Keresés

Részletes keresés

Rea007 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 20476

Köszönöm a tanácsokat, de én is épp ezt írtam:-) Azt írtam, hogy a bolti compo sana bonsai föld elég gáz és ha nem volna más lehetőség, akkor max. fellazítanám valami apró szemű akármivel és úgy ültetnék bele. Válaszoltam ezt a bérházban lakó Bogikának.

Én spéci földet használok, amiben van akadama is. Nincs sok növényem (még?!) ezért nekem megéri azt a pár ezrest évente, hogy kész keveréket vásároljak a neten és ne nekem kelljen vele pancsolnom itthon. Látom milyen és hidd el, nem egyforma szemcseméretű, ahogyan azt te javaslod.

De lehet csak a szép nagy aurámtól fejlődik nálam minden növény olyan szépen:-)

Az akadamát meg azért szeretem, mert olyan szép:-) De önmagában nem használom.

Beszélgetős haveromtól meg mindössze annyit kérdeztem, hogy jó ötlet volt-e a friss gyűjtést olyan földbe ültetni, amibe ültette. Szerintem elfér benne némi apró kavics vagy égetett agyag. Sokan azt tanácsolják, hogy a gyűjtés helyéről származó földbe ültessük vissza a növényt, de az legtöbbször erősen agyagos, abban pedig nem tud bolyhos gyökeret növeszteni a növény.

Előzmény: tszb (20474)
kidaved Creative Commons License 2016.03.21 0 0 20475

Sziasztok!

Január környékén megmentettem 2 fát egy építkezésről, kb mind a kettő ilyen 100-120cm körül van. Ezekből szeretnék bonsait varázsolni, már amennyiben kivitelezhető. Ehhez kérnék tanácsokat. Az első kérdésem, hogy a képeken látható fák milyen fajták. Próbáltam lefényképezni a rügyeket, valamint a törzset is. A második kérdésem, hogy hogyan és milyen mértékben metszem vissza őket.

 

tszb Creative Commons License 2016.03.21 0 0 20474

Ültető közeg tekintetében nem kell feltalálni a spanyol viaszt, Walter Pall már megtette.

 

Itt olvashattok róla: http://walterpallbonsaiarticles.blogspot.hu/2013/05/feeding-substrate-and-watering-hungarian.html

 

Ajánlom, hogy mindenki rágja át magát rajta, mert itt alapvető hibákat vélek felfedezni a sorok között.

 

Keverhetitek a virágföldet, meg a poros közeget akármivel, még a legdrágább kétszer égetett akadama-val is, vagy a legolcsóbb apró szemű kaviccsal, sóderral. Ha benne marad a por, akkor el fog tömődni. Walter Pall cikkének is az az egyik lényege, hogy a használni kívánt közeg minden alkotója egyforma szemcse méretű legyen.

 

Nagyon jó eredményeket lehet elérni Liapor, tőzeg keverékkel, lehet hozzá keverni láva granulátumot, darált fenyőkérget. Ezek mind elérhetőek itthon is.

Előzmény: Rea007 (20473)
Rea007 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 20473

Ja, összeraktam, szóval a virágozni készülő képen lévő növény a meggy? Akkor én ma mit ástam ki, aminek olyan a levele mint a piros bogyókkal teli fának? és a te is gyűjtöttél ma belőle?

Közben utána néztem, galagonyát szedtünk, fenébe végre, hogy rájöttem:-) A tiéd is az, mert pont olyan, mint az én mai gyűjtésem. A madarak zabálják ezért nem törvényszerű, hogy csak a nagy galagonya alatt található a kicsi:-)

Egyébként nagyon szép formájú fácskákat gyűjtöttél. Tölgyet nem akarsz szerezni? Igazán nyomhatnánk egy versenyt:-)

