Keresés

Részletes keresés

kvadrát Creative Commons License 2006.09.11 0 0 869

Csak kéretlen véleményként: én nem látok bántást Motyó megjegyzésében. Valami félreértés lehet a dologban, szerintem el kell felejteni.

 

Ha netán a "szocialistázás" irritálna ennyire - másról már el sem tudom képzelni -, nos, sem a tréfának szánt megjegyzésből, sem a te eddigi írásaidból sem következtethetnék a világnézeted lényegére. Mert azon kívül, hogy többször deklaráltad utálatodat az amerikaiak képmutató hülyeségei iránt, más eddig nem derült ki számomra a témában. Nem is kell, itt az fölösleges volna. Épp elég kár, hogy a hazánk döntésképes lakossága lényegében két közel azonos méretű, elfogult táborra szakadt, amelyek már meghallgatni sem nagyon hajlandóak egymást, és így a jó ötletek, amelyekre baromi szükség volna, elhalnak az utálkozásban. Szóval a világ szar, az ország helyzete még sokkal inkább, tettünk már - és teszünk - ezekre megjegyzéseket, de azzal kapcsolatban, hogy erről most ki is tehet, már nem is volna érdemes bármit mondani. Ezért itt nem is próbálkozik ilyesmivel senki.

Előzmény: eolomea (865)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.09.10 0 0 868
Hm, kicsit szíven ütött a válaszod.
Amit te személyeskedésnek ítéltél, az legrosszabb esetben is csak egy régi, igen szimpatikus ismerősnek kijáró szeretetteljes csipkelődésnek volt szánva.
Mindenesetre bocsánatot kérek, hogy ezzel ilyen kellemetlenül érintettelek, többé nem fordul elő.
Előzmény: eolomea (865)
DuDoR Creative Commons License 2006.09.10 0 0 867
>>...és ne feledkezzünk meg Fehér Anettkáról... :)

Az kicsoda?


http://velvet.hu/celeb/anett0115/


http://anettka.lap.hu/
Előzmény: eolomea (866)
eolomea Creative Commons License 2006.09.10 0 0 866
...és ne feledkezzünk meg Fehér Anettkáról... :)

Az kicsoda?
Előzmény: tippancs (864)
eolomea Creative Commons License 2006.09.10 0 0 865
(Ha valaki nem tudna: az emlitett orszag gyakorlatilag szocialista {volt} :)

Kedves Motyo 1999: Egyebkent az lenne a keresem, hogy ha a hozzaszolasom teged velemeny-nyilvanitasra kesztet, akkor az maradjon szigoruan a feldobott tema keretei kozott. Szoval felolem lehet azon vitatkozni, ki szerint ki erdemes a 6-7 milliard emberbol arra, hogy a Foldunket messzebbrol is megnezze; de az, hogy en, mint egy leveliro forum-tars {aki ugyszinten nem szemelyeskedett tagtarsaival a hozzaszolasaban} hol es is mit csinalhatna - akarmennyire is egyertelmuen csak viccbol feltetelezve - maradjon tabu. Koszonom a kedves megertesed.

A legszivelyesebb barati udvozlettel:

Eolomea


Előzmény: motyo_1999 (863)
tippancs Creative Commons License 2006.09.09 0 0 864
...és ne feledkezzünk meg Fehér Anettkáról... :)
Előzmény: eolomea (862)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.09.09 0 0 863
Úgy érzem, Eolomea hamarosan szocialista forradalmat robbant ki Kanadában. Csak jó előre szólj, hogy az első sorból nézhessem!

