit kezdeni egy majdnem kiszáradt kúttal? Vagy érdemes inkább betemetni? Lehet még kútfúrással (nem ismerem a technikát) vizet fakasztani mélyebbről? Most cca 14m mély a kút, és alig van benne víz (elég régi már). Jó lenne, mert a kertet simán tudnánk belőle egy búvárszivattyúval locsolni. Már ha megéri foglalkozni vele.

Előre is köszi

Hipertér Kft. Creative Commons License 2004.09.30 0 0 364

 

Hali CY!

 

Vége, kezdődött a tanév, most meg a sok téli fagytalanítás is mellé:(

 

Azon gondolkodom az egyenlítő környékén fogunk csak öntözést vállalni, akkor nem kell fagytalanítani;-)

Előzmény: CyberShot (363)
CyberShot Creative Commons License 2004.09.30 0 0 363
Hali, vége a nyaralásnak?:)
Előzmény: Hipertér Kft. (362)
Hipertér Kft. Creative Commons License 2004.09.30 0 0 362

A szivattyút mindenképpen hővédelemmel kell szerelni, akkor sosem ég le és ez viszonylag nem is költséges.

 

Kompresszorozni lehet a kutat, ez sem költséges, néhány ezer forint.

 

Üdv CY!

Előzmény: pepempepem (361)
pepempepem Creative Commons License 2004.09.27 0 0 361
KEDVES CYBERSHOT!

KÖSZÖNÖM VÁLASZOD!

AMI MÉG MINDIG NEM TISZTA:

MINT IRTAM VOLT,CÉLOM EGY MÉLYBÚVÁRSZIVATTYÚ.

NÉZTEM A 4 COLLOS ÁTMÉRŐJŰ SZIVATTYÚVÁLASZTÉKOT:SZINTE MIND 3-3,3-4 M3/ÓRA TELJESITÉNYŰ,AMI NEKEM SOKNAK TŰNIK,FŐLEG A KORÁBBAN LEIRT HOZAMSZÁMITÁSAIM ALAPJÁN, (AMI RÁADÁSUL ELÉG PONTATLAN IS.)

DE:MILYEN NYOMÁSRA KELL MÉRETEZNI EGY  SZIVATTYÚT ÉS MILYEN TELJESITMÉNNYEL/ÓRA FOG MŰKÖDNI   ,HA 9 MÉTERT KELL EMELNIE TALAJSZINTIG+3/4 SLAG KÉTFELÉ ÁGAZTATVA (2X20 MÉTER)+2 NÉGYSZÖGESŐZTETŐ? NEM LESZ –E IGY IS TÚL ERŐS?NEM SZIVJA LE A KUTAT? A TOPIKBAN KÉTSZER IS VOLT SZÓ „HOMOKOLÁSRÓL”, MEG HOGY HA KIFOGY A VIZ, LEÉG A SZIVATTYÚ,SZÉTOLVASZTJA A KÚT FALÁT, VIZGYŰJTŐ TERÜLET MEGROSKADHAT,KÚT ALMA...

NEM LENNE ELÉG EGY  OLYAN MÉLYBÚVÁRSZIVATTYÚ, AMI- MONDJUK  -CSAK CCA 2 M3/ÓRÁT TUD ÉS NEM VIBRÁCIÓS RENDSZERŰ?(ILYET NEM LÁTTAM SEHOL)

 

 

MILYEN 4 COLLOS MÉLYBÚVÁRSZIVATTYÚT ÉRDEMES VENNI FENTI TERVHEZ?

ALKO CCA 55000 ,DE A TOPIK SZERINT GAGYI...

TIP-PUMPENTECHNIK CCA. 50000-NEM TUDOM,MENNYIRE MEGBIZHATÓ

 

GRUNDFOS: AZ AKCIÓS SQ SZÉRIA 3 M3/ÓRA ,15 MÉTER KÁBELLEL Á 165000- BIZTOSAN JÓ,DE NEKEM ELÉG HÚZÓS....

A PEDROLLO WEBOLDALON IS VAN 1 SR SOROZATÚ, ÁRAT NEM TUDOK, MEGBIZHATÓSÁGÁRÓL SINCS SEMMI INFO,FORGALMAZÓT SEM TUDOK

NNO,VAN MÉG GARDENA....

 

 

KI MIT  MOND?

 

ÜDV MINDENKINEK:

PÉTER
CyberShot Creative Commons License 2004.09.24 0 0 360

Búvárszivattyú nem tudja így tönkretenni a kutat.