Nem kellett volna egy kis sódert keverned a földjükhöz? elég szellős lesz így ahhoz, hogy sűrű gyökeret növesszen? Ma felbontottam a bonsai földet, hű, hát nem ültetnék bele semmit így, egy az egyben. A multikban kapható bonsaiok mind ilyenbe vannak ültetve. Most már értem miért vágják tönkre a növénykéiket az emberek. Főleg az áztatásos műveleten szoktam nagyot röhögni, pláne télen nem értem minek? Nem egyszerűbb naponta ránézni és meglocsolni, ha kell? Lényeg, hogy ez a bonsai földnek nevezett akármi, sima virágföld homokkal elkeverve. Kíván még némi tőzeget és apró szemű kavicsot. De ez csak az én magán véleményem. Gondolom így önmagában beton keménységűre szárad, ha pedig meglocsolja az ember, akkor iszap lesz belőle:-(

Előzmény: Shownomercyy (20471)
Rea007 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 20472

A legutolsó kép az mi, az a meggy? Ma én is ilyet ástam ki, de ha ez se som, akkor feladom:-( Átültettem ma a teljes bagázst, remélem nem tettem nagy kárt egyikben sem.

A tölgyből szép nagy terebélyes fát szeretnék. Még ma sem hoztam haza, viszont megmetszettem és az oldalsó gyökereit elvágtam. Most olyan 40 cm-es lett, hogy levágtam a tetejét. Ásó kell hozzá, ahhoz meg kocsival kell kimennem. 

Itt vannak a képek, a mai gyűjtést nem fotóztam le, de 3 kisebb (most már nem tudom mit) szedtem ki. Elvileg kísérletnek szánom, benyomtam a fő gyökércsonkot gyökereztető hormonba jól belocsoltam és zacsit húztam a cserépre. Most derült ki számomra, hogy ennek is karó gyökere van, bármi is az. Piros bogyókat terem, akkor az nem is som, hanem a meggy?

A borsfából lett egy csomó dugvány, de csak azért mert sajnáltam kidobni. Az alsó ágát megdrótoztam, de még fogalmam sincs milyen formát kéne választanom hozzá. 

A szilt 12-ért vettük, én nem ezt választottam volna, de a páromnak ez tetszett. Volt egy sokkal különlegesebb:-( A vörös fenyő és a kis juhar 4,5 volt, a nagyobb juhar meg talán 8 körül. Most érkezhettek, mert az oldalukon még nem látom fent. A juharról nem tudták megmondani, hogy milyen fajta lesz. De nekem mind1, mert szerintem szép mindegyik.

Elültettem a rhodit is, de mivel virágzik csak egy kicsit az alsó gyökereit lazítottam meg, hogy beférjen a laposabb tálba. Nyáron majd újra ültetem, mert szeretnék egy kicsit nagyobb távolságot a két tő között, de most nem mertem gyomrozni nagyon. Valahol olvastam, hogy ki kell csípni az új hajtásokat tőből, nem tudom jól értettem-e, de én egyenlőre hagyom nőni, majd nyár végén még alakítok rajta.

Szedtem ma mohát is, azt csaptam mellé, így elég pofás lett a tál. 

Drótilag én is úgy vagyok, hogy a fene sem ad ki annyi pénzt érte. Vettem villany rézdrótot, műanyag bevonatos aluminiumot és volt még spéci bonsai drótom egy darabka, ez utóbbit használtam a borsfához. A másik kettő nem tudom hogy fog szuperálni ágdrótozáshoz, de szerintem a célnak megfelel, sok helyen olvastam, hogy tökéletes, sőt a bevonatos jobb, mert nem okoz sérülést a fának.

Előzmény: Shownomercyy (20470)
Shownomercyy Creative Commons License 2016.03.20 0 0 20471

ügyes vagyok tényleg

 

szóval az alsó képen az Zelnicemeggy

Előzmény: Shownomercyy (20470)
Shownomercyy Creative Commons License 2016.03.20 0 0 20470

ugyvan hová tette a képeket ?:D

 

 

Előzmény: Shownomercyy (20469)
Shownomercyy Creative Commons License 2016.03.20 0 0 20469