:D
Előzmény: eolomea (862)
eolomea Creative Commons License 2006.09.08 0 0 862
Na, ugy nez ki, Farkas Berci utan meg egy [felig] magyar urhajosa lesz Magyarorszagnak Charles Simonyi - vagy helyesebben: Simonyi Karcsi - szemelyeben. Simony baratunk egy egyszeru ketkezi milliardos [majdhogynem trilliardos - na persze dollarban]. Ez vegtelenul nagy orommel tolt el engem is, - mint mindenkit, aki akar egyszer is vasarolt egy {szemermetlenul felspanolt aru} Microsoft produktumot -, mert vegtere is az en penzem is vastagitotta Simonyi baratunk bukszajat, amibol igy konnyeden elo tudta rantani a 20 millio dolcsit egy Szojuz retur jegyre. (Egy hasonlo buszkesegi hullam akkor ontott el nemreg, amikor Simonyi Karcsi kollegaja, Bill Gates fel milliard dollart {valoszinuleg, amit egyszer veletlenul a kredencfiokban felejtett, es most megtalalt} adott egeszsegugyi kutatasra -- hja, mostantol az en penzem is hozzajarul az AIDS-kutatashoz!)

Visszaterve Karcsira, remelem kuld mindegyikunknek legalabb egy kepeslapot a Nemzetkozi Urallomasrol, hiszen a mi megkoppasztasunk nelkul legfeljebb csak csaladi kirandulasokat tehetne egy kozeli parkba a korosodo Fordjaval.
h.rom Creative Commons License 2006.09.04 0 0 861
Sziasztok, nagyon szeretném megszerezni az Üzenet az Űrből és az Utolsó csillagharcos c. sci-fi filmeket DVD-n. Nem tudja valaki, kiadták ezeket itthon? Az sem baj, ha csak felirat van hozzájuk, szinkron nem feltétel. Egyiket sem láttam legalább 10 éve, de a japán filmet már talán 20 is van.
kvadrát Creative Commons License 2006.09.02 0 0 860
Helyesbítek: a link így is működik, és a kapott oldalon lehet regisztrálni vagy belépni.
Előzmény: kvadrát (859)
kvadrát Creative Commons License 2006.09.02 0 0 859

A Galaktika munkatársai a következő hírlevelet küldték nekem, és feltehetően a többi regisztrált látogatójuknak:

 

Októbertõl elindítjuk zártkörû retro filmklubunkat az Uránia Filmszínházban, szombatonként 15 órától. Minden hónapban bemutatunk egy-egy kiemelkedõ retro sci-fi alkotást. A bérletek korlátozott számban hamarosan kaphatóak szerkesztõségünkben, illetve az Uránia Filmszínházban.
Amennyiben többet szeretne tudni a bemutatásra kerülõ filmekrõl, regisztráljon hírlevelünkre.
http://www.galaktikamagazin.hu/modules.php?name=Your_Account

A link a szöveg végén bizonyára csak egy általános alak, amelybe mindenkinek a saját felhasználói nevét kell behelyettesítenie. Ez nem is érdekes. A magazin honlapjának meglátogatását egyébként is ajánlhatom, ha valaki ettől még megóvta volna magát, de elsősorban tudatni akartam veletek az esemény hírét, ha már zártkörű.

tgunda Creative Commons License 2006.08.31 0 0 858
Luna, Terra... hát igen, mert a föld az ugyebár egy általános szó, a Föld ennek a bolygónak a neve. A bolygóknak lehetnek holdjai, ezek közül a Földé a Hold. Rengeteg nap van a galaxisban, de a miénk az a Nap, ami körül kering a Föld, akörül meg a Hold... Ezt a kis/nagy betűzést az újságokban meg máshol is rendre összezavarják, és nem csak magyarban ez a helyzet. Úgy hogy gondolom, emiatt is alakultak ki a Sol, Terra, Luna elnevezések.
Előzmény: tippancs (857)
tippancs Creative Commons License 2006.08.30 0 0 857
Az egyik tudományos csatornán láttam, a Hold keletkezése:
A Föld pályáján keringett még egy bolygó amit Orfeusznak neveztek el. Összeütköztek egymás után kétszer alig két nap leforgása alatt. Ezt a legtöbb rendelkezésre álló adat alapján modellezték le a legkorszerübb eszközök segítségével. Figyelembe véve, hogy a törmelék ne hulljon vissza a Földre, hogy összeálljon egy tömeggé és ne gyűrű legyen belőle, ne távolodjon el és csapódjon be. Azt még nem tudják pontosan, hogy volt-e már akkor élet egyik, másik vagy mindkét bolygón, de valószínű.