Ha pl. egy jet-szivattyút ráraknál, ami túl erős, az megszívhatja a kutat, ami eltömítheti a szűrőt.

Tehát, nem kell aggódni, a kutad nagyon klassz.

ennyit dióhéjban:)

Előzmény: pepempepem (359)
pepempepem Creative Commons License 2004.09.24 0 0 359

kedves mindenki!

új vagyok itt, és tanácsot kérnék a hozzáértőktől:

1/ első kérdésem csatlakozik a 188. számú üzenetben feltett kérdéshez,melyre az egész topic átolvasása után sem leltem választ:

miképpen lehet egy évek óta -esetemben cca 10-12 éve,dunakeszin, homokos talajon-üzemelő fúrt kút maximális  vizhozamát megállapitani?

Erre ezért lenne szükségem,hogy ne méretezzem túl a leendő mélykútszivattyút.

amit tudok:

a fúrt kút csövének átmérője 12 cm, kút talpa 14,4 m mélyen van, a vizréteg vastagsága ebből 5,5 m.

-a mostani vibris ruszki szivattyú terhelés nélkül 1200 l/óra vizet termel ki,az üzemi vizszint -50cm a nyugalmihoz képest,

 -esőztetővel 800 l/óra a kitermelés, az üzemi vizszint -20cm-en van.

Feltételezve,hogy az üzemi vizszint változásának abszolut mértéke exponenciálisan viszonyul a kitermelt vizmennyiséghez,kell lennie egy olyan pontnak ,ahol a szivattyú teljesitménynövekedése/ami az üzemi vizszintet befolyásolja/ már nem jár számottevő növekedéssel a kitermelt viz mennyiségét illetően.

Ha a mért adataimat grafikonban ábrázolom(függőlegesen az üzemi vizszint véltozás abszolut nagysága,vizszintesen a kitermelt mennyiség/óra),akkor az én esetemben -a kapott görbét extrapolálva-valahol 2000-2500 liter /óra a maximális hozam.

HELYES EZ A GONDOLATMENET? VAN MÁS ÉS JOBB MÓDSZER A MAX. HOZAM MEGÁLLAPITÁSÁRA?

A TOPIKBAN OLVASOTTAK SZERINT A TÚLMÉRETEZETT SZIVATTYÚ TÖNKRETEHETI A KUTAT,ÉS ÉPPEN EZT SZERETNÉM ELKERÜLNI.

 

2/MÁSIK KÉRDÉSEM:

LEHET -E EGY RÉGI FÚRT KUTAT FELÚJITTATNI/TISZTITTATNI?hallottam valami kompresszorozásról,de nem tudom,csinálják-e a gyakorlatban,mibe kerül ,megéri-e.

 

a válaszokat előre is köszönöm.

üdv mindenkinek:

péter :)

sonaj012000 Creative Commons License 2004.09.14 0 0 358

Sziasztok!

Működik a kút, megy az öntözőrendszer!

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Sonaj

Előzmény: sonaj012000 (316)
e-cet Creative Commons License 2004.09.06 0 0 356
Persze, hogy bruttó. Én nem hirdetek, hanem azt nézem, mennyit kell fizetni... Egyébként tegnap megvettem, ma pedig a szükséges KPE csövet és szerelékeket. Szóval, amint van még némi szabadidőm világosban, összerakom és elindul a víz!
Előzmény: Kövidinka (355)
Kövidinka Creative Commons License 2004.09.06 0 0 355

Szia!

 

Én végül is egy magyar cuccot (Füzesi) választottam. Nem olcsóbb, mint pl. az olasz cuccok amiket láttam, de a szervíz (munkadíj, alkatrész, elérhetőség) jobb, mint azoké. Ha az az 50 eFT bruttó, akkor (tapasztalatom szerint) olcsóbbat nem találsz.

e-cet Creative Commons License 2004.09.04 0 0 354
Meg a sorvégi entereimet is megette :-((
Előzmény: e-cet (353)
e-cet Creative Commons License 2004.09.04 0 0 353
Nekem egy 18m mély fúrt kutam van (pár napja). Még nem vettem meg a szivattyút, de ez tűnik a befutónak: T.I.P. AJ 4 Plus 55/50 max. 3300 l / h, 50m emelőmagasság, max. 20m merülés, 800W A Metroban 50 eFt... http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B0001P4RS0/fotosingle-21/028-6057179-1531740?dev-t=D1B61IYR0W8LB7%26camp=2025%26link_code=xm2 off Hogy lehet ezen az új fórumon linket beszúrni? on
Előzmény: Kövidinka (346)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!