én is sokat gondolkoztam rajt hogy ha vennék akkor nem kéne plusz 10 évet várni a törzsére ami nem lenne rossz dolog de ha mondjuk erdőt akarok akkor kell legalább 9-11 fa de lehet elég 7 is de ha legjobb esetbe is darabja 3-4-5000 akkor is már 30-40-50 ezer forint annyit meg nem igazán költenék rá mert nem vagyok profi, nincs rá garancia hogy sikerül :D

 

hmm vörös fenyőt én is akarok, hol vetted ? én a dmkertből rendelném mert máshol nem láttam rendes kertészetben dehát ott meg nem tudok válogatni ami nem lenne rossz

 

egyszer már láttam ezt a videót elég hasznos, de még nem láttam ilyen japán juhart semmilyen kertészetben, ezért van vörös levelű nekm meg amúgyis tetszik de a színváltós érdekelne

 

a bonsai drótokról meg annyit hogy még a villanydrót is sokkal olcsóbb és az is réz plusz műanyaggal bevont, nem vágom miért csak a bonsai drót jöhet számításba, használok vékony rezet meg sima villanydrótot :D

 

jah de igazából ami márt nem lett átültetve 3 éve annak a teljes földjét cserélném az meg nem tetszene neki

 

itt vannak amikkel lógok de még mnidig maradt egy mert telóval fényképeztem és a lényeg ritka szar lett nem mintha ezek jók lennének 

szóval elvileg 3 bükk meg 2 remélem hogy galagonya de semmi nem biztos, furcsállottam mert nem láttam ott galagonyabokrot

 

a tölgyből elég nagy fát kell csinálni hogy szép legyen nem ? a levélméret miatt gondolom

Előzmény: Rea007 (20468)
Rea007 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 20468

Nyugi, sikerült ma vennem egy szépséges 30 cm-es szilt:-) És persze egy kis juhart, egy nagyobb juhart és egy kisebb vörös fenyőt. Még utóbbi három teljesen levéltelen, de remélem nem sokáig lesz már így! Alig várom már, hogy kirakhassam végre az összes növényemet az udvarra.

Itt a levél metszés, egyébként azért vettem kettő juhart, mert az egyiket kísérleti alanynak szánom:-)

 

www.youtube.com/watch?v=8aUIH7mE9vg

 

Az alsó képen milyen növény van? Valami rémlik, de nem ugrik be:-( Át lehet ültetni virágzás előtt-alatt is, viszont akkor a gyökérmetszést felejtsd el. Én is holnap ültetem be a rodimat egy nagyobb bonsai tálba cserépből, részben kinyílt virágokkal. Majd igyekszem nem piszkálni a gyökereit.

 

Várom a képeket a yamadorikról. Holnap nekem is haza kéne végre hozni a tölgyet és a másikat is, ami remélem som:-)

 

Előzmény: Shownomercyy (20466)
Rea007 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 20467

Most vettem sima bonsai földet, de még nem néztem meg milyen állagú-minőségű. Max akadamával bekeverem, hogy egy kicsit levegősebb legyen. Hogy állnak a növénykéid?

Előzmény: Bogika91 (20465)
Shownomercyy Creative Commons License 2016.03.19 0 0 20466

nah pont ma dobtam ki a dugványokat de most kimentem és ledugtam 7 et :D


 

növendék szilem csak úgy van hogy terveztem egy erdő félét csinálni abban van 9 fa plusz 1 van kint az udvaron elásva cserépbe de az is még csak egy kis görbe bot kb :D

 

 

esetleg az "erdőből" tudok kivenni vagy azt a kis botot de ezek csak 1-2 évesek sajnos 

 

én szívesen küldök csak ez vele a probléma hogy csak fiatalok vannak, azok is használatban, de a fő hiba hogy ha veszel egyet akkor az kb 8-10 éves ezek meg 1-2 :D

 

amúgy ma végre ellógtam az erdőbe yamadorit szerezni, nem mondom hogy a legszebbek de van 5 darab, csak gyökerezzen meg mert elég gyér gyökerük van, sajnos mind kb gyökérről ment, nem magról