A holdunkat Luna-nak is nevezik.
Mr. Nocadlee Creative Commons License 2006.08.30 0 0 856
Érdekes dolgot találtam. Nem tudom ismeritek-e, nekem mindenesetre új.

Ráérős emberek csináltak egy ingyenes űrrepülőszimulátort. A neve Orbiter.
Itt lehet letölteni, illetve olvasni róla:
http://www.orbitersim.com

Még ráérősebb emberek pedig add-onokat fejlesztenek hozzá, pl. régebbi vagy jövőben tervezett űrhajókat, vagy egyszerű látványelemeket...
De csináltak "képzeletbeli" hajókat is, pl. az Űrodisszeiából, a Fireflyból, de van Millenium Falcon is.

Meg ez is egy érdekes cucc. :)
kvadrát Creative Commons License 2006.08.30 0 0 855

(827) Nincs többé ismeretlen utolsó bolygó.
A Neptunuszról, a Naprendszer mostantól legkülső bolygójáról jelenleg kábé annyit tudunk, hogy kékes színű, és van rajta egy nagy paca. Ez megközelítőleg annyi, amennyit a Plútóról tudtunk. Vagyis nincs ok az elkeseredésre, az utolsó bolygó továbbra is ismeretlen, és az is fog maradni még jó ideig.

 

(831) Olyan keveset tudnak a népek, pláne csillagászatból, a kevés ismeret egyike az, hogy kilenc a naprendszerünk bolygóinak száma - na, mostantól ez is bukott.
A népek olyan keveset tudnak csillagászatból, hogy ennyi már nem számít. Egyébként is akinek ez az ismeretei határait jelöli ki, attól úgyis kár volna bármi mást megkérdezni. Mellesleg az embereket eddig sem a kilencedik bolygó izgatta, hanem a TIZEDIK!  :-/

 

(832) De legalább 3 törpe bolygónk van már, ez is valami. Plutó, Xena, Ceres.
A Ceres újra terítékre kerül még egyszer, úgy tippelem. Mert most a Mars után "a Ceres és a kisbolygók" következnek, ami egyrészt vérlázító diszkrimináció... másrészt hülyén hangzik. Mint valami gyerekzenekar.
(Nem értem, hogy a Sedna hová tűnt a felsorolásból, és nem csak tippancsnál hiányzik.)

 

(834) Most a sor a bolygok holdjaira kellene, hogy keruljon, hiszen itt is a [nagyjabol] gomb alaku egitesteket kellene csak holdnak nevezni ...
Hát Pali, ezzel nagyon fején találtad a szöget, a téma végképp időszerű. Gyerekkoromban még tudtam az összes hold nevét, ma már a számuk sem világos. (De a gömb alak problémás lenne kicsit, mert elvennénk így a Deimost a Marstól.) Fogunk még hallani a dologról.

 

(835) Ezért könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy [a Hold] elvesztette a "hold" besorolást, és mostantól "óriásholdnak", vagy "kísérőbolygónak" kell nevezni.
Ez nekünk, takarékos magyaroknak furcsa lenne, de például angolul, azt hiszem, a "moon"-t már ma sem igen használják a többi holdra, azok kísérők, szatellitek. (The Moon is a satellite, azaz a Hold egy hold.) De megmondom őszintén, magyarul nekem is csak a hold szó tetszik. Megszokás dolga.

 

Sehol a Naprendszerben nem található olyan hold, amely relatíve ilyen nagy az anyabolygóhoz képest...
Nem is tudja senki biztosan, honnan is került a Hold oda, ahol most van. De látványos páros. Asimov mester még rá is alapozhatta Trevize és Pelorat történetét, de biztosan olvastunk már más történeteket is a Hold különlegességére építve. Van valakinek konkrét példája? Mert én most nem tudok egyet sem, pedig biztosan van rengeteg.

 

(839) Jelenleg a Plútó írásmód a szokásos.
Ez így van, viszont kíváncsi vagyok arra, hogy meddig. A holdak nevét már nem magyarosítottuk. (Japetusz, Khárón, Ganümédész; furcsán néznek ki így, ha a holdakra gondolok közben. Igaz, Ganymede-nek sem szívesen írnám, ahogy angolul szokták.) Most, hogy a Plútó lecsúszott a másodosztályba, hamarosan Pluto lehet belőle.

 

(846) ...hónapokon át ment az eszmecsere műfaji definíciókról és határokról.
Ugyanakkor, sajnos, nem sokra jutottunk. De attól még jó volt vitatkozni rajta. Az új társak új lendülettel újra feldobhatják a kérdést, hátha van még meg nem ismert rendező elv.

 

(848) Azt nem tudom, hogy Kvadrátot is megkeresték-e, de ha igen, akkor is nyilván sikítva utasította vissza.
Nem kerestek meg, de valóban visszautasítottam volna (sikítani nem tudok :-))), méghozzá azért, mert az egész Star Trek-mondakörről fogalmam sincs. Úgy tíz éve megnéztem pár részt az első sorozatból, a TV3-on, talán, és néha láttam (de többnyire nem hallgattam) egy keveset az új generációs epizódokból. Remélem a szakértők megbocsátását. Sőt, azt is bevallom, hogy a Star Wars-témában is azok a filmek, események és szereplők, amelyekről a srácok mostanában leginkább beszélnek, szintén csak mérsékelten ismerősek számomra. (Holott a régi trilógiából egy "érettségi vizsgát" meg mernék kockáztatni.) Szóval, Motyó, jól tették, hogy téged szerveztek be, nem hiszem, hogy csalódniuk kellett.

 

(850) Éljen a közszolgálati csatorna!
Úgy bizony. Amíg még van.

tippancs Creative Commons License 2006.08.29 0 0 854
Sajna nem voltam otthon, de én csak VHS-re tudom felvenni.
Előzmény: tillA (845)
tippancs Creative Commons License 2006.08.29 0 0 853
Emléxem, hogy itt is ment róla vita, ez amolyan emlékeztetőszerű is. Szerintem is lehet erről beszélgetni sokáig. A filmeken nem változtat, és azoknak tetszik majd azután is ha besorolják valamilyen kategóriába a kedvenc filmjüket. :)
Előzmény: tillA (846)
feketekavics Creative Commons License 2006.08.29 0 0 852

Nagyon köszönöm!

_FK

Előzmény: tillA (851)
tillA Creative Commons License 2006.08.29 0 0 851

Köszi a tippet!

Ray Bradbury: Talán álmodni

(Egyik kedvencem!)

Itt hallgatható (ram): http://real1.radio.hu/bartok/2006/08/28/2006-08-28-b14.ram

Itt letölthető (rm): http://real1.radio.hu/bartok/2006/08/28/2006-08-28-b14.rm

Előzmény: roszner (850)
roszner Creative Commons License 2006.08.28 0 0 850

tillA, feketekavics!

 

A Magyar Rádió hangtárában hat hónapig korlátlanul visszahallgathatjátok az elhangzott műsorokat (www.radio.hu). Éljen a közszolgálati csatorna! :)

tillA Creative Commons License 2006.08.28 0 0 849
:)))
Előzmény: motyo_1999 (848)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 848
Rendben, felveszem.
Még én sem láttam, pedig..... annak idején engem kértek meg a Filmmúzeumtól, hogy "lektoráljam" a "szakmai" részeket. Ez vicces volt, dehát Kvadrát és én voltunk az egyedüli sci-fi fanok, akiket konkrétan ismertek. Azt nem tudom, hogy Kvadrátot is megkeresték-e, de ha igen, akkor is nyilván sikítva utasította vissza ;)
Na mindegy, szóval én megkíséreltem a TV3/Viasat3 szinkronok által meghonosított kifejezésekhez és címekhez igazodni, ha megtaláltam, az SW-nél meg maradtak a puszta emlékek.
Úgyhogy én kérek elnézést előre is.
Előzmény: tillA (845)
feketekavics Creative Commons License 2006.08.28 0 0 847

A francba!

Még rádiókészülék sincs a közelemben!

Vegye fel valakiiii!

Akár gépre, mp3-ba...