 

ma is akartam képet csinálni de elmaradt, munka meg beszerzés után, majd holnap remélem eszembejut

 

jaja most hogy már nőnek a nappalok érdemes nekiállni rendbetenni őket aztán kitenni a fénybe őket 

 

hát nekem még nem volt rododendron de a többi fámat csak akkor nem ültetem át ilyenkor ha nem nőtte ki a cserepet (iylenkor csak a körültte lévő földet cserélem ki) vagy ha virágozni akar akkor meg hagyom teljesen 

mint pl ő, pedig átkéne őtis ültetni mert kb 3 éve nem volt de megint virágozni akar, max kap trágyát aztán virágzás után átültetés

Előzmény: Rea007 (20464)
Bogika91 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 20465

milyen földet szoktatok használni általános vagy bonsai?

Előzmény: Rea007 (20464)
Rea007 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 20464

Csinálj dugványt, mert ha holnap nem kapok szép szilt marczikáéknál, akkor tőled fogok venni, már van van neked eladó növendék sziled:-) Nekem a borsfám néz ki ilyen kócosan, nagyon megindult a napfény hatására. Vasárnap remélem végre lesz időm rendbe rakni őt is. A rodim elkezdett virítani, nem tudom ilyenkor átültethető-e? Majd holnap veszek földet neki is, aztán meglátom. Szilről képet kérünk!:-)

Előzmény: Shownomercyy (20463)
Shownomercyy Creative Commons License 2016.03.18 0 0 20463

szóval hát az enyémből sem lesz mostanában bonsai :D

közben meg nekiestem a jóidőban a kínai szilnek de a végtermék kép lemaradt :D majd holnap de eléggé eleresztette magát télen a szobában

ugy hogy most van egy köbméter dugványnak való ha csak holnapig valaki ki nem dobja :D

 

 

 

 

 

Előzmény: Rea007 (20452)
bfabi Creative Commons License 2016.03.18 0 0 20462

köszi, felvilágosítást.

bonsaistudio már küldött is egy másikat, visszaviszem akkor nekik, nem bontom ki...

Előzmény: tszb (20459)
Shownomercyy Creative Commons License 2016.03.17 0 0 20461

még nem voltam a lustaság erősebb nálam főleg esős undorító időbe :D 

hát az én juharom is csak  ilyen kis piszka még de a nagyobbak elég drágák

majd holnap lefényképezem remélem aztán megmutatom milyen 

 

énse igeazán tudok normálisan teleltetni az a probléma annyi hogy a teraszon korábban kintlehetnek tavasszal meg ősszel később kell behoznom a lakásba

de ezsem a legjobb megoldás hogy amikor még kint fagy picit akkor terasz aztán ha kintse fagy akkor kint aztán ősszel ugyanez vissza aztán szoba 

 

csodálkozok hogy még nem bolondultak meg

 

tszb  

 

amúgy szebben vág így hogy összemegy pont a két él viszont biztos előbb megy el neki

 

Előzmény: Rea007 (20452)
Shownomercyy Creative Commons License 2016.03.17 0 0 20460

akkor az enyém a selejt :D

Előzmény: tszb (20456)
tszb Creative Commons License 2016.03.17 0 0 20459

Igen, így vág mindegyik (vagy legalább is amit eddig használtam, mind ilyen metszlapot hagyott). Ezt a sebet gond nélkül benövi a fa. Ez egy 18 cm-es konkáv (ha jól látom), ezt kb. 1 cm vastag ágakig tudod használni. Ha ennél szebb metszfelületet szeretnél, akkor félgömb, vagy gömb konkáv kell, de azok is hagynak egy csíkot középen. Nagyobb ágak levágásánál én holker vésővel szoktam kiszedni ezt a csíkot, de igazából, nem jelent problémát a seb gyógyulásakor.

 

Az egyenes konkáv gyors metszésre való és elsősorban ágak rövidítésére. Ha tőből akarsz kiszedni egy-egy ágat, akkor megint csak a gömbkonkávot tudom javasolni, abból viszont nem érdemes a 18-as megvenni, mert nagyon pici a feje. Amit jobban tudsz használni az a 21 cm-es.