_FK

tillA Creative Commons License 2006.08.28 0 0 846
Nagyon-nagyon-nagy irodalma van - és folyik róla örök polémia is a laikus olvasói körökben -, hogy hova soroljuk azokat a műveket, amelyek sem-sem, mint pl. a Star Wars, olyan "sci-fisek", de mégse Űrodüsszeia, szóval erre a kérdésedre nem lesz rövid válasz, már ezen a fórumon is előjött sokszor a téma, máshol meg pláne, nagyon jó elemzés volt pár éve a Filmvilág című folyóiratban, szokták citálni a "space fantasy", illetve az "űropera" kifejezéseket, de mindnél felhozhatók érvek és ellenérvek tetszőleges számban. Ha van időd és kedved (és eddig nem tetted meg), javaslom újraolvasni a jelen topik elődjében (http://users.freestart.hu/orion8/) leírtakat, hónapokon át ment az eszmecsere műfaji definíciókról és határokról.
Előzmény: tippancs (841)
tillA Creative Commons License 2006.08.28 0 0 845

Filmmúzeum:

Nem tudná valaki felvenni?! (És, persze, utóbb a neten megosztani)

Hónapok óta vadászom erre az adásra, de sose sikerült (elmaradt, máskor kezdődött, stb.), most meg más (előre látható) okok miatt maradok le róla.

Előzmény: tippancs (838)
tillA Creative Commons License 2006.08.28 0 0 844
Nem tudná valaki felvenni?! (És, persze, utóbb a neten megosztani)
Előzmény: roszner (842)
Grandsenior Creative Commons License 2006.08.28 0 0 843

Nem vagyok az UCSH rajongói Klub elnöke! Inkább, mint RETRO érzésként élem meg. Ugye Én is a 80-as években voltam tizenéves. Lehet, hogy csalódás lesz a film, de akkor is meg fogom nézni. sajna még nem kaptam meg. Szerintem van olyan, mint az Üzenet az Űrből!

 

Jobb biztosan nem, de legalább olyan!

Előzmény: tillA (820)
roszner Creative Commons License 2006.08.28 0 0 842

Ma 14.05-kor a Bartók rádión Ray Bradbury novella! (Sajnos csak most fedeztem fel)

tippancs Creative Commons License 2006.08.27 0 0 841
motyo-nak köszönhetően megnéztem (igaz beletekergetve) a Star Wars 4-et és a Birodalok elejét. Ugyan az az érzés volt, mint mindig.
Ezen felbuzdulva, gondoltam írok egy listát a Lucas-vonalat követve a filmekről.
SW1: Baljós árnyak
SW2: A klónok támadása
Clone Wars (rajzfilm)
SW3: A Sithek bosszúja
(Az előrejelzések szerint itt következne egy 100 részes sorozat.)
Droids (rajzfilm)
The Great Heep (rajzfilm)
SW4: Egy új remény
Holiday Special
SW5: A birodalom visszavág
The Ewoks Adventure: Caravan of Courage
Ewoks 2: Harc az Endor bolygón
Ewoks (rajzfilm)
SW5: A Jedi visszatér

Eszembe jutott még, hogy a Star Wars, az Üzenet az űrből, a Flash Gordon ('80), stb. nem teljesen tudományos-fantasztikus, de nem igazán akció-sci-fi sem. (Az akció-sci-fik általában nagyon sekélyesek, fő témája, hogy meg kell védeni egy embercsoportot, egy fontos embert, lényt, szállítmányt, aranyat, pénzt, azt is hagyományos fegyverekkel vagy lézerrel, vagy leleplezni a világ vezetőinek, gazdagjainak összeesküvését, háború, ütközet, kommandós akció, nagy robbanások. A történetek bárhol és bármelyik időben játszódhatna.) De nemis fantasy. A kettő között helyeszkedik el. Lehetne egy új kategória a fi-sci :).
DuDoR Creative Commons License 2006.08.26 0 0 840
Lem papa még él, őt meg lehetne kérdezni, biztos nagyon örülne neki.

Sajnos Lem papa már fél éve nincs közöttünk. :(
Előzmény: piziv3 (818)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!