Előzmény: bfabi (20458)
bfabi Creative Commons License 2016.03.17 0 0 20458

Előzmény: bfabi (20457)
bfabi Creative Commons License 2016.03.17 0 0 20457

szia! ezt hagyja maga után, erre gondoltam a nem egyenes vágás alatt.

Ez így ok?

Előzmény: tszb (20456)
tszb Creative Commons License 2016.03.17 0 0 20456

Bocsánat, de ez így tökéletes, ahogy van! Ha pont összeér a két pofa, akkor első használatnál csorbul az éle. A szerszámnak az éle jóval keményebbre van edzve, így nem csorbul, hanem pattan, törik. A két él egymás előtt kell, hogy elmenjen, hogy olló szerűen vágjon. Így van kialakítva az összes konkáv szerszám, a spicc konkávok és a gömb, félgömb konkávok is. Élezésnél majd erre figyelni kell, hogy továbbra is egymás alá csússzon be a két él!

 

Nem vág egyenes alatt mit értesz? Ez egy konkáv olló (fogó), ennek az a dolga(!), hogy homorú felületet vágjon, ezért használjuk. Amikor egy ágat levágsz, akkor a homorú metszlap szebben, gyorsabban gyógyul, mert a kallusznak nem kell felküzdenie magát, hanem bele tud simulni a sebbe.

 

Megfelelő szerszám választásról számos könyv ír, érdemes utána olvasni, mert lehet, hogy valamit félre értettél.

 

(két pofa nem egyenlő vastagsága pedig optikai csalódás, egy erős perspektíva okozza)

Előzmény: bfabi (20453)
bfabi Creative Commons License 2016.03.16 0 0 20455

Köszi. Kíváncsi vagyok kicserélik-e

Előzmény: Shownomercyy (20454)
Shownomercyy Creative Commons License 2016.03.16 0 0 20454

hát az sanos selejtesnek látszik 

 

pont egymásnak kellene mennie a két élnek 

nekem is van egy, az pssszol faszán 

 

nekem ami fura az meg az hogy a bal oldala vastagabb mint a jobb

Előzmény: bfabi (20453)
bfabi Creative Commons License 2016.03.16 0 0 20453

Sziasztok!

 

Rendeltem a bonsaistudio-ról ollót, de nem vág egyenesen.

Nem szép sík a vágási felület. Szerintem ez nem normális.

 

ennek nem így kéne kinéznie, ugye?

Rea007 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 20452

Hát az én kinti juharomból szerintem sosem lesz bonsai. Neten rendeltem és nem tűnik alkalmasnak, hogy valaha bonsai legyen belőle. De még nem adtam fel a reményt, majd nézelődöm kertészetekben, így remélem sikerül egy alkalmasabbat kiválasztani. A levél metszést én is olvastam, állítólag így 1 év alatt +1 évet lehet gyorsítani rajta. Elég szadista módszernek tűnik, főleg, ha nem megfelelő időben történik a dolog.

A tölgyfám még mindig az erdőben van, mert eléggé nagy a sár mindenhol:-( Te gyűjtöttél már valamit idén? Egyébként úgy tűnik Te nyertél, a somnak begyűjtött fa, bükkfa lesz, de még ne igyál rá, meglátjuk, ha lesz rajta levél is:-)

 

Én 20 évet vártam arra, hogy legyenek citrusaim, sőt bármi normálisabb növényem, közben 3x költöztem. Most végre kiélhetem magam, bár télikertem nem lesz, mert nincs rá hely. De már annak is örülök, hogy tudok teleltetni 5-8 fokon. Úgyhogy én azt mondom a remény hal meg utoljára:-) Addig meg felesleges pénzkidobás megvenni olyan növényeket, amiket nem tudunk a számára ideális körülmények között tartani.

Előzmény: Shownomercyy (20451)
Shownomercyy Creative Commons License 2016.03.15 0 0 20451

Jah sajnos így van ez, ezértse mennék panelba ha nem muszáj de ha oda születik az ember nemigazán vam választás, jah az erkély jó megoldás lehet főleg hogy a fal is melegítené télen és talán anyira se fagyna meg mint nálunk kertesbe, 

 

A juharról amúgy annyit hogy elég lassan nől sajnos de nyár közepén amikor már készenvannak a jövő évi rügyek , levélmetséssel lehet erőltetni mégegy adag ág meg lomb növesztésre , csak nehéz eltalálni az időt mert kel neki rügy tavaszra is, meg csak erős növénnyel érdemes de ha sikerül lehet nyerni éveket lomb ügyileg

Csak úgy eszembejutott ;)

Előzmény: Rea007 (20450)
Rea007 Creative Commons License 2016.03.13 0 0 20450

Bogika! A japán juhar kinti növény, ha van erkélyed ki kellett volna tenned már rögtön a vásárlás pillanatától. Télen a cserepet kell takarni az alsó ágig. Egyébként lombhullató, így még lehet rá remény, hogy újra kihajt. Az enyémen most jelentek meg a rügyek, kint telelt a kertben, szabad földben. Az északra néző szobát kevés növény viseli el sajnos:-( Múlt évben költöztünk mi is családi házba egy tetőtéri társasból, eddig le kellett mondanom, hogy bármilyen növényem legyen. Na, de most belehúztam végre:-) Szóval Bogika ha rám hallgatsz, amíg ott laksz addig vagy tudatosan vásárolsz növényeket, vagy tudatosan egyáltalán nem.  

Shownomercyy Creative Commons License 2016.03.13 0 0 20449

hát csap vízzel még nem öntöztem csak ha tényleg nemvolt más 

 

de igen ahogy rea is mondja én is szoktam ásványvízzel igaz én a bubisat szoktam bubimentesíteni mert általában csak olyan van itthon :D

 

de igazából a szil meg a fagyal meg a juhar se lakásba való ez is egy nagy gond lehet,

 

nekem már a télen kb 3 hónapig ittbent léttől is furán néznek ki lesápadnak meg úgy fonnyadozni kezdenek a vége fele, ezért is raktam már ki őket most a teraszra 

 

nehéz sajnos panelba bonsait tartani ha csak nincs egy üres szobád amibe nincs fűtés meg szellőztetsz is bent

 

akváriumunk is volt hát azoknak se az igazi a csapvíz az biztos

 

egyedül a fikusz ami szobában bírja nálam  így bonsaiok között

 

szomorú sajnos 

Előzmény: Bogika91 (20448)
Bogika91 Creative Commons License 2016.03.13 0 0 20448

szerintem a vízzel lehet baj mert amikor csapvizet adtam neki döglődtek a halak amióta tisztított hozok nekik és a virágoknak a halak is jobban érzik magukat és a virágok földjén sincs fehér kicsapódás amit szerintem a csapvízből vált ki úgyhogy szerintem az a bajuk volt de már későn vettem észre amikor a virágok is elhullottak legjobb lenne esővíz de azt sajna nem tudok panelbe gyűjteni

Előzmény: Bogika91 (20447)
Bogika91 Creative Commons License 2016.03.13 0 0 20447

a nagyról letörtem egy ágat és olyan volt mint egy kiszáradt tűzifa :( szerintem télen a szobába rá lett nyitva az erkélyajtó és mind megfázott mondjuk a házba nem sok növény marad meg ezért kiraktam őket a lépcsőházba csak az orcideák bírják az északi reggel enyhén napos környezetet a télen az összes bonsai megadta magát ficus, fagyal, japánjuhar, szilek mind ez a kiszáradás jeleit mutatta (3-4 naponta locsoltam mikor elkezdett száradni a földjük 15 fokba voltak 1 hét alatt lehullajtotta összes a levelét valami történt akkor velük)2 szil, ginzeng és a csavar törzsű fűzfa úszta meg elég szomorú vagyok:( 

Előzmény: Rea007 (20446)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!